Ponedeljak, 21.11.2016.

09:01

Test: Renault Talisman Grandtour dCi 160

Izvor: B92

Test: Renault Talisman Grandtour dCi 160 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

Veroljub

pre 7 godina

@Drugi Banjalucanin, 21. novembar 2016 15:56

Steta sto ne govoris francuski, da posetis par francuskih foruma o kolima, da vidis kakvo misljenje i sami Francuzi imaju o Renou. Inace za razliku od Renoa, polovna Skoda manje gubi cenu, cak i po francuskom Argusu. A ovde vecina ljudi uzima i to u obzir, koliko gubis na novom autu u periodu od par godina. Druga prica su drzavne subvencije za kupovinu Renoa i ostalih automobila iz Heksagona.

NIKOLA

pre 7 godina

Ko voli i ko oće dugo da vozi ekstra.Sve ostalo bacanje para,SUV vozila posebno srednje veličine su ih pojeli za doručak, kraći od limuzina, komforni, imaju peta vrata,visinu,velike točkove i fensi izgledaju.Limuzine su ugrožene od njihove najezde a kamoli karavani. Pogledajte samo prodaju,limuzinu prodati tantalove muke a srednji SUV brzinski,eno Superb sa vrh opremom 2.0 dizel 23.500 pa to nikad nije bilo,a uzmite bilo koji SUV srednje i više klase sa agregatom i opremom te klase pa da vidite cifru.

Japanac

pre 7 godina

@moron,
Malo si me zabrinuo, pa sam proverio kod sebe - sve radi kako treba. Ono što sam ja primetio e da se isti paket opreme razlikuje od zemlje do zemlje, ali LK paket mora to da ima u svakom slučaju.
Nemaš na čemu da se zahvaljuješ i da se izvinjavaš, nadam se da sam pomogao.
@Psihijatar,
Svaka čast kako si nas provalio!

moron

pre 7 godina

Psihijatar
U pravu si, ja vozim bicikl. Stari Capriolo. U raspadu.
Reci mi, kao ljubitelj renoa, zašto je u Magene Intens (treći paket od šest) BOGATIJI enterijer nego kod Talisman Business (drugi paket od četiri). Počev od kvaliteta materijala presvlaka sedišta, preko ambijentalnog osvetljenja, izgleda “duvaljki” klimatizacije pozadi, pa sve do niza ostalih sitnica, Megan Intens enterijerom deluje kao KLASA IZNAD Talismana u Business paketu. Drugim rečima, taj Megan je veoma poželjan u svojoj klasi (posebno kao karavan, zbog većeg Wb-a ), ali Talisman ( i kao karavan) ima neke mane za segment kome pripada.
Pošto se već pominjala škoda superb, znaš da kod nje već u drugom paketu opreme imaš trozonsku klimu (i ksenone). Dakle, ne govorim o L&K izvedbama. U trećem paketu imaš LED farove.
U kom paketu opreme Talisman ima trozonsku klimu, makar kao opciju? Hoćeš ja da ti kažem? Ne postoji ni kao opcija.
Tako da ne “psihijatriši” previše van teme.
Ja jesam u startu rekao da bih pre odabrao Talisman. Jer mi je lepši. Ali, da li je sve u lepoti i da li je lepota samo u oku posmatrača ?

Psihijatar

pre 7 godina

@moron i @japanac
se ispricase a nijedan od njih nema auto 99%.Vidi se iz aviona da jedan drugog "baronisu" i izmisljaju podatke>Prvo mi bila smesna prepiska a posle bi mi malo zao ...

moron

pre 7 godina

japanac
Nije strana 77 upustva,već 81 :)
I, "časna pionirska reč", to "podešavanje nagiba" nije funkcionisalo na onom salonskom primerku, već je onaj taster omogućavao samo podešavanje po visini. I znam šta mi je prodavac rekao.
U svakom slučaju, hvala Ti za link za upustvo. Velika stvar (za mene).
Pozdrav (i izvinjenje).

Japanac

pre 7 godina

@moron,

Molim te, nađi na netu uputsvo na srspkom jeziku za Superb.
Pogledaj na strani 77, odeljak "Električno podešavanje", slika A, poluga 2. Piše "menjanje nagiba". Da li si na to mislio?

moron

pre 7 godina

Japanac, 24. novembar 2016 11:32
Oko mogućnosti podešavanja nagiba sedalnog dela,možda ja grešim. I tada "Izvinjenje". Eno ga, inače, i sada superb L&K u salonu u M. Milankovića, ja sam u više navrata "probao" i sve one "dugmiće" na sedištu (pa i tamo oko podešavanja visine) i nisam uspeo da pronadjem opciju za podešavanje nagiba sedalnog dela. Pitao sam i prodavca. On kaže da nema ni "to", kao i da se ni opciono ne može dobiti sedište sa "ekstenzijom" sedalnog dela (ono "jastuče na izvlačenje",koje ima i svako opciono AGR sedište kod opela ).
Možda samo prodavac ne zna, a ja nisam uspeo da nadjem.
Poredjenja radi, prastari volvo serije 240 (pa i onaj "prvi", iz 1974. godine ) je serijski (u svakom paketu) imao mogućnost podeševanja nagiba sedalnog dela ( tj. posebno se podešavala visina napred i pozadi). I ja sam ga uvek vozio sa podignutim prednjim, a spuštenim zadnjim delom sedalnog dela. I butine mi nikada nisu visile.
Šta meni danas vredi da li je sedalni deo prednjeg sedišta dugačak 45 ili 55 cm, ako je nagib sedalnog dela takav da ja "dotičem" samo 30 ili 35 cm (po dužini) tog sedišta? Ili, ako imam "ekstenziju" sedalnog dela, koju butine i ne dodatknu?
Ako Tvoj superb L&K sve to zaista ima, svaka njemu čast.

Japanac

pre 7 godina

@moron,
Ja imam L&K (kožna sedišta) varijantu i gotovo sam siguran da mogu da podešavam nagib sedalnog dela. Trenutno sam na poslu, a auto je kući, tako da ne mogu da proverim.
Meni je auto jako udoban, par puta sam ga vozio po par sati "u cugu" i nikakav problem nisam imao. Čini se samo da su bočni jastučići premekani. Moja žena je dosta kritičnija povodom izbora sedišta i vrlo je zadovoljna. Na primer, Lexus sedišta su joj baš tvrda i ne voli duge relacije u njemu.

@Milan
Da se ne ponavljam, auto mi je jako udoban i ovo pričam nakon 5000km prevezenih. Ali, to može biti vrlo subjektivan osećaj, tako da ne bih oko toga.
Međutim, ovo za zvučnu izolaciju je apsolutno netačno - ja sam prezadovoljan njome. To su mi rekli i prijatelji koje sam vozio a i svi testovi koje sam gledao su to zvučnu izolaciju hvalili. Možda je to situacija sa TDI, ne mogu da kažem.
Što se tiče tvrdoće, stvarno ne mogu da potvrdim. Šta više, auto vozim u sportskom modu, više zbog direktnijeg upravljanja nego tvrdoće, mada, osim u ponašanju DGS-a, ne vidim neku bitniju razliku. Nisam se do sada vozio pozadi, baš ću da probam. Međutim, nedavno samputovao na zadnjoj klupi oko 700km u odlazećem BMW-u serije 5 - bilo je mučenje koliko je auto tvrd. A košta otprilike duplo!
@tarmiricmi
Šta da ti kažem, mogu samo da se nadam da to neće kod mene da se desi. Jedino ovo u vezi grejanja – stvarno tu nemam problema, ali se benzinci inače brže greju, verujem da je tako na dizelu.

tarmiricmi

pre 7 godina

@japanac
u zdravlju da se vozis kad si birao
elem, vozim sluzbenog superba od pocetka godine - dizel 150 ks
cuje se gorivo u rezervoaru, vec se skinuo lak sa vrha menjaca, volan dobio bele tackice od znojavih ruku, zvucna izolacija smesna, grejanje mozes da sanjas u prvih 10 km, kad pozadi sednu tri osobe auto glisira, prskalice sofersajbne se zacepljuju periodicno, prilikom kocenja ponire nosem toliko da ako asfalt nije idealan plastiku ispod prednjeg spojlera smirglas o tlo, mesta na zadnjim sedistima ima koliko hoces ali nagib naslona je kao u klasi ispod
eto to je sve

moron

pre 7 godina

Japanac, 23. novembar 2016 14:07
U pravu si, neki problem koji se ispoljio kod starijeg TSI motora, ne mora da se javi kod novijeg.
Ja sam moja "iskustva" bazirao na "dogadjajima" vezanim za jedan 1,2 TSI od 105 ks sa kraja 2010 ( fabija) i za dva motora "blizanca" 1,4 TSI ACT od 140 ks, iz septembra 2014 (dve oktavije).
I napomenuo bih da daleko od toga da se u njihovim slučajevima garantna podrška pokazala korektnom i brzom kako bi to trebalo da bude. Ne menjaju se "glave" baš tako lako. Muka je to "dobiti".
Ali, da ti TSI motori "idu kao nevreme", zaista idu. Kao da su elektromotori.
Ako bih nešto "ergonomski" zamerao superbu ( i limuzini i karavanu), to je pozicija sedenja napred za visoke ljude. Imam problem "visećih butina", jer je takav nagib sedalnog dela, a nema mogućnosti da se ( ni opciono ) nagib sedalnog dela podešava ( čak ni u najvišem paketu ). A kupiš, recimo, jeftiniji ceed u paketu Ex maxx i to je moguće.
Istine radi, to ne može ni Talisman ( bar ne onaj koji sam ja "gledao" ).

Japanac

pre 7 godina

@moron,
Ja uopšte ne sumljam u to što si rekao, samo sam hteo da kažem da ja za to nisam čuo, a nije da se nisam raspitivao - dešava se! Veorvatno su oni navodnici koje sam stavio izazvale nesporazum, izvinjavam se.
Šta više, ja sam razmišljao da uzmem i TSI od 180KS sa sedmo-brzinskim DSG-om, ali sam odustao zato što sam dosta lošeg čuo i pročitao o tom menjaču.
Međutim, koliko razumem, ti govoriš o starijim TSI motorima, što ne mora da se odnosi i na nove.
Što se tiče tvoje tvrdnje za krov, i to je moguće. Ja imam panoramu ali u limuzini, tako da ne mogu da potvrdim. Međutim, čudi me da si se toga uhvatio, jer je bar Superb auto koji nudi najviše prostora u klasi (čak je bolji od nekih modela i iz klase iznad), tako da tu stvarni nema mesta primedbi.
Elem, ja sam samo rekao da smatram da je Superb bolji od Talsimana i naveo argumente koji idu u prilog tome. Osim da je Superb ružan, bez stila, auto na metar itd, nisam čuo ni jedan jedini kontra-argument, što samo potvrđuje da sam napravio dobru kupovinu.
P.S. Hvala na lepim željama.
Pozdrav!

moron

pre 7 godina

Japanac, 22. novembar 2016 17:21
Bilo bi ružno od mene da sada ovde navodim imena i prezimena vlasnika škoda za čije "TSI probleme" znam "iz prve ruke". U pitanju su, inače, "lančani" 1,2 TSI i "zupčasti" 1,4 TSI.
Slobodan si da ne veruješ.
Tebi svaka sreća. Nadam se da će Tebe tvoj TSI da služi bolje nego njih. Novi superb karavan je ok automobil. Mene je, recimo, začudilo da u panoramskoj verziji superba karavana pozadi ima manje mesta za glavu nego li u panoramskoj oktaviji ( meni glava pozadi "zapne" o "nebo", ali se nasloni i na C stub bočno ).

Milan

pre 7 godina

Talisman je, cini mi se, najbolja limuzina iz renoa u 20 godina. Steta sto dolazi u klasu koja izumire nha racun SUV modela, japanaca vec skoro da nema u njoj.
Talisman i Superb su u istoj klasi ali su namenjeni toliko drugacijoj klasi korisnika da ih moze uporedjivati bas neko ko ne zna sta zeli od auta. Talisman je udoban, tih, stvoren za porodicne ljude, Superb je pouzdano, jeftino sluzbeno vozilo. Pola godine sam vozio Superb 2 1,8 TSI i mogu reci da je prilicno neudoban i lose zvucno izolovan. Turbobenzin motor nema sta da trazi kod racionalnog korisnika ni u jednom auti s tim da mi 2,0 TDI uliva vece poverenje od 1,6 dCi zbog kubikaze.
Rezervoar od 54l u Superbu je bio ocajno mali za takav auto a Renoovih 48 je zaj... kupaca.

DC

pre 7 godina

Odredjeni 1.4TSI i 1.8TSI su nepouzdani - ne mogu sada da trazim po netu ali kod 1.4 mislim da su u pitanju bili oni sa lancom. Noviji sa zupcastim kaisom, protiv sve logike, su se pokazali dobro. 2.0TSI je kvalitetan agregat.

Sedao sam u Talisman, impresionirao me je iako sam u pocetku bio skeptican jer nisam ljubitelj LCD instrumenata kao ni komandi preko tableta. Mali tank i za mene slabi motori (ne zivim u Srbiji i moje potrebe i uslovi voznje jednostavno traze puno jace motore u ovj klasi) znace da na zalost ne bih mogao da ga uzmem u obzir. Steta!

Japanac

pre 7 godina

@moron
Zanimljivo da imaš takva iskustva „iz prve ruke“, ja sam baš suprotno slušao. Ali, uopšte ne sporim da kvalitet nije baš najbolji, zato i više volim japanske automobile.
Međutim, uz garanciju od 200000km ili 6 godina, što se mene tiče može da crkava koliko hoće. Ako se to desi, dobiću zamenski auto, ako me ostavi na putu – dolazi šlep služba, opet dobijam zamenski auto, prenoćište u hotel ako je neophodno, tako da me to ne sekira.
Uzgred, čisto sumnjam da će motor od 1600ccm imati manje problema od onog od 2000ccm? Takođe, ne sećam se da sam Renaulta ikad video pri vrhu neke liste pouzdanosti.
I da - nigde nisam rekao da ACC treba da radi do 210km/h! To je preterivanje i potpuno nepotrebno, ali sam rekao da je 140km/h nerazumno malo, ne samo za Nemaćku nego i za većinu zemalja. Retko će te policija ikad zaustaviti po Evropi ako voziš do 150km/h. Ja, kada uslovi dozvoljavaju, vozim oko 160 - 170km/h, pa i da popijem neku kaznu - nije strašno.

Japanac

pre 7 godina

@moron
Zanimljivo da imaš takva iskustva „iz prve ruke“, ja sam baš suprotno slušao. Ali, uopšte ne sporim da kvalitet nije baš najbolji, zato i više volim japanske automobile.
Međutim, uz garanciju od 200000km ili 6 godina, što se mene tiče može da crkava koliko hoće. Ako se to desi, dobiću zamenski auto, ako me ostavi na putu – dolazi šlep služba, opet dobijam zamenski auto, prenoćište u hotel ako je neophodno, tako da me to ne sekira.
Uzgred, čisto sumnjam da će motor od 1600ccm imati manje problema od onog od 2000ccm? Takođe, ne sećam se da sam Renaulta ikad video pri vrhu neke liste pouzdanosti.
I da - nigde nisam rekao da ACC treba da radi do 210km/h! To je preterivanje i potpuno nepotrebno, ali sam rekao da je 140km/h nerazumno malo, ne samo za Nemačku nego i za većinu zemalja. Retko će te policija ikad zaustaviti po Evropi ako voziš do 150km/h. Ja, kada uslovi dozvoljavaju, vozim oko 160 - 170km/h, pa i da popijem neku kaznu - nije strašno.

Drugi Banjalucanin

pre 7 godina

Japanac, svaka cast za Lexus. Slozicemo se da Lexus-Toyota prave najkvalitetnija auta na svijetu, daleko kvalitetnija od bilo kakvih Skoda, VW-a, Renault-a pa i Mercedesa, BMW-a, koliko god je to nasem narodu tesko za povjerovati;-) Statistika je vec dugo godina na strani Toyote i ostalih japanskih proizvodjaca, prije svega mislim na pouzdanost. Pozdrav!

Japanac

pre 7 godina

@moron
Zanimljivo da imaš takva iskustva „iz prve ruke“, ja sam baš suprotno slušao. Ali, uopšte ne sporim da kvalitet nije baš najbolji, zato i više volim japanske automobile.
Međutim, uz garanciju od 200000km ili 6 godina, što se mene tiče može da crkava koliko hoće. Ako se to desi, dobiću zamenski auto, ako me ostavi na putu – dolazi šlep služba, opet dobijam zamenski auto, prenoćište u hotel ako je neophodno, tako da me to ne sekira.
Uzgred, čisto sumnjam da će motor od 1600ccm imati manje problema od onog od 2000ccm? Takođe, ne sećam se da sam Renaulta ikad video pri vrhu neke liste pouzdanosti.

d

pre 7 godina

Danasnji dizel motori su konstruisani u prvim godinama 2000te godine, Jtd - Hdi - dCi - d4d - 2.0tdi .... Vremenom su usavrsavani, otklonjene su eventualne mane , tako da su po meni vrlo sigurna varijanta za kupovinu.Za razliku od njih turbo benzinci 3cilindrasi su relativno jos novi i tek u narednim godinama pokazace kakvi su. Neko je spomenuo TSI benzince u skodi i "trajnost" ... licno sam video superb 2 na kome je na nekih 140.000km crk'o 1.4tsi, auto redovno odrzavan

moron

pre 7 godina

Ako nekome za izbor automobila odlučujuću pobudu predstavlja to da li ACC tog funkcioniše do 210 km/h, opravdano je da verujemo da se radi o nekome ko živi i radi u Nemačkoj. I da putuje samo po onim auto putevima Nemačke gde ne postoji ograničenje brzine, zar ne ?

Jer, za nekoga ko možda živi u Srbiji, pa putuje ( makar delom ) i po Srbiji, ACC koji funkcioniše "samo do 140 km/h" svakako nije mana. Niti je zbog toga to vozilo lošije od onoga sa ACC do 210 km/h.

Meni za izbor sadašnjeg vozila veći značaj imalo to što "iz prve ruke" znam tri "prva" vlasnika škode, od čega je jedan na TSI-u čak ČETIRI puta u četiri godine menjao celi sistem razvoda (duži mu je bio servisni interval za ulje, nego li za zamenu "lanca i katanca", jer oni nisu mogli da izdrže po 15 kkm, koliko ulje "traje" kod VW u Srbiji ), dok je kod ona preostala dva ( TSI-a ) posle jedva godinu dana bilo nužno da se menja glava motora.

Šta me briga na koju brzinu im je „ograničen“ ACC, kada su ta vozila očito „ograničena“ po pitanju kvaliteta i pouzdanosti do te mere da je povremeno potpuno onemogućeno njihovo namensko korišćenje. Ona se uopšte ne kreću. Već stoje. I čekaju da stigne deo. A posle čekaju opravku...

Japanac

pre 7 godina

@Drugi Banjalucanin,
Nije baš da ne vodim računa o stilu kad je auto u pitanju, nego ne mogu baš sve baš da napišem. Naime, pored Superba imam i Lexus IS250c (ovo "c" označava kabrio varijantu) i auto je bombona. Ne znam koliko me je ljudi zaustavilo da me pita za njega, a neki su se čak i slikali. Inače, nijednog drugog primerka još uvek u Evropi nisam video, pa je i razumljivo što se ljudi zanimaju.
Elem, meni je Renault bliži srcu, iako me jedan Renault 11 davnih dana koštao dosta živaca i para za popravke, i želeo sam da ga kupim pre Superba (čak sam i odložio kupovinu na par meseci da bi ga sačekao), ali auto jednostavno ne nudi ono što meni treba - eeeej, ACC ograničen na 140km/h, a rezervoar 48 litara u onolikom autu!?
I svi uporedni testovi što sam našao na internetu kažu da je Superb bolja kupovina, iako je solidno skuplji!
Pozdrav!

srecan put

pre 7 godina

@ Buhaha

Golf IV - 1.9tdi (1215kg.) - 193 km/h,ubrzanje 0-100km/h 10.6sec.
Golf IV - 1.6fsi (1125kg.) - 194 km/h,ubrzanje 0-100km/h 10.6sec.

ako testiramo razlicite automobile,druga prica,kao i realna potrosnja oba automobila

Buhaha

pre 7 godina

Cisto jedno poredjenje atmo benzinca manje zapremine od 110KS i turbo dizelasa vece zapremine od 110KS, razlika je bila 1-2m u korist turbo dizelasa do stotke, a kasnije je benzinac osisao i postigao vecu max brzinu. Testirao licno sa kumom u dva navrata. Necu da imenujem marke i modele.

S70

pre 7 godina

Za sve kojima nije jasno, evo malo matematike:
(Laguna + Latitude)/2 = Talisman

Slično kao:
(Vectra + Omega)/2 = Insignia

ili:
(407 + 607)/2 = 508

Jel sada jasnije kojoj klasi pripada? :-)

Pozdrav.

ttt

pre 7 godina

Za ove sto im smeta dizel a hvale benzince od 2000kubika u auto od preko 1.5t. Sto veci i tezi auto vise se ispalti dizel. Taj benzinac malo li poteras trosi kao tenk

Aleks

pre 7 godina

Talisman nije naslednik Lagune 3 od koje je 16cm duzi. On je vise naslednik Latituda i naravno da je ista klasa kao Superb. Talisman 485cm dugacak a Superb je 486cm. Znaci najlakse je ovde lupati gluposti nego pogledati na netu za dva minuta.

uyorak

pre 7 godina

@R32 Sam tvoj "naziv" objasnjava tvoj komentar. Evo javljam se ja koji za najvise 5min menjam sijalicu na istom tom meganu kod koga nemacki novinari skidaju tocak i branik . I sto vise vozim ovaj "krs" kako si ga nazvao sve vise shvatam koliko je besmisleno placati za neke precenjene modele koji niti su kvalitetniji niti bolji.Marketing i "stara slava" su cudo

Reno

pre 7 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1201583#k22029431

Vozio sam Megana 2 i stvarno mi nije jasno ko je skidao tocak da promeni sijalicu. Sve je poteklo sa youtuba gde je pokazano da je na golfu jednostavnije. Ne kazem da je Reno imao najsrecnije resenje ali ja sam sijalice menjao za 3 minuta i sebi i drugima. Samo se smota volan na unutra. Gurnes ruku i lepo se mogao napipati far. Ako nisi hulk onda si lupg ako to ne mozes.

Timer

pre 7 godina

moram da se umesam nisam hteo ali...
uporedjujete talisman sa superb. talisamn je naslednik lagune(samo drugo ime) u klasi sa oktaviom. superb nema veze sa njim jer je klasa vise.

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (renault team, 21. novembar 2016 22:16)


Pa prijatelju i nisi trebao da se umesas jer nisi u pravu.
Oktavia se pravi na osnovi golfa i ona jeste golf klasa (ista klasa je i megan sedan).
Superb se pravi na osnovi Pasata i ona je tacno u klasi ovog Talismana.

Shone

pre 7 godina

Dragi,
vidim da dosta ljudi pominje da je Oktavija u klasi Talismana, naravno to je greska. Oktavija je produzeni jeftini Golf, koji nema veze sa Talismanom.

Druga stvar, od trece generacije Megana i Lagune Renault je popravio dosta stvari, mehanika i elektonika je na nivou ostalih, ako ne i pouzdanija.

Vlasnik Megana 3 1.9 DCI

Pozdrav.

Laguna 3 phase 2

pre 7 godina

Vidim da se diskutuje talisman ili novi Superb. Kao vlasnik najnovije Lagune ja bih bez minuta razmisljanja uzeo ....... Superb. Nije reno los ali ima svoje bubice koje opasno nerviraju

Veliki brat

pre 7 godina

Prošle sedmice bio u Škodinom salon, i između ostalih, video i taj Superb.

Jednom rečju: RUGOBA!


Ljudi, pogledajte rubove oko točkova na tom Superb-u, kao i na Oktaviji i Rapidu, pa to će na našim putevima za manje od godinu dana da bude oguljeno od rizle (jer je lim na 10cm oko lukova ravan i nagnut unutra ka točkovima).

Čak i kod prvih Oktavija i kod dvojke je zadnji rub do vrata bivao oljušten od kamenčića, i to najčešće desni (pošto tih kamečića ima uglavnom uz ivicu puta).


Najlepši auto za šire narodne mase, koji sam do sada video, bila je neka Honda Accord sa dubokim branicima, niskoprofilne gume, "krilo" na gepeku... da od običnog auta sa tih nekoliko detalja može da se napravi takav lepotan nikad ne bih pretpostavio. Nijedan BMW/Audi/Mercedes ne može da mu priđe ma kakve mu detalje dodavali.

Nije nijedan od ovih "tuning" primeraka koji se mogu videti po netu, sve to je nekako prenabudženo, ovo što sam video je bilo malo skromnije, ali opet perfektno uklopljeno i auto je imao savršenu liniju, spojlere koji se perfektno uklapaju u liniju auta, a opet ništa preterano, taman da se može voziti našim putevima.


Inače, šta pričati o ovim novim modelima, kad mi je Audi b4 još uvek (relativno) lep i skladan auto, i kad bih mogao da priuštim da imam dva registrovana auta, obavezno bih imao jedan, po mogućnosti 2.0 benzinac.

Mihajlo

pre 7 godina

Citajuci komenare, stekao sam utisak da vecina nas vozi nove Honde i Leksuse...
Koliko nerealnih i zlonamernih komentara ima, ne mogu da verujem, a mislim da takvi komentari upravo oslikavaju nemogucnost kupovine novog auta, pa kao daj da pljujem po svima i da bar budem pametan, ako vec nisam uspesan.
Kada bi izasao auto sa italijanskim izgledom, sa francuskom udobnoscu, sa japanskom pouzdanoscu, sa nemackom zavrsnom obradom i sa nemackim kvalitetom materijala, da pripada segmentu S klase i nekog Leksusa, a da kosta do 10.000eur i da drzava pomaze nabavku istog...i takvom autu bi nasi komantatori nasli gomilu mana.
Anajjaci su ovi sto kazu da su vecprobali auto i da se kvari ili da izbija kamen iz bubrega, a on samo sto se pojavio i teksto je stiga u prodajne salone.

Inace, ovaj Talisman je prelep, svaka cast Renou. Lepo se sedi u njemu, pogledao sam ga detaljno na sajmu i jako mi se dopada. Ne mogu znati da li je kvalitetan ili nije, tek sto je izasao, treba mu dati sansu, a trziste ce za koju godinu pozicionirati taj auto bas tamo gde mu je mesto.

renault team

pre 7 godina

moram da se umesam nisam hteo ali...
uporedjujete talisman sa superb. talisamn je naslednik lagune(samo drugo ime) u klasi sa oktaviom. superb nema veze sa njim jer je klasa vise.
od motora 1.6 dci sa 160ks i 2 turbine ne verujem da ide bolje superb sa 2.0tdi
drugo ne svidja vam se tablet koji i najgori golf 7 restaling ga sada ima. a svi nose telefone kineske od 5.5inca.
taj tablet na talisman je vrhunski odradjen sa svim mogucim podesavanjima u digitalnom svetu

R32

pre 7 godina

Teska kicerica,a i sta drugo ocekivati od francuza!? Dzabe ga nakitite kao novogodisnju jelku kad je to smece od auta,tj francuz! Jel se i ovome mora skidati tocak kao na prethodnom Meganu da bi se promjenila sijalica u faru?

DC

pre 7 godina

@Titogradjanin: Mercedes je sa novom E-klasom predstavio i potpuno novu generaciju cetvorocilindricnoh dizela od 1950ccm - OM654. Mislim da ce se u dogledno vreme ti motori pojaviti kako u Renault tako i u Nissan i Infinity i da upravo zato sto se ceka na njih Talisman (i Espace) se trenutno ne nude sa necim vecim od 1.6.

Миле

pre 7 godina

(Titogradjanin, 21. novembar 2016 14:56)
Талисману не "хвали"мотор.Или можда фали.Ко би га знао.

Car

pre 7 godina

@ooo

Koje stvari će da shvati? U istoj klasi uvek pobeđuje benzinac, ali uvek, barem za prave ljubitelje vožnje. Najjači je skoro bio lik koji je uporedio Pasata 2.0 TDI i benzinca običnog 2.0 16V. A pored 2.0 TSI, naftaš nema šta da traži. Pre nego što krenete da drobite o "pouzdanosti", ne govorim o tome, već o performansama.

Drugi Banjalucanin

pre 7 godina

Japanac, bas si kontradiktoran. Pa sve si zivo nabrojao vezano za stil sem auta...Vidis da vodis racuna o svemu, i na kraju kupis Skodu, sve pokvaris:-) Naravno da mi je bitno kako auto izgleda. Kao sto i sam kazes kad dam nekoliko desetina hiljada eura itekako ocekujem da auto izgleda lijepo. A oni koju vjeruju da je Skoda bolje auto od Renaulta generalno to necu komentarisati. Renault proizvodi automobile vise od 100 godina. Renaultovi motori u Formuli 1 kroz istoriju su poslije Ferrarija osvojili najveci broj konstruktorskih titula, tamo velicanstvenog VW nema nigdje, a tek Skode:-) Renault svoje motore prodaje i ugradjuje u Mercedese, Nissane itd. Jedino sto i meni smeta u zadnje vrijeme je sto ne ugeadjuju malo jace motore u nove modele, ali to je zbog poreza i emisije izduvnih gasova..

Еуридамас

pre 7 godina

Ови што себи одваљују бубреге у Супербу и Пасату, нису сјели у немачки ауто новији од Голфа 2. Па о чему причате? Сеоска прича коју сваки сељак (никаква увреда правим честитим сељацима) препричава са кољена на кољено. Још онај рече купује Рено срцем??? Еееј није то Лотус да га купујеш срцем, већ најобичнија канта из Француске. Нисте ви сјели ни у Пасата ни у Суперба нових генерација.

Vaša pluća će mi jednog dana

pre 7 godina

@nije dizel jedini na svetu Probaj neki dizel novije generacije , 150ks ili vise, shvatices neke stvari
(ooo, 21. novembar 2016 14:48)
I najnoviji i najčistiji dizel i dalje izbacuje čađ.Meni je neprijatno da trujem ljude oko sebe.Nepristojno je trovati druge zbog par kapi goriva koje će skupo održavanje da pojede svakako. Sa 30 do 60.000 km godišnje, nikad mi dizel nije bio na pameti.Plin i savremen motor na benzin su dobitna kombinacija.

Brenki

pre 7 godina

Svaka cast za dizajn, originalno i lepo, a opet muski, sto francuzima ne polazi za rukom bas... Prva "ljudska" limuzina od Renoa jos od legendarne 25-ice i Safrana... Ako se meni koji preferiram nemacke automobile(citaj VW) i koji je istim prezadovoljan, ovo dopada, onda znaci da su napravili pravu stvar. Do duse, ja nisam potencijalni kupac jer mi ne treba vozilo ove klase, ali bih svakako isao na test voznju. Superb je vrhunski auto, ali bih ovo morao da probam... Komsija ima novi Grand Senik, u najvisem paketu opreme, ono je stvarno "mrak" od auta!

Titogradjanin

pre 7 godina

Trenutno dva najljepsa auta u klasi su :Mazda 6 restajling (samo crvena boja) i Talisman. Kad god prodju ta dva auta ulicom iskrivim vrat. Moj bi izbor bio Mazda 6 iz razloga što ima jači i po meni bolji motor 2.2 dizel od 150ks i od 175ks. Talismanu hvali motor 2.0dci da bi imao kompletnu ponudu. Ne znam zašto Renault ne uzme od Mecke 2.2 dizel od 170ks, kad već Mecka uzima njihov motor. Ako se to desi ja ne znam koje bih auto kupio. Ali srećom nemam te pare još uvijek i ne moram da razbijam glavu.

sale

pre 7 godina

Kad mu padne cena polovnog na 10.000€
Obavezno kupujem 1.6 benzinca od 200ks. vozio sam bmw 530 f10 2012 god. od drugara, sjajan auto, ali nije me ubedio da vredi toliko.

Japanac

pre 7 godina

Zaista me neki komentari zasmeju, naročito "muškaraca" koji se cene auto po tome da li je lep ili nije! i da li ima stila? Meni je to sigurno u drugom planu i retko koji auto ne bih kupio zato što je ružan (naprimer, najnoviju E klasu nisam uopšte razmatrao jer mi je stvarno grozna, ali to je samo moje mišljenje).
A stil pokazujem lepim ponašanjem i ophođenjem prema drugim ljudima, da sam čist i namirisan, da ne vozim bahato, da uputim kompliment predstavnicama lepšeg pola, da pomognem kome mogu, da mogu da popijem a da ne pravim gluposti, da mi je stan lepo sređen... i eventualno pristojnom garderobom, satom... Ali gde će to Srbadija razumeti!
A kad izbrojim nekoliko desetina hiljada za nov auto, koje sam sam morao da zaradim, onda gledam da taj auto ispunjava isključivo moje zahteve, a ne šta bi drugi mogli da pomisle, a to su: snažan benzinski motor, udobnost, dosta prostora (uključujući prtljažnik), dobar audio sistem, mnogo opreme (ACC, automatski menjač, koža sa hlađenjem/grejanjem sedišta, navigacija...), dobra garancija, i najvažnije - da se ne osećam kao ovca za šišanje dok pravim konfiguraciju!
To sve Superb nudi i zato sam ga kupio i mislim da je najbolja kupovina od svih automobila koje sam dosad imao, a bilo ih je poprilično.

Goran

pre 7 godina

Vozim skodu superb i stvarno je dobar auto ali sada stvarno neznam koji bih kupio dali talismana ili skodu svaki je dobar na svoj nacin uvek se kajes posle godinu dve izace bolji auto i opet kajanje a bitno je samo da se nekvari da te sigurno dovece od tacke a do tacke b

iz prve ruke

pre 7 godina

Moje licno misljenje da je Talisman daleko naljepse auto u klasi i dosad najljepsi Renault.
(Drugi Banjalucanin, 21. novembar 2016 11:37)

Slažem se sa tobom da je talisman lep auto ali bojim se da je na žalost samo to.
Imao sam Lagunu 1,9 dci kupljena nova,udobna ,lepa,brza,ekonomična.
Ljudi,taj auto nije izlazio iz servisa,nema šta se nije pokvarilo na njemu,po par meseci u servisu i što je još gore nisu znali ni da je poprave.
Mažena ,pažena,garažirana,10k godišnje max...džaba,smeće od auta.
Zato ljudi kupuju škode i dačije,glavom a ne srcem ko ja.

Velimir

pre 7 godina

Ko jednom sredi leđa u VW (isto važi za Škoda i Audi ) ne misli više na njih .Mislim na VW ...
Meni je tih 350.000 km dosta. Igrom slučaja neki dan sam se vozio u VW na zadnjoj klupi, kad smo prešli preko neke neravnine gornja desna plomba na 4 se pomerila ( samo sam malo preterao verujte mi ljudi )

moron

pre 7 godina

Mada nemam škodu, neki kažu da sa njen "latentni obažavac" i ni sam ne znam pouzdano šta se desilo da ne kupim oktaviju furgon, već nešto drugo ( moguće da su problemi sa škodama koje su imali neki meni bliski ljudi ipak suviše opteretili moju podsvest i stvorili veliki strah ka VW tehnici ).
Pa ipak, kada se pojavio ovaj novi superb karavan, bio sam fasciniran ( posebno "prostorom" i spiskom opreme srednjeg paketa ). Mislio sam da bolje u toj klasi ne može da postoji.
Onda je "došao" Talisman karavan. I ja sam ostao bez teksta. To vozilo je "prava mera" u toj klasi. A superb karavan ni pored njega sada deluje jadno.
Eto šta ti je čovek ...

Dragan BL

pre 7 godina

U smislu uloženo dobiveno najbolja moguća ponuda u njegovoj klasi.A što se izgleda tiče,fantastičan i sigurno ćete ga dugo gledati kada prođete kraj njega!

Drugi Banjalucanin

pre 7 godina

I meni se cini da je Talisman daleko bolja kupovina.
Zna se ko kupuje Skodu, ljudi koji nemaju stila, koji kupuju auto na metar i misle da su dobili najbolje auto za te pare. Sto se tice dizajna Talisman je za Skodu umjetnicko djelo, sto svana, sto iznutra. Moje licno misljenje da je Talisman daleko naljepse auto u klasi i dosad najljepsi Renault.

Japanac

pre 7 godina

@Banjalučanin,
I ja tako mislim, pa sam uzeo Superba. Ne volim VW automobile, pa sam zato želeo da uzmem Talismana, međutim Superb je stvarno bolja kupovina.
Talisman nisam uzeo zato što:
- ima značajno manji rezervoar, što mu za oko 200km skraćuje autonomiju u odnosu na Superba,
- ACC mu radi svega do 140km/h (na Superbu sam uzeo opciju do 210km/h),
- manje mesta pozadi,
- mali izbor motora (mada bi mi benzinac od 200KS bio OK, Superb sam uzeo od 220KS),
- digitalne instrument table (njih baš ne volim!)
- i, što kažeš, onog groznog tableta koji liči na kinesku dečiju igračku.

Inače sam dugo vozio Japance i želeo sam da nastavim, ali trenutno u Evropi ne nude ništa bolje od Superba.

Pozdrav!

Banjalučanin

pre 7 godina

Meni se čini da je Superb za isto novaca bolja kupovina.
-Bolji motor
-Nema tablet
-Bolji spolja (nema ovih ružnih svjetala)
-Bolje drži cijenu
Francuzima svaka čast za hrabrost, ali ja ovog neću kupiti ni kao polovnog.

Drugi Banjalucanin

pre 7 godina

I meni se cini da je Talisman daleko bolja kupovina.
Zna se ko kupuje Skodu, ljudi koji nemaju stila, koji kupuju auto na metar i misle da su dobili najbolje auto za te pare. Sto se tice dizajna Talisman je za Skodu umjetnicko djelo, sto svana, sto iznutra. Moje licno misljenje da je Talisman daleko naljepse auto u klasi i dosad najljepsi Renault.

moron

pre 7 godina

Mada nemam škodu, neki kažu da sa njen "latentni obažavac" i ni sam ne znam pouzdano šta se desilo da ne kupim oktaviju furgon, već nešto drugo ( moguće da su problemi sa škodama koje su imali neki meni bliski ljudi ipak suviše opteretili moju podsvest i stvorili veliki strah ka VW tehnici ).
Pa ipak, kada se pojavio ovaj novi superb karavan, bio sam fasciniran ( posebno "prostorom" i spiskom opreme srednjeg paketa ). Mislio sam da bolje u toj klasi ne može da postoji.
Onda je "došao" Talisman karavan. I ja sam ostao bez teksta. To vozilo je "prava mera" u toj klasi. A superb karavan ni pored njega sada deluje jadno.
Eto šta ti je čovek ...

Mihajlo

pre 7 godina

Citajuci komenare, stekao sam utisak da vecina nas vozi nove Honde i Leksuse...
Koliko nerealnih i zlonamernih komentara ima, ne mogu da verujem, a mislim da takvi komentari upravo oslikavaju nemogucnost kupovine novog auta, pa kao daj da pljujem po svima i da bar budem pametan, ako vec nisam uspesan.
Kada bi izasao auto sa italijanskim izgledom, sa francuskom udobnoscu, sa japanskom pouzdanoscu, sa nemackom zavrsnom obradom i sa nemackim kvalitetom materijala, da pripada segmentu S klase i nekog Leksusa, a da kosta do 10.000eur i da drzava pomaze nabavku istog...i takvom autu bi nasi komantatori nasli gomilu mana.
Anajjaci su ovi sto kazu da su vecprobali auto i da se kvari ili da izbija kamen iz bubrega, a on samo sto se pojavio i teksto je stiga u prodajne salone.

Inace, ovaj Talisman je prelep, svaka cast Renou. Lepo se sedi u njemu, pogledao sam ga detaljno na sajmu i jako mi se dopada. Ne mogu znati da li je kvalitetan ili nije, tek sto je izasao, treba mu dati sansu, a trziste ce za koju godinu pozicionirati taj auto bas tamo gde mu je mesto.

Velimir

pre 7 godina

Ko jednom sredi leđa u VW (isto važi za Škoda i Audi ) ne misli više na njih .Mislim na VW ...
Meni je tih 350.000 km dosta. Igrom slučaja neki dan sam se vozio u VW na zadnjoj klupi, kad smo prešli preko neke neravnine gornja desna plomba na 4 se pomerila ( samo sam malo preterao verujte mi ljudi )

Japanac

pre 7 godina

@Banjalučanin,
I ja tako mislim, pa sam uzeo Superba. Ne volim VW automobile, pa sam zato želeo da uzmem Talismana, međutim Superb je stvarno bolja kupovina.
Talisman nisam uzeo zato što:
- ima značajno manji rezervoar, što mu za oko 200km skraćuje autonomiju u odnosu na Superba,
- ACC mu radi svega do 140km/h (na Superbu sam uzeo opciju do 210km/h),
- manje mesta pozadi,
- mali izbor motora (mada bi mi benzinac od 200KS bio OK, Superb sam uzeo od 220KS),
- digitalne instrument table (njih baš ne volim!)
- i, što kažeš, onog groznog tableta koji liči na kinesku dečiju igračku.

Inače sam dugo vozio Japance i želeo sam da nastavim, ali trenutno u Evropi ne nude ništa bolje od Superba.

Pozdrav!

Timer

pre 7 godina

moram da se umesam nisam hteo ali...
uporedjujete talisman sa superb. talisamn je naslednik lagune(samo drugo ime) u klasi sa oktaviom. superb nema veze sa njim jer je klasa vise.

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (renault team, 21. novembar 2016 22:16)


Pa prijatelju i nisi trebao da se umesas jer nisi u pravu.
Oktavia se pravi na osnovi golfa i ona jeste golf klasa (ista klasa je i megan sedan).
Superb se pravi na osnovi Pasata i ona je tacno u klasi ovog Talismana.

iz prve ruke

pre 7 godina

Moje licno misljenje da je Talisman daleko naljepse auto u klasi i dosad najljepsi Renault.
(Drugi Banjalucanin, 21. novembar 2016 11:37)

Slažem se sa tobom da je talisman lep auto ali bojim se da je na žalost samo to.
Imao sam Lagunu 1,9 dci kupljena nova,udobna ,lepa,brza,ekonomična.
Ljudi,taj auto nije izlazio iz servisa,nema šta se nije pokvarilo na njemu,po par meseci u servisu i što je još gore nisu znali ni da je poprave.
Mažena ,pažena,garažirana,10k godišnje max...džaba,smeće od auta.
Zato ljudi kupuju škode i dačije,glavom a ne srcem ko ja.

Japanac

pre 7 godina

Zaista me neki komentari zasmeju, naročito "muškaraca" koji se cene auto po tome da li je lep ili nije! i da li ima stila? Meni je to sigurno u drugom planu i retko koji auto ne bih kupio zato što je ružan (naprimer, najnoviju E klasu nisam uopšte razmatrao jer mi je stvarno grozna, ali to je samo moje mišljenje).
A stil pokazujem lepim ponašanjem i ophođenjem prema drugim ljudima, da sam čist i namirisan, da ne vozim bahato, da uputim kompliment predstavnicama lepšeg pola, da pomognem kome mogu, da mogu da popijem a da ne pravim gluposti, da mi je stan lepo sređen... i eventualno pristojnom garderobom, satom... Ali gde će to Srbadija razumeti!
A kad izbrojim nekoliko desetina hiljada za nov auto, koje sam sam morao da zaradim, onda gledam da taj auto ispunjava isključivo moje zahteve, a ne šta bi drugi mogli da pomisle, a to su: snažan benzinski motor, udobnost, dosta prostora (uključujući prtljažnik), dobar audio sistem, mnogo opreme (ACC, automatski menjač, koža sa hlađenjem/grejanjem sedišta, navigacija...), dobra garancija, i najvažnije - da se ne osećam kao ovca za šišanje dok pravim konfiguraciju!
To sve Superb nudi i zato sam ga kupio i mislim da je najbolja kupovina od svih automobila koje sam dosad imao, a bilo ih je poprilično.

Brenki

pre 7 godina

Svaka cast za dizajn, originalno i lepo, a opet muski, sto francuzima ne polazi za rukom bas... Prva "ljudska" limuzina od Renoa jos od legendarne 25-ice i Safrana... Ako se meni koji preferiram nemacke automobile(citaj VW) i koji je istim prezadovoljan, ovo dopada, onda znaci da su napravili pravu stvar. Do duse, ja nisam potencijalni kupac jer mi ne treba vozilo ove klase, ali bih svakako isao na test voznju. Superb je vrhunski auto, ali bih ovo morao da probam... Komsija ima novi Grand Senik, u najvisem paketu opreme, ono je stvarno "mrak" od auta!

Banjalučanin

pre 7 godina

Meni se čini da je Superb za isto novaca bolja kupovina.
-Bolji motor
-Nema tablet
-Bolji spolja (nema ovih ružnih svjetala)
-Bolje drži cijenu
Francuzima svaka čast za hrabrost, ali ja ovog neću kupiti ni kao polovnog.

Dragan BL

pre 7 godina

U smislu uloženo dobiveno najbolja moguća ponuda u njegovoj klasi.A što se izgleda tiče,fantastičan i sigurno ćete ga dugo gledati kada prođete kraj njega!

Goran

pre 7 godina

Vozim skodu superb i stvarno je dobar auto ali sada stvarno neznam koji bih kupio dali talismana ili skodu svaki je dobar na svoj nacin uvek se kajes posle godinu dve izace bolji auto i opet kajanje a bitno je samo da se nekvari da te sigurno dovece od tacke a do tacke b

Aleks

pre 7 godina

Talisman nije naslednik Lagune 3 od koje je 16cm duzi. On je vise naslednik Latituda i naravno da je ista klasa kao Superb. Talisman 485cm dugacak a Superb je 486cm. Znaci najlakse je ovde lupati gluposti nego pogledati na netu za dva minuta.

Titogradjanin

pre 7 godina

Trenutno dva najljepsa auta u klasi su :Mazda 6 restajling (samo crvena boja) i Talisman. Kad god prodju ta dva auta ulicom iskrivim vrat. Moj bi izbor bio Mazda 6 iz razloga što ima jači i po meni bolji motor 2.2 dizel od 150ks i od 175ks. Talismanu hvali motor 2.0dci da bi imao kompletnu ponudu. Ne znam zašto Renault ne uzme od Mecke 2.2 dizel od 170ks, kad već Mecka uzima njihov motor. Ako se to desi ja ne znam koje bih auto kupio. Ali srećom nemam te pare još uvijek i ne moram da razbijam glavu.

Миле

pre 7 godina

(Titogradjanin, 21. novembar 2016 14:56)
Талисману не "хвали"мотор.Или можда фали.Ко би га знао.

sale

pre 7 godina

Kad mu padne cena polovnog na 10.000€
Obavezno kupujem 1.6 benzinca od 200ks. vozio sam bmw 530 f10 2012 god. od drugara, sjajan auto, ali nije me ubedio da vredi toliko.

Drugi Banjalucanin

pre 7 godina

Japanac, bas si kontradiktoran. Pa sve si zivo nabrojao vezano za stil sem auta...Vidis da vodis racuna o svemu, i na kraju kupis Skodu, sve pokvaris:-) Naravno da mi je bitno kako auto izgleda. Kao sto i sam kazes kad dam nekoliko desetina hiljada eura itekako ocekujem da auto izgleda lijepo. A oni koju vjeruju da je Skoda bolje auto od Renaulta generalno to necu komentarisati. Renault proizvodi automobile vise od 100 godina. Renaultovi motori u Formuli 1 kroz istoriju su poslije Ferrarija osvojili najveci broj konstruktorskih titula, tamo velicanstvenog VW nema nigdje, a tek Skode:-) Renault svoje motore prodaje i ugradjuje u Mercedese, Nissane itd. Jedino sto i meni smeta u zadnje vrijeme je sto ne ugeadjuju malo jace motore u nove modele, ali to je zbog poreza i emisije izduvnih gasova..

S70

pre 7 godina

Za sve kojima nije jasno, evo malo matematike:
(Laguna + Latitude)/2 = Talisman

Slično kao:
(Vectra + Omega)/2 = Insignia

ili:
(407 + 607)/2 = 508

Jel sada jasnije kojoj klasi pripada? :-)

Pozdrav.

d

pre 7 godina

Danasnji dizel motori su konstruisani u prvim godinama 2000te godine, Jtd - Hdi - dCi - d4d - 2.0tdi .... Vremenom su usavrsavani, otklonjene su eventualne mane , tako da su po meni vrlo sigurna varijanta za kupovinu.Za razliku od njih turbo benzinci 3cilindrasi su relativno jos novi i tek u narednim godinama pokazace kakvi su. Neko je spomenuo TSI benzince u skodi i "trajnost" ... licno sam video superb 2 na kome je na nekih 140.000km crk'o 1.4tsi, auto redovno odrzavan

moron

pre 7 godina

Ako nekome za izbor automobila odlučujuću pobudu predstavlja to da li ACC tog funkcioniše do 210 km/h, opravdano je da verujemo da se radi o nekome ko živi i radi u Nemačkoj. I da putuje samo po onim auto putevima Nemačke gde ne postoji ograničenje brzine, zar ne ?

Jer, za nekoga ko možda živi u Srbiji, pa putuje ( makar delom ) i po Srbiji, ACC koji funkcioniše "samo do 140 km/h" svakako nije mana. Niti je zbog toga to vozilo lošije od onoga sa ACC do 210 km/h.

Meni za izbor sadašnjeg vozila veći značaj imalo to što "iz prve ruke" znam tri "prva" vlasnika škode, od čega je jedan na TSI-u čak ČETIRI puta u četiri godine menjao celi sistem razvoda (duži mu je bio servisni interval za ulje, nego li za zamenu "lanca i katanca", jer oni nisu mogli da izdrže po 15 kkm, koliko ulje "traje" kod VW u Srbiji ), dok je kod ona preostala dva ( TSI-a ) posle jedva godinu dana bilo nužno da se menja glava motora.

Šta me briga na koju brzinu im je „ograničen“ ACC, kada su ta vozila očito „ograničena“ po pitanju kvaliteta i pouzdanosti do te mere da je povremeno potpuno onemogućeno njihovo namensko korišćenje. Ona se uopšte ne kreću. Već stoje. I čekaju da stigne deo. A posle čekaju opravku...

Car

pre 7 godina

@ooo

Koje stvari će da shvati? U istoj klasi uvek pobeđuje benzinac, ali uvek, barem za prave ljubitelje vožnje. Najjači je skoro bio lik koji je uporedio Pasata 2.0 TDI i benzinca običnog 2.0 16V. A pored 2.0 TSI, naftaš nema šta da traži. Pre nego što krenete da drobite o "pouzdanosti", ne govorim o tome, već o performansama.

tarmiricmi

pre 7 godina

@japanac
u zdravlju da se vozis kad si birao
elem, vozim sluzbenog superba od pocetka godine - dizel 150 ks
cuje se gorivo u rezervoaru, vec se skinuo lak sa vrha menjaca, volan dobio bele tackice od znojavih ruku, zvucna izolacija smesna, grejanje mozes da sanjas u prvih 10 km, kad pozadi sednu tri osobe auto glisira, prskalice sofersajbne se zacepljuju periodicno, prilikom kocenja ponire nosem toliko da ako asfalt nije idealan plastiku ispod prednjeg spojlera smirglas o tlo, mesta na zadnjim sedistima ima koliko hoces ali nagib naslona je kao u klasi ispod
eto to je sve

ttt

pre 7 godina

Za ove sto im smeta dizel a hvale benzince od 2000kubika u auto od preko 1.5t. Sto veci i tezi auto vise se ispalti dizel. Taj benzinac malo li poteras trosi kao tenk

uyorak

pre 7 godina

@R32 Sam tvoj "naziv" objasnjava tvoj komentar. Evo javljam se ja koji za najvise 5min menjam sijalicu na istom tom meganu kod koga nemacki novinari skidaju tocak i branik . I sto vise vozim ovaj "krs" kako si ga nazvao sve vise shvatam koliko je besmisleno placati za neke precenjene modele koji niti su kvalitetniji niti bolji.Marketing i "stara slava" su cudo

Shone

pre 7 godina

Dragi,
vidim da dosta ljudi pominje da je Oktavija u klasi Talismana, naravno to je greska. Oktavija je produzeni jeftini Golf, koji nema veze sa Talismanom.

Druga stvar, od trece generacije Megana i Lagune Renault je popravio dosta stvari, mehanika i elektonika je na nivou ostalih, ako ne i pouzdanija.

Vlasnik Megana 3 1.9 DCI

Pozdrav.

Reno

pre 7 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1201583#k22029431

Vozio sam Megana 2 i stvarno mi nije jasno ko je skidao tocak da promeni sijalicu. Sve je poteklo sa youtuba gde je pokazano da je na golfu jednostavnije. Ne kazem da je Reno imao najsrecnije resenje ali ja sam sijalice menjao za 3 minuta i sebi i drugima. Samo se smota volan na unutra. Gurnes ruku i lepo se mogao napipati far. Ako nisi hulk onda si lupg ako to ne mozes.

Vaša pluća će mi jednog dana

pre 7 godina

@nije dizel jedini na svetu Probaj neki dizel novije generacije , 150ks ili vise, shvatices neke stvari
(ooo, 21. novembar 2016 14:48)
I najnoviji i najčistiji dizel i dalje izbacuje čađ.Meni je neprijatno da trujem ljude oko sebe.Nepristojno je trovati druge zbog par kapi goriva koje će skupo održavanje da pojede svakako. Sa 30 do 60.000 km godišnje, nikad mi dizel nije bio na pameti.Plin i savremen motor na benzin su dobitna kombinacija.

DC

pre 7 godina

@Titogradjanin: Mercedes je sa novom E-klasom predstavio i potpuno novu generaciju cetvorocilindricnoh dizela od 1950ccm - OM654. Mislim da ce se u dogledno vreme ti motori pojaviti kako u Renault tako i u Nissan i Infinity i da upravo zato sto se ceka na njih Talisman (i Espace) se trenutno ne nude sa necim vecim od 1.6.

Drugi Banjalucanin

pre 7 godina

Japanac, svaka cast za Lexus. Slozicemo se da Lexus-Toyota prave najkvalitetnija auta na svijetu, daleko kvalitetnija od bilo kakvih Skoda, VW-a, Renault-a pa i Mercedesa, BMW-a, koliko god je to nasem narodu tesko za povjerovati;-) Statistika je vec dugo godina na strani Toyote i ostalih japanskih proizvodjaca, prije svega mislim na pouzdanost. Pozdrav!

Еуридамас

pre 7 godina

Ови што себи одваљују бубреге у Супербу и Пасату, нису сјели у немачки ауто новији од Голфа 2. Па о чему причате? Сеоска прича коју сваки сељак (никаква увреда правим честитим сељацима) препричава са кољена на кољено. Још онај рече купује Рено срцем??? Еееј није то Лотус да га купујеш срцем, већ најобичнија канта из Француске. Нисте ви сјели ни у Пасата ни у Суперба нових генерација.

Milan

pre 7 godina

Talisman je, cini mi se, najbolja limuzina iz renoa u 20 godina. Steta sto dolazi u klasu koja izumire nha racun SUV modela, japanaca vec skoro da nema u njoj.
Talisman i Superb su u istoj klasi ali su namenjeni toliko drugacijoj klasi korisnika da ih moze uporedjivati bas neko ko ne zna sta zeli od auta. Talisman je udoban, tih, stvoren za porodicne ljude, Superb je pouzdano, jeftino sluzbeno vozilo. Pola godine sam vozio Superb 2 1,8 TSI i mogu reci da je prilicno neudoban i lose zvucno izolovan. Turbobenzin motor nema sta da trazi kod racionalnog korisnika ni u jednom auti s tim da mi 2,0 TDI uliva vece poverenje od 1,6 dCi zbog kubikaze.
Rezervoar od 54l u Superbu je bio ocajno mali za takav auto a Renoovih 48 je zaj... kupaca.

Laguna 3 phase 2

pre 7 godina

Vidim da se diskutuje talisman ili novi Superb. Kao vlasnik najnovije Lagune ja bih bez minuta razmisljanja uzeo ....... Superb. Nije reno los ali ima svoje bubice koje opasno nerviraju

Veliki brat

pre 7 godina

Prošle sedmice bio u Škodinom salon, i između ostalih, video i taj Superb.

Jednom rečju: RUGOBA!


Ljudi, pogledajte rubove oko točkova na tom Superb-u, kao i na Oktaviji i Rapidu, pa to će na našim putevima za manje od godinu dana da bude oguljeno od rizle (jer je lim na 10cm oko lukova ravan i nagnut unutra ka točkovima).

Čak i kod prvih Oktavija i kod dvojke je zadnji rub do vrata bivao oljušten od kamenčića, i to najčešće desni (pošto tih kamečića ima uglavnom uz ivicu puta).


Najlepši auto za šire narodne mase, koji sam do sada video, bila je neka Honda Accord sa dubokim branicima, niskoprofilne gume, "krilo" na gepeku... da od običnog auta sa tih nekoliko detalja može da se napravi takav lepotan nikad ne bih pretpostavio. Nijedan BMW/Audi/Mercedes ne može da mu priđe ma kakve mu detalje dodavali.

Nije nijedan od ovih "tuning" primeraka koji se mogu videti po netu, sve to je nekako prenabudženo, ovo što sam video je bilo malo skromnije, ali opet perfektno uklopljeno i auto je imao savršenu liniju, spojlere koji se perfektno uklapaju u liniju auta, a opet ništa preterano, taman da se može voziti našim putevima.


Inače, šta pričati o ovim novim modelima, kad mi je Audi b4 još uvek (relativno) lep i skladan auto, i kad bih mogao da priuštim da imam dva registrovana auta, obavezno bih imao jedan, po mogućnosti 2.0 benzinac.

R32

pre 7 godina

Teska kicerica,a i sta drugo ocekivati od francuza!? Dzabe ga nakitite kao novogodisnju jelku kad je to smece od auta,tj francuz! Jel se i ovome mora skidati tocak kao na prethodnom Meganu da bi se promjenila sijalica u faru?

renault team

pre 7 godina

moram da se umesam nisam hteo ali...
uporedjujete talisman sa superb. talisamn je naslednik lagune(samo drugo ime) u klasi sa oktaviom. superb nema veze sa njim jer je klasa vise.
od motora 1.6 dci sa 160ks i 2 turbine ne verujem da ide bolje superb sa 2.0tdi
drugo ne svidja vam se tablet koji i najgori golf 7 restaling ga sada ima. a svi nose telefone kineske od 5.5inca.
taj tablet na talisman je vrhunski odradjen sa svim mogucim podesavanjima u digitalnom svetu

DC

pre 7 godina

Odredjeni 1.4TSI i 1.8TSI su nepouzdani - ne mogu sada da trazim po netu ali kod 1.4 mislim da su u pitanju bili oni sa lancom. Noviji sa zupcastim kaisom, protiv sve logike, su se pokazali dobro. 2.0TSI je kvalitetan agregat.

Sedao sam u Talisman, impresionirao me je iako sam u pocetku bio skeptican jer nisam ljubitelj LCD instrumenata kao ni komandi preko tableta. Mali tank i za mene slabi motori (ne zivim u Srbiji i moje potrebe i uslovi voznje jednostavno traze puno jace motore u ovj klasi) znace da na zalost ne bih mogao da ga uzmem u obzir. Steta!

Japanac

pre 7 godina

@Drugi Banjalucanin,
Nije baš da ne vodim računa o stilu kad je auto u pitanju, nego ne mogu baš sve baš da napišem. Naime, pored Superba imam i Lexus IS250c (ovo "c" označava kabrio varijantu) i auto je bombona. Ne znam koliko me je ljudi zaustavilo da me pita za njega, a neki su se čak i slikali. Inače, nijednog drugog primerka još uvek u Evropi nisam video, pa je i razumljivo što se ljudi zanimaju.
Elem, meni je Renault bliži srcu, iako me jedan Renault 11 davnih dana koštao dosta živaca i para za popravke, i želeo sam da ga kupim pre Superba (čak sam i odložio kupovinu na par meseci da bi ga sačekao), ali auto jednostavno ne nudi ono što meni treba - eeeej, ACC ograničen na 140km/h, a rezervoar 48 litara u onolikom autu!?
I svi uporedni testovi što sam našao na internetu kažu da je Superb bolja kupovina, iako je solidno skuplji!
Pozdrav!

Japanac

pre 7 godina

@moron,
Ja uopšte ne sumljam u to što si rekao, samo sam hteo da kažem da ja za to nisam čuo, a nije da se nisam raspitivao - dešava se! Veorvatno su oni navodnici koje sam stavio izazvale nesporazum, izvinjavam se.
Šta više, ja sam razmišljao da uzmem i TSI od 180KS sa sedmo-brzinskim DSG-om, ali sam odustao zato što sam dosta lošeg čuo i pročitao o tom menjaču.
Međutim, koliko razumem, ti govoriš o starijim TSI motorima, što ne mora da se odnosi i na nove.
Što se tiče tvoje tvrdnje za krov, i to je moguće. Ja imam panoramu ali u limuzini, tako da ne mogu da potvrdim. Međutim, čudi me da si se toga uhvatio, jer je bar Superb auto koji nudi najviše prostora u klasi (čak je bolji od nekih modela i iz klase iznad), tako da tu stvarni nema mesta primedbi.
Elem, ja sam samo rekao da smatram da je Superb bolji od Talsimana i naveo argumente koji idu u prilog tome. Osim da je Superb ružan, bez stila, auto na metar itd, nisam čuo ni jedan jedini kontra-argument, što samo potvrđuje da sam napravio dobru kupovinu.
P.S. Hvala na lepim željama.
Pozdrav!

moron

pre 7 godina

Japanac, 22. novembar 2016 17:21
Bilo bi ružno od mene da sada ovde navodim imena i prezimena vlasnika škoda za čije "TSI probleme" znam "iz prve ruke". U pitanju su, inače, "lančani" 1,2 TSI i "zupčasti" 1,4 TSI.
Slobodan si da ne veruješ.
Tebi svaka sreća. Nadam se da će Tebe tvoj TSI da služi bolje nego njih. Novi superb karavan je ok automobil. Mene je, recimo, začudilo da u panoramskoj verziji superba karavana pozadi ima manje mesta za glavu nego li u panoramskoj oktaviji ( meni glava pozadi "zapne" o "nebo", ali se nasloni i na C stub bočno ).

moron

pre 7 godina

Psihijatar
U pravu si, ja vozim bicikl. Stari Capriolo. U raspadu.
Reci mi, kao ljubitelj renoa, zašto je u Magene Intens (treći paket od šest) BOGATIJI enterijer nego kod Talisman Business (drugi paket od četiri). Počev od kvaliteta materijala presvlaka sedišta, preko ambijentalnog osvetljenja, izgleda “duvaljki” klimatizacije pozadi, pa sve do niza ostalih sitnica, Megan Intens enterijerom deluje kao KLASA IZNAD Talismana u Business paketu. Drugim rečima, taj Megan je veoma poželjan u svojoj klasi (posebno kao karavan, zbog većeg Wb-a ), ali Talisman ( i kao karavan) ima neke mane za segment kome pripada.
Pošto se već pominjala škoda superb, znaš da kod nje već u drugom paketu opreme imaš trozonsku klimu (i ksenone). Dakle, ne govorim o L&K izvedbama. U trećem paketu imaš LED farove.
U kom paketu opreme Talisman ima trozonsku klimu, makar kao opciju? Hoćeš ja da ti kažem? Ne postoji ni kao opcija.
Tako da ne “psihijatriši” previše van teme.
Ja jesam u startu rekao da bih pre odabrao Talisman. Jer mi je lepši. Ali, da li je sve u lepoti i da li je lepota samo u oku posmatrača ?

Buhaha

pre 7 godina

Cisto jedno poredjenje atmo benzinca manje zapremine od 110KS i turbo dizelasa vece zapremine od 110KS, razlika je bila 1-2m u korist turbo dizelasa do stotke, a kasnije je benzinac osisao i postigao vecu max brzinu. Testirao licno sa kumom u dva navrata. Necu da imenujem marke i modele.

srecan put

pre 7 godina

@ Buhaha

Golf IV - 1.9tdi (1215kg.) - 193 km/h,ubrzanje 0-100km/h 10.6sec.
Golf IV - 1.6fsi (1125kg.) - 194 km/h,ubrzanje 0-100km/h 10.6sec.

ako testiramo razlicite automobile,druga prica,kao i realna potrosnja oba automobila

Psihijatar

pre 7 godina

@moron i @japanac
se ispricase a nijedan od njih nema auto 99%.Vidi se iz aviona da jedan drugog "baronisu" i izmisljaju podatke>Prvo mi bila smesna prepiska a posle bi mi malo zao ...

NIKOLA

pre 7 godina

Ko voli i ko oće dugo da vozi ekstra.Sve ostalo bacanje para,SUV vozila posebno srednje veličine su ih pojeli za doručak, kraći od limuzina, komforni, imaju peta vrata,visinu,velike točkove i fensi izgledaju.Limuzine su ugrožene od njihove najezde a kamoli karavani. Pogledajte samo prodaju,limuzinu prodati tantalove muke a srednji SUV brzinski,eno Superb sa vrh opremom 2.0 dizel 23.500 pa to nikad nije bilo,a uzmite bilo koji SUV srednje i više klase sa agregatom i opremom te klase pa da vidite cifru.

Veroljub

pre 7 godina

@Drugi Banjalucanin, 21. novembar 2016 15:56

Steta sto ne govoris francuski, da posetis par francuskih foruma o kolima, da vidis kakvo misljenje i sami Francuzi imaju o Renou. Inace za razliku od Renoa, polovna Skoda manje gubi cenu, cak i po francuskom Argusu. A ovde vecina ljudi uzima i to u obzir, koliko gubis na novom autu u periodu od par godina. Druga prica su drzavne subvencije za kupovinu Renoa i ostalih automobila iz Heksagona.

Japanac

pre 7 godina

@moron,
Ja imam L&K (kožna sedišta) varijantu i gotovo sam siguran da mogu da podešavam nagib sedalnog dela. Trenutno sam na poslu, a auto je kući, tako da ne mogu da proverim.
Meni je auto jako udoban, par puta sam ga vozio po par sati "u cugu" i nikakav problem nisam imao. Čini se samo da su bočni jastučići premekani. Moja žena je dosta kritičnija povodom izbora sedišta i vrlo je zadovoljna. Na primer, Lexus sedišta su joj baš tvrda i ne voli duge relacije u njemu.

@Milan
Da se ne ponavljam, auto mi je jako udoban i ovo pričam nakon 5000km prevezenih. Ali, to može biti vrlo subjektivan osećaj, tako da ne bih oko toga.
Međutim, ovo za zvučnu izolaciju je apsolutno netačno - ja sam prezadovoljan njome. To su mi rekli i prijatelji koje sam vozio a i svi testovi koje sam gledao su to zvučnu izolaciju hvalili. Možda je to situacija sa TDI, ne mogu da kažem.
Što se tiče tvrdoće, stvarno ne mogu da potvrdim. Šta više, auto vozim u sportskom modu, više zbog direktnijeg upravljanja nego tvrdoće, mada, osim u ponašanju DGS-a, ne vidim neku bitniju razliku. Nisam se do sada vozio pozadi, baš ću da probam. Međutim, nedavno samputovao na zadnjoj klupi oko 700km u odlazećem BMW-u serije 5 - bilo je mučenje koliko je auto tvrd. A košta otprilike duplo!
@tarmiricmi
Šta da ti kažem, mogu samo da se nadam da to neće kod mene da se desi. Jedino ovo u vezi grejanja – stvarno tu nemam problema, ali se benzinci inače brže greju, verujem da je tako na dizelu.

Japanac

pre 7 godina

@moron
Zanimljivo da imaš takva iskustva „iz prve ruke“, ja sam baš suprotno slušao. Ali, uopšte ne sporim da kvalitet nije baš najbolji, zato i više volim japanske automobile.
Međutim, uz garanciju od 200000km ili 6 godina, što se mene tiče može da crkava koliko hoće. Ako se to desi, dobiću zamenski auto, ako me ostavi na putu – dolazi šlep služba, opet dobijam zamenski auto, prenoćište u hotel ako je neophodno, tako da me to ne sekira.
Uzgred, čisto sumnjam da će motor od 1600ccm imati manje problema od onog od 2000ccm? Takođe, ne sećam se da sam Renaulta ikad video pri vrhu neke liste pouzdanosti.

Japanac

pre 7 godina

@moron
Zanimljivo da imaš takva iskustva „iz prve ruke“, ja sam baš suprotno slušao. Ali, uopšte ne sporim da kvalitet nije baš najbolji, zato i više volim japanske automobile.
Međutim, uz garanciju od 200000km ili 6 godina, što se mene tiče može da crkava koliko hoće. Ako se to desi, dobiću zamenski auto, ako me ostavi na putu – dolazi šlep služba, opet dobijam zamenski auto, prenoćište u hotel ako je neophodno, tako da me to ne sekira.
Uzgred, čisto sumnjam da će motor od 1600ccm imati manje problema od onog od 2000ccm? Takođe, ne sećam se da sam Renaulta ikad video pri vrhu neke liste pouzdanosti.
I da - nigde nisam rekao da ACC treba da radi do 210km/h! To je preterivanje i potpuno nepotrebno, ali sam rekao da je 140km/h nerazumno malo, ne samo za Nemačku nego i za većinu zemalja. Retko će te policija ikad zaustaviti po Evropi ako voziš do 150km/h. Ja, kada uslovi dozvoljavaju, vozim oko 160 - 170km/h, pa i da popijem neku kaznu - nije strašno.

moron

pre 7 godina

Japanac, 23. novembar 2016 14:07
U pravu si, neki problem koji se ispoljio kod starijeg TSI motora, ne mora da se javi kod novijeg.
Ja sam moja "iskustva" bazirao na "dogadjajima" vezanim za jedan 1,2 TSI od 105 ks sa kraja 2010 ( fabija) i za dva motora "blizanca" 1,4 TSI ACT od 140 ks, iz septembra 2014 (dve oktavije).
I napomenuo bih da daleko od toga da se u njihovim slučajevima garantna podrška pokazala korektnom i brzom kako bi to trebalo da bude. Ne menjaju se "glave" baš tako lako. Muka je to "dobiti".
Ali, da ti TSI motori "idu kao nevreme", zaista idu. Kao da su elektromotori.
Ako bih nešto "ergonomski" zamerao superbu ( i limuzini i karavanu), to je pozicija sedenja napred za visoke ljude. Imam problem "visećih butina", jer je takav nagib sedalnog dela, a nema mogućnosti da se ( ni opciono ) nagib sedalnog dela podešava ( čak ni u najvišem paketu ). A kupiš, recimo, jeftiniji ceed u paketu Ex maxx i to je moguće.
Istine radi, to ne može ni Talisman ( bar ne onaj koji sam ja "gledao" ).

Japanac

pre 7 godina

@moron,
Malo si me zabrinuo, pa sam proverio kod sebe - sve radi kako treba. Ono što sam ja primetio e da se isti paket opreme razlikuje od zemlje do zemlje, ali LK paket mora to da ima u svakom slučaju.
Nemaš na čemu da se zahvaljuješ i da se izvinjavaš, nadam se da sam pomogao.
@Psihijatar,
Svaka čast kako si nas provalio!

Japanac

pre 7 godina

@moron
Zanimljivo da imaš takva iskustva „iz prve ruke“, ja sam baš suprotno slušao. Ali, uopšte ne sporim da kvalitet nije baš najbolji, zato i više volim japanske automobile.
Međutim, uz garanciju od 200000km ili 6 godina, što se mene tiče može da crkava koliko hoće. Ako se to desi, dobiću zamenski auto, ako me ostavi na putu – dolazi šlep služba, opet dobijam zamenski auto, prenoćište u hotel ako je neophodno, tako da me to ne sekira.
Uzgred, čisto sumnjam da će motor od 1600ccm imati manje problema od onog od 2000ccm? Takođe, ne sećam se da sam Renaulta ikad video pri vrhu neke liste pouzdanosti.
I da - nigde nisam rekao da ACC treba da radi do 210km/h! To je preterivanje i potpuno nepotrebno, ali sam rekao da je 140km/h nerazumno malo, ne samo za Nemaćku nego i za većinu zemalja. Retko će te policija ikad zaustaviti po Evropi ako voziš do 150km/h. Ja, kada uslovi dozvoljavaju, vozim oko 160 - 170km/h, pa i da popijem neku kaznu - nije strašno.

moron

pre 7 godina

Japanac, 24. novembar 2016 11:32
Oko mogućnosti podešavanja nagiba sedalnog dela,možda ja grešim. I tada "Izvinjenje". Eno ga, inače, i sada superb L&K u salonu u M. Milankovića, ja sam u više navrata "probao" i sve one "dugmiće" na sedištu (pa i tamo oko podešavanja visine) i nisam uspeo da pronadjem opciju za podešavanje nagiba sedalnog dela. Pitao sam i prodavca. On kaže da nema ni "to", kao i da se ni opciono ne može dobiti sedište sa "ekstenzijom" sedalnog dela (ono "jastuče na izvlačenje",koje ima i svako opciono AGR sedište kod opela ).
Možda samo prodavac ne zna, a ja nisam uspeo da nadjem.
Poredjenja radi, prastari volvo serije 240 (pa i onaj "prvi", iz 1974. godine ) je serijski (u svakom paketu) imao mogućnost podeševanja nagiba sedalnog dela ( tj. posebno se podešavala visina napred i pozadi). I ja sam ga uvek vozio sa podignutim prednjim, a spuštenim zadnjim delom sedalnog dela. I butine mi nikada nisu visile.
Šta meni danas vredi da li je sedalni deo prednjeg sedišta dugačak 45 ili 55 cm, ako je nagib sedalnog dela takav da ja "dotičem" samo 30 ili 35 cm (po dužini) tog sedišta? Ili, ako imam "ekstenziju" sedalnog dela, koju butine i ne dodatknu?
Ako Tvoj superb L&K sve to zaista ima, svaka njemu čast.

Japanac

pre 7 godina

@moron,

Molim te, nađi na netu uputsvo na srspkom jeziku za Superb.
Pogledaj na strani 77, odeljak "Električno podešavanje", slika A, poluga 2. Piše "menjanje nagiba". Da li si na to mislio?

moron

pre 7 godina

japanac
Nije strana 77 upustva,već 81 :)
I, "časna pionirska reč", to "podešavanje nagiba" nije funkcionisalo na onom salonskom primerku, već je onaj taster omogućavao samo podešavanje po visini. I znam šta mi je prodavac rekao.
U svakom slučaju, hvala Ti za link za upustvo. Velika stvar (za mene).
Pozdrav (i izvinjenje).

Banjalučanin

pre 7 godina

Meni se čini da je Superb za isto novaca bolja kupovina.
-Bolji motor
-Nema tablet
-Bolji spolja (nema ovih ružnih svjetala)
-Bolje drži cijenu
Francuzima svaka čast za hrabrost, ali ja ovog neću kupiti ni kao polovnog.

Japanac

pre 7 godina

Zaista me neki komentari zasmeju, naročito "muškaraca" koji se cene auto po tome da li je lep ili nije! i da li ima stila? Meni je to sigurno u drugom planu i retko koji auto ne bih kupio zato što je ružan (naprimer, najnoviju E klasu nisam uopšte razmatrao jer mi je stvarno grozna, ali to je samo moje mišljenje).
A stil pokazujem lepim ponašanjem i ophođenjem prema drugim ljudima, da sam čist i namirisan, da ne vozim bahato, da uputim kompliment predstavnicama lepšeg pola, da pomognem kome mogu, da mogu da popijem a da ne pravim gluposti, da mi je stan lepo sređen... i eventualno pristojnom garderobom, satom... Ali gde će to Srbadija razumeti!
A kad izbrojim nekoliko desetina hiljada za nov auto, koje sam sam morao da zaradim, onda gledam da taj auto ispunjava isključivo moje zahteve, a ne šta bi drugi mogli da pomisle, a to su: snažan benzinski motor, udobnost, dosta prostora (uključujući prtljažnik), dobar audio sistem, mnogo opreme (ACC, automatski menjač, koža sa hlađenjem/grejanjem sedišta, navigacija...), dobra garancija, i najvažnije - da se ne osećam kao ovca za šišanje dok pravim konfiguraciju!
To sve Superb nudi i zato sam ga kupio i mislim da je najbolja kupovina od svih automobila koje sam dosad imao, a bilo ih je poprilično.

Japanac

pre 7 godina

@Banjalučanin,
I ja tako mislim, pa sam uzeo Superba. Ne volim VW automobile, pa sam zato želeo da uzmem Talismana, međutim Superb je stvarno bolja kupovina.
Talisman nisam uzeo zato što:
- ima značajno manji rezervoar, što mu za oko 200km skraćuje autonomiju u odnosu na Superba,
- ACC mu radi svega do 140km/h (na Superbu sam uzeo opciju do 210km/h),
- manje mesta pozadi,
- mali izbor motora (mada bi mi benzinac od 200KS bio OK, Superb sam uzeo od 220KS),
- digitalne instrument table (njih baš ne volim!)
- i, što kažeš, onog groznog tableta koji liči na kinesku dečiju igračku.

Inače sam dugo vozio Japance i želeo sam da nastavim, ali trenutno u Evropi ne nude ništa bolje od Superba.

Pozdrav!

Titogradjanin

pre 7 godina

Trenutno dva najljepsa auta u klasi su :Mazda 6 restajling (samo crvena boja) i Talisman. Kad god prodju ta dva auta ulicom iskrivim vrat. Moj bi izbor bio Mazda 6 iz razloga što ima jači i po meni bolji motor 2.2 dizel od 150ks i od 175ks. Talismanu hvali motor 2.0dci da bi imao kompletnu ponudu. Ne znam zašto Renault ne uzme od Mecke 2.2 dizel od 170ks, kad već Mecka uzima njihov motor. Ako se to desi ja ne znam koje bih auto kupio. Ali srećom nemam te pare još uvijek i ne moram da razbijam glavu.

iz prve ruke

pre 7 godina

Moje licno misljenje da je Talisman daleko naljepse auto u klasi i dosad najljepsi Renault.
(Drugi Banjalucanin, 21. novembar 2016 11:37)

Slažem se sa tobom da je talisman lep auto ali bojim se da je na žalost samo to.
Imao sam Lagunu 1,9 dci kupljena nova,udobna ,lepa,brza,ekonomična.
Ljudi,taj auto nije izlazio iz servisa,nema šta se nije pokvarilo na njemu,po par meseci u servisu i što je još gore nisu znali ni da je poprave.
Mažena ,pažena,garažirana,10k godišnje max...džaba,smeće od auta.
Zato ljudi kupuju škode i dačije,glavom a ne srcem ko ja.

R32

pre 7 godina

Teska kicerica,a i sta drugo ocekivati od francuza!? Dzabe ga nakitite kao novogodisnju jelku kad je to smece od auta,tj francuz! Jel se i ovome mora skidati tocak kao na prethodnom Meganu da bi se promjenila sijalica u faru?

Drugi Banjalucanin

pre 7 godina

I meni se cini da je Talisman daleko bolja kupovina.
Zna se ko kupuje Skodu, ljudi koji nemaju stila, koji kupuju auto na metar i misle da su dobili najbolje auto za te pare. Sto se tice dizajna Talisman je za Skodu umjetnicko djelo, sto svana, sto iznutra. Moje licno misljenje da je Talisman daleko naljepse auto u klasi i dosad najljepsi Renault.

renault team

pre 7 godina

moram da se umesam nisam hteo ali...
uporedjujete talisman sa superb. talisamn je naslednik lagune(samo drugo ime) u klasi sa oktaviom. superb nema veze sa njim jer je klasa vise.
od motora 1.6 dci sa 160ks i 2 turbine ne verujem da ide bolje superb sa 2.0tdi
drugo ne svidja vam se tablet koji i najgori golf 7 restaling ga sada ima. a svi nose telefone kineske od 5.5inca.
taj tablet na talisman je vrhunski odradjen sa svim mogucim podesavanjima u digitalnom svetu

Еуридамас

pre 7 godina

Ови што себи одваљују бубреге у Супербу и Пасату, нису сјели у немачки ауто новији од Голфа 2. Па о чему причате? Сеоска прича коју сваки сељак (никаква увреда правим честитим сељацима) препричава са кољена на кољено. Још онај рече купује Рено срцем??? Еееј није то Лотус да га купујеш срцем, већ најобичнија канта из Француске. Нисте ви сјели ни у Пасата ни у Суперба нових генерација.

Laguna 3 phase 2

pre 7 godina

Vidim da se diskutuje talisman ili novi Superb. Kao vlasnik najnovije Lagune ja bih bez minuta razmisljanja uzeo ....... Superb. Nije reno los ali ima svoje bubice koje opasno nerviraju

moron

pre 7 godina

Mada nemam škodu, neki kažu da sa njen "latentni obažavac" i ni sam ne znam pouzdano šta se desilo da ne kupim oktaviju furgon, već nešto drugo ( moguće da su problemi sa škodama koje su imali neki meni bliski ljudi ipak suviše opteretili moju podsvest i stvorili veliki strah ka VW tehnici ).
Pa ipak, kada se pojavio ovaj novi superb karavan, bio sam fasciniran ( posebno "prostorom" i spiskom opreme srednjeg paketa ). Mislio sam da bolje u toj klasi ne može da postoji.
Onda je "došao" Talisman karavan. I ja sam ostao bez teksta. To vozilo je "prava mera" u toj klasi. A superb karavan ni pored njega sada deluje jadno.
Eto šta ti je čovek ...

Velimir

pre 7 godina

Ko jednom sredi leđa u VW (isto važi za Škoda i Audi ) ne misli više na njih .Mislim na VW ...
Meni je tih 350.000 km dosta. Igrom slučaja neki dan sam se vozio u VW na zadnjoj klupi, kad smo prešli preko neke neravnine gornja desna plomba na 4 se pomerila ( samo sam malo preterao verujte mi ljudi )

Veliki brat

pre 7 godina

Prošle sedmice bio u Škodinom salon, i između ostalih, video i taj Superb.

Jednom rečju: RUGOBA!


Ljudi, pogledajte rubove oko točkova na tom Superb-u, kao i na Oktaviji i Rapidu, pa to će na našim putevima za manje od godinu dana da bude oguljeno od rizle (jer je lim na 10cm oko lukova ravan i nagnut unutra ka točkovima).

Čak i kod prvih Oktavija i kod dvojke je zadnji rub do vrata bivao oljušten od kamenčića, i to najčešće desni (pošto tih kamečića ima uglavnom uz ivicu puta).


Najlepši auto za šire narodne mase, koji sam do sada video, bila je neka Honda Accord sa dubokim branicima, niskoprofilne gume, "krilo" na gepeku... da od običnog auta sa tih nekoliko detalja može da se napravi takav lepotan nikad ne bih pretpostavio. Nijedan BMW/Audi/Mercedes ne može da mu priđe ma kakve mu detalje dodavali.

Nije nijedan od ovih "tuning" primeraka koji se mogu videti po netu, sve to je nekako prenabudženo, ovo što sam video je bilo malo skromnije, ali opet perfektno uklopljeno i auto je imao savršenu liniju, spojlere koji se perfektno uklapaju u liniju auta, a opet ništa preterano, taman da se može voziti našim putevima.


Inače, šta pričati o ovim novim modelima, kad mi je Audi b4 još uvek (relativno) lep i skladan auto, i kad bih mogao da priuštim da imam dva registrovana auta, obavezno bih imao jedan, po mogućnosti 2.0 benzinac.

Veroljub

pre 7 godina

@Drugi Banjalucanin, 21. novembar 2016 15:56

Steta sto ne govoris francuski, da posetis par francuskih foruma o kolima, da vidis kakvo misljenje i sami Francuzi imaju o Renou. Inace za razliku od Renoa, polovna Skoda manje gubi cenu, cak i po francuskom Argusu. A ovde vecina ljudi uzima i to u obzir, koliko gubis na novom autu u periodu od par godina. Druga prica su drzavne subvencije za kupovinu Renoa i ostalih automobila iz Heksagona.

Buhaha

pre 7 godina

Cisto jedno poredjenje atmo benzinca manje zapremine od 110KS i turbo dizelasa vece zapremine od 110KS, razlika je bila 1-2m u korist turbo dizelasa do stotke, a kasnije je benzinac osisao i postigao vecu max brzinu. Testirao licno sa kumom u dva navrata. Necu da imenujem marke i modele.

Japanac

pre 7 godina

@Drugi Banjalucanin,
Nije baš da ne vodim računa o stilu kad je auto u pitanju, nego ne mogu baš sve baš da napišem. Naime, pored Superba imam i Lexus IS250c (ovo "c" označava kabrio varijantu) i auto je bombona. Ne znam koliko me je ljudi zaustavilo da me pita za njega, a neki su se čak i slikali. Inače, nijednog drugog primerka još uvek u Evropi nisam video, pa je i razumljivo što se ljudi zanimaju.
Elem, meni je Renault bliži srcu, iako me jedan Renault 11 davnih dana koštao dosta živaca i para za popravke, i želeo sam da ga kupim pre Superba (čak sam i odložio kupovinu na par meseci da bi ga sačekao), ali auto jednostavno ne nudi ono što meni treba - eeeej, ACC ograničen na 140km/h, a rezervoar 48 litara u onolikom autu!?
I svi uporedni testovi što sam našao na internetu kažu da je Superb bolja kupovina, iako je solidno skuplji!
Pozdrav!

Dragan BL

pre 7 godina

U smislu uloženo dobiveno najbolja moguća ponuda u njegovoj klasi.A što se izgleda tiče,fantastičan i sigurno ćete ga dugo gledati kada prođete kraj njega!

NIKOLA

pre 7 godina

Ko voli i ko oće dugo da vozi ekstra.Sve ostalo bacanje para,SUV vozila posebno srednje veličine su ih pojeli za doručak, kraći od limuzina, komforni, imaju peta vrata,visinu,velike točkove i fensi izgledaju.Limuzine su ugrožene od njihove najezde a kamoli karavani. Pogledajte samo prodaju,limuzinu prodati tantalove muke a srednji SUV brzinski,eno Superb sa vrh opremom 2.0 dizel 23.500 pa to nikad nije bilo,a uzmite bilo koji SUV srednje i više klase sa agregatom i opremom te klase pa da vidite cifru.

Vaša pluća će mi jednog dana

pre 7 godina

@nije dizel jedini na svetu Probaj neki dizel novije generacije , 150ks ili vise, shvatices neke stvari
(ooo, 21. novembar 2016 14:48)
I najnoviji i najčistiji dizel i dalje izbacuje čađ.Meni je neprijatno da trujem ljude oko sebe.Nepristojno je trovati druge zbog par kapi goriva koje će skupo održavanje da pojede svakako. Sa 30 do 60.000 km godišnje, nikad mi dizel nije bio na pameti.Plin i savremen motor na benzin su dobitna kombinacija.

Japanac

pre 7 godina

@moron
Zanimljivo da imaš takva iskustva „iz prve ruke“, ja sam baš suprotno slušao. Ali, uopšte ne sporim da kvalitet nije baš najbolji, zato i više volim japanske automobile.
Međutim, uz garanciju od 200000km ili 6 godina, što se mene tiče može da crkava koliko hoće. Ako se to desi, dobiću zamenski auto, ako me ostavi na putu – dolazi šlep služba, opet dobijam zamenski auto, prenoćište u hotel ako je neophodno, tako da me to ne sekira.
Uzgred, čisto sumnjam da će motor od 1600ccm imati manje problema od onog od 2000ccm? Takođe, ne sećam se da sam Renaulta ikad video pri vrhu neke liste pouzdanosti.
I da - nigde nisam rekao da ACC treba da radi do 210km/h! To je preterivanje i potpuno nepotrebno, ali sam rekao da je 140km/h nerazumno malo, ne samo za Nemaćku nego i za većinu zemalja. Retko će te policija ikad zaustaviti po Evropi ako voziš do 150km/h. Ja, kada uslovi dozvoljavaju, vozim oko 160 - 170km/h, pa i da popijem neku kaznu - nije strašno.

Brenki

pre 7 godina

Svaka cast za dizajn, originalno i lepo, a opet muski, sto francuzima ne polazi za rukom bas... Prva "ljudska" limuzina od Renoa jos od legendarne 25-ice i Safrana... Ako se meni koji preferiram nemacke automobile(citaj VW) i koji je istim prezadovoljan, ovo dopada, onda znaci da su napravili pravu stvar. Do duse, ja nisam potencijalni kupac jer mi ne treba vozilo ove klase, ali bih svakako isao na test voznju. Superb je vrhunski auto, ali bih ovo morao da probam... Komsija ima novi Grand Senik, u najvisem paketu opreme, ono je stvarno "mrak" od auta!

ttt

pre 7 godina

Za ove sto im smeta dizel a hvale benzince od 2000kubika u auto od preko 1.5t. Sto veci i tezi auto vise se ispalti dizel. Taj benzinac malo li poteras trosi kao tenk

Japanac

pre 7 godina

@moron
Zanimljivo da imaš takva iskustva „iz prve ruke“, ja sam baš suprotno slušao. Ali, uopšte ne sporim da kvalitet nije baš najbolji, zato i više volim japanske automobile.
Međutim, uz garanciju od 200000km ili 6 godina, što se mene tiče može da crkava koliko hoće. Ako se to desi, dobiću zamenski auto, ako me ostavi na putu – dolazi šlep služba, opet dobijam zamenski auto, prenoćište u hotel ako je neophodno, tako da me to ne sekira.
Uzgred, čisto sumnjam da će motor od 1600ccm imati manje problema od onog od 2000ccm? Takođe, ne sećam se da sam Renaulta ikad video pri vrhu neke liste pouzdanosti.

Psihijatar

pre 7 godina

@moron i @japanac
se ispricase a nijedan od njih nema auto 99%.Vidi se iz aviona da jedan drugog "baronisu" i izmisljaju podatke>Prvo mi bila smesna prepiska a posle bi mi malo zao ...

sale

pre 7 godina

Kad mu padne cena polovnog na 10.000€
Obavezno kupujem 1.6 benzinca od 200ks. vozio sam bmw 530 f10 2012 god. od drugara, sjajan auto, ali nije me ubedio da vredi toliko.

Drugi Banjalucanin

pre 7 godina

Japanac, bas si kontradiktoran. Pa sve si zivo nabrojao vezano za stil sem auta...Vidis da vodis racuna o svemu, i na kraju kupis Skodu, sve pokvaris:-) Naravno da mi je bitno kako auto izgleda. Kao sto i sam kazes kad dam nekoliko desetina hiljada eura itekako ocekujem da auto izgleda lijepo. A oni koju vjeruju da je Skoda bolje auto od Renaulta generalno to necu komentarisati. Renault proizvodi automobile vise od 100 godina. Renaultovi motori u Formuli 1 kroz istoriju su poslije Ferrarija osvojili najveci broj konstruktorskih titula, tamo velicanstvenog VW nema nigdje, a tek Skode:-) Renault svoje motore prodaje i ugradjuje u Mercedese, Nissane itd. Jedino sto i meni smeta u zadnje vrijeme je sto ne ugeadjuju malo jace motore u nove modele, ali to je zbog poreza i emisije izduvnih gasova..

Japanac

pre 7 godina

@moron
Zanimljivo da imaš takva iskustva „iz prve ruke“, ja sam baš suprotno slušao. Ali, uopšte ne sporim da kvalitet nije baš najbolji, zato i više volim japanske automobile.
Međutim, uz garanciju od 200000km ili 6 godina, što se mene tiče može da crkava koliko hoće. Ako se to desi, dobiću zamenski auto, ako me ostavi na putu – dolazi šlep služba, opet dobijam zamenski auto, prenoćište u hotel ako je neophodno, tako da me to ne sekira.
Uzgred, čisto sumnjam da će motor od 1600ccm imati manje problema od onog od 2000ccm? Takođe, ne sećam se da sam Renaulta ikad video pri vrhu neke liste pouzdanosti.
I da - nigde nisam rekao da ACC treba da radi do 210km/h! To je preterivanje i potpuno nepotrebno, ali sam rekao da je 140km/h nerazumno malo, ne samo za Nemačku nego i za većinu zemalja. Retko će te policija ikad zaustaviti po Evropi ako voziš do 150km/h. Ja, kada uslovi dozvoljavaju, vozim oko 160 - 170km/h, pa i da popijem neku kaznu - nije strašno.

Japanac

pre 7 godina

@moron,
Ja uopšte ne sumljam u to što si rekao, samo sam hteo da kažem da ja za to nisam čuo, a nije da se nisam raspitivao - dešava se! Veorvatno su oni navodnici koje sam stavio izazvale nesporazum, izvinjavam se.
Šta više, ja sam razmišljao da uzmem i TSI od 180KS sa sedmo-brzinskim DSG-om, ali sam odustao zato što sam dosta lošeg čuo i pročitao o tom menjaču.
Međutim, koliko razumem, ti govoriš o starijim TSI motorima, što ne mora da se odnosi i na nove.
Što se tiče tvoje tvrdnje za krov, i to je moguće. Ja imam panoramu ali u limuzini, tako da ne mogu da potvrdim. Međutim, čudi me da si se toga uhvatio, jer je bar Superb auto koji nudi najviše prostora u klasi (čak je bolji od nekih modela i iz klase iznad), tako da tu stvarni nema mesta primedbi.
Elem, ja sam samo rekao da smatram da je Superb bolji od Talsimana i naveo argumente koji idu u prilog tome. Osim da je Superb ružan, bez stila, auto na metar itd, nisam čuo ni jedan jedini kontra-argument, što samo potvrđuje da sam napravio dobru kupovinu.
P.S. Hvala na lepim željama.
Pozdrav!

Car

pre 7 godina

@ooo

Koje stvari će da shvati? U istoj klasi uvek pobeđuje benzinac, ali uvek, barem za prave ljubitelje vožnje. Najjači je skoro bio lik koji je uporedio Pasata 2.0 TDI i benzinca običnog 2.0 16V. A pored 2.0 TSI, naftaš nema šta da traži. Pre nego što krenete da drobite o "pouzdanosti", ne govorim o tome, već o performansama.

uyorak

pre 7 godina

@R32 Sam tvoj "naziv" objasnjava tvoj komentar. Evo javljam se ja koji za najvise 5min menjam sijalicu na istom tom meganu kod koga nemacki novinari skidaju tocak i branik . I sto vise vozim ovaj "krs" kako si ga nazvao sve vise shvatam koliko je besmisleno placati za neke precenjene modele koji niti su kvalitetniji niti bolji.Marketing i "stara slava" su cudo

Goran

pre 7 godina

Vozim skodu superb i stvarno je dobar auto ali sada stvarno neznam koji bih kupio dali talismana ili skodu svaki je dobar na svoj nacin uvek se kajes posle godinu dve izace bolji auto i opet kajanje a bitno je samo da se nekvari da te sigurno dovece od tacke a do tacke b

moron

pre 7 godina

Psihijatar
U pravu si, ja vozim bicikl. Stari Capriolo. U raspadu.
Reci mi, kao ljubitelj renoa, zašto je u Magene Intens (treći paket od šest) BOGATIJI enterijer nego kod Talisman Business (drugi paket od četiri). Počev od kvaliteta materijala presvlaka sedišta, preko ambijentalnog osvetljenja, izgleda “duvaljki” klimatizacije pozadi, pa sve do niza ostalih sitnica, Megan Intens enterijerom deluje kao KLASA IZNAD Talismana u Business paketu. Drugim rečima, taj Megan je veoma poželjan u svojoj klasi (posebno kao karavan, zbog većeg Wb-a ), ali Talisman ( i kao karavan) ima neke mane za segment kome pripada.
Pošto se već pominjala škoda superb, znaš da kod nje već u drugom paketu opreme imaš trozonsku klimu (i ksenone). Dakle, ne govorim o L&K izvedbama. U trećem paketu imaš LED farove.
U kom paketu opreme Talisman ima trozonsku klimu, makar kao opciju? Hoćeš ja da ti kažem? Ne postoji ni kao opcija.
Tako da ne “psihijatriši” previše van teme.
Ja jesam u startu rekao da bih pre odabrao Talisman. Jer mi je lepši. Ali, da li je sve u lepoti i da li je lepota samo u oku posmatrača ?

Shone

pre 7 godina

Dragi,
vidim da dosta ljudi pominje da je Oktavija u klasi Talismana, naravno to je greska. Oktavija je produzeni jeftini Golf, koji nema veze sa Talismanom.

Druga stvar, od trece generacije Megana i Lagune Renault je popravio dosta stvari, mehanika i elektonika je na nivou ostalih, ako ne i pouzdanija.

Vlasnik Megana 3 1.9 DCI

Pozdrav.

Drugi Banjalucanin

pre 7 godina

Japanac, svaka cast za Lexus. Slozicemo se da Lexus-Toyota prave najkvalitetnija auta na svijetu, daleko kvalitetnija od bilo kakvih Skoda, VW-a, Renault-a pa i Mercedesa, BMW-a, koliko god je to nasem narodu tesko za povjerovati;-) Statistika je vec dugo godina na strani Toyote i ostalih japanskih proizvodjaca, prije svega mislim na pouzdanost. Pozdrav!

d

pre 7 godina

Danasnji dizel motori su konstruisani u prvim godinama 2000te godine, Jtd - Hdi - dCi - d4d - 2.0tdi .... Vremenom su usavrsavani, otklonjene su eventualne mane , tako da su po meni vrlo sigurna varijanta za kupovinu.Za razliku od njih turbo benzinci 3cilindrasi su relativno jos novi i tek u narednim godinama pokazace kakvi su. Neko je spomenuo TSI benzince u skodi i "trajnost" ... licno sam video superb 2 na kome je na nekih 140.000km crk'o 1.4tsi, auto redovno odrzavan

DC

pre 7 godina

Odredjeni 1.4TSI i 1.8TSI su nepouzdani - ne mogu sada da trazim po netu ali kod 1.4 mislim da su u pitanju bili oni sa lancom. Noviji sa zupcastim kaisom, protiv sve logike, su se pokazali dobro. 2.0TSI je kvalitetan agregat.

Sedao sam u Talisman, impresionirao me je iako sam u pocetku bio skeptican jer nisam ljubitelj LCD instrumenata kao ni komandi preko tableta. Mali tank i za mene slabi motori (ne zivim u Srbiji i moje potrebe i uslovi voznje jednostavno traze puno jace motore u ovj klasi) znace da na zalost ne bih mogao da ga uzmem u obzir. Steta!

Milan

pre 7 godina

Talisman je, cini mi se, najbolja limuzina iz renoa u 20 godina. Steta sto dolazi u klasu koja izumire nha racun SUV modela, japanaca vec skoro da nema u njoj.
Talisman i Superb su u istoj klasi ali su namenjeni toliko drugacijoj klasi korisnika da ih moze uporedjivati bas neko ko ne zna sta zeli od auta. Talisman je udoban, tih, stvoren za porodicne ljude, Superb je pouzdano, jeftino sluzbeno vozilo. Pola godine sam vozio Superb 2 1,8 TSI i mogu reci da je prilicno neudoban i lose zvucno izolovan. Turbobenzin motor nema sta da trazi kod racionalnog korisnika ni u jednom auti s tim da mi 2,0 TDI uliva vece poverenje od 1,6 dCi zbog kubikaze.
Rezervoar od 54l u Superbu je bio ocajno mali za takav auto a Renoovih 48 je zaj... kupaca.

Japanac

pre 7 godina

@moron,

Molim te, nađi na netu uputsvo na srspkom jeziku za Superb.
Pogledaj na strani 77, odeljak "Električno podešavanje", slika A, poluga 2. Piše "menjanje nagiba". Da li si na to mislio?

Reno

pre 7 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1201583#k22029431

Vozio sam Megana 2 i stvarno mi nije jasno ko je skidao tocak da promeni sijalicu. Sve je poteklo sa youtuba gde je pokazano da je na golfu jednostavnije. Ne kazem da je Reno imao najsrecnije resenje ali ja sam sijalice menjao za 3 minuta i sebi i drugima. Samo se smota volan na unutra. Gurnes ruku i lepo se mogao napipati far. Ako nisi hulk onda si lupg ako to ne mozes.

Aleks

pre 7 godina

Talisman nije naslednik Lagune 3 od koje je 16cm duzi. On je vise naslednik Latituda i naravno da je ista klasa kao Superb. Talisman 485cm dugacak a Superb je 486cm. Znaci najlakse je ovde lupati gluposti nego pogledati na netu za dva minuta.

S70

pre 7 godina

Za sve kojima nije jasno, evo malo matematike:
(Laguna + Latitude)/2 = Talisman

Slično kao:
(Vectra + Omega)/2 = Insignia

ili:
(407 + 607)/2 = 508

Jel sada jasnije kojoj klasi pripada? :-)

Pozdrav.

moron

pre 7 godina

Japanac, 22. novembar 2016 17:21
Bilo bi ružno od mene da sada ovde navodim imena i prezimena vlasnika škoda za čije "TSI probleme" znam "iz prve ruke". U pitanju su, inače, "lančani" 1,2 TSI i "zupčasti" 1,4 TSI.
Slobodan si da ne veruješ.
Tebi svaka sreća. Nadam se da će Tebe tvoj TSI da služi bolje nego njih. Novi superb karavan je ok automobil. Mene je, recimo, začudilo da u panoramskoj verziji superba karavana pozadi ima manje mesta za glavu nego li u panoramskoj oktaviji ( meni glava pozadi "zapne" o "nebo", ali se nasloni i na C stub bočno ).

tarmiricmi

pre 7 godina

@japanac
u zdravlju da se vozis kad si birao
elem, vozim sluzbenog superba od pocetka godine - dizel 150 ks
cuje se gorivo u rezervoaru, vec se skinuo lak sa vrha menjaca, volan dobio bele tackice od znojavih ruku, zvucna izolacija smesna, grejanje mozes da sanjas u prvih 10 km, kad pozadi sednu tri osobe auto glisira, prskalice sofersajbne se zacepljuju periodicno, prilikom kocenja ponire nosem toliko da ako asfalt nije idealan plastiku ispod prednjeg spojlera smirglas o tlo, mesta na zadnjim sedistima ima koliko hoces ali nagib naslona je kao u klasi ispod
eto to je sve

Japanac

pre 7 godina

@moron,
Malo si me zabrinuo, pa sam proverio kod sebe - sve radi kako treba. Ono što sam ja primetio e da se isti paket opreme razlikuje od zemlje do zemlje, ali LK paket mora to da ima u svakom slučaju.
Nemaš na čemu da se zahvaljuješ i da se izvinjavaš, nadam se da sam pomogao.
@Psihijatar,
Svaka čast kako si nas provalio!

Миле

pre 7 godina

(Titogradjanin, 21. novembar 2016 14:56)
Талисману не "хвали"мотор.Или можда фали.Ко би га знао.

DC

pre 7 godina

@Titogradjanin: Mercedes je sa novom E-klasom predstavio i potpuno novu generaciju cetvorocilindricnoh dizela od 1950ccm - OM654. Mislim da ce se u dogledno vreme ti motori pojaviti kako u Renault tako i u Nissan i Infinity i da upravo zato sto se ceka na njih Talisman (i Espace) se trenutno ne nude sa necim vecim od 1.6.

Timer

pre 7 godina

moram da se umesam nisam hteo ali...
uporedjujete talisman sa superb. talisamn je naslednik lagune(samo drugo ime) u klasi sa oktaviom. superb nema veze sa njim jer je klasa vise.

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (renault team, 21. novembar 2016 22:16)


Pa prijatelju i nisi trebao da se umesas jer nisi u pravu.
Oktavia se pravi na osnovi golfa i ona jeste golf klasa (ista klasa je i megan sedan).
Superb se pravi na osnovi Pasata i ona je tacno u klasi ovog Talismana.

srecan put

pre 7 godina

@ Buhaha

Golf IV - 1.9tdi (1215kg.) - 193 km/h,ubrzanje 0-100km/h 10.6sec.
Golf IV - 1.6fsi (1125kg.) - 194 km/h,ubrzanje 0-100km/h 10.6sec.

ako testiramo razlicite automobile,druga prica,kao i realna potrosnja oba automobila

moron

pre 7 godina

Ako nekome za izbor automobila odlučujuću pobudu predstavlja to da li ACC tog funkcioniše do 210 km/h, opravdano je da verujemo da se radi o nekome ko živi i radi u Nemačkoj. I da putuje samo po onim auto putevima Nemačke gde ne postoji ograničenje brzine, zar ne ?

Jer, za nekoga ko možda živi u Srbiji, pa putuje ( makar delom ) i po Srbiji, ACC koji funkcioniše "samo do 140 km/h" svakako nije mana. Niti je zbog toga to vozilo lošije od onoga sa ACC do 210 km/h.

Meni za izbor sadašnjeg vozila veći značaj imalo to što "iz prve ruke" znam tri "prva" vlasnika škode, od čega je jedan na TSI-u čak ČETIRI puta u četiri godine menjao celi sistem razvoda (duži mu je bio servisni interval za ulje, nego li za zamenu "lanca i katanca", jer oni nisu mogli da izdrže po 15 kkm, koliko ulje "traje" kod VW u Srbiji ), dok je kod ona preostala dva ( TSI-a ) posle jedva godinu dana bilo nužno da se menja glava motora.

Šta me briga na koju brzinu im je „ograničen“ ACC, kada su ta vozila očito „ograničena“ po pitanju kvaliteta i pouzdanosti do te mere da je povremeno potpuno onemogućeno njihovo namensko korišćenje. Ona se uopšte ne kreću. Već stoje. I čekaju da stigne deo. A posle čekaju opravku...

moron

pre 7 godina

Japanac, 23. novembar 2016 14:07
U pravu si, neki problem koji se ispoljio kod starijeg TSI motora, ne mora da se javi kod novijeg.
Ja sam moja "iskustva" bazirao na "dogadjajima" vezanim za jedan 1,2 TSI od 105 ks sa kraja 2010 ( fabija) i za dva motora "blizanca" 1,4 TSI ACT od 140 ks, iz septembra 2014 (dve oktavije).
I napomenuo bih da daleko od toga da se u njihovim slučajevima garantna podrška pokazala korektnom i brzom kako bi to trebalo da bude. Ne menjaju se "glave" baš tako lako. Muka je to "dobiti".
Ali, da ti TSI motori "idu kao nevreme", zaista idu. Kao da su elektromotori.
Ako bih nešto "ergonomski" zamerao superbu ( i limuzini i karavanu), to je pozicija sedenja napred za visoke ljude. Imam problem "visećih butina", jer je takav nagib sedalnog dela, a nema mogućnosti da se ( ni opciono ) nagib sedalnog dela podešava ( čak ni u najvišem paketu ). A kupiš, recimo, jeftiniji ceed u paketu Ex maxx i to je moguće.
Istine radi, to ne može ni Talisman ( bar ne onaj koji sam ja "gledao" ).

Japanac

pre 7 godina

@moron,
Ja imam L&K (kožna sedišta) varijantu i gotovo sam siguran da mogu da podešavam nagib sedalnog dela. Trenutno sam na poslu, a auto je kući, tako da ne mogu da proverim.
Meni je auto jako udoban, par puta sam ga vozio po par sati "u cugu" i nikakav problem nisam imao. Čini se samo da su bočni jastučići premekani. Moja žena je dosta kritičnija povodom izbora sedišta i vrlo je zadovoljna. Na primer, Lexus sedišta su joj baš tvrda i ne voli duge relacije u njemu.

@Milan
Da se ne ponavljam, auto mi je jako udoban i ovo pričam nakon 5000km prevezenih. Ali, to može biti vrlo subjektivan osećaj, tako da ne bih oko toga.
Međutim, ovo za zvučnu izolaciju je apsolutno netačno - ja sam prezadovoljan njome. To su mi rekli i prijatelji koje sam vozio a i svi testovi koje sam gledao su to zvučnu izolaciju hvalili. Možda je to situacija sa TDI, ne mogu da kažem.
Što se tiče tvrdoće, stvarno ne mogu da potvrdim. Šta više, auto vozim u sportskom modu, više zbog direktnijeg upravljanja nego tvrdoće, mada, osim u ponašanju DGS-a, ne vidim neku bitniju razliku. Nisam se do sada vozio pozadi, baš ću da probam. Međutim, nedavno samputovao na zadnjoj klupi oko 700km u odlazećem BMW-u serije 5 - bilo je mučenje koliko je auto tvrd. A košta otprilike duplo!
@tarmiricmi
Šta da ti kažem, mogu samo da se nadam da to neće kod mene da se desi. Jedino ovo u vezi grejanja – stvarno tu nemam problema, ali se benzinci inače brže greju, verujem da je tako na dizelu.

moron

pre 7 godina

Japanac, 24. novembar 2016 11:32
Oko mogućnosti podešavanja nagiba sedalnog dela,možda ja grešim. I tada "Izvinjenje". Eno ga, inače, i sada superb L&K u salonu u M. Milankovića, ja sam u više navrata "probao" i sve one "dugmiće" na sedištu (pa i tamo oko podešavanja visine) i nisam uspeo da pronadjem opciju za podešavanje nagiba sedalnog dela. Pitao sam i prodavca. On kaže da nema ni "to", kao i da se ni opciono ne može dobiti sedište sa "ekstenzijom" sedalnog dela (ono "jastuče na izvlačenje",koje ima i svako opciono AGR sedište kod opela ).
Možda samo prodavac ne zna, a ja nisam uspeo da nadjem.
Poredjenja radi, prastari volvo serije 240 (pa i onaj "prvi", iz 1974. godine ) je serijski (u svakom paketu) imao mogućnost podeševanja nagiba sedalnog dela ( tj. posebno se podešavala visina napred i pozadi). I ja sam ga uvek vozio sa podignutim prednjim, a spuštenim zadnjim delom sedalnog dela. I butine mi nikada nisu visile.
Šta meni danas vredi da li je sedalni deo prednjeg sedišta dugačak 45 ili 55 cm, ako je nagib sedalnog dela takav da ja "dotičem" samo 30 ili 35 cm (po dužini) tog sedišta? Ili, ako imam "ekstenziju" sedalnog dela, koju butine i ne dodatknu?
Ako Tvoj superb L&K sve to zaista ima, svaka njemu čast.

moron

pre 7 godina

japanac
Nije strana 77 upustva,već 81 :)
I, "časna pionirska reč", to "podešavanje nagiba" nije funkcionisalo na onom salonskom primerku, već je onaj taster omogućavao samo podešavanje po visini. I znam šta mi je prodavac rekao.
U svakom slučaju, hvala Ti za link za upustvo. Velika stvar (za mene).
Pozdrav (i izvinjenje).

Mihajlo

pre 7 godina

Citajuci komenare, stekao sam utisak da vecina nas vozi nove Honde i Leksuse...
Koliko nerealnih i zlonamernih komentara ima, ne mogu da verujem, a mislim da takvi komentari upravo oslikavaju nemogucnost kupovine novog auta, pa kao daj da pljujem po svima i da bar budem pametan, ako vec nisam uspesan.
Kada bi izasao auto sa italijanskim izgledom, sa francuskom udobnoscu, sa japanskom pouzdanoscu, sa nemackom zavrsnom obradom i sa nemackim kvalitetom materijala, da pripada segmentu S klase i nekog Leksusa, a da kosta do 10.000eur i da drzava pomaze nabavku istog...i takvom autu bi nasi komantatori nasli gomilu mana.
Anajjaci su ovi sto kazu da su vecprobali auto i da se kvari ili da izbija kamen iz bubrega, a on samo sto se pojavio i teksto je stiga u prodajne salone.

Inace, ovaj Talisman je prelep, svaka cast Renou. Lepo se sedi u njemu, pogledao sam ga detaljno na sajmu i jako mi se dopada. Ne mogu znati da li je kvalitetan ili nije, tek sto je izasao, treba mu dati sansu, a trziste ce za koju godinu pozicionirati taj auto bas tamo gde mu je mesto.