Sreda, 10.10.2018.

11:00

Istraživanje: Vozimo automobile prosečno stare 15 godina

Izvor: B92

Istraživanje: Vozimo automobile proseèno stare 15 godina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

kele®

pre 5 godina

Nisam baš siguran u ove podatke. Prosjek u EU je 10.7 godina, tako da 15 i nije tako strašno. Nijemci voze auta u prosjeku stara 9.3 godine, Britanci 7.7, a Grci 13.5.
Bojim se da je anketa jedno, a podaci iz MUP-a nešto sasvim drugo.

Pedja

pre 5 godina

Smaraju sa tim prosecna starost automobila u srbiji koda je bitno koje je godiste auto ja imam mercedes w123 sluzi kao i svaki drugi auto bacanje para na novija kola bolje koristiti za nesto pametnije nego na auto

Ursa Minor

pre 5 godina

Sta da vozi narod sa 200e platom?
(gradjaninX, 10. oktobar 2018 13:58)

ovo je pravo pitanje, pa cu ga ponoviti i ja
Sta moze da vozi narod sa 200 e platom?
(Djuka, 10. oktobar 2018 17:39)

Odgovor jelak: Mercedesa, BMW-a, Audija i tako to. Uglavnom premijum. Ali, uz mali detalj: ništa ispod 300.000 "na satu".

Pitaš kako? Evo kako: Komšija ima malu platu ali vozi Hyundai džipa, nabavio mu ga kum, povoljna prilika, auto k'o čaša! Za benzin žica pare od sestre (a često i njen auto), a kad dođe vreme za registraciju (navodno oko 26.000), onda žica od roditelja penzionera. Ali vozi džipa!

I posle me takvi gledaju s visine svojih vremešnih Mercedesa, Audija, bembara i Golfova kad ja na pumpi za moju novu Dačiju kažam "puno" pa me izađe 6000 do 6500 dindži, a njih čujem kako tankim glasićem kažu pumpadžiji "daj mi za 'iljadu i po".

Ali oni voze "pravu stvar", a ja samo bedan rumunski krš jer sam sirotinja...

ja

pre 5 godina

Ne mogu da verujem koliko se dizelasi tamo jos uvek voze.... a da tamo se jos uvek i pusi na veliko. Vi bas mrzite cist vazduh i zdrava pluca.
(Siga, 11. oktobar 2018 01:07)

Eee moj zemljače, ne znaš ti na šta liče korita reka, potoci, lokani putevi... Smeće se baca svuda i pali se na, sve strane, to je ovde najnormalnije stanje. O recikliranju da ne, pričam, to je sramota to samo radi gay populacija

Tazo

pre 5 godina

"Proizvođači štancuju nove modele svake dve godine i normalno je da vozilo staro deset godina bude još uvek u odličnom stanju.
(Aca, 10. oktobar 2018 19:04)"

Kakav filozofski komentar :) Kakve veze ima to koliko se cesto izbacuju novi modeli sa tim u kakvom je stanju auto star 10 godina? To je kao da kazes, u prodavnici donose svez hleb svaki dan, tako da je i moj hleb od pre 5 dana jos uvek u odlicnom stanju.

Siga

pre 5 godina

Ne mogu da verujem koliko se dizelasi tamo jos uvek voze.... a da tamo se jos uvek i pusi na veliko. Vi bas mrzite cist vazduh i zdrava pluca.

Deda sa Romanije

pre 5 godina

Ovo je za rubriku vjerovali ili ne.Moj zet jos vozi Golfa 2 1984 god!!!
Sada koliko se to moze zvati autom to je drugi par opanaka.

Veliki brat

pre 5 godina

@(kojot, 10. oktobar 2018 13:53)

Ista priča ti je i kod nas, jesi li ti skoro vozio beogradskim ulicama? Tamo ako voziš auto stariji od 2010. godine bolje da ideš GSP-om nego da se sramotiš.

Jednostavno, sve velike firme su u Beogradu, uvoznici, predstavništva stranih firmi, visoka politika i bitnisi povezani sa političarima... i zato su plate najveće, pa čak i konobar zarađuje mnogo više nego neko u manjem gradu.

Ali, zato se malo prošetaj do manjih mesta po Vojvodini i Južnoj Srbiji, vozi se gomila automobila koji neće moći da prođu ovaj novi tehnički. Uvoze se polovnjaci koji su super našminkani, ali zato kad krenu kvarovi...

Ja imam za 50% veću platu u dinarima nego kad je evro bio 90 dinara, ali imam bar za 30% manju kupovnu moć, jer je hrana nenormalno poskupela, više i radimo van kuće pa se više kupuje gotova hrana jer se vraćamo kasno kući, i to katastrofalno deluje na kućni budžet.

Ispada da je bolje raditi normalno 8h dnevno za 500€ nego raditi 12-13h za 1000€.

Mladen

pre 5 godina

Daewoo Lanos
1.5 plin, 2000 godište.

Letos stigao u Tornio preko Narve, vratio me kući preko Angelholma.
Od kvarova - poziciona sijalica pregorela.

Auto ne mogu da prodam, niko ga neće jer je nabubrela boja na zadjem rubu.

Nisu problem godine, već održavanje.

idiokratija

pre 5 godina

Država na uvoz svakog automobila uzme oko 1600€, tačno toliko svakom fali da kupi auto mlađi makar za 3 godine. A skupo i loše gorivo da ne spominjem.

garant

pre 5 godina

@ miki
zasto tako,covek zna sta vozi a verovatno je i daleko savesniji vozac od mnogih,samo za primer,jednom starom a dobro odrzavanom volvu 244 manje vise sve ove danasnje kante iste klase mogu znas sta,da,da!

500€

pre 5 godina

@ Trovach
kakva fiesta za 700 evra i bakraci,tebe posle starog dobrog stojadina moze jos samo skoda felicia 1.3 da usreci,nemoj da te puno brinu kilometri,mazga je to,samo da je nije odozdo rdja pojela ostalo se uvek sredi za bagatelu ,moze reci ko sta hoce al' ti ima da se navozas ko sampion za male pare;)

gane

pre 5 godina

Po zanimanju sam taksista i promenio sam jako puno automobila, različitih marki, a najviše sam posedovao polovne premijum modele, od kojih je poslednji bio Mercedes E klasa. Jeste, lepo je voziti se u jednom takvom vozilu, ali... Današnji premijum vozila nisu ni blizu kvaliteta kao nekada. Veoma skupi i iznenadni kvarovi, prosečnog čoveka u Srbiji, dovode do same propasti, psihički i fizički! Moj prijatelj je dva puta bio pred razvodom zbog plivajućeg zamajca i kasnije, zbog polomljenog fara! Je li to život, jel' to normalno? Noge ti se pružaju, koliki ti je jorgan, zašto posedovati nešto što ne možeš da ispratiš i time ugrožavati sopstvenu porodicu? Pre tri godine sam kupio nov Fiat 500L i već prešao 140 hiljada, taksirajući po Beogradu, bez ijednog kvara! A i da ga bude, prilično je jeftin za održvanje, pa ne unosi nemir u moj život! Nije mi baš lepo kao u Mečki, naravno, ali sada zaradim za sebe, za moju decu, vidimo more svake godine, ne bacam pare na farove od 1600 evra i zamajce što plivaju! Ja ne računam koliko sam na njemu izgubio, već koliko sam zaradio! E sad, nisam glavna faca u u ulici, sa kršinom od BMW-a, to sam prepustio komšiji, ali, mogu da se nosim sa tim! Nov auto je odlična stvar i prava je šteta što smo nesretnici koji to sebi teško možemo da priuštimo! Osećaj, kada ga preuzmete iz salona, a na njemu stoji 2 km predjenih i sve radi i miriše, je izvanredan! Tako da, manite me tih krševa, očuvanih, sa servisnom knjigom, uradjenom za 50 evra!

дудуле

pre 5 godina

Ми смо земља малограђана и снобова.Половина која вози стара кола једва да има 50000 плату.За ту плату ја бирам ноге и превоз,а други воле да се стискају за делове,регистрацију. Без 70-80000 месечно не може се бити власник кола опуштено и цивилизовано.То што неко неће себи да призна...

Sasa

pre 5 godina

Dobro je sto je mnogo nas odustalo od posedovanja automobila jer ne zelimo da vozimo lade, juga, stojadina i taj krsh. Radje cu u taxi, na bicikli ili autobus. U suprotnom imali bi statistiku koja je mnogo vise porazavajuca od ove.(gradjaninX, 10. oktobar 2018 13:58)
Pa kad je tako, zbog predrasuda i statistike ti cupkaj na stanici i cekaj bus..

Pex

pre 5 godina

@PEx

sve ok, poštujemo tvoj izbor i bas lepo što si zadovoljan, samo ne vozis ti automobil, već leš na točkovima, starudiju, krntiju, sklopociju, olupinu... treba stvari zvati pravim imenom(miki, 10. oktobar 2018 17:04)

Razumljiv komentar prosecnog balkanca suzene svesti i poimanje i mnogo manje komplikovanih stvari nego sto je automobilizam. "Les" je kompletno restauriran za moje licno i personalno zadovoljstvo i barem par puta nedeljno dobije pohvale i pitanja na ulici. Ako se bas spustamo na taj nivo komunikacije koji je izgleda neophodan za mnoge na balkanu, mesecno njegovo odrzavanje kosta vise nego necija rata za nov automobil. Verujem da je za tebe to sledece merilo,pa rekoh da ti spomenem. Servo, abs, klima, sve na struju a o detaljima kao sto su samoventilirajuci duplo kaljeni kocioni diskovi necu trositi ni reci. Na stranu sve to, koje je mentalno stanje da pomislis da su svi oni ljudi sirom sveta sto voze oldtajmere ludi,blesavi ili glupi? Poprilicno prepotentno, bas kako to nama dolikuje i bas kako se ponasate za volanom i u saboracaju. Inace, preksinoc bas ovde na Vozdovcu sam video nesto fantasticno. Ne razumem se u mercedese,ali auto toliko mocno i dobro izgleda da su se svi okretali. Neki luksuzni model, rekao bih barem 50 godina star, restauriran do detalja.Zvuk,pojava, uzitak,zakljucno sa custom registracijom. Sto bi ti rekao, ...krntija,sklopocija, olupina,a za neki drugi soj ljudi, remek delo.

miki

pre 5 godina

vozim dobro sredjan 25 godina star automobil.
@PEx

sve ok, poštujemo tvoj izbor i bas lepo što si zadovoljan, samo ne vozis ti automobil, već leš na točkovima, starudiju, krntiju, sklopociju, olupinu... treba stvari zvati pravim imenom

r53

pre 5 godina

Taj sam, kupljen 3 godine star, evo napunio 15 :) nema vise vrednost da bi se prodao, a servisiran besprekorno tako da ne vidim mnogo poente u kupovini novog. Delovi su skupi ali opet kad se baci na papir, za godinu nek dam i 1000-1500 eur (u zavisnosti da li je vreme za veliki servis, neki veci kvar ili nesto poput seta amortizera i eibach opruga od 800e) sto je jeftinije dosta nego da placam mesecno 200e za nesto novo.

Djuka

pre 5 godina

Sta da vozi narod sa 200e platom?
(gradjaninX, 10. oktobar 2018 13:58)

ovo je pravo pitanje, pa cu ga ponoviti i ja
Sta moze da vozi narod sa 200 e platom?

CarloNS

pre 5 godina

Bolje 15 godina star BMW ili Audi nego dve godine star Sandero!
(Djuro, 10. oktobar 2018 13:09)

15 godina star premijum automobil je vodenični točak oko vrata. Auto star, a servis, delovi i registracija kao za nov. Ko nema para za nov premijum, polovni bolje da ne uzima. Sve pare će mu izvući na auspuh.

JohnDoe

pre 5 godina

Fijat500L full sa svom mogućom opremom i dodatcima, automatskim menjačem i klimom, grejačima, gps, tempomatima itd sew prodaje po USA za 8990 dolara!! Uz sve troškove transpotra preko okeana, kroz USA i dilerske marže, ali je zato isti takav na kapiji kragujevačke fabrike za mene srbina 17000 evra ili +18000 dolara!!!
E zato vozimo stara strana auta bando lopova i secikesa.
Glavno da uvozni lobi ovakve članke naručuje uredno bar jednom mesečno...
(Dragan, 10. oktobar 2018 14:17)

Ne razumem zasto tako bezocno lazete,kad je sve vrlo lako proverljivo. Automobil o kome govorite u Usa kosta od 20 000 dolara,pa na gore.

https://www.fiatusa.com/500l.html

Bojan

pre 5 godina

Interesantno je da je najzastupljenija PSA grupa (Pežo, Sitroen, Opel), sa 22.59% svih vozila.
Druga na listi je VW grupa, sa 20.57%.
Sem Fiata sa 8.5%, svi ostali u orvih 10 su Nemci ili Francuzi.

Sima*

pre 5 godina

@dragan

Ajde dragane ne lazi i ne primaj ljude.

Evo kolko kosta 500l u usa, na zvanicnom fiatovom sajtu za USA:

https://www.fiatusa.com/500l.html

Dakle, starting at $20.995.

Jer tako smo u mogucnosti

pre 5 godina

Nije problem voziti automobil star 15 godina, jer ne moze to svako.... To mu vise dodje kao neka privilegija, cast i ponos !

Toza Vampir

pre 5 godina

Supruga i ja jedva skrpili uz pomoc majke i babe 2000 evra za Fiat Stilo 2002 prosle godine. A ovamo kupite najnoviji auto, samo 150 evra mesecno. Ucesce nije bitno, simbolicnih 4500 do 6000 evra. Odakle???

yuslaven

pre 5 godina

Nek je sklopljen u ovom milenijumu i meni dosta. Skockao sam moju Fiestu (2001) mehanički, još da je našminkam i družimo se još bar pet godina.

Svaka medalja ima dve strane

pre 5 godina

@Nikola
Mislim da je vreme da promenis posao, jer ako ti posao zavisi od auta vrednog 700e, mogu misliti kakav ti je posao i kako ga radis. Onaj ko ne moze da skrpi 2000-3000e za auto, ne treba ni da ga vozi! Kad cete da shvatite da nije OBAVEZNO posedovati auto? Imas - vozis, nemas - bus, nikada niko nije rekao da svi moraju imati auto... Evo ja radim normalan posao od 9 do 5, jeste malo bolje placen, ali vozim auto star 5 godina bez problema i ne oskudevamo ni u cemu. Treba znati i potrositi pare koje si zaradio, sta mislis o tome? Mislim da nigde na svetu ljudi sa platom od 200e ne voze nove automobile, pa ne znam zasto bilo ko ocekuje da to moze ovde?!

RoBOT

pre 5 godina

(Dragan, 10. oktobar 2018 14:17)
Uh, voleo bih da je istina sto ste napisali ali mislim da nije. Posle citanja vaseg komentara sam otisao na sajt Fiat-a za USA trziste i tamo je pocetna cena za 500L $20.740,00 (160ks, automatski menjac, itd) i to bez dodatne opreme. Ukoliko redakcija dozvoli evo i screenshot http://prntscr.com/l4g6t1 i ovaj http://prntscr.com/l4g752 )Mislim da ste nesto pomesali!

asomakum

pre 5 godina

ne isplati se kupovina novog auta, dati 15000e na nesto sto ce kroz 3-4 godine vredeti 40-50% manje, bacanje para... kupovina dobro ocuvanog polovnjaka, relativno mladog, to je koliko-toliko isplativo.

Moca

pre 5 godina

@Trovach Ako je u dobrom stanju i ima 1.25 Zetec motor - Bog da te vidi. To je dobra cena, ali obavezno proveri limariju na svim mestima.

Dragan

pre 5 godina

Fijat500L full sa svom mogućom opremom i dodatcima, automatskim menjačem i klimom, grejačima, gps, tempomatima itd sew prodaje po USA za 8990 dolara!! Uz sve troškove transpotra preko okeana, kroz USA i dilerske marže, ali je zato isti takav na kapiji kragujevačke fabrike za mene srbina 17000 evra ili +18000 dolara!!!
E zato vozimo stara strana auta bando lopova i secikesa.
Glavno da uvozni lobi ovakve članke naručuje uredno bar jednom mesečno...

Trovach

pre 5 godina

Vozim poluraspalog stojadina kog nece biti moguce registrovati u aprilu, a merkam jednu bas sredjenu fiestu 2000. godiste (700 eur), samo bi supruga htela nesto mladje. Videcemo u aprilu,mozda jos malo pristedimo,ali mozda tada ni ovakvo nesto necemo naci

Replay

pre 5 godina

2003? To novooo! :))) Pa ljudi bi rado vozili novije, ali standard je takav a za to se zna ko je kriv. Sta samo ima vozila i 80-ih i 90-ih na ulici pa to je haos. Ovi od 2000 do 2010 mu izadju kao nova kola.

ne, ne nosim iste carape 3 godine :D

pre 5 godina

Realno, to ne bi trebalo da bude sramota nas kupce,
vec proizvodjace.

Auto je masina od vise desetina hiljada evra i morala bi
bez problema da sluzi 20 godina,
a ubedili su nas da ih menjamo na 3 godine kao da su carape.

PEx

pre 5 godina

Auto mi je zaista poslednja stvar u celom sistemu. Vozim od svoje 19e godine i uvek sam imao automobili ne razumem tu opsesiju sa godistem automobila. Pitam se, da li svi ljudi koji voze te nove automobile jedno dobro imaju uredjene i ostale sfere zivota. Od zivotnog prostora, zdravstvene zasite do svih ostalih potreba. Sumnjam, barem na osnovu ovoga sto vidim pored sebe, mnogi ljudi zive neuslovno,ali voze moderna vozila. Danas za par hiljada kupis automobil koji ima sve sto je normalnom coveku potrebno (klima, airbagovi,abs,esp..)i sto se mene tice, bitno mi je da me greje i hladi i da ne gubim razum i podizem nivo stresa kod svake ogrebotine ili rupe. Imao sam dosta udesa u BG. samo jednom je bila moja greska (dosta vozim) i pitam se sta bi bilo da su me unistavali a da sam imao nov auto. Ziva steta. Kao sto je neko rekao gore, po ovim rupama i nasiljem na ulicama postavlja se pitanje kolika je potreba za novim vozilom koje automatski gubi vrednost cim ste izasli iz salona. Mislim da je vecina podlegla potrosackom ludilu a sve na radost firmi i prodavaca. Inace, vozim dobro sredjan 25 godina star automobil.Zaradjujem oko 3x vise nego prosek u Srbiji i ne vidim nacin i dobar razlog da se u danasnje vreme toliko novca daje na vozilo. Pogotovo ako se neko ukucava u kredit kod zelenaskih banaka za tako banalnu stvar kao sto je prevozno sredstvo (osim naravno,ako nije neophodno zbog komercijalne delatnosti)

Nisam Englez

pre 5 godina

Stari automobili imaju dusu, karakter, legendarni dizajn i odskacu od sivila modernog doba! Zbog toga ih vozimo, a ne sto smo bednici!

Lesa

pre 5 godina

Ja mom uskoro slavim 10 godina i ne nameravam da ga menjam. Dobro me služi, a ja ga lepo održavam i nagradim ga za rođendan delovima koji su samo stvar lepote, a ne funkcionalnosti.

gradjaninX

pre 5 godina

Dobro je sto je mnogo nas odustalo od posedovanja automobila jer ne zelimo da vozimo lade, juga, stojadina i taj krsh. Radje cu u taxi, na bicikli ili autobus. U suprotnom imali bi statistiku koja je mnogo vise porazavajuca od ove. Sta da vozi narod sa 200e platom?

kojot

pre 5 godina

Srbija nema naj niže plate u Evropi.
Manje plate nego u Srbiji su u Ukrajini,Moldaviji i nešto malo manje u Makedoniji.
Ali je u Srbiji daleko naj niža kupovna moć jer su cene u te tri države daleko niže nego u Srbiji.
U Srbiji je i najveći jaz između bogatih i ogromne većine siromašnih.
Isti je slučaj i sa automobilima,vozimo daleko naj starije automobile u Evropi.
Neki dan sam gledao proslavu onog MMA meča u Dagestanu na ulicama hiljade i hiljade novih automobila ako nisu svi novi onda sigurno ne starijih od 3-4 godine i većinom mercedesi E i S klase i džipovi.

Visoko Kotiran

pre 5 godina

Ja kao savetnik u Ministarstvu (mladji doduse) vozim isto neku krsinu A6 ima joj sigurno 3 godine! Jedva cekam da obnovimo vozni park, jer stvarno nije u redu da se voze toliko stari automobili... Poludecu, majke mi !

Jovan

pre 5 godina

Nije nikakav Problem voziti automobil od 10/15 itd...godina.
Moj Automobil je 14 godina i prešao više od 300hiljada.
Važno je ulagati i održavati taj Auto.
Treba se popraviti i zameniti pre nego što jedan deo se slomi pukne ili bilo šta.

Ako se hoće, može se

pre 5 godina

Pogrešno je pitanje koliko nam je prosečno star vozni park. Njavažnije je pitanje koliko su vozila ispravna. Ako je kupovna moć prosečnog valsnika automobila u Srbiji takva kakva jeste, država barem može da utiče na povećanje tehničke ispravnosti automobila. Najnovije rigorozne mere tehničkih pregleda ne gađaju suštinu problema, jer svaki pregled, sam po sebi, ne podrazumeva nužno ništa drugo osim pukog pregledavanja i konstatovanja nedostataka, odnosno neispravnosti. Tehnički pregled bi najumesnije bilo da bude objedinjenj kroz mrežu automehaničarskih, autoelektričarskih i vulkanizerskih radnji. To bi značilo da ovlašćeni automehaničar, kod koga vlasnik automobilaredovno održava vozilo, ima ovlašćenje da potvrđuje ili ne potvrđuje tehničku ispravnost vozila, što je,sa stanovišta struke, ali i zdravog razuma, najprihvatljivije. Ako automehaničar nema svoje "valjke" za ispitivanje konica, mogu da se skupe 5 ili 10 automehaničarskih radnji, pa da imaju.

Još jedna veoma bitna stvar jeste PDV na rezervne delove, koji bi trebalo da bude znatno smanjen, a na delove esencijalne za bezbednost i ekološku ispravnost automobila i potuno ukinut.

Suštinski princip je u sledećem: država treba da se odrekne malog dela punjenja budžeta, za opšte dobro građana. Na kraju će se to, srednjoročno i dugoročno, više isplatiti i državi kroz manji utrošak budžeta.

Antiprotivan

pre 5 godina

Povećali cenu goriva, povećali cenu putarine, smanjili plate i penzije i očekujete da prosečan gradjanin vozi novo auto... Gde idu sve te pare? Putevi su nam gori nego u Rumuniji za vreme Čaušeskog '65-e... napreDNo...

iskustvo

pre 5 godina

Ajde dajte godista svih automobila u Srbiji u kojima su poginuli ljudi u zadnjih 5 godina. Rezultat ce vas zapanjiti. To nisu najstarija vozila. Uzrok ovih nesreca nije starost vozila vec ... nesto drugo...

Kolee

pre 5 godina

Prosjecan srpski bot, auto staro 15 godina je nov auto, prosto vido se boljitak iz dana u dan, gorivo sve skuplje, plate vece za 2-3 godine. Bravo svevisnji vodjo!

Marko

pre 5 godina

Ne razumem one koji su pravili anketu!
Svi ovi podaci i mnogo drugih, su vrlo lako mogli da se dobiju iz baze MUP-a. Znači, analiza bi bila 99% tačna i mogla bi biti daleko opsežnija. I naravno, šta bi se zaključilo na kraju, da smo u proseku bednici!

Nikola

pre 5 godina

Aman, ljudi, pa ne vozim 17 godina staru Fiat Mareu zato sto mi je tako lepo, nego zato sto nemam za bolje. Posao mi zavisi od kola, svakodnevno, i ne daj boze da ostanem bez tog skoro punoletnog Fiata, ostacu bez hleba!

Jovce

pre 5 godina

I sta je tu cudno kad je Srbija u vrhu Evrope po niskom standardu i siromastvu, ceni goriva, propalim ulicama i putevima, porezima na na sve zivo pa i na kolima, dugotrajnom procedurom oko nabavke, kupovine... I milion evra da imam ne bih kupio nov auto u zemlji gde 95% stanovnistva je prinudjeno da vozi polovnjake. Ovde ljudi stradaju zbog tri hiljade u dzepu... Izadjite malo iz Beograda u manja mesta da vidite kako se zivi.

Pera

pre 5 godina

Imam novca za nov auto (doduše niže klase), ali radije vozim stariji polovan (potpuno ispravan, pazim ga i ja, pazio ga je prethodni vlasnik) iz prostog razloga što u Beogradu ne želim da se nerviram za svaku ogrebotinu, ulubljenje i rupu na putu, niti da ga perem dvaput nedeljno da mi se ne oguli farba, pošto ove beogradske ptice imaju izmet kao da su iz iste familije kao vanzemaljac iz "Osmog putnika".

Dok moj rođak iz Srema vozi auto isključivo na potezu garaža-posao, i to na otvorenom putu, i hvali se kako mu je auto "kao čaša".

#12

pre 5 godina

Prosek - kao u onoj priči o sarmi. Ima dosta novih automobila po ulicama do 2-3 godine starosti, ali ima i onih koji su stari 25-30 godina... Sve u svemu, poražavajuće.

Lepi

pre 5 godina

država očekuje da dignete kredit kod neke strane banke i kupite automobil po 50% višoj ceni pa ga drndate po srpskim raspalim putevima.

горан

pre 5 godina

Једва сам накрпио прошле године 5000€ и пазарио 308-цу из 2007 године. То ми је максимум максимума за кола. Радо бих ја купио новије возило, али тешко у држави Србији...

Lepi

pre 5 godina

država očekuje da dignete kredit kod neke strane banke i kupite automobil po 50% višoj ceni pa ga drndate po srpskim raspalim putevima.

горан

pre 5 godina

Једва сам накрпио прошле године 5000€ и пазарио 308-цу из 2007 године. То ми је максимум максимума за кола. Радо бих ја купио новије возило, али тешко у држави Србији...

Pera

pre 5 godina

Imam novca za nov auto (doduše niže klase), ali radije vozim stariji polovan (potpuno ispravan, pazim ga i ja, pazio ga je prethodni vlasnik) iz prostog razloga što u Beogradu ne želim da se nerviram za svaku ogrebotinu, ulubljenje i rupu na putu, niti da ga perem dvaput nedeljno da mi se ne oguli farba, pošto ove beogradske ptice imaju izmet kao da su iz iste familije kao vanzemaljac iz "Osmog putnika".

Dok moj rođak iz Srema vozi auto isključivo na potezu garaža-posao, i to na otvorenom putu, i hvali se kako mu je auto "kao čaša".

Nikola

pre 5 godina

Aman, ljudi, pa ne vozim 17 godina staru Fiat Mareu zato sto mi je tako lepo, nego zato sto nemam za bolje. Posao mi zavisi od kola, svakodnevno, i ne daj boze da ostanem bez tog skoro punoletnog Fiata, ostacu bez hleba!

Kolee

pre 5 godina

Prosjecan srpski bot, auto staro 15 godina je nov auto, prosto vido se boljitak iz dana u dan, gorivo sve skuplje, plate vece za 2-3 godine. Bravo svevisnji vodjo!

Antiprotivan

pre 5 godina

Povećali cenu goriva, povećali cenu putarine, smanjili plate i penzije i očekujete da prosečan gradjanin vozi novo auto... Gde idu sve te pare? Putevi su nam gori nego u Rumuniji za vreme Čaušeskog '65-e... napreDNo...

Dragan

pre 5 godina

Fijat500L full sa svom mogućom opremom i dodatcima, automatskim menjačem i klimom, grejačima, gps, tempomatima itd sew prodaje po USA za 8990 dolara!! Uz sve troškove transpotra preko okeana, kroz USA i dilerske marže, ali je zato isti takav na kapiji kragujevačke fabrike za mene srbina 17000 evra ili +18000 dolara!!!
E zato vozimo stara strana auta bando lopova i secikesa.
Glavno da uvozni lobi ovakve članke naručuje uredno bar jednom mesečno...

Marko

pre 5 godina

Ne razumem one koji su pravili anketu!
Svi ovi podaci i mnogo drugih, su vrlo lako mogli da se dobiju iz baze MUP-a. Znači, analiza bi bila 99% tačna i mogla bi biti daleko opsežnija. I naravno, šta bi se zaključilo na kraju, da smo u proseku bednici!

Visoko Kotiran

pre 5 godina

Ja kao savetnik u Ministarstvu (mladji doduse) vozim isto neku krsinu A6 ima joj sigurno 3 godine! Jedva cekam da obnovimo vozni park, jer stvarno nije u redu da se voze toliko stari automobili... Poludecu, majke mi !

#12

pre 5 godina

Prosek - kao u onoj priči o sarmi. Ima dosta novih automobila po ulicama do 2-3 godine starosti, ali ima i onih koji su stari 25-30 godina... Sve u svemu, poražavajuće.

Jovce

pre 5 godina

I sta je tu cudno kad je Srbija u vrhu Evrope po niskom standardu i siromastvu, ceni goriva, propalim ulicama i putevima, porezima na na sve zivo pa i na kolima, dugotrajnom procedurom oko nabavke, kupovine... I milion evra da imam ne bih kupio nov auto u zemlji gde 95% stanovnistva je prinudjeno da vozi polovnjake. Ovde ljudi stradaju zbog tri hiljade u dzepu... Izadjite malo iz Beograda u manja mesta da vidite kako se zivi.

PEx

pre 5 godina

Auto mi je zaista poslednja stvar u celom sistemu. Vozim od svoje 19e godine i uvek sam imao automobili ne razumem tu opsesiju sa godistem automobila. Pitam se, da li svi ljudi koji voze te nove automobile jedno dobro imaju uredjene i ostale sfere zivota. Od zivotnog prostora, zdravstvene zasite do svih ostalih potreba. Sumnjam, barem na osnovu ovoga sto vidim pored sebe, mnogi ljudi zive neuslovno,ali voze moderna vozila. Danas za par hiljada kupis automobil koji ima sve sto je normalnom coveku potrebno (klima, airbagovi,abs,esp..)i sto se mene tice, bitno mi je da me greje i hladi i da ne gubim razum i podizem nivo stresa kod svake ogrebotine ili rupe. Imao sam dosta udesa u BG. samo jednom je bila moja greska (dosta vozim) i pitam se sta bi bilo da su me unistavali a da sam imao nov auto. Ziva steta. Kao sto je neko rekao gore, po ovim rupama i nasiljem na ulicama postavlja se pitanje kolika je potreba za novim vozilom koje automatski gubi vrednost cim ste izasli iz salona. Mislim da je vecina podlegla potrosackom ludilu a sve na radost firmi i prodavaca. Inace, vozim dobro sredjan 25 godina star automobil.Zaradjujem oko 3x vise nego prosek u Srbiji i ne vidim nacin i dobar razlog da se u danasnje vreme toliko novca daje na vozilo. Pogotovo ako se neko ukucava u kredit kod zelenaskih banaka za tako banalnu stvar kao sto je prevozno sredstvo (osim naravno,ako nije neophodno zbog komercijalne delatnosti)

Replay

pre 5 godina

2003? To novooo! :))) Pa ljudi bi rado vozili novije, ali standard je takav a za to se zna ko je kriv. Sta samo ima vozila i 80-ih i 90-ih na ulici pa to je haos. Ovi od 2000 do 2010 mu izadju kao nova kola.

Nisam Englez

pre 5 godina

Stari automobili imaju dusu, karakter, legendarni dizajn i odskacu od sivila modernog doba! Zbog toga ih vozimo, a ne sto smo bednici!

gradjaninX

pre 5 godina

Dobro je sto je mnogo nas odustalo od posedovanja automobila jer ne zelimo da vozimo lade, juga, stojadina i taj krsh. Radje cu u taxi, na bicikli ili autobus. U suprotnom imali bi statistiku koja je mnogo vise porazavajuca od ove. Sta da vozi narod sa 200e platom?

gane

pre 5 godina

Po zanimanju sam taksista i promenio sam jako puno automobila, različitih marki, a najviše sam posedovao polovne premijum modele, od kojih je poslednji bio Mercedes E klasa. Jeste, lepo je voziti se u jednom takvom vozilu, ali... Današnji premijum vozila nisu ni blizu kvaliteta kao nekada. Veoma skupi i iznenadni kvarovi, prosečnog čoveka u Srbiji, dovode do same propasti, psihički i fizički! Moj prijatelj je dva puta bio pred razvodom zbog plivajućeg zamajca i kasnije, zbog polomljenog fara! Je li to život, jel' to normalno? Noge ti se pružaju, koliki ti je jorgan, zašto posedovati nešto što ne možeš da ispratiš i time ugrožavati sopstvenu porodicu? Pre tri godine sam kupio nov Fiat 500L i već prešao 140 hiljada, taksirajući po Beogradu, bez ijednog kvara! A i da ga bude, prilično je jeftin za održvanje, pa ne unosi nemir u moj život! Nije mi baš lepo kao u Mečki, naravno, ali sada zaradim za sebe, za moju decu, vidimo more svake godine, ne bacam pare na farove od 1600 evra i zamajce što plivaju! Ja ne računam koliko sam na njemu izgubio, već koliko sam zaradio! E sad, nisam glavna faca u u ulici, sa kršinom od BMW-a, to sam prepustio komšiji, ali, mogu da se nosim sa tim! Nov auto je odlična stvar i prava je šteta što smo nesretnici koji to sebi teško možemo da priuštimo! Osećaj, kada ga preuzmete iz salona, a na njemu stoji 2 km predjenih i sve radi i miriše, je izvanredan! Tako da, manite me tih krševa, očuvanih, sa servisnom knjigom, uradjenom za 50 evra!

ne, ne nosim iste carape 3 godine :D

pre 5 godina

Realno, to ne bi trebalo da bude sramota nas kupce,
vec proizvodjace.

Auto je masina od vise desetina hiljada evra i morala bi
bez problema da sluzi 20 godina,
a ubedili su nas da ih menjamo na 3 godine kao da su carape.

kojot

pre 5 godina

Srbija nema naj niže plate u Evropi.
Manje plate nego u Srbiji su u Ukrajini,Moldaviji i nešto malo manje u Makedoniji.
Ali je u Srbiji daleko naj niža kupovna moć jer su cene u te tri države daleko niže nego u Srbiji.
U Srbiji je i najveći jaz između bogatih i ogromne većine siromašnih.
Isti je slučaj i sa automobilima,vozimo daleko naj starije automobile u Evropi.
Neki dan sam gledao proslavu onog MMA meča u Dagestanu na ulicama hiljade i hiljade novih automobila ako nisu svi novi onda sigurno ne starijih od 3-4 godine i većinom mercedesi E i S klase i džipovi.

Trovach

pre 5 godina

Vozim poluraspalog stojadina kog nece biti moguce registrovati u aprilu, a merkam jednu bas sredjenu fiestu 2000. godiste (700 eur), samo bi supruga htela nesto mladje. Videcemo u aprilu,mozda jos malo pristedimo,ali mozda tada ni ovakvo nesto necemo naci

iskustvo

pre 5 godina

Ajde dajte godista svih automobila u Srbiji u kojima su poginuli ljudi u zadnjih 5 godina. Rezultat ce vas zapanjiti. To nisu najstarija vozila. Uzrok ovih nesreca nije starost vozila vec ... nesto drugo...

Jovan

pre 5 godina

Nije nikakav Problem voziti automobil od 10/15 itd...godina.
Moj Automobil je 14 godina i prešao više od 300hiljada.
Važno je ulagati i održavati taj Auto.
Treba se popraviti i zameniti pre nego što jedan deo se slomi pukne ili bilo šta.

CarloNS

pre 5 godina

Bolje 15 godina star BMW ili Audi nego dve godine star Sandero!
(Djuro, 10. oktobar 2018 13:09)

15 godina star premijum automobil je vodenični točak oko vrata. Auto star, a servis, delovi i registracija kao za nov. Ko nema para za nov premijum, polovni bolje da ne uzima. Sve pare će mu izvući na auspuh.

Toza Vampir

pre 5 godina

Supruga i ja jedva skrpili uz pomoc majke i babe 2000 evra za Fiat Stilo 2002 prosle godine. A ovamo kupite najnoviji auto, samo 150 evra mesecno. Ucesce nije bitno, simbolicnih 4500 do 6000 evra. Odakle???

JohnDoe

pre 5 godina

Fijat500L full sa svom mogućom opremom i dodatcima, automatskim menjačem i klimom, grejačima, gps, tempomatima itd sew prodaje po USA za 8990 dolara!! Uz sve troškove transpotra preko okeana, kroz USA i dilerske marže, ali je zato isti takav na kapiji kragujevačke fabrike za mene srbina 17000 evra ili +18000 dolara!!!
E zato vozimo stara strana auta bando lopova i secikesa.
Glavno da uvozni lobi ovakve članke naručuje uredno bar jednom mesečno...
(Dragan, 10. oktobar 2018 14:17)

Ne razumem zasto tako bezocno lazete,kad je sve vrlo lako proverljivo. Automobil o kome govorite u Usa kosta od 20 000 dolara,pa na gore.

https://www.fiatusa.com/500l.html

idiokratija

pre 5 godina

Država na uvoz svakog automobila uzme oko 1600€, tačno toliko svakom fali da kupi auto mlađi makar za 3 godine. A skupo i loše gorivo da ne spominjem.

Lesa

pre 5 godina

Ja mom uskoro slavim 10 godina i ne nameravam da ga menjam. Dobro me služi, a ja ga lepo održavam i nagradim ga za rođendan delovima koji su samo stvar lepote, a ne funkcionalnosti.

Ako se hoće, može se

pre 5 godina

Pogrešno je pitanje koliko nam je prosečno star vozni park. Njavažnije je pitanje koliko su vozila ispravna. Ako je kupovna moć prosečnog valsnika automobila u Srbiji takva kakva jeste, država barem može da utiče na povećanje tehničke ispravnosti automobila. Najnovije rigorozne mere tehničkih pregleda ne gađaju suštinu problema, jer svaki pregled, sam po sebi, ne podrazumeva nužno ništa drugo osim pukog pregledavanja i konstatovanja nedostataka, odnosno neispravnosti. Tehnički pregled bi najumesnije bilo da bude objedinjenj kroz mrežu automehaničarskih, autoelektričarskih i vulkanizerskih radnji. To bi značilo da ovlašćeni automehaničar, kod koga vlasnik automobilaredovno održava vozilo, ima ovlašćenje da potvrđuje ili ne potvrđuje tehničku ispravnost vozila, što je,sa stanovišta struke, ali i zdravog razuma, najprihvatljivije. Ako automehaničar nema svoje "valjke" za ispitivanje konica, mogu da se skupe 5 ili 10 automehaničarskih radnji, pa da imaju.

Još jedna veoma bitna stvar jeste PDV na rezervne delove, koji bi trebalo da bude znatno smanjen, a na delove esencijalne za bezbednost i ekološku ispravnost automobila i potuno ukinut.

Suštinski princip je u sledećem: država treba da se odrekne malog dela punjenja budžeta, za opšte dobro građana. Na kraju će se to, srednjoročno i dugoročno, više isplatiti i državi kroz manji utrošak budžeta.

дудуле

pre 5 godina

Ми смо земља малограђана и снобова.Половина која вози стара кола једва да има 50000 плату.За ту плату ја бирам ноге и превоз,а други воле да се стискају за делове,регистрацију. Без 70-80000 месечно не може се бити власник кола опуштено и цивилизовано.То што неко неће себи да призна...

Pex

pre 5 godina

@PEx

sve ok, poštujemo tvoj izbor i bas lepo što si zadovoljan, samo ne vozis ti automobil, već leš na točkovima, starudiju, krntiju, sklopociju, olupinu... treba stvari zvati pravim imenom(miki, 10. oktobar 2018 17:04)

Razumljiv komentar prosecnog balkanca suzene svesti i poimanje i mnogo manje komplikovanih stvari nego sto je automobilizam. "Les" je kompletno restauriran za moje licno i personalno zadovoljstvo i barem par puta nedeljno dobije pohvale i pitanja na ulici. Ako se bas spustamo na taj nivo komunikacije koji je izgleda neophodan za mnoge na balkanu, mesecno njegovo odrzavanje kosta vise nego necija rata za nov automobil. Verujem da je za tebe to sledece merilo,pa rekoh da ti spomenem. Servo, abs, klima, sve na struju a o detaljima kao sto su samoventilirajuci duplo kaljeni kocioni diskovi necu trositi ni reci. Na stranu sve to, koje je mentalno stanje da pomislis da su svi oni ljudi sirom sveta sto voze oldtajmere ludi,blesavi ili glupi? Poprilicno prepotentno, bas kako to nama dolikuje i bas kako se ponasate za volanom i u saboracaju. Inace, preksinoc bas ovde na Vozdovcu sam video nesto fantasticno. Ne razumem se u mercedese,ali auto toliko mocno i dobro izgleda da su se svi okretali. Neki luksuzni model, rekao bih barem 50 godina star, restauriran do detalja.Zvuk,pojava, uzitak,zakljucno sa custom registracijom. Sto bi ti rekao, ...krntija,sklopocija, olupina,a za neki drugi soj ljudi, remek delo.

Djuka

pre 5 godina

Sta da vozi narod sa 200e platom?
(gradjaninX, 10. oktobar 2018 13:58)

ovo je pravo pitanje, pa cu ga ponoviti i ja
Sta moze da vozi narod sa 200 e platom?

Tazo

pre 5 godina

"Proizvođači štancuju nove modele svake dve godine i normalno je da vozilo staro deset godina bude još uvek u odličnom stanju.
(Aca, 10. oktobar 2018 19:04)"

Kakav filozofski komentar :) Kakve veze ima to koliko se cesto izbacuju novi modeli sa tim u kakvom je stanju auto star 10 godina? To je kao da kazes, u prodavnici donose svez hleb svaki dan, tako da je i moj hleb od pre 5 dana jos uvek u odlicnom stanju.

yuslaven

pre 5 godina

Nek je sklopljen u ovom milenijumu i meni dosta. Skockao sam moju Fiestu (2001) mehanički, još da je našminkam i družimo se još bar pet godina.

Sima*

pre 5 godina

@dragan

Ajde dragane ne lazi i ne primaj ljude.

Evo kolko kosta 500l u usa, na zvanicnom fiatovom sajtu za USA:

https://www.fiatusa.com/500l.html

Dakle, starting at $20.995.

Svaka medalja ima dve strane

pre 5 godina

@Nikola
Mislim da je vreme da promenis posao, jer ako ti posao zavisi od auta vrednog 700e, mogu misliti kakav ti je posao i kako ga radis. Onaj ko ne moze da skrpi 2000-3000e za auto, ne treba ni da ga vozi! Kad cete da shvatite da nije OBAVEZNO posedovati auto? Imas - vozis, nemas - bus, nikada niko nije rekao da svi moraju imati auto... Evo ja radim normalan posao od 9 do 5, jeste malo bolje placen, ali vozim auto star 5 godina bez problema i ne oskudevamo ni u cemu. Treba znati i potrositi pare koje si zaradio, sta mislis o tome? Mislim da nigde na svetu ljudi sa platom od 200e ne voze nove automobile, pa ne znam zasto bilo ko ocekuje da to moze ovde?!

Jer tako smo u mogucnosti

pre 5 godina

Nije problem voziti automobil star 15 godina, jer ne moze to svako.... To mu vise dodje kao neka privilegija, cast i ponos !

Sasa

pre 5 godina

Dobro je sto je mnogo nas odustalo od posedovanja automobila jer ne zelimo da vozimo lade, juga, stojadina i taj krsh. Radje cu u taxi, na bicikli ili autobus. U suprotnom imali bi statistiku koja je mnogo vise porazavajuca od ove.(gradjaninX, 10. oktobar 2018 13:58)
Pa kad je tako, zbog predrasuda i statistike ti cupkaj na stanici i cekaj bus..

asomakum

pre 5 godina

ne isplati se kupovina novog auta, dati 15000e na nesto sto ce kroz 3-4 godine vredeti 40-50% manje, bacanje para... kupovina dobro ocuvanog polovnjaka, relativno mladog, to je koliko-toliko isplativo.

RoBOT

pre 5 godina

(Dragan, 10. oktobar 2018 14:17)
Uh, voleo bih da je istina sto ste napisali ali mislim da nije. Posle citanja vaseg komentara sam otisao na sajt Fiat-a za USA trziste i tamo je pocetna cena za 500L $20.740,00 (160ks, automatski menjac, itd) i to bez dodatne opreme. Ukoliko redakcija dozvoli evo i screenshot http://prntscr.com/l4g6t1 i ovaj http://prntscr.com/l4g752 )Mislim da ste nesto pomesali!

Veliki brat

pre 5 godina

@(kojot, 10. oktobar 2018 13:53)

Ista priča ti je i kod nas, jesi li ti skoro vozio beogradskim ulicama? Tamo ako voziš auto stariji od 2010. godine bolje da ideš GSP-om nego da se sramotiš.

Jednostavno, sve velike firme su u Beogradu, uvoznici, predstavništva stranih firmi, visoka politika i bitnisi povezani sa političarima... i zato su plate najveće, pa čak i konobar zarađuje mnogo više nego neko u manjem gradu.

Ali, zato se malo prošetaj do manjih mesta po Vojvodini i Južnoj Srbiji, vozi se gomila automobila koji neće moći da prođu ovaj novi tehnički. Uvoze se polovnjaci koji su super našminkani, ali zato kad krenu kvarovi...

Ja imam za 50% veću platu u dinarima nego kad je evro bio 90 dinara, ali imam bar za 30% manju kupovnu moć, jer je hrana nenormalno poskupela, više i radimo van kuće pa se više kupuje gotova hrana jer se vraćamo kasno kući, i to katastrofalno deluje na kućni budžet.

Ispada da je bolje raditi normalno 8h dnevno za 500€ nego raditi 12-13h za 1000€.

Ursa Minor

pre 5 godina

Sta da vozi narod sa 200e platom?
(gradjaninX, 10. oktobar 2018 13:58)

ovo je pravo pitanje, pa cu ga ponoviti i ja
Sta moze da vozi narod sa 200 e platom?
(Djuka, 10. oktobar 2018 17:39)

Odgovor jelak: Mercedesa, BMW-a, Audija i tako to. Uglavnom premijum. Ali, uz mali detalj: ništa ispod 300.000 "na satu".

Pitaš kako? Evo kako: Komšija ima malu platu ali vozi Hyundai džipa, nabavio mu ga kum, povoljna prilika, auto k'o čaša! Za benzin žica pare od sestre (a često i njen auto), a kad dođe vreme za registraciju (navodno oko 26.000), onda žica od roditelja penzionera. Ali vozi džipa!

I posle me takvi gledaju s visine svojih vremešnih Mercedesa, Audija, bembara i Golfova kad ja na pumpi za moju novu Dačiju kažam "puno" pa me izađe 6000 do 6500 dindži, a njih čujem kako tankim glasićem kažu pumpadžiji "daj mi za 'iljadu i po".

Ali oni voze "pravu stvar", a ja samo bedan rumunski krš jer sam sirotinja...

garant

pre 5 godina

@ miki
zasto tako,covek zna sta vozi a verovatno je i daleko savesniji vozac od mnogih,samo za primer,jednom starom a dobro odrzavanom volvu 244 manje vise sve ove danasnje kante iste klase mogu znas sta,da,da!

Mladen

pre 5 godina

Daewoo Lanos
1.5 plin, 2000 godište.

Letos stigao u Tornio preko Narve, vratio me kući preko Angelholma.
Od kvarova - poziciona sijalica pregorela.

Auto ne mogu da prodam, niko ga neće jer je nabubrela boja na zadjem rubu.

Nisu problem godine, već održavanje.

ja

pre 5 godina

Ne mogu da verujem koliko se dizelasi tamo jos uvek voze.... a da tamo se jos uvek i pusi na veliko. Vi bas mrzite cist vazduh i zdrava pluca.
(Siga, 11. oktobar 2018 01:07)

Eee moj zemljače, ne znaš ti na šta liče korita reka, potoci, lokani putevi... Smeće se baca svuda i pali se na, sve strane, to je ovde najnormalnije stanje. O recikliranju da ne, pričam, to je sramota to samo radi gay populacija

Siga

pre 5 godina

Ne mogu da verujem koliko se dizelasi tamo jos uvek voze.... a da tamo se jos uvek i pusi na veliko. Vi bas mrzite cist vazduh i zdrava pluca.

kele®

pre 5 godina

Nisam baš siguran u ove podatke. Prosjek u EU je 10.7 godina, tako da 15 i nije tako strašno. Nijemci voze auta u prosjeku stara 9.3 godine, Britanci 7.7, a Grci 13.5.
Bojim se da je anketa jedno, a podaci iz MUP-a nešto sasvim drugo.

miki

pre 5 godina

vozim dobro sredjan 25 godina star automobil.
@PEx

sve ok, poštujemo tvoj izbor i bas lepo što si zadovoljan, samo ne vozis ti automobil, već leš na točkovima, starudiju, krntiju, sklopociju, olupinu... treba stvari zvati pravim imenom

Deda sa Romanije

pre 5 godina

Ovo je za rubriku vjerovali ili ne.Moj zet jos vozi Golfa 2 1984 god!!!
Sada koliko se to moze zvati autom to je drugi par opanaka.

Bojan

pre 5 godina

Interesantno je da je najzastupljenija PSA grupa (Pežo, Sitroen, Opel), sa 22.59% svih vozila.
Druga na listi je VW grupa, sa 20.57%.
Sem Fiata sa 8.5%, svi ostali u orvih 10 su Nemci ili Francuzi.

500€

pre 5 godina

@ Trovach
kakva fiesta za 700 evra i bakraci,tebe posle starog dobrog stojadina moze jos samo skoda felicia 1.3 da usreci,nemoj da te puno brinu kilometri,mazga je to,samo da je nije odozdo rdja pojela ostalo se uvek sredi za bagatelu ,moze reci ko sta hoce al' ti ima da se navozas ko sampion za male pare;)

r53

pre 5 godina

Taj sam, kupljen 3 godine star, evo napunio 15 :) nema vise vrednost da bi se prodao, a servisiran besprekorno tako da ne vidim mnogo poente u kupovini novog. Delovi su skupi ali opet kad se baci na papir, za godinu nek dam i 1000-1500 eur (u zavisnosti da li je vreme za veliki servis, neki veci kvar ili nesto poput seta amortizera i eibach opruga od 800e) sto je jeftinije dosta nego da placam mesecno 200e za nesto novo.

Pedja

pre 5 godina

Smaraju sa tim prosecna starost automobila u srbiji koda je bitno koje je godiste auto ja imam mercedes w123 sluzi kao i svaki drugi auto bacanje para na novija kola bolje koristiti za nesto pametnije nego na auto

Moca

pre 5 godina

@Trovach Ako je u dobrom stanju i ima 1.25 Zetec motor - Bog da te vidi. To je dobra cena, ali obavezno proveri limariju na svim mestima.

miki

pre 5 godina

vozim dobro sredjan 25 godina star automobil.
@PEx

sve ok, poštujemo tvoj izbor i bas lepo što si zadovoljan, samo ne vozis ti automobil, već leš na točkovima, starudiju, krntiju, sklopociju, olupinu... treba stvari zvati pravim imenom

Dragan

pre 5 godina

Fijat500L full sa svom mogućom opremom i dodatcima, automatskim menjačem i klimom, grejačima, gps, tempomatima itd sew prodaje po USA za 8990 dolara!! Uz sve troškove transpotra preko okeana, kroz USA i dilerske marže, ali je zato isti takav na kapiji kragujevačke fabrike za mene srbina 17000 evra ili +18000 dolara!!!
E zato vozimo stara strana auta bando lopova i secikesa.
Glavno da uvozni lobi ovakve članke naručuje uredno bar jednom mesečno...

Svaka medalja ima dve strane

pre 5 godina

@Nikola
Mislim da je vreme da promenis posao, jer ako ti posao zavisi od auta vrednog 700e, mogu misliti kakav ti je posao i kako ga radis. Onaj ko ne moze da skrpi 2000-3000e za auto, ne treba ni da ga vozi! Kad cete da shvatite da nije OBAVEZNO posedovati auto? Imas - vozis, nemas - bus, nikada niko nije rekao da svi moraju imati auto... Evo ja radim normalan posao od 9 do 5, jeste malo bolje placen, ali vozim auto star 5 godina bez problema i ne oskudevamo ni u cemu. Treba znati i potrositi pare koje si zaradio, sta mislis o tome? Mislim da nigde na svetu ljudi sa platom od 200e ne voze nove automobile, pa ne znam zasto bilo ko ocekuje da to moze ovde?!

PEx

pre 5 godina

Auto mi je zaista poslednja stvar u celom sistemu. Vozim od svoje 19e godine i uvek sam imao automobili ne razumem tu opsesiju sa godistem automobila. Pitam se, da li svi ljudi koji voze te nove automobile jedno dobro imaju uredjene i ostale sfere zivota. Od zivotnog prostora, zdravstvene zasite do svih ostalih potreba. Sumnjam, barem na osnovu ovoga sto vidim pored sebe, mnogi ljudi zive neuslovno,ali voze moderna vozila. Danas za par hiljada kupis automobil koji ima sve sto je normalnom coveku potrebno (klima, airbagovi,abs,esp..)i sto se mene tice, bitno mi je da me greje i hladi i da ne gubim razum i podizem nivo stresa kod svake ogrebotine ili rupe. Imao sam dosta udesa u BG. samo jednom je bila moja greska (dosta vozim) i pitam se sta bi bilo da su me unistavali a da sam imao nov auto. Ziva steta. Kao sto je neko rekao gore, po ovim rupama i nasiljem na ulicama postavlja se pitanje kolika je potreba za novim vozilom koje automatski gubi vrednost cim ste izasli iz salona. Mislim da je vecina podlegla potrosackom ludilu a sve na radost firmi i prodavaca. Inace, vozim dobro sredjan 25 godina star automobil.Zaradjujem oko 3x vise nego prosek u Srbiji i ne vidim nacin i dobar razlog da se u danasnje vreme toliko novca daje na vozilo. Pogotovo ako se neko ukucava u kredit kod zelenaskih banaka za tako banalnu stvar kao sto je prevozno sredstvo (osim naravno,ako nije neophodno zbog komercijalne delatnosti)

Sasa

pre 5 godina

Dobro je sto je mnogo nas odustalo od posedovanja automobila jer ne zelimo da vozimo lade, juga, stojadina i taj krsh. Radje cu u taxi, na bicikli ili autobus. U suprotnom imali bi statistiku koja je mnogo vise porazavajuca od ove.(gradjaninX, 10. oktobar 2018 13:58)
Pa kad je tako, zbog predrasuda i statistike ti cupkaj na stanici i cekaj bus..

Nisam Englez

pre 5 godina

Stari automobili imaju dusu, karakter, legendarni dizajn i odskacu od sivila modernog doba! Zbog toga ih vozimo, a ne sto smo bednici!

дудуле

pre 5 godina

Ми смо земља малограђана и снобова.Половина која вози стара кола једва да има 50000 плату.За ту плату ја бирам ноге и превоз,а други воле да се стискају за делове,регистрацију. Без 70-80000 месечно не може се бити власник кола опуштено и цивилизовано.То што неко неће себи да призна...

asomakum

pre 5 godina

ne isplati se kupovina novog auta, dati 15000e na nesto sto ce kroz 3-4 godine vredeti 40-50% manje, bacanje para... kupovina dobro ocuvanog polovnjaka, relativno mladog, to je koliko-toliko isplativo.

kojot

pre 5 godina

Srbija nema naj niže plate u Evropi.
Manje plate nego u Srbiji su u Ukrajini,Moldaviji i nešto malo manje u Makedoniji.
Ali je u Srbiji daleko naj niža kupovna moć jer su cene u te tri države daleko niže nego u Srbiji.
U Srbiji je i najveći jaz između bogatih i ogromne većine siromašnih.
Isti je slučaj i sa automobilima,vozimo daleko naj starije automobile u Evropi.
Neki dan sam gledao proslavu onog MMA meča u Dagestanu na ulicama hiljade i hiljade novih automobila ako nisu svi novi onda sigurno ne starijih od 3-4 godine i većinom mercedesi E i S klase i džipovi.

gradjaninX

pre 5 godina

Dobro je sto je mnogo nas odustalo od posedovanja automobila jer ne zelimo da vozimo lade, juga, stojadina i taj krsh. Radje cu u taxi, na bicikli ili autobus. U suprotnom imali bi statistiku koja je mnogo vise porazavajuca od ove. Sta da vozi narod sa 200e platom?

CarloNS

pre 5 godina

Bolje 15 godina star BMW ili Audi nego dve godine star Sandero!
(Djuro, 10. oktobar 2018 13:09)

15 godina star premijum automobil je vodenični točak oko vrata. Auto star, a servis, delovi i registracija kao za nov. Ko nema para za nov premijum, polovni bolje da ne uzima. Sve pare će mu izvući na auspuh.

gane

pre 5 godina

Po zanimanju sam taksista i promenio sam jako puno automobila, različitih marki, a najviše sam posedovao polovne premijum modele, od kojih je poslednji bio Mercedes E klasa. Jeste, lepo je voziti se u jednom takvom vozilu, ali... Današnji premijum vozila nisu ni blizu kvaliteta kao nekada. Veoma skupi i iznenadni kvarovi, prosečnog čoveka u Srbiji, dovode do same propasti, psihički i fizički! Moj prijatelj je dva puta bio pred razvodom zbog plivajućeg zamajca i kasnije, zbog polomljenog fara! Je li to život, jel' to normalno? Noge ti se pružaju, koliki ti je jorgan, zašto posedovati nešto što ne možeš da ispratiš i time ugrožavati sopstvenu porodicu? Pre tri godine sam kupio nov Fiat 500L i već prešao 140 hiljada, taksirajući po Beogradu, bez ijednog kvara! A i da ga bude, prilično je jeftin za održvanje, pa ne unosi nemir u moj život! Nije mi baš lepo kao u Mečki, naravno, ali sada zaradim za sebe, za moju decu, vidimo more svake godine, ne bacam pare na farove od 1600 evra i zamajce što plivaju! Ja ne računam koliko sam na njemu izgubio, već koliko sam zaradio! E sad, nisam glavna faca u u ulici, sa kršinom od BMW-a, to sam prepustio komšiji, ali, mogu da se nosim sa tim! Nov auto je odlična stvar i prava je šteta što smo nesretnici koji to sebi teško možemo da priuštimo! Osećaj, kada ga preuzmete iz salona, a na njemu stoji 2 km predjenih i sve radi i miriše, je izvanredan! Tako da, manite me tih krševa, očuvanih, sa servisnom knjigom, uradjenom za 50 evra!

Pera

pre 5 godina

Imam novca za nov auto (doduše niže klase), ali radije vozim stariji polovan (potpuno ispravan, pazim ga i ja, pazio ga je prethodni vlasnik) iz prostog razloga što u Beogradu ne želim da se nerviram za svaku ogrebotinu, ulubljenje i rupu na putu, niti da ga perem dvaput nedeljno da mi se ne oguli farba, pošto ove beogradske ptice imaju izmet kao da su iz iste familije kao vanzemaljac iz "Osmog putnika".

Dok moj rođak iz Srema vozi auto isključivo na potezu garaža-posao, i to na otvorenom putu, i hvali se kako mu je auto "kao čaša".

Visoko Kotiran

pre 5 godina

Ja kao savetnik u Ministarstvu (mladji doduse) vozim isto neku krsinu A6 ima joj sigurno 3 godine! Jedva cekam da obnovimo vozni park, jer stvarno nije u redu da se voze toliko stari automobili... Poludecu, majke mi !

Kolee

pre 5 godina

Prosjecan srpski bot, auto staro 15 godina je nov auto, prosto vido se boljitak iz dana u dan, gorivo sve skuplje, plate vece za 2-3 godine. Bravo svevisnji vodjo!

Nikola

pre 5 godina

Aman, ljudi, pa ne vozim 17 godina staru Fiat Mareu zato sto mi je tako lepo, nego zato sto nemam za bolje. Posao mi zavisi od kola, svakodnevno, i ne daj boze da ostanem bez tog skoro punoletnog Fiata, ostacu bez hleba!

iskustvo

pre 5 godina

Ajde dajte godista svih automobila u Srbiji u kojima su poginuli ljudi u zadnjih 5 godina. Rezultat ce vas zapanjiti. To nisu najstarija vozila. Uzrok ovih nesreca nije starost vozila vec ... nesto drugo...

Lepi

pre 5 godina

država očekuje da dignete kredit kod neke strane banke i kupite automobil po 50% višoj ceni pa ga drndate po srpskim raspalim putevima.

ne, ne nosim iste carape 3 godine :D

pre 5 godina

Realno, to ne bi trebalo da bude sramota nas kupce,
vec proizvodjace.

Auto je masina od vise desetina hiljada evra i morala bi
bez problema da sluzi 20 godina,
a ubedili su nas da ih menjamo na 3 godine kao da su carape.

Trovach

pre 5 godina

Vozim poluraspalog stojadina kog nece biti moguce registrovati u aprilu, a merkam jednu bas sredjenu fiestu 2000. godiste (700 eur), samo bi supruga htela nesto mladje. Videcemo u aprilu,mozda jos malo pristedimo,ali mozda tada ni ovakvo nesto necemo naci

r53

pre 5 godina

Taj sam, kupljen 3 godine star, evo napunio 15 :) nema vise vrednost da bi se prodao, a servisiran besprekorno tako da ne vidim mnogo poente u kupovini novog. Delovi su skupi ali opet kad se baci na papir, za godinu nek dam i 1000-1500 eur (u zavisnosti da li je vreme za veliki servis, neki veci kvar ili nesto poput seta amortizera i eibach opruga od 800e) sto je jeftinije dosta nego da placam mesecno 200e za nesto novo.

garant

pre 5 godina

@ miki
zasto tako,covek zna sta vozi a verovatno je i daleko savesniji vozac od mnogih,samo za primer,jednom starom a dobro odrzavanom volvu 244 manje vise sve ove danasnje kante iste klase mogu znas sta,da,da!

#12

pre 5 godina

Prosek - kao u onoj priči o sarmi. Ima dosta novih automobila po ulicama do 2-3 godine starosti, ali ima i onih koji su stari 25-30 godina... Sve u svemu, poražavajuće.

Antiprotivan

pre 5 godina

Povećali cenu goriva, povećali cenu putarine, smanjili plate i penzije i očekujete da prosečan gradjanin vozi novo auto... Gde idu sve te pare? Putevi su nam gori nego u Rumuniji za vreme Čaušeskog '65-e... napreDNo...

Jovce

pre 5 godina

I sta je tu cudno kad je Srbija u vrhu Evrope po niskom standardu i siromastvu, ceni goriva, propalim ulicama i putevima, porezima na na sve zivo pa i na kolima, dugotrajnom procedurom oko nabavke, kupovine... I milion evra da imam ne bih kupio nov auto u zemlji gde 95% stanovnistva je prinudjeno da vozi polovnjake. Ovde ljudi stradaju zbog tri hiljade u dzepu... Izadjite malo iz Beograda u manja mesta da vidite kako se zivi.

Jovan

pre 5 godina

Nije nikakav Problem voziti automobil od 10/15 itd...godina.
Moj Automobil je 14 godina i prešao više od 300hiljada.
Važno je ulagati i održavati taj Auto.
Treba se popraviti i zameniti pre nego što jedan deo se slomi pukne ili bilo šta.

Lesa

pre 5 godina

Ja mom uskoro slavim 10 godina i ne nameravam da ga menjam. Dobro me služi, a ja ga lepo održavam i nagradim ga za rođendan delovima koji su samo stvar lepote, a ne funkcionalnosti.

Siga

pre 5 godina

Ne mogu da verujem koliko se dizelasi tamo jos uvek voze.... a da tamo se jos uvek i pusi na veliko. Vi bas mrzite cist vazduh i zdrava pluca.

Pedja

pre 5 godina

Smaraju sa tim prosecna starost automobila u srbiji koda je bitno koje je godiste auto ja imam mercedes w123 sluzi kao i svaki drugi auto bacanje para na novija kola bolje koristiti za nesto pametnije nego na auto

Pex

pre 5 godina

@PEx

sve ok, poštujemo tvoj izbor i bas lepo što si zadovoljan, samo ne vozis ti automobil, već leš na točkovima, starudiju, krntiju, sklopociju, olupinu... treba stvari zvati pravim imenom(miki, 10. oktobar 2018 17:04)

Razumljiv komentar prosecnog balkanca suzene svesti i poimanje i mnogo manje komplikovanih stvari nego sto je automobilizam. "Les" je kompletno restauriran za moje licno i personalno zadovoljstvo i barem par puta nedeljno dobije pohvale i pitanja na ulici. Ako se bas spustamo na taj nivo komunikacije koji je izgleda neophodan za mnoge na balkanu, mesecno njegovo odrzavanje kosta vise nego necija rata za nov automobil. Verujem da je za tebe to sledece merilo,pa rekoh da ti spomenem. Servo, abs, klima, sve na struju a o detaljima kao sto su samoventilirajuci duplo kaljeni kocioni diskovi necu trositi ni reci. Na stranu sve to, koje je mentalno stanje da pomislis da su svi oni ljudi sirom sveta sto voze oldtajmere ludi,blesavi ili glupi? Poprilicno prepotentno, bas kako to nama dolikuje i bas kako se ponasate za volanom i u saboracaju. Inace, preksinoc bas ovde na Vozdovcu sam video nesto fantasticno. Ne razumem se u mercedese,ali auto toliko mocno i dobro izgleda da su se svi okretali. Neki luksuzni model, rekao bih barem 50 godina star, restauriran do detalja.Zvuk,pojava, uzitak,zakljucno sa custom registracijom. Sto bi ti rekao, ...krntija,sklopocija, olupina,a za neki drugi soj ljudi, remek delo.

Marko

pre 5 godina

Ne razumem one koji su pravili anketu!
Svi ovi podaci i mnogo drugih, su vrlo lako mogli da se dobiju iz baze MUP-a. Znači, analiza bi bila 99% tačna i mogla bi biti daleko opsežnija. I naravno, šta bi se zaključilo na kraju, da smo u proseku bednici!

Replay

pre 5 godina

2003? To novooo! :))) Pa ljudi bi rado vozili novije, ali standard je takav a za to se zna ko je kriv. Sta samo ima vozila i 80-ih i 90-ih na ulici pa to je haos. Ovi od 2000 do 2010 mu izadju kao nova kola.

Deda sa Romanije

pre 5 godina

Ovo je za rubriku vjerovali ili ne.Moj zet jos vozi Golfa 2 1984 god!!!
Sada koliko se to moze zvati autom to je drugi par opanaka.

Tazo

pre 5 godina

"Proizvođači štancuju nove modele svake dve godine i normalno je da vozilo staro deset godina bude još uvek u odličnom stanju.
(Aca, 10. oktobar 2018 19:04)"

Kakav filozofski komentar :) Kakve veze ima to koliko se cesto izbacuju novi modeli sa tim u kakvom je stanju auto star 10 godina? To je kao da kazes, u prodavnici donose svez hleb svaki dan, tako da je i moj hleb od pre 5 dana jos uvek u odlicnom stanju.

горан

pre 5 godina

Једва сам накрпио прошле године 5000€ и пазарио 308-цу из 2007 године. То ми је максимум максимума за кола. Радо бих ја купио новије возило, али тешко у држави Србији...

Ako se hoće, može se

pre 5 godina

Pogrešno je pitanje koliko nam je prosečno star vozni park. Njavažnije je pitanje koliko su vozila ispravna. Ako je kupovna moć prosečnog valsnika automobila u Srbiji takva kakva jeste, država barem može da utiče na povećanje tehničke ispravnosti automobila. Najnovije rigorozne mere tehničkih pregleda ne gađaju suštinu problema, jer svaki pregled, sam po sebi, ne podrazumeva nužno ništa drugo osim pukog pregledavanja i konstatovanja nedostataka, odnosno neispravnosti. Tehnički pregled bi najumesnije bilo da bude objedinjenj kroz mrežu automehaničarskih, autoelektričarskih i vulkanizerskih radnji. To bi značilo da ovlašćeni automehaničar, kod koga vlasnik automobilaredovno održava vozilo, ima ovlašćenje da potvrđuje ili ne potvrđuje tehničku ispravnost vozila, što je,sa stanovišta struke, ali i zdravog razuma, najprihvatljivije. Ako automehaničar nema svoje "valjke" za ispitivanje konica, mogu da se skupe 5 ili 10 automehaničarskih radnji, pa da imaju.

Još jedna veoma bitna stvar jeste PDV na rezervne delove, koji bi trebalo da bude znatno smanjen, a na delove esencijalne za bezbednost i ekološku ispravnost automobila i potuno ukinut.

Suštinski princip je u sledećem: država treba da se odrekne malog dela punjenja budžeta, za opšte dobro građana. Na kraju će se to, srednjoročno i dugoročno, više isplatiti i državi kroz manji utrošak budžeta.

yuslaven

pre 5 godina

Nek je sklopljen u ovom milenijumu i meni dosta. Skockao sam moju Fiestu (2001) mehanički, još da je našminkam i družimo se još bar pet godina.

Toza Vampir

pre 5 godina

Supruga i ja jedva skrpili uz pomoc majke i babe 2000 evra za Fiat Stilo 2002 prosle godine. A ovamo kupite najnoviji auto, samo 150 evra mesecno. Ucesce nije bitno, simbolicnih 4500 do 6000 evra. Odakle???

JohnDoe

pre 5 godina

Fijat500L full sa svom mogućom opremom i dodatcima, automatskim menjačem i klimom, grejačima, gps, tempomatima itd sew prodaje po USA za 8990 dolara!! Uz sve troškove transpotra preko okeana, kroz USA i dilerske marže, ali je zato isti takav na kapiji kragujevačke fabrike za mene srbina 17000 evra ili +18000 dolara!!!
E zato vozimo stara strana auta bando lopova i secikesa.
Glavno da uvozni lobi ovakve članke naručuje uredno bar jednom mesečno...
(Dragan, 10. oktobar 2018 14:17)

Ne razumem zasto tako bezocno lazete,kad je sve vrlo lako proverljivo. Automobil o kome govorite u Usa kosta od 20 000 dolara,pa na gore.

https://www.fiatusa.com/500l.html

Jer tako smo u mogucnosti

pre 5 godina

Nije problem voziti automobil star 15 godina, jer ne moze to svako.... To mu vise dodje kao neka privilegija, cast i ponos !

Moca

pre 5 godina

@Trovach Ako je u dobrom stanju i ima 1.25 Zetec motor - Bog da te vidi. To je dobra cena, ali obavezno proveri limariju na svim mestima.

Bojan

pre 5 godina

Interesantno je da je najzastupljenija PSA grupa (Pežo, Sitroen, Opel), sa 22.59% svih vozila.
Druga na listi je VW grupa, sa 20.57%.
Sem Fiata sa 8.5%, svi ostali u orvih 10 su Nemci ili Francuzi.

Ursa Minor

pre 5 godina

Sta da vozi narod sa 200e platom?
(gradjaninX, 10. oktobar 2018 13:58)

ovo je pravo pitanje, pa cu ga ponoviti i ja
Sta moze da vozi narod sa 200 e platom?
(Djuka, 10. oktobar 2018 17:39)

Odgovor jelak: Mercedesa, BMW-a, Audija i tako to. Uglavnom premijum. Ali, uz mali detalj: ništa ispod 300.000 "na satu".

Pitaš kako? Evo kako: Komšija ima malu platu ali vozi Hyundai džipa, nabavio mu ga kum, povoljna prilika, auto k'o čaša! Za benzin žica pare od sestre (a često i njen auto), a kad dođe vreme za registraciju (navodno oko 26.000), onda žica od roditelja penzionera. Ali vozi džipa!

I posle me takvi gledaju s visine svojih vremešnih Mercedesa, Audija, bembara i Golfova kad ja na pumpi za moju novu Dačiju kažam "puno" pa me izađe 6000 do 6500 dindži, a njih čujem kako tankim glasićem kažu pumpadžiji "daj mi za 'iljadu i po".

Ali oni voze "pravu stvar", a ja samo bedan rumunski krš jer sam sirotinja...

RoBOT

pre 5 godina

(Dragan, 10. oktobar 2018 14:17)
Uh, voleo bih da je istina sto ste napisali ali mislim da nije. Posle citanja vaseg komentara sam otisao na sajt Fiat-a za USA trziste i tamo je pocetna cena za 500L $20.740,00 (160ks, automatski menjac, itd) i to bez dodatne opreme. Ukoliko redakcija dozvoli evo i screenshot http://prntscr.com/l4g6t1 i ovaj http://prntscr.com/l4g752 )Mislim da ste nesto pomesali!

500€

pre 5 godina

@ Trovach
kakva fiesta za 700 evra i bakraci,tebe posle starog dobrog stojadina moze jos samo skoda felicia 1.3 da usreci,nemoj da te puno brinu kilometri,mazga je to,samo da je nije odozdo rdja pojela ostalo se uvek sredi za bagatelu ,moze reci ko sta hoce al' ti ima da se navozas ko sampion za male pare;)

idiokratija

pre 5 godina

Država na uvoz svakog automobila uzme oko 1600€, tačno toliko svakom fali da kupi auto mlađi makar za 3 godine. A skupo i loše gorivo da ne spominjem.

Mladen

pre 5 godina

Daewoo Lanos
1.5 plin, 2000 godište.

Letos stigao u Tornio preko Narve, vratio me kući preko Angelholma.
Od kvarova - poziciona sijalica pregorela.

Auto ne mogu da prodam, niko ga neće jer je nabubrela boja na zadjem rubu.

Nisu problem godine, već održavanje.

Veliki brat

pre 5 godina

@(kojot, 10. oktobar 2018 13:53)

Ista priča ti je i kod nas, jesi li ti skoro vozio beogradskim ulicama? Tamo ako voziš auto stariji od 2010. godine bolje da ideš GSP-om nego da se sramotiš.

Jednostavno, sve velike firme su u Beogradu, uvoznici, predstavništva stranih firmi, visoka politika i bitnisi povezani sa političarima... i zato su plate najveće, pa čak i konobar zarađuje mnogo više nego neko u manjem gradu.

Ali, zato se malo prošetaj do manjih mesta po Vojvodini i Južnoj Srbiji, vozi se gomila automobila koji neće moći da prođu ovaj novi tehnički. Uvoze se polovnjaci koji su super našminkani, ali zato kad krenu kvarovi...

Ja imam za 50% veću platu u dinarima nego kad je evro bio 90 dinara, ali imam bar za 30% manju kupovnu moć, jer je hrana nenormalno poskupela, više i radimo van kuće pa se više kupuje gotova hrana jer se vraćamo kasno kući, i to katastrofalno deluje na kućni budžet.

Ispada da je bolje raditi normalno 8h dnevno za 500€ nego raditi 12-13h za 1000€.

kele®

pre 5 godina

Nisam baš siguran u ove podatke. Prosjek u EU je 10.7 godina, tako da 15 i nije tako strašno. Nijemci voze auta u prosjeku stara 9.3 godine, Britanci 7.7, a Grci 13.5.
Bojim se da je anketa jedno, a podaci iz MUP-a nešto sasvim drugo.

Sima*

pre 5 godina

@dragan

Ajde dragane ne lazi i ne primaj ljude.

Evo kolko kosta 500l u usa, na zvanicnom fiatovom sajtu za USA:

https://www.fiatusa.com/500l.html

Dakle, starting at $20.995.

Djuka

pre 5 godina

Sta da vozi narod sa 200e platom?
(gradjaninX, 10. oktobar 2018 13:58)

ovo je pravo pitanje, pa cu ga ponoviti i ja
Sta moze da vozi narod sa 200 e platom?

ja

pre 5 godina

Ne mogu da verujem koliko se dizelasi tamo jos uvek voze.... a da tamo se jos uvek i pusi na veliko. Vi bas mrzite cist vazduh i zdrava pluca.
(Siga, 11. oktobar 2018 01:07)

Eee moj zemljače, ne znaš ti na šta liče korita reka, potoci, lokani putevi... Smeće se baca svuda i pali se na, sve strane, to je ovde najnormalnije stanje. O recikliranju da ne, pričam, to je sramota to samo radi gay populacija