Nedelja, 05.08.2018.

15:00

Više nije bitan motor, nego displej

Izvor: B92

Više nije bitan motor, nego displej IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Transformer

pre 5 godina

(Hendsfri moze, 0.5 promila ne moze ! Koja budala je to smislila ?, 06. avgust 2018 09:23) Napisa da je bezbjednije voziti pijan, i to sa 1 promilom, nego pričati handsfree u vožnji, i ostade živ. Veću glupost u životu nisam čuo. A to što ne razgovaraš sa saputnikom dok voziš (ako već ne koristiš telefon), nego si isključivo sa 100% pažnje usresredjen na vožnju, je čista neistina. Ne laži sebe, lažnim pričama o moralu, sa sve uzvičnicima na kraju svake rečenece. Nisi skoncentrisaniji kada si pijan (sa 1 promilom jesi pijan), nego ti alkohol usporava reakcije, kao depresor centralnog nervnog sistema. Na kraju, nema potrebe za gorčinom, a ja sigurno zbog priče preko bluetootha neću nikoga ugroziti, niti mi se za 12 godina desilo da zbog toga imam propust u vožnji. Sa druge strane, ako popijem 1 pivo zovem taksi.

Stevan

pre 5 godina

Pa jedva su Kinezi cekali da novac dodje u ruke glupih... sad igre mogu da pocnu. Displej od 10 inca kod Kineza kosta 30 eura... a zbog njega vam auto kosta 10 000$ vise.

Trol

pre 5 godina

Motor, vešanje i slični vitalni delovi nisu bitni dečurliji kojima roditelji kupuju kola i kojima će kupiti i druga. Onaj ko troši zarađen novac, bilo keš bilo kredit, sigurno neće gledati besmislene ekrane i tako te gluposti.

Sale

pre 5 godina

Zato cemo imati gomilu gvozdja i djubreta za 5-10 godina, jer misle da se auti mogu menjati svakih godinu dve kao telefoni... vrlo neobazrivo!!! Autu su najbitniji motor, menjac pa sve ostalo - ko se time ne vodi ce trositi mnogi para koje na kraju nece moci povratiti

Papageno

pre 5 godina

Tzv."digitalne" komande i postavljanje svih mogućih komandi u automobilu u obliku ikonice na touh-screenu, nisu nikakav napredak, nego najobičnija prevara!

Proizvođačima je daleko jeftinije da sve narokaju na jedan ekran po kojem kuckamo i razmazujemo prstima, umesto da kao nekada prave mehaničke dugmiće, ručice i satove. Naravno, morali su da opravdaju slabiju upotrebljivost ekrana, pa zato pričaju kako "narod to hoće", a naročito "milenijalci".

Uostalom, da je touch-sreen stvarno bolje rešenje od analognih mehaničkih komandi, odavno pre serijskih automobila bi ga ugrađivali u trkačka i reli-vozila jer tu je stvarno vozaču potrebna brza i tačna informacija. Da li neko može da zamisli da kad reli-vozač oseti da motor gubi snagu, počne da razmazuje prstom po ekranu i bira da li će mu se prikazati temperatura rashladne tečnosti ili pritisak ulja?!

Reziel

pre 5 godina

Čitam komentare i mislim da postoji netrpeljivost i odbojnost medju srpskim vozačima prema svemu što je novo. Ne samo kod starijih vozača, već u velikom procentu i kod mladjih.
Ima to veze i sa besparicom, gotovo svaki novi model automobila, čak i onih koji "ne mogu da budu loši", dolazi na nož i teške kritike koje se najčešće svode na to da je "poslednji pravi XY bio dve ili tri generacije stari model, ovo sad ništa ne valja". Kritike i maltene mržnja su i prema novim, manjim SUV modelima, digitalizaciji vozila, novim motorima...
Međutim ima i još nešto. Mladi ljudi kod nas previše poštuju mišljenja starijih, pre svega članova porodice - oca, dede itd. Tako možemo da čujemo arhaizme tipa "Mercedes je mercedes", "Golf 2 je poslednji dobar auto koji je napravljen" i slično. Kod nas se generacijski navija za Zvezdu ili Partizan, ali i bira marka automobila, u odnosu na koju su sve druge ne lošije, već potpuno inferiorne - bilo da je u pitanj Merc, Audi, BMW ili VW. To se nasledjuje.
Zbog svega toga mislim da se kao društvo jako sporo prilagodjavamo promenama i sporo napredujemo jer ne prihvatamo te promene. Nisu možda uvek dobre, ali kada se dese, onda su nužne. Uostalom, tehnologija u novim vozilima je najčešće opciona. Ja recimo ne koristim Bluetooth koji imam fabrički u vozilu, ali koristim MirrorPlay i navigaciju. O bezbednosnim sistemima i tempomatu da ne govorim, ali sam StartStop sistem isključio... Jednostavno, nema potrebe za nipodaštavanjem. Ako ne želite tehnologiju, interneti digitalnu instrument tablu, ne morate je imati - to ne znači da su one loše. Ako želite moćan motor i brz menjač, možete to imati... Samo.je pitanje novca.

miki

pre 5 godina

Ugradnja i proizvodnja "tableta" u auto košta minimalno u odnosu na kvalitetne analogne pokazivače. Proizvođači štede, a naplaćauju kao da su od zlata pravljeni! Klasična prevara, kao i ugradnja krute ili polu krute osovine pozadi. Lopine!!

Citava filozogija, dva srafa na karburatoru

pre 5 godina

Onom, prvom, koji je kompjuter i uopste elektroniku ugradio u auto zelim sve najgore ! Svasta bi mu radio kada bih ga sreo.
Upravo sam bio svedok kako je jedan lep reno megan kupe, star dvadesetak godina, zavrsio na otpadu jer je trebalo skoro osamsto Evra za popravku elektronike ! Karoserija super, poznat prvi vlasnik, kilometraza sigurna ali otpad. Prvo nije radila ova sijalica pa ona pa osvetljenje kabine pa wegfartspere pa na kraju nije mogao ni da se upali ! Da je imao motor sa karburatorom iz R18 na pr. vozio bi se jos deset godina bez icega !

preferisco dirti addio

pre 5 godina

Motor, mjenjac, vjesanje, upravljivost, zadnji pogon, premijum ozvučenje, udobna sjedista i dobar lim.. To me interesuje kod auta. Tablet iako ga imam u autu, ne, mogu i bez njega. Zato imam bmw, meni je 1\1 u odnosu na moje zahtjeve. Za sad, ako i oni ne use#u motku..

Hendsfri moze, 0.5 promila ne moze ! Koja budala je to smislila ?

pre 5 godina

@Transformer
"Ja sebi ne mogu da priuštim da se ne javim na telefon, tako da npr. bluetooth u automobilu mi dodje jednako važan u upotrebi kao snaga motora - džaba bi mi bilo i 1000ks, kad bih svakih 5min morao da stanem da obavim razgovor:)"

Vama treba zabraniti da vozite, kad tad, ubicete nekoga !Hendsfri ili mobilni u ruci apsolutno je jednako ! Ne vozi se desnom rukom i desnim uvetom nego mozgom. A kada telefonirate mozak je zauzet telefoniranjem nema dodatni procesor za razmisljanje o voznji ! To sto vi mislite da mozete, i ja mislim da sa jednim promilom vozim bolje jer sam pazljiviji.
(

Nemanja

pre 5 godina

Niko nije protiv napretka tehnologije i povećanja komfora itd. Međutim,
forsiranjem neke tehnologije nalik smartfonovima, pojedini proizvođaći na vama zarađuju više nego ikad. Kako? Jednostavno. Danas recimo možete da kupite pojedine modele automobila koje pozadi imaju polukrutu osovina umesto multilink oslanjanja koje su imali modeli prethodnih generacija. Ili sa slabijim motorima dođe takvo rešenje a za jače multilink. Znate li razliku između ta dva koncepta oslanjanja i njihov uticajn na dinamiku vožnje (kada neko kaže dinamiku, ne znači da vozi ko ludak već to označava prag početka klizanja vozila i slično) odnosno bezbednost? Ne, jer današnjeg mladog kupca interesuje koliko "giga rama i kakvu grafiku" ima taj tablet! Ušteda proizvođača - drastična! Zatim, dođete i kupite Mercedes sa Renaultovim motorom, koji se pritom ugrađuje i u Daciu! Nekada nezamislivo ali ajde - u redu, ako za takav auto date dosta manje para u odnosu na nekadašnje modele sa Mercedesovim motorom. Kako da ne! Naplate vam kao da su oni taj motor razvijali, kao da do 100 ubrzava za 8 sekundi itd. Ušteda prozivđača - ogromna! Ali su vam zato dali u enterijeru led sijalice koje mogu da menjaju boju! Pogledajte recimo rešenje otvaranja prtljažnika kod BMW-a 3 serije E90 i nove (F30). Kod E90 imate teleskopsko otvaranje (sistem poluga se pakuje jedan u drugu i nema zauzimanja mesta u prtljažniku) dok kod F30 imate klasične 2 poluge (polukružnog oblika) - ponovo ušteda. Spisak toga je poduži.

KiMi

pre 5 godina

Jak motor ne mora nuzno da znaci neku ludu i brzu voznju! Meni npr. jak motor pruza sigurnost u preticanju i onda nastaviti voznju po ogranicenju ili blago iznad..

BGD

pre 5 godina

Kao pripadnika starije Generacije,veoma me zanima UDOBNOST,Da automobil može tečno da se vozi 130/150 km/h,da se ne dere,da se opušteno razgovara,da svetla lepo svetle noću,da lepo koči,da se ne kvari itd.

sladoledsmesom

pre 5 godina

Sa druge strane, da, volim tehnologiju i slobodno može sve analogno da se zameni za digitalno.
(Citizen-X, 05. avgust 2018 15:43)

Ručna ni pod razno.

generacija x

pre 5 godina

Pa dobro logicno je da u ovo sada vreme, kada neko izdvoji od 20k evra za auto, da zeli da ima tehnologiju kao i na telefonu, ushushkanost dobro ozvucenje itd... Kapiram da su u tim razvijenim zemljama putevi jako dobri tako da sve je njima udobno kakvo god vesanje imali. A motori su prilicno nasvirani u odnosu na one iz proslosti. Jedina zamerka je kvalitet koji je znacajno opao zbog masovne proizvodnje i reciklaze. Ali kada kazem kvalitet mislim na sam mehanicki sklop, debljinu limov itd.. Ne na enterijer i sedista ( to se vidi ).

MALI PERICA

pre 5 godina

Pa dobro to je vec opste poznato.
Stara generacija koja pamti neke automobile kao
Fiat 132 2000cc
Opel senator
Ta generacija ,jos tada je bilo poznato da to nije fica ili buba ili varburg
Tada su izlazili modeli koji su mogli vise da predju nego sto imamo duzinu zivota. .
Kad su se kupovali automobili do 1300 cc gledalo se sve i vozila terala na kontrolu pritiska u cilindru. .
Tada se znalo kupi 2000 kubika i ne razmisljaj o motoru. .
Danas prelaze jos vise. .
Ali uvek treba pogledati sve senzore i automacki menjac. .
A elektronika u koliwa i ti ekrani koji vecito zbunjuju, sta reci.
Jadan je svako onaj ko gleda velicinu ekrana i komandnu tablu. .
To vec rade deca i neznalice. .

Mix

pre 5 godina

Ja sam rodjen odavno i zanima me tehnologija,pre svega zbog bezbednosti.Motori su manje vise isti kod serijskih automobila,mnogo izdrzljiviji nego ranije,ali su karoserije mnogo slabije.

Transformer

pre 5 godina

Ja sam iz ove generacije iz teksta i sve napisano smatram normalnim. Naravno da je važno da je automobil udoban i dovoljno jak, ali i komforan, bezbjedan, povezan... Neko piše "šta će senzori, ko ne zna da se parkira i ne treba da vozi", a ne kapira da to nije oprema za onog ko ne zna da se parkira, već prevashodno za onog ko hoće da to učini što lakše i što sigurnije. Nova svjetla, sigurnosna oprema, intuitivni navigacioni sistemi, sitnice koje popravljaju komfor... laže svako ko kaže da je viška, a većini vožnju čini manje stresnom. Ljudi zaboravljaju da je vozilo u pokretu opasno sredstvo i da imaju veliku odgovornost za volanom, što samo po sebi nosi odredjenu količinu stresa. Vremena se mijenjaju. Ja sebi ne mogu da priuštim da se ne javim na telefon, tako da npr. bluetooth u automobilu mi dodje jednako važan u upotrebi kao snaga motora - džaba bi mi bilo i 1000ks, kad bih svakih 5min morao da stanem da obavim razgovor:)

TNT

pre 5 godina

@Marko: “Preciznost volana, hod menjaca, sve je to danas slicno, razlike su u nijansama.” - Nije tačno! Kažeš da su ti udobnost i bezbednost najvažniji - da li su svestan da nekada brzina odziva na gas, ili preciznost i stabilnost automobila prilikom oštrog manevra, kada izbegavaš sudar, znače razliku koja u ekstremnoj situaciji može tebi i onima oko tebe da sačuva glavu? Postoje proizvođači koji o tome vode računa, ali na to danas malo ko obraća pažnju - bitniji je tip grafike na displeju od vrste menjača ili broja vazdušnih jastuka. Na žalost, mnogi ne znaju ni koji tip vešanja imaju na automobilu koji voze, koliko su gume važne, šta rade amortizeri a šta opruge, ali znaju prečnik ekrana i hoće da imaju digital dashboard misleći da time dobijaju udobnost. Ljude više zanima test Touch Screen ekrana od testa automatskog kočenja u gradu. Još nisam video nijedan test nekog automobila a da je i to testirano, sem naravno onih koji su rađeni specijalno sa tom svrhom. Mnogi podešavaju na centralnom ekranu tokom vožnje razne stvari više nego što gledaju put, a pričaju da im je bezbednost bitna. Mogu ovako do sutra, poenta je da automobil je mnogo više mehanika nego zabavna elektronika, i trebalo bi ga birati pre svega po mehaničkim sposobnostima i osobinama, pa po pomoćnim elektronskim sistemima koji znače bezbednost, pa tek na kraju po šarenoj elektronici na centralnoj konzoli koja sem navigacije uglavnom služi za zabavu.

Милош

pre 5 godina

Млађе генерације су генерално необразованије, и као последицу тога имамо давање предности периферним стварима, над битним.

Alija Sirotanović

pre 5 godina

Evo, ja deda milenijalac... Strogo poštujem ograničenje, tako da nikada ne.prelazim 130. Od motora me zanima samo potrošnja i servis. Iz iskustva, novi auto uz redovno održavanje prelazi 150000 km bez problema, što mu taman dođe na 5 godina da se menja. Isto mi je bitno finansiranje istog, jer ja mesečno mogu da izdvojim 180e za auto. I na kraju što više dodatne opreme, u tu cenu...

M

pre 5 godina

@Marko, kakav pristup informacijama, care, ceo dan sedis za racunarom i nosis smartfon svuda sa sobom. Jedino sto ti ne fali u zivotu je pristup informacijama. Sta ce ti jos i u kolima, pa ni najveci um ne bi mogao da primi tolike informacije. A da se svaki moderni auto isto ili slicno ponasa u voznji je jako daleko od istine. To sto mnogi ne umeju da poteraju do krajnjih granica, pa im je sve jedno sta voze, je druga stvar

simply clever

pre 5 godina

Мени су напротив најбитнији комфор,удобност,квалитетан,поуздан и квалитетан мотор и возна динаника. Зато сам недавно купио нову шкоду октавију 1,6 тди са 115 кс.Прави Ферари.

Ahtung

pre 5 godina

Koji će mi moj tablet u automobilu, pogotovo na mestu potpuno nepraktičnom za navigaciju. Klima sa 56 dugmića, da se preznojim dok ubodem šta treba, ili 79 raznih opcija prikazivanja kontrolne table. Potpuno sam zadovoljan i sa klasičnim pokazivačima brzine i obrtaja, jer su provereno funkcionalni. Jedini dobri noviteti su senzori i kamere za parkiranje i pomoć kod vožnje po neasfaltiranim putevima kod terenskih vozila.

Luka

pre 5 godina

Ovde se ne govori o stanovnistvu Srbije, malo smanjite dozivljaj.
Ovde se govori o obrazovanim mladim ljudima u normalnim zemljama koji automobile tipa folksfagen smatraju zastarelim i neudobnim ,tehnoloski zastarelim.A vi ovde bas o tome komentarisete da vam golf radi kao traktor,kao i redovni menjaci toliko demode da se u North America uskoro ni nece proizvoditi.

Marko

pre 5 godina

@Sumaheri sto spominju voznu dinamiku
Danas je svaki auto dovoljno brz u krivinama, ako se pazi na ogranicenja brzine. Divljastvo ne bi trebalo tolerisati niti promovisati kroz auto testove. Preciznost volana, hod menjaca, sve je to danas slicno, razlike su u nijansama. Pristup informacijama, udobnost i bezbednost su normalnim ljudima vazniji od toga da li ce za 0.1 sec izaci brze iz krivine ili za koje vreme ce njihov omiljeni auto preci Nirburgring. Volim i ja sportske automobile, ali niti imam para za sportski auto niti u blizini imam trkacku stazu na raspolaganju. Zato biram udobnost, bezbednost (i svoju i tudju) i informacije ispred sportskih voznih karakteristika. Ne fali mi centimetara dole da lecim komplekse na drumu.

Lord of the flies

pre 5 godina

evo ja pripadam toj generaciji - mene displej zanima samo u kontekstu da ga sto lakse koristim, i da mi ne odvraca paznju od voznje. od toga mi je daleko bitniji motor, menjac, vesanje, preglednost. Ali to je zato sto uzivam u voznji: zvuku motora i auspuha, upravljanju u krivinama, ubrzanju, hodu menjaca, zvuku zvucnika (muzika), pa mi ne na ne znam kom mestu tek infotainmet.

Strokavi mozak

pre 5 godina

Zarad ustede i zbog svoje alavosti i zelje za vecim profitom auto-industrija prodaje plastikanere sa sto manjim motorima a cene samo zidaju,jer zaboga ima ekran na dodir i senzor za parkiranje.Vise od polovine tih gluposti uopste nisu potrebne vozacu.Ako neznas da se parkiras ti onda neznas ni da vozis.Ali izgleda to se trazi a sto je vise od polovine delova koji su bili od metala sada plastika i to losa to nije bitno.

Holy Smoke

pre 5 godina

Ja sam rodjen 86' godine. Nije da me u potpunosti ne zanimaju tehnologije u automobilu ali svakako nisu na prvom mestu.
Npr kada je rec o tehnologijama tjs sistemima koji sluze za bezbednost svakako bih stavio na prvo mesto. Kakav crni tablet itd...

Oskar

pre 5 godina

Nemanja. Apsolutno tačno! I u auto magazinima isto pet strana o kojekakvim tač skrin displejima, senzorima, multimedijama i koještarijama , a o onome što ljubitelje auta (a ne kompjutera) interesuje - u tehničkim podacima... Razumem one , koji su ipak većina , ali ima nas koji vole da voze brzo, ofanzivno i koji želimo da znamo za koliko sekundi auto ubrzava trećom od 80 do 120 ...i kako leži , kakav je na volanu, pri naglom uzastopnom kočenju , da li je osetljiv na bočni vetar, koliko troši preko 160 km, a ne fabričke laži o potrošnji , koje su mu serijske gume i još koječemu... !

rani

pre 5 godina

Da li neko primećuje koliko se povećao broj sudara, naletanja u poslednje vreme? Nije li to zbog sve češćeg buljenja u telefon? Pa šta će tek sad da se dešava kada jedan Audi A6 ima 3 displeja, internet vezu, pali sve živo preko tableta itd? Užas!

petar

pre 5 godina

Nije tacno. Itekako se vodi racuna o performansama novih automobila. Medjutim, mehanicki potencijali motora, vesanja i sl su skoro pa potpuno iscrpljeni, tacnije poznati. Samo je pitanje sta koliko kosta i ko sta zeli. i dalje postoje pravi "vozacki" automobili ali nisu za svakoga i skupi su. Dalje, svi premijum brendovi imaju odlicne vozne karakteristike, razlike su i finesama. A digitalna tehnologija je tu da pomogne, pre svega povecanju bezbednosti.
i najbolji su mi ljudi koji gledaju koliko kosta kineski tablet pa sa tim porede cenu auta. A sta mislite, koliko kosta razvoj dobrog, pouzdanog i intuitivnog softvera, sistema za prepoznavanje pesaka npr. ili autonomno kocenje...?

M

pre 5 godina

O ovome sam vise puta pisao, kako se sve vise prica o tabletima i nekim nebitnim opcijama, a ne o karakteristikama automobila. Jedino se ne slazem sa autorom teksta da su milenijalci, ili bilo koja druga imaginarna skupina ljudi, uzrok tome. Za trenutno stanje su krivi iskljucivo proizvodjaci automobila, kojima je daleko jeftinije i jednostavnije da nakeleme tablet i ubace neke nepotrebne senzore, nego da poboljsaju voznu dinamiku. Koliko automobila ima sa preciznim upravljanjem, raspodelom mase 50/50, dobrim, ali stvarno dobrim, motorima itd? To su stvari koje cine jedan auto dobrim, ali su skupe za razvoj, potrebno je veliko inzenjersko umece i mnogo vremena. Sa druge strane, tablet se od kineza kupi za 20$ na veliko, i samo se kalemi na tablu, nebitno kako. I onda proizvodjac kada reklamira auto ne prica o stabilnosti, nego o tome koliko brzo otvara aplikaciju navigacije, kao da prodaju racunar. I ljudi se, naravno, primaju na ono sto im se plasira, pa gledaju koliko ce tacskrinova imati, umesto da li auto ide. Kada sam kupovao i trenutni i prosli auto, rekao sam da ne uzimam nista sto ima tacskrin, a ekran ne sme da bude veci od 6, 7 inca. Sreca da proizvodjac cija kola najvise volim, jos uvek zadovoljava te kriterijume

ja

pre 5 godina

Pa kod nas ne mozes proci tehnicki sa tabletom u kolima. Nema atest, a i nisi imao obuku kad si polagao na takvim cudesima.
Jos treba da se menja daobracajna posto nije uvedeno u njoj da automobil koristi takve senzore

derion

pre 5 godina

A to sto taj tzv `Milenijalac` ne ume kako treba da `presalta` iz prve drugu,to nikom nista ,on je rodjen u gps`u ili u led didsplej skren ekran senzoru i sl...sto mora da zna, sta ce to njemu..i one ribice sto se ne skidaju sa mobilnog tokom voznje u skupocenom dzipu,koji im je verovatno kupio tata ili neki sponzor,a to sto ne umeju ni da ga parkiraju...ni to nema veze.

Key and Peele

pre 5 godina

meni vizuelni utisak uvek preovladava. e, kar mi se dopada izgledom, onda gledam i motor.

mora da ima dobru masinu, pouzdanu, ali i da je lep. nikako jedno bez drugog.

Hehe

pre 5 godina

Sa ograničenjima koja su ista ili slična u svim razvijenim zemljama već više od 50 godina, koga briga za motor svaki od 100-ak ks pruža mogućnost da se vozite bez problema.

Logično da je onda pažnja ka drugim elementima.

Washington

pre 5 godina

Integrisan tablet u autu, wow. Ok razumem, povezan je sa raznim senzorima koji ce samo da te smaraju svakih par meseci, ali bice "sigurnije". Lep marketing.

Nemanja

pre 5 godina

Tako razmisljaju budale. Gledam skoro jednu emisiju o automobilima, prikazuju novu A klasu. Ni rec o kocenju od 100-0, jako slabo o dinamici, motoru itd. Ali zato 10 min (od 15) o tome kako moze da komunicira sa vozacem. Strasno. Automobilski magazini i emisije moraju da shvate: dominanatno nas interesuju vozne karakteristike! Ako je neka tehnologija bitna, to je tehnika pogonskih agregata, menjaca, oslanjanja, kocnica, bezbednosnih i sistema itd. Ostalo zasluzuje da se spomene ali nikako da bude dominantna tema.

Kris

pre 5 godina

Sve je ovo kao reci, za prihvatanje tehnoloskih promena su najcesce odgovorni mladi ljudi. Pa dobro jutro. Samo sto i medju mladjom populacijom neretko cujem da im smeta ta preterana inovacija u enterijeru automobila. Lisavanje stare tradicionalne estetike vozila i njenu zamenu novom, "sterilnijom" estetikom velikih displeja i cesto svedenih linija i broja tastera. Cini mi se da je i to posledica sve brze promene koje smo svedoci i dok su starije generacije bile te koje su tradicionalno bile rezervisanije i konzervativnije, sada to polako prestaje da bude pravilo. Spusta se donja granica konzervativnosti. Danas neretko imamo i mlade ljude u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim koji imaju otpor ka izvesnim promenama.
Svet pocinje prebrzo da se menja, postavsi opterecujuca cak i za mlade ljude.

Citizen-X

pre 5 godina

Evo piše jedan stariji milenijalac. Naravno da mi je bitan motor i hvatam se za glavu kada proizvođači automobila nude kao vrh ponude 1200 kubika za 110 konja tuuurbo. Smešno. Sa druge strane, da, volim tehnologiju i slobodno može sve analogno da se zameni za digitalno.

bravo za text

pre 5 godina

Sve je tacno. U SAD se ljudi loze na sva ta cudesa, + na pogon na sva 4 tocka a ne znaju ni sta to znaci. Bitno im je da unutra imaju sto vise tih tipki, opcija, duvanja klime, grejanja ovog i onog.
Takodje, po mogucnosti da imaju 5000 kubika jer im "treba" jak motor, dok se u Eu najvise prodaju kola do 2000 kubika( Nas ne smatram Eu). Razlika u ceni goriva je krivac za to konkretno. U SAD je 3,48 litre benzina 3 dolara tj. 300 dinara, tako da se odnose prema benzinu kao da je beskonacan izvor koji ne moze da se potrosi. Tek je smesno kad se oni zale kad im skoci cena goriva za 7,8 centi po galonu. Nama je skocila 10 dinara po LITRU za god dana
pozdravvv

Живчан_неки_лик

pre 5 godina

Ја сам рођен '82 и мене занима више мотор него таблети углављени и закуцани у инструмент табли. Зашто? Зато што ти уређаји у аутомобилу досаде чим испипкаш и истражиш све могућности. Непотребна опција у аутомобилу која служи за избијање новца из џепа приликом куповине новог возила - то не вреди више од просечног таблета, што је у ствари то.

pera zdera

pre 5 godina

ma da... kome je jos bitan zvuk motora kada rnb muzika trese iz gepeka...
kome je jos bitan motor kada bulji u tablet dok se vozi...
kome je bitno ista osim drustvenih mreza...
eto gde smo dosli!

Живчан_неки_лик

pre 5 godina

Ја сам рођен '82 и мене занима више мотор него таблети углављени и закуцани у инструмент табли. Зашто? Зато што ти уређаји у аутомобилу досаде чим испипкаш и истражиш све могућности. Непотребна опција у аутомобилу која служи за избијање новца из џепа приликом куповине новог возила - то не вреди више од просечног таблета, што је у ствари то.

Nemanja

pre 5 godina

Tako razmisljaju budale. Gledam skoro jednu emisiju o automobilima, prikazuju novu A klasu. Ni rec o kocenju od 100-0, jako slabo o dinamici, motoru itd. Ali zato 10 min (od 15) o tome kako moze da komunicira sa vozacem. Strasno. Automobilski magazini i emisije moraju da shvate: dominanatno nas interesuju vozne karakteristike! Ako je neka tehnologija bitna, to je tehnika pogonskih agregata, menjaca, oslanjanja, kocnica, bezbednosnih i sistema itd. Ostalo zasluzuje da se spomene ali nikako da bude dominantna tema.

bravo za text

pre 5 godina

Sve je tacno. U SAD se ljudi loze na sva ta cudesa, + na pogon na sva 4 tocka a ne znaju ni sta to znaci. Bitno im je da unutra imaju sto vise tih tipki, opcija, duvanja klime, grejanja ovog i onog.
Takodje, po mogucnosti da imaju 5000 kubika jer im "treba" jak motor, dok se u Eu najvise prodaju kola do 2000 kubika( Nas ne smatram Eu). Razlika u ceni goriva je krivac za to konkretno. U SAD je 3,48 litre benzina 3 dolara tj. 300 dinara, tako da se odnose prema benzinu kao da je beskonacan izvor koji ne moze da se potrosi. Tek je smesno kad se oni zale kad im skoci cena goriva za 7,8 centi po galonu. Nama je skocila 10 dinara po LITRU za god dana
pozdravvv

pera zdera

pre 5 godina

ma da... kome je jos bitan zvuk motora kada rnb muzika trese iz gepeka...
kome je jos bitan motor kada bulji u tablet dok se vozi...
kome je bitno ista osim drustvenih mreza...
eto gde smo dosli!

Key and Peele

pre 5 godina

meni vizuelni utisak uvek preovladava. e, kar mi se dopada izgledom, onda gledam i motor.

mora da ima dobru masinu, pouzdanu, ali i da je lep. nikako jedno bez drugog.

Washington

pre 5 godina

Integrisan tablet u autu, wow. Ok razumem, povezan je sa raznim senzorima koji ce samo da te smaraju svakih par meseci, ali bice "sigurnije". Lep marketing.

derion

pre 5 godina

A to sto taj tzv `Milenijalac` ne ume kako treba da `presalta` iz prve drugu,to nikom nista ,on je rodjen u gps`u ili u led didsplej skren ekran senzoru i sl...sto mora da zna, sta ce to njemu..i one ribice sto se ne skidaju sa mobilnog tokom voznje u skupocenom dzipu,koji im je verovatno kupio tata ili neki sponzor,a to sto ne umeju ni da ga parkiraju...ni to nema veze.

Citizen-X

pre 5 godina

Evo piše jedan stariji milenijalac. Naravno da mi je bitan motor i hvatam se za glavu kada proizvođači automobila nude kao vrh ponude 1200 kubika za 110 konja tuuurbo. Smešno. Sa druge strane, da, volim tehnologiju i slobodno može sve analogno da se zameni za digitalno.

Kris

pre 5 godina

Sve je ovo kao reci, za prihvatanje tehnoloskih promena su najcesce odgovorni mladi ljudi. Pa dobro jutro. Samo sto i medju mladjom populacijom neretko cujem da im smeta ta preterana inovacija u enterijeru automobila. Lisavanje stare tradicionalne estetike vozila i njenu zamenu novom, "sterilnijom" estetikom velikih displeja i cesto svedenih linija i broja tastera. Cini mi se da je i to posledica sve brze promene koje smo svedoci i dok su starije generacije bile te koje su tradicionalno bile rezervisanije i konzervativnije, sada to polako prestaje da bude pravilo. Spusta se donja granica konzervativnosti. Danas neretko imamo i mlade ljude u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim koji imaju otpor ka izvesnim promenama.
Svet pocinje prebrzo da se menja, postavsi opterecujuca cak i za mlade ljude.

Strokavi mozak

pre 5 godina

Zarad ustede i zbog svoje alavosti i zelje za vecim profitom auto-industrija prodaje plastikanere sa sto manjim motorima a cene samo zidaju,jer zaboga ima ekran na dodir i senzor za parkiranje.Vise od polovine tih gluposti uopste nisu potrebne vozacu.Ako neznas da se parkiras ti onda neznas ni da vozis.Ali izgleda to se trazi a sto je vise od polovine delova koji su bili od metala sada plastika i to losa to nije bitno.

Marko

pre 5 godina

@Sumaheri sto spominju voznu dinamiku
Danas je svaki auto dovoljno brz u krivinama, ako se pazi na ogranicenja brzine. Divljastvo ne bi trebalo tolerisati niti promovisati kroz auto testove. Preciznost volana, hod menjaca, sve je to danas slicno, razlike su u nijansama. Pristup informacijama, udobnost i bezbednost su normalnim ljudima vazniji od toga da li ce za 0.1 sec izaci brze iz krivine ili za koje vreme ce njihov omiljeni auto preci Nirburgring. Volim i ja sportske automobile, ali niti imam para za sportski auto niti u blizini imam trkacku stazu na raspolaganju. Zato biram udobnost, bezbednost (i svoju i tudju) i informacije ispred sportskih voznih karakteristika. Ne fali mi centimetara dole da lecim komplekse na drumu.

Hehe

pre 5 godina

Sa ograničenjima koja su ista ili slična u svim razvijenim zemljama već više od 50 godina, koga briga za motor svaki od 100-ak ks pruža mogućnost da se vozite bez problema.

Logično da je onda pažnja ka drugim elementima.

Holy Smoke

pre 5 godina

Ja sam rodjen 86' godine. Nije da me u potpunosti ne zanimaju tehnologije u automobilu ali svakako nisu na prvom mestu.
Npr kada je rec o tehnologijama tjs sistemima koji sluze za bezbednost svakako bih stavio na prvo mesto. Kakav crni tablet itd...

rani

pre 5 godina

Da li neko primećuje koliko se povećao broj sudara, naletanja u poslednje vreme? Nije li to zbog sve češćeg buljenja u telefon? Pa šta će tek sad da se dešava kada jedan Audi A6 ima 3 displeja, internet vezu, pali sve živo preko tableta itd? Užas!

Lord of the flies

pre 5 godina

evo ja pripadam toj generaciji - mene displej zanima samo u kontekstu da ga sto lakse koristim, i da mi ne odvraca paznju od voznje. od toga mi je daleko bitniji motor, menjac, vesanje, preglednost. Ali to je zato sto uzivam u voznji: zvuku motora i auspuha, upravljanju u krivinama, ubrzanju, hodu menjaca, zvuku zvucnika (muzika), pa mi ne na ne znam kom mestu tek infotainmet.

petar

pre 5 godina

Nije tacno. Itekako se vodi racuna o performansama novih automobila. Medjutim, mehanicki potencijali motora, vesanja i sl su skoro pa potpuno iscrpljeni, tacnije poznati. Samo je pitanje sta koliko kosta i ko sta zeli. i dalje postoje pravi "vozacki" automobili ali nisu za svakoga i skupi su. Dalje, svi premijum brendovi imaju odlicne vozne karakteristike, razlike su i finesama. A digitalna tehnologija je tu da pomogne, pre svega povecanju bezbednosti.
i najbolji su mi ljudi koji gledaju koliko kosta kineski tablet pa sa tim porede cenu auta. A sta mislite, koliko kosta razvoj dobrog, pouzdanog i intuitivnog softvera, sistema za prepoznavanje pesaka npr. ili autonomno kocenje...?

M

pre 5 godina

O ovome sam vise puta pisao, kako se sve vise prica o tabletima i nekim nebitnim opcijama, a ne o karakteristikama automobila. Jedino se ne slazem sa autorom teksta da su milenijalci, ili bilo koja druga imaginarna skupina ljudi, uzrok tome. Za trenutno stanje su krivi iskljucivo proizvodjaci automobila, kojima je daleko jeftinije i jednostavnije da nakeleme tablet i ubace neke nepotrebne senzore, nego da poboljsaju voznu dinamiku. Koliko automobila ima sa preciznim upravljanjem, raspodelom mase 50/50, dobrim, ali stvarno dobrim, motorima itd? To su stvari koje cine jedan auto dobrim, ali su skupe za razvoj, potrebno je veliko inzenjersko umece i mnogo vremena. Sa druge strane, tablet se od kineza kupi za 20$ na veliko, i samo se kalemi na tablu, nebitno kako. I onda proizvodjac kada reklamira auto ne prica o stabilnosti, nego o tome koliko brzo otvara aplikaciju navigacije, kao da prodaju racunar. I ljudi se, naravno, primaju na ono sto im se plasira, pa gledaju koliko ce tacskrinova imati, umesto da li auto ide. Kada sam kupovao i trenutni i prosli auto, rekao sam da ne uzimam nista sto ima tacskrin, a ekran ne sme da bude veci od 6, 7 inca. Sreca da proizvodjac cija kola najvise volim, jos uvek zadovoljava te kriterijume

Luka

pre 5 godina

Ovde se ne govori o stanovnistvu Srbije, malo smanjite dozivljaj.
Ovde se govori o obrazovanim mladim ljudima u normalnim zemljama koji automobile tipa folksfagen smatraju zastarelim i neudobnim ,tehnoloski zastarelim.A vi ovde bas o tome komentarisete da vam golf radi kao traktor,kao i redovni menjaci toliko demode da se u North America uskoro ni nece proizvoditi.

Oskar

pre 5 godina

Nemanja. Apsolutno tačno! I u auto magazinima isto pet strana o kojekakvim tač skrin displejima, senzorima, multimedijama i koještarijama , a o onome što ljubitelje auta (a ne kompjutera) interesuje - u tehničkim podacima... Razumem one , koji su ipak većina , ali ima nas koji vole da voze brzo, ofanzivno i koji želimo da znamo za koliko sekundi auto ubrzava trećom od 80 do 120 ...i kako leži , kakav je na volanu, pri naglom uzastopnom kočenju , da li je osetljiv na bočni vetar, koliko troši preko 160 km, a ne fabričke laži o potrošnji , koje su mu serijske gume i još koječemu... !

Милош

pre 5 godina

Млађе генерације су генерално необразованије, и као последицу тога имамо давање предности периферним стварима, над битним.

ja

pre 5 godina

Pa kod nas ne mozes proci tehnicki sa tabletom u kolima. Nema atest, a i nisi imao obuku kad si polagao na takvim cudesima.
Jos treba da se menja daobracajna posto nije uvedeno u njoj da automobil koristi takve senzore

miki

pre 5 godina

Ugradnja i proizvodnja "tableta" u auto košta minimalno u odnosu na kvalitetne analogne pokazivače. Proizvođači štede, a naplaćauju kao da su od zlata pravljeni! Klasična prevara, kao i ugradnja krute ili polu krute osovine pozadi. Lopine!!

Hendsfri moze, 0.5 promila ne moze ! Koja budala je to smislila ?

pre 5 godina

@Transformer
"Ja sebi ne mogu da priuštim da se ne javim na telefon, tako da npr. bluetooth u automobilu mi dodje jednako važan u upotrebi kao snaga motora - džaba bi mi bilo i 1000ks, kad bih svakih 5min morao da stanem da obavim razgovor:)"

Vama treba zabraniti da vozite, kad tad, ubicete nekoga !Hendsfri ili mobilni u ruci apsolutno je jednako ! Ne vozi se desnom rukom i desnim uvetom nego mozgom. A kada telefonirate mozak je zauzet telefoniranjem nema dodatni procesor za razmisljanje o voznji ! To sto vi mislite da mozete, i ja mislim da sa jednim promilom vozim bolje jer sam pazljiviji.
(

Nemanja

pre 5 godina

Niko nije protiv napretka tehnologije i povećanja komfora itd. Međutim,
forsiranjem neke tehnologije nalik smartfonovima, pojedini proizvođaći na vama zarađuju više nego ikad. Kako? Jednostavno. Danas recimo možete da kupite pojedine modele automobila koje pozadi imaju polukrutu osovina umesto multilink oslanjanja koje su imali modeli prethodnih generacija. Ili sa slabijim motorima dođe takvo rešenje a za jače multilink. Znate li razliku između ta dva koncepta oslanjanja i njihov uticajn na dinamiku vožnje (kada neko kaže dinamiku, ne znači da vozi ko ludak već to označava prag početka klizanja vozila i slično) odnosno bezbednost? Ne, jer današnjeg mladog kupca interesuje koliko "giga rama i kakvu grafiku" ima taj tablet! Ušteda proizvođača - drastična! Zatim, dođete i kupite Mercedes sa Renaultovim motorom, koji se pritom ugrađuje i u Daciu! Nekada nezamislivo ali ajde - u redu, ako za takav auto date dosta manje para u odnosu na nekadašnje modele sa Mercedesovim motorom. Kako da ne! Naplate vam kao da su oni taj motor razvijali, kao da do 100 ubrzava za 8 sekundi itd. Ušteda prozivđača - ogromna! Ali su vam zato dali u enterijeru led sijalice koje mogu da menjaju boju! Pogledajte recimo rešenje otvaranja prtljažnika kod BMW-a 3 serije E90 i nove (F30). Kod E90 imate teleskopsko otvaranje (sistem poluga se pakuje jedan u drugu i nema zauzimanja mesta u prtljažniku) dok kod F30 imate klasične 2 poluge (polukružnog oblika) - ponovo ušteda. Spisak toga je poduži.

BGD

pre 5 godina

Kao pripadnika starije Generacije,veoma me zanima UDOBNOST,Da automobil može tečno da se vozi 130/150 km/h,da se ne dere,da se opušteno razgovara,da svetla lepo svetle noću,da lepo koči,da se ne kvari itd.

KiMi

pre 5 godina

Jak motor ne mora nuzno da znaci neku ludu i brzu voznju! Meni npr. jak motor pruza sigurnost u preticanju i onda nastaviti voznju po ogranicenju ili blago iznad..

TNT

pre 5 godina

@Marko: “Preciznost volana, hod menjaca, sve je to danas slicno, razlike su u nijansama.” - Nije tačno! Kažeš da su ti udobnost i bezbednost najvažniji - da li su svestan da nekada brzina odziva na gas, ili preciznost i stabilnost automobila prilikom oštrog manevra, kada izbegavaš sudar, znače razliku koja u ekstremnoj situaciji može tebi i onima oko tebe da sačuva glavu? Postoje proizvođači koji o tome vode računa, ali na to danas malo ko obraća pažnju - bitniji je tip grafike na displeju od vrste menjača ili broja vazdušnih jastuka. Na žalost, mnogi ne znaju ni koji tip vešanja imaju na automobilu koji voze, koliko su gume važne, šta rade amortizeri a šta opruge, ali znaju prečnik ekrana i hoće da imaju digital dashboard misleći da time dobijaju udobnost. Ljude više zanima test Touch Screen ekrana od testa automatskog kočenja u gradu. Još nisam video nijedan test nekog automobila a da je i to testirano, sem naravno onih koji su rađeni specijalno sa tom svrhom. Mnogi podešavaju na centralnom ekranu tokom vožnje razne stvari više nego što gledaju put, a pričaju da im je bezbednost bitna. Mogu ovako do sutra, poenta je da automobil je mnogo više mehanika nego zabavna elektronika, i trebalo bi ga birati pre svega po mehaničkim sposobnostima i osobinama, pa po pomoćnim elektronskim sistemima koji znače bezbednost, pa tek na kraju po šarenoj elektronici na centralnoj konzoli koja sem navigacije uglavnom služi za zabavu.

M

pre 5 godina

@Marko, kakav pristup informacijama, care, ceo dan sedis za racunarom i nosis smartfon svuda sa sobom. Jedino sto ti ne fali u zivotu je pristup informacijama. Sta ce ti jos i u kolima, pa ni najveci um ne bi mogao da primi tolike informacije. A da se svaki moderni auto isto ili slicno ponasa u voznji je jako daleko od istine. To sto mnogi ne umeju da poteraju do krajnjih granica, pa im je sve jedno sta voze, je druga stvar

Transformer

pre 5 godina

Ja sam iz ove generacije iz teksta i sve napisano smatram normalnim. Naravno da je važno da je automobil udoban i dovoljno jak, ali i komforan, bezbjedan, povezan... Neko piše "šta će senzori, ko ne zna da se parkira i ne treba da vozi", a ne kapira da to nije oprema za onog ko ne zna da se parkira, već prevashodno za onog ko hoće da to učini što lakše i što sigurnije. Nova svjetla, sigurnosna oprema, intuitivni navigacioni sistemi, sitnice koje popravljaju komfor... laže svako ko kaže da je viška, a većini vožnju čini manje stresnom. Ljudi zaboravljaju da je vozilo u pokretu opasno sredstvo i da imaju veliku odgovornost za volanom, što samo po sebi nosi odredjenu količinu stresa. Vremena se mijenjaju. Ja sebi ne mogu da priuštim da se ne javim na telefon, tako da npr. bluetooth u automobilu mi dodje jednako važan u upotrebi kao snaga motora - džaba bi mi bilo i 1000ks, kad bih svakih 5min morao da stanem da obavim razgovor:)

Ahtung

pre 5 godina

Koji će mi moj tablet u automobilu, pogotovo na mestu potpuno nepraktičnom za navigaciju. Klima sa 56 dugmića, da se preznojim dok ubodem šta treba, ili 79 raznih opcija prikazivanja kontrolne table. Potpuno sam zadovoljan i sa klasičnim pokazivačima brzine i obrtaja, jer su provereno funkcionalni. Jedini dobri noviteti su senzori i kamere za parkiranje i pomoć kod vožnje po neasfaltiranim putevima kod terenskih vozila.

MALI PERICA

pre 5 godina

Pa dobro to je vec opste poznato.
Stara generacija koja pamti neke automobile kao
Fiat 132 2000cc
Opel senator
Ta generacija ,jos tada je bilo poznato da to nije fica ili buba ili varburg
Tada su izlazili modeli koji su mogli vise da predju nego sto imamo duzinu zivota. .
Kad su se kupovali automobili do 1300 cc gledalo se sve i vozila terala na kontrolu pritiska u cilindru. .
Tada se znalo kupi 2000 kubika i ne razmisljaj o motoru. .
Danas prelaze jos vise. .
Ali uvek treba pogledati sve senzore i automacki menjac. .
A elektronika u koliwa i ti ekrani koji vecito zbunjuju, sta reci.
Jadan je svako onaj ko gleda velicinu ekrana i komandnu tablu. .
To vec rade deca i neznalice. .

generacija x

pre 5 godina

Pa dobro logicno je da u ovo sada vreme, kada neko izdvoji od 20k evra za auto, da zeli da ima tehnologiju kao i na telefonu, ushushkanost dobro ozvucenje itd... Kapiram da su u tim razvijenim zemljama putevi jako dobri tako da sve je njima udobno kakvo god vesanje imali. A motori su prilicno nasvirani u odnosu na one iz proslosti. Jedina zamerka je kvalitet koji je znacajno opao zbog masovne proizvodnje i reciklaze. Ali kada kazem kvalitet mislim na sam mehanicki sklop, debljinu limov itd.. Ne na enterijer i sedista ( to se vidi ).

Citava filozogija, dva srafa na karburatoru

pre 5 godina

Onom, prvom, koji je kompjuter i uopste elektroniku ugradio u auto zelim sve najgore ! Svasta bi mu radio kada bih ga sreo.
Upravo sam bio svedok kako je jedan lep reno megan kupe, star dvadesetak godina, zavrsio na otpadu jer je trebalo skoro osamsto Evra za popravku elektronike ! Karoserija super, poznat prvi vlasnik, kilometraza sigurna ali otpad. Prvo nije radila ova sijalica pa ona pa osvetljenje kabine pa wegfartspere pa na kraju nije mogao ni da se upali ! Da je imao motor sa karburatorom iz R18 na pr. vozio bi se jos deset godina bez icega !

Reziel

pre 5 godina

Čitam komentare i mislim da postoji netrpeljivost i odbojnost medju srpskim vozačima prema svemu što je novo. Ne samo kod starijih vozača, već u velikom procentu i kod mladjih.
Ima to veze i sa besparicom, gotovo svaki novi model automobila, čak i onih koji "ne mogu da budu loši", dolazi na nož i teške kritike koje se najčešće svode na to da je "poslednji pravi XY bio dve ili tri generacije stari model, ovo sad ništa ne valja". Kritike i maltene mržnja su i prema novim, manjim SUV modelima, digitalizaciji vozila, novim motorima...
Međutim ima i još nešto. Mladi ljudi kod nas previše poštuju mišljenja starijih, pre svega članova porodice - oca, dede itd. Tako možemo da čujemo arhaizme tipa "Mercedes je mercedes", "Golf 2 je poslednji dobar auto koji je napravljen" i slično. Kod nas se generacijski navija za Zvezdu ili Partizan, ali i bira marka automobila, u odnosu na koju su sve druge ne lošije, već potpuno inferiorne - bilo da je u pitanj Merc, Audi, BMW ili VW. To se nasledjuje.
Zbog svega toga mislim da se kao društvo jako sporo prilagodjavamo promenama i sporo napredujemo jer ne prihvatamo te promene. Nisu možda uvek dobre, ali kada se dese, onda su nužne. Uostalom, tehnologija u novim vozilima je najčešće opciona. Ja recimo ne koristim Bluetooth koji imam fabrički u vozilu, ali koristim MirrorPlay i navigaciju. O bezbednosnim sistemima i tempomatu da ne govorim, ali sam StartStop sistem isključio... Jednostavno, nema potrebe za nipodaštavanjem. Ako ne želite tehnologiju, interneti digitalnu instrument tablu, ne morate je imati - to ne znači da su one loše. Ako želite moćan motor i brz menjač, možete to imati... Samo.je pitanje novca.

Papageno

pre 5 godina

Tzv."digitalne" komande i postavljanje svih mogućih komandi u automobilu u obliku ikonice na touh-screenu, nisu nikakav napredak, nego najobičnija prevara!

Proizvođačima je daleko jeftinije da sve narokaju na jedan ekran po kojem kuckamo i razmazujemo prstima, umesto da kao nekada prave mehaničke dugmiće, ručice i satove. Naravno, morali su da opravdaju slabiju upotrebljivost ekrana, pa zato pričaju kako "narod to hoće", a naročito "milenijalci".

Uostalom, da je touch-sreen stvarno bolje rešenje od analognih mehaničkih komandi, odavno pre serijskih automobila bi ga ugrađivali u trkačka i reli-vozila jer tu je stvarno vozaču potrebna brza i tačna informacija. Da li neko može da zamisli da kad reli-vozač oseti da motor gubi snagu, počne da razmazuje prstom po ekranu i bira da li će mu se prikazati temperatura rashladne tečnosti ili pritisak ulja?!

Alija Sirotanović

pre 5 godina

Evo, ja deda milenijalac... Strogo poštujem ograničenje, tako da nikada ne.prelazim 130. Od motora me zanima samo potrošnja i servis. Iz iskustva, novi auto uz redovno održavanje prelazi 150000 km bez problema, što mu taman dođe na 5 godina da se menja. Isto mi je bitno finansiranje istog, jer ja mesečno mogu da izdvojim 180e za auto. I na kraju što više dodatne opreme, u tu cenu...

Sale

pre 5 godina

Zato cemo imati gomilu gvozdja i djubreta za 5-10 godina, jer misle da se auti mogu menjati svakih godinu dve kao telefoni... vrlo neobazrivo!!! Autu su najbitniji motor, menjac pa sve ostalo - ko se time ne vodi ce trositi mnogi para koje na kraju nece moci povratiti

preferisco dirti addio

pre 5 godina

Motor, mjenjac, vjesanje, upravljivost, zadnji pogon, premijum ozvučenje, udobna sjedista i dobar lim.. To me interesuje kod auta. Tablet iako ga imam u autu, ne, mogu i bez njega. Zato imam bmw, meni je 1\1 u odnosu na moje zahtjeve. Za sad, ako i oni ne use#u motku..

simply clever

pre 5 godina

Мени су напротив најбитнији комфор,удобност,квалитетан,поуздан и квалитетан мотор и возна динаника. Зато сам недавно купио нову шкоду октавију 1,6 тди са 115 кс.Прави Ферари.

Trol

pre 5 godina

Motor, vešanje i slični vitalni delovi nisu bitni dečurliji kojima roditelji kupuju kola i kojima će kupiti i druga. Onaj ko troši zarađen novac, bilo keš bilo kredit, sigurno neće gledati besmislene ekrane i tako te gluposti.

Transformer

pre 5 godina

(Hendsfri moze, 0.5 promila ne moze ! Koja budala je to smislila ?, 06. avgust 2018 09:23) Napisa da je bezbjednije voziti pijan, i to sa 1 promilom, nego pričati handsfree u vožnji, i ostade živ. Veću glupost u životu nisam čuo. A to što ne razgovaraš sa saputnikom dok voziš (ako već ne koristiš telefon), nego si isključivo sa 100% pažnje usresredjen na vožnju, je čista neistina. Ne laži sebe, lažnim pričama o moralu, sa sve uzvičnicima na kraju svake rečenece. Nisi skoncentrisaniji kada si pijan (sa 1 promilom jesi pijan), nego ti alkohol usporava reakcije, kao depresor centralnog nervnog sistema. Na kraju, nema potrebe za gorčinom, a ja sigurno zbog priče preko bluetootha neću nikoga ugroziti, niti mi se za 12 godina desilo da zbog toga imam propust u vožnji. Sa druge strane, ako popijem 1 pivo zovem taksi.

Stevan

pre 5 godina

Pa jedva su Kinezi cekali da novac dodje u ruke glupih... sad igre mogu da pocnu. Displej od 10 inca kod Kineza kosta 30 eura... a zbog njega vam auto kosta 10 000$ vise.

sladoledsmesom

pre 5 godina

Sa druge strane, da, volim tehnologiju i slobodno može sve analogno da se zameni za digitalno.
(Citizen-X, 05. avgust 2018 15:43)

Ručna ni pod razno.

Mix

pre 5 godina

Ja sam rodjen odavno i zanima me tehnologija,pre svega zbog bezbednosti.Motori su manje vise isti kod serijskih automobila,mnogo izdrzljiviji nego ranije,ali su karoserije mnogo slabije.

derion

pre 5 godina

A to sto taj tzv `Milenijalac` ne ume kako treba da `presalta` iz prve drugu,to nikom nista ,on je rodjen u gps`u ili u led didsplej skren ekran senzoru i sl...sto mora da zna, sta ce to njemu..i one ribice sto se ne skidaju sa mobilnog tokom voznje u skupocenom dzipu,koji im je verovatno kupio tata ili neki sponzor,a to sto ne umeju ni da ga parkiraju...ni to nema veze.

simply clever

pre 5 godina

Мени су напротив најбитнији комфор,удобност,квалитетан,поуздан и квалитетан мотор и возна динаника. Зато сам недавно купио нову шкоду октавију 1,6 тди са 115 кс.Прави Ферари.

Nemanja

pre 5 godina

Tako razmisljaju budale. Gledam skoro jednu emisiju o automobilima, prikazuju novu A klasu. Ni rec o kocenju od 100-0, jako slabo o dinamici, motoru itd. Ali zato 10 min (od 15) o tome kako moze da komunicira sa vozacem. Strasno. Automobilski magazini i emisije moraju da shvate: dominanatno nas interesuju vozne karakteristike! Ako je neka tehnologija bitna, to je tehnika pogonskih agregata, menjaca, oslanjanja, kocnica, bezbednosnih i sistema itd. Ostalo zasluzuje da se spomene ali nikako da bude dominantna tema.

Citizen-X

pre 5 godina

Evo piše jedan stariji milenijalac. Naravno da mi je bitan motor i hvatam se za glavu kada proizvođači automobila nude kao vrh ponude 1200 kubika za 110 konja tuuurbo. Smešno. Sa druge strane, da, volim tehnologiju i slobodno može sve analogno da se zameni za digitalno.

Luka

pre 5 godina

Ovde se ne govori o stanovnistvu Srbije, malo smanjite dozivljaj.
Ovde se govori o obrazovanim mladim ljudima u normalnim zemljama koji automobile tipa folksfagen smatraju zastarelim i neudobnim ,tehnoloski zastarelim.A vi ovde bas o tome komentarisete da vam golf radi kao traktor,kao i redovni menjaci toliko demode da se u North America uskoro ni nece proizvoditi.

Marko

pre 5 godina

@Sumaheri sto spominju voznu dinamiku
Danas je svaki auto dovoljno brz u krivinama, ako se pazi na ogranicenja brzine. Divljastvo ne bi trebalo tolerisati niti promovisati kroz auto testove. Preciznost volana, hod menjaca, sve je to danas slicno, razlike su u nijansama. Pristup informacijama, udobnost i bezbednost su normalnim ljudima vazniji od toga da li ce za 0.1 sec izaci brze iz krivine ili za koje vreme ce njihov omiljeni auto preci Nirburgring. Volim i ja sportske automobile, ali niti imam para za sportski auto niti u blizini imam trkacku stazu na raspolaganju. Zato biram udobnost, bezbednost (i svoju i tudju) i informacije ispred sportskih voznih karakteristika. Ne fali mi centimetara dole da lecim komplekse na drumu.

Живчан_неки_лик

pre 5 godina

Ја сам рођен '82 и мене занима више мотор него таблети углављени и закуцани у инструмент табли. Зашто? Зато што ти уређаји у аутомобилу досаде чим испипкаш и истражиш све могућности. Непотребна опција у аутомобилу која служи за избијање новца из џепа приликом куповине новог возила - то не вреди више од просечног таблета, што је у ствари то.

Hehe

pre 5 godina

Sa ograničenjima koja su ista ili slična u svim razvijenim zemljama već više od 50 godina, koga briga za motor svaki od 100-ak ks pruža mogućnost da se vozite bez problema.

Logično da je onda pažnja ka drugim elementima.

Милош

pre 5 godina

Млађе генерације су генерално необразованије, и као последицу тога имамо давање предности периферним стварима, над битним.

pera zdera

pre 5 godina

ma da... kome je jos bitan zvuk motora kada rnb muzika trese iz gepeka...
kome je jos bitan motor kada bulji u tablet dok se vozi...
kome je bitno ista osim drustvenih mreza...
eto gde smo dosli!

Washington

pre 5 godina

Integrisan tablet u autu, wow. Ok razumem, povezan je sa raznim senzorima koji ce samo da te smaraju svakih par meseci, ali bice "sigurnije". Lep marketing.

petar

pre 5 godina

Nije tacno. Itekako se vodi racuna o performansama novih automobila. Medjutim, mehanicki potencijali motora, vesanja i sl su skoro pa potpuno iscrpljeni, tacnije poznati. Samo je pitanje sta koliko kosta i ko sta zeli. i dalje postoje pravi "vozacki" automobili ali nisu za svakoga i skupi su. Dalje, svi premijum brendovi imaju odlicne vozne karakteristike, razlike su i finesama. A digitalna tehnologija je tu da pomogne, pre svega povecanju bezbednosti.
i najbolji su mi ljudi koji gledaju koliko kosta kineski tablet pa sa tim porede cenu auta. A sta mislite, koliko kosta razvoj dobrog, pouzdanog i intuitivnog softvera, sistema za prepoznavanje pesaka npr. ili autonomno kocenje...?

Citava filozogija, dva srafa na karburatoru

pre 5 godina

Onom, prvom, koji je kompjuter i uopste elektroniku ugradio u auto zelim sve najgore ! Svasta bi mu radio kada bih ga sreo.
Upravo sam bio svedok kako je jedan lep reno megan kupe, star dvadesetak godina, zavrsio na otpadu jer je trebalo skoro osamsto Evra za popravku elektronike ! Karoserija super, poznat prvi vlasnik, kilometraza sigurna ali otpad. Prvo nije radila ova sijalica pa ona pa osvetljenje kabine pa wegfartspere pa na kraju nije mogao ni da se upali ! Da je imao motor sa karburatorom iz R18 na pr. vozio bi se jos deset godina bez icega !

Key and Peele

pre 5 godina

meni vizuelni utisak uvek preovladava. e, kar mi se dopada izgledom, onda gledam i motor.

mora da ima dobru masinu, pouzdanu, ali i da je lep. nikako jedno bez drugog.

Transformer

pre 5 godina

Ja sam iz ove generacije iz teksta i sve napisano smatram normalnim. Naravno da je važno da je automobil udoban i dovoljno jak, ali i komforan, bezbjedan, povezan... Neko piše "šta će senzori, ko ne zna da se parkira i ne treba da vozi", a ne kapira da to nije oprema za onog ko ne zna da se parkira, već prevashodno za onog ko hoće da to učini što lakše i što sigurnije. Nova svjetla, sigurnosna oprema, intuitivni navigacioni sistemi, sitnice koje popravljaju komfor... laže svako ko kaže da je viška, a većini vožnju čini manje stresnom. Ljudi zaboravljaju da je vozilo u pokretu opasno sredstvo i da imaju veliku odgovornost za volanom, što samo po sebi nosi odredjenu količinu stresa. Vremena se mijenjaju. Ja sebi ne mogu da priuštim da se ne javim na telefon, tako da npr. bluetooth u automobilu mi dodje jednako važan u upotrebi kao snaga motora - džaba bi mi bilo i 1000ks, kad bih svakih 5min morao da stanem da obavim razgovor:)

Mix

pre 5 godina

Ja sam rodjen odavno i zanima me tehnologija,pre svega zbog bezbednosti.Motori su manje vise isti kod serijskih automobila,mnogo izdrzljiviji nego ranije,ali su karoserije mnogo slabije.

Oskar

pre 5 godina

Nemanja. Apsolutno tačno! I u auto magazinima isto pet strana o kojekakvim tač skrin displejima, senzorima, multimedijama i koještarijama , a o onome što ljubitelje auta (a ne kompjutera) interesuje - u tehničkim podacima... Razumem one , koji su ipak većina , ali ima nas koji vole da voze brzo, ofanzivno i koji želimo da znamo za koliko sekundi auto ubrzava trećom od 80 do 120 ...i kako leži , kakav je na volanu, pri naglom uzastopnom kočenju , da li je osetljiv na bočni vetar, koliko troši preko 160 km, a ne fabričke laži o potrošnji , koje su mu serijske gume i još koječemu... !

M

pre 5 godina

O ovome sam vise puta pisao, kako se sve vise prica o tabletima i nekim nebitnim opcijama, a ne o karakteristikama automobila. Jedino se ne slazem sa autorom teksta da su milenijalci, ili bilo koja druga imaginarna skupina ljudi, uzrok tome. Za trenutno stanje su krivi iskljucivo proizvodjaci automobila, kojima je daleko jeftinije i jednostavnije da nakeleme tablet i ubace neke nepotrebne senzore, nego da poboljsaju voznu dinamiku. Koliko automobila ima sa preciznim upravljanjem, raspodelom mase 50/50, dobrim, ali stvarno dobrim, motorima itd? To su stvari koje cine jedan auto dobrim, ali su skupe za razvoj, potrebno je veliko inzenjersko umece i mnogo vremena. Sa druge strane, tablet se od kineza kupi za 20$ na veliko, i samo se kalemi na tablu, nebitno kako. I onda proizvodjac kada reklamira auto ne prica o stabilnosti, nego o tome koliko brzo otvara aplikaciju navigacije, kao da prodaju racunar. I ljudi se, naravno, primaju na ono sto im se plasira, pa gledaju koliko ce tacskrinova imati, umesto da li auto ide. Kada sam kupovao i trenutni i prosli auto, rekao sam da ne uzimam nista sto ima tacskrin, a ekran ne sme da bude veci od 6, 7 inca. Sreca da proizvodjac cija kola najvise volim, jos uvek zadovoljava te kriterijume

bravo za text

pre 5 godina

Sve je tacno. U SAD se ljudi loze na sva ta cudesa, + na pogon na sva 4 tocka a ne znaju ni sta to znaci. Bitno im je da unutra imaju sto vise tih tipki, opcija, duvanja klime, grejanja ovog i onog.
Takodje, po mogucnosti da imaju 5000 kubika jer im "treba" jak motor, dok se u Eu najvise prodaju kola do 2000 kubika( Nas ne smatram Eu). Razlika u ceni goriva je krivac za to konkretno. U SAD je 3,48 litre benzina 3 dolara tj. 300 dinara, tako da se odnose prema benzinu kao da je beskonacan izvor koji ne moze da se potrosi. Tek je smesno kad se oni zale kad im skoci cena goriva za 7,8 centi po galonu. Nama je skocila 10 dinara po LITRU za god dana
pozdravvv

Strokavi mozak

pre 5 godina

Zarad ustede i zbog svoje alavosti i zelje za vecim profitom auto-industrija prodaje plastikanere sa sto manjim motorima a cene samo zidaju,jer zaboga ima ekran na dodir i senzor za parkiranje.Vise od polovine tih gluposti uopste nisu potrebne vozacu.Ako neznas da se parkiras ti onda neznas ni da vozis.Ali izgleda to se trazi a sto je vise od polovine delova koji su bili od metala sada plastika i to losa to nije bitno.

rani

pre 5 godina

Da li neko primećuje koliko se povećao broj sudara, naletanja u poslednje vreme? Nije li to zbog sve češćeg buljenja u telefon? Pa šta će tek sad da se dešava kada jedan Audi A6 ima 3 displeja, internet vezu, pali sve živo preko tableta itd? Užas!

Lord of the flies

pre 5 godina

evo ja pripadam toj generaciji - mene displej zanima samo u kontekstu da ga sto lakse koristim, i da mi ne odvraca paznju od voznje. od toga mi je daleko bitniji motor, menjac, vesanje, preglednost. Ali to je zato sto uzivam u voznji: zvuku motora i auspuha, upravljanju u krivinama, ubrzanju, hodu menjaca, zvuku zvucnika (muzika), pa mi ne na ne znam kom mestu tek infotainmet.

Kris

pre 5 godina

Sve je ovo kao reci, za prihvatanje tehnoloskih promena su najcesce odgovorni mladi ljudi. Pa dobro jutro. Samo sto i medju mladjom populacijom neretko cujem da im smeta ta preterana inovacija u enterijeru automobila. Lisavanje stare tradicionalne estetike vozila i njenu zamenu novom, "sterilnijom" estetikom velikih displeja i cesto svedenih linija i broja tastera. Cini mi se da je i to posledica sve brze promene koje smo svedoci i dok su starije generacije bile te koje su tradicionalno bile rezervisanije i konzervativnije, sada to polako prestaje da bude pravilo. Spusta se donja granica konzervativnosti. Danas neretko imamo i mlade ljude u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim koji imaju otpor ka izvesnim promenama.
Svet pocinje prebrzo da se menja, postavsi opterecujuca cak i za mlade ljude.

Alija Sirotanović

pre 5 godina

Evo, ja deda milenijalac... Strogo poštujem ograničenje, tako da nikada ne.prelazim 130. Od motora me zanima samo potrošnja i servis. Iz iskustva, novi auto uz redovno održavanje prelazi 150000 km bez problema, što mu taman dođe na 5 godina da se menja. Isto mi je bitno finansiranje istog, jer ja mesečno mogu da izdvojim 180e za auto. I na kraju što više dodatne opreme, u tu cenu...

Hendsfri moze, 0.5 promila ne moze ! Koja budala je to smislila ?

pre 5 godina

@Transformer
"Ja sebi ne mogu da priuštim da se ne javim na telefon, tako da npr. bluetooth u automobilu mi dodje jednako važan u upotrebi kao snaga motora - džaba bi mi bilo i 1000ks, kad bih svakih 5min morao da stanem da obavim razgovor:)"

Vama treba zabraniti da vozite, kad tad, ubicete nekoga !Hendsfri ili mobilni u ruci apsolutno je jednako ! Ne vozi se desnom rukom i desnim uvetom nego mozgom. A kada telefonirate mozak je zauzet telefoniranjem nema dodatni procesor za razmisljanje o voznji ! To sto vi mislite da mozete, i ja mislim da sa jednim promilom vozim bolje jer sam pazljiviji.
(

ja

pre 5 godina

Pa kod nas ne mozes proci tehnicki sa tabletom u kolima. Nema atest, a i nisi imao obuku kad si polagao na takvim cudesima.
Jos treba da se menja daobracajna posto nije uvedeno u njoj da automobil koristi takve senzore

Holy Smoke

pre 5 godina

Ja sam rodjen 86' godine. Nije da me u potpunosti ne zanimaju tehnologije u automobilu ali svakako nisu na prvom mestu.
Npr kada je rec o tehnologijama tjs sistemima koji sluze za bezbednost svakako bih stavio na prvo mesto. Kakav crni tablet itd...

MALI PERICA

pre 5 godina

Pa dobro to je vec opste poznato.
Stara generacija koja pamti neke automobile kao
Fiat 132 2000cc
Opel senator
Ta generacija ,jos tada je bilo poznato da to nije fica ili buba ili varburg
Tada su izlazili modeli koji su mogli vise da predju nego sto imamo duzinu zivota. .
Kad su se kupovali automobili do 1300 cc gledalo se sve i vozila terala na kontrolu pritiska u cilindru. .
Tada se znalo kupi 2000 kubika i ne razmisljaj o motoru. .
Danas prelaze jos vise. .
Ali uvek treba pogledati sve senzore i automacki menjac. .
A elektronika u koliwa i ti ekrani koji vecito zbunjuju, sta reci.
Jadan je svako onaj ko gleda velicinu ekrana i komandnu tablu. .
To vec rade deca i neznalice. .

preferisco dirti addio

pre 5 godina

Motor, mjenjac, vjesanje, upravljivost, zadnji pogon, premijum ozvučenje, udobna sjedista i dobar lim.. To me interesuje kod auta. Tablet iako ga imam u autu, ne, mogu i bez njega. Zato imam bmw, meni je 1\1 u odnosu na moje zahtjeve. Za sad, ako i oni ne use#u motku..

miki

pre 5 godina

Ugradnja i proizvodnja "tableta" u auto košta minimalno u odnosu na kvalitetne analogne pokazivače. Proizvođači štede, a naplaćauju kao da su od zlata pravljeni! Klasična prevara, kao i ugradnja krute ili polu krute osovine pozadi. Lopine!!

Reziel

pre 5 godina

Čitam komentare i mislim da postoji netrpeljivost i odbojnost medju srpskim vozačima prema svemu što je novo. Ne samo kod starijih vozača, već u velikom procentu i kod mladjih.
Ima to veze i sa besparicom, gotovo svaki novi model automobila, čak i onih koji "ne mogu da budu loši", dolazi na nož i teške kritike koje se najčešće svode na to da je "poslednji pravi XY bio dve ili tri generacije stari model, ovo sad ništa ne valja". Kritike i maltene mržnja su i prema novim, manjim SUV modelima, digitalizaciji vozila, novim motorima...
Međutim ima i još nešto. Mladi ljudi kod nas previše poštuju mišljenja starijih, pre svega članova porodice - oca, dede itd. Tako možemo da čujemo arhaizme tipa "Mercedes je mercedes", "Golf 2 je poslednji dobar auto koji je napravljen" i slično. Kod nas se generacijski navija za Zvezdu ili Partizan, ali i bira marka automobila, u odnosu na koju su sve druge ne lošije, već potpuno inferiorne - bilo da je u pitanj Merc, Audi, BMW ili VW. To se nasledjuje.
Zbog svega toga mislim da se kao društvo jako sporo prilagodjavamo promenama i sporo napredujemo jer ne prihvatamo te promene. Nisu možda uvek dobre, ali kada se dese, onda su nužne. Uostalom, tehnologija u novim vozilima je najčešće opciona. Ja recimo ne koristim Bluetooth koji imam fabrički u vozilu, ali koristim MirrorPlay i navigaciju. O bezbednosnim sistemima i tempomatu da ne govorim, ali sam StartStop sistem isključio... Jednostavno, nema potrebe za nipodaštavanjem. Ako ne želite tehnologiju, interneti digitalnu instrument tablu, ne morate je imati - to ne znači da su one loše. Ako želite moćan motor i brz menjač, možete to imati... Samo.je pitanje novca.

TNT

pre 5 godina

@Marko: “Preciznost volana, hod menjaca, sve je to danas slicno, razlike su u nijansama.” - Nije tačno! Kažeš da su ti udobnost i bezbednost najvažniji - da li su svestan da nekada brzina odziva na gas, ili preciznost i stabilnost automobila prilikom oštrog manevra, kada izbegavaš sudar, znače razliku koja u ekstremnoj situaciji može tebi i onima oko tebe da sačuva glavu? Postoje proizvođači koji o tome vode računa, ali na to danas malo ko obraća pažnju - bitniji je tip grafike na displeju od vrste menjača ili broja vazdušnih jastuka. Na žalost, mnogi ne znaju ni koji tip vešanja imaju na automobilu koji voze, koliko su gume važne, šta rade amortizeri a šta opruge, ali znaju prečnik ekrana i hoće da imaju digital dashboard misleći da time dobijaju udobnost. Ljude više zanima test Touch Screen ekrana od testa automatskog kočenja u gradu. Još nisam video nijedan test nekog automobila a da je i to testirano, sem naravno onih koji su rađeni specijalno sa tom svrhom. Mnogi podešavaju na centralnom ekranu tokom vožnje razne stvari više nego što gledaju put, a pričaju da im je bezbednost bitna. Mogu ovako do sutra, poenta je da automobil je mnogo više mehanika nego zabavna elektronika, i trebalo bi ga birati pre svega po mehaničkim sposobnostima i osobinama, pa po pomoćnim elektronskim sistemima koji znače bezbednost, pa tek na kraju po šarenoj elektronici na centralnoj konzoli koja sem navigacije uglavnom služi za zabavu.

sladoledsmesom

pre 5 godina

Sa druge strane, da, volim tehnologiju i slobodno može sve analogno da se zameni za digitalno.
(Citizen-X, 05. avgust 2018 15:43)

Ručna ni pod razno.

M

pre 5 godina

@Marko, kakav pristup informacijama, care, ceo dan sedis za racunarom i nosis smartfon svuda sa sobom. Jedino sto ti ne fali u zivotu je pristup informacijama. Sta ce ti jos i u kolima, pa ni najveci um ne bi mogao da primi tolike informacije. A da se svaki moderni auto isto ili slicno ponasa u voznji je jako daleko od istine. To sto mnogi ne umeju da poteraju do krajnjih granica, pa im je sve jedno sta voze, je druga stvar

Papageno

pre 5 godina

Tzv."digitalne" komande i postavljanje svih mogućih komandi u automobilu u obliku ikonice na touh-screenu, nisu nikakav napredak, nego najobičnija prevara!

Proizvođačima je daleko jeftinije da sve narokaju na jedan ekran po kojem kuckamo i razmazujemo prstima, umesto da kao nekada prave mehaničke dugmiće, ručice i satove. Naravno, morali su da opravdaju slabiju upotrebljivost ekrana, pa zato pričaju kako "narod to hoće", a naročito "milenijalci".

Uostalom, da je touch-sreen stvarno bolje rešenje od analognih mehaničkih komandi, odavno pre serijskih automobila bi ga ugrađivali u trkačka i reli-vozila jer tu je stvarno vozaču potrebna brza i tačna informacija. Da li neko može da zamisli da kad reli-vozač oseti da motor gubi snagu, počne da razmazuje prstom po ekranu i bira da li će mu se prikazati temperatura rashladne tečnosti ili pritisak ulja?!

Sale

pre 5 godina

Zato cemo imati gomilu gvozdja i djubreta za 5-10 godina, jer misle da se auti mogu menjati svakih godinu dve kao telefoni... vrlo neobazrivo!!! Autu su najbitniji motor, menjac pa sve ostalo - ko se time ne vodi ce trositi mnogi para koje na kraju nece moci povratiti

Stevan

pre 5 godina

Pa jedva su Kinezi cekali da novac dodje u ruke glupih... sad igre mogu da pocnu. Displej od 10 inca kod Kineza kosta 30 eura... a zbog njega vam auto kosta 10 000$ vise.

Transformer

pre 5 godina

(Hendsfri moze, 0.5 promila ne moze ! Koja budala je to smislila ?, 06. avgust 2018 09:23) Napisa da je bezbjednije voziti pijan, i to sa 1 promilom, nego pričati handsfree u vožnji, i ostade živ. Veću glupost u životu nisam čuo. A to što ne razgovaraš sa saputnikom dok voziš (ako već ne koristiš telefon), nego si isključivo sa 100% pažnje usresredjen na vožnju, je čista neistina. Ne laži sebe, lažnim pričama o moralu, sa sve uzvičnicima na kraju svake rečenece. Nisi skoncentrisaniji kada si pijan (sa 1 promilom jesi pijan), nego ti alkohol usporava reakcije, kao depresor centralnog nervnog sistema. Na kraju, nema potrebe za gorčinom, a ja sigurno zbog priče preko bluetootha neću nikoga ugroziti, niti mi se za 12 godina desilo da zbog toga imam propust u vožnji. Sa druge strane, ako popijem 1 pivo zovem taksi.

generacija x

pre 5 godina

Pa dobro logicno je da u ovo sada vreme, kada neko izdvoji od 20k evra za auto, da zeli da ima tehnologiju kao i na telefonu, ushushkanost dobro ozvucenje itd... Kapiram da su u tim razvijenim zemljama putevi jako dobri tako da sve je njima udobno kakvo god vesanje imali. A motori su prilicno nasvirani u odnosu na one iz proslosti. Jedina zamerka je kvalitet koji je znacajno opao zbog masovne proizvodnje i reciklaze. Ali kada kazem kvalitet mislim na sam mehanicki sklop, debljinu limov itd.. Ne na enterijer i sedista ( to se vidi ).

KiMi

pre 5 godina

Jak motor ne mora nuzno da znaci neku ludu i brzu voznju! Meni npr. jak motor pruza sigurnost u preticanju i onda nastaviti voznju po ogranicenju ili blago iznad..

Nemanja

pre 5 godina

Niko nije protiv napretka tehnologije i povećanja komfora itd. Međutim,
forsiranjem neke tehnologije nalik smartfonovima, pojedini proizvođaći na vama zarađuju više nego ikad. Kako? Jednostavno. Danas recimo možete da kupite pojedine modele automobila koje pozadi imaju polukrutu osovina umesto multilink oslanjanja koje su imali modeli prethodnih generacija. Ili sa slabijim motorima dođe takvo rešenje a za jače multilink. Znate li razliku između ta dva koncepta oslanjanja i njihov uticajn na dinamiku vožnje (kada neko kaže dinamiku, ne znači da vozi ko ludak već to označava prag početka klizanja vozila i slično) odnosno bezbednost? Ne, jer današnjeg mladog kupca interesuje koliko "giga rama i kakvu grafiku" ima taj tablet! Ušteda proizvođača - drastična! Zatim, dođete i kupite Mercedes sa Renaultovim motorom, koji se pritom ugrađuje i u Daciu! Nekada nezamislivo ali ajde - u redu, ako za takav auto date dosta manje para u odnosu na nekadašnje modele sa Mercedesovim motorom. Kako da ne! Naplate vam kao da su oni taj motor razvijali, kao da do 100 ubrzava za 8 sekundi itd. Ušteda prozivđača - ogromna! Ali su vam zato dali u enterijeru led sijalice koje mogu da menjaju boju! Pogledajte recimo rešenje otvaranja prtljažnika kod BMW-a 3 serije E90 i nove (F30). Kod E90 imate teleskopsko otvaranje (sistem poluga se pakuje jedan u drugu i nema zauzimanja mesta u prtljažniku) dok kod F30 imate klasične 2 poluge (polukružnog oblika) - ponovo ušteda. Spisak toga je poduži.

Ahtung

pre 5 godina

Koji će mi moj tablet u automobilu, pogotovo na mestu potpuno nepraktičnom za navigaciju. Klima sa 56 dugmića, da se preznojim dok ubodem šta treba, ili 79 raznih opcija prikazivanja kontrolne table. Potpuno sam zadovoljan i sa klasičnim pokazivačima brzine i obrtaja, jer su provereno funkcionalni. Jedini dobri noviteti su senzori i kamere za parkiranje i pomoć kod vožnje po neasfaltiranim putevima kod terenskih vozila.

Trol

pre 5 godina

Motor, vešanje i slični vitalni delovi nisu bitni dečurliji kojima roditelji kupuju kola i kojima će kupiti i druga. Onaj ko troši zarađen novac, bilo keš bilo kredit, sigurno neće gledati besmislene ekrane i tako te gluposti.

BGD

pre 5 godina

Kao pripadnika starije Generacije,veoma me zanima UDOBNOST,Da automobil može tečno da se vozi 130/150 km/h,da se ne dere,da se opušteno razgovara,da svetla lepo svetle noću,da lepo koči,da se ne kvari itd.