Petak, 20.04.2018.

10:38

Polovina vozača smatra da je u redu prekoračiti brzinu

Izvor: B92

Polovina vozaèa smatra da je u redu prekoraèiti brzinu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

Giovanni

pre 5 godina

Braćo moja vozačka! Problem u Srbiji su i nakaradna pravila i pogrešno postavljeni znaci, ali i vi isto! „Koliko moze da razvije“ je čuvena replika iz filma, ali izgleda da vi isto volite to malo-malo da proveravate. 30 - Škola i uske ulice, 50 - grad i naseljeno mesto, 80 - otvoreni put i 120 autoput je puna kapa za srpske puteve! Isto tako treba povaditi i zameniti bar 70% znakova u skladu sa tim, a onda besomučno kaznjavati dok se ne dovedemo u red!

KK IgokeaZepter

pre 5 godina

Drage kolege vozači, bolje i 40 minuta kasnije nego 40 godina ranije. Kad to shvatite, nećete više nigde žuriti. Pitanje je, gde uopšte vi žurite??? Prst na čelo i zapitajte se. Auto ipak služi za prevoz od tačke A do tačke B, a ne za bahaćenje, lečenje kompleksa, dokazivanje, biti baja i sl.

ferdinand

pre 5 godina

Srpska posla. Koliko god da nam povećaju ograničenja brzine, nama bi uvek falilo 15%-20% više. Na našim putevima je, gotovo u 90% slučajeva, uzrok nezgoda brzina i/ili alkohol. Tako da na to i treba nulta tolerancija da se uvede ne bi li se usijane glave ohladile.

Gedza

pre 5 godina

U Krusevcu 4 trake ograničenje 40,na tranzitu bilo je 60 sada je 50 a plavci na svakom izlazu iz grada.Kad smo svi tupavi tako nam i treba.

Stole

pre 5 godina

Ja ne mogu da verujem da je samo pola! Ako je negde ograničenje 50 a pritom imaju dve duple trake, sve je široko i nema pešaka, 60 da se vozi ne pravi razliku ama baš nikakvu.

6 litara Hemi

pre 5 godina

Auto je srednjeg roda u pocetku, ali vremenom pocinje da stvara probleme, tako da me zadnjih 10ak godina sve vise asocira na suprugu, mislim da cu mu se uskoro obracati u zenskom rodu. Sto se teme tice, nemam problema sa postovanjem ogranicenja osim kad u Bgd dodjem pa rentiram neki mali autic i cim pipnem gas ono u drugoj stigne do 60, nisam navikao na takve, ali trudim se da se kontrolisem. Smatram da se sva pravila u saobracaju
moraju postovati, morate shvatiti da je to i zbog drugih ucesnika. Moze i meni negde ogranicenje neko biti smesno, ali nije nekoj starijoj osobi sto tamo prelazi ulicu, a ni nekom sa strane ko trazi gde da skrene ako ne poznaje kraj u koji je posao. Zbog toga su pravila i napravljena, vodi se racuna o sposobnosti svakog ucesnika

..

pre 5 godina

Trenutno sam u FR.Ovde su smanjili limit za 10km/h od prosli put kad sam bio pre 3 godine.I oseti se.Putevi su im nenormalno dobri da lagano na obicnom moze da se vozi 140 i da ne predstavlja problem Autoputevi su im jbeno odlicni ali nema 130kmh svi voze skoro.Ima nadje se poneka budala sa dubokim dzepom.Prodje lik sa porsche 911 sigurno preko 240kmh.Ali taj ima para da se bahati i uziva.Svuda ima budala ali kod je problem sto vecina ima krsine i putevi su sr*nje i onda cesce bude udesa.

Gibo

pre 5 godina

Vidim da se spominju Nemci i autoban bez ograničenja brzine. Na linku ispod možete pročitati da je samo u pokrajini Hesen tokom 2017. godine naplaćeno oko pola miliona evra, dodeljeno oko 5500 poena i izrečeno ukupno 26 godina u zabranama upravljanja - samo za nepoštovanje propisanog rastojanja! (https://www.polizei.hessen.de/dienststellen/polizeipraesidium-mittelhessen/broker.jsp?uMen=71c70ee1-825a-f6f8-6373-a91bbcb63046&uCon=e3050e8f-fd4c-b261-4be3-5886f673bd8d&uTem=bff71055-bb1d-50f1-2860-72700266cb59)

Jedno je voziti brzo, ali u Srbiji putevima "caruju" oni kojima je sve važnije nego da budu kolegijalni i poštuju propise. Čak se i po komentarima vidi da nije brzina problem, nego ponašanje.

Živeli braćo, kako tretiramo druge isto tako će drugi tretirati nas.

April na izmaku, a bembare i audiji se uglavnom voze na zimskim gumama ili na "slikovima"... verovatno su im i katalizatori i filteri počupani jerbo ego ne može da trpi.

Fidelio

pre 5 godina

Da li je imenica "auto" muskog ili srednjeg roda u srpskom jeziku?
Uvek sam mislio a i sad sam ubedjen da je muskog. Zna li iko?
(izhlapjeli starac, 20. april 2018 14:47)

"Auto" je skraćeno od "automobil" i po logici stvari, skraćenica nečega mora da bude istog roda kao izvorna imenica jer opisuje istu stvar. Nema nikakve logike da nešto bude različitog roda u zavisnosti od toga koja se reč upotrebi za to!
Dakle, ako je "automobil" muškog roda, onda je i "auto" muškog roda.

Međutim, problem je u tome što jezik često uopšte nije logičan i nema veze s logikom i pameću. Na primer, "kilogram" je muškog roda, ali "kilo", skraćeno od "kilogram", je srednjeg!

To nije logično, ali verovatno je tako zato što su ljudi navikli da imenica koja se završava na "o" bude (najčešće) srednjeg roda. Zato je (verovatno) i "auto" (ponegde) prešao u srednji rod.

Ali zašto je onda "jedan dečko", a ne "JEDNO dečko"?!

Sve u svemu, jezik ume da bude vrlo zbunjujuća i nelogična stvar...

Rastko

pre 5 godina

Vidim da većina komentatora ismeva vozače koji poštuju ograničenje.A 90 posto nesreća se događa zbog PREKORAČENJA DOZVOLJENE BRZINE.Samo vi jurite,ja ću prvi da vas prijavljujem policiji.Ako ti se juri,izađi iz kola pa trči,izduvaj se,nemoj sedati za volan.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Polovinu vozača treba izbaciti iz kola, 20. april 2018 18:10)
90% udesa izazivaju pijani, neuki, preumorni, bahati vozaci koji zure u telefon ili zveraju svuda samo ne na put. A vidim ti spadas u takve pa cu ja tebe prijaviti

Hehe

pre 5 godina

@(Bane, 20. april 2018 18:23)

Malo samo preciznije da se izrazimo, ti ces manje vise isto vremenski reagovati, vreme dok pocnes da reagujes se krece oko 1s, medjutim predjeni put u toj sekundi na 50kmh, 100kmh, 150kmh se mnogo razlikuje.

@(nm, 20. april 2018 17:14)

Pa eto ja u poslednje vreme praktikujem tuda 50kmh, jer sam par puta sam tu video policiju sa radarom. Zasto bih rizikovao i placao kazne i skuplje osiguranje kod registracije, ako ne moram. Ali zato vecina tu vozi 60kmh-90kmh bez problema i veoma se unervoze kad vozis 50kmh.

Kultura nasa Balkanska

pre 5 godina

ja cak nemam problem da vozim Ibarskom 80 ako ce svi da voze 80 a s obzirom da svaki brzinomer laze i da policija nece da te zaustavi na 82,moze se voziti i 90 ( po cajgeru). Ono sto unosi nervozu su losi,neiskusni,lokalni itd vozaci koji tu voze 50 i prave kolonu i duzu nervozu. Takve bih momentalno slao na ponovno polaganje vozackog
(pera, 20. april 2018 19:56)

Ti imas problem za zivcima i (ne)kulturom. U istoj toj Engleskoj (gde 50% njih prekoraci brzinu) kada na autoputu prelazis iz sporije u brzu traku 99% njih ce usporiti i pustit te. U Srbiji je obrnuto. Automobil nije privilegija nego potreba. To sto neko vozi 50 znaci da je prilagodio brzinu svojim mogucnostima. Starije osobe na primer.

burazer

pre 5 godina

(Pera, 20. april 2018 14:15)
Prijatelju taj Jugo je tempirana bomba na drumu za tebe, tvoje suvozace i ostale ucesnike na toj relaciji. Ako te pokupi neko sa iole novijim vozilom samo puka sreca moze da ostavi iste u zivotu. Ustedi novac za nesto novije i bezbednije iskreno. Nebitno za ogranicenja, znajuci Crnogorske i Ibarske vozace, ona su ti najmanji problem.

protected

pre 5 godina

Sve vas ja razumem ali propisi su propisi pa makar i da su naopaki i da idu na zivce moraju da se postuju. Ja na primer zibim u Cirihu.Ovde ima zona 30Km/h na svakom cosku. Smoris se dok vozis ali sta da radis.moras da postujes jer su tu najrigorozniji. Pandura retko kada ima da hvataju,ali zato one male kamerice i radare nabijaju u svaki zbun.Zakamufliraju ga da nema sanse da ga vidis dok ne pridjes ali onda kasno.Kazne su rigorozne da nema zezanja inace zazalis majcino mleko ako moras opet na polaganje. Sve se slazem da zastoj prave lose i spori vozaci ali opet kada pogledate koliko ste ustedeli vremena kada ste jurili? maximalno 15-20min. Da li se isplati rizikovati kaznu i zivote drugih za tih 20min?

pera

pre 5 godina

ja cak nemam problem da vozim Ibarskom 80 ako ce svi da voze 80 a s obzirom da svaki brzinomer laze i da policija nece da te zaustavi na 82,moze se voziti i 90 ( po cajgeru). Ono sto unosi nervozu su losi,neiskusni,lokalni itd vozaci koji tu voze 50 i prave kolonu i duzu nervozu. Takve bih momentalno slao na ponovno polaganje vozackog

Stanislav

pre 5 godina

Nije sve u brzini. Video sam pre neki dan osobu koja je išla ispod 40 na sat levom trakom ispred hitne pomoći sa uključenom sirenom i rotacijom, i trebalo joj je 20 sekundi da se skloni, a niko joj nije smetao.

Polovinu vozača treba izbaciti iz kola

pre 5 godina

Vidim da većina komentatora ismeva vozače koji poštuju ograničenje.A 90 posto nesreća se događa zbog PREKORAČENJA DOZVOLJENE BRZINE.Samo vi jurite,ja ću prvi da vas prijavljujem policiji.Ako ti se juri,izađi iz kola pa trči,izduvaj se,nemoj sedati za volan.

mile

pre 5 godina

ne razumem ogranicenja od 30 ili 40kmh. Pa ako je ulica takva da je 30km maksimalbo onda bolje zabraniti voznju kola tim ulicama. Nerviraju me licemeri koji ovde propagiraju postovanje zakona a siguran sam da svaki dan par 10 puta prekorace brzinu za tih 5kmh za koje oni kritikuju one koje takav prekrsaj iritira. Akp ne umes da vozis brzo (normalno a ne divljanje), bolje prodaj auto i koristi bus plus

Bane

pre 5 godina

(Mislite o tome, 20. april 2018 11:35)

A zašto bi mislio tome da udarim pešaka. Koje kriv ako ga ja udarim sa 50 km on ili ja. Ako pešak van pešačkog prelaza pretrčava ulicu i ja ga udarim koje onda kriv. Ako ga udarim na pešaćkom onda je to problem samnom jer sam trebao da stanem. Poenta veće brzine je drugar u brzini reakcije. Što je veća brzina treba ti više vremena da reaguješ nego na manjoj, logično zar ne. Ono što ti kao pešak moraš da znaš jeste da auto ma kojoj brzinom išao jači od tebe pa moraš i da paziš. Da sumiram nije poenta u brzini već u bahatosti i nepažnji.

Dejan

pre 5 godina

Mi još uvek ne znamo da postoje elektronski saobraćajni znakovi kontrolisani na daljinu, tj digitalna kontrola saobraćaja. Veći broj kamera na autoputu pa se saglasno frekvenciji na istom (veliki ili mali broj vozila)i meteo uslovima ograniči i brzina. Zašto ako su idealni uslovi istim putem ne bih vozio recimo 150-170km/h ili 60-80 km/h ako su uslovi loši (gužva, sneg, led, magla itd) Slična priča je i po gradu i tu bi trebalo uvesti istu signalizaciju. Pa u različitim saobraćajnim i meteo uslovima različitom brzinom, jer postoje ulice kojima se saobraćaj može u pojedinim periodima znatno ubrzati bez opasnosti po bezbednost. Ne govorim o povećanju brzine sa 50 na 100 nego sa 50 na 60 ili sa 40 na 50. Zar nije cilj povećati protok saobraćaja kroz grad na bezbedan način? Samo mnogo će još vode proteći Dunavom i Savom dok mi digitalizujemo saobraćajnu signalizaciju. A putevi? Imam utisak da 6-to aprilsko bombardovanje 1941 godine našeg Beograda kao da je juče bilo, a po unutrašnjosti da ne pričam - još gore!!!!

Milan

pre 5 godina

U 99% van naseljenog mesta vozim 20-40km/h preko ograničenja i ne nalazim da je opasno već da su ograničenja pogrešna. U naseljenom mestu u 90% slučajeva poštujem ograničenja. Postoji mnogo vozača koji teraju nekom svojom brzinom ne vezano za uslove na putu pa ja njih više puta obiđem van naselja a oni mene u naselju.
Mnogo veća opasnost na putu od veće brzine je da neko zaspi za volanom a upravo brža i dinamičnina vožnja održava pažnju i koncentraciju na put.

bane

pre 5 godina

@mirko

Mogao da se zali, da izgubi pola dana, potrosi gorivo I na kraju plati administrativnu taksu za troskove zalbe. Najlakse je dogovoriti se sa pandurom.

nm

pre 5 godina

Mogao bih knjigu da napisem o ovoj temi.Cinjenica je da 90% vozaca vozi preko ogranicenja i to preko onih magicnih 20km preko kada ode dozvola na mesec dana.Ne mogu ni da zamislim nasta bi saobracaj licio kada bi na potezu od Mostara u Bg do Ade svi vozili 50km/h.ili recimo na mostu na Adi!
Ja sam sebi milion puta rekao,ok sad vozis po propisima,nema prekoracenja,ev.10km preko.Krenem tako i tada krece uletanje u makazice,rastojanje koje ostavim ispred se odmah popuni i nestane.Ja napravim ponovo,opet ulecu dvojica.Odmah se impulsivno prilagodjavam uslovima saobracaja i mnogo sam bezbedniji jer sam oprezniji.Ne preticem na punoj,ne prolazim na crveno mada se desi da protrcim na zuto koje je takodje prekrsaj alu sta ces,desi se.Jednom sam kocio na trepcuce zeleno pa me umalo spucao ovaj iza mene pa sam na kraju opet prisao kao i ovaj iza mene.Sa sam stao tacno bi me prikucao.Zmigavac dajem obavezno i to na vreme.Tacno je da ne podnosim one sto spavaju na semaforu i one sto krecu kasa auto ispred ode na 10m. a ja ostanem na semaforu.A moglo je da prodje 10 normalnih vozaca umesto njih trojica.Tako se stvaraju guzve.Guzve stvaraju oni koji se lose snalaze i ovi sto misle da su jedini na putu.

Hehe

pre 5 godina

@(Coyote Nervosius, 20. april 2018 15:11)

Rade presretaci odlicno, skoro svaki put kad idem autoputem ih srecem, a cesto i sa musterijama. Mada ponovo vidim trend da zaustavljaju na sred autoputa, tj zaustavna traka/trava da bi kaznili, umesto lepo slova pozadi policija, pratite nas i tako do prvog iskljucenja.

otvorene oci

pre 5 godina

Znaci nemci su ludi sto nemaju ogranicenja na auto putu! Dajte ljudi, predjem godisnje 50-60.000km, tehnicko sam lice, i na osnovu licnog iskustva vam garantujem da vise problema u saobracaju prave spori vozaci tj. oni koji voze 60-80 na putevima sa ogranicenjem od 80. Ima raznih puteva, raznih gradskih ulica... Negde po gradu je puno i 40, a na nekim bulevarima je i 80 ok. Tako i na magistralnim putevima, na onim dobrim je 120-130 milina i bezbedno voziti, dok je na nekim deonicama i 80 mnogo. Naravno, bahata i ludacka voznja je nesto sasvim drugo! E sad, sto je kod nas sve generalizovano, sto su nam propisi losi... Kao i za taj alkohol od 0.5 sto su napravili napredak, a garantujem da su umor, nenaspavanost i bolesti 5x veci rizik, a ne migu se nikako snkcionisati. Da ne govorim to sakrivanje policije s namerom da te udare po dzepu pa onde masa vozaca vise od pola svoje paznje trazi policiju umesto da vodi racuna o sao racaju. Za mobilne se slazem, to je zlo, malo malo neko telefonira! Sve sami apsurdi, opet kazem, Nemacka i Italija, mnogo brzo se vozi i sve super!

Vlada

pre 5 godina

Max brzina u gradu bi trebalo da bude bar 60 ili 65-70 km/h. Naravno pored škole znatno sporije. Ovako do 50 je kolaps i ne primereno za 21 vek.

Nenad

pre 5 godina

Naravno, prosečan Srbin saobraćajna pravila, kao i sve druge zakone, shvata savetodavno, pri čemu ni savet neće da prihvati jer je on najpametniji. Svako ko u životu provede više od 10 sati za volanom odjednom postaje vrsni stručnjak: ''piše ograničenje 60, a komotno može 100'', ekspertska procena od oka. A onda kad izađe crna statistika, tada su krive ''rupe na putu''. Rupe u glavi, pre će biti.

goran

pre 5 godina

ne razumem ljude koji voze 30-40 na sat gde je ogranicenje 50?! samo izazivaju nervozu I onda da idemo normalno tu 60, ja ga obilazim I u besu nastavljam da vozim 80 na sat

Mirko

pre 5 godina

U poslednje 3 nedelje sam 2 puta platio kaznu, prvi put vozio 63 a ogranicenje 60 (50m pre kraja ogranicenja) i drugi put 52 u naselju. Pre toga sam za 17 godina vozackog staza 3 puta platio kaznu (svaki put opravdano).Kazu nulta tolerancija, ja kazem popunjavanje budzeta
(2-3 preko ogranicenja, 20. april 2018 13:26)

Nisi morao da platis kaznu, trebao si da se zalis i da prilozis specifikaciju uredjaja kojim je merena brzina, moze da se nadje na internetu, gde jasno pise kolika uredjaj gresi pri merenju.

Vozač

pre 5 godina

Kada poslednji vladin auto bude išao ispod ograničenja, onda ću i ja. Nisam ništa lošiji od tih ljudi koji se voze tuđim kolima od tuđeg novca.

Coyote Nervosius

pre 5 godina

U Srbiji je još gore. 4/5 vozača ne poštuje ograničenje brzine.
Pozivam novinare da dođu u Suboticu, na ugao ulica Josipa Kolumba i Put Edvarda Kardelja, kada je radni dan, ujutro od 6.30 do 7.30 kada radnici i deca koriste gradski prevoz, ta divljanja vozila, kamiona, autobusa na međunarodnom saobraćaju... a ako imaju volje i ceo dan da odrade statistiku, pa da vide gde država gubi pare.
Saobraćajnoj policiji je više puta prijavljivano, oni dođu sa sve službenim vozilom, kao znak iz Las Vegasa, i onda svi vozači poštuju ablenduju jedni drugima, čim saobraćajci odu, onda sve po starom, dugači ravan pravac je, a čim dođe lepo vreme, mogu da se čuju nesavesni motoristi.

Više stacionarnih skrivenih radara na vozilima, ili fiksni na banderama,
i da se puni kako lokalna tako i državna kasa.

I nema popusta ako se plati kazna za 8 dana.

I onda dolazimo i do propusta u zakonu ... ako je od 50 do 60km/h ista kazna, onda će svi da voze 60km/h jer istu kaznu plaćaju .... a sama debljina crtice na 50km/h na brzinometru iznosi 2 do 3km/h ... i onda pošteni vozači plaćaju crticu, a oni ostali nepoštovanje saobraćajnih pravila.

Isto tako i prosečna brzina po autoputevima, divljam 300km/h, onda stanem da popijem kafu ida doručkujem, a onda nastavim da divljam jer sam u prosečnoj brzini ... a radar oće ili me neće uhvatiti ... a na internetu postoji aplikacija i sajt gde ima spisak lovaca, kao i njihova lokacija, a i na radio stanicama objavljuju gde su radari.

Bojan

pre 5 godina

Pre neku godinu od Gruže ka Vrnjačkoj banji jedna deonica tek završena. Nov asfalt, sve ravno i pregledno. Na početku zaboravljeni saobraćajni znaci radovi na putu i ograničenje 40km/h. Kako da to poštuješ? Na kraju se sakrili panduri sa radarom, love i naplaćuju prekoračenje brzine.

Popusti malo omču

pre 5 godina

"Zeleni talas" u Beogradu, od Bul. Nikole Tesle pa do Karađorđevog trga je namešten (i dalje) na 60kmh. Ako vozite propisanih 50, staćete na svakom semaforu. Provereno više puta u praksi.
(dzigi, 20. april 2018 11:16)

To ne znaci da ti tamo smes da vozis preko dopustenih 50kmh. To se u normalnom svetu resava postavljanjem nekoliko radara u pravilnim razdaljinama, pa se ti lepo vozi kako te volja, placaj kazne i izgubi vozacku ...
(GuGa, 20. april 2018 12:34)

Jok zemljače, u normalnom svetu se zeleni talas podesi na odgovarajuću kilometražu. Nema kako meni volja, kako državi volja, nego kako je logično i svima u interesu.

vojislav

pre 5 godina

Normalno je voziti po ogranicenju tamo gde su ogranicenja normalna, ali u Srbiji su ispid evropskih ogranicenja, picev od auto puta, pa sve do nenormalnih ogranicenja koja su bilo gde drugde nezamisliva. Naravno da je NORMALNO prekoraciti 50 na Pupinovom mostu, mostu na Adi...Takodje je normalno da na novobeogradskim bulevarima ne bude 50 nego
60. To su sve stvari koje su svuda normalne osim u Srbiji gde se saobracaj udavi nenormalnim ogranicenjima pa to stvara fantasticnu mogucnost za kaznjavanje i punjenje kase.

Pera

pre 5 godina

Ja se svake godine psihofizicki spremam za voznju do Tivta iz Beograda. Za put ka tamo odabiram preko kanjona Morace i Podgorice. Ljudi moji, sta ja sve dozivim dok iz Srbije ne izadjem, to nema nigde. Vozim Juga i bukvalno svuda po propisu i ogranicenju. Put do mora mi traje 12 sati samo zato sto bukvalno nigde ne prekoracujem brzinu, bar ne namerno i svesno.. Kakva preticanja i na kakvin neverovatnim mestima dozivljavam, to je strasno..pljuju me, psuju..i sve to samo zato sto se trudim da se bezbedno krecem putevima. U CG je nekako drugacije, deluje mi smirenije zbog dosta policije, radara..tamo uzivam da vozim nekako..vezemo se, postujem ogranicenje, kupio preko neta za 10e hands free za telefon i to je to!!!!

Gibo

pre 5 godina

Pročita čovek komentare i vidi da smo mi najpametniji na svetu... i šire. Poštujte ograničenje ako već postoji, ne trubite kako je glup onaj ko ga je napravio! 25 godina sam vozač, situacija u saobraćaju je sve gora. Toliko se svi iživljavaju da mogu da zaključim samo da je benzin jeftin i da su kazne male. Ošuriti svakog ko se k..či pa da vidiš kako će da zavlada red.

BgdSrb

pre 5 godina

Siguran sam da 90% vozača prekoračuje brzinu, makar i nesvesno iz više razloga. Prvo, svi su svesni da policija ne stoji na svakom ćošku, nekad ih i nema uopšte pa stupa klasičan odnos između želje da se negde stigne brže i rizika od plaćanja kazne. Svako nađe neki balans između tih parametara i vozi u skladu sa tim. Drugo, brzina je vrlo relativan pojam što se bezbednosti tiče, osima na pojedinim mestima kojih nema puno kao što su škole, pešački prelazi i slično, jer ima jako puno slučajeva gde na putevima sa apsolutno istim karakteristikama stoje različita ograničenja. Primer dajem na potezu Šabac-Loznica. Sve vreme se prolazi pored kuća. Nema ni jedan deo puta da nije naseljen. A negde je ograničenje 50 a negde je 80. Pa se sad postavlja pitanje, kako je tamo moglo 80 a ovde ne može? Pričamo o razlici u brzini od 40%! Opet, ne pričam o potezima oko škola, semafora i slično. Dalje, autoput su počeli toliko strogo da kontrolišu merenjem prosečne brzine da čovek pomisli da ako pređe slučajno 120 čega ga sigurna nezgoda. U Nemačkoj na putevima sa istim karakteristikama...nema ograničenja brzine i vozi se i preko 200. Imamo mi jako kvalitetnih delova autoputa gde je 120 stvarno kao da stojiš u mestu. Tamo gde je kvalitet lošiji, ograničiti u skladu sa tim. Zakon treba poštovati, ali ga treba i menjati da bi bio kredibilan ne samo represivan jer se time ne postiže suština.

Blake

pre 5 godina

Postoji razlika izmedju bahate juranjave bez mozga i brze voznje.
Svugde po Evropi se vozi brzo po gradovima, ali nema nervoznih vozaca koji bi da te prelete samo da su ispred tebe pa makar stali svi zajedno posle 20m. Nema rizicnih stuacija, uletanja u makaze, (eventualno) davanje migavca tek kada ste dosli u sred raskrsnice itd. i mogu vam reci da saobracaj funkcionise bez greske!
Plus naravno nema kamikaza od pesaka koji pretrcavaju bukvalno na svakom koraku ulicu.

Milosav

pre 5 godina

Evo ovako otprilike ide u Torontu i okolini (jugo-zapadni Ontario). Ako se drzite ovih brzina policija vas skoro nikada nece zaustaviti osim ako ste 100% qrate srece pa naletite na nekog baksuza:
40Kmh zoni do 50Kmh
50Kmh do 65Kmh
60Kmh do 80Kmh
80Kmh do 100Kmh
100Kmh do 120Kmh (autoput)
Usput, u slucaju da dobijete tiket za prekoracenje brzine (ili bilo kakav drugi sabracajni prekrsaj) imate pravo da idete na sud gde mora da se licno pojavi i policajac koji vam ga je napisao. Znaci i tu postoji sansa da se izvucete (ako se on ne pojavi tiket se automatski ponistava). Postoje i agencije koje ce za recimo $300 da umesto vas odu na sud i "srede" da platite neku minimalnu kaznu i ne gubite poene. To se isplati zbog osiguranja koje je u Ontariju neverovatno visoko.
Pozdrav iz Toronta.

smuki

pre 5 godina

Ajde ovako. Da li zaista mislite da su projektanti, pa i saobracajci, toliko glupi da ne znaju da uglavnom svi voze preko ogranicenja? Uvek vozacima fali jedno 20% vece ogranicenje brzine da bi im bilo taman nebitno da li je ogranicenje 60 ilu 140. Sta mislite sta bi bilo kada bi u sicevackoj klisuri ogranicenje bilo 140?

nagard

pre 5 godina

Ja redovno prekoracim brzinu i to duplo, na obilaznici Zemun-Borca! Nije to zato sam bahat i glup, vec zato sto je moj predsednik, na otvaranju te deonice, rekao da je to najmoderniji auto put sa 6 saobracajnih traka! S toga, me ne zanima onaj znak 50 km postavljen na pocetku, a pri tom, i levo i desno, njive, nigde kuca, pesaka i svega sto nosi naseljeno mesto! Zasto?

izhlapjeli starac

pre 5 godina

Da li je imenica "auto" muskog ili srednjeg roda u srpskom jeziku?
Uvek sam mislio a i sad sam ubedjen da je muskog. Zna li iko?

Jo

pre 5 godina

Kada se navodi prekoracenje brzine kao razlog za tragediju to ima smisla samo za drasticna prekoracenja. Prekoracenje od 10 ili 15 km/h sigurno nije uzrok tragedije. Uzroci tragedije su najcesce nepaznja, neznanje i nebriga za ostale ucesnike u saobracaju odn. bahatost ! Program u auto skolama je ocajan. Kandidati umesto da uce da voze , uce visine kazni za odredjene prekrsaje (!?) dok recimo o odvojenim casovima za voznju na otvorenom putu i voznju po gradu, niko ne razmislja.
Zanimljivo je da kod nas, gde su nam putevi u ocajnom stanju, sa kontra nagibima, ispucali, s kraterima, neobelezeni ili sa kontradiktornom signalizacijom, nidge ne navodi uzrok nesrece stanje puta, vec po pravilu "ne prilagodjena brzina uslovima puta".
KAd se navodi broj poginulih zbog prekoracenja brzine treba navesti i ostale uzroke nesreca sa smrtnim ishodom. Nije resenje samo smanjiti ogranicenje na 30, 40, 50, naplacivati kazne i forsirati kampanju kako su vozaci uzasni, ubice isl.

kele

pre 5 godina

Svi spominju njemačke autoputeve, a ne spominju da je na običnom, maltene seoskom putu, ograničenje 100km/h. Samo u centru sela 50 (max 200m), i ako je jača krivina onda oko 60-80. Barem je tako u Bavarskoj.

2-3 preko ogranicenja

pre 5 godina

U poslednje 3 nedelje sam 2 puta platio kaznu, prvi put vozio 63 a ogranicenje 60 (50m pre kraja ogranicenja) i drugi put 52 u naselju. Pre toga sam za 17 godina vozackog staza 3 puta platio kaznu (svaki put opravdano).Kazu nulta tolerancija, ja kazem popunjavanje budzeta

Belopoljanski

pre 5 godina

(GuGa, 20. april 2018 11:13)

Ima li odlična Optima tu mogućnost? Ako ima, to je baš dobro..

"Normalno kad su ogranicenja previse niska za Audi A6 3.0 TDI Quattro! Na magistrali treba biti 100-140kmh ogranicenje a ne 80kmh. A na autoputu 250kmh (jer mi je to el. blokada) hahahahaha"

Bez šale, ja ozbiljno mislim da je ovo neki ozbiljan socijalni eksperiment, a ne komentar, prosto je nemoguće da neko konstantno ima ovakvo razmišljanje..

roko

pre 5 godina

Znam da nisam dobar vozac i trudim se da uvek ostavim mesta za preticanje ispred sebe, posto ne vozim prebrzo.
Relativno cesto jezdim Ibarskom, putem na kojem ste u problemu ako iole postujete ogranicenje. Ako nekim slucajem vozite 80-90, a iza vas su autobus, kamion ili karavan, dozivetece ablendovanje, nabijanje u zadnji branik, preticanje uz sviranje, spusten prozor i pretnje. Jer 80-90 nije dovoljno brzo za profesionalce i batice sa 2.0 motorom u 15 godina starom vozilu.
Voznja je barometar psiho-stanja nacije. Albanija, Srbija i eventualno jug Italije - bes koji ne postoji nigde drugde u Evropi.

djoni

pre 5 godina

@karburator

Ima divljaci, nekoliko puta su mi srne prelazile put, verujem da jos ima necega tu u okolini nasipa kod Borce. Zastitne ograde nema jer nije autoput.

Ono sto je gore je da je 2/3 mosta i jedno 50% puta u mrklom mraku jer iz nekog razloga niko nece da opravi rasvetu. Jos kad padne magla i 30 km/h je previse

Mirko

pre 5 godina

Neprihvatljivo je voziti brže od 40-50 km/h u naseljenom mestu iz milion razloga. Ali, isto tako je neprihvatljivo praviti naselja oko magistrale! Gotovo svako mesto u Srbiji je na nekom magistralnom putu, koji istovremeno predstavlja i glavnu ulicu u tom mestu. Izmestite glavne saobraćajnice iz gradova, pa će i vozači moći da voze brže i pešaci će biti bezbedniji, jer neće imati potrebe da prelaze magistralu. Pešački prelazi, semafori, kružni tokovi i tsl, na magistralnom putu samo prizivaju saobraćajne nesreće. Magistrale ne smeju da budu opterećene takvim stvarima. To vam je isto ko kad biste stavili semafor nasred autoputa...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 20. april 2018 12:20)

To je nastalo zbog nelegalne gradnje, posto su ljudi pravili kuce u njivama do "asfalta". Danas je to veliki problem, npr. deonica puta od Pozarevca do Petrovca, bukvalno se ide iz sela u selo, pri tom, jasno se vidi da je to obod sela, kuce sa jedne strane puta ili po jedan red kuca sa obe strane puta. Meni je logicno da na takvim mestima ogranicenje bude 60 ili 70 kmh, jer pesaka uglavnom i nema.

student

pre 5 godina

Na Pupinovom mostu nije u redu da ne prekoračiš brzinu, jer time ometaš vozače koji voze, po mom mišljenju, logičnom i razumnom brzinom, od 100km/h. Tri trake po smeru, put prolazi kroz njive, a iz svima nepoznatog razloga se put vodi kao naseljeno mesto, i naravno ograničenje od 50km/h, iako, kao što sam već rekao, nema nijedne jedine kuće na tom delu pristupne saobraćajnice.

Marko G

pre 5 godina

Normalno kad su ogranicenja previse niska za Audi A6 3.0 TDI Quattro! Na magistrali treba biti 100-140kmh ogranicenje a ne 80kmh. A na autoputu 250kmh (jer mi je to el. blokada) hahahahaha

GuGa

pre 5 godina

"Zeleni talas" u Beogradu, od Bul. Nikole Tesle pa do Karađorđevog trga je namešten (i dalje) na 60kmh. Ako vozite propisanih 50, staćete na svakom semaforu. Provereno više puta u praksi.
(dzigi, 20. april 2018 11:16)

To ne znaci da ti tamo smes da vozis preko dopustenih 50kmh. To se u normalnom svetu resava postavljanjem nekoliko radara u pravilnim razdaljinama, pa se ti lepo vozi kako te volja, placaj kazne i izgubi vozacku ...

ja

pre 5 godina

Neprihvatljivo je voziti brže od 40-50 km/h u naseljenom mestu iz milion razloga. Ali, isto tako je neprihvatljivo praviti naselja oko magistrale! Gotovo svako mesto u Srbiji je na nekom magistralnom putu, koji istovremeno predstavlja i glavnu ulicu u tom mestu. Izmestite glavne saobraćajnice iz gradova, pa će i vozači moći da voze brže i pešaci će biti bezbedniji, jer neće imati potrebe da prelaze magistralu. Pešački prelazi, semafori, kružni tokovi i tsl, na magistralnom putu samo prizivaju saobraćajne nesreće. Magistrale ne smeju da budu opterećene takvim stvarima. To vam je isto ko kad biste stavili semafor nasred autoputa...

Ima li nade?

pre 5 godina

Kako bi rekli nasa posla. Kada su usvojene nove zakonske promene u vezi vezivanja pojasa, kao i druga poostravanja kazni u vezi saobracaja znate koliko sam komentara cuo,
ONI NISU NORMALNI. POOSTRAVAJU KAZNE ZA POJAS A PLATE NAM ISTE. Nase razmisljanje je da treba da nam podignu platu da bi platili kaznu, a ne da postujemo propise DA NE BISMO PLACALI KAZNE. Ista prica je i sa ogranicenjem brzine. Juce da se nisam povukao na trotoar jedan idiot bi me zgazio i to na obelezenom pesackom prelazu. Vozio je preko 70 km/h u ulici gde je ogranicenje 50 i ima tri obelezena pesacka prelaza. Takve ne da treba kaznjavati nego im trajno oduzeti vozacku dozvolu. Licno bi u zakon uveo da vozaicma koje uhvate za vise od 2 promila alkohola u krvi pored zatvorske kazne oduzmu vozacku trajno ili tretirati kao ubistvo u pokusaju i oduzeti mu dozvolu od 8-10 god. kao i za one koji prekorace brzinu za vise od 50 km od dozvoljene. Samo da se razumemo vozac sam vec 20 god. i za prekoracenje brzine do sada sam platio tri puta kaznu, a volim ostru i brzu voznju.

максимилијан

pre 5 godina

Наравно да је нормално прекорачити брзину, кад би се поштовало свајо ограничење за 200 километара пута треба возити најмање 4 сата. Треба поправити путеве и унапредити безбедност на путу, за шта плаћамо толике акцизе и одржавање путева. Али буџет се најлакше пуни од саобраћајних казни. Само треба погледати каква све глупава ограничења стоје по путевима

Mirko

pre 5 godina

Pogledajte na youtube tzv. testove severnog jelena (moose tests). Videcete da u granicnim slucajevima povecanje brzine od samo 1-3 km/h izaziva gubitak kontrole nad vozilom ili znacajan produzetak zaustavnog puta.

Ne brze od zivota!
(Soldier, 20. april 2018 11:05)

To je ok, samo treba da znas da 99% vozaca nije u stanju da dovede auto do granice gde se gubi kontrola u krivini. Vecina procenjuje i vozi znatno sporije od te granice. Ko je probao i osetio zna o cemu pricam. U praksi, ogranicenja su postavljena tako da budu znatno manja od te granice.

karburator

pre 5 godina

Kada bi postavljena ograničenja brzine bila razumna i stručna svi bi ih poštovali bez protesta. Primer da kod nas ima idiotskih ograničenja ima puno. Za Bgd navodim samo 1. Pupinov most i priključne saobraćajnice iza njega su nove, glatke, široke, bez naselja oko njih, bez drveća, bez životinja, i sl. i tu je ograničenje 50kmh. A bez ikakvih problema može bezbedno da se vozi 100kmh.

Pera

pre 5 godina

NARAVNO da je u redu prekoraciti brzinu, jer kada mi neko na otvorenom putu stavi ogranicenje 40 ili 50 ili 80 krajnju brzinu, to moze biti samo NJEGOVA greska, a ne moje prekoracenje brzine.
Znate sta nije u redu?!
1. Nisu u redu rupe na putu
2. Nisu u redu traktori i poljoprivredne masine na putu
3. Nisu u redu spori vozaci, koji koce saobracaj i prave kolone
4. Nije u redu alkohol
5. Nije u redu neispravno vozilo
6. Nije u redu, kada nema signalizacije

ništa

pre 5 godina

Ne samo ograničenja brzine već i nestručna i neažurna podešavanja semafora po Beogradu usporavaju saobraćaj i iritiraju i unose ozlojeđenost i nervozu u vozače. Npr. na raskrsnici Svetogorske i Palmotićeve semafor drži nepotrebno dugačko vreme od minut i 25 sekundi. Za to vreme u Svetogorskoj se ispred semafora formira velika kolona posebno ujutru (uključujući i autobuse i trolejbuse), dok iz pravca Palmotićeve prođe prosečno jedno ili nijedno vozilo. I tako to traje godinama. I ništa. Pisao sam sekretarijatu za saobraćaj i ... šta mislite šta se desilo...?

NOVOKOMPONOVANI BUREK

pre 5 godina

Meni juče na deonici gde je ograničenje 60(ja vozim 60) ablenduje autobus ceo minut jer nema gde da me pretekne(u suprotnom pravcu puno vozila). Kad smo stigli do znaka 80,ja ubrzam na 80, a on me pretiče posle 300m,vozio je 100 sigurno. A jednom me autobus pretekao sa desne strane vozeći po zemlji i rizli pored puta kad sam vozio 50 kod semafora u Ljigu. Šta je problem pomiriti se sa propisima? Ako je zakon da se ne krade, ne kradem; ako je zakon da tu ne sme brže od 50,vozim 50 i šta je sporno tu, nije mi jasno?

kele

pre 5 godina

I ja spadam u tu kategoriju. Staviti 80 milja na autoputu je u najmanju ruku bezobrazno. Danas ne postoji auto koje ne može ići barem 150km/h. Ako ne postoji cilj da se uzima harač od vozača, zašto država ne naredi proizvođačima da elektronski ograniče brzinu na recimo 130 km/h?

Soldier

pre 5 godina

Pogledajte na youtube tzv. testove severnog jelena (moose tests). Videcete da u granicnim slucajevima povecanje brzine od samo 1-3 km/h izaziva gubitak kontrole nad vozilom ili znacajan produzetak zaustavnog puta.

Ne brze od zivota!

Stanko

pre 5 godina

Vikend, nedelja po podne. Na putu Vetermik - Novi Sad nigde zive duse - ogranicenje 50! Duple trake !! Istim putem radnim danom u spicu auto do auta. Ogranicenje 50! Zakonodavci ne voze a njihovi vozaci koriste blinkere da zakonodavce odvezu gde god zele ! Sve ovo postaje besmisleno !

Mali od Bg

pre 5 godina

Vozim preko ogranicenja 70% vremena. Do 10-15 km/h preko, ako uslovi na putu to dozvoljavaju. Opravdanje? Ogranicenje je bar 20% ispod logicne brzine za taj deo puta.

Ne mislim da je ovo potpuno ok ali bih bio pod znacajno vecim stresom na putu da vozim striktno po ogranicenju pa samim tim mnogo opasniji po ucesnike.

Licno mislim da su najveci problem na putevima bahata prestizanja, posebno po punoj lijini i kolone, najcesci razlog za njih je upravo voznja po ili cesto ispod ogranicenja koja dodatno obara brzinu kad se napravi kolona.

dzigi

pre 5 godina

"Zeleni talas" u Beogradu, od Bul. Nikole Tesle pa do Karađorđevog trga je namešten (i dalje) na 60kmh. Ako vozite propisanih 50, staćete na svakom semaforu. Provereno više puta u praksi.

Gross

pre 5 godina

Osim u naseljenim mestima, naročito pored škola, ograničenje brzine je uglavnom besmisleno. Ne samo Britanci, skoro čitava Evropa vozi preko ogranicenja na magistralama i autoputevima. Izuzetak je naravno Srbija. Kod nas ljudi voze i ispod ogranicenja. Kod nas ljudi ne voze, nego dave. Po meni je normalno voziti na autoputu 150-170 kmh

Mislite o tome

pre 5 godina

Ako se pešak udari vozilom pri brzini od 50 kilometara na sat, njegove šanse da preživi su čak 80 odsto. S druge strane, ako vozimo samo 10 kilometara brže, njegove šanse za život padaju na svega 20 procenata.

GuGa

pre 5 godina

Tome ce vrlo skoro da se stane na kraj s obzirom da se vec duze vremena razmatra da se kao standard za sva nova vozila u EU uvede pod obaveznu opremu u kolima limitator brzine koji ce automatski reagovati kada na putu "procita" znak za ogranicenjem brzine. I to bi tako trebalo da funkcionise u svim zonama gde je ogranicenje do 70km/h. Tako da vise nece biti mogucnosti da se divlja unutar naseljenih podrucja jer u zoni 50 vise necete imati nikakve mogucnosti voziti preko 50.

Mladen

pre 5 godina

U principu treba postovati ogranicenja, i ja tako postupam. Ali ima i zaista besmislenih: Na novom mostu kod Ade ograhnicenje je 50kmh, a tu imamo 3 trake u svakom pravcu i ogradu izmedju. Ne kazem da treba da bude 120kmh, kao na auto putu, ali bi bilo dobro da je makar nesto izmedju. Na obrenovackum putu gde ima 2 trake u jednom pravcu i zastitna ograda izmedju na jednom mestu na potpuno pravom delu prestaje ogranicenje od 100 i pocinje od 80kmh. Naravno, policija je uvek na prvom sledecem parkingu. Ne bi bio problem da je cilj ogranicenja prevencija udesa, kod nas je cilj punjenje budzeta kroz kazne.

dzigi

pre 5 godina

"Zeleni talas" u Beogradu, od Bul. Nikole Tesle pa do Karađorđevog trga je namešten (i dalje) na 60kmh. Ako vozite propisanih 50, staćete na svakom semaforu. Provereno više puta u praksi.

Pera

pre 5 godina

NARAVNO da je u redu prekoraciti brzinu, jer kada mi neko na otvorenom putu stavi ogranicenje 40 ili 50 ili 80 krajnju brzinu, to moze biti samo NJEGOVA greska, a ne moje prekoracenje brzine.
Znate sta nije u redu?!
1. Nisu u redu rupe na putu
2. Nisu u redu traktori i poljoprivredne masine na putu
3. Nisu u redu spori vozaci, koji koce saobracaj i prave kolone
4. Nije u redu alkohol
5. Nije u redu neispravno vozilo
6. Nije u redu, kada nema signalizacije

2-3 preko ogranicenja

pre 5 godina

U poslednje 3 nedelje sam 2 puta platio kaznu, prvi put vozio 63 a ogranicenje 60 (50m pre kraja ogranicenja) i drugi put 52 u naselju. Pre toga sam za 17 godina vozackog staza 3 puta platio kaznu (svaki put opravdano).Kazu nulta tolerancija, ja kazem popunjavanje budzeta

karburator

pre 5 godina

Kada bi postavljena ograničenja brzine bila razumna i stručna svi bi ih poštovali bez protesta. Primer da kod nas ima idiotskih ograničenja ima puno. Za Bgd navodim samo 1. Pupinov most i priključne saobraćajnice iza njega su nove, glatke, široke, bez naselja oko njih, bez drveća, bez životinja, i sl. i tu je ograničenje 50kmh. A bez ikakvih problema može bezbedno da se vozi 100kmh.

максимилијан

pre 5 godina

Наравно да је нормално прекорачити брзину, кад би се поштовало свајо ограничење за 200 километара пута треба возити најмање 4 сата. Треба поправити путеве и унапредити безбедност на путу, за шта плаћамо толике акцизе и одржавање путева. Али буџет се најлакше пуни од саобраћајних казни. Само треба погледати каква све глупава ограничења стоје по путевима

Stanko

pre 5 godina

Vikend, nedelja po podne. Na putu Vetermik - Novi Sad nigde zive duse - ogranicenje 50! Duple trake !! Istim putem radnim danom u spicu auto do auta. Ogranicenje 50! Zakonodavci ne voze a njihovi vozaci koriste blinkere da zakonodavce odvezu gde god zele ! Sve ovo postaje besmisleno !

ništa

pre 5 godina

Ne samo ograničenja brzine već i nestručna i neažurna podešavanja semafora po Beogradu usporavaju saobraćaj i iritiraju i unose ozlojeđenost i nervozu u vozače. Npr. na raskrsnici Svetogorske i Palmotićeve semafor drži nepotrebno dugačko vreme od minut i 25 sekundi. Za to vreme u Svetogorskoj se ispred semafora formira velika kolona posebno ujutru (uključujući i autobuse i trolejbuse), dok iz pravca Palmotićeve prođe prosečno jedno ili nijedno vozilo. I tako to traje godinama. I ništa. Pisao sam sekretarijatu za saobraćaj i ... šta mislite šta se desilo...?

ja

pre 5 godina

Neprihvatljivo je voziti brže od 40-50 km/h u naseljenom mestu iz milion razloga. Ali, isto tako je neprihvatljivo praviti naselja oko magistrale! Gotovo svako mesto u Srbiji je na nekom magistralnom putu, koji istovremeno predstavlja i glavnu ulicu u tom mestu. Izmestite glavne saobraćajnice iz gradova, pa će i vozači moći da voze brže i pešaci će biti bezbedniji, jer neće imati potrebe da prelaze magistralu. Pešački prelazi, semafori, kružni tokovi i tsl, na magistralnom putu samo prizivaju saobraćajne nesreće. Magistrale ne smeju da budu opterećene takvim stvarima. To vam je isto ko kad biste stavili semafor nasred autoputa...

roko

pre 5 godina

Znam da nisam dobar vozac i trudim se da uvek ostavim mesta za preticanje ispred sebe, posto ne vozim prebrzo.
Relativno cesto jezdim Ibarskom, putem na kojem ste u problemu ako iole postujete ogranicenje. Ako nekim slucajem vozite 80-90, a iza vas su autobus, kamion ili karavan, dozivetece ablendovanje, nabijanje u zadnji branik, preticanje uz sviranje, spusten prozor i pretnje. Jer 80-90 nije dovoljno brzo za profesionalce i batice sa 2.0 motorom u 15 godina starom vozilu.
Voznja je barometar psiho-stanja nacije. Albanija, Srbija i eventualno jug Italije - bes koji ne postoji nigde drugde u Evropi.

Mali od Bg

pre 5 godina

Vozim preko ogranicenja 70% vremena. Do 10-15 km/h preko, ako uslovi na putu to dozvoljavaju. Opravdanje? Ogranicenje je bar 20% ispod logicne brzine za taj deo puta.

Ne mislim da je ovo potpuno ok ali bih bio pod znacajno vecim stresom na putu da vozim striktno po ogranicenju pa samim tim mnogo opasniji po ucesnike.

Licno mislim da su najveci problem na putevima bahata prestizanja, posebno po punoj lijini i kolone, najcesci razlog za njih je upravo voznja po ili cesto ispod ogranicenja koja dodatno obara brzinu kad se napravi kolona.

Mladen

pre 5 godina

U principu treba postovati ogranicenja, i ja tako postupam. Ali ima i zaista besmislenih: Na novom mostu kod Ade ograhnicenje je 50kmh, a tu imamo 3 trake u svakom pravcu i ogradu izmedju. Ne kazem da treba da bude 120kmh, kao na auto putu, ali bi bilo dobro da je makar nesto izmedju. Na obrenovackum putu gde ima 2 trake u jednom pravcu i zastitna ograda izmedju na jednom mestu na potpuno pravom delu prestaje ogranicenje od 100 i pocinje od 80kmh. Naravno, policija je uvek na prvom sledecem parkingu. Ne bi bio problem da je cilj ogranicenja prevencija udesa, kod nas je cilj punjenje budzeta kroz kazne.

student

pre 5 godina

Na Pupinovom mostu nije u redu da ne prekoračiš brzinu, jer time ometaš vozače koji voze, po mom mišljenju, logičnom i razumnom brzinom, od 100km/h. Tri trake po smeru, put prolazi kroz njive, a iz svima nepoznatog razloga se put vodi kao naseljeno mesto, i naravno ograničenje od 50km/h, iako, kao što sam već rekao, nema nijedne jedine kuće na tom delu pristupne saobraćajnice.

Popusti malo omču

pre 5 godina

"Zeleni talas" u Beogradu, od Bul. Nikole Tesle pa do Karađorđevog trga je namešten (i dalje) na 60kmh. Ako vozite propisanih 50, staćete na svakom semaforu. Provereno više puta u praksi.
(dzigi, 20. april 2018 11:16)

To ne znaci da ti tamo smes da vozis preko dopustenih 50kmh. To se u normalnom svetu resava postavljanjem nekoliko radara u pravilnim razdaljinama, pa se ti lepo vozi kako te volja, placaj kazne i izgubi vozacku ...
(GuGa, 20. april 2018 12:34)

Jok zemljače, u normalnom svetu se zeleni talas podesi na odgovarajuću kilometražu. Nema kako meni volja, kako državi volja, nego kako je logično i svima u interesu.

NOVOKOMPONOVANI BUREK

pre 5 godina

Meni juče na deonici gde je ograničenje 60(ja vozim 60) ablenduje autobus ceo minut jer nema gde da me pretekne(u suprotnom pravcu puno vozila). Kad smo stigli do znaka 80,ja ubrzam na 80, a on me pretiče posle 300m,vozio je 100 sigurno. A jednom me autobus pretekao sa desne strane vozeći po zemlji i rizli pored puta kad sam vozio 50 kod semafora u Ljigu. Šta je problem pomiriti se sa propisima? Ako je zakon da se ne krade, ne kradem; ako je zakon da tu ne sme brže od 50,vozim 50 i šta je sporno tu, nije mi jasno?

Vozač

pre 5 godina

Kada poslednji vladin auto bude išao ispod ograničenja, onda ću i ja. Nisam ništa lošiji od tih ljudi koji se voze tuđim kolima od tuđeg novca.

Mirko

pre 5 godina

Pogledajte na youtube tzv. testove severnog jelena (moose tests). Videcete da u granicnim slucajevima povecanje brzine od samo 1-3 km/h izaziva gubitak kontrole nad vozilom ili znacajan produzetak zaustavnog puta.

Ne brze od zivota!
(Soldier, 20. april 2018 11:05)

To je ok, samo treba da znas da 99% vozaca nije u stanju da dovede auto do granice gde se gubi kontrola u krivini. Vecina procenjuje i vozi znatno sporije od te granice. Ko je probao i osetio zna o cemu pricam. U praksi, ogranicenja su postavljena tako da budu znatno manja od te granice.

Bojan

pre 5 godina

Pre neku godinu od Gruže ka Vrnjačkoj banji jedna deonica tek završena. Nov asfalt, sve ravno i pregledno. Na početku zaboravljeni saobraćajni znaci radovi na putu i ograničenje 40km/h. Kako da to poštuješ? Na kraju se sakrili panduri sa radarom, love i naplaćuju prekoračenje brzine.

Gross

pre 5 godina

Osim u naseljenim mestima, naročito pored škola, ograničenje brzine je uglavnom besmisleno. Ne samo Britanci, skoro čitava Evropa vozi preko ogranicenja na magistralama i autoputevima. Izuzetak je naravno Srbija. Kod nas ljudi voze i ispod ogranicenja. Kod nas ljudi ne voze, nego dave. Po meni je normalno voziti na autoputu 150-170 kmh

kele

pre 5 godina

Svi spominju njemačke autoputeve, a ne spominju da je na običnom, maltene seoskom putu, ograničenje 100km/h. Samo u centru sela 50 (max 200m), i ako je jača krivina onda oko 60-80. Barem je tako u Bavarskoj.

kele

pre 5 godina

I ja spadam u tu kategoriju. Staviti 80 milja na autoputu je u najmanju ruku bezobrazno. Danas ne postoji auto koje ne može ići barem 150km/h. Ako ne postoji cilj da se uzima harač od vozača, zašto država ne naredi proizvođačima da elektronski ograniče brzinu na recimo 130 km/h?

nagard

pre 5 godina

Ja redovno prekoracim brzinu i to duplo, na obilaznici Zemun-Borca! Nije to zato sam bahat i glup, vec zato sto je moj predsednik, na otvaranju te deonice, rekao da je to najmoderniji auto put sa 6 saobracajnih traka! S toga, me ne zanima onaj znak 50 km postavljen na pocetku, a pri tom, i levo i desno, njive, nigde kuca, pesaka i svega sto nosi naseljeno mesto! Zasto?

otvorene oci

pre 5 godina

Znaci nemci su ludi sto nemaju ogranicenja na auto putu! Dajte ljudi, predjem godisnje 50-60.000km, tehnicko sam lice, i na osnovu licnog iskustva vam garantujem da vise problema u saobracaju prave spori vozaci tj. oni koji voze 60-80 na putevima sa ogranicenjem od 80. Ima raznih puteva, raznih gradskih ulica... Negde po gradu je puno i 40, a na nekim bulevarima je i 80 ok. Tako i na magistralnim putevima, na onim dobrim je 120-130 milina i bezbedno voziti, dok je na nekim deonicama i 80 mnogo. Naravno, bahata i ludacka voznja je nesto sasvim drugo! E sad, sto je kod nas sve generalizovano, sto su nam propisi losi... Kao i za taj alkohol od 0.5 sto su napravili napredak, a garantujem da su umor, nenaspavanost i bolesti 5x veci rizik, a ne migu se nikako snkcionisati. Da ne govorim to sakrivanje policije s namerom da te udare po dzepu pa onde masa vozaca vise od pola svoje paznje trazi policiju umesto da vodi racuna o sao racaju. Za mobilne se slazem, to je zlo, malo malo neko telefonira! Sve sami apsurdi, opet kazem, Nemacka i Italija, mnogo brzo se vozi i sve super!

goran

pre 5 godina

ne razumem ljude koji voze 30-40 na sat gde je ogranicenje 50?! samo izazivaju nervozu I onda da idemo normalno tu 60, ja ga obilazim I u besu nastavljam da vozim 80 na sat

Blake

pre 5 godina

Postoji razlika izmedju bahate juranjave bez mozga i brze voznje.
Svugde po Evropi se vozi brzo po gradovima, ali nema nervoznih vozaca koji bi da te prelete samo da su ispred tebe pa makar stali svi zajedno posle 20m. Nema rizicnih stuacija, uletanja u makaze, (eventualno) davanje migavca tek kada ste dosli u sred raskrsnice itd. i mogu vam reci da saobracaj funkcionise bez greske!
Plus naravno nema kamikaza od pesaka koji pretrcavaju bukvalno na svakom koraku ulicu.

Ima li nade?

pre 5 godina

Kako bi rekli nasa posla. Kada su usvojene nove zakonske promene u vezi vezivanja pojasa, kao i druga poostravanja kazni u vezi saobracaja znate koliko sam komentara cuo,
ONI NISU NORMALNI. POOSTRAVAJU KAZNE ZA POJAS A PLATE NAM ISTE. Nase razmisljanje je da treba da nam podignu platu da bi platili kaznu, a ne da postujemo propise DA NE BISMO PLACALI KAZNE. Ista prica je i sa ogranicenjem brzine. Juce da se nisam povukao na trotoar jedan idiot bi me zgazio i to na obelezenom pesackom prelazu. Vozio je preko 70 km/h u ulici gde je ogranicenje 50 i ima tri obelezena pesacka prelaza. Takve ne da treba kaznjavati nego im trajno oduzeti vozacku dozvolu. Licno bi u zakon uveo da vozaicma koje uhvate za vise od 2 promila alkohola u krvi pored zatvorske kazne oduzmu vozacku trajno ili tretirati kao ubistvo u pokusaju i oduzeti mu dozvolu od 8-10 god. kao i za one koji prekorace brzinu za vise od 50 km od dozvoljene. Samo da se razumemo vozac sam vec 20 god. i za prekoracenje brzine do sada sam platio tri puta kaznu, a volim ostru i brzu voznju.

Mirko

pre 5 godina

Neprihvatljivo je voziti brže od 40-50 km/h u naseljenom mestu iz milion razloga. Ali, isto tako je neprihvatljivo praviti naselja oko magistrale! Gotovo svako mesto u Srbiji je na nekom magistralnom putu, koji istovremeno predstavlja i glavnu ulicu u tom mestu. Izmestite glavne saobraćajnice iz gradova, pa će i vozači moći da voze brže i pešaci će biti bezbedniji, jer neće imati potrebe da prelaze magistralu. Pešački prelazi, semafori, kružni tokovi i tsl, na magistralnom putu samo prizivaju saobraćajne nesreće. Magistrale ne smeju da budu opterećene takvim stvarima. To vam je isto ko kad biste stavili semafor nasred autoputa...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 20. april 2018 12:20)

To je nastalo zbog nelegalne gradnje, posto su ljudi pravili kuce u njivama do "asfalta". Danas je to veliki problem, npr. deonica puta od Pozarevca do Petrovca, bukvalno se ide iz sela u selo, pri tom, jasno se vidi da je to obod sela, kuce sa jedne strane puta ili po jedan red kuca sa obe strane puta. Meni je logicno da na takvim mestima ogranicenje bude 60 ili 70 kmh, jer pesaka uglavnom i nema.

Belopoljanski

pre 5 godina

(GuGa, 20. april 2018 11:13)

Ima li odlična Optima tu mogućnost? Ako ima, to je baš dobro..

"Normalno kad su ogranicenja previse niska za Audi A6 3.0 TDI Quattro! Na magistrali treba biti 100-140kmh ogranicenje a ne 80kmh. A na autoputu 250kmh (jer mi je to el. blokada) hahahahaha"

Bez šale, ja ozbiljno mislim da je ovo neki ozbiljan socijalni eksperiment, a ne komentar, prosto je nemoguće da neko konstantno ima ovakvo razmišljanje..

BgdSrb

pre 5 godina

Siguran sam da 90% vozača prekoračuje brzinu, makar i nesvesno iz više razloga. Prvo, svi su svesni da policija ne stoji na svakom ćošku, nekad ih i nema uopšte pa stupa klasičan odnos između želje da se negde stigne brže i rizika od plaćanja kazne. Svako nađe neki balans između tih parametara i vozi u skladu sa tim. Drugo, brzina je vrlo relativan pojam što se bezbednosti tiče, osima na pojedinim mestima kojih nema puno kao što su škole, pešački prelazi i slično, jer ima jako puno slučajeva gde na putevima sa apsolutno istim karakteristikama stoje različita ograničenja. Primer dajem na potezu Šabac-Loznica. Sve vreme se prolazi pored kuća. Nema ni jedan deo puta da nije naseljen. A negde je ograničenje 50 a negde je 80. Pa se sad postavlja pitanje, kako je tamo moglo 80 a ovde ne može? Pričamo o razlici u brzini od 40%! Opet, ne pričam o potezima oko škola, semafora i slično. Dalje, autoput su počeli toliko strogo da kontrolišu merenjem prosečne brzine da čovek pomisli da ako pređe slučajno 120 čega ga sigurna nezgoda. U Nemačkoj na putevima sa istim karakteristikama...nema ograničenja brzine i vozi se i preko 200. Imamo mi jako kvalitetnih delova autoputa gde je 120 stvarno kao da stojiš u mestu. Tamo gde je kvalitet lošiji, ograničiti u skladu sa tim. Zakon treba poštovati, ali ga treba i menjati da bi bio kredibilan ne samo represivan jer se time ne postiže suština.

vojislav

pre 5 godina

Normalno je voziti po ogranicenju tamo gde su ogranicenja normalna, ali u Srbiji su ispid evropskih ogranicenja, picev od auto puta, pa sve do nenormalnih ogranicenja koja su bilo gde drugde nezamisliva. Naravno da je NORMALNO prekoraciti 50 na Pupinovom mostu, mostu na Adi...Takodje je normalno da na novobeogradskim bulevarima ne bude 50 nego
60. To su sve stvari koje su svuda normalne osim u Srbiji gde se saobracaj udavi nenormalnim ogranicenjima pa to stvara fantasticnu mogucnost za kaznjavanje i punjenje kase.

djoni

pre 5 godina

@karburator

Ima divljaci, nekoliko puta su mi srne prelazile put, verujem da jos ima necega tu u okolini nasipa kod Borce. Zastitne ograde nema jer nije autoput.

Ono sto je gore je da je 2/3 mosta i jedno 50% puta u mrklom mraku jer iz nekog razloga niko nece da opravi rasvetu. Jos kad padne magla i 30 km/h je previse

nm

pre 5 godina

Mogao bih knjigu da napisem o ovoj temi.Cinjenica je da 90% vozaca vozi preko ogranicenja i to preko onih magicnih 20km preko kada ode dozvola na mesec dana.Ne mogu ni da zamislim nasta bi saobracaj licio kada bi na potezu od Mostara u Bg do Ade svi vozili 50km/h.ili recimo na mostu na Adi!
Ja sam sebi milion puta rekao,ok sad vozis po propisima,nema prekoracenja,ev.10km preko.Krenem tako i tada krece uletanje u makazice,rastojanje koje ostavim ispred se odmah popuni i nestane.Ja napravim ponovo,opet ulecu dvojica.Odmah se impulsivno prilagodjavam uslovima saobracaja i mnogo sam bezbedniji jer sam oprezniji.Ne preticem na punoj,ne prolazim na crveno mada se desi da protrcim na zuto koje je takodje prekrsaj alu sta ces,desi se.Jednom sam kocio na trepcuce zeleno pa me umalo spucao ovaj iza mene pa sam na kraju opet prisao kao i ovaj iza mene.Sa sam stao tacno bi me prikucao.Zmigavac dajem obavezno i to na vreme.Tacno je da ne podnosim one sto spavaju na semaforu i one sto krecu kasa auto ispred ode na 10m. a ja ostanem na semaforu.A moglo je da prodje 10 normalnih vozaca umesto njih trojica.Tako se stvaraju guzve.Guzve stvaraju oni koji se lose snalaze i ovi sto misle da su jedini na putu.

Mislite o tome

pre 5 godina

Ako se pešak udari vozilom pri brzini od 50 kilometara na sat, njegove šanse da preživi su čak 80 odsto. S druge strane, ako vozimo samo 10 kilometara brže, njegove šanse za život padaju na svega 20 procenata.

Jo

pre 5 godina

Kada se navodi prekoracenje brzine kao razlog za tragediju to ima smisla samo za drasticna prekoracenja. Prekoracenje od 10 ili 15 km/h sigurno nije uzrok tragedije. Uzroci tragedije su najcesce nepaznja, neznanje i nebriga za ostale ucesnike u saobracaju odn. bahatost ! Program u auto skolama je ocajan. Kandidati umesto da uce da voze , uce visine kazni za odredjene prekrsaje (!?) dok recimo o odvojenim casovima za voznju na otvorenom putu i voznju po gradu, niko ne razmislja.
Zanimljivo je da kod nas, gde su nam putevi u ocajnom stanju, sa kontra nagibima, ispucali, s kraterima, neobelezeni ili sa kontradiktornom signalizacijom, nidge ne navodi uzrok nesrece stanje puta, vec po pravilu "ne prilagodjena brzina uslovima puta".
KAd se navodi broj poginulih zbog prekoracenja brzine treba navesti i ostale uzroke nesreca sa smrtnim ishodom. Nije resenje samo smanjiti ogranicenje na 30, 40, 50, naplacivati kazne i forsirati kampanju kako su vozaci uzasni, ubice isl.

GuGa

pre 5 godina

Tome ce vrlo skoro da se stane na kraj s obzirom da se vec duze vremena razmatra da se kao standard za sva nova vozila u EU uvede pod obaveznu opremu u kolima limitator brzine koji ce automatski reagovati kada na putu "procita" znak za ogranicenjem brzine. I to bi tako trebalo da funkcionise u svim zonama gde je ogranicenje do 70km/h. Tako da vise nece biti mogucnosti da se divlja unutar naseljenih podrucja jer u zoni 50 vise necete imati nikakve mogucnosti voziti preko 50.

Stanislav

pre 5 godina

Nije sve u brzini. Video sam pre neki dan osobu koja je išla ispod 40 na sat levom trakom ispred hitne pomoći sa uključenom sirenom i rotacijom, i trebalo joj je 20 sekundi da se skloni, a niko joj nije smetao.

Dejan

pre 5 godina

Mi još uvek ne znamo da postoje elektronski saobraćajni znakovi kontrolisani na daljinu, tj digitalna kontrola saobraćaja. Veći broj kamera na autoputu pa se saglasno frekvenciji na istom (veliki ili mali broj vozila)i meteo uslovima ograniči i brzina. Zašto ako su idealni uslovi istim putem ne bih vozio recimo 150-170km/h ili 60-80 km/h ako su uslovi loši (gužva, sneg, led, magla itd) Slična priča je i po gradu i tu bi trebalo uvesti istu signalizaciju. Pa u različitim saobraćajnim i meteo uslovima različitom brzinom, jer postoje ulice kojima se saobraćaj može u pojedinim periodima znatno ubrzati bez opasnosti po bezbednost. Ne govorim o povećanju brzine sa 50 na 100 nego sa 50 na 60 ili sa 40 na 50. Zar nije cilj povećati protok saobraćaja kroz grad na bezbedan način? Samo mnogo će još vode proteći Dunavom i Savom dok mi digitalizujemo saobraćajnu signalizaciju. A putevi? Imam utisak da 6-to aprilsko bombardovanje 1941 godine našeg Beograda kao da je juče bilo, a po unutrašnjosti da ne pričam - još gore!!!!

Milan

pre 5 godina

U 99% van naseljenog mesta vozim 20-40km/h preko ograničenja i ne nalazim da je opasno već da su ograničenja pogrešna. U naseljenom mestu u 90% slučajeva poštujem ograničenja. Postoji mnogo vozača koji teraju nekom svojom brzinom ne vezano za uslove na putu pa ja njih više puta obiđem van naselja a oni mene u naselju.
Mnogo veća opasnost na putu od veće brzine je da neko zaspi za volanom a upravo brža i dinamičnina vožnja održava pažnju i koncentraciju na put.

Soldier

pre 5 godina

Pogledajte na youtube tzv. testove severnog jelena (moose tests). Videcete da u granicnim slucajevima povecanje brzine od samo 1-3 km/h izaziva gubitak kontrole nad vozilom ili znacajan produzetak zaustavnog puta.

Ne brze od zivota!

mile

pre 5 godina

ne razumem ogranicenja od 30 ili 40kmh. Pa ako je ulica takva da je 30km maksimalbo onda bolje zabraniti voznju kola tim ulicama. Nerviraju me licemeri koji ovde propagiraju postovanje zakona a siguran sam da svaki dan par 10 puta prekorace brzinu za tih 5kmh za koje oni kritikuju one koje takav prekrsaj iritira. Akp ne umes da vozis brzo (normalno a ne divljanje), bolje prodaj auto i koristi bus plus

Nenad

pre 5 godina

Naravno, prosečan Srbin saobraćajna pravila, kao i sve druge zakone, shvata savetodavno, pri čemu ni savet neće da prihvati jer je on najpametniji. Svako ko u životu provede više od 10 sati za volanom odjednom postaje vrsni stručnjak: ''piše ograničenje 60, a komotno može 100'', ekspertska procena od oka. A onda kad izađe crna statistika, tada su krive ''rupe na putu''. Rupe u glavi, pre će biti.

Vlada

pre 5 godina

Max brzina u gradu bi trebalo da bude bar 60 ili 65-70 km/h. Naravno pored škole znatno sporije. Ovako do 50 je kolaps i ne primereno za 21 vek.

Bane

pre 5 godina

(Mislite o tome, 20. april 2018 11:35)

A zašto bi mislio tome da udarim pešaka. Koje kriv ako ga ja udarim sa 50 km on ili ja. Ako pešak van pešačkog prelaza pretrčava ulicu i ja ga udarim koje onda kriv. Ako ga udarim na pešaćkom onda je to problem samnom jer sam trebao da stanem. Poenta veće brzine je drugar u brzini reakcije. Što je veća brzina treba ti više vremena da reaguješ nego na manjoj, logično zar ne. Ono što ti kao pešak moraš da znaš jeste da auto ma kojoj brzinom išao jači od tebe pa moraš i da paziš. Da sumiram nije poenta u brzini već u bahatosti i nepažnji.

Milosav

pre 5 godina

Evo ovako otprilike ide u Torontu i okolini (jugo-zapadni Ontario). Ako se drzite ovih brzina policija vas skoro nikada nece zaustaviti osim ako ste 100% qrate srece pa naletite na nekog baksuza:
40Kmh zoni do 50Kmh
50Kmh do 65Kmh
60Kmh do 80Kmh
80Kmh do 100Kmh
100Kmh do 120Kmh (autoput)
Usput, u slucaju da dobijete tiket za prekoracenje brzine (ili bilo kakav drugi sabracajni prekrsaj) imate pravo da idete na sud gde mora da se licno pojavi i policajac koji vam ga je napisao. Znaci i tu postoji sansa da se izvucete (ako se on ne pojavi tiket se automatski ponistava). Postoje i agencije koje ce za recimo $300 da umesto vas odu na sud i "srede" da platite neku minimalnu kaznu i ne gubite poene. To se isplati zbog osiguranja koje je u Ontariju neverovatno visoko.
Pozdrav iz Toronta.

pera

pre 5 godina

ja cak nemam problem da vozim Ibarskom 80 ako ce svi da voze 80 a s obzirom da svaki brzinomer laze i da policija nece da te zaustavi na 82,moze se voziti i 90 ( po cajgeru). Ono sto unosi nervozu su losi,neiskusni,lokalni itd vozaci koji tu voze 50 i prave kolonu i duzu nervozu. Takve bih momentalno slao na ponovno polaganje vozackog

Mirko

pre 5 godina

U poslednje 3 nedelje sam 2 puta platio kaznu, prvi put vozio 63 a ogranicenje 60 (50m pre kraja ogranicenja) i drugi put 52 u naselju. Pre toga sam za 17 godina vozackog staza 3 puta platio kaznu (svaki put opravdano).Kazu nulta tolerancija, ja kazem popunjavanje budzeta
(2-3 preko ogranicenja, 20. april 2018 13:26)

Nisi morao da platis kaznu, trebao si da se zalis i da prilozis specifikaciju uredjaja kojim je merena brzina, moze da se nadje na internetu, gde jasno pise kolika uredjaj gresi pri merenju.

Hehe

pre 5 godina

@(Coyote Nervosius, 20. april 2018 15:11)

Rade presretaci odlicno, skoro svaki put kad idem autoputem ih srecem, a cesto i sa musterijama. Mada ponovo vidim trend da zaustavljaju na sred autoputa, tj zaustavna traka/trava da bi kaznili, umesto lepo slova pozadi policija, pratite nas i tako do prvog iskljucenja.

Marko G

pre 5 godina

Normalno kad su ogranicenja previse niska za Audi A6 3.0 TDI Quattro! Na magistrali treba biti 100-140kmh ogranicenje a ne 80kmh. A na autoputu 250kmh (jer mi je to el. blokada) hahahahaha

Gibo

pre 5 godina

Vidim da se spominju Nemci i autoban bez ograničenja brzine. Na linku ispod možete pročitati da je samo u pokrajini Hesen tokom 2017. godine naplaćeno oko pola miliona evra, dodeljeno oko 5500 poena i izrečeno ukupno 26 godina u zabranama upravljanja - samo za nepoštovanje propisanog rastojanja! (https://www.polizei.hessen.de/dienststellen/polizeipraesidium-mittelhessen/broker.jsp?uMen=71c70ee1-825a-f6f8-6373-a91bbcb63046&uCon=e3050e8f-fd4c-b261-4be3-5886f673bd8d&uTem=bff71055-bb1d-50f1-2860-72700266cb59)

Jedno je voziti brzo, ali u Srbiji putevima "caruju" oni kojima je sve važnije nego da budu kolegijalni i poštuju propise. Čak se i po komentarima vidi da nije brzina problem, nego ponašanje.

Živeli braćo, kako tretiramo druge isto tako će drugi tretirati nas.

April na izmaku, a bembare i audiji se uglavnom voze na zimskim gumama ili na "slikovima"... verovatno su im i katalizatori i filteri počupani jerbo ego ne može da trpi.

GuGa

pre 5 godina

"Zeleni talas" u Beogradu, od Bul. Nikole Tesle pa do Karađorđevog trga je namešten (i dalje) na 60kmh. Ako vozite propisanih 50, staćete na svakom semaforu. Provereno više puta u praksi.
(dzigi, 20. april 2018 11:16)

To ne znaci da ti tamo smes da vozis preko dopustenih 50kmh. To se u normalnom svetu resava postavljanjem nekoliko radara u pravilnim razdaljinama, pa se ti lepo vozi kako te volja, placaj kazne i izgubi vozacku ...

Pera

pre 5 godina

Ja se svake godine psihofizicki spremam za voznju do Tivta iz Beograda. Za put ka tamo odabiram preko kanjona Morace i Podgorice. Ljudi moji, sta ja sve dozivim dok iz Srbije ne izadjem, to nema nigde. Vozim Juga i bukvalno svuda po propisu i ogranicenju. Put do mora mi traje 12 sati samo zato sto bukvalno nigde ne prekoracujem brzinu, bar ne namerno i svesno.. Kakva preticanja i na kakvin neverovatnim mestima dozivljavam, to je strasno..pljuju me, psuju..i sve to samo zato sto se trudim da se bezbedno krecem putevima. U CG je nekako drugacije, deluje mi smirenije zbog dosta policije, radara..tamo uzivam da vozim nekako..vezemo se, postujem ogranicenje, kupio preko neta za 10e hands free za telefon i to je to!!!!

izhlapjeli starac

pre 5 godina

Da li je imenica "auto" muskog ili srednjeg roda u srpskom jeziku?
Uvek sam mislio a i sad sam ubedjen da je muskog. Zna li iko?

Fidelio

pre 5 godina

Da li je imenica "auto" muskog ili srednjeg roda u srpskom jeziku?
Uvek sam mislio a i sad sam ubedjen da je muskog. Zna li iko?
(izhlapjeli starac, 20. april 2018 14:47)

"Auto" je skraćeno od "automobil" i po logici stvari, skraćenica nečega mora da bude istog roda kao izvorna imenica jer opisuje istu stvar. Nema nikakve logike da nešto bude različitog roda u zavisnosti od toga koja se reč upotrebi za to!
Dakle, ako je "automobil" muškog roda, onda je i "auto" muškog roda.

Međutim, problem je u tome što jezik često uopšte nije logičan i nema veze s logikom i pameću. Na primer, "kilogram" je muškog roda, ali "kilo", skraćeno od "kilogram", je srednjeg!

To nije logično, ali verovatno je tako zato što su ljudi navikli da imenica koja se završava na "o" bude (najčešće) srednjeg roda. Zato je (verovatno) i "auto" (ponegde) prešao u srednji rod.

Ali zašto je onda "jedan dečko", a ne "JEDNO dečko"?!

Sve u svemu, jezik ume da bude vrlo zbunjujuća i nelogična stvar...

Rastko

pre 5 godina

Vidim da većina komentatora ismeva vozače koji poštuju ograničenje.A 90 posto nesreća se događa zbog PREKORAČENJA DOZVOLJENE BRZINE.Samo vi jurite,ja ću prvi da vas prijavljujem policiji.Ako ti se juri,izađi iz kola pa trči,izduvaj se,nemoj sedati za volan.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Polovinu vozača treba izbaciti iz kola, 20. april 2018 18:10)
90% udesa izazivaju pijani, neuki, preumorni, bahati vozaci koji zure u telefon ili zveraju svuda samo ne na put. A vidim ti spadas u takve pa cu ja tebe prijaviti

Gibo

pre 5 godina

Pročita čovek komentare i vidi da smo mi najpametniji na svetu... i šire. Poštujte ograničenje ako već postoji, ne trubite kako je glup onaj ko ga je napravio! 25 godina sam vozač, situacija u saobraćaju je sve gora. Toliko se svi iživljavaju da mogu da zaključim samo da je benzin jeftin i da su kazne male. Ošuriti svakog ko se k..či pa da vidiš kako će da zavlada red.

Polovinu vozača treba izbaciti iz kola

pre 5 godina

Vidim da većina komentatora ismeva vozače koji poštuju ograničenje.A 90 posto nesreća se događa zbog PREKORAČENJA DOZVOLJENE BRZINE.Samo vi jurite,ja ću prvi da vas prijavljujem policiji.Ako ti se juri,izađi iz kola pa trči,izduvaj se,nemoj sedati za volan.

smuki

pre 5 godina

Ajde ovako. Da li zaista mislite da su projektanti, pa i saobracajci, toliko glupi da ne znaju da uglavnom svi voze preko ogranicenja? Uvek vozacima fali jedno 20% vece ogranicenje brzine da bi im bilo taman nebitno da li je ogranicenje 60 ilu 140. Sta mislite sta bi bilo kada bi u sicevackoj klisuri ogranicenje bilo 140?

Coyote Nervosius

pre 5 godina

U Srbiji je još gore. 4/5 vozača ne poštuje ograničenje brzine.
Pozivam novinare da dođu u Suboticu, na ugao ulica Josipa Kolumba i Put Edvarda Kardelja, kada je radni dan, ujutro od 6.30 do 7.30 kada radnici i deca koriste gradski prevoz, ta divljanja vozila, kamiona, autobusa na međunarodnom saobraćaju... a ako imaju volje i ceo dan da odrade statistiku, pa da vide gde država gubi pare.
Saobraćajnoj policiji je više puta prijavljivano, oni dođu sa sve službenim vozilom, kao znak iz Las Vegasa, i onda svi vozači poštuju ablenduju jedni drugima, čim saobraćajci odu, onda sve po starom, dugači ravan pravac je, a čim dođe lepo vreme, mogu da se čuju nesavesni motoristi.

Više stacionarnih skrivenih radara na vozilima, ili fiksni na banderama,
i da se puni kako lokalna tako i državna kasa.

I nema popusta ako se plati kazna za 8 dana.

I onda dolazimo i do propusta u zakonu ... ako je od 50 do 60km/h ista kazna, onda će svi da voze 60km/h jer istu kaznu plaćaju .... a sama debljina crtice na 50km/h na brzinometru iznosi 2 do 3km/h ... i onda pošteni vozači plaćaju crticu, a oni ostali nepoštovanje saobraćajnih pravila.

Isto tako i prosečna brzina po autoputevima, divljam 300km/h, onda stanem da popijem kafu ida doručkujem, a onda nastavim da divljam jer sam u prosečnoj brzini ... a radar oće ili me neće uhvatiti ... a na internetu postoji aplikacija i sajt gde ima spisak lovaca, kao i njihova lokacija, a i na radio stanicama objavljuju gde su radari.

protected

pre 5 godina

Sve vas ja razumem ali propisi su propisi pa makar i da su naopaki i da idu na zivce moraju da se postuju. Ja na primer zibim u Cirihu.Ovde ima zona 30Km/h na svakom cosku. Smoris se dok vozis ali sta da radis.moras da postujes jer su tu najrigorozniji. Pandura retko kada ima da hvataju,ali zato one male kamerice i radare nabijaju u svaki zbun.Zakamufliraju ga da nema sanse da ga vidis dok ne pridjes ali onda kasno.Kazne su rigorozne da nema zezanja inace zazalis majcino mleko ako moras opet na polaganje. Sve se slazem da zastoj prave lose i spori vozaci ali opet kada pogledate koliko ste ustedeli vremena kada ste jurili? maximalno 15-20min. Da li se isplati rizikovati kaznu i zivote drugih za tih 20min?

burazer

pre 5 godina

(Pera, 20. april 2018 14:15)
Prijatelju taj Jugo je tempirana bomba na drumu za tebe, tvoje suvozace i ostale ucesnike na toj relaciji. Ako te pokupi neko sa iole novijim vozilom samo puka sreca moze da ostavi iste u zivotu. Ustedi novac za nesto novije i bezbednije iskreno. Nebitno za ogranicenja, znajuci Crnogorske i Ibarske vozace, ona su ti najmanji problem.

Stole

pre 5 godina

Ja ne mogu da verujem da je samo pola! Ako je negde ograničenje 50 a pritom imaju dve duple trake, sve je široko i nema pešaka, 60 da se vozi ne pravi razliku ama baš nikakvu.

Kultura nasa Balkanska

pre 5 godina

ja cak nemam problem da vozim Ibarskom 80 ako ce svi da voze 80 a s obzirom da svaki brzinomer laze i da policija nece da te zaustavi na 82,moze se voziti i 90 ( po cajgeru). Ono sto unosi nervozu su losi,neiskusni,lokalni itd vozaci koji tu voze 50 i prave kolonu i duzu nervozu. Takve bih momentalno slao na ponovno polaganje vozackog
(pera, 20. april 2018 19:56)

Ti imas problem za zivcima i (ne)kulturom. U istoj toj Engleskoj (gde 50% njih prekoraci brzinu) kada na autoputu prelazis iz sporije u brzu traku 99% njih ce usporiti i pustit te. U Srbiji je obrnuto. Automobil nije privilegija nego potreba. To sto neko vozi 50 znaci da je prilagodio brzinu svojim mogucnostima. Starije osobe na primer.

bane

pre 5 godina

@mirko

Mogao da se zali, da izgubi pola dana, potrosi gorivo I na kraju plati administrativnu taksu za troskove zalbe. Najlakse je dogovoriti se sa pandurom.

6 litara Hemi

pre 5 godina

Auto je srednjeg roda u pocetku, ali vremenom pocinje da stvara probleme, tako da me zadnjih 10ak godina sve vise asocira na suprugu, mislim da cu mu se uskoro obracati u zenskom rodu. Sto se teme tice, nemam problema sa postovanjem ogranicenja osim kad u Bgd dodjem pa rentiram neki mali autic i cim pipnem gas ono u drugoj stigne do 60, nisam navikao na takve, ali trudim se da se kontrolisem. Smatram da se sva pravila u saobracaju
moraju postovati, morate shvatiti da je to i zbog drugih ucesnika. Moze i meni negde ogranicenje neko biti smesno, ali nije nekoj starijoj osobi sto tamo prelazi ulicu, a ni nekom sa strane ko trazi gde da skrene ako ne poznaje kraj u koji je posao. Zbog toga su pravila i napravljena, vodi se racuna o sposobnosti svakog ucesnika

Gedza

pre 5 godina

U Krusevcu 4 trake ograničenje 40,na tranzitu bilo je 60 sada je 50 a plavci na svakom izlazu iz grada.Kad smo svi tupavi tako nam i treba.

KK IgokeaZepter

pre 5 godina

Drage kolege vozači, bolje i 40 minuta kasnije nego 40 godina ranije. Kad to shvatite, nećete više nigde žuriti. Pitanje je, gde uopšte vi žurite??? Prst na čelo i zapitajte se. Auto ipak služi za prevoz od tačke A do tačke B, a ne za bahaćenje, lečenje kompleksa, dokazivanje, biti baja i sl.

..

pre 5 godina

Trenutno sam u FR.Ovde su smanjili limit za 10km/h od prosli put kad sam bio pre 3 godine.I oseti se.Putevi su im nenormalno dobri da lagano na obicnom moze da se vozi 140 i da ne predstavlja problem Autoputevi su im jbeno odlicni ali nema 130kmh svi voze skoro.Ima nadje se poneka budala sa dubokim dzepom.Prodje lik sa porsche 911 sigurno preko 240kmh.Ali taj ima para da se bahati i uziva.Svuda ima budala ali kod je problem sto vecina ima krsine i putevi su sr*nje i onda cesce bude udesa.

ferdinand

pre 5 godina

Srpska posla. Koliko god da nam povećaju ograničenja brzine, nama bi uvek falilo 15%-20% više. Na našim putevima je, gotovo u 90% slučajeva, uzrok nezgoda brzina i/ili alkohol. Tako da na to i treba nulta tolerancija da se uvede ne bi li se usijane glave ohladile.

Hehe

pre 5 godina

@(Bane, 20. april 2018 18:23)

Malo samo preciznije da se izrazimo, ti ces manje vise isto vremenski reagovati, vreme dok pocnes da reagujes se krece oko 1s, medjutim predjeni put u toj sekundi na 50kmh, 100kmh, 150kmh se mnogo razlikuje.

@(nm, 20. april 2018 17:14)

Pa eto ja u poslednje vreme praktikujem tuda 50kmh, jer sam par puta sam tu video policiju sa radarom. Zasto bih rizikovao i placao kazne i skuplje osiguranje kod registracije, ako ne moram. Ali zato vecina tu vozi 60kmh-90kmh bez problema i veoma se unervoze kad vozis 50kmh.

Giovanni

pre 5 godina

Braćo moja vozačka! Problem u Srbiji su i nakaradna pravila i pogrešno postavljeni znaci, ali i vi isto! „Koliko moze da razvije“ je čuvena replika iz filma, ali izgleda da vi isto volite to malo-malo da proveravate. 30 - Škola i uske ulice, 50 - grad i naseljeno mesto, 80 - otvoreni put i 120 autoput je puna kapa za srpske puteve! Isto tako treba povaditi i zameniti bar 70% znakova u skladu sa tim, a onda besomučno kaznjavati dok se ne dovedemo u red!

GuGa

pre 5 godina

Tome ce vrlo skoro da se stane na kraj s obzirom da se vec duze vremena razmatra da se kao standard za sva nova vozila u EU uvede pod obaveznu opremu u kolima limitator brzine koji ce automatski reagovati kada na putu "procita" znak za ogranicenjem brzine. I to bi tako trebalo da funkcionise u svim zonama gde je ogranicenje do 70km/h. Tako da vise nece biti mogucnosti da se divlja unutar naseljenih podrucja jer u zoni 50 vise necete imati nikakve mogucnosti voziti preko 50.

Soldier

pre 5 godina

Pogledajte na youtube tzv. testove severnog jelena (moose tests). Videcete da u granicnim slucajevima povecanje brzine od samo 1-3 km/h izaziva gubitak kontrole nad vozilom ili znacajan produzetak zaustavnog puta.

Ne brze od zivota!

GuGa

pre 5 godina

"Zeleni talas" u Beogradu, od Bul. Nikole Tesle pa do Karađorđevog trga je namešten (i dalje) na 60kmh. Ako vozite propisanih 50, staćete na svakom semaforu. Provereno više puta u praksi.
(dzigi, 20. april 2018 11:16)

To ne znaci da ti tamo smes da vozis preko dopustenih 50kmh. To se u normalnom svetu resava postavljanjem nekoliko radara u pravilnim razdaljinama, pa se ti lepo vozi kako te volja, placaj kazne i izgubi vozacku ...

Marko G

pre 5 godina

Normalno kad su ogranicenja previse niska za Audi A6 3.0 TDI Quattro! Na magistrali treba biti 100-140kmh ogranicenje a ne 80kmh. A na autoputu 250kmh (jer mi je to el. blokada) hahahahaha

NOVOKOMPONOVANI BUREK

pre 5 godina

Meni juče na deonici gde je ograničenje 60(ja vozim 60) ablenduje autobus ceo minut jer nema gde da me pretekne(u suprotnom pravcu puno vozila). Kad smo stigli do znaka 80,ja ubrzam na 80, a on me pretiče posle 300m,vozio je 100 sigurno. A jednom me autobus pretekao sa desne strane vozeći po zemlji i rizli pored puta kad sam vozio 50 kod semafora u Ljigu. Šta je problem pomiriti se sa propisima? Ako je zakon da se ne krade, ne kradem; ako je zakon da tu ne sme brže od 50,vozim 50 i šta je sporno tu, nije mi jasno?

Pera

pre 5 godina

Ja se svake godine psihofizicki spremam za voznju do Tivta iz Beograda. Za put ka tamo odabiram preko kanjona Morace i Podgorice. Ljudi moji, sta ja sve dozivim dok iz Srbije ne izadjem, to nema nigde. Vozim Juga i bukvalno svuda po propisu i ogranicenju. Put do mora mi traje 12 sati samo zato sto bukvalno nigde ne prekoracujem brzinu, bar ne namerno i svesno.. Kakva preticanja i na kakvin neverovatnim mestima dozivljavam, to je strasno..pljuju me, psuju..i sve to samo zato sto se trudim da se bezbedno krecem putevima. U CG je nekako drugacije, deluje mi smirenije zbog dosta policije, radara..tamo uzivam da vozim nekako..vezemo se, postujem ogranicenje, kupio preko neta za 10e hands free za telefon i to je to!!!!

Ima li nade?

pre 5 godina

Kako bi rekli nasa posla. Kada su usvojene nove zakonske promene u vezi vezivanja pojasa, kao i druga poostravanja kazni u vezi saobracaja znate koliko sam komentara cuo,
ONI NISU NORMALNI. POOSTRAVAJU KAZNE ZA POJAS A PLATE NAM ISTE. Nase razmisljanje je da treba da nam podignu platu da bi platili kaznu, a ne da postujemo propise DA NE BISMO PLACALI KAZNE. Ista prica je i sa ogranicenjem brzine. Juce da se nisam povukao na trotoar jedan idiot bi me zgazio i to na obelezenom pesackom prelazu. Vozio je preko 70 km/h u ulici gde je ogranicenje 50 i ima tri obelezena pesacka prelaza. Takve ne da treba kaznjavati nego im trajno oduzeti vozacku dozvolu. Licno bi u zakon uveo da vozaicma koje uhvate za vise od 2 promila alkohola u krvi pored zatvorske kazne oduzmu vozacku trajno ili tretirati kao ubistvo u pokusaju i oduzeti mu dozvolu od 8-10 god. kao i za one koji prekorace brzinu za vise od 50 km od dozvoljene. Samo da se razumemo vozac sam vec 20 god. i za prekoracenje brzine do sada sam platio tri puta kaznu, a volim ostru i brzu voznju.

Gross

pre 5 godina

Osim u naseljenim mestima, naročito pored škola, ograničenje brzine je uglavnom besmisleno. Ne samo Britanci, skoro čitava Evropa vozi preko ogranicenja na magistralama i autoputevima. Izuzetak je naravno Srbija. Kod nas ljudi voze i ispod ogranicenja. Kod nas ljudi ne voze, nego dave. Po meni je normalno voziti na autoputu 150-170 kmh

Polovinu vozača treba izbaciti iz kola

pre 5 godina

Vidim da većina komentatora ismeva vozače koji poštuju ograničenje.A 90 posto nesreća se događa zbog PREKORAČENJA DOZVOLJENE BRZINE.Samo vi jurite,ja ću prvi da vas prijavljujem policiji.Ako ti se juri,izađi iz kola pa trči,izduvaj se,nemoj sedati za volan.

Mislite o tome

pre 5 godina

Ako se pešak udari vozilom pri brzini od 50 kilometara na sat, njegove šanse da preživi su čak 80 odsto. S druge strane, ako vozimo samo 10 kilometara brže, njegove šanse za život padaju na svega 20 procenata.

Gibo

pre 5 godina

Pročita čovek komentare i vidi da smo mi najpametniji na svetu... i šire. Poštujte ograničenje ako već postoji, ne trubite kako je glup onaj ko ga je napravio! 25 godina sam vozač, situacija u saobraćaju je sve gora. Toliko se svi iživljavaju da mogu da zaključim samo da je benzin jeftin i da su kazne male. Ošuriti svakog ko se k..či pa da vidiš kako će da zavlada red.

Coyote Nervosius

pre 5 godina

U Srbiji je još gore. 4/5 vozača ne poštuje ograničenje brzine.
Pozivam novinare da dođu u Suboticu, na ugao ulica Josipa Kolumba i Put Edvarda Kardelja, kada je radni dan, ujutro od 6.30 do 7.30 kada radnici i deca koriste gradski prevoz, ta divljanja vozila, kamiona, autobusa na međunarodnom saobraćaju... a ako imaju volje i ceo dan da odrade statistiku, pa da vide gde država gubi pare.
Saobraćajnoj policiji je više puta prijavljivano, oni dođu sa sve službenim vozilom, kao znak iz Las Vegasa, i onda svi vozači poštuju ablenduju jedni drugima, čim saobraćajci odu, onda sve po starom, dugači ravan pravac je, a čim dođe lepo vreme, mogu da se čuju nesavesni motoristi.

Više stacionarnih skrivenih radara na vozilima, ili fiksni na banderama,
i da se puni kako lokalna tako i državna kasa.

I nema popusta ako se plati kazna za 8 dana.

I onda dolazimo i do propusta u zakonu ... ako je od 50 do 60km/h ista kazna, onda će svi da voze 60km/h jer istu kaznu plaćaju .... a sama debljina crtice na 50km/h na brzinometru iznosi 2 do 3km/h ... i onda pošteni vozači plaćaju crticu, a oni ostali nepoštovanje saobraćajnih pravila.

Isto tako i prosečna brzina po autoputevima, divljam 300km/h, onda stanem da popijem kafu ida doručkujem, a onda nastavim da divljam jer sam u prosečnoj brzini ... a radar oće ili me neće uhvatiti ... a na internetu postoji aplikacija i sajt gde ima spisak lovaca, kao i njihova lokacija, a i na radio stanicama objavljuju gde su radari.

Pera

pre 5 godina

NARAVNO da je u redu prekoraciti brzinu, jer kada mi neko na otvorenom putu stavi ogranicenje 40 ili 50 ili 80 krajnju brzinu, to moze biti samo NJEGOVA greska, a ne moje prekoracenje brzine.
Znate sta nije u redu?!
1. Nisu u redu rupe na putu
2. Nisu u redu traktori i poljoprivredne masine na putu
3. Nisu u redu spori vozaci, koji koce saobracaj i prave kolone
4. Nije u redu alkohol
5. Nije u redu neispravno vozilo
6. Nije u redu, kada nema signalizacije

Nenad

pre 5 godina

Naravno, prosečan Srbin saobraćajna pravila, kao i sve druge zakone, shvata savetodavno, pri čemu ni savet neće da prihvati jer je on najpametniji. Svako ko u životu provede više od 10 sati za volanom odjednom postaje vrsni stručnjak: ''piše ograničenje 60, a komotno može 100'', ekspertska procena od oka. A onda kad izađe crna statistika, tada su krive ''rupe na putu''. Rupe u glavi, pre će biti.

roko

pre 5 godina

Znam da nisam dobar vozac i trudim se da uvek ostavim mesta za preticanje ispred sebe, posto ne vozim prebrzo.
Relativno cesto jezdim Ibarskom, putem na kojem ste u problemu ako iole postujete ogranicenje. Ako nekim slucajem vozite 80-90, a iza vas su autobus, kamion ili karavan, dozivetece ablendovanje, nabijanje u zadnji branik, preticanje uz sviranje, spusten prozor i pretnje. Jer 80-90 nije dovoljno brzo za profesionalce i batice sa 2.0 motorom u 15 godina starom vozilu.
Voznja je barometar psiho-stanja nacije. Albanija, Srbija i eventualno jug Italije - bes koji ne postoji nigde drugde u Evropi.

kele

pre 5 godina

I ja spadam u tu kategoriju. Staviti 80 milja na autoputu je u najmanju ruku bezobrazno. Danas ne postoji auto koje ne može ići barem 150km/h. Ako ne postoji cilj da se uzima harač od vozača, zašto država ne naredi proizvođačima da elektronski ograniče brzinu na recimo 130 km/h?

максимилијан

pre 5 godina

Наравно да је нормално прекорачити брзину, кад би се поштовало свајо ограничење за 200 километара пута треба возити најмање 4 сата. Треба поправити путеве и унапредити безбедност на путу, за шта плаћамо толике акцизе и одржавање путева. Али буџет се најлакше пуни од саобраћајних казни. Само треба погледати каква све глупава ограничења стоје по путевима

smuki

pre 5 godina

Ajde ovako. Da li zaista mislite da su projektanti, pa i saobracajci, toliko glupi da ne znaju da uglavnom svi voze preko ogranicenja? Uvek vozacima fali jedno 20% vece ogranicenje brzine da bi im bilo taman nebitno da li je ogranicenje 60 ilu 140. Sta mislite sta bi bilo kada bi u sicevackoj klisuri ogranicenje bilo 140?

Vlada

pre 5 godina

Max brzina u gradu bi trebalo da bude bar 60 ili 65-70 km/h. Naravno pored škole znatno sporije. Ovako do 50 je kolaps i ne primereno za 21 vek.

goran

pre 5 godina

ne razumem ljude koji voze 30-40 na sat gde je ogranicenje 50?! samo izazivaju nervozu I onda da idemo normalno tu 60, ja ga obilazim I u besu nastavljam da vozim 80 na sat

Mali od Bg

pre 5 godina

Vozim preko ogranicenja 70% vremena. Do 10-15 km/h preko, ako uslovi na putu to dozvoljavaju. Opravdanje? Ogranicenje je bar 20% ispod logicne brzine za taj deo puta.

Ne mislim da je ovo potpuno ok ali bih bio pod znacajno vecim stresom na putu da vozim striktno po ogranicenju pa samim tim mnogo opasniji po ucesnike.

Licno mislim da su najveci problem na putevima bahata prestizanja, posebno po punoj lijini i kolone, najcesci razlog za njih je upravo voznja po ili cesto ispod ogranicenja koja dodatno obara brzinu kad se napravi kolona.

mile

pre 5 godina

ne razumem ogranicenja od 30 ili 40kmh. Pa ako je ulica takva da je 30km maksimalbo onda bolje zabraniti voznju kola tim ulicama. Nerviraju me licemeri koji ovde propagiraju postovanje zakona a siguran sam da svaki dan par 10 puta prekorace brzinu za tih 5kmh za koje oni kritikuju one koje takav prekrsaj iritira. Akp ne umes da vozis brzo (normalno a ne divljanje), bolje prodaj auto i koristi bus plus

izhlapjeli starac

pre 5 godina

Da li je imenica "auto" muskog ili srednjeg roda u srpskom jeziku?
Uvek sam mislio a i sad sam ubedjen da je muskog. Zna li iko?

Vozač

pre 5 godina

Kada poslednji vladin auto bude išao ispod ograničenja, onda ću i ja. Nisam ništa lošiji od tih ljudi koji se voze tuđim kolima od tuđeg novca.

Kultura nasa Balkanska

pre 5 godina

ja cak nemam problem da vozim Ibarskom 80 ako ce svi da voze 80 a s obzirom da svaki brzinomer laze i da policija nece da te zaustavi na 82,moze se voziti i 90 ( po cajgeru). Ono sto unosi nervozu su losi,neiskusni,lokalni itd vozaci koji tu voze 50 i prave kolonu i duzu nervozu. Takve bih momentalno slao na ponovno polaganje vozackog
(pera, 20. april 2018 19:56)

Ti imas problem za zivcima i (ne)kulturom. U istoj toj Engleskoj (gde 50% njih prekoraci brzinu) kada na autoputu prelazis iz sporije u brzu traku 99% njih ce usporiti i pustit te. U Srbiji je obrnuto. Automobil nije privilegija nego potreba. To sto neko vozi 50 znaci da je prilagodio brzinu svojim mogucnostima. Starije osobe na primer.

ja

pre 5 godina

Neprihvatljivo je voziti brže od 40-50 km/h u naseljenom mestu iz milion razloga. Ali, isto tako je neprihvatljivo praviti naselja oko magistrale! Gotovo svako mesto u Srbiji je na nekom magistralnom putu, koji istovremeno predstavlja i glavnu ulicu u tom mestu. Izmestite glavne saobraćajnice iz gradova, pa će i vozači moći da voze brže i pešaci će biti bezbedniji, jer neće imati potrebe da prelaze magistralu. Pešački prelazi, semafori, kružni tokovi i tsl, na magistralnom putu samo prizivaju saobraćajne nesreće. Magistrale ne smeju da budu opterećene takvim stvarima. To vam je isto ko kad biste stavili semafor nasred autoputa...

otvorene oci

pre 5 godina

Znaci nemci su ludi sto nemaju ogranicenja na auto putu! Dajte ljudi, predjem godisnje 50-60.000km, tehnicko sam lice, i na osnovu licnog iskustva vam garantujem da vise problema u saobracaju prave spori vozaci tj. oni koji voze 60-80 na putevima sa ogranicenjem od 80. Ima raznih puteva, raznih gradskih ulica... Negde po gradu je puno i 40, a na nekim bulevarima je i 80 ok. Tako i na magistralnim putevima, na onim dobrim je 120-130 milina i bezbedno voziti, dok je na nekim deonicama i 80 mnogo. Naravno, bahata i ludacka voznja je nesto sasvim drugo! E sad, sto je kod nas sve generalizovano, sto su nam propisi losi... Kao i za taj alkohol od 0.5 sto su napravili napredak, a garantujem da su umor, nenaspavanost i bolesti 5x veci rizik, a ne migu se nikako snkcionisati. Da ne govorim to sakrivanje policije s namerom da te udare po dzepu pa onde masa vozaca vise od pola svoje paznje trazi policiju umesto da vodi racuna o sao racaju. Za mobilne se slazem, to je zlo, malo malo neko telefonira! Sve sami apsurdi, opet kazem, Nemacka i Italija, mnogo brzo se vozi i sve super!

pera

pre 5 godina

ja cak nemam problem da vozim Ibarskom 80 ako ce svi da voze 80 a s obzirom da svaki brzinomer laze i da policija nece da te zaustavi na 82,moze se voziti i 90 ( po cajgeru). Ono sto unosi nervozu su losi,neiskusni,lokalni itd vozaci koji tu voze 50 i prave kolonu i duzu nervozu. Takve bih momentalno slao na ponovno polaganje vozackog

..

pre 5 godina

Trenutno sam u FR.Ovde su smanjili limit za 10km/h od prosli put kad sam bio pre 3 godine.I oseti se.Putevi su im nenormalno dobri da lagano na obicnom moze da se vozi 140 i da ne predstavlja problem Autoputevi su im jbeno odlicni ali nema 130kmh svi voze skoro.Ima nadje se poneka budala sa dubokim dzepom.Prodje lik sa porsche 911 sigurno preko 240kmh.Ali taj ima para da se bahati i uziva.Svuda ima budala ali kod je problem sto vecina ima krsine i putevi su sr*nje i onda cesce bude udesa.

Stanko

pre 5 godina

Vikend, nedelja po podne. Na putu Vetermik - Novi Sad nigde zive duse - ogranicenje 50! Duple trake !! Istim putem radnim danom u spicu auto do auta. Ogranicenje 50! Zakonodavci ne voze a njihovi vozaci koriste blinkere da zakonodavce odvezu gde god zele ! Sve ovo postaje besmisleno !

Mirko

pre 5 godina

Pogledajte na youtube tzv. testove severnog jelena (moose tests). Videcete da u granicnim slucajevima povecanje brzine od samo 1-3 km/h izaziva gubitak kontrole nad vozilom ili znacajan produzetak zaustavnog puta.

Ne brze od zivota!
(Soldier, 20. april 2018 11:05)

To je ok, samo treba da znas da 99% vozaca nije u stanju da dovede auto do granice gde se gubi kontrola u krivini. Vecina procenjuje i vozi znatno sporije od te granice. Ko je probao i osetio zna o cemu pricam. U praksi, ogranicenja su postavljena tako da budu znatno manja od te granice.

karburator

pre 5 godina

Kada bi postavljena ograničenja brzine bila razumna i stručna svi bi ih poštovali bez protesta. Primer da kod nas ima idiotskih ograničenja ima puno. Za Bgd navodim samo 1. Pupinov most i priključne saobraćajnice iza njega su nove, glatke, široke, bez naselja oko njih, bez drveća, bez životinja, i sl. i tu je ograničenje 50kmh. A bez ikakvih problema može bezbedno da se vozi 100kmh.

Belopoljanski

pre 5 godina

(GuGa, 20. april 2018 11:13)

Ima li odlična Optima tu mogućnost? Ako ima, to je baš dobro..

"Normalno kad su ogranicenja previse niska za Audi A6 3.0 TDI Quattro! Na magistrali treba biti 100-140kmh ogranicenje a ne 80kmh. A na autoputu 250kmh (jer mi je to el. blokada) hahahahaha"

Bez šale, ja ozbiljno mislim da je ovo neki ozbiljan socijalni eksperiment, a ne komentar, prosto je nemoguće da neko konstantno ima ovakvo razmišljanje..

student

pre 5 godina

Na Pupinovom mostu nije u redu da ne prekoračiš brzinu, jer time ometaš vozače koji voze, po mom mišljenju, logičnom i razumnom brzinom, od 100km/h. Tri trake po smeru, put prolazi kroz njive, a iz svima nepoznatog razloga se put vodi kao naseljeno mesto, i naravno ograničenje od 50km/h, iako, kao što sam već rekao, nema nijedne jedine kuće na tom delu pristupne saobraćajnice.

2-3 preko ogranicenja

pre 5 godina

U poslednje 3 nedelje sam 2 puta platio kaznu, prvi put vozio 63 a ogranicenje 60 (50m pre kraja ogranicenja) i drugi put 52 u naselju. Pre toga sam za 17 godina vozackog staza 3 puta platio kaznu (svaki put opravdano).Kazu nulta tolerancija, ja kazem popunjavanje budzeta

Mirko

pre 5 godina

U poslednje 3 nedelje sam 2 puta platio kaznu, prvi put vozio 63 a ogranicenje 60 (50m pre kraja ogranicenja) i drugi put 52 u naselju. Pre toga sam za 17 godina vozackog staza 3 puta platio kaznu (svaki put opravdano).Kazu nulta tolerancija, ja kazem popunjavanje budzeta
(2-3 preko ogranicenja, 20. april 2018 13:26)

Nisi morao da platis kaznu, trebao si da se zalis i da prilozis specifikaciju uredjaja kojim je merena brzina, moze da se nadje na internetu, gde jasno pise kolika uredjaj gresi pri merenju.

Bane

pre 5 godina

(Mislite o tome, 20. april 2018 11:35)

A zašto bi mislio tome da udarim pešaka. Koje kriv ako ga ja udarim sa 50 km on ili ja. Ako pešak van pešačkog prelaza pretrčava ulicu i ja ga udarim koje onda kriv. Ako ga udarim na pešaćkom onda je to problem samnom jer sam trebao da stanem. Poenta veće brzine je drugar u brzini reakcije. Što je veća brzina treba ti više vremena da reaguješ nego na manjoj, logično zar ne. Ono što ti kao pešak moraš da znaš jeste da auto ma kojoj brzinom išao jači od tebe pa moraš i da paziš. Da sumiram nije poenta u brzini već u bahatosti i nepažnji.

Milan

pre 5 godina

U 99% van naseljenog mesta vozim 20-40km/h preko ograničenja i ne nalazim da je opasno već da su ograničenja pogrešna. U naseljenom mestu u 90% slučajeva poštujem ograničenja. Postoji mnogo vozača koji teraju nekom svojom brzinom ne vezano za uslove na putu pa ja njih više puta obiđem van naselja a oni mene u naselju.
Mnogo veća opasnost na putu od veće brzine je da neko zaspi za volanom a upravo brža i dinamičnina vožnja održava pažnju i koncentraciju na put.

Rastko

pre 5 godina

Vidim da većina komentatora ismeva vozače koji poštuju ograničenje.A 90 posto nesreća se događa zbog PREKORAČENJA DOZVOLJENE BRZINE.Samo vi jurite,ja ću prvi da vas prijavljujem policiji.Ako ti se juri,izađi iz kola pa trči,izduvaj se,nemoj sedati za volan.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Polovinu vozača treba izbaciti iz kola, 20. april 2018 18:10)
90% udesa izazivaju pijani, neuki, preumorni, bahati vozaci koji zure u telefon ili zveraju svuda samo ne na put. A vidim ti spadas u takve pa cu ja tebe prijaviti

6 litara Hemi

pre 5 godina

Auto je srednjeg roda u pocetku, ali vremenom pocinje da stvara probleme, tako da me zadnjih 10ak godina sve vise asocira na suprugu, mislim da cu mu se uskoro obracati u zenskom rodu. Sto se teme tice, nemam problema sa postovanjem ogranicenja osim kad u Bgd dodjem pa rentiram neki mali autic i cim pipnem gas ono u drugoj stigne do 60, nisam navikao na takve, ali trudim se da se kontrolisem. Smatram da se sva pravila u saobracaju
moraju postovati, morate shvatiti da je to i zbog drugih ucesnika. Moze i meni negde ogranicenje neko biti smesno, ali nije nekoj starijoj osobi sto tamo prelazi ulicu, a ni nekom sa strane ko trazi gde da skrene ako ne poznaje kraj u koji je posao. Zbog toga su pravila i napravljena, vodi se racuna o sposobnosti svakog ucesnika

kele

pre 5 godina

Svi spominju njemačke autoputeve, a ne spominju da je na običnom, maltene seoskom putu, ograničenje 100km/h. Samo u centru sela 50 (max 200m), i ako je jača krivina onda oko 60-80. Barem je tako u Bavarskoj.

Mirko

pre 5 godina

Neprihvatljivo je voziti brže od 40-50 km/h u naseljenom mestu iz milion razloga. Ali, isto tako je neprihvatljivo praviti naselja oko magistrale! Gotovo svako mesto u Srbiji je na nekom magistralnom putu, koji istovremeno predstavlja i glavnu ulicu u tom mestu. Izmestite glavne saobraćajnice iz gradova, pa će i vozači moći da voze brže i pešaci će biti bezbedniji, jer neće imati potrebe da prelaze magistralu. Pešački prelazi, semafori, kružni tokovi i tsl, na magistralnom putu samo prizivaju saobraćajne nesreće. Magistrale ne smeju da budu opterećene takvim stvarima. To vam je isto ko kad biste stavili semafor nasred autoputa...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 20. april 2018 12:20)

To je nastalo zbog nelegalne gradnje, posto su ljudi pravili kuce u njivama do "asfalta". Danas je to veliki problem, npr. deonica puta od Pozarevca do Petrovca, bukvalno se ide iz sela u selo, pri tom, jasno se vidi da je to obod sela, kuce sa jedne strane puta ili po jedan red kuca sa obe strane puta. Meni je logicno da na takvim mestima ogranicenje bude 60 ili 70 kmh, jer pesaka uglavnom i nema.

dzigi

pre 5 godina

"Zeleni talas" u Beogradu, od Bul. Nikole Tesle pa do Karađorđevog trga je namešten (i dalje) na 60kmh. Ako vozite propisanih 50, staćete na svakom semaforu. Provereno više puta u praksi.

Blake

pre 5 godina

Postoji razlika izmedju bahate juranjave bez mozga i brze voznje.
Svugde po Evropi se vozi brzo po gradovima, ali nema nervoznih vozaca koji bi da te prelete samo da su ispred tebe pa makar stali svi zajedno posle 20m. Nema rizicnih stuacija, uletanja u makaze, (eventualno) davanje migavca tek kada ste dosli u sred raskrsnice itd. i mogu vam reci da saobracaj funkcionise bez greske!
Plus naravno nema kamikaza od pesaka koji pretrcavaju bukvalno na svakom koraku ulicu.

Popusti malo omču

pre 5 godina

"Zeleni talas" u Beogradu, od Bul. Nikole Tesle pa do Karađorđevog trga je namešten (i dalje) na 60kmh. Ako vozite propisanih 50, staćete na svakom semaforu. Provereno više puta u praksi.
(dzigi, 20. april 2018 11:16)

To ne znaci da ti tamo smes da vozis preko dopustenih 50kmh. To se u normalnom svetu resava postavljanjem nekoliko radara u pravilnim razdaljinama, pa se ti lepo vozi kako te volja, placaj kazne i izgubi vozacku ...
(GuGa, 20. april 2018 12:34)

Jok zemljače, u normalnom svetu se zeleni talas podesi na odgovarajuću kilometražu. Nema kako meni volja, kako državi volja, nego kako je logično i svima u interesu.

Jo

pre 5 godina

Kada se navodi prekoracenje brzine kao razlog za tragediju to ima smisla samo za drasticna prekoracenja. Prekoracenje od 10 ili 15 km/h sigurno nije uzrok tragedije. Uzroci tragedije su najcesce nepaznja, neznanje i nebriga za ostale ucesnike u saobracaju odn. bahatost ! Program u auto skolama je ocajan. Kandidati umesto da uce da voze , uce visine kazni za odredjene prekrsaje (!?) dok recimo o odvojenim casovima za voznju na otvorenom putu i voznju po gradu, niko ne razmislja.
Zanimljivo je da kod nas, gde su nam putevi u ocajnom stanju, sa kontra nagibima, ispucali, s kraterima, neobelezeni ili sa kontradiktornom signalizacijom, nidge ne navodi uzrok nesrece stanje puta, vec po pravilu "ne prilagodjena brzina uslovima puta".
KAd se navodi broj poginulih zbog prekoracenja brzine treba navesti i ostale uzroke nesreca sa smrtnim ishodom. Nije resenje samo smanjiti ogranicenje na 30, 40, 50, naplacivati kazne i forsirati kampanju kako su vozaci uzasni, ubice isl.

Milosav

pre 5 godina

Evo ovako otprilike ide u Torontu i okolini (jugo-zapadni Ontario). Ako se drzite ovih brzina policija vas skoro nikada nece zaustaviti osim ako ste 100% qrate srece pa naletite na nekog baksuza:
40Kmh zoni do 50Kmh
50Kmh do 65Kmh
60Kmh do 80Kmh
80Kmh do 100Kmh
100Kmh do 120Kmh (autoput)
Usput, u slucaju da dobijete tiket za prekoracenje brzine (ili bilo kakav drugi sabracajni prekrsaj) imate pravo da idete na sud gde mora da se licno pojavi i policajac koji vam ga je napisao. Znaci i tu postoji sansa da se izvucete (ako se on ne pojavi tiket se automatski ponistava). Postoje i agencije koje ce za recimo $300 da umesto vas odu na sud i "srede" da platite neku minimalnu kaznu i ne gubite poene. To se isplati zbog osiguranja koje je u Ontariju neverovatno visoko.
Pozdrav iz Toronta.

Bojan

pre 5 godina

Pre neku godinu od Gruže ka Vrnjačkoj banji jedna deonica tek završena. Nov asfalt, sve ravno i pregledno. Na početku zaboravljeni saobraćajni znaci radovi na putu i ograničenje 40km/h. Kako da to poštuješ? Na kraju se sakrili panduri sa radarom, love i naplaćuju prekoračenje brzine.

Hehe

pre 5 godina

@(Coyote Nervosius, 20. april 2018 15:11)

Rade presretaci odlicno, skoro svaki put kad idem autoputem ih srecem, a cesto i sa musterijama. Mada ponovo vidim trend da zaustavljaju na sred autoputa, tj zaustavna traka/trava da bi kaznili, umesto lepo slova pozadi policija, pratite nas i tako do prvog iskljucenja.

Stanislav

pre 5 godina

Nije sve u brzini. Video sam pre neki dan osobu koja je išla ispod 40 na sat levom trakom ispred hitne pomoći sa uključenom sirenom i rotacijom, i trebalo joj je 20 sekundi da se skloni, a niko joj nije smetao.

protected

pre 5 godina

Sve vas ja razumem ali propisi su propisi pa makar i da su naopaki i da idu na zivce moraju da se postuju. Ja na primer zibim u Cirihu.Ovde ima zona 30Km/h na svakom cosku. Smoris se dok vozis ali sta da radis.moras da postujes jer su tu najrigorozniji. Pandura retko kada ima da hvataju,ali zato one male kamerice i radare nabijaju u svaki zbun.Zakamufliraju ga da nema sanse da ga vidis dok ne pridjes ali onda kasno.Kazne su rigorozne da nema zezanja inace zazalis majcino mleko ako moras opet na polaganje. Sve se slazem da zastoj prave lose i spori vozaci ali opet kada pogledate koliko ste ustedeli vremena kada ste jurili? maximalno 15-20min. Da li se isplati rizikovati kaznu i zivote drugih za tih 20min?

Fidelio

pre 5 godina

Da li je imenica "auto" muskog ili srednjeg roda u srpskom jeziku?
Uvek sam mislio a i sad sam ubedjen da je muskog. Zna li iko?
(izhlapjeli starac, 20. april 2018 14:47)

"Auto" je skraćeno od "automobil" i po logici stvari, skraćenica nečega mora da bude istog roda kao izvorna imenica jer opisuje istu stvar. Nema nikakve logike da nešto bude različitog roda u zavisnosti od toga koja se reč upotrebi za to!
Dakle, ako je "automobil" muškog roda, onda je i "auto" muškog roda.

Međutim, problem je u tome što jezik često uopšte nije logičan i nema veze s logikom i pameću. Na primer, "kilogram" je muškog roda, ali "kilo", skraćeno od "kilogram", je srednjeg!

To nije logično, ali verovatno je tako zato što su ljudi navikli da imenica koja se završava na "o" bude (najčešće) srednjeg roda. Zato je (verovatno) i "auto" (ponegde) prešao u srednji rod.

Ali zašto je onda "jedan dečko", a ne "JEDNO dečko"?!

Sve u svemu, jezik ume da bude vrlo zbunjujuća i nelogična stvar...

KK IgokeaZepter

pre 5 godina

Drage kolege vozači, bolje i 40 minuta kasnije nego 40 godina ranije. Kad to shvatite, nećete više nigde žuriti. Pitanje je, gde uopšte vi žurite??? Prst na čelo i zapitajte se. Auto ipak služi za prevoz od tačke A do tačke B, a ne za bahaćenje, lečenje kompleksa, dokazivanje, biti baja i sl.

ništa

pre 5 godina

Ne samo ograničenja brzine već i nestručna i neažurna podešavanja semafora po Beogradu usporavaju saobraćaj i iritiraju i unose ozlojeđenost i nervozu u vozače. Npr. na raskrsnici Svetogorske i Palmotićeve semafor drži nepotrebno dugačko vreme od minut i 25 sekundi. Za to vreme u Svetogorskoj se ispred semafora formira velika kolona posebno ujutru (uključujući i autobuse i trolejbuse), dok iz pravca Palmotićeve prođe prosečno jedno ili nijedno vozilo. I tako to traje godinama. I ništa. Pisao sam sekretarijatu za saobraćaj i ... šta mislite šta se desilo...?

djoni

pre 5 godina

@karburator

Ima divljaci, nekoliko puta su mi srne prelazile put, verujem da jos ima necega tu u okolini nasipa kod Borce. Zastitne ograde nema jer nije autoput.

Ono sto je gore je da je 2/3 mosta i jedno 50% puta u mrklom mraku jer iz nekog razloga niko nece da opravi rasvetu. Jos kad padne magla i 30 km/h je previse

BgdSrb

pre 5 godina

Siguran sam da 90% vozača prekoračuje brzinu, makar i nesvesno iz više razloga. Prvo, svi su svesni da policija ne stoji na svakom ćošku, nekad ih i nema uopšte pa stupa klasičan odnos između želje da se negde stigne brže i rizika od plaćanja kazne. Svako nađe neki balans između tih parametara i vozi u skladu sa tim. Drugo, brzina je vrlo relativan pojam što se bezbednosti tiče, osima na pojedinim mestima kojih nema puno kao što su škole, pešački prelazi i slično, jer ima jako puno slučajeva gde na putevima sa apsolutno istim karakteristikama stoje različita ograničenja. Primer dajem na potezu Šabac-Loznica. Sve vreme se prolazi pored kuća. Nema ni jedan deo puta da nije naseljen. A negde je ograničenje 50 a negde je 80. Pa se sad postavlja pitanje, kako je tamo moglo 80 a ovde ne može? Pričamo o razlici u brzini od 40%! Opet, ne pričam o potezima oko škola, semafora i slično. Dalje, autoput su počeli toliko strogo da kontrolišu merenjem prosečne brzine da čovek pomisli da ako pređe slučajno 120 čega ga sigurna nezgoda. U Nemačkoj na putevima sa istim karakteristikama...nema ograničenja brzine i vozi se i preko 200. Imamo mi jako kvalitetnih delova autoputa gde je 120 stvarno kao da stojiš u mestu. Tamo gde je kvalitet lošiji, ograničiti u skladu sa tim. Zakon treba poštovati, ali ga treba i menjati da bi bio kredibilan ne samo represivan jer se time ne postiže suština.

vojislav

pre 5 godina

Normalno je voziti po ogranicenju tamo gde su ogranicenja normalna, ali u Srbiji su ispid evropskih ogranicenja, picev od auto puta, pa sve do nenormalnih ogranicenja koja su bilo gde drugde nezamisliva. Naravno da je NORMALNO prekoraciti 50 na Pupinovom mostu, mostu na Adi...Takodje je normalno da na novobeogradskim bulevarima ne bude 50 nego
60. To su sve stvari koje su svuda normalne osim u Srbiji gde se saobracaj udavi nenormalnim ogranicenjima pa to stvara fantasticnu mogucnost za kaznjavanje i punjenje kase.

nm

pre 5 godina

Mogao bih knjigu da napisem o ovoj temi.Cinjenica je da 90% vozaca vozi preko ogranicenja i to preko onih magicnih 20km preko kada ode dozvola na mesec dana.Ne mogu ni da zamislim nasta bi saobracaj licio kada bi na potezu od Mostara u Bg do Ade svi vozili 50km/h.ili recimo na mostu na Adi!
Ja sam sebi milion puta rekao,ok sad vozis po propisima,nema prekoracenja,ev.10km preko.Krenem tako i tada krece uletanje u makazice,rastojanje koje ostavim ispred se odmah popuni i nestane.Ja napravim ponovo,opet ulecu dvojica.Odmah se impulsivno prilagodjavam uslovima saobracaja i mnogo sam bezbedniji jer sam oprezniji.Ne preticem na punoj,ne prolazim na crveno mada se desi da protrcim na zuto koje je takodje prekrsaj alu sta ces,desi se.Jednom sam kocio na trepcuce zeleno pa me umalo spucao ovaj iza mene pa sam na kraju opet prisao kao i ovaj iza mene.Sa sam stao tacno bi me prikucao.Zmigavac dajem obavezno i to na vreme.Tacno je da ne podnosim one sto spavaju na semaforu i one sto krecu kasa auto ispred ode na 10m. a ja ostanem na semaforu.A moglo je da prodje 10 normalnih vozaca umesto njih trojica.Tako se stvaraju guzve.Guzve stvaraju oni koji se lose snalaze i ovi sto misle da su jedini na putu.

bane

pre 5 godina

@mirko

Mogao da se zali, da izgubi pola dana, potrosi gorivo I na kraju plati administrativnu taksu za troskove zalbe. Najlakse je dogovoriti se sa pandurom.

burazer

pre 5 godina

(Pera, 20. april 2018 14:15)
Prijatelju taj Jugo je tempirana bomba na drumu za tebe, tvoje suvozace i ostale ucesnike na toj relaciji. Ako te pokupi neko sa iole novijim vozilom samo puka sreca moze da ostavi iste u zivotu. Ustedi novac za nesto novije i bezbednije iskreno. Nebitno za ogranicenja, znajuci Crnogorske i Ibarske vozace, ona su ti najmanji problem.

Hehe

pre 5 godina

@(Bane, 20. april 2018 18:23)

Malo samo preciznije da se izrazimo, ti ces manje vise isto vremenski reagovati, vreme dok pocnes da reagujes se krece oko 1s, medjutim predjeni put u toj sekundi na 50kmh, 100kmh, 150kmh se mnogo razlikuje.

@(nm, 20. april 2018 17:14)

Pa eto ja u poslednje vreme praktikujem tuda 50kmh, jer sam par puta sam tu video policiju sa radarom. Zasto bih rizikovao i placao kazne i skuplje osiguranje kod registracije, ako ne moram. Ali zato vecina tu vozi 60kmh-90kmh bez problema i veoma se unervoze kad vozis 50kmh.

Gibo

pre 5 godina

Vidim da se spominju Nemci i autoban bez ograničenja brzine. Na linku ispod možete pročitati da je samo u pokrajini Hesen tokom 2017. godine naplaćeno oko pola miliona evra, dodeljeno oko 5500 poena i izrečeno ukupno 26 godina u zabranama upravljanja - samo za nepoštovanje propisanog rastojanja! (https://www.polizei.hessen.de/dienststellen/polizeipraesidium-mittelhessen/broker.jsp?uMen=71c70ee1-825a-f6f8-6373-a91bbcb63046&uCon=e3050e8f-fd4c-b261-4be3-5886f673bd8d&uTem=bff71055-bb1d-50f1-2860-72700266cb59)

Jedno je voziti brzo, ali u Srbiji putevima "caruju" oni kojima je sve važnije nego da budu kolegijalni i poštuju propise. Čak se i po komentarima vidi da nije brzina problem, nego ponašanje.

Živeli braćo, kako tretiramo druge isto tako će drugi tretirati nas.

April na izmaku, a bembare i audiji se uglavnom voze na zimskim gumama ili na "slikovima"... verovatno su im i katalizatori i filteri počupani jerbo ego ne može da trpi.

ferdinand

pre 5 godina

Srpska posla. Koliko god da nam povećaju ograničenja brzine, nama bi uvek falilo 15%-20% više. Na našim putevima je, gotovo u 90% slučajeva, uzrok nezgoda brzina i/ili alkohol. Tako da na to i treba nulta tolerancija da se uvede ne bi li se usijane glave ohladile.

Mladen

pre 5 godina

U principu treba postovati ogranicenja, i ja tako postupam. Ali ima i zaista besmislenih: Na novom mostu kod Ade ograhnicenje je 50kmh, a tu imamo 3 trake u svakom pravcu i ogradu izmedju. Ne kazem da treba da bude 120kmh, kao na auto putu, ali bi bilo dobro da je makar nesto izmedju. Na obrenovackum putu gde ima 2 trake u jednom pravcu i zastitna ograda izmedju na jednom mestu na potpuno pravom delu prestaje ogranicenje od 100 i pocinje od 80kmh. Naravno, policija je uvek na prvom sledecem parkingu. Ne bi bio problem da je cilj ogranicenja prevencija udesa, kod nas je cilj punjenje budzeta kroz kazne.

Dejan

pre 5 godina

Mi još uvek ne znamo da postoje elektronski saobraćajni znakovi kontrolisani na daljinu, tj digitalna kontrola saobraćaja. Veći broj kamera na autoputu pa se saglasno frekvenciji na istom (veliki ili mali broj vozila)i meteo uslovima ograniči i brzina. Zašto ako su idealni uslovi istim putem ne bih vozio recimo 150-170km/h ili 60-80 km/h ako su uslovi loši (gužva, sneg, led, magla itd) Slična priča je i po gradu i tu bi trebalo uvesti istu signalizaciju. Pa u različitim saobraćajnim i meteo uslovima različitom brzinom, jer postoje ulice kojima se saobraćaj može u pojedinim periodima znatno ubrzati bez opasnosti po bezbednost. Ne govorim o povećanju brzine sa 50 na 100 nego sa 50 na 60 ili sa 40 na 50. Zar nije cilj povećati protok saobraćaja kroz grad na bezbedan način? Samo mnogo će još vode proteći Dunavom i Savom dok mi digitalizujemo saobraćajnu signalizaciju. A putevi? Imam utisak da 6-to aprilsko bombardovanje 1941 godine našeg Beograda kao da je juče bilo, a po unutrašnjosti da ne pričam - još gore!!!!

Stole

pre 5 godina

Ja ne mogu da verujem da je samo pola! Ako je negde ograničenje 50 a pritom imaju dve duple trake, sve je široko i nema pešaka, 60 da se vozi ne pravi razliku ama baš nikakvu.

Giovanni

pre 5 godina

Braćo moja vozačka! Problem u Srbiji su i nakaradna pravila i pogrešno postavljeni znaci, ali i vi isto! „Koliko moze da razvije“ je čuvena replika iz filma, ali izgleda da vi isto volite to malo-malo da proveravate. 30 - Škola i uske ulice, 50 - grad i naseljeno mesto, 80 - otvoreni put i 120 autoput je puna kapa za srpske puteve! Isto tako treba povaditi i zameniti bar 70% znakova u skladu sa tim, a onda besomučno kaznjavati dok se ne dovedemo u red!

nagard

pre 5 godina

Ja redovno prekoracim brzinu i to duplo, na obilaznici Zemun-Borca! Nije to zato sam bahat i glup, vec zato sto je moj predsednik, na otvaranju te deonice, rekao da je to najmoderniji auto put sa 6 saobracajnih traka! S toga, me ne zanima onaj znak 50 km postavljen na pocetku, a pri tom, i levo i desno, njive, nigde kuca, pesaka i svega sto nosi naseljeno mesto! Zasto?

Gedza

pre 5 godina

U Krusevcu 4 trake ograničenje 40,na tranzitu bilo je 60 sada je 50 a plavci na svakom izlazu iz grada.Kad smo svi tupavi tako nam i treba.