1. samo zadnja vuca i bar 2.5 šestak
   (1979, 27. maj 2019 08:07)

  # Link komentara

 2. Metan koji skoro ne zagadjuje nista. ima ga u izobilju
   (Dezon, 27. maj 2019 07:47)

  # Link komentara

 3. lepa KIA.
   (hladnjacar, 26. maj 2019 21:19)

  # Link komentara

 4. Odlicno se izgleda odvija ova saradnja Bmw-Toyota. Drago mi je da je konacno jedan nemacki auto gigant poklekao pred neprikosnovenim kvalitetom Toyoda hibridnih sistema. Pametan potez Bmw-a taman na vreme. A Toyota je sebi zauzvrat obezbedila najvecu dobavljacku masineriju u Evropi i lep deo kolaca sto se tice ucesca u snabdevanju rezervnim delovima.
   (Ivan, 26. maj 2019 20:38)

  # Link komentara

 5. "Šta ćemo posle sa svim tim polovnim baterijama?

  (profdrmr, 26. maj 2019 14:06)"

  [link]/

  [link]

  Posle svog životnog veka u autu mogu da se upotrebe kasnije i za skladištenje energije, pa da se tek nakon toga povrate materijali iz iste.

  Znači to je posao za nekih 20 godina od danas, a tek je mali broj prodan EV.

  Srbija ne mora da se brine o EV, doći će oni sami. Treba da se pobrine od otpadnim vodama koje završavaju u rekama. O generalnoj reciklaži, divljim deponijama, kontrolisanju izduvnih gasova na vozilima.


  I o izgradnji biciklističke infrastruktrure. Ono je bruka koliko je lenja jedna Vojvodina - a idealna za biciklizam a koliko im je jedna Danska objasnila.

  Jedini po broju stanovika u Evropi ispušta svoje otpadne
  (Pulsar, 26. maj 2019 20:10)

  # Link komentara

 6. Proizvodnja struje sa ili bez električnih automobila mora da se menja. Dekarbonizacija mora da se uradi ukoliko države žele da ispoštuju Kjoto sporazum i da na razne načine smanje udeo u "proizvodnji" ugljen dioksida.

  Što se tiče "zelene" energije, zelenija je od trenutnih naična na koje proizvodimo struju. Kao što ima i posledica po reke, okolne vode, kisele kiše od sagorevanja uglja kako u gradu, selu i u T tako ima i manje zelenijih ali *održivih* izvora energije. Sve ima svoje mane, ali ono na šta ne treba da se oslonimo je samo jedan primarni izvor EE (70% ugalj) a da je upravo taj izvor koji mora da se reguliše: novi filteri, održavanje, te pronalaska načina da se smanji udeo CO2 što je teško kada je u pitanju ugalj.

  Kada govorimo o zagađenju, moramo da ga delimo na lokalno i globalno.

  Ono sa čime većina gradova u svetu zajedno sa skoro svim gradovima u Srbiji je lokalno zagađenje ulica zbog automobila. U Srbiji je to najviše ispoljeno zastarelim dizelima koji nemaju filtere, kao ni većina ostalih benzinaca koji nemaju sisteme za regulisanje izduvnih gasova koji su krivci za razna oboljenja, plus dodamo na to i manjak drveća i gomila SUS auta koji greju ulice i još prave buku.

  EV rešavaju te lokalne probleme zagađenja, sa mogućnošću i da smanje proizvodnju CO2 u zavisnosti od EE koju koriste da bi se napulili.

  Imajmo u obzir da su EV *efikasnija* nego SUS vozila.
  (Pulsar, 26. maj 2019 20:00)

  # Link komentara

 7. Koliko delova ima sus, a koliko el motor? Koliko drugi pomocnih delova se ugrađuje u aute sa sus motorima, a koliko u el motore? Koliko puta ćete raditi mali i veliki servis na autima sa sus, a koliko na el motorima? Koliko energije se potrosi za proizvodnju auta sa sus, a koliko za proizvodnju auta sa el motorom? Mora se ukljuciti dosta parametara pre nego sto neko kaze da je jeftinije i bolje jedno nego drugu.
  (Miloš, 26. maj 2019 18:57)

  # Link komentara

 8. nijedan ispod 100000€
   (ee, 26. maj 2019 17:07)

  # Link komentara

 9. @profdrmr - Upravo tako, nikako ne spasavaju životnu sredinu el. vozila, nego je to više trend i kao što su i sami napisali - prilagođavanje.
  Kako se i iz kojih izvora dobija struja za ta vozila? Termoelektrane - da li nešto tu dodati?, hidroelektrane - u dobrom broju slučajeva direktni krivci za umiranje reka (nestajanje vrsta, nanošenje mulja, potapanja predela, izazivanje klizišta...) tako da su daleko od zelene energije, vetroelektrane - uništavanje predeonih karakteristika područja i direkto uništavanje ptica i slepih miševa - daleko od zelene energije, solarne elektrane - potrebe energije su tolike da su ove od minornog značaja, pa dolazimo do toga da su nuklearne elektrane i najzelenije...Sve u svemu, nije to baš tako kako masa zamišlja - utakneš auto na utičnicu i miran si...A da dodamo tu da treba i te baterije da se naprave...
  A šta će biti s baterijama nakon upotrebe? Pa kao i sa ostalim đubretom - industrijski bogate zemlje će izvoziti svoje đubre u zemlje drugog i trećeg sveta, gde će se izazivati lokalni ekocidi...kao što npr. ogroman procenat nerecikliranog otpada iz DE završava po azijskim zemljama (Malezija, Indonezija pa i Turska...).

  Sve u svemu, neće to baš tako brzo da potpuno zaživi (što mi je neizmerno drago) i ne verujem da će ikad u potpunosti da izbace SUS motore, postoje i razni biodizeli, gasovi...
  (Sivi Soko, 26. maj 2019 14:54)

  # Link komentara

 10. Može biti da sam ja mnogo glup ali ja nikako ne razumem kako e-cars spasavaju životnu sredinu? Čime će se obezbediti e-energija za sve te automobile? Da li će se oni puniti na sunce ili vetar? Šta ćemo posle sa svim tim polovnim baterijama? OK ja ga neću moći priuštiti narednih 15 godina ali čisto iz radoznalost, ko je ovde lud?
   (profdrmr, 26. maj 2019 14:06)

  # Link komentara