Sreda, 17.01.2018.

11:11

Putinova premijum marka dostupna građanima od 2019.

Izvor: B92

Putinova premijum marka dostupna graðanima od 2019. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Bungi

pre 5 godina

Serijska verzija ima potpuno novu unutrašnjost,znatno ljepšu i moderniju od ovog prototipa.Auto ima mehaniku veoma sličnu njemačkom trojcu(Mercedes,Audi,BMW):dupla ramena napred,motor V12 uzdužno,mjenjač 8-stepeni automatik,između motora i mjenjača pomočni el.motor od 48 V,pozadi multilink osovina,pogon 4x4 i vazdušno oslanjanje.Sve u svemu,njemačka škola.Ovaj automobil treba proizvoditi ne u 1000 nego u 100 000 komada godišnje.Treba ga skratiti na 5 metara,V12 motor skratiti na V6 biturbo od 3000 kubika,strogi(Rols Rojs-Bentli) izgled spolja,ispeglati u nešto sportskiji(Maserati Gilbi,Audi A6,BMW 5) i eto dobitne kombinacije.Modernu i kvalitetnu unutrašnjost zadržati.Smanjivanjem dužine i veličine motora smanjuje se i cijena a to je preduslov većih serija(barem 100 000 godišnje).

rale

pre 6 godina

sve je iz porschea vidi se gde se rusi mesaju pogledajte volan ne bi imao hrabrosti da ga uzmem u ruke mislim da je maksimalna brzina elektronski ogranicena na 70km na sat zbog bezbednosti putnika a put kocenja pri takoj velikoj brzini 110m to je izvrsno veliki zadatak premijum segmentu

Srđan

pre 6 godina

Komentarisemo vozila i njihovu ''povozitost'', a ne proizvodni proces. Najskuplji sportski automobili se proizvode rucno. Dacija je Loganom, Sanderom, Dusterom dokazala pozudanost. Duster je svemirski brod za Nivu...

Radovan

pre 6 godina

Pogledaj fabriku u Rumuniji i fabriku u Rusiji, opremu i procese sklapanja, pa onda hvali DACIA.
Rusi odavno imaju celu fabriku mehanizovanu i automatizovanu za 1750000 vozila u tri smene, a Rumuni tek sada rade po tom pitanju. Mnoge procese rade ručno.

Kada je RENO došao u AVTOVAZ, ukinuo je dosta automatizovanih procesa, "jer to je jako skupo". Ja vrlo dobro znam kako se jedna fabrika može ruinirati na duge staze. Ubaci joj spore i skupe procese, pa će propasti na rentabilnosti proizvodnje.

Srđan

pre 6 godina

Radovan
Udobnost i stabilnost cesto ne mogu skupa... ''Plivanje'' je relativan i veoma cesto subjektivan osjecaj, a stabilnost je realna. Kada se uzme u obzir cvrstina sasije i podvozje Golfa i Lade, u smislu upravljivosti Lada je za sjesti i plakati. Hvala vama na detaljnom opisu ogibljenja, ali to u realnosti nema puno znacaja. Kada se vozite iza Lade vidjecete kako joj se tockovi izvrcu u zavojima, pa im dzaba i da imaju pet prihvatnih tacaka ogibljenja za sasiju. Okrecete upravljac, a Lada ne slusa... Pojurite za bilo kojim Golfom V, VI,VI i pri najvecoj mogucoj brzini kroz zavoj vidjecete jedino pomjeranje na gumama. Upravo to je bitno za onaj osjecaj kod voznje, kada okrenete upravljac i automobil kao na tracnicama prati vasu putanju (naravno ako ne prkosite zakonima fizike). Na prethodnom Golfu 5 sam presao preko 300 000, bez zamjena ''silent'' blokova (kako ih kod nas zovu ''selena'') ili bilo kakvih intervencija na trapovima, a 1,9 TDI nije lagan motor. Automobil vozen svakodnevno po nasim putevima. Lade su bile limuzine 70-ih, 80-ih godina, kada su ''stojadini'' bili automobili za mase. Otac mi je promjenio 5-6 stojadina, a nakom 5-6 godina mahom su bili suplji po zadnjim rubovima i nakon 100 000 km motor daje znakove potrosenosti. Slicno je i sa Ladama, vecina ih vrlo brzo pocinjala izbacivati plav dim iz auspuha. Licencirani Fiatovi proizvodi, sto bi Klarkson u jednoj epizodi Top Gear-a rekao: Rusi su sa Fiata skinuli sve sto valja i napravili auto. Uradili ga od debljeg lima da bude tezi, cime je izgubio upravljivost i agilnost, stavili dobose da losije koci...
Bez ljutnje, ali Lada tek treba dostici nivo Dacije koja joj je dosta umakla. Zapravo je plan Renaulta da Lada bude jeftinija varijanta Dacije pa je i pitanje hoce li Lada ikada sustici Daciju.
p.s. inace sam naklonjeniji istoku nego zapadu...

Mita

pre 6 godina

Hoce Putin pored milion funkcija koje ima da se oproba i u pravljenju automobila,zahvaljujuci parama iz Ruskog budzeta.Ne bi me cudilo da i ovaj nas Supermen dodje na slicnu ideju...

Radovan

pre 6 godina

(Srđan, 17. januar 2018 20:31)

Donji deo prednjeg vešanja kod Mc Ferson sistema sa 3 gumeno elastična zgloba i dužim kracima između zglobova, imaju veću i bolju moć upijanja neravnina/udara nego isti današnji sa 2 gumeno elastična zgloba.
Fabrikantima nije važan kvalitet,pouzdanost i funkcionalnost, kao što jeste kupcima, već su im važni niži proizvodni troškovi.
3 gumeno elastična zgloba idu u kompletu sa livenim i otkovanim polugama koje imaju veću težinu i veću cenu, dok su 2 gumeno elastična zgloba upresovana u limenu viljušku od najčešće 2 presovana lima, što je jeftinije.
Vozio sam se i u Lada Priora sa ruskim tablicama u Srbiji, nas 4 putnika i prtljažnik, po autoputu i regionalnim putevima, gde je auto plivao kao Ajkula. Prošao sam dosta sa službenim ŠKODA i VW pa mi je poznato.

Kada Lada bude prešla na RENO B0 šasiju (2 gumeno elastična zgloba u donjoj viljušci), onda će postići "mekoću" i "udobnost" koju donosi "savremeno"/jeftino rešenje.

DACIA Logan se prevrnuo na testu jer je fabrika izbacila torzioni stabilizator, koji je vredeo 8 kg i 15€. Projektant je nagrađen mestom direktora RENO-Rusija.

boot-am

pre 6 godina

nema od toga nista..da se ne lazemo.. ni ime brenda ne umeju da smisle kamo li originalan i dobar auto.. ako vec toliko ulazu u sve to, sto nisu angazovali nekog sa zapada da im izbrendira proizvod i da osmisli normalan auto..

фр

pre 6 godina

Претпостављам да ће моћи да се узме на руску кредитну картицу, она што замењује Визу већ деценију... мислим кад картица буде коначно у оптицају... и дакако када ауто буде понуђен. (никад, а можда чак ни тада).

mup

pre 6 godina

Lep auto, kombinacija londonskog taxija i krunjaca za kukuruz. Pokojni novinar Bogdan Tirnanic je rekao; "mi Srbi nemamo nista, a mera nam je najvece". Sad vidim da su i Rusi isti i umesto da prave manje automobile velikih serija i polako nauce da prave kvalitetna kola kao Korejanci, oni se petljaju u visoku klasu gde ni neke velike kompanije ne mogu da se dokazu.

артиљерац

pre 6 godina

@ eh Ја речју нисам споменуо руске аутомобиле.Тако да си промашио тему
@ boris Favorit су некада биле чешке машине,па је италијанска Merloni grupa
купила бренд и пребацила произвдњу у Липецк у Русији.Кад се крене од погрешних
претпоставки,закључак је наравно погрешан.

Papageno

pre 6 godina

(V.B, 17. januar 2018 15:56)

Grešiš, Rusi imaju veoma dugu tradiciju u proizvodnji vrlo luksuznih automobila za posebne kupce. Fabrika ZIL je tome služila još od komunističke revolucije, a ovo veoma liči na nastavak te tradicije.

U tekstu lepo piše:

"Ideja je da predsednik ima svoje posebno vozilo, ali da se uporedo sa njim razvije linija za ostale visoke državne funkcionere, kao i specijalizovana vozila, minivenovi, terenci, sedani i slično."

Ništa se nije promenilo od vremena sovjetske nomenklature!

A onda i ovo:

"Kortež će 2018. da proizvede 70 vozila, naredne godine 200, a 2020. će dostići 300 jedinica. Plan je da u narednoj deceniji proizvodnja premaši 1.000 vozila godinšnje."

Jasno je da to ne može biti ekonomski profitabilno i da to nije namenjeno običnj ruskoj boraniji, nego (novoj) nomenklaturi, a boranija će to samo subvencionisati.

Može i tako, zašto da ne? Ali ipak mislim da je to glupo jer današnja ruska nomenklatura zna šta je najbolje i kupuje samo već poznate svetske brendove, tako da ne verujem da će ruski milijarderi baš pohrliti za novim ZIL-om, kad već imaju Majbaha, Bentlija ili Rolsrojsa.

Dobro, možda i kupe po jedan, onako iz zezanja...

Reset

pre 6 godina

Artiljerac, mislim da si poceo da se brukas sa tim nekritickim izlivima ljubavi prema Rusiji, i nekontrolisanim izlivima mrznje prema svakome ko se usudi da se ne slaze sa tobom.

Srđan

pre 6 godina

Radovan
Znam, poznata vam je udobnost automobila iz 70-ih, mozda 80-tih godina. Mozda bi u to vrijeme vas komentar i ''pio'' vode... Probudite se... Usli smo u 2018., usput dobro mi je poznato kako se Lada Kalina posnas u slalom voznji kroz cunjeve, ali i pomenuti Golf 7... Na Kalini otpadaju ratkape kada se naglo okrene upravljac (znam iz vlastitog iskustva)... Jos bolje su mi poznate varijante ogibljenja kod VW-a i bez vaseg pojasnjenja. Kod mene na oba Golfa 6 je milti link, na sedmicama kod motora do 150 KS je polukruta osovina. Oni koji su vozili obije varijante znaju da je razlika neznatna, osim kod agresivnije voznje do krajnjih granica. Toj granici vecina prosjecnih vozaca ni ne prilazi...

Radovan

pre 6 godina

Srđan

Imali smo u firmi službene VW i ŠKODA, tako da mi je poznata njihova "mekoća" i "udobnost". LADA Granta ima udobniju putnu prohodnost od svih VW vozila, a košta duplo manje. Golf 7 u skupljim varijantama ima multi link na zadnjoj osovini, a ja govorim o prednjoj.
Između ostalog, bavio sam se konstruisanjem oslanjanja diferencijala od 950 kg kao i celokupnom kinematikom sistema i finim podešavanjima uz optičke instrumente.

Jedna ekskluzivna informacija za naše građane.
Lada Kalina je u svom prototipu 4x4 vozila, na zadnjoj osovini ugradila multi link vešanje. Prototip nije dospeo u proizvodnju jer je tada došao RENO. Kasnije, u DACIA Duster ubačeno je to vešanje. Duster je napravljen prvenstveno da poremeti razvoj nove LADA Niva, što je i uradio, jer sada Francuzi insistiraju na Duster 4x4 šemi, dok Rusi hoće svoju 4x4 šemu. U fabrici je veliko gombanje oko toga.

Lada 1500 SL ima dva trouglasta ramena napred po točku jer je motor postavljen uzdužno pa ima mesta. Mc Ferson je za prednju vuču i poprečan motor jer ima malo mesta.

Gagi

pre 6 godina

"U samoj Rusiji pisu da je po sredi cista kopija Rols rojskovog Fantoma i da je 80 posto komponenti uvoz stranih auto proizvodjaca." - (Kyle and Peel)
Eto, pre par godina su takvi tamošnji "eksperti" za "Ladu Vestu" uporno pisali po Netu da je to samo "Dačija Logan" drugačijeg izgleda, iako srodstvo ne postoji. I to je bilo u vezi dva budžetna, na svakom koraku prisutna automobila, a mogu da zamislim kakve sve logičke konstrukcije i zaključci mogu da se pojave o ovom novom automobilu.

"Volan izgleda kao da sam kupio preslikač kod babe u bezistanu i prešao peglom preko njega." - (Jarić T Živadin)
Izgleda baš tako! Ali to na fotki je nekakva maketa kabine koji je pre nekoliko godina napravio institut NAMI, a kažu da je za osnovu te kičerice od volana sa grbom upotrebljen volan od "Ford Mondea". To što ćemo da vidimo kao konačnu varijantu sigurno neće... hm, ja se nadam da neće... biti takva kičerica.

"mogli su nesto originalnije RR kopija" - (zicer)
Naravno, mogli su i čak je bilo interesantnih dizajnerskih rešenja (meni se dopao dizajn Jaroslava Jakovljeva od pre pet godina), a svako u tim novim automobilima (izabrano ime je "Aurus") vidi neki detalj od ovog ili onog postojećeg modela, ali kapiram da kada imaš nameru da nešto bude reprezentativno, to bude neka klasika bez nekih odstupanja, baš kao što džentlmeni već decenijama unazad, u posebno svečanim prilikama, nose smokinge istog kroja.

eh

pre 6 godina

(артиљерац, 17. januar 2018 13:43)
Vidi artiljerac, ne pisu ljudi da bi pljuvali, ima i realnih komentara. Sami Rusi, a veruj mi, prosao sam hiljade kilometara, ziveo cak i u derevni, kazu za svoje automobile da su losi. Mnogo se kvare. Teko ces naci Ruske automobile vecim gradovima Rusije, Moskva,Piter,Soci...Veruj mi, imao neke dozivljaje u Toljatiju, tamo su Lade kupovali samo oni koji su imali subvencije,zaposleni,clanovi porodice....E sad, kada krenes u provinciju, tamo ces naici na mnogo ruskih automobila, to su uglavnom Nive i UAZ-i. Jasno je zasto, ogromna prostranstva, losi sporedni putevi,ljudi idu po sumama,poljima do reka,jezera.....Ruske masine znaju u dusu i mogu da ih popravljaju i na putevima. I na kraju, sto se tice frizidera, imao sam u iznajmeljenom stanu neeki Beloruski frizider, radio besprekorno, kada se totalno napunio ledom, sam se iskljucio, otopio u neku posudu na dnu i ukljucio.

Srđan

pre 6 godina

Radovan
Jel' to pisete o VW Bubi i Ladi 1500 Special? Cini mi se da su to automobili iz vasih ''inzinjerskih dana''... Sto se tice trenutnih modela oba proizvodjaca, multi-link je daleko napredniji sistem ogibljenja od polukrute osovine na Ladama, kao i ''masivnost'' prednjih ''trapova'' kod VW u poredjenu sa Ladom. Raumijem da ne volite VW, al da posezete za pisanjem takvih gluposti u komentarima otkriva vise vasu nestrucnost nego strucnost.

Vozač

pre 6 godina

Sa 1000 komada godišnje, to nije premijum klasa, nego super klasa. A da li je 15 % jeftiniji od Rolsa i Bentlija, nije bitno, i dalje je preskup za većinu, pa i mene.

V.B

pre 6 godina

Ha, Rusima za novi avion, novu podmornicu, novi tenk treba nedelju dana ali za auto nekoliko godina.(MK, 17. januar 2018 13:31)Zato što su bukvalno počeli od nule,kada je u pitanju izrada lukskuznih automobila.Pretpostavljam da im je trebalo mnogo više vremena kada su pravili prve avione i podmornice.

артиљерац

pre 6 godina

Ако ми буде допуштено.Ја сам пре 7-8 година купио веш машину ELIN,чувена
аустријска фирма.Причам једном другару,Ing електротехнике,каже то је руско.
Дај,стипуј ме с Русима,дође отвори машину,налепнице на руском.Овај мој другар
радио на монтажи фабрике у Липецку.Цркне после 5 година и пар месеци.Истекла
гаранција.Шта је цркло?Штампана плоча,реномираног произвођача електронике
из Зап.Европе.Мотор,програматор,пумпа за воду све ради.Дам Ромовима громовима
за 30 еврића и купим INDESIT,као италијанска,и она руска.Трајаће 5 година+пар
месеци.А за вашу информацију,и Boeing и Airbus већ више од 15 година имају
развојне бирое у Москви.У сваком ради преко 200 РУСКИХ инжењера.Нисам досад
чуо да су Сухој или Миг,отворили развојне бирое у Њујорку.А,ваздухопловни сам
инжењер,чуо би некако.А,да,не раде руски инжењери за сићу.80 000$ почетничка
плата годишња.Проверио сам,толико је.

objavite i moj

pre 6 godina

sprdnja..(skojevac, 17. januar 2018 11:27)

Rece lik koji bi Yuga vozio jos uvek da nije uvoza polovnjaka sa Zapada. Kako ide ta Astra G?

Radovan

pre 6 godina

Vidim da ima dosta stručnjaka iz auto-industrije, auto-tehnike i mašinstva.
Voleo bih da svoja znanja i iskustva podele sa ruskim inženjerima neznalicama i nesposobnjakovićima.

Ruski šef projekta za 50 miliona $, koliki mu je budžet za izradu prototipa, napravi LADA Granta koja ima bolju udobnost na putu nego bilo koji VW auto. Lada ima tri gumeno elastična zgloba koja bolje upijaju udare nego 2 gumeno elastična zgloba kod VW, ovo je donje vešanje prednje osovine tipa Mc Ferson.

Za 400 miliona $, prototip + priprema proizvodnje, napravi LADA Vesta, a RENO za 420 miliona $ sklopi Sandero i 4x4 pogon od NISSAN Murano u Daster + 70 miliona $ priprema fabrike za proizvodnju.

Jedino pijani Rusi za mizerne pare naprave auto, a VW za 700 miliona $ napravi karoseriju Golfa 7.

Sve je u količini para.
Može se o tome dosta pisati

артиљерац

pre 6 godina

Мрзитељи руске технике,па ви ни Чича Глишу не знате да нацртате,о координатном
систему да не причам.Али,све што је руско је шитина.Па како одоше у космос?
На таљигама?Зашто САД купују њихове ракетне моторе RD 180 и њихове хеликоптере
Ми-17 и њихове авионе за гашење пожара Бе-200.Зашто пола Србије има руске
машине за прање веша(а то не знате)IGNIS,ELIN,INDESIT,FAVORIT а све се праве у
Липецку,у Русији.А иначе се од рођења возите у Мерцедесима и Бентлијима,јел де
Него Голф 2,400 000 прешао,2 специјале му радио мајстор Ђука,иде ко нов.
А пљујете.Па пљујте,то једино и можете.

objavite i moj

pre 6 godina

Hajde malo pišite o korejskim kič krševima kao premijumu, više smisla ima nego ove rusofilske nebuloze.(Domaćin, 17. januar 2018 12:23)

Tako je Domacine, zena more bit sa sela ali ker i auto moraju bit iz Njemacke.

ernesto che

pre 6 godina

Mozemo mi da se salimo ali kad se vide specifikacije motora koje su za svaki respekt i kad se pogleda tehnologija koja je koriscena, npr.tvin turbo, direktno ubrizgavanje benzina u cilindar pod pritiskom od 250 bara i u usisnu granu 6bara, (sto imaju u obicnim automobilima samo bmw i ferari), a v12 im je efikasniji od mercedesovog za 12%, to jes iskoriscenje benzina je toliko bolje, i jos neke druga tehnicka resenja koja su za respekt, onda je jasno da ovo uopste nije sala e sad kakvo ce biti trziste za te automobile , zavisice dosta i od cene a i raspolozenja kupaca prema necem novom i ne oprobanom.

ernesto che

pre 6 godina

Mozemo mi da se salimo ali kad se vide specifikacije motora koje su za svaki respekt i kad se pogleda tehnologija koja je koriscena, npr.tvin turbo, direktno ubrizgavanje benzina u cilindar pod pritiskom od 250 bara i u usisnu granu 6bara, (sto imaju u obicnim automobilima samo bmw i ferari), a v12 im je efikasniji od mercedesovog za 12%, to jes iskoriscenje benzina je toliko bolje, i jos neke druga tehnicka resenja koja su za respekt, onda je jasno da ovo uopste nije sala e sad kakvo ce biti trziste za te automobile , zavisice dosta i od cene a i raspolozenja kupaca prema necem novom i ne oprobanom.

артиљерац

pre 6 godina

Мрзитељи руске технике,па ви ни Чича Глишу не знате да нацртате,о координатном
систему да не причам.Али,све што је руско је шитина.Па како одоше у космос?
На таљигама?Зашто САД купују њихове ракетне моторе RD 180 и њихове хеликоптере
Ми-17 и њихове авионе за гашење пожара Бе-200.Зашто пола Србије има руске
машине за прање веша(а то не знате)IGNIS,ELIN,INDESIT,FAVORIT а све се праве у
Липецку,у Русији.А иначе се од рођења возите у Мерцедесима и Бентлијима,јел де
Него Голф 2,400 000 прешао,2 специјале му радио мајстор Ђука,иде ко нов.
А пљујете.Па пљујте,то једино и можете.

Radovan

pre 6 godina

Vidim da ima dosta stručnjaka iz auto-industrije, auto-tehnike i mašinstva.
Voleo bih da svoja znanja i iskustva podele sa ruskim inženjerima neznalicama i nesposobnjakovićima.

Ruski šef projekta za 50 miliona $, koliki mu je budžet za izradu prototipa, napravi LADA Granta koja ima bolju udobnost na putu nego bilo koji VW auto. Lada ima tri gumeno elastična zgloba koja bolje upijaju udare nego 2 gumeno elastična zgloba kod VW, ovo je donje vešanje prednje osovine tipa Mc Ferson.

Za 400 miliona $, prototip + priprema proizvodnje, napravi LADA Vesta, a RENO za 420 miliona $ sklopi Sandero i 4x4 pogon od NISSAN Murano u Daster + 70 miliona $ priprema fabrike za proizvodnju.

Jedino pijani Rusi za mizerne pare naprave auto, a VW za 700 miliona $ napravi karoseriju Golfa 7.

Sve je u količini para.
Može se o tome dosta pisati

objavite i moj

pre 6 godina

Hajde malo pišite o korejskim kič krševima kao premijumu, više smisla ima nego ove rusofilske nebuloze.(Domaćin, 17. januar 2018 12:23)

Tako je Domacine, zena more bit sa sela ali ker i auto moraju bit iz Njemacke.

objavite i moj

pre 6 godina

sprdnja..(skojevac, 17. januar 2018 11:27)

Rece lik koji bi Yuga vozio jos uvek da nije uvoza polovnjaka sa Zapada. Kako ide ta Astra G?

артиљерац

pre 6 godina

Ако ми буде допуштено.Ја сам пре 7-8 година купио веш машину ELIN,чувена
аустријска фирма.Причам једном другару,Ing електротехнике,каже то је руско.
Дај,стипуј ме с Русима,дође отвори машину,налепнице на руском.Овај мој другар
радио на монтажи фабрике у Липецку.Цркне после 5 година и пар месеци.Истекла
гаранција.Шта је цркло?Штампана плоча,реномираног произвођача електронике
из Зап.Европе.Мотор,програматор,пумпа за воду све ради.Дам Ромовима громовима
за 30 еврића и купим INDESIT,као италијанска,и она руска.Трајаће 5 година+пар
месеци.А за вашу информацију,и Boeing и Airbus већ више од 15 година имају
развојне бирое у Москви.У сваком ради преко 200 РУСКИХ инжењера.Нисам досад
чуо да су Сухој или Миг,отворили развојне бирое у Њујорку.А,ваздухопловни сам
инжењер,чуо би некако.А,да,не раде руски инжењери за сићу.80 000$ почетничка
плата годишња.Проверио сам,толико је.

eh

pre 6 godina

(артиљерац, 17. januar 2018 13:43)
Vidi artiljerac, ne pisu ljudi da bi pljuvali, ima i realnih komentara. Sami Rusi, a veruj mi, prosao sam hiljade kilometara, ziveo cak i u derevni, kazu za svoje automobile da su losi. Mnogo se kvare. Teko ces naci Ruske automobile vecim gradovima Rusije, Moskva,Piter,Soci...Veruj mi, imao neke dozivljaje u Toljatiju, tamo su Lade kupovali samo oni koji su imali subvencije,zaposleni,clanovi porodice....E sad, kada krenes u provinciju, tamo ces naici na mnogo ruskih automobila, to su uglavnom Nive i UAZ-i. Jasno je zasto, ogromna prostranstva, losi sporedni putevi,ljudi idu po sumama,poljima do reka,jezera.....Ruske masine znaju u dusu i mogu da ih popravljaju i na putevima. I na kraju, sto se tice frizidera, imao sam u iznajmeljenom stanu neeki Beloruski frizider, radio besprekorno, kada se totalno napunio ledom, sam se iskljucio, otopio u neku posudu na dnu i ukljucio.

Srđan

pre 6 godina

Radovan
Jel' to pisete o VW Bubi i Ladi 1500 Special? Cini mi se da su to automobili iz vasih ''inzinjerskih dana''... Sto se tice trenutnih modela oba proizvodjaca, multi-link je daleko napredniji sistem ogibljenja od polukrute osovine na Ladama, kao i ''masivnost'' prednjih ''trapova'' kod VW u poredjenu sa Ladom. Raumijem da ne volite VW, al da posezete za pisanjem takvih gluposti u komentarima otkriva vise vasu nestrucnost nego strucnost.

Vozač

pre 6 godina

Sa 1000 komada godišnje, to nije premijum klasa, nego super klasa. A da li je 15 % jeftiniji od Rolsa i Bentlija, nije bitno, i dalje je preskup za većinu, pa i mene.

Reset

pre 6 godina

Artiljerac, mislim da si poceo da se brukas sa tim nekritickim izlivima ljubavi prema Rusiji, i nekontrolisanim izlivima mrznje prema svakome ko se usudi da se ne slaze sa tobom.

Gagi

pre 6 godina

"U samoj Rusiji pisu da je po sredi cista kopija Rols rojskovog Fantoma i da je 80 posto komponenti uvoz stranih auto proizvodjaca." - (Kyle and Peel)
Eto, pre par godina su takvi tamošnji "eksperti" za "Ladu Vestu" uporno pisali po Netu da je to samo "Dačija Logan" drugačijeg izgleda, iako srodstvo ne postoji. I to je bilo u vezi dva budžetna, na svakom koraku prisutna automobila, a mogu da zamislim kakve sve logičke konstrukcije i zaključci mogu da se pojave o ovom novom automobilu.

"Volan izgleda kao da sam kupio preslikač kod babe u bezistanu i prešao peglom preko njega." - (Jarić T Živadin)
Izgleda baš tako! Ali to na fotki je nekakva maketa kabine koji je pre nekoliko godina napravio institut NAMI, a kažu da je za osnovu te kičerice od volana sa grbom upotrebljen volan od "Ford Mondea". To što ćemo da vidimo kao konačnu varijantu sigurno neće... hm, ja se nadam da neće... biti takva kičerica.

"mogli su nesto originalnije RR kopija" - (zicer)
Naravno, mogli su i čak je bilo interesantnih dizajnerskih rešenja (meni se dopao dizajn Jaroslava Jakovljeva od pre pet godina), a svako u tim novim automobilima (izabrano ime je "Aurus") vidi neki detalj od ovog ili onog postojećeg modela, ali kapiram da kada imaš nameru da nešto bude reprezentativno, to bude neka klasika bez nekih odstupanja, baš kao što džentlmeni već decenijama unazad, u posebno svečanim prilikama, nose smokinge istog kroja.

Radovan

pre 6 godina

Srđan

Imali smo u firmi službene VW i ŠKODA, tako da mi je poznata njihova "mekoća" i "udobnost". LADA Granta ima udobniju putnu prohodnost od svih VW vozila, a košta duplo manje. Golf 7 u skupljim varijantama ima multi link na zadnjoj osovini, a ja govorim o prednjoj.
Između ostalog, bavio sam se konstruisanjem oslanjanja diferencijala od 950 kg kao i celokupnom kinematikom sistema i finim podešavanjima uz optičke instrumente.

Jedna ekskluzivna informacija za naše građane.
Lada Kalina je u svom prototipu 4x4 vozila, na zadnjoj osovini ugradila multi link vešanje. Prototip nije dospeo u proizvodnju jer je tada došao RENO. Kasnije, u DACIA Duster ubačeno je to vešanje. Duster je napravljen prvenstveno da poremeti razvoj nove LADA Niva, što je i uradio, jer sada Francuzi insistiraju na Duster 4x4 šemi, dok Rusi hoće svoju 4x4 šemu. U fabrici je veliko gombanje oko toga.

Lada 1500 SL ima dva trouglasta ramena napred po točku jer je motor postavljen uzdužno pa ima mesta. Mc Ferson je za prednju vuču i poprečan motor jer ima malo mesta.

V.B

pre 6 godina

Ha, Rusima za novi avion, novu podmornicu, novi tenk treba nedelju dana ali za auto nekoliko godina.(MK, 17. januar 2018 13:31)Zato što su bukvalno počeli od nule,kada je u pitanju izrada lukskuznih automobila.Pretpostavljam da im je trebalo mnogo više vremena kada su pravili prve avione i podmornice.

Papageno

pre 6 godina

(V.B, 17. januar 2018 15:56)

Grešiš, Rusi imaju veoma dugu tradiciju u proizvodnji vrlo luksuznih automobila za posebne kupce. Fabrika ZIL je tome služila još od komunističke revolucije, a ovo veoma liči na nastavak te tradicije.

U tekstu lepo piše:

"Ideja je da predsednik ima svoje posebno vozilo, ali da se uporedo sa njim razvije linija za ostale visoke državne funkcionere, kao i specijalizovana vozila, minivenovi, terenci, sedani i slično."

Ništa se nije promenilo od vremena sovjetske nomenklature!

A onda i ovo:

"Kortež će 2018. da proizvede 70 vozila, naredne godine 200, a 2020. će dostići 300 jedinica. Plan je da u narednoj deceniji proizvodnja premaši 1.000 vozila godinšnje."

Jasno je da to ne može biti ekonomski profitabilno i da to nije namenjeno običnj ruskoj boraniji, nego (novoj) nomenklaturi, a boranija će to samo subvencionisati.

Može i tako, zašto da ne? Ali ipak mislim da je to glupo jer današnja ruska nomenklatura zna šta je najbolje i kupuje samo već poznate svetske brendove, tako da ne verujem da će ruski milijarderi baš pohrliti za novim ZIL-om, kad već imaju Majbaha, Bentlija ili Rolsrojsa.

Dobro, možda i kupe po jedan, onako iz zezanja...

фр

pre 6 godina

Претпостављам да ће моћи да се узме на руску кредитну картицу, она што замењује Визу већ деценију... мислим кад картица буде коначно у оптицају... и дакако када ауто буде понуђен. (никад, а можда чак ни тада).

Srđan

pre 6 godina

Radovan
Znam, poznata vam je udobnost automobila iz 70-ih, mozda 80-tih godina. Mozda bi u to vrijeme vas komentar i ''pio'' vode... Probudite se... Usli smo u 2018., usput dobro mi je poznato kako se Lada Kalina posnas u slalom voznji kroz cunjeve, ali i pomenuti Golf 7... Na Kalini otpadaju ratkape kada se naglo okrene upravljac (znam iz vlastitog iskustva)... Jos bolje su mi poznate varijante ogibljenja kod VW-a i bez vaseg pojasnjenja. Kod mene na oba Golfa 6 je milti link, na sedmicama kod motora do 150 KS je polukruta osovina. Oni koji su vozili obije varijante znaju da je razlika neznatna, osim kod agresivnije voznje do krajnjih granica. Toj granici vecina prosjecnih vozaca ni ne prilazi...

mup

pre 6 godina

Lep auto, kombinacija londonskog taxija i krunjaca za kukuruz. Pokojni novinar Bogdan Tirnanic je rekao; "mi Srbi nemamo nista, a mera nam je najvece". Sad vidim da su i Rusi isti i umesto da prave manje automobile velikih serija i polako nauce da prave kvalitetna kola kao Korejanci, oni se petljaju u visoku klasu gde ni neke velike kompanije ne mogu da se dokazu.

boot-am

pre 6 godina

nema od toga nista..da se ne lazemo.. ni ime brenda ne umeju da smisle kamo li originalan i dobar auto.. ako vec toliko ulazu u sve to, sto nisu angazovali nekog sa zapada da im izbrendira proizvod i da osmisli normalan auto..

артиљерац

pre 6 godina

@ eh Ја речју нисам споменуо руске аутомобиле.Тако да си промашио тему
@ boris Favorit су некада биле чешке машине,па је италијанска Merloni grupa
купила бренд и пребацила произвдњу у Липецк у Русији.Кад се крене од погрешних
претпоставки,закључак је наравно погрешан.

Mita

pre 6 godina

Hoce Putin pored milion funkcija koje ima da se oproba i u pravljenju automobila,zahvaljujuci parama iz Ruskog budzeta.Ne bi me cudilo da i ovaj nas Supermen dodje na slicnu ideju...

Srđan

pre 6 godina

Radovan
Udobnost i stabilnost cesto ne mogu skupa... ''Plivanje'' je relativan i veoma cesto subjektivan osjecaj, a stabilnost je realna. Kada se uzme u obzir cvrstina sasije i podvozje Golfa i Lade, u smislu upravljivosti Lada je za sjesti i plakati. Hvala vama na detaljnom opisu ogibljenja, ali to u realnosti nema puno znacaja. Kada se vozite iza Lade vidjecete kako joj se tockovi izvrcu u zavojima, pa im dzaba i da imaju pet prihvatnih tacaka ogibljenja za sasiju. Okrecete upravljac, a Lada ne slusa... Pojurite za bilo kojim Golfom V, VI,VI i pri najvecoj mogucoj brzini kroz zavoj vidjecete jedino pomjeranje na gumama. Upravo to je bitno za onaj osjecaj kod voznje, kada okrenete upravljac i automobil kao na tracnicama prati vasu putanju (naravno ako ne prkosite zakonima fizike). Na prethodnom Golfu 5 sam presao preko 300 000, bez zamjena ''silent'' blokova (kako ih kod nas zovu ''selena'') ili bilo kakvih intervencija na trapovima, a 1,9 TDI nije lagan motor. Automobil vozen svakodnevno po nasim putevima. Lade su bile limuzine 70-ih, 80-ih godina, kada su ''stojadini'' bili automobili za mase. Otac mi je promjenio 5-6 stojadina, a nakom 5-6 godina mahom su bili suplji po zadnjim rubovima i nakon 100 000 km motor daje znakove potrosenosti. Slicno je i sa Ladama, vecina ih vrlo brzo pocinjala izbacivati plav dim iz auspuha. Licencirani Fiatovi proizvodi, sto bi Klarkson u jednoj epizodi Top Gear-a rekao: Rusi su sa Fiata skinuli sve sto valja i napravili auto. Uradili ga od debljeg lima da bude tezi, cime je izgubio upravljivost i agilnost, stavili dobose da losije koci...
Bez ljutnje, ali Lada tek treba dostici nivo Dacije koja joj je dosta umakla. Zapravo je plan Renaulta da Lada bude jeftinija varijanta Dacije pa je i pitanje hoce li Lada ikada sustici Daciju.
p.s. inace sam naklonjeniji istoku nego zapadu...

Radovan

pre 6 godina

Pogledaj fabriku u Rumuniji i fabriku u Rusiji, opremu i procese sklapanja, pa onda hvali DACIA.
Rusi odavno imaju celu fabriku mehanizovanu i automatizovanu za 1750000 vozila u tri smene, a Rumuni tek sada rade po tom pitanju. Mnoge procese rade ručno.

Kada je RENO došao u AVTOVAZ, ukinuo je dosta automatizovanih procesa, "jer to je jako skupo". Ja vrlo dobro znam kako se jedna fabrika može ruinirati na duge staze. Ubaci joj spore i skupe procese, pa će propasti na rentabilnosti proizvodnje.

Srđan

pre 6 godina

Komentarisemo vozila i njihovu ''povozitost'', a ne proizvodni proces. Najskuplji sportski automobili se proizvode rucno. Dacija je Loganom, Sanderom, Dusterom dokazala pozudanost. Duster je svemirski brod za Nivu...

Radovan

pre 6 godina

(Srđan, 17. januar 2018 20:31)

Donji deo prednjeg vešanja kod Mc Ferson sistema sa 3 gumeno elastična zgloba i dužim kracima između zglobova, imaju veću i bolju moć upijanja neravnina/udara nego isti današnji sa 2 gumeno elastična zgloba.
Fabrikantima nije važan kvalitet,pouzdanost i funkcionalnost, kao što jeste kupcima, već su im važni niži proizvodni troškovi.
3 gumeno elastična zgloba idu u kompletu sa livenim i otkovanim polugama koje imaju veću težinu i veću cenu, dok su 2 gumeno elastična zgloba upresovana u limenu viljušku od najčešće 2 presovana lima, što je jeftinije.
Vozio sam se i u Lada Priora sa ruskim tablicama u Srbiji, nas 4 putnika i prtljažnik, po autoputu i regionalnim putevima, gde je auto plivao kao Ajkula. Prošao sam dosta sa službenim ŠKODA i VW pa mi je poznato.

Kada Lada bude prešla na RENO B0 šasiju (2 gumeno elastična zgloba u donjoj viljušci), onda će postići "mekoću" i "udobnost" koju donosi "savremeno"/jeftino rešenje.

DACIA Logan se prevrnuo na testu jer je fabrika izbacila torzioni stabilizator, koji je vredeo 8 kg i 15€. Projektant je nagrađen mestom direktora RENO-Rusija.

rale

pre 6 godina

sve je iz porschea vidi se gde se rusi mesaju pogledajte volan ne bi imao hrabrosti da ga uzmem u ruke mislim da je maksimalna brzina elektronski ogranicena na 70km na sat zbog bezbednosti putnika a put kocenja pri takoj velikoj brzini 110m to je izvrsno veliki zadatak premijum segmentu

Bungi

pre 5 godina

Serijska verzija ima potpuno novu unutrašnjost,znatno ljepšu i moderniju od ovog prototipa.Auto ima mehaniku veoma sličnu njemačkom trojcu(Mercedes,Audi,BMW):dupla ramena napred,motor V12 uzdužno,mjenjač 8-stepeni automatik,između motora i mjenjača pomočni el.motor od 48 V,pozadi multilink osovina,pogon 4x4 i vazdušno oslanjanje.Sve u svemu,njemačka škola.Ovaj automobil treba proizvoditi ne u 1000 nego u 100 000 komada godišnje.Treba ga skratiti na 5 metara,V12 motor skratiti na V6 biturbo od 3000 kubika,strogi(Rols Rojs-Bentli) izgled spolja,ispeglati u nešto sportskiji(Maserati Gilbi,Audi A6,BMW 5) i eto dobitne kombinacije.Modernu i kvalitetnu unutrašnjost zadržati.Smanjivanjem dužine i veličine motora smanjuje se i cijena a to je preduslov većih serija(barem 100 000 godišnje).

ernesto che

pre 6 godina

Mozemo mi da se salimo ali kad se vide specifikacije motora koje su za svaki respekt i kad se pogleda tehnologija koja je koriscena, npr.tvin turbo, direktno ubrizgavanje benzina u cilindar pod pritiskom od 250 bara i u usisnu granu 6bara, (sto imaju u obicnim automobilima samo bmw i ferari), a v12 im je efikasniji od mercedesovog za 12%, to jes iskoriscenje benzina je toliko bolje, i jos neke druga tehnicka resenja koja su za respekt, onda je jasno da ovo uopste nije sala e sad kakvo ce biti trziste za te automobile , zavisice dosta i od cene a i raspolozenja kupaca prema necem novom i ne oprobanom.

артиљерац

pre 6 godina

Мрзитељи руске технике,па ви ни Чича Глишу не знате да нацртате,о координатном
систему да не причам.Али,све што је руско је шитина.Па како одоше у космос?
На таљигама?Зашто САД купују њихове ракетне моторе RD 180 и њихове хеликоптере
Ми-17 и њихове авионе за гашење пожара Бе-200.Зашто пола Србије има руске
машине за прање веша(а то не знате)IGNIS,ELIN,INDESIT,FAVORIT а све се праве у
Липецку,у Русији.А иначе се од рођења возите у Мерцедесима и Бентлијима,јел де
Него Голф 2,400 000 прешао,2 специјале му радио мајстор Ђука,иде ко нов.
А пљујете.Па пљујте,то једино и можете.

Radovan

pre 6 godina

Vidim da ima dosta stručnjaka iz auto-industrije, auto-tehnike i mašinstva.
Voleo bih da svoja znanja i iskustva podele sa ruskim inženjerima neznalicama i nesposobnjakovićima.

Ruski šef projekta za 50 miliona $, koliki mu je budžet za izradu prototipa, napravi LADA Granta koja ima bolju udobnost na putu nego bilo koji VW auto. Lada ima tri gumeno elastična zgloba koja bolje upijaju udare nego 2 gumeno elastična zgloba kod VW, ovo je donje vešanje prednje osovine tipa Mc Ferson.

Za 400 miliona $, prototip + priprema proizvodnje, napravi LADA Vesta, a RENO za 420 miliona $ sklopi Sandero i 4x4 pogon od NISSAN Murano u Daster + 70 miliona $ priprema fabrike za proizvodnju.

Jedino pijani Rusi za mizerne pare naprave auto, a VW za 700 miliona $ napravi karoseriju Golfa 7.

Sve je u količini para.
Može se o tome dosta pisati

артиљерац

pre 6 godina

Ако ми буде допуштено.Ја сам пре 7-8 година купио веш машину ELIN,чувена
аустријска фирма.Причам једном другару,Ing електротехнике,каже то је руско.
Дај,стипуј ме с Русима,дође отвори машину,налепнице на руском.Овај мој другар
радио на монтажи фабрике у Липецку.Цркне после 5 година и пар месеци.Истекла
гаранција.Шта је цркло?Штампана плоча,реномираног произвођача електронике
из Зап.Европе.Мотор,програматор,пумпа за воду све ради.Дам Ромовима громовима
за 30 еврића и купим INDESIT,као италијанска,и она руска.Трајаће 5 година+пар
месеци.А за вашу информацију,и Boeing и Airbus већ више од 15 година имају
развојне бирое у Москви.У сваком ради преко 200 РУСКИХ инжењера.Нисам досад
чуо да су Сухој или Миг,отворили развојне бирое у Њујорку.А,ваздухопловни сам
инжењер,чуо би некако.А,да,не раде руски инжењери за сићу.80 000$ почетничка
плата годишња.Проверио сам,толико је.

objavite i moj

pre 6 godina

Hajde malo pišite o korejskim kič krševima kao premijumu, više smisla ima nego ove rusofilske nebuloze.(Domaćin, 17. januar 2018 12:23)

Tako je Domacine, zena more bit sa sela ali ker i auto moraju bit iz Njemacke.

Reset

pre 6 godina

Artiljerac, mislim da si poceo da se brukas sa tim nekritickim izlivima ljubavi prema Rusiji, i nekontrolisanim izlivima mrznje prema svakome ko se usudi da se ne slaze sa tobom.

Srđan

pre 6 godina

Radovan
Znam, poznata vam je udobnost automobila iz 70-ih, mozda 80-tih godina. Mozda bi u to vrijeme vas komentar i ''pio'' vode... Probudite se... Usli smo u 2018., usput dobro mi je poznato kako se Lada Kalina posnas u slalom voznji kroz cunjeve, ali i pomenuti Golf 7... Na Kalini otpadaju ratkape kada se naglo okrene upravljac (znam iz vlastitog iskustva)... Jos bolje su mi poznate varijante ogibljenja kod VW-a i bez vaseg pojasnjenja. Kod mene na oba Golfa 6 je milti link, na sedmicama kod motora do 150 KS je polukruta osovina. Oni koji su vozili obije varijante znaju da je razlika neznatna, osim kod agresivnije voznje do krajnjih granica. Toj granici vecina prosjecnih vozaca ni ne prilazi...

objavite i moj

pre 6 godina

sprdnja..(skojevac, 17. januar 2018 11:27)

Rece lik koji bi Yuga vozio jos uvek da nije uvoza polovnjaka sa Zapada. Kako ide ta Astra G?

Radovan

pre 6 godina

Srđan

Imali smo u firmi službene VW i ŠKODA, tako da mi je poznata njihova "mekoća" i "udobnost". LADA Granta ima udobniju putnu prohodnost od svih VW vozila, a košta duplo manje. Golf 7 u skupljim varijantama ima multi link na zadnjoj osovini, a ja govorim o prednjoj.
Između ostalog, bavio sam se konstruisanjem oslanjanja diferencijala od 950 kg kao i celokupnom kinematikom sistema i finim podešavanjima uz optičke instrumente.

Jedna ekskluzivna informacija za naše građane.
Lada Kalina je u svom prototipu 4x4 vozila, na zadnjoj osovini ugradila multi link vešanje. Prototip nije dospeo u proizvodnju jer je tada došao RENO. Kasnije, u DACIA Duster ubačeno je to vešanje. Duster je napravljen prvenstveno da poremeti razvoj nove LADA Niva, što je i uradio, jer sada Francuzi insistiraju na Duster 4x4 šemi, dok Rusi hoće svoju 4x4 šemu. U fabrici je veliko gombanje oko toga.

Lada 1500 SL ima dva trouglasta ramena napred po točku jer je motor postavljen uzdužno pa ima mesta. Mc Ferson je za prednju vuču i poprečan motor jer ima malo mesta.

boot-am

pre 6 godina

nema od toga nista..da se ne lazemo.. ni ime brenda ne umeju da smisle kamo li originalan i dobar auto.. ako vec toliko ulazu u sve to, sto nisu angazovali nekog sa zapada da im izbrendira proizvod i da osmisli normalan auto..

Srđan

pre 6 godina

Radovan
Jel' to pisete o VW Bubi i Ladi 1500 Special? Cini mi se da su to automobili iz vasih ''inzinjerskih dana''... Sto se tice trenutnih modela oba proizvodjaca, multi-link je daleko napredniji sistem ogibljenja od polukrute osovine na Ladama, kao i ''masivnost'' prednjih ''trapova'' kod VW u poredjenu sa Ladom. Raumijem da ne volite VW, al da posezete za pisanjem takvih gluposti u komentarima otkriva vise vasu nestrucnost nego strucnost.

фр

pre 6 godina

Претпостављам да ће моћи да се узме на руску кредитну картицу, она што замењује Визу већ деценију... мислим кад картица буде коначно у оптицају... и дакако када ауто буде понуђен. (никад, а можда чак ни тада).

V.B

pre 6 godina

Ha, Rusima za novi avion, novu podmornicu, novi tenk treba nedelju dana ali za auto nekoliko godina.(MK, 17. januar 2018 13:31)Zato što su bukvalno počeli od nule,kada je u pitanju izrada lukskuznih automobila.Pretpostavljam da im je trebalo mnogo više vremena kada su pravili prve avione i podmornice.

Gagi

pre 6 godina

"U samoj Rusiji pisu da je po sredi cista kopija Rols rojskovog Fantoma i da je 80 posto komponenti uvoz stranih auto proizvodjaca." - (Kyle and Peel)
Eto, pre par godina su takvi tamošnji "eksperti" za "Ladu Vestu" uporno pisali po Netu da je to samo "Dačija Logan" drugačijeg izgleda, iako srodstvo ne postoji. I to je bilo u vezi dva budžetna, na svakom koraku prisutna automobila, a mogu da zamislim kakve sve logičke konstrukcije i zaključci mogu da se pojave o ovom novom automobilu.

"Volan izgleda kao da sam kupio preslikač kod babe u bezistanu i prešao peglom preko njega." - (Jarić T Živadin)
Izgleda baš tako! Ali to na fotki je nekakva maketa kabine koji je pre nekoliko godina napravio institut NAMI, a kažu da je za osnovu te kičerice od volana sa grbom upotrebljen volan od "Ford Mondea". To što ćemo da vidimo kao konačnu varijantu sigurno neće... hm, ja se nadam da neće... biti takva kičerica.

"mogli su nesto originalnije RR kopija" - (zicer)
Naravno, mogli su i čak je bilo interesantnih dizajnerskih rešenja (meni se dopao dizajn Jaroslava Jakovljeva od pre pet godina), a svako u tim novim automobilima (izabrano ime je "Aurus") vidi neki detalj od ovog ili onog postojećeg modela, ali kapiram da kada imaš nameru da nešto bude reprezentativno, to bude neka klasika bez nekih odstupanja, baš kao što džentlmeni već decenijama unazad, u posebno svečanim prilikama, nose smokinge istog kroja.

mup

pre 6 godina

Lep auto, kombinacija londonskog taxija i krunjaca za kukuruz. Pokojni novinar Bogdan Tirnanic je rekao; "mi Srbi nemamo nista, a mera nam je najvece". Sad vidim da su i Rusi isti i umesto da prave manje automobile velikih serija i polako nauce da prave kvalitetna kola kao Korejanci, oni se petljaju u visoku klasu gde ni neke velike kompanije ne mogu da se dokazu.

Vozač

pre 6 godina

Sa 1000 komada godišnje, to nije premijum klasa, nego super klasa. A da li je 15 % jeftiniji od Rolsa i Bentlija, nije bitno, i dalje je preskup za većinu, pa i mene.

Papageno

pre 6 godina

(V.B, 17. januar 2018 15:56)

Grešiš, Rusi imaju veoma dugu tradiciju u proizvodnji vrlo luksuznih automobila za posebne kupce. Fabrika ZIL je tome služila još od komunističke revolucije, a ovo veoma liči na nastavak te tradicije.

U tekstu lepo piše:

"Ideja je da predsednik ima svoje posebno vozilo, ali da se uporedo sa njim razvije linija za ostale visoke državne funkcionere, kao i specijalizovana vozila, minivenovi, terenci, sedani i slično."

Ništa se nije promenilo od vremena sovjetske nomenklature!

A onda i ovo:

"Kortež će 2018. da proizvede 70 vozila, naredne godine 200, a 2020. će dostići 300 jedinica. Plan je da u narednoj deceniji proizvodnja premaši 1.000 vozila godinšnje."

Jasno je da to ne može biti ekonomski profitabilno i da to nije namenjeno običnj ruskoj boraniji, nego (novoj) nomenklaturi, a boranija će to samo subvencionisati.

Može i tako, zašto da ne? Ali ipak mislim da je to glupo jer današnja ruska nomenklatura zna šta je najbolje i kupuje samo već poznate svetske brendove, tako da ne verujem da će ruski milijarderi baš pohrliti za novim ZIL-om, kad već imaju Majbaha, Bentlija ili Rolsrojsa.

Dobro, možda i kupe po jedan, onako iz zezanja...

артиљерац

pre 6 godina

@ eh Ја речју нисам споменуо руске аутомобиле.Тако да си промашио тему
@ boris Favorit су некада биле чешке машине,па је италијанска Merloni grupa
купила бренд и пребацила произвдњу у Липецк у Русији.Кад се крене од погрешних
претпоставки,закључак је наравно погрешан.

Radovan

pre 6 godina

Pogledaj fabriku u Rumuniji i fabriku u Rusiji, opremu i procese sklapanja, pa onda hvali DACIA.
Rusi odavno imaju celu fabriku mehanizovanu i automatizovanu za 1750000 vozila u tri smene, a Rumuni tek sada rade po tom pitanju. Mnoge procese rade ručno.

Kada je RENO došao u AVTOVAZ, ukinuo je dosta automatizovanih procesa, "jer to je jako skupo". Ja vrlo dobro znam kako se jedna fabrika može ruinirati na duge staze. Ubaci joj spore i skupe procese, pa će propasti na rentabilnosti proizvodnje.

rale

pre 6 godina

sve je iz porschea vidi se gde se rusi mesaju pogledajte volan ne bi imao hrabrosti da ga uzmem u ruke mislim da je maksimalna brzina elektronski ogranicena na 70km na sat zbog bezbednosti putnika a put kocenja pri takoj velikoj brzini 110m to je izvrsno veliki zadatak premijum segmentu

eh

pre 6 godina

(артиљерац, 17. januar 2018 13:43)
Vidi artiljerac, ne pisu ljudi da bi pljuvali, ima i realnih komentara. Sami Rusi, a veruj mi, prosao sam hiljade kilometara, ziveo cak i u derevni, kazu za svoje automobile da su losi. Mnogo se kvare. Teko ces naci Ruske automobile vecim gradovima Rusije, Moskva,Piter,Soci...Veruj mi, imao neke dozivljaje u Toljatiju, tamo su Lade kupovali samo oni koji su imali subvencije,zaposleni,clanovi porodice....E sad, kada krenes u provinciju, tamo ces naici na mnogo ruskih automobila, to su uglavnom Nive i UAZ-i. Jasno je zasto, ogromna prostranstva, losi sporedni putevi,ljudi idu po sumama,poljima do reka,jezera.....Ruske masine znaju u dusu i mogu da ih popravljaju i na putevima. I na kraju, sto se tice frizidera, imao sam u iznajmeljenom stanu neeki Beloruski frizider, radio besprekorno, kada se totalno napunio ledom, sam se iskljucio, otopio u neku posudu na dnu i ukljucio.

Mita

pre 6 godina

Hoce Putin pored milion funkcija koje ima da se oproba i u pravljenju automobila,zahvaljujuci parama iz Ruskog budzeta.Ne bi me cudilo da i ovaj nas Supermen dodje na slicnu ideju...

Radovan

pre 6 godina

(Srđan, 17. januar 2018 20:31)

Donji deo prednjeg vešanja kod Mc Ferson sistema sa 3 gumeno elastična zgloba i dužim kracima između zglobova, imaju veću i bolju moć upijanja neravnina/udara nego isti današnji sa 2 gumeno elastična zgloba.
Fabrikantima nije važan kvalitet,pouzdanost i funkcionalnost, kao što jeste kupcima, već su im važni niži proizvodni troškovi.
3 gumeno elastična zgloba idu u kompletu sa livenim i otkovanim polugama koje imaju veću težinu i veću cenu, dok su 2 gumeno elastična zgloba upresovana u limenu viljušku od najčešće 2 presovana lima, što je jeftinije.
Vozio sam se i u Lada Priora sa ruskim tablicama u Srbiji, nas 4 putnika i prtljažnik, po autoputu i regionalnim putevima, gde je auto plivao kao Ajkula. Prošao sam dosta sa službenim ŠKODA i VW pa mi je poznato.

Kada Lada bude prešla na RENO B0 šasiju (2 gumeno elastična zgloba u donjoj viljušci), onda će postići "mekoću" i "udobnost" koju donosi "savremeno"/jeftino rešenje.

DACIA Logan se prevrnuo na testu jer je fabrika izbacila torzioni stabilizator, koji je vredeo 8 kg i 15€. Projektant je nagrađen mestom direktora RENO-Rusija.

Srđan

pre 6 godina

Radovan
Udobnost i stabilnost cesto ne mogu skupa... ''Plivanje'' je relativan i veoma cesto subjektivan osjecaj, a stabilnost je realna. Kada se uzme u obzir cvrstina sasije i podvozje Golfa i Lade, u smislu upravljivosti Lada je za sjesti i plakati. Hvala vama na detaljnom opisu ogibljenja, ali to u realnosti nema puno znacaja. Kada se vozite iza Lade vidjecete kako joj se tockovi izvrcu u zavojima, pa im dzaba i da imaju pet prihvatnih tacaka ogibljenja za sasiju. Okrecete upravljac, a Lada ne slusa... Pojurite za bilo kojim Golfom V, VI,VI i pri najvecoj mogucoj brzini kroz zavoj vidjecete jedino pomjeranje na gumama. Upravo to je bitno za onaj osjecaj kod voznje, kada okrenete upravljac i automobil kao na tracnicama prati vasu putanju (naravno ako ne prkosite zakonima fizike). Na prethodnom Golfu 5 sam presao preko 300 000, bez zamjena ''silent'' blokova (kako ih kod nas zovu ''selena'') ili bilo kakvih intervencija na trapovima, a 1,9 TDI nije lagan motor. Automobil vozen svakodnevno po nasim putevima. Lade su bile limuzine 70-ih, 80-ih godina, kada su ''stojadini'' bili automobili za mase. Otac mi je promjenio 5-6 stojadina, a nakom 5-6 godina mahom su bili suplji po zadnjim rubovima i nakon 100 000 km motor daje znakove potrosenosti. Slicno je i sa Ladama, vecina ih vrlo brzo pocinjala izbacivati plav dim iz auspuha. Licencirani Fiatovi proizvodi, sto bi Klarkson u jednoj epizodi Top Gear-a rekao: Rusi su sa Fiata skinuli sve sto valja i napravili auto. Uradili ga od debljeg lima da bude tezi, cime je izgubio upravljivost i agilnost, stavili dobose da losije koci...
Bez ljutnje, ali Lada tek treba dostici nivo Dacije koja joj je dosta umakla. Zapravo je plan Renaulta da Lada bude jeftinija varijanta Dacije pa je i pitanje hoce li Lada ikada sustici Daciju.
p.s. inace sam naklonjeniji istoku nego zapadu...

Srđan

pre 6 godina

Komentarisemo vozila i njihovu ''povozitost'', a ne proizvodni proces. Najskuplji sportski automobili se proizvode rucno. Dacija je Loganom, Sanderom, Dusterom dokazala pozudanost. Duster je svemirski brod za Nivu...

Bungi

pre 5 godina

Serijska verzija ima potpuno novu unutrašnjost,znatno ljepšu i moderniju od ovog prototipa.Auto ima mehaniku veoma sličnu njemačkom trojcu(Mercedes,Audi,BMW):dupla ramena napred,motor V12 uzdužno,mjenjač 8-stepeni automatik,između motora i mjenjača pomočni el.motor od 48 V,pozadi multilink osovina,pogon 4x4 i vazdušno oslanjanje.Sve u svemu,njemačka škola.Ovaj automobil treba proizvoditi ne u 1000 nego u 100 000 komada godišnje.Treba ga skratiti na 5 metara,V12 motor skratiti na V6 biturbo od 3000 kubika,strogi(Rols Rojs-Bentli) izgled spolja,ispeglati u nešto sportskiji(Maserati Gilbi,Audi A6,BMW 5) i eto dobitne kombinacije.Modernu i kvalitetnu unutrašnjost zadržati.Smanjivanjem dužine i veličine motora smanjuje se i cijena a to je preduslov većih serija(barem 100 000 godišnje).