Petak, 21.08.2015.

11:38

Lada Vesta Cross na sajmu u Moskvi

Izvor: B92

Lada Vesta Cross na sajmu u Moskvi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Petar

pre 8 godina

@hiavata: Moja greska,mislio sam na Samaru,ali sam je pomesao sa nasom Floridom,koju smo platili italijanimia (Guigaro). Nisma mislio u svkaom slucaju na stare fiate (cega su se plasili da Rusi ne izvoze,ako su tako lose). Inace ne vozim ladu,ali mi se ovaj novi model dopada i rado bih je kupio kao i Kalinu Cross. Sto se tice samog razvoja samare,evo ti paste sa Wikipedie:
"The head was developed in co-operation with Porsche, though most Western observers assumed Porsche's involvement went beyond just engines, and the carburetors in connection with Solex." A izjaviti da neko nije sposoban da napravi autmobil,ali je sposoban da napravi lunohod i posalje ga na mesec, dovoljno govori o onome ko tako nesto izjavljuje. Tema je isuvise kompleksna da bi se o necemo na cemu radi ko zna koliko hiljada ljudi,okarakterisalo tako povrsno,a to je da ne valja (ili valja).

Samara

pre 8 godina

@surovi
vidim vrlo si upoznat sa Samarom, 1800kg? mozda, sa 5 putnika od 120kg. Vozio sam Samaru krajem devedesetih. 1.3 benzin, 47kW, 1120kg. Samara je inace auto u klasi golfa dvojke, naravno, znatno losijeg motora, ali posebnih problema sa njom nije bilo, licno nisam imao kvarova, ali znam da joj je najveca boljka bila brava, desavalo se da nece da upali.

hiavata

pre 8 godina

Rusi su uvek najmili ,npr italijane , za dizajn.
(Petar, 22. avgust 2015 10:00)

Nisu rusi najmili italijane vec su placali licencu za fiat 124 pod uslovom da ga ne nude na zapadnom trzistu. U prevodu nisu bili sposobni tu ladu da naprave sami, kao ni mi zastavu. I nije samo dizajn u pitanju vec kompletna kopija koju su posle stancali loseg kvaliteta bez vecih promena desetinama godina.

Ilija Čvorović

pre 8 godina

Vozim sedmi automobil kupljen kao nov, a još vozim i šesti. Imao sam i tri nove lade, dve nive i jednu 110. Mislim da od lade nive nema boljeg terenca (bolja svakako od japanskog koji sam posle imao) , kao i da lada vredi i valja više nego što košta.
Ladu može paušalno da pljuje samo onaj ko je nije vozio.
Iskren pozdrav svima. Ljubiteljima i mrziteljima.

Djosla

pre 8 godina

hiavata: Ako malo bolje procitate moju poruku za koju me prozivate videcete da model Lade 2107 uopste nisam pohvalio. Rekao sam da je proizvodjen u vreme raspada SSSR-a i da je poprilicno sfuseren. Nista im nije poslo za rukom sto su zamislili. Modeli 2101 (proizvodjen do 1978), 2103 i 2106 koji su se proizvodili do 1982 su se mogli pohvaliti solidnim kvalitetom izrade, pouzdanoscu ali ne i potrosnjom. U gradu 10l na otvorenom 8l na 100km. Bili su unutra solidno prostrani pa i udobni. Modeli 2103 i 2106 su cak imali i merac pritiska ulja u motoru, sto je bilo rezervisano za vozila visih klasa. Nisu se mnogo kvarili a bili su prihvaceni i na zapadu u njihovoj klasi. Lada mojih roditelja ima prava kozna sedista, sto me je sokiralo. Model 2103 i danas kad vide na putu mesaju sa fiatom, mislim da je u pitanju model 124, po cijoj je licenci kasnije proizvodjen poljski fiat 125 PZ. Nisu ta vozila zasluzila tolike kritike. Lose serije su 2105 i 2107. One su unistile Ladinu reputaciju. A da ne govorimo da su se Rusi zalili da su nasi dileri uzimali skart vozila koja nisu prosla kontrolu kvaliteta i ovde ih jeftino prodavali kao nova vozila.

sajber kurajber

pre 8 godina

lada samara 1800 kg? au, druze ti mora da si vozio blindiranu Lajku ili si imao tonu cementa u gepeku, a da nisi provalio. usput, sve lajke do sada su tesko smece, ali ovo mozda obecava, jer su francuzi tu umesali prste.

Petar

pre 8 godina

@surovi: Ako neko moze da izjavi da je Samara trosila mnogo i imala 1800 kilograma, taj otvoreno laze, bas kao i za sve ostalo navedeno (za sta nema prostora u 1500 karaktera da se dokazuje). Samara ima 950 kilograma,a ja sam na putu na more bio sokiran par puta kada sam mislio da mi je neispravan sistem za gorivo, jer je u proseku trosila 6 litara plina, tj nikako da potrosi pa sam iz straha stajao da dopunjavam. Jasno se toga secam,kao da je danas bilo. Koji je razlog za sirenje lazi i dezinformacija , ne znam, verujem da ti je neko sa Ladom oteo devojku dok si bio mlad, jer je to jedino razumno objasnjenje za infantilni komentar koji si dao.O dimenzijama neistine koje siris, neka kaze i oficijelni dokument gde ce se najbolje videti da je automobil tezak 947 kg (kod mene u dozvoli je pisalo 950), dok ti kazes da je teska 1700.Ista proprocija neistine je i za potrosnju i za sve ostale gluposti koje si napisao. Ajd da si omanuo za 10 ili 20 %,pa da razumem. http://www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=18667

kvarežma

pre 8 godina

@surovi

Nije mi jasno kako si došao do podatka da je težina Samare 1800kg pa to nema veze sa logikom. Imao sam i ja samaru tamo negde od 94-e do 2002-e, auto nema ni tonu, tačnije rečeno ima 950kg i uopšte nije puno trošio. Imam sada i nivu, tačno da je neudobna za put ali je na terenu odlična, ne kvari se često a cena popravke je najčešće zanemarljiva.

Cionista

pre 8 godina

odgovor surovom : ovako sigurno nikada nisi vozio Fiat pa nemas pojma , imam Fiat punta 2010 godiste, ide auto kao zmaj, sluzi mi kao prvo vozilo i samo sipaj i vozi, drugo mi je Alfa 159 , isto je poseduje Fiat, i ona je za sve i jedan sto si ti vozio azdaja auto. prvo moras da vozis neki auto da bi znao kakav je. sto se tice Lade Nive, ona je terenac najuspesniji ikada na takvim trkama. ako si malo obavesten i pratis te stvari trebao bi to da znas. nikakvi tuarezi, tiguani, ml, q7 itd....nisu mogli parirati Nivi na terenu. sampionski auto. to sto nema plastike na sve strane, klimu, itd.....jel to merilo auta, ili motor i izdrzljivost. sposobnost da se iz svakakvog blata izvuce. eeeee obrazuj se malo

hiavata

pre 8 godina

(Djosla, 22. avgust 2015 12:53)

Znaci zakljucak je da lada 2107 koja je radjena po licenci fiata 124 iz 70tih kao losa kopija, koja je bila u proizvodnji bez znacajnijih promena jer im se moglo da nateraju narod monopolom da ih kupuju, koja je poznata u svetu kao krsh automobil (a bila je prodavana i u UK), je u stvari po vasem misljenju genijalno vozilo bolje od originala. A da su mercedesi, porsei, vageni iz tog doba ustvari inferiorni u odnosi na taj neprikosnoveni kvalitet lade. Ja se nadam da ni vi ne verujete u to sto pisete.

Djosla

pre 8 godina

Surovi: Pa nesto ne vidim da po Pesteru vozaju Land kruzere. A i kad pokusaju da ih provozaju onda zovu Nive u pomoc da ih izvuku kada se zaglave u tim nehumanim uslovima exploatacije. Ne pricamo ovde o udobnosti i luksuzu nego o upotrebljivosti u exploataciji. Tacno je da su im kocnice uzas, zahvaljujuci jednoj Nivi je stradao moj grudni kos, ali nema terena kuda ti Niva nece proci. Licno se uverio jer na poslu ih imamo 10. Pokusali ih zameniti sa Dusterima i Mahindrama ali smo ih na kraju ponovo vratili u upotrebu jer su se pokazale kao najbolje u off road voznji.

surovi

pre 8 godina

Sve Lade do sada su bile bazirane na Fiatovoj tehnologiji i otprilike im je kvalitet bio isti kao i kod nase Zastave.Drugim recima,to su bili losi automobili ,koji su mogli da posluze i gde se ponekad nadje neki solidan primerak,na kome nije previse fusareno i on traje.
Sto se tice Lade Nive,vece djubre od terenskog vozila nikada nisam vozio.Neudoban (to i nije tako strasno za tu klasu vozila),nepregledan,lose kocnice,ogranicene terenske mogucnosti.Na Nivi jedino valja cena i ona mu dodje kao "sirotinjski dzip". Porediti je sa UAZ-ima,Zil-ovima i sl.pravim terenskim vozilima je smesno.Niva je uzasna na putu,a jos gora na terenu,a kako sam ih imao dve,odlicno znam koliko sam se mucio sa njima.Sad imam Lend kruzera,sa kojim ne moze da se poredi ,ni po jednom osnovu!

Sto se tice specijalki i Samara,one su znale da posluze,iako su spadale u kategoriju "vecitih" automobila,koje jednom kupis i vise ne mozes da ih prodas.Samara se posebno cesto kvarila,a i trosila je jezivo posto je bila teska 1800 kg.
Lade su bile uzasne ,ali ne zato sto rusi ne umeju da naprave auto,vec zato sto su pravili jeftine automobile,bas kao i nasa Zastava,a nisu imali dovoljno dobru kontrolu kvaliteta,posto bi to povecalo cenu proizvodnje.Oni su pravili jeftina i losa kola,koja se lako popravljaju i delovi su jeftini.Zahvaljujuci tome,mnogi su imali priliku da dodju u posed vozila,sto je uticalo na ukupan kvalitet zivota i modernizaciju drustva.

Banana drzava

pre 8 godina

Ko o cemu komentatori o dizajnu. Pa k'o da je dizajn jedino merilo automobila, a u stvari je jedna od nebitnijih stavki. Niko ne spominje motorizaciju, menjace, vesanje, pouzdanost. Samo se komentarise "ovaj spreda audi od pozadi citroen" i slicno. Dajte ljudi malo vise razmisljanja, pa ko zna kakva je kanta ovo cudo ispod ispolirane i sjajne povrsine. Ipak je to lada.
Nemas ti blage veze.

hiavata

pre 8 godina

Limuzina sa 80 konja ? Kako ce ti da ide uz brdo, sajlama :-) 
Sto se tice dizajna, izgleda moderno. 
I Rusi napreduju....
(cvrc, 22. avgust 2015 08:56)

80 konja je vise nego dovoljno za taj auto. Pa reno 4 i fica su imali oko 30ks pa se porodice vozile u njima, a ogranicenja na putevima su i dalje ista.

Radovan

pre 8 godina

Ko o čemu komentatori o rasnim izjavama kako mi i Rusi ne znamo da napravimo auto.
Sada kada je srpska,balkanska i ruska ekonomija u stranim rukama, odjednom znamo da napravimo auto.

Direktor ZASTAVA AUTO kada ju je sahranjivao godinama, otišao je u inostranstvo za platu od 9000 DM. Na čelo fabrike doveo ga je čovek koji je lično smenio Rakovića, osnivača fabrike i kupca licence FIAT po povoljnim uslovima.
Direktor AVTOVAZ koji ih je prodao Francuzima i kupio licencu za Logana i motor, dobio je orden Legiju časti. Loganov motor je komplikovaniji i skuplji za izradu.

Rusi naprave auto za 1000€ i prodaju ga za 5500€.
FIAT napravi auto za 2000-3000€ i prodaje ga za 11000-16000€.
VW napravi auto za 3000-4000€ i prodaje ga za 14000-22000€.

Rasne izjave itekako imaju veze sa "ekonomijom". Prvo prethodi drugom.

Djosla

pre 8 godina

Hiavata: Druze sta ti znaci to "Ipak je to lada"? Nasledio sam Ladu SL model 2103, kod nas poznatiju kao Lada Specijal, od pokojnih roditelja. Nije garazirana a stara je 37 godina. I danas iako stoji mesecima napolju pali na pola kljuca kad je napolju podebeo minus. Ulje ne trosi iako u motoru ima predjenih preko 200000 km. Sa njom, kad mi zatreba, vozim materijal za kucu koju gradim i odusevljen sam kako radi bez dinara ulaganja. Svako zapadno vozilo bi odavno zaribalo na ovakvu vrstu exploatacije a Lada se ne predaje. Jeste da trosi 9 do 10 litara benzina ali za vozilo napravljeno 70-tih, kad nije bilo naftne krize, to je sasvim normalno. Pouzdana mehanika, nikad cuo da je nekome otkazao menjac, diferencijal i sl. Madjari i Poljaci vracaju u zivot lada relly jer su se pokazale extra za exploataciju, a onda se nadje neka "pametnica" da pametuje o Ladama. Da, modeli 2105 i 2107 se nisu pokazali najbolje, ali su oni nastali u vreme raspada SSSR-a kada je fusereno u proizvodnji. A sta je sa Nivom? Nema terena kroz koji ne moze proci. Nije opremljena luksuzno ali je upotrebljiva maksimalno. Ako zelis o Ladama mozemo diskutovati dan i noc, ali argumentovano a ne pricama koje si cuo od tamo nekoga. Za sve navedeno gore imam dokaze.

hiavata

pre 8 godina

Ko o cemu komentatori o dizajnu. Pa k'o da je dizajn jedino merilo automobila, a u stvari je jedna od nebitnijih stavki. Niko ne spominje motorizaciju, menjace, vesanje, pouzdanost. Samo se komentarise "ovaj spreda audi od pozadi citroen" i slicno. Dajte ljudi malo vise razmisljanja, pa ko zna kakva je kanta ovo cudo ispod ispolirane i sjajne povrsine. Ipak je to lada.

Petar

pre 8 godina

@markon: ne poznajes bas situaciju. Rusi su uvek najmili ,npr italijane , za dizajn. Trik je da su dugo proizvodili neki model i da zbog toga imas utisak da ne umeju da rade. ISta situacija je sa svakim modelom,kad se pojavis sasvim je dobar i interesantan. Sada rade po zapadnim principima,pa stancuju nove modele i kad nema potrebe,tj kad im promene oblik volana i izgled branika.

markon

pre 8 godina

izgleda dobro i zelim jednu, fala bogu da su rusi konacno unajmili nekoga da im uradi dizajn posto sami ocigledno ne umeju bas kao ni mi...

Petar

pre 8 godina

@markon: ne poznajes bas situaciju. Rusi su uvek najmili ,npr italijane , za dizajn. Trik je da su dugo proizvodili neki model i da zbog toga imas utisak da ne umeju da rade. ISta situacija je sa svakim modelom,kad se pojavis sasvim je dobar i interesantan. Sada rade po zapadnim principima,pa stancuju nove modele i kad nema potrebe,tj kad im promene oblik volana i izgled branika.

Djosla

pre 8 godina

Hiavata: Druze sta ti znaci to "Ipak je to lada"? Nasledio sam Ladu SL model 2103, kod nas poznatiju kao Lada Specijal, od pokojnih roditelja. Nije garazirana a stara je 37 godina. I danas iako stoji mesecima napolju pali na pola kljuca kad je napolju podebeo minus. Ulje ne trosi iako u motoru ima predjenih preko 200000 km. Sa njom, kad mi zatreba, vozim materijal za kucu koju gradim i odusevljen sam kako radi bez dinara ulaganja. Svako zapadno vozilo bi odavno zaribalo na ovakvu vrstu exploatacije a Lada se ne predaje. Jeste da trosi 9 do 10 litara benzina ali za vozilo napravljeno 70-tih, kad nije bilo naftne krize, to je sasvim normalno. Pouzdana mehanika, nikad cuo da je nekome otkazao menjac, diferencijal i sl. Madjari i Poljaci vracaju u zivot lada relly jer su se pokazale extra za exploataciju, a onda se nadje neka "pametnica" da pametuje o Ladama. Da, modeli 2105 i 2107 se nisu pokazali najbolje, ali su oni nastali u vreme raspada SSSR-a kada je fusereno u proizvodnji. A sta je sa Nivom? Nema terena kroz koji ne moze proci. Nije opremljena luksuzno ali je upotrebljiva maksimalno. Ako zelis o Ladama mozemo diskutovati dan i noc, ali argumentovano a ne pricama koje si cuo od tamo nekoga. Za sve navedeno gore imam dokaze.

hiavata

pre 8 godina

Ko o cemu komentatori o dizajnu. Pa k'o da je dizajn jedino merilo automobila, a u stvari je jedna od nebitnijih stavki. Niko ne spominje motorizaciju, menjace, vesanje, pouzdanost. Samo se komentarise "ovaj spreda audi od pozadi citroen" i slicno. Dajte ljudi malo vise razmisljanja, pa ko zna kakva je kanta ovo cudo ispod ispolirane i sjajne povrsine. Ipak je to lada.

markon

pre 8 godina

izgleda dobro i zelim jednu, fala bogu da su rusi konacno unajmili nekoga da im uradi dizajn posto sami ocigledno ne umeju bas kao ni mi...

hiavata

pre 8 godina

Limuzina sa 80 konja ? Kako ce ti da ide uz brdo, sajlama :-) 
Sto se tice dizajna, izgleda moderno. 
I Rusi napreduju....
(cvrc, 22. avgust 2015 08:56)

80 konja je vise nego dovoljno za taj auto. Pa reno 4 i fica su imali oko 30ks pa se porodice vozile u njima, a ogranicenja na putevima su i dalje ista.

Cionista

pre 8 godina

odgovor surovom : ovako sigurno nikada nisi vozio Fiat pa nemas pojma , imam Fiat punta 2010 godiste, ide auto kao zmaj, sluzi mi kao prvo vozilo i samo sipaj i vozi, drugo mi je Alfa 159 , isto je poseduje Fiat, i ona je za sve i jedan sto si ti vozio azdaja auto. prvo moras da vozis neki auto da bi znao kakav je. sto se tice Lade Nive, ona je terenac najuspesniji ikada na takvim trkama. ako si malo obavesten i pratis te stvari trebao bi to da znas. nikakvi tuarezi, tiguani, ml, q7 itd....nisu mogli parirati Nivi na terenu. sampionski auto. to sto nema plastike na sve strane, klimu, itd.....jel to merilo auta, ili motor i izdrzljivost. sposobnost da se iz svakakvog blata izvuce. eeeee obrazuj se malo

kvarežma

pre 8 godina

@surovi

Nije mi jasno kako si došao do podatka da je težina Samare 1800kg pa to nema veze sa logikom. Imao sam i ja samaru tamo negde od 94-e do 2002-e, auto nema ni tonu, tačnije rečeno ima 950kg i uopšte nije puno trošio. Imam sada i nivu, tačno da je neudobna za put ali je na terenu odlična, ne kvari se često a cena popravke je najčešće zanemarljiva.

Petar

pre 8 godina

@surovi: Ako neko moze da izjavi da je Samara trosila mnogo i imala 1800 kilograma, taj otvoreno laze, bas kao i za sve ostalo navedeno (za sta nema prostora u 1500 karaktera da se dokazuje). Samara ima 950 kilograma,a ja sam na putu na more bio sokiran par puta kada sam mislio da mi je neispravan sistem za gorivo, jer je u proseku trosila 6 litara plina, tj nikako da potrosi pa sam iz straha stajao da dopunjavam. Jasno se toga secam,kao da je danas bilo. Koji je razlog za sirenje lazi i dezinformacija , ne znam, verujem da ti je neko sa Ladom oteo devojku dok si bio mlad, jer je to jedino razumno objasnjenje za infantilni komentar koji si dao.O dimenzijama neistine koje siris, neka kaze i oficijelni dokument gde ce se najbolje videti da je automobil tezak 947 kg (kod mene u dozvoli je pisalo 950), dok ti kazes da je teska 1700.Ista proprocija neistine je i za potrosnju i za sve ostale gluposti koje si napisao. Ajd da si omanuo za 10 ili 20 %,pa da razumem. http://www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=18667

Ilija Čvorović

pre 8 godina

Vozim sedmi automobil kupljen kao nov, a još vozim i šesti. Imao sam i tri nove lade, dve nive i jednu 110. Mislim da od lade nive nema boljeg terenca (bolja svakako od japanskog koji sam posle imao) , kao i da lada vredi i valja više nego što košta.
Ladu može paušalno da pljuje samo onaj ko je nije vozio.
Iskren pozdrav svima. Ljubiteljima i mrziteljima.

Radovan

pre 8 godina

Ko o čemu komentatori o rasnim izjavama kako mi i Rusi ne znamo da napravimo auto.
Sada kada je srpska,balkanska i ruska ekonomija u stranim rukama, odjednom znamo da napravimo auto.

Direktor ZASTAVA AUTO kada ju je sahranjivao godinama, otišao je u inostranstvo za platu od 9000 DM. Na čelo fabrike doveo ga je čovek koji je lično smenio Rakovića, osnivača fabrike i kupca licence FIAT po povoljnim uslovima.
Direktor AVTOVAZ koji ih je prodao Francuzima i kupio licencu za Logana i motor, dobio je orden Legiju časti. Loganov motor je komplikovaniji i skuplji za izradu.

Rusi naprave auto za 1000€ i prodaju ga za 5500€.
FIAT napravi auto za 2000-3000€ i prodaje ga za 11000-16000€.
VW napravi auto za 3000-4000€ i prodaje ga za 14000-22000€.

Rasne izjave itekako imaju veze sa "ekonomijom". Prvo prethodi drugom.

Djosla

pre 8 godina

Surovi: Pa nesto ne vidim da po Pesteru vozaju Land kruzere. A i kad pokusaju da ih provozaju onda zovu Nive u pomoc da ih izvuku kada se zaglave u tim nehumanim uslovima exploatacije. Ne pricamo ovde o udobnosti i luksuzu nego o upotrebljivosti u exploataciji. Tacno je da su im kocnice uzas, zahvaljujuci jednoj Nivi je stradao moj grudni kos, ali nema terena kuda ti Niva nece proci. Licno se uverio jer na poslu ih imamo 10. Pokusali ih zameniti sa Dusterima i Mahindrama ali smo ih na kraju ponovo vratili u upotrebu jer su se pokazale kao najbolje u off road voznji.

Banana drzava

pre 8 godina

Ko o cemu komentatori o dizajnu. Pa k'o da je dizajn jedino merilo automobila, a u stvari je jedna od nebitnijih stavki. Niko ne spominje motorizaciju, menjace, vesanje, pouzdanost. Samo se komentarise "ovaj spreda audi od pozadi citroen" i slicno. Dajte ljudi malo vise razmisljanja, pa ko zna kakva je kanta ovo cudo ispod ispolirane i sjajne povrsine. Ipak je to lada.
Nemas ti blage veze.

surovi

pre 8 godina

Sve Lade do sada su bile bazirane na Fiatovoj tehnologiji i otprilike im je kvalitet bio isti kao i kod nase Zastave.Drugim recima,to su bili losi automobili ,koji su mogli da posluze i gde se ponekad nadje neki solidan primerak,na kome nije previse fusareno i on traje.
Sto se tice Lade Nive,vece djubre od terenskog vozila nikada nisam vozio.Neudoban (to i nije tako strasno za tu klasu vozila),nepregledan,lose kocnice,ogranicene terenske mogucnosti.Na Nivi jedino valja cena i ona mu dodje kao "sirotinjski dzip". Porediti je sa UAZ-ima,Zil-ovima i sl.pravim terenskim vozilima je smesno.Niva je uzasna na putu,a jos gora na terenu,a kako sam ih imao dve,odlicno znam koliko sam se mucio sa njima.Sad imam Lend kruzera,sa kojim ne moze da se poredi ,ni po jednom osnovu!

Sto se tice specijalki i Samara,one su znale da posluze,iako su spadale u kategoriju "vecitih" automobila,koje jednom kupis i vise ne mozes da ih prodas.Samara se posebno cesto kvarila,a i trosila je jezivo posto je bila teska 1800 kg.
Lade su bile uzasne ,ali ne zato sto rusi ne umeju da naprave auto,vec zato sto su pravili jeftine automobile,bas kao i nasa Zastava,a nisu imali dovoljno dobru kontrolu kvaliteta,posto bi to povecalo cenu proizvodnje.Oni su pravili jeftina i losa kola,koja se lako popravljaju i delovi su jeftini.Zahvaljujuci tome,mnogi su imali priliku da dodju u posed vozila,sto je uticalo na ukupan kvalitet zivota i modernizaciju drustva.

Petar

pre 8 godina

@hiavata: Moja greska,mislio sam na Samaru,ali sam je pomesao sa nasom Floridom,koju smo platili italijanimia (Guigaro). Nisma mislio u svkaom slucaju na stare fiate (cega su se plasili da Rusi ne izvoze,ako su tako lose). Inace ne vozim ladu,ali mi se ovaj novi model dopada i rado bih je kupio kao i Kalinu Cross. Sto se tice samog razvoja samare,evo ti paste sa Wikipedie:
"The head was developed in co-operation with Porsche, though most Western observers assumed Porsche's involvement went beyond just engines, and the carburetors in connection with Solex." A izjaviti da neko nije sposoban da napravi autmobil,ali je sposoban da napravi lunohod i posalje ga na mesec, dovoljno govori o onome ko tako nesto izjavljuje. Tema je isuvise kompleksna da bi se o necemo na cemu radi ko zna koliko hiljada ljudi,okarakterisalo tako povrsno,a to je da ne valja (ili valja).

hiavata

pre 8 godina

Rusi su uvek najmili ,npr italijane , za dizajn.
(Petar, 22. avgust 2015 10:00)

Nisu rusi najmili italijane vec su placali licencu za fiat 124 pod uslovom da ga ne nude na zapadnom trzistu. U prevodu nisu bili sposobni tu ladu da naprave sami, kao ni mi zastavu. I nije samo dizajn u pitanju vec kompletna kopija koju su posle stancali loseg kvaliteta bez vecih promena desetinama godina.

Djosla

pre 8 godina

hiavata: Ako malo bolje procitate moju poruku za koju me prozivate videcete da model Lade 2107 uopste nisam pohvalio. Rekao sam da je proizvodjen u vreme raspada SSSR-a i da je poprilicno sfuseren. Nista im nije poslo za rukom sto su zamislili. Modeli 2101 (proizvodjen do 1978), 2103 i 2106 koji su se proizvodili do 1982 su se mogli pohvaliti solidnim kvalitetom izrade, pouzdanoscu ali ne i potrosnjom. U gradu 10l na otvorenom 8l na 100km. Bili su unutra solidno prostrani pa i udobni. Modeli 2103 i 2106 su cak imali i merac pritiska ulja u motoru, sto je bilo rezervisano za vozila visih klasa. Nisu se mnogo kvarili a bili su prihvaceni i na zapadu u njihovoj klasi. Lada mojih roditelja ima prava kozna sedista, sto me je sokiralo. Model 2103 i danas kad vide na putu mesaju sa fiatom, mislim da je u pitanju model 124, po cijoj je licenci kasnije proizvodjen poljski fiat 125 PZ. Nisu ta vozila zasluzila tolike kritike. Lose serije su 2105 i 2107. One su unistile Ladinu reputaciju. A da ne govorimo da su se Rusi zalili da su nasi dileri uzimali skart vozila koja nisu prosla kontrolu kvaliteta i ovde ih jeftino prodavali kao nova vozila.

hiavata

pre 8 godina

(Djosla, 22. avgust 2015 12:53)

Znaci zakljucak je da lada 2107 koja je radjena po licenci fiata 124 iz 70tih kao losa kopija, koja je bila u proizvodnji bez znacajnijih promena jer im se moglo da nateraju narod monopolom da ih kupuju, koja je poznata u svetu kao krsh automobil (a bila je prodavana i u UK), je u stvari po vasem misljenju genijalno vozilo bolje od originala. A da su mercedesi, porsei, vageni iz tog doba ustvari inferiorni u odnosi na taj neprikosnoveni kvalitet lade. Ja se nadam da ni vi ne verujete u to sto pisete.

sajber kurajber

pre 8 godina

lada samara 1800 kg? au, druze ti mora da si vozio blindiranu Lajku ili si imao tonu cementa u gepeku, a da nisi provalio. usput, sve lajke do sada su tesko smece, ali ovo mozda obecava, jer su francuzi tu umesali prste.

Samara

pre 8 godina

@surovi
vidim vrlo si upoznat sa Samarom, 1800kg? mozda, sa 5 putnika od 120kg. Vozio sam Samaru krajem devedesetih. 1.3 benzin, 47kW, 1120kg. Samara je inace auto u klasi golfa dvojke, naravno, znatno losijeg motora, ali posebnih problema sa njom nije bilo, licno nisam imao kvarova, ali znam da joj je najveca boljka bila brava, desavalo se da nece da upali.

surovi

pre 8 godina

Sve Lade do sada su bile bazirane na Fiatovoj tehnologiji i otprilike im je kvalitet bio isti kao i kod nase Zastave.Drugim recima,to su bili losi automobili ,koji su mogli da posluze i gde se ponekad nadje neki solidan primerak,na kome nije previse fusareno i on traje.
Sto se tice Lade Nive,vece djubre od terenskog vozila nikada nisam vozio.Neudoban (to i nije tako strasno za tu klasu vozila),nepregledan,lose kocnice,ogranicene terenske mogucnosti.Na Nivi jedino valja cena i ona mu dodje kao "sirotinjski dzip". Porediti je sa UAZ-ima,Zil-ovima i sl.pravim terenskim vozilima je smesno.Niva je uzasna na putu,a jos gora na terenu,a kako sam ih imao dve,odlicno znam koliko sam se mucio sa njima.Sad imam Lend kruzera,sa kojim ne moze da se poredi ,ni po jednom osnovu!

Sto se tice specijalki i Samara,one su znale da posluze,iako su spadale u kategoriju "vecitih" automobila,koje jednom kupis i vise ne mozes da ih prodas.Samara se posebno cesto kvarila,a i trosila je jezivo posto je bila teska 1800 kg.
Lade su bile uzasne ,ali ne zato sto rusi ne umeju da naprave auto,vec zato sto su pravili jeftine automobile,bas kao i nasa Zastava,a nisu imali dovoljno dobru kontrolu kvaliteta,posto bi to povecalo cenu proizvodnje.Oni su pravili jeftina i losa kola,koja se lako popravljaju i delovi su jeftini.Zahvaljujuci tome,mnogi su imali priliku da dodju u posed vozila,sto je uticalo na ukupan kvalitet zivota i modernizaciju drustva.

hiavata

pre 8 godina

Ko o cemu komentatori o dizajnu. Pa k'o da je dizajn jedino merilo automobila, a u stvari je jedna od nebitnijih stavki. Niko ne spominje motorizaciju, menjace, vesanje, pouzdanost. Samo se komentarise "ovaj spreda audi od pozadi citroen" i slicno. Dajte ljudi malo vise razmisljanja, pa ko zna kakva je kanta ovo cudo ispod ispolirane i sjajne povrsine. Ipak je to lada.

markon

pre 8 godina

izgleda dobro i zelim jednu, fala bogu da su rusi konacno unajmili nekoga da im uradi dizajn posto sami ocigledno ne umeju bas kao ni mi...

Djosla

pre 8 godina

Hiavata: Druze sta ti znaci to "Ipak je to lada"? Nasledio sam Ladu SL model 2103, kod nas poznatiju kao Lada Specijal, od pokojnih roditelja. Nije garazirana a stara je 37 godina. I danas iako stoji mesecima napolju pali na pola kljuca kad je napolju podebeo minus. Ulje ne trosi iako u motoru ima predjenih preko 200000 km. Sa njom, kad mi zatreba, vozim materijal za kucu koju gradim i odusevljen sam kako radi bez dinara ulaganja. Svako zapadno vozilo bi odavno zaribalo na ovakvu vrstu exploatacije a Lada se ne predaje. Jeste da trosi 9 do 10 litara benzina ali za vozilo napravljeno 70-tih, kad nije bilo naftne krize, to je sasvim normalno. Pouzdana mehanika, nikad cuo da je nekome otkazao menjac, diferencijal i sl. Madjari i Poljaci vracaju u zivot lada relly jer su se pokazale extra za exploataciju, a onda se nadje neka "pametnica" da pametuje o Ladama. Da, modeli 2105 i 2107 se nisu pokazali najbolje, ali su oni nastali u vreme raspada SSSR-a kada je fusereno u proizvodnji. A sta je sa Nivom? Nema terena kroz koji ne moze proci. Nije opremljena luksuzno ali je upotrebljiva maksimalno. Ako zelis o Ladama mozemo diskutovati dan i noc, ali argumentovano a ne pricama koje si cuo od tamo nekoga. Za sve navedeno gore imam dokaze.

Banana drzava

pre 8 godina

Ko o cemu komentatori o dizajnu. Pa k'o da je dizajn jedino merilo automobila, a u stvari je jedna od nebitnijih stavki. Niko ne spominje motorizaciju, menjace, vesanje, pouzdanost. Samo se komentarise "ovaj spreda audi od pozadi citroen" i slicno. Dajte ljudi malo vise razmisljanja, pa ko zna kakva je kanta ovo cudo ispod ispolirane i sjajne povrsine. Ipak je to lada.
Nemas ti blage veze.

hiavata

pre 8 godina

(Djosla, 22. avgust 2015 12:53)

Znaci zakljucak je da lada 2107 koja je radjena po licenci fiata 124 iz 70tih kao losa kopija, koja je bila u proizvodnji bez znacajnijih promena jer im se moglo da nateraju narod monopolom da ih kupuju, koja je poznata u svetu kao krsh automobil (a bila je prodavana i u UK), je u stvari po vasem misljenju genijalno vozilo bolje od originala. A da su mercedesi, porsei, vageni iz tog doba ustvari inferiorni u odnosi na taj neprikosnoveni kvalitet lade. Ja se nadam da ni vi ne verujete u to sto pisete.

Cionista

pre 8 godina

odgovor surovom : ovako sigurno nikada nisi vozio Fiat pa nemas pojma , imam Fiat punta 2010 godiste, ide auto kao zmaj, sluzi mi kao prvo vozilo i samo sipaj i vozi, drugo mi je Alfa 159 , isto je poseduje Fiat, i ona je za sve i jedan sto si ti vozio azdaja auto. prvo moras da vozis neki auto da bi znao kakav je. sto se tice Lade Nive, ona je terenac najuspesniji ikada na takvim trkama. ako si malo obavesten i pratis te stvari trebao bi to da znas. nikakvi tuarezi, tiguani, ml, q7 itd....nisu mogli parirati Nivi na terenu. sampionski auto. to sto nema plastike na sve strane, klimu, itd.....jel to merilo auta, ili motor i izdrzljivost. sposobnost da se iz svakakvog blata izvuce. eeeee obrazuj se malo

hiavata

pre 8 godina

Limuzina sa 80 konja ? Kako ce ti da ide uz brdo, sajlama :-) 
Sto se tice dizajna, izgleda moderno. 
I Rusi napreduju....
(cvrc, 22. avgust 2015 08:56)

80 konja je vise nego dovoljno za taj auto. Pa reno 4 i fica su imali oko 30ks pa se porodice vozile u njima, a ogranicenja na putevima su i dalje ista.

Radovan

pre 8 godina

Ko o čemu komentatori o rasnim izjavama kako mi i Rusi ne znamo da napravimo auto.
Sada kada je srpska,balkanska i ruska ekonomija u stranim rukama, odjednom znamo da napravimo auto.

Direktor ZASTAVA AUTO kada ju je sahranjivao godinama, otišao je u inostranstvo za platu od 9000 DM. Na čelo fabrike doveo ga je čovek koji je lično smenio Rakovića, osnivača fabrike i kupca licence FIAT po povoljnim uslovima.
Direktor AVTOVAZ koji ih je prodao Francuzima i kupio licencu za Logana i motor, dobio je orden Legiju časti. Loganov motor je komplikovaniji i skuplji za izradu.

Rusi naprave auto za 1000€ i prodaju ga za 5500€.
FIAT napravi auto za 2000-3000€ i prodaje ga za 11000-16000€.
VW napravi auto za 3000-4000€ i prodaje ga za 14000-22000€.

Rasne izjave itekako imaju veze sa "ekonomijom". Prvo prethodi drugom.

sajber kurajber

pre 8 godina

lada samara 1800 kg? au, druze ti mora da si vozio blindiranu Lajku ili si imao tonu cementa u gepeku, a da nisi provalio. usput, sve lajke do sada su tesko smece, ali ovo mozda obecava, jer su francuzi tu umesali prste.

Petar

pre 8 godina

@markon: ne poznajes bas situaciju. Rusi su uvek najmili ,npr italijane , za dizajn. Trik je da su dugo proizvodili neki model i da zbog toga imas utisak da ne umeju da rade. ISta situacija je sa svakim modelom,kad se pojavis sasvim je dobar i interesantan. Sada rade po zapadnim principima,pa stancuju nove modele i kad nema potrebe,tj kad im promene oblik volana i izgled branika.

Djosla

pre 8 godina

Surovi: Pa nesto ne vidim da po Pesteru vozaju Land kruzere. A i kad pokusaju da ih provozaju onda zovu Nive u pomoc da ih izvuku kada se zaglave u tim nehumanim uslovima exploatacije. Ne pricamo ovde o udobnosti i luksuzu nego o upotrebljivosti u exploataciji. Tacno je da su im kocnice uzas, zahvaljujuci jednoj Nivi je stradao moj grudni kos, ali nema terena kuda ti Niva nece proci. Licno se uverio jer na poslu ih imamo 10. Pokusali ih zameniti sa Dusterima i Mahindrama ali smo ih na kraju ponovo vratili u upotrebu jer su se pokazale kao najbolje u off road voznji.

Ilija Čvorović

pre 8 godina

Vozim sedmi automobil kupljen kao nov, a još vozim i šesti. Imao sam i tri nove lade, dve nive i jednu 110. Mislim da od lade nive nema boljeg terenca (bolja svakako od japanskog koji sam posle imao) , kao i da lada vredi i valja više nego što košta.
Ladu može paušalno da pljuje samo onaj ko je nije vozio.
Iskren pozdrav svima. Ljubiteljima i mrziteljima.

kvarežma

pre 8 godina

@surovi

Nije mi jasno kako si došao do podatka da je težina Samare 1800kg pa to nema veze sa logikom. Imao sam i ja samaru tamo negde od 94-e do 2002-e, auto nema ni tonu, tačnije rečeno ima 950kg i uopšte nije puno trošio. Imam sada i nivu, tačno da je neudobna za put ali je na terenu odlična, ne kvari se često a cena popravke je najčešće zanemarljiva.

hiavata

pre 8 godina

Rusi su uvek najmili ,npr italijane , za dizajn.
(Petar, 22. avgust 2015 10:00)

Nisu rusi najmili italijane vec su placali licencu za fiat 124 pod uslovom da ga ne nude na zapadnom trzistu. U prevodu nisu bili sposobni tu ladu da naprave sami, kao ni mi zastavu. I nije samo dizajn u pitanju vec kompletna kopija koju su posle stancali loseg kvaliteta bez vecih promena desetinama godina.

Petar

pre 8 godina

@hiavata: Moja greska,mislio sam na Samaru,ali sam je pomesao sa nasom Floridom,koju smo platili italijanimia (Guigaro). Nisma mislio u svkaom slucaju na stare fiate (cega su se plasili da Rusi ne izvoze,ako su tako lose). Inace ne vozim ladu,ali mi se ovaj novi model dopada i rado bih je kupio kao i Kalinu Cross. Sto se tice samog razvoja samare,evo ti paste sa Wikipedie:
"The head was developed in co-operation with Porsche, though most Western observers assumed Porsche's involvement went beyond just engines, and the carburetors in connection with Solex." A izjaviti da neko nije sposoban da napravi autmobil,ali je sposoban da napravi lunohod i posalje ga na mesec, dovoljno govori o onome ko tako nesto izjavljuje. Tema je isuvise kompleksna da bi se o necemo na cemu radi ko zna koliko hiljada ljudi,okarakterisalo tako povrsno,a to je da ne valja (ili valja).

Djosla

pre 8 godina

hiavata: Ako malo bolje procitate moju poruku za koju me prozivate videcete da model Lade 2107 uopste nisam pohvalio. Rekao sam da je proizvodjen u vreme raspada SSSR-a i da je poprilicno sfuseren. Nista im nije poslo za rukom sto su zamislili. Modeli 2101 (proizvodjen do 1978), 2103 i 2106 koji su se proizvodili do 1982 su se mogli pohvaliti solidnim kvalitetom izrade, pouzdanoscu ali ne i potrosnjom. U gradu 10l na otvorenom 8l na 100km. Bili su unutra solidno prostrani pa i udobni. Modeli 2103 i 2106 su cak imali i merac pritiska ulja u motoru, sto je bilo rezervisano za vozila visih klasa. Nisu se mnogo kvarili a bili su prihvaceni i na zapadu u njihovoj klasi. Lada mojih roditelja ima prava kozna sedista, sto me je sokiralo. Model 2103 i danas kad vide na putu mesaju sa fiatom, mislim da je u pitanju model 124, po cijoj je licenci kasnije proizvodjen poljski fiat 125 PZ. Nisu ta vozila zasluzila tolike kritike. Lose serije su 2105 i 2107. One su unistile Ladinu reputaciju. A da ne govorimo da su se Rusi zalili da su nasi dileri uzimali skart vozila koja nisu prosla kontrolu kvaliteta i ovde ih jeftino prodavali kao nova vozila.

Petar

pre 8 godina

@surovi: Ako neko moze da izjavi da je Samara trosila mnogo i imala 1800 kilograma, taj otvoreno laze, bas kao i za sve ostalo navedeno (za sta nema prostora u 1500 karaktera da se dokazuje). Samara ima 950 kilograma,a ja sam na putu na more bio sokiran par puta kada sam mislio da mi je neispravan sistem za gorivo, jer je u proseku trosila 6 litara plina, tj nikako da potrosi pa sam iz straha stajao da dopunjavam. Jasno se toga secam,kao da je danas bilo. Koji je razlog za sirenje lazi i dezinformacija , ne znam, verujem da ti je neko sa Ladom oteo devojku dok si bio mlad, jer je to jedino razumno objasnjenje za infantilni komentar koji si dao.O dimenzijama neistine koje siris, neka kaze i oficijelni dokument gde ce se najbolje videti da je automobil tezak 947 kg (kod mene u dozvoli je pisalo 950), dok ti kazes da je teska 1700.Ista proprocija neistine je i za potrosnju i za sve ostale gluposti koje si napisao. Ajd da si omanuo za 10 ili 20 %,pa da razumem. http://www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=18667

Samara

pre 8 godina

@surovi
vidim vrlo si upoznat sa Samarom, 1800kg? mozda, sa 5 putnika od 120kg. Vozio sam Samaru krajem devedesetih. 1.3 benzin, 47kW, 1120kg. Samara je inace auto u klasi golfa dvojke, naravno, znatno losijeg motora, ali posebnih problema sa njom nije bilo, licno nisam imao kvarova, ali znam da joj je najveca boljka bila brava, desavalo se da nece da upali.