Sreda, 03.04.2019.

13:00

Nalepnicom zavarali Teslin autopilot - vozilo skrenulo u pogrešan smer

Izvor: B92

Nalepnicom zavarali Teslin autopilot - vozilo skrenulo u pogrešan smer IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Šumaher

pre 5 godina

Post Malone, 04. april 2019 11:18)
Kočenje do zaustavljanja i u kolonoma u "malom" Volvou postoji još od "onomad".Volvo for life.

T

pre 5 godina

@QA Razlika je u tome sto je jedno tehnologija iz XIX a druga iz XX veka. Nas su ubedili da je poenta automobila "zavrsna obrada". Ne, poenta je motor, transmisija i vesanje. Ali posto je "zavrsna obrada" mnogo jeftinija nego ulaganje u razvoj ovog navedenog, marketing nas je ubedio da je "zavrsna obrada" susta sustina automobilizma.

Džoni

pre 5 godina

Mislim da ovo ne bi preživeo...
[link]
(Saška, 3. april 2019 22:56)
Tu je vidiš inteligentno predviđeno da i vozač bude u adekvatno alkoholisanom stanju. Kao ono kada se na autobuskoj stanici pijanica ljulja, ali kad uđu u autobus ljuljaju se svi osim njega. I ovo je krivudavo samo za trezne.

Nikakav problem za autpilota. Kada naiđe na ovakvu deonicu, uključi se mod "pijan kao letva" i vozi Miško!

M

pre 5 godina

Za ovog cara koji kaze da radari zrace: oni funkcionisu po principu Doplerovog efekta, dakle sa mehanickim talasima, te emituju zracenje isto koliko i stona lampa. Sto se tice autonomne voznje, smatram da je bezbedna iskljucivo u zatvorenom sistemu (dakle bez spoljnih uticaja - da ti izleti zivotinja pod tockove ili naglo padne sneg ili neka deonica puta zaledi itd.) u kome su apsolutno sva vozila autonomna i sa sto manje vizuelne signalizacije. Za sada ipak vise verujem prosecnom vozacu, ma kakvih budala sve ima. I proizvodjaci automobila ocigledno dele moje misljenje, s obzirom da zahtevaju neprestan nadzor nad autopilotom. Licno sam iskljucio sve vrste asistencije u svom autu, dakle lane assist i adaptivni tempomat ne koristim (ne koristim ni obicni, ruku na srce, jako me nervira), a kada bi mi auto sam zakocio istog trenutka bih ga stavio na oglase

QA

pre 5 godina

Vozio Teslu, vozio BMW.
Ne moze da se poredi stvar je ukusa ali.
Teslina infrastruktura u odnosu na gigante je smesna.
Teslina zavrsna obrada je smesna.
Teslina adaptacija na trziste prakticno ne postoji razvili su nesko drugo i jos do ozbiljnije adaptacije nisu ni stigli.
Tesla i test vremena koji je ozbiljna stvar, opet ne postoji. Porediti Teslu i Ford je smesno, da ne pricamo o VW grupi ili GMu celom. Mocice da se poredi i prica u tom kontekstu za 50 godina. Sada takva prica pokazuje cist manjak inteligencije.

Post Malone

pre 5 godina

Mislim da je besmislen taj sostem jer je napornije da budes u pripravnosti nego da sam vozis. Meni je npr vise nego dovoljan adaptivni tempomat na x5 koji uoci automobil ili prepreku ispred i prilagodi brzinu. Jedino bi mi jos znacilo da ima odrzavanje u traci i kocenje na malim brzinama, ali to cu imati u sledecem x5 za par godina.
(duke nukem, 04. april 2019 09:38)
X5 ima to od 2016, najnoviji kao standard, zajedno sa kocenjem do 0. I ne moras da menjas auto, krsteni servis moze da ti ugradi lane control i full stopagge za 45 min.

duke nukem

pre 5 godina

Mislim da je besmislen taj sostem jer je napornije da budes u pripravnosti nego da sam vozis. Meni je npr vise nego dovoljan adaptivni tempomat na x5 koji uoci automobil ili prepreku ispred i prilagodi brzinu. Jedino bi mi jos znacilo da ima odrzavanje u traci i kocenje na malim brzinama, ali to cu imati u sledecem x5 za par godina.

Nemanja

pre 5 godina

@ Antiprotivan, 03. april 2019 16:11)

Kakva glupost! Pa samo je kod nas u Srbiji manje poginulih nego pre 20 i vise godina, da ne pricam u ostalim zemljama Evrope, SAD, Japana, Australije itd.

Petar

pre 5 godina

Osvrnucu se samo na ovo da je vrlo zamarajuce da vozac bude stalno u prioravnosti! Da li ti covece imas dozvolu? Ako je imas odmah trajno da ti se oduzme!! Kako mislis naporno je biti u pripravnosti? A kako ti vozis kola? Ili bilo ko? Pa kada vozis auto mora da si 1000% u pripravnosti! Ja ne znam sta vi ovekujete da znaci autonomna voznja. Po meni to znaci samo to da ne moram non stop da drzim volan, ali nikako ne znaci da mogu da spavam dok auto vozi. Uvek moras biti u pripravnosti!!
(zzz, 03. april 2019 18:51), naravno da je vrlo zamarajuće biti u pripravnosti. Sigurno je lakše voziti nego sedeti u pripravnosti sve to vreme. Nešto slično kao vožnja autoputem i krivudavim putem. Naravno da je "teže" voziti krivudavim ali još nisam čuo da je neko zaspao za volanom na takvom putu (za razliku od autoputa).

InSaJd3r

pre 5 godina

Ovo je totalna glupost. Isto kao da su rekli, uradili smo test, stavili smo floroscentne čunjeve na auto put, i zamislite, vozači su videli čunjeve i pratili ih i prešli u drugu traku u suprotan smer.

nm

pre 5 godina

Tesla je dobar auto sa nenormalno preteranom cenom...Neka mi neko kaze kako moze da se poredi mercedes S klase sa teslom model s? (kostaju isto)
Mercedes S klasa je daleko ispred tesla modela S...

Miloš

pre 5 godina

Problem svih elektroskih sistema je to sto se oni fabricki testiraju u savrsenim uslovima, kao da svi potencijalni korisnici zive na Menhetnu ili u Cirihu gde se kompletna horizontalna i vertikalna signalizacija odrzavaju u perfektnom stanju.
(Glista, 3. april 2019 16:12)

Za Cirih si verovarno u pravu. Međutim, na Menhetnu je horizontalna signalizacija u rangu one u Kaluđerici (bez preterivanja, sa izuzetkom par ulica i FDR Drive / 12. avenije), a vertikalna je jedna velika džungla.

Felixx

pre 5 godina

@zzz: a ti si bas napisao komentar. Obozavam takve likove koji se svuda prave pametni a osecam da ni tempomat u autu nemas. Vozis neku krsinu a volis da se lozis kako si popio svu pamet ovog sveta. Tebi treba oduzeti dozvolu posto ces se slupati prvi put kada sednes u normalni noviji auto...

kmnccn

pre 5 godina

Kako sam jednom vec u komentarima na ovom istom cenjenom sajtu napisao (pa me "strucnjaci" - komentatori popljuvase na pasje ime), Tesla ce vrlo brzo doziveti potpuni bankrot i nestanak kad se ozbiljni igraci tipa VAG, MB, BMW tek malo ozbiljnije ukljuce u pricu elektricnih autonomnih vozila.
(Frank Vercauteren, 03. april 2019 17:02)

1. Tesla ima već izgrađenu infrastrukturu sa brzim punjačima u Severnij Americi, Evropi i Kini pa je to dobro učvrstila svoje temelje. Promena je moguća ali se neće desiti lako kao što misliš.

2. Ako bi se te velike marke ozbiljno uključile u tržište, to bi bila lepa pobeda električnih automobila što me raduje mnogo više nego svetla budućnost Tesle.

biće bolje

pre 5 godina

statistika poginulih u saobracajnim nesrećama je crna, autonomna vozila definitivno imaju buducnost, AI bi trebalo da bezbednost dovede na visi nivo. Kada dođe do prve zrtve zahvaljujuci grešci kompjutera ceo sistem pada u vodu i trazice se 99% pouzdan sistem.

Giovani

pre 5 godina

@zzz: Bravo, odličan odgovor! Zašto iko smatra da treba da se opušta kada je nešto “automatizovano”, to je samo asistencija. Imaš dozvolu, izvoli vozi. U krajnjem slučaju za nesreću će uvek biti kriv vozač a ne mašina. Zato recimo ću se ja opirati tim sistemima dokle god budem mogao, ali i tako sada vozim Punta 2003. tako da dok takav auto stigne do mene, već ću završiti vozačku karijeru... ili možda ne?

kmnccn

pre 5 godina

Jel si ti decko normalan? Znaci kad neko pogine Tesla ce uraditi update?!? I dalje ne mogu da shvatim da je ljudsko bice napisalo to sto si ti napisao...
(masinista, 03. april 2019 16:09)

Moram ovde da se umešam. Tako zapravo funkcioniše skoro sve. Eto, avio kompanije popravljaju svoja dizajnerska rešenja na osnovu nesreća koje su se na žalost desile. Mnoga poboljšanja u saobraćaju smo dobili na ovaj način i ne vidim šta je tu čudno. Ako se desi nesreća usled greške softvera, najbolja moguća reakcija je da se ta greška eliminiše.

Milojko bre!

pre 5 godina

@zzz: potpuno promasena poenta, ali nema veze - svaki trenutni sistem autonomne voznje, ako ga je neko probao zna, trazi od vozaca da bude u pripravnosti tj. da ima svu paznju usmerenu na voznju i sta se desava oko vozila, da drzi volan i bude spreman da reaguje u slucaju iznenadne situacije na putu ali realno se auto vozi sam. Vremenom paznja vozaca popusta jer sistem uglavnom funkcionise i jako je zamorno dugo sedeti i prakticno “kontrolisati autopilota”. To zamara i to stvara prostor za nesrecu jer se u neocekivanoj situaciji za koju autopilot nije spremna ne snadju ni covek ni masina. Ovo sa klasicnom voznjom nema nikakve veze posto naravno da vozac mora biti malsimalno skoncentrisan na upravljanje autom i naravno da se nekome ko se tako ne ponasa treba oduzeti dozvola, ali ovde ne pricamo o tome... tema je autonomna voznja.

Pozdrav iz Toronta

pre 5 godina

U odnostu na ostale "kvalitete" brenda Tesla, ovo je samo vrh ledenog brega. Kako sam jednom vec u komentarima na ovom istom cenjenom sajtu napisao (pa me "strucnjaci" - komentatori popljuvase na pasje ime), Tesla ce vrlo brzo doziveti potpuni bankrot i nestanak kad se ozbiljni igraci tipa VAG, MB, BMW tek malo ozbiljnije ukljuce u pricu elektricnih autonomnih vozila.
(Frank Vercauteren, 3. april 2019 17:02)

Pokusavaju oni, ali im za sada slabo ide. Teslina tehnologija, narocito baterije, su godinama ispred konkurencije. To je zato sto su svi spavali dok je Tesla radila, i tek su se skoro probudili. Giganti ce sigurno za par godina biti pristojni igraci, ali nece Tesla propasti. EV trziste naglo raste i bice mesta za sve. Kao i danas.

vlada

pre 5 godina

@zzz
Kad voziš aktivno učestvuješ i održavanje koncentracije u normalnim uslovima je relativno lako (osim u stanju umora ili pod psihoaktivnim uticajem).
Ovo što se gura za (polu)autonomna vozila je da sediš 2 sata na putu do Niša, gledaš u put i ne radiš ništa. Pa već kod Bubanj potoka ima da se smoriš, kod Vrčina da počneš da zveraš kroz prozor, kod Begaljice već drndaš mobilni. Dok stigneš do Požarevca može stado krava da istrči na put nećeš ih videti.
Proizvođači ne veruju u svoj proizvod i insistiranjem na konstantnoj propravnosti "vozača" skidaju odgovornost sa sebe.
Ako neko želi da bude vožen neka ide autobusom, vozom, taksijem. Ima ljudi koji vole da voze.

Mikele

pre 5 godina

Ja jos uvek automatskom menjacu ne verujem 100% i u vecini sucajeva menjam brzine sam... ovim sistima ce mozda moji unuci poceti da veruju...

reminder

pre 5 godina

Zamisljam razgovor dva kocijasa 1900tih godina o tome kako je benzin zapaljiv i da to nikad nece zaziveti zato sto ce ljudi goreti kao buktinje...

tony

pre 5 godina

vozio sam se pre par dana sa ovim @&&&/33em i nikad više. tesla je super za vožnju ali bez autopilota, sa njim vožnja je jeziva.

achitwn

pre 5 godina

Znaci kad neko pogine Tesla ce uraditi update?!? I dalje ne mogu da shvatim da je ljudsko bice napisalo to sto si ti napisao...
(masinista, 03. april 2019 16:09)
. Zato su i testirali da bi eliminisaki probleme u buducnosti. Ova funkcina nije telased product.
A vezano za tvoj komentar - kako komentarises sta se desilo sa 737 Max i kako ce Boing da fix taj problem?

71

pre 5 godina

@zzz
Nije korektno da prozivate osobu, na ciji ste komentar replicirali, kao neodgovornu jer samo zato sto ne razumete to zapazanje.I niste u pravu. Paznja dok upravljas vozilom je sasvim drugacija od paznje kada ne upravljas direktno nego nadzires otprilike kao sto to radi suvozac. Naravno da ce paznja da vremenom oslabi ili ces se premoriti daleko vise jer ne radis nista ali celo vreme si u pripravnosti da uocis los potez autopilota i odreagujes. Koje je onda to ugodno putovanje. Ili upravljas ili si samo putnik.

Jonh Holmes i ekipa

pre 5 godina

S obzirom kako naši putari iscrtavaju linije za promenu traka kad su neki radovi i postavljaju znakove, a posle zaborave da ih uklone i po nekoliko meseci ... sa autonomnim pilotoima bi bilo sudara na sve strane.

only fools and horses

pre 5 godina

Osvrnucu se samo na ovo da je vrlo zamarajuce da vozac bude stalno u prioravnosti! Da li ti covece imas dozvolu? Ako je imas odmah trajno da ti se oduzme!! Kako mislis naporno je biti u pripravnosti? A kako ti vozis kola? Ili bilo ko? Pa kada vozis auto mora da si 1000% u pripravnosti! Ja ne znam sta vi ovekujete da znaci autonomna voznja. Po meni to znaci samo to da ne moram non stop da drzim volan, ali nikako ne znaci da mogu da spavam dok auto vozi. Uvek moras biti u pripravnosti!!
(zzz, 03. april 2019 18:51)

Ne slažem se sa vama. Ogromna je razlika biti skoncentrisan na vožnju dok voziš i samo gledati na put a biti skoncentrisan i spreman da preuzmeš volan ako auto pogreši. Ovo drugo će vas mnogo više umoriti. Tako da to ustvari i nije autopilot nego neka test verzija gde su kupci u stvari besplatni testeri.

Milos

pre 5 godina

Nema veze što će ova moja izjava da nekima izgleda primitivna, Ja se lično neću voziti u ovakvom automobilu. Jednoga dana, recimo za 50 -tak godina, kada u toku godine ne bude detektovsn ni jedan saobracajni udes koji je posledica automatske vožnje, onda vredi o tome razmišljati.

Bob

pre 5 godina

Inače šanse da se slučajno tako poređaju nekakve nalepnice po putu su ogromne.

Ovi JESU hakovali sistem jer su znali šta sistem može da očekuje. Potpuno isto kao sa lažnim platnim karticama.

Ovo je kao kad bi rekao da autopilot nije bezbedan jer jedan FAP (ili ajde, Mack) može uvek da ga izgura sa puta.

патриЈота62

pre 5 godina

Sad zamislite hiljade automobila na ulici, svi voze na "autopilot" i svi imaju RADAR. Jedan emituje malu kolicinu radijacije, ali hiljade takvih pretvaraju autoput u cernobil.
(prohod, 3. april 2019 17:26)

Количина зрачења коју су људи добијали у Чернобиљу је износила и преко 100 рема! Игор Костин је фотограф који је обилазио електрану непосредно после несреће. Желео је да забележи на траци све ужасе који су се дешавали тамо. Тридесет и три године касније, он још увек осећа укус метала у устима.

Gogo

pre 5 godina

E jesmo prost i zatucan narod pa to ti je. Svaki napredak je los ili "netradicionalan". Zasto bi iko zeleo da se auto industrija (ili bilo koja druga) ne razvija, stvarno ne mogu da razumem. Mada, tu su teorije zavere, vakcine/gmo/eAutomobili... Tako su pricali ljudi i za internet, da je beskorisan, pa sad uglavnom oni sto su ga najvise pljuvali, najvise vise na njemu tj drustvenim mrezama. A sto se automobila tice, daj ti balkancu dizlo, pa kad nagazi gas, da se digne dimna zavesa iza. To je, bato moj, snaga...

zzz

pre 5 godina

Što više vremena prolazi sve sam više protiv automatizacije vožnje, a u početku sam bio vrlo optimističan. Na putu može da se desi svašta, od promene vremenskih prilika u 5 minuta do raznih nepredvidjenih situacija tipa odrona, pada drveća, ispadanja stvari iz vozila ispred pa čak i jedne naizgled bezazlene stvari kao sto je kesa ili papir koje nosi vetar ili ptice koje lete nisko iznad puta ili stoje na njemu i jos milion i jedne druge situacije koja mi nije pala napamet. Ne kažem da to ne može da se reši ali preterano se insistira na automatizaciji i autonomnoj vožnji iako su algoritmi daleko od idealnih i pokrivaju zapravo uobičajne situacije. Isto tako mislim da se greši sa insistiranjem da vozač uvek bude u pripravnosti pošto je to na duži rok vrlo zamarajuće i u jednom trenutku će pažnja popustiti, što se i pokazalo u praksi. Testirajte do mile volje, ali ništa ne ubacujte u serijska auta dok ne postignete ogromnu pouzdanost (sto se nece desiti vrv bar jos 10-15 godina). Zbog profita se guraju poluzavrsena i nedovoljno testirana resenja koja se realno onda krpe update-ima umesto da se re-dizajniraju iz korena.
(Milojko bre!, 03. april 2019 16:42)
Osvrnucu se samo na ovo da je vrlo zamarajuce da vozac bude stalno u prioravnosti! Da li ti covece imas dozvolu? Ako je imas odmah trajno da ti se oduzme!! Kako mislis naporno je biti u pripravnosti? A kako ti vozis kola? Ili bilo ko? Pa kada vozis auto mora da si 1000% u pripravnosti! Ja ne znam sta vi ovekujete da znaci autonomna voznja. Po meni to znaci samo to da ne moram non stop da drzim volan, ali nikako ne znaci da mogu da spavam dok auto vozi. Uvek moras biti u pripravnosti!!

Joca

pre 5 godina

Biće milion problema u prelaznom periodu. Ovo sada je kao da guraš CD u kasetofon i čudiš se što neće da radi. U slučaju ove generacije autopilota, radi ali krči i štuca.
Nemoguće je napraviti apsolutno bezbedno autonomno vozilo koje radi na optičko prepoznavanje puta i drugih vozila. Cilj automatizacije drumskog saobraćaja je i da se potpuno izbaci vizuelna signalizacija.

Glupost je reći da automatizacija vožnje ne može da zaživi. Naprotiv, potpuno je sigurno da stari sistem ne može da preživi ni pored obuka vozača, drakonskih kazni za kršenje propisa, kamera za snimanje i svega što je uvedeno da bi se broj mrtvih na putevima smanjio.

Jedino što oni koji NE prežive u ovom starom sistemu ne mogu ni da kažu kako je automatizacija saobraćaja glupost.

facepalm

pre 5 godina

"Problem svih elektroskih sistema je to sto se oni fabricki testiraju u savrsenim uslovima"

O kako smo glupi mi sto radimo u softverskoj i auto industriji! Kako to da nikome nije palo na pamet da je testiranje sistema samo u idealnim uslovima lose? Hvala sto si nam otvorio oci! Znaci treba praviti i testove za neidealne slucajeve? To niko do sada nije radio! /s

prohod

pre 5 godina

Sad zamislite hiljade automobila na ulici, svi voze na "autopilot" i svi imaju RADAR. Jedan emituje malu kolicinu radijacije, ali hiljade takvih pretvaraju autoput u cernobil.

Frank Vercauteren

pre 5 godina

U odnostu na ostale "kvalitete" brenda Tesla, ovo je samo vrh ledenog brega. Kako sam jednom vec u komentarima na ovom istom cenjenom sajtu napisao (pa me "strucnjaci" - komentatori popljuvase na pasje ime), Tesla ce vrlo brzo doziveti potpuni bankrot i nestanak kad se ozbiljni igraci tipa VAG, MB, BMW tek malo ozbiljnije ukljuce u pricu elektricnih autonomnih vozila.

hh

pre 5 godina

Problem je sto ljudi ne shvataju da taj "autopilot" nije pravi autopilot vec samo malo unapredjen sistem za odrzavanje auta u traci i drzanje odstojanja.

Teslin marketing tim je dobro odradio posao.

Kecman

pre 5 godina

Ne prodaje se Tesla, niti se daju subvencije za taj auto (a i bilo koji električni) zbog autopilota, nego zato što je auto na električni pogon. Autopilota ne morate uopšte koristiti, čak je i preporuka Tesle da se sve vreme drži pažnja na putu čak i ako koristite autopilot (ako nisu nešto promenili). To što se ljudi po običaju ne pridržavaju uputstva i stavljaju sopstvenu glavu u torbu je nešto drugo.

Milojko bre!

pre 5 godina

Što više vremena prolazi sve sam više protiv automatizacije vožnje, a u početku sam bio vrlo optimističan. Na putu može da se desi svašta, od promene vremenskih prilika u 5 minuta do raznih nepredvidjenih situacija tipa odrona, pada drveća, ispadanja stvari iz vozila ispred pa čak i jedne naizgled bezazlene stvari kao sto je kesa ili papir koje nosi vetar ili ptice koje lete nisko iznad puta ili stoje na njemu i jos milion i jedne druge situacije koja mi nije pala napamet. Ne kažem da to ne može da se reši ali preterano se insistira na automatizaciji i autonomnoj vožnji iako su algoritmi daleko od idealnih i pokrivaju zapravo uobičajne situacije. Isto tako mislim da se greši sa insistiranjem da vozač uvek bude u pripravnosti pošto je to na duži rok vrlo zamarajuće i u jednom trenutku će pažnja popustiti, što se i pokazalo u praksi. Testirajte do mile volje, ali ništa ne ubacujte u serijska auta dok ne postignete ogromnu pouzdanost (sto se nece desiti vrv bar jos 10-15 godina). Zbog profita se guraju poluzavrsena i nedovoljno testirana resenja koja se realno onda krpe update-ima umesto da se re-dizajniraju iz korena.

Antiprotivan

pre 5 godina

A sta bi tek bilo da neki senzor tehnicki otkaze ili se osteti, zalepi,zaprlja,..... :(
(cobo, 03. april 2019 14:55)

Jesi toliko lenj i da ne kažem glup, da dozvoliš i svoj život staviš u ruke jedne mašine? Pre 20 godina kada nije bilo senzora već samo volan i menjač, je bilo duplo manje udesa, nego danas sa svim tim tehnološkim pomagalima...

masinista

pre 5 godina

@ Ovo je bio test. Siguran sam da ce Tesla, kao i uvek, napraviti fix i update za sva vozila over the air. To je u sustini presnost Tesle u odnosu na ostale proizvodjace. Skoro sve bagpve resacaju softverski.
(achitwn, 03. april 2019 15:19)

Jel si ti decko normalan? Znaci kad neko pogine Tesla ce uraditi update?!? I dalje ne mogu da shvatim da je ljudsko bice napisalo to sto si ti napisao...

Aleksandar

pre 5 godina

Ne zivim u Srbiji pa me zanima - koliko "Tesli" se vozi ulicama Srbije? Neverovatno mi je koliko su komentatori ostrasceni, imaju gotovo identican recnik kao i botovi vladajuce stranke - npr. "ne sumnjam da ce Tesla prevazici i ovaj problem", "teslina nesumnjiva prednost u odnos u na konkurenciju..." i sl. Sta je vama pobogu? Kao da svi svaki dan vozite ove automobile pa branite neke svoje odluke. Ili je to zato sto vas za marku vezuje ime velikog naucnika pa se osecate u obavezi da branite po svaku cenu!?

Glista

pre 5 godina

Problem svih elektroskih sistema je to sto se oni fabricki testiraju u savrsenim uslovima, kao da svi potencijalni korisnici zive na Menhetnu ili u Cirihu gde se kompletna horizontalna i vertikalna signalizacija odrzavaju u perfektnom stanju. Cim se izadje malo "u divljinu" gde je signalizacija ostecena ili zastarela, nastaju problemi. Mislm da i vremenski uslovi mogu lako da zavaraju automatske sisteme.
Mene je uvek zanimalo na primer kako sistem za prepoznavanje saobracajnih znakova tretira ogranicenje od 30km/h ako se samo na broj 3 docrta deo da lici na 8?! Sta ako se linije na putu ne vide dobro kao sto je to kod nas slucaj na 50% saobracajnica? Sta ako je "zebra" na pesackom prelazu izbledela itd.?
Postoje mnogi regionalni putevi, ne samo u jugoistocnoj Evropi, na kojima je posebno horizontalna signalizaja vrlo losa, pa stvarno ne znam kako oni misle da se takvi automobili voze ako ce praviti greske kad god nema srednje linije u duzini od 100m ili su sneg i blato zamaskirali oznacene delove na putu...
Pre neki dan neko rece kako smo samo 10g daleko od potpuno autonomne voznje AI sistema. Milim da je zaboravio jednu nulu, jer samo 0.01% ljudi vozi iskljucivo po suncu novim auto putem :)

@achitwn

pre 5 godina

Prednost tesle je ta što ima takve vernike kao što si ti i državu da im beskonačno sipa subvencije (pitam se zašto).
S obzirom na to što si napisao, ili misliš da parama kupuješ stil (vučeš apple telefon) ili si neki dizajner ili priučeni web programer koji sada u Srbiji radi za minimalne poreze i troškove petinu američke plate, pa misliš da si popio svu pamet sveta.

professssor

pre 5 godina

Vozim teslu vec 2 godine i sigurno 75% na autopilotu, u americi sam inace.
Na autoputu radi savršeno, na manjim putevima zna biti problema. Cesto sam na telefonu ali nikada ne skidam paznju sa puta jer je bilo par slučajeva gde je znao da predje u drugu traku ali to nije toliko naglo da se pogine, bar ne do sada :). Sto se tice ovog članka, najobicniji hit piece, pa naravno da nije savrseno i da moze da se prevari. To je nova tehnologija i treba biti pažljiv i znati sta se kupuje.
Inace sam super zadovoljan ali ima bagova tu i tamo (brisaci stanu na pola, autopilot kao sto rekoh, brave i sl.).

Molder

pre 5 godina

Ovo je surova pokazna vezba koliko su debilni tzv novi elektricno softverski automobili,i koliku opasnost za covecanstvo predstavljaju...Ne samo do hoce da nam oduzmu svest i slobodu odlucivanja nego su u stanju zbog softverske greske KOJIH CE UVEK BITI,kao sto ih ima usvemu sto koristimo i nikada se ne mogu otkloniti,nego ce moci one ili neko drugi da nas svesno i sa namerom istrebe...A ovaj achtwin,
zamisli da te stari softver zalepi u drvo,hoce li onda da te updejtuju iz sanduka,ili ce da kazu pa desava se,jbg softver...

achitwn

pre 5 godina

Ovo je bio test. Siguran sam da ce Tesla, kao i uvek, napraviti fix i update za sva vozila over the air.
To je u sustini presnost Tesle u odnosu na ostale proizvodjace. Skoro sve bagpve resacaju softverski.

Psihoterapeut

pre 5 godina

Samo ne kazu da bi i prosecnog vozaca te oznake zeznule. Mnogo je da se ocekuje da procesor razmislja i o prevarama te vrste. Bar za sada. U Srbiji i nema puno znakova i oznaka,tako da ce Tesla da koristi 3% snage procesora ?

perica

pre 5 godina

Samo ne kazu da bi i prosecnog vozaca te oznake zeznule. Mnogo je da se ocekuje da procesor razmislja i o prevarama te vrste. Bar za sada. U Srbiji i nema puno znakova i oznaka,tako da ce Tesla da koristi 3% snage procesora ?
(Psihoterapeut, 03. april 2019 15:08)

Samo da si ti pročitao ceo tekst ili da si razumeo pročitano ne bi ovde pametovao. Lepo ti u tekstu piše sledeće:
"... te su u okviru jednog dela korišćene i nalepnice koje su se postavljale na put kojim se vozilo kretalo, a tako da vozač nije mogao da ih vidi.
Algoritmi su ih ipak registrovali, te doživljavali kao informaciju da traka kojom se kreću skreće ulevo, te je i vozilo kretalo u tom smeru, a u susret automobilima koji su dolazili iz suprotnog smera."

Da ti prevedem ako opet nisi razumeo, vozači nisu mogli videti nalepnice ali su ih automobili ipak detektovali i skrenuli pogrešno.

perica

pre 5 godina

Samo ne kazu da bi i prosecnog vozaca te oznake zeznule. Mnogo je da se ocekuje da procesor razmislja i o prevarama te vrste. Bar za sada. U Srbiji i nema puno znakova i oznaka,tako da ce Tesla da koristi 3% snage procesora ?
(Psihoterapeut, 03. april 2019 15:08)

Samo da si ti pročitao ceo tekst ili da si razumeo pročitano ne bi ovde pametovao. Lepo ti u tekstu piše sledeće:
"... te su u okviru jednog dela korišćene i nalepnice koje su se postavljale na put kojim se vozilo kretalo, a tako da vozač nije mogao da ih vidi.
Algoritmi su ih ipak registrovali, te doživljavali kao informaciju da traka kojom se kreću skreće ulevo, te je i vozilo kretalo u tom smeru, a u susret automobilima koji su dolazili iz suprotnog smera."

Da ti prevedem ako opet nisi razumeo, vozači nisu mogli videti nalepnice ali su ih automobili ipak detektovali i skrenuli pogrešno.

Aleksandar

pre 5 godina

Ne zivim u Srbiji pa me zanima - koliko "Tesli" se vozi ulicama Srbije? Neverovatno mi je koliko su komentatori ostrasceni, imaju gotovo identican recnik kao i botovi vladajuce stranke - npr. "ne sumnjam da ce Tesla prevazici i ovaj problem", "teslina nesumnjiva prednost u odnos u na konkurenciju..." i sl. Sta je vama pobogu? Kao da svi svaki dan vozite ove automobile pa branite neke svoje odluke. Ili je to zato sto vas za marku vezuje ime velikog naucnika pa se osecate u obavezi da branite po svaku cenu!?

professssor

pre 5 godina

Vozim teslu vec 2 godine i sigurno 75% na autopilotu, u americi sam inace.
Na autoputu radi savršeno, na manjim putevima zna biti problema. Cesto sam na telefonu ali nikada ne skidam paznju sa puta jer je bilo par slučajeva gde je znao da predje u drugu traku ali to nije toliko naglo da se pogine, bar ne do sada :). Sto se tice ovog članka, najobicniji hit piece, pa naravno da nije savrseno i da moze da se prevari. To je nova tehnologija i treba biti pažljiv i znati sta se kupuje.
Inace sam super zadovoljan ali ima bagova tu i tamo (brisaci stanu na pola, autopilot kao sto rekoh, brave i sl.).

Jonh Holmes i ekipa

pre 5 godina

S obzirom kako naši putari iscrtavaju linije za promenu traka kad su neki radovi i postavljaju znakove, a posle zaborave da ih uklone i po nekoliko meseci ... sa autonomnim pilotoima bi bilo sudara na sve strane.

masinista

pre 5 godina

@ Ovo je bio test. Siguran sam da ce Tesla, kao i uvek, napraviti fix i update za sva vozila over the air. To je u sustini presnost Tesle u odnosu na ostale proizvodjace. Skoro sve bagpve resacaju softverski.
(achitwn, 03. april 2019 15:19)

Jel si ti decko normalan? Znaci kad neko pogine Tesla ce uraditi update?!? I dalje ne mogu da shvatim da je ljudsko bice napisalo to sto si ti napisao...

Milojko bre!

pre 5 godina

Što više vremena prolazi sve sam više protiv automatizacije vožnje, a u početku sam bio vrlo optimističan. Na putu može da se desi svašta, od promene vremenskih prilika u 5 minuta do raznih nepredvidjenih situacija tipa odrona, pada drveća, ispadanja stvari iz vozila ispred pa čak i jedne naizgled bezazlene stvari kao sto je kesa ili papir koje nosi vetar ili ptice koje lete nisko iznad puta ili stoje na njemu i jos milion i jedne druge situacije koja mi nije pala napamet. Ne kažem da to ne može da se reši ali preterano se insistira na automatizaciji i autonomnoj vožnji iako su algoritmi daleko od idealnih i pokrivaju zapravo uobičajne situacije. Isto tako mislim da se greši sa insistiranjem da vozač uvek bude u pripravnosti pošto je to na duži rok vrlo zamarajuće i u jednom trenutku će pažnja popustiti, što se i pokazalo u praksi. Testirajte do mile volje, ali ništa ne ubacujte u serijska auta dok ne postignete ogromnu pouzdanost (sto se nece desiti vrv bar jos 10-15 godina). Zbog profita se guraju poluzavrsena i nedovoljno testirana resenja koja se realno onda krpe update-ima umesto da se re-dizajniraju iz korena.

Psihoterapeut

pre 5 godina

Samo ne kazu da bi i prosecnog vozaca te oznake zeznule. Mnogo je da se ocekuje da procesor razmislja i o prevarama te vrste. Bar za sada. U Srbiji i nema puno znakova i oznaka,tako da ce Tesla da koristi 3% snage procesora ?

Glista

pre 5 godina

Problem svih elektroskih sistema je to sto se oni fabricki testiraju u savrsenim uslovima, kao da svi potencijalni korisnici zive na Menhetnu ili u Cirihu gde se kompletna horizontalna i vertikalna signalizacija odrzavaju u perfektnom stanju. Cim se izadje malo "u divljinu" gde je signalizacija ostecena ili zastarela, nastaju problemi. Mislm da i vremenski uslovi mogu lako da zavaraju automatske sisteme.
Mene je uvek zanimalo na primer kako sistem za prepoznavanje saobracajnih znakova tretira ogranicenje od 30km/h ako se samo na broj 3 docrta deo da lici na 8?! Sta ako se linije na putu ne vide dobro kao sto je to kod nas slucaj na 50% saobracajnica? Sta ako je "zebra" na pesackom prelazu izbledela itd.?
Postoje mnogi regionalni putevi, ne samo u jugoistocnoj Evropi, na kojima je posebno horizontalna signalizaja vrlo losa, pa stvarno ne znam kako oni misle da se takvi automobili voze ako ce praviti greske kad god nema srednje linije u duzini od 100m ili su sneg i blato zamaskirali oznacene delove na putu...
Pre neki dan neko rece kako smo samo 10g daleko od potpuno autonomne voznje AI sistema. Milim da je zaboravio jednu nulu, jer samo 0.01% ljudi vozi iskljucivo po suncu novim auto putem :)

facepalm

pre 5 godina

"Problem svih elektroskih sistema je to sto se oni fabricki testiraju u savrsenim uslovima"

O kako smo glupi mi sto radimo u softverskoj i auto industriji! Kako to da nikome nije palo na pamet da je testiranje sistema samo u idealnim uslovima lose? Hvala sto si nam otvorio oci! Znaci treba praviti i testove za neidealne slucajeve? To niko do sada nije radio! /s

hh

pre 5 godina

Problem je sto ljudi ne shvataju da taj "autopilot" nije pravi autopilot vec samo malo unapredjen sistem za odrzavanje auta u traci i drzanje odstojanja.

Teslin marketing tim je dobro odradio posao.

патриЈота62

pre 5 godina

Sad zamislite hiljade automobila na ulici, svi voze na "autopilot" i svi imaju RADAR. Jedan emituje malu kolicinu radijacije, ali hiljade takvih pretvaraju autoput u cernobil.
(prohod, 3. april 2019 17:26)

Количина зрачења коју су људи добијали у Чернобиљу је износила и преко 100 рема! Игор Костин је фотограф који је обилазио електрану непосредно после несреће. Желео је да забележи на траци све ужасе који су се дешавали тамо. Тридесет и три године касније, он још увек осећа укус метала у устима.

zzz

pre 5 godina

Što više vremena prolazi sve sam više protiv automatizacije vožnje, a u početku sam bio vrlo optimističan. Na putu može da se desi svašta, od promene vremenskih prilika u 5 minuta do raznih nepredvidjenih situacija tipa odrona, pada drveća, ispadanja stvari iz vozila ispred pa čak i jedne naizgled bezazlene stvari kao sto je kesa ili papir koje nosi vetar ili ptice koje lete nisko iznad puta ili stoje na njemu i jos milion i jedne druge situacije koja mi nije pala napamet. Ne kažem da to ne može da se reši ali preterano se insistira na automatizaciji i autonomnoj vožnji iako su algoritmi daleko od idealnih i pokrivaju zapravo uobičajne situacije. Isto tako mislim da se greši sa insistiranjem da vozač uvek bude u pripravnosti pošto je to na duži rok vrlo zamarajuće i u jednom trenutku će pažnja popustiti, što se i pokazalo u praksi. Testirajte do mile volje, ali ništa ne ubacujte u serijska auta dok ne postignete ogromnu pouzdanost (sto se nece desiti vrv bar jos 10-15 godina). Zbog profita se guraju poluzavrsena i nedovoljno testirana resenja koja se realno onda krpe update-ima umesto da se re-dizajniraju iz korena.
(Milojko bre!, 03. april 2019 16:42)
Osvrnucu se samo na ovo da je vrlo zamarajuce da vozac bude stalno u prioravnosti! Da li ti covece imas dozvolu? Ako je imas odmah trajno da ti se oduzme!! Kako mislis naporno je biti u pripravnosti? A kako ti vozis kola? Ili bilo ko? Pa kada vozis auto mora da si 1000% u pripravnosti! Ja ne znam sta vi ovekujete da znaci autonomna voznja. Po meni to znaci samo to da ne moram non stop da drzim volan, ali nikako ne znaci da mogu da spavam dok auto vozi. Uvek moras biti u pripravnosti!!

@achitwn

pre 5 godina

Prednost tesle je ta što ima takve vernike kao što si ti i državu da im beskonačno sipa subvencije (pitam se zašto).
S obzirom na to što si napisao, ili misliš da parama kupuješ stil (vučeš apple telefon) ili si neki dizajner ili priučeni web programer koji sada u Srbiji radi za minimalne poreze i troškove petinu američke plate, pa misliš da si popio svu pamet sveta.

achitwn

pre 5 godina

Ovo je bio test. Siguran sam da ce Tesla, kao i uvek, napraviti fix i update za sva vozila over the air.
To je u sustini presnost Tesle u odnosu na ostale proizvodjace. Skoro sve bagpve resacaju softverski.

Kecman

pre 5 godina

Ne prodaje se Tesla, niti se daju subvencije za taj auto (a i bilo koji električni) zbog autopilota, nego zato što je auto na električni pogon. Autopilota ne morate uopšte koristiti, čak je i preporuka Tesle da se sve vreme drži pažnja na putu čak i ako koristite autopilot (ako nisu nešto promenili). To što se ljudi po običaju ne pridržavaju uputstva i stavljaju sopstvenu glavu u torbu je nešto drugo.

Gogo

pre 5 godina

E jesmo prost i zatucan narod pa to ti je. Svaki napredak je los ili "netradicionalan". Zasto bi iko zeleo da se auto industrija (ili bilo koja druga) ne razvija, stvarno ne mogu da razumem. Mada, tu su teorije zavere, vakcine/gmo/eAutomobili... Tako su pricali ljudi i za internet, da je beskorisan, pa sad uglavnom oni sto su ga najvise pljuvali, najvise vise na njemu tj drustvenim mrezama. A sto se automobila tice, daj ti balkancu dizlo, pa kad nagazi gas, da se digne dimna zavesa iza. To je, bato moj, snaga...

Bob

pre 5 godina

Inače šanse da se slučajno tako poređaju nekakve nalepnice po putu su ogromne.

Ovi JESU hakovali sistem jer su znali šta sistem može da očekuje. Potpuno isto kao sa lažnim platnim karticama.

Ovo je kao kad bi rekao da autopilot nije bezbedan jer jedan FAP (ili ajde, Mack) može uvek da ga izgura sa puta.

Molder

pre 5 godina

Ovo je surova pokazna vezba koliko su debilni tzv novi elektricno softverski automobili,i koliku opasnost za covecanstvo predstavljaju...Ne samo do hoce da nam oduzmu svest i slobodu odlucivanja nego su u stanju zbog softverske greske KOJIH CE UVEK BITI,kao sto ih ima usvemu sto koristimo i nikada se ne mogu otkloniti,nego ce moci one ili neko drugi da nas svesno i sa namerom istrebe...A ovaj achtwin,
zamisli da te stari softver zalepi u drvo,hoce li onda da te updejtuju iz sanduka,ili ce da kazu pa desava se,jbg softver...

reminder

pre 5 godina

Zamisljam razgovor dva kocijasa 1900tih godina o tome kako je benzin zapaljiv i da to nikad nece zaziveti zato sto ce ljudi goreti kao buktinje...

Frank Vercauteren

pre 5 godina

U odnostu na ostale "kvalitete" brenda Tesla, ovo je samo vrh ledenog brega. Kako sam jednom vec u komentarima na ovom istom cenjenom sajtu napisao (pa me "strucnjaci" - komentatori popljuvase na pasje ime), Tesla ce vrlo brzo doziveti potpuni bankrot i nestanak kad se ozbiljni igraci tipa VAG, MB, BMW tek malo ozbiljnije ukljuce u pricu elektricnih autonomnih vozila.

Miloš

pre 5 godina

Problem svih elektroskih sistema je to sto se oni fabricki testiraju u savrsenim uslovima, kao da svi potencijalni korisnici zive na Menhetnu ili u Cirihu gde se kompletna horizontalna i vertikalna signalizacija odrzavaju u perfektnom stanju.
(Glista, 3. april 2019 16:12)

Za Cirih si verovarno u pravu. Međutim, na Menhetnu je horizontalna signalizacija u rangu one u Kaluđerici (bez preterivanja, sa izuzetkom par ulica i FDR Drive / 12. avenije), a vertikalna je jedna velika džungla.

Joca

pre 5 godina

Biće milion problema u prelaznom periodu. Ovo sada je kao da guraš CD u kasetofon i čudiš se što neće da radi. U slučaju ove generacije autopilota, radi ali krči i štuca.
Nemoguće je napraviti apsolutno bezbedno autonomno vozilo koje radi na optičko prepoznavanje puta i drugih vozila. Cilj automatizacije drumskog saobraćaja je i da se potpuno izbaci vizuelna signalizacija.

Glupost je reći da automatizacija vožnje ne može da zaživi. Naprotiv, potpuno je sigurno da stari sistem ne može da preživi ni pored obuka vozača, drakonskih kazni za kršenje propisa, kamera za snimanje i svega što je uvedeno da bi se broj mrtvih na putevima smanjio.

Jedino što oni koji NE prežive u ovom starom sistemu ne mogu ni da kažu kako je automatizacija saobraćaja glupost.

kmnccn

pre 5 godina

Jel si ti decko normalan? Znaci kad neko pogine Tesla ce uraditi update?!? I dalje ne mogu da shvatim da je ljudsko bice napisalo to sto si ti napisao...
(masinista, 03. april 2019 16:09)

Moram ovde da se umešam. Tako zapravo funkcioniše skoro sve. Eto, avio kompanije popravljaju svoja dizajnerska rešenja na osnovu nesreća koje su se na žalost desile. Mnoga poboljšanja u saobraćaju smo dobili na ovaj način i ne vidim šta je tu čudno. Ako se desi nesreća usled greške softvera, najbolja moguća reakcija je da se ta greška eliminiše.

InSaJd3r

pre 5 godina

Ovo je totalna glupost. Isto kao da su rekli, uradili smo test, stavili smo floroscentne čunjeve na auto put, i zamislite, vozači su videli čunjeve i pratili ih i prešli u drugu traku u suprotan smer.

Antiprotivan

pre 5 godina

A sta bi tek bilo da neki senzor tehnicki otkaze ili se osteti, zalepi,zaprlja,..... :(
(cobo, 03. april 2019 14:55)

Jesi toliko lenj i da ne kažem glup, da dozvoliš i svoj život staviš u ruke jedne mašine? Pre 20 godina kada nije bilo senzora već samo volan i menjač, je bilo duplo manje udesa, nego danas sa svim tim tehnološkim pomagalima...

only fools and horses

pre 5 godina

Osvrnucu se samo na ovo da je vrlo zamarajuce da vozac bude stalno u prioravnosti! Da li ti covece imas dozvolu? Ako je imas odmah trajno da ti se oduzme!! Kako mislis naporno je biti u pripravnosti? A kako ti vozis kola? Ili bilo ko? Pa kada vozis auto mora da si 1000% u pripravnosti! Ja ne znam sta vi ovekujete da znaci autonomna voznja. Po meni to znaci samo to da ne moram non stop da drzim volan, ali nikako ne znaci da mogu da spavam dok auto vozi. Uvek moras biti u pripravnosti!!
(zzz, 03. april 2019 18:51)

Ne slažem se sa vama. Ogromna je razlika biti skoncentrisan na vožnju dok voziš i samo gledati na put a biti skoncentrisan i spreman da preuzmeš volan ako auto pogreši. Ovo drugo će vas mnogo više umoriti. Tako da to ustvari i nije autopilot nego neka test verzija gde su kupci u stvari besplatni testeri.

prohod

pre 5 godina

Sad zamislite hiljade automobila na ulici, svi voze na "autopilot" i svi imaju RADAR. Jedan emituje malu kolicinu radijacije, ali hiljade takvih pretvaraju autoput u cernobil.

Petar

pre 5 godina

Osvrnucu se samo na ovo da je vrlo zamarajuce da vozac bude stalno u prioravnosti! Da li ti covece imas dozvolu? Ako je imas odmah trajno da ti se oduzme!! Kako mislis naporno je biti u pripravnosti? A kako ti vozis kola? Ili bilo ko? Pa kada vozis auto mora da si 1000% u pripravnosti! Ja ne znam sta vi ovekujete da znaci autonomna voznja. Po meni to znaci samo to da ne moram non stop da drzim volan, ali nikako ne znaci da mogu da spavam dok auto vozi. Uvek moras biti u pripravnosti!!
(zzz, 03. april 2019 18:51), naravno da je vrlo zamarajuće biti u pripravnosti. Sigurno je lakše voziti nego sedeti u pripravnosti sve to vreme. Nešto slično kao vožnja autoputem i krivudavim putem. Naravno da je "teže" voziti krivudavim ali još nisam čuo da je neko zaspao za volanom na takvom putu (za razliku od autoputa).

71

pre 5 godina

@zzz
Nije korektno da prozivate osobu, na ciji ste komentar replicirali, kao neodgovornu jer samo zato sto ne razumete to zapazanje.I niste u pravu. Paznja dok upravljas vozilom je sasvim drugacija od paznje kada ne upravljas direktno nego nadzires otprilike kao sto to radi suvozac. Naravno da ce paznja da vremenom oslabi ili ces se premoriti daleko vise jer ne radis nista ali celo vreme si u pripravnosti da uocis los potez autopilota i odreagujes. Koje je onda to ugodno putovanje. Ili upravljas ili si samo putnik.

vlada

pre 5 godina

@zzz
Kad voziš aktivno učestvuješ i održavanje koncentracije u normalnim uslovima je relativno lako (osim u stanju umora ili pod psihoaktivnim uticajem).
Ovo što se gura za (polu)autonomna vozila je da sediš 2 sata na putu do Niša, gledaš u put i ne radiš ništa. Pa već kod Bubanj potoka ima da se smoriš, kod Vrčina da počneš da zveraš kroz prozor, kod Begaljice već drndaš mobilni. Dok stigneš do Požarevca može stado krava da istrči na put nećeš ih videti.
Proizvođači ne veruju u svoj proizvod i insistiranjem na konstantnoj propravnosti "vozača" skidaju odgovornost sa sebe.
Ako neko želi da bude vožen neka ide autobusom, vozom, taksijem. Ima ljudi koji vole da voze.

Pozdrav iz Toronta

pre 5 godina

U odnostu na ostale "kvalitete" brenda Tesla, ovo je samo vrh ledenog brega. Kako sam jednom vec u komentarima na ovom istom cenjenom sajtu napisao (pa me "strucnjaci" - komentatori popljuvase na pasje ime), Tesla ce vrlo brzo doziveti potpuni bankrot i nestanak kad se ozbiljni igraci tipa VAG, MB, BMW tek malo ozbiljnije ukljuce u pricu elektricnih autonomnih vozila.
(Frank Vercauteren, 3. april 2019 17:02)

Pokusavaju oni, ali im za sada slabo ide. Teslina tehnologija, narocito baterije, su godinama ispred konkurencije. To je zato sto su svi spavali dok je Tesla radila, i tek su se skoro probudili. Giganti ce sigurno za par godina biti pristojni igraci, ali nece Tesla propasti. EV trziste naglo raste i bice mesta za sve. Kao i danas.

kmnccn

pre 5 godina

Kako sam jednom vec u komentarima na ovom istom cenjenom sajtu napisao (pa me "strucnjaci" - komentatori popljuvase na pasje ime), Tesla ce vrlo brzo doziveti potpuni bankrot i nestanak kad se ozbiljni igraci tipa VAG, MB, BMW tek malo ozbiljnije ukljuce u pricu elektricnih autonomnih vozila.
(Frank Vercauteren, 03. april 2019 17:02)

1. Tesla ima već izgrađenu infrastrukturu sa brzim punjačima u Severnij Americi, Evropi i Kini pa je to dobro učvrstila svoje temelje. Promena je moguća ali se neće desiti lako kao što misliš.

2. Ako bi se te velike marke ozbiljno uključile u tržište, to bi bila lepa pobeda električnih automobila što me raduje mnogo više nego svetla budućnost Tesle.

nm

pre 5 godina

Tesla je dobar auto sa nenormalno preteranom cenom...Neka mi neko kaze kako moze da se poredi mercedes S klase sa teslom model s? (kostaju isto)
Mercedes S klasa je daleko ispred tesla modela S...

Milojko bre!

pre 5 godina

@zzz: potpuno promasena poenta, ali nema veze - svaki trenutni sistem autonomne voznje, ako ga je neko probao zna, trazi od vozaca da bude u pripravnosti tj. da ima svu paznju usmerenu na voznju i sta se desava oko vozila, da drzi volan i bude spreman da reaguje u slucaju iznenadne situacije na putu ali realno se auto vozi sam. Vremenom paznja vozaca popusta jer sistem uglavnom funkcionise i jako je zamorno dugo sedeti i prakticno “kontrolisati autopilota”. To zamara i to stvara prostor za nesrecu jer se u neocekivanoj situaciji za koju autopilot nije spremna ne snadju ni covek ni masina. Ovo sa klasicnom voznjom nema nikakve veze posto naravno da vozac mora biti malsimalno skoncentrisan na upravljanje autom i naravno da se nekome ko se tako ne ponasa treba oduzeti dozvola, ali ovde ne pricamo o tome... tema je autonomna voznja.

QA

pre 5 godina

Vozio Teslu, vozio BMW.
Ne moze da se poredi stvar je ukusa ali.
Teslina infrastruktura u odnosu na gigante je smesna.
Teslina zavrsna obrada je smesna.
Teslina adaptacija na trziste prakticno ne postoji razvili su nesko drugo i jos do ozbiljnije adaptacije nisu ni stigli.
Tesla i test vremena koji je ozbiljna stvar, opet ne postoji. Porediti Teslu i Ford je smesno, da ne pricamo o VW grupi ili GMu celom. Mocice da se poredi i prica u tom kontekstu za 50 godina. Sada takva prica pokazuje cist manjak inteligencije.

Milos

pre 5 godina

Nema veze što će ova moja izjava da nekima izgleda primitivna, Ja se lično neću voziti u ovakvom automobilu. Jednoga dana, recimo za 50 -tak godina, kada u toku godine ne bude detektovsn ni jedan saobracajni udes koji je posledica automatske vožnje, onda vredi o tome razmišljati.

Nemanja

pre 5 godina

@ Antiprotivan, 03. april 2019 16:11)

Kakva glupost! Pa samo je kod nas u Srbiji manje poginulih nego pre 20 i vise godina, da ne pricam u ostalim zemljama Evrope, SAD, Japana, Australije itd.

Post Malone

pre 5 godina

Mislim da je besmislen taj sostem jer je napornije da budes u pripravnosti nego da sam vozis. Meni je npr vise nego dovoljan adaptivni tempomat na x5 koji uoci automobil ili prepreku ispred i prilagodi brzinu. Jedino bi mi jos znacilo da ima odrzavanje u traci i kocenje na malim brzinama, ali to cu imati u sledecem x5 za par godina.
(duke nukem, 04. april 2019 09:38)
X5 ima to od 2016, najnoviji kao standard, zajedno sa kocenjem do 0. I ne moras da menjas auto, krsteni servis moze da ti ugradi lane control i full stopagge za 45 min.

T

pre 5 godina

@QA Razlika je u tome sto je jedno tehnologija iz XIX a druga iz XX veka. Nas su ubedili da je poenta automobila "zavrsna obrada". Ne, poenta je motor, transmisija i vesanje. Ali posto je "zavrsna obrada" mnogo jeftinija nego ulaganje u razvoj ovog navedenog, marketing nas je ubedio da je "zavrsna obrada" susta sustina automobilizma.

achitwn

pre 5 godina

Znaci kad neko pogine Tesla ce uraditi update?!? I dalje ne mogu da shvatim da je ljudsko bice napisalo to sto si ti napisao...
(masinista, 03. april 2019 16:09)
. Zato su i testirali da bi eliminisaki probleme u buducnosti. Ova funkcina nije telased product.
A vezano za tvoj komentar - kako komentarises sta se desilo sa 737 Max i kako ce Boing da fix taj problem?

Giovani

pre 5 godina

@zzz: Bravo, odličan odgovor! Zašto iko smatra da treba da se opušta kada je nešto “automatizovano”, to je samo asistencija. Imaš dozvolu, izvoli vozi. U krajnjem slučaju za nesreću će uvek biti kriv vozač a ne mašina. Zato recimo ću se ja opirati tim sistemima dokle god budem mogao, ali i tako sada vozim Punta 2003. tako da dok takav auto stigne do mene, već ću završiti vozačku karijeru... ili možda ne?

Felixx

pre 5 godina

@zzz: a ti si bas napisao komentar. Obozavam takve likove koji se svuda prave pametni a osecam da ni tempomat u autu nemas. Vozis neku krsinu a volis da se lozis kako si popio svu pamet ovog sveta. Tebi treba oduzeti dozvolu posto ces se slupati prvi put kada sednes u normalni noviji auto...

tony

pre 5 godina

vozio sam se pre par dana sa ovim @&&&/33em i nikad više. tesla je super za vožnju ali bez autopilota, sa njim vožnja je jeziva.

duke nukem

pre 5 godina

Mislim da je besmislen taj sostem jer je napornije da budes u pripravnosti nego da sam vozis. Meni je npr vise nego dovoljan adaptivni tempomat na x5 koji uoci automobil ili prepreku ispred i prilagodi brzinu. Jedino bi mi jos znacilo da ima odrzavanje u traci i kocenje na malim brzinama, ali to cu imati u sledecem x5 za par godina.

M

pre 5 godina

Za ovog cara koji kaze da radari zrace: oni funkcionisu po principu Doplerovog efekta, dakle sa mehanickim talasima, te emituju zracenje isto koliko i stona lampa. Sto se tice autonomne voznje, smatram da je bezbedna iskljucivo u zatvorenom sistemu (dakle bez spoljnih uticaja - da ti izleti zivotinja pod tockove ili naglo padne sneg ili neka deonica puta zaledi itd.) u kome su apsolutno sva vozila autonomna i sa sto manje vizuelne signalizacije. Za sada ipak vise verujem prosecnom vozacu, ma kakvih budala sve ima. I proizvodjaci automobila ocigledno dele moje misljenje, s obzirom da zahtevaju neprestan nadzor nad autopilotom. Licno sam iskljucio sve vrste asistencije u svom autu, dakle lane assist i adaptivni tempomat ne koristim (ne koristim ni obicni, ruku na srce, jako me nervira), a kada bi mi auto sam zakocio istog trenutka bih ga stavio na oglase

Džoni

pre 5 godina

Mislim da ovo ne bi preživeo...
[link]
(Saška, 3. april 2019 22:56)
Tu je vidiš inteligentno predviđeno da i vozač bude u adekvatno alkoholisanom stanju. Kao ono kada se na autobuskoj stanici pijanica ljulja, ali kad uđu u autobus ljuljaju se svi osim njega. I ovo je krivudavo samo za trezne.

Nikakav problem za autpilota. Kada naiđe na ovakvu deonicu, uključi se mod "pijan kao letva" i vozi Miško!

Mikele

pre 5 godina

Ja jos uvek automatskom menjacu ne verujem 100% i u vecini sucajeva menjam brzine sam... ovim sistima ce mozda moji unuci poceti da veruju...

biće bolje

pre 5 godina

statistika poginulih u saobracajnim nesrećama je crna, autonomna vozila definitivno imaju buducnost, AI bi trebalo da bezbednost dovede na visi nivo. Kada dođe do prve zrtve zahvaljujuci grešci kompjutera ceo sistem pada u vodu i trazice se 99% pouzdan sistem.

Šumaher

pre 5 godina

Post Malone, 04. april 2019 11:18)
Kočenje do zaustavljanja i u kolonoma u "malom" Volvou postoji još od "onomad".Volvo for life.

achitwn

pre 5 godina

Ovo je bio test. Siguran sam da ce Tesla, kao i uvek, napraviti fix i update za sva vozila over the air.
To je u sustini presnost Tesle u odnosu na ostale proizvodjace. Skoro sve bagpve resacaju softverski.

Psihoterapeut

pre 5 godina

Samo ne kazu da bi i prosecnog vozaca te oznake zeznule. Mnogo je da se ocekuje da procesor razmislja i o prevarama te vrste. Bar za sada. U Srbiji i nema puno znakova i oznaka,tako da ce Tesla da koristi 3% snage procesora ?

masinista

pre 5 godina

@ Ovo je bio test. Siguran sam da ce Tesla, kao i uvek, napraviti fix i update za sva vozila over the air. To je u sustini presnost Tesle u odnosu na ostale proizvodjace. Skoro sve bagpve resacaju softverski.
(achitwn, 03. april 2019 15:19)

Jel si ti decko normalan? Znaci kad neko pogine Tesla ce uraditi update?!? I dalje ne mogu da shvatim da je ljudsko bice napisalo to sto si ti napisao...

zzz

pre 5 godina

Što više vremena prolazi sve sam više protiv automatizacije vožnje, a u početku sam bio vrlo optimističan. Na putu može da se desi svašta, od promene vremenskih prilika u 5 minuta do raznih nepredvidjenih situacija tipa odrona, pada drveća, ispadanja stvari iz vozila ispred pa čak i jedne naizgled bezazlene stvari kao sto je kesa ili papir koje nosi vetar ili ptice koje lete nisko iznad puta ili stoje na njemu i jos milion i jedne druge situacije koja mi nije pala napamet. Ne kažem da to ne može da se reši ali preterano se insistira na automatizaciji i autonomnoj vožnji iako su algoritmi daleko od idealnih i pokrivaju zapravo uobičajne situacije. Isto tako mislim da se greši sa insistiranjem da vozač uvek bude u pripravnosti pošto je to na duži rok vrlo zamarajuće i u jednom trenutku će pažnja popustiti, što se i pokazalo u praksi. Testirajte do mile volje, ali ništa ne ubacujte u serijska auta dok ne postignete ogromnu pouzdanost (sto se nece desiti vrv bar jos 10-15 godina). Zbog profita se guraju poluzavrsena i nedovoljno testirana resenja koja se realno onda krpe update-ima umesto da se re-dizajniraju iz korena.
(Milojko bre!, 03. april 2019 16:42)
Osvrnucu se samo na ovo da je vrlo zamarajuce da vozac bude stalno u prioravnosti! Da li ti covece imas dozvolu? Ako je imas odmah trajno da ti se oduzme!! Kako mislis naporno je biti u pripravnosti? A kako ti vozis kola? Ili bilo ko? Pa kada vozis auto mora da si 1000% u pripravnosti! Ja ne znam sta vi ovekujete da znaci autonomna voznja. Po meni to znaci samo to da ne moram non stop da drzim volan, ali nikako ne znaci da mogu da spavam dok auto vozi. Uvek moras biti u pripravnosti!!

Antiprotivan

pre 5 godina

A sta bi tek bilo da neki senzor tehnicki otkaze ili se osteti, zalepi,zaprlja,..... :(
(cobo, 03. april 2019 14:55)

Jesi toliko lenj i da ne kažem glup, da dozvoliš i svoj život staviš u ruke jedne mašine? Pre 20 godina kada nije bilo senzora već samo volan i menjač, je bilo duplo manje udesa, nego danas sa svim tim tehnološkim pomagalima...

prohod

pre 5 godina

Sad zamislite hiljade automobila na ulici, svi voze na "autopilot" i svi imaju RADAR. Jedan emituje malu kolicinu radijacije, ali hiljade takvih pretvaraju autoput u cernobil.

Gogo

pre 5 godina

E jesmo prost i zatucan narod pa to ti je. Svaki napredak je los ili "netradicionalan". Zasto bi iko zeleo da se auto industrija (ili bilo koja druga) ne razvija, stvarno ne mogu da razumem. Mada, tu su teorije zavere, vakcine/gmo/eAutomobili... Tako su pricali ljudi i za internet, da je beskorisan, pa sad uglavnom oni sto su ga najvise pljuvali, najvise vise na njemu tj drustvenim mrezama. A sto se automobila tice, daj ti balkancu dizlo, pa kad nagazi gas, da se digne dimna zavesa iza. To je, bato moj, snaga...

Frank Vercauteren

pre 5 godina

U odnostu na ostale "kvalitete" brenda Tesla, ovo je samo vrh ledenog brega. Kako sam jednom vec u komentarima na ovom istom cenjenom sajtu napisao (pa me "strucnjaci" - komentatori popljuvase na pasje ime), Tesla ce vrlo brzo doziveti potpuni bankrot i nestanak kad se ozbiljni igraci tipa VAG, MB, BMW tek malo ozbiljnije ukljuce u pricu elektricnih autonomnih vozila.

professssor

pre 5 godina

Vozim teslu vec 2 godine i sigurno 75% na autopilotu, u americi sam inace.
Na autoputu radi savršeno, na manjim putevima zna biti problema. Cesto sam na telefonu ali nikada ne skidam paznju sa puta jer je bilo par slučajeva gde je znao da predje u drugu traku ali to nije toliko naglo da se pogine, bar ne do sada :). Sto se tice ovog članka, najobicniji hit piece, pa naravno da nije savrseno i da moze da se prevari. To je nova tehnologija i treba biti pažljiv i znati sta se kupuje.
Inace sam super zadovoljan ali ima bagova tu i tamo (brisaci stanu na pola, autopilot kao sto rekoh, brave i sl.).

Bob

pre 5 godina

Inače šanse da se slučajno tako poređaju nekakve nalepnice po putu su ogromne.

Ovi JESU hakovali sistem jer su znali šta sistem može da očekuje. Potpuno isto kao sa lažnim platnim karticama.

Ovo je kao kad bi rekao da autopilot nije bezbedan jer jedan FAP (ili ajde, Mack) može uvek da ga izgura sa puta.

Milojko bre!

pre 5 godina

Što više vremena prolazi sve sam više protiv automatizacije vožnje, a u početku sam bio vrlo optimističan. Na putu može da se desi svašta, od promene vremenskih prilika u 5 minuta do raznih nepredvidjenih situacija tipa odrona, pada drveća, ispadanja stvari iz vozila ispred pa čak i jedne naizgled bezazlene stvari kao sto je kesa ili papir koje nosi vetar ili ptice koje lete nisko iznad puta ili stoje na njemu i jos milion i jedne druge situacije koja mi nije pala napamet. Ne kažem da to ne može da se reši ali preterano se insistira na automatizaciji i autonomnoj vožnji iako su algoritmi daleko od idealnih i pokrivaju zapravo uobičajne situacije. Isto tako mislim da se greši sa insistiranjem da vozač uvek bude u pripravnosti pošto je to na duži rok vrlo zamarajuće i u jednom trenutku će pažnja popustiti, što se i pokazalo u praksi. Testirajte do mile volje, ali ništa ne ubacujte u serijska auta dok ne postignete ogromnu pouzdanost (sto se nece desiti vrv bar jos 10-15 godina). Zbog profita se guraju poluzavrsena i nedovoljno testirana resenja koja se realno onda krpe update-ima umesto da se re-dizajniraju iz korena.

Aleksandar

pre 5 godina

Ne zivim u Srbiji pa me zanima - koliko "Tesli" se vozi ulicama Srbije? Neverovatno mi je koliko su komentatori ostrasceni, imaju gotovo identican recnik kao i botovi vladajuce stranke - npr. "ne sumnjam da ce Tesla prevazici i ovaj problem", "teslina nesumnjiva prednost u odnos u na konkurenciju..." i sl. Sta je vama pobogu? Kao da svi svaki dan vozite ove automobile pa branite neke svoje odluke. Ili je to zato sto vas za marku vezuje ime velikog naucnika pa se osecate u obavezi da branite po svaku cenu!?

nm

pre 5 godina

Tesla je dobar auto sa nenormalno preteranom cenom...Neka mi neko kaze kako moze da se poredi mercedes S klase sa teslom model s? (kostaju isto)
Mercedes S klasa je daleko ispred tesla modela S...

facepalm

pre 5 godina

"Problem svih elektroskih sistema je to sto se oni fabricki testiraju u savrsenim uslovima"

O kako smo glupi mi sto radimo u softverskoj i auto industriji! Kako to da nikome nije palo na pamet da je testiranje sistema samo u idealnim uslovima lose? Hvala sto si nam otvorio oci! Znaci treba praviti i testove za neidealne slucajeve? To niko do sada nije radio! /s

@achitwn

pre 5 godina

Prednost tesle je ta što ima takve vernike kao što si ti i državu da im beskonačno sipa subvencije (pitam se zašto).
S obzirom na to što si napisao, ili misliš da parama kupuješ stil (vučeš apple telefon) ili si neki dizajner ili priučeni web programer koji sada u Srbiji radi za minimalne poreze i troškove petinu američke plate, pa misliš da si popio svu pamet sveta.

Molder

pre 5 godina

Ovo je surova pokazna vezba koliko su debilni tzv novi elektricno softverski automobili,i koliku opasnost za covecanstvo predstavljaju...Ne samo do hoce da nam oduzmu svest i slobodu odlucivanja nego su u stanju zbog softverske greske KOJIH CE UVEK BITI,kao sto ih ima usvemu sto koristimo i nikada se ne mogu otkloniti,nego ce moci one ili neko drugi da nas svesno i sa namerom istrebe...A ovaj achtwin,
zamisli da te stari softver zalepi u drvo,hoce li onda da te updejtuju iz sanduka,ili ce da kazu pa desava se,jbg softver...

perica

pre 5 godina

Samo ne kazu da bi i prosecnog vozaca te oznake zeznule. Mnogo je da se ocekuje da procesor razmislja i o prevarama te vrste. Bar za sada. U Srbiji i nema puno znakova i oznaka,tako da ce Tesla da koristi 3% snage procesora ?
(Psihoterapeut, 03. april 2019 15:08)

Samo da si ti pročitao ceo tekst ili da si razumeo pročitano ne bi ovde pametovao. Lepo ti u tekstu piše sledeće:
"... te su u okviru jednog dela korišćene i nalepnice koje su se postavljale na put kojim se vozilo kretalo, a tako da vozač nije mogao da ih vidi.
Algoritmi su ih ipak registrovali, te doživljavali kao informaciju da traka kojom se kreću skreće ulevo, te je i vozilo kretalo u tom smeru, a u susret automobilima koji su dolazili iz suprotnog smera."

Da ti prevedem ako opet nisi razumeo, vozači nisu mogli videti nalepnice ali su ih automobili ipak detektovali i skrenuli pogrešno.

Joca

pre 5 godina

Biće milion problema u prelaznom periodu. Ovo sada je kao da guraš CD u kasetofon i čudiš se što neće da radi. U slučaju ove generacije autopilota, radi ali krči i štuca.
Nemoguće je napraviti apsolutno bezbedno autonomno vozilo koje radi na optičko prepoznavanje puta i drugih vozila. Cilj automatizacije drumskog saobraćaja je i da se potpuno izbaci vizuelna signalizacija.

Glupost je reći da automatizacija vožnje ne može da zaživi. Naprotiv, potpuno je sigurno da stari sistem ne može da preživi ni pored obuka vozača, drakonskih kazni za kršenje propisa, kamera za snimanje i svega što je uvedeno da bi se broj mrtvih na putevima smanjio.

Jedino što oni koji NE prežive u ovom starom sistemu ne mogu ni da kažu kako je automatizacija saobraćaja glupost.

Mikele

pre 5 godina

Ja jos uvek automatskom menjacu ne verujem 100% i u vecini sucajeva menjam brzine sam... ovim sistima ce mozda moji unuci poceti da veruju...

Glista

pre 5 godina

Problem svih elektroskih sistema je to sto se oni fabricki testiraju u savrsenim uslovima, kao da svi potencijalni korisnici zive na Menhetnu ili u Cirihu gde se kompletna horizontalna i vertikalna signalizacija odrzavaju u perfektnom stanju. Cim se izadje malo "u divljinu" gde je signalizacija ostecena ili zastarela, nastaju problemi. Mislm da i vremenski uslovi mogu lako da zavaraju automatske sisteme.
Mene je uvek zanimalo na primer kako sistem za prepoznavanje saobracajnih znakova tretira ogranicenje od 30km/h ako se samo na broj 3 docrta deo da lici na 8?! Sta ako se linije na putu ne vide dobro kao sto je to kod nas slucaj na 50% saobracajnica? Sta ako je "zebra" na pesackom prelazu izbledela itd.?
Postoje mnogi regionalni putevi, ne samo u jugoistocnoj Evropi, na kojima je posebno horizontalna signalizaja vrlo losa, pa stvarno ne znam kako oni misle da se takvi automobili voze ako ce praviti greske kad god nema srednje linije u duzini od 100m ili su sneg i blato zamaskirali oznacene delove na putu...
Pre neki dan neko rece kako smo samo 10g daleko od potpuno autonomne voznje AI sistema. Milim da je zaboravio jednu nulu, jer samo 0.01% ljudi vozi iskljucivo po suncu novim auto putem :)

патриЈота62

pre 5 godina

Sad zamislite hiljade automobila na ulici, svi voze na "autopilot" i svi imaju RADAR. Jedan emituje malu kolicinu radijacije, ali hiljade takvih pretvaraju autoput u cernobil.
(prohod, 3. april 2019 17:26)

Количина зрачења коју су људи добијали у Чернобиљу је износила и преко 100 рема! Игор Костин је фотограф који је обилазио електрану непосредно после несреће. Желео је да забележи на траци све ужасе који су се дешавали тамо. Тридесет и три године касније, он још увек осећа укус метала у устима.

InSaJd3r

pre 5 godina

Ovo je totalna glupost. Isto kao da su rekli, uradili smo test, stavili smo floroscentne čunjeve na auto put, i zamislite, vozači su videli čunjeve i pratili ih i prešli u drugu traku u suprotan smer.

Petar

pre 5 godina

Osvrnucu se samo na ovo da je vrlo zamarajuce da vozac bude stalno u prioravnosti! Da li ti covece imas dozvolu? Ako je imas odmah trajno da ti se oduzme!! Kako mislis naporno je biti u pripravnosti? A kako ti vozis kola? Ili bilo ko? Pa kada vozis auto mora da si 1000% u pripravnosti! Ja ne znam sta vi ovekujete da znaci autonomna voznja. Po meni to znaci samo to da ne moram non stop da drzim volan, ali nikako ne znaci da mogu da spavam dok auto vozi. Uvek moras biti u pripravnosti!!
(zzz, 03. april 2019 18:51), naravno da je vrlo zamarajuće biti u pripravnosti. Sigurno je lakše voziti nego sedeti u pripravnosti sve to vreme. Nešto slično kao vožnja autoputem i krivudavim putem. Naravno da je "teže" voziti krivudavim ali još nisam čuo da je neko zaspao za volanom na takvom putu (za razliku od autoputa).

Pozdrav iz Toronta

pre 5 godina

U odnostu na ostale "kvalitete" brenda Tesla, ovo je samo vrh ledenog brega. Kako sam jednom vec u komentarima na ovom istom cenjenom sajtu napisao (pa me "strucnjaci" - komentatori popljuvase na pasje ime), Tesla ce vrlo brzo doziveti potpuni bankrot i nestanak kad se ozbiljni igraci tipa VAG, MB, BMW tek malo ozbiljnije ukljuce u pricu elektricnih autonomnih vozila.
(Frank Vercauteren, 3. april 2019 17:02)

Pokusavaju oni, ali im za sada slabo ide. Teslina tehnologija, narocito baterije, su godinama ispred konkurencije. To je zato sto su svi spavali dok je Tesla radila, i tek su se skoro probudili. Giganti ce sigurno za par godina biti pristojni igraci, ali nece Tesla propasti. EV trziste naglo raste i bice mesta za sve. Kao i danas.

Kecman

pre 5 godina

Ne prodaje se Tesla, niti se daju subvencije za taj auto (a i bilo koji električni) zbog autopilota, nego zato što je auto na električni pogon. Autopilota ne morate uopšte koristiti, čak je i preporuka Tesle da se sve vreme drži pažnja na putu čak i ako koristite autopilot (ako nisu nešto promenili). To što se ljudi po običaju ne pridržavaju uputstva i stavljaju sopstvenu glavu u torbu je nešto drugo.

Felixx

pre 5 godina

@zzz: a ti si bas napisao komentar. Obozavam takve likove koji se svuda prave pametni a osecam da ni tempomat u autu nemas. Vozis neku krsinu a volis da se lozis kako si popio svu pamet ovog sveta. Tebi treba oduzeti dozvolu posto ces se slupati prvi put kada sednes u normalni noviji auto...

QA

pre 5 godina

Vozio Teslu, vozio BMW.
Ne moze da se poredi stvar je ukusa ali.
Teslina infrastruktura u odnosu na gigante je smesna.
Teslina zavrsna obrada je smesna.
Teslina adaptacija na trziste prakticno ne postoji razvili su nesko drugo i jos do ozbiljnije adaptacije nisu ni stigli.
Tesla i test vremena koji je ozbiljna stvar, opet ne postoji. Porediti Teslu i Ford je smesno, da ne pricamo o VW grupi ili GMu celom. Mocice da se poredi i prica u tom kontekstu za 50 godina. Sada takva prica pokazuje cist manjak inteligencije.

tony

pre 5 godina

vozio sam se pre par dana sa ovim @&&&/33em i nikad više. tesla je super za vožnju ali bez autopilota, sa njim vožnja je jeziva.

Nemanja

pre 5 godina

@ Antiprotivan, 03. april 2019 16:11)

Kakva glupost! Pa samo je kod nas u Srbiji manje poginulih nego pre 20 i vise godina, da ne pricam u ostalim zemljama Evrope, SAD, Japana, Australije itd.

M

pre 5 godina

Za ovog cara koji kaze da radari zrace: oni funkcionisu po principu Doplerovog efekta, dakle sa mehanickim talasima, te emituju zracenje isto koliko i stona lampa. Sto se tice autonomne voznje, smatram da je bezbedna iskljucivo u zatvorenom sistemu (dakle bez spoljnih uticaja - da ti izleti zivotinja pod tockove ili naglo padne sneg ili neka deonica puta zaledi itd.) u kome su apsolutno sva vozila autonomna i sa sto manje vizuelne signalizacije. Za sada ipak vise verujem prosecnom vozacu, ma kakvih budala sve ima. I proizvodjaci automobila ocigledno dele moje misljenje, s obzirom da zahtevaju neprestan nadzor nad autopilotom. Licno sam iskljucio sve vrste asistencije u svom autu, dakle lane assist i adaptivni tempomat ne koristim (ne koristim ni obicni, ruku na srce, jako me nervira), a kada bi mi auto sam zakocio istog trenutka bih ga stavio na oglase

hh

pre 5 godina

Problem je sto ljudi ne shvataju da taj "autopilot" nije pravi autopilot vec samo malo unapredjen sistem za odrzavanje auta u traci i drzanje odstojanja.

Teslin marketing tim je dobro odradio posao.

Jonh Holmes i ekipa

pre 5 godina

S obzirom kako naši putari iscrtavaju linije za promenu traka kad su neki radovi i postavljaju znakove, a posle zaborave da ih uklone i po nekoliko meseci ... sa autonomnim pilotoima bi bilo sudara na sve strane.

Milos

pre 5 godina

Nema veze što će ova moja izjava da nekima izgleda primitivna, Ja se lično neću voziti u ovakvom automobilu. Jednoga dana, recimo za 50 -tak godina, kada u toku godine ne bude detektovsn ni jedan saobracajni udes koji je posledica automatske vožnje, onda vredi o tome razmišljati.

reminder

pre 5 godina

Zamisljam razgovor dva kocijasa 1900tih godina o tome kako je benzin zapaljiv i da to nikad nece zaziveti zato sto ce ljudi goreti kao buktinje...

achitwn

pre 5 godina

Znaci kad neko pogine Tesla ce uraditi update?!? I dalje ne mogu da shvatim da je ljudsko bice napisalo to sto si ti napisao...
(masinista, 03. april 2019 16:09)
. Zato su i testirali da bi eliminisaki probleme u buducnosti. Ova funkcina nije telased product.
A vezano za tvoj komentar - kako komentarises sta se desilo sa 737 Max i kako ce Boing da fix taj problem?

Giovani

pre 5 godina

@zzz: Bravo, odličan odgovor! Zašto iko smatra da treba da se opušta kada je nešto “automatizovano”, to je samo asistencija. Imaš dozvolu, izvoli vozi. U krajnjem slučaju za nesreću će uvek biti kriv vozač a ne mašina. Zato recimo ću se ja opirati tim sistemima dokle god budem mogao, ali i tako sada vozim Punta 2003. tako da dok takav auto stigne do mene, već ću završiti vozačku karijeru... ili možda ne?

kmnccn

pre 5 godina

Kako sam jednom vec u komentarima na ovom istom cenjenom sajtu napisao (pa me "strucnjaci" - komentatori popljuvase na pasje ime), Tesla ce vrlo brzo doziveti potpuni bankrot i nestanak kad se ozbiljni igraci tipa VAG, MB, BMW tek malo ozbiljnije ukljuce u pricu elektricnih autonomnih vozila.
(Frank Vercauteren, 03. april 2019 17:02)

1. Tesla ima već izgrađenu infrastrukturu sa brzim punjačima u Severnij Americi, Evropi i Kini pa je to dobro učvrstila svoje temelje. Promena je moguća ali se neće desiti lako kao što misliš.

2. Ako bi se te velike marke ozbiljno uključile u tržište, to bi bila lepa pobeda električnih automobila što me raduje mnogo više nego svetla budućnost Tesle.

vlada

pre 5 godina

@zzz
Kad voziš aktivno učestvuješ i održavanje koncentracije u normalnim uslovima je relativno lako (osim u stanju umora ili pod psihoaktivnim uticajem).
Ovo što se gura za (polu)autonomna vozila je da sediš 2 sata na putu do Niša, gledaš u put i ne radiš ništa. Pa već kod Bubanj potoka ima da se smoriš, kod Vrčina da počneš da zveraš kroz prozor, kod Begaljice već drndaš mobilni. Dok stigneš do Požarevca može stado krava da istrči na put nećeš ih videti.
Proizvođači ne veruju u svoj proizvod i insistiranjem na konstantnoj propravnosti "vozača" skidaju odgovornost sa sebe.
Ako neko želi da bude vožen neka ide autobusom, vozom, taksijem. Ima ljudi koji vole da voze.

kmnccn

pre 5 godina

Jel si ti decko normalan? Znaci kad neko pogine Tesla ce uraditi update?!? I dalje ne mogu da shvatim da je ljudsko bice napisalo to sto si ti napisao...
(masinista, 03. april 2019 16:09)

Moram ovde da se umešam. Tako zapravo funkcioniše skoro sve. Eto, avio kompanije popravljaju svoja dizajnerska rešenja na osnovu nesreća koje su se na žalost desile. Mnoga poboljšanja u saobraćaju smo dobili na ovaj način i ne vidim šta je tu čudno. Ako se desi nesreća usled greške softvera, najbolja moguća reakcija je da se ta greška eliminiše.

biće bolje

pre 5 godina

statistika poginulih u saobracajnim nesrećama je crna, autonomna vozila definitivno imaju buducnost, AI bi trebalo da bezbednost dovede na visi nivo. Kada dođe do prve zrtve zahvaljujuci grešci kompjutera ceo sistem pada u vodu i trazice se 99% pouzdan sistem.

Post Malone

pre 5 godina

Mislim da je besmislen taj sostem jer je napornije da budes u pripravnosti nego da sam vozis. Meni je npr vise nego dovoljan adaptivni tempomat na x5 koji uoci automobil ili prepreku ispred i prilagodi brzinu. Jedino bi mi jos znacilo da ima odrzavanje u traci i kocenje na malim brzinama, ali to cu imati u sledecem x5 za par godina.
(duke nukem, 04. april 2019 09:38)
X5 ima to od 2016, najnoviji kao standard, zajedno sa kocenjem do 0. I ne moras da menjas auto, krsteni servis moze da ti ugradi lane control i full stopagge za 45 min.

T

pre 5 godina

@QA Razlika je u tome sto je jedno tehnologija iz XIX a druga iz XX veka. Nas su ubedili da je poenta automobila "zavrsna obrada". Ne, poenta je motor, transmisija i vesanje. Ali posto je "zavrsna obrada" mnogo jeftinija nego ulaganje u razvoj ovog navedenog, marketing nas je ubedio da je "zavrsna obrada" susta sustina automobilizma.

Milojko bre!

pre 5 godina

@zzz: potpuno promasena poenta, ali nema veze - svaki trenutni sistem autonomne voznje, ako ga je neko probao zna, trazi od vozaca da bude u pripravnosti tj. da ima svu paznju usmerenu na voznju i sta se desava oko vozila, da drzi volan i bude spreman da reaguje u slucaju iznenadne situacije na putu ali realno se auto vozi sam. Vremenom paznja vozaca popusta jer sistem uglavnom funkcionise i jako je zamorno dugo sedeti i prakticno “kontrolisati autopilota”. To zamara i to stvara prostor za nesrecu jer se u neocekivanoj situaciji za koju autopilot nije spremna ne snadju ni covek ni masina. Ovo sa klasicnom voznjom nema nikakve veze posto naravno da vozac mora biti malsimalno skoncentrisan na upravljanje autom i naravno da se nekome ko se tako ne ponasa treba oduzeti dozvola, ali ovde ne pricamo o tome... tema je autonomna voznja.

Miloš

pre 5 godina

Problem svih elektroskih sistema je to sto se oni fabricki testiraju u savrsenim uslovima, kao da svi potencijalni korisnici zive na Menhetnu ili u Cirihu gde se kompletna horizontalna i vertikalna signalizacija odrzavaju u perfektnom stanju.
(Glista, 3. april 2019 16:12)

Za Cirih si verovarno u pravu. Međutim, na Menhetnu je horizontalna signalizacija u rangu one u Kaluđerici (bez preterivanja, sa izuzetkom par ulica i FDR Drive / 12. avenije), a vertikalna je jedna velika džungla.

Džoni

pre 5 godina

Mislim da ovo ne bi preživeo...
[link]
(Saška, 3. april 2019 22:56)
Tu je vidiš inteligentno predviđeno da i vozač bude u adekvatno alkoholisanom stanju. Kao ono kada se na autobuskoj stanici pijanica ljulja, ali kad uđu u autobus ljuljaju se svi osim njega. I ovo je krivudavo samo za trezne.

Nikakav problem za autpilota. Kada naiđe na ovakvu deonicu, uključi se mod "pijan kao letva" i vozi Miško!

only fools and horses

pre 5 godina

Osvrnucu se samo na ovo da je vrlo zamarajuce da vozac bude stalno u prioravnosti! Da li ti covece imas dozvolu? Ako je imas odmah trajno da ti se oduzme!! Kako mislis naporno je biti u pripravnosti? A kako ti vozis kola? Ili bilo ko? Pa kada vozis auto mora da si 1000% u pripravnosti! Ja ne znam sta vi ovekujete da znaci autonomna voznja. Po meni to znaci samo to da ne moram non stop da drzim volan, ali nikako ne znaci da mogu da spavam dok auto vozi. Uvek moras biti u pripravnosti!!
(zzz, 03. april 2019 18:51)

Ne slažem se sa vama. Ogromna je razlika biti skoncentrisan na vožnju dok voziš i samo gledati na put a biti skoncentrisan i spreman da preuzmeš volan ako auto pogreši. Ovo drugo će vas mnogo više umoriti. Tako da to ustvari i nije autopilot nego neka test verzija gde su kupci u stvari besplatni testeri.

71

pre 5 godina

@zzz
Nije korektno da prozivate osobu, na ciji ste komentar replicirali, kao neodgovornu jer samo zato sto ne razumete to zapazanje.I niste u pravu. Paznja dok upravljas vozilom je sasvim drugacija od paznje kada ne upravljas direktno nego nadzires otprilike kao sto to radi suvozac. Naravno da ce paznja da vremenom oslabi ili ces se premoriti daleko vise jer ne radis nista ali celo vreme si u pripravnosti da uocis los potez autopilota i odreagujes. Koje je onda to ugodno putovanje. Ili upravljas ili si samo putnik.

duke nukem

pre 5 godina

Mislim da je besmislen taj sostem jer je napornije da budes u pripravnosti nego da sam vozis. Meni je npr vise nego dovoljan adaptivni tempomat na x5 koji uoci automobil ili prepreku ispred i prilagodi brzinu. Jedino bi mi jos znacilo da ima odrzavanje u traci i kocenje na malim brzinama, ali to cu imati u sledecem x5 za par godina.

Šumaher

pre 5 godina

Post Malone, 04. april 2019 11:18)
Kočenje do zaustavljanja i u kolonoma u "malom" Volvou postoji još od "onomad".Volvo for life.