Mazda RX-8 sa pogonom na vodonik

Mazda je u Norveškoj predstavila model RX-8 sa pogonom na vodonik u okviru svog HyNor projekta koji uključuje i puštanje u rad dve stanice za dopunu gorivom na bazi vodonika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.05.2009.

08:00

Default images

Ovom akcijom započeo je projekat građenja potrebne infrastructure na deonici od 580 km između Osla I Stavangera, a nakon isporuke prve fejslift verzije sportskog kupea RX Hydrogen RE, u Norveškoj se početkom leta očekuje isporuka još nekoliko vozila sa potrebnom specifikacijom.

Ovo vozilo je, inače, dostupno još samo u Japanu, a za potrebe norveškog tržišta je razvijeno u okviru HyNor projekta. Vozilo je prilagođeno norveškim i evropskim zahtevima sa upravljačem na levoj strani i ručnim menjanjem stepena prenosa. Ovo vozilo je proizvod 18-ogodišnjeg rada i istraživanja Mazdinih stručnjaka.
Za potrebe evropskog tržišta, Mazda RX Hydrogen RE poseduje i mogućnost prelaska na obično gorivo u oblastima gde ne postoji odgovarajuća infrastruktura za dopunu vozila vodonikom.

Ovaj događaj samo je jedan u nizu Mazdinih projekata usmerenih na očuvanja životne sredine u okviru Zoom Zoom strategije održivosti, uz razvoj novih generacija čistih dizel-motora ili novi i-stop sistem za uštedu goriva

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: