Utorak, 20.03.2018.

13:40

Novi Golf benzinac "troši" kao dizelaš

Izvor: B92

Novi Golf benzinac "troši" kao dizelaš IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

140 Komentari

Sortiraj po:

Miki

pre 5 godina

Resenje je hybrid auto, Toyota pre svih. Dokazano neunistivi automobili i motori. Ima ih koliko god hocete sa 500000km, i mnogih sa milion kilometra. A za bateriju ne treba brinuti, jer 99.9% tih automobili koristi fabricku sve do samog kraja trajanj a auta.

Srđan

pre 6 godina

Ivan ZG
Posto vozis Ford, a hvalis KIA/Hyundai i ovdje se hvatas malolitraznih turbo benzinaca. ''Uguglaj'' Ford 1.0 Ecoboost i gle cuda prvo iskoci ''Ford 1.0 Ecoboost problems'' pa primjeri ''riknjavanja'' tih motora...

Swarog

pre 6 godina

Ja sam sad imao nedelju dana na raspolaganju Golf GTE 2018 sa 150 KS benzin + 100 KS elektricno. Mislim mozda nije toliko do glofa koliko do struje ali auto je super.

buka

pre 6 godina

Samo Golf u naslovu može da donese ovoliko komentara.Zamolio bih redakciju da objavljuje svako malo neki članak o Golfu ili makar o VWu jer mi je baš super da čitam pljuvanje do besvesti.
(polovina pljuvača je izvadilo DPF iz svog Stila)
@Ivan Zg
Baš me zanima odakle ti podaci koje navodiš.Pošto si osvedočeni ljubitelj Kie verovatno imate posebnu grupu pljuvača po Nemcima pa razmenjujete vređanja?I da,probaj čoveče neko drugo vozilo pa onda probaj da budeš objektivan,ovako ispadaš samo smešan.

Taki

pre 6 godina

Kanta nevidjena,neudobno i dreš od automobila! Japanci tate za automobile provereno, a nije dzaba toyota naprodavaniji auto na svetu!

Bane

pre 6 godina

Evo ja kao prosečan.Srbin vozim Peugeot 508 kupljen nov 2015 u Srbiji a moja supruga Ford Fiestu takodje kupljenu novu 2013 u Srbiji i nikada ali baš nikada ne bi kupili tvoj Golf ili bilo šta iz VW/Škoda/Seat programa.Ja ceo svoj život vozim Peugeot još od modela 309 pa 405,407 i sada 508 ali moja supruga je dugo vozila Yarisa 2004 kupljen nov u Srbiji i bila je prezadovoljna dakle Francuz,Japanac,Amerikanac pa i Koreanac ali Nemac....nikada posebno ne VW
(Poslastičar/inženjer, 21. mart 2018 02:12)

Kao da slušam svoga oca pre jedno 12 godina....niko u kući nije smeo da pomene VW a kamoli da ga predloži kao opciju. I onda 2006 u firm dobije službenu Jettu. U to vreme smo vozili ja Mazdu 6 a on Peugeot 407 isto kupljeni novi u salonu. Ljudi, on je pre tog službenog auta toliko pljuvao VW da smo mi mislili da će dati otkaz kada je dobio tu Jettu samo da ne vi vozio VW.
Reci cu samo da od te 2006 godine nikada u naše dvorište više nije ušlo ništa osim VW.
Tako da ne valja ta isključivost ako nikada nisi vozio da gajiš toliki animozitet.

Mirko

pre 6 godina

Jao sto "volim" ove fabricke podatke o potrosnji goriva, a omiljena mi je ona "kombinovana". Tipa 99% magistrala i 1% grad, u 2 ujutro :) . Jesam protiv dizelasa, ali nesto bas nisam ubedjen da ce ovo da funkcionise. Iskljuci vam se motor, pa vam naglo zatreba, sta ako "malo zakasni" sa paljenjem a vi morate u preticanje?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kratak spoj, 20. mart 2018 13:57)

Ovo radi na istom principu kao paljenje na gurku, samo mnogo brze. Vreme potrebno da se motor ponovo pokrene se meri u milisekundama, koliko je potrebno da odreaguju racunar, ubrizgavanje i paljenje. Dakle, kad je u tom modu, motor se i dalje vrti, pumpa gura gorivo, jedina razlika je sto se dizne ne otvaraju, odnosno, ne ubrizgava se gorivo u motor. Ako su to fino doterali, funkcionise neosetno. Samo je tu problem, sto to funkcionise samo kada nije potrebna snaga motora da se pokrece auto, vec ga gura inercija.

Ivan ZG

pre 6 godina

Mislim da bi se prvo trebali koncentrirati da naprave nekvarljiv benzinac, a tek onda na potrošnju.
U novijoj povijesti imali smo 1,2 turbo sa gomilom problema, a taj je zamijenio stari 1,4 turbo isto sa puno problema. Nakon njih je izašao "novi" 1.4 turbo sa 140 KS sa gomilom ozbiljnih problema, a sada nam predstavljaju 1,5 turbo koji je izveden iz njega kao jako dobar motor?!
Za 1.0 turbo ne mogu ništa još reći jer je prekratko u eksploataciji.

Zadnji pošten motor koji je mogao preći 300.000 km bez otvaranja je bio 1.6 atmosferski motor. Išao je dobro, ali je trošio puno, posebno u gradu. Bolje i tako pa ugradit plin pa riješit problem potrošnje nego strepit šta će se slijedeće pokvarit.
Nekima koji imaju VW turbo benzince jeftinije je sipat benzin nego plaćat ulje. Unutra ide samo jako skupo ulje pa puno i košta, a puno ga i troši ili staviš jeftinije i za 20.000 km kupuješ novu turbinu.
Ili najbolje - odmah ga prodaš.

Dusan kg

pre 6 godina

Koliko vidim vecina komentara je neko pljuvanje VW-a i Nemaca. Sta vam je ljudi, odakle vam tolika mrznja?
(Iskander, 21. mart 2018 10:16)

A ti isti sve bi dali da mogu da zive i rade u Nemackoj, a ne da ovde motaju kablove. A sto se tice mrznje to su kompleksi nize vrednosti,znaju oni dobro koliko su Nemci nedostizni i ispred nas.

Iskander

pre 6 godina

Koliko vidim vecina komentara je neko pljuvanje VW-a i Nemaca. Sta vam je ljudi, odakle vam tolika mrznja? To je samo auto. Svako vozi ono sto voli i za sta ima para. Ako ja volim VW ili Yugo, to je moja licna stvar. Ako se meni svidja cena, dizajn, to je opet moja licna stvar.

Predrag Aleksic

pre 6 godina

Ja vozim novi Suzuki Ignis 2017god i trosi mi po gradu max 6.1l urban.
Vec sam presao 18.000 km, tako da neznam sta je tu novo. Ustvari novo kod nemaca. Najbolji su Japanci

vozi misko

pre 6 godina

@ Nik,mozda ti samo nije poznato ali to su mercedes i bmw radili jos osamdestih godina sa motorima od osam cilindara,posle njih i jos neki;)

Stari čačanin

pre 6 godina

Jos je slatko grozdje kiselo za Srbina, kad nisi u mogucnosti da posedujes onda pljuj do besvesti. Voleo bih da neko stavi novog golfa i novu Kia ceed jedno pored drugog pa da vidim sto bi uzeli pre ovi sto im je grozdje kiselo. Uh pogane nacije.
(marino, 20. mart 2018 20:21)

Pa normalno Kiu, ali i da mi daju razliku u ceni da kupim neki motorčić za letnje dane.

sve je laz

pre 6 godina

pre vise od 40 godina golf I sa motorom 1.5 trosio mozda litru vise,sa predjenih 178 hiljada od kvarova samo prednji levi lazaj,poklonjen u
dobre ruke ziv i dan danas a vama draga moja gospodo sad kako volja?

Micheal Benson

pre 6 godina

Да би се правилно представити, ја сам господин Мајкл Бенсон приватни зајмодавац, Дајем минимални кредит од $ 5.000 или његов еквивалент у другим валутама на било који број кредита са каматном стопом од 3%, ово је финансијска прилика за ваш врата, брзо узмите кредит од 2018. године. Постоји толико много људи од који траже финансијске могућности или помоћ иза угла и на местима, и још увек не могу добити један, али овде је. Могућности финансирања на вашим вратима и, стога, не можете себи приуштити да пропустите ову прилику. Овај сервис је направљен за људе, предузећа, пословних људи и жена и доступност било ког износа који желите за више информација. Контактирајте нас путем е-маила: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM
Образац за кредит и вратите је.

Пун назив .................

Приватни број телефона ................

Земља ..................

Адреса ...............

Држава ...............

Иеарс ..............

Пријавили сте се прије или не. .............

Држава ..............

Потребан износ кредита. ..................

Период зајма ...............

Занимање .................

Месечни приход .....................

У признавање тих детаља, послаћемо наш споразум са планом отплате, и ако прихватите услове и услове, можете добити ваш кредит једном одобри, у зависности од тежине, хитности и поверења које имамо за вас.
Чекам ваш брз одговор.

С поштовањем,

Мицхеал Бенсон

NS

pre 6 godina

Pa VW je rek'o i da njihovi dizel motori radeci ne da ne zagadjuju vazduh, vec ga cak i prociscavaju. Cak i Golf II. Trcim.........u WC.

Žika

pre 6 godina

Punto 1.2 16 ventila trosi 5 litara benzina na 120km/h u 6 brzini
Stari 4 cilindarski motor i tosi manje od svih 2 i 3 cilindarskih zujalica dokazano na svim testovima

Poslastičar/inženjer

pre 6 godina

@marino
Evo ja kao prosečan.Srbin vozim Peugeot 508 kupljen nov 2015 u Srbiji a moja supruga Ford Fiestu takodje kupljenu novu 2013 u Srbiji i nikada ali baš nikada ne bi kupili tvoj Golf ili bilo šta iz VW/Škoda/Seat programa.Ja ceo svoj život vozim Peugeot još od modela 309 pa 405,407 i sada 508 ali moja supruga je dugo vozila Yarisa 2004 kupljen nov u Srbiji i bila je prezadovoljna dakle Francuz,Japanac,Amerikanac pa i Koreanac ali Nemac....nikada posebno ne VW

Kad moje usi (ne) cuju, auto na struju

pre 6 godina

@Makedonac
Care, desetka za komentar!

Inace povecanje efikasnosti se moze postici predzagrevanjem osiromasene smese (da bude potpuna para ane aerosol) da bi se postiglo potpuno sagorevanje i povecanim stepenom kompresije za veci koeficijent efikasnosti. Ali tada je temperatura sagorevanja visa i pocionje da sagoreva azot a to je i bio problem kod dizela. Sad, ako gorivo ima povecanu kolicinu etanola to moze da kompenzuje efekat i smanji temperaturu, ali se potrosnja povecava, stim sto je deo etanol odnosno "zeleno" gorivo.
Iako sam diplomirao na masinskom u BG, presao sam na struju (ili bas zato). Ponekad se zabavljam kada neka mrcina sa V8 5,6 l krene da me sece, a ja samo pritisnem malo papucicu i gledam ga kako se u retrovizoru pretvara u tacku. I to u eco modu, a gde je standard, a gde je boost. I sve to placam pet puta jeftinije za gorivo i beskonacno puta jeftinije za odrzavanje (posto je nula).

Kad moje usi (ne) cuju, auto na struju

pre 6 godina

@Makedonac
Care, desetka za komentar!

Inace povecanje efikasnosti se moze postici predzagrevanjem osiromasene smese (da bude potpuna para ane aerosol) da bi se postiglo potpuno sagorevanje i povecanim stepenom kompresije za veci koeficijent efikasnosti. Ali tada je temperatura sagorevanja visa i pocionje da sagoreva azot a to je i bio problem kod dizela. Sad, ako gorivo ima povecanu kolicinu etanola to moze da kompenzuje efekat i smanji temperaturu, ali se potrosnja povecava, stim sto je deo etanol odnosno "zeleno" gorivo.
Iako sam diplomirao na masinskom u BG, presao sam na struju (ili bas zato). Ponekad se zabavljam kada neka mrcina sa V8 5,6 l krene da me sece, a ja samo pritisnem malo papucicu i gledam ga kako se u retrovizoru pretvara u tacku. I to u eco modu, a gde je standard, a gde je boost. I sve to placam pet puta jeftinije za gorivo i beskonacno puta jeftinije za odrzavanje (posto je nula).

Jop

pre 6 godina

@(qwamo, 20. mart 2018 22:34)

Honda Civic 1.6d 2016. Trosi 5.8l/100km - svaki dan 3km na posao u jednom smeru traje 25-30 min. Tu je start-stop doduse.

C i n i k

pre 6 godina

Na nasim prostorima a i sire mnogo hvaljeni VW je katastrofa od auta. Oni nikada nisu imali iole dobre benzince a od dizela moze da prodje samo onaj stari 1.9 Tdi.Ovo ostalo je katastrofa. Na dizwlima 2.0 Tdi nzns da li ima uopste nesto kako valja. Toliko su pali sa kvalitetom da je to uzas. Po meni mnogo je bolje kupiti Bmw 320, Pezo 508 ili avensis nego passat jer ko ceni svoje pare nece ih bacati na VW kojo se kasnije najteze i prodaje jer ih ima najvise na oglasima.

Nik

pre 6 godina

Honda to ima jos pre 15 godina. Ugradjivala ga je u Akorde sa 6 cilindara i ipalo je veoma ekonomicno bas kod tih velikih motora. A ovaj dole sto komentarise sta je pola litre i racuna to na dnevnoj bazi pa evo ti racunica gde za zivotni vek takav automobil ustedi cisternu goriva e sada zamisli koliko miliona automobila ima samo u Evropi pa kada bi svaki automobil imao tako nesto koliko bi miliona cisterni bilo ustedjeno i prirode sacuvano. To se tako racuna a ne usteda od Lapova do Beograda.

qwamo

pre 6 godina

Ja sam nedelju dana vozio kilo 0.9 tci sa 110ks. Leto, klima a u gradu nije prešao više od 6,5ltr. Nađi bilo koji dizel sa 110ks da u gradu troši manje od 6.5 ltr. Imam jedan od najekonomičnijih dizela, 1.4 hdi sa 80ks i u gradu mi troši oko 6.6-6.8. Ne može manje pa da si bog. Ali su najžešći oni koji kažu da im dizel troši 5 litra i u gradu i na putu. Kažem im, ne gledaj bord, to je prosek.

sitnica

pre 6 godina

Drzati celu Evropu je posao, a ne prodavati kao Japanci vozila po Africi i Aziji, gde ti je glavna konkurencija Tata motors.
@
A ni Amerika nije neko tržište. Šta se tamo proda godišnje nešto malo tek oko 17,2 miliona vozila a konkurencija je skoro nikakva. Medju 20 najprodavanijih modela u februaru 2018 nema nijedan nemački automobil čak ni VW a japansko-korejskih tek 14 od 20 http://www.goodcarbadcar.net/2018/03/top-20-best-selling-cars-america-february-2018/. Nemaju oni pojma tamo šta rade zna naš čovek sve to mnogo bolje.

plus koka kola i marlboro

pre 6 godina

Evo Vama zato Lada Vesta. To vam zvuci vise patriotski.
(M. Radosavljevic, 20. mart 2018 16:53)
pa kada bi koštala ki u rusiji, ladno bi nju kupijo. a vama bi ostavijo da lečite komplekse sas polovnjacima koje bakica samo do pijace...
(хаџија, 20. mart 2018 20:22)
@
Kupio bi ti nju i sada ali kao i svi znaš da će više lada vesta ostavljati tebe na putu nego ti drugima komplekse.
Najviše volim duhovite rusofile sa galaxy/iphone-om u najkama i nemačkom automobilu.

Pera Genije

pre 6 godina

Jeftinije odrzavanje ali samo za prvog vlasnika...takav polovnjak je izuzetno skup za održavanje....kad vec mora da ima litijumsku bateriju daj da se se sve snage usmere na izradu potpunog elektro vozila koje od delova ima samo regulator i motor a ne hiljade podsistema.

puni se aplikacijom

pre 6 godina

Kada je po svemu prosečni VW uspeo da ubedi pripadnike svoje sekte da je najbolji automobil na svetu ubediće ih i da troši dve litre benzina na 100 km. Veruju oni VW-u više nego svojim očima.

Ivan ZG

pre 6 godina

Das saise auto. Do sada su lagali o ispušnim linovima dizelaša, a sada prelaze na laganje o potrošnji benzinaca.
Za ove neznalice, od 10 milijuna automobila koje VW proda godišnje, više od 4,2 milijuna proda u Kini!!!! Svaki drugi prodani Audi prodan je u Kini.
Da im Kina zatvori tržište pali bi na 15 mjesto po prodaji. Više od VW-a u SAD prodaju GM, Ford, Honda, Toyota, Hyundai...

Inače ovo isključivanje cilindara koje tako ekskluzivno najavljuju imaju već 4 godine u 1.4 motoru. To je onaj kojemu su pregarali dihtunzi glave na 30-40.000 km i koji su trošili 0,5-0,8 litara ulja na 1000 km - normalno!
Inače, to isključivanje cilinadra se - kvarilo.
Sve u svemu otkrili su hladnu vodu.
Jeste li primjetili da se dizelaši ni ne spominju? Pročitao sam da nije ni predviđena ugradnja dizela u novu Fabiju. Ni ovdje ga ne spominju. Izgleda da su konačno priznali da ne mogu napraviti dizel po sadašnjim standardima o ispušnim plinovima.
Ovaj 1.4 turbo motor trošio je više od 9 litara u gradu (kada je radio - kao nekada Alfa Romeo) pa mi nije jasno kako dođu do prosjeka od 4,8 litara. Vjerojatno van grada troši 0,8. Dok ih ne opale po prstima u SAD-u.

Hoću Državu

pre 6 godina

@Boki, potraži malo info o novom Mazdinom motoru sa kompresionim paljenjem.

@......, atmosferski motor znači da nije turbo odnosno ne prehranjuje se vazduhom

Makedonac

pre 6 godina

Danju gasi dva cilindra a nocu gasi jedno svetlo zbog ushtede , a kad vozim tashtu gasi vazdushni jastuk suvozaca automatski i collision warning .Takodje kad se pokvari gasi jedan bubreg!!

хаџија

pre 6 godina

Evo Vama zato Lada Vesta. To vam zvuci vise patriotski.
(M. Radosavljevic, 20. mart 2018 16:53)
pa kada bi koštala ki u rusiji, ladno bi nju kupijo. a vama bi ostavijo da lečite komplekse sas polovnjacima koje bakica samo do pijace...

Bane

pre 6 godina

Stvarno ne shvatam ubacivanje tolike tehnologije (iskljucivanje cilindara, start-stop sistema...) da bi se smanjila potrosnja za pola litra, litar. Na ukupnu cijenu nabavke i odrzavanja tolika razlika u potrosnji je beznacajna, veca dara nego mjera... Do prije godinu dana dizele su dizali u zvijezde, danas su neprijatelji covjecanstva. Izgleda da je vrijeme takvo da se od svega pravi histerija...
(Ing, 20. mart 2018 16:25)

Zato sto oni ne prave kola zbog Srba, kod njih manja potrosnja ne znaci manje para za gorivo kao kod nas vec manje izduvnih gasova i samim time visi energetski razred koji znaci drasticno manje takse prilikom registracije. Otprilike to ti je kao kod nas sto se gledaju samo kola do 2.0 litre zapremine a vec za onaj 2.2 zbog 200cm3 moras da platis 3 puta vecu registraciju. E tako kod njih tih pola litre potrosnje manje moze znaciti dosta manje eko troskove.

marino

pre 6 godina

Jos je slatko grozdje kiselo za Srbina, kad nisi u mogucnosti da posedujes onda pljuj do besvesti. Voleo bih da neko stavi novog golfa i novu Kia ceed jedno pored drugog pa da vidim sto bi uzeli pre ovi sto im je grozdje kiselo. Uh pogane nacije.

Aca

pre 6 godina

Vozio sam Škodu 1,4 tsi 110 kW DSG skoro 100000km. Pri konstantnoj brzini, ispise Vam da je aktivno samo dva cilindra, potrasnja se kretala od 2,4 - 3,8 l/100 km. nije bitno da li je grad ili otvoren put. Cim je konstantna brzina kretanja aktivira se mod dva cilindra. Standardna potrosnja po gradu se kretala u proseku oko 7,5l.Fenomenalan motor. Manje trosi nego dizel. Jeftinije je odrzavanje, jeftinija registracija.
Novi motor koji ce ubaciti u VW je jos bolji. Nesto slicno kao start stop ali u voznji.

Baki to

pre 6 godina

Ajmo lepo HCCI ... ne znam samo ko drzi patentna prava. Uostalom, Mazda ga je prva izbacila u produkciju i vrlo je zanimljiv koncept.

Fino tjuniranje smese, benzinski turbo sa siromasnom smesom , kompresija 1:30.

Svi nesto hvale taj novi motor, naravno treba milioni kilometara testiranja da uslede, ali sve u svemu posle 100 godina benzinskog motora, to je prvi ozbiljniji iskorak u dizanju efikasnosti.

Ja

pre 6 godina

Dezurni pljuvaci po VW, jel ste dosli sebi, posle vesti da je opet VW povecao proizvodnju i prodaju, mozete da im pljunete pod prozor najaci su i bice najjaci, jel samo NEMCI prave automobile, za ostalo su kupci rekli da su kante, a ne ja, to se ocitava u prodaji vozila. Drzati celu Evropu je posao, a ne prodavati kao Japanci vozila po Africi i Aziji, gde ti je glavna konkurencija Tata motors. Ajde svi pljuvaci po svoje kinesko-korejske-japanske kante i napred

sels

pre 6 godina

Imao sam hondu civic vtec-e. 1.5 motor koji je mogao na niskoj turazi da iskljuci ventile. Do ca. 125 km/h nije trosio nista kad je bila upaljena lampica „eco“. Koliko tacno je trosio neznam vise ali mislim da je bilo oko 7 -8 litara u gradu. Motor je presao 270 hiljada bez ijednoh kvara.

Boki

pre 6 godina

Novi Mazdi Skayactiv X motor ce im objasniti kako se to radi.
(Milan, 20. mart 2018 13:55)
@Milan
Auu brate kako Vam više ne dosadi pisati ove glupe komentare, radiš inače u Mazdi pa znaš nešto što obični smrtnici ne znaju??!
-Ukoliko su tačni ovi podaci o potrošnji to će biti sjajno. Ja sam sad u dilemi šta da kupim i koje god benzin motor da sam gledao u Golf klasi ni jedan ne troši u gradu ispod 7.5-8litara (realne potrošnje) što je značajno više nego dizel koji sad vozim 6 litara grad. Da dodam da su sve to novi benzin turbo motori, nije to jos ni blizu ovoga što ovaj motor u tekstu navodi.

Drugi ili treći

pre 6 godina

"Ovo ce biti kao i sa famoznim start/stop sistemom ustedis par litara goriva i svake dve godine menjas anlaser."

U dobro da mi reče, moj ima 3 godine a nisam menjao anlaser! A i ženin auto, ima 6 godina, da joj kažem da promeni anlaser dvared!!!

hm

pre 6 godina

Nisam ni ja verovao da proizvodjac navede tacnu potrosnju, dok nisam kupio prosle godine VW Touran, 2.0 TDI. Navedeno je da na otvorenom trosi 3.9l na 100km. Kada ga vozim na regionalnim putevima do 90km/h u 6. brzini, board computer kaze da trosi u proseku 3.8l na 100km. Na autoputu je druga prica, ali sa voznjom od 140 km/h ne prelazi 5.5l na 100km.

rale

pre 6 godina

I bilo je vreme da naprave dobar bnz. Onaj 1.4 je uvek krs bio, Japanci su pre 18godina imali benzince 1.2-1.3 sa preko 90ks koji su trosili bas malo..sa druge strane kapa dole Nemcima za dizele..al samo kapa dole zato sto su se Japanci previse pridrzavali pravila o izduvnim gasovima, nisu varali. Ako jedan vw ima 30puta vecu kolicinu gasova od dozvoljene oda su svi varali samo sto je neko imao 20puta vecu neko 15x vecu...

Tihi

pre 6 godina

Pa ljudi tolika tehnologija, automatik, bluemotion..itd sto stvari, skup ko dzavo,da bi trosio kao fabricki 4 i nesto a nema sanse. Preko 5,6 ..mora.
Moj Peugeot hdi trosi 5,6.. bez eco tehlogije. Prodaju se samo skracenice,dsg,tsi itd.. nista vise,racun: 20 000 evra.

Coki pesnik Dule bolesnik

pre 6 godina

sve treba prvo probati i testirati kako to izgleda u praksi ! vreme ce pokazati da li trosi 4l ili 6l i da je taj sistem kvarljiv i kakav je za odrzavanje !

kako da ne

pre 6 godina

Moj DS3 1.6 thp 200 ‘konja’ na autoputu na 500km od 12 ‘kockica’ posisa samo 3. Do 130-135 km/h. Sve tempomat. Smesno za tu snagu. U gradu vise, ali nije strasno. Ne znam zasto onda bilo ko kupi dizel auto te klase ili iz Golf klase...Nepotrebno.

gile karaburma

pre 6 godina

Ja imam suzuki ignis 1,3 i 94ks pa mi trosi 6,4litre gasa na otvorenom a 9 litara po gradu,ali auto vam trosi koliko ga stisnete :)

pera

pre 6 godina

bas me briga za potrosnju,uvek biram benzin pre nego dizel iz mnogo razloga,od manje kvarova,cene odrzavanja do apsolutne tisine u kabini u odnosu na dizel. To sto Srbin kompleks voli da kupuje e60 ili a6 s 400000km al da pise 150 to je vec stvar psihijatara. Ako si smeker kupi 2.0t benzin pa ga vozi i to bez plina ako je moguce :)

mister

pre 6 godina

Odličan ovaj novi 1.5 TSI motor. Posebno u verziji od 150ks. Imate snimke na YT ubrzanja i maksimalne brzine novog Golfa sa ovim motorom. Ide odlično.

M. Radosavljevic

pre 6 godina

Ako verujete u Deda Mraza, poverovaćete i u ove lagarije čuvenih "poštenjačina" iz Volfsburga.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Domaćin, 20. mart 2018 15:28) #

Te postenjacine su ostvarile rekordnu prodaju automobila i dele dupli bonus radnicima. Vidim ja da Srbi ne vole VW. Navodno je ovakav i onakav. Nemci se nece uzrujati mnogo sto ih ne voli sest miliona Srba, a u svojim garazama imaju prastare automobile i svakom bi bio san da sedne za volan nekog novog VW-a. Evo Vama zato Lada Vesta. To vam zvuci vise patriotski.

Ing

pre 6 godina

Stvarno ne shvatam ubacivanje tolike tehnologije (iskljucivanje cilindara, start-stop sistema...) da bi se smanjila potrosnja za pola litra, litar. Na ukupnu cijenu nabavke i odrzavanja tolika razlika u potrosnji je beznacajna, veca dara nego mjera... Do prije godinu dana dizele su dizali u zvijezde, danas su neprijatelji covjecanstva. Izgleda da je vrijeme takvo da se od svega pravi histerija...

kioks

pre 6 godina

U clanku ne piše da je ovo i mild hybrid (ono kad spomenu bateriju kad se motor gasi u voznji). Interesantno da su svi motori u novim A6 i A7 mild hybrid-i tzv. 48V tehnikom. Mislim da ce VAG uskoro u svim vozilima nuditi iskljucivo 'elektrizovane' motore i benzince i dizele, da bi iskoristili potencijal rekuperacije. Ta tehnika je definitivno dostigla nivo pune upotrebljivosti (Toyota-inih više miliona proizvedenih hybrid-a da ne spominjemo).
Zanimljiva je i CNG opcija (naravno da je smešno da im je trebalo 20-30 godina da im to dodje iz ... u glavu) koju sad nude u 14 modela (VW, Audi, Seat i škoda). Cini mi se da je u ženevi prikazana i škoda benzin-CNG-elektro hybrid...

AR 1.4TB

pre 6 godina

u Srbiji ce pre kupiti dizelasa od 500.000km min, nego da kupi nekog benzinca....najpametniji vazda bili
(sasa, 20. mart 2018 14:32)

Koliko glup komentar... Jel znaš nekoga ko je to uradio, ili pišeš komentare zbog "lajkova"???

nagard

pre 6 godina

E ovo sa potrosnjom je sou! Cuj trosi 4,nesto ,a onda se jave vlasnici starih kanturina, koji tvrde da njihovi ljubimci trose 3,2, sto je manje od fabricke deklarisanosti kad je bio nov! Tu su i oni kojima, ustvari, NIS dodje 200 evra mesecno, koliko njima kola ne trose! E stvarno smo cudo!

polovnoauto.com

pre 6 godina

Šta to meni vredi elektronika, dok stigne do nas to će biti sve otkazalo, a neće se moći popraviti kod Džigule za 50 eura?

Mladen

pre 6 godina

Deaktivacija cilindara je stara tehnologoja. Kako se pokazala, ima priča koja se zove Kadilak 8-6-4.

Pri tome suštinski ništa ne menjaju u motoru, samo zatvaraju ventile na 2 cilindra. To i dalje ne menja termodinamičku efikasnost motora i ušteda se ostvaruje samo u idealnim uslovima.

Da VW razvija nešto kao što Koenigsegg razvija Freevalve, pa da im poverujem.

T

pre 6 godina

@Gross Auto ima losu potrosnju kada cilindri rade ispod pune snage. Bolje je da imas dva cilindra koji rade na 100% snage nego 4 cilindra koji rade na 50% snage.

Božo SAKSOFON

pre 6 godina

Druga kola se voze, a golf se voli. Mogu da naprave svemirski brod na točkovima, opet me ne zanima jer to nije golf. To je pojam za dobro auto. Iz mog odeljenja u srednjoj školi u Bugojnu, samo jedan lik ne vozi golfa. Al on se uvijek pravio pametan i nešto izmišljao, pa sad vozi rover, ali mi nećemo da se družimo s njim.

djox

pre 6 godina

Benzinski motor ima manju efikasnost od dizela i nikakva tehnologija to ne moze da promeni. Drugim recima turbo benzinac ne moze da trosi jednako kao turbo dizel. Necu uopste da se upustam u polemiku o zagadjenju jer je to sasvim drugo pitanje, ovo saopstenje VW je sasvim sigurno jos jedna laz

Lars

pre 6 godina

@u Srbiji ce pre kupiti dizelasa od 500.000km min, nego da kupi nekog benzinca....najpametniji vazda bili
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sasa, 20. mart 2018 14:32)

Pa sigurno kad je "dizlo najbolje auto"! Jos kad mu skines katalizator i DPF filter, bog da te vidi..ako moze od dima.

zoran

pre 6 godina

Tu vrstu motora je prestavio Kadilak pre 10 oko godina sa prototip modelom "sweet 16" , auto koji ima 16 cilindara ali u zavisnosti od brzine voznje moze da radi na 2,4,6... pa do svih 16. Medjutim do sada ga nisu serijski prizvodili.

Blake

pre 6 godina

@H.P.Montoja

Ocigledno da ljudi imaju debele razloge posle svih skandala sa opljuju ceo VW koncern. To sto se tebi to ne svidja je druga stvat.

todor

pre 6 godina

To Honda ima u svojim motorima jako dugo. Pogotovu za plovila, moj drugar je pazario Hondin motor za camac od 100 konja pre 5 godina, to je prepakovani motor od Honde Jazz sa cetiri cilindra, kad se vozi na niskim obrtajima rade samo dva i stvarno je znacajno manja potrosnja ali i snaga i brzina kojom se krecete.

Akakije

pre 6 godina

"Volkswagen tvrdi da je nova verzija Golfa, model 1.5 TSI ACT Bluemotion ekonomičan koliko i odgovarajući Golf sa dizel motorom, a uz to košta manje."
kao i
"Volkswagen tvrdi da se zahvaljujući "eco-coasting" modu uštedi 0,4 l/100 km."
Šta reći, izjave sve tvrđe... a ono isti pa isti golf.

.

pre 6 godina

Volim i vozim benzince. Gledajuci cenu goriva, samog automobila, servisiranja, registracije..., isplati mi se voziti benzinca, pisebno atmosferskog za 15.000 km na godisnjem nivou. E, sada sto se tice ove potrisnje za turbo benzinske motore, nemoj da se salimo. Za grad i ajde, ali izadjite na auto put pa stisnite gas ne previse pa vidite da trose vise i od atmosferaca. A, sa dizelasima jednostavno ne mogu da se porede. Nikako. Dizelasi trose dosta manje i tacka. Ali sve za propagandu i marketing.

H.P.Montoja

pre 6 godina

Sad će naši poznavaoci automobila da objasne i ispljuju ovaj golfov motor a i golfa generalno. Prosto se nekada zapitam sto toliki potencijal experata nije pokusao da se zaposli kod vodecih automobilskih brendova?! Ili čak da se ubace kod konstruisanja motora za formulu 1?!

nick

pre 6 godina

Po pitanju benzinca, mnogo je to komplikacije i cene za ustedu.Ko moze to da servisira u Srbiji.Za obicne stvari moras juriti i forumisati pa ako ti se posreci da neko tu i tamo sraf postvi kako treba.
Po pitanu dizelasa odrzavanje je skuplje ali su ipak ustete velike, cak se i na malim kilometrazama oseti. Tako da bolje je i dobar dizel pa makar i 1/2 mil km na satu.

Kol'ko ti troši auto? Potroši sve što naspem!

pre 6 godina

"prosečno troši 4,8 l/100 km, a na otvorenom putu 4,0"

Uskoro (za nekoliko godina) će da kažu im troši 0,8 prosečno, a na otvorenom putu 0,4 litre. Samo što će "malo" da povećaju zapreminu litra, a da "malo" smanje dužinu kilometra. Kompjuterski obračunato, naravno.

alo

pre 6 godina

A jel za ovo lazu kao i za potrosnje dizelasa? Treba da znate da je laganje o potrosnji deo laganja o emisiji stetnih gasova a tu svi znamo ko prednjaci i za koga postoje dokazi. Evo, opet sam dirnuo u najsvetije kod Srba pa ajmo minusi neka pocnu.

rale

pre 6 godina

Dzaba mu sve te potrosnje i fensi opcije kada su napravili od motora supekompjuter sa gomilom senzora i elektronike i time povecali osetljivost i kvarove. Ovi novi automobili su samo dobri do isteka garancije.

Kratak spoj

pre 6 godina

Jao sto "volim" ove fabricke podatke o potrosnji goriva, a omiljena mi je ona "kombinovana". Tipa 99% magistrala i 1% grad, u 2 ujutro :) . Jesam protiv dizelasa, ali nesto bas nisam ubedjen da ce ovo da funkcionise. Iskljuci vam se motor, pa vam naglo zatreba, sta ako "malo zakasni" sa paljenjem a vi morate u preticanje?

.

pre 6 godina

Volim i vozim benzince. Gledajuci cenu goriva, samog automobila, servisiranja, registracije..., isplati mi se voziti benzinca, pisebno atmosferskog za 15.000 km na godisnjem nivou. E, sada sto se tice ove potrisnje za turbo benzinske motore, nemoj da se salimo. Za grad i ajde, ali izadjite na auto put pa stisnite gas ne previse pa vidite da trose vise i od atmosferaca. A, sa dizelasima jednostavno ne mogu da se porede. Nikako. Dizelasi trose dosta manje i tacka. Ali sve za propagandu i marketing.

Lars

pre 6 godina

@u Srbiji ce pre kupiti dizelasa od 500.000km min, nego da kupi nekog benzinca....najpametniji vazda bili
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sasa, 20. mart 2018 14:32)

Pa sigurno kad je "dizlo najbolje auto"! Jos kad mu skines katalizator i DPF filter, bog da te vidi..ako moze od dima.

alo

pre 6 godina

A jel za ovo lazu kao i za potrosnje dizelasa? Treba da znate da je laganje o potrosnji deo laganja o emisiji stetnih gasova a tu svi znamo ko prednjaci i za koga postoje dokazi. Evo, opet sam dirnuo u najsvetije kod Srba pa ajmo minusi neka pocnu.

rale

pre 6 godina

Dzaba mu sve te potrosnje i fensi opcije kada su napravili od motora supekompjuter sa gomilom senzora i elektronike i time povecali osetljivost i kvarove. Ovi novi automobili su samo dobri do isteka garancije.

Kol'ko ti troši auto? Potroši sve što naspem!

pre 6 godina

"prosečno troši 4,8 l/100 km, a na otvorenom putu 4,0"

Uskoro (za nekoliko godina) će da kažu im troši 0,8 prosečno, a na otvorenom putu 0,4 litre. Samo što će "malo" da povećaju zapreminu litra, a da "malo" smanje dužinu kilometra. Kompjuterski obračunato, naravno.

djox

pre 6 godina

Benzinski motor ima manju efikasnost od dizela i nikakva tehnologija to ne moze da promeni. Drugim recima turbo benzinac ne moze da trosi jednako kao turbo dizel. Necu uopste da se upustam u polemiku o zagadjenju jer je to sasvim drugo pitanje, ovo saopstenje VW je sasvim sigurno jos jedna laz

Kratak spoj

pre 6 godina

Jao sto "volim" ove fabricke podatke o potrosnji goriva, a omiljena mi je ona "kombinovana". Tipa 99% magistrala i 1% grad, u 2 ujutro :) . Jesam protiv dizelasa, ali nesto bas nisam ubedjen da ce ovo da funkcionise. Iskljuci vam se motor, pa vam naglo zatreba, sta ako "malo zakasni" sa paljenjem a vi morate u preticanje?

nagard

pre 6 godina

E ovo sa potrosnjom je sou! Cuj trosi 4,nesto ,a onda se jave vlasnici starih kanturina, koji tvrde da njihovi ljubimci trose 3,2, sto je manje od fabricke deklarisanosti kad je bio nov! Tu su i oni kojima, ustvari, NIS dodje 200 evra mesecno, koliko njima kola ne trose! E stvarno smo cudo!

Makedonac

pre 6 godina

Danju gasi dva cilindra a nocu gasi jedno svetlo zbog ushtede , a kad vozim tashtu gasi vazdushni jastuk suvozaca automatski i collision warning .Takodje kad se pokvari gasi jedan bubreg!!

H.P.Montoja

pre 6 godina

Sad će naši poznavaoci automobila da objasne i ispljuju ovaj golfov motor a i golfa generalno. Prosto se nekada zapitam sto toliki potencijal experata nije pokusao da se zaposli kod vodecih automobilskih brendova?! Ili čak da se ubace kod konstruisanja motora za formulu 1?!

Akakije

pre 6 godina

"Volkswagen tvrdi da je nova verzija Golfa, model 1.5 TSI ACT Bluemotion ekonomičan koliko i odgovarajući Golf sa dizel motorom, a uz to košta manje."
kao i
"Volkswagen tvrdi da se zahvaljujući "eco-coasting" modu uštedi 0,4 l/100 km."
Šta reći, izjave sve tvrđe... a ono isti pa isti golf.

todor

pre 6 godina

To Honda ima u svojim motorima jako dugo. Pogotovu za plovila, moj drugar je pazario Hondin motor za camac od 100 konja pre 5 godina, to je prepakovani motor od Honde Jazz sa cetiri cilindra, kad se vozi na niskim obrtajima rade samo dva i stvarno je znacajno manja potrosnja ali i snaga i brzina kojom se krecete.

Nik

pre 6 godina

Honda to ima jos pre 15 godina. Ugradjivala ga je u Akorde sa 6 cilindara i ipalo je veoma ekonomicno bas kod tih velikih motora. A ovaj dole sto komentarise sta je pola litre i racuna to na dnevnoj bazi pa evo ti racunica gde za zivotni vek takav automobil ustedi cisternu goriva e sada zamisli koliko miliona automobila ima samo u Evropi pa kada bi svaki automobil imao tako nesto koliko bi miliona cisterni bilo ustedjeno i prirode sacuvano. To se tako racuna a ne usteda od Lapova do Beograda.

Mladen

pre 6 godina

Deaktivacija cilindara je stara tehnologoja. Kako se pokazala, ima priča koja se zove Kadilak 8-6-4.

Pri tome suštinski ništa ne menjaju u motoru, samo zatvaraju ventile na 2 cilindra. To i dalje ne menja termodinamičku efikasnost motora i ušteda se ostvaruje samo u idealnim uslovima.

Da VW razvija nešto kao što Koenigsegg razvija Freevalve, pa da im poverujem.

Drugi ili treći

pre 6 godina

"Ovo ce biti kao i sa famoznim start/stop sistemom ustedis par litara goriva i svake dve godine menjas anlaser."

U dobro da mi reče, moj ima 3 godine a nisam menjao anlaser! A i ženin auto, ima 6 godina, da joj kažem da promeni anlaser dvared!!!

sitnica

pre 6 godina

Drzati celu Evropu je posao, a ne prodavati kao Japanci vozila po Africi i Aziji, gde ti je glavna konkurencija Tata motors.
@
A ni Amerika nije neko tržište. Šta se tamo proda godišnje nešto malo tek oko 17,2 miliona vozila a konkurencija je skoro nikakva. Medju 20 najprodavanijih modela u februaru 2018 nema nijedan nemački automobil čak ni VW a japansko-korejskih tek 14 od 20 http://www.goodcarbadcar.net/2018/03/top-20-best-selling-cars-america-february-2018/. Nemaju oni pojma tamo šta rade zna naš čovek sve to mnogo bolje.

T

pre 6 godina

@Gross Auto ima losu potrosnju kada cilindri rade ispod pune snage. Bolje je da imas dva cilindra koji rade na 100% snage nego 4 cilindra koji rade na 50% snage.

Bane

pre 6 godina

Stvarno ne shvatam ubacivanje tolike tehnologije (iskljucivanje cilindara, start-stop sistema...) da bi se smanjila potrosnja za pola litra, litar. Na ukupnu cijenu nabavke i odrzavanja tolika razlika u potrosnji je beznacajna, veca dara nego mjera... Do prije godinu dana dizele su dizali u zvijezde, danas su neprijatelji covjecanstva. Izgleda da je vrijeme takvo da se od svega pravi histerija...
(Ing, 20. mart 2018 16:25)

Zato sto oni ne prave kola zbog Srba, kod njih manja potrosnja ne znaci manje para za gorivo kao kod nas vec manje izduvnih gasova i samim time visi energetski razred koji znaci drasticno manje takse prilikom registracije. Otprilike to ti je kao kod nas sto se gledaju samo kola do 2.0 litre zapremine a vec za onaj 2.2 zbog 200cm3 moras da platis 3 puta vecu registraciju. E tako kod njih tih pola litre potrosnje manje moze znaciti dosta manje eko troskove.

Blake

pre 6 godina

@H.P.Montoja

Ocigledno da ljudi imaju debele razloge posle svih skandala sa opljuju ceo VW koncern. To sto se tebi to ne svidja je druga stvat.

pera

pre 6 godina

bas me briga za potrosnju,uvek biram benzin pre nego dizel iz mnogo razloga,od manje kvarova,cene odrzavanja do apsolutne tisine u kabini u odnosu na dizel. To sto Srbin kompleks voli da kupuje e60 ili a6 s 400000km al da pise 150 to je vec stvar psihijatara. Ako si smeker kupi 2.0t benzin pa ga vozi i to bez plina ako je moguce :)

zoran

pre 6 godina

Tu vrstu motora je prestavio Kadilak pre 10 oko godina sa prototip modelom "sweet 16" , auto koji ima 16 cilindara ali u zavisnosti od brzine voznje moze da radi na 2,4,6... pa do svih 16. Medjutim do sada ga nisu serijski prizvodili.

puni se aplikacijom

pre 6 godina

Kada je po svemu prosečni VW uspeo da ubedi pripadnike svoje sekte da je najbolji automobil na svetu ubediće ih i da troši dve litre benzina na 100 km. Veruju oni VW-u više nego svojim očima.

Ivan ZG

pre 6 godina

Das saise auto. Do sada su lagali o ispušnim linovima dizelaša, a sada prelaze na laganje o potrošnji benzinaca.
Za ove neznalice, od 10 milijuna automobila koje VW proda godišnje, više od 4,2 milijuna proda u Kini!!!! Svaki drugi prodani Audi prodan je u Kini.
Da im Kina zatvori tržište pali bi na 15 mjesto po prodaji. Više od VW-a u SAD prodaju GM, Ford, Honda, Toyota, Hyundai...

Inače ovo isključivanje cilindara koje tako ekskluzivno najavljuju imaju već 4 godine u 1.4 motoru. To je onaj kojemu su pregarali dihtunzi glave na 30-40.000 km i koji su trošili 0,5-0,8 litara ulja na 1000 km - normalno!
Inače, to isključivanje cilinadra se - kvarilo.
Sve u svemu otkrili su hladnu vodu.
Jeste li primjetili da se dizelaši ni ne spominju? Pročitao sam da nije ni predviđena ugradnja dizela u novu Fabiju. Ni ovdje ga ne spominju. Izgleda da su konačno priznali da ne mogu napraviti dizel po sadašnjim standardima o ispušnim plinovima.
Ovaj 1.4 turbo motor trošio je više od 9 litara u gradu (kada je radio - kao nekada Alfa Romeo) pa mi nije jasno kako dođu do prosjeka od 4,8 litara. Vjerojatno van grada troši 0,8. Dok ih ne opale po prstima u SAD-u.

qwamo

pre 6 godina

Ja sam nedelju dana vozio kilo 0.9 tci sa 110ks. Leto, klima a u gradu nije prešao više od 6,5ltr. Nađi bilo koji dizel sa 110ks da u gradu troši manje od 6.5 ltr. Imam jedan od najekonomičnijih dizela, 1.4 hdi sa 80ks i u gradu mi troši oko 6.6-6.8. Ne može manje pa da si bog. Ali su najžešći oni koji kažu da im dizel troši 5 litra i u gradu i na putu. Kažem im, ne gledaj bord, to je prosek.

Božo SAKSOFON

pre 6 godina

Druga kola se voze, a golf se voli. Mogu da naprave svemirski brod na točkovima, opet me ne zanima jer to nije golf. To je pojam za dobro auto. Iz mog odeljenja u srednjoj školi u Bugojnu, samo jedan lik ne vozi golfa. Al on se uvijek pravio pametan i nešto izmišljao, pa sad vozi rover, ali mi nećemo da se družimo s njim.

nick

pre 6 godina

Po pitanju benzinca, mnogo je to komplikacije i cene za ustedu.Ko moze to da servisira u Srbiji.Za obicne stvari moras juriti i forumisati pa ako ti se posreci da neko tu i tamo sraf postvi kako treba.
Po pitanu dizelasa odrzavanje je skuplje ali su ipak ustete velike, cak se i na malim kilometrazama oseti. Tako da bolje je i dobar dizel pa makar i 1/2 mil km na satu.

sels

pre 6 godina

Imao sam hondu civic vtec-e. 1.5 motor koji je mogao na niskoj turazi da iskljuci ventile. Do ca. 125 km/h nije trosio nista kad je bila upaljena lampica „eco“. Koliko tacno je trosio neznam vise ali mislim da je bilo oko 7 -8 litara u gradu. Motor je presao 270 hiljada bez ijednoh kvara.

rale

pre 6 godina

I bilo je vreme da naprave dobar bnz. Onaj 1.4 je uvek krs bio, Japanci su pre 18godina imali benzince 1.2-1.3 sa preko 90ks koji su trosili bas malo..sa druge strane kapa dole Nemcima za dizele..al samo kapa dole zato sto su se Japanci previse pridrzavali pravila o izduvnim gasovima, nisu varali. Ako jedan vw ima 30puta vecu kolicinu gasova od dozvoljene oda su svi varali samo sto je neko imao 20puta vecu neko 15x vecu...

marino

pre 6 godina

Jos je slatko grozdje kiselo za Srbina, kad nisi u mogucnosti da posedujes onda pljuj do besvesti. Voleo bih da neko stavi novog golfa i novu Kia ceed jedno pored drugog pa da vidim sto bi uzeli pre ovi sto im je grozdje kiselo. Uh pogane nacije.

хаџија

pre 6 godina

Evo Vama zato Lada Vesta. To vam zvuci vise patriotski.
(M. Radosavljevic, 20. mart 2018 16:53)
pa kada bi koštala ki u rusiji, ladno bi nju kupijo. a vama bi ostavijo da lečite komplekse sas polovnjacima koje bakica samo do pijace...

gile karaburma

pre 6 godina

Ja imam suzuki ignis 1,3 i 94ks pa mi trosi 6,4litre gasa na otvorenom a 9 litara po gradu,ali auto vam trosi koliko ga stisnete :)

Aca

pre 6 godina

Vozio sam Škodu 1,4 tsi 110 kW DSG skoro 100000km. Pri konstantnoj brzini, ispise Vam da je aktivno samo dva cilindra, potrasnja se kretala od 2,4 - 3,8 l/100 km. nije bitno da li je grad ili otvoren put. Cim je konstantna brzina kretanja aktivira se mod dva cilindra. Standardna potrosnja po gradu se kretala u proseku oko 7,5l.Fenomenalan motor. Manje trosi nego dizel. Jeftinije je odrzavanje, jeftinija registracija.
Novi motor koji ce ubaciti u VW je jos bolji. Nesto slicno kao start stop ali u voznji.

polovnoauto.com

pre 6 godina

Šta to meni vredi elektronika, dok stigne do nas to će biti sve otkazalo, a neće se moći popraviti kod Džigule za 50 eura?

Tihi

pre 6 godina

Pa ljudi tolika tehnologija, automatik, bluemotion..itd sto stvari, skup ko dzavo,da bi trosio kao fabricki 4 i nesto a nema sanse. Preko 5,6 ..mora.
Moj Peugeot hdi trosi 5,6.. bez eco tehlogije. Prodaju se samo skracenice,dsg,tsi itd.. nista vise,racun: 20 000 evra.

Ja

pre 6 godina

Dezurni pljuvaci po VW, jel ste dosli sebi, posle vesti da je opet VW povecao proizvodnju i prodaju, mozete da im pljunete pod prozor najaci su i bice najjaci, jel samo NEMCI prave automobile, za ostalo su kupci rekli da su kante, a ne ja, to se ocitava u prodaji vozila. Drzati celu Evropu je posao, a ne prodavati kao Japanci vozila po Africi i Aziji, gde ti je glavna konkurencija Tata motors. Ajde svi pljuvaci po svoje kinesko-korejske-japanske kante i napred

plus koka kola i marlboro

pre 6 godina

Evo Vama zato Lada Vesta. To vam zvuci vise patriotski.
(M. Radosavljevic, 20. mart 2018 16:53)
pa kada bi koštala ki u rusiji, ladno bi nju kupijo. a vama bi ostavijo da lečite komplekse sas polovnjacima koje bakica samo do pijace...
(хаџија, 20. mart 2018 20:22)
@
Kupio bi ti nju i sada ali kao i svi znaš da će više lada vesta ostavljati tebe na putu nego ti drugima komplekse.
Najviše volim duhovite rusofile sa galaxy/iphone-om u najkama i nemačkom automobilu.

M. Radosavljevic

pre 6 godina

Ako verujete u Deda Mraza, poverovaćete i u ove lagarije čuvenih "poštenjačina" iz Volfsburga.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Domaćin, 20. mart 2018 15:28) #

Te postenjacine su ostvarile rekordnu prodaju automobila i dele dupli bonus radnicima. Vidim ja da Srbi ne vole VW. Navodno je ovakav i onakav. Nemci se nece uzrujati mnogo sto ih ne voli sest miliona Srba, a u svojim garazama imaju prastare automobile i svakom bi bio san da sedne za volan nekog novog VW-a. Evo Vama zato Lada Vesta. To vam zvuci vise patriotski.

Ing

pre 6 godina

Stvarno ne shvatam ubacivanje tolike tehnologije (iskljucivanje cilindara, start-stop sistema...) da bi se smanjila potrosnja za pola litra, litar. Na ukupnu cijenu nabavke i odrzavanja tolika razlika u potrosnji je beznacajna, veca dara nego mjera... Do prije godinu dana dizele su dizali u zvijezde, danas su neprijatelji covjecanstva. Izgleda da je vrijeme takvo da se od svega pravi histerija...

Boki

pre 6 godina

Novi Mazdi Skayactiv X motor ce im objasniti kako se to radi.
(Milan, 20. mart 2018 13:55)
@Milan
Auu brate kako Vam više ne dosadi pisati ove glupe komentare, radiš inače u Mazdi pa znaš nešto što obični smrtnici ne znaju??!
-Ukoliko su tačni ovi podaci o potrošnji to će biti sjajno. Ja sam sad u dilemi šta da kupim i koje god benzin motor da sam gledao u Golf klasi ni jedan ne troši u gradu ispod 7.5-8litara (realne potrošnje) što je značajno više nego dizel koji sad vozim 6 litara grad. Da dodam da su sve to novi benzin turbo motori, nije to jos ni blizu ovoga što ovaj motor u tekstu navodi.

AR 1.4TB

pre 6 godina

u Srbiji ce pre kupiti dizelasa od 500.000km min, nego da kupi nekog benzinca....najpametniji vazda bili
(sasa, 20. mart 2018 14:32)

Koliko glup komentar... Jel znaš nekoga ko je to uradio, ili pišeš komentare zbog "lajkova"???

Iskander

pre 6 godina

Koliko vidim vecina komentara je neko pljuvanje VW-a i Nemaca. Sta vam je ljudi, odakle vam tolika mrznja? To je samo auto. Svako vozi ono sto voli i za sta ima para. Ako ja volim VW ili Yugo, to je moja licna stvar. Ako se meni svidja cena, dizajn, to je opet moja licna stvar.

Baki to

pre 6 godina

Ajmo lepo HCCI ... ne znam samo ko drzi patentna prava. Uostalom, Mazda ga je prva izbacila u produkciju i vrlo je zanimljiv koncept.

Fino tjuniranje smese, benzinski turbo sa siromasnom smesom , kompresija 1:30.

Svi nesto hvale taj novi motor, naravno treba milioni kilometara testiranja da uslede, ali sve u svemu posle 100 godina benzinskog motora, to je prvi ozbiljniji iskorak u dizanju efikasnosti.

Pera Genije

pre 6 godina

Jeftinije odrzavanje ali samo za prvog vlasnika...takav polovnjak je izuzetno skup za održavanje....kad vec mora da ima litijumsku bateriju daj da se se sve snage usmere na izradu potpunog elektro vozila koje od delova ima samo regulator i motor a ne hiljade podsistema.

Hoću Državu

pre 6 godina

@Boki, potraži malo info o novom Mazdinom motoru sa kompresionim paljenjem.

@......, atmosferski motor znači da nije turbo odnosno ne prehranjuje se vazduhom

Coki pesnik Dule bolesnik

pre 6 godina

sve treba prvo probati i testirati kako to izgleda u praksi ! vreme ce pokazati da li trosi 4l ili 6l i da je taj sistem kvarljiv i kakav je za odrzavanje !

mister

pre 6 godina

Odličan ovaj novi 1.5 TSI motor. Posebno u verziji od 150ks. Imate snimke na YT ubrzanja i maksimalne brzine novog Golfa sa ovim motorom. Ide odlično.

kako da ne

pre 6 godina

Moj DS3 1.6 thp 200 ‘konja’ na autoputu na 500km od 12 ‘kockica’ posisa samo 3. Do 130-135 km/h. Sve tempomat. Smesno za tu snagu. U gradu vise, ali nije strasno. Ne znam zasto onda bilo ko kupi dizel auto te klase ili iz Golf klase...Nepotrebno.

Dusan kg

pre 6 godina

Koliko vidim vecina komentara je neko pljuvanje VW-a i Nemaca. Sta vam je ljudi, odakle vam tolika mrznja?
(Iskander, 21. mart 2018 10:16)

A ti isti sve bi dali da mogu da zive i rade u Nemackoj, a ne da ovde motaju kablove. A sto se tice mrznje to su kompleksi nize vrednosti,znaju oni dobro koliko su Nemci nedostizni i ispred nas.

Poslastičar/inženjer

pre 6 godina

@marino
Evo ja kao prosečan.Srbin vozim Peugeot 508 kupljen nov 2015 u Srbiji a moja supruga Ford Fiestu takodje kupljenu novu 2013 u Srbiji i nikada ali baš nikada ne bi kupili tvoj Golf ili bilo šta iz VW/Škoda/Seat programa.Ja ceo svoj život vozim Peugeot još od modela 309 pa 405,407 i sada 508 ali moja supruga je dugo vozila Yarisa 2004 kupljen nov u Srbiji i bila je prezadovoljna dakle Francuz,Japanac,Amerikanac pa i Koreanac ali Nemac....nikada posebno ne VW

Stari čačanin

pre 6 godina

Jos je slatko grozdje kiselo za Srbina, kad nisi u mogucnosti da posedujes onda pljuj do besvesti. Voleo bih da neko stavi novog golfa i novu Kia ceed jedno pored drugog pa da vidim sto bi uzeli pre ovi sto im je grozdje kiselo. Uh pogane nacije.
(marino, 20. mart 2018 20:21)

Pa normalno Kiu, ali i da mi daju razliku u ceni da kupim neki motorčić za letnje dane.

Predrag Aleksic

pre 6 godina

Ja vozim novi Suzuki Ignis 2017god i trosi mi po gradu max 6.1l urban.
Vec sam presao 18.000 km, tako da neznam sta je tu novo. Ustvari novo kod nemaca. Najbolji su Japanci

Ivan ZG

pre 6 godina

Mislim da bi se prvo trebali koncentrirati da naprave nekvarljiv benzinac, a tek onda na potrošnju.
U novijoj povijesti imali smo 1,2 turbo sa gomilom problema, a taj je zamijenio stari 1,4 turbo isto sa puno problema. Nakon njih je izašao "novi" 1.4 turbo sa 140 KS sa gomilom ozbiljnih problema, a sada nam predstavljaju 1,5 turbo koji je izveden iz njega kao jako dobar motor?!
Za 1.0 turbo ne mogu ništa još reći jer je prekratko u eksploataciji.

Zadnji pošten motor koji je mogao preći 300.000 km bez otvaranja je bio 1.6 atmosferski motor. Išao je dobro, ali je trošio puno, posebno u gradu. Bolje i tako pa ugradit plin pa riješit problem potrošnje nego strepit šta će se slijedeće pokvarit.
Nekima koji imaju VW turbo benzince jeftinije je sipat benzin nego plaćat ulje. Unutra ide samo jako skupo ulje pa puno i košta, a puno ga i troši ili staviš jeftinije i za 20.000 km kupuješ novu turbinu.
Ili najbolje - odmah ga prodaš.

hm

pre 6 godina

Nisam ni ja verovao da proizvodjac navede tacnu potrosnju, dok nisam kupio prosle godine VW Touran, 2.0 TDI. Navedeno je da na otvorenom trosi 3.9l na 100km. Kada ga vozim na regionalnim putevima do 90km/h u 6. brzini, board computer kaze da trosi u proseku 3.8l na 100km. Na autoputu je druga prica, ali sa voznjom od 140 km/h ne prelazi 5.5l na 100km.

sve je laz

pre 6 godina

pre vise od 40 godina golf I sa motorom 1.5 trosio mozda litru vise,sa predjenih 178 hiljada od kvarova samo prednji levi lazaj,poklonjen u
dobre ruke ziv i dan danas a vama draga moja gospodo sad kako volja?

Kad moje usi (ne) cuju, auto na struju

pre 6 godina

@Makedonac
Care, desetka za komentar!

Inace povecanje efikasnosti se moze postici predzagrevanjem osiromasene smese (da bude potpuna para ane aerosol) da bi se postiglo potpuno sagorevanje i povecanim stepenom kompresije za veci koeficijent efikasnosti. Ali tada je temperatura sagorevanja visa i pocionje da sagoreva azot a to je i bio problem kod dizela. Sad, ako gorivo ima povecanu kolicinu etanola to moze da kompenzuje efekat i smanji temperaturu, ali se potrosnja povecava, stim sto je deo etanol odnosno "zeleno" gorivo.
Iako sam diplomirao na masinskom u BG, presao sam na struju (ili bas zato). Ponekad se zabavljam kada neka mrcina sa V8 5,6 l krene da me sece, a ja samo pritisnem malo papucicu i gledam ga kako se u retrovizoru pretvara u tacku. I to u eco modu, a gde je standard, a gde je boost. I sve to placam pet puta jeftinije za gorivo i beskonacno puta jeftinije za odrzavanje (posto je nula).

Žika

pre 6 godina

Punto 1.2 16 ventila trosi 5 litara benzina na 120km/h u 6 brzini
Stari 4 cilindarski motor i tosi manje od svih 2 i 3 cilindarskih zujalica dokazano na svim testovima

Bane

pre 6 godina

Evo ja kao prosečan.Srbin vozim Peugeot 508 kupljen nov 2015 u Srbiji a moja supruga Ford Fiestu takodje kupljenu novu 2013 u Srbiji i nikada ali baš nikada ne bi kupili tvoj Golf ili bilo šta iz VW/Škoda/Seat programa.Ja ceo svoj život vozim Peugeot još od modela 309 pa 405,407 i sada 508 ali moja supruga je dugo vozila Yarisa 2004 kupljen nov u Srbiji i bila je prezadovoljna dakle Francuz,Japanac,Amerikanac pa i Koreanac ali Nemac....nikada posebno ne VW
(Poslastičar/inženjer, 21. mart 2018 02:12)

Kao da slušam svoga oca pre jedno 12 godina....niko u kući nije smeo da pomene VW a kamoli da ga predloži kao opciju. I onda 2006 u firm dobije službenu Jettu. U to vreme smo vozili ja Mazdu 6 a on Peugeot 407 isto kupljeni novi u salonu. Ljudi, on je pre tog službenog auta toliko pljuvao VW da smo mi mislili da će dati otkaz kada je dobio tu Jettu samo da ne vi vozio VW.
Reci cu samo da od te 2006 godine nikada u naše dvorište više nije ušlo ništa osim VW.
Tako da ne valja ta isključivost ako nikada nisi vozio da gajiš toliki animozitet.

C i n i k

pre 6 godina

Na nasim prostorima a i sire mnogo hvaljeni VW je katastrofa od auta. Oni nikada nisu imali iole dobre benzince a od dizela moze da prodje samo onaj stari 1.9 Tdi.Ovo ostalo je katastrofa. Na dizwlima 2.0 Tdi nzns da li ima uopste nesto kako valja. Toliko su pali sa kvalitetom da je to uzas. Po meni mnogo je bolje kupiti Bmw 320, Pezo 508 ili avensis nego passat jer ko ceni svoje pare nece ih bacati na VW kojo se kasnije najteze i prodaje jer ih ima najvise na oglasima.

NS

pre 6 godina

Pa VW je rek'o i da njihovi dizel motori radeci ne da ne zagadjuju vazduh, vec ga cak i prociscavaju. Cak i Golf II. Trcim.........u WC.

vozi misko

pre 6 godina

@ Nik,mozda ti samo nije poznato ali to su mercedes i bmw radili jos osamdestih godina sa motorima od osam cilindara,posle njih i jos neki;)

kioks

pre 6 godina

U clanku ne piše da je ovo i mild hybrid (ono kad spomenu bateriju kad se motor gasi u voznji). Interesantno da su svi motori u novim A6 i A7 mild hybrid-i tzv. 48V tehnikom. Mislim da ce VAG uskoro u svim vozilima nuditi iskljucivo 'elektrizovane' motore i benzince i dizele, da bi iskoristili potencijal rekuperacije. Ta tehnika je definitivno dostigla nivo pune upotrebljivosti (Toyota-inih više miliona proizvedenih hybrid-a da ne spominjemo).
Zanimljiva je i CNG opcija (naravno da je smešno da im je trebalo 20-30 godina da im to dodje iz ... u glavu) koju sad nude u 14 modela (VW, Audi, Seat i škoda). Cini mi se da je u ženevi prikazana i škoda benzin-CNG-elektro hybrid...

Kad moje usi (ne) cuju, auto na struju

pre 6 godina

@Makedonac
Care, desetka za komentar!

Inace povecanje efikasnosti se moze postici predzagrevanjem osiromasene smese (da bude potpuna para ane aerosol) da bi se postiglo potpuno sagorevanje i povecanim stepenom kompresije za veci koeficijent efikasnosti. Ali tada je temperatura sagorevanja visa i pocionje da sagoreva azot a to je i bio problem kod dizela. Sad, ako gorivo ima povecanu kolicinu etanola to moze da kompenzuje efekat i smanji temperaturu, ali se potrosnja povecava, stim sto je deo etanol odnosno "zeleno" gorivo.
Iako sam diplomirao na masinskom u BG, presao sam na struju (ili bas zato). Ponekad se zabavljam kada neka mrcina sa V8 5,6 l krene da me sece, a ja samo pritisnem malo papucicu i gledam ga kako se u retrovizoru pretvara u tacku. I to u eco modu, a gde je standard, a gde je boost. I sve to placam pet puta jeftinije za gorivo i beskonacno puta jeftinije za odrzavanje (posto je nula).

Taki

pre 6 godina

Kanta nevidjena,neudobno i dreš od automobila! Japanci tate za automobile provereno, a nije dzaba toyota naprodavaniji auto na svetu!

Mirko

pre 6 godina

Jao sto "volim" ove fabricke podatke o potrosnji goriva, a omiljena mi je ona "kombinovana". Tipa 99% magistrala i 1% grad, u 2 ujutro :) . Jesam protiv dizelasa, ali nesto bas nisam ubedjen da ce ovo da funkcionise. Iskljuci vam se motor, pa vam naglo zatreba, sta ako "malo zakasni" sa paljenjem a vi morate u preticanje?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kratak spoj, 20. mart 2018 13:57)

Ovo radi na istom principu kao paljenje na gurku, samo mnogo brze. Vreme potrebno da se motor ponovo pokrene se meri u milisekundama, koliko je potrebno da odreaguju racunar, ubrizgavanje i paljenje. Dakle, kad je u tom modu, motor se i dalje vrti, pumpa gura gorivo, jedina razlika je sto se dizne ne otvaraju, odnosno, ne ubrizgava se gorivo u motor. Ako su to fino doterali, funkcionise neosetno. Samo je tu problem, sto to funkcionise samo kada nije potrebna snaga motora da se pokrece auto, vec ga gura inercija.

Jop

pre 6 godina

@(qwamo, 20. mart 2018 22:34)

Honda Civic 1.6d 2016. Trosi 5.8l/100km - svaki dan 3km na posao u jednom smeru traje 25-30 min. Tu je start-stop doduse.

buka

pre 6 godina

Samo Golf u naslovu može da donese ovoliko komentara.Zamolio bih redakciju da objavljuje svako malo neki članak o Golfu ili makar o VWu jer mi je baš super da čitam pljuvanje do besvesti.
(polovina pljuvača je izvadilo DPF iz svog Stila)
@Ivan Zg
Baš me zanima odakle ti podaci koje navodiš.Pošto si osvedočeni ljubitelj Kie verovatno imate posebnu grupu pljuvača po Nemcima pa razmenjujete vređanja?I da,probaj čoveče neko drugo vozilo pa onda probaj da budeš objektivan,ovako ispadaš samo smešan.

Swarog

pre 6 godina

Ja sam sad imao nedelju dana na raspolaganju Golf GTE 2018 sa 150 KS benzin + 100 KS elektricno. Mislim mozda nije toliko do glofa koliko do struje ali auto je super.

Srđan

pre 6 godina

Ivan ZG
Posto vozis Ford, a hvalis KIA/Hyundai i ovdje se hvatas malolitraznih turbo benzinaca. ''Uguglaj'' Ford 1.0 Ecoboost i gle cuda prvo iskoci ''Ford 1.0 Ecoboost problems'' pa primjeri ''riknjavanja'' tih motora...

Micheal Benson

pre 6 godina

Да би се правилно представити, ја сам господин Мајкл Бенсон приватни зајмодавац, Дајем минимални кредит од $ 5.000 или његов еквивалент у другим валутама на било који број кредита са каматном стопом од 3%, ово је финансијска прилика за ваш врата, брзо узмите кредит од 2018. године. Постоји толико много људи од који траже финансијске могућности или помоћ иза угла и на местима, и још увек не могу добити један, али овде је. Могућности финансирања на вашим вратима и, стога, не можете себи приуштити да пропустите ову прилику. Овај сервис је направљен за људе, предузећа, пословних људи и жена и доступност било ког износа који желите за више информација. Контактирајте нас путем е-маила: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM
Образац за кредит и вратите је.

Пун назив .................

Приватни број телефона ................

Земља ..................

Адреса ...............

Држава ...............

Иеарс ..............

Пријавили сте се прије или не. .............

Држава ..............

Потребан износ кредита. ..................

Период зајма ...............

Занимање .................

Месечни приход .....................

У признавање тих детаља, послаћемо наш споразум са планом отплате, и ако прихватите услове и услове, можете добити ваш кредит једном одобри, у зависности од тежине, хитности и поверења које имамо за вас.
Чекам ваш брз одговор.

С поштовањем,

Мицхеал Бенсон

Miki

pre 5 godina

Resenje je hybrid auto, Toyota pre svih. Dokazano neunistivi automobili i motori. Ima ih koliko god hocete sa 500000km, i mnogih sa milion kilometra. A za bateriju ne treba brinuti, jer 99.9% tih automobili koristi fabricku sve do samog kraja trajanj a auta.

Ja

pre 6 godina

Dezurni pljuvaci po VW, jel ste dosli sebi, posle vesti da je opet VW povecao proizvodnju i prodaju, mozete da im pljunete pod prozor najaci su i bice najjaci, jel samo NEMCI prave automobile, za ostalo su kupci rekli da su kante, a ne ja, to se ocitava u prodaji vozila. Drzati celu Evropu je posao, a ne prodavati kao Japanci vozila po Africi i Aziji, gde ti je glavna konkurencija Tata motors. Ajde svi pljuvaci po svoje kinesko-korejske-japanske kante i napred

nick

pre 6 godina

Po pitanju benzinca, mnogo je to komplikacije i cene za ustedu.Ko moze to da servisira u Srbiji.Za obicne stvari moras juriti i forumisati pa ako ti se posreci da neko tu i tamo sraf postvi kako treba.
Po pitanu dizelasa odrzavanje je skuplje ali su ipak ustete velike, cak se i na malim kilometrazama oseti. Tako da bolje je i dobar dizel pa makar i 1/2 mil km na satu.

H.P.Montoja

pre 6 godina

Sad će naši poznavaoci automobila da objasne i ispljuju ovaj golfov motor a i golfa generalno. Prosto se nekada zapitam sto toliki potencijal experata nije pokusao da se zaposli kod vodecih automobilskih brendova?! Ili čak da se ubace kod konstruisanja motora za formulu 1?!

Aca

pre 6 godina

Vozio sam Škodu 1,4 tsi 110 kW DSG skoro 100000km. Pri konstantnoj brzini, ispise Vam da je aktivno samo dva cilindra, potrasnja se kretala od 2,4 - 3,8 l/100 km. nije bitno da li je grad ili otvoren put. Cim je konstantna brzina kretanja aktivira se mod dva cilindra. Standardna potrosnja po gradu se kretala u proseku oko 7,5l.Fenomenalan motor. Manje trosi nego dizel. Jeftinije je odrzavanje, jeftinija registracija.
Novi motor koji ce ubaciti u VW je jos bolji. Nesto slicno kao start stop ali u voznji.

alo

pre 6 godina

A jel za ovo lazu kao i za potrosnje dizelasa? Treba da znate da je laganje o potrosnji deo laganja o emisiji stetnih gasova a tu svi znamo ko prednjaci i za koga postoje dokazi. Evo, opet sam dirnuo u najsvetije kod Srba pa ajmo minusi neka pocnu.

hm

pre 6 godina

Nisam ni ja verovao da proizvodjac navede tacnu potrosnju, dok nisam kupio prosle godine VW Touran, 2.0 TDI. Navedeno je da na otvorenom trosi 3.9l na 100km. Kada ga vozim na regionalnim putevima do 90km/h u 6. brzini, board computer kaze da trosi u proseku 3.8l na 100km. Na autoputu je druga prica, ali sa voznjom od 140 km/h ne prelazi 5.5l na 100km.

M. Radosavljevic

pre 6 godina

Ako verujete u Deda Mraza, poverovaćete i u ove lagarije čuvenih "poštenjačina" iz Volfsburga.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Domaćin, 20. mart 2018 15:28) #

Te postenjacine su ostvarile rekordnu prodaju automobila i dele dupli bonus radnicima. Vidim ja da Srbi ne vole VW. Navodno je ovakav i onakav. Nemci se nece uzrujati mnogo sto ih ne voli sest miliona Srba, a u svojim garazama imaju prastare automobile i svakom bi bio san da sedne za volan nekog novog VW-a. Evo Vama zato Lada Vesta. To vam zvuci vise patriotski.

djox

pre 6 godina

Benzinski motor ima manju efikasnost od dizela i nikakva tehnologija to ne moze da promeni. Drugim recima turbo benzinac ne moze da trosi jednako kao turbo dizel. Necu uopste da se upustam u polemiku o zagadjenju jer je to sasvim drugo pitanje, ovo saopstenje VW je sasvim sigurno jos jedna laz

.

pre 6 godina

Volim i vozim benzince. Gledajuci cenu goriva, samog automobila, servisiranja, registracije..., isplati mi se voziti benzinca, pisebno atmosferskog za 15.000 km na godisnjem nivou. E, sada sto se tice ove potrisnje za turbo benzinske motore, nemoj da se salimo. Za grad i ajde, ali izadjite na auto put pa stisnite gas ne previse pa vidite da trose vise i od atmosferaca. A, sa dizelasima jednostavno ne mogu da se porede. Nikako. Dizelasi trose dosta manje i tacka. Ali sve za propagandu i marketing.

Kratak spoj

pre 6 godina

Jao sto "volim" ove fabricke podatke o potrosnji goriva, a omiljena mi je ona "kombinovana". Tipa 99% magistrala i 1% grad, u 2 ujutro :) . Jesam protiv dizelasa, ali nesto bas nisam ubedjen da ce ovo da funkcionise. Iskljuci vam se motor, pa vam naglo zatreba, sta ako "malo zakasni" sa paljenjem a vi morate u preticanje?

plus koka kola i marlboro

pre 6 godina

Evo Vama zato Lada Vesta. To vam zvuci vise patriotski.
(M. Radosavljevic, 20. mart 2018 16:53)
pa kada bi koštala ki u rusiji, ladno bi nju kupijo. a vama bi ostavijo da lečite komplekse sas polovnjacima koje bakica samo do pijace...
(хаџија, 20. mart 2018 20:22)
@
Kupio bi ti nju i sada ali kao i svi znaš da će više lada vesta ostavljati tebe na putu nego ti drugima komplekse.
Najviše volim duhovite rusofile sa galaxy/iphone-om u najkama i nemačkom automobilu.

AR 1.4TB

pre 6 godina

u Srbiji ce pre kupiti dizelasa od 500.000km min, nego da kupi nekog benzinca....najpametniji vazda bili
(sasa, 20. mart 2018 14:32)

Koliko glup komentar... Jel znaš nekoga ko je to uradio, ili pišeš komentare zbog "lajkova"???

Božo SAKSOFON

pre 6 godina

Druga kola se voze, a golf se voli. Mogu da naprave svemirski brod na točkovima, opet me ne zanima jer to nije golf. To je pojam za dobro auto. Iz mog odeljenja u srednjoj školi u Bugojnu, samo jedan lik ne vozi golfa. Al on se uvijek pravio pametan i nešto izmišljao, pa sad vozi rover, ali mi nećemo da se družimo s njim.

Micheal Benson

pre 6 godina

Да би се правилно представити, ја сам господин Мајкл Бенсон приватни зајмодавац, Дајем минимални кредит од $ 5.000 или његов еквивалент у другим валутама на било који број кредита са каматном стопом од 3%, ово је финансијска прилика за ваш врата, брзо узмите кредит од 2018. године. Постоји толико много људи од који траже финансијске могућности или помоћ иза угла и на местима, и још увек не могу добити један, али овде је. Могућности финансирања на вашим вратима и, стога, не можете себи приуштити да пропустите ову прилику. Овај сервис је направљен за људе, предузећа, пословних људи и жена и доступност било ког износа који желите за више информација. Контактирајте нас путем е-маила: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM
Образац за кредит и вратите је.

Пун назив .................

Приватни број телефона ................

Земља ..................

Адреса ...............

Држава ...............

Иеарс ..............

Пријавили сте се прије или не. .............

Држава ..............

Потребан износ кредита. ..................

Период зајма ...............

Занимање .................

Месечни приход .....................

У признавање тих детаља, послаћемо наш споразум са планом отплате, и ако прихватите услове и услове, можете добити ваш кредит једном одобри, у зависности од тежине, хитности и поверења које имамо за вас.
Чекам ваш брз одговор.

С поштовањем,

Мицхеал Бенсон

kako da ne

pre 6 godina

Moj DS3 1.6 thp 200 ‘konja’ na autoputu na 500km od 12 ‘kockica’ posisa samo 3. Do 130-135 km/h. Sve tempomat. Smesno za tu snagu. U gradu vise, ali nije strasno. Ne znam zasto onda bilo ko kupi dizel auto te klase ili iz Golf klase...Nepotrebno.

Boki

pre 6 godina

Novi Mazdi Skayactiv X motor ce im objasniti kako se to radi.
(Milan, 20. mart 2018 13:55)
@Milan
Auu brate kako Vam više ne dosadi pisati ove glupe komentare, radiš inače u Mazdi pa znaš nešto što obični smrtnici ne znaju??!
-Ukoliko su tačni ovi podaci o potrošnji to će biti sjajno. Ja sam sad u dilemi šta da kupim i koje god benzin motor da sam gledao u Golf klasi ni jedan ne troši u gradu ispod 7.5-8litara (realne potrošnje) što je značajno više nego dizel koji sad vozim 6 litara grad. Da dodam da su sve to novi benzin turbo motori, nije to jos ni blizu ovoga što ovaj motor u tekstu navodi.

qwamo

pre 6 godina

Ja sam nedelju dana vozio kilo 0.9 tci sa 110ks. Leto, klima a u gradu nije prešao više od 6,5ltr. Nađi bilo koji dizel sa 110ks da u gradu troši manje od 6.5 ltr. Imam jedan od najekonomičnijih dizela, 1.4 hdi sa 80ks i u gradu mi troši oko 6.6-6.8. Ne može manje pa da si bog. Ali su najžešći oni koji kažu da im dizel troši 5 litra i u gradu i na putu. Kažem im, ne gledaj bord, to je prosek.

Lars

pre 6 godina

@u Srbiji ce pre kupiti dizelasa od 500.000km min, nego da kupi nekog benzinca....najpametniji vazda bili
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sasa, 20. mart 2018 14:32)

Pa sigurno kad je "dizlo najbolje auto"! Jos kad mu skines katalizator i DPF filter, bog da te vidi..ako moze od dima.

marino

pre 6 godina

Jos je slatko grozdje kiselo za Srbina, kad nisi u mogucnosti da posedujes onda pljuj do besvesti. Voleo bih da neko stavi novog golfa i novu Kia ceed jedno pored drugog pa da vidim sto bi uzeli pre ovi sto im je grozdje kiselo. Uh pogane nacije.

хаџија

pre 6 godina

Evo Vama zato Lada Vesta. To vam zvuci vise patriotski.
(M. Radosavljevic, 20. mart 2018 16:53)
pa kada bi koštala ki u rusiji, ladno bi nju kupijo. a vama bi ostavijo da lečite komplekse sas polovnjacima koje bakica samo do pijace...

rale

pre 6 godina

Dzaba mu sve te potrosnje i fensi opcije kada su napravili od motora supekompjuter sa gomilom senzora i elektronike i time povecali osetljivost i kvarove. Ovi novi automobili su samo dobri do isteka garancije.

Kol'ko ti troši auto? Potroši sve što naspem!

pre 6 godina

"prosečno troši 4,8 l/100 km, a na otvorenom putu 4,0"

Uskoro (za nekoliko godina) će da kažu im troši 0,8 prosečno, a na otvorenom putu 0,4 litre. Samo što će "malo" da povećaju zapreminu litra, a da "malo" smanje dužinu kilometra. Kompjuterski obračunato, naravno.

Poslastičar/inženjer

pre 6 godina

@marino
Evo ja kao prosečan.Srbin vozim Peugeot 508 kupljen nov 2015 u Srbiji a moja supruga Ford Fiestu takodje kupljenu novu 2013 u Srbiji i nikada ali baš nikada ne bi kupili tvoj Golf ili bilo šta iz VW/Škoda/Seat programa.Ja ceo svoj život vozim Peugeot još od modela 309 pa 405,407 i sada 508 ali moja supruga je dugo vozila Yarisa 2004 kupljen nov u Srbiji i bila je prezadovoljna dakle Francuz,Japanac,Amerikanac pa i Koreanac ali Nemac....nikada posebno ne VW

Drugi ili treći

pre 6 godina

"Ovo ce biti kao i sa famoznim start/stop sistemom ustedis par litara goriva i svake dve godine menjas anlaser."

U dobro da mi reče, moj ima 3 godine a nisam menjao anlaser! A i ženin auto, ima 6 godina, da joj kažem da promeni anlaser dvared!!!

Akakije

pre 6 godina

"Volkswagen tvrdi da je nova verzija Golfa, model 1.5 TSI ACT Bluemotion ekonomičan koliko i odgovarajući Golf sa dizel motorom, a uz to košta manje."
kao i
"Volkswagen tvrdi da se zahvaljujući "eco-coasting" modu uštedi 0,4 l/100 km."
Šta reći, izjave sve tvrđe... a ono isti pa isti golf.

Blake

pre 6 godina

@H.P.Montoja

Ocigledno da ljudi imaju debele razloge posle svih skandala sa opljuju ceo VW koncern. To sto se tebi to ne svidja je druga stvat.

Bane

pre 6 godina

Evo ja kao prosečan.Srbin vozim Peugeot 508 kupljen nov 2015 u Srbiji a moja supruga Ford Fiestu takodje kupljenu novu 2013 u Srbiji i nikada ali baš nikada ne bi kupili tvoj Golf ili bilo šta iz VW/Škoda/Seat programa.Ja ceo svoj život vozim Peugeot još od modela 309 pa 405,407 i sada 508 ali moja supruga je dugo vozila Yarisa 2004 kupljen nov u Srbiji i bila je prezadovoljna dakle Francuz,Japanac,Amerikanac pa i Koreanac ali Nemac....nikada posebno ne VW
(Poslastičar/inženjer, 21. mart 2018 02:12)

Kao da slušam svoga oca pre jedno 12 godina....niko u kući nije smeo da pomene VW a kamoli da ga predloži kao opciju. I onda 2006 u firm dobije službenu Jettu. U to vreme smo vozili ja Mazdu 6 a on Peugeot 407 isto kupljeni novi u salonu. Ljudi, on je pre tog službenog auta toliko pljuvao VW da smo mi mislili da će dati otkaz kada je dobio tu Jettu samo da ne vi vozio VW.
Reci cu samo da od te 2006 godine nikada u naše dvorište više nije ušlo ništa osim VW.
Tako da ne valja ta isključivost ako nikada nisi vozio da gajiš toliki animozitet.

nagard

pre 6 godina

E ovo sa potrosnjom je sou! Cuj trosi 4,nesto ,a onda se jave vlasnici starih kanturina, koji tvrde da njihovi ljubimci trose 3,2, sto je manje od fabricke deklarisanosti kad je bio nov! Tu su i oni kojima, ustvari, NIS dodje 200 evra mesecno, koliko njima kola ne trose! E stvarno smo cudo!

sitnica

pre 6 godina

Drzati celu Evropu je posao, a ne prodavati kao Japanci vozila po Africi i Aziji, gde ti je glavna konkurencija Tata motors.
@
A ni Amerika nije neko tržište. Šta se tamo proda godišnje nešto malo tek oko 17,2 miliona vozila a konkurencija je skoro nikakva. Medju 20 najprodavanijih modela u februaru 2018 nema nijedan nemački automobil čak ni VW a japansko-korejskih tek 14 od 20 http://www.goodcarbadcar.net/2018/03/top-20-best-selling-cars-america-february-2018/. Nemaju oni pojma tamo šta rade zna naš čovek sve to mnogo bolje.

puni se aplikacijom

pre 6 godina

Kada je po svemu prosečni VW uspeo da ubedi pripadnike svoje sekte da je najbolji automobil na svetu ubediće ih i da troši dve litre benzina na 100 km. Veruju oni VW-u više nego svojim očima.

Taki

pre 6 godina

Kanta nevidjena,neudobno i dreš od automobila! Japanci tate za automobile provereno, a nije dzaba toyota naprodavaniji auto na svetu!

Mladen

pre 6 godina

Deaktivacija cilindara je stara tehnologoja. Kako se pokazala, ima priča koja se zove Kadilak 8-6-4.

Pri tome suštinski ništa ne menjaju u motoru, samo zatvaraju ventile na 2 cilindra. To i dalje ne menja termodinamičku efikasnost motora i ušteda se ostvaruje samo u idealnim uslovima.

Da VW razvija nešto kao što Koenigsegg razvija Freevalve, pa da im poverujem.

mister

pre 6 godina

Odličan ovaj novi 1.5 TSI motor. Posebno u verziji od 150ks. Imate snimke na YT ubrzanja i maksimalne brzine novog Golfa sa ovim motorom. Ide odlično.

Ing

pre 6 godina

Stvarno ne shvatam ubacivanje tolike tehnologije (iskljucivanje cilindara, start-stop sistema...) da bi se smanjila potrosnja za pola litra, litar. Na ukupnu cijenu nabavke i odrzavanja tolika razlika u potrosnji je beznacajna, veca dara nego mjera... Do prije godinu dana dizele su dizali u zvijezde, danas su neprijatelji covjecanstva. Izgleda da je vrijeme takvo da se od svega pravi histerija...

Dusan kg

pre 6 godina

Koliko vidim vecina komentara je neko pljuvanje VW-a i Nemaca. Sta vam je ljudi, odakle vam tolika mrznja?
(Iskander, 21. mart 2018 10:16)

A ti isti sve bi dali da mogu da zive i rade u Nemackoj, a ne da ovde motaju kablove. A sto se tice mrznje to su kompleksi nize vrednosti,znaju oni dobro koliko su Nemci nedostizni i ispred nas.

pera

pre 6 godina

bas me briga za potrosnju,uvek biram benzin pre nego dizel iz mnogo razloga,od manje kvarova,cene odrzavanja do apsolutne tisine u kabini u odnosu na dizel. To sto Srbin kompleks voli da kupuje e60 ili a6 s 400000km al da pise 150 to je vec stvar psihijatara. Ako si smeker kupi 2.0t benzin pa ga vozi i to bez plina ako je moguce :)

Tihi

pre 6 godina

Pa ljudi tolika tehnologija, automatik, bluemotion..itd sto stvari, skup ko dzavo,da bi trosio kao fabricki 4 i nesto a nema sanse. Preko 5,6 ..mora.
Moj Peugeot hdi trosi 5,6.. bez eco tehlogije. Prodaju se samo skracenice,dsg,tsi itd.. nista vise,racun: 20 000 evra.

Bane

pre 6 godina

Stvarno ne shvatam ubacivanje tolike tehnologije (iskljucivanje cilindara, start-stop sistema...) da bi se smanjila potrosnja za pola litra, litar. Na ukupnu cijenu nabavke i odrzavanja tolika razlika u potrosnji je beznacajna, veca dara nego mjera... Do prije godinu dana dizele su dizali u zvijezde, danas su neprijatelji covjecanstva. Izgleda da je vrijeme takvo da se od svega pravi histerija...
(Ing, 20. mart 2018 16:25)

Zato sto oni ne prave kola zbog Srba, kod njih manja potrosnja ne znaci manje para za gorivo kao kod nas vec manje izduvnih gasova i samim time visi energetski razred koji znaci drasticno manje takse prilikom registracije. Otprilike to ti je kao kod nas sto se gledaju samo kola do 2.0 litre zapremine a vec za onaj 2.2 zbog 200cm3 moras da platis 3 puta vecu registraciju. E tako kod njih tih pola litre potrosnje manje moze znaciti dosta manje eko troskove.

Nik

pre 6 godina

Honda to ima jos pre 15 godina. Ugradjivala ga je u Akorde sa 6 cilindara i ipalo je veoma ekonomicno bas kod tih velikih motora. A ovaj dole sto komentarise sta je pola litre i racuna to na dnevnoj bazi pa evo ti racunica gde za zivotni vek takav automobil ustedi cisternu goriva e sada zamisli koliko miliona automobila ima samo u Evropi pa kada bi svaki automobil imao tako nesto koliko bi miliona cisterni bilo ustedjeno i prirode sacuvano. To se tako racuna a ne usteda od Lapova do Beograda.

T

pre 6 godina

@Gross Auto ima losu potrosnju kada cilindri rade ispod pune snage. Bolje je da imas dva cilindra koji rade na 100% snage nego 4 cilindra koji rade na 50% snage.

Ivan ZG

pre 6 godina

Das saise auto. Do sada su lagali o ispušnim linovima dizelaša, a sada prelaze na laganje o potrošnji benzinaca.
Za ove neznalice, od 10 milijuna automobila koje VW proda godišnje, više od 4,2 milijuna proda u Kini!!!! Svaki drugi prodani Audi prodan je u Kini.
Da im Kina zatvori tržište pali bi na 15 mjesto po prodaji. Više od VW-a u SAD prodaju GM, Ford, Honda, Toyota, Hyundai...

Inače ovo isključivanje cilindara koje tako ekskluzivno najavljuju imaju već 4 godine u 1.4 motoru. To je onaj kojemu su pregarali dihtunzi glave na 30-40.000 km i koji su trošili 0,5-0,8 litara ulja na 1000 km - normalno!
Inače, to isključivanje cilinadra se - kvarilo.
Sve u svemu otkrili su hladnu vodu.
Jeste li primjetili da se dizelaši ni ne spominju? Pročitao sam da nije ni predviđena ugradnja dizela u novu Fabiju. Ni ovdje ga ne spominju. Izgleda da su konačno priznali da ne mogu napraviti dizel po sadašnjim standardima o ispušnim plinovima.
Ovaj 1.4 turbo motor trošio je više od 9 litara u gradu (kada je radio - kao nekada Alfa Romeo) pa mi nije jasno kako dođu do prosjeka od 4,8 litara. Vjerojatno van grada troši 0,8. Dok ih ne opale po prstima u SAD-u.

Stari čačanin

pre 6 godina

Jos je slatko grozdje kiselo za Srbina, kad nisi u mogucnosti da posedujes onda pljuj do besvesti. Voleo bih da neko stavi novog golfa i novu Kia ceed jedno pored drugog pa da vidim sto bi uzeli pre ovi sto im je grozdje kiselo. Uh pogane nacije.
(marino, 20. mart 2018 20:21)

Pa normalno Kiu, ali i da mi daju razliku u ceni da kupim neki motorčić za letnje dane.

Predrag Aleksic

pre 6 godina

Ja vozim novi Suzuki Ignis 2017god i trosi mi po gradu max 6.1l urban.
Vec sam presao 18.000 km, tako da neznam sta je tu novo. Ustvari novo kod nemaca. Najbolji su Japanci

Ivan ZG

pre 6 godina

Mislim da bi se prvo trebali koncentrirati da naprave nekvarljiv benzinac, a tek onda na potrošnju.
U novijoj povijesti imali smo 1,2 turbo sa gomilom problema, a taj je zamijenio stari 1,4 turbo isto sa puno problema. Nakon njih je izašao "novi" 1.4 turbo sa 140 KS sa gomilom ozbiljnih problema, a sada nam predstavljaju 1,5 turbo koji je izveden iz njega kao jako dobar motor?!
Za 1.0 turbo ne mogu ništa još reći jer je prekratko u eksploataciji.

Zadnji pošten motor koji je mogao preći 300.000 km bez otvaranja je bio 1.6 atmosferski motor. Išao je dobro, ali je trošio puno, posebno u gradu. Bolje i tako pa ugradit plin pa riješit problem potrošnje nego strepit šta će se slijedeće pokvarit.
Nekima koji imaju VW turbo benzince jeftinije je sipat benzin nego plaćat ulje. Unutra ide samo jako skupo ulje pa puno i košta, a puno ga i troši ili staviš jeftinije i za 20.000 km kupuješ novu turbinu.
Ili najbolje - odmah ga prodaš.

todor

pre 6 godina

To Honda ima u svojim motorima jako dugo. Pogotovu za plovila, moj drugar je pazario Hondin motor za camac od 100 konja pre 5 godina, to je prepakovani motor od Honde Jazz sa cetiri cilindra, kad se vozi na niskim obrtajima rade samo dva i stvarno je znacajno manja potrosnja ali i snaga i brzina kojom se krecete.

zoran

pre 6 godina

Tu vrstu motora je prestavio Kadilak pre 10 oko godina sa prototip modelom "sweet 16" , auto koji ima 16 cilindara ali u zavisnosti od brzine voznje moze da radi na 2,4,6... pa do svih 16. Medjutim do sada ga nisu serijski prizvodili.

Hoću Državu

pre 6 godina

@Boki, potraži malo info o novom Mazdinom motoru sa kompresionim paljenjem.

@......, atmosferski motor znači da nije turbo odnosno ne prehranjuje se vazduhom

C i n i k

pre 6 godina

Na nasim prostorima a i sire mnogo hvaljeni VW je katastrofa od auta. Oni nikada nisu imali iole dobre benzince a od dizela moze da prodje samo onaj stari 1.9 Tdi.Ovo ostalo je katastrofa. Na dizwlima 2.0 Tdi nzns da li ima uopste nesto kako valja. Toliko su pali sa kvalitetom da je to uzas. Po meni mnogo je bolje kupiti Bmw 320, Pezo 508 ili avensis nego passat jer ko ceni svoje pare nece ih bacati na VW kojo se kasnije najteze i prodaje jer ih ima najvise na oglasima.

Makedonac

pre 6 godina

Danju gasi dva cilindra a nocu gasi jedno svetlo zbog ushtede , a kad vozim tashtu gasi vazdushni jastuk suvozaca automatski i collision warning .Takodje kad se pokvari gasi jedan bubreg!!

Baki to

pre 6 godina

Ajmo lepo HCCI ... ne znam samo ko drzi patentna prava. Uostalom, Mazda ga je prva izbacila u produkciju i vrlo je zanimljiv koncept.

Fino tjuniranje smese, benzinski turbo sa siromasnom smesom , kompresija 1:30.

Svi nesto hvale taj novi motor, naravno treba milioni kilometara testiranja da uslede, ali sve u svemu posle 100 godina benzinskog motora, to je prvi ozbiljniji iskorak u dizanju efikasnosti.

Žika

pre 6 godina

Punto 1.2 16 ventila trosi 5 litara benzina na 120km/h u 6 brzini
Stari 4 cilindarski motor i tosi manje od svih 2 i 3 cilindarskih zujalica dokazano na svim testovima

NS

pre 6 godina

Pa VW je rek'o i da njihovi dizel motori radeci ne da ne zagadjuju vazduh, vec ga cak i prociscavaju. Cak i Golf II. Trcim.........u WC.

Iskander

pre 6 godina

Koliko vidim vecina komentara je neko pljuvanje VW-a i Nemaca. Sta vam je ljudi, odakle vam tolika mrznja? To je samo auto. Svako vozi ono sto voli i za sta ima para. Ako ja volim VW ili Yugo, to je moja licna stvar. Ako se meni svidja cena, dizajn, to je opet moja licna stvar.

Coki pesnik Dule bolesnik

pre 6 godina

sve treba prvo probati i testirati kako to izgleda u praksi ! vreme ce pokazati da li trosi 4l ili 6l i da je taj sistem kvarljiv i kakav je za odrzavanje !

rale

pre 6 godina

I bilo je vreme da naprave dobar bnz. Onaj 1.4 je uvek krs bio, Japanci su pre 18godina imali benzince 1.2-1.3 sa preko 90ks koji su trosili bas malo..sa druge strane kapa dole Nemcima za dizele..al samo kapa dole zato sto su se Japanci previse pridrzavali pravila o izduvnim gasovima, nisu varali. Ako jedan vw ima 30puta vecu kolicinu gasova od dozvoljene oda su svi varali samo sto je neko imao 20puta vecu neko 15x vecu...

sels

pre 6 godina

Imao sam hondu civic vtec-e. 1.5 motor koji je mogao na niskoj turazi da iskljuci ventile. Do ca. 125 km/h nije trosio nista kad je bila upaljena lampica „eco“. Koliko tacno je trosio neznam vise ali mislim da je bilo oko 7 -8 litara u gradu. Motor je presao 270 hiljada bez ijednoh kvara.

sve je laz

pre 6 godina

pre vise od 40 godina golf I sa motorom 1.5 trosio mozda litru vise,sa predjenih 178 hiljada od kvarova samo prednji levi lazaj,poklonjen u
dobre ruke ziv i dan danas a vama draga moja gospodo sad kako volja?

Srđan

pre 6 godina

Ivan ZG
Posto vozis Ford, a hvalis KIA/Hyundai i ovdje se hvatas malolitraznih turbo benzinaca. ''Uguglaj'' Ford 1.0 Ecoboost i gle cuda prvo iskoci ''Ford 1.0 Ecoboost problems'' pa primjeri ''riknjavanja'' tih motora...

polovnoauto.com

pre 6 godina

Šta to meni vredi elektronika, dok stigne do nas to će biti sve otkazalo, a neće se moći popraviti kod Džigule za 50 eura?

Kad moje usi (ne) cuju, auto na struju

pre 6 godina

@Makedonac
Care, desetka za komentar!

Inace povecanje efikasnosti se moze postici predzagrevanjem osiromasene smese (da bude potpuna para ane aerosol) da bi se postiglo potpuno sagorevanje i povecanim stepenom kompresije za veci koeficijent efikasnosti. Ali tada je temperatura sagorevanja visa i pocionje da sagoreva azot a to je i bio problem kod dizela. Sad, ako gorivo ima povecanu kolicinu etanola to moze da kompenzuje efekat i smanji temperaturu, ali se potrosnja povecava, stim sto je deo etanol odnosno "zeleno" gorivo.
Iako sam diplomirao na masinskom u BG, presao sam na struju (ili bas zato). Ponekad se zabavljam kada neka mrcina sa V8 5,6 l krene da me sece, a ja samo pritisnem malo papucicu i gledam ga kako se u retrovizoru pretvara u tacku. I to u eco modu, a gde je standard, a gde je boost. I sve to placam pet puta jeftinije za gorivo i beskonacno puta jeftinije za odrzavanje (posto je nula).

Pera Genije

pre 6 godina

Jeftinije odrzavanje ali samo za prvog vlasnika...takav polovnjak je izuzetno skup za održavanje....kad vec mora da ima litijumsku bateriju daj da se se sve snage usmere na izradu potpunog elektro vozila koje od delova ima samo regulator i motor a ne hiljade podsistema.

Jop

pre 6 godina

@(qwamo, 20. mart 2018 22:34)

Honda Civic 1.6d 2016. Trosi 5.8l/100km - svaki dan 3km na posao u jednom smeru traje 25-30 min. Tu je start-stop doduse.

Kad moje usi (ne) cuju, auto na struju

pre 6 godina

@Makedonac
Care, desetka za komentar!

Inace povecanje efikasnosti se moze postici predzagrevanjem osiromasene smese (da bude potpuna para ane aerosol) da bi se postiglo potpuno sagorevanje i povecanim stepenom kompresije za veci koeficijent efikasnosti. Ali tada je temperatura sagorevanja visa i pocionje da sagoreva azot a to je i bio problem kod dizela. Sad, ako gorivo ima povecanu kolicinu etanola to moze da kompenzuje efekat i smanji temperaturu, ali se potrosnja povecava, stim sto je deo etanol odnosno "zeleno" gorivo.
Iako sam diplomirao na masinskom u BG, presao sam na struju (ili bas zato). Ponekad se zabavljam kada neka mrcina sa V8 5,6 l krene da me sece, a ja samo pritisnem malo papucicu i gledam ga kako se u retrovizoru pretvara u tacku. I to u eco modu, a gde je standard, a gde je boost. I sve to placam pet puta jeftinije za gorivo i beskonacno puta jeftinije za odrzavanje (posto je nula).

Mirko

pre 6 godina

Jao sto "volim" ove fabricke podatke o potrosnji goriva, a omiljena mi je ona "kombinovana". Tipa 99% magistrala i 1% grad, u 2 ujutro :) . Jesam protiv dizelasa, ali nesto bas nisam ubedjen da ce ovo da funkcionise. Iskljuci vam se motor, pa vam naglo zatreba, sta ako "malo zakasni" sa paljenjem a vi morate u preticanje?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kratak spoj, 20. mart 2018 13:57)

Ovo radi na istom principu kao paljenje na gurku, samo mnogo brze. Vreme potrebno da se motor ponovo pokrene se meri u milisekundama, koliko je potrebno da odreaguju racunar, ubrizgavanje i paljenje. Dakle, kad je u tom modu, motor se i dalje vrti, pumpa gura gorivo, jedina razlika je sto se dizne ne otvaraju, odnosno, ne ubrizgava se gorivo u motor. Ako su to fino doterali, funkcionise neosetno. Samo je tu problem, sto to funkcionise samo kada nije potrebna snaga motora da se pokrece auto, vec ga gura inercija.

kioks

pre 6 godina

U clanku ne piše da je ovo i mild hybrid (ono kad spomenu bateriju kad se motor gasi u voznji). Interesantno da su svi motori u novim A6 i A7 mild hybrid-i tzv. 48V tehnikom. Mislim da ce VAG uskoro u svim vozilima nuditi iskljucivo 'elektrizovane' motore i benzince i dizele, da bi iskoristili potencijal rekuperacije. Ta tehnika je definitivno dostigla nivo pune upotrebljivosti (Toyota-inih više miliona proizvedenih hybrid-a da ne spominjemo).
Zanimljiva je i CNG opcija (naravno da je smešno da im je trebalo 20-30 godina da im to dodje iz ... u glavu) koju sad nude u 14 modela (VW, Audi, Seat i škoda). Cini mi se da je u ženevi prikazana i škoda benzin-CNG-elektro hybrid...

gile karaburma

pre 6 godina

Ja imam suzuki ignis 1,3 i 94ks pa mi trosi 6,4litre gasa na otvorenom a 9 litara po gradu,ali auto vam trosi koliko ga stisnete :)

vozi misko

pre 6 godina

@ Nik,mozda ti samo nije poznato ali to su mercedes i bmw radili jos osamdestih godina sa motorima od osam cilindara,posle njih i jos neki;)

buka

pre 6 godina

Samo Golf u naslovu može da donese ovoliko komentara.Zamolio bih redakciju da objavljuje svako malo neki članak o Golfu ili makar o VWu jer mi je baš super da čitam pljuvanje do besvesti.
(polovina pljuvača je izvadilo DPF iz svog Stila)
@Ivan Zg
Baš me zanima odakle ti podaci koje navodiš.Pošto si osvedočeni ljubitelj Kie verovatno imate posebnu grupu pljuvača po Nemcima pa razmenjujete vređanja?I da,probaj čoveče neko drugo vozilo pa onda probaj da budeš objektivan,ovako ispadaš samo smešan.

Swarog

pre 6 godina

Ja sam sad imao nedelju dana na raspolaganju Golf GTE 2018 sa 150 KS benzin + 100 KS elektricno. Mislim mozda nije toliko do glofa koliko do struje ali auto je super.

Miki

pre 5 godina

Resenje je hybrid auto, Toyota pre svih. Dokazano neunistivi automobili i motori. Ima ih koliko god hocete sa 500000km, i mnogih sa milion kilometra. A za bateriju ne treba brinuti, jer 99.9% tih automobili koristi fabricku sve do samog kraja trajanj a auta.