Utorak, 07.11.2017.

14:48

Suzuki Ignis sa pogonom 4x4 dostupan i u Srbiji

Izvor: B92

Suzuki Ignis sa pogonom 4x4 dostupan i u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 6 godina

@Predrag Aleksic. Meni nije jasno kako to da moj trenutni auto koji je hibrid i koji ima fabricki deklarisanu potrosnju najmanju od svih automobila koji se prodaju u Srbiji (osim bmwi3) trosi po ovim guzvama uz grejanje i AC od 5.2-6.5lit (mereno dosipanjem goriva ne po kompijuteru) a vas ignis trosi manje. Ili je to potrosnja po boardu (koja je uvek manja) ili ste nesto pogresili u kucanju. Moj stari w211 je po bordu pokazivao 6.4 a kad sipam pa podelim opaaaa 8lit....

Milosav

pre 6 godina

Euro Sumar je kraj svake priče o kupovini Suzukija u Srbiji. Izvinite, kada je (o)loš servis, nema dalje. Šteta, Suzuki ima super ideje, uvek nagruvan da zuji što brže...

Ivan ZG

pre 6 godina

Ispričavam se zbog uočene greške. Klirens vozila nije 21 nego 18 cm, ali i to je jako puno za vozilo sa ovako kratko vozilo.
Auto koji sam ja vozio nije bio 4x4 nego je imao pogon samo na prednje kotače. Zato bi ovoj 4x4 mogao imati jedno 3 dcl veću potrošnju. Teži je 60 kg od verzije sa prednjim pogonom, ali i pogon na sva 4 se uključuje samo u ekstremnim situacijama proklizavanja prednjih kotača, dakle skoro nikada u normalnoj vožnji. Težina auta je 810-850 kg (ovisno o opremi) za pogon na prednje kotače ili 60 kg više za 4x4.
Kotači su 15 cola, a najbolje verzije opreme imaju 16 cola kotače.
U RH se verzija 4x4 prodaje samo kao hibrid gdje mu uz standardnih 120 Nm elektromotor dodaje 50 Nm (znači da povećava okretni moment za više od 40%). Potrošnja u gradu pada za 0,5 litara, odnosno 0,3 u verziji sa 4x4 u odnosu na 4x2 bez elktromotora.
Važnije od ove razlike u potrošnji je zaliha okretnog momenta za ekstremne situacije u terenskoj vožnji. Ovako je ukupni okretni moment iznad 150 Nm što obično imaju motori 1.6 litara koji pogone aute od 1200-1300 kg, a ovaj Ignis ima skoro pola tone manje.
Sve u svemu, mene je auto oduševio. Probajte ga sami, nemojte meni vjerovati.
Potrošne dijelove možete staviti koje god hoćete jer ionako vam na njih ne vrijedi garancija Suzukija(veća nego na dijelove drugog proizvođača).

Dragan

pre 6 godina

Vozim novu vitaru 1,6 dizel.Po Beogradu,zavisno od gužve i doba godine,7-9 litara (svaki dan idem u centar grada).Kada je baš hladno može tako i 10.To sve pričam za period pre nego su počele ove lude gužve zbog radova.Pre sam je vozio sa 1,6 benzin.Nije to isto mogla ispod 10 po gradu.11-12,često i 13.Ta nije mogla Subotica-Niš sa rezervoarom goriva (ako vozim po ograničenju na auto putu).

drmr

pre 6 godina

"Do Grcke mi je trosio 4,8 do 5,2l od 110 do 140km, pun puncijat auto sa Thulleom od 420l na krovu (takodje pun)." 

Volim ove romansirane bajke našeg dilera. Toliko ne bi trošio ni dizel B segmenta sa šestostepenim menjačem bez Thulea na krovu, a ne Ignis benzinac sa petostepenim menjačem "sa samarom na ledjima", čiji se motor pri oko 140 vrti na preko 4.700-4.800 rpm. 
Ova "priča" me podseća na ono kada uđeš u salon i prodavac ti za početak kaže kako vitara 1,6 po Beogradu troši do 7 litara benzina.
(Vasa, 08. novembar 2017 12:17)

slažem se za prvi deo komentara ali ja vozim vitaru već godinu dana, 90% po bg i potrošnja mi je čak i ispod 7l, ne znam sta je tu čudno? nije to tenk od dve tone, auto je najlakši u svom segmentu, aerodinamika ne igra toliko veliku ulogu po gradu pa ne troši više zato što je viši auto...ne kapiram što ne bi mogla da troši 7l? nije to nov motor ali nije ni ladin iz osamdesetih.

Еуридамас

pre 6 godina

@Ivan ZG, добре ти те неке гуме ако су широке колико си ти висок (175 cm). Али оно што ми је посебно занимљиво је да човјек може сјести иза себе, без обзира и ако је висок 185 cm као што ти кажеш.

Drajver

pre 6 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1322666#k25150253

Potrosne elemente kocionog sistema po zakonu imamo pravo sami da menjamo van ovlascenog servisa!
Ovo ni ja nisam znao niti su zeleli da mi kazu u dva razlicita ovlascena servisa dve razlicite auto marke u Beogradu dok nisam sam negde procitao. No ni tu nisu zeleli da priznaju vec sam morao da insistiram na odgovoru. Zasto? Zato sto su mi paknove naplacivali po 300% visim cenama od onih u maloprodaji i za zamenu cetiri pakna upisivali 1,5h vremena za ruke. Nije u pitanju suzuki.

Auto sam vozio, deluje jako jako fino za verziju od 10k evra. Jedino sto su kontrole klima uredjaja u manuelnoj opciji jako ruzne ali je sve ostalo fino i funnkcionalno. Po meni je menjac ok, mozda nije za auto put ali to vec ne bih znao.

Inace klirens je 18cm, ne 21cm. Panda je nesto udobnija.

Vasa

pre 6 godina

"Do Grcke mi je trosio 4,8 do 5,2l od 110 do 140km, pun puncijat auto sa Thulleom od 420l na krovu (takodje pun)."

Volim ove romansirane bajke našeg dilera. Toliko ne bi trošio ni dizel B segmenta sa šestostepenim menjačem bez Thulea na krovu, a ne Ignis benzinac sa petostepenim menjačem "sa samarom na ledjima", čiji se motor pri oko 140 vrti na preko 4.700-4.800 rpm.
Ova "priča" me podseća na ono kada uđeš u salon i prodavac ti za početak kaže kako vitara 1,6 po Beogradu troši do 7 litara benzina.

Ivan ZG

pre 6 godina

Ovo je najbolji auto u svojoj klasi, a sa pogonom 4x4 je čudo. Njihov stari Jimni se mogao popeti maltene na stablo. Bio je čuven po velikoj prohodnosti. Mala masa i 4x4 čine čuda, naročito na snijegu i mekanoj podlozi. Tu ne pomažu silni konji već mala masa pa auto ne propada duboko.
Vozio sam ovaj auto sa 90 KS i ide odlično. Vozio sam po gradu sa barem 10 zaustavljanja na semaforima, a na otvorenijoj cesti sam ga dva puta nagazio do poda da isprobam ubrzanje. Potrošnja pri takvoj vožnji 5,6 l u gradu! Dakle puno preko 6 ne ide u gradu nikada.
Za ove kojima je 90 KS malo, napomena da Panda 4x4 ima 54 i 60 KS!
Ne moram reći koji bolje ide, manje troši, kvalitetniji je...
Uz to je Ignis više podignut od ceste - 21 cm. Koliko je to puno najbolje govori da sam u vožnji gledao preko krova Fieste.
Auto ima neobičnu dimenziju guma kako bi lakše išao kroz snijeg. Gume su 15 cola (a ne 13 ili 14 kao kod Pande), a širina im je 175 cm.
U ovaj auto se začudo mogu smjestiti 4 odrasle osobe i na dužim putovanjima. Ja sam 175 cm visine i iza mene ja imam puno mjesta za koljena i glavu. Mislim da i oni od 185 mogu komotno sjesti iza sebe!
Zadnja klupa je klizna pa valjda zato ima tako puno mjesta.
Ovjes je dosta čvrst, ali nije neudoban. Mene je iznenadila velika tišina. Ne čuje se motor, a ne lupa ni ovjes na rupama. Pravo čudo za tako mali i jeftin auto (bez pogona 4x4 i sa drugom od tri opreme).

Šumadinac

pre 6 godina

Koji će mu đavo 120 konja na 800 kila auta? 120 konja stavljaju u duplo teže automobile, ovaj sa 90 ide ko lud, a ti bi izgleda da se trkaš sa semaforima?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (orange_party, 7. novembar 2017 19:42)

Nije poenta u broju konjskih snaga već u obrtnom momentu. Obrtni moment je vrlo bitan za vožnju na utbrdicasma prekrivenim blatom, seoskim putevima. Takođe, fali mu 5 cm klirensa da bi bio idealan za Šumadiju. Bolji su suzuki džimni i fijat panda 4x4 turbodizel ali oni kođtaju 3.000 evra više. Jednostavno ono što je potrebno narodu globalni proizvođači automobilske konfekcije namerno neće da naprave. Nema zadovoljavajućeg terenca ispod 15.000 evra u Srbiji a to je za nas MNOOOGOO.

Vladimir

pre 6 godina

Za po gradu ovaj autić je super.Generalno,za dve osobe je ok.Velika je šteta što je petostepeni menjač,pošto ovaj motor prosto urla od obrtaja pri 110-120 (znam,jer često vozim vitaru sa takvim menjačem).
Ali,pre nego ga iko kupi,neka se dobro raspita o cenama redovnog održavanja i potrošnog materijala (pošto su npr. potrošni elementi kočionog sistema).Kada čujete da za neki naizgled jeftin suzuki (vitara) zadnje disk pločice (bez zamene) koštaju skoro 20.000 dinara,čovek možda stavi prst na čelo.KAda biste dobro istražili pitanje održavanja,videli biste da vas za ova kola U PROSEKU redovan servis na svakih 15.000 km ili godinu dana košta oko 200 eura.A ne 100,kako će vam prodavac kao iz puške reći.

Predrag Aleksic

pre 6 godina

Ja imam Ignisa vec 5 meseci i presao sam vec 10400 km.
Bas mali potrosac. Do Grcke mi je trosio 4,8 do 5,2l od 110 do 140km, pun puncijat auto sa Thulleom od 420l na krovu (takodje pun).
Po gradu (urbana voznja) sa klimom, ne prelazi 6.2l.
Prosli auto mi je bio Swift iz 2009 godine i po gradu urbana voznja sa klimom 8,6l.
Auto je fenomenalan.
Pozdrav za ljude iz Suzukija.

Боб

pre 6 godina

Има ли неко са искуством вожње старог 4х4 Игниса, да ли је добар избор као полован аутомобил ?

boki

pre 6 godina

Ovo je ekstra automobilčić za Srbiju, mali, kvalitetan, mali troškovi, mali potrošač, super za grad, super za selo, super za planinu uz to i nije baš preskup. Pre par godina išlo veliko društvo na ski vikend na Jahorinu, bio veliki minus i dosta snega, mi sa zimskim gumama svi dobra kola i svi do jednog se zaboli na prvoj uzbrdici prema vikendici. Zovemo gazdu kad dođe on sa starom pandom 4x4 okrenu se i kao po suvom jednog po jednog sa prtljagom prebaci do vikendice. Taj automobilčić zlata vredi tim ljudima, mi smo posle par dana jedva svoja kola vratili do glavnog puta. Da napomenem da ni jedan skuplji džip takođe nije mogao ništa što je mala Panda uradila. Meni je želja da kupim ovako jedan mali auto ali mi generalno treba veći zbog porodice a nisam u mogućnosti da imam dvoje kola. Vidim ih već dosta po gradu, voze devojke, izgleda baš lepo.

Matt

pre 6 godina

Danas sam prvi put video ovaj auto ispred zgrade, a onda sam po ceo dan počeo da viđam te automobile po gradu. Verujem da sam 5 takvih automobila video.
Mozda je psiholoski efekat jer sam prvi put video, ali izgleda kao najezda nekih insekata (tako mi izgleda auto - kao neki insekt)

Stefan

pre 6 godina

Probao, vozio se i na zadnjim sedištima, bukvalno ćete odakočiti sa sedišta kada se prelazi preko bilo koje neravnine i fali mu snage. Za grad i da se ljudi voze samo na prednjim sedištima je idealan, za ibarsku i neki autoput, nije.

orange_party

pre 6 godina

Probao prosle nedelje, treba mu jos 30 konja, teze de sa 4x4, a sve ostalo super za grad i selo po leti i zimi.
(Toxic_PR, 07. novembar 2017 14:56)

Koji će mu đavo 120 konja na 800 kila auta? 120 konja stavljaju u duplo teže automobile, ovaj sa 90 ide ko lud, a ti bi izgleda da se trkaš sa semaforima?

prirodnjak

pre 6 godina

Briljantan mali auto, pouzdan i kvalitetan. Planiram da ga kupim uskoro. Ko hoce malog gradskog zvrka, ovo je najbolji izbor, uz Fiat pandu 4x4.

Suzuki, ne vozim ga ali poštujem

pre 6 godina

Verovali ili ne, ovaj mali je bio bolji od Bentajge u Auto Bildovom testu. Kada su ih bacili u blato,mala masa i 90 ks su izašli kao pobednik nad v8 tdi motorom od 400 ks koji je preko dve tone težak Bentli ukopao u kaljugu sa sve točkovima od 20".

Suzuki, ne vozim ga ali poštujem

pre 6 godina

Verovali ili ne, ovaj mali je bio bolji od Bentajge u Auto Bildovom testu. Kada su ih bacili u blato,mala masa i 90 ks su izašli kao pobednik nad v8 tdi motorom od 400 ks koji je preko dve tone težak Bentli ukopao u kaljugu sa sve točkovima od 20".

prirodnjak

pre 6 godina

Briljantan mali auto, pouzdan i kvalitetan. Planiram da ga kupim uskoro. Ko hoce malog gradskog zvrka, ovo je najbolji izbor, uz Fiat pandu 4x4.

boki

pre 6 godina

Ovo je ekstra automobilčić za Srbiju, mali, kvalitetan, mali troškovi, mali potrošač, super za grad, super za selo, super za planinu uz to i nije baš preskup. Pre par godina išlo veliko društvo na ski vikend na Jahorinu, bio veliki minus i dosta snega, mi sa zimskim gumama svi dobra kola i svi do jednog se zaboli na prvoj uzbrdici prema vikendici. Zovemo gazdu kad dođe on sa starom pandom 4x4 okrenu se i kao po suvom jednog po jednog sa prtljagom prebaci do vikendice. Taj automobilčić zlata vredi tim ljudima, mi smo posle par dana jedva svoja kola vratili do glavnog puta. Da napomenem da ni jedan skuplji džip takođe nije mogao ništa što je mala Panda uradila. Meni je želja da kupim ovako jedan mali auto ali mi generalno treba veći zbog porodice a nisam u mogućnosti da imam dvoje kola. Vidim ih već dosta po gradu, voze devojke, izgleda baš lepo.

orange_party

pre 6 godina

Probao prosle nedelje, treba mu jos 30 konja, teze de sa 4x4, a sve ostalo super za grad i selo po leti i zimi.
(Toxic_PR, 07. novembar 2017 14:56)

Koji će mu đavo 120 konja na 800 kila auta? 120 konja stavljaju u duplo teže automobile, ovaj sa 90 ide ko lud, a ti bi izgleda da se trkaš sa semaforima?

Vasa

pre 6 godina

"Do Grcke mi je trosio 4,8 do 5,2l od 110 do 140km, pun puncijat auto sa Thulleom od 420l na krovu (takodje pun)."

Volim ove romansirane bajke našeg dilera. Toliko ne bi trošio ni dizel B segmenta sa šestostepenim menjačem bez Thulea na krovu, a ne Ignis benzinac sa petostepenim menjačem "sa samarom na ledjima", čiji se motor pri oko 140 vrti na preko 4.700-4.800 rpm.
Ova "priča" me podseća na ono kada uđeš u salon i prodavac ti za početak kaže kako vitara 1,6 po Beogradu troši do 7 litara benzina.

Matt

pre 6 godina

Danas sam prvi put video ovaj auto ispred zgrade, a onda sam po ceo dan počeo da viđam te automobile po gradu. Verujem da sam 5 takvih automobila video.
Mozda je psiholoski efekat jer sam prvi put video, ali izgleda kao najezda nekih insekata (tako mi izgleda auto - kao neki insekt)

Predrag Aleksic

pre 6 godina

Ja imam Ignisa vec 5 meseci i presao sam vec 10400 km.
Bas mali potrosac. Do Grcke mi je trosio 4,8 do 5,2l od 110 do 140km, pun puncijat auto sa Thulleom od 420l na krovu (takodje pun).
Po gradu (urbana voznja) sa klimom, ne prelazi 6.2l.
Prosli auto mi je bio Swift iz 2009 godine i po gradu urbana voznja sa klimom 8,6l.
Auto je fenomenalan.
Pozdrav za ljude iz Suzukija.

Ivan ZG

pre 6 godina

Ovo je najbolji auto u svojoj klasi, a sa pogonom 4x4 je čudo. Njihov stari Jimni se mogao popeti maltene na stablo. Bio je čuven po velikoj prohodnosti. Mala masa i 4x4 čine čuda, naročito na snijegu i mekanoj podlozi. Tu ne pomažu silni konji već mala masa pa auto ne propada duboko.
Vozio sam ovaj auto sa 90 KS i ide odlično. Vozio sam po gradu sa barem 10 zaustavljanja na semaforima, a na otvorenijoj cesti sam ga dva puta nagazio do poda da isprobam ubrzanje. Potrošnja pri takvoj vožnji 5,6 l u gradu! Dakle puno preko 6 ne ide u gradu nikada.
Za ove kojima je 90 KS malo, napomena da Panda 4x4 ima 54 i 60 KS!
Ne moram reći koji bolje ide, manje troši, kvalitetniji je...
Uz to je Ignis više podignut od ceste - 21 cm. Koliko je to puno najbolje govori da sam u vožnji gledao preko krova Fieste.
Auto ima neobičnu dimenziju guma kako bi lakše išao kroz snijeg. Gume su 15 cola (a ne 13 ili 14 kao kod Pande), a širina im je 175 cm.
U ovaj auto se začudo mogu smjestiti 4 odrasle osobe i na dužim putovanjima. Ja sam 175 cm visine i iza mene ja imam puno mjesta za koljena i glavu. Mislim da i oni od 185 mogu komotno sjesti iza sebe!
Zadnja klupa je klizna pa valjda zato ima tako puno mjesta.
Ovjes je dosta čvrst, ali nije neudoban. Mene je iznenadila velika tišina. Ne čuje se motor, a ne lupa ni ovjes na rupama. Pravo čudo za tako mali i jeftin auto (bez pogona 4x4 i sa drugom od tri opreme).

Drajver

pre 6 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1322666#k25150253

Potrosne elemente kocionog sistema po zakonu imamo pravo sami da menjamo van ovlascenog servisa!
Ovo ni ja nisam znao niti su zeleli da mi kazu u dva razlicita ovlascena servisa dve razlicite auto marke u Beogradu dok nisam sam negde procitao. No ni tu nisu zeleli da priznaju vec sam morao da insistiram na odgovoru. Zasto? Zato sto su mi paknove naplacivali po 300% visim cenama od onih u maloprodaji i za zamenu cetiri pakna upisivali 1,5h vremena za ruke. Nije u pitanju suzuki.

Auto sam vozio, deluje jako jako fino za verziju od 10k evra. Jedino sto su kontrole klima uredjaja u manuelnoj opciji jako ruzne ali je sve ostalo fino i funnkcionalno. Po meni je menjac ok, mozda nije za auto put ali to vec ne bih znao.

Inace klirens je 18cm, ne 21cm. Panda je nesto udobnija.

Vladimir

pre 6 godina

Za po gradu ovaj autić je super.Generalno,za dve osobe je ok.Velika je šteta što je petostepeni menjač,pošto ovaj motor prosto urla od obrtaja pri 110-120 (znam,jer često vozim vitaru sa takvim menjačem).
Ali,pre nego ga iko kupi,neka se dobro raspita o cenama redovnog održavanja i potrošnog materijala (pošto su npr. potrošni elementi kočionog sistema).Kada čujete da za neki naizgled jeftin suzuki (vitara) zadnje disk pločice (bez zamene) koštaju skoro 20.000 dinara,čovek možda stavi prst na čelo.KAda biste dobro istražili pitanje održavanja,videli biste da vas za ova kola U PROSEKU redovan servis na svakih 15.000 km ili godinu dana košta oko 200 eura.A ne 100,kako će vam prodavac kao iz puške reći.

Šumadinac

pre 6 godina

Koji će mu đavo 120 konja na 800 kila auta? 120 konja stavljaju u duplo teže automobile, ovaj sa 90 ide ko lud, a ti bi izgleda da se trkaš sa semaforima?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (orange_party, 7. novembar 2017 19:42)

Nije poenta u broju konjskih snaga već u obrtnom momentu. Obrtni moment je vrlo bitan za vožnju na utbrdicasma prekrivenim blatom, seoskim putevima. Takođe, fali mu 5 cm klirensa da bi bio idealan za Šumadiju. Bolji su suzuki džimni i fijat panda 4x4 turbodizel ali oni kođtaju 3.000 evra više. Jednostavno ono što je potrebno narodu globalni proizvođači automobilske konfekcije namerno neće da naprave. Nema zadovoljavajućeg terenca ispod 15.000 evra u Srbiji a to je za nas MNOOOGOO.

drmr

pre 6 godina

"Do Grcke mi je trosio 4,8 do 5,2l od 110 do 140km, pun puncijat auto sa Thulleom od 420l na krovu (takodje pun)." 

Volim ove romansirane bajke našeg dilera. Toliko ne bi trošio ni dizel B segmenta sa šestostepenim menjačem bez Thulea na krovu, a ne Ignis benzinac sa petostepenim menjačem "sa samarom na ledjima", čiji se motor pri oko 140 vrti na preko 4.700-4.800 rpm. 
Ova "priča" me podseća na ono kada uđeš u salon i prodavac ti za početak kaže kako vitara 1,6 po Beogradu troši do 7 litara benzina.
(Vasa, 08. novembar 2017 12:17)

slažem se za prvi deo komentara ali ja vozim vitaru već godinu dana, 90% po bg i potrošnja mi je čak i ispod 7l, ne znam sta je tu čudno? nije to tenk od dve tone, auto je najlakši u svom segmentu, aerodinamika ne igra toliko veliku ulogu po gradu pa ne troši više zato što je viši auto...ne kapiram što ne bi mogla da troši 7l? nije to nov motor ali nije ni ladin iz osamdesetih.

Milosav

pre 6 godina

Euro Sumar je kraj svake priče o kupovini Suzukija u Srbiji. Izvinite, kada je (o)loš servis, nema dalje. Šteta, Suzuki ima super ideje, uvek nagruvan da zuji što brže...

Stefan

pre 6 godina

Probao, vozio se i na zadnjim sedištima, bukvalno ćete odakočiti sa sedišta kada se prelazi preko bilo koje neravnine i fali mu snage. Za grad i da se ljudi voze samo na prednjim sedištima je idealan, za ibarsku i neki autoput, nije.

Боб

pre 6 godina

Има ли неко са искуством вожње старог 4х4 Игниса, да ли је добар избор као полован аутомобил ?

Ivan ZG

pre 6 godina

Ispričavam se zbog uočene greške. Klirens vozila nije 21 nego 18 cm, ali i to je jako puno za vozilo sa ovako kratko vozilo.
Auto koji sam ja vozio nije bio 4x4 nego je imao pogon samo na prednje kotače. Zato bi ovoj 4x4 mogao imati jedno 3 dcl veću potrošnju. Teži je 60 kg od verzije sa prednjim pogonom, ali i pogon na sva 4 se uključuje samo u ekstremnim situacijama proklizavanja prednjih kotača, dakle skoro nikada u normalnoj vožnji. Težina auta je 810-850 kg (ovisno o opremi) za pogon na prednje kotače ili 60 kg više za 4x4.
Kotači su 15 cola, a najbolje verzije opreme imaju 16 cola kotače.
U RH se verzija 4x4 prodaje samo kao hibrid gdje mu uz standardnih 120 Nm elektromotor dodaje 50 Nm (znači da povećava okretni moment za više od 40%). Potrošnja u gradu pada za 0,5 litara, odnosno 0,3 u verziji sa 4x4 u odnosu na 4x2 bez elktromotora.
Važnije od ove razlike u potrošnji je zaliha okretnog momenta za ekstremne situacije u terenskoj vožnji. Ovako je ukupni okretni moment iznad 150 Nm što obično imaju motori 1.6 litara koji pogone aute od 1200-1300 kg, a ovaj Ignis ima skoro pola tone manje.
Sve u svemu, mene je auto oduševio. Probajte ga sami, nemojte meni vjerovati.
Potrošne dijelove možete staviti koje god hoćete jer ionako vam na njih ne vrijedi garancija Suzukija(veća nego na dijelove drugog proizvođača).

Еуридамас

pre 6 godina

@Ivan ZG, добре ти те неке гуме ако су широке колико си ти висок (175 cm). Али оно што ми је посебно занимљиво је да човјек може сјести иза себе, без обзира и ако је висок 185 cm као што ти кажеш.

Dragan

pre 6 godina

Vozim novu vitaru 1,6 dizel.Po Beogradu,zavisno od gužve i doba godine,7-9 litara (svaki dan idem u centar grada).Kada je baš hladno može tako i 10.To sve pričam za period pre nego su počele ove lude gužve zbog radova.Pre sam je vozio sa 1,6 benzin.Nije to isto mogla ispod 10 po gradu.11-12,često i 13.Ta nije mogla Subotica-Niš sa rezervoarom goriva (ako vozim po ograničenju na auto putu).

Ivan

pre 6 godina

@Predrag Aleksic. Meni nije jasno kako to da moj trenutni auto koji je hibrid i koji ima fabricki deklarisanu potrosnju najmanju od svih automobila koji se prodaju u Srbiji (osim bmwi3) trosi po ovim guzvama uz grejanje i AC od 5.2-6.5lit (mereno dosipanjem goriva ne po kompijuteru) a vas ignis trosi manje. Ili je to potrosnja po boardu (koja je uvek manja) ili ste nesto pogresili u kucanju. Moj stari w211 je po bordu pokazivao 6.4 a kad sipam pa podelim opaaaa 8lit....

Stefan

pre 6 godina

Probao, vozio se i na zadnjim sedištima, bukvalno ćete odakočiti sa sedišta kada se prelazi preko bilo koje neravnine i fali mu snage. Za grad i da se ljudi voze samo na prednjim sedištima je idealan, za ibarsku i neki autoput, nije.

Predrag Aleksic

pre 6 godina

Ja imam Ignisa vec 5 meseci i presao sam vec 10400 km.
Bas mali potrosac. Do Grcke mi je trosio 4,8 do 5,2l od 110 do 140km, pun puncijat auto sa Thulleom od 420l na krovu (takodje pun).
Po gradu (urbana voznja) sa klimom, ne prelazi 6.2l.
Prosli auto mi je bio Swift iz 2009 godine i po gradu urbana voznja sa klimom 8,6l.
Auto je fenomenalan.
Pozdrav za ljude iz Suzukija.

Ivan ZG

pre 6 godina

Ovo je najbolji auto u svojoj klasi, a sa pogonom 4x4 je čudo. Njihov stari Jimni se mogao popeti maltene na stablo. Bio je čuven po velikoj prohodnosti. Mala masa i 4x4 čine čuda, naročito na snijegu i mekanoj podlozi. Tu ne pomažu silni konji već mala masa pa auto ne propada duboko.
Vozio sam ovaj auto sa 90 KS i ide odlično. Vozio sam po gradu sa barem 10 zaustavljanja na semaforima, a na otvorenijoj cesti sam ga dva puta nagazio do poda da isprobam ubrzanje. Potrošnja pri takvoj vožnji 5,6 l u gradu! Dakle puno preko 6 ne ide u gradu nikada.
Za ove kojima je 90 KS malo, napomena da Panda 4x4 ima 54 i 60 KS!
Ne moram reći koji bolje ide, manje troši, kvalitetniji je...
Uz to je Ignis više podignut od ceste - 21 cm. Koliko je to puno najbolje govori da sam u vožnji gledao preko krova Fieste.
Auto ima neobičnu dimenziju guma kako bi lakše išao kroz snijeg. Gume su 15 cola (a ne 13 ili 14 kao kod Pande), a širina im je 175 cm.
U ovaj auto se začudo mogu smjestiti 4 odrasle osobe i na dužim putovanjima. Ja sam 175 cm visine i iza mene ja imam puno mjesta za koljena i glavu. Mislim da i oni od 185 mogu komotno sjesti iza sebe!
Zadnja klupa je klizna pa valjda zato ima tako puno mjesta.
Ovjes je dosta čvrst, ali nije neudoban. Mene je iznenadila velika tišina. Ne čuje se motor, a ne lupa ni ovjes na rupama. Pravo čudo za tako mali i jeftin auto (bez pogona 4x4 i sa drugom od tri opreme).

Еуридамас

pre 6 godina

@Ivan ZG, добре ти те неке гуме ако су широке колико си ти висок (175 cm). Али оно што ми је посебно занимљиво је да човјек може сјести иза себе, без обзира и ако је висок 185 cm као што ти кажеш.

Šumadinac

pre 6 godina

Koji će mu đavo 120 konja na 800 kila auta? 120 konja stavljaju u duplo teže automobile, ovaj sa 90 ide ko lud, a ti bi izgleda da se trkaš sa semaforima?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (orange_party, 7. novembar 2017 19:42)

Nije poenta u broju konjskih snaga već u obrtnom momentu. Obrtni moment je vrlo bitan za vožnju na utbrdicasma prekrivenim blatom, seoskim putevima. Takođe, fali mu 5 cm klirensa da bi bio idealan za Šumadiju. Bolji su suzuki džimni i fijat panda 4x4 turbodizel ali oni kođtaju 3.000 evra više. Jednostavno ono što je potrebno narodu globalni proizvođači automobilske konfekcije namerno neće da naprave. Nema zadovoljavajućeg terenca ispod 15.000 evra u Srbiji a to je za nas MNOOOGOO.

Matt

pre 6 godina

Danas sam prvi put video ovaj auto ispred zgrade, a onda sam po ceo dan počeo da viđam te automobile po gradu. Verujem da sam 5 takvih automobila video.
Mozda je psiholoski efekat jer sam prvi put video, ali izgleda kao najezda nekih insekata (tako mi izgleda auto - kao neki insekt)

Vasa

pre 6 godina

"Do Grcke mi je trosio 4,8 do 5,2l od 110 do 140km, pun puncijat auto sa Thulleom od 420l na krovu (takodje pun)."

Volim ove romansirane bajke našeg dilera. Toliko ne bi trošio ni dizel B segmenta sa šestostepenim menjačem bez Thulea na krovu, a ne Ignis benzinac sa petostepenim menjačem "sa samarom na ledjima", čiji se motor pri oko 140 vrti na preko 4.700-4.800 rpm.
Ova "priča" me podseća na ono kada uđeš u salon i prodavac ti za početak kaže kako vitara 1,6 po Beogradu troši do 7 litara benzina.

prirodnjak

pre 6 godina

Briljantan mali auto, pouzdan i kvalitetan. Planiram da ga kupim uskoro. Ko hoce malog gradskog zvrka, ovo je najbolji izbor, uz Fiat pandu 4x4.

orange_party

pre 6 godina

Probao prosle nedelje, treba mu jos 30 konja, teze de sa 4x4, a sve ostalo super za grad i selo po leti i zimi.
(Toxic_PR, 07. novembar 2017 14:56)

Koji će mu đavo 120 konja na 800 kila auta? 120 konja stavljaju u duplo teže automobile, ovaj sa 90 ide ko lud, a ti bi izgleda da se trkaš sa semaforima?

boki

pre 6 godina

Ovo je ekstra automobilčić za Srbiju, mali, kvalitetan, mali troškovi, mali potrošač, super za grad, super za selo, super za planinu uz to i nije baš preskup. Pre par godina išlo veliko društvo na ski vikend na Jahorinu, bio veliki minus i dosta snega, mi sa zimskim gumama svi dobra kola i svi do jednog se zaboli na prvoj uzbrdici prema vikendici. Zovemo gazdu kad dođe on sa starom pandom 4x4 okrenu se i kao po suvom jednog po jednog sa prtljagom prebaci do vikendice. Taj automobilčić zlata vredi tim ljudima, mi smo posle par dana jedva svoja kola vratili do glavnog puta. Da napomenem da ni jedan skuplji džip takođe nije mogao ništa što je mala Panda uradila. Meni je želja da kupim ovako jedan mali auto ali mi generalno treba veći zbog porodice a nisam u mogućnosti da imam dvoje kola. Vidim ih već dosta po gradu, voze devojke, izgleda baš lepo.

Suzuki, ne vozim ga ali poštujem

pre 6 godina

Verovali ili ne, ovaj mali je bio bolji od Bentajge u Auto Bildovom testu. Kada su ih bacili u blato,mala masa i 90 ks su izašli kao pobednik nad v8 tdi motorom od 400 ks koji je preko dve tone težak Bentli ukopao u kaljugu sa sve točkovima od 20".

Ivan ZG

pre 6 godina

Ispričavam se zbog uočene greške. Klirens vozila nije 21 nego 18 cm, ali i to je jako puno za vozilo sa ovako kratko vozilo.
Auto koji sam ja vozio nije bio 4x4 nego je imao pogon samo na prednje kotače. Zato bi ovoj 4x4 mogao imati jedno 3 dcl veću potrošnju. Teži je 60 kg od verzije sa prednjim pogonom, ali i pogon na sva 4 se uključuje samo u ekstremnim situacijama proklizavanja prednjih kotača, dakle skoro nikada u normalnoj vožnji. Težina auta je 810-850 kg (ovisno o opremi) za pogon na prednje kotače ili 60 kg više za 4x4.
Kotači su 15 cola, a najbolje verzije opreme imaju 16 cola kotače.
U RH se verzija 4x4 prodaje samo kao hibrid gdje mu uz standardnih 120 Nm elektromotor dodaje 50 Nm (znači da povećava okretni moment za više od 40%). Potrošnja u gradu pada za 0,5 litara, odnosno 0,3 u verziji sa 4x4 u odnosu na 4x2 bez elktromotora.
Važnije od ove razlike u potrošnji je zaliha okretnog momenta za ekstremne situacije u terenskoj vožnji. Ovako je ukupni okretni moment iznad 150 Nm što obično imaju motori 1.6 litara koji pogone aute od 1200-1300 kg, a ovaj Ignis ima skoro pola tone manje.
Sve u svemu, mene je auto oduševio. Probajte ga sami, nemojte meni vjerovati.
Potrošne dijelove možete staviti koje god hoćete jer ionako vam na njih ne vrijedi garancija Suzukija(veća nego na dijelove drugog proizvođača).

Vladimir

pre 6 godina

Za po gradu ovaj autić je super.Generalno,za dve osobe je ok.Velika je šteta što je petostepeni menjač,pošto ovaj motor prosto urla od obrtaja pri 110-120 (znam,jer često vozim vitaru sa takvim menjačem).
Ali,pre nego ga iko kupi,neka se dobro raspita o cenama redovnog održavanja i potrošnog materijala (pošto su npr. potrošni elementi kočionog sistema).Kada čujete da za neki naizgled jeftin suzuki (vitara) zadnje disk pločice (bez zamene) koštaju skoro 20.000 dinara,čovek možda stavi prst na čelo.KAda biste dobro istražili pitanje održavanja,videli biste da vas za ova kola U PROSEKU redovan servis na svakih 15.000 km ili godinu dana košta oko 200 eura.A ne 100,kako će vam prodavac kao iz puške reći.

Dragan

pre 6 godina

Vozim novu vitaru 1,6 dizel.Po Beogradu,zavisno od gužve i doba godine,7-9 litara (svaki dan idem u centar grada).Kada je baš hladno može tako i 10.To sve pričam za period pre nego su počele ove lude gužve zbog radova.Pre sam je vozio sa 1,6 benzin.Nije to isto mogla ispod 10 po gradu.11-12,često i 13.Ta nije mogla Subotica-Niš sa rezervoarom goriva (ako vozim po ograničenju na auto putu).

drmr

pre 6 godina

"Do Grcke mi je trosio 4,8 do 5,2l od 110 do 140km, pun puncijat auto sa Thulleom od 420l na krovu (takodje pun)." 

Volim ove romansirane bajke našeg dilera. Toliko ne bi trošio ni dizel B segmenta sa šestostepenim menjačem bez Thulea na krovu, a ne Ignis benzinac sa petostepenim menjačem "sa samarom na ledjima", čiji se motor pri oko 140 vrti na preko 4.700-4.800 rpm. 
Ova "priča" me podseća na ono kada uđeš u salon i prodavac ti za početak kaže kako vitara 1,6 po Beogradu troši do 7 litara benzina.
(Vasa, 08. novembar 2017 12:17)

slažem se za prvi deo komentara ali ja vozim vitaru već godinu dana, 90% po bg i potrošnja mi je čak i ispod 7l, ne znam sta je tu čudno? nije to tenk od dve tone, auto je najlakši u svom segmentu, aerodinamika ne igra toliko veliku ulogu po gradu pa ne troši više zato što je viši auto...ne kapiram što ne bi mogla da troši 7l? nije to nov motor ali nije ni ladin iz osamdesetih.

Боб

pre 6 godina

Има ли неко са искуством вожње старог 4х4 Игниса, да ли је добар избор као полован аутомобил ?

Ivan

pre 6 godina

@Predrag Aleksic. Meni nije jasno kako to da moj trenutni auto koji je hibrid i koji ima fabricki deklarisanu potrosnju najmanju od svih automobila koji se prodaju u Srbiji (osim bmwi3) trosi po ovim guzvama uz grejanje i AC od 5.2-6.5lit (mereno dosipanjem goriva ne po kompijuteru) a vas ignis trosi manje. Ili je to potrosnja po boardu (koja je uvek manja) ili ste nesto pogresili u kucanju. Moj stari w211 je po bordu pokazivao 6.4 a kad sipam pa podelim opaaaa 8lit....

Drajver

pre 6 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1322666#k25150253

Potrosne elemente kocionog sistema po zakonu imamo pravo sami da menjamo van ovlascenog servisa!
Ovo ni ja nisam znao niti su zeleli da mi kazu u dva razlicita ovlascena servisa dve razlicite auto marke u Beogradu dok nisam sam negde procitao. No ni tu nisu zeleli da priznaju vec sam morao da insistiram na odgovoru. Zasto? Zato sto su mi paknove naplacivali po 300% visim cenama od onih u maloprodaji i za zamenu cetiri pakna upisivali 1,5h vremena za ruke. Nije u pitanju suzuki.

Auto sam vozio, deluje jako jako fino za verziju od 10k evra. Jedino sto su kontrole klima uredjaja u manuelnoj opciji jako ruzne ali je sve ostalo fino i funnkcionalno. Po meni je menjac ok, mozda nije za auto put ali to vec ne bih znao.

Inace klirens je 18cm, ne 21cm. Panda je nesto udobnija.

Milosav

pre 6 godina

Euro Sumar je kraj svake priče o kupovini Suzukija u Srbiji. Izvinite, kada je (o)loš servis, nema dalje. Šteta, Suzuki ima super ideje, uvek nagruvan da zuji što brže...