Ponedeljak, 08.04.2019.

13:00

Koji automobili najviše gube na vrednosti, koji su "pametna" kupovina?

Izvor: B92

Koji automobili najviše gube na vrednosti, koji su "pametna" kupovina? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

234 Komentari

Sortiraj po:

Rambo

pre 3 godine

Ko ima imalo mozga i kupuje auto da ga vozi vise godina-kupice Japanca. A ko drhti za svaki izgubljen evro i cim kupi auto odmah racuna koliko ce izgubiti za 2 godine-kupice Nemca.

Profesor

pre 3 godine

Koga interesuje samo.neka pogleda oglase bilo koje. I odmah se vidi i zna da francuzima i italijanima pada cijena nenormalno brzo a njemcima se drzi godinama ista cijena ponekad i bude veca kasnije naravni zbog potraznje i ponude. Ja sam 2016 godine kupio passata 2006 godiste za 5450 eura. Pogledajte sada cijene tom pasatu. Makar ovdje u Crnoj Gori isto kao prije 4-5 godina. Sta to znaci? Naravno da je auto kvalitetan lijep izdrzljiv. A imao sam renault megan 2004 godiste. Kupio sam ga 2012 godine za 4.500 eura. 2015 sam isti taj megan jedva prodao za 1750 eura. Ovo je sve čista i ziva istina. Naci izgubio sam puno. Passata sam zamijenio za skodu superb 2010 godiste i 2019 godine passat mi je uracunat 5300 eura. Dodao sam jos 3.000 eura za skodu superb. Koja je isto kao passat avion automobil. Tako da iz svog iskustva nikada vise nebih kupio francisko auto ili nedaj boze italijana. Samo Njemac ili eventualno Japanac, Englez, Svedski Volvo takodje. Ali sve u svemu VW je auto za balkance kao stvoreno. Jos sada COMMON RAIL motori ih ljepote. Isto bih pohvalio Mercedes Benz jer imam C klassu iz 2001 godine automatik. To auto je tenk. Znaci tako je izrazen kvalitet cijelog auta da se jednostavno osjecas siguran.

once

pre 4 godine

Kupio prije 7 dana C 220 T, AMG Line, Juni 2018 god. Prešao 15800 km. Cijena novog 56000€, ja ga kupio za 34000€. Zimske gume na aluminijskim felnama i 430€ je sve što sam dodatno mogao da izvučem od auto kuće...
(ups, 09. april 2019 09:28)
Bravo, kupio si test vozilo, koje je jahao ko je stigao, kao da je prešao 250.000km, razrađen pod punim gasom, grejan na hladan start na 5000 obrtaja....vozila sa tako malim brojem km a polovna strogo izbegavati, ali tebi želim da te dobro služi ....

botovi stop

pre 4 godine

Na ostrvu sam. Nije samo hladno nego duva jeziv vetar.
Gore nego kosava. Sa sve vlagom koja se uvlaci u kosti.
(brrrrr, 30. decembar 2019 13:58)

Kia samo 1.6. benzin. Nebitno godiste. Ostalo onako...

UniRent

pre 5 godina

Kao što je napisano u tekstu najbolje cenu drže, logično, najtraženiji automobili – mali gradski automobili, a slede kompakti i srednja klasa.

jo

pre 5 godina

Svakom autu pada cena, i to svima veoma slicno- gledano od kada je auto nov pa posle 1.god, 3.god, 5.god itd...cena jedino ne pada Ferariju i slicnim ekskluzivnim automobilima, 'oldtimerima' pojedinim 'youngtimerima' i slicnim kolekcionarskim primercima. Tako da sa kupovinom bilo kakvog auta za prevoz od A do B gubljenje novca je neminovnost!

vRS

pre 5 godina

od prije mjesec dana kupljena Skoda Octavia vRS TDi ,sa 65 000km na satu,godina 2015,full oprema ,DSG, 2 seta alu felgi i guma, placena 16 000 €,ali sam uspio dobiti jos dodatnu godinu garancije (ima sad dvije godine garancije) i svi mi kazu da sam dobro prosao...jer su inace cijene istoj od 17000 pa na gore...zivim u Bavarskoj...

Boki

pre 5 godina

Lepo pise izmedju redova. Kupuje se 3 godine star polovnjak sa servisnom knjizicom i ustedite do 30% cene novog vozila. Maksimalno ulaganje u takav auto ne prelazi 1000-1500€ ako treba bas sve da mu se uradi( veliki i mali servis, turbinu ako je dizel, set kvacila, diskove+plocice i eto sve 4 gume) pa da ste mirni. A mozda je dovoljno samo da okacite mirisljavu jelkicu na retrovizor i vozi.

Manner

pre 5 godina

Kakav smo mi to narod kad se vecina komentara obraca na licnom nivou (ko je pametan a ko gl*p)? Svako ima svoje zelje, potrebe, mogucnosti i afinitete. Neko stalno putuje ili puno radi i zivi u BG pa mu je potreban nov automobil zbog sigurnosti, pouzdanosti i izbegavanja gubljenja vremena po raznoraznim majstorima, neko zeli sto noviji auto ali ne zeli nov (zbog velikog pada cene), pa mu se vise isplati "razradjen" i star 2-5 godina. Neko vozi "labine" zato sto nema novca ili nema potrebu za boljim. Ja vozim Punta iz 2001., zivim u manjem gradu (u centru), svuda idem peske ili biciklom, kolima predjem 2000-3000km godisnje. Mogu da kupim nov auto nize klase ili 2-3 godine star auto vise klase (Audi A6, BMW 5, Mercedes E klasa, Mazda 6, neki Lexus ili Tojotu) ali mi NE TREBA. Ne zelim da gledam kako mu se cena topi, da placam registraciju 500-1000 evra, da racunam koliko sam natocio na pumpi i kada, da brinem da ga neko ne isara kljucevima, gadja kamenom ili ukrade. Bolje mi je da taj novac ulozim i od njega ostvarujem dodatni prihod. Prosto, ima nas raznih, kapirate? Neka svako gleda svoj budjelar, svima ce biti bolje.

kole

pre 5 godina

@ rani
Ako si zaista za 4 godine presao 150.000 km onda ti grbacis sa tim autom i tebi treba novo. Moras da shvatis da ima puno ljudi koji godisnje predju manje od 10.000 km i za njih je nov auto losa kupovina, narocito ako imaju niska mesecna primanja. Imam kolege koji su se zaleteli i kupili novo na kredit, a onda grcajuci u dugovima nisu imali para da ih voze. Po isteku kredita ta vozila su presla po 30-40.000 km. Ja kupujem polovnjake 7-8 godina stare, vozim 2-3 godine i tako u krug. Nekada sam preprodavao kola i radio u servisu, pa znam da izaberem dobar primerak. Bude tu kvarova i problema, ali to je smesno u odnosu na strahoviti gubitak vrednosti novog auta. Auto koji je placen 20.000 posle godinu dana ni u ludilu ne dobijes vise od 14.000.

rog

pre 5 godina

Ustvari vrlo je prosto,ko ima za novi kupiće novi i neće ništa razmišljati šta god uzeo,a nama ostalima ostaje da skupljamo mrvice sa stola koje ostanu ! A te sirotinjske fore da imam nebi,te gubi čim ga isteraš iz salona i sl.Koga bre briga za to,ako može sav se uzrujao što gubi ne znam koliko procenata za par godina.Uostalom šta bi mi vozili da neko nekupi novo ?
(kimi, 08. april 2019 14:53)

Sta znaci to "ko ima"? Neko ko zaradjuje u Srbiji 3000eur mesecno itekako ce da gleda koliko para daje na auto, nije da ima bas da se razbacujes ciframa od 15-20.000eur kao dobar dan. Pre ces razmisljati o dugorocnom ulaganju u neku nekretninu, akcije bilo sta sto ce ti pomoci kasnije kad odes u penziju. A za to trebaju decenije stednje.

E sad to sto iz ugla onog koji ima 500eur mesecno 3000eur izgleda kao da mozes da kupis sta hoces i da ti pare nisu bitne, to je vec drugi problem.

Toronto

pre 5 godina

Brate mili ala ovi u Srbiji maste. Lol, svi kupuju nove automobile i svi prelaze 40-50 k godišnje. Svaki dan idem na posao 35km u jednom smeru, obično vikendom odem negde van grada 100-150 km., svuda gde idem moram kolima pa na jedvite jade sakupim 30-35k godišnje. Isto tako i svi koje poznajem ovde prelaze od 15-35k godišnje. Da li vi svi tamo vozite taksi?

C i n i k

pre 5 godina

Samo nemacki auto moze da drzi cenu.Ostalo je vise nego gubitak.Dal nov ili polovan,to je stvar budzeta.
Ali kupovina auta takodje je investicija.Nekom je i 3000 mnogo a nekom je i 30 000 sitnica. Ali uvek je kupovina auta investicija,i zato svako ko vodi racuna o svojim parama/investiciji, gleda da izgubi sto manje.
To je realno moguce samo sa nemackim brendovima,BMW,Daimler,VW...

somewinelse

pre 5 godina

Koliko para toliko muzike, ko moze da priusti sebi nov auto on ce ga kupiti, ko nema para za nov on kupuje polovan. A cena normalno vise pada skupljim automobilima jer kad bi jeftiniji auto poput ford fieste izgubio 50 posto na vrednosti za samo 1,2 godine taj bi auto bio skoro dzabe .

čuj da ti kažem

pre 5 godina

Rhunchynoi, 09. april 2019 14:54) Jok druže, iskesiro sam ga. A i po toj računici što si rekao bio bi desetak hiljada jeftiniji. Ja sam uvek za to da se auto iskesira (sad dal da uzmeš neovisno kredit u banci ili imaš lovu) nego da se uzima na te lizinge,financirunge... Prvo papiri od auta su kod tebe i uvek možeš da ga prodas ako si u frci, i drugo velike su im kamate. A uzeo sam ga u British Cars Laandtsut

JOBAH

pre 5 godina

auu sta sve procitah u komentarima ...nevera, pa imam potrebu da objasnim ovima sto nisu izasli iz Srbistana! Novo auto se kupuje 1x I na lease a ne za kesh kao kod nas...zatim se to isto auto za 2-3 godine uz doplatu zameni za novo u auto kuci a rata ostaje ista tako da uvek vozite novo auto I pod garancijom, drugo jedan rece da ih nema u oglasima...pa nema ih prijatelju upravo zbog ove zamene za novo sto sam napisao...ali ih itekako ima u auto kucama koje ih prodaju 10-30 dnevno I nemaju potrebu da ih stavljaju u oglase!
(montoya, 09. april 2019 07:3

Ti sto si izasao iz Srbistana nauci gramatiku ne brukaj nas napolju, kaze se nov auto a ne novo auto, utuvite to u glavu vec jednom...

Rico Suave

pre 5 godina

@Od svih atomobila na svijetu, najbolji je novi automobil- Henry Ford (1863 –1947)
(Harwy, 9. april 2019 08:27) Dobro je što ste naveli i godine kada je H. Ford živeo. Njegova izjava je potpuno u skladu sa nivoom razvoja tržišta automobila u to vreme, i novih i polovnih.

ns ja

pre 5 godina

Za (ja, 9. april 2019 05:17) i tako ćeš da pametuješ sve dok jedanput ne natrčiš, i sve što si bio "pametan" vratiš natrag nebu... sve u svemu, za malo veći trošak uvek, ali uvek bih samo novo kupovao, i novo i kupujem (dok god se može)

Investira se u nekretnine, berzu itd, a ko ne može i nema, taj je osuđen da se valja u blatu i sluša budalaštine o nepostojećim doktorima, generalima i babama u penziji koji su samo u "štofanim pantalonama ulazili u auto", "samo na slave vozili" i milion drugih idiotskih gluposti od još gorih masnoprstih seljobera i neškolovanih prevaranata..

Najgorem šljamu i ološu dajete pare za krševe sa ofarbanim kožnim volanima i dugmićima, sa kolor ekranima, a plivajući zamajac, kaiševi, pločice i diskovi, spone, amortizeri i šolje, silen blokovi, generalka, i komplet struja sa računarom..itd.. vam se "smeše" čim izađete iza ćoška - a za iste pare možete i nov sandero/clio da kupite i da se vozite kao prava gospoda, bez strepnje hoćete li stići do Grčke, i da li će auto da prokuva i raspadne se dok čekate na granici...

Jbga, svako živi kako je vaspitan, pa čak i masnoprsta "gospoda" u crnim audijima, bmw-ima, mečkama.. masnim i garavim od dima, koje poznajete po klepetavom zvuku i čađavom smrdljivom tragu..

Dobro je da se uvede kontrola izduva, pa da se bar jedno 100.000 smrdljivih krševa nađe pod presom gde im je i bilo mesto kad su uneti u ovu siromašnu zemlju u kojoj žive veoma ograničeni i naivni siromašni (a iskompleksirani) ljudi

Urke

pre 5 godina

Opel Astra G 1.7dti....kupljena nova, presla 400000...Od kvarova samo elektronika pumpe i ventil...200e..
Sve ostalo redovno, 2 x set kvacila i ostali potrosni delovi.
Najbolji odnos ulozeno, dobijeno..
Uvek bilo i bice.
Astra H 1.7cdti 101ks, protokomer i ventil na turbini, 150e...nikakav drugi kvar.

jaretina

pre 5 godina

fiat croma za 4000e 2010 godiste, auto koji je nov u toj opremi kostao 28500e, po meni odlicna kupovina, 8 godina star, izgubio 70-80% vrednosti, ono sti meni treba.
(Vule, 09. april 2019 13:59)
spremi još 4.000 za generalnu motora i popravke.
malo je skup za 8.000€, ali ako neko voli...

marko

pre 5 godina

(rebro, 09. april 2019 00:17) Imamo i lažnog lingvistu ovde! Pusti druže ljude da pišu kako žele, bitno je da to što napišu bude razumljivo, zaista neće svet da propadne ako neko pogreši i napiše veliko umesto malog slova i obrnuto!

rani

pre 5 godina

Ja sam pre cetri godine kupio nov automobil i svi vi koji pricate kako je bolje kupiti kofu staru 20 god, zivite u zabludi ili tesite sebe! Do sada sam presao 150 hiljada km, bez kvara i problema! Osecaj, kada sednete u vozilo koje ima 1 km na satu, kada mirise na novo i kada na tom vozilu radi sve, je ne zamenljiv! Takodje je tacno da je izgubio vrednost, ali mene to ne zanima. Novac sluzi da se trosi, da mi ulepsa i pojednostavi zivot, da mi sve bude potaman, a ne da cuci u slamarici i da ga cuvam za "ne daj Boze"! Sledeci auto opet nov, uskoro!

Cinco Duros

pre 5 godina

@(Z, 9. april 2019 12:32) Zašto neko posle 9-10 meseci dana uz toliki pad cene prodaje auto? Nešto tu nije kako treba. Možda je prešao 100000km

rebro

pre 5 godina

@Akhenaton, Dačija Sandero ima GARANCIJU, a taj X godina star polovni NEMA. Kraj rasprave druže.
Pre 8 godina sam kupio novu Lagunu i posle 2 godine crkne neka lampica na instrument tabli. U servisu mi rekli "dođite za 3 dana da stavimo novu tablu jer je vozilo u GARANCIJI". Pitaam koliko inače košta ta tabla. Kažu "malo više od 2000 evra".
Samo novo i ne mislim. Na servis idem kada kompjuter kaže da treba.
Ćao, zdravo.

zvezdarac

pre 5 godina

(Bojan, 9. april 2019 10:17)

Sve je to super samo što naći auto (naročito te klase) od 5 godina starosti i svega 65 hiljada km je... Teško. Možda ako se doda kec ispred 65...

Rhunchynoi

pre 5 godina

@ (montoya, 9. april 2019 07:39) Seljačino, prvo nauči da pišeš pravilno, a onda možda možeš da upotrebljavaš reč "Srbistan". To što je za tebe "novo dizlo auto od fauve najbolje" je tvoja lična dijagnoza i molimo te da je zadržiš za sebe

Hrvoje

pre 5 godina

Ma boli me briga. Lova je tu da se trosi. Trenutno vozim Bmw 120i 2017 i cekam novu seriju 4 Gran Coupe. Stize drugo dijete pa treba vise mjesta.

Aca

pre 5 godina

Moj audi star 20 god je bolji i kvalitetniji i sahranice ta nova kola, 307,000km na satu ide ko lud nikad me nije ostavio na putu :) samo redovni servisi

TNT

pre 5 godina

Tema članka - koji NOVI automobili gube najviše / najmanje na vrednosti.
Tema članka NIJE polovni vs novi automobili, odnosno nije: ja ispao pametan a komšija ispao glup, marka vozila koju volim je najbolja, ja sam pametan pa kupujem polovno, oglasi za prodaju vozila...
Ima jedno 5-6 komentara koji pričaju o temi. I onda sae čudimo što nemamo za nov automobil. Pa kad ne možemo da shvatimo čak ni temu članka, nije čudo što ne znamo ni da zaradimo, šta drugo reći.

Vule

pre 5 godina

fiat croma za 4000e 2010 godiste, auto koji je nov u toj opremi kostao 28500e, po meni odlicna kupovina, 8 godina star, izgubio 70-80% vrednosti, ono sti meni treba.

Nizozemljak

pre 5 godina

Kupio sam 500L 1.3 mjtd 2013. i to mi je prvi novi automobil. Nisam se pokajao do trenutka kad sam napustio zemlju i pokusao da ga prodam. Ako ima zainteresovanih pisite? dolazim za praznike...
(Fiat 500L, 08. april 2019 20:14)

Uh, ne znam gde si ali ja ovde u Holandiji za poslednjih 6 godina video tacno 3 komada 500L. Fiati koje dosta vidjam su obican 500, Panda i Doblo. Sada je tu i tamo poceo da se pojavljuje i 500X ali retko. Generalno druge modele bi ovde retko ko kupio, ima mnogo boljih vozila za istu ili malo vecu cenu pa nisu konkurentni. Stila, Bravo i sl. mislim da nisam ni jedan ikada video sa domacim tablama, ne znam ni da li ih prodaju uopste ovde.

Milojko bre!

pre 5 godina

@Bojan: sjajna ti je računuca samo kada bi još i bila tačna. Opel stariji od pet godina nema šanse da nema kvarova i to ozbiljnijih do 10 godine i kilometraže koji navodiš, da ne pričamo da to posle 5 godine nije auto za duža putovanja sa familijom pošto postoji velika verovatnoća da stane pored puta. Takodje ne razumem da neko tri puta uzastopce kupuje samo Opel Insigniju i to novu i tri puta je prodaje posle 5 godina tebi da je vozis jos 5 godina uz “sitna ulaganja”. Lepo je sanjati i biti u pravu, ali ovo prosto nije istina, vozio sam opel 3 puta po 6-7 godina (znaci bar 15 godina ukupno) i novog iz salona i polovnog i samo mogu da kažem - nikada više!

Z

pre 5 godina

Kupio prije 7 dana C 220 T, AMG Line, Juni 2018 god. Prešao 15800 km. Cijena novog 56000€, ja ga kupio za 34000€. Zimske gume na aluminijskim felnama i 430€ je sve što sam dodatno mogao da izvučem od auto kuće...
(ups, 9. april 2019 09:28)

Da samo sto taj auto nije nikada placen 56 hiljada.Te cene iz cenovnika i cene koje navode u oglasima su uvek nerealne i podlozne cenkanju.

Swedenonline

pre 5 godina

Razlog što ovi autići gube najmanje je vezan sa generalnim kupovinom moći stanovnika i vezan je da zemljama i njihovom ekonomijom.
Kao jeftinija opcija za kupovinu u startu ih i manji pad čini atraktivnim kao polovnjake kod šire populacije te je automatski potražnja ta što diktira cenu.

U Švedskoj je Volvo najsigurnija kupovina iako košta puno više.
Jer robusna konstrukcija garantuje zadržan kvalitet koji se opire klimatskim uslovima.

Dakako da se situacija promenila u korist Golf/Clio klase sa dolaskom velikog broja izbeglica iz BiH i arapskog sveta, no i oni su usmereni na taj segment u prvim godinama po useljenju kad im je ekonomija ograničena socijalnim primanjima i sa zaposlenjem se vraćaju staroj ljubavi čineći ta auta kao drugi eventualno treći auto u porodici.
Bolno za mnoge ali istinito do koske. :(

business ambition komercijalita

pre 5 godina

@Business Ambition komercijalista

Taj Avensis je izgbio na vrednosti otprilike 40% za četiri godine, što ne možemo da svrstamo u visok stepen gubitka vrednosti. I verovatno će, uz možda manju korekciju cene, relativno lako naći kupca. A ko je prodavao nekog većeg Renoa, ili bilo kakvu Kiu, zna kako to teško ide.
(hm, 9. april 2019 09:20)

Taj domaći avensis je oglašen sa početnom prodajnom cenom koja je jako blizu onoga što kaže katalog AMSS-a o prosečnoj preostaloj vrednosti (svih vozila), a biće verovatno prodat upravo po onome što i kaže katalog AMSS-a (da posle 4 godine vredi 54%).
Zato su onaj domaći dizel auris i dizel corolla oglašeni možda čak i ispod prosečne cene AMSS-a.
A pošto će da se i prodaju, možemo samo da pretpostavljamo. Mada, kada pogledaš oglase "prodat u prethodna 24 časa", vidiš, npr. i PRODAT domaći Avensis dizel, iz 2010, sa početnom cenom 5.000 ("cena nije fiksna" ). https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/12316302/toyota-avensis-d-4d-luna
Katalog AMSS kaže da sa 9 godina vozilo u proseku vredi 24%, a taj avensis (čak da je prodat za 5.000) je otišao dosta ispod 24%.

Coyote Nervosius

pre 5 godina

Kupuješ auto da ga voziš i da ti služi,
a ne kao neka vrsta novčanog ulaganja.

Ako imaš novac, menjaćeš auto čim mu istekne
garancija.

Ako nemaš novac, gledaš da uzmeš auto koji
će da zadovolji najvažnije osobine koje
su ti neophodne.
Bilo da ti treba gradski auto za razvoz porodice
ili ti treba auto za duga putovanja, možda kombinovano.

Kao što biraš jelo ili čokoladu po ukusu,
tako biraš i auto po svojoj želji i ukusu.

Bojan

pre 5 godina

Racunica na 3 vozila tokom 15 godina na primeru opel insignije (licni primer mene i komsije):
- nov sa boljom opremom oko 30 hiljada e, posle 5 godina i 65 hiljada km prodat za 12.500e. Ponovo kupljen nov za 30 hiljada i ponovo posle 5 godina prodat za 12.500e. Uskoro ce prica da se ponovi...
Matematika na tri vozila/15 god: ulozeno 52.500e za 15 godina (3 nova vozila).
- polovan 5 godina sa boljom opremom oko 12.500 presao 65 hiljada km. Posle 5 godina i 150 hiljada km prodat za 7.500e. Dodato 5 hiljada e i ponovo kupljena 5 godina stara insignia sa oko 60 hiljada km. Uskoro se prica ponavlja...
Matematika na tri vozila/15 god: ulozeno 15 hiljada e + max 5 hiljada za gume, kocnice, velike servise i sitnije kvarove = 20 hiljada e

Bez emocija, primenljivo na vecinu vozila.

Pozdrav!

cune

pre 5 godina

@Aca
Drže bogami,i to tako dobro da stoje na tim istim oglasima u nedogled jer ih niko neće a ovde se kunu u njih. Uostalom tema nisi ti sa svojim ličnim frustracijama nego novo i polovno.

ups

pre 5 godina

Čitam komentare i jedna stvar mi nije jasna! Gde se mogu kupiti polovni auti stari 2-4 god, bez ikakve mane ili problema sa 30-40% manjom cenom od novog ? Niko i nigde, pa ni na bogatom zapadu, ne baca tek tako teško zarađeni novac pa da posle par godina proda auto u bescenje !Nov auto je nov auto!
(shomyana, 08. april 2019 18:58)Kupio prije 7 dana C 220 T, AMG Line, Juni 2018 god. Prešao 15800 km. Cijena novog 56000€, ja ga kupio za 34000€. Zimske gume na aluminijskim felnama i 430€ je sve što sam dodatno mogao da izvučem od auto kuće...

комша

pre 5 godina

Волео бих да имам могућности па да лепо одем у салон и бирам нов аутомобил. Али жеље су једно, а могућности друго. Нов аутомобил можда губи вредност, ал људи купују нова кола да их возе минимум пет година.

Dragoljub

pre 5 godina

@Pozdrav iz Minhena
Istina je da postoje takvi primerci, postoje i jeftiniji, ali su svi dizelaši sa preko 150000km. Kako se smanjuje kilometraža, tako raste cena.
Jednostavno, mlad auto sa malom kilometražom ne može biti jeftin osim ako nije bio havarisan ili rent-a-car / car-sharing vozilo.

hm

pre 5 godina

@Business Ambition komercijalista

Taj Avensis je izgbio na vrednosti otprilike 40% za četiri godine, što ne možemo da svrstamo u visok stepen gubitka vrednosti. I verovatno će, uz možda manju korekciju cene, relativno lako naći kupca. A ko je prodavao nekog većeg Renoa, ili bilo kakvu Kiu, zna kako to teško ide.

hm

pre 5 godina

@pobesneo maks
Znači svi koji kupuju nova vozila, a i oni koji sa zapada uvoze vozila su idioti? Ali ako kupe vozilo u ceneovnom rangu od 10-15.000 možda i nisu idioti, iako kupe novo vozilo? Ili to ne bi trebalo da bude novo vozilo, kako bi izbegli idiotku kupovinu? Mada, i sami razmišljate o kupovini novog vozila, ali francuza, što je pretpostavljam svojevrsna amnestija od i...skog postupka?

TNT

pre 5 godina

Od pojedinih pametnih komentatora svašta ovde može da se nauči. Tako sam saznao da su novi automobili precenjene kante, koje se tek nakon višegodišnje eksploatacije kao polovni transformišu u odlične automobile. Naravno, kao i uvek, komentari su puni “ličnih iskustava” to jest hvalospevima sopstvenih automobila, a o temi, po starom našem običaju, malo njih piše. Davno sam shvatio da tekst poneko ne pročita PRE slanja komentara na isti, a novina je da pojedini ne čitaju ni naslove do kraja.

Cebzanin

pre 5 godina

Moje iskustvo je sledeće - dok nisam mogao da kupim nov auto, kupovao sam polovna. Koliko god da sam se trudio da kupujem očuvana i novija vozila, sa svakim jednim sam imao nekakvih problema i morao sam da slušam bajke majstora lažova, što me je neopisivo nerviralo. Mnogo me je više nerviralo laganje za rok popravke, cene, kvalitet i sve ostalo, nego ono što sam trebao da plaćam. Promenio sam ni sam ne znam koliko servisa i garaža. A onda sam 2007. prvi put kupio nov auto i od tada samo nove i kupujem. Plaćam lizing stalno i svestan sam da moram nešto da plaćam konstantno, ali makar više ne moram da se natežem sa majstorima, šlep službama, bajkama i sl.
Sa jedne strane, svesno trošite više novca, jer nova vozila prosto više koštaju, ali ako prelazite dosta km kao ja, onda je vrlo smislena kupovina. Za ljude koji prelaze ispod 30k, besmisleno je davanje novca za nova vozila, osima ako baš niste u mogućnosti i to vam dođe kao komfor.
Suština je da se bavite svojim poslom a ne krparenjem sa majstorima. Nema tu izmišljanja tople vode.

ProfM

pre 5 godina

Od fauvea moraju da se ograde, pošto u regionu ima mitski status.
(Knjigoslav, 08. april 2019 14:07)
Posebno u Bosni. Tamo ko nema golfa dvojku nema pojma sta je auto. Eventualno, cetvorka moze da dodje u obzir. Sva ostala vozila su klasa ispod.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vlasta, 8. april 2019 15:13)

Golf se ne kupuje, golf se nasljedjuje! :)

ciga

pre 5 godina

@Milutin
Zašto bi neko ko ima da kupi novi automobil imao komplekse? Komplekse imaš ti što nemožeš, pa se praviš pametan i mudruješ nešto nebulozno.

nebojsa

pre 5 godina

Prodajem Kia cee'd 1.4 HB GAS 5DR M T, u junu puni 3 godine. Prešao 52.000 Km, crni metalik, u odličnom stanju i sa full dodatnom opremom. Cena 9.000 EUR. Nebojša: 063/247-285

EU Citizen

pre 5 godina

Ako ne vozite auta na firmu i kao poreski trošak, ili ako ne prelazite nekoliko desetina hiljada kilometara godišnje i u autu provodite dobar komad života, apsolutno je suludo kupovati nov auto. Ja to nikada ne bih radio da nemam firmu i da jednostavno nije bolje voziti nova dobra kola nego dati novac nekom državnom lopovu i reketašu da veći deo pokrade sa svojim crony drugarima iz "prijateljskih" firmi a manji deo potroši na svoju parazitsku glasačku mašineriju. Naravno da je lep osećaj sesti u nov auto, ali razlika u ceni je prosto za to kratkotrajno zadovolkstvo prevelika ako autom ne rešavate neke druge probleme sa statusom ili samopouzdanjem, :) a mislim da su već par decenija automobili, naročito japanski i korejski, dovoljno kvalitetni, da ako ne prelazite po 50 hiljada godišnje i nađete dobar polovan auto malo više klase sa, recimo, 80 do 150 hiljada kilometara i star od tri do pet godina, a toga po zapadnoj Evropi ima dosta, samo, naravno, ne za ispod deset hiljada na koliko građani Srbije zbog kupovne moći uglavnom ciljaju, a problem je i što se većina ljudi ne razume u automobile i ne govori strane jezike da ode sama da kupi, možete da ga vozite još nekoliko godina uz minimalne dodatne troškove i ulaganja, ako ga redovno i kvalitetno održavate.

Felixx

pre 5 godina

@jesam.ba: Astra 2015 sa 40.000 je NOV, NOV, NOV!! Realno sve mladje od 2012 i sa manje od 150.000 je novo, vrlo jasno i logicno. Šta tu ima da se pokvari a i tek je razradjeno kako treba?! Bas me nasmeja covek - „da li je bas polovno...“ Hit!

brrm... brrrrrmmm...

pre 5 godina

Nedavno sam kupio "nov" Varburg karavan, od komšije, ful, sveže farban četkom, utegnut, očuvan...za 200e... Preporučujem!

Sijuks

pre 5 godina

Vozio sam folksvagene 30 godina. Sada vozim FIAT 500 L. Zadovoljniji sam sa Fiatom. Ima mi komsija fensi dzip, Range Rover, nov, moj FIAT ima duplo vise opreme, a motor mu je multijet. Stalo jednom 6 odraslih osoba unutra. Ne postoji auto sa boljom kompozicijom prostora. Znam, probao sve. Dok ga ima kupovacu ga, kad ne bude, Volvo xc 60. Nikad vise Nemca, gastarbajterski auto, ne moze da pridje japancima po kvalitetu. Luksuzni audiji se kvare kao i svi drugi, ali ne mozes da udjes u servis bez 1000 evra kada je nov, a Lexus ga sije u svemu. Ali nije cool za dzibere sa naocarima i trecim stepenom.

Pera Srbin

pre 5 godina

Trenutno imam Pežoa 2014., ali iz ličnog iskustva tvrdim da u Srbiji u zadnjih 15godina najbolje cenu drži Škoda. Oktaviju mlađu od 10 godina, sa jasnom kilometražom i servisnom istorijom, skoro da ne možete pronaći u oglasima.

Petar

pre 5 godina

Ja bih pojednostavio celu priču, tj. dilemu na prostom primeru: 

Pitanje je, kada bi neko hteo da da oko 8.000 evra, da li bi dao: 
1. za novu dačiju sandero u osnovnoj verziji ili za 
2. bilo koji drugi polovni auto star X godina sa bogatijom opremom? 

Čekam odgovore.
(Akhenaton, 08. april 2019 21:49)

To je interesanrno. Ako imaš 8.000 evra, ne kupuješ novo, jer jednostavno nemaš dovoljno novca. Nećeš kupiti klot Dačiju, to je sumanuto.
Ako ti je budžet 15.000 evra i više, uvek novo.
Mislim da je ovo ispravna logika.

Dvica buraz

pre 5 godina

Redakcijo,uznemirili ste nam "alfiste" 😊! Najjace mi je kad su stavili ovu Djuliju ili kako se vec zove ova Alfa sto je kostala kad je izasla 53 'iljade jevreja,a i dalje drzi cenu na 25 ili 30 'iljade jevreja i oni tako napumpaju cenu brzinski jer znaju da ce za godinu dve kostati ista takva Alfa 12 'iljade , a ne vredi vise od 20 'iljade nova 😁

montoya

pre 5 godina

auu sta sve procitah u komentarima ...nevera, pa imam potrebu da objasnim ovima sto nisu izasli iz Srbistana! Novo auto se kupuje 1x I na lease a ne za kesh kao kod nas...zatim se to isto auto za 2-3 godine uz doplatu zameni za novo u auto kuci a rata ostaje ista tako da uvek vozite novo auto I pod garancijom, drugo jedan rece da ih nema u oglasima...pa nema ih prijatelju upravo zbog ove zamene za novo sto sam napisao...ali ih itekako ima u auto kucama koje ih prodaju 10-30 dnevno I nemaju potrebu da ih stavljaju u oglase!

Dr.Bre

pre 5 godina

@x
"Da biste kupili polovnjak neko taj automobil mora da kupi nov,zamislite da svi odluče da kupuju samo polovnjake"
Onda bi i fabrike pravile polovne automomile.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Vozim Hyundai Getz na plin. Super mi je za grad. Poceo sam da razmialjam o Pezou 407 pa molim nekog ko ima iskustva sa istim da mi ostavi u komentaru. Hvala
(John Gotty, 8. april 2019 23:29)
407 je odican auto za putovanja,udoban,sirok,nizak,brz,ali je za grad nocna mora,posto je nepregledan,predugacak,prenizak,tako da je kacenje ivicnjaka i struganje sajtni potpuno normalno.
ako je verzija sa 2.0 HDI motorom,tu se nema sta pricati,posto je on odlican,a jedino bih naveo kao problem filter u auspuhu,koji se kod nas uglavnom vadi,pa posle dime kao lokomotive.
U firmi sam vozio jedan 407 nekoliko godina i osim ofih mana koje sam naveo,ostatak je bio pravo uzivanje.
Na putu je zaista azdaja,bilo da je u pitanju autoput ili neka od nasih magistrala.

Radojle

pre 5 godina

Cene automobila su toliko besmisleno visoke,da je postalo idiotski kupovati nova vozila. 
Sa druge strane,kupovina polovnih vozila sa Zapada je jos veci idiotizam,jer su ona po pravilu za kratko vreme presla neverovatne kolicine
(Pobesneo Maks, 09. april 2019 00:05)

Moj kolega je kupio Audi 6, 2016 godiste, 100.000km predjenih za 26.000€. Na moje cudjenje da je toliko para dao za auto sa 100.000km predjenih odgovorio je: "J****a, takve su im cene, premijum je to klasa...a i oduvek sam hteo da vozim Audi."

deda...

pre 5 godina

Kupovina novog auta je pogodak, ko moze....
Ali kod nas je ovo vec problem jer ulazite u kolo dilera i servisera koje te obele...
Drzete na "kvacilu" dok si u garantnom roku a onda sve nedostatke popravljaju nakon toga i dobro te "klepe"...
Moja iskustva su jako, jako losa.... prilicno duga prica...

ja

pre 5 godina

Vozim Hyundai Getz na plin. Super mi je za grad. Poceo sam da razmialjam o Pezou 407 pa molim nekog ko ima iskustva sa istim da mi ostavi u komentaru. Hvala
(John Gotty, 08. april 2019 23:29)

Slatko sam se navozao sa 2.0 hdi, udoban dobar auto. Ali posle 200.000 km počinju problemi i mislim da je za izbegavanje jer ne verujem da ima primeraka sa manje km. Minus su loši farovi i loši lcd displeji, a nikako uzeti prve serije sa Sagem elektronikom, već Bosch. Plus je udobnost, potrošnja ( Amsterdam - beograd ali stvarno pun gas, po nemačkoj 200 km/h gde god može A, HU i SRB oko 160) 6,2 lit prosek.

ja

pre 5 godina

 Obzirom da ni Mercedes nije više što je nekad bio, jer i Mečku pokreću motori proizvedeni u Pežou, zaista mišlju prosečnog Srbina je irelevantni! Ja sad potpisujemo da je Opel oduvek bio bolji od VW, a da ne pričamo o Fordu, Mazdi, Nisanu, pa Boga mi i Kia vozilima. 
(Владимир, 08. april 2019 19:07)

Nije pežo nego reno. Kia u rangu nabrojanih? Ti nisi jos dalje od juga otišao. A da je golf nezasluženo precenjen, to 1000%

ja

pre 5 godina

Ko ima pare i pameti kupi nov auto, ostali uvek nađu izgovor. Novo je novo tačka.
(veverica, 08. april 2019 23:21)

Imam para, a pameti ne znam. Kupujem automobile 2 - 4 godine starosti, uglavnom premium brand sa ispod 100.000 km, prodam kad priđem 200.000. Poslednji je bmw 525 kupljen sa 40.000 km za 35.000 km ( nov bio 64.000}, sad mogu da dobijem 20.000. Dakle prvi vlasnik izgubio 25.000 eur za 40 hiljada km, ja 15.000 eur za 150.000 km. Za 15ak godina takvog rezona samo 2 ozbiljna kvara od ukupno 4.000 eur. Prelazim godišnje oko 50.000 i nov auto bi pojeo mnogo cene kod mene jako brzo.

NeshKO?

pre 5 godina

Na ovakve teme ja uvek postavim pitanje, da li kupujete polovne patike ? Jakne ? Satove ? NE ! Tako je i sa kolima, da svi imamo plate po 5000 eur, NIKO ne bi kupio polovan auto.

Aleks

pre 5 godina

Ja bih pojednostavio celu priču, tj. dilemu na prostom primeru:

Pitanje je, kada bi neko hteo da da oko 8.000 evra, da li bi dao:
1. za novu dačiju sandero u osnovnoj verziji ili za
2. bilo koji drugi polovni auto star X godina sa bogatijom opremom?

Čekam odgovore.
(Akhenaton, 8. april 2019 21:49)


Moj šurak bi pre izabrao neki BMW star možda i 10 godina nego novu Dačiju.
Nasuprot njemu, drugar bio u dilemi šta da kupi za 5000 evra. Rekao sam mu da digne kredit i dobaci do 7500 (tada je toliko bio) za novog Sandera. Poslušao me je i dan danas presrećan, a evo skoro 10 godina. NIJEDNOM nije zaglavio u servisu zbog veće havarije, samo mali servis, sipaj i vozi. Jednom mu otpala ratkapna, pa mi se žalio da je originalna skupa, eto to je sve!

Neko ko voli svoju zemlju, ali od ljubavi se ne živi

pre 5 godina

Kupio sam pre 5 meseci Citroen C5, limuzinu u ekskluziv plus varijanti, 2.0Hdi i 163 KS, star nepune 4 godine i plaćen 11.300 evra. Ove godine kupujem i Citroen C6, 2.7 sa 204ks, takođe u ekskluziv varijanti i platiću ga oko 10 hiljada. Razmišljao sam da kupim jedan nov, ali onda ne bih imao za C6, a to je moja velika želja. Za mene je Citroen zakon, ali ne popujem nikome o automobilima, svako neka vozi shodno svojim mogućnostima.

čuj da ti kažem

pre 5 godina

Prvo da pitam "nebacara" a i ostale pošto vidim da ste mu nadavali pluseve. Kakve veze ima ako imaš kasko a neko te udari od pozadi i kriv je? Koliko znam njegovo osiguranje snosi štetu i sa njima moraš da se natezes, i drugo sve i da ti oprave naj bolji majstori to više nije to, čovek kaže da ga je platio 40k, posle toga ne vredi m
u preko 30k bez obzira na popravku. A što se tiče teme, živim u nemackoj i skoro sam kupio jaguar xe 25 t r sport 2017godiste za 37k a nov je koštao 71k, kupio sam ga direkt u Jaguar Deutschland i oni su bili prvi vlasnik i auto je prešlo manje od 2 (dve) hiljade km.fakticki novo, ali eto skoro dve godine staro. Auto je skoro u fulu, nema šta nema. Za te pare sa tom opremom u tom segmentu merc ili bmw je morao imati bar 50-60k na satu (audi i ne gledam), ja sam se odlučio za ovu varijantu. Šta mislite, isplati l
i se? Pozdrav

Najsladji

pre 5 godina

"Naravno da je u pitanju istrazivanje za Srbiju. Nemci u SAD gube drasticno na ceni jer svi pokusavaju da ih se otarase posle lizinga i isteka garancije zbog skupih kvarova. Tamo su japanci ubedljivo najbolji sto se tice drzanja cene upravo zbog pouzdanosti. Kod nas je to nezamislivo ali je tako.
(Nemanja, 8. april 2019 15:06)"

Ovo je zabluda koja je mozda i bila istinita pre 10-15 godina, ali ne u poslednje vreme. Niti se Nemci nesto kvare posle lizinga, niti su Japanci imuni na kvarove. Ovde Subaru iz nekog kultnog razloga dobro drzi cenu, ali Toyota i Honda definitivno nemaju istu reputaciju kao ranije. Mazda, Nissan i Mitsubishi nikada nisu ni bili na istom nivou kad je rec o kvarovima. Takodje je zabluda da je jefitnije odrzavati Japance od Nemaca, ako poredite obicne sa obicnim i luksuzne sa luksuznim. Meni su Japanski automobili ruzni unutra, a vecina je ruzna i spolja. Mogu da podnesem Mazdu, ali recimo Toyotu ne bih kupio ni sa 25% popusta.

Ivan P.

pre 5 godina

Ne mozemo porediti kupovinu polovnog auta u Nemackoj i Srbiji. Tamo je mnogo veca ponuda mladih polovnjaka i sa normalnom cenom. Ko zivi tamo skoro pa idealno za kupovinu polovnog. Kod nas je druga matematika. Da bi uvezao mlad auto iz Nemacke jedino ti se isplati ako imas povracaj poreza a to onda znaci sluzbeni auto, i ne bas mala km. Na mlad auto od privatnog lica iz Nemacke kad dodas porez kod nas, ostaje mala razlika izmedju cene novog u srbiji a plus imas i garanciju oko 4 do 5 godina. Da zivim u Nemackoj verovatno ne bih razmisljao uzeo bih polovan s obzirom na ponudu. Kod nas ovde nisam imao puno izbora i kupio sam novo. Nasi ljudi ovde dozivljavaju auto sa 150 000km kao novo auto.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Cene automobila su toliko besmisleno visoke,da je postalo idiotski kupovati nova vozila.
Sa druge strane,kupovina polovnih vozila sa Zapada je jos veci idiotizam,jer su ona po pravilu za kratko vreme presla neverovatne kolicine km.

Po mom misljenju,najbolja su vozila u rangu od 10 do 15 000 evra,jer se u njih ugradjuje iskljucivo poznate i isprobane tehnologije,koje se koriste kod mnostva drugih modela,sto ih cini pouzdanom i jeftinom,sa elektronikom je ista prica,koje ima znatno manje nego kod skupljih modela,dovoljno su udobna i prakticna,te ih je uzivanje koristiti.
Ovo su razloi zasto je Reno napravio neverovatan uspeh sa Dacijom,gde su ponudili vozila sa starijim tehnologijama,koja dele iste platforme,po nizim cenama.

Sto se tice popularnosti Nemackih vozila u Srbiji,to je poznata stvar,ali nazalost i pogresna.
Nemacka vozila se ni u cemu ne razlikuju od bilo kojih drugih vozila iz iste cenovne klase,osim po ceni,a neretko su i losija,posebno od japanaca.
Sva vozila na trzistu imaju ugradjene delove sa planiranim zastarevanjem,tako da imaju slicne servisne turnuse i delovi gotovo isto kostaju,osim ako nije premijum model u pitanju.

Da sam uzimam novi auto,to bi bio C3 kaktus,koji savrseno odgovara mojim potrebama,a i navikao sam se na Francuska vozila,posto ih vozim vec decenijama,a nisam im nasao neke zamerke,koje ne ih nasao i kod bilo kojih drugih proizvodjaca.

rebro

pre 5 godina

Evo još nepismenih ljudi. Piše čovek "evropskih" velikim slovom. Hajde da naučimo jednom za sva vremena da se prisvojni pridevi koji se završavaju na -ski, -čki -ški pišu malim slovom osim ako nisu na početku rečenice.
@Metropola, GOLF nikako ne može da bude najbolji evropski automobil jer je to mali gradski auto bez gepeka, odnosno sa gepekom za ceger sa pijace. Uopšte mi nije jasno zašto se lljudi lože na Golf kada za te pare mogu komotno da kupe Reno Grand Scenic sa 7 sedišta i gepekom da stave pola Golfa.

Nikola Mudic

pre 5 godina

Vidim da ima mnogo filozofa ovde. Da li ste svi sigurni da biste vozili nov auto, sve i da vam ga neko pokloni? Odete na sajam, odaberete sebi auto na poklon i mislite da ste otisli kuci srecni? Znate li sta znaci i koliko kosta redovno odrzavanje u garantnom roku novog auta? Mislite da je pametno voziti ga bez kaska? Sigurni ste da vam se mora dopasti boja iz ponudjene game novih? Ne biste upgradeovali muziku, posto vam ona nije prioritet (znate da nije dozvoljeno sa novim automobilima u garanciji)? Cipovali biste nov auto i izgubili garanciju? I dalje naglasavam da vam je auto dat na poklin, ali NIKAKO ZBOG PREPRODAjE, VEC ISKLJUCIVO ZA EKSPLOATACIJU. Odaberite auto koji zelite da vam poklone i sastavite malo matematiku. Mislite o tome

Business Ambition komercijalista ...

pre 5 godina

"Vidis ti to, svuda u svetu su Japanci poznati da drze vrednost bolje od vecine drugih, a u ovom tekstu jedva pomenuste Toyotu"
(Lako pitanje, 8. april 2019 16:13)

U pravu si. Trebalo je da u tekstu postave i oglase za nekoliko "domaćih toyota", da se vidi kako dobro drže cenu.
Možda ovaj Toyota Auris 2.0 D4D 2015. godište, za 10.800?
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/14209619/toyota-auris-20-d4d
Ili, ova Toyota Corolla 1.4D-4D Style 2014. godište, sa samo 124 kkm, za 10,700?
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/13819288/toyota-corolla-14d-4d-style
Mada, nije loša ni ova opremom zaista prebogata Toyota Avensis 2.0 D-4D 2015. godište, sa 127 kkm, za 13.990.
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/14190828/toyota-avensis-20-d-4d
Mada ni jednom od vozila sa ovih oglasa ne bih bio u stanju naći neku realnu manu, tužna istina je da polovne Toyote uglavnom "dobro drže cenu" samo u pričama prodajnih savetnika, koji ti objašnjavaju "komparativnu prednost" njene kupovine i da zato treba da je kao novu platiš značajno više od konkurenata klase kojoj njeni modeli pripadaju...

Milutin

pre 5 godina

Mnogo je loša prodaja novih kola u Srbiji. Nova kola kupuju oni koji leče komplekse. Ili oni koji imaju platu preko 3.000 evra, a takvih je jako malo. Nova kola su osetljivija na loše gorivo, puteve. Morate na preskupi ovlašćeni servis. I na kraju nov je polovan, čim ga isteraš iz salona. Što bi neko vozio novu, slabu kantu za 15 000 e, kad može da kupiti par godina star vrhunski auto. ako ne par godina, onda 4 godine star. Nov se auto isplati ako prelazite preko 50 000 km godišnje.

Esp

pre 5 godina

Kupio sam 500L 1.3 mjtd 2013. i to mi je prvi novi automobil. Nisam se pokajao do trenutka kad sam napustio zemlju i pokusao da ga prodam. Ako ima zainteresovanih pisite? dolazim za praznike...
(Fiat 500L, 08. april 2019 20:14)

Pa zato sto ljudi ne znaju sta vozis. Los marketing za vozilo koje daje puno.
Vozim 500L 2013. godiste sa 1.4 benzincem. Ako sam ja i vise nego zadovoljan sa automobilom, sa tvojih 95 KS nista vise od auta ne bih trazio, mozda 1.6 mjtd 120 KS. :)

Vlada

pre 5 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1527451#k30030130

@vozac demokrata

Nece biti da je bas tako u Sloveniji. Uzeo sam primer C5 Citroen, 2009 godiste..Od 2800 evra do 8200. Malo udaljeno od tvojih 1000 evra. Namerno nisam uzeo Passata u razmatranje.

zadnja cena 3400 evra.. 271000 km, 2.0 hdi karavan.. jedan od najjeftinijih u svom godistu
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=14086732&display=Citroen%20C5%20Tourer%202.0%20HDi%20Confort%20Avt.%20G...

John Gotty

pre 5 godina

Vozim Hyundai Getz na plin. Super mi je za grad. Poceo sam da razmialjam o Pezou 407 pa molim nekog ko ima iskustva sa istim da mi ostavi u komentaru. Hvala

Pajdo

pre 5 godina

Novo auto je najbolje drzati osam godina i resiti ga se jer postoji rizik vecih popravki,sa tri godine najvise gubi cenu a posto je tako onda ga je bolje zadrzati do pete godine samo sto kupci takve izbegavaju jer bolje drzeci kupci vole one od tri godine dok oni proleteri imaju samo para za one od osam godina,auto preko osam godina u Nemackoj niko ne kupuje jer idu u export,Zapadni Balkan,Ukrajina,Moldavija i Afrika :(

Hehe

pre 5 godina

@(MP, 8. april 2019 21:12)

Pre godinu dve se vracam iz CG, presao granicu i krenuo preko Novog Pazara, bukvalno zbog tih sto idu u susret sa svojim A6icama i nizu kolone sam jednom silazio sa puta, i jednom maltene stao u svojoj traci, jer njihove ljute traktor masine, lete... ali zamalo. Toliko su se precenili i toliko su bahati, da (ne)svesno idu da te ubiju. Pri tom je jos jedan sa nemackim tablicama uleteo u takve makazice dok je obilazio kolonu vozila u kojoj sam bio, da su milimetri bili u pitanju u mimoilazenju sa autom u susret i autom ispred mene. Taj sa Nemackim tablicama je mnogo zurio u kafanu u Novom Pazaru, sreli ga svega par minuta kasnije. Sva trojica su vozili A6, 2.0TDI i 3.0TDI. Umesto da uzivaju u tim automobilima, pa ok cak i brze da ih voze, oni bas divljaju.

Aca

pre 5 godina

Ovo nisu nikakva istrazivanja nego reklama za nemacke automobile. "Porsche, Mercedes, Audi, BMW i VW" nikako ne drze cenu bolje od Tojote. Ne treba biti slep pored ociju i dovoljno je pogledati bilo koje oglase koliko kosta tojota stara godinu, dve ili tri, a koliko kosta neki od pomenutih nemackih proizvodjaca, pa videti koliko se zaista gubi na novom vozilu.

rebro

pre 5 godina

Prosto obožavam kada nepismeni ljudi ostavljaju komentare. Jedan piše prisvojne prideve velikim slovom (Srpska, Češka, Španska), drugi piše "novo auto, francusko auto".
Nov auto (muški rod, a ne srednji) je najisplativiji jer ima GARANCIJU! Sve ostalo je nebitno. Svi kupujete nove mobilne telefone, nove cipele, nove pantalone, nove gaće i trubite kako je polovna odeća bolja od nove, ali "znate" da je bolje kupiti Mercedes star 10 godina nego nov Reno. To samo govori da ste opterećeni markom automobila, a ne njegovom svrhom.

Metropola

pre 5 godina

Audi i golf najbolje drze cenu i tacka
(I deca znaju, 08. april 2019 19:28)... aj golf tu i tamo, al Audi??? Mesas babe i zabe, kao polovnjaci drze cenu to stoji, kao novi, ne bas! Pogledaj cenu novog A6 i 4 godine starog!

Baneks

pre 5 godina

Narode moj napaceni, da se mi ne lazemo. Ko ima novca, kupuje nov auto. U klasi kojoj zeli. Ko nema, kupi polovan. Vrlo, vrlo prosto. Ali ako mu je lepo da kaze" ja mogu da kupim nov auto ali necu"- meni je jos lepse.
Ja bih rado smestio svoje plemenito dupe u bmw 320 g20, ali cu cekati barem 2-3 godine. Jer mi se ne vozi novo, ko jos normalan vozi nov auto?!
Srbin valjda zna sta je isplativo i rentabilno. Pre kupovine automobila vec misli za koliko ce ga prodati za 4 godine, ako je ikako moguce na istom setu guma.

hyundai

pre 5 godina

Dugo sam cekao da neko proda auto koji je 30% jeftiniji, a star godinu dana. Nikad na takav oglas nisam naisao, i onda otisao i kupio nov. Premijum je dobar, ali kao nov. Novo je novo. Zaboravite da u krugu prijatelja na slavi morate imati automehanicara koji je "posten".
Ako vidite sa neko prodaje auto star godinu ili manje za daleko nizu cenu, ili je auto havarisan ili nesto slicno.
Niko nece dati npr 12000e za auto, i profati ga vama za godinu dana npr 8000. A na to se svodi ovaj tekst.

Šogun

pre 5 godina

Ja sam u prilici da svake 3 godine menjam nov automobil. Ono sto je činjenica je da je nov , nov.
Jedan sam od ljudi ( nažalost retkih u Srbiji ) da to mogu da priuštim. Godišnje prelazim 50+ hiljada kilometar. Svaki automobil sam posle 3 godine i 150 hiljada na satu prodao za 50% od vrednosti.

Sale

pre 5 godina

Gotovo je iluzija da ce neko kupiti star auto 4-5 godina sa malom kilometrazom. Onaj ko je uzeo novo i vozio do 5 godina i prodaje presao je kao prosecan vozač za 10-12 godina. Ko ima para za novo a ima za dobro ucesce 30tak posto preporucujem.

Pozdrav iz Minhena

pre 5 godina

@Pozdrav iz Minhena 
Kupio mazdu cx5 za 45%vrednosti posle 3,5 godina?! Pa koga bre lazete?! To znaci da auto od 22k si kupio za 10k? Jedino ako je imao milion na satu! Sve ostalo,lazes i sebe i nas! Pozdrav!
(Kavric, 08. april 2019 20:32

Mazda Cx5, 25 500e (postoji nesto sto se zove dodatna oprema). Posle tri godine 3.5 godine sam je platio 12 200....izvini sto nisam bio tacan u decimalu. Poenta je u gubitku vrednosti auta...

Samo jos da mi objasnis moj motiv da lazem :)

Metropola

pre 5 godina

Srbija nikako ne može biti reper, jer u mentalnom smislu svi još misle da je Golf auto prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Pa ako ne Golf, onda Škoda! Obzirom da ni Mercedes nije više što je nekad bio, jer i Mečku pokreću motori proizvedeni u Pežou, zaista mišlju prosečnog Srbina je irelevantni! Ja sad potpisujemo da je Opel oduvek bio bolji od VW, a da ne pričamo o Fordu, Mazdi, Nisanu, pa Boga mi i Kia vozilima.
(Владимир, 08. april 2019 19:07)... po cemu su bolji? Cemu ovako pausalne i generalizovane konstatacije??? Ne vozim golfa ali to je NAJBOLJI Evropski auto u klasi, gledajuci naravno jedino relevantno merilo, a to je PRODAJA! Sve ostalo su licni afiniteti i to je ok, samo nemoj svoditi golfa na Srbiju i Bosnu! Ono sto vazi za ljude sa nasih prostora je da uzimaju stvari zdravo za gotovo, dobar je golf ali nije mnogo bolji od ostalih a obicno je skuplji, prema tome malo ukljuciti mozak nije na odmet!

Hehe

pre 5 godina

Ko ima love, nov auto, tu nema dileme. Mozemo da filozofiramo do prekosutra kako je to bacanje para, ali kad se naviknes da stalno vozis novo, tesko ide s konja na magarca, osim ako nije neki luksuzni auto.

MP

pre 5 godina

Crn Audi A6 3.0 TDI Quattro je najbolja kupovina. Ne pada cena mnogo kod C6 generacije, C7 ce da opadne ubrzo. Svejedno koje generacije auto je brutalan, zver na putu. Nanize kolonu automobila na ibarskoj najlaganije.
(Marko G, 08. april 2019 15:34)

Shvatas li ti koliko si dosadan. Svaki put isto. Verujem da ,,nanize kolonu automobila na Ibarskoj najlaganije'' ali isto tako tvog Stojadina na plin verglas po 3 minuta dok ne upali.

eh

pre 5 godina

Da se razumemo - ako se cimate oko toga da li ce neko da vam tresne auto na parkingu ili da vozite po rupama, onda jednostavno nemate dovoljno para :) da se ne lazemo, ljude koji su zaista bogati to uopste ne zanima.
Spadam u relativno bogatije stanovnistvo, imam para da kupim nov auto ali mi ne bi bilo svejedno ako upadnem u neku rupetinu. Zato sto nisam dovoljno bogat. I to je to.

nebaCar

pre 5 godina

Kopovina novog automobila je čista glupost u Srbiji, ja sam kupio i na 40.000 km me udario indijanac sa poluispravnim automobilom otpozadi i ćao auto. Samo MOSKVIČ za Srbiju.
(Kurbla, 08. april 2019 13:59)

Još veća glupost je da ne uplatiš kasko za nov auto!

Misho

pre 5 godina

Добро! Зашто се истраживање не прошири и на возила из Скандинавије, Volvo, Saab?! То су возила која заслужено заузимају високе позиције, било да су нова или половна!? Хвала!

mozart

pre 5 godina

Nema velike filozofije...Modeli kojima brzo pada cena se i kupuju i prodaju za nize cene tako da dodje na isto. U problemu je onaj ko kupi nov auto, za 2-3god mnooogo gubi. Izuzev supersportskih i egzoticnih modela, sto skuplji auto veci pad cena , tu spadaju i audi i merc i bmw. Da se ne lazemo, bez minimum 13000eur (i to na nekim akcijama), nema iole ozbiljnijeg novog auta.Jos ako hocemo da uparimo dobru opremu i recimo dizel verziju ili neki ozbiljniji benzinac, eto cifre na 16-18000e. Najbolje bi bilo da nam je standard kao na zapadu, da kupimo to sto zelimo, vozimo 3god, prodamo i opet kupimo nesto novo. Kao sto je moguce raditi sa mobilnim telefonima. Do tad...realnost polovnjak star oko 10god

Dragoljub

pre 5 godina

Ova lista u startu gubi smisao kada se uzme u obzir da retko ko kupuje auto po "preporučenoj" ceni. Obično ljudi kupuju na akcijama, sa raznim popustima, sada uz zamenu starog dizela itd. Da ne pominjemo čuveni "Tageszulassung" i uvoz iz EU države sa manjom stopom poreza. To znači da je prosečna cena u stvari osetno manja, zbog čega su i polovnjaci jeftiniji nego što bi inače bili.

Npr. Ako u Nemačkoj imate "nov" Hyundai Tucson za 18000e, uvezen iz neke druge EU države u kojoj je registrovan mesec- dva ranije, koliko realno neko može da očekuje da dobije za svoj par godina stari Tucson? Oko 15-16 u vrh glave. I onda neko tu cenu uporedi sa fabričkom cenom od oko 25000 i utvrdi da je auto izgubio 40-ak% vrednosti za svega par godina.

Nikola

pre 5 godina

Neko rece da nov auto izgubi 50% vrednosti za 2 godine...
Nova Skoda Octavia kosta oko 15.000e.
Nadjite mi ko prodaje 2017-o godiste Octaviu za 7500e. Rado bij je kupio.

Akhenaton

pre 5 godina

Ja bih pojednostavio celu priču, tj. dilemu na prostom primeru:

Pitanje je, kada bi neko hteo da da oko 8.000 evra, da li bi dao:
1. za novu dačiju sandero u osnovnoj verziji ili za
2. bilo koji drugi polovni auto star X godina sa bogatijom opremom?

Čekam odgovore.

Skepsa

pre 5 godina

Mercedes, Audi i BMW dobro drže cenu? Šalite se? Pogledajte koliko koštaju nova E klasa, BMW 5 pa uporedite sa polovnjacima starim 10 godina. Vrede jedva četvrtinu početne cene! Da ne govorim o S klasi, ona ne vredi ni petinu koliko je koštala nova.

Anon

pre 5 godina

Mogu da dam svoj primer. Uzeo sam auto pre nekih mesec dana. Imao sam budžet oko 20k evra za auto, i dugo sam razmišljao da li da uzmem novi ili polovan.

Uzeo sam na kraju BMW 318d, 2016. godište. Izašao me je 16k evra. Za iste pare sam mogao da uzmem neki manji auto skroz nov, ali mi se to ne isplati definitivno. Prva stvar, krupan sam čovek, treba mi mesta u autu. Drugo, vozim često između gradova, oko 3000-3500km mesečno, tako da mi treba nešto udobno i što mi pruža sigurnost na putu. Računam, kad budem prodavao BMW za 2-3 godine, kad ga doteram preko 200k km, neće izgubiti mnogo vrednosti, izgubiće mnogo manje nego nov auto. Jedan moj drug je uzeo novu Toyotu Korolu, platio ju je 18k evra, a sad trenutno vredi oko 12-13k evra, posle samo godinu i po dana.

Pobednik

pre 5 godina

Kupiti nov auto u Srbiji je potpuni promasaj. Bez obzira na "osecaj novog" ili pad vrednosti, ovakvi putevi i divljaci na istim (i pored njih), cine vas nov auto VRLO polovnim za godinu dana. Cak i kada ga redovno odrzavate i ribate, cak i kada imate garazu... broj rupa, lezecih policajaca, ogrebotina od kretena i udaraca na parkinzima je neverovatan. Prosto NEMAS nacin da sacuvas auto osim ako ne zivis u selu i drzis ga u garazi koja je kilometar daleko od besnih klinaca i starleta u dzipovima. 
Nov auto u Beogradu je za 15 dana polovan auto koji si platio kao nov - bacanje para i kidanje zivaca!
(FK2, 08. april 2019 16:30)
A kada kupiš polovan auto on nije još "polovniji" za godinu dana? Vidim da neke ljude nazivaš kretenima... Pretpostavljam da si ti jedan od onih 95% besprekornih i bezgrešnih vozača koji nikada nije ogrebao svoj ili tuđi auto nego je to uvek uradio neko tebi. E pa vidiš mene su grebali i ja sam grebao... To je normalno, to se dešava. Nije normalno da neko odustane od kupovine novog auta zato što će ga možda neko nekada očešati ili čuknuti. Ako kupujem nov auto, kupujem ga da bih ga vozio duže vreme a ne da bih ga prodao. Zato me gubitak njegove vrednosti ne zanima.

jesam.ba

pre 5 godina

Ne znam.za druge ali kupujem autoc segmenta za npr 10.000 eur. Tek onda valjda biram model u zavisnosti od ponude. P.s. da li je astra 2015 sa 43000 bas polovno auto?

hemodroid

pre 5 godina

Kupujem samo nove automobile vrednosti negde iymedju 25 i 30 hiljada evra, prodajem ih kad mi dosade (to bude negde izmedju 4 i 8 godina), iz poveceg iskustva mogu da kazem da novi auti ovog cenovnog ranga u proseku gube na vrednosti izmedju 2 i 2,5 hiljade evra godisnje i nema mnogo veze koje su marke.Najbolju cenu postizu oni sa malom kilometrazom kupljeni kod nas i redovno odrzavani

rani

pre 5 godina

Crn Audi A6 3.0 TDI Quattro je najbolja kupovina. Ne pada cena mnogo kod C6 generacije, C7 ce da opadne ubrzo. Svejedno koje generacije auto je brutalan, zver na putu. Nanize kolonu automobila na ibarskoj najlaganije.
(Marko G, 08. april 2019 15:34)

Budi se Markic, tvoja stanica!!!

Kavric

pre 5 godina

@Pozdrav iz Minhena
Kupio mazdu cx5 za 45%vrednosti posle 3,5 godina?! Pa koga bre lazete?! To znaci da auto od 22k si kupio za 10k? Jedino ako je imao milion na satu! Sve ostalo,lazes i sebe i nas! Pozdrav!

jazAbdin

pre 5 godina

svaki je auto dobar ako se pravilno odrzava i pametno vozi,bas me briga koja je marka! zamisli da osudiš sebe da ceo život vitlaš ww,haha

Fiat 500L

pre 5 godina

Kupio sam 500L 1.3 mjtd 2013. i to mi je prvi novi automobil. Nisam se pokajao do trenutka kad sam napustio zemlju i pokusao da ga prodam. Ako ima zainteresovanih pisite😂 dolazim za praznike...

Dr.Mabuzo

pre 5 godina

Da imam para vozio bih Mustang GT, a da imam mnoooogo para Citroen Ajkulu...
Auto se kupuje da kad ga vidis ,ba prvu kazes wow to je to.
Sve ostalo su kompromisi, pa ti se na kraju smuci

Sijuks

pre 5 godina

Nikad vise necu kupiti polovan auto. Kad ja prodam, vi kombinujte kako vam se isplati da ga preprodajete. Danas je samo nov auto -auto. Taj rezon zasnovan na imanju i nemanju i ubedjivanju drugih da su bolji polovni automobili od novih je glup. Seoska politika. Ti kalkuliši cenu, a ja cu da se vozim u novom i uzivacu.

Posteno!

pre 5 godina

Pa tako stranci i rade. Kupe nov i voze ga do garantnog roka ili ti do prvih vecih servisa koje im se naravno ne isplati raditi jer auto ima trzisnu vrijednost koju ima. Onda prodaju , a ista zavrse na trzistu istocne Europe
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bosanac, 8. april 2019 13:48)

Pre nego zavrse u istocnoj evropi gastarbajteri okrenu jos koji krug...

Giovanni

pre 5 godina

Radim za leasing kucu u Zapadnoj Evropi i situacija je vrlo prosta. Premium marke (Mercedes, BMW, Audi) mogu da se finansiraju do maks 8 godina kada se smatra da su potpuno amortizivana uz ograničenje kilometraže na 15.000-20.000 km godisnje. Nize klase realno idu do 6-7 godina, jer posle 5 vrede oko 25-30% inicijalne cene. Auta po isteku leasinga se prodaju aukciono prodavcima koji su registrovani kod nase leasing firme za otkup. Veliki deo završi u Istočnoj Evropi. Nasa cerka firma u Rumuniji 80% finansiranja vozila radi sa polovnim automobilima iz matične zemlje pri čemu se premium marke otplate do maks 12 godina uz ogromno ucesce na pocetku. I to vam je otprilike biznis model. (Ugradio se proizvodjač, pa leasing, pa nakupac, pa prodavac u Rumuniji i na kraju leasing u Rumuniji, a to sve placaju realno korisnici leasinga). I nemojte zaboraviti rent-a-car i car sharing vozila koja su stara do dve godine sa do 60-70.000 na satu koja su servisirana i uglavnom u garanciji proizvodjaca. Ima raznih modela i marki ali je to za istocno trziste skupo i uglavnom zavrsi u maticnoj zemlji ili se iz drugih zemalja (npr. Hrvatska posle letnje sezone) vrati u razvijene zemlje. Polovna vozila su veliki biznis koji je razradjen do perfekcije, a Srbija je tu tek tačkica na mapi pošto Poljska, Rumunija, Turska, Ukrajna i Rusija prosto”gutaju” ovakva vozila. Srbiji ostaju mrvice i ne bas sjajna roba.

steph

pre 5 godina

Novo auto se ne isplati. Jako puno gubi na vrednosti. Najbolja kupovina su BMW i Mercedes do 3 godine starosti. Prodate ih posle 3 godine za skoro iste pare. 
Nikada mi neće biti jasni ljudi koji kupe novu Dačiju ili francusko auto - to čim isteraš iz salona izgubi 30% vrednosti, posle prve dve godine ne vredi više od 40%, ako i toliko.
(Djuro, 08. april 2019 15:57)

Auto je muškog roda. A tu tvoju seosku zadružnu filozofiju vozača 30 godina starog mercedesa neću da komentarišem.

Al Bundy

pre 5 godina

Balkanski sindrom...Nahvaliti na sva usta VW a da bi bilo još upečatljivije pomeni Alfa Romeo kako za 5 godina gubi veliku vrednost pa makar se on na tržištu pojavio tek pre tri godine.

Владимир

pre 5 godina

Srbija nikako ne može biti reper, jer u mentalnom smislu svi još misle da je Golf auto prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Pa ako ne Golf, onda Škoda! Obzirom da ni Mercedes nije više što je nekad bio, jer i Mečku pokreću motori proizvedeni u Pežou, zaista mišlju prosečnog Srbina je irelevantni! Ja sad potpisujemo da je Opel oduvek bio bolji od VW, a da ne pričamo o Fordu, Mazdi, Nisanu, pa Boga mi i Kia vozilima.

doktor

pre 5 godina

Da li postoji iko ko razmislja ovako?
Npr kupite nov auto od 30.000e,vozite ga 4-5god i prodate ga npr za 17.000e. Shvatate li vi da vas taj auto nije kostao 30.000e nego 13.000e,jer ste 17.000e povratili na prodaji auta. Iz ove perspektive,i ne deluje toliko glupo kupiti nov auto,zar ne? Veliki pozz

agent

pre 5 godina

samo Renault 3-4god star i prodas ga za 4god...nema kvarova, odlican motor, povoljna kupovina i odrzavanje (najbolja servisna mreza u SRB), udoban, lep i sa dobrom opremom. Sta vam vise treba?

rog

pre 5 godina

Da biste kupili polovnjak neko taj automobil mora da kupi nov,zamislite da svi odluče da kupuju samo polovnjake 
(x, 08. april 2019 14:19) 

Tako je! Ja sam za da vi kupujete nove automobile i prodajete meni posle 2 godine za 40-50% manje 

Jeste, kako da ne. Baš će neko da kupi nov auto i da ga proda tebi posle dve godine. To ne postoji. 
Ovo što se kod nas uvozi kao "mlado", staro 4-5 gofina, tome je duša uzeta. To samo lud čovek može da kupi.
(Petar, 08. april 2019 15:28)

Evo ja kupio zadnja dva automobila stara 2 i 1.5 godinu. Oba su u dalje bila u fabrickoj garanciji kupljena kod nas sa urednom servisnom istorijom i oba me sluzila odlicno godinama a platio 60-65% cene novog. Ali dobro, vise verujem tebi.

Big G

pre 5 godina

Ako se neko odluci da kupi polovni kompaktni automobil preporucio bih svakome seat leona druge generacije,ova treca aktuelna generacija mi se takodje veoma dopada,a cetvrta koja izlazi krajem 2019-e ce biti takodje dizajnerski lepa,sto se tice enterijera a i spoljasnosti...

shomyana

pre 5 godina

Čitam komentare i jedna stvar mi nije jasna!
Gde se mogu kupiti polovni auti stari 2-4 god, bez ikakve mane ili problema sa 30-40% manjom cenom od novog ?
Niko i nigde, pa ni na bogatom zapadu, ne baca tek tako teško zarađeni novac pa da posle par godina proda auto u bescenje !
Nov auto je nov auto!

Majestyk

pre 5 godina

alfa stelvia za 5 godina izgubi 50 posto,a taj auto se i ne proizvodi 5 god.Pa sada da vam verujemo
(jovan, 08. april 2019 16:45)

Vredeće možda 50%, ako bude ispravan posle 5 godina.

Nidza

pre 5 godina

Svaka cast onome ko moze da kupi nov auto u Srbiji a nas vecina prezivljava na minimalcu!Nov auto u Srbiji mogu da kupim nikad a i da mogu ne bih.Zato gledamo automobile od 3000-5000e stare 12-17god.i obavezno da bude ocuvan kao nov.:-)

Жоржо

pre 5 godina

Половњаци су закон и то што јефтинији то бољи. Ионако све што даш за кола су бачене паре, боље их је проћердати.

Леонардо

pre 5 godina

Najbolji auto je novi auto. Kraj priče. Naravno, to je ovde za većinu naroda misaona imenica. Kad bih imao pare, uvek bih kupio novi pre nego polovni.

Majestyk

pre 5 godina

Ја ћу да се определим за млађи, ма шта већина мислила о томе.
(sempervivum, 08. april 2019 17:11)

Priča je o kupovini novog automobila. Promašio si temu.

Quattroporte

pre 5 godina

Iako znam da to nema finansijskog smisla, da mogu, kupio bih nov automobil bez ustezanja jer nije sve u novcu i ne kupuje se novo da bi se u startu razmišljalo o preprodaji. kupuje se da se uživa, moraš da imaš i neki gušt u životu a ne samo da budeš račundžija.

XXL

pre 5 godina

Koji automobili najviše gube na vrednosti? Naravno oni koji nemate. A koji su 'pametna' kupovina? Naravno oni za koje imate pare. Tako prosto - dileme nema (zato i imam auto star 20.g.).

ракеташ

pre 5 godina

Problem je naravno u novcu. Ipak ogromna većina naših ljudi nema novca za kupovinu željenog auta. Mnogi od nas, tu ubrajam i sebe, mogu da kupe neki nov auto od 10-15k evra ali takav auto ne zadovoljava moje prohteve. To su obično manji gradski auti koji mene ne privlače iz mnogih pa i banalnih razloga, jednostavno sam krupan čovek i mali auti ne dolaze u obzir. Za ono što meni treba mora se izdvojiti više novca, 25-30k evra i tu onda dolaze polovnjaci od 8-12k.

Kondor

pre 5 godina

Ja svakih 5 godina kupujem novi auto. Na svakom izgubim 50 posto. Ali kada imate, oko toga se ne sekirate. Barem uživam, a u zadnjih 17 godina nisam imao ni jedan kvar i bezbedno putujem bivšom državom i Evropom.

ford

pre 5 godina

kad jednom osetis miris novog automobila, ne pada ti na pamet da kupujes polovan, u skladu sa svojim mogucnostima, naravno! posto je ovo srbija, svaka diskusija na ovu temu je tuzno besmislena!

Pedja

pre 5 godina

U bosni mislim da fauve cena raste 30% kada izadje iz salona!
Salu na stranu, ne treba puno pametovati, novo je novo, samo smo mi sirotinja pa nam to "nije interesantno"

Što te biju ovi dobri ljudi

pre 5 godina

U guberniji ni taljige ne smeš da ostaviš ispred zgrade.Kakvi novi automobili,dobio bi "noge" ili uzdužne pruge od šrafcigera već drugo veče.

bob

pre 5 godina

Kopovina novog automobila je čista glupost u Srbiji, ja sam kupio i na 40.000 km me udario indijanac sa poluispravnim automobilom otpozadi i ćao auto. Samo MOSKVIČ za Srbiju.
(Kurbla, 8. april 2019 13:59) # Link komentara malo ga pretera,to je moglo da ti se desi bilo gde u svetu

dubrovnik

pre 5 godina

lani sam potrošio 20000e na auto. između golfa bez opreme ili audija starog 3 godine uzeo sam mazdu cx3. uđeš u salon, kafica i idemo - gps, senzori i 150 KS. za 2 mjeseca, evo je. crvena, uđeš a miriše po Japanu. skineš najlon sa siceva i udri.10 godina ću joj vadit dušu i jebe me se što troši litru više od trocilindraša.
sljedeće je na struju, bilo bi i sad ali infrastruktura nam je u q

sempervivum

pre 5 godina

Па ја не купујем ауто да бих га одмах препродао, већ да бих га возио бар неколико година. Аутомобили који не губе на вредности су у старту веома скупи и мислим да та разлика у цени неће бити после надокнађена приликом препродаје.
Рецимо, за исте паре могу да купим Меган 2012. или Голф 2008. Ја ћу да се определим за млађи, ма шта већина мислила о томе.

Boris

pre 5 godina

Novo auto se ne isplati. Jako puno gubi na vrednosti. Najbolja kupovina su BMW i Mercedes do 3 godine starosti. Prodate ih posle 3 godine za skoro iste pare.
Nikada mi neće biti jasni ljudi koji kupe novu Dačiju ili francusko auto - to čim isteraš iz salona izgubi 30% vrednosti, posle prve dve godine ne vredi više od 40%, ako i toliko.
(Djuro, 8. april 2019 15:57)

A u čemu je problem sa francuskim kolima? Ja imam dva Peugoet-a, jedan sam kupio nov, drugi polovan, služe me odlično, troškovi održavanja prihvatljivi, udobni za vožnju, kako u gradu, tako i pri većim brzinama, ne troše mnogo, mesta koliko hoćeš. Kada budem prodavao auto koji sam kupio nov, to će biti tačno za onaj iznos kako bi se on knjiški i amortizovao. E sad, što Srbi misle da je vek trajanja automobila 25 godina, to je druga stvar...
I sledeći put kad budem kupio auto, uzeću Peugeot, naravno nov...

abc

pre 5 godina

Ko ima dobru platu i nije mu problem da je uvek pod kreditom, kupi jednom nov auto na 7 godina kredit, posle toga svakih 7 godina, proda taj, ima za ucesce, digne kredit i tera dalje nov auto dok ne isplati taj kredit... Jeste, non stop si u kreditu, ali non stop si u novom autu. Majstor, ne poznajes tu rec, a tek nemas pojma sta je dizna, turbina, klapna, spona, EGR ventil, zamajac...
(Aleks, 08. april 2019 14:00)

ako cemo tako, onda bolje leasing ... uzimas nov auto na svake 2-3 god. i nemas cimanje sa prodajom starog, samo ga vratis i uzmes nov... jedino, kao sto kazes "uvek si u kreditu"!

Lako pitanje

pre 5 godina

Vidis ti to, svuda u svetu su Japanci poznati da drze vrednost bolje od vecine drugih, a u ovom tekstu jedva pomenuste Toyotu, a o ostalima ni reci. Ne znam ni zasto pravite ovakve liste, kad su kod nas Golf i Skoda "san svakog Srbina"? Kakav Stelvio, Macan... toga ukupno kod nas ima 0.001%, pa ne vidim zasto je njima posveceno toliko mesta. Pritom Stelvio postoji nesto vise od dve godine, tako da ste prepisali neku "projekciju" i nazvali je validnim podatkom o vrednosti posle 5 godina.

www

pre 5 godina

Pozdrav iz Minhena@ Po tvojoj logici milioni ljudi su glupi što kupuju nove automobile, a ti si pametan. To je isto kao u vicu kada Mujo vozi nemačkim autoputem u kontra smeru...

Dobro

pre 5 godina

(Pozdrav iz Minhena, 8. april 2019 15:32)

Prijatelju u dijaspori,
Nije poenta to. Za mene je isto ovde, u Holandiji. Meni se i cude sto non-stop vozim polovne Alfe, ali to je opet neka treca prica, da ne ulazim sada u to. Poenta je ovde sto najveci broj ljudi u Srbiji NE MOZE da kupi nov auto cak i da to ZELI. Samo polovnjak je opcija u Srbiji, i sada je samo pitanje koji je od njih neka najpovoljija varijanta. Da je najvise izgubio u vrednosti a najmladji po godistu. E, u tome je poenta, mislim... Ili...???

Iz zemlje lala, uvek vas,

Over And Out

pre 5 godina

Srbija ne može da bude reper u bilo kakvom ozbiljnom istraživanju kada su u pitanju polovni automobili. Iz materijalnih i mentalnih razloga. Čak, iako na neki način "prekočimo" materijalnu barijeru, dolazimo do mentalnog stanja poštenog Srpskog domaćina u kome Nemački automobili sa svojim Češkim i Španskim derivatima, imaju efekat Pavlovljevog refleksa na pomen njihovih imena.

FK2

pre 5 godina

Kupiti nov auto u Srbiji je potpuni promasaj. Bez obzira na "osecaj novog" ili pad vrednosti, ovakvi putevi i divljaci na istim (i pored njih), cine vas nov auto VRLO polovnim za godinu dana. Cak i kada ga redovno odrzavate i ribate, cak i kada imate garazu... broj rupa, lezecih policajaca, ogrebotina od kretena i udaraca na parkinzima je neverovatan. Prosto NEMAS nacin da sacuvas auto osim ako ne zivis u selu i drzis ga u garazi koja je kilometar daleko od besnih klinaca i starleta u dzipovima.
Nov auto u Beogradu je za 15 dana polovan auto koji si platio kao nov - bacanje para i kidanje zivaca!

rade

pre 5 godina

(Nemci u SAD gube drasticno na ceni jer svi pokusavaju da ih se otarase posle lizinga i isteka garancije zbog skupih kvarova. (Nemanja, 8. april 2019 15:06))
Produzena garancija za Passat 4400$ a za Forestera 1500$. Nemci samo na lizing. Dva Nemca traju ko jedan Japanac. Kod mene u firmi, 70 dusa, ni jedan Nemac. Treba li bi nekog Bisanca da zaposlimo....

bakica

pre 5 godina

Gospodo AR Stelvio QF je pesma za Macana. Macan je sminka i samo ime Porsea a Alfica je zadovoljstvo voznje, izgleda, nikad ti dosta...Kao najlepsa zena. A moras i da platis za nju plus i da benzin placas. Sve kao da si sa modelom verujte mi.

Bane

pre 5 godina

Ustvari vrlo je prosto,ko ima za novi kupiće novi i neće ništa razmišljati šta god uzeo,a nama ostalima ostaje da skupljamo mrvice sa stola koje ostanu ! A te sirotinjske fore da imam nebi,te gubi čim ga isteraš iz salona i sl.Koga bre briga za to,ako može sav se uzrujao što gubi ne znam koliko procenata za par godina.Uostalom šta bi mi vozili da neko nekupi novo ?
(kimi, 08. april 2019 14:53)

Uvek volim kad neko ko mema tumaci i tvrdi kako se ponasaju oni koji imaju.
Ne, upravo suprotno, psihologija bogatih je takva da imaju toliko novca da oni iskljucivo gledaju koliko ce ih nesto ukupno izaci i sta im je isplativije, dok recimo oni koji nemaju se najvise plase nepredvidjenih troskova. Kako to funkcionise u praksi, privatnik koji ima recimo 100.000 evra na racunu, on nece otici i kupiti nov recimo Mercrdes E klase i dati preko 60.000 evra za njega, vec ce kupiti E klasu staru godinu ili dve sa 40.000 km na satu za 30.000 evra. Nece kipiti ni onu za 17.000 staru 5 godina koja ima 600.000 na satu samo da bi vozio Mecku i racunace ovako. Platio sam auto koji za tu klasu nit je star nit je mnogo presao 30.000 umesto 60.000 i 30.000 mi je ostalo u dzepu...na tom autu tog godista nista se nece kvariti dok planiram da ga vozim a nece nastaviti tako drasticno ni da gubi na ceni a ako se nesto skupo i pokvari opet nece kostati toliko kolika je razlika. A ko nema vec ima par hiljada evra i kakvu takvu platu e on racuna da je bolje da umesto za te pare kupi nekog krsa koji ce postati rupa bez dna da te pare za ucesce, pa placa neku raticu, ima 7 godina garancije i on je napravio konstrukciju da se sacuva nepredvidjenog troska koji nebi imao odakle da izfinansira ili bi ga zakopao.

Nemanja

pre 5 godina

@ Marko G, 08. april 2019 15:34

Zbog toga sto "nizes kolonu na Ibarskoj" treba da odgovaras pred sudom! Zbog takvih lozana kao sto si ti, u krsevima od Audija, BMW a te marke imaju losu reputaciju.

severoistok

pre 5 godina

I pri kupovini novog ili polovnog automobila, ljudi izracunaju koliko im novca treba ukupno da bi vozili "opciju" na raspolaganju, tj. kupovina + servisiranje + odrzavanje (kvarovi i popravke). Na zapadu, auto kosta poprilicno, ali osim redovnog servisiranja, troskovi odrzavanja su veoma visoki, zato sto majstori naplacuju papreno svoj rad (EUR/satnica). Na zapadu, osim nemogucnosti proklizavanja kroz tehnicki pregled, doterivanje 10+ god vozila za tehnicki pregled kosta isto ili skoro isto kao kupovina novog uz 5+ godina garantnog roka. Kod nas, ima na hiljade ili stotinu servisa gde se moze dobiti usluga za veoma male pare, uz to, kroz tehnicki nije neophodno da vozilo bude u perfektnom stanju! Vozila godisnje predju manju km od vozila u zapadnoj Evropi, i shodno nije nuzno da kola imaju resurse of 300-400,000 km prilikom kupovine. Trziste za polovnjake izuzetno likvidno, znaci ima kupovina prodaja, itd. Odnosno osim mogucnosti kupovine, na odluku za novo ili polovno utice i kontekst, troskovi odrzavanja, model eksploatacije, i regulatorno okruzenje (tehnicki pregledi). Nisu narodi na Balkanu ludi, jednostavno odlucuju u modelu koji omogucava optimalno iskoricavanje ogranicenih resursa (novca).

Rentabilno

pre 5 godina

Moj ciklus je obicno ovakav, kupim od prvog vlasnika auto star oko 5g (sa kilmoetrazom oko 50-60k), vozim ga 4-5g, prodam, pa opet iz pocetka. Ne gubi mnogo na ceni, a u tom periodu se obicno ne desavaju nikakvi ozbiljni kvarovi. Obzirom da ne lupam automobile, ulaganja u postojeci auto su smesna, a kad dodje vreme da se menja, dodam nekoliko somica i to je to. Uvek imas dobar i pouzdan auto neke srednje klase, a ne bacas pare.

Petar

pre 5 godina

Da biste kupili polovnjak neko taj automobil mora da kupi nov,zamislite da svi odluče da kupuju samo polovnjake
(x, 08. april 2019 14:19)

Tako je! Ja sam za da vi kupujete nove automobile i prodajete meni posle 2 godine za 40-50% manje

Jeste, kako da ne. Baš će neko da kupi nov auto i da ga proda tebi posle dve godine. To ne postoji.
Ovo što se kod nas uvozi kao "mlado", staro 4-5 gofina, tome je duša uzeta. To samo lud čovek može da kupi.

Boske

pre 5 godina

Kupovanje automobila nije uvijek stvar cijene ili ukusa, nego i principa. Na primjer, vrlo nerado nijemac, jos teze nov. Da ne koristim vremensku odredbu "nikad", jer...

Pozdrav iz Minhena

pre 5 godina

Evo moj primer, stvarno mi nije problem da odem u salon I kupim nov automobil. Ratu prakticno I ne osetim...Ali zasto bih to uradio??? Koja je poenta? Poslednji auto koji sam kupio, u trenutku kupovine bio je star 3.5 godine, vrednost 45% novog!!!! Mazda Cx5. Bolji mi ne treba. Najgluplje bacanje para je kada se kupi nov automobil.

rumenige

pre 5 godina

ovde jedan kaze: "nisu mi pare problem mogu da kupim nov auto ali kupujem 3-4 godine stare sto da bacam pare".... da ti pare nisu problem prvo ne bi pisao ovde u ovom clanku, drugo kao gospodin bi otisao u salon kupio nov auto a po isteku garancije bi dopatio za novi i tako dok si ziv bi vozio nov auto.... i nebi digitron palio svaki cas za sve i svasta...

Marko G

pre 5 godina

Crn Audi A6 3.0 TDI Quattro je najbolja kupovina. Ne pada cena mnogo kod C6 generacije, C7 ce da opadne ubrzo. Svejedno koje generacije auto je brutalan, zver na putu. Nanize kolonu automobila na ibarskoj najlaganije.

Nemanja

pre 5 godina

@ (nemci su cudo, 08. april 2019 14:02

Naravno da je u pitanju istrazivanje za Srbiju. Nemci u SAD gube drasticno na ceni jer svi pokusavaju da ih se otarase posle lizinga i isteka garancije zbog skupih kvarova. Tamo su japanci ubedljivo najbolji sto se tice drzanja cene upravo zbog pouzdanosti. Kod nas je to nezamislivo ali je tako.

Voša

pre 5 godina

Nikada nisam razumeo to! kupim polovan automobil za onoga koji će ga kupiti od mene??? Pa valjda kupim sebi automobil koji mi odgovara u većini slučajeva, a ne da li će biti malo skuplji ili jevtiniji!!! Istraživanje za nas boranija!!!

Djuro

pre 5 godina

Novo auto se ne isplati. Jako puno gubi na vrednosti. Najbolja kupovina su BMW i Mercedes do 3 godine starosti. Prodate ih posle 3 godine za skoro iste pare.
Nikada mi neće biti jasni ljudi koji kupe novu Dačiju ili francusko auto - to čim isteraš iz salona izgubi 30% vrednosti, posle prve dve godine ne vredi više od 40%, ako i toliko.

ciga

pre 5 godina

Da li je moguće da na jednu ovakvu temu novo vs polovno, neki nemogu bez iznošenja svojih ličnih frustracija i notornog lupetanja. Ovde nije tema šta volite ili mrzite nego novo i polovno. Svi znaju da lupaju, ali da čitaju malo ko!

vozač demokrata

pre 5 godina

Svi gube. Važna je i specifika tržišta.
Primer Slovenija: auto D segmenta, 10-12 godina, dizel, preko realnih 300K, redovno održavan sa kompetnom dokumentacijom, nije vredan više od 1000e i skoro ga je nemoguće prodati. Taj isi auto u Severnoj Makedoniji vredi 4500 e.

hersascha

pre 5 godina

"Generalno gledano, cenu najbolje drže nemački automobila (istraživanja se odnose na naš region)"
Ovo sam namerno izdvojio zbog FAMOZNOG vw programa. Mislim da nema Balkana a posebno Bih i Srbije i Crne Gore ne bi vw imao rejting takav uopste :)
Neopravdano VISOKA cena vw vozila, nisu losa ali ne vrede toliko a pri tom su jedna od skupljih vozila za odrzavanje a o tome recimo se ne polemise a jako je bitno.

vlasta

pre 5 godina

Od fauvea moraju da se ograde, pošto u regionu ima mitski status.
(Knjigoslav, 08. april 2019 14:07)
Posebno u Bosni. Tamo ko nema golfa dvojku nema pojma sta je auto. Eventualno, cetvorka moze da dodje u obzir. Sva ostala vozila su klasa ispod.

kimi

pre 5 godina

Ustvari vrlo je prosto,ko ima za novi kupiće novi i neće ništa razmišljati šta god uzeo,a nama ostalima ostaje da skupljamo mrvice sa stola koje ostanu ! A te sirotinjske fore da imam nebi,te gubi čim ga isteraš iz salona i sl.Koga bre briga za to,ako može sav se uzrujao što gubi ne znam koliko procenata za par godina.Uostalom šta bi mi vozili da neko nekupi novo ?

Ahtung

pre 5 godina

Nešto nisam stekao takav utisak za Alfu Đulijetu koja se prodaje po nemačkim placevima. Rado bih kupio jednu automatik dizelku od 120 ks, ali drže cene.

nemci su cudo

pre 5 godina

Samo naglasavanje u tekstu da je istraživanje vezano za naše prostore sve govori. Nemci su za nas mogli da pokrenu ponovo proizvodnju golfa 2, mozda o toj fabrici i pričaju u medijima. Čuo sam da npr. polovni VW isti model vredi manje u francuskoj nego u nemackoj, što dokazuje da naše vrednovanje polovnih automobila nije pravilo svuda.

Brana

pre 5 godina

Novi automobili su pametna kupovina. Suprotno tome kod nas se kupci sa budzetom od 10-15 hiljada evra radije odlucuju za polovne premijume iz Nemacke. Svako ima svoju racunicu i razloge zasto se opredeljuje za odredjeni automobil.

Aleks

pre 5 godina

Jeste, novo je novo. 15 godina si miran.
Moj kalos ima toliko, redovno odrzavan i samo ja ga vozim. Od vecih kvarova nista bitno. Od prvog dana je samnom i ne planiram da ga prodam sve dok me sluzi.
Ko misli da moze nov auto posle 10 godiba da proda za neku paru grdno se vara. Novo kupis i vozis dok se ne raspadbe...
Po meni je to najbolja i najpametnija investicija. Naravno ko ima para.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (skene, 8. april 2019 13:22)

Ko ima dobru platu i nije mu problem da je uvek pod kreditom, kupi jednom nov auto na 7 godina kredit, posle toga svakih 7 godina, proda taj, ima za ucesce, digne kredit i tera dalje nov auto dok ne isplati taj kredit... Jeste, non stop si u kreditu, ali non stop si u novom autu. Majstor, ne poznajes tu rec, a tek nemas pojma sta je dizna, turbina, klapna, spona, EGR ventil, zamajac...

10ka

pre 5 godina

Da imam novca, kao što nemam, kupio bih G klasu- onu kocku. Taj auto bi me služio dok sam živ u to sam ubeđen. Znam nekome je ružan ali meni je fantastičan.

noname

pre 5 godina

Sta fali Stelviu?Prelep auto i verujem da je vrhunskog kvaliteta.Alfe su uvek bile visoko kvalitetne ako izuzmemo vesanje i pustite se tih narodnih prica.Drugar kupio cuvenog Golfa pa mu riknuo motor....

rog

pre 5 godina

Da biste kupili polovnjak neko taj automobil mora da kupi nov,zamislite da svi odluče da kupuju samo polovnjake
(x, 08. april 2019 14:19)

Tako je! Ja sam za da vi kupujete nove automobile i prodajete meni posle 2 godine za 40-50% manje.

"Arteon ima veću tehnologiju..."

pre 5 godina

Nema dalje, rešio sam i ja da postanem pravi muškarac.
Neću kupiti novu Alfu zato što mi se sviđa.
Kupiću Narodni Auto jer ne gubi na vrednosti i ima izuzetne zazore i materijale pa će se za tili čas pobrisati ručkovi koje ću povraćati po njegovoj instrument tabli, svakog dana kada sednem u njega.
Moram i ja kao svi drugi, zamisli da mi se smeju.

smiomir

pre 5 godina

Moje iskustvo, najbolje kupiti auto star izmedju 2 i 4 godine, od tada najmanje gube cenu sve do 8-9 godine, i naravno zavisi od predjenih km.

Sreten Zujkic

pre 5 godina

ovo samo govori kad bi trebalo menjati taj nov auto, odnosno mada vise nije to isto sto je bilo kaf je bio nov, a to sto mi nemamo novca da kupimo novo i menjamo to je druga prica...

Srdjan bg

pre 5 godina

Nisam baš siguran u ove podatke, slučajno pratim vrednosti polovnih FIAT 500, mislim da čak ni golfovi ne drže korak i to u sred Srbije!

VBoss

pre 5 godina

Masserati Grand Tourismo izgubi skoro 100k$ za pet godina.Sjajna kupovina kao polovnjaka s'obzirom na prefinjen stil(godinama nepromenjen)i ferrarijev V8 motor(najbolji zvuk bez premca) u moru Mercedesa,Audi i sl.

hehe

pre 5 godina

att "Cekaj samo da iskokam kokice... Moze sada! Pocnite strucnjaci!"

A Ti strucnjace koji se hranis kokicama i `lebom bolje idi radi nesto da pojacas ishranu....

Kurbla

pre 5 godina

Kopovina novog automobila je čista glupost u Srbiji, ja sam kupio i na 40.000 km me udario indijanac sa poluispravnim automobilom otpozadi i ćao auto. Samo MOSKVIČ za Srbiju.

Kurbla

pre 5 godina

Kopovina novog automobila je čista glupost u Srbiji, ja sam kupio i na 40.000 km me udario indijanac sa poluispravnim automobilom otpozadi i ćao auto. Samo MOSKVIČ za Srbiju.

realno

pre 5 godina

Kupiti novo je promasaj.Auto 2-4 god star sa tacnom istorijom odrzavanja je najbolja kupovina sto se kalkulacije tice.I kupovao sam da je ko casa a i prodavao da je kao nov posle 4-5 god.

Bosanac

pre 5 godina

Pa tako stranci i rade. Kupe nov i voze ga do garantnog roka ili ti do prvih vecih servisa koje im se naravno ne isplati raditi jer auto ima trzisnu vrijednost koju ima. Onda prodaju , a ista zavrse na trzistu istocne Europe

Nikk

pre 5 godina

Iz iskustva mogu da kažem da definitivno nije istina da nemački brendovi drže na ceni.
Gube kao i svi ostali.
Ako hoćete brzo da prodate, ne možete dobro da prodate.

Pera

pre 5 godina

Hit su mi ti komentari kako novom autu cena padne 30% kada se izveze iz salona. Gospodo, ako kupujem nov auto, kupujem ga da ga vozim dok god ide, a ne da ga prodam posle 6 meseci, AMAN!

Kurbla

pre 5 godina

Kopovina novog automobila je čista glupost u Srbiji, ja sam kupio i na 40.000 km me udario indijanac sa poluispravnim automobilom otpozadi i ćao auto. Samo MOSKVIČ za Srbiju.

M

pre 5 godina

Stelvio za 5 godina izgubi 57 % vrednosti, a proizvodi se od 2016. Da li je to neka projekcija, i na osnovu cega je napravljena, ili se tako lupi odokativnom metodom, pa ako prodje prodje.

skene

pre 5 godina

Jeste, novo je novo. 15 godina si miran.
Moj kalos ima toliko, redovno odrzavan i samo ja ga vozim. Od vecih kvarova nista bitno. Od prvog dana je samnom i ne planiram da ga prodam sve dok me sluzi.
Ko misli da moze nov auto posle 10 godiba da proda za neku paru grdno se vara. Novo kupis i vozis dok se ne raspadbe...
Po meni je to najbolja i najpametnija investicija. Naravno ko ima para.

M

pre 5 godina

Stelvio za 5 godina izgubi 57 % vrednosti, a proizvodi se od 2016. Da li je to neka projekcija, i na osnovu cega je napravljena, ili se tako lupi odokativnom metodom, pa ako prodje prodje.

Aleks

pre 5 godina

Jeste, novo je novo. 15 godina si miran.
Moj kalos ima toliko, redovno odrzavan i samo ja ga vozim. Od vecih kvarova nista bitno. Od prvog dana je samnom i ne planiram da ga prodam sve dok me sluzi.
Ko misli da moze nov auto posle 10 godiba da proda za neku paru grdno se vara. Novo kupis i vozis dok se ne raspadbe...
Po meni je to najbolja i najpametnija investicija. Naravno ko ima para.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (skene, 8. april 2019 13:22)

Ko ima dobru platu i nije mu problem da je uvek pod kreditom, kupi jednom nov auto na 7 godina kredit, posle toga svakih 7 godina, proda taj, ima za ucesce, digne kredit i tera dalje nov auto dok ne isplati taj kredit... Jeste, non stop si u kreditu, ali non stop si u novom autu. Majstor, ne poznajes tu rec, a tek nemas pojma sta je dizna, turbina, klapna, spona, EGR ventil, zamajac...

skene

pre 5 godina

Jeste, novo je novo. 15 godina si miran.
Moj kalos ima toliko, redovno odrzavan i samo ja ga vozim. Od vecih kvarova nista bitno. Od prvog dana je samnom i ne planiram da ga prodam sve dok me sluzi.
Ko misli da moze nov auto posle 10 godiba da proda za neku paru grdno se vara. Novo kupis i vozis dok se ne raspadbe...
Po meni je to najbolja i najpametnija investicija. Naravno ko ima para.

Pera

pre 5 godina

Hit su mi ti komentari kako novom autu cena padne 30% kada se izveze iz salona. Gospodo, ako kupujem nov auto, kupujem ga da ga vozim dok god ide, a ne da ga prodam posle 6 meseci, AMAN!

sempervivum

pre 5 godina

Па ја не купујем ауто да бих га одмах препродао, већ да бих га возио бар неколико година. Аутомобили који не губе на вредности су у старту веома скупи и мислим да та разлика у цени неће бити после надокнађена приликом препродаје.
Рецимо, за исте паре могу да купим Меган 2012. или Голф 2008. Ја ћу да се определим за млађи, ма шта већина мислила о томе.

Bosanac

pre 5 godina

Pa tako stranci i rade. Kupe nov i voze ga do garantnog roka ili ti do prvih vecih servisa koje im se naravno ne isplati raditi jer auto ima trzisnu vrijednost koju ima. Onda prodaju , a ista zavrse na trzistu istocne Europe

nebaCar

pre 5 godina

Kopovina novog automobila je čista glupost u Srbiji, ja sam kupio i na 40.000 km me udario indijanac sa poluispravnim automobilom otpozadi i ćao auto. Samo MOSKVIČ za Srbiju.
(Kurbla, 08. april 2019 13:59)

Još veća glupost je da ne uplatiš kasko za nov auto!

vozač demokrata

pre 5 godina

Svi gube. Važna je i specifika tržišta.
Primer Slovenija: auto D segmenta, 10-12 godina, dizel, preko realnih 300K, redovno održavan sa kompetnom dokumentacijom, nije vredan više od 1000e i skoro ga je nemoguće prodati. Taj isi auto u Severnoj Makedoniji vredi 4500 e.

Rentabilno

pre 5 godina

Moj ciklus je obicno ovakav, kupim od prvog vlasnika auto star oko 5g (sa kilmoetrazom oko 50-60k), vozim ga 4-5g, prodam, pa opet iz pocetka. Ne gubi mnogo na ceni, a u tom periodu se obicno ne desavaju nikakvi ozbiljni kvarovi. Obzirom da ne lupam automobile, ulaganja u postojeci auto su smesna, a kad dodje vreme da se menja, dodam nekoliko somica i to je to. Uvek imas dobar i pouzdan auto neke srednje klase, a ne bacas pare.

kimi

pre 5 godina

Ustvari vrlo je prosto,ko ima za novi kupiće novi i neće ništa razmišljati šta god uzeo,a nama ostalima ostaje da skupljamo mrvice sa stola koje ostanu ! A te sirotinjske fore da imam nebi,te gubi čim ga isteraš iz salona i sl.Koga bre briga za to,ako može sav se uzrujao što gubi ne znam koliko procenata za par godina.Uostalom šta bi mi vozili da neko nekupi novo ?

MP

pre 5 godina

Crn Audi A6 3.0 TDI Quattro je najbolja kupovina. Ne pada cena mnogo kod C6 generacije, C7 ce da opadne ubrzo. Svejedno koje generacije auto je brutalan, zver na putu. Nanize kolonu automobila na ibarskoj najlaganije.
(Marko G, 08. april 2019 15:34)

Shvatas li ti koliko si dosadan. Svaki put isto. Verujem da ,,nanize kolonu automobila na Ibarskoj najlaganije'' ali isto tako tvog Stojadina na plin verglas po 3 minuta dok ne upali.

FK2

pre 5 godina

Kupiti nov auto u Srbiji je potpuni promasaj. Bez obzira na "osecaj novog" ili pad vrednosti, ovakvi putevi i divljaci na istim (i pored njih), cine vas nov auto VRLO polovnim za godinu dana. Cak i kada ga redovno odrzavate i ribate, cak i kada imate garazu... broj rupa, lezecih policajaca, ogrebotina od kretena i udaraca na parkinzima je neverovatan. Prosto NEMAS nacin da sacuvas auto osim ako ne zivis u selu i drzis ga u garazi koja je kilometar daleko od besnih klinaca i starleta u dzipovima.
Nov auto u Beogradu je za 15 dana polovan auto koji si platio kao nov - bacanje para i kidanje zivaca!

Petar

pre 5 godina

Da biste kupili polovnjak neko taj automobil mora da kupi nov,zamislite da svi odluče da kupuju samo polovnjake
(x, 08. april 2019 14:19)

Tako je! Ja sam za da vi kupujete nove automobile i prodajete meni posle 2 godine za 40-50% manje

Jeste, kako da ne. Baš će neko da kupi nov auto i da ga proda tebi posle dve godine. To ne postoji.
Ovo što se kod nas uvozi kao "mlado", staro 4-5 gofina, tome je duša uzeta. To samo lud čovek može da kupi.

Nemanja

pre 5 godina

@ Marko G, 08. april 2019 15:34

Zbog toga sto "nizes kolonu na Ibarskoj" treba da odgovaras pred sudom! Zbog takvih lozana kao sto si ti, u krsevima od Audija, BMW a te marke imaju losu reputaciju.

Giovanni

pre 5 godina

Radim za leasing kucu u Zapadnoj Evropi i situacija je vrlo prosta. Premium marke (Mercedes, BMW, Audi) mogu da se finansiraju do maks 8 godina kada se smatra da su potpuno amortizivana uz ograničenje kilometraže na 15.000-20.000 km godisnje. Nize klase realno idu do 6-7 godina, jer posle 5 vrede oko 25-30% inicijalne cene. Auta po isteku leasinga se prodaju aukciono prodavcima koji su registrovani kod nase leasing firme za otkup. Veliki deo završi u Istočnoj Evropi. Nasa cerka firma u Rumuniji 80% finansiranja vozila radi sa polovnim automobilima iz matične zemlje pri čemu se premium marke otplate do maks 12 godina uz ogromno ucesce na pocetku. I to vam je otprilike biznis model. (Ugradio se proizvodjač, pa leasing, pa nakupac, pa prodavac u Rumuniji i na kraju leasing u Rumuniji, a to sve placaju realno korisnici leasinga). I nemojte zaboraviti rent-a-car i car sharing vozila koja su stara do dve godine sa do 60-70.000 na satu koja su servisirana i uglavnom u garanciji proizvodjaca. Ima raznih modela i marki ali je to za istocno trziste skupo i uglavnom zavrsi u maticnoj zemlji ili se iz drugih zemalja (npr. Hrvatska posle letnje sezone) vrati u razvijene zemlje. Polovna vozila su veliki biznis koji je razradjen do perfekcije, a Srbija je tu tek tačkica na mapi pošto Poljska, Rumunija, Turska, Ukrajna i Rusija prosto”gutaju” ovakva vozila. Srbiji ostaju mrvice i ne bas sjajna roba.

10ka

pre 5 godina

Da imam novca, kao što nemam, kupio bih G klasu- onu kocku. Taj auto bi me služio dok sam živ u to sam ubeđen. Znam nekome je ružan ali meni je fantastičan.

Pozdrav iz Minhena

pre 5 godina

Evo moj primer, stvarno mi nije problem da odem u salon I kupim nov automobil. Ratu prakticno I ne osetim...Ali zasto bih to uradio??? Koja je poenta? Poslednji auto koji sam kupio, u trenutku kupovine bio je star 3.5 godine, vrednost 45% novog!!!! Mazda Cx5. Bolji mi ne treba. Najgluplje bacanje para je kada se kupi nov automobil.

Over And Out

pre 5 godina

Srbija ne može da bude reper u bilo kakvom ozbiljnom istraživanju kada su u pitanju polovni automobili. Iz materijalnih i mentalnih razloga. Čak, iako na neki način "prekočimo" materijalnu barijeru, dolazimo do mentalnog stanja poštenog Srpskog domaćina u kome Nemački automobili sa svojim Češkim i Španskim derivatima, imaju efekat Pavlovljevog refleksa na pomen njihovih imena.

rebro

pre 5 godina

Prosto obožavam kada nepismeni ljudi ostavljaju komentare. Jedan piše prisvojne prideve velikim slovom (Srpska, Češka, Španska), drugi piše "novo auto, francusko auto".
Nov auto (muški rod, a ne srednji) je najisplativiji jer ima GARANCIJU! Sve ostalo je nebitno. Svi kupujete nove mobilne telefone, nove cipele, nove pantalone, nove gaće i trubite kako je polovna odeća bolja od nove, ali "znate" da je bolje kupiti Mercedes star 10 godina nego nov Reno. To samo govori da ste opterećeni markom automobila, a ne njegovom svrhom.

Manner

pre 5 godina

Kakav smo mi to narod kad se vecina komentara obraca na licnom nivou (ko je pametan a ko gl*p)? Svako ima svoje zelje, potrebe, mogucnosti i afinitete. Neko stalno putuje ili puno radi i zivi u BG pa mu je potreban nov automobil zbog sigurnosti, pouzdanosti i izbegavanja gubljenja vremena po raznoraznim majstorima, neko zeli sto noviji auto ali ne zeli nov (zbog velikog pada cene), pa mu se vise isplati "razradjen" i star 2-5 godina. Neko vozi "labine" zato sto nema novca ili nema potrebu za boljim. Ja vozim Punta iz 2001., zivim u manjem gradu (u centru), svuda idem peske ili biciklom, kolima predjem 2000-3000km godisnje. Mogu da kupim nov auto nize klase ili 2-3 godine star auto vise klase (Audi A6, BMW 5, Mercedes E klasa, Mazda 6, neki Lexus ili Tojotu) ali mi NE TREBA. Ne zelim da gledam kako mu se cena topi, da placam registraciju 500-1000 evra, da racunam koliko sam natocio na pumpi i kada, da brinem da ga neko ne isara kljucevima, gadja kamenom ili ukrade. Bolje mi je da taj novac ulozim i od njega ostvarujem dodatni prihod. Prosto, ima nas raznih, kapirate? Neka svako gleda svoj budjelar, svima ce biti bolje.

Kurbla

pre 5 godina

Kopovina novog automobila je čista glupost u Srbiji, ja sam kupio i na 40.000 km me udario indijanac sa poluispravnim automobilom otpozadi i ćao auto. Samo MOSKVIČ za Srbiju.

smiomir

pre 5 godina

Moje iskustvo, najbolje kupiti auto star izmedju 2 i 4 godine, od tada najmanje gube cenu sve do 8-9 godine, i naravno zavisi od predjenih km.

nemci su cudo

pre 5 godina

Samo naglasavanje u tekstu da je istraživanje vezano za naše prostore sve govori. Nemci su za nas mogli da pokrenu ponovo proizvodnju golfa 2, mozda o toj fabrici i pričaju u medijima. Čuo sam da npr. polovni VW isti model vredi manje u francuskoj nego u nemackoj, što dokazuje da naše vrednovanje polovnih automobila nije pravilo svuda.

abc

pre 5 godina

Ko ima dobru platu i nije mu problem da je uvek pod kreditom, kupi jednom nov auto na 7 godina kredit, posle toga svakih 7 godina, proda taj, ima za ucesce, digne kredit i tera dalje nov auto dok ne isplati taj kredit... Jeste, non stop si u kreditu, ali non stop si u novom autu. Majstor, ne poznajes tu rec, a tek nemas pojma sta je dizna, turbina, klapna, spona, EGR ventil, zamajac...
(Aleks, 08. april 2019 14:00)

ako cemo tako, onda bolje leasing ... uzimas nov auto na svake 2-3 god. i nemas cimanje sa prodajom starog, samo ga vratis i uzmes nov... jedino, kao sto kazes "uvek si u kreditu"!

rani

pre 5 godina

Crn Audi A6 3.0 TDI Quattro je najbolja kupovina. Ne pada cena mnogo kod C6 generacije, C7 ce da opadne ubrzo. Svejedno koje generacije auto je brutalan, zver na putu. Nanize kolonu automobila na ibarskoj najlaganije.
(Marko G, 08. april 2019 15:34)

Budi se Markic, tvoja stanica!!!

hyundai

pre 5 godina

Dugo sam cekao da neko proda auto koji je 30% jeftiniji, a star godinu dana. Nikad na takav oglas nisam naisao, i onda otisao i kupio nov. Premijum je dobar, ali kao nov. Novo je novo. Zaboravite da u krugu prijatelja na slavi morate imati automehanicara koji je "posten".
Ako vidite sa neko prodaje auto star godinu ili manje za daleko nizu cenu, ili je auto havarisan ili nesto slicno.
Niko nece dati npr 12000e za auto, i profati ga vama za godinu dana npr 8000. A na to se svodi ovaj tekst.

"Arteon ima veću tehnologiju..."

pre 5 godina

Nema dalje, rešio sam i ja da postanem pravi muškarac.
Neću kupiti novu Alfu zato što mi se sviđa.
Kupiću Narodni Auto jer ne gubi na vrednosti i ima izuzetne zazore i materijale pa će se za tili čas pobrisati ručkovi koje ću povraćati po njegovoj instrument tabli, svakog dana kada sednem u njega.
Moram i ja kao svi drugi, zamisli da mi se smeju.

Nemanja

pre 5 godina

@ (nemci su cudo, 08. april 2019 14:02

Naravno da je u pitanju istrazivanje za Srbiju. Nemci u SAD gube drasticno na ceni jer svi pokusavaju da ih se otarase posle lizinga i isteka garancije zbog skupih kvarova. Tamo su japanci ubedljivo najbolji sto se tice drzanja cene upravo zbog pouzdanosti. Kod nas je to nezamislivo ali je tako.

rumenige

pre 5 godina

ovde jedan kaze: "nisu mi pare problem mogu da kupim nov auto ali kupujem 3-4 godine stare sto da bacam pare".... da ti pare nisu problem prvo ne bi pisao ovde u ovom clanku, drugo kao gospodin bi otisao u salon kupio nov auto a po isteku garancije bi dopatio za novi i tako dok si ziv bi vozio nov auto.... i nebi digitron palio svaki cas za sve i svasta...

steph

pre 5 godina

Novo auto se ne isplati. Jako puno gubi na vrednosti. Najbolja kupovina su BMW i Mercedes do 3 godine starosti. Prodate ih posle 3 godine za skoro iste pare. 
Nikada mi neće biti jasni ljudi koji kupe novu Dačiju ili francusko auto - to čim isteraš iz salona izgubi 30% vrednosti, posle prve dve godine ne vredi više od 40%, ako i toliko.
(Djuro, 08. april 2019 15:57)

Auto je muškog roda. A tu tvoju seosku zadružnu filozofiju vozača 30 godina starog mercedesa neću da komentarišem.

Posteno!

pre 5 godina

Pa tako stranci i rade. Kupe nov i voze ga do garantnog roka ili ti do prvih vecih servisa koje im se naravno ne isplati raditi jer auto ima trzisnu vrijednost koju ima. Onda prodaju , a ista zavrse na trzistu istocne Europe
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bosanac, 8. april 2019 13:48)

Pre nego zavrse u istocnoj evropi gastarbajteri okrenu jos koji krug...

Nikk

pre 5 godina

Iz iskustva mogu da kažem da definitivno nije istina da nemački brendovi drže na ceni.
Gube kao i svi ostali.
Ako hoćete brzo da prodate, ne možete dobro da prodate.

Srdjan bg

pre 5 godina

Nisam baš siguran u ove podatke, slučajno pratim vrednosti polovnih FIAT 500, mislim da čak ni golfovi ne drže korak i to u sred Srbije!

Hehe

pre 5 godina

@(MP, 8. april 2019 21:12)

Pre godinu dve se vracam iz CG, presao granicu i krenuo preko Novog Pazara, bukvalno zbog tih sto idu u susret sa svojim A6icama i nizu kolone sam jednom silazio sa puta, i jednom maltene stao u svojoj traci, jer njihove ljute traktor masine, lete... ali zamalo. Toliko su se precenili i toliko su bahati, da (ne)svesno idu da te ubiju. Pri tom je jos jedan sa nemackim tablicama uleteo u takve makazice dok je obilazio kolonu vozila u kojoj sam bio, da su milimetri bili u pitanju u mimoilazenju sa autom u susret i autom ispred mene. Taj sa Nemackim tablicama je mnogo zurio u kafanu u Novom Pazaru, sreli ga svega par minuta kasnije. Sva trojica su vozili A6, 2.0TDI i 3.0TDI. Umesto da uzivaju u tim automobilima, pa ok cak i brze da ih voze, oni bas divljaju.

rog

pre 5 godina

Da biste kupili polovnjak neko taj automobil mora da kupi nov,zamislite da svi odluče da kupuju samo polovnjake
(x, 08. april 2019 14:19)

Tako je! Ja sam za da vi kupujete nove automobile i prodajete meni posle 2 godine za 40-50% manje.

Lako pitanje

pre 5 godina

Vidis ti to, svuda u svetu su Japanci poznati da drze vrednost bolje od vecine drugih, a u ovom tekstu jedva pomenuste Toyotu, a o ostalima ni reci. Ne znam ni zasto pravite ovakve liste, kad su kod nas Golf i Skoda "san svakog Srbina"? Kakav Stelvio, Macan... toga ukupno kod nas ima 0.001%, pa ne vidim zasto je njima posveceno toliko mesta. Pritom Stelvio postoji nesto vise od dve godine, tako da ste prepisali neku "projekciju" i nazvali je validnim podatkom o vrednosti posle 5 godina.

noname

pre 5 godina

Sta fali Stelviu?Prelep auto i verujem da je vrhunskog kvaliteta.Alfe su uvek bile visoko kvalitetne ako izuzmemo vesanje i pustite se tih narodnih prica.Drugar kupio cuvenog Golfa pa mu riknuo motor....

vlasta

pre 5 godina

Od fauvea moraju da se ograde, pošto u regionu ima mitski status.
(Knjigoslav, 08. april 2019 14:07)
Posebno u Bosni. Tamo ko nema golfa dvojku nema pojma sta je auto. Eventualno, cetvorka moze da dodje u obzir. Sva ostala vozila su klasa ispod.

Pobednik

pre 5 godina

Kupiti nov auto u Srbiji je potpuni promasaj. Bez obzira na "osecaj novog" ili pad vrednosti, ovakvi putevi i divljaci na istim (i pored njih), cine vas nov auto VRLO polovnim za godinu dana. Cak i kada ga redovno odrzavate i ribate, cak i kada imate garazu... broj rupa, lezecih policajaca, ogrebotina od kretena i udaraca na parkinzima je neverovatan. Prosto NEMAS nacin da sacuvas auto osim ako ne zivis u selu i drzis ga u garazi koja je kilometar daleko od besnih klinaca i starleta u dzipovima. 
Nov auto u Beogradu je za 15 dana polovan auto koji si platio kao nov - bacanje para i kidanje zivaca!
(FK2, 08. april 2019 16:30)
A kada kupiš polovan auto on nije još "polovniji" za godinu dana? Vidim da neke ljude nazivaš kretenima... Pretpostavljam da si ti jedan od onih 95% besprekornih i bezgrešnih vozača koji nikada nije ogrebao svoj ili tuđi auto nego je to uvek uradio neko tebi. E pa vidiš mene su grebali i ja sam grebao... To je normalno, to se dešava. Nije normalno da neko odustane od kupovine novog auta zato što će ga možda neko nekada očešati ili čuknuti. Ako kupujem nov auto, kupujem ga da bih ga vozio duže vreme a ne da bih ga prodao. Zato me gubitak njegove vrednosti ne zanima.

eh

pre 5 godina

Da se razumemo - ako se cimate oko toga da li ce neko da vam tresne auto na parkingu ili da vozite po rupama, onda jednostavno nemate dovoljno para :) da se ne lazemo, ljude koji su zaista bogati to uopste ne zanima.
Spadam u relativno bogatije stanovnistvo, imam para da kupim nov auto ali mi ne bi bilo svejedno ako upadnem u neku rupetinu. Zato sto nisam dovoljno bogat. I to je to.

hersascha

pre 5 godina

"Generalno gledano, cenu najbolje drže nemački automobila (istraživanja se odnose na naš region)"
Ovo sam namerno izdvojio zbog FAMOZNOG vw programa. Mislim da nema Balkana a posebno Bih i Srbije i Crne Gore ne bi vw imao rejting takav uopste :)
Neopravdano VISOKA cena vw vozila, nisu losa ali ne vrede toliko a pri tom su jedna od skupljih vozila za odrzavanje a o tome recimo se ne polemise a jako je bitno.

ракеташ

pre 5 godina

Problem je naravno u novcu. Ipak ogromna većina naših ljudi nema novca za kupovinu željenog auta. Mnogi od nas, tu ubrajam i sebe, mogu da kupe neki nov auto od 10-15k evra ali takav auto ne zadovoljava moje prohteve. To su obično manji gradski auti koji mene ne privlače iz mnogih pa i banalnih razloga, jednostavno sam krupan čovek i mali auti ne dolaze u obzir. Za ono što meni treba mora se izdvojiti više novca, 25-30k evra i tu onda dolaze polovnjaci od 8-12k.

Dr.Mabuzo

pre 5 godina

Da imam para vozio bih Mustang GT, a da imam mnoooogo para Citroen Ajkulu...
Auto se kupuje da kad ga vidis ,ba prvu kazes wow to je to.
Sve ostalo su kompromisi, pa ti se na kraju smuci

severoistok

pre 5 godina

I pri kupovini novog ili polovnog automobila, ljudi izracunaju koliko im novca treba ukupno da bi vozili "opciju" na raspolaganju, tj. kupovina + servisiranje + odrzavanje (kvarovi i popravke). Na zapadu, auto kosta poprilicno, ali osim redovnog servisiranja, troskovi odrzavanja su veoma visoki, zato sto majstori naplacuju papreno svoj rad (EUR/satnica). Na zapadu, osim nemogucnosti proklizavanja kroz tehnicki pregled, doterivanje 10+ god vozila za tehnicki pregled kosta isto ili skoro isto kao kupovina novog uz 5+ godina garantnog roka. Kod nas, ima na hiljade ili stotinu servisa gde se moze dobiti usluga za veoma male pare, uz to, kroz tehnicki nije neophodno da vozilo bude u perfektnom stanju! Vozila godisnje predju manju km od vozila u zapadnoj Evropi, i shodno nije nuzno da kola imaju resurse of 300-400,000 km prilikom kupovine. Trziste za polovnjake izuzetno likvidno, znaci ima kupovina prodaja, itd. Odnosno osim mogucnosti kupovine, na odluku za novo ili polovno utice i kontekst, troskovi odrzavanja, model eksploatacije, i regulatorno okruzenje (tehnicki pregledi). Nisu narodi na Balkanu ludi, jednostavno odlucuju u modelu koji omogucava optimalno iskoricavanje ogranicenih resursa (novca).

rani

pre 5 godina

Ja sam pre cetri godine kupio nov automobil i svi vi koji pricate kako je bolje kupiti kofu staru 20 god, zivite u zabludi ili tesite sebe! Do sada sam presao 150 hiljada km, bez kvara i problema! Osecaj, kada sednete u vozilo koje ima 1 km na satu, kada mirise na novo i kada na tom vozilu radi sve, je ne zamenljiv! Takodje je tacno da je izgubio vrednost, ali mene to ne zanima. Novac sluzi da se trosi, da mi ulepsa i pojednostavi zivot, da mi sve bude potaman, a ne da cuci u slamarici i da ga cuvam za "ne daj Boze"! Sledeci auto opet nov, uskoro!

Brana

pre 5 godina

Novi automobili su pametna kupovina. Suprotno tome kod nas se kupci sa budzetom od 10-15 hiljada evra radije odlucuju za polovne premijume iz Nemacke. Svako ima svoju racunicu i razloge zasto se opredeljuje za odredjeni automobil.

Sijuks

pre 5 godina

Nikad vise necu kupiti polovan auto. Kad ja prodam, vi kombinujte kako vam se isplati da ga preprodajete. Danas je samo nov auto -auto. Taj rezon zasnovan na imanju i nemanju i ubedjivanju drugih da su bolji polovni automobili od novih je glup. Seoska politika. Ti kalkuliši cenu, a ja cu da se vozim u novom i uzivacu.

hehe

pre 5 godina

att "Cekaj samo da iskokam kokice... Moze sada! Pocnite strucnjaci!"

A Ti strucnjace koji se hranis kokicama i `lebom bolje idi radi nesto da pojacas ishranu....

ProfM

pre 5 godina

Od fauvea moraju da se ograde, pošto u regionu ima mitski status.
(Knjigoslav, 08. april 2019 14:07)
Posebno u Bosni. Tamo ko nema golfa dvojku nema pojma sta je auto. Eventualno, cetvorka moze da dodje u obzir. Sva ostala vozila su klasa ispod.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vlasta, 8. april 2019 15:13)

Golf se ne kupuje, golf se nasljedjuje! :)

Kurbla

pre 5 godina

Kopovina novog automobila je čista glupost u Srbiji, ja sam kupio i na 40.000 km me udario indijanac sa poluispravnim automobilom otpozadi i ćao auto. Samo MOSKVIČ za Srbiju.

rade

pre 5 godina

(Nemci u SAD gube drasticno na ceni jer svi pokusavaju da ih se otarase posle lizinga i isteka garancije zbog skupih kvarova. (Nemanja, 8. april 2019 15:06))
Produzena garancija za Passat 4400$ a za Forestera 1500$. Nemci samo na lizing. Dva Nemca traju ko jedan Japanac. Kod mene u firmi, 70 dusa, ni jedan Nemac. Treba li bi nekog Bisanca da zaposlimo....

Kavric

pre 5 godina

@Pozdrav iz Minhena
Kupio mazdu cx5 za 45%vrednosti posle 3,5 godina?! Pa koga bre lazete?! To znaci da auto od 22k si kupio za 10k? Jedino ako je imao milion na satu! Sve ostalo,lazes i sebe i nas! Pozdrav!

ns ja

pre 5 godina

Za (ja, 9. april 2019 05:17) i tako ćeš da pametuješ sve dok jedanput ne natrčiš, i sve što si bio "pametan" vratiš natrag nebu... sve u svemu, za malo veći trošak uvek, ali uvek bih samo novo kupovao, i novo i kupujem (dok god se može)

Investira se u nekretnine, berzu itd, a ko ne može i nema, taj je osuđen da se valja u blatu i sluša budalaštine o nepostojećim doktorima, generalima i babama u penziji koji su samo u "štofanim pantalonama ulazili u auto", "samo na slave vozili" i milion drugih idiotskih gluposti od još gorih masnoprstih seljobera i neškolovanih prevaranata..

Najgorem šljamu i ološu dajete pare za krševe sa ofarbanim kožnim volanima i dugmićima, sa kolor ekranima, a plivajući zamajac, kaiševi, pločice i diskovi, spone, amortizeri i šolje, silen blokovi, generalka, i komplet struja sa računarom..itd.. vam se "smeše" čim izađete iza ćoška - a za iste pare možete i nov sandero/clio da kupite i da se vozite kao prava gospoda, bez strepnje hoćete li stići do Grčke, i da li će auto da prokuva i raspadne se dok čekate na granici...

Jbga, svako živi kako je vaspitan, pa čak i masnoprsta "gospoda" u crnim audijima, bmw-ima, mečkama.. masnim i garavim od dima, koje poznajete po klepetavom zvuku i čađavom smrdljivom tragu..

Dobro je da se uvede kontrola izduva, pa da se bar jedno 100.000 smrdljivih krševa nađe pod presom gde im je i bilo mesto kad su uneti u ovu siromašnu zemlju u kojoj žive veoma ograničeni i naivni siromašni (a iskompleksirani) ljudi

realno

pre 5 godina

Kupiti novo je promasaj.Auto 2-4 god star sa tacnom istorijom odrzavanja je najbolja kupovina sto se kalkulacije tice.I kupovao sam da je ko casa a i prodavao da je kao nov posle 4-5 god.

Dobro

pre 5 godina

(Pozdrav iz Minhena, 8. april 2019 15:32)

Prijatelju u dijaspori,
Nije poenta to. Za mene je isto ovde, u Holandiji. Meni se i cude sto non-stop vozim polovne Alfe, ali to je opet neka treca prica, da ne ulazim sada u to. Poenta je ovde sto najveci broj ljudi u Srbiji NE MOZE da kupi nov auto cak i da to ZELI. Samo polovnjak je opcija u Srbiji, i sada je samo pitanje koji je od njih neka najpovoljija varijanta. Da je najvise izgubio u vrednosti a najmladji po godistu. E, u tome je poenta, mislim... Ili...???

Iz zemlje lala, uvek vas,

VBoss

pre 5 godina

Masserati Grand Tourismo izgubi skoro 100k$ za pet godina.Sjajna kupovina kao polovnjaka s'obzirom na prefinjen stil(godinama nepromenjen)i ferrarijev V8 motor(najbolji zvuk bez premca) u moru Mercedesa,Audi i sl.

www

pre 5 godina

Pozdrav iz Minhena@ Po tvojoj logici milioni ljudi su glupi što kupuju nove automobile, a ti si pametan. To je isto kao u vicu kada Mujo vozi nemačkim autoputem u kontra smeru...

brrm... brrrrrmmm...

pre 5 godina

Nedavno sam kupio "nov" Varburg karavan, od komšije, ful, sveže farban četkom, utegnut, očuvan...za 200e... Preporučujem!

Ahtung

pre 5 godina

Nešto nisam stekao takav utisak za Alfu Đulijetu koja se prodaje po nemačkim placevima. Rado bih kupio jednu automatik dizelku od 120 ks, ali drže cene.

dubrovnik

pre 5 godina

lani sam potrošio 20000e na auto. između golfa bez opreme ili audija starog 3 godine uzeo sam mazdu cx3. uđeš u salon, kafica i idemo - gps, senzori i 150 KS. za 2 mjeseca, evo je. crvena, uđeš a miriše po Japanu. skineš najlon sa siceva i udri.10 godina ću joj vadit dušu i jebe me se što troši litru više od trocilindraša.
sljedeće je na struju, bilo bi i sad ali infrastruktura nam je u q

jazAbdin

pre 5 godina

svaki je auto dobar ako se pravilno odrzava i pametno vozi,bas me briga koja je marka! zamisli da osudiš sebe da ceo život vitlaš ww,haha

TNT

pre 5 godina

Od pojedinih pametnih komentatora svašta ovde može da se nauči. Tako sam saznao da su novi automobili precenjene kante, koje se tek nakon višegodišnje eksploatacije kao polovni transformišu u odlične automobile. Naravno, kao i uvek, komentari su puni “ličnih iskustava” to jest hvalospevima sopstvenih automobila, a o temi, po starom našem običaju, malo njih piše. Davno sam shvatio da tekst poneko ne pročita PRE slanja komentara na isti, a novina je da pojedini ne čitaju ni naslove do kraja.

shomyana

pre 5 godina

Čitam komentare i jedna stvar mi nije jasna!
Gde se mogu kupiti polovni auti stari 2-4 god, bez ikakve mane ili problema sa 30-40% manjom cenom od novog ?
Niko i nigde, pa ni na bogatom zapadu, ne baca tek tako teško zarađeni novac pa da posle par godina proda auto u bescenje !
Nov auto je nov auto!

doktor

pre 5 godina

Da li postoji iko ko razmislja ovako?
Npr kupite nov auto od 30.000e,vozite ga 4-5god i prodate ga npr za 17.000e. Shvatate li vi da vas taj auto nije kostao 30.000e nego 13.000e,jer ste 17.000e povratili na prodaji auta. Iz ove perspektive,i ne deluje toliko glupo kupiti nov auto,zar ne? Veliki pozz

Quattroporte

pre 5 godina

Iako znam da to nema finansijskog smisla, da mogu, kupio bih nov automobil bez ustezanja jer nije sve u novcu i ne kupuje se novo da bi se u startu razmišljalo o preprodaji. kupuje se da se uživa, moraš da imaš i neki gušt u životu a ne samo da budeš račundžija.

Kurbla

pre 5 godina

Kopovina novog automobila je čista glupost u Srbiji, ja sam kupio i na 40.000 km me udario indijanac sa poluispravnim automobilom otpozadi i ćao auto. Samo MOSKVIČ za Srbiju.

Baneks

pre 5 godina

Narode moj napaceni, da se mi ne lazemo. Ko ima novca, kupuje nov auto. U klasi kojoj zeli. Ko nema, kupi polovan. Vrlo, vrlo prosto. Ali ako mu je lepo da kaze" ja mogu da kupim nov auto ali necu"- meni je jos lepse.
Ja bih rado smestio svoje plemenito dupe u bmw 320 g20, ali cu cekati barem 2-3 godine. Jer mi se ne vozi novo, ko jos normalan vozi nov auto?!
Srbin valjda zna sta je isplativo i rentabilno. Pre kupovine automobila vec misli za koliko ce ga prodati za 4 godine, ako je ikako moguce na istom setu guma.

Voša

pre 5 godina

Nikada nisam razumeo to! kupim polovan automobil za onoga koji će ga kupiti od mene??? Pa valjda kupim sebi automobil koji mi odgovara u većini slučajeva, a ne da li će biti malo skuplji ili jevtiniji!!! Istraživanje za nas boranija!!!

Cebzanin

pre 5 godina

Moje iskustvo je sledeće - dok nisam mogao da kupim nov auto, kupovao sam polovna. Koliko god da sam se trudio da kupujem očuvana i novija vozila, sa svakim jednim sam imao nekakvih problema i morao sam da slušam bajke majstora lažova, što me je neopisivo nerviralo. Mnogo me je više nerviralo laganje za rok popravke, cene, kvalitet i sve ostalo, nego ono što sam trebao da plaćam. Promenio sam ni sam ne znam koliko servisa i garaža. A onda sam 2007. prvi put kupio nov auto i od tada samo nove i kupujem. Plaćam lizing stalno i svestan sam da moram nešto da plaćam konstantno, ali makar više ne moram da se natežem sa majstorima, šlep službama, bajkama i sl.
Sa jedne strane, svesno trošite više novca, jer nova vozila prosto više koštaju, ali ako prelazite dosta km kao ja, onda je vrlo smislena kupovina. Za ljude koji prelaze ispod 30k, besmisleno je davanje novca za nova vozila, osima ako baš niste u mogućnosti i to vam dođe kao komfor.
Suština je da se bavite svojim poslom a ne krparenjem sa majstorima. Nema tu izmišljanja tople vode.

Hehe

pre 5 godina

Ko ima love, nov auto, tu nema dileme. Mozemo da filozofiramo do prekosutra kako je to bacanje para, ali kad se naviknes da stalno vozis novo, tesko ide s konja na magarca, osim ako nije neki luksuzni auto.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Cene automobila su toliko besmisleno visoke,da je postalo idiotski kupovati nova vozila.
Sa druge strane,kupovina polovnih vozila sa Zapada je jos veci idiotizam,jer su ona po pravilu za kratko vreme presla neverovatne kolicine km.

Po mom misljenju,najbolja su vozila u rangu od 10 do 15 000 evra,jer se u njih ugradjuje iskljucivo poznate i isprobane tehnologije,koje se koriste kod mnostva drugih modela,sto ih cini pouzdanom i jeftinom,sa elektronikom je ista prica,koje ima znatno manje nego kod skupljih modela,dovoljno su udobna i prakticna,te ih je uzivanje koristiti.
Ovo su razloi zasto je Reno napravio neverovatan uspeh sa Dacijom,gde su ponudili vozila sa starijim tehnologijama,koja dele iste platforme,po nizim cenama.

Sto se tice popularnosti Nemackih vozila u Srbiji,to je poznata stvar,ali nazalost i pogresna.
Nemacka vozila se ni u cemu ne razlikuju od bilo kojih drugih vozila iz iste cenovne klase,osim po ceni,a neretko su i losija,posebno od japanaca.
Sva vozila na trzistu imaju ugradjene delove sa planiranim zastarevanjem,tako da imaju slicne servisne turnuse i delovi gotovo isto kostaju,osim ako nije premijum model u pitanju.

Da sam uzimam novi auto,to bi bio C3 kaktus,koji savrseno odgovara mojim potrebama,a i navikao sam se na Francuska vozila,posto ih vozim vec decenijama,a nisam im nasao neke zamerke,koje ne ih nasao i kod bilo kojih drugih proizvodjaca.

hemodroid

pre 5 godina

Kupujem samo nove automobile vrednosti negde iymedju 25 i 30 hiljada evra, prodajem ih kad mi dosade (to bude negde izmedju 4 i 8 godina), iz poveceg iskustva mogu da kazem da novi auti ovog cenovnog ranga u proseku gube na vrednosti izmedju 2 i 2,5 hiljade evra godisnje i nema mnogo veze koje su marke.Najbolju cenu postizu oni sa malom kilometrazom kupljeni kod nas i redovno odrzavani

Nikola

pre 5 godina

Neko rece da nov auto izgubi 50% vrednosti za 2 godine...
Nova Skoda Octavia kosta oko 15.000e.
Nadjite mi ko prodaje 2017-o godiste Octaviu za 7500e. Rado bij je kupio.

TNT

pre 5 godina

Tema članka - koji NOVI automobili gube najviše / najmanje na vrednosti.
Tema članka NIJE polovni vs novi automobili, odnosno nije: ja ispao pametan a komšija ispao glup, marka vozila koju volim je najbolja, ja sam pametan pa kupujem polovno, oglasi za prodaju vozila...
Ima jedno 5-6 komentara koji pričaju o temi. I onda sae čudimo što nemamo za nov automobil. Pa kad ne možemo da shvatimo čak ni temu članka, nije čudo što ne znamo ni da zaradimo, šta drugo reći.

Šogun

pre 5 godina

Ja sam u prilici da svake 3 godine menjam nov automobil. Ono sto je činjenica je da je nov , nov.
Jedan sam od ljudi ( nažalost retkih u Srbiji ) da to mogu da priuštim. Godišnje prelazim 50+ hiljada kilometar. Svaki automobil sam posle 3 godine i 150 hiljada na satu prodao za 50% od vrednosti.

bakica

pre 5 godina

Gospodo AR Stelvio QF je pesma za Macana. Macan je sminka i samo ime Porsea a Alfica je zadovoljstvo voznje, izgleda, nikad ti dosta...Kao najlepsa zena. A moras i da platis za nju plus i da benzin placas. Sve kao da si sa modelom verujte mi.

Al Bundy

pre 5 godina

Balkanski sindrom...Nahvaliti na sva usta VW a da bi bilo još upečatljivije pomeni Alfa Romeo kako za 5 godina gubi veliku vrednost pa makar se on na tržištu pojavio tek pre tri godine.

Pedja

pre 5 godina

U bosni mislim da fauve cena raste 30% kada izadje iz salona!
Salu na stranu, ne treba puno pametovati, novo je novo, samo smo mi sirotinja pa nam to "nije interesantno"

ford

pre 5 godina

kad jednom osetis miris novog automobila, ne pada ti na pamet da kupujes polovan, u skladu sa svojim mogucnostima, naravno! posto je ovo srbija, svaka diskusija na ovu temu je tuzno besmislena!

ciga

pre 5 godina

@Milutin
Zašto bi neko ko ima da kupi novi automobil imao komplekse? Komplekse imaš ti što nemožeš, pa se praviš pametan i mudruješ nešto nebulozno.

ciga

pre 5 godina

Da li je moguće da na jednu ovakvu temu novo vs polovno, neki nemogu bez iznošenja svojih ličnih frustracija i notornog lupetanja. Ovde nije tema šta volite ili mrzite nego novo i polovno. Svi znaju da lupaju, ali da čitaju malo ko!

JOBAH

pre 5 godina

auu sta sve procitah u komentarima ...nevera, pa imam potrebu da objasnim ovima sto nisu izasli iz Srbistana! Novo auto se kupuje 1x I na lease a ne za kesh kao kod nas...zatim se to isto auto za 2-3 godine uz doplatu zameni za novo u auto kuci a rata ostaje ista tako da uvek vozite novo auto I pod garancijom, drugo jedan rece da ih nema u oglasima...pa nema ih prijatelju upravo zbog ove zamene za novo sto sam napisao...ali ih itekako ima u auto kucama koje ih prodaju 10-30 dnevno I nemaju potrebu da ih stavljaju u oglase!
(montoya, 09. april 2019 07:3

Ti sto si izasao iz Srbistana nauci gramatiku ne brukaj nas napolju, kaze se nov auto a ne novo auto, utuvite to u glavu vec jednom...

Леонардо

pre 5 godina

Najbolji auto je novi auto. Kraj priče. Naravno, to je ovde za većinu naroda misaona imenica. Kad bih imao pare, uvek bih kupio novi pre nego polovni.

Kondor

pre 5 godina

Ja svakih 5 godina kupujem novi auto. Na svakom izgubim 50 posto. Ali kada imate, oko toga se ne sekirate. Barem uživam, a u zadnjih 17 godina nisam imao ni jedan kvar i bezbedno putujem bivšom državom i Evropom.

Boris

pre 5 godina

Novo auto se ne isplati. Jako puno gubi na vrednosti. Najbolja kupovina su BMW i Mercedes do 3 godine starosti. Prodate ih posle 3 godine za skoro iste pare.
Nikada mi neće biti jasni ljudi koji kupe novu Dačiju ili francusko auto - to čim isteraš iz salona izgubi 30% vrednosti, posle prve dve godine ne vredi više od 40%, ako i toliko.
(Djuro, 8. april 2019 15:57)

A u čemu je problem sa francuskim kolima? Ja imam dva Peugoet-a, jedan sam kupio nov, drugi polovan, služe me odlično, troškovi održavanja prihvatljivi, udobni za vožnju, kako u gradu, tako i pri većim brzinama, ne troše mnogo, mesta koliko hoćeš. Kada budem prodavao auto koji sam kupio nov, to će biti tačno za onaj iznos kako bi se on knjiški i amortizovao. E sad, što Srbi misle da je vek trajanja automobila 25 godina, to je druga stvar...
I sledeći put kad budem kupio auto, uzeću Peugeot, naravno nov...

Nidza

pre 5 godina

Svaka cast onome ko moze da kupi nov auto u Srbiji a nas vecina prezivljava na minimalcu!Nov auto u Srbiji mogu da kupim nikad a i da mogu ne bih.Zato gledamo automobile od 3000-5000e stare 12-17god.i obavezno da bude ocuvan kao nov.:-)

Fiat 500L

pre 5 godina

Kupio sam 500L 1.3 mjtd 2013. i to mi je prvi novi automobil. Nisam se pokajao do trenutka kad sam napustio zemlju i pokusao da ga prodam. Ako ima zainteresovanih pisite😂 dolazim za praznike...

Sijuks

pre 5 godina

Vozio sam folksvagene 30 godina. Sada vozim FIAT 500 L. Zadovoljniji sam sa Fiatom. Ima mi komsija fensi dzip, Range Rover, nov, moj FIAT ima duplo vise opreme, a motor mu je multijet. Stalo jednom 6 odraslih osoba unutra. Ne postoji auto sa boljom kompozicijom prostora. Znam, probao sve. Dok ga ima kupovacu ga, kad ne bude, Volvo xc 60. Nikad vise Nemca, gastarbajterski auto, ne moze da pridje japancima po kvalitetu. Luksuzni audiji se kvare kao i svi drugi, ali ne mozes da udjes u servis bez 1000 evra kada je nov, a Lexus ga sije u svemu. Ali nije cool za dzibere sa naocarima i trecim stepenom.

Sreten Zujkic

pre 5 godina

ovo samo govori kad bi trebalo menjati taj nov auto, odnosno mada vise nije to isto sto je bilo kaf je bio nov, a to sto mi nemamo novca da kupimo novo i menjamo to je druga prica...

Aleks

pre 5 godina

Ja bih pojednostavio celu priču, tj. dilemu na prostom primeru:

Pitanje je, kada bi neko hteo da da oko 8.000 evra, da li bi dao:
1. za novu dačiju sandero u osnovnoj verziji ili za
2. bilo koji drugi polovni auto star X godina sa bogatijom opremom?

Čekam odgovore.
(Akhenaton, 8. april 2019 21:49)


Moj šurak bi pre izabrao neki BMW star možda i 10 godina nego novu Dačiju.
Nasuprot njemu, drugar bio u dilemi šta da kupi za 5000 evra. Rekao sam mu da digne kredit i dobaci do 7500 (tada je toliko bio) za novog Sandera. Poslušao me je i dan danas presrećan, a evo skoro 10 godina. NIJEDNOM nije zaglavio u servisu zbog veće havarije, samo mali servis, sipaj i vozi. Jednom mu otpala ratkapna, pa mi se žalio da je originalna skupa, eto to je sve!

Coyote Nervosius

pre 5 godina

Kupuješ auto da ga voziš i da ti služi,
a ne kao neka vrsta novčanog ulaganja.

Ako imaš novac, menjaćeš auto čim mu istekne
garancija.

Ako nemaš novac, gledaš da uzmeš auto koji
će da zadovolji najvažnije osobine koje
su ti neophodne.
Bilo da ti treba gradski auto za razvoz porodice
ili ti treba auto za duga putovanja, možda kombinovano.

Kao što biraš jelo ili čokoladu po ukusu,
tako biraš i auto po svojoj želji i ukusu.

Bane

pre 5 godina

Ustvari vrlo je prosto,ko ima za novi kupiće novi i neće ništa razmišljati šta god uzeo,a nama ostalima ostaje da skupljamo mrvice sa stola koje ostanu ! A te sirotinjske fore da imam nebi,te gubi čim ga isteraš iz salona i sl.Koga bre briga za to,ako može sav se uzrujao što gubi ne znam koliko procenata za par godina.Uostalom šta bi mi vozili da neko nekupi novo ?
(kimi, 08. april 2019 14:53)

Uvek volim kad neko ko mema tumaci i tvrdi kako se ponasaju oni koji imaju.
Ne, upravo suprotno, psihologija bogatih je takva da imaju toliko novca da oni iskljucivo gledaju koliko ce ih nesto ukupno izaci i sta im je isplativije, dok recimo oni koji nemaju se najvise plase nepredvidjenih troskova. Kako to funkcionise u praksi, privatnik koji ima recimo 100.000 evra na racunu, on nece otici i kupiti nov recimo Mercrdes E klase i dati preko 60.000 evra za njega, vec ce kupiti E klasu staru godinu ili dve sa 40.000 km na satu za 30.000 evra. Nece kipiti ni onu za 17.000 staru 5 godina koja ima 600.000 na satu samo da bi vozio Mecku i racunace ovako. Platio sam auto koji za tu klasu nit je star nit je mnogo presao 30.000 umesto 60.000 i 30.000 mi je ostalo u dzepu...na tom autu tog godista nista se nece kvariti dok planiram da ga vozim a nece nastaviti tako drasticno ni da gubi na ceni a ako se nesto skupo i pokvari opet nece kostati toliko kolika je razlika. A ko nema vec ima par hiljada evra i kakvu takvu platu e on racuna da je bolje da umesto za te pare kupi nekog krsa koji ce postati rupa bez dna da te pare za ucesce, pa placa neku raticu, ima 7 godina garancije i on je napravio konstrukciju da se sacuva nepredvidjenog troska koji nebi imao odakle da izfinansira ili bi ga zakopao.

Business Ambition komercijalista ...

pre 5 godina

"Vidis ti to, svuda u svetu su Japanci poznati da drze vrednost bolje od vecine drugih, a u ovom tekstu jedva pomenuste Toyotu"
(Lako pitanje, 8. april 2019 16:13)

U pravu si. Trebalo je da u tekstu postave i oglase za nekoliko "domaćih toyota", da se vidi kako dobro drže cenu.
Možda ovaj Toyota Auris 2.0 D4D 2015. godište, za 10.800?
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/14209619/toyota-auris-20-d4d
Ili, ova Toyota Corolla 1.4D-4D Style 2014. godište, sa samo 124 kkm, za 10,700?
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/13819288/toyota-corolla-14d-4d-style
Mada, nije loša ni ova opremom zaista prebogata Toyota Avensis 2.0 D-4D 2015. godište, sa 127 kkm, za 13.990.
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/14190828/toyota-avensis-20-d-4d
Mada ni jednom od vozila sa ovih oglasa ne bih bio u stanju naći neku realnu manu, tužna istina je da polovne Toyote uglavnom "dobro drže cenu" samo u pričama prodajnih savetnika, koji ti objašnjavaju "komparativnu prednost" njene kupovine i da zato treba da je kao novu platiš značajno više od konkurenata klase kojoj njeni modeli pripadaju...

XXL

pre 5 godina

Koji automobili najviše gube na vrednosti? Naravno oni koji nemate. A koji su 'pametna' kupovina? Naravno oni za koje imate pare. Tako prosto - dileme nema (zato i imam auto star 20.g.).

NeshKO?

pre 5 godina

Na ovakve teme ja uvek postavim pitanje, da li kupujete polovne patike ? Jakne ? Satove ? NE ! Tako je i sa kolima, da svi imamo plate po 5000 eur, NIKO ne bi kupio polovan auto.

Dr.Bre

pre 5 godina

@x
"Da biste kupili polovnjak neko taj automobil mora da kupi nov,zamislite da svi odluče da kupuju samo polovnjake"
Onda bi i fabrike pravile polovne automomile.

комша

pre 5 godina

Волео бих да имам могућности па да лепо одем у салон и бирам нов аутомобил. Али жеље су једно, а могућности друго. Нов аутомобил можда губи вредност, ал људи купују нова кола да их возе минимум пет година.

Dragoljub

pre 5 godina

Ova lista u startu gubi smisao kada se uzme u obzir da retko ko kupuje auto po "preporučenoj" ceni. Obično ljudi kupuju na akcijama, sa raznim popustima, sada uz zamenu starog dizela itd. Da ne pominjemo čuveni "Tageszulassung" i uvoz iz EU države sa manjom stopom poreza. To znači da je prosečna cena u stvari osetno manja, zbog čega su i polovnjaci jeftiniji nego što bi inače bili.

Npr. Ako u Nemačkoj imate "nov" Hyundai Tucson za 18000e, uvezen iz neke druge EU države u kojoj je registrovan mesec- dva ranije, koliko realno neko može da očekuje da dobije za svoj par godina stari Tucson? Oko 15-16 u vrh glave. I onda neko tu cenu uporedi sa fabričkom cenom od oko 25000 i utvrdi da je auto izgubio 40-ak% vrednosti za svega par godina.

Toronto

pre 5 godina

Brate mili ala ovi u Srbiji maste. Lol, svi kupuju nove automobile i svi prelaze 40-50 k godišnje. Svaki dan idem na posao 35km u jednom smeru, obično vikendom odem negde van grada 100-150 km., svuda gde idem moram kolima pa na jedvite jade sakupim 30-35k godišnje. Isto tako i svi koje poznajem ovde prelaze od 15-35k godišnje. Da li vi svi tamo vozite taksi?

Rhunchynoi

pre 5 godina

@ (montoya, 9. april 2019 07:39) Seljačino, prvo nauči da pišeš pravilno, a onda možda možeš da upotrebljavaš reč "Srbistan". To što je za tebe "novo dizlo auto od fauve najbolje" je tvoja lična dijagnoza i molimo te da je zadržiš za sebe

rog

pre 5 godina

Ustvari vrlo je prosto,ko ima za novi kupiće novi i neće ništa razmišljati šta god uzeo,a nama ostalima ostaje da skupljamo mrvice sa stola koje ostanu ! A te sirotinjske fore da imam nebi,te gubi čim ga isteraš iz salona i sl.Koga bre briga za to,ako može sav se uzrujao što gubi ne znam koliko procenata za par godina.Uostalom šta bi mi vozili da neko nekupi novo ?
(kimi, 08. april 2019 14:53)

Sta znaci to "ko ima"? Neko ko zaradjuje u Srbiji 3000eur mesecno itekako ce da gleda koliko para daje na auto, nije da ima bas da se razbacujes ciframa od 15-20.000eur kao dobar dan. Pre ces razmisljati o dugorocnom ulaganju u neku nekretninu, akcije bilo sta sto ce ti pomoci kasnije kad odes u penziju. A za to trebaju decenije stednje.

E sad to sto iz ugla onog koji ima 500eur mesecno 3000eur izgleda kao da mozes da kupis sta hoces i da ti pare nisu bitne, to je vec drugi problem.

Petar

pre 5 godina

Ja bih pojednostavio celu priču, tj. dilemu na prostom primeru: 

Pitanje je, kada bi neko hteo da da oko 8.000 evra, da li bi dao: 
1. za novu dačiju sandero u osnovnoj verziji ili za 
2. bilo koji drugi polovni auto star X godina sa bogatijom opremom? 

Čekam odgovore.
(Akhenaton, 08. april 2019 21:49)

To je interesanrno. Ako imaš 8.000 evra, ne kupuješ novo, jer jednostavno nemaš dovoljno novca. Nećeš kupiti klot Dačiju, to je sumanuto.
Ako ti je budžet 15.000 evra i više, uvek novo.
Mislim da je ovo ispravna logika.

Hrvoje

pre 5 godina

Ma boli me briga. Lova je tu da se trosi. Trenutno vozim Bmw 120i 2017 i cekam novu seriju 4 Gran Coupe. Stize drugo dijete pa treba vise mjesta.

Pajdo

pre 5 godina

Novo auto je najbolje drzati osam godina i resiti ga se jer postoji rizik vecih popravki,sa tri godine najvise gubi cenu a posto je tako onda ga je bolje zadrzati do pete godine samo sto kupci takve izbegavaju jer bolje drzeci kupci vole one od tri godine dok oni proleteri imaju samo para za one od osam godina,auto preko osam godina u Nemackoj niko ne kupuje jer idu u export,Zapadni Balkan,Ukrajina,Moldavija i Afrika :(

rebro

pre 5 godina

@Akhenaton, Dačija Sandero ima GARANCIJU, a taj X godina star polovni NEMA. Kraj rasprave druže.
Pre 8 godina sam kupio novu Lagunu i posle 2 godine crkne neka lampica na instrument tabli. U servisu mi rekli "dođite za 3 dana da stavimo novu tablu jer je vozilo u GARANCIJI". Pitaam koliko inače košta ta tabla. Kažu "malo više od 2000 evra".
Samo novo i ne mislim. Na servis idem kada kompjuter kaže da treba.
Ćao, zdravo.

Što te biju ovi dobri ljudi

pre 5 godina

U guberniji ni taljige ne smeš da ostaviš ispred zgrade.Kakvi novi automobili,dobio bi "noge" ili uzdužne pruge od šrafcigera već drugo veče.

bob

pre 5 godina

Kopovina novog automobila je čista glupost u Srbiji, ja sam kupio i na 40.000 km me udario indijanac sa poluispravnim automobilom otpozadi i ćao auto. Samo MOSKVIČ za Srbiju.
(Kurbla, 8. april 2019 13:59) # Link komentara malo ga pretera,to je moglo da ti se desi bilo gde u svetu

Esp

pre 5 godina

Kupio sam 500L 1.3 mjtd 2013. i to mi je prvi novi automobil. Nisam se pokajao do trenutka kad sam napustio zemlju i pokusao da ga prodam. Ako ima zainteresovanih pisite? dolazim za praznike...
(Fiat 500L, 08. april 2019 20:14)

Pa zato sto ljudi ne znaju sta vozis. Los marketing za vozilo koje daje puno.
Vozim 500L 2013. godiste sa 1.4 benzincem. Ako sam ja i vise nego zadovoljan sa automobilom, sa tvojih 95 KS nista vise od auta ne bih trazio, mozda 1.6 mjtd 120 KS. :)

Neko ko voli svoju zemlju, ali od ljubavi se ne živi

pre 5 godina

Kupio sam pre 5 meseci Citroen C5, limuzinu u ekskluziv plus varijanti, 2.0Hdi i 163 KS, star nepune 4 godine i plaćen 11.300 evra. Ove godine kupujem i Citroen C6, 2.7 sa 204ks, takođe u ekskluziv varijanti i platiću ga oko 10 hiljada. Razmišljao sam da kupim jedan nov, ali onda ne bih imao za C6, a to je moja velika želja. Za mene je Citroen zakon, ali ne popujem nikome o automobilima, svako neka vozi shodno svojim mogućnostima.

Владимир

pre 5 godina

Srbija nikako ne može biti reper, jer u mentalnom smislu svi još misle da je Golf auto prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Pa ako ne Golf, onda Škoda! Obzirom da ni Mercedes nije više što je nekad bio, jer i Mečku pokreću motori proizvedeni u Pežou, zaista mišlju prosečnog Srbina je irelevantni! Ja sad potpisujemo da je Opel oduvek bio bolji od VW, a da ne pričamo o Fordu, Mazdi, Nisanu, pa Boga mi i Kia vozilima.

Z

pre 5 godina

Kupio prije 7 dana C 220 T, AMG Line, Juni 2018 god. Prešao 15800 km. Cijena novog 56000€, ja ga kupio za 34000€. Zimske gume na aluminijskim felnama i 430€ je sve što sam dodatno mogao da izvučem od auto kuće...
(ups, 9. april 2019 09:28)

Da samo sto taj auto nije nikada placen 56 hiljada.Te cene iz cenovnika i cene koje navode u oglasima su uvek nerealne i podlozne cenkanju.

jaretina

pre 5 godina

fiat croma za 4000e 2010 godiste, auto koji je nov u toj opremi kostao 28500e, po meni odlicna kupovina, 8 godina star, izgubio 70-80% vrednosti, ono sti meni treba.
(Vule, 09. april 2019 13:59)
spremi još 4.000 za generalnu motora i popravke.
malo je skup za 8.000€, ali ako neko voli...

Boske

pre 5 godina

Kupovanje automobila nije uvijek stvar cijene ili ukusa, nego i principa. Na primjer, vrlo nerado nijemac, jos teze nov. Da ne koristim vremensku odredbu "nikad", jer...

agent

pre 5 godina

samo Renault 3-4god star i prodas ga za 4god...nema kvarova, odlican motor, povoljna kupovina i odrzavanje (najbolja servisna mreza u SRB), udoban, lep i sa dobrom opremom. Sta vam vise treba?

Rico Suave

pre 5 godina

@Od svih atomobila na svijetu, najbolji je novi automobil- Henry Ford (1863 –1947)
(Harwy, 9. april 2019 08:27) Dobro je što ste naveli i godine kada je H. Ford živeo. Njegova izjava je potpuno u skladu sa nivoom razvoja tržišta automobila u to vreme, i novih i polovnih.

kole

pre 5 godina

@ rani
Ako si zaista za 4 godine presao 150.000 km onda ti grbacis sa tim autom i tebi treba novo. Moras da shvatis da ima puno ljudi koji godisnje predju manje od 10.000 km i za njih je nov auto losa kupovina, narocito ako imaju niska mesecna primanja. Imam kolege koji su se zaleteli i kupili novo na kredit, a onda grcajuci u dugovima nisu imali para da ih voze. Po isteku kredita ta vozila su presla po 30-40.000 km. Ja kupujem polovnjake 7-8 godina stare, vozim 2-3 godine i tako u krug. Nekada sam preprodavao kola i radio u servisu, pa znam da izaberem dobar primerak. Bude tu kvarova i problema, ali to je smesno u odnosu na strahoviti gubitak vrednosti novog auta. Auto koji je placen 20.000 posle godinu dana ni u ludilu ne dobijes vise od 14.000.

EU Citizen

pre 5 godina

Ako ne vozite auta na firmu i kao poreski trošak, ili ako ne prelazite nekoliko desetina hiljada kilometara godišnje i u autu provodite dobar komad života, apsolutno je suludo kupovati nov auto. Ja to nikada ne bih radio da nemam firmu i da jednostavno nije bolje voziti nova dobra kola nego dati novac nekom državnom lopovu i reketašu da veći deo pokrade sa svojim crony drugarima iz "prijateljskih" firmi a manji deo potroši na svoju parazitsku glasačku mašineriju. Naravno da je lep osećaj sesti u nov auto, ali razlika u ceni je prosto za to kratkotrajno zadovolkstvo prevelika ako autom ne rešavate neke druge probleme sa statusom ili samopouzdanjem, :) a mislim da su već par decenija automobili, naročito japanski i korejski, dovoljno kvalitetni, da ako ne prelazite po 50 hiljada godišnje i nađete dobar polovan auto malo više klase sa, recimo, 80 do 150 hiljada kilometara i star od tri do pet godina, a toga po zapadnoj Evropi ima dosta, samo, naravno, ne za ispod deset hiljada na koliko građani Srbije zbog kupovne moći uglavnom ciljaju, a problem je i što se većina ljudi ne razume u automobile i ne govori strane jezike da ode sama da kupi, možete da ga vozite još nekoliko godina uz minimalne dodatne troškove i ulaganja, ako ga redovno i kvalitetno održavate.

Felixx

pre 5 godina

@jesam.ba: Astra 2015 sa 40.000 je NOV, NOV, NOV!! Realno sve mladje od 2012 i sa manje od 150.000 je novo, vrlo jasno i logicno. Šta tu ima da se pokvari a i tek je razradjeno kako treba?! Bas me nasmeja covek - „da li je bas polovno...“ Hit!

Dragoljub

pre 5 godina

@Pozdrav iz Minhena
Istina je da postoje takvi primerci, postoje i jeftiniji, ali su svi dizelaši sa preko 150000km. Kako se smanjuje kilometraža, tako raste cena.
Jednostavno, mlad auto sa malom kilometražom ne može biti jeftin osim ako nije bio havarisan ili rent-a-car / car-sharing vozilo.

Boki

pre 5 godina

Lepo pise izmedju redova. Kupuje se 3 godine star polovnjak sa servisnom knjizicom i ustedite do 30% cene novog vozila. Maksimalno ulaganje u takav auto ne prelazi 1000-1500€ ako treba bas sve da mu se uradi( veliki i mali servis, turbinu ako je dizel, set kvacila, diskove+plocice i eto sve 4 gume) pa da ste mirni. A mozda je dovoljno samo da okacite mirisljavu jelkicu na retrovizor i vozi.

Akhenaton

pre 5 godina

Ja bih pojednostavio celu priču, tj. dilemu na prostom primeru:

Pitanje je, kada bi neko hteo da da oko 8.000 evra, da li bi dao:
1. za novu dačiju sandero u osnovnoj verziji ili za
2. bilo koji drugi polovni auto star X godina sa bogatijom opremom?

Čekam odgovore.

Pozdrav iz Minhena

pre 5 godina

@Pozdrav iz Minhena 
Kupio mazdu cx5 za 45%vrednosti posle 3,5 godina?! Pa koga bre lazete?! To znaci da auto od 22k si kupio za 10k? Jedino ako je imao milion na satu! Sve ostalo,lazes i sebe i nas! Pozdrav!
(Kavric, 08. april 2019 20:32

Mazda Cx5, 25 500e (postoji nesto sto se zove dodatna oprema). Posle tri godine 3.5 godine sam je platio 12 200....izvini sto nisam bio tacan u decimalu. Poenta je u gubitku vrednosti auta...

Samo jos da mi objasnis moj motiv da lazem :)

ja

pre 5 godina

Ko ima pare i pameti kupi nov auto, ostali uvek nađu izgovor. Novo je novo tačka.
(veverica, 08. april 2019 23:21)

Imam para, a pameti ne znam. Kupujem automobile 2 - 4 godine starosti, uglavnom premium brand sa ispod 100.000 km, prodam kad priđem 200.000. Poslednji je bmw 525 kupljen sa 40.000 km za 35.000 km ( nov bio 64.000}, sad mogu da dobijem 20.000. Dakle prvi vlasnik izgubio 25.000 eur za 40 hiljada km, ja 15.000 eur za 150.000 km. Za 15ak godina takvog rezona samo 2 ozbiljna kvara od ukupno 4.000 eur. Prelazim godišnje oko 50.000 i nov auto bi pojeo mnogo cene kod mene jako brzo.

mozart

pre 5 godina

Nema velike filozofije...Modeli kojima brzo pada cena se i kupuju i prodaju za nize cene tako da dodje na isto. U problemu je onaj ko kupi nov auto, za 2-3god mnooogo gubi. Izuzev supersportskih i egzoticnih modela, sto skuplji auto veci pad cena , tu spadaju i audi i merc i bmw. Da se ne lazemo, bez minimum 13000eur (i to na nekim akcijama), nema iole ozbiljnijeg novog auta.Jos ako hocemo da uparimo dobru opremu i recimo dizel verziju ili neki ozbiljniji benzinac, eto cifre na 16-18000e. Najbolje bi bilo da nam je standard kao na zapadu, da kupimo to sto zelimo, vozimo 3god, prodamo i opet kupimo nesto novo. Kao sto je moguce raditi sa mobilnim telefonima. Do tad...realnost polovnjak star oko 10god

Milutin

pre 5 godina

Mnogo je loša prodaja novih kola u Srbiji. Nova kola kupuju oni koji leče komplekse. Ili oni koji imaju platu preko 3.000 evra, a takvih je jako malo. Nova kola su osetljivija na loše gorivo, puteve. Morate na preskupi ovlašćeni servis. I na kraju nov je polovan, čim ga isteraš iz salona. Što bi neko vozio novu, slabu kantu za 15 000 e, kad može da kupiti par godina star vrhunski auto. ako ne par godina, onda 4 godine star. Nov se auto isplati ako prelazite preko 50 000 km godišnje.

Ivan P.

pre 5 godina

Ne mozemo porediti kupovinu polovnog auta u Nemackoj i Srbiji. Tamo je mnogo veca ponuda mladih polovnjaka i sa normalnom cenom. Ko zivi tamo skoro pa idealno za kupovinu polovnog. Kod nas je druga matematika. Da bi uvezao mlad auto iz Nemacke jedino ti se isplati ako imas povracaj poreza a to onda znaci sluzbeni auto, i ne bas mala km. Na mlad auto od privatnog lica iz Nemacke kad dodas porez kod nas, ostaje mala razlika izmedju cene novog u srbiji a plus imas i garanciju oko 4 do 5 godina. Da zivim u Nemackoj verovatno ne bih razmisljao uzeo bih polovan s obzirom na ponudu. Kod nas ovde nisam imao puno izbora i kupio sam novo. Nasi ljudi ovde dozivljavaju auto sa 150 000km kao novo auto.

Bojan

pre 5 godina

Racunica na 3 vozila tokom 15 godina na primeru opel insignije (licni primer mene i komsije):
- nov sa boljom opremom oko 30 hiljada e, posle 5 godina i 65 hiljada km prodat za 12.500e. Ponovo kupljen nov za 30 hiljada i ponovo posle 5 godina prodat za 12.500e. Uskoro ce prica da se ponovi...
Matematika na tri vozila/15 god: ulozeno 52.500e za 15 godina (3 nova vozila).
- polovan 5 godina sa boljom opremom oko 12.500 presao 65 hiljada km. Posle 5 godina i 150 hiljada km prodat za 7.500e. Dodato 5 hiljada e i ponovo kupljena 5 godina stara insignia sa oko 60 hiljada km. Uskoro se prica ponavlja...
Matematika na tri vozila/15 god: ulozeno 15 hiljada e + max 5 hiljada za gume, kocnice, velike servise i sitnije kvarove = 20 hiljada e

Bez emocija, primenljivo na vecinu vozila.

Pozdrav!

marko

pre 5 godina

(rebro, 09. april 2019 00:17) Imamo i lažnog lingvistu ovde! Pusti druže ljude da pišu kako žele, bitno je da to što napišu bude razumljivo, zaista neće svet da propadne ako neko pogreši i napiše veliko umesto malog slova i obrnuto!

rog

pre 5 godina

Da biste kupili polovnjak neko taj automobil mora da kupi nov,zamislite da svi odluče da kupuju samo polovnjake 
(x, 08. april 2019 14:19) 

Tako je! Ja sam za da vi kupujete nove automobile i prodajete meni posle 2 godine za 40-50% manje 

Jeste, kako da ne. Baš će neko da kupi nov auto i da ga proda tebi posle dve godine. To ne postoji. 
Ovo što se kod nas uvozi kao "mlado", staro 4-5 gofina, tome je duša uzeta. To samo lud čovek može da kupi.
(Petar, 08. april 2019 15:28)

Evo ja kupio zadnja dva automobila stara 2 i 1.5 godinu. Oba su u dalje bila u fabrickoj garanciji kupljena kod nas sa urednom servisnom istorijom i oba me sluzila odlicno godinama a platio 60-65% cene novog. Ali dobro, vise verujem tebi.

Metropola

pre 5 godina

Srbija nikako ne može biti reper, jer u mentalnom smislu svi još misle da je Golf auto prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Pa ako ne Golf, onda Škoda! Obzirom da ni Mercedes nije više što je nekad bio, jer i Mečku pokreću motori proizvedeni u Pežou, zaista mišlju prosečnog Srbina je irelevantni! Ja sad potpisujemo da je Opel oduvek bio bolji od VW, a da ne pričamo o Fordu, Mazdi, Nisanu, pa Boga mi i Kia vozilima.
(Владимир, 08. april 2019 19:07)... po cemu su bolji? Cemu ovako pausalne i generalizovane konstatacije??? Ne vozim golfa ali to je NAJBOLJI Evropski auto u klasi, gledajuci naravno jedino relevantno merilo, a to je PRODAJA! Sve ostalo su licni afiniteti i to je ok, samo nemoj svoditi golfa na Srbiju i Bosnu! Ono sto vazi za ljude sa nasih prostora je da uzimaju stvari zdravo za gotovo, dobar je golf ali nije mnogo bolji od ostalih a obicno je skuplji, prema tome malo ukljuciti mozak nije na odmet!

rebro

pre 5 godina

Evo još nepismenih ljudi. Piše čovek "evropskih" velikim slovom. Hajde da naučimo jednom za sva vremena da se prisvojni pridevi koji se završavaju na -ski, -čki -ški pišu malim slovom osim ako nisu na početku rečenice.
@Metropola, GOLF nikako ne može da bude najbolji evropski automobil jer je to mali gradski auto bez gepeka, odnosno sa gepekom za ceger sa pijace. Uopšte mi nije jasno zašto se lljudi lože na Golf kada za te pare mogu komotno da kupe Reno Grand Scenic sa 7 sedišta i gepekom da stave pola Golfa.

nebojsa

pre 5 godina

Prodajem Kia cee'd 1.4 HB GAS 5DR M T, u junu puni 3 godine. Prešao 52.000 Km, crni metalik, u odličnom stanju i sa full dodatnom opremom. Cena 9.000 EUR. Nebojša: 063/247-285

hm

pre 5 godina

@pobesneo maks
Znači svi koji kupuju nova vozila, a i oni koji sa zapada uvoze vozila su idioti? Ali ako kupe vozilo u ceneovnom rangu od 10-15.000 možda i nisu idioti, iako kupe novo vozilo? Ili to ne bi trebalo da bude novo vozilo, kako bi izbegli idiotku kupovinu? Mada, i sami razmišljate o kupovini novog vozila, ali francuza, što je pretpostavljam svojevrsna amnestija od i...skog postupka?

Radojle

pre 5 godina

Cene automobila su toliko besmisleno visoke,da je postalo idiotski kupovati nova vozila. 
Sa druge strane,kupovina polovnih vozila sa Zapada je jos veci idiotizam,jer su ona po pravilu za kratko vreme presla neverovatne kolicine
(Pobesneo Maks, 09. april 2019 00:05)

Moj kolega je kupio Audi 6, 2016 godiste, 100.000km predjenih za 26.000€. Na moje cudjenje da je toliko para dao za auto sa 100.000km predjenih odgovorio je: "J****a, takve su im cene, premijum je to klasa...a i oduvek sam hteo da vozim Audi."

deda...

pre 5 godina

Kupovina novog auta je pogodak, ko moze....
Ali kod nas je ovo vec problem jer ulazite u kolo dilera i servisera koje te obele...
Drzete na "kvacilu" dok si u garantnom roku a onda sve nedostatke popravljaju nakon toga i dobro te "klepe"...
Moja iskustva su jako, jako losa.... prilicno duga prica...

Djuro

pre 5 godina

Novo auto se ne isplati. Jako puno gubi na vrednosti. Najbolja kupovina su BMW i Mercedes do 3 godine starosti. Prodate ih posle 3 godine za skoro iste pare.
Nikada mi neće biti jasni ljudi koji kupe novu Dačiju ili francusko auto - to čim isteraš iz salona izgubi 30% vrednosti, posle prve dve godine ne vredi više od 40%, ako i toliko.

Marko G

pre 5 godina

Crn Audi A6 3.0 TDI Quattro je najbolja kupovina. Ne pada cena mnogo kod C6 generacije, C7 ce da opadne ubrzo. Svejedno koje generacije auto je brutalan, zver na putu. Nanize kolonu automobila na ibarskoj najlaganije.

Aca

pre 5 godina

Ovo nisu nikakva istrazivanja nego reklama za nemacke automobile. "Porsche, Mercedes, Audi, BMW i VW" nikako ne drze cenu bolje od Tojote. Ne treba biti slep pored ociju i dovoljno je pogledati bilo koje oglase koliko kosta tojota stara godinu, dve ili tri, a koliko kosta neki od pomenutih nemackih proizvodjaca, pa videti koliko se zaista gubi na novom vozilu.

Majestyk

pre 5 godina

alfa stelvia za 5 godina izgubi 50 posto,a taj auto se i ne proizvodi 5 god.Pa sada da vam verujemo
(jovan, 08. april 2019 16:45)

Vredeće možda 50%, ako bude ispravan posle 5 godina.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Vozim Hyundai Getz na plin. Super mi je za grad. Poceo sam da razmialjam o Pezou 407 pa molim nekog ko ima iskustva sa istim da mi ostavi u komentaru. Hvala
(John Gotty, 8. april 2019 23:29)
407 je odican auto za putovanja,udoban,sirok,nizak,brz,ali je za grad nocna mora,posto je nepregledan,predugacak,prenizak,tako da je kacenje ivicnjaka i struganje sajtni potpuno normalno.
ako je verzija sa 2.0 HDI motorom,tu se nema sta pricati,posto je on odlican,a jedino bih naveo kao problem filter u auspuhu,koji se kod nas uglavnom vadi,pa posle dime kao lokomotive.
U firmi sam vozio jedan 407 nekoliko godina i osim ofih mana koje sam naveo,ostatak je bio pravo uzivanje.
Na putu je zaista azdaja,bilo da je u pitanju autoput ili neka od nasih magistrala.

jo

pre 5 godina

Svakom autu pada cena, i to svima veoma slicno- gledano od kada je auto nov pa posle 1.god, 3.god, 5.god itd...cena jedino ne pada Ferariju i slicnim ekskluzivnim automobilima, 'oldtimerima' pojedinim 'youngtimerima' i slicnim kolekcionarskim primercima. Tako da sa kupovinom bilo kakvog auta za prevoz od A do B gubljenje novca je neminovnost!

Жоржо

pre 5 godina

Половњаци су закон и то што јефтинији то бољи. Ионако све што даш за кола су бачене паре, боље их је проћердати.

Misho

pre 5 godina

Добро! Зашто се истраживање не прошири и на возила из Скандинавије, Volvo, Saab?! То су возила која заслужено заузимају високе позиције, било да су нова или половна!? Хвала!

ja

pre 5 godina

 Obzirom da ni Mercedes nije više što je nekad bio, jer i Mečku pokreću motori proizvedeni u Pežou, zaista mišlju prosečnog Srbina je irelevantni! Ja sad potpisujemo da je Opel oduvek bio bolji od VW, a da ne pričamo o Fordu, Mazdi, Nisanu, pa Boga mi i Kia vozilima. 
(Владимир, 08. april 2019 19:07)

Nije pežo nego reno. Kia u rangu nabrojanih? Ti nisi jos dalje od juga otišao. A da je golf nezasluženo precenjen, to 1000%

montoya

pre 5 godina

auu sta sve procitah u komentarima ...nevera, pa imam potrebu da objasnim ovima sto nisu izasli iz Srbistana! Novo auto se kupuje 1x I na lease a ne za kesh kao kod nas...zatim se to isto auto za 2-3 godine uz doplatu zameni za novo u auto kuci a rata ostaje ista tako da uvek vozite novo auto I pod garancijom, drugo jedan rece da ih nema u oglasima...pa nema ih prijatelju upravo zbog ove zamene za novo sto sam napisao...ali ih itekako ima u auto kucama koje ih prodaju 10-30 dnevno I nemaju potrebu da ih stavljaju u oglase!

ups

pre 5 godina

Čitam komentare i jedna stvar mi nije jasna! Gde se mogu kupiti polovni auti stari 2-4 god, bez ikakve mane ili problema sa 30-40% manjom cenom od novog ? Niko i nigde, pa ni na bogatom zapadu, ne baca tek tako teško zarađeni novac pa da posle par godina proda auto u bescenje !Nov auto je nov auto!
(shomyana, 08. april 2019 18:58)Kupio prije 7 dana C 220 T, AMG Line, Juni 2018 god. Prešao 15800 km. Cijena novog 56000€, ja ga kupio za 34000€. Zimske gume na aluminijskim felnama i 430€ je sve što sam dodatno mogao da izvučem od auto kuće...

Sale

pre 5 godina

Gotovo je iluzija da ce neko kupiti star auto 4-5 godina sa malom kilometrazom. Onaj ko je uzeo novo i vozio do 5 godina i prodaje presao je kao prosecan vozač za 10-12 godina. Ko ima para za novo a ima za dobro ucesce 30tak posto preporucujem.

Pera Srbin

pre 5 godina

Trenutno imam Pežoa 2014., ali iz ličnog iskustva tvrdim da u Srbiji u zadnjih 15godina najbolje cenu drži Škoda. Oktaviju mlađu od 10 godina, sa jasnom kilometražom i servisnom istorijom, skoro da ne možete pronaći u oglasima.

Milojko bre!

pre 5 godina

@Bojan: sjajna ti je računuca samo kada bi još i bila tačna. Opel stariji od pet godina nema šanse da nema kvarova i to ozbiljnijih do 10 godine i kilometraže koji navodiš, da ne pričamo da to posle 5 godine nije auto za duža putovanja sa familijom pošto postoji velika verovatnoća da stane pored puta. Takodje ne razumem da neko tri puta uzastopce kupuje samo Opel Insigniju i to novu i tri puta je prodaje posle 5 godina tebi da je vozis jos 5 godina uz “sitna ulaganja”. Lepo je sanjati i biti u pravu, ali ovo prosto nije istina, vozio sam opel 3 puta po 6-7 godina (znaci bar 15 godina ukupno) i novog iz salona i polovnog i samo mogu da kažem - nikada više!

somewinelse

pre 5 godina

Koliko para toliko muzike, ko moze da priusti sebi nov auto on ce ga kupiti, ko nema para za nov on kupuje polovan. A cena normalno vise pada skupljim automobilima jer kad bi jeftiniji auto poput ford fieste izgubio 50 posto na vrednosti za samo 1,2 godine taj bi auto bio skoro dzabe .

Metropola

pre 5 godina

Audi i golf najbolje drze cenu i tacka
(I deca znaju, 08. april 2019 19:28)... aj golf tu i tamo, al Audi??? Mesas babe i zabe, kao polovnjaci drze cenu to stoji, kao novi, ne bas! Pogledaj cenu novog A6 i 4 godine starog!

Vule

pre 5 godina

fiat croma za 4000e 2010 godiste, auto koji je nov u toj opremi kostao 28500e, po meni odlicna kupovina, 8 godina star, izgubio 70-80% vrednosti, ono sti meni treba.

Urke

pre 5 godina

Opel Astra G 1.7dti....kupljena nova, presla 400000...Od kvarova samo elektronika pumpe i ventil...200e..
Sve ostalo redovno, 2 x set kvacila i ostali potrosni delovi.
Najbolji odnos ulozeno, dobijeno..
Uvek bilo i bice.
Astra H 1.7cdti 101ks, protokomer i ventil na turbini, 150e...nikakav drugi kvar.

Nizozemljak

pre 5 godina

Kupio sam 500L 1.3 mjtd 2013. i to mi je prvi novi automobil. Nisam se pokajao do trenutka kad sam napustio zemlju i pokusao da ga prodam. Ako ima zainteresovanih pisite? dolazim za praznike...
(Fiat 500L, 08. april 2019 20:14)

Uh, ne znam gde si ali ja ovde u Holandiji za poslednjih 6 godina video tacno 3 komada 500L. Fiati koje dosta vidjam su obican 500, Panda i Doblo. Sada je tu i tamo poceo da se pojavljuje i 500X ali retko. Generalno druge modele bi ovde retko ko kupio, ima mnogo boljih vozila za istu ili malo vecu cenu pa nisu konkurentni. Stila, Bravo i sl. mislim da nisam ni jedan ikada video sa domacim tablama, ne znam ni da li ih prodaju uopste ovde.

Swedenonline

pre 5 godina

Razlog što ovi autići gube najmanje je vezan sa generalnim kupovinom moći stanovnika i vezan je da zemljama i njihovom ekonomijom.
Kao jeftinija opcija za kupovinu u startu ih i manji pad čini atraktivnim kao polovnjake kod šire populacije te je automatski potražnja ta što diktira cenu.

U Švedskoj je Volvo najsigurnija kupovina iako košta puno više.
Jer robusna konstrukcija garantuje zadržan kvalitet koji se opire klimatskim uslovima.

Dakako da se situacija promenila u korist Golf/Clio klase sa dolaskom velikog broja izbeglica iz BiH i arapskog sveta, no i oni su usmereni na taj segment u prvim godinama po useljenju kad im je ekonomija ograničena socijalnim primanjima i sa zaposlenjem se vraćaju staroj ljubavi čineći ta auta kao drugi eventualno treći auto u porodici.
Bolno za mnoge ali istinito do koske. :(

zvezdarac

pre 5 godina

(Bojan, 9. april 2019 10:17)

Sve je to super samo što naći auto (naročito te klase) od 5 godina starosti i svega 65 hiljada km je... Teško. Možda ako se doda kec ispred 65...

Cinco Duros

pre 5 godina

@(Z, 9. april 2019 12:32) Zašto neko posle 9-10 meseci dana uz toliki pad cene prodaje auto? Nešto tu nije kako treba. Možda je prešao 100000km

Anon

pre 5 godina

Mogu da dam svoj primer. Uzeo sam auto pre nekih mesec dana. Imao sam budžet oko 20k evra za auto, i dugo sam razmišljao da li da uzmem novi ili polovan.

Uzeo sam na kraju BMW 318d, 2016. godište. Izašao me je 16k evra. Za iste pare sam mogao da uzmem neki manji auto skroz nov, ali mi se to ne isplati definitivno. Prva stvar, krupan sam čovek, treba mi mesta u autu. Drugo, vozim često između gradova, oko 3000-3500km mesečno, tako da mi treba nešto udobno i što mi pruža sigurnost na putu. Računam, kad budem prodavao BMW za 2-3 godine, kad ga doteram preko 200k km, neće izgubiti mnogo vrednosti, izgubiće mnogo manje nego nov auto. Jedan moj drug je uzeo novu Toyotu Korolu, platio ju je 18k evra, a sad trenutno vredi oko 12-13k evra, posle samo godinu i po dana.

John Gotty

pre 5 godina

Vozim Hyundai Getz na plin. Super mi je za grad. Poceo sam da razmialjam o Pezou 407 pa molim nekog ko ima iskustva sa istim da mi ostavi u komentaru. Hvala

čuj da ti kažem

pre 5 godina

Prvo da pitam "nebacara" a i ostale pošto vidim da ste mu nadavali pluseve. Kakve veze ima ako imaš kasko a neko te udari od pozadi i kriv je? Koliko znam njegovo osiguranje snosi štetu i sa njima moraš da se natezes, i drugo sve i da ti oprave naj bolji majstori to više nije to, čovek kaže da ga je platio 40k, posle toga ne vredi m
u preko 30k bez obzira na popravku. A što se tiče teme, živim u nemackoj i skoro sam kupio jaguar xe 25 t r sport 2017godiste za 37k a nov je koštao 71k, kupio sam ga direkt u Jaguar Deutschland i oni su bili prvi vlasnik i auto je prešlo manje od 2 (dve) hiljade km.fakticki novo, ali eto skoro dve godine staro. Auto je skoro u fulu, nema šta nema. Za te pare sa tom opremom u tom segmentu merc ili bmw je morao imati bar 50-60k na satu (audi i ne gledam), ja sam se odlučio za ovu varijantu. Šta mislite, isplati l
i se? Pozdrav

Majestyk

pre 5 godina

Ја ћу да се определим за млађи, ма шта већина мислила о томе.
(sempervivum, 08. april 2019 17:11)

Priča je o kupovini novog automobila. Promašio si temu.

Vlada

pre 5 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1527451#k30030130

@vozac demokrata

Nece biti da je bas tako u Sloveniji. Uzeo sam primer C5 Citroen, 2009 godiste..Od 2800 evra do 8200. Malo udaljeno od tvojih 1000 evra. Namerno nisam uzeo Passata u razmatranje.

zadnja cena 3400 evra.. 271000 km, 2.0 hdi karavan.. jedan od najjeftinijih u svom godistu
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=14086732&display=Citroen%20C5%20Tourer%202.0%20HDi%20Confort%20Avt.%20G...

Najsladji

pre 5 godina

"Naravno da je u pitanju istrazivanje za Srbiju. Nemci u SAD gube drasticno na ceni jer svi pokusavaju da ih se otarase posle lizinga i isteka garancije zbog skupih kvarova. Tamo su japanci ubedljivo najbolji sto se tice drzanja cene upravo zbog pouzdanosti. Kod nas je to nezamislivo ali je tako.
(Nemanja, 8. april 2019 15:06)"

Ovo je zabluda koja je mozda i bila istinita pre 10-15 godina, ali ne u poslednje vreme. Niti se Nemci nesto kvare posle lizinga, niti su Japanci imuni na kvarove. Ovde Subaru iz nekog kultnog razloga dobro drzi cenu, ali Toyota i Honda definitivno nemaju istu reputaciju kao ranije. Mazda, Nissan i Mitsubishi nikada nisu ni bili na istom nivou kad je rec o kvarovima. Takodje je zabluda da je jefitnije odrzavati Japance od Nemaca, ako poredite obicne sa obicnim i luksuzne sa luksuznim. Meni su Japanski automobili ruzni unutra, a vecina je ruzna i spolja. Mogu da podnesem Mazdu, ali recimo Toyotu ne bih kupio ni sa 25% popusta.

ja

pre 5 godina

Vozim Hyundai Getz na plin. Super mi je za grad. Poceo sam da razmialjam o Pezou 407 pa molim nekog ko ima iskustva sa istim da mi ostavi u komentaru. Hvala
(John Gotty, 08. april 2019 23:29)

Slatko sam se navozao sa 2.0 hdi, udoban dobar auto. Ali posle 200.000 km počinju problemi i mislim da je za izbegavanje jer ne verujem da ima primeraka sa manje km. Minus su loši farovi i loši lcd displeji, a nikako uzeti prve serije sa Sagem elektronikom, već Bosch. Plus je udobnost, potrošnja ( Amsterdam - beograd ali stvarno pun gas, po nemačkoj 200 km/h gde god može A, HU i SRB oko 160) 6,2 lit prosek.

Dvica buraz

pre 5 godina

Redakcijo,uznemirili ste nam "alfiste" 😊! Najjace mi je kad su stavili ovu Djuliju ili kako se vec zove ova Alfa sto je kostala kad je izasla 53 'iljade jevreja,a i dalje drzi cenu na 25 ili 30 'iljade jevreja i oni tako napumpaju cenu brzinski jer znaju da ce za godinu dve kostati ista takva Alfa 12 'iljade , a ne vredi vise od 20 'iljade nova 😁

jesam.ba

pre 5 godina

Ne znam.za druge ali kupujem autoc segmenta za npr 10.000 eur. Tek onda valjda biram model u zavisnosti od ponude. P.s. da li je astra 2015 sa 43000 bas polovno auto?

Aca

pre 5 godina

Moj audi star 20 god je bolji i kvalitetniji i sahranice ta nova kola, 307,000km na satu ide ko lud nikad me nije ostavio na putu :) samo redovni servisi

Skepsa

pre 5 godina

Mercedes, Audi i BMW dobro drže cenu? Šalite se? Pogledajte koliko koštaju nova E klasa, BMW 5 pa uporedite sa polovnjacima starim 10 godina. Vrede jedva četvrtinu početne cene! Da ne govorim o S klasi, ona ne vredi ni petinu koliko je koštala nova.

cune

pre 5 godina

@Aca
Drže bogami,i to tako dobro da stoje na tim istim oglasima u nedogled jer ih niko neće a ovde se kunu u njih. Uostalom tema nisi ti sa svojim ličnim frustracijama nego novo i polovno.

hm

pre 5 godina

@Business Ambition komercijalista

Taj Avensis je izgbio na vrednosti otprilike 40% za četiri godine, što ne možemo da svrstamo u visok stepen gubitka vrednosti. I verovatno će, uz možda manju korekciju cene, relativno lako naći kupca. A ko je prodavao nekog većeg Renoa, ili bilo kakvu Kiu, zna kako to teško ide.

vRS

pre 5 godina

od prije mjesec dana kupljena Skoda Octavia vRS TDi ,sa 65 000km na satu,godina 2015,full oprema ,DSG, 2 seta alu felgi i guma, placena 16 000 €,ali sam uspio dobiti jos dodatnu godinu garancije (ima sad dvije godine garancije) i svi mi kazu da sam dobro prosao...jer su inace cijene istoj od 17000 pa na gore...zivim u Bavarskoj...

Nikola Mudic

pre 5 godina

Vidim da ima mnogo filozofa ovde. Da li ste svi sigurni da biste vozili nov auto, sve i da vam ga neko pokloni? Odete na sajam, odaberete sebi auto na poklon i mislite da ste otisli kuci srecni? Znate li sta znaci i koliko kosta redovno odrzavanje u garantnom roku novog auta? Mislite da je pametno voziti ga bez kaska? Sigurni ste da vam se mora dopasti boja iz ponudjene game novih? Ne biste upgradeovali muziku, posto vam ona nije prioritet (znate da nije dozvoljeno sa novim automobilima u garanciji)? Cipovali biste nov auto i izgubili garanciju? I dalje naglasavam da vam je auto dat na poklin, ali NIKAKO ZBOG PREPRODAjE, VEC ISKLJUCIVO ZA EKSPLOATACIJU. Odaberite auto koji zelite da vam poklone i sastavite malo matematiku. Mislite o tome

čuj da ti kažem

pre 5 godina

Rhunchynoi, 09. april 2019 14:54) Jok druže, iskesiro sam ga. A i po toj računici što si rekao bio bi desetak hiljada jeftiniji. Ja sam uvek za to da se auto iskesira (sad dal da uzmeš neovisno kredit u banci ili imaš lovu) nego da se uzima na te lizinge,financirunge... Prvo papiri od auta su kod tebe i uvek možeš da ga prodas ako si u frci, i drugo velike su im kamate. A uzeo sam ga u British Cars Laandtsut

Big G

pre 5 godina

Ako se neko odluci da kupi polovni kompaktni automobil preporucio bih svakome seat leona druge generacije,ova treca aktuelna generacija mi se takodje veoma dopada,a cetvrta koja izlazi krajem 2019-e ce biti takodje dizajnerski lepa,sto se tice enterijera a i spoljasnosti...

C i n i k

pre 5 godina

Samo nemacki auto moze da drzi cenu.Ostalo je vise nego gubitak.Dal nov ili polovan,to je stvar budzeta.
Ali kupovina auta takodje je investicija.Nekom je i 3000 mnogo a nekom je i 30 000 sitnica. Ali uvek je kupovina auta investicija,i zato svako ko vodi racuna o svojim parama/investiciji, gleda da izgubi sto manje.
To je realno moguce samo sa nemackim brendovima,BMW,Daimler,VW...

Profesor

pre 3 godine

Koga interesuje samo.neka pogleda oglase bilo koje. I odmah se vidi i zna da francuzima i italijanima pada cijena nenormalno brzo a njemcima se drzi godinama ista cijena ponekad i bude veca kasnije naravni zbog potraznje i ponude. Ja sam 2016 godine kupio passata 2006 godiste za 5450 eura. Pogledajte sada cijene tom pasatu. Makar ovdje u Crnoj Gori isto kao prije 4-5 godina. Sta to znaci? Naravno da je auto kvalitetan lijep izdrzljiv. A imao sam renault megan 2004 godiste. Kupio sam ga 2012 godine za 4.500 eura. 2015 sam isti taj megan jedva prodao za 1750 eura. Ovo je sve čista i ziva istina. Naci izgubio sam puno. Passata sam zamijenio za skodu superb 2010 godiste i 2019 godine passat mi je uracunat 5300 eura. Dodao sam jos 3.000 eura za skodu superb. Koja je isto kao passat avion automobil. Tako da iz svog iskustva nikada vise nebih kupio francisko auto ili nedaj boze italijana. Samo Njemac ili eventualno Japanac, Englez, Svedski Volvo takodje. Ali sve u svemu VW je auto za balkance kao stvoreno. Jos sada COMMON RAIL motori ih ljepote. Isto bih pohvalio Mercedes Benz jer imam C klassu iz 2001 godine automatik. To auto je tenk. Znaci tako je izrazen kvalitet cijelog auta da se jednostavno osjecas siguran.

business ambition komercijalita

pre 5 godina

@Business Ambition komercijalista

Taj Avensis je izgbio na vrednosti otprilike 40% za četiri godine, što ne možemo da svrstamo u visok stepen gubitka vrednosti. I verovatno će, uz možda manju korekciju cene, relativno lako naći kupca. A ko je prodavao nekog većeg Renoa, ili bilo kakvu Kiu, zna kako to teško ide.
(hm, 9. april 2019 09:20)

Taj domaći avensis je oglašen sa početnom prodajnom cenom koja je jako blizu onoga što kaže katalog AMSS-a o prosečnoj preostaloj vrednosti (svih vozila), a biće verovatno prodat upravo po onome što i kaže katalog AMSS-a (da posle 4 godine vredi 54%).
Zato su onaj domaći dizel auris i dizel corolla oglašeni možda čak i ispod prosečne cene AMSS-a.
A pošto će da se i prodaju, možemo samo da pretpostavljamo. Mada, kada pogledaš oglase "prodat u prethodna 24 časa", vidiš, npr. i PRODAT domaći Avensis dizel, iz 2010, sa početnom cenom 5.000 ("cena nije fiksna" ). https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/12316302/toyota-avensis-d-4d-luna
Katalog AMSS kaže da sa 9 godina vozilo u proseku vredi 24%, a taj avensis (čak da je prodat za 5.000) je otišao dosta ispod 24%.

Rambo

pre 3 godine

Ko ima imalo mozga i kupuje auto da ga vozi vise godina-kupice Japanca. A ko drhti za svaki izgubljen evro i cim kupi auto odmah racuna koliko ce izgubiti za 2 godine-kupice Nemca.

UniRent

pre 5 godina

Kao što je napisano u tekstu najbolje cenu drže, logično, najtraženiji automobili – mali gradski automobili, a slede kompakti i srednja klasa.

once

pre 4 godine

Kupio prije 7 dana C 220 T, AMG Line, Juni 2018 god. Prešao 15800 km. Cijena novog 56000€, ja ga kupio za 34000€. Zimske gume na aluminijskim felnama i 430€ je sve što sam dodatno mogao da izvučem od auto kuće...
(ups, 09. april 2019 09:28)
Bravo, kupio si test vozilo, koje je jahao ko je stigao, kao da je prešao 250.000km, razrađen pod punim gasom, grejan na hladan start na 5000 obrtaja....vozila sa tako malim brojem km a polovna strogo izbegavati, ali tebi želim da te dobro služi ....

botovi stop

pre 4 godine

Na ostrvu sam. Nije samo hladno nego duva jeziv vetar.
Gore nego kosava. Sa sve vlagom koja se uvlaci u kosti.
(brrrrr, 30. decembar 2019 13:58)

Kia samo 1.6. benzin. Nebitno godiste. Ostalo onako...

Marko G

pre 5 godina

Crn Audi A6 3.0 TDI Quattro je najbolja kupovina. Ne pada cena mnogo kod C6 generacije, C7 ce da opadne ubrzo. Svejedno koje generacije auto je brutalan, zver na putu. Nanize kolonu automobila na ibarskoj najlaganije.

Pozdrav iz Minhena

pre 5 godina

Evo moj primer, stvarno mi nije problem da odem u salon I kupim nov automobil. Ratu prakticno I ne osetim...Ali zasto bih to uradio??? Koja je poenta? Poslednji auto koji sam kupio, u trenutku kupovine bio je star 3.5 godine, vrednost 45% novog!!!! Mazda Cx5. Bolji mi ne treba. Najgluplje bacanje para je kada se kupi nov automobil.

Djuro

pre 5 godina

Novo auto se ne isplati. Jako puno gubi na vrednosti. Najbolja kupovina su BMW i Mercedes do 3 godine starosti. Prodate ih posle 3 godine za skoro iste pare.
Nikada mi neće biti jasni ljudi koji kupe novu Dačiju ili francusko auto - to čim isteraš iz salona izgubi 30% vrednosti, posle prve dve godine ne vredi više od 40%, ako i toliko.

Milutin

pre 5 godina

Mnogo je loša prodaja novih kola u Srbiji. Nova kola kupuju oni koji leče komplekse. Ili oni koji imaju platu preko 3.000 evra, a takvih je jako malo. Nova kola su osetljivija na loše gorivo, puteve. Morate na preskupi ovlašćeni servis. I na kraju nov je polovan, čim ga isteraš iz salona. Što bi neko vozio novu, slabu kantu za 15 000 e, kad može da kupiti par godina star vrhunski auto. ako ne par godina, onda 4 godine star. Nov se auto isplati ako prelazite preko 50 000 km godišnje.

realno

pre 5 godina

Kupiti novo je promasaj.Auto 2-4 god star sa tacnom istorijom odrzavanja je najbolja kupovina sto se kalkulacije tice.I kupovao sam da je ko casa a i prodavao da je kao nov posle 4-5 god.

Kurbla

pre 5 godina

Kopovina novog automobila je čista glupost u Srbiji, ja sam kupio i na 40.000 km me udario indijanac sa poluispravnim automobilom otpozadi i ćao auto. Samo MOSKVIČ za Srbiju.

Aca

pre 5 godina

Moj audi star 20 god je bolji i kvalitetniji i sahranice ta nova kola, 307,000km na satu ide ko lud nikad me nije ostavio na putu :) samo redovni servisi

rog

pre 5 godina

Da biste kupili polovnjak neko taj automobil mora da kupi nov,zamislite da svi odluče da kupuju samo polovnjake
(x, 08. april 2019 14:19)

Tako je! Ja sam za da vi kupujete nove automobile i prodajete meni posle 2 godine za 40-50% manje.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Cene automobila su toliko besmisleno visoke,da je postalo idiotski kupovati nova vozila.
Sa druge strane,kupovina polovnih vozila sa Zapada je jos veci idiotizam,jer su ona po pravilu za kratko vreme presla neverovatne kolicine km.

Po mom misljenju,najbolja su vozila u rangu od 10 do 15 000 evra,jer se u njih ugradjuje iskljucivo poznate i isprobane tehnologije,koje se koriste kod mnostva drugih modela,sto ih cini pouzdanom i jeftinom,sa elektronikom je ista prica,koje ima znatno manje nego kod skupljih modela,dovoljno su udobna i prakticna,te ih je uzivanje koristiti.
Ovo su razloi zasto je Reno napravio neverovatan uspeh sa Dacijom,gde su ponudili vozila sa starijim tehnologijama,koja dele iste platforme,po nizim cenama.

Sto se tice popularnosti Nemackih vozila u Srbiji,to je poznata stvar,ali nazalost i pogresna.
Nemacka vozila se ni u cemu ne razlikuju od bilo kojih drugih vozila iz iste cenovne klase,osim po ceni,a neretko su i losija,posebno od japanaca.
Sva vozila na trzistu imaju ugradjene delove sa planiranim zastarevanjem,tako da imaju slicne servisne turnuse i delovi gotovo isto kostaju,osim ako nije premijum model u pitanju.

Da sam uzimam novi auto,to bi bio C3 kaktus,koji savrseno odgovara mojim potrebama,a i navikao sam se na Francuska vozila,posto ih vozim vec decenijama,a nisam im nasao neke zamerke,koje ne ih nasao i kod bilo kojih drugih proizvodjaca.

hehe

pre 5 godina

att "Cekaj samo da iskokam kokice... Moze sada! Pocnite strucnjaci!"

A Ti strucnjace koji se hranis kokicama i `lebom bolje idi radi nesto da pojacas ishranu....

Bane

pre 5 godina

Ustvari vrlo je prosto,ko ima za novi kupiće novi i neće ništa razmišljati šta god uzeo,a nama ostalima ostaje da skupljamo mrvice sa stola koje ostanu ! A te sirotinjske fore da imam nebi,te gubi čim ga isteraš iz salona i sl.Koga bre briga za to,ako može sav se uzrujao što gubi ne znam koliko procenata za par godina.Uostalom šta bi mi vozili da neko nekupi novo ?
(kimi, 08. april 2019 14:53)

Uvek volim kad neko ko mema tumaci i tvrdi kako se ponasaju oni koji imaju.
Ne, upravo suprotno, psihologija bogatih je takva da imaju toliko novca da oni iskljucivo gledaju koliko ce ih nesto ukupno izaci i sta im je isplativije, dok recimo oni koji nemaju se najvise plase nepredvidjenih troskova. Kako to funkcionise u praksi, privatnik koji ima recimo 100.000 evra na racunu, on nece otici i kupiti nov recimo Mercrdes E klase i dati preko 60.000 evra za njega, vec ce kupiti E klasu staru godinu ili dve sa 40.000 km na satu za 30.000 evra. Nece kipiti ni onu za 17.000 staru 5 godina koja ima 600.000 na satu samo da bi vozio Mecku i racunace ovako. Platio sam auto koji za tu klasu nit je star nit je mnogo presao 30.000 umesto 60.000 i 30.000 mi je ostalo u dzepu...na tom autu tog godista nista se nece kvariti dok planiram da ga vozim a nece nastaviti tako drasticno ni da gubi na ceni a ako se nesto skupo i pokvari opet nece kostati toliko kolika je razlika. A ko nema vec ima par hiljada evra i kakvu takvu platu e on racuna da je bolje da umesto za te pare kupi nekog krsa koji ce postati rupa bez dna da te pare za ucesce, pa placa neku raticu, ima 7 godina garancije i on je napravio konstrukciju da se sacuva nepredvidjenog troska koji nebi imao odakle da izfinansira ili bi ga zakopao.

"Arteon ima veću tehnologiju..."

pre 5 godina

Nema dalje, rešio sam i ja da postanem pravi muškarac.
Neću kupiti novu Alfu zato što mi se sviđa.
Kupiću Narodni Auto jer ne gubi na vrednosti i ima izuzetne zazore i materijale pa će se za tili čas pobrisati ručkovi koje ću povraćati po njegovoj instrument tabli, svakog dana kada sednem u njega.
Moram i ja kao svi drugi, zamisli da mi se smeju.

Kurbla

pre 5 godina

Kopovina novog automobila je čista glupost u Srbiji, ja sam kupio i na 40.000 km me udario indijanac sa poluispravnim automobilom otpozadi i ćao auto. Samo MOSKVIČ za Srbiju.

skene

pre 5 godina

Jeste, novo je novo. 15 godina si miran.
Moj kalos ima toliko, redovno odrzavan i samo ja ga vozim. Od vecih kvarova nista bitno. Od prvog dana je samnom i ne planiram da ga prodam sve dok me sluzi.
Ko misli da moze nov auto posle 10 godiba da proda za neku paru grdno se vara. Novo kupis i vozis dok se ne raspadbe...
Po meni je to najbolja i najpametnija investicija. Naravno ko ima para.

FK2

pre 5 godina

Kupiti nov auto u Srbiji je potpuni promasaj. Bez obzira na "osecaj novog" ili pad vrednosti, ovakvi putevi i divljaci na istim (i pored njih), cine vas nov auto VRLO polovnim za godinu dana. Cak i kada ga redovno odrzavate i ribate, cak i kada imate garazu... broj rupa, lezecih policajaca, ogrebotina od kretena i udaraca na parkinzima je neverovatan. Prosto NEMAS nacin da sacuvas auto osim ako ne zivis u selu i drzis ga u garazi koja je kilometar daleko od besnih klinaca i starleta u dzipovima.
Nov auto u Beogradu je za 15 dana polovan auto koji si platio kao nov - bacanje para i kidanje zivaca!

Kurbla

pre 5 godina

Kopovina novog automobila je čista glupost u Srbiji, ja sam kupio i na 40.000 km me udario indijanac sa poluispravnim automobilom otpozadi i ćao auto. Samo MOSKVIČ za Srbiju.

Petar

pre 5 godina

Da biste kupili polovnjak neko taj automobil mora da kupi nov,zamislite da svi odluče da kupuju samo polovnjake
(x, 08. april 2019 14:19)

Tako je! Ja sam za da vi kupujete nove automobile i prodajete meni posle 2 godine za 40-50% manje

Jeste, kako da ne. Baš će neko da kupi nov auto i da ga proda tebi posle dve godine. To ne postoji.
Ovo što se kod nas uvozi kao "mlado", staro 4-5 gofina, tome je duša uzeta. To samo lud čovek može da kupi.

bakica

pre 5 godina

Gospodo AR Stelvio QF je pesma za Macana. Macan je sminka i samo ime Porsea a Alfica je zadovoljstvo voznje, izgleda, nikad ti dosta...Kao najlepsa zena. A moras i da platis za nju plus i da benzin placas. Sve kao da si sa modelom verujte mi.

Anon

pre 5 godina

Mogu da dam svoj primer. Uzeo sam auto pre nekih mesec dana. Imao sam budžet oko 20k evra za auto, i dugo sam razmišljao da li da uzmem novi ili polovan.

Uzeo sam na kraju BMW 318d, 2016. godište. Izašao me je 16k evra. Za iste pare sam mogao da uzmem neki manji auto skroz nov, ali mi se to ne isplati definitivno. Prva stvar, krupan sam čovek, treba mi mesta u autu. Drugo, vozim često između gradova, oko 3000-3500km mesečno, tako da mi treba nešto udobno i što mi pruža sigurnost na putu. Računam, kad budem prodavao BMW za 2-3 godine, kad ga doteram preko 200k km, neće izgubiti mnogo vrednosti, izgubiće mnogo manje nego nov auto. Jedan moj drug je uzeo novu Toyotu Korolu, platio ju je 18k evra, a sad trenutno vredi oko 12-13k evra, posle samo godinu i po dana.

ракеташ

pre 5 godina

Problem je naravno u novcu. Ipak ogromna većina naših ljudi nema novca za kupovinu željenog auta. Mnogi od nas, tu ubrajam i sebe, mogu da kupe neki nov auto od 10-15k evra ali takav auto ne zadovoljava moje prohteve. To su obično manji gradski auti koji mene ne privlače iz mnogih pa i banalnih razloga, jednostavno sam krupan čovek i mali auti ne dolaze u obzir. Za ono što meni treba mora se izdvojiti više novca, 25-30k evra i tu onda dolaze polovnjaci od 8-12k.

rumenige

pre 5 godina

ovde jedan kaze: "nisu mi pare problem mogu da kupim nov auto ali kupujem 3-4 godine stare sto da bacam pare".... da ti pare nisu problem prvo ne bi pisao ovde u ovom clanku, drugo kao gospodin bi otisao u salon kupio nov auto a po isteku garancije bi dopatio za novi i tako dok si ziv bi vozio nov auto.... i nebi digitron palio svaki cas za sve i svasta...

C i n i k

pre 5 godina

Samo nemacki auto moze da drzi cenu.Ostalo je vise nego gubitak.Dal nov ili polovan,to je stvar budzeta.
Ali kupovina auta takodje je investicija.Nekom je i 3000 mnogo a nekom je i 30 000 sitnica. Ali uvek je kupovina auta investicija,i zato svako ko vodi racuna o svojim parama/investiciji, gleda da izgubi sto manje.
To je realno moguce samo sa nemackim brendovima,BMW,Daimler,VW...

Sijuks

pre 5 godina

Nikad vise necu kupiti polovan auto. Kad ja prodam, vi kombinujte kako vam se isplati da ga preprodajete. Danas je samo nov auto -auto. Taj rezon zasnovan na imanju i nemanju i ubedjivanju drugih da su bolji polovni automobili od novih je glup. Seoska politika. Ti kalkuliši cenu, a ja cu da se vozim u novom i uzivacu.

noname

pre 5 godina

Sta fali Stelviu?Prelep auto i verujem da je vrhunskog kvaliteta.Alfe su uvek bile visoko kvalitetne ako izuzmemo vesanje i pustite se tih narodnih prica.Drugar kupio cuvenog Golfa pa mu riknuo motor....

jesam.ba

pre 5 godina

Ne znam.za druge ali kupujem autoc segmenta za npr 10.000 eur. Tek onda valjda biram model u zavisnosti od ponude. P.s. da li je astra 2015 sa 43000 bas polovno auto?

jaretina

pre 5 godina

fiat croma za 4000e 2010 godiste, auto koji je nov u toj opremi kostao 28500e, po meni odlicna kupovina, 8 godina star, izgubio 70-80% vrednosti, ono sti meni treba.
(Vule, 09. april 2019 13:59)
spremi još 4.000 za generalnu motora i popravke.
malo je skup za 8.000€, ali ako neko voli...

Pera

pre 5 godina

Hit su mi ti komentari kako novom autu cena padne 30% kada se izveze iz salona. Gospodo, ako kupujem nov auto, kupujem ga da ga vozim dok god ide, a ne da ga prodam posle 6 meseci, AMAN!

10ka

pre 5 godina

Da imam novca, kao što nemam, kupio bih G klasu- onu kocku. Taj auto bi me služio dok sam živ u to sam ubeđen. Znam nekome je ružan ali meni je fantastičan.

Жоржо

pre 5 godina

Половњаци су закон и то што јефтинији то бољи. Ионако све што даш за кола су бачене паре, боље их је проћердати.

Majestyk

pre 5 godina

alfa stelvia za 5 godina izgubi 50 posto,a taj auto se i ne proizvodi 5 god.Pa sada da vam verujemo
(jovan, 08. april 2019 16:45)

Vredeće možda 50%, ako bude ispravan posle 5 godina.

rog

pre 5 godina

Da biste kupili polovnjak neko taj automobil mora da kupi nov,zamislite da svi odluče da kupuju samo polovnjake 
(x, 08. april 2019 14:19) 

Tako je! Ja sam za da vi kupujete nove automobile i prodajete meni posle 2 godine za 40-50% manje 

Jeste, kako da ne. Baš će neko da kupi nov auto i da ga proda tebi posle dve godine. To ne postoji. 
Ovo što se kod nas uvozi kao "mlado", staro 4-5 gofina, tome je duša uzeta. To samo lud čovek može da kupi.
(Petar, 08. april 2019 15:28)

Evo ja kupio zadnja dva automobila stara 2 i 1.5 godinu. Oba su u dalje bila u fabrickoj garanciji kupljena kod nas sa urednom servisnom istorijom i oba me sluzila odlicno godinama a platio 60-65% cene novog. Ali dobro, vise verujem tebi.

John Gotty

pre 5 godina

Vozim Hyundai Getz na plin. Super mi je za grad. Poceo sam da razmialjam o Pezou 407 pa molim nekog ko ima iskustva sa istim da mi ostavi u komentaru. Hvala

Big G

pre 5 godina

Ako se neko odluci da kupi polovni kompaktni automobil preporucio bih svakome seat leona druge generacije,ova treca aktuelna generacija mi se takodje veoma dopada,a cetvrta koja izlazi krajem 2019-e ce biti takodje dizajnerski lepa,sto se tice enterijera a i spoljasnosti...

Milojko bre!

pre 5 godina

@Bojan: sjajna ti je računuca samo kada bi još i bila tačna. Opel stariji od pet godina nema šanse da nema kvarova i to ozbiljnijih do 10 godine i kilometraže koji navodiš, da ne pričamo da to posle 5 godine nije auto za duža putovanja sa familijom pošto postoji velika verovatnoća da stane pored puta. Takodje ne razumem da neko tri puta uzastopce kupuje samo Opel Insigniju i to novu i tri puta je prodaje posle 5 godina tebi da je vozis jos 5 godina uz “sitna ulaganja”. Lepo je sanjati i biti u pravu, ali ovo prosto nije istina, vozio sam opel 3 puta po 6-7 godina (znaci bar 15 godina ukupno) i novog iz salona i polovnog i samo mogu da kažem - nikada više!

VBoss

pre 5 godina

Masserati Grand Tourismo izgubi skoro 100k$ za pet godina.Sjajna kupovina kao polovnjaka s'obzirom na prefinjen stil(godinama nepromenjen)i ferrarijev V8 motor(najbolji zvuk bez premca) u moru Mercedesa,Audi i sl.

Dvica buraz

pre 5 godina

Redakcijo,uznemirili ste nam "alfiste" 😊! Najjace mi je kad su stavili ovu Djuliju ili kako se vec zove ova Alfa sto je kostala kad je izasla 53 'iljade jevreja,a i dalje drzi cenu na 25 ili 30 'iljade jevreja i oni tako napumpaju cenu brzinski jer znaju da ce za godinu dve kostati ista takva Alfa 12 'iljade , a ne vredi vise od 20 'iljade nova 😁

Aleks

pre 5 godina

Jeste, novo je novo. 15 godina si miran.
Moj kalos ima toliko, redovno odrzavan i samo ja ga vozim. Od vecih kvarova nista bitno. Od prvog dana je samnom i ne planiram da ga prodam sve dok me sluzi.
Ko misli da moze nov auto posle 10 godiba da proda za neku paru grdno se vara. Novo kupis i vozis dok se ne raspadbe...
Po meni je to najbolja i najpametnija investicija. Naravno ko ima para.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (skene, 8. april 2019 13:22)

Ko ima dobru platu i nije mu problem da je uvek pod kreditom, kupi jednom nov auto na 7 godina kredit, posle toga svakih 7 godina, proda taj, ima za ucesce, digne kredit i tera dalje nov auto dok ne isplati taj kredit... Jeste, non stop si u kreditu, ali non stop si u novom autu. Majstor, ne poznajes tu rec, a tek nemas pojma sta je dizna, turbina, klapna, spona, EGR ventil, zamajac...

Sijuks

pre 5 godina

Vozio sam folksvagene 30 godina. Sada vozim FIAT 500 L. Zadovoljniji sam sa Fiatom. Ima mi komsija fensi dzip, Range Rover, nov, moj FIAT ima duplo vise opreme, a motor mu je multijet. Stalo jednom 6 odraslih osoba unutra. Ne postoji auto sa boljom kompozicijom prostora. Znam, probao sve. Dok ga ima kupovacu ga, kad ne bude, Volvo xc 60. Nikad vise Nemca, gastarbajterski auto, ne moze da pridje japancima po kvalitetu. Luksuzni audiji se kvare kao i svi drugi, ali ne mozes da udjes u servis bez 1000 evra kada je nov, a Lexus ga sije u svemu. Ali nije cool za dzibere sa naocarima i trecim stepenom.

vRS

pre 5 godina

od prije mjesec dana kupljena Skoda Octavia vRS TDi ,sa 65 000km na satu,godina 2015,full oprema ,DSG, 2 seta alu felgi i guma, placena 16 000 €,ali sam uspio dobiti jos dodatnu godinu garancije (ima sad dvije godine garancije) i svi mi kazu da sam dobro prosao...jer su inace cijene istoj od 17000 pa na gore...zivim u Bavarskoj...

Metropola

pre 5 godina

Srbija nikako ne može biti reper, jer u mentalnom smislu svi još misle da je Golf auto prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Pa ako ne Golf, onda Škoda! Obzirom da ni Mercedes nije više što je nekad bio, jer i Mečku pokreću motori proizvedeni u Pežou, zaista mišlju prosečnog Srbina je irelevantni! Ja sad potpisujemo da je Opel oduvek bio bolji od VW, a da ne pričamo o Fordu, Mazdi, Nisanu, pa Boga mi i Kia vozilima.
(Владимир, 08. april 2019 19:07)... po cemu su bolji? Cemu ovako pausalne i generalizovane konstatacije??? Ne vozim golfa ali to je NAJBOLJI Evropski auto u klasi, gledajuci naravno jedino relevantno merilo, a to je PRODAJA! Sve ostalo su licni afiniteti i to je ok, samo nemoj svoditi golfa na Srbiju i Bosnu! Ono sto vazi za ljude sa nasih prostora je da uzimaju stvari zdravo za gotovo, dobar je golf ali nije mnogo bolji od ostalih a obicno je skuplji, prema tome malo ukljuciti mozak nije na odmet!

doktor

pre 5 godina

Da li postoji iko ko razmislja ovako?
Npr kupite nov auto od 30.000e,vozite ga 4-5god i prodate ga npr za 17.000e. Shvatate li vi da vas taj auto nije kostao 30.000e nego 13.000e,jer ste 17.000e povratili na prodaji auta. Iz ove perspektive,i ne deluje toliko glupo kupiti nov auto,zar ne? Veliki pozz

kole

pre 5 godina

@ rani
Ako si zaista za 4 godine presao 150.000 km onda ti grbacis sa tim autom i tebi treba novo. Moras da shvatis da ima puno ljudi koji godisnje predju manje od 10.000 km i za njih je nov auto losa kupovina, narocito ako imaju niska mesecna primanja. Imam kolege koji su se zaleteli i kupili novo na kredit, a onda grcajuci u dugovima nisu imali para da ih voze. Po isteku kredita ta vozila su presla po 30-40.000 km. Ja kupujem polovnjake 7-8 godina stare, vozim 2-3 godine i tako u krug. Nekada sam preprodavao kola i radio u servisu, pa znam da izaberem dobar primerak. Bude tu kvarova i problema, ali to je smesno u odnosu na strahoviti gubitak vrednosti novog auta. Auto koji je placen 20.000 posle godinu dana ni u ludilu ne dobijes vise od 14.000.

EU Citizen

pre 5 godina

Ako ne vozite auta na firmu i kao poreski trošak, ili ako ne prelazite nekoliko desetina hiljada kilometara godišnje i u autu provodite dobar komad života, apsolutno je suludo kupovati nov auto. Ja to nikada ne bih radio da nemam firmu i da jednostavno nije bolje voziti nova dobra kola nego dati novac nekom državnom lopovu i reketašu da veći deo pokrade sa svojim crony drugarima iz "prijateljskih" firmi a manji deo potroši na svoju parazitsku glasačku mašineriju. Naravno da je lep osećaj sesti u nov auto, ali razlika u ceni je prosto za to kratkotrajno zadovolkstvo prevelika ako autom ne rešavate neke druge probleme sa statusom ili samopouzdanjem, :) a mislim da su već par decenija automobili, naročito japanski i korejski, dovoljno kvalitetni, da ako ne prelazite po 50 hiljada godišnje i nađete dobar polovan auto malo više klase sa, recimo, 80 do 150 hiljada kilometara i star od tri do pet godina, a toga po zapadnoj Evropi ima dosta, samo, naravno, ne za ispod deset hiljada na koliko građani Srbije zbog kupovne moći uglavnom ciljaju, a problem je i što se većina ljudi ne razume u automobile i ne govori strane jezike da ode sama da kupi, možete da ga vozite još nekoliko godina uz minimalne dodatne troškove i ulaganja, ako ga redovno i kvalitetno održavate.

hersascha

pre 5 godina

"Generalno gledano, cenu najbolje drže nemački automobila (istraživanja se odnose na naš region)"
Ovo sam namerno izdvojio zbog FAMOZNOG vw programa. Mislim da nema Balkana a posebno Bih i Srbije i Crne Gore ne bi vw imao rejting takav uopste :)
Neopravdano VISOKA cena vw vozila, nisu losa ali ne vrede toliko a pri tom su jedna od skupljih vozila za odrzavanje a o tome recimo se ne polemise a jako je bitno.

sempervivum

pre 5 godina

Па ја не купујем ауто да бих га одмах препродао, већ да бих га возио бар неколико година. Аутомобили који не губе на вредности су у старту веома скупи и мислим да та разлика у цени неће бити после надокнађена приликом препродаје.
Рецимо, за исте паре могу да купим Меган 2012. или Голф 2008. Ја ћу да се определим за млађи, ма шта већина мислила о томе.

Pobednik

pre 5 godina

Kupiti nov auto u Srbiji je potpuni promasaj. Bez obzira na "osecaj novog" ili pad vrednosti, ovakvi putevi i divljaci na istim (i pored njih), cine vas nov auto VRLO polovnim za godinu dana. Cak i kada ga redovno odrzavate i ribate, cak i kada imate garazu... broj rupa, lezecih policajaca, ogrebotina od kretena i udaraca na parkinzima je neverovatan. Prosto NEMAS nacin da sacuvas auto osim ako ne zivis u selu i drzis ga u garazi koja je kilometar daleko od besnih klinaca i starleta u dzipovima. 
Nov auto u Beogradu je za 15 dana polovan auto koji si platio kao nov - bacanje para i kidanje zivaca!
(FK2, 08. april 2019 16:30)
A kada kupiš polovan auto on nije još "polovniji" za godinu dana? Vidim da neke ljude nazivaš kretenima... Pretpostavljam da si ti jedan od onih 95% besprekornih i bezgrešnih vozača koji nikada nije ogrebao svoj ili tuđi auto nego je to uvek uradio neko tebi. E pa vidiš mene su grebali i ja sam grebao... To je normalno, to se dešava. Nije normalno da neko odustane od kupovine novog auta zato što će ga možda neko nekada očešati ili čuknuti. Ako kupujem nov auto, kupujem ga da bih ga vozio duže vreme a ne da bih ga prodao. Zato me gubitak njegove vrednosti ne zanima.

Nikola Mudic

pre 5 godina

Vidim da ima mnogo filozofa ovde. Da li ste svi sigurni da biste vozili nov auto, sve i da vam ga neko pokloni? Odete na sajam, odaberete sebi auto na poklon i mislite da ste otisli kuci srecni? Znate li sta znaci i koliko kosta redovno odrzavanje u garantnom roku novog auta? Mislite da je pametno voziti ga bez kaska? Sigurni ste da vam se mora dopasti boja iz ponudjene game novih? Ne biste upgradeovali muziku, posto vam ona nije prioritet (znate da nije dozvoljeno sa novim automobilima u garanciji)? Cipovali biste nov auto i izgubili garanciju? I dalje naglasavam da vam je auto dat na poklin, ali NIKAKO ZBOG PREPRODAjE, VEC ISKLJUCIVO ZA EKSPLOATACIJU. Odaberite auto koji zelite da vam poklone i sastavite malo matematiku. Mislite o tome

nebaCar

pre 5 godina

Kopovina novog automobila je čista glupost u Srbiji, ja sam kupio i na 40.000 km me udario indijanac sa poluispravnim automobilom otpozadi i ćao auto. Samo MOSKVIČ za Srbiju.
(Kurbla, 08. april 2019 13:59)

Još veća glupost je da ne uplatiš kasko za nov auto!

rade

pre 5 godina

(Nemci u SAD gube drasticno na ceni jer svi pokusavaju da ih se otarase posle lizinga i isteka garancije zbog skupih kvarova. (Nemanja, 8. april 2019 15:06))
Produzena garancija za Passat 4400$ a za Forestera 1500$. Nemci samo na lizing. Dva Nemca traju ko jedan Japanac. Kod mene u firmi, 70 dusa, ni jedan Nemac. Treba li bi nekog Bisanca da zaposlimo....

Over And Out

pre 5 godina

Srbija ne može da bude reper u bilo kakvom ozbiljnom istraživanju kada su u pitanju polovni automobili. Iz materijalnih i mentalnih razloga. Čak, iako na neki način "prekočimo" materijalnu barijeru, dolazimo do mentalnog stanja poštenog Srpskog domaćina u kome Nemački automobili sa svojim Češkim i Španskim derivatima, imaju efekat Pavlovljevog refleksa na pomen njihovih imena.

Rentabilno

pre 5 godina

Moj ciklus je obicno ovakav, kupim od prvog vlasnika auto star oko 5g (sa kilmoetrazom oko 50-60k), vozim ga 4-5g, prodam, pa opet iz pocetka. Ne gubi mnogo na ceni, a u tom periodu se obicno ne desavaju nikakvi ozbiljni kvarovi. Obzirom da ne lupam automobile, ulaganja u postojeci auto su smesna, a kad dodje vreme da se menja, dodam nekoliko somica i to je to. Uvek imas dobar i pouzdan auto neke srednje klase, a ne bacas pare.

ns ja

pre 5 godina

Za (ja, 9. april 2019 05:17) i tako ćeš da pametuješ sve dok jedanput ne natrčiš, i sve što si bio "pametan" vratiš natrag nebu... sve u svemu, za malo veći trošak uvek, ali uvek bih samo novo kupovao, i novo i kupujem (dok god se može)

Investira se u nekretnine, berzu itd, a ko ne može i nema, taj je osuđen da se valja u blatu i sluša budalaštine o nepostojećim doktorima, generalima i babama u penziji koji su samo u "štofanim pantalonama ulazili u auto", "samo na slave vozili" i milion drugih idiotskih gluposti od još gorih masnoprstih seljobera i neškolovanih prevaranata..

Najgorem šljamu i ološu dajete pare za krševe sa ofarbanim kožnim volanima i dugmićima, sa kolor ekranima, a plivajući zamajac, kaiševi, pločice i diskovi, spone, amortizeri i šolje, silen blokovi, generalka, i komplet struja sa računarom..itd.. vam se "smeše" čim izađete iza ćoška - a za iste pare možete i nov sandero/clio da kupite i da se vozite kao prava gospoda, bez strepnje hoćete li stići do Grčke, i da li će auto da prokuva i raspadne se dok čekate na granici...

Jbga, svako živi kako je vaspitan, pa čak i masnoprsta "gospoda" u crnim audijima, bmw-ima, mečkama.. masnim i garavim od dima, koje poznajete po klepetavom zvuku i čađavom smrdljivom tragu..

Dobro je da se uvede kontrola izduva, pa da se bar jedno 100.000 smrdljivih krševa nađe pod presom gde im je i bilo mesto kad su uneti u ovu siromašnu zemlju u kojoj žive veoma ograničeni i naivni siromašni (a iskompleksirani) ljudi

M

pre 5 godina

Stelvio za 5 godina izgubi 57 % vrednosti, a proizvodi se od 2016. Da li je to neka projekcija, i na osnovu cega je napravljena, ili se tako lupi odokativnom metodom, pa ako prodje prodje.

Ahtung

pre 5 godina

Nešto nisam stekao takav utisak za Alfu Đulijetu koja se prodaje po nemačkim placevima. Rado bih kupio jednu automatik dizelku od 120 ks, ali drže cene.

Владимир

pre 5 godina

Srbija nikako ne može biti reper, jer u mentalnom smislu svi još misle da je Golf auto prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Pa ako ne Golf, onda Škoda! Obzirom da ni Mercedes nije više što je nekad bio, jer i Mečku pokreću motori proizvedeni u Pežou, zaista mišlju prosečnog Srbina je irelevantni! Ja sad potpisujemo da je Opel oduvek bio bolji od VW, a da ne pričamo o Fordu, Mazdi, Nisanu, pa Boga mi i Kia vozilima.

montoya

pre 5 godina

auu sta sve procitah u komentarima ...nevera, pa imam potrebu da objasnim ovima sto nisu izasli iz Srbistana! Novo auto se kupuje 1x I na lease a ne za kesh kao kod nas...zatim se to isto auto za 2-3 godine uz doplatu zameni za novo u auto kuci a rata ostaje ista tako da uvek vozite novo auto I pod garancijom, drugo jedan rece da ih nema u oglasima...pa nema ih prijatelju upravo zbog ove zamene za novo sto sam napisao...ali ih itekako ima u auto kucama koje ih prodaju 10-30 dnevno I nemaju potrebu da ih stavljaju u oglase!

Najsladji

pre 5 godina

"Naravno da je u pitanju istrazivanje za Srbiju. Nemci u SAD gube drasticno na ceni jer svi pokusavaju da ih se otarase posle lizinga i isteka garancije zbog skupih kvarova. Tamo su japanci ubedljivo najbolji sto se tice drzanja cene upravo zbog pouzdanosti. Kod nas je to nezamislivo ali je tako.
(Nemanja, 8. april 2019 15:06)"

Ovo je zabluda koja je mozda i bila istinita pre 10-15 godina, ali ne u poslednje vreme. Niti se Nemci nesto kvare posle lizinga, niti su Japanci imuni na kvarove. Ovde Subaru iz nekog kultnog razloga dobro drzi cenu, ali Toyota i Honda definitivno nemaju istu reputaciju kao ranije. Mazda, Nissan i Mitsubishi nikada nisu ni bili na istom nivou kad je rec o kvarovima. Takodje je zabluda da je jefitnije odrzavati Japance od Nemaca, ako poredite obicne sa obicnim i luksuzne sa luksuznim. Meni su Japanski automobili ruzni unutra, a vecina je ruzna i spolja. Mogu da podnesem Mazdu, ali recimo Toyotu ne bih kupio ni sa 25% popusta.

Hrvoje

pre 5 godina

Ma boli me briga. Lova je tu da se trosi. Trenutno vozim Bmw 120i 2017 i cekam novu seriju 4 Gran Coupe. Stize drugo dijete pa treba vise mjesta.

vlasta

pre 5 godina

Od fauvea moraju da se ograde, pošto u regionu ima mitski status.
(Knjigoslav, 08. april 2019 14:07)
Posebno u Bosni. Tamo ko nema golfa dvojku nema pojma sta je auto. Eventualno, cetvorka moze da dodje u obzir. Sva ostala vozila su klasa ispod.

Boske

pre 5 godina

Kupovanje automobila nije uvijek stvar cijene ili ukusa, nego i principa. Na primjer, vrlo nerado nijemac, jos teze nov. Da ne koristim vremensku odredbu "nikad", jer...

Nikk

pre 5 godina

Iz iskustva mogu da kažem da definitivno nije istina da nemački brendovi drže na ceni.
Gube kao i svi ostali.
Ako hoćete brzo da prodate, ne možete dobro da prodate.

Vule

pre 5 godina

fiat croma za 4000e 2010 godiste, auto koji je nov u toj opremi kostao 28500e, po meni odlicna kupovina, 8 godina star, izgubio 70-80% vrednosti, ono sti meni treba.

Srdjan bg

pre 5 godina

Nisam baš siguran u ove podatke, slučajno pratim vrednosti polovnih FIAT 500, mislim da čak ni golfovi ne drže korak i to u sred Srbije!

www

pre 5 godina

Pozdrav iz Minhena@ Po tvojoj logici milioni ljudi su glupi što kupuju nove automobile, a ti si pametan. To je isto kao u vicu kada Mujo vozi nemačkim autoputem u kontra smeru...

rebro

pre 5 godina

Prosto obožavam kada nepismeni ljudi ostavljaju komentare. Jedan piše prisvojne prideve velikim slovom (Srpska, Češka, Španska), drugi piše "novo auto, francusko auto".
Nov auto (muški rod, a ne srednji) je najisplativiji jer ima GARANCIJU! Sve ostalo je nebitno. Svi kupujete nove mobilne telefone, nove cipele, nove pantalone, nove gaće i trubite kako je polovna odeća bolja od nove, ali "znate" da je bolje kupiti Mercedes star 10 godina nego nov Reno. To samo govori da ste opterećeni markom automobila, a ne njegovom svrhom.

ups

pre 5 godina

Čitam komentare i jedna stvar mi nije jasna! Gde se mogu kupiti polovni auti stari 2-4 god, bez ikakve mane ili problema sa 30-40% manjom cenom od novog ? Niko i nigde, pa ni na bogatom zapadu, ne baca tek tako teško zarađeni novac pa da posle par godina proda auto u bescenje !Nov auto je nov auto!
(shomyana, 08. april 2019 18:58)Kupio prije 7 dana C 220 T, AMG Line, Juni 2018 god. Prešao 15800 km. Cijena novog 56000€, ja ga kupio za 34000€. Zimske gume na aluminijskim felnama i 430€ je sve što sam dodatno mogao da izvučem od auto kuće...

Dr.Mabuzo

pre 5 godina

Da imam para vozio bih Mustang GT, a da imam mnoooogo para Citroen Ajkulu...
Auto se kupuje da kad ga vidis ,ba prvu kazes wow to je to.
Sve ostalo su kompromisi, pa ti se na kraju smuci

eh

pre 5 godina

Da se razumemo - ako se cimate oko toga da li ce neko da vam tresne auto na parkingu ili da vozite po rupama, onda jednostavno nemate dovoljno para :) da se ne lazemo, ljude koji su zaista bogati to uopste ne zanima.
Spadam u relativno bogatije stanovnistvo, imam para da kupim nov auto ali mi ne bi bilo svejedno ako upadnem u neku rupetinu. Zato sto nisam dovoljno bogat. I to je to.

rani

pre 5 godina

Ja sam pre cetri godine kupio nov automobil i svi vi koji pricate kako je bolje kupiti kofu staru 20 god, zivite u zabludi ili tesite sebe! Do sada sam presao 150 hiljada km, bez kvara i problema! Osecaj, kada sednete u vozilo koje ima 1 km na satu, kada mirise na novo i kada na tom vozilu radi sve, je ne zamenljiv! Takodje je tacno da je izgubio vrednost, ali mene to ne zanima. Novac sluzi da se trosi, da mi ulepsa i pojednostavi zivot, da mi sve bude potaman, a ne da cuci u slamarici i da ga cuvam za "ne daj Boze"! Sledeci auto opet nov, uskoro!

kimi

pre 5 godina

Ustvari vrlo je prosto,ko ima za novi kupiće novi i neće ništa razmišljati šta god uzeo,a nama ostalima ostaje da skupljamo mrvice sa stola koje ostanu ! A te sirotinjske fore da imam nebi,te gubi čim ga isteraš iz salona i sl.Koga bre briga za to,ako može sav se uzrujao što gubi ne znam koliko procenata za par godina.Uostalom šta bi mi vozili da neko nekupi novo ?

agent

pre 5 godina

samo Renault 3-4god star i prodas ga za 4god...nema kvarova, odlican motor, povoljna kupovina i odrzavanje (najbolja servisna mreza u SRB), udoban, lep i sa dobrom opremom. Sta vam vise treba?

Urke

pre 5 godina

Opel Astra G 1.7dti....kupljena nova, presla 400000...Od kvarova samo elektronika pumpe i ventil...200e..
Sve ostalo redovno, 2 x set kvacila i ostali potrosni delovi.
Najbolji odnos ulozeno, dobijeno..
Uvek bilo i bice.
Astra H 1.7cdti 101ks, protokomer i ventil na turbini, 150e...nikakav drugi kvar.

Nemanja

pre 5 godina

@ (nemci su cudo, 08. april 2019 14:02

Naravno da je u pitanju istrazivanje za Srbiju. Nemci u SAD gube drasticno na ceni jer svi pokusavaju da ih se otarase posle lizinga i isteka garancije zbog skupih kvarova. Tamo su japanci ubedljivo najbolji sto se tice drzanja cene upravo zbog pouzdanosti. Kod nas je to nezamislivo ali je tako.

vozač demokrata

pre 5 godina

Svi gube. Važna je i specifika tržišta.
Primer Slovenija: auto D segmenta, 10-12 godina, dizel, preko realnih 300K, redovno održavan sa kompetnom dokumentacijom, nije vredan više od 1000e i skoro ga je nemoguće prodati. Taj isi auto u Severnoj Makedoniji vredi 4500 e.

Kavric

pre 5 godina

@Pozdrav iz Minhena
Kupio mazdu cx5 za 45%vrednosti posle 3,5 godina?! Pa koga bre lazete?! To znaci da auto od 22k si kupio za 10k? Jedino ako je imao milion na satu! Sve ostalo,lazes i sebe i nas! Pozdrav!

nemci su cudo

pre 5 godina

Samo naglasavanje u tekstu da je istraživanje vezano za naše prostore sve govori. Nemci su za nas mogli da pokrenu ponovo proizvodnju golfa 2, mozda o toj fabrici i pričaju u medijima. Čuo sam da npr. polovni VW isti model vredi manje u francuskoj nego u nemackoj, što dokazuje da naše vrednovanje polovnih automobila nije pravilo svuda.

Što te biju ovi dobri ljudi

pre 5 godina

U guberniji ni taljige ne smeš da ostaviš ispred zgrade.Kakvi novi automobili,dobio bi "noge" ili uzdužne pruge od šrafcigera već drugo veče.

steph

pre 5 godina

Novo auto se ne isplati. Jako puno gubi na vrednosti. Najbolja kupovina su BMW i Mercedes do 3 godine starosti. Prodate ih posle 3 godine za skoro iste pare. 
Nikada mi neće biti jasni ljudi koji kupe novu Dačiju ili francusko auto - to čim isteraš iz salona izgubi 30% vrednosti, posle prve dve godine ne vredi više od 40%, ako i toliko.
(Djuro, 08. april 2019 15:57)

Auto je muškog roda. A tu tvoju seosku zadružnu filozofiju vozača 30 godina starog mercedesa neću da komentarišem.

Bojan

pre 5 godina

Racunica na 3 vozila tokom 15 godina na primeru opel insignije (licni primer mene i komsije):
- nov sa boljom opremom oko 30 hiljada e, posle 5 godina i 65 hiljada km prodat za 12.500e. Ponovo kupljen nov za 30 hiljada i ponovo posle 5 godina prodat za 12.500e. Uskoro ce prica da se ponovi...
Matematika na tri vozila/15 god: ulozeno 52.500e za 15 godina (3 nova vozila).
- polovan 5 godina sa boljom opremom oko 12.500 presao 65 hiljada km. Posle 5 godina i 150 hiljada km prodat za 7.500e. Dodato 5 hiljada e i ponovo kupljena 5 godina stara insignia sa oko 60 hiljada km. Uskoro se prica ponavlja...
Matematika na tri vozila/15 god: ulozeno 15 hiljada e + max 5 hiljada za gume, kocnice, velike servise i sitnije kvarove = 20 hiljada e

Bez emocija, primenljivo na vecinu vozila.

Pozdrav!

Rico Suave

pre 5 godina

@Od svih atomobila na svijetu, najbolji je novi automobil- Henry Ford (1863 –1947)
(Harwy, 9. april 2019 08:27) Dobro je što ste naveli i godine kada je H. Ford živeo. Njegova izjava je potpuno u skladu sa nivoom razvoja tržišta automobila u to vreme, i novih i polovnih.

Dobro

pre 5 godina

(Pozdrav iz Minhena, 8. april 2019 15:32)

Prijatelju u dijaspori,
Nije poenta to. Za mene je isto ovde, u Holandiji. Meni se i cude sto non-stop vozim polovne Alfe, ali to je opet neka treca prica, da ne ulazim sada u to. Poenta je ovde sto najveci broj ljudi u Srbiji NE MOZE da kupi nov auto cak i da to ZELI. Samo polovnjak je opcija u Srbiji, i sada je samo pitanje koji je od njih neka najpovoljija varijanta. Da je najvise izgubio u vrednosti a najmladji po godistu. E, u tome je poenta, mislim... Ili...???

Iz zemlje lala, uvek vas,

Majestyk

pre 5 godina

Ја ћу да се определим за млађи, ма шта већина мислила о томе.
(sempervivum, 08. april 2019 17:11)

Priča je o kupovini novog automobila. Promašio si temu.

Business Ambition komercijalista ...

pre 5 godina

"Vidis ti to, svuda u svetu su Japanci poznati da drze vrednost bolje od vecine drugih, a u ovom tekstu jedva pomenuste Toyotu"
(Lako pitanje, 8. april 2019 16:13)

U pravu si. Trebalo je da u tekstu postave i oglase za nekoliko "domaćih toyota", da se vidi kako dobro drže cenu.
Možda ovaj Toyota Auris 2.0 D4D 2015. godište, za 10.800?
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/14209619/toyota-auris-20-d4d
Ili, ova Toyota Corolla 1.4D-4D Style 2014. godište, sa samo 124 kkm, za 10,700?
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/13819288/toyota-corolla-14d-4d-style
Mada, nije loša ni ova opremom zaista prebogata Toyota Avensis 2.0 D-4D 2015. godište, sa 127 kkm, za 13.990.
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/14190828/toyota-avensis-20-d-4d
Mada ni jednom od vozila sa ovih oglasa ne bih bio u stanju naći neku realnu manu, tužna istina je da polovne Toyote uglavnom "dobro drže cenu" samo u pričama prodajnih savetnika, koji ti objašnjavaju "komparativnu prednost" njene kupovine i da zato treba da je kao novu platiš značajno više od konkurenata klase kojoj njeni modeli pripadaju...

Petar

pre 5 godina

Ja bih pojednostavio celu priču, tj. dilemu na prostom primeru: 

Pitanje je, kada bi neko hteo da da oko 8.000 evra, da li bi dao: 
1. za novu dačiju sandero u osnovnoj verziji ili za 
2. bilo koji drugi polovni auto star X godina sa bogatijom opremom? 

Čekam odgovore.
(Akhenaton, 08. april 2019 21:49)

To je interesanrno. Ako imaš 8.000 evra, ne kupuješ novo, jer jednostavno nemaš dovoljno novca. Nećeš kupiti klot Dačiju, to je sumanuto.
Ako ti je budžet 15.000 evra i više, uvek novo.
Mislim da je ovo ispravna logika.

marko

pre 5 godina

(rebro, 09. april 2019 00:17) Imamo i lažnog lingvistu ovde! Pusti druže ljude da pišu kako žele, bitno je da to što napišu bude razumljivo, zaista neće svet da propadne ako neko pogreši i napiše veliko umesto malog slova i obrnuto!

MP

pre 5 godina

Crn Audi A6 3.0 TDI Quattro je najbolja kupovina. Ne pada cena mnogo kod C6 generacije, C7 ce da opadne ubrzo. Svejedno koje generacije auto je brutalan, zver na putu. Nanize kolonu automobila na ibarskoj najlaganije.
(Marko G, 08. april 2019 15:34)

Shvatas li ti koliko si dosadan. Svaki put isto. Verujem da ,,nanize kolonu automobila na Ibarskoj najlaganije'' ali isto tako tvog Stojadina na plin verglas po 3 minuta dok ne upali.

Esp

pre 5 godina

Kupio sam 500L 1.3 mjtd 2013. i to mi je prvi novi automobil. Nisam se pokajao do trenutka kad sam napustio zemlju i pokusao da ga prodam. Ako ima zainteresovanih pisite? dolazim za praznike...
(Fiat 500L, 08. april 2019 20:14)

Pa zato sto ljudi ne znaju sta vozis. Los marketing za vozilo koje daje puno.
Vozim 500L 2013. godiste sa 1.4 benzincem. Ako sam ja i vise nego zadovoljan sa automobilom, sa tvojih 95 KS nista vise od auta ne bih trazio, mozda 1.6 mjtd 120 KS. :)

NeshKO?

pre 5 godina

Na ovakve teme ja uvek postavim pitanje, da li kupujete polovne patike ? Jakne ? Satove ? NE ! Tako je i sa kolima, da svi imamo plate po 5000 eur, NIKO ne bi kupio polovan auto.

Fiat 500L

pre 5 godina

Kupio sam 500L 1.3 mjtd 2013. i to mi je prvi novi automobil. Nisam se pokajao do trenutka kad sam napustio zemlju i pokusao da ga prodam. Ako ima zainteresovanih pisite😂 dolazim za praznike...

Skepsa

pre 5 godina

Mercedes, Audi i BMW dobro drže cenu? Šalite se? Pogledajte koliko koštaju nova E klasa, BMW 5 pa uporedite sa polovnjacima starim 10 godina. Vrede jedva četvrtinu početne cene! Da ne govorim o S klasi, ona ne vredi ni petinu koliko je koštala nova.

Misho

pre 5 godina

Добро! Зашто се истраживање не прошири и на возила из Скандинавије, Volvo, Saab?! То су возила која заслужено заузимају високе позиције, било да су нова или половна!? Хвала!

Aca

pre 5 godina

Ovo nisu nikakva istrazivanja nego reklama za nemacke automobile. "Porsche, Mercedes, Audi, BMW i VW" nikako ne drze cenu bolje od Tojote. Ne treba biti slep pored ociju i dovoljno je pogledati bilo koje oglase koliko kosta tojota stara godinu, dve ili tri, a koliko kosta neki od pomenutih nemackih proizvodjaca, pa videti koliko se zaista gubi na novom vozilu.

Pera Srbin

pre 5 godina

Trenutno imam Pežoa 2014., ali iz ličnog iskustva tvrdim da u Srbiji u zadnjih 15godina najbolje cenu drži Škoda. Oktaviju mlađu od 10 godina, sa jasnom kilometražom i servisnom istorijom, skoro da ne možete pronaći u oglasima.

rebro

pre 5 godina

@Akhenaton, Dačija Sandero ima GARANCIJU, a taj X godina star polovni NEMA. Kraj rasprave druže.
Pre 8 godina sam kupio novu Lagunu i posle 2 godine crkne neka lampica na instrument tabli. U servisu mi rekli "dođite za 3 dana da stavimo novu tablu jer je vozilo u GARANCIJI". Pitaam koliko inače košta ta tabla. Kažu "malo više od 2000 evra".
Samo novo i ne mislim. Na servis idem kada kompjuter kaže da treba.
Ćao, zdravo.

rog

pre 5 godina

Ustvari vrlo je prosto,ko ima za novi kupiće novi i neće ništa razmišljati šta god uzeo,a nama ostalima ostaje da skupljamo mrvice sa stola koje ostanu ! A te sirotinjske fore da imam nebi,te gubi čim ga isteraš iz salona i sl.Koga bre briga za to,ako može sav se uzrujao što gubi ne znam koliko procenata za par godina.Uostalom šta bi mi vozili da neko nekupi novo ?
(kimi, 08. april 2019 14:53)

Sta znaci to "ko ima"? Neko ko zaradjuje u Srbiji 3000eur mesecno itekako ce da gleda koliko para daje na auto, nije da ima bas da se razbacujes ciframa od 15-20.000eur kao dobar dan. Pre ces razmisljati o dugorocnom ulaganju u neku nekretninu, akcije bilo sta sto ce ti pomoci kasnije kad odes u penziju. A za to trebaju decenije stednje.

E sad to sto iz ugla onog koji ima 500eur mesecno 3000eur izgleda kao da mozes da kupis sta hoces i da ti pare nisu bitne, to je vec drugi problem.

smiomir

pre 5 godina

Moje iskustvo, najbolje kupiti auto star izmedju 2 i 4 godine, od tada najmanje gube cenu sve do 8-9 godine, i naravno zavisi od predjenih km.

hemodroid

pre 5 godina

Kupujem samo nove automobile vrednosti negde iymedju 25 i 30 hiljada evra, prodajem ih kad mi dosade (to bude negde izmedju 4 i 8 godina), iz poveceg iskustva mogu da kazem da novi auti ovog cenovnog ranga u proseku gube na vrednosti izmedju 2 i 2,5 hiljade evra godisnje i nema mnogo veze koje su marke.Najbolju cenu postizu oni sa malom kilometrazom kupljeni kod nas i redovno odrzavani

Dragoljub

pre 5 godina

Ova lista u startu gubi smisao kada se uzme u obzir da retko ko kupuje auto po "preporučenoj" ceni. Obično ljudi kupuju na akcijama, sa raznim popustima, sada uz zamenu starog dizela itd. Da ne pominjemo čuveni "Tageszulassung" i uvoz iz EU države sa manjom stopom poreza. To znači da je prosečna cena u stvari osetno manja, zbog čega su i polovnjaci jeftiniji nego što bi inače bili.

Npr. Ako u Nemačkoj imate "nov" Hyundai Tucson za 18000e, uvezen iz neke druge EU države u kojoj je registrovan mesec- dva ranije, koliko realno neko može da očekuje da dobije za svoj par godina stari Tucson? Oko 15-16 u vrh glave. I onda neko tu cenu uporedi sa fabričkom cenom od oko 25000 i utvrdi da je auto izgubio 40-ak% vrednosti za svega par godina.

Pajdo

pre 5 godina

Novo auto je najbolje drzati osam godina i resiti ga se jer postoji rizik vecih popravki,sa tri godine najvise gubi cenu a posto je tako onda ga je bolje zadrzati do pete godine samo sto kupci takve izbegavaju jer bolje drzeci kupci vole one od tri godine dok oni proleteri imaju samo para za one od osam godina,auto preko osam godina u Nemackoj niko ne kupuje jer idu u export,Zapadni Balkan,Ukrajina,Moldavija i Afrika :(

Šogun

pre 5 godina

Ja sam u prilici da svake 3 godine menjam nov automobil. Ono sto je činjenica je da je nov , nov.
Jedan sam od ljudi ( nažalost retkih u Srbiji ) da to mogu da priuštim. Godišnje prelazim 50+ hiljada kilometar. Svaki automobil sam posle 3 godine i 150 hiljada na satu prodao za 50% od vrednosti.

Nemanja

pre 5 godina

@ Marko G, 08. april 2019 15:34

Zbog toga sto "nizes kolonu na Ibarskoj" treba da odgovaras pred sudom! Zbog takvih lozana kao sto si ti, u krsevima od Audija, BMW a te marke imaju losu reputaciju.

dubrovnik

pre 5 godina

lani sam potrošio 20000e na auto. između golfa bez opreme ili audija starog 3 godine uzeo sam mazdu cx3. uđeš u salon, kafica i idemo - gps, senzori i 150 KS. za 2 mjeseca, evo je. crvena, uđeš a miriše po Japanu. skineš najlon sa siceva i udri.10 godina ću joj vadit dušu i jebe me se što troši litru više od trocilindraša.
sljedeće je na struju, bilo bi i sad ali infrastruktura nam je u q

jazAbdin

pre 5 godina

svaki je auto dobar ako se pravilno odrzava i pametno vozi,bas me briga koja je marka! zamisli da osudiš sebe da ceo život vitlaš ww,haha

ja

pre 5 godina

 Obzirom da ni Mercedes nije više što je nekad bio, jer i Mečku pokreću motori proizvedeni u Pežou, zaista mišlju prosečnog Srbina je irelevantni! Ja sad potpisujemo da je Opel oduvek bio bolji od VW, a da ne pričamo o Fordu, Mazdi, Nisanu, pa Boga mi i Kia vozilima. 
(Владимир, 08. april 2019 19:07)

Nije pežo nego reno. Kia u rangu nabrojanih? Ti nisi jos dalje od juga otišao. A da je golf nezasluženo precenjen, to 1000%

nebojsa

pre 5 godina

Prodajem Kia cee'd 1.4 HB GAS 5DR M T, u junu puni 3 godine. Prešao 52.000 Km, crni metalik, u odličnom stanju i sa full dodatnom opremom. Cena 9.000 EUR. Nebojša: 063/247-285

Swedenonline

pre 5 godina

Razlog što ovi autići gube najmanje je vezan sa generalnim kupovinom moći stanovnika i vezan je da zemljama i njihovom ekonomijom.
Kao jeftinija opcija za kupovinu u startu ih i manji pad čini atraktivnim kao polovnjake kod šire populacije te je automatski potražnja ta što diktira cenu.

U Švedskoj je Volvo najsigurnija kupovina iako košta puno više.
Jer robusna konstrukcija garantuje zadržan kvalitet koji se opire klimatskim uslovima.

Dakako da se situacija promenila u korist Golf/Clio klase sa dolaskom velikog broja izbeglica iz BiH i arapskog sveta, no i oni su usmereni na taj segment u prvim godinama po useljenju kad im je ekonomija ograničena socijalnim primanjima i sa zaposlenjem se vraćaju staroj ljubavi čineći ta auta kao drugi eventualno treći auto u porodici.
Bolno za mnoge ali istinito do koske. :(

Brana

pre 5 godina

Novi automobili su pametna kupovina. Suprotno tome kod nas se kupci sa budzetom od 10-15 hiljada evra radije odlucuju za polovne premijume iz Nemacke. Svako ima svoju racunicu i razloge zasto se opredeljuje za odredjeni automobil.

Lako pitanje

pre 5 godina

Vidis ti to, svuda u svetu su Japanci poznati da drze vrednost bolje od vecine drugih, a u ovom tekstu jedva pomenuste Toyotu, a o ostalima ni reci. Ne znam ni zasto pravite ovakve liste, kad su kod nas Golf i Skoda "san svakog Srbina"? Kakav Stelvio, Macan... toga ukupno kod nas ima 0.001%, pa ne vidim zasto je njima posveceno toliko mesta. Pritom Stelvio postoji nesto vise od dve godine, tako da ste prepisali neku "projekciju" i nazvali je validnim podatkom o vrednosti posle 5 godina.

Boris

pre 5 godina

Novo auto se ne isplati. Jako puno gubi na vrednosti. Najbolja kupovina su BMW i Mercedes do 3 godine starosti. Prodate ih posle 3 godine za skoro iste pare.
Nikada mi neće biti jasni ljudi koji kupe novu Dačiju ili francusko auto - to čim isteraš iz salona izgubi 30% vrednosti, posle prve dve godine ne vredi više od 40%, ako i toliko.
(Djuro, 8. april 2019 15:57)

A u čemu je problem sa francuskim kolima? Ja imam dva Peugoet-a, jedan sam kupio nov, drugi polovan, služe me odlično, troškovi održavanja prihvatljivi, udobni za vožnju, kako u gradu, tako i pri većim brzinama, ne troše mnogo, mesta koliko hoćeš. Kada budem prodavao auto koji sam kupio nov, to će biti tačno za onaj iznos kako bi se on knjiški i amortizovao. E sad, što Srbi misle da je vek trajanja automobila 25 godina, to je druga stvar...
I sledeći put kad budem kupio auto, uzeću Peugeot, naravno nov...

bob

pre 5 godina

Kopovina novog automobila je čista glupost u Srbiji, ja sam kupio i na 40.000 km me udario indijanac sa poluispravnim automobilom otpozadi i ćao auto. Samo MOSKVIČ za Srbiju.
(Kurbla, 8. april 2019 13:59) # Link komentara malo ga pretera,to je moglo da ti se desi bilo gde u svetu

Quattroporte

pre 5 godina

Iako znam da to nema finansijskog smisla, da mogu, kupio bih nov automobil bez ustezanja jer nije sve u novcu i ne kupuje se novo da bi se u startu razmišljalo o preprodaji. kupuje se da se uživa, moraš da imaš i neki gušt u životu a ne samo da budeš račundžija.

Vlada

pre 5 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1527451#k30030130

@vozac demokrata

Nece biti da je bas tako u Sloveniji. Uzeo sam primer C5 Citroen, 2009 godiste..Od 2800 evra do 8200. Malo udaljeno od tvojih 1000 evra. Namerno nisam uzeo Passata u razmatranje.

zadnja cena 3400 evra.. 271000 km, 2.0 hdi karavan.. jedan od najjeftinijih u svom godistu
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=14086732&display=Citroen%20C5%20Tourer%202.0%20HDi%20Confort%20Avt.%20G...

Rhunchynoi

pre 5 godina

@ (montoya, 9. april 2019 07:39) Seljačino, prvo nauči da pišeš pravilno, a onda možda možeš da upotrebljavaš reč "Srbistan". To što je za tebe "novo dizlo auto od fauve najbolje" je tvoja lična dijagnoza i molimo te da je zadržiš za sebe

ciga

pre 5 godina

Da li je moguće da na jednu ovakvu temu novo vs polovno, neki nemogu bez iznošenja svojih ličnih frustracija i notornog lupetanja. Ovde nije tema šta volite ili mrzite nego novo i polovno. Svi znaju da lupaju, ali da čitaju malo ko!

abc

pre 5 godina

Ko ima dobru platu i nije mu problem da je uvek pod kreditom, kupi jednom nov auto na 7 godina kredit, posle toga svakih 7 godina, proda taj, ima za ucesce, digne kredit i tera dalje nov auto dok ne isplati taj kredit... Jeste, non stop si u kreditu, ali non stop si u novom autu. Majstor, ne poznajes tu rec, a tek nemas pojma sta je dizna, turbina, klapna, spona, EGR ventil, zamajac...
(Aleks, 08. april 2019 14:00)

ako cemo tako, onda bolje leasing ... uzimas nov auto na svake 2-3 god. i nemas cimanje sa prodajom starog, samo ga vratis i uzmes nov... jedino, kao sto kazes "uvek si u kreditu"!

Леонардо

pre 5 godina

Najbolji auto je novi auto. Kraj priče. Naravno, to je ovde za većinu naroda misaona imenica. Kad bih imao pare, uvek bih kupio novi pre nego polovni.

shomyana

pre 5 godina

Čitam komentare i jedna stvar mi nije jasna!
Gde se mogu kupiti polovni auti stari 2-4 god, bez ikakve mane ili problema sa 30-40% manjom cenom od novog ?
Niko i nigde, pa ni na bogatom zapadu, ne baca tek tako teško zarađeni novac pa da posle par godina proda auto u bescenje !
Nov auto je nov auto!

hyundai

pre 5 godina

Dugo sam cekao da neko proda auto koji je 30% jeftiniji, a star godinu dana. Nikad na takav oglas nisam naisao, i onda otisao i kupio nov. Premijum je dobar, ali kao nov. Novo je novo. Zaboravite da u krugu prijatelja na slavi morate imati automehanicara koji je "posten".
Ako vidite sa neko prodaje auto star godinu ili manje za daleko nizu cenu, ili je auto havarisan ili nesto slicno.
Niko nece dati npr 12000e za auto, i profati ga vama za godinu dana npr 8000. A na to se svodi ovaj tekst.

rebro

pre 5 godina

Evo još nepismenih ljudi. Piše čovek "evropskih" velikim slovom. Hajde da naučimo jednom za sva vremena da se prisvojni pridevi koji se završavaju na -ski, -čki -ški pišu malim slovom osim ako nisu na početku rečenice.
@Metropola, GOLF nikako ne može da bude najbolji evropski automobil jer je to mali gradski auto bez gepeka, odnosno sa gepekom za ceger sa pijace. Uopšte mi nije jasno zašto se lljudi lože na Golf kada za te pare mogu komotno da kupe Reno Grand Scenic sa 7 sedišta i gepekom da stave pola Golfa.

business ambition komercijalita

pre 5 godina

@Business Ambition komercijalista

Taj Avensis je izgbio na vrednosti otprilike 40% za četiri godine, što ne možemo da svrstamo u visok stepen gubitka vrednosti. I verovatno će, uz možda manju korekciju cene, relativno lako naći kupca. A ko je prodavao nekog većeg Renoa, ili bilo kakvu Kiu, zna kako to teško ide.
(hm, 9. april 2019 09:20)

Taj domaći avensis je oglašen sa početnom prodajnom cenom koja je jako blizu onoga što kaže katalog AMSS-a o prosečnoj preostaloj vrednosti (svih vozila), a biće verovatno prodat upravo po onome što i kaže katalog AMSS-a (da posle 4 godine vredi 54%).
Zato su onaj domaći dizel auris i dizel corolla oglašeni možda čak i ispod prosečne cene AMSS-a.
A pošto će da se i prodaju, možemo samo da pretpostavljamo. Mada, kada pogledaš oglase "prodat u prethodna 24 časa", vidiš, npr. i PRODAT domaći Avensis dizel, iz 2010, sa početnom cenom 5.000 ("cena nije fiksna" ). https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/12316302/toyota-avensis-d-4d-luna
Katalog AMSS kaže da sa 9 godina vozilo u proseku vredi 24%, a taj avensis (čak da je prodat za 5.000) je otišao dosta ispod 24%.

JOBAH

pre 5 godina

auu sta sve procitah u komentarima ...nevera, pa imam potrebu da objasnim ovima sto nisu izasli iz Srbistana! Novo auto se kupuje 1x I na lease a ne za kesh kao kod nas...zatim se to isto auto za 2-3 godine uz doplatu zameni za novo u auto kuci a rata ostaje ista tako da uvek vozite novo auto I pod garancijom, drugo jedan rece da ih nema u oglasima...pa nema ih prijatelju upravo zbog ove zamene za novo sto sam napisao...ali ih itekako ima u auto kucama koje ih prodaju 10-30 dnevno I nemaju potrebu da ih stavljaju u oglase!
(montoya, 09. april 2019 07:3

Ti sto si izasao iz Srbistana nauci gramatiku ne brukaj nas napolju, kaze se nov auto a ne novo auto, utuvite to u glavu vec jednom...

Sreten Zujkic

pre 5 godina

ovo samo govori kad bi trebalo menjati taj nov auto, odnosno mada vise nije to isto sto je bilo kaf je bio nov, a to sto mi nemamo novca da kupimo novo i menjamo to je druga prica...

severoistok

pre 5 godina

I pri kupovini novog ili polovnog automobila, ljudi izracunaju koliko im novca treba ukupno da bi vozili "opciju" na raspolaganju, tj. kupovina + servisiranje + odrzavanje (kvarovi i popravke). Na zapadu, auto kosta poprilicno, ali osim redovnog servisiranja, troskovi odrzavanja su veoma visoki, zato sto majstori naplacuju papreno svoj rad (EUR/satnica). Na zapadu, osim nemogucnosti proklizavanja kroz tehnicki pregled, doterivanje 10+ god vozila za tehnicki pregled kosta isto ili skoro isto kao kupovina novog uz 5+ godina garantnog roka. Kod nas, ima na hiljade ili stotinu servisa gde se moze dobiti usluga za veoma male pare, uz to, kroz tehnicki nije neophodno da vozilo bude u perfektnom stanju! Vozila godisnje predju manju km od vozila u zapadnoj Evropi, i shodno nije nuzno da kola imaju resurse of 300-400,000 km prilikom kupovine. Trziste za polovnjake izuzetno likvidno, znaci ima kupovina prodaja, itd. Odnosno osim mogucnosti kupovine, na odluku za novo ili polovno utice i kontekst, troskovi odrzavanja, model eksploatacije, i regulatorno okruzenje (tehnicki pregledi). Nisu narodi na Balkanu ludi, jednostavno odlucuju u modelu koji omogucava optimalno iskoricavanje ogranicenih resursa (novca).

ford

pre 5 godina

kad jednom osetis miris novog automobila, ne pada ti na pamet da kupujes polovan, u skladu sa svojim mogucnostima, naravno! posto je ovo srbija, svaka diskusija na ovu temu je tuzno besmislena!

Kondor

pre 5 godina

Ja svakih 5 godina kupujem novi auto. Na svakom izgubim 50 posto. Ali kada imate, oko toga se ne sekirate. Barem uživam, a u zadnjih 17 godina nisam imao ni jedan kvar i bezbedno putujem bivšom državom i Evropom.

rani

pre 5 godina

Crn Audi A6 3.0 TDI Quattro je najbolja kupovina. Ne pada cena mnogo kod C6 generacije, C7 ce da opadne ubrzo. Svejedno koje generacije auto je brutalan, zver na putu. Nanize kolonu automobila na ibarskoj najlaganije.
(Marko G, 08. april 2019 15:34)

Budi se Markic, tvoja stanica!!!

Nikola

pre 5 godina

Neko rece da nov auto izgubi 50% vrednosti za 2 godine...
Nova Skoda Octavia kosta oko 15.000e.
Nadjite mi ko prodaje 2017-o godiste Octaviu za 7500e. Rado bij je kupio.

Metropola

pre 5 godina

Audi i golf najbolje drze cenu i tacka
(I deca znaju, 08. april 2019 19:28)... aj golf tu i tamo, al Audi??? Mesas babe i zabe, kao polovnjaci drze cenu to stoji, kao novi, ne bas! Pogledaj cenu novog A6 i 4 godine starog!

ja

pre 5 godina

Ko ima pare i pameti kupi nov auto, ostali uvek nađu izgovor. Novo je novo tačka.
(veverica, 08. april 2019 23:21)

Imam para, a pameti ne znam. Kupujem automobile 2 - 4 godine starosti, uglavnom premium brand sa ispod 100.000 km, prodam kad priđem 200.000. Poslednji je bmw 525 kupljen sa 40.000 km za 35.000 km ( nov bio 64.000}, sad mogu da dobijem 20.000. Dakle prvi vlasnik izgubio 25.000 eur za 40 hiljada km, ja 15.000 eur za 150.000 km. Za 15ak godina takvog rezona samo 2 ozbiljna kvara od ukupno 4.000 eur. Prelazim godišnje oko 50.000 i nov auto bi pojeo mnogo cene kod mene jako brzo.

Bosanac

pre 5 godina

Pa tako stranci i rade. Kupe nov i voze ga do garantnog roka ili ti do prvih vecih servisa koje im se naravno ne isplati raditi jer auto ima trzisnu vrijednost koju ima. Onda prodaju , a ista zavrse na trzistu istocne Europe

Nidza

pre 5 godina

Svaka cast onome ko moze da kupi nov auto u Srbiji a nas vecina prezivljava na minimalcu!Nov auto u Srbiji mogu da kupim nikad a i da mogu ne bih.Zato gledamo automobile od 3000-5000e stare 12-17god.i obavezno da bude ocuvan kao nov.:-)

Manner

pre 5 godina

Kakav smo mi to narod kad se vecina komentara obraca na licnom nivou (ko je pametan a ko gl*p)? Svako ima svoje zelje, potrebe, mogucnosti i afinitete. Neko stalno putuje ili puno radi i zivi u BG pa mu je potreban nov automobil zbog sigurnosti, pouzdanosti i izbegavanja gubljenja vremena po raznoraznim majstorima, neko zeli sto noviji auto ali ne zeli nov (zbog velikog pada cene), pa mu se vise isplati "razradjen" i star 2-5 godina. Neko vozi "labine" zato sto nema novca ili nema potrebu za boljim. Ja vozim Punta iz 2001., zivim u manjem gradu (u centru), svuda idem peske ili biciklom, kolima predjem 2000-3000km godisnje. Mogu da kupim nov auto nize klase ili 2-3 godine star auto vise klase (Audi A6, BMW 5, Mercedes E klasa, Mazda 6, neki Lexus ili Tojotu) ali mi NE TREBA. Ne zelim da gledam kako mu se cena topi, da placam registraciju 500-1000 evra, da racunam koliko sam natocio na pumpi i kada, da brinem da ga neko ne isara kljucevima, gadja kamenom ili ukrade. Bolje mi je da taj novac ulozim i od njega ostvarujem dodatni prihod. Prosto, ima nas raznih, kapirate? Neka svako gleda svoj budjelar, svima ce biti bolje.

Boki

pre 5 godina

Lepo pise izmedju redova. Kupuje se 3 godine star polovnjak sa servisnom knjizicom i ustedite do 30% cene novog vozila. Maksimalno ulaganje u takav auto ne prelazi 1000-1500€ ako treba bas sve da mu se uradi( veliki i mali servis, turbinu ako je dizel, set kvacila, diskove+plocice i eto sve 4 gume) pa da ste mirni. A mozda je dovoljno samo da okacite mirisljavu jelkicu na retrovizor i vozi.

Voša

pre 5 godina

Nikada nisam razumeo to! kupim polovan automobil za onoga koji će ga kupiti od mene??? Pa valjda kupim sebi automobil koji mi odgovara u većini slučajeva, a ne da li će biti malo skuplji ili jevtiniji!!! Istraživanje za nas boranija!!!

Pozdrav iz Minhena

pre 5 godina

@Pozdrav iz Minhena 
Kupio mazdu cx5 za 45%vrednosti posle 3,5 godina?! Pa koga bre lazete?! To znaci da auto od 22k si kupio za 10k? Jedino ako je imao milion na satu! Sve ostalo,lazes i sebe i nas! Pozdrav!
(Kavric, 08. april 2019 20:32

Mazda Cx5, 25 500e (postoji nesto sto se zove dodatna oprema). Posle tri godine 3.5 godine sam je platio 12 200....izvini sto nisam bio tacan u decimalu. Poenta je u gubitku vrednosti auta...

Samo jos da mi objasnis moj motiv da lazem :)

Radojle

pre 5 godina

Cene automobila su toliko besmisleno visoke,da je postalo idiotski kupovati nova vozila. 
Sa druge strane,kupovina polovnih vozila sa Zapada je jos veci idiotizam,jer su ona po pravilu za kratko vreme presla neverovatne kolicine
(Pobesneo Maks, 09. april 2019 00:05)

Moj kolega je kupio Audi 6, 2016 godiste, 100.000km predjenih za 26.000€. Na moje cudjenje da je toliko para dao za auto sa 100.000km predjenih odgovorio je: "J****a, takve su im cene, premijum je to klasa...a i oduvek sam hteo da vozim Audi."

Coyote Nervosius

pre 5 godina

Kupuješ auto da ga voziš i da ti služi,
a ne kao neka vrsta novčanog ulaganja.

Ako imaš novac, menjaćeš auto čim mu istekne
garancija.

Ako nemaš novac, gledaš da uzmeš auto koji
će da zadovolji najvažnije osobine koje
su ti neophodne.
Bilo da ti treba gradski auto za razvoz porodice
ili ti treba auto za duga putovanja, možda kombinovano.

Kao što biraš jelo ili čokoladu po ukusu,
tako biraš i auto po svojoj želji i ukusu.

Toronto

pre 5 godina

Brate mili ala ovi u Srbiji maste. Lol, svi kupuju nove automobile i svi prelaze 40-50 k godišnje. Svaki dan idem na posao 35km u jednom smeru, obično vikendom odem negde van grada 100-150 km., svuda gde idem moram kolima pa na jedvite jade sakupim 30-35k godišnje. Isto tako i svi koje poznajem ovde prelaze od 15-35k godišnje. Da li vi svi tamo vozite taksi?

Al Bundy

pre 5 godina

Balkanski sindrom...Nahvaliti na sva usta VW a da bi bilo još upečatljivije pomeni Alfa Romeo kako za 5 godina gubi veliku vrednost pa makar se on na tržištu pojavio tek pre tri godine.

Giovanni

pre 5 godina

Radim za leasing kucu u Zapadnoj Evropi i situacija je vrlo prosta. Premium marke (Mercedes, BMW, Audi) mogu da se finansiraju do maks 8 godina kada se smatra da su potpuno amortizivana uz ograničenje kilometraže na 15.000-20.000 km godisnje. Nize klase realno idu do 6-7 godina, jer posle 5 vrede oko 25-30% inicijalne cene. Auta po isteku leasinga se prodaju aukciono prodavcima koji su registrovani kod nase leasing firme za otkup. Veliki deo završi u Istočnoj Evropi. Nasa cerka firma u Rumuniji 80% finansiranja vozila radi sa polovnim automobilima iz matične zemlje pri čemu se premium marke otplate do maks 12 godina uz ogromno ucesce na pocetku. I to vam je otprilike biznis model. (Ugradio se proizvodjač, pa leasing, pa nakupac, pa prodavac u Rumuniji i na kraju leasing u Rumuniji, a to sve placaju realno korisnici leasinga). I nemojte zaboraviti rent-a-car i car sharing vozila koja su stara do dve godine sa do 60-70.000 na satu koja su servisirana i uglavnom u garanciji proizvodjaca. Ima raznih modela i marki ali je to za istocno trziste skupo i uglavnom zavrsi u maticnoj zemlji ili se iz drugih zemalja (npr. Hrvatska posle letnje sezone) vrati u razvijene zemlje. Polovna vozila su veliki biznis koji je razradjen do perfekcije, a Srbija je tu tek tačkica na mapi pošto Poljska, Rumunija, Turska, Ukrajna i Rusija prosto”gutaju” ovakva vozila. Srbiji ostaju mrvice i ne bas sjajna roba.

Akhenaton

pre 5 godina

Ja bih pojednostavio celu priču, tj. dilemu na prostom primeru:

Pitanje je, kada bi neko hteo da da oko 8.000 evra, da li bi dao:
1. za novu dačiju sandero u osnovnoj verziji ili za
2. bilo koji drugi polovni auto star X godina sa bogatijom opremom?

Čekam odgovore.

Hehe

pre 5 godina

@(MP, 8. april 2019 21:12)

Pre godinu dve se vracam iz CG, presao granicu i krenuo preko Novog Pazara, bukvalno zbog tih sto idu u susret sa svojim A6icama i nizu kolone sam jednom silazio sa puta, i jednom maltene stao u svojoj traci, jer njihove ljute traktor masine, lete... ali zamalo. Toliko su se precenili i toliko su bahati, da (ne)svesno idu da te ubiju. Pri tom je jos jedan sa nemackim tablicama uleteo u takve makazice dok je obilazio kolonu vozila u kojoj sam bio, da su milimetri bili u pitanju u mimoilazenju sa autom u susret i autom ispred mene. Taj sa Nemackim tablicama je mnogo zurio u kafanu u Novom Pazaru, sreli ga svega par minuta kasnije. Sva trojica su vozili A6, 2.0TDI i 3.0TDI. Umesto da uzivaju u tim automobilima, pa ok cak i brze da ih voze, oni bas divljaju.

čuj da ti kažem

pre 5 godina

Prvo da pitam "nebacara" a i ostale pošto vidim da ste mu nadavali pluseve. Kakve veze ima ako imaš kasko a neko te udari od pozadi i kriv je? Koliko znam njegovo osiguranje snosi štetu i sa njima moraš da se natezes, i drugo sve i da ti oprave naj bolji majstori to više nije to, čovek kaže da ga je platio 40k, posle toga ne vredi m
u preko 30k bez obzira na popravku. A što se tiče teme, živim u nemackoj i skoro sam kupio jaguar xe 25 t r sport 2017godiste za 37k a nov je koštao 71k, kupio sam ga direkt u Jaguar Deutschland i oni su bili prvi vlasnik i auto je prešlo manje od 2 (dve) hiljade km.fakticki novo, ali eto skoro dve godine staro. Auto je skoro u fulu, nema šta nema. Za te pare sa tom opremom u tom segmentu merc ili bmw je morao imati bar 50-60k na satu (audi i ne gledam), ja sam se odlučio za ovu varijantu. Šta mislite, isplati l
i se? Pozdrav

hm

pre 5 godina

@pobesneo maks
Znači svi koji kupuju nova vozila, a i oni koji sa zapada uvoze vozila su idioti? Ali ako kupe vozilo u ceneovnom rangu od 10-15.000 možda i nisu idioti, iako kupe novo vozilo? Ili to ne bi trebalo da bude novo vozilo, kako bi izbegli idiotku kupovinu? Mada, i sami razmišljate o kupovini novog vozila, ali francuza, što je pretpostavljam svojevrsna amnestija od i...skog postupka?

hm

pre 5 godina

@Business Ambition komercijalista

Taj Avensis je izgbio na vrednosti otprilike 40% za četiri godine, što ne možemo da svrstamo u visok stepen gubitka vrednosti. I verovatno će, uz možda manju korekciju cene, relativno lako naći kupca. A ko je prodavao nekog većeg Renoa, ili bilo kakvu Kiu, zna kako to teško ide.

TNT

pre 5 godina

Tema članka - koji NOVI automobili gube najviše / najmanje na vrednosti.
Tema članka NIJE polovni vs novi automobili, odnosno nije: ja ispao pametan a komšija ispao glup, marka vozila koju volim je najbolja, ja sam pametan pa kupujem polovno, oglasi za prodaju vozila...
Ima jedno 5-6 komentara koji pričaju o temi. I onda sae čudimo što nemamo za nov automobil. Pa kad ne možemo da shvatimo čak ni temu članka, nije čudo što ne znamo ni da zaradimo, šta drugo reći.

once

pre 4 godine

Kupio prije 7 dana C 220 T, AMG Line, Juni 2018 god. Prešao 15800 km. Cijena novog 56000€, ja ga kupio za 34000€. Zimske gume na aluminijskim felnama i 430€ je sve što sam dodatno mogao da izvučem od auto kuće...
(ups, 09. april 2019 09:28)
Bravo, kupio si test vozilo, koje je jahao ko je stigao, kao da je prešao 250.000km, razrađen pod punim gasom, grejan na hladan start na 5000 obrtaja....vozila sa tako malim brojem km a polovna strogo izbegavati, ali tebi želim da te dobro služi ....

Posteno!

pre 5 godina

Pa tako stranci i rade. Kupe nov i voze ga do garantnog roka ili ti do prvih vecih servisa koje im se naravno ne isplati raditi jer auto ima trzisnu vrijednost koju ima. Onda prodaju , a ista zavrse na trzistu istocne Europe
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bosanac, 8. april 2019 13:48)

Pre nego zavrse u istocnoj evropi gastarbajteri okrenu jos koji krug...

Sale

pre 5 godina

Gotovo je iluzija da ce neko kupiti star auto 4-5 godina sa malom kilometrazom. Onaj ko je uzeo novo i vozio do 5 godina i prodaje presao je kao prosecan vozač za 10-12 godina. Ko ima para za novo a ima za dobro ucesce 30tak posto preporucujem.

Baneks

pre 5 godina

Narode moj napaceni, da se mi ne lazemo. Ko ima novca, kupuje nov auto. U klasi kojoj zeli. Ko nema, kupi polovan. Vrlo, vrlo prosto. Ali ako mu je lepo da kaze" ja mogu da kupim nov auto ali necu"- meni je jos lepse.
Ja bih rado smestio svoje plemenito dupe u bmw 320 g20, ali cu cekati barem 2-3 godine. Jer mi se ne vozi novo, ko jos normalan vozi nov auto?!
Srbin valjda zna sta je isplativo i rentabilno. Pre kupovine automobila vec misli za koliko ce ga prodati za 4 godine, ako je ikako moguce na istom setu guma.

ja

pre 5 godina

Vozim Hyundai Getz na plin. Super mi je za grad. Poceo sam da razmialjam o Pezou 407 pa molim nekog ko ima iskustva sa istim da mi ostavi u komentaru. Hvala
(John Gotty, 08. april 2019 23:29)

Slatko sam se navozao sa 2.0 hdi, udoban dobar auto. Ali posle 200.000 km počinju problemi i mislim da je za izbegavanje jer ne verujem da ima primeraka sa manje km. Minus su loši farovi i loši lcd displeji, a nikako uzeti prve serije sa Sagem elektronikom, već Bosch. Plus je udobnost, potrošnja ( Amsterdam - beograd ali stvarno pun gas, po nemačkoj 200 km/h gde god može A, HU i SRB oko 160) 6,2 lit prosek.

brrm... brrrrrmmm...

pre 5 godina

Nedavno sam kupio "nov" Varburg karavan, od komšije, ful, sveže farban četkom, utegnut, očuvan...za 200e... Preporučujem!

Felixx

pre 5 godina

@jesam.ba: Astra 2015 sa 40.000 je NOV, NOV, NOV!! Realno sve mladje od 2012 i sa manje od 150.000 je novo, vrlo jasno i logicno. Šta tu ima da se pokvari a i tek je razradjeno kako treba?! Bas me nasmeja covek - „da li je bas polovno...“ Hit!

TNT

pre 5 godina

Od pojedinih pametnih komentatora svašta ovde može da se nauči. Tako sam saznao da su novi automobili precenjene kante, koje se tek nakon višegodišnje eksploatacije kao polovni transformišu u odlične automobile. Naravno, kao i uvek, komentari su puni “ličnih iskustava” to jest hvalospevima sopstvenih automobila, a o temi, po starom našem običaju, malo njih piše. Davno sam shvatio da tekst poneko ne pročita PRE slanja komentara na isti, a novina je da pojedini ne čitaju ni naslove do kraja.

Cebzanin

pre 5 godina

Moje iskustvo je sledeće - dok nisam mogao da kupim nov auto, kupovao sam polovna. Koliko god da sam se trudio da kupujem očuvana i novija vozila, sa svakim jednim sam imao nekakvih problema i morao sam da slušam bajke majstora lažova, što me je neopisivo nerviralo. Mnogo me je više nerviralo laganje za rok popravke, cene, kvalitet i sve ostalo, nego ono što sam trebao da plaćam. Promenio sam ni sam ne znam koliko servisa i garaža. A onda sam 2007. prvi put kupio nov auto i od tada samo nove i kupujem. Plaćam lizing stalno i svestan sam da moram nešto da plaćam konstantno, ali makar više ne moram da se natežem sa majstorima, šlep službama, bajkama i sl.
Sa jedne strane, svesno trošite više novca, jer nova vozila prosto više koštaju, ali ako prelazite dosta km kao ja, onda je vrlo smislena kupovina. Za ljude koji prelaze ispod 30k, besmisleno je davanje novca za nova vozila, osima ako baš niste u mogućnosti i to vam dođe kao komfor.
Suština je da se bavite svojim poslom a ne krparenjem sa majstorima. Nema tu izmišljanja tople vode.

Z

pre 5 godina

Kupio prije 7 dana C 220 T, AMG Line, Juni 2018 god. Prešao 15800 km. Cijena novog 56000€, ja ga kupio za 34000€. Zimske gume na aluminijskim felnama i 430€ je sve što sam dodatno mogao da izvučem od auto kuće...
(ups, 9. april 2019 09:28)

Da samo sto taj auto nije nikada placen 56 hiljada.Te cene iz cenovnika i cene koje navode u oglasima su uvek nerealne i podlozne cenkanju.

Cinco Duros

pre 5 godina

@(Z, 9. april 2019 12:32) Zašto neko posle 9-10 meseci dana uz toliki pad cene prodaje auto? Nešto tu nije kako treba. Možda je prešao 100000km

Pedja

pre 5 godina

U bosni mislim da fauve cena raste 30% kada izadje iz salona!
Salu na stranu, ne treba puno pametovati, novo je novo, samo smo mi sirotinja pa nam to "nije interesantno"

Hehe

pre 5 godina

Ko ima love, nov auto, tu nema dileme. Mozemo da filozofiramo do prekosutra kako je to bacanje para, ali kad se naviknes da stalno vozis novo, tesko ide s konja na magarca, osim ako nije neki luksuzni auto.

Neko ko voli svoju zemlju, ali od ljubavi se ne živi

pre 5 godina

Kupio sam pre 5 meseci Citroen C5, limuzinu u ekskluziv plus varijanti, 2.0Hdi i 163 KS, star nepune 4 godine i plaćen 11.300 evra. Ove godine kupujem i Citroen C6, 2.7 sa 204ks, takođe u ekskluziv varijanti i platiću ga oko 10 hiljada. Razmišljao sam da kupim jedan nov, ali onda ne bih imao za C6, a to je moja velika želja. Za mene je Citroen zakon, ali ne popujem nikome o automobilima, svako neka vozi shodno svojim mogućnostima.

ciga

pre 5 godina

@Milutin
Zašto bi neko ko ima da kupi novi automobil imao komplekse? Komplekse imaš ti što nemožeš, pa se praviš pametan i mudruješ nešto nebulozno.

cune

pre 5 godina

@Aca
Drže bogami,i to tako dobro da stoje na tim istim oglasima u nedogled jer ih niko neće a ovde se kunu u njih. Uostalom tema nisi ti sa svojim ličnim frustracijama nego novo i polovno.

комша

pre 5 godina

Волео бих да имам могућности па да лепо одем у салон и бирам нов аутомобил. Али жеље су једно, а могућности друго. Нов аутомобил можда губи вредност, ал људи купују нова кола да их возе минимум пет година.

Profesor

pre 3 godine

Koga interesuje samo.neka pogleda oglase bilo koje. I odmah se vidi i zna da francuzima i italijanima pada cijena nenormalno brzo a njemcima se drzi godinama ista cijena ponekad i bude veca kasnije naravni zbog potraznje i ponude. Ja sam 2016 godine kupio passata 2006 godiste za 5450 eura. Pogledajte sada cijene tom pasatu. Makar ovdje u Crnoj Gori isto kao prije 4-5 godina. Sta to znaci? Naravno da je auto kvalitetan lijep izdrzljiv. A imao sam renault megan 2004 godiste. Kupio sam ga 2012 godine za 4.500 eura. 2015 sam isti taj megan jedva prodao za 1750 eura. Ovo je sve čista i ziva istina. Naci izgubio sam puno. Passata sam zamijenio za skodu superb 2010 godiste i 2019 godine passat mi je uracunat 5300 eura. Dodao sam jos 3.000 eura za skodu superb. Koja je isto kao passat avion automobil. Tako da iz svog iskustva nikada vise nebih kupio francisko auto ili nedaj boze italijana. Samo Njemac ili eventualno Japanac, Englez, Svedski Volvo takodje. Ali sve u svemu VW je auto za balkance kao stvoreno. Jos sada COMMON RAIL motori ih ljepote. Isto bih pohvalio Mercedes Benz jer imam C klassu iz 2001 godine automatik. To auto je tenk. Znaci tako je izrazen kvalitet cijelog auta da se jednostavno osjecas siguran.

Aleks

pre 5 godina

Ja bih pojednostavio celu priču, tj. dilemu na prostom primeru:

Pitanje je, kada bi neko hteo da da oko 8.000 evra, da li bi dao:
1. za novu dačiju sandero u osnovnoj verziji ili za
2. bilo koji drugi polovni auto star X godina sa bogatijom opremom?

Čekam odgovore.
(Akhenaton, 8. april 2019 21:49)


Moj šurak bi pre izabrao neki BMW star možda i 10 godina nego novu Dačiju.
Nasuprot njemu, drugar bio u dilemi šta da kupi za 5000 evra. Rekao sam mu da digne kredit i dobaci do 7500 (tada je toliko bio) za novog Sandera. Poslušao me je i dan danas presrećan, a evo skoro 10 godina. NIJEDNOM nije zaglavio u servisu zbog veće havarije, samo mali servis, sipaj i vozi. Jednom mu otpala ratkapna, pa mi se žalio da je originalna skupa, eto to je sve!

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Vozim Hyundai Getz na plin. Super mi je za grad. Poceo sam da razmialjam o Pezou 407 pa molim nekog ko ima iskustva sa istim da mi ostavi u komentaru. Hvala
(John Gotty, 8. april 2019 23:29)
407 je odican auto za putovanja,udoban,sirok,nizak,brz,ali je za grad nocna mora,posto je nepregledan,predugacak,prenizak,tako da je kacenje ivicnjaka i struganje sajtni potpuno normalno.
ako je verzija sa 2.0 HDI motorom,tu se nema sta pricati,posto je on odlican,a jedino bih naveo kao problem filter u auspuhu,koji se kod nas uglavnom vadi,pa posle dime kao lokomotive.
U firmi sam vozio jedan 407 nekoliko godina i osim ofih mana koje sam naveo,ostatak je bio pravo uzivanje.
Na putu je zaista azdaja,bilo da je u pitanju autoput ili neka od nasih magistrala.

zvezdarac

pre 5 godina

(Bojan, 9. april 2019 10:17)

Sve je to super samo što naći auto (naročito te klase) od 5 godina starosti i svega 65 hiljada km je... Teško. Možda ako se doda kec ispred 65...

čuj da ti kažem

pre 5 godina

Rhunchynoi, 09. april 2019 14:54) Jok druže, iskesiro sam ga. A i po toj računici što si rekao bio bi desetak hiljada jeftiniji. Ja sam uvek za to da se auto iskesira (sad dal da uzmeš neovisno kredit u banci ili imaš lovu) nego da se uzima na te lizinge,financirunge... Prvo papiri od auta su kod tebe i uvek možeš da ga prodas ako si u frci, i drugo velike su im kamate. A uzeo sam ga u British Cars Laandtsut

Dragoljub

pre 5 godina

@Pozdrav iz Minhena
Istina je da postoje takvi primerci, postoje i jeftiniji, ali su svi dizelaši sa preko 150000km. Kako se smanjuje kilometraža, tako raste cena.
Jednostavno, mlad auto sa malom kilometražom ne može biti jeftin osim ako nije bio havarisan ili rent-a-car / car-sharing vozilo.

somewinelse

pre 5 godina

Koliko para toliko muzike, ko moze da priusti sebi nov auto on ce ga kupiti, ko nema para za nov on kupuje polovan. A cena normalno vise pada skupljim automobilima jer kad bi jeftiniji auto poput ford fieste izgubio 50 posto na vrednosti za samo 1,2 godine taj bi auto bio skoro dzabe .

jo

pre 5 godina

Svakom autu pada cena, i to svima veoma slicno- gledano od kada je auto nov pa posle 1.god, 3.god, 5.god itd...cena jedino ne pada Ferariju i slicnim ekskluzivnim automobilima, 'oldtimerima' pojedinim 'youngtimerima' i slicnim kolekcionarskim primercima. Tako da sa kupovinom bilo kakvog auta za prevoz od A do B gubljenje novca je neminovnost!

botovi stop

pre 4 godine

Na ostrvu sam. Nije samo hladno nego duva jeziv vetar.
Gore nego kosava. Sa sve vlagom koja se uvlaci u kosti.
(brrrrr, 30. decembar 2019 13:58)

Kia samo 1.6. benzin. Nebitno godiste. Ostalo onako...

Rambo

pre 3 godine

Ko ima imalo mozga i kupuje auto da ga vozi vise godina-kupice Japanca. A ko drhti za svaki izgubljen evro i cim kupi auto odmah racuna koliko ce izgubiti za 2 godine-kupice Nemca.

XXL

pre 5 godina

Koji automobili najviše gube na vrednosti? Naravno oni koji nemate. A koji su 'pametna' kupovina? Naravno oni za koje imate pare. Tako prosto - dileme nema (zato i imam auto star 20.g.).

mozart

pre 5 godina

Nema velike filozofije...Modeli kojima brzo pada cena se i kupuju i prodaju za nize cene tako da dodje na isto. U problemu je onaj ko kupi nov auto, za 2-3god mnooogo gubi. Izuzev supersportskih i egzoticnih modela, sto skuplji auto veci pad cena , tu spadaju i audi i merc i bmw. Da se ne lazemo, bez minimum 13000eur (i to na nekim akcijama), nema iole ozbiljnijeg novog auta.Jos ako hocemo da uparimo dobru opremu i recimo dizel verziju ili neki ozbiljniji benzinac, eto cifre na 16-18000e. Najbolje bi bilo da nam je standard kao na zapadu, da kupimo to sto zelimo, vozimo 3god, prodamo i opet kupimo nesto novo. Kao sto je moguce raditi sa mobilnim telefonima. Do tad...realnost polovnjak star oko 10god

Ivan P.

pre 5 godina

Ne mozemo porediti kupovinu polovnog auta u Nemackoj i Srbiji. Tamo je mnogo veca ponuda mladih polovnjaka i sa normalnom cenom. Ko zivi tamo skoro pa idealno za kupovinu polovnog. Kod nas je druga matematika. Da bi uvezao mlad auto iz Nemacke jedino ti se isplati ako imas povracaj poreza a to onda znaci sluzbeni auto, i ne bas mala km. Na mlad auto od privatnog lica iz Nemacke kad dodas porez kod nas, ostaje mala razlika izmedju cene novog u srbiji a plus imas i garanciju oko 4 do 5 godina. Da zivim u Nemackoj verovatno ne bih razmisljao uzeo bih polovan s obzirom na ponudu. Kod nas ovde nisam imao puno izbora i kupio sam novo. Nasi ljudi ovde dozivljavaju auto sa 150 000km kao novo auto.

deda...

pre 5 godina

Kupovina novog auta je pogodak, ko moze....
Ali kod nas je ovo vec problem jer ulazite u kolo dilera i servisera koje te obele...
Drzete na "kvacilu" dok si u garantnom roku a onda sve nedostatke popravljaju nakon toga i dobro te "klepe"...
Moja iskustva su jako, jako losa.... prilicno duga prica...

Dr.Bre

pre 5 godina

@x
"Da biste kupili polovnjak neko taj automobil mora da kupi nov,zamislite da svi odluče da kupuju samo polovnjake"
Onda bi i fabrike pravile polovne automomile.

ProfM

pre 5 godina

Od fauvea moraju da se ograde, pošto u regionu ima mitski status.
(Knjigoslav, 08. april 2019 14:07)
Posebno u Bosni. Tamo ko nema golfa dvojku nema pojma sta je auto. Eventualno, cetvorka moze da dodje u obzir. Sva ostala vozila su klasa ispod.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vlasta, 8. april 2019 15:13)

Golf se ne kupuje, golf se nasljedjuje! :)

Nizozemljak

pre 5 godina

Kupio sam 500L 1.3 mjtd 2013. i to mi je prvi novi automobil. Nisam se pokajao do trenutka kad sam napustio zemlju i pokusao da ga prodam. Ako ima zainteresovanih pisite? dolazim za praznike...
(Fiat 500L, 08. april 2019 20:14)

Uh, ne znam gde si ali ja ovde u Holandiji za poslednjih 6 godina video tacno 3 komada 500L. Fiati koje dosta vidjam su obican 500, Panda i Doblo. Sada je tu i tamo poceo da se pojavljuje i 500X ali retko. Generalno druge modele bi ovde retko ko kupio, ima mnogo boljih vozila za istu ili malo vecu cenu pa nisu konkurentni. Stila, Bravo i sl. mislim da nisam ni jedan ikada video sa domacim tablama, ne znam ni da li ih prodaju uopste ovde.

UniRent

pre 5 godina

Kao što je napisano u tekstu najbolje cenu drže, logično, najtraženiji automobili – mali gradski automobili, a slede kompakti i srednja klasa.