Nedelja, 27.05.2018.

09:00

Vozila na struju će povećati zagađenje vazduha u Kini

Izvor: B92

Vozila na struju æe poveæati zagaðenje vazduha u Kini IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Milan

pre 5 godina

@Oskar
žao mi je tvojih krhkih osećanja prema elektrovozilima ali činjenice su neumoljive. Takvi nerazumni zagovornici na kraju će naneti više štete EV nego koristi. Nešto od te tehnologije će sigurno biti budućnost ali ju je potrebno prvo razviti a zatim valjano implementirati od početka ( rudarenja, proizvodnje energije) do kraja a ne na silu gurati u upotrebu pre nego je spremna za to.

vozac

pre 5 godina

dal cu u Srbiji doziveti da vozim neki polovni elektricni auto? Ulazim u cetrdesete, za sad se palim na hibride i racunam na neki oko 2025te, pa neka mu i baterija ne radi.

Beogradjanin

pre 5 godina

Proizvodnja svih vrsta plastike zavisi od ključne sirovine, nafte. Verovali ili ne i kozmetička industrija i još 20-tak ključnih industrija. Hteli ili ne naftu za sad izbeći nije moguće. Istina se broji a ne lepe želje. Toliko neznanja i paljenja nisam skoro video.

NX_68

pre 5 godina

U čemu je poenta da naftni lobi bude zamenjem nuklearnim lobijem, istim onim koji mešetari već decenijama u nameri da izgradi gde god može nuklearne elektrane šitom sveta. Da neće vetrenjače i solarni paneli da obezbede enormne količine energije za ogroman broj elektrčnih vozila u najavi?
Šta je sa drugim izvorima energije za vozila koji su gotovo jednoglasno stavljeni u stranu zarad forsiranja automobila na struju?
Pre sam za vozila sa unutrašnjim sagorevanjem nego da nam nuklearke proizvode struju za automobile. Černobilj i Fukušima su dovoljno dobar primer za to.

Ivan ZG

pre 5 godina

Ono što većina ne uzima u obzir da se po noći proizvodi struja koja nikome ne treba. Vi ne možete npr. iza 11 navečer izgasiti termoelektrane, hidroelektrane, vjetroelektrane ... Možda možete smanjiti za 70% ili čak 80%, ali više od toga nije realno. Osim toga vjetroelektrane ništa ni ne troše po noći pa zašto bi ih gasili.
Električni auti su idealni za iskorištenje te jeftine i sada nepotrebne struje. Da je 20% električnih auta na cesti mogli bih ih "besplatno" napuniti tj. napuniti od struje koja se danas baca. Sa porastom broja vjetroelektrana te struje će biti sve više.
Očekujem za 5-10 godina brodove na struju pogotovo u čarteru. Za dnevnu plovidbu bilo bi 10 puta jeftinije voziti na struju. Na vezu uključiš i sutra voziš cijeli dan.
Slovenska firma već proizvodi lagane avione na struju. Za 5-10 godina već će i oni sa 50 ljudi letjeti na kraćim relacijama.
Dakle nije pitanje da li struja ili ne, nego kada.

T

pre 5 godina

"Globalni otisak zagadjenja ju uprosceno proporcionalan amortizovanoj ceni uredjaja"

Ovo prosto nije tacno. Trenuno ne placas sve troskove koji tvoj aubomobil pravi. Npr. ako uklonis filter sa automobila, trosak koji je tvoj auto napravio drustvu je ogroman zbog zagadjenja a ti ne trpis posledice. Kada bi firme i pojedinci placali koliko zaista njihov proizvod utice na okolinu, mnoge stvari koje su nam sada jeftine bi bile odjednom vrlo skupe.

sibke

pre 5 godina

Naftni lobi je jedan od najjacih na svetu.Bice to teska bitka ali nafta ide u istoriju.Struju ne mogu da kontrolisu ko naftu i to ih boli.Struja je buducnost.To pocinje u Kini jer je tamo lobi najslabiji.
(perica, 27. maj 2018 09:58)

inace se struja sama stvara...nafta nece nestati sve dok ne postane isuvise skupa za vadjenje...

XXS-iq

pre 5 godina

Globalni otisak zagadjenja ju uprosceno proporcionalan amortizovanoj ceni uredjaja, pa tako i automobila. Lokalni orisak zagadjenja je koliko taj konkretan uredjaj zagadjuje, bez zagadjenja koje se dobija proizvodnjom istog.

Uprosceno auto koji kosta 50000E i za vreneradnog veka potrosi 10000E cisto proizvedene elektricne energije lokalno ima zagadjenje NULA ali globalno ima dva puta vece zagadjenje nego auto koji kosta 10000E i potrosi goriva za 20000E, jer u energetskom dustvu sve pare na kraju odu na fosilna goriva makar to bio i privatni mlaznjak nekog sefa marketinga. U post energetskom drustvu (fosilnih i drugih goriva baziranih na ugljeniku) Lokalno zagadjenje ce biti jednako globalnom, a prema tome idemo ali veoma polako.

Makki

pre 5 godina

Što se tiče električnih vozila i obnovljivih izvora oni imaju svi nešto zajedničko a to je odlazak u banku po kredit. Kada realno sagledaš koja je cena automobila i koliko ćeš se voziti za te pare koliko investiraš ili koliko ti treba da bi pokrio kuću solarnim panelima i isplatio uloženo onda ti vrlo brzo postane jasno čija je to zapravo ideja. Piramidalno ulaganje u propast.

Oskar

pre 5 godina

@gle - "Jer ako on stavi solarni panel na kucu nece prljati planetu...." - ovo su tvoje reči, ne moje. Sve što tokom dana neko uradi, indirektno utiče na nekoga negde ili na nešto.

Naveo si HE i Vetroparkove kao katastrofalne zagađivače. Katastrofalnije od čega? Čime si to poredio, sa EE dobijenom iz uglja, nafte, uranijuma?
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://awsassets.wwf.no/downloads/wwf_a4_report___havvindrapport.pdf&ved=2ahUKEwi-qeWciabbAhXJyVMKHW4iDJMQFjANegQIABAB&usg=AOvVaw2M8aQlyL1nFoU6x6wD8JAb

Obnovljivi izvori energije imaju prednost jer su obnovljivi, fosilna goriva nisu.
Koje je tvoje rešenje?

Auti koji troše manje od 7l na 100km manje zagađuju, međutim tu zaboravljamo da ti auti zagađuju po ulicama, dok EV zagađuju na mestu gde je proizvodnja EE. Ukoliko se punjenje vrši tokom noći, to može da smanji zagađenje:
https://www.seas.harvard.edu/news/2018/05/environmental-impact-of-electric-vehicles-in-china-it-depends-on-how-they-are-charged

Takođe ovo je bazirano na trenutnoj proizvodnji EE, kako vreme prolazi razlika će biti sve bolja u korist EV sa obzirom na sve veći udeo obnovljivie energije.

Lepo je ignorisati činjenice štetnosti izduvnih gasova na ulicama, mada izgleda da to u Srbiji nije bitno, jer ni katalizatori i filteri nisu bitni i potrebni, pa onda svaka priča o tome ne pije vodu.

Studija pokazuje i druge države:
https://news.umich.edu/emissions-worldwide-gas-vs-battery-electric-vehicles/


Naziv članka je mogao imati više naziva, sve zavisi šta je cilj. ;)

Dragan

pre 5 godina

Evo jednog dobrog clanka kako EV smanjuju potraznju za naftom, ali povecanje upotrebe plastike ipak drzi potraznju na isom nivou

https://www.forbes.com/sites/feliciajackson/2018/04/25/electric-vehicles-begin-to-bite-into-oil-demand/#4eafeded5393

mm

pre 5 godina

A da pokušamo da živimo sporije, da vozimo bicikle i da nas vuku konji, volovi, magarci, pa da napravimo nulto zagađenje vazduha? Da li u biti tehnološkog razvoja leže u stvari ljudska gramzivost i pohlepa? Jer stići negde pre konkurencije, napraviti nešto brže nego drugi, dopremiti robu brže od drugih, plasirati robu što brže na što većem prostoru - sve je ovo potrebno samo da bismo ostvarili što veći prihod, da bismo se obogatili. Ako isključimo alavost i pristanemo na skromniji život, ako ne idemo avionom u Alanju već biciklom na Obedsku baru, da li bismo sačuvali Zemlju?

Džoni

pre 5 godina

Besmislice. Pa mogli bi oni da proizvode struju i od ušteđene nafte umesto uglja, samo ko je blesav da to radi? Termoelektrane na ugalj su tamo gde su nalazišta uglja, tako da je opet ušteda na transportu (električne) energije maksimalna.
Amerikanci bi baš nekako da ubede Kineze da im je najisplativije da uvoze naftu od njih i njihovih saudijskih šeika. Da im se nikako ne isplati da energiju proizvode sami. Aha. Uspeće im to.

Zeka

pre 5 godina

Električni automobili u Kini u toku eksploatacije NE ZAGAĐUJU vazduh:

Broj EV prodatih u Kini u 2017. - 600000

Ukupna instalirana snaga solarnih elektrana u Kini u 2017. - 54000MW

Kina je u 2017-oj godini instalirala dovoljno solarnih panela da obezbedi električnu energiju za 30 miliona električnih automobila u narednih 30+ godina.

U q1 2018 instalacija pv elektrana je porasla za dodatnih 35%. Ovim tempom, Kina će za sedam-osam godina, iz solarnih i elektrana na vetar moći da proizvodi dovoljno električne energije za kompletan saobraćaj u sopstvenoj zemlji. I ovo je samo početak.

Ivan ZG

pre 5 godina

Naručen članak po naručenoj studiji sa naručenim zaključkom da zbuni većinu koja ne misli svojom glavom.
A sada krenite ponovo računat sami. Kako god izračunali dobit ćete da SUS motori zagađuju 10 puta više. I to ne kada usporedite ove dizelaše sa 500.000 km bez katalizatora, DPF filtera, EGR ventila koji vze na lož ulje.
To je računica kada usporedite nove dizelaše (ne VW grupacije) i benzince. Tako da je stvarnost barem duplo gora tj. u stvarnosti zagađuju barem 20 puta više.
Kome ni to nije puno tom ni rak nije teška bolest.

goli'k

pre 5 godina

samo se nemojte mlogo sikiriki,sto god da bude mi tako i tako zivimo u dalekoj tehnoloskoj proslosti,znam da ne verujete,znaju i oni,,nego,koliko puta moram da dokazem da nisam robot,valja dok i sam ne poverujem?

Beogradjanin

pre 5 godina

Kad fenseri, influenseri, blogeri, vlogeri, dežurni komentatori bez struke možda shvate da EV koriste električnu energiju uglavnom iz fosilnih goriva posebno uglja...

fizika

pre 5 godina

Ovo je samo problem za globalno zagrevanje. Dakle nove termoelektrane ce sigurno povecati zagrevanje planete ali sa druge strane u mnogim kineskim gradovima ce moci napokon da se dise kako treba sto je Kinezima ipak najbitnije. Plus sto posaju lider u proizvodnji elektro automobila sto tesko da ce ikad biti sa automobilima sa sus motorima.

Da kazem i ja

pre 5 godina

Negde sam procitao da je zagadjenje koje se izazove tokom proizvodnje jednog automobila vece od zagadjenja koje ce nastupiti tojom njegovog eksploatacinog veka.
Sledeca stvar, imajuci u vidu da se struja i dalje vecinski dobija iz termoelektrana, a ne iz obnovljivih izvora na zalost, svi ti elektroautomobili ce se puniti i na taj nacin povecati koriscenje uglja.
I jos nesto, zamislite koliko treba pojacati prenosnu i distributivnu mrezu, da bi one mogle da se koriste za punjenje svih elektroautomobila nocu ISTOVREMENO. Kao primer koliki je to problem navescu da nijedna postojeca instalacija u zgradama i kucama nije projektovana tako da mozete da ukljucite sve moguce aparate u svim stanovima istovremeno. Ako pokusate, doci ce do pregorevanja osiguraca da bi se sprecilo ostecenje mreze.
Sve je ipak mnogo kompleksnije nego sto se obicnom coveku pretsavlja i cini.

dragan

pre 5 godina

Koliko zagadjuju ratovi oko nafte i silne armije i ratne mornarice moje patroliraju okeanima?
Za eksploataciju i preradu nafte se trosi preko 12 posto energije izvadjene nafte.
EV su mnogo efikasnija od SUS zbog regenerativnog kocenja. Ova i slicne studije uzimaju najekonomicnije automobile u idealnom uslovima za analizu. Ali u stvarnosu ljudi voze SUV kroz gradsku guzvu.
Naftne kompanije i proizvodjaci automobila narucuju ovakve studije.
Pomaze im i to sto SAD bas i ne vole sto Kina smanjuje zavisnost od uvoza nafte.

Makki

pre 5 godina

Mi plaćali mesečno 4500 dinara struju u stanu, uveli led sijalice, bojler radi na 50%, veš mašina posle 12 itd. Račun za struju i dalje isti prema tome, to je sve jedna velika prevara! Što više štediš to oni povećavaju cenu struje! Isto i sa električnim automobilima, kada se stekne dovoljan broj korisnika, poskupeće njihova upotreba da se uši puše!

genije

pre 5 godina

U članku pola priče ispričano, a vozači dizela sa skinutim filterima drže bukvicu o ekologiji...
1) sve i da je zagadjenje isto - izmeštanje istog iz gusto naseljenih urbanih sredina van je samo po sebi dobro
2) ostaje struja koja se može dobiti na mnogo načina a ne samo iz uglja
3) sami motori i elektro-prenosni sistemi su efikasniji i čistiji (u studiji niko ne pominje koliko je "čist" proces dobijanja nafte, njenog transporta i na kraju prerada u gorivo)
A vi samo branite svog golfa dvojku, ili nešto "samo 5 godina staro" čemu ste skinuli filtere jer "šta će im to" dok su gradske ulice k'o fabrički dimnjaci...

Oskar

pre 5 godina

"Stoga bi masovna upotreba elektroautomobila u Kini mogla da znači samo premeštanje zagađenja vazduha iz jednog dela zemlje u drugi"

Ključna reč *masova*, te pitanje kada će to desiti da *svi* budu električni i hoće li do tada proizvodnja EE biti od istog izvora?

Ako premestimo zagađenje iz grada gde najviše ljudi živi, van gradova te poboljšamo postojeće TE na ugalj, to znači da smo rešili jedan deo problema.

Međutim, šta smo ovde zaključili? To da je ugalj prljav, te da proizvodnju električne energije *moramo* preusmeriti na druge izvore. Kina radi na tome: https://www.cnbc.com/advertorial/2018/03/28/china-now-produces-more-solar-wind-and-hydro-power-than-the-us-and-eu-combined-but-how.html

Ulice gradove prelepo mirišu na izduvne gasove raznih vozila, nekih bez katalizatora i filtera koji ispuštaju kancerogene materije, a neki čak i sa najnovijim standardima motora opet varaju i prelaze dozvoljene norme.

@Beograđanin
"Proizvodnja litijuma je jezivo prljava kao i samih baterija. Kad fenseri, influenseri, blogeri, vlogeri, dežurni komentatori bez struke možda shvate da nam preti jeziva ekološka katastrofa od ovog koncepta. Kad se neuki seljaci uspale... "

Litijuma?
https://cleantechnica.com/2016/05/12/lithium-mining-vs-oil-sands-meme-thorough-response/

Lepo od tebe što etiketiraš ljude jer se ne slažu sa tobom, no sreća pa barem ti koje ti prozivaš znaju da upravo ti troluješ i da si često bio ispravljen u svojim tvrdnjama, a niko te nije nazvao "naftašom" ili sličnim imenima.

LaleGator

pre 5 godina

Pa da, 
zemlje gde ima litijuma ce biti zagadjene, 
a one gde se elektroautomobili voze ce da glume kako brinu o ekologiji.
(s, 27. maj 2018 09:33)
___________
Takvom logikom mozemo da kazemo da su zemlje koje proizvode najvise nafte u isto vreme i NajZagadjenije na svetu!

djo

pre 5 godina

Koristi se ugalj i kada se proizvode vozila na gorivo,tako da bar el vozila ne zagadjuju. Dokle vise naftni lobi da mrači sa napretkom covecanstva
. Ugasili ste naftasi ,solarna energija je dostupna svima,smrt monopolu,sloboda narodu.

gle

pre 5 godina

Jedva cekam da nam oskar opet svima objasni kako ovo nije tacno i da svi oni grese. Jer ako on stavi solarni panel na kucu nece prljati planetu.... a oni koji zive u zgradama ce umosto prozora staviti solarne panele i gledati kroz njih kako im se deca igraju u parku ispred. Ili ce musk u medjuvremenu smisluti resenje. Nije ovo slucaj samo sa kinom, ovako je svuda u svetu, samo je negde taj odnos malo povoljniji. Norvezani su napravili ekolosku katastrofu postavljanjem onih silnih vetrenjaca u more uz svoju obalu, narusili su celokupan ekosistem. Hidroelektrane dovode da se u rekama stvara gomila mulja koji ne moze da se ispira i da ide niz tok reke jer je on prekinut branom, onda se desava da ribe nemaju gde da se mreste a zbog tog istog mulja ne mogu ni biljke da se razvijaju. Ovde ljudi ne kapiraju da je biznis glavni pokretac svega u svetu i da pare i interes igraju glavnu ulogu. Kineze bas briga za ekologiju oni namecu ovo kako bi bili lideri u EV i prihodovali gomilu novca. Tako je i sa ostalima nemojte da mislite da je drugacije. Glupo je biti ovca i verovati u trendove...

LaleGator

pre 5 godina

Nafta je čista, virusi ne postoje a osiromašeni uranijum je vrlo lekovit zacin za salatu!

Solarni paneli polako postaju sve jeftiniji
itekako su dobri za punjenje baterija.

Da li znate sta znači to da imate svoj solarni punjac i ElAuzo sa autonomijom od 500km?
To znači SLOBODA!!!!

Sta mislite da lu ce naftna elita da dozvoli energetsku nezavisnost pojedinca?


Firma gde radim ima solarne punjace,
(za sada nemam lovu za elAuto) dodjes na posao i dok radis auto ti se puni solarno, kod kuce isto mozes da imas solarne panele (kod nas su jos uvek skupi za prosecnog coveka) i eto nema zagadjenja i nema potrebe za ugljem

Beogradjanin

pre 5 godina

Ako bi zamenili svaki deseti lični automobil na planeti bilo bi nužno povećati trenutnu proizvodnju električne energije 2,3 puta. Proizvodnja litijuma je jezivo prljava kao i samih baterija. Kad fenseri, influenseri, blogeri, vlogeri, dežurni komentatori bez struke možda shvate da nam preti jeziva ekološka katastrofa od ovog koncepta. Kad se neuki seljaci uspale...

Giovanni

pre 5 godina

A kada se o ovome piše u komentarima na silne tekstove o EV, oni budu ili cenzurisani ili se pojave razni „pametnjakovici“ puni raznih formula i izraza o „efikasnosti“ koji se upinju da objasne kako su EV budućnost i da je to „sjajno i neverovatno“. Elon Mask je za njih bog. „Autići na baterije“ nisu ništa specijalno ni toliko epohalno, čak nisu ni napredak u tehnologiji (naprotiv) samo se daju ogromne pare za marketing od strane proizvodjača i priča prosto „mora da prodje“. Uništavamo planetu da bi pojedinci sa puno para imali još više, a svejedno i ovo sto imaju im je previše i ne znaju šta će sa novcem i imovinom. Gramzivost, oholost, pohlepa i beskrupuloznost ce nas uništiti!

perica

pre 5 godina

Naftni lobi je jedan od najjacih na svetu.Bice to teska bitka ali nafta ide u istoriju.Struju ne mogu da kontrolisu ko naftu i to ih boli.Struja je buducnost.To pocinje u Kini jer je tamo lobi najslabiji.

perica

pre 5 godina

Naftni lobi je jedan od najjacih na svetu.Bice to teska bitka ali nafta ide u istoriju.Struju ne mogu da kontrolisu ko naftu i to ih boli.Struja je buducnost.To pocinje u Kini jer je tamo lobi najslabiji.

Makki

pre 5 godina

Mi plaćali mesečno 4500 dinara struju u stanu, uveli led sijalice, bojler radi na 50%, veš mašina posle 12 itd. Račun za struju i dalje isti prema tome, to je sve jedna velika prevara! Što više štediš to oni povećavaju cenu struje! Isto i sa električnim automobilima, kada se stekne dovoljan broj korisnika, poskupeće njihova upotreba da se uši puše!

Beogradjanin

pre 5 godina

Ako bi zamenili svaki deseti lični automobil na planeti bilo bi nužno povećati trenutnu proizvodnju električne energije 2,3 puta. Proizvodnja litijuma je jezivo prljava kao i samih baterija. Kad fenseri, influenseri, blogeri, vlogeri, dežurni komentatori bez struke možda shvate da nam preti jeziva ekološka katastrofa od ovog koncepta. Kad se neuki seljaci uspale...

genije

pre 5 godina

U članku pola priče ispričano, a vozači dizela sa skinutim filterima drže bukvicu o ekologiji...
1) sve i da je zagadjenje isto - izmeštanje istog iz gusto naseljenih urbanih sredina van je samo po sebi dobro
2) ostaje struja koja se može dobiti na mnogo načina a ne samo iz uglja
3) sami motori i elektro-prenosni sistemi su efikasniji i čistiji (u studiji niko ne pominje koliko je "čist" proces dobijanja nafte, njenog transporta i na kraju prerada u gorivo)
A vi samo branite svog golfa dvojku, ili nešto "samo 5 godina staro" čemu ste skinuli filtere jer "šta će im to" dok su gradske ulice k'o fabrički dimnjaci...

Giovanni

pre 5 godina

A kada se o ovome piše u komentarima na silne tekstove o EV, oni budu ili cenzurisani ili se pojave razni „pametnjakovici“ puni raznih formula i izraza o „efikasnosti“ koji se upinju da objasne kako su EV budućnost i da je to „sjajno i neverovatno“. Elon Mask je za njih bog. „Autići na baterije“ nisu ništa specijalno ni toliko epohalno, čak nisu ni napredak u tehnologiji (naprotiv) samo se daju ogromne pare za marketing od strane proizvodjača i priča prosto „mora da prodje“. Uništavamo planetu da bi pojedinci sa puno para imali još više, a svejedno i ovo sto imaju im je previše i ne znaju šta će sa novcem i imovinom. Gramzivost, oholost, pohlepa i beskrupuloznost ce nas uništiti!

Da kazem i ja

pre 5 godina

Negde sam procitao da je zagadjenje koje se izazove tokom proizvodnje jednog automobila vece od zagadjenja koje ce nastupiti tojom njegovog eksploatacinog veka.
Sledeca stvar, imajuci u vidu da se struja i dalje vecinski dobija iz termoelektrana, a ne iz obnovljivih izvora na zalost, svi ti elektroautomobili ce se puniti i na taj nacin povecati koriscenje uglja.
I jos nesto, zamislite koliko treba pojacati prenosnu i distributivnu mrezu, da bi one mogle da se koriste za punjenje svih elektroautomobila nocu ISTOVREMENO. Kao primer koliki je to problem navescu da nijedna postojeca instalacija u zgradama i kucama nije projektovana tako da mozete da ukljucite sve moguce aparate u svim stanovima istovremeno. Ako pokusate, doci ce do pregorevanja osiguraca da bi se sprecilo ostecenje mreze.
Sve je ipak mnogo kompleksnije nego sto se obicnom coveku pretsavlja i cini.

LaleGator

pre 5 godina

Nafta je čista, virusi ne postoje a osiromašeni uranijum je vrlo lekovit zacin za salatu!

Solarni paneli polako postaju sve jeftiniji
itekako su dobri za punjenje baterija.

Da li znate sta znači to da imate svoj solarni punjac i ElAuzo sa autonomijom od 500km?
To znači SLOBODA!!!!

Sta mislite da lu ce naftna elita da dozvoli energetsku nezavisnost pojedinca?


Firma gde radim ima solarne punjace,
(za sada nemam lovu za elAuto) dodjes na posao i dok radis auto ti se puni solarno, kod kuce isto mozes da imas solarne panele (kod nas su jos uvek skupi za prosecnog coveka) i eto nema zagadjenja i nema potrebe za ugljem

gle

pre 5 godina

Jedva cekam da nam oskar opet svima objasni kako ovo nije tacno i da svi oni grese. Jer ako on stavi solarni panel na kucu nece prljati planetu.... a oni koji zive u zgradama ce umosto prozora staviti solarne panele i gledati kroz njih kako im se deca igraju u parku ispred. Ili ce musk u medjuvremenu smisluti resenje. Nije ovo slucaj samo sa kinom, ovako je svuda u svetu, samo je negde taj odnos malo povoljniji. Norvezani su napravili ekolosku katastrofu postavljanjem onih silnih vetrenjaca u more uz svoju obalu, narusili su celokupan ekosistem. Hidroelektrane dovode da se u rekama stvara gomila mulja koji ne moze da se ispira i da ide niz tok reke jer je on prekinut branom, onda se desava da ribe nemaju gde da se mreste a zbog tog istog mulja ne mogu ni biljke da se razvijaju. Ovde ljudi ne kapiraju da je biznis glavni pokretac svega u svetu i da pare i interes igraju glavnu ulogu. Kineze bas briga za ekologiju oni namecu ovo kako bi bili lideri u EV i prihodovali gomilu novca. Tako je i sa ostalima nemojte da mislite da je drugacije. Glupo je biti ovca i verovati u trendove...

dragan

pre 5 godina

Koliko zagadjuju ratovi oko nafte i silne armije i ratne mornarice moje patroliraju okeanima?
Za eksploataciju i preradu nafte se trosi preko 12 posto energije izvadjene nafte.
EV su mnogo efikasnija od SUS zbog regenerativnog kocenja. Ova i slicne studije uzimaju najekonomicnije automobile u idealnom uslovima za analizu. Ali u stvarnosu ljudi voze SUV kroz gradsku guzvu.
Naftne kompanije i proizvodjaci automobila narucuju ovakve studije.
Pomaze im i to sto SAD bas i ne vole sto Kina smanjuje zavisnost od uvoza nafte.

Zeka

pre 5 godina

Električni automobili u Kini u toku eksploatacije NE ZAGAĐUJU vazduh:

Broj EV prodatih u Kini u 2017. - 600000

Ukupna instalirana snaga solarnih elektrana u Kini u 2017. - 54000MW

Kina je u 2017-oj godini instalirala dovoljno solarnih panela da obezbedi električnu energiju za 30 miliona električnih automobila u narednih 30+ godina.

U q1 2018 instalacija pv elektrana je porasla za dodatnih 35%. Ovim tempom, Kina će za sedam-osam godina, iz solarnih i elektrana na vetar moći da proizvodi dovoljno električne energije za kompletan saobraćaj u sopstvenoj zemlji. I ovo je samo početak.

Beogradjanin

pre 5 godina

Kad fenseri, influenseri, blogeri, vlogeri, dežurni komentatori bez struke možda shvate da EV koriste električnu energiju uglavnom iz fosilnih goriva posebno uglja...

mm

pre 5 godina

A da pokušamo da živimo sporije, da vozimo bicikle i da nas vuku konji, volovi, magarci, pa da napravimo nulto zagađenje vazduha? Da li u biti tehnološkog razvoja leže u stvari ljudska gramzivost i pohlepa? Jer stići negde pre konkurencije, napraviti nešto brže nego drugi, dopremiti robu brže od drugih, plasirati robu što brže na što većem prostoru - sve je ovo potrebno samo da bismo ostvarili što veći prihod, da bismo se obogatili. Ako isključimo alavost i pristanemo na skromniji život, ako ne idemo avionom u Alanju već biciklom na Obedsku baru, da li bismo sačuvali Zemlju?

djo

pre 5 godina

Koristi se ugalj i kada se proizvode vozila na gorivo,tako da bar el vozila ne zagadjuju. Dokle vise naftni lobi da mrači sa napretkom covecanstva
. Ugasili ste naftasi ,solarna energija je dostupna svima,smrt monopolu,sloboda narodu.

fizika

pre 5 godina

Ovo je samo problem za globalno zagrevanje. Dakle nove termoelektrane ce sigurno povecati zagrevanje planete ali sa druge strane u mnogim kineskim gradovima ce moci napokon da se dise kako treba sto je Kinezima ipak najbitnije. Plus sto posaju lider u proizvodnji elektro automobila sto tesko da ce ikad biti sa automobilima sa sus motorima.

Ivan ZG

pre 5 godina

Naručen članak po naručenoj studiji sa naručenim zaključkom da zbuni većinu koja ne misli svojom glavom.
A sada krenite ponovo računat sami. Kako god izračunali dobit ćete da SUS motori zagađuju 10 puta više. I to ne kada usporedite ove dizelaše sa 500.000 km bez katalizatora, DPF filtera, EGR ventila koji vze na lož ulje.
To je računica kada usporedite nove dizelaše (ne VW grupacije) i benzince. Tako da je stvarnost barem duplo gora tj. u stvarnosti zagađuju barem 20 puta više.
Kome ni to nije puno tom ni rak nije teška bolest.

LaleGator

pre 5 godina

Pa da, 
zemlje gde ima litijuma ce biti zagadjene, 
a one gde se elektroautomobili voze ce da glume kako brinu o ekologiji.
(s, 27. maj 2018 09:33)
___________
Takvom logikom mozemo da kazemo da su zemlje koje proizvode najvise nafte u isto vreme i NajZagadjenije na svetu!

Ivan ZG

pre 5 godina

Ono što većina ne uzima u obzir da se po noći proizvodi struja koja nikome ne treba. Vi ne možete npr. iza 11 navečer izgasiti termoelektrane, hidroelektrane, vjetroelektrane ... Možda možete smanjiti za 70% ili čak 80%, ali više od toga nije realno. Osim toga vjetroelektrane ništa ni ne troše po noći pa zašto bi ih gasili.
Električni auti su idealni za iskorištenje te jeftine i sada nepotrebne struje. Da je 20% električnih auta na cesti mogli bih ih "besplatno" napuniti tj. napuniti od struje koja se danas baca. Sa porastom broja vjetroelektrana te struje će biti sve više.
Očekujem za 5-10 godina brodove na struju pogotovo u čarteru. Za dnevnu plovidbu bilo bi 10 puta jeftinije voziti na struju. Na vezu uključiš i sutra voziš cijeli dan.
Slovenska firma već proizvodi lagane avione na struju. Za 5-10 godina već će i oni sa 50 ljudi letjeti na kraćim relacijama.
Dakle nije pitanje da li struja ili ne, nego kada.

Oskar

pre 5 godina

@gle - "Jer ako on stavi solarni panel na kucu nece prljati planetu...." - ovo su tvoje reči, ne moje. Sve što tokom dana neko uradi, indirektno utiče na nekoga negde ili na nešto.

Naveo si HE i Vetroparkove kao katastrofalne zagađivače. Katastrofalnije od čega? Čime si to poredio, sa EE dobijenom iz uglja, nafte, uranijuma?
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://awsassets.wwf.no/downloads/wwf_a4_report___havvindrapport.pdf&ved=2ahUKEwi-qeWciabbAhXJyVMKHW4iDJMQFjANegQIABAB&usg=AOvVaw2M8aQlyL1nFoU6x6wD8JAb

Obnovljivi izvori energije imaju prednost jer su obnovljivi, fosilna goriva nisu.
Koje je tvoje rešenje?

Auti koji troše manje od 7l na 100km manje zagađuju, međutim tu zaboravljamo da ti auti zagađuju po ulicama, dok EV zagađuju na mestu gde je proizvodnja EE. Ukoliko se punjenje vrši tokom noći, to može da smanji zagađenje:
https://www.seas.harvard.edu/news/2018/05/environmental-impact-of-electric-vehicles-in-china-it-depends-on-how-they-are-charged

Takođe ovo je bazirano na trenutnoj proizvodnji EE, kako vreme prolazi razlika će biti sve bolja u korist EV sa obzirom na sve veći udeo obnovljivie energije.

Lepo je ignorisati činjenice štetnosti izduvnih gasova na ulicama, mada izgleda da to u Srbiji nije bitno, jer ni katalizatori i filteri nisu bitni i potrebni, pa onda svaka priča o tome ne pije vodu.

Studija pokazuje i druge države:
https://news.umich.edu/emissions-worldwide-gas-vs-battery-electric-vehicles/


Naziv članka je mogao imati više naziva, sve zavisi šta je cilj. ;)

Oskar

pre 5 godina

"Stoga bi masovna upotreba elektroautomobila u Kini mogla da znači samo premeštanje zagađenja vazduha iz jednog dela zemlje u drugi"

Ključna reč *masova*, te pitanje kada će to desiti da *svi* budu električni i hoće li do tada proizvodnja EE biti od istog izvora?

Ako premestimo zagađenje iz grada gde najviše ljudi živi, van gradova te poboljšamo postojeće TE na ugalj, to znači da smo rešili jedan deo problema.

Međutim, šta smo ovde zaključili? To da je ugalj prljav, te da proizvodnju električne energije *moramo* preusmeriti na druge izvore. Kina radi na tome: https://www.cnbc.com/advertorial/2018/03/28/china-now-produces-more-solar-wind-and-hydro-power-than-the-us-and-eu-combined-but-how.html

Ulice gradove prelepo mirišu na izduvne gasove raznih vozila, nekih bez katalizatora i filtera koji ispuštaju kancerogene materije, a neki čak i sa najnovijim standardima motora opet varaju i prelaze dozvoljene norme.

@Beograđanin
"Proizvodnja litijuma je jezivo prljava kao i samih baterija. Kad fenseri, influenseri, blogeri, vlogeri, dežurni komentatori bez struke možda shvate da nam preti jeziva ekološka katastrofa od ovog koncepta. Kad se neuki seljaci uspale... "

Litijuma?
https://cleantechnica.com/2016/05/12/lithium-mining-vs-oil-sands-meme-thorough-response/

Lepo od tebe što etiketiraš ljude jer se ne slažu sa tobom, no sreća pa barem ti koje ti prozivaš znaju da upravo ti troluješ i da si često bio ispravljen u svojim tvrdnjama, a niko te nije nazvao "naftašom" ili sličnim imenima.

Džoni

pre 5 godina

Besmislice. Pa mogli bi oni da proizvode struju i od ušteđene nafte umesto uglja, samo ko je blesav da to radi? Termoelektrane na ugalj su tamo gde su nalazišta uglja, tako da je opet ušteda na transportu (električne) energije maksimalna.
Amerikanci bi baš nekako da ubede Kineze da im je najisplativije da uvoze naftu od njih i njihovih saudijskih šeika. Da im se nikako ne isplati da energiju proizvode sami. Aha. Uspeće im to.

goli'k

pre 5 godina

samo se nemojte mlogo sikiriki,sto god da bude mi tako i tako zivimo u dalekoj tehnoloskoj proslosti,znam da ne verujete,znaju i oni,,nego,koliko puta moram da dokazem da nisam robot,valja dok i sam ne poverujem?

sibke

pre 5 godina

Naftni lobi je jedan od najjacih na svetu.Bice to teska bitka ali nafta ide u istoriju.Struju ne mogu da kontrolisu ko naftu i to ih boli.Struja je buducnost.To pocinje u Kini jer je tamo lobi najslabiji.
(perica, 27. maj 2018 09:58)

inace se struja sama stvara...nafta nece nestati sve dok ne postane isuvise skupa za vadjenje...

NX_68

pre 5 godina

U čemu je poenta da naftni lobi bude zamenjem nuklearnim lobijem, istim onim koji mešetari već decenijama u nameri da izgradi gde god može nuklearne elektrane šitom sveta. Da neće vetrenjače i solarni paneli da obezbede enormne količine energije za ogroman broj elektrčnih vozila u najavi?
Šta je sa drugim izvorima energije za vozila koji su gotovo jednoglasno stavljeni u stranu zarad forsiranja automobila na struju?
Pre sam za vozila sa unutrašnjim sagorevanjem nego da nam nuklearke proizvode struju za automobile. Černobilj i Fukušima su dovoljno dobar primer za to.

Makki

pre 5 godina

Što se tiče električnih vozila i obnovljivih izvora oni imaju svi nešto zajedničko a to je odlazak u banku po kredit. Kada realno sagledaš koja je cena automobila i koliko ćeš se voziti za te pare koliko investiraš ili koliko ti treba da bi pokrio kuću solarnim panelima i isplatio uloženo onda ti vrlo brzo postane jasno čija je to zapravo ideja. Piramidalno ulaganje u propast.

Beogradjanin

pre 5 godina

Proizvodnja svih vrsta plastike zavisi od ključne sirovine, nafte. Verovali ili ne i kozmetička industrija i još 20-tak ključnih industrija. Hteli ili ne naftu za sad izbeći nije moguće. Istina se broji a ne lepe želje. Toliko neznanja i paljenja nisam skoro video.

Dragan

pre 5 godina

Evo jednog dobrog clanka kako EV smanjuju potraznju za naftom, ali povecanje upotrebe plastike ipak drzi potraznju na isom nivou

https://www.forbes.com/sites/feliciajackson/2018/04/25/electric-vehicles-begin-to-bite-into-oil-demand/#4eafeded5393

T

pre 5 godina

"Globalni otisak zagadjenja ju uprosceno proporcionalan amortizovanoj ceni uredjaja"

Ovo prosto nije tacno. Trenuno ne placas sve troskove koji tvoj aubomobil pravi. Npr. ako uklonis filter sa automobila, trosak koji je tvoj auto napravio drustvu je ogroman zbog zagadjenja a ti ne trpis posledice. Kada bi firme i pojedinci placali koliko zaista njihov proizvod utice na okolinu, mnoge stvari koje su nam sada jeftine bi bile odjednom vrlo skupe.

vozac

pre 5 godina

dal cu u Srbiji doziveti da vozim neki polovni elektricni auto? Ulazim u cetrdesete, za sad se palim na hibride i racunam na neki oko 2025te, pa neka mu i baterija ne radi.

XXS-iq

pre 5 godina

Globalni otisak zagadjenja ju uprosceno proporcionalan amortizovanoj ceni uredjaja, pa tako i automobila. Lokalni orisak zagadjenja je koliko taj konkretan uredjaj zagadjuje, bez zagadjenja koje se dobija proizvodnjom istog.

Uprosceno auto koji kosta 50000E i za vreneradnog veka potrosi 10000E cisto proizvedene elektricne energije lokalno ima zagadjenje NULA ali globalno ima dva puta vece zagadjenje nego auto koji kosta 10000E i potrosi goriva za 20000E, jer u energetskom dustvu sve pare na kraju odu na fosilna goriva makar to bio i privatni mlaznjak nekog sefa marketinga. U post energetskom drustvu (fosilnih i drugih goriva baziranih na ugljeniku) Lokalno zagadjenje ce biti jednako globalnom, a prema tome idemo ali veoma polako.

Milan

pre 5 godina

@Oskar
žao mi je tvojih krhkih osećanja prema elektrovozilima ali činjenice su neumoljive. Takvi nerazumni zagovornici na kraju će naneti više štete EV nego koristi. Nešto od te tehnologije će sigurno biti budućnost ali ju je potrebno prvo razviti a zatim valjano implementirati od početka ( rudarenja, proizvodnje energije) do kraja a ne na silu gurati u upotrebu pre nego je spremna za to.

Beogradjanin

pre 5 godina

Ako bi zamenili svaki deseti lični automobil na planeti bilo bi nužno povećati trenutnu proizvodnju električne energije 2,3 puta. Proizvodnja litijuma je jezivo prljava kao i samih baterija. Kad fenseri, influenseri, blogeri, vlogeri, dežurni komentatori bez struke možda shvate da nam preti jeziva ekološka katastrofa od ovog koncepta. Kad se neuki seljaci uspale...

Giovanni

pre 5 godina

A kada se o ovome piše u komentarima na silne tekstove o EV, oni budu ili cenzurisani ili se pojave razni „pametnjakovici“ puni raznih formula i izraza o „efikasnosti“ koji se upinju da objasne kako su EV budućnost i da je to „sjajno i neverovatno“. Elon Mask je za njih bog. „Autići na baterije“ nisu ništa specijalno ni toliko epohalno, čak nisu ni napredak u tehnologiji (naprotiv) samo se daju ogromne pare za marketing od strane proizvodjača i priča prosto „mora da prodje“. Uništavamo planetu da bi pojedinci sa puno para imali još više, a svejedno i ovo sto imaju im je previše i ne znaju šta će sa novcem i imovinom. Gramzivost, oholost, pohlepa i beskrupuloznost ce nas uništiti!

perica

pre 5 godina

Naftni lobi je jedan od najjacih na svetu.Bice to teska bitka ali nafta ide u istoriju.Struju ne mogu da kontrolisu ko naftu i to ih boli.Struja je buducnost.To pocinje u Kini jer je tamo lobi najslabiji.

Beogradjanin

pre 5 godina

Kad fenseri, influenseri, blogeri, vlogeri, dežurni komentatori bez struke možda shvate da EV koriste električnu energiju uglavnom iz fosilnih goriva posebno uglja...

djo

pre 5 godina

Koristi se ugalj i kada se proizvode vozila na gorivo,tako da bar el vozila ne zagadjuju. Dokle vise naftni lobi da mrači sa napretkom covecanstva
. Ugasili ste naftasi ,solarna energija je dostupna svima,smrt monopolu,sloboda narodu.

gle

pre 5 godina

Jedva cekam da nam oskar opet svima objasni kako ovo nije tacno i da svi oni grese. Jer ako on stavi solarni panel na kucu nece prljati planetu.... a oni koji zive u zgradama ce umosto prozora staviti solarne panele i gledati kroz njih kako im se deca igraju u parku ispred. Ili ce musk u medjuvremenu smisluti resenje. Nije ovo slucaj samo sa kinom, ovako je svuda u svetu, samo je negde taj odnos malo povoljniji. Norvezani su napravili ekolosku katastrofu postavljanjem onih silnih vetrenjaca u more uz svoju obalu, narusili su celokupan ekosistem. Hidroelektrane dovode da se u rekama stvara gomila mulja koji ne moze da se ispira i da ide niz tok reke jer je on prekinut branom, onda se desava da ribe nemaju gde da se mreste a zbog tog istog mulja ne mogu ni biljke da se razvijaju. Ovde ljudi ne kapiraju da je biznis glavni pokretac svega u svetu i da pare i interes igraju glavnu ulogu. Kineze bas briga za ekologiju oni namecu ovo kako bi bili lideri u EV i prihodovali gomilu novca. Tako je i sa ostalima nemojte da mislite da je drugacije. Glupo je biti ovca i verovati u trendove...

LaleGator

pre 5 godina

Nafta je čista, virusi ne postoje a osiromašeni uranijum je vrlo lekovit zacin za salatu!

Solarni paneli polako postaju sve jeftiniji
itekako su dobri za punjenje baterija.

Da li znate sta znači to da imate svoj solarni punjac i ElAuzo sa autonomijom od 500km?
To znači SLOBODA!!!!

Sta mislite da lu ce naftna elita da dozvoli energetsku nezavisnost pojedinca?


Firma gde radim ima solarne punjace,
(za sada nemam lovu za elAuto) dodjes na posao i dok radis auto ti se puni solarno, kod kuce isto mozes da imas solarne panele (kod nas su jos uvek skupi za prosecnog coveka) i eto nema zagadjenja i nema potrebe za ugljem

LaleGator

pre 5 godina

Pa da, 
zemlje gde ima litijuma ce biti zagadjene, 
a one gde se elektroautomobili voze ce da glume kako brinu o ekologiji.
(s, 27. maj 2018 09:33)
___________
Takvom logikom mozemo da kazemo da su zemlje koje proizvode najvise nafte u isto vreme i NajZagadjenije na svetu!

Oskar

pre 5 godina

"Stoga bi masovna upotreba elektroautomobila u Kini mogla da znači samo premeštanje zagađenja vazduha iz jednog dela zemlje u drugi"

Ključna reč *masova*, te pitanje kada će to desiti da *svi* budu električni i hoće li do tada proizvodnja EE biti od istog izvora?

Ako premestimo zagađenje iz grada gde najviše ljudi živi, van gradova te poboljšamo postojeće TE na ugalj, to znači da smo rešili jedan deo problema.

Međutim, šta smo ovde zaključili? To da je ugalj prljav, te da proizvodnju električne energije *moramo* preusmeriti na druge izvore. Kina radi na tome: https://www.cnbc.com/advertorial/2018/03/28/china-now-produces-more-solar-wind-and-hydro-power-than-the-us-and-eu-combined-but-how.html

Ulice gradove prelepo mirišu na izduvne gasove raznih vozila, nekih bez katalizatora i filtera koji ispuštaju kancerogene materije, a neki čak i sa najnovijim standardima motora opet varaju i prelaze dozvoljene norme.

@Beograđanin
"Proizvodnja litijuma je jezivo prljava kao i samih baterija. Kad fenseri, influenseri, blogeri, vlogeri, dežurni komentatori bez struke možda shvate da nam preti jeziva ekološka katastrofa od ovog koncepta. Kad se neuki seljaci uspale... "

Litijuma?
https://cleantechnica.com/2016/05/12/lithium-mining-vs-oil-sands-meme-thorough-response/

Lepo od tebe što etiketiraš ljude jer se ne slažu sa tobom, no sreća pa barem ti koje ti prozivaš znaju da upravo ti troluješ i da si često bio ispravljen u svojim tvrdnjama, a niko te nije nazvao "naftašom" ili sličnim imenima.

genije

pre 5 godina

U članku pola priče ispričano, a vozači dizela sa skinutim filterima drže bukvicu o ekologiji...
1) sve i da je zagadjenje isto - izmeštanje istog iz gusto naseljenih urbanih sredina van je samo po sebi dobro
2) ostaje struja koja se može dobiti na mnogo načina a ne samo iz uglja
3) sami motori i elektro-prenosni sistemi su efikasniji i čistiji (u studiji niko ne pominje koliko je "čist" proces dobijanja nafte, njenog transporta i na kraju prerada u gorivo)
A vi samo branite svog golfa dvojku, ili nešto "samo 5 godina staro" čemu ste skinuli filtere jer "šta će im to" dok su gradske ulice k'o fabrički dimnjaci...

Makki

pre 5 godina

Mi plaćali mesečno 4500 dinara struju u stanu, uveli led sijalice, bojler radi na 50%, veš mašina posle 12 itd. Račun za struju i dalje isti prema tome, to je sve jedna velika prevara! Što više štediš to oni povećavaju cenu struje! Isto i sa električnim automobilima, kada se stekne dovoljan broj korisnika, poskupeće njihova upotreba da se uši puše!

Da kazem i ja

pre 5 godina

Negde sam procitao da je zagadjenje koje se izazove tokom proizvodnje jednog automobila vece od zagadjenja koje ce nastupiti tojom njegovog eksploatacinog veka.
Sledeca stvar, imajuci u vidu da se struja i dalje vecinski dobija iz termoelektrana, a ne iz obnovljivih izvora na zalost, svi ti elektroautomobili ce se puniti i na taj nacin povecati koriscenje uglja.
I jos nesto, zamislite koliko treba pojacati prenosnu i distributivnu mrezu, da bi one mogle da se koriste za punjenje svih elektroautomobila nocu ISTOVREMENO. Kao primer koliki je to problem navescu da nijedna postojeca instalacija u zgradama i kucama nije projektovana tako da mozete da ukljucite sve moguce aparate u svim stanovima istovremeno. Ako pokusate, doci ce do pregorevanja osiguraca da bi se sprecilo ostecenje mreze.
Sve je ipak mnogo kompleksnije nego sto se obicnom coveku pretsavlja i cini.

dragan

pre 5 godina

Koliko zagadjuju ratovi oko nafte i silne armije i ratne mornarice moje patroliraju okeanima?
Za eksploataciju i preradu nafte se trosi preko 12 posto energije izvadjene nafte.
EV su mnogo efikasnija od SUS zbog regenerativnog kocenja. Ova i slicne studije uzimaju najekonomicnije automobile u idealnom uslovima za analizu. Ali u stvarnosu ljudi voze SUV kroz gradsku guzvu.
Naftne kompanije i proizvodjaci automobila narucuju ovakve studije.
Pomaze im i to sto SAD bas i ne vole sto Kina smanjuje zavisnost od uvoza nafte.

Ivan ZG

pre 5 godina

Naručen članak po naručenoj studiji sa naručenim zaključkom da zbuni većinu koja ne misli svojom glavom.
A sada krenite ponovo računat sami. Kako god izračunali dobit ćete da SUS motori zagađuju 10 puta više. I to ne kada usporedite ove dizelaše sa 500.000 km bez katalizatora, DPF filtera, EGR ventila koji vze na lož ulje.
To je računica kada usporedite nove dizelaše (ne VW grupacije) i benzince. Tako da je stvarnost barem duplo gora tj. u stvarnosti zagađuju barem 20 puta više.
Kome ni to nije puno tom ni rak nije teška bolest.

fizika

pre 5 godina

Ovo je samo problem za globalno zagrevanje. Dakle nove termoelektrane ce sigurno povecati zagrevanje planete ali sa druge strane u mnogim kineskim gradovima ce moci napokon da se dise kako treba sto je Kinezima ipak najbitnije. Plus sto posaju lider u proizvodnji elektro automobila sto tesko da ce ikad biti sa automobilima sa sus motorima.

Zeka

pre 5 godina

Električni automobili u Kini u toku eksploatacije NE ZAGAĐUJU vazduh:

Broj EV prodatih u Kini u 2017. - 600000

Ukupna instalirana snaga solarnih elektrana u Kini u 2017. - 54000MW

Kina je u 2017-oj godini instalirala dovoljno solarnih panela da obezbedi električnu energiju za 30 miliona električnih automobila u narednih 30+ godina.

U q1 2018 instalacija pv elektrana je porasla za dodatnih 35%. Ovim tempom, Kina će za sedam-osam godina, iz solarnih i elektrana na vetar moći da proizvodi dovoljno električne energije za kompletan saobraćaj u sopstvenoj zemlji. I ovo je samo početak.

Makki

pre 5 godina

Što se tiče električnih vozila i obnovljivih izvora oni imaju svi nešto zajedničko a to je odlazak u banku po kredit. Kada realno sagledaš koja je cena automobila i koliko ćeš se voziti za te pare koliko investiraš ili koliko ti treba da bi pokrio kuću solarnim panelima i isplatio uloženo onda ti vrlo brzo postane jasno čija je to zapravo ideja. Piramidalno ulaganje u propast.

XXS-iq

pre 5 godina

Globalni otisak zagadjenja ju uprosceno proporcionalan amortizovanoj ceni uredjaja, pa tako i automobila. Lokalni orisak zagadjenja je koliko taj konkretan uredjaj zagadjuje, bez zagadjenja koje se dobija proizvodnjom istog.

Uprosceno auto koji kosta 50000E i za vreneradnog veka potrosi 10000E cisto proizvedene elektricne energije lokalno ima zagadjenje NULA ali globalno ima dva puta vece zagadjenje nego auto koji kosta 10000E i potrosi goriva za 20000E, jer u energetskom dustvu sve pare na kraju odu na fosilna goriva makar to bio i privatni mlaznjak nekog sefa marketinga. U post energetskom drustvu (fosilnih i drugih goriva baziranih na ugljeniku) Lokalno zagadjenje ce biti jednako globalnom, a prema tome idemo ali veoma polako.

Oskar

pre 5 godina

@gle - "Jer ako on stavi solarni panel na kucu nece prljati planetu...." - ovo su tvoje reči, ne moje. Sve što tokom dana neko uradi, indirektno utiče na nekoga negde ili na nešto.

Naveo si HE i Vetroparkove kao katastrofalne zagađivače. Katastrofalnije od čega? Čime si to poredio, sa EE dobijenom iz uglja, nafte, uranijuma?
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://awsassets.wwf.no/downloads/wwf_a4_report___havvindrapport.pdf&ved=2ahUKEwi-qeWciabbAhXJyVMKHW4iDJMQFjANegQIABAB&usg=AOvVaw2M8aQlyL1nFoU6x6wD8JAb

Obnovljivi izvori energije imaju prednost jer su obnovljivi, fosilna goriva nisu.
Koje je tvoje rešenje?

Auti koji troše manje od 7l na 100km manje zagađuju, međutim tu zaboravljamo da ti auti zagađuju po ulicama, dok EV zagađuju na mestu gde je proizvodnja EE. Ukoliko se punjenje vrši tokom noći, to može da smanji zagađenje:
https://www.seas.harvard.edu/news/2018/05/environmental-impact-of-electric-vehicles-in-china-it-depends-on-how-they-are-charged

Takođe ovo je bazirano na trenutnoj proizvodnji EE, kako vreme prolazi razlika će biti sve bolja u korist EV sa obzirom na sve veći udeo obnovljivie energije.

Lepo je ignorisati činjenice štetnosti izduvnih gasova na ulicama, mada izgleda da to u Srbiji nije bitno, jer ni katalizatori i filteri nisu bitni i potrebni, pa onda svaka priča o tome ne pije vodu.

Studija pokazuje i druge države:
https://news.umich.edu/emissions-worldwide-gas-vs-battery-electric-vehicles/


Naziv članka je mogao imati više naziva, sve zavisi šta je cilj. ;)

Ivan ZG

pre 5 godina

Ono što većina ne uzima u obzir da se po noći proizvodi struja koja nikome ne treba. Vi ne možete npr. iza 11 navečer izgasiti termoelektrane, hidroelektrane, vjetroelektrane ... Možda možete smanjiti za 70% ili čak 80%, ali više od toga nije realno. Osim toga vjetroelektrane ništa ni ne troše po noći pa zašto bi ih gasili.
Električni auti su idealni za iskorištenje te jeftine i sada nepotrebne struje. Da je 20% električnih auta na cesti mogli bih ih "besplatno" napuniti tj. napuniti od struje koja se danas baca. Sa porastom broja vjetroelektrana te struje će biti sve više.
Očekujem za 5-10 godina brodove na struju pogotovo u čarteru. Za dnevnu plovidbu bilo bi 10 puta jeftinije voziti na struju. Na vezu uključiš i sutra voziš cijeli dan.
Slovenska firma već proizvodi lagane avione na struju. Za 5-10 godina već će i oni sa 50 ljudi letjeti na kraćim relacijama.
Dakle nije pitanje da li struja ili ne, nego kada.

NX_68

pre 5 godina

U čemu je poenta da naftni lobi bude zamenjem nuklearnim lobijem, istim onim koji mešetari već decenijama u nameri da izgradi gde god može nuklearne elektrane šitom sveta. Da neće vetrenjače i solarni paneli da obezbede enormne količine energije za ogroman broj elektrčnih vozila u najavi?
Šta je sa drugim izvorima energije za vozila koji su gotovo jednoglasno stavljeni u stranu zarad forsiranja automobila na struju?
Pre sam za vozila sa unutrašnjim sagorevanjem nego da nam nuklearke proizvode struju za automobile. Černobilj i Fukušima su dovoljno dobar primer za to.

Džoni

pre 5 godina

Besmislice. Pa mogli bi oni da proizvode struju i od ušteđene nafte umesto uglja, samo ko je blesav da to radi? Termoelektrane na ugalj su tamo gde su nalazišta uglja, tako da je opet ušteda na transportu (električne) energije maksimalna.
Amerikanci bi baš nekako da ubede Kineze da im je najisplativije da uvoze naftu od njih i njihovih saudijskih šeika. Da im se nikako ne isplati da energiju proizvode sami. Aha. Uspeće im to.

sibke

pre 5 godina

Naftni lobi je jedan od najjacih na svetu.Bice to teska bitka ali nafta ide u istoriju.Struju ne mogu da kontrolisu ko naftu i to ih boli.Struja je buducnost.To pocinje u Kini jer je tamo lobi najslabiji.
(perica, 27. maj 2018 09:58)

inace se struja sama stvara...nafta nece nestati sve dok ne postane isuvise skupa za vadjenje...

mm

pre 5 godina

A da pokušamo da živimo sporije, da vozimo bicikle i da nas vuku konji, volovi, magarci, pa da napravimo nulto zagađenje vazduha? Da li u biti tehnološkog razvoja leže u stvari ljudska gramzivost i pohlepa? Jer stići negde pre konkurencije, napraviti nešto brže nego drugi, dopremiti robu brže od drugih, plasirati robu što brže na što većem prostoru - sve je ovo potrebno samo da bismo ostvarili što veći prihod, da bismo se obogatili. Ako isključimo alavost i pristanemo na skromniji život, ako ne idemo avionom u Alanju već biciklom na Obedsku baru, da li bismo sačuvali Zemlju?

goli'k

pre 5 godina

samo se nemojte mlogo sikiriki,sto god da bude mi tako i tako zivimo u dalekoj tehnoloskoj proslosti,znam da ne verujete,znaju i oni,,nego,koliko puta moram da dokazem da nisam robot,valja dok i sam ne poverujem?

Beogradjanin

pre 5 godina

Proizvodnja svih vrsta plastike zavisi od ključne sirovine, nafte. Verovali ili ne i kozmetička industrija i još 20-tak ključnih industrija. Hteli ili ne naftu za sad izbeći nije moguće. Istina se broji a ne lepe želje. Toliko neznanja i paljenja nisam skoro video.

Milan

pre 5 godina

@Oskar
žao mi je tvojih krhkih osećanja prema elektrovozilima ali činjenice su neumoljive. Takvi nerazumni zagovornici na kraju će naneti više štete EV nego koristi. Nešto od te tehnologije će sigurno biti budućnost ali ju je potrebno prvo razviti a zatim valjano implementirati od početka ( rudarenja, proizvodnje energije) do kraja a ne na silu gurati u upotrebu pre nego je spremna za to.

T

pre 5 godina

"Globalni otisak zagadjenja ju uprosceno proporcionalan amortizovanoj ceni uredjaja"

Ovo prosto nije tacno. Trenuno ne placas sve troskove koji tvoj aubomobil pravi. Npr. ako uklonis filter sa automobila, trosak koji je tvoj auto napravio drustvu je ogroman zbog zagadjenja a ti ne trpis posledice. Kada bi firme i pojedinci placali koliko zaista njihov proizvod utice na okolinu, mnoge stvari koje su nam sada jeftine bi bile odjednom vrlo skupe.

vozac

pre 5 godina

dal cu u Srbiji doziveti da vozim neki polovni elektricni auto? Ulazim u cetrdesete, za sad se palim na hibride i racunam na neki oko 2025te, pa neka mu i baterija ne radi.

Dragan

pre 5 godina

Evo jednog dobrog clanka kako EV smanjuju potraznju za naftom, ali povecanje upotrebe plastike ipak drzi potraznju na isom nivou

https://www.forbes.com/sites/feliciajackson/2018/04/25/electric-vehicles-begin-to-bite-into-oil-demand/#4eafeded5393