Subota, 17.02.2018.

10:35

Otvorena vrata za oldtajmere: Moguće uvesti i Golf 2

Izvor: B92

Otvorena vrata za oldtajmere: Moguæe uvesti i Golf 2 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

Đorđe Kostadinović

pre 4 godine

Ljudi,da li neko zna kakva je procedura posle carine oldtajmera?
Uvezao sam golfa 1 pa me zanima koliko traje dalja procedura oko servisa i ostalo ?

REALNO

pre 5 godina

A, zašto nebi smo 2020 vozili golfa 2 proizvedenog 2019 u Kragujevcu( sa nekoliko neohodni poboljšanja)? Cena ne veća od 10 hiljada evra, bi garantovala prodaju od minimum 50 hiljada u zemlji i isto toliko u okruženju.

Zakon davi

pre 6 godina

U sustini, po zakonu ne mogu se uvesti samo vozila 1988-2000. A bas tu bi se moglo naci nesto znatno modernije od Juga (npr. 1995-2000), a da je za nas dzep. Vozila ovoh godista jos uvek nisu atraktivna kao oldtajmeri, pa nemaju veliku cenu, a dovoljno su stara da se mogu naci bas jeftino, a i delovi za ta godista su jos uvek dostupna. I bas ta vozila ne mozemo da kupimo. Ja bih jedan takav uzeo samo kao drugi auto, za zimu npr.

uzas

pre 6 godina

@ Naki
bas tako,eto, neki da gledam tamo neki krsh cak iz pedesetih proslog veka,zovu mercedes sl 300,svajcarci traze za njega skoro dva miliona franaka,,ma,zamisli ti samo bezobrazluka?

Odbegli bot

pre 6 godina

Podrzavam odluku, jer Srbija vec ima tu atmosferu opste rusticnosti I zaostalosti, a imamo I vodju, jos kada masovno uvezemo oldtajmere, bicemo prava evropska Kuba ! Kakav genijalan pristup turizmu!

Naki

pre 6 godina

Citam tekst i posle komentare umesto da podizemo standarde za uvoz mi spustamo kriterijume uvozicemo otpad cele evrope posto smo vec sad sa prosecnom staroscu voznog parka na nivou afrike

rak

pre 6 godina

Kasno je nažalost! Bio sam u D pre godinu i po jedva 6-7 sam ih video. Bio sam u Frankfurtu,Ofenbahu,Fridbergu,Ninbergu,i jos koje manje mesto,nema ljudi!

Amputirati ga pa da prodisemo !

pre 6 godina

Neverovatno koliki rak je taj Beograd ! I metastazira i dalje ! beofradjani su unistili industriju ali umesto da proizvode motore, traktore u lezajeve, kao nekada, sada proizvode papire i dozvole da bi ljudi u ostatku Srbije mogli da disu !

steva

pre 6 godina

" Drzava da nesto omoguci? Sumnjiva rabota, zasto li ne verujem, pitam se? "
(dr.kadzija,

PA omogućiuje sebi veći priliv novca u kasu prijatelju zar to treba da ti se crta ?
Platićeš regitraciju,gorivo, takse, akcize, porezi. A osim toga tu su jelda i "stručna lica" koja će da ti izdaju potvrdu da je taj auto oldtajmer i da ima muzejsku vrednost.

steva

pre 6 godina

" A ograničenje na kilometražu? Normalno bi bilo da registrovan oldtajmer ne može preći više od 2 hiljade kilometara godišnje."
(lebovitz,

Pa s obzirom na cenu goriva i bedne plate, ja se odlično uklapam u ovaj standard a verujem i većina građana Srbije, jer nije to mala stvar biti lider u regionu.

Ljubitelj

pre 6 godina

Trenutno imam Porsche 924 84-to godište i ne bih ga prodao nema tih para, ali bih voleo da uzmem neku lepu mečkurinu kupe 560 SEC ili 230 CE (124ku).
Tada su se pravila prava kola i mogao si da iz raspoznaješ, a danas sva su siva i crna i plastična i sva liče jedna na druga.

S70

pre 6 godina

@Trol - pomešao si kabriolete i motore. Hoćeš da kažeš da ne bi vozio kabriolet zimi? Mislim, ne moraš da otvaraš krov kada je ispod 10 stepeni :-)

Evo ja vozim kabriolet, iako imam i dobru alternativu. Kada god mi je 2 sedišta dosta - nema dileme.

Pozdrav.

r53

pre 6 godina

Ovo je sjajna stvar, 1977-87 je verovatno period iz kog je najvise automobila koje bih rado vozio, mnogo pre nego bilo koji iz 2008-danas. Npr. 911 964, sestica E24, mercedes c126, audi quattro, alfa 75, alfa spider, lotus esprit s3... uh.

Luka_Laban

pre 6 godina

Tresla se gora, ja sam se taman obradovao da kupim stricu Ami8 ...
Nasao sam 1 u Srbiji, lepo sredjen, cena, prava sitnica.
Bolje da kao na Kubi pokrenemo proizvodnju Golfa 1 ... ozbiljan sam, ali Fiat je kost u grlu i od toga nema nista!

Marinero

pre 6 godina

Daleko od toga da su jeftini, nedavno sam nasao bio prodaje se dvojka gti u Njemackoj, fabricka, ne mogu se sjetit oznake. Cijena preko 20000 e. Sad za ove klasicne modele ne znam, al vjerujem da ko god jos ima dvojku da je ima iz gusta ne zato sto ne moze da priusti novije.

Ako papirologija ne bude komikovana uvezao bih za roditelje jednog ocuvanog iz tog perioda.Mada ocuvani ni tamo nisu 100eur
(yyy, 17. februar 2018 16:32)

Dax...AMG

pre 6 godina

A sada 560 SEC i da uzivam :-) 
(Dax...AMG, 17. februar 2018 14:16) 

san od auta..
(drmr, 17. februar 2018 18:01)

San snova prijatelju...Tehnicki i stilski gledano,jedan od najboljih i najlepsih kupe-a moderne ere automobilizma.

Petar

pre 6 godina

Boki


Kako si se ti nalupao moj prijatelju pa to je strasno...
"Preprodavci kupuju euro 4 automobile preko za par stotina eura"...
Znaci po tebi npr Golf 6 2009 godiste koji je euro 4 motor moze da se kupi u Nemackoj za 300 eura...
Evo ti otidji preko i kupuj te automobile sa euro 4 standardom za 300 evrica,ima za par godina da budes bogatiji od Bila Gejtsa moj druze...
Nije za svakoga tastatura,da pise razne gluposti i da to neko treba da procita!!!

nemanja.s

pre 6 godina

Koliko glupih komentara..:) Oldtimer koji je u originalnom stanju košta bar 3000-4000 €. Dakle, skuplji su od raznih traženih modela tipa 2003., ko nov, 155.000 km...

Predrag

pre 6 godina

Da smo članica EU kupovali bismo kola iz Nemačke koja hoćemo i bez komplikacija. Ne bi nam ovi "stručnjaci" komplikovali živote.

Mladen

pre 6 godina

Moj deda ima Ford Sierra-u 1.8
Auto retko vozi i korsti se većinom kao rezervni auto u kući jer pali na -30 bez problema. Prošle zime smo ga korstili da šlepuje ostala vozila po mrazu da upale.

U svakom slučaju, ne prelazi više od 2000km godišnje. Najveći trošak je registracija, ne gorivo.

Mandrak

pre 6 godina

Jedino je loše što ne mogu da uvezem neki dobar auto 91. godište već bih morao da ga držim 3 godine u garaži pre registracije.

slobodni limar

pre 6 godina

Kada ga majstor popravi čekićem ispred zgrade ima da bude dobar. Inače i noviji modeli se popravljaju na isti način!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nikola, 17. februar 2018 11:47)

Hvala sto si nam otkrio dugo cuvanu tajnu majstorskog esnafa, koja se prenosi krisom samo najboljim ucenicima.

Ljubitelj

pre 6 godina

Trenutno imam Porsche 924 84-to godište i ne bih ga prodao nema tih para, ali bih voleo da uzmem neku lepu mečkurinu kupe 560 SEC ili 230 CE (124ku).
Tada su se pravila prava kola i mogao si da iz raspoznaješ, a danas sva su siva i crna i plastična i sva liče jedna na druga.

toma

pre 6 godina

@ o cemu se radi
nije dzaba vama upisano 7 sedista .dva nisu nikakva dodatna opema vec se pri pregledu uzima upit u tüv ili dekra ako nemate coc dokumet i kako je auto izasao iz fabrike ( a cim ima pojaseve izasao je sa 7 sed ) tako vam i upisu . da vam je falilo pri pregledu zadnja 2 morali biste ih staviti makar dok ne prodje pregled .
a to sto su vama skinuli 2 pa vam prodali auto ....vasa je briga

vozac

pre 6 godina

Imam golfa 2, 82 godiste, automatik. Da hocu da ga prodam ne bih uzeo 800 evra sa sve registracijom. Sve na njemu je kao kad je izasao iz fabrike. Vozen po nasim, seoskim putevima gde vas muka uhvati od blata kad padne kisa. Apsolutno sam za progres, i da se voze dobra kola ali nema svako para za x5 i neke rovere. Odnos cena/kvalitet kod golfa je neprevazidjen, i svakako zasluzuje posebno mesto u auto istoriji, bar na balkanu.

Mirko

pre 6 godina

U nekim zemljama imate u zakonu da takav veteran ne sme da predje godisnje vise od maks dve hiljade kilometara. Kilometraza se proverava na tehnickim pregledima koje i ta vozila moraju da prodju.

Domaćin

pre 6 godina

Privatni muzej visokog sns funkcionera odlučuje?!? Priznaćemo Kosovo pet puta, ali ovde nikad neće biti ispunjen uslov vladavine prava.

Kada je Mercedes bio Mercedes

pre 6 godina

123 kupe, benzinac 230 ili 250C gas unutra i da se vozis kao covek ! Kada sednes u njega odmah znas gde si seo, za razliku od danasnjih automobila !
Jedini problem je tu, jos uvek veliki porez na motore preko 2000 kubika. Mozda 2000 kubika motor ali.....

odvratni dizel svi smrde

pre 6 godina

Ništa gore nego kada voziš iza Golfa 2 dizel. Strašan smrad. Ali isto tako i iza Stila dizel, Kangua dizel, Fieste dizel. Od prošlog petka spisku pridodajem i Golfa 5 dizel, a od juče i A4 dizel. Sve sami trovači. Ali zato kada vozim iza nekog plinaša ništa se ne oseća. Evo baš juče vozio u koloni iza jednog Golfa 2 plinaša i nikakav neprijatan miris nisam osetio. Poenta: dizeli smrde, novi-stari, moderni-zastareli. Dizela se plašite a ne starih vozila generalno. Ćao

Makki

pre 6 godina

Tu spediciju rade uglavnom nestrucne osobe bez ikakve odgovornosti pa cete vrlo lako doziveti i da vas unesrece duplo vecom procenom vrednosti. Ja sam doziveo da covek umesto da gleda u ams knjigu cenu vozila trazi na sajtu polovniautomobili. Tragedija od drzave.

Radovan

pre 6 godina

Neophodan je zakon kojim će se vlasnici oldtajmera - isključivo uz uslov da im je to drugo registrovano vozilo - rasteretili dažbina oko registracije.

vlada

pre 6 godina

(parx, 17. februar 2018 13:44)
Android koristim zbog fotografije, da ne bih nosio aparat. E sad, kolko traje baterija na ovim novim, a kolko na starim telefonima. I naravno, svako ima svoje potrebe. Neko ko se mnogo vizi i na duze, njemu trebaju dobra kola, a meni, koji dnevno predje 10 km, a najduze 60 km, i to 3-4 puta mesecno, ne pada na pamet da dam 3000-4000 evra za auto.

Pop

pre 6 godina

Dosta glupih i zlih komementara...

Kola DOBRIH (u BG bar), ima dosta, a većinom se voze vrlo pristojna vozila... Starijih kola i tzv. "krseva" Ima vrlo malo, a za koju godinu ni njih neće biti... može se uzeti moderan auto za sitne pare, ali KVALITETNO održavanje je skupo...

Uvoz je za specijalne automobile, od posebne vrednosti, i to je interesantno samo ozbiljnim restauratorima, i to je OK...

lol

pre 6 godina

@Moja 2 je 1987. i bolja od mnogih novijih i ne bih je menjao ni za koji auto, osim nekog dzipa. Idem gde hocu i po bilo kakvim putevima. Meni auto za trke i ludovanje ne treba.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vlada, 17. februar 2018 11:09) # Link komentara

Vidim koristis android, sto nisi uzeo telefon iz '87 ili bare '97. Zato sto ti je mnogo komfornije sa androidom. Isto takok i sa kolima. Neko voznju shvata samo prelazak od tacke A do B, a neko uziva u voznji koja mu pruzaju nova kola. Ali bi od tebe ocekivao da koristis stare telefone i racunare, jel tako volis.

Mozda covek uziva u Golfu 2 , u cemu je problem?

ma

pre 6 godina

Vidim koristis android, sto nisi uzeo telefon iz '87 ili bare '97. Zato sto ti je mnogo komfornije sa androidom. Isto takok i sa kolima. Neko voznju shvata samo prelazak od tacke A do B, a neko uziva u voznji koja mu pruzaju nova kola. Ali bi od tebe ocekivao da koristis stare telefone i racunare, jel tako volis.
(parx, 17. februar 2018 13:44)

sine nisi ti seo u golf 2 1.8 ili GTI, pa ga vidiš šta je uživanje u vožnji.. zato tako i pričaš.. i kakve veze telefon ima sa kolima da mi je znati.. filozofiranje na nivou.

Njam Njam

pre 6 godina

Iiiijaaaoooo kad uvezem sad jednu w124 mercedesa :) sa svim originalnim delovima prava kilometraza i cisto gorivo kakva ovo danasnja plastika od automobila...

Aca

pre 6 godina

Sta se odmah bunite. Vozilo koje je proslo tehnicki pregled u nemackoj gde nema das crvenu da prodjes ako ti ne rade kocnice, moze slobodno da se uveze posto to nije krs sa otpada.

Trol

pre 6 godina

@parx

Evo i ja više volim da vozim starija kola. Pružaju mi više zadovoljstva. Ti da si imao priliku da voziš Lancu Deltu Integrale ili Golfa G60, ne bi razmišljao o kantama poput današnjih automobila srednje klase. Naravno, da imam love, vozio bih paralelno i nov hot-hatch, ali pošto nemam, pre ću da vozim stari sportski model, nego današnjeg plastikanera.

o čemer se radi?

pre 6 godina

Kupio auto, registrovan na 7 sedišta, pri čemu su 2 dodatna oprema. Agencija za bezbednost ga sertifikuje na 7 sedišta, iako ih realno nema (ima pojaseve) i kasnije propiše da moraš da imaš u autu onoliko sedišta koliko ti pise u saobracajnoj, kada ideš na teh.pregled....banana,sine,banana...i ovde ce da smisle nešto slično...

Miha

pre 6 godina

Od svega (posebno plemenitog) napravimo sprdnju. Oldtimer-i su vredni kada se dovedu u izvorno stanje i predstavljaju posao za zaljubljenike i one koji to vole i cene. Takvi su retki i hvale vredni. Ne služe oldtimer-i za to da bi se pogoršavalo (ako je to moguće) bezbednosno stanje našeg saobraćaja. Ne služe za to da bi se auto-putem kroz Beograd vozilo 40lm/h i predstavljalo opasnost i za sebe i za ostale zbog stvaranja čepa koji je kao crna tačka...

parx

pre 6 godina

@Moja 2 je 1987. i bolja od mnogih novijih i ne bih je menjao ni za koji auto, osim nekog dzipa. Idem gde hocu i po bilo kakvim putevima. Meni auto za trke i ludovanje ne treba.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vlada, 17. februar 2018 11:09) # Link komentara

Vidim koristis android, sto nisi uzeo telefon iz '87 ili bare '97. Zato sto ti je mnogo komfornije sa androidom. Isto takok i sa kolima. Neko voznju shvata samo prelazak od tacke A do B, a neko uziva u voznji koja mu pruzaju nova kola. Ali bi od tebe ocekivao da koristis stare telefone i racunare, jel tako volis.

Slovenac

pre 6 godina

@ nas standard: Vidi kolko kostaju 2jke po ITA ili D. Malo ces se iznenaditi, to je u EU odavno oldtajmer. I tome i cena sledi kolekcionarska...

toma

pre 6 godina

@ vlada
da li ste slucajno razmisljali osim o trkanju i ludovanju malo o sigurnosti i udobnosti i ekologiji ...
a da ce vas odvesti negde - hoce i trabant

boki

pre 6 godina

Bolje da zabrane uvoz evro 3 i 4.Vidimo kakve sve krševe ti preprodavci uvoze.Kupe vani za par stotina evra dovezu u Srbiji našminkaju,smanje kilometražu,u motor naspu raznih derivata,operu dubinski itd.a onda nekom siromahu prodaju za par hiljada evra i nakon par meseci vidi da je prevaren jer mora da se nakupuje delova i delova.Znači treba pod hitno dozvoliti uvoz samo evro 5 motora.To su vozila krajnje nebezbedna za saobraćaj i siguran sam da u Evropi nemogu proći tehnički pregled i zato su tamo jeftina a ovde jako skupa.

Slovenac

pre 6 godina

Napravili zakon, da te potvrde za uvoz izdaje Muzej auta BG, koji je sasvim slucajno u vlasnistvu bivse ministra Brace? A to da ima u SRB dva saveza oldtajmera? Oni su niko i nista?

realno

pre 6 godina

Odlično!I treba da se vraćamo na automobile koji polovni koštaju 500 evra.Ozbiljno pričam,ne zezam se,ne možemo sa platama od 300€ da vozimo automobile sa servo volanom,sa klimom,elektropodizačima itd.Treba se protezati koliki je guber.Kad budemo imali plate 1000€,možemo da vozimo nešto bolje.Nije ovo uopšte loše,daje se mogućnost i sirotinji da vozi auto,kakav god da je,ali auto...

fourwheels

pre 6 godina

Pa dobro, jeste li vi normalni?!

Pa malo li je krševa u ovoj državi, malo li ginemo, pa nam treba još? Pa ovo će da izazove takav stampedo dovlačenja neviđenih krševa u zemlju, da ćemo u svakom slučaju svi umreti bolnom smrću - polovina od raka usled zagađenja neslućenih razmera, a druga polovina kao glineni golubovi za krševe koje je i Bog zaboravio.

Naravno da je sve ovo fazon da se nekome namesti unosan posao. U ovom slučaju je to bivši ministar i vlasnik Muzeja koji izdaje potvrde. Da, ko god je pomislio da je taj muzej državni, nije.

Da je pameti i da je stvarno želje da se neka oblast uredi, dozvoljeno bi bilo uvesti auto koji je maloserijski, sa veoma malom kilometražom i koji se registruje posebnim tablicama, koje limitiraju korišćenje samo vikendom ili tako nešto.

Sve drugo je bezumno i vodi nas u kolektivnu smrt.

lenstina

pre 6 godina

A bas slucajno telo koje izdaje potvrdu neophodnu za uvoz je u privatnom vlasnistvu bratislava petkovica bivseg ministra clana sns.. Madre mias

djole

pre 6 godina

Nece nam vozni park biti stariji, jer ocuvan automobilgodista '80-'88, koji je jos i redak, kosta sigurno vise nego ovi EURO 3 i EURO 4 krsevi sa 300-400,000km predjenih, otkupljeni preko aukcija lizing kuca, koje vam sad nude sa 120-160,000km sa placeva za 2500-4000EUR.
Imate autoscout, proverite...

Znaci, ovo je namenjeno entuzijastima koju su spremni da plate 5000-7000 eur za neki veoma ocuvan Golf 2 GTI 16v ili Rally, Peugeot 205 GTI, Toyotu Korolu AE 86 ili mozda Alfu 75 V6...

Jedino u celoj prici mogu biti nezadovoljni oni koju su takva vozila uvozili i sredjivali (prilicno dobar posao, u kom mozmeo biti konkurentni sa restauraterima napolju), ali uvek postoji mogucnost dovoza automobila u Srbiju na stranim tablicama i njogovo sredjivanje ovde.

vlada

pre 6 godina

Moja 2 je 1987. i bolja od mnogih novijih i ne bih je menjao ni za koji auto, osim nekog dzipa. Idem gde hocu i po bilo kakvim putevima. Meni auto za trke i ludovanje ne treba.

lenstina

pre 6 godina

A bas slucajno telo koje izdaje potvrdu neophodnu za uvoz je u privatnom vlasnistvu bratislava petkovica bivseg ministra clana sns.. Madre mias

Slovenac

pre 6 godina

Napravili zakon, da te potvrde za uvoz izdaje Muzej auta BG, koji je sasvim slucajno u vlasnistvu bivse ministra Brace? A to da ima u SRB dva saveza oldtajmera? Oni su niko i nista?

o čemer se radi?

pre 6 godina

Kupio auto, registrovan na 7 sedišta, pri čemu su 2 dodatna oprema. Agencija za bezbednost ga sertifikuje na 7 sedišta, iako ih realno nema (ima pojaseve) i kasnije propiše da moraš da imaš u autu onoliko sedišta koliko ti pise u saobracajnoj, kada ideš na teh.pregled....banana,sine,banana...i ovde ce da smisle nešto slično...

Njam Njam

pre 6 godina

Iiiijaaaoooo kad uvezem sad jednu w124 mercedesa :) sa svim originalnim delovima prava kilometraza i cisto gorivo kakva ovo danasnja plastika od automobila...

parx

pre 6 godina

@Moja 2 je 1987. i bolja od mnogih novijih i ne bih je menjao ni za koji auto, osim nekog dzipa. Idem gde hocu i po bilo kakvim putevima. Meni auto za trke i ludovanje ne treba.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vlada, 17. februar 2018 11:09) # Link komentara

Vidim koristis android, sto nisi uzeo telefon iz '87 ili bare '97. Zato sto ti je mnogo komfornije sa androidom. Isto takok i sa kolima. Neko voznju shvata samo prelazak od tacke A do B, a neko uziva u voznji koja mu pruzaju nova kola. Ali bi od tebe ocekivao da koristis stare telefone i racunare, jel tako volis.

slobodni limar

pre 6 godina

Kada ga majstor popravi čekićem ispred zgrade ima da bude dobar. Inače i noviji modeli se popravljaju na isti način!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nikola, 17. februar 2018 11:47)

Hvala sto si nam otkrio dugo cuvanu tajnu majstorskog esnafa, koja se prenosi krisom samo najboljim ucenicima.

odvratni dizel svi smrde

pre 6 godina

Ništa gore nego kada voziš iza Golfa 2 dizel. Strašan smrad. Ali isto tako i iza Stila dizel, Kangua dizel, Fieste dizel. Od prošlog petka spisku pridodajem i Golfa 5 dizel, a od juče i A4 dizel. Sve sami trovači. Ali zato kada vozim iza nekog plinaša ništa se ne oseća. Evo baš juče vozio u koloni iza jednog Golfa 2 plinaša i nikakav neprijatan miris nisam osetio. Poenta: dizeli smrde, novi-stari, moderni-zastareli. Dizela se plašite a ne starih vozila generalno. Ćao

vlada

pre 6 godina

Moja 2 je 1987. i bolja od mnogih novijih i ne bih je menjao ni za koji auto, osim nekog dzipa. Idem gde hocu i po bilo kakvim putevima. Meni auto za trke i ludovanje ne treba.

Domaćin

pre 6 godina

Privatni muzej visokog sns funkcionera odlučuje?!? Priznaćemo Kosovo pet puta, ali ovde nikad neće biti ispunjen uslov vladavine prava.

realno

pre 6 godina

Odlično!I treba da se vraćamo na automobile koji polovni koštaju 500 evra.Ozbiljno pričam,ne zezam se,ne možemo sa platama od 300€ da vozimo automobile sa servo volanom,sa klimom,elektropodizačima itd.Treba se protezati koliki je guber.Kad budemo imali plate 1000€,možemo da vozimo nešto bolje.Nije ovo uopšte loše,daje se mogućnost i sirotinji da vozi auto,kakav god da je,ali auto...

fourwheels

pre 6 godina

Pa dobro, jeste li vi normalni?!

Pa malo li je krševa u ovoj državi, malo li ginemo, pa nam treba još? Pa ovo će da izazove takav stampedo dovlačenja neviđenih krševa u zemlju, da ćemo u svakom slučaju svi umreti bolnom smrću - polovina od raka usled zagađenja neslućenih razmera, a druga polovina kao glineni golubovi za krševe koje je i Bog zaboravio.

Naravno da je sve ovo fazon da se nekome namesti unosan posao. U ovom slučaju je to bivši ministar i vlasnik Muzeja koji izdaje potvrde. Da, ko god je pomislio da je taj muzej državni, nije.

Da je pameti i da je stvarno želje da se neka oblast uredi, dozvoljeno bi bilo uvesti auto koji je maloserijski, sa veoma malom kilometražom i koji se registruje posebnim tablicama, koje limitiraju korišćenje samo vikendom ili tako nešto.

Sve drugo je bezumno i vodi nas u kolektivnu smrt.

Miha

pre 6 godina

Od svega (posebno plemenitog) napravimo sprdnju. Oldtimer-i su vredni kada se dovedu u izvorno stanje i predstavljaju posao za zaljubljenike i one koji to vole i cene. Takvi su retki i hvale vredni. Ne služe oldtimer-i za to da bi se pogoršavalo (ako je to moguće) bezbednosno stanje našeg saobraćaja. Ne služe za to da bi se auto-putem kroz Beograd vozilo 40lm/h i predstavljalo opasnost i za sebe i za ostale zbog stvaranja čepa koji je kao crna tačka...

Slovenac

pre 6 godina

@ nas standard: Vidi kolko kostaju 2jke po ITA ili D. Malo ces se iznenaditi, to je u EU odavno oldtajmer. I tome i cena sledi kolekcionarska...

vozac

pre 6 godina

Imam golfa 2, 82 godiste, automatik. Da hocu da ga prodam ne bih uzeo 800 evra sa sve registracijom. Sve na njemu je kao kad je izasao iz fabrike. Vozen po nasim, seoskim putevima gde vas muka uhvati od blata kad padne kisa. Apsolutno sam za progres, i da se voze dobra kola ali nema svako para za x5 i neke rovere. Odnos cena/kvalitet kod golfa je neprevazidjen, i svakako zasluzuje posebno mesto u auto istoriji, bar na balkanu.

Amputirati ga pa da prodisemo !

pre 6 godina

Neverovatno koliki rak je taj Beograd ! I metastazira i dalje ! beofradjani su unistili industriju ali umesto da proizvode motore, traktore u lezajeve, kao nekada, sada proizvode papire i dozvole da bi ljudi u ostatku Srbije mogli da disu !

djole

pre 6 godina

Nece nam vozni park biti stariji, jer ocuvan automobilgodista '80-'88, koji je jos i redak, kosta sigurno vise nego ovi EURO 3 i EURO 4 krsevi sa 300-400,000km predjenih, otkupljeni preko aukcija lizing kuca, koje vam sad nude sa 120-160,000km sa placeva za 2500-4000EUR.
Imate autoscout, proverite...

Znaci, ovo je namenjeno entuzijastima koju su spremni da plate 5000-7000 eur za neki veoma ocuvan Golf 2 GTI 16v ili Rally, Peugeot 205 GTI, Toyotu Korolu AE 86 ili mozda Alfu 75 V6...

Jedino u celoj prici mogu biti nezadovoljni oni koju su takva vozila uvozili i sredjivali (prilicno dobar posao, u kom mozmeo biti konkurentni sa restauraterima napolju), ali uvek postoji mogucnost dovoza automobila u Srbiju na stranim tablicama i njogovo sredjivanje ovde.

boki

pre 6 godina

Bolje da zabrane uvoz evro 3 i 4.Vidimo kakve sve krševe ti preprodavci uvoze.Kupe vani za par stotina evra dovezu u Srbiji našminkaju,smanje kilometražu,u motor naspu raznih derivata,operu dubinski itd.a onda nekom siromahu prodaju za par hiljada evra i nakon par meseci vidi da je prevaren jer mora da se nakupuje delova i delova.Znači treba pod hitno dozvoliti uvoz samo evro 5 motora.To su vozila krajnje nebezbedna za saobraćaj i siguran sam da u Evropi nemogu proći tehnički pregled i zato su tamo jeftina a ovde jako skupa.

toma

pre 6 godina

@ vlada
da li ste slucajno razmisljali osim o trkanju i ludovanju malo o sigurnosti i udobnosti i ekologiji ...
a da ce vas odvesti negde - hoce i trabant

Makki

pre 6 godina

Tu spediciju rade uglavnom nestrucne osobe bez ikakve odgovornosti pa cete vrlo lako doziveti i da vas unesrece duplo vecom procenom vrednosti. Ja sam doziveo da covek umesto da gleda u ams knjigu cenu vozila trazi na sajtu polovniautomobili. Tragedija od drzave.

Mirko

pre 6 godina

U nekim zemljama imate u zakonu da takav veteran ne sme da predje godisnje vise od maks dve hiljade kilometara. Kilometraza se proverava na tehnickim pregledima koje i ta vozila moraju da prodju.

Ljubitelj

pre 6 godina

Trenutno imam Porsche 924 84-to godište i ne bih ga prodao nema tih para, ali bih voleo da uzmem neku lepu mečkurinu kupe 560 SEC ili 230 CE (124ku).
Tada su se pravila prava kola i mogao si da iz raspoznaješ, a danas sva su siva i crna i plastična i sva liče jedna na druga.

lol

pre 6 godina

@Moja 2 je 1987. i bolja od mnogih novijih i ne bih je menjao ni za koji auto, osim nekog dzipa. Idem gde hocu i po bilo kakvim putevima. Meni auto za trke i ludovanje ne treba.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vlada, 17. februar 2018 11:09) # Link komentara

Vidim koristis android, sto nisi uzeo telefon iz '87 ili bare '97. Zato sto ti je mnogo komfornije sa androidom. Isto takok i sa kolima. Neko voznju shvata samo prelazak od tacke A do B, a neko uziva u voznji koja mu pruzaju nova kola. Ali bi od tebe ocekivao da koristis stare telefone i racunare, jel tako volis.

Mozda covek uziva u Golfu 2 , u cemu je problem?

toma

pre 6 godina

@ o cemu se radi
nije dzaba vama upisano 7 sedista .dva nisu nikakva dodatna opema vec se pri pregledu uzima upit u tüv ili dekra ako nemate coc dokumet i kako je auto izasao iz fabrike ( a cim ima pojaseve izasao je sa 7 sed ) tako vam i upisu . da vam je falilo pri pregledu zadnja 2 morali biste ih staviti makar dok ne prodje pregled .
a to sto su vama skinuli 2 pa vam prodali auto ....vasa je briga

ma

pre 6 godina

Vidim koristis android, sto nisi uzeo telefon iz '87 ili bare '97. Zato sto ti je mnogo komfornije sa androidom. Isto takok i sa kolima. Neko voznju shvata samo prelazak od tacke A do B, a neko uziva u voznji koja mu pruzaju nova kola. Ali bi od tebe ocekivao da koristis stare telefone i racunare, jel tako volis.
(parx, 17. februar 2018 13:44)

sine nisi ti seo u golf 2 1.8 ili GTI, pa ga vidiš šta je uživanje u vožnji.. zato tako i pričaš.. i kakve veze telefon ima sa kolima da mi je znati.. filozofiranje na nivou.

Radovan

pre 6 godina

Neophodan je zakon kojim će se vlasnici oldtajmera - isključivo uz uslov da im je to drugo registrovano vozilo - rasteretili dažbina oko registracije.

Aca

pre 6 godina

Sta se odmah bunite. Vozilo koje je proslo tehnicki pregled u nemackoj gde nema das crvenu da prodjes ako ti ne rade kocnice, moze slobodno da se uveze posto to nije krs sa otpada.

Predrag

pre 6 godina

Da smo članica EU kupovali bismo kola iz Nemačke koja hoćemo i bez komplikacija. Ne bi nam ovi "stručnjaci" komplikovali živote.

Trol

pre 6 godina

@parx

Evo i ja više volim da vozim starija kola. Pružaju mi više zadovoljstva. Ti da si imao priliku da voziš Lancu Deltu Integrale ili Golfa G60, ne bi razmišljao o kantama poput današnjih automobila srednje klase. Naravno, da imam love, vozio bih paralelno i nov hot-hatch, ali pošto nemam, pre ću da vozim stari sportski model, nego današnjeg plastikanera.

Mladen

pre 6 godina

Moj deda ima Ford Sierra-u 1.8
Auto retko vozi i korsti se većinom kao rezervni auto u kući jer pali na -30 bez problema. Prošle zime smo ga korstili da šlepuje ostala vozila po mrazu da upale.

U svakom slučaju, ne prelazi više od 2000km godišnje. Najveći trošak je registracija, ne gorivo.

Petar

pre 6 godina

Boki


Kako si se ti nalupao moj prijatelju pa to je strasno...
"Preprodavci kupuju euro 4 automobile preko za par stotina eura"...
Znaci po tebi npr Golf 6 2009 godiste koji je euro 4 motor moze da se kupi u Nemackoj za 300 eura...
Evo ti otidji preko i kupuj te automobile sa euro 4 standardom za 300 evrica,ima za par godina da budes bogatiji od Bila Gejtsa moj druze...
Nije za svakoga tastatura,da pise razne gluposti i da to neko treba da procita!!!

Kada je Mercedes bio Mercedes

pre 6 godina

123 kupe, benzinac 230 ili 250C gas unutra i da se vozis kao covek ! Kada sednes u njega odmah znas gde si seo, za razliku od danasnjih automobila !
Jedini problem je tu, jos uvek veliki porez na motore preko 2000 kubika. Mozda 2000 kubika motor ali.....

r53

pre 6 godina

Ovo je sjajna stvar, 1977-87 je verovatno period iz kog je najvise automobila koje bih rado vozio, mnogo pre nego bilo koji iz 2008-danas. Npr. 911 964, sestica E24, mercedes c126, audi quattro, alfa 75, alfa spider, lotus esprit s3... uh.

steva

pre 6 godina

" A ograničenje na kilometražu? Normalno bi bilo da registrovan oldtajmer ne može preći više od 2 hiljade kilometara godišnje."
(lebovitz,

Pa s obzirom na cenu goriva i bedne plate, ja se odlično uklapam u ovaj standard a verujem i većina građana Srbije, jer nije to mala stvar biti lider u regionu.

vlada

pre 6 godina

(parx, 17. februar 2018 13:44)
Android koristim zbog fotografije, da ne bih nosio aparat. E sad, kolko traje baterija na ovim novim, a kolko na starim telefonima. I naravno, svako ima svoje potrebe. Neko ko se mnogo vizi i na duze, njemu trebaju dobra kola, a meni, koji dnevno predje 10 km, a najduze 60 km, i to 3-4 puta mesecno, ne pada na pamet da dam 3000-4000 evra za auto.

nemanja.s

pre 6 godina

Koliko glupih komentara..:) Oldtimer koji je u originalnom stanju košta bar 3000-4000 €. Dakle, skuplji su od raznih traženih modela tipa 2003., ko nov, 155.000 km...

Luka_Laban

pre 6 godina

Tresla se gora, ja sam se taman obradovao da kupim stricu Ami8 ...
Nasao sam 1 u Srbiji, lepo sredjen, cena, prava sitnica.
Bolje da kao na Kubi pokrenemo proizvodnju Golfa 1 ... ozbiljan sam, ali Fiat je kost u grlu i od toga nema nista!

Pop

pre 6 godina

Dosta glupih i zlih komementara...

Kola DOBRIH (u BG bar), ima dosta, a većinom se voze vrlo pristojna vozila... Starijih kola i tzv. "krseva" Ima vrlo malo, a za koju godinu ni njih neće biti... može se uzeti moderan auto za sitne pare, ali KVALITETNO održavanje je skupo...

Uvoz je za specijalne automobile, od posebne vrednosti, i to je interesantno samo ozbiljnim restauratorima, i to je OK...

Dax...AMG

pre 6 godina

A sada 560 SEC i da uzivam :-) 
(Dax...AMG, 17. februar 2018 14:16) 

san od auta..
(drmr, 17. februar 2018 18:01)

San snova prijatelju...Tehnicki i stilski gledano,jedan od najboljih i najlepsih kupe-a moderne ere automobilizma.

Ljubitelj

pre 6 godina

Trenutno imam Porsche 924 84-to godište i ne bih ga prodao nema tih para, ali bih voleo da uzmem neku lepu mečkurinu kupe 560 SEC ili 230 CE (124ku).
Tada su se pravila prava kola i mogao si da iz raspoznaješ, a danas sva su siva i crna i plastična i sva liče jedna na druga.

steva

pre 6 godina

" Drzava da nesto omoguci? Sumnjiva rabota, zasto li ne verujem, pitam se? "
(dr.kadzija,

PA omogućiuje sebi veći priliv novca u kasu prijatelju zar to treba da ti se crta ?
Platićeš regitraciju,gorivo, takse, akcize, porezi. A osim toga tu su jelda i "stručna lica" koja će da ti izdaju potvrdu da je taj auto oldtajmer i da ima muzejsku vrednost.

Marinero

pre 6 godina

Daleko od toga da su jeftini, nedavno sam nasao bio prodaje se dvojka gti u Njemackoj, fabricka, ne mogu se sjetit oznake. Cijena preko 20000 e. Sad za ove klasicne modele ne znam, al vjerujem da ko god jos ima dvojku da je ima iz gusta ne zato sto ne moze da priusti novije.

Ako papirologija ne bude komikovana uvezao bih za roditelje jednog ocuvanog iz tog perioda.Mada ocuvani ni tamo nisu 100eur
(yyy, 17. februar 2018 16:32)

Odbegli bot

pre 6 godina

Podrzavam odluku, jer Srbija vec ima tu atmosferu opste rusticnosti I zaostalosti, a imamo I vodju, jos kada masovno uvezemo oldtajmere, bicemo prava evropska Kuba ! Kakav genijalan pristup turizmu!

S70

pre 6 godina

@Trol - pomešao si kabriolete i motore. Hoćeš da kažeš da ne bi vozio kabriolet zimi? Mislim, ne moraš da otvaraš krov kada je ispod 10 stepeni :-)

Evo ja vozim kabriolet, iako imam i dobru alternativu. Kada god mi je 2 sedišta dosta - nema dileme.

Pozdrav.

Mandrak

pre 6 godina

Jedino je loše što ne mogu da uvezem neki dobar auto 91. godište već bih morao da ga držim 3 godine u garaži pre registracije.

Naki

pre 6 godina

Citam tekst i posle komentare umesto da podizemo standarde za uvoz mi spustamo kriterijume uvozicemo otpad cele evrope posto smo vec sad sa prosecnom staroscu voznog parka na nivou afrike

uzas

pre 6 godina

@ Naki
bas tako,eto, neki da gledam tamo neki krsh cak iz pedesetih proslog veka,zovu mercedes sl 300,svajcarci traze za njega skoro dva miliona franaka,,ma,zamisli ti samo bezobrazluka?

Zakon davi

pre 6 godina

U sustini, po zakonu ne mogu se uvesti samo vozila 1988-2000. A bas tu bi se moglo naci nesto znatno modernije od Juga (npr. 1995-2000), a da je za nas dzep. Vozila ovoh godista jos uvek nisu atraktivna kao oldtajmeri, pa nemaju veliku cenu, a dovoljno su stara da se mogu naci bas jeftino, a i delovi za ta godista su jos uvek dostupna. I bas ta vozila ne mozemo da kupimo. Ja bih jedan takav uzeo samo kao drugi auto, za zimu npr.

rak

pre 6 godina

Kasno je nažalost! Bio sam u D pre godinu i po jedva 6-7 sam ih video. Bio sam u Frankfurtu,Ofenbahu,Fridbergu,Ninbergu,i jos koje manje mesto,nema ljudi!

REALNO

pre 5 godina

A, zašto nebi smo 2020 vozili golfa 2 proizvedenog 2019 u Kragujevcu( sa nekoliko neohodni poboljšanja)? Cena ne veća od 10 hiljada evra, bi garantovala prodaju od minimum 50 hiljada u zemlji i isto toliko u okruženju.

Đorđe Kostadinović

pre 4 godine

Ljudi,da li neko zna kakva je procedura posle carine oldtajmera?
Uvezao sam golfa 1 pa me zanima koliko traje dalja procedura oko servisa i ostalo ?

vlada

pre 6 godina

Moja 2 je 1987. i bolja od mnogih novijih i ne bih je menjao ni za koji auto, osim nekog dzipa. Idem gde hocu i po bilo kakvim putevima. Meni auto za trke i ludovanje ne treba.

parx

pre 6 godina

@Moja 2 je 1987. i bolja od mnogih novijih i ne bih je menjao ni za koji auto, osim nekog dzipa. Idem gde hocu i po bilo kakvim putevima. Meni auto za trke i ludovanje ne treba.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vlada, 17. februar 2018 11:09) # Link komentara

Vidim koristis android, sto nisi uzeo telefon iz '87 ili bare '97. Zato sto ti je mnogo komfornije sa androidom. Isto takok i sa kolima. Neko voznju shvata samo prelazak od tacke A do B, a neko uziva u voznji koja mu pruzaju nova kola. Ali bi od tebe ocekivao da koristis stare telefone i racunare, jel tako volis.

odvratni dizel svi smrde

pre 6 godina

Ništa gore nego kada voziš iza Golfa 2 dizel. Strašan smrad. Ali isto tako i iza Stila dizel, Kangua dizel, Fieste dizel. Od prošlog petka spisku pridodajem i Golfa 5 dizel, a od juče i A4 dizel. Sve sami trovači. Ali zato kada vozim iza nekog plinaša ništa se ne oseća. Evo baš juče vozio u koloni iza jednog Golfa 2 plinaša i nikakav neprijatan miris nisam osetio. Poenta: dizeli smrde, novi-stari, moderni-zastareli. Dizela se plašite a ne starih vozila generalno. Ćao

boki

pre 6 godina

Bolje da zabrane uvoz evro 3 i 4.Vidimo kakve sve krševe ti preprodavci uvoze.Kupe vani za par stotina evra dovezu u Srbiji našminkaju,smanje kilometražu,u motor naspu raznih derivata,operu dubinski itd.a onda nekom siromahu prodaju za par hiljada evra i nakon par meseci vidi da je prevaren jer mora da se nakupuje delova i delova.Znači treba pod hitno dozvoliti uvoz samo evro 5 motora.To su vozila krajnje nebezbedna za saobraćaj i siguran sam da u Evropi nemogu proći tehnički pregled i zato su tamo jeftina a ovde jako skupa.

vozac

pre 6 godina

Imam golfa 2, 82 godiste, automatik. Da hocu da ga prodam ne bih uzeo 800 evra sa sve registracijom. Sve na njemu je kao kad je izasao iz fabrike. Vozen po nasim, seoskim putevima gde vas muka uhvati od blata kad padne kisa. Apsolutno sam za progres, i da se voze dobra kola ali nema svako para za x5 i neke rovere. Odnos cena/kvalitet kod golfa je neprevazidjen, i svakako zasluzuje posebno mesto u auto istoriji, bar na balkanu.

realno

pre 6 godina

Odlično!I treba da se vraćamo na automobile koji polovni koštaju 500 evra.Ozbiljno pričam,ne zezam se,ne možemo sa platama od 300€ da vozimo automobile sa servo volanom,sa klimom,elektropodizačima itd.Treba se protezati koliki je guber.Kad budemo imali plate 1000€,možemo da vozimo nešto bolje.Nije ovo uopšte loše,daje se mogućnost i sirotinji da vozi auto,kakav god da je,ali auto...

fourwheels

pre 6 godina

Pa dobro, jeste li vi normalni?!

Pa malo li je krševa u ovoj državi, malo li ginemo, pa nam treba još? Pa ovo će da izazove takav stampedo dovlačenja neviđenih krševa u zemlju, da ćemo u svakom slučaju svi umreti bolnom smrću - polovina od raka usled zagađenja neslućenih razmera, a druga polovina kao glineni golubovi za krševe koje je i Bog zaboravio.

Naravno da je sve ovo fazon da se nekome namesti unosan posao. U ovom slučaju je to bivši ministar i vlasnik Muzeja koji izdaje potvrde. Da, ko god je pomislio da je taj muzej državni, nije.

Da je pameti i da je stvarno želje da se neka oblast uredi, dozvoljeno bi bilo uvesti auto koji je maloserijski, sa veoma malom kilometražom i koji se registruje posebnim tablicama, koje limitiraju korišćenje samo vikendom ili tako nešto.

Sve drugo je bezumno i vodi nas u kolektivnu smrt.

ma

pre 6 godina

Vidim koristis android, sto nisi uzeo telefon iz '87 ili bare '97. Zato sto ti je mnogo komfornije sa androidom. Isto takok i sa kolima. Neko voznju shvata samo prelazak od tacke A do B, a neko uziva u voznji koja mu pruzaju nova kola. Ali bi od tebe ocekivao da koristis stare telefone i racunare, jel tako volis.
(parx, 17. februar 2018 13:44)

sine nisi ti seo u golf 2 1.8 ili GTI, pa ga vidiš šta je uživanje u vožnji.. zato tako i pričaš.. i kakve veze telefon ima sa kolima da mi je znati.. filozofiranje na nivou.

Njam Njam

pre 6 godina

Iiiijaaaoooo kad uvezem sad jednu w124 mercedesa :) sa svim originalnim delovima prava kilometraza i cisto gorivo kakva ovo danasnja plastika od automobila...

Trol

pre 6 godina

@parx

Evo i ja više volim da vozim starija kola. Pružaju mi više zadovoljstva. Ti da si imao priliku da voziš Lancu Deltu Integrale ili Golfa G60, ne bi razmišljao o kantama poput današnjih automobila srednje klase. Naravno, da imam love, vozio bih paralelno i nov hot-hatch, ali pošto nemam, pre ću da vozim stari sportski model, nego današnjeg plastikanera.

r53

pre 6 godina

Ovo je sjajna stvar, 1977-87 je verovatno period iz kog je najvise automobila koje bih rado vozio, mnogo pre nego bilo koji iz 2008-danas. Npr. 911 964, sestica E24, mercedes c126, audi quattro, alfa 75, alfa spider, lotus esprit s3... uh.

o čemer se radi?

pre 6 godina

Kupio auto, registrovan na 7 sedišta, pri čemu su 2 dodatna oprema. Agencija za bezbednost ga sertifikuje na 7 sedišta, iako ih realno nema (ima pojaseve) i kasnije propiše da moraš da imaš u autu onoliko sedišta koliko ti pise u saobracajnoj, kada ideš na teh.pregled....banana,sine,banana...i ovde ce da smisle nešto slično...

lol

pre 6 godina

@Moja 2 je 1987. i bolja od mnogih novijih i ne bih je menjao ni za koji auto, osim nekog dzipa. Idem gde hocu i po bilo kakvim putevima. Meni auto za trke i ludovanje ne treba.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vlada, 17. februar 2018 11:09) # Link komentara

Vidim koristis android, sto nisi uzeo telefon iz '87 ili bare '97. Zato sto ti je mnogo komfornije sa androidom. Isto takok i sa kolima. Neko voznju shvata samo prelazak od tacke A do B, a neko uziva u voznji koja mu pruzaju nova kola. Ali bi od tebe ocekivao da koristis stare telefone i racunare, jel tako volis.

Mozda covek uziva u Golfu 2 , u cemu je problem?

Kada je Mercedes bio Mercedes

pre 6 godina

123 kupe, benzinac 230 ili 250C gas unutra i da se vozis kao covek ! Kada sednes u njega odmah znas gde si seo, za razliku od danasnjih automobila !
Jedini problem je tu, jos uvek veliki porez na motore preko 2000 kubika. Mozda 2000 kubika motor ali.....

lenstina

pre 6 godina

A bas slucajno telo koje izdaje potvrdu neophodnu za uvoz je u privatnom vlasnistvu bratislava petkovica bivseg ministra clana sns.. Madre mias

djole

pre 6 godina

Nece nam vozni park biti stariji, jer ocuvan automobilgodista '80-'88, koji je jos i redak, kosta sigurno vise nego ovi EURO 3 i EURO 4 krsevi sa 300-400,000km predjenih, otkupljeni preko aukcija lizing kuca, koje vam sad nude sa 120-160,000km sa placeva za 2500-4000EUR.
Imate autoscout, proverite...

Znaci, ovo je namenjeno entuzijastima koju su spremni da plate 5000-7000 eur za neki veoma ocuvan Golf 2 GTI 16v ili Rally, Peugeot 205 GTI, Toyotu Korolu AE 86 ili mozda Alfu 75 V6...

Jedino u celoj prici mogu biti nezadovoljni oni koju su takva vozila uvozili i sredjivali (prilicno dobar posao, u kom mozmeo biti konkurentni sa restauraterima napolju), ali uvek postoji mogucnost dovoza automobila u Srbiju na stranim tablicama i njogovo sredjivanje ovde.

toma

pre 6 godina

@ vlada
da li ste slucajno razmisljali osim o trkanju i ludovanju malo o sigurnosti i udobnosti i ekologiji ...
a da ce vas odvesti negde - hoce i trabant

vlada

pre 6 godina

(parx, 17. februar 2018 13:44)
Android koristim zbog fotografije, da ne bih nosio aparat. E sad, kolko traje baterija na ovim novim, a kolko na starim telefonima. I naravno, svako ima svoje potrebe. Neko ko se mnogo vizi i na duze, njemu trebaju dobra kola, a meni, koji dnevno predje 10 km, a najduze 60 km, i to 3-4 puta mesecno, ne pada na pamet da dam 3000-4000 evra za auto.

Pop

pre 6 godina

Dosta glupih i zlih komementara...

Kola DOBRIH (u BG bar), ima dosta, a većinom se voze vrlo pristojna vozila... Starijih kola i tzv. "krseva" Ima vrlo malo, a za koju godinu ni njih neće biti... može se uzeti moderan auto za sitne pare, ali KVALITETNO održavanje je skupo...

Uvoz je za specijalne automobile, od posebne vrednosti, i to je interesantno samo ozbiljnim restauratorima, i to je OK...

Miha

pre 6 godina

Od svega (posebno plemenitog) napravimo sprdnju. Oldtimer-i su vredni kada se dovedu u izvorno stanje i predstavljaju posao za zaljubljenike i one koji to vole i cene. Takvi su retki i hvale vredni. Ne služe oldtimer-i za to da bi se pogoršavalo (ako je to moguće) bezbednosno stanje našeg saobraćaja. Ne služe za to da bi se auto-putem kroz Beograd vozilo 40lm/h i predstavljalo opasnost i za sebe i za ostale zbog stvaranja čepa koji je kao crna tačka...

slobodni limar

pre 6 godina

Kada ga majstor popravi čekićem ispred zgrade ima da bude dobar. Inače i noviji modeli se popravljaju na isti način!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nikola, 17. februar 2018 11:47)

Hvala sto si nam otkrio dugo cuvanu tajnu majstorskog esnafa, koja se prenosi krisom samo najboljim ucenicima.

Ljubitelj

pre 6 godina

Trenutno imam Porsche 924 84-to godište i ne bih ga prodao nema tih para, ali bih voleo da uzmem neku lepu mečkurinu kupe 560 SEC ili 230 CE (124ku).
Tada su se pravila prava kola i mogao si da iz raspoznaješ, a danas sva su siva i crna i plastična i sva liče jedna na druga.

Amputirati ga pa da prodisemo !

pre 6 godina

Neverovatno koliki rak je taj Beograd ! I metastazira i dalje ! beofradjani su unistili industriju ali umesto da proizvode motore, traktore u lezajeve, kao nekada, sada proizvode papire i dozvole da bi ljudi u ostatku Srbije mogli da disu !

Naki

pre 6 godina

Citam tekst i posle komentare umesto da podizemo standarde za uvoz mi spustamo kriterijume uvozicemo otpad cele evrope posto smo vec sad sa prosecnom staroscu voznog parka na nivou afrike

Aca

pre 6 godina

Sta se odmah bunite. Vozilo koje je proslo tehnicki pregled u nemackoj gde nema das crvenu da prodjes ako ti ne rade kocnice, moze slobodno da se uveze posto to nije krs sa otpada.

Petar

pre 6 godina

Boki


Kako si se ti nalupao moj prijatelju pa to je strasno...
"Preprodavci kupuju euro 4 automobile preko za par stotina eura"...
Znaci po tebi npr Golf 6 2009 godiste koji je euro 4 motor moze da se kupi u Nemackoj za 300 eura...
Evo ti otidji preko i kupuj te automobile sa euro 4 standardom za 300 evrica,ima za par godina da budes bogatiji od Bila Gejtsa moj druze...
Nije za svakoga tastatura,da pise razne gluposti i da to neko treba da procita!!!

Domaćin

pre 6 godina

Privatni muzej visokog sns funkcionera odlučuje?!? Priznaćemo Kosovo pet puta, ali ovde nikad neće biti ispunjen uslov vladavine prava.

toma

pre 6 godina

@ o cemu se radi
nije dzaba vama upisano 7 sedista .dva nisu nikakva dodatna opema vec se pri pregledu uzima upit u tüv ili dekra ako nemate coc dokumet i kako je auto izasao iz fabrike ( a cim ima pojaseve izasao je sa 7 sed ) tako vam i upisu . da vam je falilo pri pregledu zadnja 2 morali biste ih staviti makar dok ne prodje pregled .
a to sto su vama skinuli 2 pa vam prodali auto ....vasa je briga

Ljubitelj

pre 6 godina

Trenutno imam Porsche 924 84-to godište i ne bih ga prodao nema tih para, ali bih voleo da uzmem neku lepu mečkurinu kupe 560 SEC ili 230 CE (124ku).
Tada su se pravila prava kola i mogao si da iz raspoznaješ, a danas sva su siva i crna i plastična i sva liče jedna na druga.

Dax...AMG

pre 6 godina

A sada 560 SEC i da uzivam :-) 
(Dax...AMG, 17. februar 2018 14:16) 

san od auta..
(drmr, 17. februar 2018 18:01)

San snova prijatelju...Tehnicki i stilski gledano,jedan od najboljih i najlepsih kupe-a moderne ere automobilizma.

Luka_Laban

pre 6 godina

Tresla se gora, ja sam se taman obradovao da kupim stricu Ami8 ...
Nasao sam 1 u Srbiji, lepo sredjen, cena, prava sitnica.
Bolje da kao na Kubi pokrenemo proizvodnju Golfa 1 ... ozbiljan sam, ali Fiat je kost u grlu i od toga nema nista!

Slovenac

pre 6 godina

Napravili zakon, da te potvrde za uvoz izdaje Muzej auta BG, koji je sasvim slucajno u vlasnistvu bivse ministra Brace? A to da ima u SRB dva saveza oldtajmera? Oni su niko i nista?

Slovenac

pre 6 godina

@ nas standard: Vidi kolko kostaju 2jke po ITA ili D. Malo ces se iznenaditi, to je u EU odavno oldtajmer. I tome i cena sledi kolekcionarska...

S70

pre 6 godina

@Trol - pomešao si kabriolete i motore. Hoćeš da kažeš da ne bi vozio kabriolet zimi? Mislim, ne moraš da otvaraš krov kada je ispod 10 stepeni :-)

Evo ja vozim kabriolet, iako imam i dobru alternativu. Kada god mi je 2 sedišta dosta - nema dileme.

Pozdrav.

steva

pre 6 godina

" A ograničenje na kilometražu? Normalno bi bilo da registrovan oldtajmer ne može preći više od 2 hiljade kilometara godišnje."
(lebovitz,

Pa s obzirom na cenu goriva i bedne plate, ja se odlično uklapam u ovaj standard a verujem i većina građana Srbije, jer nije to mala stvar biti lider u regionu.

rak

pre 6 godina

Kasno je nažalost! Bio sam u D pre godinu i po jedva 6-7 sam ih video. Bio sam u Frankfurtu,Ofenbahu,Fridbergu,Ninbergu,i jos koje manje mesto,nema ljudi!

Radovan

pre 6 godina

Neophodan je zakon kojim će se vlasnici oldtajmera - isključivo uz uslov da im je to drugo registrovano vozilo - rasteretili dažbina oko registracije.

Mladen

pre 6 godina

Moj deda ima Ford Sierra-u 1.8
Auto retko vozi i korsti se većinom kao rezervni auto u kući jer pali na -30 bez problema. Prošle zime smo ga korstili da šlepuje ostala vozila po mrazu da upale.

U svakom slučaju, ne prelazi više od 2000km godišnje. Najveći trošak je registracija, ne gorivo.

Mirko

pre 6 godina

U nekim zemljama imate u zakonu da takav veteran ne sme da predje godisnje vise od maks dve hiljade kilometara. Kilometraza se proverava na tehnickim pregledima koje i ta vozila moraju da prodju.

Predrag

pre 6 godina

Da smo članica EU kupovali bismo kola iz Nemačke koja hoćemo i bez komplikacija. Ne bi nam ovi "stručnjaci" komplikovali živote.

nemanja.s

pre 6 godina

Koliko glupih komentara..:) Oldtimer koji je u originalnom stanju košta bar 3000-4000 €. Dakle, skuplji su od raznih traženih modela tipa 2003., ko nov, 155.000 km...

uzas

pre 6 godina

@ Naki
bas tako,eto, neki da gledam tamo neki krsh cak iz pedesetih proslog veka,zovu mercedes sl 300,svajcarci traze za njega skoro dva miliona franaka,,ma,zamisli ti samo bezobrazluka?

Makki

pre 6 godina

Tu spediciju rade uglavnom nestrucne osobe bez ikakve odgovornosti pa cete vrlo lako doziveti i da vas unesrece duplo vecom procenom vrednosti. Ja sam doziveo da covek umesto da gleda u ams knjigu cenu vozila trazi na sajtu polovniautomobili. Tragedija od drzave.

Marinero

pre 6 godina

Daleko od toga da su jeftini, nedavno sam nasao bio prodaje se dvojka gti u Njemackoj, fabricka, ne mogu se sjetit oznake. Cijena preko 20000 e. Sad za ove klasicne modele ne znam, al vjerujem da ko god jos ima dvojku da je ima iz gusta ne zato sto ne moze da priusti novije.

Ako papirologija ne bude komikovana uvezao bih za roditelje jednog ocuvanog iz tog perioda.Mada ocuvani ni tamo nisu 100eur
(yyy, 17. februar 2018 16:32)

Odbegli bot

pre 6 godina

Podrzavam odluku, jer Srbija vec ima tu atmosferu opste rusticnosti I zaostalosti, a imamo I vodju, jos kada masovno uvezemo oldtajmere, bicemo prava evropska Kuba ! Kakav genijalan pristup turizmu!

Zakon davi

pre 6 godina

U sustini, po zakonu ne mogu se uvesti samo vozila 1988-2000. A bas tu bi se moglo naci nesto znatno modernije od Juga (npr. 1995-2000), a da je za nas dzep. Vozila ovoh godista jos uvek nisu atraktivna kao oldtajmeri, pa nemaju veliku cenu, a dovoljno su stara da se mogu naci bas jeftino, a i delovi za ta godista su jos uvek dostupna. I bas ta vozila ne mozemo da kupimo. Ja bih jedan takav uzeo samo kao drugi auto, za zimu npr.

Mandrak

pre 6 godina

Jedino je loše što ne mogu da uvezem neki dobar auto 91. godište već bih morao da ga držim 3 godine u garaži pre registracije.

steva

pre 6 godina

" Drzava da nesto omoguci? Sumnjiva rabota, zasto li ne verujem, pitam se? "
(dr.kadzija,

PA omogućiuje sebi veći priliv novca u kasu prijatelju zar to treba da ti se crta ?
Platićeš regitraciju,gorivo, takse, akcize, porezi. A osim toga tu su jelda i "stručna lica" koja će da ti izdaju potvrdu da je taj auto oldtajmer i da ima muzejsku vrednost.

REALNO

pre 5 godina

A, zašto nebi smo 2020 vozili golfa 2 proizvedenog 2019 u Kragujevcu( sa nekoliko neohodni poboljšanja)? Cena ne veća od 10 hiljada evra, bi garantovala prodaju od minimum 50 hiljada u zemlji i isto toliko u okruženju.

Đorđe Kostadinović

pre 4 godine

Ljudi,da li neko zna kakva je procedura posle carine oldtajmera?
Uvezao sam golfa 1 pa me zanima koliko traje dalja procedura oko servisa i ostalo ?