Utorak, 09.10.2018.

15:40

Prilagodite brzinu uslovima puta – spasite život

Izvor: B92

Prilagodite brzinu uslovima puta – spasite život IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

hadžija

pre 5 godina

BEOGRADJANI.
Su najgori vozaci gde god u srbiji je neka saobracajna nesreca svuda su BG TAblice i uvek oni Zure Negde...Steasno!!!!
(Ivan, 10. oktobar 2018 08:31)
паз дер вако, то што већина вас вози у фазону: ПОТЕРО МИЛОРАД ОВЦЕ НА ИСПАШУ...

drvobradi

pre 5 godina

Mi kao narod nemamo osnovnu kulturu, sto se opet preslikava i na saobracaj. To je doslo do te mere, da se ne zna da li je gore da postujes ili ne postujes propise. Smanjis brzinu u uslovima smanjene vidljivosti, predjes u srednju traku, tamo naletis na auto koji nema upaljena/ispravna svetla (ili van auto puta na neoznacen traktor) ili jos gore u tebe se zakuca neka budala. Ukljucis se u vozic, oni voze prebrzo, prvi kad zezne (sto je lako jer ne vidi), deo si lancanog sudara. Voznja se svodi da smanjis brzinu na neku razumnu i da se molis da ces sto pre izaci iz problema.
@Novosadjanin
Imamo i mi table, ali na njima je uglavnom poruka da nas Putevi Srbije vole. Ali ni tabla ti nece pomoci, ovde ljudi ne postuju nikakve propise.

boris

pre 5 godina

@Ivan dao sam ti plus, ali bih malo pojasnio. Nisu najgori, ali postoji jedan mali procenat njih, ispod 10%, verovatno i ispod 5% koji pravi problem. Stvar je u tome što su mnogo vidljivi.ž
Isto i za to "blicanje" na autoputu, sve ih je manje, ali i dalje postoje i mnogima je to jedini utisak autoputa. Ipak se sve više vozi po stranim autoputevima pa se lagano podiže kultura. Isto važi i za "jahače" leve trake.
Tako da oni nisu "baje" nego "nekulturne seljačine koje nisu videle inostranstvo" (ili su jednostavno glupi pa ne mogu da nauče).

uzas

pre 5 godina

@ MOE32
znamo da takvo obavestenje ne vredi i za idiote,ali na razumnog coveka sigurno utice i postoji u svim ozbiljnim zemljama kao i ostale vazne dodatne informacije,to sto ce idiot da ubije sam sebe,ko ga'j,ali on pobi i neduzne ljude to je problem..

Stojko

pre 5 godina

@Novosadjanin
Ako na neki misteriozan nacin ne vidis maglu na putu, ti slusaj radio, tu uglavnom pricaju o uslovima za voznju.
Ili ne mozes da slusas radio, zauzet si pricanjem na mobilni dok vozis?

MasteriX

pre 5 godina

Svi učesnici u saobraćaju moraju da shvate da saobraćaj nije bezazlena stvar. Vožnji se ne sme pristupati neozbiljno. Moramo biti maksimalno koncentrisani, inteligentni, razumni u svakom trenutku. Kada se krećete brzinom od 80km/h, trenutak dobija mnogo veće značenje. Putevi su nam takvi kakvi su. Moramo da se krećemo njima. Ali ajmo da svi damo maksimalni doprinos, da ne žurimo, da ne pravimo nepromišljene poteze, da ne budemo bezobrazni.

MOE32

pre 5 godina

Opet vozač kriv!? Koliko je nezgoda u zadnjih par godina bilo u Srbiji po magli? 2 teške! A u Hrvatskoj? Ni jedna, jer imaju savršen sistem obaveštavanja na portalima iznad puta. Prepišite gospodo!
(Novosadjanin, 9. oktobar 2018 19:31)

Ti sada nama dokazujes da tebi treba nekakav znak ili signal da bi shvatio da treba da usporis kada je smanjena vidljivost. Ako ovako razmislja vecina, nema nama spasa.

kiki

pre 5 godina

Osnova svega je postovanje propisa, dobra signalizacija ali i policija koja je zaduzena za bezbednost a ne samo da puni budzet i broji mrtve.Neki dan uhvati me radar u sacekusi na 54 km/h a tamo gde je zaista opasno nikad ih nema preventivno jer samozadovoljno dele plen po kafanama..., cast izuzecima koji su zanemarljivi

Stojko

pre 5 godina

@sale
REci mi Sale, da li ti losi putevi uticu na to da vozis 100 na sat kroz Milutina Milankovica, ili recimo da pretices kroz podvoznjak u Ruzveltovoj, ili recimo da se parkiras na Zelenom vencu u Brankovoj, i na taj nacin blokiras autobusku stanicu?

Tomo

pre 5 godina

Srbija ja puna nalozenih idiota koji misle da su Fandjo i ne vredi govoriti. Poginuce jos bezbroj i nista se nece promeniti. Mene je lik pretekao na prelazu preko lezeceg policajca...toliko je zurio

poštar

pre 5 godina

juče vozim zrenjaninskim putem, magla tolika da se samo vidi vozilo ispred, upalim svetla za maglu, smanjim na 50, stvorila se kolona od par stotina metara, svi voze pažljivo.. u jednom trenutku, pretiče me tegljač sa poluprikolicom, za njim ide jugo kome je branik zakačen žicom jer su nosači istuleli, pretiču celu kolonu! neverovatna slika, samo nas je Bog spasio novog lančanog udesa, tragedije od gluposti ova dva nazovi vozača.

Neko iz mase

pre 5 godina

hit mi je ovaj majstor u komentarima što postavlja uslove. neće on da prilagođava brzinu dok put ne bude kao po zapadu gde je vozio. pa taj ne bi smeo ni autobusom da se vozi a ne vozilom kojim on upravlja. dok sve ne bude sređeno kako je on zamislio ima da vozi kako on misli da treba, što je očigledno bez ograničavanja brzine jer ga to nervira što puno o tome pričaju. ludak majko mila.

johnzie

pre 5 godina

@Andreja Analiticar Belosvetski
Meni su govorili da kada sedneš za volan jednom nogom si u grobu, a drugom u zatvoru. I nije da nema istine u tome. Al kada bi svi tako razmišljali saobraćaj bi kod nas bio mnogo manje stresna pojava.

Neko iz mase

pre 5 godina

Treba pričati o smanjivanju brzine jer stvarno se po magistralnim putevima vozi nenormalno. a i to održavanje rastojanja u koloni. čim se napravi malo veće rastojanje pojavi se neki pametni koji to iskoristi da se ugura između. mnogo loše vozimo a svi pametni, svi na sireni svi iz fazona "teraj to go*no". samo jedan epilog takvih stavova možemo da imamo, a to je jučerašnji dan.

sale

pre 5 godina

Vozio sam na dva odmora oko 10 hiljada kilometara u Srbiji i po Evropi, i ogranicenja su ista svuda u svim zemljama pa i u Srbiji, ali su u Srbiji daleko losiji putevi na kojima sam vozio... daleko losiji... zato ne apelujte na vozace da uspore, nego recite drzavi da popravi puteve i da su kvaliteta kao EU putevi na kojima je ogranicenje koje je sada svuda u Srbiji...

Aleksandar

pre 5 godina

Opet vozač kriv!? Koliko je nezgoda u zadnjih par godina bilo u Srbiji po magli? 2 teške! A u Hrvatskoj? Ni jedna, jer imaju savršen sistem obaveštavanja na portalima iznad puta. Prepišite gospodo!
(Novosadjanin, 9. oktobar 2018 19:31)

U toj hrvatskoj imaju takve kazne (veoma brze i paprene) da se ne šale mnogo sa kršenjem natpisa na onim stubićima pored puta koji ovde služe da se polupani pa se čisti sneg sa njima.

CND

pre 5 godina

Kad bude policija krenula da oduzima vozila ludacima kao sto to rade ovde u Kanadi, i kad budete placali 200-500$ minimalnu kaznu, a kazne idu do 10000$, i kad vam budu dozivotno zabranili da izlazite iz zemlje zbog gluposti koja se zove voznja u pijanom stanju onda se mozda i opametite! U Ontariju na autoputu stoji bilbord, prekoracenje preko 50km na sat = oduzimanje automobila i 10000$ kazna pa debili izvolite navalite, sto pre to bolje jer ce vas ranije manje biti. Al dzaba je nama sve kad drzavu vodi olos koji ne zna zid da okreci a ne sta drugo!

Vlada

pre 5 godina

Ja vala kad vidim budalu koja mi se pri brzini od 80-90 lepi na branik, lepo lagano usporim, pustim ga da me pretekne pa nek nekog drugog zavija u crno. Samo 40km Bg-Sd bar dva kretena seku krivine I da im naidje bus, eto katastrofe.

Kibo

pre 5 godina

Kada sednetu motorno vozilo, samo od vas zavisi dali cete ziveti. To je tako uvek bilo. Samo kada ste u vazduhu onda zavisi koliko imate srece da prezivite. Uvek moze nesto da se desi.
(Andreja Analiticar Belosvetski, 09. oktobar 2018 23:19)

Ne baš, zavisiš od raznih budala što pijanih, što treznih likova koji ste nabiju u gepek i/ili blicaju posle jedne sekunde kao da krvare pa žure u bolnicu. I onda posle mosta sretnemo na semaforu.

Cinique

pre 5 godina

Realno jedino rešenje za ovakve nesreće je puna automatizacija vožnje. Gde su sada oni kojima "niko neće uzeti volan iz ruke" koji "bolje voze od bilo kakve elektronike" i oni koji "uživaju u vožnji"?
U ovakvim lančanim sudarima kada se naiđe na čep magle, ne vredi da si ne znam koliko dobar vozač. Ni ovde nisu sigurno bili sve loši vozači, pa ipak.

Takođe, nemoguća je kombinacija autopilota i ljudi. Šta vredi što će autopilot blagovremeno da zaustavi vozilo kad upravo to može da znači da će na njega naleteti vozač čovek, sa istim fatalnim ishodom. Šta vredi što će komanda na autoputu da maksimalno uspori sva vozila, ako to neko shvati kao šansu da projuri pored ovih što su "usporili bez potrebe"?

Kokki

pre 5 godina

Jeste izandjala fraza o prilagodjavanju brzije, jer se ponavlja otkad postoje vozila, ali ne znam šta hoćete da vam se kaže??? Svi ovde filozofi, a gotovo sam siguran da pola od vas ne poštuje većinu propisa

Svi imate neki komentar! Jedan da "dzaba prilagodjavam kad drugi jure", drugi "opet vozač kriv?! Nije nego! ", treći "Magla je kriva", onda ne slušajte ove gluposti o prilagodjavanju brzine, već dajte što veći gas sledeći put. Mislim, šta čovek da kaže, ili prilagodi brzinu intelignetnom porocenom ili ako su uslovi takvi da ne može da se vozi, stani sa strane ili brate ne slušaj nikog i radi kako hoćeš...

Andreja Analiticar Belosvetski

pre 5 godina

Kada sednetu motorno vozilo, samo od vas zavisi dali cete ziveti. To je tako uvek bilo. Samo kada ste u vazduhu onda zavisi koliko imate srece da prezivite. Uvek moze nesto da se desi.

glas razuma

pre 5 godina

Alo bre državo Srbijo!!!
Hoće li neko nešto da preduzima???
Pa manje je ginulo u ratu, u jednom danu!
Ovo je za vanredno stanje na putevima!!!

key and peele

pre 5 godina

bolje je nekad reci:

prilagodite puteve kolicini nameta koje za njih placamo: porez na kola, dozvola vozacka, dozvola saobracajna, registracija, putarina, akciza na gorivo...

infidel

pre 5 godina

Prilagodite puteve da ne može da se vozi brzo pa će biti manje udesa. Umesto bankina da bude široka pored puta 3m i da je sve obeleženo stubićima a traka široka 3.75m Lepo bankina van puta 40cm bez ograde, a pored provalija od 1-2m, traka široka 3.25m, bez stubića. U nekim zemljama tako regulišu brzinu - ne moraju ni znakove ograničenja da stavljaju - 0 poginulih godišnje. Ima sudara ali sve samo šteta nema mrtvih.

Sasa

pre 5 godina

Uslovi puta u Srbiji su retko gde za preko 60 km na sat. Rupe, kolotrazi, krivine loše obeležene, horizontalna signalizacija jedva vidljiva i po lepom vremenu, i da ne nabrajam dalje. Sve navedeno u kombinaciji sa vozačima koji ne trpe da gledaju nikoga ispred sebe, a saobraćajne znake su zaboravili čim su podigli dozvolu je recept za katastrofu. Dobro je da svaki dan nemamo udese sa posledicama kao kod ovog danas.

Ovee And Out

pre 5 godina

Prilagodite brzinu uslovima puta. Ovo je otrcana floskula koju slušam ceo život. Ako se nešto desi, onda nisi prilagodio brzinu uslovima puta i ako si preživeo sud te šalje na robiju, a u drastičnom slučaju porodica, rodbina i prijatelji ti daju čitulju u novinama. Da bi danas došli do zaključka da je uzrok onog krkljanca na autoputu što odnese sedam života bila neprilagođena brzina uslovima puta, potrebno je da su na samom putu bili zadovoljeni osnovni uslovi signalizacije. Ko je vozio po putevima Zapadne Evrope, jasno mu je o čemu pišem. Tek kada se ispune svi standardi u obeležavanju puta, onda možemo da govorimo o neprilagođenom brzini uslovima puta. Dotle nam ostaje da ponavljamo ovu mantru o brzini i uslovima puta kao opravdanje za nemar i javašluk zaduženih za održavanje puta u funkcionalnom stanju i da brojimo mrtve.

Novosadjanin

pre 5 godina

Opet vozač kriv!? Koliko je nezgoda u zadnjih par godina bilo u Srbiji po magli? 2 teške! A u Hrvatskoj? Ni jedna, jer imaju savršen sistem obaveštavanja na portalima iznad puta. Prepišite gospodo!

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

"da smanje brzinu i vožnju prilagode uslovima vidljivosti"

Teško je biti pametan u uslovima VEOMA GUSTE magle po auto putu i koliko tu sporo ići. Bezbroj puta sam bio u da u tim uslovima na auto putu smanjim brzinu u skladu sa vidljivošću, pa i na 50-60 ( a da nekada i dalje "ne vidim" dovoljno i prosto mi se i bukvalno "piša od muke" ), a onda pored mene svako malo proleti neki "baja" levom trakom sa 120-130... I to često ne samo jedan. Već obično njih nekoliko u koloni... A kada prodju, obično im se u taj "vozić" pokuša "priključiti" i neko ko je do tada znatno sporije vozio voznom trakom.
Svi ti "slepi trkači" kao orijentir koriste jedino zadnje svetlo za maglu onog ispred sebe... Realno, "vide onu stvar" ... I šanse nema ni da trepnu okom pre nego bi udarili u nekoga ko bi tom trakom vozio sporije do njih, a koga ne bi uspeli da uoče.
I mogu samo da kažem "Bogu hvala" da niko od tih "slepih trkača" nije vozio srednjom/voznom trakom dok sam ja njom vozio brzinom saglasnom uslovima vidljivosti.
Ako ikako može, čovek u tim uslovima treba što pre da se "skloni sa puta", tj. na pumpu ili drugo odmorište.

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

"da smanje brzinu i vožnju prilagode uslovima vidljivosti"

Teško je biti pametan u uslovima VEOMA GUSTE magle po auto putu i koliko tu sporo ići. Bezbroj puta sam bio u da u tim uslovima na auto putu smanjim brzinu u skladu sa vidljivošću, pa i na 50-60 ( a da nekada i dalje "ne vidim" dovoljno i prosto mi se i bukvalno "piša od muke" ), a onda pored mene svako malo proleti neki "baja" levom trakom sa 120-130... I to često ne samo jedan. Već obično njih nekoliko u koloni... A kada prodju, obično im se u taj "vozić" pokuša "priključiti" i neko ko je do tada znatno sporije vozio voznom trakom.
Svi ti "slepi trkači" kao orijentir koriste jedino zadnje svetlo za maglu onog ispred sebe... Realno, "vide onu stvar" ... I šanse nema ni da trepnu okom pre nego bi udarili u nekoga ko bi tom trakom vozio sporije do njih, a koga ne bi uspeli da uoče.
I mogu samo da kažem "Bogu hvala" da niko od tih "slepih trkača" nije vozio srednjom/voznom trakom dok sam ja njom vozio brzinom saglasnom uslovima vidljivosti.
Ako ikako može, čovek u tim uslovima treba što pre da se "skloni sa puta", tj. na pumpu ili drugo odmorište.

Novosadjanin

pre 5 godina

Opet vozač kriv!? Koliko je nezgoda u zadnjih par godina bilo u Srbiji po magli? 2 teške! A u Hrvatskoj? Ni jedna, jer imaju savršen sistem obaveštavanja na portalima iznad puta. Prepišite gospodo!

Sasa

pre 5 godina

Uslovi puta u Srbiji su retko gde za preko 60 km na sat. Rupe, kolotrazi, krivine loše obeležene, horizontalna signalizacija jedva vidljiva i po lepom vremenu, i da ne nabrajam dalje. Sve navedeno u kombinaciji sa vozačima koji ne trpe da gledaju nikoga ispred sebe, a saobraćajne znake su zaboravili čim su podigli dozvolu je recept za katastrofu. Dobro je da svaki dan nemamo udese sa posledicama kao kod ovog danas.

Ovee And Out

pre 5 godina

Prilagodite brzinu uslovima puta. Ovo je otrcana floskula koju slušam ceo život. Ako se nešto desi, onda nisi prilagodio brzinu uslovima puta i ako si preživeo sud te šalje na robiju, a u drastičnom slučaju porodica, rodbina i prijatelji ti daju čitulju u novinama. Da bi danas došli do zaključka da je uzrok onog krkljanca na autoputu što odnese sedam života bila neprilagođena brzina uslovima puta, potrebno je da su na samom putu bili zadovoljeni osnovni uslovi signalizacije. Ko je vozio po putevima Zapadne Evrope, jasno mu je o čemu pišem. Tek kada se ispune svi standardi u obeležavanju puta, onda možemo da govorimo o neprilagođenom brzini uslovima puta. Dotle nam ostaje da ponavljamo ovu mantru o brzini i uslovima puta kao opravdanje za nemar i javašluk zaduženih za održavanje puta u funkcionalnom stanju i da brojimo mrtve.

poštar

pre 5 godina

juče vozim zrenjaninskim putem, magla tolika da se samo vidi vozilo ispred, upalim svetla za maglu, smanjim na 50, stvorila se kolona od par stotina metara, svi voze pažljivo.. u jednom trenutku, pretiče me tegljač sa poluprikolicom, za njim ide jugo kome je branik zakačen žicom jer su nosači istuleli, pretiču celu kolonu! neverovatna slika, samo nas je Bog spasio novog lančanog udesa, tragedije od gluposti ova dva nazovi vozača.

Kokki

pre 5 godina

Jeste izandjala fraza o prilagodjavanju brzije, jer se ponavlja otkad postoje vozila, ali ne znam šta hoćete da vam se kaže??? Svi ovde filozofi, a gotovo sam siguran da pola od vas ne poštuje većinu propisa

Svi imate neki komentar! Jedan da "dzaba prilagodjavam kad drugi jure", drugi "opet vozač kriv?! Nije nego! ", treći "Magla je kriva", onda ne slušajte ove gluposti o prilagodjavanju brzine, već dajte što veći gas sledeći put. Mislim, šta čovek da kaže, ili prilagodi brzinu intelignetnom porocenom ili ako su uslovi takvi da ne može da se vozi, stani sa strane ili brate ne slušaj nikog i radi kako hoćeš...

key and peele

pre 5 godina

bolje je nekad reci:

prilagodite puteve kolicini nameta koje za njih placamo: porez na kola, dozvola vozacka, dozvola saobracajna, registracija, putarina, akciza na gorivo...

CND

pre 5 godina

Kad bude policija krenula da oduzima vozila ludacima kao sto to rade ovde u Kanadi, i kad budete placali 200-500$ minimalnu kaznu, a kazne idu do 10000$, i kad vam budu dozivotno zabranili da izlazite iz zemlje zbog gluposti koja se zove voznja u pijanom stanju onda se mozda i opametite! U Ontariju na autoputu stoji bilbord, prekoracenje preko 50km na sat = oduzimanje automobila i 10000$ kazna pa debili izvolite navalite, sto pre to bolje jer ce vas ranije manje biti. Al dzaba je nama sve kad drzavu vodi olos koji ne zna zid da okreci a ne sta drugo!

Neko iz mase

pre 5 godina

hit mi je ovaj majstor u komentarima što postavlja uslove. neće on da prilagođava brzinu dok put ne bude kao po zapadu gde je vozio. pa taj ne bi smeo ni autobusom da se vozi a ne vozilom kojim on upravlja. dok sve ne bude sređeno kako je on zamislio ima da vozi kako on misli da treba, što je očigledno bez ograničavanja brzine jer ga to nervira što puno o tome pričaju. ludak majko mila.

Kibo

pre 5 godina

Kada sednetu motorno vozilo, samo od vas zavisi dali cete ziveti. To je tako uvek bilo. Samo kada ste u vazduhu onda zavisi koliko imate srece da prezivite. Uvek moze nesto da se desi.
(Andreja Analiticar Belosvetski, 09. oktobar 2018 23:19)

Ne baš, zavisiš od raznih budala što pijanih, što treznih likova koji ste nabiju u gepek i/ili blicaju posle jedne sekunde kao da krvare pa žure u bolnicu. I onda posle mosta sretnemo na semaforu.

Neko iz mase

pre 5 godina

Treba pričati o smanjivanju brzine jer stvarno se po magistralnim putevima vozi nenormalno. a i to održavanje rastojanja u koloni. čim se napravi malo veće rastojanje pojavi se neki pametni koji to iskoristi da se ugura između. mnogo loše vozimo a svi pametni, svi na sireni svi iz fazona "teraj to go*no". samo jedan epilog takvih stavova možemo da imamo, a to je jučerašnji dan.

Vlada

pre 5 godina

Ja vala kad vidim budalu koja mi se pri brzini od 80-90 lepi na branik, lepo lagano usporim, pustim ga da me pretekne pa nek nekog drugog zavija u crno. Samo 40km Bg-Sd bar dva kretena seku krivine I da im naidje bus, eto katastrofe.

johnzie

pre 5 godina

@Andreja Analiticar Belosvetski
Meni su govorili da kada sedneš za volan jednom nogom si u grobu, a drugom u zatvoru. I nije da nema istine u tome. Al kada bi svi tako razmišljali saobraćaj bi kod nas bio mnogo manje stresna pojava.

Andreja Analiticar Belosvetski

pre 5 godina

Kada sednetu motorno vozilo, samo od vas zavisi dali cete ziveti. To je tako uvek bilo. Samo kada ste u vazduhu onda zavisi koliko imate srece da prezivite. Uvek moze nesto da se desi.

Aleksandar

pre 5 godina

Opet vozač kriv!? Koliko je nezgoda u zadnjih par godina bilo u Srbiji po magli? 2 teške! A u Hrvatskoj? Ni jedna, jer imaju savršen sistem obaveštavanja na portalima iznad puta. Prepišite gospodo!
(Novosadjanin, 9. oktobar 2018 19:31)

U toj hrvatskoj imaju takve kazne (veoma brze i paprene) da se ne šale mnogo sa kršenjem natpisa na onim stubićima pored puta koji ovde služe da se polupani pa se čisti sneg sa njima.

MOE32

pre 5 godina

Opet vozač kriv!? Koliko je nezgoda u zadnjih par godina bilo u Srbiji po magli? 2 teške! A u Hrvatskoj? Ni jedna, jer imaju savršen sistem obaveštavanja na portalima iznad puta. Prepišite gospodo!
(Novosadjanin, 9. oktobar 2018 19:31)

Ti sada nama dokazujes da tebi treba nekakav znak ili signal da bi shvatio da treba da usporis kada je smanjena vidljivost. Ako ovako razmislja vecina, nema nama spasa.

glas razuma

pre 5 godina

Alo bre državo Srbijo!!!
Hoće li neko nešto da preduzima???
Pa manje je ginulo u ratu, u jednom danu!
Ovo je za vanredno stanje na putevima!!!

Tomo

pre 5 godina

Srbija ja puna nalozenih idiota koji misle da su Fandjo i ne vredi govoriti. Poginuce jos bezbroj i nista se nece promeniti. Mene je lik pretekao na prelazu preko lezeceg policajca...toliko je zurio

Stojko

pre 5 godina

@sale
REci mi Sale, da li ti losi putevi uticu na to da vozis 100 na sat kroz Milutina Milankovica, ili recimo da pretices kroz podvoznjak u Ruzveltovoj, ili recimo da se parkiras na Zelenom vencu u Brankovoj, i na taj nacin blokiras autobusku stanicu?

infidel

pre 5 godina

Prilagodite puteve da ne može da se vozi brzo pa će biti manje udesa. Umesto bankina da bude široka pored puta 3m i da je sve obeleženo stubićima a traka široka 3.75m Lepo bankina van puta 40cm bez ograde, a pored provalija od 1-2m, traka široka 3.25m, bez stubića. U nekim zemljama tako regulišu brzinu - ne moraju ni znakove ograničenja da stavljaju - 0 poginulih godišnje. Ima sudara ali sve samo šteta nema mrtvih.

MasteriX

pre 5 godina

Svi učesnici u saobraćaju moraju da shvate da saobraćaj nije bezazlena stvar. Vožnji se ne sme pristupati neozbiljno. Moramo biti maksimalno koncentrisani, inteligentni, razumni u svakom trenutku. Kada se krećete brzinom od 80km/h, trenutak dobija mnogo veće značenje. Putevi su nam takvi kakvi su. Moramo da se krećemo njima. Ali ajmo da svi damo maksimalni doprinos, da ne žurimo, da ne pravimo nepromišljene poteze, da ne budemo bezobrazni.

Cinique

pre 5 godina

Realno jedino rešenje za ovakve nesreće je puna automatizacija vožnje. Gde su sada oni kojima "niko neće uzeti volan iz ruke" koji "bolje voze od bilo kakve elektronike" i oni koji "uživaju u vožnji"?
U ovakvim lančanim sudarima kada se naiđe na čep magle, ne vredi da si ne znam koliko dobar vozač. Ni ovde nisu sigurno bili sve loši vozači, pa ipak.

Takođe, nemoguća je kombinacija autopilota i ljudi. Šta vredi što će autopilot blagovremeno da zaustavi vozilo kad upravo to može da znači da će na njega naleteti vozač čovek, sa istim fatalnim ishodom. Šta vredi što će komanda na autoputu da maksimalno uspori sva vozila, ako to neko shvati kao šansu da projuri pored ovih što su "usporili bez potrebe"?

kiki

pre 5 godina

Osnova svega je postovanje propisa, dobra signalizacija ali i policija koja je zaduzena za bezbednost a ne samo da puni budzet i broji mrtve.Neki dan uhvati me radar u sacekusi na 54 km/h a tamo gde je zaista opasno nikad ih nema preventivno jer samozadovoljno dele plen po kafanama..., cast izuzecima koji su zanemarljivi

sale

pre 5 godina

Vozio sam na dva odmora oko 10 hiljada kilometara u Srbiji i po Evropi, i ogranicenja su ista svuda u svim zemljama pa i u Srbiji, ali su u Srbiji daleko losiji putevi na kojima sam vozio... daleko losiji... zato ne apelujte na vozace da uspore, nego recite drzavi da popravi puteve i da su kvaliteta kao EU putevi na kojima je ogranicenje koje je sada svuda u Srbiji...

boris

pre 5 godina

@Ivan dao sam ti plus, ali bih malo pojasnio. Nisu najgori, ali postoji jedan mali procenat njih, ispod 10%, verovatno i ispod 5% koji pravi problem. Stvar je u tome što su mnogo vidljivi.ž
Isto i za to "blicanje" na autoputu, sve ih je manje, ali i dalje postoje i mnogima je to jedini utisak autoputa. Ipak se sve više vozi po stranim autoputevima pa se lagano podiže kultura. Isto važi i za "jahače" leve trake.
Tako da oni nisu "baje" nego "nekulturne seljačine koje nisu videle inostranstvo" (ili su jednostavno glupi pa ne mogu da nauče).

uzas

pre 5 godina

@ MOE32
znamo da takvo obavestenje ne vredi i za idiote,ali na razumnog coveka sigurno utice i postoji u svim ozbiljnim zemljama kao i ostale vazne dodatne informacije,to sto ce idiot da ubije sam sebe,ko ga'j,ali on pobi i neduzne ljude to je problem..

drvobradi

pre 5 godina

Mi kao narod nemamo osnovnu kulturu, sto se opet preslikava i na saobracaj. To je doslo do te mere, da se ne zna da li je gore da postujes ili ne postujes propise. Smanjis brzinu u uslovima smanjene vidljivosti, predjes u srednju traku, tamo naletis na auto koji nema upaljena/ispravna svetla (ili van auto puta na neoznacen traktor) ili jos gore u tebe se zakuca neka budala. Ukljucis se u vozic, oni voze prebrzo, prvi kad zezne (sto je lako jer ne vidi), deo si lancanog sudara. Voznja se svodi da smanjis brzinu na neku razumnu i da se molis da ces sto pre izaci iz problema.
@Novosadjanin
Imamo i mi table, ali na njima je uglavnom poruka da nas Putevi Srbije vole. Ali ni tabla ti nece pomoci, ovde ljudi ne postuju nikakve propise.

Stojko

pre 5 godina

@Novosadjanin
Ako na neki misteriozan nacin ne vidis maglu na putu, ti slusaj radio, tu uglavnom pricaju o uslovima za voznju.
Ili ne mozes da slusas radio, zauzet si pricanjem na mobilni dok vozis?

hadžija

pre 5 godina

BEOGRADJANI.
Su najgori vozaci gde god u srbiji je neka saobracajna nesreca svuda su BG TAblice i uvek oni Zure Negde...Steasno!!!!
(Ivan, 10. oktobar 2018 08:31)
паз дер вако, то што већина вас вози у фазону: ПОТЕРО МИЛОРАД ОВЦЕ НА ИСПАШУ...

infidel

pre 5 godina

Prilagodite puteve da ne može da se vozi brzo pa će biti manje udesa. Umesto bankina da bude široka pored puta 3m i da je sve obeleženo stubićima a traka široka 3.75m Lepo bankina van puta 40cm bez ograde, a pored provalija od 1-2m, traka široka 3.25m, bez stubića. U nekim zemljama tako regulišu brzinu - ne moraju ni znakove ograničenja da stavljaju - 0 poginulih godišnje. Ima sudara ali sve samo šteta nema mrtvih.

Ovee And Out

pre 5 godina

Prilagodite brzinu uslovima puta. Ovo je otrcana floskula koju slušam ceo život. Ako se nešto desi, onda nisi prilagodio brzinu uslovima puta i ako si preživeo sud te šalje na robiju, a u drastičnom slučaju porodica, rodbina i prijatelji ti daju čitulju u novinama. Da bi danas došli do zaključka da je uzrok onog krkljanca na autoputu što odnese sedam života bila neprilagođena brzina uslovima puta, potrebno je da su na samom putu bili zadovoljeni osnovni uslovi signalizacije. Ko je vozio po putevima Zapadne Evrope, jasno mu je o čemu pišem. Tek kada se ispune svi standardi u obeležavanju puta, onda možemo da govorimo o neprilagođenom brzini uslovima puta. Dotle nam ostaje da ponavljamo ovu mantru o brzini i uslovima puta kao opravdanje za nemar i javašluk zaduženih za održavanje puta u funkcionalnom stanju i da brojimo mrtve.

sale

pre 5 godina

Vozio sam na dva odmora oko 10 hiljada kilometara u Srbiji i po Evropi, i ogranicenja su ista svuda u svim zemljama pa i u Srbiji, ali su u Srbiji daleko losiji putevi na kojima sam vozio... daleko losiji... zato ne apelujte na vozace da uspore, nego recite drzavi da popravi puteve i da su kvaliteta kao EU putevi na kojima je ogranicenje koje je sada svuda u Srbiji...

Novosadjanin

pre 5 godina

Opet vozač kriv!? Koliko je nezgoda u zadnjih par godina bilo u Srbiji po magli? 2 teške! A u Hrvatskoj? Ni jedna, jer imaju savršen sistem obaveštavanja na portalima iznad puta. Prepišite gospodo!

Andreja Analiticar Belosvetski

pre 5 godina

Kada sednetu motorno vozilo, samo od vas zavisi dali cete ziveti. To je tako uvek bilo. Samo kada ste u vazduhu onda zavisi koliko imate srece da prezivite. Uvek moze nesto da se desi.

key and peele

pre 5 godina

bolje je nekad reci:

prilagodite puteve kolicini nameta koje za njih placamo: porez na kola, dozvola vozacka, dozvola saobracajna, registracija, putarina, akciza na gorivo...

glas razuma

pre 5 godina

Alo bre državo Srbijo!!!
Hoće li neko nešto da preduzima???
Pa manje je ginulo u ratu, u jednom danu!
Ovo je za vanredno stanje na putevima!!!

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

"da smanje brzinu i vožnju prilagode uslovima vidljivosti"

Teško je biti pametan u uslovima VEOMA GUSTE magle po auto putu i koliko tu sporo ići. Bezbroj puta sam bio u da u tim uslovima na auto putu smanjim brzinu u skladu sa vidljivošću, pa i na 50-60 ( a da nekada i dalje "ne vidim" dovoljno i prosto mi se i bukvalno "piša od muke" ), a onda pored mene svako malo proleti neki "baja" levom trakom sa 120-130... I to često ne samo jedan. Već obično njih nekoliko u koloni... A kada prodju, obično im se u taj "vozić" pokuša "priključiti" i neko ko je do tada znatno sporije vozio voznom trakom.
Svi ti "slepi trkači" kao orijentir koriste jedino zadnje svetlo za maglu onog ispred sebe... Realno, "vide onu stvar" ... I šanse nema ni da trepnu okom pre nego bi udarili u nekoga ko bi tom trakom vozio sporije do njih, a koga ne bi uspeli da uoče.
I mogu samo da kažem "Bogu hvala" da niko od tih "slepih trkača" nije vozio srednjom/voznom trakom dok sam ja njom vozio brzinom saglasnom uslovima vidljivosti.
Ako ikako može, čovek u tim uslovima treba što pre da se "skloni sa puta", tj. na pumpu ili drugo odmorište.

MOE32

pre 5 godina

Opet vozač kriv!? Koliko je nezgoda u zadnjih par godina bilo u Srbiji po magli? 2 teške! A u Hrvatskoj? Ni jedna, jer imaju savršen sistem obaveštavanja na portalima iznad puta. Prepišite gospodo!
(Novosadjanin, 9. oktobar 2018 19:31)

Ti sada nama dokazujes da tebi treba nekakav znak ili signal da bi shvatio da treba da usporis kada je smanjena vidljivost. Ako ovako razmislja vecina, nema nama spasa.

Sasa

pre 5 godina

Uslovi puta u Srbiji su retko gde za preko 60 km na sat. Rupe, kolotrazi, krivine loše obeležene, horizontalna signalizacija jedva vidljiva i po lepom vremenu, i da ne nabrajam dalje. Sve navedeno u kombinaciji sa vozačima koji ne trpe da gledaju nikoga ispred sebe, a saobraćajne znake su zaboravili čim su podigli dozvolu je recept za katastrofu. Dobro je da svaki dan nemamo udese sa posledicama kao kod ovog danas.

Kokki

pre 5 godina

Jeste izandjala fraza o prilagodjavanju brzije, jer se ponavlja otkad postoje vozila, ali ne znam šta hoćete da vam se kaže??? Svi ovde filozofi, a gotovo sam siguran da pola od vas ne poštuje većinu propisa

Svi imate neki komentar! Jedan da "dzaba prilagodjavam kad drugi jure", drugi "opet vozač kriv?! Nije nego! ", treći "Magla je kriva", onda ne slušajte ove gluposti o prilagodjavanju brzine, već dajte što veći gas sledeći put. Mislim, šta čovek da kaže, ili prilagodi brzinu intelignetnom porocenom ili ako su uslovi takvi da ne može da se vozi, stani sa strane ili brate ne slušaj nikog i radi kako hoćeš...

Cinique

pre 5 godina

Realno jedino rešenje za ovakve nesreće je puna automatizacija vožnje. Gde su sada oni kojima "niko neće uzeti volan iz ruke" koji "bolje voze od bilo kakve elektronike" i oni koji "uživaju u vožnji"?
U ovakvim lančanim sudarima kada se naiđe na čep magle, ne vredi da si ne znam koliko dobar vozač. Ni ovde nisu sigurno bili sve loši vozači, pa ipak.

Takođe, nemoguća je kombinacija autopilota i ljudi. Šta vredi što će autopilot blagovremeno da zaustavi vozilo kad upravo to može da znači da će na njega naleteti vozač čovek, sa istim fatalnim ishodom. Šta vredi što će komanda na autoputu da maksimalno uspori sva vozila, ako to neko shvati kao šansu da projuri pored ovih što su "usporili bez potrebe"?

CND

pre 5 godina

Kad bude policija krenula da oduzima vozila ludacima kao sto to rade ovde u Kanadi, i kad budete placali 200-500$ minimalnu kaznu, a kazne idu do 10000$, i kad vam budu dozivotno zabranili da izlazite iz zemlje zbog gluposti koja se zove voznja u pijanom stanju onda se mozda i opametite! U Ontariju na autoputu stoji bilbord, prekoracenje preko 50km na sat = oduzimanje automobila i 10000$ kazna pa debili izvolite navalite, sto pre to bolje jer ce vas ranije manje biti. Al dzaba je nama sve kad drzavu vodi olos koji ne zna zid da okreci a ne sta drugo!

hadžija

pre 5 godina

BEOGRADJANI.
Su najgori vozaci gde god u srbiji je neka saobracajna nesreca svuda su BG TAblice i uvek oni Zure Negde...Steasno!!!!
(Ivan, 10. oktobar 2018 08:31)
паз дер вако, то што већина вас вози у фазону: ПОТЕРО МИЛОРАД ОВЦЕ НА ИСПАШУ...

johnzie

pre 5 godina

@Andreja Analiticar Belosvetski
Meni su govorili da kada sedneš za volan jednom nogom si u grobu, a drugom u zatvoru. I nije da nema istine u tome. Al kada bi svi tako razmišljali saobraćaj bi kod nas bio mnogo manje stresna pojava.

Neko iz mase

pre 5 godina

Treba pričati o smanjivanju brzine jer stvarno se po magistralnim putevima vozi nenormalno. a i to održavanje rastojanja u koloni. čim se napravi malo veće rastojanje pojavi se neki pametni koji to iskoristi da se ugura između. mnogo loše vozimo a svi pametni, svi na sireni svi iz fazona "teraj to go*no". samo jedan epilog takvih stavova možemo da imamo, a to je jučerašnji dan.

kiki

pre 5 godina

Osnova svega je postovanje propisa, dobra signalizacija ali i policija koja je zaduzena za bezbednost a ne samo da puni budzet i broji mrtve.Neki dan uhvati me radar u sacekusi na 54 km/h a tamo gde je zaista opasno nikad ih nema preventivno jer samozadovoljno dele plen po kafanama..., cast izuzecima koji su zanemarljivi

Tomo

pre 5 godina

Srbija ja puna nalozenih idiota koji misle da su Fandjo i ne vredi govoriti. Poginuce jos bezbroj i nista se nece promeniti. Mene je lik pretekao na prelazu preko lezeceg policajca...toliko je zurio

MasteriX

pre 5 godina

Svi učesnici u saobraćaju moraju da shvate da saobraćaj nije bezazlena stvar. Vožnji se ne sme pristupati neozbiljno. Moramo biti maksimalno koncentrisani, inteligentni, razumni u svakom trenutku. Kada se krećete brzinom od 80km/h, trenutak dobija mnogo veće značenje. Putevi su nam takvi kakvi su. Moramo da se krećemo njima. Ali ajmo da svi damo maksimalni doprinos, da ne žurimo, da ne pravimo nepromišljene poteze, da ne budemo bezobrazni.

Vlada

pre 5 godina

Ja vala kad vidim budalu koja mi se pri brzini od 80-90 lepi na branik, lepo lagano usporim, pustim ga da me pretekne pa nek nekog drugog zavija u crno. Samo 40km Bg-Sd bar dva kretena seku krivine I da im naidje bus, eto katastrofe.

poštar

pre 5 godina

juče vozim zrenjaninskim putem, magla tolika da se samo vidi vozilo ispred, upalim svetla za maglu, smanjim na 50, stvorila se kolona od par stotina metara, svi voze pažljivo.. u jednom trenutku, pretiče me tegljač sa poluprikolicom, za njim ide jugo kome je branik zakačen žicom jer su nosači istuleli, pretiču celu kolonu! neverovatna slika, samo nas je Bog spasio novog lančanog udesa, tragedije od gluposti ova dva nazovi vozača.

Stojko

pre 5 godina

@Novosadjanin
Ako na neki misteriozan nacin ne vidis maglu na putu, ti slusaj radio, tu uglavnom pricaju o uslovima za voznju.
Ili ne mozes da slusas radio, zauzet si pricanjem na mobilni dok vozis?

uzas

pre 5 godina

@ MOE32
znamo da takvo obavestenje ne vredi i za idiote,ali na razumnog coveka sigurno utice i postoji u svim ozbiljnim zemljama kao i ostale vazne dodatne informacije,to sto ce idiot da ubije sam sebe,ko ga'j,ali on pobi i neduzne ljude to je problem..

Kibo

pre 5 godina

Kada sednetu motorno vozilo, samo od vas zavisi dali cete ziveti. To je tako uvek bilo. Samo kada ste u vazduhu onda zavisi koliko imate srece da prezivite. Uvek moze nesto da se desi.
(Andreja Analiticar Belosvetski, 09. oktobar 2018 23:19)

Ne baš, zavisiš od raznih budala što pijanih, što treznih likova koji ste nabiju u gepek i/ili blicaju posle jedne sekunde kao da krvare pa žure u bolnicu. I onda posle mosta sretnemo na semaforu.

Aleksandar

pre 5 godina

Opet vozač kriv!? Koliko je nezgoda u zadnjih par godina bilo u Srbiji po magli? 2 teške! A u Hrvatskoj? Ni jedna, jer imaju savršen sistem obaveštavanja na portalima iznad puta. Prepišite gospodo!
(Novosadjanin, 9. oktobar 2018 19:31)

U toj hrvatskoj imaju takve kazne (veoma brze i paprene) da se ne šale mnogo sa kršenjem natpisa na onim stubićima pored puta koji ovde služe da se polupani pa se čisti sneg sa njima.

Neko iz mase

pre 5 godina

hit mi je ovaj majstor u komentarima što postavlja uslove. neće on da prilagođava brzinu dok put ne bude kao po zapadu gde je vozio. pa taj ne bi smeo ni autobusom da se vozi a ne vozilom kojim on upravlja. dok sve ne bude sređeno kako je on zamislio ima da vozi kako on misli da treba, što je očigledno bez ograničavanja brzine jer ga to nervira što puno o tome pričaju. ludak majko mila.

Stojko

pre 5 godina

@sale
REci mi Sale, da li ti losi putevi uticu na to da vozis 100 na sat kroz Milutina Milankovica, ili recimo da pretices kroz podvoznjak u Ruzveltovoj, ili recimo da se parkiras na Zelenom vencu u Brankovoj, i na taj nacin blokiras autobusku stanicu?

boris

pre 5 godina

@Ivan dao sam ti plus, ali bih malo pojasnio. Nisu najgori, ali postoji jedan mali procenat njih, ispod 10%, verovatno i ispod 5% koji pravi problem. Stvar je u tome što su mnogo vidljivi.ž
Isto i za to "blicanje" na autoputu, sve ih je manje, ali i dalje postoje i mnogima je to jedini utisak autoputa. Ipak se sve više vozi po stranim autoputevima pa se lagano podiže kultura. Isto važi i za "jahače" leve trake.
Tako da oni nisu "baje" nego "nekulturne seljačine koje nisu videle inostranstvo" (ili su jednostavno glupi pa ne mogu da nauče).

drvobradi

pre 5 godina

Mi kao narod nemamo osnovnu kulturu, sto se opet preslikava i na saobracaj. To je doslo do te mere, da se ne zna da li je gore da postujes ili ne postujes propise. Smanjis brzinu u uslovima smanjene vidljivosti, predjes u srednju traku, tamo naletis na auto koji nema upaljena/ispravna svetla (ili van auto puta na neoznacen traktor) ili jos gore u tebe se zakuca neka budala. Ukljucis se u vozic, oni voze prebrzo, prvi kad zezne (sto je lako jer ne vidi), deo si lancanog sudara. Voznja se svodi da smanjis brzinu na neku razumnu i da se molis da ces sto pre izaci iz problema.
@Novosadjanin
Imamo i mi table, ali na njima je uglavnom poruka da nas Putevi Srbije vole. Ali ni tabla ti nece pomoci, ovde ljudi ne postuju nikakve propise.