Nedelja, 21.01.2018.

14:00

Saveti radnika uštedeli Audiju 110 miliona evra

Izvor: B92

Saveti radnika uštedeli Audiju 110 miliona evra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Živko TDI Bosnić

pre 6 godina

A u Srbiji čim otvoriš privatnu firmu dođe ti na naplatu porez 4 godine unazad i inspektor Mita da naplati. I radio ne radio moraš da plaćaš. Zato Nemci napreduju a mi smo napredni.

bg

pre 6 godina

@(T, 22. januar 2018 09:27)

O čemu vi to pričate? Kakva razlika? Ko spominje? Ovo je kaizen event, deo Toyotinog Lean Mnfc. i koriti se u čitavom svetu, naročito Americi.

Vlada Joksimovic

pre 6 godina

@legenda,
Tacno samo sto to nisu "tanke" operacije nego operacije neopterecene nepotrebnim (mozda je pravilnije rasterecene). Lean muscle je miscno tkivo bez masnoca tj. "nepotrebnog" za performansu.

Petar

pre 6 godina

Ako vec tako onda barem neka povecaju platu tom radniku ili svake godine bonus a ne jedna bonus isplata, jer i oni svake godine ustede

mile 034

pre 6 godina

tpm, lean, wcm... 6 sigma, poka-yoke... bato, radnik u srbiji je DZABE a ovo je za proizvodnju koja "košta"... sve može da se unapredi, ubrza... al kad su troskovi tu najlakse je "programirati čoveka" za 25 000... tarket, fiat, tetrapak vs. "kaizen" unapredjenja

T

pre 6 godina

Ovaj sistem je cesto spominjan kao razlika izmedju americkih i nemackih fabrika. U Nemackoj, radnici ucestvuju aktivno u proizvodnji, dok su u Americi samo radnici. Treba primetiti da su nemacki radnici znacajno bolje obrazovani od americkih. I nema ovo mnogo veze sa Japanom, nije Japan prvi koji se setio da onaj ko neposredno radi sa necim sigurno ima bolji osecaj sta ne valja u procesu proizvodnje. A opet, Amerikanci su i pored toga napravili neke od najznacajnijih pomaka u organizaciji rada, kao sto je npr. proizvodna traka, i jos gomila stvari koje su napravile razliku od zanatske do masovne proizvodnje. Pogotovo za vreme II sv. rata, kada je uspeh masovne roizvodnje znacilo da li dobijas rat ili ne.

Ђока

pre 6 godina

У великом поштанском центру у Земуну се у једној огромној сали разврставају пошиљке које стижу у СРБ па се одатле шаљу даље. Ту седи неких 5-6 цариника од којих сваки поред себе има свог поштара. Цариник прво из огромне масе пакета и пакетића који се изруче на сто одабере оне за које мисли да треба да се оцарине - при том одабиру многи пакети прођу без наплате царине и ето одговора на питање оних којима није јасно како им је једна иста роба сад оцарињена, а прошли пут није. Даље, поштар отвара изабране пошиљке, једну по једну, а цариник процењује вредност робе и наплаћује дажбине (према фактури или интернету). Ово је све јако споро и примитивно, личи на оне средњовековне мануфактуре, последица је да се са обрадом пакета касни до две седмице и онда се људи чуде зашто њиховом пакету треба краће да стигне од Кине до Србије, него од Земуна до НБгда. Елем, поента је да све ово може да се унапреди, убрза и модернизује. Нисам видео, али чујем да у Немачкој цариник седи и одваја пакете за царињење који клизе по траци и пролазе кроз рентген, све је брже и тражи мање људи. И чујем (значи нисам сигуран) да све те иновације Пошта намерно неће да уведе јер би маса поштара остала без посла, а и овако су сиротиња која живи од неких 250 евра месечно. Да ли је могуће да наши руководиоци намерно држе Србију у 19. веку да би сачували своје положаје и гласачко тело?

achitwn

pre 6 godina

Kontinualna unapređenja...kaizen...To veoma dobro znam..Kao što znam da je cilj u Tojoti 10 predloga po zaposlenom na godišnjem nivou... Japanci su primer tome. Ceo svet kasni za njima.
(Beli, 21. januar 2018 14:21)
daaa six sigma , lean production i ostale cake.

Dax...AMG

pre 6 godina

Dobro je da BMW nema "svog" Replay-a i Daxa. 
Od ove dvojice tačno da ti se ogadi i Audi i Mercedes.
(EU, 21. januar 2018

hahahahahaa... Samo Mercedes benz!!! ;-)

legenda

pre 6 godina

To je sve pokupljeno od Japanaca kao deo filozofije “tankih operacija” (lean manufacturing) tj. Toyota Production System-a i metoda poput Just-in-time, Jidoka, Kaizen, Heijunka, Poka-Yoke, Kanban, 5S i niz drugih. To su posle svi ostali proizvodjaci pokupili i primenili.

objavite i moj

pre 6 godina

Audi je tata! (Replay, 21. januar 2018 14:45) 

A ti si mama...(Argentto, 21. januar 2018 15:57)

A sami znate koja je relacija

Haha

pre 6 godina

@(navijac, 21. januar 2018 17:58)

Vidi se da si blago r... ma dovoljno je navijac... po zanimanju. Promasio si temu njegove price. Nije da li moze da priusti sa tom platom (jer u kupovini auta cesto ucestvuje cela porodica), vec je tema zasto nema popusta za radnike koji ucestvuju u stvaranju (da kazem) tog auta.

navijac

pre 6 godina

@Vidi se da si blago r... ma dovoljno je navijac... po zanimanju. Promasio si temu njegove price. Nije da li moze da priusti sa tom platom (jer u kupovini auta cesto ucestvuje cela porodica), vec je tema zasto nema popusta za radnike koji ucestvuju u stvaranju (da kazem) tog auta.
(Haha, 21. januar 2018 21:08)

A za tebe se vidi da ti je iq na nivou bas, ono... Poenta mog posta je da treba tim radnicima povecati plate, a ne dati im popust za kupovinu auta. Kada im plate budu takve da mogu da ga priuste bez popusta, tada su uspeli. Sada sa 40 hiljada din platom, mogu i 50% da im daju popust, dzaba..

Jako lose iskustvo

pre 6 godina

Pre jedno 2-3 godine dobijem poziv od nacelnika Suboticke carine (kao vlasnik privatnog carinskog magacina), za sastanak zbog unapredjenja carinjenja i bilo kog carinskog postupka.Bilo nas je tu i velikih (Nelt,Europetr itd) i malih i svakakvih speditera.Isprica svoju pricu nacelnik sa pravnikom i kaze da li neko ima neku ideju,ja taman da podignem ruku kad me ispod stola šutne moj špediter i ja se povucem.Javi se jedan špediter i pocne da obrazlaze svoju ideju za unapredjenje i ubrzanje nekog postupka sa sleperima da se ne gomilaju.Na to nacelnik zove carinika zaduzenog za to da kaze ideju.Dodje taj carinik,izdera se na ovog špeditera,sta misli nije ti ovo....On ucuta a sa njim i svi ostali.Kaze nacelnik dobro ako je to to,zavrsavamo i da znate za svaku novu ideju vrata su vam otvorena uvek,normalno argumentovano.I tako svaki put odradimo normu za odradjivanje norme.

Непливач

pre 6 godina

Само ставиш најлењег радника на задатак који би желео да убрзаш, он ће сигурно да смисли начин.

Aca

pre 6 godina

Ona dvojica sto su primetili da ventilacija radi non stop treba da dobiju otkaze, a ne da firma stedi godisnje 100k evra za struju. Za par godina ce biti druga prica kako je audi radi ustede gasio ventilaciju sto povecalo uticaj stetnih gasova i raznih isparenja na zdravlje zaposlenih.

dzigi

pre 6 godina

To je bilo i kod mene u firmi (strana telekomunikaciona firma u Srbiji). U zavisnosti od ideje i realizacije dobijali su se mesečni i kvartalni bonusi, kao i povećanje plate (ne jednokratno, već stalno). Plus pohvale, pre svega od kolega na koje se inovacija odnosi, što ponekad znači i više od same novčane nagrade.
Tako da nije baš sve crno, ima i sive i bele boje.

navijac

pre 6 godina

@Postoji u FCA Kragujevcu. Kada sakupite dovoljno bodova dobijate solju. Inace radnik audija dobije popust za svoje automobile od 20 posto. Radnici u Italiji do 30 posto u Srbiji NULA.
(Samo da kazem, 21. januar 2018 16:11)

A sto, ti bi kao sa tvojom platom iz Fiata mogao da kupis 500L sa 20% popusta?

Đuro

pre 6 godina

"" Ja sam u svojoj bivšoj firmi (u Srbiji) osmislio sistem templejta koji je za 50% ubrzao radni proces i uštedeo firmi minimalno dva radna mesta. Hajmo reći da su zahvaljujući tome na godišenjem nivou uštedeli minimalno 50.000€.

Zauzvrat, nisam dobio ni tapšanje po ramenu.
(Dex, 21. januar 2018 16:17) ""

Tapšanje ćeš dobiti od one dvojice čija si radna mesta ukinuo. Ali ne po ramenu

mile

pre 6 godina

zahvaljujuci mom emailu gsp beograd je promenio nacin naplate karata. .. nista nisam dobio ali sve je ok.... sada stvari funkcionisu bolje...

Blazenko

pre 6 godina

Ja sam u svojoj bivšoj firmi (u Srbiji) osmislio sistem templejta koji je za 50% ubrzao radni proces i uštedeo firmi minimalno dva radna mesta. Hajmo reći da su zahvaljujući tome na godišenjem nivou uštedeli minimalno 50.000€. 

Zauzvrat, nisam dobio ni tapšanje po ramenu.
(Dex, 21. januar 2018 16:17

I ja imam slicnu ideju na svom poslu. Ali bas zbig toga sto bi ta dva radnika i njihove porodice ostale bez primanja, ne zelim da je materijalizujem.

Samo da kazem

pre 6 godina

Postoji u FCA Kragujevcu. Kada sakupite dovoljno bodova dobijate solju. Inace radnik audija dobije popust za svoje automobile od 20 posto. Radnici u Italiji do 30 posto u Srbiji NULA.

Stefan Kg

pre 6 godina

Ovako su nas smarali u Fiatu skoro svaki dan da pisemo sugestije...kazem "smarali" jer sam ,licno ja,od nagrada dobio solju...i otkaz kao jos 1000 radnika 2016. godine

Dex

pre 6 godina

Ja sam u svojoj bivšoj firmi (u Srbiji) osmislio sistem templejta koji je za 50% ubrzao radni proces i uštedeo firmi minimalno dva radna mesta. Hajmo reći da su zahvaljujući tome na godišenjem nivou uštedeli minimalno 50.000€.

Zauzvrat, nisam dobio ni tapšanje po ramenu.

navijac

pre 6 godina

@Kod nas bi bili potapsani po ramenu i samo tako nastavi
(Paxxx, 21. januar 2018 14:18)

Mozda se i zezas ali stvarno je tako. Ovo postoji i u mojoj firmi i zove se kaizen. U najboljem slucaju javno te pohvale :)

mali od palube

pre 6 godina

U mojoj firmi mi je pretpostavljeni rekao da sam u obavezi da otkrijem unapredjenje( u koliko ga imam),a oni nisu da plate.Nasi manageri vide kao konkurenciju nekog ko unapredjuje,umesto kao ovi iz audija.

A3

pre 6 godina

ima to i kod nas,samo nije to tako fino.primer iz fijata,isto i oni ako ustede dobiju bonus zavisno od ustede. .mada samo sefovi dobijaju,ne i obicni radnici...tipa ako zadrzi obim proizvodnje isti sa manjim ljudskim resursima eto ustede,pa je tako bilo,ubrzati proizvodnju,dodavati radniku 2,3..zadatka..ubrzati traku,namestiti tako da se radnik napreze do krajnje granice da bi zavrsio posao u sekundi...i tako od 10 normalno da rade ginu 7,8.usteda 2 3 radnika.manje
...na 100,20 radnika manje na 1000...i tako sefic napravi ustedu i dobije stancic boli glava...a ostalih hiljadu dve...ubise se za 290e..nemoj neko da mi prica bajke vrlo dobro znam kako je jedna sefica iz bg u fijatu dobila veliki bonus posle otpustanja datog broja radnika

zex

pre 6 godina

Tarkett Backa Palanka... sistem se zove quick kaizen. Nagradjuje se bodovima kojih kada skupite 25 dobijete 200e kao nagradu i resetuju se na nulu. Svim radnicima je na raspolaganju i odnosi se na sve apspekte proizvodnje, bezbednosti, logistike,ekologije.....

mile

pre 6 godina

Tako je bilo i u firmi za koju sam radio. Predlozis nesto dobro, gazda usvoji i jos se hvali da je on to smislio, a ti naravno dobijes da ne kazem sta.

nikolas

pre 6 godina

to postoji kod mene u firmi i zovu inovacija pa samim tim ako je isplativa radnik moze biti nagradjen i do 2000 evra za neku glupost koju je proizvodjac izostavio na samoj mashini...industrija je u pitanju...

Beli

pre 6 godina

Kontinualna unapređenja...kaizen...
To veoma dobro znam..Kao što znam da je cilj u Tojoti 10 predloga po zaposlenom na godišnjem nivou... Japanci su primer tome. Ceo svet kasni za njima.

Stefan Kg

pre 6 godina

Ovako su nas smarali u Fiatu skoro svaki dan da pisemo sugestije...kazem "smarali" jer sam ,licno ja,od nagrada dobio solju...i otkaz kao jos 1000 radnika 2016. godine

nikolas

pre 6 godina

to postoji kod mene u firmi i zovu inovacija pa samim tim ako je isplativa radnik moze biti nagradjen i do 2000 evra za neku glupost koju je proizvodjac izostavio na samoj mashini...industrija je u pitanju...

Đuro

pre 6 godina

"" Ja sam u svojoj bivšoj firmi (u Srbiji) osmislio sistem templejta koji je za 50% ubrzao radni proces i uštedeo firmi minimalno dva radna mesta. Hajmo reći da su zahvaljujući tome na godišenjem nivou uštedeli minimalno 50.000€.

Zauzvrat, nisam dobio ni tapšanje po ramenu.
(Dex, 21. januar 2018 16:17) ""

Tapšanje ćeš dobiti od one dvojice čija si radna mesta ukinuo. Ali ne po ramenu

Samo da kazem

pre 6 godina

Postoji u FCA Kragujevcu. Kada sakupite dovoljno bodova dobijate solju. Inace radnik audija dobije popust za svoje automobile od 20 posto. Radnici u Italiji do 30 posto u Srbiji NULA.

Beli

pre 6 godina

Kontinualna unapređenja...kaizen...
To veoma dobro znam..Kao što znam da je cilj u Tojoti 10 predloga po zaposlenom na godišnjem nivou... Japanci su primer tome. Ceo svet kasni za njima.

mile

pre 6 godina

Tako je bilo i u firmi za koju sam radio. Predlozis nesto dobro, gazda usvoji i jos se hvali da je on to smislio, a ti naravno dobijes da ne kazem sta.

Jako lose iskustvo

pre 6 godina

Pre jedno 2-3 godine dobijem poziv od nacelnika Suboticke carine (kao vlasnik privatnog carinskog magacina), za sastanak zbog unapredjenja carinjenja i bilo kog carinskog postupka.Bilo nas je tu i velikih (Nelt,Europetr itd) i malih i svakakvih speditera.Isprica svoju pricu nacelnik sa pravnikom i kaze da li neko ima neku ideju,ja taman da podignem ruku kad me ispod stola šutne moj špediter i ja se povucem.Javi se jedan špediter i pocne da obrazlaze svoju ideju za unapredjenje i ubrzanje nekog postupka sa sleperima da se ne gomilaju.Na to nacelnik zove carinika zaduzenog za to da kaze ideju.Dodje taj carinik,izdera se na ovog špeditera,sta misli nije ti ovo....On ucuta a sa njim i svi ostali.Kaze nacelnik dobro ako je to to,zavrsavamo i da znate za svaku novu ideju vrata su vam otvorena uvek,normalno argumentovano.I tako svaki put odradimo normu za odradjivanje norme.

zex

pre 6 godina

Tarkett Backa Palanka... sistem se zove quick kaizen. Nagradjuje se bodovima kojih kada skupite 25 dobijete 200e kao nagradu i resetuju se na nulu. Svim radnicima je na raspolaganju i odnosi se na sve apspekte proizvodnje, bezbednosti, logistike,ekologije.....

Непливач

pre 6 godina

Само ставиш најлењег радника на задатак који би желео да убрзаш, он ће сигурно да смисли начин.

Dex

pre 6 godina

Ja sam u svojoj bivšoj firmi (u Srbiji) osmislio sistem templejta koji je za 50% ubrzao radni proces i uštedeo firmi minimalno dva radna mesta. Hajmo reći da su zahvaljujući tome na godišenjem nivou uštedeli minimalno 50.000€.

Zauzvrat, nisam dobio ni tapšanje po ramenu.

Blazenko

pre 6 godina

Ja sam u svojoj bivšoj firmi (u Srbiji) osmislio sistem templejta koji je za 50% ubrzao radni proces i uštedeo firmi minimalno dva radna mesta. Hajmo reći da su zahvaljujući tome na godišenjem nivou uštedeli minimalno 50.000€. 

Zauzvrat, nisam dobio ni tapšanje po ramenu.
(Dex, 21. januar 2018 16:17

I ja imam slicnu ideju na svom poslu. Ali bas zbig toga sto bi ta dva radnika i njihove porodice ostale bez primanja, ne zelim da je materijalizujem.

A3

pre 6 godina

ima to i kod nas,samo nije to tako fino.primer iz fijata,isto i oni ako ustede dobiju bonus zavisno od ustede. .mada samo sefovi dobijaju,ne i obicni radnici...tipa ako zadrzi obim proizvodnje isti sa manjim ljudskim resursima eto ustede,pa je tako bilo,ubrzati proizvodnju,dodavati radniku 2,3..zadatka..ubrzati traku,namestiti tako da se radnik napreze do krajnje granice da bi zavrsio posao u sekundi...i tako od 10 normalno da rade ginu 7,8.usteda 2 3 radnika.manje
...na 100,20 radnika manje na 1000...i tako sefic napravi ustedu i dobije stancic boli glava...a ostalih hiljadu dve...ubise se za 290e..nemoj neko da mi prica bajke vrlo dobro znam kako je jedna sefica iz bg u fijatu dobila veliki bonus posle otpustanja datog broja radnika

mali od palube

pre 6 godina

U mojoj firmi mi je pretpostavljeni rekao da sam u obavezi da otkrijem unapredjenje( u koliko ga imam),a oni nisu da plate.Nasi manageri vide kao konkurenciju nekog ko unapredjuje,umesto kao ovi iz audija.

dzigi

pre 6 godina

To je bilo i kod mene u firmi (strana telekomunikaciona firma u Srbiji). U zavisnosti od ideje i realizacije dobijali su se mesečni i kvartalni bonusi, kao i povećanje plate (ne jednokratno, već stalno). Plus pohvale, pre svega od kolega na koje se inovacija odnosi, što ponekad znači i više od same novčane nagrade.
Tako da nije baš sve crno, ima i sive i bele boje.

navijac

pre 6 godina

@Kod nas bi bili potapsani po ramenu i samo tako nastavi
(Paxxx, 21. januar 2018 14:18)

Mozda se i zezas ali stvarno je tako. Ovo postoji i u mojoj firmi i zove se kaizen. U najboljem slucaju javno te pohvale :)

navijac

pre 6 godina

@Postoji u FCA Kragujevcu. Kada sakupite dovoljno bodova dobijate solju. Inace radnik audija dobije popust za svoje automobile od 20 posto. Radnici u Italiji do 30 posto u Srbiji NULA.
(Samo da kazem, 21. januar 2018 16:11)

A sto, ti bi kao sa tvojom platom iz Fiata mogao da kupis 500L sa 20% popusta?

Ђока

pre 6 godina

У великом поштанском центру у Земуну се у једној огромној сали разврставају пошиљке које стижу у СРБ па се одатле шаљу даље. Ту седи неких 5-6 цариника од којих сваки поред себе има свог поштара. Цариник прво из огромне масе пакета и пакетића који се изруче на сто одабере оне за које мисли да треба да се оцарине - при том одабиру многи пакети прођу без наплате царине и ето одговора на питање оних којима није јасно како им је једна иста роба сад оцарињена, а прошли пут није. Даље, поштар отвара изабране пошиљке, једну по једну, а цариник процењује вредност робе и наплаћује дажбине (према фактури или интернету). Ово је све јако споро и примитивно, личи на оне средњовековне мануфактуре, последица је да се са обрадом пакета касни до две седмице и онда се људи чуде зашто њиховом пакету треба краће да стигне од Кине до Србије, него од Земуна до НБгда. Елем, поента је да све ово може да се унапреди, убрза и модернизује. Нисам видео, али чујем да у Немачкој цариник седи и одваја пакете за царињење који клизе по траци и пролазе кроз рентген, све је брже и тражи мање људи. И чујем (значи нисам сигуран) да све те иновације Пошта намерно неће да уведе јер би маса поштара остала без посла, а и овако су сиротиња која живи од неких 250 евра месечно. Да ли је могуће да наши руководиоци намерно држе Србију у 19. веку да би сачували своје положаје и гласачко тело?

mile

pre 6 godina

zahvaljujuci mom emailu gsp beograd je promenio nacin naplate karata. .. nista nisam dobio ali sve je ok.... sada stvari funkcionisu bolje...

Haha

pre 6 godina

@(navijac, 21. januar 2018 17:58)

Vidi se da si blago r... ma dovoljno je navijac... po zanimanju. Promasio si temu njegove price. Nije da li moze da priusti sa tom platom (jer u kupovini auta cesto ucestvuje cela porodica), vec je tema zasto nema popusta za radnike koji ucestvuju u stvaranju (da kazem) tog auta.

navijac

pre 6 godina

@Vidi se da si blago r... ma dovoljno je navijac... po zanimanju. Promasio si temu njegove price. Nije da li moze da priusti sa tom platom (jer u kupovini auta cesto ucestvuje cela porodica), vec je tema zasto nema popusta za radnike koji ucestvuju u stvaranju (da kazem) tog auta.
(Haha, 21. januar 2018 21:08)

A za tebe se vidi da ti je iq na nivou bas, ono... Poenta mog posta je da treba tim radnicima povecati plate, a ne dati im popust za kupovinu auta. Kada im plate budu takve da mogu da ga priuste bez popusta, tada su uspeli. Sada sa 40 hiljada din platom, mogu i 50% da im daju popust, dzaba..

legenda

pre 6 godina

To je sve pokupljeno od Japanaca kao deo filozofije “tankih operacija” (lean manufacturing) tj. Toyota Production System-a i metoda poput Just-in-time, Jidoka, Kaizen, Heijunka, Poka-Yoke, Kanban, 5S i niz drugih. To su posle svi ostali proizvodjaci pokupili i primenili.

objavite i moj

pre 6 godina

Audi je tata! (Replay, 21. januar 2018 14:45) 

A ti si mama...(Argentto, 21. januar 2018 15:57)

A sami znate koja je relacija

Aca

pre 6 godina

Ona dvojica sto su primetili da ventilacija radi non stop treba da dobiju otkaze, a ne da firma stedi godisnje 100k evra za struju. Za par godina ce biti druga prica kako je audi radi ustede gasio ventilaciju sto povecalo uticaj stetnih gasova i raznih isparenja na zdravlje zaposlenih.

Živko TDI Bosnić

pre 6 godina

A u Srbiji čim otvoriš privatnu firmu dođe ti na naplatu porez 4 godine unazad i inspektor Mita da naplati. I radio ne radio moraš da plaćaš. Zato Nemci napreduju a mi smo napredni.

mile 034

pre 6 godina

tpm, lean, wcm... 6 sigma, poka-yoke... bato, radnik u srbiji je DZABE a ovo je za proizvodnju koja "košta"... sve može da se unapredi, ubrza... al kad su troskovi tu najlakse je "programirati čoveka" za 25 000... tarket, fiat, tetrapak vs. "kaizen" unapredjenja

T

pre 6 godina

Ovaj sistem je cesto spominjan kao razlika izmedju americkih i nemackih fabrika. U Nemackoj, radnici ucestvuju aktivno u proizvodnji, dok su u Americi samo radnici. Treba primetiti da su nemacki radnici znacajno bolje obrazovani od americkih. I nema ovo mnogo veze sa Japanom, nije Japan prvi koji se setio da onaj ko neposredno radi sa necim sigurno ima bolji osecaj sta ne valja u procesu proizvodnje. A opet, Amerikanci su i pored toga napravili neke od najznacajnijih pomaka u organizaciji rada, kao sto je npr. proizvodna traka, i jos gomila stvari koje su napravile razliku od zanatske do masovne proizvodnje. Pogotovo za vreme II sv. rata, kada je uspeh masovne roizvodnje znacilo da li dobijas rat ili ne.

achitwn

pre 6 godina

Kontinualna unapređenja...kaizen...To veoma dobro znam..Kao što znam da je cilj u Tojoti 10 predloga po zaposlenom na godišnjem nivou... Japanci su primer tome. Ceo svet kasni za njima.
(Beli, 21. januar 2018 14:21)
daaa six sigma , lean production i ostale cake.

Dax...AMG

pre 6 godina

Dobro je da BMW nema "svog" Replay-a i Daxa. 
Od ove dvojice tačno da ti se ogadi i Audi i Mercedes.
(EU, 21. januar 2018

hahahahahaa... Samo Mercedes benz!!! ;-)

Petar

pre 6 godina

Ako vec tako onda barem neka povecaju platu tom radniku ili svake godine bonus a ne jedna bonus isplata, jer i oni svake godine ustede

Vlada Joksimovic

pre 6 godina

@legenda,
Tacno samo sto to nisu "tanke" operacije nego operacije neopterecene nepotrebnim (mozda je pravilnije rasterecene). Lean muscle je miscno tkivo bez masnoca tj. "nepotrebnog" za performansu.

bg

pre 6 godina

@(T, 22. januar 2018 09:27)

O čemu vi to pričate? Kakva razlika? Ko spominje? Ovo je kaizen event, deo Toyotinog Lean Mnfc. i koriti se u čitavom svetu, naročito Americi.

Aca

pre 6 godina

Ona dvojica sto su primetili da ventilacija radi non stop treba da dobiju otkaze, a ne da firma stedi godisnje 100k evra za struju. Za par godina ce biti druga prica kako je audi radi ustede gasio ventilaciju sto povecalo uticaj stetnih gasova i raznih isparenja na zdravlje zaposlenih.

navijac

pre 6 godina

@Postoji u FCA Kragujevcu. Kada sakupite dovoljno bodova dobijate solju. Inace radnik audija dobije popust za svoje automobile od 20 posto. Radnici u Italiji do 30 posto u Srbiji NULA.
(Samo da kazem, 21. januar 2018 16:11)

A sto, ti bi kao sa tvojom platom iz Fiata mogao da kupis 500L sa 20% popusta?

Đuro

pre 6 godina

"" Ja sam u svojoj bivšoj firmi (u Srbiji) osmislio sistem templejta koji je za 50% ubrzao radni proces i uštedeo firmi minimalno dva radna mesta. Hajmo reći da su zahvaljujući tome na godišenjem nivou uštedeli minimalno 50.000€.

Zauzvrat, nisam dobio ni tapšanje po ramenu.
(Dex, 21. januar 2018 16:17) ""

Tapšanje ćeš dobiti od one dvojice čija si radna mesta ukinuo. Ali ne po ramenu

Dex

pre 6 godina

Ja sam u svojoj bivšoj firmi (u Srbiji) osmislio sistem templejta koji je za 50% ubrzao radni proces i uštedeo firmi minimalno dva radna mesta. Hajmo reći da su zahvaljujući tome na godišenjem nivou uštedeli minimalno 50.000€.

Zauzvrat, nisam dobio ni tapšanje po ramenu.

Dax...AMG

pre 6 godina

Dobro je da BMW nema "svog" Replay-a i Daxa. 
Od ove dvojice tačno da ti se ogadi i Audi i Mercedes.
(EU, 21. januar 2018

hahahahahaa... Samo Mercedes benz!!! ;-)

navijac

pre 6 godina

@Vidi se da si blago r... ma dovoljno je navijac... po zanimanju. Promasio si temu njegove price. Nije da li moze da priusti sa tom platom (jer u kupovini auta cesto ucestvuje cela porodica), vec je tema zasto nema popusta za radnike koji ucestvuju u stvaranju (da kazem) tog auta.
(Haha, 21. januar 2018 21:08)

A za tebe se vidi da ti je iq na nivou bas, ono... Poenta mog posta je da treba tim radnicima povecati plate, a ne dati im popust za kupovinu auta. Kada im plate budu takve da mogu da ga priuste bez popusta, tada su uspeli. Sada sa 40 hiljada din platom, mogu i 50% da im daju popust, dzaba..

Beli

pre 6 godina

Kontinualna unapređenja...kaizen...
To veoma dobro znam..Kao što znam da je cilj u Tojoti 10 predloga po zaposlenom na godišnjem nivou... Japanci su primer tome. Ceo svet kasni za njima.

zex

pre 6 godina

Tarkett Backa Palanka... sistem se zove quick kaizen. Nagradjuje se bodovima kojih kada skupite 25 dobijete 200e kao nagradu i resetuju se na nulu. Svim radnicima je na raspolaganju i odnosi se na sve apspekte proizvodnje, bezbednosti, logistike,ekologije.....

mile

pre 6 godina

zahvaljujuci mom emailu gsp beograd je promenio nacin naplate karata. .. nista nisam dobio ali sve je ok.... sada stvari funkcionisu bolje...

navijac

pre 6 godina

@Kod nas bi bili potapsani po ramenu i samo tako nastavi
(Paxxx, 21. januar 2018 14:18)

Mozda se i zezas ali stvarno je tako. Ovo postoji i u mojoj firmi i zove se kaizen. U najboljem slucaju javno te pohvale :)

Blazenko

pre 6 godina

Ja sam u svojoj bivšoj firmi (u Srbiji) osmislio sistem templejta koji je za 50% ubrzao radni proces i uštedeo firmi minimalno dva radna mesta. Hajmo reći da su zahvaljujući tome na godišenjem nivou uštedeli minimalno 50.000€. 

Zauzvrat, nisam dobio ni tapšanje po ramenu.
(Dex, 21. januar 2018 16:17

I ja imam slicnu ideju na svom poslu. Ali bas zbig toga sto bi ta dva radnika i njihove porodice ostale bez primanja, ne zelim da je materijalizujem.

nikolas

pre 6 godina

to postoji kod mene u firmi i zovu inovacija pa samim tim ako je isplativa radnik moze biti nagradjen i do 2000 evra za neku glupost koju je proizvodjac izostavio na samoj mashini...industrija je u pitanju...

Samo da kazem

pre 6 godina

Postoji u FCA Kragujevcu. Kada sakupite dovoljno bodova dobijate solju. Inace radnik audija dobije popust za svoje automobile od 20 posto. Radnici u Italiji do 30 posto u Srbiji NULA.

mile

pre 6 godina

Tako je bilo i u firmi za koju sam radio. Predlozis nesto dobro, gazda usvoji i jos se hvali da je on to smislio, a ti naravno dobijes da ne kazem sta.

A3

pre 6 godina

ima to i kod nas,samo nije to tako fino.primer iz fijata,isto i oni ako ustede dobiju bonus zavisno od ustede. .mada samo sefovi dobijaju,ne i obicni radnici...tipa ako zadrzi obim proizvodnje isti sa manjim ljudskim resursima eto ustede,pa je tako bilo,ubrzati proizvodnju,dodavati radniku 2,3..zadatka..ubrzati traku,namestiti tako da se radnik napreze do krajnje granice da bi zavrsio posao u sekundi...i tako od 10 normalno da rade ginu 7,8.usteda 2 3 radnika.manje
...na 100,20 radnika manje na 1000...i tako sefic napravi ustedu i dobije stancic boli glava...a ostalih hiljadu dve...ubise se za 290e..nemoj neko da mi prica bajke vrlo dobro znam kako je jedna sefica iz bg u fijatu dobila veliki bonus posle otpustanja datog broja radnika

Stefan Kg

pre 6 godina

Ovako su nas smarali u Fiatu skoro svaki dan da pisemo sugestije...kazem "smarali" jer sam ,licno ja,od nagrada dobio solju...i otkaz kao jos 1000 radnika 2016. godine

dzigi

pre 6 godina

To je bilo i kod mene u firmi (strana telekomunikaciona firma u Srbiji). U zavisnosti od ideje i realizacije dobijali su se mesečni i kvartalni bonusi, kao i povećanje plate (ne jednokratno, već stalno). Plus pohvale, pre svega od kolega na koje se inovacija odnosi, što ponekad znači i više od same novčane nagrade.
Tako da nije baš sve crno, ima i sive i bele boje.

objavite i moj

pre 6 godina

Audi je tata! (Replay, 21. januar 2018 14:45) 

A ti si mama...(Argentto, 21. januar 2018 15:57)

A sami znate koja je relacija

T

pre 6 godina

Ovaj sistem je cesto spominjan kao razlika izmedju americkih i nemackih fabrika. U Nemackoj, radnici ucestvuju aktivno u proizvodnji, dok su u Americi samo radnici. Treba primetiti da su nemacki radnici znacajno bolje obrazovani od americkih. I nema ovo mnogo veze sa Japanom, nije Japan prvi koji se setio da onaj ko neposredno radi sa necim sigurno ima bolji osecaj sta ne valja u procesu proizvodnje. A opet, Amerikanci su i pored toga napravili neke od najznacajnijih pomaka u organizaciji rada, kao sto je npr. proizvodna traka, i jos gomila stvari koje su napravile razliku od zanatske do masovne proizvodnje. Pogotovo za vreme II sv. rata, kada je uspeh masovne roizvodnje znacilo da li dobijas rat ili ne.

bg

pre 6 godina

@(T, 22. januar 2018 09:27)

O čemu vi to pričate? Kakva razlika? Ko spominje? Ovo je kaizen event, deo Toyotinog Lean Mnfc. i koriti se u čitavom svetu, naročito Americi.

Jako lose iskustvo

pre 6 godina

Pre jedno 2-3 godine dobijem poziv od nacelnika Suboticke carine (kao vlasnik privatnog carinskog magacina), za sastanak zbog unapredjenja carinjenja i bilo kog carinskog postupka.Bilo nas je tu i velikih (Nelt,Europetr itd) i malih i svakakvih speditera.Isprica svoju pricu nacelnik sa pravnikom i kaze da li neko ima neku ideju,ja taman da podignem ruku kad me ispod stola šutne moj špediter i ja se povucem.Javi se jedan špediter i pocne da obrazlaze svoju ideju za unapredjenje i ubrzanje nekog postupka sa sleperima da se ne gomilaju.Na to nacelnik zove carinika zaduzenog za to da kaze ideju.Dodje taj carinik,izdera se na ovog špeditera,sta misli nije ti ovo....On ucuta a sa njim i svi ostali.Kaze nacelnik dobro ako je to to,zavrsavamo i da znate za svaku novu ideju vrata su vam otvorena uvek,normalno argumentovano.I tako svaki put odradimo normu za odradjivanje norme.

Haha

pre 6 godina

@(navijac, 21. januar 2018 17:58)

Vidi se da si blago r... ma dovoljno je navijac... po zanimanju. Promasio si temu njegove price. Nije da li moze da priusti sa tom platom (jer u kupovini auta cesto ucestvuje cela porodica), vec je tema zasto nema popusta za radnike koji ucestvuju u stvaranju (da kazem) tog auta.

mali od palube

pre 6 godina

U mojoj firmi mi je pretpostavljeni rekao da sam u obavezi da otkrijem unapredjenje( u koliko ga imam),a oni nisu da plate.Nasi manageri vide kao konkurenciju nekog ko unapredjuje,umesto kao ovi iz audija.

Непливач

pre 6 godina

Само ставиш најлењег радника на задатак који би желео да убрзаш, он ће сигурно да смисли начин.

legenda

pre 6 godina

To je sve pokupljeno od Japanaca kao deo filozofije “tankih operacija” (lean manufacturing) tj. Toyota Production System-a i metoda poput Just-in-time, Jidoka, Kaizen, Heijunka, Poka-Yoke, Kanban, 5S i niz drugih. To su posle svi ostali proizvodjaci pokupili i primenili.

Petar

pre 6 godina

Ako vec tako onda barem neka povecaju platu tom radniku ili svake godine bonus a ne jedna bonus isplata, jer i oni svake godine ustede

achitwn

pre 6 godina

Kontinualna unapređenja...kaizen...To veoma dobro znam..Kao što znam da je cilj u Tojoti 10 predloga po zaposlenom na godišnjem nivou... Japanci su primer tome. Ceo svet kasni za njima.
(Beli, 21. januar 2018 14:21)
daaa six sigma , lean production i ostale cake.

mile 034

pre 6 godina

tpm, lean, wcm... 6 sigma, poka-yoke... bato, radnik u srbiji je DZABE a ovo je za proizvodnju koja "košta"... sve može da se unapredi, ubrza... al kad su troskovi tu najlakse je "programirati čoveka" za 25 000... tarket, fiat, tetrapak vs. "kaizen" unapredjenja

Ђока

pre 6 godina

У великом поштанском центру у Земуну се у једној огромној сали разврставају пошиљке које стижу у СРБ па се одатле шаљу даље. Ту седи неких 5-6 цариника од којих сваки поред себе има свог поштара. Цариник прво из огромне масе пакета и пакетића који се изруче на сто одабере оне за које мисли да треба да се оцарине - при том одабиру многи пакети прођу без наплате царине и ето одговора на питање оних којима није јасно како им је једна иста роба сад оцарињена, а прошли пут није. Даље, поштар отвара изабране пошиљке, једну по једну, а цариник процењује вредност робе и наплаћује дажбине (према фактури или интернету). Ово је све јако споро и примитивно, личи на оне средњовековне мануфактуре, последица је да се са обрадом пакета касни до две седмице и онда се људи чуде зашто њиховом пакету треба краће да стигне од Кине до Србије, него од Земуна до НБгда. Елем, поента је да све ово може да се унапреди, убрза и модернизује. Нисам видео, али чујем да у Немачкој цариник седи и одваја пакете за царињење који клизе по траци и пролазе кроз рентген, све је брже и тражи мање људи. И чујем (значи нисам сигуран) да све те иновације Пошта намерно неће да уведе јер би маса поштара остала без посла, а и овако су сиротиња која живи од неких 250 евра месечно. Да ли је могуће да наши руководиоци намерно држе Србију у 19. веку да би сачували своје положаје и гласачко тело?

Vlada Joksimovic

pre 6 godina

@legenda,
Tacno samo sto to nisu "tanke" operacije nego operacije neopterecene nepotrebnim (mozda je pravilnije rasterecene). Lean muscle je miscno tkivo bez masnoca tj. "nepotrebnog" za performansu.

Živko TDI Bosnić

pre 6 godina

A u Srbiji čim otvoriš privatnu firmu dođe ti na naplatu porez 4 godine unazad i inspektor Mita da naplati. I radio ne radio moraš da plaćaš. Zato Nemci napreduju a mi smo napredni.