Ponedeljak, 29.04.2019.

17:45

Tesla će preći magičnu cifru od 1.000 km

Izvor: B92

Tesla æe preæi magiènu cifru od 1.000 km IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Milan

pre 4 godine

@milojko-sta napadas ovog lika sto vam je dao racunicu? Nije dobra? Okej povecaj vreme punjenja za 20%. I sta dobijas? Skoro ista vremena.
Znam lika u Novom Sadu kupio je Hyundai Konu elektro sa baterijom od 60 kW. Morao je iz Hrvatske da je uveze, nikakvih problema sa uvozom i carinom i registracijom nije imao. Zivi na drugom spratu.
Kad sam ga pitao kako puni auto samo se nasmejao i kaze spusti sa terase dole kabl, pa uz trotoar i preko do auta. Nikad mu se jos nije desilo da mu neko ukrade kabl ili da mu iskljuce auto, a zivi na Grbavici.
Znaci covek puni auto na obicnu Schuko uticnicu i prezadovoljan je. Uvek puna baterija, bez problema do BG ili gde god je naumio. Kad ide za BG samo se spusti do Bubanj Potoka i dopuni na brzom punjacu bateriju. Sedne pola sata i ima punu bateriju.

Nemojte da govorite gluposti kako ce “mreza da kolabira” i kako “nema dovoljno punjaca”.
Ljudi, svako od nas ima minimum 20 punjaca za elektro auta u svojoj kuci. Svaka uticnica je punjac.

Pa evo i ovi “rani korisnici” u svetu preko 90% punjenja ostvare kod kuce a ne u gradu. Jednostavno.

E sad, ako neko zivi u Blokovima, onda je to problem.
Ali, ako kablovski operateri mogu da razvuku kablove po celoj srbiji ili EPS do svake kuce ne vidim sa ce biti problem u skoroj buducnosti da SVAKO parking mesto ima barem obicnu uticnicu, ili cak industrijsku trofaznu.
Struja je tu, kablovi su tu, parkinzi su tu, nece biti problema

Zeljko

pre 4 godine

Ovde se stalno vrti jedna ista prica vezano za punjenje. Naime kakvo je normalno koriscenje auta u slucaju da se ne koristi za posao. Dnevno se prelazi u Beogradu od 20km do ajde 100km recimo. Znaci baterija od 60kw se isprazni za trecinu. To se nocu dopunu iz zezanja jer se baterija puni jednom a inda samo dopunjuje. Cak se to recimo kod Tesle 3 moze raditi svaki treci dan ako se vozi po 50-tak kilometara dnevno. Ja ne kapiram u cemu je problem. U Srbiji je realno voziti Reno ili Nisan i cak i kod tih e auta baterija se moze dopunjavati svaki drugi dan. I za kraj sa 5 punjaca u Srbiji na magistralnim pravcima i onih par u Beogradu nema govora o e-autima. Mreza brzih punjaca je neophodan minimum da se o tome razmislja. Hrvatska je svetlosnu godinu ispred Srbije sto se toga tice izmedjuostalog zato sto je u EU. U Srbiji treba da se izvrsi pritisak na ministarstvo za saobracaj ne bi li se stvorili bolji uslovi za pocetak elektrifikacije koja ce se desiti neminovno. Pitanje je samo da li pre ili kasnije. Zavisi od vas.

Milojko

pre 4 godine

@za morona
Ne valja ti matematika prijatelju.
Kao prvo efikasnost punjenja nikad nije veca od 80% (i to u idealnim uslovima, na sobnoj temperaturi, i da nije ukljuceno grejanje, svetla, sentry mod itd.), a kao drugo kad se puni preko 80% kapaciteta baterije punjenje traje neuporedivo duze.

EU Citizen

pre 4 godine

Mislim da nema šanse da zimi na temperaturama ispod nule, sa grejanjem, muzikom i svim ostalim što je normalno upaljeno pređe više od 300-400 km, a sa bilo kojim iole normalnim punjačem punjenje će trajati milion godina, dok sa ovim što, kao, može da napuni za 30-40 minuta, ne bih baš stajao blizu, to da je i tih 30-40 minuta 7-8 puta ili barem 3-4 duže vreme nego što bi smelo da bude i da ne pominjem :)) Niti cenu takvog automobila i pad performansi baterija. Još su duge godine ispred elektroautomobila dok ne postanu zaista udobni i konkurentni za zahtevne ljude koje baš zabole da virtue-signaluji preko kola kaokalifornijski levičarski degenerici :)) Ja im, da ne stekne neko pogrešan utisak, u tom smislu držim pesnice, kao što držim svakom stvarnom tehnološkom napretku, ali sam intenzivno alergičan na ovo konstantno kljukanje i filovanje lažima i poluistinama, lopovske dotacije, deformacije tržišta i ostala preuranjena i arogantna nametanja elektroautomobila od strane neokomunista i ekoterorista. Kad budu udobni i tržišno konkurentni bez državne krađe i privilegija, onda će ih normalan čovek sam kupiti, dotle je to štetočinstvo, pljačka, fanatizam i mufljuzluk.

Bob

pre 4 godine

Malo je to za Srbe. Dok ne naprave da može za Halkidiki i nazad sa jednim punjenjem. I tako svaki dan.

Ko bre sirotinja? Daj pet hiljada kilometara! Ili pet ili ništa!

Za morona

pre 4 godine

@moron-nije tesko izracunati samo malo upali mozak. Ako ovaj Roadster ima bateriju od 200 kW on se na obicnij uticnici napuni za 90 sati (200/2.5 koliko struje daje obicna uticnica).
Sa druge strane, na obicnij uticnici za TA pec (trofazna) sa adapterom napuni se za 30 sati (200/6.5 na struju 16A i 400V).
Ako imate jacu struju (32A sto moze da se trazi od elektrodistribucije) napunice se za 15 sati (200/14).
Ako ga punite na sporim javnim punjacima (200/22) napuni se za 8 sati.
Ako ga punite za srednje brzim javnim punjacima (200/50) napuni se za 4 sata. Takav punjac instaliraju putevi srbije, imamo za sad 5 u drzavi.
Ako ga punite na staroj verziji superchargera napuni se za sat i malo vise vremena (200/250)
Ako ga punite na novom superchargeru napuni se za 45 min (200/250)
Ako ga punite na novoj Ionity mrezi, napuni se za pola sata (200/350).
Sve u svemu, posle 1000 predjenih km ne bih imao problem da stanem na “nas” besplatni punjac i izblejim cetiri sata. Struja besplatna i vozis besplatno 1000 km.
To je cena u dizelu i benzinu oko 25000 dinara (15 litara na 100 km ekvivalent auta).
Tako da ne vidim problem.
Naravno, ljudi koji kupuju ovakav auto od 250.000 evra mislim da ih ne zanima potrosnja, ali zasto ne???
Ako punis nocu po jeftinoj “crvenoj” tarifi, auto od 60 kw napunis za 200 dinara! A imas 400 km domet! Alo! Vrh!

Zeljko

pre 4 godine

Ko od sale. Vec sad je moguce u specijalnom rezimu i Model S i X voziti preko 1,000km link:

https://insideevs.com/news/332631/tesla-model-s-100d-sets-production-ev-range-record-of-1078-km-670-miles-on-single-charge/

Ahtung

pre 4 godine

Штета што су батерије толико скупе, а издржавају само 100-150 макс. 200 пуњења. Интересантно да је литијум у батерији најјефтинија ставка, свега 5% од укупне цене.

PRAVI VALTER

pre 4 godine

702 miliona kvartalni gubiyak!! 
(PRAVI VALTER, 29. april 2019 22:37) 
da ali ne zbog prodaje vozila nego kolicine ulaganja. pravi jos dve gigafactories
(achitwn, 30. april 2019 07:10)
Jok pravi novu planetu u našoj galaksiji, moći će da pređe 1350 km sa jednim punjenjem!

Gane

pre 4 godine

ovi sto sipaju za crvenu ce opet da kazu malo
(amg, 30. april 2019 00:42)
Jok, ima da traže da ga napune u fabrici, a on da vozi dok se ne isprazni. Očigledno ne znaš kako radi mozak budale. Budalu ne zanima kako će pametan da se dovija da bi zadovoljio budalu, za to pametnom i služi pamet (po budali).

dilema

pre 4 godine

Ilon Musk je kupio pre 2 meseca fabriku baterija koja se zove Maxwell. Oni prave solid state battery koje imaju duplo veći kapacitet, lakše su u masi i jeftinije za proizvodnju. Pored roadstera još jedan auto će koristiti te baterije. Automobil se zove "Piech Mark Zero" bio je predstavljen na sajmu automobila u Ženevi pre mesec dana. To znači da će 2020-a biti revolucionarna ne samo za auto industriju već i za kompletnu industriju.

Cinique

pre 4 godine

Njega bi doveo u Srb na mesec dana,njegovim smernicama za par godina bi bili Linhestajn ;)
(anta, 29. april 2019 20:53)
Ne brini, i ovi su na putu da Srbija postane veličine Lihtenštajna.

Titogradjanin

pre 4 godine

Meni je iskreno dovoljno i 600km da predjem iz cuga i to uz malo oštriju vožnju a ne da penzionerski vozim. i bio bih zadovoljan da se za nekih pola sata baterije napune da mogu izgurati sledećih 300km. sve preko toga je veliki plus, a realno slijedi nam ne evolucija nego revolucija u automobilskoj industriji. ko ima kuće i još solarne panele pa on će besplatno da se vozi praktično. mada ja lično smatram da je budućnost vodonik.

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 4 godine

Mask je cudo od coveka. Njega bi doveo u Srb na mesec dana,njegovim smernicama za par godina bi bili Linhestajn ;)
(anta, 29. april 2019 20:53)
vi razumete da je on maskota firme i da nije on taj koji radi jer onaj koji radi nema vremena da twiteriše

miki

pre 4 godine

Nema šanse to zimi na -10C ne može ni 200km da prođe. Ovaj je laganiji dvosed manji pa možda može nešto više. Kapacitet bateeija drastično opada po hladnom vremenu a i sa godinama. To je za bogataše koji imaju dva tri auta jedan električni za prestiž i uživanje a ostali za stani-pani.. Mada kapa dole stvarno napreduju naročito u vezi autonomne vožnje. Mora neko da bude pionir. Vremenom će ostala automobilska industrija prihvatiti te inovacije. Automobili će ići bez vozača unaokolo.

moron

pre 4 godine

A na običnu kućnu monofaznu utičnicu (kakvu imam u garaži stambene zgrade), trebaće mu koliko dana da se napuni? Jedna nedelja godišnjeg odmora bi bila dovoljna da se napuni?

achitwn

pre 4 godine

702 miliona kvartalni gubiyak!!
(PRAVI VALTER, 29. april 2019 22:37)
da ali ne zbog prodaje vozila nego kolicine ulaganja. pravi jos dve gigafactories

tokvil

pre 4 godine

tvrdnja kako čelnici tesle nisu do sada preuveličavali autonomiju svojih vozila, naprosto ne stoji, i dovoljno je guglovati minut pa se u to uveriti... no, i pored toga, autonomije kojima se već danas približavamo, naprosto su fascinantne, te ne čudi da se desetine milijardi dolara širom sveta ulažu u istraživanja baterija - profiti koji će uslediti iz svega - od telefona do vozila - vrati će ih mnogostruko

Drnch

pre 4 godine

Jos da je od nemacke trojke, iz proslog veka ali ko casa. Presao 170 000, iskljucivo za nedeljnu sluzbu. Po mogucstvu dizel, ali nije obavezno.

Cinique

pre 4 godine

Njega bi doveo u Srb na mesec dana,njegovim smernicama za par godina bi bili Linhestajn ;)
(anta, 29. april 2019 20:53)
Ne brini, i ovi su na putu da Srbija postane veličine Lihtenštajna.

tokvil

pre 4 godine

tvrdnja kako čelnici tesle nisu do sada preuveličavali autonomiju svojih vozila, naprosto ne stoji, i dovoljno je guglovati minut pa se u to uveriti... no, i pored toga, autonomije kojima se već danas približavamo, naprosto su fascinantne, te ne čudi da se desetine milijardi dolara širom sveta ulažu u istraživanja baterija - profiti koji će uslediti iz svega - od telefona do vozila - vrati će ih mnogostruko

Drnch

pre 4 godine

Jos da je od nemacke trojke, iz proslog veka ali ko casa. Presao 170 000, iskljucivo za nedeljnu sluzbu. Po mogucstvu dizel, ali nije obavezno.

Titogradjanin

pre 4 godine

Meni je iskreno dovoljno i 600km da predjem iz cuga i to uz malo oštriju vožnju a ne da penzionerski vozim. i bio bih zadovoljan da se za nekih pola sata baterije napune da mogu izgurati sledećih 300km. sve preko toga je veliki plus, a realno slijedi nam ne evolucija nego revolucija u automobilskoj industriji. ko ima kuće i još solarne panele pa on će besplatno da se vozi praktično. mada ja lično smatram da je budućnost vodonik.

achitwn

pre 4 godine

702 miliona kvartalni gubiyak!!
(PRAVI VALTER, 29. april 2019 22:37)
da ali ne zbog prodaje vozila nego kolicine ulaganja. pravi jos dve gigafactories

dilema

pre 4 godine

Ilon Musk je kupio pre 2 meseca fabriku baterija koja se zove Maxwell. Oni prave solid state battery koje imaju duplo veći kapacitet, lakše su u masi i jeftinije za proizvodnju. Pored roadstera još jedan auto će koristiti te baterije. Automobil se zove "Piech Mark Zero" bio je predstavljen na sajmu automobila u Ženevi pre mesec dana. To znači da će 2020-a biti revolucionarna ne samo za auto industriju već i za kompletnu industriju.

Za morona

pre 4 godine

@moron-nije tesko izracunati samo malo upali mozak. Ako ovaj Roadster ima bateriju od 200 kW on se na obicnij uticnici napuni za 90 sati (200/2.5 koliko struje daje obicna uticnica).
Sa druge strane, na obicnij uticnici za TA pec (trofazna) sa adapterom napuni se za 30 sati (200/6.5 na struju 16A i 400V).
Ako imate jacu struju (32A sto moze da se trazi od elektrodistribucije) napunice se za 15 sati (200/14).
Ako ga punite na sporim javnim punjacima (200/22) napuni se za 8 sati.
Ako ga punite za srednje brzim javnim punjacima (200/50) napuni se za 4 sata. Takav punjac instaliraju putevi srbije, imamo za sad 5 u drzavi.
Ako ga punite na staroj verziji superchargera napuni se za sat i malo vise vremena (200/250)
Ako ga punite na novom superchargeru napuni se za 45 min (200/250)
Ako ga punite na novoj Ionity mrezi, napuni se za pola sata (200/350).
Sve u svemu, posle 1000 predjenih km ne bih imao problem da stanem na “nas” besplatni punjac i izblejim cetiri sata. Struja besplatna i vozis besplatno 1000 km.
To je cena u dizelu i benzinu oko 25000 dinara (15 litara na 100 km ekvivalent auta).
Tako da ne vidim problem.
Naravno, ljudi koji kupuju ovakav auto od 250.000 evra mislim da ih ne zanima potrosnja, ali zasto ne???
Ako punis nocu po jeftinoj “crvenoj” tarifi, auto od 60 kw napunis za 200 dinara! A imas 400 km domet! Alo! Vrh!

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 4 godine

Mask je cudo od coveka. Njega bi doveo u Srb na mesec dana,njegovim smernicama za par godina bi bili Linhestajn ;)
(anta, 29. april 2019 20:53)
vi razumete da je on maskota firme i da nije on taj koji radi jer onaj koji radi nema vremena da twiteriše

moron

pre 4 godine

A na običnu kućnu monofaznu utičnicu (kakvu imam u garaži stambene zgrade), trebaće mu koliko dana da se napuni? Jedna nedelja godišnjeg odmora bi bila dovoljna da se napuni?

Gane

pre 4 godine

ovi sto sipaju za crvenu ce opet da kazu malo
(amg, 30. april 2019 00:42)
Jok, ima da traže da ga napune u fabrici, a on da vozi dok se ne isprazni. Očigledno ne znaš kako radi mozak budale. Budalu ne zanima kako će pametan da se dovija da bi zadovoljio budalu, za to pametnom i služi pamet (po budali).

PRAVI VALTER

pre 4 godine

702 miliona kvartalni gubiyak!! 
(PRAVI VALTER, 29. april 2019 22:37) 
da ali ne zbog prodaje vozila nego kolicine ulaganja. pravi jos dve gigafactories
(achitwn, 30. april 2019 07:10)
Jok pravi novu planetu u našoj galaksiji, moći će da pređe 1350 km sa jednim punjenjem!

miki

pre 4 godine

Nema šanse to zimi na -10C ne može ni 200km da prođe. Ovaj je laganiji dvosed manji pa možda može nešto više. Kapacitet bateeija drastično opada po hladnom vremenu a i sa godinama. To je za bogataše koji imaju dva tri auta jedan električni za prestiž i uživanje a ostali za stani-pani.. Mada kapa dole stvarno napreduju naročito u vezi autonomne vožnje. Mora neko da bude pionir. Vremenom će ostala automobilska industrija prihvatiti te inovacije. Automobili će ići bez vozača unaokolo.

Bob

pre 4 godine

Malo je to za Srbe. Dok ne naprave da može za Halkidiki i nazad sa jednim punjenjem. I tako svaki dan.

Ko bre sirotinja? Daj pet hiljada kilometara! Ili pet ili ništa!

Zeljko

pre 4 godine

Ko od sale. Vec sad je moguce u specijalnom rezimu i Model S i X voziti preko 1,000km link:

https://insideevs.com/news/332631/tesla-model-s-100d-sets-production-ev-range-record-of-1078-km-670-miles-on-single-charge/

EU Citizen

pre 4 godine

Mislim da nema šanse da zimi na temperaturama ispod nule, sa grejanjem, muzikom i svim ostalim što je normalno upaljeno pređe više od 300-400 km, a sa bilo kojim iole normalnim punjačem punjenje će trajati milion godina, dok sa ovim što, kao, može da napuni za 30-40 minuta, ne bih baš stajao blizu, to da je i tih 30-40 minuta 7-8 puta ili barem 3-4 duže vreme nego što bi smelo da bude i da ne pominjem :)) Niti cenu takvog automobila i pad performansi baterija. Još su duge godine ispred elektroautomobila dok ne postanu zaista udobni i konkurentni za zahtevne ljude koje baš zabole da virtue-signaluji preko kola kaokalifornijski levičarski degenerici :)) Ja im, da ne stekne neko pogrešan utisak, u tom smislu držim pesnice, kao što držim svakom stvarnom tehnološkom napretku, ali sam intenzivno alergičan na ovo konstantno kljukanje i filovanje lažima i poluistinama, lopovske dotacije, deformacije tržišta i ostala preuranjena i arogantna nametanja elektroautomobila od strane neokomunista i ekoterorista. Kad budu udobni i tržišno konkurentni bez državne krađe i privilegija, onda će ih normalan čovek sam kupiti, dotle je to štetočinstvo, pljačka, fanatizam i mufljuzluk.

Zeljko

pre 4 godine

Ovde se stalno vrti jedna ista prica vezano za punjenje. Naime kakvo je normalno koriscenje auta u slucaju da se ne koristi za posao. Dnevno se prelazi u Beogradu od 20km do ajde 100km recimo. Znaci baterija od 60kw se isprazni za trecinu. To se nocu dopunu iz zezanja jer se baterija puni jednom a inda samo dopunjuje. Cak se to recimo kod Tesle 3 moze raditi svaki treci dan ako se vozi po 50-tak kilometara dnevno. Ja ne kapiram u cemu je problem. U Srbiji je realno voziti Reno ili Nisan i cak i kod tih e auta baterija se moze dopunjavati svaki drugi dan. I za kraj sa 5 punjaca u Srbiji na magistralnim pravcima i onih par u Beogradu nema govora o e-autima. Mreza brzih punjaca je neophodan minimum da se o tome razmislja. Hrvatska je svetlosnu godinu ispred Srbije sto se toga tice izmedjuostalog zato sto je u EU. U Srbiji treba da se izvrsi pritisak na ministarstvo za saobracaj ne bi li se stvorili bolji uslovi za pocetak elektrifikacije koja ce se desiti neminovno. Pitanje je samo da li pre ili kasnije. Zavisi od vas.

Ahtung

pre 4 godine

Штета што су батерије толико скупе, а издржавају само 100-150 макс. 200 пуњења. Интересантно да је литијум у батерији најјефтинија ставка, свега 5% од укупне цене.

Milan

pre 4 godine

@milojko-sta napadas ovog lika sto vam je dao racunicu? Nije dobra? Okej povecaj vreme punjenja za 20%. I sta dobijas? Skoro ista vremena.
Znam lika u Novom Sadu kupio je Hyundai Konu elektro sa baterijom od 60 kW. Morao je iz Hrvatske da je uveze, nikakvih problema sa uvozom i carinom i registracijom nije imao. Zivi na drugom spratu.
Kad sam ga pitao kako puni auto samo se nasmejao i kaze spusti sa terase dole kabl, pa uz trotoar i preko do auta. Nikad mu se jos nije desilo da mu neko ukrade kabl ili da mu iskljuce auto, a zivi na Grbavici.
Znaci covek puni auto na obicnu Schuko uticnicu i prezadovoljan je. Uvek puna baterija, bez problema do BG ili gde god je naumio. Kad ide za BG samo se spusti do Bubanj Potoka i dopuni na brzom punjacu bateriju. Sedne pola sata i ima punu bateriju.

Nemojte da govorite gluposti kako ce “mreza da kolabira” i kako “nema dovoljno punjaca”.
Ljudi, svako od nas ima minimum 20 punjaca za elektro auta u svojoj kuci. Svaka uticnica je punjac.

Pa evo i ovi “rani korisnici” u svetu preko 90% punjenja ostvare kod kuce a ne u gradu. Jednostavno.

E sad, ako neko zivi u Blokovima, onda je to problem.
Ali, ako kablovski operateri mogu da razvuku kablove po celoj srbiji ili EPS do svake kuce ne vidim sa ce biti problem u skoroj buducnosti da SVAKO parking mesto ima barem obicnu uticnicu, ili cak industrijsku trofaznu.
Struja je tu, kablovi su tu, parkinzi su tu, nece biti problema

Milojko

pre 4 godine

@za morona
Ne valja ti matematika prijatelju.
Kao prvo efikasnost punjenja nikad nije veca od 80% (i to u idealnim uslovima, na sobnoj temperaturi, i da nije ukljuceno grejanje, svetla, sentry mod itd.), a kao drugo kad se puni preko 80% kapaciteta baterije punjenje traje neuporedivo duze.

miki

pre 4 godine

Nema šanse to zimi na -10C ne može ni 200km da prođe. Ovaj je laganiji dvosed manji pa možda može nešto više. Kapacitet bateeija drastično opada po hladnom vremenu a i sa godinama. To je za bogataše koji imaju dva tri auta jedan električni za prestiž i uživanje a ostali za stani-pani.. Mada kapa dole stvarno napreduju naročito u vezi autonomne vožnje. Mora neko da bude pionir. Vremenom će ostala automobilska industrija prihvatiti te inovacije. Automobili će ići bez vozača unaokolo.

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 4 godine

Mask je cudo od coveka. Njega bi doveo u Srb na mesec dana,njegovim smernicama za par godina bi bili Linhestajn ;)
(anta, 29. april 2019 20:53)
vi razumete da je on maskota firme i da nije on taj koji radi jer onaj koji radi nema vremena da twiteriše

Ahtung

pre 4 godine

Штета што су батерије толико скупе, а издржавају само 100-150 макс. 200 пуњења. Интересантно да је литијум у батерији најјефтинија ставка, свега 5% од укупне цене.

moron

pre 4 godine

A na običnu kućnu monofaznu utičnicu (kakvu imam u garaži stambene zgrade), trebaće mu koliko dana da se napuni? Jedna nedelja godišnjeg odmora bi bila dovoljna da se napuni?

PRAVI VALTER

pre 4 godine

702 miliona kvartalni gubiyak!! 
(PRAVI VALTER, 29. april 2019 22:37) 
da ali ne zbog prodaje vozila nego kolicine ulaganja. pravi jos dve gigafactories
(achitwn, 30. april 2019 07:10)
Jok pravi novu planetu u našoj galaksiji, moći će da pređe 1350 km sa jednim punjenjem!

Drnch

pre 4 godine

Jos da je od nemacke trojke, iz proslog veka ali ko casa. Presao 170 000, iskljucivo za nedeljnu sluzbu. Po mogucstvu dizel, ali nije obavezno.

tokvil

pre 4 godine

tvrdnja kako čelnici tesle nisu do sada preuveličavali autonomiju svojih vozila, naprosto ne stoji, i dovoljno je guglovati minut pa se u to uveriti... no, i pored toga, autonomije kojima se već danas približavamo, naprosto su fascinantne, te ne čudi da se desetine milijardi dolara širom sveta ulažu u istraživanja baterija - profiti koji će uslediti iz svega - od telefona do vozila - vrati će ih mnogostruko

dilema

pre 4 godine

Ilon Musk je kupio pre 2 meseca fabriku baterija koja se zove Maxwell. Oni prave solid state battery koje imaju duplo veći kapacitet, lakše su u masi i jeftinije za proizvodnju. Pored roadstera još jedan auto će koristiti te baterije. Automobil se zove "Piech Mark Zero" bio je predstavljen na sajmu automobila u Ženevi pre mesec dana. To znači da će 2020-a biti revolucionarna ne samo za auto industriju već i za kompletnu industriju.

Gane

pre 4 godine

ovi sto sipaju za crvenu ce opet da kazu malo
(amg, 30. april 2019 00:42)
Jok, ima da traže da ga napune u fabrici, a on da vozi dok se ne isprazni. Očigledno ne znaš kako radi mozak budale. Budalu ne zanima kako će pametan da se dovija da bi zadovoljio budalu, za to pametnom i služi pamet (po budali).

EU Citizen

pre 4 godine

Mislim da nema šanse da zimi na temperaturama ispod nule, sa grejanjem, muzikom i svim ostalim što je normalno upaljeno pređe više od 300-400 km, a sa bilo kojim iole normalnim punjačem punjenje će trajati milion godina, dok sa ovim što, kao, može da napuni za 30-40 minuta, ne bih baš stajao blizu, to da je i tih 30-40 minuta 7-8 puta ili barem 3-4 duže vreme nego što bi smelo da bude i da ne pominjem :)) Niti cenu takvog automobila i pad performansi baterija. Još su duge godine ispred elektroautomobila dok ne postanu zaista udobni i konkurentni za zahtevne ljude koje baš zabole da virtue-signaluji preko kola kaokalifornijski levičarski degenerici :)) Ja im, da ne stekne neko pogrešan utisak, u tom smislu držim pesnice, kao što držim svakom stvarnom tehnološkom napretku, ali sam intenzivno alergičan na ovo konstantno kljukanje i filovanje lažima i poluistinama, lopovske dotacije, deformacije tržišta i ostala preuranjena i arogantna nametanja elektroautomobila od strane neokomunista i ekoterorista. Kad budu udobni i tržišno konkurentni bez državne krađe i privilegija, onda će ih normalan čovek sam kupiti, dotle je to štetočinstvo, pljačka, fanatizam i mufljuzluk.

achitwn

pre 4 godine

702 miliona kvartalni gubiyak!!
(PRAVI VALTER, 29. april 2019 22:37)
da ali ne zbog prodaje vozila nego kolicine ulaganja. pravi jos dve gigafactories

Titogradjanin

pre 4 godine

Meni je iskreno dovoljno i 600km da predjem iz cuga i to uz malo oštriju vožnju a ne da penzionerski vozim. i bio bih zadovoljan da se za nekih pola sata baterije napune da mogu izgurati sledećih 300km. sve preko toga je veliki plus, a realno slijedi nam ne evolucija nego revolucija u automobilskoj industriji. ko ima kuće i još solarne panele pa on će besplatno da se vozi praktično. mada ja lično smatram da je budućnost vodonik.

Milojko

pre 4 godine

@za morona
Ne valja ti matematika prijatelju.
Kao prvo efikasnost punjenja nikad nije veca od 80% (i to u idealnim uslovima, na sobnoj temperaturi, i da nije ukljuceno grejanje, svetla, sentry mod itd.), a kao drugo kad se puni preko 80% kapaciteta baterije punjenje traje neuporedivo duze.

Cinique

pre 4 godine

Njega bi doveo u Srb na mesec dana,njegovim smernicama za par godina bi bili Linhestajn ;)
(anta, 29. april 2019 20:53)
Ne brini, i ovi su na putu da Srbija postane veličine Lihtenštajna.

Zeljko

pre 4 godine

Ko od sale. Vec sad je moguce u specijalnom rezimu i Model S i X voziti preko 1,000km link:

https://insideevs.com/news/332631/tesla-model-s-100d-sets-production-ev-range-record-of-1078-km-670-miles-on-single-charge/

Za morona

pre 4 godine

@moron-nije tesko izracunati samo malo upali mozak. Ako ovaj Roadster ima bateriju od 200 kW on se na obicnij uticnici napuni za 90 sati (200/2.5 koliko struje daje obicna uticnica).
Sa druge strane, na obicnij uticnici za TA pec (trofazna) sa adapterom napuni se za 30 sati (200/6.5 na struju 16A i 400V).
Ako imate jacu struju (32A sto moze da se trazi od elektrodistribucije) napunice se za 15 sati (200/14).
Ako ga punite na sporim javnim punjacima (200/22) napuni se za 8 sati.
Ako ga punite za srednje brzim javnim punjacima (200/50) napuni se za 4 sata. Takav punjac instaliraju putevi srbije, imamo za sad 5 u drzavi.
Ako ga punite na staroj verziji superchargera napuni se za sat i malo vise vremena (200/250)
Ako ga punite na novom superchargeru napuni se za 45 min (200/250)
Ako ga punite na novoj Ionity mrezi, napuni se za pola sata (200/350).
Sve u svemu, posle 1000 predjenih km ne bih imao problem da stanem na “nas” besplatni punjac i izblejim cetiri sata. Struja besplatna i vozis besplatno 1000 km.
To je cena u dizelu i benzinu oko 25000 dinara (15 litara na 100 km ekvivalent auta).
Tako da ne vidim problem.
Naravno, ljudi koji kupuju ovakav auto od 250.000 evra mislim da ih ne zanima potrosnja, ali zasto ne???
Ako punis nocu po jeftinoj “crvenoj” tarifi, auto od 60 kw napunis za 200 dinara! A imas 400 km domet! Alo! Vrh!

Zeljko

pre 4 godine

Ovde se stalno vrti jedna ista prica vezano za punjenje. Naime kakvo je normalno koriscenje auta u slucaju da se ne koristi za posao. Dnevno se prelazi u Beogradu od 20km do ajde 100km recimo. Znaci baterija od 60kw se isprazni za trecinu. To se nocu dopunu iz zezanja jer se baterija puni jednom a inda samo dopunjuje. Cak se to recimo kod Tesle 3 moze raditi svaki treci dan ako se vozi po 50-tak kilometara dnevno. Ja ne kapiram u cemu je problem. U Srbiji je realno voziti Reno ili Nisan i cak i kod tih e auta baterija se moze dopunjavati svaki drugi dan. I za kraj sa 5 punjaca u Srbiji na magistralnim pravcima i onih par u Beogradu nema govora o e-autima. Mreza brzih punjaca je neophodan minimum da se o tome razmislja. Hrvatska je svetlosnu godinu ispred Srbije sto se toga tice izmedjuostalog zato sto je u EU. U Srbiji treba da se izvrsi pritisak na ministarstvo za saobracaj ne bi li se stvorili bolji uslovi za pocetak elektrifikacije koja ce se desiti neminovno. Pitanje je samo da li pre ili kasnije. Zavisi od vas.

Bob

pre 4 godine

Malo je to za Srbe. Dok ne naprave da može za Halkidiki i nazad sa jednim punjenjem. I tako svaki dan.

Ko bre sirotinja? Daj pet hiljada kilometara! Ili pet ili ništa!

Milan

pre 4 godine

@milojko-sta napadas ovog lika sto vam je dao racunicu? Nije dobra? Okej povecaj vreme punjenja za 20%. I sta dobijas? Skoro ista vremena.
Znam lika u Novom Sadu kupio je Hyundai Konu elektro sa baterijom od 60 kW. Morao je iz Hrvatske da je uveze, nikakvih problema sa uvozom i carinom i registracijom nije imao. Zivi na drugom spratu.
Kad sam ga pitao kako puni auto samo se nasmejao i kaze spusti sa terase dole kabl, pa uz trotoar i preko do auta. Nikad mu se jos nije desilo da mu neko ukrade kabl ili da mu iskljuce auto, a zivi na Grbavici.
Znaci covek puni auto na obicnu Schuko uticnicu i prezadovoljan je. Uvek puna baterija, bez problema do BG ili gde god je naumio. Kad ide za BG samo se spusti do Bubanj Potoka i dopuni na brzom punjacu bateriju. Sedne pola sata i ima punu bateriju.

Nemojte da govorite gluposti kako ce “mreza da kolabira” i kako “nema dovoljno punjaca”.
Ljudi, svako od nas ima minimum 20 punjaca za elektro auta u svojoj kuci. Svaka uticnica je punjac.

Pa evo i ovi “rani korisnici” u svetu preko 90% punjenja ostvare kod kuce a ne u gradu. Jednostavno.

E sad, ako neko zivi u Blokovima, onda je to problem.
Ali, ako kablovski operateri mogu da razvuku kablove po celoj srbiji ili EPS do svake kuce ne vidim sa ce biti problem u skoroj buducnosti da SVAKO parking mesto ima barem obicnu uticnicu, ili cak industrijsku trofaznu.
Struja je tu, kablovi su tu, parkinzi su tu, nece biti problema