Sreda, 25.07.2018.

14:20

Okanović o nesrećama: Najgluplji stav je "neće to meni da se desi"

Izvor: B92

Okanoviæ o nesreæama: Najgluplji stav je "neæe to meni da se desi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Kibo

pre 5 godina

Dokle god 70% vozača u Srbiju bude mislilo da je kazna za "pojas" od 5000 da se uzmu pare i da je pojas totalno nevažna stvar, ništa se neće promeniti...

Strokavi mozak

pre 5 godina

"Najpametniji stav" je daj da povecamo jos malo kazne da popunimo rupe u budzetu,a oni neka kupuju dozvole neka ginu na neobelezenim putevima(da li je i onaj covek sto je poginuo kada je normalno usao u deo auto puta koji nije zavrsen mislio"nece meni da se desi"ili su nadlezni koji su trebali da taj deo propisno zatvore isto to misleli).Sve u svemu ako i neko od mocnika ili njegovi bliznji usput i zgaze nekog na pesackom tu smo da zataskamo sve da se nedaj boze doticni ne nadje iza resetaka i tako posaljemo snaznu poruku da se novcem moze svako izvuci nebitno sta da je napravio.A mi bednici ima da brinemo dali ce auto da nam prodje tehnicki zato sto fali jedna radkapna ili se izlizala kozica oko menjaca.

Само кажем

pre 5 godina

Upravo sam bio zrtva agresivne voznje linijskog taksiste koji inace radi nelegalno. Pored uredne prijave policiji i izlaska patrole na teren, dobijam sledece pitanje-odgovor...'jel te udario?'-'nije. presekao me je autom u raskrsnici gde ja imam prednost i time ugrozio moj zivot i suvozacev'. 'Druze nije te udario, ne mozemo mi tu nista'. Bilo je tu jos nekih "objasnjenja" od strane policije, ali nemam dovoljno karaktera da bi detaljisao. Da li neko zna kako sankcionisati tog vozaca i kako?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (seoba srba pod sljivu, 25. jul 2018 15:56)
Купи камеру за аутомобил.Вјерроватно ни тиме нећеш превише постићи али барем имаш неки доказ и знаш са ким имаш посла...

s

pre 5 godina

Pošto za vas iz agencije samo su pare bitne, šta mislite da svaki saobraćajni prekršaj košta 1 milion eura, možda više ne bi bio ni jedan prekršaj i za taj uspeh biste dobili medalju sa srebrni zracima u svim pravcima....

s

pre 5 godina

Bravo Oka... godišnje pogine 200 a istovremeno ode poslom u inostranstvo 30-40 000 ljudi. Bitno je da popnete kazne i takse.... Sve je manje poginulih iz istog razloga što je i sve manje nezaposlenih po zvanič. statist. jer je jednostavno manje aktivnog mlađeg stanovništva...

ja

pre 5 godina

Šta je sa belim lamburdžinijem švajcarskih registracija koji snima kako divlja (vožnja preko 200km/h) po pomoravlju i to objavljuje na instagramu (trenutno obrisan snimak ali može da se nađe)?
(Skz, 25. jul 2018 14:37)
Ima jedan u Bigrenici kod Cuprije

Slobodan

pre 5 godina

Mnogi su za telefonom dok voze. Skoro sam udario parkiran automobil na zaustavnoj traci zbog telefona. Godisnje predjem preko 50.000 km i nisam imao ni jedan incident sa kolima. Bio sam strasno besan na sebe. Bog me je pogledao jer sam u zadnjem momentu trznuo volan i bio je bocni udar bez posledica samo trosak za osiguranje i mene par stotina evra. Koliko god da mrzim sve od ove izdajnicke vlasti i svakog njenog glasnika ovde je ovaj upravu. Od puteva i starih automobila kod nas su losiji vozaci, saobracajna kultura i znanje na minimumu a drskost na maksimumu. Inace iz unutrasnjosti sam a najveci stepen saobracajne kulture je ubedljivo u Beogradu. Pa vi vidite kako voze ovi drugi koji ne znaju da li im i radi migavac...

boki

pre 5 godina

Dok god policija ima motiv samo da kazni a i ne da radi na prevenciji nema ništa od toga. Uniformisani balvani se kriju iza drveća, žbunova, auta, ćoškova pa izleću i kazne za žutu traku ili mene zadnji put kad sam vozio 53 gde može 50km/h?! U isto vreme stotine prolazaka na crveno, obilaženje kolona ispred semafora, bahato parkiranje po gradovima skupih kola. Dovoljno je 3 policijska automobila da voze gradom sa kamerama napred i nazad i da snimaju saobraćaj, posle dođu u kancelariju i pošalje slike i kazne svim prestupnicima i svi zadovoljni.

Života

pre 5 godina

Jedno pitanje za gospodina Okanovića, ako pročita da o njemu razmisli. Kada su gužve na naplatnoj rampi, da li vozila sa tag uređajem smeju da idu zaustavnom trakom? Bilo bi dobro da se to ubaci u zakon. Trenutno zaustavnom idu "pametni" vozači pa se posle ubacuju ispred onih koji su čekali u koloni.

lamboland

pre 5 godina

Al se rasprica čovek, za pametnog ništa pametno u tekstu ali ono što ja hoću jesu linije na putu, znači da bude obeležen, onda hoću da bude ravan onda bih mogao da gledam vise ispred sebe, to je bitna stavka za bezbednost, i vole bih da ne moram da gledam da li idem 51 ili 52kmh ako me razumete gospodine, to utiče na bezbednost više nego da li auto ima malo rdje ili nedaj boze malo zatamnjena stakla bez atesta

Sef strucnog staba

pre 5 godina

Cesto se pominje brzina kao glavni krivac.
To jeste i nije tacno.
Jeste ako se gleda bukvalno.
Pored toga mnogi se okuraze kad popiju pa voze mnogo brze nego sto bi to radili inace.
Poptuno poseban a nimalo beznacajan problem su kupljene dozvole i to na desetine hiljada njih, a to se namerno gura pod tepih.
Samo malo kad se vozi po gradu ili otvorenom putu sretne se na desetine vozaca kojima bi tesko smeo da se da traktor na livadi da voze, a ne automobil.
Medju ljudima koji komentarisu cesto ima dosta ovakvih, oni misle, imam dozvolu i vozim 50km/h i ja sam bezbedan.
Ali se ni u jednom trenutku ne zapita kako se prestrojava, kako se ukljucuje na otvoren put, da li voznjom u levoj traci na autoputu u okviru ogranicenja 130 km/h pravi prekrsaj i usput nervira vozace iza sebe.
Tu je i prolazak na crveno svetlo kad misle da je sigurno.
Gospodo pozabavite se sa ova 4 problema i smanjicete broj poginulih za 90% umesto da jurite ljude koji voze po autoputu 160-170 km/h

Alkohol da svakako, ali ovo za brzinu...naravno da treba zaustaviti svakog ko na autoputu vozi preko 130,pa makar bio Ferari i u njemu Sumaher licno, a ovi koji voze 50 na sat i prave propuste, pa oni se mozda slupaju,ali nece poginuti pri toj brzini sigurno, sto je sustina svega. Auto ces popraviti, zameniti, zivot ne mozes. Da je srece da je svaki udes pri obostranoj brzini od 50kmh, autolimari bi imali pune ruke posla, a crna hronika duplo manja.

Milos

pre 5 godina

Nisam strucnjak ali vidim da kada se vozim po Sloveniji da sam opusten, miran, stizem sigurno, nikad brzina, nikad deca nevezana, signalizacija odlicna, ima I ovde rupa I to provalija a I radova leti, stajem pesaku na prelaz, sve kako treba... Srbija, druga prica. Stres na maksimumu, stezem volan od straha kroz bg, nigde oznake, ne pomaze ni navigacija, vozim 50 ablend, vozim 80 ablend, ubacivanje, psovke, kroz nis ljudi nacickani po ivici bulevara samo cekaju da pretrce, kroz vojvodinu neobelezene lakat krivine, magistralni putevi koji vode kroz sela, policijske kontrole, mnogo je zanimljivo placati parking zimi u 21h a nemas srpski telefon... moj savet Okanovicu: dodji u Sloveniju, vidi I implementiraj. Bice mnogo bolje ali treba vremena.

Domaćin

pre 5 godina

A šta je sad loše rekao? Sve je na mestu, bolje pročitajte još jednom i primenite to, makar jednom nešto pametno od ovog da čujemo posle toliko godina života na jaslama poreskih obveznika!

Milan

pre 5 godina

Sve glupost do gluposti. Zakon o saobraćaju iz 1956 koji je deset puta jednostavniji bi bio efikasniji nego ovo danasnje glumatanje od zakona uz jedan jedini prost uslov a to je da vazi za sve. Posto zakoni u ovoj zemlji ne vaze za sve podjednako dzaba krečenje.

napredni embrion

pre 5 godina

@zoran
Potpuno si primasio temu, ali potpuno..
Pitanja koja si postavljao Okanovicu nisu za njega covece vec za policiju i drzavu

Grohot se razlaze mojim krajem

pre 5 godina

g.dine Okanovicu slazem se sa vama,nazalost ,mi sami kao narod u celini smo problem.bahati,bezobrazni,nekulturni.nista bolji nije ni madjar,nemac,austrijanac. (mozaks, 25. jul 2018 18:01)

Nemaci, Austrijanci, Madjari, svi bahati, bezobrazni i nekulturni kao Srbi. Otpada malter koliko se smejem.

CATAPA

pre 5 godina

Istina je da čovek postaje vozač tek kad shvati da se nesreća može dogoditi i njemu. Ko kaže da je to shvatao odmah kad je seo za volan, laže masno i još nije shvatio.

Eglinton

pre 5 godina

Zašto se plaća 80.000+ dinara da bi se dobila dozvola B kategorije? 80.000?
U USA, gde u većini gradova ne možete da funkcionišete bez automobila (posao, koledz...), za isto izdvajate 39$ i još vam refundiraju polovinu tog iznosa kada položite.

pedja

pre 5 godina

Generalno se slazem sa Okanovicem. Ali sta da radimo u slucajevima gde je drzava krivac?! Kada ne postoji horizontalna i vertikalna signalizacija, kada je asfalt u katastrofalnom stanju (sneg, rupe, rizla, kolotrazi), kada je selektivna primena zakona, sta tad? Umesto jos vecih nameta uvedite obavezno savetovanje pocinioca prekrsaja.

Огњен

pre 5 godina

МУП би требало да направи сајт или Вибер групу где бисмо могли да постављамо снимке бахатих возача. После нека они, судови и адвокати смисле како да казне такве ликове.

gorki

pre 5 godina

A kako da izbegnemo kamione koji voze repu i teze i preko 60 tona. Po zakonu je dozvoljeno max 40 tona. Policija nesme ni da pridje seceranama.

mozaks

pre 5 godina

g.dine Okanovicu slazem se sa vama,nazalost ,mi sami kao narod u celini smo problem.bahati,bezobrazni,nekulturni.nista bolji nije ni madjar,nemac,austrijanac.medjutim oni imaju policiju,koja ih udara po dzepu.kod koje nema pardona,ni kuma,ni vrata,ni prijatelja.
Da li mi imamo policiju spremnu da udari svakoga,al bas svakoga bez izuzetka po dzepu,kada nacini prekrsaj.samo se tako dovodi u red.zato svi u Srbiji,pricaju kako su ,,van zemlje,svi disciplinovani,a u avojoj zemlji se trude da gde god mogu pokazu svoju bahatost.
moze li nasa policija da bude rigorozna,da nam svima unese strah u kosti..???
moze,tj Mora,ako se misli dovesti u red saobracajna nekultura

PRAVI VALTER

pre 5 godina

Da li ova osoba svaki put pri donošenju novog zakona govori kako će bezbednost biti dodatno povećana? Da li ste Okanoviću donošenjem novih i novih zakona obezbedili povećanje bezbednosti saobraćaja? Podnesite ostavku i sklonite se i vratite makar deo ogromnih novaca koje je inkasirala vasa NVO KOMITET ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA, a da pri tome nije uradila ništa za učesnike u saobraćaju!!!

normalan

pre 5 godina

Jedino rešenje je što oštrija (u novčanom smislu) kaznena politika.

Nevezivanje pojasa- 50.000 dinara
Priča mobilnim-50.000 dinara
Prolazak na crveno-100.000 dinara

 (jedan iz mase, 25. jul 2018 15:01)

I za ovo ne tip dobio pozitivne ocene? Dajte vece kazne? Pa ni ove kazne narod ne moze da plati, skuplje nam je nevezivanje pojasa nego u Nemackoj! Zar nijsu skoro poskupele kazne? Da li se smanjio broj prekrsaja? Daj i ja da se napravim pametan, za nevezivanje pojasa sledi streljanje. Garantujem da se nista ne bi promenilo.sirotinja bi se i dalje vezivala, imucni nebi.

Kada je rec o bezbednosti ?

pre 5 godina

I niko da se nadje da ga upita zasto je veci porez za veca vozila, sa vecom kubikazom ! Zasto nas drzava tera da vozimo male mrtvacke sanducice tipa Polo, Punto ili Klio ? Zasto mi je Mercedes 2200 kubika vec 22 godine u garazi ?

Bojan

pre 5 godina

Okanoviću, prikaži ljudima slike saobraćajnica u gradovima, selima, regionalnim i autoputevima u Češkoj Republici. Pokaži ljudima razliku u održavanju podloge, u horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji,...
Tamo kamere ne snimaju prekršaje, već su sastavni deo sistema za otvaranje signala na semaforima.
Bio sam tamo nekoliko puta, nisam mogao da napravim prekršaj.
Pričaš da se vozači opuste, a u stvari smo svi svesni da fatalna opasnost vreba na svakom kilometru puteva u CELOJ Srbiji.

Molim objavite

pre 5 godina

Je li Okanovicu,

A kad Ciga tera motokultivator po putu to je u redu ? Ne smes nista da mu kazes da mu ne bi ugrozio ljudska prava ?

Ako ne znas sta da odgovoris pitaj Vujanica, jedva cekam njegov odgovor !

Zoran

pre 5 godina

Moze li g-din Okanovic da objasni od kada koriscenje migavaca nije obavezno? Ovde, i ako neko ukljuci migavac, radi to na potpuno pogresan nacin. Vise kao...alibi!
Moze li g-din Okanovic da objasni zasto niko ne kaznjava zaustavljanje tamo gde se to ne sme (pred samu raskrsnicu) uz upotrebu "cetiri migavca"
Moze li g-din Okanovic da objasni zasto se stedi struja i u semafore stavljaju sijalice od 10W? Morate stati ispod istog i dobro pogledati da li radi ili ne! Samo jos kamere da stave i...eto para u budzetu!
Moze li g-din Okanovic da objasni zasto je desna traka auto-puta brza od leve?
Moze li g-din Okanovic da objasni zasto parkiranje na dva parking mesta, niko ne kaznjava? Istina, automobili su sve siri i siri, a parking mesta sve uza i uza, ali zato ih ima vise. A znaju i da zasade drvo, tamo gde vam dodju vrata!
Moze li g-din Okanovic da objasni zasto su zimi obavezne zimske gume, a leti nisu obavezne...letnje?
Moze li g-din Okanovic da objasni od kada su prekrsaji podeljeni na male i velike i zasto se kontrolisu samo alkoholisanost vozaca i brzina vozila? I kontrola brzine se obavlja tamo gde nikoga ne ugrozavate, ali je "para" sigurna.
Moze li g-din Okanovic da objasni zasto niko ne kaznjava skretanje ili polukruzno okretanje, preko pune linije?
Vozaci naprave "gomilu" prekrsaja i niko ih ne kaznjava, dok ne dodju na red...radar i alkohol! Do tada mogu da rade sta hoce!

zuta kuca

pre 5 godina

Pre svega moramo da shvatimo da se saobraćajne nezgode ne dešavaju slučajno niti zbog prirodnih okolnosti, već je posledica neke greške. 

znaci kad kad padne sneg i auto prokliza, naleti na smet, odron itd to je greska vozaca a ne prirode?

T

pre 5 godina

@Uros Beba se vozi u nosiljci za bebe, u tzv. "jajetu". To je ona nosiljka/sediste koje se stavlja unazad i ucvrscuje se pojasom. Ljudi voze bebe i u onim mekanim nosiljkama, ali nije za auto.

savo

pre 5 godina

E moj Okanoviću. Putevi Srbije uvek najveedniji u junu, julu i avgustu...
Ljudi se smore čekajući kod Užica i Jagodine (trenutno) po 1-2h i onda nastavljaju put mora...
Mislite malo o ostalim faktorima, a ne o uzimanju harača , na tablice, na ateste za: kuke, folije, svetla, plin, glupost do gluposti...
Punite budžet (Andrej = AMS) smarate već početničkim savetima, dok se vozio jugo 45.
Povećajte i brzinu van naseljenog mesta na 90, da bar može da se vozi...

miodrag

pre 5 godina

И колики је проценат неисправних возила као узрок тих несрећа? Није ни 3%. Ал зато људе са техничког враћају јер им не ради подизач стакла, или су им кедери мало напукли. Какве то везе има "стручњаче" са безбедношћу???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (комша, 25. jul 2018 16:02)

Da dodam. Koliki je procenat vozaca pocetnika u tim nesrecama? 0.003% pa su zato produzili rok na 2 godine da pocetnik ne moze sam da vozi!! Ej, dve godine? Uglavnom ce pocetnici da presede kuci te dve godine pa da zaborave i ono malo sto su naucili u auto skoli. Okadinovicu gde ti je pamet?

sta ja znam

pre 5 godina

Zasto autoput nije obezbedjen da pesak ne moze da mu pristupi ? Naravno da su vam vratili izvestaj. Ali pored kazni nasa policija apsolutno ne radi na edukaciji ucesnika u saobracaju, ni pesaka ni vozaca. Dok je vazna samo naplata kazni nece se promeniti ni svest.
A da ne pricamo koliko je zapustena saobracajna signalizacija u celoj drzavi

Valerij

pre 5 godina

Okanovicu nigde ne pominjes alkohol i kupljene dozvole.Alkohol je po meni br.1 krivac za bar 80% nesreca koje se desavaju.Kupljene dozvole za bar 50%.Kad se ovo dvoje preplete, garantovano se dobija 99% svih nesreca u saobracaju.
Cesto se pominje brzina kao glavni krivac.
To jeste i nije tacno.
Jeste ako se gleda bukvalno.
Ali jedan isti vozac ne vozi na isti nacin trezan ili pripit, da ne govorimo totalno pijan, dok ce trezan voziti brzo ali koliko toliko sigurno, podalkoholom ce napraviti milion propusta i izazvati nesrecu, kad-tad.
Pored toga mnogi se okuraze kad popiju pa voze mnogo brze nego sto bi to radili inace.
Poptuno poseban a nimalo beznacajan problem su kupljene dozvole i to na desetine hiljada njih, a to se namerno gura pod tepih.
Samo malo kad se vozi po gradu ili otvorenom putu sretne se na desetine vozaca kojima bi tesko smeo da se da traktor na livadi da voze, a ne automobil.
Medju ljudima koji komentarisu cesto ima dosta ovakvih, oni misle, imam dozvolu i vozim 50km/h i ja sam bezbedan.
Ali se ni u jednom trenutku ne zapita kako se prestrojava, kako se ukljucuje na otvoren put, da li voznjom u levoj traci na autoputu u okviru ogranicenja 130 km/h pravi prekrsaj i usput nervira vozace iza sebe.
Tu je i prolazak na crveno svetlo kad misle da je sigurno.
Gospodo pozabavite se sa ova 4 problema i smanjicete broj poginulih za 90% umesto da jurite ljude koji voze po autoputu 160-170 km/h.

комша

pre 5 godina

И колики је проценат неисправних возила као узрок тих несрећа? Није ни 3%. Ал зато људе са техничког враћају јер им не ради подизач стакла, или су им кедери мало напукли. Какве то везе има "стручњаче" са безбедношћу???

Mira

pre 5 godina

Bravo, Damire, odlično objašnjeno. Samo, kad bi ovde imao neko to da shvati (čast izuzecima, savesnim i odgovornim učesnicima saobraćaja).

Gross

pre 5 godina

Za pojas i dečije sedište Okanovic je u pravu. Medjutim on, covek, ne razume osnovni problem. Najvise života odnose naše “magistrale smrti” i neadekvatna signalizacija. STOP uvek mora da pise na kolovozu neposredno pre zaustavne linije jer se znak obično tesko uočava (ljudi gledaju put da ne otkinu točak), drugo fizička barijera izmedju suprotnih smerova na opterecenim saobraćajnicama je obavezna. Sve ostalo je mlacenje prazne slame i komunisticke floskule (“zbog neprilagodjene brzine”).

Sasha

pre 5 godina

Mnogi ga kritikuju i upustaju se unasim rasprave sa Okanovicem, to znam iz privatnih izvora, ali ovaj covek nikada nije rekao nesto glupo. A to sto je ljudima glupo da se vezuju pozadi ili da stave dete u sediste to je problem shvatanja nasih ljudi. Pitam ja kuma"sto ti dete ne sedi u sedistu i nije vezano, moze da se jako povredi?" a on meni "ne daj Boze, sta to pricas!!!" rekoh mu "pa pojas ne postoji za "daj Boze situacije"vec bas za ne daj Boze.

jedan iz mase

pre 5 godina

Srbi su bahat narod. Misle da su bogom dani da voze,da se razumeju u izgradnju puteva,ekonomiju,da budu selektori itd

Što se tiče vožnje tu su i najgori,čak i oni ludi egipćani sigurnije voze od naših ljudi. Ko je bio u Egiptu zna koji je horor tamo voziti kola.

Jedino rešenje je što oštrija (u novčanom smislu) kaznena politika.

Nevezivanje pojasa- 50.000 dinara
Priča mobilnim-50.000 dinara
Prolazak na crveno-100.000 dinara

Jedinu kaznu koju srbi razumeju i koje se najviše boje je da im država gura ruku u džep i uzima pare.

Samo to srbe može dovesti u red što se tiče vožnje ali i mnogih drugih stvari

seoba srba pod sljivu

pre 5 godina

Upravo sam bio zrtva agresivne voznje linijskog taksiste koji inace radi nelegalno. Pored uredne prijave policiji i izlaska patrole na teren, dobijam sledece pitanje-odgovor...'jel te udario?'-'nije. presekao me je autom u raskrsnici gde ja imam prednost i time ugrozio moj zivot i suvozacev'. 'Druze nije te udario, ne mozemo mi tu nista'. Bilo je tu jos nekih "objasnjenja" od strane policije, ali nemam dovoljno karaktera da bi detaljisao. Da li neko zna kako sankcionisati tog vozaca i kako?

mislim

pre 5 godina

Moja cerkica od prvog dana
sedi u svom sedistu,kao sto covek kaze nije imala drugu opciju,jer sam i sam video kako se deca povrede prilikom udesa koja nisu bila u odgovarajucem sedistu i vezana.Bolje dete da place u sedistu nego ja za njim.

Skz

pre 5 godina

Šta je sa belim lamburdžinijem švajcarskih registracija koji snima kako divlja (vožnja preko 200km/h) po pomoravlju i to objavljuje na instagramu (trenutno obrisan snimak ali može da se nađe)?

maxy

pre 5 godina

Lepo rečeno. Postoji više problema u vezi prethodno izrečenog.
#1 Ova informacija mora da dođe do ušiju i mozga ljudi koji učestvuju u saobraćaju, a koji to moraju da shvate.
#2 Saobraćajna policija mora da se okrene malo i edukaciji kako u kontinuitetu, tako i kroz planirane akcije (npr. upućivanje roditelja čije je dete zatečeno da se vozi bez sedišta na kurs u trajanju od x sati, upućivanje pešaka na obavezan kurs bezbednosti u saobraćaju, uključivanje centra za socijalni rad iz razloga nebrige o detetu i sl.). Ne menja se svest samo novčanom kaznom, posle čega nije naučena lekcija, već edukacijom. Ponavljače, naravno oplesti po džepu i to strašno.
#3 Uključiti medije u akcije edukacije. Inače kod nas se edukuju samo deca kroz razne akcije, a ostali, stariji učesnici saobraćaja ne. Npr. edukacija za poljoprivrednike da moraju da očiste tragove blata sa guma pre izlaska na asfaltiranu saobraćajnicu, edukacija vozača kamiona da moraju da očiste blato sa gumaa pre izlaska sa gradilišta na saobraćajnicu itd.

Dule

pre 5 godina

A ja mislim da je najgluplji stav ja znam sve najbolje o bezbednosti saobracaja i nezamenjiv sam

Evo 3 novi zakon donosite u poslednjih 10 godina

Ti,prof Vujanic uvek ista ekipa

Ako je neki zakon dobar on traje 50 godina

A kada ne valja onda ga menjas na svake 3-4 godine

Pa jel valja ovaj ???

Ako opet bude trebao da se menja hocete li dati ostavke ??

seoba srba pod sljivu

pre 5 godina

Upravo sam bio zrtva agresivne voznje linijskog taksiste koji inace radi nelegalno. Pored uredne prijave policiji i izlaska patrole na teren, dobijam sledece pitanje-odgovor...'jel te udario?'-'nije. presekao me je autom u raskrsnici gde ja imam prednost i time ugrozio moj zivot i suvozacev'. 'Druze nije te udario, ne mozemo mi tu nista'. Bilo je tu jos nekih "objasnjenja" od strane policije, ali nemam dovoljno karaktera da bi detaljisao. Da li neko zna kako sankcionisati tog vozaca i kako?

mislim

pre 5 godina

Moja cerkica od prvog dana
sedi u svom sedistu,kao sto covek kaze nije imala drugu opciju,jer sam i sam video kako se deca povrede prilikom udesa koja nisu bila u odgovarajucem sedistu i vezana.Bolje dete da place u sedistu nego ja za njim.

комша

pre 5 godina

И колики је проценат неисправних возила као узрок тих несрећа? Није ни 3%. Ал зато људе са техничког враћају јер им не ради подизач стакла, или су им кедери мало напукли. Какве то везе има "стручњаче" са безбедношћу???

Skz

pre 5 godina

Šta je sa belim lamburdžinijem švajcarskih registracija koji snima kako divlja (vožnja preko 200km/h) po pomoravlju i to objavljuje na instagramu (trenutno obrisan snimak ali može da se nađe)?

Огњен

pre 5 godina

МУП би требало да направи сајт или Вибер групу где бисмо могли да постављамо снимке бахатих возача. После нека они, судови и адвокати смисле како да казне такве ликове.

Dule

pre 5 godina

A ja mislim da je najgluplji stav ja znam sve najbolje o bezbednosti saobracaja i nezamenjiv sam

Evo 3 novi zakon donosite u poslednjih 10 godina

Ti,prof Vujanic uvek ista ekipa

Ako je neki zakon dobar on traje 50 godina

A kada ne valja onda ga menjas na svake 3-4 godine

Pa jel valja ovaj ???

Ako opet bude trebao da se menja hocete li dati ostavke ??

jedan iz mase

pre 5 godina

Srbi su bahat narod. Misle da su bogom dani da voze,da se razumeju u izgradnju puteva,ekonomiju,da budu selektori itd

Što se tiče vožnje tu su i najgori,čak i oni ludi egipćani sigurnije voze od naših ljudi. Ko je bio u Egiptu zna koji je horor tamo voziti kola.

Jedino rešenje je što oštrija (u novčanom smislu) kaznena politika.

Nevezivanje pojasa- 50.000 dinara
Priča mobilnim-50.000 dinara
Prolazak na crveno-100.000 dinara

Jedinu kaznu koju srbi razumeju i koje se najviše boje je da im država gura ruku u džep i uzima pare.

Samo to srbe može dovesti u red što se tiče vožnje ali i mnogih drugih stvari

Molim objavite

pre 5 godina

Je li Okanovicu,

A kad Ciga tera motokultivator po putu to je u redu ? Ne smes nista da mu kazes da mu ne bi ugrozio ljudska prava ?

Ako ne znas sta da odgovoris pitaj Vujanica, jedva cekam njegov odgovor !

Sasha

pre 5 godina

Mnogi ga kritikuju i upustaju se unasim rasprave sa Okanovicem, to znam iz privatnih izvora, ali ovaj covek nikada nije rekao nesto glupo. A to sto je ljudima glupo da se vezuju pozadi ili da stave dete u sediste to je problem shvatanja nasih ljudi. Pitam ja kuma"sto ti dete ne sedi u sedistu i nije vezano, moze da se jako povredi?" a on meni "ne daj Boze, sta to pricas!!!" rekoh mu "pa pojas ne postoji za "daj Boze situacije"vec bas za ne daj Boze.

Bojan

pre 5 godina

Okanoviću, prikaži ljudima slike saobraćajnica u gradovima, selima, regionalnim i autoputevima u Češkoj Republici. Pokaži ljudima razliku u održavanju podloge, u horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji,...
Tamo kamere ne snimaju prekršaje, već su sastavni deo sistema za otvaranje signala na semaforima.
Bio sam tamo nekoliko puta, nisam mogao da napravim prekršaj.
Pričaš da se vozači opuste, a u stvari smo svi svesni da fatalna opasnost vreba na svakom kilometru puteva u CELOJ Srbiji.

Milos

pre 5 godina

Nisam strucnjak ali vidim da kada se vozim po Sloveniji da sam opusten, miran, stizem sigurno, nikad brzina, nikad deca nevezana, signalizacija odlicna, ima I ovde rupa I to provalija a I radova leti, stajem pesaku na prelaz, sve kako treba... Srbija, druga prica. Stres na maksimumu, stezem volan od straha kroz bg, nigde oznake, ne pomaze ni navigacija, vozim 50 ablend, vozim 80 ablend, ubacivanje, psovke, kroz nis ljudi nacickani po ivici bulevara samo cekaju da pretrce, kroz vojvodinu neobelezene lakat krivine, magistralni putevi koji vode kroz sela, policijske kontrole, mnogo je zanimljivo placati parking zimi u 21h a nemas srpski telefon... moj savet Okanovicu: dodji u Sloveniju, vidi I implementiraj. Bice mnogo bolje ali treba vremena.

miodrag

pre 5 godina

И колики је проценат неисправних возила као узрок тих несрећа? Није ни 3%. Ал зато људе са техничког враћају јер им не ради подизач стакла, или су им кедери мало напукли. Какве то везе има "стручњаче" са безбедношћу???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (комша, 25. jul 2018 16:02)

Da dodam. Koliki je procenat vozaca pocetnika u tim nesrecama? 0.003% pa su zato produzili rok na 2 godine da pocetnik ne moze sam da vozi!! Ej, dve godine? Uglavnom ce pocetnici da presede kuci te dve godine pa da zaborave i ono malo sto su naucili u auto skoli. Okadinovicu gde ti je pamet?

Zoran

pre 5 godina

Moze li g-din Okanovic da objasni od kada koriscenje migavaca nije obavezno? Ovde, i ako neko ukljuci migavac, radi to na potpuno pogresan nacin. Vise kao...alibi!
Moze li g-din Okanovic da objasni zasto niko ne kaznjava zaustavljanje tamo gde se to ne sme (pred samu raskrsnicu) uz upotrebu "cetiri migavca"
Moze li g-din Okanovic da objasni zasto se stedi struja i u semafore stavljaju sijalice od 10W? Morate stati ispod istog i dobro pogledati da li radi ili ne! Samo jos kamere da stave i...eto para u budzetu!
Moze li g-din Okanovic da objasni zasto je desna traka auto-puta brza od leve?
Moze li g-din Okanovic da objasni zasto parkiranje na dva parking mesta, niko ne kaznjava? Istina, automobili su sve siri i siri, a parking mesta sve uza i uza, ali zato ih ima vise. A znaju i da zasade drvo, tamo gde vam dodju vrata!
Moze li g-din Okanovic da objasni zasto su zimi obavezne zimske gume, a leti nisu obavezne...letnje?
Moze li g-din Okanovic da objasni od kada su prekrsaji podeljeni na male i velike i zasto se kontrolisu samo alkoholisanost vozaca i brzina vozila? I kontrola brzine se obavlja tamo gde nikoga ne ugrozavate, ali je "para" sigurna.
Moze li g-din Okanovic da objasni zasto niko ne kaznjava skretanje ili polukruzno okretanje, preko pune linije?
Vozaci naprave "gomilu" prekrsaja i niko ih ne kaznjava, dok ne dodju na red...radar i alkohol! Do tada mogu da rade sta hoce!

PRAVI VALTER

pre 5 godina

Da li ova osoba svaki put pri donošenju novog zakona govori kako će bezbednost biti dodatno povećana? Da li ste Okanoviću donošenjem novih i novih zakona obezbedili povećanje bezbednosti saobraćaja? Podnesite ostavku i sklonite se i vratite makar deo ogromnih novaca koje je inkasirala vasa NVO KOMITET ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA, a da pri tome nije uradila ništa za učesnike u saobraćaju!!!

Kada je rec o bezbednosti ?

pre 5 godina

I niko da se nadje da ga upita zasto je veci porez za veca vozila, sa vecom kubikazom ! Zasto nas drzava tera da vozimo male mrtvacke sanducice tipa Polo, Punto ili Klio ? Zasto mi je Mercedes 2200 kubika vec 22 godine u garazi ?

maxy

pre 5 godina

Lepo rečeno. Postoji više problema u vezi prethodno izrečenog.
#1 Ova informacija mora da dođe do ušiju i mozga ljudi koji učestvuju u saobraćaju, a koji to moraju da shvate.
#2 Saobraćajna policija mora da se okrene malo i edukaciji kako u kontinuitetu, tako i kroz planirane akcije (npr. upućivanje roditelja čije je dete zatečeno da se vozi bez sedišta na kurs u trajanju od x sati, upućivanje pešaka na obavezan kurs bezbednosti u saobraćaju, uključivanje centra za socijalni rad iz razloga nebrige o detetu i sl.). Ne menja se svest samo novčanom kaznom, posle čega nije naučena lekcija, već edukacijom. Ponavljače, naravno oplesti po džepu i to strašno.
#3 Uključiti medije u akcije edukacije. Inače kod nas se edukuju samo deca kroz razne akcije, a ostali, stariji učesnici saobraćaja ne. Npr. edukacija za poljoprivrednike da moraju da očiste tragove blata sa guma pre izlaska na asfaltiranu saobraćajnicu, edukacija vozača kamiona da moraju da očiste blato sa gumaa pre izlaska sa gradilišta na saobraćajnicu itd.

normalan

pre 5 godina

Jedino rešenje je što oštrija (u novčanom smislu) kaznena politika.

Nevezivanje pojasa- 50.000 dinara
Priča mobilnim-50.000 dinara
Prolazak na crveno-100.000 dinara

 (jedan iz mase, 25. jul 2018 15:01)

I za ovo ne tip dobio pozitivne ocene? Dajte vece kazne? Pa ni ove kazne narod ne moze da plati, skuplje nam je nevezivanje pojasa nego u Nemackoj! Zar nijsu skoro poskupele kazne? Da li se smanjio broj prekrsaja? Daj i ja da se napravim pametan, za nevezivanje pojasa sledi streljanje. Garantujem da se nista ne bi promenilo.sirotinja bi se i dalje vezivala, imucni nebi.

savo

pre 5 godina

E moj Okanoviću. Putevi Srbije uvek najveedniji u junu, julu i avgustu...
Ljudi se smore čekajući kod Užica i Jagodine (trenutno) po 1-2h i onda nastavljaju put mora...
Mislite malo o ostalim faktorima, a ne o uzimanju harača , na tablice, na ateste za: kuke, folije, svetla, plin, glupost do gluposti...
Punite budžet (Andrej = AMS) smarate već početničkim savetima, dok se vozio jugo 45.
Povećajte i brzinu van naseljenog mesta na 90, da bar može da se vozi...

mozaks

pre 5 godina

g.dine Okanovicu slazem se sa vama,nazalost ,mi sami kao narod u celini smo problem.bahati,bezobrazni,nekulturni.nista bolji nije ni madjar,nemac,austrijanac.medjutim oni imaju policiju,koja ih udara po dzepu.kod koje nema pardona,ni kuma,ni vrata,ni prijatelja.
Da li mi imamo policiju spremnu da udari svakoga,al bas svakoga bez izuzetka po dzepu,kada nacini prekrsaj.samo se tako dovodi u red.zato svi u Srbiji,pricaju kako su ,,van zemlje,svi disciplinovani,a u avojoj zemlji se trude da gde god mogu pokazu svoju bahatost.
moze li nasa policija da bude rigorozna,da nam svima unese strah u kosti..???
moze,tj Mora,ako se misli dovesti u red saobracajna nekultura

Gross

pre 5 godina

Za pojas i dečije sedište Okanovic je u pravu. Medjutim on, covek, ne razume osnovni problem. Najvise života odnose naše “magistrale smrti” i neadekvatna signalizacija. STOP uvek mora da pise na kolovozu neposredno pre zaustavne linije jer se znak obično tesko uočava (ljudi gledaju put da ne otkinu točak), drugo fizička barijera izmedju suprotnih smerova na opterecenim saobraćajnicama je obavezna. Sve ostalo je mlacenje prazne slame i komunisticke floskule (“zbog neprilagodjene brzine”).

gorki

pre 5 godina

A kako da izbegnemo kamione koji voze repu i teze i preko 60 tona. Po zakonu je dozvoljeno max 40 tona. Policija nesme ni da pridje seceranama.

Milan

pre 5 godina

Sve glupost do gluposti. Zakon o saobraćaju iz 1956 koji je deset puta jednostavniji bi bio efikasniji nego ovo danasnje glumatanje od zakona uz jedan jedini prost uslov a to je da vazi za sve. Posto zakoni u ovoj zemlji ne vaze za sve podjednako dzaba krečenje.

Eglinton

pre 5 godina

Zašto se plaća 80.000+ dinara da bi se dobila dozvola B kategorije? 80.000?
U USA, gde u većini gradova ne možete da funkcionišete bez automobila (posao, koledz...), za isto izdvajate 39$ i još vam refundiraju polovinu tog iznosa kada položite.

sta ja znam

pre 5 godina

Zasto autoput nije obezbedjen da pesak ne moze da mu pristupi ? Naravno da su vam vratili izvestaj. Ali pored kazni nasa policija apsolutno ne radi na edukaciji ucesnika u saobracaju, ni pesaka ni vozaca. Dok je vazna samo naplata kazni nece se promeniti ni svest.
A da ne pricamo koliko je zapustena saobracajna signalizacija u celoj drzavi

boki

pre 5 godina

Dok god policija ima motiv samo da kazni a i ne da radi na prevenciji nema ništa od toga. Uniformisani balvani se kriju iza drveća, žbunova, auta, ćoškova pa izleću i kazne za žutu traku ili mene zadnji put kad sam vozio 53 gde može 50km/h?! U isto vreme stotine prolazaka na crveno, obilaženje kolona ispred semafora, bahato parkiranje po gradovima skupih kola. Dovoljno je 3 policijska automobila da voze gradom sa kamerama napred i nazad i da snimaju saobraćaj, posle dođu u kancelariju i pošalje slike i kazne svim prestupnicima i svi zadovoljni.

T

pre 5 godina

@Uros Beba se vozi u nosiljci za bebe, u tzv. "jajetu". To je ona nosiljka/sediste koje se stavlja unazad i ucvrscuje se pojasom. Ljudi voze bebe i u onim mekanim nosiljkama, ali nije za auto.

Valerij

pre 5 godina

Okanovicu nigde ne pominjes alkohol i kupljene dozvole.Alkohol je po meni br.1 krivac za bar 80% nesreca koje se desavaju.Kupljene dozvole za bar 50%.Kad se ovo dvoje preplete, garantovano se dobija 99% svih nesreca u saobracaju.
Cesto se pominje brzina kao glavni krivac.
To jeste i nije tacno.
Jeste ako se gleda bukvalno.
Ali jedan isti vozac ne vozi na isti nacin trezan ili pripit, da ne govorimo totalno pijan, dok ce trezan voziti brzo ali koliko toliko sigurno, podalkoholom ce napraviti milion propusta i izazvati nesrecu, kad-tad.
Pored toga mnogi se okuraze kad popiju pa voze mnogo brze nego sto bi to radili inace.
Poptuno poseban a nimalo beznacajan problem su kupljene dozvole i to na desetine hiljada njih, a to se namerno gura pod tepih.
Samo malo kad se vozi po gradu ili otvorenom putu sretne se na desetine vozaca kojima bi tesko smeo da se da traktor na livadi da voze, a ne automobil.
Medju ljudima koji komentarisu cesto ima dosta ovakvih, oni misle, imam dozvolu i vozim 50km/h i ja sam bezbedan.
Ali se ni u jednom trenutku ne zapita kako se prestrojava, kako se ukljucuje na otvoren put, da li voznjom u levoj traci na autoputu u okviru ogranicenja 130 km/h pravi prekrsaj i usput nervira vozace iza sebe.
Tu je i prolazak na crveno svetlo kad misle da je sigurno.
Gospodo pozabavite se sa ova 4 problema i smanjicete broj poginulih za 90% umesto da jurite ljude koji voze po autoputu 160-170 km/h.

pedja

pre 5 godina

Generalno se slazem sa Okanovicem. Ali sta da radimo u slucajevima gde je drzava krivac?! Kada ne postoji horizontalna i vertikalna signalizacija, kada je asfalt u katastrofalnom stanju (sneg, rupe, rizla, kolotrazi), kada je selektivna primena zakona, sta tad? Umesto jos vecih nameta uvedite obavezno savetovanje pocinioca prekrsaja.

Domaćin

pre 5 godina

A šta je sad loše rekao? Sve je na mestu, bolje pročitajte još jednom i primenite to, makar jednom nešto pametno od ovog da čujemo posle toliko godina života na jaslama poreskih obveznika!

ja

pre 5 godina

Šta je sa belim lamburdžinijem švajcarskih registracija koji snima kako divlja (vožnja preko 200km/h) po pomoravlju i to objavljuje na instagramu (trenutno obrisan snimak ali može da se nađe)?
(Skz, 25. jul 2018 14:37)
Ima jedan u Bigrenici kod Cuprije

CATAPA

pre 5 godina

Istina je da čovek postaje vozač tek kad shvati da se nesreća može dogoditi i njemu. Ko kaže da je to shvatao odmah kad je seo za volan, laže masno i još nije shvatio.

Mira

pre 5 godina

Bravo, Damire, odlično objašnjeno. Samo, kad bi ovde imao neko to da shvati (čast izuzecima, savesnim i odgovornim učesnicima saobraćaja).

Slobodan

pre 5 godina

Mnogi su za telefonom dok voze. Skoro sam udario parkiran automobil na zaustavnoj traci zbog telefona. Godisnje predjem preko 50.000 km i nisam imao ni jedan incident sa kolima. Bio sam strasno besan na sebe. Bog me je pogledao jer sam u zadnjem momentu trznuo volan i bio je bocni udar bez posledica samo trosak za osiguranje i mene par stotina evra. Koliko god da mrzim sve od ove izdajnicke vlasti i svakog njenog glasnika ovde je ovaj upravu. Od puteva i starih automobila kod nas su losiji vozaci, saobracajna kultura i znanje na minimumu a drskost na maksimumu. Inace iz unutrasnjosti sam a najveci stepen saobracajne kulture je ubedljivo u Beogradu. Pa vi vidite kako voze ovi drugi koji ne znaju da li im i radi migavac...

zuta kuca

pre 5 godina

Pre svega moramo da shvatimo da se saobraćajne nezgode ne dešavaju slučajno niti zbog prirodnih okolnosti, već je posledica neke greške. 

znaci kad kad padne sneg i auto prokliza, naleti na smet, odron itd to je greska vozaca a ne prirode?

Grohot se razlaze mojim krajem

pre 5 godina

g.dine Okanovicu slazem se sa vama,nazalost ,mi sami kao narod u celini smo problem.bahati,bezobrazni,nekulturni.nista bolji nije ni madjar,nemac,austrijanac. (mozaks, 25. jul 2018 18:01)

Nemaci, Austrijanci, Madjari, svi bahati, bezobrazni i nekulturni kao Srbi. Otpada malter koliko se smejem.

Strokavi mozak

pre 5 godina

"Najpametniji stav" je daj da povecamo jos malo kazne da popunimo rupe u budzetu,a oni neka kupuju dozvole neka ginu na neobelezenim putevima(da li je i onaj covek sto je poginuo kada je normalno usao u deo auto puta koji nije zavrsen mislio"nece meni da se desi"ili su nadlezni koji su trebali da taj deo propisno zatvore isto to misleli).Sve u svemu ako i neko od mocnika ili njegovi bliznji usput i zgaze nekog na pesackom tu smo da zataskamo sve da se nedaj boze doticni ne nadje iza resetaka i tako posaljemo snaznu poruku da se novcem moze svako izvuci nebitno sta da je napravio.A mi bednici ima da brinemo dali ce auto da nam prodje tehnicki zato sto fali jedna radkapna ili se izlizala kozica oko menjaca.

s

pre 5 godina

Bravo Oka... godišnje pogine 200 a istovremeno ode poslom u inostranstvo 30-40 000 ljudi. Bitno je da popnete kazne i takse.... Sve je manje poginulih iz istog razloga što je i sve manje nezaposlenih po zvanič. statist. jer je jednostavno manje aktivnog mlađeg stanovništva...

s

pre 5 godina

Pošto za vas iz agencije samo su pare bitne, šta mislite da svaki saobraćajni prekršaj košta 1 milion eura, možda više ne bi bio ni jedan prekršaj i za taj uspeh biste dobili medalju sa srebrni zracima u svim pravcima....

Života

pre 5 godina

Jedno pitanje za gospodina Okanovića, ako pročita da o njemu razmisli. Kada su gužve na naplatnoj rampi, da li vozila sa tag uređajem smeju da idu zaustavnom trakom? Bilo bi dobro da se to ubaci u zakon. Trenutno zaustavnom idu "pametni" vozači pa se posle ubacuju ispred onih koji su čekali u koloni.

lamboland

pre 5 godina

Al se rasprica čovek, za pametnog ništa pametno u tekstu ali ono što ja hoću jesu linije na putu, znači da bude obeležen, onda hoću da bude ravan onda bih mogao da gledam vise ispred sebe, to je bitna stavka za bezbednost, i vole bih da ne moram da gledam da li idem 51 ili 52kmh ako me razumete gospodine, to utiče na bezbednost više nego da li auto ima malo rdje ili nedaj boze malo zatamnjena stakla bez atesta

Само кажем

pre 5 godina

Upravo sam bio zrtva agresivne voznje linijskog taksiste koji inace radi nelegalno. Pored uredne prijave policiji i izlaska patrole na teren, dobijam sledece pitanje-odgovor...'jel te udario?'-'nije. presekao me je autom u raskrsnici gde ja imam prednost i time ugrozio moj zivot i suvozacev'. 'Druze nije te udario, ne mozemo mi tu nista'. Bilo je tu jos nekih "objasnjenja" od strane policije, ali nemam dovoljno karaktera da bi detaljisao. Da li neko zna kako sankcionisati tog vozaca i kako?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (seoba srba pod sljivu, 25. jul 2018 15:56)
Купи камеру за аутомобил.Вјерроватно ни тиме нећеш превише постићи али барем имаш неки доказ и знаш са ким имаш посла...

Sef strucnog staba

pre 5 godina

Cesto se pominje brzina kao glavni krivac.
To jeste i nije tacno.
Jeste ako se gleda bukvalno.
Pored toga mnogi se okuraze kad popiju pa voze mnogo brze nego sto bi to radili inace.
Poptuno poseban a nimalo beznacajan problem su kupljene dozvole i to na desetine hiljada njih, a to se namerno gura pod tepih.
Samo malo kad se vozi po gradu ili otvorenom putu sretne se na desetine vozaca kojima bi tesko smeo da se da traktor na livadi da voze, a ne automobil.
Medju ljudima koji komentarisu cesto ima dosta ovakvih, oni misle, imam dozvolu i vozim 50km/h i ja sam bezbedan.
Ali se ni u jednom trenutku ne zapita kako se prestrojava, kako se ukljucuje na otvoren put, da li voznjom u levoj traci na autoputu u okviru ogranicenja 130 km/h pravi prekrsaj i usput nervira vozace iza sebe.
Tu je i prolazak na crveno svetlo kad misle da je sigurno.
Gospodo pozabavite se sa ova 4 problema i smanjicete broj poginulih za 90% umesto da jurite ljude koji voze po autoputu 160-170 km/h

Alkohol da svakako, ali ovo za brzinu...naravno da treba zaustaviti svakog ko na autoputu vozi preko 130,pa makar bio Ferari i u njemu Sumaher licno, a ovi koji voze 50 na sat i prave propuste, pa oni se mozda slupaju,ali nece poginuti pri toj brzini sigurno, sto je sustina svega. Auto ces popraviti, zameniti, zivot ne mozes. Da je srece da je svaki udes pri obostranoj brzini od 50kmh, autolimari bi imali pune ruke posla, a crna hronika duplo manja.

napredni embrion

pre 5 godina

@zoran
Potpuno si primasio temu, ali potpuno..
Pitanja koja si postavljao Okanovicu nisu za njega covece vec za policiju i drzavu

Kibo

pre 5 godina

Dokle god 70% vozača u Srbiju bude mislilo da je kazna za "pojas" od 5000 da se uzmu pare i da je pojas totalno nevažna stvar, ništa se neće promeniti...

jedan iz mase

pre 5 godina

Srbi su bahat narod. Misle da su bogom dani da voze,da se razumeju u izgradnju puteva,ekonomiju,da budu selektori itd

Što se tiče vožnje tu su i najgori,čak i oni ludi egipćani sigurnije voze od naših ljudi. Ko je bio u Egiptu zna koji je horor tamo voziti kola.

Jedino rešenje je što oštrija (u novčanom smislu) kaznena politika.

Nevezivanje pojasa- 50.000 dinara
Priča mobilnim-50.000 dinara
Prolazak na crveno-100.000 dinara

Jedinu kaznu koju srbi razumeju i koje se najviše boje je da im država gura ruku u džep i uzima pare.

Samo to srbe može dovesti u red što se tiče vožnje ali i mnogih drugih stvari

Sasha

pre 5 godina

Mnogi ga kritikuju i upustaju se unasim rasprave sa Okanovicem, to znam iz privatnih izvora, ali ovaj covek nikada nije rekao nesto glupo. A to sto je ljudima glupo da se vezuju pozadi ili da stave dete u sediste to je problem shvatanja nasih ljudi. Pitam ja kuma"sto ti dete ne sedi u sedistu i nije vezano, moze da se jako povredi?" a on meni "ne daj Boze, sta to pricas!!!" rekoh mu "pa pojas ne postoji za "daj Boze situacije"vec bas za ne daj Boze.

Mira

pre 5 godina

Bravo, Damire, odlično objašnjeno. Samo, kad bi ovde imao neko to da shvati (čast izuzecima, savesnim i odgovornim učesnicima saobraćaja).

комша

pre 5 godina

И колики је проценат неисправних возила као узрок тих несрећа? Није ни 3%. Ал зато људе са техничког враћају јер им не ради подизач стакла, или су им кедери мало напукли. Какве то везе има "стручњаче" са безбедношћу???

normalan

pre 5 godina

Jedino rešenje je što oštrija (u novčanom smislu) kaznena politika.

Nevezivanje pojasa- 50.000 dinara
Priča mobilnim-50.000 dinara
Prolazak na crveno-100.000 dinara

 (jedan iz mase, 25. jul 2018 15:01)

I za ovo ne tip dobio pozitivne ocene? Dajte vece kazne? Pa ni ove kazne narod ne moze da plati, skuplje nam je nevezivanje pojasa nego u Nemackoj! Zar nijsu skoro poskupele kazne? Da li se smanjio broj prekrsaja? Daj i ja da se napravim pametan, za nevezivanje pojasa sledi streljanje. Garantujem da se nista ne bi promenilo.sirotinja bi se i dalje vezivala, imucni nebi.

Dule

pre 5 godina

A ja mislim da je najgluplji stav ja znam sve najbolje o bezbednosti saobracaja i nezamenjiv sam

Evo 3 novi zakon donosite u poslednjih 10 godina

Ti,prof Vujanic uvek ista ekipa

Ako je neki zakon dobar on traje 50 godina

A kada ne valja onda ga menjas na svake 3-4 godine

Pa jel valja ovaj ???

Ako opet bude trebao da se menja hocete li dati ostavke ??

Kada je rec o bezbednosti ?

pre 5 godina

I niko da se nadje da ga upita zasto je veci porez za veca vozila, sa vecom kubikazom ! Zasto nas drzava tera da vozimo male mrtvacke sanducice tipa Polo, Punto ili Klio ? Zasto mi je Mercedes 2200 kubika vec 22 godine u garazi ?

miodrag

pre 5 godina

И колики је проценат неисправних возила као узрок тих несрећа? Није ни 3%. Ал зато људе са техничког враћају јер им не ради подизач стакла, или су им кедери мало напукли. Какве то везе има "стручњаче" са безбедношћу???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (комша, 25. jul 2018 16:02)

Da dodam. Koliki je procenat vozaca pocetnika u tim nesrecama? 0.003% pa su zato produzili rok na 2 godine da pocetnik ne moze sam da vozi!! Ej, dve godine? Uglavnom ce pocetnici da presede kuci te dve godine pa da zaborave i ono malo sto su naucili u auto skoli. Okadinovicu gde ti je pamet?

zuta kuca

pre 5 godina

Pre svega moramo da shvatimo da se saobraćajne nezgode ne dešavaju slučajno niti zbog prirodnih okolnosti, već je posledica neke greške. 

znaci kad kad padne sneg i auto prokliza, naleti na smet, odron itd to je greska vozaca a ne prirode?

Grohot se razlaze mojim krajem

pre 5 godina

g.dine Okanovicu slazem se sa vama,nazalost ,mi sami kao narod u celini smo problem.bahati,bezobrazni,nekulturni.nista bolji nije ni madjar,nemac,austrijanac. (mozaks, 25. jul 2018 18:01)

Nemaci, Austrijanci, Madjari, svi bahati, bezobrazni i nekulturni kao Srbi. Otpada malter koliko se smejem.

Valerij

pre 5 godina

Okanovicu nigde ne pominjes alkohol i kupljene dozvole.Alkohol je po meni br.1 krivac za bar 80% nesreca koje se desavaju.Kupljene dozvole za bar 50%.Kad se ovo dvoje preplete, garantovano se dobija 99% svih nesreca u saobracaju.
Cesto se pominje brzina kao glavni krivac.
To jeste i nije tacno.
Jeste ako se gleda bukvalno.
Ali jedan isti vozac ne vozi na isti nacin trezan ili pripit, da ne govorimo totalno pijan, dok ce trezan voziti brzo ali koliko toliko sigurno, podalkoholom ce napraviti milion propusta i izazvati nesrecu, kad-tad.
Pored toga mnogi se okuraze kad popiju pa voze mnogo brze nego sto bi to radili inace.
Poptuno poseban a nimalo beznacajan problem su kupljene dozvole i to na desetine hiljada njih, a to se namerno gura pod tepih.
Samo malo kad se vozi po gradu ili otvorenom putu sretne se na desetine vozaca kojima bi tesko smeo da se da traktor na livadi da voze, a ne automobil.
Medju ljudima koji komentarisu cesto ima dosta ovakvih, oni misle, imam dozvolu i vozim 50km/h i ja sam bezbedan.
Ali se ni u jednom trenutku ne zapita kako se prestrojava, kako se ukljucuje na otvoren put, da li voznjom u levoj traci na autoputu u okviru ogranicenja 130 km/h pravi prekrsaj i usput nervira vozace iza sebe.
Tu je i prolazak na crveno svetlo kad misle da je sigurno.
Gospodo pozabavite se sa ova 4 problema i smanjicete broj poginulih za 90% umesto da jurite ljude koji voze po autoputu 160-170 km/h.

Zoran

pre 5 godina

Moze li g-din Okanovic da objasni od kada koriscenje migavaca nije obavezno? Ovde, i ako neko ukljuci migavac, radi to na potpuno pogresan nacin. Vise kao...alibi!
Moze li g-din Okanovic da objasni zasto niko ne kaznjava zaustavljanje tamo gde se to ne sme (pred samu raskrsnicu) uz upotrebu "cetiri migavca"
Moze li g-din Okanovic da objasni zasto se stedi struja i u semafore stavljaju sijalice od 10W? Morate stati ispod istog i dobro pogledati da li radi ili ne! Samo jos kamere da stave i...eto para u budzetu!
Moze li g-din Okanovic da objasni zasto je desna traka auto-puta brza od leve?
Moze li g-din Okanovic da objasni zasto parkiranje na dva parking mesta, niko ne kaznjava? Istina, automobili su sve siri i siri, a parking mesta sve uza i uza, ali zato ih ima vise. A znaju i da zasade drvo, tamo gde vam dodju vrata!
Moze li g-din Okanovic da objasni zasto su zimi obavezne zimske gume, a leti nisu obavezne...letnje?
Moze li g-din Okanovic da objasni od kada su prekrsaji podeljeni na male i velike i zasto se kontrolisu samo alkoholisanost vozaca i brzina vozila? I kontrola brzine se obavlja tamo gde nikoga ne ugrozavate, ali je "para" sigurna.
Moze li g-din Okanovic da objasni zasto niko ne kaznjava skretanje ili polukruzno okretanje, preko pune linije?
Vozaci naprave "gomilu" prekrsaja i niko ih ne kaznjava, dok ne dodju na red...radar i alkohol! Do tada mogu da rade sta hoce!

Domaćin

pre 5 godina

A šta je sad loše rekao? Sve je na mestu, bolje pročitajte još jednom i primenite to, makar jednom nešto pametno od ovog da čujemo posle toliko godina života na jaslama poreskih obveznika!

seoba srba pod sljivu

pre 5 godina

Upravo sam bio zrtva agresivne voznje linijskog taksiste koji inace radi nelegalno. Pored uredne prijave policiji i izlaska patrole na teren, dobijam sledece pitanje-odgovor...'jel te udario?'-'nije. presekao me je autom u raskrsnici gde ja imam prednost i time ugrozio moj zivot i suvozacev'. 'Druze nije te udario, ne mozemo mi tu nista'. Bilo je tu jos nekih "objasnjenja" od strane policije, ali nemam dovoljno karaktera da bi detaljisao. Da li neko zna kako sankcionisati tog vozaca i kako?

sta ja znam

pre 5 godina

Zasto autoput nije obezbedjen da pesak ne moze da mu pristupi ? Naravno da su vam vratili izvestaj. Ali pored kazni nasa policija apsolutno ne radi na edukaciji ucesnika u saobracaju, ni pesaka ni vozaca. Dok je vazna samo naplata kazni nece se promeniti ni svest.
A da ne pricamo koliko je zapustena saobracajna signalizacija u celoj drzavi

Molim objavite

pre 5 godina

Je li Okanovicu,

A kad Ciga tera motokultivator po putu to je u redu ? Ne smes nista da mu kazes da mu ne bi ugrozio ljudska prava ?

Ako ne znas sta da odgovoris pitaj Vujanica, jedva cekam njegov odgovor !

PRAVI VALTER

pre 5 godina

Da li ova osoba svaki put pri donošenju novog zakona govori kako će bezbednost biti dodatno povećana? Da li ste Okanoviću donošenjem novih i novih zakona obezbedili povećanje bezbednosti saobraćaja? Podnesite ostavku i sklonite se i vratite makar deo ogromnih novaca koje je inkasirala vasa NVO KOMITET ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA, a da pri tome nije uradila ništa za učesnike u saobraćaju!!!

mozaks

pre 5 godina

g.dine Okanovicu slazem se sa vama,nazalost ,mi sami kao narod u celini smo problem.bahati,bezobrazni,nekulturni.nista bolji nije ni madjar,nemac,austrijanac.medjutim oni imaju policiju,koja ih udara po dzepu.kod koje nema pardona,ni kuma,ni vrata,ni prijatelja.
Da li mi imamo policiju spremnu da udari svakoga,al bas svakoga bez izuzetka po dzepu,kada nacini prekrsaj.samo se tako dovodi u red.zato svi u Srbiji,pricaju kako su ,,van zemlje,svi disciplinovani,a u avojoj zemlji se trude da gde god mogu pokazu svoju bahatost.
moze li nasa policija da bude rigorozna,da nam svima unese strah u kosti..???
moze,tj Mora,ako se misli dovesti u red saobracajna nekultura

Milan

pre 5 godina

Sve glupost do gluposti. Zakon o saobraćaju iz 1956 koji je deset puta jednostavniji bi bio efikasniji nego ovo danasnje glumatanje od zakona uz jedan jedini prost uslov a to je da vazi za sve. Posto zakoni u ovoj zemlji ne vaze za sve podjednako dzaba krečenje.

maxy

pre 5 godina

Lepo rečeno. Postoji više problema u vezi prethodno izrečenog.
#1 Ova informacija mora da dođe do ušiju i mozga ljudi koji učestvuju u saobraćaju, a koji to moraju da shvate.
#2 Saobraćajna policija mora da se okrene malo i edukaciji kako u kontinuitetu, tako i kroz planirane akcije (npr. upućivanje roditelja čije je dete zatečeno da se vozi bez sedišta na kurs u trajanju od x sati, upućivanje pešaka na obavezan kurs bezbednosti u saobraćaju, uključivanje centra za socijalni rad iz razloga nebrige o detetu i sl.). Ne menja se svest samo novčanom kaznom, posle čega nije naučena lekcija, već edukacijom. Ponavljače, naravno oplesti po džepu i to strašno.
#3 Uključiti medije u akcije edukacije. Inače kod nas se edukuju samo deca kroz razne akcije, a ostali, stariji učesnici saobraćaja ne. Npr. edukacija za poljoprivrednike da moraju da očiste tragove blata sa guma pre izlaska na asfaltiranu saobraćajnicu, edukacija vozača kamiona da moraju da očiste blato sa gumaa pre izlaska sa gradilišta na saobraćajnicu itd.

Огњен

pre 5 godina

МУП би требало да направи сајт или Вибер групу где бисмо могли да постављамо снимке бахатих возача. После нека они, судови и адвокати смисле како да казне такве ликове.

Skz

pre 5 godina

Šta je sa belim lamburdžinijem švajcarskih registracija koji snima kako divlja (vožnja preko 200km/h) po pomoravlju i to objavljuje na instagramu (trenutno obrisan snimak ali može da se nađe)?

savo

pre 5 godina

E moj Okanoviću. Putevi Srbije uvek najveedniji u junu, julu i avgustu...
Ljudi se smore čekajući kod Užica i Jagodine (trenutno) po 1-2h i onda nastavljaju put mora...
Mislite malo o ostalim faktorima, a ne o uzimanju harača , na tablice, na ateste za: kuke, folije, svetla, plin, glupost do gluposti...
Punite budžet (Andrej = AMS) smarate već početničkim savetima, dok se vozio jugo 45.
Povećajte i brzinu van naseljenog mesta na 90, da bar može da se vozi...

Sef strucnog staba

pre 5 godina

Cesto se pominje brzina kao glavni krivac.
To jeste i nije tacno.
Jeste ako se gleda bukvalno.
Pored toga mnogi se okuraze kad popiju pa voze mnogo brze nego sto bi to radili inace.
Poptuno poseban a nimalo beznacajan problem su kupljene dozvole i to na desetine hiljada njih, a to se namerno gura pod tepih.
Samo malo kad se vozi po gradu ili otvorenom putu sretne se na desetine vozaca kojima bi tesko smeo da se da traktor na livadi da voze, a ne automobil.
Medju ljudima koji komentarisu cesto ima dosta ovakvih, oni misle, imam dozvolu i vozim 50km/h i ja sam bezbedan.
Ali se ni u jednom trenutku ne zapita kako se prestrojava, kako se ukljucuje na otvoren put, da li voznjom u levoj traci na autoputu u okviru ogranicenja 130 km/h pravi prekrsaj i usput nervira vozace iza sebe.
Tu je i prolazak na crveno svetlo kad misle da je sigurno.
Gospodo pozabavite se sa ova 4 problema i smanjicete broj poginulih za 90% umesto da jurite ljude koji voze po autoputu 160-170 km/h

Alkohol da svakako, ali ovo za brzinu...naravno da treba zaustaviti svakog ko na autoputu vozi preko 130,pa makar bio Ferari i u njemu Sumaher licno, a ovi koji voze 50 na sat i prave propuste, pa oni se mozda slupaju,ali nece poginuti pri toj brzini sigurno, sto je sustina svega. Auto ces popraviti, zameniti, zivot ne mozes. Da je srece da je svaki udes pri obostranoj brzini od 50kmh, autolimari bi imali pune ruke posla, a crna hronika duplo manja.

Kibo

pre 5 godina

Dokle god 70% vozača u Srbiju bude mislilo da je kazna za "pojas" od 5000 da se uzmu pare i da je pojas totalno nevažna stvar, ništa se neće promeniti...

Gross

pre 5 godina

Za pojas i dečije sedište Okanovic je u pravu. Medjutim on, covek, ne razume osnovni problem. Najvise života odnose naše “magistrale smrti” i neadekvatna signalizacija. STOP uvek mora da pise na kolovozu neposredno pre zaustavne linije jer se znak obično tesko uočava (ljudi gledaju put da ne otkinu točak), drugo fizička barijera izmedju suprotnih smerova na opterecenim saobraćajnicama je obavezna. Sve ostalo je mlacenje prazne slame i komunisticke floskule (“zbog neprilagodjene brzine”).

lamboland

pre 5 godina

Al se rasprica čovek, za pametnog ništa pametno u tekstu ali ono što ja hoću jesu linije na putu, znači da bude obeležen, onda hoću da bude ravan onda bih mogao da gledam vise ispred sebe, to je bitna stavka za bezbednost, i vole bih da ne moram da gledam da li idem 51 ili 52kmh ako me razumete gospodine, to utiče na bezbednost više nego da li auto ima malo rdje ili nedaj boze malo zatamnjena stakla bez atesta

Slobodan

pre 5 godina

Mnogi su za telefonom dok voze. Skoro sam udario parkiran automobil na zaustavnoj traci zbog telefona. Godisnje predjem preko 50.000 km i nisam imao ni jedan incident sa kolima. Bio sam strasno besan na sebe. Bog me je pogledao jer sam u zadnjem momentu trznuo volan i bio je bocni udar bez posledica samo trosak za osiguranje i mene par stotina evra. Koliko god da mrzim sve od ove izdajnicke vlasti i svakog njenog glasnika ovde je ovaj upravu. Od puteva i starih automobila kod nas su losiji vozaci, saobracajna kultura i znanje na minimumu a drskost na maksimumu. Inace iz unutrasnjosti sam a najveci stepen saobracajne kulture je ubedljivo u Beogradu. Pa vi vidite kako voze ovi drugi koji ne znaju da li im i radi migavac...

Bojan

pre 5 godina

Okanoviću, prikaži ljudima slike saobraćajnica u gradovima, selima, regionalnim i autoputevima u Češkoj Republici. Pokaži ljudima razliku u održavanju podloge, u horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji,...
Tamo kamere ne snimaju prekršaje, već su sastavni deo sistema za otvaranje signala na semaforima.
Bio sam tamo nekoliko puta, nisam mogao da napravim prekršaj.
Pričaš da se vozači opuste, a u stvari smo svi svesni da fatalna opasnost vreba na svakom kilometru puteva u CELOJ Srbiji.

Eglinton

pre 5 godina

Zašto se plaća 80.000+ dinara da bi se dobila dozvola B kategorije? 80.000?
U USA, gde u većini gradova ne možete da funkcionišete bez automobila (posao, koledz...), za isto izdvajate 39$ i još vam refundiraju polovinu tog iznosa kada položite.

napredni embrion

pre 5 godina

@zoran
Potpuno si primasio temu, ali potpuno..
Pitanja koja si postavljao Okanovicu nisu za njega covece vec za policiju i drzavu

CATAPA

pre 5 godina

Istina je da čovek postaje vozač tek kad shvati da se nesreća može dogoditi i njemu. Ko kaže da je to shvatao odmah kad je seo za volan, laže masno i još nije shvatio.

s

pre 5 godina

Bravo Oka... godišnje pogine 200 a istovremeno ode poslom u inostranstvo 30-40 000 ljudi. Bitno je da popnete kazne i takse.... Sve je manje poginulih iz istog razloga što je i sve manje nezaposlenih po zvanič. statist. jer je jednostavno manje aktivnog mlađeg stanovništva...

Strokavi mozak

pre 5 godina

"Najpametniji stav" je daj da povecamo jos malo kazne da popunimo rupe u budzetu,a oni neka kupuju dozvole neka ginu na neobelezenim putevima(da li je i onaj covek sto je poginuo kada je normalno usao u deo auto puta koji nije zavrsen mislio"nece meni da se desi"ili su nadlezni koji su trebali da taj deo propisno zatvore isto to misleli).Sve u svemu ako i neko od mocnika ili njegovi bliznji usput i zgaze nekog na pesackom tu smo da zataskamo sve da se nedaj boze doticni ne nadje iza resetaka i tako posaljemo snaznu poruku da se novcem moze svako izvuci nebitno sta da je napravio.A mi bednici ima da brinemo dali ce auto da nam prodje tehnicki zato sto fali jedna radkapna ili se izlizala kozica oko menjaca.

mislim

pre 5 godina

Moja cerkica od prvog dana
sedi u svom sedistu,kao sto covek kaze nije imala drugu opciju,jer sam i sam video kako se deca povrede prilikom udesa koja nisu bila u odgovarajucem sedistu i vezana.Bolje dete da place u sedistu nego ja za njim.

T

pre 5 godina

@Uros Beba se vozi u nosiljci za bebe, u tzv. "jajetu". To je ona nosiljka/sediste koje se stavlja unazad i ucvrscuje se pojasom. Ljudi voze bebe i u onim mekanim nosiljkama, ali nije za auto.

pedja

pre 5 godina

Generalno se slazem sa Okanovicem. Ali sta da radimo u slucajevima gde je drzava krivac?! Kada ne postoji horizontalna i vertikalna signalizacija, kada je asfalt u katastrofalnom stanju (sneg, rupe, rizla, kolotrazi), kada je selektivna primena zakona, sta tad? Umesto jos vecih nameta uvedite obavezno savetovanje pocinioca prekrsaja.

Milos

pre 5 godina

Nisam strucnjak ali vidim da kada se vozim po Sloveniji da sam opusten, miran, stizem sigurno, nikad brzina, nikad deca nevezana, signalizacija odlicna, ima I ovde rupa I to provalija a I radova leti, stajem pesaku na prelaz, sve kako treba... Srbija, druga prica. Stres na maksimumu, stezem volan od straha kroz bg, nigde oznake, ne pomaze ni navigacija, vozim 50 ablend, vozim 80 ablend, ubacivanje, psovke, kroz nis ljudi nacickani po ivici bulevara samo cekaju da pretrce, kroz vojvodinu neobelezene lakat krivine, magistralni putevi koji vode kroz sela, policijske kontrole, mnogo je zanimljivo placati parking zimi u 21h a nemas srpski telefon... moj savet Okanovicu: dodji u Sloveniju, vidi I implementiraj. Bice mnogo bolje ali treba vremena.

ja

pre 5 godina

Šta je sa belim lamburdžinijem švajcarskih registracija koji snima kako divlja (vožnja preko 200km/h) po pomoravlju i to objavljuje na instagramu (trenutno obrisan snimak ali može da se nađe)?
(Skz, 25. jul 2018 14:37)
Ima jedan u Bigrenici kod Cuprije

gorki

pre 5 godina

A kako da izbegnemo kamione koji voze repu i teze i preko 60 tona. Po zakonu je dozvoljeno max 40 tona. Policija nesme ni da pridje seceranama.

Života

pre 5 godina

Jedno pitanje za gospodina Okanovića, ako pročita da o njemu razmisli. Kada su gužve na naplatnoj rampi, da li vozila sa tag uređajem smeju da idu zaustavnom trakom? Bilo bi dobro da se to ubaci u zakon. Trenutno zaustavnom idu "pametni" vozači pa se posle ubacuju ispred onih koji su čekali u koloni.

boki

pre 5 godina

Dok god policija ima motiv samo da kazni a i ne da radi na prevenciji nema ništa od toga. Uniformisani balvani se kriju iza drveća, žbunova, auta, ćoškova pa izleću i kazne za žutu traku ili mene zadnji put kad sam vozio 53 gde može 50km/h?! U isto vreme stotine prolazaka na crveno, obilaženje kolona ispred semafora, bahato parkiranje po gradovima skupih kola. Dovoljno je 3 policijska automobila da voze gradom sa kamerama napred i nazad i da snimaju saobraćaj, posle dođu u kancelariju i pošalje slike i kazne svim prestupnicima i svi zadovoljni.

s

pre 5 godina

Pošto za vas iz agencije samo su pare bitne, šta mislite da svaki saobraćajni prekršaj košta 1 milion eura, možda više ne bi bio ni jedan prekršaj i za taj uspeh biste dobili medalju sa srebrni zracima u svim pravcima....

Само кажем

pre 5 godina

Upravo sam bio zrtva agresivne voznje linijskog taksiste koji inace radi nelegalno. Pored uredne prijave policiji i izlaska patrole na teren, dobijam sledece pitanje-odgovor...'jel te udario?'-'nije. presekao me je autom u raskrsnici gde ja imam prednost i time ugrozio moj zivot i suvozacev'. 'Druze nije te udario, ne mozemo mi tu nista'. Bilo je tu jos nekih "objasnjenja" od strane policije, ali nemam dovoljno karaktera da bi detaljisao. Da li neko zna kako sankcionisati tog vozaca i kako?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (seoba srba pod sljivu, 25. jul 2018 15:56)
Купи камеру за аутомобил.Вјерроватно ни тиме нећеш превише постићи али барем имаш неки доказ и знаш са ким имаш посла...