Četvrtak, 22.02.2018.

16:47

Jubilarac iz Kragujevca: Pola miliona FIAT-a 500L

Izvor: B92

Jubilarac iz Kragujevca: Pola miliona FIAT-a 500L IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

gari

pre 6 godina

Sve je ovo OK, čestitke radnicima na uspehu (ako se tako može nazvati proizvodnja od 500 000 automobila za 6 godina)! Samo da podsetim mladjašnu generaciju, da je Zastava (ili kako se tada zvala "Crvena Zastava") '60. '70. i do početka '80. proizvodila godišnje 200 000-250 000 automobila(isto pod FIAT-ovom licencom, fiću, tristaća, keca, 128) koji su za to vreme bili u rangu sa Evropskim automobilima te klase !!! Još jedna stvar je bitna za to vreme, a to je da je bilo hiljade kooperanata, koji su proizvodili male delove za automobile širom bivše Jugoslavije, male radionice i fabrike, sada to nije slušaj !!!!!!!! FIAT L500 se samo SKLAPA I KRAGUJEVCU !!! Mene više interesuje UGOVOR, ŠTA U NJEMU PIŠE !!!! Kakve su povlastice dobili "žabari", koliko novca po zaposlenom radniku, koliko su oslobodjeni od plaćanja poreza i raznih doprinosa, koliko je koštala "poklonjena" infrastruktura...Samo da podsetim, ugovor FIAT-u ističe krajem godine, da vidimo šta će da se desi !?!?

rani

pre 6 godina

Pa, dobro dežurni hejteri, šta bi vas zadovoljilo? Da se zatvori fabrika u Kragujevcu? Da se pogase sve ostale po Srbiji, zato što plaćaju 300 evra? Možda je bolje da svi ti ljudi ostanu bez, kakvog takvog posla, pa da lepo Beograd dobije novih 30-40 hiljada "beogradjana", koji će ovde da rintaju za 400 evra i troše 200 na stan i 50 na prevoz? Treba da se molimo da taj Fiat krene sa novim modelom i nastavi poslovanje i da im skinemo kapu za ovih pola miliona, a vi trabunjate o Jugu, ej! Pa jel neko od vas imao Juga? O čemu vi to?

fakir

pre 6 godina

ne proizvodimo ni plasticnu lajsnu idspod fara, sklapamo, skuplje je bilo izdresirati simpanzu pa eto mi. sad vijetnam, indonezija, kina... sklapaju kod nas, a fiat ko fiat, preskupo odrzavanje za socijalni auto, al dobro, ko nece na mostu, mora na cupriji.

idi kopaj nesto

pre 6 godina

@dovla

A kakve veze ti imas sa Mazdom ili Toyotom koje "izbacuju" milione automobila? Sta ti imas da se hvalis njihovomp proizvodnjom ili da ismejavas proizvodnju u Kragujevcu? Sta ti licno proizvodis a da je to relevantno po broju ili po vaznosti te si kvalifikovan da ismejavas druge? Ocigledno nista osim internet bulls%&/%&/%-a na tone.

steta sto kompleksi ne mogu da se izvoze tu bi bili svetski rekorderi

pre 6 godina

@dovla

Smehotres je tvoj komentar. 500L je jedan od modela koje proizvodi FIAT a ti uporedjujes broj proizvedenih primeraka jednog modela sa proizvodnjom svih modela drugih proizvodjaca. FIAT 500L je najprodavaniji u svom segmentu od kada se pojavio. Iza njega po prodaju se nalaze Nissan Note, Ford B-Max, Kia Venga itd. Ali nema veze, samo ti uporedjuj babe i zabe, mora nekako da se kompenzuje sopstveno luzerstvo, zar ne?

500l krs

pre 6 godina

Za ove sto bi da prave juga opet, molio bih da pogledaju debljinu praga i A stuba na jugu i golfu 5 koji se pojavio pre skoro 15 god.pa malo da se zapitaju dal bi pre seli u neki polovni sa pocetka 2000tih ili novog juga. Isto tako cenim da je karburator zamenilo elektronsko unrizgavanje pre jedno bar 25 godina. 500k komada je ok cifra. Nzm samo cemu poredjenje cele skoda grupacije sa jednim marginalnim modelom fiata. Ako hocete milion komada godisnje mora jos proizvodjaca da dodje. Da bi dosli mora EU, mora NATO i kosovo da se resi. Niko ozbiljan nece da se zajebava sa malim rusima i ostalim glupostima.

Mirko

pre 6 godina

Konacno nakon dugo vremena jedan pismen prilog da je naveden tacan naziv modela auta a ne fijat. Inace tom logikom bi bila kija a ne KIA itd.

maximus

pre 6 godina

Hahahaha, ovo moze da ti poveruje samo neko ko Svajcarsku ni na mapi ne umeda nadje. Hahahaha

U Svajcarskoj ovu kramu voze samo socijalni slucajevi, i to zato sto nemaju za drugo, a takvih nema bas mnogo.
(GuGa, 23. februar 2018 07:04)

Pa prijatelju da si izasao iz svog sela video bi da se ti automobili voze i u Evropi. Od 1/2 miliona vozila kod nas nije prodano ni 15000 vozila. Sva su otisla u EU i USA. To ti je isto kao kad ti kupis Mercedes A ili B klase, misli da si kupio Nemca a ono auto proizveden u Madjarskoj. Kao Ford u Rumuniji, Nisan u Rusiji itd.

Yugocinik

pre 6 godina

@nekada je bolje cutati

Koje lupetanje. I gde bi prodavali taj Yugo od 3.500 Evra? U Indiji? Da li ti je poznato da su u medjuvremeno poostreni sigurnosni standardi i emisioni standardi? Da bi se Yugo prodavao bilo gde, morao bi da se prilagodi svim tim standardima i onda vise ne bi imao cenu od 3.500 Evra nego 8 ili 9 ili 10. I jos nesto, ko normalan bi danas seo u onakav Yugo, sa takvom karoserijom koja je u rangu malo jaceg kartona i sa takvim motorom, stavio porodicu u auto i izasao na auto-put? O cemu ti pricas?

A sta to fali indijskom trzistu? Pa samo oni bi "progutali" sve sto bi Zastava napravila. Bolje je proizvoditi yugice za Indiju, nego sklapati fiata za, recimo Norvesku.

Sigurnosni standardi za Indiju!? Dovoljno je da se ugrade vazdusni jastuci i za njih je to premija.

Emisioni standardi za Indiju!? Dovoljno je ugraditi fabricki plin i nema zagadjenja, ako je to Indiji uopste bitno.

Fabricki plin i vazdusni jastuci sigurno ne mogu da tripliraju cenu kako insinuiras.

Yugo ima jacu karoseriju od mnogih u klasi, a sigurno je bezbedniji od onog indijskog "tata" motorsa koji kosta 2.000$.

I za kraj, ne shvataj sve komentare bukvalno. Nije u mom komentaru toliko bitan yugo kao takav, vec politika drzave koja svesno unistava svoju auto industriju i fabrike.

alfista

pre 6 godina

Skoda proizvodi vise,ali ima i vise modela u razlicitim kategorijama da ponudi.Zanimljivo mi je koliko ne podrzavamo bilo sta sto dolazi iz ove zemlje,pa makar bilo i najbolje.Bio sam na nekom predavanju pre neki dan,shvatio kakav smo narod u vecini.Mislim da nam nema pomoci u buducnosti u koliko se sami NE PROMENIMO i krenemo u korak sa svetom.Tuga koliko nemamo pojma ni o cemu.

pitanje

pre 6 godina

@Schaumburg Illinois

Kolika je plata crncu koji sklapa BMW u tvojoj Americi u odnosu na Nemacku, i kakvo zdravstveno i penziono osiguranje ima u odnosu na Nemacku?

Ivan Maric

pre 6 godina

Nema smisla porediti se sa Slovačkom nismo u EU lošiji smo pa i treba više da se trudimo i potkupimo da bi iko ulagao i radio sa nama.

dovla

pre 6 godina

pola miliona za SHEST godina!?!...:-D :-D ...vishe nego smehotres!...vagen,mazda,tojota,pa i jbn dachija izbace po milion i neshto preko, iz jedne fabrike za GODINU DANA!...

nekada je bolje cutati

pre 6 godina

@Yugocinik

Koje lupetanje. I gde bi prodavali taj Yugo od 3.500 Evra? U Indiji? Da li ti je poznato da su u medjuvremeno poostreni sigurnosni standardi i emisioni standardi? Da bi se Yugo prodavao bilo gde, morao bi da se prilagodi svim tim standardima i onda vise ne bi imao cenu od 3.500 Evra nego 8 ili 9 ili 10. I jos nesto, ko normalan bi danas seo u onakav Yugo, sa takvom karoserijom koja je u rangu malo jaceg kartona i sa takvim motorom, stavio porodicu u auto i izasao na auto-put? O cemu ti pricas?

ja

pre 6 godina

@ (konzervativac, 22. februar 2018 17:03)

I pored tajnosti ugovora vrlo je lako izračunati koliko nas košta ta fabrika. Italijani su se hvalili da je vrednost investicije 1 mlrd evra. A država je investirala 30% (koliki je i vlasnički udeo države), što znači da je FIAT inicijalno dobio 300 mil evra. Dalje, ne znam ko to beše rekao (mislim Radulović, pošto je on imao uvid u ugovor), ali je doprinos države operativnim troškovima fabrike 30 mil evra godišnje. Pošto je ugovor na 10 godina, to je još 300 mil. Takođe, ono što smo čuli od državnih predstavnika dok je trajao štrajk, je da država plaća porez i doprinose na zarade u FAS. To je fiktivni trošak sada, jer postoji samo na papiru, ali kada ti radnici budu išli u penziju, pretvoriće se u realan trošak. 2.500 zaposlenih, 42.000 neto prosek osnovne zarade, 10 godina - oko 100 mil evra. Dakle, ravno 700 mil evra. Kad se uzme u obzir i to da je država dala zemljište i infrastrukturu besplatno, te da je, o svom trošku, rešila višak zaposlenih, isplatila im otpremnine i povezala staž, te platila obuku za sadašnje radnike, dođosmo mi do nekih milijardu evra troška...

Yugocinik

pre 6 godina

Da ste nastavili da proizvodite yuga, on bi danas nov novcat kostao oko 3.500 evra. Mogli ste da "zatrpate" planetu sa jeftinim i solidnim automobilom boljim od mnogih u toj klasi. Mislite da preterujem, pa onomad ste izvezli preko 100.000 komada u Ameriku.

Da se yugo i danas proizvodi, radile bi desetine srpskih fabrika (IMR, IPM, IKL) sa hiljadama zaposlenih. Od motora, menjaca, karburatora, amortizera,stakala, karoserije, tapacirunga, lakova, instalacija ..........., pa sve do najobicnijih srafova, skoro sve je proizodjeno u Srbiji.

A sta sada od svega navedenog i ne navedenog proizvodite - nista, sada samo sklapate nesto sto je neko drugi napravio.

Predrag

pre 6 godina

Imam jedan sa 1,6 dizelom i nadam se da ću moći da ga zamenim za FL verziju jer za te pare ne postoji ništa slično da se kupi te veličine i motora.

Kevin Moretunic

pre 6 godina

Zelela moja Amerikanka da ga kupi.Kad sam joj rekao kolika je plata crncu koji ga sklapa u Kg nije mogla da veruje kakva smo beda od naroda kad pristajemo da radimo za smesne plate.Sve dok ne plate pristojnu platu nikad Fijat necu da kupim.
(Schaumburg Illinois, 23. februar 2018 02:18)A znate li ti i tvoja Amerikanka kolika je plata Kinezu koji sklapa ajfon sa koga ste poslali ovaj komentar.

Živojin

pre 6 godina

Vlasnik ove fabrike, sa 49%,
je Država Srbija. A ipak, kada je
trebalo kupiti vozilo za Policiju
Države Srbije, Država Srbija se
opredelila da UVEZE strane automobile.
Automobile iz sopstvene proizvodnje
NIJE htela. Eto kakvu Državu imamo.
Ne znam šta bi bolje opisalo do koje
mere su političari koji sada vode
Državu Srbiju - PRODANE DUŠE.

GuGa

pre 6 godina

Zivim u Ch, i cesto vidjam ovaj auto na putu, uglavnom verziju sa 7 sedista. Voze ga svi, i Svajcarci i Arapi i mi auslenderi.
(Nenad, 22. februar 2018 18:06)

Hahahaha, ovo moze da ti poveruje samo neko ko Svajcarsku ni na mapi ne umeda nadje. Hahahaha

U Svajcarskoj ovu kramu voze samo socijalni slucajevi, i to zato sto nemaju za drugo, a takvih nema bas mnogo.

Ja

pre 6 godina

konzervativac
Subvencije su čisto varanje i otimanje para od siromašnih za bogate..pa ista ta EU stalno uvodi razne carine prema Kini kad posumnja da neka roba imala subvenciju a ovamo njene firme na sve strane samo traže subvencije od trećih zemalja za prodaju.. jedan prebogati Bosch je dobio neverovatnih 57 000 eura od siromašne Srbije po zaposlenom gde taj zaposleni crnci kod njih za 250 eura mesečno.

los_covek

pre 6 godina

Cena u USA $18.000
Cena u Srbiji 13.000€
Prosecna godisnja plata:
USA - $30.000-$35.000
Srbija - 3600€-4200€
A onaj mi najavljuje plate od 500€... pa dal da placem il da pucam!?

Schaumburg Illinois

pre 6 godina

Zelela moja Amerikanka da ga kupi.Kad sam joj rekao kolika je plata crncu koji ga sklapa u Kg nije mogla da veruje kakva smo beda od naroda kad pristajemo da radimo za smesne plate.Sve dok ne plate pristojnu platu nikad Fijat necu da kupim.

stoliv

pre 6 godina

Sve cestitke. Ovo je jedna lijepa vijest, a posebno za one koji se cude " ma ko to jos kupuje , za iste pare imas _________ i da te bog vidi ". na crticu upisati vozilo po zelji.

Kg Šumadinac

pre 6 godina

Radim u Adientu (nekadašnji Johnson Controls) radimo instrument table,vrata,gepek i konzole za menjac i samo jedno ću reći TUGA ŠTA NAM RADE I KAKO POSTUPAJU SA RADNICIMA...Dok su bili stranci,kod mene konkretno Italijan za generalnog sve je bilo super,dolazis sa uživanjem a zadnih 2 god kako Srbin vodi glavnu reč ,jedino fali da te tuku i išutiraju

bimmer

pre 6 godina

Nešto manje od 100 000 godišnje, znači. Pa dobro, dobar rezultat. Naravno, uvek može i bolje, ali ne treba ni tražiti dlaku u jajetu. Solidno.

Davor

pre 6 godina

Bonus efikasnosti opet nisu radnicima dali a imamo pravo na isti.Sve fabrike u evropi imaju samo nama ne daju.Mi radnici smo robovi u Fiatu.

Pera

pre 6 godina

Za 6godina? 500.000 komada?
I to je senzacija? Sa tolkim subvencijama?
Gde smo mi stigli da se stim ponosimo... Dno dna...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (janko, 22. februar 2018 18:34)

Evo ga ovaj sto zivi preko interneta u Palm Springsu ....

stex-yu

pre 6 godina

Sada treba da nastave da ga proizvode jos 30 godina kao yuga i keca sa modifikacijama u imenu fiat skala 500l, fiat tempo 500lx, fiat koral 500l, fiat confort 500l, fiat mediteran 500l. Naravno dozvoljene su i modifikacije na retrovizorima, branicima te ukrasne lajsne itd.

Zuma

pre 6 godina

Da l ' da u Kragujevac dovedete jednu jedinu investiciju frustracije su tolike da namerno zbog fijata Acika Srbin ne da da ista kroči u Keagujevac pa to nije normalno !!!!Gosn paCedniče to je bilo davne 2012te samo da znate pre šest godina !!!!

Radnik Fiata

pre 6 godina

Jubilarni auto je napravljen pre nove godine,ovde je slucajno izabrana najlepsa i najskuplja verzija 500l-a,radi politickog rejtinga.Sa kolima su se slikali svi oni koji nikad nisu sastavili ni jedan deo automobila,ni jedan radnik se nije slikao. Stanje u fabrici je ocajno,stalno se ide na prinudne odmore jer posla nema,radi se za 320e sa nedovoljnim brojem radnika... Ali to necete nigde procitati

Vozač

pre 6 godina

Zaposleni u FAS-u trebaju da ljube u pozadinu svakog stanovnika Srbije, jer je oteto od svih da bi oni imali platu od 300 evra. Koliko smo videli prilikom šposlednjeg štrajka, cela plata ide iz budžeta, a vi pričajte i dalje bajke o tome da nešto radite i proizvodite.

Kameni Bagrdan

pre 6 godina

Biće bolje šta Dinkić dodirne to procveta ali u tuđim džepovima. A koja smo beda oni su najveći izvoznici. Pukli smo skroz.

samo da se zna

pre 6 godina

Da vam je neko 2000. god. rekao da će u Kragujevcu biti proizvedeno 500 hiljada kvalitetnih vozila za prodaju u Evropi, bili bi skeptični. Danas većina to smatra lošim rezultatom. Ne gledajte Rumuniju i Mađarsku, one su u EU.

imaš li oči narode dok te zaludjuju????

pre 6 godina

Treba li da se uvede državni praznik za ovo???Hej za 6 godina!!!!
U Slovačkoj sam radio prošle godine za Kia motors,1500 automobila izadje DNEVNO pa izračunajte!

Dejan

pre 6 godina

...Koliko je oštećena država , potpisivanjem ugovora sa FIAT-om ??? Ima vremena , sve će to da "izadje na videlo", a onda ...
(gari, 22. februar 2018 17:42)

"A onda", sta ce biti?

olo

pre 6 godina

Imam jedan, trekking, super autic. I ako poveci lak je za manevrisanje, lepuskast, praktican. Prelepa i pregledna tabla. Uconect lepo radi posao. E sad sta mi se ne svidja, iz nekog razloga na samo onovom autu krcka plastika na spoljnem delu vrata (kada je pritisnete prilikom zatvaranja vrata), menjac je malko neprecizan i potpuno neocekivano brava na gepeku malo teze hvata i to zbog plastike na kolima koja je deblja nego sto bi trebalo pa mora jace da se zalupi da bi uhvatila. Takodje iznenadio me je kratak domet daljinske brave, jedva 10m i to ako je izmedju auta i mene brisan prostor.

Inace, za sada, sam vrlo zadovoljan. Dobro se pokazao na putu, ima mnostvo prostora, dobro izolovan od spoljasnje buke, ispod 130 km/h je neprimetno.

kraft

pre 6 godina

Bravo!
Nek se samo proizvodi! Ne treba pljuvati po svemu. Ugovor jeste da je poslovna tajna ali ovoj zemlji trebaju radna mesta. Ne okrećimo se unazad.

Ma Sta Ja Znam

pre 6 godina

Svakim danom sam sve vise srecaniji i zadovoljniji stanjem u Srbiji ne zbog sebe i svoje porodice (daleko bilo) vec zbog vas moji sugradjani, svi zajedno idemo doleeee.....

konzervativac

pre 6 godina

Ono sto zameram Fiatu najvise je tajni ugovor.To je nedopustivo u normalnoj zemlji.Ko zna koliko smo para potrosili i sami ulozili u ovu fabriku do sad.Medjutim samo dovodjenje ovako velike i znacajne investicije podrzavam.Jednostavno su morali da urade kao Slovaci kada su potpisali sa Jaguarom,investicija 1.2 milijarde,subvencija slovacke vlade 230 miliona i molim lepo,crno na belo.Subvencije su neophodne za investicije ovog tipa jer se utrkujemo sa svim zemljama istocne Evrope od Poljske do Rumunije.Problem je taj sto Fiat konstantno smanjuje proizvodnju u Kg a novi model ni na vidiku.Jos je problematicnije to sto ne uspevamo ozbiljne velike investicije da privucemo,u Madjarskoj,Ceskoj,Poljskoj,Slovackoj se grade fabrike baterija za elektroautomobile i sve su pocele 2016.i 17. a kod nas i dalje samo kablovi.To mora da se menja pod hitno.

gari

pre 6 godina

"Stara" Zastava je proizvodila 200 000-250 000 automobila godišnje, ma kakvi oni bili !!!! Toliko o napretku, današnje fabrike. Tada se proizvodilo 3, 4 tipa utomobila(fića, kec, tristač, 128, jugić), ovi sadašnji ...? Ma sve je super, još kad bi se znalo šta piše u ugovoru i kakve su povlastice i ostale "pogodnosti" i procente dobili "potpisnici" istog !?!?!
Koliko je oštećena država , potpisivanjem ugovora sa FIAT-om ??? Ima vremena , sve će to da "izadje na videlo", a onda ...

Istina

pre 6 godina

Ovaj jubilarni auto je napravljen pre par meseci i prodat kao i svaki drugi. Sad su uzeli neki nasumicno da bi se slikali i politicari sebi podigli rejting.

konzervativac

pre 6 godina

Ono sto zameram Fiatu najvise je tajni ugovor.To je nedopustivo u normalnoj zemlji.Ko zna koliko smo para potrosili i sami ulozili u ovu fabriku do sad.Medjutim samo dovodjenje ovako velike i znacajne investicije podrzavam.Jednostavno su morali da urade kao Slovaci kada su potpisali sa Jaguarom,investicija 1.2 milijarde,subvencija slovacke vlade 230 miliona i molim lepo,crno na belo.Subvencije su neophodne za investicije ovog tipa jer se utrkujemo sa svim zemljama istocne Evrope od Poljske do Rumunije.Problem je taj sto Fiat konstantno smanjuje proizvodnju u Kg a novi model ni na vidiku.Jos je problematicnije to sto ne uspevamo ozbiljne velike investicije da privucemo,u Madjarskoj,Ceskoj,Poljskoj,Slovackoj se grade fabrike baterija za elektroautomobile i sve su pocele 2016.i 17. a kod nas i dalje samo kablovi.To mora da se menja pod hitno.

gari

pre 6 godina

"Stara" Zastava je proizvodila 200 000-250 000 automobila godišnje, ma kakvi oni bili !!!! Toliko o napretku, današnje fabrike. Tada se proizvodilo 3, 4 tipa utomobila(fića, kec, tristač, 128, jugić), ovi sadašnji ...? Ma sve je super, još kad bi se znalo šta piše u ugovoru i kakve su povlastice i ostale "pogodnosti" i procente dobili "potpisnici" istog !?!?!
Koliko je oštećena država , potpisivanjem ugovora sa FIAT-om ??? Ima vremena , sve će to da "izadje na videlo", a onda ...

Istina

pre 6 godina

Ovaj jubilarni auto je napravljen pre par meseci i prodat kao i svaki drugi. Sad su uzeli neki nasumicno da bi se slikali i politicari sebi podigli rejting.

kraft

pre 6 godina

Bravo!
Nek se samo proizvodi! Ne treba pljuvati po svemu. Ugovor jeste da je poslovna tajna ali ovoj zemlji trebaju radna mesta. Ne okrećimo se unazad.

Kg Šumadinac

pre 6 godina

Radim u Adientu (nekadašnji Johnson Controls) radimo instrument table,vrata,gepek i konzole za menjac i samo jedno ću reći TUGA ŠTA NAM RADE I KAKO POSTUPAJU SA RADNICIMA...Dok su bili stranci,kod mene konkretno Italijan za generalnog sve je bilo super,dolazis sa uživanjem a zadnih 2 god kako Srbin vodi glavnu reč ,jedino fali da te tuku i išutiraju

Kevin Moretunic

pre 6 godina

Zelela moja Amerikanka da ga kupi.Kad sam joj rekao kolika je plata crncu koji ga sklapa u Kg nije mogla da veruje kakva smo beda od naroda kad pristajemo da radimo za smesne plate.Sve dok ne plate pristojnu platu nikad Fijat necu da kupim.
(Schaumburg Illinois, 23. februar 2018 02:18)A znate li ti i tvoja Amerikanka kolika je plata Kinezu koji sklapa ajfon sa koga ste poslali ovaj komentar.

Živojin

pre 6 godina

Vlasnik ove fabrike, sa 49%,
je Država Srbija. A ipak, kada je
trebalo kupiti vozilo za Policiju
Države Srbije, Država Srbija se
opredelila da UVEZE strane automobile.
Automobile iz sopstvene proizvodnje
NIJE htela. Eto kakvu Državu imamo.
Ne znam šta bi bolje opisalo do koje
mere su političari koji sada vode
Državu Srbiju - PRODANE DUŠE.

Radnik Fiata

pre 6 godina

Jubilarni auto je napravljen pre nove godine,ovde je slucajno izabrana najlepsa i najskuplja verzija 500l-a,radi politickog rejtinga.Sa kolima su se slikali svi oni koji nikad nisu sastavili ni jedan deo automobila,ni jedan radnik se nije slikao. Stanje u fabrici je ocajno,stalno se ide na prinudne odmore jer posla nema,radi se za 320e sa nedovoljnim brojem radnika... Ali to necete nigde procitati

los_covek

pre 6 godina

Cena u USA $18.000
Cena u Srbiji 13.000€
Prosecna godisnja plata:
USA - $30.000-$35.000
Srbija - 3600€-4200€
A onaj mi najavljuje plate od 500€... pa dal da placem il da pucam!?

stex-yu

pre 6 godina

Sada treba da nastave da ga proizvode jos 30 godina kao yuga i keca sa modifikacijama u imenu fiat skala 500l, fiat tempo 500lx, fiat koral 500l, fiat confort 500l, fiat mediteran 500l. Naravno dozvoljene su i modifikacije na retrovizorima, branicima te ukrasne lajsne itd.

500l krs

pre 6 godina

Za ove sto bi da prave juga opet, molio bih da pogledaju debljinu praga i A stuba na jugu i golfu 5 koji se pojavio pre skoro 15 god.pa malo da se zapitaju dal bi pre seli u neki polovni sa pocetka 2000tih ili novog juga. Isto tako cenim da je karburator zamenilo elektronsko unrizgavanje pre jedno bar 25 godina. 500k komada je ok cifra. Nzm samo cemu poredjenje cele skoda grupacije sa jednim marginalnim modelom fiata. Ako hocete milion komada godisnje mora jos proizvodjaca da dodje. Da bi dosli mora EU, mora NATO i kosovo da se resi. Niko ozbiljan nece da se zajebava sa malim rusima i ostalim glupostima.

Ja

pre 6 godina

konzervativac
Subvencije su čisto varanje i otimanje para od siromašnih za bogate..pa ista ta EU stalno uvodi razne carine prema Kini kad posumnja da neka roba imala subvenciju a ovamo njene firme na sve strane samo traže subvencije od trećih zemalja za prodaju.. jedan prebogati Bosch je dobio neverovatnih 57 000 eura od siromašne Srbije po zaposlenom gde taj zaposleni crnci kod njih za 250 eura mesečno.

nekada je bolje cutati

pre 6 godina

@Yugocinik

Koje lupetanje. I gde bi prodavali taj Yugo od 3.500 Evra? U Indiji? Da li ti je poznato da su u medjuvremeno poostreni sigurnosni standardi i emisioni standardi? Da bi se Yugo prodavao bilo gde, morao bi da se prilagodi svim tim standardima i onda vise ne bi imao cenu od 3.500 Evra nego 8 ili 9 ili 10. I jos nesto, ko normalan bi danas seo u onakav Yugo, sa takvom karoserijom koja je u rangu malo jaceg kartona i sa takvim motorom, stavio porodicu u auto i izasao na auto-put? O cemu ti pricas?

idi kopaj nesto

pre 6 godina

@dovla

A kakve veze ti imas sa Mazdom ili Toyotom koje "izbacuju" milione automobila? Sta ti imas da se hvalis njihovomp proizvodnjom ili da ismejavas proizvodnju u Kragujevcu? Sta ti licno proizvodis a da je to relevantno po broju ili po vaznosti te si kvalifikovan da ismejavas druge? Ocigledno nista osim internet bulls%&/%&/%-a na tone.

Schaumburg Illinois

pre 6 godina

Zelela moja Amerikanka da ga kupi.Kad sam joj rekao kolika je plata crncu koji ga sklapa u Kg nije mogla da veruje kakva smo beda od naroda kad pristajemo da radimo za smesne plate.Sve dok ne plate pristojnu platu nikad Fijat necu da kupim.

steta sto kompleksi ne mogu da se izvoze tu bi bili svetski rekorderi

pre 6 godina

@dovla

Smehotres je tvoj komentar. 500L je jedan od modela koje proizvodi FIAT a ti uporedjujes broj proizvedenih primeraka jednog modela sa proizvodnjom svih modela drugih proizvodjaca. FIAT 500L je najprodavaniji u svom segmentu od kada se pojavio. Iza njega po prodaju se nalaze Nissan Note, Ford B-Max, Kia Venga itd. Ali nema veze, samo ti uporedjuj babe i zabe, mora nekako da se kompenzuje sopstveno luzerstvo, zar ne?

Davor

pre 6 godina

Bonus efikasnosti opet nisu radnicima dali a imamo pravo na isti.Sve fabrike u evropi imaju samo nama ne daju.Mi radnici smo robovi u Fiatu.

Vozač

pre 6 godina

Zaposleni u FAS-u trebaju da ljube u pozadinu svakog stanovnika Srbije, jer je oteto od svih da bi oni imali platu od 300 evra. Koliko smo videli prilikom šposlednjeg štrajka, cela plata ide iz budžeta, a vi pričajte i dalje bajke o tome da nešto radite i proizvodite.

ja

pre 6 godina

@ (konzervativac, 22. februar 2018 17:03)

I pored tajnosti ugovora vrlo je lako izračunati koliko nas košta ta fabrika. Italijani su se hvalili da je vrednost investicije 1 mlrd evra. A država je investirala 30% (koliki je i vlasnički udeo države), što znači da je FIAT inicijalno dobio 300 mil evra. Dalje, ne znam ko to beše rekao (mislim Radulović, pošto je on imao uvid u ugovor), ali je doprinos države operativnim troškovima fabrike 30 mil evra godišnje. Pošto je ugovor na 10 godina, to je još 300 mil. Takođe, ono što smo čuli od državnih predstavnika dok je trajao štrajk, je da država plaća porez i doprinose na zarade u FAS. To je fiktivni trošak sada, jer postoji samo na papiru, ali kada ti radnici budu išli u penziju, pretvoriće se u realan trošak. 2.500 zaposlenih, 42.000 neto prosek osnovne zarade, 10 godina - oko 100 mil evra. Dakle, ravno 700 mil evra. Kad se uzme u obzir i to da je država dala zemljište i infrastrukturu besplatno, te da je, o svom trošku, rešila višak zaposlenih, isplatila im otpremnine i povezala staž, te platila obuku za sadašnje radnike, dođosmo mi do nekih milijardu evra troška...

imaš li oči narode dok te zaludjuju????

pre 6 godina

Treba li da se uvede državni praznik za ovo???Hej za 6 godina!!!!
U Slovačkoj sam radio prošle godine za Kia motors,1500 automobila izadje DNEVNO pa izračunajte!

Predrag

pre 6 godina

Imam jedan sa 1,6 dizelom i nadam se da ću moći da ga zamenim za FL verziju jer za te pare ne postoji ništa slično da se kupi te veličine i motora.

alfista

pre 6 godina

Skoda proizvodi vise,ali ima i vise modela u razlicitim kategorijama da ponudi.Zanimljivo mi je koliko ne podrzavamo bilo sta sto dolazi iz ove zemlje,pa makar bilo i najbolje.Bio sam na nekom predavanju pre neki dan,shvatio kakav smo narod u vecini.Mislim da nam nema pomoci u buducnosti u koliko se sami NE PROMENIMO i krenemo u korak sa svetom.Tuga koliko nemamo pojma ni o cemu.

rani

pre 6 godina

Pa, dobro dežurni hejteri, šta bi vas zadovoljilo? Da se zatvori fabrika u Kragujevcu? Da se pogase sve ostale po Srbiji, zato što plaćaju 300 evra? Možda je bolje da svi ti ljudi ostanu bez, kakvog takvog posla, pa da lepo Beograd dobije novih 30-40 hiljada "beogradjana", koji će ovde da rintaju za 400 evra i troše 200 na stan i 50 na prevoz? Treba da se molimo da taj Fiat krene sa novim modelom i nastavi poslovanje i da im skinemo kapu za ovih pola miliona, a vi trabunjate o Jugu, ej! Pa jel neko od vas imao Juga? O čemu vi to?

Pera

pre 6 godina

Za 6godina? 500.000 komada?
I to je senzacija? Sa tolkim subvencijama?
Gde smo mi stigli da se stim ponosimo... Dno dna...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (janko, 22. februar 2018 18:34)

Evo ga ovaj sto zivi preko interneta u Palm Springsu ....

GuGa

pre 6 godina

Zivim u Ch, i cesto vidjam ovaj auto na putu, uglavnom verziju sa 7 sedista. Voze ga svi, i Svajcarci i Arapi i mi auslenderi.
(Nenad, 22. februar 2018 18:06)

Hahahaha, ovo moze da ti poveruje samo neko ko Svajcarsku ni na mapi ne umeda nadje. Hahahaha

U Svajcarskoj ovu kramu voze samo socijalni slucajevi, i to zato sto nemaju za drugo, a takvih nema bas mnogo.

Zuma

pre 6 godina

Da l ' da u Kragujevac dovedete jednu jedinu investiciju frustracije su tolike da namerno zbog fijata Acika Srbin ne da da ista kroči u Keagujevac pa to nije normalno !!!!Gosn paCedniče to je bilo davne 2012te samo da znate pre šest godina !!!!

stoliv

pre 6 godina

Sve cestitke. Ovo je jedna lijepa vijest, a posebno za one koji se cude " ma ko to jos kupuje , za iste pare imas _________ i da te bog vidi ". na crticu upisati vozilo po zelji.

Kameni Bagrdan

pre 6 godina

Biće bolje šta Dinkić dodirne to procveta ali u tuđim džepovima. A koja smo beda oni su najveći izvoznici. Pukli smo skroz.

olo

pre 6 godina

Imam jedan, trekking, super autic. I ako poveci lak je za manevrisanje, lepuskast, praktican. Prelepa i pregledna tabla. Uconect lepo radi posao. E sad sta mi se ne svidja, iz nekog razloga na samo onovom autu krcka plastika na spoljnem delu vrata (kada je pritisnete prilikom zatvaranja vrata), menjac je malko neprecizan i potpuno neocekivano brava na gepeku malo teze hvata i to zbog plastike na kolima koja je deblja nego sto bi trebalo pa mora jace da se zalupi da bi uhvatila. Takodje iznenadio me je kratak domet daljinske brave, jedva 10m i to ako je izmedju auta i mene brisan prostor.

Inace, za sada, sam vrlo zadovoljan. Dobro se pokazao na putu, ima mnostvo prostora, dobro izolovan od spoljasnje buke, ispod 130 km/h je neprimetno.

Dejan

pre 6 godina

...Koliko je oštećena država , potpisivanjem ugovora sa FIAT-om ??? Ima vremena , sve će to da "izadje na videlo", a onda ...
(gari, 22. februar 2018 17:42)

"A onda", sta ce biti?

maximus

pre 6 godina

Hahahaha, ovo moze da ti poveruje samo neko ko Svajcarsku ni na mapi ne umeda nadje. Hahahaha

U Svajcarskoj ovu kramu voze samo socijalni slucajevi, i to zato sto nemaju za drugo, a takvih nema bas mnogo.
(GuGa, 23. februar 2018 07:04)

Pa prijatelju da si izasao iz svog sela video bi da se ti automobili voze i u Evropi. Od 1/2 miliona vozila kod nas nije prodano ni 15000 vozila. Sva su otisla u EU i USA. To ti je isto kao kad ti kupis Mercedes A ili B klase, misli da si kupio Nemca a ono auto proizveden u Madjarskoj. Kao Ford u Rumuniji, Nisan u Rusiji itd.

samo da se zna

pre 6 godina

Da vam je neko 2000. god. rekao da će u Kragujevcu biti proizvedeno 500 hiljada kvalitetnih vozila za prodaju u Evropi, bili bi skeptični. Danas većina to smatra lošim rezultatom. Ne gledajte Rumuniju i Mađarsku, one su u EU.

Ma Sta Ja Znam

pre 6 godina

Svakim danom sam sve vise srecaniji i zadovoljniji stanjem u Srbiji ne zbog sebe i svoje porodice (daleko bilo) vec zbog vas moji sugradjani, svi zajedno idemo doleeee.....

bimmer

pre 6 godina

Nešto manje od 100 000 godišnje, znači. Pa dobro, dobar rezultat. Naravno, uvek može i bolje, ali ne treba ni tražiti dlaku u jajetu. Solidno.

Yugocinik

pre 6 godina

Da ste nastavili da proizvodite yuga, on bi danas nov novcat kostao oko 3.500 evra. Mogli ste da "zatrpate" planetu sa jeftinim i solidnim automobilom boljim od mnogih u toj klasi. Mislite da preterujem, pa onomad ste izvezli preko 100.000 komada u Ameriku.

Da se yugo i danas proizvodi, radile bi desetine srpskih fabrika (IMR, IPM, IKL) sa hiljadama zaposlenih. Od motora, menjaca, karburatora, amortizera,stakala, karoserije, tapacirunga, lakova, instalacija ..........., pa sve do najobicnijih srafova, skoro sve je proizodjeno u Srbiji.

A sta sada od svega navedenog i ne navedenog proizvodite - nista, sada samo sklapate nesto sto je neko drugi napravio.

pitanje

pre 6 godina

@Schaumburg Illinois

Kolika je plata crncu koji sklapa BMW u tvojoj Americi u odnosu na Nemacku, i kakvo zdravstveno i penziono osiguranje ima u odnosu na Nemacku?

Mirko

pre 6 godina

Konacno nakon dugo vremena jedan pismen prilog da je naveden tacan naziv modela auta a ne fijat. Inace tom logikom bi bila kija a ne KIA itd.

fakir

pre 6 godina

ne proizvodimo ni plasticnu lajsnu idspod fara, sklapamo, skuplje je bilo izdresirati simpanzu pa eto mi. sad vijetnam, indonezija, kina... sklapaju kod nas, a fiat ko fiat, preskupo odrzavanje za socijalni auto, al dobro, ko nece na mostu, mora na cupriji.

gari

pre 6 godina

Sve je ovo OK, čestitke radnicima na uspehu (ako se tako može nazvati proizvodnja od 500 000 automobila za 6 godina)! Samo da podsetim mladjašnu generaciju, da je Zastava (ili kako se tada zvala "Crvena Zastava") '60. '70. i do početka '80. proizvodila godišnje 200 000-250 000 automobila(isto pod FIAT-ovom licencom, fiću, tristaća, keca, 128) koji su za to vreme bili u rangu sa Evropskim automobilima te klase !!! Još jedna stvar je bitna za to vreme, a to je da je bilo hiljade kooperanata, koji su proizvodili male delove za automobile širom bivše Jugoslavije, male radionice i fabrike, sada to nije slušaj !!!!!!!! FIAT L500 se samo SKLAPA I KRAGUJEVCU !!! Mene više interesuje UGOVOR, ŠTA U NJEMU PIŠE !!!! Kakve su povlastice dobili "žabari", koliko novca po zaposlenom radniku, koliko su oslobodjeni od plaćanja poreza i raznih doprinosa, koliko je koštala "poklonjena" infrastruktura...Samo da podsetim, ugovor FIAT-u ističe krajem godine, da vidimo šta će da se desi !?!?

Ivan Maric

pre 6 godina

Nema smisla porediti se sa Slovačkom nismo u EU lošiji smo pa i treba više da se trudimo i potkupimo da bi iko ulagao i radio sa nama.

Yugocinik

pre 6 godina

@nekada je bolje cutati

Koje lupetanje. I gde bi prodavali taj Yugo od 3.500 Evra? U Indiji? Da li ti je poznato da su u medjuvremeno poostreni sigurnosni standardi i emisioni standardi? Da bi se Yugo prodavao bilo gde, morao bi da se prilagodi svim tim standardima i onda vise ne bi imao cenu od 3.500 Evra nego 8 ili 9 ili 10. I jos nesto, ko normalan bi danas seo u onakav Yugo, sa takvom karoserijom koja je u rangu malo jaceg kartona i sa takvim motorom, stavio porodicu u auto i izasao na auto-put? O cemu ti pricas?

A sta to fali indijskom trzistu? Pa samo oni bi "progutali" sve sto bi Zastava napravila. Bolje je proizvoditi yugice za Indiju, nego sklapati fiata za, recimo Norvesku.

Sigurnosni standardi za Indiju!? Dovoljno je da se ugrade vazdusni jastuci i za njih je to premija.

Emisioni standardi za Indiju!? Dovoljno je ugraditi fabricki plin i nema zagadjenja, ako je to Indiji uopste bitno.

Fabricki plin i vazdusni jastuci sigurno ne mogu da tripliraju cenu kako insinuiras.

Yugo ima jacu karoseriju od mnogih u klasi, a sigurno je bezbedniji od onog indijskog "tata" motorsa koji kosta 2.000$.

I za kraj, ne shvataj sve komentare bukvalno. Nije u mom komentaru toliko bitan yugo kao takav, vec politika drzave koja svesno unistava svoju auto industriju i fabrike.

dovla

pre 6 godina

pola miliona za SHEST godina!?!...:-D :-D ...vishe nego smehotres!...vagen,mazda,tojota,pa i jbn dachija izbace po milion i neshto preko, iz jedne fabrike za GODINU DANA!...

kraft

pre 6 godina

Bravo!
Nek se samo proizvodi! Ne treba pljuvati po svemu. Ugovor jeste da je poslovna tajna ali ovoj zemlji trebaju radna mesta. Ne okrećimo se unazad.

GuGa

pre 6 godina

Zivim u Ch, i cesto vidjam ovaj auto na putu, uglavnom verziju sa 7 sedista. Voze ga svi, i Svajcarci i Arapi i mi auslenderi.
(Nenad, 22. februar 2018 18:06)

Hahahaha, ovo moze da ti poveruje samo neko ko Svajcarsku ni na mapi ne umeda nadje. Hahahaha

U Svajcarskoj ovu kramu voze samo socijalni slucajevi, i to zato sto nemaju za drugo, a takvih nema bas mnogo.

gari

pre 6 godina

"Stara" Zastava je proizvodila 200 000-250 000 automobila godišnje, ma kakvi oni bili !!!! Toliko o napretku, današnje fabrike. Tada se proizvodilo 3, 4 tipa utomobila(fića, kec, tristač, 128, jugić), ovi sadašnji ...? Ma sve je super, još kad bi se znalo šta piše u ugovoru i kakve su povlastice i ostale "pogodnosti" i procente dobili "potpisnici" istog !?!?!
Koliko je oštećena država , potpisivanjem ugovora sa FIAT-om ??? Ima vremena , sve će to da "izadje na videlo", a onda ...

Istina

pre 6 godina

Ovaj jubilarni auto je napravljen pre par meseci i prodat kao i svaki drugi. Sad su uzeli neki nasumicno da bi se slikali i politicari sebi podigli rejting.

dovla

pre 6 godina

pola miliona za SHEST godina!?!...:-D :-D ...vishe nego smehotres!...vagen,mazda,tojota,pa i jbn dachija izbace po milion i neshto preko, iz jedne fabrike za GODINU DANA!...

Yugocinik

pre 6 godina

Da ste nastavili da proizvodite yuga, on bi danas nov novcat kostao oko 3.500 evra. Mogli ste da "zatrpate" planetu sa jeftinim i solidnim automobilom boljim od mnogih u toj klasi. Mislite da preterujem, pa onomad ste izvezli preko 100.000 komada u Ameriku.

Da se yugo i danas proizvodi, radile bi desetine srpskih fabrika (IMR, IPM, IKL) sa hiljadama zaposlenih. Od motora, menjaca, karburatora, amortizera,stakala, karoserije, tapacirunga, lakova, instalacija ..........., pa sve do najobicnijih srafova, skoro sve je proizodjeno u Srbiji.

A sta sada od svega navedenog i ne navedenog proizvodite - nista, sada samo sklapate nesto sto je neko drugi napravio.

Schaumburg Illinois

pre 6 godina

Zelela moja Amerikanka da ga kupi.Kad sam joj rekao kolika je plata crncu koji ga sklapa u Kg nije mogla da veruje kakva smo beda od naroda kad pristajemo da radimo za smesne plate.Sve dok ne plate pristojnu platu nikad Fijat necu da kupim.

Yugocinik

pre 6 godina

@nekada je bolje cutati

Koje lupetanje. I gde bi prodavali taj Yugo od 3.500 Evra? U Indiji? Da li ti je poznato da su u medjuvremeno poostreni sigurnosni standardi i emisioni standardi? Da bi se Yugo prodavao bilo gde, morao bi da se prilagodi svim tim standardima i onda vise ne bi imao cenu od 3.500 Evra nego 8 ili 9 ili 10. I jos nesto, ko normalan bi danas seo u onakav Yugo, sa takvom karoserijom koja je u rangu malo jaceg kartona i sa takvim motorom, stavio porodicu u auto i izasao na auto-put? O cemu ti pricas?

A sta to fali indijskom trzistu? Pa samo oni bi "progutali" sve sto bi Zastava napravila. Bolje je proizvoditi yugice za Indiju, nego sklapati fiata za, recimo Norvesku.

Sigurnosni standardi za Indiju!? Dovoljno je da se ugrade vazdusni jastuci i za njih je to premija.

Emisioni standardi za Indiju!? Dovoljno je ugraditi fabricki plin i nema zagadjenja, ako je to Indiji uopste bitno.

Fabricki plin i vazdusni jastuci sigurno ne mogu da tripliraju cenu kako insinuiras.

Yugo ima jacu karoseriju od mnogih u klasi, a sigurno je bezbedniji od onog indijskog "tata" motorsa koji kosta 2.000$.

I za kraj, ne shvataj sve komentare bukvalno. Nije u mom komentaru toliko bitan yugo kao takav, vec politika drzave koja svesno unistava svoju auto industriju i fabrike.

fakir

pre 6 godina

ne proizvodimo ni plasticnu lajsnu idspod fara, sklapamo, skuplje je bilo izdresirati simpanzu pa eto mi. sad vijetnam, indonezija, kina... sklapaju kod nas, a fiat ko fiat, preskupo odrzavanje za socijalni auto, al dobro, ko nece na mostu, mora na cupriji.

konzervativac

pre 6 godina

Ono sto zameram Fiatu najvise je tajni ugovor.To je nedopustivo u normalnoj zemlji.Ko zna koliko smo para potrosili i sami ulozili u ovu fabriku do sad.Medjutim samo dovodjenje ovako velike i znacajne investicije podrzavam.Jednostavno su morali da urade kao Slovaci kada su potpisali sa Jaguarom,investicija 1.2 milijarde,subvencija slovacke vlade 230 miliona i molim lepo,crno na belo.Subvencije su neophodne za investicije ovog tipa jer se utrkujemo sa svim zemljama istocne Evrope od Poljske do Rumunije.Problem je taj sto Fiat konstantno smanjuje proizvodnju u Kg a novi model ni na vidiku.Jos je problematicnije to sto ne uspevamo ozbiljne velike investicije da privucemo,u Madjarskoj,Ceskoj,Poljskoj,Slovackoj se grade fabrike baterija za elektroautomobile i sve su pocele 2016.i 17. a kod nas i dalje samo kablovi.To mora da se menja pod hitno.

samo da se zna

pre 6 godina

Da vam je neko 2000. god. rekao da će u Kragujevcu biti proizvedeno 500 hiljada kvalitetnih vozila za prodaju u Evropi, bili bi skeptični. Danas većina to smatra lošim rezultatom. Ne gledajte Rumuniju i Mađarsku, one su u EU.

Pera

pre 6 godina

Za 6godina? 500.000 komada?
I to je senzacija? Sa tolkim subvencijama?
Gde smo mi stigli da se stim ponosimo... Dno dna...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (janko, 22. februar 2018 18:34)

Evo ga ovaj sto zivi preko interneta u Palm Springsu ....

stoliv

pre 6 godina

Sve cestitke. Ovo je jedna lijepa vijest, a posebno za one koji se cude " ma ko to jos kupuje , za iste pare imas _________ i da te bog vidi ". na crticu upisati vozilo po zelji.

bimmer

pre 6 godina

Nešto manje od 100 000 godišnje, znači. Pa dobro, dobar rezultat. Naravno, uvek može i bolje, ali ne treba ni tražiti dlaku u jajetu. Solidno.

Vozač

pre 6 godina

Zaposleni u FAS-u trebaju da ljube u pozadinu svakog stanovnika Srbije, jer je oteto od svih da bi oni imali platu od 300 evra. Koliko smo videli prilikom šposlednjeg štrajka, cela plata ide iz budžeta, a vi pričajte i dalje bajke o tome da nešto radite i proizvodite.

Kg Šumadinac

pre 6 godina

Radim u Adientu (nekadašnji Johnson Controls) radimo instrument table,vrata,gepek i konzole za menjac i samo jedno ću reći TUGA ŠTA NAM RADE I KAKO POSTUPAJU SA RADNICIMA...Dok su bili stranci,kod mene konkretno Italijan za generalnog sve je bilo super,dolazis sa uživanjem a zadnih 2 god kako Srbin vodi glavnu reč ,jedino fali da te tuku i išutiraju

los_covek

pre 6 godina

Cena u USA $18.000
Cena u Srbiji 13.000€
Prosecna godisnja plata:
USA - $30.000-$35.000
Srbija - 3600€-4200€
A onaj mi najavljuje plate od 500€... pa dal da placem il da pucam!?

stex-yu

pre 6 godina

Sada treba da nastave da ga proizvode jos 30 godina kao yuga i keca sa modifikacijama u imenu fiat skala 500l, fiat tempo 500lx, fiat koral 500l, fiat confort 500l, fiat mediteran 500l. Naravno dozvoljene su i modifikacije na retrovizorima, branicima te ukrasne lajsne itd.

500l krs

pre 6 godina

Za ove sto bi da prave juga opet, molio bih da pogledaju debljinu praga i A stuba na jugu i golfu 5 koji se pojavio pre skoro 15 god.pa malo da se zapitaju dal bi pre seli u neki polovni sa pocetka 2000tih ili novog juga. Isto tako cenim da je karburator zamenilo elektronsko unrizgavanje pre jedno bar 25 godina. 500k komada je ok cifra. Nzm samo cemu poredjenje cele skoda grupacije sa jednim marginalnim modelom fiata. Ako hocete milion komada godisnje mora jos proizvodjaca da dodje. Da bi dosli mora EU, mora NATO i kosovo da se resi. Niko ozbiljan nece da se zajebava sa malim rusima i ostalim glupostima.

imaš li oči narode dok te zaludjuju????

pre 6 godina

Treba li da se uvede državni praznik za ovo???Hej za 6 godina!!!!
U Slovačkoj sam radio prošle godine za Kia motors,1500 automobila izadje DNEVNO pa izračunajte!

Dejan

pre 6 godina

...Koliko je oštećena država , potpisivanjem ugovora sa FIAT-om ??? Ima vremena , sve će to da "izadje na videlo", a onda ...
(gari, 22. februar 2018 17:42)

"A onda", sta ce biti?

Kevin Moretunic

pre 6 godina

Zelela moja Amerikanka da ga kupi.Kad sam joj rekao kolika je plata crncu koji ga sklapa u Kg nije mogla da veruje kakva smo beda od naroda kad pristajemo da radimo za smesne plate.Sve dok ne plate pristojnu platu nikad Fijat necu da kupim.
(Schaumburg Illinois, 23. februar 2018 02:18)A znate li ti i tvoja Amerikanka kolika je plata Kinezu koji sklapa ajfon sa koga ste poslali ovaj komentar.

nekada je bolje cutati

pre 6 godina

@Yugocinik

Koje lupetanje. I gde bi prodavali taj Yugo od 3.500 Evra? U Indiji? Da li ti je poznato da su u medjuvremeno poostreni sigurnosni standardi i emisioni standardi? Da bi se Yugo prodavao bilo gde, morao bi da se prilagodi svim tim standardima i onda vise ne bi imao cenu od 3.500 Evra nego 8 ili 9 ili 10. I jos nesto, ko normalan bi danas seo u onakav Yugo, sa takvom karoserijom koja je u rangu malo jaceg kartona i sa takvim motorom, stavio porodicu u auto i izasao na auto-put? O cemu ti pricas?

Radnik Fiata

pre 6 godina

Jubilarni auto je napravljen pre nove godine,ovde je slucajno izabrana najlepsa i najskuplja verzija 500l-a,radi politickog rejtinga.Sa kolima su se slikali svi oni koji nikad nisu sastavili ni jedan deo automobila,ni jedan radnik se nije slikao. Stanje u fabrici je ocajno,stalno se ide na prinudne odmore jer posla nema,radi se za 320e sa nedovoljnim brojem radnika... Ali to necete nigde procitati

Zuma

pre 6 godina

Da l ' da u Kragujevac dovedete jednu jedinu investiciju frustracije su tolike da namerno zbog fijata Acika Srbin ne da da ista kroči u Keagujevac pa to nije normalno !!!!Gosn paCedniče to je bilo davne 2012te samo da znate pre šest godina !!!!

pitanje

pre 6 godina

@Schaumburg Illinois

Kolika je plata crncu koji sklapa BMW u tvojoj Americi u odnosu na Nemacku, i kakvo zdravstveno i penziono osiguranje ima u odnosu na Nemacku?

steta sto kompleksi ne mogu da se izvoze tu bi bili svetski rekorderi

pre 6 godina

@dovla

Smehotres je tvoj komentar. 500L je jedan od modela koje proizvodi FIAT a ti uporedjujes broj proizvedenih primeraka jednog modela sa proizvodnjom svih modela drugih proizvodjaca. FIAT 500L je najprodavaniji u svom segmentu od kada se pojavio. Iza njega po prodaju se nalaze Nissan Note, Ford B-Max, Kia Venga itd. Ali nema veze, samo ti uporedjuj babe i zabe, mora nekako da se kompenzuje sopstveno luzerstvo, zar ne?

rani

pre 6 godina

Pa, dobro dežurni hejteri, šta bi vas zadovoljilo? Da se zatvori fabrika u Kragujevcu? Da se pogase sve ostale po Srbiji, zato što plaćaju 300 evra? Možda je bolje da svi ti ljudi ostanu bez, kakvog takvog posla, pa da lepo Beograd dobije novih 30-40 hiljada "beogradjana", koji će ovde da rintaju za 400 evra i troše 200 na stan i 50 na prevoz? Treba da se molimo da taj Fiat krene sa novim modelom i nastavi poslovanje i da im skinemo kapu za ovih pola miliona, a vi trabunjate o Jugu, ej! Pa jel neko od vas imao Juga? O čemu vi to?

olo

pre 6 godina

Imam jedan, trekking, super autic. I ako poveci lak je za manevrisanje, lepuskast, praktican. Prelepa i pregledna tabla. Uconect lepo radi posao. E sad sta mi se ne svidja, iz nekog razloga na samo onovom autu krcka plastika na spoljnem delu vrata (kada je pritisnete prilikom zatvaranja vrata), menjac je malko neprecizan i potpuno neocekivano brava na gepeku malo teze hvata i to zbog plastike na kolima koja je deblja nego sto bi trebalo pa mora jace da se zalupi da bi uhvatila. Takodje iznenadio me je kratak domet daljinske brave, jedva 10m i to ako je izmedju auta i mene brisan prostor.

Inace, za sada, sam vrlo zadovoljan. Dobro se pokazao na putu, ima mnostvo prostora, dobro izolovan od spoljasnje buke, ispod 130 km/h je neprimetno.

Davor

pre 6 godina

Bonus efikasnosti opet nisu radnicima dali a imamo pravo na isti.Sve fabrike u evropi imaju samo nama ne daju.Mi radnici smo robovi u Fiatu.

ja

pre 6 godina

@ (konzervativac, 22. februar 2018 17:03)

I pored tajnosti ugovora vrlo je lako izračunati koliko nas košta ta fabrika. Italijani su se hvalili da je vrednost investicije 1 mlrd evra. A država je investirala 30% (koliki je i vlasnički udeo države), što znači da je FIAT inicijalno dobio 300 mil evra. Dalje, ne znam ko to beše rekao (mislim Radulović, pošto je on imao uvid u ugovor), ali je doprinos države operativnim troškovima fabrike 30 mil evra godišnje. Pošto je ugovor na 10 godina, to je još 300 mil. Takođe, ono što smo čuli od državnih predstavnika dok je trajao štrajk, je da država plaća porez i doprinose na zarade u FAS. To je fiktivni trošak sada, jer postoji samo na papiru, ali kada ti radnici budu išli u penziju, pretvoriće se u realan trošak. 2.500 zaposlenih, 42.000 neto prosek osnovne zarade, 10 godina - oko 100 mil evra. Dakle, ravno 700 mil evra. Kad se uzme u obzir i to da je država dala zemljište i infrastrukturu besplatno, te da je, o svom trošku, rešila višak zaposlenih, isplatila im otpremnine i povezala staž, te platila obuku za sadašnje radnike, dođosmo mi do nekih milijardu evra troška...

idi kopaj nesto

pre 6 godina

@dovla

A kakve veze ti imas sa Mazdom ili Toyotom koje "izbacuju" milione automobila? Sta ti imas da se hvalis njihovomp proizvodnjom ili da ismejavas proizvodnju u Kragujevcu? Sta ti licno proizvodis a da je to relevantno po broju ili po vaznosti te si kvalifikovan da ismejavas druge? Ocigledno nista osim internet bulls%&/%&/%-a na tone.

Ma Sta Ja Znam

pre 6 godina

Svakim danom sam sve vise srecaniji i zadovoljniji stanjem u Srbiji ne zbog sebe i svoje porodice (daleko bilo) vec zbog vas moji sugradjani, svi zajedno idemo doleeee.....

maximus

pre 6 godina

Hahahaha, ovo moze da ti poveruje samo neko ko Svajcarsku ni na mapi ne umeda nadje. Hahahaha

U Svajcarskoj ovu kramu voze samo socijalni slucajevi, i to zato sto nemaju za drugo, a takvih nema bas mnogo.
(GuGa, 23. februar 2018 07:04)

Pa prijatelju da si izasao iz svog sela video bi da se ti automobili voze i u Evropi. Od 1/2 miliona vozila kod nas nije prodano ni 15000 vozila. Sva su otisla u EU i USA. To ti je isto kao kad ti kupis Mercedes A ili B klase, misli da si kupio Nemca a ono auto proizveden u Madjarskoj. Kao Ford u Rumuniji, Nisan u Rusiji itd.

Kameni Bagrdan

pre 6 godina

Biće bolje šta Dinkić dodirne to procveta ali u tuđim džepovima. A koja smo beda oni su najveći izvoznici. Pukli smo skroz.

Ja

pre 6 godina

konzervativac
Subvencije su čisto varanje i otimanje para od siromašnih za bogate..pa ista ta EU stalno uvodi razne carine prema Kini kad posumnja da neka roba imala subvenciju a ovamo njene firme na sve strane samo traže subvencije od trećih zemalja za prodaju.. jedan prebogati Bosch je dobio neverovatnih 57 000 eura od siromašne Srbije po zaposlenom gde taj zaposleni crnci kod njih za 250 eura mesečno.

Predrag

pre 6 godina

Imam jedan sa 1,6 dizelom i nadam se da ću moći da ga zamenim za FL verziju jer za te pare ne postoji ništa slično da se kupi te veličine i motora.

Živojin

pre 6 godina

Vlasnik ove fabrike, sa 49%,
je Država Srbija. A ipak, kada je
trebalo kupiti vozilo za Policiju
Države Srbije, Država Srbija se
opredelila da UVEZE strane automobile.
Automobile iz sopstvene proizvodnje
NIJE htela. Eto kakvu Državu imamo.
Ne znam šta bi bolje opisalo do koje
mere su političari koji sada vode
Državu Srbiju - PRODANE DUŠE.

alfista

pre 6 godina

Skoda proizvodi vise,ali ima i vise modela u razlicitim kategorijama da ponudi.Zanimljivo mi je koliko ne podrzavamo bilo sta sto dolazi iz ove zemlje,pa makar bilo i najbolje.Bio sam na nekom predavanju pre neki dan,shvatio kakav smo narod u vecini.Mislim da nam nema pomoci u buducnosti u koliko se sami NE PROMENIMO i krenemo u korak sa svetom.Tuga koliko nemamo pojma ni o cemu.

Mirko

pre 6 godina

Konacno nakon dugo vremena jedan pismen prilog da je naveden tacan naziv modela auta a ne fijat. Inace tom logikom bi bila kija a ne KIA itd.

gari

pre 6 godina

Sve je ovo OK, čestitke radnicima na uspehu (ako se tako može nazvati proizvodnja od 500 000 automobila za 6 godina)! Samo da podsetim mladjašnu generaciju, da je Zastava (ili kako se tada zvala "Crvena Zastava") '60. '70. i do početka '80. proizvodila godišnje 200 000-250 000 automobila(isto pod FIAT-ovom licencom, fiću, tristaća, keca, 128) koji su za to vreme bili u rangu sa Evropskim automobilima te klase !!! Još jedna stvar je bitna za to vreme, a to je da je bilo hiljade kooperanata, koji su proizvodili male delove za automobile širom bivše Jugoslavije, male radionice i fabrike, sada to nije slušaj !!!!!!!! FIAT L500 se samo SKLAPA I KRAGUJEVCU !!! Mene više interesuje UGOVOR, ŠTA U NJEMU PIŠE !!!! Kakve su povlastice dobili "žabari", koliko novca po zaposlenom radniku, koliko su oslobodjeni od plaćanja poreza i raznih doprinosa, koliko je koštala "poklonjena" infrastruktura...Samo da podsetim, ugovor FIAT-u ističe krajem godine, da vidimo šta će da se desi !?!?

Ivan Maric

pre 6 godina

Nema smisla porediti se sa Slovačkom nismo u EU lošiji smo pa i treba više da se trudimo i potkupimo da bi iko ulagao i radio sa nama.