Petak, 26.02.2016.

10:16

Šta nas sprečava da u Srbiji vozimo elektromobile?

Izvor: B92

Šta nas spreèava da u Srbiji vozimo elektromobile? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

Elvedin Hamzagic

pre 7 godina

Da bi ste bili stvarno progresivni morate da izadjete iz sablona u koji vas svakodnevno stavljaju. A to pre svega znaci da treba da prestanete da slusate medije koji pokusavaju da kreiraju sliku realnosti za vas i da razmisljate svojom glavom.

Ili, drugacije receno, jedini ispravan put je put napred, i na tom putu stoju sve sto zelimo, dok iza nas ostaje sve sto odbacujemo.

A automobil na elektricni pogon je jedna od tih stvari koje su ispred nas. To ce se svakako desiti pre ili kasnije, nas cilj je da se desi pre.

Nebojsa

pre 7 godina

Totalna neistina. Postoje elektricni punjaci za elektricne automobile kod hotela Hayat i Intercontinental. Dugacko punjenje? Tesla automobili se pune jako brzo (do 8 sati), a sa jednim punjenjem predjete celu Srbiju (od Subotice do Nisa). Za Srbiju su najbolji elektricni automobili. A vi i dalje iznosite nebuloze.

Prorok

pre 8 godina

Svaki prijelaz na novu tehnologiju ima puno protivnika, najviše iz neznanja. Članak je pisan vrlo pesimistički, a neke stvari nisu uopće točne. Npr. vjek trajanja i pouzdanost baterija. Hibrid Prius je već vožen milion kilometara u stvarnom prometu i prva baterija je još uvijek dobra. Toyota daje 8 godina garancije na bateriju, a Hyundai u SAD-u daje doživotnu garanciju na bateriju u Hyundai Sonati hibrid!!! Kada se primjeti smanjenje kapaciteta baterije ne mjenja se cijela nego se analizira članak po članak (to naravno radi stručnjak) i zamjene se samo loši članci što je trošak 20 puta manji od cijele baterije (koja nova za recimo Yaris hibrid košta 1.300€ i traje barem 10 godina).
Autora članka najviše brine kako će država namaknuti novce u budžet ako se ne bude prodavao benzin/dizel. Pa država ima sve instrumente da jednoga dana kada se sve omasovi naplati recimo prilikom godišnje registracije dodatnu taksu.
Podaci o slaboj pouzdanosti i malom kapacitetu baterija su isto prenaglašeni i ne odgovaraju stvarnosti. Kapacitet ne pada drmamatično i one su testirane na temperaturama i od -20C.
Većina automobila se može za 5.000€ preurediti na vožnju na struju. Za brzinu od 80km/h(za grad dovoljno) dovoljno je 10KW motor koji se kratkotrajno može preopteretiti i dati 15KW. Takve motore ima većina viljuškara na struju, a može se upotrijebiti i njihov kontroler gasa.
Evolucija se ne može zaustaviti ma koliko se neki trudili.

maloicitao

pre 8 godina

Jedan od razloga sto ameri voze automobile sa 6 i vise cilindara je izdrzljivost. Oni prelaze na desetine hilkada milja godisnje i mali drekavci sa 4 cilindra se brzo raspadnu.(Achitwn, 26. februar 2016 15:07)

Auuu pa ko te je to slagao? Veliki broj cilindara je za snagu i prestiz, Japanci danas prave (a i mnogi drugi) cetvorocilindrase koji prelaze mozda i vise nego V8 Ameri.

Gandalf

pre 8 godina

Samo neka drzava da olaksice i napravi punionice i da vidis kako ce da se voze.Recimo u HR drzava daje poticaj,odnosno vraca do max.10 000 eu (ovisi o klasi vozila) za kupoviu hibrida,potpuno el.auta ili cak el.skutera.Istina tome su kumovale direktive EU o izgradnji el.punionica.Recimo Osijek koji je mali grad ispod 100 000 stanovnika ima za sada 4 punionice za el.aute od kojih su 2 u centru pa dok punite auto (sto placate) imate bespl. parking.Nadam se da ce uz malo volje ovakve stvari zaziveti i u Srbiji.

Svemir

pre 8 godina

Da bi neka zemlja stiglaa do nivoa na kome ce se voziti elektricni automobili, prvo mora da ima ekolosku svest.
U toj zemlji su u gradu moderni mali, prakticni automobili, a ne dzipovi. U toj zemlji se cak i automobili koji prevoze Vucice i Male zaustavljaju samo na predvidjenim mestima ,a ne u desnoj kolovoznoj traci.

U holandiji su elektricni automobili standard, ali taj standard je za srbiju nedostizan.
Pa kupujte srbi polovne dizelase.

BMW 700 evra, ko nov. kozna sedista, klima, servo . malo trosi - 9 litara.

DaK- Man Utd

pre 8 godina

Da bi dosli na taj nivo da imamo el automobile. Treba prvo da se grad/ drzava trudi da poboljsa gradski prevoz. A da bi poboljsala gradski prevoz,obnovu asfala, signalizaciju, parking mesta, smanjila zagadjenost usled izduvnih gasova. Mora da vise naplacuje upotrebu automobila na gorivo! Nacini kako se koristi auto kod nas je luksuz u zapadnim zemljama.

DaK- Man Utd

pre 8 godina

Ti, koji si pisao ovaj clanak nemas iskustvo sa El-automobilima. Ja imam. U Srbiji je problem sto se struja deli na skupu i jeftinu. Na zapadu je cena uvek ista. Grad moze da ulozi u stanice za punjeneje i na taj nacin zaradi pare. Mi imamo besplatna mesta ovde u Norveskoj, ali isto tako imamo i mesta na kojima placamo ako moramo da punimo. Ono sto je poenta je da je vazduh u gradovima cist. Nema zagadjenosti i na taj nacin se stiti zivotna sredina. Samo prstenujte gradove i naplatiite ulaz za automobile na gorivo, pa cete dobiti novca da ulazete u gradski prevoz ili obnavljanje ulica i puteva. Sprecite parkiranje na trotoarima, budite rigorozni pa da vidite kako ce se pare sliti u kasu. Na zapadu se grneralno voznja kolima smatra luksuz. Skola voznje kosta 5 000 evra. ( ceo kurs sa ispitom). Kod nas svak susa vozi, i automobili su u katastorfalnom stanju. Ovde se auta koja su stara oko 10-15 godina prodaju za par hiljada evra i ako na tehnickom pregledu se ispostavi da treba dost ulaganja, teraju sr na otpad. Ne moze sve da se vozi i ne moze komsija zika da ti ga nabudzi i da nastavis da teras jos neko vreme. Zato je bilans poginuli 5 osoba godisnje, a kod nas 5 dnevno!! Sto se tice da ti el auto stane u gradu je smesna. Moj auto ima domet 230 km na jedno punjenje. Imam 3 moda voznje eco+, eco i super. Sa eco+ je najveca usteda baterije u voznji. Kada tome dodam recuperation mod pri smanjenju brzine ( pri pustNju gasa energija se vraca u bateriju) dolazi do jos vece stednje

Beba

pre 8 godina

Kada drzavom decenijama rukovode neposteni ljudi koji gledaju samo kako da pokradu novac iz budzeta, nema nista od bilo kakvog napredka, pa ni ovog sa elektricnim automobilima koji ne zagadjuju sredinu u kojoj se koriste.

Mikac

pre 8 godina

(Zeljko, 26. februar 2016 16:46)

Jeste ali to je samo teorija i jedna bajka. Isto to ti kazu kada hoces da uvezes automobil iz USA. Problem je sto takvu homologaciju niko u Srbiji ne radi a i ako kojim cudom rade to drzavne institucije ne priznaju.

Ovo sa homologacijom smo vec prosli milion puta a nekima i dan danas stoje automobili i motori ne registrovani jer moraju da urde "homologaciju"

Elektricni automobil u Srbiji ne mozes registrovati sem ako ti je dobar drug Dacic. Za najjednostavniji nacin kako da registrujes elektricni automobil moras pozvati grad Pancevo da vidis kako su oni uspeli da registruju donaciju Nissan Leaf-ova. Oni kao grad nisu mogli da registruju te automobile mesecima.

Samo toliko

pre 8 godina

Osnovni problem niko nije spomenuo, a to su subvencije i nizi porez. Zbog toga se na zapadu kupuju hibridi i elektricna vozila. Koja ekologija, koji bakraci. O tome razmislja dzava a ne kupci. Kod nas ne da toga nema nego jos natakare kojajekakve ateste i ostale boranije.

dusan

pre 8 godina

vozim cetiri sezone kineski elektricni bicikl sa litiumskom baterijom.do sada sam presao 9.000 kilometara i broj kilometara koji predjem sa jednim
punjenjem je skoro uvek isti za svo vreme koristenja(4 god.).onaj podatak
da zimi jako opadne kapacitet litiumske baterije ne stoji.cak što više navedenoj bateriji vise godi hladno vreme zbog procesa koji se u njoj dešavaju.

dzonikg.

pre 8 godina

Kao i obicno komentari nemaju nikakve veze sa realnoscu..nista cudno ..ovde ljudiam prodje zivot u nekom mastanju..od auta na struju u srbiji nece biti skoro vreme NISTA..bar 30-40 godina..i taj najjeftiniji kosta 30 000 eura ..ko u Srbiji ima da da 30 000 eura za auto..sami politicari i kriminalci..a oni ce da kupe neku nemacku limuzinu ili dzip za te pare...price o pojeftinjenju baterija su za malu decu..za 100 godina kapacitet baterija po tezini se povecao samo duplo ..nije to kompjuter pa samo smanjis i tranzistor i mozes da ih nagomilas vise na istu povrsinu..struja se stvara iz hemijskog procesa koji ne moze da se umanjuje ..nova baterija za 150 km kosta kao 3 polovnjaka koje srbi najcesce kupuju

Nenad

pre 8 godina

Pa nismo mi retardirani toliko ovde u Srbiji da niko ne ceni ekologiju, tihu vožnju, povoljno punjenje. Kada budemo imali plate od par hiljada evra, e tada će i ovde zaživeti električni automobili. Ovom stopom rasta od 2% godišnje, to će biti 2000 eur plate mesečno za 80 godina, znači tamo negde 2096. godine.

Мићко

pre 8 godina

То је то. Додао бих да аутомобил на струју иде на угаљ ( Код нас, па и у свету струја се прави од угља ), тако да еколошки аспект не стоји.

I

pre 8 godina

Lep članak, objektivan i sadržajan. Izvinite ako zastranim, ali ja to upoređujem kao prvo novorođeno dete gde su sijaset problema. Kasniji porođaji su kud i kamo lakši.Sve svetske kuće koje se bave automobilima mnogo rade na usavršavanju baterija. Jedna od njih koja najviše obećava je u Engleskoj gde su naučnici već napravili bateriju kako oni kažu da joj je rok trajanja 10 puta veći od do sada najtrajnije baterije. Problem je što je vreme punjenja jako dug ali isto da su na dobrom putu da to reše. Inače ova baterija je za trećinu ili polovinu lakša od dosadašnjih. Ovo bi bila pobeda nad fosilnim gorivima ukoliko to ostvare.

Joca

pre 8 godina

Znam da zvučim kao teoretičar zavere, ali proizvođačima se ne isplati da se naprave jeftine bolje baterije u ovoj eri potrošačkog društva. Zamislite da imate isti telefon ili auto dugi niz godina...

Da ne spominjem naftne kompanije...
(Dule Astro, 26. februar 2016 12:41)
Prijatelju, jasno mi je koliko je velika opstrukcija naftnog lobija, ali kada su baterije u pitanju, ovo ne stoji. Možda imam takav utisak jer pratim tu oblast, ali čini mi se da se na baterijama radi vrlo, vrlo intenzivno. Čak možda i ne toliko zahvaljujući industriji zabavne elektronike, koliko industriji alata i profesionalnim korisnicima tih alata koji imaju veliku potrebu za baterijama koje mogu da izdrže makar jednu smenu rada. Kompjuteri (telefoni) još i mogu da dođu do nekog ergonomskog optimuma, ali alati su još daleko od toga. O tome se retko govori, ali ta industrija i tržište su takođe moćni igrači.
Problem je veoma složen, još ni tehnologija na litijumu nije rekla zadnju reč, a eksperimentiše se sa mnogo drugih materijala i tehnologija skladištenja struje. Problem je ustvari što se decenijama pre nije radilo ništa, dok je naftni lobi bio jedini igrač. To apsolutno stoji.

ivan

pre 8 godina

Neimenovani izvor iliti kako do jeftine struje, ako se gazde dogovore:"Grupa nas, u privatnoj kompaniji po imenu Likvid lajt, priprema neku vrstu šoka za Arape. Pronašli smo način da proizvodimo Sveti gral alternativne energije, solarnu ćeliju od indijum-galijum-nitrida (InGaN). Ne samo što ta solarna ćelija InGaN koristi 100% sunčevog frekventnog opsega (za razliku od 20% u postojećim solarnim ćelijama), već se može proizvoditi toliko jeftino da jedna solarna ćelija InGaN proizvodi struju po ceni od dva centa po kilovat-satu u odnosu na 10-15 centi po KWH iz termoelektrane koja radi na ugalj!

Nije uputno predviđati budućnost bilo koje nove tehnologije, ali sa tako niskim troškovima, svakako je moguće da će za jednu deceniju solarni crepovi moći većinu kuća u Americi da oslobode zavisnosti od naftne energije. Nije nemoguće predvideti da će proizvodi od InGaN-a omogućiti vlasnicima kuća da napajaju svoje električne automobile gotovo besplatno dok prodaju višak energije mreži za industrijsku upotrebu."

ćusta

pre 8 godina

U dalekoj budućnosti sa nuklearnom baterijom....možda ovako su folirantski proizvod.Inače elektro motor je fantastičan,taj moment sile...
Jedino rešenje bez baterija je onako kako je to Tesla rešio sa njegovim brodom na izložbi...Zračenje?
Za sada Dizel je zakon.Konstrukcija motora omogućava(uz male izmene) da sagoreva BOGA OCA.Nafta više nije problem.Zagađenje?I to se rešiti može sa boljim filterima ,samo treba zatvoriti dva inženjera u sobu na mesec dana i dobićete rezultat.Pitanje za kraj...da li je neko u kući postavio merni istrument da mu stalno meri napon struje koji mu dolazi?Još ako postavite stari dobri pisač sa hartijom da sve to beleži,za jedan dan ...pomislićete da gledate neki izveštaj o zemljotresu.

Joca

pre 8 godina

Prođe životni ciklus baterija , ono nama na hrpi 2 miliona "bačenih" baterija , pošto recikliranje isti neće biti isplativo !
(Strujni udar, 26. februar 2016 12:01)
Meni je već sada isplativo. Bavim se prepakivanjem Li-Ion ćelija u baterijama za laptopove i alate i najčešće su u kvaru samo dve od šest ćelija. Ili elektronika, ali to je već druga tema. Nisam utvrdio da prepakovane baterije imaju imalo ili drastično manji kapacitet ili trajnost nego nove.
Baterije za auto nisam radio, ali opravdano pretpostavljam da bi se standardizacijom ćelija i konstrukcijom baterija mnogo produžio garantovani fabrički vek. Vek ćelija je uvek mnogo veći od veka baterije ćelija.
U nekoj doglednoj budućnosti, i sa ovakvim ćelijama, to bi bilo jedino potrebno "održavanje" pogonskog sklopa.
Ako upotrebimo analogiju laptopova, čak i kad vrisne trećina ćelija, to se odražava na vreme rada (odnosno radijus elektromobila), a ne i na performanse. Koliko je to uporedivo sa današnjim kompjuterizovanim benzinskim motorima koje kompjuter i zbog manjeg kvara baca u safety mode ili totalno isključuje?
Kada elektromobili budu u svakom segmentu bolji od benzinskih, problem će biti što su nečujni...

zexxx

pre 8 godina

Koja bre voznja zutom trakom, pa onda ne bi stigao kuci busem za 2,5 sati, zute trake su spas za nas koji koristimo autobuse, cim ima zute trake pici bus samo tako, a vinsa kolima i onako ometate vozace autobusa i ne dajete im da se ukljuce, a nas bre 100 u busu, a vi svi kao bogatasi po jedan u kolima!

Cinik

pre 8 godina

Zato sto bi ova drzavolika struktura uvela akcizu na struju, i taksu na prikljucak u garazi/dvoristu, samo da ima vise elektromobila. Gradjani su jedan od retkih resursa drzavolike strukture, iz njih se cedi maksimalno preko ogromne akcize za gorivo, preskupih registracija, saobracajne policije ...

CATAPA

pre 8 godina

Problem je ovde kao i u svemu drugom: Srbija nema državu koja rešava probleme građana, već državu koja građanima pravi nove probleme.
U davna vremena vrlo neefikasne birokratije, ličnu kartu koju smo bili obavezni da imamo dobijali smo za dvadesetak minuta i činilo se dugo. Danas treba 15 i više dana.
Električni auto je kao dete, ima puno slabosti i mora se stalno paziti na njega. Poruka od države je ista: nemojte praviti decu, puno košta i imaćete svakodnevne probleme. Deca i elektromobili su najveći luksuz, budućnost je luksuz. Poruka je strašna, ali jasna.

hiavata

pre 8 godina

Porediti sta elektro automobil moze sada da uradi i koji ce mu biti dometi u buducnosti je isto kao porediti sta su kompjuteri mogli da urade pre dvadeset godina i sta mogu sada da urade. 
(x, 26. februar 2016 11:12)

Pa nije bas tako. Jednom kad je uspostavljena osnova za razvoj racunara dalji napredak nije bio uslovljen novim izumima, jer realno racunari pre 25 godina i sada se baziraju na istoj tehnologiji silikonskih cipova, samo je velicina cipa razvijana. Najbolji pokazatelj je to da do pre 5 godina osnovna komponenta racunara, hard disk, se nije menjao niti je dobijao na performansama zato sto je tehnologija magnetnih diskova , koji su mehanicki, udarila u limit odavno. Kod automobila je problem baterija koja isto tako ne moze da se unapredjuje dalje iz istog razloga. Dok ne izmisle nesto komletno drugacije, kao SSD diskovi kod racunara, veceg napretka nece biti. Ista prica je i za CPU, zato se sve vise spominju kvantni procesori, jer limit trenutne tehnologije procesora je blizu.

Zuba

pre 8 godina

Ne fale nama EV. Nama fale ljudi sa vizijom. Neko ko razume sta je dobrobit. Neko ko razume "napredak" rec koja se u poslednje vreme povezuje upravo za one koji nemaju tu viziju. Toga odavno nema u Srbiji. Dacu samo primer pokojnog gradonacelnika Branka Pesica. Eh da ima takvih ljudi...

e

pre 8 godina

Kod automobila i njihovih motora suština je stepen efikasnosti. Na primer:
-Benzinac 26%
-Dizel 40%
-Elektro motor 96%
Objasnićemo uprošteno:
-U benzinca sipam 100 din. goriva, na pogonskom točku me vuče 26 din, ostatak se potrošio na pogonske sklopove.
-U Dizela sipam 100 din, vuče me 40 din.
-U elektro motor punim ga srujom za 100 din, vuče me 96 din.
Elekro motor je više od tri puta efikasniji od benzica, i više od dva puta efikasniji od dizela.
Zbog stepena efikasnosti elektro automobili su budućnost!!!

Ševi

pre 8 godina

Achitwn
Vidim koliko znaš o amerikacima. Za njih je pravi pogodak kad kupe merdžu ili bmv ili npr japaca. A ševi ili gm kupuje boranija, pošto se pre raspadnu bez obzira što imaju 6c. Doduše ovi i "jedu" duplo više gasoline koji je skoro za džabaka pa se i Tesli loše piše.

Elektroni

pre 8 godina

Imam prijatelja u Norge, kupio Teslu da se pu.., plaća papren "stimulativni" kredit od pre pada nafte. I šta mislite kad če sa njom da se doveze do naše granice da ne kažem da se vozi po našoj... pogotovu na sadašnju cenu avio karte. Prvo skoči pa onda kaži "hop".

iberlauf od juga

pre 8 godina

Srbi su rodjeni da obesmisle svaku pametnu stvar koju svet izmisli.
Dakle ljudi, vozite i dalje tamice, golfove dvojke i slicno djubre jer je to sigurnije i jeftinije. Doduše pitanje koliko je jeftinije imati pola nacije sa karcinomom pluća ali ni to nije vazno jer ovdje zivot ne vredi i tako nista.

Gotovi su

pre 8 godina

Posle drastičnog pada cene nafte elektro auto. su prošlost. Prvi na udaru je paprena Tesla a jedini koji mogu nekako da prežive su hibridi. Što se tiče zagađivanja pa sami su priznali da tokom proizvodnje i kasnije kod likvidacije drastično više zagađuju okolinu nego obični benzinci.

dule

pre 8 godina

O ekologiji cu poceti da razmisljam cim Ameri pocnu da masovno voze auta od hiljadu kubika
(Aiii, 26. februar 2016 11:14)

Jedan od razloga sto ameri voze automobile sa 6 i vise cilindara je izdrzljivost. Oni prelaze na desetine hilkada milja godisnje i mali drekavci sa 4 cilindra se brzo raspadnu.
(Achitwn, 26. februar 2016 15:07)

Prijatelju, mogu i ja sebi da smislim opravdan razlog zašto trošim pet puta više resursa od prosečnog stanovnika planete ali to i dalje ne znači da će to biti ekološki.

Veljko Milicevic, iz zadruge

pre 8 godina

Istrazio sam odgovor na to pitanje u mom naselju:

50% nisu razumeli pitanje
30% ljudi se boji strujnog udara
19% vrti glavom i misli da je to neka belosvetska zavera
01% je dobacivao: mrš konju jedan! teraj budalo! i sl.

Moj zakljucak je da su odgovori identicni kao pre sto godina kad se s konja prelazilo na automobile

Vlado

pre 8 godina

Ovaj članak je sramotno loš. Imam LEAFa vec više od godinu dana i prešao sam 11.000km. Da, to može biti samo drugi automobil u porodici. Struju ne punim več više od pola godine nigdje nego u šoping centrima, i ona je kao i svugdje u svijetu - besplatna! A i da punim u garaži, noću (kao i mobitel) nemogu platiti više od 1,-€ za pune baterije. Dakle, moj LEAF vozi preko 100km gradske vožnje na EKO modu za 1,-€
Puno je drugih prednosti, ali ipak, bez poticaja koje daju sve države (u Hrvatskoj oko 9.000,-€) teško bi ga se odlučio kupiti
Zato zaključak: Ne pišite gluposti i okrenite se električnoj energiji. Nikola Tesla nas gleda odozgo!!!

Zeljko

pre 8 godina

"Šta nas sprečava da u Srbiji vozimo elektromobile?"..... Da ne sirim mnogo pricu: sprecava nas to sto elektricni (ne hibridni) automobili NEMAJU kubikazu (radnu zapreminu motora) koja je OBAVEZNA po nasem zakonu o registraciji vozila. Dakle, zelim da uvezem Teslu Roadster i u SUP-u su rekli da NE MOZE da se registruje iz gore navedenog razloga..... Sve ostalo su gluposti oko kojih cemo diskutovati kada se promeni postojeci zakon.
(Naopkao, 26. februar 2016 11:22)

Ovo nije tacno. Raspitaj se u ministarstvu. Naravno da je moguce samo treba uraditi homoligaciju i tehnicki pregled. Ja pisao ministarstvu i oni mi lepo i uljudno odgovorili. Cak je moguce i svaki automobil prepraviti na elektro ali onda se mora uraditi homologacija i tehnicki i ako prodje sledi registracija.

Zeljko

pre 8 godina

Ja sam se rodio u Beogradu i tu ziveo 35g. Na periferiji grada. do centra 8km. ajde neka bude i da se zivi dalje a radi u centru neka je i 15km jedan pravac. To je 30km dnevno, plus jedno 20km da se svrckate okolo, splavovi, izlasci i sl. eto to je 50km dnevno a kaldim se da 95% populacije koja ide na posao kolima a kola ne koristi za posao trosi i manje. To znaci da elektro auto je idealan. Jednom se baterija napuni do kraja a posle se dopunjuje i to na obicnoj 220v mrezi i to je to. Nema tu neke filozofije. Za grad je idealan i to odmah. Inace se slazem sa svim navedenim u tekstu ali mi se osecaj ne svidja. Pasivno i kukanje. Pa naravno da smo u takvoj poziciji jer cekamo da nam sve drugi urade. Pitanje je svih pitanja. Zasto Srbija ne napravi svoj jeftini elektro automobil? Sta nas to sprecava? I za isti da subvencije umesto da kljuka Italijansku gusku? Znaje garant imamo, dizajnere imamo, inzinjere imamo, kineze da nam naprave bateriju. Domet recimo 75km, vise nego dovoljno? Za to je potrebna baterija od jedno 15KW i laka konstrukcija vozila...Dati maloj privredi da razvija punjace a na svakoj pumpi ako u EU i Rusiji postaviti minimum 3-5 punjaca od zavisnosti od velicine iste...ideja koliko te volja.

Achitwn

pre 8 godina

O ekologiji cu poceti da razmisljam cim Ameri pocnu da masovno voze auta od hiljadu kubika
(Aiii, 26. februar 2016 11:14)

Jedan od razloga sto ameri voze automobile sa 6 i vise cilindara je izdrzljivost. Oni prelaze na desetine hilkada milja godisnje i mali drekavci sa 4 cilindra se brzo raspadnu.

Kola da, subvencije ne

pre 8 godina

Pa prva stvar koja nas sprečava je što je nemoguće registrovati električni auto. Trenutno ne postoji opcija da se, na primer, Tesla, registruje u Srbiji.
(Đura, 26. februar 2016 11:57)
Najveća zabluda ikada, od pojave novih saobraćajnih dozvola,moguće je registrovati kola na baterije-zapremina motora je nula, pogonsko gorivo struja.Sad što bi svi hteli Teslu, a da subvenija bude 98% cene, e to ne može.Ni pre sto godina nije svako imao fijaker, pa ne treba ni danas država novcem ljudi koji idu peške da dotira one kojima fali za auto.

Replay

pre 8 godina

A kolika je potrosnja u KW kuci? Je li 2 KW ili 4 po satu? :D Jeste ovo zanimljiva tehnologija ali ponekad se pomisli i da smara malo. :) Ali opet mora da ima kako bi se registriavala ta vozila a i hibridi takodje.

да да

pre 8 godina

Једино да га пуним ноћу када је јефтина струја па да ујутру буде спреман за камшилук !!! Oвако, скупа струја брееее !!!!!!

Vlada

pre 8 godina

U mnogim zemljama postoje inicijative za kupovinu elektricnih vozila poput ne placanja PDV-a, besplatnog parkiranja, ne placanje putarine, subvencije(deo cene automobila placa drzava(kao kod nas sto je bilo za FIAT 500L)), koriscenja traka za autobuse i taksiste. A kod nas? Cvarak.

Trovach

pre 8 godina

Ja na elektricni automobil gledam kao na drugi porodicni auto koji bi sluzio za odlazak na posao i/ili "trckaranje" po gradu. Pri tom bi cak mogao da bude i dvosed, ili mali cetvorosed (za one koji imaju decu). Autonomija od 50-60 km je dovoljna cak i za Beograd, a za manje gradove i vise nego dovoljna. Zivim u Subotici i do posla imam malo vise od 3 km, a supruga oko 5km. Nemamo dece, jedno drugo mozemo uz put da "pokupimo" i mali dvosed bi mogao da nam bude i jedini auto.

analiticar amater

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da neko ima potrebu da pise ovako negativne tekstove.
Ajde da probam ovo da banalizujem: pisaca masina - kompjuter

Ne, nemojte kupovati kompjutere. Ako nestane struje, na masini mozete i dalje kucati, komjuter ce sve izbrisati.

Masina je sigurnija jer ne moze da zabaguje, kompjuter moze da se "zamrzne".

Pisacu masinu ne mogu da vam spijuniraju preko Interneta, kompjuter mogu.

Za Pisacu masinu vam ne treba uticnica, za kompjuter morate imati i za kuciste, i za monitor...dakle investicija u produzni kabal.

Ne, nemojte koristiti kompjuter, moracete da kupite internet i placate porez na isti.

Svako ima pravo na misljenje, ali nisu sva misljenja podjednako vredna.
Umesto da se utice na drzavu da omoguci registraciju EV, da se Beograd pridruzi modernim gradovima sa stanicama za punjenje, mi pricamo o dodatnim porezima koi nigde ne postoje za EV i rubrici za kubikazu u kompjuteru MUP-a.
I kad smo zbog toga, zasto MUP mora da vodi evidenciju automobila? To je jako vazna delatnost, a njima nikad nije prioritet, to treba da vodi neka drzavna agencija koja ce se baviti samo time i pratiti sta se desava po tom pitanju u svetu.

Sasa

pre 8 godina

Probao sam da ne, ali cu ipak morati da prokomentarisem.
Meni clanak deluje kao da je narucen od strane NIS-a. Ne kazem da jeste, ali je ovo bas ono sto bi oni zeleli da ljudi misle. "Najbolje je ovako i nikako drugacije ne bi bilo dobro!!!"
Probacu par komentara - sto na tekst sto na ostale komentatore:
- Domet - Drugar mi u Americi vozi Nisan Leaf, vec skoro 4 godine. Najstariju i najzastareliju bateriju. I dan danas po najgorim mogucim uslovima - sneg, kisa, zima, zastoji u saobracaju, moze da predje 100km sa jednim punjenjem. U normalnim uslovima je to 160km.
- Crvena zona - pocinje na 1600KWh. Nas cetvoro u kuci trosimo oko 300KWh mesecno. Ostaje 1300KWh za auto. To je preko 40KWh dnevno ili preko 250km svakog dana. Realno?
- Registracija i radna zapremina - apsolutno netacno. Moguce je registrovati auto na elektricni pogon - sa nultom radnom zapreminom. Mit koji se ovde stalno ponavlja i prihvata kao takav.
- Reciklaza - baterije se nakon zivotnog veka u automobilima koriste za stacionarne sisteme, a nakon toga se vrlo uspesno i skoro 100% recikliraju. Nema gomilanja na djubristima sigurno.
- Praznjenje u guzvi - elektroautomobili ne trose struju dok stoje i jako malo u kreni stani voznji. Neka agregati (grejanje, svetla, brisaci...) trose 2KW (puno!!!) - znaci da imate 12 sati stajanja u koloni.
Nema mesta vise. Ne dajte da nas ubede da ne zelimo da idemo napred. I da nastavimo da im placamo akcizu od 54din!

Dule Astro

pre 8 godina

Znam da zvučim kao teoretičar zavere, ali proizvođačima se ne isplati da se naprave jeftine bolje baterije u ovoj eri potrošačkog društva. Zamislite da imate isti telefon ili auto dugi niz godina...

Da ne spominjem naftne kompanije...

Strujni udar

pre 8 godina

Iz teksta fali jedan detalj koji će darastično smanjiti interesovanje ili čak i proizvodnju istih !
Zamislimo da u Srbiji umesto 2 miliona benzinaca imamo isti broj električnih automobila !
Prođe životni ciklus baterija , ono nama na hrpi 2 miliona "bačenih" baterija , pošto recikliranje isti neće biti isplativo !
Nakon odprilike 10 godina još 2 miliona baterija , a tu je i svetska "hrpa" baterija !!!
Evo kako uništiti životnu sredinu, a o termo-elektranama nismo ništa rekli i o ostalim zagađivačima za proizvodnju struje !

nn

pre 8 godina

Vise mislim da ce hibridi sa malim agregatima pre zaziveti nego cist automobil na struju. Mada u ovoj nasoj lopovskoj drzavi nema od toga nista. Mi kasnimo za svetom jedno 10 godina. Tek kada budu stari 5 do 10 godina, mozda cemo moci da ih teramo.

Aiii

pre 8 godina

Potpuno realno nabrojani problemi. E-auta su samo igracke, i da se ne lazemo, i ja bih jednu tesla igracku, ali ce mi primarni auto uvijek biti neki svaba (bmw/merc) na benzin/dizel. Jbg dokazani su, pune se za 3 minuta na svakom cosku i prelaze 800-1000 km sa jednim rezervoarom. O ekologiji cu poceti da razmisljam cim Ameri pocnu da masovno voze auta od hiljadu kubika

намерно или случајно ипак је грешка

pre 8 godina

Nema od tog ništa u Srbiji bar narednih 20 godina.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (pera zdera, 26. februar 2016 10:54)
---
Мислим да си изоставо две нуле.

x

pre 8 godina

Porediti sta elektro automobil moze sada da uradi i koji ce mu biti dometi u buducnosti je isto kao porediti sta su kompjuteri mogli da urade pre dvadeset godina i sta mogu sada da urade.
Realno gledano jedini problem sa elektro automobilima je baterija - ali vremenom ce se to unarediti. Sad je autonomija npr za teslu model S 600 km, za 5 godina ce biti duplo veca i na svakih 5 godina ce se udvostrucavati. Vremenom ce ta tehnologija biti sve jeftinija i sve pristupacnija.
Sa druge strane elektro automobii imaju mnogo manje komponenti - nemaju npr menjac, kvacilo, filter goriva, filter vazduha, mnogo manji hladnjak i td. - to sve mnogo utice na cenu proizvodnje
Za 20 godina se mozda nece ni proizvoditi automobili sa unutrasnjim sagorevanjem, u ostalom videcemo

Naopkao

pre 8 godina

"Šta nas sprečava da u Srbiji vozimo elektromobile?"..... Da ne sirim mnogo pricu: sprecava nas to sto elektricni (ne hibridni) automobili NEMAJU kubikazu (radnu zapreminu motora) koja je OBAVEZNA po nasem zakonu o registraciji vozila. Dakle, zelim da uvezem Teslu Roadster i u SUP-u su rekli da NE MOZE da se registruje iz gore navedenog razloga..... Sve ostalo su gluposti oko kojih cemo diskutovati kada se promeni postojeci zakon.

Sale

pre 8 godina

Ljudi nemaju da kupe novu daciju od 7000€, a o ovome da se i ne prica. Bedni smo mnogo. Gledajte samo ljude na ulici i videcete gde smo.

djolea

pre 8 godina

Svaka cast za clanak. Ako moze vise ovakvih tekstova o realnim problemima sa kojima se vozaci susrecu, ili bi se susretali u datim situacijama, i vise tekstvova koji se bave istorijatom pojedinih modela koji su na neki nacin obelezili istoriju auto industrije. Takodje bi mogli jednom mesecno da pisete o osnivacima i nastanku pojedinih auto kuca, a mozda cak i o ljudima koji su ostavili veci trag u auto-moto sportu u veku njegovog postojanja. jer realno gledano, koga god zanimaju automobili, zanimaju ga i ove stvari. :)

tomy

pre 8 godina

U Srbiji smo spreceni da vozimo i obicne automobile kolike su akcize na gorivo i registraciju nametnuli.O ovima samo da sanjamo,jos ako uzmemo u obzir koje olaksice dobijaju ljudi u svetu koji koriste ovakva vozila a ovde gledaju samo da te oderu sto vise.

Kara te kid I

pre 8 godina

U ovoj zemlji nema podsticaja ni za kupovinu hibrida, a o ovome nema potrebe ni da mastamo. Hibrid kosta kao da cete da budete najgori neprijatelj drzave. Valjda ta hibridna prica nije dovoljno napredna. :)

Đura

pre 8 godina

Pa prva stvar koja nas sprečava je što je nemoguće registrovati električni auto. Trenutno ne postoji opcija da se, na primer, Tesla, registruje u Srbiji.

Boba NS

pre 8 godina

za sada ne vidim bolje resenje od plug in hibrida ili elektricnog automobila koji ima u gepeku mali motor za dopunu baterija. Ostalo kad naprave bolje i jeftinije baterije

Sasa

pre 8 godina

Probao sam da ne, ali cu ipak morati da prokomentarisem.
Meni clanak deluje kao da je narucen od strane NIS-a. Ne kazem da jeste, ali je ovo bas ono sto bi oni zeleli da ljudi misle. "Najbolje je ovako i nikako drugacije ne bi bilo dobro!!!"
Probacu par komentara - sto na tekst sto na ostale komentatore:
- Domet - Drugar mi u Americi vozi Nisan Leaf, vec skoro 4 godine. Najstariju i najzastareliju bateriju. I dan danas po najgorim mogucim uslovima - sneg, kisa, zima, zastoji u saobracaju, moze da predje 100km sa jednim punjenjem. U normalnim uslovima je to 160km.
- Crvena zona - pocinje na 1600KWh. Nas cetvoro u kuci trosimo oko 300KWh mesecno. Ostaje 1300KWh za auto. To je preko 40KWh dnevno ili preko 250km svakog dana. Realno?
- Registracija i radna zapremina - apsolutno netacno. Moguce je registrovati auto na elektricni pogon - sa nultom radnom zapreminom. Mit koji se ovde stalno ponavlja i prihvata kao takav.
- Reciklaza - baterije se nakon zivotnog veka u automobilima koriste za stacionarne sisteme, a nakon toga se vrlo uspesno i skoro 100% recikliraju. Nema gomilanja na djubristima sigurno.
- Praznjenje u guzvi - elektroautomobili ne trose struju dok stoje i jako malo u kreni stani voznji. Neka agregati (grejanje, svetla, brisaci...) trose 2KW (puno!!!) - znaci da imate 12 sati stajanja u koloni.
Nema mesta vise. Ne dajte da nas ubede da ne zelimo da idemo napred. I da nastavimo da im placamo akcizu od 54din!

Naopkao

pre 8 godina

"Šta nas sprečava da u Srbiji vozimo elektromobile?"..... Da ne sirim mnogo pricu: sprecava nas to sto elektricni (ne hibridni) automobili NEMAJU kubikazu (radnu zapreminu motora) koja je OBAVEZNA po nasem zakonu o registraciji vozila. Dakle, zelim da uvezem Teslu Roadster i u SUP-u su rekli da NE MOZE da se registruje iz gore navedenog razloga..... Sve ostalo su gluposti oko kojih cemo diskutovati kada se promeni postojeci zakon.

Sale

pre 8 godina

Ljudi nemaju da kupe novu daciju od 7000€, a o ovome da se i ne prica. Bedni smo mnogo. Gledajte samo ljude na ulici i videcete gde smo.

Đura

pre 8 godina

Pa prva stvar koja nas sprečava je što je nemoguće registrovati električni auto. Trenutno ne postoji opcija da se, na primer, Tesla, registruje u Srbiji.

Boba NS

pre 8 godina

za sada ne vidim bolje resenje od plug in hibrida ili elektricnog automobila koji ima u gepeku mali motor za dopunu baterija. Ostalo kad naprave bolje i jeftinije baterije

analiticar amater

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da neko ima potrebu da pise ovako negativne tekstove.
Ajde da probam ovo da banalizujem: pisaca masina - kompjuter

Ne, nemojte kupovati kompjutere. Ako nestane struje, na masini mozete i dalje kucati, komjuter ce sve izbrisati.

Masina je sigurnija jer ne moze da zabaguje, kompjuter moze da se "zamrzne".

Pisacu masinu ne mogu da vam spijuniraju preko Interneta, kompjuter mogu.

Za Pisacu masinu vam ne treba uticnica, za kompjuter morate imati i za kuciste, i za monitor...dakle investicija u produzni kabal.

Ne, nemojte koristiti kompjuter, moracete da kupite internet i placate porez na isti.

Svako ima pravo na misljenje, ali nisu sva misljenja podjednako vredna.
Umesto da se utice na drzavu da omoguci registraciju EV, da se Beograd pridruzi modernim gradovima sa stanicama za punjenje, mi pricamo o dodatnim porezima koi nigde ne postoje za EV i rubrici za kubikazu u kompjuteru MUP-a.
I kad smo zbog toga, zasto MUP mora da vodi evidenciju automobila? To je jako vazna delatnost, a njima nikad nije prioritet, to treba da vodi neka drzavna agencija koja ce se baviti samo time i pratiti sta se desava po tom pitanju u svetu.

Kara te kid I

pre 8 godina

U ovoj zemlji nema podsticaja ni za kupovinu hibrida, a o ovome nema potrebe ni da mastamo. Hibrid kosta kao da cete da budete najgori neprijatelj drzave. Valjda ta hibridna prica nije dovoljno napredna. :)

x

pre 8 godina

Porediti sta elektro automobil moze sada da uradi i koji ce mu biti dometi u buducnosti je isto kao porediti sta su kompjuteri mogli da urade pre dvadeset godina i sta mogu sada da urade.
Realno gledano jedini problem sa elektro automobilima je baterija - ali vremenom ce se to unarediti. Sad je autonomija npr za teslu model S 600 km, za 5 godina ce biti duplo veca i na svakih 5 godina ce se udvostrucavati. Vremenom ce ta tehnologija biti sve jeftinija i sve pristupacnija.
Sa druge strane elektro automobii imaju mnogo manje komponenti - nemaju npr menjac, kvacilo, filter goriva, filter vazduha, mnogo manji hladnjak i td. - to sve mnogo utice na cenu proizvodnje
Za 20 godina se mozda nece ni proizvoditi automobili sa unutrasnjim sagorevanjem, u ostalom videcemo

намерно или случајно ипак је грешка

pre 8 godina

Nema od tog ništa u Srbiji bar narednih 20 godina.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (pera zdera, 26. februar 2016 10:54)
---
Мислим да си изоставо две нуле.

tomy

pre 8 godina

U Srbiji smo spreceni da vozimo i obicne automobile kolike su akcize na gorivo i registraciju nametnuli.O ovima samo da sanjamo,jos ako uzmemo u obzir koje olaksice dobijaju ljudi u svetu koji koriste ovakva vozila a ovde gledaju samo da te oderu sto vise.

Trovach

pre 8 godina

Ja na elektricni automobil gledam kao na drugi porodicni auto koji bi sluzio za odlazak na posao i/ili "trckaranje" po gradu. Pri tom bi cak mogao da bude i dvosed, ili mali cetvorosed (za one koji imaju decu). Autonomija od 50-60 km je dovoljna cak i za Beograd, a za manje gradove i vise nego dovoljna. Zivim u Subotici i do posla imam malo vise od 3 km, a supruga oko 5km. Nemamo dece, jedno drugo mozemo uz put da "pokupimo" i mali dvosed bi mogao da nam bude i jedini auto.

Vlada

pre 8 godina

U mnogim zemljama postoje inicijative za kupovinu elektricnih vozila poput ne placanja PDV-a, besplatnog parkiranja, ne placanje putarine, subvencije(deo cene automobila placa drzava(kao kod nas sto je bilo za FIAT 500L)), koriscenja traka za autobuse i taksiste. A kod nas? Cvarak.

Achitwn

pre 8 godina

O ekologiji cu poceti da razmisljam cim Ameri pocnu da masovno voze auta od hiljadu kubika
(Aiii, 26. februar 2016 11:14)

Jedan od razloga sto ameri voze automobile sa 6 i vise cilindara je izdrzljivost. Oni prelaze na desetine hilkada milja godisnje i mali drekavci sa 4 cilindra se brzo raspadnu.

Dule Astro

pre 8 godina

Znam da zvučim kao teoretičar zavere, ali proizvođačima se ne isplati da se naprave jeftine bolje baterije u ovoj eri potrošačkog društva. Zamislite da imate isti telefon ili auto dugi niz godina...

Da ne spominjem naftne kompanije...

nn

pre 8 godina

Vise mislim da ce hibridi sa malim agregatima pre zaziveti nego cist automobil na struju. Mada u ovoj nasoj lopovskoj drzavi nema od toga nista. Mi kasnimo za svetom jedno 10 godina. Tek kada budu stari 5 do 10 godina, mozda cemo moci da ih teramo.

djolea

pre 8 godina

Svaka cast za clanak. Ako moze vise ovakvih tekstova o realnim problemima sa kojima se vozaci susrecu, ili bi se susretali u datim situacijama, i vise tekstvova koji se bave istorijatom pojedinih modela koji su na neki nacin obelezili istoriju auto industrije. Takodje bi mogli jednom mesecno da pisete o osnivacima i nastanku pojedinih auto kuca, a mozda cak i o ljudima koji su ostavili veci trag u auto-moto sportu u veku njegovog postojanja. jer realno gledano, koga god zanimaju automobili, zanimaju ga i ove stvari. :)

Vlado

pre 8 godina

Ovaj članak je sramotno loš. Imam LEAFa vec više od godinu dana i prešao sam 11.000km. Da, to može biti samo drugi automobil u porodici. Struju ne punim več više od pola godine nigdje nego u šoping centrima, i ona je kao i svugdje u svijetu - besplatna! A i da punim u garaži, noću (kao i mobitel) nemogu platiti više od 1,-€ za pune baterije. Dakle, moj LEAF vozi preko 100km gradske vožnje na EKO modu za 1,-€
Puno je drugih prednosti, ali ipak, bez poticaja koje daju sve države (u Hrvatskoj oko 9.000,-€) teško bi ga se odlučio kupiti
Zato zaključak: Ne pišite gluposti i okrenite se električnoj energiji. Nikola Tesla nas gleda odozgo!!!

CATAPA

pre 8 godina

Problem je ovde kao i u svemu drugom: Srbija nema državu koja rešava probleme građana, već državu koja građanima pravi nove probleme.
U davna vremena vrlo neefikasne birokratije, ličnu kartu koju smo bili obavezni da imamo dobijali smo za dvadesetak minuta i činilo se dugo. Danas treba 15 i više dana.
Električni auto je kao dete, ima puno slabosti i mora se stalno paziti na njega. Poruka od države je ista: nemojte praviti decu, puno košta i imaćete svakodnevne probleme. Deca i elektromobili su najveći luksuz, budućnost je luksuz. Poruka je strašna, ali jasna.

e

pre 8 godina

Kod automobila i njihovih motora suština je stepen efikasnosti. Na primer:
-Benzinac 26%
-Dizel 40%
-Elektro motor 96%
Objasnićemo uprošteno:
-U benzinca sipam 100 din. goriva, na pogonskom točku me vuče 26 din, ostatak se potrošio na pogonske sklopove.
-U Dizela sipam 100 din, vuče me 40 din.
-U elektro motor punim ga srujom za 100 din, vuče me 96 din.
Elekro motor je više od tri puta efikasniji od benzica, i više od dva puta efikasniji od dizela.
Zbog stepena efikasnosti elektro automobili su budućnost!!!

Veljko Milicevic, iz zadruge

pre 8 godina

Istrazio sam odgovor na to pitanje u mom naselju:

50% nisu razumeli pitanje
30% ljudi se boji strujnog udara
19% vrti glavom i misli da je to neka belosvetska zavera
01% je dobacivao: mrš konju jedan! teraj budalo! i sl.

Moj zakljucak je da su odgovori identicni kao pre sto godina kad se s konja prelazilo na automobile

Strujni udar

pre 8 godina

Iz teksta fali jedan detalj koji će darastično smanjiti interesovanje ili čak i proizvodnju istih !
Zamislimo da u Srbiji umesto 2 miliona benzinaca imamo isti broj električnih automobila !
Prođe životni ciklus baterija , ono nama na hrpi 2 miliona "bačenih" baterija , pošto recikliranje isti neće biti isplativo !
Nakon odprilike 10 godina još 2 miliona baterija , a tu je i svetska "hrpa" baterija !!!
Evo kako uništiti životnu sredinu, a o termo-elektranama nismo ništa rekli i o ostalim zagađivačima za proizvodnju struje !

Zeljko

pre 8 godina

Ja sam se rodio u Beogradu i tu ziveo 35g. Na periferiji grada. do centra 8km. ajde neka bude i da se zivi dalje a radi u centru neka je i 15km jedan pravac. To je 30km dnevno, plus jedno 20km da se svrckate okolo, splavovi, izlasci i sl. eto to je 50km dnevno a kaldim se da 95% populacije koja ide na posao kolima a kola ne koristi za posao trosi i manje. To znaci da elektro auto je idealan. Jednom se baterija napuni do kraja a posle se dopunjuje i to na obicnoj 220v mrezi i to je to. Nema tu neke filozofije. Za grad je idealan i to odmah. Inace se slazem sa svim navedenim u tekstu ali mi se osecaj ne svidja. Pasivno i kukanje. Pa naravno da smo u takvoj poziciji jer cekamo da nam sve drugi urade. Pitanje je svih pitanja. Zasto Srbija ne napravi svoj jeftini elektro automobil? Sta nas to sprecava? I za isti da subvencije umesto da kljuka Italijansku gusku? Znaje garant imamo, dizajnere imamo, inzinjere imamo, kineze da nam naprave bateriju. Domet recimo 75km, vise nego dovoljno? Za to je potrebna baterija od jedno 15KW i laka konstrukcija vozila...Dati maloj privredi da razvija punjace a na svakoj pumpi ako u EU i Rusiji postaviti minimum 3-5 punjaca od zavisnosti od velicine iste...ideja koliko te volja.

dule

pre 8 godina

O ekologiji cu poceti da razmisljam cim Ameri pocnu da masovno voze auta od hiljadu kubika
(Aiii, 26. februar 2016 11:14)

Jedan od razloga sto ameri voze automobile sa 6 i vise cilindara je izdrzljivost. Oni prelaze na desetine hilkada milja godisnje i mali drekavci sa 4 cilindra se brzo raspadnu.
(Achitwn, 26. februar 2016 15:07)

Prijatelju, mogu i ja sebi da smislim opravdan razlog zašto trošim pet puta više resursa od prosečnog stanovnika planete ali to i dalje ne znači da će to biti ekološki.

Prorok

pre 8 godina

Svaki prijelaz na novu tehnologiju ima puno protivnika, najviše iz neznanja. Članak je pisan vrlo pesimistički, a neke stvari nisu uopće točne. Npr. vjek trajanja i pouzdanost baterija. Hibrid Prius je već vožen milion kilometara u stvarnom prometu i prva baterija je još uvijek dobra. Toyota daje 8 godina garancije na bateriju, a Hyundai u SAD-u daje doživotnu garanciju na bateriju u Hyundai Sonati hibrid!!! Kada se primjeti smanjenje kapaciteta baterije ne mjenja se cijela nego se analizira članak po članak (to naravno radi stručnjak) i zamjene se samo loši članci što je trošak 20 puta manji od cijele baterije (koja nova za recimo Yaris hibrid košta 1.300€ i traje barem 10 godina).
Autora članka najviše brine kako će država namaknuti novce u budžet ako se ne bude prodavao benzin/dizel. Pa država ima sve instrumente da jednoga dana kada se sve omasovi naplati recimo prilikom godišnje registracije dodatnu taksu.
Podaci o slaboj pouzdanosti i malom kapacitetu baterija su isto prenaglašeni i ne odgovaraju stvarnosti. Kapacitet ne pada drmamatično i one su testirane na temperaturama i od -20C.
Većina automobila se može za 5.000€ preurediti na vožnju na struju. Za brzinu od 80km/h(za grad dovoljno) dovoljno je 10KW motor koji se kratkotrajno može preopteretiti i dati 15KW. Takve motore ima većina viljuškara na struju, a može se upotrijebiti i njihov kontroler gasa.
Evolucija se ne može zaustaviti ma koliko se neki trudili.

Nenad

pre 8 godina

Pa nismo mi retardirani toliko ovde u Srbiji da niko ne ceni ekologiju, tihu vožnju, povoljno punjenje. Kada budemo imali plate od par hiljada evra, e tada će i ovde zaživeti električni automobili. Ovom stopom rasta od 2% godišnje, to će biti 2000 eur plate mesečno za 80 godina, znači tamo negde 2096. godine.

Joca

pre 8 godina

Prođe životni ciklus baterija , ono nama na hrpi 2 miliona "bačenih" baterija , pošto recikliranje isti neće biti isplativo !
(Strujni udar, 26. februar 2016 12:01)
Meni je već sada isplativo. Bavim se prepakivanjem Li-Ion ćelija u baterijama za laptopove i alate i najčešće su u kvaru samo dve od šest ćelija. Ili elektronika, ali to je već druga tema. Nisam utvrdio da prepakovane baterije imaju imalo ili drastično manji kapacitet ili trajnost nego nove.
Baterije za auto nisam radio, ali opravdano pretpostavljam da bi se standardizacijom ćelija i konstrukcijom baterija mnogo produžio garantovani fabrički vek. Vek ćelija je uvek mnogo veći od veka baterije ćelija.
U nekoj doglednoj budućnosti, i sa ovakvim ćelijama, to bi bilo jedino potrebno "održavanje" pogonskog sklopa.
Ako upotrebimo analogiju laptopova, čak i kad vrisne trećina ćelija, to se odražava na vreme rada (odnosno radijus elektromobila), a ne i na performanse. Koliko je to uporedivo sa današnjim kompjuterizovanim benzinskim motorima koje kompjuter i zbog manjeg kvara baca u safety mode ili totalno isključuje?
Kada elektromobili budu u svakom segmentu bolji od benzinskih, problem će biti što su nečujni...

iberlauf od juga

pre 8 godina

Srbi su rodjeni da obesmisle svaku pametnu stvar koju svet izmisli.
Dakle ljudi, vozite i dalje tamice, golfove dvojke i slicno djubre jer je to sigurnije i jeftinije. Doduše pitanje koliko je jeftinije imati pola nacije sa karcinomom pluća ali ni to nije vazno jer ovdje zivot ne vredi i tako nista.

dzonikg.

pre 8 godina

Kao i obicno komentari nemaju nikakve veze sa realnoscu..nista cudno ..ovde ljudiam prodje zivot u nekom mastanju..od auta na struju u srbiji nece biti skoro vreme NISTA..bar 30-40 godina..i taj najjeftiniji kosta 30 000 eura ..ko u Srbiji ima da da 30 000 eura za auto..sami politicari i kriminalci..a oni ce da kupe neku nemacku limuzinu ili dzip za te pare...price o pojeftinjenju baterija su za malu decu..za 100 godina kapacitet baterija po tezini se povecao samo duplo ..nije to kompjuter pa samo smanjis i tranzistor i mozes da ih nagomilas vise na istu povrsinu..struja se stvara iz hemijskog procesa koji ne moze da se umanjuje ..nova baterija za 150 km kosta kao 3 polovnjaka koje srbi najcesce kupuju

Aiii

pre 8 godina

Potpuno realno nabrojani problemi. E-auta su samo igracke, i da se ne lazemo, i ja bih jednu tesla igracku, ali ce mi primarni auto uvijek biti neki svaba (bmw/merc) na benzin/dizel. Jbg dokazani su, pune se za 3 minuta na svakom cosku i prelaze 800-1000 km sa jednim rezervoarom. O ekologiji cu poceti da razmisljam cim Ameri pocnu da masovno voze auta od hiljadu kubika

Cinik

pre 8 godina

Zato sto bi ova drzavolika struktura uvela akcizu na struju, i taksu na prikljucak u garazi/dvoristu, samo da ima vise elektromobila. Gradjani su jedan od retkih resursa drzavolike strukture, iz njih se cedi maksimalno preko ogromne akcize za gorivo, preskupih registracija, saobracajne policije ...

Zuba

pre 8 godina

Ne fale nama EV. Nama fale ljudi sa vizijom. Neko ko razume sta je dobrobit. Neko ko razume "napredak" rec koja se u poslednje vreme povezuje upravo za one koji nemaju tu viziju. Toga odavno nema u Srbiji. Dacu samo primer pokojnog gradonacelnika Branka Pesica. Eh da ima takvih ljudi...

Gandalf

pre 8 godina

Samo neka drzava da olaksice i napravi punionice i da vidis kako ce da se voze.Recimo u HR drzava daje poticaj,odnosno vraca do max.10 000 eu (ovisi o klasi vozila) za kupoviu hibrida,potpuno el.auta ili cak el.skutera.Istina tome su kumovale direktive EU o izgradnji el.punionica.Recimo Osijek koji je mali grad ispod 100 000 stanovnika ima za sada 4 punionice za el.aute od kojih su 2 u centru pa dok punite auto (sto placate) imate bespl. parking.Nadam se da ce uz malo volje ovakve stvari zaziveti i u Srbiji.

Kola da, subvencije ne

pre 8 godina

Pa prva stvar koja nas sprečava je što je nemoguće registrovati električni auto. Trenutno ne postoji opcija da se, na primer, Tesla, registruje u Srbiji.
(Đura, 26. februar 2016 11:57)
Najveća zabluda ikada, od pojave novih saobraćajnih dozvola,moguće je registrovati kola na baterije-zapremina motora je nula, pogonsko gorivo struja.Sad što bi svi hteli Teslu, a da subvenija bude 98% cene, e to ne može.Ni pre sto godina nije svako imao fijaker, pa ne treba ni danas država novcem ljudi koji idu peške da dotira one kojima fali za auto.

zexxx

pre 8 godina

Koja bre voznja zutom trakom, pa onda ne bi stigao kuci busem za 2,5 sati, zute trake su spas za nas koji koristimo autobuse, cim ima zute trake pici bus samo tako, a vinsa kolima i onako ometate vozace autobusa i ne dajete im da se ukljuce, a nas bre 100 u busu, a vi svi kao bogatasi po jedan u kolima!

Joca

pre 8 godina

Znam da zvučim kao teoretičar zavere, ali proizvođačima se ne isplati da se naprave jeftine bolje baterije u ovoj eri potrošačkog društva. Zamislite da imate isti telefon ili auto dugi niz godina...

Da ne spominjem naftne kompanije...
(Dule Astro, 26. februar 2016 12:41)
Prijatelju, jasno mi je koliko je velika opstrukcija naftnog lobija, ali kada su baterije u pitanju, ovo ne stoji. Možda imam takav utisak jer pratim tu oblast, ali čini mi se da se na baterijama radi vrlo, vrlo intenzivno. Čak možda i ne toliko zahvaljujući industriji zabavne elektronike, koliko industriji alata i profesionalnim korisnicima tih alata koji imaju veliku potrebu za baterijama koje mogu da izdrže makar jednu smenu rada. Kompjuteri (telefoni) još i mogu da dođu do nekog ergonomskog optimuma, ali alati su još daleko od toga. O tome se retko govori, ali ta industrija i tržište su takođe moćni igrači.
Problem je veoma složen, još ni tehnologija na litijumu nije rekla zadnju reč, a eksperimentiše se sa mnogo drugih materijala i tehnologija skladištenja struje. Problem je ustvari što se decenijama pre nije radilo ništa, dok je naftni lobi bio jedini igrač. To apsolutno stoji.

dusan

pre 8 godina

vozim cetiri sezone kineski elektricni bicikl sa litiumskom baterijom.do sada sam presao 9.000 kilometara i broj kilometara koji predjem sa jednim
punjenjem je skoro uvek isti za svo vreme koristenja(4 god.).onaj podatak
da zimi jako opadne kapacitet litiumske baterije ne stoji.cak što više navedenoj bateriji vise godi hladno vreme zbog procesa koji se u njoj dešavaju.

DaK- Man Utd

pre 8 godina

Ti, koji si pisao ovaj clanak nemas iskustvo sa El-automobilima. Ja imam. U Srbiji je problem sto se struja deli na skupu i jeftinu. Na zapadu je cena uvek ista. Grad moze da ulozi u stanice za punjeneje i na taj nacin zaradi pare. Mi imamo besplatna mesta ovde u Norveskoj, ali isto tako imamo i mesta na kojima placamo ako moramo da punimo. Ono sto je poenta je da je vazduh u gradovima cist. Nema zagadjenosti i na taj nacin se stiti zivotna sredina. Samo prstenujte gradove i naplatiite ulaz za automobile na gorivo, pa cete dobiti novca da ulazete u gradski prevoz ili obnavljanje ulica i puteva. Sprecite parkiranje na trotoarima, budite rigorozni pa da vidite kako ce se pare sliti u kasu. Na zapadu se grneralno voznja kolima smatra luksuz. Skola voznje kosta 5 000 evra. ( ceo kurs sa ispitom). Kod nas svak susa vozi, i automobili su u katastorfalnom stanju. Ovde se auta koja su stara oko 10-15 godina prodaju za par hiljada evra i ako na tehnickom pregledu se ispostavi da treba dost ulaganja, teraju sr na otpad. Ne moze sve da se vozi i ne moze komsija zika da ti ga nabudzi i da nastavis da teras jos neko vreme. Zato je bilans poginuli 5 osoba godisnje, a kod nas 5 dnevno!! Sto se tice da ti el auto stane u gradu je smesna. Moj auto ima domet 230 km na jedno punjenje. Imam 3 moda voznje eco+, eco i super. Sa eco+ je najveca usteda baterije u voznji. Kada tome dodam recuperation mod pri smanjenju brzine ( pri pustNju gasa energija se vraca u bateriju) dolazi do jos vece stednje

hiavata

pre 8 godina

Porediti sta elektro automobil moze sada da uradi i koji ce mu biti dometi u buducnosti je isto kao porediti sta su kompjuteri mogli da urade pre dvadeset godina i sta mogu sada da urade. 
(x, 26. februar 2016 11:12)

Pa nije bas tako. Jednom kad je uspostavljena osnova za razvoj racunara dalji napredak nije bio uslovljen novim izumima, jer realno racunari pre 25 godina i sada se baziraju na istoj tehnologiji silikonskih cipova, samo je velicina cipa razvijana. Najbolji pokazatelj je to da do pre 5 godina osnovna komponenta racunara, hard disk, se nije menjao niti je dobijao na performansama zato sto je tehnologija magnetnih diskova , koji su mehanicki, udarila u limit odavno. Kod automobila je problem baterija koja isto tako ne moze da se unapredjuje dalje iz istog razloga. Dok ne izmisle nesto komletno drugacije, kao SSD diskovi kod racunara, veceg napretka nece biti. Ista prica je i za CPU, zato se sve vise spominju kvantni procesori, jer limit trenutne tehnologije procesora je blizu.

maloicitao

pre 8 godina

Jedan od razloga sto ameri voze automobile sa 6 i vise cilindara je izdrzljivost. Oni prelaze na desetine hilkada milja godisnje i mali drekavci sa 4 cilindra se brzo raspadnu.(Achitwn, 26. februar 2016 15:07)

Auuu pa ko te je to slagao? Veliki broj cilindara je za snagu i prestiz, Japanci danas prave (a i mnogi drugi) cetvorocilindrase koji prelaze mozda i vise nego V8 Ameri.

Zeljko

pre 8 godina

"Šta nas sprečava da u Srbiji vozimo elektromobile?"..... Da ne sirim mnogo pricu: sprecava nas to sto elektricni (ne hibridni) automobili NEMAJU kubikazu (radnu zapreminu motora) koja je OBAVEZNA po nasem zakonu o registraciji vozila. Dakle, zelim da uvezem Teslu Roadster i u SUP-u su rekli da NE MOZE da se registruje iz gore navedenog razloga..... Sve ostalo su gluposti oko kojih cemo diskutovati kada se promeni postojeci zakon.
(Naopkao, 26. februar 2016 11:22)

Ovo nije tacno. Raspitaj se u ministarstvu. Naravno da je moguce samo treba uraditi homoligaciju i tehnicki pregled. Ja pisao ministarstvu i oni mi lepo i uljudno odgovorili. Cak je moguce i svaki automobil prepraviti na elektro ali onda se mora uraditi homologacija i tehnicki i ako prodje sledi registracija.

Mikac

pre 8 godina

(Zeljko, 26. februar 2016 16:46)

Jeste ali to je samo teorija i jedna bajka. Isto to ti kazu kada hoces da uvezes automobil iz USA. Problem je sto takvu homologaciju niko u Srbiji ne radi a i ako kojim cudom rade to drzavne institucije ne priznaju.

Ovo sa homologacijom smo vec prosli milion puta a nekima i dan danas stoje automobili i motori ne registrovani jer moraju da urde "homologaciju"

Elektricni automobil u Srbiji ne mozes registrovati sem ako ti je dobar drug Dacic. Za najjednostavniji nacin kako da registrujes elektricni automobil moras pozvati grad Pancevo da vidis kako su oni uspeli da registruju donaciju Nissan Leaf-ova. Oni kao grad nisu mogli da registruju te automobile mesecima.

Мићко

pre 8 godina

То је то. Додао бих да аутомобил на струју иде на угаљ ( Код нас, па и у свету струја се прави од угља ), тако да еколошки аспект не стоји.

Samo toliko

pre 8 godina

Osnovni problem niko nije spomenuo, a to su subvencije i nizi porez. Zbog toga se na zapadu kupuju hibridi i elektricna vozila. Koja ekologija, koji bakraci. O tome razmislja dzava a ne kupci. Kod nas ne da toga nema nego jos natakare kojajekakve ateste i ostale boranije.

Nebojsa

pre 7 godina

Totalna neistina. Postoje elektricni punjaci za elektricne automobile kod hotela Hayat i Intercontinental. Dugacko punjenje? Tesla automobili se pune jako brzo (do 8 sati), a sa jednim punjenjem predjete celu Srbiju (od Subotice do Nisa). Za Srbiju su najbolji elektricni automobili. A vi i dalje iznosite nebuloze.

Elvedin Hamzagic

pre 7 godina

Da bi ste bili stvarno progresivni morate da izadjete iz sablona u koji vas svakodnevno stavljaju. A to pre svega znaci da treba da prestanete da slusate medije koji pokusavaju da kreiraju sliku realnosti za vas i da razmisljate svojom glavom.

Ili, drugacije receno, jedini ispravan put je put napred, i na tom putu stoju sve sto zelimo, dok iza nas ostaje sve sto odbacujemo.

A automobil na elektricni pogon je jedna od tih stvari koje su ispred nas. To ce se svakako desiti pre ili kasnije, nas cilj je da se desi pre.

да да

pre 8 godina

Једино да га пуним ноћу када је јефтина струја па да ујутру буде спреман за камшилук !!! Oвако, скупа струја брееее !!!!!!

Svemir

pre 8 godina

Da bi neka zemlja stiglaa do nivoa na kome ce se voziti elektricni automobili, prvo mora da ima ekolosku svest.
U toj zemlji su u gradu moderni mali, prakticni automobili, a ne dzipovi. U toj zemlji se cak i automobili koji prevoze Vucice i Male zaustavljaju samo na predvidjenim mestima ,a ne u desnoj kolovoznoj traci.

U holandiji su elektricni automobili standard, ali taj standard je za srbiju nedostizan.
Pa kupujte srbi polovne dizelase.

BMW 700 evra, ko nov. kozna sedista, klima, servo . malo trosi - 9 litara.

Ševi

pre 8 godina

Achitwn
Vidim koliko znaš o amerikacima. Za njih je pravi pogodak kad kupe merdžu ili bmv ili npr japaca. A ševi ili gm kupuje boranija, pošto se pre raspadnu bez obzira što imaju 6c. Doduše ovi i "jedu" duplo više gasoline koji je skoro za džabaka pa se i Tesli loše piše.

I

pre 8 godina

Lep članak, objektivan i sadržajan. Izvinite ako zastranim, ali ja to upoređujem kao prvo novorođeno dete gde su sijaset problema. Kasniji porođaji su kud i kamo lakši.Sve svetske kuće koje se bave automobilima mnogo rade na usavršavanju baterija. Jedna od njih koja najviše obećava je u Engleskoj gde su naučnici već napravili bateriju kako oni kažu da joj je rok trajanja 10 puta veći od do sada najtrajnije baterije. Problem je što je vreme punjenja jako dug ali isto da su na dobrom putu da to reše. Inače ova baterija je za trećinu ili polovinu lakša od dosadašnjih. Ovo bi bila pobeda nad fosilnim gorivima ukoliko to ostvare.

ivan

pre 8 godina

Neimenovani izvor iliti kako do jeftine struje, ako se gazde dogovore:"Grupa nas, u privatnoj kompaniji po imenu Likvid lajt, priprema neku vrstu šoka za Arape. Pronašli smo način da proizvodimo Sveti gral alternativne energije, solarnu ćeliju od indijum-galijum-nitrida (InGaN). Ne samo što ta solarna ćelija InGaN koristi 100% sunčevog frekventnog opsega (za razliku od 20% u postojećim solarnim ćelijama), već se može proizvoditi toliko jeftino da jedna solarna ćelija InGaN proizvodi struju po ceni od dva centa po kilovat-satu u odnosu na 10-15 centi po KWH iz termoelektrane koja radi na ugalj!

Nije uputno predviđati budućnost bilo koje nove tehnologije, ali sa tako niskim troškovima, svakako je moguće da će za jednu deceniju solarni crepovi moći većinu kuća u Americi da oslobode zavisnosti od naftne energije. Nije nemoguće predvideti da će proizvodi od InGaN-a omogućiti vlasnicima kuća da napajaju svoje električne automobile gotovo besplatno dok prodaju višak energije mreži za industrijsku upotrebu."

Gotovi su

pre 8 godina

Posle drastičnog pada cene nafte elektro auto. su prošlost. Prvi na udaru je paprena Tesla a jedini koji mogu nekako da prežive su hibridi. Što se tiče zagađivanja pa sami su priznali da tokom proizvodnje i kasnije kod likvidacije drastično više zagađuju okolinu nego obični benzinci.

Beba

pre 8 godina

Kada drzavom decenijama rukovode neposteni ljudi koji gledaju samo kako da pokradu novac iz budzeta, nema nista od bilo kakvog napredka, pa ni ovog sa elektricnim automobilima koji ne zagadjuju sredinu u kojoj se koriste.

ćusta

pre 8 godina

U dalekoj budućnosti sa nuklearnom baterijom....možda ovako su folirantski proizvod.Inače elektro motor je fantastičan,taj moment sile...
Jedino rešenje bez baterija je onako kako je to Tesla rešio sa njegovim brodom na izložbi...Zračenje?
Za sada Dizel je zakon.Konstrukcija motora omogućava(uz male izmene) da sagoreva BOGA OCA.Nafta više nije problem.Zagađenje?I to se rešiti može sa boljim filterima ,samo treba zatvoriti dva inženjera u sobu na mesec dana i dobićete rezultat.Pitanje za kraj...da li je neko u kući postavio merni istrument da mu stalno meri napon struje koji mu dolazi?Još ako postavite stari dobri pisač sa hartijom da sve to beleži,za jedan dan ...pomislićete da gledate neki izveštaj o zemljotresu.

Elektroni

pre 8 godina

Imam prijatelja u Norge, kupio Teslu da se pu.., plaća papren "stimulativni" kredit od pre pada nafte. I šta mislite kad če sa njom da se doveze do naše granice da ne kažem da se vozi po našoj... pogotovu na sadašnju cenu avio karte. Prvo skoči pa onda kaži "hop".

DaK- Man Utd

pre 8 godina

Da bi dosli na taj nivo da imamo el automobile. Treba prvo da se grad/ drzava trudi da poboljsa gradski prevoz. A da bi poboljsala gradski prevoz,obnovu asfala, signalizaciju, parking mesta, smanjila zagadjenost usled izduvnih gasova. Mora da vise naplacuje upotrebu automobila na gorivo! Nacini kako se koristi auto kod nas je luksuz u zapadnim zemljama.

Replay

pre 8 godina

A kolika je potrosnja u KW kuci? Je li 2 KW ili 4 po satu? :D Jeste ovo zanimljiva tehnologija ali ponekad se pomisli i da smara malo. :) Ali opet mora da ima kako bi se registriavala ta vozila a i hibridi takodje.

Aiii

pre 8 godina

Potpuno realno nabrojani problemi. E-auta su samo igracke, i da se ne lazemo, i ja bih jednu tesla igracku, ali ce mi primarni auto uvijek biti neki svaba (bmw/merc) na benzin/dizel. Jbg dokazani su, pune se za 3 minuta na svakom cosku i prelaze 800-1000 km sa jednim rezervoarom. O ekologiji cu poceti da razmisljam cim Ameri pocnu da masovno voze auta od hiljadu kubika

Strujni udar

pre 8 godina

Iz teksta fali jedan detalj koji će darastično smanjiti interesovanje ili čak i proizvodnju istih !
Zamislimo da u Srbiji umesto 2 miliona benzinaca imamo isti broj električnih automobila !
Prođe životni ciklus baterija , ono nama na hrpi 2 miliona "bačenih" baterija , pošto recikliranje isti neće biti isplativo !
Nakon odprilike 10 godina još 2 miliona baterija , a tu je i svetska "hrpa" baterija !!!
Evo kako uništiti životnu sredinu, a o termo-elektranama nismo ništa rekli i o ostalim zagađivačima za proizvodnju struje !

Мићко

pre 8 godina

То је то. Додао бих да аутомобил на струју иде на угаљ ( Код нас, па и у свету струја се прави од угља ), тако да еколошки аспект не стоји.

Achitwn

pre 8 godina

O ekologiji cu poceti da razmisljam cim Ameri pocnu da masovno voze auta od hiljadu kubika
(Aiii, 26. februar 2016 11:14)

Jedan od razloga sto ameri voze automobile sa 6 i vise cilindara je izdrzljivost. Oni prelaze na desetine hilkada milja godisnje i mali drekavci sa 4 cilindra se brzo raspadnu.

Gotovi su

pre 8 godina

Posle drastičnog pada cene nafte elektro auto. su prošlost. Prvi na udaru je paprena Tesla a jedini koji mogu nekako da prežive su hibridi. Što se tiče zagađivanja pa sami su priznali da tokom proizvodnje i kasnije kod likvidacije drastično više zagađuju okolinu nego obični benzinci.

Elektroni

pre 8 godina

Imam prijatelja u Norge, kupio Teslu da se pu.., plaća papren "stimulativni" kredit od pre pada nafte. I šta mislite kad če sa njom da se doveze do naše granice da ne kažem da se vozi po našoj... pogotovu na sadašnju cenu avio karte. Prvo skoči pa onda kaži "hop".

Dule Astro

pre 8 godina

Znam da zvučim kao teoretičar zavere, ali proizvođačima se ne isplati da se naprave jeftine bolje baterije u ovoj eri potrošačkog društva. Zamislite da imate isti telefon ili auto dugi niz godina...

Da ne spominjem naftne kompanije...

analiticar amater

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da neko ima potrebu da pise ovako negativne tekstove.
Ajde da probam ovo da banalizujem: pisaca masina - kompjuter

Ne, nemojte kupovati kompjutere. Ako nestane struje, na masini mozete i dalje kucati, komjuter ce sve izbrisati.

Masina je sigurnija jer ne moze da zabaguje, kompjuter moze da se "zamrzne".

Pisacu masinu ne mogu da vam spijuniraju preko Interneta, kompjuter mogu.

Za Pisacu masinu vam ne treba uticnica, za kompjuter morate imati i za kuciste, i za monitor...dakle investicija u produzni kabal.

Ne, nemojte koristiti kompjuter, moracete da kupite internet i placate porez na isti.

Svako ima pravo na misljenje, ali nisu sva misljenja podjednako vredna.
Umesto da se utice na drzavu da omoguci registraciju EV, da se Beograd pridruzi modernim gradovima sa stanicama za punjenje, mi pricamo o dodatnim porezima koi nigde ne postoje za EV i rubrici za kubikazu u kompjuteru MUP-a.
I kad smo zbog toga, zasto MUP mora da vodi evidenciju automobila? To je jako vazna delatnost, a njima nikad nije prioritet, to treba da vodi neka drzavna agencija koja ce se baviti samo time i pratiti sta se desava po tom pitanju u svetu.

zexxx

pre 8 godina

Koja bre voznja zutom trakom, pa onda ne bi stigao kuci busem za 2,5 sati, zute trake su spas za nas koji koristimo autobuse, cim ima zute trake pici bus samo tako, a vinsa kolima i onako ometate vozace autobusa i ne dajete im da se ukljuce, a nas bre 100 u busu, a vi svi kao bogatasi po jedan u kolima!

dzonikg.

pre 8 godina

Kao i obicno komentari nemaju nikakve veze sa realnoscu..nista cudno ..ovde ljudiam prodje zivot u nekom mastanju..od auta na struju u srbiji nece biti skoro vreme NISTA..bar 30-40 godina..i taj najjeftiniji kosta 30 000 eura ..ko u Srbiji ima da da 30 000 eura za auto..sami politicari i kriminalci..a oni ce da kupe neku nemacku limuzinu ili dzip za te pare...price o pojeftinjenju baterija su za malu decu..za 100 godina kapacitet baterija po tezini se povecao samo duplo ..nije to kompjuter pa samo smanjis i tranzistor i mozes da ih nagomilas vise na istu povrsinu..struja se stvara iz hemijskog procesa koji ne moze da se umanjuje ..nova baterija za 150 km kosta kao 3 polovnjaka koje srbi najcesce kupuju

x

pre 8 godina

Porediti sta elektro automobil moze sada da uradi i koji ce mu biti dometi u buducnosti je isto kao porediti sta su kompjuteri mogli da urade pre dvadeset godina i sta mogu sada da urade.
Realno gledano jedini problem sa elektro automobilima je baterija - ali vremenom ce se to unarediti. Sad je autonomija npr za teslu model S 600 km, za 5 godina ce biti duplo veca i na svakih 5 godina ce se udvostrucavati. Vremenom ce ta tehnologija biti sve jeftinija i sve pristupacnija.
Sa druge strane elektro automobii imaju mnogo manje komponenti - nemaju npr menjac, kvacilo, filter goriva, filter vazduha, mnogo manji hladnjak i td. - to sve mnogo utice na cenu proizvodnje
Za 20 godina se mozda nece ni proizvoditi automobili sa unutrasnjim sagorevanjem, u ostalom videcemo

Naopkao

pre 8 godina

"Šta nas sprečava da u Srbiji vozimo elektromobile?"..... Da ne sirim mnogo pricu: sprecava nas to sto elektricni (ne hibridni) automobili NEMAJU kubikazu (radnu zapreminu motora) koja je OBAVEZNA po nasem zakonu o registraciji vozila. Dakle, zelim da uvezem Teslu Roadster i u SUP-u su rekli da NE MOZE da se registruje iz gore navedenog razloga..... Sve ostalo su gluposti oko kojih cemo diskutovati kada se promeni postojeci zakon.

djolea

pre 8 godina

Svaka cast za clanak. Ako moze vise ovakvih tekstova o realnim problemima sa kojima se vozaci susrecu, ili bi se susretali u datim situacijama, i vise tekstvova koji se bave istorijatom pojedinih modela koji su na neki nacin obelezili istoriju auto industrije. Takodje bi mogli jednom mesecno da pisete o osnivacima i nastanku pojedinih auto kuca, a mozda cak i o ljudima koji su ostavili veci trag u auto-moto sportu u veku njegovog postojanja. jer realno gledano, koga god zanimaju automobili, zanimaju ga i ove stvari. :)

ćusta

pre 8 godina

U dalekoj budućnosti sa nuklearnom baterijom....možda ovako su folirantski proizvod.Inače elektro motor je fantastičan,taj moment sile...
Jedino rešenje bez baterija je onako kako je to Tesla rešio sa njegovim brodom na izložbi...Zračenje?
Za sada Dizel je zakon.Konstrukcija motora omogućava(uz male izmene) da sagoreva BOGA OCA.Nafta više nije problem.Zagađenje?I to se rešiti može sa boljim filterima ,samo treba zatvoriti dva inženjera u sobu na mesec dana i dobićete rezultat.Pitanje za kraj...da li je neko u kući postavio merni istrument da mu stalno meri napon struje koji mu dolazi?Još ako postavite stari dobri pisač sa hartijom da sve to beleži,za jedan dan ...pomislićete da gledate neki izveštaj o zemljotresu.

Đura

pre 8 godina

Pa prva stvar koja nas sprečava je što je nemoguće registrovati električni auto. Trenutno ne postoji opcija da se, na primer, Tesla, registruje u Srbiji.

Sasa

pre 8 godina

Probao sam da ne, ali cu ipak morati da prokomentarisem.
Meni clanak deluje kao da je narucen od strane NIS-a. Ne kazem da jeste, ali je ovo bas ono sto bi oni zeleli da ljudi misle. "Najbolje je ovako i nikako drugacije ne bi bilo dobro!!!"
Probacu par komentara - sto na tekst sto na ostale komentatore:
- Domet - Drugar mi u Americi vozi Nisan Leaf, vec skoro 4 godine. Najstariju i najzastareliju bateriju. I dan danas po najgorim mogucim uslovima - sneg, kisa, zima, zastoji u saobracaju, moze da predje 100km sa jednim punjenjem. U normalnim uslovima je to 160km.
- Crvena zona - pocinje na 1600KWh. Nas cetvoro u kuci trosimo oko 300KWh mesecno. Ostaje 1300KWh za auto. To je preko 40KWh dnevno ili preko 250km svakog dana. Realno?
- Registracija i radna zapremina - apsolutno netacno. Moguce je registrovati auto na elektricni pogon - sa nultom radnom zapreminom. Mit koji se ovde stalno ponavlja i prihvata kao takav.
- Reciklaza - baterije se nakon zivotnog veka u automobilima koriste za stacionarne sisteme, a nakon toga se vrlo uspesno i skoro 100% recikliraju. Nema gomilanja na djubristima sigurno.
- Praznjenje u guzvi - elektroautomobili ne trose struju dok stoje i jako malo u kreni stani voznji. Neka agregati (grejanje, svetla, brisaci...) trose 2KW (puno!!!) - znaci da imate 12 sati stajanja u koloni.
Nema mesta vise. Ne dajte da nas ubede da ne zelimo da idemo napred. I da nastavimo da im placamo akcizu od 54din!

Boba NS

pre 8 godina

za sada ne vidim bolje resenje od plug in hibrida ili elektricnog automobila koji ima u gepeku mali motor za dopunu baterija. Ostalo kad naprave bolje i jeftinije baterije

iberlauf od juga

pre 8 godina

Srbi su rodjeni da obesmisle svaku pametnu stvar koju svet izmisli.
Dakle ljudi, vozite i dalje tamice, golfove dvojke i slicno djubre jer je to sigurnije i jeftinije. Doduše pitanje koliko je jeftinije imati pola nacije sa karcinomom pluća ali ni to nije vazno jer ovdje zivot ne vredi i tako nista.

да да

pre 8 godina

Једино да га пуним ноћу када је јефтина струја па да ујутру буде спреман за камшилук !!! Oвако, скупа струја брееее !!!!!!

e

pre 8 godina

Kod automobila i njihovih motora suština je stepen efikasnosti. Na primer:
-Benzinac 26%
-Dizel 40%
-Elektro motor 96%
Objasnićemo uprošteno:
-U benzinca sipam 100 din. goriva, na pogonskom točku me vuče 26 din, ostatak se potrošio na pogonske sklopove.
-U Dizela sipam 100 din, vuče me 40 din.
-U elektro motor punim ga srujom za 100 din, vuče me 96 din.
Elekro motor je više od tri puta efikasniji od benzica, i više od dva puta efikasniji od dizela.
Zbog stepena efikasnosti elektro automobili su budućnost!!!

DaK- Man Utd

pre 8 godina

Da bi dosli na taj nivo da imamo el automobile. Treba prvo da se grad/ drzava trudi da poboljsa gradski prevoz. A da bi poboljsala gradski prevoz,obnovu asfala, signalizaciju, parking mesta, smanjila zagadjenost usled izduvnih gasova. Mora da vise naplacuje upotrebu automobila na gorivo! Nacini kako se koristi auto kod nas je luksuz u zapadnim zemljama.

Sale

pre 8 godina

Ljudi nemaju da kupe novu daciju od 7000€, a o ovome da se i ne prica. Bedni smo mnogo. Gledajte samo ljude na ulici i videcete gde smo.

Trovach

pre 8 godina

Ja na elektricni automobil gledam kao na drugi porodicni auto koji bi sluzio za odlazak na posao i/ili "trckaranje" po gradu. Pri tom bi cak mogao da bude i dvosed, ili mali cetvorosed (za one koji imaju decu). Autonomija od 50-60 km je dovoljna cak i za Beograd, a za manje gradove i vise nego dovoljna. Zivim u Subotici i do posla imam malo vise od 3 km, a supruga oko 5km. Nemamo dece, jedno drugo mozemo uz put da "pokupimo" i mali dvosed bi mogao da nam bude i jedini auto.

Replay

pre 8 godina

A kolika je potrosnja u KW kuci? Je li 2 KW ili 4 po satu? :D Jeste ovo zanimljiva tehnologija ali ponekad se pomisli i da smara malo. :) Ali opet mora da ima kako bi se registriavala ta vozila a i hibridi takodje.

Nenad

pre 8 godina

Pa nismo mi retardirani toliko ovde u Srbiji da niko ne ceni ekologiju, tihu vožnju, povoljno punjenje. Kada budemo imali plate od par hiljada evra, e tada će i ovde zaživeti električni automobili. Ovom stopom rasta od 2% godišnje, to će biti 2000 eur plate mesečno za 80 godina, znači tamo negde 2096. godine.

намерно или случајно ипак је грешка

pre 8 godina

Nema od tog ništa u Srbiji bar narednih 20 godina.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (pera zdera, 26. februar 2016 10:54)
---
Мислим да си изоставо две нуле.

Kola da, subvencije ne

pre 8 godina

Pa prva stvar koja nas sprečava je što je nemoguće registrovati električni auto. Trenutno ne postoji opcija da se, na primer, Tesla, registruje u Srbiji.
(Đura, 26. februar 2016 11:57)
Najveća zabluda ikada, od pojave novih saobraćajnih dozvola,moguće je registrovati kola na baterije-zapremina motora je nula, pogonsko gorivo struja.Sad što bi svi hteli Teslu, a da subvenija bude 98% cene, e to ne može.Ni pre sto godina nije svako imao fijaker, pa ne treba ni danas država novcem ljudi koji idu peške da dotira one kojima fali za auto.

Veljko Milicevic, iz zadruge

pre 8 godina

Istrazio sam odgovor na to pitanje u mom naselju:

50% nisu razumeli pitanje
30% ljudi se boji strujnog udara
19% vrti glavom i misli da je to neka belosvetska zavera
01% je dobacivao: mrš konju jedan! teraj budalo! i sl.

Moj zakljucak je da su odgovori identicni kao pre sto godina kad se s konja prelazilo na automobile

Ševi

pre 8 godina

Achitwn
Vidim koliko znaš o amerikacima. Za njih je pravi pogodak kad kupe merdžu ili bmv ili npr japaca. A ševi ili gm kupuje boranija, pošto se pre raspadnu bez obzira što imaju 6c. Doduše ovi i "jedu" duplo više gasoline koji je skoro za džabaka pa se i Tesli loše piše.

ivan

pre 8 godina

Neimenovani izvor iliti kako do jeftine struje, ako se gazde dogovore:"Grupa nas, u privatnoj kompaniji po imenu Likvid lajt, priprema neku vrstu šoka za Arape. Pronašli smo način da proizvodimo Sveti gral alternativne energije, solarnu ćeliju od indijum-galijum-nitrida (InGaN). Ne samo što ta solarna ćelija InGaN koristi 100% sunčevog frekventnog opsega (za razliku od 20% u postojećim solarnim ćelijama), već se može proizvoditi toliko jeftino da jedna solarna ćelija InGaN proizvodi struju po ceni od dva centa po kilovat-satu u odnosu na 10-15 centi po KWH iz termoelektrane koja radi na ugalj!

Nije uputno predviđati budućnost bilo koje nove tehnologije, ali sa tako niskim troškovima, svakako je moguće da će za jednu deceniju solarni crepovi moći većinu kuća u Americi da oslobode zavisnosti od naftne energije. Nije nemoguće predvideti da će proizvodi od InGaN-a omogućiti vlasnicima kuća da napajaju svoje električne automobile gotovo besplatno dok prodaju višak energije mreži za industrijsku upotrebu."

I

pre 8 godina

Lep članak, objektivan i sadržajan. Izvinite ako zastranim, ali ja to upoređujem kao prvo novorođeno dete gde su sijaset problema. Kasniji porođaji su kud i kamo lakši.Sve svetske kuće koje se bave automobilima mnogo rade na usavršavanju baterija. Jedna od njih koja najviše obećava je u Engleskoj gde su naučnici već napravili bateriju kako oni kažu da joj je rok trajanja 10 puta veći od do sada najtrajnije baterije. Problem je što je vreme punjenja jako dug ali isto da su na dobrom putu da to reše. Inače ova baterija je za trećinu ili polovinu lakša od dosadašnjih. Ovo bi bila pobeda nad fosilnim gorivima ukoliko to ostvare.

Nebojsa

pre 7 godina

Totalna neistina. Postoje elektricni punjaci za elektricne automobile kod hotela Hayat i Intercontinental. Dugacko punjenje? Tesla automobili se pune jako brzo (do 8 sati), a sa jednim punjenjem predjete celu Srbiju (od Subotice do Nisa). Za Srbiju su najbolji elektricni automobili. A vi i dalje iznosite nebuloze.

Kara te kid I

pre 8 godina

U ovoj zemlji nema podsticaja ni za kupovinu hibrida, a o ovome nema potrebe ni da mastamo. Hibrid kosta kao da cete da budete najgori neprijatelj drzave. Valjda ta hibridna prica nije dovoljno napredna. :)

Zeljko

pre 8 godina

Ja sam se rodio u Beogradu i tu ziveo 35g. Na periferiji grada. do centra 8km. ajde neka bude i da se zivi dalje a radi u centru neka je i 15km jedan pravac. To je 30km dnevno, plus jedno 20km da se svrckate okolo, splavovi, izlasci i sl. eto to je 50km dnevno a kaldim se da 95% populacije koja ide na posao kolima a kola ne koristi za posao trosi i manje. To znaci da elektro auto je idealan. Jednom se baterija napuni do kraja a posle se dopunjuje i to na obicnoj 220v mrezi i to je to. Nema tu neke filozofije. Za grad je idealan i to odmah. Inace se slazem sa svim navedenim u tekstu ali mi se osecaj ne svidja. Pasivno i kukanje. Pa naravno da smo u takvoj poziciji jer cekamo da nam sve drugi urade. Pitanje je svih pitanja. Zasto Srbija ne napravi svoj jeftini elektro automobil? Sta nas to sprecava? I za isti da subvencije umesto da kljuka Italijansku gusku? Znaje garant imamo, dizajnere imamo, inzinjere imamo, kineze da nam naprave bateriju. Domet recimo 75km, vise nego dovoljno? Za to je potrebna baterija od jedno 15KW i laka konstrukcija vozila...Dati maloj privredi da razvija punjace a na svakoj pumpi ako u EU i Rusiji postaviti minimum 3-5 punjaca od zavisnosti od velicine iste...ideja koliko te volja.

Vlado

pre 8 godina

Ovaj članak je sramotno loš. Imam LEAFa vec više od godinu dana i prešao sam 11.000km. Da, to može biti samo drugi automobil u porodici. Struju ne punim več više od pola godine nigdje nego u šoping centrima, i ona je kao i svugdje u svijetu - besplatna! A i da punim u garaži, noću (kao i mobitel) nemogu platiti više od 1,-€ za pune baterije. Dakle, moj LEAF vozi preko 100km gradske vožnje na EKO modu za 1,-€
Puno je drugih prednosti, ali ipak, bez poticaja koje daju sve države (u Hrvatskoj oko 9.000,-€) teško bi ga se odlučio kupiti
Zato zaključak: Ne pišite gluposti i okrenite se električnoj energiji. Nikola Tesla nas gleda odozgo!!!

Cinik

pre 8 godina

Zato sto bi ova drzavolika struktura uvela akcizu na struju, i taksu na prikljucak u garazi/dvoristu, samo da ima vise elektromobila. Gradjani su jedan od retkih resursa drzavolike strukture, iz njih se cedi maksimalno preko ogromne akcize za gorivo, preskupih registracija, saobracajne policije ...

Joca

pre 8 godina

Znam da zvučim kao teoretičar zavere, ali proizvođačima se ne isplati da se naprave jeftine bolje baterije u ovoj eri potrošačkog društva. Zamislite da imate isti telefon ili auto dugi niz godina...

Da ne spominjem naftne kompanije...
(Dule Astro, 26. februar 2016 12:41)
Prijatelju, jasno mi je koliko je velika opstrukcija naftnog lobija, ali kada su baterije u pitanju, ovo ne stoji. Možda imam takav utisak jer pratim tu oblast, ali čini mi se da se na baterijama radi vrlo, vrlo intenzivno. Čak možda i ne toliko zahvaljujući industriji zabavne elektronike, koliko industriji alata i profesionalnim korisnicima tih alata koji imaju veliku potrebu za baterijama koje mogu da izdrže makar jednu smenu rada. Kompjuteri (telefoni) još i mogu da dođu do nekog ergonomskog optimuma, ali alati su još daleko od toga. O tome se retko govori, ali ta industrija i tržište su takođe moćni igrači.
Problem je veoma složen, još ni tehnologija na litijumu nije rekla zadnju reč, a eksperimentiše se sa mnogo drugih materijala i tehnologija skladištenja struje. Problem je ustvari što se decenijama pre nije radilo ništa, dok je naftni lobi bio jedini igrač. To apsolutno stoji.

DaK- Man Utd

pre 8 godina

Ti, koji si pisao ovaj clanak nemas iskustvo sa El-automobilima. Ja imam. U Srbiji je problem sto se struja deli na skupu i jeftinu. Na zapadu je cena uvek ista. Grad moze da ulozi u stanice za punjeneje i na taj nacin zaradi pare. Mi imamo besplatna mesta ovde u Norveskoj, ali isto tako imamo i mesta na kojima placamo ako moramo da punimo. Ono sto je poenta je da je vazduh u gradovima cist. Nema zagadjenosti i na taj nacin se stiti zivotna sredina. Samo prstenujte gradove i naplatiite ulaz za automobile na gorivo, pa cete dobiti novca da ulazete u gradski prevoz ili obnavljanje ulica i puteva. Sprecite parkiranje na trotoarima, budite rigorozni pa da vidite kako ce se pare sliti u kasu. Na zapadu se grneralno voznja kolima smatra luksuz. Skola voznje kosta 5 000 evra. ( ceo kurs sa ispitom). Kod nas svak susa vozi, i automobili su u katastorfalnom stanju. Ovde se auta koja su stara oko 10-15 godina prodaju za par hiljada evra i ako na tehnickom pregledu se ispostavi da treba dost ulaganja, teraju sr na otpad. Ne moze sve da se vozi i ne moze komsija zika da ti ga nabudzi i da nastavis da teras jos neko vreme. Zato je bilans poginuli 5 osoba godisnje, a kod nas 5 dnevno!! Sto se tice da ti el auto stane u gradu je smesna. Moj auto ima domet 230 km na jedno punjenje. Imam 3 moda voznje eco+, eco i super. Sa eco+ je najveca usteda baterije u voznji. Kada tome dodam recuperation mod pri smanjenju brzine ( pri pustNju gasa energija se vraca u bateriju) dolazi do jos vece stednje

nn

pre 8 godina

Vise mislim da ce hibridi sa malim agregatima pre zaziveti nego cist automobil na struju. Mada u ovoj nasoj lopovskoj drzavi nema od toga nista. Mi kasnimo za svetom jedno 10 godina. Tek kada budu stari 5 do 10 godina, mozda cemo moci da ih teramo.

Vlada

pre 8 godina

U mnogim zemljama postoje inicijative za kupovinu elektricnih vozila poput ne placanja PDV-a, besplatnog parkiranja, ne placanje putarine, subvencije(deo cene automobila placa drzava(kao kod nas sto je bilo za FIAT 500L)), koriscenja traka za autobuse i taksiste. A kod nas? Cvarak.

Zeljko

pre 8 godina

"Šta nas sprečava da u Srbiji vozimo elektromobile?"..... Da ne sirim mnogo pricu: sprecava nas to sto elektricni (ne hibridni) automobili NEMAJU kubikazu (radnu zapreminu motora) koja je OBAVEZNA po nasem zakonu o registraciji vozila. Dakle, zelim da uvezem Teslu Roadster i u SUP-u su rekli da NE MOZE da se registruje iz gore navedenog razloga..... Sve ostalo su gluposti oko kojih cemo diskutovati kada se promeni postojeci zakon.
(Naopkao, 26. februar 2016 11:22)

Ovo nije tacno. Raspitaj se u ministarstvu. Naravno da je moguce samo treba uraditi homoligaciju i tehnicki pregled. Ja pisao ministarstvu i oni mi lepo i uljudno odgovorili. Cak je moguce i svaki automobil prepraviti na elektro ali onda se mora uraditi homologacija i tehnicki i ako prodje sledi registracija.

dule

pre 8 godina

O ekologiji cu poceti da razmisljam cim Ameri pocnu da masovno voze auta od hiljadu kubika
(Aiii, 26. februar 2016 11:14)

Jedan od razloga sto ameri voze automobile sa 6 i vise cilindara je izdrzljivost. Oni prelaze na desetine hilkada milja godisnje i mali drekavci sa 4 cilindra se brzo raspadnu.
(Achitwn, 26. februar 2016 15:07)

Prijatelju, mogu i ja sebi da smislim opravdan razlog zašto trošim pet puta više resursa od prosečnog stanovnika planete ali to i dalje ne znači da će to biti ekološki.

hiavata

pre 8 godina

Porediti sta elektro automobil moze sada da uradi i koji ce mu biti dometi u buducnosti je isto kao porediti sta su kompjuteri mogli da urade pre dvadeset godina i sta mogu sada da urade. 
(x, 26. februar 2016 11:12)

Pa nije bas tako. Jednom kad je uspostavljena osnova za razvoj racunara dalji napredak nije bio uslovljen novim izumima, jer realno racunari pre 25 godina i sada se baziraju na istoj tehnologiji silikonskih cipova, samo je velicina cipa razvijana. Najbolji pokazatelj je to da do pre 5 godina osnovna komponenta racunara, hard disk, se nije menjao niti je dobijao na performansama zato sto je tehnologija magnetnih diskova , koji su mehanicki, udarila u limit odavno. Kod automobila je problem baterija koja isto tako ne moze da se unapredjuje dalje iz istog razloga. Dok ne izmisle nesto komletno drugacije, kao SSD diskovi kod racunara, veceg napretka nece biti. Ista prica je i za CPU, zato se sve vise spominju kvantni procesori, jer limit trenutne tehnologije procesora je blizu.

Zuba

pre 8 godina

Ne fale nama EV. Nama fale ljudi sa vizijom. Neko ko razume sta je dobrobit. Neko ko razume "napredak" rec koja se u poslednje vreme povezuje upravo za one koji nemaju tu viziju. Toga odavno nema u Srbiji. Dacu samo primer pokojnog gradonacelnika Branka Pesica. Eh da ima takvih ljudi...

CATAPA

pre 8 godina

Problem je ovde kao i u svemu drugom: Srbija nema državu koja rešava probleme građana, već državu koja građanima pravi nove probleme.
U davna vremena vrlo neefikasne birokratije, ličnu kartu koju smo bili obavezni da imamo dobijali smo za dvadesetak minuta i činilo se dugo. Danas treba 15 i više dana.
Električni auto je kao dete, ima puno slabosti i mora se stalno paziti na njega. Poruka od države je ista: nemojte praviti decu, puno košta i imaćete svakodnevne probleme. Deca i elektromobili su najveći luksuz, budućnost je luksuz. Poruka je strašna, ali jasna.

Joca

pre 8 godina

Prođe životni ciklus baterija , ono nama na hrpi 2 miliona "bačenih" baterija , pošto recikliranje isti neće biti isplativo !
(Strujni udar, 26. februar 2016 12:01)
Meni je već sada isplativo. Bavim se prepakivanjem Li-Ion ćelija u baterijama za laptopove i alate i najčešće su u kvaru samo dve od šest ćelija. Ili elektronika, ali to je već druga tema. Nisam utvrdio da prepakovane baterije imaju imalo ili drastično manji kapacitet ili trajnost nego nove.
Baterije za auto nisam radio, ali opravdano pretpostavljam da bi se standardizacijom ćelija i konstrukcijom baterija mnogo produžio garantovani fabrički vek. Vek ćelija je uvek mnogo veći od veka baterije ćelija.
U nekoj doglednoj budućnosti, i sa ovakvim ćelijama, to bi bilo jedino potrebno "održavanje" pogonskog sklopa.
Ako upotrebimo analogiju laptopova, čak i kad vrisne trećina ćelija, to se odražava na vreme rada (odnosno radijus elektromobila), a ne i na performanse. Koliko je to uporedivo sa današnjim kompjuterizovanim benzinskim motorima koje kompjuter i zbog manjeg kvara baca u safety mode ili totalno isključuje?
Kada elektromobili budu u svakom segmentu bolji od benzinskih, problem će biti što su nečujni...

dusan

pre 8 godina

vozim cetiri sezone kineski elektricni bicikl sa litiumskom baterijom.do sada sam presao 9.000 kilometara i broj kilometara koji predjem sa jednim
punjenjem je skoro uvek isti za svo vreme koristenja(4 god.).onaj podatak
da zimi jako opadne kapacitet litiumske baterije ne stoji.cak što više navedenoj bateriji vise godi hladno vreme zbog procesa koji se u njoj dešavaju.

Beba

pre 8 godina

Kada drzavom decenijama rukovode neposteni ljudi koji gledaju samo kako da pokradu novac iz budzeta, nema nista od bilo kakvog napredka, pa ni ovog sa elektricnim automobilima koji ne zagadjuju sredinu u kojoj se koriste.

Prorok

pre 8 godina

Svaki prijelaz na novu tehnologiju ima puno protivnika, najviše iz neznanja. Članak je pisan vrlo pesimistički, a neke stvari nisu uopće točne. Npr. vjek trajanja i pouzdanost baterija. Hibrid Prius je već vožen milion kilometara u stvarnom prometu i prva baterija je još uvijek dobra. Toyota daje 8 godina garancije na bateriju, a Hyundai u SAD-u daje doživotnu garanciju na bateriju u Hyundai Sonati hibrid!!! Kada se primjeti smanjenje kapaciteta baterije ne mjenja se cijela nego se analizira članak po članak (to naravno radi stručnjak) i zamjene se samo loši članci što je trošak 20 puta manji od cijele baterije (koja nova za recimo Yaris hibrid košta 1.300€ i traje barem 10 godina).
Autora članka najviše brine kako će država namaknuti novce u budžet ako se ne bude prodavao benzin/dizel. Pa država ima sve instrumente da jednoga dana kada se sve omasovi naplati recimo prilikom godišnje registracije dodatnu taksu.
Podaci o slaboj pouzdanosti i malom kapacitetu baterija su isto prenaglašeni i ne odgovaraju stvarnosti. Kapacitet ne pada drmamatično i one su testirane na temperaturama i od -20C.
Većina automobila se može za 5.000€ preurediti na vožnju na struju. Za brzinu od 80km/h(za grad dovoljno) dovoljno je 10KW motor koji se kratkotrajno može preopteretiti i dati 15KW. Takve motore ima većina viljuškara na struju, a može se upotrijebiti i njihov kontroler gasa.
Evolucija se ne može zaustaviti ma koliko se neki trudili.

Elvedin Hamzagic

pre 7 godina

Da bi ste bili stvarno progresivni morate da izadjete iz sablona u koji vas svakodnevno stavljaju. A to pre svega znaci da treba da prestanete da slusate medije koji pokusavaju da kreiraju sliku realnosti za vas i da razmisljate svojom glavom.

Ili, drugacije receno, jedini ispravan put je put napred, i na tom putu stoju sve sto zelimo, dok iza nas ostaje sve sto odbacujemo.

A automobil na elektricni pogon je jedna od tih stvari koje su ispred nas. To ce se svakako desiti pre ili kasnije, nas cilj je da se desi pre.

tomy

pre 8 godina

U Srbiji smo spreceni da vozimo i obicne automobile kolike su akcize na gorivo i registraciju nametnuli.O ovima samo da sanjamo,jos ako uzmemo u obzir koje olaksice dobijaju ljudi u svetu koji koriste ovakva vozila a ovde gledaju samo da te oderu sto vise.

Gandalf

pre 8 godina

Samo neka drzava da olaksice i napravi punionice i da vidis kako ce da se voze.Recimo u HR drzava daje poticaj,odnosno vraca do max.10 000 eu (ovisi o klasi vozila) za kupoviu hibrida,potpuno el.auta ili cak el.skutera.Istina tome su kumovale direktive EU o izgradnji el.punionica.Recimo Osijek koji je mali grad ispod 100 000 stanovnika ima za sada 4 punionice za el.aute od kojih su 2 u centru pa dok punite auto (sto placate) imate bespl. parking.Nadam se da ce uz malo volje ovakve stvari zaziveti i u Srbiji.

Samo toliko

pre 8 godina

Osnovni problem niko nije spomenuo, a to su subvencije i nizi porez. Zbog toga se na zapadu kupuju hibridi i elektricna vozila. Koja ekologija, koji bakraci. O tome razmislja dzava a ne kupci. Kod nas ne da toga nema nego jos natakare kojajekakve ateste i ostale boranije.

Mikac

pre 8 godina

(Zeljko, 26. februar 2016 16:46)

Jeste ali to je samo teorija i jedna bajka. Isto to ti kazu kada hoces da uvezes automobil iz USA. Problem je sto takvu homologaciju niko u Srbiji ne radi a i ako kojim cudom rade to drzavne institucije ne priznaju.

Ovo sa homologacijom smo vec prosli milion puta a nekima i dan danas stoje automobili i motori ne registrovani jer moraju da urde "homologaciju"

Elektricni automobil u Srbiji ne mozes registrovati sem ako ti je dobar drug Dacic. Za najjednostavniji nacin kako da registrujes elektricni automobil moras pozvati grad Pancevo da vidis kako su oni uspeli da registruju donaciju Nissan Leaf-ova. Oni kao grad nisu mogli da registruju te automobile mesecima.

Svemir

pre 8 godina

Da bi neka zemlja stiglaa do nivoa na kome ce se voziti elektricni automobili, prvo mora da ima ekolosku svest.
U toj zemlji su u gradu moderni mali, prakticni automobili, a ne dzipovi. U toj zemlji se cak i automobili koji prevoze Vucice i Male zaustavljaju samo na predvidjenim mestima ,a ne u desnoj kolovoznoj traci.

U holandiji su elektricni automobili standard, ali taj standard je za srbiju nedostizan.
Pa kupujte srbi polovne dizelase.

BMW 700 evra, ko nov. kozna sedista, klima, servo . malo trosi - 9 litara.

maloicitao

pre 8 godina

Jedan od razloga sto ameri voze automobile sa 6 i vise cilindara je izdrzljivost. Oni prelaze na desetine hilkada milja godisnje i mali drekavci sa 4 cilindra se brzo raspadnu.(Achitwn, 26. februar 2016 15:07)

Auuu pa ko te je to slagao? Veliki broj cilindara je za snagu i prestiz, Japanci danas prave (a i mnogi drugi) cetvorocilindrase koji prelaze mozda i vise nego V8 Ameri.