Četvrtak, 27.07.2017.

12:23

Novi svetski auto poredak: Srbija kreće sa mrtve tačke

Izvor: B92

Novi svetski auto poredak: Srbija kreæe sa mrtve taèke IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Gross

pre 6 godina

@hm zato sto se registracija placa po kubikazi i kolika je snaga motora u kw. Da se registracija plaća po količini zagadjenja onda bi vlasnici Tamića trebali da plaćaju godišnju registraciju 2.000.000€ za svoj krš, a na zalost ne placaju.

Misa

pre 6 godina

(Wolf, 28. jul 2017 12:19)

Pa upravo se o tome I radi i ta homologacija je razlog zbog cega ne mozete registrovati EV vozilo u Srbiji. Hologacija je samo opasna teorija koja ne funkcionise. Za sada se u Srbiji od polovnih EV automobila mogu se registrovati samo Nissan Leaf za koje je grad Pancevo izboksovao homologaciju i BMW i3 jer je Delta Motors pro****o krv i podmazao da bi taj model prosao homologaciju. Za VW modele nisam siguran da mogu da se uvezu polovni posto jos uvek ne mogu da se kupe kao novi sto znaci da su u procesu homologacije.

Drugim recima vi kao privatni uvoznik bilo kog drugog EV vozila nema sanse da uradite homologaciju vozila, apsolutne teoretske sanse za sada nema. Isto tako u teoriji vi mozete uraditi hologaciju vozila uvezenih iz Amerike samo u praski to je nemoguce. Isto tako u teoriji mozete uraditi homologaciju motocikala ali u praksi to je opet nemoguce.

Drugim recima treba da sacekamo da Tesla zvanicno pocne da posluje u Srbiji, posto oni ne posluju po standardnom sistemu dilera, da podmazu koga treba da podmazu ili prikazu taj JEDAN papri koji samo oni imaju i koji ne daju privatnim kupcima i mocicemo da vozimo Tesle.

petrolejka majka

pre 6 godina

@ djordje
sve da bude i dovoljno struje,problem bi bio veci nego sto se misli,,noci svi na stekdozi a u jutro kolaps zbog viska struje?

Oskar

pre 6 godina

Hvala B92 redakciji što sve češće piše o električnim automobilima. To što većina nas trenutno ne može da ih priušti, ne znači da ne treba da budemo informisani o beneficijama koje oni imaju naspram auta na fosilna goriva.

Da li su električni auti zeleni? Nisu. Da li su zeleniji od običnih - jesu.
Da li el. auti imaju smisla na duže staze nego obični - da imaju.

Tranzicija nije tako jednostavna, da bi el. automobili bili "zeleni" treba i el. distribucija da bude iz obnovljivih izvora, što kako godine prolaze ona i jeste.

El. auti koji dobiju struju iz elektrane koja koristi uglje su opet zeleniji nego auti na fosilna goriva.

Šta je bolje; imati elektranu na jednom mestu, koja će efikasnije da iskoristi to fosilno gorivo, pa posle električni auto da iskoristi 95% dobijene struje, ili auto koji na licu mesta sagori to gorivo, iskoristi 20% (naspram 95%) a ostatak ode u vazduh ili kao toplota na ulicu?

Što se baterija tiče, one se recikliraju posle dobrih 15 godina korišćenja, ona se i dalje može koristiti za skladištenje struje, pa se tek nakon par godina tog korišćenja potpuno reciklira.

Šta se desi sa naftom? Reciklira se? Ne, motor iskoristi 20% a ostalo ode u vazduh.

Pitanje je, da li Srbija želi da ima obnovljive izvore, ili želi da zavisi od drugih (fosilna goriva)?

U Sr sa el. autom od 250km autonomije možete do svakog grada, uz malo zaustavljanje na piš pauzu i osveženje dok se dopunjuje. Ili baš volite bez prestanka da vozite 2 sata?

Wolf

pre 6 godina

El.vozilo(EV) mora proći homologaciju koju radi uvoznik.Nakon toga se sva el.vozila tog tipa registruju bez problema.Ako uvoznik uredi homologaciju z amodel Tesla i taj će se reg. bez prroblema. Eko-taksa na EV je naravno prevelika, ali neka ostane zbog naše kulture "smeća" dok se ne opametimo.EV u prvo vreme razvoja nabavljaju firme i javna preduzeća na lizing.To uveliko čini nabavku jeftinijom i u igri velikih brojeva cene litre dizela i cene kilovat časa pobedu odnosi kilovat čas. Ušteda je od 3-5 puta!!Na 100 000km u džepu ostane oko 9000EURA koji nisu dati za dizel gorivo.Tu ulazi ušteda na motorno ulje, filtere, remenje i sl. 100km pređenih sa EV košta oko 250-300 dinara. Ovo je gruba računica ali sigurno je ušteda 3 puta pa naviše. Na početku se i računa da vozni park jedne države čini oko 30% EV pod uslovom da je energija "zelena" iz solara i vetrenjača.Naš sistem već sada ima kapacitet da podnede nekoliko hiljada vozila.Postavka punjača na autputu i to na naplatnom rampama je samo dobar marketing. Kada se radi o drugim izvorima, metanu, vodoniku i sl.,infrastruktura je skuplja od postojeće da se uradi. Obična pumpa sa "novim gorivima" košta od 2-5 mil EURA, a električna pumpa oko 250000 EUR.Ako ih ima 10 i po jednoj 4 punjača od 50kW znači da istovremeno puni 40 EV. Ako EV ostane bez struje na autoputu postoji služba koja dovozi "energiju" i dopuni EV. Eto ideje za AMSS.

djordje

pre 6 godina

e sad zamislite da su svi automobili na struju. ko bi i kako proizveo elektricnu energiju potrebnu za punjenje/potrosnju, pa mi jedva da pokrivamo trenutne potrebe

Ivan ZG

pre 6 godina

Subvencije ili stimulacije služe da nagovorite ljude da prijeđu na novu tehnologiju (električne aute) jer od toga država i građani imaju koristi (manje zagađenje, manje bolesti).
To se u normalnim državama radi tako da se država odrekne DIJELA davanja pri uvozu, besplatnim parkingom ili posebnim parkirnim mjestima za el.automobile, minimalnom eko taksom ili 0 davanja godišnje, jeftinijim cestarinama na autocestama i sl. Naravno da povlastice neće biti zauvjek nego na par godina dok se sve skupa ne omasovi.
Kod vas bi svi vozili dizel kao da ne znaju da je ispuh kancerogen. A onda se svi čude otkud toliko oboljelih od raka. Pa 2+2=4.
Ako želite da bude bolje u budućnosti, korak po korak.
I nije istina da će se zatvoriti tvornice automobila. Samo će proizvoditi električne ili hibride.

Narodni guslar

pre 6 godina

A sto ce nasoj zemlji el vozila i punjaci, pa mi smo tim komunistickim glupostima odavno zatrovani, sta jos malo da se primamo. Samo nek daju uvoz polovnih dizela, Gospod da nas vidi i da narod vozi koliko moze da priusti. Taman da se onaj jad u Kragujevcu konacno zarvori

Sub-Zero

pre 6 godina

da se drzava odrekne PDV, ili povrat PDV na EV, mislim da bi to bilo brze dok ministarstvo ziv. sred. ne donese uredbu oko subvencija...

Strokavi mozak

pre 6 godina

Da ne budem hejter svega sto se u Srbiji uradi,eto pozdravljam potez.Ali mislim da bi prvo trebalo po gradovima da se urade punjaci jer el.automobili su za sada dobri samo za gradsku eventualno za neku malu medjugradsku voznju.A i tako moze na neki nacin da se podstakne kupovina el.automobila.Nesto neverujem da ce neki stranac da krene da se vozika po ovom delu Evrope sa el.vozilom gde u 5 drzava mozes da nabrojis punjace na prstima jedne ruke.Druga stvar za ove sto traze subvencije jedno pitanje.Zbog cega bi se svima nama odbijalo od poreza da bi se oni satro zeleno vozili?To bi znacilo da svi tajkuni i bogatasi koji su puni para,dobiju 20-30 ili koliko vec % popusta na vozilo.Nije mi jasno.

Dragan Trklja

pre 6 godina

Ovo je potpuna neistina. Prvi punjac za elektro automobile je vec instaliran na benzinskoj stanici EUROPETROL na autoputu tj Koridoru 10 iz pravca granicnog prelaza Horgos ka Novom Sadu, izmedju Subotica - sever i Subotica- istok. Punjac je instaliran pre godinu dana. Uredno sam obavestio i SAT redakciju i gosp. Mirka Alvirovica ali njima to ocito nije interesantno da pomenu u svojoj emisiji odnosno stampanoj reviji...

pffffffffffffff

pre 6 godina

Registracija za električni automobil će biti ista kao i za auto sa SUV motorom do 1199 kubika? I s obzirom da u cenu registracije otprilike trećina iznosa ide za ekološku taksu, za šta ima koji djavo da se plaća uopšte ekološka taksa za električno vozilo ??? Jel zato što ne zagađuje okolinu, jeli? Koja luda država, pa to nema nigde, majke mi...

EU Citizen

pre 6 godina

Punjači manje-više, to je korisno zbog turista, samo da ne krenu lopovske dotacije kao na zapadu. Automobil sa benzinskim motorom, uzgred, za "zabrinute ljubitelje prirode", tek posle osam godina eksploatacije prevaziđe carbon footprint električnog automobila, ako je to uopšte relevantno (a nije, jer su i takozvane "klimatske promene" 90% prevara i manipulacija). Dakle, pri sadašnjem nivou tehnologije, radi se samo o još jednoj velikoj kriminalnoj ujdurmi za mužu para od poreskih obveznika, iako je, naravno, kada osnovne stvari dovedu u red, počev od baterija, nekakav električni pogon sigurno budućnost. Drugim rečima, što kasnije to dođe u Srbiju, to bolje, vidim da je nekima ovde već zinulo da se ovajde od tuđih otetih para ili možda mislite da država ima svoje pare i da će od njih isplaćivati te besmislene dotacije? :))

Teško

pre 6 godina

(Joca, 27. jul 2017 13:18)

Joco, ajde da se kladimo u polovan Evropski Tesla X da ga ne možeš registrovati? Evo ja ću ga kupiti, dovesti a ti ga registruj u nekom redovnom periodu kao svi ostali automobili iz uvoza. Slobodno im reci da je 0 kubika ili šta god hoćeš ili kako god znaš i umeš.

Ako ne uspeš ti meni daš onoliko koliko je mene koštao Model X plus troškovi transporta.

Može?

racundzija

pre 6 godina

Iha, sad kad krene ekspoatacija jadarita, pa proizvodnja baterija za automobile ekstrakvaliteta kao nekad black horse akumulatori, jos kad dovedemo kineze da ovde prave elektroautomobile velicine peglice za belosvetsku sirotinju, da bi ih izvozili i u EU i u Rusiju (kao sto izvezosmo gomilu Fiata iz FAS-a), Srbija ima da procveta. Kud cemo sa tol'kijem novcima posle...

Ivan ZG

pre 6 godina

Pa svakako treba još punjača. U Rh ih je sada oko 130, od toga oko 25 u ZG, ali s obzirom da smo turistička zemlja trebat će ih najmanje još 10.000 u idućih 3 godine.
Svaki hotel koji neće htjeti odbiti turiste sa električnim auto morat će imati punjač. Hotel sa 5 zvjezdica 1 punjač na 50 soba, onaj sa 4 1 na 100 soba, a onaj sa 3 zvjezdice 2 ukupno. Uz to će uz glavne ceste morati biti punjači svakih 50 km. Tko ostane na putu bez struje nazvat će pomoć na cesti koja će doći sa mobilnim punjačem (na pogon agregatom).
Kako su električni auti skupi domaće stanovništvo će masovno početi ih kupovati kada budu polovni stari 5-7 godina. Dobra strana je što električni auti ne zahtjevaju puno održavanja i malo se kvare.

mufljuz

pre 6 godina

"Srbija je već godinama na začelju evropskih zemalja kada je reč o infrastrukturi punjača za elektroautomobile"
Molim vas, recite mi bar nesto po cemu nismo na zacelju evropskih zemalja.

Joca

pre 6 godina

Džaba vam. Sad će neka budala da objasni kako u Srbiji "nije moguće registrovati automobil sa 0 kubika".
Inače, oduvek se najniža kategorija po kubikaži određivala od nule, znači uključujući i nula. "Argument" budala zapravo nikada nije bio tačan, ni po prethodnim zakonima. Odnos snage i težine vozila koji je bio mnogo teži uslov za dobijanje atesta, paradoksalno budale uglavnom nisu ni pominjale.
Ništa se ne zapati tako dobro kao totalna neistina. E to već verovatno jeste za komentar "samo u Srbiji...", mada ni to nije stvarno samo u Srbiji.

Nauka objasnjava

pre 6 godina

ajd da ne uporedjujemo Srbiju sa bilo kojom razvijenom zemljom po ovakvim pitanjima. Sta je poenta teksta, autor je video punjace u svetu i sad pravi paralelu izmedju Srbije i neke zemlje razvijenog sveta??? Uozbiljite se.

uzas

pre 6 godina

da je pameti i ozbiljne namere ovakvi bi automobili bili oslobodjeni poreza makar prve tri godine,s jedne strane drustvo se kao strasno zabrinulo za planetu s druge strane cim su u pitanju pare ma kojebe planetu?

mufljuz

pre 6 godina

"Srbija je već godinama na začelju evropskih zemalja kada je reč o infrastrukturi punjača za elektroautomobile"
Molim vas, recite mi bar nesto po cemu nismo na zacelju evropskih zemalja.

Ivan ZG

pre 6 godina

Pa svakako treba još punjača. U Rh ih je sada oko 130, od toga oko 25 u ZG, ali s obzirom da smo turistička zemlja trebat će ih najmanje još 10.000 u idućih 3 godine.
Svaki hotel koji neće htjeti odbiti turiste sa električnim auto morat će imati punjač. Hotel sa 5 zvjezdica 1 punjač na 50 soba, onaj sa 4 1 na 100 soba, a onaj sa 3 zvjezdice 2 ukupno. Uz to će uz glavne ceste morati biti punjači svakih 50 km. Tko ostane na putu bez struje nazvat će pomoć na cesti koja će doći sa mobilnim punjačem (na pogon agregatom).
Kako su električni auti skupi domaće stanovništvo će masovno početi ih kupovati kada budu polovni stari 5-7 godina. Dobra strana je što električni auti ne zahtjevaju puno održavanja i malo se kvare.

uzas

pre 6 godina

da je pameti i ozbiljne namere ovakvi bi automobili bili oslobodjeni poreza makar prve tri godine,s jedne strane drustvo se kao strasno zabrinulo za planetu s druge strane cim su u pitanju pare ma kojebe planetu?

Nauka objasnjava

pre 6 godina

ajd da ne uporedjujemo Srbiju sa bilo kojom razvijenom zemljom po ovakvim pitanjima. Sta je poenta teksta, autor je video punjace u svetu i sad pravi paralelu izmedju Srbije i neke zemlje razvijenog sveta??? Uozbiljite se.

Joca

pre 6 godina

Džaba vam. Sad će neka budala da objasni kako u Srbiji "nije moguće registrovati automobil sa 0 kubika".
Inače, oduvek se najniža kategorija po kubikaži određivala od nule, znači uključujući i nula. "Argument" budala zapravo nikada nije bio tačan, ni po prethodnim zakonima. Odnos snage i težine vozila koji je bio mnogo teži uslov za dobijanje atesta, paradoksalno budale uglavnom nisu ni pominjale.
Ništa se ne zapati tako dobro kao totalna neistina. E to već verovatno jeste za komentar "samo u Srbiji...", mada ni to nije stvarno samo u Srbiji.

Dragan Trklja

pre 6 godina

Ovo je potpuna neistina. Prvi punjac za elektro automobile je vec instaliran na benzinskoj stanici EUROPETROL na autoputu tj Koridoru 10 iz pravca granicnog prelaza Horgos ka Novom Sadu, izmedju Subotica - sever i Subotica- istok. Punjac je instaliran pre godinu dana. Uredno sam obavestio i SAT redakciju i gosp. Mirka Alvirovica ali njima to ocito nije interesantno da pomenu u svojoj emisiji odnosno stampanoj reviji...

pffffffffffffff

pre 6 godina

Registracija za električni automobil će biti ista kao i za auto sa SUV motorom do 1199 kubika? I s obzirom da u cenu registracije otprilike trećina iznosa ide za ekološku taksu, za šta ima koji djavo da se plaća uopšte ekološka taksa za električno vozilo ??? Jel zato što ne zagađuje okolinu, jeli? Koja luda država, pa to nema nigde, majke mi...

Ivan ZG

pre 6 godina

Subvencije ili stimulacije služe da nagovorite ljude da prijeđu na novu tehnologiju (električne aute) jer od toga država i građani imaju koristi (manje zagađenje, manje bolesti).
To se u normalnim državama radi tako da se država odrekne DIJELA davanja pri uvozu, besplatnim parkingom ili posebnim parkirnim mjestima za el.automobile, minimalnom eko taksom ili 0 davanja godišnje, jeftinijim cestarinama na autocestama i sl. Naravno da povlastice neće biti zauvjek nego na par godina dok se sve skupa ne omasovi.
Kod vas bi svi vozili dizel kao da ne znaju da je ispuh kancerogen. A onda se svi čude otkud toliko oboljelih od raka. Pa 2+2=4.
Ako želite da bude bolje u budućnosti, korak po korak.
I nije istina da će se zatvoriti tvornice automobila. Samo će proizvoditi električne ili hibride.

Gross

pre 6 godina

@hm zato sto se registracija placa po kubikazi i kolika je snaga motora u kw. Da se registracija plaća po količini zagadjenja onda bi vlasnici Tamića trebali da plaćaju godišnju registraciju 2.000.000€ za svoj krš, a na zalost ne placaju.

Sub-Zero

pre 6 godina

da se drzava odrekne PDV, ili povrat PDV na EV, mislim da bi to bilo brze dok ministarstvo ziv. sred. ne donese uredbu oko subvencija...

Oskar

pre 6 godina

Hvala B92 redakciji što sve češće piše o električnim automobilima. To što većina nas trenutno ne može da ih priušti, ne znači da ne treba da budemo informisani o beneficijama koje oni imaju naspram auta na fosilna goriva.

Da li su električni auti zeleni? Nisu. Da li su zeleniji od običnih - jesu.
Da li el. auti imaju smisla na duže staze nego obični - da imaju.

Tranzicija nije tako jednostavna, da bi el. automobili bili "zeleni" treba i el. distribucija da bude iz obnovljivih izvora, što kako godine prolaze ona i jeste.

El. auti koji dobiju struju iz elektrane koja koristi uglje su opet zeleniji nego auti na fosilna goriva.

Šta je bolje; imati elektranu na jednom mestu, koja će efikasnije da iskoristi to fosilno gorivo, pa posle električni auto da iskoristi 95% dobijene struje, ili auto koji na licu mesta sagori to gorivo, iskoristi 20% (naspram 95%) a ostatak ode u vazduh ili kao toplota na ulicu?

Što se baterija tiče, one se recikliraju posle dobrih 15 godina korišćenja, ona se i dalje može koristiti za skladištenje struje, pa se tek nakon par godina tog korišćenja potpuno reciklira.

Šta se desi sa naftom? Reciklira se? Ne, motor iskoristi 20% a ostalo ode u vazduh.

Pitanje je, da li Srbija želi da ima obnovljive izvore, ili želi da zavisi od drugih (fosilna goriva)?

U Sr sa el. autom od 250km autonomije možete do svakog grada, uz malo zaustavljanje na piš pauzu i osveženje dok se dopunjuje. Ili baš volite bez prestanka da vozite 2 sata?

Wolf

pre 6 godina

El.vozilo(EV) mora proći homologaciju koju radi uvoznik.Nakon toga se sva el.vozila tog tipa registruju bez problema.Ako uvoznik uredi homologaciju z amodel Tesla i taj će se reg. bez prroblema. Eko-taksa na EV je naravno prevelika, ali neka ostane zbog naše kulture "smeća" dok se ne opametimo.EV u prvo vreme razvoja nabavljaju firme i javna preduzeća na lizing.To uveliko čini nabavku jeftinijom i u igri velikih brojeva cene litre dizela i cene kilovat časa pobedu odnosi kilovat čas. Ušteda je od 3-5 puta!!Na 100 000km u džepu ostane oko 9000EURA koji nisu dati za dizel gorivo.Tu ulazi ušteda na motorno ulje, filtere, remenje i sl. 100km pređenih sa EV košta oko 250-300 dinara. Ovo je gruba računica ali sigurno je ušteda 3 puta pa naviše. Na početku se i računa da vozni park jedne države čini oko 30% EV pod uslovom da je energija "zelena" iz solara i vetrenjača.Naš sistem već sada ima kapacitet da podnede nekoliko hiljada vozila.Postavka punjača na autputu i to na naplatnom rampama je samo dobar marketing. Kada se radi o drugim izvorima, metanu, vodoniku i sl.,infrastruktura je skuplja od postojeće da se uradi. Obična pumpa sa "novim gorivima" košta od 2-5 mil EURA, a električna pumpa oko 250000 EUR.Ako ih ima 10 i po jednoj 4 punjača od 50kW znači da istovremeno puni 40 EV. Ako EV ostane bez struje na autoputu postoji služba koja dovozi "energiju" i dopuni EV. Eto ideje za AMSS.

racundzija

pre 6 godina

Iha, sad kad krene ekspoatacija jadarita, pa proizvodnja baterija za automobile ekstrakvaliteta kao nekad black horse akumulatori, jos kad dovedemo kineze da ovde prave elektroautomobile velicine peglice za belosvetsku sirotinju, da bi ih izvozili i u EU i u Rusiju (kao sto izvezosmo gomilu Fiata iz FAS-a), Srbija ima da procveta. Kud cemo sa tol'kijem novcima posle...

Misa

pre 6 godina

(Wolf, 28. jul 2017 12:19)

Pa upravo se o tome I radi i ta homologacija je razlog zbog cega ne mozete registrovati EV vozilo u Srbiji. Hologacija je samo opasna teorija koja ne funkcionise. Za sada se u Srbiji od polovnih EV automobila mogu se registrovati samo Nissan Leaf za koje je grad Pancevo izboksovao homologaciju i BMW i3 jer je Delta Motors pro****o krv i podmazao da bi taj model prosao homologaciju. Za VW modele nisam siguran da mogu da se uvezu polovni posto jos uvek ne mogu da se kupe kao novi sto znaci da su u procesu homologacije.

Drugim recima vi kao privatni uvoznik bilo kog drugog EV vozila nema sanse da uradite homologaciju vozila, apsolutne teoretske sanse za sada nema. Isto tako u teoriji vi mozete uraditi hologaciju vozila uvezenih iz Amerike samo u praski to je nemoguce. Isto tako u teoriji mozete uraditi homologaciju motocikala ali u praksi to je opet nemoguce.

Drugim recima treba da sacekamo da Tesla zvanicno pocne da posluje u Srbiji, posto oni ne posluju po standardnom sistemu dilera, da podmazu koga treba da podmazu ili prikazu taj JEDAN papri koji samo oni imaju i koji ne daju privatnim kupcima i mocicemo da vozimo Tesle.

Strokavi mozak

pre 6 godina

Da ne budem hejter svega sto se u Srbiji uradi,eto pozdravljam potez.Ali mislim da bi prvo trebalo po gradovima da se urade punjaci jer el.automobili su za sada dobri samo za gradsku eventualno za neku malu medjugradsku voznju.A i tako moze na neki nacin da se podstakne kupovina el.automobila.Nesto neverujem da ce neki stranac da krene da se vozika po ovom delu Evrope sa el.vozilom gde u 5 drzava mozes da nabrojis punjace na prstima jedne ruke.Druga stvar za ove sto traze subvencije jedno pitanje.Zbog cega bi se svima nama odbijalo od poreza da bi se oni satro zeleno vozili?To bi znacilo da svi tajkuni i bogatasi koji su puni para,dobiju 20-30 ili koliko vec % popusta na vozilo.Nije mi jasno.

Teško

pre 6 godina

(Joca, 27. jul 2017 13:18)

Joco, ajde da se kladimo u polovan Evropski Tesla X da ga ne možeš registrovati? Evo ja ću ga kupiti, dovesti a ti ga registruj u nekom redovnom periodu kao svi ostali automobili iz uvoza. Slobodno im reci da je 0 kubika ili šta god hoćeš ili kako god znaš i umeš.

Ako ne uspeš ti meni daš onoliko koliko je mene koštao Model X plus troškovi transporta.

Može?

EU Citizen

pre 6 godina

Punjači manje-više, to je korisno zbog turista, samo da ne krenu lopovske dotacije kao na zapadu. Automobil sa benzinskim motorom, uzgred, za "zabrinute ljubitelje prirode", tek posle osam godina eksploatacije prevaziđe carbon footprint električnog automobila, ako je to uopšte relevantno (a nije, jer su i takozvane "klimatske promene" 90% prevara i manipulacija). Dakle, pri sadašnjem nivou tehnologije, radi se samo o još jednoj velikoj kriminalnoj ujdurmi za mužu para od poreskih obveznika, iako je, naravno, kada osnovne stvari dovedu u red, počev od baterija, nekakav električni pogon sigurno budućnost. Drugim rečima, što kasnije to dođe u Srbiju, to bolje, vidim da je nekima ovde već zinulo da se ovajde od tuđih otetih para ili možda mislite da država ima svoje pare i da će od njih isplaćivati te besmislene dotacije? :))

Narodni guslar

pre 6 godina

A sto ce nasoj zemlji el vozila i punjaci, pa mi smo tim komunistickim glupostima odavno zatrovani, sta jos malo da se primamo. Samo nek daju uvoz polovnih dizela, Gospod da nas vidi i da narod vozi koliko moze da priusti. Taman da se onaj jad u Kragujevcu konacno zarvori

djordje

pre 6 godina

e sad zamislite da su svi automobili na struju. ko bi i kako proizveo elektricnu energiju potrebnu za punjenje/potrosnju, pa mi jedva da pokrivamo trenutne potrebe

petrolejka majka

pre 6 godina

@ djordje
sve da bude i dovoljno struje,problem bi bio veci nego sto se misli,,noci svi na stekdozi a u jutro kolaps zbog viska struje?

EU Citizen

pre 6 godina

Punjači manje-više, to je korisno zbog turista, samo da ne krenu lopovske dotacije kao na zapadu. Automobil sa benzinskim motorom, uzgred, za "zabrinute ljubitelje prirode", tek posle osam godina eksploatacije prevaziđe carbon footprint električnog automobila, ako je to uopšte relevantno (a nije, jer su i takozvane "klimatske promene" 90% prevara i manipulacija). Dakle, pri sadašnjem nivou tehnologije, radi se samo o još jednoj velikoj kriminalnoj ujdurmi za mužu para od poreskih obveznika, iako je, naravno, kada osnovne stvari dovedu u red, počev od baterija, nekakav električni pogon sigurno budućnost. Drugim rečima, što kasnije to dođe u Srbiju, to bolje, vidim da je nekima ovde već zinulo da se ovajde od tuđih otetih para ili možda mislite da država ima svoje pare i da će od njih isplaćivati te besmislene dotacije? :))

djordje

pre 6 godina

e sad zamislite da su svi automobili na struju. ko bi i kako proizveo elektricnu energiju potrebnu za punjenje/potrosnju, pa mi jedva da pokrivamo trenutne potrebe

Narodni guslar

pre 6 godina

A sto ce nasoj zemlji el vozila i punjaci, pa mi smo tim komunistickim glupostima odavno zatrovani, sta jos malo da se primamo. Samo nek daju uvoz polovnih dizela, Gospod da nas vidi i da narod vozi koliko moze da priusti. Taman da se onaj jad u Kragujevcu konacno zarvori

Teško

pre 6 godina

(Joca, 27. jul 2017 13:18)

Joco, ajde da se kladimo u polovan Evropski Tesla X da ga ne možeš registrovati? Evo ja ću ga kupiti, dovesti a ti ga registruj u nekom redovnom periodu kao svi ostali automobili iz uvoza. Slobodno im reci da je 0 kubika ili šta god hoćeš ili kako god znaš i umeš.

Ako ne uspeš ti meni daš onoliko koliko je mene koštao Model X plus troškovi transporta.

Može?

Joca

pre 6 godina

Džaba vam. Sad će neka budala da objasni kako u Srbiji "nije moguće registrovati automobil sa 0 kubika".
Inače, oduvek se najniža kategorija po kubikaži određivala od nule, znači uključujući i nula. "Argument" budala zapravo nikada nije bio tačan, ni po prethodnim zakonima. Odnos snage i težine vozila koji je bio mnogo teži uslov za dobijanje atesta, paradoksalno budale uglavnom nisu ni pominjale.
Ništa se ne zapati tako dobro kao totalna neistina. E to već verovatno jeste za komentar "samo u Srbiji...", mada ni to nije stvarno samo u Srbiji.

Strokavi mozak

pre 6 godina

Da ne budem hejter svega sto se u Srbiji uradi,eto pozdravljam potez.Ali mislim da bi prvo trebalo po gradovima da se urade punjaci jer el.automobili su za sada dobri samo za gradsku eventualno za neku malu medjugradsku voznju.A i tako moze na neki nacin da se podstakne kupovina el.automobila.Nesto neverujem da ce neki stranac da krene da se vozika po ovom delu Evrope sa el.vozilom gde u 5 drzava mozes da nabrojis punjace na prstima jedne ruke.Druga stvar za ove sto traze subvencije jedno pitanje.Zbog cega bi se svima nama odbijalo od poreza da bi se oni satro zeleno vozili?To bi znacilo da svi tajkuni i bogatasi koji su puni para,dobiju 20-30 ili koliko vec % popusta na vozilo.Nije mi jasno.

Nauka objasnjava

pre 6 godina

ajd da ne uporedjujemo Srbiju sa bilo kojom razvijenom zemljom po ovakvim pitanjima. Sta je poenta teksta, autor je video punjace u svetu i sad pravi paralelu izmedju Srbije i neke zemlje razvijenog sveta??? Uozbiljite se.

petrolejka majka

pre 6 godina

@ djordje
sve da bude i dovoljno struje,problem bi bio veci nego sto se misli,,noci svi na stekdozi a u jutro kolaps zbog viska struje?

Ivan ZG

pre 6 godina

Pa svakako treba još punjača. U Rh ih je sada oko 130, od toga oko 25 u ZG, ali s obzirom da smo turistička zemlja trebat će ih najmanje još 10.000 u idućih 3 godine.
Svaki hotel koji neće htjeti odbiti turiste sa električnim auto morat će imati punjač. Hotel sa 5 zvjezdica 1 punjač na 50 soba, onaj sa 4 1 na 100 soba, a onaj sa 3 zvjezdice 2 ukupno. Uz to će uz glavne ceste morati biti punjači svakih 50 km. Tko ostane na putu bez struje nazvat će pomoć na cesti koja će doći sa mobilnim punjačem (na pogon agregatom).
Kako su električni auti skupi domaće stanovništvo će masovno početi ih kupovati kada budu polovni stari 5-7 godina. Dobra strana je što električni auti ne zahtjevaju puno održavanja i malo se kvare.

Ivan ZG

pre 6 godina

Subvencije ili stimulacije služe da nagovorite ljude da prijeđu na novu tehnologiju (električne aute) jer od toga država i građani imaju koristi (manje zagađenje, manje bolesti).
To se u normalnim državama radi tako da se država odrekne DIJELA davanja pri uvozu, besplatnim parkingom ili posebnim parkirnim mjestima za el.automobile, minimalnom eko taksom ili 0 davanja godišnje, jeftinijim cestarinama na autocestama i sl. Naravno da povlastice neće biti zauvjek nego na par godina dok se sve skupa ne omasovi.
Kod vas bi svi vozili dizel kao da ne znaju da je ispuh kancerogen. A onda se svi čude otkud toliko oboljelih od raka. Pa 2+2=4.
Ako želite da bude bolje u budućnosti, korak po korak.
I nije istina da će se zatvoriti tvornice automobila. Samo će proizvoditi električne ili hibride.

Misa

pre 6 godina

(Wolf, 28. jul 2017 12:19)

Pa upravo se o tome I radi i ta homologacija je razlog zbog cega ne mozete registrovati EV vozilo u Srbiji. Hologacija je samo opasna teorija koja ne funkcionise. Za sada se u Srbiji od polovnih EV automobila mogu se registrovati samo Nissan Leaf za koje je grad Pancevo izboksovao homologaciju i BMW i3 jer je Delta Motors pro****o krv i podmazao da bi taj model prosao homologaciju. Za VW modele nisam siguran da mogu da se uvezu polovni posto jos uvek ne mogu da se kupe kao novi sto znaci da su u procesu homologacije.

Drugim recima vi kao privatni uvoznik bilo kog drugog EV vozila nema sanse da uradite homologaciju vozila, apsolutne teoretske sanse za sada nema. Isto tako u teoriji vi mozete uraditi hologaciju vozila uvezenih iz Amerike samo u praski to je nemoguce. Isto tako u teoriji mozete uraditi homologaciju motocikala ali u praksi to je opet nemoguce.

Drugim recima treba da sacekamo da Tesla zvanicno pocne da posluje u Srbiji, posto oni ne posluju po standardnom sistemu dilera, da podmazu koga treba da podmazu ili prikazu taj JEDAN papri koji samo oni imaju i koji ne daju privatnim kupcima i mocicemo da vozimo Tesle.

uzas

pre 6 godina

da je pameti i ozbiljne namere ovakvi bi automobili bili oslobodjeni poreza makar prve tri godine,s jedne strane drustvo se kao strasno zabrinulo za planetu s druge strane cim su u pitanju pare ma kojebe planetu?

pffffffffffffff

pre 6 godina

Registracija za električni automobil će biti ista kao i za auto sa SUV motorom do 1199 kubika? I s obzirom da u cenu registracije otprilike trećina iznosa ide za ekološku taksu, za šta ima koji djavo da se plaća uopšte ekološka taksa za električno vozilo ??? Jel zato što ne zagađuje okolinu, jeli? Koja luda država, pa to nema nigde, majke mi...

Oskar

pre 6 godina

Hvala B92 redakciji što sve češće piše o električnim automobilima. To što većina nas trenutno ne može da ih priušti, ne znači da ne treba da budemo informisani o beneficijama koje oni imaju naspram auta na fosilna goriva.

Da li su električni auti zeleni? Nisu. Da li su zeleniji od običnih - jesu.
Da li el. auti imaju smisla na duže staze nego obični - da imaju.

Tranzicija nije tako jednostavna, da bi el. automobili bili "zeleni" treba i el. distribucija da bude iz obnovljivih izvora, što kako godine prolaze ona i jeste.

El. auti koji dobiju struju iz elektrane koja koristi uglje su opet zeleniji nego auti na fosilna goriva.

Šta je bolje; imati elektranu na jednom mestu, koja će efikasnije da iskoristi to fosilno gorivo, pa posle električni auto da iskoristi 95% dobijene struje, ili auto koji na licu mesta sagori to gorivo, iskoristi 20% (naspram 95%) a ostatak ode u vazduh ili kao toplota na ulicu?

Što se baterija tiče, one se recikliraju posle dobrih 15 godina korišćenja, ona se i dalje može koristiti za skladištenje struje, pa se tek nakon par godina tog korišćenja potpuno reciklira.

Šta se desi sa naftom? Reciklira se? Ne, motor iskoristi 20% a ostalo ode u vazduh.

Pitanje je, da li Srbija želi da ima obnovljive izvore, ili želi da zavisi od drugih (fosilna goriva)?

U Sr sa el. autom od 250km autonomije možete do svakog grada, uz malo zaustavljanje na piš pauzu i osveženje dok se dopunjuje. Ili baš volite bez prestanka da vozite 2 sata?

mufljuz

pre 6 godina

"Srbija je već godinama na začelju evropskih zemalja kada je reč o infrastrukturi punjača za elektroautomobile"
Molim vas, recite mi bar nesto po cemu nismo na zacelju evropskih zemalja.

Sub-Zero

pre 6 godina

da se drzava odrekne PDV, ili povrat PDV na EV, mislim da bi to bilo brze dok ministarstvo ziv. sred. ne donese uredbu oko subvencija...

Wolf

pre 6 godina

El.vozilo(EV) mora proći homologaciju koju radi uvoznik.Nakon toga se sva el.vozila tog tipa registruju bez problema.Ako uvoznik uredi homologaciju z amodel Tesla i taj će se reg. bez prroblema. Eko-taksa na EV je naravno prevelika, ali neka ostane zbog naše kulture "smeća" dok se ne opametimo.EV u prvo vreme razvoja nabavljaju firme i javna preduzeća na lizing.To uveliko čini nabavku jeftinijom i u igri velikih brojeva cene litre dizela i cene kilovat časa pobedu odnosi kilovat čas. Ušteda je od 3-5 puta!!Na 100 000km u džepu ostane oko 9000EURA koji nisu dati za dizel gorivo.Tu ulazi ušteda na motorno ulje, filtere, remenje i sl. 100km pređenih sa EV košta oko 250-300 dinara. Ovo je gruba računica ali sigurno je ušteda 3 puta pa naviše. Na početku se i računa da vozni park jedne države čini oko 30% EV pod uslovom da je energija "zelena" iz solara i vetrenjača.Naš sistem već sada ima kapacitet da podnede nekoliko hiljada vozila.Postavka punjača na autputu i to na naplatnom rampama je samo dobar marketing. Kada se radi o drugim izvorima, metanu, vodoniku i sl.,infrastruktura je skuplja od postojeće da se uradi. Obična pumpa sa "novim gorivima" košta od 2-5 mil EURA, a električna pumpa oko 250000 EUR.Ako ih ima 10 i po jednoj 4 punjača od 50kW znači da istovremeno puni 40 EV. Ako EV ostane bez struje na autoputu postoji služba koja dovozi "energiju" i dopuni EV. Eto ideje za AMSS.

Gross

pre 6 godina

@hm zato sto se registracija placa po kubikazi i kolika je snaga motora u kw. Da se registracija plaća po količini zagadjenja onda bi vlasnici Tamića trebali da plaćaju godišnju registraciju 2.000.000€ za svoj krš, a na zalost ne placaju.

racundzija

pre 6 godina

Iha, sad kad krene ekspoatacija jadarita, pa proizvodnja baterija za automobile ekstrakvaliteta kao nekad black horse akumulatori, jos kad dovedemo kineze da ovde prave elektroautomobile velicine peglice za belosvetsku sirotinju, da bi ih izvozili i u EU i u Rusiju (kao sto izvezosmo gomilu Fiata iz FAS-a), Srbija ima da procveta. Kud cemo sa tol'kijem novcima posle...

Dragan Trklja

pre 6 godina

Ovo je potpuna neistina. Prvi punjac za elektro automobile je vec instaliran na benzinskoj stanici EUROPETROL na autoputu tj Koridoru 10 iz pravca granicnog prelaza Horgos ka Novom Sadu, izmedju Subotica - sever i Subotica- istok. Punjac je instaliran pre godinu dana. Uredno sam obavestio i SAT redakciju i gosp. Mirka Alvirovica ali njima to ocito nije interesantno da pomenu u svojoj emisiji odnosno stampanoj reviji...