1. @Zeljko
  Da, prema nekim izvorima se i to ceka. Otuda pomeranje proizvodnje nekih modela. Za Tesla Semi je potrebna ogromna kolicina baterija a ne uspevaju da iskoriste potencijalni kapacitet proizvodnje od 35gwh. Tu se nesto cudno desava, cak je I Musk izjavio da razmisljaju da pokrenu i rudarsku kompaniju :)
  (Mvp, 15. jun 2019 21:32)

  # Link komentara

 2. Kupovinom Maxwell Technology Tesla bi mogao uskoro da pocne proizvodnju Litijum suve baterije. Uspesnim pokretanjem te proizvodne, sto uopste nije lako, Tesla bi disao do baterije koja je jeftinije, laksa, brza za proizvodnju i boljeg kapaciteta kao i vremena punjenja za oko u proseku 30%. A zivotni vek bi bio veci od 20g ili milion kilometara. Tako stoje stvari u ponekim izvorima koji nisu zvanicni ali obradjuju vrlo sigurne izvore informacija. Sad sve zavisi da li je to sve tacno, kakav je ugovor sa Panasonikom koji ima u vlasnistvu svu opremu i tehnologiju proizvodnje baterije koja se trenutno ugradjuje i koliko brzo moze da se pokrene proizvodnja ove baterije. Verovatno da bi za to bilo potrebno totalno novo postrojenje da se ne bi ugrozila proizvodnja i isporuka koja je trunutna. Po nekim informacijama tu novu bateriju bi dobio Rodster. Sve u svemu nadajmo se da ce doci uskoro. A dotle tu su Nissan Leaf i Hyundai Kona E koji imaju pristojnu cenu i autonomiju bar za zapadno trziste.
  (Zeljko, 15. jun 2019 20:21)

  # Link komentara

 3. @sin lovca na medvede

  ne verujem sta ste napisali... iz kog veka ste vi uopste? da li ste otisli malo dalje od srpske granice nekad?
   (balasevic, 15. jun 2019 18:24)

  # Link komentara

 4. @sta nije
  Prva isporuka(iako limitirana) je po Musk-u trebalo da krene krajem 2019te.
  Taj rok ce probiti gotovo sigurno! Malo neozbiljno ali ljudi su vec navikli :)

  Problem je proizvodnja baterija tj. nemogucnost da povecaju proizvodnju. Mnogo se muce da dostignu planirane kapacitete i nazalost zbog toga se odlazu jos neke premijere novih modela. Novi Roadster, model Y pomeren za nekoliko meseci i novi pick-up... A i finansije su problem - previse trose i ulazu pa postoji mogucnost da bankrotiraju(jos uvek jako mala mogucnost)
  (Mvp, 15. jun 2019 17:00)

  # Link komentara

 5. sta odlaze, pa to je vec trebalo da hara drumovima sve u sesnajst?
  (sta nije, 15. jun 2019 12:48)

  # Link komentara

 6. (Dusan, 15. jun 2019 01:04)

  ITER je u nastajanju bezmalo 20godina i sve što rade jeste da prave naučno postrojenje u kojem bi mogli da ispitaju neke pretpostavke koje im daju matematički modeli i laboratorijska ispitivanja. Drugim rečima - od te priče u komercijalne svrhe nema ništa minimum narednih 25-30 godina.

  A lično mislim i da im uspe istraživanje, koncept ,po kojem sada rade , je finansijski neodrživ. Koliko će da košta struja ako ti treba 25milijardi dolara da napraviš elektranu? I pride ti treba nuklearna elektrana da bi "upalio" fusionu....
   (Dejan, 15. jun 2019 10:30)

  # Link komentara

 7. Autimobili na struju, a struja na ugalj i mazut.
  (sin lovca na medvede, 14. jun 2019 19:49)
  svrati malo do drine i dunava, silno ćeš se iznenaditi onim što budeš video. čudo tehnologije, voda ide, a nastaje besplatna zelena struja. prosto da je poljubiš koliko je predivna.
   (jaretina, 15. jun 2019 10:04)

  # Link komentara

 8. Pravi se nova fuziona elektrana u francuskoj u saradnji sa svim bitnim državama. Kad se postave standardi te tehnologije energija postaje besplatna. Ne znam samo čemu onda ratovi posle ali sam siguran da će gušteri već smisliti nešto.
  (Dusan, 15. jun 2019 01:04)

  Besplatno kažeš? Energija nikada neće biti besplatna jer predstavlja uz vodu i hranu najvažniji resurs.
   (maxy, 15. jun 2019 09:09)

  # Link komentara

 9. @megalomaniac
  a kako zamišljaš da dostavljaš po gradu i izmedju manjih gradova?
   (NikolaKodCura, 15. jun 2019 09:02)

  # Link komentara

 10. Odavno postoji bolje, jeftinije i održivije rešenje za transport robe. Jedna električna lokomotiva povuče tereta kao sto ovih kamiona a ne trebaju joj baterije niti preskupi super-punjači.
  (megalomaniac, 15. jun 2019 06:56)

  # Link komentara

 11. Pravi se nova fuziona elektrana u francuskoj u saradnji sa svim bitnim državama. Kad se postave standardi te tehnologije energija postaje besplatna. Ne znam samo čemu onda ratovi posle ali sam siguran da će gušteri već smisliti nešto.
   (Dusan, 15. jun 2019 01:04)

  # Link komentara

 12. Kod nas tako sa strujom kako jeste, ali u svetu, posebno onom razvijenom, sve je više struje iz obnovljivih izvora. Taj trend će i da se nastavi, postepeno ali sigurno kao i proizvodnja el. vozila, koji uskoro kreću da se prave sa novim tipom baterija koje mnogo manje zagadjuju i imaju sve karakteristike bolje za 30-100%.

  Kada se tako zaokruži priča onda više nema nijedna negativna stvar za el. vozila osim gomile pozitivnih. Sve to će da se desi za 5-7 godina. Tako da bi bilo pametno da se sada kupuju akcije kompanija koje su snažno krenule u istraživanje i proizvodnju el. vozila.
   (NikolaKodCura, 14. jun 2019 23:52)

  # Link komentara

 13. Autimobili na struju, a struja na ugalj i mazut.
   (sin lovca na medvede, 14. jun 2019 19:49)

  # Link komentara