Vozači uglavnom u zabludi – samovozeći automobili još ne postoje VIDEO

Preko 70 odsto ispitanih vozača misli da je već moguće kupiti automobile sa autopilotom, iako su u stvarnosti dostupni samo napredni elektronski sistemi asistencije u vožnji, objavila je nezavisna organizacija za ispitivanje bezbednosti novih vozila na evropskom tržištu, EuroNCAP.

Pošaljite komentar
 1. @Mediocritical
  Svesni pojedincu, :) da ste se trudili da zaradite pare tako što ćete nekim proizvodom ili uslugom zadovoljiti nekog drugog čoveka toliko koliko ste se trudili (verovatno zato što vam je to hobi, pa vas zabavlja, a opet niste u njemu dovoljno dobri i ozbiljni da krenete da zarađujete) da se informišete o auta bez vozača, bili biste imućan čovek i mogli biste da birate šta biste vozili. Ali vi, očigledno, kao i većina nabeđenih levičarskih pseudointelektualaca mislite da sistem ne valja zato što ljude ocenjuje po realnoj sposobnosti i pameti u zadovoljavamju tuđih realnih pptrebap, a ta ocena se apsolutno ne poklapa sa potpuno neopravdano visokim mišljenjem koje svi imate o sebi zato što ste uspeli da iščitate neke burgije tipa Hajdegera ili Deride, pa ste zasluženo frustrirana sirotinja sa izlišnim i besmislemim obrazovanjem :) Čak bi vam i to obrazovanje moglo pomoći za sve i svašta, meni je svakako pomoglo da budem uspešniji, ali vaš kolektivni problem je što ste previše uobraženi i da pokušate, i i dalje ćete kriviti "nepravedni" sistem, i što bude istinski pravedniji, dakle tržišniji, i slobodniji, više ćete ga mrzeti, jer je vaš bauk kvantifikacija učinka koja brzo demaskira svaku prodaju magle koja je vaš jedini realni skill :))
   (EU Citizen, 24. oktobar 2018 15:46)

  # Link komentara

 2. @,,,
  Jes' vala, mudro rečeš.
   (Mediocritical, 22. oktobar 2018 22:32)

  # Link komentara

 3. Ovo su sistemi koji pomažu u onim situacijama u kojima kao čovek napravite grešku (a svi grešimo). Ja imam u autu ovo automatsko kočenje u slučaju nužde i jednom sam se izvukao zahvaljujući istome. Naravno da se neću zaleteti i namerno testirati sistem, ali eto, jednom sam vozio svojom trakom najnormalnije, delovalo je da je saobraćaj protočan, skrenuo pogled na stranu jer je u parku bilo neko dešavanje i odjednom auto naglo koči, pali 4 migavca i naravno pišti. Kolona je naglo stala. Eto...sekund nepažnje i udario bih čoveka ispred sebe. Moja greška, ali sistem pomogao da je ne platim skupo. I naravno da uvek kada primetim nešto nepredvidjeno reagujem kao da sistema nema, jer to je u prirodi svakog vozača i to su instikti.
  (UK, 22. oktobar 2018 18:27)

  # Link komentara

 4. Napraviti softver bez grešaka je jednostavo nemoguće. Mislite o tome.
   (Dante, 22. oktobar 2018 18:00)

  # Link komentara

 5. Tesko da iko normalan moze 100%da prepusti zivot elektronskim komponentama podloznim kvarivima... kao asistencija savrsena opcija, kao potpuno autonomno vozilo glupost
  (masinista, 22. oktobar 2018 17:03)

  # Link komentara

 6. Onda preispitajte društvo koje je dekadencijom dovde sazrelo, da pojedinci koji ovo ne shvataju imaju novaca da priušte ovu tehnologiju, a oni kiji su nje svesni, nemaju ni za biciklo.
  (Mediocritical, 22. oktobar 2018 13:11)

  Ne kaže se ,,novaca", već ,,novca". Kao ni ,,biciklo", već bicikl
   (,,, 22. oktobar 2018 16:55)

  # Link komentara

 7. @Gross - ne slažem se sa tobom. Probao sam ovaj sistem pre kupovine novog automobila, naručio automobil sa istim i PREZADOVOLJAN SAM. Već mi se sistem isplatio - jednom je "gospodin sa telefonom u ruci" da ga ne nazovem drugačije, na Gazeli, krenuo na mene sa bočne strane, na uključenju. Odmah je krenuo da uđe u drugu traku u kojoj sam se ja nalazio i pre nego što sam stigao da bilo šta uradim moj automobil se sam pomerio u levu stranu, dovoljno da izbegne "gospodina" koji ništa nije ni primetio, jer je bio u sred razgovora. Neću ni da spominjem koliko ovaj sistem olakšava vožnju u kreni-stani režimu, ili na praznom auto-putu kada je monotonija najveći neprijatelj. Ali naravno, slažem se da su pažnja vozača i njegovi refleksi najvažniji, što je i poenta testa i članka. Ovo sve su POMOĆNI SISTEMI i tako bi ih trebalo posmatrati. Međutim, kada jednom kreneš da voziš sa ovim sistemima, uz kameru od 360 stepeni, shvatiš koliko tehnologija može da ti olakša neke svakodnevne situacije i vožnju učini bezbednijom. Tehnologija je dobra za one koji umeju i žele da je koriste na pravi način - u Bgd svaki dan možeš da vidiš ljude kojima bi trebalo zabraniti da voze i da koriste bilo šta drugo sem nogu za khodanje i dovikivanja sa brda na brdo, jer u automobilima koje imaju NE UMEJU da podese Bluetooth i iste drže u ruci, i to vodoravno, tako da im je mikrofon ispred usta, da ih valjda bolje čuju, u automobilima od 50 i više hiljada evra...
  (TNT, 22. oktobar 2018 15:19)

  # Link komentara

 8. Opasna i nepotrebna stvar. Vozac ima instikte kako da reaguje kada vozi. Plašim se da ce ovi sistemi samo “uspavati” reflekse vozača, a sami ne mogu da rese većinu situacija. U prevodu podvacenje pod šleper u najavi. Ne bacajte pare na sisteme vec gledajte gde vozite i budite oprezni.
  (Gross, 22. oktobar 2018 13:50)

  # Link komentara

 9. Iznenadjen sam. A kako stoje leteci automobili? Postoje ili Vucic Masta? Mada mislim da je svesno odvalio tu glupsot da prikrije da je rekao da je Ikarbus prodat i da ce praviti elektro autobuse. Sto se vec sada sa sigurnoscu moze reci da je bila laz.
  (Jovan kasapin, 22. oktobar 2018 13:24)

  # Link komentara

 10. Onda preispitajte društvo koje je dekadencijom dovde sazrelo, da pojedinci koji ovo ne shvataju imaju novaca da priušte ovu tehnologiju, a oni kiji su nje svesni, nemaju ni za biciklo.
   (Mediocritical, 22. oktobar 2018 13:11)

  # Link komentara