Četvrtak, 29.12.2016.

09:51

Alfa i Maserati idu na doboš?

Izvor: B92

Alfa i Maserati idu na doboš? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar Alfista

pre 7 godina

Vozim Alfa Romeo 20 godina. Priča o kupovini Alfa Romea od strane Volkswagena uopšte nije nova.
Tadašnji šef Volkswagena Martin Winterkorn je u Aprilu 2010 godine izjavio da se divi Alfa Romeo brendu i da ga mnogo voli.
Uporedo sa tim , Volkswagen je već bio preuzeo legendarnog dizajnera , dotadašnjeg šefa dizajna u Alfa Romeu , Waltera De Silvu i postavio ga za šefa dizajna u VW. Takodje su preuzeli i rukovodioca iz marketinga Alfa Romea po imenu Luca De Meo.
Iako sam iskreni ljubitelj Alfa Romea , zaista ne mislim da će ga VW upropastiti ako ga kupi jer nisu ni tamo budale. Kupili su Lamborghini i osim onog ispada sa onim Lamborghinijem sa motorom iz Audija R8 u principu odlično upravljaju brendom Lamborghini. Fiat često ima problema sa upravljanjem kompanijom. 2000-tih godina su pravili super Alfe i onda su prosto stali. Po 10 godina ne izbace novi model. Ako tako nastave uništiće sjajnu marku. Bolje neka prodaju VW-u i ćao. Samo da Nemci ne eksperimentišu previše. Ali se nadam da neće jer su odlično sačuvali Lamborghini.

Ivan

pre 7 godina

Ova prodaja je neminovnost. S jedne strane FIAT je u minusu 7 milijardi i taj minus treba pod hitno pokrit. Zato se i prodaje obiteljsko srebro (Alfa i Maserati). Jedini je problem što sada ni VW nema tih novaca. Prije afere su imali višak u blagajni, a sada samo manjak i još nije konačan.
Alfa je predugo bila na samo 2 modela i kao bren se skoro ugasila. Zato se danas i prodaje ukupno manje nego recimo jedan Ceed! A ako nema velike prodaje nema ni zarade. Tako da ime Alfa može nositi velike novce kada bude bilo jedno 6-7 modela sa tim znakom. A to znači puuuno ulaganja koje FIAT ne može napraviti. I tako se vraćamo na početak priče o nedostatku novaca. A banke traže svoje.
Debakl FIAT-a u SAD-u ih je puno koštao.

Milan

pre 7 godina

Svidelo se italijanima ili ne, ne znaju da zarade novce u katego gde treba konstantnost pre inovacije, gde kupac ne oprašta otaljavanje posla.

EU Citizen

pre 7 godina

@markoni
Dragi gospodine, imate dve fatalne greške u jednoj rečenici. Prva je da ne mogu da posedujem neki od tih modela, naprotiv, nikad ih ne bih kupio, jer su ružni i džiberski, međutim, vlasnik sam i direktor male ali umereno uspešne privatne kompanije koja posluje u srednjoj Evropi i tih stotinak ili sto pedesetak hiljada evra koliko to košta bi mi taman dobro došlo kao poreski trošak za firmu, :) iako, naravno, za sada još uvek uspevam da nađem konstruktivnije načine da smanjim lopovske državne harače od kupovanja luksuznih automobila, što su osim za one čiji posao zahteva neki nivo luksuza ili, pak, za ljude koji imaju bolesnu potrebu da drugima očigledno stave do znanja koliko su važni i imućni, u suštini bačene pare, ja uglavnom vozim obične, mada lepe i udobne automobile više srednje klase a mnogo radije trošim novac na putovanja i druga iskustva. Druga i mnogo fatalnija je da smo vi i ja na ti ili da ćemo ikada biti :)))

Filozof

pre 7 godina

Ma to su samo lazne potplacene i manipulativne informacije o prodaji. Uplasili se konkurenti novih modela Alfe i Maseratija pa takvim informacijama zele da promene misljenje kupaca prilikom kupovine. Jer pogotovu Nemacki proizvodjaci koji vec deceniski vode broj 1 u C i SUV segmentu. Fijat je i sam minusom usao u oporavak i obnovu ovih brendova i nade za oporavak bas ulazu u nove modele. Pa prodajom Alfe i Maseratija doci ce propast italijanske auto industrije. Bolje da Se FCA okrene oporavku ovih marki nego da ulazu u glupi Dodge.

markoni

pre 7 godina

@scorpione
Najveća razlika između vozača Nemačkih automobila i vozača Italijanskih automobila je što jedni voze Nemački a drugi Italijanski dizel !

Scorpione

pre 7 godina

Znam da se mnogi nece sloziti sa mnom, ali ako se celnici FCA odluce da prodaju ova dva brenda zauvek ce se izgubiti filozofija i lepota italijanskog automobilizma. Nemacki automobili se ne mogu porediti sa italijanskim, totalno druga filozofija. Mozda zavrsna obrada nije toliko dobra kao kod luksuznih nemackih automobila ali ono sto dobijas kod italijana to retko kad dobijes kod nemackog proizvodjaca a to je neverovatan dizajn i izgled, zvuk zveri, elegancija i emocija pogotovu kod Alfe i Maseratija. To je ono sto razlikuje vlasnika italijanskih automobila od ostalih vlasnika nemackih automobila. Tuzno i jadno za celnika FCA grupe ako to dozvoli da se desi. Takvom odlukom ce pokazati da je nesposoban i los menadzer i upravnik cele FCA grupe. Mada dosadasnjim ponasanjem i vodjenjem je na neki nacin u proslosti i sada ukazao da do ovoga je lako moglo doci. Odlaganje novih modela i smanjivanje kvaliteta u odnosu na konkurente kao sto su nemacki automobili koji vaze za veoma kvalitetne automobile je i dovelo do ovoga. Zalosno za italijansku autoindustriju koji su vazili za smekere automobilizma. Prodajom Maseratija i Alfe dovesce se u pitanje buducnost i opstajanje ovih sjajnih istorijskih automobilskih marki. I ako dodje do toga zeleo bi im da zavrse kao Lamborghini zapravo kod Nemaca.

111

pre 7 godina

Iskreno ne znam ni do sada kako je Alfa uspevala da se spase bankrota,to su automobii koje samo Italijani voze..mada i oni vise preferiraju Nemce..

EU Citizen

pre 7 godina

@boombar
Pa "Škodu" jesu upropastili, poslednjih par generacija se skoro ne razlikuju po dizajnu i dosadne su kao smrt, a upropastili su i Porše, možda pravi gomilu para, ali uvrstiti SUV u ponudu tradicionalnig sportskog brenda je džiberaj svetske klase, a o ružnoći nekih novijih modela tipa "Panamere" ne bih ni da govorim, spopadne me muka kad god ih vidim, a u gradu i kraju u kome živim ih nažalost viđam često, jer ima puno relativno imućnih ljudi sa minimumom ukusa :)

е,па да...

pre 7 godina

Мотори...мотори...МО-ТО-РИ...па ко је измислио комон-рејл?!? Да није ФВ?...Ко има НАЈБОЉЕ дизел моторе на свету,чувени,неуништиви ЏТД...

Vozač

pre 7 godina

Maserati 1.6 TDI, 105ks, bluemotion..jedva cekam xaxa
(audiA4, 30. decembar 2016 11:30)
Pa već danas možete kupiti Maserati 3.0 jtd 275 ks, troši 6 litara po fabričkim podacima.

rob

pre 7 godina

tako to radi vw tako je i poceo jaka reklama majtori jedva cekaju da vide pasata i golfa u garazi a cesto ih vidjaju. Od toga nema nista to je njihova informacija za pad akcija alfe i maseratija cudo da ne izazovu neki rat kao sto su bubu ukrali od tatre iz ceske

Ivan

pre 7 godina

Ovo samo pokazuje kako jedan loš menađer može upropastiti firmu. FIAT je bez ikakve jasne koncepcije razvoja svojih modela. Sa malim modelima Panda i 500 su pogodili, a ostalo je katastrofa. Svi su drastično digli kvalitetu, a FIAT jedva nešto. Vrijeme i konkurencija ih gaze.
Neki se ovdje žale da se stalno piše o KIA automobilima. Pa kada izbacuju nove modele, motore, mjenjače, hibride kao na traci. Iza toga stoji ogroman novac uložen u razvoj. U FIAT-u izađe koji redizajn u godinu dana i to je sve. Puno premalo.

boombar

pre 7 godina

Samo da ih ne kupi vw, upropastice dizajn i verovatno jos mnogo toga. (mm, 29. decembar 2016 11:15)

Isto kako su npr. upropastili Lamborghini, Ducati, Audi, Porsche, Seat, Skodu...?
Prizeljkujem takvu "katastrofu" Alfi.

Cuore

pre 7 godina

Pa ne ide to bas tako...prosle godine predstavili plan i dinamiku novih modela i kolicinu novca za ulaganje i ove god kao idu na dobos pa nije FCA neki str ili sur

Srdjan

pre 7 godina

Ovo je cista glupost. Neki Forbes-ov novinar je zakljucio na osnovu toga sto se SUV modeli prodaju bolje da ce Alfa biti prodata VW.
Mozda covek nije obavesten, Alfa i Maserati su upravo izbacili dva SUV modela.
A taj navedeni gubitak u Q3 je smesan u odnosu na dobitak u Q1 i Q2.

EU Citizen

pre 7 godina

Samo ne Nemci u Alfi i Maseratiju, a naročito ne VW, ime za to bi bilo "svetogrđe", prodajte bolje Fiat nekoj korejskoj firmi, slagalo bi se :))

polo

pre 7 godina

VW kupi Alfu, i postavi je na istu platformu kao sto je Audi, pa prodaje kao neki novi proizvod. Sta ce nam Alfa koja se vozi i ponasa kao svi u VW grupaciji. Audi, Seat, Skoda, VW, isto ... razlicito pakovanje

alfista

pre 7 godina

@Doktor. Dr,sacekajmo da vidimo minus nakon placanja kazne za prevaru.Nemaju oni te pare da investiraju u ova dva brand-a,a od te prodaje nema nista.

Sale

pre 7 godina

Ha ha slatko sam se nasmejao. I to sad neko plasira pricu kad je FCA grupacija ulozila ogromno bogatstvo u sjajni SUV Levante koji ce se evidentno prodavati i doneti profit jer je skup i ekluzivan, a da ne pricam o Alfi Giluiji ili SUV Stelviju koji po svim pokazateljima podizu prodaja Alfe ubrzano, a to ce se pokazati vrlo brzo.
Dokaz je i JEEP koji je za 2 do 3 godine duplirao prodaju cim je dobio italijanski sarm i kvalitetne dizel motore.
U ALFA i Maserati ne sumnjam, pre bih posumnjao u Fiat i Lanciu!
Tako da je ovo samo jedna NEISTINA NOVOGODISNJA, ubedjen sam.

Hahaha

pre 7 godina

Ovo je klasicna buva. Gde talijani da prodaju svoju ikonu. Nek im daju onda i fontanu onu iz Rima i koloseum ako vec hoce da prodaju svoje nasledje.

rejnald

pre 7 godina

Sta je sa Lancia automobilima?!Oni su u jos vecim mukama nego Alfa i Maserati...Ne znam dal proizvode ista osim Ypsilona.Da napokon neko vrati sjaj toj kompaniji posto italijani vise nisu za auto industriju!Da nemaju dobar dizajn prosli bi kao Yugo u SAD...Izuzetak jedino Ferrari,u njega jedino rade i ulazu kako treba...

lexaa

pre 7 godina

Neeee onda ce alfa da lici na pasat. Jeste da nisu kvalitetni nesto sto se tice kvarovaa alii dizajn im je vanvremenski. Alfa 159 i posle 10 godina izgleda fantastično

Реалан

pre 7 godina

Мислим да би било идеално да BMW преузме алфу! И једни и други су спортске марке, добро би ишли заједно

159

pre 7 godina

Sjajno, i alfisti i golfovci bi bili na aparatima ako se to desi. Jedino što ni jednima ni drugima nije niko rekao da nema više takvih kvaliteta koji i jedni i drugi pamte. masovna proizvodnja je uništila bilo kakvu umetnost i emociju u pravljenju automobila.

Pera

pre 7 godina

Kakav idiot. Prvo je pregistrovao firmu FCA u Holandiju i zavrnuo Italiju za milione evra. Alfa i Maserati -vrhunski brendovi, koji inače raspolažu vrhunskom tehnologijom, ne odgovaraju top menadžmentu jer ne donose dovoljno profita. Pa donosiće švabama jer uopšte nisu potencirani kao bitni u okviru grupe. Markione je grobar Italijanske auto industrije, a švabe kao gazde mogu oživeti Alfu i postaviti je na njeno mesto italijanskog BMW-a. 1950-tih Alfa je bila važniji proiizvođač od BMW-a, a njena vrednost je opadala od kako je preuzeta od strane FIAT-a.

Zoran

pre 7 godina

Uzdrmani Folksvagen? Da je stvarno uzdrman ne bi davali novac u brend koji je u problemu. Ako VW uzme Alfu, oni će postati profitabilni jako brzo. Bolje to nego da budu pod Fijatom koji baš ne zna šta radi. Taj Markione je upropastio Ferari već.

Kobaja Grande

pre 7 godina

Cekaj, zar nije taj isti Markione nedavno obecavao vaskrs Alfe i Maseratija?
U praksi, Alfa ima cela 2 modela u proizvodnji i to je to.
Pa gama Fiata 500L koji se sklapa u Kragujevcu je veca od Alfine game.
Sve ce to Kinezi da kupe. I treba.

danny

pre 7 godina

Ako VW kupi Alfu, pola alfista Srbije ce da se samoubije a pola da proda alfu i kupi golfa...:)...jedne ce savladati emocija a kod drugih ce se pojaviti konacno opravdanje za davno prikrivenu zelju:). A hoce li u tom slucaju Alfa biti bolji ili losiji auto?:) Verovatno uskoro nece biti ni bitno, elektro motor ce raditi isto u oba auta...a dusa, a emocije, a tradicija...pa oko cega ce se svadjati alfisti i golfisti...? Veovatno koji auto ima bolji tablet...grafiku, rezoluciju...odoh da pravim palacinke deci...sa nutelom

DOKTOR

pre 7 godina

Alfisti,sta kazete na ovaj minus od 7 MILIJARDI eura??? Videh sliku pre neki dan,neka alfa sa otvorenom haubom a ispod tekst"kupio alfu,vise otvara haubu nego vrata"

danny

pre 7 godina

Ako VW kupi Alfu, pola alfista Srbije ce da se samoubije a pola da proda alfu i kupi golfa...:)...jedne ce savladati emocija a kod drugih ce se pojaviti konacno opravdanje za davno prikrivenu zelju:). A hoce li u tom slucaju Alfa biti bolji ili losiji auto?:) Verovatno uskoro nece biti ni bitno, elektro motor ce raditi isto u oba auta...a dusa, a emocije, a tradicija...pa oko cega ce se svadjati alfisti i golfisti...? Veovatno koji auto ima bolji tablet...grafiku, rezoluciju...odoh da pravim palacinke deci...sa nutelom

Pera

pre 7 godina

Kakav idiot. Prvo je pregistrovao firmu FCA u Holandiju i zavrnuo Italiju za milione evra. Alfa i Maserati -vrhunski brendovi, koji inače raspolažu vrhunskom tehnologijom, ne odgovaraju top menadžmentu jer ne donose dovoljno profita. Pa donosiće švabama jer uopšte nisu potencirani kao bitni u okviru grupe. Markione je grobar Italijanske auto industrije, a švabe kao gazde mogu oživeti Alfu i postaviti je na njeno mesto italijanskog BMW-a. 1950-tih Alfa je bila važniji proiizvođač od BMW-a, a njena vrednost je opadala od kako je preuzeta od strane FIAT-a.

Kobaja Grande

pre 7 godina

Cekaj, zar nije taj isti Markione nedavno obecavao vaskrs Alfe i Maseratija?
U praksi, Alfa ima cela 2 modela u proizvodnji i to je to.
Pa gama Fiata 500L koji se sklapa u Kragujevcu je veca od Alfine game.
Sve ce to Kinezi da kupe. I treba.

Zoran

pre 7 godina

Uzdrmani Folksvagen? Da je stvarno uzdrman ne bi davali novac u brend koji je u problemu. Ako VW uzme Alfu, oni će postati profitabilni jako brzo. Bolje to nego da budu pod Fijatom koji baš ne zna šta radi. Taj Markione je upropastio Ferari već.

Sale

pre 7 godina

Ha ha slatko sam se nasmejao. I to sad neko plasira pricu kad je FCA grupacija ulozila ogromno bogatstvo u sjajni SUV Levante koji ce se evidentno prodavati i doneti profit jer je skup i ekluzivan, a da ne pricam o Alfi Giluiji ili SUV Stelviju koji po svim pokazateljima podizu prodaja Alfe ubrzano, a to ce se pokazati vrlo brzo.
Dokaz je i JEEP koji je za 2 do 3 godine duplirao prodaju cim je dobio italijanski sarm i kvalitetne dizel motore.
U ALFA i Maserati ne sumnjam, pre bih posumnjao u Fiat i Lanciu!
Tako da je ovo samo jedna NEISTINA NOVOGODISNJA, ubedjen sam.

lexaa

pre 7 godina

Neeee onda ce alfa da lici na pasat. Jeste da nisu kvalitetni nesto sto se tice kvarovaa alii dizajn im je vanvremenski. Alfa 159 i posle 10 godina izgleda fantastično

159

pre 7 godina

Sjajno, i alfisti i golfovci bi bili na aparatima ako se to desi. Jedino što ni jednima ni drugima nije niko rekao da nema više takvih kvaliteta koji i jedni i drugi pamte. masovna proizvodnja je uništila bilo kakvu umetnost i emociju u pravljenju automobila.

Hahaha

pre 7 godina

Ovo je klasicna buva. Gde talijani da prodaju svoju ikonu. Nek im daju onda i fontanu onu iz Rima i koloseum ako vec hoce da prodaju svoje nasledje.

rejnald

pre 7 godina

Sta je sa Lancia automobilima?!Oni su u jos vecim mukama nego Alfa i Maserati...Ne znam dal proizvode ista osim Ypsilona.Da napokon neko vrati sjaj toj kompaniji posto italijani vise nisu za auto industriju!Da nemaju dobar dizajn prosli bi kao Yugo u SAD...Izuzetak jedino Ferrari,u njega jedino rade i ulazu kako treba...

Реалан

pre 7 godina

Мислим да би било идеално да BMW преузме алфу! И једни и други су спортске марке, добро би ишли заједно

DOKTOR

pre 7 godina

Alfisti,sta kazete na ovaj minus od 7 MILIJARDI eura??? Videh sliku pre neki dan,neka alfa sa otvorenom haubom a ispod tekst"kupio alfu,vise otvara haubu nego vrata"

alfista

pre 7 godina

@Doktor. Dr,sacekajmo da vidimo minus nakon placanja kazne za prevaru.Nemaju oni te pare da investiraju u ova dva brand-a,a od te prodaje nema nista.

Ivan

pre 7 godina

Ovo samo pokazuje kako jedan loš menađer može upropastiti firmu. FIAT je bez ikakve jasne koncepcije razvoja svojih modela. Sa malim modelima Panda i 500 su pogodili, a ostalo je katastrofa. Svi su drastično digli kvalitetu, a FIAT jedva nešto. Vrijeme i konkurencija ih gaze.
Neki se ovdje žale da se stalno piše o KIA automobilima. Pa kada izbacuju nove modele, motore, mjenjače, hibride kao na traci. Iza toga stoji ogroman novac uložen u razvoj. U FIAT-u izađe koji redizajn u godinu dana i to je sve. Puno premalo.

е,па да...

pre 7 godina

Мотори...мотори...МО-ТО-РИ...па ко је измислио комон-рејл?!? Да није ФВ?...Ко има НАЈБОЉЕ дизел моторе на свету,чувени,неуништиви ЏТД...

boombar

pre 7 godina

Samo da ih ne kupi vw, upropastice dizajn i verovatno jos mnogo toga. (mm, 29. decembar 2016 11:15)

Isto kako su npr. upropastili Lamborghini, Ducati, Audi, Porsche, Seat, Skodu...?
Prizeljkujem takvu "katastrofu" Alfi.

polo

pre 7 godina

VW kupi Alfu, i postavi je na istu platformu kao sto je Audi, pa prodaje kao neki novi proizvod. Sta ce nam Alfa koja se vozi i ponasa kao svi u VW grupaciji. Audi, Seat, Skoda, VW, isto ... razlicito pakovanje

EU Citizen

pre 7 godina

Samo ne Nemci u Alfi i Maseratiju, a naročito ne VW, ime za to bi bilo "svetogrđe", prodajte bolje Fiat nekoj korejskoj firmi, slagalo bi se :))

Vozač

pre 7 godina

Maserati 1.6 TDI, 105ks, bluemotion..jedva cekam xaxa
(audiA4, 30. decembar 2016 11:30)
Pa već danas možete kupiti Maserati 3.0 jtd 275 ks, troši 6 litara po fabričkim podacima.

111

pre 7 godina

Iskreno ne znam ni do sada kako je Alfa uspevala da se spase bankrota,to su automobii koje samo Italijani voze..mada i oni vise preferiraju Nemce..

Srdjan

pre 7 godina

Ovo je cista glupost. Neki Forbes-ov novinar je zakljucio na osnovu toga sto se SUV modeli prodaju bolje da ce Alfa biti prodata VW.
Mozda covek nije obavesten, Alfa i Maserati su upravo izbacili dva SUV modela.
A taj navedeni gubitak u Q3 je smesan u odnosu na dobitak u Q1 i Q2.

EU Citizen

pre 7 godina

@boombar
Pa "Škodu" jesu upropastili, poslednjih par generacija se skoro ne razlikuju po dizajnu i dosadne su kao smrt, a upropastili su i Porše, možda pravi gomilu para, ali uvrstiti SUV u ponudu tradicionalnig sportskog brenda je džiberaj svetske klase, a o ružnoći nekih novijih modela tipa "Panamere" ne bih ni da govorim, spopadne me muka kad god ih vidim, a u gradu i kraju u kome živim ih nažalost viđam često, jer ima puno relativno imućnih ljudi sa minimumom ukusa :)

markoni

pre 7 godina

@scorpione
Najveća razlika između vozača Nemačkih automobila i vozača Italijanskih automobila je što jedni voze Nemački a drugi Italijanski dizel !

Cuore

pre 7 godina

Pa ne ide to bas tako...prosle godine predstavili plan i dinamiku novih modela i kolicinu novca za ulaganje i ove god kao idu na dobos pa nije FCA neki str ili sur

rob

pre 7 godina

tako to radi vw tako je i poceo jaka reklama majtori jedva cekaju da vide pasata i golfa u garazi a cesto ih vidjaju. Od toga nema nista to je njihova informacija za pad akcija alfe i maseratija cudo da ne izazovu neki rat kao sto su bubu ukrali od tatre iz ceske

Scorpione

pre 7 godina

Znam da se mnogi nece sloziti sa mnom, ali ako se celnici FCA odluce da prodaju ova dva brenda zauvek ce se izgubiti filozofija i lepota italijanskog automobilizma. Nemacki automobili se ne mogu porediti sa italijanskim, totalno druga filozofija. Mozda zavrsna obrada nije toliko dobra kao kod luksuznih nemackih automobila ali ono sto dobijas kod italijana to retko kad dobijes kod nemackog proizvodjaca a to je neverovatan dizajn i izgled, zvuk zveri, elegancija i emocija pogotovu kod Alfe i Maseratija. To je ono sto razlikuje vlasnika italijanskih automobila od ostalih vlasnika nemackih automobila. Tuzno i jadno za celnika FCA grupe ako to dozvoli da se desi. Takvom odlukom ce pokazati da je nesposoban i los menadzer i upravnik cele FCA grupe. Mada dosadasnjim ponasanjem i vodjenjem je na neki nacin u proslosti i sada ukazao da do ovoga je lako moglo doci. Odlaganje novih modela i smanjivanje kvaliteta u odnosu na konkurente kao sto su nemacki automobili koji vaze za veoma kvalitetne automobile je i dovelo do ovoga. Zalosno za italijansku autoindustriju koji su vazili za smekere automobilizma. Prodajom Maseratija i Alfe dovesce se u pitanje buducnost i opstajanje ovih sjajnih istorijskih automobilskih marki. I ako dodje do toga zeleo bi im da zavrse kao Lamborghini zapravo kod Nemaca.

EU Citizen

pre 7 godina

@markoni
Dragi gospodine, imate dve fatalne greške u jednoj rečenici. Prva je da ne mogu da posedujem neki od tih modela, naprotiv, nikad ih ne bih kupio, jer su ružni i džiberski, međutim, vlasnik sam i direktor male ali umereno uspešne privatne kompanije koja posluje u srednjoj Evropi i tih stotinak ili sto pedesetak hiljada evra koliko to košta bi mi taman dobro došlo kao poreski trošak za firmu, :) iako, naravno, za sada još uvek uspevam da nađem konstruktivnije načine da smanjim lopovske državne harače od kupovanja luksuznih automobila, što su osim za one čiji posao zahteva neki nivo luksuza ili, pak, za ljude koji imaju bolesnu potrebu da drugima očigledno stave do znanja koliko su važni i imućni, u suštini bačene pare, ja uglavnom vozim obične, mada lepe i udobne automobile više srednje klase a mnogo radije trošim novac na putovanja i druga iskustva. Druga i mnogo fatalnija je da smo vi i ja na ti ili da ćemo ikada biti :)))

Ivan

pre 7 godina

Ova prodaja je neminovnost. S jedne strane FIAT je u minusu 7 milijardi i taj minus treba pod hitno pokrit. Zato se i prodaje obiteljsko srebro (Alfa i Maserati). Jedini je problem što sada ni VW nema tih novaca. Prije afere su imali višak u blagajni, a sada samo manjak i još nije konačan.
Alfa je predugo bila na samo 2 modela i kao bren se skoro ugasila. Zato se danas i prodaje ukupno manje nego recimo jedan Ceed! A ako nema velike prodaje nema ni zarade. Tako da ime Alfa može nositi velike novce kada bude bilo jedno 6-7 modela sa tim znakom. A to znači puuuno ulaganja koje FIAT ne može napraviti. I tako se vraćamo na početak priče o nedostatku novaca. A banke traže svoje.
Debakl FIAT-a u SAD-u ih je puno koštao.

Filozof

pre 7 godina

Ma to su samo lazne potplacene i manipulativne informacije o prodaji. Uplasili se konkurenti novih modela Alfe i Maseratija pa takvim informacijama zele da promene misljenje kupaca prilikom kupovine. Jer pogotovu Nemacki proizvodjaci koji vec deceniski vode broj 1 u C i SUV segmentu. Fijat je i sam minusom usao u oporavak i obnovu ovih brendova i nade za oporavak bas ulazu u nove modele. Pa prodajom Alfe i Maseratija doci ce propast italijanske auto industrije. Bolje da Se FCA okrene oporavku ovih marki nego da ulazu u glupi Dodge.

Milan

pre 7 godina

Svidelo se italijanima ili ne, ne znaju da zarade novce u katego gde treba konstantnost pre inovacije, gde kupac ne oprašta otaljavanje posla.

Aleksandar Alfista

pre 7 godina

Vozim Alfa Romeo 20 godina. Priča o kupovini Alfa Romea od strane Volkswagena uopšte nije nova.
Tadašnji šef Volkswagena Martin Winterkorn je u Aprilu 2010 godine izjavio da se divi Alfa Romeo brendu i da ga mnogo voli.
Uporedo sa tim , Volkswagen je već bio preuzeo legendarnog dizajnera , dotadašnjeg šefa dizajna u Alfa Romeu , Waltera De Silvu i postavio ga za šefa dizajna u VW. Takodje su preuzeli i rukovodioca iz marketinga Alfa Romea po imenu Luca De Meo.
Iako sam iskreni ljubitelj Alfa Romea , zaista ne mislim da će ga VW upropastiti ako ga kupi jer nisu ni tamo budale. Kupili su Lamborghini i osim onog ispada sa onim Lamborghinijem sa motorom iz Audija R8 u principu odlično upravljaju brendom Lamborghini. Fiat često ima problema sa upravljanjem kompanijom. 2000-tih godina su pravili super Alfe i onda su prosto stali. Po 10 godina ne izbace novi model. Ako tako nastave uništiće sjajnu marku. Bolje neka prodaju VW-u i ćao. Samo da Nemci ne eksperimentišu previše. Ali se nadam da neće jer su odlično sačuvali Lamborghini.

DOKTOR

pre 7 godina

Alfisti,sta kazete na ovaj minus od 7 MILIJARDI eura??? Videh sliku pre neki dan,neka alfa sa otvorenom haubom a ispod tekst"kupio alfu,vise otvara haubu nego vrata"

EU Citizen

pre 7 godina

@boombar
Pa "Škodu" jesu upropastili, poslednjih par generacija se skoro ne razlikuju po dizajnu i dosadne su kao smrt, a upropastili su i Porše, možda pravi gomilu para, ali uvrstiti SUV u ponudu tradicionalnig sportskog brenda je džiberaj svetske klase, a o ružnoći nekih novijih modela tipa "Panamere" ne bih ni da govorim, spopadne me muka kad god ih vidim, a u gradu i kraju u kome živim ih nažalost viđam često, jer ima puno relativno imućnih ljudi sa minimumom ukusa :)

EU Citizen

pre 7 godina

@markoni
Dragi gospodine, imate dve fatalne greške u jednoj rečenici. Prva je da ne mogu da posedujem neki od tih modela, naprotiv, nikad ih ne bih kupio, jer su ružni i džiberski, međutim, vlasnik sam i direktor male ali umereno uspešne privatne kompanije koja posluje u srednjoj Evropi i tih stotinak ili sto pedesetak hiljada evra koliko to košta bi mi taman dobro došlo kao poreski trošak za firmu, :) iako, naravno, za sada još uvek uspevam da nađem konstruktivnije načine da smanjim lopovske državne harače od kupovanja luksuznih automobila, što su osim za one čiji posao zahteva neki nivo luksuza ili, pak, za ljude koji imaju bolesnu potrebu da drugima očigledno stave do znanja koliko su važni i imućni, u suštini bačene pare, ja uglavnom vozim obične, mada lepe i udobne automobile više srednje klase a mnogo radije trošim novac na putovanja i druga iskustva. Druga i mnogo fatalnija je da smo vi i ja na ti ili da ćemo ikada biti :)))

Kobaja Grande

pre 7 godina

Cekaj, zar nije taj isti Markione nedavno obecavao vaskrs Alfe i Maseratija?
U praksi, Alfa ima cela 2 modela u proizvodnji i to je to.
Pa gama Fiata 500L koji se sklapa u Kragujevcu je veca od Alfine game.
Sve ce to Kinezi da kupe. I treba.

Sale

pre 7 godina

Ha ha slatko sam se nasmejao. I to sad neko plasira pricu kad je FCA grupacija ulozila ogromno bogatstvo u sjajni SUV Levante koji ce se evidentno prodavati i doneti profit jer je skup i ekluzivan, a da ne pricam o Alfi Giluiji ili SUV Stelviju koji po svim pokazateljima podizu prodaja Alfe ubrzano, a to ce se pokazati vrlo brzo.
Dokaz je i JEEP koji je za 2 do 3 godine duplirao prodaju cim je dobio italijanski sarm i kvalitetne dizel motore.
U ALFA i Maserati ne sumnjam, pre bih posumnjao u Fiat i Lanciu!
Tako da je ovo samo jedna NEISTINA NOVOGODISNJA, ubedjen sam.

111

pre 7 godina

Iskreno ne znam ni do sada kako je Alfa uspevala da se spase bankrota,to su automobii koje samo Italijani voze..mada i oni vise preferiraju Nemce..

Реалан

pre 7 godina

Мислим да би било идеално да BMW преузме алфу! И једни и други су спортске марке, добро би ишли заједно

е,па да...

pre 7 godina

Мотори...мотори...МО-ТО-РИ...па ко је измислио комон-рејл?!? Да није ФВ?...Ко има НАЈБОЉЕ дизел моторе на свету,чувени,неуништиви ЏТД...

danny

pre 7 godina

Ako VW kupi Alfu, pola alfista Srbije ce da se samoubije a pola da proda alfu i kupi golfa...:)...jedne ce savladati emocija a kod drugih ce se pojaviti konacno opravdanje za davno prikrivenu zelju:). A hoce li u tom slucaju Alfa biti bolji ili losiji auto?:) Verovatno uskoro nece biti ni bitno, elektro motor ce raditi isto u oba auta...a dusa, a emocije, a tradicija...pa oko cega ce se svadjati alfisti i golfisti...? Veovatno koji auto ima bolji tablet...grafiku, rezoluciju...odoh da pravim palacinke deci...sa nutelom

alfista

pre 7 godina

@Doktor. Dr,sacekajmo da vidimo minus nakon placanja kazne za prevaru.Nemaju oni te pare da investiraju u ova dva brand-a,a od te prodaje nema nista.

boombar

pre 7 godina

Samo da ih ne kupi vw, upropastice dizajn i verovatno jos mnogo toga. (mm, 29. decembar 2016 11:15)

Isto kako su npr. upropastili Lamborghini, Ducati, Audi, Porsche, Seat, Skodu...?
Prizeljkujem takvu "katastrofu" Alfi.

rejnald

pre 7 godina

Sta je sa Lancia automobilima?!Oni su u jos vecim mukama nego Alfa i Maserati...Ne znam dal proizvode ista osim Ypsilona.Da napokon neko vrati sjaj toj kompaniji posto italijani vise nisu za auto industriju!Da nemaju dobar dizajn prosli bi kao Yugo u SAD...Izuzetak jedino Ferrari,u njega jedino rade i ulazu kako treba...

lexaa

pre 7 godina

Neeee onda ce alfa da lici na pasat. Jeste da nisu kvalitetni nesto sto se tice kvarovaa alii dizajn im je vanvremenski. Alfa 159 i posle 10 godina izgleda fantastično

Hahaha

pre 7 godina

Ovo je klasicna buva. Gde talijani da prodaju svoju ikonu. Nek im daju onda i fontanu onu iz Rima i koloseum ako vec hoce da prodaju svoje nasledje.

Zoran

pre 7 godina

Uzdrmani Folksvagen? Da je stvarno uzdrman ne bi davali novac u brend koji je u problemu. Ako VW uzme Alfu, oni će postati profitabilni jako brzo. Bolje to nego da budu pod Fijatom koji baš ne zna šta radi. Taj Markione je upropastio Ferari već.

EU Citizen

pre 7 godina

Samo ne Nemci u Alfi i Maseratiju, a naročito ne VW, ime za to bi bilo "svetogrđe", prodajte bolje Fiat nekoj korejskoj firmi, slagalo bi se :))

Scorpione

pre 7 godina

Znam da se mnogi nece sloziti sa mnom, ali ako se celnici FCA odluce da prodaju ova dva brenda zauvek ce se izgubiti filozofija i lepota italijanskog automobilizma. Nemacki automobili se ne mogu porediti sa italijanskim, totalno druga filozofija. Mozda zavrsna obrada nije toliko dobra kao kod luksuznih nemackih automobila ali ono sto dobijas kod italijana to retko kad dobijes kod nemackog proizvodjaca a to je neverovatan dizajn i izgled, zvuk zveri, elegancija i emocija pogotovu kod Alfe i Maseratija. To je ono sto razlikuje vlasnika italijanskih automobila od ostalih vlasnika nemackih automobila. Tuzno i jadno za celnika FCA grupe ako to dozvoli da se desi. Takvom odlukom ce pokazati da je nesposoban i los menadzer i upravnik cele FCA grupe. Mada dosadasnjim ponasanjem i vodjenjem je na neki nacin u proslosti i sada ukazao da do ovoga je lako moglo doci. Odlaganje novih modela i smanjivanje kvaliteta u odnosu na konkurente kao sto su nemacki automobili koji vaze za veoma kvalitetne automobile je i dovelo do ovoga. Zalosno za italijansku autoindustriju koji su vazili za smekere automobilizma. Prodajom Maseratija i Alfe dovesce se u pitanje buducnost i opstajanje ovih sjajnih istorijskih automobilskih marki. I ako dodje do toga zeleo bi im da zavrse kao Lamborghini zapravo kod Nemaca.

polo

pre 7 godina

VW kupi Alfu, i postavi je na istu platformu kao sto je Audi, pa prodaje kao neki novi proizvod. Sta ce nam Alfa koja se vozi i ponasa kao svi u VW grupaciji. Audi, Seat, Skoda, VW, isto ... razlicito pakovanje

Srdjan

pre 7 godina

Ovo je cista glupost. Neki Forbes-ov novinar je zakljucio na osnovu toga sto se SUV modeli prodaju bolje da ce Alfa biti prodata VW.
Mozda covek nije obavesten, Alfa i Maserati su upravo izbacili dva SUV modela.
A taj navedeni gubitak u Q3 je smesan u odnosu na dobitak u Q1 i Q2.

159

pre 7 godina

Sjajno, i alfisti i golfovci bi bili na aparatima ako se to desi. Jedino što ni jednima ni drugima nije niko rekao da nema više takvih kvaliteta koji i jedni i drugi pamte. masovna proizvodnja je uništila bilo kakvu umetnost i emociju u pravljenju automobila.

Ivan

pre 7 godina

Ovo samo pokazuje kako jedan loš menađer može upropastiti firmu. FIAT je bez ikakve jasne koncepcije razvoja svojih modela. Sa malim modelima Panda i 500 su pogodili, a ostalo je katastrofa. Svi su drastično digli kvalitetu, a FIAT jedva nešto. Vrijeme i konkurencija ih gaze.
Neki se ovdje žale da se stalno piše o KIA automobilima. Pa kada izbacuju nove modele, motore, mjenjače, hibride kao na traci. Iza toga stoji ogroman novac uložen u razvoj. U FIAT-u izađe koji redizajn u godinu dana i to je sve. Puno premalo.

Vozač

pre 7 godina

Maserati 1.6 TDI, 105ks, bluemotion..jedva cekam xaxa
(audiA4, 30. decembar 2016 11:30)
Pa već danas možete kupiti Maserati 3.0 jtd 275 ks, troši 6 litara po fabričkim podacima.

Milan

pre 7 godina

Svidelo se italijanima ili ne, ne znaju da zarade novce u katego gde treba konstantnost pre inovacije, gde kupac ne oprašta otaljavanje posla.

Ivan

pre 7 godina

Ova prodaja je neminovnost. S jedne strane FIAT je u minusu 7 milijardi i taj minus treba pod hitno pokrit. Zato se i prodaje obiteljsko srebro (Alfa i Maserati). Jedini je problem što sada ni VW nema tih novaca. Prije afere su imali višak u blagajni, a sada samo manjak i još nije konačan.
Alfa je predugo bila na samo 2 modela i kao bren se skoro ugasila. Zato se danas i prodaje ukupno manje nego recimo jedan Ceed! A ako nema velike prodaje nema ni zarade. Tako da ime Alfa može nositi velike novce kada bude bilo jedno 6-7 modela sa tim znakom. A to znači puuuno ulaganja koje FIAT ne može napraviti. I tako se vraćamo na početak priče o nedostatku novaca. A banke traže svoje.
Debakl FIAT-a u SAD-u ih je puno koštao.

rob

pre 7 godina

tako to radi vw tako je i poceo jaka reklama majtori jedva cekaju da vide pasata i golfa u garazi a cesto ih vidjaju. Od toga nema nista to je njihova informacija za pad akcija alfe i maseratija cudo da ne izazovu neki rat kao sto su bubu ukrali od tatre iz ceske

Pera

pre 7 godina

Kakav idiot. Prvo je pregistrovao firmu FCA u Holandiju i zavrnuo Italiju za milione evra. Alfa i Maserati -vrhunski brendovi, koji inače raspolažu vrhunskom tehnologijom, ne odgovaraju top menadžmentu jer ne donose dovoljno profita. Pa donosiće švabama jer uopšte nisu potencirani kao bitni u okviru grupe. Markione je grobar Italijanske auto industrije, a švabe kao gazde mogu oživeti Alfu i postaviti je na njeno mesto italijanskog BMW-a. 1950-tih Alfa je bila važniji proiizvođač od BMW-a, a njena vrednost je opadala od kako je preuzeta od strane FIAT-a.

Cuore

pre 7 godina

Pa ne ide to bas tako...prosle godine predstavili plan i dinamiku novih modela i kolicinu novca za ulaganje i ove god kao idu na dobos pa nije FCA neki str ili sur

Filozof

pre 7 godina

Ma to su samo lazne potplacene i manipulativne informacije o prodaji. Uplasili se konkurenti novih modela Alfe i Maseratija pa takvim informacijama zele da promene misljenje kupaca prilikom kupovine. Jer pogotovu Nemacki proizvodjaci koji vec deceniski vode broj 1 u C i SUV segmentu. Fijat je i sam minusom usao u oporavak i obnovu ovih brendova i nade za oporavak bas ulazu u nove modele. Pa prodajom Alfe i Maseratija doci ce propast italijanske auto industrije. Bolje da Se FCA okrene oporavku ovih marki nego da ulazu u glupi Dodge.

markoni

pre 7 godina

@scorpione
Najveća razlika između vozača Nemačkih automobila i vozača Italijanskih automobila je što jedni voze Nemački a drugi Italijanski dizel !

Aleksandar Alfista

pre 7 godina

Vozim Alfa Romeo 20 godina. Priča o kupovini Alfa Romea od strane Volkswagena uopšte nije nova.
Tadašnji šef Volkswagena Martin Winterkorn je u Aprilu 2010 godine izjavio da se divi Alfa Romeo brendu i da ga mnogo voli.
Uporedo sa tim , Volkswagen je već bio preuzeo legendarnog dizajnera , dotadašnjeg šefa dizajna u Alfa Romeu , Waltera De Silvu i postavio ga za šefa dizajna u VW. Takodje su preuzeli i rukovodioca iz marketinga Alfa Romea po imenu Luca De Meo.
Iako sam iskreni ljubitelj Alfa Romea , zaista ne mislim da će ga VW upropastiti ako ga kupi jer nisu ni tamo budale. Kupili su Lamborghini i osim onog ispada sa onim Lamborghinijem sa motorom iz Audija R8 u principu odlično upravljaju brendom Lamborghini. Fiat često ima problema sa upravljanjem kompanijom. 2000-tih godina su pravili super Alfe i onda su prosto stali. Po 10 godina ne izbace novi model. Ako tako nastave uništiće sjajnu marku. Bolje neka prodaju VW-u i ćao. Samo da Nemci ne eksperimentišu previše. Ali se nadam da neće jer su odlično sačuvali Lamborghini.