Sreda, 12.10.2016.

11:56

Imaju ugrađenu navigaciju, a koriste mobilne aplikacije

Izvor: B92

Imaju ugraðenu navigaciju, a koriste mobilne aplikacije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Zoran

pre 7 godina

Za mog Bjuika je bio DVD 190 dolara, a i sad je da kupim apdejt od GM-a. I ja nisam kupovao, sluzi i ovo. Pogledam na eBay pre nedelju dana, 20 dolara, a bio skoro koliko direktno od GM-a. I kupim. Znaci, kad niko ne koristi, ti koristi. I evo sad sam stavio.

Achitwn

pre 7 godina

Da li neko moze da preporuci neku navigaciju za srbiju i cg za iphone, da moze da radi i offline? Pozdrav svima
(Bato, 12. oktobar 2016 19:50)
Google maps. Radi offline. Waze je bolji ali no offline.

Achitwn

pre 7 godina

Waze je najbolji.
(boksi, 12. oktobar 2016 14:36)
Amen. Nema boljeg, precizan a spasio me od policijski zamki i kamera nevrijeno puta. Kad bi pretvorio u $, vrlo lako nekoliko $1000. Koristim ga od pre 7g. Master-wazer status hehe. Google maps su ok, koriste waze crowdsourcing data za guzve na putu ali neobavestava o policiji i ostalim cakama.

Achitwn

pre 7 godina

isprobao i kupio magic earth pro navigaciju,trajno registrovanu za 30 eu sa konstantnim osvezavanjem mapa(nekad se zvala route 66) i mogu da je prebacim na bilo koji uredjaj sa os ili android koji ima u sebi gps i prilagodljiva za sve ekranetako da nemam potrebe da kupujem skupe navigacije.
(mozaks, 12. oktobar 2016 13:55)
Waze je zakon. Pored odlicne navigacije, obavestavva outem criwdsourcing o policijskim zamkama, kamerama, radarima, radovima na putu, cesto ako ima nesto na kolo ozu itd. Koristim ga vec 6-7 godina. Beaprekorno je i precizno radio i u indiji, Bangalore, svaki sokak je imao. Beaplatan za ios i android.

Achitwn

pre 7 godina

Miroslav Petrovic, 12. oktobar 2016 13:15)
Miroslave Petrovicu - clanak je o ljudima koji su vec kupili auto sa gps a ne koriste ga. Ti pises kako ne bi kupio sto uopste nije cilj clanka niti tema.
Osim toga u US navigacija je vrlo cesto u paketu sa drugim features koje ljudi hoce tipa Grijanje sedista , rain sensing wipers, itd i ne mogu da izvegnu gps.

Ja imam u svojim kolima ali koristim Waze. Obavestava meno policijskim zamkama, radarima i kamerama. Sve to putem crowdsourcing Neprocenjivo

Achitwn

pre 7 godina

USA se najvise koriste google mape i navigacije, a sve ostalo polagano odlazi u istoriju. Najveci razlog je prikaz guzve po ulicama kojim morate da prodjete, kao i najbolji prikaz mapa i detalja koji je i 3 puta bolji nego bilo koji drugi. Ko nema mogucnost da koristi na displeju auta google mape, taj koristi telefon pride.
(zalojin, 13. oktobar 2016 06:36)
Bas tako. Waze je jos popularniji zbog police traps i drugih obavestenja gogle maps nema

blabojzna

pre 7 godina

U automobilu imam ugrađen RT4 navigacioni uređaj. Do sada sam ažurirao mape par puta, tj. kada se god pojavi nova mapa, bez ikakvih problema (pokrivena je cela Srbija do najsitnijih detalja). Idite na gpsunderground odakle besplatno (za sada) možete skinuti mape za SVE proizvođače navigacionih uređaja, bilo da su fabrički ugrađene u kola ili su za instalaciju na telefonu...

Domaćin

pre 7 godina

Kupiš Blueberry GPS za 50€ i cepaš Igo, apdejtuješ sam mape, kakva fabrička navigacija, kakav skupi Garmin, kakvi smartfonovi!

Honda Accord Driver

pre 7 godina

U kolima nemam ugradjenu navigaciju (nije mi ni potrebna), ali koristim app "Here Drive" u WindowsPhone Lumia 640 XL. Prezadovoljan sam. Jedina falinka mu je da nema upozorenje za blic. Zbog toga se nosim mislju da ipak kupim "pravu" navigaciju od Garmin-a ili TomTom-a.

Dikh tu kava

pre 7 godina

(codemaker, 12. oktobar 2016 19:06)

Moje razumevanje jeste da je automobil jedno 1000 puta bitniji kao celina nego navigacija. Razume se, birao sam kola po nekim zamišljenim kriterijumima, a to što je uz njih došla fabrička navigacija bez Srbije, to je neka druga, po svemu specifična priča. Nije mi apsolutno bilo ni na kraj pameti da razmišljam koliko bi isto to vozilo koštalo bez navigacije, prosto jer ga bez navigacije nije bilo. Dakle, nisam doplaćivao za navigaciju (kao, verujem, i većina), nego je ona već bila tu.


Navigacija u kolima je prevazidjena odavno.
(Miroslav Petrovic, 12. oktobar 2016 19:32)

Možda je i tako, ali ja sam, kako je i napred navedeno, već dobio u kolima. Ne mogu sad da je vadim napolje, zato što je prevazidjena.. :)

(mihajlo, 12. oktobar 2016 23:24)

Na kraju će tako i biti. Samo što ja do sada nisam uspeo da nađem u BG otprilike ništa, eventualno sumnjivih 90% Srbije. Moraće da padne KG-uglanje.. :)

tuk na luk

pre 7 godina

Ja mislim da jedina ugradena navigacija koja nesto vredi je Audijev Virtual Cockpit. Pogledajte video ovde [link] .

Slazem se sa ostalim citaocima da smartphone ima odlicne aplikacije za navigaciju. Ja koristim Google maps i zadovoljan.

Izvinjavam se za los pravopis i gramaticne greske. Srpski mi nije maternji jezik.

Pozdrav svim ljubiteljima automobila!
(Srbijanko, 12. oktobar 2016 16:27)

Srpski ti nije maternji? Pa tvoj komentar je pismeniji od 90% "maternjih"!

Zoran

pre 7 godina

Vratio se pokisao iz audijevog pvlascenog servisa, 45000 din mi trazili za 3d mapu, svratio po preporuci do kragujevca i resio za pristojne novce.
Sad ne mogu da se izgubim sve i da hocu, jedina "mana" je sto ostaju adrese gde sam bio, pa je zena sigurnija :)
( totalnav.weebly.com ) i greske nema

kiza

pre 7 godina

Da li neko moze da preporuci neku navigaciju za srbiju i cg za iphone, da moze da radi i offline? Pozdrav svima
(Bato, 12. oktobar 2016 19:50)
Pozdrav Bato i tebi.Mogao si to da saznas za nekih 10 sec.Ali evo da pomognem,na sledecem linku mozes da preuzmes to sto ti treba.
https://itunes.apple.com/us/app/here-wego-effortless-city/id955837609?mt=8

IntelliLink

pre 7 godina

Meni fabricka IntelliLink navigacija pokazuje vrhunski i laka je za koriscenje. Lepo se vidi na 8 inca ekranu. Zadovoljan sam pa nemam potrebe da koristim navigaciju na telefonu.

nodi

pre 7 godina

Imam navigaciju i u kolima i na telefonu, ali obožavam da koristim sopstveni mozak! Ne zaglupljujem se uredjajima, čitam table na putu i uvek stignem gde sam pošao!

Barba

pre 7 godina

Imam ugradjenu navigaciju TomTom u Koleosu sa mapama čitave evrope + TomTom Live servis koji ti u drugim zemljama daje informacije u guzvama i kako da ih izbegnes. Kada upalio auto istog sekunda navigacija zna pravi polozaj. Mape su fantastične računajući i Srbiju i na dve godine ih ažuriram za 65 evra zvanično preko sajta. Navigacija mi se prikazuje na središnjem ekranu gde je i displej radija.utisava muziku u kolima kada se treba da izgovori sledeće skretanje...
Bila je deo standardne opreme i zaista ne vidim nijedan razlog da je telefon bolja opcija od ugradjene navigacije osim cene.

zalojin

pre 7 godina

U USA se najvise koriste google mape i navigacije, a sve ostalo polagano odlazi u istoriju. Najveci razlog je prikaz guzve po ulicama kojim morate da prodjete, kao i najbolji prikaz mapa i detalja koji je i 3 puta bolji nego bilo koji drugi. Ko nema mogucnost da koristi na displeju auta google mape, taj koristi telefon pride.

Stanojko

pre 7 godina

Google Maps, Here Maps... Skines kod kuce celu Srbiju, Makedoniju, Grcku i Bog da te vidi. Koje crne fabričke GPS navigacije. Moj auto nema GPS, ali povežem telefon preko BT pa se navigacija sa mobilnog čuje preko zvučnika u kolima, plus mjuza ide uporedo sa mobilnog.

amater

pre 7 godina

imam reno navigaciju fabricku (tomtom) ,nikad nije pogresila niti bilo sta lose i ako je placena 4000din full evropa. Tako da ne pljujte renault jer su mape jeftinije od drugih automobila i tacne su za celu evropu.
pozdrav za sve pametne

Čisto da se zna

pre 7 godina

Android Auto je idealno rešenje. Fantastična integracija i, pored mapa, podržava i telefoniranje, sms i muziku. Telefon mora da bude povezan kablom pa navigacija neće da potroši bateriju, jer se sve vreme puni. Sva interakcija se dešava preko ekrana u autu ili putem glasovnih komandi. Bukvalno kao da je fabrička navigacija, samo što uvek imaš najnoviju verziju i mape, i ne košta ništa.

Nisam imao prilike da koristim Apple varijantu, ali verujem da radi jednako dobro.

mihajlo

pre 7 godina

@diktukava
imas decka u kragujevcu koji radi update najnovijih mapa za sve vrste automobila, nekoliko puta jeftinije od ovih sto deru po servisima. proceprkaj po netu.

vozac "dzipa"

pre 7 godina

Imam integrisanu Tom-Tom navigaciju u tekstu navedenom Hyundai Tucsonu i uopsteno laksa je za koriscenje jer pored glavnog ekrana imam oznake i na instrument tabli. Karte su korektno uradjene za Srbiju, to je po meni najprijatnije iznenadjenje, nema svih brojeva ulica u malim mestima ali da budem iskren desavalo mi se to i sa I-Go ili HERE mapama. Obecana podrska je 7 godina,stim sto se update mapa radi jednom godisnje. Jedini problem sa navigacijom u vidu pogresno prikazanog skretanja sam imao u Grckoj, na Sitoniji ali istine radi na istoj lokaciji godinu dana ranije sam imao istovetan problem i sa HERE sistemom navigacije. Ne treba joj slepo verovati, to je samo pomocno sredstvo. Ako bih trazio mane, tu bih naveo samo nedostatak srpskog glasovnog navodjenja, t.j ako kupim Samsungov telefon i on ima srpski meni, zelim to i od moje navigacije jer i nju sam kupio sa kolima :)

Aleks

pre 7 godina

Reno Laguna 3. Hoces neces zakljucana navigacija prima samo original mape. Realno za 90eur i nije strasno ali zaista cemu kas imas google i here maps za mufte. Jos ima i uvucen ekran nakoji bas lepo nalegne telefon i uopste ee ne mrda. Ako neko zna da li moze da se ubaci android auto na reno sistem neka javi

Xobotnica

pre 7 godina

На БМВ-у имам фабричку навигацију која је по Европи функционисала савршено, али је нпр. Балкан слабије покривен. Где имам интернет, Ајфон карта је непревазиђена, пошто показује и гужве, тј. онлајн стање на улицама. За ифлајн сам скинуо Галилео апликацију, која није навигација, али је одлична детаљна мапа са ГПС-ом.

hiavata

pre 7 godina

Na telefonu ce navigacija uvek biti bolja iz prostog razloga sto je telefon hardverski brzi jer ga redovno "osvezavate". Usput mozete i da birate softver koji hocete bilo da je to igo, sygic, heremaps ili google. Idealno bi bilo da se telefon po potrebi integrise sa automobilom, tj da moze pre svega da projektuje brzo i kvalitetno sliku na ugradjeni display od automobila i da to radi brzo. Postoji celo trziste 2din media sistema kojima trenutno dominiraju kinezi a radi se o android uredjajima pristojnih performansi na kojima moze bas to, da se prikazuje display vaseg telefona (pored ostalog). Problem je sto proizvodjaci integrisu i kontrolu klime, parking senzore u njihov multimedia system a posto se radi o nestandardnim protokolima najcesce gubite neku od funkcionalnosti. Kinezi ne ulazu dovoljno resursa u razvoj softvera pa bi idealno bilo kad bi se neka ozbiljnija firma uhvatila prilagodjavanja takvih uredjaja za odredjene marke automobila i to podrzavali duze vreme sto ce se verovatno i desiti. Ford je naprimer krenuo sa standardizacijom ali mu se drugi proizvodjaci ne pridruzuju. Drugi problem je sto proizvodjaci ne zele da standardizuju komunikaciju media uredjaja sa sistemima u automobili tj da prosire OBD2 ili neki slican protokol, objave ga, i svi se toga pridrzavaju jer gube mogucnost dranja kupaca na fabrickoj navigaciji koja je nerazumno skupa i najcesce zastarela. I nemojte zaboraviti da funkcija navigacije nije samo da pronadje zadatu adresu, vec i POI.

???

pre 7 godina

@srbofil Ne obaziri se na to šta ti govore... Za pedesetak evra možeš da skineš mape za nas i okolne zemlje sa zvaničnog sajta i prilično su detaljne...

Sasa

pre 7 godina

Za skoro sva kola imate navigacije u oglasima, likovi lepo odrade. Ako cekate ovlascene servise, necete docekati. Kum resio za C klasu 2010 godiste.

Miroslav Petrovic

pre 7 godina

Dikh tu kava, 12. oktobar 2016 15:13)
Kupis TOM TOM navigaciju za dozivotnom nadogradnjom mapa za celu Evropu i sire(Srbija pokrivena 100%).
Plus imas i detekciju kamera za brzinu.
Sve to za nekih 200 eura.
Navigacija u kolima je prevazidjena odavno.

codemaker

pre 7 godina

@Dikh tu kava

Ja nikada ne bih u Srbiji kupio automobil sa navigacijom koja nema Srbiju i sve ostale zemlje u okruženju. A još platiti 1000€ a da mi nije garantovana Srbija i ceo Balkan, nema šanse.

Druga je priča kad neko kupi (kao ja) polovan automobil dovezen iz recimo Nemačke, tada će imati navigaciju sve sem Srbije i Balkana i tu je jedina varijanta kupovina ovde nove kartice ili DVD gde je sve što nam treba. Takav slučaj sam imao i ja ali sam kupovinu navigacije za Srbiju i Balkan uračunao u trošak kupovine auta, jer sam znao da mi treba.
Sada imam sve i dobar sam do prodaje i zamene auta (mekih 3 godine) U Beogradu je sve jako detaljno opisano (da ne pominjem novi most i most prema Borči) i jako sam zadovoljan.
Da nemam fabričku navigaciju, svakako bih koristio bih neku navigaciju sa tržišta tih sprava. Imam Garmin Nuvi 200 i za njega ništa lakše naći mape na torrentima i ažurirati

Beogradjanin

pre 7 godina

Vozim Mazdu (2014. god.) sa fabrickom navigacijom i prilicno sam zadovoljan sa njom. Stariji je sistem (nije ovaj najnoviji MZD connect ili kako se vec zove) ali radi dobro i ima detaljne mape Srbije i cele Evrope. Navigacija je 2D, ima detaljan prikaz vecih ukrstaja, raskrsnica itd. a mape su Tom Tom. Do sad sa njom obisao razna mesta u Grckoj (ima cak i neasfaltirane puteve do plaze), Nemackoj, Austriji, Italiji, Sloveniji, Madjarskoj i sve je bilo dobro pokriveno. Ovako je laka za koriscenje.
Jedina mana je sto ume da zabode, ne cesto, al se desilo 4,5 puta. Ili se resi sama od sebe posle minut, dva ili se ugasi motor i proradi. Sem toga sam zadovoljan i koristim nju, cak i po Srbiji. Telefon upalim jedino ako ne znam neku ulicu u Bg-u, pa da ne kucam, ovako korisim fabricku. Azuriranje mapa jos nisam obavljao.
Sto se tice cene, to je sad diskutabilno. Kod mnogih proizvodjaca dobijate multimedijalni sistem, sa povezivanjem telefona i ostalim sadrzajima. Kod Mazde je bila doplata 500 evra (za nize pakete opreme) za navigaciju, maltene za mape jer je GPS sistem integrisan serijski. To je ok. Medjutim, postoje proizvodjaci koji deru za to, kao sto su BMW/Mercedes/Audi, VW itd. Traze i do 2, 3 hiljade evra, iako u osnovnoj opremi vec dobijate ekran sa gotovo svim sem navigacije (i drive, MMI itd.), sto je bas dranje.

qwak

pre 7 godina

nema mapa za srbiju, ove za preko se tesko azuriraju... pitao, trazio...
na kraju kupio jednu poznatu marku navigacja, jedan od skupljih modela, dozivotno azuriranje za ceo svet, zakacim je na nosac, na staklo, ili na kracim relacijama stavim ispred ekrana od ugradjene :-)
a super je i kada se ide peske, dok nisu ove offline postale dostupne, a kvalitetne...

Jason

pre 7 godina

Kupio Nissan QQ 2015 i dobio u okviru nekog paketa i navigaciju.Detaljna karte Srbije se podrazumeva.Radi odlično.Desi se poneka greška ali dešavalo se i na telefonima.Odlično radila i u Grčkoj i ove i prošle godine.Automatic,20.800e,cenim da je navigacija bila za "dzabe".Poz

jankovic965

pre 7 godina

na sajtu ( nsnav.weebly.com ) mozete se informisati o update-u fabrickih navigacionih sistema u vozilima, kako bi isti funkcionisali u nasoj zemlji. Bio, uradio, zadovoljan skroz ..

Sloba

pre 7 godina

iGo (na dobrom telefonu!)je za mene daleko najbolja navigacija, možeš unapred da isplaniraš i sačuvaš više ruta, i to pravcima koji su po sopstvenoj želji (a ne samo ono što program nudi),koristio sam ga po celoj Evropi i u nekoliko azijskih zemalja,uporedo sa ugrađenom navigacijom—preciznije,lakše za rukovanje,manje greši,....neuporedivo bolje

Srbijanko

pre 7 godina

Ja mislim da jedina ugradena navigacija koja nesto vredi je Audijev Virtual Cockpit. Pogledajte video ovde https://www.youtube.com/watch?v=nJNukps-JAM .

Slazem se sa ostalim citaocima da smartphone ima odlicne aplikacije za navigaciju. Ja koristim Google maps i zadovoljan.

Izvinjavam se za los pravopis i gramaticne greske. Srpski mi nije maternji jezik.

Pozdrav svim ljubiteljima automobila!

srbofil

pre 7 godina

Haha a sta reci za mog oca koji dao 1000 eura doplatu na sajmu za novi Renault koji kao imao "navigaciju".. A na toj navigaciji kad stigao nam auto nigde srbije.. Cak ni autoput.. I jedno 3 godine kad bi išao na servis bi mu obećavali samo što nisu izašle mape i za srbiju.. I na kraju od mapa ništa tj bacenih 1000 eura.

neko

pre 7 godina

Imam navigaciju u autu, i meni je dobra. Zna se nekad desiti da pogrijesi u vezi neke jednosmjerne ulice, ili ne pokaze neki kruzni tok, ali malo ukljucim mozak i rjesim stvar bez problema. Sto se tice azuriranja, mape postoje na netu i prilicno je jednostavno. Graficke oznake mi pokazuje na centralnom displeju, i na instument tabli sto je jedna od najvecih prednosti. Kad bi imao opciju u automobilu, za prikaz displeja telefona na centralnom displeju, koristio bi mozda i tel., ovako nema sanse da se zezam sa telefonom. Sve u svemu, ja zadovoljan sa fabrickom navigacijom.

Dikh tu kava

pre 7 godina

(Miroslav Petrovic, 12. oktobar 2016 13:15)

Preko neta ima navigacija za A6 od 300 evra pa nadalje. Btw, verovatno navodite cene za van Srbije, pošto ste uzeli mape za TomTom, a to u Srbiji nisam primetio. Ako ste ipak u Srbiji, može li tip gde ima da se uzmu mape za Tom Tom, imam kola s navigacijom, a nemam mape za SRB. Jedan od onih kome su uvalili kola bez mogućnosti korišćenja navigacije u SRB..

Nikola

pre 7 godina

Novo vozilo, sa navigacijom, ali stare mape (npr.ne sadrži most Mihajlo Pupin). Vozilo u garancijskom roku, tražio update od zvaničnog servisa, bez odgovora i objašnjenja!!!

Saša

pre 7 godina

Koristim Google Maps kao navigaciju i radi besprekorno. Do Krfa, na Krfu i nazad, bez greške. Od kako su omogućili download mapa sve je potpuno besplatno i offline.

Miroslav Petrovic

pre 7 godina

Gps oko 400 eura i to vrhunski u 3D prikazu slike.
Navigacija u kolima od 1500 pa do 4000 eura.
Zar treba neki bolji razlog???
Imam A6 2011 sa inataliranom navigacijom ALI nemam CD sa mapama.
Otisao u ovlascenu auto kucu i pitao ih koliko kostaju mape....kaze mi prodavac da je to 300 eura.
U 2D varijanti.
Ja mu se zahvalim i odem da kupim tom tom 6 inch ekran u 3D prikazu slike za 155 eura.
U novim automobilima ta navigacija kosta kao da sam satelit ugradio u kola.
Aj uzdravlje....

st.dragan

pre 7 godina

Koristio sam fabričku navigaciju u gomili različitih automobila, različitih proizvođača. Neke su bile vizuelno dopadljive, neke ružne, neke nelogične za korišćenje i tako to, ali NIJEDNA, ali NI JEDNA JEDINA, na kraju nije radila kako treba. Mape su potpuni debakl i to najčešće svhatite tek kada krenete na duži put.

A svima su puna usta redovnog ažuriranja, implementacije najmodernijeg i najbolje ocenjenog softvera i kakvih sve ne marketinških kerefeka.

A što je najgore, ne možete ni da isprobate to kako treba pre nego što kupite, a prodavci su klasično neobavešteni i ne znaju 3 korisne rečenice da sastave o fabričkoj navigaciji.

Tek kad potrošite novac i setite se da su karte zastarele (ili su prosto svedene samo na najvažnije puteve), saznaćete da ažuriranje baš i nije predviđeno ili se za to morate obratiti nekom posebnom servisu itd.

Prosto je sramno koliko mnogo para košta fabrička navigacija, a koliko nije ni do nogu klasičnim eksternim uređajima.

Da sve bude još gore, i eksterni GPS-ovi su totalno poklekli pred naletom telefona. Ja prvi to nisam verovao, ali iGo na telefonu radi najmanje 5x bolje nego najskuplji Garmin, koji sam kupio pre par godina sa doživotnim licencama za ažuriranje.

Eto, to je to.

mozaks

pre 7 godina

isprobao i kupio magic earth pro navigaciju,trajno registrovanu za 30 eu sa konstantnim osvezavanjem mapa(nekad se zvala route 66) i mogu da je prebacim na bilo koji uredjaj sa os ili android koji ima u sebi gps i prilagodljiva za sve ekrane
tako da nemam potrebe da kupujem skupe navigacije.

codemaker

pre 7 godina

Imam ugrađenu navigaciju u A6 i putujem po celoj Evropi i uvek je koristim. Nikada me nije izneverila.
A da to što nije 3D - zašto bi mi to smetalo. Pa ne gledam film na navigaciji, potrebno je samo da me dovede gde želim. A to radi perfektno

Da li moja navigacija u A6 košta 1000 ili 10000€, to me ne zanima jer je došla sa automobilom, koliko je oni cene nije moj problem.
Jedino mi smeta što navigacija ne pokazuje i trenutnu brzinu merenu preko GPS. Zbog toga na duže puteve uključim stari garmin, samo da mi pokazuje stvarnu brzinu.

Miroslav Petrovic

pre 7 godina

Gps oko 400 eura i to vrhunski u 3D prikazu slike.
Navigacija u kolima od 1500 pa do 4000 eura.
Zar treba neki bolji razlog???
Imam A6 2011 sa inataliranom navigacijom ALI nemam CD sa mapama.
Otisao u ovlascenu auto kucu i pitao ih koliko kostaju mape....kaze mi prodavac da je to 300 eura.
U 2D varijanti.
Ja mu se zahvalim i odem da kupim tom tom 6 inch ekran u 3D prikazu slike za 155 eura.
U novim automobilima ta navigacija kosta kao da sam satelit ugradio u kola.
Aj uzdravlje....

srbofil

pre 7 godina

Haha a sta reci za mog oca koji dao 1000 eura doplatu na sajmu za novi Renault koji kao imao "navigaciju".. A na toj navigaciji kad stigao nam auto nigde srbije.. Cak ni autoput.. I jedno 3 godine kad bi išao na servis bi mu obećavali samo što nisu izašle mape i za srbiju.. I na kraju od mapa ništa tj bacenih 1000 eura.

st.dragan

pre 7 godina

Koristio sam fabričku navigaciju u gomili različitih automobila, različitih proizvođača. Neke su bile vizuelno dopadljive, neke ružne, neke nelogične za korišćenje i tako to, ali NIJEDNA, ali NI JEDNA JEDINA, na kraju nije radila kako treba. Mape su potpuni debakl i to najčešće svhatite tek kada krenete na duži put.

A svima su puna usta redovnog ažuriranja, implementacije najmodernijeg i najbolje ocenjenog softvera i kakvih sve ne marketinških kerefeka.

A što je najgore, ne možete ni da isprobate to kako treba pre nego što kupite, a prodavci su klasično neobavešteni i ne znaju 3 korisne rečenice da sastave o fabričkoj navigaciji.

Tek kad potrošite novac i setite se da su karte zastarele (ili su prosto svedene samo na najvažnije puteve), saznaćete da ažuriranje baš i nije predviđeno ili se za to morate obratiti nekom posebnom servisu itd.

Prosto je sramno koliko mnogo para košta fabrička navigacija, a koliko nije ni do nogu klasičnim eksternim uređajima.

Da sve bude još gore, i eksterni GPS-ovi su totalno poklekli pred naletom telefona. Ja prvi to nisam verovao, ali iGo na telefonu radi najmanje 5x bolje nego najskuplji Garmin, koji sam kupio pre par godina sa doživotnim licencama za ažuriranje.

Eto, to je to.

Nikola

pre 7 godina

Novo vozilo, sa navigacijom, ali stare mape (npr.ne sadrži most Mihajlo Pupin). Vozilo u garancijskom roku, tražio update od zvaničnog servisa, bez odgovora i objašnjenja!!!

Saša

pre 7 godina

Koristim Google Maps kao navigaciju i radi besprekorno. Do Krfa, na Krfu i nazad, bez greške. Od kako su omogućili download mapa sve je potpuno besplatno i offline.

Dikh tu kava

pre 7 godina

(Miroslav Petrovic, 12. oktobar 2016 13:15)

Preko neta ima navigacija za A6 od 300 evra pa nadalje. Btw, verovatno navodite cene za van Srbije, pošto ste uzeli mape za TomTom, a to u Srbiji nisam primetio. Ako ste ipak u Srbiji, može li tip gde ima da se uzmu mape za Tom Tom, imam kola s navigacijom, a nemam mape za SRB. Jedan od onih kome su uvalili kola bez mogućnosti korišćenja navigacije u SRB..

tuk na luk

pre 7 godina

Ja mislim da jedina ugradena navigacija koja nesto vredi je Audijev Virtual Cockpit. Pogledajte video ovde [link] .

Slazem se sa ostalim citaocima da smartphone ima odlicne aplikacije za navigaciju. Ja koristim Google maps i zadovoljan.

Izvinjavam se za los pravopis i gramaticne greske. Srpski mi nije maternji jezik.

Pozdrav svim ljubiteljima automobila!
(Srbijanko, 12. oktobar 2016 16:27)

Srpski ti nije maternji? Pa tvoj komentar je pismeniji od 90% "maternjih"!

mozaks

pre 7 godina

isprobao i kupio magic earth pro navigaciju,trajno registrovanu za 30 eu sa konstantnim osvezavanjem mapa(nekad se zvala route 66) i mogu da je prebacim na bilo koji uredjaj sa os ili android koji ima u sebi gps i prilagodljiva za sve ekrane
tako da nemam potrebe da kupujem skupe navigacije.

Barba

pre 7 godina

Imam ugradjenu navigaciju TomTom u Koleosu sa mapama čitave evrope + TomTom Live servis koji ti u drugim zemljama daje informacije u guzvama i kako da ih izbegnes. Kada upalio auto istog sekunda navigacija zna pravi polozaj. Mape su fantastične računajući i Srbiju i na dve godine ih ažuriram za 65 evra zvanično preko sajta. Navigacija mi se prikazuje na središnjem ekranu gde je i displej radija.utisava muziku u kolima kada se treba da izgovori sledeće skretanje...
Bila je deo standardne opreme i zaista ne vidim nijedan razlog da je telefon bolja opcija od ugradjene navigacije osim cene.

codemaker

pre 7 godina

Imam ugrađenu navigaciju u A6 i putujem po celoj Evropi i uvek je koristim. Nikada me nije izneverila.
A da to što nije 3D - zašto bi mi to smetalo. Pa ne gledam film na navigaciji, potrebno je samo da me dovede gde želim. A to radi perfektno

Da li moja navigacija u A6 košta 1000 ili 10000€, to me ne zanima jer je došla sa automobilom, koliko je oni cene nije moj problem.
Jedino mi smeta što navigacija ne pokazuje i trenutnu brzinu merenu preko GPS. Zbog toga na duže puteve uključim stari garmin, samo da mi pokazuje stvarnu brzinu.

nodi

pre 7 godina

Imam navigaciju i u kolima i na telefonu, ali obožavam da koristim sopstveni mozak! Ne zaglupljujem se uredjajima, čitam table na putu i uvek stignem gde sam pošao!

neko

pre 7 godina

Imam navigaciju u autu, i meni je dobra. Zna se nekad desiti da pogrijesi u vezi neke jednosmjerne ulice, ili ne pokaze neki kruzni tok, ali malo ukljucim mozak i rjesim stvar bez problema. Sto se tice azuriranja, mape postoje na netu i prilicno je jednostavno. Graficke oznake mi pokazuje na centralnom displeju, i na instument tabli sto je jedna od najvecih prednosti. Kad bi imao opciju u automobilu, za prikaz displeja telefona na centralnom displeju, koristio bi mozda i tel., ovako nema sanse da se zezam sa telefonom. Sve u svemu, ja zadovoljan sa fabrickom navigacijom.

vozac "dzipa"

pre 7 godina

Imam integrisanu Tom-Tom navigaciju u tekstu navedenom Hyundai Tucsonu i uopsteno laksa je za koriscenje jer pored glavnog ekrana imam oznake i na instrument tabli. Karte su korektno uradjene za Srbiju, to je po meni najprijatnije iznenadjenje, nema svih brojeva ulica u malim mestima ali da budem iskren desavalo mi se to i sa I-Go ili HERE mapama. Obecana podrska je 7 godina,stim sto se update mapa radi jednom godisnje. Jedini problem sa navigacijom u vidu pogresno prikazanog skretanja sam imao u Grckoj, na Sitoniji ali istine radi na istoj lokaciji godinu dana ranije sam imao istovetan problem i sa HERE sistemom navigacije. Ne treba joj slepo verovati, to je samo pomocno sredstvo. Ako bih trazio mane, tu bih naveo samo nedostatak srpskog glasovnog navodjenja, t.j ako kupim Samsungov telefon i on ima srpski meni, zelim to i od moje navigacije jer i nju sam kupio sa kolima :)

Čisto da se zna

pre 7 godina

Android Auto je idealno rešenje. Fantastična integracija i, pored mapa, podržava i telefoniranje, sms i muziku. Telefon mora da bude povezan kablom pa navigacija neće da potroši bateriju, jer se sve vreme puni. Sva interakcija se dešava preko ekrana u autu ili putem glasovnih komandi. Bukvalno kao da je fabrička navigacija, samo što uvek imaš najnoviju verziju i mape, i ne košta ništa.

Nisam imao prilike da koristim Apple varijantu, ali verujem da radi jednako dobro.

amater

pre 7 godina

imam reno navigaciju fabricku (tomtom) ,nikad nije pogresila niti bilo sta lose i ako je placena 4000din full evropa. Tako da ne pljujte renault jer su mape jeftinije od drugih automobila i tacne su za celu evropu.
pozdrav za sve pametne

zalojin

pre 7 godina

U USA se najvise koriste google mape i navigacije, a sve ostalo polagano odlazi u istoriju. Najveci razlog je prikaz guzve po ulicama kojim morate da prodjete, kao i najbolji prikaz mapa i detalja koji je i 3 puta bolji nego bilo koji drugi. Ko nema mogucnost da koristi na displeju auta google mape, taj koristi telefon pride.

hiavata

pre 7 godina

Na telefonu ce navigacija uvek biti bolja iz prostog razloga sto je telefon hardverski brzi jer ga redovno "osvezavate". Usput mozete i da birate softver koji hocete bilo da je to igo, sygic, heremaps ili google. Idealno bi bilo da se telefon po potrebi integrise sa automobilom, tj da moze pre svega da projektuje brzo i kvalitetno sliku na ugradjeni display od automobila i da to radi brzo. Postoji celo trziste 2din media sistema kojima trenutno dominiraju kinezi a radi se o android uredjajima pristojnih performansi na kojima moze bas to, da se prikazuje display vaseg telefona (pored ostalog). Problem je sto proizvodjaci integrisu i kontrolu klime, parking senzore u njihov multimedia system a posto se radi o nestandardnim protokolima najcesce gubite neku od funkcionalnosti. Kinezi ne ulazu dovoljno resursa u razvoj softvera pa bi idealno bilo kad bi se neka ozbiljnija firma uhvatila prilagodjavanja takvih uredjaja za odredjene marke automobila i to podrzavali duze vreme sto ce se verovatno i desiti. Ford je naprimer krenuo sa standardizacijom ali mu se drugi proizvodjaci ne pridruzuju. Drugi problem je sto proizvodjaci ne zele da standardizuju komunikaciju media uredjaja sa sistemima u automobili tj da prosire OBD2 ili neki slican protokol, objave ga, i svi se toga pridrzavaju jer gube mogucnost dranja kupaca na fabrickoj navigaciji koja je nerazumno skupa i najcesce zastarela. I nemojte zaboraviti da funkcija navigacije nije samo da pronadje zadatu adresu, vec i POI.

Zoran

pre 7 godina

Vratio se pokisao iz audijevog pvlascenog servisa, 45000 din mi trazili za 3d mapu, svratio po preporuci do kragujevca i resio za pristojne novce.
Sad ne mogu da se izgubim sve i da hocu, jedina "mana" je sto ostaju adrese gde sam bio, pa je zena sigurnija :)
( totalnav.weebly.com ) i greske nema

mihajlo

pre 7 godina

@diktukava
imas decka u kragujevcu koji radi update najnovijih mapa za sve vrste automobila, nekoliko puta jeftinije od ovih sto deru po servisima. proceprkaj po netu.

Sloba

pre 7 godina

iGo (na dobrom telefonu!)je za mene daleko najbolja navigacija, možeš unapred da isplaniraš i sačuvaš više ruta, i to pravcima koji su po sopstvenoj želji (a ne samo ono što program nudi),koristio sam ga po celoj Evropi i u nekoliko azijskih zemalja,uporedo sa ugrađenom navigacijom—preciznije,lakše za rukovanje,manje greši,....neuporedivo bolje

Srbijanko

pre 7 godina

Ja mislim da jedina ugradena navigacija koja nesto vredi je Audijev Virtual Cockpit. Pogledajte video ovde https://www.youtube.com/watch?v=nJNukps-JAM .

Slazem se sa ostalim citaocima da smartphone ima odlicne aplikacije za navigaciju. Ja koristim Google maps i zadovoljan.

Izvinjavam se za los pravopis i gramaticne greske. Srpski mi nije maternji jezik.

Pozdrav svim ljubiteljima automobila!

Beogradjanin

pre 7 godina

Vozim Mazdu (2014. god.) sa fabrickom navigacijom i prilicno sam zadovoljan sa njom. Stariji je sistem (nije ovaj najnoviji MZD connect ili kako se vec zove) ali radi dobro i ima detaljne mape Srbije i cele Evrope. Navigacija je 2D, ima detaljan prikaz vecih ukrstaja, raskrsnica itd. a mape su Tom Tom. Do sad sa njom obisao razna mesta u Grckoj (ima cak i neasfaltirane puteve do plaze), Nemackoj, Austriji, Italiji, Sloveniji, Madjarskoj i sve je bilo dobro pokriveno. Ovako je laka za koriscenje.
Jedina mana je sto ume da zabode, ne cesto, al se desilo 4,5 puta. Ili se resi sama od sebe posle minut, dva ili se ugasi motor i proradi. Sem toga sam zadovoljan i koristim nju, cak i po Srbiji. Telefon upalim jedino ako ne znam neku ulicu u Bg-u, pa da ne kucam, ovako korisim fabricku. Azuriranje mapa jos nisam obavljao.
Sto se tice cene, to je sad diskutabilno. Kod mnogih proizvodjaca dobijate multimedijalni sistem, sa povezivanjem telefona i ostalim sadrzajima. Kod Mazde je bila doplata 500 evra (za nize pakete opreme) za navigaciju, maltene za mape jer je GPS sistem integrisan serijski. To je ok. Medjutim, postoje proizvodjaci koji deru za to, kao sto su BMW/Mercedes/Audi, VW itd. Traze i do 2, 3 hiljade evra, iako u osnovnoj opremi vec dobijate ekran sa gotovo svim sem navigacije (i drive, MMI itd.), sto je bas dranje.

Miroslav Petrovic

pre 7 godina

Dikh tu kava, 12. oktobar 2016 15:13)
Kupis TOM TOM navigaciju za dozivotnom nadogradnjom mapa za celu Evropu i sire(Srbija pokrivena 100%).
Plus imas i detekciju kamera za brzinu.
Sve to za nekih 200 eura.
Navigacija u kolima je prevazidjena odavno.

Stanojko

pre 7 godina

Google Maps, Here Maps... Skines kod kuce celu Srbiju, Makedoniju, Grcku i Bog da te vidi. Koje crne fabričke GPS navigacije. Moj auto nema GPS, ali povežem telefon preko BT pa se navigacija sa mobilnog čuje preko zvučnika u kolima, plus mjuza ide uporedo sa mobilnog.

kiza

pre 7 godina

Da li neko moze da preporuci neku navigaciju za srbiju i cg za iphone, da moze da radi i offline? Pozdrav svima
(Bato, 12. oktobar 2016 19:50)
Pozdrav Bato i tebi.Mogao si to da saznas za nekih 10 sec.Ali evo da pomognem,na sledecem linku mozes da preuzmes to sto ti treba.
https://itunes.apple.com/us/app/here-wego-effortless-city/id955837609?mt=8

Jason

pre 7 godina

Kupio Nissan QQ 2015 i dobio u okviru nekog paketa i navigaciju.Detaljna karte Srbije se podrazumeva.Radi odlično.Desi se poneka greška ali dešavalo se i na telefonima.Odlično radila i u Grčkoj i ove i prošle godine.Automatic,20.800e,cenim da je navigacija bila za "dzabe".Poz

IntelliLink

pre 7 godina

Meni fabricka IntelliLink navigacija pokazuje vrhunski i laka je za koriscenje. Lepo se vidi na 8 inca ekranu. Zadovoljan sam pa nemam potrebe da koristim navigaciju na telefonu.

jankovic965

pre 7 godina

na sajtu ( nsnav.weebly.com ) mozete se informisati o update-u fabrickih navigacionih sistema u vozilima, kako bi isti funkcionisali u nasoj zemlji. Bio, uradio, zadovoljan skroz ..

Dikh tu kava

pre 7 godina

(codemaker, 12. oktobar 2016 19:06)

Moje razumevanje jeste da je automobil jedno 1000 puta bitniji kao celina nego navigacija. Razume se, birao sam kola po nekim zamišljenim kriterijumima, a to što je uz njih došla fabrička navigacija bez Srbije, to je neka druga, po svemu specifična priča. Nije mi apsolutno bilo ni na kraj pameti da razmišljam koliko bi isto to vozilo koštalo bez navigacije, prosto jer ga bez navigacije nije bilo. Dakle, nisam doplaćivao za navigaciju (kao, verujem, i većina), nego je ona već bila tu.


Navigacija u kolima je prevazidjena odavno.
(Miroslav Petrovic, 12. oktobar 2016 19:32)

Možda je i tako, ali ja sam, kako je i napred navedeno, već dobio u kolima. Ne mogu sad da je vadim napolje, zato što je prevazidjena.. :)

(mihajlo, 12. oktobar 2016 23:24)

Na kraju će tako i biti. Samo što ja do sada nisam uspeo da nađem u BG otprilike ništa, eventualno sumnjivih 90% Srbije. Moraće da padne KG-uglanje.. :)

Sasa

pre 7 godina

Za skoro sva kola imate navigacije u oglasima, likovi lepo odrade. Ako cekate ovlascene servise, necete docekati. Kum resio za C klasu 2010 godiste.

Xobotnica

pre 7 godina

На БМВ-у имам фабричку навигацију која је по Европи функционисала савршено, али је нпр. Балкан слабије покривен. Где имам интернет, Ајфон карта је непревазиђена, пошто показује и гужве, тј. онлајн стање на улицама. За ифлајн сам скинуо Галилео апликацију, која није навигација, али је одлична детаљна мапа са ГПС-ом.

Domaćin

pre 7 godina

Kupiš Blueberry GPS za 50€ i cepaš Igo, apdejtuješ sam mape, kakva fabrička navigacija, kakav skupi Garmin, kakvi smartfonovi!

qwak

pre 7 godina

nema mapa za srbiju, ove za preko se tesko azuriraju... pitao, trazio...
na kraju kupio jednu poznatu marku navigacja, jedan od skupljih modela, dozivotno azuriranje za ceo svet, zakacim je na nosac, na staklo, ili na kracim relacijama stavim ispred ekrana od ugradjene :-)
a super je i kada se ide peske, dok nisu ove offline postale dostupne, a kvalitetne...

codemaker

pre 7 godina

@Dikh tu kava

Ja nikada ne bih u Srbiji kupio automobil sa navigacijom koja nema Srbiju i sve ostale zemlje u okruženju. A još platiti 1000€ a da mi nije garantovana Srbija i ceo Balkan, nema šanse.

Druga je priča kad neko kupi (kao ja) polovan automobil dovezen iz recimo Nemačke, tada će imati navigaciju sve sem Srbije i Balkana i tu je jedina varijanta kupovina ovde nove kartice ili DVD gde je sve što nam treba. Takav slučaj sam imao i ja ali sam kupovinu navigacije za Srbiju i Balkan uračunao u trošak kupovine auta, jer sam znao da mi treba.
Sada imam sve i dobar sam do prodaje i zamene auta (mekih 3 godine) U Beogradu je sve jako detaljno opisano (da ne pominjem novi most i most prema Borči) i jako sam zadovoljan.
Da nemam fabričku navigaciju, svakako bih koristio bih neku navigaciju sa tržišta tih sprava. Imam Garmin Nuvi 200 i za njega ništa lakše naći mape na torrentima i ažurirati

Honda Accord Driver

pre 7 godina

U kolima nemam ugradjenu navigaciju (nije mi ni potrebna), ali koristim app "Here Drive" u WindowsPhone Lumia 640 XL. Prezadovoljan sam. Jedina falinka mu je da nema upozorenje za blic. Zbog toga se nosim mislju da ipak kupim "pravu" navigaciju od Garmin-a ili TomTom-a.

blabojzna

pre 7 godina

U automobilu imam ugrađen RT4 navigacioni uređaj. Do sada sam ažurirao mape par puta, tj. kada se god pojavi nova mapa, bez ikakvih problema (pokrivena je cela Srbija do najsitnijih detalja). Idite na gpsunderground odakle besplatno (za sada) možete skinuti mape za SVE proizvođače navigacionih uređaja, bilo da su fabrički ugrađene u kola ili su za instalaciju na telefonu...

Achitwn

pre 7 godina

Waze je najbolji.
(boksi, 12. oktobar 2016 14:36)
Amen. Nema boljeg, precizan a spasio me od policijski zamki i kamera nevrijeno puta. Kad bi pretvorio u $, vrlo lako nekoliko $1000. Koristim ga od pre 7g. Master-wazer status hehe. Google maps su ok, koriste waze crowdsourcing data za guzve na putu ali neobavestava o policiji i ostalim cakama.

Achitwn

pre 7 godina

Da li neko moze da preporuci neku navigaciju za srbiju i cg za iphone, da moze da radi i offline? Pozdrav svima
(Bato, 12. oktobar 2016 19:50)
Google maps. Radi offline. Waze je bolji ali no offline.

Aleks

pre 7 godina

Reno Laguna 3. Hoces neces zakljucana navigacija prima samo original mape. Realno za 90eur i nije strasno ali zaista cemu kas imas google i here maps za mufte. Jos ima i uvucen ekran nakoji bas lepo nalegne telefon i uopste ee ne mrda. Ako neko zna da li moze da se ubaci android auto na reno sistem neka javi

Achitwn

pre 7 godina

USA se najvise koriste google mape i navigacije, a sve ostalo polagano odlazi u istoriju. Najveci razlog je prikaz guzve po ulicama kojim morate da prodjete, kao i najbolji prikaz mapa i detalja koji je i 3 puta bolji nego bilo koji drugi. Ko nema mogucnost da koristi na displeju auta google mape, taj koristi telefon pride.
(zalojin, 13. oktobar 2016 06:36)
Bas tako. Waze je jos popularniji zbog police traps i drugih obavestenja gogle maps nema

Achitwn

pre 7 godina

Miroslav Petrovic, 12. oktobar 2016 13:15)
Miroslave Petrovicu - clanak je o ljudima koji su vec kupili auto sa gps a ne koriste ga. Ti pises kako ne bi kupio sto uopste nije cilj clanka niti tema.
Osim toga u US navigacija je vrlo cesto u paketu sa drugim features koje ljudi hoce tipa Grijanje sedista , rain sensing wipers, itd i ne mogu da izvegnu gps.

Ja imam u svojim kolima ali koristim Waze. Obavestava meno policijskim zamkama, radarima i kamerama. Sve to putem crowdsourcing Neprocenjivo

???

pre 7 godina

@srbofil Ne obaziri se na to šta ti govore... Za pedesetak evra možeš da skineš mape za nas i okolne zemlje sa zvaničnog sajta i prilično su detaljne...

Achitwn

pre 7 godina

isprobao i kupio magic earth pro navigaciju,trajno registrovanu za 30 eu sa konstantnim osvezavanjem mapa(nekad se zvala route 66) i mogu da je prebacim na bilo koji uredjaj sa os ili android koji ima u sebi gps i prilagodljiva za sve ekranetako da nemam potrebe da kupujem skupe navigacije.
(mozaks, 12. oktobar 2016 13:55)
Waze je zakon. Pored odlicne navigacije, obavestavva outem criwdsourcing o policijskim zamkama, kamerama, radarima, radovima na putu, cesto ako ima nesto na kolo ozu itd. Koristim ga vec 6-7 godina. Beaprekorno je i precizno radio i u indiji, Bangalore, svaki sokak je imao. Beaplatan za ios i android.

Zoran

pre 7 godina

Za mog Bjuika je bio DVD 190 dolara, a i sad je da kupim apdejt od GM-a. I ja nisam kupovao, sluzi i ovo. Pogledam na eBay pre nedelju dana, 20 dolara, a bio skoro koliko direktno od GM-a. I kupim. Znaci, kad niko ne koristi, ti koristi. I evo sad sam stavio.

codemaker

pre 7 godina

Imam ugrađenu navigaciju u A6 i putujem po celoj Evropi i uvek je koristim. Nikada me nije izneverila.
A da to što nije 3D - zašto bi mi to smetalo. Pa ne gledam film na navigaciji, potrebno je samo da me dovede gde želim. A to radi perfektno

Da li moja navigacija u A6 košta 1000 ili 10000€, to me ne zanima jer je došla sa automobilom, koliko je oni cene nije moj problem.
Jedino mi smeta što navigacija ne pokazuje i trenutnu brzinu merenu preko GPS. Zbog toga na duže puteve uključim stari garmin, samo da mi pokazuje stvarnu brzinu.

neko

pre 7 godina

Imam navigaciju u autu, i meni je dobra. Zna se nekad desiti da pogrijesi u vezi neke jednosmjerne ulice, ili ne pokaze neki kruzni tok, ali malo ukljucim mozak i rjesim stvar bez problema. Sto se tice azuriranja, mape postoje na netu i prilicno je jednostavno. Graficke oznake mi pokazuje na centralnom displeju, i na instument tabli sto je jedna od najvecih prednosti. Kad bi imao opciju u automobilu, za prikaz displeja telefona na centralnom displeju, koristio bi mozda i tel., ovako nema sanse da se zezam sa telefonom. Sve u svemu, ja zadovoljan sa fabrickom navigacijom.

nodi

pre 7 godina

Imam navigaciju i u kolima i na telefonu, ali obožavam da koristim sopstveni mozak! Ne zaglupljujem se uredjajima, čitam table na putu i uvek stignem gde sam pošao!

IntelliLink

pre 7 godina

Meni fabricka IntelliLink navigacija pokazuje vrhunski i laka je za koriscenje. Lepo se vidi na 8 inca ekranu. Zadovoljan sam pa nemam potrebe da koristim navigaciju na telefonu.

Xobotnica

pre 7 godina

На БМВ-у имам фабричку навигацију која је по Европи функционисала савршено, али је нпр. Балкан слабије покривен. Где имам интернет, Ајфон карта је непревазиђена, пошто показује и гужве, тј. онлајн стање на улицама. За ифлајн сам скинуо Галилео апликацију, која није навигација, али је одлична детаљна мапа са ГПС-ом.

Miroslav Petrovic

pre 7 godina

Gps oko 400 eura i to vrhunski u 3D prikazu slike.
Navigacija u kolima od 1500 pa do 4000 eura.
Zar treba neki bolji razlog???
Imam A6 2011 sa inataliranom navigacijom ALI nemam CD sa mapama.
Otisao u ovlascenu auto kucu i pitao ih koliko kostaju mape....kaze mi prodavac da je to 300 eura.
U 2D varijanti.
Ja mu se zahvalim i odem da kupim tom tom 6 inch ekran u 3D prikazu slike za 155 eura.
U novim automobilima ta navigacija kosta kao da sam satelit ugradio u kola.
Aj uzdravlje....

Saša

pre 7 godina

Koristim Google Maps kao navigaciju i radi besprekorno. Do Krfa, na Krfu i nazad, bez greške. Od kako su omogućili download mapa sve je potpuno besplatno i offline.

srbofil

pre 7 godina

Haha a sta reci za mog oca koji dao 1000 eura doplatu na sajmu za novi Renault koji kao imao "navigaciju".. A na toj navigaciji kad stigao nam auto nigde srbije.. Cak ni autoput.. I jedno 3 godine kad bi išao na servis bi mu obećavali samo što nisu izašle mape i za srbiju.. I na kraju od mapa ništa tj bacenih 1000 eura.

amater

pre 7 godina

imam reno navigaciju fabricku (tomtom) ,nikad nije pogresila niti bilo sta lose i ako je placena 4000din full evropa. Tako da ne pljujte renault jer su mape jeftinije od drugih automobila i tacne su za celu evropu.
pozdrav za sve pametne

st.dragan

pre 7 godina

Koristio sam fabričku navigaciju u gomili različitih automobila, različitih proizvođača. Neke su bile vizuelno dopadljive, neke ružne, neke nelogične za korišćenje i tako to, ali NIJEDNA, ali NI JEDNA JEDINA, na kraju nije radila kako treba. Mape su potpuni debakl i to najčešće svhatite tek kada krenete na duži put.

A svima su puna usta redovnog ažuriranja, implementacije najmodernijeg i najbolje ocenjenog softvera i kakvih sve ne marketinških kerefeka.

A što je najgore, ne možete ni da isprobate to kako treba pre nego što kupite, a prodavci su klasično neobavešteni i ne znaju 3 korisne rečenice da sastave o fabričkoj navigaciji.

Tek kad potrošite novac i setite se da su karte zastarele (ili su prosto svedene samo na najvažnije puteve), saznaćete da ažuriranje baš i nije predviđeno ili se za to morate obratiti nekom posebnom servisu itd.

Prosto je sramno koliko mnogo para košta fabrička navigacija, a koliko nije ni do nogu klasičnim eksternim uređajima.

Da sve bude još gore, i eksterni GPS-ovi su totalno poklekli pred naletom telefona. Ja prvi to nisam verovao, ali iGo na telefonu radi najmanje 5x bolje nego najskuplji Garmin, koji sam kupio pre par godina sa doživotnim licencama za ažuriranje.

Eto, to je to.

Barba

pre 7 godina

Imam ugradjenu navigaciju TomTom u Koleosu sa mapama čitave evrope + TomTom Live servis koji ti u drugim zemljama daje informacije u guzvama i kako da ih izbegnes. Kada upalio auto istog sekunda navigacija zna pravi polozaj. Mape su fantastične računajući i Srbiju i na dve godine ih ažuriram za 65 evra zvanično preko sajta. Navigacija mi se prikazuje na središnjem ekranu gde je i displej radija.utisava muziku u kolima kada se treba da izgovori sledeće skretanje...
Bila je deo standardne opreme i zaista ne vidim nijedan razlog da je telefon bolja opcija od ugradjene navigacije osim cene.

mozaks

pre 7 godina

isprobao i kupio magic earth pro navigaciju,trajno registrovanu za 30 eu sa konstantnim osvezavanjem mapa(nekad se zvala route 66) i mogu da je prebacim na bilo koji uredjaj sa os ili android koji ima u sebi gps i prilagodljiva za sve ekrane
tako da nemam potrebe da kupujem skupe navigacije.

Dikh tu kava

pre 7 godina

(Miroslav Petrovic, 12. oktobar 2016 13:15)

Preko neta ima navigacija za A6 od 300 evra pa nadalje. Btw, verovatno navodite cene za van Srbije, pošto ste uzeli mape za TomTom, a to u Srbiji nisam primetio. Ako ste ipak u Srbiji, može li tip gde ima da se uzmu mape za Tom Tom, imam kola s navigacijom, a nemam mape za SRB. Jedan od onih kome su uvalili kola bez mogućnosti korišćenja navigacije u SRB..

vozac "dzipa"

pre 7 godina

Imam integrisanu Tom-Tom navigaciju u tekstu navedenom Hyundai Tucsonu i uopsteno laksa je za koriscenje jer pored glavnog ekrana imam oznake i na instrument tabli. Karte su korektno uradjene za Srbiju, to je po meni najprijatnije iznenadjenje, nema svih brojeva ulica u malim mestima ali da budem iskren desavalo mi se to i sa I-Go ili HERE mapama. Obecana podrska je 7 godina,stim sto se update mapa radi jednom godisnje. Jedini problem sa navigacijom u vidu pogresno prikazanog skretanja sam imao u Grckoj, na Sitoniji ali istine radi na istoj lokaciji godinu dana ranije sam imao istovetan problem i sa HERE sistemom navigacije. Ne treba joj slepo verovati, to je samo pomocno sredstvo. Ako bih trazio mane, tu bih naveo samo nedostatak srpskog glasovnog navodjenja, t.j ako kupim Samsungov telefon i on ima srpski meni, zelim to i od moje navigacije jer i nju sam kupio sa kolima :)

Stanojko

pre 7 godina

Google Maps, Here Maps... Skines kod kuce celu Srbiju, Makedoniju, Grcku i Bog da te vidi. Koje crne fabričke GPS navigacije. Moj auto nema GPS, ali povežem telefon preko BT pa se navigacija sa mobilnog čuje preko zvučnika u kolima, plus mjuza ide uporedo sa mobilnog.

Zoran

pre 7 godina

Vratio se pokisao iz audijevog pvlascenog servisa, 45000 din mi trazili za 3d mapu, svratio po preporuci do kragujevca i resio za pristojne novce.
Sad ne mogu da se izgubim sve i da hocu, jedina "mana" je sto ostaju adrese gde sam bio, pa je zena sigurnija :)
( totalnav.weebly.com ) i greske nema

Nikola

pre 7 godina

Novo vozilo, sa navigacijom, ali stare mape (npr.ne sadrži most Mihajlo Pupin). Vozilo u garancijskom roku, tražio update od zvaničnog servisa, bez odgovora i objašnjenja!!!

Miroslav Petrovic

pre 7 godina

Dikh tu kava, 12. oktobar 2016 15:13)
Kupis TOM TOM navigaciju za dozivotnom nadogradnjom mapa za celu Evropu i sire(Srbija pokrivena 100%).
Plus imas i detekciju kamera za brzinu.
Sve to za nekih 200 eura.
Navigacija u kolima je prevazidjena odavno.

kiza

pre 7 godina

Da li neko moze da preporuci neku navigaciju za srbiju i cg za iphone, da moze da radi i offline? Pozdrav svima
(Bato, 12. oktobar 2016 19:50)
Pozdrav Bato i tebi.Mogao si to da saznas za nekih 10 sec.Ali evo da pomognem,na sledecem linku mozes da preuzmes to sto ti treba.
https://itunes.apple.com/us/app/here-wego-effortless-city/id955837609?mt=8

blabojzna

pre 7 godina

U automobilu imam ugrađen RT4 navigacioni uređaj. Do sada sam ažurirao mape par puta, tj. kada se god pojavi nova mapa, bez ikakvih problema (pokrivena je cela Srbija do najsitnijih detalja). Idite na gpsunderground odakle besplatno (za sada) možete skinuti mape za SVE proizvođače navigacionih uređaja, bilo da su fabrički ugrađene u kola ili su za instalaciju na telefonu...

Sloba

pre 7 godina

iGo (na dobrom telefonu!)je za mene daleko najbolja navigacija, možeš unapred da isplaniraš i sačuvaš više ruta, i to pravcima koji su po sopstvenoj želji (a ne samo ono što program nudi),koristio sam ga po celoj Evropi i u nekoliko azijskih zemalja,uporedo sa ugrađenom navigacijom—preciznije,lakše za rukovanje,manje greši,....neuporedivo bolje

Srbijanko

pre 7 godina

Ja mislim da jedina ugradena navigacija koja nesto vredi je Audijev Virtual Cockpit. Pogledajte video ovde https://www.youtube.com/watch?v=nJNukps-JAM .

Slazem se sa ostalim citaocima da smartphone ima odlicne aplikacije za navigaciju. Ja koristim Google maps i zadovoljan.

Izvinjavam se za los pravopis i gramaticne greske. Srpski mi nije maternji jezik.

Pozdrav svim ljubiteljima automobila!

jankovic965

pre 7 godina

na sajtu ( nsnav.weebly.com ) mozete se informisati o update-u fabrickih navigacionih sistema u vozilima, kako bi isti funkcionisali u nasoj zemlji. Bio, uradio, zadovoljan skroz ..

Domaćin

pre 7 godina

Kupiš Blueberry GPS za 50€ i cepaš Igo, apdejtuješ sam mape, kakva fabrička navigacija, kakav skupi Garmin, kakvi smartfonovi!

Jason

pre 7 godina

Kupio Nissan QQ 2015 i dobio u okviru nekog paketa i navigaciju.Detaljna karte Srbije se podrazumeva.Radi odlično.Desi se poneka greška ali dešavalo se i na telefonima.Odlično radila i u Grčkoj i ove i prošle godine.Automatic,20.800e,cenim da je navigacija bila za "dzabe".Poz

Beogradjanin

pre 7 godina

Vozim Mazdu (2014. god.) sa fabrickom navigacijom i prilicno sam zadovoljan sa njom. Stariji je sistem (nije ovaj najnoviji MZD connect ili kako se vec zove) ali radi dobro i ima detaljne mape Srbije i cele Evrope. Navigacija je 2D, ima detaljan prikaz vecih ukrstaja, raskrsnica itd. a mape su Tom Tom. Do sad sa njom obisao razna mesta u Grckoj (ima cak i neasfaltirane puteve do plaze), Nemackoj, Austriji, Italiji, Sloveniji, Madjarskoj i sve je bilo dobro pokriveno. Ovako je laka za koriscenje.
Jedina mana je sto ume da zabode, ne cesto, al se desilo 4,5 puta. Ili se resi sama od sebe posle minut, dva ili se ugasi motor i proradi. Sem toga sam zadovoljan i koristim nju, cak i po Srbiji. Telefon upalim jedino ako ne znam neku ulicu u Bg-u, pa da ne kucam, ovako korisim fabricku. Azuriranje mapa jos nisam obavljao.
Sto se tice cene, to je sad diskutabilno. Kod mnogih proizvodjaca dobijate multimedijalni sistem, sa povezivanjem telefona i ostalim sadrzajima. Kod Mazde je bila doplata 500 evra (za nize pakete opreme) za navigaciju, maltene za mape jer je GPS sistem integrisan serijski. To je ok. Medjutim, postoje proizvodjaci koji deru za to, kao sto su BMW/Mercedes/Audi, VW itd. Traze i do 2, 3 hiljade evra, iako u osnovnoj opremi vec dobijate ekran sa gotovo svim sem navigacije (i drive, MMI itd.), sto je bas dranje.

codemaker

pre 7 godina

@Dikh tu kava

Ja nikada ne bih u Srbiji kupio automobil sa navigacijom koja nema Srbiju i sve ostale zemlje u okruženju. A još platiti 1000€ a da mi nije garantovana Srbija i ceo Balkan, nema šanse.

Druga je priča kad neko kupi (kao ja) polovan automobil dovezen iz recimo Nemačke, tada će imati navigaciju sve sem Srbije i Balkana i tu je jedina varijanta kupovina ovde nove kartice ili DVD gde je sve što nam treba. Takav slučaj sam imao i ja ali sam kupovinu navigacije za Srbiju i Balkan uračunao u trošak kupovine auta, jer sam znao da mi treba.
Sada imam sve i dobar sam do prodaje i zamene auta (mekih 3 godine) U Beogradu je sve jako detaljno opisano (da ne pominjem novi most i most prema Borči) i jako sam zadovoljan.
Da nemam fabričku navigaciju, svakako bih koristio bih neku navigaciju sa tržišta tih sprava. Imam Garmin Nuvi 200 i za njega ništa lakše naći mape na torrentima i ažurirati

???

pre 7 godina

@srbofil Ne obaziri se na to šta ti govore... Za pedesetak evra možeš da skineš mape za nas i okolne zemlje sa zvaničnog sajta i prilično su detaljne...

Sasa

pre 7 godina

Za skoro sva kola imate navigacije u oglasima, likovi lepo odrade. Ako cekate ovlascene servise, necete docekati. Kum resio za C klasu 2010 godiste.

hiavata

pre 7 godina

Na telefonu ce navigacija uvek biti bolja iz prostog razloga sto je telefon hardverski brzi jer ga redovno "osvezavate". Usput mozete i da birate softver koji hocete bilo da je to igo, sygic, heremaps ili google. Idealno bi bilo da se telefon po potrebi integrise sa automobilom, tj da moze pre svega da projektuje brzo i kvalitetno sliku na ugradjeni display od automobila i da to radi brzo. Postoji celo trziste 2din media sistema kojima trenutno dominiraju kinezi a radi se o android uredjajima pristojnih performansi na kojima moze bas to, da se prikazuje display vaseg telefona (pored ostalog). Problem je sto proizvodjaci integrisu i kontrolu klime, parking senzore u njihov multimedia system a posto se radi o nestandardnim protokolima najcesce gubite neku od funkcionalnosti. Kinezi ne ulazu dovoljno resursa u razvoj softvera pa bi idealno bilo kad bi se neka ozbiljnija firma uhvatila prilagodjavanja takvih uredjaja za odredjene marke automobila i to podrzavali duze vreme sto ce se verovatno i desiti. Ford je naprimer krenuo sa standardizacijom ali mu se drugi proizvodjaci ne pridruzuju. Drugi problem je sto proizvodjaci ne zele da standardizuju komunikaciju media uredjaja sa sistemima u automobili tj da prosire OBD2 ili neki slican protokol, objave ga, i svi se toga pridrzavaju jer gube mogucnost dranja kupaca na fabrickoj navigaciji koja je nerazumno skupa i najcesce zastarela. I nemojte zaboraviti da funkcija navigacije nije samo da pronadje zadatu adresu, vec i POI.

Aleks

pre 7 godina

Reno Laguna 3. Hoces neces zakljucana navigacija prima samo original mape. Realno za 90eur i nije strasno ali zaista cemu kas imas google i here maps za mufte. Jos ima i uvucen ekran nakoji bas lepo nalegne telefon i uopste ee ne mrda. Ako neko zna da li moze da se ubaci android auto na reno sistem neka javi

mihajlo

pre 7 godina

@diktukava
imas decka u kragujevcu koji radi update najnovijih mapa za sve vrste automobila, nekoliko puta jeftinije od ovih sto deru po servisima. proceprkaj po netu.

Honda Accord Driver

pre 7 godina

U kolima nemam ugradjenu navigaciju (nije mi ni potrebna), ali koristim app "Here Drive" u WindowsPhone Lumia 640 XL. Prezadovoljan sam. Jedina falinka mu je da nema upozorenje za blic. Zbog toga se nosim mislju da ipak kupim "pravu" navigaciju od Garmin-a ili TomTom-a.

Achitwn

pre 7 godina

Waze je najbolji.
(boksi, 12. oktobar 2016 14:36)
Amen. Nema boljeg, precizan a spasio me od policijski zamki i kamera nevrijeno puta. Kad bi pretvorio u $, vrlo lako nekoliko $1000. Koristim ga od pre 7g. Master-wazer status hehe. Google maps su ok, koriste waze crowdsourcing data za guzve na putu ali neobavestava o policiji i ostalim cakama.

qwak

pre 7 godina

nema mapa za srbiju, ove za preko se tesko azuriraju... pitao, trazio...
na kraju kupio jednu poznatu marku navigacja, jedan od skupljih modela, dozivotno azuriranje za ceo svet, zakacim je na nosac, na staklo, ili na kracim relacijama stavim ispred ekrana od ugradjene :-)
a super je i kada se ide peske, dok nisu ove offline postale dostupne, a kvalitetne...

Čisto da se zna

pre 7 godina

Android Auto je idealno rešenje. Fantastična integracija i, pored mapa, podržava i telefoniranje, sms i muziku. Telefon mora da bude povezan kablom pa navigacija neće da potroši bateriju, jer se sve vreme puni. Sva interakcija se dešava preko ekrana u autu ili putem glasovnih komandi. Bukvalno kao da je fabrička navigacija, samo što uvek imaš najnoviju verziju i mape, i ne košta ništa.

Nisam imao prilike da koristim Apple varijantu, ali verujem da radi jednako dobro.

zalojin

pre 7 godina

U USA se najvise koriste google mape i navigacije, a sve ostalo polagano odlazi u istoriju. Najveci razlog je prikaz guzve po ulicama kojim morate da prodjete, kao i najbolji prikaz mapa i detalja koji je i 3 puta bolji nego bilo koji drugi. Ko nema mogucnost da koristi na displeju auta google mape, taj koristi telefon pride.

tuk na luk

pre 7 godina

Ja mislim da jedina ugradena navigacija koja nesto vredi je Audijev Virtual Cockpit. Pogledajte video ovde [link] .

Slazem se sa ostalim citaocima da smartphone ima odlicne aplikacije za navigaciju. Ja koristim Google maps i zadovoljan.

Izvinjavam se za los pravopis i gramaticne greske. Srpski mi nije maternji jezik.

Pozdrav svim ljubiteljima automobila!
(Srbijanko, 12. oktobar 2016 16:27)

Srpski ti nije maternji? Pa tvoj komentar je pismeniji od 90% "maternjih"!

Dikh tu kava

pre 7 godina

(codemaker, 12. oktobar 2016 19:06)

Moje razumevanje jeste da je automobil jedno 1000 puta bitniji kao celina nego navigacija. Razume se, birao sam kola po nekim zamišljenim kriterijumima, a to što je uz njih došla fabrička navigacija bez Srbije, to je neka druga, po svemu specifična priča. Nije mi apsolutno bilo ni na kraj pameti da razmišljam koliko bi isto to vozilo koštalo bez navigacije, prosto jer ga bez navigacije nije bilo. Dakle, nisam doplaćivao za navigaciju (kao, verujem, i većina), nego je ona već bila tu.


Navigacija u kolima je prevazidjena odavno.
(Miroslav Petrovic, 12. oktobar 2016 19:32)

Možda je i tako, ali ja sam, kako je i napred navedeno, već dobio u kolima. Ne mogu sad da je vadim napolje, zato što je prevazidjena.. :)

(mihajlo, 12. oktobar 2016 23:24)

Na kraju će tako i biti. Samo što ja do sada nisam uspeo da nađem u BG otprilike ništa, eventualno sumnjivih 90% Srbije. Moraće da padne KG-uglanje.. :)

Achitwn

pre 7 godina

Miroslav Petrovic, 12. oktobar 2016 13:15)
Miroslave Petrovicu - clanak je o ljudima koji su vec kupili auto sa gps a ne koriste ga. Ti pises kako ne bi kupio sto uopste nije cilj clanka niti tema.
Osim toga u US navigacija je vrlo cesto u paketu sa drugim features koje ljudi hoce tipa Grijanje sedista , rain sensing wipers, itd i ne mogu da izvegnu gps.

Ja imam u svojim kolima ali koristim Waze. Obavestava meno policijskim zamkama, radarima i kamerama. Sve to putem crowdsourcing Neprocenjivo

Achitwn

pre 7 godina

isprobao i kupio magic earth pro navigaciju,trajno registrovanu za 30 eu sa konstantnim osvezavanjem mapa(nekad se zvala route 66) i mogu da je prebacim na bilo koji uredjaj sa os ili android koji ima u sebi gps i prilagodljiva za sve ekranetako da nemam potrebe da kupujem skupe navigacije.
(mozaks, 12. oktobar 2016 13:55)
Waze je zakon. Pored odlicne navigacije, obavestavva outem criwdsourcing o policijskim zamkama, kamerama, radarima, radovima na putu, cesto ako ima nesto na kolo ozu itd. Koristim ga vec 6-7 godina. Beaprekorno je i precizno radio i u indiji, Bangalore, svaki sokak je imao. Beaplatan za ios i android.

Achitwn

pre 7 godina

Da li neko moze da preporuci neku navigaciju za srbiju i cg za iphone, da moze da radi i offline? Pozdrav svima
(Bato, 12. oktobar 2016 19:50)
Google maps. Radi offline. Waze je bolji ali no offline.

Achitwn

pre 7 godina

USA se najvise koriste google mape i navigacije, a sve ostalo polagano odlazi u istoriju. Najveci razlog je prikaz guzve po ulicama kojim morate da prodjete, kao i najbolji prikaz mapa i detalja koji je i 3 puta bolji nego bilo koji drugi. Ko nema mogucnost da koristi na displeju auta google mape, taj koristi telefon pride.
(zalojin, 13. oktobar 2016 06:36)
Bas tako. Waze je jos popularniji zbog police traps i drugih obavestenja gogle maps nema

Zoran

pre 7 godina

Za mog Bjuika je bio DVD 190 dolara, a i sad je da kupim apdejt od GM-a. I ja nisam kupovao, sluzi i ovo. Pogledam na eBay pre nedelju dana, 20 dolara, a bio skoro koliko direktno od GM-a. I kupim. Znaci, kad niko ne koristi, ti koristi. I evo sad sam stavio.