Petak, 01.04.2016.

08:47

Stigao je - Tesla Model 3!

Izvor: B92

Stigao je - Tesla Model 3! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

96 Komentari

Sortiraj po:

za preranog

pre 7 godina

@prerano - baterije na TESLI modelu S i posle 150.000 kilometara i preko 3 godine rada ne gube preko 5% kapaciteta. Proverite po forumima.
TESLA ima jednu od najsavrsenijih baterija na svetu, zato i kosta Boga oca :)

prerano

pre 8 godina

Malo su poranili, elektricni automobili su daleko od toga da budu vozila masovne upotrebe. Kada bi vecina tih ljudi shvatila koliko je tehnologija litijum-jonskih baterija nesavrsena, vrlo brzo bi odustali od kupovine. Relativno ogranicen domet je najmanji problem. Najveci problem je u tome sto ce taj domet vremenom biti sve GORI i GORI. Kapacitet litijum jonskih baterija pocinje da degradira onog trenutka kada su proizvedene, samim prolaskom vremena i nakon svakog punjenja. Osim toga na to drasticno uticu i visoke temperature. A cena tih baterija je ogromna. Ko god je imao iskustva sa baterijama na mobilnim telefonima i racunarima zna o cemu pricam. Meni ce eletricni automobili biti interesantni tek kada se otkrije neka nova tehnologija baterija koja prevazilazi te probleme i ekonomski je primenjiva.

The Unforgiven

pre 8 godina

A sto se tice cene to su tek price za malu decu!To nema para da kupi jedan nemac a kamoli nasa gologuzija...
Gledam polovne po evropi , stare 5-6 godina (onaj prvi model), nema ispod 50-60000 evra sa 100000 km!
A nov ce da bude upola cene!!!Pa ko jos veruje u to...
link:[link]

Znaci jos jedna novinarska patka...
(Slavko, 3. april 2016 22:56)
-----------------------

Jeli ti znas da su Model S (sa tvog linka) i Model 3 (koji je upravo predstavljen) dva potpuno razlicita auta? To je isto kao da kazes "nema sanse da ce BMW 3-Series kostati $35,000 kad polovan BMW 7-Series kosta $60,000". Poredis babe i zabe.
A inace, Model 3 nece kostati $35,000 - kostace $27,500 jer u Americi na sva elektricna vozila postoji drzavni popust od $7,500.

Darko

pre 8 godina

Smesno je to sto vecina "komentatora" ovde, koji svaki drugi dan u svoj auto natoce benzina za 1000 dinara, govore da je autonomija od 350 km mala...

Slavko

pre 8 godina

A sto se tice cene to su tek price za malu decu!To nema para da kupi jedan nemac a kamoli nasa gologuzija...
Gledam polovne po evropi , stare 5-6 godina (onaj prvi model), nema ispod 50-60000 evra sa 100000 km!
A nov ce da bude upola cene!!!Pa ko jos veruje u to...
link:http://www.autoscout24.hr/ListGN.aspx?atype=C&mmvmk0=51520&mmvco=1&make=51520&pricefrom=1000&ustate=N%2CU

Znaci jos jedna novinarska patka...

Slavko

pre 8 godina

Kao sto rece pametan covek "samo neka prelaze na ove elektricne automobile, cena goriva ce padati"...sto bude vise ovoga, bice jeftinija voznja na ugljovodonike.
Daleko smo mi od ovih mastarija, ne pripadamo mi tom svetu i to za nas ne vazi...mozda jedino neke "no vandal" elektricne stanice!Pa ovde kradu bandere, seku dalekovode i nose sve sto nije zavareno, a to vazi i za vecinu zamalja u okruzenju i malo dalje!

mrk

pre 8 godina

Krenuli smo napunjeni na 100% i negde na pola puta smo već naišli na super brzi punjač gde smo baterije sa nekih 30% do 80% napunili za manje od 10min za 0$ ???
(JOE, 1. april 2016 11:56)

na kraju izjavne recenice ne ide znak upitnika, cisto da znas.

Zeljko

pre 8 godina

Vidim da se mnogi brinu oko besplatnih punjaca. Vecina superpunjaca deo energije dobija od solarnih panela. Tu lezi i glavna prednost baterije nad hidrogenom. Naime svako moze da instalira solarne panele i bateriju kucnu teslinu tu skladisti besplatnu suncevu energiju u toku dana i posle dopunjuje bateriju u autu i koristi najjeftiniju nocnu tarifu. Sistem od 10kw je lako postaviti na svakom krovu. Teslina baterija od 6kw je oko $3,500 cad ili oko 3,000 eura. Ovi automobili se nikada ne voze do krajnih mogucnosti baterije osim na duzim putovanjima. Tajna je da se baterija drzi puna sto cesce. Dakle treba imati sto vecu mrezu pinjaca. I na tome Tesla radi paralelno sa razvojem automobila. I na kraju. Dolazi novo vreme. Automobili ce sami voziti, a i mi sami moramo da se menjamo. Veloka je stvar da elektro automobil na bateriju moze da napravi svako za razliku od hidrogenske gorive celije koja je mnogo komlikovanija koncepcija.

The Unforgiven

pre 8 godina

@dzonikg,
Meni nesto govori da trziste Srbije nije bilo glavno Tesli na umu kada su razvijali Model 3, a jos manje im je bio bitan put preko Topole ...

The Unforgiven

pre 8 godina

a svi znamo da danas dizajn prodaje kola
(milos, 2. april 2016 15:57)
---------

Da dizajn prodaje kola onda Toyota sigurno ne bi bila najprodavanija auto-kompanija na svetu.

ZAVISNIK!!

pre 8 godina

samo neka prelaze na ove elektricne automobile, cena goriva ce padati, uzgred ovo nije nikakva buducnost automobilizma i nikakvo resenje zastite zivotne okoline, baterije su preteske i imaju kratak domet, trose struju koja mora da se dobije nekako, nuklearna elektrana, termo, hidro itd, najveci zagadjivaci na svetu koji ce sad morati jos vise da proizvode, e sad, da bih vam napomenuo sta je buducnost, buducnost je pogon na vodonik, najzastupljeniji elemenat u svemiru, jos nije razradjena njegova jeftina eksploatacija posto se u prirodi nalazi uglavnom u jedinjenjima sa ostalim elementima, na primer voda, vodonik i kiseonik, kada to budu uspeli da eksploatisu a sigurno ce jer sada naftu vade sa dna okeana i sa kojekakvih mesta, eksploatacija vodonika ce biti sigurno dostupnija, punjaci ce biti beskorisni, a nusprodukt iz auspuha je cista voda..

Singularitet

pre 8 godina

@dzonikg
Pozdrav od još jednog Džonija iz KG.
1) Naravno da Srbi mogu da komentarišu.
Ipak, poželjno je da se malo bolje pojedinci upute u problematiku pre nego što krenu da mlate.
2) Redovno vozim KG-BG preko Topole i još mi nije izleteo točak, pukao blok motora ili stradao karter.
Naravno da put nije na nivou Nemačke. Ipak, pljuvanje po svemu svome je pravi podanički mentalitet.
3) Od malih nogu sam se naslušao domaćih stručnjaka (a fića vozača) koji se ekstra razumeju u Ferrari, na nivou "on nije za naše puteve".

Mislim, baš je raspored punjača u Srbiji, kao i put od KG za BG preko Topole relevantan za ocenu Tesla 3 :)))))
Ja malo volim ovu moju Srbiju, ne mislim da je najgora na svetu i verujem da će uhvatiti kopču sa najrazvijenijim zemljama i po pitanju infrastrukture za električna vozila.

zoro

pre 8 godina

Komentari su vam bedni a tek komentari za dizajnu su bezveze da nije prtljaznik onda bi bila neka druga sitnica. Klasican mentalitet osporavanja. No kako smo se rugali nasem Tesli tako se rugamo kompaniji koja nosi ime naseg najveceg i sigurno najveceg svetskog naucnika. Inace Elon Musk je covek koji ima neku viziju i ne stedi ni jedan svoj dolar za to dok bi vi ostali da ste imali i 1000 deo tih para odavno sedeli i ***** na nekom splavu. NIje ih nasledio sve je sam zaradio i ulozio za svoju dobrobit ali i za dobrobit svih. Hvala za paypal a nadam se da cu u svom zivotu uspeti da priustim jedan tesla automobil kad tad. Svet treba da ide unapred a ne unazad kao ovde na balkanu. Elektricna vozila, solarna energija i slicne nove tehnologije su deo buducnost, e sad sto smo mi primitivci to je druga prica. Neki put se pitam se samo kako je ovakva nacija izrodila takvog genija kao sto je bio Nikola Tesla....

milos

pre 8 godina

Dizajn je najveca mana nikako mi se ne svidja a svi znamo da danas dizajn prodaje kola a ne kubici ili struja pogotovo kada je benzin jeftin kao danas.

hiavata

pre 8 godina

Da imam mogicnosti, ne bih se dvoumio ni sekunde.
(Sofokle, 02. april 2016 00:25)

Ali nemas mogucnosti zato sto se ne dvoumis ni sekunde. Sve je to super. na papiru.

dzonikg

pre 8 godina

KOmentatori su svi u fazonu ..kako smemo da pricamo nesto kad smo srbi...podanicki mentalitet..moje je pravo da kazem da li mi se nesto svidja ili ne svidja i zasto mi se ne svidja...takodje elektricni auto u srbiji nikad nece zaziveti bar ne za nasih zivota..dok dodje kod nas EPS ce vec biti u rukama zapada i bice i cena zapadna sa africkim platama(u nemackoj je 30 euro centi kilovat) plus drzava ce hteti svoje pa ce biti i akcize debele na struju sto u prevodu bice vise stete nego koristi jer bar ne moram tv u kuci na skup benzin da koristim ali cu morati na skupu struju.
Takodje autonomna voznja..ok na autoputu ili dobro obelezenom putu ali ajd kreni iz Kragujevca za Beograd preko Topole gde asfalt nije obnovljen 25 godina ,gde ne gledas gde je put vec gledas da izbegavas rupe ako oces da ne ostanes bez tocka ,linija sa strane nemaju naravno a one srednje negde ima al uglavnom nema

Petar

pre 8 godina

I tako, dok Srbi ne mogu vise da prodaju ni tudj auto (Fiat 500), ovaj za jedan dan proda 200K automobila. Naravno,iz primitivnih i zatucanih balkanskih predela ce do poslednjeg trenutka dolaziti omalovazavanje, ruganje,cudjenje,ali zato mi i nismo deo sveta a USA ce toliko daleko otici sa proizvodnjom da je niko nece moci stici jos mnogo godina,kao Ford nekada. Ovo je industrijska grana koja ima mnogo pratecih sadrzaja koji donose novac. Bitno je prvi krene ,stekne masovnost i rejting,a to je sada vec gotovo proces i Tesla je taj. Moderna USA je i nastala na jeftinom prevozu i putevima. Istorija se ponavlja.

Zoran

pre 8 godina

Das e covek cudi i krsti. Nema, kad neko nespsoban, on je nesoposoban:

http://jalopnik.com/this-is-the-tesla-model-3s-biggest-design-fail-1768467573

Sofokle

pre 8 godina

U Norveskoj sam imao prilike da se vozim u modelu "Tesla S". Vozio sam i vozio se u prilicnom broju automobila. Tesla je nesto posebno u SVAKOM smislu te reci... Model kojim sam se vozio je imao snagu od oko 360 konjskih snaga. Snaga jednog Ferrari-ja, s'tim sto je u pitanju limuzina teska oko 2 tone u kojoj se moze prevesti 5 osoba. Upravljanje, ogibljenje, kocenje, ubrzanje i sve ostalo je kontrolisano kompjuterski. Svaka Tesla je pracena sa 2 satelita, sistem se sam proverava i " popravlja". Iz doplatu se moze dobiti i "dopler" sistem prepoznavanja prepreka i procene brzine. Nesto sto u prirodi postoji kod ptica i riba, a sto moze spasiti zivot ljudima u automobilu. Naime, kada se auto krece velikom brzinom i naidje na prepreku, auto koji se naglo ukljuci na kolovoz ili udje u preticanje, Tesla preuzima kontrolu nad vozilom i proracunava gde se i koliko brzo ce se kretati da se izbegne moguc sudar.
Ne postoji nesto sto je savrseno. Tesla je blizu toga...
P.S. Posle 5 godina koriscenja, auto se moze vratiti auto kuci, tj. fabrici, a vlasnik dobije 50% vrednosti automobila u novcu.
Da imam mogicnosti, ne bih se dvoumio ni sekunde.

jeff

pre 8 godina

Tesla je zamisljen kao ekoloski automobil koji ce da cuva zivotnu sredinu a pritom da nudi vrhunsku bezbednost i komfor. Garancija na baterije iznosi 10 godina sto je i razuman vek trajanja (litijum-jon), li-on ima svoje prednosti i mane ali ne bih sad o tome pisao imate vec svi net pa pogledajte zasto vremenom opada kapacitet li-on-a i zasto su temperature opasne po ovaj tip baterije...dizajn tesla 3 automobila je meni dobar sem prednjeg dela na kojem nekako fali metalni "rostilj"- to je neko moje misljenje...svaki tesla 3 automobil ima autopilota u standardnoj opremi..veliki plus za buducnost...fact (uber je narucio 100.000 samovozecih vozila marke mercedes cini mi se s klase) a sad zamislite koliko bi bilo dobro da gradski prevoz ili taksi vozila funkcionisu preko li-on baterija kod nas tesko u skorije vreme no, ... brzi ekonomicni punjaci koji ce biti svuda, 0 emisija co2, obnovljivi izvori energije kao 90% izvora elektricne energije je neka nasa buducnost ako zelimo da ostanemo na nasoj planeti.

El

pre 8 godina

Nadam se da mi redakcija neće zameriti na off topic-u, ali voleo bih da se obratim komentatorima koji pišu "još živiš s mamom i tatom".
Realnost je svi znamo kakva i sigurno je da 90% nas nije zadovoljno svojim životima.
Ja imam još 4,5g do 30-e, i sasvim sam siguran da ću i tada živeti s "mamom i tatom", ne zato jer želim već zato jer sa svojom platom od nepunih 30,000 RSD najviše što mogu priuštiti je sređen zaseban sprat u staroj porodičnoj kući.
Fakultet sam završio, pripravnički je se "baš odužio" i ja sam sada zaposlen čovek. Imam punu svesku ideja i projekata ali nemam početni kapital... Kredite od banaka ne mogu da dobijem, žiranta da nađem ne mogu. Familija takođe siromašna... Činjenica je da retko ko između 20 i 30 nešto ozbiljnije postigne u životu. Ne računam decu bogatih roditelja, sportiste, (mada su i tamo "mućke" i sve više kriminala), muzičare itd.

Inače dopadaju mi se Tesla automobili.

Pozdrav svima

Banderaš

pre 8 godina

E stvarno su ovi komentari, tj. komentatori strava. Prvo na bezmalo svaku vest komentarišu "šta će to nama, dajte pare za decu i škole" onda ide "sirotinja nema leba da jede, a vi delite plate od 70 hiljada" a sad kreće kakva je to kanta od auta za tu sirotinju kad može samo 300 km dnevno a mi svaki dan idemo na Zlatibor i u Grčku. Moj slogan postaje: BE POSITIVE, DO NOT HATE - napisao na engleskom zbog onog skaradnog nadimka hejteri, bolje na srpskom BUDI POZITIVAN, NEMOJ DA MRZIŠ CEO SVET

Milan

pre 8 godina

Samo da dodam, kada ga kupite ovde u US, IRS vam na cenu od $35K vrati oko $8K kao "povracaj novca jer je u pitanju elektricno vozilo". Pozdrav.

Petar

pre 8 godina

Dizel motor u savremenom vozu manje prlja prirodu nego termo elektrane koje prave struju.
(Roko Latin, 1. april 2016 14:35)

Opet isto...nemojte ljudi komentarisati ako ste i Srbije i slicnih zabiti. ovo nije vozilo za nas. Kakve crne termo elektrane pored nuklearnih i hidro centrala ili energije sunca i vetra. To sto srbadija lozi ugalj nije merodavno niti je relevantno. Na isti nacin kao sto Ilon Musk salje leteliceu svemir, to sa srbijom nema veze jer ne pripadamo tom svetu.

Iron Man

pre 8 godina

Vecina se ponasa kao da je Model 3 trebao biti napravljen bas za njih, ali eto totalno je razocarao, jer ne moze da predje 1000km sa jednim punjenjem, izgleda ruzno spolja i iznutra, lici na ovaj ili onaj auto, itd... Onda knjige i struju u ruke, pa napravite savrsene baterije za dzabe, niko vam ne brani.

Kao sto je Mask rekao, ovo je prvi deo predstavljanja, a drugi deo ce biti na visem (tehnoloskom) nivou. Velike su sanse da to znaci da ce biti predstavljena nova verzija autopilot softvera. Tesla automobili, iako imaju izuzetne performanse, nisu nikad pravljeni za sirovo uzivanje u klasicnoj voznji. Umesto toga, predstavljaju tehnoloski maksimum koji industrija u ovom trenutku moze da pruzi.

Enterijer:
1) Ovo je koncept faza, i jos nije sve zavrseno. Pogledajte enterijere raznih koncept vozila sa sajmova.
2) Namerno i svesno se ide na minimalizam, jer se tezi potpuno autonomnoj voznji. Vozac jednostavno nece imati potrebu da kontrolise mnoge stvari. Takodje, cena mora ostati konkurentna, tako da se verovatno stedi na enterijeru. Opet, filozofija Tesle je akcenat na tehnologiji. Kome se ne svidja, ne mora kupovati njihov proizvod, nek kupi BMW koji ima drugacije kvalitete.

Prednji deo je takav iz vise razloga - minimalizovanje povreda pesaka/biciklista prilikom udara, aerodinamicnost, kapacitet prednjeg prtljaznika, itd. Cinjenica je da jednostavno nema potrebe da postoji prednji usisnik. I sama proizvodnja se ovim u dobroj meri pojednostavljuje.

Endi Marej

pre 8 godina

U Americi, Evropi i delu Azije (Kini i Japanu) već postoji mreža punjača, koji brzo pune baterije i prilagođeni su za Tesla automobile... Punjenje na njima je besplatno, a mrežu punjača u ovom trenutku održava kompanija Tesla... Oni se nadaju da će vremenom i ostali proizvođači automobila prihvatiti isti standard i praviti automobile koji mogu da koriste istu mrežu i onda sa njima deliti troškove održavanja... U Srbiji i kad bi bili postavljeni našao bi se neko pametan da iščupa kabal ne zato što mu treba, nego čisto da napravi štetu... Jednostavno smo takav narod, zatucan i ne vidimo dalje od svog nosa, a mislimo da sve znamo... A glavni moto nam je da komšiji crkne krava

wqr

pre 8 godina

Nije Elon Musk izmislijo PayPal. Ovaj auto je eko? Šta je sa baterijama? Elektriku kako se proizvodi. Budim malo realni. Da ne govorimo i o državnim subvencijama za takav avto. Ali ovce navalile...hebiga.

Hep.C

pre 8 godina

Sigh-- Koji crni Tesla će da pokrije utrošenu struju ,troškove izgradnje stanica za punjunje i održavanje ovde kod nas na balkanu.Oni ni ne znaju da mi postojimo a kamoli da plaćaju za nas.Zamisli na hiljade takvih auta,svi oće da pune i to još na mufte,pa da, država će održavat elektrane i sve troškove preuzeti na sebe, sanjaru.Za tvoju informaciju,živim na moru, sto metara od plaže sa ženom i decom,vozim dve nove Astre benzinci a kuća ima 700kvadrata,toliko o tvojoj priči sa posterima i roditeljima.

objektivno

pre 8 godina

Mnogo vise volim da citam komentare od vesti. Zapravo za vesti ne bi ni citao nas sajt jer te vesti vec detaljnije i ranije objave na drugim originalnim sajtovima. Dakle glavna dilema je da li u Tesla 3 moze da stane peceno prase? Da li je dobar za nase puteve sa rupama gde nema sanse da se mimoidju dva automobila? Kako se ponasa na Ibarskoj magistrali gde svakih nekoliko km prolazis kroz naseljeno mesto pa je brzina ogranicena na brzinu puza, da li ce da pregori motor u toj situaciji? Mnogo pitanja a malo odgovora, niko se ne bavi tim problemima sem nas. Salu na stranu punjenje ide odlicno bar za sada. Od desetak punjaca na primer pored restorana na auto putu vecina su slobodna. Kad ukucas gde zelis da putujes auto ti sam kaze da li postoje punjaci do te destinacije i da li mozes da to uradis ili ne. Normalno je ocekivati da ce ta situacija postati bolja kad bude vise takvih automobila.

Zoran

pre 8 godina

Moze da predje 300 milja ako ides 45 milja na sat.:)

Koje zaludjivanej naroda.

Posto Tesli nije uspeo napad na visi sloj automobila, sada krece na nizi. Gubitnik se propoznaje po tome sto mu padaju rakete, 4 puta, i sto se zajmi od drzave i sto zna kako da propadne.

brateee

pre 8 godina

Mislim da ce zauvek biti besplatno, bar sto se tice USA, jer Tesla pored paypala, ima kompaniju Solar City, koja se bavi proizvodnjom el. energije iz solarnih panela,a sa druge strane, ovi automobili zaista malo trose struje stavi na papir 400 000 km i nece potrositi vise od 10 000 Dolara szo znaci da malo jaca cena automobila opravdava i besplatno punjenje, servis, garanciju na bateriju...vec sam pisao o tome...

Hep.C

pre 8 godina

Baterije im posle 4 do 5 godina izgube i do 40% na kapacitetu isti princip kao i sa svim baterijama na punjenje i nemojte mi molim vas ovde pisati da će Tesla motors da dodje i da ih zameni za nove.Zna se ko će da plati zamenu preskupih baterija, budite sigurni.I kakvo je to neozbiljno pisanje pojedinih da oko tih auta nema troškova?Jeli to znači kočnice,gume,trapovi,reglaže,pa i sijalice, da ne nabrajam dalje neće više morati da se zamene i poprave.Dok ovo kod nas zaživi kako treba, nas više neće biti,tako stoje stvari.

Zeljko

pre 8 godina

Buducnost je pocela - JUCE! A svi ovi koji ujutru mrze sebe a po podne sve ostale, posto ocigledno imaju kompjuter, neka odu na Tesla.com i pogledaju mrezu superpunjaca po SVETU. Ne moraju da kapiraju Emgleski jezik razumece sliku. Tu je i Srbija i ja se kladim da za godinu najkasnije dve eto prodajnog salona i u Srbiji. Auto se puni i na obicnih 220V sa produznim gajtanom bez problema samo duze traje. Posecno se po Srbiji pravi po danu niti 50km a tako naceta baterija se dopuni do 100% za par sati nocu na 220V. Kada se putuje, pa i po srbiji bice najmanje tri punjaca ove ili sledece godine...jel ima jos neko pitanje?

Druze

pre 8 godina

Dobro je zna neko da mi objasni od Trsta do BG ili do Nisa da stignem sa Teslom ili bilo kojim avtom na iskljucivo elektricni pogon? Do Zagreba nije problem pa i dalje, ali zalomi se pred srbskom granicom pa dalje. Naravno da ne putujem sad 24 sata na toj relaciji.
(mihajlo, 1. april 2016 10:55)

Sacu ti objasnim - to cudo nije pravljeno za ove prostore. I tu prestaje svaka diskusija. Kao kada bi pitao: a gde ces da punis svoj mobilni na Arktiku tokom polarne noci? Pa druze - nigde. Sta uopste trazis tamo?!?

dzonikg

pre 8 godina

@Breston
Sasvim dovoljno se razumem u automobile ..mozes da vidis na videu ovde https://www.youtube.com/watch?v=1N47Rn2vrc0 da u tesli kazu da i na serijskom modelu nece biti nikakvog brzinomera niti komandne table ispred vozaca vec ces brzinu moci da vidis na tom tabletu...kazem mozda se to nekom i svidja ..verovatno da ..meni je skroz bezveze

Roko Latin

pre 8 godina

Sve je to uredu, samo nije mi jasno ko plaća tu dopunu baterija. Vidim ovde spominjete cenu od $0 po naplati. Neko sigurno to finansira. Verovatno kompanija Tesla, da bi popularizovali ovakve automobile. To neće moći zauvek, nerealno je da ne platite za pogonsku energiju. Takođe, ništa ovde nije ekološki. Dizel motor u savremenom vozu manje prlja prirodu nego termo elektrane koje prave struju.

034

pre 8 godina

Na stranu to sto je svaki od ovih automobila nesto neverovatno, moram da kazem da sam ponosan sto jedan ovakav covek kao sto je Ilon koristi i popularizuje ime najveceg genija koji je ikad hodao planetom!

Sigh

pre 8 godina

JOE--Onda znači vlasnici benzinskih pumpi plaćaju tu utrošenu struju ili možda država.Plus što su morali da izgrade infrastrukturu da bi ti mogao za džabe da im crpiš struju,nešto mi govori da tu ne štima na tvojoj ultralepoj priči.Vama je inače sva struja tamo za džabe, jelde.
(Hep.C, 1. april 2016 12:10)

Tesla motors pokriva troskove a i drzava daje subvencije. Sto rece neko - neshvatljiv koncept za prosecnog srpskog komentatora koji sa 30 godina zivi sa mamom i lepi postere Jugica sa spojlerima po zidovima...

milojko

pre 8 godina

komplimenti za sve inovacije gospodinu Masku i drustvu... jedino su mogli da stave ko mercedes e klase digitalne cajgere za brzinu i obrtaje ispred volana...nekako ta praznina isperd volana...

malimarko

pre 8 godina

Ljudi na benzinskim pumpama se toče različite vrste goriva a ne struja . Tesla ce se puniti na strujnim punjačima a ne na benzinskim pumpama.

kmnccc

pre 8 godina

kmnccc --Nisam tvoj komentar baš najbolje razumeo,da nisi možda mislio da će struja na benzinskim pumpama biti džabe? E onda od mene jedno veliko: buaahahaha,probudi se junače,ko to daje struju za džabe,nikad bilo i nikad biti neće.To će papreno da se plati u to budi siguran.Kažeš da svakih 200-250km pijem kafu i idem u wc-a šta da radim ako mi se ne ide svakih 2sata u wc i ne pije kafa svakih 2 sata.Pa kreno sam na put da stignem sa tačke A na tačku B u što kraćem vremenu,a ne da pijuckam kafe i sedim po nehigienskim wceima na benzinskim pumpama.Halooo!
(Hep.C, 01. april 2016 11:46)

Ti onda lepo kupi benzinski azto i plati 100-150 evra gorivo za taj put. Eto, baš toliko bi te koštalo tih 90 minuta da uštediš. Potpisujem da je punjenje besplatno a i nisu to benzinske stanice.

Nenad

pre 8 godina

@(dzonikg, 1. april 2016 10:58) - Novi Mercedes E klase (onaj sto je prodat na BG sajmu) ima isto tako jedan veliki ekran od vozacevih vrata pa do sredine table. Cak nije ni nesto posebno uklopjen u tablu nego deluje kao da je samo zakacen. Ruzno do bola.

brateee

pre 8 godina

@Horag Strasni

Zaboravio si na cinjenicu da je Tesla jedan od Najprostijih automobila, sastavljen od metala koga roboti presaju po zelji dizajnera, zatim elektromotora koji je ostao nepromenjen od kada je napravljen, te malo plasticnih i gumenih komponenti koje su takodje proste (primer jedan display u Tesli menja oko 40 tipki)...

Kljc svega u Tesli jeste razvoj Baterija i uvodjenje dominantno IT industrije cime se omogucava trenutna globalna povezanost korisnika sa kompanijom, tj dolazi do globalizacije usluga tipa direktne porudzbine i prodaje, zatim trenutne detekcije kvarova, update softvera, besplatnog punjenja, besplatnog servisiranja u garantnom roku, pomoci na putu, zamene baterija, na kraju cak i reciklaze samog auta...

Te price da Musk ne moze da sve to kontrose su laz, dovoljno je reci da je on izumio paypal, dakle on itekako zna kako globalno voditi kompaniju, i stavise zna kako biti uspesan, e sad jedino mi je zao sto ce mnogi ljudi van Tesle ostati bez posla,kao sto je desilo u Finskoj zbog Nokije, zbog potpuno zaokruzenog procesa od proizvodnje do reciklaze i na kraju najbitnije stavke Marketinga...

bogda

pre 8 godina

Misija: super zvuči ali i tu struju treba nekako ekološki proizvesti.

Dizajn Spolja: atraktivno i veoma neoriginalno, crossover između crossovera i kompaktne limuzine.

Enerijer: atraktivan i krajnje nefunkcionalan. Jedan tablet preko koga se sve kontroliše. Zanimljivo kada prvi put probaš automobil, ali krajnje neefikasno za svakodnevno korišćenje.

Punjenje baterija: Svi vi koji govorite o besplatnom punjenju nemojte se mnogo zanositi. Illon Mask nigde nije pomenuo reč besplatno. Pa i Youtube i Facebook su bili besplatni i bez reklama u početku.

Prezentacija: prekopiran Apple koncept 100%

Zaključak: revolucija počinje.

МИКИ

pre 8 godina

Stvarno prelep auto ali je ovo nerealno za naše podneblje totalno. Na stranu što je nedostižno skup nego i to punjenje baterija je teško smaranje. Još jedna dodatna obaveza pored punjenja dva mobilna, tableta, lap topa pa sad još i auto treba da dopunjavam. Ja ne! Da ne govorim što nema stanica za dopunjavanje ni po srbiji a ni u okruženju. Znači lepo je da ovo vidimo čisto da se upoznamo..

Zoro

pre 8 godina

Koliki je vek trajanja tim baterijama,koliko će koštati zamena,koliko traje(minuta-sati)punjenje baterija,koliko će koštati kw struje jer ipak moram svaki dan na punjač.A i ta osnovna cena nije baš mala.Kažu da noću mogu da dopunjujem,a evo ja se pitam pošto živim u zgradi na 9spratu gde i kako?Da li smem sa tim vozilom i van grada da odem recimo na Zlatibor ili na more i gde tu onda da ga dopunim ili da se samo oko zgrade vozikam.Ima tu još puno pitanja a i nerešenih stvari oko tih vozila koji se moraju rešiti da bi to sve funkcionisalo.
(Hep.C, 01. april 2016 10:51)

Evo da ti ja odgovorim na tvojih par pitanja.
1. Vek trajanja baterije je oko 10 god. pod garancijom naravno, gde se kapacitet baterije smanjuje najviše 20%.
2. Kw struje u Srbiji je oko 6 din. skupe i 3din. jeftine. Potroši se oko 30 dinara ako puniš noću i s tim pređeš skoro 400km.
3. Osnovna cena od 30.000 evra za vozilo sa auto pilotom!!!!, svom mogućom opremom, maksimalnom bezbednošću i izgledom koji ima luksuzni superauto je tebi "nije baš mala".

Tu dolazimo do najvećeg problema u ovoj priči. Ovaj auto je pravljen da se prodaje ljudima koji žive u bogatim zemljama sa savremenom putnom infrastrukturom( Kalifornija već ima mrežu besplatnih punjača), ljudima koji će za vreme trajanja roka baterije promeniti već 2 ovakva, ljudima koji ne brinu da li pune na jeftinu ili skupu struju, ljudima koji brinu o zaštiti čovekove okoline i na kraju ljudima koji ovo mogu da priušte.
OVO NIJE AUTO ZA PROSEČNOG SRPSKOG KOMENTATORA KOJI IMA 30 GODINA, ŽIVI SA MAMOM I TATOM, A NA ZIDU IMA POSTERE BUDŽENIH JUGIĆA.
Ako i vidim ovakav auto sa domaćim tablicama na Zlatiboru, crnoj gori ili Leptokariji biće mi iskreno žao što ovakvo remek-delo mora da lomi zglobove po ovoj našoj nesrećnoj kaldrmi.
....

Gonzo

pre 8 godina

Dizajn je stvar lične prirode ili vam se svidi ili ne (meni ovo sasvim pristojno izgleda).Ono što je meni problematično u celoj priči je što svi koji spominju ekološku vožnju ovakvim automobilom uopšte ne pomišljaju odakle ta silna struja uopšte dolazi.Znači,dokle god celokupna proizvodne struje nije iz obnovljivih izvora (vetar,voda,sunce) ovo nije ekološki auto,a kojim tempom ljudsko društvo ide prema tom cilju neće još dugo biti.Znate,taj slini nuklearni otpad ipak ode negde,možda ne baš u vaše susedstvo ali možda je blizu a da i nemate pojma.O našim ekstremno prljavim termoelektranam bolje i da ne govorim.

Kibox

pre 8 godina

Meni vrhunski izgleda dizajn, i jos ako je istinA kao sto kazu, vrlo.bih bio zadovoljan. Ako krene bas ,,mass production" za 10-15 godina mozda i kod nas naprave dosta tih stanica sa punjenjem.
Moguce da je 0$ punjenje ako se pune na solarne panele ili slicno...
Cini mi se u Holandiji imajubout gde se punis auto trenjem kako vozis po njemu, sto bi značilo da me koras da ga punis nikad maltene...

Hep.C

pre 8 godina

JOE--Onda znači vlasnici benzinskih pumpi plaćaju tu utrošenu struju ili možda država.Plus što su morali da izgrade infrastrukturu da bi ti mogao za džabe da im crpiš struju,nešto mi govori da tu ne štima na tvojoj ultralepoj priči.Vama je inače sva struja tamo za džabe, jelde.

drno

pre 8 godina

Ovaj ogromni ekran je veoma nepraktican. Ne mogu da verujem da su izbacili dugmice potpuno. Nesto slicno ovome uradio je pezo na sadasnjoj 308ici gde tablet menja fizicke dugmice i takvo mucenje ne bih nikome pozeleo. Ako u toku voznje zelite da pojacate muziku ili da promenite temperaturu klime ili rad vetilatora morate da skrecete pogled sa puta i da nabadate po ekranu. Sa fizickim dugmicima sve ovo moze da se obavi po osecaju i bez gledanja.

bice bolje

pre 8 godina

Kada ce vise mali gradski automobili po ceni konvencionalnog, problem autonomije u ovoj varijanti bi bio resen. Vecina ljudi ne prelazi dnevno vise od 30 km, sto znci da bi ga punili u proseku svkih nedelju dana. Stanice za punjenje bi se mogle napajati solarnim panelima, sto bi napavilo dodatne ustede. Sva stetna dejstva fosilnih goriva bi se u gradu neutralisala. Mali Fiat 500 ili Polo sa elektricnim agregatima bi bili prava revolucija.

Bojan

pre 8 godina

@Pedja: a sa druge strane pogledas koliko ce te izneti cena goriva, pa ti je odmah lakse. Ne moras ti da cekas po sat vremena ako ima vise "pumpi". Rasprostranjenost pumpi na Balkanu je posebna prica.

Breston

pre 8 godina

@dzonikg da se malo bolje razumes u automobile shvatio bi da je ovo koncept auto I da poenta nije ni bila na unutrasnjem dizajnu vec samo da se predstavi kako ce auto da izgleda spolja...

Hep.C

pre 8 godina

kmnccc --Nisam tvoj komentar baš najbolje razumeo,da nisi možda mislio da će struja na benzinskim pumpama biti džabe? E onda od mene jedno veliko: buaahahaha,probudi se junače,ko to daje struju za džabe,nikad bilo i nikad biti neće.To će papreno da se plati u to budi siguran.Kažeš da svakih 200-250km pijem kafu i idem u wc-a šta da radim ako mi se ne ide svakih 2sata u wc i ne pije kafa svakih 2 sata.Pa kreno sam na put da stignem sa tačke A na tačku B u što kraćem vremenu,a ne da pijuckam kafe i sedim po nehigienskim wceima na benzinskim pumpama.Halooo!

JOE

pre 8 godina

Evo iz prve ruke, vozio sam se Teslom od Fort Lauderdale do Orlanda, preko 400km i realnost je sledeća…

Krenuli smo napunjeni na 100% i negde na pola puta smo već naišli na super brzi punjač gde smo baterije sa nekih 30% do 80% napunili za manje od 10min za 0$ ??? Izračunao sam da je snaga punjenja 93KW!? Taman koliko je bilo potrebno da se ode to toaleta Tesla je već bio spreman za put. Kada smo stigli u Orlando ispred Universal studia nas je opet čekao punjač, naravno opet za 0$. Po povratku nazad smo hteli da se vratimo bez punjenja jer nas je Tesla uveravao da smo kući na 4% ukoliko budemo išli tom i tom brzinom odnosno ako ga ne „cepamo“ po gasu.
Rizikovali smo i stigli smo kući sa 4% doduše bez klime jer se pred kraj prebacio u štedljiv mod.
Ukoliko ostanete bez struje tu je Tesla support pomoć na putu, a priča se da će u budućnosti zamena baterije biti za 9 sekundi.

Ko nije vozio Teslu ili se nije vozio s pravom je skeptičan jer je Tesla toliko neverovatan auto da je teško u bilo šta poverovati samo iz priča ili novinskih naslova.

Horag Strasni

pre 8 godina

jos da dodam, svida mi se njihov koncept proizvodnje, da se komplet baterije prave u jednoj gigafabrici, kao i komplet automobil takodje, dakle nema kao VW milion kooperanata, pa da se vozikaju delovi iz svih delova sveta u glavnu fabriku, zatim prodaja direktno iz fabrike nema distributera, punjenje takodje u vlasnistvu fabrike, jednom recju ovi ce da uniste EU autoindustriju, je.... vremena dolaze za Evropu, videcete....
(brateee, 1. april 2016 10:40)

Koncept gigafabrike je imao Ford još pre 80 godina, sve živo je rađeno pod jednim krovom, ulazile sirovine a izlazili gotovi automobili. Pa je koncept ubrzo napušten, kao neekonomičan. Sadašnji koncept sa, kako ti kažeš, milion kooperanata i vozikanjem iz svih delova sveta nije izum VW-a već rezultat evolicije auto-industrije. Nije slučajno što ama baš sva auto-industrija tako funkcioniše. Tesla je još uvek avangarda. Videćemo kako će se dalje ta priča razvijati. Ako ikada porastu da po obimu proizvodnje budu blizu nekom od "klasičnih" proizvođača, nemoj se začuditi ako i oni pređu na "milion dobavljača" i "vozikanje delova po svetu".

arena

pre 8 godina

Važi što je "ništa posebno"
Pre Tesle su električni automobili bili kao usisivači.
Rado bi ga kupila za te pare, naravno da živim u normalnoj zemlji gde ti plata nije "ništa posebno".

nenad12

pre 8 godina

Koliki je vek trajanja tim baterijama,koliko će koštati zamena,koliko traje(minuta-sati)punjenje baterija,koliko će koštati kw struje jer ipak moram svaki dan na punjač.A i ta osnovna cena nije baš mala.Kažu da noću mogu da dopunjujem,a evo ja se pitam pošto živim u zgradi na 9spratu gde i kako?Da li smem sa tim vozilom i van grada da odem recimo na Zlatibor ili na more i gde tu onda da ga dopunim ili da se samo oko zgrade vozikam.Ima tu još puno pitanja a i nerešenih stvari oko tih vozila koji se moraju rešiti da bi to sve funkcionisalo.
(Hep.C, 01. april 2016 10:51)

U Srbiji će te odgovor i rešenje za sva vaša pitanja dobiti za jedno 30 godina dok u svetu to već odavno funkcioniše.

mihajlo

pre 8 godina

Dobro je zna neko da mi objasni od Trsta do BG ili do Nisa da stignem sa Teslom ili bilo kojim avtom na iskljucivo elektricni pogon? Do Zagreba nije problem pa i dalje, ali zalomi se pred srbskom granicom pa dalje. Naravno da ne putujem sad 24 sata na toj relaciji.

dzonikg

pre 8 godina

Spolja dobar..unutra ocaj ziv ..bar po mom ukusu..samo jedan gigantski tablet koji izlgeda kao zalepljen tu i nista vise ..cak nema ni brzinomera ispred vozaca

xyz

pre 8 godina

zaista sjajno sta su konkurencija i slobodno trziste sposobni da iznedre.
mislim da bi i nasa drzava trebalo da se ugleda na Tesla Motors. Hajde da ulozimo malo vise u razvoj tehnologije. Uz strucan politicki kadar u preduzecima, siguran sam da smo sposobni da proizvodimo nesto slicno modelu 3...

kmnccc

pre 8 godina

Ljudi ja ne vidim problem sa punjenjem. To će potpuno biti rešeno širenjem mreže njihovih superpunjača a širiće se i na Srbiju! Voziti 200-250 kilometara i onda se zaustaviti pola sata za punjenje automobila, popiti kafu, pojesti nešto, ići u WC i auto je ponovo pun i spreman. Ako uzmemo da je potpuno besplatno sve je jasno.

Meni se svaki njihov model mnogo sviđa a ni ovaj nije izuzetak.

Marko

pre 8 godina

zaista sjajno sta su konkurencija i slobodno trziste sposobni da iznedre.
mislim da bi i nasa drzava trebalo da se ugleda na Tesla Motors. Hajde da ulozimo malo vise u razvoj tehnologije. Uz strucan politicki kadar u preduzecima, siguran sam da smo sposobni da proizvodimo nesto slicno modelu 3...
(xyz, 01. april 2016 10:04)

AHAHAHAHAHA Druze, pricas o zemlji Srbiji, koja je zaostala 30 godina od normalnog sveta! Ovde se ulaze u starlete i ugledne bizMismene!

brateee

pre 8 godina

Jos da dodam, svida mi se njihov koncept proizvodnje, da se komplet baterije prave u jednoj gigafabrici, kao i komplet automobil takodje, dakle nema kao VW milion kooperanata, pa da se vozikaju delovi iz svih delova sveta u glavnu fabriku, zatim prodaja direktno iz fabrike nema distributera, punjenje takodje u vlasnistvu fabrike, jednom recju ovi ce da uniste EU autoindustriju, je.... vremena dolaze za Evropu, videcete....

Hep.C

pre 8 godina

Koliki je vek trajanja tim baterijama,koliko će koštati zamena,koliko traje(minuta-sati)punjenje baterija,koliko će koštati kw struje jer ipak moram svaki dan na punjač.A i ta osnovna cena nije baš mala.Kažu da noću mogu da dopunjujem,a evo ja se pitam pošto živim u zgradi na 9spratu gde i kako?Da li smem sa tim vozilom i van grada da odem recimo na Zlatibor ili na more i gde tu onda da ga dopunim ili da se samo oko zgrade vozikam.Ima tu još puno pitanja a i nerešenih stvari oko tih vozila koji se moraju rešiti da bi to sve funkcionisalo.

kmnccc

pre 8 godina

@Pedja,

Kako ćeš voziti 1000 km bez odmora?

Uostalom već sada bi bilo doboljno 3 puta po pola sata punjenja za toliko put ili još manje.

Milorad

pre 8 godina

Gledajuci ovaj video, shvatih da celog zivota pogresno izgovaram Teslino ime. Zapravo, on nije Tesla nego TeZla, bar tako ova dvojica kazu i to jedno 300 puta. TeZla...

brateee

pre 8 godina

Ovo kupujem definitivno, cim dodje u Evropu, Besplatno gorivo tj. punjenje, nema raznih servisa samo gume i to je to, a kosta kao nov audi A4 :)

Mike

pre 8 godina

Svaka čast, kapa dole. Ovo je stvarno neverovatno. 5 zvezdica na svim testovima, 6 sekundi do 100km/h, panorama, 5 odraslih osoba, auto-pilot, 350km do narednog punjena itd ... Dizajn razočarao ali enterijer je odličan iako je minimalizovan (bar meni), sve u svemu svaka čast.

pametnjakovic

pre 8 godina

Automobil je svakako privukao dosta paznje, cini mi se kao veoma slican modelu S, ocekivao sam neki hechback,
mogli su oni to I bolje :D

Pedja

pre 8 godina

Elektricni automobili su odlicna stvar, kako za ocuvanje okoline tako za ustedu u ceni predjenog kilometara. Jedino jos mora da se poradi na autonomiji, koja je sada poprilicno dobra ali se moze i povecati. Druga i jos birnija stavka je mreza brzih punjaca, jer bez toga je ovaj koncept osudjen na propast. Recimo, krenem na put od 1000km, znaci u proseku imam tri punjenja. Najidealni je da, nakon 300 km stanem na pumpu, prikljucim se i dok popijem kaficu, malo odmorim 10-15 min max, auto bude pun i spreman za put. Ako na putu od 1000km moram da cekam 3 puta po 1h za punjenje... nece bas biti dobro.

JOE

pre 8 godina

Evo iz prve ruke, vozio sam se Teslom od Fort Lauderdale do Orlanda, preko 400km i realnost je sledeća…

Krenuli smo napunjeni na 100% i negde na pola puta smo već naišli na super brzi punjač gde smo baterije sa nekih 30% do 80% napunili za manje od 10min za 0$ ??? Izračunao sam da je snaga punjenja 93KW!? Taman koliko je bilo potrebno da se ode to toaleta Tesla je već bio spreman za put. Kada smo stigli u Orlando ispred Universal studia nas je opet čekao punjač, naravno opet za 0$. Po povratku nazad smo hteli da se vratimo bez punjenja jer nas je Tesla uveravao da smo kući na 4% ukoliko budemo išli tom i tom brzinom odnosno ako ga ne „cepamo“ po gasu.
Rizikovali smo i stigli smo kući sa 4% doduše bez klime jer se pred kraj prebacio u štedljiv mod.
Ukoliko ostanete bez struje tu je Tesla support pomoć na putu, a priča se da će u budućnosti zamena baterije biti za 9 sekundi.

Ko nije vozio Teslu ili se nije vozio s pravom je skeptičan jer je Tesla toliko neverovatan auto da je teško u bilo šta poverovati samo iz priča ili novinskih naslova.

brateee

pre 8 godina

Ovo kupujem definitivno, cim dodje u Evropu, Besplatno gorivo tj. punjenje, nema raznih servisa samo gume i to je to, a kosta kao nov audi A4 :)

Zoro

pre 8 godina

Koliki je vek trajanja tim baterijama,koliko će koštati zamena,koliko traje(minuta-sati)punjenje baterija,koliko će koštati kw struje jer ipak moram svaki dan na punjač.A i ta osnovna cena nije baš mala.Kažu da noću mogu da dopunjujem,a evo ja se pitam pošto živim u zgradi na 9spratu gde i kako?Da li smem sa tim vozilom i van grada da odem recimo na Zlatibor ili na more i gde tu onda da ga dopunim ili da se samo oko zgrade vozikam.Ima tu još puno pitanja a i nerešenih stvari oko tih vozila koji se moraju rešiti da bi to sve funkcionisalo.
(Hep.C, 01. april 2016 10:51)

Evo da ti ja odgovorim na tvojih par pitanja.
1. Vek trajanja baterije je oko 10 god. pod garancijom naravno, gde se kapacitet baterije smanjuje najviše 20%.
2. Kw struje u Srbiji je oko 6 din. skupe i 3din. jeftine. Potroši se oko 30 dinara ako puniš noću i s tim pređeš skoro 400km.
3. Osnovna cena od 30.000 evra za vozilo sa auto pilotom!!!!, svom mogućom opremom, maksimalnom bezbednošću i izgledom koji ima luksuzni superauto je tebi "nije baš mala".

Tu dolazimo do najvećeg problema u ovoj priči. Ovaj auto je pravljen da se prodaje ljudima koji žive u bogatim zemljama sa savremenom putnom infrastrukturom( Kalifornija već ima mrežu besplatnih punjača), ljudima koji će za vreme trajanja roka baterije promeniti već 2 ovakva, ljudima koji ne brinu da li pune na jeftinu ili skupu struju, ljudima koji brinu o zaštiti čovekove okoline i na kraju ljudima koji ovo mogu da priušte.
OVO NIJE AUTO ZA PROSEČNOG SRPSKOG KOMENTATORA KOJI IMA 30 GODINA, ŽIVI SA MAMOM I TATOM, A NA ZIDU IMA POSTERE BUDŽENIH JUGIĆA.
Ako i vidim ovakav auto sa domaćim tablicama na Zlatiboru, crnoj gori ili Leptokariji biće mi iskreno žao što ovakvo remek-delo mora da lomi zglobove po ovoj našoj nesrećnoj kaldrmi.
....

Mike

pre 8 godina

Svaka čast, kapa dole. Ovo je stvarno neverovatno. 5 zvezdica na svim testovima, 6 sekundi do 100km/h, panorama, 5 odraslih osoba, auto-pilot, 350km do narednog punjena itd ... Dizajn razočarao ali enterijer je odličan iako je minimalizovan (bar meni), sve u svemu svaka čast.

Marko

pre 8 godina

zaista sjajno sta su konkurencija i slobodno trziste sposobni da iznedre.
mislim da bi i nasa drzava trebalo da se ugleda na Tesla Motors. Hajde da ulozimo malo vise u razvoj tehnologije. Uz strucan politicki kadar u preduzecima, siguran sam da smo sposobni da proizvodimo nesto slicno modelu 3...
(xyz, 01. april 2016 10:04)

AHAHAHAHAHA Druze, pricas o zemlji Srbiji, koja je zaostala 30 godina od normalnog sveta! Ovde se ulaze u starlete i ugledne bizMismene!

Druze

pre 8 godina

Dobro je zna neko da mi objasni od Trsta do BG ili do Nisa da stignem sa Teslom ili bilo kojim avtom na iskljucivo elektricni pogon? Do Zagreba nije problem pa i dalje, ali zalomi se pred srbskom granicom pa dalje. Naravno da ne putujem sad 24 sata na toj relaciji.
(mihajlo, 1. april 2016 10:55)

Sacu ti objasnim - to cudo nije pravljeno za ove prostore. I tu prestaje svaka diskusija. Kao kada bi pitao: a gde ces da punis svoj mobilni na Arktiku tokom polarne noci? Pa druze - nigde. Sta uopste trazis tamo?!?

kmnccc

pre 8 godina

Ljudi ja ne vidim problem sa punjenjem. To će potpuno biti rešeno širenjem mreže njihovih superpunjača a širiće se i na Srbiju! Voziti 200-250 kilometara i onda se zaustaviti pola sata za punjenje automobila, popiti kafu, pojesti nešto, ići u WC i auto je ponovo pun i spreman. Ako uzmemo da je potpuno besplatno sve je jasno.

Meni se svaki njihov model mnogo sviđa a ni ovaj nije izuzetak.

Sigh

pre 8 godina

JOE--Onda znači vlasnici benzinskih pumpi plaćaju tu utrošenu struju ili možda država.Plus što su morali da izgrade infrastrukturu da bi ti mogao za džabe da im crpiš struju,nešto mi govori da tu ne štima na tvojoj ultralepoj priči.Vama je inače sva struja tamo za džabe, jelde.
(Hep.C, 1. april 2016 12:10)

Tesla motors pokriva troskove a i drzava daje subvencije. Sto rece neko - neshvatljiv koncept za prosecnog srpskog komentatora koji sa 30 godina zivi sa mamom i lepi postere Jugica sa spojlerima po zidovima...

Pedja

pre 8 godina

Elektricni automobili su odlicna stvar, kako za ocuvanje okoline tako za ustedu u ceni predjenog kilometara. Jedino jos mora da se poradi na autonomiji, koja je sada poprilicno dobra ali se moze i povecati. Druga i jos birnija stavka je mreza brzih punjaca, jer bez toga je ovaj koncept osudjen na propast. Recimo, krenem na put od 1000km, znaci u proseku imam tri punjenja. Najidealni je da, nakon 300 km stanem na pumpu, prikljucim se i dok popijem kaficu, malo odmorim 10-15 min max, auto bude pun i spreman za put. Ako na putu od 1000km moram da cekam 3 puta po 1h za punjenje... nece bas biti dobro.

drno

pre 8 godina

Ovaj ogromni ekran je veoma nepraktican. Ne mogu da verujem da su izbacili dugmice potpuno. Nesto slicno ovome uradio je pezo na sadasnjoj 308ici gde tablet menja fizicke dugmice i takvo mucenje ne bih nikome pozeleo. Ako u toku voznje zelite da pojacate muziku ili da promenite temperaturu klime ili rad vetilatora morate da skrecete pogled sa puta i da nabadate po ekranu. Sa fizickim dugmicima sve ovo moze da se obavi po osecaju i bez gledanja.

nenad12

pre 8 godina

Koliki je vek trajanja tim baterijama,koliko će koštati zamena,koliko traje(minuta-sati)punjenje baterija,koliko će koštati kw struje jer ipak moram svaki dan na punjač.A i ta osnovna cena nije baš mala.Kažu da noću mogu da dopunjujem,a evo ja se pitam pošto živim u zgradi na 9spratu gde i kako?Da li smem sa tim vozilom i van grada da odem recimo na Zlatibor ili na more i gde tu onda da ga dopunim ili da se samo oko zgrade vozikam.Ima tu još puno pitanja a i nerešenih stvari oko tih vozila koji se moraju rešiti da bi to sve funkcionisalo.
(Hep.C, 01. april 2016 10:51)

U Srbiji će te odgovor i rešenje za sva vaša pitanja dobiti za jedno 30 godina dok u svetu to već odavno funkcioniše.

xyz

pre 8 godina

zaista sjajno sta su konkurencija i slobodno trziste sposobni da iznedre.
mislim da bi i nasa drzava trebalo da se ugleda na Tesla Motors. Hajde da ulozimo malo vise u razvoj tehnologije. Uz strucan politicki kadar u preduzecima, siguran sam da smo sposobni da proizvodimo nesto slicno modelu 3...

brateee

pre 8 godina

Jos da dodam, svida mi se njihov koncept proizvodnje, da se komplet baterije prave u jednoj gigafabrici, kao i komplet automobil takodje, dakle nema kao VW milion kooperanata, pa da se vozikaju delovi iz svih delova sveta u glavnu fabriku, zatim prodaja direktno iz fabrike nema distributera, punjenje takodje u vlasnistvu fabrike, jednom recju ovi ce da uniste EU autoindustriju, je.... vremena dolaze za Evropu, videcete....

bice bolje

pre 8 godina

Kada ce vise mali gradski automobili po ceni konvencionalnog, problem autonomije u ovoj varijanti bi bio resen. Vecina ljudi ne prelazi dnevno vise od 30 km, sto znci da bi ga punili u proseku svkih nedelju dana. Stanice za punjenje bi se mogle napajati solarnim panelima, sto bi napavilo dodatne ustede. Sva stetna dejstva fosilnih goriva bi se u gradu neutralisala. Mali Fiat 500 ili Polo sa elektricnim agregatima bi bili prava revolucija.

034

pre 8 godina

Na stranu to sto je svaki od ovih automobila nesto neverovatno, moram da kazem da sam ponosan sto jedan ovakav covek kao sto je Ilon koristi i popularizuje ime najveceg genija koji je ikad hodao planetom!

arena

pre 8 godina

Važi što je "ništa posebno"
Pre Tesle su električni automobili bili kao usisivači.
Rado bi ga kupila za te pare, naravno da živim u normalnoj zemlji gde ti plata nije "ništa posebno".

kmnccc

pre 8 godina

kmnccc --Nisam tvoj komentar baš najbolje razumeo,da nisi možda mislio da će struja na benzinskim pumpama biti džabe? E onda od mene jedno veliko: buaahahaha,probudi se junače,ko to daje struju za džabe,nikad bilo i nikad biti neće.To će papreno da se plati u to budi siguran.Kažeš da svakih 200-250km pijem kafu i idem u wc-a šta da radim ako mi se ne ide svakih 2sata u wc i ne pije kafa svakih 2 sata.Pa kreno sam na put da stignem sa tačke A na tačku B u što kraćem vremenu,a ne da pijuckam kafe i sedim po nehigienskim wceima na benzinskim pumpama.Halooo!
(Hep.C, 01. april 2016 11:46)

Ti onda lepo kupi benzinski azto i plati 100-150 evra gorivo za taj put. Eto, baš toliko bi te koštalo tih 90 minuta da uštediš. Potpisujem da je punjenje besplatno a i nisu to benzinske stanice.

malimarko

pre 8 godina

Ljudi na benzinskim pumpama se toče različite vrste goriva a ne struja . Tesla ce se puniti na strujnim punjačima a ne na benzinskim pumpama.

Sofokle

pre 8 godina

U Norveskoj sam imao prilike da se vozim u modelu "Tesla S". Vozio sam i vozio se u prilicnom broju automobila. Tesla je nesto posebno u SVAKOM smislu te reci... Model kojim sam se vozio je imao snagu od oko 360 konjskih snaga. Snaga jednog Ferrari-ja, s'tim sto je u pitanju limuzina teska oko 2 tone u kojoj se moze prevesti 5 osoba. Upravljanje, ogibljenje, kocenje, ubrzanje i sve ostalo je kontrolisano kompjuterski. Svaka Tesla je pracena sa 2 satelita, sistem se sam proverava i " popravlja". Iz doplatu se moze dobiti i "dopler" sistem prepoznavanja prepreka i procene brzine. Nesto sto u prirodi postoji kod ptica i riba, a sto moze spasiti zivot ljudima u automobilu. Naime, kada se auto krece velikom brzinom i naidje na prepreku, auto koji se naglo ukljuci na kolovoz ili udje u preticanje, Tesla preuzima kontrolu nad vozilom i proracunava gde se i koliko brzo ce se kretati da se izbegne moguc sudar.
Ne postoji nesto sto je savrseno. Tesla je blizu toga...
P.S. Posle 5 godina koriscenja, auto se moze vratiti auto kuci, tj. fabrici, a vlasnik dobije 50% vrednosti automobila u novcu.
Da imam mogicnosti, ne bih se dvoumio ni sekunde.

Horag Strasni

pre 8 godina

jos da dodam, svida mi se njihov koncept proizvodnje, da se komplet baterije prave u jednoj gigafabrici, kao i komplet automobil takodje, dakle nema kao VW milion kooperanata, pa da se vozikaju delovi iz svih delova sveta u glavnu fabriku, zatim prodaja direktno iz fabrike nema distributera, punjenje takodje u vlasnistvu fabrike, jednom recju ovi ce da uniste EU autoindustriju, je.... vremena dolaze za Evropu, videcete....
(brateee, 1. april 2016 10:40)

Koncept gigafabrike je imao Ford još pre 80 godina, sve živo je rađeno pod jednim krovom, ulazile sirovine a izlazili gotovi automobili. Pa je koncept ubrzo napušten, kao neekonomičan. Sadašnji koncept sa, kako ti kažeš, milion kooperanata i vozikanjem iz svih delova sveta nije izum VW-a već rezultat evolicije auto-industrije. Nije slučajno što ama baš sva auto-industrija tako funkcioniše. Tesla je još uvek avangarda. Videćemo kako će se dalje ta priča razvijati. Ako ikada porastu da po obimu proizvodnje budu blizu nekom od "klasičnih" proizvođača, nemoj se začuditi ako i oni pređu na "milion dobavljača" i "vozikanje delova po svetu".

kmnccc

pre 8 godina

@Pedja,

Kako ćeš voziti 1000 km bez odmora?

Uostalom već sada bi bilo doboljno 3 puta po pola sata punjenja za toliko put ili još manje.

brateee

pre 8 godina

@Horag Strasni

Zaboravio si na cinjenicu da je Tesla jedan od Najprostijih automobila, sastavljen od metala koga roboti presaju po zelji dizajnera, zatim elektromotora koji je ostao nepromenjen od kada je napravljen, te malo plasticnih i gumenih komponenti koje su takodje proste (primer jedan display u Tesli menja oko 40 tipki)...

Kljc svega u Tesli jeste razvoj Baterija i uvodjenje dominantno IT industrije cime se omogucava trenutna globalna povezanost korisnika sa kompanijom, tj dolazi do globalizacije usluga tipa direktne porudzbine i prodaje, zatim trenutne detekcije kvarova, update softvera, besplatnog punjenja, besplatnog servisiranja u garantnom roku, pomoci na putu, zamene baterija, na kraju cak i reciklaze samog auta...

Te price da Musk ne moze da sve to kontrose su laz, dovoljno je reci da je on izumio paypal, dakle on itekako zna kako globalno voditi kompaniju, i stavise zna kako biti uspesan, e sad jedino mi je zao sto ce mnogi ljudi van Tesle ostati bez posla,kao sto je desilo u Finskoj zbog Nokije, zbog potpuno zaokruzenog procesa od proizvodnje do reciklaze i na kraju najbitnije stavke Marketinga...

El

pre 8 godina

Nadam se da mi redakcija neće zameriti na off topic-u, ali voleo bih da se obratim komentatorima koji pišu "još živiš s mamom i tatom".
Realnost je svi znamo kakva i sigurno je da 90% nas nije zadovoljno svojim životima.
Ja imam još 4,5g do 30-e, i sasvim sam siguran da ću i tada živeti s "mamom i tatom", ne zato jer želim već zato jer sa svojom platom od nepunih 30,000 RSD najviše što mogu priuštiti je sređen zaseban sprat u staroj porodičnoj kući.
Fakultet sam završio, pripravnički je se "baš odužio" i ja sam sada zaposlen čovek. Imam punu svesku ideja i projekata ali nemam početni kapital... Kredite od banaka ne mogu da dobijem, žiranta da nađem ne mogu. Familija takođe siromašna... Činjenica je da retko ko između 20 i 30 nešto ozbiljnije postigne u životu. Ne računam decu bogatih roditelja, sportiste, (mada su i tamo "mućke" i sve više kriminala), muzičare itd.

Inače dopadaju mi se Tesla automobili.

Pozdrav svima

Darko

pre 8 godina

Smesno je to sto vecina "komentatora" ovde, koji svaki drugi dan u svoj auto natoce benzina za 1000 dinara, govore da je autonomija od 350 km mala...

Milan

pre 8 godina

Samo da dodam, kada ga kupite ovde u US, IRS vam na cenu od $35K vrati oko $8K kao "povracaj novca jer je u pitanju elektricno vozilo". Pozdrav.

dzonikg

pre 8 godina

@Breston
Sasvim dovoljno se razumem u automobile ..mozes da vidis na videu ovde https://www.youtube.com/watch?v=1N47Rn2vrc0 da u tesli kazu da i na serijskom modelu nece biti nikakvog brzinomera niti komandne table ispred vozaca vec ces brzinu moci da vidis na tom tabletu...kazem mozda se to nekom i svidja ..verovatno da ..meni je skroz bezveze

zoro

pre 8 godina

Komentari su vam bedni a tek komentari za dizajnu su bezveze da nije prtljaznik onda bi bila neka druga sitnica. Klasican mentalitet osporavanja. No kako smo se rugali nasem Tesli tako se rugamo kompaniji koja nosi ime naseg najveceg i sigurno najveceg svetskog naucnika. Inace Elon Musk je covek koji ima neku viziju i ne stedi ni jedan svoj dolar za to dok bi vi ostali da ste imali i 1000 deo tih para odavno sedeli i ***** na nekom splavu. NIje ih nasledio sve je sam zaradio i ulozio za svoju dobrobit ali i za dobrobit svih. Hvala za paypal a nadam se da cu u svom zivotu uspeti da priustim jedan tesla automobil kad tad. Svet treba da ide unapred a ne unazad kao ovde na balkanu. Elektricna vozila, solarna energija i slicne nove tehnologije su deo buducnost, e sad sto smo mi primitivci to je druga prica. Neki put se pitam se samo kako je ovakva nacija izrodila takvog genija kao sto je bio Nikola Tesla....

dzonikg

pre 8 godina

Spolja dobar..unutra ocaj ziv ..bar po mom ukusu..samo jedan gigantski tablet koji izlgeda kao zalepljen tu i nista vise ..cak nema ni brzinomera ispred vozaca

Endi Marej

pre 8 godina

U Americi, Evropi i delu Azije (Kini i Japanu) već postoji mreža punjača, koji brzo pune baterije i prilagođeni su za Tesla automobile... Punjenje na njima je besplatno, a mrežu punjača u ovom trenutku održava kompanija Tesla... Oni se nadaju da će vremenom i ostali proizvođači automobila prihvatiti isti standard i praviti automobile koji mogu da koriste istu mrežu i onda sa njima deliti troškove održavanja... U Srbiji i kad bi bili postavljeni našao bi se neko pametan da iščupa kabal ne zato što mu treba, nego čisto da napravi štetu... Jednostavno smo takav narod, zatucan i ne vidimo dalje od svog nosa, a mislimo da sve znamo... A glavni moto nam je da komšiji crkne krava

Banderaš

pre 8 godina

E stvarno su ovi komentari, tj. komentatori strava. Prvo na bezmalo svaku vest komentarišu "šta će to nama, dajte pare za decu i škole" onda ide "sirotinja nema leba da jede, a vi delite plate od 70 hiljada" a sad kreće kakva je to kanta od auta za tu sirotinju kad može samo 300 km dnevno a mi svaki dan idemo na Zlatibor i u Grčku. Moj slogan postaje: BE POSITIVE, DO NOT HATE - napisao na engleskom zbog onog skaradnog nadimka hejteri, bolje na srpskom BUDI POZITIVAN, NEMOJ DA MRZIŠ CEO SVET

The Unforgiven

pre 8 godina

@dzonikg,
Meni nesto govori da trziste Srbije nije bilo glavno Tesli na umu kada su razvijali Model 3, a jos manje im je bio bitan put preko Topole ...

milojko

pre 8 godina

komplimenti za sve inovacije gospodinu Masku i drustvu... jedino su mogli da stave ko mercedes e klase digitalne cajgere za brzinu i obrtaje ispred volana...nekako ta praznina isperd volana...

Singularitet

pre 8 godina

@dzonikg
Pozdrav od još jednog Džonija iz KG.
1) Naravno da Srbi mogu da komentarišu.
Ipak, poželjno je da se malo bolje pojedinci upute u problematiku pre nego što krenu da mlate.
2) Redovno vozim KG-BG preko Topole i još mi nije izleteo točak, pukao blok motora ili stradao karter.
Naravno da put nije na nivou Nemačke. Ipak, pljuvanje po svemu svome je pravi podanički mentalitet.
3) Od malih nogu sam se naslušao domaćih stručnjaka (a fića vozača) koji se ekstra razumeju u Ferrari, na nivou "on nije za naše puteve".

Mislim, baš je raspored punjača u Srbiji, kao i put od KG za BG preko Topole relevantan za ocenu Tesla 3 :)))))
Ja malo volim ovu moju Srbiju, ne mislim da je najgora na svetu i verujem da će uhvatiti kopču sa najrazvijenijim zemljama i po pitanju infrastrukture za električna vozila.

Petar

pre 8 godina

I tako, dok Srbi ne mogu vise da prodaju ni tudj auto (Fiat 500), ovaj za jedan dan proda 200K automobila. Naravno,iz primitivnih i zatucanih balkanskih predela ce do poslednjeg trenutka dolaziti omalovazavanje, ruganje,cudjenje,ali zato mi i nismo deo sveta a USA ce toliko daleko otici sa proizvodnjom da je niko nece moci stici jos mnogo godina,kao Ford nekada. Ovo je industrijska grana koja ima mnogo pratecih sadrzaja koji donose novac. Bitno je prvi krene ,stekne masovnost i rejting,a to je sada vec gotovo proces i Tesla je taj. Moderna USA je i nastala na jeftinom prevozu i putevima. Istorija se ponavlja.

Petar

pre 8 godina

Dizel motor u savremenom vozu manje prlja prirodu nego termo elektrane koje prave struju.
(Roko Latin, 1. april 2016 14:35)

Opet isto...nemojte ljudi komentarisati ako ste i Srbije i slicnih zabiti. ovo nije vozilo za nas. Kakve crne termo elektrane pored nuklearnih i hidro centrala ili energije sunca i vetra. To sto srbadija lozi ugalj nije merodavno niti je relevantno. Na isti nacin kao sto Ilon Musk salje leteliceu svemir, to sa srbijom nema veze jer ne pripadamo tom svetu.

Nenad

pre 8 godina

@(dzonikg, 1. april 2016 10:58) - Novi Mercedes E klase (onaj sto je prodat na BG sajmu) ima isto tako jedan veliki ekran od vozacevih vrata pa do sredine table. Cak nije ni nesto posebno uklopjen u tablu nego deluje kao da je samo zakacen. Ruzno do bola.

The Unforgiven

pre 8 godina

a svi znamo da danas dizajn prodaje kola
(milos, 2. april 2016 15:57)
---------

Da dizajn prodaje kola onda Toyota sigurno ne bi bila najprodavanija auto-kompanija na svetu.

bogda

pre 8 godina

Misija: super zvuči ali i tu struju treba nekako ekološki proizvesti.

Dizajn Spolja: atraktivno i veoma neoriginalno, crossover između crossovera i kompaktne limuzine.

Enerijer: atraktivan i krajnje nefunkcionalan. Jedan tablet preko koga se sve kontroliše. Zanimljivo kada prvi put probaš automobil, ali krajnje neefikasno za svakodnevno korišćenje.

Punjenje baterija: Svi vi koji govorite o besplatnom punjenju nemojte se mnogo zanositi. Illon Mask nigde nije pomenuo reč besplatno. Pa i Youtube i Facebook su bili besplatni i bez reklama u početku.

Prezentacija: prekopiran Apple koncept 100%

Zaključak: revolucija počinje.

Hep.C

pre 8 godina

Koliki je vek trajanja tim baterijama,koliko će koštati zamena,koliko traje(minuta-sati)punjenje baterija,koliko će koštati kw struje jer ipak moram svaki dan na punjač.A i ta osnovna cena nije baš mala.Kažu da noću mogu da dopunjujem,a evo ja se pitam pošto živim u zgradi na 9spratu gde i kako?Da li smem sa tim vozilom i van grada da odem recimo na Zlatibor ili na more i gde tu onda da ga dopunim ili da se samo oko zgrade vozikam.Ima tu još puno pitanja a i nerešenih stvari oko tih vozila koji se moraju rešiti da bi to sve funkcionisalo.

Hep.C

pre 8 godina

kmnccc --Nisam tvoj komentar baš najbolje razumeo,da nisi možda mislio da će struja na benzinskim pumpama biti džabe? E onda od mene jedno veliko: buaahahaha,probudi se junače,ko to daje struju za džabe,nikad bilo i nikad biti neće.To će papreno da se plati u to budi siguran.Kažeš da svakih 200-250km pijem kafu i idem u wc-a šta da radim ako mi se ne ide svakih 2sata u wc i ne pije kafa svakih 2 sata.Pa kreno sam na put da stignem sa tačke A na tačku B u što kraćem vremenu,a ne da pijuckam kafe i sedim po nehigienskim wceima na benzinskim pumpama.Halooo!

Gonzo

pre 8 godina

Dizajn je stvar lične prirode ili vam se svidi ili ne (meni ovo sasvim pristojno izgleda).Ono što je meni problematično u celoj priči je što svi koji spominju ekološku vožnju ovakvim automobilom uopšte ne pomišljaju odakle ta silna struja uopšte dolazi.Znači,dokle god celokupna proizvodne struje nije iz obnovljivih izvora (vetar,voda,sunce) ovo nije ekološki auto,a kojim tempom ljudsko društvo ide prema tom cilju neće još dugo biti.Znate,taj slini nuklearni otpad ipak ode negde,možda ne baš u vaše susedstvo ali možda je blizu a da i nemate pojma.O našim ekstremno prljavim termoelektranam bolje i da ne govorim.

objektivno

pre 8 godina

Mnogo vise volim da citam komentare od vesti. Zapravo za vesti ne bi ni citao nas sajt jer te vesti vec detaljnije i ranije objave na drugim originalnim sajtovima. Dakle glavna dilema je da li u Tesla 3 moze da stane peceno prase? Da li je dobar za nase puteve sa rupama gde nema sanse da se mimoidju dva automobila? Kako se ponasa na Ibarskoj magistrali gde svakih nekoliko km prolazis kroz naseljeno mesto pa je brzina ogranicena na brzinu puza, da li ce da pregori motor u toj situaciji? Mnogo pitanja a malo odgovora, niko se ne bavi tim problemima sem nas. Salu na stranu punjenje ide odlicno bar za sada. Od desetak punjaca na primer pored restorana na auto putu vecina su slobodna. Kad ukucas gde zelis da putujes auto ti sam kaze da li postoje punjaci do te destinacije i da li mozes da to uradis ili ne. Normalno je ocekivati da ce ta situacija postati bolja kad bude vise takvih automobila.

mihajlo

pre 8 godina

Dobro je zna neko da mi objasni od Trsta do BG ili do Nisa da stignem sa Teslom ili bilo kojim avtom na iskljucivo elektricni pogon? Do Zagreba nije problem pa i dalje, ali zalomi se pred srbskom granicom pa dalje. Naravno da ne putujem sad 24 sata na toj relaciji.

jeff

pre 8 godina

Tesla je zamisljen kao ekoloski automobil koji ce da cuva zivotnu sredinu a pritom da nudi vrhunsku bezbednost i komfor. Garancija na baterije iznosi 10 godina sto je i razuman vek trajanja (litijum-jon), li-on ima svoje prednosti i mane ali ne bih sad o tome pisao imate vec svi net pa pogledajte zasto vremenom opada kapacitet li-on-a i zasto su temperature opasne po ovaj tip baterije...dizajn tesla 3 automobila je meni dobar sem prednjeg dela na kojem nekako fali metalni "rostilj"- to je neko moje misljenje...svaki tesla 3 automobil ima autopilota u standardnoj opremi..veliki plus za buducnost...fact (uber je narucio 100.000 samovozecih vozila marke mercedes cini mi se s klase) a sad zamislite koliko bi bilo dobro da gradski prevoz ili taksi vozila funkcionisu preko li-on baterija kod nas tesko u skorije vreme no, ... brzi ekonomicni punjaci koji ce biti svuda, 0 emisija co2, obnovljivi izvori energije kao 90% izvora elektricne energije je neka nasa buducnost ako zelimo da ostanemo na nasoj planeti.

The Unforgiven

pre 8 godina

A sto se tice cene to su tek price za malu decu!To nema para da kupi jedan nemac a kamoli nasa gologuzija...
Gledam polovne po evropi , stare 5-6 godina (onaj prvi model), nema ispod 50-60000 evra sa 100000 km!
A nov ce da bude upola cene!!!Pa ko jos veruje u to...
link:[link]

Znaci jos jedna novinarska patka...
(Slavko, 3. april 2016 22:56)
-----------------------

Jeli ti znas da su Model S (sa tvog linka) i Model 3 (koji je upravo predstavljen) dva potpuno razlicita auta? To je isto kao da kazes "nema sanse da ce BMW 3-Series kostati $35,000 kad polovan BMW 7-Series kosta $60,000". Poredis babe i zabe.
A inace, Model 3 nece kostati $35,000 - kostace $27,500 jer u Americi na sva elektricna vozila postoji drzavni popust od $7,500.

Roko Latin

pre 8 godina

Sve je to uredu, samo nije mi jasno ko plaća tu dopunu baterija. Vidim ovde spominjete cenu od $0 po naplati. Neko sigurno to finansira. Verovatno kompanija Tesla, da bi popularizovali ovakve automobile. To neće moći zauvek, nerealno je da ne platite za pogonsku energiju. Takođe, ništa ovde nije ekološki. Dizel motor u savremenom vozu manje prlja prirodu nego termo elektrane koje prave struju.

Bojan

pre 8 godina

@Pedja: a sa druge strane pogledas koliko ce te izneti cena goriva, pa ti je odmah lakse. Ne moras ti da cekas po sat vremena ako ima vise "pumpi". Rasprostranjenost pumpi na Balkanu je posebna prica.

Milorad

pre 8 godina

Gledajuci ovaj video, shvatih da celog zivota pogresno izgovaram Teslino ime. Zapravo, on nije Tesla nego TeZla, bar tako ova dvojica kazu i to jedno 300 puta. TeZla...

Breston

pre 8 godina

@dzonikg da se malo bolje razumes u automobile shvatio bi da je ovo koncept auto I da poenta nije ni bila na unutrasnjem dizajnu vec samo da se predstavi kako ce auto da izgleda spolja...

pametnjakovic

pre 8 godina

Automobil je svakako privukao dosta paznje, cini mi se kao veoma slican modelu S, ocekivao sam neki hechback,
mogli su oni to I bolje :D

Zeljko

pre 8 godina

Buducnost je pocela - JUCE! A svi ovi koji ujutru mrze sebe a po podne sve ostale, posto ocigledno imaju kompjuter, neka odu na Tesla.com i pogledaju mrezu superpunjaca po SVETU. Ne moraju da kapiraju Emgleski jezik razumece sliku. Tu je i Srbija i ja se kladim da za godinu najkasnije dve eto prodajnog salona i u Srbiji. Auto se puni i na obicnih 220V sa produznim gajtanom bez problema samo duze traje. Posecno se po Srbiji pravi po danu niti 50km a tako naceta baterija se dopuni do 100% za par sati nocu na 220V. Kada se putuje, pa i po srbiji bice najmanje tri punjaca ove ili sledece godine...jel ima jos neko pitanje?

Iron Man

pre 8 godina

Vecina se ponasa kao da je Model 3 trebao biti napravljen bas za njih, ali eto totalno je razocarao, jer ne moze da predje 1000km sa jednim punjenjem, izgleda ruzno spolja i iznutra, lici na ovaj ili onaj auto, itd... Onda knjige i struju u ruke, pa napravite savrsene baterije za dzabe, niko vam ne brani.

Kao sto je Mask rekao, ovo je prvi deo predstavljanja, a drugi deo ce biti na visem (tehnoloskom) nivou. Velike su sanse da to znaci da ce biti predstavljena nova verzija autopilot softvera. Tesla automobili, iako imaju izuzetne performanse, nisu nikad pravljeni za sirovo uzivanje u klasicnoj voznji. Umesto toga, predstavljaju tehnoloski maksimum koji industrija u ovom trenutku moze da pruzi.

Enterijer:
1) Ovo je koncept faza, i jos nije sve zavrseno. Pogledajte enterijere raznih koncept vozila sa sajmova.
2) Namerno i svesno se ide na minimalizam, jer se tezi potpuno autonomnoj voznji. Vozac jednostavno nece imati potrebu da kontrolise mnoge stvari. Takodje, cena mora ostati konkurentna, tako da se verovatno stedi na enterijeru. Opet, filozofija Tesle je akcenat na tehnologiji. Kome se ne svidja, ne mora kupovati njihov proizvod, nek kupi BMW koji ima drugacije kvalitete.

Prednji deo je takav iz vise razloga - minimalizovanje povreda pesaka/biciklista prilikom udara, aerodinamicnost, kapacitet prednjeg prtljaznika, itd. Cinjenica je da jednostavno nema potrebe da postoji prednji usisnik. I sama proizvodnja se ovim u dobroj meri pojednostavljuje.

brateee

pre 8 godina

Mislim da ce zauvek biti besplatno, bar sto se tice USA, jer Tesla pored paypala, ima kompaniju Solar City, koja se bavi proizvodnjom el. energije iz solarnih panela,a sa druge strane, ovi automobili zaista malo trose struje stavi na papir 400 000 km i nece potrositi vise od 10 000 Dolara szo znaci da malo jaca cena automobila opravdava i besplatno punjenje, servis, garanciju na bateriju...vec sam pisao o tome...

dzonikg

pre 8 godina

KOmentatori su svi u fazonu ..kako smemo da pricamo nesto kad smo srbi...podanicki mentalitet..moje je pravo da kazem da li mi se nesto svidja ili ne svidja i zasto mi se ne svidja...takodje elektricni auto u srbiji nikad nece zaziveti bar ne za nasih zivota..dok dodje kod nas EPS ce vec biti u rukama zapada i bice i cena zapadna sa africkim platama(u nemackoj je 30 euro centi kilovat) plus drzava ce hteti svoje pa ce biti i akcize debele na struju sto u prevodu bice vise stete nego koristi jer bar ne moram tv u kuci na skup benzin da koristim ali cu morati na skupu struju.
Takodje autonomna voznja..ok na autoputu ili dobro obelezenom putu ali ajd kreni iz Kragujevca za Beograd preko Topole gde asfalt nije obnovljen 25 godina ,gde ne gledas gde je put vec gledas da izbegavas rupe ako oces da ne ostanes bez tocka ,linija sa strane nemaju naravno a one srednje negde ima al uglavnom nema

Kibox

pre 8 godina

Meni vrhunski izgleda dizajn, i jos ako je istinA kao sto kazu, vrlo.bih bio zadovoljan. Ako krene bas ,,mass production" za 10-15 godina mozda i kod nas naprave dosta tih stanica sa punjenjem.
Moguce da je 0$ punjenje ako se pune na solarne panele ili slicno...
Cini mi se u Holandiji imajubout gde se punis auto trenjem kako vozis po njemu, sto bi značilo da me koras da ga punis nikad maltene...

za preranog

pre 7 godina

@prerano - baterije na TESLI modelu S i posle 150.000 kilometara i preko 3 godine rada ne gube preko 5% kapaciteta. Proverite po forumima.
TESLA ima jednu od najsavrsenijih baterija na svetu, zato i kosta Boga oca :)

МИКИ

pre 8 godina

Stvarno prelep auto ali je ovo nerealno za naše podneblje totalno. Na stranu što je nedostižno skup nego i to punjenje baterija je teško smaranje. Još jedna dodatna obaveza pored punjenja dva mobilna, tableta, lap topa pa sad još i auto treba da dopunjavam. Ja ne! Da ne govorim što nema stanica za dopunjavanje ni po srbiji a ni u okruženju. Znači lepo je da ovo vidimo čisto da se upoznamo..

Hep.C

pre 8 godina

JOE--Onda znači vlasnici benzinskih pumpi plaćaju tu utrošenu struju ili možda država.Plus što su morali da izgrade infrastrukturu da bi ti mogao za džabe da im crpiš struju,nešto mi govori da tu ne štima na tvojoj ultralepoj priči.Vama je inače sva struja tamo za džabe, jelde.

hiavata

pre 8 godina

Da imam mogicnosti, ne bih se dvoumio ni sekunde.
(Sofokle, 02. april 2016 00:25)

Ali nemas mogucnosti zato sto se ne dvoumis ni sekunde. Sve je to super. na papiru.

mrk

pre 8 godina

Krenuli smo napunjeni na 100% i negde na pola puta smo već naišli na super brzi punjač gde smo baterije sa nekih 30% do 80% napunili za manje od 10min za 0$ ???
(JOE, 1. april 2016 11:56)

na kraju izjavne recenice ne ide znak upitnika, cisto da znas.

Slavko

pre 8 godina

Kao sto rece pametan covek "samo neka prelaze na ove elektricne automobile, cena goriva ce padati"...sto bude vise ovoga, bice jeftinija voznja na ugljovodonike.
Daleko smo mi od ovih mastarija, ne pripadamo mi tom svetu i to za nas ne vazi...mozda jedino neke "no vandal" elektricne stanice!Pa ovde kradu bandere, seku dalekovode i nose sve sto nije zavareno, a to vazi i za vecinu zamalja u okruzenju i malo dalje!

Zeljko

pre 8 godina

Vidim da se mnogi brinu oko besplatnih punjaca. Vecina superpunjaca deo energije dobija od solarnih panela. Tu lezi i glavna prednost baterije nad hidrogenom. Naime svako moze da instalira solarne panele i bateriju kucnu teslinu tu skladisti besplatnu suncevu energiju u toku dana i posle dopunjuje bateriju u autu i koristi najjeftiniju nocnu tarifu. Sistem od 10kw je lako postaviti na svakom krovu. Teslina baterija od 6kw je oko $3,500 cad ili oko 3,000 eura. Ovi automobili se nikada ne voze do krajnih mogucnosti baterije osim na duzim putovanjima. Tajna je da se baterija drzi puna sto cesce. Dakle treba imati sto vecu mrezu pinjaca. I na tome Tesla radi paralelno sa razvojem automobila. I na kraju. Dolazi novo vreme. Automobili ce sami voziti, a i mi sami moramo da se menjamo. Veloka je stvar da elektro automobil na bateriju moze da napravi svako za razliku od hidrogenske gorive celije koja je mnogo komlikovanija koncepcija.

Zoran

pre 8 godina

Moze da predje 300 milja ako ides 45 milja na sat.:)

Koje zaludjivanej naroda.

Posto Tesli nije uspeo napad na visi sloj automobila, sada krece na nizi. Gubitnik se propoznaje po tome sto mu padaju rakete, 4 puta, i sto se zajmi od drzave i sto zna kako da propadne.

Hep.C

pre 8 godina

Baterije im posle 4 do 5 godina izgube i do 40% na kapacitetu isti princip kao i sa svim baterijama na punjenje i nemojte mi molim vas ovde pisati da će Tesla motors da dodje i da ih zameni za nove.Zna se ko će da plati zamenu preskupih baterija, budite sigurni.I kakvo je to neozbiljno pisanje pojedinih da oko tih auta nema troškova?Jeli to znači kočnice,gume,trapovi,reglaže,pa i sijalice, da ne nabrajam dalje neće više morati da se zamene i poprave.Dok ovo kod nas zaživi kako treba, nas više neće biti,tako stoje stvari.

wqr

pre 8 godina

Nije Elon Musk izmislijo PayPal. Ovaj auto je eko? Šta je sa baterijama? Elektriku kako se proizvodi. Budim malo realni. Da ne govorimo i o državnim subvencijama za takav avto. Ali ovce navalile...hebiga.

Zoran

pre 8 godina

Das e covek cudi i krsti. Nema, kad neko nespsoban, on je nesoposoban:

http://jalopnik.com/this-is-the-tesla-model-3s-biggest-design-fail-1768467573

Hep.C

pre 8 godina

Sigh-- Koji crni Tesla će da pokrije utrošenu struju ,troškove izgradnje stanica za punjunje i održavanje ovde kod nas na balkanu.Oni ni ne znaju da mi postojimo a kamoli da plaćaju za nas.Zamisli na hiljade takvih auta,svi oće da pune i to još na mufte,pa da, država će održavat elektrane i sve troškove preuzeti na sebe, sanjaru.Za tvoju informaciju,živim na moru, sto metara od plaže sa ženom i decom,vozim dve nove Astre benzinci a kuća ima 700kvadrata,toliko o tvojoj priči sa posterima i roditeljima.

ZAVISNIK!!

pre 8 godina

samo neka prelaze na ove elektricne automobile, cena goriva ce padati, uzgred ovo nije nikakva buducnost automobilizma i nikakvo resenje zastite zivotne okoline, baterije su preteske i imaju kratak domet, trose struju koja mora da se dobije nekako, nuklearna elektrana, termo, hidro itd, najveci zagadjivaci na svetu koji ce sad morati jos vise da proizvode, e sad, da bih vam napomenuo sta je buducnost, buducnost je pogon na vodonik, najzastupljeniji elemenat u svemiru, jos nije razradjena njegova jeftina eksploatacija posto se u prirodi nalazi uglavnom u jedinjenjima sa ostalim elementima, na primer voda, vodonik i kiseonik, kada to budu uspeli da eksploatisu a sigurno ce jer sada naftu vade sa dna okeana i sa kojekakvih mesta, eksploatacija vodonika ce biti sigurno dostupnija, punjaci ce biti beskorisni, a nusprodukt iz auspuha je cista voda..

milos

pre 8 godina

Dizajn je najveca mana nikako mi se ne svidja a svi znamo da danas dizajn prodaje kola a ne kubici ili struja pogotovo kada je benzin jeftin kao danas.

prerano

pre 8 godina

Malo su poranili, elektricni automobili su daleko od toga da budu vozila masovne upotrebe. Kada bi vecina tih ljudi shvatila koliko je tehnologija litijum-jonskih baterija nesavrsena, vrlo brzo bi odustali od kupovine. Relativno ogranicen domet je najmanji problem. Najveci problem je u tome sto ce taj domet vremenom biti sve GORI i GORI. Kapacitet litijum jonskih baterija pocinje da degradira onog trenutka kada su proizvedene, samim prolaskom vremena i nakon svakog punjenja. Osim toga na to drasticno uticu i visoke temperature. A cena tih baterija je ogromna. Ko god je imao iskustva sa baterijama na mobilnim telefonima i racunarima zna o cemu pricam. Meni ce eletricni automobili biti interesantni tek kada se otkrije neka nova tehnologija baterija koja prevazilazi te probleme i ekonomski je primenjiva.

Slavko

pre 8 godina

A sto se tice cene to su tek price za malu decu!To nema para da kupi jedan nemac a kamoli nasa gologuzija...
Gledam polovne po evropi , stare 5-6 godina (onaj prvi model), nema ispod 50-60000 evra sa 100000 km!
A nov ce da bude upola cene!!!Pa ko jos veruje u to...
link:http://www.autoscout24.hr/ListGN.aspx?atype=C&mmvmk0=51520&mmvco=1&make=51520&pricefrom=1000&ustate=N%2CU

Znaci jos jedna novinarska patka...

pametnjakovic

pre 8 godina

Automobil je svakako privukao dosta paznje, cini mi se kao veoma slican modelu S, ocekivao sam neki hechback,
mogli su oni to I bolje :D

Hep.C

pre 8 godina

kmnccc --Nisam tvoj komentar baš najbolje razumeo,da nisi možda mislio da će struja na benzinskim pumpama biti džabe? E onda od mene jedno veliko: buaahahaha,probudi se junače,ko to daje struju za džabe,nikad bilo i nikad biti neće.To će papreno da se plati u to budi siguran.Kažeš da svakih 200-250km pijem kafu i idem u wc-a šta da radim ako mi se ne ide svakih 2sata u wc i ne pije kafa svakih 2 sata.Pa kreno sam na put da stignem sa tačke A na tačku B u što kraćem vremenu,a ne da pijuckam kafe i sedim po nehigienskim wceima na benzinskim pumpama.Halooo!

Milorad

pre 8 godina

Gledajuci ovaj video, shvatih da celog zivota pogresno izgovaram Teslino ime. Zapravo, on nije Tesla nego TeZla, bar tako ova dvojica kazu i to jedno 300 puta. TeZla...

Hep.C

pre 8 godina

Koliki je vek trajanja tim baterijama,koliko će koštati zamena,koliko traje(minuta-sati)punjenje baterija,koliko će koštati kw struje jer ipak moram svaki dan na punjač.A i ta osnovna cena nije baš mala.Kažu da noću mogu da dopunjujem,a evo ja se pitam pošto živim u zgradi na 9spratu gde i kako?Da li smem sa tim vozilom i van grada da odem recimo na Zlatibor ili na more i gde tu onda da ga dopunim ili da se samo oko zgrade vozikam.Ima tu još puno pitanja a i nerešenih stvari oko tih vozila koji se moraju rešiti da bi to sve funkcionisalo.

bogda

pre 8 godina

Misija: super zvuči ali i tu struju treba nekako ekološki proizvesti.

Dizajn Spolja: atraktivno i veoma neoriginalno, crossover između crossovera i kompaktne limuzine.

Enerijer: atraktivan i krajnje nefunkcionalan. Jedan tablet preko koga se sve kontroliše. Zanimljivo kada prvi put probaš automobil, ali krajnje neefikasno za svakodnevno korišćenje.

Punjenje baterija: Svi vi koji govorite o besplatnom punjenju nemojte se mnogo zanositi. Illon Mask nigde nije pomenuo reč besplatno. Pa i Youtube i Facebook su bili besplatni i bez reklama u početku.

Prezentacija: prekopiran Apple koncept 100%

Zaključak: revolucija počinje.

dzonikg

pre 8 godina

Spolja dobar..unutra ocaj ziv ..bar po mom ukusu..samo jedan gigantski tablet koji izlgeda kao zalepljen tu i nista vise ..cak nema ni brzinomera ispred vozaca

Hep.C

pre 8 godina

JOE--Onda znači vlasnici benzinskih pumpi plaćaju tu utrošenu struju ili možda država.Plus što su morali da izgrade infrastrukturu da bi ti mogao za džabe da im crpiš struju,nešto mi govori da tu ne štima na tvojoj ultralepoj priči.Vama je inače sva struja tamo za džabe, jelde.

Roko Latin

pre 8 godina

Sve je to uredu, samo nije mi jasno ko plaća tu dopunu baterija. Vidim ovde spominjete cenu od $0 po naplati. Neko sigurno to finansira. Verovatno kompanija Tesla, da bi popularizovali ovakve automobile. To neće moći zauvek, nerealno je da ne platite za pogonsku energiju. Takođe, ništa ovde nije ekološki. Dizel motor u savremenom vozu manje prlja prirodu nego termo elektrane koje prave struju.

milos

pre 8 godina

Dizajn je najveca mana nikako mi se ne svidja a svi znamo da danas dizajn prodaje kola a ne kubici ili struja pogotovo kada je benzin jeftin kao danas.

МИКИ

pre 8 godina

Stvarno prelep auto ali je ovo nerealno za naše podneblje totalno. Na stranu što je nedostižno skup nego i to punjenje baterija je teško smaranje. Još jedna dodatna obaveza pored punjenja dva mobilna, tableta, lap topa pa sad još i auto treba da dopunjavam. Ja ne! Da ne govorim što nema stanica za dopunjavanje ni po srbiji a ni u okruženju. Znači lepo je da ovo vidimo čisto da se upoznamo..

Zoran

pre 8 godina

Moze da predje 300 milja ako ides 45 milja na sat.:)

Koje zaludjivanej naroda.

Posto Tesli nije uspeo napad na visi sloj automobila, sada krece na nizi. Gubitnik se propoznaje po tome sto mu padaju rakete, 4 puta, i sto se zajmi od drzave i sto zna kako da propadne.

Gonzo

pre 8 godina

Dizajn je stvar lične prirode ili vam se svidi ili ne (meni ovo sasvim pristojno izgleda).Ono što je meni problematično u celoj priči je što svi koji spominju ekološku vožnju ovakvim automobilom uopšte ne pomišljaju odakle ta silna struja uopšte dolazi.Znači,dokle god celokupna proizvodne struje nije iz obnovljivih izvora (vetar,voda,sunce) ovo nije ekološki auto,a kojim tempom ljudsko društvo ide prema tom cilju neće još dugo biti.Znate,taj slini nuklearni otpad ipak ode negde,možda ne baš u vaše susedstvo ali možda je blizu a da i nemate pojma.O našim ekstremno prljavim termoelektranam bolje i da ne govorim.

xyz

pre 8 godina

zaista sjajno sta su konkurencija i slobodno trziste sposobni da iznedre.
mislim da bi i nasa drzava trebalo da se ugleda na Tesla Motors. Hajde da ulozimo malo vise u razvoj tehnologije. Uz strucan politicki kadar u preduzecima, siguran sam da smo sposobni da proizvodimo nesto slicno modelu 3...

mihajlo

pre 8 godina

Dobro je zna neko da mi objasni od Trsta do BG ili do Nisa da stignem sa Teslom ili bilo kojim avtom na iskljucivo elektricni pogon? Do Zagreba nije problem pa i dalje, ali zalomi se pred srbskom granicom pa dalje. Naravno da ne putujem sad 24 sata na toj relaciji.

wqr

pre 8 godina

Nije Elon Musk izmislijo PayPal. Ovaj auto je eko? Šta je sa baterijama? Elektriku kako se proizvodi. Budim malo realni. Da ne govorimo i o državnim subvencijama za takav avto. Ali ovce navalile...hebiga.

Hep.C

pre 8 godina

Sigh-- Koji crni Tesla će da pokrije utrošenu struju ,troškove izgradnje stanica za punjunje i održavanje ovde kod nas na balkanu.Oni ni ne znaju da mi postojimo a kamoli da plaćaju za nas.Zamisli na hiljade takvih auta,svi oće da pune i to još na mufte,pa da, država će održavat elektrane i sve troškove preuzeti na sebe, sanjaru.Za tvoju informaciju,živim na moru, sto metara od plaže sa ženom i decom,vozim dve nove Astre benzinci a kuća ima 700kvadrata,toliko o tvojoj priči sa posterima i roditeljima.

Zoro

pre 8 godina

Koliki je vek trajanja tim baterijama,koliko će koštati zamena,koliko traje(minuta-sati)punjenje baterija,koliko će koštati kw struje jer ipak moram svaki dan na punjač.A i ta osnovna cena nije baš mala.Kažu da noću mogu da dopunjujem,a evo ja se pitam pošto živim u zgradi na 9spratu gde i kako?Da li smem sa tim vozilom i van grada da odem recimo na Zlatibor ili na more i gde tu onda da ga dopunim ili da se samo oko zgrade vozikam.Ima tu još puno pitanja a i nerešenih stvari oko tih vozila koji se moraju rešiti da bi to sve funkcionisalo.
(Hep.C, 01. april 2016 10:51)

Evo da ti ja odgovorim na tvojih par pitanja.
1. Vek trajanja baterije je oko 10 god. pod garancijom naravno, gde se kapacitet baterije smanjuje najviše 20%.
2. Kw struje u Srbiji je oko 6 din. skupe i 3din. jeftine. Potroši se oko 30 dinara ako puniš noću i s tim pređeš skoro 400km.
3. Osnovna cena od 30.000 evra za vozilo sa auto pilotom!!!!, svom mogućom opremom, maksimalnom bezbednošću i izgledom koji ima luksuzni superauto je tebi "nije baš mala".

Tu dolazimo do najvećeg problema u ovoj priči. Ovaj auto je pravljen da se prodaje ljudima koji žive u bogatim zemljama sa savremenom putnom infrastrukturom( Kalifornija već ima mrežu besplatnih punjača), ljudima koji će za vreme trajanja roka baterije promeniti već 2 ovakva, ljudima koji ne brinu da li pune na jeftinu ili skupu struju, ljudima koji brinu o zaštiti čovekove okoline i na kraju ljudima koji ovo mogu da priušte.
OVO NIJE AUTO ZA PROSEČNOG SRPSKOG KOMENTATORA KOJI IMA 30 GODINA, ŽIVI SA MAMOM I TATOM, A NA ZIDU IMA POSTERE BUDŽENIH JUGIĆA.
Ako i vidim ovakav auto sa domaćim tablicama na Zlatiboru, crnoj gori ili Leptokariji biće mi iskreno žao što ovakvo remek-delo mora da lomi zglobove po ovoj našoj nesrećnoj kaldrmi.
....

Slavko

pre 8 godina

A sto se tice cene to su tek price za malu decu!To nema para da kupi jedan nemac a kamoli nasa gologuzija...
Gledam polovne po evropi , stare 5-6 godina (onaj prvi model), nema ispod 50-60000 evra sa 100000 km!
A nov ce da bude upola cene!!!Pa ko jos veruje u to...
link:http://www.autoscout24.hr/ListGN.aspx?atype=C&mmvmk0=51520&mmvco=1&make=51520&pricefrom=1000&ustate=N%2CU

Znaci jos jedna novinarska patka...

dzonikg

pre 8 godina

KOmentatori su svi u fazonu ..kako smemo da pricamo nesto kad smo srbi...podanicki mentalitet..moje je pravo da kazem da li mi se nesto svidja ili ne svidja i zasto mi se ne svidja...takodje elektricni auto u srbiji nikad nece zaziveti bar ne za nasih zivota..dok dodje kod nas EPS ce vec biti u rukama zapada i bice i cena zapadna sa africkim platama(u nemackoj je 30 euro centi kilovat) plus drzava ce hteti svoje pa ce biti i akcize debele na struju sto u prevodu bice vise stete nego koristi jer bar ne moram tv u kuci na skup benzin da koristim ali cu morati na skupu struju.
Takodje autonomna voznja..ok na autoputu ili dobro obelezenom putu ali ajd kreni iz Kragujevca za Beograd preko Topole gde asfalt nije obnovljen 25 godina ,gde ne gledas gde je put vec gledas da izbegavas rupe ako oces da ne ostanes bez tocka ,linija sa strane nemaju naravno a one srednje negde ima al uglavnom nema

Hep.C

pre 8 godina

Baterije im posle 4 do 5 godina izgube i do 40% na kapacitetu isti princip kao i sa svim baterijama na punjenje i nemojte mi molim vas ovde pisati da će Tesla motors da dodje i da ih zameni za nove.Zna se ko će da plati zamenu preskupih baterija, budite sigurni.I kakvo je to neozbiljno pisanje pojedinih da oko tih auta nema troškova?Jeli to znači kočnice,gume,trapovi,reglaže,pa i sijalice, da ne nabrajam dalje neće više morati da se zamene i poprave.Dok ovo kod nas zaživi kako treba, nas više neće biti,tako stoje stvari.

brateee

pre 8 godina

Ovo kupujem definitivno, cim dodje u Evropu, Besplatno gorivo tj. punjenje, nema raznih servisa samo gume i to je to, a kosta kao nov audi A4 :)

Pedja

pre 8 godina

Elektricni automobili su odlicna stvar, kako za ocuvanje okoline tako za ustedu u ceni predjenog kilometara. Jedino jos mora da se poradi na autonomiji, koja je sada poprilicno dobra ali se moze i povecati. Druga i jos birnija stavka je mreza brzih punjaca, jer bez toga je ovaj koncept osudjen na propast. Recimo, krenem na put od 1000km, znaci u proseku imam tri punjenja. Najidealni je da, nakon 300 km stanem na pumpu, prikljucim se i dok popijem kaficu, malo odmorim 10-15 min max, auto bude pun i spreman za put. Ako na putu od 1000km moram da cekam 3 puta po 1h za punjenje... nece bas biti dobro.

ZAVISNIK!!

pre 8 godina

samo neka prelaze na ove elektricne automobile, cena goriva ce padati, uzgred ovo nije nikakva buducnost automobilizma i nikakvo resenje zastite zivotne okoline, baterije su preteske i imaju kratak domet, trose struju koja mora da se dobije nekako, nuklearna elektrana, termo, hidro itd, najveci zagadjivaci na svetu koji ce sad morati jos vise da proizvode, e sad, da bih vam napomenuo sta je buducnost, buducnost je pogon na vodonik, najzastupljeniji elemenat u svemiru, jos nije razradjena njegova jeftina eksploatacija posto se u prirodi nalazi uglavnom u jedinjenjima sa ostalim elementima, na primer voda, vodonik i kiseonik, kada to budu uspeli da eksploatisu a sigurno ce jer sada naftu vade sa dna okeana i sa kojekakvih mesta, eksploatacija vodonika ce biti sigurno dostupnija, punjaci ce biti beskorisni, a nusprodukt iz auspuha je cista voda..

hiavata

pre 8 godina

Da imam mogicnosti, ne bih se dvoumio ni sekunde.
(Sofokle, 02. april 2016 00:25)

Ali nemas mogucnosti zato sto se ne dvoumis ni sekunde. Sve je to super. na papiru.

Zoran

pre 8 godina

Das e covek cudi i krsti. Nema, kad neko nespsoban, on je nesoposoban:

http://jalopnik.com/this-is-the-tesla-model-3s-biggest-design-fail-1768467573

Mike

pre 8 godina

Svaka čast, kapa dole. Ovo je stvarno neverovatno. 5 zvezdica na svim testovima, 6 sekundi do 100km/h, panorama, 5 odraslih osoba, auto-pilot, 350km do narednog punjena itd ... Dizajn razočarao ali enterijer je odličan iako je minimalizovan (bar meni), sve u svemu svaka čast.

Kibox

pre 8 godina

Meni vrhunski izgleda dizajn, i jos ako je istinA kao sto kazu, vrlo.bih bio zadovoljan. Ako krene bas ,,mass production" za 10-15 godina mozda i kod nas naprave dosta tih stanica sa punjenjem.
Moguce da je 0$ punjenje ako se pune na solarne panele ili slicno...
Cini mi se u Holandiji imajubout gde se punis auto trenjem kako vozis po njemu, sto bi značilo da me koras da ga punis nikad maltene...

drno

pre 8 godina

Ovaj ogromni ekran je veoma nepraktican. Ne mogu da verujem da su izbacili dugmice potpuno. Nesto slicno ovome uradio je pezo na sadasnjoj 308ici gde tablet menja fizicke dugmice i takvo mucenje ne bih nikome pozeleo. Ako u toku voznje zelite da pojacate muziku ili da promenite temperaturu klime ili rad vetilatora morate da skrecete pogled sa puta i da nabadate po ekranu. Sa fizickim dugmicima sve ovo moze da se obavi po osecaju i bez gledanja.

JOE

pre 8 godina

Evo iz prve ruke, vozio sam se Teslom od Fort Lauderdale do Orlanda, preko 400km i realnost je sledeća…

Krenuli smo napunjeni na 100% i negde na pola puta smo već naišli na super brzi punjač gde smo baterije sa nekih 30% do 80% napunili za manje od 10min za 0$ ??? Izračunao sam da je snaga punjenja 93KW!? Taman koliko je bilo potrebno da se ode to toaleta Tesla je već bio spreman za put. Kada smo stigli u Orlando ispred Universal studia nas je opet čekao punjač, naravno opet za 0$. Po povratku nazad smo hteli da se vratimo bez punjenja jer nas je Tesla uveravao da smo kući na 4% ukoliko budemo išli tom i tom brzinom odnosno ako ga ne „cepamo“ po gasu.
Rizikovali smo i stigli smo kući sa 4% doduše bez klime jer se pred kraj prebacio u štedljiv mod.
Ukoliko ostanete bez struje tu je Tesla support pomoć na putu, a priča se da će u budućnosti zamena baterije biti za 9 sekundi.

Ko nije vozio Teslu ili se nije vozio s pravom je skeptičan jer je Tesla toliko neverovatan auto da je teško u bilo šta poverovati samo iz priča ili novinskih naslova.

034

pre 8 godina

Na stranu to sto je svaki od ovih automobila nesto neverovatno, moram da kazem da sam ponosan sto jedan ovakav covek kao sto je Ilon koristi i popularizuje ime najveceg genija koji je ikad hodao planetom!

dzonikg

pre 8 godina

@Breston
Sasvim dovoljno se razumem u automobile ..mozes da vidis na videu ovde https://www.youtube.com/watch?v=1N47Rn2vrc0 da u tesli kazu da i na serijskom modelu nece biti nikakvog brzinomera niti komandne table ispred vozaca vec ces brzinu moci da vidis na tom tabletu...kazem mozda se to nekom i svidja ..verovatno da ..meni je skroz bezveze

Breston

pre 8 godina

@dzonikg da se malo bolje razumes u automobile shvatio bi da je ovo koncept auto I da poenta nije ni bila na unutrasnjem dizajnu vec samo da se predstavi kako ce auto da izgleda spolja...

Nenad

pre 8 godina

@(dzonikg, 1. april 2016 10:58) - Novi Mercedes E klase (onaj sto je prodat na BG sajmu) ima isto tako jedan veliki ekran od vozacevih vrata pa do sredine table. Cak nije ni nesto posebno uklopjen u tablu nego deluje kao da je samo zakacen. Ruzno do bola.

Druze

pre 8 godina

Dobro je zna neko da mi objasni od Trsta do BG ili do Nisa da stignem sa Teslom ili bilo kojim avtom na iskljucivo elektricni pogon? Do Zagreba nije problem pa i dalje, ali zalomi se pred srbskom granicom pa dalje. Naravno da ne putujem sad 24 sata na toj relaciji.
(mihajlo, 1. april 2016 10:55)

Sacu ti objasnim - to cudo nije pravljeno za ove prostore. I tu prestaje svaka diskusija. Kao kada bi pitao: a gde ces da punis svoj mobilni na Arktiku tokom polarne noci? Pa druze - nigde. Sta uopste trazis tamo?!?

kmnccc

pre 8 godina

Ljudi ja ne vidim problem sa punjenjem. To će potpuno biti rešeno širenjem mreže njihovih superpunjača a širiće se i na Srbiju! Voziti 200-250 kilometara i onda se zaustaviti pola sata za punjenje automobila, popiti kafu, pojesti nešto, ići u WC i auto je ponovo pun i spreman. Ako uzmemo da je potpuno besplatno sve je jasno.

Meni se svaki njihov model mnogo sviđa a ni ovaj nije izuzetak.

arena

pre 8 godina

Važi što je "ništa posebno"
Pre Tesle su električni automobili bili kao usisivači.
Rado bi ga kupila za te pare, naravno da živim u normalnoj zemlji gde ti plata nije "ništa posebno".

nenad12

pre 8 godina

Koliki je vek trajanja tim baterijama,koliko će koštati zamena,koliko traje(minuta-sati)punjenje baterija,koliko će koštati kw struje jer ipak moram svaki dan na punjač.A i ta osnovna cena nije baš mala.Kažu da noću mogu da dopunjujem,a evo ja se pitam pošto živim u zgradi na 9spratu gde i kako?Da li smem sa tim vozilom i van grada da odem recimo na Zlatibor ili na more i gde tu onda da ga dopunim ili da se samo oko zgrade vozikam.Ima tu još puno pitanja a i nerešenih stvari oko tih vozila koji se moraju rešiti da bi to sve funkcionisalo.
(Hep.C, 01. april 2016 10:51)

U Srbiji će te odgovor i rešenje za sva vaša pitanja dobiti za jedno 30 godina dok u svetu to već odavno funkcioniše.

kmnccc

pre 8 godina

kmnccc --Nisam tvoj komentar baš najbolje razumeo,da nisi možda mislio da će struja na benzinskim pumpama biti džabe? E onda od mene jedno veliko: buaahahaha,probudi se junače,ko to daje struju za džabe,nikad bilo i nikad biti neće.To će papreno da se plati u to budi siguran.Kažeš da svakih 200-250km pijem kafu i idem u wc-a šta da radim ako mi se ne ide svakih 2sata u wc i ne pije kafa svakih 2 sata.Pa kreno sam na put da stignem sa tačke A na tačku B u što kraćem vremenu,a ne da pijuckam kafe i sedim po nehigienskim wceima na benzinskim pumpama.Halooo!
(Hep.C, 01. april 2016 11:46)

Ti onda lepo kupi benzinski azto i plati 100-150 evra gorivo za taj put. Eto, baš toliko bi te koštalo tih 90 minuta da uštediš. Potpisujem da je punjenje besplatno a i nisu to benzinske stanice.

Petar

pre 8 godina

Dizel motor u savremenom vozu manje prlja prirodu nego termo elektrane koje prave struju.
(Roko Latin, 1. april 2016 14:35)

Opet isto...nemojte ljudi komentarisati ako ste i Srbije i slicnih zabiti. ovo nije vozilo za nas. Kakve crne termo elektrane pored nuklearnih i hidro centrala ili energije sunca i vetra. To sto srbadija lozi ugalj nije merodavno niti je relevantno. Na isti nacin kao sto Ilon Musk salje leteliceu svemir, to sa srbijom nema veze jer ne pripadamo tom svetu.

brateee

pre 8 godina

Jos da dodam, svida mi se njihov koncept proizvodnje, da se komplet baterije prave u jednoj gigafabrici, kao i komplet automobil takodje, dakle nema kao VW milion kooperanata, pa da se vozikaju delovi iz svih delova sveta u glavnu fabriku, zatim prodaja direktno iz fabrike nema distributera, punjenje takodje u vlasnistvu fabrike, jednom recju ovi ce da uniste EU autoindustriju, je.... vremena dolaze za Evropu, videcete....

Sigh

pre 8 godina

JOE--Onda znači vlasnici benzinskih pumpi plaćaju tu utrošenu struju ili možda država.Plus što su morali da izgrade infrastrukturu da bi ti mogao za džabe da im crpiš struju,nešto mi govori da tu ne štima na tvojoj ultralepoj priči.Vama je inače sva struja tamo za džabe, jelde.
(Hep.C, 1. april 2016 12:10)

Tesla motors pokriva troskove a i drzava daje subvencije. Sto rece neko - neshvatljiv koncept za prosecnog srpskog komentatora koji sa 30 godina zivi sa mamom i lepi postere Jugica sa spojlerima po zidovima...

kmnccc

pre 8 godina

@Pedja,

Kako ćeš voziti 1000 km bez odmora?

Uostalom već sada bi bilo doboljno 3 puta po pola sata punjenja za toliko put ili još manje.

Sofokle

pre 8 godina

U Norveskoj sam imao prilike da se vozim u modelu "Tesla S". Vozio sam i vozio se u prilicnom broju automobila. Tesla je nesto posebno u SVAKOM smislu te reci... Model kojim sam se vozio je imao snagu od oko 360 konjskih snaga. Snaga jednog Ferrari-ja, s'tim sto je u pitanju limuzina teska oko 2 tone u kojoj se moze prevesti 5 osoba. Upravljanje, ogibljenje, kocenje, ubrzanje i sve ostalo je kontrolisano kompjuterski. Svaka Tesla je pracena sa 2 satelita, sistem se sam proverava i " popravlja". Iz doplatu se moze dobiti i "dopler" sistem prepoznavanja prepreka i procene brzine. Nesto sto u prirodi postoji kod ptica i riba, a sto moze spasiti zivot ljudima u automobilu. Naime, kada se auto krece velikom brzinom i naidje na prepreku, auto koji se naglo ukljuci na kolovoz ili udje u preticanje, Tesla preuzima kontrolu nad vozilom i proracunava gde se i koliko brzo ce se kretati da se izbegne moguc sudar.
Ne postoji nesto sto je savrseno. Tesla je blizu toga...
P.S. Posle 5 godina koriscenja, auto se moze vratiti auto kuci, tj. fabrici, a vlasnik dobije 50% vrednosti automobila u novcu.
Da imam mogicnosti, ne bih se dvoumio ni sekunde.

Petar

pre 8 godina

I tako, dok Srbi ne mogu vise da prodaju ni tudj auto (Fiat 500), ovaj za jedan dan proda 200K automobila. Naravno,iz primitivnih i zatucanih balkanskih predela ce do poslednjeg trenutka dolaziti omalovazavanje, ruganje,cudjenje,ali zato mi i nismo deo sveta a USA ce toliko daleko otici sa proizvodnjom da je niko nece moci stici jos mnogo godina,kao Ford nekada. Ovo je industrijska grana koja ima mnogo pratecih sadrzaja koji donose novac. Bitno je prvi krene ,stekne masovnost i rejting,a to je sada vec gotovo proces i Tesla je taj. Moderna USA je i nastala na jeftinom prevozu i putevima. Istorija se ponavlja.

prerano

pre 8 godina

Malo su poranili, elektricni automobili su daleko od toga da budu vozila masovne upotrebe. Kada bi vecina tih ljudi shvatila koliko je tehnologija litijum-jonskih baterija nesavrsena, vrlo brzo bi odustali od kupovine. Relativno ogranicen domet je najmanji problem. Najveci problem je u tome sto ce taj domet vremenom biti sve GORI i GORI. Kapacitet litijum jonskih baterija pocinje da degradira onog trenutka kada su proizvedene, samim prolaskom vremena i nakon svakog punjenja. Osim toga na to drasticno uticu i visoke temperature. A cena tih baterija je ogromna. Ko god je imao iskustva sa baterijama na mobilnim telefonima i racunarima zna o cemu pricam. Meni ce eletricni automobili biti interesantni tek kada se otkrije neka nova tehnologija baterija koja prevazilazi te probleme i ekonomski je primenjiva.

Banderaš

pre 8 godina

E stvarno su ovi komentari, tj. komentatori strava. Prvo na bezmalo svaku vest komentarišu "šta će to nama, dajte pare za decu i škole" onda ide "sirotinja nema leba da jede, a vi delite plate od 70 hiljada" a sad kreće kakva je to kanta od auta za tu sirotinju kad može samo 300 km dnevno a mi svaki dan idemo na Zlatibor i u Grčku. Moj slogan postaje: BE POSITIVE, DO NOT HATE - napisao na engleskom zbog onog skaradnog nadimka hejteri, bolje na srpskom BUDI POZITIVAN, NEMOJ DA MRZIŠ CEO SVET

Marko

pre 8 godina

zaista sjajno sta su konkurencija i slobodno trziste sposobni da iznedre.
mislim da bi i nasa drzava trebalo da se ugleda na Tesla Motors. Hajde da ulozimo malo vise u razvoj tehnologije. Uz strucan politicki kadar u preduzecima, siguran sam da smo sposobni da proizvodimo nesto slicno modelu 3...
(xyz, 01. april 2016 10:04)

AHAHAHAHAHA Druze, pricas o zemlji Srbiji, koja je zaostala 30 godina od normalnog sveta! Ovde se ulaze u starlete i ugledne bizMismene!

brateee

pre 8 godina

@Horag Strasni

Zaboravio si na cinjenicu da je Tesla jedan od Najprostijih automobila, sastavljen od metala koga roboti presaju po zelji dizajnera, zatim elektromotora koji je ostao nepromenjen od kada je napravljen, te malo plasticnih i gumenih komponenti koje su takodje proste (primer jedan display u Tesli menja oko 40 tipki)...

Kljc svega u Tesli jeste razvoj Baterija i uvodjenje dominantno IT industrije cime se omogucava trenutna globalna povezanost korisnika sa kompanijom, tj dolazi do globalizacije usluga tipa direktne porudzbine i prodaje, zatim trenutne detekcije kvarova, update softvera, besplatnog punjenja, besplatnog servisiranja u garantnom roku, pomoci na putu, zamene baterija, na kraju cak i reciklaze samog auta...

Te price da Musk ne moze da sve to kontrose su laz, dovoljno je reci da je on izumio paypal, dakle on itekako zna kako globalno voditi kompaniju, i stavise zna kako biti uspesan, e sad jedino mi je zao sto ce mnogi ljudi van Tesle ostati bez posla,kao sto je desilo u Finskoj zbog Nokije, zbog potpuno zaokruzenog procesa od proizvodnje do reciklaze i na kraju najbitnije stavke Marketinga...

milojko

pre 8 godina

komplimenti za sve inovacije gospodinu Masku i drustvu... jedino su mogli da stave ko mercedes e klase digitalne cajgere za brzinu i obrtaje ispred volana...nekako ta praznina isperd volana...

Horag Strasni

pre 8 godina

jos da dodam, svida mi se njihov koncept proizvodnje, da se komplet baterije prave u jednoj gigafabrici, kao i komplet automobil takodje, dakle nema kao VW milion kooperanata, pa da se vozikaju delovi iz svih delova sveta u glavnu fabriku, zatim prodaja direktno iz fabrike nema distributera, punjenje takodje u vlasnistvu fabrike, jednom recju ovi ce da uniste EU autoindustriju, je.... vremena dolaze za Evropu, videcete....
(brateee, 1. april 2016 10:40)

Koncept gigafabrike je imao Ford još pre 80 godina, sve živo je rađeno pod jednim krovom, ulazile sirovine a izlazili gotovi automobili. Pa je koncept ubrzo napušten, kao neekonomičan. Sadašnji koncept sa, kako ti kažeš, milion kooperanata i vozikanjem iz svih delova sveta nije izum VW-a već rezultat evolicije auto-industrije. Nije slučajno što ama baš sva auto-industrija tako funkcioniše. Tesla je još uvek avangarda. Videćemo kako će se dalje ta priča razvijati. Ako ikada porastu da po obimu proizvodnje budu blizu nekom od "klasičnih" proizvođača, nemoj se začuditi ako i oni pređu na "milion dobavljača" i "vozikanje delova po svetu".

Zeljko

pre 8 godina

Buducnost je pocela - JUCE! A svi ovi koji ujutru mrze sebe a po podne sve ostale, posto ocigledno imaju kompjuter, neka odu na Tesla.com i pogledaju mrezu superpunjaca po SVETU. Ne moraju da kapiraju Emgleski jezik razumece sliku. Tu je i Srbija i ja se kladim da za godinu najkasnije dve eto prodajnog salona i u Srbiji. Auto se puni i na obicnih 220V sa produznim gajtanom bez problema samo duze traje. Posecno se po Srbiji pravi po danu niti 50km a tako naceta baterija se dopuni do 100% za par sati nocu na 220V. Kada se putuje, pa i po srbiji bice najmanje tri punjaca ove ili sledece godine...jel ima jos neko pitanje?

brateee

pre 8 godina

Mislim da ce zauvek biti besplatno, bar sto se tice USA, jer Tesla pored paypala, ima kompaniju Solar City, koja se bavi proizvodnjom el. energije iz solarnih panela,a sa druge strane, ovi automobili zaista malo trose struje stavi na papir 400 000 km i nece potrositi vise od 10 000 Dolara szo znaci da malo jaca cena automobila opravdava i besplatno punjenje, servis, garanciju na bateriju...vec sam pisao o tome...

zoro

pre 8 godina

Komentari su vam bedni a tek komentari za dizajnu su bezveze da nije prtljaznik onda bi bila neka druga sitnica. Klasican mentalitet osporavanja. No kako smo se rugali nasem Tesli tako se rugamo kompaniji koja nosi ime naseg najveceg i sigurno najveceg svetskog naucnika. Inace Elon Musk je covek koji ima neku viziju i ne stedi ni jedan svoj dolar za to dok bi vi ostali da ste imali i 1000 deo tih para odavno sedeli i ***** na nekom splavu. NIje ih nasledio sve je sam zaradio i ulozio za svoju dobrobit ali i za dobrobit svih. Hvala za paypal a nadam se da cu u svom zivotu uspeti da priustim jedan tesla automobil kad tad. Svet treba da ide unapred a ne unazad kao ovde na balkanu. Elektricna vozila, solarna energija i slicne nove tehnologije su deo buducnost, e sad sto smo mi primitivci to je druga prica. Neki put se pitam se samo kako je ovakva nacija izrodila takvog genija kao sto je bio Nikola Tesla....

objektivno

pre 8 godina

Mnogo vise volim da citam komentare od vesti. Zapravo za vesti ne bi ni citao nas sajt jer te vesti vec detaljnije i ranije objave na drugim originalnim sajtovima. Dakle glavna dilema je da li u Tesla 3 moze da stane peceno prase? Da li je dobar za nase puteve sa rupama gde nema sanse da se mimoidju dva automobila? Kako se ponasa na Ibarskoj magistrali gde svakih nekoliko km prolazis kroz naseljeno mesto pa je brzina ogranicena na brzinu puza, da li ce da pregori motor u toj situaciji? Mnogo pitanja a malo odgovora, niko se ne bavi tim problemima sem nas. Salu na stranu punjenje ide odlicno bar za sada. Od desetak punjaca na primer pored restorana na auto putu vecina su slobodna. Kad ukucas gde zelis da putujes auto ti sam kaze da li postoje punjaci do te destinacije i da li mozes da to uradis ili ne. Normalno je ocekivati da ce ta situacija postati bolja kad bude vise takvih automobila.

Endi Marej

pre 8 godina

U Americi, Evropi i delu Azije (Kini i Japanu) već postoji mreža punjača, koji brzo pune baterije i prilagođeni su za Tesla automobile... Punjenje na njima je besplatno, a mrežu punjača u ovom trenutku održava kompanija Tesla... Oni se nadaju da će vremenom i ostali proizvođači automobila prihvatiti isti standard i praviti automobile koji mogu da koriste istu mrežu i onda sa njima deliti troškove održavanja... U Srbiji i kad bi bili postavljeni našao bi se neko pametan da iščupa kabal ne zato što mu treba, nego čisto da napravi štetu... Jednostavno smo takav narod, zatucan i ne vidimo dalje od svog nosa, a mislimo da sve znamo... A glavni moto nam je da komšiji crkne krava

Slavko

pre 8 godina

Kao sto rece pametan covek "samo neka prelaze na ove elektricne automobile, cena goriva ce padati"...sto bude vise ovoga, bice jeftinija voznja na ugljovodonike.
Daleko smo mi od ovih mastarija, ne pripadamo mi tom svetu i to za nas ne vazi...mozda jedino neke "no vandal" elektricne stanice!Pa ovde kradu bandere, seku dalekovode i nose sve sto nije zavareno, a to vazi i za vecinu zamalja u okruzenju i malo dalje!

bice bolje

pre 8 godina

Kada ce vise mali gradski automobili po ceni konvencionalnog, problem autonomije u ovoj varijanti bi bio resen. Vecina ljudi ne prelazi dnevno vise od 30 km, sto znci da bi ga punili u proseku svkih nedelju dana. Stanice za punjenje bi se mogle napajati solarnim panelima, sto bi napavilo dodatne ustede. Sva stetna dejstva fosilnih goriva bi se u gradu neutralisala. Mali Fiat 500 ili Polo sa elektricnim agregatima bi bili prava revolucija.

Bojan

pre 8 godina

@Pedja: a sa druge strane pogledas koliko ce te izneti cena goriva, pa ti je odmah lakse. Ne moras ti da cekas po sat vremena ako ima vise "pumpi". Rasprostranjenost pumpi na Balkanu je posebna prica.

Iron Man

pre 8 godina

Vecina se ponasa kao da je Model 3 trebao biti napravljen bas za njih, ali eto totalno je razocarao, jer ne moze da predje 1000km sa jednim punjenjem, izgleda ruzno spolja i iznutra, lici na ovaj ili onaj auto, itd... Onda knjige i struju u ruke, pa napravite savrsene baterije za dzabe, niko vam ne brani.

Kao sto je Mask rekao, ovo je prvi deo predstavljanja, a drugi deo ce biti na visem (tehnoloskom) nivou. Velike su sanse da to znaci da ce biti predstavljena nova verzija autopilot softvera. Tesla automobili, iako imaju izuzetne performanse, nisu nikad pravljeni za sirovo uzivanje u klasicnoj voznji. Umesto toga, predstavljaju tehnoloski maksimum koji industrija u ovom trenutku moze da pruzi.

Enterijer:
1) Ovo je koncept faza, i jos nije sve zavrseno. Pogledajte enterijere raznih koncept vozila sa sajmova.
2) Namerno i svesno se ide na minimalizam, jer se tezi potpuno autonomnoj voznji. Vozac jednostavno nece imati potrebu da kontrolise mnoge stvari. Takodje, cena mora ostati konkurentna, tako da se verovatno stedi na enterijeru. Opet, filozofija Tesle je akcenat na tehnologiji. Kome se ne svidja, ne mora kupovati njihov proizvod, nek kupi BMW koji ima drugacije kvalitete.

Prednji deo je takav iz vise razloga - minimalizovanje povreda pesaka/biciklista prilikom udara, aerodinamicnost, kapacitet prednjeg prtljaznika, itd. Cinjenica je da jednostavno nema potrebe da postoji prednji usisnik. I sama proizvodnja se ovim u dobroj meri pojednostavljuje.

Milan

pre 8 godina

Samo da dodam, kada ga kupite ovde u US, IRS vam na cenu od $35K vrati oko $8K kao "povracaj novca jer je u pitanju elektricno vozilo". Pozdrav.

El

pre 8 godina

Nadam se da mi redakcija neće zameriti na off topic-u, ali voleo bih da se obratim komentatorima koji pišu "još živiš s mamom i tatom".
Realnost je svi znamo kakva i sigurno je da 90% nas nije zadovoljno svojim životima.
Ja imam još 4,5g do 30-e, i sasvim sam siguran da ću i tada živeti s "mamom i tatom", ne zato jer želim već zato jer sa svojom platom od nepunih 30,000 RSD najviše što mogu priuštiti je sređen zaseban sprat u staroj porodičnoj kući.
Fakultet sam završio, pripravnički je se "baš odužio" i ja sam sada zaposlen čovek. Imam punu svesku ideja i projekata ali nemam početni kapital... Kredite od banaka ne mogu da dobijem, žiranta da nađem ne mogu. Familija takođe siromašna... Činjenica je da retko ko između 20 i 30 nešto ozbiljnije postigne u životu. Ne računam decu bogatih roditelja, sportiste, (mada su i tamo "mućke" i sve više kriminala), muzičare itd.

Inače dopadaju mi se Tesla automobili.

Pozdrav svima

jeff

pre 8 godina

Tesla je zamisljen kao ekoloski automobil koji ce da cuva zivotnu sredinu a pritom da nudi vrhunsku bezbednost i komfor. Garancija na baterije iznosi 10 godina sto je i razuman vek trajanja (litijum-jon), li-on ima svoje prednosti i mane ali ne bih sad o tome pisao imate vec svi net pa pogledajte zasto vremenom opada kapacitet li-on-a i zasto su temperature opasne po ovaj tip baterije...dizajn tesla 3 automobila je meni dobar sem prednjeg dela na kojem nekako fali metalni "rostilj"- to je neko moje misljenje...svaki tesla 3 automobil ima autopilota u standardnoj opremi..veliki plus za buducnost...fact (uber je narucio 100.000 samovozecih vozila marke mercedes cini mi se s klase) a sad zamislite koliko bi bilo dobro da gradski prevoz ili taksi vozila funkcionisu preko li-on baterija kod nas tesko u skorije vreme no, ... brzi ekonomicni punjaci koji ce biti svuda, 0 emisija co2, obnovljivi izvori energije kao 90% izvora elektricne energije je neka nasa buducnost ako zelimo da ostanemo na nasoj planeti.

Singularitet

pre 8 godina

@dzonikg
Pozdrav od još jednog Džonija iz KG.
1) Naravno da Srbi mogu da komentarišu.
Ipak, poželjno je da se malo bolje pojedinci upute u problematiku pre nego što krenu da mlate.
2) Redovno vozim KG-BG preko Topole i još mi nije izleteo točak, pukao blok motora ili stradao karter.
Naravno da put nije na nivou Nemačke. Ipak, pljuvanje po svemu svome je pravi podanički mentalitet.
3) Od malih nogu sam se naslušao domaćih stručnjaka (a fića vozača) koji se ekstra razumeju u Ferrari, na nivou "on nije za naše puteve".

Mislim, baš je raspored punjača u Srbiji, kao i put od KG za BG preko Topole relevantan za ocenu Tesla 3 :)))))
Ja malo volim ovu moju Srbiju, ne mislim da je najgora na svetu i verujem da će uhvatiti kopču sa najrazvijenijim zemljama i po pitanju infrastrukture za električna vozila.

Zeljko

pre 8 godina

Vidim da se mnogi brinu oko besplatnih punjaca. Vecina superpunjaca deo energije dobija od solarnih panela. Tu lezi i glavna prednost baterije nad hidrogenom. Naime svako moze da instalira solarne panele i bateriju kucnu teslinu tu skladisti besplatnu suncevu energiju u toku dana i posle dopunjuje bateriju u autu i koristi najjeftiniju nocnu tarifu. Sistem od 10kw je lako postaviti na svakom krovu. Teslina baterija od 6kw je oko $3,500 cad ili oko 3,000 eura. Ovi automobili se nikada ne voze do krajnih mogucnosti baterije osim na duzim putovanjima. Tajna je da se baterija drzi puna sto cesce. Dakle treba imati sto vecu mrezu pinjaca. I na tome Tesla radi paralelno sa razvojem automobila. I na kraju. Dolazi novo vreme. Automobili ce sami voziti, a i mi sami moramo da se menjamo. Veloka je stvar da elektro automobil na bateriju moze da napravi svako za razliku od hidrogenske gorive celije koja je mnogo komlikovanija koncepcija.

mrk

pre 8 godina

Krenuli smo napunjeni na 100% i negde na pola puta smo već naišli na super brzi punjač gde smo baterije sa nekih 30% do 80% napunili za manje od 10min za 0$ ???
(JOE, 1. april 2016 11:56)

na kraju izjavne recenice ne ide znak upitnika, cisto da znas.

malimarko

pre 8 godina

Ljudi na benzinskim pumpama se toče različite vrste goriva a ne struja . Tesla ce se puniti na strujnim punjačima a ne na benzinskim pumpama.

Darko

pre 8 godina

Smesno je to sto vecina "komentatora" ovde, koji svaki drugi dan u svoj auto natoce benzina za 1000 dinara, govore da je autonomija od 350 km mala...

The Unforgiven

pre 8 godina

a svi znamo da danas dizajn prodaje kola
(milos, 2. april 2016 15:57)
---------

Da dizajn prodaje kola onda Toyota sigurno ne bi bila najprodavanija auto-kompanija na svetu.

The Unforgiven

pre 8 godina

@dzonikg,
Meni nesto govori da trziste Srbije nije bilo glavno Tesli na umu kada su razvijali Model 3, a jos manje im je bio bitan put preko Topole ...

The Unforgiven

pre 8 godina

A sto se tice cene to su tek price za malu decu!To nema para da kupi jedan nemac a kamoli nasa gologuzija...
Gledam polovne po evropi , stare 5-6 godina (onaj prvi model), nema ispod 50-60000 evra sa 100000 km!
A nov ce da bude upola cene!!!Pa ko jos veruje u to...
link:[link]

Znaci jos jedna novinarska patka...
(Slavko, 3. april 2016 22:56)
-----------------------

Jeli ti znas da su Model S (sa tvog linka) i Model 3 (koji je upravo predstavljen) dva potpuno razlicita auta? To je isto kao da kazes "nema sanse da ce BMW 3-Series kostati $35,000 kad polovan BMW 7-Series kosta $60,000". Poredis babe i zabe.
A inace, Model 3 nece kostati $35,000 - kostace $27,500 jer u Americi na sva elektricna vozila postoji drzavni popust od $7,500.

za preranog

pre 7 godina

@prerano - baterije na TESLI modelu S i posle 150.000 kilometara i preko 3 godine rada ne gube preko 5% kapaciteta. Proverite po forumima.
TESLA ima jednu od najsavrsenijih baterija na svetu, zato i kosta Boga oca :)