Utorak, 09.04.2019.

09:00

Probna vozačka – razrešavamo konfuziju izazvanu netačnim informacijama

Izvor: B92

Probna vozaèka – razrešavamo konfuziju izazvanu netaènim informacijama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

Nebojsa

pre 6 meseci

Pozdrav, hteo bih da pitam sta sa probnom dozvolom trenutno imam boraviste u Nemackoj 6 meseci, da li postoji mogucnost da se Srpska probna zameni za Nemacku dozvolu jer cu ovde sigurno dalje ziveti..

Jugoslav

pre 11 meseci

Rupetina u propisu... Mlađe lice od 18 godina u pratnji bilo kog lica koje ima dozvolu 5 godina, može da vozi ne samo slabiji nego bilo koji auto a starije lice (npr 2š godina, ima dozvolu 2 i po) od 18, jači auto od 109 KS može da vozi samo uz člana porodice koje ima dozvolu 5 godine?? Dok je bio mlađi od 18 mogao je i sa komšijom???
Realno je mnogo dobra stvar probna posebno zabrana noću ali ograničenje snage je nebitno jer divlja se kolima i od 70 konja a manje su bezbedna... Posebno što je tako strogo kao što sam naveo i vidi se da je glupo, da neko nije razmišljao

Dusan

pre 1 godinu

Pozdrav zanima me da li neko ima iskustva sa probnom vozackom u inostranstvu. I da li se ona uopste moze zameniti za inostranu. Posto se nalazim u Slovackoj ako ima neko da je tu pokusao zameniti ili makar voziti neka ostavi komentar

Kristina

pre 2 godine

Zanima me da li mogu srpsku probnu vozacku dozvolu zameniti za nemacku dozvolu kada se preselim ili moram da cekam da mi ovde istekne probna?

Stefan

pre 2 godine

Interesuje me ako vozim auto sa probnom vozackom dozvolom na teritoriji Republike Hrvatske da li ogranicenja i pravila za punoletne vozace vazi kao i u Republici Srbiji, i da li smem da vozim tudji auto sa registracionim oznakama Republike Hrvatske sa Srpskom probnom vozackom. Hvala unapred

Mihajlo

pre 3 godine

Da li je moguce dobiti probnu vozacku dozvolu sa isteklim lekarkim uverenjem pritom sam uspesno podneo zahtev za izdavanje probne vozacke dozvole i ostalo mi je da sacekam 10ak dana da ona stigne

hfff

pre 4 godine

Ne znam da li ovi sto su pravili pravila za probnu dozvolu imalo razmisljali .Kao prvo sta ako se neko ozeni sa 17 i sad treba da voza svoju zenu sa mamom ili tatom ili ako ima decu .Treba na primer da odveze svoje dete do lekara ili bilo sta drugo a to se moze desiti i u 1 ujutru i sta on sad treba da radi da zove nekog starijeg msm nema nikakve logike.

Nexa

pre 4 godine

Pozdrav . Ja sam polozio 9 februara 2019 godine , sada sam trebao 9 februara da zamenim probnu i da uzmem pravu dozvolu . Ali ja sam u Nemackoj , smem li voziti ovde na probnoj dozvoli ili nesmem . Planiram ostati mesec dana .

Marijana

pre 4 godine

Takodje postoji informacija da sada sa probnom dozvolom može da se vozi i u inostranstvu. Da li možete da saznate da li je to istina i ako jeste, koje tačno zemlje ^^

Sasa

pre 4 godine

Ne mogu da verujem da prilikom zamene probne dozvole koja je istekla,podnosi se zahtev za normalnu dozvolu,dobija potvrda za podizanje iste,a period dok ne stigne vozacka ne sme da upravlja vozilom i ako ima potvrdu da ceka vozacku.

Snezana Oluic

pre 4 godine

Da li probna vozacka dozvola izdata u Srbiji vazi u republic Hrvatskoj.....moze li se upravljati autom sa njom...molim odgovor

Amet Muslija

pre 4 godine

Dobar dan imam jedno pitanje uvezi vozačke dozvole za B.kategoriju ja sam sad nedavno polagao i dobio sam probnu dozvolu na 2.godine Posto želim
Živeti u nemačkoj moje pitanje je...Dali mogu srpsku probnu dozvolu prepisivati na nemacku ili ipak moram čekati da prodju dve godine kako bih uzeo srpsku standardnu dozvolu i tada da je menjam na nemačku...?
Očekujem vas odgovor i hvala unapred pozdrav

Akii

pre 4 godine

Dobro vece, imam jedno pitanje. Polozio sam pre 5 meseci, i imam probnu vozacku dozvolu, da li smem sa tom dozvolom da vozim u inostranstvu?

Neverovatno

pre 5 godina

Pa tri puta je teze da se vozi danju,zbog guzvi i vozaca koji su dobili dozvole na ko zna koji nacin nego nocu.Mng velika glupost

Goran

pre 5 godina

Molim vas recite mi onda kad maloletno lice dobije probnu vozačku dozvolu kada mora imati pratnju drugog lica? Dok ne navrši 18 godina ili dok ne istekne probna vozačka?

Stanislav

pre 5 godina

1.Zašto neko misli da će biti bezbedniji ako vozi 10% sporije?
2.Čemu ograničenje do 23h,šta kao do 23h znam da vozim a u 23:02 sve zaboravio?
3.Zašto bi neko ko se tek sa 25 setio da polaže imao probnu 2 godine a neko ko se potrudio i sa 17 godina položio mora da ima probnu 4 godine(zašto je sad on gori od ovog prvog)?
4.Zašto neko misli da će biti bezbedniji u slabijem autu pa je snaga ograničena na 109 ks,kad i automobili sa 80ks dostižu 160/170 km/h (zabranjeno je samostalno voziti neki noviauto tipa golf 7 1.6 tdi 115 ks a dozvoljeno je voziti nešto staro 30 godina,sa 108 ks,bez ESP-a i bilo kakvih bezbednosnih sistema i pritom ima zadnju vuču u kombinaciji sa manuelnim menjačem tipa Mercedes 190? Šta bi ste vi pre dali vašem detetu da vozi?).
5.Ako već uvode ovakve d...lne propise,zašto ne reše problem termina za polaganje (negde se čeka čak 3-5 meseci samo na termin za polaganje vožnje)?

Milojko bre!

pre 5 godina

@sonja: „koliko ja znam“ baš i nije neka specijalna odrednica nizašta. Naš državljanin koji ima uredno regulisan boravak u stranoj zemlji (radna/boravišna dozvola) sme da vozi auto na strane tablice i nikakvu kaznu neće “popiti” u Srbiji. Ista stvar je i sa probnom dozvolom, jedino nisam siguran oko ograničenja.

Vlada J

pre 5 godina

...niste sve tačno napisali... lice koje položi pre 18rođ,MORA imati pratioca SVE VREME trajanja probne dozvole,a ne kako Vi pišete (do dana punoletstva)

iwi

pre 5 godina

'Početnici koji su položili pre 18. godine, odnosno još uvek nisu punoletni:
ne smeju da voze bez nadzora osobe koja ima dozvolu najmanje 5 godina.'

a nadzor, sme li da bude pijan?

Неодлучна, а можда и нисам

pre 5 godina

А нису се сетили да лекарски преглед буде мало озбиљнији, тачније разговор са психијатром?

Sanavabic

pre 5 godina

a kako ce pocetnik u voznji da izracuna koliko je 90%
(bojan, 9. april 2019 10:05)

Pa pocetnik je sto se tice voznje, ne mora da znaci da je debil

Sonja

pre 5 godina

@Miljan koliko sam ja upucena, srpski drzavljanin u Srbiji ne sme da vozi strane table ako nema papire te zemlje. Znaci, ako tvoj sin ima nemacku vozacku a nema nemacki pasos ili licnu kartu (ima nase papire), i zaustavi ga policija dok vozi nemacke table, popice kaznu. Sa druge strane, ako tvoj sin ima uredno nemacke papire i njih pokaze prilikom rutinske kontrole, nece imati problem. Za vaznost nemacke dozvole van Nemacke obrati se njihovoj policiji :)

Neko

pre 5 godina

"Postoji izuzetak. Samo ukoliko je vozač sa probnom dozvolom pod nadzorom člana porodice, koji se nalazi u tom vozilu i koji ima važeću vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B u trajanju od najmanje pet godina."
Moja zena je polozila pre 11 godina, i toliko, nikada nije sela da samostalno vozi. I ona sada moze da bude nadzor nasoj deci, nema sanse.

Petar I

pre 5 godina

Zašto mogu da idem u vojsku nosim pušku i poginem sa 18 godina a ne smem da vozim noću? To pravilo treba ukinuti jer ne ubija mrak nego divljanje i alkohol.
(zdena, 9. april 2019 13:02)

BRAVO CARE... BRAVO.. Najbolje obasjnjen kretenski zakon koji frustrira mlade i opterecuje roditelje bez potrebe.

mlata

pre 5 godina

Meni nije jasno ograničenje snage motora... Koliko ks ima jugo a veima lepi može da se jzdivlja sa njin i naoravi belaj u saobraćaju.....

A

pre 5 godina

Meni je na sreću muka zvana probna vozačka pre 3 i po godine istekla, ali dok mi je trajala, sećam se da su mi roditelji striktno zabranili da se pridržavam ove nebuloze sa 90% brzine. To i nije toliko problematično kada nema gužve, ali kada je ima i vozite u koloni, počeće da vas zaobilaze ljudi koji bi da voze brže, a kako je za dobar deo učesnika u saobraćaju u ovoj državi veoma upitno kako su dobili dozvolu, ta zaobilaženja predstavljaju veliku opasnost. Uglavnom nisu dobro odmerena, pa vam ti "vrhunski" vozači uleću u makazice, a sa time se teško nose i iskusni vozači, a kamoli početnici. Moj savet početnicima je da voze onako kako i treba da se vozi, pratite kolonu, ne pravite preveliki razmak, tek toliko da možete sigurno da zakočite ako se desi da ovaj ispred vas nabode kočnocu.

Joca

pre 5 godina

'Početnici koji su položili pre 18. godine, odnosno još uvek nisu punoletni:
ne smeju da voze bez nadzora osobe koja ima dozvolu najmanje 5 godina.'

Mislim da ovo nije tacno, tj. ne postoji to dodatno ogranicenje za maloletnike. To ogranicenje se odnosi na kW/ks i traje dok traje probna, ne traje po automatizmu do punoletstva.

Neime

pre 5 godina

Nije mi jasno gde su položili ovi koji se raspituju o važenju probne vozačke dozvole ako ne znaju već sada ništa o tome a to je obavezan deo teorijskog plana i programa (obavezno da traže novac za naplaćene usluge), a pošto su verovatno tako naučili i praktičnu obuku onda je jasno zbog čega ograničenja. Sve je uslužbi zaštite tih istih. Vodite računa o tome da naučite nešto a ne da položite vozački ispit. Nijedan instruktor ne uči kako se vozi brzo jer za to je potrebno znanje i iskustvo. Sve kreće od i iz kuće a tužno je što ovde imamao već i roditelje koji se bune zbog ograničenja nesvesni da je to za dobro njihove dece. Uzevši u obzir sve komentare imamo ogledalo trenutnog stanja u društvu. Jednima treba drugi automobil, drugi u demonstracije, treći rašavaju problem sa crvenom, četvrti kude školski sistem a sami su neobrazovani i na kraju zašto naj više komentarišu oni koji se naj manje u sve razumeju umesto lepo poštuju da zakon, a ne gledaju kako to policija vozi jer je i to neznanje.

kaboom

pre 5 godina

Jel neko može da mi objasni zašto vozač početnik po zakonu mora da frustrira druge učesnike i ugrožava saobraćaj krećući se 10 procenata manjom brzinom?
Jel 50 tj 80 prebrzo pa mora još više da uspori

комша

pre 5 godina

Gde imamo motoput u Srbiji?
(kro-manjon, 09. april 2019 11:42)
Свугде где то знак покаже. Код мене у НС је то на мосту Слободе и на укључењима на петље око аутопута.

salgar

pre 5 godina

ako neko slucajno radi od 6h ujutro normalno je da mora krenuti na posao ranije...znaci probna dozvola i zaposleni sa istom ne mogu putovati sopstvenim kolima na posao...?????

ne znam

pre 5 godina

ako položim sa 25 godina da li neko iskusniji mora da bude samnom u automobilu?i da kao što je neko napisao i ja radim u 3 smene, da li je uopšte moguće ići na posao kolima sa probnom dozvolom???

Miljan

pre 5 godina

Sta je sa mladima iz dijaspore koji su polozili u inostranstvu? Moj sin je polozio sa 18, ima dozvolu 6 meseci i nas porodicni auto je 136HP i kod mene je polozio (kao sto sam i ja kod mog caleta) i vozi bezbedno. Ima zvanicnu dozvolu izdatu od nemacke administracije. Jel on sme da vozi u Srbiji sad kad dodjemo za uskrs ili ce neko da ga preslisava? Ovaj zakon je stvarno van mozga, narocito to sa 90% brzine, to ce od njih napravii mete za preticanje, ginuce neiskusni pokusavajuci da izbegnu hazardna preticanja.

Zbunjena

pre 5 godina

Ogranicenja za broj osoba koji se prevozi(negde je pisalo do 3)? I ako polozim sada sa 30 godina probna vozacka traje 2 godine ili 1 godinu?

Dovla

pre 5 godina

Dodatno pitanje: koliko su kaznjeni kada je njih 5 magaraca u autu, vriste i prelaze preko pesackog na kome se nalaze dve majke sa decom sa oba pravca? Ajde da ne vidi jednu, nije mu dan, ali da ne vidi obe, da daje gas i da se svi smeju, e to je za batine, ne za saobracajnu/novcanu kaznu.

ale ale

pre 5 godina

@sica sme da se vozi sa probnom van zemlje koje tu probnu dozvoljavaju.
Slovenija i Hrvatska provereno dozvoljavaju vozio sam, dok Austrija ne dozvoljava jer je dokument na cirilici..
U ex yu zemljama neces imati problema..
To je provereno. A cuo sam da i u Nemackoj, Svajcarskoj, Holandiji nije problem voziti sa probnom iz Srbije..

Pobednik

pre 5 godina

Glup zakon do besvesti za vremensko ograničenje od 23 do 06 tj:jer ste imali u vidu da dosta omladine koja tek polaže ili će uskoro da položi da za vozačku dozvolu da dosta njih radi kod privatnika i da radno vreme ide smenskim radom u 3 smene tako da prva smena počinje od 6h tako da on mora da krene ranije od kuće da bi na vreme stigao na posao?Ili da ostanee duže posle druge smene a već je na posao došao sa kolima kako taj da se vrati kući ili da spava u kolima- treća solucija nema tj: ima ali i ovako rade za mizernu platu ko robovi još treba da plate taksi do kuce. 
Lako je ovima koji rade po državnim firmama da izmišljaju toplu vodu.
(Aleksandar, 09. april 2019 12:36)
Ako radiš za mizernu platu odakle ti pare za gorivo? Nije da branim zakonodavca ali ne može ni on da ispuni sve prohteve a da zakon ima nekog smisla. U tom slučaju najrealnija solucija je autobus jer je jeftiniji a i zbog zakona o probnoj vozačkoj...

Nenad

pre 5 godina

Imam probnu dozvolu od decembra prosle godine, dosad nisam smeo da vozim od 23 do 5, da li se ova promena do 6 odnosi i na mene ili ne?

,,

pre 5 godina

Ako položim mesec dana pre 21. rođendana, da li prestaje probna kada navršim 21. godinu?
(Kibo, 09. april 2019 10:35)

U tekstu lepo pise da probna vazi najmanje dve godine, a ako je neko polozio sa manje od 19 godina, njemu vazi do njegove 21. godine...

jsdp

pre 5 godina

Sve je ovo po meni ok (koliko toliko) ima nekih falinki ali sve u svemu ok zakon. Ne utice toliko na mlade vozace, veliku vecinu njih, osim onih koji polazu da bi samo divljali opasnim kolima sto su im tatice kupile. Ali ima jedna velika zamerka. Kako ce neko znati da li je neko stekao dovoljno "iskustva" za dve godine pa da dobije pravu dozvolu? Recimo neko ko polozi (a takvih ima puno) dobije probnu a nema automobil, cak ni porodicni, i on posle 2 godine moze da izvadi pravu dozvolu a iskustva nigde, cak i ono sto je naucio je vec pomalo poceo zaboravljati jer nije vozio dugo. On je jos opasniji od pocetnika koji je tek izasao iz skole. Ovo bi sve imalo vise smisla da se posle 2 godine polaze neki test (besplatan, ako je ikako moguce) da se vidi ko je zaista stekao pravo na regularnu dozvolu.

ЗБиН

pre 5 godina

"a kako ce pocetnik u voznji da izracuna koliko je 90%
(bojan, 09. april 2019 10:05)"

Основна школа је још увек ОБАВЕЗНА.

dule

pre 5 godina

suludo,znaci moram da menjam auto zato sto ima 81 kw i dete ne moze da ga vozi...kao da zivimo u svajcarskoj pa mozemo da priustimo da svaki clan porodice ima svoj auto

zdena

pre 5 godina

Zašto mogu da idem u vojsku nosim pušku i poginem sa 18 godina a ne smem da vozim noću? To pravilo treba ukinuti jer ne ubija mrak nego divljanje i alkohol.

Maja

pre 5 godina

Svasta, napravice ogroman problem. Ako imam porodicni auto u ako taj auto premasuje granicu u snayi koju su oni postavili, ja cu onda da cekam dve godine, necu voyiti, necu sticati nikakvo iskustvo, jer nemam novca da kupim taj "slabiji" auto. Onda cu, posle dve godine, opet za sednem za isti porodicni koji mi je na raspolaganju a da su mi vestine u medjuvremenu "zardjale". Da li je to normalno? U redu je alkohol, mozda i kasni nocni sati, ali sve ostalo, zaista, nema smisla, i pravi se veliki problem.

Aleksandar

pre 5 godina

Glup zakon do besvesti za vremensko ograničenje od 23 do 06 tj:jer ste imali u vidu da dosta omladine koja tek polaže ili će uskoro da položi da za vozačku dozvolu da dosta njih radi kod privatnika i da radno vreme ide smenskim radom u 3 smene tako da prva smena počinje od 6h tako da on mora da krene ranije od kuće da bi na vreme stigao na posao?Ili da ostanee duže posle druge smene a već je na posao došao sa kolima kako taj da se vrati kući ili da spava u kolima- treća solucija nema tj: ima ali i ovako rade za mizernu platu ko robovi još treba da plate taksi do kuce.
Lako je ovima koji rade po državnim firmama da izmišljaju toplu vodu.

Yngvie Malmsteen

pre 5 godina

@Ovakvi tekstovi jos uvek za mene izdvajaju b92 od mnogih drugih
 (aki88, 9. april 2019 11:54)

Na koji nacin ti tacno izdvajaju kad je sve preneto sa sajta "polovni automobili" kao sto lepo u tekstu i pise?

Ahtung

pre 5 godina

Tek sad mi ništa nije jasno! Kad sam bio mlad vozač najviše su mi smetali oni koji sede pored mene i nešto drve, a obavezno nikad ne pogledaju da li ide nešto sa desne strane. Dve godine je predugačak rok. Tri meseca ili šest maksimalno. Noću zabrana ili da voze sa starijim, bar dve-tri godine, a ne da idu po kafićima i loču droge i alkohol.

missa

pre 5 godina

1.Probna važi samo na teritoriji Republike Srbije dakle sa probnom se NE SME voziti u inostranstvu. 2. Probna važi godinu dana bez obzira imali 18 ili 31 godinu. Ja sam je dobio u 23.god i do 24.važi. Tako je do septembra, a od septembra probna će vaziti svim punoletnim licima 2 godine, a onima koji sa 17 godina polože sve to 21. :)

Covek po imenu Uve

pre 5 godina

Gde imamo motoput u Srbiji?
(kro-manjon, 09. april 2019 11:42)

Pa ono, jako slabo, ali nije da nema. Prva deonica koja mi pada napamet je Bg-Obrenovac.

Inace, sa probnom ne mozete voziti u inostranstvu zvanicno. Ako vas zaustave i date probnu, racuna se kao da NEMATE dozvolu. Druga je stvar sto nigde van Srbije vas nece zaustaviti, a kamoli legotimisati bezveze, samo ako ste u prekrsaju...

pitanje

pre 5 godina

Da li vozaču s probnom dozvolom sleduju odmah 2 šamara pri zaustavljanju od strane saobraćajne policije pa tek onda čuveno "daj dozvolu mali!"?

M4R3

pre 5 godina

Kultura u saobraćaju i poštovanje brzine kretanja su stavke kojima bi se povećala bezbednost na putu.

Ova pravila ograničenja ništa ne znače, jer ako je neko nesavestan vozač, on može da izazove i napravi nesreću i sa Jugom, Puntom, Peglicom, Smartom...

Dakle trebalo bi edukovati mlade ljude da se lako gubi život na putu i da se usmeruju ka bezbednoj upotrebi automobila.

stefan cerak

pre 5 godina

Sto budalastina. Eno klinci kod moje zgrade bez dozvole "potpisuju" male gradske autice, 2 su vec urnisali... ja sam dozvolu dobio sa 18 god. Tek sam shvatio da ne znam nista kad sam nesto naucio posle 3 godine divljanja autom...

e2

pre 5 godina

Имам један породични аутомобил који је јачи од наведених 109 коњских снага и који ми одговара у свим карактеристикама. Нисам у могућности да купим други аутомобил само због поштовања овог прописа, а сматрам да моју децу не треба ускратити да се возе у мом присуству.

durantulaokc

pre 5 godina

Neverovatno glupa ograničenja. Šta će nekome dozvola ako ima ograničeno sta, kad, kako I sa kim može da vozi. Jedino za brzinu i alkohol ima smisla

Ranko

pre 5 godina

Ako je neko polozio i dozvolu dobio sa npr 17 i 11 meseci, da li mora da ima nadzor starijeg vozača do 18 godina i 11 meseci.
Ja sam cuo tumačenje da mora.

iv79

pre 5 godina

polozio sam pre pet godina i dobio probnu, sa svojih 26 godina. Medjutim, nemam auto, niti sam planirao do sada da kupujem, pa sam skroz zapostavio tu probnu vozacku i nikad nisam izvadio pravu. Da li bih mogao sada bez nekih komplikacija je izvaditi, bez obzira na vreme koje je proteklo od dobijanja probne? Hvala. :)

комша

pre 5 godina

Замисли положиш са 30, добијеш пробну и не можеш да возиш на посао јер треба да кренеш пре шест ујутру. Пре је било од 11 до 5. Зашто су то променили???

LazarvS

pre 5 godina

Meni na probnoj jasno piše "..zabrana upravljanja motornim vozilom u periodu od 23h do 0500h..".

Probna je izdata u junu prošle godine.

KriticarNi

pre 5 godina

da li je probna vozacka vazeca u inostranstvu ili se sme koristiti samo na teritoriji Srbije do dobijanja vazece prave plasticne vozacke dozvole?

zdena

pre 5 godina

Zašto mogu da idem u vojsku nosim pušku i poginem sa 18 godina a ne smem da vozim noću? To pravilo treba ukinuti jer ne ubija mrak nego divljanje i alkohol.

pitanje

pre 5 godina

Da li vozaču s probnom dozvolom sleduju odmah 2 šamara pri zaustavljanju od strane saobraćajne policije pa tek onda čuveno "daj dozvolu mali!"?

комша

pre 5 godina

Замисли положиш са 30, добијеш пробну и не можеш да возиш на посао јер треба да кренеш пре шест ујутру. Пре је било од 11 до 5. Зашто су то променили???

Petar I

pre 5 godina

Zašto mogu da idem u vojsku nosim pušku i poginem sa 18 godina a ne smem da vozim noću? To pravilo treba ukinuti jer ne ubija mrak nego divljanje i alkohol.
(zdena, 9. april 2019 13:02)

BRAVO CARE... BRAVO.. Najbolje obasjnjen kretenski zakon koji frustrira mlade i opterecuje roditelje bez potrebe.

e2

pre 5 godina

Имам један породични аутомобил који је јачи од наведених 109 коњских снага и који ми одговара у свим карактеристикама. Нисам у могућности да купим други аутомобил само због поштовања овог прописа, а сматрам да моју децу не треба ускратити да се возе у мом присуству.

durantulaokc

pre 5 godina

Neverovatno glupa ograničenja. Šta će nekome dozvola ako ima ograničeno sta, kad, kako I sa kim može da vozi. Jedino za brzinu i alkohol ima smisla

ЗБиН

pre 5 godina

"a kako ce pocetnik u voznji da izracuna koliko je 90%
(bojan, 09. april 2019 10:05)"

Основна школа је још увек ОБАВЕЗНА.

Maja

pre 5 godina

Svasta, napravice ogroman problem. Ako imam porodicni auto u ako taj auto premasuje granicu u snayi koju su oni postavili, ja cu onda da cekam dve godine, necu voyiti, necu sticati nikakvo iskustvo, jer nemam novca da kupim taj "slabiji" auto. Onda cu, posle dve godine, opet za sednem za isti porodicni koji mi je na raspolaganju a da su mi vestine u medjuvremenu "zardjale". Da li je to normalno? U redu je alkohol, mozda i kasni nocni sati, ali sve ostalo, zaista, nema smisla, i pravi se veliki problem.

dule

pre 5 godina

suludo,znaci moram da menjam auto zato sto ima 81 kw i dete ne moze da ga vozi...kao da zivimo u svajcarskoj pa mozemo da priustimo da svaki clan porodice ima svoj auto

LazarvS

pre 5 godina

Meni na probnoj jasno piše "..zabrana upravljanja motornim vozilom u periodu od 23h do 0500h..".

Probna je izdata u junu prošle godine.

M4R3

pre 5 godina

Kultura u saobraćaju i poštovanje brzine kretanja su stavke kojima bi se povećala bezbednost na putu.

Ova pravila ograničenja ništa ne znače, jer ako je neko nesavestan vozač, on može da izazove i napravi nesreću i sa Jugom, Puntom, Peglicom, Smartom...

Dakle trebalo bi edukovati mlade ljude da se lako gubi život na putu i da se usmeruju ka bezbednoj upotrebi automobila.

Sanavabic

pre 5 godina

a kako ce pocetnik u voznji da izracuna koliko je 90%
(bojan, 9. april 2019 10:05)

Pa pocetnik je sto se tice voznje, ne mora da znaci da je debil

Aleksandar

pre 5 godina

Glup zakon do besvesti za vremensko ograničenje od 23 do 06 tj:jer ste imali u vidu da dosta omladine koja tek polaže ili će uskoro da položi da za vozačku dozvolu da dosta njih radi kod privatnika i da radno vreme ide smenskim radom u 3 smene tako da prva smena počinje od 6h tako da on mora da krene ranije od kuće da bi na vreme stigao na posao?Ili da ostanee duže posle druge smene a već je na posao došao sa kolima kako taj da se vrati kući ili da spava u kolima- treća solucija nema tj: ima ali i ovako rade za mizernu platu ko robovi još treba da plate taksi do kuce.
Lako je ovima koji rade po državnim firmama da izmišljaju toplu vodu.

Dovla

pre 5 godina

Dodatno pitanje: koliko su kaznjeni kada je njih 5 magaraca u autu, vriste i prelaze preko pesackog na kome se nalaze dve majke sa decom sa oba pravca? Ajde da ne vidi jednu, nije mu dan, ali da ne vidi obe, da daje gas i da se svi smeju, e to je za batine, ne za saobracajnu/novcanu kaznu.

Neko

pre 5 godina

"Postoji izuzetak. Samo ukoliko je vozač sa probnom dozvolom pod nadzorom člana porodice, koji se nalazi u tom vozilu i koji ima važeću vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B u trajanju od najmanje pet godina."
Moja zena je polozila pre 11 godina, i toliko, nikada nije sela da samostalno vozi. I ona sada moze da bude nadzor nasoj deci, nema sanse.

salgar

pre 5 godina

ako neko slucajno radi od 6h ujutro normalno je da mora krenuti na posao ranije...znaci probna dozvola i zaposleni sa istom ne mogu putovati sopstvenim kolima na posao...?????

ne znam

pre 5 godina

ako položim sa 25 godina da li neko iskusniji mora da bude samnom u automobilu?i da kao što je neko napisao i ja radim u 3 smene, da li je uopšte moguće ići na posao kolima sa probnom dozvolom???

Yngvie Malmsteen

pre 5 godina

@Ovakvi tekstovi jos uvek za mene izdvajaju b92 od mnogih drugih
 (aki88, 9. april 2019 11:54)

Na koji nacin ti tacno izdvajaju kad je sve preneto sa sajta "polovni automobili" kao sto lepo u tekstu i pise?

stefan cerak

pre 5 godina

Sto budalastina. Eno klinci kod moje zgrade bez dozvole "potpisuju" male gradske autice, 2 su vec urnisali... ja sam dozvolu dobio sa 18 god. Tek sam shvatio da ne znam nista kad sam nesto naucio posle 3 godine divljanja autom...

Covek po imenu Uve

pre 5 godina

Gde imamo motoput u Srbiji?
(kro-manjon, 09. april 2019 11:42)

Pa ono, jako slabo, ali nije da nema. Prva deonica koja mi pada napamet je Bg-Obrenovac.

Inace, sa probnom ne mozete voziti u inostranstvu zvanicno. Ako vas zaustave i date probnu, racuna se kao da NEMATE dozvolu. Druga je stvar sto nigde van Srbije vas nece zaustaviti, a kamoli legotimisati bezveze, samo ako ste u prekrsaju...

Miljan

pre 5 godina

Sta je sa mladima iz dijaspore koji su polozili u inostranstvu? Moj sin je polozio sa 18, ima dozvolu 6 meseci i nas porodicni auto je 136HP i kod mene je polozio (kao sto sam i ja kod mog caleta) i vozi bezbedno. Ima zvanicnu dozvolu izdatu od nemacke administracije. Jel on sme da vozi u Srbiji sad kad dodjemo za uskrs ili ce neko da ga preslisava? Ovaj zakon je stvarno van mozga, narocito to sa 90% brzine, to ce od njih napravii mete za preticanje, ginuce neiskusni pokusavajuci da izbegnu hazardna preticanja.

A

pre 5 godina

Meni je na sreću muka zvana probna vozačka pre 3 i po godine istekla, ali dok mi je trajala, sećam se da su mi roditelji striktno zabranili da se pridržavam ove nebuloze sa 90% brzine. To i nije toliko problematično kada nema gužve, ali kada je ima i vozite u koloni, počeće da vas zaobilaze ljudi koji bi da voze brže, a kako je za dobar deo učesnika u saobraćaju u ovoj državi veoma upitno kako su dobili dozvolu, ta zaobilaženja predstavljaju veliku opasnost. Uglavnom nisu dobro odmerena, pa vam ti "vrhunski" vozači uleću u makazice, a sa time se teško nose i iskusni vozači, a kamoli početnici. Moj savet početnicima je da voze onako kako i treba da se vozi, pratite kolonu, ne pravite preveliki razmak, tek toliko da možete sigurno da zakočite ako se desi da ovaj ispred vas nabode kočnocu.

KriticarNi

pre 5 godina

da li je probna vozacka vazeca u inostranstvu ili se sme koristiti samo na teritoriji Srbije do dobijanja vazece prave plasticne vozacke dozvole?

iv79

pre 5 godina

polozio sam pre pet godina i dobio probnu, sa svojih 26 godina. Medjutim, nemam auto, niti sam planirao do sada da kupujem, pa sam skroz zapostavio tu probnu vozacku i nikad nisam izvadio pravu. Da li bih mogao sada bez nekih komplikacija je izvaditi, bez obzira na vreme koje je proteklo od dobijanja probne? Hvala. :)

Неодлучна, а можда и нисам

pre 5 godina

А нису се сетили да лекарски преглед буде мало озбиљнији, тачније разговор са психијатром?

Akii

pre 4 godine

Dobro vece, imam jedno pitanje. Polozio sam pre 5 meseci, i imam probnu vozacku dozvolu, da li smem sa tom dozvolom da vozim u inostranstvu?

kaboom

pre 5 godina

Jel neko može da mi objasni zašto vozač početnik po zakonu mora da frustrira druge učesnike i ugrožava saobraćaj krećući se 10 procenata manjom brzinom?
Jel 50 tj 80 prebrzo pa mora još više da uspori

комша

pre 5 godina

Gde imamo motoput u Srbiji?
(kro-manjon, 09. april 2019 11:42)
Свугде где то знак покаже. Код мене у НС је то на мосту Слободе и на укључењима на петље око аутопута.

iwi

pre 5 godina

'Početnici koji su položili pre 18. godine, odnosno još uvek nisu punoletni:
ne smeju da voze bez nadzora osobe koja ima dozvolu najmanje 5 godina.'

a nadzor, sme li da bude pijan?

mlata

pre 5 godina

Meni nije jasno ograničenje snage motora... Koliko ks ima jugo a veima lepi može da se jzdivlja sa njin i naoravi belaj u saobraćaju.....

Ahtung

pre 5 godina

Tek sad mi ništa nije jasno! Kad sam bio mlad vozač najviše su mi smetali oni koji sede pored mene i nešto drve, a obavezno nikad ne pogledaju da li ide nešto sa desne strane. Dve godine je predugačak rok. Tri meseca ili šest maksimalno. Noću zabrana ili da voze sa starijim, bar dve-tri godine, a ne da idu po kafićima i loču droge i alkohol.

,,

pre 5 godina

Ako položim mesec dana pre 21. rođendana, da li prestaje probna kada navršim 21. godinu?
(Kibo, 09. april 2019 10:35)

U tekstu lepo pise da probna vazi najmanje dve godine, a ako je neko polozio sa manje od 19 godina, njemu vazi do njegove 21. godine...

Amet Muslija

pre 4 godine

Dobar dan imam jedno pitanje uvezi vozačke dozvole za B.kategoriju ja sam sad nedavno polagao i dobio sam probnu dozvolu na 2.godine Posto želim
Živeti u nemačkoj moje pitanje je...Dali mogu srpsku probnu dozvolu prepisivati na nemacku ili ipak moram čekati da prodju dve godine kako bih uzeo srpsku standardnu dozvolu i tada da je menjam na nemačku...?
Očekujem vas odgovor i hvala unapred pozdrav

Stanislav

pre 5 godina

1.Zašto neko misli da će biti bezbedniji ako vozi 10% sporije?
2.Čemu ograničenje do 23h,šta kao do 23h znam da vozim a u 23:02 sve zaboravio?
3.Zašto bi neko ko se tek sa 25 setio da polaže imao probnu 2 godine a neko ko se potrudio i sa 17 godina položio mora da ima probnu 4 godine(zašto je sad on gori od ovog prvog)?
4.Zašto neko misli da će biti bezbedniji u slabijem autu pa je snaga ograničena na 109 ks,kad i automobili sa 80ks dostižu 160/170 km/h (zabranjeno je samostalno voziti neki noviauto tipa golf 7 1.6 tdi 115 ks a dozvoljeno je voziti nešto staro 30 godina,sa 108 ks,bez ESP-a i bilo kakvih bezbednosnih sistema i pritom ima zadnju vuču u kombinaciji sa manuelnim menjačem tipa Mercedes 190? Šta bi ste vi pre dali vašem detetu da vozi?).
5.Ako već uvode ovakve d...lne propise,zašto ne reše problem termina za polaganje (negde se čeka čak 3-5 meseci samo na termin za polaganje vožnje)?

Marijana

pre 4 godine

Takodje postoji informacija da sada sa probnom dozvolom može da se vozi i u inostranstvu. Da li možete da saznate da li je to istina i ako jeste, koje tačno zemlje ^^

jsdp

pre 5 godina

Sve je ovo po meni ok (koliko toliko) ima nekih falinki ali sve u svemu ok zakon. Ne utice toliko na mlade vozace, veliku vecinu njih, osim onih koji polazu da bi samo divljali opasnim kolima sto su im tatice kupile. Ali ima jedna velika zamerka. Kako ce neko znati da li je neko stekao dovoljno "iskustva" za dve godine pa da dobije pravu dozvolu? Recimo neko ko polozi (a takvih ima puno) dobije probnu a nema automobil, cak ni porodicni, i on posle 2 godine moze da izvadi pravu dozvolu a iskustva nigde, cak i ono sto je naucio je vec pomalo poceo zaboravljati jer nije vozio dugo. On je jos opasniji od pocetnika koji je tek izasao iz skole. Ovo bi sve imalo vise smisla da se posle 2 godine polaze neki test (besplatan, ako je ikako moguce) da se vidi ko je zaista stekao pravo na regularnu dozvolu.

Zbunjena

pre 5 godina

Ogranicenja za broj osoba koji se prevozi(negde je pisalo do 3)? I ako polozim sada sa 30 godina probna vozacka traje 2 godine ili 1 godinu?

Sonja

pre 5 godina

@Miljan koliko sam ja upucena, srpski drzavljanin u Srbiji ne sme da vozi strane table ako nema papire te zemlje. Znaci, ako tvoj sin ima nemacku vozacku a nema nemacki pasos ili licnu kartu (ima nase papire), i zaustavi ga policija dok vozi nemacke table, popice kaznu. Sa druge strane, ako tvoj sin ima uredno nemacke papire i njih pokaze prilikom rutinske kontrole, nece imati problem. Za vaznost nemacke dozvole van Nemacke obrati se njihovoj policiji :)

Goran

pre 5 godina

Molim vas recite mi onda kad maloletno lice dobije probnu vozačku dozvolu kada mora imati pratnju drugog lica? Dok ne navrši 18 godina ili dok ne istekne probna vozačka?

missa

pre 5 godina

1.Probna važi samo na teritoriji Republike Srbije dakle sa probnom se NE SME voziti u inostranstvu. 2. Probna važi godinu dana bez obzira imali 18 ili 31 godinu. Ja sam je dobio u 23.god i do 24.važi. Tako je do septembra, a od septembra probna će vaziti svim punoletnim licima 2 godine, a onima koji sa 17 godina polože sve to 21. :)

Snezana Oluic

pre 4 godine

Da li probna vozacka dozvola izdata u Srbiji vazi u republic Hrvatskoj.....moze li se upravljati autom sa njom...molim odgovor

Neime

pre 5 godina

Nije mi jasno gde su položili ovi koji se raspituju o važenju probne vozačke dozvole ako ne znaju već sada ništa o tome a to je obavezan deo teorijskog plana i programa (obavezno da traže novac za naplaćene usluge), a pošto su verovatno tako naučili i praktičnu obuku onda je jasno zbog čega ograničenja. Sve je uslužbi zaštite tih istih. Vodite računa o tome da naučite nešto a ne da položite vozački ispit. Nijedan instruktor ne uči kako se vozi brzo jer za to je potrebno znanje i iskustvo. Sve kreće od i iz kuće a tužno je što ovde imamao već i roditelje koji se bune zbog ograničenja nesvesni da je to za dobro njihove dece. Uzevši u obzir sve komentare imamo ogledalo trenutnog stanja u društvu. Jednima treba drugi automobil, drugi u demonstracije, treći rašavaju problem sa crvenom, četvrti kude školski sistem a sami su neobrazovani i na kraju zašto naj više komentarišu oni koji se naj manje u sve razumeju umesto lepo poštuju da zakon, a ne gledaju kako to policija vozi jer je i to neznanje.

hfff

pre 4 godine

Ne znam da li ovi sto su pravili pravila za probnu dozvolu imalo razmisljali .Kao prvo sta ako se neko ozeni sa 17 i sad treba da voza svoju zenu sa mamom ili tatom ili ako ima decu .Treba na primer da odveze svoje dete do lekara ili bilo sta drugo a to se moze desiti i u 1 ujutru i sta on sad treba da radi da zove nekog starijeg msm nema nikakve logike.

Ranko

pre 5 godina

Ako je neko polozio i dozvolu dobio sa npr 17 i 11 meseci, da li mora da ima nadzor starijeg vozača do 18 godina i 11 meseci.
Ja sam cuo tumačenje da mora.

Pobednik

pre 5 godina

Glup zakon do besvesti za vremensko ograničenje od 23 do 06 tj:jer ste imali u vidu da dosta omladine koja tek polaže ili će uskoro da položi da za vozačku dozvolu da dosta njih radi kod privatnika i da radno vreme ide smenskim radom u 3 smene tako da prva smena počinje od 6h tako da on mora da krene ranije od kuće da bi na vreme stigao na posao?Ili da ostanee duže posle druge smene a već je na posao došao sa kolima kako taj da se vrati kući ili da spava u kolima- treća solucija nema tj: ima ali i ovako rade za mizernu platu ko robovi još treba da plate taksi do kuce. 
Lako je ovima koji rade po državnim firmama da izmišljaju toplu vodu.
(Aleksandar, 09. april 2019 12:36)
Ako radiš za mizernu platu odakle ti pare za gorivo? Nije da branim zakonodavca ali ne može ni on da ispuni sve prohteve a da zakon ima nekog smisla. U tom slučaju najrealnija solucija je autobus jer je jeftiniji a i zbog zakona o probnoj vozačkoj...

Vlada J

pre 5 godina

...niste sve tačno napisali... lice koje položi pre 18rođ,MORA imati pratioca SVE VREME trajanja probne dozvole,a ne kako Vi pišete (do dana punoletstva)

Sasa

pre 4 godine

Ne mogu da verujem da prilikom zamene probne dozvole koja je istekla,podnosi se zahtev za normalnu dozvolu,dobija potvrda za podizanje iste,a period dok ne stigne vozacka ne sme da upravlja vozilom i ako ima potvrdu da ceka vozacku.

Milojko bre!

pre 5 godina

@sonja: „koliko ja znam“ baš i nije neka specijalna odrednica nizašta. Naš državljanin koji ima uredno regulisan boravak u stranoj zemlji (radna/boravišna dozvola) sme da vozi auto na strane tablice i nikakvu kaznu neće “popiti” u Srbiji. Ista stvar je i sa probnom dozvolom, jedino nisam siguran oko ograničenja.

Nexa

pre 4 godine

Pozdrav . Ja sam polozio 9 februara 2019 godine , sada sam trebao 9 februara da zamenim probnu i da uzmem pravu dozvolu . Ali ja sam u Nemackoj , smem li voziti ovde na probnoj dozvoli ili nesmem . Planiram ostati mesec dana .

ale ale

pre 5 godina

@sica sme da se vozi sa probnom van zemlje koje tu probnu dozvoljavaju.
Slovenija i Hrvatska provereno dozvoljavaju vozio sam, dok Austrija ne dozvoljava jer je dokument na cirilici..
U ex yu zemljama neces imati problema..
To je provereno. A cuo sam da i u Nemackoj, Svajcarskoj, Holandiji nije problem voziti sa probnom iz Srbije..

Neverovatno

pre 5 godina

Pa tri puta je teze da se vozi danju,zbog guzvi i vozaca koji su dobili dozvole na ko zna koji nacin nego nocu.Mng velika glupost

Stefan

pre 2 godine

Interesuje me ako vozim auto sa probnom vozackom dozvolom na teritoriji Republike Hrvatske da li ogranicenja i pravila za punoletne vozace vazi kao i u Republici Srbiji, i da li smem da vozim tudji auto sa registracionim oznakama Republike Hrvatske sa Srpskom probnom vozackom. Hvala unapred

Mihajlo

pre 3 godine

Da li je moguce dobiti probnu vozacku dozvolu sa isteklim lekarkim uverenjem pritom sam uspesno podneo zahtev za izdavanje probne vozacke dozvole i ostalo mi je da sacekam 10ak dana da ona stigne

Nenad

pre 5 godina

Imam probnu dozvolu od decembra prosle godine, dosad nisam smeo da vozim od 23 do 5, da li se ova promena do 6 odnosi i na mene ili ne?

Joca

pre 5 godina

'Početnici koji su položili pre 18. godine, odnosno još uvek nisu punoletni:
ne smeju da voze bez nadzora osobe koja ima dozvolu najmanje 5 godina.'

Mislim da ovo nije tacno, tj. ne postoji to dodatno ogranicenje za maloletnike. To ogranicenje se odnosi na kW/ks i traje dok traje probna, ne traje po automatizmu do punoletstva.

Kristina

pre 2 godine

Zanima me da li mogu srpsku probnu vozacku dozvolu zameniti za nemacku dozvolu kada se preselim ili moram da cekam da mi ovde istekne probna?

Jugoslav

pre 11 meseci

Rupetina u propisu... Mlađe lice od 18 godina u pratnji bilo kog lica koje ima dozvolu 5 godina, može da vozi ne samo slabiji nego bilo koji auto a starije lice (npr 2š godina, ima dozvolu 2 i po) od 18, jači auto od 109 KS može da vozi samo uz člana porodice koje ima dozvolu 5 godine?? Dok je bio mlađi od 18 mogao je i sa komšijom???
Realno je mnogo dobra stvar probna posebno zabrana noću ali ograničenje snage je nebitno jer divlja se kolima i od 70 konja a manje su bezbedna... Posebno što je tako strogo kao što sam naveo i vidi se da je glupo, da neko nije razmišljao

Dusan

pre 1 godinu

Pozdrav zanima me da li neko ima iskustva sa probnom vozackom u inostranstvu. I da li se ona uopste moze zameniti za inostranu. Posto se nalazim u Slovackoj ako ima neko da je tu pokusao zameniti ili makar voziti neka ostavi komentar

Nebojsa

pre 6 meseci

Pozdrav, hteo bih da pitam sta sa probnom dozvolom trenutno imam boraviste u Nemackoj 6 meseci, da li postoji mogucnost da se Srpska probna zameni za Nemacku dozvolu jer cu ovde sigurno dalje ziveti..

Pobednik

pre 5 godina

Glup zakon do besvesti za vremensko ograničenje od 23 do 06 tj:jer ste imali u vidu da dosta omladine koja tek polaže ili će uskoro da položi da za vozačku dozvolu da dosta njih radi kod privatnika i da radno vreme ide smenskim radom u 3 smene tako da prva smena počinje od 6h tako da on mora da krene ranije od kuće da bi na vreme stigao na posao?Ili da ostanee duže posle druge smene a već je na posao došao sa kolima kako taj da se vrati kući ili da spava u kolima- treća solucija nema tj: ima ali i ovako rade za mizernu platu ko robovi još treba da plate taksi do kuce. 
Lako je ovima koji rade po državnim firmama da izmišljaju toplu vodu.
(Aleksandar, 09. april 2019 12:36)
Ako radiš za mizernu platu odakle ti pare za gorivo? Nije da branim zakonodavca ali ne može ni on da ispuni sve prohteve a da zakon ima nekog smisla. U tom slučaju najrealnija solucija je autobus jer je jeftiniji a i zbog zakona o probnoj vozačkoj...

jsdp

pre 5 godina

Sve je ovo po meni ok (koliko toliko) ima nekih falinki ali sve u svemu ok zakon. Ne utice toliko na mlade vozace, veliku vecinu njih, osim onih koji polazu da bi samo divljali opasnim kolima sto su im tatice kupile. Ali ima jedna velika zamerka. Kako ce neko znati da li je neko stekao dovoljno "iskustva" za dve godine pa da dobije pravu dozvolu? Recimo neko ko polozi (a takvih ima puno) dobije probnu a nema automobil, cak ni porodicni, i on posle 2 godine moze da izvadi pravu dozvolu a iskustva nigde, cak i ono sto je naucio je vec pomalo poceo zaboravljati jer nije vozio dugo. On je jos opasniji od pocetnika koji je tek izasao iz skole. Ovo bi sve imalo vise smisla da se posle 2 godine polaze neki test (besplatan, ako je ikako moguce) da se vidi ko je zaista stekao pravo na regularnu dozvolu.

Neime

pre 5 godina

Nije mi jasno gde su položili ovi koji se raspituju o važenju probne vozačke dozvole ako ne znaju već sada ništa o tome a to je obavezan deo teorijskog plana i programa (obavezno da traže novac za naplaćene usluge), a pošto su verovatno tako naučili i praktičnu obuku onda je jasno zbog čega ograničenja. Sve je uslužbi zaštite tih istih. Vodite računa o tome da naučite nešto a ne da položite vozački ispit. Nijedan instruktor ne uči kako se vozi brzo jer za to je potrebno znanje i iskustvo. Sve kreće od i iz kuće a tužno je što ovde imamao već i roditelje koji se bune zbog ograničenja nesvesni da je to za dobro njihove dece. Uzevši u obzir sve komentare imamo ogledalo trenutnog stanja u društvu. Jednima treba drugi automobil, drugi u demonstracije, treći rašavaju problem sa crvenom, četvrti kude školski sistem a sami su neobrazovani i na kraju zašto naj više komentarišu oni koji se naj manje u sve razumeju umesto lepo poštuju da zakon, a ne gledaju kako to policija vozi jer je i to neznanje.

Vlada J

pre 5 godina

...niste sve tačno napisali... lice koje položi pre 18rođ,MORA imati pratioca SVE VREME trajanja probne dozvole,a ne kako Vi pišete (do dana punoletstva)

e2

pre 5 godina

Имам један породични аутомобил који је јачи од наведених 109 коњских снага и који ми одговара у свим карактеристикама. Нисам у могућности да купим други аутомобил само због поштовања овог прописа, а сматрам да моју децу не треба ускратити да се возе у мом присуству.

durantulaokc

pre 5 godina

Neverovatno glupa ograničenja. Šta će nekome dozvola ako ima ograničeno sta, kad, kako I sa kim može da vozi. Jedino za brzinu i alkohol ima smisla

Ahtung

pre 5 godina

Tek sad mi ništa nije jasno! Kad sam bio mlad vozač najviše su mi smetali oni koji sede pored mene i nešto drve, a obavezno nikad ne pogledaju da li ide nešto sa desne strane. Dve godine je predugačak rok. Tri meseca ili šest maksimalno. Noću zabrana ili da voze sa starijim, bar dve-tri godine, a ne da idu po kafićima i loču droge i alkohol.

zdena

pre 5 godina

Zašto mogu da idem u vojsku nosim pušku i poginem sa 18 godina a ne smem da vozim noću? To pravilo treba ukinuti jer ne ubija mrak nego divljanje i alkohol.

Joca

pre 5 godina

'Početnici koji su položili pre 18. godine, odnosno još uvek nisu punoletni:
ne smeju da voze bez nadzora osobe koja ima dozvolu najmanje 5 godina.'

Mislim da ovo nije tacno, tj. ne postoji to dodatno ogranicenje za maloletnike. To ogranicenje se odnosi na kW/ks i traje dok traje probna, ne traje po automatizmu do punoletstva.

iwi

pre 5 godina

'Početnici koji su položili pre 18. godine, odnosno još uvek nisu punoletni:
ne smeju da voze bez nadzora osobe koja ima dozvolu najmanje 5 godina.'

a nadzor, sme li da bude pijan?

Maja

pre 5 godina

Svasta, napravice ogroman problem. Ako imam porodicni auto u ako taj auto premasuje granicu u snayi koju su oni postavili, ja cu onda da cekam dve godine, necu voyiti, necu sticati nikakvo iskustvo, jer nemam novca da kupim taj "slabiji" auto. Onda cu, posle dve godine, opet za sednem za isti porodicni koji mi je na raspolaganju a da su mi vestine u medjuvremenu "zardjale". Da li je to normalno? U redu je alkohol, mozda i kasni nocni sati, ali sve ostalo, zaista, nema smisla, i pravi se veliki problem.

ale ale

pre 5 godina

@sica sme da se vozi sa probnom van zemlje koje tu probnu dozvoljavaju.
Slovenija i Hrvatska provereno dozvoljavaju vozio sam, dok Austrija ne dozvoljava jer je dokument na cirilici..
U ex yu zemljama neces imati problema..
To je provereno. A cuo sam da i u Nemackoj, Svajcarskoj, Holandiji nije problem voziti sa probnom iz Srbije..

kaboom

pre 5 godina

Jel neko može da mi objasni zašto vozač početnik po zakonu mora da frustrira druge učesnike i ugrožava saobraćaj krećući se 10 procenata manjom brzinom?
Jel 50 tj 80 prebrzo pa mora još više da uspori

dule

pre 5 godina

suludo,znaci moram da menjam auto zato sto ima 81 kw i dete ne moze da ga vozi...kao da zivimo u svajcarskoj pa mozemo da priustimo da svaki clan porodice ima svoj auto

pitanje

pre 5 godina

Da li vozaču s probnom dozvolom sleduju odmah 2 šamara pri zaustavljanju od strane saobraćajne policije pa tek onda čuveno "daj dozvolu mali!"?

Nenad

pre 5 godina

Imam probnu dozvolu od decembra prosle godine, dosad nisam smeo da vozim od 23 do 5, da li se ova promena do 6 odnosi i na mene ili ne?

A

pre 5 godina

Meni je na sreću muka zvana probna vozačka pre 3 i po godine istekla, ali dok mi je trajala, sećam se da su mi roditelji striktno zabranili da se pridržavam ove nebuloze sa 90% brzine. To i nije toliko problematično kada nema gužve, ali kada je ima i vozite u koloni, počeće da vas zaobilaze ljudi koji bi da voze brže, a kako je za dobar deo učesnika u saobraćaju u ovoj državi veoma upitno kako su dobili dozvolu, ta zaobilaženja predstavljaju veliku opasnost. Uglavnom nisu dobro odmerena, pa vam ti "vrhunski" vozači uleću u makazice, a sa time se teško nose i iskusni vozači, a kamoli početnici. Moj savet početnicima je da voze onako kako i treba da se vozi, pratite kolonu, ne pravite preveliki razmak, tek toliko da možete sigurno da zakočite ako se desi da ovaj ispred vas nabode kočnocu.

ЗБиН

pre 5 godina

"a kako ce pocetnik u voznji da izracuna koliko je 90%
(bojan, 09. april 2019 10:05)"

Основна школа је још увек ОБАВЕЗНА.

Miljan

pre 5 godina

Sta je sa mladima iz dijaspore koji su polozili u inostranstvu? Moj sin je polozio sa 18, ima dozvolu 6 meseci i nas porodicni auto je 136HP i kod mene je polozio (kao sto sam i ja kod mog caleta) i vozi bezbedno. Ima zvanicnu dozvolu izdatu od nemacke administracije. Jel on sme da vozi u Srbiji sad kad dodjemo za uskrs ili ce neko da ga preslisava? Ovaj zakon je stvarno van mozga, narocito to sa 90% brzine, to ce od njih napravii mete za preticanje, ginuce neiskusni pokusavajuci da izbegnu hazardna preticanja.

комша

pre 5 godina

Замисли положиш са 30, добијеш пробну и не можеш да возиш на посао јер треба да кренеш пре шест ујутру. Пре је било од 11 до 5. Зашто су то променили???

Aleksandar

pre 5 godina

Glup zakon do besvesti za vremensko ograničenje od 23 do 06 tj:jer ste imali u vidu da dosta omladine koja tek polaže ili će uskoro da položi da za vozačku dozvolu da dosta njih radi kod privatnika i da radno vreme ide smenskim radom u 3 smene tako da prva smena počinje od 6h tako da on mora da krene ranije od kuće da bi na vreme stigao na posao?Ili da ostanee duže posle druge smene a već je na posao došao sa kolima kako taj da se vrati kući ili da spava u kolima- treća solucija nema tj: ima ali i ovako rade za mizernu platu ko robovi još treba da plate taksi do kuce.
Lako je ovima koji rade po državnim firmama da izmišljaju toplu vodu.

Petar I

pre 5 godina

Zašto mogu da idem u vojsku nosim pušku i poginem sa 18 godina a ne smem da vozim noću? To pravilo treba ukinuti jer ne ubija mrak nego divljanje i alkohol.
(zdena, 9. april 2019 13:02)

BRAVO CARE... BRAVO.. Najbolje obasjnjen kretenski zakon koji frustrira mlade i opterecuje roditelje bez potrebe.

Sanavabic

pre 5 godina

a kako ce pocetnik u voznji da izracuna koliko je 90%
(bojan, 9. april 2019 10:05)

Pa pocetnik je sto se tice voznje, ne mora da znaci da je debil

Sonja

pre 5 godina

@Miljan koliko sam ja upucena, srpski drzavljanin u Srbiji ne sme da vozi strane table ako nema papire te zemlje. Znaci, ako tvoj sin ima nemacku vozacku a nema nemacki pasos ili licnu kartu (ima nase papire), i zaustavi ga policija dok vozi nemacke table, popice kaznu. Sa druge strane, ako tvoj sin ima uredno nemacke papire i njih pokaze prilikom rutinske kontrole, nece imati problem. Za vaznost nemacke dozvole van Nemacke obrati se njihovoj policiji :)

mlata

pre 5 godina

Meni nije jasno ograničenje snage motora... Koliko ks ima jugo a veima lepi može da se jzdivlja sa njin i naoravi belaj u saobraćaju.....

stefan cerak

pre 5 godina

Sto budalastina. Eno klinci kod moje zgrade bez dozvole "potpisuju" male gradske autice, 2 su vec urnisali... ja sam dozvolu dobio sa 18 god. Tek sam shvatio da ne znam nista kad sam nesto naucio posle 3 godine divljanja autom...

Ranko

pre 5 godina

Ako je neko polozio i dozvolu dobio sa npr 17 i 11 meseci, da li mora da ima nadzor starijeg vozača do 18 godina i 11 meseci.
Ja sam cuo tumačenje da mora.

missa

pre 5 godina

1.Probna važi samo na teritoriji Republike Srbije dakle sa probnom se NE SME voziti u inostranstvu. 2. Probna važi godinu dana bez obzira imali 18 ili 31 godinu. Ja sam je dobio u 23.god i do 24.važi. Tako je do septembra, a od septembra probna će vaziti svim punoletnim licima 2 godine, a onima koji sa 17 godina polože sve to 21. :)

Zbunjena

pre 5 godina

Ogranicenja za broj osoba koji se prevozi(negde je pisalo do 3)? I ako polozim sada sa 30 godina probna vozacka traje 2 godine ili 1 godinu?

Neko

pre 5 godina

"Postoji izuzetak. Samo ukoliko je vozač sa probnom dozvolom pod nadzorom člana porodice, koji se nalazi u tom vozilu i koji ima važeću vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B u trajanju od najmanje pet godina."
Moja zena je polozila pre 11 godina, i toliko, nikada nije sela da samostalno vozi. I ona sada moze da bude nadzor nasoj deci, nema sanse.

Неодлучна, а можда и нисам

pre 5 godina

А нису се сетили да лекарски преглед буде мало озбиљнији, тачније разговор са психијатром?

Stanislav

pre 5 godina

1.Zašto neko misli da će biti bezbedniji ako vozi 10% sporije?
2.Čemu ograničenje do 23h,šta kao do 23h znam da vozim a u 23:02 sve zaboravio?
3.Zašto bi neko ko se tek sa 25 setio da polaže imao probnu 2 godine a neko ko se potrudio i sa 17 godina položio mora da ima probnu 4 godine(zašto je sad on gori od ovog prvog)?
4.Zašto neko misli da će biti bezbedniji u slabijem autu pa je snaga ograničena na 109 ks,kad i automobili sa 80ks dostižu 160/170 km/h (zabranjeno je samostalno voziti neki noviauto tipa golf 7 1.6 tdi 115 ks a dozvoljeno je voziti nešto staro 30 godina,sa 108 ks,bez ESP-a i bilo kakvih bezbednosnih sistema i pritom ima zadnju vuču u kombinaciji sa manuelnim menjačem tipa Mercedes 190? Šta bi ste vi pre dali vašem detetu da vozi?).
5.Ako već uvode ovakve d...lne propise,zašto ne reše problem termina za polaganje (negde se čeka čak 3-5 meseci samo na termin za polaganje vožnje)?

salgar

pre 5 godina

ako neko slucajno radi od 6h ujutro normalno je da mora krenuti na posao ranije...znaci probna dozvola i zaposleni sa istom ne mogu putovati sopstvenim kolima na posao...?????

Amet Muslija

pre 4 godine

Dobar dan imam jedno pitanje uvezi vozačke dozvole za B.kategoriju ja sam sad nedavno polagao i dobio sam probnu dozvolu na 2.godine Posto želim
Živeti u nemačkoj moje pitanje je...Dali mogu srpsku probnu dozvolu prepisivati na nemacku ili ipak moram čekati da prodju dve godine kako bih uzeo srpsku standardnu dozvolu i tada da je menjam na nemačku...?
Očekujem vas odgovor i hvala unapred pozdrav

Covek po imenu Uve

pre 5 godina

Gde imamo motoput u Srbiji?
(kro-manjon, 09. april 2019 11:42)

Pa ono, jako slabo, ali nije da nema. Prva deonica koja mi pada napamet je Bg-Obrenovac.

Inace, sa probnom ne mozete voziti u inostranstvu zvanicno. Ako vas zaustave i date probnu, racuna se kao da NEMATE dozvolu. Druga je stvar sto nigde van Srbije vas nece zaustaviti, a kamoli legotimisati bezveze, samo ako ste u prekrsaju...

ne znam

pre 5 godina

ako položim sa 25 godina da li neko iskusniji mora da bude samnom u automobilu?i da kao što je neko napisao i ja radim u 3 smene, da li je uopšte moguće ići na posao kolima sa probnom dozvolom???

Akii

pre 4 godine

Dobro vece, imam jedno pitanje. Polozio sam pre 5 meseci, i imam probnu vozacku dozvolu, da li smem sa tom dozvolom da vozim u inostranstvu?

Snezana Oluic

pre 4 godine

Da li probna vozacka dozvola izdata u Srbiji vazi u republic Hrvatskoj.....moze li se upravljati autom sa njom...molim odgovor

Neverovatno

pre 5 godina

Pa tri puta je teze da se vozi danju,zbog guzvi i vozaca koji su dobili dozvole na ko zna koji nacin nego nocu.Mng velika glupost

Sasa

pre 4 godine

Ne mogu da verujem da prilikom zamene probne dozvole koja je istekla,podnosi se zahtev za normalnu dozvolu,dobija potvrda za podizanje iste,a period dok ne stigne vozacka ne sme da upravlja vozilom i ako ima potvrdu da ceka vozacku.

KriticarNi

pre 5 godina

da li je probna vozacka vazeca u inostranstvu ili se sme koristiti samo na teritoriji Srbije do dobijanja vazece prave plasticne vozacke dozvole?

LazarvS

pre 5 godina

Meni na probnoj jasno piše "..zabrana upravljanja motornim vozilom u periodu od 23h do 0500h..".

Probna je izdata u junu prošle godine.

M4R3

pre 5 godina

Kultura u saobraćaju i poštovanje brzine kretanja su stavke kojima bi se povećala bezbednost na putu.

Ova pravila ograničenja ništa ne znače, jer ako je neko nesavestan vozač, on može da izazove i napravi nesreću i sa Jugom, Puntom, Peglicom, Smartom...

Dakle trebalo bi edukovati mlade ljude da se lako gubi život na putu i da se usmeruju ka bezbednoj upotrebi automobila.

Yngvie Malmsteen

pre 5 godina

@Ovakvi tekstovi jos uvek za mene izdvajaju b92 od mnogih drugih
 (aki88, 9. april 2019 11:54)

Na koji nacin ti tacno izdvajaju kad je sve preneto sa sajta "polovni automobili" kao sto lepo u tekstu i pise?

Nexa

pre 4 godine

Pozdrav . Ja sam polozio 9 februara 2019 godine , sada sam trebao 9 februara da zamenim probnu i da uzmem pravu dozvolu . Ali ja sam u Nemackoj , smem li voziti ovde na probnoj dozvoli ili nesmem . Planiram ostati mesec dana .

iv79

pre 5 godina

polozio sam pre pet godina i dobio probnu, sa svojih 26 godina. Medjutim, nemam auto, niti sam planirao do sada da kupujem, pa sam skroz zapostavio tu probnu vozacku i nikad nisam izvadio pravu. Da li bih mogao sada bez nekih komplikacija je izvaditi, bez obzira na vreme koje je proteklo od dobijanja probne? Hvala. :)

hfff

pre 4 godine

Ne znam da li ovi sto su pravili pravila za probnu dozvolu imalo razmisljali .Kao prvo sta ako se neko ozeni sa 17 i sad treba da voza svoju zenu sa mamom ili tatom ili ako ima decu .Treba na primer da odveze svoje dete do lekara ili bilo sta drugo a to se moze desiti i u 1 ujutru i sta on sad treba da radi da zove nekog starijeg msm nema nikakve logike.

,,

pre 5 godina

Ako položim mesec dana pre 21. rođendana, da li prestaje probna kada navršim 21. godinu?
(Kibo, 09. april 2019 10:35)

U tekstu lepo pise da probna vazi najmanje dve godine, a ako je neko polozio sa manje od 19 godina, njemu vazi do njegove 21. godine...

Dovla

pre 5 godina

Dodatno pitanje: koliko su kaznjeni kada je njih 5 magaraca u autu, vriste i prelaze preko pesackog na kome se nalaze dve majke sa decom sa oba pravca? Ajde da ne vidi jednu, nije mu dan, ali da ne vidi obe, da daje gas i da se svi smeju, e to je za batine, ne za saobracajnu/novcanu kaznu.

комша

pre 5 godina

Gde imamo motoput u Srbiji?
(kro-manjon, 09. april 2019 11:42)
Свугде где то знак покаже. Код мене у НС је то на мосту Слободе и на укључењима на петље око аутопута.

Marijana

pre 4 godine

Takodje postoji informacija da sada sa probnom dozvolom može da se vozi i u inostranstvu. Da li možete da saznate da li je to istina i ako jeste, koje tačno zemlje ^^

Stefan

pre 2 godine

Interesuje me ako vozim auto sa probnom vozackom dozvolom na teritoriji Republike Hrvatske da li ogranicenja i pravila za punoletne vozace vazi kao i u Republici Srbiji, i da li smem da vozim tudji auto sa registracionim oznakama Republike Hrvatske sa Srpskom probnom vozackom. Hvala unapred

Nebojsa

pre 6 meseci

Pozdrav, hteo bih da pitam sta sa probnom dozvolom trenutno imam boraviste u Nemackoj 6 meseci, da li postoji mogucnost da se Srpska probna zameni za Nemacku dozvolu jer cu ovde sigurno dalje ziveti..

Milojko bre!

pre 5 godina

@sonja: „koliko ja znam“ baš i nije neka specijalna odrednica nizašta. Naš državljanin koji ima uredno regulisan boravak u stranoj zemlji (radna/boravišna dozvola) sme da vozi auto na strane tablice i nikakvu kaznu neće “popiti” u Srbiji. Ista stvar je i sa probnom dozvolom, jedino nisam siguran oko ograničenja.

Mihajlo

pre 3 godine

Da li je moguce dobiti probnu vozacku dozvolu sa isteklim lekarkim uverenjem pritom sam uspesno podneo zahtev za izdavanje probne vozacke dozvole i ostalo mi je da sacekam 10ak dana da ona stigne

Goran

pre 5 godina

Molim vas recite mi onda kad maloletno lice dobije probnu vozačku dozvolu kada mora imati pratnju drugog lica? Dok ne navrši 18 godina ili dok ne istekne probna vozačka?

Kristina

pre 2 godine

Zanima me da li mogu srpsku probnu vozacku dozvolu zameniti za nemacku dozvolu kada se preselim ili moram da cekam da mi ovde istekne probna?

Dusan

pre 1 godinu

Pozdrav zanima me da li neko ima iskustva sa probnom vozackom u inostranstvu. I da li se ona uopste moze zameniti za inostranu. Posto se nalazim u Slovackoj ako ima neko da je tu pokusao zameniti ili makar voziti neka ostavi komentar

Jugoslav

pre 11 meseci

Rupetina u propisu... Mlađe lice od 18 godina u pratnji bilo kog lica koje ima dozvolu 5 godina, može da vozi ne samo slabiji nego bilo koji auto a starije lice (npr 2š godina, ima dozvolu 2 i po) od 18, jači auto od 109 KS može da vozi samo uz člana porodice koje ima dozvolu 5 godine?? Dok je bio mlađi od 18 mogao je i sa komšijom???
Realno je mnogo dobra stvar probna posebno zabrana noću ali ograničenje snage je nebitno jer divlja se kolima i od 70 konja a manje su bezbedna... Posebno što je tako strogo kao što sam naveo i vidi se da je glupo, da neko nije razmišljao