Utorak, 13.02.2018.

19:00

Koji SUV je najpopularniji u svetu?

Izvor: B92

Koji SUV je najpopularniji u svetu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

DeLa

pre 6 godina

Mislim da konstatacija da je Nissan Xtrail propustio priliku da bude najprodavaniji SUV, nije na mestu, jer su Xtrail i Rogue identični modeli, ali se zovu različito na određenim tržištima. Jedina je istina da je Nissan lider u SUV segmentu: 880.000 Xtrail/Rougue + 500.000 Qashqai... Time se dolazi se do cifre od 1.380.000 prodatih primeraka SUV vozila u 2017. godine. To je za respekt i zaslužuju prvo mesto, a ne šesto, sedmo i osmo...

Zokizi

pre 6 godina

@Nemanja

Odlican komentar, samo dodatak.

Ja sam problem potrosnje resio ugradnjom LPG-a, u RAV4 boca lepo staje pozadi u gepeku ispod (u onom delu gde stoje dizalica i to), tako da nije izgubljen ni mm gepeka. U gradskoj voznji mi trosi 12 litara, sto je kad se prevede po cenama u benzin manje od 7 litara (zivim u Grckoj, ne znam kakve su cene goriva trenutno u Srbiji).

achitwn

pre 6 godina

Nissan rouge i x-trail jejedno te isto auto sa razlicitim imenima u usa i ostatku sveta. I kad se dodaju navedene cifre, ispada najprodavaniji skoro 900,000 komada

Poštar u penziji

pre 6 godina

Da li je neko koristio ili vozio Freelander 2? Hocu da ga kupim kao polovnjaka. Na stranim portalima i forumima situacija je 50% - 50% kvari se/ne kvari se. Znam da je Land Rover pod vlasništvom BMW-a i da koriste njihove dizel motore. Samo ne znam da li su koristili onaj N47 motor koji ima problem sa lancem?

Milan

pre 6 godina

@zxc
A sad navedi koje to osobine RAV4 ima bolje od Tiguana ( pouzdanost, upotrebljivost, ekologija, vozne osobine...). Imao sam baš ova dva modela pa da čujem vaše mišljenje?
Moje iskustvo je da su razlike minimalne pa je baš dizajn odneo pobedu.

Milan

pre 6 godina

RAV4 to je najruzniji SUV sto postoji, a kakav bi i bio dizajn kad ga Toyota pravi. 
Zivim na zapadu i za 3 godine mogu na prste jedne ruke da izbrojim koliko sam ga puta video na ulici. 
Ponuda motora u poredjenju sa konkurencijom takodje tragicna. 
Mazda CX5, Tucson, Sportage...itd su svemirski brodovi za ovo ruglo sa slike. 
(Milan, 13. februar 2018 23:04) 

A to Zapad je verovatno okolina Prnjavora, cim si za tri godine jedva video RAV4 na ulici.
(Sotir, 14. februar 2018 00:47)

Sotire Milivojevicu, da se nadjemo na fejsu da ti pokazem okolinu gde zivim.
Za razliku od tebe koji nisi mrdnuo dalje od tvog sela, ja sa obisao pola evrope za svojih 37 godina.
Pozdrav iz Geteborga, to ti je "selo" u Svedskoj sa 700 000 stanovnika.

Šone

pre 6 godina

Hmm, nije loša lista, ali fale dva modela. Jeep Renegade i Jeep Compas druge generacije. To za one koji bi da voze subcompact i compact SUV. Ko hoće pravi offroad, tu u obzir dolazi samo Wrangler, a kome je do luksuziranja u tom segmentu može da uzme Grand Cheroke. Raznorazni Tuarezi, Q5, X ovi od njemaca su šminka za krimose. Zna se ko pravi punkrvne SUV i Terence. Land Rover, Tojota, Dajmler i naravno Jeep. Uostalom, ovaj poslednji je postao sinonim čitave klase vozila, a to nije mala stvar. Za one sa jeftinijim ulaznicama, mogu Koreanci, možda i Francusko Japanski Rumuni, pa i ostali Japanci... sve ostalo je ili zemunski san, ili daj šta daš.

Japanac

pre 6 godina

Podatci su stvarno validni ,ali samo malo ispravke da je Nissan Rouge i Nissan X-Trail isti proizvod.Razlika je samo u komercijalnom imenu za Ameriku .Ovako kad se sabiraju obe brojke onda već se Nissan dobija trofeju najprodavanijeg SUV na svetu.Ukratko ovaj tekst ne sadrži potpune informacije i nije objektivan.

S70

pre 6 godina

U zadnjoj epizodi Grand Tour- Jeremy i ekipa su testirali da li išta od ovih slova (Sport Utility Vehicle) važi - da li su sportski, da li su utility i da li su vozila uopšte. Na njima svojstven način, naravno :-)

Što se mene tiče, ne interesuju me, smatram da su mešavina nespojivog i totalno besmisleni. Za svaku namenu imate praktičnija vozila (teren, porodica itd.), a čisto sumnjam da je nekome potrebno sve to. Čak i da jeste, ova vozila to ne mogu da ispune. Evo par primera:
- Ako uživam u sportskoj vožnji (kao što uživam), neću kupiti SUV, nego pravi sportski auto
- Ako mi treba za porodicu, kupiću neki monovolumen ili karavan
- Ako mi treba terenac, kupiću pravi 4x4

Naravno, ovo je moj pogled, kao nekoga ko voli kola i prati ih od malih nogu (znači već preko 40 godina), znam da se većina neće složiti.

Pozdrav...

markoni

pre 6 godina

@Mali zeleni
Slozio bih se sa tobom po pitanju Evrope,ali prosto nevidim ni jedan jedini razlog zasto bi me zanimalo trziste Indonezije,Singapura i sl ? kad budem ziveo tamo,onda ok dok sam ovde samo Evropsko!

Stef

pre 6 godina

Pre bih polovnog Volvoa xc60 ili Macana nego li Rav-a ali svaka čast svima koji ga voze, meni bre ružan auto. Čak bi pre i Pežo 3008(najnoviji). Žao mi je što Toyota nije kupila Zastavu pa da vozimo kvalitetna kola.

boot-am

pre 6 godina

"Kome stvarno treba SUV kupice Ladu Nivu ili Daciju Daster,sve ostalo su foliranti koji nikada nisu sisli sa asfalta.
(Tale'S, 13. februar 2018 21:48)"

~~~~~~~~

ocigledno je da ne znas sta znaci rec SUV :)
Sport Utility Vehicle (SUV) je skracenica koja nikako ne ide uz Ladu Nivu.

zxc

pre 6 godina

"Moglo bi se da je iznanadjenje sto je RAV4 na drugom mestu, s obzirom, da oni nisu menjali nesto dizajn, izgleda da imaju veliki broj obozavaoca njihovog kvaliteta."

Iznenadjenje je svaki put kad cujes nesto a totalno si neobavesten. Npr. RAV je rodonacelnik SUV klase, prvi koji je otpoceo ceo ovaj segment. A Tojota proda u globalu prilicno mnogo automobila.
Drugo, primetio sam poslednjih godina domaci ljubitelji automobila u komentarima na prvo mesto stavljaju dizajn. Nista pouzdanost, kvalitet, performanse, upotrebljivost, ekologiju...
Izgleda da su komentare na ovu temu uglavnom pocele da pisu starlete.

mali zeleni

pre 6 godina

Naš problem u Evropi je što mislimo da smo centar sveta i onfa se pitamo gde su svi ti japanski automobili. Kada odete u Aziju shvatite da su evropski automobili tamo prilično retki. U glavnom se voze japanski modeli. Zamislite Indoneziju sa preko 200 miliona stanovnika ili Tajland, Singapur, Maleziju, svi oni kupuju i voze japanska vozila.

Marinero

pre 6 godina

Neodlucan sam izmedju Tucson i Kia Sportage. Prvi izbor mi je bila Mazda, al je skuplja. Posto bih prije uzeo benzinca, kakav je taj motor u Suv kao Tucson, posto su dosta tezi. Moze li se nosit sa njim kao dizel?

Hyndai tucson 1.6 turbo 177ks benzin pošto ga posedujem. 
Da posedujem neki drugi bio bi taj drugi ????

johny logan

pre 6 godina

Ovi sto voze SUV-ove su teske auto-neznalice i svaki dan mi neko ucvrsti taj stav. Pojma nemaju o automobilima, uglavnom skorojevici. Najgluplja kategorija automobila. Za duzi put cista nula. Jedini smisao imaju gradski npr. captur ili 2008. Svrckanje po gradu , a ne mislis na ivicnjake, za rupe vec treba drugi profil guma. Uglavnom, sezonsko sisanje ovaca je u punom jeku.
(ucha, 13. februar 2018 22:33)

Hehehee obožavam ove stručnjake! Ja vozim SUV. A o automobilima sam citao kad ti verovatno nisi bio ni u planu. Pozdrav svim stručnjacima.

Nemanja

pre 6 godina

@ (ucha, 13. februar 2018 22:33)

Vozim SUV, a o automobilima znam sigurno daleko vise od tebe jer ih pratim ceo zivot, zavrsio sam fakultet direktno vezan za drumska motorna vozila i time se i bavim! Ta kategorija drasticno raste s razlogom. Jedan od glavnih je prakticnost, narocito ako imate porodicu. Visok klirens (lak ulazak/izlazak iz vozila, lako namestanje decijeg sedista, bezbrizna voznja po nasim putevima itd.), razumna duzina auta koji ima dosta prostora u kabini i prtljazniku (samim tim odlican i za grad i za put), pogon na 4 tocka sto u kombinaciji sa visokim klirensom i vecim tockovima omogucava daleko vecu prohodnost od limuzine sa takvim pogonom, bolja preglednost (svi ljudi teze da zive na visim spratovima, ne u prizemlju), sve bolja stabilnost koja je jako bliska limuzinama u realnoj voznji (dakle ne na stazi negu u svakodnevnoj voznji su SUV-ovi napredovali drasticno u odnosu na terence od pre 15, 20.godina - nezavisno oslanjanje na svim tockovima, geometrija istog itd.).
Mane: veca potrosnja i malo skuplje odrzavanje (gume itd.), malo slabija stabilnost (sto ponavljam nije toliko izrazeno u svalodnevnoj voznji). Sve to se da oprostiti kada se pogledaju bolje prednosti. Nisu svi ludi sto ih kupuju a samo ti pametan!

Tedybear

pre 6 godina

Vidim, da neki stvarno nemaju pojma, sta znaci SUV, pa u to kategoriju broje i prave terence, kao sto su G klasa, Raw, Landcruiser, Lada...
SUV je sport urban (utility) vehicle..i prioritet upotrebe mu nije izvan puteva.
To je sasvim svoja kategorija i u Evropi u nezamisivom usponu.

Aloe Verica

pre 6 godina

Kome stvarno treba SUV kupice Ladu Nivu ili Daciju Daster,sve ostalo su foliranti koji nikada nisu sisli sa asfalta.(Tale'S, 13. februar 2018 21:48)@Mislim da neces nista propustiti ako se informises o toyota land cruiser-u i mercedes G klasi.
Braco moja mila nabrojaste 4 invalida.
Patrol, Disko, Rangie, Touareg, Cayenne (da, da, ubija koliko je dobar van puta), pa cak i Grand Cherokee su bolji off road izbor

Aloe Verica

pre 6 godina

Ovi sto voze SUV-ove su teske auto-neznalice i svaki dan mi neko ucvrsti taj stav. Pojma nemaju o automobilima, uglavnom skorojevici. Najgluplja kategorija automobila. Za duzi put cista nula. Jedini smisao imaju gradski npr. captur ili 2008. Svrckanje po gradu , a ne mislis na ivicnjake, za rupe vec treba drugi profil guma. Uglavnom, sezonsko sisanje ovaca je u punom jeku.
(ucha, 13. februar 2018 22:33)
Captur?!? 2008?!? Bolje uzmi golfa ili Civic pa podigni sediste u podesavanjima. Padne prvi sneg pa svi gledate u ledja "najglupljima". A o duzem putu...na svetu trenutno nema boljeg auta od Rendz Rovera

Coolg

pre 6 godina

Obilazio sam ovih dana auto salone... Na mene je naj jaci utisak ostavio Tiguan u High Line paketu, Mazda CX5 takodje, ali motor jedino od 2.2 lit...
Ostalo je sve manje vise buranija... naravno ne racunajici Audi, BMW, Merc i Volvo koji su ipak skuplji...

Neprilagođen

pre 6 godina

Stiže RAV4 hibrid, Black Edition u ovoj crvenoj Lava Parelmoer boji krajem aprila. Nekome ružan meni gotiva. Neko pomenu Peugeot 3008. Dvojica kolega su ih uzeli, eno ih okumili se sa serviserima - svake druge nedelje se posećuju, svaki sa svojim. Mnogo mi je bio lepši od RAV-a, ali su mi recenzije Pežoa I Toyote I njihov lični primer pomogle u izboru. Pozdrav iz Holandije.

boris

pre 6 godina

@Ucha, koliko imaš miliona kilometara iza sebe i koliko različitih kola si vozio za takvu tvrdnju?
SUV je mnogo bolji za duga putovanja od kola. Na odredište se stigne odmornije, što je meni važno. Probao oba sveta, jedno vreme paraleno RAV4 i Accord typeS.
Sad sam na terencu i SUVu (različita vozila). Tako da iza mojih izjava stoji lično iskustvo.
Takođe se vidi da SUV i terenac nisu isto.

Sotir

pre 6 godina

RAV4 to je najruzniji SUV sto postoji, a kakav bi i bio dizajn kad ga Toyota pravi.
Zivim na zapadu i za 3 godine mogu na prste jedne ruke da izbrojim koliko sam ga puta video na ulici.
Ponuda motora u poredjenju sa konkurencijom takodje tragicna.
Mazda CX5, Tucson, Sportage...itd su svemirski brodovi za ovo ruglo sa slike.
(Milan, 13. februar 2018 23:04)

A to Zapad je verovatno okolina Prnjavora, cim si za tri godine jedva video RAV4 na ulici.

kole

pre 6 godina

Zet ima GLK 220 CDI i vozio sam ga par puta. Fantastican auto, fenomenalan automatski menjac, pentra se po ozbiljnim terenima kao macka, ubrzava kao tane. Jedina zamerka je zadja klupa, tvrda i neudobna za duze putovanje, sto je mana svih SUV modela. Da imam para ne bih se razmisljao.

Тата спалио Ђенку

pre 6 godina

Može li mi neko odgovoriti zasto mi toliko kudimo VW, a on ostvaruje odlične rezultate na najzahtevijim tržištima?!
(anonymous, 13. februar 2018 21:06)

На којим то тржиштима!?? И једна исправка, МИ VW (чутај голф) кујемо у звезде!

Milan

pre 6 godina

RAV4 to je najruzniji SUV sto postoji, a kakav bi i bio dizajn kad ga Toyota pravi.
Zivim na zapadu i za 3 godine mogu na prste jedne ruke da izbrojim koliko sam ga puta video na ulici.
Ponuda motora u poredjenju sa konkurencijom takodje tragicna.
Mazda CX5, Tucson, Sportage...itd su svemirski brodovi za ovo ruglo sa slike.

slabočitamizmeđuredova

pre 6 godina

Bio sam, i dalje sam protivnik suvova, ali nakon što sam probao xc60... Ima tu nešto. Mrcina od 1800kg troši 7.5l dizela. A ima 170ks. Dobar je osećaj za volanom. Kad se preselim u Norvešku ima odmah da ga kupim ?

Eee...

pre 6 godina

Kome stvarno treba SUV kupice Ladu Nivu ili Daciju Daster,sve ostalo su foliranti koji nikada nisu sisli sa asfalta.
(Tale'S, 13. februar 2018 21:48)
@
Mislim da neces nista propustiti ako se informises o toyota land cruiser-u i mercedes G klasi.

ucha

pre 6 godina

Ovi sto voze SUV-ove su teske auto-neznalice i svaki dan mi neko ucvrsti taj stav. Pojma nemaju o automobilima, uglavnom skorojevici. Najgluplja kategorija automobila. Za duzi put cista nula. Jedini smisao imaju gradski npr. captur ili 2008. Svrckanje po gradu , a ne mislis na ivicnjake, za rupe vec treba drugi profil guma. Uglavnom, sezonsko sisanje ovaca je u punom jeku.

urogentni

pre 6 godina

@petar
u razvijenim zemljama ne gledaju ko sebi,samo bmw,mečka,audi......
i nije im cena problem,mogu da priušte bilo koji. a ti razmisli

Prepucavanje

pre 6 godina

oko toga koji je auto bolji SUV sedan, karavan je totalno glupo. U sustini navedeni SUV automobili ovde u USA kostaju od 23000-28000$, kupuju se na lizing i kostaju oko 350$ mesecno sa osiguranjem. Minimalac u DC-u je oko 2500$ prodavca koji je najminimalnije placen. Za mene je utisak i ujedno zaprepascenje Toyota Higlander koja je oko 30000$ i veoma potseca na Landcruiser koji kosta oko 85000$.

Zuba

pre 6 godina

Citam koliko je automobila prodato novih na godisnjem nivou, i ostanem u soku kad pomislim koliko Srba nikad nije bilo u mogucnosti da kupi nov auto, tj sigurno 98%, sto govori o tome koliko smo siromasni...
(Polka, 13. februar 2018 19:48)

Na zapadu nova auta uglavnom kupuju na kredit.I Srbin to moze.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (povuci mi ga, 13. februar 2018 20:55)


Moze moze. Jos samo da ima platu kao na zapadu pa da kupi na kredit.

Yapi

pre 6 godina

Imam x trail 8 godina! I treba da je medju prvih deset, automobil bez greske! Generalno Japanci su istinski pobednici u autoindustriji. Neko rece kudimo vw? ne kudimo, ali mi ne treba ni blizu.

s

pre 6 godina

Kao sto neko rece, ova dva Nissana su isti modeli. Meni je najbolji Qashqai, jer ga posedujem :) Moglo bi se da je iznanadjenje sto je RAV4 na drugom mestu, s obzirom, da oni nisu menjali nesto dizajn, izgleda da imaju veliki broj obozavaoca njihovog kvaliteta. Sto se tice dizajna, Hyundai sa Tucson je pogotio pravo u centar, tako da nije ni cudo sto se nalazi ovako visoko na listi. Ono sto je kod mene prelomilo kada sam birao izmedju Qashqai-a, Tucsona i Kia Sportage, je sto Qashqai ima bolju unutrasnjost, 360 stepeni kamere, napred i pozadi senzore i panorama krov. I to sto vec godinama Qashqai dominira u evropi u svojoj klasi. Pezo 3008 mi je isto bio lep, ali je mnogo skuplji u odnosu na ostale, a nemas skoro nista od opreme

Haler

pre 6 godina

Ni po cemu poseban,u svemu korektan - ford. Kupio pre dve godinu novog forda kugu ,4x4, 180 ks,automatik, titanium paket i ne bih ga menjao za 4 rava 4.

Petar

pre 6 godina

Nije najpopularniji nego najprodavaniji. Jer da mecka, bmw ili porsche kostaju isto toliko oni bi bili najpopularniji i najprodavaniji. Kao sto ne mozes reci da je h&m popularniji od Zare, nije nego je jeftiniji pa proda vise na osnovu toga

povuci mi ga

pre 6 godina

Citam koliko je automobila prodato novih na godisnjem nivou, i ostanem u soku kad pomislim koliko Srba nikad nije bilo u mogucnosti da kupi nov auto, tj sigurno 98%, sto govori o tome koliko smo siromasni...
(Polka, 13. februar 2018 19:48)

Na zapadu nova auta uglavnom kupuju na kredit.I Srbin to moze.

Фрфљави

pre 6 godina

Који је тај Тигуан превара еј... ма генерално Фолксваген је тешка превара од аута.

japanac

pre 6 godina

Verujem da je ovaj rezultat napravljen i zato što postoji hibrid ovog modela (ako se i on računa). Pri tom ne treba zanemariti činjenicu da svi ovi modeli ne pripadaju istoj klasi SUV vozila...

Nikola

pre 6 godina

Nissanovi modeli Rogue i Xtrail su jedan isti model za americno, odnosno evropsmo trziste. Ukupno su prodati u preko 880.000 primeraka sto je vise nevo svi drugi!

Polka

pre 6 godina

Citam koliko je automobila prodato novih na godisnjem nivou, i ostanem u soku kad pomislim koliko Srba nikad nije bilo u mogucnosti da kupi nov auto, tj sigurno 98%, sto govori o tome koliko smo siromasni...

nenad

pre 6 godina

tiguan je najnoviji model pa je imao skok prodaje ali opet svaka cast!
iznenadjen sam da je tuson toliko bolji od sportidza,a po meni je bolja kia...

Polka

pre 6 godina

Citam koliko je automobila prodato novih na godisnjem nivou, i ostanem u soku kad pomislim koliko Srba nikad nije bilo u mogucnosti da kupi nov auto, tj sigurno 98%, sto govori o tome koliko smo siromasni...

Zuba

pre 6 godina

Citam koliko je automobila prodato novih na godisnjem nivou, i ostanem u soku kad pomislim koliko Srba nikad nije bilo u mogucnosti da kupi nov auto, tj sigurno 98%, sto govori o tome koliko smo siromasni...
(Polka, 13. februar 2018 19:48)

Na zapadu nova auta uglavnom kupuju na kredit.I Srbin to moze.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (povuci mi ga, 13. februar 2018 20:55)


Moze moze. Jos samo da ima platu kao na zapadu pa da kupi na kredit.

Nikola

pre 6 godina

Nissanovi modeli Rogue i Xtrail su jedan isti model za americno, odnosno evropsmo trziste. Ukupno su prodati u preko 880.000 primeraka sto je vise nevo svi drugi!

Eee...

pre 6 godina

Kome stvarno treba SUV kupice Ladu Nivu ili Daciju Daster,sve ostalo su foliranti koji nikada nisu sisli sa asfalta.
(Tale'S, 13. februar 2018 21:48)
@
Mislim da neces nista propustiti ako se informises o toyota land cruiser-u i mercedes G klasi.

Фрфљави

pre 6 godina

Који је тај Тигуан превара еј... ма генерално Фолксваген је тешка превара од аута.

Yapi

pre 6 godina

Imam x trail 8 godina! I treba da je medju prvih deset, automobil bez greske! Generalno Japanci su istinski pobednici u autoindustriji. Neko rece kudimo vw? ne kudimo, ali mi ne treba ni blizu.

Petar

pre 6 godina

Nije najpopularniji nego najprodavaniji. Jer da mecka, bmw ili porsche kostaju isto toliko oni bi bili najpopularniji i najprodavaniji. Kao sto ne mozes reci da je h&m popularniji od Zare, nije nego je jeftiniji pa proda vise na osnovu toga

slabočitamizmeđuredova

pre 6 godina

Bio sam, i dalje sam protivnik suvova, ali nakon što sam probao xc60... Ima tu nešto. Mrcina od 1800kg troši 7.5l dizela. A ima 170ks. Dobar je osećaj za volanom. Kad se preselim u Norvešku ima odmah da ga kupim ?

s

pre 6 godina

Kao sto neko rece, ova dva Nissana su isti modeli. Meni je najbolji Qashqai, jer ga posedujem :) Moglo bi se da je iznanadjenje sto je RAV4 na drugom mestu, s obzirom, da oni nisu menjali nesto dizajn, izgleda da imaju veliki broj obozavaoca njihovog kvaliteta. Sto se tice dizajna, Hyundai sa Tucson je pogotio pravo u centar, tako da nije ni cudo sto se nalazi ovako visoko na listi. Ono sto je kod mene prelomilo kada sam birao izmedju Qashqai-a, Tucsona i Kia Sportage, je sto Qashqai ima bolju unutrasnjost, 360 stepeni kamere, napred i pozadi senzore i panorama krov. I to sto vec godinama Qashqai dominira u evropi u svojoj klasi. Pezo 3008 mi je isto bio lep, ali je mnogo skuplji u odnosu na ostale, a nemas skoro nista od opreme

Тата спалио Ђенку

pre 6 godina

Može li mi neko odgovoriti zasto mi toliko kudimo VW, a on ostvaruje odlične rezultate na najzahtevijim tržištima?!
(anonymous, 13. februar 2018 21:06)

На којим то тржиштима!?? И једна исправка, МИ VW (чутај голф) кујемо у звезде!

Nemanja

pre 6 godina

@ (ucha, 13. februar 2018 22:33)

Vozim SUV, a o automobilima znam sigurno daleko vise od tebe jer ih pratim ceo zivot, zavrsio sam fakultet direktno vezan za drumska motorna vozila i time se i bavim! Ta kategorija drasticno raste s razlogom. Jedan od glavnih je prakticnost, narocito ako imate porodicu. Visok klirens (lak ulazak/izlazak iz vozila, lako namestanje decijeg sedista, bezbrizna voznja po nasim putevima itd.), razumna duzina auta koji ima dosta prostora u kabini i prtljazniku (samim tim odlican i za grad i za put), pogon na 4 tocka sto u kombinaciji sa visokim klirensom i vecim tockovima omogucava daleko vecu prohodnost od limuzine sa takvim pogonom, bolja preglednost (svi ljudi teze da zive na visim spratovima, ne u prizemlju), sve bolja stabilnost koja je jako bliska limuzinama u realnoj voznji (dakle ne na stazi negu u svakodnevnoj voznji su SUV-ovi napredovali drasticno u odnosu na terence od pre 15, 20.godina - nezavisno oslanjanje na svim tockovima, geometrija istog itd.).
Mane: veca potrosnja i malo skuplje odrzavanje (gume itd.), malo slabija stabilnost (sto ponavljam nije toliko izrazeno u svalodnevnoj voznji). Sve to se da oprostiti kada se pogledaju bolje prednosti. Nisu svi ludi sto ih kupuju a samo ti pametan!

Milan

pre 6 godina

RAV4 to je najruzniji SUV sto postoji, a kakav bi i bio dizajn kad ga Toyota pravi.
Zivim na zapadu i za 3 godine mogu na prste jedne ruke da izbrojim koliko sam ga puta video na ulici.
Ponuda motora u poredjenju sa konkurencijom takodje tragicna.
Mazda CX5, Tucson, Sportage...itd su svemirski brodovi za ovo ruglo sa slike.

johny logan

pre 6 godina

Ovi sto voze SUV-ove su teske auto-neznalice i svaki dan mi neko ucvrsti taj stav. Pojma nemaju o automobilima, uglavnom skorojevici. Najgluplja kategorija automobila. Za duzi put cista nula. Jedini smisao imaju gradski npr. captur ili 2008. Svrckanje po gradu , a ne mislis na ivicnjake, za rupe vec treba drugi profil guma. Uglavnom, sezonsko sisanje ovaca je u punom jeku.
(ucha, 13. februar 2018 22:33)

Hehehee obožavam ove stručnjake! Ja vozim SUV. A o automobilima sam citao kad ti verovatno nisi bio ni u planu. Pozdrav svim stručnjacima.

Prepucavanje

pre 6 godina

oko toga koji je auto bolji SUV sedan, karavan je totalno glupo. U sustini navedeni SUV automobili ovde u USA kostaju od 23000-28000$, kupuju se na lizing i kostaju oko 350$ mesecno sa osiguranjem. Minimalac u DC-u je oko 2500$ prodavca koji je najminimalnije placen. Za mene je utisak i ujedno zaprepascenje Toyota Higlander koja je oko 30000$ i veoma potseca na Landcruiser koji kosta oko 85000$.

Haler

pre 6 godina

Ni po cemu poseban,u svemu korektan - ford. Kupio pre dve godinu novog forda kugu ,4x4, 180 ks,automatik, titanium paket i ne bih ga menjao za 4 rava 4.

zxc

pre 6 godina

"Moglo bi se da je iznanadjenje sto je RAV4 na drugom mestu, s obzirom, da oni nisu menjali nesto dizajn, izgleda da imaju veliki broj obozavaoca njihovog kvaliteta."

Iznenadjenje je svaki put kad cujes nesto a totalno si neobavesten. Npr. RAV je rodonacelnik SUV klase, prvi koji je otpoceo ceo ovaj segment. A Tojota proda u globalu prilicno mnogo automobila.
Drugo, primetio sam poslednjih godina domaci ljubitelji automobila u komentarima na prvo mesto stavljaju dizajn. Nista pouzdanost, kvalitet, performanse, upotrebljivost, ekologiju...
Izgleda da su komentare na ovu temu uglavnom pocele da pisu starlete.

japanac

pre 6 godina

Verujem da je ovaj rezultat napravljen i zato što postoji hibrid ovog modela (ako se i on računa). Pri tom ne treba zanemariti činjenicu da svi ovi modeli ne pripadaju istoj klasi SUV vozila...

mali zeleni

pre 6 godina

Naš problem u Evropi je što mislimo da smo centar sveta i onfa se pitamo gde su svi ti japanski automobili. Kada odete u Aziju shvatite da su evropski automobili tamo prilično retki. U glavnom se voze japanski modeli. Zamislite Indoneziju sa preko 200 miliona stanovnika ili Tajland, Singapur, Maleziju, svi oni kupuju i voze japanska vozila.

Sotir

pre 6 godina

RAV4 to je najruzniji SUV sto postoji, a kakav bi i bio dizajn kad ga Toyota pravi.
Zivim na zapadu i za 3 godine mogu na prste jedne ruke da izbrojim koliko sam ga puta video na ulici.
Ponuda motora u poredjenju sa konkurencijom takodje tragicna.
Mazda CX5, Tucson, Sportage...itd su svemirski brodovi za ovo ruglo sa slike.
(Milan, 13. februar 2018 23:04)

A to Zapad je verovatno okolina Prnjavora, cim si za tri godine jedva video RAV4 na ulici.

povuci mi ga

pre 6 godina

Citam koliko je automobila prodato novih na godisnjem nivou, i ostanem u soku kad pomislim koliko Srba nikad nije bilo u mogucnosti da kupi nov auto, tj sigurno 98%, sto govori o tome koliko smo siromasni...
(Polka, 13. februar 2018 19:48)

Na zapadu nova auta uglavnom kupuju na kredit.I Srbin to moze.

boot-am

pre 6 godina

"Kome stvarno treba SUV kupice Ladu Nivu ili Daciju Daster,sve ostalo su foliranti koji nikada nisu sisli sa asfalta.
(Tale'S, 13. februar 2018 21:48)"

~~~~~~~~

ocigledno je da ne znas sta znaci rec SUV :)
Sport Utility Vehicle (SUV) je skracenica koja nikako ne ide uz Ladu Nivu.

ucha

pre 6 godina

Ovi sto voze SUV-ove su teske auto-neznalice i svaki dan mi neko ucvrsti taj stav. Pojma nemaju o automobilima, uglavnom skorojevici. Najgluplja kategorija automobila. Za duzi put cista nula. Jedini smisao imaju gradski npr. captur ili 2008. Svrckanje po gradu , a ne mislis na ivicnjake, za rupe vec treba drugi profil guma. Uglavnom, sezonsko sisanje ovaca je u punom jeku.

Tedybear

pre 6 godina

Vidim, da neki stvarno nemaju pojma, sta znaci SUV, pa u to kategoriju broje i prave terence, kao sto su G klasa, Raw, Landcruiser, Lada...
SUV je sport urban (utility) vehicle..i prioritet upotrebe mu nije izvan puteva.
To je sasvim svoja kategorija i u Evropi u nezamisivom usponu.

S70

pre 6 godina

U zadnjoj epizodi Grand Tour- Jeremy i ekipa su testirali da li išta od ovih slova (Sport Utility Vehicle) važi - da li su sportski, da li su utility i da li su vozila uopšte. Na njima svojstven način, naravno :-)

Što se mene tiče, ne interesuju me, smatram da su mešavina nespojivog i totalno besmisleni. Za svaku namenu imate praktičnija vozila (teren, porodica itd.), a čisto sumnjam da je nekome potrebno sve to. Čak i da jeste, ova vozila to ne mogu da ispune. Evo par primera:
- Ako uživam u sportskoj vožnji (kao što uživam), neću kupiti SUV, nego pravi sportski auto
- Ako mi treba za porodicu, kupiću neki monovolumen ili karavan
- Ako mi treba terenac, kupiću pravi 4x4

Naravno, ovo je moj pogled, kao nekoga ko voli kola i prati ih od malih nogu (znači već preko 40 godina), znam da se većina neće složiti.

Pozdrav...

boris

pre 6 godina

@Ucha, koliko imaš miliona kilometara iza sebe i koliko različitih kola si vozio za takvu tvrdnju?
SUV je mnogo bolji za duga putovanja od kola. Na odredište se stigne odmornije, što je meni važno. Probao oba sveta, jedno vreme paraleno RAV4 i Accord typeS.
Sad sam na terencu i SUVu (različita vozila). Tako da iza mojih izjava stoji lično iskustvo.
Takođe se vidi da SUV i terenac nisu isto.

Stef

pre 6 godina

Pre bih polovnog Volvoa xc60 ili Macana nego li Rav-a ali svaka čast svima koji ga voze, meni bre ružan auto. Čak bi pre i Pežo 3008(najnoviji). Žao mi je što Toyota nije kupila Zastavu pa da vozimo kvalitetna kola.

Neprilagođen

pre 6 godina

Stiže RAV4 hibrid, Black Edition u ovoj crvenoj Lava Parelmoer boji krajem aprila. Nekome ružan meni gotiva. Neko pomenu Peugeot 3008. Dvojica kolega su ih uzeli, eno ih okumili se sa serviserima - svake druge nedelje se posećuju, svaki sa svojim. Mnogo mi je bio lepši od RAV-a, ali su mi recenzije Pežoa I Toyote I njihov lični primer pomogle u izboru. Pozdrav iz Holandije.

nenad

pre 6 godina

tiguan je najnoviji model pa je imao skok prodaje ali opet svaka cast!
iznenadjen sam da je tuson toliko bolji od sportidza,a po meni je bolja kia...

Japanac

pre 6 godina

Podatci su stvarno validni ,ali samo malo ispravke da je Nissan Rouge i Nissan X-Trail isti proizvod.Razlika je samo u komercijalnom imenu za Ameriku .Ovako kad se sabiraju obe brojke onda već se Nissan dobija trofeju najprodavanijeg SUV na svetu.Ukratko ovaj tekst ne sadrži potpune informacije i nije objektivan.

kole

pre 6 godina

Zet ima GLK 220 CDI i vozio sam ga par puta. Fantastican auto, fenomenalan automatski menjac, pentra se po ozbiljnim terenima kao macka, ubrzava kao tane. Jedina zamerka je zadja klupa, tvrda i neudobna za duze putovanje, sto je mana svih SUV modela. Da imam para ne bih se razmisljao.

Milan

pre 6 godina

RAV4 to je najruzniji SUV sto postoji, a kakav bi i bio dizajn kad ga Toyota pravi. 
Zivim na zapadu i za 3 godine mogu na prste jedne ruke da izbrojim koliko sam ga puta video na ulici. 
Ponuda motora u poredjenju sa konkurencijom takodje tragicna. 
Mazda CX5, Tucson, Sportage...itd su svemirski brodovi za ovo ruglo sa slike. 
(Milan, 13. februar 2018 23:04) 

A to Zapad je verovatno okolina Prnjavora, cim si za tri godine jedva video RAV4 na ulici.
(Sotir, 14. februar 2018 00:47)

Sotire Milivojevicu, da se nadjemo na fejsu da ti pokazem okolinu gde zivim.
Za razliku od tebe koji nisi mrdnuo dalje od tvog sela, ja sa obisao pola evrope za svojih 37 godina.
Pozdrav iz Geteborga, to ti je "selo" u Svedskoj sa 700 000 stanovnika.

urogentni

pre 6 godina

@petar
u razvijenim zemljama ne gledaju ko sebi,samo bmw,mečka,audi......
i nije im cena problem,mogu da priušte bilo koji. a ti razmisli

Šone

pre 6 godina

Hmm, nije loša lista, ali fale dva modela. Jeep Renegade i Jeep Compas druge generacije. To za one koji bi da voze subcompact i compact SUV. Ko hoće pravi offroad, tu u obzir dolazi samo Wrangler, a kome je do luksuziranja u tom segmentu može da uzme Grand Cheroke. Raznorazni Tuarezi, Q5, X ovi od njemaca su šminka za krimose. Zna se ko pravi punkrvne SUV i Terence. Land Rover, Tojota, Dajmler i naravno Jeep. Uostalom, ovaj poslednji je postao sinonim čitave klase vozila, a to nije mala stvar. Za one sa jeftinijim ulaznicama, mogu Koreanci, možda i Francusko Japanski Rumuni, pa i ostali Japanci... sve ostalo je ili zemunski san, ili daj šta daš.

Aloe Verica

pre 6 godina

Ovi sto voze SUV-ove su teske auto-neznalice i svaki dan mi neko ucvrsti taj stav. Pojma nemaju o automobilima, uglavnom skorojevici. Najgluplja kategorija automobila. Za duzi put cista nula. Jedini smisao imaju gradski npr. captur ili 2008. Svrckanje po gradu , a ne mislis na ivicnjake, za rupe vec treba drugi profil guma. Uglavnom, sezonsko sisanje ovaca je u punom jeku.
(ucha, 13. februar 2018 22:33)
Captur?!? 2008?!? Bolje uzmi golfa ili Civic pa podigni sediste u podesavanjima. Padne prvi sneg pa svi gledate u ledja "najglupljima". A o duzem putu...na svetu trenutno nema boljeg auta od Rendz Rovera

Coolg

pre 6 godina

Obilazio sam ovih dana auto salone... Na mene je naj jaci utisak ostavio Tiguan u High Line paketu, Mazda CX5 takodje, ali motor jedino od 2.2 lit...
Ostalo je sve manje vise buranija... naravno ne racunajici Audi, BMW, Merc i Volvo koji su ipak skuplji...

Marinero

pre 6 godina

Neodlucan sam izmedju Tucson i Kia Sportage. Prvi izbor mi je bila Mazda, al je skuplja. Posto bih prije uzeo benzinca, kakav je taj motor u Suv kao Tucson, posto su dosta tezi. Moze li se nosit sa njim kao dizel?

Hyndai tucson 1.6 turbo 177ks benzin pošto ga posedujem. 
Da posedujem neki drugi bio bi taj drugi ????

markoni

pre 6 godina

@Mali zeleni
Slozio bih se sa tobom po pitanju Evrope,ali prosto nevidim ni jedan jedini razlog zasto bi me zanimalo trziste Indonezije,Singapura i sl ? kad budem ziveo tamo,onda ok dok sam ovde samo Evropsko!

Milan

pre 6 godina

@zxc
A sad navedi koje to osobine RAV4 ima bolje od Tiguana ( pouzdanost, upotrebljivost, ekologija, vozne osobine...). Imao sam baš ova dva modela pa da čujem vaše mišljenje?
Moje iskustvo je da su razlike minimalne pa je baš dizajn odneo pobedu.

Aloe Verica

pre 6 godina

Kome stvarno treba SUV kupice Ladu Nivu ili Daciju Daster,sve ostalo su foliranti koji nikada nisu sisli sa asfalta.(Tale'S, 13. februar 2018 21:48)@Mislim da neces nista propustiti ako se informises o toyota land cruiser-u i mercedes G klasi.
Braco moja mila nabrojaste 4 invalida.
Patrol, Disko, Rangie, Touareg, Cayenne (da, da, ubija koliko je dobar van puta), pa cak i Grand Cherokee su bolji off road izbor

DeLa

pre 6 godina

Mislim da konstatacija da je Nissan Xtrail propustio priliku da bude najprodavaniji SUV, nije na mestu, jer su Xtrail i Rogue identični modeli, ali se zovu različito na određenim tržištima. Jedina je istina da je Nissan lider u SUV segmentu: 880.000 Xtrail/Rougue + 500.000 Qashqai... Time se dolazi se do cifre od 1.380.000 prodatih primeraka SUV vozila u 2017. godine. To je za respekt i zaslužuju prvo mesto, a ne šesto, sedmo i osmo...

achitwn

pre 6 godina

Nissan rouge i x-trail jejedno te isto auto sa razlicitim imenima u usa i ostatku sveta. I kad se dodaju navedene cifre, ispada najprodavaniji skoro 900,000 komada

Zokizi

pre 6 godina

@Nemanja

Odlican komentar, samo dodatak.

Ja sam problem potrosnje resio ugradnjom LPG-a, u RAV4 boca lepo staje pozadi u gepeku ispod (u onom delu gde stoje dizalica i to), tako da nije izgubljen ni mm gepeka. U gradskoj voznji mi trosi 12 litara, sto je kad se prevede po cenama u benzin manje od 7 litara (zivim u Grckoj, ne znam kakve su cene goriva trenutno u Srbiji).

Poštar u penziji

pre 6 godina

Da li je neko koristio ili vozio Freelander 2? Hocu da ga kupim kao polovnjaka. Na stranim portalima i forumima situacija je 50% - 50% kvari se/ne kvari se. Znam da je Land Rover pod vlasništvom BMW-a i da koriste njihove dizel motore. Samo ne znam da li su koristili onaj N47 motor koji ima problem sa lancem?

povuci mi ga

pre 6 godina

Citam koliko je automobila prodato novih na godisnjem nivou, i ostanem u soku kad pomislim koliko Srba nikad nije bilo u mogucnosti da kupi nov auto, tj sigurno 98%, sto govori o tome koliko smo siromasni...
(Polka, 13. februar 2018 19:48)

Na zapadu nova auta uglavnom kupuju na kredit.I Srbin to moze.

ucha

pre 6 godina

Ovi sto voze SUV-ove su teske auto-neznalice i svaki dan mi neko ucvrsti taj stav. Pojma nemaju o automobilima, uglavnom skorojevici. Najgluplja kategorija automobila. Za duzi put cista nula. Jedini smisao imaju gradski npr. captur ili 2008. Svrckanje po gradu , a ne mislis na ivicnjake, za rupe vec treba drugi profil guma. Uglavnom, sezonsko sisanje ovaca je u punom jeku.

Фрфљави

pre 6 godina

Који је тај Тигуан превара еј... ма генерално Фолксваген је тешка превара од аута.

Milan

pre 6 godina

RAV4 to je najruzniji SUV sto postoji, a kakav bi i bio dizajn kad ga Toyota pravi.
Zivim na zapadu i za 3 godine mogu na prste jedne ruke da izbrojim koliko sam ga puta video na ulici.
Ponuda motora u poredjenju sa konkurencijom takodje tragicna.
Mazda CX5, Tucson, Sportage...itd su svemirski brodovi za ovo ruglo sa slike.

Haler

pre 6 godina

Ni po cemu poseban,u svemu korektan - ford. Kupio pre dve godinu novog forda kugu ,4x4, 180 ks,automatik, titanium paket i ne bih ga menjao za 4 rava 4.

nenad

pre 6 godina

tiguan je najnoviji model pa je imao skok prodaje ali opet svaka cast!
iznenadjen sam da je tuson toliko bolji od sportidza,a po meni je bolja kia...

Petar

pre 6 godina

Nije najpopularniji nego najprodavaniji. Jer da mecka, bmw ili porsche kostaju isto toliko oni bi bili najpopularniji i najprodavaniji. Kao sto ne mozes reci da je h&m popularniji od Zare, nije nego je jeftiniji pa proda vise na osnovu toga

Milan

pre 6 godina

RAV4 to je najruzniji SUV sto postoji, a kakav bi i bio dizajn kad ga Toyota pravi. 
Zivim na zapadu i za 3 godine mogu na prste jedne ruke da izbrojim koliko sam ga puta video na ulici. 
Ponuda motora u poredjenju sa konkurencijom takodje tragicna. 
Mazda CX5, Tucson, Sportage...itd su svemirski brodovi za ovo ruglo sa slike. 
(Milan, 13. februar 2018 23:04) 

A to Zapad je verovatno okolina Prnjavora, cim si za tri godine jedva video RAV4 na ulici.
(Sotir, 14. februar 2018 00:47)

Sotire Milivojevicu, da se nadjemo na fejsu da ti pokazem okolinu gde zivim.
Za razliku od tebe koji nisi mrdnuo dalje od tvog sela, ja sa obisao pola evrope za svojih 37 godina.
Pozdrav iz Geteborga, to ti je "selo" u Svedskoj sa 700 000 stanovnika.

urogentni

pre 6 godina

@petar
u razvijenim zemljama ne gledaju ko sebi,samo bmw,mečka,audi......
i nije im cena problem,mogu da priušte bilo koji. a ti razmisli

slabočitamizmeđuredova

pre 6 godina

Bio sam, i dalje sam protivnik suvova, ali nakon što sam probao xc60... Ima tu nešto. Mrcina od 1800kg troši 7.5l dizela. A ima 170ks. Dobar je osećaj za volanom. Kad se preselim u Norvešku ima odmah da ga kupim ?

Aloe Verica

pre 6 godina

Ovi sto voze SUV-ove su teske auto-neznalice i svaki dan mi neko ucvrsti taj stav. Pojma nemaju o automobilima, uglavnom skorojevici. Najgluplja kategorija automobila. Za duzi put cista nula. Jedini smisao imaju gradski npr. captur ili 2008. Svrckanje po gradu , a ne mislis na ivicnjake, za rupe vec treba drugi profil guma. Uglavnom, sezonsko sisanje ovaca je u punom jeku.
(ucha, 13. februar 2018 22:33)
Captur?!? 2008?!? Bolje uzmi golfa ili Civic pa podigni sediste u podesavanjima. Padne prvi sneg pa svi gledate u ledja "najglupljima". A o duzem putu...na svetu trenutno nema boljeg auta od Rendz Rovera

S70

pre 6 godina

U zadnjoj epizodi Grand Tour- Jeremy i ekipa su testirali da li išta od ovih slova (Sport Utility Vehicle) važi - da li su sportski, da li su utility i da li su vozila uopšte. Na njima svojstven način, naravno :-)

Što se mene tiče, ne interesuju me, smatram da su mešavina nespojivog i totalno besmisleni. Za svaku namenu imate praktičnija vozila (teren, porodica itd.), a čisto sumnjam da je nekome potrebno sve to. Čak i da jeste, ova vozila to ne mogu da ispune. Evo par primera:
- Ako uživam u sportskoj vožnji (kao što uživam), neću kupiti SUV, nego pravi sportski auto
- Ako mi treba za porodicu, kupiću neki monovolumen ili karavan
- Ako mi treba terenac, kupiću pravi 4x4

Naravno, ovo je moj pogled, kao nekoga ko voli kola i prati ih od malih nogu (znači već preko 40 godina), znam da se većina neće složiti.

Pozdrav...

Yapi

pre 6 godina

Imam x trail 8 godina! I treba da je medju prvih deset, automobil bez greske! Generalno Japanci su istinski pobednici u autoindustriji. Neko rece kudimo vw? ne kudimo, ali mi ne treba ni blizu.

Stef

pre 6 godina

Pre bih polovnog Volvoa xc60 ili Macana nego li Rav-a ali svaka čast svima koji ga voze, meni bre ružan auto. Čak bi pre i Pežo 3008(najnoviji). Žao mi je što Toyota nije kupila Zastavu pa da vozimo kvalitetna kola.

markoni

pre 6 godina

@Mali zeleni
Slozio bih se sa tobom po pitanju Evrope,ali prosto nevidim ni jedan jedini razlog zasto bi me zanimalo trziste Indonezije,Singapura i sl ? kad budem ziveo tamo,onda ok dok sam ovde samo Evropsko!

Тата спалио Ђенку

pre 6 godina

Može li mi neko odgovoriti zasto mi toliko kudimo VW, a on ostvaruje odlične rezultate na najzahtevijim tržištima?!
(anonymous, 13. februar 2018 21:06)

На којим то тржиштима!?? И једна исправка, МИ VW (чутај голф) кујемо у звезде!

Aloe Verica

pre 6 godina

Kome stvarno treba SUV kupice Ladu Nivu ili Daciju Daster,sve ostalo su foliranti koji nikada nisu sisli sa asfalta.(Tale'S, 13. februar 2018 21:48)@Mislim da neces nista propustiti ako se informises o toyota land cruiser-u i mercedes G klasi.
Braco moja mila nabrojaste 4 invalida.
Patrol, Disko, Rangie, Touareg, Cayenne (da, da, ubija koliko je dobar van puta), pa cak i Grand Cherokee su bolji off road izbor

Šone

pre 6 godina

Hmm, nije loša lista, ali fale dva modela. Jeep Renegade i Jeep Compas druge generacije. To za one koji bi da voze subcompact i compact SUV. Ko hoće pravi offroad, tu u obzir dolazi samo Wrangler, a kome je do luksuziranja u tom segmentu može da uzme Grand Cheroke. Raznorazni Tuarezi, Q5, X ovi od njemaca su šminka za krimose. Zna se ko pravi punkrvne SUV i Terence. Land Rover, Tojota, Dajmler i naravno Jeep. Uostalom, ovaj poslednji je postao sinonim čitave klase vozila, a to nije mala stvar. Za one sa jeftinijim ulaznicama, mogu Koreanci, možda i Francusko Japanski Rumuni, pa i ostali Japanci... sve ostalo je ili zemunski san, ili daj šta daš.

s

pre 6 godina

Kao sto neko rece, ova dva Nissana su isti modeli. Meni je najbolji Qashqai, jer ga posedujem :) Moglo bi se da je iznanadjenje sto je RAV4 na drugom mestu, s obzirom, da oni nisu menjali nesto dizajn, izgleda da imaju veliki broj obozavaoca njihovog kvaliteta. Sto se tice dizajna, Hyundai sa Tucson je pogotio pravo u centar, tako da nije ni cudo sto se nalazi ovako visoko na listi. Ono sto je kod mene prelomilo kada sam birao izmedju Qashqai-a, Tucsona i Kia Sportage, je sto Qashqai ima bolju unutrasnjost, 360 stepeni kamere, napred i pozadi senzore i panorama krov. I to sto vec godinama Qashqai dominira u evropi u svojoj klasi. Pezo 3008 mi je isto bio lep, ali je mnogo skuplji u odnosu na ostale, a nemas skoro nista od opreme

Coolg

pre 6 godina

Obilazio sam ovih dana auto salone... Na mene je naj jaci utisak ostavio Tiguan u High Line paketu, Mazda CX5 takodje, ali motor jedino od 2.2 lit...
Ostalo je sve manje vise buranija... naravno ne racunajici Audi, BMW, Merc i Volvo koji su ipak skuplji...

Zuba

pre 6 godina

Citam koliko je automobila prodato novih na godisnjem nivou, i ostanem u soku kad pomislim koliko Srba nikad nije bilo u mogucnosti da kupi nov auto, tj sigurno 98%, sto govori o tome koliko smo siromasni...
(Polka, 13. februar 2018 19:48)

Na zapadu nova auta uglavnom kupuju na kredit.I Srbin to moze.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (povuci mi ga, 13. februar 2018 20:55)


Moze moze. Jos samo da ima platu kao na zapadu pa da kupi na kredit.

Sotir

pre 6 godina

RAV4 to je najruzniji SUV sto postoji, a kakav bi i bio dizajn kad ga Toyota pravi.
Zivim na zapadu i za 3 godine mogu na prste jedne ruke da izbrojim koliko sam ga puta video na ulici.
Ponuda motora u poredjenju sa konkurencijom takodje tragicna.
Mazda CX5, Tucson, Sportage...itd su svemirski brodovi za ovo ruglo sa slike.
(Milan, 13. februar 2018 23:04)

A to Zapad je verovatno okolina Prnjavora, cim si za tri godine jedva video RAV4 na ulici.

Polka

pre 6 godina

Citam koliko je automobila prodato novih na godisnjem nivou, i ostanem u soku kad pomislim koliko Srba nikad nije bilo u mogucnosti da kupi nov auto, tj sigurno 98%, sto govori o tome koliko smo siromasni...

Nemanja

pre 6 godina

@ (ucha, 13. februar 2018 22:33)

Vozim SUV, a o automobilima znam sigurno daleko vise od tebe jer ih pratim ceo zivot, zavrsio sam fakultet direktno vezan za drumska motorna vozila i time se i bavim! Ta kategorija drasticno raste s razlogom. Jedan od glavnih je prakticnost, narocito ako imate porodicu. Visok klirens (lak ulazak/izlazak iz vozila, lako namestanje decijeg sedista, bezbrizna voznja po nasim putevima itd.), razumna duzina auta koji ima dosta prostora u kabini i prtljazniku (samim tim odlican i za grad i za put), pogon na 4 tocka sto u kombinaciji sa visokim klirensom i vecim tockovima omogucava daleko vecu prohodnost od limuzine sa takvim pogonom, bolja preglednost (svi ljudi teze da zive na visim spratovima, ne u prizemlju), sve bolja stabilnost koja je jako bliska limuzinama u realnoj voznji (dakle ne na stazi negu u svakodnevnoj voznji su SUV-ovi napredovali drasticno u odnosu na terence od pre 15, 20.godina - nezavisno oslanjanje na svim tockovima, geometrija istog itd.).
Mane: veca potrosnja i malo skuplje odrzavanje (gume itd.), malo slabija stabilnost (sto ponavljam nije toliko izrazeno u svalodnevnoj voznji). Sve to se da oprostiti kada se pogledaju bolje prednosti. Nisu svi ludi sto ih kupuju a samo ti pametan!

japanac

pre 6 godina

Verujem da je ovaj rezultat napravljen i zato što postoji hibrid ovog modela (ako se i on računa). Pri tom ne treba zanemariti činjenicu da svi ovi modeli ne pripadaju istoj klasi SUV vozila...

Eee...

pre 6 godina

Kome stvarno treba SUV kupice Ladu Nivu ili Daciju Daster,sve ostalo su foliranti koji nikada nisu sisli sa asfalta.
(Tale'S, 13. februar 2018 21:48)
@
Mislim da neces nista propustiti ako se informises o toyota land cruiser-u i mercedes G klasi.

johny logan

pre 6 godina

Ovi sto voze SUV-ove su teske auto-neznalice i svaki dan mi neko ucvrsti taj stav. Pojma nemaju o automobilima, uglavnom skorojevici. Najgluplja kategorija automobila. Za duzi put cista nula. Jedini smisao imaju gradski npr. captur ili 2008. Svrckanje po gradu , a ne mislis na ivicnjake, za rupe vec treba drugi profil guma. Uglavnom, sezonsko sisanje ovaca je u punom jeku.
(ucha, 13. februar 2018 22:33)

Hehehee obožavam ove stručnjake! Ja vozim SUV. A o automobilima sam citao kad ti verovatno nisi bio ni u planu. Pozdrav svim stručnjacima.

Poštar u penziji

pre 6 godina

Da li je neko koristio ili vozio Freelander 2? Hocu da ga kupim kao polovnjaka. Na stranim portalima i forumima situacija je 50% - 50% kvari se/ne kvari se. Znam da je Land Rover pod vlasništvom BMW-a i da koriste njihove dizel motore. Samo ne znam da li su koristili onaj N47 motor koji ima problem sa lancem?

Prepucavanje

pre 6 godina

oko toga koji je auto bolji SUV sedan, karavan je totalno glupo. U sustini navedeni SUV automobili ovde u USA kostaju od 23000-28000$, kupuju se na lizing i kostaju oko 350$ mesecno sa osiguranjem. Minimalac u DC-u je oko 2500$ prodavca koji je najminimalnije placen. Za mene je utisak i ujedno zaprepascenje Toyota Higlander koja je oko 30000$ i veoma potseca na Landcruiser koji kosta oko 85000$.

boris

pre 6 godina

@Ucha, koliko imaš miliona kilometara iza sebe i koliko različitih kola si vozio za takvu tvrdnju?
SUV je mnogo bolji za duga putovanja od kola. Na odredište se stigne odmornije, što je meni važno. Probao oba sveta, jedno vreme paraleno RAV4 i Accord typeS.
Sad sam na terencu i SUVu (različita vozila). Tako da iza mojih izjava stoji lično iskustvo.
Takođe se vidi da SUV i terenac nisu isto.

zxc

pre 6 godina

"Moglo bi se da je iznanadjenje sto je RAV4 na drugom mestu, s obzirom, da oni nisu menjali nesto dizajn, izgleda da imaju veliki broj obozavaoca njihovog kvaliteta."

Iznenadjenje je svaki put kad cujes nesto a totalno si neobavesten. Npr. RAV je rodonacelnik SUV klase, prvi koji je otpoceo ceo ovaj segment. A Tojota proda u globalu prilicno mnogo automobila.
Drugo, primetio sam poslednjih godina domaci ljubitelji automobila u komentarima na prvo mesto stavljaju dizajn. Nista pouzdanost, kvalitet, performanse, upotrebljivost, ekologiju...
Izgleda da su komentare na ovu temu uglavnom pocele da pisu starlete.

mali zeleni

pre 6 godina

Naš problem u Evropi je što mislimo da smo centar sveta i onfa se pitamo gde su svi ti japanski automobili. Kada odete u Aziju shvatite da su evropski automobili tamo prilično retki. U glavnom se voze japanski modeli. Zamislite Indoneziju sa preko 200 miliona stanovnika ili Tajland, Singapur, Maleziju, svi oni kupuju i voze japanska vozila.

Japanac

pre 6 godina

Podatci su stvarno validni ,ali samo malo ispravke da je Nissan Rouge i Nissan X-Trail isti proizvod.Razlika je samo u komercijalnom imenu za Ameriku .Ovako kad se sabiraju obe brojke onda već se Nissan dobija trofeju najprodavanijeg SUV na svetu.Ukratko ovaj tekst ne sadrži potpune informacije i nije objektivan.

Nikola

pre 6 godina

Nissanovi modeli Rogue i Xtrail su jedan isti model za americno, odnosno evropsmo trziste. Ukupno su prodati u preko 880.000 primeraka sto je vise nevo svi drugi!

boot-am

pre 6 godina

"Kome stvarno treba SUV kupice Ladu Nivu ili Daciju Daster,sve ostalo su foliranti koji nikada nisu sisli sa asfalta.
(Tale'S, 13. februar 2018 21:48)"

~~~~~~~~

ocigledno je da ne znas sta znaci rec SUV :)
Sport Utility Vehicle (SUV) je skracenica koja nikako ne ide uz Ladu Nivu.

Milan

pre 6 godina

@zxc
A sad navedi koje to osobine RAV4 ima bolje od Tiguana ( pouzdanost, upotrebljivost, ekologija, vozne osobine...). Imao sam baš ova dva modela pa da čujem vaše mišljenje?
Moje iskustvo je da su razlike minimalne pa je baš dizajn odneo pobedu.

Neprilagođen

pre 6 godina

Stiže RAV4 hibrid, Black Edition u ovoj crvenoj Lava Parelmoer boji krajem aprila. Nekome ružan meni gotiva. Neko pomenu Peugeot 3008. Dvojica kolega su ih uzeli, eno ih okumili se sa serviserima - svake druge nedelje se posećuju, svaki sa svojim. Mnogo mi je bio lepši od RAV-a, ali su mi recenzije Pežoa I Toyote I njihov lični primer pomogle u izboru. Pozdrav iz Holandije.

Tedybear

pre 6 godina

Vidim, da neki stvarno nemaju pojma, sta znaci SUV, pa u to kategoriju broje i prave terence, kao sto su G klasa, Raw, Landcruiser, Lada...
SUV je sport urban (utility) vehicle..i prioritet upotrebe mu nije izvan puteva.
To je sasvim svoja kategorija i u Evropi u nezamisivom usponu.

kole

pre 6 godina

Zet ima GLK 220 CDI i vozio sam ga par puta. Fantastican auto, fenomenalan automatski menjac, pentra se po ozbiljnim terenima kao macka, ubrzava kao tane. Jedina zamerka je zadja klupa, tvrda i neudobna za duze putovanje, sto je mana svih SUV modela. Da imam para ne bih se razmisljao.

Marinero

pre 6 godina

Neodlucan sam izmedju Tucson i Kia Sportage. Prvi izbor mi je bila Mazda, al je skuplja. Posto bih prije uzeo benzinca, kakav je taj motor u Suv kao Tucson, posto su dosta tezi. Moze li se nosit sa njim kao dizel?

Hyndai tucson 1.6 turbo 177ks benzin pošto ga posedujem. 
Da posedujem neki drugi bio bi taj drugi ????

achitwn

pre 6 godina

Nissan rouge i x-trail jejedno te isto auto sa razlicitim imenima u usa i ostatku sveta. I kad se dodaju navedene cifre, ispada najprodavaniji skoro 900,000 komada

Zokizi

pre 6 godina

@Nemanja

Odlican komentar, samo dodatak.

Ja sam problem potrosnje resio ugradnjom LPG-a, u RAV4 boca lepo staje pozadi u gepeku ispod (u onom delu gde stoje dizalica i to), tako da nije izgubljen ni mm gepeka. U gradskoj voznji mi trosi 12 litara, sto je kad se prevede po cenama u benzin manje od 7 litara (zivim u Grckoj, ne znam kakve su cene goriva trenutno u Srbiji).

DeLa

pre 6 godina

Mislim da konstatacija da je Nissan Xtrail propustio priliku da bude najprodavaniji SUV, nije na mestu, jer su Xtrail i Rogue identični modeli, ali se zovu različito na određenim tržištima. Jedina je istina da je Nissan lider u SUV segmentu: 880.000 Xtrail/Rougue + 500.000 Qashqai... Time se dolazi se do cifre od 1.380.000 prodatih primeraka SUV vozila u 2017. godine. To je za respekt i zaslužuju prvo mesto, a ne šesto, sedmo i osmo...