Subota, 05.05.2018.

09:14

Test: Renault Scenic Bose Energy dCi 160 EDC

Izvor: B92

Test: Renault Scenic Bose Energy dCi 160 EDC IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

DC

pre 5 godina

@moron: Ford uz S-maksa ima i Galaxy pa kupac ima izbor zavisno da li prednost daje dizajnu ili prostoru. Ja bih odabrao S-maks jer cak i da cesto vozim ljude od 190cm na zadnjem sedistu to nece biti na ture od 7-8 sati i duze, a za sve manje - nek se skupe jer na kraju krajeva moze da bude i daleko gore od S-maksa. Inace, sa tvojih 192cm, koliko se cesto vozis na zadnjem sedistu sopstvenog auta da bi ti to bio prioritet?
@markoni: 'Reno rekao da je bas taj paket Bose formirao za Srpsko trziste' - Shvati, osim Fiata 500L zato sto se sklapa u Srbiji, za sve ostale mi smo nebitno trziste - nece niko da pravi paket za nekoliko desetina (ili u najboljem slucaju stotina) primeraka koliko moze da proda ovde godisnje.
@Strujomer: Prodaja Renoa u Evropi te opovrgava. Jesi li se zapitao da mozda tvoj ukus ne odgovara ciljnoj grupi na koju Reno gadja?
@drug_stari: Kupljen nov ili polovan? To bitno menja perspektivu.
@čudno: Smanjen iz sledeceg razloga: Imas porodicu sa dva mala deteta i ne vozis na duge ture, uglavnom po lokalu, kupis Scenic jer je veci auto veci problem za voznju. Ipak ti treba nesto prostraniji auto za odmor ili ces ponekad povesti uz tvoju porodicu i druge - uzmes Grand Scenic. Nije ti problem snalazenje po gradu sa necim jos vecim, a zelis i odredjen osecaj luksuza, imas Espace. Na taj nacin je pokriven ceo dijapazon, pri cemu prosecnom porodicnom coveku u Srbiji verovatno po dimenzijama najvise odgovara Grand Scenic.

godzilla

pre 5 godina

@zahvaljujemo se na saradnji - Ti čoveče ne znaš o čemu pričaš, iskreno. Klasična priča da su automobili koje proizvodi Reno loši ili prosto obožavaš VW, Audi ili nekog Japanca. Vozim Megane od njegove druge generacije, pa treću i sada četvrtu i nikada apsolutno nikada nisam imao ni najmanjeg problema. Prosto je stvar kakav automobil kupiš, koliko redovno i kako ga održavaš. Uvek je važila ona, koliko para toliko muzike. Ako ćeš da štediš na delovima i održavanju, naravno da ti neće raditi kako treba. Pri tome su mi druga i treća generacija bili polovni automobili, a četvrtu sam kupio novog. Pri tome mnogo poznanika vozi različite modele Renoa, a takođe pitaj sve taksiste kako su im se pokazali. Ujak je imao Megane prvu generaciju karavana, motor 1.6 i sa njim je prešao ne znamo ni mi koliko, jer mu je na 600 hiljada km prestao raditi kilometar sat. Cene delova uopšte nisu visoke, čak su za naše pojmove i dosta niže od VW-a i ostalih brendova. Što se tiče cena u ovlašćenom servisu, za osnovni ili kako se zove mali servis, nisu toliko visoke i za moj model se kreće u rangu oko 100 evra. Tako da te priče da nešto ne valja su za malu decu. Nema savršenog automobila, i svaki brend i model će ti vratiti onoliko koliko uložiš u njega.

zahvaljujemo se na saradnji

pre 5 godina

Nije loš onaj fliper na centralnoj konzoli. Sreća da su qashqai, dacia i clio solidni automobili za cenu koju imaju i time drže ovu korporaciju pri vrhu. Reno je po meni najmanje kvalitetan evropski proizvodjač, PSA je ispred njih to je moj lični utisak. Reno ima dobru limariju, zadovoljavajuću udobnost i dobar kvalitet samih motora. Katastrofalna elektronika, agregati i materijali presudno utiču na ukupnu lošu sliku o renou. Previsoka cena delova i održavanja za svoju klasu čine da se vozači renoa retko kada ponovo vraćaju njihovim vozilima. Reno se uglavnom kupi jednom i nikada više.

sempervivum

pre 5 godina

Одувек сам волео и возио Сеник, од првог до трећег модела, али је овај четврти модел корак уназад... Разочарао ме, због неколико ствари:
- задња седишта више нису из 3 дела (као код старог), чиме је практичност умањена,
- тесно је за ноге (у старом Сенику можеш да играш коло позади),
- резервоар само 53 литра (у старом Сенику сам прелазио и до 1080km са једним пуњењем резервоара (60 литара), сад не верујем да је то могуће)
- цена... за ове паре можеш да купиш ауто са 4X4, а не ову кросовер-шминку

Направили су нешто "нит смрди, нит мирише" (нит МПВ, нити СУВ). Готово сам сигуран да ће се знатно мање продавати него претходни.

Milan

pre 5 godina

Vozim Scenic već 8 godina. Mogu reći samo jedno "krš kvalitet"!!! Našminkan. Prednosti su: udobnost, bezbednost. Mane: pouzdanost, potrošnja, održavanje. Dno, nikad više !!!
(drug_stari, 07. maj 2018 08:10)

Vozis stari model Scenic sa ko zna kakvim odrzavanjem i predjenih blizu 200 000 i onda se kao zalis.
Cujte ovo, mane pouzdanost i potrosnja.
Ja sam imao bar 7-8 marki automobila, ali boljih dizelasa od francuza NEMA.
Toliko su im dCi motori na losem glasu da se sepure pod haubama najnovijih Mercedesa u A i C klasi.
Znas Mercedes je lud, ne zna sta uzima, de ga ti prosvetli. Kako je moguce da za novu C klasu sa 1.6dCi motorom od 136 konja traze 37 000 eura kad je krs???
Nova serija Reno modela je za 2 koplja kvalitetnija od stare game od Captura preko Talismana do premium modela Espace koji izgleda kao svemirski brod.
Boze, boze...sta sve covek nece ovde da procita.

drug_stari

pre 5 godina

Vozim Scenic već 8 godina. Mogu reći samo jedno "krš kvalitet"!!! Našminkan. Prednosti su: udobnost, bezbednost. Mane: pouzdanost, potrošnja, održavanje. Dno, nikad više !!!

Joca

pre 5 godina

... a gepek da ne pricam. to je ciljna grupa za mpv, kao ja, da stavim 2 decja bajsa lagano uz par torbi
(boki, 5. maj 2018 17:45)

ma da ... a stanu i bracni krevet i smederevac odmah do bajsa.
vazi.

Deki

pre 5 godina

Vozim kompakt SUV koji je skuplji od ovog Senica. Uskoro ću da menjam i mislim da će opet biti kompakt SUV, ovaj nazovi MPV ne bih ni razmatrao kao opciju.

bobo mk

pre 5 godina

(orts, 05. maj 2018 13:32)

Sve je to lepo, ali kada se posle pređenih 150 hiljadarki provozam u koleginu Džetu, a onda sednem u moj krckavi Megan, primetim da sam sramno izigran što se tiče kvaliteta, a bogami i potrošnje.

paris

pre 5 godina

Vozio se nedavno u taxi ovakav scenic. Prvo sto sam osetio su odlicna sedista, i sam polozaj koji sam imao kao suvozac odaje utisak da sa ovim autom mogu na put oko sveta. Ovaj bio sa jakom opremom, instrument tabla i tapaciri u vratima su bili presvucenii kozom i prosiveni, na sredini veliki displej, led trakice ... kao da sam u nekom luksuznom modelu. Unutra se nista nije culo tako da ne znam da li je dizel ili benzinac. Generalni utisak je da mi se auto veoma svideo i nisam mu nasao manu za taj kratak period, udobno, moderno, kvalitetno, i za mene prostrano taman koliko treba.

markoni

pre 5 godina

@Deki
Naravno da je skup,ali pominjati prodaju u Srbiji bilo cega preko 10.000€ je krajnje degutantno ! I druga stvar,ako je tebi ili meni skup,ne znaci da je i drugima.

moron

pre 5 godina

Samo oko cene guma za Scenica.
Pogledah sajt internet prodaja guma (može bilo koji), najjeftinija letnja guma za Scenica je Continental i košta 15.450,00 RSD, a najskuplja zimska je Michelin i košta 20.840,00 RS
To manje košta od BILO KOJIH brendiranih guma, primera radi:
za Sportage 225/60X17 i 245/45X19
za Kaškaji 225/45X17 i 215-55-18
za mazdu cx-5 225/55X19 i 225/65-17
Sada, to što bi neko da vozi "Starfire" i slično, nije problem. Ali, ko kupi novog Scenica (ili bilo koja nova kola slične cene), taj ne vozi gume klase "Petlas". I nije mu problem kupiti dobre gume.
Ja vozim kola kupljena po nižim cenama od ovog Scenica, pa ih vozim na Michelin, GoodYear i Continental. Jer se (po meni) na gumama ne štedi.

Zare

pre 5 godina

Ajd i Ja nešto pametno. Dizajn je stvar ukusa. Meni se dopada mada nije nešto wow! Očekivano je da žrtvuju nešto prostora radi dizajna jer to baš SVI danas rade a francuzi naročito. Cena koja je ovde navedena ima više faktora.
Prvo, auto koji izadje na tržište na početku uvek ima veću cenu jer računa na kupce koji imaju para i odmah žele nešto fensi i sveže da se istaknu. Tada proizvodjači najviše i zaradjuju od najbolje opremljenih modela.
Drugo, teško je porediti cenu sa drigim automobilima koji nisu u istoj klasi i čiji spisak opreme je bitno drugačiji. I na kraju i ovde se vidi da su se ljubitelji SUVova baš namnožili i da bi mnogi ovde radije pazarili neka Ateku, Kodiaq ili Kaškai. Sve je ovo regralno ali eto Reno se opredelio za formu koja je nešto izmedju za Senik i tržište će dati svoj sud. Da dodam da ko želi SUV Reno i to ima u ponudi.(Valjda će neko iz Renoa da primeti ovaj moj post da me zaposli kao bota. Kao platu prihvatam i francuski sendvič?).

miki

pre 5 godina

Omanuo u osnovnoj upotrebnoj svrsi a to je prevoz putnika. Nazad mogu konforno da se voze samo deca. Ima mesta kao u meganu. Pobogu.. Besmisao..

dzoni

pre 5 godina

Lepo ali cena ovakvog auta bi morala biti 16-18000 eura maksimum..sad će neko kaže nije pravljen za srpske plate ali ni 95% ljudi u EU nema toliko para za auto a ovi nije luksuzan već porodican auto.

Ljubimac poezije

pre 5 godina

Napravili su isto što i Citroen sa C4 Picassom poslednje generacije, namunjili ga zarad nekakvog lifestyle fenseraja, a ubili upotrebljivost.

Genije

pre 5 godina

Vrata previsoka na ustrb staklenih povrsina. Vozacu samo glava viri. Deluje mi da su zrtvovali mnoge funkcionalnosti, po kojima su prethodni modeli bili poznati, zarad estetike. Jedina pozitivna stvar, vracanje analogne instrument table. Ako je menjac i dalje problematican, a motor osetljiv na los dizel, bojim se da ce Renault izgubiti kupce kojima bi trebao biti namenjen, a to su porodice.

milos

pre 5 godina

U ovaj auto stvarno moras biti mnogo zaljubljen da bi ga kupio za te pare! Ne ulazim u pitanje kvaliteta jer nisam strucan ali je meni u prirodi sa ovim gumama bas bas neskladan i ruzan!

Deki

pre 5 godina

(markoni, 5. maj 2018 17:36)
Uporedni pregled cena ti sam sve kaže. Za toliko para ovaj Reno (Bose edition) nije neki izbor složićeš se. Nabili su cenu "junački" gde se duboko uvlači u kompakt SUV (danas najpopularniji) segment pa velikoj većini neće biti izbor. Pogotovo što se izgubilo ono što mu je bila osnovna karakteristika svih ovih godina - obilje prostora i komfora!

Boki

pre 5 godina

4 nove gume 195/50/20 "samo" 61.000 dinara hahaha 
(Makki, 5. maj 2018 12:30 

Nikada nisam razumeo komentare koji pocinju ili se zavrsavaju sa "hahaha" ili sa "hihihi". Sta je tebi smesno verovatno ni ti ne znas. 
Inace gume za ovaj Senik daleko manje nego sto si napisao, procitaj tekst pre nego sto odvalis glup komentar.
(Djox, 05. maj 2018 16:56)
@Djox
Cena po komadu je oko 16 000 din zimske oko 20 000 din

bg 1

pre 5 godina

Koliko hejtera ovde to je nenormalno. Auto je skroz na mestu. baš me zanima da li ga je neko od vas zaista i vozio, ili to onako paušalno. Ovaj Scenic je pun pogodak, kome treba više mesta, uzeće Grand verziju.

AdBlue

pre 5 godina

(zf, 5. maj 2018 13:00)
Mislim da je razlog smanjenja zapremine rezervoara za gorivo prisustvo rezervoara za AdBlue. Ja imam C4 Grand Picasso i zapremina rezervoara goriva je 55L, dok je zapremina rezervoara za AdBlue 17L. Ne znam kakva je situacija sa benzinskim modelima, ali bi prema gabaritima vozila, rezervoar mogao imati i više od 65L. Dizelska verzija (120KS) može inače da pređe 800-1000km što je opet sasvim dovoljno.

dr K. Adžija

pre 5 godina

Ko hoće više mesta nazad mora da kupi za broj veći auto, znači S Max ili Kia Sportage ili... Scenic je za dvoje velikih i troje dece.

Putnik

pre 5 godina

Promasena tema, potpuno. MPV koji se cenom kolje sa SUVom iz svoje kuce (Nissan Qashkai). Mada mislim da cak i Tekna moze jeftinije... Po meni oni bi ovu kantu trebali da izbace iz ponude, zamene je SUVom u dve velicine i zadrze Espace kao varijantu za veliku porodicu (7 sedista). Ja zaista ne mogu da zamislim sta treba da se desi pa neko da ovo odabere ispred SUVa.

Ivan ch

pre 5 godina

Kao neko ko ima zaista iskustva sa renoom mogu vam reci da je ovo top auto narocito Grand scenic i to u opremi Initiale Paris.
Sada će svi brže bolje da pričaju o ceni što je i logično razmišljanje našeg čoveka ali ljudi oprema koju oni daju u paketu Initiale to nemci ne mogu ni ponuditi u istoj klasi...znači da pojasnim ne postoji bmw,vw,audi,merc u istoj klasi koji ima sve od te opreme,npr bmw activetourer koji je u istoj klasi nema ni 20% opreme tog scenica ? koža kvaliteta nappe,panoramski krov,masaža u sedištu,grejanje i hladjenje u sedištu to je nešto što je rezervisano za BMW serije7 i samo za seriju 7 ?
Ovo je auto koji nudi mnogo više za pare koje traži ? toliko

Aca

pre 5 godina

Bruka i sramota koliko malo mesta u vozilu. Ovo je napravljeno za penzionere radi lakseg ulaska u vozilo, a pozadi mogu samo da se prevoze kruske, posto i za decu jedva ima mesta.

moron

pre 5 godina

(Stefan, 5. maj 2018 13:33)

Pošto toliko hvališ subaru foreste boxer dizel, sigurno si nedavno primetio da je neko bio ostavio komentar da je u Britaniji taj subaru proglašen za jedan od deset najgorih vozila svih vremena.
Posle tog komentara sam dosta guglao (ne verujući) i našao ne samo to, već i da je taj motor proglašen za jedan od pet najgorih japanskih motora svih vremena.

Da testirani Scenic nije savršen, to dileme nema. Ali, savršenih kola nema.

markoni

pre 5 godina

@Deki
Ispravi me ako gresim,ali negde sam procitao da je Reno rekao da je bas taj paket Bose formirao za Srpsko trziste a sad evo citam da nece ici prodaja u Srbiji !Da li si ti u dosluhu sa njima ili si trzisni mag pa si provalio da od te ljubavi nema nista ?

markos

pre 5 godina

@Stefan
Lepo je procitati da neko iznese svoje licno iskustvo,a ne samo suva naklapanja.Skroz si u pravu,najverovatnije ce ljudi izabrati Subaru umesto Renoa pogotovo u Evropi,bravo za komentar !

boki

pre 5 godina

kada sednes na vozacevo sediste i pogledas napred neki je ugao kretenski i bas mi smeta. auto nudi malo prostora za mpv. nije ni cudo da ga uveg u prodaji sije c4 picaso u kome brate mozes pozadi da se protegnes a gepek da ne pricam. to je ciljna grupa za mpv, kao ja, da stavim 2 decja bajsa lagano uz par torbi

moron

pre 5 godina

(Palju, 5. maj 2018 14:59)

"Puno Bolji izbor Ford S max 2.0 tdci"

Grešiš. Nisam "bot", ali, moram da ti kažem da sa 192 cm ja ne mogu pozadi da sednem u Smaksa. Nisko mi je. Ima suviše padajuću liniju krova. Ali, mogu pozadi "knap" da sednem u Cmaksa i komforno u "Šugu". Tako da su za mene mnogo bolja kupovina Cmaks i Kuga od Smaksa. "Prostorno", Smaks je teški promašaj. I sramota Forda. To nije MPV. Prethodni Smaks mi je bio ok. Ok mi je, naravno, Galaxy.

Sve prednje, naravno, ne znači da tvrdim da je Scenic bogat ponudom prostora pozadi. Nije.

rani

pre 5 godina

Ma sve je to lepo, ali mi nije jasno, kako mogu da napišu da troši 5,3 L, a on tuče 9 po gradu? I nisu jedini, svi proizvodjači lažu za potrošnju, a tek vlasnici, naročito onih kofa starih 20 godina! Prosto me čudi da ih neko ne otkine na sudu za tu prevaru! Što se tiče ovog vozila, čini mi se da je predhodni model bio daleko praktičniji i korisniji za jednu porodicu! Ali dobro, stvar ukusa.

vozač scenic-a

pre 5 godina

Kao vozač Scenic-a mogu da kazem u ime mnogih koji su vozili razne modele i menjali za novije u skladu sa novcem kojim raspolažu: u Scenic 1 smo se zaljubili (jednostavan auto pun komfora), sa Scenic 2 smo se oduševili (pun novina, pojedini su se plašili jer su skupe popravke, a dosta opreme), Scenic 3 biraju oni najuporniji i dalje zaljubljeni u prvu varijantu (ne daje ništa više od dvojke, samo je bespotrebno veći, čak je meni lepša dvojka), a Scenic 4 verovatno je napravljen da se odljubimo, jer ovaj auto je tako sličan Citroenu C4 Picaso, a izašao je skoro deceniju kasnije. Mislim da ova serija neće dugo trajati, shvatiće ljudi da je porodičnih auta sve manje pa će nas valjda ponovo oduševiti za koju godinu. bar se tako nadam... meni bar ovaj auto i nije tako porodični kao prve dve generacije.

Goran

pre 5 godina

Jokara,kupi Scenic 3 i bices zadovoljan. Vozim ga od 2013 i dosad nikakvih problema. Dizel 1,6 tj.zamena njihovog 1,9. Komfor na zadnjem sedistu,malo trosi,rezervoar 60 litara,dosta tih i pouzdan na dugim relacijama i sve u svemu,za mene licno, bolji od serije 4.

Djox

pre 5 godina

4 nove gume 195/50/20 "samo" 61.000 dinara hahaha
(Makki, 5. maj 2018 12:30

Nikada nisam razumeo komentare koji pocinju ili se zavrsavaju sa "hahaha" ili sa "hihihi". Sta je tebi smesno verovatno ni ti ne znas.
Inace gume za ovaj Senik daleko manje nego sto si napisao, procitaj tekst pre nego sto odvalis glup komentar.

Lektora bez

pre 5 godina

@ivan samo wagen, wagnov program volmo.. Gepek sedana kao gepek MPV drugog proizvođača.. Moze stati sve od praseta do fosne. Wagen wagen

just me

pre 5 godina

@Daki
Ne cini li ti se da je nenormalno tvrd? Ali bas bas tvrd, zebra se oseca bukvalno. Ne pamtim da sam se ikad vozio u necemu tvrdjem, a da je ispod 2 tone. I to je komentar od vozaca Skode koja je uzasno daleko od udobnog.
Nije jasno sta su pokusali sa ovim vozilom...

zf

pre 5 godina

Rezervoar 54 litra... Iduci model ce imati rezervoar od recimo 45 litara, sve manji motori a kad se "stisnu" trose isto kao i stariji sa vecom zapreminom. Wtf?

orts

pre 5 godina

Gledajuci sta nudi sramni vw ovaj reno za te pare je avion. Nisam mogao da verujem da novi polo sa benz motorom od 999 kubika i 115 konja u najjacem paketu opreme kosta nesto ispod 20 hiljada, a na tu cenu morate da doplatite metalik boju posto nije obuhvacena najacim paketom jos 269€, centralni naslon za ruku je obuhvacen samo najvisim paketom a staje 148€, ako hocete kozni volan u najacem paketu morate izdvojiti 172€, kamera za voznju u rikverc 276€, parking senzori 766, dvozonsku klimu 471€, kartica za bezkontaktno otkljucavanje i startovanje 363€, navigacija plus dodatna media nesto ispod 1000€. Ispada reno senik u najjacem paketu opreme i motorom od 160 konja suklji samo par hiljada od pola...

Ahtung

pre 5 godina

Best by i dalje je Renault Fluence iz Turske, dizel od 130 ks. Košto je nešto jače od 13.500 €, a gume R15. O polovnoj Laguni 2.0 dci od 150 ks (motor sa lancem) ne treba ni trošiti reči. Novi Megan, sedan, dizel, 130 ks - taman.

kako da ne

pre 5 godina

Grand Senic Initiale je neverovatan auto. Gromada, puna luksuza i uzivanja. Ali je zato i skup. Pomislite da ste u premijum nekom dzipu, a ne npr Reno. Ko je seo ili vozio, zna. Mada to nije popularno Srbiji jer u Srbiji je popularna golf 2 i 4 i ostatak nemaca. Ja sam skoro uzeo DS5 2015-to, 2.0 hybrid, 200ks. Full, panorama, sve. Zet ima Audi A4 iz 2014 S line i ceeeesto mi trazi DS5 da provoza jer je kao avion u odnosu na po malo dosadne nemce. Imam i DS3 1.6T sa 160ks, meljem na planinskim putevima sve Minije slicne snage, A1-ice...Srbi shvatite da danas svi prave dobre automobile, svi imaju iste mane, svi imaju probleme. Samo treba odrzavati dobro i cuvati. Koliko je Mercedesa, Vw-a i Bmw po servisima. Skoro sam vozio DS5 za veliki servis kod mog majstora, a kod njega Bmw 740 iz 2014-te na dizalici, otvorena hauba, activehybrid. Leon Cupra 2011, mecka ML. Kaze ‘govorio sam ti kupi bilo sta, svi danas slicno prave, vidis sta imam sve ovde’. Nije ovo u Srb da se ne cudite odakle takvi automobili kod mehanicara. Poz

Deki

pre 5 godina

Scenic je ranije bio pojam za prostranost i komfor, sad odjednom nema mesta na zadnjoj klupi?! Cena za ovaj Bose Edition kaže da ga se neće naprodavati u Srbiji jer za taj novac, pre svega ima u ponudi mnogo SUV-ova koji su sada hit, i ponudom prostora i opreme daleko prevazilaze ovo vozilo. Recimo Kodiak u paketu Style (prvi ispod full) 27.960, Kaškai Tekna paket dizel 2WD 28.600 Dizel 4WD 29.100, Sportage 2WD 1,7 dizel 24.472, Ateca dizel od 20.950 do 28,950 za dizel 2.0 4WD i DSG. Moraće cena značajno dole po svim paketima opreme ako se želi ostvariti bilo kakva prodaja jer i jeftiniji po opremi modeli predhodno navedenih vozila kreću od priče 17 - 18.000 Eura.

Stefan

pre 5 godina

Cena je izuzetno visoka za ovakav model automobila. Za istu cenu ili za doplatu do maksimum 2000 evra u odnosu na Renault Scenic dobija se u fulu Subaru Forester, koji je bukvalno u svemu bolji automobil od ovog Renaulta. Samo neke prednosti Subaru Forestera u odnosu na Scenic: awd pogon-simetrični pogon sa svim točkovima ubedljivo najbolji na svetu i o njemu ne treba trošiti reči, boxer motori (dizel motor od 2000 kubika je najbolji izbor za nase uslove) boxer motor je nize postavljen sto doprinosi vecoj stabilnosti, izrađeni su da budu izdržljiviji u odnosu na druge vrste motora i manja je buka i manje su vibracije u kabini, potrošnja je čak i niža u odnosu na Scenic potrošnja je oko 8 do maksimum 9 litara , odstojanje od tla je 22 cm što je najviše u toj klasi vozila, mesta na zadnjoj klupi ima previše čak se i sedišta pozadi pomeraju kako bi putnici podesili kako im više odgovara ima eksta mesta i za noge i glave putnika, gepek je odličan, na testu bezbednosti je u toj klasi među najbezbednijim automobilima ima air bagove i za noge i air bag zavese, meni se unutrašnjost sasvim dopada i sve je jako jako funkcionalno. Određeni materijali u unutrašnjosti nisu na vrhunskom nivou ali ne može se nikako reći da su loši, jer za mnoge mehaničke stvari i inovacije nešto je moralo da bude slabijeg ali samo slabije ne lošeg kvaliteta. Ima zaista još mnogo prednosti Forestera, ne samo u odnosu na Scenic, već je to 100 posto ubedljivo najbolji automobil u tom rangu, ali ubedljivo!

bg 1

pre 5 godina

Auto je jednostavno prelep. Vozio sam 1.6 sa 130 konja i ide odlično, mogu da zamislim kako ide sa 160 konja. Unutra je prelep isto, nema govora o jeftinoj plastici. Jedino što sam negativno primetio je sama ručica menjača, nekako mi je labava, ne znam da li je to bilo samo na tom primerku ili je tako generalno. Inače, zaista ima manje prostora nazad ali ionako je predviđeno da se deca voze nazad tako da je to OK. Još jednom bih primetio da je baš pojava na ulici. Istina, mogla bi biti manja cena, ali to je što je...

Sloba

pre 5 godina

Vozim svog treceg Senica (2013-to poslednji) do sada po meni, najbolji odnos cene/kvaliteta/funkciinalnosti. Treba da menjam auto, pa na sajmu zapucao u reno i naravno novi senic. Zakazem test voznju 1.6 dci sa 130 ks. Elem da nesuzim. Agregat dobar (snaga/potrosnja/elasticnost), na prednjem sedustu sedim u “knap” a visok sam 185. Na zadnje sediste mogu da sede jedino deca i osobe nize od 170 cm. Gepek, mozda po litrazi veci od mog auta ali ja ne prevozim vodu i pesak u rinfuzi... sa cenom od oko 24k € mene su, mislim na reno, izgubili kao musteriju jer su od porodicnog vozila napravili pokusaj “urban SUV za splavove”

buka

pre 5 godina

@boris
Ne znam šta podrazumevaš kad napišeš "u fullu" ali ako se radi o najvišim paketima opreme onda CX5 košta oko 36,7 a i Kodiaq je tu negde a može da bude i preko 40 bez problema.
Ovaj auto mi je i dalje veoma privlačan spolja,automatski menjač jeste značajno bolji nego što je bio ali ne vidim svrhu samog vozila kad je ponuda prostora u kabini veoma loša.Trebalo bi da bude porodično vozilo koje kupuješ da ne razmišljaš o pakovanju za put,ali to definitivno nije tako.Verovatno je fora da teraju kupce da biraju Grand varijantu ili najveći Epsace.Ovaj ekran multimedije je zamišljen odlično ali loše izveden,sam položaj nije pogodan za upotrebu (napisaše u članku) a i nekako radi sporo i neubedljivo (makar se meni tako učinilo).Za ove novce možda je ipak pametnije kupiti neki karavan,ima ih poprilično na tržištu.

lmlm

pre 5 godina

Za neupucene, mini venovi polako prelaze u klasu crossovera, pa tako i Scenic, ovaj u startu i nije zamisljen da bude naslednik prethodnog modela, tj.da dobije veci gepek, visak prostora... Sam auto i osecaj u njemu su odlicni, pa kome se svidja i moze kupice.Vozio sm se u megane sa jakom opremom i velikim displeyem na sredini, po meni pun pogodak, lepo, interesantno . Mnogi komentarisu koji god auto da se predstavi da za isti novac ima neka Mazda, a kada bi i dosli u situaciju da kupe mazdu ne bi ni ppgledali jel bi krenule nase price kako je to skupo za odrzavanje, kako su tanki limovi i slicno. Jos gluplja su poredjenja ovakvog auta i recimo A klase koja je potpuno drugi segment . Nama je tesko da shvatimo da se nekom tamo na zapadu svidja neki auto, bas taj auto, i da ne gleda drugi za isti nivac nego hoce bas taj

boris

pre 5 godina

Spolja je prelep iznutra nekako bezličan i plastično bezidejan. Obzirom da ima 160ks ubrzanje do 100 km/h mu je slabo. Cena od 28 000 za malo bolji paket opreme je žalosno prevelika. Ne bi da nabrajam šta za taj novac možete da kupite, npr mazda CX5 u fullu ili Kodiaka u fullu.

Mickey

pre 5 godina

Izuztan automobil, mozda jedini dostojan predstavnik MPV klase danas. Ostali su izumrli ili su potpuno neprimetni.
Cak i u najnizem paketu izgleda atraktivno - Van den Acker je uradio odlican posao!

ivan

pre 5 godina

dal je moguce da ovakvi automobili imaju manji prtljaznik od recimo pasata b6(580l) ili skode superb(preko 600, ne znam tacno). i manjak prostora u kabini. kakva im je svrha uopste

tipicne francuske gluposti

pre 5 godina

Ogromni nepregledni uglovi pozadi, spusten krov, besmisleni tockovi, sve u zelji da se postigne neka avangardnost. Kao da ce neko ko hoce fensi auto uopste razmisljati o Seniku, za to ima npr DS, da ne idemo dalje od francuske autoindustrije. Pljunuli su u lice porodicnim ljudima koji su dosad kupovali Senik, i onda se cude zasto imaju nisku vernost kupaca.

nije bas sve tako

pre 5 godina

Kao korisnik predhodnih Scenic modela mogu reci da je novi model promasaj ciljne grupe! Porodicni auto srednje klase sa maksimalnom cenom od cca.20Keur u proslosti su u pokusaju luksuziranja dovelu do cca. 30Keur. Za tu kolicinu novca na raspolaganju je veliki broj SUV modela istog ili veceg luksuza sa znatno ozbiljnijim motorima i konforom zadnje klupe.
Sve u tekstu je vise manje tacno i imalo bi smisla da je zadrzana cena predhodnih modela.

Makki

pre 5 godina

Lepo izgleda to stoji ali kada vec prvi put pocnes da menjas senzore i ostale delove o svom trosku van garantnog roka shvatis kako ti ga je francuz masno zavukao ;)

nije bas sve tako

pre 5 godina

Kao korisnik predhodnih Scenic modela mogu reci da je novi model promasaj ciljne grupe! Porodicni auto srednje klase sa maksimalnom cenom od cca.20Keur u proslosti su u pokusaju luksuziranja dovelu do cca. 30Keur. Za tu kolicinu novca na raspolaganju je veliki broj SUV modela istog ili veceg luksuza sa znatno ozbiljnijim motorima i konforom zadnje klupe.
Sve u tekstu je vise manje tacno i imalo bi smisla da je zadrzana cena predhodnih modela.

boris

pre 5 godina

Spolja je prelep iznutra nekako bezličan i plastično bezidejan. Obzirom da ima 160ks ubrzanje do 100 km/h mu je slabo. Cena od 28 000 za malo bolji paket opreme je žalosno prevelika. Ne bi da nabrajam šta za taj novac možete da kupite, npr mazda CX5 u fullu ili Kodiaka u fullu.

tipicne francuske gluposti

pre 5 godina

Ogromni nepregledni uglovi pozadi, spusten krov, besmisleni tockovi, sve u zelji da se postigne neka avangardnost. Kao da ce neko ko hoce fensi auto uopste razmisljati o Seniku, za to ima npr DS, da ne idemo dalje od francuske autoindustrije. Pljunuli su u lice porodicnim ljudima koji su dosad kupovali Senik, i onda se cude zasto imaju nisku vernost kupaca.

ivan

pre 5 godina

dal je moguce da ovakvi automobili imaju manji prtljaznik od recimo pasata b6(580l) ili skode superb(preko 600, ne znam tacno). i manjak prostora u kabini. kakva im je svrha uopste

kako da ne

pre 5 godina

Grand Senic Initiale je neverovatan auto. Gromada, puna luksuza i uzivanja. Ali je zato i skup. Pomislite da ste u premijum nekom dzipu, a ne npr Reno. Ko je seo ili vozio, zna. Mada to nije popularno Srbiji jer u Srbiji je popularna golf 2 i 4 i ostatak nemaca. Ja sam skoro uzeo DS5 2015-to, 2.0 hybrid, 200ks. Full, panorama, sve. Zet ima Audi A4 iz 2014 S line i ceeeesto mi trazi DS5 da provoza jer je kao avion u odnosu na po malo dosadne nemce. Imam i DS3 1.6T sa 160ks, meljem na planinskim putevima sve Minije slicne snage, A1-ice...Srbi shvatite da danas svi prave dobre automobile, svi imaju iste mane, svi imaju probleme. Samo treba odrzavati dobro i cuvati. Koliko je Mercedesa, Vw-a i Bmw po servisima. Skoro sam vozio DS5 za veliki servis kod mog majstora, a kod njega Bmw 740 iz 2014-te na dizalici, otvorena hauba, activehybrid. Leon Cupra 2011, mecka ML. Kaze ‘govorio sam ti kupi bilo sta, svi danas slicno prave, vidis sta imam sve ovde’. Nije ovo u Srb da se ne cudite odakle takvi automobili kod mehanicara. Poz

orts

pre 5 godina

Gledajuci sta nudi sramni vw ovaj reno za te pare je avion. Nisam mogao da verujem da novi polo sa benz motorom od 999 kubika i 115 konja u najjacem paketu opreme kosta nesto ispod 20 hiljada, a na tu cenu morate da doplatite metalik boju posto nije obuhvacena najacim paketom jos 269€, centralni naslon za ruku je obuhvacen samo najvisim paketom a staje 148€, ako hocete kozni volan u najacem paketu morate izdvojiti 172€, kamera za voznju u rikverc 276€, parking senzori 766, dvozonsku klimu 471€, kartica za bezkontaktno otkljucavanje i startovanje 363€, navigacija plus dodatna media nesto ispod 1000€. Ispada reno senik u najjacem paketu opreme i motorom od 160 konja suklji samo par hiljada od pola...

Sloba

pre 5 godina

Vozim svog treceg Senica (2013-to poslednji) do sada po meni, najbolji odnos cene/kvaliteta/funkciinalnosti. Treba da menjam auto, pa na sajmu zapucao u reno i naravno novi senic. Zakazem test voznju 1.6 dci sa 130 ks. Elem da nesuzim. Agregat dobar (snaga/potrosnja/elasticnost), na prednjem sedustu sedim u “knap” a visok sam 185. Na zadnje sediste mogu da sede jedino deca i osobe nize od 170 cm. Gepek, mozda po litrazi veci od mog auta ali ja ne prevozim vodu i pesak u rinfuzi... sa cenom od oko 24k € mene su, mislim na reno, izgubili kao musteriju jer su od porodicnog vozila napravili pokusaj “urban SUV za splavove”

lmlm

pre 5 godina

Za neupucene, mini venovi polako prelaze u klasu crossovera, pa tako i Scenic, ovaj u startu i nije zamisljen da bude naslednik prethodnog modela, tj.da dobije veci gepek, visak prostora... Sam auto i osecaj u njemu su odlicni, pa kome se svidja i moze kupice.Vozio sm se u megane sa jakom opremom i velikim displeyem na sredini, po meni pun pogodak, lepo, interesantno . Mnogi komentarisu koji god auto da se predstavi da za isti novac ima neka Mazda, a kada bi i dosli u situaciju da kupe mazdu ne bi ni ppgledali jel bi krenule nase price kako je to skupo za odrzavanje, kako su tanki limovi i slicno. Jos gluplja su poredjenja ovakvog auta i recimo A klase koja je potpuno drugi segment . Nama je tesko da shvatimo da se nekom tamo na zapadu svidja neki auto, bas taj auto, i da ne gleda drugi za isti nivac nego hoce bas taj

moron

pre 5 godina

Samo oko cene guma za Scenica.
Pogledah sajt internet prodaja guma (može bilo koji), najjeftinija letnja guma za Scenica je Continental i košta 15.450,00 RSD, a najskuplja zimska je Michelin i košta 20.840,00 RS
To manje košta od BILO KOJIH brendiranih guma, primera radi:
za Sportage 225/60X17 i 245/45X19
za Kaškaji 225/45X17 i 215-55-18
za mazdu cx-5 225/55X19 i 225/65-17
Sada, to što bi neko da vozi "Starfire" i slično, nije problem. Ali, ko kupi novog Scenica (ili bilo koja nova kola slične cene), taj ne vozi gume klase "Petlas". I nije mu problem kupiti dobre gume.
Ja vozim kola kupljena po nižim cenama od ovog Scenica, pa ih vozim na Michelin, GoodYear i Continental. Jer se (po meni) na gumama ne štedi.

Djox

pre 5 godina

4 nove gume 195/50/20 "samo" 61.000 dinara hahaha
(Makki, 5. maj 2018 12:30

Nikada nisam razumeo komentare koji pocinju ili se zavrsavaju sa "hahaha" ili sa "hihihi". Sta je tebi smesno verovatno ni ti ne znas.
Inace gume za ovaj Senik daleko manje nego sto si napisao, procitaj tekst pre nego sto odvalis glup komentar.

moron

pre 5 godina

(Stefan, 5. maj 2018 13:33)

Pošto toliko hvališ subaru foreste boxer dizel, sigurno si nedavno primetio da je neko bio ostavio komentar da je u Britaniji taj subaru proglašen za jedan od deset najgorih vozila svih vremena.
Posle tog komentara sam dosta guglao (ne verujući) i našao ne samo to, već i da je taj motor proglašen za jedan od pet najgorih japanskih motora svih vremena.

Da testirani Scenic nije savršen, to dileme nema. Ali, savršenih kola nema.

vozač scenic-a

pre 5 godina

Kao vozač Scenic-a mogu da kazem u ime mnogih koji su vozili razne modele i menjali za novije u skladu sa novcem kojim raspolažu: u Scenic 1 smo se zaljubili (jednostavan auto pun komfora), sa Scenic 2 smo se oduševili (pun novina, pojedini su se plašili jer su skupe popravke, a dosta opreme), Scenic 3 biraju oni najuporniji i dalje zaljubljeni u prvu varijantu (ne daje ništa više od dvojke, samo je bespotrebno veći, čak je meni lepša dvojka), a Scenic 4 verovatno je napravljen da se odljubimo, jer ovaj auto je tako sličan Citroenu C4 Picaso, a izašao je skoro deceniju kasnije. Mislim da ova serija neće dugo trajati, shvatiće ljudi da je porodičnih auta sve manje pa će nas valjda ponovo oduševiti za koju godinu. bar se tako nadam... meni bar ovaj auto i nije tako porodični kao prve dve generacije.

zf

pre 5 godina

Rezervoar 54 litra... Iduci model ce imati rezervoar od recimo 45 litara, sve manji motori a kad se "stisnu" trose isto kao i stariji sa vecom zapreminom. Wtf?

markoni

pre 5 godina

@Deki
Naravno da je skup,ali pominjati prodaju u Srbiji bilo cega preko 10.000€ je krajnje degutantno ! I druga stvar,ako je tebi ili meni skup,ne znaci da je i drugima.

Zare

pre 5 godina

Ajd i Ja nešto pametno. Dizajn je stvar ukusa. Meni se dopada mada nije nešto wow! Očekivano je da žrtvuju nešto prostora radi dizajna jer to baš SVI danas rade a francuzi naročito. Cena koja je ovde navedena ima više faktora.
Prvo, auto koji izadje na tržište na početku uvek ima veću cenu jer računa na kupce koji imaju para i odmah žele nešto fensi i sveže da se istaknu. Tada proizvodjači najviše i zaradjuju od najbolje opremljenih modela.
Drugo, teško je porediti cenu sa drigim automobilima koji nisu u istoj klasi i čiji spisak opreme je bitno drugačiji. I na kraju i ovde se vidi da su se ljubitelji SUVova baš namnožili i da bi mnogi ovde radije pazarili neka Ateku, Kodiaq ili Kaškai. Sve je ovo regralno ali eto Reno se opredelio za formu koja je nešto izmedju za Senik i tržište će dati svoj sud. Da dodam da ko želi SUV Reno i to ima u ponudi.(Valjda će neko iz Renoa da primeti ovaj moj post da me zaposli kao bota. Kao platu prihvatam i francuski sendvič?).

Deki

pre 5 godina

Scenic je ranije bio pojam za prostranost i komfor, sad odjednom nema mesta na zadnjoj klupi?! Cena za ovaj Bose Edition kaže da ga se neće naprodavati u Srbiji jer za taj novac, pre svega ima u ponudi mnogo SUV-ova koji su sada hit, i ponudom prostora i opreme daleko prevazilaze ovo vozilo. Recimo Kodiak u paketu Style (prvi ispod full) 27.960, Kaškai Tekna paket dizel 2WD 28.600 Dizel 4WD 29.100, Sportage 2WD 1,7 dizel 24.472, Ateca dizel od 20.950 do 28,950 za dizel 2.0 4WD i DSG. Moraće cena značajno dole po svim paketima opreme ako se želi ostvariti bilo kakva prodaja jer i jeftiniji po opremi modeli predhodno navedenih vozila kreću od priče 17 - 18.000 Eura.

paris

pre 5 godina

Vozio se nedavno u taxi ovakav scenic. Prvo sto sam osetio su odlicna sedista, i sam polozaj koji sam imao kao suvozac odaje utisak da sa ovim autom mogu na put oko sveta. Ovaj bio sa jakom opremom, instrument tabla i tapaciri u vratima su bili presvucenii kozom i prosiveni, na sredini veliki displej, led trakice ... kao da sam u nekom luksuznom modelu. Unutra se nista nije culo tako da ne znam da li je dizel ili benzinac. Generalni utisak je da mi se auto veoma svideo i nisam mu nasao manu za taj kratak period, udobno, moderno, kvalitetno, i za mene prostrano taman koliko treba.

boki

pre 5 godina

kada sednes na vozacevo sediste i pogledas napred neki je ugao kretenski i bas mi smeta. auto nudi malo prostora za mpv. nije ni cudo da ga uveg u prodaji sije c4 picaso u kome brate mozes pozadi da se protegnes a gepek da ne pricam. to je ciljna grupa za mpv, kao ja, da stavim 2 decja bajsa lagano uz par torbi

Ljubimac poezije

pre 5 godina

Napravili su isto što i Citroen sa C4 Picassom poslednje generacije, namunjili ga zarad nekakvog lifestyle fenseraja, a ubili upotrebljivost.

Makki

pre 5 godina

Lepo izgleda to stoji ali kada vec prvi put pocnes da menjas senzore i ostale delove o svom trosku van garantnog roka shvatis kako ti ga je francuz masno zavukao ;)

bg 1

pre 5 godina

Auto je jednostavno prelep. Vozio sam 1.6 sa 130 konja i ide odlično, mogu da zamislim kako ide sa 160 konja. Unutra je prelep isto, nema govora o jeftinoj plastici. Jedino što sam negativno primetio je sama ručica menjača, nekako mi je labava, ne znam da li je to bilo samo na tom primerku ili je tako generalno. Inače, zaista ima manje prostora nazad ali ionako je predviđeno da se deca voze nazad tako da je to OK. Još jednom bih primetio da je baš pojava na ulici. Istina, mogla bi biti manja cena, ali to je što je...

Milan

pre 5 godina

Vozim Scenic već 8 godina. Mogu reći samo jedno "krš kvalitet"!!! Našminkan. Prednosti su: udobnost, bezbednost. Mane: pouzdanost, potrošnja, održavanje. Dno, nikad više !!!
(drug_stari, 07. maj 2018 08:10)

Vozis stari model Scenic sa ko zna kakvim odrzavanjem i predjenih blizu 200 000 i onda se kao zalis.
Cujte ovo, mane pouzdanost i potrosnja.
Ja sam imao bar 7-8 marki automobila, ali boljih dizelasa od francuza NEMA.
Toliko su im dCi motori na losem glasu da se sepure pod haubama najnovijih Mercedesa u A i C klasi.
Znas Mercedes je lud, ne zna sta uzima, de ga ti prosvetli. Kako je moguce da za novu C klasu sa 1.6dCi motorom od 136 konja traze 37 000 eura kad je krs???
Nova serija Reno modela je za 2 koplja kvalitetnija od stare game od Captura preko Talismana do premium modela Espace koji izgleda kao svemirski brod.
Boze, boze...sta sve covek nece ovde da procita.

rani

pre 5 godina

Ma sve je to lepo, ali mi nije jasno, kako mogu da napišu da troši 5,3 L, a on tuče 9 po gradu? I nisu jedini, svi proizvodjači lažu za potrošnju, a tek vlasnici, naročito onih kofa starih 20 godina! Prosto me čudi da ih neko ne otkine na sudu za tu prevaru! Što se tiče ovog vozila, čini mi se da je predhodni model bio daleko praktičniji i korisniji za jednu porodicu! Ali dobro, stvar ukusa.

miki

pre 5 godina

Omanuo u osnovnoj upotrebnoj svrsi a to je prevoz putnika. Nazad mogu konforno da se voze samo deca. Ima mesta kao u meganu. Pobogu.. Besmisao..

dzoni

pre 5 godina

Lepo ali cena ovakvog auta bi morala biti 16-18000 eura maksimum..sad će neko kaže nije pravljen za srpske plate ali ni 95% ljudi u EU nema toliko para za auto a ovi nije luksuzan već porodican auto.

Joca

pre 5 godina

... a gepek da ne pricam. to je ciljna grupa za mpv, kao ja, da stavim 2 decja bajsa lagano uz par torbi
(boki, 5. maj 2018 17:45)

ma da ... a stanu i bracni krevet i smederevac odmah do bajsa.
vazi.

Stefan

pre 5 godina

Cena je izuzetno visoka za ovakav model automobila. Za istu cenu ili za doplatu do maksimum 2000 evra u odnosu na Renault Scenic dobija se u fulu Subaru Forester, koji je bukvalno u svemu bolji automobil od ovog Renaulta. Samo neke prednosti Subaru Forestera u odnosu na Scenic: awd pogon-simetrični pogon sa svim točkovima ubedljivo najbolji na svetu i o njemu ne treba trošiti reči, boxer motori (dizel motor od 2000 kubika je najbolji izbor za nase uslove) boxer motor je nize postavljen sto doprinosi vecoj stabilnosti, izrađeni su da budu izdržljiviji u odnosu na druge vrste motora i manja je buka i manje su vibracije u kabini, potrošnja je čak i niža u odnosu na Scenic potrošnja je oko 8 do maksimum 9 litara , odstojanje od tla je 22 cm što je najviše u toj klasi vozila, mesta na zadnjoj klupi ima previše čak se i sedišta pozadi pomeraju kako bi putnici podesili kako im više odgovara ima eksta mesta i za noge i glave putnika, gepek je odličan, na testu bezbednosti je u toj klasi među najbezbednijim automobilima ima air bagove i za noge i air bag zavese, meni se unutrašnjost sasvim dopada i sve je jako jako funkcionalno. Određeni materijali u unutrašnjosti nisu na vrhunskom nivou ali ne može se nikako reći da su loši, jer za mnoge mehaničke stvari i inovacije nešto je moralo da bude slabijeg ali samo slabije ne lošeg kvaliteta. Ima zaista još mnogo prednosti Forestera, ne samo u odnosu na Scenic, već je to 100 posto ubedljivo najbolji automobil u tom rangu, ali ubedljivo!

Goran

pre 5 godina

Jokara,kupi Scenic 3 i bices zadovoljan. Vozim ga od 2013 i dosad nikakvih problema. Dizel 1,6 tj.zamena njihovog 1,9. Komfor na zadnjem sedistu,malo trosi,rezervoar 60 litara,dosta tih i pouzdan na dugim relacijama i sve u svemu,za mene licno, bolji od serije 4.

Mickey

pre 5 godina

Izuztan automobil, mozda jedini dostojan predstavnik MPV klase danas. Ostali su izumrli ili su potpuno neprimetni.
Cak i u najnizem paketu izgleda atraktivno - Van den Acker je uradio odlican posao!

buka

pre 5 godina

@boris
Ne znam šta podrazumevaš kad napišeš "u fullu" ali ako se radi o najvišim paketima opreme onda CX5 košta oko 36,7 a i Kodiaq je tu negde a može da bude i preko 40 bez problema.
Ovaj auto mi je i dalje veoma privlačan spolja,automatski menjač jeste značajno bolji nego što je bio ali ne vidim svrhu samog vozila kad je ponuda prostora u kabini veoma loša.Trebalo bi da bude porodično vozilo koje kupuješ da ne razmišljaš o pakovanju za put,ali to definitivno nije tako.Verovatno je fora da teraju kupce da biraju Grand varijantu ili najveći Epsace.Ovaj ekran multimedije je zamišljen odlično ali loše izveden,sam položaj nije pogodan za upotrebu (napisaše u članku) a i nekako radi sporo i neubedljivo (makar se meni tako učinilo).Za ove novce možda je ipak pametnije kupiti neki karavan,ima ih poprilično na tržištu.

markos

pre 5 godina

@Stefan
Lepo je procitati da neko iznese svoje licno iskustvo,a ne samo suva naklapanja.Skroz si u pravu,najverovatnije ce ljudi izabrati Subaru umesto Renoa pogotovo u Evropi,bravo za komentar !

Ivan ch

pre 5 godina

Kao neko ko ima zaista iskustva sa renoom mogu vam reci da je ovo top auto narocito Grand scenic i to u opremi Initiale Paris.
Sada će svi brže bolje da pričaju o ceni što je i logično razmišljanje našeg čoveka ali ljudi oprema koju oni daju u paketu Initiale to nemci ne mogu ni ponuditi u istoj klasi...znači da pojasnim ne postoji bmw,vw,audi,merc u istoj klasi koji ima sve od te opreme,npr bmw activetourer koji je u istoj klasi nema ni 20% opreme tog scenica ? koža kvaliteta nappe,panoramski krov,masaža u sedištu,grejanje i hladjenje u sedištu to je nešto što je rezervisano za BMW serije7 i samo za seriju 7 ?
Ovo je auto koji nudi mnogo više za pare koje traži ? toliko

Lektora bez

pre 5 godina

@ivan samo wagen, wagnov program volmo.. Gepek sedana kao gepek MPV drugog proizvođača.. Moze stati sve od praseta do fosne. Wagen wagen

markoni

pre 5 godina

@Deki
Ispravi me ako gresim,ali negde sam procitao da je Reno rekao da je bas taj paket Bose formirao za Srpsko trziste a sad evo citam da nece ici prodaja u Srbiji !Da li si ti u dosluhu sa njima ili si trzisni mag pa si provalio da od te ljubavi nema nista ?

Ahtung

pre 5 godina

Best by i dalje je Renault Fluence iz Turske, dizel od 130 ks. Košto je nešto jače od 13.500 €, a gume R15. O polovnoj Laguni 2.0 dci od 150 ks (motor sa lancem) ne treba ni trošiti reči. Novi Megan, sedan, dizel, 130 ks - taman.

Deki

pre 5 godina

(markoni, 5. maj 2018 17:36)
Uporedni pregled cena ti sam sve kaže. Za toliko para ovaj Reno (Bose edition) nije neki izbor složićeš se. Nabili su cenu "junački" gde se duboko uvlači u kompakt SUV (danas najpopularniji) segment pa velikoj većini neće biti izbor. Pogotovo što se izgubilo ono što mu je bila osnovna karakteristika svih ovih godina - obilje prostora i komfora!

sempervivum

pre 5 godina

Одувек сам волео и возио Сеник, од првог до трећег модела, али је овај четврти модел корак уназад... Разочарао ме, због неколико ствари:
- задња седишта више нису из 3 дела (као код старог), чиме је практичност умањена,
- тесно је за ноге (у старом Сенику можеш да играш коло позади),
- резервоар само 53 литра (у старом Сенику сам прелазио и до 1080km са једним пуњењем резервоара (60 литара), сад не верујем да је то могуће)
- цена... за ове паре можеш да купиш ауто са 4X4, а не ову кросовер-шминку

Направили су нешто "нит смрди, нит мирише" (нит МПВ, нити СУВ). Готово сам сигуран да ће се знатно мање продавати него претходни.

godzilla

pre 5 godina

@zahvaljujemo se na saradnji - Ti čoveče ne znaš o čemu pričaš, iskreno. Klasična priča da su automobili koje proizvodi Reno loši ili prosto obožavaš VW, Audi ili nekog Japanca. Vozim Megane od njegove druge generacije, pa treću i sada četvrtu i nikada apsolutno nikada nisam imao ni najmanjeg problema. Prosto je stvar kakav automobil kupiš, koliko redovno i kako ga održavaš. Uvek je važila ona, koliko para toliko muzike. Ako ćeš da štediš na delovima i održavanju, naravno da ti neće raditi kako treba. Pri tome su mi druga i treća generacija bili polovni automobili, a četvrtu sam kupio novog. Pri tome mnogo poznanika vozi različite modele Renoa, a takođe pitaj sve taksiste kako su im se pokazali. Ujak je imao Megane prvu generaciju karavana, motor 1.6 i sa njim je prešao ne znamo ni mi koliko, jer mu je na 600 hiljada km prestao raditi kilometar sat. Cene delova uopšte nisu visoke, čak su za naše pojmove i dosta niže od VW-a i ostalih brendova. Što se tiče cena u ovlašćenom servisu, za osnovni ili kako se zove mali servis, nisu toliko visoke i za moj model se kreće u rangu oko 100 evra. Tako da te priče da nešto ne valja su za malu decu. Nema savršenog automobila, i svaki brend i model će ti vratiti onoliko koliko uložiš u njega.

moron

pre 5 godina

(Palju, 5. maj 2018 14:59)

"Puno Bolji izbor Ford S max 2.0 tdci"

Grešiš. Nisam "bot", ali, moram da ti kažem da sa 192 cm ja ne mogu pozadi da sednem u Smaksa. Nisko mi je. Ima suviše padajuću liniju krova. Ali, mogu pozadi "knap" da sednem u Cmaksa i komforno u "Šugu". Tako da su za mene mnogo bolja kupovina Cmaks i Kuga od Smaksa. "Prostorno", Smaks je teški promašaj. I sramota Forda. To nije MPV. Prethodni Smaks mi je bio ok. Ok mi je, naravno, Galaxy.

Sve prednje, naravno, ne znači da tvrdim da je Scenic bogat ponudom prostora pozadi. Nije.

bg 1

pre 5 godina

Koliko hejtera ovde to je nenormalno. Auto je skroz na mestu. baš me zanima da li ga je neko od vas zaista i vozio, ili to onako paušalno. Ovaj Scenic je pun pogodak, kome treba više mesta, uzeće Grand verziju.

Boki

pre 5 godina

4 nove gume 195/50/20 "samo" 61.000 dinara hahaha 
(Makki, 5. maj 2018 12:30 

Nikada nisam razumeo komentare koji pocinju ili se zavrsavaju sa "hahaha" ili sa "hihihi". Sta je tebi smesno verovatno ni ti ne znas. 
Inace gume za ovaj Senik daleko manje nego sto si napisao, procitaj tekst pre nego sto odvalis glup komentar.
(Djox, 05. maj 2018 16:56)
@Djox
Cena po komadu je oko 16 000 din zimske oko 20 000 din

milos

pre 5 godina

U ovaj auto stvarno moras biti mnogo zaljubljen da bi ga kupio za te pare! Ne ulazim u pitanje kvaliteta jer nisam strucan ali je meni u prirodi sa ovim gumama bas bas neskladan i ruzan!

bobo mk

pre 5 godina

(orts, 05. maj 2018 13:32)

Sve je to lepo, ali kada se posle pređenih 150 hiljadarki provozam u koleginu Džetu, a onda sednem u moj krckavi Megan, primetim da sam sramno izigran što se tiče kvaliteta, a bogami i potrošnje.

Putnik

pre 5 godina

Promasena tema, potpuno. MPV koji se cenom kolje sa SUVom iz svoje kuce (Nissan Qashkai). Mada mislim da cak i Tekna moze jeftinije... Po meni oni bi ovu kantu trebali da izbace iz ponude, zamene je SUVom u dve velicine i zadrze Espace kao varijantu za veliku porodicu (7 sedista). Ja zaista ne mogu da zamislim sta treba da se desi pa neko da ovo odabere ispred SUVa.

Genije

pre 5 godina

Vrata previsoka na ustrb staklenih povrsina. Vozacu samo glava viri. Deluje mi da su zrtvovali mnoge funkcionalnosti, po kojima su prethodni modeli bili poznati, zarad estetike. Jedina pozitivna stvar, vracanje analogne instrument table. Ako je menjac i dalje problematican, a motor osetljiv na los dizel, bojim se da ce Renault izgubiti kupce kojima bi trebao biti namenjen, a to su porodice.

drug_stari

pre 5 godina

Vozim Scenic već 8 godina. Mogu reći samo jedno "krš kvalitet"!!! Našminkan. Prednosti su: udobnost, bezbednost. Mane: pouzdanost, potrošnja, održavanje. Dno, nikad više !!!

just me

pre 5 godina

@Daki
Ne cini li ti se da je nenormalno tvrd? Ali bas bas tvrd, zebra se oseca bukvalno. Ne pamtim da sam se ikad vozio u necemu tvrdjem, a da je ispod 2 tone. I to je komentar od vozaca Skode koja je uzasno daleko od udobnog.
Nije jasno sta su pokusali sa ovim vozilom...

Aca

pre 5 godina

Bruka i sramota koliko malo mesta u vozilu. Ovo je napravljeno za penzionere radi lakseg ulaska u vozilo, a pozadi mogu samo da se prevoze kruske, posto i za decu jedva ima mesta.

Deki

pre 5 godina

Vozim kompakt SUV koji je skuplji od ovog Senica. Uskoro ću da menjam i mislim da će opet biti kompakt SUV, ovaj nazovi MPV ne bih ni razmatrao kao opciju.

AdBlue

pre 5 godina

(zf, 5. maj 2018 13:00)
Mislim da je razlog smanjenja zapremine rezervoara za gorivo prisustvo rezervoara za AdBlue. Ja imam C4 Grand Picasso i zapremina rezervoara goriva je 55L, dok je zapremina rezervoara za AdBlue 17L. Ne znam kakva je situacija sa benzinskim modelima, ali bi prema gabaritima vozila, rezervoar mogao imati i više od 65L. Dizelska verzija (120KS) može inače da pređe 800-1000km što je opet sasvim dovoljno.

dr K. Adžija

pre 5 godina

Ko hoće više mesta nazad mora da kupi za broj veći auto, znači S Max ili Kia Sportage ili... Scenic je za dvoje velikih i troje dece.

DC

pre 5 godina

@moron: Ford uz S-maksa ima i Galaxy pa kupac ima izbor zavisno da li prednost daje dizajnu ili prostoru. Ja bih odabrao S-maks jer cak i da cesto vozim ljude od 190cm na zadnjem sedistu to nece biti na ture od 7-8 sati i duze, a za sve manje - nek se skupe jer na kraju krajeva moze da bude i daleko gore od S-maksa. Inace, sa tvojih 192cm, koliko se cesto vozis na zadnjem sedistu sopstvenog auta da bi ti to bio prioritet?
@markoni: 'Reno rekao da je bas taj paket Bose formirao za Srpsko trziste' - Shvati, osim Fiata 500L zato sto se sklapa u Srbiji, za sve ostale mi smo nebitno trziste - nece niko da pravi paket za nekoliko desetina (ili u najboljem slucaju stotina) primeraka koliko moze da proda ovde godisnje.
@Strujomer: Prodaja Renoa u Evropi te opovrgava. Jesi li se zapitao da mozda tvoj ukus ne odgovara ciljnoj grupi na koju Reno gadja?
@drug_stari: Kupljen nov ili polovan? To bitno menja perspektivu.
@čudno: Smanjen iz sledeceg razloga: Imas porodicu sa dva mala deteta i ne vozis na duge ture, uglavnom po lokalu, kupis Scenic jer je veci auto veci problem za voznju. Ipak ti treba nesto prostraniji auto za odmor ili ces ponekad povesti uz tvoju porodicu i druge - uzmes Grand Scenic. Nije ti problem snalazenje po gradu sa necim jos vecim, a zelis i odredjen osecaj luksuza, imas Espace. Na taj nacin je pokriven ceo dijapazon, pri cemu prosecnom porodicnom coveku u Srbiji verovatno po dimenzijama najvise odgovara Grand Scenic.

zahvaljujemo se na saradnji

pre 5 godina

Nije loš onaj fliper na centralnoj konzoli. Sreća da su qashqai, dacia i clio solidni automobili za cenu koju imaju i time drže ovu korporaciju pri vrhu. Reno je po meni najmanje kvalitetan evropski proizvodjač, PSA je ispred njih to je moj lični utisak. Reno ima dobru limariju, zadovoljavajuću udobnost i dobar kvalitet samih motora. Katastrofalna elektronika, agregati i materijali presudno utiču na ukupnu lošu sliku o renou. Previsoka cena delova i održavanja za svoju klasu čine da se vozači renoa retko kada ponovo vraćaju njihovim vozilima. Reno se uglavnom kupi jednom i nikada više.

Makki

pre 5 godina

Lepo izgleda to stoji ali kada vec prvi put pocnes da menjas senzore i ostale delove o svom trosku van garantnog roka shvatis kako ti ga je francuz masno zavukao ;)

Stefan

pre 5 godina

Cena je izuzetno visoka za ovakav model automobila. Za istu cenu ili za doplatu do maksimum 2000 evra u odnosu na Renault Scenic dobija se u fulu Subaru Forester, koji je bukvalno u svemu bolji automobil od ovog Renaulta. Samo neke prednosti Subaru Forestera u odnosu na Scenic: awd pogon-simetrični pogon sa svim točkovima ubedljivo najbolji na svetu i o njemu ne treba trošiti reči, boxer motori (dizel motor od 2000 kubika je najbolji izbor za nase uslove) boxer motor je nize postavljen sto doprinosi vecoj stabilnosti, izrađeni su da budu izdržljiviji u odnosu na druge vrste motora i manja je buka i manje su vibracije u kabini, potrošnja je čak i niža u odnosu na Scenic potrošnja je oko 8 do maksimum 9 litara , odstojanje od tla je 22 cm što je najviše u toj klasi vozila, mesta na zadnjoj klupi ima previše čak se i sedišta pozadi pomeraju kako bi putnici podesili kako im više odgovara ima eksta mesta i za noge i glave putnika, gepek je odličan, na testu bezbednosti je u toj klasi među najbezbednijim automobilima ima air bagove i za noge i air bag zavese, meni se unutrašnjost sasvim dopada i sve je jako jako funkcionalno. Određeni materijali u unutrašnjosti nisu na vrhunskom nivou ali ne može se nikako reći da su loši, jer za mnoge mehaničke stvari i inovacije nešto je moralo da bude slabijeg ali samo slabije ne lošeg kvaliteta. Ima zaista još mnogo prednosti Forestera, ne samo u odnosu na Scenic, već je to 100 posto ubedljivo najbolji automobil u tom rangu, ali ubedljivo!

ivan

pre 5 godina

dal je moguce da ovakvi automobili imaju manji prtljaznik od recimo pasata b6(580l) ili skode superb(preko 600, ne znam tacno). i manjak prostora u kabini. kakva im je svrha uopste

boris

pre 5 godina

Spolja je prelep iznutra nekako bezličan i plastično bezidejan. Obzirom da ima 160ks ubrzanje do 100 km/h mu je slabo. Cena od 28 000 za malo bolji paket opreme je žalosno prevelika. Ne bi da nabrajam šta za taj novac možete da kupite, npr mazda CX5 u fullu ili Kodiaka u fullu.

bobo mk

pre 5 godina

(orts, 05. maj 2018 13:32)

Sve je to lepo, ali kada se posle pređenih 150 hiljadarki provozam u koleginu Džetu, a onda sednem u moj krckavi Megan, primetim da sam sramno izigran što se tiče kvaliteta, a bogami i potrošnje.

drug_stari

pre 5 godina

Vozim Scenic već 8 godina. Mogu reći samo jedno "krš kvalitet"!!! Našminkan. Prednosti su: udobnost, bezbednost. Mane: pouzdanost, potrošnja, održavanje. Dno, nikad više !!!

tipicne francuske gluposti

pre 5 godina

Ogromni nepregledni uglovi pozadi, spusten krov, besmisleni tockovi, sve u zelji da se postigne neka avangardnost. Kao da ce neko ko hoce fensi auto uopste razmisljati o Seniku, za to ima npr DS, da ne idemo dalje od francuske autoindustrije. Pljunuli su u lice porodicnim ljudima koji su dosad kupovali Senik, i onda se cude zasto imaju nisku vernost kupaca.

Deki

pre 5 godina

Vozim kompakt SUV koji je skuplji od ovog Senica. Uskoro ću da menjam i mislim da će opet biti kompakt SUV, ovaj nazovi MPV ne bih ni razmatrao kao opciju.

zahvaljujemo se na saradnji

pre 5 godina

Nije loš onaj fliper na centralnoj konzoli. Sreća da su qashqai, dacia i clio solidni automobili za cenu koju imaju i time drže ovu korporaciju pri vrhu. Reno je po meni najmanje kvalitetan evropski proizvodjač, PSA je ispred njih to je moj lični utisak. Reno ima dobru limariju, zadovoljavajuću udobnost i dobar kvalitet samih motora. Katastrofalna elektronika, agregati i materijali presudno utiču na ukupnu lošu sliku o renou. Previsoka cena delova i održavanja za svoju klasu čine da se vozači renoa retko kada ponovo vraćaju njihovim vozilima. Reno se uglavnom kupi jednom i nikada više.

Ahtung

pre 5 godina

Best by i dalje je Renault Fluence iz Turske, dizel od 130 ks. Košto je nešto jače od 13.500 €, a gume R15. O polovnoj Laguni 2.0 dci od 150 ks (motor sa lancem) ne treba ni trošiti reči. Novi Megan, sedan, dizel, 130 ks - taman.

boki

pre 5 godina

kada sednes na vozacevo sediste i pogledas napred neki je ugao kretenski i bas mi smeta. auto nudi malo prostora za mpv. nije ni cudo da ga uveg u prodaji sije c4 picaso u kome brate mozes pozadi da se protegnes a gepek da ne pricam. to je ciljna grupa za mpv, kao ja, da stavim 2 decja bajsa lagano uz par torbi

dzoni

pre 5 godina

Lepo ali cena ovakvog auta bi morala biti 16-18000 eura maksimum..sad će neko kaže nije pravljen za srpske plate ali ni 95% ljudi u EU nema toliko para za auto a ovi nije luksuzan već porodican auto.

kako da ne

pre 5 godina

Grand Senic Initiale je neverovatan auto. Gromada, puna luksuza i uzivanja. Ali je zato i skup. Pomislite da ste u premijum nekom dzipu, a ne npr Reno. Ko je seo ili vozio, zna. Mada to nije popularno Srbiji jer u Srbiji je popularna golf 2 i 4 i ostatak nemaca. Ja sam skoro uzeo DS5 2015-to, 2.0 hybrid, 200ks. Full, panorama, sve. Zet ima Audi A4 iz 2014 S line i ceeeesto mi trazi DS5 da provoza jer je kao avion u odnosu na po malo dosadne nemce. Imam i DS3 1.6T sa 160ks, meljem na planinskim putevima sve Minije slicne snage, A1-ice...Srbi shvatite da danas svi prave dobre automobile, svi imaju iste mane, svi imaju probleme. Samo treba odrzavati dobro i cuvati. Koliko je Mercedesa, Vw-a i Bmw po servisima. Skoro sam vozio DS5 za veliki servis kod mog majstora, a kod njega Bmw 740 iz 2014-te na dizalici, otvorena hauba, activehybrid. Leon Cupra 2011, mecka ML. Kaze ‘govorio sam ti kupi bilo sta, svi danas slicno prave, vidis sta imam sve ovde’. Nije ovo u Srb da se ne cudite odakle takvi automobili kod mehanicara. Poz

orts

pre 5 godina

Gledajuci sta nudi sramni vw ovaj reno za te pare je avion. Nisam mogao da verujem da novi polo sa benz motorom od 999 kubika i 115 konja u najjacem paketu opreme kosta nesto ispod 20 hiljada, a na tu cenu morate da doplatite metalik boju posto nije obuhvacena najacim paketom jos 269€, centralni naslon za ruku je obuhvacen samo najvisim paketom a staje 148€, ako hocete kozni volan u najacem paketu morate izdvojiti 172€, kamera za voznju u rikverc 276€, parking senzori 766, dvozonsku klimu 471€, kartica za bezkontaktno otkljucavanje i startovanje 363€, navigacija plus dodatna media nesto ispod 1000€. Ispada reno senik u najjacem paketu opreme i motorom od 160 konja suklji samo par hiljada od pola...

Putnik

pre 5 godina

Promasena tema, potpuno. MPV koji se cenom kolje sa SUVom iz svoje kuce (Nissan Qashkai). Mada mislim da cak i Tekna moze jeftinije... Po meni oni bi ovu kantu trebali da izbace iz ponude, zamene je SUVom u dve velicine i zadrze Espace kao varijantu za veliku porodicu (7 sedista). Ja zaista ne mogu da zamislim sta treba da se desi pa neko da ovo odabere ispred SUVa.

nije bas sve tako

pre 5 godina

Kao korisnik predhodnih Scenic modela mogu reci da je novi model promasaj ciljne grupe! Porodicni auto srednje klase sa maksimalnom cenom od cca.20Keur u proslosti su u pokusaju luksuziranja dovelu do cca. 30Keur. Za tu kolicinu novca na raspolaganju je veliki broj SUV modela istog ili veceg luksuza sa znatno ozbiljnijim motorima i konforom zadnje klupe.
Sve u tekstu je vise manje tacno i imalo bi smisla da je zadrzana cena predhodnih modela.

bg 1

pre 5 godina

Koliko hejtera ovde to je nenormalno. Auto je skroz na mestu. baš me zanima da li ga je neko od vas zaista i vozio, ili to onako paušalno. Ovaj Scenic je pun pogodak, kome treba više mesta, uzeće Grand verziju.

markos

pre 5 godina

@Stefan
Lepo je procitati da neko iznese svoje licno iskustvo,a ne samo suva naklapanja.Skroz si u pravu,najverovatnije ce ljudi izabrati Subaru umesto Renoa pogotovo u Evropi,bravo za komentar !

Milan

pre 5 godina

Vozim Scenic već 8 godina. Mogu reći samo jedno "krš kvalitet"!!! Našminkan. Prednosti su: udobnost, bezbednost. Mane: pouzdanost, potrošnja, održavanje. Dno, nikad više !!!
(drug_stari, 07. maj 2018 08:10)

Vozis stari model Scenic sa ko zna kakvim odrzavanjem i predjenih blizu 200 000 i onda se kao zalis.
Cujte ovo, mane pouzdanost i potrosnja.
Ja sam imao bar 7-8 marki automobila, ali boljih dizelasa od francuza NEMA.
Toliko su im dCi motori na losem glasu da se sepure pod haubama najnovijih Mercedesa u A i C klasi.
Znas Mercedes je lud, ne zna sta uzima, de ga ti prosvetli. Kako je moguce da za novu C klasu sa 1.6dCi motorom od 136 konja traze 37 000 eura kad je krs???
Nova serija Reno modela je za 2 koplja kvalitetnija od stare game od Captura preko Talismana do premium modela Espace koji izgleda kao svemirski brod.
Boze, boze...sta sve covek nece ovde da procita.

milos

pre 5 godina

U ovaj auto stvarno moras biti mnogo zaljubljen da bi ga kupio za te pare! Ne ulazim u pitanje kvaliteta jer nisam strucan ali je meni u prirodi sa ovim gumama bas bas neskladan i ruzan!

dr K. Adžija

pre 5 godina

Ko hoće više mesta nazad mora da kupi za broj veći auto, znači S Max ili Kia Sportage ili... Scenic je za dvoje velikih i troje dece.

Genije

pre 5 godina

Vrata previsoka na ustrb staklenih povrsina. Vozacu samo glava viri. Deluje mi da su zrtvovali mnoge funkcionalnosti, po kojima su prethodni modeli bili poznati, zarad estetike. Jedina pozitivna stvar, vracanje analogne instrument table. Ako je menjac i dalje problematican, a motor osetljiv na los dizel, bojim se da ce Renault izgubiti kupce kojima bi trebao biti namenjen, a to su porodice.

Lektora bez

pre 5 godina

@ivan samo wagen, wagnov program volmo.. Gepek sedana kao gepek MPV drugog proizvođača.. Moze stati sve od praseta do fosne. Wagen wagen

buka

pre 5 godina

@boris
Ne znam šta podrazumevaš kad napišeš "u fullu" ali ako se radi o najvišim paketima opreme onda CX5 košta oko 36,7 a i Kodiaq je tu negde a može da bude i preko 40 bez problema.
Ovaj auto mi je i dalje veoma privlačan spolja,automatski menjač jeste značajno bolji nego što je bio ali ne vidim svrhu samog vozila kad je ponuda prostora u kabini veoma loša.Trebalo bi da bude porodično vozilo koje kupuješ da ne razmišljaš o pakovanju za put,ali to definitivno nije tako.Verovatno je fora da teraju kupce da biraju Grand varijantu ili najveći Epsace.Ovaj ekran multimedije je zamišljen odlično ali loše izveden,sam položaj nije pogodan za upotrebu (napisaše u članku) a i nekako radi sporo i neubedljivo (makar se meni tako učinilo).Za ove novce možda je ipak pametnije kupiti neki karavan,ima ih poprilično na tržištu.

Deki

pre 5 godina

Scenic je ranije bio pojam za prostranost i komfor, sad odjednom nema mesta na zadnjoj klupi?! Cena za ovaj Bose Edition kaže da ga se neće naprodavati u Srbiji jer za taj novac, pre svega ima u ponudi mnogo SUV-ova koji su sada hit, i ponudom prostora i opreme daleko prevazilaze ovo vozilo. Recimo Kodiak u paketu Style (prvi ispod full) 27.960, Kaškai Tekna paket dizel 2WD 28.600 Dizel 4WD 29.100, Sportage 2WD 1,7 dizel 24.472, Ateca dizel od 20.950 do 28,950 za dizel 2.0 4WD i DSG. Moraće cena značajno dole po svim paketima opreme ako se želi ostvariti bilo kakva prodaja jer i jeftiniji po opremi modeli predhodno navedenih vozila kreću od priče 17 - 18.000 Eura.

miki

pre 5 godina

Omanuo u osnovnoj upotrebnoj svrsi a to je prevoz putnika. Nazad mogu konforno da se voze samo deca. Ima mesta kao u meganu. Pobogu.. Besmisao..

Joca

pre 5 godina

... a gepek da ne pricam. to je ciljna grupa za mpv, kao ja, da stavim 2 decja bajsa lagano uz par torbi
(boki, 5. maj 2018 17:45)

ma da ... a stanu i bracni krevet i smederevac odmah do bajsa.
vazi.

Mickey

pre 5 godina

Izuztan automobil, mozda jedini dostojan predstavnik MPV klase danas. Ostali su izumrli ili su potpuno neprimetni.
Cak i u najnizem paketu izgleda atraktivno - Van den Acker je uradio odlican posao!

Djox

pre 5 godina

4 nove gume 195/50/20 "samo" 61.000 dinara hahaha
(Makki, 5. maj 2018 12:30

Nikada nisam razumeo komentare koji pocinju ili se zavrsavaju sa "hahaha" ili sa "hihihi". Sta je tebi smesno verovatno ni ti ne znas.
Inace gume za ovaj Senik daleko manje nego sto si napisao, procitaj tekst pre nego sto odvalis glup komentar.

moron

pre 5 godina

(Stefan, 5. maj 2018 13:33)

Pošto toliko hvališ subaru foreste boxer dizel, sigurno si nedavno primetio da je neko bio ostavio komentar da je u Britaniji taj subaru proglašen za jedan od deset najgorih vozila svih vremena.
Posle tog komentara sam dosta guglao (ne verujući) i našao ne samo to, već i da je taj motor proglašen za jedan od pet najgorih japanskih motora svih vremena.

Da testirani Scenic nije savršen, to dileme nema. Ali, savršenih kola nema.

moron

pre 5 godina

(Palju, 5. maj 2018 14:59)

"Puno Bolji izbor Ford S max 2.0 tdci"

Grešiš. Nisam "bot", ali, moram da ti kažem da sa 192 cm ja ne mogu pozadi da sednem u Smaksa. Nisko mi je. Ima suviše padajuću liniju krova. Ali, mogu pozadi "knap" da sednem u Cmaksa i komforno u "Šugu". Tako da su za mene mnogo bolja kupovina Cmaks i Kuga od Smaksa. "Prostorno", Smaks je teški promašaj. I sramota Forda. To nije MPV. Prethodni Smaks mi je bio ok. Ok mi je, naravno, Galaxy.

Sve prednje, naravno, ne znači da tvrdim da je Scenic bogat ponudom prostora pozadi. Nije.

just me

pre 5 godina

@Daki
Ne cini li ti se da je nenormalno tvrd? Ali bas bas tvrd, zebra se oseca bukvalno. Ne pamtim da sam se ikad vozio u necemu tvrdjem, a da je ispod 2 tone. I to je komentar od vozaca Skode koja je uzasno daleko od udobnog.
Nije jasno sta su pokusali sa ovim vozilom...

rani

pre 5 godina

Ma sve je to lepo, ali mi nije jasno, kako mogu da napišu da troši 5,3 L, a on tuče 9 po gradu? I nisu jedini, svi proizvodjači lažu za potrošnju, a tek vlasnici, naročito onih kofa starih 20 godina! Prosto me čudi da ih neko ne otkine na sudu za tu prevaru! Što se tiče ovog vozila, čini mi se da je predhodni model bio daleko praktičniji i korisniji za jednu porodicu! Ali dobro, stvar ukusa.

Ivan ch

pre 5 godina

Kao neko ko ima zaista iskustva sa renoom mogu vam reci da je ovo top auto narocito Grand scenic i to u opremi Initiale Paris.
Sada će svi brže bolje da pričaju o ceni što je i logično razmišljanje našeg čoveka ali ljudi oprema koju oni daju u paketu Initiale to nemci ne mogu ni ponuditi u istoj klasi...znači da pojasnim ne postoji bmw,vw,audi,merc u istoj klasi koji ima sve od te opreme,npr bmw activetourer koji je u istoj klasi nema ni 20% opreme tog scenica ? koža kvaliteta nappe,panoramski krov,masaža u sedištu,grejanje i hladjenje u sedištu to je nešto što je rezervisano za BMW serije7 i samo za seriju 7 ?
Ovo je auto koji nudi mnogo više za pare koje traži ? toliko

bg 1

pre 5 godina

Auto je jednostavno prelep. Vozio sam 1.6 sa 130 konja i ide odlično, mogu da zamislim kako ide sa 160 konja. Unutra je prelep isto, nema govora o jeftinoj plastici. Jedino što sam negativno primetio je sama ručica menjača, nekako mi je labava, ne znam da li je to bilo samo na tom primerku ili je tako generalno. Inače, zaista ima manje prostora nazad ali ionako je predviđeno da se deca voze nazad tako da je to OK. Još jednom bih primetio da je baš pojava na ulici. Istina, mogla bi biti manja cena, ali to je što je...

Sloba

pre 5 godina

Vozim svog treceg Senica (2013-to poslednji) do sada po meni, najbolji odnos cene/kvaliteta/funkciinalnosti. Treba da menjam auto, pa na sajmu zapucao u reno i naravno novi senic. Zakazem test voznju 1.6 dci sa 130 ks. Elem da nesuzim. Agregat dobar (snaga/potrosnja/elasticnost), na prednjem sedustu sedim u “knap” a visok sam 185. Na zadnje sediste mogu da sede jedino deca i osobe nize od 170 cm. Gepek, mozda po litrazi veci od mog auta ali ja ne prevozim vodu i pesak u rinfuzi... sa cenom od oko 24k € mene su, mislim na reno, izgubili kao musteriju jer su od porodicnog vozila napravili pokusaj “urban SUV za splavove”

zf

pre 5 godina

Rezervoar 54 litra... Iduci model ce imati rezervoar od recimo 45 litara, sve manji motori a kad se "stisnu" trose isto kao i stariji sa vecom zapreminom. Wtf?

Goran

pre 5 godina

Jokara,kupi Scenic 3 i bices zadovoljan. Vozim ga od 2013 i dosad nikakvih problema. Dizel 1,6 tj.zamena njihovog 1,9. Komfor na zadnjem sedistu,malo trosi,rezervoar 60 litara,dosta tih i pouzdan na dugim relacijama i sve u svemu,za mene licno, bolji od serije 4.

Aca

pre 5 godina

Bruka i sramota koliko malo mesta u vozilu. Ovo je napravljeno za penzionere radi lakseg ulaska u vozilo, a pozadi mogu samo da se prevoze kruske, posto i za decu jedva ima mesta.

markoni

pre 5 godina

@Deki
Ispravi me ako gresim,ali negde sam procitao da je Reno rekao da je bas taj paket Bose formirao za Srpsko trziste a sad evo citam da nece ici prodaja u Srbiji !Da li si ti u dosluhu sa njima ili si trzisni mag pa si provalio da od te ljubavi nema nista ?

moron

pre 5 godina

Samo oko cene guma za Scenica.
Pogledah sajt internet prodaja guma (može bilo koji), najjeftinija letnja guma za Scenica je Continental i košta 15.450,00 RSD, a najskuplja zimska je Michelin i košta 20.840,00 RS
To manje košta od BILO KOJIH brendiranih guma, primera radi:
za Sportage 225/60X17 i 245/45X19
za Kaškaji 225/45X17 i 215-55-18
za mazdu cx-5 225/55X19 i 225/65-17
Sada, to što bi neko da vozi "Starfire" i slično, nije problem. Ali, ko kupi novog Scenica (ili bilo koja nova kola slične cene), taj ne vozi gume klase "Petlas". I nije mu problem kupiti dobre gume.
Ja vozim kola kupljena po nižim cenama od ovog Scenica, pa ih vozim na Michelin, GoodYear i Continental. Jer se (po meni) na gumama ne štedi.

sempervivum

pre 5 godina

Одувек сам волео и возио Сеник, од првог до трећег модела, али је овај четврти модел корак уназад... Разочарао ме, због неколико ствари:
- задња седишта више нису из 3 дела (као код старог), чиме је практичност умањена,
- тесно је за ноге (у старом Сенику можеш да играш коло позади),
- резервоар само 53 литра (у старом Сенику сам прелазио и до 1080km са једним пуњењем резервоара (60 литара), сад не верујем да је то могуће)
- цена... за ове паре можеш да купиш ауто са 4X4, а не ову кросовер-шминку

Направили су нешто "нит смрди, нит мирише" (нит МПВ, нити СУВ). Готово сам сигуран да ће се знатно мање продавати него претходни.

vozač scenic-a

pre 5 godina

Kao vozač Scenic-a mogu da kazem u ime mnogih koji su vozili razne modele i menjali za novije u skladu sa novcem kojim raspolažu: u Scenic 1 smo se zaljubili (jednostavan auto pun komfora), sa Scenic 2 smo se oduševili (pun novina, pojedini su se plašili jer su skupe popravke, a dosta opreme), Scenic 3 biraju oni najuporniji i dalje zaljubljeni u prvu varijantu (ne daje ništa više od dvojke, samo je bespotrebno veći, čak je meni lepša dvojka), a Scenic 4 verovatno je napravljen da se odljubimo, jer ovaj auto je tako sličan Citroenu C4 Picaso, a izašao je skoro deceniju kasnije. Mislim da ova serija neće dugo trajati, shvatiće ljudi da je porodičnih auta sve manje pa će nas valjda ponovo oduševiti za koju godinu. bar se tako nadam... meni bar ovaj auto i nije tako porodični kao prve dve generacije.

Deki

pre 5 godina

(markoni, 5. maj 2018 17:36)
Uporedni pregled cena ti sam sve kaže. Za toliko para ovaj Reno (Bose edition) nije neki izbor složićeš se. Nabili su cenu "junački" gde se duboko uvlači u kompakt SUV (danas najpopularniji) segment pa velikoj većini neće biti izbor. Pogotovo što se izgubilo ono što mu je bila osnovna karakteristika svih ovih godina - obilje prostora i komfora!

lmlm

pre 5 godina

Za neupucene, mini venovi polako prelaze u klasu crossovera, pa tako i Scenic, ovaj u startu i nije zamisljen da bude naslednik prethodnog modela, tj.da dobije veci gepek, visak prostora... Sam auto i osecaj u njemu su odlicni, pa kome se svidja i moze kupice.Vozio sm se u megane sa jakom opremom i velikim displeyem na sredini, po meni pun pogodak, lepo, interesantno . Mnogi komentarisu koji god auto da se predstavi da za isti novac ima neka Mazda, a kada bi i dosli u situaciju da kupe mazdu ne bi ni ppgledali jel bi krenule nase price kako je to skupo za odrzavanje, kako su tanki limovi i slicno. Jos gluplja su poredjenja ovakvog auta i recimo A klase koja je potpuno drugi segment . Nama je tesko da shvatimo da se nekom tamo na zapadu svidja neki auto, bas taj auto, i da ne gleda drugi za isti nivac nego hoce bas taj

Boki

pre 5 godina

4 nove gume 195/50/20 "samo" 61.000 dinara hahaha 
(Makki, 5. maj 2018 12:30 

Nikada nisam razumeo komentare koji pocinju ili se zavrsavaju sa "hahaha" ili sa "hihihi". Sta je tebi smesno verovatno ni ti ne znas. 
Inace gume za ovaj Senik daleko manje nego sto si napisao, procitaj tekst pre nego sto odvalis glup komentar.
(Djox, 05. maj 2018 16:56)
@Djox
Cena po komadu je oko 16 000 din zimske oko 20 000 din

Ljubimac poezije

pre 5 godina

Napravili su isto što i Citroen sa C4 Picassom poslednje generacije, namunjili ga zarad nekakvog lifestyle fenseraja, a ubili upotrebljivost.

AdBlue

pre 5 godina

(zf, 5. maj 2018 13:00)
Mislim da je razlog smanjenja zapremine rezervoara za gorivo prisustvo rezervoara za AdBlue. Ja imam C4 Grand Picasso i zapremina rezervoara goriva je 55L, dok je zapremina rezervoara za AdBlue 17L. Ne znam kakva je situacija sa benzinskim modelima, ali bi prema gabaritima vozila, rezervoar mogao imati i više od 65L. Dizelska verzija (120KS) može inače da pređe 800-1000km što je opet sasvim dovoljno.

Zare

pre 5 godina

Ajd i Ja nešto pametno. Dizajn je stvar ukusa. Meni se dopada mada nije nešto wow! Očekivano je da žrtvuju nešto prostora radi dizajna jer to baš SVI danas rade a francuzi naročito. Cena koja je ovde navedena ima više faktora.
Prvo, auto koji izadje na tržište na početku uvek ima veću cenu jer računa na kupce koji imaju para i odmah žele nešto fensi i sveže da se istaknu. Tada proizvodjači najviše i zaradjuju od najbolje opremljenih modela.
Drugo, teško je porediti cenu sa drigim automobilima koji nisu u istoj klasi i čiji spisak opreme je bitno drugačiji. I na kraju i ovde se vidi da su se ljubitelji SUVova baš namnožili i da bi mnogi ovde radije pazarili neka Ateku, Kodiaq ili Kaškai. Sve je ovo regralno ali eto Reno se opredelio za formu koja je nešto izmedju za Senik i tržište će dati svoj sud. Da dodam da ko želi SUV Reno i to ima u ponudi.(Valjda će neko iz Renoa da primeti ovaj moj post da me zaposli kao bota. Kao platu prihvatam i francuski sendvič?).

markoni

pre 5 godina

@Deki
Naravno da je skup,ali pominjati prodaju u Srbiji bilo cega preko 10.000€ je krajnje degutantno ! I druga stvar,ako je tebi ili meni skup,ne znaci da je i drugima.

paris

pre 5 godina

Vozio se nedavno u taxi ovakav scenic. Prvo sto sam osetio su odlicna sedista, i sam polozaj koji sam imao kao suvozac odaje utisak da sa ovim autom mogu na put oko sveta. Ovaj bio sa jakom opremom, instrument tabla i tapaciri u vratima su bili presvucenii kozom i prosiveni, na sredini veliki displej, led trakice ... kao da sam u nekom luksuznom modelu. Unutra se nista nije culo tako da ne znam da li je dizel ili benzinac. Generalni utisak je da mi se auto veoma svideo i nisam mu nasao manu za taj kratak period, udobno, moderno, kvalitetno, i za mene prostrano taman koliko treba.

godzilla

pre 5 godina

@zahvaljujemo se na saradnji - Ti čoveče ne znaš o čemu pričaš, iskreno. Klasična priča da su automobili koje proizvodi Reno loši ili prosto obožavaš VW, Audi ili nekog Japanca. Vozim Megane od njegove druge generacije, pa treću i sada četvrtu i nikada apsolutno nikada nisam imao ni najmanjeg problema. Prosto je stvar kakav automobil kupiš, koliko redovno i kako ga održavaš. Uvek je važila ona, koliko para toliko muzike. Ako ćeš da štediš na delovima i održavanju, naravno da ti neće raditi kako treba. Pri tome su mi druga i treća generacija bili polovni automobili, a četvrtu sam kupio novog. Pri tome mnogo poznanika vozi različite modele Renoa, a takođe pitaj sve taksiste kako su im se pokazali. Ujak je imao Megane prvu generaciju karavana, motor 1.6 i sa njim je prešao ne znamo ni mi koliko, jer mu je na 600 hiljada km prestao raditi kilometar sat. Cene delova uopšte nisu visoke, čak su za naše pojmove i dosta niže od VW-a i ostalih brendova. Što se tiče cena u ovlašćenom servisu, za osnovni ili kako se zove mali servis, nisu toliko visoke i za moj model se kreće u rangu oko 100 evra. Tako da te priče da nešto ne valja su za malu decu. Nema savršenog automobila, i svaki brend i model će ti vratiti onoliko koliko uložiš u njega.

DC

pre 5 godina

@moron: Ford uz S-maksa ima i Galaxy pa kupac ima izbor zavisno da li prednost daje dizajnu ili prostoru. Ja bih odabrao S-maks jer cak i da cesto vozim ljude od 190cm na zadnjem sedistu to nece biti na ture od 7-8 sati i duze, a za sve manje - nek se skupe jer na kraju krajeva moze da bude i daleko gore od S-maksa. Inace, sa tvojih 192cm, koliko se cesto vozis na zadnjem sedistu sopstvenog auta da bi ti to bio prioritet?
@markoni: 'Reno rekao da je bas taj paket Bose formirao za Srpsko trziste' - Shvati, osim Fiata 500L zato sto se sklapa u Srbiji, za sve ostale mi smo nebitno trziste - nece niko da pravi paket za nekoliko desetina (ili u najboljem slucaju stotina) primeraka koliko moze da proda ovde godisnje.
@Strujomer: Prodaja Renoa u Evropi te opovrgava. Jesi li se zapitao da mozda tvoj ukus ne odgovara ciljnoj grupi na koju Reno gadja?
@drug_stari: Kupljen nov ili polovan? To bitno menja perspektivu.
@čudno: Smanjen iz sledeceg razloga: Imas porodicu sa dva mala deteta i ne vozis na duge ture, uglavnom po lokalu, kupis Scenic jer je veci auto veci problem za voznju. Ipak ti treba nesto prostraniji auto za odmor ili ces ponekad povesti uz tvoju porodicu i druge - uzmes Grand Scenic. Nije ti problem snalazenje po gradu sa necim jos vecim, a zelis i odredjen osecaj luksuza, imas Espace. Na taj nacin je pokriven ceo dijapazon, pri cemu prosecnom porodicnom coveku u Srbiji verovatno po dimenzijama najvise odgovara Grand Scenic.