Ponedeljak, 04.06.2018.

09:20

Test: Renault Talisman Grandtour Zen Energy dCi 160 EDC

Izvor: B92

Test: Renault Talisman Grandtour Zen Energy dCi 160 EDC IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Dusa

pre 5 godina

Meni nije jasno zašto su izbacili peta vrata, jedno od najzgodnijih rešenja na laguni. Imam lagunu 3 i ta peta vrata ne bih menja za 50L veći prtljažnik.

Gibo

pre 5 godina

Prvi auto u kom sam zaspao na mestu suvozača tokom vožnje autoputem. Meni dovoljno. Voleo bih da je samo malo viši, da ne moram ovoliki (195cm) da čučnem kad sedam u auto. Sve ostalo - odlično.

Priča o istoj zapremini ne pije vodu pošto je kod karavana gepek upotrebljiviji. Za običan svet nije mnogo bitno.

GuA

pre 5 godina

(Milan2, 6. jun 2018 08:21)

Milane, pa Tiguan i jeste na bazi Golfa. Ako vec poredis prostor onda poredi Passat sa Taureg-om. Ja imam kombinaciju Passat / Tiguan u porodici i razmisljam da zamenim Passata za eGolfa ili nesto slicno. Passat manje trosi, preko 120 je tisi ali nije nesto udobniji. Niskoprofilne gume i trvrda sedista ne idu u prilog udobnosti.

Posto je tema Talisman, nisam ga vozio ali sam se vozio par puta (200/300km relacije). Udoban jeste i sa moje tacke tu je kraj price. Doduse ja ne volim limuzine, koncept mi se cini prevazidjen.

boris

pre 5 godina

Vozim Talisman Grandtour 130d Zen oprema, nekoliko meseci, 10ak hiljada kilometara.
Za sada prezadovoljan. Udobnost, lakoca upravljanja,komfor, potrosnja, sve vrhunski. Naravno dobro bi mu dosao jaci motor, al s obzirom da sam se naplacao kazni i moram voziti po propisima, nema potrebe za jacim motorom, jer i ovaj grize dobro i u brdskoj voznji, startan kod preticanja, dobar u gradskoj voznji. Svaka preporuka, jer ne znam sta bi bio best buy u ovom cenovnom rangu. Oprema Talismana je klasu iznad svih konkurenata u ovom cenovnom segmentu po mom misljenju

grunf

pre 5 godina

Talisman je brutalan auto. Uzmite i probajte ga uz pretpostavku da ovo nije sportski automobil. ESP ne moze da se potpuno ugasi. Vrata se zatvaraju uz fantastican zvuk, sve deluje vrlo dobro i zategnuto. 4Control sistem je fenomenalan i vredi svaku paru. 5 godina/150000km garancije i 30000km servisni interval su isto odlicna ponuda. Gepek ogroman, ali ima mali otvor, sto otezava utovar/istovar. Motor 1.6dci je ekstra i 130 konja je delovalo dovoljno, mada 160 bi bio idealan izbor. Sedista imaju funkciju masaze. U udobnijim sedistima nisam sedeo odavno. Unutrasnjost je gadna na oko samo u pocetku, kasnije se naviknete kad pohvatate komande i shvatite da nije uopste toliko lose organizovano, ali slazem se da je bolje kad odredjene komande imaju svoje standardno dugme na koje smo svi navikli i koje se brzo u voznji pronadje, konkretno mislim na klimu i ventilator. Taj trend nestajanja dugmica prate svi proizvodjaci i uvode touch screen u upotrebu. Sto se mene tice, vozim 5 godina i prodam, meni sasvim ok. Mana je prevelik rucni menjac, nekako je drska neprirodno velika, a ne bi bilo lose da postoji i menjanje brzina na volanu za automatski menjac. Sve u svemu, auto je pozitivno iznenadjenje, i ovde se dobija stvarno mnogo za ulozen novac. Postoji prostora za unapredjenje, ali probajte auto, osluskujte, iznenadicete se da je to Reno, a ne neki mnogo skuplji premijum automobil. Da budem iskren, auto je bolji u mnogo cemu od ponekih premijum modela.

Oliver

pre 5 godina

@ Milan,
Drago nam je da ste u Svedskoj, kao da to ima neke veze sa ovim autom. Kad ste vec tamo, svratite do Volvo salona, S90 - 50l osnovni model, a 55l kod modela sa jacim motorom. Nova E klasa 55l i da ne nabrajamo dalje.
Inace, ni meni se ne svidja trend smanjivanja rezervoara. Mislim da jedino jos koncern VW ima vece rezervoare, ali njih nekako ne gotivim, kao ni Reno.
Talisman mi je spolja OK, centralna konzola mi se nikako ne svidja. Sto se tice kvaliteta, neko prica ovako, neko onako. Ko hoce, neka ga kupi. Ko nece,nemora. Pozz.

zadovoljan

pre 5 godina

E ovako, u mom mestu ima dva Talismana, limuzine beli i crni, crni sa onim ledovima izgleda ekstra. Probao belog. Dizel. Kakav moze da bude utisak, nov auto, klasa limuzina, moderan enterijer... Price tipa rezervoar ovoliki, prostor ovoliki...dajte ljudi, auto je avion, ima toliko dobrih stvari o njemu komentarisati da takve gluposti su nebitne. Enterijer je prosiven, ima neke led lampice, deluje bas dobro. Ovog je kupio mladji lik, kaze zasvidjao mu se kako izgleda, isao dva puta na probne voznje, privukao ga i moderan enterijer sa digitalnom tablom, onim velikim displejem... Dobio popust i to bi bilo to. Pre toga vozio megane 3, nov kupljen 2012, kaze prevazisao sva ocekivanja, za 6god osim redovnih servisa i preporucenih zamena, menjao po jednu sijalicu i neku sitnicu na trapu. Motor, elektronika, menjac... Ni jedan jedini trzaj ili bug. Presao s njim blizu 200hilj. Price koliko ce vredeti za koju godinu, ocigledno, uopste ga ne interesuju... Kupio, vozi i uziva!

Milan2

pre 5 godina

@NIKOLA
Kao neko ko je vozio dva para SUV - limuzina (Avensis-RAV4 i Passat -Tiguan) da napravimo neko poredjenje. Necu da poredim Nisan jer nisam ni sedeo unutra.
1. Prostor. Za isto novca uvek vise korisnog prostora dobijes u limuzini. SUV daje prostor u visinu, mozda je bitno za visoke ljude, ali ja benefita od tog prostora nisam imao. Prostor u RAV4 i Tiguanu koji ostaju kao limuzine je vise uporediv sa aurisom i golfom nego li limuzinom. Zapravo dobijete podignuti auto C segmenta
2. Komfor. Nemerljivo u korist limuzine. SUV modeli su jako ukruceni zbog visine i svaku neravninu prenose unutra, limuzine plivaju preko neravnina. Buka u kabini znatno niza u limuzini, narocito pri velikim brzinama zbog bolje aerodinamike
3. Potrosnja. Kod oba para limuzina trosi bar dva litra manje u proseku (priznajem da je kod mene veliki udeo voznje auto putem). Pri tome su VW imali identican motor
4. Preglednost. Ako izuzmemo subjektivni osecaj identicna. Potrebni su senzori kod oba tipa auta.
5. Prakticnost. U SUV se lakse ulazi, pretpostavljam da je ovo narocito izrazeno kod starijih i visokih ljudi. Manevrisanje u gradskoj guzvi je lakse sa SUV, limuzine su niske i uvek pretiopasnost od naletanja branikom na ivicnjake, kod SUV nemate taj problem
6. Izgled. Krajnje subjektivna kategorija, nisam podlozan modnim trendovima meni limuzine uvek lakse privuku ogled. Konkretno Talisman jemeni prelep automobil, mozda i najlepsi trenutno.

kole

pre 5 godina

Da kupujem auto u ovoj klasi Talismana ne bih uzeo ni u razmatranje. Ne svidja mi se i to ti je. I nova Insignija mi je promasena skroz. Okreni obrni, Pasat svetlosnu godinu ispred svih, a ni sa cenom nije bezobrazan.

Bane

pre 5 godina

Glupo je porediti Talisman i A4, sli zato Superb i Talisman za isti novac u istoj klasi mogu da se porede i tu je Superb u svakom smislu ozbiljniji auto, pocev sto za taj novac Superb nudi snazniji motor i to 2.0 litra zapremine i DSG sa brzinom vise, pa do te Vagenovske cvrstoce i nepoderivosti na duge staze (koju su ovde neki isticali kao prednost samo vezano za Audi). Vise prostora kako za putnike tako i za prtljag, pouzdanije trapove i elektroniku, vise opreme, bolju servisnu mrezu, bolju preprodajnu cenu....pa i naposletku ako cete bas veci rezervoar.

Ne mogu da zamislim ko moze da izdvoji 30.000 evra za Renoa sa 1.6 motorom i automatikom sa 6 brzina kada je i 7 skoro pa prevazidjeno....

moron

pre 5 godina

Talisman ima rezervoar od 52 litre, osim ako je verzija sa upravljanjem na četiri točka. DCI 130 ima deklerisanu potrošnju za gradski ciklus od 4,6 litra po NEDC (imao sam nekada kola sa rezervoarom od 60 litara i deklarisanom potrošnjom po gradu od 16,4 (realnih 18-25), sa kojima nikada ni van grada nisam uspeo da predjem više od 480 km sa punim rezervoarom goriva, ali "dobrotu" i "grozotu" tih kola nikada nisam cenio samo sa aspekta veličine rezervoara).
Novi 5008, 3008 i 308 imaju 53 litre (prethodne verzije po 60). Novi 3008 je, kažu, prodajni hit? Odličan? Za prošli niko lepu reč rekao nije, mada je imao veći rezervoar ...
Talisman nije savršen. Naravno. Milion mana ima. Ali, šta tačno jeste savršeno ? Da znam, da kupim, ako toliko novca budem mogao da odvojim ...

NIKOLA

pre 5 godina

Kupovina komercijalnih limuzina i njihovih karavana je postala bacanje para, odnosno više kupovina iz privrženosti ovom segmentu.SUV i SUV-krosover vozila imaju višestruke prednosti a po ceni su se skoro izjednačili,voleo bi da mi neko argumentovano objasni za malo više para zašto ovo a ne npr Nissan X-trail 2.0 dci automatik 177 konja sa vrhunskom opremom i sve da se uporedi,komfor,preglednost,izgled,agregat,držanje cene, kvalitet.

Milan

pre 5 godina

Evo ti i mečka C klase sa 41 litrom: 
https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/mercedes-c-class-fuel-tank-shrunk-supermini-size 

Treba pratiti promene u autoindustriji. Edukovati se. A ne lupati gluposti ... i druge optuživati da lažu.
(moron, 05. jun 2018 09:54)

C klasa po dimenzijama i nije u toj klasi, ali dobro je kad u ocaju izvadis nesto iz naftalina.
Passat, Insignia, Superb, Peugeot 508, Mazda 6...itd to su rezervoari, a ne smesnih 47 litara.
Pitam se ti li si onaj sto svrlja po Vrelim Gumama?
Vozio Talisman poslovno iznajmljen u firmi vise puta, nikad ga ne bi uzeo. Poz iz Svedske.

markos

pre 5 godina

@Milan
Tako ti je ovde na svim vestima,svi sve znaju.Te sjajan je,odlican,fenomenalan i sta sve ne,a onda se prica svede na ono sto tip napisa pre neki dan.Sedeo sam na sajmu u njemu,i neverovatno je udoban.Ajde,vid zakljucka,e tako su ovde mahom strucni komentatori.I sve se svodi na afinitete ili mrznju zbog nemoci posedovanja nekih modela !

moron

pre 5 godina

(Milan, 5. jun 2018 08:09)

"Nadji mi u toj klasi koji to model ima manji rezervoar od 62 litra.
Nemoj ti i jos neki da ovde obmanjujete ljude lazima,"

Evo ti i mečka C klase sa 41 litrom:
https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/mercedes-c-class-fuel-tank-shrunk-supermini-size

Treba pratiti promene u autoindustriji. Edukovati se. A ne lupati gluposti ... i druge optuživati da lažu.

Milan

pre 5 godina

Što se tiče onih što prigovaraju na veličinu rezervoara, mogu da primetim da ti ljudi ne prate dešavanja au auto industriji poslednje decenije. Svi su smanjili rezervoare da bi i na taj način mogli fiktivno da deklarišu neki kilogram manje. I ja sam navikao na 60 litara kod 308 ( i da bez razmišljanja predjem 1.200-1.300 km izmedju dva punjenja). Ali, ta vremena su prošla.
Tek, za mene, ovaj Talisman je fantazija od porodičnih kola. Baš za poželeti. Kupim i ne razmišljam desetak godina. U sreći i veselju ...
(moron, 4. jun 2018 22:58)

Izvini molim te o cemu ti pricas, kakva vremena prosla, cija?
Fascinira me kako neki ljudi za neke stvari imaju opravdanja.
Nadji mi u toj klasi koji to model ima manji rezervoar od 62 litra.
Nemoj ti i jos neki da ovde obmanjujete ljude lazima, a mene bas briga ti ga kupi, ja sam ga vozio vise puta i bio bi mi poslednji kojeg bi uzeo iz te klase. Dole u komentarima sam vec opisao moja izkustva iz prakse i sve je tako kako sam napisao.
Kladim se da ovde 95% njih sto je ostavilo komentar ga nije videlo ni na ulici, a pisu dobro ovo ili ono.

boris

pre 5 godina

Planiram da kupim Talisman, ako ga neko ima, koliko je bucan pri 130 i 150 km/h?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Marko, 4. jun 2018 10:35)
@Marko
MArko, idite u salon i tražite testni model i probajte, najpametnije je, u principu to mnogo zavisi od motora i menjača koji bi uzeli. Sve u svemu lep automobil ali za mene je komandna tabla užasna, mislim ne čini to auto u celini ali npr ja zbog toga nebih uzeo talismana. Reno kao reno jedino novo kojeg planirate duže voziti sve ostalo je bacanje para

moron

pre 5 godina

Nemam reno. Nisam ga lično nikada imao (moj pok. otac je imao R12).
Jesam detaljno "gledao" ovaj Talisman karavan, jer mi je potencijalno interesantan kao porodični prevoz (već devet godina za to "na duge pruge" koristim 308 SW mk1 ).
Moj je zaključak da u ovom vozilu ima mesta u izobilju, za putnike i prtljag.
Panoramska verzija je po mom ukusu (fiksna panorama), sa dovoljno mesta za glave pozadi (sa mojim degeneričnim proporcijama i visinom od 192 cm nazad lepo sednem).
"Zen" paketu opreme sa ovog testa nemam ništa da prigovorim. Odličan. Fantazija. Meni lično bi bio dovoljan i paket ispod ( Business).
Motor DCI 130 mi je prava mera za ovakva porodična kola (iako se ne bih ljutio da mi neko "pokloni" i EDC ili, još bolje, da odem pripit u salon i bez uobičajenog ustezanja baš "odrešim kesu").
Što se tiče onih što prigovaraju na veličinu rezervoara, mogu da primetim da ti ljudi ne prate dešavanja au auto industriji poslednje decenije. Svi su smanjili rezervoare da bi i na taj način mogli fiktivno da deklarišu neki kilogram manje. I ja sam navikao na 60 litara kod 308 ( i da bez razmišljanja predjem 1.200-1.300 km izmedju dva punjenja). Ali, ta vremena su prošla.
Tek, za mene, ovaj Talisman je fantazija od porodičnih kola. Baš za poželeti. Kupim i ne razmišljam desetak godina. U sreći i veselju ...

Ethan Hunt

pre 5 godina

Posedujem Renault Lagunu 2 initiale karavan 1.9 dci I radi bez greške. Potrošnja na 120 kmh je oko 4 l. Prosek 6.2 l. Udobna, komforna, prostora sasvim dovoljno u gepeku.

dzigi

pre 5 godina

@Autobozon: Pa i Mazda 6 karavan ima manje mesta od sedana. Jednostavno, danas su karavani "fancy" automobili, peta vrata služe da se ubace bicikli i sportska oprema, nisu to više oni pijačari kao nekada.

vozač demokrata

pre 5 godina

Tehnička specifikacija kaže za volumen rezervoara 52L. Ipak je više od 47, ali je puno manje od lagune 3 (66L) ili lagune 2 (63L). Postoji tendencija smanjivanja volumena rezervoara kod svih proizvađaća.
Neko je pomenuo audija, pretpostavljam A4 koji je u istom segmentu. Početna cena za dizelskog talismana je 23000e, a za audija A4 43000e. Pitanje dali je 2x skuplji audi i 2x bolji i kvalitetniji. Nije, ali zato postoje ljudi koji su zbog opterećenosti markom spremni da izdvoje 30% više za precenjenost nemačkog modela. Kod renoa ne izdvajate ni 0,1%, a dobijate najviše auta za svoje pare koji nije koreanac ili fiat. Renojevi 1.6 dci ugrađuju se u mercedesova vozila jer je verovatno bučan, nepouzdan i rastrošan.
Vlasnici lagune 2 ili 3 znaju gde su kvaliteti talismana i nisu opterećeni zapažanjem okoline.

Otisao davno

pre 5 godina

Imam Lagunu 3, 2.0dci kupljenu novu 2013 te i do sada je presla 180000km. Nisam imao ni jedan ozbiljniji problem. Jedan vanredni servis za sve ovo vreme. Crkla je prskalica za vodu. Sada da je prave opet bi je kupio. Pre nje sam imao Insigniju i Laguna je pojam od auta naspram nje. Naravno da je BMW i Audi bolji ali ja sam moj auto sa dobrom opremom platio 23k eur. Menjacu auto ove godine i Talisman bi bio u izboru da ima 5ta vrata. Ko zna mozda Laguna zavrsi u Srbiji sa 120k km :)

Mario

pre 5 godina

@djuro. Posto vozim Lagunu 3 redizajn tvrdim da lazes. To baziram na cinjenici da se na Laguni 3 sijalica fara moze zameniti u ponoc bez lampe sa zimskim rukavicama. Menja se normalno, odgore..... tako da ti je ceo kometar besmislen. Niko ovde ne tvrdi da je Reno Audi. Kosta upola manje a daje mnogo vise od pola.

E-Citizen

pre 5 godina

Nikada mi nije bila jasna fabricka deklarisana potrosnja - kada u realnoj eksploataciji je ona mnogo veca. Evo pogledajmo primer tog istog Talismana na testu, vidi se da je prosek 8,4 koliko pokazuje bord kompjuter, a fabricka 4-5 litara. I to je isto tako za svaki automobil. Meni B klasa u proseku trosi 8,5 litara dizela, na otvorenom pri 120-130 trosi oko 5,5-6,5 zavisi od goriva koje je sipano, da li radi klima, i ko zna cega jos. A po gradu trosi koliko mu se hoce, ako je normalna gradska voznja onda je 8,5 a ako je kreni stani onda ode na 10-12 litara. To je valjda neka realnost.... A inace mi se novi Renault modeli bas svidjaju, i ovaj Talisman me odusevi svaki put kada ga vidim u gradu! Jel ima neko iskustva sa njim, da napise neki komentar, kako se pokazao? Hvala!

Totalnodrukcijiodsvih

pre 5 godina

@Kele Postovani razlika kod Tipa izmedju benzinca i dizela u istoj opremi sa pribliznom istom snagom motora je oko 2000e.

Djuro

pre 5 godina

Vidi se da Francuzi ostaju bez ideja. Prednji deo prekopirana prethodna generacija Pasata, zadnji deo kao neki Koreanac.
Reno nikada nije umeo da napravi dobar automobil. Sve šminka, plastika, kao lepo, a ustvari gomila problema i polurešenja na jednom mestu.
Ja sam sa prethodnim Audijem prešao preko 200.000km bez ikakvog krucijalnog ulaganja. A kolega iz firme malo-malo pa sa Lagunom 3 kod majstora. Te crkla sijalica, pa ne može sam da zameni, pa glavi prozor, pa radio neće da izbaci CD...
Francuzi imaju još jako mnogo da uče o kvalitetu. Dizajn neću da komentarišem, to je individualno. Ali servisna podrška i odnos prema mušteriji im nikada nije bio jača strana.

Kod Talismana vidim da koriste neka kompromisna rešenja sa Lagune 3 i sa nesretnog Latituda. Menjač koji je asimetrično postavljen, "udubljeni instrumenti" koji su bili aktuelni kod Hyundaija i pokušaj uprošćavanja komandne table kao kod Volvoa... Samo su dobili kontra efekat.

Za taj novac biram Audija koji je bez greške, i koji ostavlja bolji utisak na vozača i okolinu.

Milan

pre 5 godina

Auto ima nekoliko ozbiljnih mana.
Kad sednete u njega prvi je osecaj da sedite visoko dok je insutrument tabla jako nisko postavljena, osecate se kao u izlogu da sedite.
Kad ste usli i zatvorite vrata, dobijete onaj osecaj jeftinoce, kao da ste zatvorili vrata Punta.
Instrument tabla jako dosadna i bez i malo maste izvedena, sve kao nekakva ravna ploca, celi taj deo oko navigacije je jako ruzno izveden.
Na kraju, pa zamislite molim vas sad je 2018 godina, a rezervoar ima 47 litara, u vremenu kad je standard klase od 62 do 70 litara.
Jedini model koji su skoro pa bez greske uradili je novi Espace, tu im svaka cast.

Fantom

pre 5 godina

Ako je modifikovana laguna onda ok. Inace su el.promasaj automobili, tj.da ne gresim dusu za zadnje generacije koji su izdvojili instalaciji 😉

R

pre 5 godina

R Pa zar je to što si naveo (motor, menjač...itd.) dodatna oprema!?
(Čiča Miloje®, 04. jun 2018 12:14)

Ocigledno nisi razumeo komentar.Bas sam i rekao da nije 10 hiljada evra u dodatnoj opremi(kao sto tvrdi osoba kojoj sam odgovorio),vec da je od tih 10 hiljada polovina otisla na motor i menjac,a da je dodatna oprema ukupno oko 4-5 hiljada.

R

pre 5 godina

10000 evra dodatne opreme. 
baš pretjerano.
(bobo, 04. jun 2018 09:28)

Odakle ti takav zakljucak?U tih 10 hiljada evra dobijas najjaci dizel u odnosu na najslabiji benzinac.Takodje dobijas automatski menjac sa duplim kvacilom u odnosu na manuelni menjac.Takodje dobijas metalik boju.Na kraju ispadne da je samo oko 4-5 hiljada evra dodatna oprema.

kele

pre 5 godina

R Pa zar je to što si naveo (motor, menjač...itd.) dodatna oprema!?
(Čiča Miloje®, 04. jun 2018 12:14)
Kod drugih jeste, zašto ne bi bilo i kod Renaulta? Fiat traži bezmalo 6.000 evra više za Tipo dizel u odnosu na osnovni benzinac. DSG je svugdje doplata i to ne jeftina.

stefan

pre 5 godina

Po meni nisu loši,po meni jedini model koji je podbacio je megan rs koji sada ima 1430 kg a prošli je imao 1290kg,seat leon cupra je 1300kg,isto je težak kao golf r koji je 4wd, nekada najbolji hothach je sada osrednji hothach!

Boki

pre 5 godina

Da li moguce da je rezervoar samo 47 litara, to je manje nego Clio koji ima 55, a jos manje od Megana gde je rezervoar 60 litara.

To znaci prilicno manju autonomiju, obzirom da trosi litru i po vise od 1.5 dCI, a rezervoar je 47 litara.

Jocagomboca

pre 5 godina

Bobo, pa i nije jer vec 1000 otpada na karavan verziju. Mi imamo Lagunu Initiale Paris, a sta je sve dodato na nove modele od vecih ekrana, Bose zvucnika itd. Moj brat, isto Boba, ima Mercedes karavan, koza sve novo utrgnuto, nisam zapamtila koji je, ali ne vidja se cesto na nasim putevima, za mene bitna razlika je sto kada sednem u Lagunu, sedim u udobnoj fotelji, u Mercedesu nije tako! Mada je prelep, i u nasoj porodici jeste Mercedes tradicija ( otac, brat ) ali boli me kicma? pa mi ovo vise znaci! Francuzi su udobniji, o tehnickim detaljima necu, a i o ukusima se ne raspravlja!

Jocagomboca

pre 5 godina

Bobo, pa i nije jer vec 1000 otpada na karavan verziju. Mi imamo Lagunu Initiale Paris, a sta je sve dodato na nove modele od vecih ekrana, Bose zvucnika itd. Moj brat, isto Boba, ima Mercedes karavan, koza sve novo utrgnuto, nisam zapamtila koji je, ali ne vidja se cesto na nasim putevima, za mene bitna razlika je sto kada sednem u Lagunu, sedim u udobnoj fotelji, u Mercedesu nije tako! Mada je prelep, i u nasoj porodici jeste Mercedes tradicija ( otac, brat ) ali boli me kicma? pa mi ovo vise znaci! Francuzi su udobniji, o tehnickim detaljima necu, a i o ukusima se ne raspravlja!

Mario

pre 5 godina

@djuro. Posto vozim Lagunu 3 redizajn tvrdim da lazes. To baziram na cinjenici da se na Laguni 3 sijalica fara moze zameniti u ponoc bez lampe sa zimskim rukavicama. Menja se normalno, odgore..... tako da ti je ceo kometar besmislen. Niko ovde ne tvrdi da je Reno Audi. Kosta upola manje a daje mnogo vise od pola.

R

pre 5 godina

10000 evra dodatne opreme. 
baš pretjerano.
(bobo, 04. jun 2018 09:28)

Odakle ti takav zakljucak?U tih 10 hiljada evra dobijas najjaci dizel u odnosu na najslabiji benzinac.Takodje dobijas automatski menjac sa duplim kvacilom u odnosu na manuelni menjac.Takodje dobijas metalik boju.Na kraju ispadne da je samo oko 4-5 hiljada evra dodatna oprema.

vozač demokrata

pre 5 godina

Tehnička specifikacija kaže za volumen rezervoara 52L. Ipak je više od 47, ali je puno manje od lagune 3 (66L) ili lagune 2 (63L). Postoji tendencija smanjivanja volumena rezervoara kod svih proizvađaća.
Neko je pomenuo audija, pretpostavljam A4 koji je u istom segmentu. Početna cena za dizelskog talismana je 23000e, a za audija A4 43000e. Pitanje dali je 2x skuplji audi i 2x bolji i kvalitetniji. Nije, ali zato postoje ljudi koji su zbog opterećenosti markom spremni da izdvoje 30% više za precenjenost nemačkog modela. Kod renoa ne izdvajate ni 0,1%, a dobijate najviše auta za svoje pare koji nije koreanac ili fiat. Renojevi 1.6 dci ugrađuju se u mercedesova vozila jer je verovatno bučan, nepouzdan i rastrošan.
Vlasnici lagune 2 ili 3 znaju gde su kvaliteti talismana i nisu opterećeni zapažanjem okoline.

E-Citizen

pre 5 godina

Nikada mi nije bila jasna fabricka deklarisana potrosnja - kada u realnoj eksploataciji je ona mnogo veca. Evo pogledajmo primer tog istog Talismana na testu, vidi se da je prosek 8,4 koliko pokazuje bord kompjuter, a fabricka 4-5 litara. I to je isto tako za svaki automobil. Meni B klasa u proseku trosi 8,5 litara dizela, na otvorenom pri 120-130 trosi oko 5,5-6,5 zavisi od goriva koje je sipano, da li radi klima, i ko zna cega jos. A po gradu trosi koliko mu se hoce, ako je normalna gradska voznja onda je 8,5 a ako je kreni stani onda ode na 10-12 litara. To je valjda neka realnost.... A inace mi se novi Renault modeli bas svidjaju, i ovaj Talisman me odusevi svaki put kada ga vidim u gradu! Jel ima neko iskustva sa njim, da napise neki komentar, kako se pokazao? Hvala!

dzigi

pre 5 godina

@Autobozon: Pa i Mazda 6 karavan ima manje mesta od sedana. Jednostavno, danas su karavani "fancy" automobili, peta vrata služe da se ubace bicikli i sportska oprema, nisu to više oni pijačari kao nekada.

Boki

pre 5 godina

Da li moguce da je rezervoar samo 47 litara, to je manje nego Clio koji ima 55, a jos manje od Megana gde je rezervoar 60 litara.

To znaci prilicno manju autonomiju, obzirom da trosi litru i po vise od 1.5 dCI, a rezervoar je 47 litara.

Otisao davno

pre 5 godina

Imam Lagunu 3, 2.0dci kupljenu novu 2013 te i do sada je presla 180000km. Nisam imao ni jedan ozbiljniji problem. Jedan vanredni servis za sve ovo vreme. Crkla je prskalica za vodu. Sada da je prave opet bi je kupio. Pre nje sam imao Insigniju i Laguna je pojam od auta naspram nje. Naravno da je BMW i Audi bolji ali ja sam moj auto sa dobrom opremom platio 23k eur. Menjacu auto ove godine i Talisman bi bio u izboru da ima 5ta vrata. Ko zna mozda Laguna zavrsi u Srbiji sa 120k km :)

Milan2

pre 5 godina

@NIKOLA
Kao neko ko je vozio dva para SUV - limuzina (Avensis-RAV4 i Passat -Tiguan) da napravimo neko poredjenje. Necu da poredim Nisan jer nisam ni sedeo unutra.
1. Prostor. Za isto novca uvek vise korisnog prostora dobijes u limuzini. SUV daje prostor u visinu, mozda je bitno za visoke ljude, ali ja benefita od tog prostora nisam imao. Prostor u RAV4 i Tiguanu koji ostaju kao limuzine je vise uporediv sa aurisom i golfom nego li limuzinom. Zapravo dobijete podignuti auto C segmenta
2. Komfor. Nemerljivo u korist limuzine. SUV modeli su jako ukruceni zbog visine i svaku neravninu prenose unutra, limuzine plivaju preko neravnina. Buka u kabini znatno niza u limuzini, narocito pri velikim brzinama zbog bolje aerodinamike
3. Potrosnja. Kod oba para limuzina trosi bar dva litra manje u proseku (priznajem da je kod mene veliki udeo voznje auto putem). Pri tome su VW imali identican motor
4. Preglednost. Ako izuzmemo subjektivni osecaj identicna. Potrebni su senzori kod oba tipa auta.
5. Prakticnost. U SUV se lakse ulazi, pretpostavljam da je ovo narocito izrazeno kod starijih i visokih ljudi. Manevrisanje u gradskoj guzvi je lakse sa SUV, limuzine su niske i uvek pretiopasnost od naletanja branikom na ivicnjake, kod SUV nemate taj problem
6. Izgled. Krajnje subjektivna kategorija, nisam podlozan modnim trendovima meni limuzine uvek lakse privuku ogled. Konkretno Talisman jemeni prelep automobil, mozda i najlepsi trenutno.

kele

pre 5 godina

R Pa zar je to što si naveo (motor, menjač...itd.) dodatna oprema!?
(Čiča Miloje®, 04. jun 2018 12:14)
Kod drugih jeste, zašto ne bi bilo i kod Renaulta? Fiat traži bezmalo 6.000 evra više za Tipo dizel u odnosu na osnovni benzinac. DSG je svugdje doplata i to ne jeftina.

Milan

pre 5 godina

Auto ima nekoliko ozbiljnih mana.
Kad sednete u njega prvi je osecaj da sedite visoko dok je insutrument tabla jako nisko postavljena, osecate se kao u izlogu da sedite.
Kad ste usli i zatvorite vrata, dobijete onaj osecaj jeftinoce, kao da ste zatvorili vrata Punta.
Instrument tabla jako dosadna i bez i malo maste izvedena, sve kao nekakva ravna ploca, celi taj deo oko navigacije je jako ruzno izveden.
Na kraju, pa zamislite molim vas sad je 2018 godina, a rezervoar ima 47 litara, u vremenu kad je standard klase od 62 do 70 litara.
Jedini model koji su skoro pa bez greske uradili je novi Espace, tu im svaka cast.

zadovoljan

pre 5 godina

E ovako, u mom mestu ima dva Talismana, limuzine beli i crni, crni sa onim ledovima izgleda ekstra. Probao belog. Dizel. Kakav moze da bude utisak, nov auto, klasa limuzina, moderan enterijer... Price tipa rezervoar ovoliki, prostor ovoliki...dajte ljudi, auto je avion, ima toliko dobrih stvari o njemu komentarisati da takve gluposti su nebitne. Enterijer je prosiven, ima neke led lampice, deluje bas dobro. Ovog je kupio mladji lik, kaze zasvidjao mu se kako izgleda, isao dva puta na probne voznje, privukao ga i moderan enterijer sa digitalnom tablom, onim velikim displejem... Dobio popust i to bi bilo to. Pre toga vozio megane 3, nov kupljen 2012, kaze prevazisao sva ocekivanja, za 6god osim redovnih servisa i preporucenih zamena, menjao po jednu sijalicu i neku sitnicu na trapu. Motor, elektronika, menjac... Ni jedan jedini trzaj ili bug. Presao s njim blizu 200hilj. Price koliko ce vredeti za koju godinu, ocigledno, uopste ga ne interesuju... Kupio, vozi i uziva!

Totalnodrukcijiodsvih

pre 5 godina

@Kele Postovani razlika kod Tipa izmedju benzinca i dizela u istoj opremi sa pribliznom istom snagom motora je oko 2000e.

R

pre 5 godina

R Pa zar je to što si naveo (motor, menjač...itd.) dodatna oprema!?
(Čiča Miloje®, 04. jun 2018 12:14)

Ocigledno nisi razumeo komentar.Bas sam i rekao da nije 10 hiljada evra u dodatnoj opremi(kao sto tvrdi osoba kojoj sam odgovorio),vec da je od tih 10 hiljada polovina otisla na motor i menjac,a da je dodatna oprema ukupno oko 4-5 hiljada.

moron

pre 5 godina

(Milan, 5. jun 2018 08:09)

"Nadji mi u toj klasi koji to model ima manji rezervoar od 62 litra.
Nemoj ti i jos neki da ovde obmanjujete ljude lazima,"

Evo ti i mečka C klase sa 41 litrom:
https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/mercedes-c-class-fuel-tank-shrunk-supermini-size

Treba pratiti promene u autoindustriji. Edukovati se. A ne lupati gluposti ... i druge optuživati da lažu.

moron

pre 5 godina

Nemam reno. Nisam ga lično nikada imao (moj pok. otac je imao R12).
Jesam detaljno "gledao" ovaj Talisman karavan, jer mi je potencijalno interesantan kao porodični prevoz (već devet godina za to "na duge pruge" koristim 308 SW mk1 ).
Moj je zaključak da u ovom vozilu ima mesta u izobilju, za putnike i prtljag.
Panoramska verzija je po mom ukusu (fiksna panorama), sa dovoljno mesta za glave pozadi (sa mojim degeneričnim proporcijama i visinom od 192 cm nazad lepo sednem).
"Zen" paketu opreme sa ovog testa nemam ništa da prigovorim. Odličan. Fantazija. Meni lično bi bio dovoljan i paket ispod ( Business).
Motor DCI 130 mi je prava mera za ovakva porodična kola (iako se ne bih ljutio da mi neko "pokloni" i EDC ili, još bolje, da odem pripit u salon i bez uobičajenog ustezanja baš "odrešim kesu").
Što se tiče onih što prigovaraju na veličinu rezervoara, mogu da primetim da ti ljudi ne prate dešavanja au auto industriji poslednje decenije. Svi su smanjili rezervoare da bi i na taj način mogli fiktivno da deklarišu neki kilogram manje. I ja sam navikao na 60 litara kod 308 ( i da bez razmišljanja predjem 1.200-1.300 km izmedju dva punjenja). Ali, ta vremena su prošla.
Tek, za mene, ovaj Talisman je fantazija od porodičnih kola. Baš za poželeti. Kupim i ne razmišljam desetak godina. U sreći i veselju ...

stefan

pre 5 godina

Po meni nisu loši,po meni jedini model koji je podbacio je megan rs koji sada ima 1430 kg a prošli je imao 1290kg,seat leon cupra je 1300kg,isto je težak kao golf r koji je 4wd, nekada najbolji hothach je sada osrednji hothach!

Djuro

pre 5 godina

Vidi se da Francuzi ostaju bez ideja. Prednji deo prekopirana prethodna generacija Pasata, zadnji deo kao neki Koreanac.
Reno nikada nije umeo da napravi dobar automobil. Sve šminka, plastika, kao lepo, a ustvari gomila problema i polurešenja na jednom mestu.
Ja sam sa prethodnim Audijem prešao preko 200.000km bez ikakvog krucijalnog ulaganja. A kolega iz firme malo-malo pa sa Lagunom 3 kod majstora. Te crkla sijalica, pa ne može sam da zameni, pa glavi prozor, pa radio neće da izbaci CD...
Francuzi imaju još jako mnogo da uče o kvalitetu. Dizajn neću da komentarišem, to je individualno. Ali servisna podrška i odnos prema mušteriji im nikada nije bio jača strana.

Kod Talismana vidim da koriste neka kompromisna rešenja sa Lagune 3 i sa nesretnog Latituda. Menjač koji je asimetrično postavljen, "udubljeni instrumenti" koji su bili aktuelni kod Hyundaija i pokušaj uprošćavanja komandne table kao kod Volvoa... Samo su dobili kontra efekat.

Za taj novac biram Audija koji je bez greške, i koji ostavlja bolji utisak na vozača i okolinu.

grunf

pre 5 godina

Talisman je brutalan auto. Uzmite i probajte ga uz pretpostavku da ovo nije sportski automobil. ESP ne moze da se potpuno ugasi. Vrata se zatvaraju uz fantastican zvuk, sve deluje vrlo dobro i zategnuto. 4Control sistem je fenomenalan i vredi svaku paru. 5 godina/150000km garancije i 30000km servisni interval su isto odlicna ponuda. Gepek ogroman, ali ima mali otvor, sto otezava utovar/istovar. Motor 1.6dci je ekstra i 130 konja je delovalo dovoljno, mada 160 bi bio idealan izbor. Sedista imaju funkciju masaze. U udobnijim sedistima nisam sedeo odavno. Unutrasnjost je gadna na oko samo u pocetku, kasnije se naviknete kad pohvatate komande i shvatite da nije uopste toliko lose organizovano, ali slazem se da je bolje kad odredjene komande imaju svoje standardno dugme na koje smo svi navikli i koje se brzo u voznji pronadje, konkretno mislim na klimu i ventilator. Taj trend nestajanja dugmica prate svi proizvodjaci i uvode touch screen u upotrebu. Sto se mene tice, vozim 5 godina i prodam, meni sasvim ok. Mana je prevelik rucni menjac, nekako je drska neprirodno velika, a ne bi bilo lose da postoji i menjanje brzina na volanu za automatski menjac. Sve u svemu, auto je pozitivno iznenadjenje, i ovde se dobija stvarno mnogo za ulozen novac. Postoji prostora za unapredjenje, ali probajte auto, osluskujte, iznenadicete se da je to Reno, a ne neki mnogo skuplji premijum automobil. Da budem iskren, auto je bolji u mnogo cemu od ponekih premijum modela.

markos

pre 5 godina

@Milan
Tako ti je ovde na svim vestima,svi sve znaju.Te sjajan je,odlican,fenomenalan i sta sve ne,a onda se prica svede na ono sto tip napisa pre neki dan.Sedeo sam na sajmu u njemu,i neverovatno je udoban.Ajde,vid zakljucka,e tako su ovde mahom strucni komentatori.I sve se svodi na afinitete ili mrznju zbog nemoci posedovanja nekih modela !

Ethan Hunt

pre 5 godina

Posedujem Renault Lagunu 2 initiale karavan 1.9 dci I radi bez greške. Potrošnja na 120 kmh je oko 4 l. Prosek 6.2 l. Udobna, komforna, prostora sasvim dovoljno u gepeku.

moron

pre 5 godina

Talisman ima rezervoar od 52 litre, osim ako je verzija sa upravljanjem na četiri točka. DCI 130 ima deklerisanu potrošnju za gradski ciklus od 4,6 litra po NEDC (imao sam nekada kola sa rezervoarom od 60 litara i deklarisanom potrošnjom po gradu od 16,4 (realnih 18-25), sa kojima nikada ni van grada nisam uspeo da predjem više od 480 km sa punim rezervoarom goriva, ali "dobrotu" i "grozotu" tih kola nikada nisam cenio samo sa aspekta veličine rezervoara).
Novi 5008, 3008 i 308 imaju 53 litre (prethodne verzije po 60). Novi 3008 je, kažu, prodajni hit? Odličan? Za prošli niko lepu reč rekao nije, mada je imao veći rezervoar ...
Talisman nije savršen. Naravno. Milion mana ima. Ali, šta tačno jeste savršeno ? Da znam, da kupim, ako toliko novca budem mogao da odvojim ...

Oliver

pre 5 godina

@ Milan,
Drago nam je da ste u Svedskoj, kao da to ima neke veze sa ovim autom. Kad ste vec tamo, svratite do Volvo salona, S90 - 50l osnovni model, a 55l kod modela sa jacim motorom. Nova E klasa 55l i da ne nabrajamo dalje.
Inace, ni meni se ne svidja trend smanjivanja rezervoara. Mislim da jedino jos koncern VW ima vece rezervoare, ali njih nekako ne gotivim, kao ni Reno.
Talisman mi je spolja OK, centralna konzola mi se nikako ne svidja. Sto se tice kvaliteta, neko prica ovako, neko onako. Ko hoce, neka ga kupi. Ko nece,nemora. Pozz.

boris

pre 5 godina

Vozim Talisman Grandtour 130d Zen oprema, nekoliko meseci, 10ak hiljada kilometara.
Za sada prezadovoljan. Udobnost, lakoca upravljanja,komfor, potrosnja, sve vrhunski. Naravno dobro bi mu dosao jaci motor, al s obzirom da sam se naplacao kazni i moram voziti po propisima, nema potrebe za jacim motorom, jer i ovaj grize dobro i u brdskoj voznji, startan kod preticanja, dobar u gradskoj voznji. Svaka preporuka, jer ne znam sta bi bio best buy u ovom cenovnom rangu. Oprema Talismana je klasu iznad svih konkurenata u ovom cenovnom segmentu po mom misljenju

boris

pre 5 godina

Planiram da kupim Talisman, ako ga neko ima, koliko je bucan pri 130 i 150 km/h?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Marko, 4. jun 2018 10:35)
@Marko
MArko, idite u salon i tražite testni model i probajte, najpametnije je, u principu to mnogo zavisi od motora i menjača koji bi uzeli. Sve u svemu lep automobil ali za mene je komandna tabla užasna, mislim ne čini to auto u celini ali npr ja zbog toga nebih uzeo talismana. Reno kao reno jedino novo kojeg planirate duže voziti sve ostalo je bacanje para

Bane

pre 5 godina

Glupo je porediti Talisman i A4, sli zato Superb i Talisman za isti novac u istoj klasi mogu da se porede i tu je Superb u svakom smislu ozbiljniji auto, pocev sto za taj novac Superb nudi snazniji motor i to 2.0 litra zapremine i DSG sa brzinom vise, pa do te Vagenovske cvrstoce i nepoderivosti na duge staze (koju su ovde neki isticali kao prednost samo vezano za Audi). Vise prostora kako za putnike tako i za prtljag, pouzdanije trapove i elektroniku, vise opreme, bolju servisnu mrezu, bolju preprodajnu cenu....pa i naposletku ako cete bas veci rezervoar.

Ne mogu da zamislim ko moze da izdvoji 30.000 evra za Renoa sa 1.6 motorom i automatikom sa 6 brzina kada je i 7 skoro pa prevazidjeno....

Milan

pre 5 godina

Što se tiče onih što prigovaraju na veličinu rezervoara, mogu da primetim da ti ljudi ne prate dešavanja au auto industriji poslednje decenije. Svi su smanjili rezervoare da bi i na taj način mogli fiktivno da deklarišu neki kilogram manje. I ja sam navikao na 60 litara kod 308 ( i da bez razmišljanja predjem 1.200-1.300 km izmedju dva punjenja). Ali, ta vremena su prošla.
Tek, za mene, ovaj Talisman je fantazija od porodičnih kola. Baš za poželeti. Kupim i ne razmišljam desetak godina. U sreći i veselju ...
(moron, 4. jun 2018 22:58)

Izvini molim te o cemu ti pricas, kakva vremena prosla, cija?
Fascinira me kako neki ljudi za neke stvari imaju opravdanja.
Nadji mi u toj klasi koji to model ima manji rezervoar od 62 litra.
Nemoj ti i jos neki da ovde obmanjujete ljude lazima, a mene bas briga ti ga kupi, ja sam ga vozio vise puta i bio bi mi poslednji kojeg bi uzeo iz te klase. Dole u komentarima sam vec opisao moja izkustva iz prakse i sve je tako kako sam napisao.
Kladim se da ovde 95% njih sto je ostavilo komentar ga nije videlo ni na ulici, a pisu dobro ovo ili ono.

Milan

pre 5 godina

Evo ti i mečka C klase sa 41 litrom: 
https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/mercedes-c-class-fuel-tank-shrunk-supermini-size 

Treba pratiti promene u autoindustriji. Edukovati se. A ne lupati gluposti ... i druge optuživati da lažu.
(moron, 05. jun 2018 09:54)

C klasa po dimenzijama i nije u toj klasi, ali dobro je kad u ocaju izvadis nesto iz naftalina.
Passat, Insignia, Superb, Peugeot 508, Mazda 6...itd to su rezervoari, a ne smesnih 47 litara.
Pitam se ti li si onaj sto svrlja po Vrelim Gumama?
Vozio Talisman poslovno iznajmljen u firmi vise puta, nikad ga ne bi uzeo. Poz iz Svedske.

kole

pre 5 godina

Da kupujem auto u ovoj klasi Talismana ne bih uzeo ni u razmatranje. Ne svidja mi se i to ti je. I nova Insignija mi je promasena skroz. Okreni obrni, Pasat svetlosnu godinu ispred svih, a ni sa cenom nije bezobrazan.

Fantom

pre 5 godina

Ako je modifikovana laguna onda ok. Inace su el.promasaj automobili, tj.da ne gresim dusu za zadnje generacije koji su izdvojili instalaciji 😉

Gibo

pre 5 godina

Prvi auto u kom sam zaspao na mestu suvozača tokom vožnje autoputem. Meni dovoljno. Voleo bih da je samo malo viši, da ne moram ovoliki (195cm) da čučnem kad sedam u auto. Sve ostalo - odlično.

Priča o istoj zapremini ne pije vodu pošto je kod karavana gepek upotrebljiviji. Za običan svet nije mnogo bitno.

NIKOLA

pre 5 godina

Kupovina komercijalnih limuzina i njihovih karavana je postala bacanje para, odnosno više kupovina iz privrženosti ovom segmentu.SUV i SUV-krosover vozila imaju višestruke prednosti a po ceni su se skoro izjednačili,voleo bi da mi neko argumentovano objasni za malo više para zašto ovo a ne npr Nissan X-trail 2.0 dci automatik 177 konja sa vrhunskom opremom i sve da se uporedi,komfor,preglednost,izgled,agregat,držanje cene, kvalitet.

Dusa

pre 5 godina

Meni nije jasno zašto su izbacili peta vrata, jedno od najzgodnijih rešenja na laguni. Imam lagunu 3 i ta peta vrata ne bih menja za 50L veći prtljažnik.

GuA

pre 5 godina

(Milan2, 6. jun 2018 08:21)

Milane, pa Tiguan i jeste na bazi Golfa. Ako vec poredis prostor onda poredi Passat sa Taureg-om. Ja imam kombinaciju Passat / Tiguan u porodici i razmisljam da zamenim Passata za eGolfa ili nesto slicno. Passat manje trosi, preko 120 je tisi ali nije nesto udobniji. Niskoprofilne gume i trvrda sedista ne idu u prilog udobnosti.

Posto je tema Talisman, nisam ga vozio ali sam se vozio par puta (200/300km relacije). Udoban jeste i sa moje tacke tu je kraj price. Doduse ja ne volim limuzine, koncept mi se cini prevazidjen.

Djuro

pre 5 godina

Vidi se da Francuzi ostaju bez ideja. Prednji deo prekopirana prethodna generacija Pasata, zadnji deo kao neki Koreanac.
Reno nikada nije umeo da napravi dobar automobil. Sve šminka, plastika, kao lepo, a ustvari gomila problema i polurešenja na jednom mestu.
Ja sam sa prethodnim Audijem prešao preko 200.000km bez ikakvog krucijalnog ulaganja. A kolega iz firme malo-malo pa sa Lagunom 3 kod majstora. Te crkla sijalica, pa ne može sam da zameni, pa glavi prozor, pa radio neće da izbaci CD...
Francuzi imaju još jako mnogo da uče o kvalitetu. Dizajn neću da komentarišem, to je individualno. Ali servisna podrška i odnos prema mušteriji im nikada nije bio jača strana.

Kod Talismana vidim da koriste neka kompromisna rešenja sa Lagune 3 i sa nesretnog Latituda. Menjač koji je asimetrično postavljen, "udubljeni instrumenti" koji su bili aktuelni kod Hyundaija i pokušaj uprošćavanja komandne table kao kod Volvoa... Samo su dobili kontra efekat.

Za taj novac biram Audija koji je bez greške, i koji ostavlja bolji utisak na vozača i okolinu.

Milan

pre 5 godina

Auto ima nekoliko ozbiljnih mana.
Kad sednete u njega prvi je osecaj da sedite visoko dok je insutrument tabla jako nisko postavljena, osecate se kao u izlogu da sedite.
Kad ste usli i zatvorite vrata, dobijete onaj osecaj jeftinoce, kao da ste zatvorili vrata Punta.
Instrument tabla jako dosadna i bez i malo maste izvedena, sve kao nekakva ravna ploca, celi taj deo oko navigacije je jako ruzno izveden.
Na kraju, pa zamislite molim vas sad je 2018 godina, a rezervoar ima 47 litara, u vremenu kad je standard klase od 62 do 70 litara.
Jedini model koji su skoro pa bez greske uradili je novi Espace, tu im svaka cast.

kole

pre 5 godina

Da kupujem auto u ovoj klasi Talismana ne bih uzeo ni u razmatranje. Ne svidja mi se i to ti je. I nova Insignija mi je promasena skroz. Okreni obrni, Pasat svetlosnu godinu ispred svih, a ni sa cenom nije bezobrazan.

Fantom

pre 5 godina

Ako je modifikovana laguna onda ok. Inace su el.promasaj automobili, tj.da ne gresim dusu za zadnje generacije koji su izdvojili instalaciji 😉

NIKOLA

pre 5 godina

Kupovina komercijalnih limuzina i njihovih karavana je postala bacanje para, odnosno više kupovina iz privrženosti ovom segmentu.SUV i SUV-krosover vozila imaju višestruke prednosti a po ceni su se skoro izjednačili,voleo bi da mi neko argumentovano objasni za malo više para zašto ovo a ne npr Nissan X-trail 2.0 dci automatik 177 konja sa vrhunskom opremom i sve da se uporedi,komfor,preglednost,izgled,agregat,držanje cene, kvalitet.

Milan

pre 5 godina

Evo ti i mečka C klase sa 41 litrom: 
https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/mercedes-c-class-fuel-tank-shrunk-supermini-size 

Treba pratiti promene u autoindustriji. Edukovati se. A ne lupati gluposti ... i druge optuživati da lažu.
(moron, 05. jun 2018 09:54)

C klasa po dimenzijama i nije u toj klasi, ali dobro je kad u ocaju izvadis nesto iz naftalina.
Passat, Insignia, Superb, Peugeot 508, Mazda 6...itd to su rezervoari, a ne smesnih 47 litara.
Pitam se ti li si onaj sto svrlja po Vrelim Gumama?
Vozio Talisman poslovno iznajmljen u firmi vise puta, nikad ga ne bi uzeo. Poz iz Svedske.

Bane

pre 5 godina

Glupo je porediti Talisman i A4, sli zato Superb i Talisman za isti novac u istoj klasi mogu da se porede i tu je Superb u svakom smislu ozbiljniji auto, pocev sto za taj novac Superb nudi snazniji motor i to 2.0 litra zapremine i DSG sa brzinom vise, pa do te Vagenovske cvrstoce i nepoderivosti na duge staze (koju su ovde neki isticali kao prednost samo vezano za Audi). Vise prostora kako za putnike tako i za prtljag, pouzdanije trapove i elektroniku, vise opreme, bolju servisnu mrezu, bolju preprodajnu cenu....pa i naposletku ako cete bas veci rezervoar.

Ne mogu da zamislim ko moze da izdvoji 30.000 evra za Renoa sa 1.6 motorom i automatikom sa 6 brzina kada je i 7 skoro pa prevazidjeno....

Jocagomboca

pre 5 godina

Bobo, pa i nije jer vec 1000 otpada na karavan verziju. Mi imamo Lagunu Initiale Paris, a sta je sve dodato na nove modele od vecih ekrana, Bose zvucnika itd. Moj brat, isto Boba, ima Mercedes karavan, koza sve novo utrgnuto, nisam zapamtila koji je, ali ne vidja se cesto na nasim putevima, za mene bitna razlika je sto kada sednem u Lagunu, sedim u udobnoj fotelji, u Mercedesu nije tako! Mada je prelep, i u nasoj porodici jeste Mercedes tradicija ( otac, brat ) ali boli me kicma? pa mi ovo vise znaci! Francuzi su udobniji, o tehnickim detaljima necu, a i o ukusima se ne raspravlja!

Milan

pre 5 godina

Što se tiče onih što prigovaraju na veličinu rezervoara, mogu da primetim da ti ljudi ne prate dešavanja au auto industriji poslednje decenije. Svi su smanjili rezervoare da bi i na taj način mogli fiktivno da deklarišu neki kilogram manje. I ja sam navikao na 60 litara kod 308 ( i da bez razmišljanja predjem 1.200-1.300 km izmedju dva punjenja). Ali, ta vremena su prošla.
Tek, za mene, ovaj Talisman je fantazija od porodičnih kola. Baš za poželeti. Kupim i ne razmišljam desetak godina. U sreći i veselju ...
(moron, 4. jun 2018 22:58)

Izvini molim te o cemu ti pricas, kakva vremena prosla, cija?
Fascinira me kako neki ljudi za neke stvari imaju opravdanja.
Nadji mi u toj klasi koji to model ima manji rezervoar od 62 litra.
Nemoj ti i jos neki da ovde obmanjujete ljude lazima, a mene bas briga ti ga kupi, ja sam ga vozio vise puta i bio bi mi poslednji kojeg bi uzeo iz te klase. Dole u komentarima sam vec opisao moja izkustva iz prakse i sve je tako kako sam napisao.
Kladim se da ovde 95% njih sto je ostavilo komentar ga nije videlo ni na ulici, a pisu dobro ovo ili ono.

vozač demokrata

pre 5 godina

Tehnička specifikacija kaže za volumen rezervoara 52L. Ipak je više od 47, ali je puno manje od lagune 3 (66L) ili lagune 2 (63L). Postoji tendencija smanjivanja volumena rezervoara kod svih proizvađaća.
Neko je pomenuo audija, pretpostavljam A4 koji je u istom segmentu. Početna cena za dizelskog talismana je 23000e, a za audija A4 43000e. Pitanje dali je 2x skuplji audi i 2x bolji i kvalitetniji. Nije, ali zato postoje ljudi koji su zbog opterećenosti markom spremni da izdvoje 30% više za precenjenost nemačkog modela. Kod renoa ne izdvajate ni 0,1%, a dobijate najviše auta za svoje pare koji nije koreanac ili fiat. Renojevi 1.6 dci ugrađuju se u mercedesova vozila jer je verovatno bučan, nepouzdan i rastrošan.
Vlasnici lagune 2 ili 3 znaju gde su kvaliteti talismana i nisu opterećeni zapažanjem okoline.

Ethan Hunt

pre 5 godina

Posedujem Renault Lagunu 2 initiale karavan 1.9 dci I radi bez greške. Potrošnja na 120 kmh je oko 4 l. Prosek 6.2 l. Udobna, komforna, prostora sasvim dovoljno u gepeku.

R

pre 5 godina

10000 evra dodatne opreme. 
baš pretjerano.
(bobo, 04. jun 2018 09:28)

Odakle ti takav zakljucak?U tih 10 hiljada evra dobijas najjaci dizel u odnosu na najslabiji benzinac.Takodje dobijas automatski menjac sa duplim kvacilom u odnosu na manuelni menjac.Takodje dobijas metalik boju.Na kraju ispadne da je samo oko 4-5 hiljada evra dodatna oprema.

kele

pre 5 godina

R Pa zar je to što si naveo (motor, menjač...itd.) dodatna oprema!?
(Čiča Miloje®, 04. jun 2018 12:14)
Kod drugih jeste, zašto ne bi bilo i kod Renaulta? Fiat traži bezmalo 6.000 evra više za Tipo dizel u odnosu na osnovni benzinac. DSG je svugdje doplata i to ne jeftina.

stefan

pre 5 godina

Po meni nisu loši,po meni jedini model koji je podbacio je megan rs koji sada ima 1430 kg a prošli je imao 1290kg,seat leon cupra je 1300kg,isto je težak kao golf r koji je 4wd, nekada najbolji hothach je sada osrednji hothach!

Otisao davno

pre 5 godina

Imam Lagunu 3, 2.0dci kupljenu novu 2013 te i do sada je presla 180000km. Nisam imao ni jedan ozbiljniji problem. Jedan vanredni servis za sve ovo vreme. Crkla je prskalica za vodu. Sada da je prave opet bi je kupio. Pre nje sam imao Insigniju i Laguna je pojam od auta naspram nje. Naravno da je BMW i Audi bolji ali ja sam moj auto sa dobrom opremom platio 23k eur. Menjacu auto ove godine i Talisman bi bio u izboru da ima 5ta vrata. Ko zna mozda Laguna zavrsi u Srbiji sa 120k km :)

E-Citizen

pre 5 godina

Nikada mi nije bila jasna fabricka deklarisana potrosnja - kada u realnoj eksploataciji je ona mnogo veca. Evo pogledajmo primer tog istog Talismana na testu, vidi se da je prosek 8,4 koliko pokazuje bord kompjuter, a fabricka 4-5 litara. I to je isto tako za svaki automobil. Meni B klasa u proseku trosi 8,5 litara dizela, na otvorenom pri 120-130 trosi oko 5,5-6,5 zavisi od goriva koje je sipano, da li radi klima, i ko zna cega jos. A po gradu trosi koliko mu se hoce, ako je normalna gradska voznja onda je 8,5 a ako je kreni stani onda ode na 10-12 litara. To je valjda neka realnost.... A inace mi se novi Renault modeli bas svidjaju, i ovaj Talisman me odusevi svaki put kada ga vidim u gradu! Jel ima neko iskustva sa njim, da napise neki komentar, kako se pokazao? Hvala!

markos

pre 5 godina

@Milan
Tako ti je ovde na svim vestima,svi sve znaju.Te sjajan je,odlican,fenomenalan i sta sve ne,a onda se prica svede na ono sto tip napisa pre neki dan.Sedeo sam na sajmu u njemu,i neverovatno je udoban.Ajde,vid zakljucka,e tako su ovde mahom strucni komentatori.I sve se svodi na afinitete ili mrznju zbog nemoci posedovanja nekih modela !

Mario

pre 5 godina

@djuro. Posto vozim Lagunu 3 redizajn tvrdim da lazes. To baziram na cinjenici da se na Laguni 3 sijalica fara moze zameniti u ponoc bez lampe sa zimskim rukavicama. Menja se normalno, odgore..... tako da ti je ceo kometar besmislen. Niko ovde ne tvrdi da je Reno Audi. Kosta upola manje a daje mnogo vise od pola.

boris

pre 5 godina

Planiram da kupim Talisman, ako ga neko ima, koliko je bucan pri 130 i 150 km/h?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Marko, 4. jun 2018 10:35)
@Marko
MArko, idite u salon i tražite testni model i probajte, najpametnije je, u principu to mnogo zavisi od motora i menjača koji bi uzeli. Sve u svemu lep automobil ali za mene je komandna tabla užasna, mislim ne čini to auto u celini ali npr ja zbog toga nebih uzeo talismana. Reno kao reno jedino novo kojeg planirate duže voziti sve ostalo je bacanje para

moron

pre 5 godina

Nemam reno. Nisam ga lično nikada imao (moj pok. otac je imao R12).
Jesam detaljno "gledao" ovaj Talisman karavan, jer mi je potencijalno interesantan kao porodični prevoz (već devet godina za to "na duge pruge" koristim 308 SW mk1 ).
Moj je zaključak da u ovom vozilu ima mesta u izobilju, za putnike i prtljag.
Panoramska verzija je po mom ukusu (fiksna panorama), sa dovoljno mesta za glave pozadi (sa mojim degeneričnim proporcijama i visinom od 192 cm nazad lepo sednem).
"Zen" paketu opreme sa ovog testa nemam ništa da prigovorim. Odličan. Fantazija. Meni lično bi bio dovoljan i paket ispod ( Business).
Motor DCI 130 mi je prava mera za ovakva porodična kola (iako se ne bih ljutio da mi neko "pokloni" i EDC ili, još bolje, da odem pripit u salon i bez uobičajenog ustezanja baš "odrešim kesu").
Što se tiče onih što prigovaraju na veličinu rezervoara, mogu da primetim da ti ljudi ne prate dešavanja au auto industriji poslednje decenije. Svi su smanjili rezervoare da bi i na taj način mogli fiktivno da deklarišu neki kilogram manje. I ja sam navikao na 60 litara kod 308 ( i da bez razmišljanja predjem 1.200-1.300 km izmedju dva punjenja). Ali, ta vremena su prošla.
Tek, za mene, ovaj Talisman je fantazija od porodičnih kola. Baš za poželeti. Kupim i ne razmišljam desetak godina. U sreći i veselju ...

dzigi

pre 5 godina

@Autobozon: Pa i Mazda 6 karavan ima manje mesta od sedana. Jednostavno, danas su karavani "fancy" automobili, peta vrata služe da se ubace bicikli i sportska oprema, nisu to više oni pijačari kao nekada.

GuA

pre 5 godina

(Milan2, 6. jun 2018 08:21)

Milane, pa Tiguan i jeste na bazi Golfa. Ako vec poredis prostor onda poredi Passat sa Taureg-om. Ja imam kombinaciju Passat / Tiguan u porodici i razmisljam da zamenim Passata za eGolfa ili nesto slicno. Passat manje trosi, preko 120 je tisi ali nije nesto udobniji. Niskoprofilne gume i trvrda sedista ne idu u prilog udobnosti.

Posto je tema Talisman, nisam ga vozio ali sam se vozio par puta (200/300km relacije). Udoban jeste i sa moje tacke tu je kraj price. Doduse ja ne volim limuzine, koncept mi se cini prevazidjen.

Boki

pre 5 godina

Da li moguce da je rezervoar samo 47 litara, to je manje nego Clio koji ima 55, a jos manje od Megana gde je rezervoar 60 litara.

To znaci prilicno manju autonomiju, obzirom da trosi litru i po vise od 1.5 dCI, a rezervoar je 47 litara.

R

pre 5 godina

R Pa zar je to što si naveo (motor, menjač...itd.) dodatna oprema!?
(Čiča Miloje®, 04. jun 2018 12:14)

Ocigledno nisi razumeo komentar.Bas sam i rekao da nije 10 hiljada evra u dodatnoj opremi(kao sto tvrdi osoba kojoj sam odgovorio),vec da je od tih 10 hiljada polovina otisla na motor i menjac,a da je dodatna oprema ukupno oko 4-5 hiljada.

moron

pre 5 godina

(Milan, 5. jun 2018 08:09)

"Nadji mi u toj klasi koji to model ima manji rezervoar od 62 litra.
Nemoj ti i jos neki da ovde obmanjujete ljude lazima,"

Evo ti i mečka C klase sa 41 litrom:
https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/mercedes-c-class-fuel-tank-shrunk-supermini-size

Treba pratiti promene u autoindustriji. Edukovati se. A ne lupati gluposti ... i druge optuživati da lažu.

zadovoljan

pre 5 godina

E ovako, u mom mestu ima dva Talismana, limuzine beli i crni, crni sa onim ledovima izgleda ekstra. Probao belog. Dizel. Kakav moze da bude utisak, nov auto, klasa limuzina, moderan enterijer... Price tipa rezervoar ovoliki, prostor ovoliki...dajte ljudi, auto je avion, ima toliko dobrih stvari o njemu komentarisati da takve gluposti su nebitne. Enterijer je prosiven, ima neke led lampice, deluje bas dobro. Ovog je kupio mladji lik, kaze zasvidjao mu se kako izgleda, isao dva puta na probne voznje, privukao ga i moderan enterijer sa digitalnom tablom, onim velikim displejem... Dobio popust i to bi bilo to. Pre toga vozio megane 3, nov kupljen 2012, kaze prevazisao sva ocekivanja, za 6god osim redovnih servisa i preporucenih zamena, menjao po jednu sijalicu i neku sitnicu na trapu. Motor, elektronika, menjac... Ni jedan jedini trzaj ili bug. Presao s njim blizu 200hilj. Price koliko ce vredeti za koju godinu, ocigledno, uopste ga ne interesuju... Kupio, vozi i uziva!

Totalnodrukcijiodsvih

pre 5 godina

@Kele Postovani razlika kod Tipa izmedju benzinca i dizela u istoj opremi sa pribliznom istom snagom motora je oko 2000e.

Oliver

pre 5 godina

@ Milan,
Drago nam je da ste u Svedskoj, kao da to ima neke veze sa ovim autom. Kad ste vec tamo, svratite do Volvo salona, S90 - 50l osnovni model, a 55l kod modela sa jacim motorom. Nova E klasa 55l i da ne nabrajamo dalje.
Inace, ni meni se ne svidja trend smanjivanja rezervoara. Mislim da jedino jos koncern VW ima vece rezervoare, ali njih nekako ne gotivim, kao ni Reno.
Talisman mi je spolja OK, centralna konzola mi se nikako ne svidja. Sto se tice kvaliteta, neko prica ovako, neko onako. Ko hoce, neka ga kupi. Ko nece,nemora. Pozz.

boris

pre 5 godina

Vozim Talisman Grandtour 130d Zen oprema, nekoliko meseci, 10ak hiljada kilometara.
Za sada prezadovoljan. Udobnost, lakoca upravljanja,komfor, potrosnja, sve vrhunski. Naravno dobro bi mu dosao jaci motor, al s obzirom da sam se naplacao kazni i moram voziti po propisima, nema potrebe za jacim motorom, jer i ovaj grize dobro i u brdskoj voznji, startan kod preticanja, dobar u gradskoj voznji. Svaka preporuka, jer ne znam sta bi bio best buy u ovom cenovnom rangu. Oprema Talismana je klasu iznad svih konkurenata u ovom cenovnom segmentu po mom misljenju

Dusa

pre 5 godina

Meni nije jasno zašto su izbacili peta vrata, jedno od najzgodnijih rešenja na laguni. Imam lagunu 3 i ta peta vrata ne bih menja za 50L veći prtljažnik.

moron

pre 5 godina

Talisman ima rezervoar od 52 litre, osim ako je verzija sa upravljanjem na četiri točka. DCI 130 ima deklerisanu potrošnju za gradski ciklus od 4,6 litra po NEDC (imao sam nekada kola sa rezervoarom od 60 litara i deklarisanom potrošnjom po gradu od 16,4 (realnih 18-25), sa kojima nikada ni van grada nisam uspeo da predjem više od 480 km sa punim rezervoarom goriva, ali "dobrotu" i "grozotu" tih kola nikada nisam cenio samo sa aspekta veličine rezervoara).
Novi 5008, 3008 i 308 imaju 53 litre (prethodne verzije po 60). Novi 3008 je, kažu, prodajni hit? Odličan? Za prošli niko lepu reč rekao nije, mada je imao veći rezervoar ...
Talisman nije savršen. Naravno. Milion mana ima. Ali, šta tačno jeste savršeno ? Da znam, da kupim, ako toliko novca budem mogao da odvojim ...

Milan2

pre 5 godina

@NIKOLA
Kao neko ko je vozio dva para SUV - limuzina (Avensis-RAV4 i Passat -Tiguan) da napravimo neko poredjenje. Necu da poredim Nisan jer nisam ni sedeo unutra.
1. Prostor. Za isto novca uvek vise korisnog prostora dobijes u limuzini. SUV daje prostor u visinu, mozda je bitno za visoke ljude, ali ja benefita od tog prostora nisam imao. Prostor u RAV4 i Tiguanu koji ostaju kao limuzine je vise uporediv sa aurisom i golfom nego li limuzinom. Zapravo dobijete podignuti auto C segmenta
2. Komfor. Nemerljivo u korist limuzine. SUV modeli su jako ukruceni zbog visine i svaku neravninu prenose unutra, limuzine plivaju preko neravnina. Buka u kabini znatno niza u limuzini, narocito pri velikim brzinama zbog bolje aerodinamike
3. Potrosnja. Kod oba para limuzina trosi bar dva litra manje u proseku (priznajem da je kod mene veliki udeo voznje auto putem). Pri tome su VW imali identican motor
4. Preglednost. Ako izuzmemo subjektivni osecaj identicna. Potrebni su senzori kod oba tipa auta.
5. Prakticnost. U SUV se lakse ulazi, pretpostavljam da je ovo narocito izrazeno kod starijih i visokih ljudi. Manevrisanje u gradskoj guzvi je lakse sa SUV, limuzine su niske i uvek pretiopasnost od naletanja branikom na ivicnjake, kod SUV nemate taj problem
6. Izgled. Krajnje subjektivna kategorija, nisam podlozan modnim trendovima meni limuzine uvek lakse privuku ogled. Konkretno Talisman jemeni prelep automobil, mozda i najlepsi trenutno.

grunf

pre 5 godina

Talisman je brutalan auto. Uzmite i probajte ga uz pretpostavku da ovo nije sportski automobil. ESP ne moze da se potpuno ugasi. Vrata se zatvaraju uz fantastican zvuk, sve deluje vrlo dobro i zategnuto. 4Control sistem je fenomenalan i vredi svaku paru. 5 godina/150000km garancije i 30000km servisni interval su isto odlicna ponuda. Gepek ogroman, ali ima mali otvor, sto otezava utovar/istovar. Motor 1.6dci je ekstra i 130 konja je delovalo dovoljno, mada 160 bi bio idealan izbor. Sedista imaju funkciju masaze. U udobnijim sedistima nisam sedeo odavno. Unutrasnjost je gadna na oko samo u pocetku, kasnije se naviknete kad pohvatate komande i shvatite da nije uopste toliko lose organizovano, ali slazem se da je bolje kad odredjene komande imaju svoje standardno dugme na koje smo svi navikli i koje se brzo u voznji pronadje, konkretno mislim na klimu i ventilator. Taj trend nestajanja dugmica prate svi proizvodjaci i uvode touch screen u upotrebu. Sto se mene tice, vozim 5 godina i prodam, meni sasvim ok. Mana je prevelik rucni menjac, nekako je drska neprirodno velika, a ne bi bilo lose da postoji i menjanje brzina na volanu za automatski menjac. Sve u svemu, auto je pozitivno iznenadjenje, i ovde se dobija stvarno mnogo za ulozen novac. Postoji prostora za unapredjenje, ali probajte auto, osluskujte, iznenadicete se da je to Reno, a ne neki mnogo skuplji premijum automobil. Da budem iskren, auto je bolji u mnogo cemu od ponekih premijum modela.

Gibo

pre 5 godina

Prvi auto u kom sam zaspao na mestu suvozača tokom vožnje autoputem. Meni dovoljno. Voleo bih da je samo malo viši, da ne moram ovoliki (195cm) da čučnem kad sedam u auto. Sve ostalo - odlično.

Priča o istoj zapremini ne pije vodu pošto je kod karavana gepek upotrebljiviji. Za običan svet nije mnogo bitno.