Kako u samo 1 sekundi može da nam se promeni ceo život

Kad vozimo motocikl, da li zaista imamo li sad predstavu koliko traje jedna sekunda i kako u toj jednoj sekundi može da nam se promeni ceo život? Ta jedna sekunda može da nas usreći ali i da nas učini nesretnim. Možemo li ovo da imamo na umu kada "odvalimo gas do daske" i kada adrenalin prostruji kroz naše telo?

Pošaljite komentar
 1. Ko hoce za auto kurs bezbedne voznje neka pogleda sajt NAVAK-a mislim da imaju nesto tako.
  (Milan, 13. jun 2018 14:42)
  Mislite vozikanje poligonom skroz novim njihovim kolima, koja su možda skroz drugačija od vaših, i koje košta 24.000 dinara par sati?
  (Vozač, 14. jun 2018 00:50)

  # Link komentara

 2. @Slobodan

  Lep pocetak analize i onda totalni promasaj pominjanjem pesaka i biciklista. Prvo sto je to generaluzacija sto samo po sebi nije dobro. Broj biciklista se meri promilima u odnosu na automobile. Cak i da su svi oni ultra bahati, a nisu, ne mogu stvoriti toliki problem. Vozac kao lice koje ima potvrdu od drzave da je sposoban za voznju mora da vodi racuna i o pesacima, jer oni nemaju "dozvolu za pesacenje", mogu biti gluvi, glupi, neoprezni...a vozac mora voditi racuna o tome. Na kraju krajeva svi smo mi i pesaci i vozaci, mada neki to ne priznaju, taki da imami bahate pojedince a oni mogu biti vozaci, pesaci ili biciklisti.
  (hm, 13. jun 2018 22:48)

  # Link komentara

 3. Vozac sam. A, vozio sam i motor. "Rusili" me dva puta na asfalt, vozaci kola. U oba slucaja nije bila moja krivica. Odgovorno tvrdim da nema vozacke kulture, kako sa strane vozaca automobila, tako i sa strane motorciklista. Ko je vozio po Italiji i Francuskoj zna o cemu pisem. Psihicka sekunda je izgovor, poslednja slamka spasa, kojom opravdavamo nase ucenje o saobracaju u prevazidjenim auto skolama, nasu bahatost u saobracaju i permanentno, svesno nepostovanje saobracajnih propisa. Juce je na drumovima Srbije stradalo sestoro ljudi. Ni u jednom slucaju kljucna nije bila psihicka sekunda, vec je razlog lezao u odsustvu razmislljanja.
   (Over And Out, 13. jun 2018 21:01)

  # Link komentara

 4. Uh, dobro je, proslo bez komentara Okanovica ili penzionera Vujanica. Moj motor za 3 sekunde postigne od 0-100 Kmh, pa sta? nisam presao nikada vise od 150 km/h i to na auto putevima, vozim oko 100 jer mi tako prija. Ali zato ako ustreba po gradu da se izvuce od situacija sa bolidima gde je 70% bahatih taksista vredi zlata.
   (dr.kadzija, 13. jun 2018 18:26)

  # Link komentara

 5. @Slobodan
  Evo ja kao biciklista i izuzetno siguran vozac (0 kazni, 0 nesreca), mogu da ti kazem da su za bicikliste najopasniji nesavesni vozaci, a ne obratno. Vecina se ponasa kao da smo (mi biciklisti) u oklopnom vozilu a ne na bajsu. 90% njih ce da te obidje iako im idu kola u susret, prolete ti milimetar pored glave. Bukvalno se ponasaju kao da biciklisti voze po shini pa im se ne moze desiti da skrenu milimetar i tako ostanu bez glave. Sedi malo na bajs pa se provozaj, bice te sramota do da pises vise.
  (Djura, 13. jun 2018 16:55)

  # Link komentara

 6. Čitao sam ranije o tome,pominje se oko 1 sekunda. Izračunali su vreme od kad oko registruje prepreku,pošalje mozgu tu informaciju,mozak desnoj nozi i dodaje se podizanje pritiska u hidrauličnom sistemu za koji su izračunali da traje oko 0,2 sekunde. Svi ti delići tog procesa zbirno daju oko 1 sekunde. Pri 100 km/h dok se to dradi prodjoše približno 27 metara pa tek onda kreće kočenje koje u najboljem slučaju traje 40+ metara. Jezivo,ali tako je.
   (cogito ergo..., 13. jun 2018 15:54)

  # Link komentara

 7. @slobodan bravo doktore pogodio si u centar, svi navalili stare krntije stare krntije pa u nedogled..ovo sto si ti naveo su pravi cinioci .
   (stoliv, 13. jun 2018 15:18)

  # Link komentara

 8. Ko hoce za auto kurs bezbedne voznje neka pogleda sajt NAVAK-a mislim da imaju nesto tako.
  (Milan, 13. jun 2018 14:42)

  # Link komentara

 9. I rastojanje !
   (Tutlo, 13. jun 2018 14:06)

  # Link komentara

 10. Podaci nisu relevantni. Vreme koje je potrebno za reagovanje je 1sec. To možete pronaći bilo gde.
   (Mmm, 13. jun 2018 14:03)

  # Link komentara

 11. 1.6 sekundi je glupost.
   (danger, 13. jun 2018 14:00)

  # Link komentara

 12. Posetih sajt u nadi da se trening odnosi i na vozace automobila ali avaj. Da li neko zna za slican trening ali za automobile?
   (rog, 13. jun 2018 13:18)

  # Link komentara

 13. Ne znam kojom metodom su došli do 1,6 sekundi, ali to je katastrofa koja samo čeka da se desi. Sve preko 0.5 sekundi je neprihvatljivo i u najidealnijim uslovima.
  (Bobb, 13. jun 2018 13:14)

  # Link komentara

 14. OPREZ, OPREZ I SAMO OPREZ.
  Iritiraju placeni komentari da vozimo krntije i kako nam treba desetosati hiljadu evra tehnicki. Vecina nas vozi u proseku vozila stara desetak godina. Vozac sam , a svi vozaci ce potvrditi da vode racuna o ispravnosti guma I kocnica vise od samog motora. Nema ovde puno price, oprez na prvom mestu, koja je god brzina u pitanju i kakav je god put ispred nas.
  Odmoran vozac je siguran vozac.
  Vozac koji predvidja guzvu I krece ranije je siguran vozac.
  Vozac koji je svestan uslova saobracaja je siguran vozac
  Vozac. koji ne pije alkohol I ne koristi psihoaktivne supstance je siguran vozac.

  Problemi su!
  Mobilni telefoni!
  Biciklistii nesavesni pesaci!
  Pretrcavanje!
  Zaprezna I neobelezena zemljoradnicka vozila!
  Stranci divljaci I korumpirani saobracajci.
  Saobracajna policija koja dobija norme koje mora da ispuni.
  PARKIRANA VOZILA KAO NA SEOSKOM VASARU
   (Slobodan, 13. jun 2018 13:11)

  # Link komentara