Sreda, 26.09.2018.

12:43

Da li i vas zbunjuje ova raskrsnica?

Izvor: B92

Da li i vas zbunjuje ova raskrsnica? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

rog

pre 5 godina

"Oni su tu verovatno postavljeni za slucaj da semafor ne radi, tada ovi iz Zorza imaju apsolutnu prednost (nemaju znak)" 

Zasto u Beogradu ne stoji romb onima koji imaju prednost? Odrastao sam u Vojvodini, tamo su uvek stajali ti znakovi, sada vidim da ih i tamo sklanjaju. Desavalo mi se da nocu na Novom Beogradu da ne radi semafor, i ja stanem na raskrsnici jer nema znaka a ima vozilo sa moje desne strane. Zapravo, to vozilo ima znak stop, ali kada ulica ima po tri trake u svakom pravcu, vrlo je tesko videti da li kod tog vozila stoji neki znak ili ne.
(T, 27. septembar 2018 13:18)

U nekoj TV emisiji je svojevremeno jedan od nasih saobracajnih strucnjaka objasnio da je to namerno tako da bi se ovi iz ulice sa prvenstvom prolaza usporili i naterali da provere zbog povecanja sigurnosti.

Возимишко

pre 5 godina

@M: u Venizelosovoj postoje dva trougla, jedan za skretanje desno, i jedan za pravo (odnosno levo ka Francuskoj). Oni sluze iskljucivo kada ne radi semafor. Ako semafori rade, postuje se pravilo desne strane, tako da oni iz Skender Begove imaju prednost, i sa pravom sviraju onima koji idu levo u Francusku.

@rani: Prednost imaju vozila iz Skenderbegove, a trougao je tu da oznaci prednost Zorza Klemensoa, ukoliko ne rade semafori!

Да, изгледа да је тако, мислим да сте у праву. Међутим, покушајте да возите по пропису на тој раскрсници! Неко ће вас ударити сигурно, јер ови из Бегове регуларно пропуштају ове из Венизелосове иако сте лепо објаснили да ови из Бегове имају предност. Наравно, повремено се нађе неко из Бегове да свира к'о луд и у праву је, али му то ништа не вреди. На тој раскрсници треба нешто променити или поставити саобраћајца.

fras u šupi

pre 5 godina

Prednost imaju vozila iz Skenderbegove, a trougao je tu da oznaci prednost Zorza Klemensoa, ukoliko ne rade semafori!(rani)

Na jednoj nadgrobnoj ploči stoji: "...imao je prednost...". Čikam te lepi moj da sprovedeš u delo svoje poznavanje saobraćajnih propisa i slobodno se na zeleno zaletiš iz Skenderbegove pravo u Venizelosovu, jer imaš pravo, imaš prednost, je l' tako? Možda ćeš uspeti jednom, možda i drugi put, ali teško da ćeš proći i treći put jer će garant neki Miško iz Venizelosove koji skreće u Francusku da te odvali i to bez kočenja. Znam šta pričam jer bar 3x nedeljno idem onuda. Svi iz Skenderbegove stoje da propuste ove iz Venizelosove iako ovi drugi skreću u Francusku, a oni prvi idu pravo. Trouglovi na sve strane prave samo još veći haos, niko nema pojma kako treba da vozi, uglavnom odomaćilo se to da Venizelos ima prednost.

M

pre 5 godina

@vozimisko, u Venizelosovoj postoje dva trougla, jedan za skretanje desno, i jedan za pravo (odnosno levo ka Francuskoj). Oni sluze iskljucivo kada ne radi semafor. Ako semafori rade, postuje se pravilo desne strane, tako da oni iz Skender Begove imaju prednost, i sa pravom sviraju onima koji idu levo u Francusku.

@T, naravno da bi bilo bolje da oznaku imaju i oni koji imaju prednost, kako ne bi morali da jure pogledom stop ili trougao u poprecnoj ulici. Verovatno su u pitanju ustede u postavljanju znakova, posto je to bitnije od bezbednosti vozaca.

rani

pre 5 godina

Ajmo strucnjaci, ovako! Trouglovi i stop ne vaze dok radi semafor! To je osnova, a ako se vec hvatate za trougao, bacite malo bolje pogled, pa cete videti trougao i u Venizelisovoj! Prednost imaju vozila iz Skenderbegove, a trougao je tu da oznaci prednost Zorza Klemensoa, ukoliko ne rade semafori!

Возимишко

pre 5 godina

Да је то тако као што сам рекао сведочи и чињеница да у највећем броју случајева (практично увек) ови из Бегове стоје да пропусте ове који из Венизелосове иду лево у Француску. Али увек се нађе неко из Бегове (као пре неки дан) који ће да легне на сирену сматрајући да он из Бегове има предност јер не мења правац док ови из Венизелосове скрећу у лево (додуше то је полулево). Тај сматра да троугао ту стоји да би се поштовао у случају да не ради семафор, али ја сматрам да није тако што и пракса показује. У сваком случају невероватна раскрсница пред којом се свакодневно нађу они којима није јасно ко кога ту треба да пропусти и мене чуди да нема чешћих судара.

Возимишко

pre 5 godina

Sto se tice ove raskrsnice Skender Begove, Venizelosove i Zorza Klemansoa koju svi pominjete, cini mi se da je problematika sledeca: ukoliko rade semafori, oni koji dolaze iz pravca Zorza ce imati crveno, a ovi iz Venizelosove i Begove zeleno (pretpostavimo taj slucaj, posto je u obrnutom stvar trivijalna). U tom slucaju prednost imaju ovi iz Begove, posto nemaju nikog sa desna. (M)

Ја се извињавам што шаљем већ трећи или четврти коментар и ако ми га модератори објаве заслужили су медаљу и државну пензију. Проблем са овом раскрсницом је управо у томе што у исто време зелено светло имају и возачи који долазе из правца Венизелосове и ови који долазе из Бегове (за то време ови из Ж.Клемансоа имају црвено). Дакле и једни и други истовремено имају зелено и возе једни према другима. Зато постоји троугао на крају Бегове који каже да мораш да пропустиш ове који долазе из Венизелосове без обзира што ти је зелено. А о оном троуглу који стоји на крају Венизелосове сам рекао у претходном коментару. Јако незгодна раскрсница (у исто време морају да се поштују и семафор и троугао!), али изгледа да није могло другачије.

T

pre 5 godina

"Oni su tu verovatno postavljeni za slucaj da semafor ne radi, tada ovi iz Zorza imaju apsolutnu prednost (nemaju znak)"

Zasto u Beogradu ne stoji romb onima koji imaju prednost? Odrastao sam u Vojvodini, tamo su uvek stajali ti znakovi, sada vidim da ih i tamo sklanjaju. Desavalo mi se da nocu na Novom Beogradu da ne radi semafor, i ja stanem na raskrsnici jer nema znaka a ima vozilo sa moje desne strane. Zapravo, to vozilo ima znak stop, ali kada ulica ima po tri trake u svakom pravcu, vrlo je tesko videti da li kod tog vozila stoji neki znak ili ne.

BGD

pre 5 godina

Pa da počnemo iz početka.

99% vozača NE DAJE ŽMIGAVAC.
Ovakvih zbunjujućih raskrsnica ima koliko hoćete.
primer:Raskrsnica na uglu Zdravka Čelara kod centra Vlada Divljan
Raskrsnica kog gornjeg ulaza na Novo groblje itd,itd.

Da

pre 5 godina

Kad kupis dozvolu problem si sam pre svega jer si kamikaza za volanom. Znati voziti i upravljati vozilom su dve razlicite stvari.
Kod prve znaci da znas da citas znakove, gledas pesake, predvidis situaciju, kocis na vreme, a kod upravljanja vozilom znaci da si bezbedan da vozis, ali na livadi.b

M

pre 5 godina

Sto se tice ove raskrsnice Skender Begove, Venizelosove i Zorza Klemansoa koju svi pominjete, cini mi se da je problematika sledeca: ukoliko rade semafori, oni koji dolaze iz pravca Zorza ce imati crveno, a ovi iz Venizelosove i Begove zeleno (pretpostavimo taj slucaj, posto je u obrnutom stvar trivijalna). U tom slucaju prednost imaju ovi iz Begove, posto nemaju nikog sa desna. Znakove nije ni potrebno gledati, jer semafor radi. Oni su tu verovatno postavljeni za slucaj da semafor ne radi, tada ovi iz Zorza imaju apsolutnu prednost (nemaju znak), a ovi iz Begove i Venizelosove su upozoreni da moraju da ih propuste. NJihovo medjusobno prvenstvo prolaza se opet odredjuje pravilom desne strane.

Возимишко

pre 5 godina

Iz Begove imaju prednost..pravilo desne strane ako skreces levo u Francusku... svaka raskrsnica je takva. (Mirko pazi..)

Данас сам пролазио онуда и пажљиво загледао. Сигуран сам да се ради о овоме: Кад из Бегове станеш на семафор пред укрштање са Француском стоји троугао велик као кућа који недвосмислено говори да правац из Бегове сигурно нема приоритет већ приоритет има правац Венизелосова-Француска (што је нелогично јер се из Венизелосове скреће лево у Француску и тиме се секу ови који долазе с десна из Бегове, као што си и рекао). Међутим, изгледа да је законодавац сматрао да правац Венизелосова-Француска има већу важност. Оно што буни то је опет троугао који стоји поред семафора у Венизелосовој пред укрштање са Француском, па испада да ови из Венизелосове треба да пропуштају ове из Бегове. Међутим, то ипак није тако, јер кад се добро погледа тај троугао се у ствари односи на једно мало споредно скретање десно из Венизелосове у Жоржа Клемансоа(што је наставак Француске). Дакле, ако наставиш главним правцем из Венизелосове и скрећеш лево у Француску имаш предност у односу на ове из Бегове, али кад из Венизелосове, пре улаза у раскрсницу са Француском, скренеш десно у Жоржа Клемансоа, е ту те троугао упозорава да мораш прво да пропустиш ове који ти долазе с лева из Француске и продужују право у Жоржа Клемансоа. Цео трик је у томе што је троугао на крају Венизелосове постављен тако да се не зна нашта се односи.

Šojić

pre 5 godina

@fourwheels
Jeftna ti je fora sa 'strankom' da bi ulovio pluseve kod raje. I samo ti brani svog kolegu ahtunga (a vrlo je moguce da si i ti sam pomenuti) i zaleci se u raskrsnicu dok ne ubijes nekog ili dok neko tebe ne ubije, pa posle reci u svoju odbranu kako je neko drugi kriv ;)

only fools and horses

pre 5 godina

Ko ume da vozi i postuje Zakon o bezbednosti saobracaja, ne vidi tu neki problem! 
Ali, kao Vas redovan citalac, vidim iz uvoda u tekst da i ja mogu skrenuti paznju na odredjeni problem u saobracaju. Pa evo, to i cinim. 
Naime, niko, ali, NIKO, da napise reportazu o tome da su u semafore poceli da stavljaju "svece" umesto sijalica, Karikiram, ali... 
Postoji veliki broj semafora, u Beogradu, za koje ne znate da li rade ili ne, da li su u funkciji ili ne, sve dok ne dodjete do istog. A i tada, ako je suncan dan... Mislim da nema mesta prici da bi se semafor i svetlo na istom morali videti sa pristojne udaljenosti. Zbog bezbednosti!
(Zoran, 26. septembar 2018 17:04)

Ma nisu problem sijalice već su semafori prljavi. Mislim da kod nas niko nikad ne pere semafore. Zato ima toliko puno gde moraš da nagađaš koja je boja.

Bajro Zupic

pre 5 godina

@Ahtung 
Ko je tebi dao 50 pluseva? Sram te bilo! Zbog takvih kao ti se saobracaj gadi normalnim ljudima! Cuj lika koji kaze 'zivim u beogradu' a ne zna gde su znakovi u glavnim saobracajnicama! Kad prodjes dva puta negde vec znas ulicu napamet a da ne pricam o onome koji decenijama zivi i vozi u istom gradu! Koliko inteligenciju i nivo bezobrazluka treba neko da ima da se jos i naglasava to sto radi uz nesto tipa "beste od mene ako ne vidim sugnalizaciju"! Znaci da uveliko vozis iznad dozvoljenog i ne gledas nista! Bravo majstore! Ako jos nisi naleteo na jos jednog istog takvog koji leti po ulicama i svesno ne gleda nista, ne brini nista, naleteces kad tad, po zakonu verovatnoce... tada ces valjda da shvatis neke stvari..
(Mare, 26. septembar 2018 18:42)

Mare brate, covek se zajebava, na istoj ste strani... :-)

Ahtung

pre 5 godina

@Mare:

Zapalio si se ko grobar na zvezdin pogodak, a nije mi to bio cilj.

Samo sam hteo da naglasim jednostavnu činjenicu da u Beogradu mnogi saobraćajni znaci nisu dovoljno uočljivi i da su bilbordi, kojih ima svugde, okrenuti ka vozačima, te nikako ne doprinose bezbednosti saobraćaja. Naročito noću kada blješte u lice, a saobraćajni znak je neosvetljen u dubokoj senci ili kontrasvetlu. Isto tako, pre par meseci zagledam se u na bilbordu u Žizel Bundšen u donjem vešu, umal' da ne prikočim na vreme.

svasta

pre 5 godina

@Mare slozio bih se sa tobom da covek nije potpuno u pravu - vecina saobracajnih znakova je NEVIDLJIVA zbog gomile gluposti oko njih (a kojima tu nije mesto), ili su postavljeni tako lose (nisko) da se ne vide od autobusa!

rani

pre 5 godina

Jedino zbunjujuće je to, što malo ko zna pravila saobraćaja, a svi voze i sve je više vozila?! Gde se to i kako polaže, to je za ozbiljnu analzu! Zanimljivo je da svi znaju šta uslovna strelica znači u Holandiji, Americi i Pakistanu! Šteta je što je za vožnju po Srbiji, ta strelica, prava enigma!

fourwheels

pre 5 godina

@Mare
Ne vidim šta je čovek napisao netačno? To "bež'te od mene..." je tu da pojača efekat izrečenog, a izrečeno je sve komplet tačno - decenije provedoh u ovom saobračajnom haosu, prođog stotine hiljada kilometara po Evropi i nigde ovakvu papazjaniju nisam doživeo, kao u sopstvenom gradu!

Jedino se u Srbiji (a naročito Beogradu) mogu besiti reklame, bilbordi i (kao najnoviji modni krik) TELEVIZORI po ulicama, velikim bulevarima i čak u blizini mostova, tako da maksimalno odvlače pažnju, zaklanjaju znakove, putokaze i ostalu signalizaciju! To nigde, nikad nisam video. Bukvalno nam se nijedan put... lokalni, magistralni, auto-put, moto-put, ulice, sokaci... ne mogu proći u dužini većoj od 20 metara, a da na toj distanci nema barem dva gigantska bilborda. U Mađarskoj, Austriji, Rumuniji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Belgiji, Španiji i Grčkoj, Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj, UKUPNO nisam video bilborda, koliko u Beogradu možeš da ih zapaziš posle 500 pređenih metara.

Da li ste vi svesni tog problema ili ste samo bliski sa nekim funkcionerom, pa vam kritika ove vrste bode oči?

Srećko

pre 5 godina

@Ahtung
Znaci svi normalni mogu i hoce da vide jer je li, toga moze zivota nekoga da kosta, a ti kao "pošteno" priznajes kako "ti prvi ne gledas". Pre bih usporio kao sto cesto i radimm kad nisam siguran, nego da idem "pa sta bude", pogotovo kod velikih bulevara i raskrsnica. Strasno kakvih ljudi ima a da uopste nisu svesni kakav su ološ u saobracaju...

Džoni

pre 5 godina

Neverovatno koliko ljudi ne zna čemu služi USLOVNO desno...
(Kibo, 26. septembar 2018 15:25)
Pa trube nevaspitanoj budali. Svagde gde ima uslovna strelica, ima i traka za pravo, ali se kreteni iz nje prebacuju u desnu i čekaju želeno svetlo. Valjda misle ako su koji metar bliže da će brže i da prođu?
Ne krše propis, to je tačno, ali su nevaspitani i samoživi. I treba da im trube, ni oni koji trube ne krše propise, samo im ilustruju njihovu nevaspitanost.

prosto ko pasulj

pre 5 godina

Uzgred, na sledecem semaforu, gore, covek ulece u BMWu, spusta se od okretnice, na mene jer ima zeleno. Kaze zeleno mu da skrene desno. Ne zna za uslovno.

Kneza Milosa - vecernji špic - SMRT. Ne gledaju signalizaciju koja se menja u toku dana. Covek vozi na mene i ne odustaje. Kaze: Ma kakva svetla, kavo zeleno.

Mirko pazi..

pre 5 godina

Vozimiško. Iz Begove imaju prednost..pravilo desne strane ako skreces levo u Francusku... svaka raskrsnica je takva. Francuska je prioritetna, a ovaj pravac je sporedni jedino sto je ta ulica sa dva naziva odnosno nije totalno pravo vec pod manjim uglom.

mali Perica

pre 5 godina

Raskrsnica? Mene buni ova tzv. pravna drzava te nivo korupcije i kupljenih diploma, da ne sirim temu vise! Siguran sam da botovi imaju drugacije misljenje, jel' tako deco?

srdjansky

pre 5 godina

najgora je kad iz kneza miloša skrećeš ka trgu paši?a... ovi iz takovske koji idu u kneza miloša imaju zeleno i mi iz kneza miloša što skrećemo ka trgu isto imamo zeleno i tako to traje jedno pet, šest sekundi....užas

Hehe

pre 5 godina

@(ko, 26. septembar 2018 16:54)

Iz Crnogorske ulice ima dve trake, jedna za pravo, druga za desno. Pogledati street view, jos uvek aktuelno bez obzira sto slika je iz 2013.
https://www.google.com/maps/@44.8146673,20.4514309,3a,75y,320.18h,70.5t/data=!3m5!1e1!3m3!1sL1f3A909xL1TWoGSZ7athg!2e0!6s%2F%2Fgeo3.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DL1f3A909xL1TWoGSZ7athg%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D164.25864%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100

Na slici koja je preuzeta iz google maps stoji da je taj deo jednosmeran, ali nije. Greska je na google mapi. Problem nastaje na ovom mestu gde se i vidi odakle pocinje jednosmerna Karadjordjeva. Tako da iz Crnogorske je moguce ukljuciti se preko Karadjordjeve u Brace Krsmanovic.
https://www.google.com/maps/@44.8147153,20.4508531,3a,75y,236.2h,74.93t/data=!3m6!1e1!3m4!1sW0uIJ1vD83QxCh5ycjgf1A!2e0!7i13312!8i6656

Treba samo ispostovati pravilo, tj uslovnu strelicu na desno i propustiti vozila koja dolaze. Takodje tramvajske sine preko kojih se prelazi su uvek u ocajnom stanju i treba biti pazljiv da ne unistite gume.

Mare

pre 5 godina

@Ahtung
Ko je tebi dao 50 pluseva? Sram te bilo! Zbog takvih kao ti se saobracaj gadi normalnim ljudima! Cuj lika koji kaze 'zivim u beogradu' a ne zna gde su znakovi u glavnim saobracajnicama! Kad prodjes dva puta negde vec znas ulicu napamet a da ne pricam o onome koji decenijama zivi i vozi u istom gradu! Koliko inteligenciju i nivo bezobrazluka treba neko da ima da se jos i naglasava to sto radi uz nesto tipa "beste od mene ako ne vidim sugnalizaciju"! Znaci da uveliko vozis iznad dozvoljenog i ne gledas nista! Bravo majstore! Ako jos nisi naleteo na jos jednog istog takvog koji leti po ulicama i svesno ne gleda nista, ne brini nista, naleteces kad tad, po zakonu verovatnoce... tada ces valjda da shvatis neke stvari..

Sloba

pre 5 godina

U Holandiji zelena strelica na semaforu znači slobodno vozite svi ostali imaju crveno. Trebalo bi uskladiti zakone na nivou EU a i šire.

Zoran

pre 5 godina

Ko ume da vozi i postuje Zakon o bezbednosti saobracaja, ne vidi tu neki problem!
Ali, kao Vas redovan citalac, vidim iz uvoda u tekst da i ja mogu skrenuti paznju na odredjeni problem u saobracaju. Pa evo, to i cinim.
Naime, niko, ali, NIKO, da napise reportazu o tome da su u semafore poceli da stavljaju "svece" umesto sijalica, Karikiram, ali...
Postoji veliki broj semafora, u Beogradu, za koje ne znate da li rade ili ne, da li su u funkciji ili ne, sve dok ne dodjete do istog. A i tada, ako je suncan dan... Mislim da nema mesta prici da bi se semafor i svetlo na istom morali videti sa pristojne udaljenosti. Zbog bezbednosti!

Возимишко

pre 5 godina

Мислим да је убедљиво најлуђа раскрсница она коју чине Скендер-бегова, Венизелосова и Француска. С.Бегова и Венизелосова су један правац и секу Француску. Кад долазите из правца Венизелосове ка Беговој, па хоћете лево у Француску, стоји вам троугао, а кад хоћете из Бегове у Венизелосову (практично идете право) опет стоји троугао. Понекад возила из Бегове стоје и пропуштају ове на правцу Венизелосова-Француска, а понекад ови други стоје да пропусте ове који иду правцем Бегова-Венизелосова. Значи имамо два правца која се укрштају и код оба правца стоји троугао!! Не зна се ко пије, а ко плаћа и све је препуштено доброј вољи возача. Only in Serbia!

ko

pre 5 godina

Zakon jasno kaze da je zabranjeno kretati se jednosmernom ulicom u suprotnom smeru sto je ovde slucaj, jer je iz Crnogorske ulice zabranjeno skretanje u ovaj deo Karadjordjeve, sto se jasno vidi i u prilozenoj mapi, dozvoljen pravac kretanja, ta ulica je bila nekad dvosmerna ali vise nije tako da ne znam koga sta ovde ima da zbunjuje, a i vi bi mogli malkice da istrazite, a ne da pisete bez osnova clanke.

MarS

pre 5 godina

Imas levo-desno oznaceno isprekidanom linijom plus semafor sa strelicom, verovatno za desno posto je precrtana i ne vidim sta ovde pravi zabunu za normalnog vozaca.

maximus

pre 5 godina

Najviše zbunjuje strance pošto u velikom broju zemalja zelena strelica nije uslovna već, kao što je i logično, predstavlja slobodno kretanje u navedenom pravcu. Za uslovno prolaženje kroz raskrsnicu koristi se žuta strelica, koja kao i žuto trepćuće upozorava na druga vozila koja mogu imati prednost. Ali promeniti sve semafore i propis - neće se desiti. Navedena situacija i jedan od razloga zašto je u mnogim američkim državama dozvoljeno skretanje u desno kada je upaljeno crveno svetlo, naravno tek kada se propuste sva vozila koja dolaze sa desne strane, nema uslovnih strelica.

Kibo

pre 5 godina

Neverovatno koliko ljudi ne zna čemu služi USLOVNO desno... Redovno sa Mostara ka Železničkoj, imaju uslovno desno i onda ili se ubace desno i trube misleći da imaju prvenstvo na svojoj traci ili ako neko eventualno i zna pa stoji na semaforu i čeka prazno kako bi se uključio, neko iza mu trubi kao pomahnitao.

Ahtung

pre 5 godina

Živim u Beogradu i priznajem da ne primećujem pola saobraćajnih znakova. Jednostavno ih ne uočavam od šarenila raznih natpisa, reklama, bilborda... Takođe, kod širokih ulica sa više traka u jednom smeru vrlo često ih ne primećujem jer su zaklonjeni autobusima, kombijima, kamionima... Ako horizintalna signalizacija nije jasna ili ako znak nije zakačen po sredini na prečku, bešte bolje od mene.

jasno

pre 5 godina

"Mene buni zasto je vec godinu dana precrtan znak za pravac (vidi se na slici) iako su radovi odavno zavrseni.
(Strela, 26. septembar 2018 15:08) "

To je pravilo svuda kod nas. Privremeni znakovi stoje dok ih neko ne ukrade ili se raspadnu. Imamo na Tošinom bunaru privremenu signalizaciju za radove koji su završeni pre 3 godine, kao i za radove koji su bili pre godinu i nešto.

Restart

pre 5 godina

Mene ova raskrsnica ne buni u smislu prvenstva, ali me je bunila u smislu, gde da skrenem da odem do zeleznicke. Skrenuo sam u Brace Krsmanovic pa sam se tu malo gubio, nista strasno ali ipak... Nisam iz Bg a bila je noc. Dakle, fali bolji putokaz jer ipak je ovo relativno kompleksna raskrsnica.

pera perica

pre 5 godina

Klošari kad vide uslovnu se zaleću na istu bez gledanja i na pešake kojima je tada zeleno ni na druga vozila. uvek pogledam face koji su za volanima tih vozila... ništa inteligentno u njihovom bitisanju na ovom svetu ne postoji, bez obzira da li voze juga ili najnoviju mečku. Isto, kad vidim vozila koja imaju tablice nekog mesta iz unutrašnjosti (uglavnom neka petica "bembara" iz 2002.), gotovo po pravilu ne shvataju da nije isto proci na uslovnu u nekom zaseoku ili u centru Beograda...

maxy

pre 5 godina

Ovom pravilu me je još na početku obuke za vožnju naučio instruktor. Veliki broj vozača ne zna za ovo pravilo pa po običaju oduzimaju pravo prvenstvo prolaza drugim vozačima.

Restart

pre 5 godina

Mene ova raskrsnica ne buni u smislu prvenstva, ali me je bunila u smislu, gde da skrenem da odem do zeleznicke. Skrenuo sam u Brace Krsmanovic pa sam se tu malo gubio, nista strasno ali ipak... Nisam iz Bg a bila je noc. Dakle, fali bolji putokaz jer ipak je ovo relativno kompleksna raskrsnica.

pera perica

pre 5 godina

Klošari kad vide uslovnu se zaleću na istu bez gledanja i na pešake kojima je tada zeleno ni na druga vozila. uvek pogledam face koji su za volanima tih vozila... ništa inteligentno u njihovom bitisanju na ovom svetu ne postoji, bez obzira da li voze juga ili najnoviju mečku. Isto, kad vidim vozila koja imaju tablice nekog mesta iz unutrašnjosti (uglavnom neka petica "bembara" iz 2002.), gotovo po pravilu ne shvataju da nije isto proci na uslovnu u nekom zaseoku ili u centru Beograda...

Ahtung

pre 5 godina

Živim u Beogradu i priznajem da ne primećujem pola saobraćajnih znakova. Jednostavno ih ne uočavam od šarenila raznih natpisa, reklama, bilborda... Takođe, kod širokih ulica sa više traka u jednom smeru vrlo često ih ne primećujem jer su zaklonjeni autobusima, kombijima, kamionima... Ako horizintalna signalizacija nije jasna ili ako znak nije zakačen po sredini na prečku, bešte bolje od mene.

jasno

pre 5 godina

"Mene buni zasto je vec godinu dana precrtan znak za pravac (vidi se na slici) iako su radovi odavno zavrseni.
(Strela, 26. septembar 2018 15:08) "

To je pravilo svuda kod nas. Privremeni znakovi stoje dok ih neko ne ukrade ili se raspadnu. Imamo na Tošinom bunaru privremenu signalizaciju za radove koji su završeni pre 3 godine, kao i za radove koji su bili pre godinu i nešto.

maxy

pre 5 godina

Ovom pravilu me je još na početku obuke za vožnju naučio instruktor. Veliki broj vozača ne zna za ovo pravilo pa po običaju oduzimaju pravo prvenstvo prolaza drugim vozačima.

Kibo

pre 5 godina

Neverovatno koliko ljudi ne zna čemu služi USLOVNO desno... Redovno sa Mostara ka Železničkoj, imaju uslovno desno i onda ili se ubace desno i trube misleći da imaju prvenstvo na svojoj traci ili ako neko eventualno i zna pa stoji na semaforu i čeka prazno kako bi se uključio, neko iza mu trubi kao pomahnitao.

Возимишко

pre 5 godina

Мислим да је убедљиво најлуђа раскрсница она коју чине Скендер-бегова, Венизелосова и Француска. С.Бегова и Венизелосова су један правац и секу Француску. Кад долазите из правца Венизелосове ка Беговој, па хоћете лево у Француску, стоји вам троугао, а кад хоћете из Бегове у Венизелосову (практично идете право) опет стоји троугао. Понекад возила из Бегове стоје и пропуштају ове на правцу Венизелосова-Француска, а понекад ови други стоје да пропусте ове који иду правцем Бегова-Венизелосова. Значи имамо два правца која се укрштају и код оба правца стоји троугао!! Не зна се ко пије, а ко плаћа и све је препуштено доброј вољи возача. Only in Serbia!

maximus

pre 5 godina

Najviše zbunjuje strance pošto u velikom broju zemalja zelena strelica nije uslovna već, kao što je i logično, predstavlja slobodno kretanje u navedenom pravcu. Za uslovno prolaženje kroz raskrsnicu koristi se žuta strelica, koja kao i žuto trepćuće upozorava na druga vozila koja mogu imati prednost. Ali promeniti sve semafore i propis - neće se desiti. Navedena situacija i jedan od razloga zašto je u mnogim američkim državama dozvoljeno skretanje u desno kada je upaljeno crveno svetlo, naravno tek kada se propuste sva vozila koja dolaze sa desne strane, nema uslovnih strelica.

ko

pre 5 godina

Zakon jasno kaze da je zabranjeno kretati se jednosmernom ulicom u suprotnom smeru sto je ovde slucaj, jer je iz Crnogorske ulice zabranjeno skretanje u ovaj deo Karadjordjeve, sto se jasno vidi i u prilozenoj mapi, dozvoljen pravac kretanja, ta ulica je bila nekad dvosmerna ali vise nije tako da ne znam koga sta ovde ima da zbunjuje, a i vi bi mogli malkice da istrazite, a ne da pisete bez osnova clanke.

Zoran

pre 5 godina

Ko ume da vozi i postuje Zakon o bezbednosti saobracaja, ne vidi tu neki problem!
Ali, kao Vas redovan citalac, vidim iz uvoda u tekst da i ja mogu skrenuti paznju na odredjeni problem u saobracaju. Pa evo, to i cinim.
Naime, niko, ali, NIKO, da napise reportazu o tome da su u semafore poceli da stavljaju "svece" umesto sijalica, Karikiram, ali...
Postoji veliki broj semafora, u Beogradu, za koje ne znate da li rade ili ne, da li su u funkciji ili ne, sve dok ne dodjete do istog. A i tada, ako je suncan dan... Mislim da nema mesta prici da bi se semafor i svetlo na istom morali videti sa pristojne udaljenosti. Zbog bezbednosti!

Mare

pre 5 godina

@Ahtung
Ko je tebi dao 50 pluseva? Sram te bilo! Zbog takvih kao ti se saobracaj gadi normalnim ljudima! Cuj lika koji kaze 'zivim u beogradu' a ne zna gde su znakovi u glavnim saobracajnicama! Kad prodjes dva puta negde vec znas ulicu napamet a da ne pricam o onome koji decenijama zivi i vozi u istom gradu! Koliko inteligenciju i nivo bezobrazluka treba neko da ima da se jos i naglasava to sto radi uz nesto tipa "beste od mene ako ne vidim sugnalizaciju"! Znaci da uveliko vozis iznad dozvoljenog i ne gledas nista! Bravo majstore! Ako jos nisi naleteo na jos jednog istog takvog koji leti po ulicama i svesno ne gleda nista, ne brini nista, naleteces kad tad, po zakonu verovatnoce... tada ces valjda da shvatis neke stvari..

MarS

pre 5 godina

Imas levo-desno oznaceno isprekidanom linijom plus semafor sa strelicom, verovatno za desno posto je precrtana i ne vidim sta ovde pravi zabunu za normalnog vozaca.

mali Perica

pre 5 godina

Raskrsnica? Mene buni ova tzv. pravna drzava te nivo korupcije i kupljenih diploma, da ne sirim temu vise! Siguran sam da botovi imaju drugacije misljenje, jel' tako deco?

fourwheels

pre 5 godina

@Mare
Ne vidim šta je čovek napisao netačno? To "bež'te od mene..." je tu da pojača efekat izrečenog, a izrečeno je sve komplet tačno - decenije provedoh u ovom saobračajnom haosu, prođog stotine hiljada kilometara po Evropi i nigde ovakvu papazjaniju nisam doživeo, kao u sopstvenom gradu!

Jedino se u Srbiji (a naročito Beogradu) mogu besiti reklame, bilbordi i (kao najnoviji modni krik) TELEVIZORI po ulicama, velikim bulevarima i čak u blizini mostova, tako da maksimalno odvlače pažnju, zaklanjaju znakove, putokaze i ostalu signalizaciju! To nigde, nikad nisam video. Bukvalno nam se nijedan put... lokalni, magistralni, auto-put, moto-put, ulice, sokaci... ne mogu proći u dužini većoj od 20 metara, a da na toj distanci nema barem dva gigantska bilborda. U Mađarskoj, Austriji, Rumuniji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Belgiji, Španiji i Grčkoj, Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj, UKUPNO nisam video bilborda, koliko u Beogradu možeš da ih zapaziš posle 500 pređenih metara.

Da li ste vi svesni tog problema ili ste samo bliski sa nekim funkcionerom, pa vam kritika ove vrste bode oči?

Sloba

pre 5 godina

U Holandiji zelena strelica na semaforu znači slobodno vozite svi ostali imaju crveno. Trebalo bi uskladiti zakone na nivou EU a i šire.

Hehe

pre 5 godina

@(ko, 26. septembar 2018 16:54)

Iz Crnogorske ulice ima dve trake, jedna za pravo, druga za desno. Pogledati street view, jos uvek aktuelno bez obzira sto slika je iz 2013.
https://www.google.com/maps/@44.8146673,20.4514309,3a,75y,320.18h,70.5t/data=!3m5!1e1!3m3!1sL1f3A909xL1TWoGSZ7athg!2e0!6s%2F%2Fgeo3.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DL1f3A909xL1TWoGSZ7athg%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D164.25864%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100

Na slici koja je preuzeta iz google maps stoji da je taj deo jednosmeran, ali nije. Greska je na google mapi. Problem nastaje na ovom mestu gde se i vidi odakle pocinje jednosmerna Karadjordjeva. Tako da iz Crnogorske je moguce ukljuciti se preko Karadjordjeve u Brace Krsmanovic.
https://www.google.com/maps/@44.8147153,20.4508531,3a,75y,236.2h,74.93t/data=!3m6!1e1!3m4!1sW0uIJ1vD83QxCh5ycjgf1A!2e0!7i13312!8i6656

Treba samo ispostovati pravilo, tj uslovnu strelicu na desno i propustiti vozila koja dolaze. Takodje tramvajske sine preko kojih se prelazi su uvek u ocajnom stanju i treba biti pazljiv da ne unistite gume.

rani

pre 5 godina

Jedino zbunjujuće je to, što malo ko zna pravila saobraćaja, a svi voze i sve je više vozila?! Gde se to i kako polaže, to je za ozbiljnu analzu! Zanimljivo je da svi znaju šta uslovna strelica znači u Holandiji, Americi i Pakistanu! Šteta je što je za vožnju po Srbiji, ta strelica, prava enigma!

svasta

pre 5 godina

@Mare slozio bih se sa tobom da covek nije potpuno u pravu - vecina saobracajnih znakova je NEVIDLJIVA zbog gomile gluposti oko njih (a kojima tu nije mesto), ili su postavljeni tako lose (nisko) da se ne vide od autobusa!

Bajro Zupic

pre 5 godina

@Ahtung 
Ko je tebi dao 50 pluseva? Sram te bilo! Zbog takvih kao ti se saobracaj gadi normalnim ljudima! Cuj lika koji kaze 'zivim u beogradu' a ne zna gde su znakovi u glavnim saobracajnicama! Kad prodjes dva puta negde vec znas ulicu napamet a da ne pricam o onome koji decenijama zivi i vozi u istom gradu! Koliko inteligenciju i nivo bezobrazluka treba neko da ima da se jos i naglasava to sto radi uz nesto tipa "beste od mene ako ne vidim sugnalizaciju"! Znaci da uveliko vozis iznad dozvoljenog i ne gledas nista! Bravo majstore! Ako jos nisi naleteo na jos jednog istog takvog koji leti po ulicama i svesno ne gleda nista, ne brini nista, naleteces kad tad, po zakonu verovatnoce... tada ces valjda da shvatis neke stvari..
(Mare, 26. septembar 2018 18:42)

Mare brate, covek se zajebava, na istoj ste strani... :-)

prosto ko pasulj

pre 5 godina

Uzgred, na sledecem semaforu, gore, covek ulece u BMWu, spusta se od okretnice, na mene jer ima zeleno. Kaze zeleno mu da skrene desno. Ne zna za uslovno.

Kneza Milosa - vecernji špic - SMRT. Ne gledaju signalizaciju koja se menja u toku dana. Covek vozi na mene i ne odustaje. Kaze: Ma kakva svetla, kavo zeleno.

Ahtung

pre 5 godina

@Mare:

Zapalio si se ko grobar na zvezdin pogodak, a nije mi to bio cilj.

Samo sam hteo da naglasim jednostavnu činjenicu da u Beogradu mnogi saobraćajni znaci nisu dovoljno uočljivi i da su bilbordi, kojih ima svugde, okrenuti ka vozačima, te nikako ne doprinose bezbednosti saobraćaja. Naročito noću kada blješte u lice, a saobraćajni znak je neosvetljen u dubokoj senci ili kontrasvetlu. Isto tako, pre par meseci zagledam se u na bilbordu u Žizel Bundšen u donjem vešu, umal' da ne prikočim na vreme.

Džoni

pre 5 godina

Neverovatno koliko ljudi ne zna čemu služi USLOVNO desno...
(Kibo, 26. septembar 2018 15:25)
Pa trube nevaspitanoj budali. Svagde gde ima uslovna strelica, ima i traka za pravo, ali se kreteni iz nje prebacuju u desnu i čekaju želeno svetlo. Valjda misle ako su koji metar bliže da će brže i da prođu?
Ne krše propis, to je tačno, ali su nevaspitani i samoživi. I treba da im trube, ni oni koji trube ne krše propise, samo im ilustruju njihovu nevaspitanost.

Srećko

pre 5 godina

@Ahtung
Znaci svi normalni mogu i hoce da vide jer je li, toga moze zivota nekoga da kosta, a ti kao "pošteno" priznajes kako "ti prvi ne gledas". Pre bih usporio kao sto cesto i radimm kad nisam siguran, nego da idem "pa sta bude", pogotovo kod velikih bulevara i raskrsnica. Strasno kakvih ljudi ima a da uopste nisu svesni kakav su ološ u saobracaju...

srdjansky

pre 5 godina

najgora je kad iz kneza miloša skrećeš ka trgu paši?a... ovi iz takovske koji idu u kneza miloša imaju zeleno i mi iz kneza miloša što skrećemo ka trgu isto imamo zeleno i tako to traje jedno pet, šest sekundi....užas

Mirko pazi..

pre 5 godina

Vozimiško. Iz Begove imaju prednost..pravilo desne strane ako skreces levo u Francusku... svaka raskrsnica je takva. Francuska je prioritetna, a ovaj pravac je sporedni jedino sto je ta ulica sa dva naziva odnosno nije totalno pravo vec pod manjim uglom.

Возимишко

pre 5 godina

Iz Begove imaju prednost..pravilo desne strane ako skreces levo u Francusku... svaka raskrsnica je takva. (Mirko pazi..)

Данас сам пролазио онуда и пажљиво загледао. Сигуран сам да се ради о овоме: Кад из Бегове станеш на семафор пред укрштање са Француском стоји троугао велик као кућа који недвосмислено говори да правац из Бегове сигурно нема приоритет већ приоритет има правац Венизелосова-Француска (што је нелогично јер се из Венизелосове скреће лево у Француску и тиме се секу ови који долазе с десна из Бегове, као што си и рекао). Међутим, изгледа да је законодавац сматрао да правац Венизелосова-Француска има већу важност. Оно што буни то је опет троугао који стоји поред семафора у Венизелосовој пред укрштање са Француском, па испада да ови из Венизелосове треба да пропуштају ове из Бегове. Међутим, то ипак није тако, јер кад се добро погледа тај троугао се у ствари односи на једно мало споредно скретање десно из Венизелосове у Жоржа Клемансоа(што је наставак Француске). Дакле, ако наставиш главним правцем из Венизелосове и скрећеш лево у Француску имаш предност у односу на ове из Бегове, али кад из Венизелосове, пре улаза у раскрсницу са Француском, скренеш десно у Жоржа Клемансоа, е ту те троугао упозорава да мораш прво да пропустиш ове који ти долазе с лева из Француске и продужују право у Жоржа Клемансоа. Цео трик је у томе што је троугао на крају Венизелосове постављен тако да се не зна нашта се односи.

only fools and horses

pre 5 godina

Ko ume da vozi i postuje Zakon o bezbednosti saobracaja, ne vidi tu neki problem! 
Ali, kao Vas redovan citalac, vidim iz uvoda u tekst da i ja mogu skrenuti paznju na odredjeni problem u saobracaju. Pa evo, to i cinim. 
Naime, niko, ali, NIKO, da napise reportazu o tome da su u semafore poceli da stavljaju "svece" umesto sijalica, Karikiram, ali... 
Postoji veliki broj semafora, u Beogradu, za koje ne znate da li rade ili ne, da li su u funkciji ili ne, sve dok ne dodjete do istog. A i tada, ako je suncan dan... Mislim da nema mesta prici da bi se semafor i svetlo na istom morali videti sa pristojne udaljenosti. Zbog bezbednosti!
(Zoran, 26. septembar 2018 17:04)

Ma nisu problem sijalice već su semafori prljavi. Mislim da kod nas niko nikad ne pere semafore. Zato ima toliko puno gde moraš da nagađaš koja je boja.

rani

pre 5 godina

Ajmo strucnjaci, ovako! Trouglovi i stop ne vaze dok radi semafor! To je osnova, a ako se vec hvatate za trougao, bacite malo bolje pogled, pa cete videti trougao i u Venizelisovoj! Prednost imaju vozila iz Skenderbegove, a trougao je tu da oznaci prednost Zorza Klemensoa, ukoliko ne rade semafori!

Šojić

pre 5 godina

@fourwheels
Jeftna ti je fora sa 'strankom' da bi ulovio pluseve kod raje. I samo ti brani svog kolegu ahtunga (a vrlo je moguce da si i ti sam pomenuti) i zaleci se u raskrsnicu dok ne ubijes nekog ili dok neko tebe ne ubije, pa posle reci u svoju odbranu kako je neko drugi kriv ;)

T

pre 5 godina

"Oni su tu verovatno postavljeni za slucaj da semafor ne radi, tada ovi iz Zorza imaju apsolutnu prednost (nemaju znak)"

Zasto u Beogradu ne stoji romb onima koji imaju prednost? Odrastao sam u Vojvodini, tamo su uvek stajali ti znakovi, sada vidim da ih i tamo sklanjaju. Desavalo mi se da nocu na Novom Beogradu da ne radi semafor, i ja stanem na raskrsnici jer nema znaka a ima vozilo sa moje desne strane. Zapravo, to vozilo ima znak stop, ali kada ulica ima po tri trake u svakom pravcu, vrlo je tesko videti da li kod tog vozila stoji neki znak ili ne.

M

pre 5 godina

Sto se tice ove raskrsnice Skender Begove, Venizelosove i Zorza Klemansoa koju svi pominjete, cini mi se da je problematika sledeca: ukoliko rade semafori, oni koji dolaze iz pravca Zorza ce imati crveno, a ovi iz Venizelosove i Begove zeleno (pretpostavimo taj slucaj, posto je u obrnutom stvar trivijalna). U tom slucaju prednost imaju ovi iz Begove, posto nemaju nikog sa desna. Znakove nije ni potrebno gledati, jer semafor radi. Oni su tu verovatno postavljeni za slucaj da semafor ne radi, tada ovi iz Zorza imaju apsolutnu prednost (nemaju znak), a ovi iz Begove i Venizelosove su upozoreni da moraju da ih propuste. NJihovo medjusobno prvenstvo prolaza se opet odredjuje pravilom desne strane.

Da

pre 5 godina

Kad kupis dozvolu problem si sam pre svega jer si kamikaza za volanom. Znati voziti i upravljati vozilom su dve razlicite stvari.
Kod prve znaci da znas da citas znakove, gledas pesake, predvidis situaciju, kocis na vreme, a kod upravljanja vozilom znaci da si bezbedan da vozis, ali na livadi.b

BGD

pre 5 godina

Pa da počnemo iz početka.

99% vozača NE DAJE ŽMIGAVAC.
Ovakvih zbunjujućih raskrsnica ima koliko hoćete.
primer:Raskrsnica na uglu Zdravka Čelara kod centra Vlada Divljan
Raskrsnica kog gornjeg ulaza na Novo groblje itd,itd.

Возимишко

pre 5 godina

Да је то тако као што сам рекао сведочи и чињеница да у највећем броју случајева (практично увек) ови из Бегове стоје да пропусте ове који из Венизелосове иду лево у Француску. Али увек се нађе неко из Бегове (као пре неки дан) који ће да легне на сирену сматрајући да он из Бегове има предност јер не мења правац док ови из Венизелосове скрећу у лево (додуше то је полулево). Тај сматра да троугао ту стоји да би се поштовао у случају да не ради семафор, али ја сматрам да није тако што и пракса показује. У сваком случају невероватна раскрсница пред којом се свакодневно нађу они којима није јасно ко кога ту треба да пропусти и мене чуди да нема чешћих судара.

Возимишко

pre 5 godina

@M: u Venizelosovoj postoje dva trougla, jedan za skretanje desno, i jedan za pravo (odnosno levo ka Francuskoj). Oni sluze iskljucivo kada ne radi semafor. Ako semafori rade, postuje se pravilo desne strane, tako da oni iz Skender Begove imaju prednost, i sa pravom sviraju onima koji idu levo u Francusku.

@rani: Prednost imaju vozila iz Skenderbegove, a trougao je tu da oznaci prednost Zorza Klemensoa, ukoliko ne rade semafori!

Да, изгледа да је тако, мислим да сте у праву. Међутим, покушајте да возите по пропису на тој раскрсници! Неко ће вас ударити сигурно, јер ови из Бегове регуларно пропуштају ове из Венизелосове иако сте лепо објаснили да ови из Бегове имају предност. Наравно, повремено се нађе неко из Бегове да свира к'о луд и у праву је, али му то ништа не вреди. На тој раскрсници треба нешто променити или поставити саобраћајца.

Возимишко

pre 5 godina

Sto se tice ove raskrsnice Skender Begove, Venizelosove i Zorza Klemansoa koju svi pominjete, cini mi se da je problematika sledeca: ukoliko rade semafori, oni koji dolaze iz pravca Zorza ce imati crveno, a ovi iz Venizelosove i Begove zeleno (pretpostavimo taj slucaj, posto je u obrnutom stvar trivijalna). U tom slucaju prednost imaju ovi iz Begove, posto nemaju nikog sa desna. (M)

Ја се извињавам што шаљем већ трећи или четврти коментар и ако ми га модератори објаве заслужили су медаљу и државну пензију. Проблем са овом раскрсницом је управо у томе што у исто време зелено светло имају и возачи који долазе из правца Венизелосове и ови који долазе из Бегове (за то време ови из Ж.Клемансоа имају црвено). Дакле и једни и други истовремено имају зелено и возе једни према другима. Зато постоји троугао на крају Бегове који каже да мораш да пропустиш ове који долазе из Венизелосове без обзира што ти је зелено. А о оном троуглу који стоји на крају Венизелосове сам рекао у претходном коментару. Јако незгодна раскрсница (у исто време морају да се поштују и семафор и троугао!), али изгледа да није могло другачије.

fras u šupi

pre 5 godina

Prednost imaju vozila iz Skenderbegove, a trougao je tu da oznaci prednost Zorza Klemensoa, ukoliko ne rade semafori!(rani)

Na jednoj nadgrobnoj ploči stoji: "...imao je prednost...". Čikam te lepi moj da sprovedeš u delo svoje poznavanje saobraćajnih propisa i slobodno se na zeleno zaletiš iz Skenderbegove pravo u Venizelosovu, jer imaš pravo, imaš prednost, je l' tako? Možda ćeš uspeti jednom, možda i drugi put, ali teško da ćeš proći i treći put jer će garant neki Miško iz Venizelosove koji skreće u Francusku da te odvali i to bez kočenja. Znam šta pričam jer bar 3x nedeljno idem onuda. Svi iz Skenderbegove stoje da propuste ove iz Venizelosove iako ovi drugi skreću u Francusku, a oni prvi idu pravo. Trouglovi na sve strane prave samo još veći haos, niko nema pojma kako treba da vozi, uglavnom odomaćilo se to da Venizelos ima prednost.

rog

pre 5 godina

"Oni su tu verovatno postavljeni za slucaj da semafor ne radi, tada ovi iz Zorza imaju apsolutnu prednost (nemaju znak)" 

Zasto u Beogradu ne stoji romb onima koji imaju prednost? Odrastao sam u Vojvodini, tamo su uvek stajali ti znakovi, sada vidim da ih i tamo sklanjaju. Desavalo mi se da nocu na Novom Beogradu da ne radi semafor, i ja stanem na raskrsnici jer nema znaka a ima vozilo sa moje desne strane. Zapravo, to vozilo ima znak stop, ali kada ulica ima po tri trake u svakom pravcu, vrlo je tesko videti da li kod tog vozila stoji neki znak ili ne.
(T, 27. septembar 2018 13:18)

U nekoj TV emisiji je svojevremeno jedan od nasih saobracajnih strucnjaka objasnio da je to namerno tako da bi se ovi iz ulice sa prvenstvom prolaza usporili i naterali da provere zbog povecanja sigurnosti.

M

pre 5 godina

@vozimisko, u Venizelosovoj postoje dva trougla, jedan za skretanje desno, i jedan za pravo (odnosno levo ka Francuskoj). Oni sluze iskljucivo kada ne radi semafor. Ako semafori rade, postuje se pravilo desne strane, tako da oni iz Skender Begove imaju prednost, i sa pravom sviraju onima koji idu levo u Francusku.

@T, naravno da bi bilo bolje da oznaku imaju i oni koji imaju prednost, kako ne bi morali da jure pogledom stop ili trougao u poprecnoj ulici. Verovatno su u pitanju ustede u postavljanju znakova, posto je to bitnije od bezbednosti vozaca.

maximus

pre 5 godina

Najviše zbunjuje strance pošto u velikom broju zemalja zelena strelica nije uslovna već, kao što je i logično, predstavlja slobodno kretanje u navedenom pravcu. Za uslovno prolaženje kroz raskrsnicu koristi se žuta strelica, koja kao i žuto trepćuće upozorava na druga vozila koja mogu imati prednost. Ali promeniti sve semafore i propis - neće se desiti. Navedena situacija i jedan od razloga zašto je u mnogim američkim državama dozvoljeno skretanje u desno kada je upaljeno crveno svetlo, naravno tek kada se propuste sva vozila koja dolaze sa desne strane, nema uslovnih strelica.

pera perica

pre 5 godina

Klošari kad vide uslovnu se zaleću na istu bez gledanja i na pešake kojima je tada zeleno ni na druga vozila. uvek pogledam face koji su za volanima tih vozila... ništa inteligentno u njihovom bitisanju na ovom svetu ne postoji, bez obzira da li voze juga ili najnoviju mečku. Isto, kad vidim vozila koja imaju tablice nekog mesta iz unutrašnjosti (uglavnom neka petica "bembara" iz 2002.), gotovo po pravilu ne shvataju da nije isto proci na uslovnu u nekom zaseoku ili u centru Beograda...

Ahtung

pre 5 godina

Živim u Beogradu i priznajem da ne primećujem pola saobraćajnih znakova. Jednostavno ih ne uočavam od šarenila raznih natpisa, reklama, bilborda... Takođe, kod širokih ulica sa više traka u jednom smeru vrlo često ih ne primećujem jer su zaklonjeni autobusima, kombijima, kamionima... Ako horizintalna signalizacija nije jasna ili ako znak nije zakačen po sredini na prečku, bešte bolje od mene.

Sloba

pre 5 godina

U Holandiji zelena strelica na semaforu znači slobodno vozite svi ostali imaju crveno. Trebalo bi uskladiti zakone na nivou EU a i šire.

Džoni

pre 5 godina

Neverovatno koliko ljudi ne zna čemu služi USLOVNO desno...
(Kibo, 26. septembar 2018 15:25)
Pa trube nevaspitanoj budali. Svagde gde ima uslovna strelica, ima i traka za pravo, ali se kreteni iz nje prebacuju u desnu i čekaju želeno svetlo. Valjda misle ako su koji metar bliže da će brže i da prođu?
Ne krše propis, to je tačno, ali su nevaspitani i samoživi. I treba da im trube, ni oni koji trube ne krše propise, samo im ilustruju njihovu nevaspitanost.

srdjansky

pre 5 godina

najgora je kad iz kneza miloša skrećeš ka trgu paši?a... ovi iz takovske koji idu u kneza miloša imaju zeleno i mi iz kneza miloša što skrećemo ka trgu isto imamo zeleno i tako to traje jedno pet, šest sekundi....užas

Возимишко

pre 5 godina

Мислим да је убедљиво најлуђа раскрсница она коју чине Скендер-бегова, Венизелосова и Француска. С.Бегова и Венизелосова су један правац и секу Француску. Кад долазите из правца Венизелосове ка Беговој, па хоћете лево у Француску, стоји вам троугао, а кад хоћете из Бегове у Венизелосову (практично идете право) опет стоји троугао. Понекад возила из Бегове стоје и пропуштају ове на правцу Венизелосова-Француска, а понекад ови други стоје да пропусте ове који иду правцем Бегова-Венизелосова. Значи имамо два правца која се укрштају и код оба правца стоји троугао!! Не зна се ко пије, а ко плаћа и све је препуштено доброј вољи возача. Only in Serbia!

Mare

pre 5 godina

@Ahtung
Ko je tebi dao 50 pluseva? Sram te bilo! Zbog takvih kao ti se saobracaj gadi normalnim ljudima! Cuj lika koji kaze 'zivim u beogradu' a ne zna gde su znakovi u glavnim saobracajnicama! Kad prodjes dva puta negde vec znas ulicu napamet a da ne pricam o onome koji decenijama zivi i vozi u istom gradu! Koliko inteligenciju i nivo bezobrazluka treba neko da ima da se jos i naglasava to sto radi uz nesto tipa "beste od mene ako ne vidim sugnalizaciju"! Znaci da uveliko vozis iznad dozvoljenog i ne gledas nista! Bravo majstore! Ako jos nisi naleteo na jos jednog istog takvog koji leti po ulicama i svesno ne gleda nista, ne brini nista, naleteces kad tad, po zakonu verovatnoce... tada ces valjda da shvatis neke stvari..

svasta

pre 5 godina

@Mare slozio bih se sa tobom da covek nije potpuno u pravu - vecina saobracajnih znakova je NEVIDLJIVA zbog gomile gluposti oko njih (a kojima tu nije mesto), ili su postavljeni tako lose (nisko) da se ne vide od autobusa!

ko

pre 5 godina

Zakon jasno kaze da je zabranjeno kretati se jednosmernom ulicom u suprotnom smeru sto je ovde slucaj, jer je iz Crnogorske ulice zabranjeno skretanje u ovaj deo Karadjordjeve, sto se jasno vidi i u prilozenoj mapi, dozvoljen pravac kretanja, ta ulica je bila nekad dvosmerna ali vise nije tako da ne znam koga sta ovde ima da zbunjuje, a i vi bi mogli malkice da istrazite, a ne da pisete bez osnova clanke.

fourwheels

pre 5 godina

@Mare
Ne vidim šta je čovek napisao netačno? To "bež'te od mene..." je tu da pojača efekat izrečenog, a izrečeno je sve komplet tačno - decenije provedoh u ovom saobračajnom haosu, prođog stotine hiljada kilometara po Evropi i nigde ovakvu papazjaniju nisam doživeo, kao u sopstvenom gradu!

Jedino se u Srbiji (a naročito Beogradu) mogu besiti reklame, bilbordi i (kao najnoviji modni krik) TELEVIZORI po ulicama, velikim bulevarima i čak u blizini mostova, tako da maksimalno odvlače pažnju, zaklanjaju znakove, putokaze i ostalu signalizaciju! To nigde, nikad nisam video. Bukvalno nam se nijedan put... lokalni, magistralni, auto-put, moto-put, ulice, sokaci... ne mogu proći u dužini većoj od 20 metara, a da na toj distanci nema barem dva gigantska bilborda. U Mađarskoj, Austriji, Rumuniji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Belgiji, Španiji i Grčkoj, Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj, UKUPNO nisam video bilborda, koliko u Beogradu možeš da ih zapaziš posle 500 pređenih metara.

Da li ste vi svesni tog problema ili ste samo bliski sa nekim funkcionerom, pa vam kritika ove vrste bode oči?

Bajro Zupic

pre 5 godina

@Ahtung 
Ko je tebi dao 50 pluseva? Sram te bilo! Zbog takvih kao ti se saobracaj gadi normalnim ljudima! Cuj lika koji kaze 'zivim u beogradu' a ne zna gde su znakovi u glavnim saobracajnicama! Kad prodjes dva puta negde vec znas ulicu napamet a da ne pricam o onome koji decenijama zivi i vozi u istom gradu! Koliko inteligenciju i nivo bezobrazluka treba neko da ima da se jos i naglasava to sto radi uz nesto tipa "beste od mene ako ne vidim sugnalizaciju"! Znaci da uveliko vozis iznad dozvoljenog i ne gledas nista! Bravo majstore! Ako jos nisi naleteo na jos jednog istog takvog koji leti po ulicama i svesno ne gleda nista, ne brini nista, naleteces kad tad, po zakonu verovatnoce... tada ces valjda da shvatis neke stvari..
(Mare, 26. septembar 2018 18:42)

Mare brate, covek se zajebava, na istoj ste strani... :-)

maxy

pre 5 godina

Ovom pravilu me je još na početku obuke za vožnju naučio instruktor. Veliki broj vozača ne zna za ovo pravilo pa po običaju oduzimaju pravo prvenstvo prolaza drugim vozačima.

Kibo

pre 5 godina

Neverovatno koliko ljudi ne zna čemu služi USLOVNO desno... Redovno sa Mostara ka Železničkoj, imaju uslovno desno i onda ili se ubace desno i trube misleći da imaju prvenstvo na svojoj traci ili ako neko eventualno i zna pa stoji na semaforu i čeka prazno kako bi se uključio, neko iza mu trubi kao pomahnitao.

Restart

pre 5 godina

Mene ova raskrsnica ne buni u smislu prvenstva, ali me je bunila u smislu, gde da skrenem da odem do zeleznicke. Skrenuo sam u Brace Krsmanovic pa sam se tu malo gubio, nista strasno ali ipak... Nisam iz Bg a bila je noc. Dakle, fali bolji putokaz jer ipak je ovo relativno kompleksna raskrsnica.

MarS

pre 5 godina

Imas levo-desno oznaceno isprekidanom linijom plus semafor sa strelicom, verovatno za desno posto je precrtana i ne vidim sta ovde pravi zabunu za normalnog vozaca.

mali Perica

pre 5 godina

Raskrsnica? Mene buni ova tzv. pravna drzava te nivo korupcije i kupljenih diploma, da ne sirim temu vise! Siguran sam da botovi imaju drugacije misljenje, jel' tako deco?

Srećko

pre 5 godina

@Ahtung
Znaci svi normalni mogu i hoce da vide jer je li, toga moze zivota nekoga da kosta, a ti kao "pošteno" priznajes kako "ti prvi ne gledas". Pre bih usporio kao sto cesto i radimm kad nisam siguran, nego da idem "pa sta bude", pogotovo kod velikih bulevara i raskrsnica. Strasno kakvih ljudi ima a da uopste nisu svesni kakav su ološ u saobracaju...

Zoran

pre 5 godina

Ko ume da vozi i postuje Zakon o bezbednosti saobracaja, ne vidi tu neki problem!
Ali, kao Vas redovan citalac, vidim iz uvoda u tekst da i ja mogu skrenuti paznju na odredjeni problem u saobracaju. Pa evo, to i cinim.
Naime, niko, ali, NIKO, da napise reportazu o tome da su u semafore poceli da stavljaju "svece" umesto sijalica, Karikiram, ali...
Postoji veliki broj semafora, u Beogradu, za koje ne znate da li rade ili ne, da li su u funkciji ili ne, sve dok ne dodjete do istog. A i tada, ako je suncan dan... Mislim da nema mesta prici da bi se semafor i svetlo na istom morali videti sa pristojne udaljenosti. Zbog bezbednosti!

Ahtung

pre 5 godina

@Mare:

Zapalio si se ko grobar na zvezdin pogodak, a nije mi to bio cilj.

Samo sam hteo da naglasim jednostavnu činjenicu da u Beogradu mnogi saobraćajni znaci nisu dovoljno uočljivi i da su bilbordi, kojih ima svugde, okrenuti ka vozačima, te nikako ne doprinose bezbednosti saobraćaja. Naročito noću kada blješte u lice, a saobraćajni znak je neosvetljen u dubokoj senci ili kontrasvetlu. Isto tako, pre par meseci zagledam se u na bilbordu u Žizel Bundšen u donjem vešu, umal' da ne prikočim na vreme.

jasno

pre 5 godina

"Mene buni zasto je vec godinu dana precrtan znak za pravac (vidi se na slici) iako su radovi odavno zavrseni.
(Strela, 26. septembar 2018 15:08) "

To je pravilo svuda kod nas. Privremeni znakovi stoje dok ih neko ne ukrade ili se raspadnu. Imamo na Tošinom bunaru privremenu signalizaciju za radove koji su završeni pre 3 godine, kao i za radove koji su bili pre godinu i nešto.

Šojić

pre 5 godina

@fourwheels
Jeftna ti je fora sa 'strankom' da bi ulovio pluseve kod raje. I samo ti brani svog kolegu ahtunga (a vrlo je moguce da si i ti sam pomenuti) i zaleci se u raskrsnicu dok ne ubijes nekog ili dok neko tebe ne ubije, pa posle reci u svoju odbranu kako je neko drugi kriv ;)

Возимишко

pre 5 godina

Iz Begove imaju prednost..pravilo desne strane ako skreces levo u Francusku... svaka raskrsnica je takva. (Mirko pazi..)

Данас сам пролазио онуда и пажљиво загледао. Сигуран сам да се ради о овоме: Кад из Бегове станеш на семафор пред укрштање са Француском стоји троугао велик као кућа који недвосмислено говори да правац из Бегове сигурно нема приоритет већ приоритет има правац Венизелосова-Француска (што је нелогично јер се из Венизелосове скреће лево у Француску и тиме се секу ови који долазе с десна из Бегове, као што си и рекао). Међутим, изгледа да је законодавац сматрао да правац Венизелосова-Француска има већу важност. Оно што буни то је опет троугао који стоји поред семафора у Венизелосовој пред укрштање са Француском, па испада да ови из Венизелосове треба да пропуштају ове из Бегове. Међутим, то ипак није тако, јер кад се добро погледа тај троугао се у ствари односи на једно мало споредно скретање десно из Венизелосове у Жоржа Клемансоа(што је наставак Француске). Дакле, ако наставиш главним правцем из Венизелосове и скрећеш лево у Француску имаш предност у односу на ове из Бегове, али кад из Венизелосове, пре улаза у раскрсницу са Француском, скренеш десно у Жоржа Клемансоа, е ту те троугао упозорава да мораш прво да пропустиш ове који ти долазе с лева из Француске и продужују право у Жоржа Клемансоа. Цео трик је у томе што је троугао на крају Венизелосове постављен тако да се не зна нашта се односи.

Возимишко

pre 5 godina

Sto se tice ove raskrsnice Skender Begove, Venizelosove i Zorza Klemansoa koju svi pominjete, cini mi se da je problematika sledeca: ukoliko rade semafori, oni koji dolaze iz pravca Zorza ce imati crveno, a ovi iz Venizelosove i Begove zeleno (pretpostavimo taj slucaj, posto je u obrnutom stvar trivijalna). U tom slucaju prednost imaju ovi iz Begove, posto nemaju nikog sa desna. (M)

Ја се извињавам што шаљем већ трећи или четврти коментар и ако ми га модератори објаве заслужили су медаљу и државну пензију. Проблем са овом раскрсницом је управо у томе што у исто време зелено светло имају и возачи који долазе из правца Венизелосове и ови који долазе из Бегове (за то време ови из Ж.Клемансоа имају црвено). Дакле и једни и други истовремено имају зелено и возе једни према другима. Зато постоји троугао на крају Бегове који каже да мораш да пропустиш ове који долазе из Венизелосове без обзира што ти је зелено. А о оном троуглу који стоји на крају Венизелосове сам рекао у претходном коментару. Јако незгодна раскрсница (у исто време морају да се поштују и семафор и троугао!), али изгледа да није могло другачије.

Возимишко

pre 5 godina

Да је то тако као што сам рекао сведочи и чињеница да у највећем броју случајева (практично увек) ови из Бегове стоје да пропусте ове који из Венизелосове иду лево у Француску. Али увек се нађе неко из Бегове (као пре неки дан) који ће да легне на сирену сматрајући да он из Бегове има предност јер не мења правац док ови из Венизелосове скрећу у лево (додуше то је полулево). Тај сматра да троугао ту стоји да би се поштовао у случају да не ради семафор, али ја сматрам да није тако што и пракса показује. У сваком случају невероватна раскрсница пред којом се свакодневно нађу они којима није јасно ко кога ту треба да пропусти и мене чуди да нема чешћих судара.

fras u šupi

pre 5 godina

Prednost imaju vozila iz Skenderbegove, a trougao je tu da oznaci prednost Zorza Klemensoa, ukoliko ne rade semafori!(rani)

Na jednoj nadgrobnoj ploči stoji: "...imao je prednost...". Čikam te lepi moj da sprovedeš u delo svoje poznavanje saobraćajnih propisa i slobodno se na zeleno zaletiš iz Skenderbegove pravo u Venizelosovu, jer imaš pravo, imaš prednost, je l' tako? Možda ćeš uspeti jednom, možda i drugi put, ali teško da ćeš proći i treći put jer će garant neki Miško iz Venizelosove koji skreće u Francusku da te odvali i to bez kočenja. Znam šta pričam jer bar 3x nedeljno idem onuda. Svi iz Skenderbegove stoje da propuste ove iz Venizelosove iako ovi drugi skreću u Francusku, a oni prvi idu pravo. Trouglovi na sve strane prave samo još veći haos, niko nema pojma kako treba da vozi, uglavnom odomaćilo se to da Venizelos ima prednost.

Hehe

pre 5 godina

@(ko, 26. septembar 2018 16:54)

Iz Crnogorske ulice ima dve trake, jedna za pravo, druga za desno. Pogledati street view, jos uvek aktuelno bez obzira sto slika je iz 2013.
https://www.google.com/maps/@44.8146673,20.4514309,3a,75y,320.18h,70.5t/data=!3m5!1e1!3m3!1sL1f3A909xL1TWoGSZ7athg!2e0!6s%2F%2Fgeo3.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DL1f3A909xL1TWoGSZ7athg%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D164.25864%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100

Na slici koja je preuzeta iz google maps stoji da je taj deo jednosmeran, ali nije. Greska je na google mapi. Problem nastaje na ovom mestu gde se i vidi odakle pocinje jednosmerna Karadjordjeva. Tako da iz Crnogorske je moguce ukljuciti se preko Karadjordjeve u Brace Krsmanovic.
https://www.google.com/maps/@44.8147153,20.4508531,3a,75y,236.2h,74.93t/data=!3m6!1e1!3m4!1sW0uIJ1vD83QxCh5ycjgf1A!2e0!7i13312!8i6656

Treba samo ispostovati pravilo, tj uslovnu strelicu na desno i propustiti vozila koja dolaze. Takodje tramvajske sine preko kojih se prelazi su uvek u ocajnom stanju i treba biti pazljiv da ne unistite gume.

Mirko pazi..

pre 5 godina

Vozimiško. Iz Begove imaju prednost..pravilo desne strane ako skreces levo u Francusku... svaka raskrsnica je takva. Francuska je prioritetna, a ovaj pravac je sporedni jedino sto je ta ulica sa dva naziva odnosno nije totalno pravo vec pod manjim uglom.

prosto ko pasulj

pre 5 godina

Uzgred, na sledecem semaforu, gore, covek ulece u BMWu, spusta se od okretnice, na mene jer ima zeleno. Kaze zeleno mu da skrene desno. Ne zna za uslovno.

Kneza Milosa - vecernji špic - SMRT. Ne gledaju signalizaciju koja se menja u toku dana. Covek vozi na mene i ne odustaje. Kaze: Ma kakva svetla, kavo zeleno.

rani

pre 5 godina

Jedino zbunjujuće je to, što malo ko zna pravila saobraćaja, a svi voze i sve je više vozila?! Gde se to i kako polaže, to je za ozbiljnu analzu! Zanimljivo je da svi znaju šta uslovna strelica znači u Holandiji, Americi i Pakistanu! Šteta je što je za vožnju po Srbiji, ta strelica, prava enigma!

only fools and horses

pre 5 godina

Ko ume da vozi i postuje Zakon o bezbednosti saobracaja, ne vidi tu neki problem! 
Ali, kao Vas redovan citalac, vidim iz uvoda u tekst da i ja mogu skrenuti paznju na odredjeni problem u saobracaju. Pa evo, to i cinim. 
Naime, niko, ali, NIKO, da napise reportazu o tome da su u semafore poceli da stavljaju "svece" umesto sijalica, Karikiram, ali... 
Postoji veliki broj semafora, u Beogradu, za koje ne znate da li rade ili ne, da li su u funkciji ili ne, sve dok ne dodjete do istog. A i tada, ako je suncan dan... Mislim da nema mesta prici da bi se semafor i svetlo na istom morali videti sa pristojne udaljenosti. Zbog bezbednosti!
(Zoran, 26. septembar 2018 17:04)

Ma nisu problem sijalice već su semafori prljavi. Mislim da kod nas niko nikad ne pere semafore. Zato ima toliko puno gde moraš da nagađaš koja je boja.

M

pre 5 godina

Sto se tice ove raskrsnice Skender Begove, Venizelosove i Zorza Klemansoa koju svi pominjete, cini mi se da je problematika sledeca: ukoliko rade semafori, oni koji dolaze iz pravca Zorza ce imati crveno, a ovi iz Venizelosove i Begove zeleno (pretpostavimo taj slucaj, posto je u obrnutom stvar trivijalna). U tom slucaju prednost imaju ovi iz Begove, posto nemaju nikog sa desna. Znakove nije ni potrebno gledati, jer semafor radi. Oni su tu verovatno postavljeni za slucaj da semafor ne radi, tada ovi iz Zorza imaju apsolutnu prednost (nemaju znak), a ovi iz Begove i Venizelosove su upozoreni da moraju da ih propuste. NJihovo medjusobno prvenstvo prolaza se opet odredjuje pravilom desne strane.

Da

pre 5 godina

Kad kupis dozvolu problem si sam pre svega jer si kamikaza za volanom. Znati voziti i upravljati vozilom su dve razlicite stvari.
Kod prve znaci da znas da citas znakove, gledas pesake, predvidis situaciju, kocis na vreme, a kod upravljanja vozilom znaci da si bezbedan da vozis, ali na livadi.b

BGD

pre 5 godina

Pa da počnemo iz početka.

99% vozača NE DAJE ŽMIGAVAC.
Ovakvih zbunjujućih raskrsnica ima koliko hoćete.
primer:Raskrsnica na uglu Zdravka Čelara kod centra Vlada Divljan
Raskrsnica kog gornjeg ulaza na Novo groblje itd,itd.

T

pre 5 godina

"Oni su tu verovatno postavljeni za slucaj da semafor ne radi, tada ovi iz Zorza imaju apsolutnu prednost (nemaju znak)"

Zasto u Beogradu ne stoji romb onima koji imaju prednost? Odrastao sam u Vojvodini, tamo su uvek stajali ti znakovi, sada vidim da ih i tamo sklanjaju. Desavalo mi se da nocu na Novom Beogradu da ne radi semafor, i ja stanem na raskrsnici jer nema znaka a ima vozilo sa moje desne strane. Zapravo, to vozilo ima znak stop, ali kada ulica ima po tri trake u svakom pravcu, vrlo je tesko videti da li kod tog vozila stoji neki znak ili ne.

rani

pre 5 godina

Ajmo strucnjaci, ovako! Trouglovi i stop ne vaze dok radi semafor! To je osnova, a ako se vec hvatate za trougao, bacite malo bolje pogled, pa cete videti trougao i u Venizelisovoj! Prednost imaju vozila iz Skenderbegove, a trougao je tu da oznaci prednost Zorza Klemensoa, ukoliko ne rade semafori!

M

pre 5 godina

@vozimisko, u Venizelosovoj postoje dva trougla, jedan za skretanje desno, i jedan za pravo (odnosno levo ka Francuskoj). Oni sluze iskljucivo kada ne radi semafor. Ako semafori rade, postuje se pravilo desne strane, tako da oni iz Skender Begove imaju prednost, i sa pravom sviraju onima koji idu levo u Francusku.

@T, naravno da bi bilo bolje da oznaku imaju i oni koji imaju prednost, kako ne bi morali da jure pogledom stop ili trougao u poprecnoj ulici. Verovatno su u pitanju ustede u postavljanju znakova, posto je to bitnije od bezbednosti vozaca.

Возимишко

pre 5 godina

@M: u Venizelosovoj postoje dva trougla, jedan za skretanje desno, i jedan za pravo (odnosno levo ka Francuskoj). Oni sluze iskljucivo kada ne radi semafor. Ako semafori rade, postuje se pravilo desne strane, tako da oni iz Skender Begove imaju prednost, i sa pravom sviraju onima koji idu levo u Francusku.

@rani: Prednost imaju vozila iz Skenderbegove, a trougao je tu da oznaci prednost Zorza Klemensoa, ukoliko ne rade semafori!

Да, изгледа да је тако, мислим да сте у праву. Међутим, покушајте да возите по пропису на тој раскрсници! Неко ће вас ударити сигурно, јер ови из Бегове регуларно пропуштају ове из Венизелосове иако сте лепо објаснили да ови из Бегове имају предност. Наравно, повремено се нађе неко из Бегове да свира к'о луд и у праву је, али му то ништа не вреди. На тој раскрсници треба нешто променити или поставити саобраћајца.

rog

pre 5 godina

"Oni su tu verovatno postavljeni za slucaj da semafor ne radi, tada ovi iz Zorza imaju apsolutnu prednost (nemaju znak)" 

Zasto u Beogradu ne stoji romb onima koji imaju prednost? Odrastao sam u Vojvodini, tamo su uvek stajali ti znakovi, sada vidim da ih i tamo sklanjaju. Desavalo mi se da nocu na Novom Beogradu da ne radi semafor, i ja stanem na raskrsnici jer nema znaka a ima vozilo sa moje desne strane. Zapravo, to vozilo ima znak stop, ali kada ulica ima po tri trake u svakom pravcu, vrlo je tesko videti da li kod tog vozila stoji neki znak ili ne.
(T, 27. septembar 2018 13:18)

U nekoj TV emisiji je svojevremeno jedan od nasih saobracajnih strucnjaka objasnio da je to namerno tako da bi se ovi iz ulice sa prvenstvom prolaza usporili i naterali da provere zbog povecanja sigurnosti.