Ponedeljak, 05.11.2018.

11:23

"Kad popijem, vozim dobro", a sa 0,5 promila reakcija sporija 3-6 puta

Izvor: B92

"Kad popijem, vozim dobro", a sa 0,5 promila reakcija sporija 3-6 puta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

109 Komentari

Sortiraj po:

Hehe

pre 5 godina

@(Lars, 6. novembar 2018 14:41)

Istina ima puno drogiranih za volanom. "Nasa" policija testira na narkotike u pet gradova u Srbiji. Uglavnom se svodi na nocnu vikend akciju i to je to. Naravno, rezultati katastrofa, zato su i proredili te akcije.

zeleni_zub

pre 5 godina

1)Sa stanovišta zakona motorno vozilo se smatra opasnom stvari (isto kao kakvo oružje) i svako ko upravlja istim trebalo bi da toga bude svestan.
2) Alkohol i druga stimulativna sredstva kod čoveka izazivaju stanje privremene neuračunljivosti ili bitno smanjenje neuračunljivosti.

Pa sad ako niste baš toliki sujetni baja priznajete bar sebi da su vam motoričke sposobnosti slabije kada ste pod dejstvom nekog od tih stimulansa i shvatite barem da u rukama ne držite đevrek od volana već ORUŽJE.
Ili mislite da je slučajno u sistemu krivičnih sankcija kod nas, (u grupu najtežih sankcija a to su kazne) kao kazna predviđeno oduzimanje vozačke dozvole. Znači ne ni kao uslovna osuda ili sudska opomena koje su mere upozorenja već kao kazna. Razmislite bar o tome.

Lars

pre 5 godina

Kad pijem vozim auto, naduvan mogu i motorom. U slucaju da i pijem i duvam, zovem taxi ali ako se popravim nekom brzinom opet sedam u kola ili na motor. Poenta je sacuvati nesto malo belog, cisto da dovezem kola do kuce a da ne ubijem nekoga usput.. i tako, drugari evo ja vozim skoro 30 godina i nikoga nisam ubio. Srecom, nasa policija ne testira vozace na narkotike.. verujte mi, nocu je vise drogiranih nego pijanih.

Tesco

pre 5 godina

Sve je ok i u pravu je covek sto se vecine stvari tice, samo je ovaj poslednji komentar sa lecenjem dece i onvaliditetom onako 'vucicevski' pogresan - dakle nije netacan ali je jako cinicno tako pricati i ovakve primere iznositi kao tvrdnje. Takodje alkoholisanje se ne vuce iz porodice nego iz okruzenja ili se vec tako kaze da bi zvuvalo korektno

Zoran

pre 5 godina

Čitam i ne mogu da verujem. Kao da ja vozim drugom državom i drugim gradovima jer ispada po nekim onda samo tatini i mamini sinovi divljaju ali divljaka ima puno više. Migavce niko ne uključuje, na autoputu ako je zastoj svi voze zaustavnom trakom, maglenke pale non-stop, staju kad god im odgovara bez ikakvog znaka, bar ispruži ruku, dok stojim na semaforu 80% vozača radi sve drugo samo ne vozi... Svako bi da uvodi "svoja pravila" zaboravlju da se tako nikada ne bi moglo ni voziti da nema pravila saobraćaja. A tek ovi što se bacaju stručnim podacima :"CASA imposes a 0.02 per cent maximum blood alcohol limit for pilots and zero tolerance for cannabis, cocaine, opioid and amphetamines. ... As a result of the crash, the Australian Transport Safety Bureau recommended random drug and alcohol testing of pilots."

Reziel

pre 5 godina

Fantastično mi je što stvarno postoje ljudi, odrasli ljudi, koji misle da bolje voze pijani nego trezni. Šta više, spremni su oko toga da se svađaju i raspravljaju. Iskreno, osim šamara ne znam koji bi drugi argument sa njima upotrebio uživo.
Odmah posle njih je kategorija "što cimaju pošten svet posle tri piva, a putevi puni rupa i ne diraju vozače džipova". Borba sa korumpiranom i neefikasnom policijom je jedna stvar, a to da li voziš pijan i za to treba da budeš kažnjen druga - i što je najbolje možeš potpuno sam da utičeš na nju.
Ipak, Mladen je potpuno u pravu. Alkoholizam se u Srbiji odobrava na društvenom nivou. Biti mrtav pijan je skroz u redu, a u tom stanju i napraviti neku "grešku". Jedino što se za volanom te greške skupo plaćaju.

IQ130

pre 5 godina

Само глуп човек седа пијан за волан, а увек је било и увек ће бити много више глупих људи неголи паметних. Међутим осим алкохола управо та интелигенција игра велику улогу у вожњи и недостатак исте је узрок 90% несрећа! Колико сам само пута спасао живот и мени и том идиоту на супротној страни тако што сам га само посматрао како вози и правовремено реаговао, за вожњу треба увести да буде минимални коефицијент интелигенције 100 и неће бити толико несрећа. Да се не лажемо глуп човек је и онај што мисли да може возити 15 сати без одмора.

Swedenonline

pre 5 godina

Nažalost nije svačiji mozak isti i donja granica se postavlja prema najosetljivijim. Isto kao i ograničenje brzine na krivini koje važi za najlošiji auto u najlošijim uslovima puta. Nemožemo kriviti hiper osetljive na alkohol zašto su granice tako niske, dobili su mozak kakav su dobili.
Respekt za svakoga.

amaks

pre 5 godina

I pušači i gojazni treba više da plaćaju zdravstveno osiguranje od normalnih
(Laki, 5. novembar 2018 14:45)
znas li kolke su akcize na cigare?

nfs

pre 5 godina

Nije mi jasno zasto poredite zakone zapadnih zemalja? Što je toliko veliki problem sto je granica spuštena na 0.3? Opet je dozvoljeno malo popiti. Ako znaš da ćeš da popiješ više od toga, nemoj voziti. Postoji gsp, taxi, neka neko drugi vozi ko nema nameru da pije. Ako ipak odeš sa kolima, a popiješ, pozovi onu službu što razvozi pijane vozače. Lepo te dovezu kući, parkiraju auto, vrate ključeve i svi su na sigurnom. A i nisu skupi, kao taxi otprilike.
Što se tiče pojasa, opet ne razumem logiku onih koji odbijaju da ga vezu! Učestvovala sam u udesu. Lik mi je uleteo u gepek sa nekih 50km/h. Nije gledao (sam je priznao da je gledao šta se dešava pored puta!) , nije držao odstojanje, a svi smo morali da ukocimo. Da nisam bila vezana sigurno bih razbila glavu, polomila nos, rebra, a ko zna kako bi vrat prošao pošto sam i vezana prošla sa istegnucem. Srećom, to je bilo sve uz dve modrice od pojasa. A to je bilo pri 50km/h. Pa vi i dalje nemojte sa se vezete. Ne znam sta dokazujete time što necete da se vezete osim da ste totalno sebični? Ako je vas briga da li ćete umreti prilikom udesa, znajte da onom drugom mnogo znači da niko nije stradao u udesu u kojem je učestvovao. Pojas spasava živote!! Prema tome, bahati i bezobrazni, vežite se zbog onih kojima je možda stalo do vas, kad vas već nije briga za ostale učesnike u saobraćaju!

Organ

pre 5 godina

Za vas koji nas poredite sa Engleskom i njihovih 0,8 i njihovim brojem nesreća:
Vozio sam u Engleskoj, ograničenje 50 - niko ne vozi preko. Ja sa 55-6-7 malo brži i sve ih obilazim.Suvozač me pita da li sam normalan i zašto se glupiram. Pametnom dosta.

Gradjanin Kragujevca

pre 5 godina

Prvo nek srede puteve. Placam tehnicki pregled 3000 a razbijam auto po rupama svaki dan i ne prodje mi tehnicki. Neki zakoni, ovo, ono a putevi nam krs. Ugledamo se na zapadne zemlje a eto tamo je 0.8 dozvoljeno a kod nas smanjuju...Saberite se gospodo iz vlasti.

samo da kažem...

pre 5 godina

Kazne treba da budu tolike da niko ne treba ni da pomisli o tome da pije i vozi ili da ne veže pojas i vozi. Zar je dve do tri sekunde, koliko je potrebno da se veže pojas vredno rizikovanja života. Za piće nije teško. I ja volim da popijem ponekad uz ručak, ali nikad ne pijem ako za par sati treba da vozim. Kupio sam dreger (ima da se kupi za 1000 din) i posle nekoliko proba shvatio koliko može da se popije, i koliko treba popiti da nema uticaja na psihu, i koliko treba da prođe od poslednje čaše. Taman do 0,2 čovek ništa ne oseća, od 0,5 već se muti u glavi, trljam oči. Od 0,7 ne bih pomislio da sednem na bicikl, a ne u auto. Za svaki sat padne za jedan promil. Malo pivo može da se popije, veliko samo ako prođe sat - dva pre vožnje.

ls

pre 5 godina

Koliko vas Betmena sto se busate ovuda sme da se zakune u decu, roditelje i familiju da nikada u zivotu nije popio casu vina, 1 pivo ili casicu rakije u toku dana, a da je toga dana kasnije vozio automobil? Ovi nesretnici sto ce da napisu da u zivotu nisu probali alkohol, molim da se zavuku u svoju pecinu i krepaju tamo, a da odgovore normalni ljudi.

dejanR

pre 5 godina

Zvanični podaci: Na vutri je sporija reakcija, a na alkoholu manja spretnost. Obrnuto ne vaŸi! U kombinaciji je vrlo, vrlo opasno!

Guta

pre 5 godina

"Па, шта би ваш врли саговорник, затим онај Окановић и МУП рекли на чињеницу знао да је пилотима америчких компанија у USA дозвољено 0,4 промила? Дупло више него што је дозвољно нашем возачу коњске запреге.
Шта би рекли да знају да је у Аустралији за коју се сматра да има најбезбеднији авио саобраћај дозвољено 0,2 промила?!
Аве сербија"

Nije tačno, ali ni približno. Omašio si za deset (10) puta!
U USA je za pilolte dozvoljeno 0.04 promila (ne 0.4 promila!) i bar 8 (uglavnom 12) sati od poslednjeg konzumiranja do letenja.
U Australiji je limit još niži, 0.02 promila (ne 0.2 promila!)

EU Citizen

pre 5 godina

@zvezdarac
Stvarno? Pa kad mi takav lumen i takav moralni autoritet tako pristojno i blagorodno to poruči, onda nemam drugog izbora osim da poslušam :))) A, inače, sinko, pazite da ne naletite na mene u realnom životu bez opcije ctrl - alt - del, :) i da se tako pristojno ponašate i fino obraćate, uši ću vam iščupati, a možda i poneki zubić i poslati vas mami plačući :)))

uhvacen sa 0,8

pre 5 godina

Postovane kolege vozaci,

bez da me iko od Vas shvati pogresno, cisto zelim da prenesem jedno jako lose iskustvo: moje.

Radi se inostranstvu, uhvacen sa 0,8.Kaznjen jako brzo, uveden u kaznenu evidenciju za narednih 5 god.Sve u svemu citava procedura saslusanja, odlazaka kod lekara raznih specijalnosti..jako neugodna! Ukupna kazna sa svim taksama 1200€?! I sada najbitnoje:

pogledajte ovaj link za proracunavanje konc. alkohola:
www.gutekueche.at/promillerechner.
Da na nemackom su ali je lako koristiti ga i bez znanja nemackog jezika.

Pozdrav i KAD VOZIM NE PIJEM!

M

pre 5 godina

Nerealno mi ovo 3-6 puta... Neka bude da su mi sporiji refleksi sa 0.5, ali sam isto tako dosta fokusiraniji u toj situaciji, zato možda važi ona, bolje vozi kada je pripit... :)
Ovi ljudi koje su oni testirali navodno i dali ove rezultate su svi bilo maksimalno fokusirani jer su znali da su na testu, a trezan čovek je obično ležeran kada vozi... :)
I na kraju, baš bih voleo da vidim podatke sa tog istraživanja, nešto sam skeptičan da imaju resurse da urade istraživanje sa velikim brojem kandidata iz koga bi mogao da se izvuče neki relevantan zaključak.
Kao što neko pomenu pre mene, postoji mnogo zemalja u Evropi koje dozvoljavaju 0.5, a negde čak i više... I to su redom bogatije zemlje od nas koje su se ovim problem sigurno pozabavile ozbiljnim metodama, a ne kao kod nas... Ili prepisujemo zakone ili zarad jeftinih političkih poena, odnosno pljačkanja naroda donosimo zakone, obično na inicijativu predsednika.

neopterecen

pre 5 godina

Kako god, vezivanje pojasa uvek treba ostaviti kao lični izbor...o čemu ovaj priča da se posle ne daj bože nesreće iz budžeta izdvaja i troši na lečenje... pa čekaj prijatelju, ja radim 22 godine i uredno mi se skida za zdravstveno osiguranje...kad god mi nešto treba, zubar ili nešto slično, Ja moram ići privatno, jer od zdravstva nemam ništa. Zašto mi se onda ceo život skida zdravstveno, ako ovaj kuka u vezi toga i toliko pazi na moje zdravstveno stanje... zato i dalje stojim iza toga da vezivanje pojasa treba da budesamo i jedino lični izbor bez uslova za kažnjavanje ne korišćenjem istog.
(MarcoPolo, 05. novembar 2018 13:50)

Ne kontam. Jel ti vezivanje pojasom doživljavaš kao represiju? Jesi li veci car, ako se ne vežeš? U čemu je fazon??? Zaista mi nije jasno. Ja ako nisam vezan imam osecaj da cu ispasti iz automobila.

neopterecen

pre 5 godina

Ja bolje voozim kad popijem. Imao Sam dva udesa I oba sam bio trezan. Kada popijem vozim polako I skoncetrisano I uvek pazim gde su milicijski punktovi
(Boban, 05. novembar 2018 14:56)

Znaci kad si trezan bahato voziš, nisi skoncentrisan i boli te uvo i za policiju?
Pazi ti njega. On se plasi policije, kad seda pijan za volan. Ne plasi se recimo nekog da udari, ne daj boze, ubije. Neee, najveca briga mu je policija. Jao, brate mili. Ko sto neko napise, komentari na ovu vest su najbolji pokazatelj stanja, mentalnog, intelektualnog i svakog drugog međ' Srbljem danas. Jezivo.

mica2

pre 5 godina

A gospodin Alvirovic ne spominje kakvi su putevi u Srbiji pogotovu magistralni gde se najvise i gine. Kaze slecu iznenada sa puteva. Pa naravno kada u krivini i sa 60km na sat naletis na rupu koja te katapultira. Ili nekvalitetni asvalt.

zoro

pre 5 godina

Sve sami strucnjaci! Radim kao policijski sluzbenik i svakodnevno se suocavam sa scenama gde su ucesnici u saobracaju mtrvi pijani preko 1,2%. Na nesrecu dete od 18 godina koje licno pozajem sam izvlacio iz auta u kome je izgubio zivot , a bio je savrsen kanditat za savrsenog vozaca ali je na zalost tog kobnog dana popio neku vise. Nema nama pomoci dok se porodica ne umesa u vaspitanje jer od nje sve potice. Nema alkohola,brzine , ne vezivanja, bahatosti zivot je jedan

neopterecen

pre 5 godina

Pa kako brate moj 1,5 promila od case vina uz veceru??? Uz veceru - jelo. Za 1,5 promila treba ti litra i po. A na toj kolicini uz veceru, ti si vec, izvini, uveliko alkos.

т

pre 5 godina

Чудно, у Енглеској возачи буса смеју 0.8, мора да је то намерно да би спорије реаговали...

Moca

pre 5 godina

Iskustvo bliske osobe: zaustavi je policija, alkotest pokaže 1.8 promila. Policija je privela na trežnjenje u stanicu, ujutru pravac kući. Zaprećena kazna je novčana + privremena zabrana voženja + kazneni poeni. Epilog - nikom ništa. Jedan telefonski poziv je obezbedio da prijava sa vrha gomile uvek ide na dno dok ne zastari, što se i dogodilo.

Vojislav

pre 5 godina

Da li moze neki strucnjak da objasni kako to da je u 90% evropskih zemalja dozvoljeno 0,05 (I, F, CH, SLO, GR, D...) a kod nas se sa 0,03 smanjuje na 0,02? Nesrece izazivaju mrtvi pijani manijaci a ne ljudi koji su popili pivo.

Timer

pre 5 godina

Statistika jasno pokazuje da najviše udesa naprave trezni vozači a najmanje oni sa 0,3 promila. Znajući intelektualno kapacitete Alvirovica ne sumnjam da će na osnovu ove informacije doneti zaključak.

dane

pre 5 godina

Rasprave su nepotrebne, potreban je zakon. Ako vozis pijan odgovaras za stetu svojom imovinom a lekarske troskove placas sam. Ako nisi vezan
lekarske troskove placas sam . Svi ce se vezati pa paliti auto a o promilima vise niko nece ni razmisljati.

MisterNo

pre 5 godina

@Аве сербија
Pa gde ste Vi to procitali da je pilotima u USA dozvoljeno 0.4 promila?

"These employees are removed from performing these functions if their breath alcohol concentration registers 0.04 or greater "

"They are also temporarily removed from the performance of these functions if their breath alcohol concentration registers between 0.02 - 0.039 on a required alcohol test."

Ali Internet sve trpi....

salepeta

pre 5 godina

Alkohol na svakog deluje različito mada umor,pospanost je gora situacija od alkohola.Takođe, hrana za volanom,cigarete,mobilni su stvari koje ometaju vožnju.Lično nisam primer, sve sam navedeno radio i hvala bogu što nisam napravio drugom štetu.Zbog toga sada nikad, kad vozim a vozim
svakodnevno od 50-200 km ne pomišljam gore navedeno.

kakogod, živeli britanski lekari!

pre 5 godina

@(toni, 5. novembar 2018 13:09)
znaju-ne znaju,ne znam za ostale ali Britanija ima vrlo zanimljivu istoriju po pitanju određivanja granice tolerantne za vožnju. Naime ona se postepeno dizala pa kad je jednog momenta bilo predloženo da bude čak preko jednog promila, javnost se već uzbunila i kad je pokrenuta istraga ustanovilo se da je iza svakog 'podizanja' granice stajalo udruženje britanskih lekara!

stankela

pre 5 godina

Ljudi pravde nema, ja dok vozim jedem, pišem poruke, menjam pesme na mobilnom, bilo je slučajeva da popijem do 4 piva. Vozim i imam dozvolu 19 godina, nikad do sad nisam napravio udes. Moj drug to ništa ne radi, pazi kako vozi i skocentrisan je totalno, međutim napravio je 2 udesa do sada.

navijac

pre 5 godina

@onda Nemci Austrijanci i Britanci imaju neke nadljudske reflekse kada mogu da piju do 0.5 ?!
(drajver, 05. novembar 2018 15:30)

A zamisli tek Italijani, kod njih je do 0,8 dozvoljeno!

gorki

pre 5 godina

Koliko je put kao tehnicki faktor uzrocnik saob.nezgoda? Ova statistika cak i ne postoji jer bi onda bili odgovorni putari i odgovorno lice u pravnom licu. A odgovorno lice u putarskim firmama su partijski drugovi. Kamioni sa repom teski 60 tona a zakon kaze 40t. Policija nesme ni da pridje secerani. Ni jedan taj kamion ne moze da prodje tehnicki (zbog nastavaka) ali njih policija ne dira.

dule

pre 5 godina

A jel moze neko da objasni zasto je spustena dozvoljena granica sa 0.3 na 0.2 promila

Neka mi neki od ovih strucnjaka objasni koja je razlika u bezbednosti saobracaja ako imas 0.3 u odnosu na 0.2

Pobesneo Maks

pre 5 godina

onda Nemci Austrijanci i Britanci imaju neke nadljudske reflekse kada mogu da piju do 0.5 ?!
(drajver, 5. novembar 2018 15:30)
Naprotiv,vec kada piju ne voze!
Kazne su toliko velike i ostre da je potpuno besmislemo rizikovati ,a o,5 promila se veoma lako predje,a tolerancija ne postoji.Sa 0,6 promila si u gadnom i skupom problemu.

Imam jako puno prijatelja iz Britanije,a deo familije mi tamo i zivi i ne postoji nacin da ce bilo ko od njih sesti u auto ako je popio makar i jedno pivo,a ne casu vina ili nesto ostrije.
Ako su dosli kolima,ne piju!
Ako su dosli bez kola,cuvajte se.....

Nas zakon je odlican,ali se mora ostro primenivati.Posle odredjene kolicine,policija mora trajno da oduzima vozila,pa neka se neko usudi na taj rizik.Normalno,odizamanje dozvola mora biti praceno ogromnim kaznama,koje ce se naplacivati preko izvrsitelja ako treba,pa kad nekolicini prodaju stanove ,kako bi namirili kazne,efekat ce biti trenutan.

U svakoj prici postoje protivnici,pa i ovde,ali opravdanja nema.Ako te uhvate pijanog ili pripitog,moras biti kaznjen !

Da ne ispadnem licemer,moram priznati da se i meni u vozackoj karijeri desilo da sednem pripit za volan.Kako sam po prirodi oprezan,nisam doziveo neprijatnosti,niti ugrozio bilo koga,ali sam mogao,a na taj nacin bi upropastio svoj zivot i ko zna koliko drugih.
Vezivanje pojaseva je imperativ,posto oni spasavaju zivot!

Strokavi mozak

pre 5 godina

Neznam zbog cega niko ziv ne kaze sta je pravi problem.Mogu oni i da dupliraju kazne mogu i smrtnu kaznu da uvedu opet nece biti efekta dokle god se zakon sprovodi selektivno i ne vazi za sve.Garantujem i doticnog"strucnjaka"kad zaustavi patrola da izgovara onu cuvenu:"al znas bre ti ko sam ja".I ako slucajno popije kaznu onda nastupaju kumovi,prijatelji i ostali koji zavrsavaju posao.Plus svaki zakon koji se donese sluzi da se puni budzet a ne da sluzi kao preventivna mera da se pocinioc prekrsaja opameti.Tako da raznorazni Okanovici i ostali sta vas briga sta ja radim kad pijem sva sreca ima ko da me vadi.Po sistemu bahato vi a ja jos vise.

KoVerujeKoNe

pre 5 godina

Evo moj snimak od danas, politicari preticu preko pune linije...i posle nam iz drzave drze lekcije (naravno pijan ne treba voziti, to niko ne dovodi u pitanje): https://youtu.be/ALpcFGXZkg4

KoVerujeKoNe

pre 5 godina

ovo za 0.2 promila je cist idiotizam - ja licno ne pijem u OPSTE, ali svakako ljudi koji ubijaju druge vozeci pijani, imaju 1.5+ promila, a ne 0.2, 0.3 ili 0.5... i te ljude ne interesuje nikakav zakon kad sednu za volan...
Nego puni se budzet druze, kao i za ove plasticne kese sto su poceli da naplacuju - vidi slucajnost bas da 20% PDV ide drzavi...satro ekologija... vodja je maher da napuni budzut...

matorac

pre 5 godina

Alkohol je po masovnosti posledica koje izaziva ( nasilje u porodici, saobracajne nesrece, kinflikti I tuce) ubedljivo najopsnija droga. Me mozemo je zabraniti ali kontrola ( zabrana za maloletnike, nulta tolerancija za pijane vozace) neophodna . Objavite koliko smrtnih slucajeva godisnje u Srbiji je posledica
konziranja alkohola

Veliki brat

pre 5 godina

Može da se uvede i NULA promila kao za profesionalne vozače, ali neće imati nikakvog efekta dok se ne uvde NULTA tolerancija (a to nije isto - nulta znači da zaustavite svakoga i da svakoga kaznite tako da mu više na pamet ne padne da vozi pod dejstvom alkohola).

U nekim zemljama, kao UK, granica je poprilično visoka, čak i do 0.8 promila, ali koga uhvate da ima preko te granice, ne bih mu bio u koži. I ako ga ponovo uhvate, rebnu ga još više.


Dakle, ništa ne vredi kad policija spava pored puta ili čuči iza žbuna i hvata one koji nemaju novca, a onima koji imaju novca prijava čuči u fioci kod sudije dok ne zastari ili jednostavno plate i nastave da voze bahato.

Tako imamo da je Darko Lazić vozio 5 godina bez dozvole. Kakva je to država u kojoj neko može 5 godina da vozi bez dozvole i da ga nijednom ne uhvati saobraćajna policija?
Ko zna koliko je puta preticao na punoj, prošao na crveno svetlo, nije propustio pešake, i kako to da ga nikad nisu (zvanično) uhvatili? Ili jesu, ali tužilaštvo i sudstvo ne rade svoj posao, o čemu treba izneti činjenice u javnosti.

Evo, ja sam mortus umoran ušao u neku jednosmernu ulicu, pojma ne znam kako, nigde žive duše ujutru, ni auta ni pešaka, i pravo na saobraćajce, i ja bih odmah taj dan da platim kaznu i da ne mislim na to, ali ću ko zna koliko meseci čekati da mi stigne obaveštenje da se pojavim pred sudijom.
A šta je razlog da se toliko dugo čeka na sudiju i na izvršenje kazne?

Stojko

pre 5 godina

Apsolutno mi je mejasno trazenje opravdanja za alkohol pre voznje. Sta mislite da se recimo urokate kod kuma na slavi, potrpate u auto zenu i decu i napravite saobracajku u kojoj oni nastradaju? ili recimo da se neko drugi napije i zgazi vasu decu ispred skole. Da li bi i tad smatrali da je u redu popiti pa voziti?

gazda

pre 5 godina

Statistika zna da slaže ali recite koliko su u procentima prouzrokovali nesreće vozači sa 0, sa 0.5, sa 1 i sl. i vidjet ćete da je više nesreća prouzrokovalo vozača sa 0 nego sa 0,5 promila.
Drugo, refleksi su slabiji sa alkoholom. To valjda niko ne spori. I kad ste ljuti i iznervirani. Kad ste zamišljeni i zabrinuti. Da li treba i njima zabraniti da sjednu za volan. Samo je teško to izmjeriti :)
Treće, ti refleksi koji se spominju. Što su brži to je bolje. Onda bi trebalo zabraniti penzionerima i starijima da voze. Nisu ovde u pitanju refleksi za profesionalni sport ili video igrice.

b1321

pre 5 godina

Decu lečimo SMS-ovima, a pijanu pevači se leče o našem trošku, a upitno je koliko je novca dao socijalnom tokom karijere!
i za kraj: Nemojte da pijete do vozite, udariće vas neko ko kuca SMS, pa ćete vi biti krivi!! ;)

Mile idiot 83%

pre 5 godina

Neka mi stručnjak Alvirović mladi koji je tzv. stručnjak, navede koliko Velika Britanija u % ima udesa na broj stanovnika i vozila, a koliko Srbija. U VB je dozvoljeno 0.8 promila. Hvala na odgovoru.

nikad nikome izvini

pre 5 godina

@Laki
...moze nije problem...ali onda treba skuplje da placaju i pesaci...biciklisti...sportisti...moleri...varioci...vojnici...vatrogasci...u stvari svi...svi imaju isti rizik od povrede ako si na to aludirao...NISI BAS PAMETAN KOMENTAR NAPISAO

ojha

pre 5 godina

Mi smo nebeski narod i opravdavamo voznju pod dejstvom alkohola. Tačno nam ne treba neprijatelj, dovoljno je da se svakodnevno sami ubijamo. Ja sam vozio pijan ili pripit i redovno placao kazne.. Ave dok me jedan policajac nije prosvijetlio.. Nije mi ni kaznu naplatio nego mi roditeljski objasnio sve poslijedice sudara sa bilo kakvim poslijedicama po ostale ucesnike.. Od tada cim popijem više od jednog malog piva idem pjeske kuci.

Phoenix

pre 5 godina

Na konto ovih sto mogu da popiju par piva a da i dalje ne osecaju nikakve posledice. Secam se jednom prilikom kada sam na nekoj proslavi fino popio i krenuo da igram, vrteci se u krug uz neku pesmu. I dalje se secam osecaja da se okrecem toliko brzo kao da igram kazacok. Kasnije sam slucajno pogledao snimak i video kako je taj kazacok u stvarnosti izgledao. To je bilo ravno brzini ranjenog puza. Hocu da kazem da se nasa percepcija menja kada popijemo. Deluje nam da su refleksi i dalje odlicni i da smo brzi ali u stvarnosti nije tako. Mene je te noci drug (koji je takodje popio) vratio kuci ali jedna druga ekipa je imala manje srece pa su zavrsili u jarku (devojka koja je vozila je takodje pila). Drugarica koja je sedela pozadi je glavom udarila u soferku. Srecom, svi su prosli sa manjim povredama. To je na konto vezivanja.
Jos jedna situacija iz proslosti. Drugarica i ja vozili jednog Irca. On seo pozadi i odmah primetio da nema pojasa. Drugarica (koja je kasnije doktorirala fiziku na jednom od top 10 svetskih univerziteta) mu kaze da ne mora da brine, nema policije. Na to ce on:"da ali ako se skucamo, ja cu da proletim kroz soferku". Stanje svesti i kucnog vaspitanja. Jednostavno, pogresno smo uceni o samog pocetka.
Sto se mene tice, kada vozim, ne pijem. Kraj diskusije. Necu da se dogodi nesto pa da citav zivot razmisljam da li sam mogao da reagujem brze da nisam popio to jedno pivo ili casu vina. Vi kako hocete.

prokleta avlija

pre 5 godina

Krenite od osnova.Kod nas je sve lako,ne moram da dam pokazivac pravca kome to sluzi,ne moram da postujem ogranicenje ako pise 100 mogu i 130,ne moram da stanem da na pesackom propustim pesaka,mozda samo ponekad,itd itd itd.Gospodo,vi koji regulisete saobracaj,od osnova krenite.Napravite kolaps tri jutra ispred Brankovog mosta ili bilo gde i zaustavite svakog ko ne koristi pokazivac pravca i kazna,pa makar svi zakasnili na posao,cetvrto jutro nece niko pokusati da skrene bez migavca ,verujte mi.Kupite I.P. kamere i stavite kod svake skole po dva komada na pesackom prelazu.Nije to toliko skupo i vrlo je jednostavno za montazu,manite se auto puta.Ovakvih ideja,od mene ili nekih drugih jos pametnijih ljudi ima bezbroj.Kad krenete od takozvanh sitnica i pokazete da ste ozbiljni,stvari ce se same doterati u red.Puno pozdrava svima.

ferdinand

pre 5 godina

Доста више замајавања са алкохолом. Наравно да не треба пити, а још мање пити и возити, али у овој земљи све је изгубило меру и све се спинује. 
Па, шта би ваш врли саговорник, затим онај Окановић и МУП рекли на чињеницу знао да је пилотима америчких компанија у USA дозвољено 0,4 промила? Дупло више него што је дозвољно нашем возачу коњске запреге. 
Шта би рекли да знају да је у Аустралији за коју се сматра да има најбезбеднији авио саобраћај дозвољено 0,2 промила?! 
Замислите тамо неки врли људи у врлом свету дозволили да неки људи управљају врхом људске технологије које вреди пар стотина милиона долара, и које превози 400+ путника, са 0,4 промила и све функционише и немају намеру да мењају правила (јер знају много, много више од госта, Окановића, и експерата и др. мр из МУП-а).
(Аве сербија, 05. novembar 2018 14:46)

Gore baš i nema u šta da se udari kao na kopnu tj. putevima. Nema pešaka da prelaze van pešačkog ili na pešačkom, voziš sam auto, piloti nisu sami, automobil nema autopilot avion ima. Auto nema radar koji mu kaže na koliko kilometara od sebe ima drugo vozilo...I još mnogo toga.

ferdinand

pre 5 godina

Zamislite našu svest kada i dalje raspravljamo o alkoholu i vožnji... i još nalazimo opravdanja za alkiholisanost u vožnji. 90% saobraćajki kod nas su alkohol i/ili prebrza vožnja i to svi znamo.

Играч кола

pre 5 godina

Evo ja sad u subotu popio 4 mala piva, trajalo je to jedno 3 sata, sjeo u kola, zaustavili me, 0,06 promila. Imam 100 kila, dobro sam jeo prije izlaska, lagano sam to razvlacio. Ali ljudi ne znaju da piju, tuku jedno pice za drugim, malo jedu, i jos ako ih muci Napoleonov komleks i misle da sve znaju i mogu, e onda je problem. Sto jedan rece, ko vozi lagano trezan, tako vozi i kad je pijan. A ko divlja trezan, tek ce da divlja pijan. Al eto, ako ce to da spasi koji zivot, evo neka proglase 0.00 promila, pa kazna za svakoga ko popije gutljaj, ukljucujuci i mene.

Drakče

pre 5 godina

Ne znam da li stvarno svima toliko smeta pojas ili je to čisto teranje inata?
A što se alkohola tiče, niko ne kaže da će svaki pripit vozač napraviti udes, ali manje alkohola = manji rizik i tu nema dileme koliko god se pozivali na lično iskustvo.

bane

pre 5 godina

Lepo da se ukinu pravila da sve bude dozvoljeno. Ali uz uslov da ako te pijani vozac ubije na pesackom, tvoja porodica moze nekaznjeno da ubije tog vozaca. Pa da vidim da li biste sedali za volan pod dejstvom alkohola...

maxy

pre 5 godina

Kod naših sugrađana svest o bezbednosti u najširem smislu (na radu, u saobraćaju, zaštita od požara itd.) je i dalje nedovoljno razvijena i oni sami ne osećaju potrebu da bilo šta učine. Stičem utisak da je sve podređeno sreći, pa tako neki jesu imali, a drugi nisu imali sreću u određenoj situaciji.
Oni koji vode računa o pitanju bezbednosti su najčešće ismevani od strane okoline, jer, onda nisi dovoljno mačo, već si više mekan, kao neki maneken.
I ne, neće se ništa promeniti po tom pitanju u dogledno vreme, jer je proces tranzicije spor, a treba edukovati čitave generacije i promeniti im shvatanja i navike.

Bari1991

pre 5 godina

I pušači i gojazni treba više da plaćaju zdravstveno osiguranje od normalnih
(Laki, 5. novembar 2018 14:45)


Od normalnih???Ti sebe smatras normalnim samo zato sto ne pusis i nisi gojazan?Vrlo inteligentno razmisljanje,nema sta!

Života

pre 5 godina

Do jednog piva na mojih 120kg sedam u auto i vozim normalno. Posle dva piva vozim oprezno i otvorim cetvoro ociju. Ako pijem vise od toga, ne pomisljam da sednem u auto.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Aca, 5. novembar 2018 13:19)

U stvari ukupan broj piva je nebitan. Važnije je koliko brzo se pije. Ja mogu da popijem 4 piva za 5 sati i da imam zanemarljiv procenat alkohola i da sam skroz trezan. A ako popijem i pola piva na brzinu na prazan stomak, već sam ošamućen i nisam sposoban da vozim jednako dobro kao kad ne pijem.

samo realno

pre 5 godina

glupost, kada neko divlja, divlja i pijan i trezan, cinjenica je da kada ste pod alkoholom verovatnoca za brzu voznju je daleko veca jer alkohol podstice na agresiju uglavnom, stoga je i sansa da napravite udes daleko veca, naravno ima tu jos propratnih pojava u zavisnosti od stepena pijanstva, to se odnosi na pijanstvo preko 1+ promil alkohola, ali sa 0,5 promila i 0 promila apsolutno nema nikakve razlike, to je 2 piva, eventualno 3 ... vozio sam hiljadu puta i nikada nikoga nisam ni zaKacio, cak sta vise vozim daleko pazljivije i odgovorno tvrdim da sam daleko pouzdaniji, ne prelazim 50 na sat..dakle, alkohol je manje vise nebitan, bitna je savesnost vozacha.. naravno sve ovo se ne odnosi na teska pijanstva kada ne mozete ni da hodate a kamoli bilo sta drugo da radite, ali 2,3 piva apsolutno ne menjaju situaciju..

Djox

pre 5 godina

Iz iskustva znam da se "pijanstvo" od 0.5 promila i pijanstvo od 1.5 promila razlikuju kao nebo i zemlja, odprilike deset puta gore. A 2.5 promila je hiljadu puta gore! Ako se reakcija na 0.5 smanjuje 6x koliko se onda smanjuje reakcija na 2.5 promila? Skoro beskonačno? I mi vozači i ti druže Okanovicu znamo da udese prave ovi sa 1.5 ili 2.5 ili 3.5 promila u krvi, nemojmo da se lažemo. I zato prestanite da jurite veštice nego sprečite ljude koji ne mogu ni da hodaju da voze a nas koji smo popili času vina uz ručak ne zovite alkoholisanima.

marica, kriv, razumevanje

pre 5 godina

uticaj kolicine alkohola u organizmu na reakcije, ponasanje I sposobnosti je krajnje subjektivna stvar.. ljudi koji ne piju se obeznane I of pola piva dok neko ko se alkoholise svakodnevno najnormalnije funkcionise I sa mnogo vecim kolicinama alkohola of dozvoljene u organizmu ... tako da ove "strucne" analize su potpun obesnislene I najbolje je u poptponusti zabraniti prisustvo alkohola ili bilo koje druge supstance za vozace

Boban

pre 5 godina

Ja bolje voozim kad popijem. Imao Sam dva udesa I oba sam bio trezan. Kada popijem vozim polako I skoncetrisano I uvek pazim gde su milicijski punktovi

Аве сербија

pre 5 godina

Доста више замајавања са алкохолом. Наравно да не треба пити, а још мање пити и возити, али у овој земљи све је изгубило меру и све се спинује.
Па, шта би ваш врли саговорник, затим онај Окановић и МУП рекли на чињеницу знао да је пилотима америчких компанија у USA дозвољено 0,4 промила? Дупло више него што је дозвољно нашем возачу коњске запреге.
Шта би рекли да знају да је у Аустралији за коју се сматра да има најбезбеднији авио саобраћај дозвољено 0,2 промила?!
Замислите тамо неки врли људи у врлом свету дозволили да неки људи управљају врхом људске технологије које вреди пар стотина милиона долара, и које превози 400+ путника, са 0,4 промила и све функционише и немају намеру да мењају правила (јер знају много, много више од госта, Окановића, и експерата и др. мр из МУП-а).

bizonsnsam

pre 5 godina

Često se svađa u društvu sa primitivnim ljudima. Najgore je kada dođu na dečiji rođendan, sune tri piva i rakiju u sebe pa vozi decu kući. Ako im kažeš nešto, ispadneš kreten.

Aca

pre 5 godina

Do jednog piva na mojih 120kg sedam u auto i vozim normalno. Posle dva piva vozim oprezno i otvorim cetvoro ociju. Ako pijem vise od toga, ne pomisljam da sednem u auto.

toni

pre 5 godina

Sve je ok , i slazem se sa vecinom osim onim o 0,5 promila. A zasto? Pa zasto zemlja kao sto je Velika Britanija i Malta imaju 0,8 promila kao granicu?
Da li oni nesto ne znaju sto nasi strucnjaci znaju? Za mene to deluje kao veoma visoka granica...

T1000

pre 5 godina

@ "EU citizen"

Nakazo obolela: ako iz nekog razloga zelis da se obogaljis do stadijuma kvadriplegicara, unakazis ili ubijes sebe i svoju familiju - SAMO NAPRED, nemam nista protiv ni najmanje, takvi kao ti to i zasluzuju bez truncice sazaljenja ili milosti, plesao bih vam uz veselu muziku po grobovima svakog Bozijeg dana. ALI NEMOJ DA PIJES KAD VOZIS DA DRUGE NEDUZNE LJUDE NE BI POVREDIO ILI UBIO ILI OSTETIO NJIHOVU IMOVINU, smradino fekalna bolesna.

Najdublja zahvalnost moderatoru na eventualnom objavljivanju gornjeg komentara, pisan je sa najcasnijim namerama zastite ucesnika u saobracaju, na osnovu (nazalost) licnih bolnih iskustava.

GuA

pre 5 godina

Dakle, za ogromnu većinu ljudi važi upravo to da sa 0.5 primila mogu normalno da voze, i dosta više sa maltetiranjem normalnih vizača koji žele da popiju čašu vina uz ručak...
(EU Citizen, 5. novembar 2018 12:02)

čaša vina 0.5 promila! pa kolika ti je ta čaša ?

Bari1991

pre 5 godina

Ta fraza o troskovima lecenja je toliko izlizana,da je vise i degutantno koristiti.A imam i ja pitanje-sta su pokazala testiranja,kakva je reakcija totalno treznog ali bahatog manijaka koji vozi 3 puta brze od ogranicenja,ali je finansijski mocan pa mu niko nista ne moze?

Brother Cavil

pre 5 godina

maltetiranjem normalnih vizača koji žele da popiju čašu vina uz ručak, slobodno terajte likove sa više od jednog promila pravo u zatvor, ali ostavite normalne građane na miru, slugeranje i dahije.
(EU Citizen, 05. novembar 2

Maltretiranje normalnih vozaca koji zele da poiju...ko je normalan kada popije....niko. Vi ste iz Finske i boli vas glava.

Mile

pre 5 godina

Bahati vozači divljaju i prave gluposti. A ko njih sankcioniše? NIKO, jer su to uglavnom nedodirljivi (političari, kriminalci, tatini sinovi...). Ona preostala šačica budala je trn u oku mladom Alviroviću, jer on kao da nije promolio nos iz svoje agencije. Bitno je da "kaplje"...

Papageno

pre 5 godina

Ja i moje društvo kad popijemo vozimo lagano kao bubice, nikad nismo imali ekscesne situacije (dobro, možda i jesmo, samo se ne sećamo). Naravno, mnogo je onih koji ne mogu da se kontrolišu, to je problem.
(dejan, 5. novembar 2018 12:46)

Za razliku od "vas" koji možete i koji se uvek maksimalno kontrolišete, zar ne?

Tačno to je teorija koje se kao pijan plota drži svaka pijandura koja seda za volan:

- "JA kad vozim pijan (ili kuckam SMS u vožnji), neće se i ne može se ništa desiti jer se ja kontrolišem, pošto sam JA bogomdan talenat za vožnju. Sasvim druga je stvar kad drugi voze pijani (kuckaju SMS-ove u vožnji). Pošto oni nemaju moj talenat, oni će prouzrokovati nesreću. Ali JA - nikada, to je prosto nemoguće!"

I taj hipertalenat sve tako "vozi kao bubica" i "maksimalno se kontroliše" dok se jednog dana ne spljeska o neko drvo i ubije/obogalji sebe i/ili nekog drugog nedužnog...

Groblja su puna takvih kojima bi se moglo s punim pravom napisati na spomeniku "Bio je neviđen talenat za vožnju"...

nele

pre 5 godina

Sve je to kao super za pojas. Ali gde je tu moje pravo da odlucujem o svom zivotu I nacinu kako ga zivim dok ne ugrozavam druge? Gde da potpisem da se odricem "besplatne" bolnicke nege ukoliko dozivim udes a da nisam vezan? I cemu ja placam obavezno zdravstveno kada vec placam i privatno zdravstveno?
Dodje mi da osnujem veru koja ce mi braniti da se vezujem. Pa da tuzim drzavu zbog diskriminacije po verskoj osnovi..

Andjelo

pre 5 godina

ma jes,u austriji 0.5 granica. manje je udesa nego kod nas. manite se gluposti,nemamo mi puteve kao prvo. a tatini sinovi i slični ce uvek voziti sa 1.5promila

MarcoPolo

pre 5 godina

Kako god, vezivanje pojasa uvek treba ostaviti kao lični izbor...o čemu ovaj priča da se posle ne daj bože nesreće iz budžeta izdvaja i troši na lečenje... pa čekaj prijatelju, ja radim 22 godine i uredno mi se skida za zdravstveno osiguranje...kad god mi nešto treba, zubar ili nešto slično, Ja moram ići privatno, jer od zdravstva nemam ništa. Zašto mi se onda ceo život skida zdravstveno, ako ovaj kuka u vezi toga i toliko pazi na moje zdravstveno stanje... zato i dalje stojim iza toga da vezivanje pojasa treba da budesamo i jedino lični izbor bez uslova za kažnjavanje ne korišćenjem istog.

Sheriff

pre 5 godina

Uvek je pametnije sesti za volan potpuno trezan nego manje ili više pod uticajem alkohola i oko toga ne bi trebalo da bude spora. Lično sam stava da alkohol treba izbegavati, nevezano samo za vožnju, već generalno, ali ipak treba reći da najveći procenat saobraćajnih nesreća i najveći broj poginulih i teško povređenih nisu posledica vožnje u alkoholisanom stanju, već prekoračenja brzine. Prekoračenje brzine je glavni ubica na drumovima i oko toga se ne treba zavaravati. Ništa ne vredi što je neko trezan seo za voloan ako po gradu vozi 80, 90 ili 100, a takvih je koliko hoćete. Redovno viđam vozače koji po uličicama ispred zgrada gde su vozila parkirana sa obe strane voze po 50 ili 60 na sat. Mene lično ti više brinu, jer ih je mnogo više nego ovih pijanih za volanom.

haha

pre 5 godina

Ajde sto sebe ugrozavate kad se ne vezete, nego i druge u kolima jer kod udara u zid sa 30 na sat ,auto staje a vi sa zadnjeg sica letite napred 30km na sat x 80 kila pa sad zamislite taj udar u drugu osobu koja je vezana

Brother Cavil

pre 5 godina

Koliko često su prebrza vožnja, umor za volanom ili alkohol uzrok saobraćajnih nezgoda i kako da promenimo tu poražavajuću statistiku?

Zato nemojte piti alkohol nego trosite marihuanu. Alkohol je regularna gudra koju kupujes u prodavnici, zakonski. Toliko nesreca, katastrofa je vezano za alkohol. Najgore sto moze da te zadesi je gubitak zivota. Kao gledam tekmu i pijem pivo, super. Sto vise piva dobra i utakmica. Jel alkohol oporavlja ili unistava ?Alkohol je najgora gudra. Stop alkoholu. Svi se rade necim ali ne mora alkohol da bude "prioritet" Pogled'o sam tekmu i pijan se vracam gajbi.....lutrija za zivot.

scorpio

pre 5 godina

kod nas ni te testove ne rade posteno... kad sat testirao brzu voznju(ne nasilnicku, brza ubrzanja, do 20 preko ogranicenja,postovanje pune linije) protiv voznje u ogranicenju i sa laganim ubrzanjima , ni jedan rezultat nije bio realan, a najjaca konstatacija da onaj ko vozi po pravilima je odmorniji i fokusiraniji na voznju... taj vozac na pumpi zaboravio da izvadi crevo iz rezervoara, dok ovaj drugi, brzi bio fokusiraniji i sve uradio kako treba... a to se videlo u pozadini, nisu dokumentovali... drugim recima, ne utice sve isto na svakoga, niti alkohol niti adrenalin, ne pricamo o preterivanju u svemu... to treba drasticnije kaznjavati... za 1 promil treba bas dosta popiti... dok za 0.5 par piva dovoljno...

kalcokera

pre 5 godina

oborio bih vam teoriju
sa 0,3 i sa 0,5 kod mene nema razlike cak sam i bolji.

dok sam pre nekoliko godina.vozio karting najbolja vremena sam imao sa buksnom i pivom

Sasa

pre 5 godina

Ako mi se desi da zaglavim u kafani, uplatim parking, vratim se kući taksijem, kada se naspavam vratim se po auto ili ode supruga po njega i to je recept za dug i miran život.

dejan

pre 5 godina

Ja i moje društvo kad popijemo vozimo lagano kao bubice, nikad nismo imali ekscesne situacije (dobro, možda i jesmo, samo se ne sećamo). Naravno, mnogo je onih koji ne mogu da se kontrolišu, to je problem.

Sakaluda

pre 5 godina

A onaj Milicevic iz SPS-a? Da li su njegov vozac i on bili trezni?

Gde je Okanovic da kaze "AMAN"?

Ili sve to vazi samo za obicne gradjane?

EU Citizen

pre 5 godina

Ovo je tipičan državi blizak (tradicionalno i porodično) pseudoekspert koji se služi lažima i obmanama u političke svrhe, to jest, da bi olakšao i opravdao maltretiranje naroda. Mala količina alkohola koja odgovara otprilike 0.5 promila (dve do tri jedinice, zavisno od težine čoveka i metabolizma) usporava reakcije ne tri ili šest puta, to je presna laž, već za 0.1 do 0.2 sekunde, što je realtivno zanemarljivo u bilo kojoj standardnoj situaciji. Dakle, za ogromnu većinu ljudi važi upravo to da sa 0.5 primila mogu normalno da voze, i dosta više sa maltetiranjem normalnih vizača koji žele da popiju čašu vina uz ručak, slobodno terajte likove sa više od jednog promila pravo u zatvor, ali ostavite normalne građane na miru, slugeranje i dahije.

posle frka

pre 5 godina

Kad god izlazim idem ili taksijem ili busom. Ako odlučim da idem autom obavezno ne pijem i to je to. Em vozim em treba neko drugove da spasava posle... Ljudi nije sala. Neko vas voli i čeka da dodjete kući!!!!

milos

pre 5 godina

ljudi nije šala ali čovek govori istinu, ako hoćeš da se napijes ostavi kuci auto uzmi bus ili taxi ako si pri parama. spasices sebi i drugima život. konacno bi trebali da se dozovemo pameti. Ako ti je pijan drug ili neko bližnji ne dozvolimu da udje pijan u kola .

mozaks

pre 5 godina

covek je u pravu potpuno.na zalost kao sto.i sami rece,mi(ljudi koji popiju)se pravimo vazni hrabri,da se pokazemo da mozemo voziti pripiti.
Svi vi koji se tako ponasate(pa i taj D.Lazic)postavio.bih vam pitanje..sta bi.bilo da je neko pijan sedeci za volanom.auta usmrtio ili napravio.invalidom vaseg rodjenog,nekog vaseg prijatelja,rodjaka..
dali biste mu pruzili.ruku i rekli..u redu,desilo ti se,ubio si mi rodjaka autom,jbg,drugi put ces paziti..?

dr.etker

pre 5 godina

Zadnja dva pasusa su jako bitna i ja to pricam godinama. Pijani vozaci i vozaci koji ne vezuju pojas nakon ukazane medicinske pomoci trebaju da je plate, vozac ili porodica. I jos jedno ljudima koji su seli pijani za volan trajno oduzeti dozvolu i uvesti dozivotnu zabranu upravljanja motornim vozilima, obicno nevini stradaju, a pijani se izvlace
Objavite komentar !

dr.etker

pre 5 godina

Zadnja dva pasusa su jako bitna i ja to pricam godinama. Pijani vozaci i vozaci koji ne vezuju pojas nakon ukazane medicinske pomoci trebaju da je plate, vozac ili porodica. I jos jedno ljudima koji su seli pijani za volan trajno oduzeti dozvolu i uvesti dozivotnu zabranu upravljanja motornim vozilima, obicno nevini stradaju, a pijani se izvlace
Objavite komentar !

Sakaluda

pre 5 godina

A onaj Milicevic iz SPS-a? Da li su njegov vozac i on bili trezni?

Gde je Okanovic da kaze "AMAN"?

Ili sve to vazi samo za obicne gradjane?

Papageno

pre 5 godina

Ja i moje društvo kad popijemo vozimo lagano kao bubice, nikad nismo imali ekscesne situacije (dobro, možda i jesmo, samo se ne sećamo). Naravno, mnogo je onih koji ne mogu da se kontrolišu, to je problem.
(dejan, 5. novembar 2018 12:46)

Za razliku od "vas" koji možete i koji se uvek maksimalno kontrolišete, zar ne?

Tačno to je teorija koje se kao pijan plota drži svaka pijandura koja seda za volan:

- "JA kad vozim pijan (ili kuckam SMS u vožnji), neće se i ne može se ništa desiti jer se ja kontrolišem, pošto sam JA bogomdan talenat za vožnju. Sasvim druga je stvar kad drugi voze pijani (kuckaju SMS-ove u vožnji). Pošto oni nemaju moj talenat, oni će prouzrokovati nesreću. Ali JA - nikada, to je prosto nemoguće!"

I taj hipertalenat sve tako "vozi kao bubica" i "maksimalno se kontroliše" dok se jednog dana ne spljeska o neko drvo i ubije/obogalji sebe i/ili nekog drugog nedužnog...

Groblja su puna takvih kojima bi se moglo s punim pravom napisati na spomeniku "Bio je neviđen talenat za vožnju"...

posle frka

pre 5 godina

Kad god izlazim idem ili taksijem ili busom. Ako odlučim da idem autom obavezno ne pijem i to je to. Em vozim em treba neko drugove da spasava posle... Ljudi nije sala. Neko vas voli i čeka da dodjete kući!!!!

EU Citizen

pre 5 godina

Ovo je tipičan državi blizak (tradicionalno i porodično) pseudoekspert koji se služi lažima i obmanama u političke svrhe, to jest, da bi olakšao i opravdao maltretiranje naroda. Mala količina alkohola koja odgovara otprilike 0.5 promila (dve do tri jedinice, zavisno od težine čoveka i metabolizma) usporava reakcije ne tri ili šest puta, to je presna laž, već za 0.1 do 0.2 sekunde, što je realtivno zanemarljivo u bilo kojoj standardnoj situaciji. Dakle, za ogromnu većinu ljudi važi upravo to da sa 0.5 primila mogu normalno da voze, i dosta više sa maltetiranjem normalnih vizača koji žele da popiju čašu vina uz ručak, slobodno terajte likove sa više od jednog promila pravo u zatvor, ali ostavite normalne građane na miru, slugeranje i dahije.

milos

pre 5 godina

ljudi nije šala ali čovek govori istinu, ako hoćeš da se napijes ostavi kuci auto uzmi bus ili taxi ako si pri parama. spasices sebi i drugima život. konacno bi trebali da se dozovemo pameti. Ako ti je pijan drug ili neko bližnji ne dozvolimu da udje pijan u kola .

bizonsnsam

pre 5 godina

Često se svađa u društvu sa primitivnim ljudima. Najgore je kada dođu na dečiji rođendan, sune tri piva i rakiju u sebe pa vozi decu kući. Ako im kažeš nešto, ispadneš kreten.

Života

pre 5 godina

Do jednog piva na mojih 120kg sedam u auto i vozim normalno. Posle dva piva vozim oprezno i otvorim cetvoro ociju. Ako pijem vise od toga, ne pomisljam da sednem u auto.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Aca, 5. novembar 2018 13:19)

U stvari ukupan broj piva je nebitan. Važnije je koliko brzo se pije. Ja mogu da popijem 4 piva za 5 sati i da imam zanemarljiv procenat alkohola i da sam skroz trezan. A ako popijem i pola piva na brzinu na prazan stomak, već sam ošamućen i nisam sposoban da vozim jednako dobro kao kad ne pijem.

Sasa

pre 5 godina

Ako mi se desi da zaglavim u kafani, uplatim parking, vratim se kući taksijem, kada se naspavam vratim se po auto ili ode supruga po njega i to je recept za dug i miran život.

Mile

pre 5 godina

Bahati vozači divljaju i prave gluposti. A ko njih sankcioniše? NIKO, jer su to uglavnom nedodirljivi (političari, kriminalci, tatini sinovi...). Ona preostala šačica budala je trn u oku mladom Alviroviću, jer on kao da nije promolio nos iz svoje agencije. Bitno je da "kaplje"...

mozaks

pre 5 godina

covek je u pravu potpuno.na zalost kao sto.i sami rece,mi(ljudi koji popiju)se pravimo vazni hrabri,da se pokazemo da mozemo voziti pripiti.
Svi vi koji se tako ponasate(pa i taj D.Lazic)postavio.bih vam pitanje..sta bi.bilo da je neko pijan sedeci za volanom.auta usmrtio ili napravio.invalidom vaseg rodjenog,nekog vaseg prijatelja,rodjaka..
dali biste mu pruzili.ruku i rekli..u redu,desilo ti se,ubio si mi rodjaka autom,jbg,drugi put ces paziti..?

toni

pre 5 godina

Sve je ok , i slazem se sa vecinom osim onim o 0,5 promila. A zasto? Pa zasto zemlja kao sto je Velika Britanija i Malta imaju 0,8 promila kao granicu?
Da li oni nesto ne znaju sto nasi strucnjaci znaju? Za mene to deluje kao veoma visoka granica...

neopterecen

pre 5 godina

Ja bolje voozim kad popijem. Imao Sam dva udesa I oba sam bio trezan. Kada popijem vozim polako I skoncetrisano I uvek pazim gde su milicijski punktovi
(Boban, 05. novembar 2018 14:56)

Znaci kad si trezan bahato voziš, nisi skoncentrisan i boli te uvo i za policiju?
Pazi ti njega. On se plasi policije, kad seda pijan za volan. Ne plasi se recimo nekog da udari, ne daj boze, ubije. Neee, najveca briga mu je policija. Jao, brate mili. Ko sto neko napise, komentari na ovu vest su najbolji pokazatelj stanja, mentalnog, intelektualnog i svakog drugog međ' Srbljem danas. Jezivo.

Bari1991

pre 5 godina

I pušači i gojazni treba više da plaćaju zdravstveno osiguranje od normalnih
(Laki, 5. novembar 2018 14:45)


Od normalnih???Ti sebe smatras normalnim samo zato sto ne pusis i nisi gojazan?Vrlo inteligentno razmisljanje,nema sta!

neopterecen

pre 5 godina

Kako god, vezivanje pojasa uvek treba ostaviti kao lični izbor...o čemu ovaj priča da se posle ne daj bože nesreće iz budžeta izdvaja i troši na lečenje... pa čekaj prijatelju, ja radim 22 godine i uredno mi se skida za zdravstveno osiguranje...kad god mi nešto treba, zubar ili nešto slično, Ja moram ići privatno, jer od zdravstva nemam ništa. Zašto mi se onda ceo život skida zdravstveno, ako ovaj kuka u vezi toga i toliko pazi na moje zdravstveno stanje... zato i dalje stojim iza toga da vezivanje pojasa treba da budesamo i jedino lični izbor bez uslova za kažnjavanje ne korišćenjem istog.
(MarcoPolo, 05. novembar 2018 13:50)

Ne kontam. Jel ti vezivanje pojasom doživljavaš kao represiju? Jesi li veci car, ako se ne vežeš? U čemu je fazon??? Zaista mi nije jasno. Ja ako nisam vezan imam osecaj da cu ispasti iz automobila.

Moca

pre 5 godina

Iskustvo bliske osobe: zaustavi je policija, alkotest pokaže 1.8 promila. Policija je privela na trežnjenje u stanicu, ujutru pravac kući. Zaprećena kazna je novčana + privremena zabrana voženja + kazneni poeni. Epilog - nikom ništa. Jedan telefonski poziv je obezbedio da prijava sa vrha gomile uvek ide na dno dok ne zastari, što se i dogodilo.

Brother Cavil

pre 5 godina

maltetiranjem normalnih vizača koji žele da popiju čašu vina uz ručak, slobodno terajte likove sa više od jednog promila pravo u zatvor, ali ostavite normalne građane na miru, slugeranje i dahije.
(EU Citizen, 05. novembar 2

Maltretiranje normalnih vozaca koji zele da poiju...ko je normalan kada popije....niko. Vi ste iz Finske i boli vas glava.

Аве сербија

pre 5 godina

Доста више замајавања са алкохолом. Наравно да не треба пити, а још мање пити и возити, али у овој земљи све је изгубило меру и све се спинује.
Па, шта би ваш врли саговорник, затим онај Окановић и МУП рекли на чињеницу знао да је пилотима америчких компанија у USA дозвољено 0,4 промила? Дупло више него што је дозвољно нашем возачу коњске запреге.
Шта би рекли да знају да је у Аустралији за коју се сматра да има најбезбеднији авио саобраћај дозвољено 0,2 промила?!
Замислите тамо неки врли људи у врлом свету дозволили да неки људи управљају врхом људске технологије које вреди пар стотина милиона долара, и које превози 400+ путника, са 0,4 промила и све функционише и немају намеру да мењају правила (јер знају много, много више од госта, Окановића, и експерата и др. мр из МУП-а).

Sheriff

pre 5 godina

Uvek je pametnije sesti za volan potpuno trezan nego manje ili više pod uticajem alkohola i oko toga ne bi trebalo da bude spora. Lično sam stava da alkohol treba izbegavati, nevezano samo za vožnju, već generalno, ali ipak treba reći da najveći procenat saobraćajnih nesreća i najveći broj poginulih i teško povređenih nisu posledica vožnje u alkoholisanom stanju, već prekoračenja brzine. Prekoračenje brzine je glavni ubica na drumovima i oko toga se ne treba zavaravati. Ništa ne vredi što je neko trezan seo za voloan ako po gradu vozi 80, 90 ili 100, a takvih je koliko hoćete. Redovno viđam vozače koji po uličicama ispred zgrada gde su vozila parkirana sa obe strane voze po 50 ili 60 na sat. Mene lično ti više brinu, jer ih je mnogo više nego ovih pijanih za volanom.

Djox

pre 5 godina

Iz iskustva znam da se "pijanstvo" od 0.5 promila i pijanstvo od 1.5 promila razlikuju kao nebo i zemlja, odprilike deset puta gore. A 2.5 promila je hiljadu puta gore! Ako se reakcija na 0.5 smanjuje 6x koliko se onda smanjuje reakcija na 2.5 promila? Skoro beskonačno? I mi vozači i ti druže Okanovicu znamo da udese prave ovi sa 1.5 ili 2.5 ili 3.5 promila u krvi, nemojmo da se lažemo. I zato prestanite da jurite veštice nego sprečite ljude koji ne mogu ni da hodaju da voze a nas koji smo popili času vina uz ručak ne zovite alkoholisanima.

Aca

pre 5 godina

Do jednog piva na mojih 120kg sedam u auto i vozim normalno. Posle dva piva vozim oprezno i otvorim cetvoro ociju. Ako pijem vise od toga, ne pomisljam da sednem u auto.

bane

pre 5 godina

Lepo da se ukinu pravila da sve bude dozvoljeno. Ali uz uslov da ako te pijani vozac ubije na pesackom, tvoja porodica moze nekaznjeno da ubije tog vozaca. Pa da vidim da li biste sedali za volan pod dejstvom alkohola...

Andjelo

pre 5 godina

ma jes,u austriji 0.5 granica. manje je udesa nego kod nas. manite se gluposti,nemamo mi puteve kao prvo. a tatini sinovi i slični ce uvek voziti sa 1.5promila

zoro

pre 5 godina

Sve sami strucnjaci! Radim kao policijski sluzbenik i svakodnevno se suocavam sa scenama gde su ucesnici u saobracaju mtrvi pijani preko 1,2%. Na nesrecu dete od 18 godina koje licno pozajem sam izvlacio iz auta u kome je izgubio zivot , a bio je savrsen kanditat za savrsenog vozaca ali je na zalost tog kobnog dana popio neku vise. Nema nama pomoci dok se porodica ne umesa u vaspitanje jer od nje sve potice. Nema alkohola,brzine , ne vezivanja, bahatosti zivot je jedan

Drakče

pre 5 godina

Ne znam da li stvarno svima toliko smeta pojas ili je to čisto teranje inata?
A što se alkohola tiče, niko ne kaže da će svaki pripit vozač napraviti udes, ali manje alkohola = manji rizik i tu nema dileme koliko god se pozivali na lično iskustvo.

kalcokera

pre 5 godina

oborio bih vam teoriju
sa 0,3 i sa 0,5 kod mene nema razlike cak sam i bolji.

dok sam pre nekoliko godina.vozio karting najbolja vremena sam imao sa buksnom i pivom

maxy

pre 5 godina

Kod naših sugrađana svest o bezbednosti u najširem smislu (na radu, u saobraćaju, zaštita od požara itd.) je i dalje nedovoljno razvijena i oni sami ne osećaju potrebu da bilo šta učine. Stičem utisak da je sve podređeno sreći, pa tako neki jesu imali, a drugi nisu imali sreću u određenoj situaciji.
Oni koji vode računa o pitanju bezbednosti su najčešće ismevani od strane okoline, jer, onda nisi dovoljno mačo, već si više mekan, kao neki maneken.
I ne, neće se ništa promeniti po tom pitanju u dogledno vreme, jer je proces tranzicije spor, a treba edukovati čitave generacije i promeniti im shvatanja i navike.

GuA

pre 5 godina

Dakle, za ogromnu većinu ljudi važi upravo to da sa 0.5 primila mogu normalno da voze, i dosta više sa maltetiranjem normalnih vizača koji žele da popiju čašu vina uz ručak...
(EU Citizen, 5. novembar 2018 12:02)

čaša vina 0.5 promila! pa kolika ti je ta čaša ?

Bari1991

pre 5 godina

Ta fraza o troskovima lecenja je toliko izlizana,da je vise i degutantno koristiti.A imam i ja pitanje-sta su pokazala testiranja,kakva je reakcija totalno treznog ali bahatog manijaka koji vozi 3 puta brze od ogranicenja,ali je finansijski mocan pa mu niko nista ne moze?

gorki

pre 5 godina

Koliko je put kao tehnicki faktor uzrocnik saob.nezgoda? Ova statistika cak i ne postoji jer bi onda bili odgovorni putari i odgovorno lice u pravnom licu. A odgovorno lice u putarskim firmama su partijski drugovi. Kamioni sa repom teski 60 tona a zakon kaze 40t. Policija nesme ni da pridje secerani. Ni jedan taj kamion ne moze da prodje tehnicki (zbog nastavaka) ali njih policija ne dira.

Organ

pre 5 godina

Za vas koji nas poredite sa Engleskom i njihovih 0,8 i njihovim brojem nesreća:
Vozio sam u Engleskoj, ograničenje 50 - niko ne vozi preko. Ja sa 55-6-7 malo brži i sve ih obilazim.Suvozač me pita da li sam normalan i zašto se glupiram. Pametnom dosta.

MisterNo

pre 5 godina

@Аве сербија
Pa gde ste Vi to procitali da je pilotima u USA dozvoljeno 0.4 promila?

"These employees are removed from performing these functions if their breath alcohol concentration registers 0.04 or greater "

"They are also temporarily removed from the performance of these functions if their breath alcohol concentration registers between 0.02 - 0.039 on a required alcohol test."

Ali Internet sve trpi....

neopterecen

pre 5 godina

Pa kako brate moj 1,5 promila od case vina uz veceru??? Uz veceru - jelo. Za 1,5 promila treba ti litra i po. A na toj kolicini uz veceru, ti si vec, izvini, uveliko alkos.

nfs

pre 5 godina

Nije mi jasno zasto poredite zakone zapadnih zemalja? Što je toliko veliki problem sto je granica spuštena na 0.3? Opet je dozvoljeno malo popiti. Ako znaš da ćeš da popiješ više od toga, nemoj voziti. Postoji gsp, taxi, neka neko drugi vozi ko nema nameru da pije. Ako ipak odeš sa kolima, a popiješ, pozovi onu službu što razvozi pijane vozače. Lepo te dovezu kući, parkiraju auto, vrate ključeve i svi su na sigurnom. A i nisu skupi, kao taxi otprilike.
Što se tiče pojasa, opet ne razumem logiku onih koji odbijaju da ga vezu! Učestvovala sam u udesu. Lik mi je uleteo u gepek sa nekih 50km/h. Nije gledao (sam je priznao da je gledao šta se dešava pored puta!) , nije držao odstojanje, a svi smo morali da ukocimo. Da nisam bila vezana sigurno bih razbila glavu, polomila nos, rebra, a ko zna kako bi vrat prošao pošto sam i vezana prošla sa istegnucem. Srećom, to je bilo sve uz dve modrice od pojasa. A to je bilo pri 50km/h. Pa vi i dalje nemojte sa se vezete. Ne znam sta dokazujete time što necete da se vezete osim da ste totalno sebični? Ako je vas briga da li ćete umreti prilikom udesa, znajte da onom drugom mnogo znači da niko nije stradao u udesu u kojem je učestvovao. Pojas spasava živote!! Prema tome, bahati i bezobrazni, vežite se zbog onih kojima je možda stalo do vas, kad vas već nije briga za ostale učesnike u saobraćaju!

Veliki brat

pre 5 godina

Može da se uvede i NULA promila kao za profesionalne vozače, ali neće imati nikakvog efekta dok se ne uvde NULTA tolerancija (a to nije isto - nulta znači da zaustavite svakoga i da svakoga kaznite tako da mu više na pamet ne padne da vozi pod dejstvom alkohola).

U nekim zemljama, kao UK, granica je poprilično visoka, čak i do 0.8 promila, ali koga uhvate da ima preko te granice, ne bih mu bio u koži. I ako ga ponovo uhvate, rebnu ga još više.


Dakle, ništa ne vredi kad policija spava pored puta ili čuči iza žbuna i hvata one koji nemaju novca, a onima koji imaju novca prijava čuči u fioci kod sudije dok ne zastari ili jednostavno plate i nastave da voze bahato.

Tako imamo da je Darko Lazić vozio 5 godina bez dozvole. Kakva je to država u kojoj neko može 5 godina da vozi bez dozvole i da ga nijednom ne uhvati saobraćajna policija?
Ko zna koliko je puta preticao na punoj, prošao na crveno svetlo, nije propustio pešake, i kako to da ga nikad nisu (zvanično) uhvatili? Ili jesu, ali tužilaštvo i sudstvo ne rade svoj posao, o čemu treba izneti činjenice u javnosti.

Evo, ja sam mortus umoran ušao u neku jednosmernu ulicu, pojma ne znam kako, nigde žive duše ujutru, ni auta ni pešaka, i pravo na saobraćajce, i ja bih odmah taj dan da platim kaznu i da ne mislim na to, ali ću ko zna koliko meseci čekati da mi stigne obaveštenje da se pojavim pred sudijom.
A šta je razlog da se toliko dugo čeka na sudiju i na izvršenje kazne?

dule

pre 5 godina

A jel moze neko da objasni zasto je spustena dozvoljena granica sa 0.3 na 0.2 promila

Neka mi neki od ovih strucnjaka objasni koja je razlika u bezbednosti saobracaja ako imas 0.3 u odnosu na 0.2

haha

pre 5 godina

Ajde sto sebe ugrozavate kad se ne vezete, nego i druge u kolima jer kod udara u zid sa 30 na sat ,auto staje a vi sa zadnjeg sica letite napred 30km na sat x 80 kila pa sad zamislite taj udar u drugu osobu koja je vezana

b1321

pre 5 godina

Decu lečimo SMS-ovima, a pijanu pevači se leče o našem trošku, a upitno je koliko je novca dao socijalnom tokom karijere!
i za kraj: Nemojte da pijete do vozite, udariće vas neko ko kuca SMS, pa ćete vi biti krivi!! ;)

Stojko

pre 5 godina

Apsolutno mi je mejasno trazenje opravdanja za alkohol pre voznje. Sta mislite da se recimo urokate kod kuma na slavi, potrpate u auto zenu i decu i napravite saobracajku u kojoj oni nastradaju? ili recimo da se neko drugi napije i zgazi vasu decu ispred skole. Da li bi i tad smatrali da je u redu popiti pa voziti?

KoVerujeKoNe

pre 5 godina

Evo moj snimak od danas, politicari preticu preko pune linije...i posle nam iz drzave drze lekcije (naravno pijan ne treba voziti, to niko ne dovodi u pitanje): https://youtu.be/ALpcFGXZkg4

KoVerujeKoNe

pre 5 godina

ovo za 0.2 promila je cist idiotizam - ja licno ne pijem u OPSTE, ali svakako ljudi koji ubijaju druge vozeci pijani, imaju 1.5+ promila, a ne 0.2, 0.3 ili 0.5... i te ljude ne interesuje nikakav zakon kad sednu za volan...
Nego puni se budzet druze, kao i za ove plasticne kese sto su poceli da naplacuju - vidi slucajnost bas da 20% PDV ide drzavi...satro ekologija... vodja je maher da napuni budzut...

Vojislav

pre 5 godina

Da li moze neki strucnjak da objasni kako to da je u 90% evropskih zemalja dozvoljeno 0,05 (I, F, CH, SLO, GR, D...) a kod nas se sa 0,03 smanjuje na 0,02? Nesrece izazivaju mrtvi pijani manijaci a ne ljudi koji su popili pivo.

navijac

pre 5 godina

@onda Nemci Austrijanci i Britanci imaju neke nadljudske reflekse kada mogu da piju do 0.5 ?!
(drajver, 05. novembar 2018 15:30)

A zamisli tek Italijani, kod njih je do 0,8 dozvoljeno!

Pobesneo Maks

pre 5 godina

onda Nemci Austrijanci i Britanci imaju neke nadljudske reflekse kada mogu da piju do 0.5 ?!
(drajver, 5. novembar 2018 15:30)
Naprotiv,vec kada piju ne voze!
Kazne su toliko velike i ostre da je potpuno besmislemo rizikovati ,a o,5 promila se veoma lako predje,a tolerancija ne postoji.Sa 0,6 promila si u gadnom i skupom problemu.

Imam jako puno prijatelja iz Britanije,a deo familije mi tamo i zivi i ne postoji nacin da ce bilo ko od njih sesti u auto ako je popio makar i jedno pivo,a ne casu vina ili nesto ostrije.
Ako su dosli kolima,ne piju!
Ako su dosli bez kola,cuvajte se.....

Nas zakon je odlican,ali se mora ostro primenivati.Posle odredjene kolicine,policija mora trajno da oduzima vozila,pa neka se neko usudi na taj rizik.Normalno,odizamanje dozvola mora biti praceno ogromnim kaznama,koje ce se naplacivati preko izvrsitelja ako treba,pa kad nekolicini prodaju stanove ,kako bi namirili kazne,efekat ce biti trenutan.

U svakoj prici postoje protivnici,pa i ovde,ali opravdanja nema.Ako te uhvate pijanog ili pripitog,moras biti kaznjen !

Da ne ispadnem licemer,moram priznati da se i meni u vozackoj karijeri desilo da sednem pripit za volan.Kako sam po prirodi oprezan,nisam doziveo neprijatnosti,niti ugrozio bilo koga,ali sam mogao,a na taj nacin bi upropastio svoj zivot i ko zna koliko drugih.
Vezivanje pojaseva je imperativ,posto oni spasavaju zivot!

marica, kriv, razumevanje

pre 5 godina

uticaj kolicine alkohola u organizmu na reakcije, ponasanje I sposobnosti je krajnje subjektivna stvar.. ljudi koji ne piju se obeznane I of pola piva dok neko ko se alkoholise svakodnevno najnormalnije funkcionise I sa mnogo vecim kolicinama alkohola of dozvoljene u organizmu ... tako da ove "strucne" analize su potpun obesnislene I najbolje je u poptponusti zabraniti prisustvo alkohola ili bilo koje druge supstance za vozace

Timer

pre 5 godina

Statistika jasno pokazuje da najviše udesa naprave trezni vozači a najmanje oni sa 0,3 promila. Znajući intelektualno kapacitete Alvirovica ne sumnjam da će na osnovu ove informacije doneti zaključak.

Phoenix

pre 5 godina

Na konto ovih sto mogu da popiju par piva a da i dalje ne osecaju nikakve posledice. Secam se jednom prilikom kada sam na nekoj proslavi fino popio i krenuo da igram, vrteci se u krug uz neku pesmu. I dalje se secam osecaja da se okrecem toliko brzo kao da igram kazacok. Kasnije sam slucajno pogledao snimak i video kako je taj kazacok u stvarnosti izgledao. To je bilo ravno brzini ranjenog puza. Hocu da kazem da se nasa percepcija menja kada popijemo. Deluje nam da su refleksi i dalje odlicni i da smo brzi ali u stvarnosti nije tako. Mene je te noci drug (koji je takodje popio) vratio kuci ali jedna druga ekipa je imala manje srece pa su zavrsili u jarku (devojka koja je vozila je takodje pila). Drugarica koja je sedela pozadi je glavom udarila u soferku. Srecom, svi su prosli sa manjim povredama. To je na konto vezivanja.
Jos jedna situacija iz proslosti. Drugarica i ja vozili jednog Irca. On seo pozadi i odmah primetio da nema pojasa. Drugarica (koja je kasnije doktorirala fiziku na jednom od top 10 svetskih univerziteta) mu kaze da ne mora da brine, nema policije. Na to ce on:"da ali ako se skucamo, ja cu da proletim kroz soferku". Stanje svesti i kucnog vaspitanja. Jednostavno, pogresno smo uceni o samog pocetka.
Sto se mene tice, kada vozim, ne pijem. Kraj diskusije. Necu da se dogodi nesto pa da citav zivot razmisljam da li sam mogao da reagujem brze da nisam popio to jedno pivo ili casu vina. Vi kako hocete.

Guta

pre 5 godina

"Па, шта би ваш врли саговорник, затим онај Окановић и МУП рекли на чињеницу знао да је пилотима америчких компанија у USA дозвољено 0,4 промила? Дупло више него што је дозвољно нашем возачу коњске запреге.
Шта би рекли да знају да је у Аустралији за коју се сматра да има најбезбеднији авио саобраћај дозвољено 0,2 промила?!
Аве сербија"

Nije tačno, ali ni približno. Omašio si za deset (10) puta!
U USA je za pilolte dozvoljeno 0.04 promila (ne 0.4 promila!) i bar 8 (uglavnom 12) sati od poslednjeg konzumiranja do letenja.
U Australiji je limit još niži, 0.02 promila (ne 0.2 promila!)

nele

pre 5 godina

Sve je to kao super za pojas. Ali gde je tu moje pravo da odlucujem o svom zivotu I nacinu kako ga zivim dok ne ugrozavam druge? Gde da potpisem da se odricem "besplatne" bolnicke nege ukoliko dozivim udes a da nisam vezan? I cemu ja placam obavezno zdravstveno kada vec placam i privatno zdravstveno?
Dodje mi da osnujem veru koja ce mi braniti da se vezujem. Pa da tuzim drzavu zbog diskriminacije po verskoj osnovi..

Boban

pre 5 godina

Ja bolje voozim kad popijem. Imao Sam dva udesa I oba sam bio trezan. Kada popijem vozim polako I skoncetrisano I uvek pazim gde su milicijski punktovi

dane

pre 5 godina

Rasprave su nepotrebne, potreban je zakon. Ako vozis pijan odgovaras za stetu svojom imovinom a lekarske troskove placas sam. Ako nisi vezan
lekarske troskove placas sam . Svi ce se vezati pa paliti auto a o promilima vise niko nece ni razmisljati.

samo realno

pre 5 godina

glupost, kada neko divlja, divlja i pijan i trezan, cinjenica je da kada ste pod alkoholom verovatnoca za brzu voznju je daleko veca jer alkohol podstice na agresiju uglavnom, stoga je i sansa da napravite udes daleko veca, naravno ima tu jos propratnih pojava u zavisnosti od stepena pijanstva, to se odnosi na pijanstvo preko 1+ promil alkohola, ali sa 0,5 promila i 0 promila apsolutno nema nikakve razlike, to je 2 piva, eventualno 3 ... vozio sam hiljadu puta i nikada nikoga nisam ni zaKacio, cak sta vise vozim daleko pazljivije i odgovorno tvrdim da sam daleko pouzdaniji, ne prelazim 50 na sat..dakle, alkohol je manje vise nebitan, bitna je savesnost vozacha.. naravno sve ovo se ne odnosi na teska pijanstva kada ne mozete ni da hodate a kamoli bilo sta drugo da radite, ali 2,3 piva apsolutno ne menjaju situaciju..

gazda

pre 5 godina

Statistika zna da slaže ali recite koliko su u procentima prouzrokovali nesreće vozači sa 0, sa 0.5, sa 1 i sl. i vidjet ćete da je više nesreća prouzrokovalo vozača sa 0 nego sa 0,5 promila.
Drugo, refleksi su slabiji sa alkoholom. To valjda niko ne spori. I kad ste ljuti i iznervirani. Kad ste zamišljeni i zabrinuti. Da li treba i njima zabraniti da sjednu za volan. Samo je teško to izmjeriti :)
Treće, ti refleksi koji se spominju. Što su brži to je bolje. Onda bi trebalo zabraniti penzionerima i starijima da voze. Nisu ovde u pitanju refleksi za profesionalni sport ili video igrice.

kakogod, živeli britanski lekari!

pre 5 godina

@(toni, 5. novembar 2018 13:09)
znaju-ne znaju,ne znam za ostale ali Britanija ima vrlo zanimljivu istoriju po pitanju određivanja granice tolerantne za vožnju. Naime ona se postepeno dizala pa kad je jednog momenta bilo predloženo da bude čak preko jednog promila, javnost se već uzbunila i kad je pokrenuta istraga ustanovilo se da je iza svakog 'podizanja' granice stajalo udruženje britanskih lekara!

Mile idiot 83%

pre 5 godina

Neka mi stručnjak Alvirović mladi koji je tzv. stručnjak, navede koliko Velika Britanija u % ima udesa na broj stanovnika i vozila, a koliko Srbija. U VB je dozvoljeno 0.8 promila. Hvala na odgovoru.

prokleta avlija

pre 5 godina

Krenite od osnova.Kod nas je sve lako,ne moram da dam pokazivac pravca kome to sluzi,ne moram da postujem ogranicenje ako pise 100 mogu i 130,ne moram da stanem da na pesackom propustim pesaka,mozda samo ponekad,itd itd itd.Gospodo,vi koji regulisete saobracaj,od osnova krenite.Napravite kolaps tri jutra ispred Brankovog mosta ili bilo gde i zaustavite svakog ko ne koristi pokazivac pravca i kazna,pa makar svi zakasnili na posao,cetvrto jutro nece niko pokusati da skrene bez migavca ,verujte mi.Kupite I.P. kamere i stavite kod svake skole po dva komada na pesackom prelazu.Nije to toliko skupo i vrlo je jednostavno za montazu,manite se auto puta.Ovakvih ideja,od mene ili nekih drugih jos pametnijih ljudi ima bezbroj.Kad krenete od takozvanh sitnica i pokazete da ste ozbiljni,stvari ce se same doterati u red.Puno pozdrava svima.

ls

pre 5 godina

Koliko vas Betmena sto se busate ovuda sme da se zakune u decu, roditelje i familiju da nikada u zivotu nije popio casu vina, 1 pivo ili casicu rakije u toku dana, a da je toga dana kasnije vozio automobil? Ovi nesretnici sto ce da napisu da u zivotu nisu probali alkohol, molim da se zavuku u svoju pecinu i krepaju tamo, a da odgovore normalni ljudi.

T1000

pre 5 godina

@ "EU citizen"

Nakazo obolela: ako iz nekog razloga zelis da se obogaljis do stadijuma kvadriplegicara, unakazis ili ubijes sebe i svoju familiju - SAMO NAPRED, nemam nista protiv ni najmanje, takvi kao ti to i zasluzuju bez truncice sazaljenja ili milosti, plesao bih vam uz veselu muziku po grobovima svakog Bozijeg dana. ALI NEMOJ DA PIJES KAD VOZIS DA DRUGE NEDUZNE LJUDE NE BI POVREDIO ILI UBIO ILI OSTETIO NJIHOVU IMOVINU, smradino fekalna bolesna.

Najdublja zahvalnost moderatoru na eventualnom objavljivanju gornjeg komentara, pisan je sa najcasnijim namerama zastite ucesnika u saobracaju, na osnovu (nazalost) licnih bolnih iskustava.

Играч кола

pre 5 godina

Evo ja sad u subotu popio 4 mala piva, trajalo je to jedno 3 sata, sjeo u kola, zaustavili me, 0,06 promila. Imam 100 kila, dobro sam jeo prije izlaska, lagano sam to razvlacio. Ali ljudi ne znaju da piju, tuku jedno pice za drugim, malo jedu, i jos ako ih muci Napoleonov komleks i misle da sve znaju i mogu, e onda je problem. Sto jedan rece, ko vozi lagano trezan, tako vozi i kad je pijan. A ko divlja trezan, tek ce da divlja pijan. Al eto, ako ce to da spasi koji zivot, evo neka proglase 0.00 promila, pa kazna za svakoga ko popije gutljaj, ukljucujuci i mene.

т

pre 5 godina

Чудно, у Енглеској возачи буса смеју 0.8, мора да је то намерно да би спорије реаговали...

scorpio

pre 5 godina

kod nas ni te testove ne rade posteno... kad sat testirao brzu voznju(ne nasilnicku, brza ubrzanja, do 20 preko ogranicenja,postovanje pune linije) protiv voznje u ogranicenju i sa laganim ubrzanjima , ni jedan rezultat nije bio realan, a najjaca konstatacija da onaj ko vozi po pravilima je odmorniji i fokusiraniji na voznju... taj vozac na pumpi zaboravio da izvadi crevo iz rezervoara, dok ovaj drugi, brzi bio fokusiraniji i sve uradio kako treba... a to se videlo u pozadini, nisu dokumentovali... drugim recima, ne utice sve isto na svakoga, niti alkohol niti adrenalin, ne pricamo o preterivanju u svemu... to treba drasticnije kaznjavati... za 1 promil treba bas dosta popiti... dok za 0.5 par piva dovoljno...

MarcoPolo

pre 5 godina

Kako god, vezivanje pojasa uvek treba ostaviti kao lični izbor...o čemu ovaj priča da se posle ne daj bože nesreće iz budžeta izdvaja i troši na lečenje... pa čekaj prijatelju, ja radim 22 godine i uredno mi se skida za zdravstveno osiguranje...kad god mi nešto treba, zubar ili nešto slično, Ja moram ići privatno, jer od zdravstva nemam ništa. Zašto mi se onda ceo život skida zdravstveno, ako ovaj kuka u vezi toga i toliko pazi na moje zdravstveno stanje... zato i dalje stojim iza toga da vezivanje pojasa treba da budesamo i jedino lični izbor bez uslova za kažnjavanje ne korišćenjem istog.

Strokavi mozak

pre 5 godina

Neznam zbog cega niko ziv ne kaze sta je pravi problem.Mogu oni i da dupliraju kazne mogu i smrtnu kaznu da uvedu opet nece biti efekta dokle god se zakon sprovodi selektivno i ne vazi za sve.Garantujem i doticnog"strucnjaka"kad zaustavi patrola da izgovara onu cuvenu:"al znas bre ti ko sam ja".I ako slucajno popije kaznu onda nastupaju kumovi,prijatelji i ostali koji zavrsavaju posao.Plus svaki zakon koji se donese sluzi da se puni budzet a ne da sluzi kao preventivna mera da se pocinioc prekrsaja opameti.Tako da raznorazni Okanovici i ostali sta vas briga sta ja radim kad pijem sva sreca ima ko da me vadi.Po sistemu bahato vi a ja jos vise.

salepeta

pre 5 godina

Alkohol na svakog deluje različito mada umor,pospanost je gora situacija od alkohola.Takođe, hrana za volanom,cigarete,mobilni su stvari koje ometaju vožnju.Lično nisam primer, sve sam navedeno radio i hvala bogu što nisam napravio drugom štetu.Zbog toga sada nikad, kad vozim a vozim
svakodnevno od 50-200 km ne pomišljam gore navedeno.

Brother Cavil

pre 5 godina

Koliko često su prebrza vožnja, umor za volanom ili alkohol uzrok saobraćajnih nezgoda i kako da promenimo tu poražavajuću statistiku?

Zato nemojte piti alkohol nego trosite marihuanu. Alkohol je regularna gudra koju kupujes u prodavnici, zakonski. Toliko nesreca, katastrofa je vezano za alkohol. Najgore sto moze da te zadesi je gubitak zivota. Kao gledam tekmu i pijem pivo, super. Sto vise piva dobra i utakmica. Jel alkohol oporavlja ili unistava ?Alkohol je najgora gudra. Stop alkoholu. Svi se rade necim ali ne mora alkohol da bude "prioritet" Pogled'o sam tekmu i pijan se vracam gajbi.....lutrija za zivot.

samo da kažem...

pre 5 godina

Kazne treba da budu tolike da niko ne treba ni da pomisli o tome da pije i vozi ili da ne veže pojas i vozi. Zar je dve do tri sekunde, koliko je potrebno da se veže pojas vredno rizikovanja života. Za piće nije teško. I ja volim da popijem ponekad uz ručak, ali nikad ne pijem ako za par sati treba da vozim. Kupio sam dreger (ima da se kupi za 1000 din) i posle nekoliko proba shvatio koliko može da se popije, i koliko treba popiti da nema uticaja na psihu, i koliko treba da prođe od poslednje čaše. Taman do 0,2 čovek ništa ne oseća, od 0,5 već se muti u glavi, trljam oči. Od 0,7 ne bih pomislio da sednem na bicikl, a ne u auto. Za svaki sat padne za jedan promil. Malo pivo može da se popije, veliko samo ako prođe sat - dva pre vožnje.

IQ130

pre 5 godina

Само глуп човек седа пијан за волан, а увек је било и увек ће бити много више глупих људи неголи паметних. Међутим осим алкохола управо та интелигенција игра велику улогу у вожњи и недостатак исте је узрок 90% несрећа! Колико сам само пута спасао живот и мени и том идиоту на супротној страни тако што сам га само посматрао како вози и правовремено реаговао, за вожњу треба увести да буде минимални коефицијент интелигенције 100 и неће бити толико несрећа. Да се не лажемо глуп човек је и онај што мисли да може возити 15 сати без одмора.

dejan

pre 5 godina

Ja i moje društvo kad popijemo vozimo lagano kao bubice, nikad nismo imali ekscesne situacije (dobro, možda i jesmo, samo se ne sećamo). Naravno, mnogo je onih koji ne mogu da se kontrolišu, to je problem.

ojha

pre 5 godina

Mi smo nebeski narod i opravdavamo voznju pod dejstvom alkohola. Tačno nam ne treba neprijatelj, dovoljno je da se svakodnevno sami ubijamo. Ja sam vozio pijan ili pripit i redovno placao kazne.. Ave dok me jedan policajac nije prosvijetlio.. Nije mi ni kaznu naplatio nego mi roditeljski objasnio sve poslijedice sudara sa bilo kakvim poslijedicama po ostale ucesnike.. Od tada cim popijem više od jednog malog piva idem pjeske kuci.

uhvacen sa 0,8

pre 5 godina

Postovane kolege vozaci,

bez da me iko od Vas shvati pogresno, cisto zelim da prenesem jedno jako lose iskustvo: moje.

Radi se inostranstvu, uhvacen sa 0,8.Kaznjen jako brzo, uveden u kaznenu evidenciju za narednih 5 god.Sve u svemu citava procedura saslusanja, odlazaka kod lekara raznih specijalnosti..jako neugodna! Ukupna kazna sa svim taksama 1200€?! I sada najbitnoje:

pogledajte ovaj link za proracunavanje konc. alkohola:
www.gutekueche.at/promillerechner.
Da na nemackom su ali je lako koristiti ga i bez znanja nemackog jezika.

Pozdrav i KAD VOZIM NE PIJEM!

amaks

pre 5 godina

I pušači i gojazni treba više da plaćaju zdravstveno osiguranje od normalnih
(Laki, 5. novembar 2018 14:45)
znas li kolke su akcize na cigare?

ferdinand

pre 5 godina

Zamislite našu svest kada i dalje raspravljamo o alkoholu i vožnji... i još nalazimo opravdanja za alkiholisanost u vožnji. 90% saobraćajki kod nas su alkohol i/ili prebrza vožnja i to svi znamo.

matorac

pre 5 godina

Alkohol je po masovnosti posledica koje izaziva ( nasilje u porodici, saobracajne nesrece, kinflikti I tuce) ubedljivo najopsnija droga. Me mozemo je zabraniti ali kontrola ( zabrana za maloletnike, nulta tolerancija za pijane vozace) neophodna . Objavite koliko smrtnih slucajeva godisnje u Srbiji je posledica
konziranja alkohola

dejanR

pre 5 godina

Zvanični podaci: Na vutri je sporija reakcija, a na alkoholu manja spretnost. Obrnuto ne vaŸi! U kombinaciji je vrlo, vrlo opasno!

Zoran

pre 5 godina

Čitam i ne mogu da verujem. Kao da ja vozim drugom državom i drugim gradovima jer ispada po nekim onda samo tatini i mamini sinovi divljaju ali divljaka ima puno više. Migavce niko ne uključuje, na autoputu ako je zastoj svi voze zaustavnom trakom, maglenke pale non-stop, staju kad god im odgovara bez ikakvog znaka, bar ispruži ruku, dok stojim na semaforu 80% vozača radi sve drugo samo ne vozi... Svako bi da uvodi "svoja pravila" zaboravlju da se tako nikada ne bi moglo ni voziti da nema pravila saobraćaja. A tek ovi što se bacaju stručnim podacima :"CASA imposes a 0.02 per cent maximum blood alcohol limit for pilots and zero tolerance for cannabis, cocaine, opioid and amphetamines. ... As a result of the crash, the Australian Transport Safety Bureau recommended random drug and alcohol testing of pilots."

Reziel

pre 5 godina

Fantastično mi je što stvarno postoje ljudi, odrasli ljudi, koji misle da bolje voze pijani nego trezni. Šta više, spremni su oko toga da se svađaju i raspravljaju. Iskreno, osim šamara ne znam koji bi drugi argument sa njima upotrebio uživo.
Odmah posle njih je kategorija "što cimaju pošten svet posle tri piva, a putevi puni rupa i ne diraju vozače džipova". Borba sa korumpiranom i neefikasnom policijom je jedna stvar, a to da li voziš pijan i za to treba da budeš kažnjen druga - i što je najbolje možeš potpuno sam da utičeš na nju.
Ipak, Mladen je potpuno u pravu. Alkoholizam se u Srbiji odobrava na društvenom nivou. Biti mrtav pijan je skroz u redu, a u tom stanju i napraviti neku "grešku". Jedino što se za volanom te greške skupo plaćaju.

nikad nikome izvini

pre 5 godina

@Laki
...moze nije problem...ali onda treba skuplje da placaju i pesaci...biciklisti...sportisti...moleri...varioci...vojnici...vatrogasci...u stvari svi...svi imaju isti rizik od povrede ako si na to aludirao...NISI BAS PAMETAN KOMENTAR NAPISAO

stankela

pre 5 godina

Ljudi pravde nema, ja dok vozim jedem, pišem poruke, menjam pesme na mobilnom, bilo je slučajeva da popijem do 4 piva. Vozim i imam dozvolu 19 godina, nikad do sad nisam napravio udes. Moj drug to ništa ne radi, pazi kako vozi i skocentrisan je totalno, međutim napravio je 2 udesa do sada.

mica2

pre 5 godina

A gospodin Alvirovic ne spominje kakvi su putevi u Srbiji pogotovu magistralni gde se najvise i gine. Kaze slecu iznenada sa puteva. Pa naravno kada u krivini i sa 60km na sat naletis na rupu koja te katapultira. Ili nekvalitetni asvalt.

Gradjanin Kragujevca

pre 5 godina

Prvo nek srede puteve. Placam tehnicki pregled 3000 a razbijam auto po rupama svaki dan i ne prodje mi tehnicki. Neki zakoni, ovo, ono a putevi nam krs. Ugledamo se na zapadne zemlje a eto tamo je 0.8 dozvoljeno a kod nas smanjuju...Saberite se gospodo iz vlasti.

EU Citizen

pre 5 godina

@zvezdarac
Stvarno? Pa kad mi takav lumen i takav moralni autoritet tako pristojno i blagorodno to poruči, onda nemam drugog izbora osim da poslušam :))) A, inače, sinko, pazite da ne naletite na mene u realnom životu bez opcije ctrl - alt - del, :) i da se tako pristojno ponašate i fino obraćate, uši ću vam iščupati, a možda i poneki zubić i poslati vas mami plačući :)))

M

pre 5 godina

Nerealno mi ovo 3-6 puta... Neka bude da su mi sporiji refleksi sa 0.5, ali sam isto tako dosta fokusiraniji u toj situaciji, zato možda važi ona, bolje vozi kada je pripit... :)
Ovi ljudi koje su oni testirali navodno i dali ove rezultate su svi bilo maksimalno fokusirani jer su znali da su na testu, a trezan čovek je obično ležeran kada vozi... :)
I na kraju, baš bih voleo da vidim podatke sa tog istraživanja, nešto sam skeptičan da imaju resurse da urade istraživanje sa velikim brojem kandidata iz koga bi mogao da se izvuče neki relevantan zaključak.
Kao što neko pomenu pre mene, postoji mnogo zemalja u Evropi koje dozvoljavaju 0.5, a negde čak i više... I to su redom bogatije zemlje od nas koje su se ovim problem sigurno pozabavile ozbiljnim metodama, a ne kao kod nas... Ili prepisujemo zakone ili zarad jeftinih političkih poena, odnosno pljačkanja naroda donosimo zakone, obično na inicijativu predsednika.

zeleni_zub

pre 5 godina

1)Sa stanovišta zakona motorno vozilo se smatra opasnom stvari (isto kao kakvo oružje) i svako ko upravlja istim trebalo bi da toga bude svestan.
2) Alkohol i druga stimulativna sredstva kod čoveka izazivaju stanje privremene neuračunljivosti ili bitno smanjenje neuračunljivosti.

Pa sad ako niste baš toliki sujetni baja priznajete bar sebi da su vam motoričke sposobnosti slabije kada ste pod dejstvom nekog od tih stimulansa i shvatite barem da u rukama ne držite đevrek od volana već ORUŽJE.
Ili mislite da je slučajno u sistemu krivičnih sankcija kod nas, (u grupu najtežih sankcija a to su kazne) kao kazna predviđeno oduzimanje vozačke dozvole. Znači ne ni kao uslovna osuda ili sudska opomena koje su mere upozorenja već kao kazna. Razmislite bar o tome.

ferdinand

pre 5 godina

Доста више замајавања са алкохолом. Наравно да не треба пити, а још мање пити и возити, али у овој земљи све је изгубило меру и све се спинује. 
Па, шта би ваш врли саговорник, затим онај Окановић и МУП рекли на чињеницу знао да је пилотима америчких компанија у USA дозвољено 0,4 промила? Дупло више него што је дозвољно нашем возачу коњске запреге. 
Шта би рекли да знају да је у Аустралији за коју се сматра да има најбезбеднији авио саобраћај дозвољено 0,2 промила?! 
Замислите тамо неки врли људи у врлом свету дозволили да неки људи управљају врхом људске технологије које вреди пар стотина милиона долара, и које превози 400+ путника, са 0,4 промила и све функционише и немају намеру да мењају правила (јер знају много, много више од госта, Окановића, и експерата и др. мр из МУП-а).
(Аве сербија, 05. novembar 2018 14:46)

Gore baš i nema u šta da se udari kao na kopnu tj. putevima. Nema pešaka da prelaze van pešačkog ili na pešačkom, voziš sam auto, piloti nisu sami, automobil nema autopilot avion ima. Auto nema radar koji mu kaže na koliko kilometara od sebe ima drugo vozilo...I još mnogo toga.

Swedenonline

pre 5 godina

Nažalost nije svačiji mozak isti i donja granica se postavlja prema najosetljivijim. Isto kao i ograničenje brzine na krivini koje važi za najlošiji auto u najlošijim uslovima puta. Nemožemo kriviti hiper osetljive na alkohol zašto su granice tako niske, dobili su mozak kakav su dobili.
Respekt za svakoga.

Lars

pre 5 godina

Kad pijem vozim auto, naduvan mogu i motorom. U slucaju da i pijem i duvam, zovem taxi ali ako se popravim nekom brzinom opet sedam u kola ili na motor. Poenta je sacuvati nesto malo belog, cisto da dovezem kola do kuce a da ne ubijem nekoga usput.. i tako, drugari evo ja vozim skoro 30 godina i nikoga nisam ubio. Srecom, nasa policija ne testira vozace na narkotike.. verujte mi, nocu je vise drogiranih nego pijanih.

Tesco

pre 5 godina

Sve je ok i u pravu je covek sto se vecine stvari tice, samo je ovaj poslednji komentar sa lecenjem dece i onvaliditetom onako 'vucicevski' pogresan - dakle nije netacan ali je jako cinicno tako pricati i ovakve primere iznositi kao tvrdnje. Takodje alkoholisanje se ne vuce iz porodice nego iz okruzenja ili se vec tako kaze da bi zvuvalo korektno

Hehe

pre 5 godina

@(Lars, 6. novembar 2018 14:41)

Istina ima puno drogiranih za volanom. "Nasa" policija testira na narkotike u pet gradova u Srbiji. Uglavnom se svodi na nocnu vikend akciju i to je to. Naravno, rezultati katastrofa, zato su i proredili te akcije.

EU Citizen

pre 5 godina

Ovo je tipičan državi blizak (tradicionalno i porodično) pseudoekspert koji se služi lažima i obmanama u političke svrhe, to jest, da bi olakšao i opravdao maltretiranje naroda. Mala količina alkohola koja odgovara otprilike 0.5 promila (dve do tri jedinice, zavisno od težine čoveka i metabolizma) usporava reakcije ne tri ili šest puta, to je presna laž, već za 0.1 do 0.2 sekunde, što je realtivno zanemarljivo u bilo kojoj standardnoj situaciji. Dakle, za ogromnu većinu ljudi važi upravo to da sa 0.5 primila mogu normalno da voze, i dosta više sa maltetiranjem normalnih vizača koji žele da popiju čašu vina uz ručak, slobodno terajte likove sa više od jednog promila pravo u zatvor, ali ostavite normalne građane na miru, slugeranje i dahije.

dejan

pre 5 godina

Ja i moje društvo kad popijemo vozimo lagano kao bubice, nikad nismo imali ekscesne situacije (dobro, možda i jesmo, samo se ne sećamo). Naravno, mnogo je onih koji ne mogu da se kontrolišu, to je problem.

kalcokera

pre 5 godina

oborio bih vam teoriju
sa 0,3 i sa 0,5 kod mene nema razlike cak sam i bolji.

dok sam pre nekoliko godina.vozio karting najbolja vremena sam imao sa buksnom i pivom

nele

pre 5 godina

Sve je to kao super za pojas. Ali gde je tu moje pravo da odlucujem o svom zivotu I nacinu kako ga zivim dok ne ugrozavam druge? Gde da potpisem da se odricem "besplatne" bolnicke nege ukoliko dozivim udes a da nisam vezan? I cemu ja placam obavezno zdravstveno kada vec placam i privatno zdravstveno?
Dodje mi da osnujem veru koja ce mi braniti da se vezujem. Pa da tuzim drzavu zbog diskriminacije po verskoj osnovi..

Аве сербија

pre 5 godina

Доста више замајавања са алкохолом. Наравно да не треба пити, а још мање пити и возити, али у овој земљи све је изгубило меру и све се спинује.
Па, шта би ваш врли саговорник, затим онај Окановић и МУП рекли на чињеницу знао да је пилотима америчких компанија у USA дозвољено 0,4 промила? Дупло више него што је дозвољно нашем возачу коњске запреге.
Шта би рекли да знају да је у Аустралији за коју се сматра да има најбезбеднији авио саобраћај дозвољено 0,2 промила?!
Замислите тамо неки врли људи у врлом свету дозволили да неки људи управљају врхом људске технологије које вреди пар стотина милиона долара, и које превози 400+ путника, са 0,4 промила и све функционише и немају намеру да мењају правила (јер знају много, много више од госта, Окановића, и експерата и др. мр из МУП-а).

Boban

pre 5 godina

Ja bolje voozim kad popijem. Imao Sam dva udesa I oba sam bio trezan. Kada popijem vozim polako I skoncetrisano I uvek pazim gde su milicijski punktovi

stankela

pre 5 godina

Ljudi pravde nema, ja dok vozim jedem, pišem poruke, menjam pesme na mobilnom, bilo je slučajeva da popijem do 4 piva. Vozim i imam dozvolu 19 godina, nikad do sad nisam napravio udes. Moj drug to ništa ne radi, pazi kako vozi i skocentrisan je totalno, međutim napravio je 2 udesa do sada.

MarcoPolo

pre 5 godina

Kako god, vezivanje pojasa uvek treba ostaviti kao lični izbor...o čemu ovaj priča da se posle ne daj bože nesreće iz budžeta izdvaja i troši na lečenje... pa čekaj prijatelju, ja radim 22 godine i uredno mi se skida za zdravstveno osiguranje...kad god mi nešto treba, zubar ili nešto slično, Ja moram ići privatno, jer od zdravstva nemam ništa. Zašto mi se onda ceo život skida zdravstveno, ako ovaj kuka u vezi toga i toliko pazi na moje zdravstveno stanje... zato i dalje stojim iza toga da vezivanje pojasa treba da budesamo i jedino lični izbor bez uslova za kažnjavanje ne korišćenjem istog.

samo realno

pre 5 godina

glupost, kada neko divlja, divlja i pijan i trezan, cinjenica je da kada ste pod alkoholom verovatnoca za brzu voznju je daleko veca jer alkohol podstice na agresiju uglavnom, stoga je i sansa da napravite udes daleko veca, naravno ima tu jos propratnih pojava u zavisnosti od stepena pijanstva, to se odnosi na pijanstvo preko 1+ promil alkohola, ali sa 0,5 promila i 0 promila apsolutno nema nikakve razlike, to je 2 piva, eventualno 3 ... vozio sam hiljadu puta i nikada nikoga nisam ni zaKacio, cak sta vise vozim daleko pazljivije i odgovorno tvrdim da sam daleko pouzdaniji, ne prelazim 50 na sat..dakle, alkohol je manje vise nebitan, bitna je savesnost vozacha.. naravno sve ovo se ne odnosi na teska pijanstva kada ne mozete ni da hodate a kamoli bilo sta drugo da radite, ali 2,3 piva apsolutno ne menjaju situaciju..

Brother Cavil

pre 5 godina

maltetiranjem normalnih vizača koji žele da popiju čašu vina uz ručak, slobodno terajte likove sa više od jednog promila pravo u zatvor, ali ostavite normalne građane na miru, slugeranje i dahije.
(EU Citizen, 05. novembar 2

Maltretiranje normalnih vozaca koji zele da poiju...ko je normalan kada popije....niko. Vi ste iz Finske i boli vas glava.

toni

pre 5 godina

Sve je ok , i slazem se sa vecinom osim onim o 0,5 promila. A zasto? Pa zasto zemlja kao sto je Velika Britanija i Malta imaju 0,8 promila kao granicu?
Da li oni nesto ne znaju sto nasi strucnjaci znaju? Za mene to deluje kao veoma visoka granica...

Brother Cavil

pre 5 godina

Koliko često su prebrza vožnja, umor za volanom ili alkohol uzrok saobraćajnih nezgoda i kako da promenimo tu poražavajuću statistiku?

Zato nemojte piti alkohol nego trosite marihuanu. Alkohol je regularna gudra koju kupujes u prodavnici, zakonski. Toliko nesreca, katastrofa je vezano za alkohol. Najgore sto moze da te zadesi je gubitak zivota. Kao gledam tekmu i pijem pivo, super. Sto vise piva dobra i utakmica. Jel alkohol oporavlja ili unistava ?Alkohol je najgora gudra. Stop alkoholu. Svi se rade necim ali ne mora alkohol da bude "prioritet" Pogled'o sam tekmu i pijan se vracam gajbi.....lutrija za zivot.

Djox

pre 5 godina

Iz iskustva znam da se "pijanstvo" od 0.5 promila i pijanstvo od 1.5 promila razlikuju kao nebo i zemlja, odprilike deset puta gore. A 2.5 promila je hiljadu puta gore! Ako se reakcija na 0.5 smanjuje 6x koliko se onda smanjuje reakcija na 2.5 promila? Skoro beskonačno? I mi vozači i ti druže Okanovicu znamo da udese prave ovi sa 1.5 ili 2.5 ili 3.5 promila u krvi, nemojmo da se lažemo. I zato prestanite da jurite veštice nego sprečite ljude koji ne mogu ni da hodaju da voze a nas koji smo popili času vina uz ručak ne zovite alkoholisanima.

Bari1991

pre 5 godina

I pušači i gojazni treba više da plaćaju zdravstveno osiguranje od normalnih
(Laki, 5. novembar 2018 14:45)


Od normalnih???Ti sebe smatras normalnim samo zato sto ne pusis i nisi gojazan?Vrlo inteligentno razmisljanje,nema sta!

Aca

pre 5 godina

Do jednog piva na mojih 120kg sedam u auto i vozim normalno. Posle dva piva vozim oprezno i otvorim cetvoro ociju. Ako pijem vise od toga, ne pomisljam da sednem u auto.

dr.etker

pre 5 godina

Zadnja dva pasusa su jako bitna i ja to pricam godinama. Pijani vozaci i vozaci koji ne vezuju pojas nakon ukazane medicinske pomoci trebaju da je plate, vozac ili porodica. I jos jedno ljudima koji su seli pijani za volan trajno oduzeti dozvolu i uvesti dozivotnu zabranu upravljanja motornim vozilima, obicno nevini stradaju, a pijani se izvlace
Objavite komentar !

т

pre 5 godina

Чудно, у Енглеској возачи буса смеју 0.8, мора да је то намерно да би спорије реаговали...

marica, kriv, razumevanje

pre 5 godina

uticaj kolicine alkohola u organizmu na reakcije, ponasanje I sposobnosti je krajnje subjektivna stvar.. ljudi koji ne piju se obeznane I of pola piva dok neko ko se alkoholise svakodnevno najnormalnije funkcionise I sa mnogo vecim kolicinama alkohola of dozvoljene u organizmu ... tako da ove "strucne" analize su potpun obesnislene I najbolje je u poptponusti zabraniti prisustvo alkohola ili bilo koje druge supstance za vozace

bane

pre 5 godina

Lepo da se ukinu pravila da sve bude dozvoljeno. Ali uz uslov da ako te pijani vozac ubije na pesackom, tvoja porodica moze nekaznjeno da ubije tog vozaca. Pa da vidim da li biste sedali za volan pod dejstvom alkohola...

Gradjanin Kragujevca

pre 5 godina

Prvo nek srede puteve. Placam tehnicki pregled 3000 a razbijam auto po rupama svaki dan i ne prodje mi tehnicki. Neki zakoni, ovo, ono a putevi nam krs. Ugledamo se na zapadne zemlje a eto tamo je 0.8 dozvoljeno a kod nas smanjuju...Saberite se gospodo iz vlasti.

Mile

pre 5 godina

Bahati vozači divljaju i prave gluposti. A ko njih sankcioniše? NIKO, jer su to uglavnom nedodirljivi (političari, kriminalci, tatini sinovi...). Ona preostala šačica budala je trn u oku mladom Alviroviću, jer on kao da nije promolio nos iz svoje agencije. Bitno je da "kaplje"...

Bari1991

pre 5 godina

Ta fraza o troskovima lecenja je toliko izlizana,da je vise i degutantno koristiti.A imam i ja pitanje-sta su pokazala testiranja,kakva je reakcija totalno treznog ali bahatog manijaka koji vozi 3 puta brze od ogranicenja,ali je finansijski mocan pa mu niko nista ne moze?

ferdinand

pre 5 godina

Доста више замајавања са алкохолом. Наравно да не треба пити, а још мање пити и возити, али у овој земљи све је изгубило меру и све се спинује. 
Па, шта би ваш врли саговорник, затим онај Окановић и МУП рекли на чињеницу знао да је пилотима америчких компанија у USA дозвољено 0,4 промила? Дупло више него што је дозвољно нашем возачу коњске запреге. 
Шта би рекли да знају да је у Аустралији за коју се сматра да има најбезбеднији авио саобраћај дозвољено 0,2 промила?! 
Замислите тамо неки врли људи у врлом свету дозволили да неки људи управљају врхом људске технологије које вреди пар стотина милиона долара, и које превози 400+ путника, са 0,4 промила и све функционише и немају намеру да мењају правила (јер знају много, много више од госта, Окановића, и експерата и др. мр из МУП-а).
(Аве сербија, 05. novembar 2018 14:46)

Gore baš i nema u šta da se udari kao na kopnu tj. putevima. Nema pešaka da prelaze van pešačkog ili na pešačkom, voziš sam auto, piloti nisu sami, automobil nema autopilot avion ima. Auto nema radar koji mu kaže na koliko kilometara od sebe ima drugo vozilo...I još mnogo toga.

Vojislav

pre 5 godina

Da li moze neki strucnjak da objasni kako to da je u 90% evropskih zemalja dozvoljeno 0,05 (I, F, CH, SLO, GR, D...) a kod nas se sa 0,03 smanjuje na 0,02? Nesrece izazivaju mrtvi pijani manijaci a ne ljudi koji su popili pivo.

EU Citizen

pre 5 godina

@zvezdarac
Stvarno? Pa kad mi takav lumen i takav moralni autoritet tako pristojno i blagorodno to poruči, onda nemam drugog izbora osim da poslušam :))) A, inače, sinko, pazite da ne naletite na mene u realnom životu bez opcije ctrl - alt - del, :) i da se tako pristojno ponašate i fino obraćate, uši ću vam iščupati, a možda i poneki zubić i poslati vas mami plačući :)))

Papageno

pre 5 godina

Ja i moje društvo kad popijemo vozimo lagano kao bubice, nikad nismo imali ekscesne situacije (dobro, možda i jesmo, samo se ne sećamo). Naravno, mnogo je onih koji ne mogu da se kontrolišu, to je problem.
(dejan, 5. novembar 2018 12:46)

Za razliku od "vas" koji možete i koji se uvek maksimalno kontrolišete, zar ne?

Tačno to je teorija koje se kao pijan plota drži svaka pijandura koja seda za volan:

- "JA kad vozim pijan (ili kuckam SMS u vožnji), neće se i ne može se ništa desiti jer se ja kontrolišem, pošto sam JA bogomdan talenat za vožnju. Sasvim druga je stvar kad drugi voze pijani (kuckaju SMS-ove u vožnji). Pošto oni nemaju moj talenat, oni će prouzrokovati nesreću. Ali JA - nikada, to je prosto nemoguće!"

I taj hipertalenat sve tako "vozi kao bubica" i "maksimalno se kontroliše" dok se jednog dana ne spljeska o neko drvo i ubije/obogalji sebe i/ili nekog drugog nedužnog...

Groblja su puna takvih kojima bi se moglo s punim pravom napisati na spomeniku "Bio je neviđen talenat za vožnju"...

Timer

pre 5 godina

Statistika jasno pokazuje da najviše udesa naprave trezni vozači a najmanje oni sa 0,3 promila. Znajući intelektualno kapacitete Alvirovica ne sumnjam da će na osnovu ove informacije doneti zaključak.

Sakaluda

pre 5 godina

A onaj Milicevic iz SPS-a? Da li su njegov vozac i on bili trezni?

Gde je Okanovic da kaze "AMAN"?

Ili sve to vazi samo za obicne gradjane?

ls

pre 5 godina

Koliko vas Betmena sto se busate ovuda sme da se zakune u decu, roditelje i familiju da nikada u zivotu nije popio casu vina, 1 pivo ili casicu rakije u toku dana, a da je toga dana kasnije vozio automobil? Ovi nesretnici sto ce da napisu da u zivotu nisu probali alkohol, molim da se zavuku u svoju pecinu i krepaju tamo, a da odgovore normalni ljudi.

GuA

pre 5 godina

Dakle, za ogromnu većinu ljudi važi upravo to da sa 0.5 primila mogu normalno da voze, i dosta više sa maltetiranjem normalnih vizača koji žele da popiju čašu vina uz ručak...
(EU Citizen, 5. novembar 2018 12:02)

čaša vina 0.5 promila! pa kolika ti je ta čaša ?

M

pre 5 godina

Nerealno mi ovo 3-6 puta... Neka bude da su mi sporiji refleksi sa 0.5, ali sam isto tako dosta fokusiraniji u toj situaciji, zato možda važi ona, bolje vozi kada je pripit... :)
Ovi ljudi koje su oni testirali navodno i dali ove rezultate su svi bilo maksimalno fokusirani jer su znali da su na testu, a trezan čovek je obično ležeran kada vozi... :)
I na kraju, baš bih voleo da vidim podatke sa tog istraživanja, nešto sam skeptičan da imaju resurse da urade istraživanje sa velikim brojem kandidata iz koga bi mogao da se izvuče neki relevantan zaključak.
Kao što neko pomenu pre mene, postoji mnogo zemalja u Evropi koje dozvoljavaju 0.5, a negde čak i više... I to su redom bogatije zemlje od nas koje su se ovim problem sigurno pozabavile ozbiljnim metodama, a ne kao kod nas... Ili prepisujemo zakone ili zarad jeftinih političkih poena, odnosno pljačkanja naroda donosimo zakone, obično na inicijativu predsednika.

T1000

pre 5 godina

@ "EU citizen"

Nakazo obolela: ako iz nekog razloga zelis da se obogaljis do stadijuma kvadriplegicara, unakazis ili ubijes sebe i svoju familiju - SAMO NAPRED, nemam nista protiv ni najmanje, takvi kao ti to i zasluzuju bez truncice sazaljenja ili milosti, plesao bih vam uz veselu muziku po grobovima svakog Bozijeg dana. ALI NEMOJ DA PIJES KAD VOZIS DA DRUGE NEDUZNE LJUDE NE BI POVREDIO ILI UBIO ILI OSTETIO NJIHOVU IMOVINU, smradino fekalna bolesna.

Najdublja zahvalnost moderatoru na eventualnom objavljivanju gornjeg komentara, pisan je sa najcasnijim namerama zastite ucesnika u saobracaju, na osnovu (nazalost) licnih bolnih iskustava.

KoVerujeKoNe

pre 5 godina

ovo za 0.2 promila je cist idiotizam - ja licno ne pijem u OPSTE, ali svakako ljudi koji ubijaju druge vozeci pijani, imaju 1.5+ promila, a ne 0.2, 0.3 ili 0.5... i te ljude ne interesuje nikakav zakon kad sednu za volan...
Nego puni se budzet druze, kao i za ove plasticne kese sto su poceli da naplacuju - vidi slucajnost bas da 20% PDV ide drzavi...satro ekologija... vodja je maher da napuni budzut...

haha

pre 5 godina

Ajde sto sebe ugrozavate kad se ne vezete, nego i druge u kolima jer kod udara u zid sa 30 na sat ,auto staje a vi sa zadnjeg sica letite napred 30km na sat x 80 kila pa sad zamislite taj udar u drugu osobu koja je vezana

gazda

pre 5 godina

Statistika zna da slaže ali recite koliko su u procentima prouzrokovali nesreće vozači sa 0, sa 0.5, sa 1 i sl. i vidjet ćete da je više nesreća prouzrokovalo vozača sa 0 nego sa 0,5 promila.
Drugo, refleksi su slabiji sa alkoholom. To valjda niko ne spori. I kad ste ljuti i iznervirani. Kad ste zamišljeni i zabrinuti. Da li treba i njima zabraniti da sjednu za volan. Samo je teško to izmjeriti :)
Treće, ti refleksi koji se spominju. Što su brži to je bolje. Onda bi trebalo zabraniti penzionerima i starijima da voze. Nisu ovde u pitanju refleksi za profesionalni sport ili video igrice.

dule

pre 5 godina

A jel moze neko da objasni zasto je spustena dozvoljena granica sa 0.3 na 0.2 promila

Neka mi neki od ovih strucnjaka objasni koja je razlika u bezbednosti saobracaja ako imas 0.3 u odnosu na 0.2

mica2

pre 5 godina

A gospodin Alvirovic ne spominje kakvi su putevi u Srbiji pogotovu magistralni gde se najvise i gine. Kaze slecu iznenada sa puteva. Pa naravno kada u krivini i sa 60km na sat naletis na rupu koja te katapultira. Ili nekvalitetni asvalt.

bizonsnsam

pre 5 godina

Često se svađa u društvu sa primitivnim ljudima. Najgore je kada dođu na dečiji rođendan, sune tri piva i rakiju u sebe pa vozi decu kući. Ako im kažeš nešto, ispadneš kreten.

neopterecen

pre 5 godina

Kako god, vezivanje pojasa uvek treba ostaviti kao lični izbor...o čemu ovaj priča da se posle ne daj bože nesreće iz budžeta izdvaja i troši na lečenje... pa čekaj prijatelju, ja radim 22 godine i uredno mi se skida za zdravstveno osiguranje...kad god mi nešto treba, zubar ili nešto slično, Ja moram ići privatno, jer od zdravstva nemam ništa. Zašto mi se onda ceo život skida zdravstveno, ako ovaj kuka u vezi toga i toliko pazi na moje zdravstveno stanje... zato i dalje stojim iza toga da vezivanje pojasa treba da budesamo i jedino lični izbor bez uslova za kažnjavanje ne korišćenjem istog.
(MarcoPolo, 05. novembar 2018 13:50)

Ne kontam. Jel ti vezivanje pojasom doživljavaš kao represiju? Jesi li veci car, ako se ne vežeš? U čemu je fazon??? Zaista mi nije jasno. Ja ako nisam vezan imam osecaj da cu ispasti iz automobila.

maxy

pre 5 godina

Kod naših sugrađana svest o bezbednosti u najširem smislu (na radu, u saobraćaju, zaštita od požara itd.) je i dalje nedovoljno razvijena i oni sami ne osećaju potrebu da bilo šta učine. Stičem utisak da je sve podređeno sreći, pa tako neki jesu imali, a drugi nisu imali sreću u određenoj situaciji.
Oni koji vode računa o pitanju bezbednosti su najčešće ismevani od strane okoline, jer, onda nisi dovoljno mačo, već si više mekan, kao neki maneken.
I ne, neće se ništa promeniti po tom pitanju u dogledno vreme, jer je proces tranzicije spor, a treba edukovati čitave generacije i promeniti im shvatanja i navike.

ferdinand

pre 5 godina

Zamislite našu svest kada i dalje raspravljamo o alkoholu i vožnji... i još nalazimo opravdanja za alkiholisanost u vožnji. 90% saobraćajki kod nas su alkohol i/ili prebrza vožnja i to svi znamo.

Swedenonline

pre 5 godina

Nažalost nije svačiji mozak isti i donja granica se postavlja prema najosetljivijim. Isto kao i ograničenje brzine na krivini koje važi za najlošiji auto u najlošijim uslovima puta. Nemožemo kriviti hiper osetljive na alkohol zašto su granice tako niske, dobili su mozak kakav su dobili.
Respekt za svakoga.

scorpio

pre 5 godina

kod nas ni te testove ne rade posteno... kad sat testirao brzu voznju(ne nasilnicku, brza ubrzanja, do 20 preko ogranicenja,postovanje pune linije) protiv voznje u ogranicenju i sa laganim ubrzanjima , ni jedan rezultat nije bio realan, a najjaca konstatacija da onaj ko vozi po pravilima je odmorniji i fokusiraniji na voznju... taj vozac na pumpi zaboravio da izvadi crevo iz rezervoara, dok ovaj drugi, brzi bio fokusiraniji i sve uradio kako treba... a to se videlo u pozadini, nisu dokumentovali... drugim recima, ne utice sve isto na svakoga, niti alkohol niti adrenalin, ne pricamo o preterivanju u svemu... to treba drasticnije kaznjavati... za 1 promil treba bas dosta popiti... dok za 0.5 par piva dovoljno...

Strokavi mozak

pre 5 godina

Neznam zbog cega niko ziv ne kaze sta je pravi problem.Mogu oni i da dupliraju kazne mogu i smrtnu kaznu da uvedu opet nece biti efekta dokle god se zakon sprovodi selektivno i ne vazi za sve.Garantujem i doticnog"strucnjaka"kad zaustavi patrola da izgovara onu cuvenu:"al znas bre ti ko sam ja".I ako slucajno popije kaznu onda nastupaju kumovi,prijatelji i ostali koji zavrsavaju posao.Plus svaki zakon koji se donese sluzi da se puni budzet a ne da sluzi kao preventivna mera da se pocinioc prekrsaja opameti.Tako da raznorazni Okanovici i ostali sta vas briga sta ja radim kad pijem sva sreca ima ko da me vadi.Po sistemu bahato vi a ja jos vise.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

onda Nemci Austrijanci i Britanci imaju neke nadljudske reflekse kada mogu da piju do 0.5 ?!
(drajver, 5. novembar 2018 15:30)
Naprotiv,vec kada piju ne voze!
Kazne su toliko velike i ostre da je potpuno besmislemo rizikovati ,a o,5 promila se veoma lako predje,a tolerancija ne postoji.Sa 0,6 promila si u gadnom i skupom problemu.

Imam jako puno prijatelja iz Britanije,a deo familije mi tamo i zivi i ne postoji nacin da ce bilo ko od njih sesti u auto ako je popio makar i jedno pivo,a ne casu vina ili nesto ostrije.
Ako su dosli kolima,ne piju!
Ako su dosli bez kola,cuvajte se.....

Nas zakon je odlican,ali se mora ostro primenivati.Posle odredjene kolicine,policija mora trajno da oduzima vozila,pa neka se neko usudi na taj rizik.Normalno,odizamanje dozvola mora biti praceno ogromnim kaznama,koje ce se naplacivati preko izvrsitelja ako treba,pa kad nekolicini prodaju stanove ,kako bi namirili kazne,efekat ce biti trenutan.

U svakoj prici postoje protivnici,pa i ovde,ali opravdanja nema.Ako te uhvate pijanog ili pripitog,moras biti kaznjen !

Da ne ispadnem licemer,moram priznati da se i meni u vozackoj karijeri desilo da sednem pripit za volan.Kako sam po prirodi oprezan,nisam doziveo neprijatnosti,niti ugrozio bilo koga,ali sam mogao,a na taj nacin bi upropastio svoj zivot i ko zna koliko drugih.
Vezivanje pojaseva je imperativ,posto oni spasavaju zivot!

Života

pre 5 godina

Do jednog piva na mojih 120kg sedam u auto i vozim normalno. Posle dva piva vozim oprezno i otvorim cetvoro ociju. Ako pijem vise od toga, ne pomisljam da sednem u auto.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Aca, 5. novembar 2018 13:19)

U stvari ukupan broj piva je nebitan. Važnije je koliko brzo se pije. Ja mogu da popijem 4 piva za 5 sati i da imam zanemarljiv procenat alkohola i da sam skroz trezan. A ako popijem i pola piva na brzinu na prazan stomak, već sam ošamućen i nisam sposoban da vozim jednako dobro kao kad ne pijem.

matorac

pre 5 godina

Alkohol je po masovnosti posledica koje izaziva ( nasilje u porodici, saobracajne nesrece, kinflikti I tuce) ubedljivo najopsnija droga. Me mozemo je zabraniti ali kontrola ( zabrana za maloletnike, nulta tolerancija za pijane vozace) neophodna . Objavite koliko smrtnih slucajeva godisnje u Srbiji je posledica
konziranja alkohola

dane

pre 5 godina

Rasprave su nepotrebne, potreban je zakon. Ako vozis pijan odgovaras za stetu svojom imovinom a lekarske troskove placas sam. Ako nisi vezan
lekarske troskove placas sam . Svi ce se vezati pa paliti auto a o promilima vise niko nece ni razmisljati.

neopterecen

pre 5 godina

Ja bolje voozim kad popijem. Imao Sam dva udesa I oba sam bio trezan. Kada popijem vozim polako I skoncetrisano I uvek pazim gde su milicijski punktovi
(Boban, 05. novembar 2018 14:56)

Znaci kad si trezan bahato voziš, nisi skoncentrisan i boli te uvo i za policiju?
Pazi ti njega. On se plasi policije, kad seda pijan za volan. Ne plasi se recimo nekog da udari, ne daj boze, ubije. Neee, najveca briga mu je policija. Jao, brate mili. Ko sto neko napise, komentari na ovu vest su najbolji pokazatelj stanja, mentalnog, intelektualnog i svakog drugog međ' Srbljem danas. Jezivo.

Sasa

pre 5 godina

Ako mi se desi da zaglavim u kafani, uplatim parking, vratim se kući taksijem, kada se naspavam vratim se po auto ili ode supruga po njega i to je recept za dug i miran život.

Andjelo

pre 5 godina

ma jes,u austriji 0.5 granica. manje je udesa nego kod nas. manite se gluposti,nemamo mi puteve kao prvo. a tatini sinovi i slični ce uvek voziti sa 1.5promila

Sheriff

pre 5 godina

Uvek je pametnije sesti za volan potpuno trezan nego manje ili više pod uticajem alkohola i oko toga ne bi trebalo da bude spora. Lično sam stava da alkohol treba izbegavati, nevezano samo za vožnju, već generalno, ali ipak treba reći da najveći procenat saobraćajnih nesreća i najveći broj poginulih i teško povređenih nisu posledica vožnje u alkoholisanom stanju, već prekoračenja brzine. Prekoračenje brzine je glavni ubica na drumovima i oko toga se ne treba zavaravati. Ništa ne vredi što je neko trezan seo za voloan ako po gradu vozi 80, 90 ili 100, a takvih je koliko hoćete. Redovno viđam vozače koji po uličicama ispred zgrada gde su vozila parkirana sa obe strane voze po 50 ili 60 na sat. Mene lično ti više brinu, jer ih je mnogo više nego ovih pijanih za volanom.

Phoenix

pre 5 godina

Na konto ovih sto mogu da popiju par piva a da i dalje ne osecaju nikakve posledice. Secam se jednom prilikom kada sam na nekoj proslavi fino popio i krenuo da igram, vrteci se u krug uz neku pesmu. I dalje se secam osecaja da se okrecem toliko brzo kao da igram kazacok. Kasnije sam slucajno pogledao snimak i video kako je taj kazacok u stvarnosti izgledao. To je bilo ravno brzini ranjenog puza. Hocu da kazem da se nasa percepcija menja kada popijemo. Deluje nam da su refleksi i dalje odlicni i da smo brzi ali u stvarnosti nije tako. Mene je te noci drug (koji je takodje popio) vratio kuci ali jedna druga ekipa je imala manje srece pa su zavrsili u jarku (devojka koja je vozila je takodje pila). Drugarica koja je sedela pozadi je glavom udarila u soferku. Srecom, svi su prosli sa manjim povredama. To je na konto vezivanja.
Jos jedna situacija iz proslosti. Drugarica i ja vozili jednog Irca. On seo pozadi i odmah primetio da nema pojasa. Drugarica (koja je kasnije doktorirala fiziku na jednom od top 10 svetskih univerziteta) mu kaze da ne mora da brine, nema policije. Na to ce on:"da ali ako se skucamo, ja cu da proletim kroz soferku". Stanje svesti i kucnog vaspitanja. Jednostavno, pogresno smo uceni o samog pocetka.
Sto se mene tice, kada vozim, ne pijem. Kraj diskusije. Necu da se dogodi nesto pa da citav zivot razmisljam da li sam mogao da reagujem brze da nisam popio to jedno pivo ili casu vina. Vi kako hocete.

ojha

pre 5 godina

Mi smo nebeski narod i opravdavamo voznju pod dejstvom alkohola. Tačno nam ne treba neprijatelj, dovoljno je da se svakodnevno sami ubijamo. Ja sam vozio pijan ili pripit i redovno placao kazne.. Ave dok me jedan policajac nije prosvijetlio.. Nije mi ni kaznu naplatio nego mi roditeljski objasnio sve poslijedice sudara sa bilo kakvim poslijedicama po ostale ucesnike.. Od tada cim popijem više od jednog malog piva idem pjeske kuci.

Mile idiot 83%

pre 5 godina

Neka mi stručnjak Alvirović mladi koji je tzv. stručnjak, navede koliko Velika Britanija u % ima udesa na broj stanovnika i vozila, a koliko Srbija. U VB je dozvoljeno 0.8 promila. Hvala na odgovoru.

Stojko

pre 5 godina

Apsolutno mi je mejasno trazenje opravdanja za alkohol pre voznje. Sta mislite da se recimo urokate kod kuma na slavi, potrpate u auto zenu i decu i napravite saobracajku u kojoj oni nastradaju? ili recimo da se neko drugi napije i zgazi vasu decu ispred skole. Da li bi i tad smatrali da je u redu popiti pa voziti?

neopterecen

pre 5 godina

Pa kako brate moj 1,5 promila od case vina uz veceru??? Uz veceru - jelo. Za 1,5 promila treba ti litra i po. A na toj kolicini uz veceru, ti si vec, izvini, uveliko alkos.

milos

pre 5 godina

ljudi nije šala ali čovek govori istinu, ako hoćeš da se napijes ostavi kuci auto uzmi bus ili taxi ako si pri parama. spasices sebi i drugima život. konacno bi trebali da se dozovemo pameti. Ako ti je pijan drug ili neko bližnji ne dozvolimu da udje pijan u kola .

posle frka

pre 5 godina

Kad god izlazim idem ili taksijem ili busom. Ako odlučim da idem autom obavezno ne pijem i to je to. Em vozim em treba neko drugove da spasava posle... Ljudi nije sala. Neko vas voli i čeka da dodjete kući!!!!

mozaks

pre 5 godina

covek je u pravu potpuno.na zalost kao sto.i sami rece,mi(ljudi koji popiju)se pravimo vazni hrabri,da se pokazemo da mozemo voziti pripiti.
Svi vi koji se tako ponasate(pa i taj D.Lazic)postavio.bih vam pitanje..sta bi.bilo da je neko pijan sedeci za volanom.auta usmrtio ili napravio.invalidom vaseg rodjenog,nekog vaseg prijatelja,rodjaka..
dali biste mu pruzili.ruku i rekli..u redu,desilo ti se,ubio si mi rodjaka autom,jbg,drugi put ces paziti..?

b1321

pre 5 godina

Decu lečimo SMS-ovima, a pijanu pevači se leče o našem trošku, a upitno je koliko je novca dao socijalnom tokom karijere!
i za kraj: Nemojte da pijete do vozite, udariće vas neko ko kuca SMS, pa ćete vi biti krivi!! ;)

gorki

pre 5 godina

Koliko je put kao tehnicki faktor uzrocnik saob.nezgoda? Ova statistika cak i ne postoji jer bi onda bili odgovorni putari i odgovorno lice u pravnom licu. A odgovorno lice u putarskim firmama su partijski drugovi. Kamioni sa repom teski 60 tona a zakon kaze 40t. Policija nesme ni da pridje secerani. Ni jedan taj kamion ne moze da prodje tehnicki (zbog nastavaka) ali njih policija ne dira.

Organ

pre 5 godina

Za vas koji nas poredite sa Engleskom i njihovih 0,8 i njihovim brojem nesreća:
Vozio sam u Engleskoj, ograničenje 50 - niko ne vozi preko. Ja sa 55-6-7 malo brži i sve ih obilazim.Suvozač me pita da li sam normalan i zašto se glupiram. Pametnom dosta.

Играч кола

pre 5 godina

Evo ja sad u subotu popio 4 mala piva, trajalo je to jedno 3 sata, sjeo u kola, zaustavili me, 0,06 promila. Imam 100 kila, dobro sam jeo prije izlaska, lagano sam to razvlacio. Ali ljudi ne znaju da piju, tuku jedno pice za drugim, malo jedu, i jos ako ih muci Napoleonov komleks i misle da sve znaju i mogu, e onda je problem. Sto jedan rece, ko vozi lagano trezan, tako vozi i kad je pijan. A ko divlja trezan, tek ce da divlja pijan. Al eto, ako ce to da spasi koji zivot, evo neka proglase 0.00 promila, pa kazna za svakoga ko popije gutljaj, ukljucujuci i mene.

prokleta avlija

pre 5 godina

Krenite od osnova.Kod nas je sve lako,ne moram da dam pokazivac pravca kome to sluzi,ne moram da postujem ogranicenje ako pise 100 mogu i 130,ne moram da stanem da na pesackom propustim pesaka,mozda samo ponekad,itd itd itd.Gospodo,vi koji regulisete saobracaj,od osnova krenite.Napravite kolaps tri jutra ispred Brankovog mosta ili bilo gde i zaustavite svakog ko ne koristi pokazivac pravca i kazna,pa makar svi zakasnili na posao,cetvrto jutro nece niko pokusati da skrene bez migavca ,verujte mi.Kupite I.P. kamere i stavite kod svake skole po dva komada na pesackom prelazu.Nije to toliko skupo i vrlo je jednostavno za montazu,manite se auto puta.Ovakvih ideja,od mene ili nekih drugih jos pametnijih ljudi ima bezbroj.Kad krenete od takozvanh sitnica i pokazete da ste ozbiljni,stvari ce se same doterati u red.Puno pozdrava svima.

kakogod, živeli britanski lekari!

pre 5 godina

@(toni, 5. novembar 2018 13:09)
znaju-ne znaju,ne znam za ostale ali Britanija ima vrlo zanimljivu istoriju po pitanju određivanja granice tolerantne za vožnju. Naime ona se postepeno dizala pa kad je jednog momenta bilo predloženo da bude čak preko jednog promila, javnost se već uzbunila i kad je pokrenuta istraga ustanovilo se da je iza svakog 'podizanja' granice stajalo udruženje britanskih lekara!

samo da kažem...

pre 5 godina

Kazne treba da budu tolike da niko ne treba ni da pomisli o tome da pije i vozi ili da ne veže pojas i vozi. Zar je dve do tri sekunde, koliko je potrebno da se veže pojas vredno rizikovanja života. Za piće nije teško. I ja volim da popijem ponekad uz ručak, ali nikad ne pijem ako za par sati treba da vozim. Kupio sam dreger (ima da se kupi za 1000 din) i posle nekoliko proba shvatio koliko može da se popije, i koliko treba popiti da nema uticaja na psihu, i koliko treba da prođe od poslednje čaše. Taman do 0,2 čovek ništa ne oseća, od 0,5 već se muti u glavi, trljam oči. Od 0,7 ne bih pomislio da sednem na bicikl, a ne u auto. Za svaki sat padne za jedan promil. Malo pivo može da se popije, veliko samo ako prođe sat - dva pre vožnje.

nfs

pre 5 godina

Nije mi jasno zasto poredite zakone zapadnih zemalja? Što je toliko veliki problem sto je granica spuštena na 0.3? Opet je dozvoljeno malo popiti. Ako znaš da ćeš da popiješ više od toga, nemoj voziti. Postoji gsp, taxi, neka neko drugi vozi ko nema nameru da pije. Ako ipak odeš sa kolima, a popiješ, pozovi onu službu što razvozi pijane vozače. Lepo te dovezu kući, parkiraju auto, vrate ključeve i svi su na sigurnom. A i nisu skupi, kao taxi otprilike.
Što se tiče pojasa, opet ne razumem logiku onih koji odbijaju da ga vezu! Učestvovala sam u udesu. Lik mi je uleteo u gepek sa nekih 50km/h. Nije gledao (sam je priznao da je gledao šta se dešava pored puta!) , nije držao odstojanje, a svi smo morali da ukocimo. Da nisam bila vezana sigurno bih razbila glavu, polomila nos, rebra, a ko zna kako bi vrat prošao pošto sam i vezana prošla sa istegnucem. Srećom, to je bilo sve uz dve modrice od pojasa. A to je bilo pri 50km/h. Pa vi i dalje nemojte sa se vezete. Ne znam sta dokazujete time što necete da se vezete osim da ste totalno sebični? Ako je vas briga da li ćete umreti prilikom udesa, znajte da onom drugom mnogo znači da niko nije stradao u udesu u kojem je učestvovao. Pojas spasava živote!! Prema tome, bahati i bezobrazni, vežite se zbog onih kojima je možda stalo do vas, kad vas već nije briga za ostale učesnike u saobraćaju!

Tesco

pre 5 godina

Sve je ok i u pravu je covek sto se vecine stvari tice, samo je ovaj poslednji komentar sa lecenjem dece i onvaliditetom onako 'vucicevski' pogresan - dakle nije netacan ali je jako cinicno tako pricati i ovakve primere iznositi kao tvrdnje. Takodje alkoholisanje se ne vuce iz porodice nego iz okruzenja ili se vec tako kaze da bi zvuvalo korektno

Drakče

pre 5 godina

Ne znam da li stvarno svima toliko smeta pojas ili je to čisto teranje inata?
A što se alkohola tiče, niko ne kaže da će svaki pripit vozač napraviti udes, ali manje alkohola = manji rizik i tu nema dileme koliko god se pozivali na lično iskustvo.

salepeta

pre 5 godina

Alkohol na svakog deluje različito mada umor,pospanost je gora situacija od alkohola.Takođe, hrana za volanom,cigarete,mobilni su stvari koje ometaju vožnju.Lično nisam primer, sve sam navedeno radio i hvala bogu što nisam napravio drugom štetu.Zbog toga sada nikad, kad vozim a vozim
svakodnevno od 50-200 km ne pomišljam gore navedeno.

MisterNo

pre 5 godina

@Аве сербија
Pa gde ste Vi to procitali da je pilotima u USA dozvoljeno 0.4 promila?

"These employees are removed from performing these functions if their breath alcohol concentration registers 0.04 or greater "

"They are also temporarily removed from the performance of these functions if their breath alcohol concentration registers between 0.02 - 0.039 on a required alcohol test."

Ali Internet sve trpi....

zoro

pre 5 godina

Sve sami strucnjaci! Radim kao policijski sluzbenik i svakodnevno se suocavam sa scenama gde su ucesnici u saobracaju mtrvi pijani preko 1,2%. Na nesrecu dete od 18 godina koje licno pozajem sam izvlacio iz auta u kome je izgubio zivot , a bio je savrsen kanditat za savrsenog vozaca ali je na zalost tog kobnog dana popio neku vise. Nema nama pomoci dok se porodica ne umesa u vaspitanje jer od nje sve potice. Nema alkohola,brzine , ne vezivanja, bahatosti zivot je jedan

Moca

pre 5 godina

Iskustvo bliske osobe: zaustavi je policija, alkotest pokaže 1.8 promila. Policija je privela na trežnjenje u stanicu, ujutru pravac kući. Zaprećena kazna je novčana + privremena zabrana voženja + kazneni poeni. Epilog - nikom ništa. Jedan telefonski poziv je obezbedio da prijava sa vrha gomile uvek ide na dno dok ne zastari, što se i dogodilo.

Guta

pre 5 godina

"Па, шта би ваш врли саговорник, затим онај Окановић и МУП рекли на чињеницу знао да је пилотима америчких компанија у USA дозвољено 0,4 промила? Дупло више него што је дозвољно нашем возачу коњске запреге.
Шта би рекли да знају да је у Аустралији за коју се сматра да има најбезбеднији авио саобраћај дозвољено 0,2 промила?!
Аве сербија"

Nije tačno, ali ni približno. Omašio si za deset (10) puta!
U USA je za pilolte dozvoljeno 0.04 promila (ne 0.4 promila!) i bar 8 (uglavnom 12) sati od poslednjeg konzumiranja do letenja.
U Australiji je limit još niži, 0.02 promila (ne 0.2 promila!)

zeleni_zub

pre 5 godina

1)Sa stanovišta zakona motorno vozilo se smatra opasnom stvari (isto kao kakvo oružje) i svako ko upravlja istim trebalo bi da toga bude svestan.
2) Alkohol i druga stimulativna sredstva kod čoveka izazivaju stanje privremene neuračunljivosti ili bitno smanjenje neuračunljivosti.

Pa sad ako niste baš toliki sujetni baja priznajete bar sebi da su vam motoričke sposobnosti slabije kada ste pod dejstvom nekog od tih stimulansa i shvatite barem da u rukama ne držite đevrek od volana već ORUŽJE.
Ili mislite da je slučajno u sistemu krivičnih sankcija kod nas, (u grupu najtežih sankcija a to su kazne) kao kazna predviđeno oduzimanje vozačke dozvole. Znači ne ni kao uslovna osuda ili sudska opomena koje su mere upozorenja već kao kazna. Razmislite bar o tome.

nikad nikome izvini

pre 5 godina

@Laki
...moze nije problem...ali onda treba skuplje da placaju i pesaci...biciklisti...sportisti...moleri...varioci...vojnici...vatrogasci...u stvari svi...svi imaju isti rizik od povrede ako si na to aludirao...NISI BAS PAMETAN KOMENTAR NAPISAO

Veliki brat

pre 5 godina

Može da se uvede i NULA promila kao za profesionalne vozače, ali neće imati nikakvog efekta dok se ne uvde NULTA tolerancija (a to nije isto - nulta znači da zaustavite svakoga i da svakoga kaznite tako da mu više na pamet ne padne da vozi pod dejstvom alkohola).

U nekim zemljama, kao UK, granica je poprilično visoka, čak i do 0.8 promila, ali koga uhvate da ima preko te granice, ne bih mu bio u koži. I ako ga ponovo uhvate, rebnu ga još više.


Dakle, ništa ne vredi kad policija spava pored puta ili čuči iza žbuna i hvata one koji nemaju novca, a onima koji imaju novca prijava čuči u fioci kod sudije dok ne zastari ili jednostavno plate i nastave da voze bahato.

Tako imamo da je Darko Lazić vozio 5 godina bez dozvole. Kakva je to država u kojoj neko može 5 godina da vozi bez dozvole i da ga nijednom ne uhvati saobraćajna policija?
Ko zna koliko je puta preticao na punoj, prošao na crveno svetlo, nije propustio pešake, i kako to da ga nikad nisu (zvanično) uhvatili? Ili jesu, ali tužilaštvo i sudstvo ne rade svoj posao, o čemu treba izneti činjenice u javnosti.

Evo, ja sam mortus umoran ušao u neku jednosmernu ulicu, pojma ne znam kako, nigde žive duše ujutru, ni auta ni pešaka, i pravo na saobraćajce, i ja bih odmah taj dan da platim kaznu i da ne mislim na to, ali ću ko zna koliko meseci čekati da mi stigne obaveštenje da se pojavim pred sudijom.
A šta je razlog da se toliko dugo čeka na sudiju i na izvršenje kazne?

KoVerujeKoNe

pre 5 godina

Evo moj snimak od danas, politicari preticu preko pune linije...i posle nam iz drzave drze lekcije (naravno pijan ne treba voziti, to niko ne dovodi u pitanje): https://youtu.be/ALpcFGXZkg4

navijac

pre 5 godina

@onda Nemci Austrijanci i Britanci imaju neke nadljudske reflekse kada mogu da piju do 0.5 ?!
(drajver, 05. novembar 2018 15:30)

A zamisli tek Italijani, kod njih je do 0,8 dozvoljeno!

dejanR

pre 5 godina

Zvanični podaci: Na vutri je sporija reakcija, a na alkoholu manja spretnost. Obrnuto ne vaŸi! U kombinaciji je vrlo, vrlo opasno!

amaks

pre 5 godina

I pušači i gojazni treba više da plaćaju zdravstveno osiguranje od normalnih
(Laki, 5. novembar 2018 14:45)
znas li kolke su akcize na cigare?

Reziel

pre 5 godina

Fantastično mi je što stvarno postoje ljudi, odrasli ljudi, koji misle da bolje voze pijani nego trezni. Šta više, spremni su oko toga da se svađaju i raspravljaju. Iskreno, osim šamara ne znam koji bi drugi argument sa njima upotrebio uživo.
Odmah posle njih je kategorija "što cimaju pošten svet posle tri piva, a putevi puni rupa i ne diraju vozače džipova". Borba sa korumpiranom i neefikasnom policijom je jedna stvar, a to da li voziš pijan i za to treba da budeš kažnjen druga - i što je najbolje možeš potpuno sam da utičeš na nju.
Ipak, Mladen je potpuno u pravu. Alkoholizam se u Srbiji odobrava na društvenom nivou. Biti mrtav pijan je skroz u redu, a u tom stanju i napraviti neku "grešku". Jedino što se za volanom te greške skupo plaćaju.

Lars

pre 5 godina

Kad pijem vozim auto, naduvan mogu i motorom. U slucaju da i pijem i duvam, zovem taxi ali ako se popravim nekom brzinom opet sedam u kola ili na motor. Poenta je sacuvati nesto malo belog, cisto da dovezem kola do kuce a da ne ubijem nekoga usput.. i tako, drugari evo ja vozim skoro 30 godina i nikoga nisam ubio. Srecom, nasa policija ne testira vozace na narkotike.. verujte mi, nocu je vise drogiranih nego pijanih.

Hehe

pre 5 godina

@(Lars, 6. novembar 2018 14:41)

Istina ima puno drogiranih za volanom. "Nasa" policija testira na narkotike u pet gradova u Srbiji. Uglavnom se svodi na nocnu vikend akciju i to je to. Naravno, rezultati katastrofa, zato su i proredili te akcije.

uhvacen sa 0,8

pre 5 godina

Postovane kolege vozaci,

bez da me iko od Vas shvati pogresno, cisto zelim da prenesem jedno jako lose iskustvo: moje.

Radi se inostranstvu, uhvacen sa 0,8.Kaznjen jako brzo, uveden u kaznenu evidenciju za narednih 5 god.Sve u svemu citava procedura saslusanja, odlazaka kod lekara raznih specijalnosti..jako neugodna! Ukupna kazna sa svim taksama 1200€?! I sada najbitnoje:

pogledajte ovaj link za proracunavanje konc. alkohola:
www.gutekueche.at/promillerechner.
Da na nemackom su ali je lako koristiti ga i bez znanja nemackog jezika.

Pozdrav i KAD VOZIM NE PIJEM!

IQ130

pre 5 godina

Само глуп човек седа пијан за волан, а увек је било и увек ће бити много више глупих људи неголи паметних. Међутим осим алкохола управо та интелигенција игра велику улогу у вожњи и недостатак исте је узрок 90% несрећа! Колико сам само пута спасао живот и мени и том идиоту на супротној страни тако што сам га само посматрао како вози и правовремено реаговао, за вожњу треба увести да буде минимални коефицијент интелигенције 100 и неће бити толико несрећа. Да се не лажемо глуп човек је и онај што мисли да може возити 15 сати без одмора.

Zoran

pre 5 godina

Čitam i ne mogu da verujem. Kao da ja vozim drugom državom i drugim gradovima jer ispada po nekim onda samo tatini i mamini sinovi divljaju ali divljaka ima puno više. Migavce niko ne uključuje, na autoputu ako je zastoj svi voze zaustavnom trakom, maglenke pale non-stop, staju kad god im odgovara bez ikakvog znaka, bar ispruži ruku, dok stojim na semaforu 80% vozača radi sve drugo samo ne vozi... Svako bi da uvodi "svoja pravila" zaboravlju da se tako nikada ne bi moglo ni voziti da nema pravila saobraćaja. A tek ovi što se bacaju stručnim podacima :"CASA imposes a 0.02 per cent maximum blood alcohol limit for pilots and zero tolerance for cannabis, cocaine, opioid and amphetamines. ... As a result of the crash, the Australian Transport Safety Bureau recommended random drug and alcohol testing of pilots."