1. @joc
  Sto se tice snage motora odnosno ubrzanja tu si u potpunosti u pravu. Elektricni motori imaju maksimalni moment od starta, a posto moment daje ubrazanje (a ne snaga) EV imaju daleko bolje ubrzanje (no ne i maksimalnu brzinu).
  Takodje si u upravu za manje zagadjenje (sto se tice same energije), i njegovu dislociranost iz gradova, mada je zagadjenje izazvano samom proizvodnjom elektricnog vozila daleko vece nego SUS vozila (zbog baterija).
  Ono sto nije tacno u tvom komentaru je vezano za upravljivost - EV iako mnogo bolje ubrzavaju, daleko su vece mase, inertnija su pri promeni pravca i daleko losijih voznih karakteristika u krivinama.
  Ono sto skroz nisi u pravu je oko gubitaka EV vozila. Iako elektro-motor ima koeficijent korisnog dejstva od 98% tu nisu uracunati svi ostali gubici u sistemu elektricne energija. Prvo gubici u prenosu elektricne energije od elektrane do uticnice 10-15 nekad i celih 20% (gubici benzina pri transportu cisternama i tocenju na pumpama su minimalni), gubici u baterijama (zavise od spoljne temperature, koliko dugo vozilo stoji itd., ali u principu nisu ispod 10%) i gubici u invertorima odnosno upravljanju elektro-motorom (5-10%).
  (Peca, 8. decembar 2017 13:59)

  # Link komentara

 2. Kako ce ovi elektricni automobili zimi da crkavaju kad udju u masovnu proizvodnju :-)
  (YIFY, 07. decembar 2017 02:05)
  Pitaj ove u norveskoj. Kupuju ih lopatama i niko se ne zali.
  (achitwn, 8. decembar 2017 01:36)

  # Link komentara

 3. Vodonik je precenjen, cistiji je i bolji, cena od 0.05€ po litru moze znacajno da se optereti pa ce u Srb kod nas ce da ubije vodonik :)
   (mile, 7. decembar 2017 22:15)

  # Link komentara

 4. Dobijanje struje iz obnovljivih izvora je nov vid pljačke na veliko, države i njenih građana.
  Kada država odumre, onda nastaje pljačka građana.

  -Državi se nameće projekat i projektant obnovljivih izvora.
  -Državi se nameće koliko će i od koga pozajmiti pare za gradnju projekta.
  -Državi se nameće cena potrošene i nepotrošene kWh energije iz obnovljivih izvora.
  -Državi se nameće da sve ovo prihvati.

  Tako će biti i sa vodom,vazduhom,hranom,suncem,itd,itd.
  Vaše je da samo to debelo i skuplje platite nego što je bilo ranije nešto drugo.

  Pare su bile najvažnije od nastanka ameba
  (Radovan, 7. decembar 2017 13:59)

  # Link komentara

 5. @Joc@
  Sjajan komentar, uzivao sam citajuci. Bilo bi super kada bi B92 objavio kompletan clanak o prednosti EM u odnosu na SUSM. Pogotovo je bitno demistifikovati tezu koju sam procitao mnogo puta na sajtu B92 u komentarima: "Proizvodnjom tolike kolicine el. energije za automobile se svakako zemlja zagadjuje u istom/slicnom obimu". Ovo je apsolutno netacno, zagadjivanje je 1) visestruko nize i 2) potpuno izmesteno van urbanih sredina.
  El. automobili su buducnost, svidjalo se to nekome ili ne.
   (EM, 7. decembar 2017 12:58)

  # Link komentara

 6. Kako ce ovi elektricni automobili zimi da crkavaju kad udju u masovnu proizvodnju :-)
   (YIFY, 7. decembar 2017 02:05)

  # Link komentara

 7. samo da se ja dokopam jednog i3 94Ah....
   (Sub-Zero, 6. decembar 2017 19:26)

  # Link komentara

 8. Ovo ''motor će proizvoditi 200 kW'' nije potpuno tehnički korektno. SUS motor snage 200 kW može da dâ toliku snagu pri nekim sebi svojstvenim obrtajima (n) i potom se, posle daljeg forsiranja gorivom i povećavanja obrtaja, ta snaga smanjuje (motor ''malaksava''). El. motor (EM) snage 200 kW može trajno da radi bez pregrevanja tom snagom ali može da dâ znatno veću snagu od 200 kW u kratkom periodu. U pogledu momenta (vučne sile), EM je neuporedivo moćniji od SUSM pošto raspolaže velikim momentom u startu (pri n=0). Iz njega se može dobiti žešće ubrzavanje EV nego što se može ostvariti u SUSV sa SUSM iste snage. Ovo veoma odgovara lakoći upravljanja i elastičnosti vožnje.
  *
  Što se tiče ekologije, EM snage oko 200 kW ima stepen iskorišćenja oko 98%, dok SUSM max 38%. Toplotni i zagađujući otpaci iz EM su zanemarljivo mali u odnosu na SUSM. Osim što je znatno manje, njihovo realizovanje je dislocirano iz naselja. Prečišćavanje tih otpada je centralizovano i neuporedivo je efikasnije u poređenju sa individualnim prečišćavanjima u svakom SUSV posebno.
  Cena EV, autonomija i punionice struje su za sada odvraćajući faktori, ali neće biti zadugo. Stoga nije čudno što se veliki ovako snažno orijentišu na EV.
  (Joc@, 6. decembar 2017 17:43)

  # Link komentara

 9. Ovi ekrani što štrče su užas
   (heeey Yaaa, 6. decembar 2017 14:43)

  # Link komentara