1. "Kada bi preko noci, nekom magijom sva vozila postala elektricna, nijedan elektro sistem to ne bi mogao da podnese"

  Potrebno je da povecati proizvodnju za 15%, po procenama za SAD. Nekada je mreza rasla po 7% godisnje, tako da to uopste nije tesko izvesti. A posto bi se kola vecinom punila nocu, kada je sistem neopterecen, to bi bio vrlo mali problem za mrezu.
  (dipl. inz. energetike, 25. oktobar 2017 10:02)

  # Link komentara

 2. Dovoljno je pogledati koje sve auto kompanije ulažu u fabrike baterija,pa čak iako iste te preko drugih interesnih grupa lobiraju protiv električnih auta.

  Takođe treba malo istražiti i pročitati koliko Kina gura ka električnim automobilima i tom tržištu i koje su namere iste.

  Koliko se do sada zapalilo električnih automobila i koliko njih ima ukupno na ulicama a da se nisu zapalili? Svaki dan se zapali neki SUS auto, pa ne pravimo vest o tome, jer da pravimo samo bi to išlo po vestima sa obzirom koliko njih se zapali. ;)

  Sudeći po komentarima, ispada da su pojedini stručnjaci, opasni biznismeni koji vode velike kompanije i iskusni analitičari tržišta, pa daju sebi puno pravo da ismejavaju Ilona jer Bože mili on je prevarant.
  Sreća pa su isti ti zaradili i uradili koliko je i on.

  U svakom slučaju, svet se okreće ka obnovljivim izvorima i transport je jedan deo toga. Da li je potpuno ekološko? - nije. Da li je bolje nego fosilna goriva? - jeste.

  Prelazak se ne dešava "magično preko noći", već postepeno. ;)
  (Oskar, 24. oktobar 2017 19:50)

  # Link komentara

 3. Nezrela, toksična, opasna tehnologija, ekološki jednako ili čak i više štetna od motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Forsira se i silom nameće od strane socijalističkih vlada zbog kombinacije čiste demagogije i finansijskih interesa ekološkog lobija.
   (EU Citizen, 24. oktobar 2017 16:24)

  # Link komentara

 4. @only_fools... da treba da uče. To im je posao, sta bi inace radili drugo. Drugo, bezbedniji su kad znaju kako. Ne treba nekog struja da ubije zbog neznanja.
  (Gross, 24. oktobar 2017 14:56)

  # Link komentara

 5. Nije mi jasno zašto pojedini ostavljaju komentare i prave se stručnjaci. Jedan auto se zapalio prilikom sudara i sad je propast sveta, prevara decenije. Veze bre nemate.
  (dare, 23. oktobar 2017 21:03)

  Nije propast sveta i prevara decenije ali može biti veoma opasna situacija. Ovde je na sreću (sreća u nesreći) lokacija bila takva da zapaljeno vozilo nije ugrožavalo druga vozila (ili ljude) i vatrogasci su mogli i više vremena i ljudi da upotrebe za gašenje požara.

  Međutim, postavlja se pitanje šta će biti kad ne budu imali svo vreme ovog sveta i kad konfiguracija terena ne bude ovako povoljna?

  Sem toga, "uputstvo" spomenuto u članku je besmisleno. Šta to znači da vatrogasci treba da prekinu vod? Šta ako je sudar takav da oni lako ne mogu da priđu tom delu vozila a vatra i dalje gori?

  Vozila na električni pogon su verovatno budućnost ali ovo su definitivno detalji (ali ipak važni) koji se moraju rešiti na bolji način.
  (dule, 24. oktobar 2017 12:17)

  # Link komentara

 6. I pored svih očiglednih mana, električni automobili će za koju godinu i kod nas početi masovnije da se koriste. Ozbiljan razvoj je na samom početku, i tek se uključuju veći proizvođači. Kad vam Mercedes, VW, Toyota ponude prihvatljiviji elektro auto nećete razmisliti o njemu? Što se tiče vodonika, on jeste najzastupljeniji element u svemiru - u svemiru. Na planeti Zemlji ga nema slobodnog i njegovo oslobađanje, iz vode na primer, košta, pre svega energije. Za sada to uopšte nije energetski isplativo. Mnogo je efikasnije tu energiju odmah direktno upotrebiti baterijama. I ja sam za vodonik, pre svega u fuzionim reaktorima ako ih doživim. Sa 1 l vodonika zadovoljio bih sve svoje energetske potrebe za ceo život. Što se tiče litijuma, verujem da je prljavo kopati ga, i nadam se da će se naći bolji načini da ga dobijemo iz ruda. Za reciklažu ne brinem. Već sada Tesla ima sektor za reciklažu, kao i Nissan, samo im još nisu zatrebali u većim razmerama. Sa aktivnom kontrolom baterije i uz edukovanog korisnika, moderna baterija u automobilu će nadživeti sam automobil sa bar 85-90% originalnog kapaciteta.
  (Gradimir, 24. oktobar 2017 11:08)

  # Link komentara

 7. Danas automobili već poseduju sklopku koja u slučaju sudara prekida dovod goriva do motora. konkretno moj automobil iz 2004. godine ima tu sklopku. Ne vidim razlog da Tesla ne uvede tako nešto.
  (maxy, 24. oktobar 2017 09:51)

  # Link komentara

 8. Sve danasnje baterije gore i to je veliki problem. Tko smisli i patentira rjesenje tipa spremnik pjene koji se aktivira automatski kada senzor registrira vatru ili visoku temperaturu, će se jako obogatiti.
  Morao bi se i isključiti spoj motora i baterije automatski u slučaju požara.
  Kako god bilo, rješenje se mora uskoro pronaći za sigurniju vožnju električnim autima.
  Zahvaljujući novim sustavima pomoći vozaču manje ćemo se sudarati, ali će oni koji se sudare izgoriti u autu? Ne zvuči kao blistava budućnost.
  (Ivan ZG, 24. oktobar 2017 08:28)

  # Link komentara

 9. znači sada zbog tesle trebaju posebne vatrogasne jedinice sirom sveta? vrlo ekonomicno i ekološki.
   (ledenjak, 24. oktobar 2017 08:08)

  # Link komentara

 10. Voda i litijum se ne mešaju i litijum sagoreva vodu.
  [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mladen, 23. oktobar 2017 14:06)

  Alal vera strucnjace. Divljenje i za one koji su udarili pluseve.
  (Posteno i haos je bolji, 24. oktobar 2017 07:37)

  # Link komentara

 11. Tesla (Automotive) je prevara veka. Veća od Volkswagena. Ovaj auto ne da nije zelen, ne da nije ekološki, nego nema veze sa idejom kojom je predstavljen u svetu. Proizvodnja litijuma je štetna koliko i proizvodnja nafte. Proizvodnja struje isto. A baterije kao otpad su ekološka katastrofa budućnosti. Gorivne ćelije ili čist pogon na sagorevanje vodonika su jedini oblik pogona koji je ekološki najprihvatljiviji. Vodonik je najrasprostranjeniji element u univerzumu. A naći ćemo način da ga eksploatišemo (naftu kopamo kilometrima duboko u okeanima). A nus proizvod je voda
   (Joker, 24. oktobar 2017 07:00)

  # Link komentara

 12. @Mladen

  A gde to u Holivudskom filmu bi eksplodirao? Koliko si cesto cuo da auto eksplodira posle udesa? Litijumska baterija u telefonu ako pocne da gori moze da skine kozu sa kosti a ti pricas benzin bi razvio vecu temperaturu.
  (V, 23. oktobar 2017 23:32)

  # Link komentara

 13. @Mladen
  Ne botuj. Benzinac bi pri ovakvom sudaru razbio kiler. Nema šanse da se zapali sem u holivudskim filmovima.
  (bum tras, 23. oktobar 2017 23:01)

  # Link komentara

 14. e srpska informisanosti medju šljivama...
   (Nikola kod cura, 23. oktobar 2017 22:06)

  # Link komentara

 15. Benzinac bi eksplodirao?Previše gledaš filmove,rekao bih.Video sam do sada minimum 30 udaraca automobila na benzin s prednje strane i nijednu eksploziju istih.Ovde postoji problem LI-ION baterije,ne trpi udarce uopšte.Možete probati da zveknete čekićem ili da pokušate da probušite nožem bateriju sa telefona,veoma zanimljivo gori.
  Možda zato Toyota kod svojih hibrida i dalje koristi NI-MH baterije.Bio sam pomalo iznenađen kad su mi to rekli prodavci.Ili je to slučaj samo kod RAV4,ako neko zna nešto više nek napiše,baš me zanima koje im je objašnjenje zašto koriste bateriju zastarele tehnologije.
   (bu!, 23. oktobar 2017 22:01)

  # Link komentara

 16. @Dex.

  Upravo je tako Dekse i jos da dodam:

  Kada bi preko noci, nekom magijom sva vozila postala elektricna, nijedan elektro sistem to ne bi mogao da podnese, pa bi svaka drzava morala da napravi na stotine manjih elektrana cije bi turbine pokretalo DIZEL gorivo ili UGALJ ili URANIJUM proizvodeci nedostajece kolicine struje, dok bi cene struje za domacinstva "otisle u nebo".

  O skladistenju i reciklazi izraubovanih baterija niko ni ne sme da razmislja, kao ni o rudnicima kobalta i litijuma.

  Takodje, domet elektro vozila eksponencijalno pada ako se brzo voze, a narocito zimi pri temperaturama ispod nule kada gro struje iz baterija odlazi na permanentno grjanje kabine i stakala.

  Autor ovog' komentara je u vise navrata, kada je po ovakvim forumima ukazivao na brojne mane elektro vozila, bio grubo ismejavan do strane brojnih prostodusnih i naivnih ekoloskih zaludjenika i dokolicara. Ovom prilikom im kazem da im nista ne zameram jer znam da su njihova uverenja i namere casne, ali jedno su lepe zelje, a drugo surove cinjenice. U prevodu, ne likujem, ako me niste razumeli.

  Ova tehologija je globalni projekat i samo zbog toga ce potrajati jos maksimum 10-tak godina dok se ne povrate ulozene pare, a onda ce zavrsiti kao VHS kasete ili pejdzeri onomad.
  (Teslolog amater, 23. oktobar 2017 21:14)

  # Link komentara

 17. Kakvi sve ovde teoretičari zavere, naftaši i ostali stručnjaci komentarišu, prosto čovek da se nasmeje od komentara... :D
   (Oskar, 23. oktobar 2017 21:14)

  # Link komentara

 18. Elektro automobili - prevara veka, sa sve „biznismenom“ Ilonom da celu. Sada kada su sa SUS motorima dosli do tacke gde je konkurencija sve zesca i zesca, ajmo malo elektricna kola da sisamo budale! I jos zalepis „ekoloski“ a to sa ekologijom najmanje veze ima. Realno bi elektricna kola trebala da budu jos jeftinija od obicnih - baterija, zice i motor uz postojece upravljacke sklopove, mnogo manje delova, mnogo jednostavnija, ali kako se onda obogatiti? Dajte nesto zaista revolucionarno a ne recikliranu tehnologiju staru 100 godina!
  (Giovanni, 23. oktobar 2017 21:12)

  # Link komentara

 19. Nije mi jasno zašto pojedini ostavljaju komentare i prave se stručnjaci. Jedan auto se zapalio prilikom sudara i sad je propast sveta, prevara decenije. Veze bre nemate.
   (dare, 23. oktobar 2017 21:03)

  # Link komentara

 20. @Dex to izgleda samo nas 80tak zna a ovih 70tak su lobisti
   (Paul Banyan, 23. oktobar 2017 21:03)

  # Link komentara

 21. Ne brinite nista platice tesla vozacu da kaze da je sam zapalio auto.
   (Aca, 23. oktobar 2017 20:33)

  # Link komentara

 22. Jedino je Volvo sproveo temeljne crash testove za svoja hibridna i konceptna elektro vozila, sa tezistem na zastiti od pozara.
  (Beba, 23. oktobar 2017 20:02)

  # Link komentara

 23. A Srbi se samo smeju,a ne znaju ni bicikl da sklope.A sta drugo ocekivati od nas-sa visine gledamo na uspesnije od nas,zato tako i prolazimo.
   (bgd, 23. oktobar 2017 19:04)

  # Link komentara

 24. Vozim ovde, u Holandiji vec godinu dana Teslu od firme, na lizing. San snova. Ali: SAN SNOVA !!!.... Ako se neka i zapali kod sudara, sta da se radi. Ovo je relativno nova tehnologija i treba da se unapredi i razvije,a to ce da potraje. Za ove sto iz daljine i bez ikiavog znanja kazu 'pametnom dosta' , mozda i niste toliko pametni. Imate li neka licna iskustva, ili samo internet. Sama cinjenica da vam je komentar objavljen dovoljno govori o pouzdanosti svega na netu. A mi koji svaki bogovetni dan sedimo za volanom doticnog... Ko nas pita za misljenje!!
  (Olandjanin, 23. oktobar 2017 18:27)

  # Link komentara

 25. @Gross

  I šta sad, vatrogasci treba da uče detaljna uputstva kako se gase požari za svakog proizvođača posebno. Možda i kako se gase Filipsove pegle, kako Samsungovi frižideri i šta još.
  I zar niste tvrdili da je to oko paljenja Teslinih automobila laž plasirana od naftnog lobija. A možda su i ovi vatrogasci deo tog lobija pa namerno neće da gase auto.
  I ne @Mladene, benzinac ne bi eksplodirao, to ste vi videli u filmovima. Benzinac se ne bi ni zapalio kod ovakvog sitnog čukanja. To je fama, pogledajte koliko ima često sudara i koliko često, odnosno retko se posle toga automobili zapale. Pričam o benzinskim i dizel motorima, ovi na struju očigledno lako gore.
   (only fools and horses, 23. oktobar 2017 17:19)

  # Link komentara

 26. Електро аутомобили су хемијске бомбе у покрету !!!!
  (да да, 23. oktobar 2017 16:51)

  # Link komentara

 27. Pa ovde nisu ni gorele baterije nego nešto u motornom prostoru. Plastika iznad baterija ostala cela. Drugo je što se požar ponovo javljao, upravo zato što su baterije i dalje davale struju. One i gore zato što su u unutrašnjem kratkom spoju, a onda ne bi davale struju.
  (Jinx, 23. oktobar 2017 16:47)

  # Link komentara

 28. Ovi vatrogascu su ili neobučeni, ili neopremljeni da gase požar nastao električnom strujom. Ili jednostavno nisu očekivali da je zapaljeni automobil električni.
  Što bude više električnih automobila (i više udesa, neizbežno) moraće i oni da se prilagode nečemu što je u industriji već odavno obavezno. Ovo je i vest samo zato što se zapalio Tesla, a ne neki benzinski auto. kad benzinski izgori "do temelja", onda je to normalno, a nije normalno nego samo uobičajeno.
  (Džo, 23. oktobar 2017 15:46)

  # Link komentara

 29. pa opsta je poznata stvar da Teslu cim malo jace udaris gori,ili su velike sanse da se zapali...to je normalna stvar,ne treba se nista preterano cuditi.Teslu moze samo covek bez mozga da kupi
  (max, 23. oktobar 2017 14:32)

  # Link komentara

 30. Benzinca bi ekslodirao, eventualno razvio mnogo višu temperaturu. Ovde su putnici prošli bez ogrebotine, a auto je polako goreo.

  Voda i litijum se ne mešaju i litijum sagoreva vodu.
   (Mladen, 23. oktobar 2017 14:06)

  # Link komentara

 31. Čekaj da li oni to pokušavaju da ugase litijumsku vatru vodom? Još su imali sreće...

  Nije do Tesle, svaki električni automobil će imati isti scenario jer su baterije istog tipa.
  (radnaskela, 23. oktobar 2017 13:49)

  # Link komentara

 32. Pa šta je ovde ekološki???
  (Aleks, 23. oktobar 2017 13:28)

  # Link komentara

 33. Jos jedan dokaz o budalastini oko auta na struju. Da ne spominjemo prljavu tehnologiju izrade baterija i ko ce da napravi toliku struju i iz kakvih izvora ovo tesko gasenje pozara je mozda i najveci minus i rizik po ljude koji ako i ne stradaju u vatri mogu da se uguse od otrovnih isparenja pri gorenju baterija. Vozila danas su izuzetno efikasna i jako malo trose a bajke o automobilima kao ultra uticajnim trovacima...pa ja stvarno ne znam ko normalan moze u to da veruje. Nego treba opet uzeti pare narodu. Da neko ozbiljno razmislja o zagadjenju ukinuli bi 10% avio letova i smanjili zagadjenje otprilike za sva kola ne svetu a jel neko spominje goveda koja su glavni proizvodjac recimo metana koji se ispusta u atmosferu?
  (Dex, 23. oktobar 2017 13:23)

  # Link komentara

 34. Detaljno uputstvo za gašenje Tesle S sam poslao našim vatrogascima jos pre godinu i po dana. Postoji jos jedno mesto ispod prednje haube gde se seče elektro vod. Obeleženo narandžastom trakom sa simbolom vatrogasnog slema i sečicama za žice. Šteta sto ne mogu da se aplouduju slike.
  (Gross, 23. oktobar 2017 13:18)

  # Link komentara

 35. Jake su baterije. Kod udarca dodje do kratkog spoja i to gori bez obxira na gasenje sve dok se ne prekine strujno kolo.
   (SASA, 23. oktobar 2017 13:12)

  # Link komentara

 36. Te baterije gore 100 puta jače i brže od benzina
   (realno, 23. oktobar 2017 13:05)

  # Link komentara

 37. Koji likovi, pa zar jednostavno nisu mogli na autu te cene postaviti automatsku sklopku aktiviranu temperaturom čitanom sa par strateških mesta na automobilu? Ili neko drugo rešenje.
   (Swedenonline, 23. oktobar 2017 12:53)

  # Link komentara

 38. Izgleda da ova vozila uvode novine u "standardu" gašenja požara izazvana na njima samima...
  (japanac, 23. oktobar 2017 12:47)

  # Link komentara

 39. tesla automobili- prevara veka.
  uputsvo za gašenje požara?
  pre su pričali da tesla ne može da izazove sudar.
  (marko, 23. oktobar 2017 12:41)

  # Link komentara

 40. Sad ce naravno ispasti da tesla nije kriva nego vozac kao i uvek
   (Luka, 23. oktobar 2017 12:36)

  # Link komentara