Sreda, 16.05.2018.

08:55

Novi Volvo S60 neće koristiti dizel motore

Izvor: B92

Novi Volvo S60 neæe koristiti dizel motore IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Beba

pre 5 godina

Jasno je, svi proizvodjaci auromobila ne gledaju sta je bolje nego samo sta im je jeftinije u proizvodnji. I da pri tome taj proizvod sto skuplje prodaju.

MM

pre 5 godina

Vozim Yarisa 2017 1,5benzin 110ks. U gradu troši oko 6do 7litara sa klimom. 6 brzina, na autoputu navučem na 120, upalim tempomat i tu je negdje oko 5-5,5l. Rekord mi je na magistrali pri 90kmh oko 3,5. Naravno, to kaže bord kompjuter, slobodno dodajte 10-15% na ove podatke, ni jedan ne pokazuje tačno. Nikad neću voziti dizela, lična preferencija, za mene malo dosadan i ne nudi tu količinu zabave. Sljedeći auto će nadam se biti hibrid, možda CHR ili RAV4 :)

Dizel je za traktore, gas za kuvanje, a benzin (i sto pre, to bolje: struja) za voznju

pre 5 godina

Skidam kapu. Bas ih briga za Evropsko trziste i konkurenciju u premijum segmentu. Evropsko trziste postaje sekundarno, ako ne i tercijarno. U danasnje vreme, 2018-e godine, prvo ide Azija, pa Amerika... pa onda ostalo.

moron

pre 5 godina

rog, 17. maj 2018 10:47

Volvo je kroz svoju dugu istoriju koristo razne tudje motore. Pa i čiste reno motore. A i one koje su zajedno razvijali reno i pežo. Čak mi se čini da su više koristili tudje, nego li su imali svoje.
Od svih tudjih motora, mislim da su najveći djubar koji je volvo koristio bili VW dizel motori. Sećam se kada se 1979. pojavio 244 DL D6 (atmosferski). A kako je kasnije taj motor nastavio, i razvijao se, u šta je sve išao u volvo grupi, svi znamo.

mile rizik

pre 5 godina

Švedsko foliranje! Dvadeset godina nisu razvijali dizel motore, nego su kupovali od Renoa, ili čak vršili trampu benzin za dizel.
(Ahtung, 17. maj 2018 09:13)

A zašto bre pišete svakakve gluposti? Šta misliš čiji su dizeli u Volvo kamionima? Renoovi, Folksvagenovi? Kako možete da pišete da Volvo nema iskustva sa dizelima kad su pravili najbolje kamionske petake. I onda su rešili da smanje taj kamionski petak i naprave po njegovom modelu D5 koji je jedan od najboljih dizela u automobilima. Samo je to trebalo mnogo ranije da urade.

rog

pre 5 godina

Švedsko foliranje! Dvadeset godina nisu razvijali dizel motore, nego su kupovali od Renoa, ili čak vršili trampu benzin za dizel.
(Ahtung, 17. maj 2018 09:13)

Volvo nikad nije koristio reno motore.

Ahtung

pre 5 godina

Švedsko foliranje! Dvadeset godina nisu razvijali dizel motore, nego su kupovali od Renoa, ili čak vršili trampu benzin za dizel.

mile surčin

pre 5 godina

škoda fabia 1.2 tsi.

iskreno, odličan auto za porodicu (ja ga vozim u privatnoj firmi). dosta vremena se vozi po gradu, ima dve opcije za izracunavanje prosecne potrosnje, ja uspevam da ga drzim ispod 7 litara proseka sa laganom nogom na gasu. to znaci da ne preticem previse kad su dve trake, da ne jurim od semafora do semafora.

u kolima je odbicno jos jedna osoba pored mene plus 34 - 40 kg delova i alata u gepeku. ovo su realni podaci, auto je presao oko 135000 km.

za nekog ko ne vozi "gradske trke" a ima sanse da ga kupi novog, odlican je izbor. ne znam kakav je ecoboost ili tci iz renoa, ovo je moje iskustvo.

drugar ima polo sa ovim motorom 1.2 tsi i kuka kako ne moze da spusti ispod osam na 100 km. znam kako vozi, zustriji je vozac od mene.

privatno vozim stari dti dizel reno. malo trosi, mnogo manje startan, volim dizelaše (vozio i golfa i pasata). mada mi je jasno da su benzinci dosta napredovali.

mile rizik

pre 5 godina

Ne znam zasto ti daju minuse kad je ovo apsolutno tacna informacija... imamo 3 benzinca u firmi 1.0 i 1.2 i oba idu preko 10 l po gradu.. na otvorenom do 120 trose iole normalno, ali vec na 140 potrosnja se sumanuto povecava. Mislim da Volvo pravi gresku ovde, jer su dizel agregati 90% prodaje limuzina i karavana srednjeg i viseg segmenta.. ali ok.. Pa ko ce da im kupi S90 ili V90 sa benzimcem ? Auto od 2 tone, sa benzincem moze samo na papiru da trosi ispod 10 l...
(Argentto, 16. maj 2018 10:51)

A koji to dizel od 2 tone troši ispod 10 litara? Manimo se tih srpskih baronskih prica kako automobili te tezine trose 6 litara dizela, u gradu ne prelaze 8. Svako ko je vozio ozbiljnog dizela od 2 ili vise tona zna da je 10 litara misaona imenica. Sta je briga nekog Evropljanina ili stanovnika nekog drugog razvijenog kraja zemaljske kugle da kupuje dizela koji mu zagadjuje okolinu, a vise ni ne trosi drasticno manje od bebzinaca? Ne prave oni kola za Srbistance, 90 posto Srbistanaca dodje u posed takvog automobila kad je on prvom i drugom solidno stojecem stanovniku uredjene drzave odsluzio svoje i zavrsio posao. I onda takav auto treba da trosi ispod 10 litara srpskog goriva? Ma vazi.

mile rizik

pre 5 godina

@Argentto 
Znaš zašto mu daju minuse,zato sto blage veze nemaju nikad nisu ni vozili nit se vozili u takvim automobilima,negu su samo kao ostrasćeni sa novom tehnologijom.Pritom voze astro 1,4 gts iz 1998 naravno benzin.To su ti oni sto preziru dizel.
(mare, 16. maj 2018 11:21)

Imam benzince od 1.4 i 2.0 i dizela od 2.5. I veruj mi da se trenutno vise isplati voziti bilo koji od ta dva benzinca nego dizela 2.5 od preko 2 tone. Ali ne mozete mesati babe i zabe, porediti trocilindricne benzince od 900-1.000 kubika sa dizelima je besmisleno. Meni 1.4 benzinac od 1,3 tone kombinovane gradsko-otvorene voznje (75% je grad) trosi do 7.5 najvise. Bilo koji ozbiljniji dizel o kojima on prica nema teoretske sanse da trosi u toj varijanti manje od 11 litara. Pa ti racunaj. Ali nije isto sporet od 1.4 i veliki dizel od minimum 2.5 i 2 tone. Nebo i zemlja. Benzinci su definitivno bolji od dizela, uvek su i bili. Dizel je napravljen da stedi i da zagadjuje, vecini ljudi je to prihvatljiva varijanta i zato ih ima mnogo vise u nerazvijenim zemljama gde se kola ionako ne odrzavaju. Vreme ce pokazati, moje misljenje je da Volvo pravi dobar potez, ionako je struja buducnost. Sva vozila ce se proterivati iz gradova, nebitno da li su dizeli, benzinci, hibridi ili elektricni, ceo urbani svet ide ka drugim resenjima i autonomnom prevozu. Volvo razmislja na taj nacin, a ne kako neki srbistanac misli da bi trebalo da bude.

lumenarević

pre 5 godina

@mozak jedne kokoške
Loš auto si uzeo. Nije VW za benzin, oni su ko traktori, samo nafta. Možda bi ipak bilo bolje da prodaš taj tvoj 1.2 tfsi i kupiš reno 0.9 tci ili možda Ford 1.0 ecoboost. I onda, kad budeš vozio po beogradu, videćeš nešto sasvim drugo. A na putu, brate mili, troši ko dizel. A imaju preko 100 ks.

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

@ mačor i „istimišljenici“
Da li si Ti pročitao šta sam ja napisao? Potrošnja za 1,0 TSI od 95 ks po gradu Beogradu je 11,5-12 pri prosečnoj brzini od oko 15 km/h ( po NEDC „ciklusu“ prosek brzine za gradsku je 19 km/h ). U kolima „teškim“ oko 1.120 kg.
Nije isključeno da ja „ne znam da vozim“ (kako ti kažeš ). Šta ćeš, ove godine punim tek 30 godina vozačkog staža ...
Sa tim motorom na regionalnom putu uz veoma pažljivo doziranje gasa sam znao postići i oko 4,5 (ili samo malo više nego sa dizelom 1,6).
Do 120 km/h po auto putu je korektan ( „oko 6“ ). Ali, „stisni“ ga samo malo na auto putu, na 130, lako prebaci 7. Sve iznad toga „troši kao šupalj“.
Po BG on mi nikada nije trošio manje od 8 (i to samo onda kada sam merio po auto putu ili po bulevarima van špica ), a tih 11,5-12 sam postizao i leti i zimi, na istim relacijama, gde sam sa dizelom imao oko 3 litra manje (pri čemu je taj dizel „teži“ oko 450 kg ). 1,0 TSI zaista ima odličan S&S sistem. Radi savršeno.
Ti mali turbaši troše relativno malo pod uslovom da ne voziš brzo; da obrtaje uvek držiš u onoj zoni gde tek počinje da razvija obrtni moment ( iznad 2.000 rpm ne smeš nikako ); da ne ubrzavaš sa više od pola gasa ...
A po gradu ... Po gradu nema magije da ne troši. Sve sam probao. Čak ni onda kada i svaki raspali gradski bus od mene jače ubrzava posle semafora ...
Prosto, potrošnja goriva kod njega je nešto sa čime čovek mora da se pomiri.

jednostavno

pre 5 godina

Pa ko ce da im kupi S90 ili V90 sa benzimcem ? Auto od 2 tone, sa benzincem moze samo na papiru da trosi ispod 10 l...
(Argentto, 16. maj 2018 10:51)

Amerikanci.

c us rise

pre 5 godina

(Boki, 16. maj 2018 11:47)
Moj 1.2TSI sa start-stop trosi 6l po gradu (mereno "od cepa do cepa", komp pokazuje nesto preko 5l)...a nije bas najstedljiviji primer

Dizelima je (konacno) odzvonilo, nisu nikad ni trebali da se nadju u automobilima

Vozač

pre 5 godina

(mozak jedne kokoške ..., 16. maj 2018 09:47)
S obzirom na tako savremen agregat, verovatno imate i merač trenutne potrošnje goriva. Na njemu možete da vidite da auto troši najviše tokom silovitih ubrzanja, znači ne krećite sa semafora sa gasom ,,do poda" i problem rešen.

mare

pre 5 godina

@Argentto
Znaš zašto mu daju minuse,zato sto blage veze nemaju nikad nisu ni vozili nit se vozili u takvim automobilima,negu su samo kao ostrasćeni sa novom tehnologijom.Pritom voze astro 1,4 gts iz 1998 naravno benzin.To su ti oni sto preziru dizel.

mačor

pre 5 godina

@mozak jedne kokoške .....moram da zaključim da sa vožnjom veze nemaš. 1.2 turbo benzinac sa automatskim menjačem(cvt) ne prelazi mi 9.5 litara po gradu.Ni zimi ni leti. To mu je max,kad se potrudim bude i manje.

Boki

pre 5 godina

Koliko su savremeni benzinci ekonomični, to vidim svaki dan. Uz stalnu upotrebu start stop sistema 1,0 TSI 95 mi po Beogradu troši po 11,5-12 litara uz prosečnu brzinu od oko 15 km/h. Takve očajne rezultate (a ni blizu njima) nikada ne postižem sa dizelom veće snage, pa ni onda kada je bez start-stopa.
(mozak jedne kokoške ..., 16. maj 2018 09:47)

VW nije dobar primer uopste za benzinske motore jer njihovi benzinci od cetiiri i sest cilindara nisu konkurentni. Njima su prioritet uvek bili dizel motori i zbog toga njihovi benzinci ispastaju. Svi znaju da VW trocilindrasi su pretegnuti i da lome ventile na vec 20 do 60 hiljada kilometara zbog lose konstrukcije.

Moj 2.0 turbo od 210 konja trosi 12-13 litara u gradu a VW 2.0 dizel 8.5 u gradu

DC

pre 5 godina

Samo da se zna, zadnja generacija Volvo dizel motora, kao sto se ugradjuju u trenutni XC90, S i V90, XC60 itd su motori sopstvene - Volvo-ove konstrukcije i nisu kupljeni ni od koga. Inace Volvo ne moze u potpunosti da konkurise Nemcima ne zato sto izbacuju dizele, vec od momenta kada su odustali od bilo cega sa vise od 4 cilindra i 2000 kubika. Iako je najveci broj prodanih A6/serija 5/E-klasa upravo u ovoj konfiguraciji, veci motori sa 6/8 cilindara i vecih zapremina su potrebni zbog imidza, koji se potom oslikava i na modele sa manjim motorima.

Argentto

pre 5 godina

Koliko su savremeni benzinci ekonomični, to vidim svaki dan. Uz stalnu upotrebu start stop sistema 1,0 TSI 95 mi po Beogradu troši po 11,5-12 litara uz prosečnu brzinu od oko 15 km/h. Takve očajne rezultate (a ni blizu njima) nikada ne postižem sa dizelom veće snage, pa ni onda kada je bez start-stopa.
(mozak jedne kokoške ..., 16. maj 2018 09:47)

Ne znam zasto ti daju minuse kad je ovo apsolutno tacna informacija... imamo 3 benzinca u firmi 1.0 i 1.2 i oba idu preko 10 l po gradu.. na otvorenom do 120 trose iole normalno, ali vec na 140 potrosnja se sumanuto povecava. Mislim da Volvo pravi gresku ovde, jer su dizel agregati 90% prodaje limuzina i karavana srednjeg i viseg segmenta.. ali ok.. Pa ko ce da im kupi S90 ili V90 sa benzimcem ? Auto od 2 tone, sa benzincem moze samo na papiru da trosi ispod 10 l...

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

"Ne radimo to zato što su dizel motori 'prljaviji', već zbog toga što njihov razvoj i proizvodnja postaju sve komplikovaniji i skuplji ... pa dizel motori postaju neisplativi.“

Nekim proizvodjačima su isplativi, pa ih i dalje razvijaju a i predstavljaju ili su to već učinili ( ima tih vesti ovih dana koliko hoćete, da ih ne imenujem ). To što volvo ima malu produkciju pa da bi sam razvio svoj dizel motor, jeste problem do volva. Mada, u njihovoj istoriji su uglavnom i koristili tudje motore,pa i neke sramne kombinacije svojih modela i tudjih motora ( npr. vrhunski S80 uz neprikladni D2 ).

„Samuelson ističe da je najveća prednost dizelaša nad benzincima – manja potrošnja goriva. Ipak, kako kaže, uvođenjem tehnologije takozvanog "blagog hibridnog pogona" u vozila sa benzinskim motorima i benzinci postaju sve ekonomičniji.“

Koliko su savremeni benzinci ekonomični, to vidim svaki dan. Uz stalnu upotrebu start stop sistema 1,0 TSI 95 mi po Beogradu troši po 11,5-12 litara uz prosečnu brzinu od oko 15 km/h. Takve očajne rezultate (a ni blizu njima) nikada ne postižem sa dizelom veće snage, pa ni onda kada je bez start-stopa.

Miloš NS

pre 5 godina

Volvo je poranio sa potpunim izbacivanjem dizelaša i već u startu po prodaji u Evropi neće moći da konkuriše premijum Nemcima, a oni su im tu glavna konkurencija. Ovaj Volvoov potez pije vodu jedino ako su odlučili da potpuno ignorišu evropsko tržište, što i ne bi bilo toliko čudno uzevši u obzir ekspanziju Kine i tradicionalnu popularnost Šveđana kod solidnog broja kupaca u SAD.

Miloš NS

pre 5 godina

Volvo je poranio sa potpunim izbacivanjem dizelaša i već u startu po prodaji u Evropi neće moći da konkuriše premijum Nemcima, a oni su im tu glavna konkurencija. Ovaj Volvoov potez pije vodu jedino ako su odlučili da potpuno ignorišu evropsko tržište, što i ne bi bilo toliko čudno uzevši u obzir ekspanziju Kine i tradicionalnu popularnost Šveđana kod solidnog broja kupaca u SAD.

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

"Ne radimo to zato što su dizel motori 'prljaviji', već zbog toga što njihov razvoj i proizvodnja postaju sve komplikovaniji i skuplji ... pa dizel motori postaju neisplativi.“

Nekim proizvodjačima su isplativi, pa ih i dalje razvijaju a i predstavljaju ili su to već učinili ( ima tih vesti ovih dana koliko hoćete, da ih ne imenujem ). To što volvo ima malu produkciju pa da bi sam razvio svoj dizel motor, jeste problem do volva. Mada, u njihovoj istoriji su uglavnom i koristili tudje motore,pa i neke sramne kombinacije svojih modela i tudjih motora ( npr. vrhunski S80 uz neprikladni D2 ).

„Samuelson ističe da je najveća prednost dizelaša nad benzincima – manja potrošnja goriva. Ipak, kako kaže, uvođenjem tehnologije takozvanog "blagog hibridnog pogona" u vozila sa benzinskim motorima i benzinci postaju sve ekonomičniji.“

Koliko su savremeni benzinci ekonomični, to vidim svaki dan. Uz stalnu upotrebu start stop sistema 1,0 TSI 95 mi po Beogradu troši po 11,5-12 litara uz prosečnu brzinu od oko 15 km/h. Takve očajne rezultate (a ni blizu njima) nikada ne postižem sa dizelom veće snage, pa ni onda kada je bez start-stopa.

Argentto

pre 5 godina

Koliko su savremeni benzinci ekonomični, to vidim svaki dan. Uz stalnu upotrebu start stop sistema 1,0 TSI 95 mi po Beogradu troši po 11,5-12 litara uz prosečnu brzinu od oko 15 km/h. Takve očajne rezultate (a ni blizu njima) nikada ne postižem sa dizelom veće snage, pa ni onda kada je bez start-stopa.
(mozak jedne kokoške ..., 16. maj 2018 09:47)

Ne znam zasto ti daju minuse kad je ovo apsolutno tacna informacija... imamo 3 benzinca u firmi 1.0 i 1.2 i oba idu preko 10 l po gradu.. na otvorenom do 120 trose iole normalno, ali vec na 140 potrosnja se sumanuto povecava. Mislim da Volvo pravi gresku ovde, jer su dizel agregati 90% prodaje limuzina i karavana srednjeg i viseg segmenta.. ali ok.. Pa ko ce da im kupi S90 ili V90 sa benzimcem ? Auto od 2 tone, sa benzincem moze samo na papiru da trosi ispod 10 l...

jednostavno

pre 5 godina

Pa ko ce da im kupi S90 ili V90 sa benzimcem ? Auto od 2 tone, sa benzincem moze samo na papiru da trosi ispod 10 l...
(Argentto, 16. maj 2018 10:51)

Amerikanci.

DC

pre 5 godina

Samo da se zna, zadnja generacija Volvo dizel motora, kao sto se ugradjuju u trenutni XC90, S i V90, XC60 itd su motori sopstvene - Volvo-ove konstrukcije i nisu kupljeni ni od koga. Inace Volvo ne moze u potpunosti da konkurise Nemcima ne zato sto izbacuju dizele, vec od momenta kada su odustali od bilo cega sa vise od 4 cilindra i 2000 kubika. Iako je najveci broj prodanih A6/serija 5/E-klasa upravo u ovoj konfiguraciji, veci motori sa 6/8 cilindara i vecih zapremina su potrebni zbog imidza, koji se potom oslikava i na modele sa manjim motorima.

Vozač

pre 5 godina

(mozak jedne kokoške ..., 16. maj 2018 09:47)
S obzirom na tako savremen agregat, verovatno imate i merač trenutne potrošnje goriva. Na njemu možete da vidite da auto troši najviše tokom silovitih ubrzanja, znači ne krećite sa semafora sa gasom ,,do poda" i problem rešen.

Boki

pre 5 godina

Koliko su savremeni benzinci ekonomični, to vidim svaki dan. Uz stalnu upotrebu start stop sistema 1,0 TSI 95 mi po Beogradu troši po 11,5-12 litara uz prosečnu brzinu od oko 15 km/h. Takve očajne rezultate (a ni blizu njima) nikada ne postižem sa dizelom veće snage, pa ni onda kada je bez start-stopa.
(mozak jedne kokoške ..., 16. maj 2018 09:47)

VW nije dobar primer uopste za benzinske motore jer njihovi benzinci od cetiiri i sest cilindara nisu konkurentni. Njima su prioritet uvek bili dizel motori i zbog toga njihovi benzinci ispastaju. Svi znaju da VW trocilindrasi su pretegnuti i da lome ventile na vec 20 do 60 hiljada kilometara zbog lose konstrukcije.

Moj 2.0 turbo od 210 konja trosi 12-13 litara u gradu a VW 2.0 dizel 8.5 u gradu

mačor

pre 5 godina

@mozak jedne kokoške .....moram da zaključim da sa vožnjom veze nemaš. 1.2 turbo benzinac sa automatskim menjačem(cvt) ne prelazi mi 9.5 litara po gradu.Ni zimi ni leti. To mu je max,kad se potrudim bude i manje.

mare

pre 5 godina

@Argentto
Znaš zašto mu daju minuse,zato sto blage veze nemaju nikad nisu ni vozili nit se vozili u takvim automobilima,negu su samo kao ostrasćeni sa novom tehnologijom.Pritom voze astro 1,4 gts iz 1998 naravno benzin.To su ti oni sto preziru dizel.

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

@ mačor i „istimišljenici“
Da li si Ti pročitao šta sam ja napisao? Potrošnja za 1,0 TSI od 95 ks po gradu Beogradu je 11,5-12 pri prosečnoj brzini od oko 15 km/h ( po NEDC „ciklusu“ prosek brzine za gradsku je 19 km/h ). U kolima „teškim“ oko 1.120 kg.
Nije isključeno da ja „ne znam da vozim“ (kako ti kažeš ). Šta ćeš, ove godine punim tek 30 godina vozačkog staža ...
Sa tim motorom na regionalnom putu uz veoma pažljivo doziranje gasa sam znao postići i oko 4,5 (ili samo malo više nego sa dizelom 1,6).
Do 120 km/h po auto putu je korektan ( „oko 6“ ). Ali, „stisni“ ga samo malo na auto putu, na 130, lako prebaci 7. Sve iznad toga „troši kao šupalj“.
Po BG on mi nikada nije trošio manje od 8 (i to samo onda kada sam merio po auto putu ili po bulevarima van špica ), a tih 11,5-12 sam postizao i leti i zimi, na istim relacijama, gde sam sa dizelom imao oko 3 litra manje (pri čemu je taj dizel „teži“ oko 450 kg ). 1,0 TSI zaista ima odličan S&S sistem. Radi savršeno.
Ti mali turbaši troše relativno malo pod uslovom da ne voziš brzo; da obrtaje uvek držiš u onoj zoni gde tek počinje da razvija obrtni moment ( iznad 2.000 rpm ne smeš nikako ); da ne ubrzavaš sa više od pola gasa ...
A po gradu ... Po gradu nema magije da ne troši. Sve sam probao. Čak ni onda kada i svaki raspali gradski bus od mene jače ubrzava posle semafora ...
Prosto, potrošnja goriva kod njega je nešto sa čime čovek mora da se pomiri.

c us rise

pre 5 godina

(Boki, 16. maj 2018 11:47)
Moj 1.2TSI sa start-stop trosi 6l po gradu (mereno "od cepa do cepa", komp pokazuje nesto preko 5l)...a nije bas najstedljiviji primer

Dizelima je (konacno) odzvonilo, nisu nikad ni trebali da se nadju u automobilima

mile rizik

pre 5 godina

Ne znam zasto ti daju minuse kad je ovo apsolutno tacna informacija... imamo 3 benzinca u firmi 1.0 i 1.2 i oba idu preko 10 l po gradu.. na otvorenom do 120 trose iole normalno, ali vec na 140 potrosnja se sumanuto povecava. Mislim da Volvo pravi gresku ovde, jer su dizel agregati 90% prodaje limuzina i karavana srednjeg i viseg segmenta.. ali ok.. Pa ko ce da im kupi S90 ili V90 sa benzimcem ? Auto od 2 tone, sa benzincem moze samo na papiru da trosi ispod 10 l...
(Argentto, 16. maj 2018 10:51)

A koji to dizel od 2 tone troši ispod 10 litara? Manimo se tih srpskih baronskih prica kako automobili te tezine trose 6 litara dizela, u gradu ne prelaze 8. Svako ko je vozio ozbiljnog dizela od 2 ili vise tona zna da je 10 litara misaona imenica. Sta je briga nekog Evropljanina ili stanovnika nekog drugog razvijenog kraja zemaljske kugle da kupuje dizela koji mu zagadjuje okolinu, a vise ni ne trosi drasticno manje od bebzinaca? Ne prave oni kola za Srbistance, 90 posto Srbistanaca dodje u posed takvog automobila kad je on prvom i drugom solidno stojecem stanovniku uredjene drzave odsluzio svoje i zavrsio posao. I onda takav auto treba da trosi ispod 10 litara srpskog goriva? Ma vazi.

mile rizik

pre 5 godina

Švedsko foliranje! Dvadeset godina nisu razvijali dizel motore, nego su kupovali od Renoa, ili čak vršili trampu benzin za dizel.
(Ahtung, 17. maj 2018 09:13)

A zašto bre pišete svakakve gluposti? Šta misliš čiji su dizeli u Volvo kamionima? Renoovi, Folksvagenovi? Kako možete da pišete da Volvo nema iskustva sa dizelima kad su pravili najbolje kamionske petake. I onda su rešili da smanje taj kamionski petak i naprave po njegovom modelu D5 koji je jedan od najboljih dizela u automobilima. Samo je to trebalo mnogo ranije da urade.

Dizel je za traktore, gas za kuvanje, a benzin (i sto pre, to bolje: struja) za voznju

pre 5 godina

Skidam kapu. Bas ih briga za Evropsko trziste i konkurenciju u premijum segmentu. Evropsko trziste postaje sekundarno, ako ne i tercijarno. U danasnje vreme, 2018-e godine, prvo ide Azija, pa Amerika... pa onda ostalo.

lumenarević

pre 5 godina

@mozak jedne kokoške
Loš auto si uzeo. Nije VW za benzin, oni su ko traktori, samo nafta. Možda bi ipak bilo bolje da prodaš taj tvoj 1.2 tfsi i kupiš reno 0.9 tci ili možda Ford 1.0 ecoboost. I onda, kad budeš vozio po beogradu, videćeš nešto sasvim drugo. A na putu, brate mili, troši ko dizel. A imaju preko 100 ks.

mile rizik

pre 5 godina

@Argentto 
Znaš zašto mu daju minuse,zato sto blage veze nemaju nikad nisu ni vozili nit se vozili u takvim automobilima,negu su samo kao ostrasćeni sa novom tehnologijom.Pritom voze astro 1,4 gts iz 1998 naravno benzin.To su ti oni sto preziru dizel.
(mare, 16. maj 2018 11:21)

Imam benzince od 1.4 i 2.0 i dizela od 2.5. I veruj mi da se trenutno vise isplati voziti bilo koji od ta dva benzinca nego dizela 2.5 od preko 2 tone. Ali ne mozete mesati babe i zabe, porediti trocilindricne benzince od 900-1.000 kubika sa dizelima je besmisleno. Meni 1.4 benzinac od 1,3 tone kombinovane gradsko-otvorene voznje (75% je grad) trosi do 7.5 najvise. Bilo koji ozbiljniji dizel o kojima on prica nema teoretske sanse da trosi u toj varijanti manje od 11 litara. Pa ti racunaj. Ali nije isto sporet od 1.4 i veliki dizel od minimum 2.5 i 2 tone. Nebo i zemlja. Benzinci su definitivno bolji od dizela, uvek su i bili. Dizel je napravljen da stedi i da zagadjuje, vecini ljudi je to prihvatljiva varijanta i zato ih ima mnogo vise u nerazvijenim zemljama gde se kola ionako ne odrzavaju. Vreme ce pokazati, moje misljenje je da Volvo pravi dobar potez, ionako je struja buducnost. Sva vozila ce se proterivati iz gradova, nebitno da li su dizeli, benzinci, hibridi ili elektricni, ceo urbani svet ide ka drugim resenjima i autonomnom prevozu. Volvo razmislja na taj nacin, a ne kako neki srbistanac misli da bi trebalo da bude.

mile surčin

pre 5 godina

škoda fabia 1.2 tsi.

iskreno, odličan auto za porodicu (ja ga vozim u privatnoj firmi). dosta vremena se vozi po gradu, ima dve opcije za izracunavanje prosecne potrosnje, ja uspevam da ga drzim ispod 7 litara proseka sa laganom nogom na gasu. to znaci da ne preticem previse kad su dve trake, da ne jurim od semafora do semafora.

u kolima je odbicno jos jedna osoba pored mene plus 34 - 40 kg delova i alata u gepeku. ovo su realni podaci, auto je presao oko 135000 km.

za nekog ko ne vozi "gradske trke" a ima sanse da ga kupi novog, odlican je izbor. ne znam kakav je ecoboost ili tci iz renoa, ovo je moje iskustvo.

drugar ima polo sa ovim motorom 1.2 tsi i kuka kako ne moze da spusti ispod osam na 100 km. znam kako vozi, zustriji je vozac od mene.

privatno vozim stari dti dizel reno. malo trosi, mnogo manje startan, volim dizelaše (vozio i golfa i pasata). mada mi je jasno da su benzinci dosta napredovali.

rog

pre 5 godina

Švedsko foliranje! Dvadeset godina nisu razvijali dizel motore, nego su kupovali od Renoa, ili čak vršili trampu benzin za dizel.
(Ahtung, 17. maj 2018 09:13)

Volvo nikad nije koristio reno motore.

MM

pre 5 godina

Vozim Yarisa 2017 1,5benzin 110ks. U gradu troši oko 6do 7litara sa klimom. 6 brzina, na autoputu navučem na 120, upalim tempomat i tu je negdje oko 5-5,5l. Rekord mi je na magistrali pri 90kmh oko 3,5. Naravno, to kaže bord kompjuter, slobodno dodajte 10-15% na ove podatke, ni jedan ne pokazuje tačno. Nikad neću voziti dizela, lična preferencija, za mene malo dosadan i ne nudi tu količinu zabave. Sljedeći auto će nadam se biti hibrid, možda CHR ili RAV4 :)

Ahtung

pre 5 godina

Švedsko foliranje! Dvadeset godina nisu razvijali dizel motore, nego su kupovali od Renoa, ili čak vršili trampu benzin za dizel.

Beba

pre 5 godina

Jasno je, svi proizvodjaci auromobila ne gledaju sta je bolje nego samo sta im je jeftinije u proizvodnji. I da pri tome taj proizvod sto skuplje prodaju.

moron

pre 5 godina

rog, 17. maj 2018 10:47

Volvo je kroz svoju dugu istoriju koristo razne tudje motore. Pa i čiste reno motore. A i one koje su zajedno razvijali reno i pežo. Čak mi se čini da su više koristili tudje, nego li su imali svoje.
Od svih tudjih motora, mislim da su najveći djubar koji je volvo koristio bili VW dizel motori. Sećam se kada se 1979. pojavio 244 DL D6 (atmosferski). A kako je kasnije taj motor nastavio, i razvijao se, u šta je sve išao u volvo grupi, svi znamo.

c us rise

pre 5 godina

(Boki, 16. maj 2018 11:47)
Moj 1.2TSI sa start-stop trosi 6l po gradu (mereno "od cepa do cepa", komp pokazuje nesto preko 5l)...a nije bas najstedljiviji primer

Dizelima je (konacno) odzvonilo, nisu nikad ni trebali da se nadju u automobilima

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

"Ne radimo to zato što su dizel motori 'prljaviji', već zbog toga što njihov razvoj i proizvodnja postaju sve komplikovaniji i skuplji ... pa dizel motori postaju neisplativi.“

Nekim proizvodjačima su isplativi, pa ih i dalje razvijaju a i predstavljaju ili su to već učinili ( ima tih vesti ovih dana koliko hoćete, da ih ne imenujem ). To što volvo ima malu produkciju pa da bi sam razvio svoj dizel motor, jeste problem do volva. Mada, u njihovoj istoriji su uglavnom i koristili tudje motore,pa i neke sramne kombinacije svojih modela i tudjih motora ( npr. vrhunski S80 uz neprikladni D2 ).

„Samuelson ističe da je najveća prednost dizelaša nad benzincima – manja potrošnja goriva. Ipak, kako kaže, uvođenjem tehnologije takozvanog "blagog hibridnog pogona" u vozila sa benzinskim motorima i benzinci postaju sve ekonomičniji.“

Koliko su savremeni benzinci ekonomični, to vidim svaki dan. Uz stalnu upotrebu start stop sistema 1,0 TSI 95 mi po Beogradu troši po 11,5-12 litara uz prosečnu brzinu od oko 15 km/h. Takve očajne rezultate (a ni blizu njima) nikada ne postižem sa dizelom veće snage, pa ni onda kada je bez start-stopa.

mačor

pre 5 godina

@mozak jedne kokoške .....moram da zaključim da sa vožnjom veze nemaš. 1.2 turbo benzinac sa automatskim menjačem(cvt) ne prelazi mi 9.5 litara po gradu.Ni zimi ni leti. To mu je max,kad se potrudim bude i manje.

Argentto

pre 5 godina

Koliko su savremeni benzinci ekonomični, to vidim svaki dan. Uz stalnu upotrebu start stop sistema 1,0 TSI 95 mi po Beogradu troši po 11,5-12 litara uz prosečnu brzinu od oko 15 km/h. Takve očajne rezultate (a ni blizu njima) nikada ne postižem sa dizelom veće snage, pa ni onda kada je bez start-stopa.
(mozak jedne kokoške ..., 16. maj 2018 09:47)

Ne znam zasto ti daju minuse kad je ovo apsolutno tacna informacija... imamo 3 benzinca u firmi 1.0 i 1.2 i oba idu preko 10 l po gradu.. na otvorenom do 120 trose iole normalno, ali vec na 140 potrosnja se sumanuto povecava. Mislim da Volvo pravi gresku ovde, jer su dizel agregati 90% prodaje limuzina i karavana srednjeg i viseg segmenta.. ali ok.. Pa ko ce da im kupi S90 ili V90 sa benzimcem ? Auto od 2 tone, sa benzincem moze samo na papiru da trosi ispod 10 l...

Miloš NS

pre 5 godina

Volvo je poranio sa potpunim izbacivanjem dizelaša i već u startu po prodaji u Evropi neće moći da konkuriše premijum Nemcima, a oni su im tu glavna konkurencija. Ovaj Volvoov potez pije vodu jedino ako su odlučili da potpuno ignorišu evropsko tržište, što i ne bi bilo toliko čudno uzevši u obzir ekspanziju Kine i tradicionalnu popularnost Šveđana kod solidnog broja kupaca u SAD.

mare

pre 5 godina

@Argentto
Znaš zašto mu daju minuse,zato sto blage veze nemaju nikad nisu ni vozili nit se vozili u takvim automobilima,negu su samo kao ostrasćeni sa novom tehnologijom.Pritom voze astro 1,4 gts iz 1998 naravno benzin.To su ti oni sto preziru dizel.

rog

pre 5 godina

Švedsko foliranje! Dvadeset godina nisu razvijali dizel motore, nego su kupovali od Renoa, ili čak vršili trampu benzin za dizel.
(Ahtung, 17. maj 2018 09:13)

Volvo nikad nije koristio reno motore.

mile rizik

pre 5 godina

@Argentto 
Znaš zašto mu daju minuse,zato sto blage veze nemaju nikad nisu ni vozili nit se vozili u takvim automobilima,negu su samo kao ostrasćeni sa novom tehnologijom.Pritom voze astro 1,4 gts iz 1998 naravno benzin.To su ti oni sto preziru dizel.
(mare, 16. maj 2018 11:21)

Imam benzince od 1.4 i 2.0 i dizela od 2.5. I veruj mi da se trenutno vise isplati voziti bilo koji od ta dva benzinca nego dizela 2.5 od preko 2 tone. Ali ne mozete mesati babe i zabe, porediti trocilindricne benzince od 900-1.000 kubika sa dizelima je besmisleno. Meni 1.4 benzinac od 1,3 tone kombinovane gradsko-otvorene voznje (75% je grad) trosi do 7.5 najvise. Bilo koji ozbiljniji dizel o kojima on prica nema teoretske sanse da trosi u toj varijanti manje od 11 litara. Pa ti racunaj. Ali nije isto sporet od 1.4 i veliki dizel od minimum 2.5 i 2 tone. Nebo i zemlja. Benzinci su definitivno bolji od dizela, uvek su i bili. Dizel je napravljen da stedi i da zagadjuje, vecini ljudi je to prihvatljiva varijanta i zato ih ima mnogo vise u nerazvijenim zemljama gde se kola ionako ne odrzavaju. Vreme ce pokazati, moje misljenje je da Volvo pravi dobar potez, ionako je struja buducnost. Sva vozila ce se proterivati iz gradova, nebitno da li su dizeli, benzinci, hibridi ili elektricni, ceo urbani svet ide ka drugim resenjima i autonomnom prevozu. Volvo razmislja na taj nacin, a ne kako neki srbistanac misli da bi trebalo da bude.

Ahtung

pre 5 godina

Švedsko foliranje! Dvadeset godina nisu razvijali dizel motore, nego su kupovali od Renoa, ili čak vršili trampu benzin za dizel.

Vozač

pre 5 godina

(mozak jedne kokoške ..., 16. maj 2018 09:47)
S obzirom na tako savremen agregat, verovatno imate i merač trenutne potrošnje goriva. Na njemu možete da vidite da auto troši najviše tokom silovitih ubrzanja, znači ne krećite sa semafora sa gasom ,,do poda" i problem rešen.

DC

pre 5 godina

Samo da se zna, zadnja generacija Volvo dizel motora, kao sto se ugradjuju u trenutni XC90, S i V90, XC60 itd su motori sopstvene - Volvo-ove konstrukcije i nisu kupljeni ni od koga. Inace Volvo ne moze u potpunosti da konkurise Nemcima ne zato sto izbacuju dizele, vec od momenta kada su odustali od bilo cega sa vise od 4 cilindra i 2000 kubika. Iako je najveci broj prodanih A6/serija 5/E-klasa upravo u ovoj konfiguraciji, veci motori sa 6/8 cilindara i vecih zapremina su potrebni zbog imidza, koji se potom oslikava i na modele sa manjim motorima.

lumenarević

pre 5 godina

@mozak jedne kokoške
Loš auto si uzeo. Nije VW za benzin, oni su ko traktori, samo nafta. Možda bi ipak bilo bolje da prodaš taj tvoj 1.2 tfsi i kupiš reno 0.9 tci ili možda Ford 1.0 ecoboost. I onda, kad budeš vozio po beogradu, videćeš nešto sasvim drugo. A na putu, brate mili, troši ko dizel. A imaju preko 100 ks.

Dizel je za traktore, gas za kuvanje, a benzin (i sto pre, to bolje: struja) za voznju

pre 5 godina

Skidam kapu. Bas ih briga za Evropsko trziste i konkurenciju u premijum segmentu. Evropsko trziste postaje sekundarno, ako ne i tercijarno. U danasnje vreme, 2018-e godine, prvo ide Azija, pa Amerika... pa onda ostalo.

mile rizik

pre 5 godina

Ne znam zasto ti daju minuse kad je ovo apsolutno tacna informacija... imamo 3 benzinca u firmi 1.0 i 1.2 i oba idu preko 10 l po gradu.. na otvorenom do 120 trose iole normalno, ali vec na 140 potrosnja se sumanuto povecava. Mislim da Volvo pravi gresku ovde, jer su dizel agregati 90% prodaje limuzina i karavana srednjeg i viseg segmenta.. ali ok.. Pa ko ce da im kupi S90 ili V90 sa benzimcem ? Auto od 2 tone, sa benzincem moze samo na papiru da trosi ispod 10 l...
(Argentto, 16. maj 2018 10:51)

A koji to dizel od 2 tone troši ispod 10 litara? Manimo se tih srpskih baronskih prica kako automobili te tezine trose 6 litara dizela, u gradu ne prelaze 8. Svako ko je vozio ozbiljnog dizela od 2 ili vise tona zna da je 10 litara misaona imenica. Sta je briga nekog Evropljanina ili stanovnika nekog drugog razvijenog kraja zemaljske kugle da kupuje dizela koji mu zagadjuje okolinu, a vise ni ne trosi drasticno manje od bebzinaca? Ne prave oni kola za Srbistance, 90 posto Srbistanaca dodje u posed takvog automobila kad je on prvom i drugom solidno stojecem stanovniku uredjene drzave odsluzio svoje i zavrsio posao. I onda takav auto treba da trosi ispod 10 litara srpskog goriva? Ma vazi.

moron

pre 5 godina

rog, 17. maj 2018 10:47

Volvo je kroz svoju dugu istoriju koristo razne tudje motore. Pa i čiste reno motore. A i one koje su zajedno razvijali reno i pežo. Čak mi se čini da su više koristili tudje, nego li su imali svoje.
Od svih tudjih motora, mislim da su najveći djubar koji je volvo koristio bili VW dizel motori. Sećam se kada se 1979. pojavio 244 DL D6 (atmosferski). A kako je kasnije taj motor nastavio, i razvijao se, u šta je sve išao u volvo grupi, svi znamo.

jednostavno

pre 5 godina

Pa ko ce da im kupi S90 ili V90 sa benzimcem ? Auto od 2 tone, sa benzincem moze samo na papiru da trosi ispod 10 l...
(Argentto, 16. maj 2018 10:51)

Amerikanci.

mile rizik

pre 5 godina

Švedsko foliranje! Dvadeset godina nisu razvijali dizel motore, nego su kupovali od Renoa, ili čak vršili trampu benzin za dizel.
(Ahtung, 17. maj 2018 09:13)

A zašto bre pišete svakakve gluposti? Šta misliš čiji su dizeli u Volvo kamionima? Renoovi, Folksvagenovi? Kako možete da pišete da Volvo nema iskustva sa dizelima kad su pravili najbolje kamionske petake. I onda su rešili da smanje taj kamionski petak i naprave po njegovom modelu D5 koji je jedan od najboljih dizela u automobilima. Samo je to trebalo mnogo ranije da urade.

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

@ mačor i „istimišljenici“
Da li si Ti pročitao šta sam ja napisao? Potrošnja za 1,0 TSI od 95 ks po gradu Beogradu je 11,5-12 pri prosečnoj brzini od oko 15 km/h ( po NEDC „ciklusu“ prosek brzine za gradsku je 19 km/h ). U kolima „teškim“ oko 1.120 kg.
Nije isključeno da ja „ne znam da vozim“ (kako ti kažeš ). Šta ćeš, ove godine punim tek 30 godina vozačkog staža ...
Sa tim motorom na regionalnom putu uz veoma pažljivo doziranje gasa sam znao postići i oko 4,5 (ili samo malo više nego sa dizelom 1,6).
Do 120 km/h po auto putu je korektan ( „oko 6“ ). Ali, „stisni“ ga samo malo na auto putu, na 130, lako prebaci 7. Sve iznad toga „troši kao šupalj“.
Po BG on mi nikada nije trošio manje od 8 (i to samo onda kada sam merio po auto putu ili po bulevarima van špica ), a tih 11,5-12 sam postizao i leti i zimi, na istim relacijama, gde sam sa dizelom imao oko 3 litra manje (pri čemu je taj dizel „teži“ oko 450 kg ). 1,0 TSI zaista ima odličan S&S sistem. Radi savršeno.
Ti mali turbaši troše relativno malo pod uslovom da ne voziš brzo; da obrtaje uvek držiš u onoj zoni gde tek počinje da razvija obrtni moment ( iznad 2.000 rpm ne smeš nikako ); da ne ubrzavaš sa više od pola gasa ...
A po gradu ... Po gradu nema magije da ne troši. Sve sam probao. Čak ni onda kada i svaki raspali gradski bus od mene jače ubrzava posle semafora ...
Prosto, potrošnja goriva kod njega je nešto sa čime čovek mora da se pomiri.

MM

pre 5 godina

Vozim Yarisa 2017 1,5benzin 110ks. U gradu troši oko 6do 7litara sa klimom. 6 brzina, na autoputu navučem na 120, upalim tempomat i tu je negdje oko 5-5,5l. Rekord mi je na magistrali pri 90kmh oko 3,5. Naravno, to kaže bord kompjuter, slobodno dodajte 10-15% na ove podatke, ni jedan ne pokazuje tačno. Nikad neću voziti dizela, lična preferencija, za mene malo dosadan i ne nudi tu količinu zabave. Sljedeći auto će nadam se biti hibrid, možda CHR ili RAV4 :)

Boki

pre 5 godina

Koliko su savremeni benzinci ekonomični, to vidim svaki dan. Uz stalnu upotrebu start stop sistema 1,0 TSI 95 mi po Beogradu troši po 11,5-12 litara uz prosečnu brzinu od oko 15 km/h. Takve očajne rezultate (a ni blizu njima) nikada ne postižem sa dizelom veće snage, pa ni onda kada je bez start-stopa.
(mozak jedne kokoške ..., 16. maj 2018 09:47)

VW nije dobar primer uopste za benzinske motore jer njihovi benzinci od cetiiri i sest cilindara nisu konkurentni. Njima su prioritet uvek bili dizel motori i zbog toga njihovi benzinci ispastaju. Svi znaju da VW trocilindrasi su pretegnuti i da lome ventile na vec 20 do 60 hiljada kilometara zbog lose konstrukcije.

Moj 2.0 turbo od 210 konja trosi 12-13 litara u gradu a VW 2.0 dizel 8.5 u gradu

mile surčin

pre 5 godina

škoda fabia 1.2 tsi.

iskreno, odličan auto za porodicu (ja ga vozim u privatnoj firmi). dosta vremena se vozi po gradu, ima dve opcije za izracunavanje prosecne potrosnje, ja uspevam da ga drzim ispod 7 litara proseka sa laganom nogom na gasu. to znaci da ne preticem previse kad su dve trake, da ne jurim od semafora do semafora.

u kolima je odbicno jos jedna osoba pored mene plus 34 - 40 kg delova i alata u gepeku. ovo su realni podaci, auto je presao oko 135000 km.

za nekog ko ne vozi "gradske trke" a ima sanse da ga kupi novog, odlican je izbor. ne znam kakav je ecoboost ili tci iz renoa, ovo je moje iskustvo.

drugar ima polo sa ovim motorom 1.2 tsi i kuka kako ne moze da spusti ispod osam na 100 km. znam kako vozi, zustriji je vozac od mene.

privatno vozim stari dti dizel reno. malo trosi, mnogo manje startan, volim dizelaše (vozio i golfa i pasata). mada mi je jasno da su benzinci dosta napredovali.

Beba

pre 5 godina

Jasno je, svi proizvodjaci auromobila ne gledaju sta je bolje nego samo sta im je jeftinije u proizvodnji. I da pri tome taj proizvod sto skuplje prodaju.