Nedelja, 09.12.2018.

10:30

Novi Jeep Wrangler razočarao na testu bezbednosti, Pandi 0 zvezdica

Izvor: B92

Novi Jeep Wrangler razoèarao na testu bezbednosti, Pandi 0 zvezdica IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Nišlija

pre 5 godina

Асистенције за кочење, траке, паркирање су за дебиле. Од просечних возача направиће лоше, а такви ће да изазову више несрећа.
(Смрда, 10. decembar 2018 06:46)

City Brake je vrlo korisna funkcija, naročito ispred pešačkih prelaza kad je magla ili je noć i pada kiša. Može da se doplati za pandu i košta 300 evra u paketu sa elektropodesivim retrovizorima i zadnjim parking senzorima. Dakle, ili asistencija za kočenje, ili hiljade i hiljade evra odštete, veliki stres, gubitak dozvole i ko zna šta još, zato što si u uslovima smanjene vidljivosti udario pešaka dok je prelazio ulicu.

Blackman

pre 5 godina

Iskreno, šta su drugo očekivali od Pande?! Sećam se kada je "reper" na ovim testovima bio ne deformisan "A stub", kao kod ove Pande. To je bilo tumačeno kao dobro, zato što nije narušen kabinski prostor za vozača, manje šanse za povrede nogu, grudi, glave... A, sada, kazniše je zbog nedostatka sistema asistencije.

Hehe

pre 5 godina

@(AtG, 10. decembar 2018 10:29)

I onda pogledas ocene svih novih hyundaija u poslednjih godinu, dve i vidis da uopste ne zaostaju.

The Spatula

pre 5 godina

Znate li koliko je bitno veterinaru ili postaru u Srbiji Italiji ili bilo gde koliko je dobila ova Panda zvezdica? Totalno nebitno, jer nema sa cim da izadje na brdo.

kele®

pre 5 godina

(jo, 10. decembar 2018 07:06)
Pa i meni je Panda bolje prošla kod čeonog udara od Wranglera. Zone deformiteta su bolje odrađene. Wrangler čak nema zavjese pozadi. Goli lim u glavu. Strašno.
A stičem i utisak da je mnogima bitnije da auto poslije udesa ostane čitaviji, nego da putnici bolje prođu.

kele®

pre 5 godina

@kele® 
Izvini koji smer mašinskog fakulteta si završio?
(4x6, 09. decembar 2018 21:27)
Miksanje pesama u uslovima smanjene vidljivosti :-)

AtG

pre 5 godina

Vidim da se ovde polemiše o pasivnoj i aktivnoj bezbednosti, odnosno šta je važnije. Odgovor je sinergija, mora i jedno i drugo za najbolje rezultate. Drugo, Euro NCAP je nešto najbolje što se dogodilo vozačima. Pritisak na proizvođače je ogroman i automobili su sve bezbedniji. FIAT posustaje, to je činjenica, a pogledajmo neke druge priče. Na primer, Hyundai koji je godinama cvileo zbog očajnih ocena, trpeo kritike i došao do sadašnje situacije gde je dostigao solidan nivo. Nije, kao što ga imaju skuplji automobili ali to je logično - hoćeš Toyotu plati više, hoćeš Mercedes plati još više. Važno je da se dobije najviše što se može za svoj novac.

Hehe

pre 5 godina

@(državni posao, 9. decembar 2018 12:47)

Moram da se umesam. Uporedis opreme i vidis da je Active oprema za recimo Fabiu u Sloveniji avion za Active u Srbiji. I to nije samo sa Skodom, nego sa vecinom auto brendova. Problem je sto isto opremljeni automobili kod nas kostaju par hiljada vise nego u Sloveniji, Nemackoj itd. ili pak ne mozes uopste da dobijes u toj opremi.

moron

pre 5 godina

(rani, 9. decembar 2018 20:28)
„Moron, tvoja zemlja se zove Srbija, a ne Srbistan!“
Istina je. Nisam nikoga time hteo uvrediti. Izvinjenje ako jesam. Ali, suština je da se „Auto Čačak“ prema nama odnosi kao da smo „Srbistanci“. Toliko poštuje naše živote. Pa i moj.

Duca

pre 5 godina

Niko ne pominje zračenje od miliona radara koje ćemo imati na drumu, u gradu. Uticaj se sabira... To sve da bi neko gledao u mobilni, umesto da prati saobraćaj. Ko neće da se potpuno posveti vožnji, treba da sedne u taksi ili autobus, a ne da bude opasnost na ulici. Tada nam zračenje ne bi bilo potrebno.

jo

pre 5 godina

@keleÀ- zone guzvanja i upijanja kineticke energije su 'ispod' lima, sto se dobro vidi po Pandi, kojoj nakon udara kabina ostaje citava- ista prica bila i sa Tipom( nema aut.kocenja, senzora, pracenja umora vozaca itd...) i onda auto dobija manje zvezdica- mali gradski automobili u standardnoj opremi nemaju ove sisteme a vozilima namenjenim za terensku voznju ovi sistemi nisu ni potrebni- ko hoce moze da doplati!

Смрда

pre 5 godina

Асистенције за кочење, траке, паркирање су за дебиле. Од просечних возача направиће лоше, а такви ће да изазову више несрећа.

Aca

pre 5 godina

Kriterijum za dobijanje zvezdica je trenutno debilan. Ako isti automobil ima malo vise elektronike on je bezbedniji i dobije zvezdicu vise. Na zalost kada pukne u drvo imao on elektroniku ili ne savije se ko kifla. Sistem bodovanja za dodelu zvezdica treba da ostane isti kako bi po istom kriterijumu mogli da se uporedjuju nova i vozila starije proizvodnje. Jedino sto treba menjati je broj osvojenih zvezdica na 6 ili 7, jer pojavom novijih vozila bezbednost raste.

zurio sam

pre 5 godina

fordovi nisanovi dodgeovi mitshubisijevi i ostali kamioneti pujne ima maska far iskrivi se hauba ovog bas unakazuse
ovaj kamionet mi se nije svidjao nikad i po meni je bezveze jedino sto lici na Jeep ali treba da lici na kamionet sa jeepovom maskom haubom i logom

Radovan

pre 5 godina

(kole, 9. decembar 2018 15:29)

Ha,ha, ja sam se tih sudara do 20 km/h nagledao na raskrsnicama, pa ljudi ne gledaju i ne paze kako voze. Stoji kolona na raskrsnici, a on bleji negde dole među svoje noge i bup. Ona bleji u mobilni i bup.

Današnji sistemi za asistenciju vozača su prava stvar jer ti pomažu kada gledaš video na tabletu,mobilnom,jedeš burek, pišeš poruke i psuješ ovakve kretene kao što sam ja, preturaš nešto po ekranu, prikopčavaš USB, pušiš cigarete, dremaš za volanom, brišeš prašinu sa instrument table i tako dalje.
Zna se ko skreće sa pravca. Pijani i ufiksani.

Ako ne pratiš saobraćaj i ne voziš pristojno, pa naravno da ćeš udariti u space shutle.
Panda je dobro prošla što se vidi po snimcima za tu kategoriju vozila.
Nezavisna agencija EURO NCAP sastavljena od novinara, konačno je pokazala svoje pravo lice.

Treba gledati američke državne agencije. Mnogo su stručniji od ovih novinara.

Stexsa

pre 5 godina

"Sto se tice samog sudara, ova Panda je solidno prosla. Kabina je ostala netaknuta, cak ni sofer sajbna nije napukla."

Super a od tebe ostala kaša koja se razliva po sedištu jer auto nije absorbirao kineticku energiju.

Vozač

pre 5 godina

@Moron Na Vašem mestu, nabavio bih neku dijagnostiku kojom bih proveravao tu službenu Fabiju posle svakog redovnog servisa, da ne bude da su Vam slučajno isključili i ta dva jastuka. A Dognam-Prodam-u bi se isplatilo da vam pokloni jedan Superb Laurin i Klement koliko ste mu kupaca oterali, Vašim, na žalost potpuno istinitim komentarima.

drN

pre 5 godina

Zahvaljujuci ovakvim testovima i zahtevnijim propisima danas su novi automobili daleko sigurniji... i naravno da ne moze nov auto danas, koji ne kosta malo, da nema asistenciju za pomenuto...

dzigi

pre 5 godina

Pomalo besmisleno, pogotovu kad se uzme u obzir namena Wranglera, koji je primarno namenjen bespućima (bez obzira što će se neki voziti i samo po gradovima) a tu bi mu silne el. asistencije za bezbednosti možda i odmogle.

kole

pre 5 godina

Sto se tice samog sudara, ova Panda je solidno prosla. Kabina je ostala netaknuta, cak ni sofer sajbna nije napukla. E sad sto se tice tih savremenih pomagala za sigurniju voznju, pre par meseci bih rekao da je to kojesta, ali sam nedavno imao laksi udes za koji sam ja kriv. Uzbrdo jednom ulicom posle neprospavane noci (radim trecu smenu) stani-kreni u koloni vozila koja vlasnike voze na posao, trenutak nepaznje i bum. Udario sam auto ispred sebe brzinom od mozda 15 km. Srecom razuman covek, pa se barem nismo tukli i valjali po ulici, platio sam mu popravku da me osiguravajuca kuca nebi proganjala i naravno popravio svoj auto. Ukupno oko 700 evra uz delove sa otpada, sa novima bi popravka prevazisla cenu auta. Odmah sam pozeleo i pomislio na tu spravu koja koci umesto nepazljivog mene.

dzoni

pre 5 godina

Po ovima bi i tenk imao 0 bodova jer nema asistenciju.Glupost.
(Ostao ovde, 09.
Ovo uopšte nije glupost ..to je kao da kažeš da je ABS glupost ..ti sistemi za kočenje su danas smešno jeftini i to što neko ih ne stavlja u standardnu opremu već traži velike doplate i ako je sistem koji spasava zivot i zaslužuju 0 zvezdica jer to su novi automobili koji će na putu biti sledećih 20 godina i ubiti ko zna koliko pešaka zbog smešne uštede u parama.

sempervivum

pre 5 godina

Чисто сумњам да ће неки "безбедан" фенси ауто са 5 звездица да ме извуче из рупе, ако ми један точак упадне у канал. Џип хоће.
Мени је то много битније него да ме ауто звучно упозорава ако нисам дао мигавац кад мењам траку на аутопуту (јер мигавац увек користим).

Овај универзални тест није логичан, пореде се жабе и бабе...

kele®

pre 5 godina

Koliko vidim na video snimku, ovim Wrangleru ne fali ništa. Gužvanje minimalno, putnici bezbedni. Šta treba više?
(northman, 09. decembar 2018 12:17)
Upravo suprotno! Problem ovog tipa vozila leži u njegovoj masi i načinu postavljanja karoserije na šasiju koji ne dozvoljava gužvanje i samim time apsorpciju kinetičke energije prilikom udesa. Ono što je prednost prilikom udesa sa manjim i laganijim vozilom postaje mana prilikom udara u veće i teže vozilo (kamion, autobus ili fiksnu prepreku kao na testu). Fizika kretanja (kinetika) jednostavno objašnjava to stanje.

Marko

pre 5 godina

Mozete da pisete sta hocete, ali ovi aktivni sistemi bezbednosti smanjuju broj sudara i smrtnih slucajeva, doduse u maloj meri, ali napredak ne ide preko noci. Kad za 20 godina svi automobili budu imali takve sisteme, sigurno ce se broj udesa znacajno smanjiti.

Miroslav

pre 5 godina

Moj automobil je testiran na NCAP-u 2008. godine i osvojio je tada pet zvezdica.
Svestan sam da po današnjim kriterijumima ne bi imao više od nula. Da li mislim da je nebezbedan? Za današnje kriterijume "aktivne bezbednosti" jeste.

državni posao

pre 5 godina

Zamislite tek kada bi danas na NCAP-u testirali serijski opremljenu skodu za tržište Srbije... Fabija bi imala jedno "minus dve" zvezdice, a najmanje ogoljena verzija srbistanske skode (npr neki besni skodilak koji serijski nema AEB i adaptivni tempomat i sa koga su skinuta i dva air baga u odnosu na onaj npr iz Slovenije) bi imao najvise dve zvezdice.
(moron, 09. decembar 2018 10:56)
@moron
U prijatelju al' tebe muči škoda za Srbistance, ispričaj nam svoju punu priču vezano za škodu, izjadaj se već jednom kad te toliko muči da ti bude lakše. Opazio sam te već duže vremena sa copy paste komentarima vezano za škodu. Ps. Škoda u Sloveniji sa istim nazivom opreme npr. ambition košta i 25% skuplje nego u Srbiji, eto odakle manjak opreme, platiš i imaš. Nije bitno samo naziv već i koliko košta, kad kupuješ kola dobiješ punu specifikaciju opreme, niko te ne tera da kupiš. Ima dva airabaga ćao zdravo. Škoda se prodaje jer je jeftina možda i najbolja za uloženi novac, kupiš renoa sa 16 vazdušnih jastuka od kojih za dve godine ne rade bar polovina, svetle lampe, greške... Hvala ne.

EU Citizen

pre 5 godina

Aktivna bezbednost je bitna samo za loše vozače ili ljude koji rizično prenaprežu svoje sposobnosti predugom vožnjom. Ako vozilo ima odličnu pasivmu bezbednost, za mene je to sasvim zadovoljavajuće. Automatici ne verujem, i, premda razne džidža-bidže imam u automobilima već neko vreme, ne koristim ništa od toga, osim automatskog menjača, povremeno nekih stabilizacija i kontrola prianjanja (to ume da bude korisno u lošim uslovima) i senzora i kamera za parkiranje, mada čim steknete osećaj za auto, i to nije neophodno. Sve ostalo, automatska kočenja, održavanja u traci, precrash sisteme, i tako dalje, niti želim, niti su mi potrebni, a za par tih stvari mislim i da mogu da naprave više štete nego koristi.

Hehe

pre 5 godina

Sto se zanosite? Pa nisu samo sistemi asistencije kod Wranglera, vec i svega 50% u oblasti bezbednosti odraslih putnika sto je bas porazavajuce za takav auto. Ne vidim svrhu da se brani nesto sto nije dobro. Svi ostali navedeni u tekstu imaju po 5 zvezdica i bolje rezultate na svim poljima.

DDOS

pre 5 godina

Za terene na kojima je predviđeno da se vozi Wrangler sva ta oprema nema smisla. Evo drugari uživaju na Tari sa Wranglerom, od dodatne opreme imaju motornu testeru, fotoaparat i dve sekire :)

Djox

pre 5 godina

Ovi testovi su postali uvreda za zdrav razum, uzmu klot auto od 8000 eura i daju mu nulu uz obrazloženje da nema radare i senzore? Pa kako da ih ima za te pare? Ti radari i senzori u mercovoj S klasi koštaju vise nego cela Panda! I onda hajde da ih poredimo? Ovo je cista propaganda da se ubedi zapadni čovek da kupuje (pre)skupe automobile i da mu se "objasni" da je nesposoban samostalno da upravlja vozilom.

Ostao ovde

pre 5 godina

Ovi testovi su postali besmisleni.Treba ih razvrstati u dve kategorije.Crash test kao jedan i asistencija kao drugi i treba ih posebno oceniti bez zajednicke ocene.Mene kao vozaca zanima kako ce vozac i putnici proci kada se udar vec dogodi,sa boka,ceoni sudar,udar od pozadi.Druga stvar je izbegavanje sudara.
Nikakva asistencija ne pomaze kada idiot odjednom promeni traku i zabije ti se u haubu.

s mile

pre 5 godina

@moron

znam da te mnogi dislajkuju, ali imas moju punu podrsku u svakoj poruci na temu bezbednosne opreme u srpski opremljenoj skodi.... thumb up !

moron

pre 5 godina

Zamislite tek kada bi danas na NCAP-u testirali serijski opremljenu skodu za tržište Srbije... Fabija bi imala jedno "minus dve" zvezdice, a najmanje ogoljena verzija srbistanske skode (npr neki besni skodilak koji serijski nema AEB i adaptivni tempomat i sa koga su skinuta i dva air baga u odnosu na onaj npr iz Slovenije) bi imao najvise dve zvezdice.

Djox

pre 5 godina

Ovi testovi su postali uvreda za zdrav razum, uzmu klot auto od 8000 eura i daju mu nulu uz obrazloženje da nema radare i senzore? Pa kako da ih ima za te pare? Ti radari i senzori u mercovoj S klasi koštaju vise nego cela Panda! I onda hajde da ih poredimo? Ovo je cista propaganda da se ubedi zapadni čovek da kupuje (pre)skupe automobile i da mu se "objasni" da je nesposoban samostalno da upravlja vozilom.

Ostao ovde

pre 5 godina

Ovi testovi su postali besmisleni.Treba ih razvrstati u dve kategorije.Crash test kao jedan i asistencija kao drugi i treba ih posebno oceniti bez zajednicke ocene.Mene kao vozaca zanima kako ce vozac i putnici proci kada se udar vec dogodi,sa boka,ceoni sudar,udar od pozadi.Druga stvar je izbegavanje sudara.
Nikakva asistencija ne pomaze kada idiot odjednom promeni traku i zabije ti se u haubu.

moron

pre 5 godina

Zamislite tek kada bi danas na NCAP-u testirali serijski opremljenu skodu za tržište Srbije... Fabija bi imala jedno "minus dve" zvezdice, a najmanje ogoljena verzija srbistanske skode (npr neki besni skodilak koji serijski nema AEB i adaptivni tempomat i sa koga su skinuta i dva air baga u odnosu na onaj npr iz Slovenije) bi imao najvise dve zvezdice.

s mile

pre 5 godina

@moron

znam da te mnogi dislajkuju, ali imas moju punu podrsku u svakoj poruci na temu bezbednosne opreme u srpski opremljenoj skodi.... thumb up !

DDOS

pre 5 godina

Za terene na kojima je predviđeno da se vozi Wrangler sva ta oprema nema smisla. Evo drugari uživaju na Tari sa Wranglerom, od dodatne opreme imaju motornu testeru, fotoaparat i dve sekire :)

kole

pre 5 godina

Sto se tice samog sudara, ova Panda je solidno prosla. Kabina je ostala netaknuta, cak ni sofer sajbna nije napukla. E sad sto se tice tih savremenih pomagala za sigurniju voznju, pre par meseci bih rekao da je to kojesta, ali sam nedavno imao laksi udes za koji sam ja kriv. Uzbrdo jednom ulicom posle neprospavane noci (radim trecu smenu) stani-kreni u koloni vozila koja vlasnike voze na posao, trenutak nepaznje i bum. Udario sam auto ispred sebe brzinom od mozda 15 km. Srecom razuman covek, pa se barem nismo tukli i valjali po ulici, platio sam mu popravku da me osiguravajuca kuca nebi proganjala i naravno popravio svoj auto. Ukupno oko 700 evra uz delove sa otpada, sa novima bi popravka prevazisla cenu auta. Odmah sam pozeleo i pomislio na tu spravu koja koci umesto nepazljivog mene.

Miroslav

pre 5 godina

Moj automobil je testiran na NCAP-u 2008. godine i osvojio je tada pet zvezdica.
Svestan sam da po današnjim kriterijumima ne bi imao više od nula. Da li mislim da je nebezbedan? Za današnje kriterijume "aktivne bezbednosti" jeste.

dzigi

pre 5 godina

Pomalo besmisleno, pogotovu kad se uzme u obzir namena Wranglera, koji je primarno namenjen bespućima (bez obzira što će se neki voziti i samo po gradovima) a tu bi mu silne el. asistencije za bezbednosti možda i odmogle.

kele®

pre 5 godina

Koliko vidim na video snimku, ovim Wrangleru ne fali ništa. Gužvanje minimalno, putnici bezbedni. Šta treba više?
(northman, 09. decembar 2018 12:17)
Upravo suprotno! Problem ovog tipa vozila leži u njegovoj masi i načinu postavljanja karoserije na šasiju koji ne dozvoljava gužvanje i samim time apsorpciju kinetičke energije prilikom udesa. Ono što je prednost prilikom udesa sa manjim i laganijim vozilom postaje mana prilikom udara u veće i teže vozilo (kamion, autobus ili fiksnu prepreku kao na testu). Fizika kretanja (kinetika) jednostavno objašnjava to stanje.

Vozač

pre 5 godina

@Moron Na Vašem mestu, nabavio bih neku dijagnostiku kojom bih proveravao tu službenu Fabiju posle svakog redovnog servisa, da ne bude da su Vam slučajno isključili i ta dva jastuka. A Dognam-Prodam-u bi se isplatilo da vam pokloni jedan Superb Laurin i Klement koliko ste mu kupaca oterali, Vašim, na žalost potpuno istinitim komentarima.

sempervivum

pre 5 godina

Чисто сумњам да ће неки "безбедан" фенси ауто са 5 звездица да ме извуче из рупе, ако ми један точак упадне у канал. Џип хоће.
Мени је то много битније него да ме ауто звучно упозорава ако нисам дао мигавац кад мењам траку на аутопуту (јер мигавац увек користим).

Овај универзални тест није логичан, пореде се жабе и бабе...

dzoni

pre 5 godina

Po ovima bi i tenk imao 0 bodova jer nema asistenciju.Glupost.
(Ostao ovde, 09.
Ovo uopšte nije glupost ..to je kao da kažeš da je ABS glupost ..ti sistemi za kočenje su danas smešno jeftini i to što neko ih ne stavlja u standardnu opremu već traži velike doplate i ako je sistem koji spasava zivot i zaslužuju 0 zvezdica jer to su novi automobili koji će na putu biti sledećih 20 godina i ubiti ko zna koliko pešaka zbog smešne uštede u parama.

Marko

pre 5 godina

Mozete da pisete sta hocete, ali ovi aktivni sistemi bezbednosti smanjuju broj sudara i smrtnih slucajeva, doduse u maloj meri, ali napredak ne ide preko noci. Kad za 20 godina svi automobili budu imali takve sisteme, sigurno ce se broj udesa znacajno smanjiti.

drN

pre 5 godina

Zahvaljujuci ovakvim testovima i zahtevnijim propisima danas su novi automobili daleko sigurniji... i naravno da ne moze nov auto danas, koji ne kosta malo, da nema asistenciju za pomenuto...

Hehe

pre 5 godina

Sto se zanosite? Pa nisu samo sistemi asistencije kod Wranglera, vec i svega 50% u oblasti bezbednosti odraslih putnika sto je bas porazavajuce za takav auto. Ne vidim svrhu da se brani nesto sto nije dobro. Svi ostali navedeni u tekstu imaju po 5 zvezdica i bolje rezultate na svim poljima.

Смрда

pre 5 godina

Асистенције за кочење, траке, паркирање су за дебиле. Од просечних возача направиће лоше, а такви ће да изазову више несрећа.

moron

pre 5 godina

(rani, 9. decembar 2018 20:28)
„Moron, tvoja zemlja se zove Srbija, a ne Srbistan!“
Istina je. Nisam nikoga time hteo uvrediti. Izvinjenje ako jesam. Ali, suština je da se „Auto Čačak“ prema nama odnosi kao da smo „Srbistanci“. Toliko poštuje naše živote. Pa i moj.

EU Citizen

pre 5 godina

Aktivna bezbednost je bitna samo za loše vozače ili ljude koji rizično prenaprežu svoje sposobnosti predugom vožnjom. Ako vozilo ima odličnu pasivmu bezbednost, za mene je to sasvim zadovoljavajuće. Automatici ne verujem, i, premda razne džidža-bidže imam u automobilima već neko vreme, ne koristim ništa od toga, osim automatskog menjača, povremeno nekih stabilizacija i kontrola prianjanja (to ume da bude korisno u lošim uslovima) i senzora i kamera za parkiranje, mada čim steknete osećaj za auto, i to nije neophodno. Sve ostalo, automatska kočenja, održavanja u traci, precrash sisteme, i tako dalje, niti želim, niti su mi potrebni, a za par tih stvari mislim i da mogu da naprave više štete nego koristi.

Stexsa

pre 5 godina

"Sto se tice samog sudara, ova Panda je solidno prosla. Kabina je ostala netaknuta, cak ni sofer sajbna nije napukla."

Super a od tebe ostala kaša koja se razliva po sedištu jer auto nije absorbirao kineticku energiju.

Aca

pre 5 godina

Kriterijum za dobijanje zvezdica je trenutno debilan. Ako isti automobil ima malo vise elektronike on je bezbedniji i dobije zvezdicu vise. Na zalost kada pukne u drvo imao on elektroniku ili ne savije se ko kifla. Sistem bodovanja za dodelu zvezdica treba da ostane isti kako bi po istom kriterijumu mogli da se uporedjuju nova i vozila starije proizvodnje. Jedino sto treba menjati je broj osvojenih zvezdica na 6 ili 7, jer pojavom novijih vozila bezbednost raste.

državni posao

pre 5 godina

Zamislite tek kada bi danas na NCAP-u testirali serijski opremljenu skodu za tržište Srbije... Fabija bi imala jedno "minus dve" zvezdice, a najmanje ogoljena verzija srbistanske skode (npr neki besni skodilak koji serijski nema AEB i adaptivni tempomat i sa koga su skinuta i dva air baga u odnosu na onaj npr iz Slovenije) bi imao najvise dve zvezdice.
(moron, 09. decembar 2018 10:56)
@moron
U prijatelju al' tebe muči škoda za Srbistance, ispričaj nam svoju punu priču vezano za škodu, izjadaj se već jednom kad te toliko muči da ti bude lakše. Opazio sam te već duže vremena sa copy paste komentarima vezano za škodu. Ps. Škoda u Sloveniji sa istim nazivom opreme npr. ambition košta i 25% skuplje nego u Srbiji, eto odakle manjak opreme, platiš i imaš. Nije bitno samo naziv već i koliko košta, kad kupuješ kola dobiješ punu specifikaciju opreme, niko te ne tera da kupiš. Ima dva airabaga ćao zdravo. Škoda se prodaje jer je jeftina možda i najbolja za uloženi novac, kupiš renoa sa 16 vazdušnih jastuka od kojih za dve godine ne rade bar polovina, svetle lampe, greške... Hvala ne.

jo

pre 5 godina

@keleÀ- zone guzvanja i upijanja kineticke energije su 'ispod' lima, sto se dobro vidi po Pandi, kojoj nakon udara kabina ostaje citava- ista prica bila i sa Tipom( nema aut.kocenja, senzora, pracenja umora vozaca itd...) i onda auto dobija manje zvezdica- mali gradski automobili u standardnoj opremi nemaju ove sisteme a vozilima namenjenim za terensku voznju ovi sistemi nisu ni potrebni- ko hoce moze da doplati!

Radovan

pre 5 godina

(kole, 9. decembar 2018 15:29)

Ha,ha, ja sam se tih sudara do 20 km/h nagledao na raskrsnicama, pa ljudi ne gledaju i ne paze kako voze. Stoji kolona na raskrsnici, a on bleji negde dole među svoje noge i bup. Ona bleji u mobilni i bup.

Današnji sistemi za asistenciju vozača su prava stvar jer ti pomažu kada gledaš video na tabletu,mobilnom,jedeš burek, pišeš poruke i psuješ ovakve kretene kao što sam ja, preturaš nešto po ekranu, prikopčavaš USB, pušiš cigarete, dremaš za volanom, brišeš prašinu sa instrument table i tako dalje.
Zna se ko skreće sa pravca. Pijani i ufiksani.

Ako ne pratiš saobraćaj i ne voziš pristojno, pa naravno da ćeš udariti u space shutle.
Panda je dobro prošla što se vidi po snimcima za tu kategoriju vozila.
Nezavisna agencija EURO NCAP sastavljena od novinara, konačno je pokazala svoje pravo lice.

Treba gledati američke državne agencije. Mnogo su stručniji od ovih novinara.

Hehe

pre 5 godina

@(državni posao, 9. decembar 2018 12:47)

Moram da se umesam. Uporedis opreme i vidis da je Active oprema za recimo Fabiu u Sloveniji avion za Active u Srbiji. I to nije samo sa Skodom, nego sa vecinom auto brendova. Problem je sto isto opremljeni automobili kod nas kostaju par hiljada vise nego u Sloveniji, Nemackoj itd. ili pak ne mozes uopste da dobijes u toj opremi.

Duca

pre 5 godina

Niko ne pominje zračenje od miliona radara koje ćemo imati na drumu, u gradu. Uticaj se sabira... To sve da bi neko gledao u mobilni, umesto da prati saobraćaj. Ko neće da se potpuno posveti vožnji, treba da sedne u taksi ili autobus, a ne da bude opasnost na ulici. Tada nam zračenje ne bi bilo potrebno.

AtG

pre 5 godina

Vidim da se ovde polemiše o pasivnoj i aktivnoj bezbednosti, odnosno šta je važnije. Odgovor je sinergija, mora i jedno i drugo za najbolje rezultate. Drugo, Euro NCAP je nešto najbolje što se dogodilo vozačima. Pritisak na proizvođače je ogroman i automobili su sve bezbedniji. FIAT posustaje, to je činjenica, a pogledajmo neke druge priče. Na primer, Hyundai koji je godinama cvileo zbog očajnih ocena, trpeo kritike i došao do sadašnje situacije gde je dostigao solidan nivo. Nije, kao što ga imaju skuplji automobili ali to je logično - hoćeš Toyotu plati više, hoćeš Mercedes plati još više. Važno je da se dobije najviše što se može za svoj novac.

kele®

pre 5 godina

(jo, 10. decembar 2018 07:06)
Pa i meni je Panda bolje prošla kod čeonog udara od Wranglera. Zone deformiteta su bolje odrađene. Wrangler čak nema zavjese pozadi. Goli lim u glavu. Strašno.
A stičem i utisak da je mnogima bitnije da auto poslije udesa ostane čitaviji, nego da putnici bolje prođu.

The Spatula

pre 5 godina

Znate li koliko je bitno veterinaru ili postaru u Srbiji Italiji ili bilo gde koliko je dobila ova Panda zvezdica? Totalno nebitno, jer nema sa cim da izadje na brdo.

Nišlija

pre 5 godina

Асистенције за кочење, траке, паркирање су за дебиле. Од просечних возача направиће лоше, а такви ће да изазову више несрећа.
(Смрда, 10. decembar 2018 06:46)

City Brake je vrlo korisna funkcija, naročito ispred pešačkih prelaza kad je magla ili je noć i pada kiša. Može da se doplati za pandu i košta 300 evra u paketu sa elektropodesivim retrovizorima i zadnjim parking senzorima. Dakle, ili asistencija za kočenje, ili hiljade i hiljade evra odštete, veliki stres, gubitak dozvole i ko zna šta još, zato što si u uslovima smanjene vidljivosti udario pešaka dok je prelazio ulicu.

Blackman

pre 5 godina

Iskreno, šta su drugo očekivali od Pande?! Sećam se kada je "reper" na ovim testovima bio ne deformisan "A stub", kao kod ove Pande. To je bilo tumačeno kao dobro, zato što nije narušen kabinski prostor za vozača, manje šanse za povrede nogu, grudi, glave... A, sada, kazniše je zbog nedostatka sistema asistencije.

kele®

pre 5 godina

@kele® 
Izvini koji smer mašinskog fakulteta si završio?
(4x6, 09. decembar 2018 21:27)
Miksanje pesama u uslovima smanjene vidljivosti :-)

Hehe

pre 5 godina

@(AtG, 10. decembar 2018 10:29)

I onda pogledas ocene svih novih hyundaija u poslednjih godinu, dve i vidis da uopste ne zaostaju.

zurio sam

pre 5 godina

fordovi nisanovi dodgeovi mitshubisijevi i ostali kamioneti pujne ima maska far iskrivi se hauba ovog bas unakazuse
ovaj kamionet mi se nije svidjao nikad i po meni je bezveze jedino sto lici na Jeep ali treba da lici na kamionet sa jeepovom maskom haubom i logom

državni posao

pre 5 godina

Zamislite tek kada bi danas na NCAP-u testirali serijski opremljenu skodu za tržište Srbije... Fabija bi imala jedno "minus dve" zvezdice, a najmanje ogoljena verzija srbistanske skode (npr neki besni skodilak koji serijski nema AEB i adaptivni tempomat i sa koga su skinuta i dva air baga u odnosu na onaj npr iz Slovenije) bi imao najvise dve zvezdice.
(moron, 09. decembar 2018 10:56)
@moron
U prijatelju al' tebe muči škoda za Srbistance, ispričaj nam svoju punu priču vezano za škodu, izjadaj se već jednom kad te toliko muči da ti bude lakše. Opazio sam te već duže vremena sa copy paste komentarima vezano za škodu. Ps. Škoda u Sloveniji sa istim nazivom opreme npr. ambition košta i 25% skuplje nego u Srbiji, eto odakle manjak opreme, platiš i imaš. Nije bitno samo naziv već i koliko košta, kad kupuješ kola dobiješ punu specifikaciju opreme, niko te ne tera da kupiš. Ima dva airabaga ćao zdravo. Škoda se prodaje jer je jeftina možda i najbolja za uloženi novac, kupiš renoa sa 16 vazdušnih jastuka od kojih za dve godine ne rade bar polovina, svetle lampe, greške... Hvala ne.

Djox

pre 5 godina

Ovi testovi su postali uvreda za zdrav razum, uzmu klot auto od 8000 eura i daju mu nulu uz obrazloženje da nema radare i senzore? Pa kako da ih ima za te pare? Ti radari i senzori u mercovoj S klasi koštaju vise nego cela Panda! I onda hajde da ih poredimo? Ovo je cista propaganda da se ubedi zapadni čovek da kupuje (pre)skupe automobile i da mu se "objasni" da je nesposoban samostalno da upravlja vozilom.

EU Citizen

pre 5 godina

Aktivna bezbednost je bitna samo za loše vozače ili ljude koji rizično prenaprežu svoje sposobnosti predugom vožnjom. Ako vozilo ima odličnu pasivmu bezbednost, za mene je to sasvim zadovoljavajuće. Automatici ne verujem, i, premda razne džidža-bidže imam u automobilima već neko vreme, ne koristim ništa od toga, osim automatskog menjača, povremeno nekih stabilizacija i kontrola prianjanja (to ume da bude korisno u lošim uslovima) i senzora i kamera za parkiranje, mada čim steknete osećaj za auto, i to nije neophodno. Sve ostalo, automatska kočenja, održavanja u traci, precrash sisteme, i tako dalje, niti želim, niti su mi potrebni, a za par tih stvari mislim i da mogu da naprave više štete nego koristi.

Stexsa

pre 5 godina

"Sto se tice samog sudara, ova Panda je solidno prosla. Kabina je ostala netaknuta, cak ni sofer sajbna nije napukla."

Super a od tebe ostala kaša koja se razliva po sedištu jer auto nije absorbirao kineticku energiju.

sempervivum

pre 5 godina

Чисто сумњам да ће неки "безбедан" фенси ауто са 5 звездица да ме извуче из рупе, ако ми један точак упадне у канал. Џип хоће.
Мени је то много битније него да ме ауто звучно упозорава ако нисам дао мигавац кад мењам траку на аутопуту (јер мигавац увек користим).

Овај универзални тест није логичан, пореде се жабе и бабе...

dzoni

pre 5 godina

Po ovima bi i tenk imao 0 bodova jer nema asistenciju.Glupost.
(Ostao ovde, 09.
Ovo uopšte nije glupost ..to je kao da kažeš da je ABS glupost ..ti sistemi za kočenje su danas smešno jeftini i to što neko ih ne stavlja u standardnu opremu već traži velike doplate i ako je sistem koji spasava zivot i zaslužuju 0 zvezdica jer to su novi automobili koji će na putu biti sledećih 20 godina i ubiti ko zna koliko pešaka zbog smešne uštede u parama.

moron

pre 5 godina

Zamislite tek kada bi danas na NCAP-u testirali serijski opremljenu skodu za tržište Srbije... Fabija bi imala jedno "minus dve" zvezdice, a najmanje ogoljena verzija srbistanske skode (npr neki besni skodilak koji serijski nema AEB i adaptivni tempomat i sa koga su skinuta i dva air baga u odnosu na onaj npr iz Slovenije) bi imao najvise dve zvezdice.

Ostao ovde

pre 5 godina

Ovi testovi su postali besmisleni.Treba ih razvrstati u dve kategorije.Crash test kao jedan i asistencija kao drugi i treba ih posebno oceniti bez zajednicke ocene.Mene kao vozaca zanima kako ce vozac i putnici proci kada se udar vec dogodi,sa boka,ceoni sudar,udar od pozadi.Druga stvar je izbegavanje sudara.
Nikakva asistencija ne pomaze kada idiot odjednom promeni traku i zabije ti se u haubu.

kele®

pre 5 godina

Koliko vidim na video snimku, ovim Wrangleru ne fali ništa. Gužvanje minimalno, putnici bezbedni. Šta treba više?
(northman, 09. decembar 2018 12:17)
Upravo suprotno! Problem ovog tipa vozila leži u njegovoj masi i načinu postavljanja karoserije na šasiju koji ne dozvoljava gužvanje i samim time apsorpciju kinetičke energije prilikom udesa. Ono što je prednost prilikom udesa sa manjim i laganijim vozilom postaje mana prilikom udara u veće i teže vozilo (kamion, autobus ili fiksnu prepreku kao na testu). Fizika kretanja (kinetika) jednostavno objašnjava to stanje.

Hehe

pre 5 godina

Sto se zanosite? Pa nisu samo sistemi asistencije kod Wranglera, vec i svega 50% u oblasti bezbednosti odraslih putnika sto je bas porazavajuce za takav auto. Ne vidim svrhu da se brani nesto sto nije dobro. Svi ostali navedeni u tekstu imaju po 5 zvezdica i bolje rezultate na svim poljima.

dzigi

pre 5 godina

Pomalo besmisleno, pogotovu kad se uzme u obzir namena Wranglera, koji je primarno namenjen bespućima (bez obzira što će se neki voziti i samo po gradovima) a tu bi mu silne el. asistencije za bezbednosti možda i odmogle.

zurio sam

pre 5 godina

fordovi nisanovi dodgeovi mitshubisijevi i ostali kamioneti pujne ima maska far iskrivi se hauba ovog bas unakazuse
ovaj kamionet mi se nije svidjao nikad i po meni je bezveze jedino sto lici na Jeep ali treba da lici na kamionet sa jeepovom maskom haubom i logom

Смрда

pre 5 godina

Асистенције за кочење, траке, паркирање су за дебиле. Од просечних возача направиће лоше, а такви ће да изазову више несрећа.

Marko

pre 5 godina

Mozete da pisete sta hocete, ali ovi aktivni sistemi bezbednosti smanjuju broj sudara i smrtnih slucajeva, doduse u maloj meri, ali napredak ne ide preko noci. Kad za 20 godina svi automobili budu imali takve sisteme, sigurno ce se broj udesa znacajno smanjiti.

s mile

pre 5 godina

@moron

znam da te mnogi dislajkuju, ali imas moju punu podrsku u svakoj poruci na temu bezbednosne opreme u srpski opremljenoj skodi.... thumb up !

DDOS

pre 5 godina

Za terene na kojima je predviđeno da se vozi Wrangler sva ta oprema nema smisla. Evo drugari uživaju na Tari sa Wranglerom, od dodatne opreme imaju motornu testeru, fotoaparat i dve sekire :)

kole

pre 5 godina

Sto se tice samog sudara, ova Panda je solidno prosla. Kabina je ostala netaknuta, cak ni sofer sajbna nije napukla. E sad sto se tice tih savremenih pomagala za sigurniju voznju, pre par meseci bih rekao da je to kojesta, ali sam nedavno imao laksi udes za koji sam ja kriv. Uzbrdo jednom ulicom posle neprospavane noci (radim trecu smenu) stani-kreni u koloni vozila koja vlasnike voze na posao, trenutak nepaznje i bum. Udario sam auto ispred sebe brzinom od mozda 15 km. Srecom razuman covek, pa se barem nismo tukli i valjali po ulici, platio sam mu popravku da me osiguravajuca kuca nebi proganjala i naravno popravio svoj auto. Ukupno oko 700 evra uz delove sa otpada, sa novima bi popravka prevazisla cenu auta. Odmah sam pozeleo i pomislio na tu spravu koja koci umesto nepazljivog mene.

Miroslav

pre 5 godina

Moj automobil je testiran na NCAP-u 2008. godine i osvojio je tada pet zvezdica.
Svestan sam da po današnjim kriterijumima ne bi imao više od nula. Da li mislim da je nebezbedan? Za današnje kriterijume "aktivne bezbednosti" jeste.

drN

pre 5 godina

Zahvaljujuci ovakvim testovima i zahtevnijim propisima danas su novi automobili daleko sigurniji... i naravno da ne moze nov auto danas, koji ne kosta malo, da nema asistenciju za pomenuto...

Aca

pre 5 godina

Kriterijum za dobijanje zvezdica je trenutno debilan. Ako isti automobil ima malo vise elektronike on je bezbedniji i dobije zvezdicu vise. Na zalost kada pukne u drvo imao on elektroniku ili ne savije se ko kifla. Sistem bodovanja za dodelu zvezdica treba da ostane isti kako bi po istom kriterijumu mogli da se uporedjuju nova i vozila starije proizvodnje. Jedino sto treba menjati je broj osvojenih zvezdica na 6 ili 7, jer pojavom novijih vozila bezbednost raste.

Duca

pre 5 godina

Niko ne pominje zračenje od miliona radara koje ćemo imati na drumu, u gradu. Uticaj se sabira... To sve da bi neko gledao u mobilni, umesto da prati saobraćaj. Ko neće da se potpuno posveti vožnji, treba da sedne u taksi ili autobus, a ne da bude opasnost na ulici. Tada nam zračenje ne bi bilo potrebno.

Vozač

pre 5 godina

@Moron Na Vašem mestu, nabavio bih neku dijagnostiku kojom bih proveravao tu službenu Fabiju posle svakog redovnog servisa, da ne bude da su Vam slučajno isključili i ta dva jastuka. A Dognam-Prodam-u bi se isplatilo da vam pokloni jedan Superb Laurin i Klement koliko ste mu kupaca oterali, Vašim, na žalost potpuno istinitim komentarima.

Radovan

pre 5 godina

(kole, 9. decembar 2018 15:29)

Ha,ha, ja sam se tih sudara do 20 km/h nagledao na raskrsnicama, pa ljudi ne gledaju i ne paze kako voze. Stoji kolona na raskrsnici, a on bleji negde dole među svoje noge i bup. Ona bleji u mobilni i bup.

Današnji sistemi za asistenciju vozača su prava stvar jer ti pomažu kada gledaš video na tabletu,mobilnom,jedeš burek, pišeš poruke i psuješ ovakve kretene kao što sam ja, preturaš nešto po ekranu, prikopčavaš USB, pušiš cigarete, dremaš za volanom, brišeš prašinu sa instrument table i tako dalje.
Zna se ko skreće sa pravca. Pijani i ufiksani.

Ako ne pratiš saobraćaj i ne voziš pristojno, pa naravno da ćeš udariti u space shutle.
Panda je dobro prošla što se vidi po snimcima za tu kategoriju vozila.
Nezavisna agencija EURO NCAP sastavljena od novinara, konačno je pokazala svoje pravo lice.

Treba gledati američke državne agencije. Mnogo su stručniji od ovih novinara.

jo

pre 5 godina

@keleÀ- zone guzvanja i upijanja kineticke energije su 'ispod' lima, sto se dobro vidi po Pandi, kojoj nakon udara kabina ostaje citava- ista prica bila i sa Tipom( nema aut.kocenja, senzora, pracenja umora vozaca itd...) i onda auto dobija manje zvezdica- mali gradski automobili u standardnoj opremi nemaju ove sisteme a vozilima namenjenim za terensku voznju ovi sistemi nisu ni potrebni- ko hoce moze da doplati!

AtG

pre 5 godina

Vidim da se ovde polemiše o pasivnoj i aktivnoj bezbednosti, odnosno šta je važnije. Odgovor je sinergija, mora i jedno i drugo za najbolje rezultate. Drugo, Euro NCAP je nešto najbolje što se dogodilo vozačima. Pritisak na proizvođače je ogroman i automobili su sve bezbedniji. FIAT posustaje, to je činjenica, a pogledajmo neke druge priče. Na primer, Hyundai koji je godinama cvileo zbog očajnih ocena, trpeo kritike i došao do sadašnje situacije gde je dostigao solidan nivo. Nije, kao što ga imaju skuplji automobili ali to je logično - hoćeš Toyotu plati više, hoćeš Mercedes plati još više. Važno je da se dobije najviše što se može za svoj novac.

The Spatula

pre 5 godina

Znate li koliko je bitno veterinaru ili postaru u Srbiji Italiji ili bilo gde koliko je dobila ova Panda zvezdica? Totalno nebitno, jer nema sa cim da izadje na brdo.

moron

pre 5 godina

(rani, 9. decembar 2018 20:28)
„Moron, tvoja zemlja se zove Srbija, a ne Srbistan!“
Istina je. Nisam nikoga time hteo uvrediti. Izvinjenje ako jesam. Ali, suština je da se „Auto Čačak“ prema nama odnosi kao da smo „Srbistanci“. Toliko poštuje naše živote. Pa i moj.

Nišlija

pre 5 godina

Асистенције за кочење, траке, паркирање су за дебиле. Од просечних возача направиће лоше, а такви ће да изазову више несрећа.
(Смрда, 10. decembar 2018 06:46)

City Brake je vrlo korisna funkcija, naročito ispred pešačkih prelaza kad je magla ili je noć i pada kiša. Može da se doplati za pandu i košta 300 evra u paketu sa elektropodesivim retrovizorima i zadnjim parking senzorima. Dakle, ili asistencija za kočenje, ili hiljade i hiljade evra odštete, veliki stres, gubitak dozvole i ko zna šta još, zato što si u uslovima smanjene vidljivosti udario pešaka dok je prelazio ulicu.

kele®

pre 5 godina

@kele® 
Izvini koji smer mašinskog fakulteta si završio?
(4x6, 09. decembar 2018 21:27)
Miksanje pesama u uslovima smanjene vidljivosti :-)

kele®

pre 5 godina

(jo, 10. decembar 2018 07:06)
Pa i meni je Panda bolje prošla kod čeonog udara od Wranglera. Zone deformiteta su bolje odrađene. Wrangler čak nema zavjese pozadi. Goli lim u glavu. Strašno.
A stičem i utisak da je mnogima bitnije da auto poslije udesa ostane čitaviji, nego da putnici bolje prođu.

Blackman

pre 5 godina

Iskreno, šta su drugo očekivali od Pande?! Sećam se kada je "reper" na ovim testovima bio ne deformisan "A stub", kao kod ove Pande. To je bilo tumačeno kao dobro, zato što nije narušen kabinski prostor za vozača, manje šanse za povrede nogu, grudi, glave... A, sada, kazniše je zbog nedostatka sistema asistencije.

Hehe

pre 5 godina

@(državni posao, 9. decembar 2018 12:47)

Moram da se umesam. Uporedis opreme i vidis da je Active oprema za recimo Fabiu u Sloveniji avion za Active u Srbiji. I to nije samo sa Skodom, nego sa vecinom auto brendova. Problem je sto isto opremljeni automobili kod nas kostaju par hiljada vise nego u Sloveniji, Nemackoj itd. ili pak ne mozes uopste da dobijes u toj opremi.

Hehe

pre 5 godina

@(AtG, 10. decembar 2018 10:29)

I onda pogledas ocene svih novih hyundaija u poslednjih godinu, dve i vidis da uopste ne zaostaju.