Ponedeljak, 15.04.2019.

09:00

Da li se bliži kraj dominacije Nemačke u auto-industriji?

Izvor: Tportal

Da li se bliži kraj dominacije Nemaèke u auto-industriji? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

99 Komentari

Sortiraj po:

Nemanja

pre 5 godina

Postoji jako dobra sansa da ce dominacija Nemacke auto industrije sa prelazom na elektriku samo da se potvrdi. Naime, Nemacka kao drzava nema skoro nikakve izvore nafte, zavisni su od uvoza. Oslobadjanjem te stege, postaju mnogo manje zavisni od USA/Rusije i mnogo veci faktor u Evropi. Nisu dzabe uzlozili najveca sredstva od svih drugih drzava tradicionalnih proizvodjaca. Problem sa "nemcima" je sto moraju da se tuku "na dva fronta" - i u premijum segmentu i na americkom trzistu, gde je Tesla bog, a i sa nadolazecim "kinezima" sa cetvorocifrenim cenama. Ukoliko uspeju u potonjem, dakle, ukoliko uspeju da omasove i znacajno smanje cene osnovnog prevoznog sredstva na struju, napravili su sebi "novog Golfa", zlatnu koku koju ce da muzu decenijama.

ja

pre 5 godina

@ (Gradimir, 16. april 2019 19:58)

Aman bre ljudi, izvucite glave iz peska. Tesla ništa ne proizvodi: "Tesla claims that Gigafactory will assemble battery packs from batteries purchased overseas for significantly less cost using economies of scale, innovative manufacturing, reduction of waste, and the simple optimization of locating most manufacturing assembly processes under one roof." Tesla kupuje gotove baterije, a onda ih u Gigafabrikama vezuje u battery pack-ove koji se koriste za vozila.

TurboSrbin

pre 5 godina

TNT drugar, bez uvrede. Tema je zanimljiva i procitao sam dosta dobrih komentara sa obe strane. U pravu si da se razumemo u sve, ali kada treba da se dokazemo u praksi, to nam nije jaca strana. Ali sta ces, "Mozda ne znamo da radimo, ali znamo da se bijemo", he,he. U svakom slucaju, ovo su samo komentari, a ova tema je jedna od kvalitetnijih. Bez sikiracije, nece benzinci skoro u istoriju, bar ne kod nas.

Oskar

pre 5 godina

Kina već jeste lider što se rEVolucije tiče. Kao što je već navedeno u drugim komentarima, BYD i CATL su ozbiljni igrači koji su među top 3 zajedno sa Panasonikom.

Kineska vlada igra pametno i pomagajući CATL i BYD u ekspanziji, regulacijama i subvencijama predvodi novu transformaciju u auto industriji.

https://youtu.be/3BZ2225OJDg

Inače, Tesla je u Kini dobila specijalne privilegije i pomoć u izgradnji nove fabrike. Sve to kako bi ubrzala nadmetanje lokalnih proizvođača sa obzirom da je Tesla viđen kao statusni simbol u Kini.

Ostaje da se vidi za koje baterije će se Tesla opredeliti u Kini.

Fabrike tek koje se grade će dovesti dalji pad u ceni baterija koje su trenutno najskuplji deo EV, a konkurencija će dovesti do sve boljeg izbora.

Ono što je najverovatnije, a to je da ćemo u budućnosti voziti aute sa kineskim baterijama.

Nemačka auto industrija se kladila na svoj dizel time što su varali, sada je frka jer zaostaju u tehnologiji; primer je e-tron koji je samo po završnoj obradi bolji od Tesle, dok je sve ostalo u prednosti Tesle.

Cela poenta sa baterijama jeste količina, a onaj ko proizvodi najviše je upravo i taj koji ima najbolju zaradu. Pored baterija, tehnologija je isto tako bitna, a Kina itekako prati i taj trend.

Gradimir

pre 5 godina

Među proizvođačima baterija za EV, Tesla-Panasonik trenutno proizvode baterija za godišnji nivo od 23-24 GWh, što ih stavlja na 1 mesto na listi. Gigafabrika 1 je projektovana za 35 GWh i trenutno radi sa 2/3 kapaciteta. To im je usko grlo u proizvodnji automobila. Mask se nada da će poboljšanjem procesa proizvodnje duplirati projektovani kapacitet, ali on je uvek bio preveliki optimista.

TNT

pre 5 godina

@Turbosrbin kaže:„Nije poenta pobediti u misljenju po svaku cenu, vec da to misljenje ima najbolju mogucu pozitivnu implikaciju za celokupno drustvo.” Grohotom se smejem na ovaj komentar. Kao što rekoh, ako se u nešto razumeš, PA UZMI PARE NA TOME, ali poenta je da pola ljudi ovde nema pojma o onome što piše, međutim to ih ne sprečava u iznošenju mišljenja. 7 miliona Srba = 7 miliona najboljih fudbalskih selektora, 7 miliona najboljih poznavalaca političke situacije u svetu, 7 miliona najboljih poznavalaca prilika u automobilskoj industriji, 7 miliona proroka... Kupujemo polovne automobile koje Nemac baci na otpad, ali znamo gde on greši, kako će da propadne i zašto će to da se desi. Gajimo idolopoklonstvo prema marki automobila koju smo videli na internetu. U pravu si - vreme je da prestanem da komentarišem bilo šta ovde, ja sam problem.

TurboSrbin

pre 5 godina

Svi se ponadali da je ovo konacno tema bez svadje ali pojavi se TNT sa svojim komentarom da nas razuveri. Pa poenta diskusije i jeste da se iznose cinjenice i argumenti, da se vodi konstruktivna rasprava i da svi nesto naucimo. Iznesi svoje argumente i cinjenice vezane za SUS motore i pusti drugu stranu da uradi isto. Zakljucke iznesite sami i tako se rukovodite prilikom kupovine sledeceg automobila. To je parlamentarizam a ne svadja i nadglasavanje ala “skupstina Srbije”. Nije poenta pobediti u misljenju po svaku cenu, vec da to misljenje ima najbolju mogucu pozitivnu implikaciju za celokupno drustvo.

TNT

pre 5 godina

Kako znate šta će biti dominantno na tržištu? "Nova tehnologija" elektorautomobila sa početka 19 veka? Da se nije dogodio dieselgate da li biste isto tako pričali? Ponovo ponavljam - ako toliko verujete u elektorautomobile, pa zašto ne prodate sve što imate i na berzi kupite akcije obožavane Tesle ili neke druge kompanije koja pravi elektroautomobile, umesto što ovde prosipate pamet? A za ove što se u sve razumeju i za sve iznose precizne podatke: što ne osnujete neki startap, napravite sopstveno električno vozilo i pokažete svima nama kako to treba da izgleda, a usput i unovčite svoje ogromno znanje? Ovako, komentarisanjem prednosti elektorautomobila na temu Bloomberg članka koji jedva čeka propast nemačke autoindustrije, sve to vaše je mlaćenje prazne slame.

ja

pre 5 godina

@ (rog, 16. april 2019 10:03)

I Panasonik i Tesla, kažeš? Ajd malo uzmi pa pročitaj, pa ćeš videti da je Panasonik = Tesla. Panasonik je pozajmio tehnologiju i obavezao se da uloži 5 mlrd dolara u Tesline Gigafabrike. Panasonik i upravlja Teslinom Gigafabrikom, a mogu da se nađu na listi najvećih proizvođača samo ako i jedni i drugi dva puta upotrebljavaju iste podatke.

Ne uračunavajući akumulatore i baterije za domaćinstva, već samo za električna vozila, 3 najveća proizvođača litijum jonskih baterija na planeti trenutno su:

- A123 Systems (američka firma koja je u vlasništvu Wanxiang Group Corporation iz Hangdžoua, Kina), koja trenutno ima najbolju i najnoviju tehnologiju za proizvodnju fosfatnih Li-ion baterija - LiFePO4, koja će apsolutno biti standard za baterije za el. automobile u budućnosti, jer inicijalni testovi pokazuju da bi mogle da traju i 20+ godina bez značajnog gubljenja kapaciteta,

- BYD iz Šenžena, Kina (takođe i trenutno najveći proizvođač električnih vozila na svetu. Interesantno je da su pobedili na oko 90% tendera u SAD za električna vozila za javni prevoz i pored trgovinskog rata koji je u toku) i

- Contemporary Amperex Technology iz Ningdea, Kina, koji trenutno ima najveće kapacitete za proizvodnju, sa 12 GWh, tako da se očekuje da oni tek počnu da dominiraju.

Ostali mogu da se nađu na listi samo ako uračunaju baterijice za ručne satove, daljince i usisivače, ali to ovde nije tema...

EU Citizen

pre 5 godina

Ako se bliži, hvala bogu za to, ima tu par okej brendova, poput Mercedesa ili BMW-a, ali ako se pogleda globalno, poslednjih decenija nemačka industrija je za mene sinonim za dosadu, i to dosadu sa prilično lošim odnosom cena/kvalitet.

Kada ce zakon za oldtajmere ?

pre 5 godina

Znaci da u buducnosti, zbog cene baterija, vise nece biti polovnih automobila. Osim ako baterije padnu na 300 Evra sto je tesko da ce da se desi. I, sta ce onda da vozi prosecan covek u Srbiji ?

rog

pre 5 godina

Jel se ti zezaš, ili troluješ?!?!?! 

Od prvih 10 proizvođača litijumskih baterija, prvih 8 su kineske kompanije (9. i 10. su Hitachi i Johnson)...
(ja, 16. april 2019 08:00)

Panasonic
Samsung
LG
Toshiba
Tesla

Kazes sve kineske kompanije?

Tomo

pre 5 godina

Je, električni motor je malen, lagan, jednostavne konstrukcije i jeftin u proizvodnji, ali baterija je sve suprotno; velika, teška, skupa, malog kapaciteta, sporo se puni ...

Dante

pre 5 godina

@EV:

Ja zivim u stanu na 4om spratu i vozim BMW keca koji me fantasticno sluzi vec 2 godine. Dizel sa predjenih 50.000 km.

Meni da i das Tesla za dzabe nemam gdje da ga punim. Da imam kucu onda ok, Tesla je odlican autom. Ali kuca kosta (SWE) kao 20 BMW 1 ili 5 Tesla.

Nikakav hejt vec realnost u mom slucaju. Ovde i sad a sta ce biti u buducnosti ce da vidimo.

Joca

pre 5 godina

Razvoj električnih automobila nema skoro pa nikakve veze sa načinom dobijanja električne energije, nego sa uštedom energije uopšte. Sistem distribucije električne energije je višestruko efikasniji (dakle i jefftiniji) nego bilo koji drugi način distribucije energije, a distribucija nafte i derivata je najmanje efikasan sistem. Ni najzagriženiji ovisnici nafte nikada neće otkazati električni priključak iako struju za domaćinstvo mogu da proizvedu i sami, generatorom.
Električni automobili su u svetu automobila pandan LED osvetljenju. U početku zamene klasičnog i LED svetlo je bilo vrlo skupo, ali trajnije, energetski efikasnije i konstrukcijski fleksibilnije. Na kraju i kumulativno infrastrukturno jeftiniji sistem. Elektromobili potpuno isto, samo na energetski višem nivou pa su i uštede energije mnogo veće.

Gradimir

pre 5 godina

Ja se nadam da će električni automobili prevladati tržištem i to što pre to bolje. Mnogi problemi koje komentatori navode su već rešeni, samo je pitanje cene da bi se omasovili. Ja mislim da su trenutni modeli dobri sigurno za 80%, a možda i preko 90% populacije. Za one preostale će biti vrlo brzo. Kapacitet baterija raste za 5% godišnje, brzina punjenja se povećava, baterije se već recikliraju ali još uvek nema potrebe da se to radi masovno. Što se tiče zagađenja pri proizvodnji, ne vidim kako može išta da prevaziđe zagađenja naftom, a o zagađenju pri upotrebi i da ne pričamo. Jako bitna paralelna priča je proizvodnja struje. Tu nas očekuju strašni proboji. Već danas je cena struje iz solarnih panela konkurentna termoelektranama, a ponegde čak i jeftinija. Sad je kWh na veliko oko 2 centa, a za koju godinu ćete moći da kupite panele koji će pojedincu proizvoditi i jeftiniju struju. Pored jeftinije proizvodnje napravljeni su proboji i u tehnologiji, pa će hibridni paneli sa više slojeva ćelija podići efikasnost sa sadašnjih 20-ak na preko 30% posto. Običan svet nije ni svestan koliko SUS motori gube smisao u takvim uslovima. Električni pogon će biti svuda, a početke toga, pored auto industrije, imamo čak i u avijaciji gde je odnos mase i energije najbitniji. Znate li šta je Henri Ford, koji je smatrao da svako treba da ima mogućnost da kupi automobil, odgovorio na pitanje "šta želi običan čovek?"
"Bržeg konja!"
Samo retki vide unapred šta će doneti progres.

Direktor

pre 5 godina

Ne znam ko će dominirati u auto industriji ali znam da se nafti kao gorivu bliži kraj. Cenu drži visoko još samo kontrola pumpanja od strane OPEC plus Rusija. A ni to ne može doveka. Sa svakim novim automobilom, autobusom, kamionom na baterije smanjuje se broj onih koji troše naftne derivate. Za pretpostaviti je da će u najkraćem roku svi razvijeni gradovi proterati iz javnog prevoza autobuse sa unutrašnjim sagorevanjem. Baterije su isto prljava tehnologija ali koncentrisana oko mesta proizvodnje. A i šta to razvijene zemlje briga baterije se uglavnom prave u Kini.

ja

pre 5 godina

@ (rog, 15. april 2019 19:36)

Jel se ti zezaš, ili troluješ?!?!?!

Od prvih 10 proizvođača litijumskih baterija, prvih 8 su kineske kompanije (9. i 10. su Hitachi i Johnson)...

Srbivoje

pre 5 godina

Cekajte ljudi, koliko su trosili prvi SUS motori i jel bilo ovoliko benzinskih kao sad. Elektricni automobili u masovnoj upotrebi su relativno novi i imaju potencijal da budu bolji vozila sa SUS motorima. Bice tesko, ali taj prelaz ce morati jednom da se desi. Samo je pitanje hoce li taj osecaj ubrzanja i snage moci da nadomesti zvuk, manuelca i miris benzina..

Srbivoje

pre 5 godina

Prvi put da na sekciji automobila ne vidim nikakva prepucavanja, vredjanje i svadje, samo normalne rasprave. Svaka cast ljudi!


Ili sam prerano komentarisao.

Nikola

pre 5 godina

cena zamenske baterije za Teslu 3 je 8000 e a mora da se menja posle nekog br punjenja, tj na oko 7 god.. 
(C i n i k, 15. april 2019 16:26) 

Cena turba za BMW 1200EUR, cena dizni 400EUR po komadu, cena DPF-a 1K, cena zamena ulja i redovnih servisa motora i menjača 8000EUR, a ceo auto mora da se menja za 7 godina ;-)

Zoki kaze

pre 5 godina

"Električni motor za automobil ima samo dvadesetak delova, nema izduvnog sistema, menjača ili rezervoara, cena izrade je manja, a može ga podići samo jedan čovek."

I uprkos svemu navedenom, duplo je skuplji on konvencionalnog motora? Gde je logika?

jaretina

pre 5 godina

Krenem iz Minhena sa svojim dizel turanom i punim rezervoarom i stignem u Beograd bez točenja goriva...
(danger, 15. april 2019 11:20)
uskoro više nećeš moći krenuti iz centra minhena, niti ući u centar bgd.
kako ne shvataš da si ti relikt prošlosti koga će uskoro prebaciti promene.
ko se ne prilagodi, nastradaće.

elektro inzenjer

pre 5 godina

@dača Nekada je rast proizvodnje el. energije bio i po 7% godisnje. A rast od 7% znaci udvostrucavanje proizvodnje svakih 10 godina. I to je moglo da se postigne bez ikakvih problema. Procene su da za SAD, a to je zemlja gde je najveca potreba, potrebno 70% vise proizvodnje da bi sav transport presao na struju. To je sasvim moguce postici, pogotovo sto ce se vecina tih vozila puniti nocu, kada su postojeci kapaciteti ionako nedovoljno iskoristeni. Vetrenjace, a one su najisplativiji nacin proizvodnje struje, ionako vise struje prave nocu nego danju. Razvoj baterija napreduje, ulaze se mnogo novca u to. Za 10 godina ce sve izgledati mnogo drugacije nego sada. Bukvalno ce postojati baterije koje ce struju proizvedenu nocu cuvati za dan, niko nece kupovati nov auto na benzin, struja ce se mahom praviti iz vetroelektrana. Sve je to razradjena tehnologija, samo nam fale jeftinije baterije. Poredjenja radi - isti auto, model 2012 i model 2018 imaju bateriju iste tezine i velicine, a dva puta veceg kapaciteta. Tehnoloski je sve to vec reseno, pitanje je samo masovne produkcije da cene padnu na prihvatljiv nivo.

kele®

pre 5 godina

"Nemci su jaki zato sto su sve radili po standardu." @srki

Sve standarde su ispoštovali osim ekoloških standarda. Tu su malkice lagili. A to je samo što je isplivalo.

K i n i c

pre 5 godina

cena zamenske baterije za Teslu 3 je 8000 e a mora da se menja posle nekog br punjenja, tj na oko 7 god..
(C i n i k, 15. april 2019 16:26)

Ja cuo da beterije u Teslu mora da se menjaju na 2

Dragan

pre 5 godina

Pozdrav ljudi radim u VW u Wolfsburgu, hocu da vam kazem da nemci ulazu milijarde u elekricni pogon ali isto tako ulazu i u novu tehnologiju za benzin i dizel motore pored toga razne nove f-cell pogone i hybride tako da tu jos nista nije gotovo sto se nemaca tice oni ostaju i dalje na vrhu tu moze da vam prica ko sta hoce ja pricam jer svakog dana vidim sta se radi e sad pitanje je samo koliko ce dobro ev da prodje oni hoce da izbace sto vise modela da bi imali i tu njihove moele jer svako ko zeli ev model mora da uzme sa azije ili amerike e da im oni ne bi uzimali delove pustice i tu svoje modele da pokriju sve segmente uglavnom bice sigurno tako da ce ev pogon da zameni dizel a benzin da se prodaje sa hybrid pogonom kao bmw m amg ili audi sport modeli. Pozdrav iz Nemacke

kele®

pre 5 godina

Krenem iz Minhena sa svojim dizel turanom i punim rezervoarom i stignem u Beograd bez točenja goriva. Ne vidim budućnost u kojoj ću to moći sa elekticnim autom, i zato im se ne radujem...
(danger, 15. april 2019 11:20)

Da su se svi vodili Vašom logikom, Vi biste sad došli jašući iz Minhena. Eventualno zapregom.

ljAXE

pre 5 godina

Radijus elektricnih automobila je poslednji jak argument tradicionalista. Medjutim, i tu ce vreme brzo da ih pregazi. Tesla je izbacio V3 punjace, koji auto pune od 0 do 100% za 30 minuta. Kalifornija ima puniace na svakom koraku, i u skorijoj buducnosti bice lakse puniti elektricni od konvencijonalnog automobila. Punjace je moguce postaviti na bilo kom parkingu. Vec se postavljaju na parkinzima turistickih atrakcija, ispred ulaza u firme, ispred restorana, trznih centara. U bilo kojoj zabiti lakse je postaviti puniace na struju od izgradnje pumpe za gorivo sa svim ekoloskim standardima, podzemnim skladistem idr. Da ne napominjem da u 90% slucajeva ljudi preko noci napune kod kuce za odlazak na posao i nazad. Predpostavljam da ce u buducnosti veliki broj elektricnih automobila upravo biti sa malim radijusom jer ih ljudi uglavnom koriste za putovanje na posao. Bice i onih sa dodatnim radijusom za ljude kojima jedan automobil zavrsava sve u porodici. Ubedjen sam da za 10ak godina radijus elektricnog automobila nece biti presudan faktor prilikom kupovine istog.

kele®

pre 5 godina

Samo pogledati telefone prije 20 godina i sad. Upravo zbog SUS motora se usporava razvoj el.automobila. Pa to bi trebalo svima da je jasno.
Zbog ekoloških normi motorizacija se performansama vratila u kasne osamdesete. Samo usporedite Yugo 65 i novi VW Polo 1.0 .
Tehnološki napredak je neminovan sviđalo se to nama ili ne. Ko se prvi uhvati u kolo ima neke šanse. Pogledati Nokiju kao što neko reče. Da samo nabrojim neke njemačke Gigante kojih više nema: Telefunken, Grundig, Blaupunkt, Saba, Nordmende, ITT...

C i n i k

pre 5 godina

EV je ok za grad,ali autonomija i cena...
Ni u EU nema infrastrukture za EV,nmz nigde sa EV na duzi put,mnogo vremena treba da se napuni baterija,cena zamenske baterije za Teslu 3 je 8000 e a mora da se menja posle nekog br punjenja, tj na oko 7 god..
Sve su to za sad veliki problemi pored cene,ali za mozda 15,20 g ipak zavlada Ev.
Nvrjm da ce EV za neko krace vreme da potisne SUS.
Nemacka je ipak veoma preduzimljiva i bogata zemlja,ja verujem da oni nece dozvoliti da ih kinezi i Tesla potisnu,nemci na business gledaji kao na sport,kao mi sto navijamo za kosarku,fudbal i sl,oni navijaju svi slozno da budu jaki...

Lepi

pre 5 godina

Odavno, ja već godinama vozim korejski auto koji troši 5 litara dok mi je nemački gutao 10. Isto će biti i sa električnim vozilima, nemačka će duplo više da gutaju.

EV

pre 5 godina

Za 1000km postoji avion ali zato do posla i nazad (150km) 3-4 puta jeftinije u odnosu na predhodni dizel. Ujutru ponovo pun.
(GuA, 15. april 2019 14:42)

Bravo, konačno neko da kaže prednosti EV, a ne samo mane. Svako jutro puna baterija 100%, spreman za put. Hajde kažite nešto protiv toga, hejteri EV.

Inače, ovde je opšte razvijeno mišljenje da je ušteda 3-4 puta u odnosu na dizel, zato što je tako na zapadu gde je skupa struja i jeftino gorivo, ali kod nas sa skupim gorivom i ovako ultra jeftinom strujom, posebno noću, zapravo je oko 30 PUTA jeftinije voziti EV! 100 km (15 kWh) po noćnoj tarifi košta oko 30 dinara.

Milojko bre!

pre 5 godina

@ (Sinko, 15. april 2019 13:24) - čuvena priča marketing gurua o „gradskoj vožnji” i da je 300km realno dovoljno. Pa tih 85% ljudi kojima je to u ovom sistemu dovoljno neće postojati za 20ak godina. Uvodjenjem autonomne vožnje i forsiranjem iste od strane proizvodjača i države, će postati potpuno obesmišljen koncept posedovanja vozila. Plaćaćemo dnevnu/mesečnu/godišnju naknadu za korišćenje ličnog prevoza a iznos će biti odredjen veličinom prevoznog sredstva, luksuzom i distancom. Naručeni auto će nas odvesti do tražene destinacije u skladu sa zadatim parametrima. “Kupci” neće postojati, već samo korisnici. Za neke potrebe će elektro pogon biti dovoljan, ali za duže destinacije eto klasičnog pogona i vola! Rešen problem kratkog dometa baterije, njihovog kratkog veka, vrednosti polovnog automobila... 5 muva jednim udarcem! Naravno ceo taj sistem ce koštati isto ili više od trenutnog jer se niko neće odreći svog dela, samo ćemo mi plaćati više i stalno, što je model iz snova svake moderne kapitalističke kompanije - da se “zakače” na mesečna primanja korisnika!

Lepi

pre 5 godina

Odavno, ja već godinama vozim korejski auto koji troši 5 litara dok mi je nemački gutao 10. Isto će biti i sa električnim vozilima, nemačka će duplo više da gutaju.

Ivan

pre 5 godina

Zamislite da svi u Srbiji predjemo na el. automobile. Vec zagadjujemo prirodu junacki nasim elektranama, sta bi tek bilo kad bi morali da povecamo proizvodnju el. energije?
Sta se desava ako ti auto hitno treba? Recimo, moras dete u 3 ujutru da vozis kod dezurnog lekara a auto na punjacu. Zaboravis da ga prikljucis, posto si imao tezak dan. Milion drugih stvari.
Da ne pominjem koliko unistavamo ovu planetu samom proizvodnjom tih baterija za kola.

ja

pre 5 godina

@ (Lorimer, 15. april 2019 10:57)

Ja sam bio, srećom, i na Zapadu, i u Kini (i Japanu i Južnoj Koreji, Indoneziju, na žalost, nisam uspeo da posetim. Kao ni Indiju, ali to ću uskoro da ispravim). Pitanje je, da li si ti bio? Kina je, do pre desetak godina, bila izvor jeftine radne snage za Zapad. A sad, pitaj taj isti Zapad, koje im je najvažnije tržište. Dobićeš jednoglasan odgovor - Kina. A nešto ne idu siromaštvo i najznačajnije tržište u istu rečenicu... Jeste, Kinezi nemaju isti životni standard kao Amerikanci i Nemci. Verovatno nikada neće ni imati. Ali tu dolazi ona igra velikih brojeva - dovoljno je da svega 10% stanovništva ima takav standard (a već ih ima više) i to ti je već skoro dve Nemačke (pola Evrope, pola SAD)...

U kineskim priobalnim gradovima je tempo stanogradnje takav da, u svakom većem gradu, nikne po JEDAN OBLAKODER DNEVNO. A cene stanova su veće nego na Menhetnu. I SVE SE PRODA! Kina, u ovom trenutku ima više inženjera i više brzih pruga nego sve ostale zemlje na svetu ZAJEDNO. Više prijavljenih patenata i više naučnih radova u svetskim časopisima, nego doskorašnja najinovativnija nacija - SAD.

A ono što je najbitnije od svega, za razliku od zapadnih država, Kina upumpava na stotine milijardi evra u istraživanje novih tehnologija. Zbog toga u Kini nikne po nekoliko hiljada startapova godišnje. Dovoljno je da se jedan promil njih probije i to ti je već na desetine Guglova, Fejsbuka, IBM-ova, Eplova,...

EV

pre 5 godina

Na svaku vest o EV komentatori iznova plasiraju notornu laž da baterija mora da se menja posle 10, 8, 7, pa smo došli i do 5 godina. Niste nikad seli u EV, a iz te fotelje biste bar mogli da pogledate npr. evropske sajtove polovnih automobila, npr. mobile.de i autoscout24.eu, kao i YouTube klipove o starijim EV i videćete da im baterija sasvim lepo radi posle 7-8 godina, sa 85% kapaciteta.

Miloš

pre 5 godina

Bežični prenos električne energije je jedini mogući ubica svih zagađivača vazduha, uključujući i motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Zeljko

pre 5 godina

Ajde neka neki Energeticar napise koliki je visak elektricne energije nocu? Po sadasnjioj potrosnji! E auta se pune nocu. Nikakav problem nije elektricna energija. Opet moram da ponovim da je tu sunce i vetar. Sad ce neko a sta nocu kad nema sunca. Suncana i energija dobijena iz vetra se moze sacuvati na vise nacina a jedan od tih je poznat vec stotinama godina. Naime kada ima dovoljan visak energija pumpama se pumpa voda u vestacka jezera. Pre neki dan je izasla i karta svim mogucih lokacija gde je to ostvarljivo na planeti. Ta voda iz akumulacija se koristi kad je potreba za energijom. Sunce godisnje emituje energiju 2,600 puta vecu nego sto su potrebe 9 milijardi ljudi na planeti ej!? Srbija treba da se okrene obnovljivim izvorima energije i da dovde za pocetak Kineskog proizvodjaca elektricnih automobila i da zaposli svoju pratecu idustriju, akomulatora (uz uvodjenje nove tehnologije), elektro motora i slicno. Ovako imamo Fiat koji u Srbiji ostavi samo plate zaposlenih.

Lepi

pre 5 godina

Odavno, ja već godinama vozim korejski auto koji troši 5 litara dok mi je nemački gutao 10. Isto će biti i sa električnim vozilima, nemačka će duplo više da gutaju.

EV

pre 5 godina

А што се тиче грађевинских машина, бродова, авиона, војне технике, мислим да је прерано очекивати избацивање фосилних горива из употребе. Нема ту никакве завере нафтног лобија. Технологија и економија су у питању.
(Иван Грозни, 15. april 2019 12:24)

Uveliko si neobavešten, sve to što si naveo već postoji na struju u aktivnom korišćenju i uveliko se zahuktava. Evo ti primer:
https://electrek.co/2019/01/29/caterpillar-electric-excavator-giant-battery-pack/

Zeljko

pre 5 godina

Najveca auto industrija, americka, je na aparatima i vestacki je odrzavaju u zivotu. Nemacka, ne samo auto industrija vec veci deo idustrije radi i zavisi iskljucivo od azijskog trzista. Kina vec danas prednjaci u nekim granama industrije a automobilska se razvija svetlosnom brzinom. Buducnost EU je u EvroAzijskoj integraciji sa podporom Rusije energetskom. To je nocna mora Britanije i USA. Ako evropa bude propustila sansu koja postoji nece biti dobro po nju sto je manja verovatnoca jer lokomotiva Evrope najvece investicije vec ima u Rusiji i Kini. Kraj price.

EV

pre 5 godina

Lepo je navedeno da je jeftinija lakša i brža izrada elektromotora, kao i vozila sa takvim pogonom, pa opet e-automobili nisu jeftiniji od konvencionalnih. Ovde neko dobro profitira i proći će dosta vremena dok im ne padne cena.
(Džej, 15. april 2019 11:01)

Pogrešno si razumeo, jeftinija je i brža izrada elektromotora u odnosu na motore SUS, ali baterije su veoma skupe, tako da su EV sveukupno skuplja, iako je motor jeftiniji.

GuA

pre 5 godina

Када са ел. возилом будем могао да пређем 1000 км са једним пуњењем као што радим са пуним резервоаром дизела, и када будем могао да напуним батерију за онолико времена колико је потребно да се наточи пун резервоар, тек онда можемо говорити о смрти аутомобила на дизел или бензин.
(Иван Грозни, 15. april 2019 12:24)

Za 1000km postoji avion ali zato do posla i nazad (150km) 3-4 puta jeftinije u odnosu na predhodni dizel. Ujutru ponovo pun.

Sinko

pre 5 godina

@Иван Грозни
Држава увек може да нађе нешто друго да опорезује место бензина и аутомобила (ту је барем наша маштовита). Број возача који у једном цугу прелазе по 1000км као Ви је практично занемарљив, 85% аутомобила се данас користи у градској и приградској вожњи и домет од 300км је и више него довољан, а уштеда у цени је и више него довољна компензација за дужину пуњења. Што се тиче војне технике, тенденција је да и она постаје хибридна, нпр. тенк гута огромне количине дизела, то је хорор за логистику, због електронике и електросистема мотор ради и када се не креће, у будућности ће сва војна тенника бити хибридна, на маршу и на положају се користи батерија, а тек кад почне рокање плиће се СУС мотор.

Papageno

pre 5 godina

Papageno, 15. april 2019 11:2

slazem se sto posto. mada bih dodao i pitanje napajanja svih tih novih elektro vozila elekritčnom energijom. retke su zemlje u svetu koje mogu da izdrze taj zahtev za električnom energijom tj imaju dovoljnu rezervu u svojoj mrezi.

sus motor u sustini koristi energiju koja se skupljala milionima godina u fosilnim gorivima, elektricna se dobija ili iz fosilnih, nuklearnih ili obnovljivih izvora.
mnogo je tu pitanja i problema pri ovoj tranziciji, mada ozbiljni igraci ocigledno ne sede skrstenih ruku., kao sto i ovaj tekst kaze.
(dača, 15. april 2019 12:08)

U mom prethodnom komentaru nisam ni pomenuo problem skoka potrošnje električne energije zbog punjenja baterija elektroautomobila.

Navodno, to ne bi bio takav drastiččan skok kako se očekuje jer se mnogo električne energije troši i u proizvodnji nafte i derivata, kao i u proizvodnji sklopova za klasične automobile. Kad toga ne bi bilo, kažu da bi se oslobisle velike količin el.enegije kojom bi mogle da s epune baterije.

Možda. Ne znam koliko je ovo tačno, a koliko su samo nagađanja i da li je uopšte moguće izračunati koliko el.energije danas ode, na primer, na proizvodnju blokova motora, a koliko na proizvodnju menjača.

dača

pre 5 godina

Papageno, 15. april 2019 11:2

slazem se sto posto. mada bih dodao i pitanje napajanja svih tih novih elektro vozila elekritčnom energijom. retke su zemlje u svetu koje mogu da izdrze taj zahtev za električnom energijom tj imaju dovoljnu rezervu u svojoj mrezi.

sus motor u sustini koristi energiju koja se skupljala milionima godina u fosilnim gorivima, elektricna se dobija ili iz fosilnih, nuklearnih ili obnovljivih izvora.
mnogo je tu pitanja i problema pri ovoj tranziciji, mada ozbiljni igraci ocigledno ne sede skrstenih ruku., kao sto i ovaj tekst kaze.

Mika

pre 5 godina

Problem je u tome sto proizvodjaci hoce da, u proizvodnji jeftine elektro automobile, prodaju dosta skuplje od klasicnih i time ostvaruju ogroman ekstra profit. Ista prica je i sa baterijama gde par kompanija drzi monopol na sva nalazista litijuma u svetu. Kada bi se elektro automobili prodavali po duplo nizoj ceni od klasicnih, kako bi i trebalo, verovatno bi pocela njihova masovnija upotreba. Ali tada dolaze na red drugi problemi: sta raditi sa ogromnom kolicinom iskoriscenih baterija koje su veoma toksicne i cije je recikliranje veoma skupo? Iz kojih izvora, koji su netoksicni, proizvesti toliku elektro energiju? Koliko vredi polovan elektro automobil star 7-10 godina sa propalom baterijom- ne vredi nista. I tako dalje...Lepo je predsednik Rusije rekao: ako hocete da ne zagadjujete zivotnu sredinu, vozite na gas. Ima ga u izobilju po celom svetu i jeftin je. Sa automobilima na postojecoj tehnologiji !

John

pre 5 godina

Toyota je neki dan besplatno stavila sve svoje patente ekektromotora i baterija celom svetu na raspolaganje. To jasno pokazuje u kom smeru ide razvoj automobilske industrije.

Иван Грозни

pre 5 godina

Постоји једна ствар о којој се недовољно размишља када су у питању аутомобили на електрични погон. Један од разлога због кога се продају су субвенције. Е сад, покушајмо да израчунамо колико свака држава убире новца од царина, акциза и ПДВ-а на бензин/дизел? Колико такви приходи учествују у буџетима? Да ли постоји држава у свету која ће се одрећи тих прихода а да не покуша да их надокнади на другој страни? То значи само једно. Ако аутомобили на електрични погон уђу у масовну употребу, одмах ће следити и увођење разних пореза, такси и акциза на ел. енергију. У том случају, све калкулације које се праве данас, падају у воду. И још једна ствар. Када са ел. возилом будем могао да пређем 1000 км са једним пуњењем као што радим са пуним резервоаром дизела, и када будем могао да напуним батерију за онолико времена колико је потребно да се наточи пун резервоар, тек онда можемо говорити о смрти аутомобила на дизел или бензин. А што се тиче грађевинских машина, бродова, авиона, војне технике, мислим да је прерано очекивати избацивање фосилних горива из употребе. Нема ту никакве завере нафтног лобија. Технологија и економија су у питању.

max

pre 5 godina

Realnost je da elektromotori polako ali sigurno menjaju klasicne. Brzina zamene zavisi samo od naftaskog lobija. Najvece svetske sile dobar deo profita ostvaruju od nafte. Niko ne moze da me ubedi da u danasnje vreme mikrocipova, mikrocelija, smartfonova, robotike, genetike... ne mogu napraviti duplo jeftiniji i duplo bolji elektricni automobil. Tehnologija se dozira zbog nafte. Sto se tice proizvodnje bice kao i sa ajfonom i najkijem, bogate zemlje ce da proizvode svoje automobile u zemljama treceg sveta, sto se i radi danas. Neokolonijalizam.

Džej

pre 5 godina

Lepo je navedeno da je jeftinija lakša i brža izrada elektromotora, kao i vozila sa takvim pogonom, pa opet e-automobili nisu jeftiniji od konvencionalnih. Ovde neko dobro profitira i proći će dosta vremena dok im ne padne cena.

srbin

pre 5 godina

Uzmimo praktičan primer koji najbolje ide u prilog gornje teze – kompletan SUS motor ugrađen u BMW M5 je slagalica od 1.200 delova, teška više od 181 kg.
Ima oko 150 pokretnih delova, čija preciznost može katapultirati sportski automobil (serijski model M5 sa 600 KS koji kod nas košta oko 120.000 evra) od 0 do 100 km/h za oko četiri sekunde.
Sastavljen je od rada ruku stotina dobavljača delova i komponenti, kao i hiljada ruku radnika na proizvodnoj traci BMW-a u nemačkom gradu Dingolfingu.
O TOME SE RADI SRCE U OVOME JE SUSTINA AUTOMOBILA MOTOR POGON DA TI UPRAVLJAS NJIME A NE ON TOBOM PODVALJUJU NAM NEKE KAO ELEKTRO AUTOMOBILE PITANJE JE STA CE NAM TO U ZIVOTU LJUDSKA RASA MORA STATI NA PUT OVAKVIM SRANJIMA NE SAMO KAD SU UPITANJU AUTOMOBILI NEGO SVE OSTALE LAZI KOJE NAM SERVIRAJU NAMA SMRTNICIMA...

danger

pre 5 godina

Krenem iz Minhena sa svojim dizel turanom i punim rezervoarom i stignem u Beograd bez točenja goriva. Ne vidim budućnost u kojoj ću to moći sa elekticnim autom, i zato im se ne radujem...

Roby

pre 5 godina

Pa gospodo koji ne verujete da ce brzo doci kraj SUV vozila-prema istrazivanju nafte na zemlji ima u ogranicenoj kolicini. Prema nekim istrazivanjima nafta ce nestati u 2046.godini dakle jos 27 godina(mozda gresim za godinu ali tu je negde). Izvlaci se zakljucak da ce u narednoj deceniji procvetati trziste el.automobila, ne brinem ja za proizvodjace automobila imaju oni znanje da se prebace na tu tehnologiju(msm jaka mi to tehnologija-ko do q..c) problem je u baterijama i tu ce morati da se desi neki veliki skok i onog trenutka kad se prebaci magicna cifra od 1000km sa jednim punjenjem nema razloga bilo ko da gleda SUV motore. Ceka nas lepo vreme a do tad mi cemo na pumpi da "sunemo plin za 'iljadu dinara."
(Rasinski Bučak, 15. april 2019 10:49)
Nafte ce nestati? To je izjavio bukvalno nijedan ozbiljan strucnjak u zadnjih 10 godina. Nafte ima za jos minimum 200 godina, i to ovim tempom potrosnje.

ja

pre 5 godina

@ (Misa, 15. april 2019 10:18)

Ne možeš tako da posmatraš stvari, jer bi, uzevši u obzir relativne brojeve, Luksemburg trebalo da bude moćnija zemlja od Kine, pošto ima BDP po glavi stanovnika 10 puta veći od Kine. A da li je? Naravno da ne, jer ništa ne može da zameni brutalnu snagu velikih brojeva. SAIC Motors (najveća kineska autokompanija), već ima godišnji profit koji je veći nego Volkswagenov, a ima 5 puta manje zaposlenih i ostvaruje godišnji rast od 20%. Šta misliš ko će imati više para za investiranje, već za 3-4 godine? I u koji R&D centar će da uloži? Kina godišnje obrazuje 40 miliona inženjera. Nemačka ima 80 miliona stanovnika... A drugo, supply chain u Kini je toliko ogroman i opsežan, da ti je potrebno mesec dana da dobiješ gotov proizvod od ideje. U Nemačkoj to traje godinama. Pre nekoliko meseci je bila vest o kineskom automobilskom startapu koji je, posle svega nekoliko meseci postojanja, za jedan dan unapred prodao dvogodišnju proizvodnju svog automobila, koji još uvek nije bio ni napravljen. Dobili su, za 24 sata, 300 miliona evra finansijske injekcije. Od tih para mogu kompletnu fabriku da naprave, a kamoli da zakupe proizvodne pogone drugih fabrika (kako su inicijalno planirali). A ne zavise ni od koga - samo treba da isporuče proizvod koji su ugovorili. U kojoj je još to zemlji na svetu tako nešto moguće? A imaš na stotine takvih priča...

Papageno

pre 5 godina

"Električni motor za automobil ima samo dvadesetak delova, nema izduvnog sistema, menjača ili rezervoara, cena izrade je manja, a može ga podići samo jedan čovek."

Da, ali baterija košta 10 puta više, traje 1000 puta manje, a četvorica je jedva dižu. Tako je bar zasad i nema ni najave da će se tu nešto drastično promeniti u dogledno vreme.

Nije rešen ni ekološki problem recikliranja budućih ogromnih količina istrošenih baterija. Da elektroautomobili nisu žestoko subvencionisani u ime nekakve "ekologije", niko ih ne bi kupovao jer su zbog baterija prosto preskupi.

Meni se čini da tu previše žurimo. To je tehnologija koja obećava ali zasad je još daleko od toga da je spremna za masovnu proizvodnju. Naravno, kao i svaka nova tehnologija kad se uvodi, u početku će biti krša, loma, štete, pa i nesreća.

Ali nažalost, zbog te žurbe glupo stavljamo sva jaja u istu korpu (litijumske baterije) i ne istražujemo dovoljno i druga moguća rešenja, kao što su vodonik i gorivne ćelije.

ernesto chece

pre 5 godina

@ja

Nema tu nikakve revolucije, nego obicno ispiranje mozga narodu o nekakvom nasem uticaju na globalno zagrevanje , sto je jedna velika laz, sada je na red dosla autoindustrija i elektricni automobili, koji isto zagadjuju okolinu, i koji nam prodaje drugi lobi po mnogo vecoj ceni. Sto se tice nemacke automobilske industrije i toga da nema inovacija, ocigledno da nisi puno pratio.

kiza

pre 5 godina

Mator moze da podigne 1 osoba al za baterije treba 5.
Dok je autonomija el. automobila 300-400km, nema straha za SUS motore... kome treba porodicni auto u lokalu

Невен

pre 5 godina

Колико ја знам извори ел. енергије нису неограничени... питање је шта би се десило кад би се свет у потпуности пребацио на ел. возила, цена ел. енергије би неминовно ишла горе што би још додатно оптеретило цену превоза на ел. енргију, а и овако је танка математика...

rumenige

pre 5 godina

samo da se uvede svuda euro 6 i smanji potrosnja(a moze nego jos nece)na 5-6 litara za velika a 2-3 za mala kola i netreba elektro vozila....ali sile iz senke zele da menjaju i nemacku a i svet...

Rasinski Bučak

pre 5 godina

Pa gospodo koji ne verujete da ce brzo doci kraj SUV vozila-prema istrazivanju nafte na zemlji ima u ogranicenoj kolicini. Prema nekim istrazivanjima nafta ce nestati u 2046.godini dakle jos 27 godina(mozda gresim za godinu ali tu je negde). Izvlaci se zakljucak da ce u narednoj deceniji procvetati trziste el.automobila, ne brinem ja za proizvodjace automobila imaju oni znanje da se prebace na tu tehnologiju(msm jaka mi to tehnologija-ko do q..c) problem je u baterijama i tu ce morati da se desi neki veliki skok i onog trenutka kad se prebaci magicna cifra od 1000km sa jednim punjenjem nema razloga bilo ko da gleda SUV motore. Ceka nas lepo vreme a do tad mi cemo na pumpi da "sunemo plin za 'iljadu dinara."

Lorimer

pre 5 godina

Globalna moć i bogatstvo se pomera ka istoku i, sa napretkom srednje klase, u najmnogoljudnijim zemljama poput Kine, Indije, Indonezije,... će tek da se oseti ta snaga...
(ja, 15. april 2019 09:15)

Da li si nekada bio u Kini, Indiji, Indineziji...? I sa druge strane u bilo kojoj razvijenoj evropskoj državi? Ako jesi, jasno ti je da je u pitanju ogroman jaz, koji Azija neće dostići još dugo. Pre svega u društvenom uredjenju, infrastrukturi, standardu tih radnika koji proizvode automobile npr. i još mnogo toga. Istina je da Azija jača, i da će biti sve jača, ali i dalje je to nebo i zemlja. Ta sirotinja koja tamo živi, to je nepojmljivo za Evropu.

T

pre 5 godina

Autokompanije kasne, ali zato first-tier dobavljaci su uveliko u prici sa EV. Bosch, Kontinental, ZF... svi oni uveliko rade na tome. To su firme koje ce biti glavne kada se budu pravila EV, ostali ce ih samo srafiti.

nemanja

pre 5 godina

Konačno zdrava diskusija. Složio bih se da se dešava revolucija na tržištu automobila po pitanju softvera. Prvenstveno mislim na automobile sa radarima i na budućnost vožnje bez da držite volan. Ako tehnologija dostigne taj stepen da možete da spavate dok vas kompjuter vozi...predviđam kraj taxi udruženjima i auto prevoznicima u globalu. Priče o tome kako elekt. automobili štite okolinu su za hipstere. Problem tih vozila predstavljaju baterije, jer ako moraju da se manjaju na osam godina (ne moraju ako dnevno prelazis 11km), kolika je cena polovnog vozila posle 5 god? El. automobili nisu rentabilni, popularni su samo zato što države daju nenoramlne olakšice za njihovu kupovinu, ali se i od toga odustalo (Danska). Da recimo za benzince država ponudi parkiranje besplatno u centru grada, sve fabrike el automobila bi se zatvorile u roku od 6 meseci. Nemam ništa protiv dizela ali vozim benzinca.

Dzhoni

pre 5 godina

Prave od elektro motora i električnih automobila bauk. Pitanje je da li će današnja generacija ljudi doživeti izumiranje motora na unutrašnje sagorevanje iz prostog razloga, i dalje se nije pojavio pronalazač koji će pronaći bateriju čiji će vek biti duži od 7-10 godina. Koja je poenta kupiti električni automobil čija glavna komponenta ima toliko kratak vek trajanja,a tu se takođe javlja problem autonomije, kao i problem brzog punjenja...
Dok se to ne desi, motori na unutrašnje sagorevanje će i dalje vladati svetskim drumovima.

gox

pre 5 godina

elektro automobili su prava stvar,ekoloski i jednostavni. nadam se i propisi u Srbiji ubuduce ce biti razumniji nego danas,pa cu moci svog Juga moci pretvoriti u elektromobil.

majstor

pre 5 godina

kao neko ko radi u autoindustriji mogu da potvrdim da je trenutno desava revolucija, a ne evolucija i to pogadja ne samo elektrifikaciju automobila nego i sve veci stepen automatizacije voznje. u tim segmentima vaze nova pravila i iskustvo koje je sticalo prethodnih 100 i vise godina moze biti sa jedne strane prednost a sa druge strane i balast jer novi sistemi funkcionisu drugacije od aktuelnih (sa automatizacijom je software master i oko njega se sve vrti a ne mehanicki dijelovi, sto je tesla shvatio). ne bih se igrao prognozama ali ako i njemacki i americki i francuski i ostali proizvodjaci automobila propuste sansu bice im to kraj (vidi nokia) jer trziste je nemilorsdno i tu nema mjesta za tradiciju nego za inovacije i profit. nemojte se zavaravti trenutnim brojevima (kao sto su u nokiji radili): ono tesla proizvede 100k a vw 10m auta to je samo trenutna slika, vazno je ne propustiti trendove a sve nove tehnologije na pocetku nose gubitke i rizik (vidi amazon, itd..) dobit dolazi tek kasnije.

Misa

pre 5 godina

@ja
Prvo, nije lider onaj koji kolicinski proizvede najvise automobila. Nemacka I dalje ima najvecu proizvodnju po glavi stanovnika. Kina koja je najmnogoljudnija svetska zemlja, logicno je da ima najvise proizvedenih automobila.
Drugo, sto se tice inovacija u automobilsmoj industriji, navedi mi jedan kineski brend automobila koji je inovativan I bolji od bilo kog zapadnog? Da je tako ne bi Kinezi vozili masovno automobile sa zapada.
A trece, ne znam koliko pratis ali kineska privreda ozbiljno usporava vec nekoliko godina. Stopa rasta od 6% koju sada ima Kina a I koja se smanjuje svake godine nece biti dovoljna da dostigne zapadne zemlje u dogledno vreme. A da ne govorim o dostizanju zapadnog standarda zaprosecnog Kineza koji se nece desiti za naseg zivota sigirno.

dubrovnik

pre 5 godina

nisu nijemci ludi da bace motore koje razvijaju 140 godina i prebace sve na struju. pa od 50 najvrijednijih kompanija pola ih je auto proizvođači i naftne kompanije i dosta će vremena proći prije vožnje na struju. pa Tesla jedva napravi 300 000 auta godišnje a njemačka velika trojka svaki preko milijon.
i opet kad oni krenu proizvodit strujom pokretane aute - svi će radije kupovat njihove prije kineskih.

seljadin

pre 5 godina

jedino sto elektricni automobil ima problema sa baterijama, punjenjem koje posle 300km traje 6 sati, i menjanjem posle 10 godina 10.000 evra

ja

pre 5 godina

A po čemu je to nemačka autoindustrija dominantna? Možda samo po brendu, jer samo u to ulažu. Po proizvodnji nije, kao ni u inovacijama. Što se proizvodnje tiče, gotovo 40% globalne proizvodnje automobila otpada na 4 kineska proizvođača, koji su većini ljudi na planeti gotovo nepoznati, s obzirom na to da ne izvoze, jer jedva uspevaju da podmire domaću tražnju. Kad su u pitanju inovacije, poslednje bitne inovacije u nemačkoj autoindustriji desile su se pre 30-40 godina. Sve posle toga je samo malo unapređenje postojeće tehnologije, šminkanje i smanjenje troškova proizvodnje. S druge strane, zahvaljujući Tesli, krenula je revolucija u autoindustriji, koju su, čini mi se se, potpuno preuzeli, ponovo, Kinezi. Oni već sada imaju silu automobilskih kompanija koje proizvode električna vozila u brojevima koje Tesla može samo da sanja. Mnogo pametniji ljudi od mene su rekli da će 21. vek, biti vek Azije. Globalna moć i bogatstvo se pomera ka istoku i, sa napretkom srednje klase, u najmnogoljudnijim zemljama poput Kine, Indije, Indonezije,... će tek da se oseti ta snaga...

me

pre 5 godina

Super je tekst ali slike ostavljaju veći utisak.

Prva slika na kojoj se proizvode motori. Kako se nadam da ce se Srbija u auto industriji pomeriti od kablova ka motorima. Iskreno sam optimista i nadam se kako usavrsavamo znanja da se se i kompleksnost proizvoda povećavati. Kao što svi znamo jeftina smo radna snaga pa ne vidim razloga da nas zaobilaze. Nije ni Kina krenula od procesora.

Druga slika na kojoj je bmw m power. Srce zaigra ?

Long live and David Coverdale

pre 5 godina

Zaposlen sam u BMW Minhen.Ovde sa trake po jednoj smeni silazi oko 1000 automobila.Od toga su 95% benzinci.I koliko sam upoznat BMW polako smanjuje proizvodnju dizel motora.Licno...nikada ne bih kupio električni automobil.

erik

pre 5 godina

Ne brini te Nemačka industrija ima uvek odgovor na sve a auto treba da se proizvede i najmanje 20 godina da izdrzi tesla je tek par godina na tržištu a ima problema u svim segmentima.

Srki

pre 5 godina

Nemci su jaki zato sto su sve radili po standardu.

I kako prvi tako i poslednji komad im je ok, dok kod Italijana fiatove modele kupuju zbog starnosti i lepote ali ne i zbog kvaliteta.

U Americi njihovi modeli nisu na ceni jer amerikanac nece skupe a hoce kvalitetne i pouzdane automobile. Pa u USA se najvise prodajau nemacka vozila.

Kina jeste da dominira sa elektro vozilima a to samo zato sto je najveci proizvodjac 'retke zemlje'(proguglaj), dok u kvalitetu zaostaju kada je u pitanju serijska proizvodnja.

No ne kazem da nece biti drugacije ali za sada je ovako.

ja

pre 5 godina

A po čemu je to nemačka autoindustrija dominantna? Možda samo po brendu, jer samo u to ulažu. Po proizvodnji nije, kao ni u inovacijama. Što se proizvodnje tiče, gotovo 40% globalne proizvodnje automobila otpada na 4 kineska proizvođača, koji su većini ljudi na planeti gotovo nepoznati, s obzirom na to da ne izvoze, jer jedva uspevaju da podmire domaću tražnju. Kad su u pitanju inovacije, poslednje bitne inovacije u nemačkoj autoindustriji desile su se pre 30-40 godina. Sve posle toga je samo malo unapređenje postojeće tehnologije, šminkanje i smanjenje troškova proizvodnje. S druge strane, zahvaljujući Tesli, krenula je revolucija u autoindustriji, koju su, čini mi se se, potpuno preuzeli, ponovo, Kinezi. Oni već sada imaju silu automobilskih kompanija koje proizvode električna vozila u brojevima koje Tesla može samo da sanja. Mnogo pametniji ljudi od mene su rekli da će 21. vek, biti vek Azije. Globalna moć i bogatstvo se pomera ka istoku i, sa napretkom srednje klase, u najmnogoljudnijim zemljama poput Kine, Indije, Indonezije,... će tek da se oseti ta snaga...

majstor

pre 5 godina

kao neko ko radi u autoindustriji mogu da potvrdim da je trenutno desava revolucija, a ne evolucija i to pogadja ne samo elektrifikaciju automobila nego i sve veci stepen automatizacije voznje. u tim segmentima vaze nova pravila i iskustvo koje je sticalo prethodnih 100 i vise godina moze biti sa jedne strane prednost a sa druge strane i balast jer novi sistemi funkcionisu drugacije od aktuelnih (sa automatizacijom je software master i oko njega se sve vrti a ne mehanicki dijelovi, sto je tesla shvatio). ne bih se igrao prognozama ali ako i njemacki i americki i francuski i ostali proizvodjaci automobila propuste sansu bice im to kraj (vidi nokia) jer trziste je nemilorsdno i tu nema mjesta za tradiciju nego za inovacije i profit. nemojte se zavaravti trenutnim brojevima (kao sto su u nokiji radili): ono tesla proizvede 100k a vw 10m auta to je samo trenutna slika, vazno je ne propustiti trendove a sve nove tehnologije na pocetku nose gubitke i rizik (vidi amazon, itd..) dobit dolazi tek kasnije.

ja

pre 5 godina

@ (Misa, 15. april 2019 10:18)

Ne možeš tako da posmatraš stvari, jer bi, uzevši u obzir relativne brojeve, Luksemburg trebalo da bude moćnija zemlja od Kine, pošto ima BDP po glavi stanovnika 10 puta veći od Kine. A da li je? Naravno da ne, jer ništa ne može da zameni brutalnu snagu velikih brojeva. SAIC Motors (najveća kineska autokompanija), već ima godišnji profit koji je veći nego Volkswagenov, a ima 5 puta manje zaposlenih i ostvaruje godišnji rast od 20%. Šta misliš ko će imati više para za investiranje, već za 3-4 godine? I u koji R&D centar će da uloži? Kina godišnje obrazuje 40 miliona inženjera. Nemačka ima 80 miliona stanovnika... A drugo, supply chain u Kini je toliko ogroman i opsežan, da ti je potrebno mesec dana da dobiješ gotov proizvod od ideje. U Nemačkoj to traje godinama. Pre nekoliko meseci je bila vest o kineskom automobilskom startapu koji je, posle svega nekoliko meseci postojanja, za jedan dan unapred prodao dvogodišnju proizvodnju svog automobila, koji još uvek nije bio ni napravljen. Dobili su, za 24 sata, 300 miliona evra finansijske injekcije. Od tih para mogu kompletnu fabriku da naprave, a kamoli da zakupe proizvodne pogone drugih fabrika (kako su inicijalno planirali). A ne zavise ni od koga - samo treba da isporuče proizvod koji su ugovorili. U kojoj je još to zemlji na svetu tako nešto moguće? A imaš na stotine takvih priča...

Long live and David Coverdale

pre 5 godina

Zaposlen sam u BMW Minhen.Ovde sa trake po jednoj smeni silazi oko 1000 automobila.Od toga su 95% benzinci.I koliko sam upoznat BMW polako smanjuje proizvodnju dizel motora.Licno...nikada ne bih kupio električni automobil.

kele®

pre 5 godina

Krenem iz Minhena sa svojim dizel turanom i punim rezervoarom i stignem u Beograd bez točenja goriva. Ne vidim budućnost u kojoj ću to moći sa elekticnim autom, i zato im se ne radujem...
(danger, 15. april 2019 11:20)

Da su se svi vodili Vašom logikom, Vi biste sad došli jašući iz Minhena. Eventualno zapregom.

kiza

pre 5 godina

Mator moze da podigne 1 osoba al za baterije treba 5.
Dok je autonomija el. automobila 300-400km, nema straha za SUS motore... kome treba porodicni auto u lokalu

GuA

pre 5 godina

Када са ел. возилом будем могао да пређем 1000 км са једним пуњењем као што радим са пуним резервоаром дизела, и када будем могао да напуним батерију за онолико времена колико је потребно да се наточи пун резервоар, тек онда можемо говорити о смрти аутомобила на дизел или бензин.
(Иван Грозни, 15. april 2019 12:24)

Za 1000km postoji avion ali zato do posla i nazad (150km) 3-4 puta jeftinije u odnosu na predhodni dizel. Ujutru ponovo pun.

Misa

pre 5 godina

@ja
Prvo, nije lider onaj koji kolicinski proizvede najvise automobila. Nemacka I dalje ima najvecu proizvodnju po glavi stanovnika. Kina koja je najmnogoljudnija svetska zemlja, logicno je da ima najvise proizvedenih automobila.
Drugo, sto se tice inovacija u automobilsmoj industriji, navedi mi jedan kineski brend automobila koji je inovativan I bolji od bilo kog zapadnog? Da je tako ne bi Kinezi vozili masovno automobile sa zapada.
A trece, ne znam koliko pratis ali kineska privreda ozbiljno usporava vec nekoliko godina. Stopa rasta od 6% koju sada ima Kina a I koja se smanjuje svake godine nece biti dovoljna da dostigne zapadne zemlje u dogledno vreme. A da ne govorim o dostizanju zapadnog standarda zaprosecnog Kineza koji se nece desiti za naseg zivota sigirno.

seljadin

pre 5 godina

jedino sto elektricni automobil ima problema sa baterijama, punjenjem koje posle 300km traje 6 sati, i menjanjem posle 10 godina 10.000 evra

danger

pre 5 godina

Krenem iz Minhena sa svojim dizel turanom i punim rezervoarom i stignem u Beograd bez točenja goriva. Ne vidim budućnost u kojoj ću to moći sa elekticnim autom, i zato im se ne radujem...

T

pre 5 godina

Autokompanije kasne, ali zato first-tier dobavljaci su uveliko u prici sa EV. Bosch, Kontinental, ZF... svi oni uveliko rade na tome. To su firme koje ce biti glavne kada se budu pravila EV, ostali ce ih samo srafiti.

kele®

pre 5 godina

"Nemci su jaki zato sto su sve radili po standardu." @srki

Sve standarde su ispoštovali osim ekoloških standarda. Tu su malkice lagili. A to je samo što je isplivalo.

erik

pre 5 godina

Ne brini te Nemačka industrija ima uvek odgovor na sve a auto treba da se proizvede i najmanje 20 godina da izdrzi tesla je tek par godina na tržištu a ima problema u svim segmentima.

Dzhoni

pre 5 godina

Prave od elektro motora i električnih automobila bauk. Pitanje je da li će današnja generacija ljudi doživeti izumiranje motora na unutrašnje sagorevanje iz prostog razloga, i dalje se nije pojavio pronalazač koji će pronaći bateriju čiji će vek biti duži od 7-10 godina. Koja je poenta kupiti električni automobil čija glavna komponenta ima toliko kratak vek trajanja,a tu se takođe javlja problem autonomije, kao i problem brzog punjenja...
Dok se to ne desi, motori na unutrašnje sagorevanje će i dalje vladati svetskim drumovima.

Mika

pre 5 godina

Problem je u tome sto proizvodjaci hoce da, u proizvodnji jeftine elektro automobile, prodaju dosta skuplje od klasicnih i time ostvaruju ogroman ekstra profit. Ista prica je i sa baterijama gde par kompanija drzi monopol na sva nalazista litijuma u svetu. Kada bi se elektro automobili prodavali po duplo nizoj ceni od klasicnih, kako bi i trebalo, verovatno bi pocela njihova masovnija upotreba. Ali tada dolaze na red drugi problemi: sta raditi sa ogromnom kolicinom iskoriscenih baterija koje su veoma toksicne i cije je recikliranje veoma skupo? Iz kojih izvora, koji su netoksicni, proizvesti toliku elektro energiju? Koliko vredi polovan elektro automobil star 7-10 godina sa propalom baterijom- ne vredi nista. I tako dalje...Lepo je predsednik Rusije rekao: ako hocete da ne zagadjujete zivotnu sredinu, vozite na gas. Ima ga u izobilju po celom svetu i jeftin je. Sa automobilima na postojecoj tehnologiji !

Džej

pre 5 godina

Lepo je navedeno da je jeftinija lakša i brža izrada elektromotora, kao i vozila sa takvim pogonom, pa opet e-automobili nisu jeftiniji od konvencionalnih. Ovde neko dobro profitira i proći će dosta vremena dok im ne padne cena.

gox

pre 5 godina

elektro automobili su prava stvar,ekoloski i jednostavni. nadam se i propisi u Srbiji ubuduce ce biti razumniji nego danas,pa cu moci svog Juga moci pretvoriti u elektromobil.

Zoki kaze

pre 5 godina

"Električni motor za automobil ima samo dvadesetak delova, nema izduvnog sistema, menjača ili rezervoara, cena izrade je manja, a može ga podići samo jedan čovek."

I uprkos svemu navedenom, duplo je skuplji on konvencionalnog motora? Gde je logika?

Lorimer

pre 5 godina

Globalna moć i bogatstvo se pomera ka istoku i, sa napretkom srednje klase, u najmnogoljudnijim zemljama poput Kine, Indije, Indonezije,... će tek da se oseti ta snaga...
(ja, 15. april 2019 09:15)

Da li si nekada bio u Kini, Indiji, Indineziji...? I sa druge strane u bilo kojoj razvijenoj evropskoj državi? Ako jesi, jasno ti je da je u pitanju ogroman jaz, koji Azija neće dostići još dugo. Pre svega u društvenom uredjenju, infrastrukturi, standardu tih radnika koji proizvode automobile npr. i još mnogo toga. Istina je da Azija jača, i da će biti sve jača, ali i dalje je to nebo i zemlja. Ta sirotinja koja tamo živi, to je nepojmljivo za Evropu.

John

pre 5 godina

Toyota je neki dan besplatno stavila sve svoje patente ekektromotora i baterija celom svetu na raspolaganje. To jasno pokazuje u kom smeru ide razvoj automobilske industrije.

me

pre 5 godina

Super je tekst ali slike ostavljaju veći utisak.

Prva slika na kojoj se proizvode motori. Kako se nadam da ce se Srbija u auto industriji pomeriti od kablova ka motorima. Iskreno sam optimista i nadam se kako usavrsavamo znanja da se se i kompleksnost proizvoda povećavati. Kao što svi znamo jeftina smo radna snaga pa ne vidim razloga da nas zaobilaze. Nije ni Kina krenula od procesora.

Druga slika na kojoj je bmw m power. Srce zaigra ?

ja

pre 5 godina

@ (Lorimer, 15. april 2019 10:57)

Ja sam bio, srećom, i na Zapadu, i u Kini (i Japanu i Južnoj Koreji, Indoneziju, na žalost, nisam uspeo da posetim. Kao ni Indiju, ali to ću uskoro da ispravim). Pitanje je, da li si ti bio? Kina je, do pre desetak godina, bila izvor jeftine radne snage za Zapad. A sad, pitaj taj isti Zapad, koje im je najvažnije tržište. Dobićeš jednoglasan odgovor - Kina. A nešto ne idu siromaštvo i najznačajnije tržište u istu rečenicu... Jeste, Kinezi nemaju isti životni standard kao Amerikanci i Nemci. Verovatno nikada neće ni imati. Ali tu dolazi ona igra velikih brojeva - dovoljno je da svega 10% stanovništva ima takav standard (a već ih ima više) i to ti je već skoro dve Nemačke (pola Evrope, pola SAD)...

U kineskim priobalnim gradovima je tempo stanogradnje takav da, u svakom većem gradu, nikne po JEDAN OBLAKODER DNEVNO. A cene stanova su veće nego na Menhetnu. I SVE SE PRODA! Kina, u ovom trenutku ima više inženjera i više brzih pruga nego sve ostale zemlje na svetu ZAJEDNO. Više prijavljenih patenata i više naučnih radova u svetskim časopisima, nego doskorašnja najinovativnija nacija - SAD.

A ono što je najbitnije od svega, za razliku od zapadnih država, Kina upumpava na stotine milijardi evra u istraživanje novih tehnologija. Zbog toga u Kini nikne po nekoliko hiljada startapova godišnje. Dovoljno je da se jedan promil njih probije i to ti je već na desetine Guglova, Fejsbuka, IBM-ova, Eplova,...

Papageno

pre 5 godina

"Električni motor za automobil ima samo dvadesetak delova, nema izduvnog sistema, menjača ili rezervoara, cena izrade je manja, a može ga podići samo jedan čovek."

Da, ali baterija košta 10 puta više, traje 1000 puta manje, a četvorica je jedva dižu. Tako je bar zasad i nema ni najave da će se tu nešto drastično promeniti u dogledno vreme.

Nije rešen ni ekološki problem recikliranja budućih ogromnih količina istrošenih baterija. Da elektroautomobili nisu žestoko subvencionisani u ime nekakve "ekologije", niko ih ne bi kupovao jer su zbog baterija prosto preskupi.

Meni se čini da tu previše žurimo. To je tehnologija koja obećava ali zasad je još daleko od toga da je spremna za masovnu proizvodnju. Naravno, kao i svaka nova tehnologija kad se uvodi, u početku će biti krša, loma, štete, pa i nesreća.

Ali nažalost, zbog te žurbe glupo stavljamo sva jaja u istu korpu (litijumske baterije) i ne istražujemo dovoljno i druga moguća rešenja, kao što su vodonik i gorivne ćelije.

ljAXE

pre 5 godina

Radijus elektricnih automobila je poslednji jak argument tradicionalista. Medjutim, i tu ce vreme brzo da ih pregazi. Tesla je izbacio V3 punjace, koji auto pune od 0 do 100% za 30 minuta. Kalifornija ima puniace na svakom koraku, i u skorijoj buducnosti bice lakse puniti elektricni od konvencijonalnog automobila. Punjace je moguce postaviti na bilo kom parkingu. Vec se postavljaju na parkinzima turistickih atrakcija, ispred ulaza u firme, ispred restorana, trznih centara. U bilo kojoj zabiti lakse je postaviti puniace na struju od izgradnje pumpe za gorivo sa svim ekoloskim standardima, podzemnim skladistem idr. Da ne napominjem da u 90% slucajeva ljudi preko noci napune kod kuce za odlazak na posao i nazad. Predpostavljam da ce u buducnosti veliki broj elektricnih automobila upravo biti sa malim radijusom jer ih ljudi uglavnom koriste za putovanje na posao. Bice i onih sa dodatnim radijusom za ljude kojima jedan automobil zavrsava sve u porodici. Ubedjen sam da za 10ak godina radijus elektricnog automobila nece biti presudan faktor prilikom kupovine istog.

Иван Грозни

pre 5 godina

Постоји једна ствар о којој се недовољно размишља када су у питању аутомобили на електрични погон. Један од разлога због кога се продају су субвенције. Е сад, покушајмо да израчунамо колико свака држава убире новца од царина, акциза и ПДВ-а на бензин/дизел? Колико такви приходи учествују у буџетима? Да ли постоји држава у свету која ће се одрећи тих прихода а да не покуша да их надокнади на другој страни? То значи само једно. Ако аутомобили на електрични погон уђу у масовну употребу, одмах ће следити и увођење разних пореза, такси и акциза на ел. енергију. У том случају, све калкулације које се праве данас, падају у воду. И још једна ствар. Када са ел. возилом будем могао да пређем 1000 км са једним пуњењем као што радим са пуним резервоаром дизела, и када будем могао да напуним батерију за онолико времена колико је потребно да се наточи пун резервоар, тек онда можемо говорити о смрти аутомобила на дизел или бензин. А што се тиче грађевинских машина, бродова, авиона, војне технике, мислим да је прерано очекивати избацивање фосилних горива из употребе. Нема ту никакве завере нафтног лобија. Технологија и економија су у питању.

max

pre 5 godina

Realnost je da elektromotori polako ali sigurno menjaju klasicne. Brzina zamene zavisi samo od naftaskog lobija. Najvece svetske sile dobar deo profita ostvaruju od nafte. Niko ne moze da me ubedi da u danasnje vreme mikrocipova, mikrocelija, smartfonova, robotike, genetike... ne mogu napraviti duplo jeftiniji i duplo bolji elektricni automobil. Tehnologija se dozira zbog nafte. Sto se tice proizvodnje bice kao i sa ajfonom i najkijem, bogate zemlje ce da proizvode svoje automobile u zemljama treceg sveta, sto se i radi danas. Neokolonijalizam.

elektro inzenjer

pre 5 godina

@dača Nekada je rast proizvodnje el. energije bio i po 7% godisnje. A rast od 7% znaci udvostrucavanje proizvodnje svakih 10 godina. I to je moglo da se postigne bez ikakvih problema. Procene su da za SAD, a to je zemlja gde je najveca potreba, potrebno 70% vise proizvodnje da bi sav transport presao na struju. To je sasvim moguce postici, pogotovo sto ce se vecina tih vozila puniti nocu, kada su postojeci kapaciteti ionako nedovoljno iskoristeni. Vetrenjace, a one su najisplativiji nacin proizvodnje struje, ionako vise struje prave nocu nego danju. Razvoj baterija napreduje, ulaze se mnogo novca u to. Za 10 godina ce sve izgledati mnogo drugacije nego sada. Bukvalno ce postojati baterije koje ce struju proizvedenu nocu cuvati za dan, niko nece kupovati nov auto na benzin, struja ce se mahom praviti iz vetroelektrana. Sve je to razradjena tehnologija, samo nam fale jeftinije baterije. Poredjenja radi - isti auto, model 2012 i model 2018 imaju bateriju iste tezine i velicine, a dva puta veceg kapaciteta. Tehnoloski je sve to vec reseno, pitanje je samo masovne produkcije da cene padnu na prihvatljiv nivo.

Roby

pre 5 godina

Pa gospodo koji ne verujete da ce brzo doci kraj SUV vozila-prema istrazivanju nafte na zemlji ima u ogranicenoj kolicini. Prema nekim istrazivanjima nafta ce nestati u 2046.godini dakle jos 27 godina(mozda gresim za godinu ali tu je negde). Izvlaci se zakljucak da ce u narednoj deceniji procvetati trziste el.automobila, ne brinem ja za proizvodjace automobila imaju oni znanje da se prebace na tu tehnologiju(msm jaka mi to tehnologija-ko do q..c) problem je u baterijama i tu ce morati da se desi neki veliki skok i onog trenutka kad se prebaci magicna cifra od 1000km sa jednim punjenjem nema razloga bilo ko da gleda SUV motore. Ceka nas lepo vreme a do tad mi cemo na pumpi da "sunemo plin za 'iljadu dinara."
(Rasinski Bučak, 15. april 2019 10:49)
Nafte ce nestati? To je izjavio bukvalno nijedan ozbiljan strucnjak u zadnjih 10 godina. Nafte ima za jos minimum 200 godina, i to ovim tempom potrosnje.

kele®

pre 5 godina

Samo pogledati telefone prije 20 godina i sad. Upravo zbog SUS motora se usporava razvoj el.automobila. Pa to bi trebalo svima da je jasno.
Zbog ekoloških normi motorizacija se performansama vratila u kasne osamdesete. Samo usporedite Yugo 65 i novi VW Polo 1.0 .
Tehnološki napredak je neminovan sviđalo se to nama ili ne. Ko se prvi uhvati u kolo ima neke šanse. Pogledati Nokiju kao što neko reče. Da samo nabrojim neke njemačke Gigante kojih više nema: Telefunken, Grundig, Blaupunkt, Saba, Nordmende, ITT...

jaretina

pre 5 godina

Krenem iz Minhena sa svojim dizel turanom i punim rezervoarom i stignem u Beograd bez točenja goriva...
(danger, 15. april 2019 11:20)
uskoro više nećeš moći krenuti iz centra minhena, niti ući u centar bgd.
kako ne shvataš da si ti relikt prošlosti koga će uskoro prebaciti promene.
ko se ne prilagodi, nastradaće.

Srki

pre 5 godina

Nemci su jaki zato sto su sve radili po standardu.

I kako prvi tako i poslednji komad im je ok, dok kod Italijana fiatove modele kupuju zbog starnosti i lepote ali ne i zbog kvaliteta.

U Americi njihovi modeli nisu na ceni jer amerikanac nece skupe a hoce kvalitetne i pouzdane automobile. Pa u USA se najvise prodajau nemacka vozila.

Kina jeste da dominira sa elektro vozilima a to samo zato sto je najveci proizvodjac 'retke zemlje'(proguglaj), dok u kvalitetu zaostaju kada je u pitanju serijska proizvodnja.

No ne kazem da nece biti drugacije ali za sada je ovako.

dubrovnik

pre 5 godina

nisu nijemci ludi da bace motore koje razvijaju 140 godina i prebace sve na struju. pa od 50 najvrijednijih kompanija pola ih je auto proizvođači i naftne kompanije i dosta će vremena proći prije vožnje na struju. pa Tesla jedva napravi 300 000 auta godišnje a njemačka velika trojka svaki preko milijon.
i opet kad oni krenu proizvodit strujom pokretane aute - svi će radije kupovat njihove prije kineskih.

EV

pre 5 godina

Za 1000km postoji avion ali zato do posla i nazad (150km) 3-4 puta jeftinije u odnosu na predhodni dizel. Ujutru ponovo pun.
(GuA, 15. april 2019 14:42)

Bravo, konačno neko da kaže prednosti EV, a ne samo mane. Svako jutro puna baterija 100%, spreman za put. Hajde kažite nešto protiv toga, hejteri EV.

Inače, ovde je opšte razvijeno mišljenje da je ušteda 3-4 puta u odnosu na dizel, zato što je tako na zapadu gde je skupa struja i jeftino gorivo, ali kod nas sa skupim gorivom i ovako ultra jeftinom strujom, posebno noću, zapravo je oko 30 PUTA jeftinije voziti EV! 100 km (15 kWh) po noćnoj tarifi košta oko 30 dinara.

ernesto chece

pre 5 godina

@ja

Nema tu nikakve revolucije, nego obicno ispiranje mozga narodu o nekakvom nasem uticaju na globalno zagrevanje , sto je jedna velika laz, sada je na red dosla autoindustrija i elektricni automobili, koji isto zagadjuju okolinu, i koji nam prodaje drugi lobi po mnogo vecoj ceni. Sto se tice nemacke automobilske industrije i toga da nema inovacija, ocigledno da nisi puno pratio.

Zeljko

pre 5 godina

Ajde neka neki Energeticar napise koliki je visak elektricne energije nocu? Po sadasnjioj potrosnji! E auta se pune nocu. Nikakav problem nije elektricna energija. Opet moram da ponovim da je tu sunce i vetar. Sad ce neko a sta nocu kad nema sunca. Suncana i energija dobijena iz vetra se moze sacuvati na vise nacina a jedan od tih je poznat vec stotinama godina. Naime kada ima dovoljan visak energija pumpama se pumpa voda u vestacka jezera. Pre neki dan je izasla i karta svim mogucih lokacija gde je to ostvarljivo na planeti. Ta voda iz akumulacija se koristi kad je potreba za energijom. Sunce godisnje emituje energiju 2,600 puta vecu nego sto su potrebe 9 milijardi ljudi na planeti ej!? Srbija treba da se okrene obnovljivim izvorima energije i da dovde za pocetak Kineskog proizvodjaca elektricnih automobila i da zaposli svoju pratecu idustriju, akomulatora (uz uvodjenje nove tehnologije), elektro motora i slicno. Ovako imamo Fiat koji u Srbiji ostavi samo plate zaposlenih.

nemanja

pre 5 godina

Konačno zdrava diskusija. Složio bih se da se dešava revolucija na tržištu automobila po pitanju softvera. Prvenstveno mislim na automobile sa radarima i na budućnost vožnje bez da držite volan. Ako tehnologija dostigne taj stepen da možete da spavate dok vas kompjuter vozi...predviđam kraj taxi udruženjima i auto prevoznicima u globalu. Priče o tome kako elekt. automobili štite okolinu su za hipstere. Problem tih vozila predstavljaju baterije, jer ako moraju da se manjaju na osam godina (ne moraju ako dnevno prelazis 11km), kolika je cena polovnog vozila posle 5 god? El. automobili nisu rentabilni, popularni su samo zato što države daju nenoramlne olakšice za njihovu kupovinu, ali se i od toga odustalo (Danska). Da recimo za benzince država ponudi parkiranje besplatno u centru grada, sve fabrike el automobila bi se zatvorile u roku od 6 meseci. Nemam ništa protiv dizela ali vozim benzinca.

Sinko

pre 5 godina

@Иван Грозни
Држава увек може да нађе нешто друго да опорезује место бензина и аутомобила (ту је барем наша маштовита). Број возача који у једном цугу прелазе по 1000км као Ви је практично занемарљив, 85% аутомобила се данас користи у градској и приградској вожњи и домет од 300км је и више него довољан, а уштеда у цени је и више него довољна компензација за дужину пуњења. Што се тиче војне технике, тенденција је да и она постаје хибридна, нпр. тенк гута огромне количине дизела, то је хорор за логистику, због електронике и електросистема мотор ради и када се не креће, у будућности ће сва војна тенника бити хибридна, на маршу и на положају се користи батерија, а тек кад почне рокање плиће се СУС мотор.

Dragan

pre 5 godina

Pozdrav ljudi radim u VW u Wolfsburgu, hocu da vam kazem da nemci ulazu milijarde u elekricni pogon ali isto tako ulazu i u novu tehnologiju za benzin i dizel motore pored toga razne nove f-cell pogone i hybride tako da tu jos nista nije gotovo sto se nemaca tice oni ostaju i dalje na vrhu tu moze da vam prica ko sta hoce ja pricam jer svakog dana vidim sta se radi e sad pitanje je samo koliko ce dobro ev da prodje oni hoce da izbace sto vise modela da bi imali i tu njihove moele jer svako ko zeli ev model mora da uzme sa azije ili amerike e da im oni ne bi uzimali delove pustice i tu svoje modele da pokriju sve segmente uglavnom bice sigurno tako da ce ev pogon da zameni dizel a benzin da se prodaje sa hybrid pogonom kao bmw m amg ili audi sport modeli. Pozdrav iz Nemacke

Milojko bre!

pre 5 godina

@ (Sinko, 15. april 2019 13:24) - čuvena priča marketing gurua o „gradskoj vožnji” i da je 300km realno dovoljno. Pa tih 85% ljudi kojima je to u ovom sistemu dovoljno neće postojati za 20ak godina. Uvodjenjem autonomne vožnje i forsiranjem iste od strane proizvodjača i države, će postati potpuno obesmišljen koncept posedovanja vozila. Plaćaćemo dnevnu/mesečnu/godišnju naknadu za korišćenje ličnog prevoza a iznos će biti odredjen veličinom prevoznog sredstva, luksuzom i distancom. Naručeni auto će nas odvesti do tražene destinacije u skladu sa zadatim parametrima. “Kupci” neće postojati, već samo korisnici. Za neke potrebe će elektro pogon biti dovoljan, ali za duže destinacije eto klasičnog pogona i vola! Rešen problem kratkog dometa baterije, njihovog kratkog veka, vrednosti polovnog automobila... 5 muva jednim udarcem! Naravno ceo taj sistem ce koštati isto ili više od trenutnog jer se niko neće odreći svog dela, samo ćemo mi plaćati više i stalno, što je model iz snova svake moderne kapitalističke kompanije - da se “zakače” na mesečna primanja korisnika!

Papageno

pre 5 godina

Papageno, 15. april 2019 11:2

slazem se sto posto. mada bih dodao i pitanje napajanja svih tih novih elektro vozila elekritčnom energijom. retke su zemlje u svetu koje mogu da izdrze taj zahtev za električnom energijom tj imaju dovoljnu rezervu u svojoj mrezi.

sus motor u sustini koristi energiju koja se skupljala milionima godina u fosilnim gorivima, elektricna se dobija ili iz fosilnih, nuklearnih ili obnovljivih izvora.
mnogo je tu pitanja i problema pri ovoj tranziciji, mada ozbiljni igraci ocigledno ne sede skrstenih ruku., kao sto i ovaj tekst kaze.
(dača, 15. april 2019 12:08)

U mom prethodnom komentaru nisam ni pomenuo problem skoka potrošnje električne energije zbog punjenja baterija elektroautomobila.

Navodno, to ne bi bio takav drastiččan skok kako se očekuje jer se mnogo električne energije troši i u proizvodnji nafte i derivata, kao i u proizvodnji sklopova za klasične automobile. Kad toga ne bi bilo, kažu da bi se oslobisle velike količin el.enegije kojom bi mogle da s epune baterije.

Možda. Ne znam koliko je ovo tačno, a koliko su samo nagađanja i da li je uopšte moguće izračunati koliko el.energije danas ode, na primer, na proizvodnju blokova motora, a koliko na proizvodnju menjača.

rumenige

pre 5 godina

samo da se uvede svuda euro 6 i smanji potrosnja(a moze nego jos nece)na 5-6 litara za velika a 2-3 za mala kola i netreba elektro vozila....ali sile iz senke zele da menjaju i nemacku a i svet...

Невен

pre 5 godina

Колико ја знам извори ел. енергије нису неограничени... питање је шта би се десило кад би се свет у потпуности пребацио на ел. возила, цена ел. енергије би неминовно ишла горе што би још додатно оптеретило цену превоза на ел. енргију, а и овако је танка математика...

Zeljko

pre 5 godina

Najveca auto industrija, americka, je na aparatima i vestacki je odrzavaju u zivotu. Nemacka, ne samo auto industrija vec veci deo idustrije radi i zavisi iskljucivo od azijskog trzista. Kina vec danas prednjaci u nekim granama industrije a automobilska se razvija svetlosnom brzinom. Buducnost EU je u EvroAzijskoj integraciji sa podporom Rusije energetskom. To je nocna mora Britanije i USA. Ako evropa bude propustila sansu koja postoji nece biti dobro po nju sto je manja verovatnoca jer lokomotiva Evrope najvece investicije vec ima u Rusiji i Kini. Kraj price.

EV

pre 5 godina

Lepo je navedeno da je jeftinija lakša i brža izrada elektromotora, kao i vozila sa takvim pogonom, pa opet e-automobili nisu jeftiniji od konvencionalnih. Ovde neko dobro profitira i proći će dosta vremena dok im ne padne cena.
(Džej, 15. april 2019 11:01)

Pogrešno si razumeo, jeftinija je i brža izrada elektromotora u odnosu na motore SUS, ali baterije su veoma skupe, tako da su EV sveukupno skuplja, iako je motor jeftiniji.

EV

pre 5 godina

Na svaku vest o EV komentatori iznova plasiraju notornu laž da baterija mora da se menja posle 10, 8, 7, pa smo došli i do 5 godina. Niste nikad seli u EV, a iz te fotelje biste bar mogli da pogledate npr. evropske sajtove polovnih automobila, npr. mobile.de i autoscout24.eu, kao i YouTube klipove o starijim EV i videćete da im baterija sasvim lepo radi posle 7-8 godina, sa 85% kapaciteta.

Joca

pre 5 godina

Razvoj električnih automobila nema skoro pa nikakve veze sa načinom dobijanja električne energije, nego sa uštedom energije uopšte. Sistem distribucije električne energije je višestruko efikasniji (dakle i jefftiniji) nego bilo koji drugi način distribucije energije, a distribucija nafte i derivata je najmanje efikasan sistem. Ni najzagriženiji ovisnici nafte nikada neće otkazati električni priključak iako struju za domaćinstvo mogu da proizvedu i sami, generatorom.
Električni automobili su u svetu automobila pandan LED osvetljenju. U početku zamene klasičnog i LED svetlo je bilo vrlo skupo, ali trajnije, energetski efikasnije i konstrukcijski fleksibilnije. Na kraju i kumulativno infrastrukturno jeftiniji sistem. Elektromobili potpuno isto, samo na energetski višem nivou pa su i uštede energije mnogo veće.

srbin

pre 5 godina

Uzmimo praktičan primer koji najbolje ide u prilog gornje teze – kompletan SUS motor ugrađen u BMW M5 je slagalica od 1.200 delova, teška više od 181 kg.
Ima oko 150 pokretnih delova, čija preciznost može katapultirati sportski automobil (serijski model M5 sa 600 KS koji kod nas košta oko 120.000 evra) od 0 do 100 km/h za oko četiri sekunde.
Sastavljen je od rada ruku stotina dobavljača delova i komponenti, kao i hiljada ruku radnika na proizvodnoj traci BMW-a u nemačkom gradu Dingolfingu.
O TOME SE RADI SRCE U OVOME JE SUSTINA AUTOMOBILA MOTOR POGON DA TI UPRAVLJAS NJIME A NE ON TOBOM PODVALJUJU NAM NEKE KAO ELEKTRO AUTOMOBILE PITANJE JE STA CE NAM TO U ZIVOTU LJUDSKA RASA MORA STATI NA PUT OVAKVIM SRANJIMA NE SAMO KAD SU UPITANJU AUTOMOBILI NEGO SVE OSTALE LAZI KOJE NAM SERVIRAJU NAMA SMRTNICIMA...

Nikola

pre 5 godina

cena zamenske baterije za Teslu 3 je 8000 e a mora da se menja posle nekog br punjenja, tj na oko 7 god.. 
(C i n i k, 15. april 2019 16:26) 

Cena turba za BMW 1200EUR, cena dizni 400EUR po komadu, cena DPF-a 1K, cena zamena ulja i redovnih servisa motora i menjača 8000EUR, a ceo auto mora da se menja za 7 godina ;-)

Rasinski Bučak

pre 5 godina

Pa gospodo koji ne verujete da ce brzo doci kraj SUV vozila-prema istrazivanju nafte na zemlji ima u ogranicenoj kolicini. Prema nekim istrazivanjima nafta ce nestati u 2046.godini dakle jos 27 godina(mozda gresim za godinu ali tu je negde). Izvlaci se zakljucak da ce u narednoj deceniji procvetati trziste el.automobila, ne brinem ja za proizvodjace automobila imaju oni znanje da se prebace na tu tehnologiju(msm jaka mi to tehnologija-ko do q..c) problem je u baterijama i tu ce morati da se desi neki veliki skok i onog trenutka kad se prebaci magicna cifra od 1000km sa jednim punjenjem nema razloga bilo ko da gleda SUV motore. Ceka nas lepo vreme a do tad mi cemo na pumpi da "sunemo plin za 'iljadu dinara."

Gradimir

pre 5 godina

Ja se nadam da će električni automobili prevladati tržištem i to što pre to bolje. Mnogi problemi koje komentatori navode su već rešeni, samo je pitanje cene da bi se omasovili. Ja mislim da su trenutni modeli dobri sigurno za 80%, a možda i preko 90% populacije. Za one preostale će biti vrlo brzo. Kapacitet baterija raste za 5% godišnje, brzina punjenja se povećava, baterije se već recikliraju ali još uvek nema potrebe da se to radi masovno. Što se tiče zagađenja pri proizvodnji, ne vidim kako može išta da prevaziđe zagađenja naftom, a o zagađenju pri upotrebi i da ne pričamo. Jako bitna paralelna priča je proizvodnja struje. Tu nas očekuju strašni proboji. Već danas je cena struje iz solarnih panela konkurentna termoelektranama, a ponegde čak i jeftinija. Sad je kWh na veliko oko 2 centa, a za koju godinu ćete moći da kupite panele koji će pojedincu proizvoditi i jeftiniju struju. Pored jeftinije proizvodnje napravljeni su proboji i u tehnologiji, pa će hibridni paneli sa više slojeva ćelija podići efikasnost sa sadašnjih 20-ak na preko 30% posto. Običan svet nije ni svestan koliko SUS motori gube smisao u takvim uslovima. Električni pogon će biti svuda, a početke toga, pored auto industrije, imamo čak i u avijaciji gde je odnos mase i energije najbitniji. Znate li šta je Henri Ford, koji je smatrao da svako treba da ima mogućnost da kupi automobil, odgovorio na pitanje "šta želi običan čovek?"
"Bržeg konja!"
Samo retki vide unapred šta će doneti progres.

TurboSrbin

pre 5 godina

Svi se ponadali da je ovo konacno tema bez svadje ali pojavi se TNT sa svojim komentarom da nas razuveri. Pa poenta diskusije i jeste da se iznose cinjenice i argumenti, da se vodi konstruktivna rasprava i da svi nesto naucimo. Iznesi svoje argumente i cinjenice vezane za SUS motore i pusti drugu stranu da uradi isto. Zakljucke iznesite sami i tako se rukovodite prilikom kupovine sledeceg automobila. To je parlamentarizam a ne svadja i nadglasavanje ala “skupstina Srbije”. Nije poenta pobediti u misljenju po svaku cenu, vec da to misljenje ima najbolju mogucu pozitivnu implikaciju za celokupno drustvo.

Ivan

pre 5 godina

Zamislite da svi u Srbiji predjemo na el. automobile. Vec zagadjujemo prirodu junacki nasim elektranama, sta bi tek bilo kad bi morali da povecamo proizvodnju el. energije?
Sta se desava ako ti auto hitno treba? Recimo, moras dete u 3 ujutru da vozis kod dezurnog lekara a auto na punjacu. Zaboravis da ga prikljucis, posto si imao tezak dan. Milion drugih stvari.
Da ne pominjem koliko unistavamo ovu planetu samom proizvodnjom tih baterija za kola.

K i n i c

pre 5 godina

cena zamenske baterije za Teslu 3 je 8000 e a mora da se menja posle nekog br punjenja, tj na oko 7 god..
(C i n i k, 15. april 2019 16:26)

Ja cuo da beterije u Teslu mora da se menjaju na 2

C i n i k

pre 5 godina

EV je ok za grad,ali autonomija i cena...
Ni u EU nema infrastrukture za EV,nmz nigde sa EV na duzi put,mnogo vremena treba da se napuni baterija,cena zamenske baterije za Teslu 3 je 8000 e a mora da se menja posle nekog br punjenja, tj na oko 7 god..
Sve su to za sad veliki problemi pored cene,ali za mozda 15,20 g ipak zavlada Ev.
Nvrjm da ce EV za neko krace vreme da potisne SUS.
Nemacka je ipak veoma preduzimljiva i bogata zemlja,ja verujem da oni nece dozvoliti da ih kinezi i Tesla potisnu,nemci na business gledaji kao na sport,kao mi sto navijamo za kosarku,fudbal i sl,oni navijaju svi slozno da budu jaki...

dača

pre 5 godina

Papageno, 15. april 2019 11:2

slazem se sto posto. mada bih dodao i pitanje napajanja svih tih novih elektro vozila elekritčnom energijom. retke su zemlje u svetu koje mogu da izdrze taj zahtev za električnom energijom tj imaju dovoljnu rezervu u svojoj mrezi.

sus motor u sustini koristi energiju koja se skupljala milionima godina u fosilnim gorivima, elektricna se dobija ili iz fosilnih, nuklearnih ili obnovljivih izvora.
mnogo je tu pitanja i problema pri ovoj tranziciji, mada ozbiljni igraci ocigledno ne sede skrstenih ruku., kao sto i ovaj tekst kaze.

EV

pre 5 godina

А што се тиче грађевинских машина, бродова, авиона, војне технике, мислим да је прерано очекивати избацивање фосилних горива из употребе. Нема ту никакве завере нафтног лобија. Технологија и економија су у питању.
(Иван Грозни, 15. april 2019 12:24)

Uveliko si neobavešten, sve to što si naveo već postoji na struju u aktivnom korišćenju i uveliko se zahuktava. Evo ti primer:
https://electrek.co/2019/01/29/caterpillar-electric-excavator-giant-battery-pack/

Lepi

pre 5 godina

Odavno, ja već godinama vozim korejski auto koji troši 5 litara dok mi je nemački gutao 10. Isto će biti i sa električnim vozilima, nemačka će duplo više da gutaju.

Direktor

pre 5 godina

Ne znam ko će dominirati u auto industriji ali znam da se nafti kao gorivu bliži kraj. Cenu drži visoko još samo kontrola pumpanja od strane OPEC plus Rusija. A ni to ne može doveka. Sa svakim novim automobilom, autobusom, kamionom na baterije smanjuje se broj onih koji troše naftne derivate. Za pretpostaviti je da će u najkraćem roku svi razvijeni gradovi proterati iz javnog prevoza autobuse sa unutrašnjim sagorevanjem. Baterije su isto prljava tehnologija ali koncentrisana oko mesta proizvodnje. A i šta to razvijene zemlje briga baterije se uglavnom prave u Kini.

Lepi

pre 5 godina

Odavno, ja već godinama vozim korejski auto koji troši 5 litara dok mi je nemački gutao 10. Isto će biti i sa električnim vozilima, nemačka će duplo više da gutaju.

EU Citizen

pre 5 godina

Ako se bliži, hvala bogu za to, ima tu par okej brendova, poput Mercedesa ili BMW-a, ali ako se pogleda globalno, poslednjih decenija nemačka industrija je za mene sinonim za dosadu, i to dosadu sa prilično lošim odnosom cena/kvalitet.

ja

pre 5 godina

@ (rog, 16. april 2019 10:03)

I Panasonik i Tesla, kažeš? Ajd malo uzmi pa pročitaj, pa ćeš videti da je Panasonik = Tesla. Panasonik je pozajmio tehnologiju i obavezao se da uloži 5 mlrd dolara u Tesline Gigafabrike. Panasonik i upravlja Teslinom Gigafabrikom, a mogu da se nađu na listi najvećih proizvođača samo ako i jedni i drugi dva puta upotrebljavaju iste podatke.

Ne uračunavajući akumulatore i baterije za domaćinstva, već samo za električna vozila, 3 najveća proizvođača litijum jonskih baterija na planeti trenutno su:

- A123 Systems (američka firma koja je u vlasništvu Wanxiang Group Corporation iz Hangdžoua, Kina), koja trenutno ima najbolju i najnoviju tehnologiju za proizvodnju fosfatnih Li-ion baterija - LiFePO4, koja će apsolutno biti standard za baterije za el. automobile u budućnosti, jer inicijalni testovi pokazuju da bi mogle da traju i 20+ godina bez značajnog gubljenja kapaciteta,

- BYD iz Šenžena, Kina (takođe i trenutno najveći proizvođač električnih vozila na svetu. Interesantno je da su pobedili na oko 90% tendera u SAD za električna vozila za javni prevoz i pored trgovinskog rata koji je u toku) i

- Contemporary Amperex Technology iz Ningdea, Kina, koji trenutno ima najveće kapacitete za proizvodnju, sa 12 GWh, tako da se očekuje da oni tek počnu da dominiraju.

Ostali mogu da se nađu na listi samo ako uračunaju baterijice za ručne satove, daljince i usisivače, ali to ovde nije tema...

Lepi

pre 5 godina

Odavno, ja već godinama vozim korejski auto koji troši 5 litara dok mi je nemački gutao 10. Isto će biti i sa električnim vozilima, nemačka će duplo više da gutaju.

Miloš

pre 5 godina

Bežični prenos električne energije je jedini mogući ubica svih zagađivača vazduha, uključujući i motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Srbivoje

pre 5 godina

Prvi put da na sekciji automobila ne vidim nikakva prepucavanja, vredjanje i svadje, samo normalne rasprave. Svaka cast ljudi!


Ili sam prerano komentarisao.

TNT

pre 5 godina

Kako znate šta će biti dominantno na tržištu? "Nova tehnologija" elektorautomobila sa početka 19 veka? Da se nije dogodio dieselgate da li biste isto tako pričali? Ponovo ponavljam - ako toliko verujete u elektorautomobile, pa zašto ne prodate sve što imate i na berzi kupite akcije obožavane Tesle ili neke druge kompanije koja pravi elektroautomobile, umesto što ovde prosipate pamet? A za ove što se u sve razumeju i za sve iznose precizne podatke: što ne osnujete neki startap, napravite sopstveno električno vozilo i pokažete svima nama kako to treba da izgleda, a usput i unovčite svoje ogromno znanje? Ovako, komentarisanjem prednosti elektorautomobila na temu Bloomberg članka koji jedva čeka propast nemačke autoindustrije, sve to vaše je mlaćenje prazne slame.

rog

pre 5 godina

Jel se ti zezaš, ili troluješ?!?!?! 

Od prvih 10 proizvođača litijumskih baterija, prvih 8 su kineske kompanije (9. i 10. su Hitachi i Johnson)...
(ja, 16. april 2019 08:00)

Panasonic
Samsung
LG
Toshiba
Tesla

Kazes sve kineske kompanije?

ja

pre 5 godina

@ (rog, 15. april 2019 19:36)

Jel se ti zezaš, ili troluješ?!?!?!

Od prvih 10 proizvođača litijumskih baterija, prvih 8 su kineske kompanije (9. i 10. su Hitachi i Johnson)...

TNT

pre 5 godina

@Turbosrbin kaže:„Nije poenta pobediti u misljenju po svaku cenu, vec da to misljenje ima najbolju mogucu pozitivnu implikaciju za celokupno drustvo.” Grohotom se smejem na ovaj komentar. Kao što rekoh, ako se u nešto razumeš, PA UZMI PARE NA TOME, ali poenta je da pola ljudi ovde nema pojma o onome što piše, međutim to ih ne sprečava u iznošenju mišljenja. 7 miliona Srba = 7 miliona najboljih fudbalskih selektora, 7 miliona najboljih poznavalaca političke situacije u svetu, 7 miliona najboljih poznavalaca prilika u automobilskoj industriji, 7 miliona proroka... Kupujemo polovne automobile koje Nemac baci na otpad, ali znamo gde on greši, kako će da propadne i zašto će to da se desi. Gajimo idolopoklonstvo prema marki automobila koju smo videli na internetu. U pravu si - vreme je da prestanem da komentarišem bilo šta ovde, ja sam problem.

Gradimir

pre 5 godina

Među proizvođačima baterija za EV, Tesla-Panasonik trenutno proizvode baterija za godišnji nivo od 23-24 GWh, što ih stavlja na 1 mesto na listi. Gigafabrika 1 je projektovana za 35 GWh i trenutno radi sa 2/3 kapaciteta. To im je usko grlo u proizvodnji automobila. Mask se nada da će poboljšanjem procesa proizvodnje duplirati projektovani kapacitet, ali on je uvek bio preveliki optimista.

Srbivoje

pre 5 godina

Cekajte ljudi, koliko su trosili prvi SUS motori i jel bilo ovoliko benzinskih kao sad. Elektricni automobili u masovnoj upotrebi su relativno novi i imaju potencijal da budu bolji vozila sa SUS motorima. Bice tesko, ali taj prelaz ce morati jednom da se desi. Samo je pitanje hoce li taj osecaj ubrzanja i snage moci da nadomesti zvuk, manuelca i miris benzina..

Tomo

pre 5 godina

Je, električni motor je malen, lagan, jednostavne konstrukcije i jeftin u proizvodnji, ali baterija je sve suprotno; velika, teška, skupa, malog kapaciteta, sporo se puni ...

Dante

pre 5 godina

@EV:

Ja zivim u stanu na 4om spratu i vozim BMW keca koji me fantasticno sluzi vec 2 godine. Dizel sa predjenih 50.000 km.

Meni da i das Tesla za dzabe nemam gdje da ga punim. Da imam kucu onda ok, Tesla je odlican autom. Ali kuca kosta (SWE) kao 20 BMW 1 ili 5 Tesla.

Nikakav hejt vec realnost u mom slucaju. Ovde i sad a sta ce biti u buducnosti ce da vidimo.

Oskar

pre 5 godina

Kina već jeste lider što se rEVolucije tiče. Kao što je već navedeno u drugim komentarima, BYD i CATL su ozbiljni igrači koji su među top 3 zajedno sa Panasonikom.

Kineska vlada igra pametno i pomagajući CATL i BYD u ekspanziji, regulacijama i subvencijama predvodi novu transformaciju u auto industriji.

https://youtu.be/3BZ2225OJDg

Inače, Tesla je u Kini dobila specijalne privilegije i pomoć u izgradnji nove fabrike. Sve to kako bi ubrzala nadmetanje lokalnih proizvođača sa obzirom da je Tesla viđen kao statusni simbol u Kini.

Ostaje da se vidi za koje baterije će se Tesla opredeliti u Kini.

Fabrike tek koje se grade će dovesti dalji pad u ceni baterija koje su trenutno najskuplji deo EV, a konkurencija će dovesti do sve boljeg izbora.

Ono što je najverovatnije, a to je da ćemo u budućnosti voziti aute sa kineskim baterijama.

Nemačka auto industrija se kladila na svoj dizel time što su varali, sada je frka jer zaostaju u tehnologiji; primer je e-tron koji je samo po završnoj obradi bolji od Tesle, dok je sve ostalo u prednosti Tesle.

Cela poenta sa baterijama jeste količina, a onaj ko proizvodi najviše je upravo i taj koji ima najbolju zaradu. Pored baterija, tehnologija je isto tako bitna, a Kina itekako prati i taj trend.

ja

pre 5 godina

@ (Gradimir, 16. april 2019 19:58)

Aman bre ljudi, izvucite glave iz peska. Tesla ništa ne proizvodi: "Tesla claims that Gigafactory will assemble battery packs from batteries purchased overseas for significantly less cost using economies of scale, innovative manufacturing, reduction of waste, and the simple optimization of locating most manufacturing assembly processes under one roof." Tesla kupuje gotove baterije, a onda ih u Gigafabrikama vezuje u battery pack-ove koji se koriste za vozila.

Kada ce zakon za oldtajmere ?

pre 5 godina

Znaci da u buducnosti, zbog cene baterija, vise nece biti polovnih automobila. Osim ako baterije padnu na 300 Evra sto je tesko da ce da se desi. I, sta ce onda da vozi prosecan covek u Srbiji ?

TurboSrbin

pre 5 godina

TNT drugar, bez uvrede. Tema je zanimljiva i procitao sam dosta dobrih komentara sa obe strane. U pravu si da se razumemo u sve, ali kada treba da se dokazemo u praksi, to nam nije jaca strana. Ali sta ces, "Mozda ne znamo da radimo, ali znamo da se bijemo", he,he. U svakom slucaju, ovo su samo komentari, a ova tema je jedna od kvalitetnijih. Bez sikiracije, nece benzinci skoro u istoriju, bar ne kod nas.

Nemanja

pre 5 godina

Postoji jako dobra sansa da ce dominacija Nemacke auto industrije sa prelazom na elektriku samo da se potvrdi. Naime, Nemacka kao drzava nema skoro nikakve izvore nafte, zavisni su od uvoza. Oslobadjanjem te stege, postaju mnogo manje zavisni od USA/Rusije i mnogo veci faktor u Evropi. Nisu dzabe uzlozili najveca sredstva od svih drugih drzava tradicionalnih proizvodjaca. Problem sa "nemcima" je sto moraju da se tuku "na dva fronta" - i u premijum segmentu i na americkom trzistu, gde je Tesla bog, a i sa nadolazecim "kinezima" sa cetvorocifrenim cenama. Ukoliko uspeju u potonjem, dakle, ukoliko uspeju da omasove i znacajno smanje cene osnovnog prevoznog sredstva na struju, napravili su sebi "novog Golfa", zlatnu koku koju ce da muzu decenijama.

Long live and David Coverdale

pre 5 godina

Zaposlen sam u BMW Minhen.Ovde sa trake po jednoj smeni silazi oko 1000 automobila.Od toga su 95% benzinci.I koliko sam upoznat BMW polako smanjuje proizvodnju dizel motora.Licno...nikada ne bih kupio električni automobil.

srbin

pre 5 godina

Uzmimo praktičan primer koji najbolje ide u prilog gornje teze – kompletan SUS motor ugrađen u BMW M5 je slagalica od 1.200 delova, teška više od 181 kg.
Ima oko 150 pokretnih delova, čija preciznost može katapultirati sportski automobil (serijski model M5 sa 600 KS koji kod nas košta oko 120.000 evra) od 0 do 100 km/h za oko četiri sekunde.
Sastavljen je od rada ruku stotina dobavljača delova i komponenti, kao i hiljada ruku radnika na proizvodnoj traci BMW-a u nemačkom gradu Dingolfingu.
O TOME SE RADI SRCE U OVOME JE SUSTINA AUTOMOBILA MOTOR POGON DA TI UPRAVLJAS NJIME A NE ON TOBOM PODVALJUJU NAM NEKE KAO ELEKTRO AUTOMOBILE PITANJE JE STA CE NAM TO U ZIVOTU LJUDSKA RASA MORA STATI NA PUT OVAKVIM SRANJIMA NE SAMO KAD SU UPITANJU AUTOMOBILI NEGO SVE OSTALE LAZI KOJE NAM SERVIRAJU NAMA SMRTNICIMA...

ja

pre 5 godina

A po čemu je to nemačka autoindustrija dominantna? Možda samo po brendu, jer samo u to ulažu. Po proizvodnji nije, kao ni u inovacijama. Što se proizvodnje tiče, gotovo 40% globalne proizvodnje automobila otpada na 4 kineska proizvođača, koji su većini ljudi na planeti gotovo nepoznati, s obzirom na to da ne izvoze, jer jedva uspevaju da podmire domaću tražnju. Kad su u pitanju inovacije, poslednje bitne inovacije u nemačkoj autoindustriji desile su se pre 30-40 godina. Sve posle toga je samo malo unapređenje postojeće tehnologije, šminkanje i smanjenje troškova proizvodnje. S druge strane, zahvaljujući Tesli, krenula je revolucija u autoindustriji, koju su, čini mi se se, potpuno preuzeli, ponovo, Kinezi. Oni već sada imaju silu automobilskih kompanija koje proizvode električna vozila u brojevima koje Tesla može samo da sanja. Mnogo pametniji ljudi od mene su rekli da će 21. vek, biti vek Azije. Globalna moć i bogatstvo se pomera ka istoku i, sa napretkom srednje klase, u najmnogoljudnijim zemljama poput Kine, Indije, Indonezije,... će tek da se oseti ta snaga...

danger

pre 5 godina

Krenem iz Minhena sa svojim dizel turanom i punim rezervoarom i stignem u Beograd bez točenja goriva. Ne vidim budućnost u kojoj ću to moći sa elekticnim autom, i zato im se ne radujem...

seljadin

pre 5 godina

jedino sto elektricni automobil ima problema sa baterijama, punjenjem koje posle 300km traje 6 sati, i menjanjem posle 10 godina 10.000 evra

ernesto chece

pre 5 godina

@ja

Nema tu nikakve revolucije, nego obicno ispiranje mozga narodu o nekakvom nasem uticaju na globalno zagrevanje , sto je jedna velika laz, sada je na red dosla autoindustrija i elektricni automobili, koji isto zagadjuju okolinu, i koji nam prodaje drugi lobi po mnogo vecoj ceni. Sto se tice nemacke automobilske industrije i toga da nema inovacija, ocigledno da nisi puno pratio.

dubrovnik

pre 5 godina

nisu nijemci ludi da bace motore koje razvijaju 140 godina i prebace sve na struju. pa od 50 najvrijednijih kompanija pola ih je auto proizvođači i naftne kompanije i dosta će vremena proći prije vožnje na struju. pa Tesla jedva napravi 300 000 auta godišnje a njemačka velika trojka svaki preko milijon.
i opet kad oni krenu proizvodit strujom pokretane aute - svi će radije kupovat njihove prije kineskih.

Srki

pre 5 godina

Nemci su jaki zato sto su sve radili po standardu.

I kako prvi tako i poslednji komad im je ok, dok kod Italijana fiatove modele kupuju zbog starnosti i lepote ali ne i zbog kvaliteta.

U Americi njihovi modeli nisu na ceni jer amerikanac nece skupe a hoce kvalitetne i pouzdane automobile. Pa u USA se najvise prodajau nemacka vozila.

Kina jeste da dominira sa elektro vozilima a to samo zato sto je najveci proizvodjac 'retke zemlje'(proguglaj), dok u kvalitetu zaostaju kada je u pitanju serijska proizvodnja.

No ne kazem da nece biti drugacije ali za sada je ovako.

Dzhoni

pre 5 godina

Prave od elektro motora i električnih automobila bauk. Pitanje je da li će današnja generacija ljudi doživeti izumiranje motora na unutrašnje sagorevanje iz prostog razloga, i dalje se nije pojavio pronalazač koji će pronaći bateriju čiji će vek biti duži od 7-10 godina. Koja je poenta kupiti električni automobil čija glavna komponenta ima toliko kratak vek trajanja,a tu se takođe javlja problem autonomije, kao i problem brzog punjenja...
Dok se to ne desi, motori na unutrašnje sagorevanje će i dalje vladati svetskim drumovima.

erik

pre 5 godina

Ne brini te Nemačka industrija ima uvek odgovor na sve a auto treba da se proizvede i najmanje 20 godina da izdrzi tesla je tek par godina na tržištu a ima problema u svim segmentima.

Misa

pre 5 godina

@ja
Prvo, nije lider onaj koji kolicinski proizvede najvise automobila. Nemacka I dalje ima najvecu proizvodnju po glavi stanovnika. Kina koja je najmnogoljudnija svetska zemlja, logicno je da ima najvise proizvedenih automobila.
Drugo, sto se tice inovacija u automobilsmoj industriji, navedi mi jedan kineski brend automobila koji je inovativan I bolji od bilo kog zapadnog? Da je tako ne bi Kinezi vozili masovno automobile sa zapada.
A trece, ne znam koliko pratis ali kineska privreda ozbiljno usporava vec nekoliko godina. Stopa rasta od 6% koju sada ima Kina a I koja se smanjuje svake godine nece biti dovoljna da dostigne zapadne zemlje u dogledno vreme. A da ne govorim o dostizanju zapadnog standarda zaprosecnog Kineza koji se nece desiti za naseg zivota sigirno.

kiza

pre 5 godina

Mator moze da podigne 1 osoba al za baterije treba 5.
Dok je autonomija el. automobila 300-400km, nema straha za SUS motore... kome treba porodicni auto u lokalu

Rasinski Bučak

pre 5 godina

Pa gospodo koji ne verujete da ce brzo doci kraj SUV vozila-prema istrazivanju nafte na zemlji ima u ogranicenoj kolicini. Prema nekim istrazivanjima nafta ce nestati u 2046.godini dakle jos 27 godina(mozda gresim za godinu ali tu je negde). Izvlaci se zakljucak da ce u narednoj deceniji procvetati trziste el.automobila, ne brinem ja za proizvodjace automobila imaju oni znanje da se prebace na tu tehnologiju(msm jaka mi to tehnologija-ko do q..c) problem je u baterijama i tu ce morati da se desi neki veliki skok i onog trenutka kad se prebaci magicna cifra od 1000km sa jednim punjenjem nema razloga bilo ko da gleda SUV motore. Ceka nas lepo vreme a do tad mi cemo na pumpi da "sunemo plin za 'iljadu dinara."

Lorimer

pre 5 godina

Globalna moć i bogatstvo se pomera ka istoku i, sa napretkom srednje klase, u najmnogoljudnijim zemljama poput Kine, Indije, Indonezije,... će tek da se oseti ta snaga...
(ja, 15. april 2019 09:15)

Da li si nekada bio u Kini, Indiji, Indineziji...? I sa druge strane u bilo kojoj razvijenoj evropskoj državi? Ako jesi, jasno ti je da je u pitanju ogroman jaz, koji Azija neće dostići još dugo. Pre svega u društvenom uredjenju, infrastrukturi, standardu tih radnika koji proizvode automobile npr. i još mnogo toga. Istina je da Azija jača, i da će biti sve jača, ali i dalje je to nebo i zemlja. Ta sirotinja koja tamo živi, to je nepojmljivo za Evropu.

Невен

pre 5 godina

Колико ја знам извори ел. енергије нису неограничени... питање је шта би се десило кад би се свет у потпуности пребацио на ел. возила, цена ел. енергије би неминовно ишла горе што би још додатно оптеретило цену превоза на ел. енргију, а и овако је танка математика...

Ivan

pre 5 godina

Zamislite da svi u Srbiji predjemo na el. automobile. Vec zagadjujemo prirodu junacki nasim elektranama, sta bi tek bilo kad bi morali da povecamo proizvodnju el. energije?
Sta se desava ako ti auto hitno treba? Recimo, moras dete u 3 ujutru da vozis kod dezurnog lekara a auto na punjacu. Zaboravis da ga prikljucis, posto si imao tezak dan. Milion drugih stvari.
Da ne pominjem koliko unistavamo ovu planetu samom proizvodnjom tih baterija za kola.

GuA

pre 5 godina

Када са ел. возилом будем могао да пређем 1000 км са једним пуњењем као што радим са пуним резервоаром дизела, и када будем могао да напуним батерију за онолико времена колико је потребно да се наточи пун резервоар, тек онда можемо говорити о смрти аутомобила на дизел или бензин.
(Иван Грозни, 15. april 2019 12:24)

Za 1000km postoji avion ali zato do posla i nazad (150km) 3-4 puta jeftinije u odnosu na predhodni dizel. Ujutru ponovo pun.

rumenige

pre 5 godina

samo da se uvede svuda euro 6 i smanji potrosnja(a moze nego jos nece)na 5-6 litara za velika a 2-3 za mala kola i netreba elektro vozila....ali sile iz senke zele da menjaju i nemacku a i svet...

nemanja

pre 5 godina

Konačno zdrava diskusija. Složio bih se da se dešava revolucija na tržištu automobila po pitanju softvera. Prvenstveno mislim na automobile sa radarima i na budućnost vožnje bez da držite volan. Ako tehnologija dostigne taj stepen da možete da spavate dok vas kompjuter vozi...predviđam kraj taxi udruženjima i auto prevoznicima u globalu. Priče o tome kako elekt. automobili štite okolinu su za hipstere. Problem tih vozila predstavljaju baterije, jer ako moraju da se manjaju na osam godina (ne moraju ako dnevno prelazis 11km), kolika je cena polovnog vozila posle 5 god? El. automobili nisu rentabilni, popularni su samo zato što države daju nenoramlne olakšice za njihovu kupovinu, ali se i od toga odustalo (Danska). Da recimo za benzince država ponudi parkiranje besplatno u centru grada, sve fabrike el automobila bi se zatvorile u roku od 6 meseci. Nemam ništa protiv dizela ali vozim benzinca.

C i n i k

pre 5 godina

EV je ok za grad,ali autonomija i cena...
Ni u EU nema infrastrukture za EV,nmz nigde sa EV na duzi put,mnogo vremena treba da se napuni baterija,cena zamenske baterije za Teslu 3 je 8000 e a mora da se menja posle nekog br punjenja, tj na oko 7 god..
Sve su to za sad veliki problemi pored cene,ali za mozda 15,20 g ipak zavlada Ev.
Nvrjm da ce EV za neko krace vreme da potisne SUS.
Nemacka je ipak veoma preduzimljiva i bogata zemlja,ja verujem da oni nece dozvoliti da ih kinezi i Tesla potisnu,nemci na business gledaji kao na sport,kao mi sto navijamo za kosarku,fudbal i sl,oni navijaju svi slozno da budu jaki...

jaretina

pre 5 godina

Krenem iz Minhena sa svojim dizel turanom i punim rezervoarom i stignem u Beograd bez točenja goriva...
(danger, 15. april 2019 11:20)
uskoro više nećeš moći krenuti iz centra minhena, niti ući u centar bgd.
kako ne shvataš da si ti relikt prošlosti koga će uskoro prebaciti promene.
ko se ne prilagodi, nastradaće.

gox

pre 5 godina

elektro automobili su prava stvar,ekoloski i jednostavni. nadam se i propisi u Srbiji ubuduce ce biti razumniji nego danas,pa cu moci svog Juga moci pretvoriti u elektromobil.

Papageno

pre 5 godina

"Električni motor za automobil ima samo dvadesetak delova, nema izduvnog sistema, menjača ili rezervoara, cena izrade je manja, a može ga podići samo jedan čovek."

Da, ali baterija košta 10 puta više, traje 1000 puta manje, a četvorica je jedva dižu. Tako je bar zasad i nema ni najave da će se tu nešto drastično promeniti u dogledno vreme.

Nije rešen ni ekološki problem recikliranja budućih ogromnih količina istrošenih baterija. Da elektroautomobili nisu žestoko subvencionisani u ime nekakve "ekologije", niko ih ne bi kupovao jer su zbog baterija prosto preskupi.

Meni se čini da tu previše žurimo. To je tehnologija koja obećava ali zasad je još daleko od toga da je spremna za masovnu proizvodnju. Naravno, kao i svaka nova tehnologija kad se uvodi, u početku će biti krša, loma, štete, pa i nesreća.

Ali nažalost, zbog te žurbe glupo stavljamo sva jaja u istu korpu (litijumske baterije) i ne istražujemo dovoljno i druga moguća rešenja, kao što su vodonik i gorivne ćelije.

Zoki kaze

pre 5 godina

"Električni motor za automobil ima samo dvadesetak delova, nema izduvnog sistema, menjača ili rezervoara, cena izrade je manja, a može ga podići samo jedan čovek."

I uprkos svemu navedenom, duplo je skuplji on konvencionalnog motora? Gde je logika?

ljAXE

pre 5 godina

Radijus elektricnih automobila je poslednji jak argument tradicionalista. Medjutim, i tu ce vreme brzo da ih pregazi. Tesla je izbacio V3 punjace, koji auto pune od 0 do 100% za 30 minuta. Kalifornija ima puniace na svakom koraku, i u skorijoj buducnosti bice lakse puniti elektricni od konvencijonalnog automobila. Punjace je moguce postaviti na bilo kom parkingu. Vec se postavljaju na parkinzima turistickih atrakcija, ispred ulaza u firme, ispred restorana, trznih centara. U bilo kojoj zabiti lakse je postaviti puniace na struju od izgradnje pumpe za gorivo sa svim ekoloskim standardima, podzemnim skladistem idr. Da ne napominjem da u 90% slucajeva ljudi preko noci napune kod kuce za odlazak na posao i nazad. Predpostavljam da ce u buducnosti veliki broj elektricnih automobila upravo biti sa malim radijusom jer ih ljudi uglavnom koriste za putovanje na posao. Bice i onih sa dodatnim radijusom za ljude kojima jedan automobil zavrsava sve u porodici. Ubedjen sam da za 10ak godina radijus elektricnog automobila nece biti presudan faktor prilikom kupovine istog.

Zeljko

pre 5 godina

Najveca auto industrija, americka, je na aparatima i vestacki je odrzavaju u zivotu. Nemacka, ne samo auto industrija vec veci deo idustrije radi i zavisi iskljucivo od azijskog trzista. Kina vec danas prednjaci u nekim granama industrije a automobilska se razvija svetlosnom brzinom. Buducnost EU je u EvroAzijskoj integraciji sa podporom Rusije energetskom. To je nocna mora Britanije i USA. Ako evropa bude propustila sansu koja postoji nece biti dobro po nju sto je manja verovatnoca jer lokomotiva Evrope najvece investicije vec ima u Rusiji i Kini. Kraj price.

K i n i c

pre 5 godina

cena zamenske baterije za Teslu 3 je 8000 e a mora da se menja posle nekog br punjenja, tj na oko 7 god..
(C i n i k, 15. april 2019 16:26)

Ja cuo da beterije u Teslu mora da se menjaju na 2

Иван Грозни

pre 5 godina

Постоји једна ствар о којој се недовољно размишља када су у питању аутомобили на електрични погон. Један од разлога због кога се продају су субвенције. Е сад, покушајмо да израчунамо колико свака држава убире новца од царина, акциза и ПДВ-а на бензин/дизел? Колико такви приходи учествују у буџетима? Да ли постоји држава у свету која ће се одрећи тих прихода а да не покуша да их надокнади на другој страни? То значи само једно. Ако аутомобили на електрични погон уђу у масовну употребу, одмах ће следити и увођење разних пореза, такси и акциза на ел. енергију. У том случају, све калкулације које се праве данас, падају у воду. И још једна ствар. Када са ел. возилом будем могао да пређем 1000 км са једним пуњењем као што радим са пуним резервоаром дизела, и када будем могао да напуним батерију за онолико времена колико је потребно да се наточи пун резервоар, тек онда можемо говорити о смрти аутомобила на дизел или бензин. А што се тиче грађевинских машина, бродова, авиона, војне технике, мислим да је прерано очекивати избацивање фосилних горива из употребе. Нема ту никакве завере нафтног лобија. Технологија и економија су у питању.

Lepi

pre 5 godina

Odavno, ja već godinama vozim korejski auto koji troši 5 litara dok mi je nemački gutao 10. Isto će biti i sa električnim vozilima, nemačka će duplo više da gutaju.

Lepi

pre 5 godina

Odavno, ja već godinama vozim korejski auto koji troši 5 litara dok mi je nemački gutao 10. Isto će biti i sa električnim vozilima, nemačka će duplo više da gutaju.

kele®

pre 5 godina

Krenem iz Minhena sa svojim dizel turanom i punim rezervoarom i stignem u Beograd bez točenja goriva. Ne vidim budućnost u kojoj ću to moći sa elekticnim autom, i zato im se ne radujem...
(danger, 15. april 2019 11:20)

Da su se svi vodili Vašom logikom, Vi biste sad došli jašući iz Minhena. Eventualno zapregom.

Mika

pre 5 godina

Problem je u tome sto proizvodjaci hoce da, u proizvodnji jeftine elektro automobile, prodaju dosta skuplje od klasicnih i time ostvaruju ogroman ekstra profit. Ista prica je i sa baterijama gde par kompanija drzi monopol na sva nalazista litijuma u svetu. Kada bi se elektro automobili prodavali po duplo nizoj ceni od klasicnih, kako bi i trebalo, verovatno bi pocela njihova masovnija upotreba. Ali tada dolaze na red drugi problemi: sta raditi sa ogromnom kolicinom iskoriscenih baterija koje su veoma toksicne i cije je recikliranje veoma skupo? Iz kojih izvora, koji su netoksicni, proizvesti toliku elektro energiju? Koliko vredi polovan elektro automobil star 7-10 godina sa propalom baterijom- ne vredi nista. I tako dalje...Lepo je predsednik Rusije rekao: ako hocete da ne zagadjujete zivotnu sredinu, vozite na gas. Ima ga u izobilju po celom svetu i jeftin je. Sa automobilima na postojecoj tehnologiji !

Lepi

pre 5 godina

Odavno, ja već godinama vozim korejski auto koji troši 5 litara dok mi je nemački gutao 10. Isto će biti i sa električnim vozilima, nemačka će duplo više da gutaju.

Džej

pre 5 godina

Lepo je navedeno da je jeftinija lakša i brža izrada elektromotora, kao i vozila sa takvim pogonom, pa opet e-automobili nisu jeftiniji od konvencionalnih. Ovde neko dobro profitira i proći će dosta vremena dok im ne padne cena.

Roby

pre 5 godina

Pa gospodo koji ne verujete da ce brzo doci kraj SUV vozila-prema istrazivanju nafte na zemlji ima u ogranicenoj kolicini. Prema nekim istrazivanjima nafta ce nestati u 2046.godini dakle jos 27 godina(mozda gresim za godinu ali tu je negde). Izvlaci se zakljucak da ce u narednoj deceniji procvetati trziste el.automobila, ne brinem ja za proizvodjace automobila imaju oni znanje da se prebace na tu tehnologiju(msm jaka mi to tehnologija-ko do q..c) problem je u baterijama i tu ce morati da se desi neki veliki skok i onog trenutka kad se prebaci magicna cifra od 1000km sa jednim punjenjem nema razloga bilo ko da gleda SUV motore. Ceka nas lepo vreme a do tad mi cemo na pumpi da "sunemo plin za 'iljadu dinara."
(Rasinski Bučak, 15. april 2019 10:49)
Nafte ce nestati? To je izjavio bukvalno nijedan ozbiljan strucnjak u zadnjih 10 godina. Nafte ima za jos minimum 200 godina, i to ovim tempom potrosnje.

me

pre 5 godina

Super je tekst ali slike ostavljaju veći utisak.

Prva slika na kojoj se proizvode motori. Kako se nadam da ce se Srbija u auto industriji pomeriti od kablova ka motorima. Iskreno sam optimista i nadam se kako usavrsavamo znanja da se se i kompleksnost proizvoda povećavati. Kao što svi znamo jeftina smo radna snaga pa ne vidim razloga da nas zaobilaze. Nije ni Kina krenula od procesora.

Druga slika na kojoj je bmw m power. Srce zaigra ?

Sinko

pre 5 godina

@Иван Грозни
Држава увек може да нађе нешто друго да опорезује место бензина и аутомобила (ту је барем наша маштовита). Број возача који у једном цугу прелазе по 1000км као Ви је практично занемарљив, 85% аутомобила се данас користи у градској и приградској вожњи и домет од 300км је и више него довољан, а уштеда у цени је и више него довољна компензација за дужину пуњења. Што се тиче војне технике, тенденција је да и она постаје хибридна, нпр. тенк гута огромне количине дизела, то је хорор за логистику, због електронике и електросистема мотор ради и када се не креће, у будућности ће сва војна тенника бити хибридна, на маршу и на положају се користи батерија, а тек кад почне рокање плиће се СУС мотор.

Dragan

pre 5 godina

Pozdrav ljudi radim u VW u Wolfsburgu, hocu da vam kazem da nemci ulazu milijarde u elekricni pogon ali isto tako ulazu i u novu tehnologiju za benzin i dizel motore pored toga razne nove f-cell pogone i hybride tako da tu jos nista nije gotovo sto se nemaca tice oni ostaju i dalje na vrhu tu moze da vam prica ko sta hoce ja pricam jer svakog dana vidim sta se radi e sad pitanje je samo koliko ce dobro ev da prodje oni hoce da izbace sto vise modela da bi imali i tu njihove moele jer svako ko zeli ev model mora da uzme sa azije ili amerike e da im oni ne bi uzimali delove pustice i tu svoje modele da pokriju sve segmente uglavnom bice sigurno tako da ce ev pogon da zameni dizel a benzin da se prodaje sa hybrid pogonom kao bmw m amg ili audi sport modeli. Pozdrav iz Nemacke

TNT

pre 5 godina

Kako znate šta će biti dominantno na tržištu? "Nova tehnologija" elektorautomobila sa početka 19 veka? Da se nije dogodio dieselgate da li biste isto tako pričali? Ponovo ponavljam - ako toliko verujete u elektorautomobile, pa zašto ne prodate sve što imate i na berzi kupite akcije obožavane Tesle ili neke druge kompanije koja pravi elektroautomobile, umesto što ovde prosipate pamet? A za ove što se u sve razumeju i za sve iznose precizne podatke: što ne osnujete neki startap, napravite sopstveno električno vozilo i pokažete svima nama kako to treba da izgleda, a usput i unovčite svoje ogromno znanje? Ovako, komentarisanjem prednosti elektorautomobila na temu Bloomberg članka koji jedva čeka propast nemačke autoindustrije, sve to vaše je mlaćenje prazne slame.

ja

pre 5 godina

@ (Misa, 15. april 2019 10:18)

Ne možeš tako da posmatraš stvari, jer bi, uzevši u obzir relativne brojeve, Luksemburg trebalo da bude moćnija zemlja od Kine, pošto ima BDP po glavi stanovnika 10 puta veći od Kine. A da li je? Naravno da ne, jer ništa ne može da zameni brutalnu snagu velikih brojeva. SAIC Motors (najveća kineska autokompanija), već ima godišnji profit koji je veći nego Volkswagenov, a ima 5 puta manje zaposlenih i ostvaruje godišnji rast od 20%. Šta misliš ko će imati više para za investiranje, već za 3-4 godine? I u koji R&D centar će da uloži? Kina godišnje obrazuje 40 miliona inženjera. Nemačka ima 80 miliona stanovnika... A drugo, supply chain u Kini je toliko ogroman i opsežan, da ti je potrebno mesec dana da dobiješ gotov proizvod od ideje. U Nemačkoj to traje godinama. Pre nekoliko meseci je bila vest o kineskom automobilskom startapu koji je, posle svega nekoliko meseci postojanja, za jedan dan unapred prodao dvogodišnju proizvodnju svog automobila, koji još uvek nije bio ni napravljen. Dobili su, za 24 sata, 300 miliona evra finansijske injekcije. Od tih para mogu kompletnu fabriku da naprave, a kamoli da zakupe proizvodne pogone drugih fabrika (kako su inicijalno planirali). A ne zavise ni od koga - samo treba da isporuče proizvod koji su ugovorili. U kojoj je još to zemlji na svetu tako nešto moguće? A imaš na stotine takvih priča...

max

pre 5 godina

Realnost je da elektromotori polako ali sigurno menjaju klasicne. Brzina zamene zavisi samo od naftaskog lobija. Najvece svetske sile dobar deo profita ostvaruju od nafte. Niko ne moze da me ubedi da u danasnje vreme mikrocipova, mikrocelija, smartfonova, robotike, genetike... ne mogu napraviti duplo jeftiniji i duplo bolji elektricni automobil. Tehnologija se dozira zbog nafte. Sto se tice proizvodnje bice kao i sa ajfonom i najkijem, bogate zemlje ce da proizvode svoje automobile u zemljama treceg sveta, sto se i radi danas. Neokolonijalizam.

elektro inzenjer

pre 5 godina

@dača Nekada je rast proizvodnje el. energije bio i po 7% godisnje. A rast od 7% znaci udvostrucavanje proizvodnje svakih 10 godina. I to je moglo da se postigne bez ikakvih problema. Procene su da za SAD, a to je zemlja gde je najveca potreba, potrebno 70% vise proizvodnje da bi sav transport presao na struju. To je sasvim moguce postici, pogotovo sto ce se vecina tih vozila puniti nocu, kada su postojeci kapaciteti ionako nedovoljno iskoristeni. Vetrenjace, a one su najisplativiji nacin proizvodnje struje, ionako vise struje prave nocu nego danju. Razvoj baterija napreduje, ulaze se mnogo novca u to. Za 10 godina ce sve izgledati mnogo drugacije nego sada. Bukvalno ce postojati baterije koje ce struju proizvedenu nocu cuvati za dan, niko nece kupovati nov auto na benzin, struja ce se mahom praviti iz vetroelektrana. Sve je to razradjena tehnologija, samo nam fale jeftinije baterije. Poredjenja radi - isti auto, model 2012 i model 2018 imaju bateriju iste tezine i velicine, a dva puta veceg kapaciteta. Tehnoloski je sve to vec reseno, pitanje je samo masovne produkcije da cene padnu na prihvatljiv nivo.

Miloš

pre 5 godina

Bežični prenos električne energije je jedini mogući ubica svih zagađivača vazduha, uključujući i motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

TNT

pre 5 godina

@Turbosrbin kaže:„Nije poenta pobediti u misljenju po svaku cenu, vec da to misljenje ima najbolju mogucu pozitivnu implikaciju za celokupno drustvo.” Grohotom se smejem na ovaj komentar. Kao što rekoh, ako se u nešto razumeš, PA UZMI PARE NA TOME, ali poenta je da pola ljudi ovde nema pojma o onome što piše, međutim to ih ne sprečava u iznošenju mišljenja. 7 miliona Srba = 7 miliona najboljih fudbalskih selektora, 7 miliona najboljih poznavalaca političke situacije u svetu, 7 miliona najboljih poznavalaca prilika u automobilskoj industriji, 7 miliona proroka... Kupujemo polovne automobile koje Nemac baci na otpad, ali znamo gde on greši, kako će da propadne i zašto će to da se desi. Gajimo idolopoklonstvo prema marki automobila koju smo videli na internetu. U pravu si - vreme je da prestanem da komentarišem bilo šta ovde, ja sam problem.

majstor

pre 5 godina

kao neko ko radi u autoindustriji mogu da potvrdim da je trenutno desava revolucija, a ne evolucija i to pogadja ne samo elektrifikaciju automobila nego i sve veci stepen automatizacije voznje. u tim segmentima vaze nova pravila i iskustvo koje je sticalo prethodnih 100 i vise godina moze biti sa jedne strane prednost a sa druge strane i balast jer novi sistemi funkcionisu drugacije od aktuelnih (sa automatizacijom je software master i oko njega se sve vrti a ne mehanicki dijelovi, sto je tesla shvatio). ne bih se igrao prognozama ali ako i njemacki i americki i francuski i ostali proizvodjaci automobila propuste sansu bice im to kraj (vidi nokia) jer trziste je nemilorsdno i tu nema mjesta za tradiciju nego za inovacije i profit. nemojte se zavaravti trenutnim brojevima (kao sto su u nokiji radili): ono tesla proizvede 100k a vw 10m auta to je samo trenutna slika, vazno je ne propustiti trendove a sve nove tehnologije na pocetku nose gubitke i rizik (vidi amazon, itd..) dobit dolazi tek kasnije.

EV

pre 5 godina

Za 1000km postoji avion ali zato do posla i nazad (150km) 3-4 puta jeftinije u odnosu na predhodni dizel. Ujutru ponovo pun.
(GuA, 15. april 2019 14:42)

Bravo, konačno neko da kaže prednosti EV, a ne samo mane. Svako jutro puna baterija 100%, spreman za put. Hajde kažite nešto protiv toga, hejteri EV.

Inače, ovde je opšte razvijeno mišljenje da je ušteda 3-4 puta u odnosu na dizel, zato što je tako na zapadu gde je skupa struja i jeftino gorivo, ali kod nas sa skupim gorivom i ovako ultra jeftinom strujom, posebno noću, zapravo je oko 30 PUTA jeftinije voziti EV! 100 km (15 kWh) po noćnoj tarifi košta oko 30 dinara.

EU Citizen

pre 5 godina

Ako se bliži, hvala bogu za to, ima tu par okej brendova, poput Mercedesa ili BMW-a, ali ako se pogleda globalno, poslednjih decenija nemačka industrija je za mene sinonim za dosadu, i to dosadu sa prilično lošim odnosom cena/kvalitet.

EV

pre 5 godina

Na svaku vest o EV komentatori iznova plasiraju notornu laž da baterija mora da se menja posle 10, 8, 7, pa smo došli i do 5 godina. Niste nikad seli u EV, a iz te fotelje biste bar mogli da pogledate npr. evropske sajtove polovnih automobila, npr. mobile.de i autoscout24.eu, kao i YouTube klipove o starijim EV i videćete da im baterija sasvim lepo radi posle 7-8 godina, sa 85% kapaciteta.

Zeljko

pre 5 godina

Ajde neka neki Energeticar napise koliki je visak elektricne energije nocu? Po sadasnjioj potrosnji! E auta se pune nocu. Nikakav problem nije elektricna energija. Opet moram da ponovim da je tu sunce i vetar. Sad ce neko a sta nocu kad nema sunca. Suncana i energija dobijena iz vetra se moze sacuvati na vise nacina a jedan od tih je poznat vec stotinama godina. Naime kada ima dovoljan visak energija pumpama se pumpa voda u vestacka jezera. Pre neki dan je izasla i karta svim mogucih lokacija gde je to ostvarljivo na planeti. Ta voda iz akumulacija se koristi kad je potreba za energijom. Sunce godisnje emituje energiju 2,600 puta vecu nego sto su potrebe 9 milijardi ljudi na planeti ej!? Srbija treba da se okrene obnovljivim izvorima energije i da dovde za pocetak Kineskog proizvodjaca elektricnih automobila i da zaposli svoju pratecu idustriju, akomulatora (uz uvodjenje nove tehnologije), elektro motora i slicno. Ovako imamo Fiat koji u Srbiji ostavi samo plate zaposlenih.

EV

pre 5 godina

А што се тиче грађевинских машина, бродова, авиона, војне технике, мислим да је прерано очекивати избацивање фосилних горива из употребе. Нема ту никакве завере нафтног лобија. Технологија и економија су у питању.
(Иван Грозни, 15. april 2019 12:24)

Uveliko si neobavešten, sve to što si naveo već postoji na struju u aktivnom korišćenju i uveliko se zahuktava. Evo ti primer:
https://electrek.co/2019/01/29/caterpillar-electric-excavator-giant-battery-pack/

rog

pre 5 godina

Jel se ti zezaš, ili troluješ?!?!?! 

Od prvih 10 proizvođača litijumskih baterija, prvih 8 su kineske kompanije (9. i 10. su Hitachi i Johnson)...
(ja, 16. april 2019 08:00)

Panasonic
Samsung
LG
Toshiba
Tesla

Kazes sve kineske kompanije?

Tomo

pre 5 godina

Je, električni motor je malen, lagan, jednostavne konstrukcije i jeftin u proizvodnji, ali baterija je sve suprotno; velika, teška, skupa, malog kapaciteta, sporo se puni ...

ja

pre 5 godina

@ (Lorimer, 15. april 2019 10:57)

Ja sam bio, srećom, i na Zapadu, i u Kini (i Japanu i Južnoj Koreji, Indoneziju, na žalost, nisam uspeo da posetim. Kao ni Indiju, ali to ću uskoro da ispravim). Pitanje je, da li si ti bio? Kina je, do pre desetak godina, bila izvor jeftine radne snage za Zapad. A sad, pitaj taj isti Zapad, koje im je najvažnije tržište. Dobićeš jednoglasan odgovor - Kina. A nešto ne idu siromaštvo i najznačajnije tržište u istu rečenicu... Jeste, Kinezi nemaju isti životni standard kao Amerikanci i Nemci. Verovatno nikada neće ni imati. Ali tu dolazi ona igra velikih brojeva - dovoljno je da svega 10% stanovništva ima takav standard (a već ih ima više) i to ti je već skoro dve Nemačke (pola Evrope, pola SAD)...

U kineskim priobalnim gradovima je tempo stanogradnje takav da, u svakom većem gradu, nikne po JEDAN OBLAKODER DNEVNO. A cene stanova su veće nego na Menhetnu. I SVE SE PRODA! Kina, u ovom trenutku ima više inženjera i više brzih pruga nego sve ostale zemlje na svetu ZAJEDNO. Više prijavljenih patenata i više naučnih radova u svetskim časopisima, nego doskorašnja najinovativnija nacija - SAD.

A ono što je najbitnije od svega, za razliku od zapadnih država, Kina upumpava na stotine milijardi evra u istraživanje novih tehnologija. Zbog toga u Kini nikne po nekoliko hiljada startapova godišnje. Dovoljno je da se jedan promil njih probije i to ti je već na desetine Guglova, Fejsbuka, IBM-ova, Eplova,...

kele®

pre 5 godina

Samo pogledati telefone prije 20 godina i sad. Upravo zbog SUS motora se usporava razvoj el.automobila. Pa to bi trebalo svima da je jasno.
Zbog ekoloških normi motorizacija se performansama vratila u kasne osamdesete. Samo usporedite Yugo 65 i novi VW Polo 1.0 .
Tehnološki napredak je neminovan sviđalo se to nama ili ne. Ko se prvi uhvati u kolo ima neke šanse. Pogledati Nokiju kao što neko reče. Da samo nabrojim neke njemačke Gigante kojih više nema: Telefunken, Grundig, Blaupunkt, Saba, Nordmende, ITT...

ja

pre 5 godina

@ (rog, 15. april 2019 19:36)

Jel se ti zezaš, ili troluješ?!?!?!

Od prvih 10 proizvođača litijumskih baterija, prvih 8 su kineske kompanije (9. i 10. su Hitachi i Johnson)...

Dante

pre 5 godina

@EV:

Ja zivim u stanu na 4om spratu i vozim BMW keca koji me fantasticno sluzi vec 2 godine. Dizel sa predjenih 50.000 km.

Meni da i das Tesla za dzabe nemam gdje da ga punim. Da imam kucu onda ok, Tesla je odlican autom. Ali kuca kosta (SWE) kao 20 BMW 1 ili 5 Tesla.

Nikakav hejt vec realnost u mom slucaju. Ovde i sad a sta ce biti u buducnosti ce da vidimo.

T

pre 5 godina

Autokompanije kasne, ali zato first-tier dobavljaci su uveliko u prici sa EV. Bosch, Kontinental, ZF... svi oni uveliko rade na tome. To su firme koje ce biti glavne kada se budu pravila EV, ostali ce ih samo srafiti.

Papageno

pre 5 godina

Papageno, 15. april 2019 11:2

slazem se sto posto. mada bih dodao i pitanje napajanja svih tih novih elektro vozila elekritčnom energijom. retke su zemlje u svetu koje mogu da izdrze taj zahtev za električnom energijom tj imaju dovoljnu rezervu u svojoj mrezi.

sus motor u sustini koristi energiju koja se skupljala milionima godina u fosilnim gorivima, elektricna se dobija ili iz fosilnih, nuklearnih ili obnovljivih izvora.
mnogo je tu pitanja i problema pri ovoj tranziciji, mada ozbiljni igraci ocigledno ne sede skrstenih ruku., kao sto i ovaj tekst kaze.
(dača, 15. april 2019 12:08)

U mom prethodnom komentaru nisam ni pomenuo problem skoka potrošnje električne energije zbog punjenja baterija elektroautomobila.

Navodno, to ne bi bio takav drastiččan skok kako se očekuje jer se mnogo električne energije troši i u proizvodnji nafte i derivata, kao i u proizvodnji sklopova za klasične automobile. Kad toga ne bi bilo, kažu da bi se oslobisle velike količin el.enegije kojom bi mogle da s epune baterije.

Možda. Ne znam koliko je ovo tačno, a koliko su samo nagađanja i da li je uopšte moguće izračunati koliko el.energije danas ode, na primer, na proizvodnju blokova motora, a koliko na proizvodnju menjača.

Milojko bre!

pre 5 godina

@ (Sinko, 15. april 2019 13:24) - čuvena priča marketing gurua o „gradskoj vožnji” i da je 300km realno dovoljno. Pa tih 85% ljudi kojima je to u ovom sistemu dovoljno neće postojati za 20ak godina. Uvodjenjem autonomne vožnje i forsiranjem iste od strane proizvodjača i države, će postati potpuno obesmišljen koncept posedovanja vozila. Plaćaćemo dnevnu/mesečnu/godišnju naknadu za korišćenje ličnog prevoza a iznos će biti odredjen veličinom prevoznog sredstva, luksuzom i distancom. Naručeni auto će nas odvesti do tražene destinacije u skladu sa zadatim parametrima. “Kupci” neće postojati, već samo korisnici. Za neke potrebe će elektro pogon biti dovoljan, ali za duže destinacije eto klasičnog pogona i vola! Rešen problem kratkog dometa baterije, njihovog kratkog veka, vrednosti polovnog automobila... 5 muva jednim udarcem! Naravno ceo taj sistem ce koštati isto ili više od trenutnog jer se niko neće odreći svog dela, samo ćemo mi plaćati više i stalno, što je model iz snova svake moderne kapitalističke kompanije - da se “zakače” na mesečna primanja korisnika!

kele®

pre 5 godina

"Nemci su jaki zato sto su sve radili po standardu." @srki

Sve standarde su ispoštovali osim ekoloških standarda. Tu su malkice lagili. A to je samo što je isplivalo.

Nikola

pre 5 godina

cena zamenske baterije za Teslu 3 je 8000 e a mora da se menja posle nekog br punjenja, tj na oko 7 god.. 
(C i n i k, 15. april 2019 16:26) 

Cena turba za BMW 1200EUR, cena dizni 400EUR po komadu, cena DPF-a 1K, cena zamena ulja i redovnih servisa motora i menjača 8000EUR, a ceo auto mora da se menja za 7 godina ;-)

Kada ce zakon za oldtajmere ?

pre 5 godina

Znaci da u buducnosti, zbog cene baterija, vise nece biti polovnih automobila. Osim ako baterije padnu na 300 Evra sto je tesko da ce da se desi. I, sta ce onda da vozi prosecan covek u Srbiji ?

dača

pre 5 godina

Papageno, 15. april 2019 11:2

slazem se sto posto. mada bih dodao i pitanje napajanja svih tih novih elektro vozila elekritčnom energijom. retke su zemlje u svetu koje mogu da izdrze taj zahtev za električnom energijom tj imaju dovoljnu rezervu u svojoj mrezi.

sus motor u sustini koristi energiju koja se skupljala milionima godina u fosilnim gorivima, elektricna se dobija ili iz fosilnih, nuklearnih ili obnovljivih izvora.
mnogo je tu pitanja i problema pri ovoj tranziciji, mada ozbiljni igraci ocigledno ne sede skrstenih ruku., kao sto i ovaj tekst kaze.

John

pre 5 godina

Toyota je neki dan besplatno stavila sve svoje patente ekektromotora i baterija celom svetu na raspolaganje. To jasno pokazuje u kom smeru ide razvoj automobilske industrije.

Srbivoje

pre 5 godina

Prvi put da na sekciji automobila ne vidim nikakva prepucavanja, vredjanje i svadje, samo normalne rasprave. Svaka cast ljudi!


Ili sam prerano komentarisao.

Joca

pre 5 godina

Razvoj električnih automobila nema skoro pa nikakve veze sa načinom dobijanja električne energije, nego sa uštedom energije uopšte. Sistem distribucije električne energije je višestruko efikasniji (dakle i jefftiniji) nego bilo koji drugi način distribucije energije, a distribucija nafte i derivata je najmanje efikasan sistem. Ni najzagriženiji ovisnici nafte nikada neće otkazati električni priključak iako struju za domaćinstvo mogu da proizvedu i sami, generatorom.
Električni automobili su u svetu automobila pandan LED osvetljenju. U početku zamene klasičnog i LED svetlo je bilo vrlo skupo, ali trajnije, energetski efikasnije i konstrukcijski fleksibilnije. Na kraju i kumulativno infrastrukturno jeftiniji sistem. Elektromobili potpuno isto, samo na energetski višem nivou pa su i uštede energije mnogo veće.

ja

pre 5 godina

@ (rog, 16. april 2019 10:03)

I Panasonik i Tesla, kažeš? Ajd malo uzmi pa pročitaj, pa ćeš videti da je Panasonik = Tesla. Panasonik je pozajmio tehnologiju i obavezao se da uloži 5 mlrd dolara u Tesline Gigafabrike. Panasonik i upravlja Teslinom Gigafabrikom, a mogu da se nađu na listi najvećih proizvođača samo ako i jedni i drugi dva puta upotrebljavaju iste podatke.

Ne uračunavajući akumulatore i baterije za domaćinstva, već samo za električna vozila, 3 najveća proizvođača litijum jonskih baterija na planeti trenutno su:

- A123 Systems (američka firma koja je u vlasništvu Wanxiang Group Corporation iz Hangdžoua, Kina), koja trenutno ima najbolju i najnoviju tehnologiju za proizvodnju fosfatnih Li-ion baterija - LiFePO4, koja će apsolutno biti standard za baterije za el. automobile u budućnosti, jer inicijalni testovi pokazuju da bi mogle da traju i 20+ godina bez značajnog gubljenja kapaciteta,

- BYD iz Šenžena, Kina (takođe i trenutno najveći proizvođač električnih vozila na svetu. Interesantno je da su pobedili na oko 90% tendera u SAD za električna vozila za javni prevoz i pored trgovinskog rata koji je u toku) i

- Contemporary Amperex Technology iz Ningdea, Kina, koji trenutno ima najveće kapacitete za proizvodnju, sa 12 GWh, tako da se očekuje da oni tek počnu da dominiraju.

Ostali mogu da se nađu na listi samo ako uračunaju baterijice za ručne satove, daljince i usisivače, ali to ovde nije tema...

TurboSrbin

pre 5 godina

Svi se ponadali da je ovo konacno tema bez svadje ali pojavi se TNT sa svojim komentarom da nas razuveri. Pa poenta diskusije i jeste da se iznose cinjenice i argumenti, da se vodi konstruktivna rasprava i da svi nesto naucimo. Iznesi svoje argumente i cinjenice vezane za SUS motore i pusti drugu stranu da uradi isto. Zakljucke iznesite sami i tako se rukovodite prilikom kupovine sledeceg automobila. To je parlamentarizam a ne svadja i nadglasavanje ala “skupstina Srbije”. Nije poenta pobediti u misljenju po svaku cenu, vec da to misljenje ima najbolju mogucu pozitivnu implikaciju za celokupno drustvo.

Oskar

pre 5 godina

Kina već jeste lider što se rEVolucije tiče. Kao što je već navedeno u drugim komentarima, BYD i CATL su ozbiljni igrači koji su među top 3 zajedno sa Panasonikom.

Kineska vlada igra pametno i pomagajući CATL i BYD u ekspanziji, regulacijama i subvencijama predvodi novu transformaciju u auto industriji.

https://youtu.be/3BZ2225OJDg

Inače, Tesla je u Kini dobila specijalne privilegije i pomoć u izgradnji nove fabrike. Sve to kako bi ubrzala nadmetanje lokalnih proizvođača sa obzirom da je Tesla viđen kao statusni simbol u Kini.

Ostaje da se vidi za koje baterije će se Tesla opredeliti u Kini.

Fabrike tek koje se grade će dovesti dalji pad u ceni baterija koje su trenutno najskuplji deo EV, a konkurencija će dovesti do sve boljeg izbora.

Ono što je najverovatnije, a to je da ćemo u budućnosti voziti aute sa kineskim baterijama.

Nemačka auto industrija se kladila na svoj dizel time što su varali, sada je frka jer zaostaju u tehnologiji; primer je e-tron koji je samo po završnoj obradi bolji od Tesle, dok je sve ostalo u prednosti Tesle.

Cela poenta sa baterijama jeste količina, a onaj ko proizvodi najviše je upravo i taj koji ima najbolju zaradu. Pored baterija, tehnologija je isto tako bitna, a Kina itekako prati i taj trend.

Srbivoje

pre 5 godina

Cekajte ljudi, koliko su trosili prvi SUS motori i jel bilo ovoliko benzinskih kao sad. Elektricni automobili u masovnoj upotrebi su relativno novi i imaju potencijal da budu bolji vozila sa SUS motorima. Bice tesko, ali taj prelaz ce morati jednom da se desi. Samo je pitanje hoce li taj osecaj ubrzanja i snage moci da nadomesti zvuk, manuelca i miris benzina..

Direktor

pre 5 godina

Ne znam ko će dominirati u auto industriji ali znam da se nafti kao gorivu bliži kraj. Cenu drži visoko još samo kontrola pumpanja od strane OPEC plus Rusija. A ni to ne može doveka. Sa svakim novim automobilom, autobusom, kamionom na baterije smanjuje se broj onih koji troše naftne derivate. Za pretpostaviti je da će u najkraćem roku svi razvijeni gradovi proterati iz javnog prevoza autobuse sa unutrašnjim sagorevanjem. Baterije su isto prljava tehnologija ali koncentrisana oko mesta proizvodnje. A i šta to razvijene zemlje briga baterije se uglavnom prave u Kini.

Gradimir

pre 5 godina

Ja se nadam da će električni automobili prevladati tržištem i to što pre to bolje. Mnogi problemi koje komentatori navode su već rešeni, samo je pitanje cene da bi se omasovili. Ja mislim da su trenutni modeli dobri sigurno za 80%, a možda i preko 90% populacije. Za one preostale će biti vrlo brzo. Kapacitet baterija raste za 5% godišnje, brzina punjenja se povećava, baterije se već recikliraju ali još uvek nema potrebe da se to radi masovno. Što se tiče zagađenja pri proizvodnji, ne vidim kako može išta da prevaziđe zagađenja naftom, a o zagađenju pri upotrebi i da ne pričamo. Jako bitna paralelna priča je proizvodnja struje. Tu nas očekuju strašni proboji. Već danas je cena struje iz solarnih panela konkurentna termoelektranama, a ponegde čak i jeftinija. Sad je kWh na veliko oko 2 centa, a za koju godinu ćete moći da kupite panele koji će pojedincu proizvoditi i jeftiniju struju. Pored jeftinije proizvodnje napravljeni su proboji i u tehnologiji, pa će hibridni paneli sa više slojeva ćelija podići efikasnost sa sadašnjih 20-ak na preko 30% posto. Običan svet nije ni svestan koliko SUS motori gube smisao u takvim uslovima. Električni pogon će biti svuda, a početke toga, pored auto industrije, imamo čak i u avijaciji gde je odnos mase i energije najbitniji. Znate li šta je Henri Ford, koji je smatrao da svako treba da ima mogućnost da kupi automobil, odgovorio na pitanje "šta želi običan čovek?"
"Bržeg konja!"
Samo retki vide unapred šta će doneti progres.

ja

pre 5 godina

@ (Gradimir, 16. april 2019 19:58)

Aman bre ljudi, izvucite glave iz peska. Tesla ništa ne proizvodi: "Tesla claims that Gigafactory will assemble battery packs from batteries purchased overseas for significantly less cost using economies of scale, innovative manufacturing, reduction of waste, and the simple optimization of locating most manufacturing assembly processes under one roof." Tesla kupuje gotove baterije, a onda ih u Gigafabrikama vezuje u battery pack-ove koji se koriste za vozila.

Nemanja

pre 5 godina

Postoji jako dobra sansa da ce dominacija Nemacke auto industrije sa prelazom na elektriku samo da se potvrdi. Naime, Nemacka kao drzava nema skoro nikakve izvore nafte, zavisni su od uvoza. Oslobadjanjem te stege, postaju mnogo manje zavisni od USA/Rusije i mnogo veci faktor u Evropi. Nisu dzabe uzlozili najveca sredstva od svih drugih drzava tradicionalnih proizvodjaca. Problem sa "nemcima" je sto moraju da se tuku "na dva fronta" - i u premijum segmentu i na americkom trzistu, gde je Tesla bog, a i sa nadolazecim "kinezima" sa cetvorocifrenim cenama. Ukoliko uspeju u potonjem, dakle, ukoliko uspeju da omasove i znacajno smanje cene osnovnog prevoznog sredstva na struju, napravili su sebi "novog Golfa", zlatnu koku koju ce da muzu decenijama.

EV

pre 5 godina

Lepo je navedeno da je jeftinija lakša i brža izrada elektromotora, kao i vozila sa takvim pogonom, pa opet e-automobili nisu jeftiniji od konvencionalnih. Ovde neko dobro profitira i proći će dosta vremena dok im ne padne cena.
(Džej, 15. april 2019 11:01)

Pogrešno si razumeo, jeftinija je i brža izrada elektromotora u odnosu na motore SUS, ali baterije su veoma skupe, tako da su EV sveukupno skuplja, iako je motor jeftiniji.

Gradimir

pre 5 godina

Među proizvođačima baterija za EV, Tesla-Panasonik trenutno proizvode baterija za godišnji nivo od 23-24 GWh, što ih stavlja na 1 mesto na listi. Gigafabrika 1 je projektovana za 35 GWh i trenutno radi sa 2/3 kapaciteta. To im je usko grlo u proizvodnji automobila. Mask se nada da će poboljšanjem procesa proizvodnje duplirati projektovani kapacitet, ali on je uvek bio preveliki optimista.

TurboSrbin

pre 5 godina

TNT drugar, bez uvrede. Tema je zanimljiva i procitao sam dosta dobrih komentara sa obe strane. U pravu si da se razumemo u sve, ali kada treba da se dokazemo u praksi, to nam nije jaca strana. Ali sta ces, "Mozda ne znamo da radimo, ali znamo da se bijemo", he,he. U svakom slucaju, ovo su samo komentari, a ova tema je jedna od kvalitetnijih. Bez sikiracije, nece benzinci skoro u istoriju, bar ne kod nas.