Utorak, 30.04.2019.

15:00

Od revolucionara do legende – kratka istorija Golfa

Izvor: B92

Od revolucionara do legende – kratka istorija Golfa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

Nebojsa

pre 4 godine

@Stingray
Ja radim u auto industriji. I ne smatram sebe strucnjakom.
A na maliciozne komentare eksperata iz VIP loze GSPa retko odgovaram, osim kad mogu da pomognem; a ovaj put mogu- Golf je sa stanovista auto industrije ozbiljan automobil ili bolje receno proizvod. Sta neko voli, ne voli, obozava, mrzi, nije tema niti clanka, stvar je misljenja pojedinca. Ne vozim VW i ne radim za VW.

izhlapjeli starac

pre 4 godine

DC
Ne moraš za današnje automobile da naglašavaš da imaju OHC motor. Mislim da danas ne postoji motor koji ima bregastu sa strane.

Metropola

pre 4 godine

Kada sam pre više od 20 godina ušao u auto industriju, mislio sam da ću ga voziti jednog dana. Još uvek mi se ne da par hiljada evra više za značku na haubi i zavist komšiluka.
(Vozač, 01. maj 2019 00:12)... paaa ako si zbog takvih stvari zeleo da ga kupis... nemoj! Kupi deci nesto korisno.

Metropola

pre 4 godine

golf se dobro prodavao dok je bio VW iliti narodski auto. kao sto neko rece prekruto za iole dalje putpvanje. ali su djelovi bili jeftini i zbog te krutosti je bio mrvu otporniji za nase i uopste sve ostale kozje staze. sada vec duze nije prodavan toliko kao nekad i zivi na staroj slavi. bas kao i mercedes koji je s poslednjom generacijom vozila imao problema.
(spontana slucajnost, 01. maj 2019 08:50)... rodjace pa i sad se dobro prodaje, samo sto ga sad ne kupuje sirotinja!

Stingray

pre 4 godine

@Nebojsa, 1. maj 2019 09:54
Nisam znao da se bavite analizom brendova (što je ozbiljna nauka i dobro se plaća u svetu), pa sam poslao pomalo šaljiv komentar na Vaš ozbiljan istraživački rad vis-à-vis takvog jednog ozbiljnog automobila, kao što je Golf. Mi, neupućeni i neinformisani konzumenti, sa nestrpljenjem očekujemo Vašu sledeću analizu nekog drugog automobilskog brenda - po Vašem izoru.

blaster

pre 4 godine

Veca kanta od golfa tesko da postoji, ali ko ce to Srbinu (pogotovu iz RS) da objasni. Precenjen u svakom pogledu. Citroen C4 je par svetlosnih godina udaljen od ovog krsa ali dobro ko voli nek izvoli.

blaster

pre 4 godine

@Brabus
Au ajnspric. Pa ti si tipican vozac golfa. Volis verovatno Nola, Cecu i Golfa. Ja sam ipak za avangardu. DS 23. Ostajte zbogom.

Outslider

pre 4 godine

Ako niste znali golf 1 je ukradeni projekat od glavnog inzinjera trabanta iz istocne nemacke i prodat vw. Ko ne veruje nek gugla malo.

Nebojsa

pre 4 godine

@stingray
Mlako, mlako. Los pokusaj da budes duhovit.
Nisam ja ni fanboj, sektas, niti sam ogranicen. Na isti nacin mogu da proanaliziram i druge brendove. Recimo da sitcajem okolnosti imam prilike da upoznam razlicite automobile i brendove.
Ne vozim VW. Poslednji VW smo imali pre 10ak godina.

vladimir

pre 4 godine

господин Голф фон Пасат,немачки стручњак за фолксвагенске односе...;-);-);-) ("пљиж")....

ne znam

pre 4 godine

(komentator, 30. april 2019 20:51)
A kladim se da ti vozis neku kantu staru 25 godina a ovde pametujes o golfu koga inace sanjas...

spontana slucajnost

pre 4 godine

golf se dobro prodavao dok je bio VW iliti narodski auto. kao sto neko rece prekruto za iole dalje putpvanje. ali su djelovi bili jeftini i zbog te krutosti je bio mrvu otporniji za nase i uopste sve ostale kozje staze. sada vec duze nije prodavan toliko kao nekad i zivi na staroj slavi. bas kao i mercedes koji je s poslednjom generacijom vozila imao problema.

Dark

pre 4 godine

Država je stala iza njemačke auto-industrije sa raznim subvencijama i podsticajima i odredila je kao jednu od glavnih privrednih grana. Otuda taj čuveni kvalitet izrade. Kod Italijana je dugo mafija imala upliv u autoindustriju,naročito u slučaju Alfe,što je dovelo do opadanja kvaliteta.

nekotamo

pre 4 godine

Nisam ljubitelj Golfa ali mora se reci da je mk1 bio pravi pogodak. On je postavio golf tamo gde je sada. Giugaro dizajn, peta vrata i dizel motor su stvari koje su napravile razliku. Gruge dve generacije su tehnoloski vrlo slicne, nista revolucionarno nisu donele. Od cetvrte generacije konfekcija. Vise ih i ne razlikujes. Trude se da ne iskoce iz poznate forme. Sve u svemu nedostojni naslednici Golfa 1

ivan

pre 4 godine

W- Kruta vozila to im je svima velika mana.Od najstarijeg do najnovijeg modela.Za dalja putovanja nisu.Ne znam kako shvaba nije nesto uradio po tom pitanju.Inace kao automobili su ok.

Gross

pre 4 godine

Kakva crna revolucija? Pa Golf 1 je kopija Fiata 127.
(Rhynchinoi, 30. april 2019 18:00) Golf MK1 nema dodirnih tacaka sa FIAT-om 127. Da li ti znas kako uopste izgleda 127-ica? Inace Golf 1 je dizajnirao čuveni Đorđeto Đuđaro. Sam Đorđeto je smatrao dizajn Golfa 1 za jedan od najznacajnijih u njegovoj karijeri. Jos si dobio gomilu pluseva, znaci imamo nepismene za izvoz.

ilija cvorovic

pre 4 godine

Na osnovu velike vecine komentara slicajni citalac na ovom portalu stekao bi utisak da je golf precenjeno smece od auta kojima su zli Nemacki kapitalisti omadjijali ceo Balkan i da se golf ceni, vrednuje i prodaje samo na ovde i u Nemackoj.
A istina je da pricamo o jednom o najprodavanijih automobila u istoriji auto industrije koji je bio i ostao referentna vrednost u C segmentu, tj klasi kojoj pripada.

Vozač

pre 4 godine

Kada sam pre više od 20 godina ušao u auto industriju, mislio sam da ću ga voziti jednog dana. Još uvek mi se ne da par hiljada evra više za značku na haubi i zavist komšiluka.

DC

pre 4 godine

@EU mrav: Evo malo istorije:

Renault 16 je sa danasnje tacke gledista imao neubicajen raspored gde se uzduzno postavljen motor nalazi iza menjaca, plus tipicno francusko ali takodje za danas neobicno resenje torzionih sipki za prednje ogibljenje.

Fiat 127 je dobio savremene OHC motore tek od 1977. Ritmo se pojavio 1978. Delta 1979. a Alfa 33 1983. Prva dva su manje vise na mehanici Fiata 128 (samim tim rodjaci sa Zastavom 101) a 33 je opet neobican auto sa uzduzno postavljenim i uz to bokser motorom.

Moderan hatchback po danasnjem shavatanju je vozilo koje ima napred i popreko postavljen OHC motor u ravni sa menjacom i poluosovinama nejednake duzine, MacPherson prednje ogibljenje, te treca odn peta vrata pozadi. Iako je i ranije bilo automobila koji su posedovali neke od ovih osobina prvi izaslanik koji je obuhvatio sve navedeno je Zastava 101. Posto Kec nije doziveo komercijani uspeh sirom sveta ili barem Evrope, prvi sledeci predstavnik koji je to uspeo je ipak Golf I.

KUD Idijot

pre 4 godine

Vozim Golfa VI karavan, ovda ga zovu Variant, evo vec trecu godinu i odlucio sam da ga menjam jer mi ne odgovara za duga putovanja. Inace ovako po gradu, odrzavanje, potrosnja itd. je odlican auto. Kada me pitaju sta vozis ja kazem "nemacki stojadin" !!

mars

pre 4 godine

Ne znam zasto se toliko kritukuje golf 3. Vozio sam ga 7 godina. Limarija jeste bila malo problem ali mehanicki je bio bez greske, kao da sam 7 godina vozio nov auto. Vozio bih ga i danas da nisam imao udes sa njim.

XXL

pre 4 godine

Eh, da su naši malo poradili na 'stojadinu'... kakav bi to auto bio ... i još 8 generacija ... Doduše što jes' jes' našeg 'stojadina' i vozi osma generacija iz iste kuće al' sam 'stojadin' nije evoluirao tokom tog perioda ...

Урбанијак

pre 4 godine

Голф никад није имао па ни данас нема ласерске фарове. Реч је о ксенонским фаровима.

C i n i k

pre 4 godine

Najisplativije je ipak kupiti Golf/a,ali diesel/a.
Uravnotezen je auto a pri tom dobro drzi cenu,prodaje se lako i sve u svemu,to je racionalna,pametna kupovina.

EU mrav

pre 4 godine

Da je Golf Golf je revolucija je isto kao da kazes ga je Edison naucnik umesto Tesla ili da je Stiv Jobs naucnik umesto Vozniaka posto vecina sveta poznaje Edisona i Jobsa a Teslu i Voznika samo oni koji znaju nesto vise o materiji ili ajde u srbiji znaju Teslu ali pricam o svetu
Isto vazi i za Golfa
Naime prvi (golf) hecbek/pogon na prve kotace/5 vrata je napravio Renault 16 onda su poceli da rade slicna kola italiani Alfa 33, Fiat 127, Lancia delta, odbacena verzija Fiata 128 dakle nama poznata Z 101 su bili prvi moderni hecbeki
Golf je nastao kasnije nista revolucionarno (mehanika audi 60+ karoserija italia/pininfarina zato jako lici na lanciu deltu i fiat 127 delo iste dizajn kuce)
i za vreme prezentacije Fiata Ritma
ALI
Golf dajkle VW je imao veliku srecu da su bili Italian kakvi jesu dakle revolucionarne kvalitetne ideje na papiru ali realizacija ne bas i samo zbog toga danas zovemo ovakva kola "golf klasa" a ne alfa 33 ili fiat 127 ali fiat ritmo klasa ili lancia delta

Brabus

pre 4 godine

Prije 20tak godina u porodici posjedovali Golfa dvojku 89.godina sa 1.8 benzinskim motorom sa 66 kw u narodu poznati kao "poluajnspric! Kakva je to ljuta guja bila,kad se sjetim,posebno u to vrijeme a meni bio prvo vozilo nakon sto sam dobio vozacku ihhhh,semafori sa ortacima itd itd ;-) Kod nas stigao sa 8 godina starosti i nekih 250 hiljada na satu....i onda u porodicu presao jos dva puta toliko vjerovali ili ne! Ovom objavom na B92 mu na neki nacin odajem pocast..slava mu! :-)

Negativni

pre 4 godine

Ništa spektakularno. Preskup auto za ono što nudi. Jeste izdržljiv, pouzdan, sa dobrim motorima, ali nije jedini. Micubiši lanser bio je jeftiniji 4000 dm a imao je savršen 1.8 dizel ili 1.5 benzinski motor. Veći, udobniji i traje jednako dugo kao golf 2. Kasnije, Golf je veštački prebačen u višu klasu, čak je Golf 4 1998. koštao samo 1000 dm manje od Audija a4 sa istim motorom, a Audi je klasa iznad njega u svim segmentima. Precenjen auto, vozio sam dugo Golf 1, bio je izdržljiv i pouzdan ali jednako sam prošao i sa Renoom 5 kome sam izvadio dušu takodje.
Najbolji automobili ikada napravljeni su Reno 4 i Subaru forester stari. Ništa za te pare ne može da m pridje. Apsolutno. Made in Japan je zakon. Švabe su za nostalgične srpske gastarbajtere.

Dzoni

pre 4 godine

Nikada mi nije bilo jasno to idolopoklonstvo prema golfu 2, vozio sam se u njemu mnogo puta, vozio sam ga jednom lično i ništa mi nije jasno? Auto nije udoban, nije lep (mada nije ni ružan), nije bog zna kako ni upravljiv, nije ni ergonomski vrhunski (ima manje mesta unutra od zastavine floride)... Naravno, poredim ga sa tadasnjom konkurencijom.

Moca

pre 4 godine

Pre 15-ak godina sam u jednom britanskom auto-časopisu pročitao opis tada aktuelnog Golfa, za koji smatram da pogađa u suštinu. Parafraziram: "Golf - ni u čemu najbolji već u svemu podjednako dobar." Mislim da je to suština uspeha ovog automobila, a ako ćemo da proširimo priču onda bismo mogli da kažemo da je VW sa ovim modelom pogodio ukus prosečnog evropskog vozača.

da kucnem u drvo

pre 4 godine

Golf 7, 2013, 225,000km, ni jedan kvar. Osecaj je isti kao pre 6 godina, ne oseca se da je presao toliko kilometara. Regularan servis i dosipanje ulja na svakih 10,000km

Miloš_NS

pre 4 godine

Postajete veoma stereotipni, provincijalni i dosadni sa skoro svakodnevnim tekstovima o Golfu. Jesmo mi Balkanci, Golf nam je "svetinja" ali što je previše - previše je !!!

Nebojsa

pre 4 godine

Naj kul - jedinica.
Najizdrzljiviji - dvojka.
Naj GTI - jedinica i petica.
Naj dizel - prvi GTD i prvi TDI
Naj verzija - Dvojka G60 Motorsport, IV R32, VII R.
Najbolji u klasi u svoje vreme - jedinica i petica.
Najdugovecniji, sa ove distance - II i IV.
Najlosija generacija - III. Najvise zbog rdje, dizajnerski mozda i najvise promenjen u odnosu na prethodnika.
Najbolja inovacija kroz generacije - multilink, PQ35 i MQB platforme i EV verzije.
Najvece nazadovanje kroz generacije-ukidanje multilinka kod VII na losijim verzijama i pojednostavljivanje modela pri prelasku sa V na VI, ustede na antikorozivnoj zastiti nakon u tom pogledu odlicne IV generacije.
Najvece mane: ziheraski dizajn pri promeni generacija i generalno imidz koji ime Golf ima na mnogim prostorima, ukljucujuci i ove nase.

Milan

pre 4 godine

Legenda voleli ga ili ne. Spadam u one koji su ga voleli dok se nije utopio u moru konfekcije i izgubio svoj nekadasnji sarm. Rizik od kradje i cena koja danas zadire iznad svoje klase me u ovom momentu odbijaju od njega. U svakom slucaju dobar automobil koji se svojim konceptom i dalje uspesno nosi kroz vreme sve ove godine.

stalno mi kradu nick

pre 4 godine

Kad sam bio klinac, san mi je bio da posedujem Golf 1 kabrio...na zalost nikad mi se nije ispunio, a kasnije kad sam mogao jurio sam neke druge modele. Ali posle Golf 1 i 2, sve je konfekcija, samo male razlike i izgubio se taj neki smek. Ako de neko cudo ne desi,tesko da ce me neko videti za volanom Golfa.Moje misljenje, ljubitelji nemojte odmah da me hejtujete

Anonymous

pre 4 godine

Dobar Nemački inženjering, robustno urađen, kroz decenije uklopio se u srednji-gornji prosek klase, jer ipak drži ga imidž Mk1 i Mk2 modela. Sve u svemu od 70-ih do danas to je učeničkim žargonom jedan "jak vrlodobraš", ni u jednoj kategoriji nije najbolji. Svuda iznad proseka, ali ne za ocenu 5. To je moje viđenje Narodnoga Auta II (posle Bube koja je broj 1).

pticakojaudara

pre 4 godine

Golf... pa tri mesta prazno.Na stranu stereotipi o vozačima golfa. Kao stručno lice i neko ko je vozio sva vozila iz klase zaključujem da je golf za tri koplja ispred svih. Žao mi je što više ne vozim istog.

Nebojsa

pre 4 godine

Naj kul - jedinica.
Najizdrzljiviji - dvojka.
Naj GTI - jedinica i petica.
Naj dizel - prvi GTD i prvi TDI
Naj verzija - Dvojka G60 Motorsport, IV R32, VII R.
Najbolji u klasi u svoje vreme - jedinica i petica.
Najdugovecniji, sa ove distance - II i IV.
Najlosija generacija - III. Najvise zbog rdje, dizajnerski mozda i najvise promenjen u odnosu na prethodnika.
Najbolja inovacija kroz generacije - multilink, PQ35 i MQB platforme i EV verzije.
Najvece nazadovanje kroz generacije-ukidanje multilinka kod VII na losijim verzijama i pojednostavljivanje modela pri prelasku sa V na VI, ustede na antikorozivnoj zastiti nakon u tom pogledu odlicne IV generacije.
Najvece mane: ziheraski dizajn pri promeni generacija i generalno imidz koji ime Golf ima na mnogim prostorima, ukljucujuci i ove nase.

Anonymous

pre 4 godine

Dobar Nemački inženjering, robustno urađen, kroz decenije uklopio se u srednji-gornji prosek klase, jer ipak drži ga imidž Mk1 i Mk2 modela. Sve u svemu od 70-ih do danas to je učeničkim žargonom jedan "jak vrlodobraš", ni u jednoj kategoriji nije najbolji. Svuda iznad proseka, ali ne za ocenu 5. To je moje viđenje Narodnoga Auta II (posle Bube koja je broj 1).

Milan

pre 4 godine

Legenda voleli ga ili ne. Spadam u one koji su ga voleli dok se nije utopio u moru konfekcije i izgubio svoj nekadasnji sarm. Rizik od kradje i cena koja danas zadire iznad svoje klase me u ovom momentu odbijaju od njega. U svakom slucaju dobar automobil koji se svojim konceptom i dalje uspesno nosi kroz vreme sve ove godine.

stalno mi kradu nick

pre 4 godine

Kad sam bio klinac, san mi je bio da posedujem Golf 1 kabrio...na zalost nikad mi se nije ispunio, a kasnije kad sam mogao jurio sam neke druge modele. Ali posle Golf 1 i 2, sve je konfekcija, samo male razlike i izgubio se taj neki smek. Ako de neko cudo ne desi,tesko da ce me neko videti za volanom Golfa.Moje misljenje, ljubitelji nemojte odmah da me hejtujete

XXL

pre 4 godine

Eh, da su naši malo poradili na 'stojadinu'... kakav bi to auto bio ... i još 8 generacija ... Doduše što jes' jes' našeg 'stojadina' i vozi osma generacija iz iste kuće al' sam 'stojadin' nije evoluirao tokom tog perioda ...

Brabus

pre 4 godine

Prije 20tak godina u porodici posjedovali Golfa dvojku 89.godina sa 1.8 benzinskim motorom sa 66 kw u narodu poznati kao "poluajnspric! Kakva je to ljuta guja bila,kad se sjetim,posebno u to vrijeme a meni bio prvo vozilo nakon sto sam dobio vozacku ihhhh,semafori sa ortacima itd itd ;-) Kod nas stigao sa 8 godina starosti i nekih 250 hiljada na satu....i onda u porodicu presao jos dva puta toliko vjerovali ili ne! Ovom objavom na B92 mu na neki nacin odajem pocast..slava mu! :-)

KUD Idijot

pre 4 godine

Vozim Golfa VI karavan, ovda ga zovu Variant, evo vec trecu godinu i odlucio sam da ga menjam jer mi ne odgovara za duga putovanja. Inace ovako po gradu, odrzavanje, potrosnja itd. je odlican auto. Kada me pitaju sta vozis ja kazem "nemacki stojadin" !!

Moca

pre 4 godine

Pre 15-ak godina sam u jednom britanskom auto-časopisu pročitao opis tada aktuelnog Golfa, za koji smatram da pogađa u suštinu. Parafraziram: "Golf - ni u čemu najbolji već u svemu podjednako dobar." Mislim da je to suština uspeha ovog automobila, a ako ćemo da proširimo priču onda bismo mogli da kažemo da je VW sa ovim modelom pogodio ukus prosečnog evropskog vozača.

pticakojaudara

pre 4 godine

Golf... pa tri mesta prazno.Na stranu stereotipi o vozačima golfa. Kao stručno lice i neko ko je vozio sva vozila iz klase zaključujem da je golf za tri koplja ispred svih. Žao mi je što više ne vozim istog.

EU mrav

pre 4 godine

Da je Golf Golf je revolucija je isto kao da kazes ga je Edison naucnik umesto Tesla ili da je Stiv Jobs naucnik umesto Vozniaka posto vecina sveta poznaje Edisona i Jobsa a Teslu i Voznika samo oni koji znaju nesto vise o materiji ili ajde u srbiji znaju Teslu ali pricam o svetu
Isto vazi i za Golfa
Naime prvi (golf) hecbek/pogon na prve kotace/5 vrata je napravio Renault 16 onda su poceli da rade slicna kola italiani Alfa 33, Fiat 127, Lancia delta, odbacena verzija Fiata 128 dakle nama poznata Z 101 su bili prvi moderni hecbeki
Golf je nastao kasnije nista revolucionarno (mehanika audi 60+ karoserija italia/pininfarina zato jako lici na lanciu deltu i fiat 127 delo iste dizajn kuce)
i za vreme prezentacije Fiata Ritma
ALI
Golf dajkle VW je imao veliku srecu da su bili Italian kakvi jesu dakle revolucionarne kvalitetne ideje na papiru ali realizacija ne bas i samo zbog toga danas zovemo ovakva kola "golf klasa" a ne alfa 33 ili fiat 127 ali fiat ritmo klasa ili lancia delta

Negativni

pre 4 godine

Ništa spektakularno. Preskup auto za ono što nudi. Jeste izdržljiv, pouzdan, sa dobrim motorima, ali nije jedini. Micubiši lanser bio je jeftiniji 4000 dm a imao je savršen 1.8 dizel ili 1.5 benzinski motor. Veći, udobniji i traje jednako dugo kao golf 2. Kasnije, Golf je veštački prebačen u višu klasu, čak je Golf 4 1998. koštao samo 1000 dm manje od Audija a4 sa istim motorom, a Audi je klasa iznad njega u svim segmentima. Precenjen auto, vozio sam dugo Golf 1, bio je izdržljiv i pouzdan ali jednako sam prošao i sa Renoom 5 kome sam izvadio dušu takodje.
Najbolji automobili ikada napravljeni su Reno 4 i Subaru forester stari. Ništa za te pare ne može da m pridje. Apsolutno. Made in Japan je zakon. Švabe su za nostalgične srpske gastarbajtere.

Gross

pre 4 godine

Kakva crna revolucija? Pa Golf 1 je kopija Fiata 127.
(Rhynchinoi, 30. april 2019 18:00) Golf MK1 nema dodirnih tacaka sa FIAT-om 127. Da li ti znas kako uopste izgleda 127-ica? Inace Golf 1 je dizajnirao čuveni Đorđeto Đuđaro. Sam Đorđeto je smatrao dizajn Golfa 1 za jedan od najznacajnijih u njegovoj karijeri. Jos si dobio gomilu pluseva, znaci imamo nepismene za izvoz.

ilija cvorovic

pre 4 godine

Na osnovu velike vecine komentara slicajni citalac na ovom portalu stekao bi utisak da je golf precenjeno smece od auta kojima su zli Nemacki kapitalisti omadjijali ceo Balkan i da se golf ceni, vrednuje i prodaje samo na ovde i u Nemackoj.
A istina je da pricamo o jednom o najprodavanijih automobila u istoriji auto industrije koji je bio i ostao referentna vrednost u C segmentu, tj klasi kojoj pripada.

Dzoni

pre 4 godine

Nikada mi nije bilo jasno to idolopoklonstvo prema golfu 2, vozio sam se u njemu mnogo puta, vozio sam ga jednom lično i ništa mi nije jasno? Auto nije udoban, nije lep (mada nije ni ružan), nije bog zna kako ni upravljiv, nije ni ergonomski vrhunski (ima manje mesta unutra od zastavine floride)... Naravno, poredim ga sa tadasnjom konkurencijom.

Miloš_NS

pre 4 godine

Postajete veoma stereotipni, provincijalni i dosadni sa skoro svakodnevnim tekstovima o Golfu. Jesmo mi Balkanci, Golf nam je "svetinja" ali što je previše - previše je !!!

mars

pre 4 godine

Ne znam zasto se toliko kritukuje golf 3. Vozio sam ga 7 godina. Limarija jeste bila malo problem ali mehanicki je bio bez greske, kao da sam 7 godina vozio nov auto. Vozio bih ga i danas da nisam imao udes sa njim.

DC

pre 4 godine

@EU mrav: Evo malo istorije:

Renault 16 je sa danasnje tacke gledista imao neubicajen raspored gde se uzduzno postavljen motor nalazi iza menjaca, plus tipicno francusko ali takodje za danas neobicno resenje torzionih sipki za prednje ogibljenje.

Fiat 127 je dobio savremene OHC motore tek od 1977. Ritmo se pojavio 1978. Delta 1979. a Alfa 33 1983. Prva dva su manje vise na mehanici Fiata 128 (samim tim rodjaci sa Zastavom 101) a 33 je opet neobican auto sa uzduzno postavljenim i uz to bokser motorom.

Moderan hatchback po danasnjem shavatanju je vozilo koje ima napred i popreko postavljen OHC motor u ravni sa menjacom i poluosovinama nejednake duzine, MacPherson prednje ogibljenje, te treca odn peta vrata pozadi. Iako je i ranije bilo automobila koji su posedovali neke od ovih osobina prvi izaslanik koji je obuhvatio sve navedeno je Zastava 101. Posto Kec nije doziveo komercijani uspeh sirom sveta ili barem Evrope, prvi sledeci predstavnik koji je to uspeo je ipak Golf I.

C i n i k

pre 4 godine

Najisplativije je ipak kupiti Golf/a,ali diesel/a.
Uravnotezen je auto a pri tom dobro drzi cenu,prodaje se lako i sve u svemu,to je racionalna,pametna kupovina.

da kucnem u drvo

pre 4 godine

Golf 7, 2013, 225,000km, ni jedan kvar. Osecaj je isti kao pre 6 godina, ne oseca se da je presao toliko kilometara. Regularan servis i dosipanje ulja na svakih 10,000km

nekotamo

pre 4 godine

Nisam ljubitelj Golfa ali mora se reci da je mk1 bio pravi pogodak. On je postavio golf tamo gde je sada. Giugaro dizajn, peta vrata i dizel motor su stvari koje su napravile razliku. Gruge dve generacije su tehnoloski vrlo slicne, nista revolucionarno nisu donele. Od cetvrte generacije konfekcija. Vise ih i ne razlikujes. Trude se da ne iskoce iz poznate forme. Sve u svemu nedostojni naslednici Golfa 1

Vozač

pre 4 godine

Kada sam pre više od 20 godina ušao u auto industriju, mislio sam da ću ga voziti jednog dana. Još uvek mi se ne da par hiljada evra više za značku na haubi i zavist komšiluka.

Outslider

pre 4 godine

Ako niste znali golf 1 je ukradeni projekat od glavnog inzinjera trabanta iz istocne nemacke i prodat vw. Ko ne veruje nek gugla malo.

Metropola

pre 4 godine

golf se dobro prodavao dok je bio VW iliti narodski auto. kao sto neko rece prekruto za iole dalje putpvanje. ali su djelovi bili jeftini i zbog te krutosti je bio mrvu otporniji za nase i uopste sve ostale kozje staze. sada vec duze nije prodavan toliko kao nekad i zivi na staroj slavi. bas kao i mercedes koji je s poslednjom generacijom vozila imao problema.
(spontana slucajnost, 01. maj 2019 08:50)... rodjace pa i sad se dobro prodaje, samo sto ga sad ne kupuje sirotinja!

Урбанијак

pre 4 godine

Голф никад није имао па ни данас нема ласерске фарове. Реч је о ксенонским фаровима.

ivan

pre 4 godine

W- Kruta vozila to im je svima velika mana.Od najstarijeg do najnovijeg modela.Za dalja putovanja nisu.Ne znam kako shvaba nije nesto uradio po tom pitanju.Inace kao automobili su ok.

vladimir

pre 4 godine

господин Голф фон Пасат,немачки стручњак за фолксвагенске односе...;-);-);-) ("пљиж")....

blaster

pre 4 godine

@Brabus
Au ajnspric. Pa ti si tipican vozac golfa. Volis verovatno Nola, Cecu i Golfa. Ja sam ipak za avangardu. DS 23. Ostajte zbogom.

ne znam

pre 4 godine

(komentator, 30. april 2019 20:51)
A kladim se da ti vozis neku kantu staru 25 godina a ovde pametujes o golfu koga inace sanjas...

Dark

pre 4 godine

Država je stala iza njemačke auto-industrije sa raznim subvencijama i podsticajima i odredila je kao jednu od glavnih privrednih grana. Otuda taj čuveni kvalitet izrade. Kod Italijana je dugo mafija imala upliv u autoindustriju,naročito u slučaju Alfe,što je dovelo do opadanja kvaliteta.

Metropola

pre 4 godine

Kada sam pre više od 20 godina ušao u auto industriju, mislio sam da ću ga voziti jednog dana. Još uvek mi se ne da par hiljada evra više za značku na haubi i zavist komšiluka.
(Vozač, 01. maj 2019 00:12)... paaa ako si zbog takvih stvari zeleo da ga kupis... nemoj! Kupi deci nesto korisno.

spontana slucajnost

pre 4 godine

golf se dobro prodavao dok je bio VW iliti narodski auto. kao sto neko rece prekruto za iole dalje putpvanje. ali su djelovi bili jeftini i zbog te krutosti je bio mrvu otporniji za nase i uopste sve ostale kozje staze. sada vec duze nije prodavan toliko kao nekad i zivi na staroj slavi. bas kao i mercedes koji je s poslednjom generacijom vozila imao problema.

blaster

pre 4 godine

Veca kanta od golfa tesko da postoji, ali ko ce to Srbinu (pogotovu iz RS) da objasni. Precenjen u svakom pogledu. Citroen C4 je par svetlosnih godina udaljen od ovog krsa ali dobro ko voli nek izvoli.

Nebojsa

pre 4 godine

@stingray
Mlako, mlako. Los pokusaj da budes duhovit.
Nisam ja ni fanboj, sektas, niti sam ogranicen. Na isti nacin mogu da proanaliziram i druge brendove. Recimo da sitcajem okolnosti imam prilike da upoznam razlicite automobile i brendove.
Ne vozim VW. Poslednji VW smo imali pre 10ak godina.

Nebojsa

pre 4 godine

@Stingray
Ja radim u auto industriji. I ne smatram sebe strucnjakom.
A na maliciozne komentare eksperata iz VIP loze GSPa retko odgovaram, osim kad mogu da pomognem; a ovaj put mogu- Golf je sa stanovista auto industrije ozbiljan automobil ili bolje receno proizvod. Sta neko voli, ne voli, obozava, mrzi, nije tema niti clanka, stvar je misljenja pojedinca. Ne vozim VW i ne radim za VW.

Stingray

pre 4 godine

@Nebojsa, 1. maj 2019 09:54
Nisam znao da se bavite analizom brendova (što je ozbiljna nauka i dobro se plaća u svetu), pa sam poslao pomalo šaljiv komentar na Vaš ozbiljan istraživački rad vis-à-vis takvog jednog ozbiljnog automobila, kao što je Golf. Mi, neupućeni i neinformisani konzumenti, sa nestrpljenjem očekujemo Vašu sledeću analizu nekog drugog automobilskog brenda - po Vašem izoru.

izhlapjeli starac

pre 4 godine

DC
Ne moraš za današnje automobile da naglašavaš da imaju OHC motor. Mislim da danas ne postoji motor koji ima bregastu sa strane.

Урбанијак

pre 4 godine

Голф никад није имао па ни данас нема ласерске фарове. Реч је о ксенонским фаровима.

pticakojaudara

pre 4 godine

Golf... pa tri mesta prazno.Na stranu stereotipi o vozačima golfa. Kao stručno lice i neko ko je vozio sva vozila iz klase zaključujem da je golf za tri koplja ispred svih. Žao mi je što više ne vozim istog.

Negativni

pre 4 godine

Ništa spektakularno. Preskup auto za ono što nudi. Jeste izdržljiv, pouzdan, sa dobrim motorima, ali nije jedini. Micubiši lanser bio je jeftiniji 4000 dm a imao je savršen 1.8 dizel ili 1.5 benzinski motor. Veći, udobniji i traje jednako dugo kao golf 2. Kasnije, Golf je veštački prebačen u višu klasu, čak je Golf 4 1998. koštao samo 1000 dm manje od Audija a4 sa istim motorom, a Audi je klasa iznad njega u svim segmentima. Precenjen auto, vozio sam dugo Golf 1, bio je izdržljiv i pouzdan ali jednako sam prošao i sa Renoom 5 kome sam izvadio dušu takodje.
Najbolji automobili ikada napravljeni su Reno 4 i Subaru forester stari. Ništa za te pare ne može da m pridje. Apsolutno. Made in Japan je zakon. Švabe su za nostalgične srpske gastarbajtere.

blaster

pre 4 godine

Veca kanta od golfa tesko da postoji, ali ko ce to Srbinu (pogotovu iz RS) da objasni. Precenjen u svakom pogledu. Citroen C4 je par svetlosnih godina udaljen od ovog krsa ali dobro ko voli nek izvoli.

C i n i k

pre 4 godine

Najisplativije je ipak kupiti Golf/a,ali diesel/a.
Uravnotezen je auto a pri tom dobro drzi cenu,prodaje se lako i sve u svemu,to je racionalna,pametna kupovina.

EU mrav

pre 4 godine

Da je Golf Golf je revolucija je isto kao da kazes ga je Edison naucnik umesto Tesla ili da je Stiv Jobs naucnik umesto Vozniaka posto vecina sveta poznaje Edisona i Jobsa a Teslu i Voznika samo oni koji znaju nesto vise o materiji ili ajde u srbiji znaju Teslu ali pricam o svetu
Isto vazi i za Golfa
Naime prvi (golf) hecbek/pogon na prve kotace/5 vrata je napravio Renault 16 onda su poceli da rade slicna kola italiani Alfa 33, Fiat 127, Lancia delta, odbacena verzija Fiata 128 dakle nama poznata Z 101 su bili prvi moderni hecbeki
Golf je nastao kasnije nista revolucionarno (mehanika audi 60+ karoserija italia/pininfarina zato jako lici na lanciu deltu i fiat 127 delo iste dizajn kuce)
i za vreme prezentacije Fiata Ritma
ALI
Golf dajkle VW je imao veliku srecu da su bili Italian kakvi jesu dakle revolucionarne kvalitetne ideje na papiru ali realizacija ne bas i samo zbog toga danas zovemo ovakva kola "golf klasa" a ne alfa 33 ili fiat 127 ali fiat ritmo klasa ili lancia delta

ivan

pre 4 godine

W- Kruta vozila to im je svima velika mana.Od najstarijeg do najnovijeg modela.Za dalja putovanja nisu.Ne znam kako shvaba nije nesto uradio po tom pitanju.Inace kao automobili su ok.

Dzoni

pre 4 godine

Nikada mi nije bilo jasno to idolopoklonstvo prema golfu 2, vozio sam se u njemu mnogo puta, vozio sam ga jednom lično i ništa mi nije jasno? Auto nije udoban, nije lep (mada nije ni ružan), nije bog zna kako ni upravljiv, nije ni ergonomski vrhunski (ima manje mesta unutra od zastavine floride)... Naravno, poredim ga sa tadasnjom konkurencijom.

Miloš_NS

pre 4 godine

Postajete veoma stereotipni, provincijalni i dosadni sa skoro svakodnevnim tekstovima o Golfu. Jesmo mi Balkanci, Golf nam je "svetinja" ali što je previše - previše je !!!

stalno mi kradu nick

pre 4 godine

Kad sam bio klinac, san mi je bio da posedujem Golf 1 kabrio...na zalost nikad mi se nije ispunio, a kasnije kad sam mogao jurio sam neke druge modele. Ali posle Golf 1 i 2, sve je konfekcija, samo male razlike i izgubio se taj neki smek. Ako de neko cudo ne desi,tesko da ce me neko videti za volanom Golfa.Moje misljenje, ljubitelji nemojte odmah da me hejtujete

spontana slucajnost

pre 4 godine

golf se dobro prodavao dok je bio VW iliti narodski auto. kao sto neko rece prekruto za iole dalje putpvanje. ali su djelovi bili jeftini i zbog te krutosti je bio mrvu otporniji za nase i uopste sve ostale kozje staze. sada vec duze nije prodavan toliko kao nekad i zivi na staroj slavi. bas kao i mercedes koji je s poslednjom generacijom vozila imao problema.

Vozač

pre 4 godine

Kada sam pre više od 20 godina ušao u auto industriju, mislio sam da ću ga voziti jednog dana. Još uvek mi se ne da par hiljada evra više za značku na haubi i zavist komšiluka.

nekotamo

pre 4 godine

Nisam ljubitelj Golfa ali mora se reci da je mk1 bio pravi pogodak. On je postavio golf tamo gde je sada. Giugaro dizajn, peta vrata i dizel motor su stvari koje su napravile razliku. Gruge dve generacije su tehnoloski vrlo slicne, nista revolucionarno nisu donele. Od cetvrte generacije konfekcija. Vise ih i ne razlikujes. Trude se da ne iskoce iz poznate forme. Sve u svemu nedostojni naslednici Golfa 1

Nebojsa

pre 4 godine

Naj kul - jedinica.
Najizdrzljiviji - dvojka.
Naj GTI - jedinica i petica.
Naj dizel - prvi GTD i prvi TDI
Naj verzija - Dvojka G60 Motorsport, IV R32, VII R.
Najbolji u klasi u svoje vreme - jedinica i petica.
Najdugovecniji, sa ove distance - II i IV.
Najlosija generacija - III. Najvise zbog rdje, dizajnerski mozda i najvise promenjen u odnosu na prethodnika.
Najbolja inovacija kroz generacije - multilink, PQ35 i MQB platforme i EV verzije.
Najvece nazadovanje kroz generacije-ukidanje multilinka kod VII na losijim verzijama i pojednostavljivanje modela pri prelasku sa V na VI, ustede na antikorozivnoj zastiti nakon u tom pogledu odlicne IV generacije.
Najvece mane: ziheraski dizajn pri promeni generacija i generalno imidz koji ime Golf ima na mnogim prostorima, ukljucujuci i ove nase.

Gross

pre 4 godine

Kakva crna revolucija? Pa Golf 1 je kopija Fiata 127.
(Rhynchinoi, 30. april 2019 18:00) Golf MK1 nema dodirnih tacaka sa FIAT-om 127. Da li ti znas kako uopste izgleda 127-ica? Inace Golf 1 je dizajnirao čuveni Đorđeto Đuđaro. Sam Đorđeto je smatrao dizajn Golfa 1 za jedan od najznacajnijih u njegovoj karijeri. Jos si dobio gomilu pluseva, znaci imamo nepismene za izvoz.

mars

pre 4 godine

Ne znam zasto se toliko kritukuje golf 3. Vozio sam ga 7 godina. Limarija jeste bila malo problem ali mehanicki je bio bez greske, kao da sam 7 godina vozio nov auto. Vozio bih ga i danas da nisam imao udes sa njim.

da kucnem u drvo

pre 4 godine

Golf 7, 2013, 225,000km, ni jedan kvar. Osecaj je isti kao pre 6 godina, ne oseca se da je presao toliko kilometara. Regularan servis i dosipanje ulja na svakih 10,000km

Outslider

pre 4 godine

Ako niste znali golf 1 je ukradeni projekat od glavnog inzinjera trabanta iz istocne nemacke i prodat vw. Ko ne veruje nek gugla malo.

ilija cvorovic

pre 4 godine

Na osnovu velike vecine komentara slicajni citalac na ovom portalu stekao bi utisak da je golf precenjeno smece od auta kojima su zli Nemacki kapitalisti omadjijali ceo Balkan i da se golf ceni, vrednuje i prodaje samo na ovde i u Nemackoj.
A istina je da pricamo o jednom o najprodavanijih automobila u istoriji auto industrije koji je bio i ostao referentna vrednost u C segmentu, tj klasi kojoj pripada.

blaster

pre 4 godine

@Brabus
Au ajnspric. Pa ti si tipican vozac golfa. Volis verovatno Nola, Cecu i Golfa. Ja sam ipak za avangardu. DS 23. Ostajte zbogom.

Brabus

pre 4 godine

Prije 20tak godina u porodici posjedovali Golfa dvojku 89.godina sa 1.8 benzinskim motorom sa 66 kw u narodu poznati kao "poluajnspric! Kakva je to ljuta guja bila,kad se sjetim,posebno u to vrijeme a meni bio prvo vozilo nakon sto sam dobio vozacku ihhhh,semafori sa ortacima itd itd ;-) Kod nas stigao sa 8 godina starosti i nekih 250 hiljada na satu....i onda u porodicu presao jos dva puta toliko vjerovali ili ne! Ovom objavom na B92 mu na neki nacin odajem pocast..slava mu! :-)

Anonymous

pre 4 godine

Dobar Nemački inženjering, robustno urađen, kroz decenije uklopio se u srednji-gornji prosek klase, jer ipak drži ga imidž Mk1 i Mk2 modela. Sve u svemu od 70-ih do danas to je učeničkim žargonom jedan "jak vrlodobraš", ni u jednoj kategoriji nije najbolji. Svuda iznad proseka, ali ne za ocenu 5. To je moje viđenje Narodnoga Auta II (posle Bube koja je broj 1).

XXL

pre 4 godine

Eh, da su naši malo poradili na 'stojadinu'... kakav bi to auto bio ... i još 8 generacija ... Doduše što jes' jes' našeg 'stojadina' i vozi osma generacija iz iste kuće al' sam 'stojadin' nije evoluirao tokom tog perioda ...

KUD Idijot

pre 4 godine

Vozim Golfa VI karavan, ovda ga zovu Variant, evo vec trecu godinu i odlucio sam da ga menjam jer mi ne odgovara za duga putovanja. Inace ovako po gradu, odrzavanje, potrosnja itd. je odlican auto. Kada me pitaju sta vozis ja kazem "nemacki stojadin" !!

Dark

pre 4 godine

Država je stala iza njemačke auto-industrije sa raznim subvencijama i podsticajima i odredila je kao jednu od glavnih privrednih grana. Otuda taj čuveni kvalitet izrade. Kod Italijana je dugo mafija imala upliv u autoindustriju,naročito u slučaju Alfe,što je dovelo do opadanja kvaliteta.

Milan

pre 4 godine

Legenda voleli ga ili ne. Spadam u one koji su ga voleli dok se nije utopio u moru konfekcije i izgubio svoj nekadasnji sarm. Rizik od kradje i cena koja danas zadire iznad svoje klase me u ovom momentu odbijaju od njega. U svakom slucaju dobar automobil koji se svojim konceptom i dalje uspesno nosi kroz vreme sve ove godine.

ne znam

pre 4 godine

(komentator, 30. april 2019 20:51)
A kladim se da ti vozis neku kantu staru 25 godina a ovde pametujes o golfu koga inace sanjas...

Moca

pre 4 godine

Pre 15-ak godina sam u jednom britanskom auto-časopisu pročitao opis tada aktuelnog Golfa, za koji smatram da pogađa u suštinu. Parafraziram: "Golf - ni u čemu najbolji već u svemu podjednako dobar." Mislim da je to suština uspeha ovog automobila, a ako ćemo da proširimo priču onda bismo mogli da kažemo da je VW sa ovim modelom pogodio ukus prosečnog evropskog vozača.

DC

pre 4 godine

@EU mrav: Evo malo istorije:

Renault 16 je sa danasnje tacke gledista imao neubicajen raspored gde se uzduzno postavljen motor nalazi iza menjaca, plus tipicno francusko ali takodje za danas neobicno resenje torzionih sipki za prednje ogibljenje.

Fiat 127 je dobio savremene OHC motore tek od 1977. Ritmo se pojavio 1978. Delta 1979. a Alfa 33 1983. Prva dva su manje vise na mehanici Fiata 128 (samim tim rodjaci sa Zastavom 101) a 33 je opet neobican auto sa uzduzno postavljenim i uz to bokser motorom.

Moderan hatchback po danasnjem shavatanju je vozilo koje ima napred i popreko postavljen OHC motor u ravni sa menjacom i poluosovinama nejednake duzine, MacPherson prednje ogibljenje, te treca odn peta vrata pozadi. Iako je i ranije bilo automobila koji su posedovali neke od ovih osobina prvi izaslanik koji je obuhvatio sve navedeno je Zastava 101. Posto Kec nije doziveo komercijani uspeh sirom sveta ili barem Evrope, prvi sledeci predstavnik koji je to uspeo je ipak Golf I.

Stingray

pre 4 godine

@Nebojsa, 1. maj 2019 09:54
Nisam znao da se bavite analizom brendova (što je ozbiljna nauka i dobro se plaća u svetu), pa sam poslao pomalo šaljiv komentar na Vaš ozbiljan istraživački rad vis-à-vis takvog jednog ozbiljnog automobila, kao što je Golf. Mi, neupućeni i neinformisani konzumenti, sa nestrpljenjem očekujemo Vašu sledeću analizu nekog drugog automobilskog brenda - po Vašem izoru.

Metropola

pre 4 godine

Kada sam pre više od 20 godina ušao u auto industriju, mislio sam da ću ga voziti jednog dana. Još uvek mi se ne da par hiljada evra više za značku na haubi i zavist komšiluka.
(Vozač, 01. maj 2019 00:12)... paaa ako si zbog takvih stvari zeleo da ga kupis... nemoj! Kupi deci nesto korisno.

Metropola

pre 4 godine

golf se dobro prodavao dok je bio VW iliti narodski auto. kao sto neko rece prekruto za iole dalje putpvanje. ali su djelovi bili jeftini i zbog te krutosti je bio mrvu otporniji za nase i uopste sve ostale kozje staze. sada vec duze nije prodavan toliko kao nekad i zivi na staroj slavi. bas kao i mercedes koji je s poslednjom generacijom vozila imao problema.
(spontana slucajnost, 01. maj 2019 08:50)... rodjace pa i sad se dobro prodaje, samo sto ga sad ne kupuje sirotinja!

vladimir

pre 4 godine

господин Голф фон Пасат,немачки стручњак за фолксвагенске односе...;-);-);-) ("пљиж")....

izhlapjeli starac

pre 4 godine

DC
Ne moraš za današnje automobile da naglašavaš da imaju OHC motor. Mislim da danas ne postoji motor koji ima bregastu sa strane.

Nebojsa

pre 4 godine

@stingray
Mlako, mlako. Los pokusaj da budes duhovit.
Nisam ja ni fanboj, sektas, niti sam ogranicen. Na isti nacin mogu da proanaliziram i druge brendove. Recimo da sitcajem okolnosti imam prilike da upoznam razlicite automobile i brendove.
Ne vozim VW. Poslednji VW smo imali pre 10ak godina.

Nebojsa

pre 4 godine

@Stingray
Ja radim u auto industriji. I ne smatram sebe strucnjakom.
A na maliciozne komentare eksperata iz VIP loze GSPa retko odgovaram, osim kad mogu da pomognem; a ovaj put mogu- Golf je sa stanovista auto industrije ozbiljan automobil ili bolje receno proizvod. Sta neko voli, ne voli, obozava, mrzi, nije tema niti clanka, stvar je misljenja pojedinca. Ne vozim VW i ne radim za VW.