Petak, 08.01.2016.

11:08

Chevrolet Bolt: Korak bliže jeftinom elektromobilu?

Izvor: B92

Chevrolet Bolt: Korak bliže jeftinom elektromobilu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

BL

pre 8 godina

Fino je biti fasciniran novim EV modelima. Usred gomile tehnoloskih inovacija kojima nas mediji bombarduju svaki dan pomisli covek da je buducnost iza ugla, ali nazalost to jednostavno nije tako. Sto se tice vozila na hibridni i elektricni pogon, njihov trend rasta prodaje i ucesce na globalnom trzistu je gotovo zanemarljiv. Hibridi i elektricna vozila su cinili: 2012 - 3.38%, 2013 - 3.84%, 2014 - 3.47%, 2015 - 2.87% ukupno prodatih novih vozila na svijetu. To su zanemarljive brojke. Proci ce decenije da bi jedna prosjecna osoba vise srednje klase neke razvijene zemlje bez nepovjerenja usla u salon i kupila ovakav jedan auto koji je za tu osobu dovoljno pristupacan po svojoj cijeni.

marko

pre 8 godina

Nissan Leaf kosta 27000 dolara bez te subvencije, sto je mnogo povoljnije. A verovatno ce uskoro izaci i novi model. Jedino sto Bolt ima veci domet za nekih 120km.

Zeljko

pre 8 godina

@Justin
Polovni Prius 2010g. Je oko $11,000 i ide do 17,000 za 2012g. Cene su u Kanadskim dolarima i za Toronto. Te baterije NISU iste kao one u Tesli, recimo. Taksisiti u Vankuveru i Becu prelaze sa baterijama u Priusu i milion kilometara BEZ ZAMENE. Dakle ako kupis Prius polovni miran si sto se baterije tice ali to je Hybrid. Litijum baterije su relativno nova tehnologija i njihov vek zavisi od mnogo parametara. Da napomenem da se softver na Tesli obnavlja i usavrsava stalno i to auto radi sam prikljucen na kucni WiFi. Znaci, kupis, vozis, i nista ne diras. Mi se sada nalazimo u vremenu kao recimo krajem 1800-tih i na prelazu u 1900-te. Presli smo preko praga kada ce se svet promeniti do neslucenih razmera. Na pragu smo otkrivanja, ako vec nije otkrivena, vestacke inteligencije, autonomnih vozila...razvoj tehnologije se ubrzao do neverovatnih razmera. Najnoviji sajam elektronike (ne secam se tacno gde je, Las Vegas? Global consumers show, jeste u Las Vegasu) je pokazao neverovatne stvari. Do juce cak ni naucna fantastika ih nije zamislila. A gde smo tu mi? Nama je izlaz u radu, obrazovanju i pokusaju da se nasi ljudi u raseljenu ohrabre na povratak i podelu iskustva koje su stekli. Nasih ima u svim vodecim kompanijama u Silicijumskoj dolini i svuda po svetu. To je sada nemoguce ali mozda se desi u skorijoj buducnosti:)

Iron Man

pre 8 godina

@zzzz
Cena kilovat-casa za domacinstva je oko 2 din u plavoj zoni (nocu, kad se auto puni). Ako mesecno prelazis npr. 1500km, a auto prelazi 300km sa 50KWh baterijom, to je 250KWh * 2 = 500 din mesecno. Ako taj benzinac trosi npr. 6L/100km, to je: 6L * 15 * 150 din = 13500 din mesecno?

To je oko 105e ustede na 1500km? Nakon 150000km, to je 10500e ustede samo za gorivo. I to bez besplatnih super-punjaca.

"1000 x 100km = 100 000km"? Autonomija Bolt-a oko 300km, a Tesla 350-500km. Ne moras da je punis svaki put kad padne na 50%, vec npr. svaku drugu noc. Tako da je baterija cesto skroz napunjena.

Na 200000km, na gorivo bi ustedeo oko 14000e? Plus jos 3500 iz tvoje racunice za svakih 100k kilometara - gle cuda:
7000 servis i delovi + 14000 gorivo + 12000 auto = 33000e za benzinac
30000 auto + 600 gorivo = 30600e za elektro

Ako umesto 6L stavis 7L potrosnje za benzinca, ukupna cifra raste na oko 35500e. A ovo je tek prva generacija EV-a. Kad pocnu masovno da se proizvode, cena ce sigurno pasti za par desetina procenata, a autonomija baterije ce se povecavati.

Ako uzmes u obzir i to da neces morati ni da razmisljas o menjanju ulja i svecica, servisima, pumpama, majstorima, da ces voziti besuman auto bez vibracija, da ce ubrzanje do 100 biti manje od 7 sekundi, da nema menjaca, kvacila, auspuha, da klima i sva elektronika moze da radi i kad je auto ugasen... A taj uzas ocuvanja zivotne sredine da i ne spominjem.

Iron Man

pre 8 godina

@dovla
Zamena baterije od 85KWh u Teslinim automobilima kosta $12000 nakon isteka garancije. Ne racunajuci Roadster, a s obzirom da je Model S poceo da se proizvodi tek 2012, proci ce bar jos 5 godina pre nego sto baterije pocnu da se zamenjuju u vecem broju. Tada ce i cena mozda biti znatno niza. S obzirom da se gradi Gigafactory, i da reciklaza baterija postaje veoma unosan biznis, moguce je da ce zamena za novo postati drasticno jeftinija.

Sto se tice baterija za Volt, cena varira od $2500 do cak $34000, u zavisnosti od snabdevaca i toga sta sve treba da se menja. Sto se tice baterija za Bolt, jos uvek nema informacije (na internetu) o tome, jer ce sam automobil poceti da se prozivodi tek krajem ove godine, sada je samo predstavljena konacna verzija. Takodje, jos uvek ne postoji informacija o kapacitetu baterije, pa ni njena konkretna cena. Postoje samo spekulacije o tome da LG snabdeva Chevrolet baterijama od $145 po KWh.

Dakle, s obzirom da ce prve masovnije zamene krenuti tek 2020. za Teslu, a za Chevrolet cak 2025., tesko je proceniti. Bolt ce sigurno imati kapacitet baterije manji od 70KWh, verovatno oko 50-60. Imajuci to u vidu, nerealno je ocekivati da cena novih 60KWh za Bolt 2025. godine bude kao cena Teslinih 85KWh u 2020-oj.

U svakom slucaju, nakon osam godina voznje, auto sigurno nece biti za otpad, a baterija ce biti mozda na 85-90% originalnog kapaciteta. A to je dovoljno za jos par godina upotrebe, na kraju nista manje od SUS motora.

Zeljko

pre 8 godina

@Achitwn
Kazes glup komentar o pravljenu elektroautomobila u Srbiji jer Boze moj ne mozemo da konkurisemo velikima. Pa sto se onda cela Srbija ne samoubije jer mi sem Djokovica nemamo nista sto moze i blizu da pridje razvijenom svetu. Druze seti se kako su Japanci posle dve nuklearne bombe poceli da prave kola. Svi su im se smejali. Tako i Korejancima. A gde su oni danas, a? Nego ne moze da se sedi u kaficima i kucka po tastaturi ceka da nesto padne sa neba. U Srbiji ima da se radi duplo vise nego bilo gde drugde i tako jedno 50g. Da bi se stigao prikljucak sa svetom. A elektro automobil je daleko lakse napraviti nego obican a obican smo pravili. Naravno da se moze, zato ja i stalno pitam isto, kad god tema dozvoli. Ili cemo evoluirati ili nas nece biti. Svet ide dalje i ne ceka nikoga. Kineske baterije, motor mozemo sami bez problema a kladim se da kompjutersku jedinicu koja rukovodi zabavom i kontrolise punjenje i praznjenje baterija takodje mozemo sami, na elektrotehnickom ili sl. Fakultetu za dzabe. Pa testiranje dok god ne proradi. Vremena imamo. Za pocetak jedan mali i jeftini sa autonomijom od 50km. Puna kapa.

ReVolt!!!

pre 8 godina

Godinama pratim razvoj električnih vozila i nadam se da ću uskoro imati prilike da se provozam u nekom modelu. Odgovor proizvođača na pitanje šta će biti posle par godina sa baterijama je sledeće: razvoj tehnologije skladištenja energije se brzo razvija, tako da ako uopšte dođe do toga da se zamene baterije posle par godina, klijent može očekivati lakše akumulatore sa većim kapacitetom za svoj model automobila. Nissan je na primer sagradio fabriku za preradu dotrajalih baterija iz modela Leaf, ali im je poroblem što baterije ne stižu. Od kada se Leaf proizvodi, samo je jedan (!) primerak imao problem sa baterijom, ostali još funkcionišu. Sumnjam da će u srbistanu u skorije vreme ugledati svetlost dana neka punionica za EV ili zakon-subvencija ili bilo šta. Dali smo braći rusima resurse i naftnu industriju za tepsiju ribe... nećemo valjda da ih naljutimo...

justin

pre 8 godina

Predpostavljam da su to slične baterije kao one u telefonima...koje pandrknu posle 2 godine,koje se ne isplati kupovati s obzirom na kvalitet zamene i trajanje modela telefona.Elem, baš me zanima pa nebilo vam teško kolege komentatori za odgovor:
-ima li neko da je vlasnik polovnog bar Priusa,Avensisa na struju?
-kako se prodaju polovni gore navadeni modeli?
-Koliko traju baterije i kada se menjaju?
-isplati li se kupovati polovan auto na struju?
Znam da svi bi novo ali....nema se,a oće se.

Mladen

pre 8 godina

@zzzz
Ja govorim o komplikaciji i gomili komponenti koja može da crkne na konvencionalnom autu. Tipičan sus motor ima oko 100 pokretnih delova. Elektromotor ima jedan jedini. Menjač im ima ukupno 10 zupčanika (8 u difirencijalu, 2 na reduktoru). Baterija se 99% reciklira, sada su baterije skupe jer se prave od nule, nove baterije biće bar 3-4 puta jeftinije jer se prave od recikliranog materijala. Čak i elektronika koja vodi motor ima samo 6 energetskih tranzistora (3 faze x 2 za pozitivni i negativni deo sinusoide). Broj senzora je daleko manji - senzori brzine na svakom točku za ABS, senzori napona i struje za svaku fazu na motoru, par aenzora temperature i to je sve. Kao što rekoh, meni je luksuz da imam apsolutno pouzdan auto, a ne gomili zezazilica i kad bih imao bio bi spreman to da platim. Dakle, ne gledam cenu delova, vec cenu mog vremena dok je auto po majstorima i nerviranja zbog gomilu delova koji mogu da crknu.

dovla

pre 8 godina

Nove baterije za Chevy Volt kostaju oko 11500 usd bez ugradnje, pretpostavljam za Bolt slicno. Garancija na baterije je 8 god, ali ne verujem da posle par godina auto ima istu autonomiju kao kada je sa novim baterijama. Racunajte da posle 8 god ovaj auto moze samo na otpad jer nema racunice da se baterije menjaju.

super nozla

pre 8 godina

@zzzz: evo malo odgovora za tebe:

1. Razmisli o tome da nema ulja, servisa, odrzavanja. To ce da kosta za 200.000km bar 3-4 hiljade eur.

2. Kvalitet izrade ovog auta ne mozes porediti bas sa automobilima od 8-12 hiljada eur, vec sa premium vozilima iste velicine koji kostaju 15-18 hiljada.

3. U normalnim zemljama, vlasnici elektro vozila ne placaju registraciju, putarinu, parkiranje. I ovo kosta ozbiljno para.

4. Da si ikad provozao elektro auto, doziveo potpuno besumnu voznju, linearna ubrzanja na nivou aviona, veruj mi ne bi ni razmisljao o prve tri stavke.
Ja sam vozio Opel Amperu jednom i taj momenat se prosto ne moze opisati. Sva ostala lola su mi nekako obicna i bezveze posle.

Achitwn

pre 8 godina

Narvno u Srbiji jos nikome ne pada na pamet da krene u proizvodnju jeftinog domaceg elektroautomobila. Ajmo tajkuni sta cekate?
(Zeljko, 08. januar 2016 19:46)

Kiji glup komentar. Kako da prave konkurenciju milijarderskim kompanijama.

zzzz

pre 8 godina

@ (Mladen, 8 Inace, za auto koji ne zahteva redovna odrzavanja 30.000E bi bila veoma postena cena. ...zamena ulja od 200 evra.

za 10 000 - 12 000 biras kakav hoces nov benzinski auto.

zamena ulja sinteticko na 15000km, za 100 000km neka je 10 zamena x 100 evra ( realno oko 50 evra 5l sintetika sa filterom )
= max 1000 evra ( realno 500e)
zameni svecice 3 x, nek je po 100e = 300 e
extra kvarovi do 100 000km
recimo, pumpa za vodu, brizgalje nek je 1000 evra
500 + 300 + 1000 = 1800 e
dodaj jos 1000 za nesto ako si baksuz
= 2800 evra
veliki servis 500 evra na 100 000km
sve zajedno maximalno 3500 evra
3500 e + 12 000e kupljen auto = 15500 evra do 100 000km.
I ove sve cifre su onako da se bahatis i placas najskuplje.

a da te pitam, koliko puta baterija moze da se puni dok ne crkne ?
oko 300 - 500 puta. nek je 1000 puta.
1000 x 100km = 100 000km.
da li ces da sednes da se vozis ako je baterija na recimo 30 % kapaciteta , ili ces svaki put kada padne na oko 50% da je dopunis ?
koja je cena zamene baterije ?
10 000 ? 15 000 ? 20 000 ? evra.

30000e - 15500e = 14500e razlika .

Iron Man

pre 8 godina

@bandiera rossa
Tesla Model S ima 8 godina garancije na baterije. Nakon 100 hiljada milja, kapacitet baterije ne bi trebao da bude ispod 90% originalnog kapaciteta. Onaj ko moze da priusti Model S, sigurno ga nece voziti duze od 8 godina, a i ako to bude slucaj, baterija ce biti u sasvim solidnom stanju jos par godina. Verujem da ce se i Chevrolet potruditi da svojim kupcima obezbedi slicne uslove.

Sto se tice ljudi koji se zale na cenu, i dalje vazi onih par cinjenica: Ovakvi automobili nisu pravljeni za nas, zapravo, skoro nijedan novi automobil nije pravljen za nas. U svetu ima skoro 1000x vise ljudi nego u Srbiji, mi smo nebitno trziste. Zatim, setite se da li su se prvi racunari, ili mobilni telefoni uspesno prodavali u Srbiji odmah nakon pojavljivanja na trzistu. Ne, daleko od toga. Ista je situacija i sa elektricnim automobilima. Ali vremenom ce i to doci kod nas (5-10 godina), ili kao novo i veoma jeftino, ili kao polovno.

rejnald

pre 8 godina

@japanac
Chevrolet nije napustio Evropu :-). Ali da ovaj model verovatno bude dostupan u Evropi sa Opel (u Britaniji Holden) znakom za godinu dve.
(96sT0R, 08. januar 2016 13:24)
Ja koliko znam Opel u Vel. Britaniji je Vauxhall a ne Holden...Mada sve je to sada Sevrolet...

Mladen

pre 8 godina

Rado bi se odrekao kojeg kilometra dometa za malo vise mesta za glavu pozadi.

Inace, za auto koji ne zahteva redovna odrzavanja (ulje, svecice, kocinice, filteri, zupcasti, klinasti, plivajuci zamajac, lambda sondu i Bosch pumpu), 30.000E bi bila veoma postena cena. To je za mene luksuz, a ne kozna sedista, otvaranje gepeka na dugme i zamena ulja od 200 evra.

Ako moze da predje 300km pri 100km/h i sa 4 osobe unutra, onda je ovo super auto za Srbiju. Jos samo da nadjem posao gde placaju vise od 22.000 din. i bog da me vidi.

zzzz

pre 8 godina

27.500 evra minus cena benziskog auta 8000 - 12 000 evra =
oko 19 000 / 16 000 evra.
obican auto neka trosi u proseku 8 l/100 km x 1.2 evra = 10evra/100 km
16 000 evra / 10e = 1600 x 100km = 160 000 km. u najgoroj varijanti.
a u najboljoj oko 300 000 km.
posle oko 200 000 km, se izjednacuje cena obicnog auta
sa kupovnom cenom elektricnog sa kojim ste presli nula km.
Da ne govorim o pocetnom ulaganju, konforu, autonomiji ....

i kakva je tu matematika ?

bandiera rossa

pre 8 godina

... interesantno da nikada i niko ne prica o roku trajanja baterija u revolucionarnim elktromobilima. Koliko puta mogu da se napune. 10 puta, 100 puta, 1000 puta. Nigde ni slova o tome, a posle dve godine, ajd bato kupi nove baterije. A posto su? Cena prava sitnica, 25.000 dolara.... valjda zato niko i ne prica o tome.

96sT0R

pre 8 godina

@japanac
Chevrolet nije napustio Evropu :-). Ali da ovaj model verovatno bude dostupan u Evropi sa Opel (u Britaniji Holden) znakom za godinu dve.

Mladen

pre 8 godina

Rado bi se odrekao kojeg kilometra dometa za malo vise mesta za glavu pozadi.

Inace, za auto koji ne zahteva redovna odrzavanja (ulje, svecice, kocinice, filteri, zupcasti, klinasti, plivajuci zamajac, lambda sondu i Bosch pumpu), 30.000E bi bila veoma postena cena. To je za mene luksuz, a ne kozna sedista, otvaranje gepeka na dugme i zamena ulja od 200 evra.

Ako moze da predje 300km pri 100km/h i sa 4 osobe unutra, onda je ovo super auto za Srbiju. Jos samo da nadjem posao gde placaju vise od 22.000 din. i bog da me vidi.

96sT0R

pre 8 godina

@japanac
Chevrolet nije napustio Evropu :-). Ali da ovaj model verovatno bude dostupan u Evropi sa Opel (u Britaniji Holden) znakom za godinu dve.

super nozla

pre 8 godina

@zzzz: evo malo odgovora za tebe:

1. Razmisli o tome da nema ulja, servisa, odrzavanja. To ce da kosta za 200.000km bar 3-4 hiljade eur.

2. Kvalitet izrade ovog auta ne mozes porediti bas sa automobilima od 8-12 hiljada eur, vec sa premium vozilima iste velicine koji kostaju 15-18 hiljada.

3. U normalnim zemljama, vlasnici elektro vozila ne placaju registraciju, putarinu, parkiranje. I ovo kosta ozbiljno para.

4. Da si ikad provozao elektro auto, doziveo potpuno besumnu voznju, linearna ubrzanja na nivou aviona, veruj mi ne bi ni razmisljao o prve tri stavke.
Ja sam vozio Opel Amperu jednom i taj momenat se prosto ne moze opisati. Sva ostala lola su mi nekako obicna i bezveze posle.

bandiera rossa

pre 8 godina

... interesantno da nikada i niko ne prica o roku trajanja baterija u revolucionarnim elktromobilima. Koliko puta mogu da se napune. 10 puta, 100 puta, 1000 puta. Nigde ni slova o tome, a posle dve godine, ajd bato kupi nove baterije. A posto su? Cena prava sitnica, 25.000 dolara.... valjda zato niko i ne prica o tome.

Iron Man

pre 8 godina

@zzzz
Cena kilovat-casa za domacinstva je oko 2 din u plavoj zoni (nocu, kad se auto puni). Ako mesecno prelazis npr. 1500km, a auto prelazi 300km sa 50KWh baterijom, to je 250KWh * 2 = 500 din mesecno. Ako taj benzinac trosi npr. 6L/100km, to je: 6L * 15 * 150 din = 13500 din mesecno?

To je oko 105e ustede na 1500km? Nakon 150000km, to je 10500e ustede samo za gorivo. I to bez besplatnih super-punjaca.

"1000 x 100km = 100 000km"? Autonomija Bolt-a oko 300km, a Tesla 350-500km. Ne moras da je punis svaki put kad padne na 50%, vec npr. svaku drugu noc. Tako da je baterija cesto skroz napunjena.

Na 200000km, na gorivo bi ustedeo oko 14000e? Plus jos 3500 iz tvoje racunice za svakih 100k kilometara - gle cuda:
7000 servis i delovi + 14000 gorivo + 12000 auto = 33000e za benzinac
30000 auto + 600 gorivo = 30600e za elektro

Ako umesto 6L stavis 7L potrosnje za benzinca, ukupna cifra raste na oko 35500e. A ovo je tek prva generacija EV-a. Kad pocnu masovno da se proizvode, cena ce sigurno pasti za par desetina procenata, a autonomija baterije ce se povecavati.

Ako uzmes u obzir i to da neces morati ni da razmisljas o menjanju ulja i svecica, servisima, pumpama, majstorima, da ces voziti besuman auto bez vibracija, da ce ubrzanje do 100 biti manje od 7 sekundi, da nema menjaca, kvacila, auspuha, da klima i sva elektronika moze da radi i kad je auto ugasen... A taj uzas ocuvanja zivotne sredine da i ne spominjem.

Iron Man

pre 8 godina

@bandiera rossa
Tesla Model S ima 8 godina garancije na baterije. Nakon 100 hiljada milja, kapacitet baterije ne bi trebao da bude ispod 90% originalnog kapaciteta. Onaj ko moze da priusti Model S, sigurno ga nece voziti duze od 8 godina, a i ako to bude slucaj, baterija ce biti u sasvim solidnom stanju jos par godina. Verujem da ce se i Chevrolet potruditi da svojim kupcima obezbedi slicne uslove.

Sto se tice ljudi koji se zale na cenu, i dalje vazi onih par cinjenica: Ovakvi automobili nisu pravljeni za nas, zapravo, skoro nijedan novi automobil nije pravljen za nas. U svetu ima skoro 1000x vise ljudi nego u Srbiji, mi smo nebitno trziste. Zatim, setite se da li su se prvi racunari, ili mobilni telefoni uspesno prodavali u Srbiji odmah nakon pojavljivanja na trzistu. Ne, daleko od toga. Ista je situacija i sa elektricnim automobilima. Ali vremenom ce i to doci kod nas (5-10 godina), ili kao novo i veoma jeftino, ili kao polovno.

Zeljko

pre 8 godina

@Achitwn
Kazes glup komentar o pravljenu elektroautomobila u Srbiji jer Boze moj ne mozemo da konkurisemo velikima. Pa sto se onda cela Srbija ne samoubije jer mi sem Djokovica nemamo nista sto moze i blizu da pridje razvijenom svetu. Druze seti se kako su Japanci posle dve nuklearne bombe poceli da prave kola. Svi su im se smejali. Tako i Korejancima. A gde su oni danas, a? Nego ne moze da se sedi u kaficima i kucka po tastaturi ceka da nesto padne sa neba. U Srbiji ima da se radi duplo vise nego bilo gde drugde i tako jedno 50g. Da bi se stigao prikljucak sa svetom. A elektro automobil je daleko lakse napraviti nego obican a obican smo pravili. Naravno da se moze, zato ja i stalno pitam isto, kad god tema dozvoli. Ili cemo evoluirati ili nas nece biti. Svet ide dalje i ne ceka nikoga. Kineske baterije, motor mozemo sami bez problema a kladim se da kompjutersku jedinicu koja rukovodi zabavom i kontrolise punjenje i praznjenje baterija takodje mozemo sami, na elektrotehnickom ili sl. Fakultetu za dzabe. Pa testiranje dok god ne proradi. Vremena imamo. Za pocetak jedan mali i jeftini sa autonomijom od 50km. Puna kapa.

Achitwn

pre 8 godina

Narvno u Srbiji jos nikome ne pada na pamet da krene u proizvodnju jeftinog domaceg elektroautomobila. Ajmo tajkuni sta cekate?
(Zeljko, 08. januar 2016 19:46)

Kiji glup komentar. Kako da prave konkurenciju milijarderskim kompanijama.

ReVolt!!!

pre 8 godina

Godinama pratim razvoj električnih vozila i nadam se da ću uskoro imati prilike da se provozam u nekom modelu. Odgovor proizvođača na pitanje šta će biti posle par godina sa baterijama je sledeće: razvoj tehnologije skladištenja energije se brzo razvija, tako da ako uopšte dođe do toga da se zamene baterije posle par godina, klijent može očekivati lakše akumulatore sa većim kapacitetom za svoj model automobila. Nissan je na primer sagradio fabriku za preradu dotrajalih baterija iz modela Leaf, ali im je poroblem što baterije ne stižu. Od kada se Leaf proizvodi, samo je jedan (!) primerak imao problem sa baterijom, ostali još funkcionišu. Sumnjam da će u srbistanu u skorije vreme ugledati svetlost dana neka punionica za EV ili zakon-subvencija ili bilo šta. Dali smo braći rusima resurse i naftnu industriju za tepsiju ribe... nećemo valjda da ih naljutimo...

Mladen

pre 8 godina

@zzzz
Ja govorim o komplikaciji i gomili komponenti koja može da crkne na konvencionalnom autu. Tipičan sus motor ima oko 100 pokretnih delova. Elektromotor ima jedan jedini. Menjač im ima ukupno 10 zupčanika (8 u difirencijalu, 2 na reduktoru). Baterija se 99% reciklira, sada su baterije skupe jer se prave od nule, nove baterije biće bar 3-4 puta jeftinije jer se prave od recikliranog materijala. Čak i elektronika koja vodi motor ima samo 6 energetskih tranzistora (3 faze x 2 za pozitivni i negativni deo sinusoide). Broj senzora je daleko manji - senzori brzine na svakom točku za ABS, senzori napona i struje za svaku fazu na motoru, par aenzora temperature i to je sve. Kao što rekoh, meni je luksuz da imam apsolutno pouzdan auto, a ne gomili zezazilica i kad bih imao bio bi spreman to da platim. Dakle, ne gledam cenu delova, vec cenu mog vremena dok je auto po majstorima i nerviranja zbog gomilu delova koji mogu da crknu.

zzzz

pre 8 godina

27.500 evra minus cena benziskog auta 8000 - 12 000 evra =
oko 19 000 / 16 000 evra.
obican auto neka trosi u proseku 8 l/100 km x 1.2 evra = 10evra/100 km
16 000 evra / 10e = 1600 x 100km = 160 000 km. u najgoroj varijanti.
a u najboljoj oko 300 000 km.
posle oko 200 000 km, se izjednacuje cena obicnog auta
sa kupovnom cenom elektricnog sa kojim ste presli nula km.
Da ne govorim o pocetnom ulaganju, konforu, autonomiji ....

i kakva je tu matematika ?

rejnald

pre 8 godina

@japanac
Chevrolet nije napustio Evropu :-). Ali da ovaj model verovatno bude dostupan u Evropi sa Opel (u Britaniji Holden) znakom za godinu dve.
(96sT0R, 08. januar 2016 13:24)
Ja koliko znam Opel u Vel. Britaniji je Vauxhall a ne Holden...Mada sve je to sada Sevrolet...

Zeljko

pre 8 godina

@Justin
Polovni Prius 2010g. Je oko $11,000 i ide do 17,000 za 2012g. Cene su u Kanadskim dolarima i za Toronto. Te baterije NISU iste kao one u Tesli, recimo. Taksisiti u Vankuveru i Becu prelaze sa baterijama u Priusu i milion kilometara BEZ ZAMENE. Dakle ako kupis Prius polovni miran si sto se baterije tice ali to je Hybrid. Litijum baterije su relativno nova tehnologija i njihov vek zavisi od mnogo parametara. Da napomenem da se softver na Tesli obnavlja i usavrsava stalno i to auto radi sam prikljucen na kucni WiFi. Znaci, kupis, vozis, i nista ne diras. Mi se sada nalazimo u vremenu kao recimo krajem 1800-tih i na prelazu u 1900-te. Presli smo preko praga kada ce se svet promeniti do neslucenih razmera. Na pragu smo otkrivanja, ako vec nije otkrivena, vestacke inteligencije, autonomnih vozila...razvoj tehnologije se ubrzao do neverovatnih razmera. Najnoviji sajam elektronike (ne secam se tacno gde je, Las Vegas? Global consumers show, jeste u Las Vegasu) je pokazao neverovatne stvari. Do juce cak ni naucna fantastika ih nije zamislila. A gde smo tu mi? Nama je izlaz u radu, obrazovanju i pokusaju da se nasi ljudi u raseljenu ohrabre na povratak i podelu iskustva koje su stekli. Nasih ima u svim vodecim kompanijama u Silicijumskoj dolini i svuda po svetu. To je sada nemoguce ali mozda se desi u skorijoj buducnosti:)

dovla

pre 8 godina

Nove baterije za Chevy Volt kostaju oko 11500 usd bez ugradnje, pretpostavljam za Bolt slicno. Garancija na baterije je 8 god, ali ne verujem da posle par godina auto ima istu autonomiju kao kada je sa novim baterijama. Racunajte da posle 8 god ovaj auto moze samo na otpad jer nema racunice da se baterije menjaju.

Iron Man

pre 8 godina

@dovla
Zamena baterije od 85KWh u Teslinim automobilima kosta $12000 nakon isteka garancije. Ne racunajuci Roadster, a s obzirom da je Model S poceo da se proizvodi tek 2012, proci ce bar jos 5 godina pre nego sto baterije pocnu da se zamenjuju u vecem broju. Tada ce i cena mozda biti znatno niza. S obzirom da se gradi Gigafactory, i da reciklaza baterija postaje veoma unosan biznis, moguce je da ce zamena za novo postati drasticno jeftinija.

Sto se tice baterija za Volt, cena varira od $2500 do cak $34000, u zavisnosti od snabdevaca i toga sta sve treba da se menja. Sto se tice baterija za Bolt, jos uvek nema informacije (na internetu) o tome, jer ce sam automobil poceti da se prozivodi tek krajem ove godine, sada je samo predstavljena konacna verzija. Takodje, jos uvek ne postoji informacija o kapacitetu baterije, pa ni njena konkretna cena. Postoje samo spekulacije o tome da LG snabdeva Chevrolet baterijama od $145 po KWh.

Dakle, s obzirom da ce prve masovnije zamene krenuti tek 2020. za Teslu, a za Chevrolet cak 2025., tesko je proceniti. Bolt ce sigurno imati kapacitet baterije manji od 70KWh, verovatno oko 50-60. Imajuci to u vidu, nerealno je ocekivati da cena novih 60KWh za Bolt 2025. godine bude kao cena Teslinih 85KWh u 2020-oj.

U svakom slucaju, nakon osam godina voznje, auto sigurno nece biti za otpad, a baterija ce biti mozda na 85-90% originalnog kapaciteta. A to je dovoljno za jos par godina upotrebe, na kraju nista manje od SUS motora.

zzzz

pre 8 godina

@ (Mladen, 8 Inace, za auto koji ne zahteva redovna odrzavanja 30.000E bi bila veoma postena cena. ...zamena ulja od 200 evra.

za 10 000 - 12 000 biras kakav hoces nov benzinski auto.

zamena ulja sinteticko na 15000km, za 100 000km neka je 10 zamena x 100 evra ( realno oko 50 evra 5l sintetika sa filterom )
= max 1000 evra ( realno 500e)
zameni svecice 3 x, nek je po 100e = 300 e
extra kvarovi do 100 000km
recimo, pumpa za vodu, brizgalje nek je 1000 evra
500 + 300 + 1000 = 1800 e
dodaj jos 1000 za nesto ako si baksuz
= 2800 evra
veliki servis 500 evra na 100 000km
sve zajedno maximalno 3500 evra
3500 e + 12 000e kupljen auto = 15500 evra do 100 000km.
I ove sve cifre su onako da se bahatis i placas najskuplje.

a da te pitam, koliko puta baterija moze da se puni dok ne crkne ?
oko 300 - 500 puta. nek je 1000 puta.
1000 x 100km = 100 000km.
da li ces da sednes da se vozis ako je baterija na recimo 30 % kapaciteta , ili ces svaki put kada padne na oko 50% da je dopunis ?
koja je cena zamene baterije ?
10 000 ? 15 000 ? 20 000 ? evra.

30000e - 15500e = 14500e razlika .

justin

pre 8 godina

Predpostavljam da su to slične baterije kao one u telefonima...koje pandrknu posle 2 godine,koje se ne isplati kupovati s obzirom na kvalitet zamene i trajanje modela telefona.Elem, baš me zanima pa nebilo vam teško kolege komentatori za odgovor:
-ima li neko da je vlasnik polovnog bar Priusa,Avensisa na struju?
-kako se prodaju polovni gore navadeni modeli?
-Koliko traju baterije i kada se menjaju?
-isplati li se kupovati polovan auto na struju?
Znam da svi bi novo ali....nema se,a oće se.

marko

pre 8 godina

Nissan Leaf kosta 27000 dolara bez te subvencije, sto je mnogo povoljnije. A verovatno ce uskoro izaci i novi model. Jedino sto Bolt ima veci domet za nekih 120km.

BL

pre 8 godina

Fino je biti fasciniran novim EV modelima. Usred gomile tehnoloskih inovacija kojima nas mediji bombarduju svaki dan pomisli covek da je buducnost iza ugla, ali nazalost to jednostavno nije tako. Sto se tice vozila na hibridni i elektricni pogon, njihov trend rasta prodaje i ucesce na globalnom trzistu je gotovo zanemarljiv. Hibridi i elektricna vozila su cinili: 2012 - 3.38%, 2013 - 3.84%, 2014 - 3.47%, 2015 - 2.87% ukupno prodatih novih vozila na svijetu. To su zanemarljive brojke. Proci ce decenije da bi jedna prosjecna osoba vise srednje klase neke razvijene zemlje bez nepovjerenja usla u salon i kupila ovakav jedan auto koji je za tu osobu dovoljno pristupacan po svojoj cijeni.

zzzz

pre 8 godina

27.500 evra minus cena benziskog auta 8000 - 12 000 evra =
oko 19 000 / 16 000 evra.
obican auto neka trosi u proseku 8 l/100 km x 1.2 evra = 10evra/100 km
16 000 evra / 10e = 1600 x 100km = 160 000 km. u najgoroj varijanti.
a u najboljoj oko 300 000 km.
posle oko 200 000 km, se izjednacuje cena obicnog auta
sa kupovnom cenom elektricnog sa kojim ste presli nula km.
Da ne govorim o pocetnom ulaganju, konforu, autonomiji ....

i kakva je tu matematika ?

dovla

pre 8 godina

Nove baterije za Chevy Volt kostaju oko 11500 usd bez ugradnje, pretpostavljam za Bolt slicno. Garancija na baterije je 8 god, ali ne verujem da posle par godina auto ima istu autonomiju kao kada je sa novim baterijama. Racunajte da posle 8 god ovaj auto moze samo na otpad jer nema racunice da se baterije menjaju.

bandiera rossa

pre 8 godina

... interesantno da nikada i niko ne prica o roku trajanja baterija u revolucionarnim elktromobilima. Koliko puta mogu da se napune. 10 puta, 100 puta, 1000 puta. Nigde ni slova o tome, a posle dve godine, ajd bato kupi nove baterije. A posto su? Cena prava sitnica, 25.000 dolara.... valjda zato niko i ne prica o tome.

zzzz

pre 8 godina

@ (Mladen, 8 Inace, za auto koji ne zahteva redovna odrzavanja 30.000E bi bila veoma postena cena. ...zamena ulja od 200 evra.

za 10 000 - 12 000 biras kakav hoces nov benzinski auto.

zamena ulja sinteticko na 15000km, za 100 000km neka je 10 zamena x 100 evra ( realno oko 50 evra 5l sintetika sa filterom )
= max 1000 evra ( realno 500e)
zameni svecice 3 x, nek je po 100e = 300 e
extra kvarovi do 100 000km
recimo, pumpa za vodu, brizgalje nek je 1000 evra
500 + 300 + 1000 = 1800 e
dodaj jos 1000 za nesto ako si baksuz
= 2800 evra
veliki servis 500 evra na 100 000km
sve zajedno maximalno 3500 evra
3500 e + 12 000e kupljen auto = 15500 evra do 100 000km.
I ove sve cifre su onako da se bahatis i placas najskuplje.

a da te pitam, koliko puta baterija moze da se puni dok ne crkne ?
oko 300 - 500 puta. nek je 1000 puta.
1000 x 100km = 100 000km.
da li ces da sednes da se vozis ako je baterija na recimo 30 % kapaciteta , ili ces svaki put kada padne na oko 50% da je dopunis ?
koja je cena zamene baterije ?
10 000 ? 15 000 ? 20 000 ? evra.

30000e - 15500e = 14500e razlika .

96sT0R

pre 8 godina

@japanac
Chevrolet nije napustio Evropu :-). Ali da ovaj model verovatno bude dostupan u Evropi sa Opel (u Britaniji Holden) znakom za godinu dve.

Achitwn

pre 8 godina

Narvno u Srbiji jos nikome ne pada na pamet da krene u proizvodnju jeftinog domaceg elektroautomobila. Ajmo tajkuni sta cekate?
(Zeljko, 08. januar 2016 19:46)

Kiji glup komentar. Kako da prave konkurenciju milijarderskim kompanijama.

Iron Man

pre 8 godina

@zzzz
Cena kilovat-casa za domacinstva je oko 2 din u plavoj zoni (nocu, kad se auto puni). Ako mesecno prelazis npr. 1500km, a auto prelazi 300km sa 50KWh baterijom, to je 250KWh * 2 = 500 din mesecno. Ako taj benzinac trosi npr. 6L/100km, to je: 6L * 15 * 150 din = 13500 din mesecno?

To je oko 105e ustede na 1500km? Nakon 150000km, to je 10500e ustede samo za gorivo. I to bez besplatnih super-punjaca.

"1000 x 100km = 100 000km"? Autonomija Bolt-a oko 300km, a Tesla 350-500km. Ne moras da je punis svaki put kad padne na 50%, vec npr. svaku drugu noc. Tako da je baterija cesto skroz napunjena.

Na 200000km, na gorivo bi ustedeo oko 14000e? Plus jos 3500 iz tvoje racunice za svakih 100k kilometara - gle cuda:
7000 servis i delovi + 14000 gorivo + 12000 auto = 33000e za benzinac
30000 auto + 600 gorivo = 30600e za elektro

Ako umesto 6L stavis 7L potrosnje za benzinca, ukupna cifra raste na oko 35500e. A ovo je tek prva generacija EV-a. Kad pocnu masovno da se proizvode, cena ce sigurno pasti za par desetina procenata, a autonomija baterije ce se povecavati.

Ako uzmes u obzir i to da neces morati ni da razmisljas o menjanju ulja i svecica, servisima, pumpama, majstorima, da ces voziti besuman auto bez vibracija, da ce ubrzanje do 100 biti manje od 7 sekundi, da nema menjaca, kvacila, auspuha, da klima i sva elektronika moze da radi i kad je auto ugasen... A taj uzas ocuvanja zivotne sredine da i ne spominjem.

Mladen

pre 8 godina

Rado bi se odrekao kojeg kilometra dometa za malo vise mesta za glavu pozadi.

Inace, za auto koji ne zahteva redovna odrzavanja (ulje, svecice, kocinice, filteri, zupcasti, klinasti, plivajuci zamajac, lambda sondu i Bosch pumpu), 30.000E bi bila veoma postena cena. To je za mene luksuz, a ne kozna sedista, otvaranje gepeka na dugme i zamena ulja od 200 evra.

Ako moze da predje 300km pri 100km/h i sa 4 osobe unutra, onda je ovo super auto za Srbiju. Jos samo da nadjem posao gde placaju vise od 22.000 din. i bog da me vidi.

Iron Man

pre 8 godina

@bandiera rossa
Tesla Model S ima 8 godina garancije na baterije. Nakon 100 hiljada milja, kapacitet baterije ne bi trebao da bude ispod 90% originalnog kapaciteta. Onaj ko moze da priusti Model S, sigurno ga nece voziti duze od 8 godina, a i ako to bude slucaj, baterija ce biti u sasvim solidnom stanju jos par godina. Verujem da ce se i Chevrolet potruditi da svojim kupcima obezbedi slicne uslove.

Sto se tice ljudi koji se zale na cenu, i dalje vazi onih par cinjenica: Ovakvi automobili nisu pravljeni za nas, zapravo, skoro nijedan novi automobil nije pravljen za nas. U svetu ima skoro 1000x vise ljudi nego u Srbiji, mi smo nebitno trziste. Zatim, setite se da li su se prvi racunari, ili mobilni telefoni uspesno prodavali u Srbiji odmah nakon pojavljivanja na trzistu. Ne, daleko od toga. Ista je situacija i sa elektricnim automobilima. Ali vremenom ce i to doci kod nas (5-10 godina), ili kao novo i veoma jeftino, ili kao polovno.

ReVolt!!!

pre 8 godina

Godinama pratim razvoj električnih vozila i nadam se da ću uskoro imati prilike da se provozam u nekom modelu. Odgovor proizvođača na pitanje šta će biti posle par godina sa baterijama je sledeće: razvoj tehnologije skladištenja energije se brzo razvija, tako da ako uopšte dođe do toga da se zamene baterije posle par godina, klijent može očekivati lakše akumulatore sa većim kapacitetom za svoj model automobila. Nissan je na primer sagradio fabriku za preradu dotrajalih baterija iz modela Leaf, ali im je poroblem što baterije ne stižu. Od kada se Leaf proizvodi, samo je jedan (!) primerak imao problem sa baterijom, ostali još funkcionišu. Sumnjam da će u srbistanu u skorije vreme ugledati svetlost dana neka punionica za EV ili zakon-subvencija ili bilo šta. Dali smo braći rusima resurse i naftnu industriju za tepsiju ribe... nećemo valjda da ih naljutimo...

BL

pre 8 godina

Fino je biti fasciniran novim EV modelima. Usred gomile tehnoloskih inovacija kojima nas mediji bombarduju svaki dan pomisli covek da je buducnost iza ugla, ali nazalost to jednostavno nije tako. Sto se tice vozila na hibridni i elektricni pogon, njihov trend rasta prodaje i ucesce na globalnom trzistu je gotovo zanemarljiv. Hibridi i elektricna vozila su cinili: 2012 - 3.38%, 2013 - 3.84%, 2014 - 3.47%, 2015 - 2.87% ukupno prodatih novih vozila na svijetu. To su zanemarljive brojke. Proci ce decenije da bi jedna prosjecna osoba vise srednje klase neke razvijene zemlje bez nepovjerenja usla u salon i kupila ovakav jedan auto koji je za tu osobu dovoljno pristupacan po svojoj cijeni.

rejnald

pre 8 godina

@japanac
Chevrolet nije napustio Evropu :-). Ali da ovaj model verovatno bude dostupan u Evropi sa Opel (u Britaniji Holden) znakom za godinu dve.
(96sT0R, 08. januar 2016 13:24)
Ja koliko znam Opel u Vel. Britaniji je Vauxhall a ne Holden...Mada sve je to sada Sevrolet...

super nozla

pre 8 godina

@zzzz: evo malo odgovora za tebe:

1. Razmisli o tome da nema ulja, servisa, odrzavanja. To ce da kosta za 200.000km bar 3-4 hiljade eur.

2. Kvalitet izrade ovog auta ne mozes porediti bas sa automobilima od 8-12 hiljada eur, vec sa premium vozilima iste velicine koji kostaju 15-18 hiljada.

3. U normalnim zemljama, vlasnici elektro vozila ne placaju registraciju, putarinu, parkiranje. I ovo kosta ozbiljno para.

4. Da si ikad provozao elektro auto, doziveo potpuno besumnu voznju, linearna ubrzanja na nivou aviona, veruj mi ne bi ni razmisljao o prve tri stavke.
Ja sam vozio Opel Amperu jednom i taj momenat se prosto ne moze opisati. Sva ostala lola su mi nekako obicna i bezveze posle.

Mladen

pre 8 godina

@zzzz
Ja govorim o komplikaciji i gomili komponenti koja može da crkne na konvencionalnom autu. Tipičan sus motor ima oko 100 pokretnih delova. Elektromotor ima jedan jedini. Menjač im ima ukupno 10 zupčanika (8 u difirencijalu, 2 na reduktoru). Baterija se 99% reciklira, sada su baterije skupe jer se prave od nule, nove baterije biće bar 3-4 puta jeftinije jer se prave od recikliranog materijala. Čak i elektronika koja vodi motor ima samo 6 energetskih tranzistora (3 faze x 2 za pozitivni i negativni deo sinusoide). Broj senzora je daleko manji - senzori brzine na svakom točku za ABS, senzori napona i struje za svaku fazu na motoru, par aenzora temperature i to je sve. Kao što rekoh, meni je luksuz da imam apsolutno pouzdan auto, a ne gomili zezazilica i kad bih imao bio bi spreman to da platim. Dakle, ne gledam cenu delova, vec cenu mog vremena dok je auto po majstorima i nerviranja zbog gomilu delova koji mogu da crknu.

justin

pre 8 godina

Predpostavljam da su to slične baterije kao one u telefonima...koje pandrknu posle 2 godine,koje se ne isplati kupovati s obzirom na kvalitet zamene i trajanje modela telefona.Elem, baš me zanima pa nebilo vam teško kolege komentatori za odgovor:
-ima li neko da je vlasnik polovnog bar Priusa,Avensisa na struju?
-kako se prodaju polovni gore navadeni modeli?
-Koliko traju baterije i kada se menjaju?
-isplati li se kupovati polovan auto na struju?
Znam da svi bi novo ali....nema se,a oće se.

Iron Man

pre 8 godina

@dovla
Zamena baterije od 85KWh u Teslinim automobilima kosta $12000 nakon isteka garancije. Ne racunajuci Roadster, a s obzirom da je Model S poceo da se proizvodi tek 2012, proci ce bar jos 5 godina pre nego sto baterije pocnu da se zamenjuju u vecem broju. Tada ce i cena mozda biti znatno niza. S obzirom da se gradi Gigafactory, i da reciklaza baterija postaje veoma unosan biznis, moguce je da ce zamena za novo postati drasticno jeftinija.

Sto se tice baterija za Volt, cena varira od $2500 do cak $34000, u zavisnosti od snabdevaca i toga sta sve treba da se menja. Sto se tice baterija za Bolt, jos uvek nema informacije (na internetu) o tome, jer ce sam automobil poceti da se prozivodi tek krajem ove godine, sada je samo predstavljena konacna verzija. Takodje, jos uvek ne postoji informacija o kapacitetu baterije, pa ni njena konkretna cena. Postoje samo spekulacije o tome da LG snabdeva Chevrolet baterijama od $145 po KWh.

Dakle, s obzirom da ce prve masovnije zamene krenuti tek 2020. za Teslu, a za Chevrolet cak 2025., tesko je proceniti. Bolt ce sigurno imati kapacitet baterije manji od 70KWh, verovatno oko 50-60. Imajuci to u vidu, nerealno je ocekivati da cena novih 60KWh za Bolt 2025. godine bude kao cena Teslinih 85KWh u 2020-oj.

U svakom slucaju, nakon osam godina voznje, auto sigurno nece biti za otpad, a baterija ce biti mozda na 85-90% originalnog kapaciteta. A to je dovoljno za jos par godina upotrebe, na kraju nista manje od SUS motora.

Zeljko

pre 8 godina

@Justin
Polovni Prius 2010g. Je oko $11,000 i ide do 17,000 za 2012g. Cene su u Kanadskim dolarima i za Toronto. Te baterije NISU iste kao one u Tesli, recimo. Taksisiti u Vankuveru i Becu prelaze sa baterijama u Priusu i milion kilometara BEZ ZAMENE. Dakle ako kupis Prius polovni miran si sto se baterije tice ali to je Hybrid. Litijum baterije su relativno nova tehnologija i njihov vek zavisi od mnogo parametara. Da napomenem da se softver na Tesli obnavlja i usavrsava stalno i to auto radi sam prikljucen na kucni WiFi. Znaci, kupis, vozis, i nista ne diras. Mi se sada nalazimo u vremenu kao recimo krajem 1800-tih i na prelazu u 1900-te. Presli smo preko praga kada ce se svet promeniti do neslucenih razmera. Na pragu smo otkrivanja, ako vec nije otkrivena, vestacke inteligencije, autonomnih vozila...razvoj tehnologije se ubrzao do neverovatnih razmera. Najnoviji sajam elektronike (ne secam se tacno gde je, Las Vegas? Global consumers show, jeste u Las Vegasu) je pokazao neverovatne stvari. Do juce cak ni naucna fantastika ih nije zamislila. A gde smo tu mi? Nama je izlaz u radu, obrazovanju i pokusaju da se nasi ljudi u raseljenu ohrabre na povratak i podelu iskustva koje su stekli. Nasih ima u svim vodecim kompanijama u Silicijumskoj dolini i svuda po svetu. To je sada nemoguce ali mozda se desi u skorijoj buducnosti:)

Zeljko

pre 8 godina

@Achitwn
Kazes glup komentar o pravljenu elektroautomobila u Srbiji jer Boze moj ne mozemo da konkurisemo velikima. Pa sto se onda cela Srbija ne samoubije jer mi sem Djokovica nemamo nista sto moze i blizu da pridje razvijenom svetu. Druze seti se kako su Japanci posle dve nuklearne bombe poceli da prave kola. Svi su im se smejali. Tako i Korejancima. A gde su oni danas, a? Nego ne moze da se sedi u kaficima i kucka po tastaturi ceka da nesto padne sa neba. U Srbiji ima da se radi duplo vise nego bilo gde drugde i tako jedno 50g. Da bi se stigao prikljucak sa svetom. A elektro automobil je daleko lakse napraviti nego obican a obican smo pravili. Naravno da se moze, zato ja i stalno pitam isto, kad god tema dozvoli. Ili cemo evoluirati ili nas nece biti. Svet ide dalje i ne ceka nikoga. Kineske baterije, motor mozemo sami bez problema a kladim se da kompjutersku jedinicu koja rukovodi zabavom i kontrolise punjenje i praznjenje baterija takodje mozemo sami, na elektrotehnickom ili sl. Fakultetu za dzabe. Pa testiranje dok god ne proradi. Vremena imamo. Za pocetak jedan mali i jeftini sa autonomijom od 50km. Puna kapa.

marko

pre 8 godina

Nissan Leaf kosta 27000 dolara bez te subvencije, sto je mnogo povoljnije. A verovatno ce uskoro izaci i novi model. Jedino sto Bolt ima veci domet za nekih 120km.