Petak, 05.04.2019.

12:30

Da li i dalje vozite na zimskim gumama?

Izvor: Izvor: B92, Goodyear

Da li i dalje vozite na zimskim gumama? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

Hehe

pre 5 godina

@(rog, 8. april 2019 08:48)

Iz licnog iskustva pre 10ak god. sa Savom, bez'te od Savinih guma. Zimske i nekako, letnje nikako. Kvalitet nula. Ako nema fabrickih gresaka, prve dve godine mozda i bude ok, posle toga...

rog

pre 5 godina

Preporuka za one koji nemaju velika primanja je Sava Intensa UHP 2 letnja i Sava eskimo HP2 zimi. 
(milos, 06. april 2019 09:11) 

Sava UHP 17 cola pokusao da vratim u garanciji nakon 10k i nisu hteli da prime, a morali su. Testiranje na balanser masini sa valjcima za opterecenje pokazalo da dve od cetiri gume imaju ocajno los raspored mase, fabricka greska, koji ne moze nikako balansiranjem da se popravi pa trese izmedju 90-130km/h.

deša

pre 5 godina

Strucnjaci kazu!Oni kao Okanovic!Posto sve manje vozimo zbog silnih nameta i cene goriva ,mozda su “allseason” gume najbolje resenje.Uostalom cela Amerika vozi tako!

drmr

pre 5 godina

@milos
strucnjak m+s ne znaci zimska guma, vec da sara moze da se koristi po blatu i snegu, ali ne oznacava zimsku komponentu gume. zimska guma mora da ima pahulju ili planinu

milos

pre 5 godina

@Smuleco bote,da imas auto znao bi o cemu pisem.
A isto tako bi i znao kakav je odnos cene i kvaliteta na trzistu. Ovako samo pricas gluposti. To sto sto ti ne slazas sa drugim misljenjem,ne znaci da je neko bot,nego se vidi koliko si (ne)upucen u stvari oko sebe. Pozdrav.

jaretina

pre 5 godina

Ja čekam da se pojave prolećne i jesenje i onda sam opremljen full
(zoki, 06. april 2019 11:34)
do tada, teraj ti 2 seta zimsko/letnjih guma, bićeš dovoljno kul i bez da si ful.

Smuleco

pre 5 godina

Veliki poznavaoci” M+S znaci Mud + Snow (blato + sneg) i je iskljucivo samo zimska guma!!! 
I zato ne pisite gluposti,nego lepo,ako vec imate auto,kupite letnje gume leti,a zimske gume zimi! 
Preporuka za one koji nemaju velika primanja je Sava Intensa UHP 2 letnja i Sava eskimo HP2 zimi.
(milos, 06. april 2019 09:11)

Nisam znao da i "Sava gume", imaju botovčine!

milos

pre 5 godina

“Veliki poznavaoci” M+S znaci Mud + Snow (blato + sneg) i je iskljucivo samo zimska guma!!!
I zato ne pisite gluposti,nego lepo,ako vec imate auto,kupite letnje gume leti,a zimske gume zimi!
Preporuka za one koji nemaju velika primanja je Sava Intensa UHP 2 letnja i Sava eskimo HP2 zimi.

Robi

pre 5 godina

Da li i dalje? Pa ceo komsiluk oko mene vozi non stop samo na zimskim gumama,sto bi oni rekli m+s...nikad ih ni ne skidaju...saobracajna nekultura je ogromna..bitno da su pokupovali A4,C5,M3...

drmr

pre 5 godina

Treba da se prodaju gume. Ima tu raznih lobija...Analiza o udesima govori o prebrzoj vožnji i vožnji u alkoholisanom stanju...Priče o zaustavnom putu gube smisao kada je ABS u pitanju. Dalje, koncentrisan vozač koji je svestan svojih mogućnosti i koji drži propisano rastojanje nikada neće doći u situaciju da ga spase kraći zaustavni put letnjih guma. Sportski novinari koji se bave automobilizam moraju da pišu onako kako su plaćeni. Pregledajte gume vizuelno redovno i držite u njima stalno propisani pritisak i propisanu dubinu šare i uživajte u vožnji.
(BocaSmederevac, 05. april 2019 20:25)

Molim te mi objasni kako to priče o zaustavnom putu gube smisao kada je ABS u pitanju? Molim te, želim da čujem argumente da se nasmejem.

Petar

pre 5 godina

Kupio pre dve godine Goodyear Vector 4 Season, presao do sad 32000km, prve zime su bile dobre a ove lose iako je sara sigurno 5mm. To su gume za mediteransku klimu i predele gde nema puno snega. Ja se vracam na zimske gume zimi i letnje leti. All seasons su dobar kompromis ali nikako nisu bolja opcija od zimsko letnjih guma.

2 ulja, 3 šećera, 3 brašna =glas Sns.u

pre 5 godina

Ono kad je vecina srba presla na m+s pa vulkanizeri moraju da plate novinara! Ali nek se ne sekiraju, promenice nasi zakon letnja guma ce biti OBAVEZNA!
(Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje, 05. april 2019 19:16)
@Rumunija ‘89
Prijatelju, M+S nije oznaka za letnju i zimsku gumu vec je to iskljucivo zimska guma i guma za blato, m+s u (muud and snow)
Imate univerzalne gume ali to su Crossclimate i ima oznaku sunca i planine.
Takodje vrsta kola, gradska kola, stil voznje je presudan da li da koristite zimske gume i leti, ko ima kratke relacije po gradu od po par km moze slobodno da koristi a ko planira putovanja po Srbiji i Evropi svakako ne.

moron

pre 5 godina

Poslovno-privatno vozim zimi na jednom vozilu GoodYear UG9, na drugom (cele godine) Michelin CrossClimate i na trećem (cele godine) Kleber Quadraxer2.
Po snegu je najbolja, naravno, ona zimska.
Veoma slična njoj je Kleber Quadraxer2 ( subjektivno, "čupa" kao da je zimska ).
Michelin CrossClimate "može da prodje", ali, morate biti svesni da ne vozite zimske.
Sve u svemu, nekome je zimi apsolutno nužna prava zimska.
Neko "može da prodje" i sa nekim all season modelom.
Sve zavisi gde živite i kuda zimi i koliko vozite.
Verujem da ću i idući put da kupim neki all season (osim ako uzmem kola serijski opremljena sa nekom stupidno velikom colažom (npr. 18"), pa za potrebe mogućnosti korišćenja lanaca budem uzimao i komplet točkove manje colaže (recimo, 16").

... pobuna na brodu ludaka ...

pre 5 godina

... i dalje ?
... poslednji jak sneg ove sezone bio je sredinom februara, kada se on otopio putevi su bili ko barut, tada se menjaju gume a ne čekate do 31 marta pa onda gužva kod vulkana ko da se dele besplatne akcije...
... što ste bukvalisti... budite praktični...
... a sumnjam i da je više od 10% vas mrdnulo iz grada ove zime...

Totem

pre 5 godina

A sad da kažem ono za običan narod što ovde nije spomenuto - ukratko a vi sami izvucite pouku .
Prianjanje gume za tlo - najviše zavisi od smese od koje je guma napravljena (kaučuka , čađi itd da vas ne smaram). Kada kočite vozilom što guma ima manje trenja o tlo to će vaš zaustavni put biti manji . To je ukratko letnja guma .
Zimska guma ima bolje prianjanje od letnje jer joj je ta mešavina mnogo gušća a sama guma je mnogo mekša pa joj se gazni sloj više širi pri težini.
"Lepljivija je za bilo koje tlo " !

Zimska guma je samim tim bezbednija od letnje ali upravo zbog većeg prianjanja odnosno lepljenja za tlo je i veća potrošnja vozila i to je potpuno tačno . Međutim potrošnja vozila je najviše do 20% veća ako vozite normalnim brzinama a biće i do 50% veća ako pređete pola indeksa brzine za koju je namenjena. Dakle prevedeno na laički jezik :
Ako vam je indeks brzine "zimske gume" na primer "H" do 210 km/h , do 50% više goriva trošićete kada idete preko 100km/h a sa svakim porastom brzine još više. Kao referenca se uzima temperatura od 30 stepeni celzijusa.
Ovo ne važi za letnju gumu pa je zbog toga ona bolji izbor leti .
Iz ovoga se lako da zaključiti da vozilo koje ide normalnim brzinama do 50km/h u naseljenom mestu sa zimskim gumama ima potrošnju za 20% veću ali je i toliko bezbednije i to ne može pobiti ni jedan veštački test !
Kada je sama guma u pitanju , najbolju gumu sa najbolji prianjanjem za tlo ima naravno proizvođač koji ima najbolji kaučuk. Najbolji kaučuk je prirodni kaučuk (jer je i najskuplji) i on se upotrebljava kod sportskih automobila , automobila za trke, formule 1 i terenaca.
Posebno se naručuje kod najskupljih automobila na svetu.
Dakle kada bogata elita sa sporckim i skupljim automobilima naručuje gumu pažnja je usmerena ka proizvođaču koji ima najveće plantaže prirodnog kaučuka i najveće iskustvo u izradi takvih pneumatika na svetu (Michelin) .
Zato pošto smo mi zemlja sa skromnim platama mi vozimo jedne iste zimske gume u svim sezonama dok ih ne zamenimo .Ako ste vozač koji se pridržava pravila saobraćaja a nemate para da pored zimskih imate i letnje pneumatike ,vozite slobodno jer sve što ćete imati jeste malo veća potrošnja goriva .
Pozdrav i svako dobro vozačima .

sve je relativno

pre 5 godina

@vozač

Papir ili internet stranica trpi svaki opis. Kako adapto može biti vrhunskih performansi, kad spada u nižu grupu po kvalitetu, a time i ceni.

vozac

pre 5 godina

Pneumatik adapto hp je pogodan za sva godišnja doba i predstavlja idealan izbor za vozače automobila visokih performansi koji vode računa o troškovima. Ujednačena vodljivost i prianjanje od proleća do zime, po razumnoj ceni. Dobro prianjanje u svim vremenskim uslovima - Sava adapto hp koristi specijalnu gumenu smesu koja je zaslužna za visok nivo prianjanja u svim vremenskim prilikama. Radijalni rubovi omogućavaju bolju vuču u zimskim uslovima. Simbol snežne pahuljice ukazuje na to da Sava adapto hp ispunjava stroge industrijske standarde koji važe za zimske pneumatike. Visoke performanse pri upravljanju - Uživajte u vožnji visokih performansi, bilo da lije kiša, sija sunce ili pada sneg. Ovaj pneumatik se prilagođava sezonskim promenama vremenskih prilika, pa leti obezbeđuje odgovarajuću čvrstinu, a zimi ostaje fleksibilan i omogućava dobro upravljanje. Otpornost na akvaplaning - Vozite bezbedno na putevima mokrim od kiše.
Ja imam takve gume,nove,a ako ovaj opis laze mene,u tom slucaju i ja lazem vas.

zomby

pre 5 godina

Kupio pretprosle zime Michelin Crossclimate, dve godine vozio leti, zimi, bilo sve ok, prezadovoljan. Ove zime medjutim gume se naglo pogorsale, iako je dubina sare dobra, guma se vremenom "uplasticila", ne drzi uopste zimi. Klizi kao obicna letnja. Moradoh kupiti opet 4 gume, ovaj put zimske naravno. Razocaran.:(

VeMi

pre 5 godina

U oktobru kupio set Michelin CrossClimate guma i mogu sa sigurnoscu da kazem da su zimi superiorne u odnosu na zimske Pirelli Scorpion koje su montirane na drugi auto (dve sezone samo koriscene). CrossClimate 245-45/R20 i zadnji pogon su se cak i po snegu ponasale odlicno. Za svaku pohvalu

Dzontra

pre 5 godina

Za planinu obavezno dobre zimske gume, nagledao sam se pametnih sa losim zimskim ili m+s. Za grad sve jedno, ako je mnogo lose mozes da parkiras. Leti pozeljno letnje gume, mnogo bolje podnose temp preko 30C od M+S

jaretina

pre 5 godina

obavezno kupite gume, obavezno kupite jos guma, ma kupite i za sledece leto....koji teror
(alan ford, 05. april 2019 17:38)
jedini teror si ti sa svojim kršom i ćelavim gumama.

EU mrav

pre 5 godina

Za gradske uslove i vikend vozace dakle za oko 80% svih postoji samo jedno racionalno resenje a to su "all seasons" gume poznate firme da se razume i jos jednom to nisu M+S gume "all seasons" imaju i tu oznaku ali samo M+S nije all seasons gumakao primer:
Sava Adapto je "all seasons" guma dok je Sava Eskimo S3 M+S zimska guma
Za vozace koji moraju na put svaki dan ne vezano na uvete postoji isto samo jedno racionalno resenje a to su kvalitetne letne i zimske gume

BocaSmederevac

pre 5 godina

Treba da se prodaju gume. Ima tu raznih lobija...Analiza o udesima govori o prebrzoj vožnji i vožnji u alkoholisanom stanju...Priče o zaustavnom putu gube smisao kada je ABS u pitanju. Dalje, koncentrisan vozač koji je svestan svojih mogućnosti i koji drži propisano rastojanje nikada neće doći u situaciju da ga spase kraći zaustavni put letnjih guma. Sportski novinari koji se bave automobilizam moraju da pišu onako kako su plaćeni. Pregledajte gume vizuelno redovno i držite u njima stalno propisani pritisak i propisanu dubinu šare i uživajte u vožnji.

Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje

pre 5 godina

Ono kad je vecina srba presla na m+s pa vulkanizeri moraju da plate novinara! Ali nek se ne sekiraju, promenice nasi zakon letnja guma ce biti OBAVEZNA!

gorski

pre 5 godina

Što naš narod kaže fantaziraju da uzmu pare ,ko pazi na otstojanje i koči na vreme svejedno mu je koje gume ima ,a u kritičnoj situaciji ako ti neko istrči na metar džaba ti najbolja guma nećeš stati ,jedino ako si spreman možda ga izbegnem brzim manevrom ,!!!!!!!!!!!!

Mix

pre 5 godina

Zaustavni put zavisi od postovanja propisane brzine,a ne od letnjih ili zimskih pneumatika.Naravno da zimi ne mozete voziti letnje gume,prosto fizika kaze da nece ici.

Aleks

pre 5 godina

Gume za sva godisnja doba su u poslednje vreme toliko napredovale, da nema smisla kupovati odvojeno letnje i zimske.
GoodYear Vector, Michelin Crossclimate, Kleber Quadraxer2, Fulda Multicontrol...odlicne.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Kobaja Grande, 5. april 2019 12:42)


Quadraxter 2 montirao na sva 4 tocka. Prezadovoljan.

Dragan Nis

pre 5 godina

Ako je bolje, sto ne edukujete I ubedite odredjene institucije da promene zakon, kao sto je uradjeno da moraju zimske zimi. Nema razloga za diskusiju, struka i ispitivanja daju egzaktne odgovore.

vozač demokrata

pre 5 godina

Zimske gume u letnjim uslovima jednako su opasne kao letnje u zimskim: Duži zaustavni put, teže manevrisanje... Zimske gume svuda u svetu imaju oznaku M+S, a prepoznaju se po katakterističkim šarama.
Gradskim vozačima i onima sa tanjim budžetom preporučujem "all-season" letno-zimske gume: Michelin cross climate, goodyear 4season... izbegavajte sve kinesko, a kompromis je u savi adapto, kumho, kleber...

mile

pre 5 godina

Ko prelazi više od 15.000 km godišnje isto ga košta posle nekoliko godina dal vozi samo jedne ili menja zimske i letnje
Ja imam dva kompleta točkova, letnje 18 i zimske 17
I bez obzira što su mi letnje šire od zimskih potrošnja sa njima skoro litar manje
Ali su zato na minusu neupotrebljive, pogotovo ako ima i mrva snega
Za one koji nisu razumeli obo za istu cenu na kraju, kroz uštedu u potrišnji se pokriju troškovi zamene dva puta godišnje a dal voziš dva seta naizmenično u 6-7 godina po 30-50.000 ili dva seta jedan za drugim opet isto jer nema ni nekevrazlike u ceni letnjih i zimskih

Čiča Miloje

pre 5 godina

Braćo Srbi, nema te gume koja je dobra i za leto i za zimu i za sve vremenske uslove, da se ne zahebavamo. I letnje gume razlilitih firmi se razlikuju po ponašanju na mokrom, vlažnom, suvom kolovozu, u držanju pravca, u krivinama (bočna stabilnost), pri kočenju, akvaplaningu (kad uletiš u vodu na kolotragu) ... potrošnji goriva, trajnosti, buci koju prave... A koliko je važno ko je proizvodjač, da ne pričam, neću da reklamiram. Važi pravilo - Veća cena, bolja guma...
Zimske i ove m+s tek ne mogu da zadovolje ni zimi, ni leti. Nema univerzalnih, ne zavaravajte se!
Lično, kad vidim audi ili BMW, sa m+s leti... pa čoveče voziš audi, a štediš na najvažnijem-gumama... to ti je deset santimetara jedinog dodira sa asfaltom... ako tu omane gotov si...

комша

pre 5 godina

Људи немојте штедети на гумама ако бога знате! Уштеди на прању кола, па их сам опери, а не да возите ћелаве гуме. Данас би свако да вози и поседује кола, а неће да их одржава како треба. Ко живи у граду, а нема пара да одржава кола, лепо боље на бајс па ће ти бити боље и по здравље и новчаник. Тако је мој кум урадио. Продао кола и сад бајсом на посао. Узео неки тркачки, мало га средио за град и брже стигне него колима. Још је и линију дотерао.

mare

pre 5 godina

Tigar Winter je odlična guma, vozim ih i zimi i leti. Zaustavni put nije presudan za bezbednost, već držanje rastojanja i normalna vožnja. Za naš prosečan budžet svakako daleko bolja nova Winter nego bilo koja protektirana ili polovna letnja guma, kakve se masovno voze. Neshvatljivo je da neko vozi BMW sa poslovnim ili protekt gumama.

momak los

pre 5 godina

pa naravno da proizvodjaci govore da bi se kupovalo..stavite cenu 1000 din za gumu pa ce svi imati 20 guma u dvoristu..nabili su cene guma dok kupis garnituru letnjih i zimskih guma mozes kupiti Juga!!!

Milojko

pre 5 godina

Ovo je poredjenje 2 budzet gume istog proizvodjaca.
Medjutim ako uporedite zaustavni put na +15 vrhunske zimske gume tipa Continental WinterContact T860s i tipicne "srpske" letnje gume tipa Tigar Prima videcete da je zaustavni put letnje gume duzi.
U praksi su razlike zaustavnog puta izmedju kvalitetnih i nekvalitetnih guma daleko vece nego ovih 7m iz teksta.

pera

pre 5 godina

zakonom treba propisati da se leti ne voze zimske gume. Iz istih razloga kakvi si za koriscenje zimskih guma zimi. Ko ne zna razlog ili ga to ne zanima ne treba ni da vozi auto

Neko iz mase

pre 5 godina

ima na netu pažljivo odrađenih merenja na kojima se vidi da se i zimi kraće koči na letnjim gumama. Zimske su neophodne jedino za sneg, led i ledene kiše. ali što se tiče očišćenog puta zimska guma ne čuva glavu nego novčanik.

Kobaja Grande

pre 5 godina

Gume za sva godisnja doba su u poslednje vreme toliko napredovale, da nema smisla kupovati odvojeno letnje i zimske.
GoodYear Vector, Michelin Crossclimate, Kleber Quadraxer2, Fulda Multicontrol...odlicne.

Kobaja Grande

pre 5 godina

Gume za sva godisnja doba su u poslednje vreme toliko napredovale, da nema smisla kupovati odvojeno letnje i zimske.
GoodYear Vector, Michelin Crossclimate, Kleber Quadraxer2, Fulda Multicontrol...odlicne.

Milojko

pre 5 godina

Ovo je poredjenje 2 budzet gume istog proizvodjaca.
Medjutim ako uporedite zaustavni put na +15 vrhunske zimske gume tipa Continental WinterContact T860s i tipicne "srpske" letnje gume tipa Tigar Prima videcete da je zaustavni put letnje gume duzi.
U praksi su razlike zaustavnog puta izmedju kvalitetnih i nekvalitetnih guma daleko vece nego ovih 7m iz teksta.

Čiča Miloje

pre 5 godina

Braćo Srbi, nema te gume koja je dobra i za leto i za zimu i za sve vremenske uslove, da se ne zahebavamo. I letnje gume razlilitih firmi se razlikuju po ponašanju na mokrom, vlažnom, suvom kolovozu, u držanju pravca, u krivinama (bočna stabilnost), pri kočenju, akvaplaningu (kad uletiš u vodu na kolotragu) ... potrošnji goriva, trajnosti, buci koju prave... A koliko je važno ko je proizvodjač, da ne pričam, neću da reklamiram. Važi pravilo - Veća cena, bolja guma...
Zimske i ove m+s tek ne mogu da zadovolje ni zimi, ni leti. Nema univerzalnih, ne zavaravajte se!
Lično, kad vidim audi ili BMW, sa m+s leti... pa čoveče voziš audi, a štediš na najvažnijem-gumama... to ti je deset santimetara jedinog dodira sa asfaltom... ako tu omane gotov si...

Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje

pre 5 godina

Ono kad je vecina srba presla na m+s pa vulkanizeri moraju da plate novinara! Ali nek se ne sekiraju, promenice nasi zakon letnja guma ce biti OBAVEZNA!

комша

pre 5 godina

Људи немојте штедети на гумама ако бога знате! Уштеди на прању кола, па их сам опери, а не да возите ћелаве гуме. Данас би свако да вози и поседује кола, а неће да их одржава како треба. Ко живи у граду, а нема пара да одржава кола, лепо боље на бајс па ће ти бити боље и по здравље и новчаник. Тако је мој кум урадио. Продао кола и сад бајсом на посао. Узео неки тркачки, мало га средио за град и брже стигне него колима. Још је и линију дотерао.

jaretina

pre 5 godina

obavezno kupite gume, obavezno kupite jos guma, ma kupite i za sledece leto....koji teror
(alan ford, 05. april 2019 17:38)
jedini teror si ti sa svojim kršom i ćelavim gumama.

mare

pre 5 godina

Tigar Winter je odlična guma, vozim ih i zimi i leti. Zaustavni put nije presudan za bezbednost, već držanje rastojanja i normalna vožnja. Za naš prosečan budžet svakako daleko bolja nova Winter nego bilo koja protektirana ili polovna letnja guma, kakve se masovno voze. Neshvatljivo je da neko vozi BMW sa poslovnim ili protekt gumama.

momak los

pre 5 godina

pa naravno da proizvodjaci govore da bi se kupovalo..stavite cenu 1000 din za gumu pa ce svi imati 20 guma u dvoristu..nabili su cene guma dok kupis garnituru letnjih i zimskih guma mozes kupiti Juga!!!

zomby

pre 5 godina

Kupio pretprosle zime Michelin Crossclimate, dve godine vozio leti, zimi, bilo sve ok, prezadovoljan. Ove zime medjutim gume se naglo pogorsale, iako je dubina sare dobra, guma se vremenom "uplasticila", ne drzi uopste zimi. Klizi kao obicna letnja. Moradoh kupiti opet 4 gume, ovaj put zimske naravno. Razocaran.:(

mile

pre 5 godina

Ko prelazi više od 15.000 km godišnje isto ga košta posle nekoliko godina dal vozi samo jedne ili menja zimske i letnje
Ja imam dva kompleta točkova, letnje 18 i zimske 17
I bez obzira što su mi letnje šire od zimskih potrošnja sa njima skoro litar manje
Ali su zato na minusu neupotrebljive, pogotovo ako ima i mrva snega
Za one koji nisu razumeli obo za istu cenu na kraju, kroz uštedu u potrišnji se pokriju troškovi zamene dva puta godišnje a dal voziš dva seta naizmenično u 6-7 godina po 30-50.000 ili dva seta jedan za drugim opet isto jer nema ni nekevrazlike u ceni letnjih i zimskih

Neko iz mase

pre 5 godina

ima na netu pažljivo odrađenih merenja na kojima se vidi da se i zimi kraće koči na letnjim gumama. Zimske su neophodne jedino za sneg, led i ledene kiše. ali što se tiče očišćenog puta zimska guma ne čuva glavu nego novčanik.

drmr

pre 5 godina

Treba da se prodaju gume. Ima tu raznih lobija...Analiza o udesima govori o prebrzoj vožnji i vožnji u alkoholisanom stanju...Priče o zaustavnom putu gube smisao kada je ABS u pitanju. Dalje, koncentrisan vozač koji je svestan svojih mogućnosti i koji drži propisano rastojanje nikada neće doći u situaciju da ga spase kraći zaustavni put letnjih guma. Sportski novinari koji se bave automobilizam moraju da pišu onako kako su plaćeni. Pregledajte gume vizuelno redovno i držite u njima stalno propisani pritisak i propisanu dubinu šare i uživajte u vožnji.
(BocaSmederevac, 05. april 2019 20:25)

Molim te mi objasni kako to priče o zaustavnom putu gube smisao kada je ABS u pitanju? Molim te, želim da čujem argumente da se nasmejem.

EU mrav

pre 5 godina

Za gradske uslove i vikend vozace dakle za oko 80% svih postoji samo jedno racionalno resenje a to su "all seasons" gume poznate firme da se razume i jos jednom to nisu M+S gume "all seasons" imaju i tu oznaku ali samo M+S nije all seasons gumakao primer:
Sava Adapto je "all seasons" guma dok je Sava Eskimo S3 M+S zimska guma
Za vozace koji moraju na put svaki dan ne vezano na uvete postoji isto samo jedno racionalno resenje a to su kvalitetne letne i zimske gume

Smuleco

pre 5 godina

Veliki poznavaoci” M+S znaci Mud + Snow (blato + sneg) i je iskljucivo samo zimska guma!!! 
I zato ne pisite gluposti,nego lepo,ako vec imate auto,kupite letnje gume leti,a zimske gume zimi! 
Preporuka za one koji nemaju velika primanja je Sava Intensa UHP 2 letnja i Sava eskimo HP2 zimi.
(milos, 06. april 2019 09:11)

Nisam znao da i "Sava gume", imaju botovčine!

gorski

pre 5 godina

Što naš narod kaže fantaziraju da uzmu pare ,ko pazi na otstojanje i koči na vreme svejedno mu je koje gume ima ,a u kritičnoj situaciji ako ti neko istrči na metar džaba ti najbolja guma nećeš stati ,jedino ako si spreman možda ga izbegnem brzim manevrom ,!!!!!!!!!!!!

Mix

pre 5 godina

Zaustavni put zavisi od postovanja propisane brzine,a ne od letnjih ili zimskih pneumatika.Naravno da zimi ne mozete voziti letnje gume,prosto fizika kaze da nece ici.

BocaSmederevac

pre 5 godina

Treba da se prodaju gume. Ima tu raznih lobija...Analiza o udesima govori o prebrzoj vožnji i vožnji u alkoholisanom stanju...Priče o zaustavnom putu gube smisao kada je ABS u pitanju. Dalje, koncentrisan vozač koji je svestan svojih mogućnosti i koji drži propisano rastojanje nikada neće doći u situaciju da ga spase kraći zaustavni put letnjih guma. Sportski novinari koji se bave automobilizam moraju da pišu onako kako su plaćeni. Pregledajte gume vizuelno redovno i držite u njima stalno propisani pritisak i propisanu dubinu šare i uživajte u vožnji.

Robi

pre 5 godina

Da li i dalje? Pa ceo komsiluk oko mene vozi non stop samo na zimskim gumama,sto bi oni rekli m+s...nikad ih ni ne skidaju...saobracajna nekultura je ogromna..bitno da su pokupovali A4,C5,M3...

pera

pre 5 godina

zakonom treba propisati da se leti ne voze zimske gume. Iz istih razloga kakvi si za koriscenje zimskih guma zimi. Ko ne zna razlog ili ga to ne zanima ne treba ni da vozi auto

vozač demokrata

pre 5 godina

Zimske gume u letnjim uslovima jednako su opasne kao letnje u zimskim: Duži zaustavni put, teže manevrisanje... Zimske gume svuda u svetu imaju oznaku M+S, a prepoznaju se po katakterističkim šarama.
Gradskim vozačima i onima sa tanjim budžetom preporučujem "all-season" letno-zimske gume: Michelin cross climate, goodyear 4season... izbegavajte sve kinesko, a kompromis je u savi adapto, kumho, kleber...

Aleks

pre 5 godina

Gume za sva godisnja doba su u poslednje vreme toliko napredovale, da nema smisla kupovati odvojeno letnje i zimske.
GoodYear Vector, Michelin Crossclimate, Kleber Quadraxer2, Fulda Multicontrol...odlicne.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Kobaja Grande, 5. april 2019 12:42)


Quadraxter 2 montirao na sva 4 tocka. Prezadovoljan.

Dzontra

pre 5 godina

Za planinu obavezno dobre zimske gume, nagledao sam se pametnih sa losim zimskim ili m+s. Za grad sve jedno, ako je mnogo lose mozes da parkiras. Leti pozeljno letnje gume, mnogo bolje podnose temp preko 30C od M+S

Petar

pre 5 godina

Kupio pre dve godine Goodyear Vector 4 Season, presao do sad 32000km, prve zime su bile dobre a ove lose iako je sara sigurno 5mm. To su gume za mediteransku klimu i predele gde nema puno snega. Ja se vracam na zimske gume zimi i letnje leti. All seasons su dobar kompromis ali nikako nisu bolja opcija od zimsko letnjih guma.

jaretina

pre 5 godina

Ja čekam da se pojave prolećne i jesenje i onda sam opremljen full
(zoki, 06. april 2019 11:34)
do tada, teraj ti 2 seta zimsko/letnjih guma, bićeš dovoljno kul i bez da si ful.

VeMi

pre 5 godina

U oktobru kupio set Michelin CrossClimate guma i mogu sa sigurnoscu da kazem da su zimi superiorne u odnosu na zimske Pirelli Scorpion koje su montirane na drugi auto (dve sezone samo koriscene). CrossClimate 245-45/R20 i zadnji pogon su se cak i po snegu ponasale odlicno. Za svaku pohvalu

milos

pre 5 godina

“Veliki poznavaoci” M+S znaci Mud + Snow (blato + sneg) i je iskljucivo samo zimska guma!!!
I zato ne pisite gluposti,nego lepo,ako vec imate auto,kupite letnje gume leti,a zimske gume zimi!
Preporuka za one koji nemaju velika primanja je Sava Intensa UHP 2 letnja i Sava eskimo HP2 zimi.

drmr

pre 5 godina

@milos
strucnjak m+s ne znaci zimska guma, vec da sara moze da se koristi po blatu i snegu, ali ne oznacava zimsku komponentu gume. zimska guma mora da ima pahulju ili planinu

2 ulja, 3 šećera, 3 brašna =glas Sns.u

pre 5 godina

Ono kad je vecina srba presla na m+s pa vulkanizeri moraju da plate novinara! Ali nek se ne sekiraju, promenice nasi zakon letnja guma ce biti OBAVEZNA!
(Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje, 05. april 2019 19:16)
@Rumunija ‘89
Prijatelju, M+S nije oznaka za letnju i zimsku gumu vec je to iskljucivo zimska guma i guma za blato, m+s u (muud and snow)
Imate univerzalne gume ali to su Crossclimate i ima oznaku sunca i planine.
Takodje vrsta kola, gradska kola, stil voznje je presudan da li da koristite zimske gume i leti, ko ima kratke relacije po gradu od po par km moze slobodno da koristi a ko planira putovanja po Srbiji i Evropi svakako ne.

Totem

pre 5 godina

A sad da kažem ono za običan narod što ovde nije spomenuto - ukratko a vi sami izvucite pouku .
Prianjanje gume za tlo - najviše zavisi od smese od koje je guma napravljena (kaučuka , čađi itd da vas ne smaram). Kada kočite vozilom što guma ima manje trenja o tlo to će vaš zaustavni put biti manji . To je ukratko letnja guma .
Zimska guma ima bolje prianjanje od letnje jer joj je ta mešavina mnogo gušća a sama guma je mnogo mekša pa joj se gazni sloj više širi pri težini.
"Lepljivija je za bilo koje tlo " !

Zimska guma je samim tim bezbednija od letnje ali upravo zbog većeg prianjanja odnosno lepljenja za tlo je i veća potrošnja vozila i to je potpuno tačno . Međutim potrošnja vozila je najviše do 20% veća ako vozite normalnim brzinama a biće i do 50% veća ako pređete pola indeksa brzine za koju je namenjena. Dakle prevedeno na laički jezik :
Ako vam je indeks brzine "zimske gume" na primer "H" do 210 km/h , do 50% više goriva trošićete kada idete preko 100km/h a sa svakim porastom brzine još više. Kao referenca se uzima temperatura od 30 stepeni celzijusa.
Ovo ne važi za letnju gumu pa je zbog toga ona bolji izbor leti .
Iz ovoga se lako da zaključiti da vozilo koje ide normalnim brzinama do 50km/h u naseljenom mestu sa zimskim gumama ima potrošnju za 20% veću ali je i toliko bezbednije i to ne može pobiti ni jedan veštački test !
Kada je sama guma u pitanju , najbolju gumu sa najbolji prianjanjem za tlo ima naravno proizvođač koji ima najbolji kaučuk. Najbolji kaučuk je prirodni kaučuk (jer je i najskuplji) i on se upotrebljava kod sportskih automobila , automobila za trke, formule 1 i terenaca.
Posebno se naručuje kod najskupljih automobila na svetu.
Dakle kada bogata elita sa sporckim i skupljim automobilima naručuje gumu pažnja je usmerena ka proizvođaču koji ima najveće plantaže prirodnog kaučuka i najveće iskustvo u izradi takvih pneumatika na svetu (Michelin) .
Zato pošto smo mi zemlja sa skromnim platama mi vozimo jedne iste zimske gume u svim sezonama dok ih ne zamenimo .Ako ste vozač koji se pridržava pravila saobraćaja a nemate para da pored zimskih imate i letnje pneumatike ,vozite slobodno jer sve što ćete imati jeste malo veća potrošnja goriva .
Pozdrav i svako dobro vozačima .

deša

pre 5 godina

Strucnjaci kazu!Oni kao Okanovic!Posto sve manje vozimo zbog silnih nameta i cene goriva ,mozda su “allseason” gume najbolje resenje.Uostalom cela Amerika vozi tako!

... pobuna na brodu ludaka ...

pre 5 godina

... i dalje ?
... poslednji jak sneg ove sezone bio je sredinom februara, kada se on otopio putevi su bili ko barut, tada se menjaju gume a ne čekate do 31 marta pa onda gužva kod vulkana ko da se dele besplatne akcije...
... što ste bukvalisti... budite praktični...
... a sumnjam i da je više od 10% vas mrdnulo iz grada ove zime...

sve je relativno

pre 5 godina

@vozač

Papir ili internet stranica trpi svaki opis. Kako adapto može biti vrhunskih performansi, kad spada u nižu grupu po kvalitetu, a time i ceni.

vozac

pre 5 godina

Pneumatik adapto hp je pogodan za sva godišnja doba i predstavlja idealan izbor za vozače automobila visokih performansi koji vode računa o troškovima. Ujednačena vodljivost i prianjanje od proleća do zime, po razumnoj ceni. Dobro prianjanje u svim vremenskim uslovima - Sava adapto hp koristi specijalnu gumenu smesu koja je zaslužna za visok nivo prianjanja u svim vremenskim prilikama. Radijalni rubovi omogućavaju bolju vuču u zimskim uslovima. Simbol snežne pahuljice ukazuje na to da Sava adapto hp ispunjava stroge industrijske standarde koji važe za zimske pneumatike. Visoke performanse pri upravljanju - Uživajte u vožnji visokih performansi, bilo da lije kiša, sija sunce ili pada sneg. Ovaj pneumatik se prilagođava sezonskim promenama vremenskih prilika, pa leti obezbeđuje odgovarajuću čvrstinu, a zimi ostaje fleksibilan i omogućava dobro upravljanje. Otpornost na akvaplaning - Vozite bezbedno na putevima mokrim od kiše.
Ja imam takve gume,nove,a ako ovaj opis laze mene,u tom slucaju i ja lazem vas.

moron

pre 5 godina

Poslovno-privatno vozim zimi na jednom vozilu GoodYear UG9, na drugom (cele godine) Michelin CrossClimate i na trećem (cele godine) Kleber Quadraxer2.
Po snegu je najbolja, naravno, ona zimska.
Veoma slična njoj je Kleber Quadraxer2 ( subjektivno, "čupa" kao da je zimska ).
Michelin CrossClimate "može da prodje", ali, morate biti svesni da ne vozite zimske.
Sve u svemu, nekome je zimi apsolutno nužna prava zimska.
Neko "može da prodje" i sa nekim all season modelom.
Sve zavisi gde živite i kuda zimi i koliko vozite.
Verujem da ću i idući put da kupim neki all season (osim ako uzmem kola serijski opremljena sa nekom stupidno velikom colažom (npr. 18"), pa za potrebe mogućnosti korišćenja lanaca budem uzimao i komplet točkove manje colaže (recimo, 16").

Dragan Nis

pre 5 godina

Ako je bolje, sto ne edukujete I ubedite odredjene institucije da promene zakon, kao sto je uradjeno da moraju zimske zimi. Nema razloga za diskusiju, struka i ispitivanja daju egzaktne odgovore.

milos

pre 5 godina

@Smuleco bote,da imas auto znao bi o cemu pisem.
A isto tako bi i znao kakav je odnos cene i kvaliteta na trzistu. Ovako samo pricas gluposti. To sto sto ti ne slazas sa drugim misljenjem,ne znaci da je neko bot,nego se vidi koliko si (ne)upucen u stvari oko sebe. Pozdrav.

rog

pre 5 godina

Preporuka za one koji nemaju velika primanja je Sava Intensa UHP 2 letnja i Sava eskimo HP2 zimi. 
(milos, 06. april 2019 09:11) 

Sava UHP 17 cola pokusao da vratim u garanciji nakon 10k i nisu hteli da prime, a morali su. Testiranje na balanser masini sa valjcima za opterecenje pokazalo da dve od cetiri gume imaju ocajno los raspored mase, fabricka greska, koji ne moze nikako balansiranjem da se popravi pa trese izmedju 90-130km/h.

Hehe

pre 5 godina

@(rog, 8. april 2019 08:48)

Iz licnog iskustva pre 10ak god. sa Savom, bez'te od Savinih guma. Zimske i nekako, letnje nikako. Kvalitet nula. Ako nema fabrickih gresaka, prve dve godine mozda i bude ok, posle toga...

Neko iz mase

pre 5 godina

ima na netu pažljivo odrađenih merenja na kojima se vidi da se i zimi kraće koči na letnjim gumama. Zimske su neophodne jedino za sneg, led i ledene kiše. ali što se tiče očišćenog puta zimska guma ne čuva glavu nego novčanik.

Kobaja Grande

pre 5 godina

Gume za sva godisnja doba su u poslednje vreme toliko napredovale, da nema smisla kupovati odvojeno letnje i zimske.
GoodYear Vector, Michelin Crossclimate, Kleber Quadraxer2, Fulda Multicontrol...odlicne.

vozac

pre 5 godina

Pneumatik adapto hp je pogodan za sva godišnja doba i predstavlja idealan izbor za vozače automobila visokih performansi koji vode računa o troškovima. Ujednačena vodljivost i prianjanje od proleća do zime, po razumnoj ceni. Dobro prianjanje u svim vremenskim uslovima - Sava adapto hp koristi specijalnu gumenu smesu koja je zaslužna za visok nivo prianjanja u svim vremenskim prilikama. Radijalni rubovi omogućavaju bolju vuču u zimskim uslovima. Simbol snežne pahuljice ukazuje na to da Sava adapto hp ispunjava stroge industrijske standarde koji važe za zimske pneumatike. Visoke performanse pri upravljanju - Uživajte u vožnji visokih performansi, bilo da lije kiša, sija sunce ili pada sneg. Ovaj pneumatik se prilagođava sezonskim promenama vremenskih prilika, pa leti obezbeđuje odgovarajuću čvrstinu, a zimi ostaje fleksibilan i omogućava dobro upravljanje. Otpornost na akvaplaning - Vozite bezbedno na putevima mokrim od kiše.
Ja imam takve gume,nove,a ako ovaj opis laze mene,u tom slucaju i ja lazem vas.

mare

pre 5 godina

Tigar Winter je odlična guma, vozim ih i zimi i leti. Zaustavni put nije presudan za bezbednost, već držanje rastojanja i normalna vožnja. Za naš prosečan budžet svakako daleko bolja nova Winter nego bilo koja protektirana ili polovna letnja guma, kakve se masovno voze. Neshvatljivo je da neko vozi BMW sa poslovnim ili protekt gumama.

VeMi

pre 5 godina

U oktobru kupio set Michelin CrossClimate guma i mogu sa sigurnoscu da kazem da su zimi superiorne u odnosu na zimske Pirelli Scorpion koje su montirane na drugi auto (dve sezone samo koriscene). CrossClimate 245-45/R20 i zadnji pogon su se cak i po snegu ponasale odlicno. Za svaku pohvalu

pera

pre 5 godina

zakonom treba propisati da se leti ne voze zimske gume. Iz istih razloga kakvi si za koriscenje zimskih guma zimi. Ko ne zna razlog ili ga to ne zanima ne treba ni da vozi auto

jaretina

pre 5 godina

obavezno kupite gume, obavezno kupite jos guma, ma kupite i za sledece leto....koji teror
(alan ford, 05. april 2019 17:38)
jedini teror si ti sa svojim kršom i ćelavim gumama.

gorski

pre 5 godina

Što naš narod kaže fantaziraju da uzmu pare ,ko pazi na otstojanje i koči na vreme svejedno mu je koje gume ima ,a u kritičnoj situaciji ako ti neko istrči na metar džaba ti najbolja guma nećeš stati ,jedino ako si spreman možda ga izbegnem brzim manevrom ,!!!!!!!!!!!!

Smuleco

pre 5 godina

Veliki poznavaoci” M+S znaci Mud + Snow (blato + sneg) i je iskljucivo samo zimska guma!!! 
I zato ne pisite gluposti,nego lepo,ako vec imate auto,kupite letnje gume leti,a zimske gume zimi! 
Preporuka za one koji nemaju velika primanja je Sava Intensa UHP 2 letnja i Sava eskimo HP2 zimi.
(milos, 06. april 2019 09:11)

Nisam znao da i "Sava gume", imaju botovčine!

BocaSmederevac

pre 5 godina

Treba da se prodaju gume. Ima tu raznih lobija...Analiza o udesima govori o prebrzoj vožnji i vožnji u alkoholisanom stanju...Priče o zaustavnom putu gube smisao kada je ABS u pitanju. Dalje, koncentrisan vozač koji je svestan svojih mogućnosti i koji drži propisano rastojanje nikada neće doći u situaciju da ga spase kraći zaustavni put letnjih guma. Sportski novinari koji se bave automobilizam moraju da pišu onako kako su plaćeni. Pregledajte gume vizuelno redovno i držite u njima stalno propisani pritisak i propisanu dubinu šare i uživajte u vožnji.

milos

pre 5 godina

“Veliki poznavaoci” M+S znaci Mud + Snow (blato + sneg) i je iskljucivo samo zimska guma!!!
I zato ne pisite gluposti,nego lepo,ako vec imate auto,kupite letnje gume leti,a zimske gume zimi!
Preporuka za one koji nemaju velika primanja je Sava Intensa UHP 2 letnja i Sava eskimo HP2 zimi.

Milojko

pre 5 godina

Ovo je poredjenje 2 budzet gume istog proizvodjaca.
Medjutim ako uporedite zaustavni put na +15 vrhunske zimske gume tipa Continental WinterContact T860s i tipicne "srpske" letnje gume tipa Tigar Prima videcete da je zaustavni put letnje gume duzi.
U praksi su razlike zaustavnog puta izmedju kvalitetnih i nekvalitetnih guma daleko vece nego ovih 7m iz teksta.

Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje

pre 5 godina

Ono kad je vecina srba presla na m+s pa vulkanizeri moraju da plate novinara! Ali nek se ne sekiraju, promenice nasi zakon letnja guma ce biti OBAVEZNA!

Dragan Nis

pre 5 godina

Ako je bolje, sto ne edukujete I ubedite odredjene institucije da promene zakon, kao sto je uradjeno da moraju zimske zimi. Nema razloga za diskusiju, struka i ispitivanja daju egzaktne odgovore.

Totem

pre 5 godina

A sad da kažem ono za običan narod što ovde nije spomenuto - ukratko a vi sami izvucite pouku .
Prianjanje gume za tlo - najviše zavisi od smese od koje je guma napravljena (kaučuka , čađi itd da vas ne smaram). Kada kočite vozilom što guma ima manje trenja o tlo to će vaš zaustavni put biti manji . To je ukratko letnja guma .
Zimska guma ima bolje prianjanje od letnje jer joj je ta mešavina mnogo gušća a sama guma je mnogo mekša pa joj se gazni sloj više širi pri težini.
"Lepljivija je za bilo koje tlo " !

Zimska guma je samim tim bezbednija od letnje ali upravo zbog većeg prianjanja odnosno lepljenja za tlo je i veća potrošnja vozila i to je potpuno tačno . Međutim potrošnja vozila je najviše do 20% veća ako vozite normalnim brzinama a biće i do 50% veća ako pređete pola indeksa brzine za koju je namenjena. Dakle prevedeno na laički jezik :
Ako vam je indeks brzine "zimske gume" na primer "H" do 210 km/h , do 50% više goriva trošićete kada idete preko 100km/h a sa svakim porastom brzine još više. Kao referenca se uzima temperatura od 30 stepeni celzijusa.
Ovo ne važi za letnju gumu pa je zbog toga ona bolji izbor leti .
Iz ovoga se lako da zaključiti da vozilo koje ide normalnim brzinama do 50km/h u naseljenom mestu sa zimskim gumama ima potrošnju za 20% veću ali je i toliko bezbednije i to ne može pobiti ni jedan veštački test !
Kada je sama guma u pitanju , najbolju gumu sa najbolji prianjanjem za tlo ima naravno proizvođač koji ima najbolji kaučuk. Najbolji kaučuk je prirodni kaučuk (jer je i najskuplji) i on se upotrebljava kod sportskih automobila , automobila za trke, formule 1 i terenaca.
Posebno se naručuje kod najskupljih automobila na svetu.
Dakle kada bogata elita sa sporckim i skupljim automobilima naručuje gumu pažnja je usmerena ka proizvođaču koji ima najveće plantaže prirodnog kaučuka i najveće iskustvo u izradi takvih pneumatika na svetu (Michelin) .
Zato pošto smo mi zemlja sa skromnim platama mi vozimo jedne iste zimske gume u svim sezonama dok ih ne zamenimo .Ako ste vozač koji se pridržava pravila saobraćaja a nemate para da pored zimskih imate i letnje pneumatike ,vozite slobodno jer sve što ćete imati jeste malo veća potrošnja goriva .
Pozdrav i svako dobro vozačima .

Mix

pre 5 godina

Zaustavni put zavisi od postovanja propisane brzine,a ne od letnjih ili zimskih pneumatika.Naravno da zimi ne mozete voziti letnje gume,prosto fizika kaze da nece ici.

momak los

pre 5 godina

pa naravno da proizvodjaci govore da bi se kupovalo..stavite cenu 1000 din za gumu pa ce svi imati 20 guma u dvoristu..nabili su cene guma dok kupis garnituru letnjih i zimskih guma mozes kupiti Juga!!!

комша

pre 5 godina

Људи немојте штедети на гумама ако бога знате! Уштеди на прању кола, па их сам опери, а не да возите ћелаве гуме. Данас би свако да вози и поседује кола, а неће да их одржава како треба. Ко живи у граду, а нема пара да одржава кола, лепо боље на бајс па ће ти бити боље и по здравље и новчаник. Тако је мој кум урадио. Продао кола и сад бајсом на посао. Узео неки тркачки, мало га средио за град и брже стигне него колима. Још је и линију дотерао.

Čiča Miloje

pre 5 godina

Braćo Srbi, nema te gume koja je dobra i za leto i za zimu i za sve vremenske uslove, da se ne zahebavamo. I letnje gume razlilitih firmi se razlikuju po ponašanju na mokrom, vlažnom, suvom kolovozu, u držanju pravca, u krivinama (bočna stabilnost), pri kočenju, akvaplaningu (kad uletiš u vodu na kolotragu) ... potrošnji goriva, trajnosti, buci koju prave... A koliko je važno ko je proizvodjač, da ne pričam, neću da reklamiram. Važi pravilo - Veća cena, bolja guma...
Zimske i ove m+s tek ne mogu da zadovolje ni zimi, ni leti. Nema univerzalnih, ne zavaravajte se!
Lično, kad vidim audi ili BMW, sa m+s leti... pa čoveče voziš audi, a štediš na najvažnijem-gumama... to ti je deset santimetara jedinog dodira sa asfaltom... ako tu omane gotov si...

Aleks

pre 5 godina

Gume za sva godisnja doba su u poslednje vreme toliko napredovale, da nema smisla kupovati odvojeno letnje i zimske.
GoodYear Vector, Michelin Crossclimate, Kleber Quadraxer2, Fulda Multicontrol...odlicne.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Kobaja Grande, 5. april 2019 12:42)


Quadraxter 2 montirao na sva 4 tocka. Prezadovoljan.

mile

pre 5 godina

Ko prelazi više od 15.000 km godišnje isto ga košta posle nekoliko godina dal vozi samo jedne ili menja zimske i letnje
Ja imam dva kompleta točkova, letnje 18 i zimske 17
I bez obzira što su mi letnje šire od zimskih potrošnja sa njima skoro litar manje
Ali su zato na minusu neupotrebljive, pogotovo ako ima i mrva snega
Za one koji nisu razumeli obo za istu cenu na kraju, kroz uštedu u potrišnji se pokriju troškovi zamene dva puta godišnje a dal voziš dva seta naizmenično u 6-7 godina po 30-50.000 ili dva seta jedan za drugim opet isto jer nema ni nekevrazlike u ceni letnjih i zimskih

vozač demokrata

pre 5 godina

Zimske gume u letnjim uslovima jednako su opasne kao letnje u zimskim: Duži zaustavni put, teže manevrisanje... Zimske gume svuda u svetu imaju oznaku M+S, a prepoznaju se po katakterističkim šarama.
Gradskim vozačima i onima sa tanjim budžetom preporučujem "all-season" letno-zimske gume: Michelin cross climate, goodyear 4season... izbegavajte sve kinesko, a kompromis je u savi adapto, kumho, kleber...

drmr

pre 5 godina

Treba da se prodaju gume. Ima tu raznih lobija...Analiza o udesima govori o prebrzoj vožnji i vožnji u alkoholisanom stanju...Priče o zaustavnom putu gube smisao kada je ABS u pitanju. Dalje, koncentrisan vozač koji je svestan svojih mogućnosti i koji drži propisano rastojanje nikada neće doći u situaciju da ga spase kraći zaustavni put letnjih guma. Sportski novinari koji se bave automobilizam moraju da pišu onako kako su plaćeni. Pregledajte gume vizuelno redovno i držite u njima stalno propisani pritisak i propisanu dubinu šare i uživajte u vožnji.
(BocaSmederevac, 05. april 2019 20:25)

Molim te mi objasni kako to priče o zaustavnom putu gube smisao kada je ABS u pitanju? Molim te, želim da čujem argumente da se nasmejem.

zomby

pre 5 godina

Kupio pretprosle zime Michelin Crossclimate, dve godine vozio leti, zimi, bilo sve ok, prezadovoljan. Ove zime medjutim gume se naglo pogorsale, iako je dubina sare dobra, guma se vremenom "uplasticila", ne drzi uopste zimi. Klizi kao obicna letnja. Moradoh kupiti opet 4 gume, ovaj put zimske naravno. Razocaran.:(

Robi

pre 5 godina

Da li i dalje? Pa ceo komsiluk oko mene vozi non stop samo na zimskim gumama,sto bi oni rekli m+s...nikad ih ni ne skidaju...saobracajna nekultura je ogromna..bitno da su pokupovali A4,C5,M3...

Hehe

pre 5 godina

@(rog, 8. april 2019 08:48)

Iz licnog iskustva pre 10ak god. sa Savom, bez'te od Savinih guma. Zimske i nekako, letnje nikako. Kvalitet nula. Ako nema fabrickih gresaka, prve dve godine mozda i bude ok, posle toga...

Dzontra

pre 5 godina

Za planinu obavezno dobre zimske gume, nagledao sam se pametnih sa losim zimskim ili m+s. Za grad sve jedno, ako je mnogo lose mozes da parkiras. Leti pozeljno letnje gume, mnogo bolje podnose temp preko 30C od M+S

EU mrav

pre 5 godina

Za gradske uslove i vikend vozace dakle za oko 80% svih postoji samo jedno racionalno resenje a to su "all seasons" gume poznate firme da se razume i jos jednom to nisu M+S gume "all seasons" imaju i tu oznaku ali samo M+S nije all seasons gumakao primer:
Sava Adapto je "all seasons" guma dok je Sava Eskimo S3 M+S zimska guma
Za vozace koji moraju na put svaki dan ne vezano na uvete postoji isto samo jedno racionalno resenje a to su kvalitetne letne i zimske gume

moron

pre 5 godina

Poslovno-privatno vozim zimi na jednom vozilu GoodYear UG9, na drugom (cele godine) Michelin CrossClimate i na trećem (cele godine) Kleber Quadraxer2.
Po snegu je najbolja, naravno, ona zimska.
Veoma slična njoj je Kleber Quadraxer2 ( subjektivno, "čupa" kao da je zimska ).
Michelin CrossClimate "može da prodje", ali, morate biti svesni da ne vozite zimske.
Sve u svemu, nekome je zimi apsolutno nužna prava zimska.
Neko "može da prodje" i sa nekim all season modelom.
Sve zavisi gde živite i kuda zimi i koliko vozite.
Verujem da ću i idući put da kupim neki all season (osim ako uzmem kola serijski opremljena sa nekom stupidno velikom colažom (npr. 18"), pa za potrebe mogućnosti korišćenja lanaca budem uzimao i komplet točkove manje colaže (recimo, 16").

2 ulja, 3 šećera, 3 brašna =glas Sns.u

pre 5 godina

Ono kad je vecina srba presla na m+s pa vulkanizeri moraju da plate novinara! Ali nek se ne sekiraju, promenice nasi zakon letnja guma ce biti OBAVEZNA!
(Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje, 05. april 2019 19:16)
@Rumunija ‘89
Prijatelju, M+S nije oznaka za letnju i zimsku gumu vec je to iskljucivo zimska guma i guma za blato, m+s u (muud and snow)
Imate univerzalne gume ali to su Crossclimate i ima oznaku sunca i planine.
Takodje vrsta kola, gradska kola, stil voznje je presudan da li da koristite zimske gume i leti, ko ima kratke relacije po gradu od po par km moze slobodno da koristi a ko planira putovanja po Srbiji i Evropi svakako ne.

Petar

pre 5 godina

Kupio pre dve godine Goodyear Vector 4 Season, presao do sad 32000km, prve zime su bile dobre a ove lose iako je sara sigurno 5mm. To su gume za mediteransku klimu i predele gde nema puno snega. Ja se vracam na zimske gume zimi i letnje leti. All seasons su dobar kompromis ali nikako nisu bolja opcija od zimsko letnjih guma.

jaretina

pre 5 godina

Ja čekam da se pojave prolećne i jesenje i onda sam opremljen full
(zoki, 06. april 2019 11:34)
do tada, teraj ti 2 seta zimsko/letnjih guma, bićeš dovoljno kul i bez da si ful.

... pobuna na brodu ludaka ...

pre 5 godina

... i dalje ?
... poslednji jak sneg ove sezone bio je sredinom februara, kada se on otopio putevi su bili ko barut, tada se menjaju gume a ne čekate do 31 marta pa onda gužva kod vulkana ko da se dele besplatne akcije...
... što ste bukvalisti... budite praktični...
... a sumnjam i da je više od 10% vas mrdnulo iz grada ove zime...

milos

pre 5 godina

@Smuleco bote,da imas auto znao bi o cemu pisem.
A isto tako bi i znao kakav je odnos cene i kvaliteta na trzistu. Ovako samo pricas gluposti. To sto sto ti ne slazas sa drugim misljenjem,ne znaci da je neko bot,nego se vidi koliko si (ne)upucen u stvari oko sebe. Pozdrav.

drmr

pre 5 godina

@milos
strucnjak m+s ne znaci zimska guma, vec da sara moze da se koristi po blatu i snegu, ali ne oznacava zimsku komponentu gume. zimska guma mora da ima pahulju ili planinu

sve je relativno

pre 5 godina

@vozač

Papir ili internet stranica trpi svaki opis. Kako adapto može biti vrhunskih performansi, kad spada u nižu grupu po kvalitetu, a time i ceni.

deša

pre 5 godina

Strucnjaci kazu!Oni kao Okanovic!Posto sve manje vozimo zbog silnih nameta i cene goriva ,mozda su “allseason” gume najbolje resenje.Uostalom cela Amerika vozi tako!

rog

pre 5 godina

Preporuka za one koji nemaju velika primanja je Sava Intensa UHP 2 letnja i Sava eskimo HP2 zimi. 
(milos, 06. april 2019 09:11) 

Sava UHP 17 cola pokusao da vratim u garanciji nakon 10k i nisu hteli da prime, a morali su. Testiranje na balanser masini sa valjcima za opterecenje pokazalo da dve od cetiri gume imaju ocajno los raspored mase, fabricka greska, koji ne moze nikako balansiranjem da se popravi pa trese izmedju 90-130km/h.