Utorak, 26.12.2017.

12:20

Može li snimak sa kamere u vozilu biti dokaz na sudu?

Izvor: B92

Može li snimak sa kamere u vozilu biti dokaz na sudu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

zoro

pre 6 godina

Ukoliko kupis kameru u firmi ALMAKS, sve smeš i sve možeš.
Oni ti prodaju,redovno pregledaju imas sve sertifikate koje uredno plaćaš.
Vlasnik ove firme je sve to kroz Privrednu komoru i Zakonsku regulativu regulisao.
Samo još da bude jedini na tržištu!

T

pre 6 godina

"Vajni NVO pravnik je zaboravio da spomene da je snimanje zabranjeno i sankcionisano krivičnim delom"

Zasto bi snimanje u javnosti bilo zabranjeno? Zabranjeno je da udjem tebi u kucu i da te snimam, zabranjeno je da udjem u skolu da snimam, zabranjeno je da te snimam protiv tvoje volje cak i u mojoj kuci (zato uvek pise gde postoje kamere), ali na ulici, na javnoj povrsini, dozvoljeno je snimanje. Koliko turista napravi dnevno fotografije po Knez Mihajlovoj ulici?

nesha

pre 6 godina

Nešto nisam pročitao ili čuo Okanovićev komentar na saobraćajnu kameru kod Eurosalona na izlasku preko pruge i uključenja na bulevar V.Mišića tj. direktno na žutu traku.Pošto je bela linija samo u širini izlaska puta preko pruge,jedini mogući način je "ulazak" na srednju traku pod uglom od 80-90 stepeni.U suprotnom kamera te beleži,ako i samo ako u okviru 2 metra pokušaš bezbedno uključenje.Navodni eksperti su objašnjavali da je postavljač kamere u pravu,kada je na takav način rešio ulazak na glavnu saobraćajnicu sa tri trake,koje su u svakom momentu pod punim saobraćajem i sa ne malim brzinama.Tu se mesečno uzimaju ogromne pare,a protivno je pravilu bezbednog uključenja u glavnu saobraćajnicu.Posebno su u problemu zaposleni u Eurosalonu koji mesečno imaju nekoliko prijava po 2500 RSD (pola kazne u roku od 8 dana).

Zombilend

pre 6 godina

Snimak iz Hercegovacke ulice npr ne bi bio validan. Ali u slucaju presretanje kolone automobila recimo na kruznom toku Plava zvezda bi bio i te kako validan. Za sve ne upucene i lose tumace zakona.

опет ја

pre 6 godina

није тачно. судска пракса је да се не користе као доказ јер су то приватне камере и могуће је снимак обрадити на рачунару. камере које се користе у продајним објектима служе само да полицију и истрагу усмери на починиоце али не као конкретан доказ на суду.

Sva sreca kraj nije daleko

pre 6 godina

Od kada smo se oslobodili Slobe i uveli demokratiju sloboda nam svakim danom u svakom pogledu sve vise metastazira, povecanja poreza, privatni naoruzani izvrsitelji, spijuni u svakoj zgradi, kamere po ulicama..Slede kamere u kolima a onda verovarno i kamere u celu !

Slovenac

pre 6 godina

Kako da u SRB uopste postoji dilemma, da li je to dokaz ili nije? Kako moze biti snimanje javnog prostora nelegalno na bilo koji nacin? A sudija koji ne prihvati snimak kako dokaz, taj je za u ludnicu, ne za zatvor.

drmr

pre 6 godina

Meni je pesak izleteo pred auto neposredno posle pesackog prelaza na raskrsnici (vec sam ga prosao) dok sam cekao da se ukljucim u glavnu ulicu i odgurnuo sam ga branikom par koraka. Nije bilo nikakve povrede. Posle uvidjaja (pesje zvao policiju) je otisao u urgentni centar i vratio se sa nalazom o povredama na dve strane. Snimak postoji, ali je protiv mene podignuta krivicna prijava zbog "obaranj pesaka na pesackom prelazu". Iako iz snimka je ocigledno da to nije tako i , najverovatnije mi sledi "medijacija" - divan nacin da se uzmu pare iako niste krivi. Toliko o kamerama i "slobodnom sudijskom uverenju".
(Snimac kamerom, 26. decembar 2017 13:36)
pročitaj zakon, videćeš definiciju pešačkog prelaza i da on ne obuhvata samo površinu pod "zebrom". Iz istog razloga mogu da Vam napišu kaznu za parkiranje na pesackom i ako ste na par m od istog. srećni praznici

Тата спалио Ђенку

pre 6 godina

Сада ће да уведу обавезно постављање камера у возила, коју ћемо морати да купимо приликом следеће регистрације, али само од "овлашћеног" увозника (нпр. тамо неког).

svasta

pre 6 godina

"Snimak sa kamere iz vozila, ističe Okanović, apsolutno se može uzeti kao dokaz na sudu, a, kako kaže, stvar je sudije u konkretnom slučaju da li će to prihvatiti ili ne."

Znaci NE MOZE! Onaj koji ima sudiju njemu kamera ne treba, onaj koji nema njemu ne pomaze ni svedocenje saobracajne policije koja se tu zadesila, a tek nece neka kamera tamo...

Pusti ti kameru ,ja kazem tako je bilo a kamera sve laze...

pre 6 godina

Ako sluzbeno lice se ponasa drsko i bezobrazno to jest totalno onako kako ne bi trebalo i to neko snimi ne vazi se(isto vazi I Za mito) ,a ako isto to lice sluzbeno kaze nesto sto nije tacno I sto Niko drugi osim njega nema da posvedoci to se odmah prihvata.
Mislim ...

C i n i k

pre 6 godina

Cim se ovaj iz "komiteta" oglasi strahujem da nam opet nesto novo ne podvale.Taj "komitet" je NVO,oni su predlagali milion bolesnih stvari a jedna od njih je i ona o "prosecnoj" brzini na autoputevima u Srbiji, sto nigde u Evropi a ni u Usa ne postoji.Oni uzimaju velike pare iz budzeta kao NVO, kao rezultat imamo idiotske predloge koje valjda smisljaju u dokolici dok broje $u$ske..
Te kamere su popularne u Rusiji gde ja strahota sta se sve dogadja u saobracaju,i sve dok je na dobrovoljnoj bazi ok, ali ako nameravaju da forsiraju da to udje kao neka obaveza u zakon onda moram da napisem, ne hvala, neka kamere vrati milicija u svoja vozila najpre...

zajeb

pre 6 godina

Strasno da strasnije ne moze da bude!Imamo duple zakone,sve nedoreceno,moze svatko da ceni po svome. Ovo nigde u svetu nema,samo kod nas. Ovi iz agencije za bezbednost saobracaja samo beru pare,nista nerade i gledaju da otezaju narodu. Ispijaju kafe,ubiru enormno visoke plate i smisljaju gluposti koje ce narod morati da istrpi i plati! Dokle vise?

zodiac

pre 6 godina

Jao super ste se setili, uvedite obavezu da auto ne može da se registruje ako nema bezbednosnu kameru. Kamere da se kupuju isključivo od ovlašćenog uvoznika Keep Light doo.

nislija

pre 6 godina

Video i audio snimsci mogu biti dokaz, al se ne smeju snimati. Po zakonu obavezni ste da dobijete pristanak druge strane za snimanje, javna mesta takodje ne smete snimati bez dozvole. Naravno niko na ovo ne obraca paznju kada je za licne potrebe, ali da bi bilo sta snimili i javno upotrebilu POTREBNA je dozvola. Jedna od mnogih besmislica nasih zakona koji se sukobljavaju. I na kraju sve i da ispunite ovo, sudija uvek moze da odbaci snimak, tako da ne mozete lako da predstavite video ili audio zapis kao dokaz. Banana zemlja, banana zakoni, banana praksa, a Okanovic moze slobodno da lupa kolko mu volja, dzabe kad covek ne poznaje praksu.

Jelena

pre 6 godina

E zbog tog načela slobodne sudijske ocene dokaza, nikada nas nece primiti u evropu i sudije ce do mile volje krasti i dobijati mito.

Milosav

pre 6 godina

Btw. Vajni NVO pravnik je zaboravio da spomene da je snimanje zabranjeno i sankcionisano krivičnim delom. Bio bi naravno hit da možemo da vidimo kako tramvaj nije imao prednost, a Alvirovićev džip jeste...

gojko

pre 6 godina

Gospodine Okanovicu ne znam ko vas postavi da budete to sto jeste .Snimanje kamerom je zadiranje u privatnost i moze se odgovarati i krivicno .Sudija koji to prihvati kao dokaz krsi zakon.Blago nama ko nam vodi drzavu.

Oskarlija

pre 6 godina

Poštovani,
Ja kada kupim auto, ne želim da država ima u MOM automobilu nešto što sam ja platio, i ja plaćam održavanje. Kako da vozač (vlasnik te "crne kutije") ima takav predmet u autu, pa te kutije snimaju i zvuk...znači po Vama bi država za moje pare mogla da ugradi sebi direktan prozor u moj život jer dosta sam vremena za volanom, a kojih sam situacija svedok...ma ko i svi drugi učesnici u saobraćaju.
Ja sam lično da one budu deo vozila, i kao u Rusiji, da bez njih nema registarcije. Ali umišljati sebi da je za svaku kameru potrebno na nju dodati neprobojnu "crnu kutiju", čak i kad je možda snimila neobavezni sex na pauzi sa koleginicom...je ne razumem takve mentalne sklopove.
I po Vama, svako u autu poseduje znanja video i audio montažera, koji će sada snimak vožnje, (koji je iz jednog kadra) da premontira na način da preokrene ulogu krivca u ulogu žrtve - i to pored svih koji gledaju taj video dokaz: policija, osiguranje, na kraju sudije...ljudi kojima je to struka.
Uglavnom, kamera u autu je super stvar i mnogo puta sam zažalio što nečije ponašanje nisam zabeležio za večnost. Ali zabrana diranja, a obavezno plaćanje...po toj vašoj pameti, bilo koji organ koji po vama "sme da dira" može da umontira šta želi - vrati kameru u vozilo - i iskoristi sve za svoje ciljeve i potrebe.
Uglavnom - tema je široka. I naravno da je istina - novčanica u džepu sudije.

ZakonJačeg

pre 6 godina

Još gore licemerje je da se tonski ili video snimak ne prihvata kao dokaz u situacijama kada se dokazuje na primer pretnja, ucena, napad... Jer to je "nezakonito ugrožavanje privatnosti" onoga ko ti preti, ucenjuje te, napada te !

Gross

pre 6 godina

Ne mora da prizna, snimak na YouTube i sve medije pa nek posle objašnjava kako i zasto nije uzeo za dokaz. Snimak vredi vise nego bilo sta.

dovla

pre 6 godina

Pa UPRAVO ZBOG(radi) toga je i uveden KAO OBAVEZA u Rusiji!..posedovanje "go pro tipa" kamerice u svakom vozilu!....ovde,u ovoj raspaloj DIVLJANI,paa ne znam...aj da pogadjam...ne mozze!??....

Neki drugi Ivan

pre 6 godina

@(Potencijalac, 26. decembar 2017 13:12),
OBJASNIO!
Budućnost koja je daleka ne zbog tehnologije već zbog nerazvijene svesti "nadležnih" koji odlučuju.
Nažalost, još uvek će čovek bacati pare na "kič" umesto na nešto praktično.

seljober

pre 6 godina

Nema ovaj Okanovic pojma. Sudija ga moze uzeti kao dokaz drugi dok ga sudija u drugo stepenom postupku odbaci. Takodje sve strane u postupku imaju pravo da traze da njihov vestak vestaci snimak. A da ne pricam sto postoje tehnike manipulacije snimcima.

Snimac kamerom

pre 6 godina

Meni je pesak izleteo pred auto neposredno posle pesackog prelaza na raskrsnici (vec sam ga prosao) dok sam cekao da se ukljucim u glavnu ulicu i odgurnuo sam ga branikom par koraka. Nije bilo nikakve povrede. Posle uvidjaja (pesje zvao policiju) je otisao u urgentni centar i vratio se sa nalazom o povredama na dve strane. Snimak postoji, ali je protiv mene podignuta krivicna prijava zbog "obaranj pesaka na pesackom prelazu". Iako iz snimka je ocigledno da to nije tako i , najverovatnije mi sledi "medijacija" - divan nacin da se uzmu pare iako niste krivi. Toliko o kamerama i "slobodnom sudijskom uverenju".

Potencijalac

pre 6 godina

Dolazimo i do pitanja selektivnog korišćenja snimka, kao i njegovog izostanka u slučaju da je vlasnik vozila i kamere direktno kriv, što bi snimak potvrdio. Pa onda i pitanje praćenja što je totalno bez veze, ko hoće da nekoga da snima i prati, činiće to bilo kojom kamerom, i daleko svrsishodnijom, namenskom opremom.
Is svega što zrelost današnje tehnike nudi, logično bi bilo. Da vozila standardno imaju ugrađenu kameru sa svim gps i ostalim telemetrijskim podacima na snimku, da je kamera zatvorenog tipa, da joj vlasnik i nestručno lice ne može prilaziti, tako da ne može uticati na njen autonomni rad i snimke. Da je standardno pozicionirana u delu retrovizora, kao i pozadi, na zadnjem staklu, pri tome da je prljava šoferka kažnjiva stavka, poput prljavih tablica... Da u slučaju naglih
telemetrijskih parametera čuva snimke od par minuta pre njih, kao i na osnovu jačih udraca, i prekoračenja brzine, koja su okvirna za saobraćaj. koje bi senzori registrovali. Ukratko crna kutija, koja mora biti standard u novim vozilima. Godišnje se utvrđuje ispravnost, u slučaju da nije dolazilo do prijavljenih situacija, a sav prikupljeni materijal, koji se dokaže, mora obavezno biti kažnjiv u tom procesu, reseta. Kao i obavezna prisutnost kompetnih materjala, na sudu, koja se uzimaju kao dokaz, iz svih vozila koja učestvuju u udesima.

Petar

pre 6 godina

Cuj snimak sa kamere u auto nije dokaz, znaci imas video tacno sta i kako se desilo i neko ce ti reci: ovo ne vazi, sad cemo mi da vidimo po drugim dokazima sta se u stvari desilo? Daj ne budimo smesni.

bozza

pre 6 godina

nama bi obavezno uvodjenje kamere bilo veliko rezenje za sve saobracajne sporove i nezgode. To vec funkcionise u Rusiji, koji su mnogo veci prevaranti i primitivci od nas

Dzoni

pre 6 godina

Kod nas je sve ofrlje, moze sudija da prizna video snimak ali bas i ne mora, mora se zakon postovati (ponekad), kad treba onda smo nadlezni kada ne treba nismo itd...

Petar

pre 6 godina

Cuj snimak sa kamere u auto nije dokaz, znaci imas video tacno sta i kako se desilo i neko ce ti reci: ovo ne vazi, sad cemo mi da vidimo po drugim dokazima sta se u stvari desilo? Daj ne budimo smesni.

Snimac kamerom

pre 6 godina

Meni je pesak izleteo pred auto neposredno posle pesackog prelaza na raskrsnici (vec sam ga prosao) dok sam cekao da se ukljucim u glavnu ulicu i odgurnuo sam ga branikom par koraka. Nije bilo nikakve povrede. Posle uvidjaja (pesje zvao policiju) je otisao u urgentni centar i vratio se sa nalazom o povredama na dve strane. Snimak postoji, ali je protiv mene podignuta krivicna prijava zbog "obaranj pesaka na pesackom prelazu". Iako iz snimka je ocigledno da to nije tako i , najverovatnije mi sledi "medijacija" - divan nacin da se uzmu pare iako niste krivi. Toliko o kamerama i "slobodnom sudijskom uverenju".

Dzoni

pre 6 godina

Kod nas je sve ofrlje, moze sudija da prizna video snimak ali bas i ne mora, mora se zakon postovati (ponekad), kad treba onda smo nadlezni kada ne treba nismo itd...

bozza

pre 6 godina

nama bi obavezno uvodjenje kamere bilo veliko rezenje za sve saobracajne sporove i nezgode. To vec funkcionise u Rusiji, koji su mnogo veci prevaranti i primitivci od nas

ZakonJačeg

pre 6 godina

Još gore licemerje je da se tonski ili video snimak ne prihvata kao dokaz u situacijama kada se dokazuje na primer pretnja, ucena, napad... Jer to je "nezakonito ugrožavanje privatnosti" onoga ko ti preti, ucenjuje te, napada te !

Gross

pre 6 godina

Ne mora da prizna, snimak na YouTube i sve medije pa nek posle objašnjava kako i zasto nije uzeo za dokaz. Snimak vredi vise nego bilo sta.

zodiac

pre 6 godina

Jao super ste se setili, uvedite obavezu da auto ne može da se registruje ako nema bezbednosnu kameru. Kamere da se kupuju isključivo od ovlašćenog uvoznika Keep Light doo.

dovla

pre 6 godina

Pa UPRAVO ZBOG(radi) toga je i uveden KAO OBAVEZA u Rusiji!..posedovanje "go pro tipa" kamerice u svakom vozilu!....ovde,u ovoj raspaloj DIVLJANI,paa ne znam...aj da pogadjam...ne mozze!??....

Potencijalac

pre 6 godina

Dolazimo i do pitanja selektivnog korišćenja snimka, kao i njegovog izostanka u slučaju da je vlasnik vozila i kamere direktno kriv, što bi snimak potvrdio. Pa onda i pitanje praćenja što je totalno bez veze, ko hoće da nekoga da snima i prati, činiće to bilo kojom kamerom, i daleko svrsishodnijom, namenskom opremom.
Is svega što zrelost današnje tehnike nudi, logično bi bilo. Da vozila standardno imaju ugrađenu kameru sa svim gps i ostalim telemetrijskim podacima na snimku, da je kamera zatvorenog tipa, da joj vlasnik i nestručno lice ne može prilaziti, tako da ne može uticati na njen autonomni rad i snimke. Da je standardno pozicionirana u delu retrovizora, kao i pozadi, na zadnjem staklu, pri tome da je prljava šoferka kažnjiva stavka, poput prljavih tablica... Da u slučaju naglih
telemetrijskih parametera čuva snimke od par minuta pre njih, kao i na osnovu jačih udraca, i prekoračenja brzine, koja su okvirna za saobraćaj. koje bi senzori registrovali. Ukratko crna kutija, koja mora biti standard u novim vozilima. Godišnje se utvrđuje ispravnost, u slučaju da nije dolazilo do prijavljenih situacija, a sav prikupljeni materijal, koji se dokaže, mora obavezno biti kažnjiv u tom procesu, reseta. Kao i obavezna prisutnost kompetnih materjala, na sudu, koja se uzimaju kao dokaz, iz svih vozila koja učestvuju u udesima.

svasta

pre 6 godina

"Snimak sa kamere iz vozila, ističe Okanović, apsolutno se može uzeti kao dokaz na sudu, a, kako kaže, stvar je sudije u konkretnom slučaju da li će to prihvatiti ili ne."

Znaci NE MOZE! Onaj koji ima sudiju njemu kamera ne treba, onaj koji nema njemu ne pomaze ni svedocenje saobracajne policije koja se tu zadesila, a tek nece neka kamera tamo...

Oskarlija

pre 6 godina

Poštovani,
Ja kada kupim auto, ne želim da država ima u MOM automobilu nešto što sam ja platio, i ja plaćam održavanje. Kako da vozač (vlasnik te "crne kutije") ima takav predmet u autu, pa te kutije snimaju i zvuk...znači po Vama bi država za moje pare mogla da ugradi sebi direktan prozor u moj život jer dosta sam vremena za volanom, a kojih sam situacija svedok...ma ko i svi drugi učesnici u saobraćaju.
Ja sam lično da one budu deo vozila, i kao u Rusiji, da bez njih nema registarcije. Ali umišljati sebi da je za svaku kameru potrebno na nju dodati neprobojnu "crnu kutiju", čak i kad je možda snimila neobavezni sex na pauzi sa koleginicom...je ne razumem takve mentalne sklopove.
I po Vama, svako u autu poseduje znanja video i audio montažera, koji će sada snimak vožnje, (koji je iz jednog kadra) da premontira na način da preokrene ulogu krivca u ulogu žrtve - i to pored svih koji gledaju taj video dokaz: policija, osiguranje, na kraju sudije...ljudi kojima je to struka.
Uglavnom, kamera u autu je super stvar i mnogo puta sam zažalio što nečije ponašanje nisam zabeležio za večnost. Ali zabrana diranja, a obavezno plaćanje...po toj vašoj pameti, bilo koji organ koji po vama "sme da dira" može da umontira šta želi - vrati kameru u vozilo - i iskoristi sve za svoje ciljeve i potrebe.
Uglavnom - tema je široka. I naravno da je istina - novčanica u džepu sudije.

nislija

pre 6 godina

Video i audio snimsci mogu biti dokaz, al se ne smeju snimati. Po zakonu obavezni ste da dobijete pristanak druge strane za snimanje, javna mesta takodje ne smete snimati bez dozvole. Naravno niko na ovo ne obraca paznju kada je za licne potrebe, ali da bi bilo sta snimili i javno upotrebilu POTREBNA je dozvola. Jedna od mnogih besmislica nasih zakona koji se sukobljavaju. I na kraju sve i da ispunite ovo, sudija uvek moze da odbaci snimak, tako da ne mozete lako da predstavite video ili audio zapis kao dokaz. Banana zemlja, banana zakoni, banana praksa, a Okanovic moze slobodno da lupa kolko mu volja, dzabe kad covek ne poznaje praksu.

Pusti ti kameru ,ja kazem tako je bilo a kamera sve laze...

pre 6 godina

Ako sluzbeno lice se ponasa drsko i bezobrazno to jest totalno onako kako ne bi trebalo i to neko snimi ne vazi se(isto vazi I Za mito) ,a ako isto to lice sluzbeno kaze nesto sto nije tacno I sto Niko drugi osim njega nema da posvedoci to se odmah prihvata.
Mislim ...

Тата спалио Ђенку

pre 6 godina

Сада ће да уведу обавезно постављање камера у возила, коју ћемо морати да купимо приликом следеће регистрације, али само од "овлашћеног" увозника (нпр. тамо неког).

seljober

pre 6 godina

Nema ovaj Okanovic pojma. Sudija ga moze uzeti kao dokaz drugi dok ga sudija u drugo stepenom postupku odbaci. Takodje sve strane u postupku imaju pravo da traze da njihov vestak vestaci snimak. A da ne pricam sto postoje tehnike manipulacije snimcima.

Slovenac

pre 6 godina

Kako da u SRB uopste postoji dilemma, da li je to dokaz ili nije? Kako moze biti snimanje javnog prostora nelegalno na bilo koji nacin? A sudija koji ne prihvati snimak kako dokaz, taj je za u ludnicu, ne za zatvor.

zajeb

pre 6 godina

Strasno da strasnije ne moze da bude!Imamo duple zakone,sve nedoreceno,moze svatko da ceni po svome. Ovo nigde u svetu nema,samo kod nas. Ovi iz agencije za bezbednost saobracaja samo beru pare,nista nerade i gledaju da otezaju narodu. Ispijaju kafe,ubiru enormno visoke plate i smisljaju gluposti koje ce narod morati da istrpi i plati! Dokle vise?

Jelena

pre 6 godina

E zbog tog načela slobodne sudijske ocene dokaza, nikada nas nece primiti u evropu i sudije ce do mile volje krasti i dobijati mito.

Milosav

pre 6 godina

Btw. Vajni NVO pravnik je zaboravio da spomene da je snimanje zabranjeno i sankcionisano krivičnim delom. Bio bi naravno hit da možemo da vidimo kako tramvaj nije imao prednost, a Alvirovićev džip jeste...

Neki drugi Ivan

pre 6 godina

@(Potencijalac, 26. decembar 2017 13:12),
OBJASNIO!
Budućnost koja je daleka ne zbog tehnologije već zbog nerazvijene svesti "nadležnih" koji odlučuju.
Nažalost, još uvek će čovek bacati pare na "kič" umesto na nešto praktično.

C i n i k

pre 6 godina

Cim se ovaj iz "komiteta" oglasi strahujem da nam opet nesto novo ne podvale.Taj "komitet" je NVO,oni su predlagali milion bolesnih stvari a jedna od njih je i ona o "prosecnoj" brzini na autoputevima u Srbiji, sto nigde u Evropi a ni u Usa ne postoji.Oni uzimaju velike pare iz budzeta kao NVO, kao rezultat imamo idiotske predloge koje valjda smisljaju u dokolici dok broje $u$ske..
Te kamere su popularne u Rusiji gde ja strahota sta se sve dogadja u saobracaju,i sve dok je na dobrovoljnoj bazi ok, ali ako nameravaju da forsiraju da to udje kao neka obaveza u zakon onda moram da napisem, ne hvala, neka kamere vrati milicija u svoja vozila najpre...

Sva sreca kraj nije daleko

pre 6 godina

Od kada smo se oslobodili Slobe i uveli demokratiju sloboda nam svakim danom u svakom pogledu sve vise metastazira, povecanja poreza, privatni naoruzani izvrsitelji, spijuni u svakoj zgradi, kamere po ulicama..Slede kamere u kolima a onda verovarno i kamere u celu !

drmr

pre 6 godina

Meni je pesak izleteo pred auto neposredno posle pesackog prelaza na raskrsnici (vec sam ga prosao) dok sam cekao da se ukljucim u glavnu ulicu i odgurnuo sam ga branikom par koraka. Nije bilo nikakve povrede. Posle uvidjaja (pesje zvao policiju) je otisao u urgentni centar i vratio se sa nalazom o povredama na dve strane. Snimak postoji, ali je protiv mene podignuta krivicna prijava zbog "obaranj pesaka na pesackom prelazu". Iako iz snimka je ocigledno da to nije tako i , najverovatnije mi sledi "medijacija" - divan nacin da se uzmu pare iako niste krivi. Toliko o kamerama i "slobodnom sudijskom uverenju".
(Snimac kamerom, 26. decembar 2017 13:36)
pročitaj zakon, videćeš definiciju pešačkog prelaza i da on ne obuhvata samo površinu pod "zebrom". Iz istog razloga mogu da Vam napišu kaznu za parkiranje na pesackom i ako ste na par m od istog. srećni praznici

T

pre 6 godina

"Vajni NVO pravnik je zaboravio da spomene da je snimanje zabranjeno i sankcionisano krivičnim delom"

Zasto bi snimanje u javnosti bilo zabranjeno? Zabranjeno je da udjem tebi u kucu i da te snimam, zabranjeno je da udjem u skolu da snimam, zabranjeno je da te snimam protiv tvoje volje cak i u mojoj kuci (zato uvek pise gde postoje kamere), ali na ulici, na javnoj povrsini, dozvoljeno je snimanje. Koliko turista napravi dnevno fotografije po Knez Mihajlovoj ulici?

gojko

pre 6 godina

Gospodine Okanovicu ne znam ko vas postavi da budete to sto jeste .Snimanje kamerom je zadiranje u privatnost i moze se odgovarati i krivicno .Sudija koji to prihvati kao dokaz krsi zakon.Blago nama ko nam vodi drzavu.

Zombilend

pre 6 godina

Snimak iz Hercegovacke ulice npr ne bi bio validan. Ali u slucaju presretanje kolone automobila recimo na kruznom toku Plava zvezda bi bio i te kako validan. Za sve ne upucene i lose tumace zakona.

nesha

pre 6 godina

Nešto nisam pročitao ili čuo Okanovićev komentar na saobraćajnu kameru kod Eurosalona na izlasku preko pruge i uključenja na bulevar V.Mišića tj. direktno na žutu traku.Pošto je bela linija samo u širini izlaska puta preko pruge,jedini mogući način je "ulazak" na srednju traku pod uglom od 80-90 stepeni.U suprotnom kamera te beleži,ako i samo ako u okviru 2 metra pokušaš bezbedno uključenje.Navodni eksperti su objašnjavali da je postavljač kamere u pravu,kada je na takav način rešio ulazak na glavnu saobraćajnicu sa tri trake,koje su u svakom momentu pod punim saobraćajem i sa ne malim brzinama.Tu se mesečno uzimaju ogromne pare,a protivno je pravilu bezbednog uključenja u glavnu saobraćajnicu.Posebno su u problemu zaposleni u Eurosalonu koji mesečno imaju nekoliko prijava po 2500 RSD (pola kazne u roku od 8 dana).

опет ја

pre 6 godina

није тачно. судска пракса је да се не користе као доказ јер су то приватне камере и могуће је снимак обрадити на рачунару. камере које се користе у продајним објектима служе само да полицију и истрагу усмери на починиоце али не као конкретан доказ на суду.

zoro

pre 6 godina

Ukoliko kupis kameru u firmi ALMAKS, sve smeš i sve možeš.
Oni ti prodaju,redovno pregledaju imas sve sertifikate koje uredno plaćaš.
Vlasnik ove firme je sve to kroz Privrednu komoru i Zakonsku regulativu regulisao.
Samo još da bude jedini na tržištu!

gojko

pre 6 godina

Gospodine Okanovicu ne znam ko vas postavi da budete to sto jeste .Snimanje kamerom je zadiranje u privatnost i moze se odgovarati i krivicno .Sudija koji to prihvati kao dokaz krsi zakon.Blago nama ko nam vodi drzavu.

Potencijalac

pre 6 godina

Dolazimo i do pitanja selektivnog korišćenja snimka, kao i njegovog izostanka u slučaju da je vlasnik vozila i kamere direktno kriv, što bi snimak potvrdio. Pa onda i pitanje praćenja što je totalno bez veze, ko hoće da nekoga da snima i prati, činiće to bilo kojom kamerom, i daleko svrsishodnijom, namenskom opremom.
Is svega što zrelost današnje tehnike nudi, logično bi bilo. Da vozila standardno imaju ugrađenu kameru sa svim gps i ostalim telemetrijskim podacima na snimku, da je kamera zatvorenog tipa, da joj vlasnik i nestručno lice ne može prilaziti, tako da ne može uticati na njen autonomni rad i snimke. Da je standardno pozicionirana u delu retrovizora, kao i pozadi, na zadnjem staklu, pri tome da je prljava šoferka kažnjiva stavka, poput prljavih tablica... Da u slučaju naglih
telemetrijskih parametera čuva snimke od par minuta pre njih, kao i na osnovu jačih udraca, i prekoračenja brzine, koja su okvirna za saobraćaj. koje bi senzori registrovali. Ukratko crna kutija, koja mora biti standard u novim vozilima. Godišnje se utvrđuje ispravnost, u slučaju da nije dolazilo do prijavljenih situacija, a sav prikupljeni materijal, koji se dokaže, mora obavezno biti kažnjiv u tom procesu, reseta. Kao i obavezna prisutnost kompetnih materjala, na sudu, koja se uzimaju kao dokaz, iz svih vozila koja učestvuju u udesima.

опет ја

pre 6 godina

није тачно. судска пракса је да се не користе као доказ јер су то приватне камере и могуће је снимак обрадити на рачунару. камере које се користе у продајним објектима служе само да полицију и истрагу усмери на починиоце али не као конкретан доказ на суду.

Oskarlija

pre 6 godina

Poštovani,
Ja kada kupim auto, ne želim da država ima u MOM automobilu nešto što sam ja platio, i ja plaćam održavanje. Kako da vozač (vlasnik te "crne kutije") ima takav predmet u autu, pa te kutije snimaju i zvuk...znači po Vama bi država za moje pare mogla da ugradi sebi direktan prozor u moj život jer dosta sam vremena za volanom, a kojih sam situacija svedok...ma ko i svi drugi učesnici u saobraćaju.
Ja sam lično da one budu deo vozila, i kao u Rusiji, da bez njih nema registarcije. Ali umišljati sebi da je za svaku kameru potrebno na nju dodati neprobojnu "crnu kutiju", čak i kad je možda snimila neobavezni sex na pauzi sa koleginicom...je ne razumem takve mentalne sklopove.
I po Vama, svako u autu poseduje znanja video i audio montažera, koji će sada snimak vožnje, (koji je iz jednog kadra) da premontira na način da preokrene ulogu krivca u ulogu žrtve - i to pored svih koji gledaju taj video dokaz: policija, osiguranje, na kraju sudije...ljudi kojima je to struka.
Uglavnom, kamera u autu je super stvar i mnogo puta sam zažalio što nečije ponašanje nisam zabeležio za večnost. Ali zabrana diranja, a obavezno plaćanje...po toj vašoj pameti, bilo koji organ koji po vama "sme da dira" može da umontira šta želi - vrati kameru u vozilo - i iskoristi sve za svoje ciljeve i potrebe.
Uglavnom - tema je široka. I naravno da je istina - novčanica u džepu sudije.

Snimac kamerom

pre 6 godina

Meni je pesak izleteo pred auto neposredno posle pesackog prelaza na raskrsnici (vec sam ga prosao) dok sam cekao da se ukljucim u glavnu ulicu i odgurnuo sam ga branikom par koraka. Nije bilo nikakve povrede. Posle uvidjaja (pesje zvao policiju) je otisao u urgentni centar i vratio se sa nalazom o povredama na dve strane. Snimak postoji, ali je protiv mene podignuta krivicna prijava zbog "obaranj pesaka na pesackom prelazu". Iako iz snimka je ocigledno da to nije tako i , najverovatnije mi sledi "medijacija" - divan nacin da se uzmu pare iako niste krivi. Toliko o kamerama i "slobodnom sudijskom uverenju".

seljober

pre 6 godina

Nema ovaj Okanovic pojma. Sudija ga moze uzeti kao dokaz drugi dok ga sudija u drugo stepenom postupku odbaci. Takodje sve strane u postupku imaju pravo da traze da njihov vestak vestaci snimak. A da ne pricam sto postoje tehnike manipulacije snimcima.

dovla

pre 6 godina

Pa UPRAVO ZBOG(radi) toga je i uveden KAO OBAVEZA u Rusiji!..posedovanje "go pro tipa" kamerice u svakom vozilu!....ovde,u ovoj raspaloj DIVLJANI,paa ne znam...aj da pogadjam...ne mozze!??....

drmr

pre 6 godina

Meni je pesak izleteo pred auto neposredno posle pesackog prelaza na raskrsnici (vec sam ga prosao) dok sam cekao da se ukljucim u glavnu ulicu i odgurnuo sam ga branikom par koraka. Nije bilo nikakve povrede. Posle uvidjaja (pesje zvao policiju) je otisao u urgentni centar i vratio se sa nalazom o povredama na dve strane. Snimak postoji, ali je protiv mene podignuta krivicna prijava zbog "obaranj pesaka na pesackom prelazu". Iako iz snimka je ocigledno da to nije tako i , najverovatnije mi sledi "medijacija" - divan nacin da se uzmu pare iako niste krivi. Toliko o kamerama i "slobodnom sudijskom uverenju".
(Snimac kamerom, 26. decembar 2017 13:36)
pročitaj zakon, videćeš definiciju pešačkog prelaza i da on ne obuhvata samo površinu pod "zebrom". Iz istog razloga mogu da Vam napišu kaznu za parkiranje na pesackom i ako ste na par m od istog. srećni praznici

Sva sreca kraj nije daleko

pre 6 godina

Od kada smo se oslobodili Slobe i uveli demokratiju sloboda nam svakim danom u svakom pogledu sve vise metastazira, povecanja poreza, privatni naoruzani izvrsitelji, spijuni u svakoj zgradi, kamere po ulicama..Slede kamere u kolima a onda verovarno i kamere u celu !

bozza

pre 6 godina

nama bi obavezno uvodjenje kamere bilo veliko rezenje za sve saobracajne sporove i nezgode. To vec funkcionise u Rusiji, koji su mnogo veci prevaranti i primitivci od nas

Тата спалио Ђенку

pre 6 godina

Сада ће да уведу обавезно постављање камера у возила, коју ћемо морати да купимо приликом следеће регистрације, али само од "овлашћеног" увозника (нпр. тамо неког).

Milosav

pre 6 godina

Btw. Vajni NVO pravnik je zaboravio da spomene da je snimanje zabranjeno i sankcionisano krivičnim delom. Bio bi naravno hit da možemo da vidimo kako tramvaj nije imao prednost, a Alvirovićev džip jeste...

Petar

pre 6 godina

Cuj snimak sa kamere u auto nije dokaz, znaci imas video tacno sta i kako se desilo i neko ce ti reci: ovo ne vazi, sad cemo mi da vidimo po drugim dokazima sta se u stvari desilo? Daj ne budimo smesni.

C i n i k

pre 6 godina

Cim se ovaj iz "komiteta" oglasi strahujem da nam opet nesto novo ne podvale.Taj "komitet" je NVO,oni su predlagali milion bolesnih stvari a jedna od njih je i ona o "prosecnoj" brzini na autoputevima u Srbiji, sto nigde u Evropi a ni u Usa ne postoji.Oni uzimaju velike pare iz budzeta kao NVO, kao rezultat imamo idiotske predloge koje valjda smisljaju u dokolici dok broje $u$ske..
Te kamere su popularne u Rusiji gde ja strahota sta se sve dogadja u saobracaju,i sve dok je na dobrovoljnoj bazi ok, ali ako nameravaju da forsiraju da to udje kao neka obaveza u zakon onda moram da napisem, ne hvala, neka kamere vrati milicija u svoja vozila najpre...

nislija

pre 6 godina

Video i audio snimsci mogu biti dokaz, al se ne smeju snimati. Po zakonu obavezni ste da dobijete pristanak druge strane za snimanje, javna mesta takodje ne smete snimati bez dozvole. Naravno niko na ovo ne obraca paznju kada je za licne potrebe, ali da bi bilo sta snimili i javno upotrebilu POTREBNA je dozvola. Jedna od mnogih besmislica nasih zakona koji se sukobljavaju. I na kraju sve i da ispunite ovo, sudija uvek moze da odbaci snimak, tako da ne mozete lako da predstavite video ili audio zapis kao dokaz. Banana zemlja, banana zakoni, banana praksa, a Okanovic moze slobodno da lupa kolko mu volja, dzabe kad covek ne poznaje praksu.

zodiac

pre 6 godina

Jao super ste se setili, uvedite obavezu da auto ne može da se registruje ako nema bezbednosnu kameru. Kamere da se kupuju isključivo od ovlašćenog uvoznika Keep Light doo.

Dzoni

pre 6 godina

Kod nas je sve ofrlje, moze sudija da prizna video snimak ali bas i ne mora, mora se zakon postovati (ponekad), kad treba onda smo nadlezni kada ne treba nismo itd...

Gross

pre 6 godina

Ne mora da prizna, snimak na YouTube i sve medije pa nek posle objašnjava kako i zasto nije uzeo za dokaz. Snimak vredi vise nego bilo sta.

zajeb

pre 6 godina

Strasno da strasnije ne moze da bude!Imamo duple zakone,sve nedoreceno,moze svatko da ceni po svome. Ovo nigde u svetu nema,samo kod nas. Ovi iz agencije za bezbednost saobracaja samo beru pare,nista nerade i gledaju da otezaju narodu. Ispijaju kafe,ubiru enormno visoke plate i smisljaju gluposti koje ce narod morati da istrpi i plati! Dokle vise?

Slovenac

pre 6 godina

Kako da u SRB uopste postoji dilemma, da li je to dokaz ili nije? Kako moze biti snimanje javnog prostora nelegalno na bilo koji nacin? A sudija koji ne prihvati snimak kako dokaz, taj je za u ludnicu, ne za zatvor.

Neki drugi Ivan

pre 6 godina

@(Potencijalac, 26. decembar 2017 13:12),
OBJASNIO!
Budućnost koja je daleka ne zbog tehnologije već zbog nerazvijene svesti "nadležnih" koji odlučuju.
Nažalost, još uvek će čovek bacati pare na "kič" umesto na nešto praktično.

ZakonJačeg

pre 6 godina

Još gore licemerje je da se tonski ili video snimak ne prihvata kao dokaz u situacijama kada se dokazuje na primer pretnja, ucena, napad... Jer to je "nezakonito ugrožavanje privatnosti" onoga ko ti preti, ucenjuje te, napada te !

svasta

pre 6 godina

"Snimak sa kamere iz vozila, ističe Okanović, apsolutno se može uzeti kao dokaz na sudu, a, kako kaže, stvar je sudije u konkretnom slučaju da li će to prihvatiti ili ne."

Znaci NE MOZE! Onaj koji ima sudiju njemu kamera ne treba, onaj koji nema njemu ne pomaze ni svedocenje saobracajne policije koja se tu zadesila, a tek nece neka kamera tamo...

Pusti ti kameru ,ja kazem tako je bilo a kamera sve laze...

pre 6 godina

Ako sluzbeno lice se ponasa drsko i bezobrazno to jest totalno onako kako ne bi trebalo i to neko snimi ne vazi se(isto vazi I Za mito) ,a ako isto to lice sluzbeno kaze nesto sto nije tacno I sto Niko drugi osim njega nema da posvedoci to se odmah prihvata.
Mislim ...

Jelena

pre 6 godina

E zbog tog načela slobodne sudijske ocene dokaza, nikada nas nece primiti u evropu i sudije ce do mile volje krasti i dobijati mito.

Zombilend

pre 6 godina

Snimak iz Hercegovacke ulice npr ne bi bio validan. Ali u slucaju presretanje kolone automobila recimo na kruznom toku Plava zvezda bi bio i te kako validan. Za sve ne upucene i lose tumace zakona.

nesha

pre 6 godina

Nešto nisam pročitao ili čuo Okanovićev komentar na saobraćajnu kameru kod Eurosalona na izlasku preko pruge i uključenja na bulevar V.Mišića tj. direktno na žutu traku.Pošto je bela linija samo u širini izlaska puta preko pruge,jedini mogući način je "ulazak" na srednju traku pod uglom od 80-90 stepeni.U suprotnom kamera te beleži,ako i samo ako u okviru 2 metra pokušaš bezbedno uključenje.Navodni eksperti su objašnjavali da je postavljač kamere u pravu,kada je na takav način rešio ulazak na glavnu saobraćajnicu sa tri trake,koje su u svakom momentu pod punim saobraćajem i sa ne malim brzinama.Tu se mesečno uzimaju ogromne pare,a protivno je pravilu bezbednog uključenja u glavnu saobraćajnicu.Posebno su u problemu zaposleni u Eurosalonu koji mesečno imaju nekoliko prijava po 2500 RSD (pola kazne u roku od 8 dana).

T

pre 6 godina

"Vajni NVO pravnik je zaboravio da spomene da je snimanje zabranjeno i sankcionisano krivičnim delom"

Zasto bi snimanje u javnosti bilo zabranjeno? Zabranjeno je da udjem tebi u kucu i da te snimam, zabranjeno je da udjem u skolu da snimam, zabranjeno je da te snimam protiv tvoje volje cak i u mojoj kuci (zato uvek pise gde postoje kamere), ali na ulici, na javnoj povrsini, dozvoljeno je snimanje. Koliko turista napravi dnevno fotografije po Knez Mihajlovoj ulici?

zoro

pre 6 godina

Ukoliko kupis kameru u firmi ALMAKS, sve smeš i sve možeš.
Oni ti prodaju,redovno pregledaju imas sve sertifikate koje uredno plaćaš.
Vlasnik ove firme je sve to kroz Privrednu komoru i Zakonsku regulativu regulisao.
Samo još da bude jedini na tržištu!