Nedelja, 26.08.2018.

08:53

Prva vožnja: Novi Ford Focus

Izvor: B92

Prva vožnja: Novi Ford Focus IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

108 Komentari

Sortiraj po:

Django

pre 4 godine

Vozio pre neki dan Focus 1.5 Ecoboost 150 konjica, 2019-to godiste, kombi. Hohohohohohoho. Kakav auto, kakav motor, kakav menjac. Nesto najbolje sto sam do sada vozio. Inace sam vlasnik 4 godine starog Mercedesa C klase. A vozio sam i probavao sve i svasta u poslednjih 20 godina. Sokiran sam u najpozitivnijem mogucem smislu.

Duratorq

pre 5 godina

Vozim fokus MK 2, tdci, već nekoliko godina, kupljenog kao polovnjak. Odličan automobil, niska potrošnja, samo redovno servisiranje. Kad bih kupovao nov automobil, kupio bih novi isti takav, ali ne daju, sad moraš da kupiš i sve njihove kompjutersko-šminkerske za...ancije koje podižu cenu za gotovo 100%, a meni se čine potuno bespotrebnim.

Ivan

pre 5 godina

Ja sam ozbiljno razmisljao o focusu karavanu u st line opremi 2.0tdci sa oko 150ks pre nekih 2 godine ali je cena tada bila 20000 plus par dodataka(xenon parking senzori felne i muzika) i bio sam na skoro 23000 pa sam odustao jer mi je pad cene u 5 godina koliko sam planirao da ga vozim bio nepodnosljiv pa sam se odlucio za drugu marku koja bas i nije omiljena u Srba jer nije po ukusu vecine potrosaca "premium" polovnjaka. Sretno svima sto voze Focus prelep je auto i samo to.

rog

pre 5 godina

Pre sest godina mi nije bio problem da nekome preporucim Focusa trojku kao vrh klase, iako je konkurencija cesto nudila vise prostora na zadnjem sedistu i u prtljazniku i nesto kvalitetnije materijale enterijera. Sa ovim sada - pa nisam bas siguran da se na slican nacin izdvaja od Mazde 3, Hyundai-a, Kie, 308-ice, Astre itd...
(DC, 27. avgust 2018 15:25)

Po cemu je to novi focus losiji od starog, osim diskutabilnog izgleda koji je stvar licne preferencije? Veci auto i funkcionalniji u svakom pogledu.

DC

pre 5 godina

Pre sest godina mi nije bio problem da nekome preporucim Focusa trojku kao vrh klase, iako je konkurencija cesto nudila vise prostora na zadnjem sedistu i u prtljazniku i nesto kvalitetnije materijale enterijera. Sa ovim sada - pa nisam bas siguran da se na slican nacin izdvaja od Mazde 3, Hyundai-a, Kie, 308-ice, Astre itd...

moron

pre 5 godina

Ako HB ima Wb od 270 cm, to je odlično i pretpostavka dobrog komfora i pozadi. Toliko ima i corolla i civic, a imala i poslednja lancia delta. A i avensis. Praktično, nivo nekadašnjeg D segmenta.
Na žalost, odvalice cenu da otpadnu uši. Pogledajte cenu za i30 u Srbiji.
Što se tice benzinskih motora novog focusa.
Fiat ima novi 1,33 turbo, sa 4 cilindra, 270 Nm. 30 više od focusa iste snage.
PSA ima 1,2 e-THP,130ks, sa 230 Nm, 60 Nm vise od focusa sa 125 ks.
Koliko je razlika momenta bitna,shvatio sam kada sam poceo voziti 1,6 MJ, sa 320 Nm i 105 ks. Za njega je stari 1,6 HDI sa 240 Nm i 110 ks uzbrdo djubar neopevani. Vozim ga desetu godinu,sluzi kao zmaj,ali, 1,6 MJ mi uvek osmeh na lice izvuče pod opterećenjem.
Zato mislim da je fokus sa 1,0 i 170 Nm baš hendikepiran.

PeroTreger

pre 5 godina

@
Peugeot 308 je unutra ubedljivo najgori u klasi. Ono je jad i beda. Lepo to izgleda na slici, ali ceo onaj deo ispred centralne ventilacije je tvrda plastika lošeg kvaliteta. Volan blokira pola instrument table. Udjes u Hyundai i30 posle njega i kao da si ušao u Mercedes..3008 je već sasvim druga priča. Nije mi jasno kako su na 2 modela uspeli da naprave nebo i zemlja razliku.
(P, 26. avgust 2018 13:26)
Ti si izgleda taj 308 samo na slici i video... Enterijer tog automobila je za sve u tom segmentu osim premijum trojke, bas to, premijum. Volan ne blokira nista, sve se vidi preko njega, pricam kao vlasnik a ne posmatrač slika, pustima me subjektivnog utiska... I još nešto, jeste off topic ali taj 308 je po upravljivosti i ležanju na nivou Focus-a a i bolji, pogledaj bilo koji test, bilo koje redakcije, posebno naših...
Jbg, svaki cigo svoga konja hvali!!!

toni

pre 5 godina

Uzgred čuh od nekog mehaničara da je razlika između forda i mazde u delovima od 200€ i 600€. Zato potonji traje duže. Ista platforma...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (šeih mišal, 27. avgust 2018 07:33) # Link komentara

Pretpostavljam od lokalnog mehanicara Srbe koji ima dojavu iz Mazde

Sibirac

pre 5 godina

Ono što se ne može videti u tehničkim podacima je uživanje u vožnji koje Ford pruža. Vozio sam ih dosta u prethodne dve decenije, svaki mi je nakon vožnje ostavljao osmeh na licu.

Čudi me da u ponudi neće biti i verzija 1.0 Ecoboost od 140KS koja se nudi u Fiesti. Fiesta je sa 100KS varijantom izuzetna u vožnji, ova varijanta od 140KS bi super legla nešto težem Focusu.

šeih mišal

pre 5 godina

Uzgred čuh od nekog mehaničara da je razlika između forda i mazde u delovima od 200€ i 600€. Zato potonji traje duže. Ista platforma...

Rico Suave

pre 5 godina

@(beogradjanin95, 26. avgust 2018 12:19) Nije mi bila namera da se bilo ko uvredi i žao mi je ako je tako shvaćeno. Reč je o tome da je u jednom momentu (2011-12) počela da se pojavljuje generacija modela sa znatno manje atraktivnim izgledom i wow efektom od prethodnika (Leon, Civic, Focus) gde je Focus u automobilističkim krugovima dominirao sa negativnim utiskom i to je ocena koja je bilo široko poznata i prihvaćena. I zaista, čak ni prodavci tih vozila nisu mogli da se opasulje izgledom zadnjeg dela Focusa. A šta reći za auto od 4.5 metra sa 315 litara zapremine u prtljažniku vrlo nezgodnog oblika, dok su svi ostali u klasi, čak i znatno kraći, imali između 380 i 500 litara. Ne promovišem transport veš mašina ali to su porodični automobili i za dva kofera i još ponešto za dete u prethodnom Focusu nije bilo mesta. Neka je nestao i otišao u zaborav, nadam se da se takva grdoba neće ponoviti. Ukusi su različiti ali ja se ovaj put oslanjam na egzaktne činjenice.

bordja

pre 5 godina

(Stefan, 26. avgust 2018 18:08)

Realno i Toyota i Honda u nekoj normalnoj opremi a da nije osnovna su skupi za naše tržište. Francuzi, Opel i Korejanci su mnogo pristupacniji. Toyota i Honda možda pariraju u osnovnoj ceni gore napomenutim ali uz mnogo manje serijske opreme. Toyota je u prošlim modelima čak ugradjivala i loš 1.3 motor samo da bi mogla da parira drugima u osnovnoj ponudi.

Auris i Civic kod nas su za one sa dubljim dzepom mada ja lično tvrdim da je Golf klasa automobila (Auris, Civic, Focus, Mazda 3) najskuplja i najneisplativija moguća. Mnogo bolje ćete proći sa za klasu manjim ili većim autom koji god da je proizvođač.

Vladimir

pre 5 godina

Botovi koji bacaju hejt na vagen docekali 5 minuta. Cim sam video naslov znao sam da ce ovo biti "pun pogodak za razliku od golfa"... Da zivim u Nemackoj gde siti i lepo obuceni klinci od dosade bacaju takve komentare, nasmejao bih se od srca... Ovde gola sirotinja koja jedva dobacuje i do stila iz 2004, deli se "u frakcije" i "navijačke grupe" marki automobila...

Sole

pre 5 godina

Ford Focus prethodne generacije sa Titanium opremom je imao prelep srednji deo prednje table sa odlicno uklopljenim touchscreen-om. Enterijer novog Focusa podseca na Fiat Tipo i ne svidja mi se.

Milan

pre 5 godina

@Stefan
Kao neko ko je posedovao Toyotu preko 10 godina (Corollu hecbek i Avensisa II) i presao sa njima oko 400.000km pokusacu da odgovorim. Pristup pravljenju automobila je drugaciji nego kod evropljana, ne obracaju paznju na estetiku i sitnice zbog kojima ce vam zavideti komsije, jednostavno je sve podredjeno upotrebnoj vrednosti. Kvalitet u smislu izdrzljivosti automobla i upotrebne vrednosti je fantastican, imas utisak da nikad i nigde nece stati. Toyota nije za trke ali ima po meni najbolje ogibljenje, pravi kompromis udobnosti i ponasanja na putu, honda je opet sportska ali pretvrda, nesto kao VW ranije. Problem je da se njima ne isplati da razvijaju modele specificno za evropljane zbog cega se cesto ne uklapaju u klase na koje su evropljani navikli a zatim i u imidzu, ne donose prestiz, imaju status "dosadnih". U poslednje vreme su prestali i motore za evropu da razvijaju zbog cega su neadekvatno motorizovani a po meni najveci problem je dizajn. Nije po ukusu evropljana i tacka.
U srbiji je problem odrzavanje starijih auta jer nemas delova po otpadima, novih a neoriginalnih pa onda ljudima deluje skupo. Zato ih je teze i prodati, ne i nemoguce samo treba pocekati. Moje iskustvo je da redovni servisi kostaju isto kao i sa VW koji sada vozim. Razlika je , i to velika, ako kucnete auto. Limarija, stakla i sl. znaju biti papreni. Sve u svemu , mogu biti odlican izbor kao novi ako kupujete auto na duzi period a prelazite i vecu kilometrazu.

messs

pre 5 godina

"Nije baš adekvatna tema, ali me baš zanima. Zašto se neka japanska kola poput tojote corole, honde civic i sličnih koja su u svetu jedna od najpopularnijih toliko slabo kupuj......"
(Stefan, 26. avgust 2018 18:08)
Stefane nema razlike, razlog je uvek isti: neznanje i kompleksi i nepostojanje ciljne grupe-srefnje klase u Srbiji... ovde su popularni izvoženi pasati, audi a4, bmw 3 i 5, mercedesi...uvek će pre dati 15000eur za polovnog "bembaru" sa 400.000km na satu nego za novu korolu..jednostavno siromaštvo, želja da se bude ono što nisi(premijum automobili se kupuju novi, statusni simbol je kad daš 50.000eur za najnoviji audi a ne 10.000eur za onaj koji je već 2 generacije iza itd itd)...takodje, tržište koje kupuje corole i civice a to su porodični ljudi, srednja klasa, koji kupuju pouzdano i sigurno vozilo ovde ne postoji.

sibke

pre 5 godina

Pošto kupujem samo nova kola, ja uvek neka kola "cenim" kroz njihovu cenu (u Srbiji), tako da bih i ovaj put sačekao sa eventualnim hvalospevima novog focusa. 
Uostalom, evo ga cenovnik "nove fieste", gde verzija sa 5 vrata, "Titanium", dizel sa 85 konja, košta "na akciji" 16.980, a nema auto klimu, nema tempomat, nema park. senzore pozadi, nema ... To je čuveni "Titanium", u 2018. godini.
Istina, ima lumbalnu podršku za sedište vozača, što, npr. nema novi i30 ni u najvišem paketu u Srbiji. 
Elem, ako pogledate cenu nove Titanium fieste TDCI 85, koja košta samo 300 eura manje nego li npr. peugeot 308 BlueHDI 130 Active (17.290), probajte da zamislite cenu novog focusa u Srbistanu ... Jezivo, zar ne?
(moron, 26. avgust 2018 18:11)

pa dobro ima manuelnu klimu,mogli su automatsku da stave,al dobro 15k je auto,al ako je bas hoces ,cena je 190€ ako je hoces u dodatnoj opremi

Rayo

pre 5 godina

Vozio sam nov 1.6 duratorc 2014. godište i sad vozim 1.5 duratorc 2016. godište. Najstabilniji i najfleksibilniji dizel hečbek koji sam vozio.

savest

pre 5 godina

Čudo koliko ljudi komentariše Focusa a da nije ni selo u isti , a kamoli ga vozili. Ja vozim Focusa 3 face lift, 2016 godište 1.5 dizel 95 konja. Prešao sam 45 KKm, i prezadovoljan sam, prosečna potrošnja izmedju 4,7 i 4,8 litara. Imam svoje tinejdzera i auto nam završava posao u svakom smislu. Jedan veliki plus za Focusa.

Milosav

pre 5 godina

Ovde u Severnoj Americi Ford planira da prekine proizvodnju auta mislim limuzina stil. Samo ce da proizvode SUVs i Pickup kamione. Profit je mnogo veci u ovom segmentu.

C i n i k

pre 5 godina

Sta znam, Ford je nekako ovde kod nas bio i ostao potcenjen auto.
Mozda ima i najnizu cenu na oglasima kao polovan..
Ford koristi kako mi se cini iste sasije ko i Mazda i Volvo, i mislim da ugradjuju PSA motore, ali svejedno,ne ostavlja mi Ford neki utisak,iako verujem da ima kvalitet,i tesko da bih to kupio realno.
Ja, iako ga ne vozim,najvise volim Bmw, ali nisam rob brendova..

NIKOLA

pre 5 godina

Prethodni 1.5 ecobust iz 2015 godine sa četiri cilindra iste performanse kao ovaj trocilindraš a samo manje od pola litre veća potrošnja.U čemu je fora Fordu.

rani

pre 5 godina

Pobogu ljudi, pa mora da liči na neki auto, kako je moguće da bude jedinstven! Pokušao je Fiat da ne liči ni nakoga, pa je izmislio Multiplu, i na šta je ona ličila, ninašta! Lično, ne volim male motore, naročito ne ove sa tri cilindra, ali eto, ispalo je da, igrom slučaja, imam Fiat 500l sa 900 cm i DVA cilindra i mogu slobodno da tvrdim da je brži i startniji od većine benzinaca od 1.6cm! Takodje sam mislio da oni mogu da se bace posle 70 hiljada, ali evo, vozim ga već 130 hiljada bez ikakvih problema i promena. Zašto mi mislimo da smo pametniji od Fordovih, Opelovih i drugih inžinjera?

Stefan

pre 5 godina

Nije baš adekvatna tema, ali me baš zanima. Zašto se neka japanska kola poput tojote corole, honde civic i sličnih koja su u svetu jedna od najpopularnijih toliko slabo kupuju, a koja meni bar na papiru izgledaju mnogo bolje od ovih evropskih modela koji su ovde popularni. Da li ima neke razlike u kvalitetu između japanskih modela za evropsko u odnosu na za na primer američko tržište?

moron

pre 5 godina

Pošto kupujem samo nova kola, ja uvek neka kola "cenim" kroz njihovu cenu (u Srbiji), tako da bih i ovaj put sačekao sa eventualnim hvalospevima novog focusa.
Uostalom, evo ga cenovnik "nove fieste", gde verzija sa 5 vrata, "Titanium", dizel sa 85 konja, košta "na akciji" 16.980, a nema auto klimu, nema tempomat, nema park. senzore pozadi, nema ... To je čuveni "Titanium", u 2018. godini.
Istina, ima lumbalnu podršku za sedište vozača, što, npr. nema novi i30 ni u najvišem paketu u Srbiji.
Elem, ako pogledate cenu nove Titanium fieste TDCI 85, koja košta samo 300 eura manje nego li npr. peugeot 308 BlueHDI 130 Active (17.290), probajte da zamislite cenu novog focusa u Srbistanu ... Jezivo, zar ne?

sibke

pre 5 godina

Nije lose.... umiveno, moderno, prija oku... 
Jos da vidimo cene... ali znajuci politiku i apetite naseg uvoznika, bojim se da cemo da se 
"smrznemo" kad ih budu saopstili.
(clemens, 26. avgust 2018 10:52)

ford je obicno krcat opremom,za solidnu cenu,koja je niza od konkurenata

Starac Foco od 100 ljeta

pre 5 godina

Vozim Focus 2 , kupljen nov 1.6 tdci , sirina kabine kao Oktavia ta generacija,upravljiv,ide isto prazan i ful pun uzbrdo, neverovatno lezi i fantasticno,
kao po sinama ide u krivinama,stedljiv 5,6 litara kako god ga vozite,veliki gepek, enterijer uvek bogatiji od golfa u standardnoj opremi (tempomat,automatska klima itd )Proizvodi se u Kelnu,samo redovni servisi se rade i nema probleme,oni koji nisu imali iskustva neke ne pricaju bezveze,mogu misliti kakav je ovaj Focus 4

Hehe

pre 5 godina

Ima neki smek na ovim slikama. Sto se mene tice samo dizel bi dosao u obzir, bez obzira za nagrade za ove benzince. Inace i Golf ima benzince trocilindrase sa deaktivacijom cilindra tako da nije Ford jedini. Sto se mene tice voleo bih da barem neki proizvodjac ima cetvorocilindricni benzinac recimo 1.6 sa turbinom i oko 150KS u ovom segmentu i da ne deru sa cenama i uzivanje u voznji moze da pocne. Trenutno mi 308 najlepsi u klasi, a izasao odavno.

vozač demokrata

pre 5 godina

Mene samo interesuje dali su napravili neki pomak u vezi antikoroziske zaštite. Dve-tri godine star ford, a već zarđao na donjim delovima vrata. Štede na galvanizaciji i cinkovanju karoserije što donosi više profita po prodanom vozilu. To je modus operendi svih proizvađaća gde imaju američki menedžment (GM, ford, čevi...) Najveći majstori štednje. Što se enteriera kod forda u opšte tiće, kao da je iz prošlog veka.

били

pre 5 godina

isti fiat tipo...inace ford je uvek bio best buy... najvise daje za najmanje para....nadam se da ce biti manje jeftine plastike u kabini...motori domaci zadak za VW

Bojan

pre 5 godina

Vidi se da je napredovao u svakom pogledu i da je u pitanju dobar auto..meni se ne svidja dizajn pozadi i enterijer je osrednji ali opet značajno bolji od prethodnog modela. U AT se već prodaje od od 16k EUR ali za 82 i 100ks motore..125ks startuje tek od 18k i to za osnovnu opremu. Po meni je Honda Civic mnogo bolja kupovina jer za 17-18k u startu se dobija bolji motor,više opreme,prostora, pouzdanost i ekstra osjećaj u vožnji. Inače auta u ovoj klasi u AT kod većine proizvođača startuju oko 12-14k ali za preslabog bezinca i klot opremu..za nesto malo bolje treba izbrojati 18k i više.

šeih mišal

pre 5 godina

Tri cilindra/turbo benzinac? Ma uzeću ga sa rumunskim ecosportom, da bar imam točak na gepeku kao lendkruzer. Jadno, dranje sirotinje na održavanju. Posle se čudimo što piči stilo jtd, a iza njega 5 meteri dima...

Бананамен

pre 5 godina

Нажалост по мени је име фокус са овим моделом оскрнављен . Нит изгледа, нит перформанси ( није бре фокус за 3 цилиндра) а још је унутра као неки јужнокорејски модел. Штета. Можда СТ и РС варијанте буду достојни наследници.

Mladen

pre 5 godina

Lep auto koji ruku na srce ima dosta prepoznatljivih detalja sa već postojećih modela drugih fabrika. Generalno Ford mi je verovatno najbezličnija marka od svih etabliranih proizvođača. Čini mi se da već decenijama kubure sa nekim nedostatkom identiteta.

Kavric

pre 5 godina

Tacno onoliko koliko je prethodni bio poseban po dizajnu,koliko se izdvajao u masi isih vozila, toliko ovaj veze sa originalnoscu! Da l' je tipo, da l' je kia, da l' pezo... sve po malo a u stvari NISTA!

Живчан_неки_лик

pre 5 godina

И има систем за детекцију рупа на путу који припрема вешања за што мањи стрес возача за незаобилазно насађивање на ту рупу - то ће бити најважнија ставка у Србији која ће сваког потенцијалног купца убедити да купи баш Фокуса.

Живчан_неки_лик

pre 5 godina

Свиђа ми се ауто, нарочито у СТ опреми. Ако погледамо које су цене код конкурената (Хонда Сивик) који нуде више технолошких опција него остали произвођачу у класи хечбекова, почетна цена неће бити испод 20.000е, што ће бити претерано баш као у случају Сивика (СТ са 180 коња неће бити испод 25.000 највероватније). Мени се и одлазећи Фокус свиђа.

Moca

pre 5 godina

Autor je zaboravio da navede, a mozda nije ni znao, da je vozio verziju koja pozadi ima nezavisno ogibljenje. To ce biti rezervisano za jace motore i pakete opreme, dok ce kod osnovnijih pozadi biti klasicna torzija.

mare steljadin

pre 5 godina

Ford Focus je jos od 2001 prvi u klasi po "handlingu" tj upravljanjem i nivou zabave koji pruza u voznji. Proverite molim vas inostrane testove posto ce vam onda mozda biti jasnije. Muka mi je od likova koji se kunu u Golfove koji jos od davno nisu ono sto su ekad bili, sto se tice pouzdanosti, kvarenja i materijala koji su korisceni. Mercedes takodje jos od 2001 je izvikan kao da vise nije Mercedes koji je nekad bio sto se tice duzine trajanja bez kvarova itd. Ja sam vozio tddi , tdci i sad u inostanstvu sam vozio ST i XR6 i ko je probao zna da je to jedan sjajan auto koji pruza sjajno uzivanje u voznji.
Malo se raspitajte a nemojte da zivite u proslosti. Dizajn ko dizajn se menja a kvalitet voznje je ono sto se racuna ljudi pobogu.
Toliko o tome dobri ljudi.

krambambuli pabč

pre 5 godina

Iskreno, nikad ga nisam vozio (vozio se u njemu jesam, ali starija generacija, naravno) i nikada mi nije delovao "šmekerski". Jeste to zahvalan auto, nema nekih većih mana ali uvek ostaje onaj osećaj da to može i bolje. Koreanci i japanci su bolje opremljeni (u tom segmentu), daju duže i bolje garancije i "duži" spisak opreme. Foedaljka ima ime, naravno, zvučnije nego kia, bia, jota i buzuki ali oni razmišljaju na "dužije" staze i prodaju se. Jedno vreme su na tržištu polovnjaka azijska vozila bila, u fazonu, "ma daj bre kume, koga ti zjbvš, sa ovim trotinetom". U međuvremenu se situacija debelo promenila. Sve više srbalja "čupa iz vene" vw, ford,fiat, opel,. . . Nisam pametan po pitanju ovog vozila. Vidim da su podlegli ugradnji onog ogavnog tableta (kao i večina na brzinu zbrčkanih "novih" i restilizovanih modela), kao i eko bust motora male litraže. S obzirom na kvalitet goriva u Srbistanu, kao i na kvalitet servisa i garancije ("Izvinite gospodine, da li je auto vozila vaša žena? Izvinite i vi g. serviser ali šta to vas boli k...") koji mnogi shvataju kao diskreciono pravo tumačenja, a ne mrtvo slovo na papiru, sumnjam da će se ovo šire uvući u pore naših ljudi. Mada, uz razumnu cenu, kvalitetnu garanciju i servis, ništa nije nemoguće. Brine me "after". Kome i za koju cenu prodati taj auto posle 5-6 godina.

SofronijeTheGreat

pre 5 godina

Nista meni ovde nije jasno.

Iznecu jedno smesno poredjenje (iako ne moze da se poredi i znam da cu dobiti hrpu minusa zbog toga). Uporedite dizajn i spolja i iznutra ovog Focusa (2018g) sa npr. preko 10 godina starom Alfom 159.
Uz duzno postovanje ta Alfa je dizajnerski 2 decenije ispred ovog Focusa. Konkretno recimo sredisnji deo kontrolne table mi vise lici na Opel Omegu iz proslog veka, nego na neki auto iz 2018 godine.
Pa se pitam ko je ovde lud? I kakvi su ovo dizajneri? O cemu se ovde radi?
Samo se zamislite, nista drugo ne trazim.

P

pre 5 godina

Peugeot 308 je lepsi i spolja i iznutra a i taj je vec spreman za novu generaciju.
(majo, 26. avgust 2018 11:52)

Peugeot 308 je unutra ubedljivo najgori u klasi. Ono je jad i beda. Lepo to izgleda na slici, ali ceo onaj deo ispred centralne ventilacije je tvrda plastika lošeg kvaliteta. Volan blokira pola instrument table. Udjes u Hyundai i30 posle njega i kao da si ušao u Mercedes..3008 je već sasvim druga priča. Nije mi jasno kako su na 2 modela uspeli da naprave nebo i zemlja razliku.

P

pre 5 godina

Meni bas lici na Mazda3 unutra. Od centralne konzole, preko heads-up displeja.
(Ledjo, 26. avgust 2018 11:07)

Nisi ti ni ušao u Mazdu 3 ako ces sličnosti da tražiš samo zato što je ekran gore, kod Mazde je enterijer mnogo bolji i taj ekran bolje uklopljen...A inace, većina automobila ima tako postavljen ekran uključujući celu premijum trojku. Ako već tražiš sličnost ovaj enterijer najviše podseća na novi i30.

Voša

pre 5 godina

Pratim Focus od početka, imam poslednju aktuelnu seriju i ima sve, prelazim po 35000/40000 km godišnje, nikada me nije ostavio na putu, uvek pouzdani.

Ned

pre 5 godina

Vozim Fokusa ST 2014. I sa sigurnoscu mogu da kazem, kad se uzme odnos cena-kvalitet, da Ford najvise nudi u poredjenju sa konkurencijom. VW Gti je 20% skuplji a ne nudi apsolutno nista osim drugaciji brend. Ok, stvar ukusa, mozda nudi bolji enterijer (ruku na srce) ali sto se tice prostora, opreme i voznih karakteristika, ne nudi apsolutno nista vise od ST-a a 20% je skuplji.

ratko

pre 5 godina

Vanjski izgled ništa posebno, a ovaj centralni greben kao da je iz 2005 godine, već sada zastario i pomalo ružan.
Sve u svemu zaobilazim u širokom luku.

anagarika

pre 5 godina

Imao sam Focusa keca i dvojku. Prvi benzinac, opravljaš ga za sto evra šta god da rikne, drugi pežoovm lošiji dosta ali generalno sjajni automobili. Kec ima avangardnu tablu, malo ti treba da je svariš ali posle shvatiš da je sjajna. Daleko ispred automobila tog vremena. Gepek uvek bio dobar a potrošnja na 1.6HDI 90 konja smešna. Posle sam vozio Aurisa, Civic i Mazdu 3 ali ću se opet vratiti na focusa.

Milan

pre 5 godina

Focus I je bio vrlo dobar, focus II odličan, focus III razočaranje jer je prvi put pravljen i po ukusu kineza. Focus IV se pravi prevashodno po željama najvećeg , kineskog tržišta i sudeći po tome za evropljane će biti katastrofa. Ma šta mislili o golfu, meganu, pa i 308, kada se oni projektuju prvo se u obzir uzmu želje evropskih vozača i to se i vidi po krajnjem rezultatu.

Bane

pre 5 godina

Automobil je sasvim ok. Ima vrlo pristojno medjuosovinsko rastojanje sto znaci dovoljno prostora na zadnjoj klupi, gepek od 375 lit. je prosek klase (380 lit. prosek). Motorizacija ok, ali benzinci....ako komentarisemo iz naseg ugla i naseg trzista (kakvog takvog, njima mozda nebitnog ali nase realnosti) ljudi jos ni trocilindrase ne vare kako treba a oni jos uvedu gasenje jednog cilindra, al ajd videcemo.
Sve u svemu, Fokus je ovde primenio formulu Golfa jer je napravio auto koji ni u cemu posebno ne prednjaci ali je u svemu podjednako dobar.
Po meni, ovde ce uspeh zavisiti samo od cene. Imaju odlican auto samo da alavo ne odvale neke cene (kao Opel sa Astrom, za malo bolji motor i opremu treba dati 20.000 skoro i ne vidjam ih nesto po ulici).

var

pre 5 godina

Rico Suave@ Ne moraš čoveka da vređaš. Izneo je svoj stav. Vidiš, ja kao vlasnik mk2 pa sada mk3, ću ti reći par stvari. Prednji kraj mi se ne sviđa, ali je zadnji pun pogodak. Prednji kraj restilizovanog mk3 mi je super. Dakle svako ima svoj stav. Drugo problem sa gepekom nastaje zbog toga što se u verzije koje su kod nas prodavane imale "ćopavac" pa se izgubilo nepotrebno 30 litara zapremine gepeka. Treće cenovna politika i uslovi kupovine uvoznika su sasvim ok. Do skora se mogao kupiti za 11990 i još na bezkamatni kredit. Četvrto su normalne cene servisa i 5-to godišnja garancija. I kao peto ovaj mk3 mi se uopšte ne sviđa!

dejan

pre 5 godina

Jedino sto mi se nikada nije svidjalo kod focusa jeste enterijer koji je bio uzasan barem sto se tice estetike.Ovaj novi je vec na mnogo visem nivou.A sta tek reci za ford focus rs,definitivno najbolji hot hatch na trzistu,daleko ispred golf gti pa cak i golf R-a.

Mazda 6 (Dizel) Driver / 2,2l / 163 KS

pre 5 godina

"Naime, za Focus su spremljena dva motora, oba trocilindarska, sa EcoBoost tehnologijom."

Ovde sam prestao da citam. Nikad, ali nikad Ford. Za 5 godina moci cete verovatno da kupite Ford sa dva cilindra...vremenom i sa jednim. Pa prekratite muke. Kupite biciklu pre nego sto pomislite na Forda.

Nikola

pre 5 godina

Skroz korektan auto, kao i svaki Ford do sad, samo je dizajn malo diskutabilan. Prosla generacija je bila nekako autenticna. Ovaj nekako izgleda kao svaki drugi auto. Istu stvar sam primetio i kod Opela. Astra J mi je mnogo lepsa i autenticnija od nove K.

хаџија

pre 5 godina

увек се јаве коментатори типа: када ја седнем у аудија који је побегао испод пресе у задњем тренутку, па има да надживи све ладе, фордове и осталу боранију

beogradjanin95

pre 5 godina

@Rico Suave

Kao prvo dao sam svoje mišljenje, ne znam sto si pronašao uvredjenim, zamisli neko ima pravo na mišljenje koje je drugačije od tvoga. Drugo ta zadnjica mi je makar bila autentična za razliku od ove nove koja se uklapa u masu bezlicnih vozila. Kao treće ja ne znam gde sam spomenuo gabarit gepeka, s obzirom da sam komentarisao samo dizajn vozila. Zao mi je sto u Srbiji konstruktivna diskusija ne postoji već ako se ne slažeš sa nečijim mišljenjem a to popljuj po njemu. Sportski pozdrav!

rog

pre 5 godina

Baš lepo uklopljeno,sve...sve sem motora gde bi morao da dođe i benzinac jači od 1500 ccm!?
(ludzbunjenog, 26. avgust 2018 11:09)

Pa doci ce, u ST varijanti, samo sto niko nece za novog fokusa da izdvoji tolike novce jer je cena znantno visa za takvu motorizaciju, kao i kod bilo kod drugog brenda. Druga je stvar sto je nas prosecan kupac navikao da kupuje polovno gde se razlika u ceni izmedju jacih i slabijih motora smanjuje pa ocekuje za "male pare" da dodje do neceg jaceg od 180ks. Samo treba naci "budalu" koja ce za novog fokusa bezinca od 240ks sa dobrim cugom da izbroji preko 25k.

rog

pre 5 godina

Nov,odlican.Enterijer deluje "siromasnije" nego na trojci.Ono sto mi se najmanje svidja su motori.Stari dobri 1,8TDCI je izbacen jos u trojci ali je ona bar imala 1,6 i 2,0 sto se dizela tice.Sada ovi novi trocilindricni motori hm ...Ono sto se nama,sirotinji najvise nece svideti je cena,mislim da ce biti daleko preko 20k cak i za najosnovniji model.
(Pokondirena tikvica, 26. avgust 2018 10:55)

Pise u tekstu lepo, 1.5tdci i 2.0 tdci od 150ks. Kakav crni 1.8tddi traktor. Nema sanse da u nekoj normalnoj opremi bude "daleko preko 20k", jer mondeo pocinje od 17k. Naravno, prvih pola godine mozda i godinu ce cena biti "premium" za one koji bi da budu prvi sa novim focusom, a to kosta. Ako vam se ne svidja, kupite sad nov stari model cena je pristupacna.

majo

pre 5 godina

Jako mrsavo za nesto sto je nekad bilo sinonim za hatchback

Peugeot 308 je lepsi i spolja i iznutra a i taj je vec spreman za novu generaciju.

japanac

pre 5 godina

Više mi se sviđa exterijer nego unutrašnjost vozila, mada vidim da je u enterijeru primenjeno nešto iz viših klasa vozila. Ne znam zašto u tekstu nije navedena udobnost i prostor u vozilu. Verujem da to zanima većinu kupaca. Zanimljivo da najslabiji motor nema i najnižu potrošnju, što znači da i nije najbolje rešenje za kupovinu. Možda jeste najjeftiniji, ali je i skromne snage, što za jedan ovakav auto nije dovoljno. Tek motor od 100 konja zadovoljava neke potrebe prosečnog vozača. Što se tiče cene, mislim da će iako slična u tom rangu, biti jedna od odvraćajućih stavki za kupovinu...

Golf tata

pre 5 godina

Dobar ali i ako istih gabarita i pripada istoj klasi,ovaj ford se nikako nemoze uporediti sa golfom koji je daleko ispred. Pogledajte samo ovaj enterier koji moze da se poredi sa enterierom golfa 6 maksimalno..

....

pre 5 godina

Fiat Tipo spolja Fiat Tipo iznutra! Čisto da se zna ko postavlja standarde!
(MIRO, 26. avgust 2018 10:53)


hahahahaaaa...ko bre, fica postavlja standarde?! Ono sto nijedan drugi auto osim Fiata nece imati, a to posebno mazohisti koji voze Fiaržt, je muzika od klimajucih plasticnih delova u kabini. To je dusa Fiata.

Nikola

pre 5 godina

Meni se dopada. Naravno, nije sve savrseno, ali to se i ne ocekuje. Svidja mi se kako izgleda automobil, unutrasnjost je definitivno bolja nego kod prethodne generacije, mada to i nije bilo tesko postici. Najvise mi se svidja sto ima vise prostora za noge na zadnjim sedistima, cini mi se da je tu ostvaren znacajan napredak. Generalno, sasvim dobar posao Forda.

clemens

pre 5 godina

Nije lose.... umiveno, moderno, prija oku...
Jos da vidimo cene... ali znajuci politiku i apetite naseg uvoznika, bojim se da cemo da se
"smrznemo" kad ih budu saopstili.

Nenad

pre 5 godina

ponosni vlasnik Fokusa sa TDDI motorom iz 2004 godine. Nista manje ne zaostaje za izvikanim Golf 4. U skorije vreme kad budem menjao auto gledacu opet Fokusa. Bravo za autora teksta, posebno za ovaj deo

"Eto rebusa za srpske stručnjake, komitete, agencije i druge vazduplohove iz bezbednosti saobraćaja: ko je to umislio da nekakav napredak može da bude bolji od ćiriličnog slova "П", koji će početnika zaštititi od brojnih rizika…" lepo sam se nasmejao.

brm

pre 5 godina

Deeluje kao lepa mašina. U udobnost vožnje kod Forda ne treba nikad sumnjati. Fordovi su kao da vozite igračku. Deluje mi da unutrašnjost nije previše dirana u odnosu na prethodne modele. Svako ko je nekoliko puta seo u Forda, na osnovu ovih forki enterijera bi lako prepoznao da se i ovde radi o Fordu.

Što se tiče estetike, to je individualna stvar. Spoljašnjost mi se sviđa, unutrašnjost onako. Verujem da će svaki vlasnik ovog automobila u njemu da uživa.

Lazar Bojanic

pre 5 godina

Voleo bih da ga probam ... mislim da je važno što su ga produžili jer mi je kod starog modela nedostatak prostora za glave i kolena na zadnjoj klupi bio vrlo frustrirajuća činjenica.

Ako realno pogledamo motori , menjač i podvozje kod starog su još uvek dobri ako ne i u vrhu tako da ako tu sve ode korak dva napred znači da je na dobrom putu.

Meni je lepši od starog, mada je to subjektivno ...

Ove napucane verzije deluju odlično na promotivnim fotkama ali sačekajmo cene pa da vidimo šta se može kupiti za cca 15.000 eura koliko je realna lestvica u zemlji Srbiji .

Ostao ovde

pre 5 godina

Izgleda sasvim pristojno. Jedino ce Molder biti ozlojadjen jer lici na korejance.Ali ok,i Ford zeli da izgleda svetski.
Veoma privlacan dizajn.Motori sasvim ok od trocilindricnog sa 120 ks pa nadalje,bar na papiru.Cini mi se da ce cena u Srbiji za taj motor i dizel 1,5 od 120ks u nekoj normalnoj opremi biti sigurno 18k evra.

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

Nov,odlican.Enterijer deluje "siromasnije" nego na trojci.Ono sto mi se najmanje svidja su motori.Stari dobri 1,8TDCI je izbacen jos u trojci ali je ona bar imala 1,6 i 2,0 sto se dizela tice.Sada ovi novi trocilindricni motori hm ...Ono sto se nama,sirotinji najvise nece svideti je cena,mislim da ce biti daleko preko 20k cak i za najosnovniji model.

Kapetan Mikula

pre 5 godina

Vozio sam nekada Eskorta,kratko vreme Fiestu a od pre dve godine Mondea. Ford nije savršen auto i nije premijum marka,ali Ford posle kupovine Aston Martina izbacuje novi Mondeo koji je priča za sebe,prošle godine nova Fiesta, naprodavaniji auto u svom segmentu, i sada ovaj Fokus tehnički i tehnološki jako dobar auto.Koliko kod nipodaštavali Forda zarad "Nemaca" morate mu odati priznanje, jer da njega nema,sta bi bio Opel? Jel to čujem tišinu?

zikapn

pre 5 godina

Spolja nista posebno, nema svoju prepoznatljivost, unutra ok, dobar je, motorizacija najbolja strana, vozne osobine ekstra..sve u svemu ok auto ko ne trazi ljubav na prvi pogled

Kobaja Grande

pre 5 godina

Focus je u Srbiji ubek bio potcenjen auto, zbog lobija Golf-Oktavija. Realno, Focus je uvek bio jedna od najboljih kupovina: jako kvalitetan, veoma upravljiv, solidnog dizajna, Made in Germany.
Ovaj novi donosi jednu stvar koju je izgubila 3. generacija Focusa, a to je prakticnost. Pogledajte samo medjuosovinski razmak, velicinu zadnjih vrata...toliko mesta putnici na zadnjoj klupi nece dobiti niti kod jednog konkurenta.
Preporucujem svima koji merkaju Oktaviju: sacekajte da Focus stigne u salone i testirajte 1.5dizel, karavan.

nix

pre 5 godina

Centralna tabla mi je ofrlje odradjena kao i rucica menjaca, dosta je starovremska. Sa zadnje strabe izgleds bezlicno. Prednja strana pun pogodak.

Focus_fun

pre 5 godina

Drago mi je da je stigao da se provoza i Focus mk4, koji je eto isprednjačio nad Golfom mk8. Novi će mk4 koštati u Srbiji u početku bar 15000, a da napomenem da je mk3 mogao da se kupi početkom ove godine za 11600 evra sa 1.0 fantastičnim motorom, pametnome dosta. O upravljivosti i stabilnosti focusa ne bih trošio reči, pa mk1 je kao pegla. Ono što je mnogo bolje kod mk3 je mekoća vožnje, poput francuza, ali i dalje sačuvana neprikosnovena upravljivosti i stabilnost. I da verovali ili ne 1.0 od 100ks je više nego dovoljno i snage i momenta, pa predpostavljam da će u lakšem mk4 i 86ks biti taman. Ali ljudi ne umeju da ga voze, 1.0 tb se drastično drugačije vozi od 1.6 benzinca bez turbine (imao ga u mk1). Zarad male potrošnje, oko 6 litara, šalta se oko 2000rpm, i drži se do 1500rpm i to je to, 5 brzina je dovoljno jer je menjač savršen a i manje se šalta od onog sa 6 :-) Ipak, na autoputu potrošnja se mora smanjiti u 6. brzini, buka... Sada je, u mk4, i gepek u proseku, ali zamerka na mali gepek u mk3 ne stoji. Kada ga koristite u punoj zapremini? tj, kada ga pakujete do vrha? Retko, do dva puta godišnje, i tada je 316 litara malo, ali ako su vam putne torbe visine 45cm sve se pakuje lepo, jer je samo visina gepeka manja nego li npr. kod golfa7 npr. A o izgledu ne bih, meni je mk3 i dalje avangardan iako je i mk4 lep uz veliku zamerku. Do sada je svaki focus imao treći par bočnih stakala, novi ih nema, otud asocijacije na tipa...

Rico Suave

pre 5 godina

@(beogradjanin95, 26. avgust 2018 09:48)
Korak nazad u odnosu na prošlu generaciju?! Onu što je imala najružniju korejsku zadnjicu u istoriji C segmenta, na koju ni prodavci u Grand Motorsu nisu mogli da se naviknu i da je gledaju? Na onu sa najmanjim gepekom u klasi proporcionalno veličini automobila? Na onu od koje je i serija pre nje danas lepša? Svašta čovek ovde može da pročita

beogradjanin95

pre 5 godina

Lično mislim da je Ford napravio korak nazad sa ovim dizajnom. Nekako mi je bezlican u odnosu na prošlu generaciju. Verujem ja da je to vrhunska mašina u mehaničkom smislu, to su već dokazali, ali po meni novi enterijer je mnogo bolji po dizajnu a spolja su omasili.

rani

pre 5 godina

Pobogu ljudi, pa mora da liči na neki auto, kako je moguće da bude jedinstven! Pokušao je Fiat da ne liči ni nakoga, pa je izmislio Multiplu, i na šta je ona ličila, ninašta! Lično, ne volim male motore, naročito ne ove sa tri cilindra, ali eto, ispalo je da, igrom slučaja, imam Fiat 500l sa 900 cm i DVA cilindra i mogu slobodno da tvrdim da je brži i startniji od većine benzinaca od 1.6cm! Takodje sam mislio da oni mogu da se bace posle 70 hiljada, ali evo, vozim ga već 130 hiljada bez ikakvih problema i promena. Zašto mi mislimo da smo pametniji od Fordovih, Opelovih i drugih inžinjera?

Nenad

pre 5 godina

ponosni vlasnik Fokusa sa TDDI motorom iz 2004 godine. Nista manje ne zaostaje za izvikanim Golf 4. U skorije vreme kad budem menjao auto gledacu opet Fokusa. Bravo za autora teksta, posebno za ovaj deo

"Eto rebusa za srpske stručnjake, komitete, agencije i druge vazduplohove iz bezbednosti saobraćaja: ko je to umislio da nekakav napredak može da bude bolji od ćiriličnog slova "П", koji će početnika zaštititi od brojnih rizika…" lepo sam se nasmejao.

Kobaja Grande

pre 5 godina

Focus je u Srbiji ubek bio potcenjen auto, zbog lobija Golf-Oktavija. Realno, Focus je uvek bio jedna od najboljih kupovina: jako kvalitetan, veoma upravljiv, solidnog dizajna, Made in Germany.
Ovaj novi donosi jednu stvar koju je izgubila 3. generacija Focusa, a to je prakticnost. Pogledajte samo medjuosovinski razmak, velicinu zadnjih vrata...toliko mesta putnici na zadnjoj klupi nece dobiti niti kod jednog konkurenta.
Preporucujem svima koji merkaju Oktaviju: sacekajte da Focus stigne u salone i testirajte 1.5dizel, karavan.

хаџија

pre 5 godina

увек се јаве коментатори типа: када ја седнем у аудија који је побегао испод пресе у задњем тренутку, па има да надживи све ладе, фордове и осталу боранију

clemens

pre 5 godina

Nije lose.... umiveno, moderno, prija oku...
Jos da vidimo cene... ali znajuci politiku i apetite naseg uvoznika, bojim se da cemo da se
"smrznemo" kad ih budu saopstili.

Starac Foco od 100 ljeta

pre 5 godina

Vozim Focus 2 , kupljen nov 1.6 tdci , sirina kabine kao Oktavia ta generacija,upravljiv,ide isto prazan i ful pun uzbrdo, neverovatno lezi i fantasticno,
kao po sinama ide u krivinama,stedljiv 5,6 litara kako god ga vozite,veliki gepek, enterijer uvek bogatiji od golfa u standardnoj opremi (tempomat,automatska klima itd )Proizvodi se u Kelnu,samo redovni servisi se rade i nema probleme,oni koji nisu imali iskustva neke ne pricaju bezveze,mogu misliti kakav je ovaj Focus 4

moron

pre 5 godina

Pošto kupujem samo nova kola, ja uvek neka kola "cenim" kroz njihovu cenu (u Srbiji), tako da bih i ovaj put sačekao sa eventualnim hvalospevima novog focusa.
Uostalom, evo ga cenovnik "nove fieste", gde verzija sa 5 vrata, "Titanium", dizel sa 85 konja, košta "na akciji" 16.980, a nema auto klimu, nema tempomat, nema park. senzore pozadi, nema ... To je čuveni "Titanium", u 2018. godini.
Istina, ima lumbalnu podršku za sedište vozača, što, npr. nema novi i30 ni u najvišem paketu u Srbiji.
Elem, ako pogledate cenu nove Titanium fieste TDCI 85, koja košta samo 300 eura manje nego li npr. peugeot 308 BlueHDI 130 Active (17.290), probajte da zamislite cenu novog focusa u Srbistanu ... Jezivo, zar ne?

Lazar Bojanic

pre 5 godina

Voleo bih da ga probam ... mislim da je važno što su ga produžili jer mi je kod starog modela nedostatak prostora za glave i kolena na zadnjoj klupi bio vrlo frustrirajuća činjenica.

Ako realno pogledamo motori , menjač i podvozje kod starog su još uvek dobri ako ne i u vrhu tako da ako tu sve ode korak dva napred znači da je na dobrom putu.

Meni je lepši od starog, mada je to subjektivno ...

Ove napucane verzije deluju odlično na promotivnim fotkama ali sačekajmo cene pa da vidimo šta se može kupiti za cca 15.000 eura koliko je realna lestvica u zemlji Srbiji .

Bane

pre 5 godina

Automobil je sasvim ok. Ima vrlo pristojno medjuosovinsko rastojanje sto znaci dovoljno prostora na zadnjoj klupi, gepek od 375 lit. je prosek klase (380 lit. prosek). Motorizacija ok, ali benzinci....ako komentarisemo iz naseg ugla i naseg trzista (kakvog takvog, njima mozda nebitnog ali nase realnosti) ljudi jos ni trocilindrase ne vare kako treba a oni jos uvedu gasenje jednog cilindra, al ajd videcemo.
Sve u svemu, Fokus je ovde primenio formulu Golfa jer je napravio auto koji ni u cemu posebno ne prednjaci ali je u svemu podjednako dobar.
Po meni, ovde ce uspeh zavisiti samo od cene. Imaju odlican auto samo da alavo ne odvale neke cene (kao Opel sa Astrom, za malo bolji motor i opremu treba dati 20.000 skoro i ne vidjam ih nesto po ulici).

messs

pre 5 godina

"Nije baš adekvatna tema, ali me baš zanima. Zašto se neka japanska kola poput tojote corole, honde civic i sličnih koja su u svetu jedna od najpopularnijih toliko slabo kupuj......"
(Stefan, 26. avgust 2018 18:08)
Stefane nema razlike, razlog je uvek isti: neznanje i kompleksi i nepostojanje ciljne grupe-srefnje klase u Srbiji... ovde su popularni izvoženi pasati, audi a4, bmw 3 i 5, mercedesi...uvek će pre dati 15000eur za polovnog "bembaru" sa 400.000km na satu nego za novu korolu..jednostavno siromaštvo, želja da se bude ono što nisi(premijum automobili se kupuju novi, statusni simbol je kad daš 50.000eur za najnoviji audi a ne 10.000eur za onaj koji je već 2 generacije iza itd itd)...takodje, tržište koje kupuje corole i civice a to su porodični ljudi, srednja klasa, koji kupuju pouzdano i sigurno vozilo ovde ne postoji.

Kapetan Mikula

pre 5 godina

Vozio sam nekada Eskorta,kratko vreme Fiestu a od pre dve godine Mondea. Ford nije savršen auto i nije premijum marka,ali Ford posle kupovine Aston Martina izbacuje novi Mondeo koji je priča za sebe,prošle godine nova Fiesta, naprodavaniji auto u svom segmentu, i sada ovaj Fokus tehnički i tehnološki jako dobar auto.Koliko kod nipodaštavali Forda zarad "Nemaca" morate mu odati priznanje, jer da njega nema,sta bi bio Opel? Jel to čujem tišinu?

Живчан_неки_лик

pre 5 godina

И има систем за детекцију рупа на путу који припрема вешања за што мањи стрес возача за незаобилазно насађивање на ту рупу - то ће бити најважнија ставка у Србији која ће сваког потенцијалног купца убедити да купи баш Фокуса.

Vladimir

pre 5 godina

Botovi koji bacaju hejt na vagen docekali 5 minuta. Cim sam video naslov znao sam da ce ovo biti "pun pogodak za razliku od golfa"... Da zivim u Nemackoj gde siti i lepo obuceni klinci od dosade bacaju takve komentare, nasmejao bih se od srca... Ovde gola sirotinja koja jedva dobacuje i do stila iz 2004, deli se "u frakcije" i "navijačke grupe" marki automobila...

brm

pre 5 godina

Deeluje kao lepa mašina. U udobnost vožnje kod Forda ne treba nikad sumnjati. Fordovi su kao da vozite igračku. Deluje mi da unutrašnjost nije previše dirana u odnosu na prethodne modele. Svako ko je nekoliko puta seo u Forda, na osnovu ovih forki enterijera bi lako prepoznao da se i ovde radi o Fordu.

Što se tiče estetike, to je individualna stvar. Spoljašnjost mi se sviđa, unutrašnjost onako. Verujem da će svaki vlasnik ovog automobila u njemu da uživa.

Rico Suave

pre 5 godina

@(beogradjanin95, 26. avgust 2018 09:48)
Korak nazad u odnosu na prošlu generaciju?! Onu što je imala najružniju korejsku zadnjicu u istoriji C segmenta, na koju ni prodavci u Grand Motorsu nisu mogli da se naviknu i da je gledaju? Na onu sa najmanjim gepekom u klasi proporcionalno veličini automobila? Na onu od koje je i serija pre nje danas lepša? Svašta čovek ovde može da pročita

rog

pre 5 godina

Nov,odlican.Enterijer deluje "siromasnije" nego na trojci.Ono sto mi se najmanje svidja su motori.Stari dobri 1,8TDCI je izbacen jos u trojci ali je ona bar imala 1,6 i 2,0 sto se dizela tice.Sada ovi novi trocilindricni motori hm ...Ono sto se nama,sirotinji najvise nece svideti je cena,mislim da ce biti daleko preko 20k cak i za najosnovniji model.
(Pokondirena tikvica, 26. avgust 2018 10:55)

Pise u tekstu lepo, 1.5tdci i 2.0 tdci od 150ks. Kakav crni 1.8tddi traktor. Nema sanse da u nekoj normalnoj opremi bude "daleko preko 20k", jer mondeo pocinje od 17k. Naravno, prvih pola godine mozda i godinu ce cena biti "premium" za one koji bi da budu prvi sa novim focusom, a to kosta. Ako vam se ne svidja, kupite sad nov stari model cena je pristupacna.

Ostao ovde

pre 5 godina

Izgleda sasvim pristojno. Jedino ce Molder biti ozlojadjen jer lici na korejance.Ali ok,i Ford zeli da izgleda svetski.
Veoma privlacan dizajn.Motori sasvim ok od trocilindricnog sa 120 ks pa nadalje,bar na papiru.Cini mi se da ce cena u Srbiji za taj motor i dizel 1,5 od 120ks u nekoj normalnoj opremi biti sigurno 18k evra.

mare steljadin

pre 5 godina

Ford Focus je jos od 2001 prvi u klasi po "handlingu" tj upravljanjem i nivou zabave koji pruza u voznji. Proverite molim vas inostrane testove posto ce vam onda mozda biti jasnije. Muka mi je od likova koji se kunu u Golfove koji jos od davno nisu ono sto su ekad bili, sto se tice pouzdanosti, kvarenja i materijala koji su korisceni. Mercedes takodje jos od 2001 je izvikan kao da vise nije Mercedes koji je nekad bio sto se tice duzine trajanja bez kvarova itd. Ja sam vozio tddi , tdci i sad u inostanstvu sam vozio ST i XR6 i ko je probao zna da je to jedan sjajan auto koji pruza sjajno uzivanje u voznji.
Malo se raspitajte a nemojte da zivite u proslosti. Dizajn ko dizajn se menja a kvalitet voznje je ono sto se racuna ljudi pobogu.
Toliko o tome dobri ljudi.

toni

pre 5 godina

Uzgred čuh od nekog mehaničara da je razlika između forda i mazde u delovima od 200€ i 600€. Zato potonji traje duže. Ista platforma...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (šeih mišal, 27. avgust 2018 07:33) # Link komentara

Pretpostavljam od lokalnog mehanicara Srbe koji ima dojavu iz Mazde

dejan

pre 5 godina

Jedino sto mi se nikada nije svidjalo kod focusa jeste enterijer koji je bio uzasan barem sto se tice estetike.Ovaj novi je vec na mnogo visem nivou.A sta tek reci za ford focus rs,definitivno najbolji hot hatch na trzistu,daleko ispred golf gti pa cak i golf R-a.

Voša

pre 5 godina

Pratim Focus od početka, imam poslednju aktuelnu seriju i ima sve, prelazim po 35000/40000 km godišnje, nikada me nije ostavio na putu, uvek pouzdani.

beogradjanin95

pre 5 godina

@Rico Suave

Kao prvo dao sam svoje mišljenje, ne znam sto si pronašao uvredjenim, zamisli neko ima pravo na mišljenje koje je drugačije od tvoga. Drugo ta zadnjica mi je makar bila autentična za razliku od ove nove koja se uklapa u masu bezlicnih vozila. Kao treće ja ne znam gde sam spomenuo gabarit gepeka, s obzirom da sam komentarisao samo dizajn vozila. Zao mi je sto u Srbiji konstruktivna diskusija ne postoji već ako se ne slažeš sa nečijim mišljenjem a to popljuj po njemu. Sportski pozdrav!

били

pre 5 godina

isti fiat tipo...inace ford je uvek bio best buy... najvise daje za najmanje para....nadam se da ce biti manje jeftine plastike u kabini...motori domaci zadak za VW

Focus_fun

pre 5 godina

Drago mi je da je stigao da se provoza i Focus mk4, koji je eto isprednjačio nad Golfom mk8. Novi će mk4 koštati u Srbiji u početku bar 15000, a da napomenem da je mk3 mogao da se kupi početkom ove godine za 11600 evra sa 1.0 fantastičnim motorom, pametnome dosta. O upravljivosti i stabilnosti focusa ne bih trošio reči, pa mk1 je kao pegla. Ono što je mnogo bolje kod mk3 je mekoća vožnje, poput francuza, ali i dalje sačuvana neprikosnovena upravljivosti i stabilnost. I da verovali ili ne 1.0 od 100ks je više nego dovoljno i snage i momenta, pa predpostavljam da će u lakšem mk4 i 86ks biti taman. Ali ljudi ne umeju da ga voze, 1.0 tb se drastično drugačije vozi od 1.6 benzinca bez turbine (imao ga u mk1). Zarad male potrošnje, oko 6 litara, šalta se oko 2000rpm, i drži se do 1500rpm i to je to, 5 brzina je dovoljno jer je menjač savršen a i manje se šalta od onog sa 6 :-) Ipak, na autoputu potrošnja se mora smanjiti u 6. brzini, buka... Sada je, u mk4, i gepek u proseku, ali zamerka na mali gepek u mk3 ne stoji. Kada ga koristite u punoj zapremini? tj, kada ga pakujete do vrha? Retko, do dva puta godišnje, i tada je 316 litara malo, ali ako su vam putne torbe visine 45cm sve se pakuje lepo, jer je samo visina gepeka manja nego li npr. kod golfa7 npr. A o izgledu ne bih, meni je mk3 i dalje avangardan iako je i mk4 lep uz veliku zamerku. Do sada je svaki focus imao treći par bočnih stakala, novi ih nema, otud asocijacije na tipa...

anagarika

pre 5 godina

Imao sam Focusa keca i dvojku. Prvi benzinac, opravljaš ga za sto evra šta god da rikne, drugi pežoovm lošiji dosta ali generalno sjajni automobili. Kec ima avangardnu tablu, malo ti treba da je svariš ali posle shvatiš da je sjajna. Daleko ispred automobila tog vremena. Gepek uvek bio dobar a potrošnja na 1.6HDI 90 konja smešna. Posle sam vozio Aurisa, Civic i Mazdu 3 ali ću se opet vratiti na focusa.

var

pre 5 godina

Rico Suave@ Ne moraš čoveka da vređaš. Izneo je svoj stav. Vidiš, ja kao vlasnik mk2 pa sada mk3, ću ti reći par stvari. Prednji kraj mi se ne sviđa, ali je zadnji pun pogodak. Prednji kraj restilizovanog mk3 mi je super. Dakle svako ima svoj stav. Drugo problem sa gepekom nastaje zbog toga što se u verzije koje su kod nas prodavane imale "ćopavac" pa se izgubilo nepotrebno 30 litara zapremine gepeka. Treće cenovna politika i uslovi kupovine uvoznika su sasvim ok. Do skora se mogao kupiti za 11990 i još na bezkamatni kredit. Četvrto su normalne cene servisa i 5-to godišnja garancija. I kao peto ovaj mk3 mi se uopšte ne sviđa!

....

pre 5 godina

Fiat Tipo spolja Fiat Tipo iznutra! Čisto da se zna ko postavlja standarde!
(MIRO, 26. avgust 2018 10:53)


hahahahaaaa...ko bre, fica postavlja standarde?! Ono sto nijedan drugi auto osim Fiata nece imati, a to posebno mazohisti koji voze Fiaržt, je muzika od klimajucih plasticnih delova u kabini. To je dusa Fiata.

beogradjanin95

pre 5 godina

Lično mislim da je Ford napravio korak nazad sa ovim dizajnom. Nekako mi je bezlican u odnosu na prošlu generaciju. Verujem ja da je to vrhunska mašina u mehaničkom smislu, to su već dokazali, ali po meni novi enterijer je mnogo bolji po dizajnu a spolja su omasili.

Moca

pre 5 godina

Autor je zaboravio da navede, a mozda nije ni znao, da je vozio verziju koja pozadi ima nezavisno ogibljenje. To ce biti rezervisano za jace motore i pakete opreme, dok ce kod osnovnijih pozadi biti klasicna torzija.

rog

pre 5 godina

Baš lepo uklopljeno,sve...sve sem motora gde bi morao da dođe i benzinac jači od 1500 ccm!?
(ludzbunjenog, 26. avgust 2018 11:09)

Pa doci ce, u ST varijanti, samo sto niko nece za novog fokusa da izdvoji tolike novce jer je cena znantno visa za takvu motorizaciju, kao i kod bilo kod drugog brenda. Druga je stvar sto je nas prosecan kupac navikao da kupuje polovno gde se razlika u ceni izmedju jacih i slabijih motora smanjuje pa ocekuje za "male pare" da dodje do neceg jaceg od 180ks. Samo treba naci "budalu" koja ce za novog fokusa bezinca od 240ks sa dobrim cugom da izbroji preko 25k.

Hehe

pre 5 godina

Ima neki smek na ovim slikama. Sto se mene tice samo dizel bi dosao u obzir, bez obzira za nagrade za ove benzince. Inace i Golf ima benzince trocilindrase sa deaktivacijom cilindra tako da nije Ford jedini. Sto se mene tice voleo bih da barem neki proizvodjac ima cetvorocilindricni benzinac recimo 1.6 sa turbinom i oko 150KS u ovom segmentu i da ne deru sa cenama i uzivanje u voznji moze da pocne. Trenutno mi 308 najlepsi u klasi, a izasao odavno.

Nikola

pre 5 godina

Meni se dopada. Naravno, nije sve savrseno, ali to se i ne ocekuje. Svidja mi se kako izgleda automobil, unutrasnjost je definitivno bolja nego kod prethodne generacije, mada to i nije bilo tesko postici. Najvise mi se svidja sto ima vise prostora za noge na zadnjim sedistima, cini mi se da je tu ostvaren znacajan napredak. Generalno, sasvim dobar posao Forda.

Stefan

pre 5 godina

Nije baš adekvatna tema, ali me baš zanima. Zašto se neka japanska kola poput tojote corole, honde civic i sličnih koja su u svetu jedna od najpopularnijih toliko slabo kupuju, a koja meni bar na papiru izgledaju mnogo bolje od ovih evropskih modela koji su ovde popularni. Da li ima neke razlike u kvalitetu između japanskih modela za evropsko u odnosu na za na primer američko tržište?

Ned

pre 5 godina

Vozim Fokusa ST 2014. I sa sigurnoscu mogu da kazem, kad se uzme odnos cena-kvalitet, da Ford najvise nudi u poredjenju sa konkurencijom. VW Gti je 20% skuplji a ne nudi apsolutno nista osim drugaciji brend. Ok, stvar ukusa, mozda nudi bolji enterijer (ruku na srce) ali sto se tice prostora, opreme i voznih karakteristika, ne nudi apsolutno nista vise od ST-a a 20% je skuplji.

japanac

pre 5 godina

Više mi se sviđa exterijer nego unutrašnjost vozila, mada vidim da je u enterijeru primenjeno nešto iz viših klasa vozila. Ne znam zašto u tekstu nije navedena udobnost i prostor u vozilu. Verujem da to zanima većinu kupaca. Zanimljivo da najslabiji motor nema i najnižu potrošnju, što znači da i nije najbolje rešenje za kupovinu. Možda jeste najjeftiniji, ali je i skromne snage, što za jedan ovakav auto nije dovoljno. Tek motor od 100 konja zadovoljava neke potrebe prosečnog vozača. Što se tiče cene, mislim da će iako slična u tom rangu, biti jedna od odvraćajućih stavki za kupovinu...

Mazda 6 (Dizel) Driver / 2,2l / 163 KS

pre 5 godina

"Naime, za Focus su spremljena dva motora, oba trocilindarska, sa EcoBoost tehnologijom."

Ovde sam prestao da citam. Nikad, ali nikad Ford. Za 5 godina moci cete verovatno da kupite Ford sa dva cilindra...vremenom i sa jednim. Pa prekratite muke. Kupite biciklu pre nego sto pomislite na Forda.

Rico Suave

pre 5 godina

@(beogradjanin95, 26. avgust 2018 12:19) Nije mi bila namera da se bilo ko uvredi i žao mi je ako je tako shvaćeno. Reč je o tome da je u jednom momentu (2011-12) počela da se pojavljuje generacija modela sa znatno manje atraktivnim izgledom i wow efektom od prethodnika (Leon, Civic, Focus) gde je Focus u automobilističkim krugovima dominirao sa negativnim utiskom i to je ocena koja je bilo široko poznata i prihvaćena. I zaista, čak ni prodavci tih vozila nisu mogli da se opasulje izgledom zadnjeg dela Focusa. A šta reći za auto od 4.5 metra sa 315 litara zapremine u prtljažniku vrlo nezgodnog oblika, dok su svi ostali u klasi, čak i znatno kraći, imali između 380 i 500 litara. Ne promovišem transport veš mašina ali to su porodični automobili i za dva kofera i još ponešto za dete u prethodnom Focusu nije bilo mesta. Neka je nestao i otišao u zaborav, nadam se da se takva grdoba neće ponoviti. Ukusi su različiti ali ja se ovaj put oslanjam na egzaktne činjenice.

savest

pre 5 godina

Čudo koliko ljudi komentariše Focusa a da nije ni selo u isti , a kamoli ga vozili. Ja vozim Focusa 3 face lift, 2016 godište 1.5 dizel 95 konja. Prešao sam 45 KKm, i prezadovoljan sam, prosečna potrošnja izmedju 4,7 i 4,8 litara. Imam svoje tinejdzera i auto nam završava posao u svakom smislu. Jedan veliki plus za Focusa.

Milan

pre 5 godina

@Stefan
Kao neko ko je posedovao Toyotu preko 10 godina (Corollu hecbek i Avensisa II) i presao sa njima oko 400.000km pokusacu da odgovorim. Pristup pravljenju automobila je drugaciji nego kod evropljana, ne obracaju paznju na estetiku i sitnice zbog kojima ce vam zavideti komsije, jednostavno je sve podredjeno upotrebnoj vrednosti. Kvalitet u smislu izdrzljivosti automobla i upotrebne vrednosti je fantastican, imas utisak da nikad i nigde nece stati. Toyota nije za trke ali ima po meni najbolje ogibljenje, pravi kompromis udobnosti i ponasanja na putu, honda je opet sportska ali pretvrda, nesto kao VW ranije. Problem je da se njima ne isplati da razvijaju modele specificno za evropljane zbog cega se cesto ne uklapaju u klase na koje su evropljani navikli a zatim i u imidzu, ne donose prestiz, imaju status "dosadnih". U poslednje vreme su prestali i motore za evropu da razvijaju zbog cega su neadekvatno motorizovani a po meni najveci problem je dizajn. Nije po ukusu evropljana i tacka.
U srbiji je problem odrzavanje starijih auta jer nemas delova po otpadima, novih a neoriginalnih pa onda ljudima deluje skupo. Zato ih je teze i prodati, ne i nemoguce samo treba pocekati. Moje iskustvo je da redovni servisi kostaju isto kao i sa VW koji sada vozim. Razlika je , i to velika, ako kucnete auto. Limarija, stakla i sl. znaju biti papreni. Sve u svemu , mogu biti odlican izbor kao novi ako kupujete auto na duzi period a prelazite i vecu kilometrazu.

Milan

pre 5 godina

Focus I je bio vrlo dobar, focus II odličan, focus III razočaranje jer je prvi put pravljen i po ukusu kineza. Focus IV se pravi prevashodno po željama najvećeg , kineskog tržišta i sudeći po tome za evropljane će biti katastrofa. Ma šta mislili o golfu, meganu, pa i 308, kada se oni projektuju prvo se u obzir uzmu želje evropskih vozača i to se i vidi po krajnjem rezultatu.

SofronijeTheGreat

pre 5 godina

Nista meni ovde nije jasno.

Iznecu jedno smesno poredjenje (iako ne moze da se poredi i znam da cu dobiti hrpu minusa zbog toga). Uporedite dizajn i spolja i iznutra ovog Focusa (2018g) sa npr. preko 10 godina starom Alfom 159.
Uz duzno postovanje ta Alfa je dizajnerski 2 decenije ispred ovog Focusa. Konkretno recimo sredisnji deo kontrolne table mi vise lici na Opel Omegu iz proslog veka, nego na neki auto iz 2018 godine.
Pa se pitam ko je ovde lud? I kakvi su ovo dizajneri? O cemu se ovde radi?
Samo se zamislite, nista drugo ne trazim.

Nikola

pre 5 godina

Skroz korektan auto, kao i svaki Ford do sad, samo je dizajn malo diskutabilan. Prosla generacija je bila nekako autenticna. Ovaj nekako izgleda kao svaki drugi auto. Istu stvar sam primetio i kod Opela. Astra J mi je mnogo lepsa i autenticnija od nove K.

P

pre 5 godina

Meni bas lici na Mazda3 unutra. Od centralne konzole, preko heads-up displeja.
(Ledjo, 26. avgust 2018 11:07)

Nisi ti ni ušao u Mazdu 3 ako ces sličnosti da tražiš samo zato što je ekran gore, kod Mazde je enterijer mnogo bolji i taj ekran bolje uklopljen...A inace, većina automobila ima tako postavljen ekran uključujući celu premijum trojku. Ako već tražiš sličnost ovaj enterijer najviše podseća na novi i30.

P

pre 5 godina

Peugeot 308 je lepsi i spolja i iznutra a i taj je vec spreman za novu generaciju.
(majo, 26. avgust 2018 11:52)

Peugeot 308 je unutra ubedljivo najgori u klasi. Ono je jad i beda. Lepo to izgleda na slici, ali ceo onaj deo ispred centralne ventilacije je tvrda plastika lošeg kvaliteta. Volan blokira pola instrument table. Udjes u Hyundai i30 posle njega i kao da si ušao u Mercedes..3008 je već sasvim druga priča. Nije mi jasno kako su na 2 modela uspeli da naprave nebo i zemlja razliku.

Живчан_неки_лик

pre 5 godina

Свиђа ми се ауто, нарочито у СТ опреми. Ако погледамо које су цене код конкурената (Хонда Сивик) који нуде више технолошких опција него остали произвођачу у класи хечбекова, почетна цена неће бити испод 20.000е, што ће бити претерано баш као у случају Сивика (СТ са 180 коња неће бити испод 25.000 највероватније). Мени се и одлазећи Фокус свиђа.

Bojan

pre 5 godina

Vidi se da je napredovao u svakom pogledu i da je u pitanju dobar auto..meni se ne svidja dizajn pozadi i enterijer je osrednji ali opet značajno bolji od prethodnog modela. U AT se već prodaje od od 16k EUR ali za 82 i 100ks motore..125ks startuje tek od 18k i to za osnovnu opremu. Po meni je Honda Civic mnogo bolja kupovina jer za 17-18k u startu se dobija bolji motor,više opreme,prostora, pouzdanost i ekstra osjećaj u vožnji. Inače auta u ovoj klasi u AT kod većine proizvođača startuju oko 12-14k ali za preslabog bezinca i klot opremu..za nesto malo bolje treba izbrojati 18k i više.

moron

pre 5 godina

Ako HB ima Wb od 270 cm, to je odlično i pretpostavka dobrog komfora i pozadi. Toliko ima i corolla i civic, a imala i poslednja lancia delta. A i avensis. Praktično, nivo nekadašnjeg D segmenta.
Na žalost, odvalice cenu da otpadnu uši. Pogledajte cenu za i30 u Srbiji.
Što se tice benzinskih motora novog focusa.
Fiat ima novi 1,33 turbo, sa 4 cilindra, 270 Nm. 30 više od focusa iste snage.
PSA ima 1,2 e-THP,130ks, sa 230 Nm, 60 Nm vise od focusa sa 125 ks.
Koliko je razlika momenta bitna,shvatio sam kada sam poceo voziti 1,6 MJ, sa 320 Nm i 105 ks. Za njega je stari 1,6 HDI sa 240 Nm i 110 ks uzbrdo djubar neopevani. Vozim ga desetu godinu,sluzi kao zmaj,ali, 1,6 MJ mi uvek osmeh na lice izvuče pod opterećenjem.
Zato mislim da je fokus sa 1,0 i 170 Nm baš hendikepiran.

zikapn

pre 5 godina

Spolja nista posebno, nema svoju prepoznatljivost, unutra ok, dobar je, motorizacija najbolja strana, vozne osobine ekstra..sve u svemu ok auto ko ne trazi ljubav na prvi pogled

majo

pre 5 godina

Jako mrsavo za nesto sto je nekad bilo sinonim za hatchback

Peugeot 308 je lepsi i spolja i iznutra a i taj je vec spreman za novu generaciju.

rog

pre 5 godina

Pre sest godina mi nije bio problem da nekome preporucim Focusa trojku kao vrh klase, iako je konkurencija cesto nudila vise prostora na zadnjem sedistu i u prtljazniku i nesto kvalitetnije materijale enterijera. Sa ovim sada - pa nisam bas siguran da se na slican nacin izdvaja od Mazde 3, Hyundai-a, Kie, 308-ice, Astre itd...
(DC, 27. avgust 2018 15:25)

Po cemu je to novi focus losiji od starog, osim diskutabilnog izgleda koji je stvar licne preferencije? Veci auto i funkcionalniji u svakom pogledu.

Ivan

pre 5 godina

Ja sam ozbiljno razmisljao o focusu karavanu u st line opremi 2.0tdci sa oko 150ks pre nekih 2 godine ali je cena tada bila 20000 plus par dodataka(xenon parking senzori felne i muzika) i bio sam na skoro 23000 pa sam odustao jer mi je pad cene u 5 godina koliko sam planirao da ga vozim bio nepodnosljiv pa sam se odlucio za drugu marku koja bas i nije omiljena u Srba jer nije po ukusu vecine potrosaca "premium" polovnjaka. Sretno svima sto voze Focus prelep je auto i samo to.

Sibirac

pre 5 godina

Ono što se ne može videti u tehničkim podacima je uživanje u vožnji koje Ford pruža. Vozio sam ih dosta u prethodne dve decenije, svaki mi je nakon vožnje ostavljao osmeh na licu.

Čudi me da u ponudi neće biti i verzija 1.0 Ecoboost od 140KS koja se nudi u Fiesti. Fiesta je sa 100KS varijantom izuzetna u vožnji, ova varijanta od 140KS bi super legla nešto težem Focusu.

krambambuli pabč

pre 5 godina

Iskreno, nikad ga nisam vozio (vozio se u njemu jesam, ali starija generacija, naravno) i nikada mi nije delovao "šmekerski". Jeste to zahvalan auto, nema nekih većih mana ali uvek ostaje onaj osećaj da to može i bolje. Koreanci i japanci su bolje opremljeni (u tom segmentu), daju duže i bolje garancije i "duži" spisak opreme. Foedaljka ima ime, naravno, zvučnije nego kia, bia, jota i buzuki ali oni razmišljaju na "dužije" staze i prodaju se. Jedno vreme su na tržištu polovnjaka azijska vozila bila, u fazonu, "ma daj bre kume, koga ti zjbvš, sa ovim trotinetom". U međuvremenu se situacija debelo promenila. Sve više srbalja "čupa iz vene" vw, ford,fiat, opel,. . . Nisam pametan po pitanju ovog vozila. Vidim da su podlegli ugradnji onog ogavnog tableta (kao i večina na brzinu zbrčkanih "novih" i restilizovanih modela), kao i eko bust motora male litraže. S obzirom na kvalitet goriva u Srbistanu, kao i na kvalitet servisa i garancije ("Izvinite gospodine, da li je auto vozila vaša žena? Izvinite i vi g. serviser ali šta to vas boli k...") koji mnogi shvataju kao diskreciono pravo tumačenja, a ne mrtvo slovo na papiru, sumnjam da će se ovo šire uvući u pore naših ljudi. Mada, uz razumnu cenu, kvalitetnu garanciju i servis, ništa nije nemoguće. Brine me "after". Kome i za koju cenu prodati taj auto posle 5-6 godina.

PeroTreger

pre 5 godina

@
Peugeot 308 je unutra ubedljivo najgori u klasi. Ono je jad i beda. Lepo to izgleda na slici, ali ceo onaj deo ispred centralne ventilacije je tvrda plastika lošeg kvaliteta. Volan blokira pola instrument table. Udjes u Hyundai i30 posle njega i kao da si ušao u Mercedes..3008 je već sasvim druga priča. Nije mi jasno kako su na 2 modela uspeli da naprave nebo i zemlja razliku.
(P, 26. avgust 2018 13:26)
Ti si izgleda taj 308 samo na slici i video... Enterijer tog automobila je za sve u tom segmentu osim premijum trojke, bas to, premijum. Volan ne blokira nista, sve se vidi preko njega, pricam kao vlasnik a ne posmatrač slika, pustima me subjektivnog utiska... I još nešto, jeste off topic ali taj 308 je po upravljivosti i ležanju na nivou Focus-a a i bolji, pogledaj bilo koji test, bilo koje redakcije, posebno naših...
Jbg, svaki cigo svoga konja hvali!!!

NIKOLA

pre 5 godina

Prethodni 1.5 ecobust iz 2015 godine sa četiri cilindra iste performanse kao ovaj trocilindraš a samo manje od pola litre veća potrošnja.U čemu je fora Fordu.

Mladen

pre 5 godina

Lep auto koji ruku na srce ima dosta prepoznatljivih detalja sa već postojećih modela drugih fabrika. Generalno Ford mi je verovatno najbezličnija marka od svih etabliranih proizvođača. Čini mi se da već decenijama kubure sa nekim nedostatkom identiteta.

vozač demokrata

pre 5 godina

Mene samo interesuje dali su napravili neki pomak u vezi antikoroziske zaštite. Dve-tri godine star ford, a već zarđao na donjim delovima vrata. Štede na galvanizaciji i cinkovanju karoserije što donosi više profita po prodanom vozilu. To je modus operendi svih proizvađaća gde imaju američki menedžment (GM, ford, čevi...) Najveći majstori štednje. Što se enteriera kod forda u opšte tiće, kao da je iz prošlog veka.

bordja

pre 5 godina

(Stefan, 26. avgust 2018 18:08)

Realno i Toyota i Honda u nekoj normalnoj opremi a da nije osnovna su skupi za naše tržište. Francuzi, Opel i Korejanci su mnogo pristupacniji. Toyota i Honda možda pariraju u osnovnoj ceni gore napomenutim ali uz mnogo manje serijske opreme. Toyota je u prošlim modelima čak ugradjivala i loš 1.3 motor samo da bi mogla da parira drugima u osnovnoj ponudi.

Auris i Civic kod nas su za one sa dubljim dzepom mada ja lično tvrdim da je Golf klasa automobila (Auris, Civic, Focus, Mazda 3) najskuplja i najneisplativija moguća. Mnogo bolje ćete proći sa za klasu manjim ili većim autom koji god da je proizvođač.

Duratorq

pre 5 godina

Vozim fokus MK 2, tdci, već nekoliko godina, kupljenog kao polovnjak. Odličan automobil, niska potrošnja, samo redovno servisiranje. Kad bih kupovao nov automobil, kupio bih novi isti takav, ali ne daju, sad moraš da kupiš i sve njihove kompjutersko-šminkerske za...ancije koje podižu cenu za gotovo 100%, a meni se čine potuno bespotrebnim.

nix

pre 5 godina

Centralna tabla mi je ofrlje odradjena kao i rucica menjaca, dosta je starovremska. Sa zadnje strabe izgleds bezlicno. Prednja strana pun pogodak.

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

Nov,odlican.Enterijer deluje "siromasnije" nego na trojci.Ono sto mi se najmanje svidja su motori.Stari dobri 1,8TDCI je izbacen jos u trojci ali je ona bar imala 1,6 i 2,0 sto se dizela tice.Sada ovi novi trocilindricni motori hm ...Ono sto se nama,sirotinji najvise nece svideti je cena,mislim da ce biti daleko preko 20k cak i za najosnovniji model.

sibke

pre 5 godina

Nije lose.... umiveno, moderno, prija oku... 
Jos da vidimo cene... ali znajuci politiku i apetite naseg uvoznika, bojim se da cemo da se 
"smrznemo" kad ih budu saopstili.
(clemens, 26. avgust 2018 10:52)

ford je obicno krcat opremom,za solidnu cenu,koja je niza od konkurenata

Kavric

pre 5 godina

Tacno onoliko koliko je prethodni bio poseban po dizajnu,koliko se izdvajao u masi isih vozila, toliko ovaj veze sa originalnoscu! Da l' je tipo, da l' je kia, da l' pezo... sve po malo a u stvari NISTA!

Rayo

pre 5 godina

Vozio sam nov 1.6 duratorc 2014. godište i sad vozim 1.5 duratorc 2016. godište. Najstabilniji i najfleksibilniji dizel hečbek koji sam vozio.

šeih mišal

pre 5 godina

Tri cilindra/turbo benzinac? Ma uzeću ga sa rumunskim ecosportom, da bar imam točak na gepeku kao lendkruzer. Jadno, dranje sirotinje na održavanju. Posle se čudimo što piči stilo jtd, a iza njega 5 meteri dima...

Sole

pre 5 godina

Ford Focus prethodne generacije sa Titanium opremom je imao prelep srednji deo prednje table sa odlicno uklopljenim touchscreen-om. Enterijer novog Focusa podseca na Fiat Tipo i ne svidja mi se.

Milosav

pre 5 godina

Ovde u Severnoj Americi Ford planira da prekine proizvodnju auta mislim limuzina stil. Samo ce da proizvode SUVs i Pickup kamione. Profit je mnogo veci u ovom segmentu.

sibke

pre 5 godina

Pošto kupujem samo nova kola, ja uvek neka kola "cenim" kroz njihovu cenu (u Srbiji), tako da bih i ovaj put sačekao sa eventualnim hvalospevima novog focusa. 
Uostalom, evo ga cenovnik "nove fieste", gde verzija sa 5 vrata, "Titanium", dizel sa 85 konja, košta "na akciji" 16.980, a nema auto klimu, nema tempomat, nema park. senzore pozadi, nema ... To je čuveni "Titanium", u 2018. godini.
Istina, ima lumbalnu podršku za sedište vozača, što, npr. nema novi i30 ni u najvišem paketu u Srbiji. 
Elem, ako pogledate cenu nove Titanium fieste TDCI 85, koja košta samo 300 eura manje nego li npr. peugeot 308 BlueHDI 130 Active (17.290), probajte da zamislite cenu novog focusa u Srbistanu ... Jezivo, zar ne?
(moron, 26. avgust 2018 18:11)

pa dobro ima manuelnu klimu,mogli su automatsku da stave,al dobro 15k je auto,al ako je bas hoces ,cena je 190€ ako je hoces u dodatnoj opremi

Golf tata

pre 5 godina

Dobar ali i ako istih gabarita i pripada istoj klasi,ovaj ford se nikako nemoze uporediti sa golfom koji je daleko ispred. Pogledajte samo ovaj enterier koji moze da se poredi sa enterierom golfa 6 maksimalno..

Бананамен

pre 5 godina

Нажалост по мени је име фокус са овим моделом оскрнављен . Нит изгледа, нит перформанси ( није бре фокус за 3 цилиндра) а још је унутра као неки јужнокорејски модел. Штета. Можда СТ и РС варијанте буду достојни наследници.

ratko

pre 5 godina

Vanjski izgled ništa posebno, a ovaj centralni greben kao da je iz 2005 godine, već sada zastario i pomalo ružan.
Sve u svemu zaobilazim u širokom luku.

Django

pre 4 godine

Vozio pre neki dan Focus 1.5 Ecoboost 150 konjica, 2019-to godiste, kombi. Hohohohohohoho. Kakav auto, kakav motor, kakav menjac. Nesto najbolje sto sam do sada vozio. Inace sam vlasnik 4 godine starog Mercedesa C klase. A vozio sam i probavao sve i svasta u poslednjih 20 godina. Sokiran sam u najpozitivnijem mogucem smislu.

DC

pre 5 godina

Pre sest godina mi nije bio problem da nekome preporucim Focusa trojku kao vrh klase, iako je konkurencija cesto nudila vise prostora na zadnjem sedistu i u prtljazniku i nesto kvalitetnije materijale enterijera. Sa ovim sada - pa nisam bas siguran da se na slican nacin izdvaja od Mazde 3, Hyundai-a, Kie, 308-ice, Astre itd...

C i n i k

pre 5 godina

Sta znam, Ford je nekako ovde kod nas bio i ostao potcenjen auto.
Mozda ima i najnizu cenu na oglasima kao polovan..
Ford koristi kako mi se cini iste sasije ko i Mazda i Volvo, i mislim da ugradjuju PSA motore, ali svejedno,ne ostavlja mi Ford neki utisak,iako verujem da ima kvalitet,i tesko da bih to kupio realno.
Ja, iako ga ne vozim,najvise volim Bmw, ali nisam rob brendova..

šeih mišal

pre 5 godina

Uzgred čuh od nekog mehaničara da je razlika između forda i mazde u delovima od 200€ i 600€. Zato potonji traje duže. Ista platforma...

Mazda 6 (Dizel) Driver / 2,2l / 163 KS

pre 5 godina

"Naime, za Focus su spremljena dva motora, oba trocilindarska, sa EcoBoost tehnologijom."

Ovde sam prestao da citam. Nikad, ali nikad Ford. Za 5 godina moci cete verovatno da kupite Ford sa dva cilindra...vremenom i sa jednim. Pa prekratite muke. Kupite biciklu pre nego sto pomislite na Forda.

beogradjanin95

pre 5 godina

Lično mislim da je Ford napravio korak nazad sa ovim dizajnom. Nekako mi je bezlican u odnosu na prošlu generaciju. Verujem ja da je to vrhunska mašina u mehaničkom smislu, to su već dokazali, ali po meni novi enterijer je mnogo bolji po dizajnu a spolja su omasili.

vozač demokrata

pre 5 godina

Mene samo interesuje dali su napravili neki pomak u vezi antikoroziske zaštite. Dve-tri godine star ford, a već zarđao na donjim delovima vrata. Štede na galvanizaciji i cinkovanju karoserije što donosi više profita po prodanom vozilu. To je modus operendi svih proizvađaća gde imaju američki menedžment (GM, ford, čevi...) Najveći majstori štednje. Što se enteriera kod forda u opšte tiće, kao da je iz prošlog veka.

Golf tata

pre 5 godina

Dobar ali i ako istih gabarita i pripada istoj klasi,ovaj ford se nikako nemoze uporediti sa golfom koji je daleko ispred. Pogledajte samo ovaj enterier koji moze da se poredi sa enterierom golfa 6 maksimalno..

šeih mišal

pre 5 godina

Uzgred čuh od nekog mehaničara da je razlika između forda i mazde u delovima od 200€ i 600€. Zato potonji traje duže. Ista platforma...

Mladen

pre 5 godina

Lep auto koji ruku na srce ima dosta prepoznatljivih detalja sa već postojećih modela drugih fabrika. Generalno Ford mi je verovatno najbezličnija marka od svih etabliranih proizvođača. Čini mi se da već decenijama kubure sa nekim nedostatkom identiteta.

Milan

pre 5 godina

Focus I je bio vrlo dobar, focus II odličan, focus III razočaranje jer je prvi put pravljen i po ukusu kineza. Focus IV se pravi prevashodno po željama najvećeg , kineskog tržišta i sudeći po tome za evropljane će biti katastrofa. Ma šta mislili o golfu, meganu, pa i 308, kada se oni projektuju prvo se u obzir uzmu želje evropskih vozača i to se i vidi po krajnjem rezultatu.

šeih mišal

pre 5 godina

Tri cilindra/turbo benzinac? Ma uzeću ga sa rumunskim ecosportom, da bar imam točak na gepeku kao lendkruzer. Jadno, dranje sirotinje na održavanju. Posle se čudimo što piči stilo jtd, a iza njega 5 meteri dima...

ratko

pre 5 godina

Vanjski izgled ništa posebno, a ovaj centralni greben kao da je iz 2005 godine, već sada zastario i pomalo ružan.
Sve u svemu zaobilazim u širokom luku.

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

Nov,odlican.Enterijer deluje "siromasnije" nego na trojci.Ono sto mi se najmanje svidja su motori.Stari dobri 1,8TDCI je izbacen jos u trojci ali je ona bar imala 1,6 i 2,0 sto se dizela tice.Sada ovi novi trocilindricni motori hm ...Ono sto se nama,sirotinji najvise nece svideti je cena,mislim da ce biti daleko preko 20k cak i za najosnovniji model.

Kavric

pre 5 godina

Tacno onoliko koliko je prethodni bio poseban po dizajnu,koliko se izdvajao u masi isih vozila, toliko ovaj veze sa originalnoscu! Da l' je tipo, da l' je kia, da l' pezo... sve po malo a u stvari NISTA!

majo

pre 5 godina

Jako mrsavo za nesto sto je nekad bilo sinonim za hatchback

Peugeot 308 je lepsi i spolja i iznutra a i taj je vec spreman za novu generaciju.

Бананамен

pre 5 godina

Нажалост по мени је име фокус са овим моделом оскрнављен . Нит изгледа, нит перформанси ( није бре фокус за 3 цилиндра) а још је унутра као неки јужнокорејски модел. Штета. Можда СТ и РС варијанте буду достојни наследници.

sibke

pre 5 godina

Nije lose.... umiveno, moderno, prija oku... 
Jos da vidimo cene... ali znajuci politiku i apetite naseg uvoznika, bojim se da cemo da se 
"smrznemo" kad ih budu saopstili.
(clemens, 26. avgust 2018 10:52)

ford je obicno krcat opremom,za solidnu cenu,koja je niza od konkurenata

Focus_fun

pre 5 godina

Drago mi je da je stigao da se provoza i Focus mk4, koji je eto isprednjačio nad Golfom mk8. Novi će mk4 koštati u Srbiji u početku bar 15000, a da napomenem da je mk3 mogao da se kupi početkom ove godine za 11600 evra sa 1.0 fantastičnim motorom, pametnome dosta. O upravljivosti i stabilnosti focusa ne bih trošio reči, pa mk1 je kao pegla. Ono što je mnogo bolje kod mk3 je mekoća vožnje, poput francuza, ali i dalje sačuvana neprikosnovena upravljivosti i stabilnost. I da verovali ili ne 1.0 od 100ks je više nego dovoljno i snage i momenta, pa predpostavljam da će u lakšem mk4 i 86ks biti taman. Ali ljudi ne umeju da ga voze, 1.0 tb se drastično drugačije vozi od 1.6 benzinca bez turbine (imao ga u mk1). Zarad male potrošnje, oko 6 litara, šalta se oko 2000rpm, i drži se do 1500rpm i to je to, 5 brzina je dovoljno jer je menjač savršen a i manje se šalta od onog sa 6 :-) Ipak, na autoputu potrošnja se mora smanjiti u 6. brzini, buka... Sada je, u mk4, i gepek u proseku, ali zamerka na mali gepek u mk3 ne stoji. Kada ga koristite u punoj zapremini? tj, kada ga pakujete do vrha? Retko, do dva puta godišnje, i tada je 316 litara malo, ali ako su vam putne torbe visine 45cm sve se pakuje lepo, jer je samo visina gepeka manja nego li npr. kod golfa7 npr. A o izgledu ne bih, meni je mk3 i dalje avangardan iako je i mk4 lep uz veliku zamerku. Do sada je svaki focus imao treći par bočnih stakala, novi ih nema, otud asocijacije na tipa...

nix

pre 5 godina

Centralna tabla mi je ofrlje odradjena kao i rucica menjaca, dosta je starovremska. Sa zadnje strabe izgleds bezlicno. Prednja strana pun pogodak.

SofronijeTheGreat

pre 5 godina

Nista meni ovde nije jasno.

Iznecu jedno smesno poredjenje (iako ne moze da se poredi i znam da cu dobiti hrpu minusa zbog toga). Uporedite dizajn i spolja i iznutra ovog Focusa (2018g) sa npr. preko 10 godina starom Alfom 159.
Uz duzno postovanje ta Alfa je dizajnerski 2 decenije ispred ovog Focusa. Konkretno recimo sredisnji deo kontrolne table mi vise lici na Opel Omegu iz proslog veka, nego na neki auto iz 2018 godine.
Pa se pitam ko je ovde lud? I kakvi su ovo dizajneri? O cemu se ovde radi?
Samo se zamislite, nista drugo ne trazim.

C i n i k

pre 5 godina

Sta znam, Ford je nekako ovde kod nas bio i ostao potcenjen auto.
Mozda ima i najnizu cenu na oglasima kao polovan..
Ford koristi kako mi se cini iste sasije ko i Mazda i Volvo, i mislim da ugradjuju PSA motore, ali svejedno,ne ostavlja mi Ford neki utisak,iako verujem da ima kvalitet,i tesko da bih to kupio realno.
Ja, iako ga ne vozim,najvise volim Bmw, ali nisam rob brendova..

Rico Suave

pre 5 godina

@(beogradjanin95, 26. avgust 2018 09:48)
Korak nazad u odnosu na prošlu generaciju?! Onu što je imala najružniju korejsku zadnjicu u istoriji C segmenta, na koju ni prodavci u Grand Motorsu nisu mogli da se naviknu i da je gledaju? Na onu sa najmanjim gepekom u klasi proporcionalno veličini automobila? Na onu od koje je i serija pre nje danas lepša? Svašta čovek ovde može da pročita

....

pre 5 godina

Fiat Tipo spolja Fiat Tipo iznutra! Čisto da se zna ko postavlja standarde!
(MIRO, 26. avgust 2018 10:53)


hahahahaaaa...ko bre, fica postavlja standarde?! Ono sto nijedan drugi auto osim Fiata nece imati, a to posebno mazohisti koji voze Fiaržt, je muzika od klimajucih plasticnih delova u kabini. To je dusa Fiata.

DC

pre 5 godina

Pre sest godina mi nije bio problem da nekome preporucim Focusa trojku kao vrh klase, iako je konkurencija cesto nudila vise prostora na zadnjem sedistu i u prtljazniku i nesto kvalitetnije materijale enterijera. Sa ovim sada - pa nisam bas siguran da se na slican nacin izdvaja od Mazde 3, Hyundai-a, Kie, 308-ice, Astre itd...

Kapetan Mikula

pre 5 godina

Vozio sam nekada Eskorta,kratko vreme Fiestu a od pre dve godine Mondea. Ford nije savršen auto i nije premijum marka,ali Ford posle kupovine Aston Martina izbacuje novi Mondeo koji je priča za sebe,prošle godine nova Fiesta, naprodavaniji auto u svom segmentu, i sada ovaj Fokus tehnički i tehnološki jako dobar auto.Koliko kod nipodaštavali Forda zarad "Nemaca" morate mu odati priznanje, jer da njega nema,sta bi bio Opel? Jel to čujem tišinu?

PeroTreger

pre 5 godina

@
Peugeot 308 je unutra ubedljivo najgori u klasi. Ono je jad i beda. Lepo to izgleda na slici, ali ceo onaj deo ispred centralne ventilacije je tvrda plastika lošeg kvaliteta. Volan blokira pola instrument table. Udjes u Hyundai i30 posle njega i kao da si ušao u Mercedes..3008 je već sasvim druga priča. Nije mi jasno kako su na 2 modela uspeli da naprave nebo i zemlja razliku.
(P, 26. avgust 2018 13:26)
Ti si izgleda taj 308 samo na slici i video... Enterijer tog automobila je za sve u tom segmentu osim premijum trojke, bas to, premijum. Volan ne blokira nista, sve se vidi preko njega, pricam kao vlasnik a ne posmatrač slika, pustima me subjektivnog utiska... I još nešto, jeste off topic ali taj 308 je po upravljivosti i ležanju na nivou Focus-a a i bolji, pogledaj bilo koji test, bilo koje redakcije, posebno naših...
Jbg, svaki cigo svoga konja hvali!!!

dejan

pre 5 godina

Jedino sto mi se nikada nije svidjalo kod focusa jeste enterijer koji je bio uzasan barem sto se tice estetike.Ovaj novi je vec na mnogo visem nivou.A sta tek reci za ford focus rs,definitivno najbolji hot hatch na trzistu,daleko ispred golf gti pa cak i golf R-a.

Hehe

pre 5 godina

Ima neki smek na ovim slikama. Sto se mene tice samo dizel bi dosao u obzir, bez obzira za nagrade za ove benzince. Inace i Golf ima benzince trocilindrase sa deaktivacijom cilindra tako da nije Ford jedini. Sto se mene tice voleo bih da barem neki proizvodjac ima cetvorocilindricni benzinac recimo 1.6 sa turbinom i oko 150KS u ovom segmentu i da ne deru sa cenama i uzivanje u voznji moze da pocne. Trenutno mi 308 najlepsi u klasi, a izasao odavno.

били

pre 5 godina

isti fiat tipo...inace ford je uvek bio best buy... najvise daje za najmanje para....nadam se da ce biti manje jeftine plastike u kabini...motori domaci zadak za VW

Starac Foco od 100 ljeta

pre 5 godina

Vozim Focus 2 , kupljen nov 1.6 tdci , sirina kabine kao Oktavia ta generacija,upravljiv,ide isto prazan i ful pun uzbrdo, neverovatno lezi i fantasticno,
kao po sinama ide u krivinama,stedljiv 5,6 litara kako god ga vozite,veliki gepek, enterijer uvek bogatiji od golfa u standardnoj opremi (tempomat,automatska klima itd )Proizvodi se u Kelnu,samo redovni servisi se rade i nema probleme,oni koji nisu imali iskustva neke ne pricaju bezveze,mogu misliti kakav je ovaj Focus 4

moron

pre 5 godina

Pošto kupujem samo nova kola, ja uvek neka kola "cenim" kroz njihovu cenu (u Srbiji), tako da bih i ovaj put sačekao sa eventualnim hvalospevima novog focusa.
Uostalom, evo ga cenovnik "nove fieste", gde verzija sa 5 vrata, "Titanium", dizel sa 85 konja, košta "na akciji" 16.980, a nema auto klimu, nema tempomat, nema park. senzore pozadi, nema ... To je čuveni "Titanium", u 2018. godini.
Istina, ima lumbalnu podršku za sedište vozača, što, npr. nema novi i30 ni u najvišem paketu u Srbiji.
Elem, ako pogledate cenu nove Titanium fieste TDCI 85, koja košta samo 300 eura manje nego li npr. peugeot 308 BlueHDI 130 Active (17.290), probajte da zamislite cenu novog focusa u Srbistanu ... Jezivo, zar ne?

krambambuli pabč

pre 5 godina

Iskreno, nikad ga nisam vozio (vozio se u njemu jesam, ali starija generacija, naravno) i nikada mi nije delovao "šmekerski". Jeste to zahvalan auto, nema nekih većih mana ali uvek ostaje onaj osećaj da to može i bolje. Koreanci i japanci su bolje opremljeni (u tom segmentu), daju duže i bolje garancije i "duži" spisak opreme. Foedaljka ima ime, naravno, zvučnije nego kia, bia, jota i buzuki ali oni razmišljaju na "dužije" staze i prodaju se. Jedno vreme su na tržištu polovnjaka azijska vozila bila, u fazonu, "ma daj bre kume, koga ti zjbvš, sa ovim trotinetom". U međuvremenu se situacija debelo promenila. Sve više srbalja "čupa iz vene" vw, ford,fiat, opel,. . . Nisam pametan po pitanju ovog vozila. Vidim da su podlegli ugradnji onog ogavnog tableta (kao i večina na brzinu zbrčkanih "novih" i restilizovanih modela), kao i eko bust motora male litraže. S obzirom na kvalitet goriva u Srbistanu, kao i na kvalitet servisa i garancije ("Izvinite gospodine, da li je auto vozila vaša žena? Izvinite i vi g. serviser ali šta to vas boli k...") koji mnogi shvataju kao diskreciono pravo tumačenja, a ne mrtvo slovo na papiru, sumnjam da će se ovo šire uvući u pore naših ljudi. Mada, uz razumnu cenu, kvalitetnu garanciju i servis, ništa nije nemoguće. Brine me "after". Kome i za koju cenu prodati taj auto posle 5-6 godina.

Nenad

pre 5 godina

ponosni vlasnik Fokusa sa TDDI motorom iz 2004 godine. Nista manje ne zaostaje za izvikanim Golf 4. U skorije vreme kad budem menjao auto gledacu opet Fokusa. Bravo za autora teksta, posebno za ovaj deo

"Eto rebusa za srpske stručnjake, komitete, agencije i druge vazduplohove iz bezbednosti saobraćaja: ko je to umislio da nekakav napredak može da bude bolji od ćiriličnog slova "П", koji će početnika zaštititi od brojnih rizika…" lepo sam se nasmejao.

Kobaja Grande

pre 5 godina

Focus je u Srbiji ubek bio potcenjen auto, zbog lobija Golf-Oktavija. Realno, Focus je uvek bio jedna od najboljih kupovina: jako kvalitetan, veoma upravljiv, solidnog dizajna, Made in Germany.
Ovaj novi donosi jednu stvar koju je izgubila 3. generacija Focusa, a to je prakticnost. Pogledajte samo medjuosovinski razmak, velicinu zadnjih vrata...toliko mesta putnici na zadnjoj klupi nece dobiti niti kod jednog konkurenta.
Preporucujem svima koji merkaju Oktaviju: sacekajte da Focus stigne u salone i testirajte 1.5dizel, karavan.

хаџија

pre 5 godina

увек се јаве коментатори типа: када ја седнем у аудија који је побегао испод пресе у задњем тренутку, па има да надживи све ладе, фордове и осталу боранију

P

pre 5 godina

Peugeot 308 je lepsi i spolja i iznutra a i taj je vec spreman za novu generaciju.
(majo, 26. avgust 2018 11:52)

Peugeot 308 je unutra ubedljivo najgori u klasi. Ono je jad i beda. Lepo to izgleda na slici, ali ceo onaj deo ispred centralne ventilacije je tvrda plastika lošeg kvaliteta. Volan blokira pola instrument table. Udjes u Hyundai i30 posle njega i kao da si ušao u Mercedes..3008 je već sasvim druga priča. Nije mi jasno kako su na 2 modela uspeli da naprave nebo i zemlja razliku.

Sole

pre 5 godina

Ford Focus prethodne generacije sa Titanium opremom je imao prelep srednji deo prednje table sa odlicno uklopljenim touchscreen-om. Enterijer novog Focusa podseca na Fiat Tipo i ne svidja mi se.

Nikola

pre 5 godina

Skroz korektan auto, kao i svaki Ford do sad, samo je dizajn malo diskutabilan. Prosla generacija je bila nekako autenticna. Ovaj nekako izgleda kao svaki drugi auto. Istu stvar sam primetio i kod Opela. Astra J mi je mnogo lepsa i autenticnija od nove K.

rog

pre 5 godina

Baš lepo uklopljeno,sve...sve sem motora gde bi morao da dođe i benzinac jači od 1500 ccm!?
(ludzbunjenog, 26. avgust 2018 11:09)

Pa doci ce, u ST varijanti, samo sto niko nece za novog fokusa da izdvoji tolike novce jer je cena znantno visa za takvu motorizaciju, kao i kod bilo kod drugog brenda. Druga je stvar sto je nas prosecan kupac navikao da kupuje polovno gde se razlika u ceni izmedju jacih i slabijih motora smanjuje pa ocekuje za "male pare" da dodje do neceg jaceg od 180ks. Samo treba naci "budalu" koja ce za novog fokusa bezinca od 240ks sa dobrim cugom da izbroji preko 25k.

Stefan

pre 5 godina

Nije baš adekvatna tema, ali me baš zanima. Zašto se neka japanska kola poput tojote corole, honde civic i sličnih koja su u svetu jedna od najpopularnijih toliko slabo kupuju, a koja meni bar na papiru izgledaju mnogo bolje od ovih evropskih modela koji su ovde popularni. Da li ima neke razlike u kvalitetu između japanskih modela za evropsko u odnosu na za na primer američko tržište?

rani

pre 5 godina

Pobogu ljudi, pa mora da liči na neki auto, kako je moguće da bude jedinstven! Pokušao je Fiat da ne liči ni nakoga, pa je izmislio Multiplu, i na šta je ona ličila, ninašta! Lično, ne volim male motore, naročito ne ove sa tri cilindra, ali eto, ispalo je da, igrom slučaja, imam Fiat 500l sa 900 cm i DVA cilindra i mogu slobodno da tvrdim da je brži i startniji od većine benzinaca od 1.6cm! Takodje sam mislio da oni mogu da se bace posle 70 hiljada, ali evo, vozim ga već 130 hiljada bez ikakvih problema i promena. Zašto mi mislimo da smo pametniji od Fordovih, Opelovih i drugih inžinjera?

zikapn

pre 5 godina

Spolja nista posebno, nema svoju prepoznatljivost, unutra ok, dobar je, motorizacija najbolja strana, vozne osobine ekstra..sve u svemu ok auto ko ne trazi ljubav na prvi pogled

P

pre 5 godina

Meni bas lici na Mazda3 unutra. Od centralne konzole, preko heads-up displeja.
(Ledjo, 26. avgust 2018 11:07)

Nisi ti ni ušao u Mazdu 3 ako ces sličnosti da tražiš samo zato što je ekran gore, kod Mazde je enterijer mnogo bolji i taj ekran bolje uklopljen...A inace, većina automobila ima tako postavljen ekran uključujući celu premijum trojku. Ako već tražiš sličnost ovaj enterijer najviše podseća na novi i30.

NIKOLA

pre 5 godina

Prethodni 1.5 ecobust iz 2015 godine sa četiri cilindra iste performanse kao ovaj trocilindraš a samo manje od pola litre veća potrošnja.U čemu je fora Fordu.

Vladimir

pre 5 godina

Botovi koji bacaju hejt na vagen docekali 5 minuta. Cim sam video naslov znao sam da ce ovo biti "pun pogodak za razliku od golfa"... Da zivim u Nemackoj gde siti i lepo obuceni klinci od dosade bacaju takve komentare, nasmejao bih se od srca... Ovde gola sirotinja koja jedva dobacuje i do stila iz 2004, deli se "u frakcije" i "navijačke grupe" marki automobila...

bordja

pre 5 godina

(Stefan, 26. avgust 2018 18:08)

Realno i Toyota i Honda u nekoj normalnoj opremi a da nije osnovna su skupi za naše tržište. Francuzi, Opel i Korejanci su mnogo pristupacniji. Toyota i Honda možda pariraju u osnovnoj ceni gore napomenutim ali uz mnogo manje serijske opreme. Toyota je u prošlim modelima čak ugradjivala i loš 1.3 motor samo da bi mogla da parira drugima u osnovnoj ponudi.

Auris i Civic kod nas su za one sa dubljim dzepom mada ja lično tvrdim da je Golf klasa automobila (Auris, Civic, Focus, Mazda 3) najskuplja i najneisplativija moguća. Mnogo bolje ćete proći sa za klasu manjim ili većim autom koji god da je proizvođač.

moron

pre 5 godina

Ako HB ima Wb od 270 cm, to je odlično i pretpostavka dobrog komfora i pozadi. Toliko ima i corolla i civic, a imala i poslednja lancia delta. A i avensis. Praktično, nivo nekadašnjeg D segmenta.
Na žalost, odvalice cenu da otpadnu uši. Pogledajte cenu za i30 u Srbiji.
Što se tice benzinskih motora novog focusa.
Fiat ima novi 1,33 turbo, sa 4 cilindra, 270 Nm. 30 više od focusa iste snage.
PSA ima 1,2 e-THP,130ks, sa 230 Nm, 60 Nm vise od focusa sa 125 ks.
Koliko je razlika momenta bitna,shvatio sam kada sam poceo voziti 1,6 MJ, sa 320 Nm i 105 ks. Za njega je stari 1,6 HDI sa 240 Nm i 110 ks uzbrdo djubar neopevani. Vozim ga desetu godinu,sluzi kao zmaj,ali, 1,6 MJ mi uvek osmeh na lice izvuče pod opterećenjem.
Zato mislim da je fokus sa 1,0 i 170 Nm baš hendikepiran.

var

pre 5 godina

Rico Suave@ Ne moraš čoveka da vređaš. Izneo je svoj stav. Vidiš, ja kao vlasnik mk2 pa sada mk3, ću ti reći par stvari. Prednji kraj mi se ne sviđa, ali je zadnji pun pogodak. Prednji kraj restilizovanog mk3 mi je super. Dakle svako ima svoj stav. Drugo problem sa gepekom nastaje zbog toga što se u verzije koje su kod nas prodavane imale "ćopavac" pa se izgubilo nepotrebno 30 litara zapremine gepeka. Treće cenovna politika i uslovi kupovine uvoznika su sasvim ok. Do skora se mogao kupiti za 11990 i još na bezkamatni kredit. Četvrto su normalne cene servisa i 5-to godišnja garancija. I kao peto ovaj mk3 mi se uopšte ne sviđa!

Bojan

pre 5 godina

Vidi se da je napredovao u svakom pogledu i da je u pitanju dobar auto..meni se ne svidja dizajn pozadi i enterijer je osrednji ali opet značajno bolji od prethodnog modela. U AT se već prodaje od od 16k EUR ali za 82 i 100ks motore..125ks startuje tek od 18k i to za osnovnu opremu. Po meni je Honda Civic mnogo bolja kupovina jer za 17-18k u startu se dobija bolji motor,više opreme,prostora, pouzdanost i ekstra osjećaj u vožnji. Inače auta u ovoj klasi u AT kod većine proizvođača startuju oko 12-14k ali za preslabog bezinca i klot opremu..za nesto malo bolje treba izbrojati 18k i više.

rog

pre 5 godina

Pre sest godina mi nije bio problem da nekome preporucim Focusa trojku kao vrh klase, iako je konkurencija cesto nudila vise prostora na zadnjem sedistu i u prtljazniku i nesto kvalitetnije materijale enterijera. Sa ovim sada - pa nisam bas siguran da se na slican nacin izdvaja od Mazde 3, Hyundai-a, Kie, 308-ice, Astre itd...
(DC, 27. avgust 2018 15:25)

Po cemu je to novi focus losiji od starog, osim diskutabilnog izgleda koji je stvar licne preferencije? Veci auto i funkcionalniji u svakom pogledu.

rog

pre 5 godina

Nov,odlican.Enterijer deluje "siromasnije" nego na trojci.Ono sto mi se najmanje svidja su motori.Stari dobri 1,8TDCI je izbacen jos u trojci ali je ona bar imala 1,6 i 2,0 sto se dizela tice.Sada ovi novi trocilindricni motori hm ...Ono sto se nama,sirotinji najvise nece svideti je cena,mislim da ce biti daleko preko 20k cak i za najosnovniji model.
(Pokondirena tikvica, 26. avgust 2018 10:55)

Pise u tekstu lepo, 1.5tdci i 2.0 tdci od 150ks. Kakav crni 1.8tddi traktor. Nema sanse da u nekoj normalnoj opremi bude "daleko preko 20k", jer mondeo pocinje od 17k. Naravno, prvih pola godine mozda i godinu ce cena biti "premium" za one koji bi da budu prvi sa novim focusom, a to kosta. Ako vam se ne svidja, kupite sad nov stari model cena je pristupacna.

anagarika

pre 5 godina

Imao sam Focusa keca i dvojku. Prvi benzinac, opravljaš ga za sto evra šta god da rikne, drugi pežoovm lošiji dosta ali generalno sjajni automobili. Kec ima avangardnu tablu, malo ti treba da je svariš ali posle shvatiš da je sjajna. Daleko ispred automobila tog vremena. Gepek uvek bio dobar a potrošnja na 1.6HDI 90 konja smešna. Posle sam vozio Aurisa, Civic i Mazdu 3 ali ću se opet vratiti na focusa.

Rico Suave

pre 5 godina

@(beogradjanin95, 26. avgust 2018 12:19) Nije mi bila namera da se bilo ko uvredi i žao mi je ako je tako shvaćeno. Reč je o tome da je u jednom momentu (2011-12) počela da se pojavljuje generacija modela sa znatno manje atraktivnim izgledom i wow efektom od prethodnika (Leon, Civic, Focus) gde je Focus u automobilističkim krugovima dominirao sa negativnim utiskom i to je ocena koja je bilo široko poznata i prihvaćena. I zaista, čak ni prodavci tih vozila nisu mogli da se opasulje izgledom zadnjeg dela Focusa. A šta reći za auto od 4.5 metra sa 315 litara zapremine u prtljažniku vrlo nezgodnog oblika, dok su svi ostali u klasi, čak i znatno kraći, imali između 380 i 500 litara. Ne promovišem transport veš mašina ali to su porodični automobili i za dva kofera i još ponešto za dete u prethodnom Focusu nije bilo mesta. Neka je nestao i otišao u zaborav, nadam se da se takva grdoba neće ponoviti. Ukusi su različiti ali ja se ovaj put oslanjam na egzaktne činjenice.

Ivan

pre 5 godina

Ja sam ozbiljno razmisljao o focusu karavanu u st line opremi 2.0tdci sa oko 150ks pre nekih 2 godine ali je cena tada bila 20000 plus par dodataka(xenon parking senzori felne i muzika) i bio sam na skoro 23000 pa sam odustao jer mi je pad cene u 5 godina koliko sam planirao da ga vozim bio nepodnosljiv pa sam se odlucio za drugu marku koja bas i nije omiljena u Srba jer nije po ukusu vecine potrosaca "premium" polovnjaka. Sretno svima sto voze Focus prelep je auto i samo to.

Duratorq

pre 5 godina

Vozim fokus MK 2, tdci, već nekoliko godina, kupljenog kao polovnjak. Odličan automobil, niska potrošnja, samo redovno servisiranje. Kad bih kupovao nov automobil, kupio bih novi isti takav, ali ne daju, sad moraš da kupiš i sve njihove kompjutersko-šminkerske za...ancije koje podižu cenu za gotovo 100%, a meni se čine potuno bespotrebnim.

Ostao ovde

pre 5 godina

Izgleda sasvim pristojno. Jedino ce Molder biti ozlojadjen jer lici na korejance.Ali ok,i Ford zeli da izgleda svetski.
Veoma privlacan dizajn.Motori sasvim ok od trocilindricnog sa 120 ks pa nadalje,bar na papiru.Cini mi se da ce cena u Srbiji za taj motor i dizel 1,5 od 120ks u nekoj normalnoj opremi biti sigurno 18k evra.

Живчан_неки_лик

pre 5 godina

И има систем за детекцију рупа на путу који припрема вешања за што мањи стрес возача за незаобилазно насађивање на ту рупу - то ће бити најважнија ставка у Србији која ће сваког потенцијалног купца убедити да купи баш Фокуса.

sibke

pre 5 godina

Pošto kupujem samo nova kola, ja uvek neka kola "cenim" kroz njihovu cenu (u Srbiji), tako da bih i ovaj put sačekao sa eventualnim hvalospevima novog focusa. 
Uostalom, evo ga cenovnik "nove fieste", gde verzija sa 5 vrata, "Titanium", dizel sa 85 konja, košta "na akciji" 16.980, a nema auto klimu, nema tempomat, nema park. senzore pozadi, nema ... To je čuveni "Titanium", u 2018. godini.
Istina, ima lumbalnu podršku za sedište vozača, što, npr. nema novi i30 ni u najvišem paketu u Srbiji. 
Elem, ako pogledate cenu nove Titanium fieste TDCI 85, koja košta samo 300 eura manje nego li npr. peugeot 308 BlueHDI 130 Active (17.290), probajte da zamislite cenu novog focusa u Srbistanu ... Jezivo, zar ne?
(moron, 26. avgust 2018 18:11)

pa dobro ima manuelnu klimu,mogli su automatsku da stave,al dobro 15k je auto,al ako je bas hoces ,cena je 190€ ako je hoces u dodatnoj opremi

messs

pre 5 godina

"Nije baš adekvatna tema, ali me baš zanima. Zašto se neka japanska kola poput tojote corole, honde civic i sličnih koja su u svetu jedna od najpopularnijih toliko slabo kupuj......"
(Stefan, 26. avgust 2018 18:08)
Stefane nema razlike, razlog je uvek isti: neznanje i kompleksi i nepostojanje ciljne grupe-srefnje klase u Srbiji... ovde su popularni izvoženi pasati, audi a4, bmw 3 i 5, mercedesi...uvek će pre dati 15000eur za polovnog "bembaru" sa 400.000km na satu nego za novu korolu..jednostavno siromaštvo, želja da se bude ono što nisi(premijum automobili se kupuju novi, statusni simbol je kad daš 50.000eur za najnoviji audi a ne 10.000eur za onaj koji je već 2 generacije iza itd itd)...takodje, tržište koje kupuje corole i civice a to su porodični ljudi, srednja klasa, koji kupuju pouzdano i sigurno vozilo ovde ne postoji.

toni

pre 5 godina

Uzgred čuh od nekog mehaničara da je razlika između forda i mazde u delovima od 200€ i 600€. Zato potonji traje duže. Ista platforma...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (šeih mišal, 27. avgust 2018 07:33) # Link komentara

Pretpostavljam od lokalnog mehanicara Srbe koji ima dojavu iz Mazde

clemens

pre 5 godina

Nije lose.... umiveno, moderno, prija oku...
Jos da vidimo cene... ali znajuci politiku i apetite naseg uvoznika, bojim se da cemo da se
"smrznemo" kad ih budu saopstili.

Milan

pre 5 godina

@Stefan
Kao neko ko je posedovao Toyotu preko 10 godina (Corollu hecbek i Avensisa II) i presao sa njima oko 400.000km pokusacu da odgovorim. Pristup pravljenju automobila je drugaciji nego kod evropljana, ne obracaju paznju na estetiku i sitnice zbog kojima ce vam zavideti komsije, jednostavno je sve podredjeno upotrebnoj vrednosti. Kvalitet u smislu izdrzljivosti automobla i upotrebne vrednosti je fantastican, imas utisak da nikad i nigde nece stati. Toyota nije za trke ali ima po meni najbolje ogibljenje, pravi kompromis udobnosti i ponasanja na putu, honda je opet sportska ali pretvrda, nesto kao VW ranije. Problem je da se njima ne isplati da razvijaju modele specificno za evropljane zbog cega se cesto ne uklapaju u klase na koje su evropljani navikli a zatim i u imidzu, ne donose prestiz, imaju status "dosadnih". U poslednje vreme su prestali i motore za evropu da razvijaju zbog cega su neadekvatno motorizovani a po meni najveci problem je dizajn. Nije po ukusu evropljana i tacka.
U srbiji je problem odrzavanje starijih auta jer nemas delova po otpadima, novih a neoriginalnih pa onda ljudima deluje skupo. Zato ih je teze i prodati, ne i nemoguce samo treba pocekati. Moje iskustvo je da redovni servisi kostaju isto kao i sa VW koji sada vozim. Razlika je , i to velika, ako kucnete auto. Limarija, stakla i sl. znaju biti papreni. Sve u svemu , mogu biti odlican izbor kao novi ako kupujete auto na duzi period a prelazite i vecu kilometrazu.

brm

pre 5 godina

Deeluje kao lepa mašina. U udobnost vožnje kod Forda ne treba nikad sumnjati. Fordovi su kao da vozite igračku. Deluje mi da unutrašnjost nije previše dirana u odnosu na prethodne modele. Svako ko je nekoliko puta seo u Forda, na osnovu ovih forki enterijera bi lako prepoznao da se i ovde radi o Fordu.

Što se tiče estetike, to je individualna stvar. Spoljašnjost mi se sviđa, unutrašnjost onako. Verujem da će svaki vlasnik ovog automobila u njemu da uživa.

Nikola

pre 5 godina

Meni se dopada. Naravno, nije sve savrseno, ali to se i ne ocekuje. Svidja mi se kako izgleda automobil, unutrasnjost je definitivno bolja nego kod prethodne generacije, mada to i nije bilo tesko postici. Najvise mi se svidja sto ima vise prostora za noge na zadnjim sedistima, cini mi se da je tu ostvaren znacajan napredak. Generalno, sasvim dobar posao Forda.

beogradjanin95

pre 5 godina

@Rico Suave

Kao prvo dao sam svoje mišljenje, ne znam sto si pronašao uvredjenim, zamisli neko ima pravo na mišljenje koje je drugačije od tvoga. Drugo ta zadnjica mi je makar bila autentična za razliku od ove nove koja se uklapa u masu bezlicnih vozila. Kao treće ja ne znam gde sam spomenuo gabarit gepeka, s obzirom da sam komentarisao samo dizajn vozila. Zao mi je sto u Srbiji konstruktivna diskusija ne postoji već ako se ne slažeš sa nečijim mišljenjem a to popljuj po njemu. Sportski pozdrav!

Ned

pre 5 godina

Vozim Fokusa ST 2014. I sa sigurnoscu mogu da kazem, kad se uzme odnos cena-kvalitet, da Ford najvise nudi u poredjenju sa konkurencijom. VW Gti je 20% skuplji a ne nudi apsolutno nista osim drugaciji brend. Ok, stvar ukusa, mozda nudi bolji enterijer (ruku na srce) ali sto se tice prostora, opreme i voznih karakteristika, ne nudi apsolutno nista vise od ST-a a 20% je skuplji.

Moca

pre 5 godina

Autor je zaboravio da navede, a mozda nije ni znao, da je vozio verziju koja pozadi ima nezavisno ogibljenje. To ce biti rezervisano za jace motore i pakete opreme, dok ce kod osnovnijih pozadi biti klasicna torzija.

Voša

pre 5 godina

Pratim Focus od početka, imam poslednju aktuelnu seriju i ima sve, prelazim po 35000/40000 km godišnje, nikada me nije ostavio na putu, uvek pouzdani.

Sibirac

pre 5 godina

Ono što se ne može videti u tehničkim podacima je uživanje u vožnji koje Ford pruža. Vozio sam ih dosta u prethodne dve decenije, svaki mi je nakon vožnje ostavljao osmeh na licu.

Čudi me da u ponudi neće biti i verzija 1.0 Ecoboost od 140KS koja se nudi u Fiesti. Fiesta je sa 100KS varijantom izuzetna u vožnji, ova varijanta od 140KS bi super legla nešto težem Focusu.

mare steljadin

pre 5 godina

Ford Focus je jos od 2001 prvi u klasi po "handlingu" tj upravljanjem i nivou zabave koji pruza u voznji. Proverite molim vas inostrane testove posto ce vam onda mozda biti jasnije. Muka mi je od likova koji se kunu u Golfove koji jos od davno nisu ono sto su ekad bili, sto se tice pouzdanosti, kvarenja i materijala koji su korisceni. Mercedes takodje jos od 2001 je izvikan kao da vise nije Mercedes koji je nekad bio sto se tice duzine trajanja bez kvarova itd. Ja sam vozio tddi , tdci i sad u inostanstvu sam vozio ST i XR6 i ko je probao zna da je to jedan sjajan auto koji pruza sjajno uzivanje u voznji.
Malo se raspitajte a nemojte da zivite u proslosti. Dizajn ko dizajn se menja a kvalitet voznje je ono sto se racuna ljudi pobogu.
Toliko o tome dobri ljudi.

savest

pre 5 godina

Čudo koliko ljudi komentariše Focusa a da nije ni selo u isti , a kamoli ga vozili. Ja vozim Focusa 3 face lift, 2016 godište 1.5 dizel 95 konja. Prešao sam 45 KKm, i prezadovoljan sam, prosečna potrošnja izmedju 4,7 i 4,8 litara. Imam svoje tinejdzera i auto nam završava posao u svakom smislu. Jedan veliki plus za Focusa.

Lazar Bojanic

pre 5 godina

Voleo bih da ga probam ... mislim da je važno što su ga produžili jer mi je kod starog modela nedostatak prostora za glave i kolena na zadnjoj klupi bio vrlo frustrirajuća činjenica.

Ako realno pogledamo motori , menjač i podvozje kod starog su još uvek dobri ako ne i u vrhu tako da ako tu sve ode korak dva napred znači da je na dobrom putu.

Meni je lepši od starog, mada je to subjektivno ...

Ove napucane verzije deluju odlično na promotivnim fotkama ali sačekajmo cene pa da vidimo šta se može kupiti za cca 15.000 eura koliko je realna lestvica u zemlji Srbiji .

japanac

pre 5 godina

Više mi se sviđa exterijer nego unutrašnjost vozila, mada vidim da je u enterijeru primenjeno nešto iz viših klasa vozila. Ne znam zašto u tekstu nije navedena udobnost i prostor u vozilu. Verujem da to zanima većinu kupaca. Zanimljivo da najslabiji motor nema i najnižu potrošnju, što znači da i nije najbolje rešenje za kupovinu. Možda jeste najjeftiniji, ali je i skromne snage, što za jedan ovakav auto nije dovoljno. Tek motor od 100 konja zadovoljava neke potrebe prosečnog vozača. Što se tiče cene, mislim da će iako slična u tom rangu, biti jedna od odvraćajućih stavki za kupovinu...

Bane

pre 5 godina

Automobil je sasvim ok. Ima vrlo pristojno medjuosovinsko rastojanje sto znaci dovoljno prostora na zadnjoj klupi, gepek od 375 lit. je prosek klase (380 lit. prosek). Motorizacija ok, ali benzinci....ako komentarisemo iz naseg ugla i naseg trzista (kakvog takvog, njima mozda nebitnog ali nase realnosti) ljudi jos ni trocilindrase ne vare kako treba a oni jos uvedu gasenje jednog cilindra, al ajd videcemo.
Sve u svemu, Fokus je ovde primenio formulu Golfa jer je napravio auto koji ni u cemu posebno ne prednjaci ali je u svemu podjednako dobar.
Po meni, ovde ce uspeh zavisiti samo od cene. Imaju odlican auto samo da alavo ne odvale neke cene (kao Opel sa Astrom, za malo bolji motor i opremu treba dati 20.000 skoro i ne vidjam ih nesto po ulici).

Живчан_неки_лик

pre 5 godina

Свиђа ми се ауто, нарочито у СТ опреми. Ако погледамо које су цене код конкурената (Хонда Сивик) који нуде више технолошких опција него остали произвођачу у класи хечбекова, почетна цена неће бити испод 20.000е, што ће бити претерано баш као у случају Сивика (СТ са 180 коња неће бити испод 25.000 највероватније). Мени се и одлазећи Фокус свиђа.

Milosav

pre 5 godina

Ovde u Severnoj Americi Ford planira da prekine proizvodnju auta mislim limuzina stil. Samo ce da proizvode SUVs i Pickup kamione. Profit je mnogo veci u ovom segmentu.

Rayo

pre 5 godina

Vozio sam nov 1.6 duratorc 2014. godište i sad vozim 1.5 duratorc 2016. godište. Najstabilniji i najfleksibilniji dizel hečbek koji sam vozio.

Django

pre 4 godine

Vozio pre neki dan Focus 1.5 Ecoboost 150 konjica, 2019-to godiste, kombi. Hohohohohohoho. Kakav auto, kakav motor, kakav menjac. Nesto najbolje sto sam do sada vozio. Inace sam vlasnik 4 godine starog Mercedesa C klase. A vozio sam i probavao sve i svasta u poslednjih 20 godina. Sokiran sam u najpozitivnijem mogucem smislu.