Petak, 12.10.2018.

10:02

Srpska premijera nove Honde CR-V FOTO

Izvor: B92

Srpska premijera nove Honde CR-V FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Ostao ovde

pre 5 godina

Ubrzanje i elastičnost motora. To me odbija. Volim taj njihov dizajn koji prkosi VW jednostavnosti, taj osećaj neuništivosti u entererijeru, ali sa 173KS do stotke im treba 9.5 sec, a kod jače varijante sa CVT menjačem 8.7 od 0-100. Slične su performanse kod najjače CX5 Mazde,Nissana X trail i Rav4. I to su sve najjači motori koji se nude u EU. Tiguan i Kodiaq su tu ipak bolji.
(Reziel, 12. oktobar 2018 18:12)
A ti bi sa SUVom na trke od semafora do semafora ili sta...?!
8.7 pa cak i 9.5 je sasvim ok ubrzanje do 100km.Ako hoces da se trkas uzmi neku gt,rs varijantu c segmenta pa se pali po gradu.Zasto te uopste zanima SUV ako bi da letis ispod 8.7sek.do 100m.Cemu to?Bolje i da ne pitam sta vozis.Vecina ovde o novim automobilima zna iz casopisa a vozi raspale krntije koje mora da sprema za tehnicki.

Ostao ovde

pre 5 godina

Meni potpuno prihvatljiv sto se tice dizajna enterijera,exterijera,motora ali neprihvatljiv zbog cene.Sto je mnogo,mnogo je.Do 25000 vrica plafon za nov auto sto se tice moje zelje da izdvojim za auto iako imam mogucnosti.I ovako ostavljam auto u vrednosti jedne garsonjere na ulici ali bar vozim auto koji za sada nije zanimljiv lopovima , a samo takve biram.

Obor Knez

pre 5 godina

@Kimi Vidim da si i bukvalista pored toga sto slabo stojis sa citanjem do kraja. Osvescen i pamentan naravno nisam, ovo su komentari na sajtu dnevnih novina slabo dolaze ovde pametni, a osvesceni uglavnom vise citaju nego sto pisu pa i od toga slaba vajda. Samo volim da obzerviram raju dok glodjem sendvic, na zalost slabo posmatram iz aviona ovih dana zbog cena goriva, vise sa druma pa me srpske navike cadjavljenja i garavljenja osobito pogadjaju u alveole.

cune

pre 5 godina

@Sava
Savo brate kakve veze ima sto su u Americi cesti ?Evropa i Amerika osim sto su na istoj planeti vise nista zejednicko nemaju,gomila modela ni ne postoji van Američkog kontinenta.Tako da ono sto se tamo prodaje nemora bas nista da znaci ostatku sveta,a pogotovo Evropi.

kimi

pre 5 godina

@obor knez
Odakle tebi jado ideja da ja vozim golf 2 ili da uopste vozim bilo sta ? Ja samo za razliku od tebe tako osvešćenog ne lupetam i pravim se pametan a iz aviona se vidi da nisi !

5brzina4jastuka3cilindra2gramapameti ...

pre 5 godina

Ako se ne varam, PDV je u Sloveniji veći nego u Srbiji. To verovatno (ne) objašnjava zašto:
- Civic 1,5 Sport kod nas košta 24.990, a u SLO 21.490,
- Civic 1,0 Elegance kod nas 22.490, a u SLO 20.290,a
- Civic 1,6 dizel Elegance kod nas 25.990, a u SLO 23.290,
tako da je ( verovatno samo DELTI ) i potpuno "logično" i da isti/novi CRV kod nas startuje sa oko 1.600 eura večom cenom nego u SLO??
Nekada pomislim da DELTA u dugom periodu zapravo samo testira do koje je mere u Srbiji moguće potceniti zdrav razum kupaca ...

DOSS

pre 5 godina

@bozza

CR-V se sklapa u Engleskoj, nisam baš siguran da je tu carina kao za Mazdu.

Da je solidan auto to stoji, samo što su popravke poprilično skupe a često za delove treba čekati 10 i više dana ...

Sava

pre 5 godina

@cune Mislim da je prodavac pomenuo Ohio, ali bilo pre 3 godine ne secam se vise. Ovde su generalno vrlo cest automobil, ne verujem da bi bile da su nesto losi trapovi posto ni dobar deo americkih puteva nije u najboljem stanju. Za razlike od tih sto se sklapaju u UK ne znam tacno, vidim da ove ovdasnje imaju vise konja i da su na primer ogledala drugog oblika, cudilo bi me da se trap razlikuje. Inace ovde gde ja zivim je polu ruralno pa se to smatra za manji ekonomican auto, a dizel naravno niko ni ne vozi ovde u kolima.

bozza

pre 5 godina

Honde koje se kod nas prodaju se pravu u Svindonu Engleska o kojim carinska vi pričate ?
(cune, 13. oktobar 2018 12:43)

Nije pitanje gde se vozilo sastavlja vec i poreklo 51% delova koji se u njega ugradjuju. Civic i CRV se sastavljaju u Svindonu, ali nemaju EU poreklo jer je vecina delova iz Japana. Novi CRV se i proizvodi u Japanu. HRV se sastavlja u Meksiku, Civic Sedan se proizvodi u Turskoj

Transformer

pre 5 godina

Kao i sa Mazdom, kod Honde se plaća skuplje nešto što nema veze sa vrijednošću samog automobila, a to je carina. Time CRv biva skuplji od konkurencije u vidu KIA, Hyndai, Nisan, Peugeot i sl., a zalazi u sferu cijena Tiguana koji je, po meni, van konkurencije u odnosu na CRv, pogotovu sto se tiče motora i mjenjača. To se odločno vidi po evropskim putevima, gdje je CRv egzotika. Priče o besmrtnosti Honde su nebitne prosječnom kupcu novog automobila, jer ne planira da auto vozi 15 god., i svako nijesu vrijedne 4-5.000 veće cijene u odnosu na konkurente koji su po komforu, udobnosti, bezbjednosti, performansama, potrošnji i sl. u rangu ove Honde. Ja kada bih kupovao SUV, moj izbor bi bio 3008 (i pored toga što mislim da je CX-5 možda najljepši i ukupno medju boljima, ali carina i druge marže koje su posledica mjesta proizvodnje, čine kupovinu CX-5 mazohističkom - kao i CRv-a)

Obor Knez

pre 5 godina

@Kimi ne pripisujem ja samo dizel Srbima vec svijetlu tradiciju skidanja DPFa i katalizatora, ali opusteno opste je poznato da pravi Srbi takodje ne citaju nikada cele tekstove. Samo ti vozi svoga Golfa na loz ulje i deli deci rak, a posle krivi NATO i osiromaseni uranijum i ne brini ni o cemu.

oster

pre 5 godina

Juče ga testirao u NS,bila zvanicna promocija , model 1.5 cc ,193 ks , ergonomija , udobnost, preciznost .Rupe ne postoje na putu za novi CRV .
Gomila opreme i novina koji su ispred vecine novih klasa , uobicajena prica za H.

Mladen

pre 5 godina

Ovo prosto boli gledati...stvarno mi nije jasno kako je Honda ovako zastranila sa dizajnom. Kao da se takmiče sa Tojotom ko će ružniji automobil da izbaci. Kad se samo setim Civica i Accorda circa 2006 kakve su to divne mašine bile.

bozza

pre 5 godina

@bozza 

Servis je skup i dobar, generalno su im automobili sa jačom cenom (mislim na Deltu). Da uvoznik nije toliko alav (o prodavcima u salonima možemo naširoko) možda bi i bio dobar izbor...
(DOSS, 12. oktobar 2018 22:01)

glavni razlog "jacih" cena od "ocekivanih" u Srbiji je carina. Ona iznosi 12.5% kod svih modela koji su proizvedeni van EU. Problem nastaje kada te zemlje u kojima se automobili proizvode, imaju potpisan trgovinski sporazum sa EU, ali sa Srbijom ne. Tako automobili proizvedeni u Turskoj, Meksiku ili uskoro u UK, u EU nemaju carinu ali u SRB imaju. Izuzetak su modeli proizvedeni u Japanu, koji nema potpisan sporazum sa EU, pa je njihova cena u SRB i EU ujednacenija

DOSS

pre 5 godina

@bozza

Servis je skup i dobar, generalno su im automobili sa jačom cenom (mislim na Deltu). Da uvoznik nije toliko alav (o prodavcima u salonima možemo naširoko) možda bi i bio dobar izbor...

Lepi

pre 5 godina

Pre ce biti da je to neki krsh koji se uvozi u Srbiju. Imao sam model iz 2010, a sada vozim jedan iz 2015 oba u EX-L opremi (to je valjda elegance na evropskom trzistu) oba 2.4vtec , nije najsofisticiraniji auto koji sam ikada imao, ali nije bas ni da klopara motor ili da je trap slab. Meni se oba pokazali kao fenomenalno pouzdani i vrlo prakticni automobili za sada.
(Sava, 12. oktobar 2018 16:41)

Prvi vlasnik, 60.000 na satu. Kažem nije za naše puteve, druga honda na rupu opa 1500 evra popravka nov amortizer i pola trapa u ovlašćenom servisu. Po meni prosečna rupa na našim putevima. Nov auto isto.

Vlasnik CRV-a

pre 5 godina

@Molder
Reći da je unutrašnjost tragikomična je glupost, da se voziš u tom automobilu video bi kako je neuporedivo kvalitetniji od auta kog sad voziš (pretpostavljam da je stariji model-ako voziš novi nemački auto onda povlačim reč). Ja imam ovakav model ali ne u Srbiji i prezadovoljan sam dizajnom unutrašnjosti. Spolja je stari CRV bio lepši.

Molder

pre 5 godina

@vlasnik crv-a
Upravo je gledam vec nekoliko dana,komsija kardiolog u penziji je kupio novu,onakav dizajn i siromastvo opcija i prakticnosti je tragican,deluje da se nisu pomerili iz 90-ih...I da,moj nemacki auto iz 2006 je izmislio ergonomiju i vozne osobine za ovu nakaradnu klasu automobila...

NIKOLA

pre 5 godina

Kakve su ovo cifre,za taj novac veći i komforniji X-trail sa proverenim 2.0 dizel 177 konja a ovde turbo benzinac koji koji ima zvanično priznat u startu kvar potrošnje ulja odnosno njegovog mešanja.Niti je CRV za X-trail premium niti su agregati za poređenje niti potrošnja a ni medjubrzanja zbog dizelovih 380Nm,još kad dodamo prodajno servisnu mrežu i držanje cene,jedno 3-5 somića dole je neka naša realnost za ovaj relativno nov model.

Ilija

pre 5 godina

@Ostoja
SUBARU Forester ili Outback pre CRVa.

U pravu si.Prepuni su napolju oglasi njihovih dizela,povoljni,imaju i neku oznaku "Motorschaden",kao ovaj:
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=266756854&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&fuels=DIESEL&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=23500&maxFirstRegistrationDate=2012&minFirstRegistrationDate=2008&pageNumber=1&scopeId=C&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&sortOption.sortOrder=ASCENDING&searchId=b89b942b-8237-7ba2-fafc-f43edb8482c6

službena uhlebljena mafija

pre 5 godina

To beše ona Honda što meša ulje i gorivo...
(Nemanje, 12. oktobar 2018 18:13)
@Nemanje
Da baš ta, vozio si je ti i ostali u prethodnom životu pa sada prenosite nama smrtnicima da se ne prevarimo. Inače za nas obične taj motor je Honda tek izbacila, da nije Vas ne bi znali da će se to dešavati. Odustajem od kupovine.

Reziel

pre 5 godina

Ubrzanje i elastičnost motora. To me odbija. Volim taj njihov dizajn koji prkosi VW jednostavnosti, taj osećaj neuništivosti u entererijeru, ali sa 173KS do stotke im treba 9.5 sec, a kod jače varijante sa CVT menjačem 8.7 od 0-100. Slične su performanse kod najjače CX5 Mazde,Nissana X trail i Rav4. I to su sve najjači motori koji se nude u EU. Tiguan i Kodiaq su tu ipak bolji.

Molder

pre 5 godina

@hondista
Uopste ne vidim da je Crv najbolja kupovina u ovoj klasi,daleko od toga...Preskupa,preskupo odrzavanje,smesni motori,unutrasnjost je tragikomocna ...A to da su oni izmislili klasu,to je tek budalastina..A i ova klasa je vise modni trend,nego sto uopste ima svoju racionalnu svrhu...

Dikh tu kava

pre 5 godina

(Hondista, 12. oktobar 2018 14:02)

Na cene sam, zapravo, i pucao. Glede servisa, uglavnom sam slušao pozitivna iskustva, ili barem ne nužno negativna. Kao što ni moja za Dipem nisu bila nimalo negativna, čak naprotiv, i mogao bih da ih preporučim uvek.
Ja planiram da vozim ovo što vozim još par godina, pa da se zaletim u novi, tada nadam se već restilizovani RAV4 (uvek uzimam restilizovane modele), nekako sam "pao" na taj Toyotin aftercare, a u šta sam imao prilike i sam relativno neposredno da se uverim kod našeg uvoznika. Za razliku od sličnih škola mišljenja, ja bih uvek promenio "brend", čisto "sporta" radi, a da nije tako, verovatno bih optirao za CX-5 2.5 benzin A/T. A ovaj CR-V ću, ako ništa, ono svakako bar testirati..

Sava

pre 5 godina

Vozio prethodni model, to je toliko klimav auto sa kojekakvim šumovima i klamparanjima ispod haube... Nije to za naše puteve.
(Lepi, 12. oktobar 2018 11:36)

Pre ce biti da je to neki krsh koji se uvozi u Srbiju. Imao sam model iz 2010, a sada vozim jedan iz 2015 oba u EX-L opremi (to je valjda elegance na evropskom trzistu) oba 2.4vtec , nije najsofisticiraniji auto koji sam ikada imao, ali nije bas ni da klopara motor ili da je trap slab. Meni se oba pokazali kao fenomenalno pouzdani i vrlo prakticni automobili za sada.

5brzina4jastuka3cilindra2gramapameti ...

pre 5 godina

Novi CRV mi je prelep.
Motorizacija mi se zaista mnogo dopada (a siguran sam da će brzo da se reši i taj eventualni problem prijavljen u USA, kao i oko opoziva i onoga što je pisalo neki dan (mešanje goriva i ulja)).
Kada sam kao potencijalni kupac "proučavao" civic karavan prethodne generacije (još uvek dostupan u DE), cena ukupnog održavanja je imala "kvaku" sa servisnim intervalom,jer je bio samo 10 kkm. Ali,ko kupi nova kola,sa namerom da ih vozi dugi niz godina,njemu će biti i drago da mu se kola što bolje održavaju (makar to vodilo i većem trošku).
Što se tiče cene honde, da, honda je kod nas uglavnom skuplja nego li u okruženju (ali će se "neko" braniti time da je skuplja, recimo,u HR).
Ako ništa drugo, Honda za naše tržište ima istu serijsku opremu kao i honda istog naziva paketa opreme u okruženju.
Možda još samo ako bi uvoznik snizio cene (nekih) opcija. Meni su za civic karavan (pre fajslifta) za "ćopavac" kao opciju tražili 200 eura (posle FL je postao standardni deo opreme),dok danas za "ćopavac" za aktuleni civic (za 1,0) traže 66.000 dinara (za 1,5 ne može). Mislim da malo preteruju u "alavosti".Kao i uvoznik mazde ( koji "šamara" 550-600 eura "po ćopavom").
Te "sitne stvari" često daju veoma ružnu sliku. I mogu (nekome) biti presudne.

Hondista

pre 5 godina

@Dikh tu kava, jedina zamerka delti za hondu su malo jače cene, za servis nemam zamerke, barem do sada. Ali ako hoćeš realno, mi u srbiji mislim da plaćamo skoro najviše za nova kola u poredjenju sa istim u zemljama regiona. Takodje smatram da su japanci najbolji u ovom segmentu i da su apsolutno bez premca, ako ćemo iskreno oni su i izmislili ovu kategoriju, honda, toyota i subaru su ovakva kola pravili dok su im se ostali smejali i pitali se čemu ovako nešto...

bozza

pre 5 godina

@Hondista 

Najbolja kupovina samo ne u Srbiji i samo ne od Delte...
(DOSS, 12. oktobar 2018 11:59)

do sada nisam cuo da je neko hvalio neki servis, kvalitet i uslugu... sto mi govori da smo vise razmazeni i subjektivni nego realni. Vozim Hondu Civic, druga po redu, zadovoljan sam kvalitetom i uslugom. Pre toga vozio Toyotu Corollu, bio zadovoljan i kvalitetom i uslugom. Japanci su druga prica.

Dikh tu kava

pre 5 godina

Što se mene tiče, ako bih ovu klasu gađao, 1. Novi RAV4 , 2. CX-5, 3. Santa Fe 4. C-RV
Po meni im je nova Toyota "ukrala šou", sve i da mi ponajviše prija Mazdin "dizajnerski jezik". Posebno jer se "saglasno raznim testovima" Toyota uvek u uporednim testovima pozicionira kao najracionalnije rešenje. Čak i kod nas, imajući u vidu Toyotinu brigu o kupcima, kao i Deltinu nezajažljivost glede formiranja cene..

Hondista

pre 5 godina

Najprodavaniji suv na svetu! Nije to za dzabe već godinama, CRV je realno najbolja kupovina u ovoj kategoriji. Sigurno nije najbrži, najveći, najjači, naj.... on ima od svega baš onoliko koliko treba, ni više ni manje, najvećem broju kupaca ispunjava sve potrebe i želje. Svedenog je izgleda, nije neprimetan, a nije ni da upada nešto previše u oči. O kvalitetu, ne treba trošiti puno reči jer je to Honda. Svi znamo šta je aotor teksta hteo da kaže kada je rekao da je nivo završne obrade na očekujućem visokom nivou, pa hondama iz 90-ih je enterijer i dalje dobro očuvan i bez očitih tragova korišćenja, to možete i po polovnjacima da vidite najbolje. Jednom rečju jednom Honda uvek Honda!

Hondista

pre 5 godina

Najprodavaniji suv na svetu! Nije to za dzabe već godinama, CRV je realno najbolja kupovina u ovoj kategoriji. Sigurno nije najbrži, najveći, najjači, naj.... on ima od svega baš onoliko koliko treba, ni više ni manje, najvećem broju kupaca ispunjava sve potrebe i želje. Svedenog je izgleda, nije neprimetan, a nije ni da upada nešto previše u oči. O kvalitetu, ne treba trošiti puno reči jer je to Honda. Svi znamo šta je aotor teksta hteo da kaže kada je rekao da je nivo završne obrade na očekujućem visokom nivou, pa hondama iz 90-ih je enterijer i dalje dobro očuvan i bez očitih tragova korišćenja, to možete i po polovnjacima da vidite najbolje. Jednom rečju jednom Honda uvek Honda!

bozza

pre 5 godina

@Hondista 

Najbolja kupovina samo ne u Srbiji i samo ne od Delte...
(DOSS, 12. oktobar 2018 11:59)

do sada nisam cuo da je neko hvalio neki servis, kvalitet i uslugu... sto mi govori da smo vise razmazeni i subjektivni nego realni. Vozim Hondu Civic, druga po redu, zadovoljan sam kvalitetom i uslugom. Pre toga vozio Toyotu Corollu, bio zadovoljan i kvalitetom i uslugom. Japanci su druga prica.

Hondista

pre 5 godina

@Dikh tu kava, jedina zamerka delti za hondu su malo jače cene, za servis nemam zamerke, barem do sada. Ali ako hoćeš realno, mi u srbiji mislim da plaćamo skoro najviše za nova kola u poredjenju sa istim u zemljama regiona. Takodje smatram da su japanci najbolji u ovom segmentu i da su apsolutno bez premca, ako ćemo iskreno oni su i izmislili ovu kategoriju, honda, toyota i subaru su ovakva kola pravili dok su im se ostali smejali i pitali se čemu ovako nešto...

Dikh tu kava

pre 5 godina

Što se mene tiče, ako bih ovu klasu gađao, 1. Novi RAV4 , 2. CX-5, 3. Santa Fe 4. C-RV
Po meni im je nova Toyota "ukrala šou", sve i da mi ponajviše prija Mazdin "dizajnerski jezik". Posebno jer se "saglasno raznim testovima" Toyota uvek u uporednim testovima pozicionira kao najracionalnije rešenje. Čak i kod nas, imajući u vidu Toyotinu brigu o kupcima, kao i Deltinu nezajažljivost glede formiranja cene..

Sava

pre 5 godina

Vozio prethodni model, to je toliko klimav auto sa kojekakvim šumovima i klamparanjima ispod haube... Nije to za naše puteve.
(Lepi, 12. oktobar 2018 11:36)

Pre ce biti da je to neki krsh koji se uvozi u Srbiju. Imao sam model iz 2010, a sada vozim jedan iz 2015 oba u EX-L opremi (to je valjda elegance na evropskom trzistu) oba 2.4vtec , nije najsofisticiraniji auto koji sam ikada imao, ali nije bas ni da klopara motor ili da je trap slab. Meni se oba pokazali kao fenomenalno pouzdani i vrlo prakticni automobili za sada.

Molder

pre 5 godina

@hondista
Uopste ne vidim da je Crv najbolja kupovina u ovoj klasi,daleko od toga...Preskupa,preskupo odrzavanje,smesni motori,unutrasnjost je tragikomocna ...A to da su oni izmislili klasu,to je tek budalastina..A i ova klasa je vise modni trend,nego sto uopste ima svoju racionalnu svrhu...

5brzina4jastuka3cilindra2gramapameti ...

pre 5 godina

Ako se ne varam, PDV je u Sloveniji veći nego u Srbiji. To verovatno (ne) objašnjava zašto:
- Civic 1,5 Sport kod nas košta 24.990, a u SLO 21.490,
- Civic 1,0 Elegance kod nas 22.490, a u SLO 20.290,a
- Civic 1,6 dizel Elegance kod nas 25.990, a u SLO 23.290,
tako da je ( verovatno samo DELTI ) i potpuno "logično" i da isti/novi CRV kod nas startuje sa oko 1.600 eura večom cenom nego u SLO??
Nekada pomislim da DELTA u dugom periodu zapravo samo testira do koje je mere u Srbiji moguće potceniti zdrav razum kupaca ...

5brzina4jastuka3cilindra2gramapameti ...

pre 5 godina

Novi CRV mi je prelep.
Motorizacija mi se zaista mnogo dopada (a siguran sam da će brzo da se reši i taj eventualni problem prijavljen u USA, kao i oko opoziva i onoga što je pisalo neki dan (mešanje goriva i ulja)).
Kada sam kao potencijalni kupac "proučavao" civic karavan prethodne generacije (još uvek dostupan u DE), cena ukupnog održavanja je imala "kvaku" sa servisnim intervalom,jer je bio samo 10 kkm. Ali,ko kupi nova kola,sa namerom da ih vozi dugi niz godina,njemu će biti i drago da mu se kola što bolje održavaju (makar to vodilo i većem trošku).
Što se tiče cene honde, da, honda je kod nas uglavnom skuplja nego li u okruženju (ali će se "neko" braniti time da je skuplja, recimo,u HR).
Ako ništa drugo, Honda za naše tržište ima istu serijsku opremu kao i honda istog naziva paketa opreme u okruženju.
Možda još samo ako bi uvoznik snizio cene (nekih) opcija. Meni su za civic karavan (pre fajslifta) za "ćopavac" kao opciju tražili 200 eura (posle FL je postao standardni deo opreme),dok danas za "ćopavac" za aktuleni civic (za 1,0) traže 66.000 dinara (za 1,5 ne može). Mislim da malo preteruju u "alavosti".Kao i uvoznik mazde ( koji "šamara" 550-600 eura "po ćopavom").
Te "sitne stvari" često daju veoma ružnu sliku. I mogu (nekome) biti presudne.

Vlasnik CRV-a

pre 5 godina

@Molder
Reći da je unutrašnjost tragikomična je glupost, da se voziš u tom automobilu video bi kako je neuporedivo kvalitetniji od auta kog sad voziš (pretpostavljam da je stariji model-ako voziš novi nemački auto onda povlačim reč). Ja imam ovakav model ali ne u Srbiji i prezadovoljan sam dizajnom unutrašnjosti. Spolja je stari CRV bio lepši.

službena uhlebljena mafija

pre 5 godina

To beše ona Honda što meša ulje i gorivo...
(Nemanje, 12. oktobar 2018 18:13)
@Nemanje
Da baš ta, vozio si je ti i ostali u prethodnom životu pa sada prenosite nama smrtnicima da se ne prevarimo. Inače za nas obične taj motor je Honda tek izbacila, da nije Vas ne bi znali da će se to dešavati. Odustajem od kupovine.

Dikh tu kava

pre 5 godina

(Hondista, 12. oktobar 2018 14:02)

Na cene sam, zapravo, i pucao. Glede servisa, uglavnom sam slušao pozitivna iskustva, ili barem ne nužno negativna. Kao što ni moja za Dipem nisu bila nimalo negativna, čak naprotiv, i mogao bih da ih preporučim uvek.
Ja planiram da vozim ovo što vozim još par godina, pa da se zaletim u novi, tada nadam se već restilizovani RAV4 (uvek uzimam restilizovane modele), nekako sam "pao" na taj Toyotin aftercare, a u šta sam imao prilike i sam relativno neposredno da se uverim kod našeg uvoznika. Za razliku od sličnih škola mišljenja, ja bih uvek promenio "brend", čisto "sporta" radi, a da nije tako, verovatno bih optirao za CX-5 2.5 benzin A/T. A ovaj CR-V ću, ako ništa, ono svakako bar testirati..

Mladen

pre 5 godina

Ovo prosto boli gledati...stvarno mi nije jasno kako je Honda ovako zastranila sa dizajnom. Kao da se takmiče sa Tojotom ko će ružniji automobil da izbaci. Kad se samo setim Civica i Accorda circa 2006 kakve su to divne mašine bile.

oster

pre 5 godina

Juče ga testirao u NS,bila zvanicna promocija , model 1.5 cc ,193 ks , ergonomija , udobnost, preciznost .Rupe ne postoje na putu za novi CRV .
Gomila opreme i novina koji su ispred vecine novih klasa , uobicajena prica za H.

Transformer

pre 5 godina

Kao i sa Mazdom, kod Honde se plaća skuplje nešto što nema veze sa vrijednošću samog automobila, a to je carina. Time CRv biva skuplji od konkurencije u vidu KIA, Hyndai, Nisan, Peugeot i sl., a zalazi u sferu cijena Tiguana koji je, po meni, van konkurencije u odnosu na CRv, pogotovu sto se tiče motora i mjenjača. To se odločno vidi po evropskim putevima, gdje je CRv egzotika. Priče o besmrtnosti Honde su nebitne prosječnom kupcu novog automobila, jer ne planira da auto vozi 15 god., i svako nijesu vrijedne 4-5.000 veće cijene u odnosu na konkurente koji su po komforu, udobnosti, bezbjednosti, performansama, potrošnji i sl. u rangu ove Honde. Ja kada bih kupovao SUV, moj izbor bi bio 3008 (i pored toga što mislim da je CX-5 možda najljepši i ukupno medju boljima, ali carina i druge marže koje su posledica mjesta proizvodnje, čine kupovinu CX-5 mazohističkom - kao i CRv-a)

DOSS

pre 5 godina

@bozza

Servis je skup i dobar, generalno su im automobili sa jačom cenom (mislim na Deltu). Da uvoznik nije toliko alav (o prodavcima u salonima možemo naširoko) možda bi i bio dobar izbor...

Reziel

pre 5 godina

Ubrzanje i elastičnost motora. To me odbija. Volim taj njihov dizajn koji prkosi VW jednostavnosti, taj osećaj neuništivosti u entererijeru, ali sa 173KS do stotke im treba 9.5 sec, a kod jače varijante sa CVT menjačem 8.7 od 0-100. Slične su performanse kod najjače CX5 Mazde,Nissana X trail i Rav4. I to su sve najjači motori koji se nude u EU. Tiguan i Kodiaq su tu ipak bolji.

NIKOLA

pre 5 godina

Kakve su ovo cifre,za taj novac veći i komforniji X-trail sa proverenim 2.0 dizel 177 konja a ovde turbo benzinac koji koji ima zvanično priznat u startu kvar potrošnje ulja odnosno njegovog mešanja.Niti je CRV za X-trail premium niti su agregati za poređenje niti potrošnja a ni medjubrzanja zbog dizelovih 380Nm,još kad dodamo prodajno servisnu mrežu i držanje cene,jedno 3-5 somića dole je neka naša realnost za ovaj relativno nov model.

Molder

pre 5 godina

@vlasnik crv-a
Upravo je gledam vec nekoliko dana,komsija kardiolog u penziji je kupio novu,onakav dizajn i siromastvo opcija i prakticnosti je tragican,deluje da se nisu pomerili iz 90-ih...I da,moj nemacki auto iz 2006 je izmislio ergonomiju i vozne osobine za ovu nakaradnu klasu automobila...

Obor Knez

pre 5 godina

@Kimi ne pripisujem ja samo dizel Srbima vec svijetlu tradiciju skidanja DPFa i katalizatora, ali opusteno opste je poznato da pravi Srbi takodje ne citaju nikada cele tekstove. Samo ti vozi svoga Golfa na loz ulje i deli deci rak, a posle krivi NATO i osiromaseni uranijum i ne brini ni o cemu.

Lepi

pre 5 godina

Pre ce biti da je to neki krsh koji se uvozi u Srbiju. Imao sam model iz 2010, a sada vozim jedan iz 2015 oba u EX-L opremi (to je valjda elegance na evropskom trzistu) oba 2.4vtec , nije najsofisticiraniji auto koji sam ikada imao, ali nije bas ni da klopara motor ili da je trap slab. Meni se oba pokazali kao fenomenalno pouzdani i vrlo prakticni automobili za sada.
(Sava, 12. oktobar 2018 16:41)

Prvi vlasnik, 60.000 na satu. Kažem nije za naše puteve, druga honda na rupu opa 1500 evra popravka nov amortizer i pola trapa u ovlašćenom servisu. Po meni prosečna rupa na našim putevima. Nov auto isto.

bozza

pre 5 godina

Honde koje se kod nas prodaju se pravu u Svindonu Engleska o kojim carinska vi pričate ?
(cune, 13. oktobar 2018 12:43)

Nije pitanje gde se vozilo sastavlja vec i poreklo 51% delova koji se u njega ugradjuju. Civic i CRV se sastavljaju u Svindonu, ali nemaju EU poreklo jer je vecina delova iz Japana. Novi CRV se i proizvodi u Japanu. HRV se sastavlja u Meksiku, Civic Sedan se proizvodi u Turskoj

Ilija

pre 5 godina

@Ostoja
SUBARU Forester ili Outback pre CRVa.

U pravu si.Prepuni su napolju oglasi njihovih dizela,povoljni,imaju i neku oznaku "Motorschaden",kao ovaj:
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=266756854&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&fuels=DIESEL&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=23500&maxFirstRegistrationDate=2012&minFirstRegistrationDate=2008&pageNumber=1&scopeId=C&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&sortOption.sortOrder=ASCENDING&searchId=b89b942b-8237-7ba2-fafc-f43edb8482c6

bozza

pre 5 godina

@bozza 

Servis je skup i dobar, generalno su im automobili sa jačom cenom (mislim na Deltu). Da uvoznik nije toliko alav (o prodavcima u salonima možemo naširoko) možda bi i bio dobar izbor...
(DOSS, 12. oktobar 2018 22:01)

glavni razlog "jacih" cena od "ocekivanih" u Srbiji je carina. Ona iznosi 12.5% kod svih modela koji su proizvedeni van EU. Problem nastaje kada te zemlje u kojima se automobili proizvode, imaju potpisan trgovinski sporazum sa EU, ali sa Srbijom ne. Tako automobili proizvedeni u Turskoj, Meksiku ili uskoro u UK, u EU nemaju carinu ali u SRB imaju. Izuzetak su modeli proizvedeni u Japanu, koji nema potpisan sporazum sa EU, pa je njihova cena u SRB i EU ujednacenija

DOSS

pre 5 godina

@bozza

CR-V se sklapa u Engleskoj, nisam baš siguran da je tu carina kao za Mazdu.

Da je solidan auto to stoji, samo što su popravke poprilično skupe a često za delove treba čekati 10 i više dana ...

cune

pre 5 godina

@Sava
Savo brate kakve veze ima sto su u Americi cesti ?Evropa i Amerika osim sto su na istoj planeti vise nista zejednicko nemaju,gomila modela ni ne postoji van Američkog kontinenta.Tako da ono sto se tamo prodaje nemora bas nista da znaci ostatku sveta,a pogotovo Evropi.

Ostao ovde

pre 5 godina

Ubrzanje i elastičnost motora. To me odbija. Volim taj njihov dizajn koji prkosi VW jednostavnosti, taj osećaj neuništivosti u entererijeru, ali sa 173KS do stotke im treba 9.5 sec, a kod jače varijante sa CVT menjačem 8.7 od 0-100. Slične su performanse kod najjače CX5 Mazde,Nissana X trail i Rav4. I to su sve najjači motori koji se nude u EU. Tiguan i Kodiaq su tu ipak bolji.
(Reziel, 12. oktobar 2018 18:12)
A ti bi sa SUVom na trke od semafora do semafora ili sta...?!
8.7 pa cak i 9.5 je sasvim ok ubrzanje do 100km.Ako hoces da se trkas uzmi neku gt,rs varijantu c segmenta pa se pali po gradu.Zasto te uopste zanima SUV ako bi da letis ispod 8.7sek.do 100m.Cemu to?Bolje i da ne pitam sta vozis.Vecina ovde o novim automobilima zna iz casopisa a vozi raspale krntije koje mora da sprema za tehnicki.

Sava

pre 5 godina

@cune Mislim da je prodavac pomenuo Ohio, ali bilo pre 3 godine ne secam se vise. Ovde su generalno vrlo cest automobil, ne verujem da bi bile da su nesto losi trapovi posto ni dobar deo americkih puteva nije u najboljem stanju. Za razlike od tih sto se sklapaju u UK ne znam tacno, vidim da ove ovdasnje imaju vise konja i da su na primer ogledala drugog oblika, cudilo bi me da se trap razlikuje. Inace ovde gde ja zivim je polu ruralno pa se to smatra za manji ekonomican auto, a dizel naravno niko ni ne vozi ovde u kolima.

kimi

pre 5 godina

@obor knez
Odakle tebi jado ideja da ja vozim golf 2 ili da uopste vozim bilo sta ? Ja samo za razliku od tebe tako osvešćenog ne lupetam i pravim se pametan a iz aviona se vidi da nisi !

Obor Knez

pre 5 godina

@Kimi Vidim da si i bukvalista pored toga sto slabo stojis sa citanjem do kraja. Osvescen i pamentan naravno nisam, ovo su komentari na sajtu dnevnih novina slabo dolaze ovde pametni, a osvesceni uglavnom vise citaju nego sto pisu pa i od toga slaba vajda. Samo volim da obzerviram raju dok glodjem sendvic, na zalost slabo posmatram iz aviona ovih dana zbog cena goriva, vise sa druma pa me srpske navike cadjavljenja i garavljenja osobito pogadjaju u alveole.

Ostao ovde

pre 5 godina

Meni potpuno prihvatljiv sto se tice dizajna enterijera,exterijera,motora ali neprihvatljiv zbog cene.Sto je mnogo,mnogo je.Do 25000 vrica plafon za nov auto sto se tice moje zelje da izdvojim za auto iako imam mogucnosti.I ovako ostavljam auto u vrednosti jedne garsonjere na ulici ali bar vozim auto koji za sada nije zanimljiv lopovima , a samo takve biram.

Molder

pre 5 godina

@hondista
Uopste ne vidim da je Crv najbolja kupovina u ovoj klasi,daleko od toga...Preskupa,preskupo odrzavanje,smesni motori,unutrasnjost je tragikomocna ...A to da su oni izmislili klasu,to je tek budalastina..A i ova klasa je vise modni trend,nego sto uopste ima svoju racionalnu svrhu...

Hondista

pre 5 godina

Najprodavaniji suv na svetu! Nije to za dzabe već godinama, CRV je realno najbolja kupovina u ovoj kategoriji. Sigurno nije najbrži, najveći, najjači, naj.... on ima od svega baš onoliko koliko treba, ni više ni manje, najvećem broju kupaca ispunjava sve potrebe i želje. Svedenog je izgleda, nije neprimetan, a nije ni da upada nešto previše u oči. O kvalitetu, ne treba trošiti puno reči jer je to Honda. Svi znamo šta je aotor teksta hteo da kaže kada je rekao da je nivo završne obrade na očekujućem visokom nivou, pa hondama iz 90-ih je enterijer i dalje dobro očuvan i bez očitih tragova korišćenja, to možete i po polovnjacima da vidite najbolje. Jednom rečju jednom Honda uvek Honda!

Reziel

pre 5 godina

Ubrzanje i elastičnost motora. To me odbija. Volim taj njihov dizajn koji prkosi VW jednostavnosti, taj osećaj neuništivosti u entererijeru, ali sa 173KS do stotke im treba 9.5 sec, a kod jače varijante sa CVT menjačem 8.7 od 0-100. Slične su performanse kod najjače CX5 Mazde,Nissana X trail i Rav4. I to su sve najjači motori koji se nude u EU. Tiguan i Kodiaq su tu ipak bolji.

Molder

pre 5 godina

@vlasnik crv-a
Upravo je gledam vec nekoliko dana,komsija kardiolog u penziji je kupio novu,onakav dizajn i siromastvo opcija i prakticnosti je tragican,deluje da se nisu pomerili iz 90-ih...I da,moj nemacki auto iz 2006 je izmislio ergonomiju i vozne osobine za ovu nakaradnu klasu automobila...

Dikh tu kava

pre 5 godina

Što se mene tiče, ako bih ovu klasu gađao, 1. Novi RAV4 , 2. CX-5, 3. Santa Fe 4. C-RV
Po meni im je nova Toyota "ukrala šou", sve i da mi ponajviše prija Mazdin "dizajnerski jezik". Posebno jer se "saglasno raznim testovima" Toyota uvek u uporednim testovima pozicionira kao najracionalnije rešenje. Čak i kod nas, imajući u vidu Toyotinu brigu o kupcima, kao i Deltinu nezajažljivost glede formiranja cene..

Mladen

pre 5 godina

Ovo prosto boli gledati...stvarno mi nije jasno kako je Honda ovako zastranila sa dizajnom. Kao da se takmiče sa Tojotom ko će ružniji automobil da izbaci. Kad se samo setim Civica i Accorda circa 2006 kakve su to divne mašine bile.

Obor Knez

pre 5 godina

@Kimi ne pripisujem ja samo dizel Srbima vec svijetlu tradiciju skidanja DPFa i katalizatora, ali opusteno opste je poznato da pravi Srbi takodje ne citaju nikada cele tekstove. Samo ti vozi svoga Golfa na loz ulje i deli deci rak, a posle krivi NATO i osiromaseni uranijum i ne brini ni o cemu.

bozza

pre 5 godina

@Hondista 

Najbolja kupovina samo ne u Srbiji i samo ne od Delte...
(DOSS, 12. oktobar 2018 11:59)

do sada nisam cuo da je neko hvalio neki servis, kvalitet i uslugu... sto mi govori da smo vise razmazeni i subjektivni nego realni. Vozim Hondu Civic, druga po redu, zadovoljan sam kvalitetom i uslugom. Pre toga vozio Toyotu Corollu, bio zadovoljan i kvalitetom i uslugom. Japanci su druga prica.

Transformer

pre 5 godina

Kao i sa Mazdom, kod Honde se plaća skuplje nešto što nema veze sa vrijednošću samog automobila, a to je carina. Time CRv biva skuplji od konkurencije u vidu KIA, Hyndai, Nisan, Peugeot i sl., a zalazi u sferu cijena Tiguana koji je, po meni, van konkurencije u odnosu na CRv, pogotovu sto se tiče motora i mjenjača. To se odločno vidi po evropskim putevima, gdje je CRv egzotika. Priče o besmrtnosti Honde su nebitne prosječnom kupcu novog automobila, jer ne planira da auto vozi 15 god., i svako nijesu vrijedne 4-5.000 veće cijene u odnosu na konkurente koji su po komforu, udobnosti, bezbjednosti, performansama, potrošnji i sl. u rangu ove Honde. Ja kada bih kupovao SUV, moj izbor bi bio 3008 (i pored toga što mislim da je CX-5 možda najljepši i ukupno medju boljima, ali carina i druge marže koje su posledica mjesta proizvodnje, čine kupovinu CX-5 mazohističkom - kao i CRv-a)

Hondista

pre 5 godina

@Dikh tu kava, jedina zamerka delti za hondu su malo jače cene, za servis nemam zamerke, barem do sada. Ali ako hoćeš realno, mi u srbiji mislim da plaćamo skoro najviše za nova kola u poredjenju sa istim u zemljama regiona. Takodje smatram da su japanci najbolji u ovom segmentu i da su apsolutno bez premca, ako ćemo iskreno oni su i izmislili ovu kategoriju, honda, toyota i subaru su ovakva kola pravili dok su im se ostali smejali i pitali se čemu ovako nešto...

službena uhlebljena mafija

pre 5 godina

To beše ona Honda što meša ulje i gorivo...
(Nemanje, 12. oktobar 2018 18:13)
@Nemanje
Da baš ta, vozio si je ti i ostali u prethodnom životu pa sada prenosite nama smrtnicima da se ne prevarimo. Inače za nas obične taj motor je Honda tek izbacila, da nije Vas ne bi znali da će se to dešavati. Odustajem od kupovine.

bozza

pre 5 godina

@bozza 

Servis je skup i dobar, generalno su im automobili sa jačom cenom (mislim na Deltu). Da uvoznik nije toliko alav (o prodavcima u salonima možemo naširoko) možda bi i bio dobar izbor...
(DOSS, 12. oktobar 2018 22:01)

glavni razlog "jacih" cena od "ocekivanih" u Srbiji je carina. Ona iznosi 12.5% kod svih modela koji su proizvedeni van EU. Problem nastaje kada te zemlje u kojima se automobili proizvode, imaju potpisan trgovinski sporazum sa EU, ali sa Srbijom ne. Tako automobili proizvedeni u Turskoj, Meksiku ili uskoro u UK, u EU nemaju carinu ali u SRB imaju. Izuzetak su modeli proizvedeni u Japanu, koji nema potpisan sporazum sa EU, pa je njihova cena u SRB i EU ujednacenija

oster

pre 5 godina

Juče ga testirao u NS,bila zvanicna promocija , model 1.5 cc ,193 ks , ergonomija , udobnost, preciznost .Rupe ne postoje na putu za novi CRV .
Gomila opreme i novina koji su ispred vecine novih klasa , uobicajena prica za H.

Sava

pre 5 godina

Vozio prethodni model, to je toliko klimav auto sa kojekakvim šumovima i klamparanjima ispod haube... Nije to za naše puteve.
(Lepi, 12. oktobar 2018 11:36)

Pre ce biti da je to neki krsh koji se uvozi u Srbiju. Imao sam model iz 2010, a sada vozim jedan iz 2015 oba u EX-L opremi (to je valjda elegance na evropskom trzistu) oba 2.4vtec , nije najsofisticiraniji auto koji sam ikada imao, ali nije bas ni da klopara motor ili da je trap slab. Meni se oba pokazali kao fenomenalno pouzdani i vrlo prakticni automobili za sada.

NIKOLA

pre 5 godina

Kakve su ovo cifre,za taj novac veći i komforniji X-trail sa proverenim 2.0 dizel 177 konja a ovde turbo benzinac koji koji ima zvanično priznat u startu kvar potrošnje ulja odnosno njegovog mešanja.Niti je CRV za X-trail premium niti su agregati za poređenje niti potrošnja a ni medjubrzanja zbog dizelovih 380Nm,još kad dodamo prodajno servisnu mrežu i držanje cene,jedno 3-5 somića dole je neka naša realnost za ovaj relativno nov model.

Sava

pre 5 godina

@cune Mislim da je prodavac pomenuo Ohio, ali bilo pre 3 godine ne secam se vise. Ovde su generalno vrlo cest automobil, ne verujem da bi bile da su nesto losi trapovi posto ni dobar deo americkih puteva nije u najboljem stanju. Za razlike od tih sto se sklapaju u UK ne znam tacno, vidim da ove ovdasnje imaju vise konja i da su na primer ogledala drugog oblika, cudilo bi me da se trap razlikuje. Inace ovde gde ja zivim je polu ruralno pa se to smatra za manji ekonomican auto, a dizel naravno niko ni ne vozi ovde u kolima.

5brzina4jastuka3cilindra2gramapameti ...

pre 5 godina

Ako se ne varam, PDV je u Sloveniji veći nego u Srbiji. To verovatno (ne) objašnjava zašto:
- Civic 1,5 Sport kod nas košta 24.990, a u SLO 21.490,
- Civic 1,0 Elegance kod nas 22.490, a u SLO 20.290,a
- Civic 1,6 dizel Elegance kod nas 25.990, a u SLO 23.290,
tako da je ( verovatno samo DELTI ) i potpuno "logično" i da isti/novi CRV kod nas startuje sa oko 1.600 eura večom cenom nego u SLO??
Nekada pomislim da DELTA u dugom periodu zapravo samo testira do koje je mere u Srbiji moguće potceniti zdrav razum kupaca ...

5brzina4jastuka3cilindra2gramapameti ...

pre 5 godina

Novi CRV mi je prelep.
Motorizacija mi se zaista mnogo dopada (a siguran sam da će brzo da se reši i taj eventualni problem prijavljen u USA, kao i oko opoziva i onoga što je pisalo neki dan (mešanje goriva i ulja)).
Kada sam kao potencijalni kupac "proučavao" civic karavan prethodne generacije (još uvek dostupan u DE), cena ukupnog održavanja je imala "kvaku" sa servisnim intervalom,jer je bio samo 10 kkm. Ali,ko kupi nova kola,sa namerom da ih vozi dugi niz godina,njemu će biti i drago da mu se kola što bolje održavaju (makar to vodilo i većem trošku).
Što se tiče cene honde, da, honda je kod nas uglavnom skuplja nego li u okruženju (ali će se "neko" braniti time da je skuplja, recimo,u HR).
Ako ništa drugo, Honda za naše tržište ima istu serijsku opremu kao i honda istog naziva paketa opreme u okruženju.
Možda još samo ako bi uvoznik snizio cene (nekih) opcija. Meni su za civic karavan (pre fajslifta) za "ćopavac" kao opciju tražili 200 eura (posle FL je postao standardni deo opreme),dok danas za "ćopavac" za aktuleni civic (za 1,0) traže 66.000 dinara (za 1,5 ne može). Mislim da malo preteruju u "alavosti".Kao i uvoznik mazde ( koji "šamara" 550-600 eura "po ćopavom").
Te "sitne stvari" često daju veoma ružnu sliku. I mogu (nekome) biti presudne.

Ilija

pre 5 godina

@Ostoja
SUBARU Forester ili Outback pre CRVa.

U pravu si.Prepuni su napolju oglasi njihovih dizela,povoljni,imaju i neku oznaku "Motorschaden",kao ovaj:
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=266756854&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&fuels=DIESEL&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=23500&maxFirstRegistrationDate=2012&minFirstRegistrationDate=2008&pageNumber=1&scopeId=C&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&sortOption.sortOrder=ASCENDING&searchId=b89b942b-8237-7ba2-fafc-f43edb8482c6

Lepi

pre 5 godina

Pre ce biti da je to neki krsh koji se uvozi u Srbiju. Imao sam model iz 2010, a sada vozim jedan iz 2015 oba u EX-L opremi (to je valjda elegance na evropskom trzistu) oba 2.4vtec , nije najsofisticiraniji auto koji sam ikada imao, ali nije bas ni da klopara motor ili da je trap slab. Meni se oba pokazali kao fenomenalno pouzdani i vrlo prakticni automobili za sada.
(Sava, 12. oktobar 2018 16:41)

Prvi vlasnik, 60.000 na satu. Kažem nije za naše puteve, druga honda na rupu opa 1500 evra popravka nov amortizer i pola trapa u ovlašćenom servisu. Po meni prosečna rupa na našim putevima. Nov auto isto.

bozza

pre 5 godina

Honde koje se kod nas prodaju se pravu u Svindonu Engleska o kojim carinska vi pričate ?
(cune, 13. oktobar 2018 12:43)

Nije pitanje gde se vozilo sastavlja vec i poreklo 51% delova koji se u njega ugradjuju. Civic i CRV se sastavljaju u Svindonu, ali nemaju EU poreklo jer je vecina delova iz Japana. Novi CRV se i proizvodi u Japanu. HRV se sastavlja u Meksiku, Civic Sedan se proizvodi u Turskoj

Obor Knez

pre 5 godina

@Kimi Vidim da si i bukvalista pored toga sto slabo stojis sa citanjem do kraja. Osvescen i pamentan naravno nisam, ovo su komentari na sajtu dnevnih novina slabo dolaze ovde pametni, a osvesceni uglavnom vise citaju nego sto pisu pa i od toga slaba vajda. Samo volim da obzerviram raju dok glodjem sendvic, na zalost slabo posmatram iz aviona ovih dana zbog cena goriva, vise sa druma pa me srpske navike cadjavljenja i garavljenja osobito pogadjaju u alveole.

Dikh tu kava

pre 5 godina

(Hondista, 12. oktobar 2018 14:02)

Na cene sam, zapravo, i pucao. Glede servisa, uglavnom sam slušao pozitivna iskustva, ili barem ne nužno negativna. Kao što ni moja za Dipem nisu bila nimalo negativna, čak naprotiv, i mogao bih da ih preporučim uvek.
Ja planiram da vozim ovo što vozim još par godina, pa da se zaletim u novi, tada nadam se već restilizovani RAV4 (uvek uzimam restilizovane modele), nekako sam "pao" na taj Toyotin aftercare, a u šta sam imao prilike i sam relativno neposredno da se uverim kod našeg uvoznika. Za razliku od sličnih škola mišljenja, ja bih uvek promenio "brend", čisto "sporta" radi, a da nije tako, verovatno bih optirao za CX-5 2.5 benzin A/T. A ovaj CR-V ću, ako ništa, ono svakako bar testirati..

Vlasnik CRV-a

pre 5 godina

@Molder
Reći da je unutrašnjost tragikomična je glupost, da se voziš u tom automobilu video bi kako je neuporedivo kvalitetniji od auta kog sad voziš (pretpostavljam da je stariji model-ako voziš novi nemački auto onda povlačim reč). Ja imam ovakav model ali ne u Srbiji i prezadovoljan sam dizajnom unutrašnjosti. Spolja je stari CRV bio lepši.

DOSS

pre 5 godina

@bozza

CR-V se sklapa u Engleskoj, nisam baš siguran da je tu carina kao za Mazdu.

Da je solidan auto to stoji, samo što su popravke poprilično skupe a često za delove treba čekati 10 i više dana ...

cune

pre 5 godina

@Sava
Savo brate kakve veze ima sto su u Americi cesti ?Evropa i Amerika osim sto su na istoj planeti vise nista zejednicko nemaju,gomila modela ni ne postoji van Američkog kontinenta.Tako da ono sto se tamo prodaje nemora bas nista da znaci ostatku sveta,a pogotovo Evropi.

kimi

pre 5 godina

@obor knez
Odakle tebi jado ideja da ja vozim golf 2 ili da uopste vozim bilo sta ? Ja samo za razliku od tebe tako osvešćenog ne lupetam i pravim se pametan a iz aviona se vidi da nisi !

Ostao ovde

pre 5 godina

Meni potpuno prihvatljiv sto se tice dizajna enterijera,exterijera,motora ali neprihvatljiv zbog cene.Sto je mnogo,mnogo je.Do 25000 vrica plafon za nov auto sto se tice moje zelje da izdvojim za auto iako imam mogucnosti.I ovako ostavljam auto u vrednosti jedne garsonjere na ulici ali bar vozim auto koji za sada nije zanimljiv lopovima , a samo takve biram.

Ostao ovde

pre 5 godina

Ubrzanje i elastičnost motora. To me odbija. Volim taj njihov dizajn koji prkosi VW jednostavnosti, taj osećaj neuništivosti u entererijeru, ali sa 173KS do stotke im treba 9.5 sec, a kod jače varijante sa CVT menjačem 8.7 od 0-100. Slične su performanse kod najjače CX5 Mazde,Nissana X trail i Rav4. I to su sve najjači motori koji se nude u EU. Tiguan i Kodiaq su tu ipak bolji.
(Reziel, 12. oktobar 2018 18:12)
A ti bi sa SUVom na trke od semafora do semafora ili sta...?!
8.7 pa cak i 9.5 je sasvim ok ubrzanje do 100km.Ako hoces da se trkas uzmi neku gt,rs varijantu c segmenta pa se pali po gradu.Zasto te uopste zanima SUV ako bi da letis ispod 8.7sek.do 100m.Cemu to?Bolje i da ne pitam sta vozis.Vecina ovde o novim automobilima zna iz casopisa a vozi raspale krntije koje mora da sprema za tehnicki.

DOSS

pre 5 godina

@bozza

Servis je skup i dobar, generalno su im automobili sa jačom cenom (mislim na Deltu). Da uvoznik nije toliko alav (o prodavcima u salonima možemo naširoko) možda bi i bio dobar izbor...