Utorak, 04.06.2019.

09:00

Sve što ste želeli da znate o obaveznom osiguranju vozila

Izvor: B92

Sve što ste želeli da znate o obaveznom osiguranju vozila IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Igor

pre 4 godine

@(Dejan, 4. jun 2019 12:48)

Zato Dejane prebacis auto na zenino ime i krenes iz pocetka, tj. od 4. stepena. Bolje je da platis taj jedan prenos od 50-100e i novu saobracajnu nego 77000din.

ns ja

pre 4 godine

Da li je tako?, 4. jun 2019 17:28 - i to ste možda u pravu pod uslovom da ste saobraćajni udes izazvali u pijanom stanju (pa čak možda i ako ste zimi imali letnje gume na vozilu i krivi u udesu)

Milos

pre 4 godine

Kod mene ovamo, ako godinama ne klemujete , odnosno niste imali udese, posle recimo 5-6 godina dobijete dozivotan bonus, odnosno nikada više nećete prilikom kasko osiguranja imati veći iznos da platite, bez obzira koliko puta imali udes i bila vaša krivica.

AXON

pre 4 godine

Ovde nije navedeno da ukoliko promenite osiguravajuću kuću počinjete od 4 stepena. Pričam iz ličnog iskustva. Registrovao sam jedne godine u jednoj kući, sledeće u drugoj. Nije bilo popusta. A i svake godine je registracija skuplja tako da je taj bonus šarena laža. Suma sumaru minimum hiljadu dinara više plaćam svake godine.

Hehe

pre 4 godine

@ (miša, 4. jun 2019 21:09)

Ne funkcionise u praksi. To hocu da kazem. I na licnom primeru se uverio. Resetuju na 4., s tim sto su me poslednji put odmah kod druge regastracije prebacili na 1., znaci preskocio sam 2. i 3. premijski stepen, ali poceo sam 4, i rekli su mi mora 4, nov auto. Da dodam da i meni bliski ljudi su potvrdili da ih uvek vrate na 4.stepen kad promene auto.

9 0 0

pre 4 godine

Pa..lepo ste napisali,cene osiguranja se razlikuju od nekoliko desetina do nekoliko stotina dinara.
Drugim recima,kod nas ne postoji konkurencija.
Cene u osiguranju, kao i u ostalim stvarima,u trgovini,u bankarskom sektoru,u tehnickim pregledima itd,dogovaraju se.
Malo je neobicno da je cena polise bas svuda ista ili skoro ista?
Razlika je tolika da se uopste ne isplati da se raspitujes o konkurenciji..
A sta tek napisati o cuvenoj "zelenoj"karti koju osiguranja izdaju zbog prelaska Mk i gde osiguranje nema nikakav trosak, a svako osiguranje,gde god otisli, vam naplati istu cenu,2000 din?
To ovde nije trziste nego burazerska ekonomija.

Nem sam k'o riba...

pre 4 godine

Ja prošle godine u septembru kupio ćerki auto. Registrovao ga na svoje ime. Oni meni, pljas, maximalno osiguranje. Ja im pokažem odmah dve polise za moja dva automobila sa maksimalnim bonusom (15%) i kažem im da nisam rizičan vozač, što dokazujem njihovim polisama, oni meni:"Zakon je zakon, počinjete od početka." U pitanju je AMSS osiguranje za sva tri automobila. Dobar tekst, sačuvao sam ga i u septembru imam argumente kod registracije. Hvala.

miša

pre 4 godine

Da razjasnim komentatorima koji tvrde da osiguranje snosi troskove stete 3 licu: u praksi to znaci da osiguranje isplati stetu, a onda se refundira od stetnika. Tako da je vrlo realno da dodje do zaplebe,stana ako je steta npr.40.000€
(Da li je tako?, 04. jun 2019 17:28)

E jesi razjasnio komentatorima.... :)))))) Tastatura trpi sve. Mada, po minusima sudeći, komentatori malo bolje znaju sta je i kako je.

Nego, za tvoju informaciju, zaista postoje situacije koje navodiš. Kada recimo upravljaš autom pijan ili pod dejstvom narkotika, ili neovlašćeno upravljaš... Tada se gubi pravo iz osiguranja i nastupa pravo regresa.
Šta misliš, jel to nefer prema tim "časnim" građanima? Zamisli, platili osiguranje i ne mogu da voze pijani i prave stetu?! Eto, na primer, prepošteni Milojko će morati da plati štetu na policijskom autu.

miša

pre 4 godine

.......zasto njih kaznjavati kad kupe nov auto i stavljati ih na premijski stepen 4, zasto ne odmah na 1?
(Hehe, 04. jun 2019 20:18)

Gospodine, aman, pročitajte tekst.
Postoji mogućnost prenosa bonusa za boga miloga.....

miša

pre 4 godine

Svima koji kometarišu tipa: šta sa onima koji nikad nisu imali nezgodu pa im se desi...

Dakle, koliko puta dnevno, pa nedeljno pa mesečno pa godišnje... prodjete na zeleno svetlo? I? Ništa, postupili ste po zakonu. Onda jednom posle 30 godina prodjete na crveno i...? Izgubite dozvolu.
To vam pretpostavljam deluje logično, ali sa osiguranjem vam nikako ne ide. Pritom, u osiguranju dobijate bonus za to što ste pažljivi u sopstvenom interesu.

Hehe

pre 4 godine

Sta cemo za ljude koji preko 20godina voze bez kazne, bez cukanja itd. Poznajem nekoliko, zasto njih kaznjavati kad kupe nov auto i stavljati ih na premijski stepen 4, zasto ne odmah na 1?

Da li je tako?

pre 4 godine

Da razjasnim komentatorima koji tvrde da osiguranje snosi troskove stete 3 licu: u praksi to znaci da osiguranje isplati stetu, a onda se refundira od stetnika. Tako da je vrlo realno da dodje do zaplebe,stana ako je steta npr.40.000€

kako da ne

pre 4 godine

Ne znam sta se cudite, svugde su osiguranja takva da hoce samo da vam uzmu pare. Nigde bolje nije. Ne znam kako je u Srb sto se tice isplata i svega, ja u Ch za moj placam kasko i imam parking uz njega, full obezbedjen ali je auto nov pa za svaki slucaj bolje plati, nego da se zezas. Neka budala me ogrebe celom duzinom auta, ne znam kako je uspeo i posle par dana pozovem, covek dodje iz osiguranja i odmah auto u garazu, popravka itd. Ali sto isti ti majstori deru osiguranja, to je prica. Za te 2-3 linije celom duzinom i malo udarena vrata, skroz malo stiglo mi da su mi platili to 4900franaka, haha. Kasko je najbolji i svi imaju svoje cene, neko osiguranje mi nudilo na godisnjem nivou za 1900, neki za 1600, neki za 2000, ja nasao za 1400 sve isto kao kod drugih, isto ima procenata i cist sam vozac i placam najmanju tarifu. To su sve lopovi, a morate da se osigurate. CH vam je klasicna osiguranje zemlje, nema za sta se ne placa osiguranje. Posebno placas zdravstveno, svako ko ima +18 godina. Posebno auto, cak placas i osiguranje sa stan u slucaju neke nepogode, nepogoda bila zadnji put pre 30 godina, a 5-ti sprat nije ni dohvatila. Osiguranje onde, osiguraj ovo, ono...

knowone

pre 4 godine

U Vankuveru popust ide do 45% za 9 uzastopnih godina bez prekršaja. Ja sam trenutno na 40 % popusta i plaćam $2300 godišnje za VW Jetta 2.5l (150 HP). Meni zvuči nadrealno da osiguranje tamo košta 10x manje. Šta vam pokriva to osiguranje?

stevan

pre 4 godine

A zasto kada kupim automobil, moram biti kategorija 4 ? Sta ako nisam prijavio nijednu stetu za par godina voznje?
Zakoni su krojeni da budu na ruku iskljucivo bankama, osiguravajucim kucama i slicnim derikozama.

damjan

pre 4 godine

za 20god nikada nikakvu stetu id obaveznog osiguranja nisam naplatio. zbog toga vec 10 god uzimam full kasko i po njemu sve stete naplacujem sto me navodi da se zapitam svake godine zasto uopste to osiguranje i placam.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (top gear, 4. jun 2019 13:28)

Zato što je u pitanju ZAKONOM propisano OBAVEZNO osiguranje za štete koje Vi pričinite upotrebom svog automobila. To je obavezno osiguranje od autoodgovornosti i njegovo zaključenje je i uslov za registraciju vozila, opet - po zakonu. Ukoliko ste oštećeni upotrebom automobila, osiguravač onoga ko vam je štetu učinio će vas obeštetiti. Ukoliko ste vi štetnik, vaše osiguranje pokriva štetu koju ste učinili.

Kasko nije autoodgovornost već vrsta imovinskog osiguranja, i odnosi se na osiguranje štete koju vi pretrpite iz bilo kog razloga na predmetu ugovora (vašem autu), bilo da ste je pričinili Vi sami u toku upotrebe ili van nje, vremenska nepogoda, ili vam je štetu naneo neko drugi, automobilom ili na neki drugi način. Ono je dobrovoljno.

Nadam se da sada razumete da ne bi ste ni mogli da naplatite štetu po obaveznom osiguranju koje Vi plaćate, eto, već 20 godina, jer to osiguranje PO ZAKONU plaćate da bi ste se osigurali od štete koju Vi eventualno pričinite drugima.

Nepoznavanje ovih baznih stvari Vam ipak ne smeta da kritikujete, ja nisam razumeo šta ili koga. Verujem da je ipak najvažnije što "zbog toga" uzimate "full" kasko. Sa dva L.

betmen

pre 4 godine

@top gear

placas osiguranje od autoodgovornosti, tj. pokrivanje potencijalne stete koju ti ucinis trecem licu. Tvoj kasko stiti tvoj auto.

ns ja

pre 4 godine

Čitam komentare i vidim mnogi komentatori ne poznaju ni smisao ni suštinu obaveznog auto osiguranja.
Polisa obaveznog auto osiguranja štiti treće lice od štete koju mu vi učinite u slučaju da ste krivi u udesu ako se isti dogodi.
Kakve to veze ima što vozite automobil star 20 godina???
Na primer, udarite novog porše kajena, uviđaj pokaže da ste vi krivi - vaša polisa pokriva svu štetu na udarenom vozilu!
Koji deo niste shvatili?
Takođe i čitaoc koji ne razume zašto plaća polisu obaveznog osiguranja i plaća full kasko!? Kasko osiguranje štiti vas od vaših gluposti, a polisa obaveznog osiguranja štiti ostale učesnike u saobraćaju, opet - od vaše nepažnje.
Nebitno je ko upravlja vozilom - upravlja uvek onaj kome vlasnik dozvoli, odgovara "vozilo" koje učini štetu, odnosno tereti se polisa vezana za registarsku oznaku, a ne vozač takvog vozila. (on odgovara za saobraćajni prekršaj)
Zašto neki sada ovde mudruju, nije mi jasno?
Želite li sami da pokrivate štetu na tuđem vozilu - e to bih vam odobrio! Pa ako nedajbože udarite mercedes nekog mafijaša od 100.000eur ode vam npr. 40.000eur za učinjenu štetu, odnosno eto vama izvršitelja da pleni stan, ajoj kuku opet vam ne valja!?
Dobro je da je ovde država stala u odbranu interesa pojedinaca i protiv njihove volje, jer nisu svesni u kakve bi se avanture upustili "uštedom" na polisi osiguranja. A vi što često udarate ostala vozila u saobraćaju, pa kako vam se isplati da o svom trošku popravljate automobil svaki put!?

top gear

pre 4 godine

za 20god nikada nikakvu stetu id obaveznog osiguranja nisam naplatio. zbog toga vec 10 god uzimam full kasko i po njemu sve stete naplacujem sto me navodi da se zapitam svake godine zasto uopste to osiguranje i placam.

Sive vijuge

pre 4 godine

Ja bih zahtevao dodatnih 30% popusta na osiguranje jer kada me je udarilo drugo vozilo dali su mi "učešće u šteti 30%" jer je branik nekada farban. Pa naravno da je farban kada na našim parkinzima ljudi češu kako stignu.

mikin

pre 4 godine

Imam dozvolu preko 40 godina. U "ono" tadasnje vreme secam se da sam kod Dunav obaveznog osiguranja poceo od nula popusta i prvo dogurao do 60% bonusa! Dobro ste procitali, 60% bonus. Zatim su mi rekli da nemam vise od 26 godina pa sam sledecu registraciju poceo sa 10% vise od osnovne cene. Iza toga sam dogurao do 30% bonusa i tada su rekli da je to maksimum. Trajalo je to neko vreme pa su onda ukinuli bonuse sve dok nisu uveli ovaj sadasnji sistem (-15% do 150%). Sta reci? Vidi se u kom pravcu ovo sve ide. Tako vam je i clanarina u AMSS. U ono vreme sam za put u inostranstvo uzimao tzv. "garantno pismo" sa cekovima u ukupnom iznosu od 1000CHF (u apoenima od 50 do 200 koji su sluzili cak i za placanje saobracajnih kazni). U slucaju da se nesto upotrebio, nadoknadjivao sam to po povratku u zemlju! Mozete li to danas da zamislite??

Dejan

pre 4 godine

Moram dati licni primer da biste uvideli koliko osiguranje peljesi ljude.Naime,imao sam taj baksuzluk da sam u jednoj godini imao dva manja udesa,jedanput vozio ja gde je procenja steta na drugom vozilu bila oko 17500din,drugi put je moj automobil vozio moj prijatelj.Blago je zakacio prednje levo krilo drugom vozilu,procenjena steta je bila 11600din.Kako covek koga je zakacio nije hteo da primi gotov novac nego je potencirao na potpisivanje izvestaja,prijatelj je to i ucinio.Na kraju,moj stepen je sa 4 skocio na 10,a registracija sa nekadasnjih 23000din na cak 44000din.Pa sad ja pitam ovde,kako je moguce da prilikom uvecanja osiguranja se ne vodi racuna o tome kolika je steta pricinjena drugom vozilu i zasto,ako je automobil vozilo drugo lice osiguranje ne tereti to drugo lice?Zasto ja placam obavezno osiguranje,ako ce mi isto to osiguranje duplo naplatiti stetu koju pricinim,onda je bolje da ja lepo isplatim stetu nego osiguranje.Jos smesnija stvar jeste sto ja moram narednih 7 godina da vozim bez ijedne stete kako bi mi registracija bila osnovnih 23000din.Takodje sam izracunao da zbog ukupno stete od 29100din ja cu osiguranju isplatiti za narednih 7 godina 77800din.Da sam udario panameru pa da mi ne bude zao.Ja ne znam kako niko od novinara im ne postavi to pitanje.Naravno,odmah sam automobil preveo na zenu,tako da od mene mogu da dobiju samo sipak.

pera

pre 4 godine

u textu nema bash sve sto smo zeleli da znamo, evo recimo ja bih htela da znam zasto ima samo tri stepena bonusa
(milaana, 4. jun 2019 09:41)

Zato što Narodna banka Srbije propisuje strukturu bruto premije (ukupno primljene premije od strane osiguravača), pa između ostalog propisuje i minimalnu tehničku premiju neophodnu za plaćanje šteta. Bonusom većim od 15% se ugrožava "supstanca" premije i dovodi u pitanje njena osnovna namena - obeštećenje građana.

nije sala

pre 4 godine

Po kalkulacijama za moj novi/polovni auto,2002 godina 59kw,1244 kubika,ispada oko 15500 dinara cena tehničkog.Trebalo je sve da košta oko 19000 dinara ali platio sam 21000 dinara.Otišao na drugo mesto kažu daš 23000 i dobiješ neki kusur.Ne znam šta se i koliko naplaćuje pričam o autu 17 godina starosti i motorom od 1200 kubika.
(kiza, 4. jun 2019 10:49)

skuplje osiguranje od auta, nista novo, ovaj sistem nije naklonjen sirotinji;

pera

pre 4 godine

Zašto pri kupovini novog vozila krećem od četvrtog stepena ako sam pre toga 20 godina imao prvi? Zašto ne mogu da plaćam osiguranje jedan dinar godišnje s obzirom da ni roditelji ni babe i dede nisu imali štetu? U Nemačkoj se bonitet nasleđuje, isto kao i malusi.
(Retoričko pitanje, 4. jun 2019 10:05)

Od četvrtog stepena (nultog u smislu bonus-malusa na osnovnu cenu polise) krećete ako ne pokrenete proceduru prenosa bonusa, pročitajte tekst.
Nego, zašto se niko ne buni ako pri kupovini novog auta dobije 4. stepen a prethodno je imao malus? Po Odluci NBS dužan je da donese kupoprodajni ugovor i "prijavi" se osiguranju da bi mu se preneo malus?
Što se polise za jedan dinar tiče, slažem se da bi bilo lepo. Šta mislite o automobilima za dva dinara ili stanovima za 5? To bi bilo još bolje. Zamislite kako bi bilo da kažemo: ja sam 20 godina stanovao (negde, nebitno), nisam zapalio stan i plaćao sam račune, može li sada besplatno sve?
Što se Nemačke i "nasleđivanja" bonusa tiče, u pitanju je isti princip kao i ovde, svakako roditelji ne ostavljaju bonus testamentom. Razlika je samo u tome što se u saobraćajnu dozvolu upisuju i korsnici (najčešće lica iz domaćinstva) pa po osnovu jednog auta više njih ostvaruje bonus.

milenko

pre 4 godine

A sta cemo sa tim sto nasa vajna Narodna banka osiguravackoj mafiji vec trecu godinu za redom gleda kroz prste i omogucava im da visinu premije za obavezno auto osiguranje zadrze na ovom nivou iako po svim pravilima ona mora da se uskladjuje prema pdnosu naplacene premije i isplacenih steta u prethodnoj godini. Da se ovo radi kako bi trebalo , zadnje tri godine trebalo je da svake godine visina premije ide dole za minimum 10 posto. Molim nekoga od vas novinara "istrazivaca" da malo procacka ovu temu. Ovo nas sve skupa godisnje kosta vrlo velikih novaca a Narodna Ban ka je saucesnik u ovome.

antibot

pre 4 godine

Znači možete da vozite 20 godina bez prekršaja, nezgode, bilo kakvog incidenta. Kupite nov auto i nemate popust na osiguranje jer po srpskoj logici auto je nov i neiskusan, pa ne može da ima bonus...

pera

pre 4 godine

Nije veći rizik u snazi motora već u snazi našeg menntalnig stanja i vozačkig iskustva. Niti je rizik isti u Beogradu i nekoj zabitoj palanci. Statusi su izmišljeni još na zapadu gde se kreću i do 50% dok kod nas je do 15% što je smešan nivo jer malus ide mnogi više u procentima na gore.
Kada ti povećaju godišnju tarifu poskupljenjem tu nema ni bonusa ni malusa.
(Pop, 4. jun 2019 10:37)

Slažem se gospodine, na zapadu je osnov određivanja polise baziran na regionalnoj učestalosti šteta i nizu lokalnih faktora, pa za isti auto plaćate i po nekoliko puta veću štetu ako ste, recimo, u Štutgartu u odnosu na, recimo, Hamburg. To znači da bi vozači u Beogradu trebali da plaćaju značajno veću premiju od ove, odlukom Narodne banke Srbije, MINIMALNE premije.
Što se tiče bonus-malusa, za vašu informaciju, samo oko 1% vozača plaća malus, dok svi ostali ostvaruju bonuse, u nekom stepenu. Pritom, povećanje bonusa u sistemu regulisane premije nije tako lako, da ne kažem nemoguće, jer premija pre svega i na prvom mestu služi za isplatu šteta.

Pop

pre 4 godine

Nije veći rizik u snazi motora već u snazi našeg menntalnig stanja i vozačkig iskustva. Niti je rizik isti u Beogradu i nekoj zabitoj palanci. Statusi su izmišljeni još na zapadu gde se kreću i do 50% dok kod nas je do 15% što je smešan nivo jer malus ide mnogi više u procentima na gore.
Kada ti povećaju godišnju tarifu poskupljenjem tu nema ni bonusa ni malusa.

kiza

pre 4 godine

Po kalkulacijama za moj novi/polovni auto,2002 godina 59kw,1244 kubika,ispada oko 15500 dinara cena tehničkog.Trebalo je sve da košta oko 19000 dinara ali platio sam 21000 dinara.Otišao na drugo mesto kažu daš 23000 i dobiješ neki kusur.Ne znam šta se i koliko naplaćuje pričam o autu 17 godina starosti i motorom od 1200 kubika.

zozo

pre 4 godine

ovo je oeganizocana i legalizovana pljacka drzave svog sopstvenog naroda..cetrdeset godina imam registrocan auto na svoje ime i imam samo petnaest posto popusta.ako sada nekom ogrebem branik ,gubim tih pwtnaest posto a ako slucajno nekom razbijem i migavac onda placam jos pedeset posto.van pameti.osiguravajuce kuce su gore od drumskih razbojnika

Ja

pre 4 godine

Znaci realno, registracija kosta 9000 dinara. Zasto se prilikom registracije na plati realna cena registracije vozila a osiguranje da se placa na rate tokom cele godine kao sto se sva osiguranja placaju? A ne ovako da registracija bude muka svake godine??? U Americi registracija za auto od 2500 kubika kosta 50 dolara.

Banderaš

pre 4 godine

U Srbiji je sve naopako,polisa sa popustima ili uvećanom premijom treba da prati vozača,a ne auto bar je tako u EU i CH,jer je vozač krivac za udes,a ne auto.

Retoričko pitanje

pre 4 godine

Zašto pri kupovini novog vozila krećem od četvrtog stepena ako sam pre toga 20 godina imao prvi? Zašto ne mogu da plaćam osiguranje jedan dinar godišnje s obzirom da ni roditelji ni babe i dede nisu imali štetu? U Nemačkoj se bonitet nasleđuje, isto kao i malusi.

dizelasi ovo-ono

pre 4 godine

hm, nije to lose, u nekim zemljama po kw, po gorivu, po nacionalnosti,
da, da, po ceni novog vozila, po, a po gresima vozaca da i ne pricamo?

zozo

pre 4 godine

ovo je oeganizocana i legalizovana pljacka drzave svog sopstvenog naroda..cetrdeset godina imam registrocan auto na svoje ime i imam samo petnaest posto popusta.ako sada nekom ogrebem branik ,gubim tih pwtnaest posto a ako slucajno nekom razbijem i migavac onda placam jos pedeset posto.van pameti.osiguravajuce kuce su gore od drumskih razbojnika

Dejan

pre 4 godine

Moram dati licni primer da biste uvideli koliko osiguranje peljesi ljude.Naime,imao sam taj baksuzluk da sam u jednoj godini imao dva manja udesa,jedanput vozio ja gde je procenja steta na drugom vozilu bila oko 17500din,drugi put je moj automobil vozio moj prijatelj.Blago je zakacio prednje levo krilo drugom vozilu,procenjena steta je bila 11600din.Kako covek koga je zakacio nije hteo da primi gotov novac nego je potencirao na potpisivanje izvestaja,prijatelj je to i ucinio.Na kraju,moj stepen je sa 4 skocio na 10,a registracija sa nekadasnjih 23000din na cak 44000din.Pa sad ja pitam ovde,kako je moguce da prilikom uvecanja osiguranja se ne vodi racuna o tome kolika je steta pricinjena drugom vozilu i zasto,ako je automobil vozilo drugo lice osiguranje ne tereti to drugo lice?Zasto ja placam obavezno osiguranje,ako ce mi isto to osiguranje duplo naplatiti stetu koju pricinim,onda je bolje da ja lepo isplatim stetu nego osiguranje.Jos smesnija stvar jeste sto ja moram narednih 7 godina da vozim bez ijedne stete kako bi mi registracija bila osnovnih 23000din.Takodje sam izracunao da zbog ukupno stete od 29100din ja cu osiguranju isplatiti za narednih 7 godina 77800din.Da sam udario panameru pa da mi ne bude zao.Ja ne znam kako niko od novinara im ne postavi to pitanje.Naravno,odmah sam automobil preveo na zenu,tako da od mene mogu da dobiju samo sipak.

Retoričko pitanje

pre 4 godine

Zašto pri kupovini novog vozila krećem od četvrtog stepena ako sam pre toga 20 godina imao prvi? Zašto ne mogu da plaćam osiguranje jedan dinar godišnje s obzirom da ni roditelji ni babe i dede nisu imali štetu? U Nemačkoj se bonitet nasleđuje, isto kao i malusi.

Banderaš

pre 4 godine

U Srbiji je sve naopako,polisa sa popustima ili uvećanom premijom treba da prati vozača,a ne auto bar je tako u EU i CH,jer je vozač krivac za udes,a ne auto.

antibot

pre 4 godine

Znači možete da vozite 20 godina bez prekršaja, nezgode, bilo kakvog incidenta. Kupite nov auto i nemate popust na osiguranje jer po srpskoj logici auto je nov i neiskusan, pa ne može da ima bonus...

milenko

pre 4 godine

A sta cemo sa tim sto nasa vajna Narodna banka osiguravackoj mafiji vec trecu godinu za redom gleda kroz prste i omogucava im da visinu premije za obavezno auto osiguranje zadrze na ovom nivou iako po svim pravilima ona mora da se uskladjuje prema pdnosu naplacene premije i isplacenih steta u prethodnoj godini. Da se ovo radi kako bi trebalo , zadnje tri godine trebalo je da svake godine visina premije ide dole za minimum 10 posto. Molim nekoga od vas novinara "istrazivaca" da malo procacka ovu temu. Ovo nas sve skupa godisnje kosta vrlo velikih novaca a Narodna Ban ka je saucesnik u ovome.

kiza

pre 4 godine

Po kalkulacijama za moj novi/polovni auto,2002 godina 59kw,1244 kubika,ispada oko 15500 dinara cena tehničkog.Trebalo je sve da košta oko 19000 dinara ali platio sam 21000 dinara.Otišao na drugo mesto kažu daš 23000 i dobiješ neki kusur.Ne znam šta se i koliko naplaćuje pričam o autu 17 godina starosti i motorom od 1200 kubika.

mikin

pre 4 godine

Imam dozvolu preko 40 godina. U "ono" tadasnje vreme secam se da sam kod Dunav obaveznog osiguranja poceo od nula popusta i prvo dogurao do 60% bonusa! Dobro ste procitali, 60% bonus. Zatim su mi rekli da nemam vise od 26 godina pa sam sledecu registraciju poceo sa 10% vise od osnovne cene. Iza toga sam dogurao do 30% bonusa i tada su rekli da je to maksimum. Trajalo je to neko vreme pa su onda ukinuli bonuse sve dok nisu uveli ovaj sadasnji sistem (-15% do 150%). Sta reci? Vidi se u kom pravcu ovo sve ide. Tako vam je i clanarina u AMSS. U ono vreme sam za put u inostranstvo uzimao tzv. "garantno pismo" sa cekovima u ukupnom iznosu od 1000CHF (u apoenima od 50 do 200 koji su sluzili cak i za placanje saobracajnih kazni). U slucaju da se nesto upotrebio, nadoknadjivao sam to po povratku u zemlju! Mozete li to danas da zamislite??

Ja

pre 4 godine

Znaci realno, registracija kosta 9000 dinara. Zasto se prilikom registracije na plati realna cena registracije vozila a osiguranje da se placa na rate tokom cele godine kao sto se sva osiguranja placaju? A ne ovako da registracija bude muka svake godine??? U Americi registracija za auto od 2500 kubika kosta 50 dolara.

Pop

pre 4 godine

Nije veći rizik u snazi motora već u snazi našeg menntalnig stanja i vozačkig iskustva. Niti je rizik isti u Beogradu i nekoj zabitoj palanci. Statusi su izmišljeni još na zapadu gde se kreću i do 50% dok kod nas je do 15% što je smešan nivo jer malus ide mnogi više u procentima na gore.
Kada ti povećaju godišnju tarifu poskupljenjem tu nema ni bonusa ni malusa.

nije sala

pre 4 godine

Po kalkulacijama za moj novi/polovni auto,2002 godina 59kw,1244 kubika,ispada oko 15500 dinara cena tehničkog.Trebalo je sve da košta oko 19000 dinara ali platio sam 21000 dinara.Otišao na drugo mesto kažu daš 23000 i dobiješ neki kusur.Ne znam šta se i koliko naplaćuje pričam o autu 17 godina starosti i motorom od 1200 kubika.
(kiza, 4. jun 2019 10:49)

skuplje osiguranje od auta, nista novo, ovaj sistem nije naklonjen sirotinji;

ns ja

pre 4 godine

Čitam komentare i vidim mnogi komentatori ne poznaju ni smisao ni suštinu obaveznog auto osiguranja.
Polisa obaveznog auto osiguranja štiti treće lice od štete koju mu vi učinite u slučaju da ste krivi u udesu ako se isti dogodi.
Kakve to veze ima što vozite automobil star 20 godina???
Na primer, udarite novog porše kajena, uviđaj pokaže da ste vi krivi - vaša polisa pokriva svu štetu na udarenom vozilu!
Koji deo niste shvatili?
Takođe i čitaoc koji ne razume zašto plaća polisu obaveznog osiguranja i plaća full kasko!? Kasko osiguranje štiti vas od vaših gluposti, a polisa obaveznog osiguranja štiti ostale učesnike u saobraćaju, opet - od vaše nepažnje.
Nebitno je ko upravlja vozilom - upravlja uvek onaj kome vlasnik dozvoli, odgovara "vozilo" koje učini štetu, odnosno tereti se polisa vezana za registarsku oznaku, a ne vozač takvog vozila. (on odgovara za saobraćajni prekršaj)
Zašto neki sada ovde mudruju, nije mi jasno?
Želite li sami da pokrivate štetu na tuđem vozilu - e to bih vam odobrio! Pa ako nedajbože udarite mercedes nekog mafijaša od 100.000eur ode vam npr. 40.000eur za učinjenu štetu, odnosno eto vama izvršitelja da pleni stan, ajoj kuku opet vam ne valja!?
Dobro je da je ovde država stala u odbranu interesa pojedinaca i protiv njihove volje, jer nisu svesni u kakve bi se avanture upustili "uštedom" na polisi osiguranja. A vi što često udarate ostala vozila u saobraćaju, pa kako vam se isplati da o svom trošku popravljate automobil svaki put!?

9 0 0

pre 4 godine

Pa..lepo ste napisali,cene osiguranja se razlikuju od nekoliko desetina do nekoliko stotina dinara.
Drugim recima,kod nas ne postoji konkurencija.
Cene u osiguranju, kao i u ostalim stvarima,u trgovini,u bankarskom sektoru,u tehnickim pregledima itd,dogovaraju se.
Malo je neobicno da je cena polise bas svuda ista ili skoro ista?
Razlika je tolika da se uopste ne isplati da se raspitujes o konkurenciji..
A sta tek napisati o cuvenoj "zelenoj"karti koju osiguranja izdaju zbog prelaska Mk i gde osiguranje nema nikakav trosak, a svako osiguranje,gde god otisli, vam naplati istu cenu,2000 din?
To ovde nije trziste nego burazerska ekonomija.

damjan

pre 4 godine

za 20god nikada nikakvu stetu id obaveznog osiguranja nisam naplatio. zbog toga vec 10 god uzimam full kasko i po njemu sve stete naplacujem sto me navodi da se zapitam svake godine zasto uopste to osiguranje i placam.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (top gear, 4. jun 2019 13:28)

Zato što je u pitanju ZAKONOM propisano OBAVEZNO osiguranje za štete koje Vi pričinite upotrebom svog automobila. To je obavezno osiguranje od autoodgovornosti i njegovo zaključenje je i uslov za registraciju vozila, opet - po zakonu. Ukoliko ste oštećeni upotrebom automobila, osiguravač onoga ko vam je štetu učinio će vas obeštetiti. Ukoliko ste vi štetnik, vaše osiguranje pokriva štetu koju ste učinili.

Kasko nije autoodgovornost već vrsta imovinskog osiguranja, i odnosi se na osiguranje štete koju vi pretrpite iz bilo kog razloga na predmetu ugovora (vašem autu), bilo da ste je pričinili Vi sami u toku upotrebe ili van nje, vremenska nepogoda, ili vam je štetu naneo neko drugi, automobilom ili na neki drugi način. Ono je dobrovoljno.

Nadam se da sada razumete da ne bi ste ni mogli da naplatite štetu po obaveznom osiguranju koje Vi plaćate, eto, već 20 godina, jer to osiguranje PO ZAKONU plaćate da bi ste se osigurali od štete koju Vi eventualno pričinite drugima.

Nepoznavanje ovih baznih stvari Vam ipak ne smeta da kritikujete, ja nisam razumeo šta ili koga. Verujem da je ipak najvažnije što "zbog toga" uzimate "full" kasko. Sa dva L.

Nem sam k'o riba...

pre 4 godine

Ja prošle godine u septembru kupio ćerki auto. Registrovao ga na svoje ime. Oni meni, pljas, maximalno osiguranje. Ja im pokažem odmah dve polise za moja dva automobila sa maksimalnim bonusom (15%) i kažem im da nisam rizičan vozač, što dokazujem njihovim polisama, oni meni:"Zakon je zakon, počinjete od početka." U pitanju je AMSS osiguranje za sva tri automobila. Dobar tekst, sačuvao sam ga i u septembru imam argumente kod registracije. Hvala.

Sive vijuge

pre 4 godine

Ja bih zahtevao dodatnih 30% popusta na osiguranje jer kada me je udarilo drugo vozilo dali su mi "učešće u šteti 30%" jer je branik nekada farban. Pa naravno da je farban kada na našim parkinzima ljudi češu kako stignu.

kako da ne

pre 4 godine

Ne znam sta se cudite, svugde su osiguranja takva da hoce samo da vam uzmu pare. Nigde bolje nije. Ne znam kako je u Srb sto se tice isplata i svega, ja u Ch za moj placam kasko i imam parking uz njega, full obezbedjen ali je auto nov pa za svaki slucaj bolje plati, nego da se zezas. Neka budala me ogrebe celom duzinom auta, ne znam kako je uspeo i posle par dana pozovem, covek dodje iz osiguranja i odmah auto u garazu, popravka itd. Ali sto isti ti majstori deru osiguranja, to je prica. Za te 2-3 linije celom duzinom i malo udarena vrata, skroz malo stiglo mi da su mi platili to 4900franaka, haha. Kasko je najbolji i svi imaju svoje cene, neko osiguranje mi nudilo na godisnjem nivou za 1900, neki za 1600, neki za 2000, ja nasao za 1400 sve isto kao kod drugih, isto ima procenata i cist sam vozac i placam najmanju tarifu. To su sve lopovi, a morate da se osigurate. CH vam je klasicna osiguranje zemlje, nema za sta se ne placa osiguranje. Posebno placas zdravstveno, svako ko ima +18 godina. Posebno auto, cak placas i osiguranje sa stan u slucaju neke nepogode, nepogoda bila zadnji put pre 30 godina, a 5-ti sprat nije ni dohvatila. Osiguranje onde, osiguraj ovo, ono...

stevan

pre 4 godine

A zasto kada kupim automobil, moram biti kategorija 4 ? Sta ako nisam prijavio nijednu stetu za par godina voznje?
Zakoni su krojeni da budu na ruku iskljucivo bankama, osiguravajucim kucama i slicnim derikozama.

betmen

pre 4 godine

@top gear

placas osiguranje od autoodgovornosti, tj. pokrivanje potencijalne stete koju ti ucinis trecem licu. Tvoj kasko stiti tvoj auto.

Hehe

pre 4 godine

Sta cemo za ljude koji preko 20godina voze bez kazne, bez cukanja itd. Poznajem nekoliko, zasto njih kaznjavati kad kupe nov auto i stavljati ih na premijski stepen 4, zasto ne odmah na 1?

miša

pre 4 godine

Da razjasnim komentatorima koji tvrde da osiguranje snosi troskove stete 3 licu: u praksi to znaci da osiguranje isplati stetu, a onda se refundira od stetnika. Tako da je vrlo realno da dodje do zaplebe,stana ako je steta npr.40.000€
(Da li je tako?, 04. jun 2019 17:28)

E jesi razjasnio komentatorima.... :)))))) Tastatura trpi sve. Mada, po minusima sudeći, komentatori malo bolje znaju sta je i kako je.

Nego, za tvoju informaciju, zaista postoje situacije koje navodiš. Kada recimo upravljaš autom pijan ili pod dejstvom narkotika, ili neovlašćeno upravljaš... Tada se gubi pravo iz osiguranja i nastupa pravo regresa.
Šta misliš, jel to nefer prema tim "časnim" građanima? Zamisli, platili osiguranje i ne mogu da voze pijani i prave stetu?! Eto, na primer, prepošteni Milojko će morati da plati štetu na policijskom autu.

dizelasi ovo-ono

pre 4 godine

hm, nije to lose, u nekim zemljama po kw, po gorivu, po nacionalnosti,
da, da, po ceni novog vozila, po, a po gresima vozaca da i ne pricamo?

knowone

pre 4 godine

U Vankuveru popust ide do 45% za 9 uzastopnih godina bez prekršaja. Ja sam trenutno na 40 % popusta i plaćam $2300 godišnje za VW Jetta 2.5l (150 HP). Meni zvuči nadrealno da osiguranje tamo košta 10x manje. Šta vam pokriva to osiguranje?

pera

pre 4 godine

Zašto pri kupovini novog vozila krećem od četvrtog stepena ako sam pre toga 20 godina imao prvi? Zašto ne mogu da plaćam osiguranje jedan dinar godišnje s obzirom da ni roditelji ni babe i dede nisu imali štetu? U Nemačkoj se bonitet nasleđuje, isto kao i malusi.
(Retoričko pitanje, 4. jun 2019 10:05)

Od četvrtog stepena (nultog u smislu bonus-malusa na osnovnu cenu polise) krećete ako ne pokrenete proceduru prenosa bonusa, pročitajte tekst.
Nego, zašto se niko ne buni ako pri kupovini novog auta dobije 4. stepen a prethodno je imao malus? Po Odluci NBS dužan je da donese kupoprodajni ugovor i "prijavi" se osiguranju da bi mu se preneo malus?
Što se polise za jedan dinar tiče, slažem se da bi bilo lepo. Šta mislite o automobilima za dva dinara ili stanovima za 5? To bi bilo još bolje. Zamislite kako bi bilo da kažemo: ja sam 20 godina stanovao (negde, nebitno), nisam zapalio stan i plaćao sam račune, može li sada besplatno sve?
Što se Nemačke i "nasleđivanja" bonusa tiče, u pitanju je isti princip kao i ovde, svakako roditelji ne ostavljaju bonus testamentom. Razlika je samo u tome što se u saobraćajnu dozvolu upisuju i korsnici (najčešće lica iz domaćinstva) pa po osnovu jednog auta više njih ostvaruje bonus.

pera

pre 4 godine

Nije veći rizik u snazi motora već u snazi našeg menntalnig stanja i vozačkig iskustva. Niti je rizik isti u Beogradu i nekoj zabitoj palanci. Statusi su izmišljeni još na zapadu gde se kreću i do 50% dok kod nas je do 15% što je smešan nivo jer malus ide mnogi više u procentima na gore.
Kada ti povećaju godišnju tarifu poskupljenjem tu nema ni bonusa ni malusa.
(Pop, 4. jun 2019 10:37)

Slažem se gospodine, na zapadu je osnov određivanja polise baziran na regionalnoj učestalosti šteta i nizu lokalnih faktora, pa za isti auto plaćate i po nekoliko puta veću štetu ako ste, recimo, u Štutgartu u odnosu na, recimo, Hamburg. To znači da bi vozači u Beogradu trebali da plaćaju značajno veću premiju od ove, odlukom Narodne banke Srbije, MINIMALNE premije.
Što se tiče bonus-malusa, za vašu informaciju, samo oko 1% vozača plaća malus, dok svi ostali ostvaruju bonuse, u nekom stepenu. Pritom, povećanje bonusa u sistemu regulisane premije nije tako lako, da ne kažem nemoguće, jer premija pre svega i na prvom mestu služi za isplatu šteta.

miša

pre 4 godine

.......zasto njih kaznjavati kad kupe nov auto i stavljati ih na premijski stepen 4, zasto ne odmah na 1?
(Hehe, 04. jun 2019 20:18)

Gospodine, aman, pročitajte tekst.
Postoji mogućnost prenosa bonusa za boga miloga.....

pera

pre 4 godine

u textu nema bash sve sto smo zeleli da znamo, evo recimo ja bih htela da znam zasto ima samo tri stepena bonusa
(milaana, 4. jun 2019 09:41)

Zato što Narodna banka Srbije propisuje strukturu bruto premije (ukupno primljene premije od strane osiguravača), pa između ostalog propisuje i minimalnu tehničku premiju neophodnu za plaćanje šteta. Bonusom većim od 15% se ugrožava "supstanca" premije i dovodi u pitanje njena osnovna namena - obeštećenje građana.

miša

pre 4 godine

Svima koji kometarišu tipa: šta sa onima koji nikad nisu imali nezgodu pa im se desi...

Dakle, koliko puta dnevno, pa nedeljno pa mesečno pa godišnje... prodjete na zeleno svetlo? I? Ništa, postupili ste po zakonu. Onda jednom posle 30 godina prodjete na crveno i...? Izgubite dozvolu.
To vam pretpostavljam deluje logično, ali sa osiguranjem vam nikako ne ide. Pritom, u osiguranju dobijate bonus za to što ste pažljivi u sopstvenom interesu.

AXON

pre 4 godine

Ovde nije navedeno da ukoliko promenite osiguravajuću kuću počinjete od 4 stepena. Pričam iz ličnog iskustva. Registrovao sam jedne godine u jednoj kući, sledeće u drugoj. Nije bilo popusta. A i svake godine je registracija skuplja tako da je taj bonus šarena laža. Suma sumaru minimum hiljadu dinara više plaćam svake godine.

top gear

pre 4 godine

za 20god nikada nikakvu stetu id obaveznog osiguranja nisam naplatio. zbog toga vec 10 god uzimam full kasko i po njemu sve stete naplacujem sto me navodi da se zapitam svake godine zasto uopste to osiguranje i placam.

Hehe

pre 4 godine

@ (miša, 4. jun 2019 21:09)

Ne funkcionise u praksi. To hocu da kazem. I na licnom primeru se uverio. Resetuju na 4., s tim sto su me poslednji put odmah kod druge regastracije prebacili na 1., znaci preskocio sam 2. i 3. premijski stepen, ali poceo sam 4, i rekli su mi mora 4, nov auto. Da dodam da i meni bliski ljudi su potvrdili da ih uvek vrate na 4.stepen kad promene auto.

Da li je tako?

pre 4 godine

Da razjasnim komentatorima koji tvrde da osiguranje snosi troskove stete 3 licu: u praksi to znaci da osiguranje isplati stetu, a onda se refundira od stetnika. Tako da je vrlo realno da dodje do zaplebe,stana ako je steta npr.40.000€

Milos

pre 4 godine

Kod mene ovamo, ako godinama ne klemujete , odnosno niste imali udese, posle recimo 5-6 godina dobijete dozivotan bonus, odnosno nikada više nećete prilikom kasko osiguranja imati veći iznos da platite, bez obzira koliko puta imali udes i bila vaša krivica.

Igor

pre 4 godine

@(Dejan, 4. jun 2019 12:48)

Zato Dejane prebacis auto na zenino ime i krenes iz pocetka, tj. od 4. stepena. Bolje je da platis taj jedan prenos od 50-100e i novu saobracajnu nego 77000din.

ns ja

pre 4 godine

Da li je tako?, 4. jun 2019 17:28 - i to ste možda u pravu pod uslovom da ste saobraćajni udes izazvali u pijanom stanju (pa čak možda i ako ste zimi imali letnje gume na vozilu i krivi u udesu)

Da li je tako?

pre 4 godine

Da razjasnim komentatorima koji tvrde da osiguranje snosi troskove stete 3 licu: u praksi to znaci da osiguranje isplati stetu, a onda se refundira od stetnika. Tako da je vrlo realno da dodje do zaplebe,stana ako je steta npr.40.000€

top gear

pre 4 godine

za 20god nikada nikakvu stetu id obaveznog osiguranja nisam naplatio. zbog toga vec 10 god uzimam full kasko i po njemu sve stete naplacujem sto me navodi da se zapitam svake godine zasto uopste to osiguranje i placam.

pera

pre 4 godine

Zašto pri kupovini novog vozila krećem od četvrtog stepena ako sam pre toga 20 godina imao prvi? Zašto ne mogu da plaćam osiguranje jedan dinar godišnje s obzirom da ni roditelji ni babe i dede nisu imali štetu? U Nemačkoj se bonitet nasleđuje, isto kao i malusi.
(Retoričko pitanje, 4. jun 2019 10:05)

Od četvrtog stepena (nultog u smislu bonus-malusa na osnovnu cenu polise) krećete ako ne pokrenete proceduru prenosa bonusa, pročitajte tekst.
Nego, zašto se niko ne buni ako pri kupovini novog auta dobije 4. stepen a prethodno je imao malus? Po Odluci NBS dužan je da donese kupoprodajni ugovor i "prijavi" se osiguranju da bi mu se preneo malus?
Što se polise za jedan dinar tiče, slažem se da bi bilo lepo. Šta mislite o automobilima za dva dinara ili stanovima za 5? To bi bilo još bolje. Zamislite kako bi bilo da kažemo: ja sam 20 godina stanovao (negde, nebitno), nisam zapalio stan i plaćao sam račune, može li sada besplatno sve?
Što se Nemačke i "nasleđivanja" bonusa tiče, u pitanju je isti princip kao i ovde, svakako roditelji ne ostavljaju bonus testamentom. Razlika je samo u tome što se u saobraćajnu dozvolu upisuju i korsnici (najčešće lica iz domaćinstva) pa po osnovu jednog auta više njih ostvaruje bonus.

pera

pre 4 godine

u textu nema bash sve sto smo zeleli da znamo, evo recimo ja bih htela da znam zasto ima samo tri stepena bonusa
(milaana, 4. jun 2019 09:41)

Zato što Narodna banka Srbije propisuje strukturu bruto premije (ukupno primljene premije od strane osiguravača), pa između ostalog propisuje i minimalnu tehničku premiju neophodnu za plaćanje šteta. Bonusom većim od 15% se ugrožava "supstanca" premije i dovodi u pitanje njena osnovna namena - obeštećenje građana.

knowone

pre 4 godine

U Vankuveru popust ide do 45% za 9 uzastopnih godina bez prekršaja. Ja sam trenutno na 40 % popusta i plaćam $2300 godišnje za VW Jetta 2.5l (150 HP). Meni zvuči nadrealno da osiguranje tamo košta 10x manje. Šta vam pokriva to osiguranje?

ns ja

pre 4 godine

Čitam komentare i vidim mnogi komentatori ne poznaju ni smisao ni suštinu obaveznog auto osiguranja.
Polisa obaveznog auto osiguranja štiti treće lice od štete koju mu vi učinite u slučaju da ste krivi u udesu ako se isti dogodi.
Kakve to veze ima što vozite automobil star 20 godina???
Na primer, udarite novog porše kajena, uviđaj pokaže da ste vi krivi - vaša polisa pokriva svu štetu na udarenom vozilu!
Koji deo niste shvatili?
Takođe i čitaoc koji ne razume zašto plaća polisu obaveznog osiguranja i plaća full kasko!? Kasko osiguranje štiti vas od vaših gluposti, a polisa obaveznog osiguranja štiti ostale učesnike u saobraćaju, opet - od vaše nepažnje.
Nebitno je ko upravlja vozilom - upravlja uvek onaj kome vlasnik dozvoli, odgovara "vozilo" koje učini štetu, odnosno tereti se polisa vezana za registarsku oznaku, a ne vozač takvog vozila. (on odgovara za saobraćajni prekršaj)
Zašto neki sada ovde mudruju, nije mi jasno?
Želite li sami da pokrivate štetu na tuđem vozilu - e to bih vam odobrio! Pa ako nedajbože udarite mercedes nekog mafijaša od 100.000eur ode vam npr. 40.000eur za učinjenu štetu, odnosno eto vama izvršitelja da pleni stan, ajoj kuku opet vam ne valja!?
Dobro je da je ovde država stala u odbranu interesa pojedinaca i protiv njihove volje, jer nisu svesni u kakve bi se avanture upustili "uštedom" na polisi osiguranja. A vi što često udarate ostala vozila u saobraćaju, pa kako vam se isplati da o svom trošku popravljate automobil svaki put!?

pera

pre 4 godine

Nije veći rizik u snazi motora već u snazi našeg menntalnig stanja i vozačkig iskustva. Niti je rizik isti u Beogradu i nekoj zabitoj palanci. Statusi su izmišljeni još na zapadu gde se kreću i do 50% dok kod nas je do 15% što je smešan nivo jer malus ide mnogi više u procentima na gore.
Kada ti povećaju godišnju tarifu poskupljenjem tu nema ni bonusa ni malusa.
(Pop, 4. jun 2019 10:37)

Slažem se gospodine, na zapadu je osnov određivanja polise baziran na regionalnoj učestalosti šteta i nizu lokalnih faktora, pa za isti auto plaćate i po nekoliko puta veću štetu ako ste, recimo, u Štutgartu u odnosu na, recimo, Hamburg. To znači da bi vozači u Beogradu trebali da plaćaju značajno veću premiju od ove, odlukom Narodne banke Srbije, MINIMALNE premije.
Što se tiče bonus-malusa, za vašu informaciju, samo oko 1% vozača plaća malus, dok svi ostali ostvaruju bonuse, u nekom stepenu. Pritom, povećanje bonusa u sistemu regulisane premije nije tako lako, da ne kažem nemoguće, jer premija pre svega i na prvom mestu služi za isplatu šteta.

zozo

pre 4 godine

ovo je oeganizocana i legalizovana pljacka drzave svog sopstvenog naroda..cetrdeset godina imam registrocan auto na svoje ime i imam samo petnaest posto popusta.ako sada nekom ogrebem branik ,gubim tih pwtnaest posto a ako slucajno nekom razbijem i migavac onda placam jos pedeset posto.van pameti.osiguravajuce kuce su gore od drumskih razbojnika

antibot

pre 4 godine

Znači možete da vozite 20 godina bez prekršaja, nezgode, bilo kakvog incidenta. Kupite nov auto i nemate popust na osiguranje jer po srpskoj logici auto je nov i neiskusan, pa ne može da ima bonus...

damjan

pre 4 godine

za 20god nikada nikakvu stetu id obaveznog osiguranja nisam naplatio. zbog toga vec 10 god uzimam full kasko i po njemu sve stete naplacujem sto me navodi da se zapitam svake godine zasto uopste to osiguranje i placam.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (top gear, 4. jun 2019 13:28)

Zato što je u pitanju ZAKONOM propisano OBAVEZNO osiguranje za štete koje Vi pričinite upotrebom svog automobila. To je obavezno osiguranje od autoodgovornosti i njegovo zaključenje je i uslov za registraciju vozila, opet - po zakonu. Ukoliko ste oštećeni upotrebom automobila, osiguravač onoga ko vam je štetu učinio će vas obeštetiti. Ukoliko ste vi štetnik, vaše osiguranje pokriva štetu koju ste učinili.

Kasko nije autoodgovornost već vrsta imovinskog osiguranja, i odnosi se na osiguranje štete koju vi pretrpite iz bilo kog razloga na predmetu ugovora (vašem autu), bilo da ste je pričinili Vi sami u toku upotrebe ili van nje, vremenska nepogoda, ili vam je štetu naneo neko drugi, automobilom ili na neki drugi način. Ono je dobrovoljno.

Nadam se da sada razumete da ne bi ste ni mogli da naplatite štetu po obaveznom osiguranju koje Vi plaćate, eto, već 20 godina, jer to osiguranje PO ZAKONU plaćate da bi ste se osigurali od štete koju Vi eventualno pričinite drugima.

Nepoznavanje ovih baznih stvari Vam ipak ne smeta da kritikujete, ja nisam razumeo šta ili koga. Verujem da je ipak najvažnije što "zbog toga" uzimate "full" kasko. Sa dva L.

Hehe

pre 4 godine

Sta cemo za ljude koji preko 20godina voze bez kazne, bez cukanja itd. Poznajem nekoliko, zasto njih kaznjavati kad kupe nov auto i stavljati ih na premijski stepen 4, zasto ne odmah na 1?

miša

pre 4 godine

Svima koji kometarišu tipa: šta sa onima koji nikad nisu imali nezgodu pa im se desi...

Dakle, koliko puta dnevno, pa nedeljno pa mesečno pa godišnje... prodjete na zeleno svetlo? I? Ništa, postupili ste po zakonu. Onda jednom posle 30 godina prodjete na crveno i...? Izgubite dozvolu.
To vam pretpostavljam deluje logično, ali sa osiguranjem vam nikako ne ide. Pritom, u osiguranju dobijate bonus za to što ste pažljivi u sopstvenom interesu.

Retoričko pitanje

pre 4 godine

Zašto pri kupovini novog vozila krećem od četvrtog stepena ako sam pre toga 20 godina imao prvi? Zašto ne mogu da plaćam osiguranje jedan dinar godišnje s obzirom da ni roditelji ni babe i dede nisu imali štetu? U Nemačkoj se bonitet nasleđuje, isto kao i malusi.

kako da ne

pre 4 godine

Ne znam sta se cudite, svugde su osiguranja takva da hoce samo da vam uzmu pare. Nigde bolje nije. Ne znam kako je u Srb sto se tice isplata i svega, ja u Ch za moj placam kasko i imam parking uz njega, full obezbedjen ali je auto nov pa za svaki slucaj bolje plati, nego da se zezas. Neka budala me ogrebe celom duzinom auta, ne znam kako je uspeo i posle par dana pozovem, covek dodje iz osiguranja i odmah auto u garazu, popravka itd. Ali sto isti ti majstori deru osiguranja, to je prica. Za te 2-3 linije celom duzinom i malo udarena vrata, skroz malo stiglo mi da su mi platili to 4900franaka, haha. Kasko je najbolji i svi imaju svoje cene, neko osiguranje mi nudilo na godisnjem nivou za 1900, neki za 1600, neki za 2000, ja nasao za 1400 sve isto kao kod drugih, isto ima procenata i cist sam vozac i placam najmanju tarifu. To su sve lopovi, a morate da se osigurate. CH vam je klasicna osiguranje zemlje, nema za sta se ne placa osiguranje. Posebno placas zdravstveno, svako ko ima +18 godina. Posebno auto, cak placas i osiguranje sa stan u slucaju neke nepogode, nepogoda bila zadnji put pre 30 godina, a 5-ti sprat nije ni dohvatila. Osiguranje onde, osiguraj ovo, ono...

Banderaš

pre 4 godine

U Srbiji je sve naopako,polisa sa popustima ili uvećanom premijom treba da prati vozača,a ne auto bar je tako u EU i CH,jer je vozač krivac za udes,a ne auto.

Dejan

pre 4 godine

Moram dati licni primer da biste uvideli koliko osiguranje peljesi ljude.Naime,imao sam taj baksuzluk da sam u jednoj godini imao dva manja udesa,jedanput vozio ja gde je procenja steta na drugom vozilu bila oko 17500din,drugi put je moj automobil vozio moj prijatelj.Blago je zakacio prednje levo krilo drugom vozilu,procenjena steta je bila 11600din.Kako covek koga je zakacio nije hteo da primi gotov novac nego je potencirao na potpisivanje izvestaja,prijatelj je to i ucinio.Na kraju,moj stepen je sa 4 skocio na 10,a registracija sa nekadasnjih 23000din na cak 44000din.Pa sad ja pitam ovde,kako je moguce da prilikom uvecanja osiguranja se ne vodi racuna o tome kolika je steta pricinjena drugom vozilu i zasto,ako je automobil vozilo drugo lice osiguranje ne tereti to drugo lice?Zasto ja placam obavezno osiguranje,ako ce mi isto to osiguranje duplo naplatiti stetu koju pricinim,onda je bolje da ja lepo isplatim stetu nego osiguranje.Jos smesnija stvar jeste sto ja moram narednih 7 godina da vozim bez ijedne stete kako bi mi registracija bila osnovnih 23000din.Takodje sam izracunao da zbog ukupno stete od 29100din ja cu osiguranju isplatiti za narednih 7 godina 77800din.Da sam udario panameru pa da mi ne bude zao.Ja ne znam kako niko od novinara im ne postavi to pitanje.Naravno,odmah sam automobil preveo na zenu,tako da od mene mogu da dobiju samo sipak.

dizelasi ovo-ono

pre 4 godine

hm, nije to lose, u nekim zemljama po kw, po gorivu, po nacionalnosti,
da, da, po ceni novog vozila, po, a po gresima vozaca da i ne pricamo?

Ja

pre 4 godine

Znaci realno, registracija kosta 9000 dinara. Zasto se prilikom registracije na plati realna cena registracije vozila a osiguranje da se placa na rate tokom cele godine kao sto se sva osiguranja placaju? A ne ovako da registracija bude muka svake godine??? U Americi registracija za auto od 2500 kubika kosta 50 dolara.

nije sala

pre 4 godine

Po kalkulacijama za moj novi/polovni auto,2002 godina 59kw,1244 kubika,ispada oko 15500 dinara cena tehničkog.Trebalo je sve da košta oko 19000 dinara ali platio sam 21000 dinara.Otišao na drugo mesto kažu daš 23000 i dobiješ neki kusur.Ne znam šta se i koliko naplaćuje pričam o autu 17 godina starosti i motorom od 1200 kubika.
(kiza, 4. jun 2019 10:49)

skuplje osiguranje od auta, nista novo, ovaj sistem nije naklonjen sirotinji;

stevan

pre 4 godine

A zasto kada kupim automobil, moram biti kategorija 4 ? Sta ako nisam prijavio nijednu stetu za par godina voznje?
Zakoni su krojeni da budu na ruku iskljucivo bankama, osiguravajucim kucama i slicnim derikozama.

miša

pre 4 godine

.......zasto njih kaznjavati kad kupe nov auto i stavljati ih na premijski stepen 4, zasto ne odmah na 1?
(Hehe, 04. jun 2019 20:18)

Gospodine, aman, pročitajte tekst.
Postoji mogućnost prenosa bonusa za boga miloga.....

kiza

pre 4 godine

Po kalkulacijama za moj novi/polovni auto,2002 godina 59kw,1244 kubika,ispada oko 15500 dinara cena tehničkog.Trebalo je sve da košta oko 19000 dinara ali platio sam 21000 dinara.Otišao na drugo mesto kažu daš 23000 i dobiješ neki kusur.Ne znam šta se i koliko naplaćuje pričam o autu 17 godina starosti i motorom od 1200 kubika.

miša

pre 4 godine

Da razjasnim komentatorima koji tvrde da osiguranje snosi troskove stete 3 licu: u praksi to znaci da osiguranje isplati stetu, a onda se refundira od stetnika. Tako da je vrlo realno da dodje do zaplebe,stana ako je steta npr.40.000€
(Da li je tako?, 04. jun 2019 17:28)

E jesi razjasnio komentatorima.... :)))))) Tastatura trpi sve. Mada, po minusima sudeći, komentatori malo bolje znaju sta je i kako je.

Nego, za tvoju informaciju, zaista postoje situacije koje navodiš. Kada recimo upravljaš autom pijan ili pod dejstvom narkotika, ili neovlašćeno upravljaš... Tada se gubi pravo iz osiguranja i nastupa pravo regresa.
Šta misliš, jel to nefer prema tim "časnim" građanima? Zamisli, platili osiguranje i ne mogu da voze pijani i prave stetu?! Eto, na primer, prepošteni Milojko će morati da plati štetu na policijskom autu.

Nem sam k'o riba...

pre 4 godine

Ja prošle godine u septembru kupio ćerki auto. Registrovao ga na svoje ime. Oni meni, pljas, maximalno osiguranje. Ja im pokažem odmah dve polise za moja dva automobila sa maksimalnim bonusom (15%) i kažem im da nisam rizičan vozač, što dokazujem njihovim polisama, oni meni:"Zakon je zakon, počinjete od početka." U pitanju je AMSS osiguranje za sva tri automobila. Dobar tekst, sačuvao sam ga i u septembru imam argumente kod registracije. Hvala.

AXON

pre 4 godine

Ovde nije navedeno da ukoliko promenite osiguravajuću kuću počinjete od 4 stepena. Pričam iz ličnog iskustva. Registrovao sam jedne godine u jednoj kući, sledeće u drugoj. Nije bilo popusta. A i svake godine je registracija skuplja tako da je taj bonus šarena laža. Suma sumaru minimum hiljadu dinara više plaćam svake godine.

milenko

pre 4 godine

A sta cemo sa tim sto nasa vajna Narodna banka osiguravackoj mafiji vec trecu godinu za redom gleda kroz prste i omogucava im da visinu premije za obavezno auto osiguranje zadrze na ovom nivou iako po svim pravilima ona mora da se uskladjuje prema pdnosu naplacene premije i isplacenih steta u prethodnoj godini. Da se ovo radi kako bi trebalo , zadnje tri godine trebalo je da svake godine visina premije ide dole za minimum 10 posto. Molim nekoga od vas novinara "istrazivaca" da malo procacka ovu temu. Ovo nas sve skupa godisnje kosta vrlo velikih novaca a Narodna Ban ka je saucesnik u ovome.

Sive vijuge

pre 4 godine

Ja bih zahtevao dodatnih 30% popusta na osiguranje jer kada me je udarilo drugo vozilo dali su mi "učešće u šteti 30%" jer je branik nekada farban. Pa naravno da je farban kada na našim parkinzima ljudi češu kako stignu.

betmen

pre 4 godine

@top gear

placas osiguranje od autoodgovornosti, tj. pokrivanje potencijalne stete koju ti ucinis trecem licu. Tvoj kasko stiti tvoj auto.

Milos

pre 4 godine

Kod mene ovamo, ako godinama ne klemujete , odnosno niste imali udese, posle recimo 5-6 godina dobijete dozivotan bonus, odnosno nikada više nećete prilikom kasko osiguranja imati veći iznos da platite, bez obzira koliko puta imali udes i bila vaša krivica.

ns ja

pre 4 godine

Da li je tako?, 4. jun 2019 17:28 - i to ste možda u pravu pod uslovom da ste saobraćajni udes izazvali u pijanom stanju (pa čak možda i ako ste zimi imali letnje gume na vozilu i krivi u udesu)

Pop

pre 4 godine

Nije veći rizik u snazi motora već u snazi našeg menntalnig stanja i vozačkig iskustva. Niti je rizik isti u Beogradu i nekoj zabitoj palanci. Statusi su izmišljeni još na zapadu gde se kreću i do 50% dok kod nas je do 15% što je smešan nivo jer malus ide mnogi više u procentima na gore.
Kada ti povećaju godišnju tarifu poskupljenjem tu nema ni bonusa ni malusa.

mikin

pre 4 godine

Imam dozvolu preko 40 godina. U "ono" tadasnje vreme secam se da sam kod Dunav obaveznog osiguranja poceo od nula popusta i prvo dogurao do 60% bonusa! Dobro ste procitali, 60% bonus. Zatim su mi rekli da nemam vise od 26 godina pa sam sledecu registraciju poceo sa 10% vise od osnovne cene. Iza toga sam dogurao do 30% bonusa i tada su rekli da je to maksimum. Trajalo je to neko vreme pa su onda ukinuli bonuse sve dok nisu uveli ovaj sadasnji sistem (-15% do 150%). Sta reci? Vidi se u kom pravcu ovo sve ide. Tako vam je i clanarina u AMSS. U ono vreme sam za put u inostranstvo uzimao tzv. "garantno pismo" sa cekovima u ukupnom iznosu od 1000CHF (u apoenima od 50 do 200 koji su sluzili cak i za placanje saobracajnih kazni). U slucaju da se nesto upotrebio, nadoknadjivao sam to po povratku u zemlju! Mozete li to danas da zamislite??

9 0 0

pre 4 godine

Pa..lepo ste napisali,cene osiguranja se razlikuju od nekoliko desetina do nekoliko stotina dinara.
Drugim recima,kod nas ne postoji konkurencija.
Cene u osiguranju, kao i u ostalim stvarima,u trgovini,u bankarskom sektoru,u tehnickim pregledima itd,dogovaraju se.
Malo je neobicno da je cena polise bas svuda ista ili skoro ista?
Razlika je tolika da se uopste ne isplati da se raspitujes o konkurenciji..
A sta tek napisati o cuvenoj "zelenoj"karti koju osiguranja izdaju zbog prelaska Mk i gde osiguranje nema nikakav trosak, a svako osiguranje,gde god otisli, vam naplati istu cenu,2000 din?
To ovde nije trziste nego burazerska ekonomija.

Hehe

pre 4 godine

@ (miša, 4. jun 2019 21:09)

Ne funkcionise u praksi. To hocu da kazem. I na licnom primeru se uverio. Resetuju na 4., s tim sto su me poslednji put odmah kod druge regastracije prebacili na 1., znaci preskocio sam 2. i 3. premijski stepen, ali poceo sam 4, i rekli su mi mora 4, nov auto. Da dodam da i meni bliski ljudi su potvrdili da ih uvek vrate na 4.stepen kad promene auto.

Igor

pre 4 godine

@(Dejan, 4. jun 2019 12:48)

Zato Dejane prebacis auto na zenino ime i krenes iz pocetka, tj. od 4. stepena. Bolje je da platis taj jedan prenos od 50-100e i novu saobracajnu nego 77000din.