1. "Kada se zna da japanska Takata najveći proizvođač vazdušnih jastuka na planeti poslednje svake od poslednje tri godine plaća u milijardama dolara odštetu zbog neispravnosti istih"

  Takata placa odstete zato sto se aribagovi aktiviraju kada ne treba, ne zato sto airbag opece ljude, ima visoku temperaturu, plasi decu i slicno... Da li si ti sigurno strucnjak u toj oblasti?
  (T, 17. april 2018 08:30)

  # Link komentara

 2. @strucnjak2

  Druze ne lupetaj gluposti. Airbag pomaze samo iskljucivo ako je pojas vezan! To zna i laik a kamoli strucnjak poput tebe. Airbag u slucaju ne vezanog pojasa moze da pogorsa situaciju visestruko. Airbag je tu ne samo da spasi glavu vec da ublazi udar, pojasevi znaju da polome kljucnu, grudnu i karlicnu kost. Airbag sluzi i da se vozacu ne nabije cela instrument tabla sa volanom u lice. Idi strucnjace na drugu oblast, ovu si proucio dva minuta. Dovoljno je?
  (Vlada, 16. april 2018 19:51)

  # Link komentara

 3. Nisam ni čitao komentare jer znam da ima na desetine balavaca koji se pale na svaku novotariju. Nisam ni video da se još neko potpisao kao Stručnjak ali je on 100% u pravu, za razliku od ovih nebuloza koje je napisao sledeći lik (henk.mudi, 16. april 2018 15:15).

  TRAGIČNO JE DA SE NEKI LIMARI ILI BANKARI MEŠAJU U ONO O ČEMU POJMA NEMAJU. Pre više od 10 godina američka agencija NHTSA je utvrdila da kod najtežih sudara vazdušni jastuk pomaže samo u 7 odsto slučajeva a pojas u tri tačke u čak 67 odsto. Ali autoindustrija stalno smišlja neke gluposti koje treba prodati ovacama. Uporedite samo rast cena vozila u poslednjih 25 godina. Zašto je u Americi obavezan test ispitivanja krova vozila pilikom prevrtanja a u EU nije?? Zašto je u Francuskoj dozvoljeno 0,8 promila alkohola u krvi a u Nemačkoj nije? Zašto je Nemačkoj dozvoljeno na delovima autoputa voziti bez ograničenja brzine i ni u jednoj drugoj državi? Zbog prodaje poršea i BMW-a!! Koliko je fabričkih test vozača poginulo u poslednjih 7 godina u Nemačkoj??? Jedan iz GM-a, jedan iz BMW-a i jedan iz Poršea! Svi su oni imali preko 20 godina iskustva ponaosob u testiranju automobila širom sveta!!!
  (Stručnjak2, 16. april 2018 17:15)

  # Link komentara

 4. Video sam desetine varijanti aktivne i pasivne bezbednosti koje nisu zaživele u velikoserijskoj proizvodnji ali veću glupost od ove nisam video. Verovatno za tih 55% smanjuje silu inetcije na slabo razbijeni dečji vrat ali svaki NORMAL stručnjak zna da se vazdušni jastuk naduvava brzinom od 300 metara u sekundi, odnosno brzinom kojom leti zrno pištoljskog metka. Možda detetu spasite vrat ali mu je infarkt zagarantovan. Vazdušni jastuk se napumpava uz prasak što dodatno plaši. Kada se zna da japanska Takata najveći proizvođač vazdušnih jastuka na planeti poslednje svake od poslednje tri godine plaća u milijardama dolara odštetu zbog neispravnosti istih - onda je ovo sedište samo besplatna promocija za malo poznatu firmu. Zato ove jastuke i neće ugrađivati na druge modele sedišta. Strašno!!! Ako jastuci nemaju dovoljnu brzinu izdzvavanja onda će detetu da strada nos i lice. Užas šta sve rade zbog profita.
  (Stručnjak, 16. april 2018 16:58)

  # Link komentara

 5. (Stručnjak, 16. april 2018 12:44)

  A vazdusni jastuk iz volana ne dolazi u kontakt sa licem pa ne moze izazvati opekotine?
   (rog, 16. april 2018 16:55)

  # Link komentara

 6. @Strucnjak: Tesko da se Maxi-Cosi moze porediti sa tamo nekim start-upovima i da se moze reci da ne znaju sta rade. Cak sta vise, ako neko zna o bezbednosti dece, onda su to oni.
  (DC, 16. april 2018 16:03)

  # Link komentara

 7. Po meni totalna glupost. Prvo, sedište je za decu do 105 cm (max 4 godine, realno 2.5 do 3). Za ovaj uzrast su reboarder sedišta (što ovoj model i jeste) u kojima se deca voze leđima okrenutim napred više nego dovoljna (u slučaju udesa praktično se pritiskaju u sedište i imaju jako mali rizik povrede glave, vrata, kičme ili grudnog koša ) i vazdušni jastuk totalno gubi smisao. U slučaju da se dete vozi licem napred, baš me interesuje kakve posledice će da izazovu vazdušni jastuci ako klinci ne drže spuštene ruke već se igraju sa nečim, piju iz flašice ili jednostavno trljaju oči.

  Meni generalno MaxiCosi nije neka firma sa super modelima dečijih sedišta, iako su jedni od pionira. Cybex i matična firma Good Baby imaju mnogo bolje modele u svim uzrastima, mi smo imali Cybex Aton i skoro smo prešli na GB Vaya i prezadovoljni smo sa sedištem.
   (Skijaš, 16. april 2018 15:55)

  # Link komentara

 8. За 5 година ово обавезно код нас, а има да буде скупље од аутомобила у које се убацује.
  (nikola m., 16. april 2018 15:31)

  # Link komentara

 9. Strucnjak, jadni mi ako si ti zaista strucnjak. 1. Sigurno nece da postigne visoku temperaturu u blizini decije glave. 2. ovo za sluh i eksploziju ne bih komentarisao. 3.jastuk nakon eksplozije se istog momenta izduvavakroz otvore predvidjene za to a ne nakon par sekundi, a i deluje da je konstruisan tako da omoguci disanje sve i da se desi da iz nekog razloga ostane naduvan. Nadam se da ti je samo zelja da postanes strucnjak iz oblasti bezbednosti, pritom se vidim razumes i u finansije jer "sve je to sarena laza"...
   (henk.mudi, 16. april 2018 15:15)

  # Link komentara

 10. bravoooo, vrh!!!
   (Lalos, 16. april 2018 12:53)

  # Link komentara

 11. ja o ovome razmisljam vec godinama ali nemam skila za patentiranje leđne češalice a kamoli ovoga...nije lose ali mora jos da se poradi na tome kao na primer,da se kaci izmedju oslonaca na ruke dodatni kaish pa iz njega da puca jastuk ...
   (nikolas, 16. april 2018 12:50)

  # Link komentara

 12. Pa da li su normalni?
  Ovakav vazdušni jastuk ne može nikako da pomogne i smanji posledice nezgode. Ovo je projekat zanprivlačenje investitora i nadam se da će proizvesti nešto kvalitetno.
  Ja kao stručnjak koji se bavi sistemima bezbednosti na vozilu ovakav projekat ne vidim za koristan.

  Prvo svi znamo da se brzo punjenje jastuka ostvaruje eksplozijom, koje dovodi do podizanje temperature jastuka, koji mogu da dovedu da opekotina. Ovde su posebno blizu izloženih delova glave, što može dovesti do opekotina lica, pogotovu kada se uzme i veličina jastuka. Pored toga ne treba izozastaviti i povrede sluha koje eksplozija može da izazove, pogotovu na ovako maloj razdaljini.
  Takođe, strah me je da ovako izazvan jastuk, bez obzira što je svega par sekundi napumpan punim kapacitetom, može da dovede do gušenja deteta, a da ne pričam o strahu koje dete može da doživi, pogotovu ako pati od straha od zatvorenog i smanjenig prostora.

  Beskoristan proizvod, i ne treba zaboraviti više start upova koji su se bavili sličnom problematikom i imali slične proizvode.
  (Stručnjak, 16. april 2018 12:44)

  # Link komentara