Sreda, 14.09.2016.

09:33

Chevrolet Bolt sa punim baterijama prelazi skoro 400 km

Izvor: B92

Chevrolet Bolt sa punim baterijama prelazi skoro 400 km IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Blago vama kada sve znate...

pre 7 godina

@teslolog

Kapacitet baterija je niži jer se baterija samo dogrijavaju do cca. +2, a ne do +20 jer bi se tako trošilo previše struje. Inače temperatura od 20 C je idealna. Baterija zimi ima manji doseg zbog grijanja i niže temperature. Grijanje se vrši automatski kada temperatura padne ispod zadane. Ne misliš valjda da se u 21. stoljeću to radi ručno?

Stanimir Branimir

pre 7 godina

Mozda i predje toliko, prazan, danju, po ravnoj i suncanoj Kaliforniji ili Teksasu, ali kolika mu je autonomija u sledecim uslovima: 

-Napolju je mrak 
-Temperatura je -15*C 
-Pada sneg 
-Na tockovima su lanci za sneg 
-U vozilu je 5 putnika sa pripadajucim prtljagom 

(Teslolog amater, 14. septembar 2016 10:55)

Je l' ti planiraš da električnim automobilom vodiš ekspediciju na Mont Everest?

Teslolog amater

pre 7 godina

"Ove koji brinu za baterije samo napomena da se baterije griju po zimi i nikada njihova temperatura ne padne ispod zadane (kao ni kapacitet)".

Ko to i kako neprestano, danima i nocima grije baterije na automobilu parkiranom napolju dok je temperatura ispod nule!?

"U najhladnijim danima doseg je 1/3 manji od onog po ljeti".

Ovo je kontradiktorno,zasto je opseg za trecinu manji zimi, ako temperatura baterija nikada ne pada ispod zadane (kao ni kapacitet)-tako tvrdis u gornjem navodu, zar ne!?

Blago vama kada sve znate...

pre 7 godina

Blago ovima koji sve znaju. Da su samo obavjestili Norvežane da ne bacaju toliko para na te elktrične automobile koji ništa ne vrijede, a kada temperatura padne ispod nule nigdje ni ne idu. I zamislite u toj Norveškoj se proda najviše električnih automobila od svih zemalja Europe. Toliko da je Tesla jedan mjessec bio najprodavaniji automobil od svih automobila (koje budale mogli su povoljno nabaviti Golf od mog rođaka sa 3.000000000 km, očuvan, kao nov).
Ove koji brinu za baterije samo napomena da se baterije griju po zimi i nikada njihova temperatura ne padne ispod zadane (kao ni kapacitet). U najhladnijim danima doseg je 1/3 manji od onog po ljeti. Baterije se jednako troše pri ubrzanju i jednolikoj vožnji - samo je bitno koliko je papučica pritisnuta. Najmanji doseg je na autocesti pri velikoj brzini. Baterije se i hlade da se ne pregriju pri brzom punjenju. Mguća je zamjena samo oštećenih članaka pa se cijela baterija gotovo nikada ne mijenja, a i tada se u tvornici ili servisu mjenjaju samo dotrajali članci. Tekućina koja hladi baterije ne provodi struju (kao ulje za hlađenje transformatora).

Teslolog amater

pre 7 godina

Iako nije direktno odgovorio na pitanje, velika zahvalnost Talicnom za sjajnu informaciju o baterijama.

Sto se tice Vas Ajronmene, bolje da ste samo odgovorili na pitanje umesto sto ste se bavili prispitivanjem i opstrukcijom mog i tako hipotetickog scenarija, koji je namerno malo verovatan samo iz razloga da bih dodatno pojasnio znacaj mog pitanja.

I pored svega sto ste naveli, mnogi se ne bi sa Vama slozili, npr stanovnoci Sjenice ili Savnika. O severnim evropskim drzavama neki drugi put.

optimistic

pre 7 godina

Buducnost je u biciklu, pogledajte Holandiju. Cela Srbija treba da bude isarana bic-stazama. A sta kad dodje zima, vejavice, led, kosava... - pitace neko. Pa nista, tada vam preostaje samo da sto brze pedalate i da sa nadate da ce globalno zagrevanje konacno doci u svom punom sjaju.

talichni

pre 7 godina

Za teslologa amatera:
Sticajem okolnosti zbog posla kojim se bavim (televizijskim), imao sam priliku da razgovaram sa našim čovekom, ekspertom u ovoj oblasti (neki će i provaliti ko je, bio je direktor velike nemačke fabrike baterija) baš vezano za ovu oblast, autonomije automobila na baterije. Na moje pitanje "Šta kad rade farovi, po kiši, snegu, kad je napolju hladno, kad treba da se odmrzne šajbna, kad mora da se greje kabina, kad kapacitet baterija opadne prirodno, zar nije elektromobil čista prevara?". Čovek reče - nije. Unutrašnji otpor baterija je mnogo manji kad je elektrolit geliran. Na tome se sad mnogo radi. To rešava i pitanje hladnoće. Ništa više od toga nisam uspeo da izvučem od njega, jer sam shvatio da je ta oblast velika tajna, budući da je i on uključen u istraživanja u toj oblasti. Verujem da već sad postoje prototipovi baterija za autonomiju od 500-600km, što bi SUS motore poslalo u penziju, ali je petro-lobi još uvek prejak. Drugi problem je što brzo punjenje uništava svaku bateriju, što po prirodi posla znam (kamera, bežični mikrofoni), jer velike struje razvijaju toplotu u bateriji koja podiže njihovu unutrašnju otpornost i ubija joj životni vek. Sve te baterije za automobile se pune sa 380V mreže i sa velikim strujama, tako da i to obara upotrebljivost baterija sa vremenom. Sadašnja Li-ion tehnologija je jednostavno preslaba i preskupa za auto industriju. Neki proboj u drugim materijalima ili tehnologijama je neophodan,

Iron Man

pre 7 godina

@Banjalučanin - Vodonik je sarena laza, bar sto se tice putnickih automobila. U nekim drugim oblicima transporta verovatno ima potencijal. Toyota je jedini proizvodjac koji 'forsira' automobile sa ovakvim pogonom. Imaju jedan model, Mirai, koji kosta preko 50000 evra, i moze da se dopuni na samo nekoliko lokacija u svetu. I ima 152ks.

U SAD se 95% vodonika dobija reformacijom prirodnog gasa, sto bas i nije ekoloski najcistije. Dakle, ne dobija se iz vode nekim jednostavnim procesom. Moze i tako (elektrolizom), ali se mora uloziti velika kolicina el. energije da bi se vodonik izdvojio. Taj vodonik se onda cuva u skupom i komplikovanom rezervoaru pod pritiskom od 700Bara. To je *mnogo* veliki pritisak.

Kada auto treba da se pokrene, vodonik se obrnutom elektrolizom pretvara u el.energiju, kojom se pune baterije, pa se el. motori napajaju iz tih baterija.

Kao sto vidite, proces proizvodnje, transporta, skladistenja, i eksploatacije vodonika u putnickim vozilima je poprilicno komplikovan i rizican proces, a pre svega skup.

Sada razmislite da li je bolje da za 5 godina imamo takav sistem, ili da imamo stanice sa el. superpunjacima, koje su pokrivene PV panelima, i same proizvode el. energiju. Pa se baterije automobila pune solarnom energijom, i po potrebi iz mreze, bez ikakvih konverzija, elektroliza, visokih pritisaka i visokih cena.

Iron Man

pre 7 godina

@Teslolog amater - Nisam siguran na koju drzavu mislite kada kazete da su 'kod nas' redovni zimski uslovi sa snegom, lancima, i -15C.

http://www.accuweather.com/sr/rs/belgrade/298198/december-weather/298198?monyr=12/1/2015

Na linku iznad mozete listati istoriju temperatura. Prosecna deluje blize +15 nego -15. Bez obzira na to, ako se Bolt i bude prodavao u Srbiji, cena mu verovatno nece biti ispod 40k evra, jer je u SAD oko 35k dolara bez olaksica.

Hajde sada da pretpostavimo da mnogo petoclanih srpskih porodica moze da priusti automobil od 40k evra. Ne moraju biti porodice, mogu biti i pojedinci ili mladi parovi. Koliko puta zimi neka porodica ili par sa jos troje putnika ide na dugo putovanje? 10, 20, 50 puta? Ili jednom/dvaput?

Recimo da ima 5 putnika, i da su uslovi najgori, kao sto ste naveli (pitam se ko bi se usudio da ide na put po takvim uslovima sa punim autom cak i da ima G klasu, ali dobro). Neka je u tim uslovima kilometraza duplo manja. Na primer oko 200km. Koliko brzo auto moze da ide u takvim uslovima (bilo koji, ne samo el.), 50km/h? To je 4h voznje po veoma teskim uslovima dok se baterija skroz ne isprazni.

Da li je razumno da se posle takve voznje stane i odmori na sat-dva, dok se baterije ne napune dovoljno da moze da se stigne do odredista? Srbija nije Kanada, tako da ne verujem da bi neko na zimovanje putovao par hiljada km. Od Subotice do Zlatibora ima oko 375km. Od BG-a tek oko 200.

neko iz mase

pre 7 godina

zaboravljate da je cene km na električni pogon 20 puta manja. da nema redovnih, velikih i malih servisa. dovoljno je da familija ima jedan monovolumen za put na more i sve porodice u njoj mogu voziti elektromobile.
voleo bih da vidim tog Srbina koji prelazi dnevno 300+ km ili zimi 150+km.
većini je to nedeljna km.
i šta je onda problem?
obzirom na cenu punjenja, firme bo mogle umesto da plaćaju markicu, da pune besplatno el vozila dok su na poslu.
ali nije to za nas, mi smo suviše pametni.
mi hoćemo svog dizel golfa dvojku... zato smo ovde gde smo.

Banjalučanin

pre 7 godina

Ko zna zašto bježe od vodonika kao pogonskog goriva? Mogu se napraviti normalne pumpe, točenje ne bi trajalo 8h, ma sve isto kao sada, osim što bi sagorijevanje kao rezultat davalo destilovanu vodu.

Teslolog amater

pre 7 godina

"Grejanje bi moglo da se resi slicno kao u kamionskim kabinama, zasebnim grejacem koji sagoreva alkohol ili neko eko gorivo".
(Mile, 14. septembar 2016 11:47)

I sta onda dobri moj Mile, kupim novog teslu ili sevroleta pa nađem neki stari zaporožac i iz njega izvučem vebasto, jer su oni to imali po defaultu... zbog vazdušnog hlađenja motora.

Ili se isprsim za neki originalni Webasto ili Eberschpracher, sa daljinskim okidačem pa da ih koristim i za odleđivanje auta zimi.

Sve mi se nesto cini da su ti elektro automobili sarena laza za lakoverne "borce protiv zagadjenja", jer ce zbog njih elektrane dodatno zagadjivati sredinu, a reciklaza tih baterija uopste nije naivna i ekoloski bezbedna procedura.

T

pre 7 godina

@japanac To je tako nevezano od vrste pogona - potrebno je uloziti energiju da bi se nesto pomerilo. Posle se ta energija kretanja potrosi u kocnicama i pretvori u toplotu. Hibridi i elektro vozila umeju tu energiju da iskoriste i vrate u baterije, ali se deo uvek izgubi. Svejedno, elektro automobili su zato odlicni za gradsku voznju, deo energije recikliraju, ne trose gorivo dok stoje, nemaju problem sa losim sagorevanjem dok motor pri polasku radi sa niskim brojem obrtaja i mnogo su tisi.

Teslolog amater

pre 7 godina

"Chevrolet Bolt sa punim baterijama prelazi skoro 400 km"

Mozda i predje toliko, prazan, danju, po ravnoj i suncanoj Kaliforniji ili Teksasu, ali kolika mu je autonomija u sledecim uslovima:

-Napolju je mrak
-Temperatura je -15*C
-Pada sneg
-Na tockovima su lanci za sneg
-U vozilu je 5 putnika sa pripadajucim prtljagom

Koliko struje ce biti utroseno na:

-Odledjivanje stakala
-Zagrevanje i odrzavanje temperature od nekih +20*C u kabini
-Grejace za stakla
-Brisace
-Duga i kratka svetla, te stop svetla migavce i sirenu
-Osvetlenje instrument table i muziku
-Povecan otpor tockova zbog voznje punog vozila sa lancima uzbrdo

Nisam zlonameran, ali svi gore navedeni uslovi su redovna pojava svake zime kod nas. Mogu da prihvatim da svetla na tim vozilima trose malo struje,ali permanentno visesatno grejanje kabine i stakala dok je napolju "debeo minus" ne moze biti bez velike potrosnje struje.

Moze li neko ko se razume u elektriku da nam bar provizorno, izracuna koliko gore opisani uslovi voznje smanjuju domet ovakvih automobila?

Svi znamo da kapacitativnost akumulatora eksponencijalno pada sa padom spoljne temperature. Znate ono, sa prvim hladnim jesenjim jutrima nema verglanja, pa hajde u radnju po nov akumulator.

japanac

pre 7 godina

Mislim da i kod e-automobila vazi pravilo da sto se ostrije vozi to je i potrosnja - praznjenje baterija brze, tj. da max. daljina zavisi od toga...

japanac

pre 7 godina

Mislim da i kod e-automobila vazi pravilo da sto se ostrije vozi to je i potrosnja - praznjenje baterija brze, tj. da max. daljina zavisi od toga...

Teslolog amater

pre 7 godina

"Chevrolet Bolt sa punim baterijama prelazi skoro 400 km"

Mozda i predje toliko, prazan, danju, po ravnoj i suncanoj Kaliforniji ili Teksasu, ali kolika mu je autonomija u sledecim uslovima:

-Napolju je mrak
-Temperatura je -15*C
-Pada sneg
-Na tockovima su lanci za sneg
-U vozilu je 5 putnika sa pripadajucim prtljagom

Koliko struje ce biti utroseno na:

-Odledjivanje stakala
-Zagrevanje i odrzavanje temperature od nekih +20*C u kabini
-Grejace za stakla
-Brisace
-Duga i kratka svetla, te stop svetla migavce i sirenu
-Osvetlenje instrument table i muziku
-Povecan otpor tockova zbog voznje punog vozila sa lancima uzbrdo

Nisam zlonameran, ali svi gore navedeni uslovi su redovna pojava svake zime kod nas. Mogu da prihvatim da svetla na tim vozilima trose malo struje,ali permanentno visesatno grejanje kabine i stakala dok je napolju "debeo minus" ne moze biti bez velike potrosnje struje.

Moze li neko ko se razume u elektriku da nam bar provizorno, izracuna koliko gore opisani uslovi voznje smanjuju domet ovakvih automobila?

Svi znamo da kapacitativnost akumulatora eksponencijalno pada sa padom spoljne temperature. Znate ono, sa prvim hladnim jesenjim jutrima nema verglanja, pa hajde u radnju po nov akumulator.

T

pre 7 godina

@japanac To je tako nevezano od vrste pogona - potrebno je uloziti energiju da bi se nesto pomerilo. Posle se ta energija kretanja potrosi u kocnicama i pretvori u toplotu. Hibridi i elektro vozila umeju tu energiju da iskoriste i vrate u baterije, ali se deo uvek izgubi. Svejedno, elektro automobili su zato odlicni za gradsku voznju, deo energije recikliraju, ne trose gorivo dok stoje, nemaju problem sa losim sagorevanjem dok motor pri polasku radi sa niskim brojem obrtaja i mnogo su tisi.

Banjalučanin

pre 7 godina

Ko zna zašto bježe od vodonika kao pogonskog goriva? Mogu se napraviti normalne pumpe, točenje ne bi trajalo 8h, ma sve isto kao sada, osim što bi sagorijevanje kao rezultat davalo destilovanu vodu.

Teslolog amater

pre 7 godina

"Grejanje bi moglo da se resi slicno kao u kamionskim kabinama, zasebnim grejacem koji sagoreva alkohol ili neko eko gorivo".
(Mile, 14. septembar 2016 11:47)

I sta onda dobri moj Mile, kupim novog teslu ili sevroleta pa nađem neki stari zaporožac i iz njega izvučem vebasto, jer su oni to imali po defaultu... zbog vazdušnog hlađenja motora.

Ili se isprsim za neki originalni Webasto ili Eberschpracher, sa daljinskim okidačem pa da ih koristim i za odleđivanje auta zimi.

Sve mi se nesto cini da su ti elektro automobili sarena laza za lakoverne "borce protiv zagadjenja", jer ce zbog njih elektrane dodatno zagadjivati sredinu, a reciklaza tih baterija uopste nije naivna i ekoloski bezbedna procedura.

neko iz mase

pre 7 godina

zaboravljate da je cene km na električni pogon 20 puta manja. da nema redovnih, velikih i malih servisa. dovoljno je da familija ima jedan monovolumen za put na more i sve porodice u njoj mogu voziti elektromobile.
voleo bih da vidim tog Srbina koji prelazi dnevno 300+ km ili zimi 150+km.
većini je to nedeljna km.
i šta je onda problem?
obzirom na cenu punjenja, firme bo mogle umesto da plaćaju markicu, da pune besplatno el vozila dok su na poslu.
ali nije to za nas, mi smo suviše pametni.
mi hoćemo svog dizel golfa dvojku... zato smo ovde gde smo.

talichni

pre 7 godina

Za teslologa amatera:
Sticajem okolnosti zbog posla kojim se bavim (televizijskim), imao sam priliku da razgovaram sa našim čovekom, ekspertom u ovoj oblasti (neki će i provaliti ko je, bio je direktor velike nemačke fabrike baterija) baš vezano za ovu oblast, autonomije automobila na baterije. Na moje pitanje "Šta kad rade farovi, po kiši, snegu, kad je napolju hladno, kad treba da se odmrzne šajbna, kad mora da se greje kabina, kad kapacitet baterija opadne prirodno, zar nije elektromobil čista prevara?". Čovek reče - nije. Unutrašnji otpor baterija je mnogo manji kad je elektrolit geliran. Na tome se sad mnogo radi. To rešava i pitanje hladnoće. Ništa više od toga nisam uspeo da izvučem od njega, jer sam shvatio da je ta oblast velika tajna, budući da je i on uključen u istraživanja u toj oblasti. Verujem da već sad postoje prototipovi baterija za autonomiju od 500-600km, što bi SUS motore poslalo u penziju, ali je petro-lobi još uvek prejak. Drugi problem je što brzo punjenje uništava svaku bateriju, što po prirodi posla znam (kamera, bežični mikrofoni), jer velike struje razvijaju toplotu u bateriji koja podiže njihovu unutrašnju otpornost i ubija joj životni vek. Sve te baterije za automobile se pune sa 380V mreže i sa velikim strujama, tako da i to obara upotrebljivost baterija sa vremenom. Sadašnja Li-ion tehnologija je jednostavno preslaba i preskupa za auto industriju. Neki proboj u drugim materijalima ili tehnologijama je neophodan,

Iron Man

pre 7 godina

@Banjalučanin - Vodonik je sarena laza, bar sto se tice putnickih automobila. U nekim drugim oblicima transporta verovatno ima potencijal. Toyota je jedini proizvodjac koji 'forsira' automobile sa ovakvim pogonom. Imaju jedan model, Mirai, koji kosta preko 50000 evra, i moze da se dopuni na samo nekoliko lokacija u svetu. I ima 152ks.

U SAD se 95% vodonika dobija reformacijom prirodnog gasa, sto bas i nije ekoloski najcistije. Dakle, ne dobija se iz vode nekim jednostavnim procesom. Moze i tako (elektrolizom), ali se mora uloziti velika kolicina el. energije da bi se vodonik izdvojio. Taj vodonik se onda cuva u skupom i komplikovanom rezervoaru pod pritiskom od 700Bara. To je *mnogo* veliki pritisak.

Kada auto treba da se pokrene, vodonik se obrnutom elektrolizom pretvara u el.energiju, kojom se pune baterije, pa se el. motori napajaju iz tih baterija.

Kao sto vidite, proces proizvodnje, transporta, skladistenja, i eksploatacije vodonika u putnickim vozilima je poprilicno komplikovan i rizican proces, a pre svega skup.

Sada razmislite da li je bolje da za 5 godina imamo takav sistem, ili da imamo stanice sa el. superpunjacima, koje su pokrivene PV panelima, i same proizvode el. energiju. Pa se baterije automobila pune solarnom energijom, i po potrebi iz mreze, bez ikakvih konverzija, elektroliza, visokih pritisaka i visokih cena.

Iron Man

pre 7 godina

@Teslolog amater - Nisam siguran na koju drzavu mislite kada kazete da su 'kod nas' redovni zimski uslovi sa snegom, lancima, i -15C.

http://www.accuweather.com/sr/rs/belgrade/298198/december-weather/298198?monyr=12/1/2015

Na linku iznad mozete listati istoriju temperatura. Prosecna deluje blize +15 nego -15. Bez obzira na to, ako se Bolt i bude prodavao u Srbiji, cena mu verovatno nece biti ispod 40k evra, jer je u SAD oko 35k dolara bez olaksica.

Hajde sada da pretpostavimo da mnogo petoclanih srpskih porodica moze da priusti automobil od 40k evra. Ne moraju biti porodice, mogu biti i pojedinci ili mladi parovi. Koliko puta zimi neka porodica ili par sa jos troje putnika ide na dugo putovanje? 10, 20, 50 puta? Ili jednom/dvaput?

Recimo da ima 5 putnika, i da su uslovi najgori, kao sto ste naveli (pitam se ko bi se usudio da ide na put po takvim uslovima sa punim autom cak i da ima G klasu, ali dobro). Neka je u tim uslovima kilometraza duplo manja. Na primer oko 200km. Koliko brzo auto moze da ide u takvim uslovima (bilo koji, ne samo el.), 50km/h? To je 4h voznje po veoma teskim uslovima dok se baterija skroz ne isprazni.

Da li je razumno da se posle takve voznje stane i odmori na sat-dva, dok se baterije ne napune dovoljno da moze da se stigne do odredista? Srbija nije Kanada, tako da ne verujem da bi neko na zimovanje putovao par hiljada km. Od Subotice do Zlatibora ima oko 375km. Od BG-a tek oko 200.

optimistic

pre 7 godina

Buducnost je u biciklu, pogledajte Holandiju. Cela Srbija treba da bude isarana bic-stazama. A sta kad dodje zima, vejavice, led, kosava... - pitace neko. Pa nista, tada vam preostaje samo da sto brze pedalate i da sa nadate da ce globalno zagrevanje konacno doci u svom punom sjaju.

Blago vama kada sve znate...

pre 7 godina

Blago ovima koji sve znaju. Da su samo obavjestili Norvežane da ne bacaju toliko para na te elktrične automobile koji ništa ne vrijede, a kada temperatura padne ispod nule nigdje ni ne idu. I zamislite u toj Norveškoj se proda najviše električnih automobila od svih zemalja Europe. Toliko da je Tesla jedan mjessec bio najprodavaniji automobil od svih automobila (koje budale mogli su povoljno nabaviti Golf od mog rođaka sa 3.000000000 km, očuvan, kao nov).
Ove koji brinu za baterije samo napomena da se baterije griju po zimi i nikada njihova temperatura ne padne ispod zadane (kao ni kapacitet). U najhladnijim danima doseg je 1/3 manji od onog po ljeti. Baterije se jednako troše pri ubrzanju i jednolikoj vožnji - samo je bitno koliko je papučica pritisnuta. Najmanji doseg je na autocesti pri velikoj brzini. Baterije se i hlade da se ne pregriju pri brzom punjenju. Mguća je zamjena samo oštećenih članaka pa se cijela baterija gotovo nikada ne mijenja, a i tada se u tvornici ili servisu mjenjaju samo dotrajali članci. Tekućina koja hladi baterije ne provodi struju (kao ulje za hlađenje transformatora).

Stanimir Branimir

pre 7 godina

Mozda i predje toliko, prazan, danju, po ravnoj i suncanoj Kaliforniji ili Teksasu, ali kolika mu je autonomija u sledecim uslovima: 

-Napolju je mrak 
-Temperatura je -15*C 
-Pada sneg 
-Na tockovima su lanci za sneg 
-U vozilu je 5 putnika sa pripadajucim prtljagom 

(Teslolog amater, 14. septembar 2016 10:55)

Je l' ti planiraš da električnim automobilom vodiš ekspediciju na Mont Everest?

Teslolog amater

pre 7 godina

Iako nije direktno odgovorio na pitanje, velika zahvalnost Talicnom za sjajnu informaciju o baterijama.

Sto se tice Vas Ajronmene, bolje da ste samo odgovorili na pitanje umesto sto ste se bavili prispitivanjem i opstrukcijom mog i tako hipotetickog scenarija, koji je namerno malo verovatan samo iz razloga da bih dodatno pojasnio znacaj mog pitanja.

I pored svega sto ste naveli, mnogi se ne bi sa Vama slozili, npr stanovnoci Sjenice ili Savnika. O severnim evropskim drzavama neki drugi put.

Teslolog amater

pre 7 godina

"Ove koji brinu za baterije samo napomena da se baterije griju po zimi i nikada njihova temperatura ne padne ispod zadane (kao ni kapacitet)".

Ko to i kako neprestano, danima i nocima grije baterije na automobilu parkiranom napolju dok je temperatura ispod nule!?

"U najhladnijim danima doseg je 1/3 manji od onog po ljeti".

Ovo je kontradiktorno,zasto je opseg za trecinu manji zimi, ako temperatura baterija nikada ne pada ispod zadane (kao ni kapacitet)-tako tvrdis u gornjem navodu, zar ne!?

Blago vama kada sve znate...

pre 7 godina

@teslolog

Kapacitet baterija je niži jer se baterija samo dogrijavaju do cca. +2, a ne do +20 jer bi se tako trošilo previše struje. Inače temperatura od 20 C je idealna. Baterija zimi ima manji doseg zbog grijanja i niže temperature. Grijanje se vrši automatski kada temperatura padne ispod zadane. Ne misliš valjda da se u 21. stoljeću to radi ručno?

Teslolog amater

pre 7 godina

"Grejanje bi moglo da se resi slicno kao u kamionskim kabinama, zasebnim grejacem koji sagoreva alkohol ili neko eko gorivo".
(Mile, 14. septembar 2016 11:47)

I sta onda dobri moj Mile, kupim novog teslu ili sevroleta pa nađem neki stari zaporožac i iz njega izvučem vebasto, jer su oni to imali po defaultu... zbog vazdušnog hlađenja motora.

Ili se isprsim za neki originalni Webasto ili Eberschpracher, sa daljinskim okidačem pa da ih koristim i za odleđivanje auta zimi.

Sve mi se nesto cini da su ti elektro automobili sarena laza za lakoverne "borce protiv zagadjenja", jer ce zbog njih elektrane dodatno zagadjivati sredinu, a reciklaza tih baterija uopste nije naivna i ekoloski bezbedna procedura.

Teslolog amater

pre 7 godina

"Chevrolet Bolt sa punim baterijama prelazi skoro 400 km"

Mozda i predje toliko, prazan, danju, po ravnoj i suncanoj Kaliforniji ili Teksasu, ali kolika mu je autonomija u sledecim uslovima:

-Napolju je mrak
-Temperatura je -15*C
-Pada sneg
-Na tockovima su lanci za sneg
-U vozilu je 5 putnika sa pripadajucim prtljagom

Koliko struje ce biti utroseno na:

-Odledjivanje stakala
-Zagrevanje i odrzavanje temperature od nekih +20*C u kabini
-Grejace za stakla
-Brisace
-Duga i kratka svetla, te stop svetla migavce i sirenu
-Osvetlenje instrument table i muziku
-Povecan otpor tockova zbog voznje punog vozila sa lancima uzbrdo

Nisam zlonameran, ali svi gore navedeni uslovi su redovna pojava svake zime kod nas. Mogu da prihvatim da svetla na tim vozilima trose malo struje,ali permanentno visesatno grejanje kabine i stakala dok je napolju "debeo minus" ne moze biti bez velike potrosnje struje.

Moze li neko ko se razume u elektriku da nam bar provizorno, izracuna koliko gore opisani uslovi voznje smanjuju domet ovakvih automobila?

Svi znamo da kapacitativnost akumulatora eksponencijalno pada sa padom spoljne temperature. Znate ono, sa prvim hladnim jesenjim jutrima nema verglanja, pa hajde u radnju po nov akumulator.

Banjalučanin

pre 7 godina

Ko zna zašto bježe od vodonika kao pogonskog goriva? Mogu se napraviti normalne pumpe, točenje ne bi trajalo 8h, ma sve isto kao sada, osim što bi sagorijevanje kao rezultat davalo destilovanu vodu.

Teslolog amater

pre 7 godina

Iako nije direktno odgovorio na pitanje, velika zahvalnost Talicnom za sjajnu informaciju o baterijama.

Sto se tice Vas Ajronmene, bolje da ste samo odgovorili na pitanje umesto sto ste se bavili prispitivanjem i opstrukcijom mog i tako hipotetickog scenarija, koji je namerno malo verovatan samo iz razloga da bih dodatno pojasnio znacaj mog pitanja.

I pored svega sto ste naveli, mnogi se ne bi sa Vama slozili, npr stanovnoci Sjenice ili Savnika. O severnim evropskim drzavama neki drugi put.

japanac

pre 7 godina

Mislim da i kod e-automobila vazi pravilo da sto se ostrije vozi to je i potrosnja - praznjenje baterija brze, tj. da max. daljina zavisi od toga...

optimistic

pre 7 godina

Buducnost je u biciklu, pogledajte Holandiju. Cela Srbija treba da bude isarana bic-stazama. A sta kad dodje zima, vejavice, led, kosava... - pitace neko. Pa nista, tada vam preostaje samo da sto brze pedalate i da sa nadate da ce globalno zagrevanje konacno doci u svom punom sjaju.

T

pre 7 godina

@japanac To je tako nevezano od vrste pogona - potrebno je uloziti energiju da bi se nesto pomerilo. Posle se ta energija kretanja potrosi u kocnicama i pretvori u toplotu. Hibridi i elektro vozila umeju tu energiju da iskoriste i vrate u baterije, ali se deo uvek izgubi. Svejedno, elektro automobili su zato odlicni za gradsku voznju, deo energije recikliraju, ne trose gorivo dok stoje, nemaju problem sa losim sagorevanjem dok motor pri polasku radi sa niskim brojem obrtaja i mnogo su tisi.

neko iz mase

pre 7 godina

zaboravljate da je cene km na električni pogon 20 puta manja. da nema redovnih, velikih i malih servisa. dovoljno je da familija ima jedan monovolumen za put na more i sve porodice u njoj mogu voziti elektromobile.
voleo bih da vidim tog Srbina koji prelazi dnevno 300+ km ili zimi 150+km.
većini je to nedeljna km.
i šta je onda problem?
obzirom na cenu punjenja, firme bo mogle umesto da plaćaju markicu, da pune besplatno el vozila dok su na poslu.
ali nije to za nas, mi smo suviše pametni.
mi hoćemo svog dizel golfa dvojku... zato smo ovde gde smo.

talichni

pre 7 godina

Za teslologa amatera:
Sticajem okolnosti zbog posla kojim se bavim (televizijskim), imao sam priliku da razgovaram sa našim čovekom, ekspertom u ovoj oblasti (neki će i provaliti ko je, bio je direktor velike nemačke fabrike baterija) baš vezano za ovu oblast, autonomije automobila na baterije. Na moje pitanje "Šta kad rade farovi, po kiši, snegu, kad je napolju hladno, kad treba da se odmrzne šajbna, kad mora da se greje kabina, kad kapacitet baterija opadne prirodno, zar nije elektromobil čista prevara?". Čovek reče - nije. Unutrašnji otpor baterija je mnogo manji kad je elektrolit geliran. Na tome se sad mnogo radi. To rešava i pitanje hladnoće. Ništa više od toga nisam uspeo da izvučem od njega, jer sam shvatio da je ta oblast velika tajna, budući da je i on uključen u istraživanja u toj oblasti. Verujem da već sad postoje prototipovi baterija za autonomiju od 500-600km, što bi SUS motore poslalo u penziju, ali je petro-lobi još uvek prejak. Drugi problem je što brzo punjenje uništava svaku bateriju, što po prirodi posla znam (kamera, bežični mikrofoni), jer velike struje razvijaju toplotu u bateriji koja podiže njihovu unutrašnju otpornost i ubija joj životni vek. Sve te baterije za automobile se pune sa 380V mreže i sa velikim strujama, tako da i to obara upotrebljivost baterija sa vremenom. Sadašnja Li-ion tehnologija je jednostavno preslaba i preskupa za auto industriju. Neki proboj u drugim materijalima ili tehnologijama je neophodan,

Iron Man

pre 7 godina

@Banjalučanin - Vodonik je sarena laza, bar sto se tice putnickih automobila. U nekim drugim oblicima transporta verovatno ima potencijal. Toyota je jedini proizvodjac koji 'forsira' automobile sa ovakvim pogonom. Imaju jedan model, Mirai, koji kosta preko 50000 evra, i moze da se dopuni na samo nekoliko lokacija u svetu. I ima 152ks.

U SAD se 95% vodonika dobija reformacijom prirodnog gasa, sto bas i nije ekoloski najcistije. Dakle, ne dobija se iz vode nekim jednostavnim procesom. Moze i tako (elektrolizom), ali se mora uloziti velika kolicina el. energije da bi se vodonik izdvojio. Taj vodonik se onda cuva u skupom i komplikovanom rezervoaru pod pritiskom od 700Bara. To je *mnogo* veliki pritisak.

Kada auto treba da se pokrene, vodonik se obrnutom elektrolizom pretvara u el.energiju, kojom se pune baterije, pa se el. motori napajaju iz tih baterija.

Kao sto vidite, proces proizvodnje, transporta, skladistenja, i eksploatacije vodonika u putnickim vozilima je poprilicno komplikovan i rizican proces, a pre svega skup.

Sada razmislite da li je bolje da za 5 godina imamo takav sistem, ili da imamo stanice sa el. superpunjacima, koje su pokrivene PV panelima, i same proizvode el. energiju. Pa se baterije automobila pune solarnom energijom, i po potrebi iz mreze, bez ikakvih konverzija, elektroliza, visokih pritisaka i visokih cena.

Iron Man

pre 7 godina

@Teslolog amater - Nisam siguran na koju drzavu mislite kada kazete da su 'kod nas' redovni zimski uslovi sa snegom, lancima, i -15C.

http://www.accuweather.com/sr/rs/belgrade/298198/december-weather/298198?monyr=12/1/2015

Na linku iznad mozete listati istoriju temperatura. Prosecna deluje blize +15 nego -15. Bez obzira na to, ako se Bolt i bude prodavao u Srbiji, cena mu verovatno nece biti ispod 40k evra, jer je u SAD oko 35k dolara bez olaksica.

Hajde sada da pretpostavimo da mnogo petoclanih srpskih porodica moze da priusti automobil od 40k evra. Ne moraju biti porodice, mogu biti i pojedinci ili mladi parovi. Koliko puta zimi neka porodica ili par sa jos troje putnika ide na dugo putovanje? 10, 20, 50 puta? Ili jednom/dvaput?

Recimo da ima 5 putnika, i da su uslovi najgori, kao sto ste naveli (pitam se ko bi se usudio da ide na put po takvim uslovima sa punim autom cak i da ima G klasu, ali dobro). Neka je u tim uslovima kilometraza duplo manja. Na primer oko 200km. Koliko brzo auto moze da ide u takvim uslovima (bilo koji, ne samo el.), 50km/h? To je 4h voznje po veoma teskim uslovima dok se baterija skroz ne isprazni.

Da li je razumno da se posle takve voznje stane i odmori na sat-dva, dok se baterije ne napune dovoljno da moze da se stigne do odredista? Srbija nije Kanada, tako da ne verujem da bi neko na zimovanje putovao par hiljada km. Od Subotice do Zlatibora ima oko 375km. Od BG-a tek oko 200.

Blago vama kada sve znate...

pre 7 godina

Blago ovima koji sve znaju. Da su samo obavjestili Norvežane da ne bacaju toliko para na te elktrične automobile koji ništa ne vrijede, a kada temperatura padne ispod nule nigdje ni ne idu. I zamislite u toj Norveškoj se proda najviše električnih automobila od svih zemalja Europe. Toliko da je Tesla jedan mjessec bio najprodavaniji automobil od svih automobila (koje budale mogli su povoljno nabaviti Golf od mog rođaka sa 3.000000000 km, očuvan, kao nov).
Ove koji brinu za baterije samo napomena da se baterije griju po zimi i nikada njihova temperatura ne padne ispod zadane (kao ni kapacitet). U najhladnijim danima doseg je 1/3 manji od onog po ljeti. Baterije se jednako troše pri ubrzanju i jednolikoj vožnji - samo je bitno koliko je papučica pritisnuta. Najmanji doseg je na autocesti pri velikoj brzini. Baterije se i hlade da se ne pregriju pri brzom punjenju. Mguća je zamjena samo oštećenih članaka pa se cijela baterija gotovo nikada ne mijenja, a i tada se u tvornici ili servisu mjenjaju samo dotrajali članci. Tekućina koja hladi baterije ne provodi struju (kao ulje za hlađenje transformatora).

Teslolog amater

pre 7 godina

"Ove koji brinu za baterije samo napomena da se baterije griju po zimi i nikada njihova temperatura ne padne ispod zadane (kao ni kapacitet)".

Ko to i kako neprestano, danima i nocima grije baterije na automobilu parkiranom napolju dok je temperatura ispod nule!?

"U najhladnijim danima doseg je 1/3 manji od onog po ljeti".

Ovo je kontradiktorno,zasto je opseg za trecinu manji zimi, ako temperatura baterija nikada ne pada ispod zadane (kao ni kapacitet)-tako tvrdis u gornjem navodu, zar ne!?

Stanimir Branimir

pre 7 godina

Mozda i predje toliko, prazan, danju, po ravnoj i suncanoj Kaliforniji ili Teksasu, ali kolika mu je autonomija u sledecim uslovima: 

-Napolju je mrak 
-Temperatura je -15*C 
-Pada sneg 
-Na tockovima su lanci za sneg 
-U vozilu je 5 putnika sa pripadajucim prtljagom 

(Teslolog amater, 14. septembar 2016 10:55)

Je l' ti planiraš da električnim automobilom vodiš ekspediciju na Mont Everest?

Blago vama kada sve znate...

pre 7 godina

@teslolog

Kapacitet baterija je niži jer se baterija samo dogrijavaju do cca. +2, a ne do +20 jer bi se tako trošilo previše struje. Inače temperatura od 20 C je idealna. Baterija zimi ima manji doseg zbog grijanja i niže temperature. Grijanje se vrši automatski kada temperatura padne ispod zadane. Ne misliš valjda da se u 21. stoljeću to radi ručno?