Petak, 28.06.2019.

17:35

Da li Ford "diže ruke" od Evrope?

Izvor: B92

Da li Ford "diže ruke" od Evrope? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

T

pre 4 godine

Ford gasi sve delove firme koji ne donose profit. Već su ugasili sve modele koji nisu truck-ovi i SUV-ovi u SAD. To ima smisla ali samo kratkoročno. Mnogo je logičnije istražiti zašto nema profita i pokušati naći rešenje.

stop britanskim smaracima

pre 4 godine

Da li to znaci da u britanskim testovima automobila vise nece za svaki auto u B i C segmentu obavezno napominjati da nije toliko dobar za voznju kao Fiesta ili Focus?

Business Ambition komercijalista ...

pre 4 godine

Kako Ford stoji sa finansijama, ne znam zaista, a i mene kao potencijalnog kupca to uopšte ne interesuje.
Ali, ono što pouzdano znam, znam da u C segmentu nema većeg i komfornijega karavana od focusa. Svi ostali proizvodjači bi trebalo da kupe sebi po jedan primerak tog focusa i dobro ga pogledaju i premere iznutra, pa da probaju da uoče gde su oni promašili. To bi posebno bilo korisno za Toyotu ( ali i za Reno, pa i možda pežo), jer je korola karavan ponudom prostora teški smehotres u odnosu na focusa. U korolu karavan pozadi može da sedne samo "kepec". A sve to za veoma, veoma ozbiljne pare. Zato su sigurno naše ulice i "preplavljene" sa tim korolama.

kele®

pre 4 godine

(Molder, 29. jun 2019 13:57)
Da se ne lažemo, sve marke koje su bile pod Fordom su poslije kraha 2008. procvjetale. Te Mazde koje su bile klon Forda su bile najveće s..nje koje su proizveli. Pozivanje na neku sportsku istoriju je smiješno. Po tome bi Alfa bila najprodavanija na svijetu. Ovo u zadnjih 10 godina je teška konfekcija. Ovo ti pišem kao vozač S-maxa, a nekad Mondea mk1. Uostalom, cifre ne lažu.
PS. Pogledati obavezno zadnju epizodu Grand Tour-a, Funeral for a Ford. Sjajno objašnjeno.

супер брка

pre 4 godine

Molder


Sam tvoj odgovor govori koliko nemas ni elementarnog znanja iz auto-istorije, kao i da sva svoja znanja zasnivaš na par članaka koje si pročitao tu i tamo u nekim novinama. Bar se potrudi da malo "prošetaš" po netu.Ali sajtovi na engleskom jeziku.Edukuj se dečače malo pa nam onda soli pamet. Pogotovo pošto se prodaješ za nekog navodnog novinara.Nisam expert, niti se kao ti ne izjašnjavam se da sam stručnjak iz auto-industrije, naprotiv dojučerašnji fan Fordovih vozila sam i volim da pročitam kada me nešto interesuje,ali na mogu da trpim i ćutim kada neko prosipa gluposti i "truje" oko sebe sve što stigne i pljuje, pride. Konfučije je rekao:"Opasan je onaj koji ne zna a govori da zna". Ova njegova te baš opisuje u pravom svjetlu.I onda kada si nemoćan napadaš i vrijeđaš, bez argumenata.
Spominješ kosvorta kao da je svaki model Forda bio kosvort a oni radi homologacije prodali 5000 Sijera-Kosvort u Evropi kako bi mogli učestvovati na reliju.Kasnije su probali sa prodajom još par hiljada komada ali se prekinulo sa prodajom jer su samo dobro prodavali u VB dok u ostatku Evrope nije išlo. U Americi ih simbioza sa Mazdom izvadila iz blata.U Evropi im pretposlednji model Fieste popravio rejting koji opet galopirajući ruše.I sami su priznali da su u Evropi imali vrhunac krajem 70-tih i početkom 80-tih sa Kaprijem, Granadama, Taunusom i da je već sa pojavom Siere počeo polako sunovrat i prepuštanje tržišta drugim proizvođačima. Više su se bavili kupovinom drugih brendova i preuzimanjem njihovih tehnologija nego razvojem dobrog i kvalitetnog modela. Počeli su da kaskaju za drugim proizvođačima.Prvo su dopustili da ih Francuzi preteknu, pa onda i Japanci.Na kraju i Koreanci.Sa istorijom dugom 150 godina umesto da budu premium oni su postali dno auto industrije i bore se sa Kinezima. I uvek kasne sa novim modelima. Žalosno od velikog Forda.
I da znaš dobra upravljivost na prodaje vozilo na drugu ruku, nego kvalitet ogledan u broju kvarova i cijeni dijelova, kao i cijeni održavanja.Gleda se i brend a tu se Ford ne kotira dobro.Niti u jednoj nabrojanoj stavci.Pa čak i hvaljena Fijesta u preprodaji ne prolazi najbolje.Zašto je to tako "steučnjak"?

Milan

pre 4 godine

@Molder
Mazda 6 nikada, ali baš nikada nije pravljena na fordovoj platformi. Jednostavno, japanci nisu dali. Ford je pokušao da dođe i do većinskog udela u mazdi ali japanci nisu nipošto pristajali. Ford ih jeste pomogao uzevši paket akcija i prisilio na deobu nekih komponenti ali je mazda očuvala nezavisnost a na kraju i prodisala kada je ford morao da im natrag proda udeo u vlasništvu zbog finansijskih problema.
LR i jaguar se preporodili od kad su u vlasništvu indijaca a volvo su od forda i bankrota spasli kinezi.
Ne mislim da je ford generalno loš, ali osim Mulaly-a ( BTW, nikad nije izašao iz svog leksusa) nisu imali sposobnog menadžera decenijama

Nemanja

pre 4 godine

@ Molder, 29. jun 2019 19:16

Hocu, uzivam i uzivacu. Za par meseci ocekujem da stigne nova Mazda koju sam nedavno narucio pa cu jos vise uzivati. I ti bi uzivao kad bi istu probao, ovako sam zajedljivost izlazi iz tebe.
Kada sam kupovao Mazdu pre 6 godina, probao sam tada novu Kugu. Vozio ceo vikend, 1500 km prosao. Daleko losija od CX-5.
Inace u porodici imamo i BMW, imali jos dosta evropskih i azijskih marki i znam o cemu govorim. Tvoje misljenje je, ponavljam, mozda relevantno za vozila iz 70 ih. Mazda je procvetala od kad se razdvojila od Forda. Pre toga je nisam ni razmatrao... Ford je odlicna kompanija i konkurentna je na trzistu i nista vise od toga. A to ces shvatiti kada malo budes provozao aktuelne modele tog i ostalih proizvodjaca. Po tvojim komentarima bi covek pomislio da pises o Ferariju. Samo malo manje zavisti i nervoze. Pozdrav!

Radovan

pre 4 godine

Carina na automobile u Evropi je 12,5%
Carina na aute u USA je jednocifrena.
Šta mislite čija auto-industrija će propasti?

Kada je PORSCHE hteo da preuzme VW svi su bili protiv, sindikat,država,banke,krupni biznis. A kada je VW preuzeo VW dobio je ogromnu podršku ovih istih, kao i ogromne kredite.

FORD stvorio evropsku i nemačku auto-industriju.
FORD stvorio VW,DETROIT DIESEL stvorio MERCEDES i GM stvorio OPEL tokom 1933÷1945.
FORD stvorio rusku auto-industriju.
Šta mislite ko je stvorio kinesku auto-industriju?
Nakon posete Dejvida Rokfelera Kini, Kina je krenula gigantskim koracima u napretku.
Skoro svi evropski motori (laki,srednji i teški za laka,srednja i teška vozila,poljoprivredu,kosačice,stacionarna,itd) su licence američkih firmi.

Auto-industrija u Evropskoj Uniji je državni projekat, i svaka država ima udela u fabrikama. Ako ne verujete, zašto je francuska država odbila udruženje firmi FIAT grupacija sa RENO? Štite svoj državni uticaj jer iza FIAT-a sada stoji američki kapital.

Ono što je bitno i važno, to se ne vidi. Najčešće se reguliše državnim aktima,nametima i carinama.

Molder

pre 4 godine

@Unforgiven
Govorio sam o direktnoj pomoci drzave,sa budzetskim novcem ili subvencijama,komercijalni kredit je sasvim druga prica i to svi proizvodjaci uzimaju
@Ivan Zg
Susjed,ja znam da moras stalno trabunjati o "kvaliteti" pojedinih azijskih proizvodjaca jer jednostavno zato primas platu,ali tvoj los marketing moze samo da zasmeje cak i prosecnog poznavaoca mehanike automobila,koji zna sta je auto i sta je na njemu najbitnije...Uglavnom,ono sto tvoji ljubimci nikad nece imati-kvalitetne vozne osobine...
@Nemanja
Da si bar rekao neku cinjenicu pa da ti i odgovorim,ovako sedi u tvoju skupu i glupu mazdu i uzivaj...Ti znas da li sam vozio nove aute ili ne,sto bi rekao Brana zvani Flojd:"Ti ces mene da ucis kako idu brzine"!Sportska Fijesta da pojede najacu Mazdu za dorucak,da ne pominjem ozbiljne fordove aute...

Radovan

pre 4 godine

FORD Mondeo je evropska kanta od auta u odnosu na FORD Fusion za američko tržište.
Mi ovde umišljeni narcisoidni europljani i ne vidimo šta se sve pravi van Evrope.

Radovan

pre 4 godine

(Ivan ZG, 29. jun 2019 17:56)

FORD je hibridizovao i elektrificirao sve svoje lake automobile. Bilo je predstavljanje. Bila je svetska premijera.
Sada rade na srednjim automobilima (pick-up,kamionetima,dostavnjacima).
Očekujem da to urade i sa teškim automobilima(kamionima i autobusima).

The Unforgiven

pre 4 godine

Neobavesteni bi trebalo da znaju da jedino Ford nije uzimao drzavnu pomoc i subvencije recimo,kad je bila kriza pre par godina
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Molder, 29. jun 2019 11:02)
---------------------------

To uopste nije istina. Pred samu krizu Ford je dobio ogroman kredit (oko $23 milijarde cini mi se) i u zalog dao bas sve sto je imao. Plus je dobio beskamatne kredite od jos $5 milijardi koje jos uvek otplacuje (mora da otplati od 2021. cini mi se).
Plus su prodali sve sta su imali prodati (Aston Martin, Jaguar, Land Rover, Volvo, udeo u Mazdi).
Alan Mulally je bio genije i uspeo je da preokrene Ford. Cim je on otisao (tj. penzionisao se) tako su opet poceli problemi u Fordu. Danas opstaju samo zahvaljujuci velikoj popularnosti pikapa i terenaca u Americi gde redovno dominiraju. Nek cene goriva samo malo skoce i opet ce biti u velikim problemima.

I cisto da znas - imao sam 7 Fordova u zadnjih 20-ak godina, tako da ne pomislis da ih ne volim ... Ali danas vozim Toyote.

Ivan ZG

pre 4 godine

Ford već godinama propada u Europi. To tržište je najzahtjevnije i traži stalne modifikacije modela i vizualno i tehnološki, a Ford kao i drugi američki proizvođači gledaju sa visoka i olako. Zato je i rezultat takav.
Ne ulažu dovoljno u nove modele pa im tako npr. Mondeo kasni po 2-3 godine u svom predstavljanju u Europi (!?) i skoro postane zastario model prije predstavljanja! U isto vrijeme imaju druge modele u hibridnim varijantama, ali ih u Europi ne prodaju!?
Uglavnom donose loše strateške odluke, a onda se menadžment firme vadi otkazima radnicima. Pravi američki način.
Prošli Focus je bio loš i svejedno ga dugo nisu mjenjali. Za to vrijeme su ih drugi pretekli tako da će se teško vratiti na stare prodajne brojke. Novi Focus je dobar, ali i dosta skup. Ukinuli su C-Max i B-Max i njihove brojke neće nadoknaditi.
Sve u svemu, premalo modela, prespora zamjena, slabija kvaliteta od japanskih i korejskih konkurenata i perspektiva - slaba.
Osim ako pitate - Moldera.

Prdonja

pre 4 godine

Molder, Ford je uzeo veoma povoljan kredit od drzave SAD, koji uredno vraca, uz obavezujuce promene u strukturi i poslovanju, zato im automobili sve vise izgledaju kao azijski, mada po meni spoljasnji izgled nije neki problem, ali unutra su godinama ocajni.

Nemanja

pre 4 godine

@ (Molder, 29. jun 2019 11:02)

Azijatske kante? Pre će biti da nisi išao u školu (ili je još uvek nisi završio) kada tako misliš o današnjim vozilima iz Azije. Šiju Ford i sve ostale USA proizvođače, te "legende", na svakom kontinentu po prodaji, osim u Evropi gde ga neke azijatske marke i sustižu opasno. Prevazilaze ih na svom matičnom, USA tržištu... Ali dobro, ti zarobljen u 70 im godinama XX veka. Makar danas, kada postoji Internet nije teško pogledati neki tekst, pročitati nešto o inženjerstvu i naučiti malo.
Problem nije u Fordovom modelu T ili slično, kada jeste bio ispred azijata (jer nisu ni pravili vozila) već u tome što je danas u poređenju sa njima dosta lošiji. Dakle, loše prilagođavanje vremenu, život na nekim bivšim lovorikama i loša uprava im je došla glave.
Zato, pogledaj malo realnost i osvesti se. To što ti na svaku vest ovde pomeneš da su azijati kante i da je Ford neki specijalan auto danas (a da nove modele nijednog proizvođača nisi ni vozio), ne znači da je to zaista tako. Samo ispadaš smešan i pokazuješ svoje komplekse. Da ne pričamo kako Ford prolazi u poređenju sa evropskim legendama. Tu ga tek nigde nema...

Molder

pre 4 godine

@super brka
Zalosno je samo tvoje neznanje o automobilima u koju temu se stalno nekvalifikovano trpas...90- ih je kao i uvek Ford imao sjajne Kosvort modele koji su bili strah i trepet na svim takmicenjima,cak je i legendarni Sena pobedjivao sa Fordom mnogo mocnije Ferarije...Cu,dizajn kao da je to nesto bitno,upravo je Ford spasao Mazdu a ne obrnuto,jer naravno ne znas da je Mazda 121 bila identicna Fijesta,Mazda 6 Mondeo,ko je tu koga spasavao kad su svu mehaniku uzimali od forda pametnjakovicu!?A o kvalitetu ne vredi pricati ljudima koji ne znaju sta je najbitnije kod auta i koji kad provozaju auto znaju kakva je sasija,sistem oslanjanja i upravljanja i kako se auto vozi a ne elektronske gluposti,papirnu garanciju i dobru reklamu...

супер брка

pre 4 godine

Molder.

Znaš šta je žalosno u cijeloj ovoj priči?!? Žalosno je to što su te "azijatske kante koji su do juce pravili fenove za kosu i usisivace" po kvalitetu sustigli i prestigli legendu zvanu Ford. Menadžment Forda je mislio da može da se živi od stare slave i istorije automobilizma i da je dovoljan Ford znak na grilu automobila pa da ljudi kupuju. Malke su se preračunali. I upravo zahvaljujući tom vakuumu koji su stvorili azijske firme su profitirale. Drugo, koliko znam istoriju automobilizma Ford je 90-tih bio poprilično posrnuo i onda je zahvaljujući "ljubavi" sa Mazdom podigao prodaju, prije svega jer je promijenio dizajn svojih modela prema Mazdinom dizajnu, jer su anketiranjem kupaca doznali da su im Mazde dopadljive prevashodno radi dizajna i kvaliteta vozila. Inda su napravili simbiozu sa Mazdom koja ih je izvadila iz blata.

супер брка

pre 4 godine

Ma dajte, ba, koji spin. Pa Molder priča da je Ford nebeski automobil. Neprikosnoven.
Najbolji kvalitet.
Najbolja cena.
Naj naj naj...
Pa zar je ovo moguće?!?!?!?
Ovo je spin vijest.

Molder

pre 4 godine

Samoprozvani "Analiticari",dodje ti da pustis vodu posle njihovih komentara...Da su bar bili u skoli na casovima istorije i da su culi naucni termin-kriza rasta koji treba razlikovati od- krize opadanja,pa mozda ne bi lupetali ovakve gluposti...Neobavesteni bi trebalo da znaju da jedino Ford nije uzimao drzavnu pomoc i subvencije recimo,kad je bila kriza pre par godina,pa do ovog koji poredi azijatske kante koji su do juce pravili fenove za kosu i usisivace sa legendom auto industrije koja pravi automobile od 1892-e godine,koja na svakom kontinentu ima fabrike i svuda u prvih 10 po prodaji imaju minimum 2 modela...Nemojte da brinete molim vas,preziveli su 150 godina sa svim ratovima i krizama,prezivece i poplavu azijatskih serpi i elektro lobi...

Milan

pre 4 godine

Krajnje jednostavno, već dugo kasne za konkurencijom u pogledu vrste i atraktivnosti modela, troškove ubijaju na razvoju u pokušaju da evropljanima prodaju auto projektovan za kineze ili amerikance. GM je iz potpuno istog razloga nestao iz evrope.
Evropa je trenutno najzahtevnije i najspecifičnije tržište na svetu, pri tom odavno nije najveće. Na takvom tržištu šansu za opstanak imaju pre svega domaće firme sa tradicijom i dovoljnim obimom prodaje da finansira razvoj, kao i firme koje rade u saradnji sa evropljanima ( nissan kroz reno).
Na kraju, ford i opel su najveće žrtve uspeha koreanaca, tržišni koncept je isti ali kvalitet neuporedivo na strani azijata

masinista

pre 4 godine

Amercki brendovi se utrkuju ko ce ore da se ugasi. Ocigledno da su poslovali pod sunjivim okolnostima i uz podrske drzava, jer kako drugi objasniti propast americke autoindustrije koja ne moze ni svije trziste da zadrzi. Steta za Ford.

kele®

pre 4 godine

Jednostavno od krize iz 2008. teško pronalaze pravac. Rasprodali su i što su trebali i što nisu. Ode Jaguar, Range Rover, Volvo, Mazda...

zivko

pre 4 godine

evropa je postala trziste drugog reda. azija je hit. sve kompanine se usmeravaju na ta trzista koja su popilaciono a uskoro i po kupovnoj moci jaca od evrope. Ovo naravno ima da prati i siromasenje evropljana. Za celokupnu situaciju su krivi vlasnici krupnog kapotala koji je izdao nacionalne interese (jer kapotal nema naciju) i otisao da juri nize troskove proizvodnje sto je podstaklo ogroman rast u aziji. evropa gubi trku polako ali sigurno. Bio sam u kini i mogu slobodno, za razvijeniji deo, reci da su oni za eu 22 vek.

wc

pre 4 godine

Prave glupost. Ali, nesposoban menadzment nikada ne odgovara za greske. Focus im je bio najprodavaniji model u svetu u svojoj klasi a sada je pitanje da li je u prva tri. Fiesta godinama najbolja u klasi a sada isto tako. Dok oni naprave SUV koji ce moci da se poredi sa njima po prodaji taj segment ce nestati. Sami su krivi.

white

pre 4 godine

sve je moguce. fordu kao i drugim proizvodjacima treba mnogo novca za elektrifokaciju vozila, razvoj i marketing tako da je logicno sto smanjuju aparat. evropa ide putem car sharinga, subscription programa, online prodaje sto proizvodjaci nuzno ne moraju da vode i rade sami... kako god uzbudljivo vreme pred forodom...

zivko

pre 4 godine

evropa je postala trziste drugog reda. azija je hit. sve kompanine se usmeravaju na ta trzista koja su popilaciono a uskoro i po kupovnoj moci jaca od evrope. Ovo naravno ima da prati i siromasenje evropljana. Za celokupnu situaciju su krivi vlasnici krupnog kapotala koji je izdao nacionalne interese (jer kapotal nema naciju) i otisao da juri nize troskove proizvodnje sto je podstaklo ogroman rast u aziji. evropa gubi trku polako ali sigurno. Bio sam u kini i mogu slobodno, za razvijeniji deo, reci da su oni za eu 22 vek.

wc

pre 4 godine

Prave glupost. Ali, nesposoban menadzment nikada ne odgovara za greske. Focus im je bio najprodavaniji model u svetu u svojoj klasi a sada je pitanje da li je u prva tri. Fiesta godinama najbolja u klasi a sada isto tako. Dok oni naprave SUV koji ce moci da se poredi sa njima po prodaji taj segment ce nestati. Sami su krivi.

kele®

pre 4 godine

Jednostavno od krize iz 2008. teško pronalaze pravac. Rasprodali su i što su trebali i što nisu. Ode Jaguar, Range Rover, Volvo, Mazda...

white

pre 4 godine

sve je moguce. fordu kao i drugim proizvodjacima treba mnogo novca za elektrifokaciju vozila, razvoj i marketing tako da je logicno sto smanjuju aparat. evropa ide putem car sharinga, subscription programa, online prodaje sto proizvodjaci nuzno ne moraju da vode i rade sami... kako god uzbudljivo vreme pred forodom...

Milan

pre 4 godine

Krajnje jednostavno, već dugo kasne za konkurencijom u pogledu vrste i atraktivnosti modela, troškove ubijaju na razvoju u pokušaju da evropljanima prodaju auto projektovan za kineze ili amerikance. GM je iz potpuno istog razloga nestao iz evrope.
Evropa je trenutno najzahtevnije i najspecifičnije tržište na svetu, pri tom odavno nije najveće. Na takvom tržištu šansu za opstanak imaju pre svega domaće firme sa tradicijom i dovoljnim obimom prodaje da finansira razvoj, kao i firme koje rade u saradnji sa evropljanima ( nissan kroz reno).
Na kraju, ford i opel su najveće žrtve uspeha koreanaca, tržišni koncept je isti ali kvalitet neuporedivo na strani azijata

Molder

pre 4 godine

Samoprozvani "Analiticari",dodje ti da pustis vodu posle njihovih komentara...Da su bar bili u skoli na casovima istorije i da su culi naucni termin-kriza rasta koji treba razlikovati od- krize opadanja,pa mozda ne bi lupetali ovakve gluposti...Neobavesteni bi trebalo da znaju da jedino Ford nije uzimao drzavnu pomoc i subvencije recimo,kad je bila kriza pre par godina,pa do ovog koji poredi azijatske kante koji su do juce pravili fenove za kosu i usisivace sa legendom auto industrije koja pravi automobile od 1892-e godine,koja na svakom kontinentu ima fabrike i svuda u prvih 10 po prodaji imaju minimum 2 modela...Nemojte da brinete molim vas,preziveli su 150 godina sa svim ratovima i krizama,prezivece i poplavu azijatskih serpi i elektro lobi...

Ivan ZG

pre 4 godine

Ford već godinama propada u Europi. To tržište je najzahtjevnije i traži stalne modifikacije modela i vizualno i tehnološki, a Ford kao i drugi američki proizvođači gledaju sa visoka i olako. Zato je i rezultat takav.
Ne ulažu dovoljno u nove modele pa im tako npr. Mondeo kasni po 2-3 godine u svom predstavljanju u Europi (!?) i skoro postane zastario model prije predstavljanja! U isto vrijeme imaju druge modele u hibridnim varijantama, ali ih u Europi ne prodaju!?
Uglavnom donose loše strateške odluke, a onda se menadžment firme vadi otkazima radnicima. Pravi američki način.
Prošli Focus je bio loš i svejedno ga dugo nisu mjenjali. Za to vrijeme su ih drugi pretekli tako da će se teško vratiti na stare prodajne brojke. Novi Focus je dobar, ali i dosta skup. Ukinuli su C-Max i B-Max i njihove brojke neće nadoknaditi.
Sve u svemu, premalo modela, prespora zamjena, slabija kvaliteta od japanskih i korejskih konkurenata i perspektiva - slaba.
Osim ako pitate - Moldera.

супер брка

pre 4 godine

Molder.

Znaš šta je žalosno u cijeloj ovoj priči?!? Žalosno je to što su te "azijatske kante koji su do juce pravili fenove za kosu i usisivace" po kvalitetu sustigli i prestigli legendu zvanu Ford. Menadžment Forda je mislio da može da se živi od stare slave i istorije automobilizma i da je dovoljan Ford znak na grilu automobila pa da ljudi kupuju. Malke su se preračunali. I upravo zahvaljujući tom vakuumu koji su stvorili azijske firme su profitirale. Drugo, koliko znam istoriju automobilizma Ford je 90-tih bio poprilično posrnuo i onda je zahvaljujući "ljubavi" sa Mazdom podigao prodaju, prije svega jer je promijenio dizajn svojih modela prema Mazdinom dizajnu, jer su anketiranjem kupaca doznali da su im Mazde dopadljive prevashodno radi dizajna i kvaliteta vozila. Inda su napravili simbiozu sa Mazdom koja ih je izvadila iz blata.

masinista

pre 4 godine

Amercki brendovi se utrkuju ko ce ore da se ugasi. Ocigledno da su poslovali pod sunjivim okolnostima i uz podrske drzava, jer kako drugi objasniti propast americke autoindustrije koja ne moze ni svije trziste da zadrzi. Steta za Ford.

супер брка

pre 4 godine

Ma dajte, ba, koji spin. Pa Molder priča da je Ford nebeski automobil. Neprikosnoven.
Najbolji kvalitet.
Najbolja cena.
Naj naj naj...
Pa zar je ovo moguće?!?!?!?
Ovo je spin vijest.

The Unforgiven

pre 4 godine

Neobavesteni bi trebalo da znaju da jedino Ford nije uzimao drzavnu pomoc i subvencije recimo,kad je bila kriza pre par godina
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Molder, 29. jun 2019 11:02)
---------------------------

To uopste nije istina. Pred samu krizu Ford je dobio ogroman kredit (oko $23 milijarde cini mi se) i u zalog dao bas sve sto je imao. Plus je dobio beskamatne kredite od jos $5 milijardi koje jos uvek otplacuje (mora da otplati od 2021. cini mi se).
Plus su prodali sve sta su imali prodati (Aston Martin, Jaguar, Land Rover, Volvo, udeo u Mazdi).
Alan Mulally je bio genije i uspeo je da preokrene Ford. Cim je on otisao (tj. penzionisao se) tako su opet poceli problemi u Fordu. Danas opstaju samo zahvaljujuci velikoj popularnosti pikapa i terenaca u Americi gde redovno dominiraju. Nek cene goriva samo malo skoce i opet ce biti u velikim problemima.

I cisto da znas - imao sam 7 Fordova u zadnjih 20-ak godina, tako da ne pomislis da ih ne volim ... Ali danas vozim Toyote.

Prdonja

pre 4 godine

Molder, Ford je uzeo veoma povoljan kredit od drzave SAD, koji uredno vraca, uz obavezujuce promene u strukturi i poslovanju, zato im automobili sve vise izgledaju kao azijski, mada po meni spoljasnji izgled nije neki problem, ali unutra su godinama ocajni.

Business Ambition komercijalista ...

pre 4 godine

Kako Ford stoji sa finansijama, ne znam zaista, a i mene kao potencijalnog kupca to uopšte ne interesuje.
Ali, ono što pouzdano znam, znam da u C segmentu nema većeg i komfornijega karavana od focusa. Svi ostali proizvodjači bi trebalo da kupe sebi po jedan primerak tog focusa i dobro ga pogledaju i premere iznutra, pa da probaju da uoče gde su oni promašili. To bi posebno bilo korisno za Toyotu ( ali i za Reno, pa i možda pežo), jer je korola karavan ponudom prostora teški smehotres u odnosu na focusa. U korolu karavan pozadi može da sedne samo "kepec". A sve to za veoma, veoma ozbiljne pare. Zato su sigurno naše ulice i "preplavljene" sa tim korolama.

Nemanja

pre 4 godine

@ (Molder, 29. jun 2019 11:02)

Azijatske kante? Pre će biti da nisi išao u školu (ili je još uvek nisi završio) kada tako misliš o današnjim vozilima iz Azije. Šiju Ford i sve ostale USA proizvođače, te "legende", na svakom kontinentu po prodaji, osim u Evropi gde ga neke azijatske marke i sustižu opasno. Prevazilaze ih na svom matičnom, USA tržištu... Ali dobro, ti zarobljen u 70 im godinama XX veka. Makar danas, kada postoji Internet nije teško pogledati neki tekst, pročitati nešto o inženjerstvu i naučiti malo.
Problem nije u Fordovom modelu T ili slično, kada jeste bio ispred azijata (jer nisu ni pravili vozila) već u tome što je danas u poređenju sa njima dosta lošiji. Dakle, loše prilagođavanje vremenu, život na nekim bivšim lovorikama i loša uprava im je došla glave.
Zato, pogledaj malo realnost i osvesti se. To što ti na svaku vest ovde pomeneš da su azijati kante i da je Ford neki specijalan auto danas (a da nove modele nijednog proizvođača nisi ni vozio), ne znači da je to zaista tako. Samo ispadaš smešan i pokazuješ svoje komplekse. Da ne pričamo kako Ford prolazi u poređenju sa evropskim legendama. Tu ga tek nigde nema...

супер брка

pre 4 godine

Molder


Sam tvoj odgovor govori koliko nemas ni elementarnog znanja iz auto-istorije, kao i da sva svoja znanja zasnivaš na par članaka koje si pročitao tu i tamo u nekim novinama. Bar se potrudi da malo "prošetaš" po netu.Ali sajtovi na engleskom jeziku.Edukuj se dečače malo pa nam onda soli pamet. Pogotovo pošto se prodaješ za nekog navodnog novinara.Nisam expert, niti se kao ti ne izjašnjavam se da sam stručnjak iz auto-industrije, naprotiv dojučerašnji fan Fordovih vozila sam i volim da pročitam kada me nešto interesuje,ali na mogu da trpim i ćutim kada neko prosipa gluposti i "truje" oko sebe sve što stigne i pljuje, pride. Konfučije je rekao:"Opasan je onaj koji ne zna a govori da zna". Ova njegova te baš opisuje u pravom svjetlu.I onda kada si nemoćan napadaš i vrijeđaš, bez argumenata.
Spominješ kosvorta kao da je svaki model Forda bio kosvort a oni radi homologacije prodali 5000 Sijera-Kosvort u Evropi kako bi mogli učestvovati na reliju.Kasnije su probali sa prodajom još par hiljada komada ali se prekinulo sa prodajom jer su samo dobro prodavali u VB dok u ostatku Evrope nije išlo. U Americi ih simbioza sa Mazdom izvadila iz blata.U Evropi im pretposlednji model Fieste popravio rejting koji opet galopirajući ruše.I sami su priznali da su u Evropi imali vrhunac krajem 70-tih i početkom 80-tih sa Kaprijem, Granadama, Taunusom i da je već sa pojavom Siere počeo polako sunovrat i prepuštanje tržišta drugim proizvođačima. Više su se bavili kupovinom drugih brendova i preuzimanjem njihovih tehnologija nego razvojem dobrog i kvalitetnog modela. Počeli su da kaskaju za drugim proizvođačima.Prvo su dopustili da ih Francuzi preteknu, pa onda i Japanci.Na kraju i Koreanci.Sa istorijom dugom 150 godina umesto da budu premium oni su postali dno auto industrije i bore se sa Kinezima. I uvek kasne sa novim modelima. Žalosno od velikog Forda.
I da znaš dobra upravljivost na prodaje vozilo na drugu ruku, nego kvalitet ogledan u broju kvarova i cijeni dijelova, kao i cijeni održavanja.Gleda se i brend a tu se Ford ne kotira dobro.Niti u jednoj nabrojanoj stavci.Pa čak i hvaljena Fijesta u preprodaji ne prolazi najbolje.Zašto je to tako "steučnjak"?

T

pre 4 godine

Ford gasi sve delove firme koji ne donose profit. Već su ugasili sve modele koji nisu truck-ovi i SUV-ovi u SAD. To ima smisla ali samo kratkoročno. Mnogo je logičnije istražiti zašto nema profita i pokušati naći rešenje.

Radovan

pre 4 godine

FORD Mondeo je evropska kanta od auta u odnosu na FORD Fusion za američko tržište.
Mi ovde umišljeni narcisoidni europljani i ne vidimo šta se sve pravi van Evrope.

Milan

pre 4 godine

@Molder
Mazda 6 nikada, ali baš nikada nije pravljena na fordovoj platformi. Jednostavno, japanci nisu dali. Ford je pokušao da dođe i do većinskog udela u mazdi ali japanci nisu nipošto pristajali. Ford ih jeste pomogao uzevši paket akcija i prisilio na deobu nekih komponenti ali je mazda očuvala nezavisnost a na kraju i prodisala kada je ford morao da im natrag proda udeo u vlasništvu zbog finansijskih problema.
LR i jaguar se preporodili od kad su u vlasništvu indijaca a volvo su od forda i bankrota spasli kinezi.
Ne mislim da je ford generalno loš, ali osim Mulaly-a ( BTW, nikad nije izašao iz svog leksusa) nisu imali sposobnog menadžera decenijama

kele®

pre 4 godine

(Molder, 29. jun 2019 13:57)
Da se ne lažemo, sve marke koje su bile pod Fordom su poslije kraha 2008. procvjetale. Te Mazde koje su bile klon Forda su bile najveće s..nje koje su proizveli. Pozivanje na neku sportsku istoriju je smiješno. Po tome bi Alfa bila najprodavanija na svijetu. Ovo u zadnjih 10 godina je teška konfekcija. Ovo ti pišem kao vozač S-maxa, a nekad Mondea mk1. Uostalom, cifre ne lažu.
PS. Pogledati obavezno zadnju epizodu Grand Tour-a, Funeral for a Ford. Sjajno objašnjeno.

Nemanja

pre 4 godine

@ Molder, 29. jun 2019 19:16

Hocu, uzivam i uzivacu. Za par meseci ocekujem da stigne nova Mazda koju sam nedavno narucio pa cu jos vise uzivati. I ti bi uzivao kad bi istu probao, ovako sam zajedljivost izlazi iz tebe.
Kada sam kupovao Mazdu pre 6 godina, probao sam tada novu Kugu. Vozio ceo vikend, 1500 km prosao. Daleko losija od CX-5.
Inace u porodici imamo i BMW, imali jos dosta evropskih i azijskih marki i znam o cemu govorim. Tvoje misljenje je, ponavljam, mozda relevantno za vozila iz 70 ih. Mazda je procvetala od kad se razdvojila od Forda. Pre toga je nisam ni razmatrao... Ford je odlicna kompanija i konkurentna je na trzistu i nista vise od toga. A to ces shvatiti kada malo budes provozao aktuelne modele tog i ostalih proizvodjaca. Po tvojim komentarima bi covek pomislio da pises o Ferariju. Samo malo manje zavisti i nervoze. Pozdrav!

stop britanskim smaracima

pre 4 godine

Da li to znaci da u britanskim testovima automobila vise nece za svaki auto u B i C segmentu obavezno napominjati da nije toliko dobar za voznju kao Fiesta ili Focus?

Molder

pre 4 godine

@Unforgiven
Govorio sam o direktnoj pomoci drzave,sa budzetskim novcem ili subvencijama,komercijalni kredit je sasvim druga prica i to svi proizvodjaci uzimaju
@Ivan Zg
Susjed,ja znam da moras stalno trabunjati o "kvaliteti" pojedinih azijskih proizvodjaca jer jednostavno zato primas platu,ali tvoj los marketing moze samo da zasmeje cak i prosecnog poznavaoca mehanike automobila,koji zna sta je auto i sta je na njemu najbitnije...Uglavnom,ono sto tvoji ljubimci nikad nece imati-kvalitetne vozne osobine...
@Nemanja
Da si bar rekao neku cinjenicu pa da ti i odgovorim,ovako sedi u tvoju skupu i glupu mazdu i uzivaj...Ti znas da li sam vozio nove aute ili ne,sto bi rekao Brana zvani Flojd:"Ti ces mene da ucis kako idu brzine"!Sportska Fijesta da pojede najacu Mazdu za dorucak,da ne pominjem ozbiljne fordove aute...

Molder

pre 4 godine

@super brka
Zalosno je samo tvoje neznanje o automobilima u koju temu se stalno nekvalifikovano trpas...90- ih je kao i uvek Ford imao sjajne Kosvort modele koji su bili strah i trepet na svim takmicenjima,cak je i legendarni Sena pobedjivao sa Fordom mnogo mocnije Ferarije...Cu,dizajn kao da je to nesto bitno,upravo je Ford spasao Mazdu a ne obrnuto,jer naravno ne znas da je Mazda 121 bila identicna Fijesta,Mazda 6 Mondeo,ko je tu koga spasavao kad su svu mehaniku uzimali od forda pametnjakovicu!?A o kvalitetu ne vredi pricati ljudima koji ne znaju sta je najbitnije kod auta i koji kad provozaju auto znaju kakva je sasija,sistem oslanjanja i upravljanja i kako se auto vozi a ne elektronske gluposti,papirnu garanciju i dobru reklamu...

Radovan

pre 4 godine

Carina na automobile u Evropi je 12,5%
Carina na aute u USA je jednocifrena.
Šta mislite čija auto-industrija će propasti?

Kada je PORSCHE hteo da preuzme VW svi su bili protiv, sindikat,država,banke,krupni biznis. A kada je VW preuzeo VW dobio je ogromnu podršku ovih istih, kao i ogromne kredite.

FORD stvorio evropsku i nemačku auto-industriju.
FORD stvorio VW,DETROIT DIESEL stvorio MERCEDES i GM stvorio OPEL tokom 1933÷1945.
FORD stvorio rusku auto-industriju.
Šta mislite ko je stvorio kinesku auto-industriju?
Nakon posete Dejvida Rokfelera Kini, Kina je krenula gigantskim koracima u napretku.
Skoro svi evropski motori (laki,srednji i teški za laka,srednja i teška vozila,poljoprivredu,kosačice,stacionarna,itd) su licence američkih firmi.

Auto-industrija u Evropskoj Uniji je državni projekat, i svaka država ima udela u fabrikama. Ako ne verujete, zašto je francuska država odbila udruženje firmi FIAT grupacija sa RENO? Štite svoj državni uticaj jer iza FIAT-a sada stoji američki kapital.

Ono što je bitno i važno, to se ne vidi. Najčešće se reguliše državnim aktima,nametima i carinama.

Radovan

pre 4 godine

(Ivan ZG, 29. jun 2019 17:56)

FORD je hibridizovao i elektrificirao sve svoje lake automobile. Bilo je predstavljanje. Bila je svetska premijera.
Sada rade na srednjim automobilima (pick-up,kamionetima,dostavnjacima).
Očekujem da to urade i sa teškim automobilima(kamionima i autobusima).

Molder

pre 4 godine

Samoprozvani "Analiticari",dodje ti da pustis vodu posle njihovih komentara...Da su bar bili u skoli na casovima istorije i da su culi naucni termin-kriza rasta koji treba razlikovati od- krize opadanja,pa mozda ne bi lupetali ovakve gluposti...Neobavesteni bi trebalo da znaju da jedino Ford nije uzimao drzavnu pomoc i subvencije recimo,kad je bila kriza pre par godina,pa do ovog koji poredi azijatske kante koji su do juce pravili fenove za kosu i usisivace sa legendom auto industrije koja pravi automobile od 1892-e godine,koja na svakom kontinentu ima fabrike i svuda u prvih 10 po prodaji imaju minimum 2 modela...Nemojte da brinete molim vas,preziveli su 150 godina sa svim ratovima i krizama,prezivece i poplavu azijatskih serpi i elektro lobi...

Milan

pre 4 godine

Krajnje jednostavno, već dugo kasne za konkurencijom u pogledu vrste i atraktivnosti modela, troškove ubijaju na razvoju u pokušaju da evropljanima prodaju auto projektovan za kineze ili amerikance. GM je iz potpuno istog razloga nestao iz evrope.
Evropa je trenutno najzahtevnije i najspecifičnije tržište na svetu, pri tom odavno nije najveće. Na takvom tržištu šansu za opstanak imaju pre svega domaće firme sa tradicijom i dovoljnim obimom prodaje da finansira razvoj, kao i firme koje rade u saradnji sa evropljanima ( nissan kroz reno).
Na kraju, ford i opel su najveće žrtve uspeha koreanaca, tržišni koncept je isti ali kvalitet neuporedivo na strani azijata

Molder

pre 4 godine

@Unforgiven
Govorio sam o direktnoj pomoci drzave,sa budzetskim novcem ili subvencijama,komercijalni kredit je sasvim druga prica i to svi proizvodjaci uzimaju
@Ivan Zg
Susjed,ja znam da moras stalno trabunjati o "kvaliteti" pojedinih azijskih proizvodjaca jer jednostavno zato primas platu,ali tvoj los marketing moze samo da zasmeje cak i prosecnog poznavaoca mehanike automobila,koji zna sta je auto i sta je na njemu najbitnije...Uglavnom,ono sto tvoji ljubimci nikad nece imati-kvalitetne vozne osobine...
@Nemanja
Da si bar rekao neku cinjenicu pa da ti i odgovorim,ovako sedi u tvoju skupu i glupu mazdu i uzivaj...Ti znas da li sam vozio nove aute ili ne,sto bi rekao Brana zvani Flojd:"Ti ces mene da ucis kako idu brzine"!Sportska Fijesta da pojede najacu Mazdu za dorucak,da ne pominjem ozbiljne fordove aute...

zivko

pre 4 godine

evropa je postala trziste drugog reda. azija je hit. sve kompanine se usmeravaju na ta trzista koja su popilaciono a uskoro i po kupovnoj moci jaca od evrope. Ovo naravno ima da prati i siromasenje evropljana. Za celokupnu situaciju su krivi vlasnici krupnog kapotala koji je izdao nacionalne interese (jer kapotal nema naciju) i otisao da juri nize troskove proizvodnje sto je podstaklo ogroman rast u aziji. evropa gubi trku polako ali sigurno. Bio sam u kini i mogu slobodno, za razvijeniji deo, reci da su oni za eu 22 vek.

супер брка

pre 4 godine

Ma dajte, ba, koji spin. Pa Molder priča da je Ford nebeski automobil. Neprikosnoven.
Najbolji kvalitet.
Najbolja cena.
Naj naj naj...
Pa zar je ovo moguće?!?!?!?
Ovo je spin vijest.

masinista

pre 4 godine

Amercki brendovi se utrkuju ko ce ore da se ugasi. Ocigledno da su poslovali pod sunjivim okolnostima i uz podrske drzava, jer kako drugi objasniti propast americke autoindustrije koja ne moze ni svije trziste da zadrzi. Steta za Ford.

Molder

pre 4 godine

@super brka
Zalosno je samo tvoje neznanje o automobilima u koju temu se stalno nekvalifikovano trpas...90- ih je kao i uvek Ford imao sjajne Kosvort modele koji su bili strah i trepet na svim takmicenjima,cak je i legendarni Sena pobedjivao sa Fordom mnogo mocnije Ferarije...Cu,dizajn kao da je to nesto bitno,upravo je Ford spasao Mazdu a ne obrnuto,jer naravno ne znas da je Mazda 121 bila identicna Fijesta,Mazda 6 Mondeo,ko je tu koga spasavao kad su svu mehaniku uzimali od forda pametnjakovicu!?A o kvalitetu ne vredi pricati ljudima koji ne znaju sta je najbitnije kod auta i koji kad provozaju auto znaju kakva je sasija,sistem oslanjanja i upravljanja i kako se auto vozi a ne elektronske gluposti,papirnu garanciju i dobru reklamu...

white

pre 4 godine

sve je moguce. fordu kao i drugim proizvodjacima treba mnogo novca za elektrifokaciju vozila, razvoj i marketing tako da je logicno sto smanjuju aparat. evropa ide putem car sharinga, subscription programa, online prodaje sto proizvodjaci nuzno ne moraju da vode i rade sami... kako god uzbudljivo vreme pred forodom...

Business Ambition komercijalista ...

pre 4 godine

Kako Ford stoji sa finansijama, ne znam zaista, a i mene kao potencijalnog kupca to uopšte ne interesuje.
Ali, ono što pouzdano znam, znam da u C segmentu nema većeg i komfornijega karavana od focusa. Svi ostali proizvodjači bi trebalo da kupe sebi po jedan primerak tog focusa i dobro ga pogledaju i premere iznutra, pa da probaju da uoče gde su oni promašili. To bi posebno bilo korisno za Toyotu ( ali i za Reno, pa i možda pežo), jer je korola karavan ponudom prostora teški smehotres u odnosu na focusa. U korolu karavan pozadi može da sedne samo "kepec". A sve to za veoma, veoma ozbiljne pare. Zato su sigurno naše ulice i "preplavljene" sa tim korolama.

kele®

pre 4 godine

Jednostavno od krize iz 2008. teško pronalaze pravac. Rasprodali su i što su trebali i što nisu. Ode Jaguar, Range Rover, Volvo, Mazda...

Radovan

pre 4 godine

FORD Mondeo je evropska kanta od auta u odnosu na FORD Fusion za američko tržište.
Mi ovde umišljeni narcisoidni europljani i ne vidimo šta se sve pravi van Evrope.

wc

pre 4 godine

Prave glupost. Ali, nesposoban menadzment nikada ne odgovara za greske. Focus im je bio najprodavaniji model u svetu u svojoj klasi a sada je pitanje da li je u prva tri. Fiesta godinama najbolja u klasi a sada isto tako. Dok oni naprave SUV koji ce moci da se poredi sa njima po prodaji taj segment ce nestati. Sami su krivi.

супер брка

pre 4 godine

Molder.

Znaš šta je žalosno u cijeloj ovoj priči?!? Žalosno je to što su te "azijatske kante koji su do juce pravili fenove za kosu i usisivace" po kvalitetu sustigli i prestigli legendu zvanu Ford. Menadžment Forda je mislio da može da se živi od stare slave i istorije automobilizma i da je dovoljan Ford znak na grilu automobila pa da ljudi kupuju. Malke su se preračunali. I upravo zahvaljujući tom vakuumu koji su stvorili azijske firme su profitirale. Drugo, koliko znam istoriju automobilizma Ford je 90-tih bio poprilično posrnuo i onda je zahvaljujući "ljubavi" sa Mazdom podigao prodaju, prije svega jer je promijenio dizajn svojih modela prema Mazdinom dizajnu, jer su anketiranjem kupaca doznali da su im Mazde dopadljive prevashodno radi dizajna i kvaliteta vozila. Inda su napravili simbiozu sa Mazdom koja ih je izvadila iz blata.

The Unforgiven

pre 4 godine

Neobavesteni bi trebalo da znaju da jedino Ford nije uzimao drzavnu pomoc i subvencije recimo,kad je bila kriza pre par godina
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Molder, 29. jun 2019 11:02)
---------------------------

To uopste nije istina. Pred samu krizu Ford je dobio ogroman kredit (oko $23 milijarde cini mi se) i u zalog dao bas sve sto je imao. Plus je dobio beskamatne kredite od jos $5 milijardi koje jos uvek otplacuje (mora da otplati od 2021. cini mi se).
Plus su prodali sve sta su imali prodati (Aston Martin, Jaguar, Land Rover, Volvo, udeo u Mazdi).
Alan Mulally je bio genije i uspeo je da preokrene Ford. Cim je on otisao (tj. penzionisao se) tako su opet poceli problemi u Fordu. Danas opstaju samo zahvaljujuci velikoj popularnosti pikapa i terenaca u Americi gde redovno dominiraju. Nek cene goriva samo malo skoce i opet ce biti u velikim problemima.

I cisto da znas - imao sam 7 Fordova u zadnjih 20-ak godina, tako da ne pomislis da ih ne volim ... Ali danas vozim Toyote.

stop britanskim smaracima

pre 4 godine

Da li to znaci da u britanskim testovima automobila vise nece za svaki auto u B i C segmentu obavezno napominjati da nije toliko dobar za voznju kao Fiesta ili Focus?

Nemanja

pre 4 godine

@ (Molder, 29. jun 2019 11:02)

Azijatske kante? Pre će biti da nisi išao u školu (ili je još uvek nisi završio) kada tako misliš o današnjim vozilima iz Azije. Šiju Ford i sve ostale USA proizvođače, te "legende", na svakom kontinentu po prodaji, osim u Evropi gde ga neke azijatske marke i sustižu opasno. Prevazilaze ih na svom matičnom, USA tržištu... Ali dobro, ti zarobljen u 70 im godinama XX veka. Makar danas, kada postoji Internet nije teško pogledati neki tekst, pročitati nešto o inženjerstvu i naučiti malo.
Problem nije u Fordovom modelu T ili slično, kada jeste bio ispred azijata (jer nisu ni pravili vozila) već u tome što je danas u poređenju sa njima dosta lošiji. Dakle, loše prilagođavanje vremenu, život na nekim bivšim lovorikama i loša uprava im je došla glave.
Zato, pogledaj malo realnost i osvesti se. To što ti na svaku vest ovde pomeneš da su azijati kante i da je Ford neki specijalan auto danas (a da nove modele nijednog proizvođača nisi ni vozio), ne znači da je to zaista tako. Samo ispadaš smešan i pokazuješ svoje komplekse. Da ne pričamo kako Ford prolazi u poređenju sa evropskim legendama. Tu ga tek nigde nema...

Radovan

pre 4 godine

Carina na automobile u Evropi je 12,5%
Carina na aute u USA je jednocifrena.
Šta mislite čija auto-industrija će propasti?

Kada je PORSCHE hteo da preuzme VW svi su bili protiv, sindikat,država,banke,krupni biznis. A kada je VW preuzeo VW dobio je ogromnu podršku ovih istih, kao i ogromne kredite.

FORD stvorio evropsku i nemačku auto-industriju.
FORD stvorio VW,DETROIT DIESEL stvorio MERCEDES i GM stvorio OPEL tokom 1933÷1945.
FORD stvorio rusku auto-industriju.
Šta mislite ko je stvorio kinesku auto-industriju?
Nakon posete Dejvida Rokfelera Kini, Kina je krenula gigantskim koracima u napretku.
Skoro svi evropski motori (laki,srednji i teški za laka,srednja i teška vozila,poljoprivredu,kosačice,stacionarna,itd) su licence američkih firmi.

Auto-industrija u Evropskoj Uniji je državni projekat, i svaka država ima udela u fabrikama. Ako ne verujete, zašto je francuska država odbila udruženje firmi FIAT grupacija sa RENO? Štite svoj državni uticaj jer iza FIAT-a sada stoji američki kapital.

Ono što je bitno i važno, to se ne vidi. Najčešće se reguliše državnim aktima,nametima i carinama.

Radovan

pre 4 godine

(Ivan ZG, 29. jun 2019 17:56)

FORD je hibridizovao i elektrificirao sve svoje lake automobile. Bilo je predstavljanje. Bila je svetska premijera.
Sada rade na srednjim automobilima (pick-up,kamionetima,dostavnjacima).
Očekujem da to urade i sa teškim automobilima(kamionima i autobusima).

супер брка

pre 4 godine

Molder


Sam tvoj odgovor govori koliko nemas ni elementarnog znanja iz auto-istorije, kao i da sva svoja znanja zasnivaš na par članaka koje si pročitao tu i tamo u nekim novinama. Bar se potrudi da malo "prošetaš" po netu.Ali sajtovi na engleskom jeziku.Edukuj se dečače malo pa nam onda soli pamet. Pogotovo pošto se prodaješ za nekog navodnog novinara.Nisam expert, niti se kao ti ne izjašnjavam se da sam stručnjak iz auto-industrije, naprotiv dojučerašnji fan Fordovih vozila sam i volim da pročitam kada me nešto interesuje,ali na mogu da trpim i ćutim kada neko prosipa gluposti i "truje" oko sebe sve što stigne i pljuje, pride. Konfučije je rekao:"Opasan je onaj koji ne zna a govori da zna". Ova njegova te baš opisuje u pravom svjetlu.I onda kada si nemoćan napadaš i vrijeđaš, bez argumenata.
Spominješ kosvorta kao da je svaki model Forda bio kosvort a oni radi homologacije prodali 5000 Sijera-Kosvort u Evropi kako bi mogli učestvovati na reliju.Kasnije su probali sa prodajom još par hiljada komada ali se prekinulo sa prodajom jer su samo dobro prodavali u VB dok u ostatku Evrope nije išlo. U Americi ih simbioza sa Mazdom izvadila iz blata.U Evropi im pretposlednji model Fieste popravio rejting koji opet galopirajući ruše.I sami su priznali da su u Evropi imali vrhunac krajem 70-tih i početkom 80-tih sa Kaprijem, Granadama, Taunusom i da je već sa pojavom Siere počeo polako sunovrat i prepuštanje tržišta drugim proizvođačima. Više su se bavili kupovinom drugih brendova i preuzimanjem njihovih tehnologija nego razvojem dobrog i kvalitetnog modela. Počeli su da kaskaju za drugim proizvođačima.Prvo su dopustili da ih Francuzi preteknu, pa onda i Japanci.Na kraju i Koreanci.Sa istorijom dugom 150 godina umesto da budu premium oni su postali dno auto industrije i bore se sa Kinezima. I uvek kasne sa novim modelima. Žalosno od velikog Forda.
I da znaš dobra upravljivost na prodaje vozilo na drugu ruku, nego kvalitet ogledan u broju kvarova i cijeni dijelova, kao i cijeni održavanja.Gleda se i brend a tu se Ford ne kotira dobro.Niti u jednoj nabrojanoj stavci.Pa čak i hvaljena Fijesta u preprodaji ne prolazi najbolje.Zašto je to tako "steučnjak"?

kele®

pre 4 godine

(Molder, 29. jun 2019 13:57)
Da se ne lažemo, sve marke koje su bile pod Fordom su poslije kraha 2008. procvjetale. Te Mazde koje su bile klon Forda su bile najveće s..nje koje su proizveli. Pozivanje na neku sportsku istoriju je smiješno. Po tome bi Alfa bila najprodavanija na svijetu. Ovo u zadnjih 10 godina je teška konfekcija. Ovo ti pišem kao vozač S-maxa, a nekad Mondea mk1. Uostalom, cifre ne lažu.
PS. Pogledati obavezno zadnju epizodu Grand Tour-a, Funeral for a Ford. Sjajno objašnjeno.

Prdonja

pre 4 godine

Molder, Ford je uzeo veoma povoljan kredit od drzave SAD, koji uredno vraca, uz obavezujuce promene u strukturi i poslovanju, zato im automobili sve vise izgledaju kao azijski, mada po meni spoljasnji izgled nije neki problem, ali unutra su godinama ocajni.

Ivan ZG

pre 4 godine

Ford već godinama propada u Europi. To tržište je najzahtjevnije i traži stalne modifikacije modela i vizualno i tehnološki, a Ford kao i drugi američki proizvođači gledaju sa visoka i olako. Zato je i rezultat takav.
Ne ulažu dovoljno u nove modele pa im tako npr. Mondeo kasni po 2-3 godine u svom predstavljanju u Europi (!?) i skoro postane zastario model prije predstavljanja! U isto vrijeme imaju druge modele u hibridnim varijantama, ali ih u Europi ne prodaju!?
Uglavnom donose loše strateške odluke, a onda se menadžment firme vadi otkazima radnicima. Pravi američki način.
Prošli Focus je bio loš i svejedno ga dugo nisu mjenjali. Za to vrijeme su ih drugi pretekli tako da će se teško vratiti na stare prodajne brojke. Novi Focus je dobar, ali i dosta skup. Ukinuli su C-Max i B-Max i njihove brojke neće nadoknaditi.
Sve u svemu, premalo modela, prespora zamjena, slabija kvaliteta od japanskih i korejskih konkurenata i perspektiva - slaba.
Osim ako pitate - Moldera.

Nemanja

pre 4 godine

@ Molder, 29. jun 2019 19:16

Hocu, uzivam i uzivacu. Za par meseci ocekujem da stigne nova Mazda koju sam nedavno narucio pa cu jos vise uzivati. I ti bi uzivao kad bi istu probao, ovako sam zajedljivost izlazi iz tebe.
Kada sam kupovao Mazdu pre 6 godina, probao sam tada novu Kugu. Vozio ceo vikend, 1500 km prosao. Daleko losija od CX-5.
Inace u porodici imamo i BMW, imali jos dosta evropskih i azijskih marki i znam o cemu govorim. Tvoje misljenje je, ponavljam, mozda relevantno za vozila iz 70 ih. Mazda je procvetala od kad se razdvojila od Forda. Pre toga je nisam ni razmatrao... Ford je odlicna kompanija i konkurentna je na trzistu i nista vise od toga. A to ces shvatiti kada malo budes provozao aktuelne modele tog i ostalih proizvodjaca. Po tvojim komentarima bi covek pomislio da pises o Ferariju. Samo malo manje zavisti i nervoze. Pozdrav!

Milan

pre 4 godine

@Molder
Mazda 6 nikada, ali baš nikada nije pravljena na fordovoj platformi. Jednostavno, japanci nisu dali. Ford je pokušao da dođe i do većinskog udela u mazdi ali japanci nisu nipošto pristajali. Ford ih jeste pomogao uzevši paket akcija i prisilio na deobu nekih komponenti ali je mazda očuvala nezavisnost a na kraju i prodisala kada je ford morao da im natrag proda udeo u vlasništvu zbog finansijskih problema.
LR i jaguar se preporodili od kad su u vlasništvu indijaca a volvo su od forda i bankrota spasli kinezi.
Ne mislim da je ford generalno loš, ali osim Mulaly-a ( BTW, nikad nije izašao iz svog leksusa) nisu imali sposobnog menadžera decenijama

T

pre 4 godine

Ford gasi sve delove firme koji ne donose profit. Već su ugasili sve modele koji nisu truck-ovi i SUV-ovi u SAD. To ima smisla ali samo kratkoročno. Mnogo je logičnije istražiti zašto nema profita i pokušati naći rešenje.