Utorak, 09.10.2018.

14:20

"Krajnje je vreme da se nešto uradi, ovakva nesreća može da se ponovi"

Izvor: Tanjug

"Krajnje je vreme da se nešto uradi, ovakva nesreæa može da se ponovi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

102 Komentari

Sortiraj po:

trololo

pre 5 godina

Kad god vozim uvek mi se nabije u dupe neki mazgov u džipu koji blica. Takve treba kažnjavati strogo.
(beži od BG tablica, 09. oktobar 2018 14:50

Pa ti onda vozi lepo levom trakom 130, auto put nije za ispod 150

bane

pre 5 godina

Vidim da su već drugi skrenuli pažnju ali: Komitet za bezbednost saobraćaja, tj. Damir Okanović, privatna institucija koja ima samo savetodavnu ulogu, pojavljuje se na televiziji oko tema u saobraćaju i nezavisno komentariše. Uspeh? Pa tu i tamo su imali neke predloge u korist vozača, npr. da se ukine ograničenje od 50Km/h iza Pupinovog mosta, da se napravi razlika između vozača i vozila kada je reč o povećanom osiguranju posle nezgode itd. Ali za sve ostalo su uglavnom u fazonu Švarjcarska - sve po propisu, sve po džepu, bez ozbiljnih analiza, nisam baš njihov fan, mada su daleko ispred sledećih.
Agencija za bezbednost saobraćaja - državna insitucija koja direktno utiče na donošenje odluka, direktna saradnja sa vladom i policijom, rade u korist države i samo države (čitaj budžeta) i to je to.

lambda

pre 5 godina

Povika na nepoštovanje propisa i saobraćajnih znakova ima i drugu stranu. Propise, znakove, ograničenja, semafore, kontrolu saobraćaja, kazne itd. nigde nisam video nelogičnije, aljkavije, nestručnije, neodgovornije i sl. nego u Srbiji. Ovo je do te mere loše da iritira vozače i tako ih navodi na nepoštovanje propisa. Zašto je to tako. Zato što riba od glave smrdi. Nema brižnog domaćina u državi. A onda preostaje da se biraju između sebe po partijskoj liniji. I samo misle kako da se bogate.

Hehe

pre 5 godina

@(Igor, 9. oktobar 2018 19:42)

Tu dolazimo do problema, ako vozis po tim tackama za maglu, tj uskladis brzinu, neko ce da te pokupi, jer vecina vozi brze od toga. Ako vozis brze, pokupices ti nekog. Jer Srbija.

Ana

pre 5 godina

Kažnjavaju mene lako, za 63 km na sat, a ove što jure niko ne hvata, ne prati, ne možeš ih prijaviti.
Naši autoputevi su ko nekontrolisani reli putevi.

Mile idiot 83%

pre 5 godina

Stručnjak za saobraćaj, kao i vođini ministri. Neka se gospodin malo provoza Hrvatskim autoputem, pa da vidi kako se označava autoput i signizacija kad su loši uslovi- vidljivost. Imaju na svakih par km, svetlosnu signalizaciju koja obaveštava vozače o vidljivosti, rastojanju i brzini kretanja, a na da zveram u znakove pored puta da li ih vidim na par sekundi ili ih ne vidim. Idiot ko i svi na funkcijama u ovoj državi.

natasha...

pre 5 godina

Letos sam dosla iz CG, 500 km do Beograda,10-ak sati voznje. Putevi jesu bolji u CG, ali i tezi, i vozi se i ovde i tamo 50-60km/h.

To je dozvoljena brzina...

Ali razlika OGROMNA...U CG svi idu u koloni, nema "pametnih" koji preticu...

E, ali kod nas je druga prica...
Moras da se sklanjas i onom koji te pretice, da mu ostavis dovoljno mesta ako iznenada zakljuci da mora nazad u kolonu, da drzis bezbedno odstojanje od onog ispred, ali i da kontrolises onog iza tebe....I da, da usporis i pustis onog koji iz suprotnog smera pretice da se bezbedno,na vrat-na nos vrati u svoju kolonu...

U cemu je stvar?
Izgleda u drakonskim zakonima i istim takvim kaznama koje se sprovode u CG.
Srbiji preostaje samo da uzme pelcer...Nema tu mnogo filozofije a ni mudrosti...

nina

pre 5 godina

Najveci problem pri voznji u uslovima magle jesu paljenja sva 4 svetla i voznja sa istima. Ukucajte na Google " Why you shouldnt use Hazard lights in fog", pa cete razumeti zasto.

sitno

pre 5 godina

Kako da se tako nesto ne ponovi - to se desava svake godine. I desavace se, dok gospodin Okanovic i drugi "saobracajni strucnjaci" daju objasnjenje: "drzite rastojanje i vozite sporije".

To treba pre da se resava svetlosnom signalizacijom i drugim pomagalima, nego ovakvih frazama.

Coa

pre 5 godina

E D U K A C I J A, džaba kazne kada se iste stvari ponavljaju. Znam da je kazniti jednostavnine, ali rezultat može da se dobine samo edukacijom, "batinama" teško, bandoglavi smo mi na Balkanu.

Pera

pre 5 godina

@ognjen
Brate, hajde realno, kog Srbina bi potresla poruka na svetlecem panou da je na 1km odatle gusta magla? Pa na tim panelima kroz Beograd pise da je ogranicenje brzine 80 i eno ubise se da voze toliko.. Shvatite, kod nas ne pale te zapadnjacke fore jer smo mi - stoka! Nista nam nije sveto, sve se dogadja drugima! Dakle, nevaspitani smo i nemarni da to boli..obilaze se kolone na semaforima, vozi se zaustavnom trakom, vozi u kontra smeru..sve to radi i policija koja treba kao da bude primer! Moramo na fabricki reset, pa polako..dakle, meteor i da nas nema na duze staze i onda se mozda zametnu neki Srbi koji ce poceti da lice na ostatak sveta..

Огњен

pre 5 godina

Пустите Окановића он је за ово небитан. Углавном смишља нове намете за возаче.
На овом случају се види да нам недостаје ефикасан систем упозорења. Значи за почетак на сваких 5км на аутопутевима, а могло би и на важнијим регионалним, постављати светлосне табле на којима ће оператери исписивати упозорења на појаве које угрожавају безбедност. На пример "УСПОРИТЕ МАГЛА ИСПРЕД - 1км" или поледица или саобраћајни удес и сл.

Igor

pre 5 godina

Od pre godinu ili dve na autoputu postoji sistem tacaka sa strane koji je namenjen tacno tim uslovima na putu - MAGLI. Ako vidite dve tacke vozite valjda 50 na sat ako se ne varam, ako vidite tri tacke onda 60. Sa 50 se moze ukociti u mesto taman da je odmah ispred tebe taj kamion. Znaci opet, uzrok nije bila magla nego voznja neprilagodjenom brzinom na autoputu.

Otisao na vreme

pre 5 godina

Covek kojo je preko veze postavljen na izmisljeno radno mesto.Klasicna budala koja i ne zna da vozi a da ne pricamo o idejama koje plasira u javnost.I svaki put pametuje kako bivtrebalo da bude ali nikada nije pokrenuo nesto sto ce spasiti zivote.Uostalom kada si glup pitaj nekoga ili prepisi od Nemaca i Austrijanaca.

walter

pre 5 godina

kako covek koji “ne prima platu od drzave” radi jako bitan zakon o saobracaju? prosto nema logike da poskupi sve posle tog zakona a on kao dobar strucnjak nije odgovoran nizasta zato sto ne dobija pare iz budzeta? banana banana banana banana banana evo lidl daje za 50din kilo idite botovi i uzmite na moj racun po jednu

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

...stanje u drumskom saobraćaju je još i dobro, ovakve nesreće se ,na žalost, dešavaju i u mnogo razvijenijim zemljama sa fantastičnim auto putevima i održavanim i novim kolima, edukovanim vozačima sa kulturom ponašanja u saobraćaju, jednostavno magla, brzine velike, ali da vi znate stanje u železničkom saobračaju po pitanju državnih organa i propisa, pa to je HOLIVUD...uzmite primer utakmise PSG i Zvezde...PSG su francuske železnice, Zvezda srpske i sad postoji UEFA i neki propisi i sad ovi naši iz isto neke leve Direkcije za železnice po 3 meseca u Francuskoj u Lilu, tamo neki centar za evropske železničke propise uzimaju učešće u donošenju i primeni pravilnika i Uputtva EU u evropskim železnicama ??? ...a kao i Zvezda u fudbalu ne umeju da istrče za igračem PSŽ-a ovi 200 na sat, ovi 20...ali 3 meseca u Lilu, 90 dana ...90 deviznih dnevnica za Francusku, kupuju nova kola kad se vrate sa tog "službenog puta" pa baljezgaju o nekim modulima i interoperabilnosti na železnici...kakav, bre Holivud...Diznilend i to sve dnevnice iz Budžeta, od para poreskih obaveznika, tamo na jednog Okanovića dođe 51, sve serdari i vojvode, a misterija im je kako voz ide i 20 na sat, a kamoli 200 !!!

ivan bg

pre 5 godina

@ivan.ns ma ti si bre covece diletant teski , kamioni su limitirani svi do jednog na 90km/h a to sto ti vozis mozda ispod svakog proseka ti si kao takav opasniji za bezbednost saobracaja jos pogotovo ako ides 80km/h u brzoj traci .

nenad

pre 5 godina

Razmišljam baš, sta učiniti kad se nađete u takcoj situaciji, u toj sekundi vam ne pada nista na pamet sem da usporite i upalite sva 4 migavca, ali je pitanje koliko usporiti? Ne smete da stanete, jer ćete tako sasvim sigurno izazvati lančani sudar. Jedino rešenje je usporiti, ali je problem što svako od nas ima drugačiju definiciju spore vožnje, da li je to 30, 40 ili 20 ili 50km/h. Kada bi napravili anketu bilo bi raznih odgovora. Kako odrediti u situaciji kad ne vidite nista od zida magle ispred vas. Evo mogućeg rešenja. KORISTITE SIRENU, da upozorite ostale vozače na svoju lokaciju. Mozda vasa svetla i migavci neće biti vidljivi zbog guste magle, ali će se sirena čuti. Vozač ispred vas će čuti, i odgovoriti verovatno, šleper koji ide iza vas, i koji bi za par sekundi mogao da vas ubije takođe će čuti vašu siremu i usporiti, zatim će se i on oglasiti i upozoriti vozila iza sebe. Da se toga neko jutros setio mozda bi tragedija bila manja, ne znam.

Pera

pre 5 godina

Okanovic je nesto najgore sto se desilo saobracaju u Srbiji, bez imalo problema to kazem. Propise menjamo na 6 meseci, stalno se dopunjuje, menja, dodaje t zakonu o bezbednosti saobracaja na kome je on radio, od starta sve pogresno i prepisivscki i svakom promenom sve gore. Za nekih koliko 7,8 godina jedno 15-tak promena i izmena, a rezultati nikada skuplje polaganje vozackog, nikada veci prateci troskovi oko auta koji zapravo nisu bitni za funkcionisanje auta, a istovremeno isto, ako ne i vise saobracajnih nesreca i udesa, kao smrtnih ishoda u istim.

Boban

pre 5 godina

Svašta se pominje o bezbednosti saobraćaja, vozačima, saobraćaju, jedino niko ne pominje Saobraćajnu policiju.
Ako treba samo da pune budžet, promenite im barem naziv.

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

Svi opletu po Okanovicu, pominjući "njegovu" Agenciju za bezbednost saobraćaja. E za takve neupucene pljuvace: Damir je osnovao Komitet kao NEVLADINU organizaciju, pa samim tim i NE PRIMA platu od drzave. Cak u nemalom broju slucajeva je protiv odredaba Zakona i odluka Vlade/Agencije.
(Botina)

...znači u Srbiji može da postoji i Agencija Vlade za nešto i komitet za to nešto, koji je, u stvari, ne vladina organizacija i opozicija tome nečemu, a u stvari, kako god je neki problem u drumskom saobraćaju u pitanju na TV stanicama sa nacionalnom frekvencijom se uvek ovaj nevladin iz Komiteta pita, a inače je pravnik ???

Ne citirajte više tog Okanovića i onog profesora

pre 5 godina

Okanović možda jeste neka NVO, ali i te kako je na platnom spisku države. Ćutao je ko zaliven za tehnički pregled vozila. Koji idiot moraš da budeš da bi pregledao jedno vozilo pola sata.
Napravili su nas budalama oko tog TP, a za gluposti koje nemaju veze sa bezbednošću vraćali su ljude.
Zakoni su donošeni isključivo da bi kažnjavali normalne vozače. Smanjenje procenta alkohola i ako su saobraćajne nesreće izazivali oni koji su kršili zakon. Kaznili su normalne vozače smanjenjem brzine u naselju i ako su nesreće izazivali oni koji su kršili zakon. Takav je ceo zakon o saobraćaju, kažnjavaju normalne a bahati i dalje caruju drumovima. To samo zarad toga da uzmu više para, bolelo ih uvo za bezbednost.

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

Nikada mi nije bila jasna funkcija ovog parazita!? Ako smem da pridodam tu i Marka Blagojevica kao i Predraga Marica (sektor za vanredne situacije).

acep

pre 5 godina

Nezgoda se desila tacnije kod Cuprije a ne kod Jagodine. To je znak da se u Cupriji nista ne ulaze i ne gradi,da smo zadnja rupa na svirali i totalno odseceni od Srbije i sveta

drug Crni

pre 5 godina

Jel ovo neko takmičenje u što glupljem komentaru? Damir Okanović je advokat, a komitet koji vodi je nevladina organizacija i nema nikakvu izvršnu moć, ne može, sve i da hoće, ništa da promeni, sem da ukazuje na probleme! Ispada da je on glavni krivac za udes, a ne priroda, magla, svake godine u ovo vreme na tom delu puta! Postoje oznake koje upozoravaju na maglu, ali njih niko ne vidi i ne razume, jer su naši vozači nezainteresovani za sopstvenu i tudju bezbednost. Ne znaju zašto treba držati odstojanje, zašto treba vezivati decu, ne čačkati telefon u vožnji, nemaju manire, znanja ni osećaja za vožnju! Danas čovek kuka kako su mu naplatili putarinu, a nije mogao da koristi auto put kako treba, a nije ga briga što je život izgubilo 7 ljudi, žao mu 800 dinara, ej! Loši smo ljudi postali, pohlepni, samoživi, pokvareni i bahati, i zato i stradamo!

deki

pre 5 godina

"karburator", dosta toga objasnio ali ništa od toga dok su za volanom neodgovorni debili i majmuni ispranog mozga od svojih roditelja bogatih skorojevića koji misle da sa novcem mogu sve... nažalost mogu! j***ni sistem je takav...

Aca

pre 5 godina

@Totalnodrukcijiodsvih

Tebe treba sram da bude. Jer treba Okanovic da ti kaze da usporis kad vidis maglu, jer treba Okanovic da ti kaze da prilagodis brzinu uslovima puta, jer treba Okanovic da ti kaze da gledas bele tacke pored puta, jer trebaa Okanovic da ti kaze da postujes pravilo od dve sekunde.

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

Svi opletu po Okanovicu, pominjući "njegovu" Agenciju za bezbednost saobraćaja. E za takve neupucene pljuvace: Damir je osnovao Komitet kao NEVLADINU organizaciju, pa samim tim i NE PRIMA platu od drzave. Cak u nemalom broju slucajeva je protiv odredaba Zakona i odluka Vlade/Agencije.
(Botina)

...znači u Srbiji može da postoji i Agencija Vlade za nešto i komitet za to nešto, koji je, u stvari, ne vladina organizacija i opozicija tome nečemu, a u stvari, kako god je neki problem u drumskom saobraćaju u pitanju na TV stanicama sa nacionalnom frekvencijom se uvek ovaj nevladin iz Komiteta pita, a inače je pravnik ???

humanista

pre 5 godina

Ovaj crni gavran, cim je rekao ,,trebalo bi,, trebalo bi da odleti iz fotelje.Sada je nasao da pametuje gde je bio juce prekljuce...pola godine unazad.Ova tragedija je morala da bude izbegnuta.Saucesce porodicama stradalih a povredjenima sto brzi oporavak.

wudro

pre 5 godina

Нормалан човек кад уђе у маглу као тесто прво укључи сва светла за маглу, а онда брзину смањи на 30-40. Кад би сви тако урадили, и евентуалне незгоде би имале само материјалну штету и лакше озледе. Није магла крива, него свеопшти примитивизам у саобраћају.

Mad Max

pre 5 godina

Ljudi zapamtite,. Komitet za bezbednost saobraćaja nije isto što i Agencija za bezbednost saobraćaja! Komitet je privatno udruženje koje nema nikakve ingerencije na donošenje zakona i pravilnika o saobraćaju. To je isključivo u nadležnosti vladine Agencije za bezbednost saobraćaja.

веверица

pre 5 godina

крајње време да се учини нешто је прошло оног тренутка када се ова несрећа догодила. сада је период после крајњег времена. сада је крајње време да се расформира саобраћајна полиција. гомила трутова који не знају ни да регулишу раскрсницу и служе само да отимају паре за небитне прекршаје - појас и прекорачење на деоницама које ни нису опасне. да они раде свој посао, возачи би били много дисциплинованији. овако, корумпирани неспособњаковићи не могу да дисциплинују никога.

kraja

pre 5 godina

"Kad god vozim uvek mi se nabije u dupe neki mazgov u džipu koji blica. Takve treba kažnjavati strogo."

...zato sto je sad postala moda da se vozi krajnjom levom trakom, a onda brza vozila moraju da preticu sa desne ili da signalizacijom podsecaju vozace ispred kojom stranom puta se na autoputu obavlja saobracaj...
...daleko od toga da je brzina najcesci uzrok nesrecama...
...kamioni i autobusi koji preticu druge kamione i autobuse, pri cemu preticanje traje 15 minuta...
...spori automobili koji ne gledajuci u retrovizor krenu u preticanje necega, terajuci celu levu stranu da koci da bi izbegli sudar...
...kamiondzije koje nocu nesto rade na svojim vozilima, neadekvatno obelezenim, cesto lezeci na desnoj saobracajnoj traci...
...pretovar robe na autoputu u zaustavnoj traci...
...primanje putnika na autoputu, najcesce na ukljucenjima sa sporednih puteva...
...ocajna svetlosna signalizacija, narocito na kamionima i autobusima, ali ima i automobila koji nocu izzgledaju kao sablasti koliko su neosvetljeni...
(nastavice se)

nikad nikome izvini

pre 5 godina

...dve stvari treba hitno uraditi...ustvari tri...
HITNO NAJURITI OVOG Okanovica...
Osvetlite autoputeve...podici ogradu izmedju traka da moze da se vozi sa dugim svetlima kao u Madjarskoj ili Italiji npr

Terorija i praksa

pre 5 godina

"potrebno je da vozači gledaju da razmak između vozila ispred i njih bude vremenski dve sekunde, a kada je smanjena vidljivost da to rastojanje bude još veće."

Na primer, pri brzini od 100km/h, po lepom i vedrom vremenu odstojanje bi trebalo držati na 55 metara. Sa druge strane, u slučaju smanjene vidljivosti, na primer pri gustoj jesenjoj magli, pri brzini od 36 km/h odstojanje bi trebalo da bude veće od 20 metara, prema pravilnicima čak i više od 40 metara. To je u uslovima vožnje po gustoj magli, najblaže rečeno, nemoguće. Kako mislite da vozač može da proceni daljinu ispred sebe na 40 metara, ako je vidljivost manja od 5 metara? Prema iskustvu, po magli se vozi u koloni, sporo (što sporije, što je magla gušća), bez najmanje pomisli o preticanju, veoma je važno da je prvi u koloni iskusan, racionalan vozač sa dobrim specifičnim vidom po magli, a odstojanje se drži na maksimalnoj granci vidljivosti pozicionih svetala/svetala za maglu na vozilu ispred sebe.

Još jedna stvar. Vozači kamiona često po magli vide dalje, jer su visoko pozicionirani, tako da ne treba voziti iza njih u koloni po svaku cenu ako procenite da se prebrzo kreću u odnosu na gustinu magle pri tlu.

deki

pre 5 godina

sve je više mamlaza za volanom, očigledno... iskusan sam vozač kroz maglu mali milion puta vozio noću i danju, pa zar se ne usporava, instiktivno?

Botina

pre 5 godina

Svi opletu po Okanovicu, pominjući "njegovu" Agenciju za bezbednost saobraćaja. E za takve neupucene pljuvace: Damir je osnovao Komitet kao NEVLADINU organizaciju, pa samim tim i NE PRIMA platu od drzave. Cak u nemalom broju slucajeva je protiv odredaba Zakona i odluka Vlade/Agencije.

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

...inače postoji i Komitet za bezbednost saobraćaja i Agencija za bezbednost saobraćaja i to isključivo drumskog, ništa železničkog, rečnog, avio ili PTT, znači drumski je isključivo u pitanju, nemoguća je misija odrediti gde im se graniči delokrug nadležnosti !!!

DedaGligorije

pre 5 godina

A ministarka saobracaja sta je rekla na ovo! Ona je delom odgovorna sto je losa signalizacija na putevima pa se u slucaju magle ne vidi nista! Jel se obratila medijima?! A da, ona je sa Acom u Kazakstanu otvaraju tajkunske zgrade!

Pero Lalic

pre 5 godina

Pa Vi radite, merite prosečnu brzinu. Neko je tu vozio 150km/h. Ako je preživeo prosečna brzina mu je 2km/h. Znači Vi ste veoma uspešni.

Aleister Crowley

pre 5 godina

Osim brzine držite rastojanje. To je ključna stvar. Ovde su svi navikli da se lepe jedni drugima u zadnjicu, onda kada se dogodi ovako nešto, izazove se lagano lančani sudar sa ozbiljnim posledicama.

impeRAtor

pre 5 godina

Znaci probne dozvole na 9 do 12 godina, znaci zabraniti voznju kad se spusti magla, a koga magla zaustavi na putu taj da plati kaznu jer nije predvideo da ce biti magla. Znaci povecanje kazni za prekoracenje brzine bar za 450% i znaci mora da se resi vise taj zakon po kome ljudi voze vise od 40 na sat. 35 max i obavezna zastitna kaciga za sve ucesnike saobracaja.

darko

pre 5 godina

Bitno je da merite prosecnu brzinu na autoputu a od magle i bezbednosti 7 zivota se ugasi i 40 ih povredjeno zanemaricemo materijalni stetu

AdamRa

pre 5 godina

Saobraćajem u Srbiji upravljaju i diriguju ekonomisti, pijandure i "stručnjaci" poput tog Okanovića. Kad bi se analizirala rešenja u naseljima, još je gora situacija nego na autoputevima!

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Predlazem 12 tehnickih pregleda godisnje,svaki po 100 evra. I gorivo bi moglo bar na 200,ako ne i jace. Mislim da je to neminovnost,jer nema vise izgovora.

Marko

pre 5 godina

Naravno da nisu oni krivi sto nema odgovarajuce signalizacije kao u svim drzavama oko nas,o Zapadu da i ne pricam.Kriv je uvek narod za to,samo to je hteo da kaze

.I.

pre 5 godina

Treba da se uradi nešto po pitanju mentaliteta a to znači NIKAD!!!!

Srbi i dalje imaju plemensko-čoporski-kromanjonski mentalitet i to se nikad neće promeniti

Uros

pre 5 godina

Pazi ko kaže da je krajnje vreme! A šta si radio do sad?
(Les, 09. oktobar 2018 15:28)

On i ne može da preduzme nešto, jer je samoproklamovani stručnjak koji izmišlja toplu vodu samo kada se nažalost dese ovakve nesreće, tj. tragedije. On je na čelu nvo koja nikaf ništa nije uradila, nema sajt, nema zaposlenih... Fantom! Jutros je pričao o držanju rastojanja, a na putu se ništa ne vidi, a sad je promenio ploču.
Saučešće porodicama žrtava!

Dobros-AV

pre 5 godina

...Krajnje je vreme da se nešto uradi....
Da, tacno, krajnje je vreme da ljudi pocnu da prilagodjavaju brzinu uslovima na putu. Magla nije zid... a i da jeste, zid se vidi iz daljine. Svi su vozili brze nego sto je trebalo, jer iako nekad smes da vozis i 100 km/h, ipak ispada posle nesrece da je i 60 km/h bilo previse.
Ali, sad ti to dokazi nasim nadobudnim kamiondzijama, dzipadzijama i Audijevcima. Nisam optimista. Kultura voznje je stvar OPSTE kulture.
Tu smo dno dna.

obren

pre 5 godina

Na sajtu AMSS piše da je na auto-putu Beograd-Niš, na deonici Ćuprija-Jagodina, u oba smera, saobraćaj je obustavljen zbog saobraćajne nezgode!!
Oni ovaj horor u kome je poginulo osmoro ljudi a preko 40 povredjeno, nazivaju nezgodom?!?

GeneralShockwave

pre 5 godina

Krivca tražite u lokalnim vlastima i u samoj vlasti koji dozvoljavaju paljenje strnjike uz autoput i uopšte put a zabranjeno je. Zna se ko ima njive uz autoput.

karburator

pre 5 godina

Vožnja po magli (I deo)

- Ne sme se voziti brzo, neprilagođeno slaboj vidljivosti. Brzina treba da bude takva da je uvek moguće zaustaviti se na razdaljini do koje još seže vozačev pogled.
Ne sme se voziti ni preterano sporo iz dva razloga: (1) mogao bi na vas naleteti vozač iza vas pogrešno procenivši vašu brzinu, i (2) sporim kretanjem biste izazvali zgušnjavanje saobraćaja iza sebe i formiranje kolone. U magli se redovno formiraju kolone i ako jedno vozilo usporava celu kolonu svojom nepotrebno niskom brzinom, to iritira pojedine vozače i može da ih navede na nervozno preticanje, čime ugrožavaju sve učesnike u saobraćaju.
- U magli su pogotovo opasni manevri koji mogu iznenaditi ostale učesnike saobraćaja. Ako po magli iznenada zakočite, očekujte da ćete negde iza sebe u koloni izazvati lančani sudar. Najopasnija su vozila koja se iznenada zaustave, ili su odbačena nasred puta zbog nezgode. Statistika kaže da i po vedrom danu 1% vozača na autoputu ne primeti dovoljno brzo da vozilo ispred njega stoji. Misle da se vozilo kreće i udare u njega. Zaustavljanje na drumu po magli je zabranjeno.
- Posebno je rizičan proces isključivanja iz saobraćaja, jer se teško mogu uočiti raskrsnice i bočni putevi na koje želimo da skrenemo pa naše usporavanje, oklevanje i predomišljanje izaziva pometnju.

Jaga

pre 5 godina

Mislim da treba podici kazne za pojas i tehnicki pregled,to samo i znas za drugo ste nesposobni i alavi na pare.Koliki su prihodi agencije i na sta ste sve stavili sapu narod vas treba upaliti,bezobraznici jedni.

sasa

pre 5 godina

vau... kakva misao.... pa on je genije.... za platu u ko zna koliko stotina hiljada dinara vrhovno bozanstvo za saobracaj se oglasilo.... i ne mogu da verujem sta je pametno rekao.... narode jadan si kad ovakve lezilebovice i glupake gajis...

www

pre 5 godina

Ako imate hrabrosti, objavite šta je ovaj čovek po struci. Za neupućene pravnik! Godinama "soli" pamet u svim medijima, a rezultati ...

boris

pre 5 godina

@beži od BG tablica A da vi malo pobegnete od termina "džip". To su mahom spora vozila i imaju svoju namenu koja nije brza vožnja. SUV nije džip! Pravda za džipove!

Po mom iskustvu ne "blicaju" oni najviše nego iskompleksirane seljačine u svim mogućim automobilima, od punta do X6.
Što volim da ne reagujem na njihovo panično blicanje u mom džipu dok obilazim kamion, ne mogu da se sklonim jer sam u preticanju a nešto mi nije do ubrzavanja. Ali ako vidim da se neko brzo približava i uspori na odstojanju onda dam gas da se što pre sklonim. Malo radi "srpski inat" kod mene u tim slučajevima :)

karburator

pre 5 godina

Vožnja po magli (III deo)

- Ako naiđete na lančani sudar (i izbegnete ga, pa vam ''padne kamen sa srca''), odmah upalite sva 4 žmigavca, ostavite upaljeno i zadnje svetlo za maglu, uklonite vozilo što više u stranu (najbolje na travu pored puta) i pobrinite se da svi putnici brzo izađu iz vozila i udalje se od njega. Uzmite onaj ''kamen što vam je pao sa srca'' pa hitro pođite ukraj puta u susret vozilima koja nailaze, i pomozite im - mašite im u širokim zahvatima nečim uočljivim, svetlim ili belim (baterijskom lampom, maramicom, košuljom, kartonom, novinama, papirom i sl.)
- Preticanje po magli
Ako po magli vozite neko vrijeme iza nekog vozila, ubrzo vam se učini da biste sami mogli voziti brže i padate u iskušenje da pretičete. A kad već počnete preticati ili čak zauzmete čelo kolone, odmah spoznate zašto je onaj ispred vas vozio tako polako: najednom i vi vidite onako malo, kao što je i on video pre vas. Naime, stekli ste utisak da se može brže voziti samo zato što ste pre toga mogli koristiti farove vozila ispred vas, a i samo to vozilo vam je služilo za orijentaciju.

glas razuma

pre 5 godina

Rešavajte ljudi aman više!!!
Kažnjavajte za brzu i naslilnu vožnju ŽESTOKO!!! Pa neka je i moj brat u pitanju. Krajnje je vreme da nešto preduzmete!

karburator

pre 5 godina

Vožnja po magli (IV deo)

U gustoj magli opasno je preticati na putu koji ne poznajete. Po pravilu se pretiče samo na putevima koji imaju više traka u jednom smeru. Na običnim putevima, sa samo jednom trakom u jednom smeru, to je krajnje opasno. Ne možete pravovremeno zapaziti vozilo koji dolazi iz suprotnog smera i tačno oceniti njegovu brzinu i rastojanje, niti to može vozač tog vozila. Ako ipak morate preticati, svoju nameru saopštite vozaču ispred sebe – sirenom i ablendom.
I inače a posebno je u magli važno za vreme preticanja imati stalno aktivan žmigavac. Tako se omogućava vozaču iz suprotnog smera da u kritičnom trenutku blagovremeno uoči kako je njegova strana kolovoza zauzeta. To međutim, nikako ne znači da je žmigavac jemstvo za sigurno preticanje u magli.
Vozilo koje pretičete treba da smanji brzinu ali je za njega opasno ako se preterano uklanja s puta u desno (parkirana vozila, biciklisti, pešaci ...).
Nemojte se zavarati povremenim prekidima magle koje često izazivaju teretna vozila ispred vas. Ako na tim mestima pretičete ili povećavate brzinu, izlažete se dvostrukoj opasnosti kad ponovo uđete u gustu maglu.

karburator

pre 5 godina

Vožnja po magli (II deo)

- Ne sme se seći krivina, niti linija koja obeležava sredinu kolovoza "obgrliti" točkovima; to isto bi mogao učiniti i vozač vozila iz suprotnog smera.
- Po vrlo gustoj magli treba otvoriti bočni prozor i isključiti radio. Osluškivanje zvukova takođe može biti od koristi za orijentaciju, pa je bolje ako putnici budu imali razumevanja i ne zamere vozaču koji vozi sa otvorenim prozorom.
- Srednja svetla imaju prevashodnu ulogu da vas drugi vide. Ako ih imate, sada je prilika da se pokažu specijalni farovi za maglu i zadnje jako crveno svetlo za maglu. Neke zemlje propisuju kaznu ako to zadnje svetlo radi kada ne treba, kada je vidljivost veća od 50m, i kod padavina (sneg, kiša), jer zaslepljuje vozača koji vozi neposredno iza vas. Dugo svetlo nije u magli upotrebljivo, vama stvara neprozirni beli ''zid'' a vozilu ispred smeta. Ne treba se preterano osloniti na zadnja svetla vozila ispred sebe, već držati rastojanje. U suprotnom, ako ste mu preblizu, i ako to vozilo iznenada zakoči, verovatno je da ćete naleteti na njegovo vozilo. Ne možete po magli uočiti njegov povod za kočenje ni oštrinu kočenja.

Lupus

pre 5 godina

Kakve ostavke u Agenciji za bezbednost saobraćaja? To je obično udruženje gradjana, kao folklorna društva, udruženje ljubitelja lego kocki, itd. Nije državna agencija.

glas razuma

pre 5 godina

Rešavajte ljudi aman više!!!
Kažnjavajte za brzu i naslilnu vožnju ŽESTOKO!!! Pa neka je i moj brat u pitanju. Krajnje je vreme da nešto preduzmete!

da

pre 5 godina

X puta sam prisustvovao da ljudi peglaju PUN gas kroz maglu.
Isto tako postoje i oni koji bukvalno stanu u mestu kada vide maglu.
Zbog miksa prvih i drugih dolazi do ovakvih karambola. Ne znam ko im manje mozga ovi sto pomisle da se ukopaju na sred autoputa ili ovi koji cepaju 130 kroz maglu i vode se "ma nece se meni desiti nista".

pao s kruške

pre 5 godina

Jedan kamiondzija je izjavio da je u magli naisao na kolegu ispred koji je stao i da se i on zaustavio.
Zar je dozvoljeno zaustavljanje na auto putu?

mr

pre 5 godina

Aerodromi se zatvaraju po magli, a naautoputevima se zabranjuje teretni saobraćaj, obavezno, a putnički usporava saobraćajna policija na kritičnim deonicama.

Aleksandar

pre 5 godina

Apelujte na kamiondžije I vozače autobusa da ne pretiču jedni druge, to je česta pojava na autoputu. Automobili velikom brzinom stižu, i u uslovima slabe vidljivosti dolazi do nesreće.

Plavi269

pre 5 godina

Evo sad će taj sistem upozorenja... za jedno 2-3 godine. Sjaši više... AMAN!!!

Ko je palio pored autoputa na tom delu po ko zna koji put???

Totalnodrukcijiodsvih

pre 5 godina

Ovo je teska saobracajna nesreca. Saucesce porodicama preminulih u istoj. Inace gospodinu Damiru Okanovicu reci samo jedno: Sram da vas bude.,Sad kad se desila nesreca vi pricate sta treba. Onoliki priliv para imate u AZBS od raznih taksi, MUP od kazni i drzava od poreza i nista niste preduzeli a mozete. Vazno je da se javljate svaki put kad se uzimaju pare od gradjana a gde ste da stvarno unapredite bezbednost saobracaja.

Totalnodrukcijiodsvih

pre 5 godina

Ovo je teska saobracajna nesreca. Saucesce porodicama preminulih u istoj. Inace gospodinu Damiru Okanovicu reci samo jedno: Sram da vas bude.,Sad kad se desila nesreca vi pricate sta treba. Onoliki priliv para imate u AZBS od raznih taksi, MUP od kazni i drzava od poreza i nista niste preduzeli a mozete. Vazno je da se javljate svaki put kad se uzimaju pare od gradjana a gde ste da stvarno unapredite bezbednost saobracaja.

Uros

pre 5 godina

Pazi ko kaže da je krajnje vreme! A šta si radio do sad?
(Les, 09. oktobar 2018 15:28)

On i ne može da preduzme nešto, jer je samoproklamovani stručnjak koji izmišlja toplu vodu samo kada se nažalost dese ovakve nesreće, tj. tragedije. On je na čelu nvo koja nikaf ništa nije uradila, nema sajt, nema zaposlenih... Fantom! Jutros je pričao o držanju rastojanja, a na putu se ništa ne vidi, a sad je promenio ploču.
Saučešće porodicama žrtava!

sasa

pre 5 godina

vau... kakva misao.... pa on je genije.... za platu u ko zna koliko stotina hiljada dinara vrhovno bozanstvo za saobracaj se oglasilo.... i ne mogu da verujem sta je pametno rekao.... narode jadan si kad ovakve lezilebovice i glupake gajis...

da

pre 5 godina

X puta sam prisustvovao da ljudi peglaju PUN gas kroz maglu.
Isto tako postoje i oni koji bukvalno stanu u mestu kada vide maglu.
Zbog miksa prvih i drugih dolazi do ovakvih karambola. Ne znam ko im manje mozga ovi sto pomisle da se ukopaju na sred autoputa ili ovi koji cepaju 130 kroz maglu i vode se "ma nece se meni desiti nista".

Jaga

pre 5 godina

Mislim da treba podici kazne za pojas i tehnicki pregled,to samo i znas za drugo ste nesposobni i alavi na pare.Koliki su prihodi agencije i na sta ste sve stavili sapu narod vas treba upaliti,bezobraznici jedni.

mr

pre 5 godina

Aerodromi se zatvaraju po magli, a naautoputevima se zabranjuje teretni saobraćaj, obavezno, a putnički usporava saobraćajna policija na kritičnim deonicama.

Plavi269

pre 5 godina

Evo sad će taj sistem upozorenja... za jedno 2-3 godine. Sjaši više... AMAN!!!

Ko je palio pored autoputa na tom delu po ko zna koji put???

Dobros-AV

pre 5 godina

...Krajnje je vreme da se nešto uradi....
Da, tacno, krajnje je vreme da ljudi pocnu da prilagodjavaju brzinu uslovima na putu. Magla nije zid... a i da jeste, zid se vidi iz daljine. Svi su vozili brze nego sto je trebalo, jer iako nekad smes da vozis i 100 km/h, ipak ispada posle nesrece da je i 60 km/h bilo previse.
Ali, sad ti to dokazi nasim nadobudnim kamiondzijama, dzipadzijama i Audijevcima. Nisam optimista. Kultura voznje je stvar OPSTE kulture.
Tu smo dno dna.

obren

pre 5 godina

Na sajtu AMSS piše da je na auto-putu Beograd-Niš, na deonici Ćuprija-Jagodina, u oba smera, saobraćaj je obustavljen zbog saobraćajne nezgode!!
Oni ovaj horor u kome je poginulo osmoro ljudi a preko 40 povredjeno, nazivaju nezgodom?!?

.I.

pre 5 godina

Treba da se uradi nešto po pitanju mentaliteta a to znači NIKAD!!!!

Srbi i dalje imaju plemensko-čoporski-kromanjonski mentalitet i to se nikad neće promeniti

pao s kruške

pre 5 godina

Jedan kamiondzija je izjavio da je u magli naisao na kolegu ispred koji je stao i da se i on zaustavio.
Zar je dozvoljeno zaustavljanje na auto putu?

GeneralShockwave

pre 5 godina

Krivca tražite u lokalnim vlastima i u samoj vlasti koji dozvoljavaju paljenje strnjike uz autoput i uopšte put a zabranjeno je. Zna se ko ima njive uz autoput.

Pera

pre 5 godina

@ognjen
Brate, hajde realno, kog Srbina bi potresla poruka na svetlecem panou da je na 1km odatle gusta magla? Pa na tim panelima kroz Beograd pise da je ogranicenje brzine 80 i eno ubise se da voze toliko.. Shvatite, kod nas ne pale te zapadnjacke fore jer smo mi - stoka! Nista nam nije sveto, sve se dogadja drugima! Dakle, nevaspitani smo i nemarni da to boli..obilaze se kolone na semaforima, vozi se zaustavnom trakom, vozi u kontra smeru..sve to radi i policija koja treba kao da bude primer! Moramo na fabricki reset, pa polako..dakle, meteor i da nas nema na duze staze i onda se mozda zametnu neki Srbi koji ce poceti da lice na ostatak sveta..

Aleksandar

pre 5 godina

Apelujte na kamiondžije I vozače autobusa da ne pretiču jedni druge, to je česta pojava na autoputu. Automobili velikom brzinom stižu, i u uslovima slabe vidljivosti dolazi do nesreće.

Pera

pre 5 godina

Okanovic je nesto najgore sto se desilo saobracaju u Srbiji, bez imalo problema to kazem. Propise menjamo na 6 meseci, stalno se dopunjuje, menja, dodaje t zakonu o bezbednosti saobracaja na kome je on radio, od starta sve pogresno i prepisivscki i svakom promenom sve gore. Za nekih koliko 7,8 godina jedno 15-tak promena i izmena, a rezultati nikada skuplje polaganje vozackog, nikada veci prateci troskovi oko auta koji zapravo nisu bitni za funkcionisanje auta, a istovremeno isto, ako ne i vise saobracajnih nesreca i udesa, kao smrtnih ishoda u istim.

wudro

pre 5 godina

Нормалан човек кад уђе у маглу као тесто прво укључи сва светла за маглу, а онда брзину смањи на 30-40. Кад би сви тако урадили, и евентуалне незгоде би имале само материјалну штету и лакше озледе. Није магла крива, него свеопшти примитивизам у саобраћају.

Ne citirajte više tog Okanovića i onog profesora

pre 5 godina

Okanović možda jeste neka NVO, ali i te kako je na platnom spisku države. Ćutao je ko zaliven za tehnički pregled vozila. Koji idiot moraš da budeš da bi pregledao jedno vozilo pola sata.
Napravili su nas budalama oko tog TP, a za gluposti koje nemaju veze sa bezbednošću vraćali su ljude.
Zakoni su donošeni isključivo da bi kažnjavali normalne vozače. Smanjenje procenta alkohola i ako su saobraćajne nesreće izazivali oni koji su kršili zakon. Kaznili su normalne vozače smanjenjem brzine u naselju i ako su nesreće izazivali oni koji su kršili zakon. Takav je ceo zakon o saobraćaju, kažnjavaju normalne a bahati i dalje caruju drumovima. To samo zarad toga da uzmu više para, bolelo ih uvo za bezbednost.

DedaGligorije

pre 5 godina

A ministarka saobracaja sta je rekla na ovo! Ona je delom odgovorna sto je losa signalizacija na putevima pa se u slucaju magle ne vidi nista! Jel se obratila medijima?! A da, ona je sa Acom u Kazakstanu otvaraju tajkunske zgrade!

Otisao na vreme

pre 5 godina

Covek kojo je preko veze postavljen na izmisljeno radno mesto.Klasicna budala koja i ne zna da vozi a da ne pricamo o idejama koje plasira u javnost.I svaki put pametuje kako bivtrebalo da bude ali nikada nije pokrenuo nesto sto ce spasiti zivote.Uostalom kada si glup pitaj nekoga ili prepisi od Nemaca i Austrijanaca.

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

Nikada mi nije bila jasna funkcija ovog parazita!? Ako smem da pridodam tu i Marka Blagojevica kao i Predraga Marica (sektor za vanredne situacije).

walter

pre 5 godina

kako covek koji “ne prima platu od drzave” radi jako bitan zakon o saobracaju? prosto nema logike da poskupi sve posle tog zakona a on kao dobar strucnjak nije odgovoran nizasta zato sto ne dobija pare iz budzeta? banana banana banana banana banana evo lidl daje za 50din kilo idite botovi i uzmite na moj racun po jednu

humanista

pre 5 godina

Ovaj crni gavran, cim je rekao ,,trebalo bi,, trebalo bi da odleti iz fotelje.Sada je nasao da pametuje gde je bio juce prekljuce...pola godine unazad.Ova tragedija je morala da bude izbegnuta.Saucesce porodicama stradalih a povredjenima sto brzi oporavak.

Igor

pre 5 godina

Od pre godinu ili dve na autoputu postoji sistem tacaka sa strane koji je namenjen tacno tim uslovima na putu - MAGLI. Ako vidite dve tacke vozite valjda 50 na sat ako se ne varam, ako vidite tri tacke onda 60. Sa 50 se moze ukociti u mesto taman da je odmah ispred tebe taj kamion. Znaci opet, uzrok nije bila magla nego voznja neprilagodjenom brzinom na autoputu.

Boban

pre 5 godina

Svašta se pominje o bezbednosti saobraćaja, vozačima, saobraćaju, jedino niko ne pominje Saobraćajnu policiju.
Ako treba samo da pune budžet, promenite im barem naziv.

deki

pre 5 godina

sve je više mamlaza za volanom, očigledno... iskusan sam vozač kroz maglu mali milion puta vozio noću i danju, pa zar se ne usporava, instiktivno?

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

Svi opletu po Okanovicu, pominjući "njegovu" Agenciju za bezbednost saobraćaja. E za takve neupucene pljuvace: Damir je osnovao Komitet kao NEVLADINU organizaciju, pa samim tim i NE PRIMA platu od drzave. Cak u nemalom broju slucajeva je protiv odredaba Zakona i odluka Vlade/Agencije.
(Botina)

...znači u Srbiji može da postoji i Agencija Vlade za nešto i komitet za to nešto, koji je, u stvari, ne vladina organizacija i opozicija tome nečemu, a u stvari, kako god je neki problem u drumskom saobraćaju u pitanju na TV stanicama sa nacionalnom frekvencijom se uvek ovaj nevladin iz Komiteta pita, a inače je pravnik ???

Огњен

pre 5 godina

Пустите Окановића он је за ово небитан. Углавном смишља нове намете за возаче.
На овом случају се види да нам недостаје ефикасан систем упозорења. Значи за почетак на сваких 5км на аутопутевима, а могло би и на важнијим регионалним, постављати светлосне табле на којима ће оператери исписивати упозорења на појаве које угрожавају безбедност. На пример "УСПОРИТЕ МАГЛА ИСПРЕД - 1км" или поледица или саобраћајни удес и сл.

drug Crni

pre 5 godina

Jel ovo neko takmičenje u što glupljem komentaru? Damir Okanović je advokat, a komitet koji vodi je nevladina organizacija i nema nikakvu izvršnu moć, ne može, sve i da hoće, ništa da promeni, sem da ukazuje na probleme! Ispada da je on glavni krivac za udes, a ne priroda, magla, svake godine u ovo vreme na tom delu puta! Postoje oznake koje upozoravaju na maglu, ali njih niko ne vidi i ne razume, jer su naši vozači nezainteresovani za sopstvenu i tudju bezbednost. Ne znaju zašto treba držati odstojanje, zašto treba vezivati decu, ne čačkati telefon u vožnji, nemaju manire, znanja ni osećaja za vožnju! Danas čovek kuka kako su mu naplatili putarinu, a nije mogao da koristi auto put kako treba, a nije ga briga što je život izgubilo 7 ljudi, žao mu 800 dinara, ej! Loši smo ljudi postali, pohlepni, samoživi, pokvareni i bahati, i zato i stradamo!

glas razuma

pre 5 godina

Rešavajte ljudi aman više!!!
Kažnjavajte za brzu i naslilnu vožnju ŽESTOKO!!! Pa neka je i moj brat u pitanju. Krajnje je vreme da nešto preduzmete!

Mile idiot 83%

pre 5 godina

Stručnjak za saobraćaj, kao i vođini ministri. Neka se gospodin malo provoza Hrvatskim autoputem, pa da vidi kako se označava autoput i signizacija kad su loši uslovi- vidljivost. Imaju na svakih par km, svetlosnu signalizaciju koja obaveštava vozače o vidljivosti, rastojanju i brzini kretanja, a na da zveram u znakove pored puta da li ih vidim na par sekundi ili ih ne vidim. Idiot ko i svi na funkcijama u ovoj državi.

Terorija i praksa

pre 5 godina

"potrebno je da vozači gledaju da razmak između vozila ispred i njih bude vremenski dve sekunde, a kada je smanjena vidljivost da to rastojanje bude još veće."

Na primer, pri brzini od 100km/h, po lepom i vedrom vremenu odstojanje bi trebalo držati na 55 metara. Sa druge strane, u slučaju smanjene vidljivosti, na primer pri gustoj jesenjoj magli, pri brzini od 36 km/h odstojanje bi trebalo da bude veće od 20 metara, prema pravilnicima čak i više od 40 metara. To je u uslovima vožnje po gustoj magli, najblaže rečeno, nemoguće. Kako mislite da vozač može da proceni daljinu ispred sebe na 40 metara, ako je vidljivost manja od 5 metara? Prema iskustvu, po magli se vozi u koloni, sporo (što sporije, što je magla gušća), bez najmanje pomisli o preticanju, veoma je važno da je prvi u koloni iskusan, racionalan vozač sa dobrim specifičnim vidom po magli, a odstojanje se drži na maksimalnoj granci vidljivosti pozicionih svetala/svetala za maglu na vozilu ispred sebe.

Još jedna stvar. Vozači kamiona često po magli vide dalje, jer su visoko pozicionirani, tako da ne treba voziti iza njih u koloni po svaku cenu ako procenite da se prebrzo kreću u odnosu na gustinu magle pri tlu.

sitno

pre 5 godina

Kako da se tako nesto ne ponovi - to se desava svake godine. I desavace se, dok gospodin Okanovic i drugi "saobracajni strucnjaci" daju objasnjenje: "drzite rastojanje i vozite sporije".

To treba pre da se resava svetlosnom signalizacijom i drugim pomagalima, nego ovakvih frazama.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Predlazem 12 tehnickih pregleda godisnje,svaki po 100 evra. I gorivo bi moglo bar na 200,ako ne i jace. Mislim da je to neminovnost,jer nema vise izgovora.

веверица

pre 5 godina

крајње време да се учини нешто је прошло оног тренутка када се ова несрећа догодила. сада је период после крајњег времена. сада је крајње време да се расформира саобраћајна полиција. гомила трутова који не знају ни да регулишу раскрсницу и служе само да отимају паре за небитне прекршаје - појас и прекорачење на деоницама које ни нису опасне. да они раде свој посао, возачи би били много дисциплинованији. овако, корумпирани неспособњаковићи не могу да дисциплинују никога.

glas razuma

pre 5 godina

Rešavajte ljudi aman više!!!
Kažnjavajte za brzu i naslilnu vožnju ŽESTOKO!!! Pa neka je i moj brat u pitanju. Krajnje je vreme da nešto preduzmete!

Aca

pre 5 godina

@Totalnodrukcijiodsvih

Tebe treba sram da bude. Jer treba Okanovic da ti kaze da usporis kad vidis maglu, jer treba Okanovic da ti kaze da prilagodis brzinu uslovima puta, jer treba Okanovic da ti kaze da gledas bele tacke pored puta, jer trebaa Okanovic da ti kaze da postujes pravilo od dve sekunde.

deki

pre 5 godina

"karburator", dosta toga objasnio ali ništa od toga dok su za volanom neodgovorni debili i majmuni ispranog mozga od svojih roditelja bogatih skorojevića koji misle da sa novcem mogu sve... nažalost mogu! j***ni sistem je takav...

Coa

pre 5 godina

E D U K A C I J A, džaba kazne kada se iste stvari ponavljaju. Znam da je kazniti jednostavnine, ali rezultat može da se dobine samo edukacijom, "batinama" teško, bandoglavi smo mi na Balkanu.

karburator

pre 5 godina

Vožnja po magli (II deo)

- Ne sme se seći krivina, niti linija koja obeležava sredinu kolovoza "obgrliti" točkovima; to isto bi mogao učiniti i vozač vozila iz suprotnog smera.
- Po vrlo gustoj magli treba otvoriti bočni prozor i isključiti radio. Osluškivanje zvukova takođe može biti od koristi za orijentaciju, pa je bolje ako putnici budu imali razumevanja i ne zamere vozaču koji vozi sa otvorenim prozorom.
- Srednja svetla imaju prevashodnu ulogu da vas drugi vide. Ako ih imate, sada je prilika da se pokažu specijalni farovi za maglu i zadnje jako crveno svetlo za maglu. Neke zemlje propisuju kaznu ako to zadnje svetlo radi kada ne treba, kada je vidljivost veća od 50m, i kod padavina (sneg, kiša), jer zaslepljuje vozača koji vozi neposredno iza vas. Dugo svetlo nije u magli upotrebljivo, vama stvara neprozirni beli ''zid'' a vozilu ispred smeta. Ne treba se preterano osloniti na zadnja svetla vozila ispred sebe, već držati rastojanje. U suprotnom, ako ste mu preblizu, i ako to vozilo iznenada zakoči, verovatno je da ćete naleteti na njegovo vozilo. Ne možete po magli uočiti njegov povod za kočenje ni oštrinu kočenja.

karburator

pre 5 godina

Vožnja po magli (III deo)

- Ako naiđete na lančani sudar (i izbegnete ga, pa vam ''padne kamen sa srca''), odmah upalite sva 4 žmigavca, ostavite upaljeno i zadnje svetlo za maglu, uklonite vozilo što više u stranu (najbolje na travu pored puta) i pobrinite se da svi putnici brzo izađu iz vozila i udalje se od njega. Uzmite onaj ''kamen što vam je pao sa srca'' pa hitro pođite ukraj puta u susret vozilima koja nailaze, i pomozite im - mašite im u širokim zahvatima nečim uočljivim, svetlim ili belim (baterijskom lampom, maramicom, košuljom, kartonom, novinama, papirom i sl.)
- Preticanje po magli
Ako po magli vozite neko vrijeme iza nekog vozila, ubrzo vam se učini da biste sami mogli voziti brže i padate u iskušenje da pretičete. A kad već počnete preticati ili čak zauzmete čelo kolone, odmah spoznate zašto je onaj ispred vas vozio tako polako: najednom i vi vidite onako malo, kao što je i on video pre vas. Naime, stekli ste utisak da se može brže voziti samo zato što ste pre toga mogli koristiti farove vozila ispred vas, a i samo to vozilo vam je služilo za orijentaciju.

www

pre 5 godina

Ako imate hrabrosti, objavite šta je ovaj čovek po struci. Za neupućene pravnik! Godinama "soli" pamet u svim medijima, a rezultati ...

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

...stanje u drumskom saobraćaju je još i dobro, ovakve nesreće se ,na žalost, dešavaju i u mnogo razvijenijim zemljama sa fantastičnim auto putevima i održavanim i novim kolima, edukovanim vozačima sa kulturom ponašanja u saobraćaju, jednostavno magla, brzine velike, ali da vi znate stanje u železničkom saobračaju po pitanju državnih organa i propisa, pa to je HOLIVUD...uzmite primer utakmise PSG i Zvezde...PSG su francuske železnice, Zvezda srpske i sad postoji UEFA i neki propisi i sad ovi naši iz isto neke leve Direkcije za železnice po 3 meseca u Francuskoj u Lilu, tamo neki centar za evropske železničke propise uzimaju učešće u donošenju i primeni pravilnika i Uputtva EU u evropskim železnicama ??? ...a kao i Zvezda u fudbalu ne umeju da istrče za igračem PSŽ-a ovi 200 na sat, ovi 20...ali 3 meseca u Lilu, 90 dana ...90 deviznih dnevnica za Francusku, kupuju nova kola kad se vrate sa tog "službenog puta" pa baljezgaju o nekim modulima i interoperabilnosti na železnici...kakav, bre Holivud...Diznilend i to sve dnevnice iz Budžeta, od para poreskih obaveznika, tamo na jednog Okanovića dođe 51, sve serdari i vojvode, a misterija im je kako voz ide i 20 na sat, a kamoli 200 !!!

karburator

pre 5 godina

Vožnja po magli (I deo)

- Ne sme se voziti brzo, neprilagođeno slaboj vidljivosti. Brzina treba da bude takva da je uvek moguće zaustaviti se na razdaljini do koje još seže vozačev pogled.
Ne sme se voziti ni preterano sporo iz dva razloga: (1) mogao bi na vas naleteti vozač iza vas pogrešno procenivši vašu brzinu, i (2) sporim kretanjem biste izazvali zgušnjavanje saobraćaja iza sebe i formiranje kolone. U magli se redovno formiraju kolone i ako jedno vozilo usporava celu kolonu svojom nepotrebno niskom brzinom, to iritira pojedine vozače i može da ih navede na nervozno preticanje, čime ugrožavaju sve učesnike u saobraćaju.
- U magli su pogotovo opasni manevri koji mogu iznenaditi ostale učesnike saobraćaja. Ako po magli iznenada zakočite, očekujte da ćete negde iza sebe u koloni izazvati lančani sudar. Najopasnija su vozila koja se iznenada zaustave, ili su odbačena nasred puta zbog nezgode. Statistika kaže da i po vedrom danu 1% vozača na autoputu ne primeti dovoljno brzo da vozilo ispred njega stoji. Misle da se vozilo kreće i udare u njega. Zaustavljanje na drumu po magli je zabranjeno.
- Posebno je rizičan proces isključivanja iz saobraćaja, jer se teško mogu uočiti raskrsnice i bočni putevi na koje želimo da skrenemo pa naše usporavanje, oklevanje i predomišljanje izaziva pometnju.

natasha...

pre 5 godina

Letos sam dosla iz CG, 500 km do Beograda,10-ak sati voznje. Putevi jesu bolji u CG, ali i tezi, i vozi se i ovde i tamo 50-60km/h.

To je dozvoljena brzina...

Ali razlika OGROMNA...U CG svi idu u koloni, nema "pametnih" koji preticu...

E, ali kod nas je druga prica...
Moras da se sklanjas i onom koji te pretice, da mu ostavis dovoljno mesta ako iznenada zakljuci da mora nazad u kolonu, da drzis bezbedno odstojanje od onog ispred, ali i da kontrolises onog iza tebe....I da, da usporis i pustis onog koji iz suprotnog smera pretice da se bezbedno,na vrat-na nos vrati u svoju kolonu...

U cemu je stvar?
Izgleda u drakonskim zakonima i istim takvim kaznama koje se sprovode u CG.
Srbiji preostaje samo da uzme pelcer...Nema tu mnogo filozofije a ni mudrosti...

AdamRa

pre 5 godina

Saobraćajem u Srbiji upravljaju i diriguju ekonomisti, pijandure i "stručnjaci" poput tog Okanovića. Kad bi se analizirala rešenja u naseljima, još je gora situacija nego na autoputevima!

kraja

pre 5 godina

"Kad god vozim uvek mi se nabije u dupe neki mazgov u džipu koji blica. Takve treba kažnjavati strogo."

...zato sto je sad postala moda da se vozi krajnjom levom trakom, a onda brza vozila moraju da preticu sa desne ili da signalizacijom podsecaju vozace ispred kojom stranom puta se na autoputu obavlja saobracaj...
...daleko od toga da je brzina najcesci uzrok nesrecama...
...kamioni i autobusi koji preticu druge kamione i autobuse, pri cemu preticanje traje 15 minuta...
...spori automobili koji ne gledajuci u retrovizor krenu u preticanje necega, terajuci celu levu stranu da koci da bi izbegli sudar...
...kamiondzije koje nocu nesto rade na svojim vozilima, neadekvatno obelezenim, cesto lezeci na desnoj saobracajnoj traci...
...pretovar robe na autoputu u zaustavnoj traci...
...primanje putnika na autoputu, najcesce na ukljucenjima sa sporednih puteva...
...ocajna svetlosna signalizacija, narocito na kamionima i autobusima, ali ima i automobila koji nocu izzgledaju kao sablasti koliko su neosvetljeni...
(nastavice se)

nenad

pre 5 godina

Razmišljam baš, sta učiniti kad se nađete u takcoj situaciji, u toj sekundi vam ne pada nista na pamet sem da usporite i upalite sva 4 migavca, ali je pitanje koliko usporiti? Ne smete da stanete, jer ćete tako sasvim sigurno izazvati lančani sudar. Jedino rešenje je usporiti, ali je problem što svako od nas ima drugačiju definiciju spore vožnje, da li je to 30, 40 ili 20 ili 50km/h. Kada bi napravili anketu bilo bi raznih odgovora. Kako odrediti u situaciji kad ne vidite nista od zida magle ispred vas. Evo mogućeg rešenja. KORISTITE SIRENU, da upozorite ostale vozače na svoju lokaciju. Mozda vasa svetla i migavci neće biti vidljivi zbog guste magle, ali će se sirena čuti. Vozač ispred vas će čuti, i odgovoriti verovatno, šleper koji ide iza vas, i koji bi za par sekundi mogao da vas ubije takođe će čuti vašu siremu i usporiti, zatim će se i on oglasiti i upozoriti vozila iza sebe. Da se toga neko jutros setio mozda bi tragedija bila manja, ne znam.

Mad Max

pre 5 godina

Ljudi zapamtite,. Komitet za bezbednost saobraćaja nije isto što i Agencija za bezbednost saobraćaja! Komitet je privatno udruženje koje nema nikakve ingerencije na donošenje zakona i pravilnika o saobraćaju. To je isključivo u nadležnosti vladine Agencije za bezbednost saobraćaja.

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

Svi opletu po Okanovicu, pominjući "njegovu" Agenciju za bezbednost saobraćaja. E za takve neupucene pljuvace: Damir je osnovao Komitet kao NEVLADINU organizaciju, pa samim tim i NE PRIMA platu od drzave. Cak u nemalom broju slucajeva je protiv odredaba Zakona i odluka Vlade/Agencije.
(Botina)

...znači u Srbiji može da postoji i Agencija Vlade za nešto i komitet za to nešto, koji je, u stvari, ne vladina organizacija i opozicija tome nečemu, a u stvari, kako god je neki problem u drumskom saobraćaju u pitanju na TV stanicama sa nacionalnom frekvencijom se uvek ovaj nevladin iz Komiteta pita, a inače je pravnik ???

nikad nikome izvini

pre 5 godina

...dve stvari treba hitno uraditi...ustvari tri...
HITNO NAJURITI OVOG Okanovica...
Osvetlite autoputeve...podici ogradu izmedju traka da moze da se vozi sa dugim svetlima kao u Madjarskoj ili Italiji npr

karburator

pre 5 godina

Vožnja po magli (IV deo)

U gustoj magli opasno je preticati na putu koji ne poznajete. Po pravilu se pretiče samo na putevima koji imaju više traka u jednom smeru. Na običnim putevima, sa samo jednom trakom u jednom smeru, to je krajnje opasno. Ne možete pravovremeno zapaziti vozilo koji dolazi iz suprotnog smera i tačno oceniti njegovu brzinu i rastojanje, niti to može vozač tog vozila. Ako ipak morate preticati, svoju nameru saopštite vozaču ispred sebe – sirenom i ablendom.
I inače a posebno je u magli važno za vreme preticanja imati stalno aktivan žmigavac. Tako se omogućava vozaču iz suprotnog smera da u kritičnom trenutku blagovremeno uoči kako je njegova strana kolovoza zauzeta. To međutim, nikako ne znači da je žmigavac jemstvo za sigurno preticanje u magli.
Vozilo koje pretičete treba da smanji brzinu ali je za njega opasno ako se preterano uklanja s puta u desno (parkirana vozila, biciklisti, pešaci ...).
Nemojte se zavarati povremenim prekidima magle koje često izazivaju teretna vozila ispred vas. Ako na tim mestima pretičete ili povećavate brzinu, izlažete se dvostrukoj opasnosti kad ponovo uđete u gustu maglu.

boris

pre 5 godina

@beži od BG tablica A da vi malo pobegnete od termina "džip". To su mahom spora vozila i imaju svoju namenu koja nije brza vožnja. SUV nije džip! Pravda za džipove!

Po mom iskustvu ne "blicaju" oni najviše nego iskompleksirane seljačine u svim mogućim automobilima, od punta do X6.
Što volim da ne reagujem na njihovo panično blicanje u mom džipu dok obilazim kamion, ne mogu da se sklonim jer sam u preticanju a nešto mi nije do ubrzavanja. Ali ako vidim da se neko brzo približava i uspori na odstojanju onda dam gas da se što pre sklonim. Malo radi "srpski inat" kod mene u tim slučajevima :)

darko

pre 5 godina

Bitno je da merite prosecnu brzinu na autoputu a od magle i bezbednosti 7 zivota se ugasi i 40 ih povredjeno zanemaricemo materijalni stetu

lambda

pre 5 godina

Povika na nepoštovanje propisa i saobraćajnih znakova ima i drugu stranu. Propise, znakove, ograničenja, semafore, kontrolu saobraćaja, kazne itd. nigde nisam video nelogičnije, aljkavije, nestručnije, neodgovornije i sl. nego u Srbiji. Ovo je do te mere loše da iritira vozače i tako ih navodi na nepoštovanje propisa. Zašto je to tako. Zato što riba od glave smrdi. Nema brižnog domaćina u državi. A onda preostaje da se biraju između sebe po partijskoj liniji. I samo misle kako da se bogate.

Botina

pre 5 godina

Svi opletu po Okanovicu, pominjući "njegovu" Agenciju za bezbednost saobraćaja. E za takve neupucene pljuvace: Damir je osnovao Komitet kao NEVLADINU organizaciju, pa samim tim i NE PRIMA platu od drzave. Cak u nemalom broju slucajeva je protiv odredaba Zakona i odluka Vlade/Agencije.

Aleister Crowley

pre 5 godina

Osim brzine držite rastojanje. To je ključna stvar. Ovde su svi navikli da se lepe jedni drugima u zadnjicu, onda kada se dogodi ovako nešto, izazove se lagano lančani sudar sa ozbiljnim posledicama.

impeRAtor

pre 5 godina

Znaci probne dozvole na 9 do 12 godina, znaci zabraniti voznju kad se spusti magla, a koga magla zaustavi na putu taj da plati kaznu jer nije predvideo da ce biti magla. Znaci povecanje kazni za prekoracenje brzine bar za 450% i znaci mora da se resi vise taj zakon po kome ljudi voze vise od 40 na sat. 35 max i obavezna zastitna kaciga za sve ucesnike saobracaja.

Lupus

pre 5 godina

Kakve ostavke u Agenciji za bezbednost saobraćaja? To je obično udruženje gradjana, kao folklorna društva, udruženje ljubitelja lego kocki, itd. Nije državna agencija.

acep

pre 5 godina

Nezgoda se desila tacnije kod Cuprije a ne kod Jagodine. To je znak da se u Cupriji nista ne ulaze i ne gradi,da smo zadnja rupa na svirali i totalno odseceni od Srbije i sveta

Ana

pre 5 godina

Kažnjavaju mene lako, za 63 km na sat, a ove što jure niko ne hvata, ne prati, ne možeš ih prijaviti.
Naši autoputevi su ko nekontrolisani reli putevi.

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

...inače postoji i Komitet za bezbednost saobraćaja i Agencija za bezbednost saobraćaja i to isključivo drumskog, ništa železničkog, rečnog, avio ili PTT, znači drumski je isključivo u pitanju, nemoguća je misija odrediti gde im se graniči delokrug nadležnosti !!!

ivan bg

pre 5 godina

@ivan.ns ma ti si bre covece diletant teski , kamioni su limitirani svi do jednog na 90km/h a to sto ti vozis mozda ispod svakog proseka ti si kao takav opasniji za bezbednost saobracaja jos pogotovo ako ides 80km/h u brzoj traci .

bane

pre 5 godina

Vidim da su već drugi skrenuli pažnju ali: Komitet za bezbednost saobraćaja, tj. Damir Okanović, privatna institucija koja ima samo savetodavnu ulogu, pojavljuje se na televiziji oko tema u saobraćaju i nezavisno komentariše. Uspeh? Pa tu i tamo su imali neke predloge u korist vozača, npr. da se ukine ograničenje od 50Km/h iza Pupinovog mosta, da se napravi razlika između vozača i vozila kada je reč o povećanom osiguranju posle nezgode itd. Ali za sve ostalo su uglavnom u fazonu Švarjcarska - sve po propisu, sve po džepu, bez ozbiljnih analiza, nisam baš njihov fan, mada su daleko ispred sledećih.
Agencija za bezbednost saobraćaja - državna insitucija koja direktno utiče na donošenje odluka, direktna saradnja sa vladom i policijom, rade u korist države i samo države (čitaj budžeta) i to je to.

Pero Lalic

pre 5 godina

Pa Vi radite, merite prosečnu brzinu. Neko je tu vozio 150km/h. Ako je preživeo prosečna brzina mu je 2km/h. Znači Vi ste veoma uspešni.

Marko

pre 5 godina

Naravno da nisu oni krivi sto nema odgovarajuce signalizacije kao u svim drzavama oko nas,o Zapadu da i ne pricam.Kriv je uvek narod za to,samo to je hteo da kaze

Hehe

pre 5 godina

@(Igor, 9. oktobar 2018 19:42)

Tu dolazimo do problema, ako vozis po tim tackama za maglu, tj uskladis brzinu, neko ce da te pokupi, jer vecina vozi brze od toga. Ako vozis brze, pokupices ti nekog. Jer Srbija.

nina

pre 5 godina

Najveci problem pri voznji u uslovima magle jesu paljenja sva 4 svetla i voznja sa istima. Ukucajte na Google " Why you shouldnt use Hazard lights in fog", pa cete razumeti zasto.

trololo

pre 5 godina

Kad god vozim uvek mi se nabije u dupe neki mazgov u džipu koji blica. Takve treba kažnjavati strogo.
(beži od BG tablica, 09. oktobar 2018 14:50

Pa ti onda vozi lepo levom trakom 130, auto put nije za ispod 150

Botina

pre 5 godina

Svi opletu po Okanovicu, pominjući "njegovu" Agenciju za bezbednost saobraćaja. E za takve neupucene pljuvace: Damir je osnovao Komitet kao NEVLADINU organizaciju, pa samim tim i NE PRIMA platu od drzave. Cak u nemalom broju slucajeva je protiv odredaba Zakona i odluka Vlade/Agencije.

glas razuma

pre 5 godina

Rešavajte ljudi aman više!!!
Kažnjavajte za brzu i naslilnu vožnju ŽESTOKO!!! Pa neka je i moj brat u pitanju. Krajnje je vreme da nešto preduzmete!

glas razuma

pre 5 godina

Rešavajte ljudi aman više!!!
Kažnjavajte za brzu i naslilnu vožnju ŽESTOKO!!! Pa neka je i moj brat u pitanju. Krajnje je vreme da nešto preduzmete!

obren

pre 5 godina

Na sajtu AMSS piše da je na auto-putu Beograd-Niš, na deonici Ćuprija-Jagodina, u oba smera, saobraćaj je obustavljen zbog saobraćajne nezgode!!
Oni ovaj horor u kome je poginulo osmoro ljudi a preko 40 povredjeno, nazivaju nezgodom?!?

pao s kruške

pre 5 godina

Jedan kamiondzija je izjavio da je u magli naisao na kolegu ispred koji je stao i da se i on zaustavio.
Zar je dozvoljeno zaustavljanje na auto putu?

Aleksandar

pre 5 godina

Apelujte na kamiondžije I vozače autobusa da ne pretiču jedni druge, to je česta pojava na autoputu. Automobili velikom brzinom stižu, i u uslovima slabe vidljivosti dolazi do nesreće.

nikad nikome izvini

pre 5 godina

...dve stvari treba hitno uraditi...ustvari tri...
HITNO NAJURITI OVOG Okanovica...
Osvetlite autoputeve...podici ogradu izmedju traka da moze da se vozi sa dugim svetlima kao u Madjarskoj ili Italiji npr

ivan bg

pre 5 godina

@ivan.ns ma ti si bre covece diletant teski , kamioni su limitirani svi do jednog na 90km/h a to sto ti vozis mozda ispod svakog proseka ti si kao takav opasniji za bezbednost saobracaja jos pogotovo ako ides 80km/h u brzoj traci .

drug Crni

pre 5 godina

Jel ovo neko takmičenje u što glupljem komentaru? Damir Okanović je advokat, a komitet koji vodi je nevladina organizacija i nema nikakvu izvršnu moć, ne može, sve i da hoće, ništa da promeni, sem da ukazuje na probleme! Ispada da je on glavni krivac za udes, a ne priroda, magla, svake godine u ovo vreme na tom delu puta! Postoje oznake koje upozoravaju na maglu, ali njih niko ne vidi i ne razume, jer su naši vozači nezainteresovani za sopstvenu i tudju bezbednost. Ne znaju zašto treba držati odstojanje, zašto treba vezivati decu, ne čačkati telefon u vožnji, nemaju manire, znanja ni osećaja za vožnju! Danas čovek kuka kako su mu naplatili putarinu, a nije mogao da koristi auto put kako treba, a nije ga briga što je život izgubilo 7 ljudi, žao mu 800 dinara, ej! Loši smo ljudi postali, pohlepni, samoživi, pokvareni i bahati, i zato i stradamo!

nina

pre 5 godina

Najveci problem pri voznji u uslovima magle jesu paljenja sva 4 svetla i voznja sa istima. Ukucajte na Google " Why you shouldnt use Hazard lights in fog", pa cete razumeti zasto.

.I.

pre 5 godina

Treba da se uradi nešto po pitanju mentaliteta a to znači NIKAD!!!!

Srbi i dalje imaju plemensko-čoporski-kromanjonski mentalitet i to se nikad neće promeniti

Mad Max

pre 5 godina

Ljudi zapamtite,. Komitet za bezbednost saobraćaja nije isto što i Agencija za bezbednost saobraćaja! Komitet je privatno udruženje koje nema nikakve ingerencije na donošenje zakona i pravilnika o saobraćaju. To je isključivo u nadležnosti vladine Agencije za bezbednost saobraćaja.

nenad

pre 5 godina

Razmišljam baš, sta učiniti kad se nađete u takcoj situaciji, u toj sekundi vam ne pada nista na pamet sem da usporite i upalite sva 4 migavca, ali je pitanje koliko usporiti? Ne smete da stanete, jer ćete tako sasvim sigurno izazvati lančani sudar. Jedino rešenje je usporiti, ali je problem što svako od nas ima drugačiju definiciju spore vožnje, da li je to 30, 40 ili 20 ili 50km/h. Kada bi napravili anketu bilo bi raznih odgovora. Kako odrediti u situaciji kad ne vidite nista od zida magle ispred vas. Evo mogućeg rešenja. KORISTITE SIRENU, da upozorite ostale vozače na svoju lokaciju. Mozda vasa svetla i migavci neće biti vidljivi zbog guste magle, ali će se sirena čuti. Vozač ispred vas će čuti, i odgovoriti verovatno, šleper koji ide iza vas, i koji bi za par sekundi mogao da vas ubije takođe će čuti vašu siremu i usporiti, zatim će se i on oglasiti i upozoriti vozila iza sebe. Da se toga neko jutros setio mozda bi tragedija bila manja, ne znam.

GeneralShockwave

pre 5 godina

Krivca tražite u lokalnim vlastima i u samoj vlasti koji dozvoljavaju paljenje strnjike uz autoput i uopšte put a zabranjeno je. Zna se ko ima njive uz autoput.

Totalnodrukcijiodsvih

pre 5 godina

Ovo je teska saobracajna nesreca. Saucesce porodicama preminulih u istoj. Inace gospodinu Damiru Okanovicu reci samo jedno: Sram da vas bude.,Sad kad se desila nesreca vi pricate sta treba. Onoliki priliv para imate u AZBS od raznih taksi, MUP od kazni i drzava od poreza i nista niste preduzeli a mozete. Vazno je da se javljate svaki put kad se uzimaju pare od gradjana a gde ste da stvarno unapredite bezbednost saobracaja.

kraja

pre 5 godina

"Kad god vozim uvek mi se nabije u dupe neki mazgov u džipu koji blica. Takve treba kažnjavati strogo."

...zato sto je sad postala moda da se vozi krajnjom levom trakom, a onda brza vozila moraju da preticu sa desne ili da signalizacijom podsecaju vozace ispred kojom stranom puta se na autoputu obavlja saobracaj...
...daleko od toga da je brzina najcesci uzrok nesrecama...
...kamioni i autobusi koji preticu druge kamione i autobuse, pri cemu preticanje traje 15 minuta...
...spori automobili koji ne gledajuci u retrovizor krenu u preticanje necega, terajuci celu levu stranu da koci da bi izbegli sudar...
...kamiondzije koje nocu nesto rade na svojim vozilima, neadekvatno obelezenim, cesto lezeci na desnoj saobracajnoj traci...
...pretovar robe na autoputu u zaustavnoj traci...
...primanje putnika na autoputu, najcesce na ukljucenjima sa sporednih puteva...
...ocajna svetlosna signalizacija, narocito na kamionima i autobusima, ali ima i automobila koji nocu izzgledaju kao sablasti koliko su neosvetljeni...
(nastavice se)

acep

pre 5 godina

Nezgoda se desila tacnije kod Cuprije a ne kod Jagodine. To je znak da se u Cupriji nista ne ulaze i ne gradi,da smo zadnja rupa na svirali i totalno odseceni od Srbije i sveta

Otisao na vreme

pre 5 godina

Covek kojo je preko veze postavljen na izmisljeno radno mesto.Klasicna budala koja i ne zna da vozi a da ne pricamo o idejama koje plasira u javnost.I svaki put pametuje kako bivtrebalo da bude ali nikada nije pokrenuo nesto sto ce spasiti zivote.Uostalom kada si glup pitaj nekoga ili prepisi od Nemaca i Austrijanaca.

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

Nikada mi nije bila jasna funkcija ovog parazita!? Ako smem da pridodam tu i Marka Blagojevica kao i Predraga Marica (sektor za vanredne situacije).

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

Svi opletu po Okanovicu, pominjući "njegovu" Agenciju za bezbednost saobraćaja. E za takve neupucene pljuvace: Damir je osnovao Komitet kao NEVLADINU organizaciju, pa samim tim i NE PRIMA platu od drzave. Cak u nemalom broju slucajeva je protiv odredaba Zakona i odluka Vlade/Agencije.
(Botina)

...znači u Srbiji može da postoji i Agencija Vlade za nešto i komitet za to nešto, koji je, u stvari, ne vladina organizacija i opozicija tome nečemu, a u stvari, kako god je neki problem u drumskom saobraćaju u pitanju na TV stanicama sa nacionalnom frekvencijom se uvek ovaj nevladin iz Komiteta pita, a inače je pravnik ???

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

...stanje u drumskom saobraćaju je još i dobro, ovakve nesreće se ,na žalost, dešavaju i u mnogo razvijenijim zemljama sa fantastičnim auto putevima i održavanim i novim kolima, edukovanim vozačima sa kulturom ponašanja u saobraćaju, jednostavno magla, brzine velike, ali da vi znate stanje u železničkom saobračaju po pitanju državnih organa i propisa, pa to je HOLIVUD...uzmite primer utakmise PSG i Zvezde...PSG su francuske železnice, Zvezda srpske i sad postoji UEFA i neki propisi i sad ovi naši iz isto neke leve Direkcije za železnice po 3 meseca u Francuskoj u Lilu, tamo neki centar za evropske železničke propise uzimaju učešće u donošenju i primeni pravilnika i Uputtva EU u evropskim železnicama ??? ...a kao i Zvezda u fudbalu ne umeju da istrče za igračem PSŽ-a ovi 200 na sat, ovi 20...ali 3 meseca u Lilu, 90 dana ...90 deviznih dnevnica za Francusku, kupuju nova kola kad se vrate sa tog "službenog puta" pa baljezgaju o nekim modulima i interoperabilnosti na železnici...kakav, bre Holivud...Diznilend i to sve dnevnice iz Budžeta, od para poreskih obaveznika, tamo na jednog Okanovića dođe 51, sve serdari i vojvode, a misterija im je kako voz ide i 20 na sat, a kamoli 200 !!!

Plavi269

pre 5 godina

Evo sad će taj sistem upozorenja... za jedno 2-3 godine. Sjaši više... AMAN!!!

Ko je palio pored autoputa na tom delu po ko zna koji put???

mr

pre 5 godina

Aerodromi se zatvaraju po magli, a naautoputevima se zabranjuje teretni saobraćaj, obavezno, a putnički usporava saobraćajna policija na kritičnim deonicama.

Jaga

pre 5 godina

Mislim da treba podici kazne za pojas i tehnicki pregled,to samo i znas za drugo ste nesposobni i alavi na pare.Koliki su prihodi agencije i na sta ste sve stavili sapu narod vas treba upaliti,bezobraznici jedni.

Dobros-AV

pre 5 godina

...Krajnje je vreme da se nešto uradi....
Da, tacno, krajnje je vreme da ljudi pocnu da prilagodjavaju brzinu uslovima na putu. Magla nije zid... a i da jeste, zid se vidi iz daljine. Svi su vozili brze nego sto je trebalo, jer iako nekad smes da vozis i 100 km/h, ipak ispada posle nesrece da je i 60 km/h bilo previse.
Ali, sad ti to dokazi nasim nadobudnim kamiondzijama, dzipadzijama i Audijevcima. Nisam optimista. Kultura voznje je stvar OPSTE kulture.
Tu smo dno dna.

Uros

pre 5 godina

Pazi ko kaže da je krajnje vreme! A šta si radio do sad?
(Les, 09. oktobar 2018 15:28)

On i ne može da preduzme nešto, jer je samoproklamovani stručnjak koji izmišlja toplu vodu samo kada se nažalost dese ovakve nesreće, tj. tragedije. On je na čelu nvo koja nikaf ništa nije uradila, nema sajt, nema zaposlenih... Fantom! Jutros je pričao o držanju rastojanja, a na putu se ništa ne vidi, a sad je promenio ploču.
Saučešće porodicama žrtava!

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

Svi opletu po Okanovicu, pominjući "njegovu" Agenciju za bezbednost saobraćaja. E za takve neupucene pljuvace: Damir je osnovao Komitet kao NEVLADINU organizaciju, pa samim tim i NE PRIMA platu od drzave. Cak u nemalom broju slucajeva je protiv odredaba Zakona i odluka Vlade/Agencije.
(Botina)

...znači u Srbiji može da postoji i Agencija Vlade za nešto i komitet za to nešto, koji je, u stvari, ne vladina organizacija i opozicija tome nečemu, a u stvari, kako god je neki problem u drumskom saobraćaju u pitanju na TV stanicama sa nacionalnom frekvencijom se uvek ovaj nevladin iz Komiteta pita, a inače je pravnik ???

Coa

pre 5 godina

E D U K A C I J A, džaba kazne kada se iste stvari ponavljaju. Znam da je kazniti jednostavnine, ali rezultat može da se dobine samo edukacijom, "batinama" teško, bandoglavi smo mi na Balkanu.

sasa

pre 5 godina

vau... kakva misao.... pa on je genije.... za platu u ko zna koliko stotina hiljada dinara vrhovno bozanstvo za saobracaj se oglasilo.... i ne mogu da verujem sta je pametno rekao.... narode jadan si kad ovakve lezilebovice i glupake gajis...

impeRAtor

pre 5 godina

Znaci probne dozvole na 9 do 12 godina, znaci zabraniti voznju kad se spusti magla, a koga magla zaustavi na putu taj da plati kaznu jer nije predvideo da ce biti magla. Znaci povecanje kazni za prekoracenje brzine bar za 450% i znaci mora da se resi vise taj zakon po kome ljudi voze vise od 40 na sat. 35 max i obavezna zastitna kaciga za sve ucesnike saobracaja.

humanista

pre 5 godina

Ovaj crni gavran, cim je rekao ,,trebalo bi,, trebalo bi da odleti iz fotelje.Sada je nasao da pametuje gde je bio juce prekljuce...pola godine unazad.Ova tragedija je morala da bude izbegnuta.Saucesce porodicama stradalih a povredjenima sto brzi oporavak.

Pera

pre 5 godina

Okanovic je nesto najgore sto se desilo saobracaju u Srbiji, bez imalo problema to kazem. Propise menjamo na 6 meseci, stalno se dopunjuje, menja, dodaje t zakonu o bezbednosti saobracaja na kome je on radio, od starta sve pogresno i prepisivscki i svakom promenom sve gore. Za nekih koliko 7,8 godina jedno 15-tak promena i izmena, a rezultati nikada skuplje polaganje vozackog, nikada veci prateci troskovi oko auta koji zapravo nisu bitni za funkcionisanje auta, a istovremeno isto, ako ne i vise saobracajnih nesreca i udesa, kao smrtnih ishoda u istim.

trololo

pre 5 godina

Kad god vozim uvek mi se nabije u dupe neki mazgov u džipu koji blica. Takve treba kažnjavati strogo.
(beži od BG tablica, 09. oktobar 2018 14:50

Pa ti onda vozi lepo levom trakom 130, auto put nije za ispod 150

www

pre 5 godina

Ako imate hrabrosti, objavite šta je ovaj čovek po struci. Za neupućene pravnik! Godinama "soli" pamet u svim medijima, a rezultati ...

boris

pre 5 godina

@beži od BG tablica A da vi malo pobegnete od termina "džip". To su mahom spora vozila i imaju svoju namenu koja nije brza vožnja. SUV nije džip! Pravda za džipove!

Po mom iskustvu ne "blicaju" oni najviše nego iskompleksirane seljačine u svim mogućim automobilima, od punta do X6.
Što volim da ne reagujem na njihovo panično blicanje u mom džipu dok obilazim kamion, ne mogu da se sklonim jer sam u preticanju a nešto mi nije do ubrzavanja. Ali ako vidim da se neko brzo približava i uspori na odstojanju onda dam gas da se što pre sklonim. Malo radi "srpski inat" kod mene u tim slučajevima :)

DedaGligorije

pre 5 godina

A ministarka saobracaja sta je rekla na ovo! Ona je delom odgovorna sto je losa signalizacija na putevima pa se u slucaju magle ne vidi nista! Jel se obratila medijima?! A da, ona je sa Acom u Kazakstanu otvaraju tajkunske zgrade!

Ne citirajte više tog Okanovića i onog profesora

pre 5 godina

Okanović možda jeste neka NVO, ali i te kako je na platnom spisku države. Ćutao je ko zaliven za tehnički pregled vozila. Koji idiot moraš da budeš da bi pregledao jedno vozilo pola sata.
Napravili su nas budalama oko tog TP, a za gluposti koje nemaju veze sa bezbednošću vraćali su ljude.
Zakoni su donošeni isključivo da bi kažnjavali normalne vozače. Smanjenje procenta alkohola i ako su saobraćajne nesreće izazivali oni koji su kršili zakon. Kaznili su normalne vozače smanjenjem brzine u naselju i ako su nesreće izazivali oni koji su kršili zakon. Takav je ceo zakon o saobraćaju, kažnjavaju normalne a bahati i dalje caruju drumovima. To samo zarad toga da uzmu više para, bolelo ih uvo za bezbednost.

Igor

pre 5 godina

Od pre godinu ili dve na autoputu postoji sistem tacaka sa strane koji je namenjen tacno tim uslovima na putu - MAGLI. Ako vidite dve tacke vozite valjda 50 na sat ako se ne varam, ako vidite tri tacke onda 60. Sa 50 se moze ukociti u mesto taman da je odmah ispred tebe taj kamion. Znaci opet, uzrok nije bila magla nego voznja neprilagodjenom brzinom na autoputu.

natasha...

pre 5 godina

Letos sam dosla iz CG, 500 km do Beograda,10-ak sati voznje. Putevi jesu bolji u CG, ali i tezi, i vozi se i ovde i tamo 50-60km/h.

To je dozvoljena brzina...

Ali razlika OGROMNA...U CG svi idu u koloni, nema "pametnih" koji preticu...

E, ali kod nas je druga prica...
Moras da se sklanjas i onom koji te pretice, da mu ostavis dovoljno mesta ako iznenada zakljuci da mora nazad u kolonu, da drzis bezbedno odstojanje od onog ispred, ali i da kontrolises onog iza tebe....I da, da usporis i pustis onog koji iz suprotnog smera pretice da se bezbedno,na vrat-na nos vrati u svoju kolonu...

U cemu je stvar?
Izgleda u drakonskim zakonima i istim takvim kaznama koje se sprovode u CG.
Srbiji preostaje samo da uzme pelcer...Nema tu mnogo filozofije a ni mudrosti...

da

pre 5 godina

X puta sam prisustvovao da ljudi peglaju PUN gas kroz maglu.
Isto tako postoje i oni koji bukvalno stanu u mestu kada vide maglu.
Zbog miksa prvih i drugih dolazi do ovakvih karambola. Ne znam ko im manje mozga ovi sto pomisle da se ukopaju na sred autoputa ili ovi koji cepaju 130 kroz maglu i vode se "ma nece se meni desiti nista".

AdamRa

pre 5 godina

Saobraćajem u Srbiji upravljaju i diriguju ekonomisti, pijandure i "stručnjaci" poput tog Okanovića. Kad bi se analizirala rešenja u naseljima, još je gora situacija nego na autoputevima!

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Predlazem 12 tehnickih pregleda godisnje,svaki po 100 evra. I gorivo bi moglo bar na 200,ako ne i jace. Mislim da je to neminovnost,jer nema vise izgovora.

wudro

pre 5 godina

Нормалан човек кад уђе у маглу као тесто прво укључи сва светла за маглу, а онда брзину смањи на 30-40. Кад би сви тако урадили, и евентуалне незгоде би имале само материјалну штету и лакше озледе. Није магла крива, него свеопшти примитивизам у саобраћају.

Огњен

pre 5 godina

Пустите Окановића он је за ово небитан. Углавном смишља нове намете за возаче.
На овом случају се види да нам недостаје ефикасан систем упозорења. Значи за почетак на сваких 5км на аутопутевима, а могло би и на важнијим регионалним, постављати светлосне табле на којима ће оператери исписивати упозорења на појаве које угрожавају безбедност. На пример "УСПОРИТЕ МАГЛА ИСПРЕД - 1км" или поледица или саобраћајни удес и сл.

Pera

pre 5 godina

@ognjen
Brate, hajde realno, kog Srbina bi potresla poruka na svetlecem panou da je na 1km odatle gusta magla? Pa na tim panelima kroz Beograd pise da je ogranicenje brzine 80 i eno ubise se da voze toliko.. Shvatite, kod nas ne pale te zapadnjacke fore jer smo mi - stoka! Nista nam nije sveto, sve se dogadja drugima! Dakle, nevaspitani smo i nemarni da to boli..obilaze se kolone na semaforima, vozi se zaustavnom trakom, vozi u kontra smeru..sve to radi i policija koja treba kao da bude primer! Moramo na fabricki reset, pa polako..dakle, meteor i da nas nema na duze staze i onda se mozda zametnu neki Srbi koji ce poceti da lice na ostatak sveta..

sitno

pre 5 godina

Kako da se tako nesto ne ponovi - to se desava svake godine. I desavace se, dok gospodin Okanovic i drugi "saobracajni strucnjaci" daju objasnjenje: "drzite rastojanje i vozite sporije".

To treba pre da se resava svetlosnom signalizacijom i drugim pomagalima, nego ovakvih frazama.

Mile idiot 83%

pre 5 godina

Stručnjak za saobraćaj, kao i vođini ministri. Neka se gospodin malo provoza Hrvatskim autoputem, pa da vidi kako se označava autoput i signizacija kad su loši uslovi- vidljivost. Imaju na svakih par km, svetlosnu signalizaciju koja obaveštava vozače o vidljivosti, rastojanju i brzini kretanja, a na da zveram u znakove pored puta da li ih vidim na par sekundi ili ih ne vidim. Idiot ko i svi na funkcijama u ovoj državi.

karburator

pre 5 godina

Vožnja po magli (I deo)

- Ne sme se voziti brzo, neprilagođeno slaboj vidljivosti. Brzina treba da bude takva da je uvek moguće zaustaviti se na razdaljini do koje još seže vozačev pogled.
Ne sme se voziti ni preterano sporo iz dva razloga: (1) mogao bi na vas naleteti vozač iza vas pogrešno procenivši vašu brzinu, i (2) sporim kretanjem biste izazvali zgušnjavanje saobraćaja iza sebe i formiranje kolone. U magli se redovno formiraju kolone i ako jedno vozilo usporava celu kolonu svojom nepotrebno niskom brzinom, to iritira pojedine vozače i može da ih navede na nervozno preticanje, čime ugrožavaju sve učesnike u saobraćaju.
- U magli su pogotovo opasni manevri koji mogu iznenaditi ostale učesnike saobraćaja. Ako po magli iznenada zakočite, očekujte da ćete negde iza sebe u koloni izazvati lančani sudar. Najopasnija su vozila koja se iznenada zaustave, ili su odbačena nasred puta zbog nezgode. Statistika kaže da i po vedrom danu 1% vozača na autoputu ne primeti dovoljno brzo da vozilo ispred njega stoji. Misle da se vozilo kreće i udare u njega. Zaustavljanje na drumu po magli je zabranjeno.
- Posebno je rizičan proces isključivanja iz saobraćaja, jer se teško mogu uočiti raskrsnice i bočni putevi na koje želimo da skrenemo pa naše usporavanje, oklevanje i predomišljanje izaziva pometnju.

karburator

pre 5 godina

Vožnja po magli (II deo)

- Ne sme se seći krivina, niti linija koja obeležava sredinu kolovoza "obgrliti" točkovima; to isto bi mogao učiniti i vozač vozila iz suprotnog smera.
- Po vrlo gustoj magli treba otvoriti bočni prozor i isključiti radio. Osluškivanje zvukova takođe može biti od koristi za orijentaciju, pa je bolje ako putnici budu imali razumevanja i ne zamere vozaču koji vozi sa otvorenim prozorom.
- Srednja svetla imaju prevashodnu ulogu da vas drugi vide. Ako ih imate, sada je prilika da se pokažu specijalni farovi za maglu i zadnje jako crveno svetlo za maglu. Neke zemlje propisuju kaznu ako to zadnje svetlo radi kada ne treba, kada je vidljivost veća od 50m, i kod padavina (sneg, kiša), jer zaslepljuje vozača koji vozi neposredno iza vas. Dugo svetlo nije u magli upotrebljivo, vama stvara neprozirni beli ''zid'' a vozilu ispred smeta. Ne treba se preterano osloniti na zadnja svetla vozila ispred sebe, već držati rastojanje. U suprotnom, ako ste mu preblizu, i ako to vozilo iznenada zakoči, verovatno je da ćete naleteti na njegovo vozilo. Ne možete po magli uočiti njegov povod za kočenje ni oštrinu kočenja.

karburator

pre 5 godina

Vožnja po magli (IV deo)

U gustoj magli opasno je preticati na putu koji ne poznajete. Po pravilu se pretiče samo na putevima koji imaju više traka u jednom smeru. Na običnim putevima, sa samo jednom trakom u jednom smeru, to je krajnje opasno. Ne možete pravovremeno zapaziti vozilo koji dolazi iz suprotnog smera i tačno oceniti njegovu brzinu i rastojanje, niti to može vozač tog vozila. Ako ipak morate preticati, svoju nameru saopštite vozaču ispred sebe – sirenom i ablendom.
I inače a posebno je u magli važno za vreme preticanja imati stalno aktivan žmigavac. Tako se omogućava vozaču iz suprotnog smera da u kritičnom trenutku blagovremeno uoči kako je njegova strana kolovoza zauzeta. To međutim, nikako ne znači da je žmigavac jemstvo za sigurno preticanje u magli.
Vozilo koje pretičete treba da smanji brzinu ali je za njega opasno ako se preterano uklanja s puta u desno (parkirana vozila, biciklisti, pešaci ...).
Nemojte se zavarati povremenim prekidima magle koje često izazivaju teretna vozila ispred vas. Ako na tim mestima pretičete ili povećavate brzinu, izlažete se dvostrukoj opasnosti kad ponovo uđete u gustu maglu.

darko

pre 5 godina

Bitno je da merite prosecnu brzinu na autoputu a od magle i bezbednosti 7 zivota se ugasi i 40 ih povredjeno zanemaricemo materijalni stetu

Terorija i praksa

pre 5 godina

"potrebno je da vozači gledaju da razmak između vozila ispred i njih bude vremenski dve sekunde, a kada je smanjena vidljivost da to rastojanje bude još veće."

Na primer, pri brzini od 100km/h, po lepom i vedrom vremenu odstojanje bi trebalo držati na 55 metara. Sa druge strane, u slučaju smanjene vidljivosti, na primer pri gustoj jesenjoj magli, pri brzini od 36 km/h odstojanje bi trebalo da bude veće od 20 metara, prema pravilnicima čak i više od 40 metara. To je u uslovima vožnje po gustoj magli, najblaže rečeno, nemoguće. Kako mislite da vozač može da proceni daljinu ispred sebe na 40 metara, ako je vidljivost manja od 5 metara? Prema iskustvu, po magli se vozi u koloni, sporo (što sporije, što je magla gušća), bez najmanje pomisli o preticanju, veoma je važno da je prvi u koloni iskusan, racionalan vozač sa dobrim specifičnim vidom po magli, a odstojanje se drži na maksimalnoj granci vidljivosti pozicionih svetala/svetala za maglu na vozilu ispred sebe.

Još jedna stvar. Vozači kamiona često po magli vide dalje, jer su visoko pozicionirani, tako da ne treba voziti iza njih u koloni po svaku cenu ako procenite da se prebrzo kreću u odnosu na gustinu magle pri tlu.

веверица

pre 5 godina

крајње време да се учини нешто је прошло оног тренутка када се ова несрећа догодила. сада је период после крајњег времена. сада је крајње време да се расформира саобраћајна полиција. гомила трутова који не знају ни да регулишу раскрсницу и служе само да отимају паре за небитне прекршаје - појас и прекорачење на деоницама које ни нису опасне. да они раде свој посао, возачи би били много дисциплинованији. овако, корумпирани неспособњаковићи не могу да дисциплинују никога.

Aca

pre 5 godina

@Totalnodrukcijiodsvih

Tebe treba sram da bude. Jer treba Okanovic da ti kaze da usporis kad vidis maglu, jer treba Okanovic da ti kaze da prilagodis brzinu uslovima puta, jer treba Okanovic da ti kaze da gledas bele tacke pored puta, jer trebaa Okanovic da ti kaze da postujes pravilo od dve sekunde.

walter

pre 5 godina

kako covek koji “ne prima platu od drzave” radi jako bitan zakon o saobracaju? prosto nema logike da poskupi sve posle tog zakona a on kao dobar strucnjak nije odgovoran nizasta zato sto ne dobija pare iz budzeta? banana banana banana banana banana evo lidl daje za 50din kilo idite botovi i uzmite na moj racun po jednu

Lupus

pre 5 godina

Kakve ostavke u Agenciji za bezbednost saobraćaja? To je obično udruženje gradjana, kao folklorna društva, udruženje ljubitelja lego kocki, itd. Nije državna agencija.

karburator

pre 5 godina

Vožnja po magli (III deo)

- Ako naiđete na lančani sudar (i izbegnete ga, pa vam ''padne kamen sa srca''), odmah upalite sva 4 žmigavca, ostavite upaljeno i zadnje svetlo za maglu, uklonite vozilo što više u stranu (najbolje na travu pored puta) i pobrinite se da svi putnici brzo izađu iz vozila i udalje se od njega. Uzmite onaj ''kamen što vam je pao sa srca'' pa hitro pođite ukraj puta u susret vozilima koja nailaze, i pomozite im - mašite im u širokim zahvatima nečim uočljivim, svetlim ili belim (baterijskom lampom, maramicom, košuljom, kartonom, novinama, papirom i sl.)
- Preticanje po magli
Ako po magli vozite neko vrijeme iza nekog vozila, ubrzo vam se učini da biste sami mogli voziti brže i padate u iskušenje da pretičete. A kad već počnete preticati ili čak zauzmete čelo kolone, odmah spoznate zašto je onaj ispred vas vozio tako polako: najednom i vi vidite onako malo, kao što je i on video pre vas. Naime, stekli ste utisak da se može brže voziti samo zato što ste pre toga mogli koristiti farove vozila ispred vas, a i samo to vozilo vam je služilo za orijentaciju.

Marko

pre 5 godina

Naravno da nisu oni krivi sto nema odgovarajuce signalizacije kao u svim drzavama oko nas,o Zapadu da i ne pricam.Kriv je uvek narod za to,samo to je hteo da kaze

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

...inače postoji i Komitet za bezbednost saobraćaja i Agencija za bezbednost saobraćaja i to isključivo drumskog, ništa železničkog, rečnog, avio ili PTT, znači drumski je isključivo u pitanju, nemoguća je misija odrediti gde im se graniči delokrug nadležnosti !!!

deki

pre 5 godina

sve je više mamlaza za volanom, očigledno... iskusan sam vozač kroz maglu mali milion puta vozio noću i danju, pa zar se ne usporava, instiktivno?

deki

pre 5 godina

"karburator", dosta toga objasnio ali ništa od toga dok su za volanom neodgovorni debili i majmuni ispranog mozga od svojih roditelja bogatih skorojevića koji misle da sa novcem mogu sve... nažalost mogu! j***ni sistem je takav...

Boban

pre 5 godina

Svašta se pominje o bezbednosti saobraćaja, vozačima, saobraćaju, jedino niko ne pominje Saobraćajnu policiju.
Ako treba samo da pune budžet, promenite im barem naziv.

Ana

pre 5 godina

Kažnjavaju mene lako, za 63 km na sat, a ove što jure niko ne hvata, ne prati, ne možeš ih prijaviti.
Naši autoputevi su ko nekontrolisani reli putevi.

Hehe

pre 5 godina

@(Igor, 9. oktobar 2018 19:42)

Tu dolazimo do problema, ako vozis po tim tackama za maglu, tj uskladis brzinu, neko ce da te pokupi, jer vecina vozi brze od toga. Ako vozis brze, pokupices ti nekog. Jer Srbija.

Pero Lalic

pre 5 godina

Pa Vi radite, merite prosečnu brzinu. Neko je tu vozio 150km/h. Ako je preživeo prosečna brzina mu je 2km/h. Znači Vi ste veoma uspešni.

Aleister Crowley

pre 5 godina

Osim brzine držite rastojanje. To je ključna stvar. Ovde su svi navikli da se lepe jedni drugima u zadnjicu, onda kada se dogodi ovako nešto, izazove se lagano lančani sudar sa ozbiljnim posledicama.

lambda

pre 5 godina

Povika na nepoštovanje propisa i saobraćajnih znakova ima i drugu stranu. Propise, znakove, ograničenja, semafore, kontrolu saobraćaja, kazne itd. nigde nisam video nelogičnije, aljkavije, nestručnije, neodgovornije i sl. nego u Srbiji. Ovo je do te mere loše da iritira vozače i tako ih navodi na nepoštovanje propisa. Zašto je to tako. Zato što riba od glave smrdi. Nema brižnog domaćina u državi. A onda preostaje da se biraju između sebe po partijskoj liniji. I samo misle kako da se bogate.

bane

pre 5 godina

Vidim da su već drugi skrenuli pažnju ali: Komitet za bezbednost saobraćaja, tj. Damir Okanović, privatna institucija koja ima samo savetodavnu ulogu, pojavljuje se na televiziji oko tema u saobraćaju i nezavisno komentariše. Uspeh? Pa tu i tamo su imali neke predloge u korist vozača, npr. da se ukine ograničenje od 50Km/h iza Pupinovog mosta, da se napravi razlika između vozača i vozila kada je reč o povećanom osiguranju posle nezgode itd. Ali za sve ostalo su uglavnom u fazonu Švarjcarska - sve po propisu, sve po džepu, bez ozbiljnih analiza, nisam baš njihov fan, mada su daleko ispred sledećih.
Agencija za bezbednost saobraćaja - državna insitucija koja direktno utiče na donošenje odluka, direktna saradnja sa vladom i policijom, rade u korist države i samo države (čitaj budžeta) i to je to.