Sreda, 23.09.2015.

10:47

Kako je VW varao na testu emisije štetnih gasova?

Izvor: B92

Kako je VW varao na testu emisije štetnih gasova? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

hm

pre 8 godina

Rajko, upravo takvo objašnjenje je u tekstu nedostajalo. Ukratko, ukoliko motor radi tako da je emisija štetnih gasova u propisanim granicama, to negativno utiče na performanse motora. Možda je moje pitanje o motivu bilo donekle neprecizno postavljeno, ali je u tekstu koji komentarišemo definitivno nedostajalo ovakvo pojašnjenje.

hiavata

pre 8 godina

Neko rece ispade da Pezo i Reno imaju bolje motore od VW, a da to nisu ni znali! Rekao bih da to oni odlicno znaju, jer su upravo oni najzasluzniji za napredne i kvalitetne dizel motore nove generacije tipa dci, kojim su pregazili zastarjeli TDI pumpa-dizna motor. Imali su neke sitne propuste, ali u poslednje vrijeme to ja poprilicno ispravljeno. Pa i u ovim novim Mercedesima A i B klase su upravo dci motori od Renoa. Znaci kvalitet!
(Motorko, 23. septembar 2015 19:48)

Pumpa-dizna se ne koristi kod TDI-a vec skoro deset godina. Presli su odavno na common-rail. Dizel motori PSA grupe se koriste i kod Forda, Volvoa i jos nekih proizvodjaca. Evidentno su ulozili dosta u razvoj i realno prave odlicne motore.

Miroslav

pre 8 godina

Kao vlasnik VW vozila, ja sam lično zahvalan toj firmi što nije od jednog savršeno dobrog motora napravila lenjo i izduvnim gasovima zaprljano đubre samo zato da bi zadovoljila emisiju gasova.

A što se tiče izduvnih gasova, hajde da prestanemo sa licemerjem. Problem je naša zavisnost od nafte, a ne izduvni gasovi automobila. Kada vladajuća elita ne bude više mogla zarađivati na nafti, tada će i vazduh biti čistiji. Sigurno neće biti čistiji zbog filtera ili softvera u kolima.

Hehe

pre 8 godina

Ne razumem zasto su varali? Nisu valjda toliko naivni da nece biti otkriveni? Tehnika nije politika. Svaka podvala se brzo otkrije.
(Predrag, 23. septembar 2015 21:25)

Pa nije bas brzo. Problematicni motori su od 2009. pa do dan danas. Bilo bi lepo staviti na test i ove starije, kao i ostalu garnituru TDI, a i ostalih dizel i benzinskih motora. U SAD kao glavni konkurent dizel Jetti je dizel Cruze, pa bih njega prvog preispitao :)

Veliki brat

pre 8 godina

Neki pominju čađ, a izbegavaju da se malo bolje informišu o čemu se ovde radi.

Radi se o oksidima azota koji su veoma štetni, i koje ne ispuštaju samo dizeli, već i benzinci.

Kod benzinaca je to rešeno EGR ventilom i poprilično je efikasno, a cilj je smanjiti temperaturu u cilindrima, što se pomoću EGR-a postiže vraćanjem dela izduvnih gasova zajedno sa vazduhom u usisnoj grani - efekat je da u tom vazduhu ima manje kiseonika pa će gorivo sagorevati manje eksplozivno i temperatura će biti niža.
Takođe, gorivo se ubrizgava više puta u jednom ciklusu (umesto odjednom) tako da sagoreva postepeno, čime seo stvara niža temperature.

Dizel razvija veću temperaturu, EGR se koristi i kod njega kao rešenje, ali je tu problem što nema svećice i što se paljenje goriva ostvaruje pritiskom, koji je opet direktno proporcionalna temperaturi, pa je vrlo teško postići i visok pritisak i ograničenu temperaturu.

Takođe, kod dizela gorivo sagoreva eksplozivno (tj. detonacijom, odakle i potiče karakterističan zvuk za dizele, mada kod novijih se gorivo ubrizgava iz više puta u manjim količinama pa je zvuk ravnomerniji), što dodatno povećava temperaturu.
Da bi iz manje kubikaže izvukli više snage, morali su da smisle nešto ovako, ili da žrtvuju neki procenat snage - nisu hteli da žrtvuju snagu pa su smislili ovau prevaru.

Inače, EGR smanjuje snagu za određen procenat i kod benzinaca i kod dizela, ali je to zanemarljivo u odnosu na smanjenje zagađenja oksidima azota.

Mile

pre 8 godina

Stvarno mislite da je ovo istina? Zašto se nigde ne može pronaći na primer izgled mape motornog računara tih prevarantskih vozila? Zašto ta pametna i poštena amerika večito tuži ostale proizvodjace a ne svoja? Brzo ste zaboravili aferu NSA na primer? Razmislite kako vam amerika ispira mozak i razmislite kako će u ovom trenutno za vw lošem trenutku marketing američkih kompanija biti pojačan, posmatranje to, pozdrav svima laku noć...

Nikola

pre 8 godina

Mislite ako su odkrili prevaru kupci nece da kupe neki od modela VW samo izmisljaju nesto da bi smanjili rejting kompaniji kao da je kupcima to bitno sto se zagadjuje okolina.

vozac iz srbije

pre 8 godina

pola Srbije vozi wv automobile koji truju prirodu i cude se odakle nama poplave , suse , nevreme , nista od voca i povrca nece da radja dobro ... ! eto odakle , vozite svoj omiljeni golf , sta vas briga za ekologiju , ali secete granu na kojoj ce ziveti vasa deca . prst na celo pa malo razmisljajte svojom glavom .

Milan

pre 8 godina

@Rajko
Posto si vec upucen: Sve je sjajno zamisljeno, kako su dodjavola uspeli da ih uhvate? Da li u normalnoj voznji probijaju i euro norme?

LG

pre 8 godina

Pojma nemam o dizelima, ali koliko sam shvatio od onoga sto procitah po sajtovima, motiv bio bi sledeci:

1. Ako pravis efikasniji motor (manja potrosnja goriva za deklarisanu snagu) onda to znaci i manje emitovanje CO2. E, sada kod dizela ima jedan zaj*b sto kada se iskoristi dizel sto bolje, onda nastane vece emitovanje azotnih oksida (NO2, N2O, N2O3 itd...) naustrb smanjenja CO2.

2. Da bi bilo i jare i pare, t.j. da bi i emitovanje NxOx gasova bilo u okvirima dozvoljenog, uveden je sistem injektiranja tzv. AdBlue tecnosti. Ona nije nista drugo nego urea, osnovni sastojat mokrace. Koliko sam shvatio, njome absorbiraju se azotni oksidi, posle nastaje amonijak, a on se raspadne na azot i vodu.

3. AdBlue sistem znaci dodatni rezervoar za ureu, dodatna kontrola tecnosti za vozaca, veca tezina, veci trosak za proizvodnju, i uopste veca gnjavaza odrzavanja vozila. Koliko sam shvatio, u USA dizel vozila imaju prema zakonu automatsko ogranicenje brzine na 10 km/h ako se desi nestanak AdBlue (tzv. turtle speed).

4. E, sada nastupa VW, i hvali se svojim strasno efikasnim dizel motorem koji em emituje NxOx u okvirima dozvoljenog, em mu nije potreban AdBlue sistem. Ostali proizvodjaci (posebno Mazda) lupaju glavu sta li je to genijalno sto su Nemci izmislili, bacaju pare u svoj razvoj dizel motora bez AdBlue sistema... pa dizu ruke i normalno gube pare.

5. Sada se vidi kakva je genijalnost bila u pitanju.

Neka me popravi ko moze dali sam dobro shvatio.

Predrag

pre 8 godina

Ne razumem zasto su varali? Nisu valjda toliko naivni da nece biti otkriveni? Tehnika nije politika. Svaka podvala se brzo otkrije.

Rajko

pre 8 godina

Ono sto autor nije objasnio je sustina prevare a to je da je VW u softveru za kontrolu motora imao paralelne mape parametara sagorevanja (EGR, vreme i broj ubrizgavanja, pritisak vazduha itd). Jedan set mapa koji je aktivan u test modu, koji ispunjava NOx standarde, ali isto tako ima ocajno ubrzanje, potrosnju goriva, pouzdanost (zbog cadji ). Drugi set mapa je imao fenomenalme performanse, ali je NOx bio daleko preko limita i taj set mapa se koristio u stvarnoj upotrebi. Zahvaljujuci tim sjajnim performansama, VW je uspeo da vrati dizel na americko trziste gde ga nije bilo 30 godina i izgradi sjajnu reputaciju. Dakle, to je motiv, prodati kola sa vrhunskim performansama i osvojiti trziste varanjem jer su takve performanse bile neostvarive sa zakonskim nivoima NOx-a.

Motorko

pre 8 godina

Neko rece ispade da Pezo i Reno imaju bolje motore od VW, a da to nisu ni znali! Rekao bih da to oni odlicno znaju, jer su upravo oni najzasluzniji za napredne i kvalitetne dizel motore nove generacije tipa dci, kojim su pregazili zastarjeli TDI pumpa-dizna motor. Imali su neke sitne propuste, ali u poslednje vrijeme to ja poprilicno ispravljeno. Pa i u ovim novim Mercedesima A i B klase su upravo dci motori od Renoa. Znaci kvalitet!

filip

pre 8 godina

Cekaj, nemci su napravili Auto koji po potrebi moze da emituje manje ili vise stetnih gasova. Zar to nije sjajno, onda ga sad lepo stave da uvek emituje manje stetnih gasova i to je to

StevaVW

pre 8 godina

Realna je prica da je tdi motor koji pola srbije vozi i to su manje vise svi prezadovoljni, tako da su u srbiji uvek dobrodosli kolika god im emisija bila. A amerima je to mnogo bitno, sram ih bilo sve voze truckove od 5k 6 k kubika koji zagadjuju mnogo vise od 2 na 1000 automobila koji su tdi.

snoop dog

pre 8 godina

@ nenad HA HA pa koliko moj Golf zagadjuje, jos sam mu izvadio DPF filter. Veliku gresku si napravio svima , sa nepotrebnim trudom. Vadjenjem [ Diesel Particlate Filter] DPF. Taj DPF ima ogromnu svrhu. Kao prvo ciscenje tog filtera je automatski, sa opcijom manuelno.Zivot DPF je neogranicen u vecim slucajevima, a sam filter jeste garancija da ostale komponente na izduvnom sistemu rade efikasno.Da si uradio tako nesto u Severnoj Americi tvoj GOLF bi mogao da razvije brzinu da 50 km na sat dok ne zaustavis motor. Posle toga nema vise voznje dok ne popravis i reprogramiras tvoj VW. [2] deo Istina je da ako bi svi na svetu trosili fosilna goriva kao Amerika, mi bi trebali da imam jos [4] planete kao zemlja da sve potrosacke zahteve zadovoljimo fosilnim gorivima.

only fools and horses

pre 8 godina

Meni i dalje nije jasno kako i zašto. Da li automobil na testu stvara manje zagađenje, ali je to iz nekog razloga nemoguće u realnoj vožnji, ili nekako lažira test, pa pokazuje manju zahađenost nego što jeste.
A vi napadoste čoveka zbog pitanja: koji je motiv, ismevate a niko da stvarno objasni.

snoop dog

pre 8 godina

@ znogud...OK, jasno je kako su varali, ali sta je motiv?.. Motiv?.. je sa dodatnim gorivom [diesel fuel] i advanced timing ubrizgavanja povecava sa snaga motora, bolje ubrzanje i time bolja prodaja VW sa revolucijarnim motrem.

3PO

pre 8 godina

Mi smo u firmi odlucili da kad budemo sada obnavljali vozni park (do kraja ove godine) kupimo samo automobile sa benzinskim motorima. Dostavno vozilo će ipak biti dizel, ali putnicka ne. Ne kazem da ce to nesto drasticno da promeni u svetu, ali posle svega nemam obraza da predlozim dizel. Koji god, tdi, tdci, dci, hdi, ctdi...

timer

pre 8 godina

U zapadnoj Evropi se jako oporezuju veliki zagadjivaci a u estremnoj situaciji kao sto je ova ti motori legalno ne bi mogli ni da se prodaju! Ocekujem zabranu.

Zoran

pre 8 godina

"Međutim ispostavilo se da tokom svakodnevne vožnje gradskim ulicama ili autoputem, Volkswagenov dizelaš ispušta znatno veće količine opasnih gasova nego što je dozvoljeno. "

Do 40 puta.

Atreides

pre 8 godina

Pa citava nemacka auto industrija je prevara. Krenes od te cuvene VW-Audi grupe. Vrte isti dizajd malo zaoble farove dodaju neku lajsnu i rto novog modela. Motori su im tehnoloski najgori daleko iza japanskih,italijanskih,francuskih....ali uz dobar marketing,malo varke oni su najbolji. Nista nije drugacije i sa drugim proizvodjacima iz Nemacke. BMW recimo isto vrti isti dizajn vec 20-ak godina. ma bukvalno ista prica ko i VW...itd..itd.

Bane

pre 8 godina

@hm

Koliko sam ja shvatio oni su smanjili nivo zagađenja na merenju tako što su ugradili taj neki sistem koji radi po meni na sličnom principu kao sistem za regeneraciju DPF filtera, odnosno kada se uključi taj neki mod onda auto dodatno naliva gorivo u izduvni istem da bi znatno podigao temeperaturu u izduvnom sistemu radi spaljivanja čestica čađi. Ali u tom modu auto više troši, slabije su mu perfomanse i samim tim ne može stalno tako da se vozi. Pretpostavljam da se zato taj sistem pali samo prilikom testa a u vožnji gasi jer mu verovatno bitno utiče na ostale karakteristike dok radi. Odnosno pred njih (a i druge proizvođače) je očigledno postavljen težak zadatak da sa jedne strane smanje nivo zagađenja da bi ispunili stroge zakonske norme, a sa druge strane da kupcima ponude što konkurentniju potrošnju i perfomanse. Mogli su ili da menjaju kosntrukciju motora, sistema ubrizgavanja i sl., da ugrade neki drugačiji sisem koji bi stalno radio na smanjenju zagađenja a ne bi uticao na ostale karakteristike auta ili da urade ovo što su uradili. Ovo prvo verujem da im je bilo komplikovano i skupo, odnosno da im nije bilo isplativo, a očigledno ovo drugo nisu bili u stanju da postignu, odnosno nisu uspeli da naprave takav sistem koji bi konstantno radio na smanjenu zagađenja bez uticaja na ostale karakteristike auta i onda su se odlučili za ovo poslednje. Pretpostavljam da je to taj neki motiv.

Uh

pre 8 godina

@(nenad, 23. septembar 2015 12:27)

Da si ispratio vesti video bi da se ne radi o CO2, nego o NxOy (najverovatnije N2O), kao ida dozvoljenu granicu emmisije NxOy su probijali i do 40 puta. Savetujem da istrazis kako NxOy deluje na ljudski organizam, a ja cu ti dati jos jedan info, NxOy je do 300 puta gori od CO2 za globalno zagrevanje.
Takodje najveci zagadjivac na svetu je trenutno Kina i to veoma ubedljivo.

Problem bombardovanja od strane NATO pakta po raznim zemljama i to naoruzanjem sa osiromasenim uranijumom je neka druga prica i bilo bi lepo da se novinari pozabave tom temom u nekoj drugoj rubrici.

Реалан

pre 8 godina

@nedovoljno objasnjeno

BMW код јачих модела декларише мању снагу него што је то у ствари. Мада ту има у ствари две бројке: једна је снага коју производи мотор, друга ја она која се преноси на точкове (део снаге се губи у мењачу, диференцијалу, ...). Гуглај "bmw underrated horsepower".

A иначе занима ме шта би се десило да је код нас откривена ова превара, да ли би се проширила по целом свету?

Iznogud

pre 8 godina

Ok, jasno je kako su varali, ali šta je tačno motiv?
(hm, 23. septembar 2015 11:31)

Stara nemačka boljka, da postanu "kalif umesto kalifa".

hm

pre 8 godina

Ne znam da li je motiv daleko od Srbije, kako neko reče, ili novac kako neko drugi reče (naravno da je lova u pitanju), ali nejasno je (bar meni) šta nisu mogli da postignu ili šta su mogli, ali zbog čega nisu? Motori mogu da emituju manju emisiju štetnih gasova, ali su to softverski isključili? Zašto? Ili su im motori prekomerni zagađivači, ali su softverski, uklučujući neke dodatne opcije neodgovarajuće za vožnju u realnim uslovima, postigli da u test modu imaju zadovoljavajući rezultat? Ili je nešto treće?

nenad

pre 8 godina

Ha ha pa koliko onda moj Golf zagadjuje još sam mu izvadio DPF filter.Neka njega samo nek nastavi ovako 198 000 km za 4 godine samo redovno održavanje,1,6 tdi prešao celu Evropu s njim potrosnja smešna, ide odlično.A za Ekologiju me baš briga posebno kad vidim da se Amerikanci brinu za nju a najveći su zagađivači na Svetu.Zemlju su mi uranijumom zatrovali a ja sad treba da se odreknem golfa jer recimo umesto 100 ispušta 145 mg ugljendioksida u atmosferu.....

Nebojsa

pre 8 godina

Sve u svemu velika prevara potrosaca po pitanju zagadjenja. Logicno je da sada opadne prodaja njihovih automobila I smanjenje cena novih. Voleo bih da vidim clanak o tome u narednim mesecima. Predvidjam da ce to biti na kratak rok ali ce na dug rok pokazati znakove oporavljanja. To kazem iz razloga sto je ovo prevara koja se odnosi na zagadjenje, a ne na kvalitet ili na neke vitalne delove automobila. Da li me razumete? Nije svuda izgradjena svest o ekologiji, ima mnogo ljudi koji ce reci pa dobro, svi zagadjuju sta sad. Sto se mene tice, sledeci auto nece biti vw, ali ce svakako biti neki benzinac jer njih vozim poslednjih 16 godina I nemam nameru to da menjam.

obi van

pre 8 godina

"Ok, jasno je kako su varali, ali šta je tačno motiv?
(hm, 23. septembar 2015 11:31)"
evo zašto
1 ušteda 70 evra po automobilu
2 naškoditi konkurenciji - TDI zagađuje 45 puta više nego što merenje pokazuje a prodavan je kao tehnološko čudo. Reno i Pežo imaju bolje motore a da to nisu ni znali

bobi_krofna

pre 8 godina

pa jedini motiv je NOVAC )))

kada se svetski proizvodjac auta br.1 odluci da uradi sta je uradio, sigurno je da to kosta jako jako puno )))

Tudje je prokleto

pre 8 godina

Kao da je to bitno prosjecnom balkancu.
Ko jos prilikom kupovine auta gleda koje je euro norme?
Ko jos na brdovitom balkanu, pa i sire ima izgradjenu ekolosku svijest do tog nivoa da mu eko norma odredjuje koje ce auto voziti.

Mare,NS

pre 8 godina

Ako sam ja dobro razumeo,ta vozila su osposobljena da emituju manje stetnih izduvnih gasova,ali je ta opcija iskljucena softverski,sve dok se ne postavi na `test mode`!?
Ocekivao bih to od svakog,ali od Nemaca,msm...

nedovoljno objasnjeno

pre 8 godina

Kako je svaba samo pametan i inovativan, japanac nikad ne bi "umeo" da smisli tako nesto. Ironija naravno, ali i sustina.

Sta se dogadja sa KS u eco modu? Ako ih ima manje(a po logici kontam da DA) od onih deklarisanih na papiru a verovatno i realnih u FREE modu, onda pretpostavljam da su tu i pukli, posto ameri neretko stave kola na valjke da bi izmerili snagu.

obi van

pre 8 godina

"Ok, jasno je kako su varali, ali šta je tačno motiv?
(hm, 23. septembar 2015 11:31)"
evo zašto
1 ušteda 70 evra po automobilu
2 naškoditi konkurenciji - TDI zagađuje 45 puta više nego što merenje pokazuje a prodavan je kao tehnološko čudo. Reno i Pežo imaju bolje motore a da to nisu ni znali

Tudje je prokleto

pre 8 godina

Kao da je to bitno prosjecnom balkancu.
Ko jos prilikom kupovine auta gleda koje je euro norme?
Ko jos na brdovitom balkanu, pa i sire ima izgradjenu ekolosku svijest do tog nivoa da mu eko norma odredjuje koje ce auto voziti.

bobi_krofna

pre 8 godina

pa jedini motiv je NOVAC )))

kada se svetski proizvodjac auta br.1 odluci da uradi sta je uradio, sigurno je da to kosta jako jako puno )))

Rajko

pre 8 godina

Ono sto autor nije objasnio je sustina prevare a to je da je VW u softveru za kontrolu motora imao paralelne mape parametara sagorevanja (EGR, vreme i broj ubrizgavanja, pritisak vazduha itd). Jedan set mapa koji je aktivan u test modu, koji ispunjava NOx standarde, ali isto tako ima ocajno ubrzanje, potrosnju goriva, pouzdanost (zbog cadji ). Drugi set mapa je imao fenomenalme performanse, ali je NOx bio daleko preko limita i taj set mapa se koristio u stvarnoj upotrebi. Zahvaljujuci tim sjajnim performansama, VW je uspeo da vrati dizel na americko trziste gde ga nije bilo 30 godina i izgradi sjajnu reputaciju. Dakle, to je motiv, prodati kola sa vrhunskim performansama i osvojiti trziste varanjem jer su takve performanse bile neostvarive sa zakonskim nivoima NOx-a.

Iznogud

pre 8 godina

Ok, jasno je kako su varali, ali šta je tačno motiv?
(hm, 23. septembar 2015 11:31)

Stara nemačka boljka, da postanu "kalif umesto kalifa".

Mare,NS

pre 8 godina

Ako sam ja dobro razumeo,ta vozila su osposobljena da emituju manje stetnih izduvnih gasova,ali je ta opcija iskljucena softverski,sve dok se ne postavi na `test mode`!?
Ocekivao bih to od svakog,ali od Nemaca,msm...

Nebojsa

pre 8 godina

Sve u svemu velika prevara potrosaca po pitanju zagadjenja. Logicno je da sada opadne prodaja njihovih automobila I smanjenje cena novih. Voleo bih da vidim clanak o tome u narednim mesecima. Predvidjam da ce to biti na kratak rok ali ce na dug rok pokazati znakove oporavljanja. To kazem iz razloga sto je ovo prevara koja se odnosi na zagadjenje, a ne na kvalitet ili na neke vitalne delove automobila. Da li me razumete? Nije svuda izgradjena svest o ekologiji, ima mnogo ljudi koji ce reci pa dobro, svi zagadjuju sta sad. Sto se mene tice, sledeci auto nece biti vw, ali ce svakako biti neki benzinac jer njih vozim poslednjih 16 godina I nemam nameru to da menjam.

nedovoljno objasnjeno

pre 8 godina

Kako je svaba samo pametan i inovativan, japanac nikad ne bi "umeo" da smisli tako nesto. Ironija naravno, ali i sustina.

Sta se dogadja sa KS u eco modu? Ako ih ima manje(a po logici kontam da DA) od onih deklarisanih na papiru a verovatno i realnih u FREE modu, onda pretpostavljam da su tu i pukli, posto ameri neretko stave kola na valjke da bi izmerili snagu.

nenad

pre 8 godina

Ha ha pa koliko onda moj Golf zagadjuje još sam mu izvadio DPF filter.Neka njega samo nek nastavi ovako 198 000 km za 4 godine samo redovno održavanje,1,6 tdi prešao celu Evropu s njim potrosnja smešna, ide odlično.A za Ekologiju me baš briga posebno kad vidim da se Amerikanci brinu za nju a najveći su zagađivači na Svetu.Zemlju su mi uranijumom zatrovali a ja sad treba da se odreknem golfa jer recimo umesto 100 ispušta 145 mg ugljendioksida u atmosferu.....

Motorko

pre 8 godina

Neko rece ispade da Pezo i Reno imaju bolje motore od VW, a da to nisu ni znali! Rekao bih da to oni odlicno znaju, jer su upravo oni najzasluzniji za napredne i kvalitetne dizel motore nove generacije tipa dci, kojim su pregazili zastarjeli TDI pumpa-dizna motor. Imali su neke sitne propuste, ali u poslednje vrijeme to ja poprilicno ispravljeno. Pa i u ovim novim Mercedesima A i B klase su upravo dci motori od Renoa. Znaci kvalitet!

LG

pre 8 godina

Pojma nemam o dizelima, ali koliko sam shvatio od onoga sto procitah po sajtovima, motiv bio bi sledeci:

1. Ako pravis efikasniji motor (manja potrosnja goriva za deklarisanu snagu) onda to znaci i manje emitovanje CO2. E, sada kod dizela ima jedan zaj*b sto kada se iskoristi dizel sto bolje, onda nastane vece emitovanje azotnih oksida (NO2, N2O, N2O3 itd...) naustrb smanjenja CO2.

2. Da bi bilo i jare i pare, t.j. da bi i emitovanje NxOx gasova bilo u okvirima dozvoljenog, uveden je sistem injektiranja tzv. AdBlue tecnosti. Ona nije nista drugo nego urea, osnovni sastojat mokrace. Koliko sam shvatio, njome absorbiraju se azotni oksidi, posle nastaje amonijak, a on se raspadne na azot i vodu.

3. AdBlue sistem znaci dodatni rezervoar za ureu, dodatna kontrola tecnosti za vozaca, veca tezina, veci trosak za proizvodnju, i uopste veca gnjavaza odrzavanja vozila. Koliko sam shvatio, u USA dizel vozila imaju prema zakonu automatsko ogranicenje brzine na 10 km/h ako se desi nestanak AdBlue (tzv. turtle speed).

4. E, sada nastupa VW, i hvali se svojim strasno efikasnim dizel motorem koji em emituje NxOx u okvirima dozvoljenog, em mu nije potreban AdBlue sistem. Ostali proizvodjaci (posebno Mazda) lupaju glavu sta li je to genijalno sto su Nemci izmislili, bacaju pare u svoj razvoj dizel motora bez AdBlue sistema... pa dizu ruke i normalno gube pare.

5. Sada se vidi kakva je genijalnost bila u pitanju.

Neka me popravi ko moze dali sam dobro shvatio.

Uh

pre 8 godina

@(nenad, 23. septembar 2015 12:27)

Da si ispratio vesti video bi da se ne radi o CO2, nego o NxOy (najverovatnije N2O), kao ida dozvoljenu granicu emmisije NxOy su probijali i do 40 puta. Savetujem da istrazis kako NxOy deluje na ljudski organizam, a ja cu ti dati jos jedan info, NxOy je do 300 puta gori od CO2 za globalno zagrevanje.
Takodje najveci zagadjivac na svetu je trenutno Kina i to veoma ubedljivo.

Problem bombardovanja od strane NATO pakta po raznim zemljama i to naoruzanjem sa osiromasenim uranijumom je neka druga prica i bilo bi lepo da se novinari pozabave tom temom u nekoj drugoj rubrici.

Atreides

pre 8 godina

Pa citava nemacka auto industrija je prevara. Krenes od te cuvene VW-Audi grupe. Vrte isti dizajd malo zaoble farove dodaju neku lajsnu i rto novog modela. Motori su im tehnoloski najgori daleko iza japanskih,italijanskih,francuskih....ali uz dobar marketing,malo varke oni su najbolji. Nista nije drugacije i sa drugim proizvodjacima iz Nemacke. BMW recimo isto vrti isti dizajn vec 20-ak godina. ma bukvalno ista prica ko i VW...itd..itd.

Zoran

pre 8 godina

"Međutim ispostavilo se da tokom svakodnevne vožnje gradskim ulicama ili autoputem, Volkswagenov dizelaš ispušta znatno veće količine opasnih gasova nego što je dozvoljeno. "

Do 40 puta.

hm

pre 8 godina

Ne znam da li je motiv daleko od Srbije, kako neko reče, ili novac kako neko drugi reče (naravno da je lova u pitanju), ali nejasno je (bar meni) šta nisu mogli da postignu ili šta su mogli, ali zbog čega nisu? Motori mogu da emituju manju emisiju štetnih gasova, ali su to softverski isključili? Zašto? Ili su im motori prekomerni zagađivači, ali su softverski, uklučujući neke dodatne opcije neodgovarajuće za vožnju u realnim uslovima, postigli da u test modu imaju zadovoljavajući rezultat? Ili je nešto treće?

timer

pre 8 godina

U zapadnoj Evropi se jako oporezuju veliki zagadjivaci a u estremnoj situaciji kao sto je ova ti motori legalno ne bi mogli ni da se prodaju! Ocekujem zabranu.

vozac iz srbije

pre 8 godina

pola Srbije vozi wv automobile koji truju prirodu i cude se odakle nama poplave , suse , nevreme , nista od voca i povrca nece da radja dobro ... ! eto odakle , vozite svoj omiljeni golf , sta vas briga za ekologiju , ali secete granu na kojoj ce ziveti vasa deca . prst na celo pa malo razmisljajte svojom glavom .

Veliki brat

pre 8 godina

Neki pominju čađ, a izbegavaju da se malo bolje informišu o čemu se ovde radi.

Radi se o oksidima azota koji su veoma štetni, i koje ne ispuštaju samo dizeli, već i benzinci.

Kod benzinaca je to rešeno EGR ventilom i poprilično je efikasno, a cilj je smanjiti temperaturu u cilindrima, što se pomoću EGR-a postiže vraćanjem dela izduvnih gasova zajedno sa vazduhom u usisnoj grani - efekat je da u tom vazduhu ima manje kiseonika pa će gorivo sagorevati manje eksplozivno i temperatura će biti niža.
Takođe, gorivo se ubrizgava više puta u jednom ciklusu (umesto odjednom) tako da sagoreva postepeno, čime seo stvara niža temperature.

Dizel razvija veću temperaturu, EGR se koristi i kod njega kao rešenje, ali je tu problem što nema svećice i što se paljenje goriva ostvaruje pritiskom, koji je opet direktno proporcionalna temperaturi, pa je vrlo teško postići i visok pritisak i ograničenu temperaturu.

Takođe, kod dizela gorivo sagoreva eksplozivno (tj. detonacijom, odakle i potiče karakterističan zvuk za dizele, mada kod novijih se gorivo ubrizgava iz više puta u manjim količinama pa je zvuk ravnomerniji), što dodatno povećava temperaturu.
Da bi iz manje kubikaže izvukli više snage, morali su da smisle nešto ovako, ili da žrtvuju neki procenat snage - nisu hteli da žrtvuju snagu pa su smislili ovau prevaru.

Inače, EGR smanjuje snagu za određen procenat i kod benzinaca i kod dizela, ali je to zanemarljivo u odnosu na smanjenje zagađenja oksidima azota.

snoop dog

pre 8 godina

@ nenad HA HA pa koliko moj Golf zagadjuje, jos sam mu izvadio DPF filter. Veliku gresku si napravio svima , sa nepotrebnim trudom. Vadjenjem [ Diesel Particlate Filter] DPF. Taj DPF ima ogromnu svrhu. Kao prvo ciscenje tog filtera je automatski, sa opcijom manuelno.Zivot DPF je neogranicen u vecim slucajevima, a sam filter jeste garancija da ostale komponente na izduvnom sistemu rade efikasno.Da si uradio tako nesto u Severnoj Americi tvoj GOLF bi mogao da razvije brzinu da 50 km na sat dok ne zaustavis motor. Posle toga nema vise voznje dok ne popravis i reprogramiras tvoj VW. [2] deo Istina je da ako bi svi na svetu trosili fosilna goriva kao Amerika, mi bi trebali da imam jos [4] planete kao zemlja da sve potrosacke zahteve zadovoljimo fosilnim gorivima.

Реалан

pre 8 godina

@nedovoljno objasnjeno

BMW код јачих модела декларише мању снагу него што је то у ствари. Мада ту има у ствари две бројке: једна је снага коју производи мотор, друга ја она која се преноси на точкове (део снаге се губи у мењачу, диференцијалу, ...). Гуглај "bmw underrated horsepower".

A иначе занима ме шта би се десило да је код нас откривена ова превара, да ли би се проширила по целом свету?

3PO

pre 8 godina

Mi smo u firmi odlucili da kad budemo sada obnavljali vozni park (do kraja ove godine) kupimo samo automobile sa benzinskim motorima. Dostavno vozilo će ipak biti dizel, ali putnicka ne. Ne kazem da ce to nesto drasticno da promeni u svetu, ali posle svega nemam obraza da predlozim dizel. Koji god, tdi, tdci, dci, hdi, ctdi...

Predrag

pre 8 godina

Ne razumem zasto su varali? Nisu valjda toliko naivni da nece biti otkriveni? Tehnika nije politika. Svaka podvala se brzo otkrije.

Miroslav

pre 8 godina

Kao vlasnik VW vozila, ja sam lično zahvalan toj firmi što nije od jednog savršeno dobrog motora napravila lenjo i izduvnim gasovima zaprljano đubre samo zato da bi zadovoljila emisiju gasova.

A što se tiče izduvnih gasova, hajde da prestanemo sa licemerjem. Problem je naša zavisnost od nafte, a ne izduvni gasovi automobila. Kada vladajuća elita ne bude više mogla zarađivati na nafti, tada će i vazduh biti čistiji. Sigurno neće biti čistiji zbog filtera ili softvera u kolima.

hiavata

pre 8 godina

Neko rece ispade da Pezo i Reno imaju bolje motore od VW, a da to nisu ni znali! Rekao bih da to oni odlicno znaju, jer su upravo oni najzasluzniji za napredne i kvalitetne dizel motore nove generacije tipa dci, kojim su pregazili zastarjeli TDI pumpa-dizna motor. Imali su neke sitne propuste, ali u poslednje vrijeme to ja poprilicno ispravljeno. Pa i u ovim novim Mercedesima A i B klase su upravo dci motori od Renoa. Znaci kvalitet!
(Motorko, 23. septembar 2015 19:48)

Pumpa-dizna se ne koristi kod TDI-a vec skoro deset godina. Presli su odavno na common-rail. Dizel motori PSA grupe se koriste i kod Forda, Volvoa i jos nekih proizvodjaca. Evidentno su ulozili dosta u razvoj i realno prave odlicne motore.

Bane

pre 8 godina

@hm

Koliko sam ja shvatio oni su smanjili nivo zagađenja na merenju tako što su ugradili taj neki sistem koji radi po meni na sličnom principu kao sistem za regeneraciju DPF filtera, odnosno kada se uključi taj neki mod onda auto dodatno naliva gorivo u izduvni istem da bi znatno podigao temeperaturu u izduvnom sistemu radi spaljivanja čestica čađi. Ali u tom modu auto više troši, slabije su mu perfomanse i samim tim ne može stalno tako da se vozi. Pretpostavljam da se zato taj sistem pali samo prilikom testa a u vožnji gasi jer mu verovatno bitno utiče na ostale karakteristike dok radi. Odnosno pred njih (a i druge proizvođače) je očigledno postavljen težak zadatak da sa jedne strane smanje nivo zagađenja da bi ispunili stroge zakonske norme, a sa druge strane da kupcima ponude što konkurentniju potrošnju i perfomanse. Mogli su ili da menjaju kosntrukciju motora, sistema ubrizgavanja i sl., da ugrade neki drugačiji sisem koji bi stalno radio na smanjenju zagađenja a ne bi uticao na ostale karakteristike auta ili da urade ovo što su uradili. Ovo prvo verujem da im je bilo komplikovano i skupo, odnosno da im nije bilo isplativo, a očigledno ovo drugo nisu bili u stanju da postignu, odnosno nisu uspeli da naprave takav sistem koji bi konstantno radio na smanjenu zagađenja bez uticaja na ostale karakteristike auta i onda su se odlučili za ovo poslednje. Pretpostavljam da je to taj neki motiv.

snoop dog

pre 8 godina

@ znogud...OK, jasno je kako su varali, ali sta je motiv?.. Motiv?.. je sa dodatnim gorivom [diesel fuel] i advanced timing ubrizgavanja povecava sa snaga motora, bolje ubrzanje i time bolja prodaja VW sa revolucijarnim motrem.

only fools and horses

pre 8 godina

Meni i dalje nije jasno kako i zašto. Da li automobil na testu stvara manje zagađenje, ali je to iz nekog razloga nemoguće u realnoj vožnji, ili nekako lažira test, pa pokazuje manju zahađenost nego što jeste.
A vi napadoste čoveka zbog pitanja: koji je motiv, ismevate a niko da stvarno objasni.

StevaVW

pre 8 godina

Realna je prica da je tdi motor koji pola srbije vozi i to su manje vise svi prezadovoljni, tako da su u srbiji uvek dobrodosli kolika god im emisija bila. A amerima je to mnogo bitno, sram ih bilo sve voze truckove od 5k 6 k kubika koji zagadjuju mnogo vise od 2 na 1000 automobila koji su tdi.

Hehe

pre 8 godina

Ne razumem zasto su varali? Nisu valjda toliko naivni da nece biti otkriveni? Tehnika nije politika. Svaka podvala se brzo otkrije.
(Predrag, 23. septembar 2015 21:25)

Pa nije bas brzo. Problematicni motori su od 2009. pa do dan danas. Bilo bi lepo staviti na test i ove starije, kao i ostalu garnituru TDI, a i ostalih dizel i benzinskih motora. U SAD kao glavni konkurent dizel Jetti je dizel Cruze, pa bih njega prvog preispitao :)

hm

pre 8 godina

Rajko, upravo takvo objašnjenje je u tekstu nedostajalo. Ukratko, ukoliko motor radi tako da je emisija štetnih gasova u propisanim granicama, to negativno utiče na performanse motora. Možda je moje pitanje o motivu bilo donekle neprecizno postavljeno, ali je u tekstu koji komentarišemo definitivno nedostajalo ovakvo pojašnjenje.

Milan

pre 8 godina

@Rajko
Posto si vec upucen: Sve je sjajno zamisljeno, kako su dodjavola uspeli da ih uhvate? Da li u normalnoj voznji probijaju i euro norme?

Mile

pre 8 godina

Stvarno mislite da je ovo istina? Zašto se nigde ne može pronaći na primer izgled mape motornog računara tih prevarantskih vozila? Zašto ta pametna i poštena amerika večito tuži ostale proizvodjace a ne svoja? Brzo ste zaboravili aferu NSA na primer? Razmislite kako vam amerika ispira mozak i razmislite kako će u ovom trenutno za vw lošem trenutku marketing američkih kompanija biti pojačan, posmatranje to, pozdrav svima laku noć...

filip

pre 8 godina

Cekaj, nemci su napravili Auto koji po potrebi moze da emituje manje ili vise stetnih gasova. Zar to nije sjajno, onda ga sad lepo stave da uvek emituje manje stetnih gasova i to je to

Nikola

pre 8 godina

Mislite ako su odkrili prevaru kupci nece da kupe neki od modela VW samo izmisljaju nesto da bi smanjili rejting kompaniji kao da je kupcima to bitno sto se zagadjuje okolina.

nenad

pre 8 godina

Ha ha pa koliko onda moj Golf zagadjuje još sam mu izvadio DPF filter.Neka njega samo nek nastavi ovako 198 000 km za 4 godine samo redovno održavanje,1,6 tdi prešao celu Evropu s njim potrosnja smešna, ide odlično.A za Ekologiju me baš briga posebno kad vidim da se Amerikanci brinu za nju a najveći su zagađivači na Svetu.Zemlju su mi uranijumom zatrovali a ja sad treba da se odreknem golfa jer recimo umesto 100 ispušta 145 mg ugljendioksida u atmosferu.....

filip

pre 8 godina

Cekaj, nemci su napravili Auto koji po potrebi moze da emituje manje ili vise stetnih gasova. Zar to nije sjajno, onda ga sad lepo stave da uvek emituje manje stetnih gasova i to je to

Miroslav

pre 8 godina

Kao vlasnik VW vozila, ja sam lično zahvalan toj firmi što nije od jednog savršeno dobrog motora napravila lenjo i izduvnim gasovima zaprljano đubre samo zato da bi zadovoljila emisiju gasova.

A što se tiče izduvnih gasova, hajde da prestanemo sa licemerjem. Problem je naša zavisnost od nafte, a ne izduvni gasovi automobila. Kada vladajuća elita ne bude više mogla zarađivati na nafti, tada će i vazduh biti čistiji. Sigurno neće biti čistiji zbog filtera ili softvera u kolima.

StevaVW

pre 8 godina

Realna je prica da je tdi motor koji pola srbije vozi i to su manje vise svi prezadovoljni, tako da su u srbiji uvek dobrodosli kolika god im emisija bila. A amerima je to mnogo bitno, sram ih bilo sve voze truckove od 5k 6 k kubika koji zagadjuju mnogo vise od 2 na 1000 automobila koji su tdi.

Tudje je prokleto

pre 8 godina

Kao da je to bitno prosjecnom balkancu.
Ko jos prilikom kupovine auta gleda koje je euro norme?
Ko jos na brdovitom balkanu, pa i sire ima izgradjenu ekolosku svijest do tog nivoa da mu eko norma odredjuje koje ce auto voziti.

Nikola

pre 8 godina

Mislite ako su odkrili prevaru kupci nece da kupe neki od modela VW samo izmisljaju nesto da bi smanjili rejting kompaniji kao da je kupcima to bitno sto se zagadjuje okolina.

Mile

pre 8 godina

Stvarno mislite da je ovo istina? Zašto se nigde ne može pronaći na primer izgled mape motornog računara tih prevarantskih vozila? Zašto ta pametna i poštena amerika večito tuži ostale proizvodjace a ne svoja? Brzo ste zaboravili aferu NSA na primer? Razmislite kako vam amerika ispira mozak i razmislite kako će u ovom trenutno za vw lošem trenutku marketing američkih kompanija biti pojačan, posmatranje to, pozdrav svima laku noć...

Atreides

pre 8 godina

Pa citava nemacka auto industrija je prevara. Krenes od te cuvene VW-Audi grupe. Vrte isti dizajd malo zaoble farove dodaju neku lajsnu i rto novog modela. Motori su im tehnoloski najgori daleko iza japanskih,italijanskih,francuskih....ali uz dobar marketing,malo varke oni su najbolji. Nista nije drugacije i sa drugim proizvodjacima iz Nemacke. BMW recimo isto vrti isti dizajn vec 20-ak godina. ma bukvalno ista prica ko i VW...itd..itd.

3PO

pre 8 godina

Mi smo u firmi odlucili da kad budemo sada obnavljali vozni park (do kraja ove godine) kupimo samo automobile sa benzinskim motorima. Dostavno vozilo će ipak biti dizel, ali putnicka ne. Ne kazem da ce to nesto drasticno da promeni u svetu, ali posle svega nemam obraza da predlozim dizel. Koji god, tdi, tdci, dci, hdi, ctdi...

Nebojsa

pre 8 godina

Sve u svemu velika prevara potrosaca po pitanju zagadjenja. Logicno je da sada opadne prodaja njihovih automobila I smanjenje cena novih. Voleo bih da vidim clanak o tome u narednim mesecima. Predvidjam da ce to biti na kratak rok ali ce na dug rok pokazati znakove oporavljanja. To kazem iz razloga sto je ovo prevara koja se odnosi na zagadjenje, a ne na kvalitet ili na neke vitalne delove automobila. Da li me razumete? Nije svuda izgradjena svest o ekologiji, ima mnogo ljudi koji ce reci pa dobro, svi zagadjuju sta sad. Sto se mene tice, sledeci auto nece biti vw, ali ce svakako biti neki benzinac jer njih vozim poslednjih 16 godina I nemam nameru to da menjam.

Mare,NS

pre 8 godina

Ako sam ja dobro razumeo,ta vozila su osposobljena da emituju manje stetnih izduvnih gasova,ali je ta opcija iskljucena softverski,sve dok se ne postavi na `test mode`!?
Ocekivao bih to od svakog,ali od Nemaca,msm...

obi van

pre 8 godina

"Ok, jasno je kako su varali, ali šta je tačno motiv?
(hm, 23. septembar 2015 11:31)"
evo zašto
1 ušteda 70 evra po automobilu
2 naškoditi konkurenciji - TDI zagađuje 45 puta više nego što merenje pokazuje a prodavan je kao tehnološko čudo. Reno i Pežo imaju bolje motore a da to nisu ni znali

Iznogud

pre 8 godina

Ok, jasno je kako su varali, ali šta je tačno motiv?
(hm, 23. septembar 2015 11:31)

Stara nemačka boljka, da postanu "kalif umesto kalifa".

Predrag

pre 8 godina

Ne razumem zasto su varali? Nisu valjda toliko naivni da nece biti otkriveni? Tehnika nije politika. Svaka podvala se brzo otkrije.

vozac iz srbije

pre 8 godina

pola Srbije vozi wv automobile koji truju prirodu i cude se odakle nama poplave , suse , nevreme , nista od voca i povrca nece da radja dobro ... ! eto odakle , vozite svoj omiljeni golf , sta vas briga za ekologiju , ali secete granu na kojoj ce ziveti vasa deca . prst na celo pa malo razmisljajte svojom glavom .

only fools and horses

pre 8 godina

Meni i dalje nije jasno kako i zašto. Da li automobil na testu stvara manje zagađenje, ali je to iz nekog razloga nemoguće u realnoj vožnji, ili nekako lažira test, pa pokazuje manju zahađenost nego što jeste.
A vi napadoste čoveka zbog pitanja: koji je motiv, ismevate a niko da stvarno objasni.

Motorko

pre 8 godina

Neko rece ispade da Pezo i Reno imaju bolje motore od VW, a da to nisu ni znali! Rekao bih da to oni odlicno znaju, jer su upravo oni najzasluzniji za napredne i kvalitetne dizel motore nove generacije tipa dci, kojim su pregazili zastarjeli TDI pumpa-dizna motor. Imali su neke sitne propuste, ali u poslednje vrijeme to ja poprilicno ispravljeno. Pa i u ovim novim Mercedesima A i B klase su upravo dci motori od Renoa. Znaci kvalitet!

hm

pre 8 godina

Ne znam da li je motiv daleko od Srbije, kako neko reče, ili novac kako neko drugi reče (naravno da je lova u pitanju), ali nejasno je (bar meni) šta nisu mogli da postignu ili šta su mogli, ali zbog čega nisu? Motori mogu da emituju manju emisiju štetnih gasova, ali su to softverski isključili? Zašto? Ili su im motori prekomerni zagađivači, ali su softverski, uklučujući neke dodatne opcije neodgovarajuće za vožnju u realnim uslovima, postigli da u test modu imaju zadovoljavajući rezultat? Ili je nešto treće?

snoop dog

pre 8 godina

@ znogud...OK, jasno je kako su varali, ali sta je motiv?.. Motiv?.. je sa dodatnim gorivom [diesel fuel] i advanced timing ubrizgavanja povecava sa snaga motora, bolje ubrzanje i time bolja prodaja VW sa revolucijarnim motrem.

bobi_krofna

pre 8 godina

pa jedini motiv je NOVAC )))

kada se svetski proizvodjac auta br.1 odluci da uradi sta je uradio, sigurno je da to kosta jako jako puno )))

nedovoljno objasnjeno

pre 8 godina

Kako je svaba samo pametan i inovativan, japanac nikad ne bi "umeo" da smisli tako nesto. Ironija naravno, ali i sustina.

Sta se dogadja sa KS u eco modu? Ako ih ima manje(a po logici kontam da DA) od onih deklarisanih na papiru a verovatno i realnih u FREE modu, onda pretpostavljam da su tu i pukli, posto ameri neretko stave kola na valjke da bi izmerili snagu.

snoop dog

pre 8 godina

@ nenad HA HA pa koliko moj Golf zagadjuje, jos sam mu izvadio DPF filter. Veliku gresku si napravio svima , sa nepotrebnim trudom. Vadjenjem [ Diesel Particlate Filter] DPF. Taj DPF ima ogromnu svrhu. Kao prvo ciscenje tog filtera je automatski, sa opcijom manuelno.Zivot DPF je neogranicen u vecim slucajevima, a sam filter jeste garancija da ostale komponente na izduvnom sistemu rade efikasno.Da si uradio tako nesto u Severnoj Americi tvoj GOLF bi mogao da razvije brzinu da 50 km na sat dok ne zaustavis motor. Posle toga nema vise voznje dok ne popravis i reprogramiras tvoj VW. [2] deo Istina je da ako bi svi na svetu trosili fosilna goriva kao Amerika, mi bi trebali da imam jos [4] planete kao zemlja da sve potrosacke zahteve zadovoljimo fosilnim gorivima.

Bane

pre 8 godina

@hm

Koliko sam ja shvatio oni su smanjili nivo zagađenja na merenju tako što su ugradili taj neki sistem koji radi po meni na sličnom principu kao sistem za regeneraciju DPF filtera, odnosno kada se uključi taj neki mod onda auto dodatno naliva gorivo u izduvni istem da bi znatno podigao temeperaturu u izduvnom sistemu radi spaljivanja čestica čađi. Ali u tom modu auto više troši, slabije su mu perfomanse i samim tim ne može stalno tako da se vozi. Pretpostavljam da se zato taj sistem pali samo prilikom testa a u vožnji gasi jer mu verovatno bitno utiče na ostale karakteristike dok radi. Odnosno pred njih (a i druge proizvođače) je očigledno postavljen težak zadatak da sa jedne strane smanje nivo zagađenja da bi ispunili stroge zakonske norme, a sa druge strane da kupcima ponude što konkurentniju potrošnju i perfomanse. Mogli su ili da menjaju kosntrukciju motora, sistema ubrizgavanja i sl., da ugrade neki drugačiji sisem koji bi stalno radio na smanjenju zagađenja a ne bi uticao na ostale karakteristike auta ili da urade ovo što su uradili. Ovo prvo verujem da im je bilo komplikovano i skupo, odnosno da im nije bilo isplativo, a očigledno ovo drugo nisu bili u stanju da postignu, odnosno nisu uspeli da naprave takav sistem koji bi konstantno radio na smanjenu zagađenja bez uticaja na ostale karakteristike auta i onda su se odlučili za ovo poslednje. Pretpostavljam da je to taj neki motiv.

Zoran

pre 8 godina

"Međutim ispostavilo se da tokom svakodnevne vožnje gradskim ulicama ili autoputem, Volkswagenov dizelaš ispušta znatno veće količine opasnih gasova nego što je dozvoljeno. "

Do 40 puta.

timer

pre 8 godina

U zapadnoj Evropi se jako oporezuju veliki zagadjivaci a u estremnoj situaciji kao sto je ova ti motori legalno ne bi mogli ni da se prodaju! Ocekujem zabranu.

LG

pre 8 godina

Pojma nemam o dizelima, ali koliko sam shvatio od onoga sto procitah po sajtovima, motiv bio bi sledeci:

1. Ako pravis efikasniji motor (manja potrosnja goriva za deklarisanu snagu) onda to znaci i manje emitovanje CO2. E, sada kod dizela ima jedan zaj*b sto kada se iskoristi dizel sto bolje, onda nastane vece emitovanje azotnih oksida (NO2, N2O, N2O3 itd...) naustrb smanjenja CO2.

2. Da bi bilo i jare i pare, t.j. da bi i emitovanje NxOx gasova bilo u okvirima dozvoljenog, uveden je sistem injektiranja tzv. AdBlue tecnosti. Ona nije nista drugo nego urea, osnovni sastojat mokrace. Koliko sam shvatio, njome absorbiraju se azotni oksidi, posle nastaje amonijak, a on se raspadne na azot i vodu.

3. AdBlue sistem znaci dodatni rezervoar za ureu, dodatna kontrola tecnosti za vozaca, veca tezina, veci trosak za proizvodnju, i uopste veca gnjavaza odrzavanja vozila. Koliko sam shvatio, u USA dizel vozila imaju prema zakonu automatsko ogranicenje brzine na 10 km/h ako se desi nestanak AdBlue (tzv. turtle speed).

4. E, sada nastupa VW, i hvali se svojim strasno efikasnim dizel motorem koji em emituje NxOx u okvirima dozvoljenog, em mu nije potreban AdBlue sistem. Ostali proizvodjaci (posebno Mazda) lupaju glavu sta li je to genijalno sto su Nemci izmislili, bacaju pare u svoj razvoj dizel motora bez AdBlue sistema... pa dizu ruke i normalno gube pare.

5. Sada se vidi kakva je genijalnost bila u pitanju.

Neka me popravi ko moze dali sam dobro shvatio.

Milan

pre 8 godina

@Rajko
Posto si vec upucen: Sve je sjajno zamisljeno, kako su dodjavola uspeli da ih uhvate? Da li u normalnoj voznji probijaju i euro norme?

Veliki brat

pre 8 godina

Neki pominju čađ, a izbegavaju da se malo bolje informišu o čemu se ovde radi.

Radi se o oksidima azota koji su veoma štetni, i koje ne ispuštaju samo dizeli, već i benzinci.

Kod benzinaca je to rešeno EGR ventilom i poprilično je efikasno, a cilj je smanjiti temperaturu u cilindrima, što se pomoću EGR-a postiže vraćanjem dela izduvnih gasova zajedno sa vazduhom u usisnoj grani - efekat je da u tom vazduhu ima manje kiseonika pa će gorivo sagorevati manje eksplozivno i temperatura će biti niža.
Takođe, gorivo se ubrizgava više puta u jednom ciklusu (umesto odjednom) tako da sagoreva postepeno, čime seo stvara niža temperature.

Dizel razvija veću temperaturu, EGR se koristi i kod njega kao rešenje, ali je tu problem što nema svećice i što se paljenje goriva ostvaruje pritiskom, koji je opet direktno proporcionalna temperaturi, pa je vrlo teško postići i visok pritisak i ograničenu temperaturu.

Takođe, kod dizela gorivo sagoreva eksplozivno (tj. detonacijom, odakle i potiče karakterističan zvuk za dizele, mada kod novijih se gorivo ubrizgava iz više puta u manjim količinama pa je zvuk ravnomerniji), što dodatno povećava temperaturu.
Da bi iz manje kubikaže izvukli više snage, morali su da smisle nešto ovako, ili da žrtvuju neki procenat snage - nisu hteli da žrtvuju snagu pa su smislili ovau prevaru.

Inače, EGR smanjuje snagu za određen procenat i kod benzinaca i kod dizela, ali je to zanemarljivo u odnosu na smanjenje zagađenja oksidima azota.

hiavata

pre 8 godina

Neko rece ispade da Pezo i Reno imaju bolje motore od VW, a da to nisu ni znali! Rekao bih da to oni odlicno znaju, jer su upravo oni najzasluzniji za napredne i kvalitetne dizel motore nove generacije tipa dci, kojim su pregazili zastarjeli TDI pumpa-dizna motor. Imali su neke sitne propuste, ali u poslednje vrijeme to ja poprilicno ispravljeno. Pa i u ovim novim Mercedesima A i B klase su upravo dci motori od Renoa. Znaci kvalitet!
(Motorko, 23. septembar 2015 19:48)

Pumpa-dizna se ne koristi kod TDI-a vec skoro deset godina. Presli su odavno na common-rail. Dizel motori PSA grupe se koriste i kod Forda, Volvoa i jos nekih proizvodjaca. Evidentno su ulozili dosta u razvoj i realno prave odlicne motore.

Uh

pre 8 godina

@(nenad, 23. septembar 2015 12:27)

Da si ispratio vesti video bi da se ne radi o CO2, nego o NxOy (najverovatnije N2O), kao ida dozvoljenu granicu emmisije NxOy su probijali i do 40 puta. Savetujem da istrazis kako NxOy deluje na ljudski organizam, a ja cu ti dati jos jedan info, NxOy je do 300 puta gori od CO2 za globalno zagrevanje.
Takodje najveci zagadjivac na svetu je trenutno Kina i to veoma ubedljivo.

Problem bombardovanja od strane NATO pakta po raznim zemljama i to naoruzanjem sa osiromasenim uranijumom je neka druga prica i bilo bi lepo da se novinari pozabave tom temom u nekoj drugoj rubrici.

Реалан

pre 8 godina

@nedovoljno objasnjeno

BMW код јачих модела декларише мању снагу него што је то у ствари. Мада ту има у ствари две бројке: једна је снага коју производи мотор, друга ја она која се преноси на точкове (део снаге се губи у мењачу, диференцијалу, ...). Гуглај "bmw underrated horsepower".

A иначе занима ме шта би се десило да је код нас откривена ова превара, да ли би се проширила по целом свету?

Rajko

pre 8 godina

Ono sto autor nije objasnio je sustina prevare a to je da je VW u softveru za kontrolu motora imao paralelne mape parametara sagorevanja (EGR, vreme i broj ubrizgavanja, pritisak vazduha itd). Jedan set mapa koji je aktivan u test modu, koji ispunjava NOx standarde, ali isto tako ima ocajno ubrzanje, potrosnju goriva, pouzdanost (zbog cadji ). Drugi set mapa je imao fenomenalme performanse, ali je NOx bio daleko preko limita i taj set mapa se koristio u stvarnoj upotrebi. Zahvaljujuci tim sjajnim performansama, VW je uspeo da vrati dizel na americko trziste gde ga nije bilo 30 godina i izgradi sjajnu reputaciju. Dakle, to je motiv, prodati kola sa vrhunskim performansama i osvojiti trziste varanjem jer su takve performanse bile neostvarive sa zakonskim nivoima NOx-a.

Hehe

pre 8 godina

Ne razumem zasto su varali? Nisu valjda toliko naivni da nece biti otkriveni? Tehnika nije politika. Svaka podvala se brzo otkrije.
(Predrag, 23. septembar 2015 21:25)

Pa nije bas brzo. Problematicni motori su od 2009. pa do dan danas. Bilo bi lepo staviti na test i ove starije, kao i ostalu garnituru TDI, a i ostalih dizel i benzinskih motora. U SAD kao glavni konkurent dizel Jetti je dizel Cruze, pa bih njega prvog preispitao :)

hm

pre 8 godina

Rajko, upravo takvo objašnjenje je u tekstu nedostajalo. Ukratko, ukoliko motor radi tako da je emisija štetnih gasova u propisanim granicama, to negativno utiče na performanse motora. Možda je moje pitanje o motivu bilo donekle neprecizno postavljeno, ali je u tekstu koji komentarišemo definitivno nedostajalo ovakvo pojašnjenje.